Teknisk notat til. Iværksætterindeks for nydanskere 2013,

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Teknisk notat til. Iværksætterindeks for nydanskere 2013,"

Transkript

1 Teknisk notat til Iværksætterindeks for nydanskere 2013, Oktober 2013

2 Side 2/23 INDLEDNING... 3 DEL 1 STATISTISK GENNEMGANG AF NYDANSKERE OG IVÆRKSÆTTERI... 3 TABEL 1: BEFOLKNING PR OPGJORT PÅ ETNISK BAGGRUND... 3 TABEL 2: IVÆRKSÆTTERTILBØJELIGHED OPGJORT PÅ REGION, TABEL 3: IVÆRKSÆTTERTILBØJELIGHED OPGJORT PÅ KØN OG ETNISK BAGGRUND, TABEL 4: IVÆRKSÆTTERTILBØJELIGHED OPGJORT PÅ ALDER OG ETNISK BAGGRUND, TABEL 5: NYE IVÆRKSÆTTERE OPGJORT PÅ ETNISK BAGGRUND OG REGION, TABEL 6: ANTAL AF IVÆRKSÆTTERE FORDELT PÅ KØN, TABEL 7: HVORDAN SER EN TYPISK IVÆRKSÆTTER UD?... 7 TABEL 8: BRANCHEFORDELING FOR IVÆRKSÆTTERVIKSOMHEDER OPGJORT PÅ BAGGRUND, TABEL 9. BESKÆFTIGEDE PERSONER I NYE VIRKSOMHEDER FRA 2009 OG 2010 OPGJORT EFTER DEN BESKÆFTIGEDES BAGGRUND... 9 TABEL 10: BESKÆFTIGEDE PERSONER PR I IVÆRKSÆTTERVIRKSOMHEDER FRA 2009 OG 2010 OPGJORT EFTER IVÆRKSÆTTERENS OG DEN BESKÆFTIGEDES BAGGRUND TABEL 11: OVERLEVENDE MOMSPLIGTIGE IVÆRKSÆTTERVIRKSOMHEDER FRA 2010 OPGJORT PÅ EKSPORTSTATUS, DEL 2 - VURDERING OG ANALYSE AF DEN SAMFUNDSØKONOMISKE GEVINST PÅ 12,8 MIO. KR DATABESKRIVELSE STOR POTENTIEL SAMFUNDSØKONOMISK GEVINST ØVRIGE EFFEKTER TABEL 14: FORHOLD DER PÅVIRKER ESTIMATET PÅ DE SAMFUNDSMÆSSIGE GEVINSTER I HENHOLDSVIS POSITIV OG NEGATIV RETNING DEL 3 ANALYSE AF GEVINSTEN VED ETNISK ERHVERVSFREMMES VIRKSOMHEDSVEJLEDNINGER EFFEKT AF VIRKSOMHEDSVEJLEDNINGER I ETNISK ERHVERVSFREMME MÅLT PÅ OMSÆTNING OG BESKÆFTIGELSE EFFEKT AF VIRKSOMHEDSVEJLEDNINGER I ETNISK ERHVERVSFREMME MÅLT PÅ OVERLEVELSESRATER DEL 4 - FIGUR 15 I IVÆRKSÆTTERINDEKS FOR NYDANSKERE

3 Indledning Side 3/23 Dette tekniske notat er et uddybende og forklarende tillæg til Iværksætterindeks for nydanskere Det er inddelt i fire dele, hvor den første del er en uddybende statistisk gennemgang af nydanskere og iværksætteri opgjort på baggrund af etnicitet, region, køn, alder, branche og beskæftigelse. I anden del vurderes validiteten af den samfundsøkonomiske gevinst på 12,8 mio. kr. som følge af personvejledninger i Etnisk Erhvervsfremme. Tredje del analyserer gevinsten ved Etnisk Erhvervsfremmes virksomhedsvejledninger. Fjerde del forklarer og uddyber beregningerne til figur 15 i Iværksætterindeks for nydanskere 2013, der viser andelen af overlevende virksomheder i forhold til etableringsåret. DEL 1 Statistisk gennemgang af nydanskere og iværksætteri Tabel 1: Befolkning pr opgjort på etnisk baggrund Indvandrere Antal Andel i pct. Indvandrere Fra vestlige lande ,2% fra ikke-vestlige lande ,7% Efterkommere Fra vestlige lande ,3% fra ikke-vestlige lande ,1% Personer med etnisk dansk baggrund ,6% I alt ,0% Kilde: Danmarks Statistik RAS120 Der bor knap 5,6 millioner mennesker i Danmark. Af disse er godt indvandrere, mens knap er efterkommere. Samlet betyder det, at over ti procent af alle personer i Danmark er enten indvandrere eller efterkommere fra udlandet. Indvandrere er personer, der er født i udlandet. Indvandreres forældre er hverken danske statsborgere eller født i Danmark. Efterkommere er personer, som er født i Danmark. Ingen af efterkommernes forældre er danske statsborgere eller født i Danmark. Personer med etnisk dansk baggrund er personer uanset fødested der derimod har mindst én forælder, som både er dansk statsborger og født i Danmark. Indvandrere kan komme fra både vestlige lande og ikke-vestlige lande. De vestlige lande er EU-landene samt Andorra, Island, Liechtenstein, Monaco, Norge, San Marino, Schweiz, Vatikanstaten, Canada, USA, Australien og New Zealand.

4 Tabel 2: Iværksættertilbøjelighed opgjort på region, 2010 Side 4/23 Etniske danskere Vestlige nydanskere Ikke-vestlige nydanskere Hele Landet 5,5 5,8 10,4 Region Hovedstaden 6,7 7,5 10,6 Region Sjælland 5,4 5,6 12,6 Region Syddanmark 4,7 4,9 9,9 Region Midtjylland 5,0 3,9 9,3 Region Nordjylland 4,5 4,3 8,8 Tabellen viser andelen af iværksættere i forhold til arbejdsstyrken pr. 1. januar Iværksættertilbøjeligheden udtrykker det årlige antal af iværksættere i forhold til arbejdsstyrken. Arbejdsstyrken er alle personer i alderen år, der enten er beskæftigede eller ledige. I 2010 var der altså mere end 10 ud af 1000 ikke-vestlige nydanskere, der etablerede virksomhed, mens det var over 5 ud af 1000 etniske danskere og knap 6 nydanskere med vestlig baggrund, der etablerede virksomhed i samme periode. Andelen er opgjort i promille og arbejdsstyrken er fordelt på etnisk baggrund. Tabellen viser således, hvor mange iværksættere, der er i hver region, i forhold til hvor mange personer, der er i regionens arbejdsstyrke. Andelen af iværksættere i opgørelserne kaldes tilbøjeligheden. Nydanskere med ikke-vestlig baggrund har den største iværksættertilbøjelighed. Tilbøjeligheden er næsten dobbelt så stor som hos etniske danskere og vestlige nydanskere. Tilbøjeligheden til at blive iværksætter er i 2010 størst i Region Sjælland og mindst i Region Nordjylland, hvis man ser på nydanskere med ikke-vestlig baggrund. For etniske danskere og nydanskere med vestlig baggrund er tilbøjeligheden til at blive iværksætter størst i Region Hovedstaden.

5 Tabel 3: Iværksættertilbøjelighed opgjort på køn og etnisk baggrund, 2010 Side 5/23 Etniske danskere Vestlige nydanskere Ikke-vestlige nydanskere Mænd 7,6 7,1 14,3 Kvinder 3,1 4,4 6,1 I alt 5,5 5,8 10,4 Opgjort på køn er det de mandlige ikke-vestlige nydanskere, der har den største tilbøjelighed til at starte virksomhed, mens etniske danske kvinder har den mindste tilbøjelighed til at blive iværksættere. 14 ud af 1000 nydanske mænd med ikke-vestlig baggrund etablerede således en virksomhed i 2010, mens tallet kun var 3 ud af 1000 for etnisk danske kvinder. Etnisk danske mænd etablerer flere virksomheder end nydanske mænd med vestlig baggrund, mens nydanske kvinder med vestlig baggrund er mere flittige iværksættere end etnisk danske kvinder. Det skal bemærkes, at ikke-vestlige kvinder har en større tilbøjelighed til at blive iværksættere end både etnisk danske kvinder og vestlige nydanske kvinder. Mænd er, uanset etnicitet, langt mere tilbøjelige til at starte virksomhed end kvinder. Tabel 4: Iværksættertilbøjelighed opgjort på alder og etnisk baggrund, 2010 < < Alle Etniske danskere 0,7 5,2 7,7 6,2 3,6 Ikke beregnet 5,5 Vestlige nydanskere 1,3 5,4 7,6 6,3 3,5 Ikke beregnet 5,8 Ikke-vestlige nydanskere 5,8 12,0 13,3 9,3 4,8 Ikke beregnet 10,4 Ikke-vestlige nydanskere i alderen år har den største tilbøjelighed til at blive iværksættere, mens etniske danskere under 20 år har den laveste tilbøjelighed til at starte virksomhed. Ikke-vestlige nydanskere under 20 år har en relativ stor tilbøjelighed til at blive iværksættere større end eksempelvis etniske danskere generelt og samme tilbøjelighed som nydanskere med vestlig baggrund generelt. Ikke-vestlige nydanskeres iværksættertilbøjelighed ligger markant over både etniske danskeres og vestlige nydanskeres for samtlige aldersgrupper. Etniske danskeres iværksættertilbøjelighed ligner i høj grad vestlige nydanskeres.

6 Tabel 5: Nye iværksættere opgjort på etnisk baggrund og region, 2010 Side 6/23 Etniske danskere Vestlige nydanskere Ikke-vestlige nydanskere I alt Hele Landet Region Hovedstaden Region Sjælland Region Syddanmark Region Midtjylland Region Nordjylland Af de iværksættere, der startede i 2010, var 10,0 procent af iværksætterne indvandrere eller efterkommere fra ikke-vestlige lande, mens 3,5 procent var indvandrere eller efterkommere fra vestlige lande. I alt etablerede nydanskere nye virksomheder i Hele 54,8 procent af de nydanske virksomheder blev etableret i Region Hovedstaden. Til sammenligning udgjorde den næststørste region i 2010, Region Syddanmark, 14,9 procent af alle nydanske iværksættere. Den mindste region var Region Nordjylland med 4,5 procent. 18,9 procent af alle iværksættere i Region Hovedstaden er nydanske. Til sammenligning er blot 7,5 procent af iværksætterne i Region Nordjylland nydanskere. Tabel 6: Antal af iværksættere fordelt på køn, 2010 Etniske danskere Vestlige nydanskere Ikke-vestlige nydanskere I alt Mænd Kvinder Opgjort på køn er det tydeligt, at langt den største del af iværksætterne i Danmark er mænd. For etniske danskere og ikke-vestlige nydanskere er andelen af mandlige iværksættere cirka 72 procent, mens den for vestlige nydanskere er 64 procent.

7 Tabel 7: Hvordan ser en typisk iværksætter ud? Side 7/23 Etniske danskere Vestlig nydanskere Ikke-vestlig nydanskere Køn Mand Mand Mand Alder Højest fuldførte uddannelse Erhvervsfaglig Uoplyst Grundskole Erhvervserfaring Branche Videnservice Videnservice Hoteller og restauranter Virksomhedsform Personligt ejerskab Personligt ejerskab Personligt ejerskab Opgørelsen af den typiske iværksætter er udarbejdet på baggrund af den hyppigst forekommende egenskab blandt iværksætterne i Alder og Erhvervserfaring er beregnet som et gennemsnit. Den typiske iværksætter med ikke-vestlig baggrund er mand, 34 år gammel og har en grundskole som højeste fuldførte uddannelse. Han har i gennemsnit 5 års erhvervserfaring og starter oftest virksomheden inden for branchen Hoteller og restauranter. De vestlige nydanske iværksættere er i gennemsnit 39 år og er dermed i gennemsnit 5 år ældre end ikkevestlige nydanske iværksættere. Den vestlige nydanske iværksætter er typisk mand og har en uoplyst uddannelse som højeste fuldførte uddannelse. Uoplyst er et udtryk for, at uddannelsen ikke er klassificeret i forhold til danske uddannelsesstandarder. Den vestlige nydanske iværksætter har i gennemsnit 6 års erhvervserfaring og starter virksomhed inden for Videnservice. Den etnisk danske iværksætter adskiller sig fra både den vestlige og ikke-vestlige iværksætter når man ser på alder, uddannelse og erhvervserfaring. Han er 41 år, har oftest en erhvervsfaglig uddannelse, når han starter virksomhed og har næsten tre gange så meget erhvervserfaring som både ikke-vestlige og vestlige iværksættere. Han starter, ligesom vestlige nydanske iværksættere, typisk inden for Videnservice.

8 Tabel 8: Branchefordeling for iværksætterviksomheder opgjort på baggrund, 2010 Side 8/23 Etniske danskere Vestlig baggrund Ikke-vestlig baggrund Industri mv Bygge og anlæg Handel Transport Hoteller og restauranter Information og kommunikation Videnservice Rejsebureauer, rengøring og anden operationel service Offentlig administration, undervisning og sundhed Kultur og fritid Andre serviceydelser mv Alle brancher Det er især inden for Hoteller og restauranter samt Handel og transport, at ikke-vestlige nydanskere starter virksomhed. Således etablerer hele 59 procent af alle iværksættere med ikke-vestlig baggrund virksomhed inden for disse brancher. Inden for Hoteller og restauranter etablerer nydanskere med ikke-vestlig baggrund hele 44 procent af virksomhederne, selvom de kun udgør 10 procent af alle iværksættere. For etnisk danske iværksættere og iværksættere med vestlig baggrund er der en mere jævn fordeling på tværs af brancher. Det gælder dog for begge grupper, at 19 procent etablerer virksomhed inden for Videnservice, og 17 procent etablerer virksomhed inden for Handel og transport.

9 Tabel 9. Beskæftigede personer i nye virksomheder fra 2009 og 2010 opgjort efter den beskæftigedes baggrund Side 9/23 Etniske danskere Ikke-vestlige nydanskere Vestlige nydanskere Alle beskæftigede Iværksættervirksomheder Øvrige nyetableringer Alle Nyetableringer Tabellen viser beskæftigelsen pr inden for de forskellige virksomhedstyper, der er opgjort efter de beskæftigedes etniske baggrund. Beskæftigelsen indeholder både iværksætterens selvbeskæftigelse og ansatte i de nye virksomheder. Nyetableringer kan opgøres som iværksættervirksomheder og øvrige nyetableringer. En iværksættervirksomhed er her opgjort som en virksomhed, hvor det entydigt er muligt at identificere personen bag virksomheden, og hvor det dermed er muligt at fastslå iværksætterens etniske baggrund. Virksomheder etableret i 2009 og 2010 havde i 2012 en samlet beskæftigelse på personer, hvoraf personer, svarende til 83 procent, var beskæftigede i iværksættervirksomheder. I 2012 var nydanskere beskæftiget i de nye virksomheder fra 2009 og 2010, hvilket er en andel på 15,0 procent. Heraf var 9,4 procent nydanskere med ikke-vestlig baggrund, mens de resterende 5,6 procent var nydanskere med vestlig baggrund. Øvrige nyetableringer herunder udenlandske filialer beskæftigede relativt mange vestlige nydanskere, der med 521 personer udgør 7,3 procent af den samlede beskæftigelse i disse virksomheder.

10 Tabel 10: Beskæftigede personer pr i iværksættervirksomheder fra 2009 og 2010 opgjort efter iværksætterens og den beskæftigedes baggrund Side 10/23 Iværksætterens baggrund Etniske danskere Beskæftigede personers baggrund Ikke-vestlige Vestlige nydanskere nydanskere Alle beskæftigede Etniske danskere Ikke-vestlige nydanskere Vestlige nydanskere Alle beskæftigede Iværksættervirksomheder etableret i 2009 og 2010 havde i 2012 en samlet beskæftigelse på personer. Heraf var personer med ikke-vestlig baggrund, mens antallet af beskæftigede med vestlig baggrund udgjorde personer. Det svarer til henholdsvis 9,6 procent og 5,3 procent af iværksætternes samlede jobskabelse. De nydanske iværksættere med ikke-vestlig baggrund fra 2009 og 2010 havde i 2012 en samlet beskæftigelse på personer det svarer til 9,8 procent af den samlede jobskabelse. Af de personer var eller 72,7 procent nydanskere med ikke-vestlig baggrund, mens 735 personer var etniske danskere. Nydanske iværksættere med vestlig baggrund havde 950 beskæftigede i 2012 og tegner sig dermed for 2,7 procent af iværksætternes samlede jobskabelse. Etniske danskere udgjorde 27,1 procent af de beskæftigede i virksomheder etableret af nydanskere med vestlig baggrund, mens 68,7 procent var nydanskere med vestlig baggrund. De etnisk danske iværksættere fra 2009 og 2010 havde i 2012 en samlet beskæftigelse på job heraf var eller 94,0 procent etniske danskere. Kun 2,8 procent af beskæftigelsen i de etnisk danske iværksættervirksomheder gik til nydanskere med ikke-vestlig baggrund, mens 3,3 procent af de beskæftige var vestlige nydanskere.

11 Tabel 11: Overlevende momspligtige iværksættervirksomheder fra 2010 opgjort på eksportstatus, 2012 Side 11/23 Iværksætterens baggrund Overlevende ultimo 2012 Antal med eksport Etniske danskere Vestlige nydanskere Ikke-vestlige nydanskere Alle iværksættere virksomheder etableret i 2010 har eksport i løbet af 2012, hvilket svarer til 9,5 procent af samtlige overlevende momspligtige virksomheder i af de vestlige nydanske iværksættere fra 2010 havde fortsat momspligtige aktiviteter i Heraf var 63, svarende til 16,7 procent, eksportvirksomheder. Blandt de ikke-vestlige nydanske iværksættere fra 2010, havde 32 virksomheder eksport i Dette svarer til 3,5 procent af de 907 overlevende virksomheder i etnisk danske iværksættervirksomheder fra 2010 havde eksport i Dette er en andel på 9,2 procent af de overlevende i 2012.

12 DEL 2 - Vurdering og analyse af den samfundsøkonomiske gevinst på 12,8 mio. kr. Side 12/23 I Iværksætterindeks for nydanskere 2013 vurderes den samfundsøkonomiske gevinst til at være 12,8 mio. kr. for en iværksætterårgang som følge af personvejledning hos Etnisk Erhvervsfremme. Her følger en vurdering af gevinsten. Generelle problemstillinger ved effektmåling Når effekter måles inden for samfundsvidenskaben, er det ofte svært at bestemme årsag og virkning. I det konkrete tilfælde med Etnisk Erhvervsfremme kan det være svært at sige, om de vejledte personer etablerer virksomhed på grund af Etnisk Erhvervsfremme eller om de alligevel havde etableret virksomhed. Når effektmålingen foretages, er udgangspunktet dermed kontrafaktisk. Hvad ville der være sket med de vejledte personer og virksomheder, hvis Etnisk Erhvervsfremme ikke eksisterede? For at besvare dette spørgsmål, opstilles ideelt set en kontrolgruppe, der ikke har fået vejledning, men som har præcis samme egenskaber og karakteristika som gruppen, der har modtaget vejledning. Hvis den vejledte gruppe klarer sig bedre end kontrolgruppen vil det derfor være vejledningen, der er årsag til de bedre præstationer. Denne fremgangsmåde er i teorien uproblematisk, men det er i praksis svært at konstruere en kontrolgruppe, der fuldstændigt afspejler de vejledte personer eller virksomheder. I praksis benyttes baggrundsvariable, der skal forklare eksempelvis personers iværksættertilbøjelighed eller virksomheders generelle overlevelsesmuligheder. Disse baggrundsvariable kan i et vist omfang forklare forskellige personers iværksættertilbøjelighed og er personspecifikke variable som eksempelvis uddannelsesniveau, tilknytning til arbejdsmarkedet, herkomst, alder, køn med videre. For virksomheder kan det være erhvervsdemografiske baggrundsvariable som alder, branche, størrelse med videre. Denne kontrolgruppe vil dog i praksis være mangelfuld, da mange person- og virksomhedsspecifikke adfærdsmønstre ikke entydigt kan fastlægges med udgangspunkt i demografiske baggrundsvariable. Effektmåling af personvejledningerne i Etnisk Erhvervsfremme Effektmålingen følger de vejledte nydanskere i Etnisk Erhvervsfremme efter vejledning. Formålet er at kortlægge de vejledte nydanskeres iværksættertilbøjelighed og samtidig undersøge ændringer i arbejdsmarkedstilknytningen for de nydanskere, der etablerer virksomhed. Med udgangspunkt i Etnisk Erhvervsfremmes CRM-registreringer identificeres vejledte nydanskere, der er registreret ved et CPR-nummer. CPR-numrene køres op mod Danmarks Statistiks Registerbaserede arbejdsstyrkestatistik, hvor alle danskeres arbejdsmarkedstilknytning er registreret. Herved er det muligt at fastlægge de vejledte nydanskeres arbejdsmarkedstilknytning ved indgangen til året, hvor de modtager vejledning. Specialkørslerne er gennemført for både de vejledte nydanskere i 2011 og i For de vejledte nydanskere i 2011 er der ligeledes gennemført en kortlægning af deres arbejdsmarkedstilknytning ultimo vejledningsåret og det er dermed muligt at kortlægge ændringer i de vejledte nydanskeres arbejdsmarkedstilknytning. De registrerede CPR-numre er efterfølgende kørt op mod Erhvervsregisteret, hvor det har været muligt at identificere nydanskere, der, efter vejledning i 2011 eller 2012, er virksomhedsejere

13 Databeskrivelse Side 13/23 I 2011 gennemførte Etnisk Erhvervsfremme unikke personvejledninger. Heraf blev der registreret 316 CPR-numre, hvilket vil sige, at under en tredjedel af de unikke personvejledninger i 2011 havde tilknyttet et CPR-nummer. De manglende registreringer skaber en del usikkerhed om, hvorvidt de 316 vejledte nydanskere er repræsentative for alle personvejledninger foretaget i Det lave antal registreringer i 2011 skal ses i lyset af vejledernes daværende erfaringer med målgruppen og dennes aversion mod at oplyse personnummer til myndighedspersoner. Disse erfaringer sammenholdt med ønskerne om at vejlede flest muligt og kunne følge effekterne af indsatsen har været en udfordring. Den sparsomme registrering var også et af Pluss Leaderships(2011) opmærksomhedspunkter i midtvejsevalueringen af Etnisk Erhvervsfremme. I 2012 har den løbende og vedholdende indsats for en ændret og forbedret registreringspraksis vist sit værd. Etnisk Erhvervsfremme gennemførte 743 unikke personvejledninger i 2012, og her blev der registreret et CPR-nummer for 609 nydanskere. Effektmålingen tager udgangspunkt i denne gruppe af vejledte nydanskere. Tabel 12: Personvejledninger foretaget af Etnisk Erhvervsfremme opgjort efter tilgængelighed af CPR-nummer, 2011 og Unikke personvejledninger Heraf med CPR-nummer Heraf egen virksomhed ultimo Andel nyetableringer 29% 26% samt Etnisk Erhvervsfremme Ved udgangen af 2012 havde 158 af de vejledte nydanskere, som modtog vejledning i løbet af 2012, etableret egen virksomhed. Det svarer til 26 procent af de 609 vejledte nydanskere. Af tabel 1 fremgår det yderligere, at 29 procent af de personvejledte i 2011 havde egen virksomhed i slutningen af På grund af det lave antal CPR-registreringer i 2011, er andelen af virksomhedsetableringer blandt alle vejledte nydanskere i 2011 forbundet med usikkerhed. Da både 2011 og 2012-vejledningernes virksomhedsetableringer er målt ultimo 2012, har nydanskerne, der blev vejledt i 2011, haft et ekstra år til at etablere virksomhed i forhold til nydanskere vejledt i Den større andel virksomhedsetableringer blandt de vejledte nydanskere i 2011 indikerer, at nogle nydanskere først etablerer virksomhed et eller flere år efter vejledning. Derfor kan den fulde effekt af Etnisk Erhvervsfremmes vejledning af nydanskere først vurderes i de kommende år. Selvom etableringsraten for de vejledte nydanskere er høj, skal det bemærkes, at en del af de etablerede virksomheder har haft en begrænset økonomisk aktivitet i 2011 og 2012, men også at aktiviteten øges markant frem mod 4. kvartal 2012, der repræsenterer den nyeste måling. Af registreringstekniske årsager vil den reelle iværksættertilbøjelighed for både 2011 og 2012 være større end den registrerede ultimo året, da virksomheder, der blev etableret i 2011 eller 2012, men var ophørt inden slutningen af 2012, ikke indgår i statistikken. Samtidig er det kun etableringer af personligt ejede virksomheder, der indgår i statistikken. For alle nydanske iværksættere udgør de personligt ejede

14 virksomheder 77 procent, så det må forventes, at det reelle antal nyetableringer af vejledte i Etnisk Erhvervsfremme er større end 29 procent for 2011 og 26 procent for Det betyder, at Etnisk Erhvervsfremme opnår målet om 30 procent nyetableringer blandt de vejledte nydanskere. Side 14/23 Tal fra Danmarks Statistik viser, at en stor del af de nydanskere, der modtog vejledning i Etnisk Erhvervsfremme i løbet af 2012, stod uden arbejde ved indgangen til året. 52 procent af de nydanskere, der modtog vejledning i 2012, var enten arbejdsløse eller uden for arbejdsstyrken primo året. Det er særligt arbejdsløse nydanskere, der er overrepræsenterede blandt de vejledte i Etnisk Erhvervsfremme. Det kan skyldes, at Etnisk Erhvervsfremme har opbygget et tæt samarbejde med jobcentrene, hvor Etnisk Erhvervsfremme fremhæver iværksætteri som en reel alternativ beskæftigelsesvej. Figur 1: Personvejledte i 2012 og alle nydanskere i den arbejdsdygtige alder opgjort efter arbejdsmarkedstilknytning pr samt Etnisk Erhvervsfremme Stor potentiel samfundsøkonomisk gevinst Mere end halvdelen af de nydanskere, der fik vejledning af Etnisk Erhvervsfremme i 2012, stod uden arbejde primo året. Der er derfor et stort samfundsøkonomisk potentiale ved virksomhedsetableringerne, da iværksætteri er en vej ud af ledighed. I Iværksætterindeks for nydanskere 2013 estimeres den samfundsøkonomiske gevinst ved Etnisk Erhvervsfremme til 12,8 millioner kroner årligt for hver iværksætterårgang ud fra den andel af nydanskerne uden arbejde, som etablerede egen virksomhed i For at kunne sammenligne de to populationer er kategorien Uoplyst ikke medtaget i Etnisk Erhvervsfremme.

15 Estimatet for den samfundsøkonomiske gevinst af personvejledningerne i Etnisk Erhvervsfremme tager udgangspunkt i generelle beregninger foretaget af Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, som bygger på Finansministeriets familietypemodel. Denne beregning viser, at den årlige samfundsøkonomiske gevinst, ved at flytte en person fra kontanthjælp til at have en indkomst som en lavtlønnet LO er, er på kroner 2. I beregningen af den samlede gevinst ved Etnisk Erhvervsfremmes vejledninger anvendes Arbejderbevægelsens Erhvervsråds beregning. Det antages, at hver enkelt person i grupperne Arbejdsløs og Uden for arbejdsstyrken, der har etableret virksomhed efter vejledning hos Etnisk Erhvervsfremme, resulterer i en nettogevinst på cirka kroner i alt en estimeret effekt på 12,8 millioner kroner. Side 15/23 Estimatet af de samfundsøkonomiske gevinster er foretaget under antagelse af, at nydanskerne med tilknytningen Arbejdsløs og Uden for arbejdsstyrken potentielt ville modtage en ydelse svarende til kontanthjælp. En del af disse nydanskere har ikke nødvendigvis været kontanthjælpsmodtagere, men har enten været på anden overførsel eller uden for det offentlige understøttelsessystem. Det betyder, at gevinsten for nydanskerne uden beskæftigelse primo året kan være lavere. Tabel 13: Samfundsøkonomiske gevinster for vejledte nydanskere 2012 med egen virksomhed i 2013 opgjort efter tilknytning til arbejdsmarkedet Vejledte i 2012 Egen virksomhed 2013 Gevinster ved selvbeskæftigelse Selvstændige og øvrige lønmodtagere Ikke inkluderet i beregning Arbejdsløs Uden for arbejdsstyrken Uoplyst Ikke inkluderet i beregning I alt Kilde: Beregninger foretaget af estatistik og Etnisk Erhvervsfremme Estimatet af den samfundsøkonomiske gevinst trækkes til gengæld i en positiv retning af, at en del af de 48 procent, der var i beskæftigelse primo året, formentlig var uden beskæftigelse på vejledningstidspunktet. Dette skyldes, at opgørelsestidspunktet for nydanskerens arbejdsmarkedstilknytning er primo året, så den vejledte kan have mistet sit job i perioden mellem opgørelses- og vejledningstidspunktet. Denne tendens understøttes af specialkørsler fra Danmarks Statistik, der viser, at flere vejledte nydanskere ændrer arbejdsmarkedsstatus i løbet af vejledningsåret sammenlignet med alle nydanskere. Det skal dog bemærkes, at en del af de nydanskere, der er arbejdsløse eller uden for arbejdsstyrken på opgørelsestidspunktet, kan have fundet arbejde i perioden mellem opgørelses- og vejledningstidspunktet. Da disse personer reelt er lønmodtagere, vil den samfundsmæssige besparelse være mindre end hvis de stod uden for arbejdsmarkedet. Denne andel må dog forventes at være minimal. Ikke identificerede CPR-numre har positiv effekt For 134 af de vejledte nydanskere i 2012 blev der ikke identificeret et CPR-nummer. Det betyder, at 82 procent af de vejledte indgår i estimatet på 12,8 millioner kroner. Hvis det antages, at de resterende I udregningen af de 12,8 millioner kroner benyttes den nedre afrunding kroner.

16 nydanskere ligner de identificerede personvejledte, vil yderligere 12 nydanskere uden beskæftigelse have etableret en virksomhed i løbet af Det svarer til en ekstra gevinst på 2,4 millioner kroner. Side 16/23 Manglende viden om alternative handlinger Estimatets grundlæggende præmis er, at besparelsen entydigt kan henføres til Etnisk Erhvervsfremmes vejledning. Gevinsten på 12,8 millioner kroner kræver derfor, at de personvejledte uden beskæftigelse primo året, der har etableret virksomhed, hverken ville have etableret virksomhed eller være kommet i anden beskæftigelse, hvis Etnisk Erhvervsfremme ikke havde vejledt personerne. Det er en antagelse, der øger estimatets usikkerhed. Vejledningsindsatsen i Etnisk Erhvervsfremme handler ikke kun om at få flest mulige nydanskere til at etablere virksomhed. Effektiv vejledning om udfordringer ved drift af virksomhed vil også indebære, at nogle af de vejledte fravælger at blive selvstændige, fordi de efter vejledning vurderer, at deres muligheder for virksomhedsdrift ikke er gode nok. Virksomhedsetablering er således ikke det eneste succesparameter for Etnisk Erhvervsfremme, da det må forventes, at de personer, der etablerer virksomhed efter et vejledningsforløb, er bedre rustet til virksomhedsdrift. Øvrige effekter I de foregående afsnit er antallet af personer, der etablerer virksomhed, brugt som målestok for effekten af vejledningerne. Det vil sige, at det er blevet undersøgt, hvad der kan ændre antallet af personer, der ender med at etablere virksomhed og ud fra det, er den samfundsøkonomiske gevinst udregnet. En anden kilde til usikkerhed i estimatet er dog, at de kroner, hver person sparer det offentlige, også kan variere. AErådets beregning viser, at det offentlige sparer kroner som følge af færre udgifter til overførsler. De øvrige godt kroner kommer fra øgede skatteindtægter. Det er disse kroner, der i mange tilfælde vil være større for en iværksætter især hvis vedkommende beskæftiger andre personer, eventuelt personer uden beskæftigelse. Samtidig vil moms og skatteindbetalinger fra den etablerede virksomhed naturligvis også føre til indtægter for det offentlige. Det skal bemærkes, at hvis iværksætterens indkomst er mindre end en lavtlønnet LO er, vil det offentliges skatteindtægter være mindre end de kroner. Den økonomiske aktivitet for de nyetablerede virksomheder er generelt lav i opstartsfasen, så derfor opnås den fulde skatteindtægt først i det øjeblik virksomheden er moden. Ud over de kortsigtede økonomiske effekter vil der også forekomme mere langsigtede effekter som følge af opkvalificerende aktiviteter i iværksættervirksomheden, der potentielt kan gøre iværksætteren bedre rustet til at indgå på arbejdsmarkedet på længere sigt. Derudover vil der også på længere sigt være en jobskabelse i virksomhederne, der har en positiv effekt på estimatet. I forhold til usikkerheden i forbindelse med den estimerede effekt på 12,8 millioner kroner, som følge af Etnisk Erhvervsfremmes personvejledninger, opsummeres positive og negative effekter på estimatet i tabel 14.

17 Tabel 14: Forhold der påvirker estimatet på de samfundsmæssige gevinster i henholdsvis positiv og negativ retning Side 17/23 Positiv De 26 procent nyetableringer i 2012 er udelukkende personligt ejede virksomheder. Da procent af nydanske iværksættervirksomheder er etableret i selskabsform er det reelle antal nyetableringer formentlig større. Analysen inkluderer kun selvbeskæftigelse den selvstændiges jobskabelse og anden værdiskabelse er ikke inkluderet. Afledte sociale og økonomiske effekter som følge af integration på arbejdsmarkedet er ikke inkluderet i analysen. En del af de nydanskere, der i statistikken fremgår som beskæftigede eller uoplyst(tilflyttere), kan være uden job på vejledningstidspunktet, da arbejdsmarkedstilknytning er målt primo året. Negativ Estimatet angiver den årlige gevinst pr. iværksætterårgang, men en del af virksomhederne vil på længere sigt ophøre, så den årlige gevinst pr. iværksætterårgang vil på sigt falde det vil dog ikke ændre den kortsigtede effekt af vejledningen. Blandt de vejledte vil nogen formentlig også have etableret virksomhed selvom Etnisk Erhvervsfremme ikke eksisterede. Der er altså en manglende viden om de vejledtes alternative handlinger. En del af de nydanskere, der i statistikken fremgår som arbejdsløse eller uden for arbejdsstyrken, kan være i beskæftigelse på vejledningstidspunktet, da arbejdsmarkedstilknytning er målt primo året. I stedet for at etablere virksomhed kan de vejledte nydanskere potentielt blive lønmodtagere, hvilket under estimatets antagelser er ligeså værdifuldt som selvbeskæftigelse. Nogle virksomheder kan være etableret og ophørt i løbet af året, så det reelle antal nyetablerede virksomheder er højere. Uhensigtsmæssige projekter bremses ved videnspredning, så de etablerede virksomheder har bedre overlevelseschancer. 134 vejledte nydanskere er ikke identificeret med CPR-numre hvis denne gruppe matcher de identificerede er der yderligere gevinster Kilde: estatistik og Etnisk Erhvervsfremme

18 DEL 3 Analyse af gevinsten ved Etnisk Erhvervsfremmes virksomhedsvejledninger Side 18/23 Til at bestemme den samfundsøkonomiske gevinst på 12,8 millioner kroner i Iværksætterindeks for nydanskere 2013, benyttes personvejledningerne, men en betydelig del af Etnisk Erhvervsfremmes vejledninger modtages af virksomheder, hvorfor betydningen af disse vejledninger skal inkluderes i en effektmåling. Effekt af virksomhedsvejledninger i Etnisk Erhvervsfremme målt på omsætning og beskæftigelse I Iværksætterindeks for nydanskere 2013 sammenlignes de virksomhedsvejledte med nydanskere fra iværksætterårgangene Generelt klarer de virksomhedsvejledte sig godt i forhold til virksomhederne fra iværksætterårgangene. Tabel 15: Virksomhedsvejledninger foretaget af Etnisk Erhvervsfremme, 2011 og Virksomhedsvejledninger Kilde: estatistik og Etnisk Erhvervsfremme Evalueringen af virksomhedsvejledningerne i Etnisk Erhvervsfremme tager udgangspunkt i de 184 vejledninger fra Disse vejledninger benyttes, fordi effekten af vejledningen for 2012-virksomhederne ikke kan måles på nuværende tidspunkt, da der mindst skal foreligge et års data efter vejledning. Selv for 2011-vejledningerne er det kun muligt at måle den kortsigtede effekt af vejledningen. Det vil derfor være interessant at følge begge årgange i fremtiden, så et mere komplet billede af vejledningseffekten kan måles.

19 Figur 2: Virksomhedsalder på vejledningstidspunkt, 2011 og 2012 Side 19/23 Væksten i omsætning og beskæftigelse for de vejledte virksomheder er beregnet fra fjerde kvartal 2011 til fjerde kvartal Når der ikke anvendes gennemsnitstal for hele året, skyldes det, at 33 procent af de vejledte virksomheder først etableres i løbet af Figur 3 viser udviklingen i antallet af fuldtidsbeskæftigede i virksomhederne vejledt i 2012 og illustrerer det problematiske i at gennemføre effektmålinger, der baseres på populationer, hvor der i løbet af året er en tilgang af virksomheder. For alle virksomheder vejledt i 2012 er der tale om en markant fremgang i antallet af fuldtidsansatte fra fjerde kvartal 2011 til fjerde kvartal Antallet af fuldtidsansatte, eksklusiv iværksætteren, øges fra 59 til 93, en stigning på 64 procent. Udelades virksomheder etableret i 2012 er væksten kun på 4 fuldtidsbeskæftigede. Det kan ikke entydigt fastslås, om de vejledte har beskæftigelse før vejledning eller om beskæftigelsesfremgangen er et resultat af vejledningen. 3 Metoden er konsistent i forhold til Danmarks Statistiks effektmålings metode, der blandt andet benyttes af Erhvervsstyrelsen ved evaluering af væksthusenes performance.

20 Figur 3: Udvikling i fuldtidsbeskæftigede i virksomheder vejledt i 2012, 2010K1-2012K4 Side 20/23 Som kontrolgruppe til virksomhedsvejledningerne, der blev gennemført i 2011, benyttes nydanske iværksættere fra iværksætterårgangene , der i overvejende grad ligner de vejledte virksomheder, når det gælder branche, omsætning og beskæftigelse. Iværksætterårgangene har en gennemsnitlig omsætning pr. virksomhed på 1,3 millioner kroner i Til sammenligning har de vejledte virksomheder en gennemsnitlig omsætning på 2,2 millioner kroner. Den relativt store forskel trækkes af enkelte store virksomheder, der fik vejledning af Etnisk Erhvervsfremme. Iværksætterårgangen 2011, der udgør en del af de virksomhedsvejledte, er dog ikke med i sammenligningsgruppen, da data for denne årgang ikke eksisterer på nuværende tidspunkt. Iværksætterårgangene er opgjort på årsbasis.

21 Figur 4: Nøgletal for virksomhedsvejledte i 2011 og iværksætterårgangene , 2011K4 til 2012K4 Side 21/23 Den bedre performance blandt de vejledte virksomheder indikerer, at Etnisk Erhvervsfremme har haft en positiv indvirkning på virksomhedernes omsætning og beskæftigelse. Hvis de vejledte virksomheder havde performet som kontrolgruppen, havde de haft 14 færre fuldtidsansatte. Forskellene er dog så relativt små, at et egentligt estimat på den samfundsmæssige gevinst ikke foretages. For at kunne foretage et sådant estimat kræves flere årgange og længere tidsperioder. Effekt af virksomhedsvejledninger i Etnisk Erhvervsfremme målt på overlevelsesrater Et mål for Etnisk Erhvervsfremme er, at 20 procent flere af de virksomheder, der får vejledning, overlever. Som følge af usikkerhed omkring overlevelsesraterne bliver disse ikke præsenteret i Iværksætterindeks for nydanskere Årsagen til usikkerheden omkring overlevelsesraterne er de relativt få nyetablerede virksomheder, som har modtaget virksomhedsvejledning i 2011, hvilket gør, at de enkelte etableringsårgange bliver meget små. Samtidigt er der endnu ikke tilstrækkeligt data for virksomhederne, der har modtaget vejledning i 2012 til, at effekten, i form af overlevelse, af vejledningen kan vurderes. Virksomheder etableret i 2010 og 2011 og virksomheder etableret i perioden før Overlevelsesraterne tager udgangspunkt i to populationer af virksomheder, der har fået vejledning af Etnisk Erhvervsfremme; virksomheder etableret i 2010 og 2011, der repræsenterer Etnisk Erhvervsfremmes særlige fokus på unge virksomheder, og virksomheder etableret i perioden før Som kontrolgruppe til virksomhedsvejledningerne anvendes iværksætterårgangene for nydanske iværksættere generelt. Ved at sammenligne overlevelsesraterne for virksomheder vejledt af Etnisk Erhvervsfremme med

22 overlevelsesraterne for kontrolgruppen kan det vurderes om Etnisk Erhvervsfremmes virksomhedsvejledning har en effekt på de vejledte virksomheder. Side 22/23 Overlevelsesraten for de unge virksomheder, som har modtaget vejledning af Etnisk Erhvervsfremme i 2011 (etableret i 2010 eller 2011) sammenlignes med iværksætterårgangen 2010 for nydanske iværksættere generelt. Virksomheder, etableret før 2010 og som har modtaget virksomhedsvejledning af Etnisk Erhvervsfremme, sammenlignes med deres respektive nydanske iværksætterårgange Hvis en vejledt virksomhed er etableret før 2001, sammenlignes overlevelsesraten med overlevelsesraten for iværksætterårgangen 2001 for nydanske iværksættere. Overlevelsesrater sammenlignes ud fra årgange Da overlevelsesraterne er forskellige for de forskellige årgange, vægtes de enkelte årgange, så det er muligt at sammenligne overlevelsesraterne. Det betyder, at hvis 40 procent af de vejledte virksomheder i Etnisk Erhvervsfremme er fra årgangen 2006 vil overlevelsesraten for iværksætterårgangen 2006 vægte 40 procent i kontrolgruppens overlevelsesrate. For at måle effekten af vejledningen til virksomheder etableret i 2010 og 2011 sammenlignes de enkelte årganges overlevelsesrater direkte med overlevelsesraten for alle nydanske iværksættere. Denne metode kan dog ikke anvendes til de ældre virksomheder, der har modtaget vejledning i Etnisk Erhvervsfremme, fordi antallet af virksomheder i de enkelte årgange er for små. For de vejledte virksomheder etableret i 2010 og 2011, er overlevelsesraten efter første år 71 procent og fra første til andet år 90 procent. Det betyder, at 64 procent af de vejledte virksomheder overlevede de første to år. Til sammenligning overlevede 57 procent af de nydanske iværksættervirksomheder fra 2010 de to første år. Dermed overlever 12 procent flere efter vejledning i Etnisk Erhvervsfremme. Det skal dog bemærkes, at resultatet skal fortolkes med forsigtighed, da datagrundlaget er lille. Vurderes den samlede overlevelsesrate for nydanske virksomheder etableret i 2010 og 2011 og vejledt i 2011, er 76 procent af virksomhederne i live ultimo Vægtes de nydanske iværksættere fra iværksætterårgangen 2010, så resultaterne kan sammenlignes med virksomhederne fra Etnisk Erhvervsfremme, overlever 72 procent af virksomhederne. Beregnes overlevelsesraten for de ældre virksomheder, der har fået vejledning i Etnisk Erhvervsfremme i 2011, er overlevelsesraten efter vejledning 79 procent. For de vægtede nydanske iværksættere generelt, er overlevelsesraten 90 procent. Årsagen til denne relative, store forskel kan være, at ældre virksomheder, der modtager vejledning af Etnisk Erhvervsfremme, er i en krise eller har et problem, der gør, at en direkte sammenligning med kontrolgruppen ikke kan foretages. Samtidig skal det nævnes, at der er relativt få vejledte virksomheder, hvilket øger usikkerheden omkring resultatet.

23 DEL 4 - Figur 15 i Iværksætterindeks for nydanskere 2013 Side 23/23 Figur 15 i Iværksætterindeks for nydanskere 2013 er gengivet nedenfor (figur 5) og viser udviklingen i andelen af overlevende virksomheder for iværksætterårgangene med udgangspunkt i andelen af overlevende virksomheder primo 2012 og Til at beregne andelen af overlevende virksomheder 2 år 4 efter etableringen, anvendes iværksætterårgangen 2010 i forhold til overlevende primo Dette er den eneste mulighed for at beregne virksomhedernes overlevelsesrate to år efter etablering, da der på publiceringstidspunktet ikke foreligger data for antal etableringer for iværksætterårgangen For at kunne beregne overlevelsesraten to år efter etablering i forhold til overlevende primo 2013, skal iværksætterårgangen 2011 være tilgængelig. De øvrige år efter etablering er beregnet ved at vægte to iværksætterårgange i forhold til antallet af overlevende primo 2012 og Det betyder, at 4 år siden etablering er en ligelig vægtning af overlevelsesandelen fra iværksætterårgangen 2008 primo 2012 og overlevelsesandelen fra iværksætterårgangen 2009 primo Der anvendes to årgange for at reducere årlige udsving. Figur 5: Andelen af overlevende virksomheder i forhold til etableringsåret (figur 15 i Iværksætterindeks for nydanskere 2013) 4 Da virksomhederne etableres i løbet af året og opgørelsen gælder primo året er 2 år den maksimale alder og den gennemsnitlige alder er halvandet år.

Iværksættere i Business Region Aarhus

Iværksættere i Business Region Aarhus Iværksættere i Business Region Aarhus 1 Iværksætteri i Business Region Aarhus 1. Tal fra Danmarks Statistik viser, at antallet af nye virksomheder i Business Region Aarhus stiger med 1,6 procent fra 2013

Læs mere

Iværksættere bidrager til jobfest i Hoteller og restauranter

Iværksættere bidrager til jobfest i Hoteller og restauranter Iværksættere bidrager til jobfest i har siden 2010 iført sig den jobmæssige førertrøje. Beskæftigelsen er i dag væsentlig højere end ved finanskrisens start i 2008 på trods af et kraftigt fald i finanskrisens

Læs mere

Elever med ikke-vestlig herkomst halter bagefter i de nationale test

Elever med ikke-vestlig herkomst halter bagefter i de nationale test Elever med ikke-vestlig herkomst halter bagefter i de nationale test Af Center for Data og Analyse Følgende notat belyser forskellen i faglige præstationer mellem elever med dansk herkomst og elever med

Læs mere

Arbejdsmarkedstilknytning blandt vestlige og ikke-vestlige indvandrere og efterkommere

Arbejdsmarkedstilknytning blandt vestlige og ikke-vestlige indvandrere og efterkommere Analysen er udarbejdet for IDA Arbejdsmarkedstilknytning blandt vestlige og ikke-vestlige indvandrere og efterkommere I 215 er der ca. 89. med en IDA-uddannelse i befolkningen. For at få et større datavolumen

Læs mere

Iværksætter- statistik

Iværksætter- statistik Iværksætter- statistik 2010 Regionshuset Viborg Regional Udvikling Iværksætteri Indhold Nye virksomheder...2 Etableringsrate...4 Nye virksomheder med ansatte og eksport...5 Nye virksomheders aktivitet...7

Læs mere

Rummelighed i Region Syddanmark som arbejdsplads

Rummelighed i Region Syddanmark som arbejdsplads Indhold Medarbejdersammensætning ift. køn og alder... 1 Etnisk ligestilling... 2 Ansættelser på særlige vilkår... 6 Rummelighed i Region Syddanmark som arbejdsplads Medarbejdersammensætning ift. køn og

Læs mere

Fakta om advokatbranchen

Fakta om advokatbranchen Virksomhederne Den danske advokatbranche består af ca. 1.700 virksomheder, hvilket spænder fra enkeltmandsvirksomheder med én advokat til store virksomheder med mere end 400 ansatte. I de senere år har

Læs mere

Verden samlet i 3F FOKUS PÅ ETNISKE MINORITETER FAGLIGT FÆLLES FORBUND F A G P O L I T I S K C E N T E R F O R A R B E J D S L I V

Verden samlet i 3F FOKUS PÅ ETNISKE MINORITETER FAGLIGT FÆLLES FORBUND F A G P O L I T I S K C E N T E R F O R A R B E J D S L I V Verden samlet i 3F FOKUS PÅ ETNISKE MINORITETER FAGLIGT FÆLLES FORBUND F A G P O L I T I S K C E N T E R F O R A R B E J D S L I V 3F, Fagpolitisk Center for Arbejdsliv September 2010 Materialet er baseret

Læs mere

Statistiske informationer

Statistiske informationer Procent af befolkningen Statistiske informationer www.aarhus.dk/statistik Arbejdsstyrke og erhvervsfrekvenser i Aarhus Kommune, 2013 Andelen af personer i arbejdsstyrken af hele befolkningen er i Aarhus

Læs mere

Fakta om Advokatbranchen

Fakta om Advokatbranchen Virksomhederne Den danske advokatbranche består af ca. 1.600 virksomheder, hvilket spænder fra enkeltmandsvirksomheder med én advokat til store virksomheder med mere end 400 ansatte. I de senere år har

Læs mere

Konkursanalyse pct. færre konkurser i 1. kvartal 2017

Konkursanalyse pct. færre konkurser i 1. kvartal 2017 33 pct. færre konkurser i 1. kvartal 217 Det seneste år er antallet af konkurser herhjemme faldet med næsten 7 svarende til et fald på 33 pct. Samtidig udgør aktive virksomheder, hvor der er høj omsætning

Læs mere

Orientering. Kvindelige efterkommeres beskæftigelse og uddannelsesforhold

Orientering. Kvindelige efterkommeres beskæftigelse og uddannelsesforhold 2006 Orientering Statistisk Kontor 8. maj 2006 Kvindelige s beskæftigelse og uddannelsesforhold 73 pct. af de enlige kvindelige fra ikke-e lande i alderen 18-35 år er enten i beskæftigelse eller under

Læs mere

Ikke-etniske danskere i politik

Ikke-etniske danskere i politik 1 Ikke-etniske danskere i politik Følgende notat belyser, hvordan politikerne i Danmark ikke har en etnisk sammensætning, der repræsenterer den danske befolkning. Det fremgår af Ceveas optælling af de

Læs mere

estatistik April 2017 Bygge og anlæg hamrer frem men iværksætteraktiviteten halter

estatistik April 2017 Bygge og anlæg hamrer frem men iværksætteraktiviteten halter Bygge og anlæg hamrer frem men iværksætteraktiviteten halter I finanskrisens første år tabte bygge- og anlægsbranchen hver femte fuldtidsstilling, mens den private sektor kun mistede hver tiende. I bygge-

Læs mere

STATISTIK. Beboere i den almene boligsektor 2018

STATISTIK. Beboere i den almene boligsektor 2018 STATISTIK Beboere i den almene boligsektor 2018 Forord indeholder oplysninger om beboere, husstande, til- og fraflytninger, offentligt forsørgede, uddannelse og beskæftigelse samt indkomstforhold for beboerne

Læs mere

IT-branchen har vokseværk it-konsulenter og iværksættere trækker væksten

IT-branchen har vokseværk it-konsulenter og iværksættere trækker væksten IT-branchen har vokseværk it-konsulenter og iværksættere trækker væksten Særligt it-konsulenter og iværksættere skal tilskrives æren for, at hele it-sektorens fuldtidsbeskæftigelse er i fremgang ovenpå

Læs mere

STATISTIK. Beboere i den almene boligsektor 2017

STATISTIK. Beboere i den almene boligsektor 2017 STATISTIK Beboere i den almene boligsektor 2017 Forord Beboere i den almene boligsektor 2017 indeholder oplysninger om beboere, husstande, til- og fraflytninger, offentligt forsørgede, uddannelse og beskæftigelse

Læs mere

Kapitel 1. Hovedresultater fra Profilanalyse Kommunalt bidrag til operatøren af lokal erhvervsservice De lokalt vejledte...

Kapitel 1. Hovedresultater fra Profilanalyse Kommunalt bidrag til operatøren af lokal erhvervsservice De lokalt vejledte... Indholdsfortegnelse Kapitel 1. Hovedresultater fra Profilanalyse 2018... 4 1.1 Kommunalt bidrag til operatøren af lokal erhvervsservice... 4 1.2 De lokalt vej... 4 1.3 De specialiserede vej... 7 Kapitel

Læs mere

social- og sundhedshjælperuddannelsen og social- og sundhedsassistentuddannelsen. 3. Udviklingen i antallet af FOA medlemmer med indvandrerbaggrund.

social- og sundhedshjælperuddannelsen og social- og sundhedsassistentuddannelsen. 3. Udviklingen i antallet af FOA medlemmer med indvandrerbaggrund. Indvandrer-kolleger og uddannelse Analysesektionen 26. september 2008 Dette papir sammenfatter tre undersøgelser om indvandrere i FOA. Det drejer sig om: 1. Resultaterne af en rundspørge, som er gennemført

Læs mere

Måltal 2011 for medarbejdere med ikke-vestlig baggrund

Måltal 2011 for medarbejdere med ikke-vestlig baggrund Måltal 2011 for medarbejdere med ikke-vestlig baggrund Sagsnr: 2012-12502 Doknr. 2012-87639 Udviklingsafdelingen, juni 2012 Jammerbugt Kommunes måltal for ansatte med ikke-vestlig baggrund Indledning Det

Læs mere

I hvilket omfang bruger unge ikke-vestlige indvandrer- og efterkommerkvinder deres uddannelse?

I hvilket omfang bruger unge ikke-vestlige indvandrer- og efterkommerkvinder deres uddannelse? Teknisk note nr. 10 20-39-årige kvinder i Danmark fordelt efter herkomst, højeste fuldførte danske og beskæftigelsesfrekvens 1. januar 2003 Noten er udarbejdet af Claus Larsen Rockwool Fondens Forskningsenhed

Læs mere

Portræt af iværksætterne i Danmarks nye regioner. Januar 2005

Portræt af iværksætterne i Danmarks nye regioner. Januar 2005 Portræt af iværksætterne i Danmarks nye regioner Januar 2005 2 1. Indledning Regionerne har en afgørende betydning for erhvervsudviklingen i Danmark. Iværksætterne og de etablerede virksomheder skal udnytte

Læs mere

Behov for uddannelsesløft blandt indvandrere

Behov for uddannelsesløft blandt indvandrere Behov for uddannelsesløft blandt indvandrere Omkring hver tredje dansker over 16 år har ikke en uddannelse, der giver adgang til arbejdsmarkedet. Særligt blandt indvandrere står det skidt til. Op mod halvdelen

Læs mere

Ansatte med ikke-vestlig oprindelse i kommunerne

Ansatte med ikke-vestlig oprindelse i kommunerne Ansatte med ikke-vestlig oprindelse i kommunerne Af Lasse Vej Toft, Analyse- og makroenheden, Økonomisk Sekretariat, LVT@kl.dk Formålet med dette analysenotat er, at beskrive udviklingen i andelen af fuldtidsbeskæftigede

Læs mere

Statistiske informationer

Statistiske informationer Statistiske informationer www.aarhus.dk/statistik Beskæftigelse og ledighed fordelt på oprindelseslande 2008-2014 Dette notat beskriver udviklingen på udvalgte beskæftigelses- og ledighedsparametre i Aarhus

Læs mere

Kvinders beskæftigelse og arbejdsløshed fordelt efter herkomst i. Århus Kommune, 1. januar 1996 til 1. januar 2002

Kvinders beskæftigelse og arbejdsløshed fordelt efter herkomst i. Århus Kommune, 1. januar 1996 til 1. januar 2002 Århus Kommune Økonomisk Afdeling, Statistisk Kontor Oktober 2003 Kvinders beskæftigelse og arbejdsløshed fordelt efter herkomst i Århus Kommune, 1. januar 1996 til 1. januar 2002 -------------------------------------------------------------------------------------

Læs mere

Måltal for medarbejdere med ikke-vestlig baggrund 2014

Måltal for medarbejdere med ikke-vestlig baggrund 2014 Måltal for medarbejdere med ikke-vestlig baggrund 2014 Udviklingsafdelingen Sagsnr. 81.00.15-G00-1-14 Jammerbugt Kommunes måltal for ansatte med ikke-vestlig baggrund Baggrund Det blev i trepartsaftalen

Læs mere

TAL OM: Brønderslev Kommune Senest opdateret: September 2011

TAL OM: Brønderslev Kommune Senest opdateret: September 2011 TAL OM: Brønderslev Kommune TAL OM Beskæftigelsesregion Nordjylland sætter på sin hjemmeside fokus på en række emner om de enkelte nordjyske kommuner og Nordjylland. Hensigten med oversigten er at give

Læs mere

Notat. Sammenfatning.

Notat. Sammenfatning. Notat Emne: Beskæftigelse og arbejdsløshed opdelt på herkomst Til: Erhvervskontaktudvalget og LBR i Aarhus Kommune Kopi: til: Byrådets medlemmer, Styregruppen for integrationspolitikken og Beskæftigelsesforvaltningen

Læs mere

Kvartalsstatistik nr

Kvartalsstatistik nr nr. 2 2017 Velkommen til Danske Advokaters kvartalsstatistik ken indeholder de seneste tal for advokatvirksomhedernes omsætning. Ud over omsætningstallene indeholder kvartalsstatistikken de seneste relevante

Læs mere

Profilanalyse Analyse af brugerne af den lokale- og specialiserede erhvervsvejledning i Region Midtjylland

Profilanalyse Analyse af brugerne af den lokale- og specialiserede erhvervsvejledning i Region Midtjylland Profilanalyse 2017 Analyse af brugerne af den lokale- og specialiserede erhvervsvejledning i Region Midtjylland Indholdsfortegnelse Forord... 3 1: Hovedresultater fra Profilanalyse 2017... 4 1.1 De lokalt

Læs mere

Ifølge SFI-rapporten Kommuners rammevilkår for beskæftigelsesindsatsen 1 fra 2013 kan man ud fra Aabenraa kommunes rammebetingelser forvente, at borgere i kommunen i gennemsnit er på arbejdsløshedsdagpenge

Læs mere

Kvartalsstatistik nr. 1 2014

Kvartalsstatistik nr. 1 2014 nr. 1 2014 Velkommen til Danske Advokaters kvartalsstatistik Kvartalsstatistikken indeholder de seneste tal for advokatvirksomhedernes omsætning. Ud over omsætningstallene vil kvartalsstatistikken indeholde

Læs mere

Statusredegørelsen for folkeskolens udvikling

Statusredegørelsen for folkeskolens udvikling Statusredegørelsen for folkeskolens udvikling For skoleåret 2016/2017 Statusredegørelsen for folkeskolens udvikling For skoleåret 2016/2017 Layout: Presse- og Kommunikationssekretariatet, Undervisningsministeriet

Læs mere

Konkursanalyse Figur 1: Udvikling i antal konkurser og sæsonkorrigeret antal konkurser, 2007K1-2016K4*

Konkursanalyse Figur 1: Udvikling i antal konkurser og sæsonkorrigeret antal konkurser, 2007K1-2016K4* 2007K1 2007K2 2007K3 2007K4 2008K1 2008K2 2008K3 2008K4 2009K1 2009K2 2009K3 2009K4 2010K1 2010K2 2010K3 2010K4 2011K1 2011K2 2011K3 2011K4 2012K1 2012K2 2012K3 2012K4 2013K1 2013K2 2013K3 2013K4 2014K1

Læs mere

Appendiks 2 KORTLÆGNING AF SOCIALØKONOMISKE VIRKSOMHEDER I DANMARK

Appendiks 2 KORTLÆGNING AF SOCIALØKONOMISKE VIRKSOMHEDER I DANMARK Appendiks 2 KORTLÆGNING AF SOCIALØKONOMISKE VIRKSOMHEDER I DANMARK September 2013 Indholdsfortegnelse Introduktion 3 Identifikation af socialøkonomiske virksomheder 3 Forskellige typer af socialøkonomiske

Læs mere

LEDIGHED OG INDSATS 2012 Nr. 6

LEDIGHED OG INDSATS 2012 Nr. 6 Indhold: Ledighedstal Udviklingen i langtidsledigheden Beskæftigelsen Efterspørgselen på arbejdskraft Arbejdsfordelinger Opfølgning på ministermål Opfølgning jobcentrets mål Opfølgning på jobcentrets indsats

Læs mere

STATISTIK. Beboere i den almene boligsektor 2016

STATISTIK. Beboere i den almene boligsektor 2016 STATISTIK Beboere i den almene boligsektor 2016 Forord Beboere i den almene boligsektor 2016 indeholder oplysninger om beboere, husstande, til- og fraflytninger, offentligt forsørgede, uddannelse og beskæftigelse

Læs mere

Flere arbejdspladser i København Andel blandt årige med kun grundskole og som ikke er under uddannelse. København, 1. januar 2005.

Flere arbejdspladser i København Andel blandt årige med kun grundskole og som ikke er under uddannelse. København, 1. januar 2005. 2006:5 Orientering Statistisk Kontor 13. juni 2006 Flere arbejdspladser i København Københavns arbejdsmarked er i fremdrift. Efter nedgangsår i 2002 og 2003 viser nye tal, at der i 2004 blev skabt 3.000

Læs mere

Hjemmeservice - En analyse af de beskæftigede

Hjemmeservice - En analyse af de beskæftigede Hjemmeservice - En analyse af de beskæftigede Sammenfatning Denne analyse af -ordningen i 1997 beskæftiger sig med udbudssiden i, det vil sige -virksomhederne og især virksomhedernes ejere og deres ansatte.

Læs mere

Faglærte opretter flest virksomheder og skaber flest job

Faglærte opretter flest virksomheder og skaber flest job Faglærte opretter flest virksomheder og skaber flest job Iværksætteri er ofte blevet sat på dagsordenen som nøglen til vækst og beskæftigelse. Faglærte iværksættere står bag godt 4 pct. af de nyoprettede

Læs mere

Konkursanalyse Konkurstal på ret kurs 33 procent færre konkurser i første kvartal 2017

Konkursanalyse Konkurstal på ret kurs 33 procent færre konkurser i første kvartal 2017 Konkursanalyse 217 Konkurstal på ret kurs 33 procent færre konkurser i første kvartal 217 Efter et rekordhøjt antal konkurser i 216, faldt konkurstallet med 33 procent fra første kvartal 216 til 217. Konkurstallet

Læs mere

Velkommen til foredrag om et faktabaseret grundlag for den midtjyske iværksætterpolitik Hvad ved vi om iværksætterne i Ringkøbing-Skjern?

Velkommen til foredrag om et faktabaseret grundlag for den midtjyske iværksætterpolitik Hvad ved vi om iværksætterne i Ringkøbing-Skjern? Velkommen til foredrag om et faktabaseret grundlag for den midtjyske iværksætterpolitik Hvad ved vi om iværksætterne i Ringkøbing-Skjern? www.estatistik.dk 04-05-2009 Disposition for faktabaseret iværksætterpolitik

Læs mere

Faktaark: Den generelle iværksætter i 2012

Faktaark: Den generelle iværksætter i 2012 11. november 214 /agnela og marrat Sag Faktaark: Den generelle iværksætter i 212 Den generelle iværksætter i Danmark i 212 er en dansk mand på mellem 36-4. Han er gift og har ingen børn. Han kommer fra

Læs mere

ANALYSENOTAT Portræt af iværksætterne

ANALYSENOTAT Portræt af iværksætterne ANALYSENOTAT Portræt af iværksætterne AF CHEFKONSULENT MALTHE MUNKØE ne har stor betydning for samfundsøkonomien: hvem er de? ne har stor betydning for samfundsøkonomien: de er med til at identificere

Læs mere

Konkursanalyse Færre konkurser i 2017 Iværksætterselskaber booster konkurstal

Konkursanalyse Færre konkurser i 2017 Iværksætterselskaber booster konkurstal Færre konkurser i 2017 Iværksætterselskaber booster konkurstal Konkurstallet for december 2017 slog alle rekorder, hvilket bidrog væsentligt til, at antallet af konkurser i andet halvår 2017 ligger 21,5

Læs mere

Analyse: Udviklingen i tilgang til sygedagpenge

Analyse: Udviklingen i tilgang til sygedagpenge Analyse: Udviklingen i tilgang til sygedagpenge Maj 218 1. Indledning og sammenfatning I efteråret 216 viste en opfølgning på reformen af sygedagpenge fra 214, at udgifterne til sygedagpenge var højere

Læs mere

Ressourceområdet Møbler og beklædning Februar 2013 Analyse og effektmåling

Ressourceområdet Møbler og beklædning Februar 2013 Analyse og effektmåling Resume Den faldende beskæftigelse på landsplan inden for Møbler og beklædning i perioden 2000-2010 har især ramt de små og mellemstore virksomheder, der i perioden har tabt mere end 33 procent af alle

Læs mere

Krisen har nu sendt flere på kanten af arbejdsmarkedet

Krisen har nu sendt flere på kanten af arbejdsmarkedet Krisen har nu sendt 30.500 flere på kanten af arbejdsmarkedet Antallet af marginaliserede steg fra 3. til. kvartal 011 med.750 personer. Det betyder, at der nu er godt 118.500 personer, der har været på

Læs mere

Konkursanalyse Flere ældre virksomheder går konkurs

Konkursanalyse Flere ældre virksomheder går konkurs Flere ældre virksomheder går konkurs Samlet gik 4.029 virksomheder konkurs i 2015. Dermed er konkurstallet stort set identisk med 2014, hvor 4.049 virksomheder gik konkurs. Det viser udtræk fra Danmarks

Læs mere

Iværksætteri i Danmark

Iværksætteri i Danmark 8. november 2018 2018:22 Iværksætteri i Danmark Af Christina Juul Egedesø, Kalle Emil Holst Hansen og Peter Bøegh Nielsen Iværksættervirksomhederne udgør en vigtig del af vækst- og innovationsgrundlaget

Læs mere

Kvartalsstatistik nr

Kvartalsstatistik nr Kvartalsstatistik nr. 1 2017 Velkommen til Danske Advokaters kvartalsstatistik Kvartalsstatistikken indeholder de seneste tal for advokatvirksomhedernes omsætning. Ud over omsætningstallene indeholder

Læs mere

LEDIGHED OG INDSATS 2012 Nr. 4

LEDIGHED OG INDSATS 2012 Nr. 4 LEDIGHED OG INDSATS 2012 Nr. 4 Indhold: Ledighedstal Udviklingen i langtidsledigheden Efterspørgselen på arbejdskraft Arbejdsfordelinger Opfølgning på ministermål Opfølgning jobcentrets mål Udenlandsk

Læs mere

Stort beskæftigelsespotentiale ved bedre integration

Stort beskæftigelsespotentiale ved bedre integration Stort beskæftigelsespotentiale ved bedre integration Gennem krisen har beskæftigelsesfaldet ramt ikke-vestlige indvandrere hårdere end danskere. Andelen af lønmodtagere blandt de 15-64-årige er således

Læs mere

ET BILLEDE AF DE IKKE-FORSIKREDE

ET BILLEDE AF DE IKKE-FORSIKREDE 6. juni 2006 ET BILLEDE AF DE IKKE-FORSIKREDE Dette notat forsøger at give et billede af de personer på arbejdsmarkedet, som ikke er forsikret i en A-kasse. Datagrundlaget er Lovmodelregistret, der udgør

Læs mere

estatistik Januar 2015

estatistik Januar 2015 Resume Dansk erhvervsliv har siden finanskrisen oplevet en øget internationalisering med en vækst på 20 procent i antallet af eksportvirksomheder fra 2009 til 2013. Stigningen trækkes af en større underskov

Læs mere

Flere nydanske ingeniører og naturvidenskabelige kandidater. - Baggrundsnotat til IDAs integrationspolitik

Flere nydanske ingeniører og naturvidenskabelige kandidater. - Baggrundsnotat til IDAs integrationspolitik Flere nydanske ingeniører og naturvidenskabelige kandidater - Baggrundsnotat til IDAs integrationspolitik Marts 2018 2 Resumé Denne analyse har fokus på arbejdsmarkedstilknytningen for personer, der har

Læs mere

Folkeskoleelever fra Frederiksberg

Folkeskoleelever fra Frederiksberg Folkeskoleelever fra Frederiksberg Analyse af 9. klasses eleverne 2008-2011 Aksel Thomsen August 2014 Danmark Statistik Sejrøgade 11 2100 København Ø FOLKESKOLEELEVER FRA FREDERIKSBERG Danmarks Statistik

Læs mere

Nydanske unge på erhvervsuddannelserne

Nydanske unge på erhvervsuddannelserne Fakta om integration: Nydanske unge på erhvervsuddannelserne Januar 2012 Fakta om integration: Nydanske unge på erhvervsuddannelserne Udgiver: Social- og Integrationsministeriet Holmens Kanal 22 1060 København

Læs mere

Væksthus Midtjylland Profilanalyse 2015

Væksthus Midtjylland Profilanalyse 2015 Væksthus Midtjylland Profilanalyse 2015 Analyse af brugerne af den lokale og specialiserede erhvervsvejledning i Region Midtjylland Indholdsfortegnelse Forord... 3 Kapitel 1: Hovedresultater fra Profilanalyse

Læs mere

Beskæftigelse og arbejdsløshed i Aarhus Kommune opdelt på herkomst pr. 1. januar 2011 samt udviklingen i. perioden 1. januar 2006 til 1.

Beskæftigelse og arbejdsløshed i Aarhus Kommune opdelt på herkomst pr. 1. januar 2011 samt udviklingen i. perioden 1. januar 2006 til 1. Den 5. juni 2012 Beskæftigelse og arbejdsløshed i Aarhus Kommune opdelt på herkomst pr. 1. januar 2011 samt udviklingen i Aarhus Kommune Borgmesterens Afdeling Sammenfatning. I løbet af 2010 har der været

Læs mere

National aftale for Væksthusene i 2016 Opgørelse af resultatma l

National aftale for Væksthusene i 2016 Opgørelse af resultatma l 06. april 2017 Sag 2017-262 National aftale for ene i 2016 Opgørelse af resultatma l Indledning ene er sparringspartner og indgang til viden og netværk for danske virksomheder, som arbejder ambitiøst med

Læs mere

Til Erhvervskontaktudvalget og LBR i Aarhus Kommune

Til Erhvervskontaktudvalget og LBR i Aarhus Kommune Til Erhvervskontaktudvalget og LBR i Aarhus Kommune Kopi til: Byrådets medlemmer, Styregruppen for integrationspolitikken og Beskæftigelsesforvaltningen Side 1 af 22 Udkast! Beskæftigelse og arbejdsløshed

Læs mere

Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik UUI alm. del Svar på Spørgsmål 136 Offentligt

Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik UUI alm. del Svar på Spørgsmål 136 Offentligt Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2008-09 UUI alm. del Svar på Spørgsmål 136 Offentligt Dato: 12.06.2009 Kontor: ØA Jnr. Sagsbeh.: THH Besvarelse af spørgsmål nr. 136, stillet af Folketingets

Læs mere

JANUAR MÅNED. LEDIGHED OG INDSATS 2013 Nr. 1

JANUAR MÅNED. LEDIGHED OG INDSATS 2013 Nr. 1 JANUAR MÅNED Indhold: Ledighedstal Udviklingen i langtidsledigheden Beskæftigelsen (ikke opdateret) Efterspørgselen på arbejdskraft (ikke opdateret) Arbejdsfordelinger Opfølgning på ministermål (ikke data

Læs mere

Præsentation af Early Warning

Præsentation af Early Warning 1 Præsentation af Early Warning Når bundlinjen bløder 2 Målsætning Fire overordnede mål, heraf to på kort sigt: 1) Flere kriseramte virksomheder skal overleve 2) Virksomheder der må lukke skal gøre det

Læs mere

Stigning i mønsterbrydere blandt ikke-vestlige efterkommere

Stigning i mønsterbrydere blandt ikke-vestlige efterkommere Stigning i mønsterbrydere blandt ikke-vestlige efterkommere Gennem de sidste år har der været en stor stigning i andelen af mønsterbrydere blandt efterkommere med ikke-vestlig baggrund. Blandt etniske

Læs mere

Kapitel 2: Befolkning.

Kapitel 2: Befolkning. 7 Kapitel 2: Befolkning. 2.1 Indledning. De danske kommuner har forskellige grundvilkår at arbejde ud fra. Ud fra befolkningens demografiske og socioøkonomiske sammensætning har kommunerne i forskellig

Læs mere

Analyse 18. december 2014

Analyse 18. december 2014 18. december 214 Unge efterkommere med ikke-vestlig baggrund halter stadig efter danskere i uddannelsessystemet Af Kristian Thor Jakobsen og Christoffer Jessen Weissert Unge med ikke-vestlig baggrund klarer

Læs mere

Konkursanalyse 2012. 5456 konkurser i 2012 færre ansatte mister jobbet

Konkursanalyse 2012. 5456 konkurser i 2012 færre ansatte mister jobbet 5456 konkurser i 2012 færre ansatte mister jobbet 2012 ligner 2011, når man ser på antallet af konkurser. I modsætning til 2011 er der tabt 12 procent færre job i de konkursramte virksomheder og dermed

Læs mere

Profilanalyse Analyse af brugerne af den lokale- og specialiserede erhvervsvejledning i Region Midtjylland

Profilanalyse Analyse af brugerne af den lokale- og specialiserede erhvervsvejledning i Region Midtjylland Profilanalyse 2016 Analyse af brugerne af den lokale- og specialiserede erhvervsvejledning i Region Midtjylland Indholdsfortegnelse Forord... 3 1: Hovedresultater fra Profilanalyse 2016... 4 1.1 De lokalt

Læs mere

Befolkningens bevægelser Oktober kvartal 2008

Befolkningens bevægelser Oktober kvartal 2008 Antal borgere Befolkningens bevægelser Oktober kvartal 2008 Befolkningen og dens bevægelser i Esbjerg Kommune i oktober kvartal 2008 I oktober kvartalet blev der født 288 børn, mens antallet af dødsfald

Læs mere

Konkurser og jobtab 2013

Konkurser og jobtab 2013 14.814 tabte arbejdsplader ved konkurser i 2013 Efter et konstant konkursniveau i 2011 og 2012 faldt antallet af konkurser igen i 2013. Der kan samtidig konstateres et beskedent fald i antal tabte fuldtidsstillinger,

Læs mere

Iværksættere og nye virksomheder. Nøgletal 2006

Iværksættere og nye virksomheder. Nøgletal 2006 Iværksættere og nye virksomheder Nøgletal 2006 August 2006 Iværksættere og nye virksomheder, Nøgletal 2006 Udgivet af: Erhvervs- og Byggestyrelsen Dahlerups Pakhus, Langelinie Allé 17 2100 København Ø

Læs mere

Seks ud af ti i stabil beskæftigelse

Seks ud af ti i stabil beskæftigelse 14. juni 2017 2017:9 Seks ud af ti i stabil beskæftigelse Af Pernille Stender Beskæftigelsesfrekvensen er en central indikator, når temperaturen på arbejdsmarkedet skal tages. Beskæftigelsesfrekvensen

Læs mere

Befolkningens bevægelser Årsafslutning 2009

Befolkningens bevægelser Årsafslutning 2009 Befolkningens bevægelser Årsafslutning 2009 Befolkningen i Esbjerg Kommune var ved udgangen af året 115.114 personer, en stigning på 519 personer i 2009. I 2009 blev der født 1.239 børn, mens antallet

Læs mere

Arbejdsmarkedet i tal Odsherred Kommune

Arbejdsmarkedet i tal Odsherred Kommune Arbejdsmarkedet i tal Odsherred Kommune Erhvervsfrekvens Offentlig forsørgelse Aldersstruktur Etnisk struktur Uddannelsesstruktur Erhvervs- og beskæftigelsesstruktur og pendling Oktober 2010 Beskæftigelsesregion

Læs mere

Ikke-vestlige efterkommere i uddannelse og beskæftigelse

Ikke-vestlige efterkommere i uddannelse og beskæftigelse 1 Ikke-vestlige efterkommere i uddannelse og beskæftigelse Det går fremad med integrationen af efterkommere af ikke-vestlige indvandrere i Danmark. Det er især de unge efterkommere, der er i gang med en

Læs mere

FSR ANALYSE I SAMARBEJDE MED ESTATISTIK

FSR ANALYSE I SAMARBEJDE MED ESTATISTIK Udviklingen af konkurser blandt danske virksomheder, januar 2013 FSR ANALYSE I SAMARBEJDE MED ESTATISTIK www.fsr.dk 1 FSR - danske revisorer er en brancheorganisation for godkendte revisorer i Danmark.

Læs mere

Faktabaseret monitorering og effektvurdering af iværksætterne i strukturfondsperioden 2007-2013

Faktabaseret monitorering og effektvurdering af iværksætterne i strukturfondsperioden 2007-2013 Faktabaseret monitorering og effektvurdering af iværksætterne i strukturfondsperioden 2007-2013 De unge deltagervirksomheder Indeværende monitorering og effektvurdering omfatter strukturfondsprojekter

Læs mere

Markant fremgang blandt de unge i boligområder med boligsociale helhedsplaner

Markant fremgang blandt de unge i boligområder med boligsociale helhedsplaner Dansk/vestlig Efterkommer Indvandrer Dansk/vestlig Efterkommer Indvandrer Dansk/vestlig Efterkommer Indvandrer Markant fremgang blandt de unge i boligområder med boligsociale helhedsplaner 1. Indledning

Læs mere

Repræsentation af køn og etnicitet på Folkemødet 2019

Repræsentation af køn og etnicitet på Folkemødet 2019 Repræsentation af køn og etnicitet på Folkemødet 2019 Undersøgelsens formål Formålet med undersøgelsen er at kortlægge repræsentation af køn og etnicitet på Folkemødet 2019. Det er fundamentalt for den

Læs mere

Early Warning evaluering 2013

Early Warning evaluering 2013 Early Warning - en evaluering af programmets indsats overfor kriseramte danske virksomheder Early Warning evaluering Udarbejdet af estatistik for Erhvervsstyrelsen 1 Baggrund Early Warning har til formål

Læs mere

Mange unge mænd mistede deres job under krisen

Mange unge mænd mistede deres job under krisen Tabte arbejdspladser:. unge har mistet deres job under krisen Mange unge mænd mistede deres job under krisen Siden sommeren, hvor arbejdsløsheden begyndte at stige, er beskæftigelsen blandt de unge 1--årige

Læs mere

Konkursanalyse procent færre konkurser i andet kvartal 2017

Konkursanalyse procent færre konkurser i andet kvartal 2017 20 procent færre konkurser i andet kvartal 2017 Efter et rekordhøjt antal konkurser i 2016 er konkurstallet faldet med 20 procent fra andet kvartal 2016 til andet kvartal 2017. Antallet af konkurser er

Læs mere

Forskel i levetid og tilbagetrækningsalder

Forskel i levetid og tilbagetrækningsalder Thomas Klintefelt, seniorchefkonsulent thok@di.dk, 3377 3367 MAJ 2019 Forskel i levetid og tilbagetrækningsalder Forskellen i levetid mellem ufaglærte og akademikere reduceres betydeligt, når man ser på

Læs mere

Analyse af nystartende elever og omgængere i grundskolens børnehaveklasse. Baseret på data for skoleåret 2010/11

Analyse af nystartende elever og omgængere i grundskolens børnehaveklasse. Baseret på data for skoleåret 2010/11 Analyse af nystartende elever og omgængere i grundskolens børnehaveklasse Baseret på data for skoleåret 2010/11 Analyse af nystartende elever og omgængere i grundskolens børnehaveklasse Baseret på data

Læs mere

Afsnit 1 gør status for udvalgte resultatmål pr. Side 2. Afsnit 2 følger udvikling i beskæftigelse, Afsnit 3 præsenterer beskrivende statistik for

Afsnit 1 gør status for udvalgte resultatmål pr. Side 2. Afsnit 2 følger udvikling i beskæftigelse, Afsnit 3 præsenterer beskrivende statistik for 1. halvår 2016 statistikken statistikken er en midtvejsstatus på aktiviteterne i de fem regionale væksthuse opgjort pr. 30. juni 2016. Når året er omme, holdes enes samlede resultater i 2016 op imod målene

Læs mere

Effekter af den regionale vækstindsats

Effekter af den regionale vækstindsats Effekter af den regionale vækstindsats Effekter af den regionale vækstindsats Resumé De seks regionale vækstfora igangsætter hvert år en række initiativer, som bidrager til at skabe vækst og udvikling

Læs mere

unge har været uden job og uddannelse i mindst 2 år

unge har været uden job og uddannelse i mindst 2 år 3. unge har været uden job og uddannelse i mindst år Næsten 3. unge i alderen -9 år er hverken i job eller under uddannelse. Gruppen kan karakteriseres som udsatte unge, da de har været uden for i mindst

Læs mere

Uddannelse kan sikre en øget integration af indvandrere

Uddannelse kan sikre en øget integration af indvandrere Uddannelse kan sikre en øget integration af indvandrere Tal fra Undervisningsministeriet viser, at udsigterne for indvandrernes uddannelsesniveau er knap så positive, som de har været tidligere. Markant

Læs mere

Mange unge ledige fra 90 erne er i dag på offentlig forsørgelse

Mange unge ledige fra 90 erne er i dag på offentlig forsørgelse De langtidsledige unge på kontanthjælp mistede fodfæstet på arbejdsmarkedet Mange unge ledige fra 9 erne er i dag på offentlig forsørgelse Under halvdelen af de unge, der modtog kontanthjælp i en længere

Læs mere

Hvordan går det med integrationen af ikke-vestlige indvandrere og efterkommere?

Hvordan går det med integrationen af ikke-vestlige indvandrere og efterkommere? Integrationsanalyse 10. december 2015 Hvordan går det med integrationen af ikke-vestlige indvandrere og efterkommere? Ikke-vestlige indvandrere og efterkommere udgør 7,5 pct. af den danske befolkning.

Læs mere

AMK Øst Januar Nøgletal for arbejdsmarkedet RAR Sjælland

AMK Øst Januar Nøgletal for arbejdsmarkedet RAR Sjælland AMK Øst Januar 2017 Nøgletal for arbejdsmarkedet RAR Sjælland Januar 2017 Udviklingen i beskæftigelsen Fig. 1: Udvikling i fuldtidsbeskæftigede lønmodtagere (arbejdssted), 1. kvartal 2008-3. kvartal 2016

Læs mere

Konkursanalyse 2015. Flere tabte jobs ved konkurser i 2015

Konkursanalyse 2015. Flere tabte jobs ved konkurser i 2015 Flere tabte jobs ved konkurser i 2015 Resumé: Samlet gik 4.029 virksomheder konkurs i 2015. Dermed er konkurstallet stort set identisk med 2014, hvor 4.049 virksomheder gik konkurs. Det viser udtræk fra

Læs mere

VÆKST- OG BESKÆFTIGELSES- REDEGØRELSE

VÆKST- OG BESKÆFTIGELSES- REDEGØRELSE VÆKST- OG BESKÆFTIGELSES- REDEGØRELSE 1. kvartal 2016 VÆKST- OG BESKÆFTIGELSES- REDEGØRELSE 1. kvartal 2016 87 23 VI udvikler Redegørelsen sammenfatter oplysninger om de erhvervs- og beskæftigelsesmæssige

Læs mere

TAL OM: Læsø Kommune Senest opdateret: September 2011

TAL OM: Læsø Kommune Senest opdateret: September 2011 TAL OM: Læsø Kommune TAL OM Beskæftigelsesregion Nordjylland sætter på sin hjemmeside fokus på en række emner om de enkelte nordjyske kommuner og Nordjylland. Hensigten med oversigten er at give et hurtigt

Læs mere

IVÆRKSÆTTER- INDBLIKKET

IVÆRKSÆTTER- INDBLIKKET Senest opdateret oktober 216 IVÆRKSÆTTER- INDBLIKKET Iværksætterindblikket er en samling af aktuel viden om dansk iværksætteri set i dansk og international sammenhæng og med fokus på både de etablerede

Læs mere

AMK Øst Nøgletal for arbejdsmarkedet RAR Sjælland

AMK Øst Nøgletal for arbejdsmarkedet RAR Sjælland AMK Øst 06-09-2016 Nøgletal for arbejdsmarkedet RAR Sjælland September 2016 Udviklingen i beskæftigelsen Fig. 1: Udvikling i fuldtidsbeskæftigede lønmodtagere (arbejdssted), 1. kvartal 2008-1. kvartal

Læs mere

VækstVilkår 2016 FREDERIKSBERG. Situationsanalyse af vilkår for vækst og erhvervsliv. VækstAnalyse. Center for. En del af Væksthus Sjælland

VækstVilkår 2016 FREDERIKSBERG. Situationsanalyse af vilkår for vækst og erhvervsliv. VækstAnalyse. Center for. En del af Væksthus Sjælland VækstVilkår 2016 Situationsanalyse af vilkår for vækst og erhvervsliv FREDERIKSBERG Center for VækstAnalyse En del af Væksthus Sjælland 2 er en serie af 46 analyser - én for hver kommune i Region Hovedstaden

Læs mere