AllConsolidatedProblems (NLI)

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "AllConsolidatedProblems (NLI)"

Transkript

1 AllConsolidatedProblems (NLI) 29. marts Navigation 1 Consolidated problem: Gå tilbage 19 6 Man kan ikke nulstille systemet. "Tilbage" og "forfra" nulstiller ikke systemet, og man bliver forvirret over hvor i systemet man befinder sig Svært at gå tilbage Svært at gå tilbage 3 11 Ingen mulighed for at navigere "tilbage" Man kan ikke navigere baglæns i systemets menustruktur 5 7 Ingen "tilbage" knap Nogen gange ville det have været MEGET brugbart med en "Tilbage" kommando der ville kunne få én tilbage til forrige menu. 31 Consolidated problem: Navigation 5 6 Usikkerhed på muligheder Brugeren kunne ofte være usikker på hvilke muligheder der var, eller hvad systemet kunne forstå. F.eks. blev "hjælp" annonceret på et sent tidspunkt. 2 2 Manglende overblik For mange muligheder i hver menu ("hovedmenu" og "andre") hvilket gør at man skal have det gentaget mange gange. En større forgrening af de indledende menuer med færre underpunkter, således at overblikket ikke mistes. 32 Consolidated problem: Navigation vanskeligt

2 14 1 Svært at navigere Det er svært at holde styr på mulighederne og hvordan man navigerer rundt Svært at navigere Det er tit svært at vide, hvordan man kommer fra det ene sted i system til et andet, f.eks. er det langt fra klart, hvordan man kommer tilbage til et tidligere punkt, hvis computeren f.eks. har foretaget et forkert gæt. 1 2 Problemer med at orientere sig/navigere i systemet. Det fremgår ikke klart, hvorledes systemet er struktureret. Førstegangsbrugeren vil formodentlig forsøge sig med at sige et af de ord der nævnes som mulige emner, og ikke bruge egne ord. Hvis man kommer ind under et forkert menupunkt, er det uklart hvordan man kommer tilbage til forrige menuoversigt. Det fremgår ikke tydeligt nok, hvorledes brugeren skal navigere rundt ved hjælp af egne ord. 41 Consolidated problem: 7 8 Inkonsistens i udbedt svar Det er forvirrende at man i den generelle menu skal sige det emne man vil vælge, hvor man i "andre muligheder" skal sige ja, efter det ønskede emne. 50 Consolidated problem: 9 4 Menuer Navigation ikke åbenlys 55 Consolidated problem: Tilbage til start 17 1 Tilbage til start Man kan komme tilbage til hoved menuen med komandoen "forfra", men det bliver ikke oplyst nogen steder, det er noget man må gætte sig til. 4 8 Det er ikke klart hvordan man starter forfra med et nyt spørgsmål ved fejl Hvis brugeren har lavet en fejl i et spørgsmål er det ikke helt klart hvordan man starter forfra. Der er nødvendigt at vente på respons og derfor starte forfra.

3 7 6 Kan man vende tilbage til generel menu Det bliver f.eks. ikke nævnt i andre muligeheder nævnt, at man kan vende tilbage til den generelle menu ved f.eks. at sige "generel menu" 56 Consolidated problem: 7 5 Mulighed for gentagelse af sidste mulighed. I "andre muligheder" kan man ikke få gentaget den sidste mulighed uden at få gentaget alle muligheder 57 Consolidated problem: 24 3 Dårlig menu Menuen forenkler systems muligheder udfra brugerens synspunkt. 58 Consolidated problem: 17 6 Rækkefølge af emner. Der er ingen logisk rækkefølge i de emner der er under "andre muligheder" 59 Consolidated problem: 7 10 "nej nej" fører til afbrydelse Det er forvirrende at man i den generelle menu skal sige det emne man vil vælge, hvor man i "andre muligheder" skal sige ja, efter det ønskede emne. 60 Consolidated problem:

4 6 2 Visse informationer findes der intet menupunkt for 2 Afbrydelse / Uventet slut Ikke alle informationer har et modsvarende menupunkt i informationshierarkiet ('fax', ' ' og 'adresse', f.eks.). Selv om brugeren får forklaret, at han/hun kan benytte egne ord til at stille spørgsmålet med, er det ikke naturligt blot at sige ordet for at få de pågældende informationer. Mange brugere vil (jf. Bilag 3, pp. 7) hellere have muligheden for aktivt at acceptere et valg oplæst af systemet, på trods af at dette påvirker effektiviteten. 2 Consolidated problem: Generel afbryd 14 4 Man bliver smidt af systemet tilsyneladende uden grund Hvis man siger noget kan systemet åbenbart tolke det som at man gerne vil smides af systemet og man ved ikke hvordan man kommer ind igen Uventet afslutning Systemet afslutter ind i mellem uventet. 9 1 Logget af system Uventet afslutning af session 3 1 Uønsket afslutning af opkald. Systemet afbryder uventet, efter bl.a. yderligere spørgsmål 3 Consolidated problem: Afbrydelse på bestemte ord 3 8 Uklare fejlbeskeder Systemet svarer uventet på fejl (f.eks.: "du har spurgt om dut dut...") og afbryder uventet. 7 2 Uønsket afbrydelse Systemet afbrydes ofte uden at det er hensigten. F.eks. fordi det ikke genkender instruktioner. Eller i det tilfælde man svarer "nej nej" 10 6 Dårlig formulering Nogle spørgsmål var formuleret så man svarede nej, resultatet var at systemet lagde på selv om det ikke var det brugeren ville

5 19 10 Systemet afslutter uden at forlange en bekræftigelse Kommer brugeren ved en fejltagelse til at sige "Stop" eller "Hej hej" afslutter systemet med det samme. Dette kan være irriterende hvis man har søgt den fundene information længe. 2 4 Verificering af afslutning Visse ord får systemet til at afslutte. Hvis man forsøger at afbryde talestrømmen ved at sige "stop" afsluttes samtalen uden varsel. Der burde være en verificering af om man ønsker at afslutte, eller en begrænsning i ord der får systemet til at afslutte. 4 Consolidated problem: Systemet afbryder ved for lang pause 3 Feedback 22 1 Kort betænkningstid Systemet er meget hurtig til at lægge på mens brugeren overvejer valgmulighederne 24 4 Uhensigtsmæssig afslutning Hvis brugeren midt i en forklaring siger stop eller venter for længe med at svare, afsluttes opringningen. 5 Consolidated problem: Feedback-forstås hvad brugeren siger? 3 9 Mangel på negative svar Systemet giver ikke oplysning om at stillede spørgsmål ikke kan besvares af systemet. 5 3 Feedback inkonsitent Systemet er ikke konsistent med feedback.nogle gang får man faktisk at vide hvordan systemet fortolker ordren, men det er undtagelsesvist og fremme usikkerhed Ukonsekvent brug af talebeskeder Når man spørger vedr. udland siger systemet 'Bor i udlandet' som indikation for menuskift. Dette bruges ikke andre steder i systemet, og kan derfor virke forvirrende.

6 5 2 Manglende/uklar feedback Det er ikke klart om systemet forstår hvad brugeren siger. Ofte ignorerer systemet totalt en ordre eller et valg, i stedet for at sige "jeg forstår ikke, prøv at gentag", og man bliver smidt ud. 61 Consolidated problem: Lang responstid 14 7 For lang tid mellem beskeder Når man har hørt info vedr. går der for lang tid fra 'Du kan også sige' til 'Er der andet du vil spørge om?' 4 7 Pause eller lang stilhed svær at tolke Hvis der stilles lange komplekse spørgsmål er der en længere pause før systemet giver respons. Dette kan være svært at tolke om spørgsmålet er blevet misforståes, om der er sket en fejl eller om systemet bare venter på at brugeren har gjort sig færdig. 7 9 Lang tid inden man ved om man har valgt rigtig Efter at en instruktion er givet går der til tider meget lang tid inden den ønskede information fortælles. Dette kan medføre tvivl om man har valgt rigtigt Ventetid på kommandoer Når systemet er i tvivl om hvad det skal foretage sig, eller ikke opfangede spørgsmålet/kommandoen helt, kan der være langsom respons 4 Baggrundsstøj 6 Consolidated problem: Baggrundsstøj 3 12 Systemet er følsomt overfor baggrundssnak Tale i baggrunden kan udløse uønsket og overraskende svar fra systemet Stemmen stopper for hurtigt. Der er forvirende at stemmen ikke taler færdig når man siger noget til den. Endvidere lader stemmen sig afbryde af ligegyldigt baggrundsstøj.

7 19 8 Modtagelig for baggrundsstøj I tilfælde af mange stemmer i baggrunden er systemet ikke altid ligegodt til at tolke kommandoer (hvilket sådan set er forståeligt nok). Dette kan føre til uventede resultater 5 Brugerens forståelse 7 Consolidated problem: Sætning eller ord? 18 4 Forvirring omkring fremgangsmetode Tilgang til information er en blanding af valg og en form for samtale, hvor spørgsmål fra computeren skal besvares. Dette kan være forvirrende Stikordsbaseret Den forstår ikke rigtig hele sætninger, men det oplyses ikke at man bør benytte stikord Sætninger eller ord Brugeren er i tvivl om systemet forstår enkelte ord, eller om alt skal formuleres som sætninger. 8 1 Er ikke sikker på om der kan siges en hel sætning eller bare et enkelt ord Ved den første brug af systemet er der tvivl om hvorvidt brugeren skal sige et enkelt ord eller beskrive det problemet ved hjælp af en normal sætning 14 Consolidated problem: Ide -> ord 4 2 Svært at finde det "rigige" ord. Det kan være svært at spore sig ind på netop det rette ord eller sammensætning af søgeord. Bl.a. fordi systemet reagerer på enkelt ord, giver dårlig feedback og svarer emnevis. 5 4 Svært at associere hensigt med muligheder Det er ikke altid nemt at forbinde den intention eller det ønske man har med valgmulighederne i systemet, og informationen ligger somme tider "mærkelige" steder.

8 12 3 Svært at vide hvilke(n) kommandoer der skal bruges Systemet giver ikke på forhånd en definition af de kommandoer man kan benytte, altså hvilke ord systmet kan genkende Gætteri Man gætter for meget på nøgleord i systemet, og det er ikke altid at de er logiske. Systemet reagerer eksempelvis ikke på ordet "kontakt", når man gerne vil have en. 3 5 Det er svært at vide hvilke ord man skal bruge ved brug til systemet Både navigation og indhentning af oplysninger besværliggøres af vanskeligheder ved at "relevante" ord kan være svære at hitte på. 15 Consolidated problem: 19 2 Der kan herske tvivl om man har udtømt mulighederne for information ønsker man f.eks. oplysninger om flytting til udland, og udbetaling i forbindelse med denne uden at der afholdes ferie, kan der herske tvivl om man skal spørge efter udbetaling, udland eller uden for ferie for at få alt informationen 44 Consolidated problem: Systemet kræver forhåndsviden 5 8 Forudsætter megen viden Systemet forudsætter forholdsvis megen viden om ferie-konto systemet for at man kan skelne de forskellige muligheder fra hinanden. Eftersom dette system bruges utroligt sjældent af målgruppen, er dette for meget at forlange. 6 Stemme 11 5 Det kræver forhåndsviden at vide hvilke menuer man skal vælge Det kræves at bruger har en forhåndsviden om hvor informationerne befinder sig i systemet. 8 Consolidated problem:

9 3 10 Ubehagelig systemstemme Systemet taler med en ubehagelig stemme 9 Consolidated problem: 19 3 Udtale af telefonnr. er utydelig Når man beder om telefonnummeret bliver det sidste tal udtalt utydeligt. 10 Consolidated problem: Hurtig tale 4 5 Udtale for hurtig, specielt i forbindelse med telefonnumre og adresser , adresse og telefon numre som det må forventes at brugeren vil noterer ned, siges meget hurtigt. 9 5 For hurtig Informationerne kommer for hurtigt til at man kan opfatte/notere dem Ikke nok betænkningstid. Systemet pauser ikke længe nok til at brugeren kan tænke over sit spørgsmål, og afbryder sommetider brugeren For hurtigt Systemet talte for hurtigt. Sommetider nåede test personen ikke at opfatte hvad systemet sagde, da brugeren måske var optaget af at finde ud af hvad han/hun skulle sige for at finde de korrekte oplysninger Stemmen taler for hurtigt Konstant tale Der mangler en mulighed for at pause informationen. Eneste mulighed er at få gentaget informationen, men den konstante tale gør situationen stresset, specielt for førstegangs brugere der ikke er bekendt med systemet For hurtig til at sige adresse Adressen siges så hurtigt at man ikke kan nå at skrive den ned på papir uden at få den gentaget

10 3 3 Systemet taler for hurtigt Det er svært at nå at notere de fundne oplysninger ned i det tempo de oplyses 7 Afbryde systemet 11 Consolidated problem: Må man afbryde systemet? 3 2 Det er svært at vide, at man må afbryde systemet Systemet taler uafbrudt, og det er ikke indlysende at man kan afbryde 22 3 Stemmen fortsætter eller afbryder Hvis brugeren afbryder systemet fortsætter det ofte i baggrunden eller begynder pludseligt at gentage valgmulighederne Svært at vide hvornår man kan sige en ny kommando Brugeren har svært ved at vide hvornår han har mulighed for at indtale en ny kommando. Det giver lidt forviring i "samtale" med systemet, at man sidder og venter på at systemet giver noget response tilbage, at den aktive forespørgelse er slut At afbryde fortælleren Hvis man siger noget kan systemet åbenbart tolke det som at man gerne vil smides af systemet og man ved ikke hvordan man kommer ind igen. 4 4 Problemer for brugeren m.h.t. at afbryde talestrømmen Noticen i systemets introbesked om afbrydelse er ikke klar nok, da brugeren ikke bryder sig om ('tør') at afbryde talestrømmen Afbrydelse af systemet Brugeren forstod ikke at han/hun kunne afbryde systemet når som helst og ventede derfor 8 Vejledning & Hjælp 12 Consolidated problem: Startproblemer/Introduktion til systemet

11 10 4 Ubekendt Grænseflade Brugeren er ubekendt med systemet måde at fungere på og da det ikke er noget man normalt støder på kunne brugeren blive irriteret på systemet og lægge på inden han/hun har forstået systemet. Dvs det er for besværligt at komme i gang med systemet. 2 1 Manglende information Der mangler information om navigering i systemet (fås når man siger "hjælp") til at starte med. Dette medfører bl.a. at systemet ikke indbyder til at udnytte talegenkendelsessytemet fuldt ud - man nøjes med at bruge menusystemet som var det et trykknapsystem. 7 7 Systemets kapacitet Det er svært at vide hvad systemet kan og ikke kan Manglende introduktion Systemets introduktion var mangelfuld og var med til at hindre brugeren i at benytte systemet fuldt ud Intet eksempel Når man ringer til systemet gives intet eksempel på hvorledes det styres (i tilf. af at man er ubekendt med konceptet). F.eks. sig for adressen 13 Consolidated problem: Kontakt ATP 9 8 Kontaktoplysninger Svært at finde fax/mail 11 4 Genrelle oplysninger kan være svære at finde Der skal gættes for at finde generelle oplysninger, så som mail, adresse osv. (Intet menu punkt) 17 3 Vejledning om kontakt til feriekonto I hoved menu er der ingen information om hvordan man kan kontakte feriekonto. Der er ingen åbenlys valgmulighed til at høre om hvordan man kan få deres , fax eller addresse. 1 4 Intet direkte menupunkt til andre kontaktmuligheder Under antagelse af, at de fleste førstegangsbrugere er mere bekvemme med velkendte kontaktformer (telefonnummer, adresse m.m.), er det et (mindre) problem, at disse muligheder ikke nævnes i hovedmenuen.

12 16 Consolidated problem: Hvordan fås hjælp frem? 17 2 Hjælp Der kommer ikke nogen forklaring af hvordan en bruger kan få hjælp. 3 4 Hjælp til systemet er svær at finde Det er ikke nemt at finde hjælp og vejledning i brug af systemet 7 3 Hvordan får man hjælp, og dårlig hjælp Det bliver ikke umiddelbart nævnt hvordan man får hjælp og den hjælp man får er ikke særlig tilfredsstillende. 8 6 Hjælpemenuen er svær at finde. Hjælpemenuen optræder ikke i hovedmenuen. Hvis brugeren ikke har forstået den initielle forklaring er der ingen hjælp at hente. 20 Consolidated problem: 2 5 Dynamisk henvisning til anden hjælp Hvis man ikke har fået svar på sine spørgsmål efter noget tid (evt. når man havde sagt hovedmenu eller hjælp et vist antal gange, bør der være en henvisning til andre steder man kan hente sin information (f.eks. www). 21 Consolidated problem: Vejledning/generel forklaring af muligheder 9 6 Mangel på vejledning Brugeren savner introduktion/vejledning til systemet 16 5 Upræcis forklaring Systemet gjorde ikke klart nok opmærksom på hvordan det fungerede og hvilke muligheder brugeren havde i forskellige situationer Mangelfuld introduktion til muligheder De faste kommandoer, såsom Gentag og Stop, præsenteres ikke godt nok, og der gøres ikke opmærksom på at disse kan bruges hele tiden.

13 24 1 Dårlig vejledning Systemet forklarer ikke dens fulde muligheder, hvilket medfører at brugeren gør et forenklet brug af systemet. 1 3 Det er uklart hvordan man bruger systemet Brugeren informeres ikke om, at der skal tales højt, tydeligt og rigsdansk. Der informeres heller ikke om, at brugeren kan bryde ind og forsøge sig med et nyt ord, når han/hun opdager, at det ikke er den ønskede information systemet giver. 22 Consolidated problem: 19 5 Ingen information om hvordan man kontakter Lønmodtagernes Garantifond Man bliver bedt om at kontakte lønmodtagernes garantifond, men ingen information om deres er telefonnr. eller adresse er til rådighed 54 Consolidated problem: 20 3 Forkert svar Hvis man spørger "hvad er jeres adresse", får man at vide, at man kan sige "web", men det kan man ikke (stikordet er "hjemmeside") 9 Fortolkning 17 Consolidated problem: Ord->forkert tolkning 7 1 Computeren genkender ikke instruktioner Det sker ofte at instruktioner ikke modtages korrekt. Computeren siger at kommandoen ikke er genkendt, eller udfører forkerte ting Forståelsesproblemer Systemet misforstod brugeren og medførte at brugeren havnede i en uønsket menu eller fik et forkert svar

14 12 7 Computer har svært ved at forstå menneskelig tale Computeren gætter ofte forkert, når den skal finde ud af hvad man har sagt. 10 Input 8 2 Systemet misfortolker et ord. Når systemet spørger: "var der andet du ville spørge om", til dette bliver der svaret "ja" hvorefter systemet kvittere med " farvel og tak for dit opkald". Tydeligevis er brugerens "ja" misforstået som værende et nej, hvorefter der ikke er andet valg end at ringe op igen. Endvidere genkendes ord ikke altid, hvilket for brugeren forårsager en ikke-entydig feedback. 5 1 Forkerte tolkninger Der opstod deciderede fejl, hvor systemet gjorde det modsatte af hvad man bad om 8 4 Fik ikke det ønskede svar Da jeg sagde "feriekortbevis" fik jeg at vide hvad et feriekort bevis var. Jeg ville gerne have et nyt, og skulle sige "nyt feriekortbevis". En undermenu savnes for flere valgmuligheder 18 Consolidated problem: Dialekt 5 10 For svært for nordiske bosiddende i DK Systemet forstår kun "rent" dansk, og ikke hverken norsk eller svensk. Her ville tryk-knaper have virket bedre. 19 Consolidated problem: Samtale analogi 17 4 To-vejs kommunikation. Vejledningen lægger op til at det skal være en samtale, men det bliver det ikke. 5 9 Samtale-analogi virker kun delvist Ideen med at bruge "naturlig tale" i stedet for trykknapper har både fordele og ulemper. Nogen gange falder analogien sammen, fordi systemet ikke reagerer forudsigeligt, og trykknap systemet ville måske have virket bedre.

15 23 Consolidated problem: Ord forstås ikke 16 1 Misforståelser Systemet forstod ikke altid hvad brugeren sagde Ikke muligt at løse opg. 3 Systemet forstår ikke altid indtalte beskeder. Det kan skyldes at brugeren ikke benytter de forventede nøgleord Vigtige ord kan ikke genkendes Ordrene "web", "tilbage" og "internet" genkendes ikke. 9 2 Taleopfattelse fejler Mange gentagelser af ord før navigation lykkes. Fanger forkerte ord. 8 5 Systemet genkender for få ord. Systemet kunne ikke genkende "e-post", man skulle sige " " 6 1 Ingen genkendelse af visse sætninger Visse sætninger og ord (f.eks. 'Andre muligheder') har talegenkendelsessystemet svært ved at genkende. Ofte antages det, at man har sagt noget andet (eller intet overhovedet), mens der kun sjældent gentages den pågældende menu. 1 1 Ord fejlfortolkes eller opfattes slet ikke Fejl håndteres ikke godt. Brugeren forvirres og forhindres i at udføre opgaven når der opstår fejl. Der opstår typisk fejl når brugeren taler utydeligt, taler med dialekt, taler for lavt eller lignende Computer har problemer med at forstå visse ord Generelt kan der ske fejltagelser ved simple handlinger. 2 3 Formulering og udtale Systemet forstår ikke altid ordene i spørgsmålet - problemer med ordets udtale f.eks. ordet "fax" 33 Consolidated problem: Lange sætninger

16 20 2 For lange sætninger Kan give svaret "for lange sætninger" 15 6 Lange sætninger Brugeren formulerer et langt spørgsmål på 9 ord. Systemet forstår kun delvist spørgsmålet 34 Consolidated problem: 4 1 Reagerer ikke som forventet på visse ord Reaktionen på visse søgeord er uforudsigelig. Enten ved at de misforstås eller at de tillægges meget stor vægt (fx 'penge'). 39 Consolidated problem: Gentagelse 3 7 Det er ikke muligt at få gentaget oplysninger Man kan ikke på simpel vis få gentaget meddelte oplysninger af systemet. 4 6 Manglende klarhed om gentagelse Brugeren ikke klar over om der er mulighed for at få gentaget en besked, specielt i forbindelse med nedskrivning af oplysninger såsom telefonnumre og adresser. 40 Consolidated problem: 15 4 Kategorien "lønmodtager" Brugeren tager (fejlagtigt) i denne sammenhæng udgangspunkt i sig selv som "lønmodtager". [opfatter kategorien som lønmodtager/ikke lønmodtager] 45 Consolidated problem: Gentagelse / I ring

17 4 3 Gentager samme svar ved gentagelse af spørgsmål Ved gentagelse af et spørgsmål vil systemet give samme svar også selv om brugeren afbryder systemet med en anden udtale Samtalen går i ring Brugeren får samme ikke brugbare svar på 3 på hinanden beslægtet spørgsmål, brugeren vælger at afslutte. 48 Consolidated problem: Lægger ikke på når man siger farvel Når man siger farvel lægger den ikke automatisk på. Dette sker til gengæld når man siger "nej" 49 Consolidated problem: 15 9 Får et ikke brugbart svar og afslutter Brugeren vælger en "forkert" kategori. Systemet spørger om brugeren har flere spørgsmål, brugeren svarer nej og systemet siger farvel. [Systemet burde spørge om brugeren fik de oplysninger som hun ønskede.] 62 Consolidated problem: 11 6 Svært at ændre bruger oplysninger Hvis man vælger "Bor i udlandet", og siger "ja" eller "nej" til at man arbejder i Danmark, kan det ikke ændres. 63 Consolidated problem: 18 7 Problemer ved svar som ikke er ja/nej Computer spørger: "bor du i udlandet?", bruger svarer: "I Spanien." Dette forstås ikke af computer. At svare "I spanien" på spørgsmålet er forkert, men computer specificerer ikke at der kun kan svares ja/nej til dette spørgsmål.

18 11 Overblik 26 Consolidated problem: Struktur 12 5 Mangel på struktur Ligner punktet ovenfor meget, adskiller sig dog ved at der er en form for strukturel opbygning i starten af systemet i form af en hovedmenu. Denne struktur bevares desværre ikke igennem systemet. 8 3 Manglende global repræsentation af menusystemet Det er uklart hvorvidt systemet fortolker spørgsmål i forhold til et tidligere spørgsmål. Det er uklart om der eksisterer en overordnet menustruktur. 7 4 Uoverskuelig struktur Strukturen af systemet er uoverskuelig. Det er svært at vide hvilke instruktioner, der kan bruges og den meget flade opbygning af systemet gør det svært at finde rundt rundt i. 27 Consolidated problem: Overblik over position 6 3 Ingen godkendelse af handlingen, når der returneres til hovedmenu 6 4 Ingen angivelse af, hvilket punkt der gives informationer for Hvis brugeren vælger at returnere til hovedmenuen (siger 'Hovedmenu'), bekræftes dette ikke af systemet. Således kan brugeren hurtigt miste overblikket over, hvor i informationshierarkiet, han/hun befinder sig. Ikke alle informationer indledes med angivelsen af, hvilket punkt, der informeres om. Således kan brugeren ikke være sikker på, at systemet har forstået, hvad forespørgslen angik. Dette problem forstærkes af forholdene beskrevet i problemnr Manglende overblik Brugeren har svært at overskue hvor han/hun er i systemet. 28 Consolidated problem: Overblik over info

19 16 4 For meget info Brugeren bliver overvældet af informationsmængden 18 3 Megen information på en gang Brugeren overlæsses med information. Det er svært at beholde overblik Velkomstinformation for lang Velkomstinformationen er så lang at man glemmer det første den fortalte Mangel på overblik Det er vanskeligt at danne sig et overblik over systemets funktionalitet. Systemet springer fra emne til emne, uden egentlig sammenhæng, ofte i forbindelse med misforstået valg Man mister nemt overblikket Man får for mange muligheder at vælge i mellem 9 3 For meget info For mange valgmuligheder og for meget information 4 9 Manglende mulighed for at få overblik Der bliver ikke beskrevet en liste af muligheder. Dette får brugeren til at miste overblik. 29 Consolidated problem: Sammenhæng 18 6 Information for uspecificeret Store dele af informationen er placeret i blokke, hvilket betyder at forsøg på at indskrænke et emne, ender med at man bliver sendt rundt i ring i mellem de samme informationer Systemet springer væk fra konteksten Brugeren vil have uddybet et svar vedrørende "udlandet" og stiller et nyt spørgsmål. Systemet opfatter ikke sammenhængen mellem det nye spørgsmål og det tidligere spørgsmål om udlandet Punkter kan vælges uden for kontext Det er muligt at vælge punkter direkte der virker som om det er et led i en længere række spørgsmål. Siger man f.eks. underskrift forklares eksempelvis at man kan underskrive i nederste venstre hjørne, uden at forklare hvilket dokument det drejer sig om. Dette kan virke en smule forvirrende

20 30 Consolidated problem: 24 2 Begrænset overblik Ved misforståelser fra systemets side mangler en bekræftelse på det ønskede information, desuden mangler en generel beskrivelse af simple funktioner, såsom pause, gentag mv. 64 Consolidated problem: For meget information efter et spørgsmål 22 2 For meget information Problemet er at brugeren får for mange oplysninger ad gangen og at brugeren ikke får oplyst at han/hun kan gentage informationen uden at lægge på 12 2 Det er svært at bevare fokus / bliver forvirret Der er meget tale, som tager lang tid, hvorved man nemt mister fokus om sit egentlige gøremål Valgmuligheder og informationer. Man bliver oversvømmet med et væld af informationer når man stiller et spørgsmål. Mange af informationerne har man slet ikke brug for at høre, for at få sit spørgsmål besvaret. 5 5 Lange emnelister og oplæsninger forstyrrer Meget lange lister af muligheder, samt længere oplæsninger kan somme tider forvirre brugeren og trække opmærksomheden væk fra opgaven. 3 6 Systemet giver for mange detaljer For mange detaljer før de konkret søgte oplysninger meddeles, giver støj i forbindelse med brug af systemet, og detaljer medfører desuden en oplevelse af uklare svar. 12 Tekniske problemer 35 Consolidated problem:

21 4 10 Problem ved brug af to telefoner Der var problemer ved brug af to telefoner. Systemet reagerede overhovedet ikke. 36 Consolidated problem: 10 5 Funktionsproblemer Ved opringning forekom der fejl inde imellem. System startede op i den forkerte menu. 37 Consolidated problem: 12 8 Introduktionsproblemer Har oplevet at når man ringer, at computeren ikke starter fra den egentlige hovedmenu. Dette må betragtes som et teknisk let løseligt problem. Derudover er det en længere oplæsning før man kan begynde at anvende systemet. 38 Consolidated problem: 13 Andet 15 5 En række af muligheder Brugeren tror at hun skal vælge en blandt de muligheder som systemet remser op. Brugeren vælger et emne selvom det ikke matcher hendes "opgave". I senere opgave forsøger brugeren dog med et emne der ikke er i listen som systemet remser op (og det går godt). 46 Consolidated problem: 17 7 Udbetaling Hvis man har under 25 kr. tilgode, skal man ringe til en sagsbehandler, hvis man har kr. tilgode udbetales de automatisk, men hvad hvis man har over 1000 kr. tilgode?

22 51 Consolidated problem: 9 7 Usikker på om problem kunne løses Brugeren var usikker på, om det i systemet var muligt af få saldo oplyst. 53 Consolidated problem: 14 6 Uklar brug af talebeskeder Som afslutning på en information spørger systemet 'Er der andet du vil spørge om?', men det er ikke klart om man skal svare på det tidspunkt.

Vurdering af Speak and Translate Elektronisk Tolk

Vurdering af Speak and Translate Elektronisk Tolk KØBENHAVNS KOMMUNE Sundheds- og Omsorgsforvaltningen Center for Sundhed Vurdering af Speak and Translate Elektronisk Tolk Sundheds- og Omsorgsforvaltningen i Københavns Kommune har i regi af afdeling for

Læs mere

Brugermanual Beskrivelse af betjeningspanel med kontrolpanel

Brugermanual Beskrivelse af betjeningspanel med kontrolpanel Brugermanual Beskrivelse af betjeningspanel med kontrolpanel For den mest bekvemme kontrol / styring og status af Jablotron 100 systemet, tilbydes der forskellige former for betjeningspaneler. Styring

Læs mere

Undersøgelse af borgernes oplevelse af information og kontakten til det kommunale sundhedsvæsen

Undersøgelse af borgernes oplevelse af information og kontakten til det kommunale sundhedsvæsen Undersøgelse af borgernes oplevelse af information og kontakten til det kommunale sundhedsvæsen August 2014 Indledning og baggrund Sundhed og Omsorg har på baggrund af en målsætning fra dialogbaserede

Læs mere

Konstruktiv Kritik tale & oplæg

Konstruktiv Kritik tale & oplæg Andres mundtlige kommunikation Når du skal lære at kommunikere mundtligt, er det vigtigt, at du åbner øjne og ører for andres mundtlige kommunikation. Du skal opbygge et forrådskammer fyldt med gode citater,

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Vokal Command v.1 manual

Indholdsfortegnelse. Vokal Command v.1 manual Indholdsfortegnelse Installation... 2 Første gang programmet startes...7 Konfiguration... 7 Hvad er en kommando... 8 Fonetisk forskel... 8 Gemme dine indstillinger...9 Træning af kommando... 9 Avanceret

Læs mere

At give og modtage konstruktiv feedback

At give og modtage konstruktiv feedback At give og modtage konstruktiv feedback 07.05.06 Hvor svært kan det være? Ret svært åbenbart. Det lyder nemt, men en sikker topscorer i arbejdsklimaundersøgelser er en udbredt oplevelse af, at man ikke

Læs mere

Sådan afbrydes forbindelsen Når du vil afslutte CallPilot-sessionen, skal du trykke 83 for at afbryde forbindelsen eller lægge røret på.

Sådan afbrydes forbindelsen Når du vil afslutte CallPilot-sessionen, skal du trykke 83 for at afbryde forbindelsen eller lægge røret på. POSTKASSE-LOGON Du skal bruge et adgangsnummer (ring op til lokal 7600) til CallPilot Multimedia Messaging, et postkassenummer (7 + værelsesnummer) og en adgangskode for at logge på postkassen. 137 + værelsesnummer

Læs mere

Vocally 3 Infinity. In-Line, stemme aktiveret opkaldsenhed Brugsanvisning. Rev 1.01

Vocally 3 Infinity. In-Line, stemme aktiveret opkaldsenhed Brugsanvisning. Rev 1.01 Vocally 3 Infinity In-Line, stemme aktiveret opkaldsenhed Brugsanvisning Rev 1.01 Dette er en Dansk udgave af producentens officielle bruger manual. Der henvises til den officielle i tvivls tilfælde og

Læs mere

2. Håndtering af situationer i undervisningen

2. Håndtering af situationer i undervisningen 2. Håndtering af situationer i undervisningen Som instruktør kan du blive udfordret af forskellige situationer, som opstår i undervisningen. Nedenfor er nævnt nogle typiske eksempler med forslag til håndtering.

Læs mere

280412_Brochure 23/01/08 16:41 Side 1. Feedback DANMARK. Kursusafdelingen

280412_Brochure 23/01/08 16:41 Side 1. Feedback DANMARK. Kursusafdelingen 280412_Brochure 23/01/08 16:41 Side 1 Feedback DANMARK Kursusafdelingen 280412_Brochure 23/01/08 16:41 Side 2 Feedback - hvordan, hvad, hvornår? Feedback kan defineres som konstruktiv kritik. Ingen kan

Læs mere

PRAGMATISK PROFIL på dagligdags kommunikations færdigheder hos voksne. Resumé ark. Sammenfattet form af de vigtigste temaer

PRAGMATISK PROFIL på dagligdags kommunikations færdigheder hos voksne. Resumé ark. Sammenfattet form af de vigtigste temaer Resumé ark Sammenfattet form af de vigtigste temaer Persondata ark. Klient Efternavn: Fornavn(e): Køn: Fødselsdag: Interview-dato: Hjemmeadresse: Tlf: Interviewet person (hvis det er en anden) Efternavn:

Læs mere

3OMSTILLING. Manual til 3Omstilling Webklient for brugere V2.0

3OMSTILLING. Manual til 3Omstilling Webklient for brugere V2.0 3OMSTILLING Manual til 3Omstilling Webklient for brugere V2.0 Indholdsfortegnelse 1. INTRODUKTION... 3 2. MINIMUMSKRAV FOR WEBKLIENT... 3 3. LOG IND... 3 4. HURTIGT OVERBLIK... 3 5. ÆNDRING AF STATUS...

Læs mere

SIPP-118. Spørgeskema om Personlighed. Navn: Dato: Alder:

SIPP-118. Spørgeskema om Personlighed. Navn: Dato: Alder: SIPP-118 Spørgeskema om Personlighed Navn: Dato: Alder: Bemærk Spørgeskemaet angår de sidste 3 måneder. Det er din egen opfattelse, der gælder, ikke andres. Det er vigtigt at læse spørgsmålene grundigt,

Læs mere

Telebutler 5.0 BRUGERMANUAL

Telebutler 5.0 BRUGERMANUAL Telebutler 5.0 BRUGERMANUAL 1 INDEX Introduktion side 3 Aflytning af beskeder.side 5 Muligheder ved aflytning af beskeder.....side 6 Tilføj personlige indstillinger.side 7 2 INTRODUKTION Der er tre mulige

Læs mere

Manual til indberetning. Ventelistelukning.dk

Manual til indberetning. Ventelistelukning.dk Manual til indberetning Ventelistelukning.dk Manual til indberetning ventelistelukning.dk Indhold 1. Ventelistelukning.dk 5 Om databasen 5 2. Før du indberetter 6 Superbrugere og almindelige brugere 6

Læs mere

8500 Undervisningsteori

8500 Undervisningsteori Hjemmeværnsskolen 8500 Undervisningsteori Studiemateriale 5 HVS 8500-005-21 FEB 2011 Lektion 5: Delmål og delkontrol Feedback Lektionsplan for en vedligeholdelseslektion med delmål Har du forslag til ændringer

Læs mere

Evaluering af den samlede undervisning 2018 Fokus på matematikundervisningen i 9.kl. på Efterskolen Solgården

Evaluering af den samlede undervisning 2018 Fokus på matematikundervisningen i 9.kl. på Efterskolen Solgården Evaluering af den samlede undervisning 2018 Fokus på matematikundervisningen i 9.kl. på Efterskolen Solgården Evalueringen er udarbejdet af Matematiklærerne i 9.klasse Evalueringen af layoutet og redigeret

Læs mere

Evaluering af klinikophold med fokus på hjertelidelser for MedIS og medicinstuderende på 1. semester til

Evaluering af klinikophold med fokus på hjertelidelser for MedIS og medicinstuderende på 1. semester til Evaluering af klinikophold med fokus på hjertelidelser for MedIS og medicinstuderende på 1. semester 10.12. 2013 til 13.12. 2013. Antal tilbagemeldinger: 157 ud af 183 mulige 1: Oplevede du, at personalet

Læs mere

Interviewteknik. Gode råd om interviewteknik

Interviewteknik. Gode råd om interviewteknik Interviewteknik En vigtig del af et kundemøde er de spørgsmål, som du stiller. For at få det bedste ud af dine kundemøder skal du kombinere tre elementer: 6. Start ikke med at sælge: Definér behov. Kom

Læs mere

Brugermanual Beskrivelse af betjeningspanel med kontrolpanel

Brugermanual Beskrivelse af betjeningspanel med kontrolpanel Brugermanual Beskrivelse af betjeningspanel med kontrolpanel For den mest bekvemme kontrol / styring og status af Jablotron 100 systemet, tilbydes der forskellige former for betjeningspaneler. Styring

Læs mere

Case: http://www.julius-nielsen.dk/

Case: http://www.julius-nielsen.dk/ Case: http://www.julius-nielsen.dk/ Hjemmesidens formål og målgruppe Formålet med hjemmesiden må være at informere potentielle kunder om firmaet, da hjemmesiden indeholder informationer om firmaets historie,

Læs mere

Noter til dias 1. Her er lidt praktiske informationer LÆS OP LÆS OP FRA DIAS. Fortæl lidt om baggrunden for mødet

Noter til dias 1. Her er lidt praktiske informationer LÆS OP LÆS OP FRA DIAS. Fortæl lidt om baggrunden for mødet Noter til dias 1 Konflikthåndtering i detailhandelen Fortæl lidt om baggrunden for mødet Du kan for eksempel tage udgangspunkt i: Hvorfor butikken har valgt at holde dette møde om konflikthåndtering? Overvej

Læs mere

Bilag 2: Interviewguide

Bilag 2: Interviewguide Bilag 2: Interviewguide Tema Læsning og læsevanskeligheder Specialundervisning og itrygsæk Selvtillid/selvfølelse Praksisfællesskaber Spørgsmål 1. Hvordan har du det med at læse og skrive? 2. Hvad kan

Læs mere

Bilag 1f. Beskedsvar/Voicemail

Bilag 1f. Beskedsvar/Voicemail Bilag 1f. Beskedsvar/Voicemail Side 2 Indhold 1. Priser/ Produktnummer... 3 2. Faktablad... 3 3. Produktbeskrivelse... 3 3.1. Beskrivelse af produktet... 3 3.1.1. A-abonnentens brugergrænseflade... 3 3.1.2.

Læs mere

Guide. den dårlige. kommunikation. Sådan vender du. i dit parforhold. sider. Derfor forsvinder kommunikationen Løsninger: Sådan kommunikerer I bedre

Guide. den dårlige. kommunikation. Sådan vender du. i dit parforhold. sider. Derfor forsvinder kommunikationen Løsninger: Sådan kommunikerer I bedre Foto: Iris Guide Februar 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus Sådan vender du den dårlige 12 kommunikation sider i dit parforhold Derfor forsvinder kommunikationen Løsninger: Sådan kommunikerer

Læs mere

Voic indeholder følgende hovedfunktioner (komplet menu-struktur vises senere):

Voic indeholder følgende hovedfunktioner (komplet menu-struktur vises senere): 1 Voicemail Voicemail er en praktisk telefonsvarer, hvor du kan modtage beskeder, når mobiltelefonen er optaget, slukket, uden forbindelse eller kaldet ikke besvares. Voicemail kan bruges i Danmark og

Læs mere

1. Samarbejdsaftale Markér. 2. Dit liv lige nu Markér. 3. Imellem ideal og virkelighed Markér

1. Samarbejdsaftale Markér. 2. Dit liv lige nu Markér. 3. Imellem ideal og virkelighed Markér 1a. Forløbspapir Arbejdspapirer, der er udfyldt (sæt /) og drøftet (sæt\) 1. Samarbejdsaftale Markér 1a. Invitation til samarbejde 1b. Aftaleark Problemlister Problemer, der arbejdes med nu Afslutningsaftale

Læs mere

Kend dine brugere. Om brugertest. 2 sem., feb. 2010 Multimediedesigner, København nord

Kend dine brugere. Om brugertest. 2 sem., feb. 2010 Multimediedesigner, København nord Kend dine brugere Om brugertest 2 sem., feb. 2010 Multimediedesigner, København nord Andreas Frandsen, Ninette Nielsen Agnete Gnistrup, Senia Lundberg Side 1 af 7 Indholdsfortegnelse Indledning s. 2 Valg

Læs mere

Bilag 1f: Beskedsvar/Voicemail

Bilag 1f: Beskedsvar/Voicemail Bilag 1f: Beskedsvar/Voicemail Dette bilag: Udgør bilag 1f til det mellem parterne tiltrådte Produkttillæg for Gensalg fastnet Erstatter tidligere bilag: Bilag 1f. Beskedsvar/Voicemail hørende til Standardaftale

Læs mere

Rollespil it support Instruktioner til mødeleder

Rollespil it support Instruktioner til mødeleder Instruktioner til mødeleder Introduktion Med dette rollespil træner I det lærte i grundmodulet. Der skal medvirke to personer, der skal spille henholdsvis Henriette og Jesper, som er i konflikt med hinanden.

Læs mere

PBX Online Brugervejledning www.pbxonline.dk

PBX Online Brugervejledning www.pbxonline.dk PBX Online Brugervejledning www.pbxonline.dk Indledning PBX Online er dit personlige omstillingsanlæg som ikke kræver noget fysisk udstyr installeret i dit firma. Du styrer det hele via din web browser.

Læs mere

Brugermanual til Smile tv-portal

Brugermanual til Smile tv-portal Brugermanual til tv-portal Brugermanual til Smile tv-portal TV 1 Indholdsfortegnelse Generelt om portalen side 3 Hovedmenu side 4 Favoritter side 4 SmileTV side 6 Optagelser side 9 Video on demand side

Læs mere

TDC Erhverv P.A. Brugermanual til iphone

TDC Erhverv P.A. Brugermanual til iphone 1 TDC Erhverv P.A Brugermanual til iphone 2 Indhold Installation og opsætning... 3 Kontakter... 4 Fjernkontor... 6 Vil ikke forstyrres... 7 Omstil opkald... 8 Viderestilling af opkald... 9 Parallelringning...10

Læs mere

Denne vejledning giver instruktion i brugen af systemtelefon Basis.

Denne vejledning giver instruktion i brugen af systemtelefon Basis. INDLEDNING Tillykke med jeres telefonanlæg fra DanDial A/S. Denne vejledning giver instruktion i brugen af systemtelefon Basis. Brug venligst tid på at læse vejledningen og blive fortrolig med betjeningen

Læs mere

Jonas Krogslund Jensen info@j-krogslund.dk +45 2635 6096. Iben Michalik ibenmic@hotmail.com +45 2877 0664

Jonas Krogslund Jensen info@j-krogslund.dk +45 2635 6096. Iben Michalik ibenmic@hotmail.com +45 2877 0664 SENIOR LAND Jonas Krogslund Jensen info@j-krogslund.dk +45 2635 6096 Iben Michalik ibenmic@hotmail.com +45 2877 0664 Michael Himmelstrup eycoco@gmail.com +45 2720 7222 Peter Stillinge Dong peterstillinge.dong@gmail.com

Læs mere

Prøvebeskrivelse og pointfordeling

Prøvebeskrivelse og pointfordeling Prøvebeskrivelse og pointfordeling Varighed 2 minutter (ingen forberedelse). Prøven består af 3 dele (kun delene 2 og 3 bliver vurderet). 1 Kort indledende samtale på ca. 2 minutter mellem eksaminator

Læs mere

Bilag B Redegørelse for vores performance

Bilag B Redegørelse for vores performance Bilag B Redegørelse for vores performance Vores performance finder sted i en S-togskupé, hvor vi vil ændre på indretningen af rummet, så det inviterer passagererne til at indlede samtaler med hinanden.

Læs mere

Daglig brug af JitBesked 2.0

Daglig brug af JitBesked 2.0 Daglig brug af JitBesked 2.0 Indholdsfortegnelse Oprettelse af personer (modtagere)...3 Afsendelse af besked...4 Valg af flere modtagere...5 Valg af flere personer der ligger i rækkefølge...5 Valg af flere

Læs mere

1-1 Usability evaluering af den simple udgave

1-1 Usability evaluering af den simple udgave BILAG 1 s. 2 af 19 Bilag 1 1-1 Usability evaluering af den simple udgave...5 1-2 Heuristisk inspektion af den simple udgave...6 1-3 Usability evaluering af den avancerede udgave...8 1-4 Heuristisk inspektion

Læs mere

Hvis hunden ikke kan være alene

Hvis hunden ikke kan være alene Hvis hunden ikke kan være alene 1 Hunde er fl okdyr og bryder sig derfor ikke om at være alene hjemme. Hunde reagerer dog på forskellig måde, når de bliver ladt alene. Mere end ¹/5 af alle hunde ødelægger

Læs mere

Smart-ebizz Manual til Bookinsystem Indholdsfortegnelse Kom hurtigt i gang med dit booking system:... 3 Overblikket over dit bookingsystem... 4 Hovedside... 4 Kunder... 4 Opret ny Kunde... 4 Vagtplaner...

Læs mere

Projekt 1 Re-design af Odense Bunkermuseum

Projekt 1 Re-design af Odense Bunkermuseum Erhversakademiet Lillebælt OEAMM18FDA 1.semester d. 08.03.2018 Projekt 1 Re-design af Odense Bunkermuseum prototype: video i ZIP-fil Gruppe 5 medlemmer: Simon Tagge, Sofie Florczak, Mathias Bøgedal, Anne

Læs mere

TUSASS Mobil. Kom godt fra start

TUSASS Mobil. Kom godt fra start TUSASS Mobil Kom godt fra start 1 Indhold DIN TUSASS PAKKE INDEHOLDER... 3 KOM GODT FRA START MED TUSASS... 3 SÅDAN TANKER DU OP... 3 SERVICER MED TUSASS... 4 TELEsvar... 4 Aflytning af TELEsvar... 5 Andre

Læs mere

Hvad synes du om indholdet af kurset?

Hvad synes du om indholdet af kurset? Oversigt 2011 Evaluering af brugerundervisning Randers Bibliotek. Evaluering har i 2011 været op til underviserne om det skulle på programmet cirka 220 svar. Hvad synes du om indholdet af kurset? 86 40%

Læs mere

Vi er ansvarlig for det vi gør og det vi ikke gør!

Vi er ansvarlig for det vi gør og det vi ikke gør! Vi er ansvarlig for det vi gør og det vi ikke gør! R e a d a R å d g i v n i n g Livet består af valg og konsekvenser. Du tog et aktivt valg da du tilmeldte dig mit nyhedsbrev og det er jeg glad for du

Læs mere

Marte Meo metoden anvendt i en pårørendegruppe til demente.

Marte Meo metoden anvendt i en pårørendegruppe til demente. Marte Meo metoden anvendt i en pårørendegruppe til demente. På et møde for pårørende blev der stillet følgende spørgsmål: Når vi besøger vores nære på plejehjemmet, er det for at glæde dem og se hvordan

Læs mere

Skriftlig fremstilling

Skriftlig fremstilling Skriftlig fremstilling Det at skulle formulere noget skriftligt kan være meget svært. Især hvis det er noget, man ikke gør ret tit. Hvordan skal man dog komme i gang, hvordan skal det struktureres, og

Læs mere

Ofte stillede spørgsmål

Ofte stillede spørgsmål LEGOeducation.com Ofte stillede spørgsmål Konceptet Sp: Hvordan forklarer jeg LEGO Education BuildToExpress for mine ledere eller forældrene? De tror, at eleverne bare leger med LEGO klodser. Du kan bruge

Læs mere

Hardeknud gruppe. Brugermanual. Tilegnet redaktører af gruppeweb hjemmeside

Hardeknud gruppe. Brugermanual. Tilegnet redaktører af gruppeweb hjemmeside Hardeknud gruppe Brugermanual Tilegnet redaktører af gruppeweb hjemmeside Indhold Indledning... 4 Om denne brugermanual... 4 Formålet med Gruppeweb... 4 Hjemmesidens opbygning... 4 Redaktører... 5 Log

Læs mere

Børnehave i Changzhou, Kina

Børnehave i Changzhou, Kina Nicolai Hjortnæs Madsen PS11315 Nicolaimadsen88@live.dk 3. Praktik 1. September 2014 23. Januar 2015 Institutionens navn: Soong Ching Ling International Kindergarten. Det er en børnehave med aldersgruppen

Læs mere

Retningslinjer for den uerfarne spøgelsesjæger

Retningslinjer for den uerfarne spøgelsesjæger Retningslinjer for den uerfarne spøgelsesjæger Flere gange om året bliver jeg ringet op af nogen som er bekymrede over en spøgelsesagtig tilstedeværelse, sædvanligvis i deres hjem. Nogle af dem er ligesom

Læs mere

Guide: Er din kæreste den rigtige for dig?

Guide: Er din kæreste den rigtige for dig? Guide: Er din kæreste den rigtige for dig? Sådan finder du ud af om din nye kæreste er den rigtige for dig. Mon han synes jeg er dejlig? Ringer han ikke snart? Hvad vil familien synes om ham? 5. november

Læs mere

Afstande, skæringer og vinkler i rummet

Afstande, skæringer og vinkler i rummet Afstande, skæringer og vinkler i rummet Frank Nasser 9. april 20 c 2008-20. Dette dokument må kun anvendes til undervisning i klasser som abonnerer på MatBog.dk. Se yderligere betingelser for brug her.

Læs mere

Måske er det frygten for at miste sit livs kærlighed, der gør, at nogle kvinder vælger at blive mor, når manden gerne vil have børn, tænker

Måske er det frygten for at miste sit livs kærlighed, der gør, at nogle kvinder vælger at blive mor, når manden gerne vil have børn, tænker BØRN ER ET VALG Har det været nemt for jer at finde kærester og mænd, der ikke ville have børn? spørger Diana. Hun er 35 år, single og en af de fire kvinder, jeg er ude at spise brunch med. Nej, det har

Læs mere

Kvantitative og kvalitative metoder. Søren R. Frimodt-Møller, 29. oktober 2012

Kvantitative og kvalitative metoder. Søren R. Frimodt-Møller, 29. oktober 2012 Kvantitative og kvalitative metoder Søren R. Frimodt-Møller, 29. oktober 2012 Dagens program 1. Diskussion af jeres spørgeskemaer 2. Typer af skalaer 3. Formulering af spørgsmål 4. Interviews 5. Analyse

Læs mere

TIPS TIL SAMARBEJDET OM SAMTALEGUIDEN

TIPS TIL SAMARBEJDET OM SAMTALEGUIDEN Samtaleguiden 36 Samtaleguiden er lavet primært til unge, der ryger hash. Som vejleder, mentor m.fl. kan du bruge Samtaleguiden som et fælles udgangspunkt i samtalen med den unge. Du kan dog også blot

Læs mere

Sydfyns Intranet A/S Fåborgvej 64 Svendborg 5700 fax 62 20 15 16 tlf 62 21 27 71 email sef@sef.dk web www.sef.dk

Sydfyns Intranet A/S Fåborgvej 64 Svendborg 5700 fax 62 20 15 16 tlf 62 21 27 71 email sef@sef.dk web www.sef.dk Sydfyns Intranet A/S Fåborgvej 64 Svendborg 5700 fax 62 20 15 16 tlf 62 21 27 71 email sef@sef.dk web www.sef.dk Indholdsfortegnelse Fordord... 3 Sæt SIM-kortet i telefonen... 3 PIN koden... 3 Telefonsvarer...

Læs mere

Klasse 1.4 Michael Jokil 03-05-2010

Klasse 1.4 Michael Jokil 03-05-2010 HTX I ROSKILDE Afsluttende opgave Kommunikation og IT Klasse 1.4 Michael Jokil 03-05-2010 Indholdsfortegnelse Indledning... 3 Formål... 3 Planlægning... 4 Kommunikationsplan... 4 Kanylemodellen... 4 Teknisk

Læs mere

Question Question Type % of Respondents Submitting. Details 1 Multiple Select 100% Details 2 Multiple Select 100% Details 3 Multiple Select 100%

Question Question Type % of Respondents Submitting. Details 1 Multiple Select 100% Details 2 Multiple Select 100% Details 3 Multiple Select 100% Survey Results Survey: Grammatikkursus 2002 Switch to: View by respondent 73 respondents took this survey Question Summary Question Question Type % of Submitting Details 1 Multiple Select 100% Details

Læs mere

Telefonadministration

Telefonadministration Telefonadministration Styring af telefonfunktioner gennem Tast-selv system Brugervejledning Version 1.2 Dansk August 2014 Velkommen! Denne manual beskriver, hvorledes man kan ændre indstillingerne for

Læs mere

REDEGØRELSE. Tysk kvindes død på parkeringspladsen ved Regionshospitalet

REDEGØRELSE. Tysk kvindes død på parkeringspladsen ved Regionshospitalet Hospitalsenheden Vest Ledelsessekretaritatet Gl. Landevej 61 DK-7400 Herning Tel. +45 9927 2727 REDEGØRELSE Tysk kvindes død på parkeringspladsen ved Regionshospitalet Ringkøbing Dato 22-04-2008 PØJ/åz

Læs mere

For nybegyndere 1. del

For nybegyndere 1. del For nybegyndere 1. del E-bogen er skrevet af hundetræner Brith Skovmøller Må ikke kopieres eller anvendes andre steder uden skriftlig tilladelse fra Loppetjansen.dk. Ophavsretten til denne bog tilhøre

Læs mere

Bilag 2. Noter. Alternativ: Skriv pakkelabel i søgefeltet Klik på linket ved teksten øverst: pakke labels

Bilag 2. Noter. Alternativ: Skriv pakkelabel i søgefeltet Klik på linket ved teksten øverst: pakke labels Bilag 1 Bilag 2 Projekt 1 - usability test og marketing Gruppe: Senia, Agnete, Andreas, Ninette Website: postdanmark.dk Undersøgelsesområde: navigation og funktionalitet Tests: Brugertest (funktionalitet)

Læs mere

It-sikkerhedstekst ST8

It-sikkerhedstekst ST8 It-sikkerhedstekst ST8 Logning til brug ved efterforskning af autoriserede brugeres anvendelser af data Denne tekst må kopieres i sin helhed med kildeangivelse. Dokumentnavn: ST8 Version 1 Maj 2015 Logning

Læs mere

LilleStorm siger goddag og farvel

LilleStorm siger goddag og farvel Freddy Møller Andersen & Kristian Dreinø Spilleregler: LilleStorm siger goddag og farvel Sjove leg og lær spil for de mindste Hjælp LilleStorm med at sige goddag og farvel i børnehaven, i naturen, når

Læs mere

Ordforklaringer. Afslutte: Se Tre trin i at lave noget sammen eller hænge ud sammen.

Ordforklaringer. Afslutte: Se Tre trin i at lave noget sammen eller hænge ud sammen. Ordforklaringer Afslutte: Se Tre trin i at lave noget sammen eller hænge ud sammen. At stå af: Nogle gange bliver vores hjerner trætte, og så formår vi ikke at tænke med øjnene og være opmærksomme. Så

Læs mere

Det er svært at komme på ældste trin. Der er mange helt nye ord, fx provokation og oplevelsesfase.

Det er svært at komme på ældste trin. Der er mange helt nye ord, fx provokation og oplevelsesfase. Overgang fra mellemtrin til ældste trin samtale med 6. kl. Det er svært at komme på ældste trin. Der er mange helt nye ord, fx provokation og oplevelsesfase. Det er en meget anderledes arbejdsform, men

Læs mere

Guide: Utroskab - sådan kommer du videre

Guide: Utroskab - sådan kommer du videre Guide: Utroskab - sådan kommer du videre Ingen af os har lyst til, at vores partner er os utro. Det får os til at føle os fravalgt, nedprioriteret og svigtet og gør rigtig ondt. Alligevel er utroskab udbredt

Læs mere

Stil ind på et foto af en afdød

Stil ind på et foto af en afdød Kapitel Stil ind på et foto af en afdød Du er på besøg hjemme hos en af dine venner, og går forbi et billede, der hænger i entréen. På billedet ses en nydelig dame og lige da du passerer billedet, tænker

Læs mere

2. Kommunikation og information

2. Kommunikation og information 2. Kommunikation og information Historier om Kommunikation livet om bord og information Kommunikation og information er en vigtig ledelsesopgave. Og på et skib er der nogle særlige udfordringer: skiftende

Læs mere

PAS PÅ DIG SELV. Hvad er selvomsorg?

PAS PÅ DIG SELV. Hvad er selvomsorg? PAS PÅ DIG SELV Uddannelse i selvomsorg og kollegial omsorg for Bydelsmødre Wattar Gruppen Kognitivt Psykologcenter Center for Socialt Ansvar Hvad er selvomsorg? Når du er god ved dine tanker: så stiller

Læs mere

Afstande, skæringer og vinkler i rummet

Afstande, skæringer og vinkler i rummet Afstande, skæringer og vinkler i rummet Frank Villa 2. maj 202 c 2008-20. Dette dokument må kun anvendes til undervisning i klasser som abonnerer på MatBog.dk. Se yderligere betingelser for brug her. Indhold

Læs mere

Løsning af simple Ligninger

Løsning af simple Ligninger Løsning af simple Ligninger Frank Nasser 19. april 2011 c 2008-2011. Dette dokument må kun anvendes til undervisning i klasser som abonnerer på MatBog.dk. Se yderligere betingelser for brug her. Bemærk:

Læs mere

Caresolutions - helt enkelt

Caresolutions - helt enkelt Caresolutions - helt enkelt Indhold: 1. log ind 2. vælg IP-telefoni 3. hvad er tidsstyring? 4. opret tidsstyringsskema 5. hvad er et specialskema? 6. opret specialskema 7. hvad er en besked? 8. opret en

Læs mere

Interviewguide udarbejdet i forbindelse med udviklingen af Silkeborg Biblioteks nye hjemmeside 2. halvdel 2006

Interviewguide udarbejdet i forbindelse med udviklingen af Silkeborg Biblioteks nye hjemmeside 2. halvdel 2006 Interviewguide udarbejdet i forbindelse med udviklingen af Silkeborg Biblioteks nye hjemmeside 2. halvdel 2006 Interviewguide. 09. 2006 Silkeborg Biblioteks Ny hjemmeside Dagsorden for interview omkring

Læs mere

Det siger FOAs medlemmer om faglighed og ytringsfrihed på arbejdspladsen

Det siger FOAs medlemmer om faglighed og ytringsfrihed på arbejdspladsen FOA Kampagne og Analyse 11. november 2010 Det siger FOAs medlemmer om faglighed og ytringsfrihed på arbejdspladsen FOA gennemførte i perioden 4. oktober til 13. oktober 2010 en undersøgelse blandt de erhvervsaktive

Læs mere

Den kollegiale omsorgssamtale

Den kollegiale omsorgssamtale Af Birgitte Wärn Den kollegiale omsorgssamtale - hvordan tager man en samtale med en stressramt kollega? Jeg vidste jo egentlig godt, at han havde det skidt jeg vidste bare ikke, hvad jeg skulle gøre eller

Læs mere

Indledning...1 Hvad er en konflikt?...1 I institutionen...1 Definition af konflikt:...2 Hvem har konflikter...2 Konfliktløsning...

Indledning...1 Hvad er en konflikt?...1 I institutionen...1 Definition af konflikt:...2 Hvem har konflikter...2 Konfliktløsning... Indledning...1 Hvad er en konflikt?...1 I institutionen...1 Definition af konflikt:...2 Hvem har konflikter...2 Konfliktløsning...3 Hanne Lind s køreplan...3 I Praksis...5 Konklusion...7 Indledning Konflikter

Læs mere

introduktion tips og tricks

introduktion tips og tricks Tips & tricks 1 tips og tricks Indhold side introduktion Denne vejledning indeholder gode formidlingsråd og er målrettet 7. klassetrin. En Xciter er én som formidler naturvidenskab på en sjov og lærerig

Læs mere

Vurder samtalens kvalitet på følgende punkter på en skala fra 1-5, hvor 1 betyder i lav grad og 5 betyder i høj grad.

Vurder samtalens kvalitet på følgende punkter på en skala fra 1-5, hvor 1 betyder i lav grad og 5 betyder i høj grad. Vurder samtalens kvalitet på følgende punkter på en skala fra 1-5, hvor 1 betyder i lav grad og 5 betyder i høj grad. Samtalens rammer og indhold I hvor stor grad fik du afklaret samtalens rammer (formål,

Læs mere

Spørgsmål og svar om inddragelse af pårørende

Spørgsmål og svar om inddragelse af pårørende Spørgsmål og svar om inddragelse af pårørende I Hej Sundhedsvæsen har vi arbejdet på at understøtte, at de pårørende inddrages i større omfang, når et familiemedlem eller en nær ven indlægges på sygehus.

Læs mere

LAV ET INTERVIEW. Interviewteknik for lokalarkiver. Hvorfor interviewe? Tekniske krav

LAV ET INTERVIEW. Interviewteknik for lokalarkiver. Hvorfor interviewe? Tekniske krav LAV ET INTERVIEW. Interviewteknik for lokalarkiver Forfattet af Else Gade Gyldenkærne Hvorfor interviewe? På arkiverne vil vi rigtig gerne have fortællinger om, hvordan det var. Livserindringer, beskrivelse

Læs mere

Grib livet nye muligheder og nye veje! -Refleksionsark. Tilpasset udfra Vibeke Zoffmann ph.d Guidet Egen-Beslutning, 2004.

Grib livet nye muligheder og nye veje! -Refleksionsark. Tilpasset udfra Vibeke Zoffmann ph.d Guidet Egen-Beslutning, 2004. Grib livet nye muligheder og nye veje! -Refleksionsark. Tilpasset udfra Vibeke Zoffmann ph.d Guidet Egen-Beslutning, 2004. 1b. Forløbspapir Label: Arbejdspapirer, der er udfyldt og drøftet 1a. Invitation

Læs mere

Syv veje til kærligheden

Syv veje til kærligheden Syv veje til kærligheden Pouline Middleton 1. udgave, 1. oplag 2014 Fiction Works Aps Omslagsfoto: Fotograf Steen Larsen ISBN 9788799662999 Alle rettigheder forbeholdes. Enhver form for kommerciel gengivelse

Læs mere

Afdeling for Generel pædagogik og Pædagogisk filosofi Danmarks Institut for Pædagogik og Uddannelse AARHUS UNIVERSITET

Afdeling for Generel pædagogik og Pædagogisk filosofi Danmarks Institut for Pædagogik og Uddannelse AARHUS UNIVERSITET SAMTALETRÆNING I TRIADER I TERAPI, RÅDGIVINING OG VEJLEDNING København og Aarhus 2016 Copyright Anders Dræby The State and University Library Aarhus University Aarhus University Scholarly Publishing DOI:

Læs mere

Der skal være en hensigt med teksten - om tilrettelæggelse og evaluering af elevers skriveproces

Der skal være en hensigt med teksten - om tilrettelæggelse og evaluering af elevers skriveproces Der skal være en hensigt med teksten - om tilrettelæggelse og evaluering af elevers skriveproces Af Bodil Nielsen, Lektor, ph.d., UCC Det er vigtigt at kunne skrive, så man bliver forstået også af læsere,

Læs mere

Resultater af prototypetesten

Resultater af prototypetesten Resultater af prototypetesten Vi har prototypetestet use casene 1, 2, 4 og 5 1. For at undersøge, om vores prototypetest var forståelig for brugerne afholdt vi først en pilottest med en testperson for

Læs mere

Log ind. Skriv www.mobilflex-connect.dk i din browser. Du logger ind på siden med dit mobilnummer.

Log ind. Skriv www.mobilflex-connect.dk i din browser. Du logger ind på siden med dit mobilnummer. Mobil FlexConnect Din mobiltelefon har en webside, hvor du kan lave forskellige indstillinger for dine kald til og fra din mobiltelefon. Websiden hedder Mobil FlexConnect: www.mobilflex-connect.dk Denne

Læs mere

BRUGERGUIDE GYMTECH MUSIC-TV

BRUGERGUIDE GYMTECH MUSIC-TV BRUGERGUIDE GYMTECH MUSIC-TV Herunder finder du en introduktion til de forskellige funktioner i administrationsmodulet til dit Gymtech Music-TV. INDHOLD LOGIN OG INDSTIL SPROG... 2 LOGIN I SYSTEMET...

Læs mere

Birgit Irene Puch Jørgensen HVERDAGENS HELTE

Birgit Irene Puch Jørgensen HVERDAGENS HELTE Birgit Irene Puch Jørgensen HVERDAGENS HELTE WWW.AUTISMEFILM.DK UNDERVISNINGSMATERIALE FIRE FILM OM AUTISME Lærervejledning og pædagogisk vejledning til Hverdagens helte 2 - om autisme Et undervisningsmateriale

Læs mere

InterWalk brugermanual. Specifikt til iphone og ipod touch

InterWalk brugermanual. Specifikt til iphone og ipod touch InterWalk brugermanual Specifikt til iphone og ipod touch Indholdsfortegnelse 1. Sådan kommer du godt i gang med InterWalk... 3 1.1 Kort introduktion... 3 1.2 Sådan låser du din skærm op og åbner InterWalk

Læs mere

Gode råd om CV. Denne pjece indeholder vejledning til dig om oprettelse og vedligeholdelse af CV på Jobcenterets hjemmeside. www.jobnet.

Gode råd om CV. Denne pjece indeholder vejledning til dig om oprettelse og vedligeholdelse af CV på Jobcenterets hjemmeside. www.jobnet. Gode råd om CV Denne pjece indeholder vejledning til dig om oprettelse og vedligeholdelse af CV på Jobcenterets hjemmeside www.jobnet.dk Alle ledige medlemmer skal oprette et CV, som A-kassen efterfølgende

Læs mere

Øvelse i tænke højt test

Øvelse i tænke højt test Øvelse i tænke højt test I denne øvelse, skal i teste jeres egne produktioner med henblik på at finde forbedringsforslag. Slå jer eksempelvis sammen med en anden gruppe, og test hinandens løsninger. Gør

Læs mere

Hvad er NLP. Står for nerve og refererer til nervesystemet og hjernen. Henviser til vores sprog både det talte og kropssproget.

Hvad er NLP. Står for nerve og refererer til nervesystemet og hjernen. Henviser til vores sprog både det talte og kropssproget. Hvad er NLP Neuro Står for nerve og refererer til nervesystemet og hjernen. Gennem dem indtager vi info gennem de fem sanser: - Visuelt (vi ser) - Auditivt (vi hører) - Kinestetisk (vi føler) - Olifaktorisk

Læs mere

KONFLIKTER ER ET LIVSVILKÅR

KONFLIKTER ER ET LIVSVILKÅR KONFLIKTER ER ET LIVSVILKÅR Hvor der er uenighed og mennesker med følelser, vil der også opstå konflikter Vi kan derfor ikke undgå at konflikter opstår i situationer med borgerne eller hinanden Men vi

Læs mere

Der er 3 niveauer for lytning:

Der er 3 niveauer for lytning: Aktiv lytning Aktiv lytning betyder at du som coach har evnen til at lytte på et dybere niveau. Du opøver evnen til at lytte til det der ligger bag ved det, der bliver sagt eller det der ikke bliver sagt.

Læs mere

Resultater fra evaluering af rehabiliteringsteamet

Resultater fra evaluering af rehabiliteringsteamet Retur Resultater fra evaluering af rehabiliteringsteamet I perioden d.. september til 3. november har borgere, der har været til møde i rehabiliteringsteamet, fået udleveret et spørgeskema om deres oplevelser

Læs mere

KROPPENS UDVIKLING. Hej. Jeg en dreng på 12. Har allerede fået hår under armene. Det er mega tidligt og det irriterer mig mega.

KROPPENS UDVIKLING. Hej. Jeg en dreng på 12. Har allerede fået hår under armene. Det er mega tidligt og det irriterer mig mega. Hej. u er bestemt ikke en særling! er er altid nogen, der skal være den første til noget, og du er så den første i din klasse. Jeg synes ikke, du skal bruge din energi på at tænke på det. et ændrer jo

Læs mere

Tal nordisk det nytter! Hvordan vi undgår at tale engelsk i nordisk sammenhæng

Tal nordisk det nytter! Hvordan vi undgår at tale engelsk i nordisk sammenhæng Tal nordisk det nytter! Hvordan vi undgår at tale engelsk i nordisk sammenhæng Af Karin Guldbæk-Ahvo For mange andre nordboer er det meget svært at finde ud af, om danskerne taler om lager, læger, lejr,

Læs mere