Inspiration til viden om selvværd

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Inspiration til viden om selvværd"

Transkript

1 1 Inspiration til viden om selvværd Skrevet af Merete Bohn Nielsen. Kære læser, de følgende ord er skrevet til dig, som er nysgerrig på dit eget og dine omgivelsers selvværd. Det er ikke en videnskabelig afhandling og bevisførelsen ligger ikke i referencer til alle mulige undersøgelser. Dette er mine kliniske erfaringer, baseret på de oplevelser, som mine klienter deler med mig. Langt størstedelen af de kvinder, som opsøger min klinik, har et stort behov for at få det bedre med sig selv og jeg lader mig her inspirere af de modige, nysgerrige og sårbare kvinder. De er typisk udadtil velfungerende, er i arbejde - har måske endda en karriere, er i et parforhold og har større eller mindre børn, og for nogles vedkommende børnebørn. Deres udfordringer er mangfoldige, men jeg ser mange fællestræk i deres problemstillinger, som vil jeg forsøge at dele med dig, som måske har det på samme måde. Det er mit ønske, at du kan få håb om, at der er en farbar vej til at styrke dit eget selvværd. Hvis du blot er nysgerrig og har et tilfredsstillende selvværd, så kender du sikkert en kvinde med disse problemstillinger. Du kan overveje at dele denne artikel med hende, så hun kan se, at der er hjælp at hente. Jeg vil først skildre forskellen på selvværd og selvtillid, som er to meget forskellige størrelser. Dernæst kommer jeg ind på fem problemstillinger, som jeg kan se er meget udbredte for kvinder med lavt selvværd. Jeg vil komme med korte eksempler fra klinikken undervejs. De fem problemstillinger jeg vil omtale er: Bekymringer Vrede Selvbebrejdelser Overvægt Nølen Til sidst i artiklen vil jeg fortælle lidt om vores sind, og hvordan vi kan påvirke os selv med meget enkle hjælpemidler til et langt mere tilfredsstillende liv med os selv, partner, børn, leder, kollegaer, venner osv.

2 2 1. Kærlighed og frygt Først og fremmest vil jeg fortælle dig om de to største modpoler i vores liv. Det er henholdsvis kærlighed og frygt! Når vi befinder os i kærlighedens modpol, så er livet lyst, legende og let. Vi er rolige i tankerne, fredfyldte i hjertet og lette i kroppen. Vi har nemt ved at lære nye ting, og vokser på det personlige og åndelige plan. Vi trives med dem omkring os og tillader os selv at drømme, håbe, leve og elske. Når vi er i frygtens modpol, så er livet stresset, angstfuldt og fremtiden tegner sig mørk. Når vi er i denne tilstand, er det svært at vokse og udvikle sig, fordi vi beskytter os mod de farer, der lurer. Følelsesmæssig stress er kendetegnende, når vi befinder os her. Når vi er stressede, tænker vi markant mindre klart. Vi er klar til at kæmpe, flygte eller stivne og for at opretholde dette forsvar er blodet fuldt af stresshormoner og vores kreative tænkning nedsættes til fordel for overlevelsesmekanismer. Det er usundt at være i den tilstand ret længe ad gangen. Vi oplever nedsat immunforsvar, søvn problemer, mangel på engagement, aggressivitet, irritabilitet, ubeslutsomhed, øget brug af stimulanser og øget sygefravær, for bare at nævne nogle eksempler. Det mest almindelige er, at vi bevæger os imellem de to yderpoler - vi flytter os hele tiden. Spørgsmålet er, hvilken ende du har mest tendens til at søge? De kvinder jeg vil fortælle dig om, har oplevet at få hjælp og værktøjer til at forblive i den behagelige ende af skalaen mellem kærlighed og frygt. 2. Hvad er selvværd og selvtillid? Selvværd og selvtillid er to vidt forskellige ting, men vi har en tendens til at tænke, at det er to sider af samme sag. Det er imidlertid ikke sandt. Desuden kan man ikke komme uden om ord som mindreværd og selvfølelse, når vi bevæger os ud i dette emne, så dem vil jeg også lige give mit bud på. Et godt selvværd er, at man ved 100% med sig selv, at man er god nok som den person man er. Man er lige så meget værd som ens partner, nabo og hvem som helst ellers. Vi er alle det samme værd, som den vi er! Dvs. at selvværdet relaterer sig til de egenskaber vi er født med. Når man har et højt selvværd, oplever man at have værdi, blot fordi man er. Det samme gælder for alle andre, så jeg er ikke mere værd end andre, men heller ikke mindre.

3 Ordet mindreværd kommer af, at man føler sig mindre værd end andre. Vi er altså optagede af os selv i forhold til andre mennesker. Mindreværd og lavt selvværd bliver dermed synonymer. Mange af de klienter jeg møder i min klinik, beskriver sig selv i forhold til andre. F.eks. 3 jeg er anderledes jeg har ikke lige så ret til at være her som hende jeg er kedelig jeg er bange for andre jeg ved ikke hvad jeg skal tale med folk om jeg har ikke noget interessant at sige jeg har en beskyttende mur omkring mig de andre ved bedre hvad der er rigtigt Selvtillid handler om det vi gør og kan. Når vi har en god selvtillid, har vi tillid til vores evner og færdigheder. Har vi lav selvtillid, tvivler vi på om det vi gør og kan, er godt nok. Hvis jeg skal sætte et billede på, hvordan det hænger sammen, tænker jeg på et hus. Man kan sige at selvværdet er fundamentet og selvtillid er huset som bygges ovenpå fundamentet. Er fundamentet svagt eller ustabilt, vælter bygningen let, hvis der kommer rystelser. Rystelser kan være chok, stress, mobning, sorg, fyring, skilsmisse, traumer, tilbagevendende konflikter, mangeårigt slid og utilfredsstillelse mm. Hvis fundamentet er stærkt, holder bygningen bedre til rystelserne og man kommer lettere, hurtigere og stærkere videre. Huset / selvtillid Fundamentet / selvværd

4 4 Der er stor forskel på, om du oplever at være god nok, eller om det du gør, er godt nok. Det første stiller spørgsmålstegn ved dit fundament, det andet ved huset. Fundamentet er opbygget igennem barndommen. Har du modtaget nok kærlighed og respekt fra dine forældre, søskende, skole kammerater og lærere, så er der stor sandsynlighed for at du udvikler et godt selvværd et solidt fundament. Hvis du har modtaget for mange negative tilkendegivelser om den du er, vil dit fundament være svagere og du er disponeret for et lavt selvværd. Naturligvis kan selvværdet blive rystet senere i livet, selvom man har haft en tryg og kærlig barndom. Mange af os forsøger at styrke selvværdet, ved at gøre os dygtige. Perfektionister er netop blevet sådan, for at kompensere for det lave selvværd. Vi kan ikke lave om på hvem vi er, men kan være dygtige, sjove, hurtige osv. for at opveje det. Det sætter os på konstant arbejde for at bevare kontrollen over os selv og andre. Der skal præsteres og det koster meget energi og tid at bevare kontrollen på den måde. Nogle kvinder mangler også selvfølelse, hvilket betyder at de har mistet kontakten til deres følelser. De ved ikke hvad de føler, for de mærker det ikke i kroppen. De oplever det som pinefuldt at mangle denne vigtige pejling på hvad de kan lide, hvor de skal sætte grænser overfor andre osv. Kropsfornemmelser som en knude i maven, et tungt tryk i brystet, ro i solar plexus, sommerfugle i maven, champagnebobler i underlivet giver os normalt en ide om, hvordan vi har det. Når vi mister selvfølelsen, er disse signaler udeblevet og vi mister den indre orientering og det får både konsekvenser indeni og i forhold til vores omgivelser. Det beskrives typisk som: Jeg føler mig bedøvet jeg kan slet ikke mærke noget jeg ved ikke hvad jeg vil jeg føler mig tom jeg ved ikke hvad jeg føler overfor mig selv jeg er ligeglad jeg aner ikke om jeg er ked af det eller vred jeg kan huske at have været glad med bobler i maven, men det er mange år siden, jeg mærkede det sidst.

5 En historie fra klinikken En kvinde i 40 erne kom i klinikken, fordi hun og anden var tæt på at gå fra hinanden. Hun kunne ikke mærke noget omkring sig selv og deres indbyrdes forhold, og hun kunne heller ikke tage stilling til hvad hun ville. Var hun ked af det? vred? ligeglad? Der kom ingen impulser indefra hende og manden var efterhånden ved at miste tålmodigheden, fordi det var så frustrerende, ikke at vide hvor han havde hende. Opgaven for hende og jeg blev at finde frem til hendes følelser, og give dem lov til at få plads - uanset om det var noget hun havde lyst til at mærke eller ej. Først derefter kunne hun tage stilling til sin fremtid. Hun blev i stand til at lave en samlet vurdering af deres situation, da hun kunne pejle sig frem via både hendes tanker, sanser og følelser. Kan du mon genkende nogle af ovenstående ting? Hvordan vil du beskrive dig selv? Hvor vil du mene, at du befinder dig på skalaen imellem kærlighed og frygt? Er det tilfredsstillende for dig? I de næste kapitler vil jeg beskrive nogle af de ubehagelige tilstande, der følger med et lavt selvværd. Tilstandene er imidlertid alle alment menneskelige, og behøver ikke nødvendigvis at hænge sammen med ens selvværd. Det forekommer dog som om, at de får meget stor plads og betydning, for de kvinder jeg normalt møder i min klinik.

6 6 3. Bekymringer Bekymring kender vi alle. Det er en klassiker i paletten af negative tanker og frygt, som griber forstyrrende ind i vores indre ro og harmoni. Nogle siges at gå ubekymret igennem livet, men det mest almindelige er nu nok, at vi fra tid til anden er optaget af bekymringer af forskellig karakter. Det handler typisk om en variation over vores relationer: Parforholdets tilstand eller mangel på et parforhold hvordan klarer deres små og store børn, (børnebørn) sig i livet? Forholdet til forældre, som ofte er præget af hvordan vores barndom har været mht. omsorg, kærlighed, forståelse og varme Kollegaer, chefen og venner hvad tænker de om os Der er desuden økonomi, sygdom, fremtiden, fortiden og alt muligt andet mellem himmel og jord at bekymre sig om. Hvis man har et lavt selvværd, er der større risiko for at man bekymrer sig unødigt meget. Mest handler det om, at man ikke tror og føler at man har evnen, retten og magten til at kunne påvirke situationen. Dette kan give en magtesløshedsfølelse og handlingslammelse. Bekymring kan være en alvorlig energi dræner og kan optage så meget af vores tid, at vi glemmer at være optaget af det gode, som sker omkring os lige nu. Vi bliver altså mindre nærværende i nutiden, mens vi bekymrer os om fortiden og fremtiden En historie fra klinikken En af mine klienter var dybt bekymret over en ung søn, som var kronisk syg. Han var flyttet hjemmefra og han formåede ikke at passe på sig selv og sit studie som han skulle. Dag og nat spekulerede hun på, om han tog sin medicin, fik mad osv. og hun kunne ikke få kontakt til ham i lange perioder. Hun lå søvnløs mange nætter, og følte sig fuldstændig magtesløs. Da vi fik bearbejdet hendes negative tanker og frygten til realistiske positive tanker, ændrede deres forhold sig. Hun fik sin handlekraft tilbage og kunne nu insistere på at hjælpe ham med at rette op på situationen. Dette indvilgede han i, og hun blev rolig. Desuden blev hun i stand til at stille krav og sætte grænser.

7 En historie fra klinikken En anden klient var meget optaget af, hvad andre kvinder tænkte om hende. Hun havde svært ved at skulle i byen til selskaber, idet hun ikke mente at hun havde noget interessant at bidrage med i samtalen. Hun blev ofte stille og tænkte at de andre måtte mene at hun var kedelig, intetsigende og dum. Flere uger før startede hendes frygt og negative tanker om det forestående selskab og hun kunne slet ikke finde glæde og positiv forventning ved tanken om, at hun skulle i byen og have det sjovt. Samme frygt havde hun på arbejdet, når hun og kollegaerne holdt pauser. De havde altid noget spændende at fortælle, sjove ting at se frem til og hun kunne slet ikke være med i snakken af frygt for at virke kedelig. Det var, som om hun havde bygget en tyk mur af beskyttelse op omkring sig. Den forhindrede hende simpelthen i at komme i kontakt med andre. Hun fandt frem til, at hun siden sin barndom, havde skammet sig over hendes alkoholiserede far, som var genstand for skolekammeraternes drillerier overfor hende. Den mur var vi i stand til at få brudt ned i terapien og hun blev rigtig modig, kreativ og afslappet. Hvad bekymrer du dig om? Hvor stor en del af din tid bruger du på bekymring? Er du tilfreds med det, eller ville du ønske, at du kunne slappe mere af, og bruge din energi på noget positivt?

8 8 4. Vrede Følelserne er som sagt vores primære pejling på, hvordan vi har det. Følelser siger ikke noget om hvad der sker omkring os, men om hvordan vi oplever det, som sker indeni os selv. Her går jeg i dybden med følelsen vrede, da mange kvinder har svært ved at mærke, stå ved samt at udtrykke vrede på en respektfuld måde. Vrede er en meget kraftfuld og nødvendig følelse! Vrede kan hjælpe os til at handle i visse situationer. At opleve vrede og at udtrykke det på en acceptabel måde, er en naturlig del af at være menneske. Jo mindre selvværd, jo større konfliktskyhed, vil mange måske kunne nikke genkendende til. For hvad giver os ret til at være vrede, os som ikke fortjener bedre? Os som tror, at den anden har meget større ret til at være her på denne jord. Der er mange aspekter af vrede og du kan få hjælp med de, som er relevante for dig. Problemet med ophobet vrede er, at det har en pris for din krop. Alene på grund af disse fysiske konsekvenser, er det formålstjenstligt at blive ven med din vrede og at lære at forvalte den bedre. Undertrykt vrede kan skabe usunde fysiologiske tilstande i din krop, som: Større risiko for pludselig død Forhøje blodtrykket Forhøje pulsen Søvnløshed Muskelspændinger Migræne og hovedpine Overspisning Mavesår og halsbrand Ubalance i blodsukker Presse immunsystemet Presse skjoldbruskkirtel funktion Nedsætte knogletætheden Kronisk betændelse Hindre cirkulation Reducere lungefunktion Ændre hjernefunktion Irritation Depression Skære tænder Passiv aggressiv adfærd

9 En sund måde at forvalte vrede på, er ved at give udtryk for den på passende vis. 9 Et aspekt af vrede har at gøre med, hvad vreden forsøger at fortælle os. Er der nogle specielle ting, du altid bliver vred over? Er der en person, du altid bliver vred på? Har du bemærket, at vreden altid drejer sig omkring den samme historie? Hvis ja, så er det måske et signal om, at der skal handles på noget. Eller blive nysgerrig på, hvad din vrede vil fortælle dig. MEN, det føles måske tryggere og nemmere at forblive vred, end at involvere sig i at ændre noget ved situationen, eller at få talt med den person, du er vred på? Et andet aspekt ved vreden har at gøre med det faktum, at det vi føler nedenunder vreden typisk er frygt eller at føle sig såret. Det er helt sikkert nemmere og mere trygt at mærke vrede end frygt eller at føle sig såret. Det kræver mod at undersøge, hvad der gemmer sig under vreden og tale om det, i stedet for at gemme det væk. Tænk på en uenighed eller skænderi, du har haft med en ven eller et familiemedlem. Du er måske vred over situationen, men er der frygt eller såret hed nedenunder vreden? Er du såret af deres ord eller handlinger, eller af hvad de ikke ville gøre for dig? Som barn har du måske oplevet, at det ikke var acceptabelt at mærke og udtrykke vrede? Mange mennesker har problemer med at mærke vrede. Som børn kopierer vi vores forældre, det er en rigtig god overlevelsesstrategi. Det er dog ikke altid, at vi trives med disse mønstre som voksne, og vi må ændre noget, så det føles mere rigtigt indeni.

10 En historie fra klinikken En kvinde havde i årevis været voldsomt vred på sin far på grund af, hvordan han havde behandlet hende som barn. Han havde ikke vist hende kærlighed og omsorg, men altid kritiseret og været meget streng. Da hun i terapien fik rettet op på sit lave selvværd, kunne hun begynde at tilgive sin far for fortidens synder, men samtidig blev hun i stand til at give udtryk for sin mening om aktuelle uenigheder. Det var en stor øjenåbner for hende, at han lyttede og reagerede på hendes vrede og de fik et meget tættere forhold på nye lige præmisser. Desuden kunne hun holde op med at være så streng ved sig selv (det havde hun kopieret fra faderen) og dermed slippe noget af sin perfektionisme En historie fra klinikken En anden kvinde led af angst for andre mennesker. Hun kunne ikke knytte sig til en kæreste, men følte sig meget ensom. Det viste sig, at hun var meget vred på sin familie, som i hendes barndom havde brugt hende som syndebuk. Alle problemer i familien blev betragtet som værende hendes skyld og hun var blot et barn. Hun havde kappet forbindelsen til alle, undtagen til sin søster. Hun havde beskyttet sig mod at få samme behandling i sit voksenliv og måtte igennem et terapiforløb, hvor hun fik løst op for alle de gamle rædsomme oplevelser hun bar med sig. Det satte hende i stand til at give slip på sin vrede og tilgive dem og hun fik ro i sjælen. Hvordan har du det med vrede? Prøv at lægge mærke til hvordan du reagerer, når du bliver vred. Eller kan du overhovedet mærke vrede?

11 11 5. Overvægt Hvorfor denne kamp med at tabe sig? Hvad er den manglende nøgle til at kunne åbne op for vores potentiale, til at have en stærk og smuk krop. Er det at træne mere? Handler det om mad? Handler det om søde sager? Proteiner? Fedt? Hvad gør den største forskel? Det kan opsummeres i to ord: VORES FØLELSER! Vi forbinder mad og snacks med kærlighed, hygge, kontakt og tryghed. Derfor rækker vi ud efter mad og snacks når vi bliver stressede, trætte, vrede osv. Desuden kontrollerer vores følelser vores handlinger, for eksempel hvad vi spiser, og hvor meget vi træner. Stress skaber en overproduktion af et hormon i kroppen som hedder kortisol. En overproduktion af kortisol forhindrer os i at tabe os, og er direkte relateret til fedme. Stress er som et afhængighedsstof, vi tager på af. Mange mennesker tager dette stof/at være stresset, ubevidst hver dag. Dine følelser er den manglende nøgle til, at du taber dig. Hvis du ikke tager dine følelser alvorligt og gør noget ved dem, så bruger du en masse penge på at lære hvad du skal gøre, uden at være i stand til at gøre det. Og stresshormonerne vil stoppe dig i at tabe dig, selvom du gør alt andet rigtigt! 5.1. En historie fra klinikken En kvinde med meget lavt selvværd kom til klinikken med mange udfordringer. Primært var hun aldrig kommet sig over flere forliste parforhold. Hun var hver gang blevet forladt. Dernæst vejede hun alt for meget og havde en historie med at svinge i vægt med op til 30 kilo. Hun kendte alle slankekurene forfra og bagfra. Hun trøstespiste, fik knap nok rigtig mad, havde slet ikke overskud til at motionere og var led ved at se sig selv i spejlet. Bearbejdning af hendes sorg og en ny tilgang til sig selv gjorde, hende i stand til at begynde at behandle sig selv bedre. Hun fik lysten til mad igen og mistede behovet for at trøstespise. Genkender du noget om overvægt? Måske ved du ikke, hvilken påvirkning stress har på dig og din krop? Hvad siger du til min påstand om, at kernen i denne problematik er vores følelser? Hvordan forhindrer stress dig i at holde din krop sund og slank?

12 12 6. Nølen Kort fortalt indebærer nøl, som jeg har valgt at kalde det her, at man udsætter ting til sidste minut, trækker tingene i langdrag eller overhovedet ikke gør det. Mange er bekendte med at udsætte opgaver som vi ikke gider/ ønsker/ orker/ kan finde ud af, men som vi ved skal gøres? F.eks. at vente med at betale skat til 2 dage efter sidste frist, ordne praktiske opgaver, svare på mails, undgå at løse tilbagevendende konflikter på jobbet, løbe en tur, holde op med at ryge, starte på sund kur, sende en rapport til ens leder osv. Listen er endeløs. Hvad nøler DU typisk med at få gjort? 6.1. En historie fra klinikken En kvinde med meget lavt selvværd ønskede at tabe sig, men hun fandt altid på noget andet end at motionere. Det gik hende meget på, og angst for at møde en farlig mand i skoven og lignende skræmmebilleder holdt hende hjemme. Da vi fik brudt den onde cirkel omkring angst for alt muligt, blev hun fri til at gøre det hun havde brug for. Hun begyndte at gå og cykle i skoven og blev rigtig glad og stolt over alle de nye muligheder der åbnede sig for hende En historie fra klinikken En kvinde klagede over, at hun ikke kunne tage sig sammen til at få lavet en hjemmeside. Hun havde egen virksomhed, men det var svært at markedsføre, når hun havde så stor modstand mod at gøre opmærksom på sig selv og hendes produkter online. Det viste sig, at hun havde en overbevisning om, at det var alt for svært, at hun ikke vidste hvad der skulle skrives, ikke kunne finde på et flot logo samt at hun hadede at føle sig tvunget til online markedsføring. Da vi fik sat de ting på plads og behandlet det, gik der kun et par måneder, før hun kunne præsentere en meget flot hjemmeside, som gav kunder. Hun havde skaffet sig dygtig hjælp udefra og selv været en del af processen og havde tilmed nydt arbejdet og var stolt af resultatet.

13 13 Når vi nøler, er der en større risiko for, at forpasse en masse chancer, og at vi i det lange løb bliver ulykkelige og frustrerede. Vi udsætter de svære ting, fordi vi kan bilde os selv ind, at det er helt ok at slappe af lige nu og udsætte arbejdet til senere, for der er jo masser af tid, og jeg skal nok tage mig sammen, når jeg er lidt mere i hopla, eller det er ikke nødvendigt. Vi bliver hurtigt overvældede, når opgaverne på jobbet og i hjemmet hober sig op. Overvældelsen over alle de ugjorte ting, er med til at øge negativ tankegang i form af dårlig samvittighed, selvbebrejdelse, vrede, stress, opgivelse, skyldfølelse og ligegyldighed. Jeg ser på sammenhængen mellem selvværd og nølen samt typiske årsager. Nøl er ikke det egentlige problem, men et symptom på et problem. Det er oftest et forsøg på at slippe for frygt eller undgå tvivl om egne evner. Når selvværdet et lavt, er angst niveauet ofte ekstra højt, fordi vi ikke stoler på os selv og tror på, at vi kan klare opgaven. Her er 3 metoder til at distrahere sig selv: Overspringshandlinger: check mails, se TV, spise, sove, gøre rent, bruge en masse tid på familien. Når du er i gang med en anden aktivitet, så glemmer du for en stund, hvad du egentlig burde gøre. Mentale undskyldninger og retfærdiggørelser, f.eks. jeg arbejder bedre under stress, jeg vil lige på facebook, så kan jeg arbejde bagefter osv. Følelsesmæssig flugt, f.eks. tage piller, drikke alkohol. Der kan være flere årsager til nøl : Du tror, at det vil være enten ubehageligt, kedeligt eller skræmmende Du er bange for at blive kritiseret Du frygter resultatet, når det er gjort Du er bange for fiasko Du er bange for succes Du er bange for ikke at være perfekt Du er bange for at have truffet en forkert beslutning Du er for overvældet Noget af det du nøler med, er i virkeligheden ikke en prioritet.

14 14 Kan du genkende nogle af ovenstående påstande? Hvad er du mest bange for? Laver du overspringshandlinger, i stedet for at få ordnet det, som er vigtigt? Hvad fylder du din tid med? Hvad har du undgået at gøre? Hvad skal du have gjort i dag? Hvilke udfordringer ligger der for dig i det? Hvordan har du det, med at skulle gøre det? De negative tanker og følelser der dukker op, vil være en ledetråd til, hvordan din nølende adfærd udspiller sig og du er et skridt nærmere en løsning. Du kan måske begynde at se et mønster? Mange vil nikke genkendende til ovenstående og der er håb forude. 7. Vores sind Jeg vil fortælle lidt om vores sind. Sindet er todelt. Der er det bevidste sind: vores tanker og vilje, som vi kan prøve at kontrollere, til at gøre hvad vi har besluttet. Det underbevidste sind er alle vores vaner. Man kan sammenligne det underbevidste med en båndoptager. Mange af de optagelser der spiller på vores indre bånd, er bånd indspillet for mange år siden. Børn op til 6 år, optager alt de oplever på sådanne bånd. De bånd får ofte lov til at spille langt ind i vores voksenliv. Det er indspilninger af andre mennesker, vores forældre, lærere, søskende med deres overbevisninger, regler mm. og vi bruger dem, som om det er vore egne.

15 15 Det underbevidste er 1 million gange større end det bevidste. Det underbevidste sind styrer 95 % af tiden. Derfor er det ikke altid nok at tænke positive tanker, for hvis vi har for vane at bebrejde os selv alt det vi ikke gør godt nok, vil det være 1 million gange mere styrende end en positiv tanke som ikke får en chance. Så vi står altså i en situation, hvor vores underbevidste og bevidste modarbejder hinanden. Det underbevidste vil altid vinde den ulige kamp! Lige her kan en terapeut gå ind og korrigere. Man kan ikke diskutere med en båndoptager, vel? En båndoptager er hverken god eller dårlig; den er bare. Derimod kan der være optagelser på båndoptageren, som kan være negative eller positive. Derfor, hvis vi vil ændre det som ikke fungerer i vores liv, er det mest effektive at lave en ny indspilning ved at overspille den gamle båndoptagelse. Giver det mening? Når vi gennem længere tid har haft magtkamp mellem det bevidste og det underbevidste, begynder sporene at sætte sig i kroppen. Vi får symptomer på stress, angst, og andre ubehagelige tilstande. Reagerer vi ikke på disse symptomer, sætter de sig med tiden som sygdom. Hvis vi med viljen, som er en del af vores bevidste, forsøger at fixe det som egentlig hører til i det underbevidste, er det som at reparere med en hammer, hvor der skal bruges en skruetrækker. Resultatet bliver ikke godt og vi er lige vidt - med endnu en fiasko i bagagen, som kan bekræfte os i, at der ikke er noget at gøre for at få det bedre. Men der er måder at få det bedre på, så fat mod. 8. Løsninger En af måderne, sikkert den nemmeste, hurtigste, risikofri og bivirkningsfri metode til at få det underbevidste og bevidste ud af borgerkrigstilstanden, er tankefeltterapi. I båndoptager terminologien vil det sige, at vi begynder at overspille de gamle, ikke fungerende optagelser. For at kunne det, skal vi blot lære at bruge optageknappen! Når vi nedsætter antallet af negative tanker og øger antallet af de positive, vil vi opleve større selvværd, tryghed og tillid til os selv og andre. Tankefeltterapi er en form for energipsykologi i familie med akupunktur, som begge bygger på

16 16 at genskabe den indre balance via meridianbanerne. Vi kombinerer samtaleterapi med fysisk stimulation uden nåle, men ved let banken med vores fingre på meridianpunkter forskellige steder i ansigtet og på kroppen. Tankefeltterapi virker som ny båndoptagelse, der sletter den gamle samtidig, og støtter vores sundhed og vækst hen imod et velfungerende selvværd. Det er ret genialt, effektivt og uden bivirkninger. Kære læser, med disse ord håber jeg, at jeg har givet dig inspiration og lyst til at sørge for at tage dig selv alvorligt, tage arbejdshandskerne på og sikre din fremtid sammen med dine kære derhjemme eller på arbejdspladsen, i kærlighed og harmoni. Miraklernes tid er ikke forbi. Jeg har set mange i min klinik. Citat: Det er umuligt, sagde Tvivlen Det er unødvendigt, sagde Fornuften Det er farligt, sagde Frygten Gør det alligevel, hviskede Hjertet. Nogle gange skal man vove for at vinde Kan du kende dig selv i noget af det jeg har været inde på? Måske bliver du nysgerrig på enten at høre et foredrag, deltage i en workshop eller indlede et terapiforløb i klinikken? Jeg er sygeplejerske, psykoterapeut og tankefeltterapeut og bruger alle mine kompetencer til at hjælpe kvinder til et bedre selvværd. Du er velkommen til at kontakte mig på mobil: eller mail på kontakt.deterditliv@gmail.com. Varme hilsener fra Merete Bohn Nielsen fra Det er dit liv - klinikken

SELVVÆRD. Skrevet af Merete Bohn Nielsen

SELVVÆRD. Skrevet af Merete Bohn Nielsen SELVVÆRD Skrevet af Merete Bohn Nielsen Kære læser! Den følgende artikel er skrevet til dig, som er nysgerrig på dit eget og dine omgivelsers selvværd. Jeg har ikke skrevet en videnskabelig afhandling,

Læs mere

Forslag til rosende/anerkendende sætninger

Forslag til rosende/anerkendende sætninger 1. Jeg elsker dig for den, du er, ikke kun for det, du gør 2. Jeg elsker din form for humor, ingen får mig til at grine som dig 3. Du har sådan et godt hjerte 4. Jeg elsker at være sammen med dig! 5. Du

Læs mere

5 selvkærlige vaner. - en enkelt guide til mere overskud. Til dig, der gerne vil vide, hvordan selvkærlighed kan give dig mere overskud i hverdagen

5 selvkærlige vaner. - en enkelt guide til mere overskud. Til dig, der gerne vil vide, hvordan selvkærlighed kan give dig mere overskud i hverdagen 5 selvkærlige vaner - en enkelt guide til mere overskud Til dig, der gerne vil vide, hvordan selvkærlighed kan give dig mere overskud i hverdagen Birgitte Hansen Copyright 2013 Birgitte Hansen, all rights

Læs mere

Kapitel 1: Begyndelsen

Kapitel 1: Begyndelsen Kapitel 1: Begyndelsen Da jeg var 21 år blev jeg syg. Jeg havde feber, var træt og tarmene fungerede ikke rigtigt. Jeg blev indlagt et par uger efter, og fik fjernet blindtarmen, men feberen og følelsen

Læs mere

Citater fra borgere:

Citater fra borgere: Citater fra borgere: Jeg har fået hjælp til at blive en bedre mor, at finde mig selv og vide, hvem, jeg er Kunne min søn tale, ville han nok sige, at han er glad for, at mor er i Familiehuset Det er et

Læs mere

Guide: Er din kæreste den rigtige for dig?

Guide: Er din kæreste den rigtige for dig? Guide: Er din kæreste den rigtige for dig? Sådan finder du ud af om din nye kæreste er den rigtige for dig. Mon han synes jeg er dejlig? Ringer han ikke snart? Hvad vil familien synes om ham? 5. november

Læs mere

6 grunde til at du skal tænke på dig selv

6 grunde til at du skal tænke på dig selv 6 grunde til at du skal tænke på dig selv Grund nr. 1 Ellers risikerer du at blive fysisk syg, få stress, blive udbrændt, deprimeret, komme til at lide af søvnløshed og miste sociale relationer Undersøgelser

Læs mere

OM ENSOMHED. Mangelfulde sociale relationer

OM ENSOMHED. Mangelfulde sociale relationer OM ENSOMHED Mellem 5 og 10 procent af danske unge mellem 13 og 25 år føler sig ensomme hver dag - og det kan have alvorlige konsekvenser for dem. Deres ensomhed har mange ansigter og kan være svær at genkende,

Læs mere

Nyborg Strand 13. november 2012 Workshop - kl. 10.45-12.15. Stress hos unge. Charlotte Diamant psykolog og underviser PsykiatriFonden Børn og Unge

Nyborg Strand 13. november 2012 Workshop - kl. 10.45-12.15. Stress hos unge. Charlotte Diamant psykolog og underviser PsykiatriFonden Børn og Unge Nyborg Strand 13. november 2012 Workshop - kl. 10.45-12.15 om Stress hos unge Charlotte Diamant psykolog og underviser PsykiatriFonden Børn og Unge PsykiatriFonden Børn og Unge Unge og stress Stressniveau

Læs mere

Pause fra mor. Kære Henny

Pause fra mor. Kære Henny Pause fra mor Kære Henny Jeg er kørt fuldstændig fast og ved ikke, hvad jeg skal gøre. Jeg er har to voksne børn, en søn og en datter. Min søn, som er den ældste, har jeg et helt ukompliceret forhold til.

Læs mere

10 tegn på at dit selvværd trænger til et boost

10 tegn på at dit selvværd trænger til et boost 10 tegn på at dit selvværd trænger til et boost # 1: Hvis andre giver dig kritik, bliver du virkelig ked af det, og tænker at du ikke kan finde ud af noget som helst! # 2: Hvis du er i et parforhold, er

Læs mere

13-18 ÅR FORÆLDRE ALDERSSVARENDE STØTTE. med et pårørende barn

13-18 ÅR FORÆLDRE ALDERSSVARENDE STØTTE. med et pårørende barn 13-18 ÅR ALDERSSVARENDE STØTTE infotil FORÆLDRE med et pårørende barn Forældre til et pårørende barn - Alderssvarende støtte Kære forælder Når man selv eller ens partner er alvorligt syg, melder en række

Læs mere

Information til unge om depression

Information til unge om depression Information til unge om depression Sygdommen, behandling og forebyggelse Psykiatri og Social psykinfomidt.dk Indhold 03 Hvad er depression? 03 Hvad er tegnene på depression? 05 Hvorfor får nogle unge depression?

Læs mere

Coach dig selv til topresultater

Coach dig selv til topresultater Trin 3 Coach dig selv til topresultater Hvilken dag vælger du? Ville det ikke være skønt hvis du hver morgen sprang ud af sengen og tænkte: Yes, i dag bliver den fedeste dag. Nu sidder du måske og tænker,

Læs mere

Stresshåndteringsværktøjer fokus på psyken

Stresshåndteringsværktøjer fokus på psyken Stresshåndteringsværktøjer fokus på psyken Krop og psyke hænger sammen, så du kan ikke lære at leve uden stress uden at fokusere og ændre på både det fysiske og psykiske element. I dette afsnit sætter

Læs mere

Forældre Loungen Maj 2015

Forældre Loungen Maj 2015 Forældre Loungen Maj 2015 FRA FORLØBET SÅDAN HOLDER DU OP MED AT SKÆLDE UD Dag 1 handler om Hvorfor skæld ud er ødelæggende for vores børn Vores børn hører ikke altid de ord, vi siger, de hører budskaberne

Læs mere

Kærligt talt. Forlaget Go'Bog. 5 trin til indre ro og kærlige relationer gennem bevidst brug af dit sprog. Af Lisbet Hjort

Kærligt talt. Forlaget Go'Bog. 5 trin til indre ro og kærlige relationer gennem bevidst brug af dit sprog. Af Lisbet Hjort Kærligt talt 5 trin til indre ro og kærlige relationer gennem bevidst brug af dit sprog Af Lisbet Hjort Forlaget Go'Bog Kærligt talt-konceptet Kærligt talt-metoden går ud på at få et liv med indre ro og

Læs mere

HVORFOR ER DET SÅ SVÆRT AT ÆNDRE VANER?

HVORFOR ER DET SÅ SVÆRT AT ÆNDRE VANER? HVORFOR ER DET SÅ SVÆRT AT ÆNDRE VANER? Få 3 tips til at overvinde de dumme vaner Martine Eskildsen Denne e-bog er lavet til dig, der gang på gang har forsøgt at ændre på dine vaner. Du siger ofte til

Læs mere

6-12 ÅR. info. FORÆLDRE med et pårørende barn ALDERSSVARENDE STØTTE TIL

6-12 ÅR. info. FORÆLDRE med et pårørende barn ALDERSSVARENDE STØTTE TIL ALDERSSVARENDE STØTTE 6-12 ÅR info TIL FORÆLDRE med et pårørende barn Forældre til et pårørende barn - Alderssvarende støtte Kære forælder Når man selv eller ens partner er alvorligt syg, melder en række

Læs mere

Når du og dit barn har været udsat for noget alvorligt. Godt at vide som forælder eller pårørende i den første tid

Når du og dit barn har været udsat for noget alvorligt. Godt at vide som forælder eller pårørende i den første tid Når du og dit barn har været udsat for noget alvorligt Godt at vide som forælder eller pårørende i den første tid Denne booklet er udviklet af Tværfagligt Videnscenter for Patientstøtte som en del af projektet

Læs mere

Selvværd og selvtillid - hvordan styrker vi vores eget og vore børns selvværd?

Selvværd og selvtillid - hvordan styrker vi vores eget og vore børns selvværd? Selvværd og selvtillid - hvordan styrker vi vores eget og vore børns selvværd? Psykolog, aut. Aida Hougaard Andersen Sædden kirke, aleneforældrenetværket 27. feb. 2015 Aftenens underemner 1. Definitioner

Læs mere

ANOREKTIKER AF MARCUS AGGERSBJERG ARIANNES

ANOREKTIKER AF MARCUS AGGERSBJERG ARIANNES ANOREKTIKER AF MARCUS AGGERSBJERG ARIANNES 20 PSYKOLOG NYT Nr. 20. 2004 HISTORIE Marianne er kronisk anorektiker. I snart 30 år har hun kæmpet forgæves for at slippe fri af sin sygdom. Fire gange har hun

Læs mere

Psykologiske og terapeutiske erfaringer fra klinikken. Oplæg ved Psykolog Birgitte Lieberkind

Psykologiske og terapeutiske erfaringer fra klinikken. Oplæg ved Psykolog Birgitte Lieberkind Psykologiske og terapeutiske erfaringer fra klinikken. Oplæg ved Psykolog Birgitte Lieberkind Birgitte Lieberkind. Jeg er psykolog og arbejder i København, hvor jeg har min egen klinik/ praksis. Jeg har

Læs mere

Velkommen! Bogen her vil snakke om, hvad der er galt. Altså, hvis voksne har det meget skidt, uden man kan forstå hvorfor.

Velkommen! Bogen her vil snakke om, hvad der er galt. Altså, hvis voksne har det meget skidt, uden man kan forstå hvorfor. Velkommen! Bogen her vil snakke om, hvad der er galt. Altså, hvis voksne har det meget skidt, uden man kan forstå hvorfor. Alle mennesker har alle slags humør! Men nogen gange bliver humøret alt for dårligt

Læs mere

Til søskende. Hvad er Prader-Willi Syndrom? Vidste du? Landsforeningen for Prader-Willi Syndrom. Hvorfor hedder det Prader-Willi Syndrom?

Til søskende. Hvad er Prader-Willi Syndrom? Vidste du? Landsforeningen for Prader-Willi Syndrom. Hvorfor hedder det Prader-Willi Syndrom? Landsforeningen for Prader-Willi Syndrom Til søskende Hvad er Prader-Willi Syndrom? Vidste du? Der findes tusindvis af syndromer, som påvirker folk på mange forskellige måder. Nogle bliver man De, der

Læs mere

Thomas Ernst - Skuespiller

Thomas Ernst - Skuespiller Thomas Ernst - Skuespiller Det er tirsdag, sidst på eftermiddagen, da jeg er på vej til min aftale med den unge skuespiller Thomas Ernst. Da jeg går ned af Blågårdsgade i København, støder jeg ind i Thomas

Læs mere

Forestil dig, at du kommer hjem fra en lang weekend i byen i ubeskriveligt dårligt humør. Din krop er i oprør efter to dage på ecstasy, kokain og

Forestil dig, at du kommer hjem fra en lang weekend i byen i ubeskriveligt dårligt humør. Din krop er i oprør efter to dage på ecstasy, kokain og Plads til Rosa Slåskampe, raserianfald og dårlig samvittighed. Luften var tung mellem Rosa og hendes mor, indtil Rosa fortalte, at hun tog hårde stoffer. Nu har både mor og datter fået hjælp og tung luft

Læs mere

Hjælp rideglæden & trygheden tilbage, med disse 5 nemme tips

Hjælp rideglæden & trygheden tilbage, med disse 5 nemme tips Hjælp rideglæden & trygheden tilbage, med disse 5 nemme tips Kan du huske den sidste gang du havde den der helt perfekte dag med din hest? Vejret var fantastisk, din hest var glad og frisk (uden at være

Læs mere

HVAD DEFINERER MIG? En stærk bog om Tro og Selvbillede. Benedicte Frölich

HVAD DEFINERER MIG? En stærk bog om Tro og Selvbillede. Benedicte Frölich DEDIKATION Denne bog er dedikeret til min mor og min far, hvem jeg elsker så usigeligt højt og for hvem min respekt og kærlighed kun er vokset med den indsigt jeg har opnået, gennem min egen personlige

Læs mere

Kærlighed og selvbeskyttelse

Kærlighed og selvbeskyttelse At lægge afstand til virkeligheden Kærlighed og selvbeskyttelse Eget indre Andre mennesker Realiteterne i sin egen aktuelle livssituation 1 Jens på vej i skolen Selvbeskyttelsesstrategier mod det indefra

Læs mere

"Sådan spiser du lækkerier uden dårlig samvittighed"

Sådan spiser du lækkerier uden dårlig samvittighed GRATIS GUIDE "Sådan spiser du lækkerier uden dårlig samvittighed" TIL DIG FRA ANNE KNUDSEN NYDELSESCIRKLEN INTRODUKTION Mange af os har lært, at vejen til vægttab og sundhed handler om at holde sig fra

Læs mere

I det følgende har du allerede nu, mulighed for at afprøve nogle af de værktøjer, vi kommer til at arbejde med i terapien.

I det følgende har du allerede nu, mulighed for at afprøve nogle af de værktøjer, vi kommer til at arbejde med i terapien. Stress Hvad kan jeg selv gøre? I det følgende har du allerede nu, mulighed for at afprøve nogle af de værktøjer, vi kommer til at arbejde med i terapien. Omstrukturering af fejlfortolkninger. 1) Træn din

Læs mere

Skrevet af. Hanne Pedersen

Skrevet af. Hanne Pedersen Skrevet af Hanne Pedersen Vidste du, at mange mennesker slider med følelsen af "ikke at være god nok"? Mange mennesker tror, at de er helt alene med oplevelsen af "ikke at føle sig gode nok" eller "ikke

Læs mere

13-18 ÅR STØTTE. info FORÆLDRE ALDERSSVARENDE TIL. med et pårørende barn

13-18 ÅR STØTTE. info FORÆLDRE ALDERSSVARENDE TIL. med et pårørende barn 13-18 ÅR STØTTE ALDERSSVARENDE info TIL FORÆLDRE med et pårørende barn 13-18 ÅR Kære forælder Når man selv eller ens partner er alvorligt syg, melder en række spørgsmål sig, både om ens eget liv og livssituation

Læs mere

Refleksionskema Den dybere mening

Refleksionskema Den dybere mening Refleksionskema Den dybere mening - den forskel du vil være, i verden Der ligger en dybere uselvisk mening bag beslutninger og valg vi træffer, som alle er dybt manifesteret i den måde vi ser verden på,

Læs mere

Kommunikation for Livet. Uddannelse til Fredskultur 3 eksempler. Her gives nogle eksempler på anvendelse af IVK i praksis (alle navne er ændrede):

Kommunikation for Livet. Uddannelse til Fredskultur 3 eksempler. Her gives nogle eksempler på anvendelse af IVK i praksis (alle navne er ændrede): Uddannelse til Fredskultur 3 eksempler Her gives nogle eksempler på anvendelse af IVK i praksis (alle navne er ændrede): Uddannelse til fredskultur Første eksempel Anna på 5 år kommer stormende ind til

Læs mere

Forældre Loungen Juli 2015

Forældre Loungen Juli 2015 Forældre Loungen Juli 2015 De fleste af os ar et meget hektisk liv med mange ansvarsområder: børn, arbejde, familie, venner og andre aktiviteter. Det kræver en konstant udadrettet opmærksomhed, og derfor

Læs mere

Når et barn et eller ungt menneske bliver ramt af OCD, påvirker det naturligvis hele familien.

Når et barn et eller ungt menneske bliver ramt af OCD, påvirker det naturligvis hele familien. Når et barn et eller ungt menneske bliver ramt af OCD, påvirker det naturligvis hele familien. Uanset om OCD en kommer snigende eller sætter mere pludseligt ind, giver barnets symptomer ofte anledning

Læs mere

FREMME AF UNGES MENTALE SUNDHED

FREMME AF UNGES MENTALE SUNDHED FREMME AF UNGES MENTALE SUNDHED PSYKIATRIFONDENS PROGRAM DEPRESSION DEPRESSION 1 PROGRAM Viden om: Hvad er en depression? Hvor mange har en depression? Hvornår har man egentlig en depression? Film om depression

Læs mere

Om metoden Kuren mod Stress

Om metoden Kuren mod Stress Om metoden Kuren mod Stress Kuren mod Stress bygger på 4 unikke trin, der tilsammen danner nøglen til endegyldigt at fjerne stress. Metoden er udviklet på baggrund af mere end 5000 samtaler og mere end

Læs mere

Prædiken. 12.s.e.trin.A. 2015 Mark 7,31-37 Salmer: 403-309-160 413-424-11 Når vi hører sådan en øjenvidneskildring om en af Jesu underfulde

Prædiken. 12.s.e.trin.A. 2015 Mark 7,31-37 Salmer: 403-309-160 413-424-11 Når vi hører sådan en øjenvidneskildring om en af Jesu underfulde Prædiken. 12.s.e.trin.A. 2015 Mark 7,31-37 Salmer: 403-309-160 413-424-11 Når vi hører sådan en øjenvidneskildring om en af Jesu underfulde helbredelser og skal overveje, hvad betydning den har for os

Læs mere

Pårørende - reaktioner og gode råd

Pårørende - reaktioner og gode råd Pårørende - reaktioner og gode råd Når et menneske får kræft, rammes hele familien. Sygdommen påvirker ofte familiens liv, både praktisk og følelsesmæssigt. Det er hårdt for alle parter, også for de pårørende.

Læs mere

Aut. klinisk psykolog. Helle Kjær. Distriktsleder Lænke-ambulatorierne Københavns amt Nord. 10/30/06 Cand. psych. aut.

Aut. klinisk psykolog. Helle Kjær. Distriktsleder Lænke-ambulatorierne Københavns amt Nord. 10/30/06 Cand. psych. aut. Aut. klinisk psykolog Helle Kjær Distriktsleder Lænke-ambulatorierne Københavns amt Nord 10/30/06 Cand. psych. aut. Helle Kjær 1 Personlighed Selvfølelse Selvværd Selvtillid 10/30/06 Cand. psych. aut.

Læs mere

Min intention med denne ebog er, at vise dig hvordan du

Min intention med denne ebog er, at vise dig hvordan du Min intention med denne ebog er, at vise dig hvordan du får en bedre, mere støttende relation til dig selv. Faktisk vil jeg vise dig hvordan du bliver venner med dig selv, og især med den indre kritiske

Læs mere

9 tips til din intuition Den ved præcis, hvor du skal hen for at blive glad

9 tips til din intuition Den ved præcis, hvor du skal hen for at blive glad 9 tips til din intuition Den ved præcis, hvor du skal hen for at blive glad Tak, fordi du giver dig tid til at læse de 9 bedste tips til at bruge din intuition. Det er måske den mest berigende investering

Læs mere

Sådan bliver du en god "ekstramor" "Sig fra" lyder et af ekspertens råd til, hvordan du nagiverer i din sammenbragte familie.

Sådan bliver du en god ekstramor Sig fra lyder et af ekspertens råd til, hvordan du nagiverer i din sammenbragte familie. Sådan bliver du en god "ekstramor" "Sig fra" lyder et af ekspertens råd til, hvordan du nagiverer i din sammenbragte familie. Af: Janne Førgaard, I lære som ekstramor At leve i en sammenbragt familie er

Læs mere

Bedre Balance testen:

Bedre Balance testen: Bedre Balance testen: Sæt kryds på skalaen, hvor du umiddelbart tænker at det hører hjemme. prøv ikke at tænke så meget over hvad der står bare vælg det, der falder dig ind. Intet er rigtigt eller forkert

Læs mere

Hvordan er dit selvværd?

Hvordan er dit selvværd? 1. kapitel Hvordan er dit selvværd? Hvad handler kapitlet om? Dette kapitel handler om, hvad selvværd er. Det handler om forskellen på selvværd og selvtillid og om, at dét at være god til tennis eller

Læs mere

Lev med dine følelser og forebyg psykiske problemer

Lev med dine følelser og forebyg psykiske problemer Lev med dine følelser og forebyg psykiske problemer Psykolog Casper Aaen Lev med dine følelser Svært ved at håndtere følelser Man viser glæde, selvom man er trist Man overbevise sig selv om at man ikke

Læs mere

4 ledtråde til at hjælpe dig i arbejdet med dit Solar Plexus

4 ledtråde til at hjælpe dig i arbejdet med dit Solar Plexus 4 ledtråde til at hjælpe dig i arbejdet med dit Solar Plexus Jes Dietrich Dette er et lille udsnit fra min bog Hjertet og Solar Plexus. Nogle steder vil der være henvisninger til andre dele af bogen, og

Læs mere

Guide: Sådan lytter du med hjertet

Guide: Sådan lytter du med hjertet Guide: Sådan lytter du med hjertet Når du i dine kærlighedsrelationer er I stand til at lytte med dit hjerte, opnår du som oftest at kunne bevare det intense og mest dyrebare i et forhold. Når du lytter

Læs mere

Sådan skælder du mindre ud E-bog

Sådan skælder du mindre ud E-bog Sådan skælder du mindre ud E-bog Hvis ikke skældud, hvad så? "Når min mor skælder ud, får jeg ridser i hjertet" Clara, 5år Skældud er stadig en alt for almindelig del af opdragelsen af børn i dag. På tværs

Læs mere

depression Viden og gode råd

depression Viden og gode råd depression Viden og gode råd Hvad er depression? Depression er en langvarig og uforklarlig oplevelse af længerevarende tristhed, træthed, manglende selvværd og lyst til noget som helst. Depression er en

Læs mere

Mindfulness betyder: fuld opmærksomhed bevidst nærvær

Mindfulness betyder: fuld opmærksomhed bevidst nærvær Slide 1 Slide 2 Mindfulness betyder: fuld opmærksomhed bevidst nærvær Slide 3 Mindfulness er en tilstand Slide 4 Mental træning meditation Østen og vesten Slide 5 Mindfulness` 3 niveauer: 1 Fjerne eller

Læs mere

Unge og depression PsykInfo: Kjellerup d. 17. april 2012. Lisbeth Jørgensen Psykolog www.phuset.dk

Unge og depression PsykInfo: Kjellerup d. 17. april 2012. Lisbeth Jørgensen Psykolog www.phuset.dk Unge og depression PsykInfo: Kjellerup d. 17. april 2012 Lisbeth Jørgensen Psykolog www.phuset.dk 29-årig mand om depression For mig er depressionens farve ikke sort, men grå. Ligegyldighedens farve. Under

Læs mere

SOV GODT Inspiration til en bedre nats søvn

SOV GODT Inspiration til en bedre nats søvn SOV GODT Inspiration til en bedre nats søvn HVORFOR SOVER VI? Vi sover for at få energi til at være vågne. Søvn giver hvile, mens krop og hjerne bearbejder dagens indtryk og genopbygger kroppen. Søvn er

Læs mere

Når selvtilliden er lav, har man en tendens til at give op på forhånd, eller man bebrejder sig selv, hvis man ikke klarer opgaven eller situationen.

Når selvtilliden er lav, har man en tendens til at give op på forhånd, eller man bebrejder sig selv, hvis man ikke klarer opgaven eller situationen. Selvtillid og selvværd Selvværd og selvtillid I denne artikel (4 sider) kan du læse om selvværd og selvtillid. Du kan også læse om assertion, der kan oversættes med sund selvhævdelse, og du kan læse om

Læs mere

Indeni mig... og i de andre

Indeni mig... og i de andre KAREN GLISTRUP er forfatter, socialrådgiver, familie, par- og psyko t erapeut MPF. PIA OLSEN er freelance illustrator og tegner til bøger, web, magasiner, apps og reklame. Når børn får mulighed for at

Læs mere

Udsætter du dig for udsættelse?

Udsætter du dig for udsættelse? Udsætter du dig for udsættelse? STUDENTERRÅDGIVNINGEN Udsætter du dig for udsættelse? Fakta om udsættelse Op til 90% af studerende, undervisere og forskere ved videregående uddannelser er plagede af en

Læs mere

Vil du gennem 10 uger have redskaberne til at slippe kur, kilo og kamp? Og samtidig opnå et naturligt vægttab?

Vil du gennem 10 uger have redskaberne til at slippe kur, kilo og kamp? Og samtidig opnå et naturligt vægttab? Vil du gennem 10 uger have redskaberne til at slippe kur, kilo og kamp? Og samtidig opnå et naturligt vægttab? Kursets fokus er ikke tab 10 kg på 10 uger, men at slutte fred med kroppen og maden. Derigennem

Læs mere

GS Online. Information om. Sygdommen, behandling og forebyggelse K O R R E K T U R. Psykiatri og Social psykinfomidt.dk

GS Online. Information om. Sygdommen, behandling og forebyggelse K O R R E K T U R. Psykiatri og Social psykinfomidt.dk Information om Depression hos voksne Sygdommen, behandling og forebyggelse Psykiatri og Social psykinfomidt.dk Hver morgen er der ca. 200.000 danskere, der går dagen i møde med en depression. Det påvirker

Læs mere

De 3 mest effektive spørgsmål, du kan stille dig selv. Hvis du vil leve dit liv og ikke andres.

De 3 mest effektive spørgsmål, du kan stille dig selv. Hvis du vil leve dit liv og ikke andres. En workbook dit kærlighedsliv vil elske. De 3 mest effektive spørgsmål, du kan stille dig selv. Hvis du vil leve dit liv og ikke andres. 1 Om Christiane Jeg hjælper mennesker med at overkomme frygt og

Læs mere

Work-life balance. Middelfart 12. marts 2015

Work-life balance. Middelfart 12. marts 2015 Work-life balance Middelfart 12. marts 2015 Work-life balancen hvad er det? Egne forventninger Ambitioner Indre overbevisninger Indre krav Tanker Indre overbevisning - værdier Ydre påvirkning -værdier

Læs mere

Du har mistet en af dine kære!

Du har mistet en af dine kære! Du har mistet en af dine kære! Midt i den mest smertefulde og stærke oplevelse i dit liv, mangler du måske nogen at tale med om døden, om din sorg og dit savn. Familie og venner lader måske som ingenting,

Læs mere

Så spiser vi. Træf de rigtige valg når du vil være på toppen og ha det godt i kroppen. Af Hanne Svendsen

Så spiser vi. Træf de rigtige valg når du vil være på toppen og ha det godt i kroppen. Af Hanne Svendsen Så spiser vi Træf de rigtige valg når du vil være på toppen og ha det godt i kroppen Af Hanne Svendsen Kunsten er ikke at tabe sig Kunsten er at tabe det rigtige! Der er ALTID et alternativ, så du spiser

Læs mere

Eksempler på alternative leveregler

Eksempler på alternative leveregler Eksempler på alternative leveregler 1. Jeg skal være afholdt af alle. NEJ, det kan ikke lade sig gøre! Jeg ville foretrække at det var sådan, men det er ikke realistisk for nogen. Jeg kan jo heller ikke

Læs mere

Guide: Sådan kommer I videre efter krisen i parforholdet

Guide: Sådan kommer I videre efter krisen i parforholdet Guide: Sådan kommer I videre efter krisen i parforholdet Mange parforhold drukner i en travl hverdag og ender i krise. Det er dog muligt at håndtere kriserne, så du lærer noget af dem og kommer videre,

Læs mere

GUDRUN BOOST. Styrken er inden i dig. Det har den altid været. Er du villig til at udvide din tænkemåde og vække denne styrke til live? Louise L.

GUDRUN BOOST. Styrken er inden i dig. Det har den altid været. Er du villig til at udvide din tænkemåde og vække denne styrke til live? Louise L. GUDRUN BOOST Føler du dig låst fast i livet? Tror du på at du fortjener et godt liv? Saboterer din underbevidsthed din fremgang? Trænger du til et skud kærlighed fra dig selv? Skal de pessimistiske briller

Læs mere

sov godt Inspiration til en bedre nats søvn

sov godt Inspiration til en bedre nats søvn sov godt Inspiration til en bedre nats søvn hvorfor sover vi? Vi sover for at få energi til at være vågne. Søvn giver hvile, mens krop og hjerne bearbejder dagens indtryk og genopbygger kroppen. Søvn er

Læs mere

REDSKABER TIL ANGST 17. MARTS 2014 V/ CHARLOTTE DIAMANT. Psykiatrifonden

REDSKABER TIL ANGST 17. MARTS 2014 V/ CHARLOTTE DIAMANT. Psykiatrifonden REDSKABER TIL ANGST 17. MARTS 2014 V/ CHARLOTTE DIAMANT Psykiatrifonden DET SUNDE SIND 10 BUD At fungere selvstændigt og tage ansvar for sit eget liv At have indre frihed til at tænke og føle At kunne

Læs mere

Tæt på 3 kvinder: Aldrig mere yoyo-vægt KLIK HER OG SE HVORDAN DU SELV KAN STOPPE YOYO VÆGTEN

Tæt på 3 kvinder: Aldrig mere yoyo-vægt KLIK HER OG SE HVORDAN DU SELV KAN STOPPE YOYO VÆGTEN Tæt på 3 kvinder: Aldrig mere yoyo-vægt KLIK HER OG SE HVORDAN DU SELV KAN STOPPE YOYO VÆGTEN Af: Christina Bølling, foto: Ditte Capion Jeg har altid taget store portioner, både af mad og af livet Efter

Læs mere

Du er klog som en bog, Sofie!

Du er klog som en bog, Sofie! Du er klog som en bog, Sofie! Denne bog handler om, hvordan det er at have problemer med opmærksomhed og med at koncentrere sig. Man kan godt have problemer med begge dele, men på forskellig måde. Bogen

Læs mere

Du er klog som en bog, Sofie!

Du er klog som en bog, Sofie! Du er klog som en bog, Sofie! Denne bog handler om, hvordan det er at have problemer med opmærksomhed og med at koncentrere sig. Man kan godt have problemer med begge dele, men på forskellig måde. Bogen

Læs mere

Gode råd om hvordan man kommer af med stress

Gode råd om hvordan man kommer af med stress Gode råd om hvordan man kommer af med stress Først skal du erkende, at du har et problem, at du ikke har det godt og ikke kan gøre det, du gerne vil, og som du plejer at gøre. Din familie, venner og veninder

Læs mere

Hvordan håndterer du dine følelser... i forbindelse med Type 1-diabetes

Hvordan håndterer du dine følelser... i forbindelse med Type 1-diabetes Hvordan håndterer du dine følelser... i forbindelse med Type 1-diabetes Når du får det at vide Når man får konstateret diabetes bliver man chokeret, ked af det, trist, vred, bekymret eller en hel masse

Læs mere

RAW CAKE Workshop. -Pimp Dine Vaner PROGRAM. Tirsdag den 1. marts kl. 15-00-21.00. DOT House, Vesterbrogade 112C, 1. sal.

RAW CAKE Workshop. -Pimp Dine Vaner PROGRAM. Tirsdag den 1. marts kl. 15-00-21.00. DOT House, Vesterbrogade 112C, 1. sal. RAW CAKE Workshop -Pimp Dine Vaner PROGRAM Tirsdag den 1. marts kl. 15-00-21.00 DOT House, Vesterbrogade 112C, 1. sal 1620 København V Kender du til trøstespisning? Altså, de dage hvor du "kommer til"

Læs mere

DET BARE MAD - EN VEJ TIL STØRRE FRIHED OG INDRE MADRO MINI-WORKBOOK 2016 SOFIA MANNING & MAJA DAUSGAARD

DET BARE MAD - EN VEJ TIL STØRRE FRIHED OG INDRE MADRO MINI-WORKBOOK 2016 SOFIA MANNING & MAJA DAUSGAARD DET BARE MAD - EN VEJ TIL STØRRE FRIHED OG INDRE MADRO MINI-WORKBOOK KÆRE SKØNNE DU! Tak for din interesse til mig og kurset 'Det bare mad' vejen til større frihed og indre madro. En ting er at læse Sofias,

Læs mere

Hvordan håndtere arbejdsliv, stress og relationer i en travl hverdag?

Hvordan håndtere arbejdsliv, stress og relationer i en travl hverdag? Hvordan håndtere arbejdsliv, stress og relationer i en travl hverdag? V. autoriseret psykolog Aida Hougaard Andersen Undervisningsaften i Søften/Foldby d.19. marts 2015 1 Kl. 18-19.15: Aftenens forløb

Læs mere

SFI Konference Det delte barn Forældreskab og Familieliv

SFI Konference Det delte barn Forældreskab og Familieliv SFI Konference Det delte barn Forældreskab og Familieliv At kunne være sig selv Katja 13 år : altså jeg bliver lidt ked af det, fordi det er sådan lidt jeg synes at det er lidt frustrerende at skifte hele

Læs mere

ADHD og piger. Lena Svendsen og Josefine Heidner

ADHD og piger. Lena Svendsen og Josefine Heidner ADHD og piger Lena Svendsen og Josefine Heidner Hvad betyder ADHD ADHD er en international diagnosebetegnelse A står for Attention / opmærksomhed D står for Deficit / underskud H står for Hyperactive /

Læs mere

1. Mark 4,35-41: At være bange for stormen (frygt/hvem er han?)

1. Mark 4,35-41: At være bange for stormen (frygt/hvem er han?) 1. Mark 4,35-41: At være bange for stormen (frygt/hvem er han?) 1. Jesus har undervist en masse i løbet af denne dag. Hvorfor tror du at Jesus foreslår, at de skal krydse over til den anden side af søen?

Læs mere

#1 Her? MANDEN Ja, det er godt. #2 Hvad er det, vi skal? MANDEN Du lovede, at du ville hjælpe. Hvis du vil droppe det, skal du gå nu.

#1 Her? MANDEN Ja, det er godt. #2 Hvad er det, vi skal? MANDEN Du lovede, at du ville hjælpe. Hvis du vil droppe det, skal du gå nu. VENTETIDEN af Sigrid Johannesen Rummet oplyses af lommelygter de to KVINDER og bevæger sig ind på scenen med tændte lommelygter, hviskende og søgende efter et endnu ukendt sted. De når til en mur. Her?

Læs mere

Middagsstunden på legepladsen i Kløverløkken 2014

Middagsstunden på legepladsen i Kløverløkken 2014 Middagsstunden på legepladsen i Kløverløkken 2014 I Kløverløkken indgår pædagogiske aktiviteter som en del af det pædagogiske arbejde. I 2012/2013 har vi i børnehavegrupperne haft fokus på børnenes sociale

Læs mere

Personlig udvikling: Er du Offer Olga eller Proaktive Pia?

Personlig udvikling: Er du Offer Olga eller Proaktive Pia? Personlig udvikling: Er du Offer Olga eller Proaktive Pia? Tror du som de fleste andre, at det vil kræve 'helt vildt meget' at få mere overskud i dit liv? Det er ikke tilfældet, det er faktisk enkelt.

Læs mere

Identifikation af højrisikosituationer

Identifikation af højrisikosituationer Recke & Hesse 2003 Kapitel 4 Identifikation af højrisikosituationer I dette kapitel skal vi beskæftige os med kortlægningen af de personlige højrisikosituationer. Som vi tidligere har beskrevet, opfatter

Læs mere

Klubben s Ungdoms- og Kærestehåndbog

Klubben s Ungdoms- og Kærestehåndbog Klubben s Ungdoms- og Kærestehåndbog Ungdom: Når du starter i Klubben Holme Søndergård (Klubben), er du på vej til at blive ung. At være ung betyder at: - Du ikke er barn længere, og at du er på vej til

Læs mere

Depression Ved aut. psykolog Aida H. Andersen

Depression Ved aut. psykolog Aida H. Andersen Depression Ved aut. psykolog Aida H. Andersen Bethesda, Aalborg D. 21. november 2014 Depression o Hyppighed o Hvad er en depression, og hvordan kan det opleves? o Hvorfor får man en depression? o Hvad

Læs mere

Mie Sidenius Brøner. Roskilde den 3. marts, 2015

Mie Sidenius Brøner. Roskilde den 3. marts, 2015 FAR- VEL! Roskilde den 3. marts, 2015 Kære dig. Når du læser dette, så forestiller jeg mig, at du enten har været eller er tæt på en døende eller på anden måde har tanker om, at livet ikke varer evigt.

Læs mere

Bryd ud af ensomheden

Bryd ud af ensomheden Bryd ud af ensomheden - Hvordan gør man? PsykInfo Kolding AFTENENS ORDEN Rummelige rammer Ensomhed som tabu (dialog) Ensomhedens forskellige sværhedsgrader Hvad er ensomhed? (dialog) Hvorfor kan det være

Læs mere

Guide: Undgå ensomhed i dit parforhold

Guide: Undgå ensomhed i dit parforhold Guide: Undgå ensomhed i dit parforhold Selvom du lever i et fast forhold kan ensomhed være en fast del af dit liv. I denne guide får du redskaber til at ændre ensomhed til samhørighed og få et bedre forhold

Læs mere

HVORFOR ER DET VIGTIGT?

HVORFOR ER DET VIGTIGT? HVAD ER DET? En nødhjælpsguide, til når livet overmander dig og du lige pludselig opdager at du har glemt din kærestes navn, taber ting eller er blevet mere klodset og føler dig trist og stresset. HVORFOR

Læs mere

Guide: Utroskab - sådan kommer du videre

Guide: Utroskab - sådan kommer du videre Guide: Utroskab - sådan kommer du videre Ingen af os har lyst til, at vores partner er os utro. Det får os til at føle os fravalgt, nedprioriteret og svigtet og gør rigtig ondt. Alligevel er utroskab udbredt

Læs mere

NÅR TRIVSEL ER EN UDFORDRING. Når barnet ændrer adfærd

NÅR TRIVSEL ER EN UDFORDRING. Når barnet ændrer adfærd NÅR TRIVSEL ER EN UDFORDRING Når barnet ændrer adfærd Barnet med børnegigt 2 de basale behov Et barn med helt grundlæggende behov, ligesom andre børn. Ubetinget kærlighed og omsorg Blive set og anerkendt

Læs mere

Viden om børn og unge der vokser op i familier med alkoholproblemer

Viden om børn og unge der vokser op i familier med alkoholproblemer Viden om børn og unge der vokser op i familier med alkoholproblemer Oplæg Nyborg Strand November 2012 Talkshoppens program: Dynamikken i alkoholfamilien Prægninger og belastninger for barnet/den unge Recovery

Læs mere

Når du eller din partner er alvorligt syg: Sådan kan du støtte dit barn

Når du eller din partner er alvorligt syg: Sådan kan du støtte dit barn ner er Når du eller din partner er alvorligt syg: Sådan kan du støtte dit barn Når en forælder bliver alvorligt syg, bliver hele familien påvirket. Dette gælder også børnene, som i perioder kan have brug

Læs mere

Selvhjælps- og netværksgrupper

Selvhjælps- og netværksgrupper Selvhjælps- og netværksgrupper Bliv en del af en selvhjælps- eller netværksgruppe og bliv styrket i mødet med mennesker, der har de samme livsudfordringer eller interesser, som dig selv. Selvhjælps- og

Læs mere

Jeg har ønsket at skrive en lille letlæst bog om

Jeg har ønsket at skrive en lille letlæst bog om INDLEDNING Jeg har ønsket at skrive en lille letlæst bog om selvværd med håb om, at så mange som muligt kan få indblik i selvværdets grundlæggende betydning for vores velbefindende og for at give nogle

Læs mere

LUK OP FOR KÆRLIGHED - Med 5 spirituelle vaner der styrker og løfter dig

LUK OP FOR KÆRLIGHED - Med 5 spirituelle vaner der styrker og løfter dig LUK OP FOR KÆRLIGHED - Med 5 spirituelle vaner der styrker og løfter dig Når du ønsker forandring i dit liv, må du nødvendigvis gøre noget andet end du plejer. Måske du ønsker mere ro, måske du ønsker

Læs mere

Harboøre d. 26.sept. 2014 Ved autoriseret psykolog Aida Hougaard Andersen, Agape

Harboøre d. 26.sept. 2014 Ved autoriseret psykolog Aida Hougaard Andersen, Agape Harboøre d. 26.sept. 2014 Ved autoriseret psykolog Aida Hougaard Andersen, Agape At få arbejdsliv, fritidsliv, familieliv og kristenliv til at hænge sammen - og stadig selv hænge sammen! Et psykologisk

Læs mere

SPØRGESKEMAUNDERSØGELSE RYGER DU?

SPØRGESKEMAUNDERSØGELSE RYGER DU? SPØRGESKEMAUNDERSØGELSE RYGER DU? GLOSTRUP PRODUKTIONSHØJSKOLE - TORSDAG DEN 5. MARTS 2009 Dataindsamling ELEVER MED I UNDERØGELSEN RYGER IKKE-RYGER I ALT Antal drenge: 15 20 35 Antal piger: 11 7 18 Elever

Læs mere