DAGPLEJENS PÆDAGOGISKE LÆREPLANER

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "DAGPLEJENS PÆDAGOGISKE LÆREPLANER"

Transkript

1 DAGPLEJENS PÆDAGOGISKE LÆREPLANER

2 Barnets alsidige personlige kompetence Barnets personlige udvikling trives bedst hvor omverdenen er positiv, lydhør og empatisk. En frugtbar og alsidig personlighedsudvikling kræver en ansvarlig voksen, der lytter og går i børnehøjde for at forstå og følge barnets måde at se og være i verden på. At give barnet mulighed for, samt styrke det i: At udvikle selvværd og selvtillid At opleve fremskridt og opbakning At mærke anerkendelse At sætte ord på, eller på anden måde give udtryk for følelser At sætte egne grænser, og sige til og fra på en ordentlig måde Ar respektere andres grænser At blive opmuntret til nye udfordringer At bearbejde adskillelse At opmuntre til nysgerrighed og videbegærlighed At lære at håndtere modstand, frustrationer, konkurrence og kærlighed Styrke selvværd - rose på følelserne Styrke selvtillid rose på den fysiske handling Møde barnet positivt ved nærvær og glæde, samt knus og kram Stille krav der kan udløse positivt resultat Motivere barnet til selv at prøve, før den voksne hjælper Vise at du har set og hørt barnet Hjælpe barnet med at sætte ord på følelser, og respektere dem Støtte barnet i personlig hygiejne, så som at vaske hænder, blive renlig Give barnet ro til fordybelse i leg og andre aktiviteter At arbejde med barnets alsidige personlige udvikling er basis, da det er en fundamental del af barnets mulighed for læring. Barnets identitet, selvopfattelse, selvoplevelse og selvtillid er vigtige elementer for barnets generelle udvikling og muligheder for at tilegne og lære sig nye ting. Barnet skal have muligheder for i dagplejen at deltage i sociale og kulturelle sammenhænge, og her skal barnets personlige muligheder udfordres, styrkes og stimuleres. Barnet skal føle sig værdsat og anerkendt, og skal opnå en fornemmelse af at blive set, genkendt og husket. Dette betyder, at dagplejeren skal sørge for tilbud og muligheder, hvor barnet kan lege og deltage med de styrker og ressourcer, barnet har. I denne proces skal barnet opnå en følelse af selvværd.

3 Barnets sociale kompetence At tage kontakt og modtage kontakt er grundelementerne i den sociale udvikling. For at udvikle barnets evne til dette, skal den voksne støtte og vejlede barnet, ved at indleve sig i det enkelte barn og barnet sat i relation til gruppen. Ved at give barnet mulighed for at lege og løse opgaver sammen med andre, udvikles sociale kompetencer. At give barnet mulighed for, samt støtte og styrke det i: At lære sociale spilleregler At begå sig i små og større grupper At samarbejde og føle glæde ved at løse opgaver i fællesskab At vise omsorg og interesse for andre, samt genkende egne følelser hos andre Være en god rollemodel for barnet samt sørge for en behagelig omgangstone mellem barn/barn barn/voksen Lære barnet bl.a. at vente på tur og dele legetøj Støtte barnet i at lege alene og i små/store grupper (f.eks. legestue) Lade børnene samarbejde om opgaver som de er interesserede i og har indflydelse på Lære børnene at forstå andres behov, bl.a. ved at opfordre dem til at se på og lytte til hinanden Opmuntre til omsorg f.eks. trøste, hjælpe og lære dem at tage hensyn til hinanden I lighed med barnets alsidige personlige udvikling, er arbejdet med sociale kompetencer en grundlæggende del af barnets mulighed for læring. Kommunikation og samspil med andre er en væsentlig faktor for barnet til at kunne danne nye relationer, og udvikle egne kompetencer. Barnet skal have mulighed for at lege, samarbejde og løse opgaver sammen med andre børn. Det er vigtigt at skabe situationer, hvor børnene glædes over at være sammen og føler et fællesskab, f.eks. ved at løse opgaver sammen, som de har indflydelse på. I denne proces skal barnet føle anerkendelse, og derved udvikles selvværd.

4 Sprog Sproget er et redskab til at forstå sig selv og andre. Behersker man sproget, kan man udtrykke sine meninger, følelser og behov og derigennem handle. Barnet skal møde voksne, der lytter og forstår, og støtter barnet i at sætte ord på meninger og følelser, når det er glad eller ked af det, vred eller nysgerrig. At styrke barnet, samt støtte det i: At stimulere til brug af talesprog, tegnsprog og kropssprog At sætte ord og begreber på oplevelser At opnå sproglige færdigheder At opnå kendskab til sprogets betydning At mærke glæde ved at blive forstået Være nærværende og skabe fælles opmærksomhed Lytte til barnet Sætte ord på handlinger og oplevelser Sætte ord på barnets følelser Hjælpe med at fortælle små oplevelser til andre Lære barnet rigtigt sprog og undgå babysprog Fortælle og læse historier, samt bruge pegebøger Synge og lege sanglege med barnet, samt huske at synge l a n g s o m t Lege rim og remser med barnet Inddrage barnet i dagligdagens aktiviteter, og tale om hvad der laves Snakke, snakke og atter snakke med barnet om alt hvad der sker Kendskab til skriftsprog ex. barnets eget navn Benytte TRAS Tidlig Registrering Af Sprog Al dialog foregår via sprog enten det er det talte sprog, kropssprog eller tegnsprog. Sproglige færdigheder er en indgangsdør til verden en mulighed for at høste viden og erfaringer. Det er derfor vigtigt at støtte barnet i at sætte ord og begreber på de daglige oplevelser. Barnet skal lære at anvende sproget til at løse problemer og konflikter, og til at udtrykke glæde og begejstring. Sproglig kunnen øger barnets selvværd.

5 Naturen og naturfænomener Naturen er grundlaget for vores liv, og naturoplevelser i barndommen sætter spor langt ind i det voksne liv. Oplevelser i naturen udvikler barnet følelsesmæssigt, mentalt og fysisk. Derfor skal barnet have mulighed for at opleve glæden ved at være i naturen på forskellige årstider, og derigennem udvikle respekt for natur og miljø. At give barnet mulighed for oplevelser, samt indførsel i: At udvikle respekt og forståelse for naturen At stifte bekendtskab med den omkringliggende natur At opleve glæden ved at færdes i naturen At lære naturen at kende med alle sanser At lære om årstidernes skiften At tilegne sig forskellige erfaringer med natur, naturfænomener og miljø At opleve udeliv som noget dagligdags og naturligt At opleve naturen som kilde til og rum for leg, oplevelser, udforskning og viden At lære om maden, og hvor den kommer fra Dagligt udendørs leg, og derved mærke og opleve forskelligt vejr samt årstider Tage på små ture i lokalområdet ex. havn, mark, strand, skov, gårde med dyr o.l. Snakke med barnet om det vi ser Lade barnet udforske og undersøge omgivelserne Spise madpakker i det fri, samt få en middagslur under træerne Lære barnet at være nænsom overfor planter og dyr At undersøge og snakke om regnorme, mariehøns, myrer, svampe, en død fugl o.l. Snakke om hvor maden kommer fra og ex. besøge en gård o.a. Opmuntre barnet til at lege og bygge med vand, sand, jord, pinde, mudder og sne Lære barnet ikke at smide affald i naturen At samle blade, kastanjer, kogler, sten, skaller o.l. sammen med barnet Give barnet mulighed for at lytte til naturens lyde ex. fugle, blæst, regn o.l. Lære barnet at kende forskel på årstiderne ex. leg i sne, opleve regn og rusk, forårssol og varme sommerdage, samt snakke om det Lære barnet om højde, tyngde, længde, tal o.l. Et barn som lærer at færdes i naturen, lærer og udvikler sig fysisk, mentalt og følelsesmæssigt. Det lærer at føle ansvar over for naturen og miljøet. Barnet lærer at nyde og bruge naturen som en kilde til glæde og energiopladning, indsigt og kundskab. Barnets leg i naturen sammen med andre, er kendetegnet ved kommunikation, organisation og ledelse. Desuden er naturen et storslået rum for mere vilde aktiviteter. Et barn der oplever naturen med alle sanser, udvikler fantasi og oplever virkelig livsglæde.

6 Kulturelle udtryksformer Kultur er en måde at forstå sig selv og verden på. I kunsten og de kulturelle udtryksformer litteratur, teater, film, billeder, musik osv. møder vi fortolkninger af vores eksistens. Jo flere kulturelle udtryk barnet møder, jo bredere bliver dets syn på verden, andre mennesker og sig selv. At give barnet mulighed for oplevelser, samt indførsel i: At møde og afprøve sig selv i forhold til et bredt spekter af kulturelle udtryksformer og værdier At holde danske traditioner i hævd At skabe rammer for udvikling af fantasi Forskellige kulturelle tilbud Forskellige kulturelle udtryksformer I andre kulturer Gradvist lære barnet danske normer og værdier Introducere barnet i forskellige kulturelle udtryksformer Tilbyde forskellige tegne- og maleaktiviteter Tilbyde leg med ler, modellervoks, dej, trylledej o.l. Give barnet mulighed for at bygge og bage i sandkassen Give barnet mulighed for at spille på musikinstrumenter Synge og lege sanglege, samt lytte til forskelligt musik Gennemføre årstids- og højtidsbestemte ritualer traditioner Litterære oplevelser ex. kigge i bøger, højtlæsning, besøg på bibliotek o.l. Inspirere barnet til at lære bordskik og madkultur Se teater og små film Tage på små udflugter i lokalområdets kulturtilbud ex. havn, gårde, kirke, o.l. Snakke om andre lande, varme lande, vilde dyr o.l. Være opmærksom på sin egen funktion som rollemodel for barnet Og meget, meget, meget mere.. At indføre barnet i kulturelle udtryksformer, er en opgave af kolossalt stort omfang, men er samtidig det man gør hele tiden. Kultur er så at sige alting hele tiden. Når man styrker barnets interesse for kunst og kultur, og for at udfolde sig kreativt, giver man barnet et kig ind i en verden, der er meget mangfoldig. Derved lærer barnet tolerence over for egen og andres kultur og værdier, og man giver barnet en fornemmelse af, at dets eget liv kan rumme uendeligt mange facetter.

7 Krop og bevægelse Barnet er ikke kun hoved, men i høj grad krop. Barnet er tilstede i verden gennem kroppen, og det er vigtigt, at det i dagplejen oplever glæden ved at bruge kroppen i fri leg og mere tilrettelagte fysiske udfordringer. Barnet oplever fra fødslen en glæde ved bevægelse. Denne glæde skal understøttes og udbygges. Det er væsentligt, at barnet befinder sig i et miljø, der lægger vægt på en aktiv livsstil, god hygiejne og ernæring. At give barnet mulighed for, samt styrke det i: At opnå kendskab til egen krop At opleve glæden ved at være fysisk aktiv At opnå fin/grovmotoriske færdigheder At få kendskab til kroppens synlige dele At opleve glæde og forståelse for sin egen krop At udvikle kroppens funktioner At lægge vægt på sund kost, god hygiejne og bevægelse Have god plads som inspirerer til forskellige lege og aktiviteter, ude som inde Give barnet mange sanseoplevelser ex. bare tæer i græs, mærke vand o.l. Finmotorik: tegne, lave puslespil, klippe, spise med fingrene, bruge gaffel osv. Grovmotorik: kravle, gå, løbe, hoppe, klatre, gynge, trille, boldlege osv. Benævne forskellige kropsdele i forbindelse med ex. leg, knus, sanglege Tage på små udflugter i lokalområdet, hvor de små nære ting opleves ex. strand, skov, mark, havn o.l. Indretning af legepladsen, så den inspirerer til fysisk aktivitet Give barnet sund og varieret kost Give barnet en naturlig oplevelse af god hygiejne ex. håndvask, frisk luft o.l. Støtte barnet til selv at gøre ting ex. kravle, gå, drikke, spise, tage tøj på/af, borddækning osv. Lægge op til store fysiske udfoldelser og mere stille lege Benytte TRAM - Tidlig Registrering Af Motorik Kroppen er et kæmpemæssigt sanseapparat for barnet, som det oplever, sanser og reagerer igennem og med. Det er vigtigt at barnet får erfaring med forskellige former for nærhed og tryghed; men også lærer at forstå og respektere egne og andres kropslige reaktioner og grænser. Er man tryg ved sin krop og kender dens styrke og muligheder har man et godt fundament at erobre verden ud fra.

8 Dokumentation: ARBEJDSPAPIR Dokumentation betyder at føre bevis. Det vil sige at vi skal føre bevis for det vi laver med børnene i forhold til læreplanen. Der findes forskellige dokumentationsmetoder, og de har hver deres fordele og ulemper. Det vil være en fordel at kombinere forskellige metoder. Metoderne fordeler sig i følgende hovedgrupper: Barnets egne produkter Foto Skrift Video Lyd Barnets egne produkter: I mange tilfælde vil det være oplagt at bruge barnets egen frembringelse til at dokumentere den læreproces der er foregået. Det kan være: Tegning Maleri Sang/musik Dans Det er faktisk en nordisk tradition at vise barnets produkter frem, hænge dem op, give dem med hjem. Ved at bruge disse produkter, giver det forældre og andre udenforstående mulighed for at følge med i barnets hverdag. Det er dog kun meningsfuldt at bruge denne metode, hvis den voksne er bevidst om, hvad det skal bruges til. Man skal ikke sætte barnet til at male et maleri bare for at kunne hænge det op. Barnet skal opleve en mening med processen, og dokumentationen skal føre til samtale og refleksion mellem barn og voksen. Foto: Fotografier som dokumentation er også velegnet. Det kan være: Billeder af bestemte aktiviteter Billeder af situationer i hverdagen Også her giver det forældrene en mulighed for at følge med i barnets hverdag. Billederne kan også bruges som afsæt for samtaler med barnet, der kan udvikle deres sprog og bevidsthed. Internt i personalegruppen (ex. i legestuen) kan fotos være et konkret afsæt for pædagogiske diskussioner. Billederne gør det let at diskutere pædagogik på en konkret måde. Men det er vigtigt at huske, at fotos ikke kan indfange alle situationer, og at de udelader lyd og bevægelse. Skrift: Skriftlig dokumentation kan antage mange forskellige former. Den kan blandt andet gennemføres ved hjælp af: Skemaer Opslagstavle Dagbøger Barnets bog Der findes forskellige observationsskemaer, ex. bruger vi TRAS (Tidlig registrering af sprog) og TRAM (Tidlig registrering af motorik). Opslagstavlen kan bruges til historier fra dagligdagen. Endnu en synliggørelse af barnets hverdag, for forældrene.

9 Barnets bog og dagbog er en mulighed for at følge barnets udvikling fra første dag i et pasningstilbud. Hvis sidstnævnte skal være et meningsfyldt arbejdsredskab, samt dokumentation, skal dette aftales med øvrige pasningstilbud, således at barnet følges frem til skolestart. Video: Videoklip har den fordel, at de kan dokumentere billede, lyd og bevægelse på en gang. Til gengæld er det både teknisk og tidsmæssigt krævende. Metoden er dog fortrindelig dokumentation, når det fungerer. Lyd: God dokumentation kan også være at optage barnet på bånd/dvd. Barnet bliver måske heller ikke så optaget af at være på, som det kan blive på foto- eller videooptagelser. Til gengæld kan det være tidskrævende at aflytte de forskellige situationer, hvis ikke man er meget fokuseret på, hvilke situationer, der skal optages.

Pædagogisk læreplan 0-2 år

Pædagogisk læreplan 0-2 år Barnets alsidige personlige udvikling: Overordnet mål: Barnet skal vide sig set og anerkendt. Barnet oplever at møde nærværende voksne med engagement i dets læring, udvikling og liv. At barnet oplever

Læs mere

Læreplaner. Vores mål :

Læreplaner. Vores mål : Læreplaner Trivsel, læring og udvikling er tre centrale begreber for os i Børnehuset Trinbrættet. I den forbindelse ser vi læreplaner som et vigtigt redskab.vores grundsyn er, at hvis børn skal lære noget

Læs mere

Læreplan/udviklingsplan/kompetencehjulet

Læreplan/udviklingsplan/kompetencehjulet Med udgangspunkt i de seks temaer, som BUPL, FOA, KL har udarbejdet: 1) Barnets alsidige personlige udvikling (personlige kompetencer) 2) Sociale kompetencer 3) Sprog og kommunikation 4) Krop og bevægelse

Læs mere

Barndommen og livet skal handle om at skabe et godt børneliv og tilgodese det gode børneliv HER OG NU.

Barndommen og livet skal handle om at skabe et godt børneliv og tilgodese det gode børneliv HER OG NU. AT LEGE ER AT LÆRE Barndommen og livet skal handle om at skabe et godt børneliv og tilgodese det gode børneliv HER OG NU. Med udgangspunkt i Pandrup kommunes mål vedr. læreplaner, der skal tage højde for

Læs mere

Barnets personlige udvikling er et centralt element for dets trivsel og læring. Vi arbejder for at gøre børnene livsduelige.

Barnets personlige udvikling er et centralt element for dets trivsel og læring. Vi arbejder for at gøre børnene livsduelige. BARNETS ALSIDIGE PERSONLIGHEDSUDVIKLING Barnets personlige udvikling er et centralt element for dets trivsel og læring. Vi arbejder for at gøre børnene livsduelige. - udvikle sig til et selvstændigt menneske

Læs mere

Delmål: Børn skal udfordres til sproglig kreativitet og til at udtrykke sig på mange forskellige måder.

Delmål: Børn skal udfordres til sproglig kreativitet og til at udtrykke sig på mange forskellige måder. Læreplaner Sproglig udvikling Børn skal kunne udvikle deres sprog i alle hverdagens aktiviteter. Børn skal udfordres til sproglig kreativitet og til at udtrykke sig på mange forskellige måder. børn skal

Læs mere

Barnets alsidige personlige udvikling - Toften

Barnets alsidige personlige udvikling - Toften Barnets alsidige personlige udvikling - Toften Sammenhæng Børns personlige udvikling sker i en omverden, der er åben og medlevende. Børn skal opleve sig som værdsatte individer i betydende fællesskaber.

Læs mere

Læreplan for vuggestuegruppen

Læreplan for vuggestuegruppen Læreplan for vuggestuegruppen Sociale Kompetencer Fra 0 3 år er det børnenes styrke at: udtrykke egne følelser vise omsorg for andre at vente på tur at dele med andre at låne ud til andre at lege med andre

Læs mere

Læreplaner Børnehuset Regnbuen

Læreplaner Børnehuset Regnbuen Læring i Børnehuset Regnbuen. Læreplaner Børnehuset Regnbuen Læring er: Læring er når børn tilegner sig ny viden, nye kompetencer og erfaringer. Læring er når barnet øver sig i noget det har brug for,

Læs mere

Barnets alsidige personlige udvikling Sociale kompetencer Sprog Krop og bevægelse Naturen og naturfænomener Kulturelle udtryksformer og værdier

Barnets alsidige personlige udvikling Sociale kompetencer Sprog Krop og bevægelse Naturen og naturfænomener Kulturelle udtryksformer og værdier Med pædagogiske læreplaner sætter vi ord på alle de ting, vi gør i hverdagen for at gøre vores børn så parate som overhovedet muligt til livet udenfor børnehaven. Vi tydelig gør overfor os selv hvilken

Læs mere

Pædagogisk læreplan i Beder Dagtilbud.

Pædagogisk læreplan i Beder Dagtilbud. Pædagogisk læreplan i Beder Dagtilbud. Dagtilbudsloven kræver, at der for dagtilbud skal udarbejdes en samlet pædagogisk læreplan, der giver rum for leg, læring samt relevante aktiviteter og metoder. Loven

Læs mere

Læreplan Læreplanens lovmæssige baggrund

Læreplan Læreplanens lovmæssige baggrund Læreplanens lovmæssige baggrund Dagtilbudslovens 8 8. Der skal i alle dagtilbud udarbejdes en skriftlig pædagogisk læreplan for børn i aldersgruppen 0-2 år og børn i aldersgruppen fra 3 år til barnets

Læs mere

SCT. IBS SKOLES BØRNEHAVE

SCT. IBS SKOLES BØRNEHAVE SCT. IBS SKOLES BØRNEHAVE Børnehavens Formål Børnehaven bygger på det kristne livs- og menneskesyn. Det er institutionens mål at fremme børnenes forståelse for den personlige værdighed hos mennesket, og

Læs mere

Fælles PUP læreplanstemaerne Børnehuset Spirebakken

Fælles PUP læreplanstemaerne Børnehuset Spirebakken Fælles PUP læreplanstemaerne Børnehuset Spirebakken Alsidig personlig udvikling Områdets fælles mål for udvikling af børnenes alsidige personlige udvikling er, At barnet oplever sejre og lærer, at håndtere

Læs mere

Barnets alsidige personlige udvikling Højen vuggestuen

Barnets alsidige personlige udvikling Højen vuggestuen Barnets alsidige personlige udvikling Højen vuggestuen Sammenhæng Børns personlige udvikling sker i en omverden, der er åben og medlevende. Børn skal opleve sig som værdsatte individer i betydende fællesskaber.

Læs mere

Vuggestuens lærerplaner

Vuggestuens lærerplaner Vuggestuens lærerplaner Barnets personlige og alsidige udvikling - at barnet får respekt for andre børn, og udvikler empati - at barnet er i god trivsel og udvikling - at barnet lærer, hvad der er rigtigt

Læs mere

Pædagogiske Læreplaner for Dagplejen Syd, Horsens Kommune

Pædagogiske Læreplaner for Dagplejen Syd, Horsens Kommune I Dagplejen Syd arbejder vi generelt med Krop og Bevægelse på Skaber læringsmiljø, der giver børnene plads, muligheder og udfordringer for bevægelse ude og inde Leg i haven, på legepladser, forskelligt

Læs mere

Læreplaner for Solsikken/Tusindfryd

Læreplaner for Solsikken/Tusindfryd Læreplaner for Solsikken/Tusindfryd Indhold Barnets alsidige personlighedsudvikling... 2 Sociale kompetencer... 3 Sprog... 5 Krop og bevægelse... 6 Natur og naturfænomener... 7 Kulturelle udtryksformer

Læs mere

Pædagogisk læreplan for vuggestuen

Pædagogisk læreplan for vuggestuen Pædagogisk læreplan for vuggestuen Personlige kompetencer - At udvikle og styrke sit selvvære. - At egne grænser respekteres. - At lære, at respektere andres grænser. - At udvikle og videreudvikle kompetencer.

Læs mere

Mål for Pædagogiske Læreplaner i Børnehusene i Vissenbjerg

Mål for Pædagogiske Læreplaner i Børnehusene i Vissenbjerg Som der står beskrevet i Dagtilbudsloven, skal alle dagtilbud udarbejde en skriftlig pædagogisk læreplan for børn i aldersgruppen 0-2 år og fra 3 år til barnets skolestart. Den pædagogiske læreplan skal

Læs mere

Pædagogiske læreplaner

Pædagogiske læreplaner Den personlige udvikling Barnet skal have mulighed for at: Det vil vi gøre ved at: Målene er nået når barnet: få del i betydningsfulde sociale og kulturelle erfaringer udfolde sig som en stærk og alsidig

Læs mere

Langsø Vuggestue. De pædagogiske læreplaner 2015-16

Langsø Vuggestue. De pædagogiske læreplaner 2015-16 Langsø Vuggestue. De pædagogiske læreplaner 2015-16 Personalet vil sikre de bedste udviklingsmuligheder for børnene i Børnehuset, samt medvirke til, at børn med særlige behov og deres familier, får optimale

Læs mere

Pædagogiske lærerplaner for Børnehaven Løven.

Pædagogiske lærerplaner for Børnehaven Løven. Pædagogiske lærerplaner for Børnehaven Løven. Barnets alsidige personlige udvikling. Barnets skal have mulighed for at tilegne sig sociale og kulturelle erfaringer. Lære barnet respekt for sig selv og

Læs mere

Pædagogiske lærerplaner: Personlig udvikling.

Pædagogiske lærerplaner: Personlig udvikling. Pædagogiske lærerplaner: Personlig udvikling. - At give barnet lyst og mod til at udforske og afprøve egne og sine omgivelsers grænser. - At barnet udfolder sig som en selvstændig, stærk og alsidig person,

Læs mere

Beklædning i gamle dage. De 6 læreplanstemaer:

Beklædning i gamle dage. De 6 læreplanstemaer: De 6 læreplanstemaer: Barnets alsidige personlige udvikling. Sociale kompetencer. Sprog. Krop og bevægelse. Natur og Naturfænomener. Kulturelle udtryksformer og værdier. Beklædning i gamle dage. Overordnede

Læs mere

Pædagogisk læreplan. 0-2 år. Den integrerede institution Væksthuset Ny Studstrupvej 3c, 8541 Skødstrup

Pædagogisk læreplan. 0-2 år. Den integrerede institution Væksthuset Ny Studstrupvej 3c, 8541 Skødstrup Pædagogisk læreplan 0-2 år Afdeling: Den Integrerede Institution Væksthuset Ny Studstrupvej 3c 8541 Skødstrup I Væksthuset har vi hele barnets udvikling, leg og læring som mål. I læreplanen beskriver vi

Læs mere

Pædagogiske Læreplaner

Pædagogiske Læreplaner Pædagogiske Læreplaner Målene i læreplanen skal udarbejdes med udgangspunkt i det rammer, vilkår og ressourcer institutionen har. Det vil sige med udgangspunkt i dagtilbuddets fysiske rammer, børne- og

Læs mere

Børn med særlige behov tilgodeses ved at der laves en individuel udviklingsprofil med tilhørende handleplan.

Børn med særlige behov tilgodeses ved at der laves en individuel udviklingsprofil med tilhørende handleplan. Personlig kompetence Børn skal have mulighed for: at udvikle sig som selvstændige, stærke og alsidige personligheder at tilegne sig sociale og kulturelle erfaringer at opleve sig som værdifulde deltagere

Læs mere

Hornsherred Syd/ Nordstjernen

Hornsherred Syd/ Nordstjernen Generel pædagogisk læreplan Hornsherred Syd/ Nordstjernen Barnets alsidige personlige udvikling Tiden i vuggestue og børnehave skal gøre børnene parate til livet i bred forstand. Børnene skal opnå et stadig

Læs mere

Overordnet målsætning for vores. Fritidshjem, Fritids -og ungdomsklubber

Overordnet målsætning for vores. Fritidshjem, Fritids -og ungdomsklubber Overordnet målsætning for vores Fritidshjem, Fritids -og ungdomsklubber Under hensyntagen til Sydslesvigs danske Ungdomsforeningers formålsparagraf, fritidshjemmenes og klubbernes opgaver udarbejdet i

Læs mere

Læreplaner for Vester Aaby Børnehave 2007

Læreplaner for Vester Aaby Børnehave 2007 Læreplaner for Vester Aaby Børnehave 2007 Grundlaget for det daglige arbejde i V. Aaby Børnehave I 2006 var det: NATUR OG NATUROPLEVELSER Hvert år har 1 2 læreplanstemaer ekstra fokus I 2007 var det: KUNST,

Læs mere

PÆDAGOGISKE LÆREPLANER 2013 SCT. IB SKOLE`S BØRNEHAVE

PÆDAGOGISKE LÆREPLANER 2013 SCT. IB SKOLE`S BØRNEHAVE PÆDAGOGISKE LÆREPLANER 2013 SCT. IB SKOLE`S BØRNEHAVE 1. Barnets alsidige Personlige Udvikling 2. Sociale kompetencer 3. Sprog 4. Krop og bevægelse 5. Natur og Naturfænomener 6. Kulturelle udtryksformer

Læs mere

Fælles læreplaner for BVI-netværket

Fælles læreplaner for BVI-netværket Fælles læreplaner for BVI-netværket Lærings tema Den alsidige personlige udvikling/sociale kompetencer Børn træder ind i livet med det formål at skulle danne sig selv, sit selv og sin identitet. Dette

Læs mere

PÆDAGOGISK LÆREPLAN DAGPLEJEN KUNDBY BØRNEHUS

PÆDAGOGISK LÆREPLAN DAGPLEJEN KUNDBY BØRNEHUS KUNDBY BØRNEHUS INTEGRERET DAGINSTITUTION TRØNNINGEVEJ 11 B-C, KUNDBY, 4520 SVINNINGE KONTOR 72 36 72 10 BØRNEHAVE 72 36 76 13 FRITTER 72 36 76 18 DAGPLEJEN 72 36 76 16 E-MAIL: KUNDBYBOERNEHUS@HOLB.DK

Læs mere

Børneuniversets læreplan:

Børneuniversets læreplan: Børneuniversets læreplan: Vi bruger dagligt lærerplanerne i vores pædagogiske arbejde. Fremtidens Dagtilbud (se afsnittet om dette i virksomhedsplanen) er Børneuniverset tilknyttet indtil 2016, som tager

Læs mere

Pædagogisk læreplan Børnehuset Den Grønne Kile 2015 2016.

Pædagogisk læreplan Børnehuset Den Grønne Kile 2015 2016. Personlige kompetencer / alsidig personligheds udvikling børnenes udvikling og At give plads til at børnene udvikler sig som selvstændige, stærke og alsidige personer, der selv kan tage initiativ. At skabe

Læs mere

Pædagogiske læreplaner. Lerpytter Børnehave Lerpyttervej 25 7700 Thisted

Pædagogiske læreplaner. Lerpytter Børnehave Lerpyttervej 25 7700 Thisted Pædagogiske læreplaner Lerpytter Børnehave Lerpyttervej 25 7700 Thisted Vision I Lerpytter Børnehave ønsker vi at omgangstonen, pædagogikken og dagligdagen skal være præget af et kristent livssyn, hvor

Læs mere

PÆDAGOGISKE LÆREPLANER

PÆDAGOGISKE LÆREPLANER PÆDAGOGISKE LÆREPLANER FOR HØJGÅRDENS BØRNEHAVE INDLEDNING Servicelovens 8a siger, at det enkelte dagtilbud skal udarbejde en pædagogiske læreplan for børn i aldersgruppen ½ - 2 år og aldersgruppen fra

Læs mere

Læreplan for Privatskolens vuggestue

Læreplan for Privatskolens vuggestue Læreplan for Privatskolens vuggestue Privatskolens læreplan beskriver institutionens pædagogik og indeholder læringsmål for de indskrevne børn. Der er ikke tale om en national læreplan, eller en læreplan

Læs mere

Alsidige personlige kompetencer

Alsidige personlige kompetencer Alsidige personlige kompetencer Barnets alsidige personlige udvikling forudsætter en lydhør og medleven omverden, som på én gang vil barnet noget og samtidig anerkender og involverer sig i barnets engagementer

Læs mere

dagplejen pædagogisk læreplan Natur og naturfænomener Kulturelle udtryksformer og værdier Alsidig personlig udvikling Sproglige Krop og bevægelse

dagplejen pædagogisk læreplan Natur og naturfænomener Kulturelle udtryksformer og værdier Alsidig personlig udvikling Sproglige Krop og bevægelse dagplejen pædagogisk læreplan elle udtryksformer og værdier og naturfænomener Alsidig personlig udvikling lige kompetencer e kompetencer oktober 2009 den pædagogiske læreplan Menneskesyn I dagplejen mener

Læs mere

Sammenhæng. Mål 1. At barnet kan etablere og fastholde venskaber. Tiltag

Sammenhæng. Mål 1. At barnet kan etablere og fastholde venskaber. Tiltag Sociale kompetencer Barnets sociale kompetencer udvikles, når barnet oplever sig selv som betydningsfuldt for fællesskabet, kan samarbejde og indgå i fællesskaber. Oplevelse af tryghed og tillid i relation

Læs mere

Pædagogisk læreplan Børnehuset Den Grønne Kile

Pædagogisk læreplan Børnehuset Den Grønne Kile Kulturelle udtryksformer og værdier Personlige kompetence r/alsidig personlighedsudvikling Sociale kompetencer BARNET Krop og bevægelse Sprog Natur og naturfænomen 1 Personlige kompetencer/ alsidig personlighedsudvikling

Læs mere

Hvordan vi i dagligdagen arbejder med læreplanerne. Barnets alsidige og personlige udvikling.

Hvordan vi i dagligdagen arbejder med læreplanerne. Barnets alsidige og personlige udvikling. Læreplaner For børn fra 26 uger til 6 år. August 2017. De seks læreplanstemaer. 1. Alsidig personlig udvikling 2. Sociale kompetencer 3. Sproglig udvikling 4. Krop og bevægelse 5. Natur og naturfænomener

Læs mere

Pædagogiske læreplaner Børnegården i Ollerup

Pædagogiske læreplaner Børnegården i Ollerup Alsidig personlig udvikling Pædagogiske læreplaner Børnene skal opleve, at de bliver mødt af engagerede og anerkendende voksne og at blive inviteret ind i det kulturelle fællesskab. Børnene skal have mulighed

Læs mere

Pædagogiske lærerplaner i Børnehuset Troldblomst. Her kan I læse om, hvordan vi arbejder med de pædagogiske lærerplaner i vuggestuen.

Pædagogiske lærerplaner i Børnehuset Troldblomst. Her kan I læse om, hvordan vi arbejder med de pædagogiske lærerplaner i vuggestuen. Pædagogiske lærerplaner i Børnehuset Troldblomst Her kan I læse om, hvordan vi arbejder med de pædagogiske lærerplaner i vuggestuen. Alsidig personlig udvikling Handler om den måde, barnets personlige

Læs mere

Pædagogiske læreplaner. Ajourført af bestyrelsen og personalet i Dybbølsten Børnehave den 16. januar 2014

Pædagogiske læreplaner. Ajourført af bestyrelsen og personalet i Dybbølsten Børnehave den 16. januar 2014 Ajourført af bestyrelsen og personalet i den 16. januar 2014 Den personlige udvikling Barnet skal have mulighed for at: Det vil vi gøre ved at: Målene er nået når barnet: få del i betydningsfulde sociale

Læs mere

Definition af de 6 læreplanstemaer i børnehaven

Definition af de 6 læreplanstemaer i børnehaven Definition af de 6 læreplanstemaer i børnehaven 1. Personlige kompetencer Kolding Kommunes overordnede mål: ved at være lydhør og medlevende vil vi udvikle barnets personlige kompetencer, så det oplever

Læs mere

Pædagogiske læreplaner i vuggestuen

Pædagogiske læreplaner i vuggestuen Personlig alsidig udvikling Pædagogiske læreplaner i vuggestuen Når vi udvikler børnenes personlige alsidige kompetencer, giver vi dem evnen til at: Føle sig unik og værdifuld for fællesskabet Være fortrolige

Læs mere

Læreplaner for Nørreå Børnehus -børnehave og vuggestue

Læreplaner for Nørreå Børnehus -børnehave og vuggestue Læreplaner for Nørreå Børnehus -børnehave og vuggestue Indledning Nørreå Børnehus er en privat integreret institution med børnehave og vuggestue. Den er oprettet i august 2010 og er normeret til 40 børn.

Læs mere

Læreplaner for vuggestuen Østergade

Læreplaner for vuggestuen Østergade Læreplaner for vuggestuen Østergade Indledning: Vuggestuens værdigrundlag: - Tryghed: Det er vigtigt, at børn og forældre føler sig trygge ved at komme i vuggestuen, og at vi som personale er trygge ved,

Læs mere

Barnets alsidige personlige udvikling

Barnets alsidige personlige udvikling Barnets alsidige personlige udvikling - Må opleve sig værdifuld og værdsat - Udvikler sig selvstændigt og initiativrigt - Kender sine forskellige følelser og kan udtrykke og afpasse dem efter situationen

Læs mere

Læreplan for Selmers Børnehus

Læreplan for Selmers Børnehus Læreplan for Selmers Børnehus Barnets alsidige personlige udvikling At barnet skal have sociale og kulturelle erfaringer. Leg. Konfliktløsnig. Tid til leg, skabe fysiske rum inde og ude, plads til ro og

Læs mere

Evaluering af pædagogiske læreplaner

Evaluering af pædagogiske læreplaner Evaluering af pædagogiske læreplaner 2016-2017 Ifølge Dagtilbudslovens 8 skal der i alle dagtilbud udarbejdes en skriftlig pædagogisk læreplan og dertil skal arbejdet med lærerplanerne evalueres, jf. 9,

Læs mere

Læreplaner Dagplejen i Fredericia kommune

Læreplaner Dagplejen i Fredericia kommune Barnet skal føle sig værdifuldt Barnet skal have mulighed for læring Barnet skal kunne håndtere modspil Barnet skal blive selvhjulpen Barnet udvikler indlevelsesevne Jeg aflæser og handler på barnets signaler

Læs mere

OVERORDNEDE RAMMER FOR ARBEJDET MED DE SEKS LÆREPLANSTEMAER

OVERORDNEDE RAMMER FOR ARBEJDET MED DE SEKS LÆREPLANSTEMAER OVERORDNEDE RAMMER FOR ARBEJDET MED DE SEKS LÆREPLANSTEMAER Overordnede læringsmål Inklusion i det omfang det enkelte barn kan magter det! Der arbejdes med læreplanstemaer på stuerne om fredagen. De 3

Læs mere

Virksomhedsplan Læreplan 2015/2016

Virksomhedsplan Læreplan 2015/2016 Virksomhedsplan Læreplan 2015/2016 1 Den Lille Vuggestue på landet Centalgårdsvej 121 9440 Aabybro Telefon: 22 53 58 29 Læreplan for Den lille Vuggestue på landet 2015/16 Den lille vuggestue er en privatejet

Læs mere

Pædagogiske Læreplaner vuggestuen. i Kastanieborgen

Pædagogiske Læreplaner vuggestuen. i Kastanieborgen Pædagogiske Læreplaner vuggestuen i Kastanieborgen Folketinget besluttede i 2004, at alle daginstitutioner skal arbejde med udgangspunkt i en pædagogisk læreplan, der skal omhandle følgende seks fokusområder:

Læs mere

Vi vil gennem positive oplevelser give børnene lyst til at søge nye udfordringer

Vi vil gennem positive oplevelser give børnene lyst til at søge nye udfordringer Læreplan for Vuggestuen Barnets alsidige personlighedsudvikling Barnets personlighed udvikles over tid i de sociale fællesskab, som barnet indgår i. Barnet skal mødes af en omverden, hvor det trygt kan

Læs mere

Pædagogiske læreplaner: Metoder Tema Mål Alment pædagogisk Særligt pædagogisk

Pædagogiske læreplaner: Metoder Tema Mål Alment pædagogisk Særligt pædagogisk Tema Mål Alment Særligt Personlige kompetencer At styrke børnenes selvværd og selvtillid Børnenes selvværd og selvtillid styrkes ved f.eks. at støtte børnene i selv at tage tøj på, dække bord, lave mad,

Læs mere

Pædagogiske læreplaner for Eventyrhuset

Pædagogiske læreplaner for Eventyrhuset Pædagogiske læreplaner for Eventyrhuset Klosterparkvej 53-55 4400 Kalundborg Tema Sprog Indhold Verbal/nonverbal kommunikation Ordforråd Udtale Sange Begreber Kendskab til rim og remser Forståelse Vi ønsker

Læs mere

Fanø kommunale dagpleje. Pædagogiske læreplan

Fanø kommunale dagpleje. Pædagogiske læreplan Fanø kommunale dagpleje Pædagogiske læreplan 1 Indholdsfortegnelse: Personlig udvikling...s. 3 Sociale kompetencer...s. 4 Krop og bevægelse...s. 5 Sprog... s. 6 Natur og natur fænomener...s. 7 Kultur og

Læs mere

Pædagogisk Handleplan. - Børnehuset Kildeholm

Pædagogisk Handleplan. - Børnehuset Kildeholm Børnehuset Kildeholm Pædagogisk Handleplan - Børnehuset Kildeholm Pædagogisk handleplan Den pædagogiske handleplan er et evaluerings- og udviklingsredskab for ledelsen, personalet og bestyrelsen. Den pædagogiske

Læs mere

Pædagogisk læreplan for Mariehønen

Pædagogisk læreplan for Mariehønen Pædagogisk læreplan for Mariehønen Der skal i alle dagtilbud, ifølge dagtilbudsloven, udarbejdes pædagogiske læreplaner. Læreplanerne skal indeholde mål for hvilke kompetencer og erfaringer den pædagogiske

Læs mere

LÆREPLANER KALUNDBORG ASYL BØRNEHAVE

LÆREPLANER KALUNDBORG ASYL BØRNEHAVE LÆREPLANER KALUNDBORG ASYL BØRNEHAVE 2013 / 2014 1 LÆREPLANER 2013 / 2014 INDHOLDSFORTEGNELSE INDLEDNING... SIDE 5 SPROGLIGE KOMPETENCER... SIDE 6 SOCIALE KOMPETENCER... SIDE 8 PERSONLIG UDVIKLING... SIDE

Læs mere

Alsidige personlig udvikling

Alsidige personlig udvikling Alsidige personlig udvikling Vi skal som voksne være med til at styrke barnets alsidige personlige udvikling ved at: være et forbillede og være anerkendende i tilgangen til barnet, dermed vil barnet opnå

Læs mere

Læreplaner i Børnehaven Brolæggervej

Læreplaner i Børnehaven Brolæggervej Læreplaner i Børnehaven Brolæggervej Bekendtgørelsen om pædagogiske læreplaner i daginstitutioner blev indført i august 2004. Det betyder, at vi i institutionen skal: Have mål for læring. Beskrive valg

Læs mere

Børnegården. Nye mål. Bilag pkt.8 Alsidige personlige udvikling.

Børnegården. Nye mål. Bilag pkt.8 Alsidige personlige udvikling. Alsidige personlige udvikling. Målsætning 0 3 år Barnet udvikler en begyndende kompetence til: At handle selvstændigt. At have indlevelse i andre. At være psykisk robust. Vi har en anerkendende tilgang

Læs mere

At blive anerkendt som en person i tilblivelse, der sætter spor undervejs

At blive anerkendt som en person i tilblivelse, der sætter spor undervejs 1. Barnets alsidige personlige udvikling Barnets alsidige personlige udvikling forudsætter en lydhør og medlevende omverden, som på én gang vil barnet noget og samtidig anerkender og involverer sig i barnets

Læs mere

Sammenhæng. Mål 1. At barnet kan etablere venskaber. Tiltag

Sammenhæng. Mål 1. At barnet kan etablere venskaber. Tiltag Sociale kompetencer Vuggestue Barnets sociale kompetencer udvikles, når barnet oplever sig selv som betydningsfuldt for fællesskabet, kan samarbejde og indgå i fællesskaber. Oplevelse af tryghed og tillid

Læs mere

Temaer i de pædagogiske læreplaner

Temaer i de pædagogiske læreplaner Temaer i de pædagogiske læreplaner 1. Barnets alsidige personlige udvikling 2. Sociale kompetencer 3. Sprog 4. Krop og bevægelse 5. Natur og naturfænomener 6. Kulturelle udtryksformer og værdier Barnets

Læs mere

Tema og fokuspunkter for 3-6 årige i børnehaveafdelingen.

Tema og fokuspunkter for 3-6 årige i børnehaveafdelingen. Tema og fokuspunkter for 3-6 årige i børnehaveafdelingen. Sociale kompetencer Børn skal anerkendes og respekteres som det menneske det er - de skal opleve at hører til og føle glæde ved at være en del

Læs mere

Pædagogiske læreplaner

Pædagogiske læreplaner Pædagogiske læreplaner KROP OG BEVÆGELSE Børnene skal have mulighed for at være i bevægelse, samt støttes i at videreudvikle kroppens funktioner Børnene skal have kendskab til kroppens grundlæggende funktioner,

Læs mere

Læreplan for alsidige personlige udvikling

Læreplan for alsidige personlige udvikling Læreplan for alsidige personlige udvikling Status / sammenhæng Børnenes alsidige personlige udvikling er en dannelsesproces, hvor de afprøver og udvikler deres identitet, mens de øver sig i at forstå sig

Læs mere

Pædagogisk lærerplan for Klitmøller Fribørnehave 2011/2012. bilag

Pædagogisk lærerplan for Klitmøller Fribørnehave 2011/2012. bilag Pædagogisk lærerplan for Klitmøller Fribørnehave 2011/2012 bilag c bilag C Pædagogisk lærerplan for Klitmøller Fribørnehave 2011/2012 Vision for børneområdet i Klitmøller Børnelivet i Klitmøller tager

Læs mere

Forord til læreplaner 2012.

Forord til læreplaner 2012. Pædagogiske 20122 læreplaner 2013 Daginstitution Søndermark 1 Forord til læreplaner 2012. Daginstitution Søndermark består af Børnehaven Åkanden, 90 årsbørn, som er fordelt i 2 huse og Sct. Georgshjemmets

Læs mere

Den voksne går bagved

Den voksne går bagved Læreplaner Læreplaner skal bruges som et pædagogisk arbejdsredskab, som skal være med til at dokumentere og synliggøre det pædagogiske arbejde i børnehaven. Lærerplaner skal udarbejdes udfra følgende 6

Læs mere

Pædagogiske læreplaner for børnehaven Græshopperne.

Pædagogiske læreplaner for børnehaven Græshopperne. Pædagogiske læreplaner for børnehaven Græshopperne. Personlige kompetencer. - At styrke selvtillid og selvværd. - At barnet kan give udtryk for egne følelser og troen på sig selv - At børnene udviser empati

Læs mere

Læreplan Dagplejen i Københavns Kommune 2015

Læreplan Dagplejen i Københavns Kommune 2015 Læreplan Dagplejen i Københavns Kommune 2015 LÆRING I 2004 blev loven om pædagogiske læreplaner indført. Loven skal sikre og inspirere til at dagplejen skaber rummelige læringsmiljøer med lydhørhed overfor

Læs mere

Pædagogisk læreplan Hyllinge

Pædagogisk læreplan Hyllinge Kulturelle udtryksformer og værdier Personlige kompetence r/alsidig personlighedsudvikling Sociale kompetencer BARNET Krop og bevægelse Sprog Natur og naturfænomen 1 EMA Personlige kompetencer / alsidig

Læs mere

Rønnehusets læreplan tager sit udgangspunkt i det allerede udarbejdede værdigrundlag.

Rønnehusets læreplan tager sit udgangspunkt i det allerede udarbejdede værdigrundlag. Rønnehusets læreplan tager sit udgangspunkt i det allerede udarbejdede værdigrundlag. Læreplanen omhandler følgende 6 temaer: 1. Barnets alsidige personlige udvikling (personlige kompetencer) 2. Sociale

Læs mere

Pædagogisk læreplan Rollingen

Pædagogisk læreplan Rollingen Kulturelle udtryksformer og værdier Personlige kompetence r/alsidig personlighedsudvikling Sociale kompetencer BARNET Krop og bevægelse Sprog Natur og naturfænomen 1 TEMA LÆRINGSMÅL Hvad vil vi opnå ift.

Læs mere

Generel pædagogisk læreplan Børnehuset Tumlebo Hornsherred Syd. Barnets alsidige personlige udvikling

Generel pædagogisk læreplan Børnehuset Tumlebo Hornsherred Syd. Barnets alsidige personlige udvikling Generel pædagogisk læreplan Børnehuset Tumlebo Hornsherred Syd Barnets alsidige personlige udvikling Tiden i vuggestue og børnehave skal gøre børnene parate til livet i bred forstand. Børnene skal opnå

Læs mere

Læreplaner. Dagplejen

Læreplaner. Dagplejen Læreplaner Dagplejen Marts 2012 Læreplaner og børnemiljø i dagplejen I Dagplejen arbejder vi med de 6 læreplanstemaer og børnemiljø i legestuegrupperne og hos den enkelte dagplejer. Kulturelle udtryksformer

Læs mere

PÆDAGOGISK LÆREPLAN FOR VUGGESTUEN SOLSTRÅLEN 2018

PÆDAGOGISK LÆREPLAN FOR VUGGESTUEN SOLSTRÅLEN 2018 PÆDAGOGISK LÆREPLAN FOR VUGGESTUEN SOLSTRÅLEN 2018 Der skal i alle dagtilbud efter serviceloven udarbejdes en pædagogisk læreplan, hvori børnemiljøvurderingen indgår. Den pædagogiske læreplan skal beskrive

Læs mere

De 6 pædagogiske lærerplanstemaer for Herslev Flexinstitution

De 6 pædagogiske lærerplanstemaer for Herslev Flexinstitution De 6 pædagogiske lærerplanstemaer for Herslev Flexinstitution 2011-2012 De 6 pædagogiske lærerplanstemaer I vores fælles hverdag på Herslev central Skole, i Flexinstitutionen, og SFO en som helhed, har

Læs mere