Økonomisk Analyse. Vækst gennem innovation

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Økonomisk Analyse. Vækst gennem innovation"

Transkript

1 Økonomisk Analyse Vækst gennem innovation NR. 3. maj 11

2 2 Vækst gennem innovation Innovation er en af de centrale kilder til vækst både for den enkelte virksomhed og for samfundet som helhed. Innovationen i dansk erhvervsliv ligger i det internationale midterfelt. De danske rammevilkår for innovation er generelt gode, fx er Danmark blandt de lande, der investerer mest i offentlig forskning og udvikling. Men der er utilstrækkelig konkurrence i en række brancher, og uddannelsesniveauet i den private sektor er lavere end i en række andre lande, hvilket kan være med til at forklare, hvorfor innovationen ikke er i top. Innovation og fornyelse i dansk erhvervsliv Hvad er innovation? Innovation handler om at øge værdiskabelsen i den enkelte virksomhed via kommercialisering af viden og idéer. Det kan ske gennem et målrettet og systematisk arbejde med nye produkter, nye produktionsprocesser, ny organisering af virksomheden eller nye markedsføringsmetoder, jf. OECD (). Produktinnovation er introduktion af nye eller væsentligt forbedrede varer eller tjenesteydelser. Det kan fx være en bank, der tilbyder en ny service via homebanking, eller en medicinalvirksomhed, der introducerer et nyt lægemiddelprodukt. Procesinnovation er væsentlige forandringer i produktionen eller distributionen af varer og tjenesteydelser. Det kan fx være, når en virksomhed automatiserer produktionen ved at udskifte manuel arbejdskraft med robotter, eller når dagligvarebutikker tilbyder selvbetjeningsskranker, hvor kunderne selv scanner sine varer. Markedsføringsinnovation omfatter æstetiske ændringer i produktdesignet og indpakningen af produkter eller nye salgskanaler, promovering eller prissætning. Det kan fx være en virksomhed, der på baggrund af markedsanalyser indfører en ny indpakning for at appellere til et specifikt brugersegment eller marked. Organisationsinnovation vedrører virksomhedens organisering af arbejdspladsen, eller virksomhedens eksterne relationer. Det kan fx være organisationsændringer, der skal effektivisere arbejdsgange eller forbedre læring og videndeling i virksomheden, herunder indførelse af lean. Innovationerne kan være udviklet eller introduceret før af andre virksomheder, men skal være nye for den enkelte virksomhed for at indgå i innovationsstatistikkerne fra Eurostat og Danmarks Statistik. Danske virksomheder i midterfeltet Eurostats innovationsundersøgelse kortlægger via spørgeskemaundersøgelser, hvor mange virksomheder, der har innovationsaktiviteter. Undersøgelsen gennemføres blandt et repræsentativt udsnit af virksomheder med mindst ansatte. Den viser, at omkring halvdelen af danske virksomheder havde gennemført en eller flere innovationsaktiviteter i den treårige periode fra 6 til 8. Det svarer til niveauet i mange andre lande, jf. figur 1.

3 3 Figur 1 Innovative virksomheder, DEU BEL PRT IRL AUT CZE SWE ITA FIN DNK FRA NOR UK NLD ESP SVK HUN POL Anm.: Andel af virksomheder med mindst ansatte, der har indført produkt-, proces-, organisations- og/eller markedsføringsinnovation, eller aktiviteter rettet mod at introducere nye produkter og/eller processer. Kilde: Eurostats innovationsundersøgelse. De øvrige nordiske lande ligger også i midterfeltet, men når der opdeles på de forskellige innovationstyper har Sverige og Finland flere produkt- og procesinnovative virksomheder end Danmark. Omvendt introducerer danske virksomheder oftere nye organisationsformer og ny markedsføring end finske og svenske virksomheder. Danmark ligger dog uden for top i begge målinger, jf. figur 2 og figur 3. Figur 2 Produkt- og/eller procesinnovative virksomheder, 6-8 Figur 3 Organisations og/eller markedsføringsinnovative virksomheder, DEU PRT BEL FIN SWE AUT DNK ITA CZE FRA NLD NOR ESP IRL SVK POL HUN DEU CZE BEL PRT AUT IRL DNK ITA FRA SWE FIN NOR ESP NLD SVK HUN POL Anm.: Andel virksomheder med mindst ansatte, der har indført produkt- og/eller procesinnovation henholdsvis organisations- og/eller markedsføringsinnovation. Kilde: Eurostats innovationsundersøgelse. Store virksomheder er oftere innovative... Store virksomheder er oftere innovative end mindre virksomheder, og nogle brancher er mere innovative end andre, fx industri og tele og it. Lande med mange store virksomheder eller mange virksomheder inden for innovative brancher vil derfor have flere innovative virksomheder. Landenes erhvervsstruktur forklarer dog kun i meget

4 4 begrænset omfang forskelle i innovationsniveauet i målingen. Hvis det beregningsteknisk forudsættes, at alle lande har den samme størrelsesstruktur som Danmark, ændrer det eksempelvis ikke på, at danske virksomheder ligger i det internationale midterfelt med hensyn til produkt- og procesinnovation, jf. figur men det forklarer ikke Danmarks placering i midterfeltet Figur 4 Produkt- og/eller procesinnovative virksomheder korrigeret for forskelle i virksomhedsstørrelse, DNK struktur Egen struktur Figur Produkt- og/eller procesinnovative virksomheder korrigeret for forskelle i branchestruktur, DNK struktur Egen struktur DEU PRT BEL FIN SWE AUT ITA DNK CZE FRA NLD ESP NOR IRL SVK POL HUN DEU BEL FIN PRT SWE AUT DNK CZE NLD FRA ESP NOR SVK POL HUN Anm.: Andel virksomheder, der har indført produkt- og/eller procesinnovation. Andelene er beregnet ved at lægge den danske erhvervsstruktur (hhv. virksomhedsstørrelser og sektorer) ned over innovationsmønsteret i de andre lande. Figur 4 viser fx, hvor mange virksomheder der ville være innovative i Sverige, hvis svenske virksomheder havde den samme fordeling på mindre, mellemstore og store virksomheder, som i Danmark. Irland, Italien og Slovenien er ikke medtaget i figur, fordi der ikke foreligger tilstrækkelige oplysninger på brancheniveau. Kilde: Eurostats innovationsundersøgelse og egne beregninger. Hvis der tages højde for landenes branchestruktur, dvs. at det forudsættes, at alle lande har den samme branchestruktur som i Danmark, gælder det også, at danske virksomheder ligger i midterfeltet, idet andelen af innovative virksomheder i de andre lande næsten er uændret, jf. figur. Den nyeste innovationsundersøgelse fra Eurostat dækker perioden fra 6 til 8. Den efterfølgende internationale økonomiske krise kan have haft modsatrettede effekter på innovationen i virksomhederne. I nogle virksomheder kan krisen have intensiveret fokus på og behov for fornyelse for at sikre konkurrencedygtighed. Andre virksomheder kan have reduceret innovationsaktiviteterne, fordi det ikke har været muligt at finansiere investeringer i nye langsigtede satsninger. Andelen af produkt- og/eller procesinnovative virksomheder har siden -7 ligget omkring pct. i Danmark. De seneste data fra 7-9 tyder ikke på, at den økonomiske krise har ændret på denne andel, jf. figur 6.

5 Figur 6 Produkt- og/eller procesinnovative virksomheder i Danmark, Anm.: Data i figur 6 er ikke direkte sammenlignelige med data i den internationale sammenligning i figur 2. Det skyldes primært, at Danmarks Statistiks opgørelse dækker virksomheder med ned til 2 ansatte i udvalgte brancher. Den stiplede linje markerer et databrud mellem 4-6 og -7. Kilde: Dansk Center for Forskningsanalyse, CFA, (1998-6) og Danmarks Statistik (- 9). Fra og med -7 blev spørgeskemaundersøgelsen gjort lovpligtig, hvilket har øget svarprocenten betydeligt, herunder især for virksomheder, der ikke innoverer. Innovation styrker produktivitet og værdiskabelse Innovative virksomheder har højere produktivitet Nyudviklede produkter kan ofte sælges til en højere pris. Nye maskiner og ny teknologi kan sænke produktionsomkostningerne. Og nye metoder i markedsføringen kan øge omsætningen på eksisterende markeder samt give adgang til nye markeder og kunder. En ny analyse viser da også, at innovative virksomheder har en højere produktivitet og skaber mere værdi end andre virksomheder. Produktiviteten er ca. 7 pct. højere i virksomheder, der har gennemført mindst én af de fire former for innovation i perioden til 7, end sammenlignelige ikkeinnovative virksomheder, jf. figur 7.

6 6 Figur 7 Innovation og produktivitet, 8 Arbejdsproduktivitet (ikke-innovative=) 1 Arbejdsproduktivitet 1 9 Ingen Mindst én Mindst to Mindst tre Antal innovationstyper 9 Anm.: Innovative virksomheders (-7) produktivitet sammenlignes i opgørelsen med produktiviteten for ikke-innovative virksomheder. Sammenligningen tager højde for virksomhedernes branchetilhørsforhold og antallet af ansatte. Arbejdsproduktiviteten (værditilvækst pr. fuldtidsansat) er opgjort i 8, da det tager tid før effekten af innovation manifesteres. Kilde: Egne beregninger på baggrund af en samkøring af Danmarks Statistiks innovationsstatistik samt virksomhedsdatabasen. Innovative virksomheder er kendetegnet ved, at medarbejderne typisk har et højt uddannelsesniveau, hvilket i sig selv indebærer højere produktivitet. Innovative virksomheder er imidlertid også mere produktive end ikke-innovative virksomheder, hvis man tager højde for forskelle i uddannelsesniveauet mv. Det gælder både, hvis virksomhederne introducerer nye produkter, nye processer, nye organisationsformer, ny markedsføring eller nye designs, jf. CEBR (). Det kan ikke konstateres, at der er betydelige forskelle i kapitalapparatets størrelse blandt innovative og øvrige virksomheder. Kilder til virksomhedernes innovation Der er mange kilder til innovation... Der er mange forskellige kilder til innovation. Ny banebrydende viden kan blandt andet danne grundlaget for nye produkter. Det kan fx dreje sig om en medicinalvirksomhed, der gennem et forsknings- og udviklingsprojekt udvikler et nyt medicinalprodukt. Forskning og udvikling er en vigtig kilde til innovation, men langt fra den eneste. Knap halvdelen af de innovative virksomheder har ikke udført eller købt forskning og udvikling, jf. figur 8.

7 7 Figur 8 Innovative virksomheders forskning og udvikling, 6-8 Figur 9 Innovative virksomheders anvendelse af brugerdreven innovation, 6-8 Ingen FoU (47 pct.) Egen FoU (46 pct.) Ej brugerdrevne metoder (18 pct.) A vancerede metoder (33 pct.) Købt FoU (7 pct.) Simple metoder (4 9 pc t.) Anm.: Figur 8: Andel af innovative virksomheder, der har hhv. udført og købt forskning og udvikling eller ikke baseret sig på forskning og udvikling. Figur 9: Andel af innovative virksomheder, der har benyttet viden om kunder og brugeres behov i innovationsarbejdet. Simple metoder inkluderer daglig dialog med kunderne og markedsanalyser mv. De mere avancerede metoder har til formål at afdække fremtidige og ikke-erkendte behov. Kilde: Egne beregninger på baggrund af Danmarks Statistiks innovationsstatistik. Innovation kan også udspringe af nye offentlige forskningsresultater eller eksisterende viden og teknologi, der anvendes på en ny måde. Det kan fx være en produktionsvirksomhed, der automatiserer produktionen med kendt teknologi eller markedskendskabet i en virksomhed, der danner grundlaget for ny markedsføring eller et nyt produkt. Mere end 8 pct. af de innovative virksomheder anvender viden om brugeres og kunders behov i idéudviklingen eller gennemførelsen af innovationsaktiviteterne. En tredjedel af virksomhederne anvender avancerede metoder til at afdække markedets fremtidige behov, fx antropologiske studier, dybdeinterview og prototypetests. Herudover får knap halvdelen af virksomhederne inspiration fra daglig kontakt med kunderne og markedsanalyser, jf. figur og innovation sker ofte i samarbejde med andre Samarbejde med andre virksomheder og offentlige institutioner fremmer vidensdeling og er derfor en væsentlig kilde til innovation. Cirka 4 pct. af de innovative virksomheder har samarbejdet med eksterne aktører om innovation. Samarbejde om innovation foregår oftest med leverandører og kunder. Det gør sig gældende for hhv. en tredjedel og en fjerdedel af de innovative virksomheder. Cirka pct. har samarbejdet med hhv. konsulenter, Godkendte Teknologiske Serviceinstitutter (GTS er) eller universiteter om innovation, jf. figur.

8 8 Figur Virksomhedernes samarbejdspartnere om innovation, Kunder GTS'er, Virks. i konsulenterkoncernen Leverandører Universiteter mv. Konkurrenter Andre off. inst. Anm.: Andel af innovative virksomheder, der har samarbejdet med eksterne aktører. Kilde: Egne beregninger på baggrund af Danmarks Statistiks innovationsstatistik. Samarbejde foregår i både ind- og udland Samarbejdet sker oftest med virksomheder og institutioner i Danmark, men mange innovative virksomheder har også samarbejdet med udenlandske aktører. Hver femte innovative virksomhed har samarbejdet med aktører i EU, og næsten hver tiende har samarbejdet med aktører i USA, jf. figur 11. Figur 11 Danske virksomheders samarbejde om innovation, Danmark Europa USA Kina, Indien mv. 4 Anm.: Andel af innovative virksomheder, der har samarbejdet med eksterne aktører, herunder andre virksomheder i samme koncern, om innovation i ind- og udland. Kilde: Egne beregninger på baggrund af Danmarks Statistiks innovationsstatistik

9 9 Rammevilkår for innovation og fornyelse Det er virksomhederne, som træffer de beslutninger, der driver innovation og fornyelse i dansk erhvervsliv. Virksomhedernes forudsætninger for og incitamenter til at skabe fornyelse påvirkes dog af de generelle rammevilkår for innovation. OECD, EU m.fl. har peget på, at følgende forhold har stor betydning for virksomhedernes innovation: Private og offentlige investeringer i forskning, udvikling og innovation Adgang til højtkvalificeret arbejdskraft Konkurrence, åbenhed over for udlandet og effektiv regulering Velfungerende marked for risikovillig kapital Investeringerne i forskning og udvikling er relativ høje i Danmark, men uddannelsesniveauet i den private sektor er lavere end blandt de bedste lande, og der er tegn på, at konkurrencen er utilstrækkelig. Investeringer i forskning og udvikling Investeringer i forskning og udvikling styrker vidensgrundlaget Erhvervslivets investeringer i forskning og udvikling kan udgøre grundlaget for vækst og nye innovationer, men offentlige investeringer har også betydning. Erhvervslivets investeringer i forskning og udvikling styrker primært vidensgrundlaget i den enkelte virksomhed og dermed evnen til at skabe innovation. Investeringerne kan også stimulere virksomhedens evne til at anvende allerede eksisterende viden og teknologi. Det samfundsmæssige afkast af investeringer i forskning og udvikling er større end afkastet for den enkelte virksomhed. De Økonomiske Råd konstaterer i en analyse, at ca. 14 pct. af det samlede samfundsmæssige afkast ved virksomheders forskning kan tilskrives afsmitning af viden mellem virksomheder, jf. De Økonomiske Råd (11). Offentlige investeringer i forskning og udvikling er desuden med til at danne grundlaget for uddannelsen af højtkvalificeret arbejdskraft på uddannelses- og forskningsinstitutionerne. Offentlig forskning kan desuden stimulere erhvervslivets investeringer i forskning og udvikling og øger deres adgang til førende viden generelt, jf. McMorrow og Röger (9). De danske investeringer i FoU udgør ca. 3 pct. af BNP I Danmark investerede den offentlige sektor og erhvervslivet samlet set over 3 pct. af BNP i forskning og udvikling i 9, hvoraf mere end 2 pct. er private investeringer. Dermed lever Danmark op til målsætningen i Europa -strategien om, at investeringerne i forskning og udvikling skal udgøre 3 pct. af BNP, jf. figur 12.

10 Figur 12 Investeringer i forskning og udvikling, af BNP 3, Målsætning i Europa -strategien 3, af BNP 3, 3, 2, 2, 1, 1,,, Off. og private investeringer i FoU Globaliseringsaftalens målsætning i og frem Off. budget for investeringer i FoU , 2, 1, 1,,, Anm.: Tal for offentligt budget er foreløbige for. De stiplede linjer markerer databrud. Kilde: Danmarks Statistik og Center for Forskningsanalyse. Målsætningen i Globaliseringsaftalen fra 6 om, at de offentlige bevillinger til forskning og udvikling skal udgøre mindst én pct. af BNP, har været opfyldt siden 9. De offentlige bevillinger til forskning og udvikling var i på ca. 18,4 mia. kr. og er dermed øget med mere end ½ mia. kr. eller 4 pct. siden 1. Det gør Danmark til et af de mest ambitiøse lande i forhold til offentlige investeringer i forskning og udvikling. Samtidig er der tegn på, at kvaliteten af dansk forskning er høj. Danmark er blandt de fem OECD-lande med det højeste antal publikationer pr. indbygger og antal citationer pr. publikation, jf. Økonomi- og Erhvervsministeriet (). Den kommercielle nyttiggørelse af de offentlige forskningsresultater er ligeledes steget de seneste år. Det skyldes blandt andet et større antal patentansøgninger samt licens- og salgsaftaler. I internationale sammenligninger er den kommercielle nyttiggørelse af offentlig forskning i Danmark dog fortsat et stykke fra de førende lande. Den styrkede offentlige indsats for forskning og udvikling har endnu ikke haft tid til for alvor at slå igennem på innovationstallene for virksomhederne, jf. ovenfor. Højt kvalificeret arbejdskraft Højt kvalificeret arbejdskraft er vigtig for innovative virksomheder Virksomhedernes evne til at absorbere og omsætte viden til kommercielle løsninger afhænger i høj grad af medarbejdernes kvalifikationer. Virksomhedernes adgang til højt kvalificeret arbejdskraft er derfor væsentlig for virksomhedernes innovationsevne. CEBR har for Økonomi- og Erhvervsministeriet gennemført en analyse af sammenhængen mellem innovation og produktivitet, der dokumenterer en klar effekt af medarbejdernes kompetencer på innovationsniveauet. Innovative virksomheder har typisk flere medarbejdere med en videregående uddannelse end virksomheder uden innova-

11 11 tion. Det er imidlertid ikke uvæsentligt, hvilken type uddannelse medarbejderne har. Højtuddannede med samfundsvidenskabelige og tekniske uddannelser understøtter innovation bredt i virksomhederne, mens humanistisk uddannede primært understøtter design og nye markedsføringsmetoder, jf. tabel 1. Tabel 1 Betydningen af videregående uddannelse i innovative virksomheder Uddannelsesretning Teknisk Samfundsvidenskabelig Innovationsform: Nye produkter + + Nye processer (maskiner mv.) + Nye organisationsformer + + Humanistisk Nye markedsføringsmetoder Nye design + + Anm.: Uddannelsesretningerne dækker over videregående uddannelse. Teknisk inkluderer naturog sundhedsvidenskab. Kilde: Centre for Economic and Business Research (CEBR) for Økonomi- og Erhvervsministeriet : Innovation og produktivitet. En anden analyse dokumenterer, at der er en positiv sammenhæng mellem medarbejdernes uddannelsesniveau og virksomhedernes produktivitet, samt at medarbejdere med samfundsvidenskabelige og tekniske uddannelser giver den største effekt i forhold til produktiviteten, jf. CEBR (a). Få højtuddannede er i den private sektor Andelen af højtuddannede i den private sektor er relativ lav i Danmark. I 9 havde knap 2 pct. af de ansatte i den private sektor en videregående uddannelse, hvilket er mindre end i en række europæiske lande, jf. figur 13.

12 12 Figur 13 Højtuddannede i den private sektor, 9 af ansatte i den private sektor IRL BEL FIN CHE ESP FRA UK NLD NOR DNK DEU ICE HUN GRC AUT CZE ITA PRT Anm.: Andel af de ansatte i den private sektor med en videregående uddannelse. Kilde: Specialkørsel fra Eurostat (Labour Force Survey) Når en række andre lande har flere med en videregående uddannelse ansat i den private sektor, hænger det ikke sammen med, at de har et generelt højere uddannelsesniveau. Derimod er en af forklaringerne, at halvdelen af de højtuddannede i Danmark arbejder i den offentlige sektor. Kun i Norge er andelen højere. Konkurrence Konkurrence er en drivkraft for innovation Konkurrence er en vigtig drivkraft for innovation. Et højt konkurrencepres presser virksomheder til at skabe nye produkter og effektivisere produktionen mv. Omvendt vil virksomheder, der opererer på markeder med utilstrækkelig konkurrence, kunne overleve og vokse uden at forny sig. Det er derfor centralt, at regulering ikke hæmmer konkurrencen unødigt ved at beskytte nogle virksomheders markedsposition eller gør det uattraktivt for udenlandske aktører at træde ind på det danske marked, idet konkurrence fra ind- og udland er med til at stimulere innovation og produktivitetsudviklingen.... men der er svag konkurrence i en række brancher En række analyser af danske forhold viser, at i brancher som byggeri og detailhandel samt en række andre serviceerhverv har markedsregulering mv. medført en svag konkurrence og dermed lav produktivitet, jf. McKinsey & Company (). Gevinsterne ved højere konkurrence vil blandt andet opnås via øget innovation. For hård konkurrence kan hæmme incitamentet til innovation. Det vil være tilfældet, hvis konkurrencepresset betyder, at virksomhederne ikke kan få en indtjening fra nye produkter mv., der modsvarer investeringen bag nyudviklingen, jf. OECD (). En effektiv beskyttelse af immaterielle ejendomsrettigheder (IPR) kan sikre en indtjening fra investeringer i innovation. Med patenter, varemærker og designrettigheder mv. får virksomheder i en periode eneret på en opfindelse. Det fremmer incitamentet

13 13 til at investere i forskning og udvikling. Det danske antal ansøgninger om EPO-patenter har de seneste år ligget blandt de højeste i OECD. Tilsvarende gør sig gældende for antallet af ansøgninger om EUvaremærker og EU-designrettigheder, jf. Økonomi- og Erhvervsministeriet (). Markedet for risikovillig kapital Adgang til risikovillig kapital er ofte en forudsætning for at kunne investere i innovation. Større virksomheder har typisk flere og bedre muligheder for at finansiere investeringer. Det skyldes blandt andet, at små og nye virksomheder typisk ikke har mulighed for at finansiere deres aktiviteter igennem egenkapital, og at investeringer i små virksomheder ofte opfattes som mere risikofyldte og derfor ofte er dyrere for små virksomheder end for store, jf. Hall (). Det gælder især for mindre, nystartede virksomheder, som baserer sig på et nyt forretningskoncept eller et nyt banebrydende produkt, der endnu er et stykke fra at kunne kommercialiseres på markedet. I de seneste målinger fra 8-9 lå Danmark over OECD-gennemsnittet i ventureinvesteringer i pct. af BNP. De seneste år er det danske venturemarked styrket med både erhvervspakken og aftalen med pensionssektoren om øget adgang til risikovillig kapital. Internationale målinger Danmark ligger pænt i internationale målinger af innovation Der findes forskellige internationale målinger, der rangerer landenes innovationsresultater og rammevilkår, fx Innovation Union Scoreboard (EU-Kommissionen) og Global Innovation Index (INSEAD). Danmark er ofte placeret forholdsvis højt i disse målinger, der kan give et overblik over landenes performance. Men undersøgelserne bør fortolkes med forsigtighed. De sammenvejer ofte en række udvalgte skematiske indikatorer til en rangering, der kan dække over både styrker og svagheder. EUkommissionens årlige Innovation Union Scoreboard 1 er en af de mest citerede af disse undersøgelser. I undersøgelsen er Danmark placeret på en andenplads over de mest innovative lande i EU, når alle indikatorer vejes sammen. Når man trænger længere ned i data, kan man genfinde flere af resultaterne nævnt ovenfor. Danmark scorer især højt på indikatorer for rammevilkår (herunder antallet af internationale videnskabelige publikationer og offentlige investeringer) og virksomhedernes innovationsaktiviteter (herunder patentansøgninger, innovative SMV ere, der samarbejder og private investeringer i forskning og udvikling), jf. figur Tidligere European Innovation Scoreboard.

14 14 Figur 14 Danmarks placering i Innovation Union Scoreboard Indeks (top =) 14 1 (2) (7) () () (1) (1) (9) (3) Indeks Økonomiske effekter Innovatører Patenter mv. Samarbejde mv. Forskningssystemer Investeringer Finansiering og støtte Humankapital Rammevilkår Aktiviteter Resultater Anm.: Niveauet for det. bedst placerede land er sat til. Tallet i parentes angiver Danmarks placering blandt EU27-landene eksklusiv Luxembourg, Cypern og Malta. Kilde: EU-kommissionens Innovation Union Scoreboard og egne beregninger. Danmark scorer også højt i indikatorerne for de økonomiske effekter af innovation (herunder udenlandske indtægter fra salg af licenser og patenter samt eksport af videnintensive varer og tjenesteydelser), mens forholdsvis få virksomheder kategoriseres som innovatører i undersøgelsen.... men ikke alle relevante aspekter dækkes af undersøgelserne Innovation Union Scoreboard kan give et overordnet billede af innovationen i Danmark sammenlignet med en række andre lande. Men analysen er ikke tilstrækkelig til at få et dækkende billede af status og udfordringer. Undersøgelsen indeholder fx ikke indikatorer for konkurrence og uddannelsesniveauet i den private sektor, som er centrale udfordringer, hvis innovationen skal styrkes bredt i dansk erhvervsliv.

15 Litteraturliste Aghion, Philipe, Nick Bloom, Richard Blundell, Rachel Griffith & Peter Howitt (): Competition and innovation: An inverted-u relationship. The Quarterly Journal of Economics, May. CEBR, Centre for Economic & Business Research (): Innovation og produktivitet. Økonomi- og Erhvervsministeriet. CEBR, Centre for Economic & Business Research (a): Produktivitet og videregående uddannelse. DEA. De Økonomiske Råd (11): Økonomi og miljø 11. EU-Kommissionen (11): Innovation Union Scoreboard. EU-Kommissionen. European Investment Bank (9): R&D and the financing of innovation i Europe: Stimulating R&D, innovation and growth. Hall, Bronwyn (): The Financing of Innovation. Revision of an article published in the Oxford Review of Economic Policy, January 2. INSEAD (): Global Innovation Index 9-. Jaumotte, F. & N. Pain (): From Ideas to Development: The Determinant of R&D and Patenting, OECD Economics Department Working Papers, No. 47. McKinsey & Company (): Creating Economic Growth in Denmark Through Competition. McMorrow, Kieran & Werner Röger (9): R&D capital and economic growth: The emirical evidence in Europe Investment Bank 9. OECD (): Oslo-manualen, 3. udgave. OECD. OECD (): The OECD Innovation Strategy: Getting a Head Start on Tomorrow. OECD. Uppenberg, Kristian (9): Innovation and economic growth in European Investment Bank 9. Økonomi- og Erhvervsministeriet (): Konkurrenceevneredegørelse.

Offentlig forskning 8

Offentlig forskning 8 Offentlig forskning skaber ny viden, der danner grundlag for en mere innovativ og effektiv privat og offentlig sektor. Offentlig forskning udgør samtidig fundamentet i den forskningsbaserede undervisningsindsats.

Læs mere

Produktivitetsrådet. Nationaløkonomisk Forenings årsmøde januar Jesper Linaa

Produktivitetsrådet. Nationaløkonomisk Forenings årsmøde januar Jesper Linaa Produktivitetsrådet Nationaløkonomisk Forenings årsmøde 12.-13. januar 2018 Jesper Linaa Vismændenes rolle som produktivitetsråd Er mere produktivitet altid godt? Produktivitet er altafgørende for den

Læs mere

VIRKSOMHEDERNES FORSKNING, UDVIKLING OG INNOVATION

VIRKSOMHEDERNES FORSKNING, UDVIKLING OG INNOVATION VIRKSOMHEDERNES FORSKNING, UDVIKLING OG INNOVATION 1 Innovation i virksomhederne 161 Produkt- og procesinnovation 161 Omsætning fra nye produkter 162 Private investeringer i forskning og udvikling 163

Læs mere

Dansk erhvervslivs innovation (del af den fælleseuropæiske innovationsstatistik)

Dansk erhvervslivs innovation (del af den fælleseuropæiske innovationsstatistik) Dansk erhvervslivs innovation 2004-2006 (del af den fælleseuropæiske innovationsstatistik) Udarbejdet af: På opdrag af: Dansk Center for Forskningsanalyse EUROSTAT Danmarks Statistik Aarhus Universitet

Læs mere

7 Virksomhedernes innovation, forskning og udvikling

7 Virksomhedernes innovation, forskning og udvikling Innovation Innovation handler om at omsætte ny viden og ideer til kommerciel værdi og værdi for samfundet. Det sker eksempelvis, når virksomheder indfører nye produkter, arbejdsprocesser, organisationsformer

Læs mere

Innovation i dansk erhvervsliv. Innovationsstatistik 2002

Innovation i dansk erhvervsliv. Innovationsstatistik 2002 Innovation i dansk erhvervsliv Innovationsstatistik 2002 Dansk Center for Forskningsanalyse Innovation i dansk erhvervsliv - Innovationsstatistik 2002 Statistikken er udarbejdet af: Udgiver: Dansk Center

Læs mere

Møde med økonomi- og erhvervsministeren og organisationer om kreditsituationen d. 13/8 2009

Møde med økonomi- og erhvervsministeren og organisationer om kreditsituationen d. 13/8 2009 N O T A T Møde med økonomi- og erhvervsministeren og organisationer om kreditsituationen d. 13/8 29 Den verdensomspændende økonomiske krise har ført til et så markant fald i efterspørgslen efter varer,

Læs mere

Dansk erhvervslivs størrelsesstrukturtpf FPT

Dansk erhvervslivs størrelsesstrukturtpf FPT TP1PT Arbejdspapiret TP PT Virksomheder DANMARK I DEN GLOBALE ØKONOMI SEKRETARIATET FOR MINISTERUDVALGET Prins Jørgens Gård 11, 11 København K Telefon 33 9 33 - Fax 33 11 1 5 Dato: 31. oktober 5 Sagsbeh.:

Læs mere

Analysen omhandler kun erhvervslivets innovation, forskning og udvikling, og den offentlige sektor er derfor udeladt.

Analysen omhandler kun erhvervslivets innovation, forskning og udvikling, og den offentlige sektor er derfor udeladt. VIDEN OG INNOVATION I NORDJYLLAND INDLEDNING Forskning, udvikling og innovation er en vigtig drivkraft for vækst og beskæftigelse. Ny viden og idéer kan omsættes til kommerciel værdi for både virksomheden

Læs mere

Erhvervsfremmeakademiet

Erhvervsfremmeakademiet Erhvervsfremmeakademiet Mandag d. 26. april 2010 Sigmund Lubanski Økonomi- og Erhvervsministeriet Erhvervsfremmeakademiet 3 overordnede udviklingstræk: Behov for at genskabe balancen i den offentlige økonomi

Læs mere

Danmarks fremtid set fra Finansministeriet. LO s arbejdsmarkeds-, uddannelses- og erhvervspolitiske konference 24. september 2018

Danmarks fremtid set fra Finansministeriet. LO s arbejdsmarkeds-, uddannelses- og erhvervspolitiske konference 24. september 2018 Danmarks fremtid set fra Finansministeriet LO s arbejdsmarkeds-, uddannelses- og erhvervspolitiske konference 24. september 18 Dansk økonomi i højkonjunktur BNP-vækst på 1,8 pct. i 18 og 19 Privatforbrug

Læs mere

Vækst og beskæftigelse genopretningen af dansk økonomi er bedre end sit rygte

Vækst og beskæftigelse genopretningen af dansk økonomi er bedre end sit rygte Vækst og beskæftigelse genopretningen af dansk økonomi er bedre end sit rygte Nyt kapitel Produktionen (BVT) i en række private erhverv er vokset væsentligt mere end bruttonationalproduktet (BNP) de seneste

Læs mere

Visioner og målsætninger for fremtidens erhvervsservice og iværksætterpolitik. Oplæg i Væksthus Midtjylland Den 9. oktober 2008

Visioner og målsætninger for fremtidens erhvervsservice og iværksætterpolitik. Oplæg i Væksthus Midtjylland Den 9. oktober 2008 Visioner og målsætninger for fremtidens erhvervsservice og iværksætterpolitik Oplæg i Væksthus Midtjylland Den 9. oktober 2008 Visioner og målsætninger Visioner Danmark skal være et førende vækst-, viden-

Læs mere

Boks 1 Digital vækst i Danmark. Muligheder. Udfordringer

Boks 1 Digital vækst i Danmark. Muligheder. Udfordringer MAJ 2017 Digitalisering og ny teknologi giver virksomhederne nye muligheder for at effektivisere produktion og arbejdsprocesser og skaber samtidig grobund for nye forretningsmodeller, innovation og nye

Læs mere

Bilag om markedet for risikovillig kapital 1

Bilag om markedet for risikovillig kapital 1 DANMARK I DEN GLOBALE ØKONOMI SEKRETARIATET FOR MINISTERUDVALGET Prins Jørgens Gård 11, 1218 København K Telefon 33 92 33 - Fax 33 11 16 65 Dato: 12. januar 26 Bilag om markedet for risikovillig kapital

Læs mere

4. Erhvervsinvesteringer

4. Erhvervsinvesteringer 4. 4. Erhvervsinvesteringer Erhvervsinvesteringer 1 Erhvervslivets investeringer i nye maskiner og teknologiske fremskridt bidrager til at øge og forbedre kapitalapparatet og derigennem produktivitet og

Læs mere

Bedre adgang til risikovillig kapital til iværksættere og små og mellemstore virksomheder

Bedre adgang til risikovillig kapital til iværksættere og små og mellemstore virksomheder Bedre adgang til risikovillig kapital til iværksættere og små og mellemstore virksomheder 1. Baggrund Iværksættere og små og mellemstore virksomheder er centrale for, at vi igen får skabt vækst og nye

Læs mere

Erhvervslivets forskning og udvikling. Forskningsstatistik 2002

Erhvervslivets forskning og udvikling. Forskningsstatistik 2002 Erhvervslivets forskning og udvikling Forskningsstatistik 2002 Dansk Center for Forskningsanalyse Erhvervslivets forskning og udviklingsarbejde - Forskningsstatistik 2002 Statistikken er udarbejdet af:

Læs mere

Økonomisk analyse: Det private forbrug er lavere end OECDgennemsnittet. April 2017

Økonomisk analyse: Det private forbrug er lavere end OECDgennemsnittet. April 2017 Økonomisk analyse: Det private forbrug er lavere end OECDgennemsnittet April 2017 I tabeller kan afrunding medføre, at tallene ikke summer til totalen. Denne publikation er udarbejdet af Finansministeriet

Læs mere

Produktivitetsproblemet i den danske servicesektor

Produktivitetsproblemet i den danske servicesektor Produktivitetsproblemet i den danske servicesektor Peter Birch Sørensen Professor, Københavns Universitet Indlæg på seminar organiseret af Produktivitetskommisjonen i Oslo den 19. maj 2014 Pct. 5,0 De

Læs mere

Danmark mangler investeringer

Danmark mangler investeringer Organisation for erhvervslivet April 21 Danmark mangler investeringer Af Økonomisk konsulent, Tina Honoré Kongsø, tkg@di.dk Fremtidens danske velstand afhænger af, at produktiviteten i samfundet øges,

Læs mere

5. Vækst og udvikling i hele Danmark

5. Vækst og udvikling i hele Danmark 5. 5. Vækst og udvikling i hele Danmark Vækst og udvikling i hele Danmark Der er fremgang i Danmark efter krisen. Der har været stigende beskæftigelse de seneste år især i hovedstadsområdet og omkring

Læs mere

Brug for flere digitale investeringer

Brug for flere digitale investeringer Michael Meineche, økonomisk konsulent mime@di.dk, 3377 3454 FEBRUAR 2017 Brug for flere digitale investeringer Danmark er ved at veksle en plads forrest i det digitale felt til en plads i midterfeltet.

Læs mere

Det højtspecialiserede arbejdsmarked rykker hurtigt

Det højtspecialiserede arbejdsmarked rykker hurtigt Det højtspecialiserede arbejdsmarked rykker hurtigt 1 F A K O N F E R E N C E UDFORDRIN GE R NE PÅ FREMTIDENS ARBEJDSM A RK ED - HVORDAN TACKLER VI DEM? 1 4. J A N U A R, 2 0 1 6 J E S P E R R A N G V

Læs mere

DANMARKS FORSKNINGSUDGIFTER I INTERNATIONAL SAMMENLIGNING

DANMARKS FORSKNINGSUDGIFTER I INTERNATIONAL SAMMENLIGNING 13. april 2005/MW af Martin Windelin direkte tlf. 33557720 Resumé: DANMARKS FORSKNINGSUDGIFTER I INTERNATIONAL SAMMENLIGNING Danmark er på en niendeplads globalt, en fjerdeplads i Norden og på en tredjeplads

Læs mere

15. Åbne markeder og international handel

15. Åbne markeder og international handel 1. 1. Åbne markeder og international handel Åbne markeder og international handel Danmark er en lille åben økonomi, hvor handel med andre lande udgør en stor del af den økonomiske aktivitet. Den økonomiske

Læs mere

Meget høj produktivitetsvækst i telekommunikation

Meget høj produktivitetsvækst i telekommunikation Meget høj produktivitetsvækst i telekommunikation AF ØKONOM KRISTIAN SKRIVER SØRENSEN, CAND.POLIT RESUMÉ Telebranchen er en branche af stor betydning for dansk økonomi. Siden 2000 er timeproduktiviteten

Læs mere

Tabelsamling. Dansk erhvervslivs innovation (del af den fælleseuropæiske innovationsstatistik)

Tabelsamling. Dansk erhvervslivs innovation (del af den fælleseuropæiske innovationsstatistik) Dansk erhvervslivs innovation 2004 (del af den fælleseuropæiske innovationsstatistik) Tabelsamling Udgivet af: Dansk Center for Forskningsanalyse Aarhus Universitet Finlandsgade 4 8200 Århus N Tlf. 8942

Læs mere

Bilag om dansk deltagelse i internationalt forsknings- og udviklingssamarbejde 1

Bilag om dansk deltagelse i internationalt forsknings- og udviklingssamarbejde 1 DANMARK I DEN GLOBALE ØKONOMI SEKRETARIATET FOR MINISTERUDVALGET Prins Jørgens Gård 11, 1218 København K. Telefon 33 92 33 00 Fax 33 11 16 65 19. december 2005 Bilag om dansk deltagelse i internationalt

Læs mere

13. Konkurrence, forbrugerforhold og regulering

13. Konkurrence, forbrugerforhold og regulering 1. 13. Konkurrence, forbrugerforhold og regulering Konkurrence, forbrugerforhold og regulering På velfungerende markeder konkurrerer virksomhederne effektivt på alle parametre, og forbrugerne kan agere

Læs mere

Hvordan kan investeringer i uddannelse, forskning og innovation bidrage til at fastholde lægemiddelproduktion i Danmark?

Hvordan kan investeringer i uddannelse, forskning og innovation bidrage til at fastholde lægemiddelproduktion i Danmark? Hvordan kan investeringer i uddannelse, forskning og innovation bidrage til at fastholde lægemiddelproduktion i Danmark? v/ Stina Vrang Elias, Adm direktør i Tænketanken DEA 18.09.2013 Tænketanken DEA

Læs mere

Vækst gennem innovation og fornyelse

Vækst gennem innovation og fornyelse Vækst gennem innovation og fornyelse Møde i Vækstforum den 25. 26. november 2010 REGERINGEN Vækst gennem innovation og fornyelse Møde i Vækstforum den 25. 26. november 2010 REGERINGEN Vækst gennem innovation

Læs mere

Dansk konkurrenceevne i en globaliseret verden. Landsudvalget for driftsøkonomi 30. november 2006

Dansk konkurrenceevne i en globaliseret verden. Landsudvalget for driftsøkonomi 30. november 2006 Dansk konkurrenceevne i en globaliseret verden Landsudvalget for driftsøkonomi 3. november 26 Hvad driver globaliseringen? Teknologiske fremskridt Transport (skib, bil, fly) Kommunikation (telegraf, telefon,

Læs mere

ANALYSENOTAT Hver femte ansat i udenlandsk ejet virksomhed

ANALYSENOTAT Hver femte ansat i udenlandsk ejet virksomhed ANALYSENOTAT Hver femte ansat i udenlandsk ejet virksomhed AF ØKONOM JENS HJARSBECH, CAND.POLIT, Udenlandske investeringer øger velstanden Udenlandsk ejede virksomheder er ifølge Produktivitetskommissionen

Læs mere

Produktivitetsrådet. Produktivitets seminar 18. januar Carl-Johan Dalgaard

Produktivitetsrådet. Produktivitets seminar 18. januar Carl-Johan Dalgaard Produktivitetsrådet Produktivitets seminar 18. januar 2018 Carl-Johan Dalgaard Vismændenes rolle som produktivitetsråd Er mere produktivitet altid godt? Produktivitet er altafgørende for den langsigtede

Læs mere

Notat. Produktivitet i forsyningssektor

Notat. Produktivitet i forsyningssektor Notat Dok. ansvarlig: THA Sekretær: Sagsnr.: s1-791 Doknr: d17-19-. -1-17 Produktivitet i forsyningssektor Energiforsyning har en af Danmarks højeste produktivitetsniveau sammenlignet med andre sektorer

Læs mere

Grækenland kan ikke spare sig ud af krisen

Grækenland kan ikke spare sig ud af krisen Grækenland kan ikke spare sig ud af krisen Den græske gæld er endnu engang til forhandling, når Euro-gruppen mødes den.maj. Grækenlands gæld er den højeste i EU, og i 1 skal Grækenland som en del af låneaftalen

Læs mere

Bilag om dansk deltagelse i internationalt forsknings- og udviklingssamarbejde 1

Bilag om dansk deltagelse i internationalt forsknings- og udviklingssamarbejde 1 DANMARK I DEN GLOBALE ØKONOMI SEKRETARIATET FOR MINISTERUDVALGET Prins Jørgens Gård 11, 1218 København K. Telefon 33 92 33 00 Fax 33 11 16 65 30. november 2005 Bilag om dansk deltagelse i internationalt

Læs mere

Høj vækst i de offentlige investeringer i 2009 og 2010

Høj vækst i de offentlige investeringer i 2009 og 2010 . oktober 9 Høj vækst i de offentlige investeringer i 9 og I 9 og er der planlagt en historisk høj vækst i de offentlige investeringer. Ikke siden udbygningen af velfærdsstaten i 9 erne har der været tocifrede

Læs mere

Præsentation #02 UDENLANDSKE INVESTERINGER OG DANMARKS ATTRAKTIVITET

Præsentation #02 UDENLANDSKE INVESTERINGER OG DANMARKS ATTRAKTIVITET Januar 2013 Præsentation #02 UDENLANDSKE INVESTERINGER OG DANMARKS ATTRAKTIVITET Præsentation udarbejdet af Copenhagen Economics for Axcelfuture Udenlandske investeringer og Danmarks attraktivitet Udenlandske

Læs mere

Et åbent Europa skal styrke europæisk industri

Et åbent Europa skal styrke europæisk industri Januar 2014 Et åbent Europa skal styrke europæisk industri AF chefkonsulent Andreas Brunsgaard, anbu@di.dk Industrien står for 57 pct. af europæisk eksport og for to tredjedele af investeringer i forskning

Læs mere

DANMARKS PLACERING I EU MHT. DEN VIDENSBASEREDE ØKO-

DANMARKS PLACERING I EU MHT. DEN VIDENSBASEREDE ØKO- 9. januar 2002 Af Lise Nielsen DANMARKS PLACERING I EU MHT. DEN VIDENSBASEREDE ØKO- Resumè NOMI En ny undersøgelse fra EU konkluderer, at Danmark er blandt de mest innovative EU-lande, og at Danmark sammen

Læs mere

Den danske model er et værn mod langtidsledighed

Den danske model er et værn mod langtidsledighed Den danske model er et værn mod langtidsledighed I Danmark er understøttelsen for langtidsledige forholdsvis høj. Alligevel er langtidsledigheden i Danmark relativt lav ovenikøbet trods det, at Danmark

Læs mere

BENCHMARKING 2012: Markedet for innovationsfinansiering

BENCHMARKING 2012: Markedet for innovationsfinansiering BENCHMARKING 2012: Markedet for innovationsfinansiering Vækstfonden Vækstfonden er en statslig investeringsfond, der medvirker til at skabe flere nye vækstvirksomheder ved at stille kapital og kompetencer

Læs mere

SAMLET DANSK KONKURRENCE EVNE TABER TERRÆN I OECD

SAMLET DANSK KONKURRENCE EVNE TABER TERRÆN I OECD Marts 2014 SAMLET DANSK KONKURRENCE EVNE TABER TERRÆN I OECD AF KONSULENT KATHRINE KLITSKOV, KAKJ@DI.DK Danmark tilhører ikke længere den mest konkurrencedygtige tredjedel af OECD -landene. Danmark opnår

Læs mere

De vigtigste udfordringer for fremtidens infrastruktur fem skud fra hoften. Lars Nørby Johansen. Formand for Danmarks Vækstråd

De vigtigste udfordringer for fremtidens infrastruktur fem skud fra hoften. Lars Nørby Johansen. Formand for Danmarks Vækstråd De vigtigste udfordringer for fremtidens infrastruktur fem skud fra hoften Lars Nørby Johansen Formand for Danmarks Vækstråd Statuskonference for de strategiske analyser d. 12. april 2010 Udfordringer

Læs mere

Konkurrence, forbrugerforhold og regulering

Konkurrence, forbrugerforhold og regulering 14. 1 På et velfungerende marked konkurrerer virksomhederne effektivt på alle parametre, og forbrugerne kan agere let og trygt. På et velfungerende marked tilskyndes virksomhederne til hele tiden at forbedre

Læs mere

GRØN VÆKST ANALYSE AF DANSK CLEANTECH REGERINGEN. Møde i Vækstforum den 25. 26. februar 2010

GRØN VÆKST ANALYSE AF DANSK CLEANTECH REGERINGEN. Møde i Vækstforum den 25. 26. februar 2010 GRØN VÆKST ANALYSE AF DANSK CLEANTECH Møde i Vækstforum den 25. 26. februar 21 REGERINGEN GRØN VÆKST ANALYSE AF DANSK CLEANTECH Møde i Vækstforum den 25. 26. februar 21 REGERINGEN Analyse af dansk cleantech:

Læs mere

Er der problemer med dansk konkurrencekraft?

Er der problemer med dansk konkurrencekraft? Er der problemer med dansk konkurrencekraft? Jan Rose Skaksen Centre for Economic and Business Research, CBS 8. September 2009 Er der problemer med dansk konkurrencekraft? Det kommer an på, hvad man mener

Læs mere

Finansudvalget 2008-09 FIU alm. del Bilag 159 Offentligt

Finansudvalget 2008-09 FIU alm. del Bilag 159 Offentligt Finansudvalget 28-9 FIU alm. del Bilag 19 Offentligt N O T A T Møde med Folketingets finansudvalg d. 3/9 29 Den verdensomspændende økonomiske krise har ført til et så markant fald i efterspørgslen efter

Læs mere

Små og mellemstore virksomheders

Små og mellemstore virksomheders Iværksætteres kapitaludfordringer og kapitalmuligheder: Små og mellemstore virksomheders adgang til kapital 9. december 2009 - Herning Ved Morten Larsen Økonomi- og Erhvervsministeriet Disposition Hvilke

Læs mere

ATV-konference 2. november 2017 på Christiansborg Anders Bjarklev, rektor, DTU. 1 DTU det bli r til noget

ATV-konference 2. november 2017 på Christiansborg Anders Bjarklev, rektor, DTU. 1 DTU det bli r til noget ATV-konference 2. november 2017 på Christiansborg Anders Bjarklev, rektor, DTU 1 DTU det bli r til noget Leiden 2017 1 15 41 109 Norden På virksomhedssamarbejder i verden Europa Verden Antal studerende

Læs mere

8 It, produktivitet og udvikling

8 It, produktivitet og udvikling It, produktivitet og udvikling 47 8 It, produktivitet og udvikling Figur 8.1 Andel it-fou af landenes BNP. 2002 1,27 Korea 0,97 1,02 0,71 Irland 0,51 0,51 0,40 0,39 0,35 0,34 0,33 Tyskalnd 0,25 0,24 0,19

Læs mere

Skatteudvalget 2015-16 SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 408 Offentligt

Skatteudvalget 2015-16 SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 408 Offentligt Skatteudvalget -16 SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 48 Offentligt Folketingets Skatteudvalg Christiansborg. maj 16 Svar på Skatteudvalgets spørgsmål nr. 48 (Alm. del) af 28. april 16 stillet efter

Læs mere

Produktivitetsudvikling i Region Sjælland

Produktivitetsudvikling i Region Sjælland 1. marts 2010 Resumé og anbefalinger i Udarbejdet af DAMVAD for viden skaber muligheder i Resumé og anbefalinger Der er bred enighed om, at den fremtidige danske velstand i høj grad er afhængig af en styrkelse

Læs mere

Innovation i dansk erhvervsliv. Innovationsstatistik

Innovation i dansk erhvervsliv. Innovationsstatistik Innovation i dansk erhvervsliv Innovationsstatistik 2004-2006 Innovation i dansk erhvervsliv Innovationsstatistik 2004-2006 Statistikken er udarbejdet af Dansk Center for Forskningsanalyse Udgivet af Danmarks

Læs mere

Arbejdstagere og arbejdsgivere hilser robotter velkommen

Arbejdstagere og arbejdsgivere hilser robotter velkommen Dansk Metal og DI oktober 215 Arbejdstagere og arbejdsgivere hilser robotter velkommen Robotter vinder frem over hele verden, og derfor er det afgørende, at flere danske virksomheder udnytter det store

Læs mere

Adm. direktør Hans Skov Christensen. Danmark som udviklingsland. 22. sep. 10. Pressemøde ved

Adm. direktør Hans Skov Christensen. Danmark som udviklingsland. 22. sep. 10. Pressemøde ved Pressemøde ved Adm. direktør Inspiration til udvikling 2 Krisen har været hård, men lavvæksten begyndte inden Pct. 5 4 3 2 1 Årlig BNP-vækst 0-1 2000 2001 2002 2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009-2 -3-4

Læs mere

Virksomheder samarbejder for at skabe nye markeder

Virksomheder samarbejder for at skabe nye markeder Organisation for erhvervslivet oktober 29 Virksomheder samarbejder for at skabe nye markeder AF KONSULENT TOM VILE JENSEN, TJN@DI.DK OG KONSULENT KIRSTEN ALKJÆRSIG, kna@di.dk Virksomhedernes vej ud af

Læs mere

Det indre marked og den fri bevægelighed i Europa bidrager til den danske velstand. 14 mio. europæiske borgere bor fast i et andet EU-land,

Det indre marked og den fri bevægelighed i Europa bidrager til den danske velstand. 14 mio. europæiske borgere bor fast i et andet EU-land, Det indre marked og den fri bevægelighed i Europa bidrager til den danske velstand Udfordring Et velfungerende indre marked i Europa er en forudsætning for dansk velstand og danske arbejdspladser. 2/3

Læs mere

Høje omkostninger og mangel på medarbejdere holder Danmark tilbage

Høje omkostninger og mangel på medarbejdere holder Danmark tilbage Allan Sørensen, chefanalytiker als@di.dk, 2990 6323 MAJ 2017 Høje omkostninger og mangel på medarbejdere holder Danmark tilbage Danmark rykker en plads tilbage og indtager nu syvendepladsen på IMD s liste

Læs mere

Hvis vækst i de private serviceerhverv havde været som USA

Hvis vækst i de private serviceerhverv havde været som USA pct. 8. april 2013 Faktaark til Produktivitetskommissionens rapport Danmarks Produktivitet Hvor er problemerne? Servicesektoren halter bagefter Produktivitetsudviklingen har gennem de seneste mange år

Læs mere

DI s innovationsundersøgelse 2011 Stilstand er tilbagegang

DI s innovationsundersøgelse 2011 Stilstand er tilbagegang DI s innovationsundersøgelse 211 Stilstand er tilbagegang DI, Innovation November 211 1 DI s innovationsundersøgelse 211 Undersøgelsen bygger på fire temaer, og viser dele af virksomhedernes arbejde med

Læs mere

Eksportens betydning for. fordoblet. Andelen af produktionen forårsaget af eksport. Organisation for erhvervslivet november 2009

Eksportens betydning for. fordoblet. Andelen af produktionen forårsaget af eksport. Organisation for erhvervslivet november 2009 Organisation for erhvervslivet november 2009 Eksportens betydning for velstanden i Danmark er fordoblet AF ØKONOMISK KONSULENT ALLAN SØRENSEN, ALS@DI.DK Eksporten er den største vækstmotor i dansk økonomi.

Læs mere

Notat. Notat om produktivitet og lange videregående uddannelser. Martin Junge. Oktober

Notat. Notat om produktivitet og lange videregående uddannelser. Martin Junge. Oktober Notat Oktober Notat om produktivitet og lange videregående uddannelser Martin Junge Oktober 21 Notat om produktivitet og lange videregående uddannelser Notat om produktivitet og lange videregående uddannelser

Læs mere

SURVEY. Temperaturmåling i dansk erhvervsliv investeringer, arbejdskraft og produktivitet APRIL

SURVEY. Temperaturmåling i dansk erhvervsliv investeringer, arbejdskraft og produktivitet APRIL Temperaturmåling i dansk erhvervsliv investeringer, arbejdskraft og produktivitet SURVEY APRIL 2016 www.fsr.dk FSR - danske revisorer er en brancheorganisation for godkendte revisorer i Danmark. Foreningen

Læs mere

Europaudvalget 2013-14 EUU Alm.del EU Note 4 Offentligt

Europaudvalget 2013-14 EUU Alm.del EU Note 4 Offentligt Europaudvalget 2013-14 EUU Alm.del EU Note 4 Offentligt Europaudvalget Folketingets Økonomiske Konsulent EU-note Til: Dato: Udvalgets medlemmer og stedfortrædere 14. oktober 2013 Danmark blandt mest konkurrencestærke

Læs mere

FAKTAARK. Faktaark om udvalgte styrker og udfordringer fra Redegørelse om Danmarks digitale vækst 2019

FAKTAARK. Faktaark om udvalgte styrker og udfordringer fra Redegørelse om Danmarks digitale vækst 2019 FAKTAARK 17. februar 19 Faktaark om udvalgte styrker og udfordringer fra Redegørelse om Danmarks digitale vækst 19 Digital førsteplads i Europa Overordnet set har Danmark fortsat en digital førsteplads

Læs mere

Danmark går glip af udenlandske investeringer

Danmark går glip af udenlandske investeringer Den 15. oktober 213 MASE Danmark går glip af udenlandske investeringer Nye beregninger fra DI viser, at Danmark siden 27 kunne have tiltrukket udenlandske investeringer for 5-114 mia. kr. mere end det

Læs mere

Forskningsstatistik Erhvervslivets forskning og udviklingsarbejde

Forskningsstatistik Erhvervslivets forskning og udviklingsarbejde Forskningsstatistik 2005 Erhvervslivets forskning og udviklingsarbejde Erhvervslivets forskning og udviklingsarbejde - Forskningsstatistik 2005 er en opgørelse over omfanget af forskningen og udviklingen

Læs mere

benchmarking 2011: Danmark er nummer fem i Europa

benchmarking 2011: Danmark er nummer fem i Europa benchmarking 2011: Danmark er nummer fem i Europa Vækstfonden Vækstfonden er en statslig investeringsfond, der medvirker til at skabe flere nye vækstvirksomheder ved at stille kapital og kompetencer til

Læs mere

Viceadm. direktør Kim Graugaard

Viceadm. direktør Kim Graugaard Viceadm. direktør Produktivitet er vejen til vækst 5 Værdiskabelse fordelt efter vækstårsag Gennemsnitlig årligt vækstbidrag, pct. Timeproduktivitet Gns. arbejdstid Beskæftigelse 4 3 2 1 0 1966-1979 1980-1994

Læs mere

VÆKST BAROMETER. Det betaler sig at løbe en risiko. Februar 2015

VÆKST BAROMETER. Det betaler sig at løbe en risiko. Februar 2015 VÆKST BAROMETER Februar 2015 Det betaler sig at løbe en risiko Halvdelen af de virksomheder, som ofte løber en risiko, ender med at tjene flere penge. Kun få ender med at tabe penge på deres satsning.

Læs mere

Juni Analysekonsulent i Djøf Kathrine Marie Skou Brandt på Hovedresultaterne er:... 1

Juni Analysekonsulent i Djøf Kathrine Marie Skou Brandt på Hovedresultaterne er:... 1 Juni 213 Meget store forskelle i danske virksomheders evne til at skabe værdi Dette faktaark viser resultaterne fra en analyse, der er offentliggjort i Djøfs analysebrev DeFacto 12. juni 213.Se www.djoef.dk/defacto.

Læs mere

Erhvervslivets forskning og udviklingsarbejde. Forskningsstatistik 2003

Erhvervslivets forskning og udviklingsarbejde. Forskningsstatistik 2003 Erhvervslivets forskning og udviklingsarbejde Forskningsstatistik 2003 Dansk Center for Forskningsanalyse Erhvervslivets forskning og udviklingsarbejde - Forskningsstatistik 2003 Statistikken er udarbejdet

Læs mere

Produktivitet og velstand i Danmark. Foreningen af Rådgivende Ingeniører Årsdag 2011 Lars Haagen Pedersen

Produktivitet og velstand i Danmark. Foreningen af Rådgivende Ingeniører Årsdag 2011 Lars Haagen Pedersen Produktivitet og velstand i Danmark Foreningen af Rådgivende Ingeniører Årsdag 2011 Lars Haagen Pedersen VELSTAND: BNP pr. indbygger købekraftskorrigeret, 2008 Velstand og produktivitet Et lands velstand

Læs mere

Erhvervslivets krav til fremtidens medarbejdere. Charlotte Kjeldsen Krarup, Kontorchef

Erhvervslivets krav til fremtidens medarbejdere. Charlotte Kjeldsen Krarup, Kontorchef Erhvervslivets krav til fremtidens medarbejdere Charlotte Kjeldsen Krarup, ckj@ebst.dk Kontorchef 1 Hvad er FORA? FORA er Erhvervs- og Byggestyrelsens enhed for erhvervsøkonomisk forskning og analyse Vi

Læs mere

11. december Økonomisk Redegørelse og Budgetoversigt 3, december 2009

11. december Økonomisk Redegørelse og Budgetoversigt 3, december 2009 11. december 9 Økonomisk Redegørelse og Budgetoversigt, december 9 Verdensøkonomien ser ud til at være vendt BNP-niveau, indeks Verdenshandel Indeks =1 Indeks =1 1 1 1 1 11 11 1 1 9 9 1 6 7 8 9 Indeks

Læs mere

Nye erhvervspolitiske satsninger i Region Syddanmark

Nye erhvervspolitiske satsninger i Region Syddanmark Nye erhvervspolitiske satsninger i Syddanmark Udviklingsdirektør Mikkel Hemmingsen Syddanmark Odense, den 22. september 2008 Den regionalpolitiske vækstredegørelse Vækstredegørelsen sætter udfordringen

Læs mere

SMV erne er tilbage på sporet 10 år efter finanskrisen

SMV erne er tilbage på sporet 10 år efter finanskrisen Kasper Hahn-Pedersen, økonomisk konsulent KHPE@di.dk, 3377 3432 JANUAR 2018 SMV erne er tilbage på sporet 10 år efter finanskrisen SMV erne har i den grad lagt krisen bag sig. Beskæftigelsen i de små og

Læs mere

DET PRIVATE FORBRUG PR. INDBYGGER LIGGER NR. 14 I OECD EN NEDGANG FRA EN 6. PLADS I 1970

DET PRIVATE FORBRUG PR. INDBYGGER LIGGER NR. 14 I OECD EN NEDGANG FRA EN 6. PLADS I 1970 1970 197 197 197 197 197 198 198 198 198 198 199 199 199 199 00 010 011 Af Cheføkonom Mads Lundby Hansen Direkte telefon 1 79. december 01 DET PRIVATE FORBRUG PR. INDBYGGER LIGGER NR. 1 I OECD EN NEDGANG

Læs mere

Det danske arbejdsmarked er i europæisk top

Det danske arbejdsmarked er i europæisk top Det danske arbejdsmarked er i europæisk top Arbejdsløsheden i Euroområdet er kommet under pct., og i oktober var ledigheden i euroområdet den laveste, som er blevet målt siden juli 29. Mere end halvdelen

Læs mere

ANALYSE. Kapitalforvaltning i Danmark

ANALYSE. Kapitalforvaltning i Danmark Kapitalforvaltning i Danmark 2016 KAPITALFORVALTNING I DANMARK 2016 FORORD Kapitalforvaltning er en ofte overset klynge i dansk erhvervsliv. I 2016 har den samlede formue, der kapitalforvaltes i Danmark,

Læs mere

NATIONAL VÆKSTPOLITIK. Andreas Blohm Graversen Kontorchef, Erhvervsministeriet

NATIONAL VÆKSTPOLITIK. Andreas Blohm Graversen Kontorchef, Erhvervsministeriet NATIONAL VÆKSTPOLITIK Andreas Blohm Graversen Kontorchef, Erhvervsministeriet Danmark som vækstnation Gode rammevilkår Det skal være attraktivt for danske og udenlandske virksomheder at investere i Danmark

Læs mere

12. april Reformpakken 2020

12. april Reformpakken 2020 12. april 211 Reformpakken 22 Udfordringen for de offentlige finanser hvis ikke vi gør noget Strukturel saldo Mia. kr. (211-niveau) 6 4 2-2 -4-6 -8-1 Mia. kr. (211-niveau) 6 4 2-2 -4-6 -8-1 -12-12 -14-14

Læs mere

Den aktive beskæftigelsesindsats: Ekspertudvalgets forslag og baggrunden for forslagene

Den aktive beskæftigelsesindsats: Ekspertudvalgets forslag og baggrunden for forslagene Den aktive beskæftigelsesindsats: Ekspertudvalgets forslag og baggrunden for forslagene Møde i Nationaløkonomisk forening 5. marts 2014 Carsten Koch, BER Udgangspunkt: Det danske arbejdsmarked er rimeligt

Læs mere

Eksport af høj kvalitet er nøglen til Danmarks

Eksport af høj kvalitet er nøglen til Danmarks Organisation for erhvervslivet September 2009 Eksport af høj kvalitet er nøglen til Danmarks velstand Danmark ligger helt fremme i feltet af europæiske lande, når det kommer til eksport af varer der indbringer

Læs mere

3. Det nye arbejdsmarked

3. Det nye arbejdsmarked 3. Det nye arbejdsmarked 3.1 Sammenfatning 87 3.2. Store brancheforskydninger de seneste 2 år 88 3.3 Stadig mange ufaglærte job i 93 3.1 Sammenfatning Gennem de seneste årtier er der sket markante forandringer

Læs mere

Rådgiverbranchen en branche i vækst og udvikling

Rådgiverbranchen en branche i vækst og udvikling Pernille Langgaard-Lauridsen, seniorchefkonsulent pel@di.dk, 3377 4611 Sofie Laurentzius Nielsen, studentermedhjælper soln@di.dk, 3377 3173 JULI 2018 Rådgiverbranchen en branche i vækst og udvikling Omsætningen

Læs mere

Notat Forslag til Produktivitetskommissionen

Notat Forslag til Produktivitetskommissionen DANMARKS NATIONALBANK 07. september 2012 Sagsnr.: 121109 Dokumentnr.: 1208368 Notat Forslag til Produktivitetskommissionen Produktivitetsudviklingen i Danmark har siden midten af 1990'erne været svag både

Læs mere

Store virksomheders betydning for den danske økonomi og potentialet ved at flere virksomheder vokser sig store. Erhvervsstyrelsen

Store virksomheders betydning for den danske økonomi og potentialet ved at flere virksomheder vokser sig store. Erhvervsstyrelsen Store virksomheders betydning for den danske økonomi og potentialet ved at flere virksomheder vokser sig store. Erhvervsstyrelsen 1 Sammenfatning Formålet med denne analyse er at vise store virksomheders

Læs mere

Dansk lønkonkurrenceevne er brølstærk

Dansk lønkonkurrenceevne er brølstærk ØKONOMISK ANALYSE. juni 019 Dansk lønkonkurrenceevne er brølstærk Den danske lønkonkurrenceevne, altså hvordan danske virksomheders lønomkostninger og produktivitet ligger i forhold til udlandet, er brølstærk.

Læs mere

benchmarking 2013: Markedet for innovationsfinansiering

benchmarking 2013: Markedet for innovationsfinansiering benchmarking 2013: Markedet for innovationsfinansiering Vækstfonden Vækstfonden er en statslig finansieringssfond, der medvirker til at skabe flere nye vækstvirksomheder ved at stille kapital og kompetencer

Læs mere

Danmark taber videnkapløbet

Danmark taber videnkapløbet Organisation for erhvervslivet 10. december 2008 Danmark taber videnkapløbet AF CHEFKONSULENT CLAUS THOMSEN, CLT@DI.DK OG KONSULENT MADS ERIKSEN, MAER@DI.DK Danske virksomheder flytter mere og mere forskning

Læs mere

Danmark rykker en plads frem men vi bør få mere ud af vores styrker

Danmark rykker en plads frem men vi bør få mere ud af vores styrker Allan Sørensen, chefanalytiker als@di.dk, 2990 6323 MAJ 2018 Danmark rykker en plads frem men vi bør få mere ud af vores styrker Danmark rykker én plads frem og indtager nu 6.-pladsen på IMD s liste over

Læs mere

På den måde er international handel herunder eksport fra produktionsvirksomhederne - til glæde for både lønmodtagere og forbrugere i Danmark.

På den måde er international handel herunder eksport fra produktionsvirksomhederne - til glæde for både lønmodtagere og forbrugere i Danmark. Af Specialkonsulent Martin Kyed Direkte telefon 33 4 60 32 24. maj 2014 Industriens lønkonkurrenceevne er stadig svækket i forhold til situationen i 2000. På trods af forbedringer siden 2008 har Danmark

Læs mere

Få kvindelige chefer i Danmark

Få kvindelige chefer i Danmark Danmark ligger på en 16. plads ud af 19 lande, når man sammenligner andelen af kvindelige chefer i Vesteuropa. Kun 7 pct. af cheferne i Danmark er kvinder ifølge Eurostats seneste tal. Danmark ligger fx

Læs mere

SMÅ- OG MELLEMSTORE VIRKSOMHEDER I INDUSTRIEN HALTER EFTER TEKNOLOGITOGET

SMÅ- OG MELLEMSTORE VIRKSOMHEDER I INDUSTRIEN HALTER EFTER TEKNOLOGITOGET SMÅ- OG MELLEMSTORE VIRKSOMHEDER I INDUSTRIEN HALTER EFTER TEKNOLOGITOGET ØKONOMISK ANALYSE Små- og mellemstore virksomheder i industrien halter efter teknologitoget Selvom ny teknologi er med til at løfte

Læs mere

Den danske langtidsledighed blandt Europas laveste

Den danske langtidsledighed blandt Europas laveste Den danske langtidsledighed blandt Europas laveste Arbejdsløsheden i Europa har haft en faldende tendens set over det seneste år. Mange er dog fortsat fanget i langtidsledighed og har været arbejdsløse

Læs mere

Dansk Erhvervs Perspektiv

Dansk Erhvervs Perspektiv DANSK ERHVERVS PERSPEKTIV Dansk Erhvervs Perspektiv Analyse, økonomi, baggrund Høj dansk selskabsskat reducerer investeringerne i Danmark Et af de helt store problemer i dansk økonomi er, at der bliver

Læs mere