Referat Udvalget for Kultur & Fritid onsdag den 10. september 2014

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Referat Udvalget for Kultur & Fritid onsdag den 10. september 2014"

Transkript

1 Referat Udvalget for Kultur & Fritid onsdag den 10. september 2014 Kl. 18:00 i Mødelokale 1, Allerslev Afbud: Sidsel Munch (F) Søren Bo Hansen (V)

2 Indholdsfortegnelse 1. KF - Godkendelse af dagsorden KF - Orientering - September KF - Ansøgning om forlængelse af lejeaftale - Munkholmvej KF - Principdiskussion om anvendelse af Pulje til andre kulturelle opgaver KF - Indvielse af kunstgræsbane i Hvalsø ET - Fishing Zealand ØU - Forventet Regnskab KF - Eventuelt...24

3 Lejre Kommune Udvalget for Kultur & Fritid Side 1 1. KF - Godkendelse af dagsorden Sagsnr.: Resumé: Indstilling: Beslutning Udvalget for Kultur & Fritid den : Godkendt. Pkt. 4 udsættes til oktober. Afbud: Sidsel Munch (F) Søren Bo Hansen (V) Sagsfremstilling: Administrationens vurdering: Handicappolitik: Økonomi og finansiering: Beslutningskompetence:

4 Lejre Kommune Udvalget for Kultur & Fritid Side 2 2. KF - Orientering - September Sagsnr.: 13/21909 Resumé: A. Orientering fra Bibliotek & Arkiv Lejre Arkiverne nedsætter åbningstiden den 15/ således: Sæby, mandag: Lejre, onsdag: Hvalsø, torsdag: Arkiverne indfører nu et nyt tiltag: Book en arkivar, hvor man kan ringe og bestille tid og derved få hjælp til forskellige spørgsmål. Lejre Arkiverne har tilbudt alle klasser i Lejre Kommune en byvandring med en lokalkendt guide, der kan give børnene en masse lokalhistorisk viden om den by, de går i skole i. Det har været en stor succes med ca. 700 tilmeldte skoleelever og tilmeldingsfristen er ikke nået endnu. B. Orientering fra Hallerne Temadagen om fremtidens faciliteter i Lejre Kommune, den 23. august, var en stor succes med 26 engagerede deltagere med vidt forskellige baggrund både mht. tilhørsforhold (foreninger, byforum, politikere mv) og geografisk placering i kommunen. Der kom mange gode stikord til den videre proces. Der blev også lagt kimen til et muligt fremtidigt samarbejde på tværs af byer og foreninger om faciliteter. Der er aftalt et internt opfølgningsmøde i september, hvor den videre proces aftales. C. Orientering fra Musikskolen Skolereform Samarbejdstaftalen mellem Center for Skole og Musikskolen er nu underskrevet og det har været en stor hjælp for Musikskolen at have dette papir at forholde sig til ved sæson opstarten. I aftalen lægges vægt på den fælles vision om samarbejdet og der fastlægges retningslinjer for det konkrete arbejde. Bl.a. i forhold til starttidspunkt for undervisningstilbud i Musikskolen, og de enkelte elevers mulighed for at kunne tage i mod disse tilbud. Aftalen vækker stor interesse i Musik- og Kulturskole kredse, og den er noget at være stolt af. Tom Henriques (leder af Roskilde Musikskole og formand for DMKL region Sjæland) har sendt denne kommentar på aftalen: Kære Stefan. Der er kun en ting at sige til dette udspil fra Lejre Kommune. H U R R A!!!!!! Hvor er det flot gået. Jeg tror alle Musik- og Kulturskoler i hele landet vil være grønne af misundelse over den samarbejdsaftale, I der har fået strikket sammen. Aftalen tager jo højde for stort set alle de intentioner, som har ligget til grund for i hvert fald Kulturministeriets aftryk i Skolereformen.

5 Lejre Kommune Udvalget for Kultur & Fritid Side 3 Jeg synes alle i hele landet skal se, hvordan samarbejdet kan se ud. Se at der er Skoleforvaltninger, der åbner dørene op og tager imod de tilbud fra Musik- og Kulturskolerne, som blir lagt frem. Tager imod tilbuddet, fordi det vil gavne det enkelte barns kulturmuligheder, og ikke skeler til de administrative problemer, det kan medføre. Jeg bliver sku stolt af, at være nabo til Lejre. Gode hilsner Tom Musikskolen oplever denne aftale som et resultat af en vilje til at lykkes med skolereformen og en vilje til samarbejde mellem centrene og ikke mindst i mellem leder og chef niveauerne. Musikskolen hører fra andre Musik- og Kulturskole at de sidder i en fastlåst situation på bl.a. dette punkt. Lejre Musikskole oplever ikke den elevmangel, der er blevet italesat flere sted i landet, i sæson 14/15. Musikskolen kan se et mindre tryk på ventelisten, men en situation der forventes at ville ændre sig, når Musikskolen bliver tydeligere og langt mere synlig i folkeskolen. Musikskolen forventer at den information, der blev givet inden sommerferien om den kommende aftale, har skabet ro og tillid til forsat at kunne melde sit barn ind i Lejre Musikskole. Hvalsø Kulturnat Hvalsø Kulturnat bar i år desværre præg af et kedeligt regnvejr. Men det lykkes dog at gennemføre alle annoncerede programpunkter og med et rimeligt fremmøde. Årets program bar desværre også præg af, at Handelstandsforeningen ikke kunne bidrage med samme beløb som tidligere hvilket betød, at der var kr kr mindre på budgettet. Det har vist sig tydeligt i musiktilbuddet samt reklame og synligheden. En situation koordinationsgruppen vil vurdere på i forhold til Kulturnat Kulturnatten 14 blev dog solbeskinnet ved at skuespillerne Anne Marie Helger og Peter Larsen, fra Hvalsø kirkeplads opførte en Opsang til Hvalsø Gratis. Om man nu er enig i budskabet eller ej tyder det på, at Hvalsø Kulturnat repræsenterer en kunstneriske kvalitet og integritet, der understøtter, at disse kulturpersoner faktisk ønsker at deltage. D. Orientering fra Kulturregionens møde 4. september. Referat fra mødet 4. sep. eftersendes til udvalget. E. Roskilde Museum, workshops, museets strategiplan På museets møde med formændene for kulturudvalgene i Roskilde, Frederikssund og Lejre og de tre kommuners kulturdirektører/-chefer blev det aftalt, at inddrage kulturudvalgene i processen vedr. museets strategiplan for årene Den nuværende treårige strategiplan udløber i Det blev aftalt, at der afholdes en workshop med udvalgsmedlemmer, embedsmænd, museets bestyrelse og udvalgte medarbejdere på et tidspunkt i processen, hvor bestyrelsen har behandlet 1. udkast. En sådan workshop blev aftalt til januar.

6 Lejre Kommune Udvalget for Kultur & Fritid Side 4 Tidsplanen og det videre forløb med strategiplanen ser sådan ud: Workshop 1 i januar 2015 Bestyrelsesmøde i april 2015 Workshop 2 i maj/primo juni 2015 Bestyrelsesmøde i sidste halvdel af juni 2015 Tilmelding på denne doodle, Se brev fra Frank Birkebæk, Roskilde Museum som bilag. E. Ansøgning om kulturhus i Kirke Hyllinge. Administrationen har modtaget en ansøgning fra en initiativgruppe under Byforum i Kr. Hyllinge med et ønske om at etablere et kulturhus. Gruppen søger om at få en bygning stillet til rådighed samt tilskud til driften. Administrationen har svaret ansøgerne, at ansøgningen er kommet for sent til at nå med i budgetforhandlingerne for 15, samt opfordret til at gå i dialog med biblioteket i Kr. Hyllinge om at benytte bibliotekets lokaler til aktiviteter og arrangementer til at starte med. Se ansøgning samt svar i bilag. F. Brev fra DIF ang. skolereformen og foreningsliv DIF har sendt et brev med fokus på skolereformen og foreningslivet. I brevet inviterer DIF kommunen til at sende en ansøgning til en pulje, som DIF har etableret i samarbejde med Realdania og Lokale og Anlægsfonden. En pulje på 26 mio. kr. til konkrete projekter, der gør folkeskolerne klar til de nye krav om øget fysisk aktivitet og samtidig åbner skolerne op for det øvrige lokalsamfund og det lokale idrætsliv. Alle kommuner og folkeskoler har mulighed for at ansøge om at deltage i kampagnen, og det er en forudsætning, at der er et aktivt samarbejde med foreninger. Projekterne støttes med op til 50 procent af anlægssummen - dog max. 5 mio. kr. Skole+ støtter kun projekter, der nytænker og udvikler skolens indendørsarealer. Skolerne i Lejre Kommune har ikke umiddelbart planer om at søge puljen om tilskud. G. Invitation: Kom med til VIKINGEVIBRATIONER, Trelleborg 6. sep. DA DANMARK BLEV TIL inviterer til VIKING GAMES på Trelleborg lørdag d. 6. september. Det bliver intet mindre end et mekka af sanselige vikingeoplevelser, når vikingeklaner, Søren Gericke, Anders & Katrine fra Lillenørd, bandet Basco og mange flere fyrer op under vikingevibrationerne. Læs mere: H. Invitation: Studietur til nye og ombyggede idrætsfaciliteter, 29.okt, København Nye bevægelseshuse, kulturhuse og let-haller er på vej over hele landet. Samtidig gælder det om at skabe liv i de gamle haller og gøre dem mere indbydende.

7 Lejre Kommune Udvalget for Kultur & Fritid Side 5 Hvilke muligheder og udfordringer er der i tilrettelæggelsen af fremtidssikrede idrætsfaciliteter? Invitation til en tur rundt til en række nye og renoverede haller og bevægelseshuse i København og omegn. Turen arrangeres af Nohr-con, en privatejet virksomhed, der afholder kurser, konferencer og studieture primært inden for Udbud og Byggeri. Se invitation som bilag H. Invitation: Årlig åbent-hus dag for hele grundskolen, 6. nov. Åben Skole arrangeres af Skole & Forældre samt De frie Grundskoler i fællesskab, som håber, at Åben Skole kan være med til at kvalificere synet på den danske grundskole. Initiativgruppen tror på, at åbenhed vil afmystificere mange af de forforståelser, som lever i i skoleformerne, og som ikke gavner grundskolen samlet set. Se invitation som bilag Indstilling: Koncerndirektionen indstiller: 1. at sagen tages til efterretning. Beslutning Udvalget for Kultur & Fritid den : Indstillingen tiltrådt. Afbud: Sidsel Munch (F) Søren Bo Hansen (V) Sagsfremstilling: Administrationens vurdering: Handicappolitik: Økonomi og finansiering: Beslutningskompetence: Bilag: 1. Samarbejdsaftale mellem Musikskolen og Center for Skoletilbud pdf 2. Roskilde Museum, workshops, museets strategiplan Svar på ansøgning vedrørende Kulturhus i Kr. Hyllinge_aug ansøgning om Kulturhus til Lejre kommune d docx 5. brev fra DIF ang. skolereformen og foreningsliv 6. Invitation_Studietur til idrætsfaciliteter_ Skole_Kulturchefer_AabenSkole14.pdf

8 Lejre Kommune Udvalget for Kultur & Fritid Side 6 3. KF - Ansøgning om forlængelse af lejeaftale - Munkholmvej 60 Sagsnr.: 14/6807 Resumé: I 1978 indgik gl. Bramsnæs Kommune en lejeaftale med gårdejer Helge Christiansen, om leje af arealet på Munkholmvej 60, Rye, 4060 Kr. Såby, til brug for Bramsnæs MC klubs aktiviteter. Aftalen udløber 31. december Bramsnæs MC klub søger nu om forlængelse af aftalen. Udvalget for Kultur & Fritid skal tage stilling til hvor vidt udvalget vil forlænge aftalen. Indstilling: Koncerndirektionen indstiller: 1. at forslag til lejeaftale godkendes. 2. at længden for lejeperioden fastlægges til Beslutning Udvalget for Kultur & Fritid den : Indstillingerne anbefales. Afbud: Sidsel Munch (F) Søren Bo Hansen (V) Sagsfremstilling: På foranledning af Bramsnæs MC, har administrationen rettet henvendelse til ejeren Helge Christiansen og forespurgt, om han er interesseret i at forlænge lejemålet. Helge Christiansen oplyser, at han har et udmærket samarbejde med MC Klubben og gerne vil forlænge lejemålet. Foreningen Bramsnæs MC, der har til huse på Munkholmvej 60, er en forening der er godkendt i henhold til Folkeoplysningsloven. Foreningen har ca. 100 medlemmer. Foreningens formål er at samle motorcykelinteresserede og have et hyggeligt samvær. Endvidere at skabe tværgående aktiviteter, hvor det ikke nødvendigvis er motorcyklen der er i centrum. Udgifter til drift og udvendig vedligeholdelse påhviler kommunen, og MC klubben står selv for indvendig vedligeholdelse og vedligeholdelse af de udendørs arealer. Historik: På arealet på Munkholmvej 60, stod et gammelt udhus/garage med et tilbygget lille sommerhus. I forbindelse med stormen i december 1999, blev huset så beskadiget at det ikke kunne reddes. Klubben søgte om tilladelse til at opføre et nyt klubhus på grunden og søgte samtidig om midler til hjælp til genopførelse. Klubben fik tilladelse til at bygge et klubhus på 97,5 m2 og fik økonomisk støtte fra kommunen, idet de selv stod for opførelsen. Aftalen har været forlænget flere gange, sidste gang i 2010 hvor lejemålet blev forlænget til

9 Lejre Kommune Udvalget for Kultur & Fritid Side 7 Administrationen foreslår, at aftalen forlænges til 2024, ellers er der ikke væsentlige ændringer i forslaget. Udtalelser: MC klubben og ejeren Helge Christiansen er enige i forslaget. Administrationens vurdering: Administrationen gør opmærksom på, at i henhold til folkeoplysningsloven stilles kommunale lokaler gratis til rådighed for foreninger godkendt i henhold til Folkeoplysningsloven, hvilket betyder, at Lejre Kommune afholder driftsudgifterne til Munkholmvej 60. Administrationen kan konstatere, at klubhuset og udenoms arealerne fremstår pænt og ryddeligt uden nogen former for anmærkninger. Handicappolitik: Sagen har ingen særlige handicappolitiske konsekvenser. Økonomi og finansiering: Lejre Kommune betaler et lejebeløb forud på p.t ,88 kr. pr. md. (2014-niveau) Beløbet er afsat i budgettet. Beløbet reguleres hvert andet år efter Danmarks Statistiks fremskrivningsprocent. Ifølge nugældende aftale skal lejen dog minimum stige 3 % af grundlejen. Beslutningskompetence: Økonomiudvalget Bilag: 1. Forslag til lejeaftale

10 Lejre Kommune Udvalget for Kultur & Fritid Side 8 4. KF - Principdiskussion om anvendelse af Pulje til andre kulturelle opgaver Sagsnr.: 14/2012 Resumé: Der ønskes en principdiskussion om anvendelse af Pulje til andre kulturelle opgaver. Udvalget for Kultur & Fritid skal drøfte hvor vidt udvalget ønsker at ændre/justere kriterierne for Pulje til andre kulturelle opgaver. Indstilling: Koncerndirektionen indstiller: 1. at sagen drøftes. Beslutning Udvalget for Kultur & Fritid den : Udsat til november. Afbud: Sidsel Munch (F) Søren Bo Hansen (V) Sagsfremstilling: Puljen til andre kulturelle opgaver anvendes til at støtte kulturelle aktiviteter af enhver art til glæde for Lejre Kommunes borgere og som en del af visionen om en bo- og oplevelseskommune. Puljen administreres af Udvalget for Kultur & Fritid. Puljen er til lokalt forankret arrangementer der har særlig relevans for Lejre Kommune. Der lægges vægt på, at arrangementerne er åbne for alle, og at de ikke er kommercielle. De nugældende kriterier er vedlagt. Endvidere er der vedlagt en oversigt over hvilke arrangementer mm der er bevilget tilskud til de sidste 3 år. I drøftelsen kunne f.eks. indgå om der skal være frister for indsendelse af ansøgninger, og om puljen skal deles. Administrationens vurdering: Administrationen vurderer, at kriterierne for Pulje til andre kulturelle opgaver fungerer fint og dækker bredt. Handicappolitik: Sagen har ingen handicappolitiske konsekvenser. Økonomi og finansiering: I pulje til andre kulturelle opgaver er der i 2014 afsat kr. I 2011 er der forbrugt kr. I 2012 er der forbrugt kr. I 2013 er der forbrugt kr. Oversigt over forbrug er vedlagt.

11 Lejre Kommune Udvalget for Kultur & Fritid Side 9 Beslutningskompetence: Udvalget for Kultur & Fritid Bilag: 1. Principper for tilskud fra Pulje til andre kulturelle opgaver 2. Puljen Puljen Puljen 2013

12 Lejre Kommune Udvalget for Kultur & Fritid Side KF - Indvielse af kunstgræsbane i Hvalsø Sagsnr.: 14/12987 Resumé: I forbindelse med anlæggelse af kunstgræs fodboldbanen i Hvalsø ønskes en indvielse. Udvalget for Kultur & Fritid skal tage stilling til hvor vidt udvalget vil bevilge midler til indvielse af kunstgræs fodboldbanen. Indstilling: Koncerndirektionen indstiller: 1. at der afholdes indvielse af kunstgræs fodboldbanen i Hvalsø. 2. at Hvalsø IF Fodbold arrangerer indvielsen. 3. at beløb på kr. finansieres gennem restbeløb der i henhold til budget 2012, kan overføres til fritidsområdet fra anlægsprojekt , kunstgræs fodboldbane i Allerslev. Beslutning Udvalget for Kultur & Fritid den : Indstillingerne tiltrådt. Henning Nielsen (V) kan ikke tiltræde indstillingerne. Afbud: Sidsel Munch (F) Søren Bo Hansen (V) Sagsfremstilling: I forbindelse med budgetforhandling for 2014 blev der afsat 3 mio. kr. til anlæggelse af kunstgræs fodboldbaner i Hvalsø, Møllebjergvej 28, Hvalsø. Banen forventes færdig i slutningen af uge 39, og den forbindelse ønskes indvielse afholdt. Hvalsø If Fodbold arrangerer indvielsen, hvor der blandt andet vil være taler, kampe og bespisning. Administrationens vurdering: Administrationen gør opmærksom på, at der ikke er afholdt indvielse på kunstgræs fodboldbanen i Allerslev. Handicappolitik: Sagen har ingen handicappolitiske konsekvenser. Økonomi og finansiering: Det foreslås, at der afsættes kr. til indvielsen. Administrationen peger på, at beløbet på kr. til indvielse finansieres gennem restbeløb der, i henhold til budget 2012, kan overføres til fritidsområdet fra anlægsprojektet , kunstgræs fodboldbane i Allerslev. Administrationen gør opmærksom på, at der er kr. i restmidler fra anlægsprojektet , hvoraf kr. er disponeret. Herefter er der kr. tilbage. Beslutningskompetence:

13 Lejre Kommune Udvalget for Kultur & Fritid Side 11 Udvalget for Kultur & Fritid

14 Lejre Kommune Udvalget for Kultur & Fritid Side ET - Fishing Zealand Sagsnr.: 14/2388 Resumé: På Udvalget for Erhverv & Turismes møde den 3. marts 2014 blev det besluttet, at administrationen skulle præsentere en samlet vurdering af, om Lejre Kommune skal deltage som medlem i det tværkommunale samarbejde Fishing Zealand. Fishing Zealand rummer en række muligheder for Lejre Kommune, men også nogle udfordringer. Fishing Zealand (FZ) giver med sit værdiggrundlag mulighed for at forene interesser omkring turisme- og oplevelseserhverv, naturfremmende foranstaltninger og formidling af naturgrundlaget. Administrationen vurderer, at Fishing Zealand (FZ) har potentiale for at brande Lejre Kommunes indenfor oplevelsesturisme. Administrationen vurderer samtidig, at et medlemskab skal forstås som en investering, idet lokal interesse og engagement fra både borgere, lokale virksomheder og fra kommunens organisation er en forudsætning for konkrete aktiviteter. Lejre Kommunes budget til vandløbsvedligeholdelse kan udelukkende finansiere almindelige driftsopgaver. Supplerende forbedrings- og restaureringsprojekter forudsætter derfor at der afsættes yderligere midler alternativt at der ydes fonds- eller sponsorstøtte. Indstilling: Koncerndirektionen indstiller: 1. at Udvalget for Erhverv & Turisme anbefaler UBU, UKF og UTM at Lejre Kommune bliver medlem af FZ for foreløbig en to-årig periode 2. at finansiering årligt kr. sker delt mellem udvalgene efter følgende model: UKF, UBU og UET finansierer kr. årligt mens UTM finansierer og påtager sig inden for eget område at prioritere midler til de tiltag, som vi binder os til i det omfang, der ikke kan skaffes ekstern finansiering. 3. at sagen genoptages i UET, når den har været behandlet i ovennævnte udvalg i september måned. Beslutning Udvalget for Erhverv & Turisme den : 1-2 anbefales med den tilføjelse, at administrationen beder FZ uddybe hvad FZ mere konkret bidrager med, og at beskrivelse heraf vedlægges som bilag til behandlingen i UKF, UTM og UBU. 3 godkendt. Afbud: Flemming Damgaard Larsen (V) Beslutning Udvalget for Børn & Ungdom den : Ikke tiltrådt. Udvalget for Børn & Ungdom anbefaler, at sagen indoptages i budgetproces hvis Fishing Zealand ønskes fremmet.

15 Lejre Kommune Udvalget for Kultur & Fritid Side 13 Afbud: Carsten Helles Rasmussen (V) Beslutning Udvalget for Kultur & Fritid den : Indstillingerne tiltrådt. Udvalget for Kultur & Fritid anbefaler at de kr. finansieres af Oplevelsespuljen. Afbud: Sidsel Munch (F) Søren Bo Hansen (V) Sagsfremstilling: Fishing Zealand har til formål at fremme bæredygtigt lystfiskeri og lystfiskerturisme på Sjælland og de nærliggende øer. Udvalget for Erhverv og Turisme besluttede på UET-møde den 3. marts 2014, at administrationen skulle præsentere en samlet vurdering for udvalget af om Lejre Kommune skal deltage som medlem i Fishing Zealand. På den baggrund har administrationen afholdt møde med tovholderne for projektet i hhv. Vordingborg og Roskilde Kommuner, chefkonsulent Paul Debois og udviklingskonsulent Jens Stærdahl. Der er endvidere indhentet udtalelser fra lokale interessenter i projektet, f.eks. Godsejer Johan Scheel, grundlægger af Herslev Bryghus Tore Jørgensen og en række lystfiskere. Om Fishing Zealand Projektet Fishing Zealand er inspireret af det fynske projekt Havørred Fyn, der har formået at få en årlig investering på 4 mio. kr. til at vokse til næsten 40 mio. kr. Indsatsen går her primært på at fremme ørredbestandene ved at lave forbedringer af vandmiljøet. Fishing Zealand vil dog have sin egen profil, der henter inspiration fra Havørred Fyn, men udvikler sig i forhold til Sjællandske potentialer og behov. Projektet er nærmere beskrevet på samt i baggrundspapiret En kort introduktion til Fishing Zealand. Til sagen er herudover vedhæftet et eksempel på en folder om lystfiskeri på Møn, der er udviklet i regi af Fishing Zealand. I dette link præsenteres hvordan Odsherred via Fishing Zealand præsenterer sig; Fishing Zealand er startet som et samarbejde mellem Danmarks Sportsfiskerforbund, Odsherred og Vordingborg Kommuner. Alle kommuner på Sjælland vil på sigt kunne deltage. Roskilde Kommune blev medlem i 2013, Guldborgsund i 2014 og Kalundborg Kommune overvejer medlemskab. Fishing Zealand er i startfasen organiseret med en politisk styregruppe og en projektgruppe. Styregruppe og projektgruppe (p.t. sekretariat) er sammensat af medlemmer fra samarbejdspartnerne. Der er herudover dannet arbejdsgrupper, der arbejder mere målrettet med udvikling af aktiviteter for hhv. natur, erhverv og turisme og børn og unge. Forpligtelser I følger Fishing Zealands værdigrundlag forventes medlemskommunerne at arbejde for en god sø- og vandløbskvalitet. Konkret nævnes at der senest 18 måneder efter

16 Lejre Kommune Udvalget for Kultur & Fritid Side 14 indtræden i Fishing Zealand er skabt forbedret natur og miljøkvalitet i et antal søer og vandløb svarende til omfanget i vandplanerne. Desuden forventes, at der i kommunen gennemføres yderligere 1 2 tiltag, der forbedrer gydemulighederne for ørred, gedde eller aborre. Endvidere forventes det, at der inden udgangen af 2016 er skabt forbedring i tilgængeligheden 2 steder i hver af de deltagende kommuner, ligesom der er udpeget og forberedt mindst et sted, der er velegnet til handicappede sportsfiskere. Der skal dannes minimum én erhvervsklynge med minimum 5 deltagende virksomheder med henblik på at skabe produktudvikling direkte relateret til Fishing Zealand. Udtalelser: En række interessenter er af Gordon Henriksen og administrationen blevet bedt om at udtale sig om deres interesse i lokalt medlemskab. Udtalelser fremgår af bilag. Administrationens vurdering: Fishing Zealand vil brande kommunen som blandt andet friluftsorienteret og miljøbevidst kommune. Det vurderes, at et medlemskab af FZ vil styrke fokus og øge engagementet omkring at skabe forbedringer i vandløb og søer i Lejre Kommune. Medlemskab vil kunne medvirke til at udvikle og styrke samarbejdet mellem frivillige, såsom lystfiskerforeninger, og kommunen med henblik på gennemførelse af restaureringer i vandløbene og at skabe forbedring af tilgængeligheden til gode fiskepladser. FZ har endvidere potentiale for at styrke erhverv og turisme i Lejre Kommune ved at tilbyde konkrete nye aktiviteter for besøgende og turister. Endelig kan FZ bidrage til flere tilbud for børn og unge. Roskilde Kommune arbejder målrettet mod at skabe attraktive tilbud for børn og unge i samarbejde med Roskilde og Omegns Lystfiskerklub (ROLK). Næsten alle skoler i Lejre Kommune har opnået grønt flag og deltager i det tværkommunale projekt Grøn Generation. FZ kunne give konkret indhold til de to samarbejdsprojekter. Endelig er der muligheder for samarbejde i forbindelse med skolereformen. Læs vedhæftede artikel fra Odense. Medlemskab vil endvidere kunne medvirke til at udvikle det eksisterende samarbejde på tværs af kommunegrænserne i forhold til vandløbspleje, fiskepleje og formidlingsaktiviteter. I forbindelse med LAG hvor Lejre Kommune indgår i gruppe med Kalundborg, Odsherred, Holbæk og Sorø kan der vise sig muligheder, idet Odsherred allerede er medlem af FZ og Kalundborg overvejer medlemskab. Administrationen vurderer, at et medlemskab skal forstås som en slags investering, idet lokal interesse og engagement fra både borgere, lokale virksomheder og fra kommunens organisation er en forudsætning for konkrete aktiviteter. Handicappolitik: Sagen indeholder ikke særlige handicappolitiske perspektiver. Økonomi og finansiering: Hver kommune bidrager til projektet med minimum kr. pr. år til markedsføring samt til konsulenthjælp til at stimulere og igangsætte forskellige aktiviteter. Forbedring af naturgrundlaget finansieres af kommunernes egne budgetter.

17 Lejre Kommune Udvalget for Kultur & Fritid Side 15 Lejre Kommunes driftsbudget til vandløbsvedligeholdelse er kr. i Driftsmidlerne anvendes til opgaver omkring vedligeholdelsen af kommunevandløbene. Vedligeholdelsen udføres i henhold til gældende vandløbsregulativer, som fastsætter krav til grødeskæring, oprensning samt opmåling og kontrol af vandløbenes vandføringsevne. Administrationen arbejder allerede på nuværende tidspunkt for en gennemførelse af de indsatser overfor vandløb, søer og marine områder, som er fastlagt i statens udkast til vandplaner. Disse indsatser er 100 % finansieret af staten og EU. Der er i CBM afsat ca kr. til rekreative stier, naturinformation mv. Størstedelen af beløbet anvendes til vedligeholdelse af eksisterende stier og faciliteter og kun en mindre del til nye initiativer. Det er muligt at omprioritere en del af disse midler til hel eller delvis finansiering af de krævede forbedringer af adgangsforhold og etablering af handicapegnede fiskesteder. Det kræver dog en nedprioritering af vedligeholdelsen af eksisterende stier og faciliteter mv. Der er en række muligheder for, at kommunen kan søge tilskud til medfinansiering af natur- og vandløbsprojekter, hvis kommunen selv bidrager til finansiering af projekterne. Ligeledes har foreninger og organisationer muligheder for at søge finansiering af projekter ved fonde o.l. I CBM er der ikke afsat budget til forbedrings- og restaureringsprojekter i vandløb. Gennemførelse af de forventede yderligere indsatser i vandløb og søer forudsætter derfor, at der afsættes midler til hel eller delvis finansiering af dette alternativt at der ydes fonds- eller sponsorstøtte. Beslutningskompetence: Udvalget for Erhverv & Turisme Bilag: 1. Fishing Zealand Værdigrundlag.docx 2. Bilag til Kommunebrevet.docx 3. Lejre - Kommunebrev pr. septemberl 2013.docx 4. Interessenters udtalelser om FZ 5. sportsfiskeren_skoler.pdf 6. FZ_aktiviteter_Lejre_ FZ_aktiviteter_Lejre_ docx

18 Lejre Kommune Udvalget for Kultur & Fritid Side ØU - Forventet Regnskab Sagsnr.: 14/12700 Resumé: Forventet Regnskab indeholder forventninger til Lejre Kommunes årsregnskab for Grundlaget er de bevillingsansvarliges vurderinger af udgiftsudviklingen siden årets begyndelse samt forventninger til de resterende måneder. Lejre Kommunes budgetoverholdelse i 2014 er fortsat udfordret af et betydeligt udgiftspres. Udfordringerne er blevet fremhævet i årets forudgående budgetopfølgninger. Forventet Regnskab viser, at udgiftsudviklingen på langt de fleste af de udfordrede områder er vendt, og der er tale om reducerede merforbrug i forhold til forventningerne tidligere på året. På det specialiserede voksen-socialområde er der dog sket en forværring, og området forventes at ende året med et betydeligt merforbrug. En tidlige gennemgang af budgetgrundlaget indikerede, at der på det specialiserede voksensocialområde var behov for en nærmere analyse og et forbedret styringsgrundlag, og det er resultaterne af dette arbejde, der nu har skabt et bedre overblik over økonomien på området. Tidligt på året blev der iværksat et arbejde med at etablere en råderumspulje, som sammen med den afsatte robusthedspulje i budget 2014 skal bidrage til finansiering af de forventede merudgifter. I alt udgør råderums- og robusthedspuljerne 23 mio. kr. Med de anvendte forudsætninger i Forventet Regnskab , herunder fortsatte tiltag der skal bidrage til fortsat nedbringelse af de forventede merudgifter, er det Koncerndirektionens vurdering, at råderums- og robusthedspuljerne samlet set rummer tilstrækkelig finansiering. Hvis de anvendte forudsætninger ændrer sig markant, eller hvis robusthedspuljen på 8 mio. kr. ikke afsættes til at finansiere driftsudfordringer, kan der dog blive tale om yderligere finansiering gennem kassetræk. Forventet Regnskab tilgår først Økonomiudvalget, der sender sagen videre til fagudvalgenes møderække i september. Herefter behandles den igen af Økonomiudvalget, før Kommunalbestyrelsen har den på mødet sidst i september. Indstilling: Koncerndirektionen indstiller: 1. at Forventet Regnskab godkendes, 2. at de tekniske omplaceringer, som fremgår f bilag 2, godkendes Beslutning Økonomiudvalget den : Anbefales. Beslutning Udvalget for Social, Sundhed & Ældre den : Indstillingerne anbefales. Beslutning Udvalget for Job & Arbejdsmarked den : Indstillingerne anbefales. Beslutning Udvalget for Børn & Ungdom den : Anbefales. Afbud: Carsten Helles Rasmussen (V)

19 Lejre Kommune Udvalget for Kultur & Fritid Side 17 Beslutning Udvalget for Kultur & Fritid den : Indstillingerne anbefales. Afbud: Sidsel Munch (F) Søren Bo Hansen (V) Sagsfremstilling: Forventet Regnskab udtrykker de samlede forventninger til Lejre Kommunes årsregnskab for Vurderingerne er foretaget med udgangspunkt i udgiftsudviklingen siden årets begyndelse samt forventningerne til de resterende måneder. De samlede indmeldinger fremgår af nedenstående Tabel 1. Tabel 1: Hovedoversigt Opr. Budget Korr. Budget Forventet Forventet (1000 kr.) afvigelse resultat Skatter Tilskud og udligning Indtægter i alt Driftsudgifter Anlægsudgifter Optagne lån Balanceforskydninger Renter Afdrag Udgifter i alt Budgetbalance Budgetopfølgningen giver anledning til følgende overordnede kommentarer: - Oprindeligt og korrigeret budget: Mens indtægtsbudgettet ikke er blevet ændret i løbet af året, så er udgiftsbudgetterne forøget med godt 30 mio. kr. i det korrigerede budget. Ændringerne skyldes stort set overførsler fra 2013, hvorfra der blev overført både driftsmidler, anlægsmidler samt låneoptag. Det budgetterede kassetræk på 31,3 mio. kr. (korrigeret budget) er altså finansieret af tilsvarende mindreforbrug i Indtægter: Den forventede budgetafvigelse skyldes ekstra indtægter som følge af mellemværende vedrørende kirkelig ligning (1,3 mio. kr., jf. sag på Kommunalbestyrelsesmødet i august) samt udgifter vedrørende regulering af tilskud til tilbagebetaling af grundskyld vedr (ca. 1 mio. kr.). Samlet set øger det indtægterne med godt 0,3 mio. kr. - Driftsudgifter: Hvis driftsudgiftsniveauet ender på niveau med de nuværende forventninger, så vil kommunens driftsudgifter ligge ca. 3 mio. kr. højere end budgettet. Dette beløb indeholder forventninger til både bevillinger med og uden overførselsadgang samt robustheds- og råderumspuljen, som det fremgår af nedenstående tabel over forventningerne til FR0-FR2:

20 Lejre Kommune Udvalget for Kultur & Fritid Side 18 Tabel 2: Forventede afvigelser på driftsbevillingerne Driftsudgifter (mio. kr.) FR0 FR1 FR2 Forventet afvigelse (med overførselsadgang) 0 0 0,0 Forventet afvigelse (uden overførselsadgang) 15,0 22,1 26,0 Robustheds- og råderumspulje ,0 I alt 15,0 22,1 3,0 - Anlægsudgifter: Der forventes overførsler til 2015 på godt 55 mio. kr., hvilket indgår i budgetlægningen for Mindreforbruget i 2014 modsvares således af et højere anlægsniveau i Optagne lån: Som følge af forventede anlægsoverførsler forventes der også overførsel af låneoptag på omkring 20 mio. kr. Det vedrører rådhusrenoveringen og energioptimeringsprojekter. - Renter og afdrag: Som følge af de seneste års betydelige anlægsoverførsler er flere lån blevet optaget senere end forudsat. Det medfører både lavere afdrag og lavere renteudgifter. Samlet set forventes en mindreudgift på omkring 2,4 mio. kr. i Størstedelen af den forventede afvigelse grunder således i forskydninger imellem årene. Den væsentligste udfordring for at sikre budgetbalance udgøres af driftsudgifterne på de områder, der ikke overføres til I den følgende sagsfremstilling gennemgås derfor først forventninger og udfordringer på driftsbevillingerne samt Koncerndirektionens anbefalinger til videre håndtering. Efterfølgende uddybes forventningerne til anlæg samt konkrete sager med betydning for regnskabet i A. Forventninger til driftsudgifterne Siden begyndelsen af 2014 har seks områder været særligt udfordrede i forhold til budgetoverholdelse. De blev angivet som risikoområder i Forventet Regnskab , mens der i Forventet Regnskab blev sat konkrete tal på udfordringerne. Alle områder er nu blevet revurderet på baggrund af forbrug og disponeringer i første halvår af i. Det specialiserede socialområde (børn): Der skønnes aktuelt en samlet udfordring i størrelsesordenen 1,5 mio. kr. Det skyldes primært øgede udgifter til anbringelser og forebyggende foranstaltninger (jf. handleplanen på området), samt øget visitation til I-Klasserne på Osted skole. Samlet set er børneområdets økonomi dog blevet forbedret siden FR-1, idet udgifterne til tabt arbejdsfortjeneste er faldet. ii. Det specialiserede socialområde (voksen): Det specialiserede voksensocialområde har været økonomisk udfordret de seneste år. Også i 2014 har der været forventning om merforbrug, hvilket i Forventet Regnskab blev vurderet til netto 8,5 mio. kr. I forbindelse med den såkaldte lynplan på området (gennemført med bistand fra eksterne konsulenter) er der imidlertid konstateret et merforbrug, der er væsentligt højere end de hidtidige forventninger på området for 2014 og højere end regnskabet i Samlet set er udfordringen på omkring 24 mio. kr. i forhold til budgettet for Ændringerne i forhold til årets tidligere budgetopfølgninger skyldes til dels, at disse er foretaget på et ufuldstændigt grundlag, hvor der ikke er blevet taget højde for meget sandsynlige revisiteringer af tidsbegrænsede foranstaltninger. Retvisende opfølgninger i løbet af sommeren har taget højde for de forventede revisiteringer, og på den baggrund er et yderligere merforbrug blevet konstateret.

21 Lejre Kommune Udvalget for Kultur & Fritid Side 19 Når udgiftsniveauet imidlertid også er højere end i 2013, så skyldes det primært en stigning i mængden af sager og foranstaltninger inden for området. En række af de nytilkomne borgere kan henføres til, at de i løbet af det sidste år er fyldt 18 år og dermed er overgået fra børneområdet. Det gælder især for 107 (midlertidige botilbud), hvor størstedelen af de nytilkomne sager kommer fra børneområdet. På 108 (længerevarende botilbud), 104 (aktivitets- og samværstilbud) samt 103 (beskyttet beskæftigelse) er aldersspredningen i de nytilkomne helårspersoner større, og afspejler derfor en reel tilgang af borgere i specialiserede tilbud. Center for Social & Familie har undersøgt en række muligheder for at nedbringe det forventede merforbrug i Helt grundlæggende er handlemulighederne udfordret af, at eventuelle forandringer for borgerne i mange tilfælde medfører høringsperioder, opsigelsesvarsler samt evt. klagebehandling, og af den grund i først kan gennemføres ultimo 2014 og først får økonomisk effekt i Det estimeres, at der ved gennemgang af alle sager, en skærpelse af visitationskriterierne på nye sager, samt ved genforhandling i sager udpeget af den tidligere Task Force kan udgiftsreduceres for omkring 2 mio. kr. i Det må forventes, at der vil komme borgerklager, ligesom en række sager vil blive anket af borgerne. Ændret serviceniveau skal i øvrigt politisk behandles og i høring i Handicaprådet. Hertil kommer et forventeligt overskud på 2 mio. kr. på bostedet Solvang. Der er lagt en sag frem til september-mødet i Udvalget for Social, Sundhed og Ældre, hvor der indstilles til opsætning af beboelsesvogne på arealet på Solvang, men beløbet kan også anvendes til at nedbringe det forventede merforbrug på det samlede socialområde. Opsætningen af beboelsesvogne udskydes i så fald. Samlet set kan områdets forventede merforbrug i 2014 begrænses til 20 mio. kr. iii. iv. Aktivitetsbestemt medfinansiering af sundhedsvæsenet: Ved FR-1 blev der skønnet en merudgift til aktivitetsbestemt medfinansiering på 6,4 mio. kr. Herfra forventedes at der kunne fratrækkes 2 mio. kr. i forventet efterregulering fra 2013 samt en effekt på 2 mio. ved controlling af regionens udgifter, hvilket efterlod en nettoudfordring på 2,4. De 6,4 mio. kr. var beregnet ud fra en fortsat stigningsprocent i udgifter på 5,38 som i Faktisk udgift i årets første halvår har imidlertid været lavere end forudset, og merudgiften skønnes nu kun til at blive 3 mio. kr. Hvis tilbagebetalingen fra 2013 tilføres budgettet i 2014, så forventes det derfor, at budgettet i 2014 kan holde, selvom controllingen har haft lavere effekt end forventet. Job- og arbejdsmarkedsområdet: Vedtagelsen af en række reformer på arbejdsmarkedsområdet har betydet, at der ved begyndelsen af 2014 var stor usikkerhed om det økonomiske pres på området. Fx var det ved budgetlægningen for 2014 ikke muligt at indregne, hvordan implementeringen af ny kontanthjælpsreform med ændrede forsørgelses- og alderskrav vil påvirke udgifterne. Lejre Kommune har konkret oplevet øgede udgifter til sygedagpengemodtagere, ligesom udgifterne til ressourceforløb har været større end budgetteret. Til gengæld er udgifterne til dagpenge og arbejdsmarkedsydelse faldet i en grad, så der nu samlet forventes en lille mindreudgift på området. Det er en betydelig forbedring i forhold til tidligere på året, hvor der blev vurderet at være udfordringer i størrelsesordenen 4 mio. kr. v. Dagtilbudsområdet: Dagtilbudsområdet har de seneste år været udfordret af faldende børnetal og kravet om store omstillinger. Det gælder for såvel dagplejen som for institutionerne. Dagplejens driftsbudget er reduceret med i alt 8,9 mio.

22 Lejre Kommune Udvalget for Kultur & Fritid Side 20 kr. fra Budget 2013 til Budget Den løbende tilpasning i antallet af dagplejere har medført omkostninger til udbetaling af feriepenge og andre engangsbeløb, samt i forbindelse med sygemeldinger. Hertil kommer, at afskedigelserne ikke er blevet realiseret så tidligt, som budgetreduktionen forudsætter. Der er afsat en omstillingspulje på 1,2 mio. kr. i budgettet, hvorefter det forventede merforbrug på dagplejen er omkring 2,2 mio. kr., hvilket er en lille stigning i forhold til i FR-1. Stigningen kan imidlertid forklares med en lille stigning i antallet af børn. For institutionerne blev der i 2013 vedtaget en ny ressourcetildelingsmodel, som inkluderer alle kommunale og private institutioner. I budgettet for 2014 var det forventet, at børnetallet ville falde markant også i institutionerne. Det har vist sig, at faldet ikke er helt så stort som budgetlagt. Derfor forventes det, at der skal omplaceres mere end 2 mio. kr. ekstra til institutionerne. Her skal imidlertid modregnes øget forældrebetaling samt lavere udgifter til privat pasning. Samlet set forventes dagtilbudsområdet at have et merforbrug på omkring 2,7 mio. kr., fordelt med 2,2 mio. kr. på dagplejen og 0,5 mio. kr. på områdets fælles funktioner, hvorfra der bliver omplaceret ressourcer til daginstitutionerne. vi. Sociale og kontante ydelser: I 2013 var der betydelige merforbrug på de sociale og kontante ydelser, hvilket særligt handler om udgifter til førtidspension. Til trods for førtidspensionsreformen er området fortsat presset, og på nuværende tidspunkt forventes et samlet merforbrug på 4 mio. kr., hvilket er på niveau med forventningen ved FR-1. Forventningen forudsætter fortsat, at en række personer overgår til folkepension i løbet af 2014, og at der er en yderligere nettoafgang af førtidspensionsmodtagere. Tabel 3: Forventede merforbrug i FR0, FR1 og FR2 Område FR-0 FR-1 FR-2 Det specialiserede socialområde (børn) 2-3 2,5 1,5 Det specialiserede socialområde (voksne) 7-8 8,5 20,0 Aktivitetsbestemt medfinansiering af sundhedsvæsenet 4-5 2,4 0,0 Job- og arbejdsmarkedsområdet Risiko 4,0-0,5 Dagtilbudsområdet Risiko 2,5 2,7 Sociale ydelser Risiko 4,0 4,0 I alt 15,0 23,9 27,7 Som det fremgår af Tabel 3, så er der på de seks områder en samlet forventning om merforbrug på 27,7 mio. kr. Hertil kommer et forventet merforbrug på den politiske organisation (0,5 mio. kr., som skyldes flere udvalg end budgetteret), mindreforbrug på støttet boligbyggeri (0,2 mio. kr.) og større mellemkommunale indtægter end forventet fra plejeboligerne (2 mio. kr.). Når råderumspuljen (15 mio. kr.) og den i Budget 2014 afsatte robusthedspulje (8 mio. kr.) medregnes som et forventet mindreforbrug, så er udfordringen på bevillingerne uden overførsel i alt på de ca. 3 mio. kr., som fremgik af hovedoversigten i Tabel 1. Samlet set er der således tale om en forværring siden FR-1, men forværringen er altovervejende afgrænset til det specialiserede voksensocialområde. På de øvrige områder går udviklingen den modsatte vej. Bevillinger med overførselsadgang På kommunens bevillinger med overførselsadgang er der samlet ser indmeldt forventning om overførsel af et merforbrug på mere end 10 mio. kr. Det skyldes især

23 Lejre Kommune Udvalget for Kultur & Fritid Side 21 daginstitutionerne, der de seneste år har skubbet et merforbrug fra det ene år til det andet, om end det på alle områderne på nær ét tegner til, at merforbruget ikke eskalerer i Også på administrationsområdet tegner der til at blive et merforbrug på socialog familiecenterets budgetramme samt stabsfunktionerne (på Økonomiudvalgets møde i april gjorde Kommunaldirektøren opmærksom på, at der grundet organisationsændringer i 2014 kunne opstå et merforbrug inden for stabsfunktionerne). Disse områder afklares yderligere frem mod Forventet Regnskab Historisk har der været overført betydelige mindreforbrug imellem årene. Selvom størstedelen af besparelserne til råderumspuljen på 15 mio. kr. kom fra bevillinger med overførselsadgang, så forventes der fortsat at være positive overførsler til 2015 på minimum det niveau, der på nuværende tidspunkt er indmeldt som forventet merforbrug. Derfor indgår bevillingerne med overførselsadgang i Forventet Regnskab med forventning om samlet budgetbalance. B. Anbefalinger på baggrund af de driftsmæssige udfordringer Forventet Regnskab indeholder et forventet merforbrug i størrelsesordenen mio. kr. på seks udfordrede områder, som det er redegjort for ovenfor. Selvom udfordringerne på tre af områderne er reduceret siden Forventet Regnskab , så er det samlede merforbrug forøget grundet udviklingen på det specialiserede voksensocialområde. Koncerndirektionen vurderer ikke længere som i Forventet Regnskab og i Forventet Regnskab at merforbrugene på de pågældende områder kan nedbringes til 15 mio. kr. Udfordringerne på voksen-socialområdet er af en sådan karakter, at merforbruget på alene dette område må forventes at blive højere end 15 mio. kr., uagtet at arbejdet med handleplaner og udgiftsreduktioner fortsætter året ud. Det efterlader en finansieringsudfordring på omkring 28 mio. kr., hvilket er større end forudsat tidligere på året. På den baggrund anbefales det, at den i Budget 2014 afsatte Robusthedspulje på 8 mio. kr. afsættes fuldt ud til at finansiere kommunens udfordringer. Hertil kommer råderumspuljen på 15 mio. kr. samt forventede mellemkommunale merindtægter fra kommunens plejeboliger på 2 mio. kr. Herved kan der på nuværende tidspunkt peges på finansiering for omkring 25 mio. kr. inden for det samlede driftsbudget, hvilket efterlader en resterende finansieringsudfordring på omkring 3 mio. kr. Koncerndirektionen anbefaler ikke, at den forventede finansieringsudfordring løses gennem yderligere besparelser på tværs af den kommunale organisation. Der har allerede været gennemført en sparerunde i foråret (råderumspuljen), og der er behov for stabilitet i budgetterne resten af året. I stedet kan de driftsmæssige udfordringer ses i sammenhæng med de forventede resultater inden for kommunens øvrige budgetområder: - Merindtægt grundet mellemværende vedrørende kirkelig ligning (1,3 mio. kr.) - Salg af kommunale grunde. Indtægter fra grundsalg er ikke indarbejdet i budgettet (3,2 mio. kr.) - Lavere udgifter til renter og låneoptag (2,4 mio. kr.) I sammenhæng med et fortsat fokus på at reducere udgifterne på de udfordrede områder, forventer Koncerndirektionen at kunne pege på fuld finansiering af driftsudgifterne, når Forventet Regnskab udarbejdes i efteråret Hvis forudsætningerne bag Forventet Regnskab ændrer sig markant eller hvis robusthedspuljen på 8 mio. kr. ikke afsættes til at finansiere driftsudfordringerne er det direktionens vurdering, at der vil kunne blive tale om yderligere finansiering gennem kassetræk ud over det oprindeligt budgetterede.

24 Lejre Kommune Udvalget for Kultur & Fritid Side 22 C. Øvrige forhold med betydning for kommunens resultat Håndtering af manglende pensionsindbetalinger : På Økonomiudvalgets møde i maj 2014 forelagde administrationen sag vedrørende manglende pensionsindbetalinger. I sagen redegjorde administrationen for, at der fra fejlagtigt ikke er indbetalt pension til en række ansatte i én eller flere måneder i perioden. De samlede udgifter er på 1,2 mio. kr. På Økonomiudvalgets møde i august anbefalede Koncerndirektionen, at størstedelen af udgifterne finansieres inden for de berørte virksomheder. For Kirke Såby Skole og SFO samt Grønhøjgård vurderedes det dog ikke at være realistisk, at de kan dække hele udgiften vedrørende deres manglende pensionsindbetalinger (0,5 mio. kr.), som i stedet blev anbefalet at indgå i Forventet Regnskab Økonomiudvalget har anbefalet indstillingerne til Kommunalbestyrelsen. På den baggrund anbefales det, at pensionsudbetalingerne på Kirke Såby Skole og SFO samt Grønhøjgård finansieres af kommunes barsels- og vikarpulje, hvor der på nuværende forventes et mindreforbrug på omkring 0,5 mio. kr. Et evt. overskud på barsels- og vikarpulje vil ellers blive overført til Voldgiftssag: Lejre Kommune har tabt voldgiftsag vedr. ældreboliger på Langetoften i Osted. Sag om finansiering af erstatning til entreprenøren er under udarbejdelse, og vil foreligge til Økonomiudvalget i efteråret Under forudsætning af, at der optages lån til betaling af erstatning forventes det, at sagen ender med en finansieringsudfordring på omkring 1 mio. kr. Dette forventes at kunne finansieres inden for de øvrige budgetafvigelser på indtægter og finansielle udgifter. D. Anlæg Det forventes, at den overordnede tidsplan for Lejre Kommunes anlægsprojekter i 2014 for størstedelen af projekterne kan overholdes (jf. sag om prioritering af anlægsprojekter, som Økonomiudvalget behandlede i februar). Den mest markante undtagelse herfor er rådhusrenoveringsprojektet, som behandles politisk i august. En status for de enkelte anlægsprojekter er vedlagt denne sag som Bilag 1: Anlægsoversigt. Alligevel forventes der overførsler på mindst 50 mio. kr. Denne forventning er medtaget i Koncerndirektionens budgetoplæg som en væsentlig forudsætning for et investeringsniveau på godt 260 mio. kr. Historisk har sådanne forventede overførsler ikke indgået aktivt i selve budgetlægningen. Direktionen anbefaler, at der fremadrettet sker en genbevilling af de væsentligste forventninger til overførsler af uforbrugte anlægsmidler i forbindelse med selve budgetlægningen. I praksis betyder det, at de væsentligste af de anlægsaktiviteter, som på nuværende tidspunkt ikke forventes gennemført i 2014, bliver indarbejdet i det vedtagne budget Denne øvelse har ingen realøkonomisk betydning for kommunens økonomi, idet der blot er tale om at medtage de uforbrugte anlægsmidler i det vedtagne budget , i stedet for at disse bliver afgivet som tillægsbevillinger til budgettet i forbindelse med den politiske behandling af overførselssagen i løbet af foråret Det er væsentligt at præcisere, at denne ændrede praksis ikke betyder, at der ved den politiske behandling af overførselssagen i foråret 2015 ikke vil ske overførsler af uforbrugte anlægsmidler. Dette vil blot være i et væsentligt mindre omfang end hidtil. Med denne praksis sikrer vi det bedst mulige samlede overblik over forventede anlægsinvesteringer i hele budgetperioden, og særligt med fokus på investeringerne. Samtidig skaber det et bedre grundlag for at vurdere, hvad det vil kræve at gennemføre de samlede aktiviteter, ligesom det giver mulighed for en større grad af aktiv politisk stillingstagen og prioritering af anlægsinvesteringerne.

25 Lejre Kommune Udvalget for Kultur & Fritid Side 23 I overensstemmelse med budgetsagen anbefales det, at der i forbindelse med Forventet Regnskab sker en nedjustering af anlægsbudgettet i Der foreslås derfor ingen budgetmæssige ændringer for anlægsbudgettet i dette forventede regnskab. Administrationens vurdering: Administrationen vurderer, at Lejre Kommune fortsat er økonomisk udfordret på flere områder. Selvom merforbrug i 2014 forventes at kunne finansieres af de mindreforbrug, der forventes at opstå på de øvrige bevillinger uden overførselsadgang, og med råderums- samt robusthedspuljen, så er gentagne års budgetoverskridelser inden for samme område uholdbart. Det er derfor nødvendigt at fortsætte arbejdet med handleplanerne på de mest udfordrede områder, for at reducere udgifterne til de politisk forudsatte niveauer. Dette gælder især på det specialisede voksensocialområde, hvor de økonomiske udfordringer er vokset yderligere siden Direktionen vurderer aktuelt, hvad der skal til for at realisere budgetmålet om et merforbrug på maksimalt 20 mio. kr., og der forelægges i efteråret en samlet plan for dette. For at sikre budgetsikkerhed og politisk prioriteringsrum på længere sigt at det derfor også nødvendigt at videreføre arbejdet med budgetvalidering i både 2014 og til Budget 2015, samt synliggøre effektiviseringsog besparelsespotentialer. Handicappolitik: Sagen har ingen handicappolitiske konsekvenser. Økonomi og finansiering: Forventet Regnskab indeholder en række ansøgninger om finansierede omplaceringer imellem bevillinger. Dette vedrører udmøntning af en del af vikarpuljen samt finansieringen af de manglende pensionsindbetalinger på Kirke Såby Skole og SFO samt Grønhøjgård. Alle omplaceringer kan ses i Bilag 2: Samlet oversigt over alle omplaceringer. Beslutningskompetence: Kommunalbestyrelsen Bilag: 1. Bilag 1 - Anlægsoversigt 2. Bilag 2 - Samlet oversigt over alle omplaceringer

26 Lejre Kommune Udvalget for Kultur & Fritid Side KF - Eventuelt Sagsnr.: Resumé: Indstilling: Beslutning Udvalget for Kultur & Fritid den : Frivillig Fredag den Obs at vi deltager. Kram Kamelen er udsat til foråret. Afbud: Sidsel Munch (F) Søren Bo Hansen (V) Sagsfremstilling: Administrationens vurdering: Handicappolitik: Økonomi og finansiering: Beslutningskompetence:

27 Bilag: 2.1. Samarbejdsaftale mellem Musikskolen og Center for Skoletilbud pdf Udvalg: Udvalget for Kultur & Fritid Mødedato: 10. september Kl. 18:00 Adgang: Åben Bilagsnr: 78689/14

28

29

30

31

32

33

34 Bilag: 2.2. Roskilde Museum, workshops, museets strategiplan Udvalg: Udvalget for Kultur & Fritid Mødedato: 10. september Kl. 18:00 Adgang: Åben Bilagsnr: 76761/14

35 From:Anne Lumholt To:Anne Lumholt Subject:Roskilde Museum, workshops, museets strategiplan Fra: Frank Birkebæk Sendt: 20. august :50 Til: Birgit Pedersen, Byrådsmedlem; Poul Knopp Damkjær; Martin Holgaard; Thure Dan Petersen; Lone Feddersen; Claus Jørgensen (KB-medlem - F); Paw Kristian Holze Nielsen; Jan Milandt; 'Morten Skovgaard' Emne: Roskilde Museum, workshops, museets strategiplan Til kulturudvalgene, kulturdirektørerne og kulturcheferne På museets møde med formændene for kulturudvalgene i Roskilde, Frederikssund og Lejre og de tre kommuners kulturdirektører/-chefer blev det aftalt, at inddrage kulturudvalgene i processen vedr. museets strategiplan for årene Den nuværende treårige strategiplan udløber i Det blev aftalt, at der afholdes en workshop med udvalgsmedlemmer, embedsmænd, museets bestyrelse og udvalgte medarbejdere på et tidspunkt i processen, hvor bestyrelsen har behandlet 1. udkast. En sådan workshop blev aftalt til januar. Derefter arbejdes der videre på strategiplanen frem mod behandling på et bestyrelsesmøde i april. I maj/primo juni afholdes næste workshop med udvalgsmedlemmer, embedsmænd, bestyrelse og udvalgte medarbejdere. Denne workshop afsluttes med middag. Derefter behandles/vedtages den endelige udgave af strategiplanen på et bestyrelsesmøde i sidste halvdel af juni. I forbindelse med denne strategiplan udarbejder museet tillige en ny brandingmanual. Med denne henvendelse skal museet igangsætte den nødvendige kalenderøvelse og således få fastlagt datoerne for de to workshops. Der er til formålet link til en doodle, omfattende datoer lagt på følgende onsdage og torsdage i 2015: Første workshop: 14., 15., 21., 22., 28. og 29. januar. Alle dage kl eller (der vil blive serveret sandwiches). Anden workshop: 6, 7., 13., 20., 21., 27. og 28. maj samt 3., 4. og 10. juni. Alle dage eller (der vil blive serveret middag). Museet vil være vært og nødvendigt materiale vil blive fremsendt i god tid til udvalg og embedsmænd. Stedet vil blive meddelt senere.

36 Det er museets håb, at vi med denne øvelse kan få fastlagt datoerne snares belejligt. Museet vil se frem til de to workshops og til at drøfte ikke mindst museets kommende strategi sat i relation til de tre kommuners overordnede strategier og strategier på kulturområdet. Det er for museet en stor glæde, at udvalgene udviser denne interesse for vores arbejde og vores visioner for museets virke og rolle i lokalsamfundene. De bedste hilsner Frank Frank Birkebæk Direktør Roskilde Museum Munkebro 2 DK-4000 Roskilde Tel // Mobil // Nyhedsbrev og Facebook:

37

38 Bilag: 2.3. Svar på ansøgning vedrørende Kulturhus i Kr. Hyllinge_aug.14 Udvalg: Udvalget for Kultur & Fritid Mødedato: 10. september Kl. 18:00 Adgang: Åben Bilagsnr: 77045/14

39 From:Anne Lumholt To:Anne Lumholt Subject:VS: Ansøgning vedrørende Kulturhus i Kr. Hyllinge Kære Jette Scheel, Initiativgruppen Kulturhus i Kr. Hyllinge, Tak for jeres ansøgning om etablering af et Kulturhus i Kr. Hyllinge. Det er dejligt, at der er frivillige initiativer i gang til gavn for borgerne i Kirke Hyllinge. En ansøgning af denne størrelse, der skal på budgettet, kommer desværre for sent i forhold til at nå med i processen vedrørende budget Processen starter generelt i marts måned, og ansøgninger til såvel anlæg som drift skal sendes ind senest i løbet af juni måned for at nå at komme med i forhandlingerne, som også nævnt i et svar til jer den 21. juli i år. Det er derfor tidligst muligt for denne ansøgning at indgå i forhandlingerne til budget 16. Administrationen har desuden allerede undersøgt mulighederne for at benytte Sognegården til medborgerhus. Som nævnt i svar til jer den 8. maj 2014, udestår der en gæld til staten på 2 Mio.kr., som skal betales før bygningen kan bruges til andre formål end i dag. Vores anbefaling er derfor, at I undersøger muligheden for at finde alternativer til denne bygning. Som I selv nævner, er det en mulighed at gå i dialog med Kirke Hyllinge Bibliotek om brugen af deres lokaler til jeres aktiviteter og arrangementer til en start. Det vil være en måde for jer for at komme i gang med jeres spændende planer og aktiviteter til glæde for borgerne i Kirke Hyllinge. Desuden vil det forhåbentligt vise, at der er bred, lokal opbakning til projektet, der kan bringes med i budgetønsket. Som vi tidligere har talt om, vil administrationen gerne bistå med at skrive et oplæg til retningslinjer i forhold til at låne bibliotekets lokaler. Hvis I har spørgsmål eller kommentarer, er I velkommen til at ringe eller skrive til mig. Til orientering kommer jeres henvendelse samt dette svar på Udvalget for Kultur & Fritids næste møde under orientering. Med venlig hilsen Anne Lumholt

40 Kulturkonsulent Center for Kultur & Fritid LEJRE KOMMUNE Center for Kultur & Fritid Rådhuset i Allerslev Lejrevej Lejre M: E: alum@lejre.dk Fra: Jette Scheel [mailto:jette-scheel@hotmail.com] Sendt: 22. august :17 Til: Claus Jørgensen (KB-medlem - F); Sidsel Munch (KB-medlem - F); Henning Nielsen (KB-medlem - V); Lulle Zahle (KB-medlem - F); Søren Bo Hansen (KB-medlem - V) Emne: Ansøgning vedrørende Kulturhus i Kr. Hyllinge Til Udvalget for Kultur og Fritid, Lejre Kommune Hermed fremsendes ansøgning vedrørende etablering af et Kulturhus i Kr. Hyllinge. Ansøgningen er udarbejdet af Initiativgruppen Kulturhus i Kr. Hyllinge, der er en arbejdsgruppe under Kirke Hyllinge Byforum. Som det fremgår af ansøgningen er det Initiativgruppens mål, at Kirke Hyllinge, på linje med Osted, Hvalsø og Lejre Stationsby, får et Kulturhus til glæde for borgerne i lokalområdet. Med venlig hilsen Torben Winkel, Pernille Krohn, Bernt Hansen, Jette Scheel

41 Udvalget for Kultur og Fritid Kr. Hyllinge den Lejre Kommune Att.: Formand Claus Jørgensen Kulturhus i Kr. Hyllinge Initiativgruppen Kulturhus i Kr. Hyllinge, der er en arbejdsgruppe under Byforum, søger Lejre kommune om en ejendom, der egner sig til Kulturhus, centralt beliggende i Kr. Hyllinge by. Samtidig søges der om økonomiske midler til istandsættelse af huset, inventar og løbende økonomiske midler til drift. Initiativgruppen kan pege på Sognefogedgården, som et oplagt sted, at skabe et sådan Kulturhus, dels pga. husets beliggenhed, dets størrelse og udearealerne. Stedets beliggenhed vil også med fordel kunne tænkes sammen med Bygaden 29 og bymidtens øvrige byrum. Baggrund: Kirke Hyllinge har siden kommunesammenlægningen i 2007 mistet sin status, som hovedby i den gamle Bramsnæs Kommune og i takt med oprustning af byerne Hvalsø og Lejre stationsby, som centrum for udvikling og kultur, er Kr. Hyllinge lige så stille blevet et appendix til Lejre kommune. På trods af, at Kr. Hyllinge har en rimelig god dækning af busdrift, nyder byen dog ikke de stationsbys fordele, som Hvalsø og Lejre St. har. Endvidere har Kr. Hyllinge ingen cafeer, biograf eller bodega, hvor borgerne kan mødes. Det har betydet, at der i dag stort set ikke foregår noget, der kan fastholde børn og unge i byen, endsige lokke nye familier til. Lejre kommune har i den nye og meget anderledes kulturpolitik lagt vægt på, at der skabes flere mødesteder i kommunen og at det er en betingelse for et rigt kultur- og fritidsliv, at der er engagerede ildsjæle decentralt, der løfter lokalområderne. Erfaringen viser også, at antallet af borgere, der med glæde arbejder frivilligt er i stadig stigning og at frivillige er en stærk ressource for kommunerne og med til at højne velfærden. I Cowis rapport, udarbejdet på baggrund af 2 dialogmøder i 2012/13, om udvikling af Kr. Hyllinge, fremsættes 12 ideer hvori Medborgerhus/Kulturhus er omfattet. Lejre kommune har, ved et tidligere møde, foreslået at bruge Biblioteket i Kr. Hyllinge og lokaler på skolen mv. som et alternativ til et Kulturhus, men uanset hvor mange gode kræfter, der lægges i den model, vil det ikke være muligt at opnå de positive resultater, som et fast Kulturhus kan skabe. Udover tidsmæssige og funktionelle begrænsninger i brugen af lokalerne vil brugerne have svært ved at opleve et ejerskab til stederne. Samarbejde med Biblioteket om konkrete ideer og arrangementer ses dog som en oplagt mulighed. Der er gode erfaringer med, i både storbyer og landsbymiljøer, at hvis borgerne får mulighed for at få et fælles mødested, opstår der hurtigt grobund for udvikling, samhørighed og vækst. Disse erfaringer har 1

42 Initiativgruppen fået bekræftet ved besøg og dialog med de 3 eksisterende Kulturhuse i Lejre Stationsby, Osted og Hvalsø og der er etableret et samarbejdsforum med disse. Initiativgruppen bag Kulturhus i Kirke Hyllinge arbejder derfor med det mål, at Lejre kommune stiller et egnet hus/ejendom til rådighed i den centrale del af Kr. Hyllinge. Målgrupper: Initiativgruppen ser borgere i Kr. Hyllinge og omegn, i alle aldre, som målgruppe men også borgere fra resten af Lejre kommune således, at borgerne i stedet for 1 Kulturhus tilbud i nærområdet får 4 Kulturhus tilbud. Aktiviteterne skal tage afsæt i de ønsker, der er hos brugerne og med interessefællesskaberne, som styrende for/af aktiviteterne. Initiativgruppen har udarbejdet en liste med 21 konkrete aktiviteter, der med fordel ville kunne udøves i et Kulturhus. Initiativgruppen forestiller sig, at aktiviteterne på linje med Kulturhusene i Lejre, Osted og Hvalsø, styres af de interessegrupper og foreninger, som har ønskes aktiviteten. Endvidere vil de øvrige projekter under Byforum blive tænkt ind i en Kulturhus kontekst. Åbningstider: Initiativgruppen mener, at Kulturhuset skal være åbent dag og aften alle ugens dage. Repræsentanter for de enkelte aktiviteter har ansvar for lokalerne ved brug og for, at huset lukkes forsvarligt af. Administration og drift: Initiativgruppen foreslå, at der vælges en Bestyrelse som står for den daglige drift herunder booking af lokaler på hjemmeside samt viceværtfunktion. Initiativgruppen foreslår, på linje med de andre Kulturhuse, at Lejre Kommune stiller huset vederlagsfrit til rådighed, afholder omkostninger til lys og varme, vand, renovation, kloak, udvendig vedligeholdelse og istandsættelse af huset. Indvendig vedligeholdelse, rengøring og administration varetages af Bestyrelsen. Brugerbetaling vil kunne dække en del af driftsomkostningerne, ligesom frivillig arbejdskraft kan indgå som en væsentlig faktor i istandsættelse og vedligeholdelse af bygningen og evt. udearealer. Valg af Bestyrelse: I forhåbning om, at Kirke Hyllinge får tilsagn om et Kulturhus, vil Initiativgruppen i samarbejde med Byforum, indkalde til et borgermøde med henblik på, at vælge en bestyrelse og udarbejde vedtægter og procesplan. Med venlig hilsen Initiativgruppen Kulturhus i Kr. Hyllinge Torben Winkel, Pernille Krohn, Bernt Hansen, Jette Scheel 2

43 3

44 Bilag: 2.4. ansøgning om Kulturhus til Lejre kommune d docx Udvalg: Udvalget for Kultur & Fritid Mødedato: 10. september Kl. 18:00 Adgang: Åben Bilagsnr: 77045/14

45 Udvalget for Kultur og Fritid Kr. Hyllinge den Lejre Kommune Att.: Formand Claus Jørgensen Kulturhus i Kr. Hyllinge Initiativgruppen Kulturhus i Kr. Hyllinge, der er en arbejdsgruppe under Byforum, søger Lejre kommune om en ejendom, der egner sig til Kulturhus, centralt beliggende i Kr. Hyllinge by. Samtidig søges der om økonomiske midler til istandsættelse af huset, inventar og løbende økonomiske midler til drift. Initiativgruppen kan pege på Sognefogedgården, som et oplagt sted, at skabe et sådan Kulturhus, dels pga. husets beliggenhed, dets størrelse og udearealerne. Stedets beliggenhed vil også med fordel kunne tænkes sammen med Bygaden 29 og bymidtens øvrige byrum. Baggrund: Kirke Hyllinge har siden kommunesammenlægningen i 2007 mistet sin status, som hovedby i den gamle Bramsnæs Kommune og i takt med oprustning af byerne Hvalsø og Lejre stationsby, som centrum for udvikling og kultur, er Kr. Hyllinge lige så stille blevet et appendix til Lejre kommune. På trods af, at Kr. Hyllinge har en rimelig god dækning af busdrift, nyder byen dog ikke de stationsbys fordele, som Hvalsø og Lejre St. har. Endvidere har Kr. Hyllinge ingen cafeer, biograf eller bodega, hvor borgerne kan mødes. Det har betydet, at der i dag stort set ikke foregår noget, der kan fastholde børn og unge i byen, endsige lokke nye familier til. Lejre kommune har i den nye og meget anderledes kulturpolitik lagt vægt på, at der skabes flere mødesteder i kommunen og at det er en betingelse for et rigt kultur- og fritidsliv, at der er engagerede ildsjæle decentralt, der løfter lokalområderne. Erfaringen viser også, at antallet af borgere, der med glæde arbejder frivilligt er i stadig stigning og at frivillige er en stærk ressource for kommunerne og med til at højne velfærden. I Cowis rapport, udarbejdet på baggrund af 2 dialogmøder i 2012/13, om udvikling af Kr. Hyllinge, fremsættes 12 ideer hvori Medborgerhus/Kulturhus er omfattet. Lejre kommune har, ved et tidligere møde, foreslået at bruge Biblioteket i Kr. Hyllinge og lokaler på skolen mv. som et alternativ til et Kulturhus, men uanset hvor mange gode kræfter, der lægges i den model, vil det ikke være muligt at opnå de positive resultater, som et fast Kulturhus kan skabe. Udover tidsmæssige og funktionelle begrænsninger i brugen af lokalerne vil brugerne have svært ved at opleve et ejerskab til stederne. Samarbejde med Biblioteket om konkrete ideer og arrangementer ses dog som en oplagt mulighed. Der er gode erfaringer med, i både storbyer og landsbymiljøer, at hvis borgerne får mulighed for at få et fælles mødested, opstår der hurtigt grobund for udvikling, samhørighed og vækst. Disse erfaringer har 1

46 Initiativgruppen fået bekræftet ved besøg og dialog med de 3 eksisterende Kulturhuse i Lejre Stationsby, Osted og Hvalsø og der er etableret et samarbejdsforum med disse. Initiativgruppen bag Kulturhus i Kirke Hyllinge arbejder derfor med det mål, at Lejre kommune stiller et egnet hus/ejendom til rådighed i den centrale del af Kr. Hyllinge. Målgrupper: Initiativgruppen ser borgere i Kr. Hyllinge og omegn, i alle aldre, som målgruppe men også borgere fra resten af Lejre kommune således, at borgerne i stedet for 1 Kulturhus tilbud i nærområdet får 4 Kulturhus tilbud. Aktiviteterne skal tage afsæt i de ønsker, der er hos brugerne og med interessefællesskaberne, som styrende for/af aktiviteterne. Initiativgruppen har udarbejdet en liste med 21 konkrete aktiviteter, der med fordel ville kunne udøves i et Kulturhus. Initiativgruppen forestiller sig, at aktiviteterne på linje med Kulturhusene i Lejre, Osted og Hvalsø, styres af de interessegrupper og foreninger, som har ønskes aktiviteten. Endvidere vil de øvrige projekter under Byforum blive tænkt ind i en Kulturhus kontekst. Åbningstider: Initiativgruppen mener, at Kulturhuset skal være åbent dag og aften alle ugens dage. Repræsentanter for de enkelte aktiviteter har ansvar for lokalerne ved brug og for, at huset lukkes forsvarligt af. Administration og drift: Initiativgruppen foreslå, at der vælges en Bestyrelse som står for den daglige drift herunder booking af lokaler på hjemmeside samt viceværtfunktion. Initiativgruppen foreslår, på linje med de andre Kulturhuse, at Lejre Kommune stiller huset vederlagsfrit til rådighed, afholder omkostninger til lys og varme, vand, renovation, kloak, udvendig vedligeholdelse og istandsættelse af huset. Indvendig vedligeholdelse, rengøring og administration varetages af Bestyrelsen. Brugerbetaling vil kunne dække en del af driftsomkostningerne, ligesom frivillig arbejdskraft kan indgå som en væsentlig faktor i istandsættelse og vedligeholdelse af bygningen og evt. udearealer. Valg af Bestyrelse: I forhåbning om, at Kirke Hyllinge får tilsagn om et Kulturhus, vil Initiativgruppen i samarbejde med Byforum, indkalde til et borgermøde med henblik på, at vælge en bestyrelse og udarbejde vedtægter og procesplan. Med venlig hilsen Initiativgruppen Kulturhus i Kr. Hyllinge Torben Winkel, Pernille Krohn, Bernt Hansen, Jette Scheel 2

47 3

48 Bilag: 2.5. brev fra DIF ang. skolereformen og foreningsliv Udvalg: Udvalget for Kultur & Fritid Mødedato: 10. september Kl. 18:00 Adgang: Åben Bilagsnr: 76787/14

49

50

51 Bilag: 2.6. Invitation_Studietur til idrætsfaciliteter_ Udvalg: Udvalget for Kultur & Fritid Mødedato: 10. september Kl. 18:00 Adgang: Åben Bilagsnr: 73438/14

52

53

54 Bilag: 2.7. Skole_Kulturchefer_AabenSkole14.pdf Udvalg: Udvalget for Kultur & Fritid Mødedato: 10. september Kl. 18:00 Adgang: Åben Bilagsnr: 76766/14

55 Til Forvaltningschefen for skole/kultur 19. august 2014 Kære forvaltningschef I 2013 startede en helt ny tradition! Landet over bliver der holdt Åben Skole første torsdag i november. Det sker igen den 6. november 2014 kl Åben Skole er en åbent- hus- dag for hele grundskolen, hvor vi på én gang inviterer alle interesserede indenfor til at blive klogere på den danske grundskole. Alt for mange mennesker har en forud indfattet mening om, hvad en folkeskole eller en fri grundskole er. Intet af det er formentlig dækkende for virkeligheden. Derfor tror vi på, at åbenhed vil styrke bevidstheden om den danske grundskole. Åbne døre vil styrke skolen lokalt og nationalt Åben Skole handle også om at sætte fokus på forældres skolevalg og kvalificere det. De folkeskoler og 540 frie grundskoler i Danmark har brug for opmærksomhed og for at styrke familiernes bevidste skolevalg. Vi tror på, at det vil gavne den enkelte skole og grundskolen samlet set. Folkeskolerne og de frie grundskoler deler ambitionen om, at alle børn skal tilbydes en skolegang, der udfordrer dem, så de bliver så dygtige, de kan. Åben Skole handler ikke om at hverve elever eller om ventelister men om at vise mangfoldigheden ved at åbne dørene og byde indenfor. Da skolen jo også ofte spiller en lokalkulturel rolle, henvender Åben Skole sig ikke blot til potentielle forældre. Alle omkring skolen: naboer, lokalbefolkning, bedsteforældre, tidligere elever og almindeligt nysgerrige bør bydes indenfor på skolen, så også de får et tydeligere billede af, hvad skolen står for. Åben Skole planlægges lokalt Det er helt og holdent op til den enkelte skole, hvad der skal foregå på Åben Skole- dagen. Nogle skoler forskyder undervisningen af visse klassetrin til om eftermiddagen den 6. november for at sikre elevrepræsentation, inviterer»gamle«elever til at fortælle, hvad de fik ud af at gå på skolen, får nuværende elever/lærere/forældre til at vise rundt på skolen, byder på forfriskninger, elevarbejder etc. (NB! Det er naturligvis op til skolen at afgøre, om der er åbent helt til kl ). Gratis kampagnemateriale til alle skoler Fra medio september stiller vi gratis kampagnemateriale til rådighed på som skolerne kan benytte sig af. For at sikre maksimal opmærksomhed den 6. november anbefaler vi, at skoler går sammen på kryds og tværs af skoleformer - om at rette henvendelse til de lokale medier for at få omtale af dagens begivenheder og hensigten med Åben Skole. Det vil være oplagt at indrykke fælles annoncer, lave fælles opslag m.v. På vil der fra oktober desuden være et Danmarkskort, som viser hvilke skoler, der inviterer til Åben Skole. Derfor beder vi skolerne melde sig til Åben Skole på tilmelding@aabenskole.dk med oplysninger om skolens navn og adresse, så vi får dem med på online- kortet. Vi opfordrer også til, at skolerne fortæller om Åben Skole på Facebook.

56 Orientering på alle niveauer Samtlige landets borgmestre og skole/kulturchefer modtager dette brev. Desuden en række andre relevante interessenter, herunder undervisningsminister Christine Antorini samt folketingets uddannelsesudvalg. Alle forældrebestyrelser i såvel folkeskoler som frie grundskoler modtager ligeledes information om Åben Skole, hvorfor du kan blive kontaktet om emnet. Vi håber, du finder Åben Skole relevant og vil gøre dit for at bakke op om initiativet. Du er meget velkommen til at sende brevet videre til relevante parter. Vi er afhængige af, at den enkelte kommune videreformidler budskabet til skolernes administrationer.. Du er meget velkommen til at kontakte os for mere information. Venlig hilsen Skole og Forældre De frie grundskoler i Danmark Kontaktperson: Jens Haugaard Kontaktperson: Maren Skotte Mail familien.haugaard@mail.dk maren@friskoler.dk

57 Bilag: 3.1. Forslag til lejeaftale Udvalg: Udvalget for Kultur & Fritid Mødedato: 10. september Kl. 18:00 Adgang: Åben Bilagsnr: 73166/14

58 Forslag til Lejeaftale mellem Gårdejer Helge Christiansen og Lejre Kommune om arealet på Munkholmvej 60, 4060 Kr. Såby Lejre Kommune Møllebjergvej Hvalsø T F H 1. Lejeaftale mellem ejer Helge Christiansen, Lejregården, Lyndby, 4060 Kr. Såby, som udlejer og Lejre Kommune, Møllebjergvej 4, 4330 Hvalsø, som lejer, af arealet på m2 på matr. nr. 14, Rye by Sogn. 2. Lejemålet påbegyndes den 1. januar 2015 og varer indtil den 31. december 2024 på hvilket tidspunkt det ophører uden forudgående varsel. Lejemålet blev indgået første gang i 1978 og er forlænget flere gange, sidste gang i 2011, hvor lejemålet blev forlænget til 31. december Kommunen foranlediger ved aftaleforholdets udløb, at det lejede straks fra ophør er ryddeliggjort og til disposition for ejer, såfremt lejemålet ikke forlænges. Ved ryddeliggjort forstås, at der ikke henligger affald og andre genstande. Efter lejemålets udløb er kommunen endvidere forpligtet til at fjerne klubhuset såfremt andet ikke er aftalt. Ejer kan kræve, at lejer skal fjerne enhver bygning eller installation som er opført efter lejemålets indgåelse. Det indlagte vand og el på grunden, skal ejer efter lejemålets udløb kunne indtræde i retten til at aftage hhv. el og vand, uden at betale oprettelses- og tilslutningsbidrag. 3. Lejre Kommune stiller det lejede til disposition for Bramsnæs MC klub, hvilket udlejer er bekendt med. Lejeren må sikre, at brugeren af det lejede til enhver til optræder i overensstemmelse med sædvanlige naboretlige regler. 4. Nuværende lejeaftale er gjort betinget af, at der foreligger landzonetilladelse. 5. Kommunen er bekendt med, at adgangsvejen til arealet er en privat fællesvej, der tillige tjener som adgangsvej til naboejendommen.

59 Såfremt nogen af de øvrige vejberettigede kan forhindre den brug af vejretten, som udlån af arealet til klubben medfører, er udlejeren uden noget ansvar herfor, således at ingen form for misligholdelsesbeføjelser kan gøres gældende overfor ejeren i denne anledning. Vejen må af brugerne af det lejede alene befærdes ved forsigtig kørsel med motorcykler. Der er ikke ret til for lejeren eller dennes brugere af færder på de omkringliggende arealer. Der påhviler kommune den fulde vedligeholdelsespligt af vejen, så længe lejemålet består. Omfang og tidspunkt for vedligeholdelsen af vejen aftales mellem ejer, lejer og bruger. 6. Lejemålet udgør 4.284,88 kr. pr. måned i 2014-prisniveau. Lejen indeholder ikke udgifter til el, vand og varme. Udgiften til el, vand og varme afholdes af Lejre Kommune. Lejen betales forud og reguleres hvert andet år 1. april, første gang den 1. april 2015 i forhold til Danmarks Statistiks fremskrivningsprocent. Der betales ikke depositum. 7. I øvrigt gælder de af Boligministeriet fastsatte regler om udlejning. 8. Der henvises i øvrigt til ejendommens blad i tingbogen for så vidt angår de ejendommen påhvilende servitutter og hæftelser. 9. Aftalen kan opsiges med 6 måneders varsel. Aftalen kan i tilfælde af misligholdelse opsiges med 1 måneds varsel. Som lejer: Lejre Kommune, den / 2014 Mette Touborg Borgmester / Inger Marie Vynne Kommunaldirektør Som udlejer: Helge Christiansen, den / 2014 Helge Christiansen Gårdejer Side 2 af 2

Ekstraordinært møde Økonomiudvalget fredag den 29. august 2014. Kl. 16:15 i Sagnlandet

Ekstraordinært møde Økonomiudvalget fredag den 29. august 2014. Kl. 16:15 i Sagnlandet Ekstraordinært møde fredag den 29. august 2014 Kl. 16:15 i Sagnlandet Indholdsfortegnelse 1. ØU - Godkendelse af dagsorden...1 2. ØU - Forventet Regnskab 2014-2...2 29-08-2014 Side 1 1. ØU - Godkendelse

Læs mere

Referat Udvalget for Job & Arbejdsmarked mandag den 8. september 2014

Referat Udvalget for Job & Arbejdsmarked mandag den 8. september 2014 Referat mandag den 8. september 2014 Kl. 17:00 i Mødelokale 1, Hvalsø Afbud: Christian Plank (F) Indholdsfortegnelse 1. JA - Godkendelse af dagsorden...1 2. JA - Orientering - september...2 3. JA - Endelig

Læs mere

Referat Økonomiudvalget mandag den 24. april Kl. 16:30 i Mødelokale 1 og 2, Lejrevej 15, 4320, Allerslev

Referat Økonomiudvalget mandag den 24. april Kl. 16:30 i Mødelokale 1 og 2, Lejrevej 15, 4320, Allerslev Referat mandag den 24. april 2017 Kl. 16:30 i Mødelokale 1 og 2, Lejrevej 15, 4320, Allerslev Indholdsfortegnelse 1. ØU - Godkendelse af dagsorden...1 2. ØU - Forventet Regnskab 2017-1, 1. behandling...2

Læs mere

Referat Økonomiudvalget mandag den 28. august Kl. 16:30 i Mødelokale 2, Lejrevej 15, 4320, Allerslev

Referat Økonomiudvalget mandag den 28. august Kl. 16:30 i Mødelokale 2, Lejrevej 15, 4320, Allerslev Referat mandag den 28. august 2017 Kl. 16:30 i Mødelokale 2, Lejrevej 15, 4320, Allerslev Indholdsfortegnelse 1. ØU - Godkendelse af dagsorden...1 2. ØU - Forventet Regnskab 2017-2, 1. behandling...2 28-08-2017

Læs mere

Referat Kommunalbestyrelsen torsdag den 9. oktober Kl. 18:00 i Rådssalen, Allerslev

Referat Kommunalbestyrelsen torsdag den 9. oktober Kl. 18:00 i Rådssalen, Allerslev Referat torsdag den 9. oktober 2014 Kl. 18:00 i Rådssalen, Allerslev Indholdsfortegnelse 1. KB - Godkendelse af dagsorden...1 2. ØU - 2. behandling af budget 2015-2018...2 09-10-2014 Side 1 1. KB - Godkendelse

Læs mere

Økonomiudvalget. Referat fra møde Torsdag den 4. september 2014 kl i F 6

Økonomiudvalget. Referat fra møde Torsdag den 4. september 2014 kl i F 6 Økonomiudvalget Referat fra møde Torsdag den 4. september 2014 kl. 16.00 i F 6 Mødet slut kl. 18.30 MØDEDELTAGERE John Schmidt Andersen (V) Hans Andersen (V) Kasper Andersen (O) Kim Rockhill (A) Ole Søbæk

Læs mere

Referat Udvalget for Børn & Ungdom onsdag den 12. november Kl. 18:00 i Kantine, Lyndby

Referat Udvalget for Børn & Ungdom onsdag den 12. november Kl. 18:00 i Kantine, Lyndby Referat onsdag den 12. november 2014 Kl. 18:00 i Kantine, Lyndby Indholdsfortegnelse 1. BU - Godkendelse af dagsorden...1 2. BU - Status på handleplan i Center for Social og Familie...2 3. BU - Eventuelt...7

Læs mere

Referat Udvalget for Kultur & Fritid onsdag den 3. november 2010

Referat Udvalget for Kultur & Fritid onsdag den 3. november 2010 Referat Udvalget for Kultur & Fritid onsdag den 3. november 2010 Kl. 16:00 Egholm Slot, Trehøjevej 45, 4070 kr. Hyllinge. Afbud: Connie B. Jensen (A) Indholdsfortegnelse 1. KF - Godkendelse af dagsorden...1

Læs mere

Økonomiudvalget REFERAT

Økonomiudvalget REFERAT REFERAT Sted: Mødelokale 2, Lejrevej 15, 4320, Allerslev Dato: Tirsdag den 27. november 2018 Start kl.: 19:30 Slut kl.: 20:00 Medlemmer: Carsten Rasmussen (A) (Formand) Mikael Ralf Larsen (F) (Medlem)

Læs mere

Referat Udvalget for Job & Arbejdsmarked mandag den 5. november 2012

Referat Udvalget for Job & Arbejdsmarked mandag den 5. november 2012 Referat mandag den 5. november 2012 Kl. 16:00 i Mødelokale 1, Hvalsø Afbud: Christian Plank (F) Thomas Stokholm (V) Indholdsfortegnelse 1. JA - Godkendelse af dagsorden...1 2. JA - Orienteringssager -

Læs mere

Referat Udvalget for Kultur & Fritid onsdag den 28. november 2012. Kl. 17:00 i Mødelokale 1, Allerslev

Referat Udvalget for Kultur & Fritid onsdag den 28. november 2012. Kl. 17:00 i Mødelokale 1, Allerslev Referat onsdag den 28. november 2012 Kl. 17:00 i Mødelokale 1, Allerslev Indholdsfortegnelse 1. KF - Godkendelse af dagsorden...1 2. KF - Orientering...2 3. KF - Temadrøftelse...3 4. KF - Kunstudvalg i

Læs mere

Budgetrevision 2, pr. april 2014

Budgetrevision 2, pr. april 2014 Budgetrevision 2, pr. april 2014 Økonomiudvalg og byråd Økonomisk overblik for Holbæk Kommune Det forventede regnskabsresultat for 2014 skønnes ved revision 2 at blive 37 mio. kr. bedre end korrigeret.

Læs mere

Referat Økonomiudvalget mandag den 14. december 2015

Referat Økonomiudvalget mandag den 14. december 2015 Referat mandag den 14. december 2015 Kl. 16:30 i Mødelokale 5, Allerslev Afbud: Carsten Rasmussen (A) Ole Blickfeldt (O) Indholdsfortegnelse 1. ØU - Godkendelse af dagsorden...1 2. ØU - Driftsøkonomisk

Læs mere

Referat Udvalget for Kultur & Fritid onsdag den 5. november 2014

Referat Udvalget for Kultur & Fritid onsdag den 5. november 2014 Referat onsdag den 5. november 2014 Kl. 18:00 i Hvalsø Bio, Jernbanevej 1, Hvalsø Efter besøget i Hvalsø Bio fortsætter mødet på Hvalsø Rådhus, Mødelokale 1. Afbud: Søren Bo Hansen (V) Indholdsfortegnelse

Læs mere

Økonomiudvalget REFERAT

Økonomiudvalget REFERAT Sted: Mødelokale 1 og 2 Dato: Onsdag den 2. maj 2018 Start kl.: 17:00 Slut kl.: 18:00 REFERAT Medlemmer: Fraværende: Carsten Rasmussen (A) (Formand) Mikael Ralf Larsen (F) (Medlem) Rikke Zwisler Grøndahl

Læs mere

Referat Udvalget for Kultur & Fritid onsdag den 3. november 2010

Referat Udvalget for Kultur & Fritid onsdag den 3. november 2010 Referat onsdag den 3. november 2010 Kl. 16:00 Egholm Slot, Trehøjevej 45, 4070 kr. Hyllinge. Indholdsfortegnelse 1. KF - Godkendelse af dagsorden...1 2. KF - Temadrøftelse...2 3. KF - Orientering...3 4.

Læs mere

Referat Udvalget for Job & Arbejdsmarked mandag den 8. september 2014

Referat Udvalget for Job & Arbejdsmarked mandag den 8. september 2014 Referat Udvalget for Job & Arbejdsmarked mandag den 8. september 2014 Kl. 17:00 i Mødelokale 1, Hvalsø Afbud: Christian Plank (F) Indholdsfortegnelse 1. JA - Godkendelse af dagsorden...1 2. JA - Orientering

Læs mere

Dagsorden Kommunalbestyrelsen torsdag den 8. oktober 2015. Kl. 18:00 i Rådssalen, Allerslev

Dagsorden Kommunalbestyrelsen torsdag den 8. oktober 2015. Kl. 18:00 i Rådssalen, Allerslev Dagsorden torsdag den 8. oktober 2015 Kl. 18:00 i Rådssalen, Allerslev Indholdsfortegnelse 1. KB - Godkendelse af dagsorden...1 2. Lukket - ØU - Anlægsbevilling til gulvbelægning Hvalsø Rådhus...2 3. KB

Læs mere

Budgetrevision II. Økonomiudvalg og Byråd April, Grafisk oversigt over forventet regnskabsresultat.

Budgetrevision II. Økonomiudvalg og Byråd April, Grafisk oversigt over forventet regnskabsresultat. Budgetrevision II Økonomiudvalg og Byråd April, 2013 Der forventes et merforbrug på driften på 19,3 mio. kr. Heraf vil ca. 10 mio. kr. få varig effekt på 2014-2017. Resten af merforbruget vedrører engangsudgifter

Læs mere

Økonomi- og aktivitetsopfølgning pr. november 2014

Økonomi- og aktivitetsopfølgning pr. november 2014 Økonomi- og aktivitetsopfølgning pr. november 2014 Økonomiudvalg og Byråd Økonomisk overblik for Holbæk Kommune I løbet af 2014 er ledigheden for de forsikrede ledige i Holbæk Kommune faldet overraskende

Læs mere

Referat Udvalget for Social, Sundhed & Ældre mandag den 3. november 2014. Kl. 19:00 i Mødelokale 2, Hvalsø

Referat Udvalget for Social, Sundhed & Ældre mandag den 3. november 2014. Kl. 19:00 i Mødelokale 2, Hvalsø Referat mandag den 3. november 2014 Kl. 19:00 i Mødelokale 2, Hvalsø Indholdsfortegnelse 1. SSÆ - Godkendelse af dagsorden...1 2. SSÆ - Orienteringssager - november...2 3. SSÆ - Uanmeldt tilsyn på Ammershøjparken

Læs mere

Fishing Zealand. Møde i Faxe Kommunes Naturråd. d. 22. april 2014

Fishing Zealand. Møde i Faxe Kommunes Naturråd. d. 22. april 2014 Fishing Zealand Møde i Faxe Kommunes Naturråd d. 22. april 2014 Paul Debois Chefkonsulent, Vordingborg Kommune ( tovholder ) Sekretær for Fishing Zealand Formål Den bærende ide for Fishing Zealand projektet

Læs mere

Sbsys dagsorden preview

Sbsys dagsorden preview Side 1 af 9 141. Budgetopfølgning pr.31. maj 2015 Sagsnr: 00.30.14-Ø00-2-15 Sagsansvarlig: Gitte Olsen Sagsfremstilling I de vedtagne principper for økonomistyring er det fastlagt, at der foretages 3 årlige

Læs mere

file:///h:/sbsys/sbsysnetdrift/temp/giol/dagsorden/preview.html

file:///h:/sbsys/sbsysnetdrift/temp/giol/dagsorden/preview.html Side 1 af 10 89. Budgetopfølgning pr.31. marts 2015 Sagsnr: 00.30.14-Ø00-1-15 Sagsansvarlig: Gitte Olsen Sagsfremstilling I de vedtagne principper for økonomistyring er det fastlagt, at der foretages 3

Læs mere

Budgetaftale 2015-2018

Budgetaftale 2015-2018 Budgetaftale 2015-2018 Bilag 2 H www.lejre.dk Dato: 3. september 2014 Investeringsoversigt 2015-2018 Investeringsoversigt 2015-2018 rummer, jf. tabel 1 herunder, anlægsinvesteringer for godt 280 mio. kr.

Læs mere

Referat fra møde i Folkeoplysningsudvalget onsdag den 20. maj 2009

Referat fra møde i Folkeoplysningsudvalget onsdag den 20. maj 2009 Referat fra møde i onsdag den 20. maj 2009 Mødet startede kl. 19:00 i Osted/Lejre Skytteforening i klublokalet, Lejrevej 1, 4320 Lejre. Gert Rosenkrantz Fuglsang Indholdsfortegnelse 1. FOU - Godkendelse

Læs mere

Budgetrevision Samlet vurdering. Budgetrevision 2. Forventning til regnskab 2018

Budgetrevision Samlet vurdering. Budgetrevision 2. Forventning til regnskab 2018 Budgetrevision 2 Forventning til regnskab 2018 1 Samlet resultat... 3 Samlet vurdering i forhold til korrigeret budget... 3 Likviditet... 4 Kort vurdering... 4 Holder det korrigerede driftsbudget?... 5

Læs mere

SAMLET OVERBLIK. Pr. 31. maj 2016 rev

SAMLET OVERBLIK. Pr. 31. maj 2016 rev SAMLET OVERBLIK Pr. 31. maj 2016 rev. 12.8.16 Samlet overblik budgetopfølgning 2-2016 Samlet set viser budgetopfølgningen et driftsoverskud på 45,8 mio. kr., hvilket er 4,8 mio. kr. bedre end det korrigerede

Læs mere

Faxe kommunes økonomiske politik

Faxe kommunes økonomiske politik Formål: Faxe kommunes økonomiske politik 2013-2020 18. februar Faxe kommunes økonomiske politik har til formål at fastsætte de overordnede rammer for kommunens langsigtede økonomiske udvikling og for den

Læs mere

Halvårsregnskab 2014 bemærkninger

Halvårsregnskab 2014 bemærkninger Halvårsregnskab 2014 bemærkninger I dette notat gives jævnfør reglerne om aflæggelse af halvårsregnskab bemærkninger til væsentlige afvigelser mellem oprindeligt budget 2014 og det forventede regnskab

Læs mere

Halvårsregnskabet er opfølgningsmæssigt anderledes end alle øvrige budgetopfølgninger i løbet af budgetåret.

Halvårsregnskabet er opfølgningsmæssigt anderledes end alle øvrige budgetopfølgninger i løbet af budgetåret. Halvårsregnskab, Holbæk Kommune Økonomi & effekt Lovgrundlag Social- og Indenrigsministeriet har indgået aftale om, at kommunerne fra 2011 skal udarbejde halvårsregnskaber. Folketingen vedtog i februar

Læs mere

Referat Økonomiudvalget onsdag den 30. august Kl. 16:30 i Mødelokale 2, Lejrevej 15, 4320, Allerslev

Referat Økonomiudvalget onsdag den 30. august Kl. 16:30 i Mødelokale 2, Lejrevej 15, 4320, Allerslev Referat onsdag den 30. august 2017 Kl. 16:30 i Mødelokale 2, Lejrevej 15, 4320, Allerslev Indholdsfortegnelse 1. ØU - Godkendelse af dagsorden...1 2. ØU - Budget 2018, 1. behandling...2 30-08-2017 Side

Læs mere

Lejre Kommune. 10-12-2013 Side 1. Økonomiudvalget. ØU - Indsatser til forbedret økonomistyring i Lejre Kommune Sagsnr.: 13/20448

Lejre Kommune. 10-12-2013 Side 1. Økonomiudvalget. ØU - Indsatser til forbedret økonomistyring i Lejre Kommune Sagsnr.: 13/20448 10-12-2013 Side 1 ØU - Indsatser til forbedret økonomistyring i Lejre Kommune Sagsnr.: 13/20448 Resumé: og Kommunalbestyrelsen har besluttet, at den økonomiske styring i Lejre Kommune skal forbedres. Både

Læs mere

Referat Udvalget for Kultur & Fritid mandag den 8. januar Kl. 19:00 i Mødelokale 5, Lejrevej 15, 4320, Allerslev

Referat Udvalget for Kultur & Fritid mandag den 8. januar Kl. 19:00 i Mødelokale 5, Lejrevej 15, 4320, Allerslev Referat mandag den 8. januar 2018 Kl. 19:00 i Mødelokale 5, Lejrevej 15, 4320, Allerslev Indholdsfortegnelse 1. KF - Godkendelse af dagsorden...1 2. KF - Orientering - januar...2 3. KF - Valg af formand...3

Læs mere

Referat Økonomiudvalget mandag den 27. oktober 2014

Referat Økonomiudvalget mandag den 27. oktober 2014 Referat Økonomiudvalget mandag den 27. oktober 2014 Kl. 19:30 i Mødelokale 2, Allerslev Afbud: Carsten Rasmussen (A) Indholdsfortegnelse 1. ØU - Godkendelse af dagsorden...1 2. ØU - Forventet Regnskab

Læs mere

REFERAT Udvalget for Kultur og Fritid Onsdag d. 23. maj 2007 Internt mødelokale, Biblioteket - kl Ekstraordinært møde

REFERAT Udvalget for Kultur og Fritid Onsdag d. 23. maj 2007 Internt mødelokale, Biblioteket - kl Ekstraordinært møde REFERAT Udvalget for Kultur og Fritid Onsdag d. 23. maj 2007 Internt mødelokale, Biblioteket - kl. 08.00. Ekstraordinært møde 1. Meddelelser 2. Ansøgning fra Musikteatret Holstebro om tilskud til udvidelse

Læs mere

Faxe kommunes økonomiske politik.

Faxe kommunes økonomiske politik. Faxe kommunes økonomiske politik. 2013-2020 Formål: Faxe kommunes økonomiske politik har til formål at fastsætte de overordnede retningslinjer for både de kommende års budgetlægning, og styringen af kommunens

Læs mere

SAMLET OVERBLIK. Pr. 31. oktober 2016 rev

SAMLET OVERBLIK. Pr. 31. oktober 2016 rev SAMLET OVERBLIK Pr. 31. oktober 2016 rev. 29.11.16 Samlet overblik budgetopfølgning 3-2016 Dette overblik over resultaterne af budgetopfølgning 3-2016 er en sammenskrivning af budgetopfølgningerne på de

Læs mere

Bilag og tabeller. Bilag til den tværgående økonomiske månedsrapportering

Bilag og tabeller. Bilag til den tværgående økonomiske månedsrapportering Bilag og tabeller Bilag til den tværgående økonomiske månedsrapportering April 2014 Forventet regnskab 2014 c OPRINDELIGT BUDGET 2014 KORRIGERET BUDGET* FORVENTET REGNSKAB FORSKEL INDTÆGTER 2.024,5 2.024,5

Læs mere

Budgetrevision Samlet vurdering. Budgetrevision 4. Forventning til regnskab 2018

Budgetrevision Samlet vurdering. Budgetrevision 4. Forventning til regnskab 2018 Budgetrevision 4 Forventning til regnskab 2018 1 Samlet resultat... 3 Samlet vurdering i forhold til korrigeret budget... 3 Likviditet... 4 Kort vurdering... 5 Holder det korrigerede driftsbudget?... 5

Læs mere

Budget Hvordan forventes regnskab 2017 at holde i forhold til budgettet?

Budget Hvordan forventes regnskab 2017 at holde i forhold til budgettet? Hedensted Kommune 29-08- Budget - Hvordan forventes regnskab at holde i forhold til budgettet? Grøn for at budgettet holder, med uændret adfærd Gul for faresignaler Budgettet holder, men påkrævet ændret

Læs mere

Vedrørende: Forventet regnskab budgetopfølgning pr. 28. februar 2015

Vedrørende: Forventet regnskab budgetopfølgning pr. 28. februar 2015 Vedrørende: Forventet regnskab 2015 - budgetopfølgning pr. 28. februar 2015 Sagsnavn: Budgetopfølgning 2015 Sagsnummer: 00.30.14-S00-1-14 Skrevet af: Susanne Risager Clausen E-mail: susanne.clausen@randers.dk

Læs mere

Referat Kommunalbestyrelsen torsdag den 5. oktober 2017

Referat Kommunalbestyrelsen torsdag den 5. oktober 2017 Referat torsdag den 5. oktober 2017 Kl. 18:00 i Rådssalen, Lejrevej 15, 4320, Allerslev Afbud: Christian Plank (F) Erik Falkenberg (O) Lulle Zahle (Løsgænger) Ole Møller (F) Indholdsfortegnelse 1. KB Godkendelse

Læs mere

NOTAT. 2. budgetprognose Budget

NOTAT. 2. budgetprognose Budget NOTAT Lejre Kommune Møllebjergvej 4 4330 Hvalsø T 4646 4646 F 4646 4615 H www.lejre.dk cavt@lejre.dk Dato: 22. august 2015 J.nr.: 2. budgetprognose Budget 2016-2019 På budgetseminar 1 den 24. april 2015

Læs mere

Fordelingen af de 50 mio. kr. er indarbejdet i budgetrevision 2.

Fordelingen af de 50 mio. kr. er indarbejdet i budgetrevision 2. Økonomiudvalget Budgetrevision 2 Marts Holbæk Kommune Budgetrevision 1 Budgetrevision 1 viste et forventet merforbrug på driften på 41 mio. kr. Det skyldtes primært et merforbrug på beskæftigelsesområdet

Læs mere

Bilag og tabeller. Bilag til den tværgående økonomiske månedsrapportering

Bilag og tabeller. Bilag til den tværgående økonomiske månedsrapportering Bilag og tabeller Bilag til den tværgående økonomiske månedsrapportering Marts 2014 regnskab 2014 BUDGET 2014 KORRIGERET BUDGET FORVENTET REGNSKAB FORSKEL INDTÆGTER 2.024,5 2.024,5 2.021,5-3,0 DRIFTSVIRKSOMHED

Læs mere

Budget Hvordan forventes regnskab 2017 at holde i forhold til budgettet?

Budget Hvordan forventes regnskab 2017 at holde i forhold til budgettet? Hedensted Kommune 27-11- Budget - Hvordan forventes regnskab at holde i forhold til budgettet? Grøn for at budgettet holder, med uændret adfærd Gul for faresignaler Budgettet holder, men påkrævet ændret

Læs mere

Referat Udvalget for Kultur & Fritid onsdag den 5. september 2012. Kl. 17:00 i Mødelokale 1, Allerslev

Referat Udvalget for Kultur & Fritid onsdag den 5. september 2012. Kl. 17:00 i Mødelokale 1, Allerslev Referat onsdag den 5. september 2012 Kl. 17:00 i Mødelokale 1, Allerslev Indholdsfortegnelse 1. KF - Godkendelse af dagsorden...1 2. KF - Temadrøftelse...2 3. KF - Ansøgning om fritagelse for halleje...3

Læs mere

Mål- og budgetopfølgning efter 1. kvartal beslutning

Mål- og budgetopfølgning efter 1. kvartal beslutning Mål- og budgetopfølgning efter 1. kvartal 2015 - beslutning Beslutningstema På baggrund af kommunens principper for økonomistyring skal det besluttes om budgetopfølgningen efter 1. kvartal kan godkendes.

Læs mere

Folkeoplysningsudvalget REFERAT

Folkeoplysningsudvalget REFERAT REFERAT Sted: Mødelokale 5, Lejrevej 15, 4320 Lejre Dato: Torsdag den 3. maj 2018 Start kl.: 18:00 Slut kl.: 20:30 Medlemmer: Fraværende: Anne Lauridsen (Medlem) Torben Olsen (Medlem) Jørgen Olsen (Medlem)

Læs mere

Referat Økonomiudvalget onsdag den 2. oktober 2013. Kl. 8:00 i Mødelokale 2, Allerslev

Referat Økonomiudvalget onsdag den 2. oktober 2013. Kl. 8:00 i Mødelokale 2, Allerslev Referat onsdag den 2. oktober 2013 Kl. 8:00 i Mødelokale 2, Allerslev Indholdsfortegnelse 1. ØU - Godkendelse af dagsorden...1 2. ØU - 2. behandling af budget 2014-2017...2 02-10-2013 Side 1 1. ØU - Godkendelse

Læs mere

Budgetopfølgning 2/2012

Budgetopfølgning 2/2012 Greve Kommune Direktionen Budgetopfølgning 2/ Samlet notat Greve Kommune Direktionen Budgetopfølgning 2/ 1. Indledning I denne samlede Budgetopfølgning 2 for opgøres den økonomiske status pr. 31. juli,

Læs mere

Referat Udvalget for Job & Arbejdsmarked torsdag den 29. november 2012

Referat Udvalget for Job & Arbejdsmarked torsdag den 29. november 2012 Referat torsdag den 29. november 2012 Kl. 16:30 i Mødelokale 1, Hvalsø Jens K. Jensen (V) Indholdsfortegnelse 1. JA - Godkendelse af dagsorden...1 2. JA - Orienteringssager - december...2 3. JA - Samarbejdsaftale

Læs mere

Referat Kommunalbestyrelsen mandag den 29. september 2014

Referat Kommunalbestyrelsen mandag den 29. september 2014 Referat mandag den 29. september 2014 Kl. 18:00 i Rådssalen, Allerslev Carsten Rasmussen (A) Flemming Damgaard Larsen (V) Indholdsfortegnelse 1. KB - Spørgetid...1 2. KB - Godkendelse af dagsorden...3

Læs mere

Budgetrevision I. Det samlede resultat for hele Holbæk Kommune forventes at blive et underskud på 2,8 mio. kr.

Budgetrevision I. Det samlede resultat for hele Holbæk Kommune forventes at blive et underskud på 2,8 mio. kr. Budgetrevision I Resultatet af Budgetrevision I er samlet set en ansøgning om en negativ tillægsbevilling på 1,2 mio. kr. Budgetrevisionen fortsætter historien fra 2012. Der er ganske små udsving i driftsudgifterne.

Læs mere

Budgetrevision I. Det samlede resultat for hele Holbæk Kommune forventes at blive et overskud på 76,0 mio. kr.

Budgetrevision I. Det samlede resultat for hele Holbæk Kommune forventes at blive et overskud på 76,0 mio. kr. Budgetrevision I Resultatet af Budgetrevision I er samlet set en forbedring på 10,8 mio. kr. Det skyldes færre udgifter på beskæftigelsesområdet og på det almene børneområde. Derudover øges indtægterne,

Læs mere

Budgetrevision Samlet vurdering. Budgetrevision 3. Forventning til regnskab 2018

Budgetrevision Samlet vurdering. Budgetrevision 3. Forventning til regnskab 2018 Budgetrevision 3 Forventning til regnskab 2018 1 Samlet resultat... 3 Samlet vurdering i forhold til korrigeret budget... 3 Likviditet... 4 Kort vurdering... 4 Holder det korrigerede driftsbudget?... 5

Læs mere

Fritids- og Kulturudvalget. Beslutningsprotokol

Fritids- og Kulturudvalget. Beslutningsprotokol Fritids- og Kulturudvalget Beslutningsprotokol Dato: 02. maj 2012 Lokale: Brønderslev Bibliotek, Pejsestuen Tidspunkt: Kl. 14:00-17:20 Eskild Sloth Andersen, Formand (A) Hildo Rasmussen (A) Bodil Nielsen

Læs mere

Økonomisk politik for Helsingør Kommune Center for Økonomi og Styring

Økonomisk politik for Helsingør Kommune Center for Økonomi og Styring Økonomisk politik for Helsingør Kommune Center for Økonomi og Styring Udarbejdet af Team Budget, Ledelsesinformation & Analyse Vedtaget af Byrådet d. 24. juni 2014 Formål med den Økonomiske politik Den

Læs mere

Økonomiudvalget. Referat. Dato: Torsdag den 26. september Mødetid: 17:00-17:10

Økonomiudvalget. Referat. Dato: Torsdag den 26. september Mødetid: 17:00-17:10 Referat Dato: Torsdag den Mødetid: 17:00-17:10 Mødelokale: Mødelokale B105 Medlemmer: Conny Trøjborg Krogh (F), Frederik A. Hansen (V), Hugo Hammel (A), Jesper Kirkegaard (C), Lars Prier (O), Michael Blem

Læs mere

Regnskab 2010. Vedtaget budget 2011

Regnskab 2010. Vedtaget budget 2011 Side 1 af 7 Økonomisk oversigt () Løbende priser Renter, Finansiering, Finansforskydninger og kapitalposter Regnskab 2010 Vedtaget budget 2011 Korrigeret budget 2011 Forventet regnskab 2011 Afvigelse i

Læs mere

Referat fra møde i Folkeoplysningsudvalget onsdag den 21. maj 2008

Referat fra møde i Folkeoplysningsudvalget onsdag den 21. maj 2008 Referat fra møde i onsdag den 21. maj 2008 Mødet startede kl. 19:00 i Mødelokale 2, Lejre Jesper Kejlhof Peter Walsøe Lena Holm Jensen Indholdsfortegnelse 1. FOU - Godkendelse af dagsorden... 3 2. FOU

Læs mere

Vedhæftet sagen er en række bilag, der uddyber indhold og forudsætninger i budget

Vedhæftet sagen er en række bilag, der uddyber indhold og forudsætninger i budget 05102017 Side 1 ØU 2. behandling af budget 20182021 Sagsnr.: 17/18 Resumé: 1. behandlede 7. september 2017 budgetforslag 20182021 og godkendte, at budgetforslaget oversendes til s 2. behandling med de

Læs mere

Samlet set forventes der rammeoverholdelse på Børne- og Skoleudvalgets område set i forhold til udvalgets korrigerede budget 2014.

Samlet set forventes der rammeoverholdelse på Børne- og Skoleudvalgets område set i forhold til udvalgets korrigerede budget 2014. Økonomi og Administration Sagsbehandler: Helle Ellemann Andersen Sagsnr. 00.30.14-G01-14-14 Dato:21.5.2014 Børne- og Skoleudvalget, budgetopfølgning pr. 30. april 2014 Børne- og Skoleudvalgets korrigerede

Læs mere

Referat Udvalget for Job & Arbejdsmarked mandag den 7. marts 2011

Referat Udvalget for Job & Arbejdsmarked mandag den 7. marts 2011 Referat mandag den 7. marts 2011 Kl. 16:30 i Mødelokale 1, Hvalsø Connie B. Jensen (A) Thomas Stokholm (V) Indholdsfortegnelse 1. JA - Godkendelse af dagsorden...1 2. JA - Orienteringssager...2 3. JA -

Læs mere

Referat Udvalget for Kultur & Fritid onsdag den 7. oktober 2015

Referat Udvalget for Kultur & Fritid onsdag den 7. oktober 2015 Referat onsdag den 7. oktober 2015 Kl. 18:00 i Mødelokale 4, Allerslev Indholdsfortegnelse 1. KF - Godkendelse af dagsorden...1 2. KF - Orientering - Oktober...2 3. KF - Temadrøftelse - Børnekulturhus...4

Læs mere

Økonomirapport pr. 30. september 2017 for Børne-, Skole og Uddannelsesudvalget.

Økonomirapport pr. 30. september 2017 for Børne-, Skole og Uddannelsesudvalget. Økonomirapport pr. 30. september for Børne-, Skole og Uddannelsesudvalget. Drift Økonomirapport 2 for perioden 1. januar 30. september viser et samlet forventet overskud på 22,1 mio. kr. Børne- Skole og

Læs mere

Åben. ERHVERVS- OG BESKÆFTIGELSESUDVALGET Dagsorden med vedtagelser. Mødested Administrationscentret Mødelokale 2. Mødedato Onsdag den 14.

Åben. ERHVERVS- OG BESKÆFTIGELSESUDVALGET Dagsorden med vedtagelser. Mødested Administrationscentret Mødelokale 2. Mødedato Onsdag den 14. Dagsorden med vedtagelser Åben Mødested Administrationscentret Mødelokale 2 Mødedato Onsdag den 14. april 2010 Mødetidspunkt Kl. 13.00 Bemærkninger Møde med Væksthus Hovedstadsregionen kl. 13.15-14.15

Læs mere

Referat Udvalget for Kultur & Fritid onsdag den 14. maj 2014. Kl. 15:30 i Mødelokale 1, Allerslev

Referat Udvalget for Kultur & Fritid onsdag den 14. maj 2014. Kl. 15:30 i Mødelokale 1, Allerslev Referat onsdag den 14. maj 2014 Kl. 15:30 i Mødelokale 1, Allerslev Indholdsfortegnelse 1. KF - Godkendelse af dagsorden...1 2. KF - Kunstgræsbane i Hvalsø - Frigivelse af midler...2 3. KF - Eventuelt...5

Læs mere

Mål- og budgetopfølgning efter første halvår - beslutning

Mål- og budgetopfølgning efter første halvår - beslutning Mål- og budgetopfølgning efter første halvår - beslutning Beslutningstema På baggrund af administrationens oplæg skal det besluttes, at godkende mål- og budgetopfølgningen for første halvår 2014. Kompetence

Læs mere

Notat til ØK den 4. juni 2012

Notat til ØK den 4. juni 2012 Notat til ØK den 4. juni 2012 Nærværende notat er udarbejdet til Økonomiudvalgets ekstraordinære møde den 4. juni 2012 og indeholder en genvurdering og nye forudsætninger i forhold til det resultat, der

Læs mere

Faxe Kommunes økonomiske politik 2012-2015

Faxe Kommunes økonomiske politik 2012-2015 Faxe Kommunes økonomiske politik 2012-2015 Formål Faxe Kommunes økonomiske politik har til formål at fastsætte de overordnede retningslinjer for både de kommende års budgetlægning, det løbende økonomiske

Læs mere

Referat Udvalget for Børn & Ungdom tirsdag den 9. september 2014

Referat Udvalget for Børn & Ungdom tirsdag den 9. september 2014 Referat tirsdag den 9. september 2014 Kl. 16:30 i Børneinstitutionen, den grønne kile, Søvej 11, Hva Afbud: Carsten Helles Rasmussen (V) Indholdsfortegnelse 1. BU - Godkendelse af dagsorden...1 2. BU -

Læs mere

Referat Udvalget for Kultur & Fritid onsdag den 7. maj Kl. 18:00 i Mødelokale 1, Allerslev

Referat Udvalget for Kultur & Fritid onsdag den 7. maj Kl. 18:00 i Mødelokale 1, Allerslev Referat onsdag den 7. maj 2014 Kl. 18:00 i Mødelokale 1, Allerslev Indholdsfortegnelse 1. KF - Godkendelse af dagsorden...1 2. KF - Orientering - Maj...2 3. KF - Temadrøftelse. Da Danmark blev til...3

Læs mere

Referat Udvalget for Kultur & Fritid og Udvalget for Børn & Ungdom mandag den 6. februar 2017

Referat Udvalget for Kultur & Fritid og Udvalget for Børn & Ungdom mandag den 6. februar 2017 Referat Udvalget for Kultur & Fritid og mandag den 6. februar 2017 Kl. 16:30 i Mødelokale 5, Lejrevej 15, 4320, Allerslev Afbud: Henning Nielsen (V) Tina Mandrup (V) Indholdsfortegnelse 1. BU KF - Godkendelse

Læs mere

Referat Kommunalbestyrelsen torsdag den 8. oktober Kl. 18:00 i Rådssalen, Allerslev

Referat Kommunalbestyrelsen torsdag den 8. oktober Kl. 18:00 i Rådssalen, Allerslev Referat torsdag den 8. oktober 2015 Kl. 18:00 i Rådssalen, Allerslev Indholdsfortegnelse 1. KB - Godkendelse af dagsorden...1 2. Lukket - ØU - Anlægsbevilling til gulvbelægning Hvalsø Rådhus...2 3. KB

Læs mere

BESLUTNINGSPROTOKOL. Økonomiudvalget. Møde nr. : 18/2012 Sted : Rådhuset i Grenaa Dato : 11. december 2012 Start kl. : 16.00 Slut kl. : 16.

BESLUTNINGSPROTOKOL. Økonomiudvalget. Møde nr. : 18/2012 Sted : Rådhuset i Grenaa Dato : 11. december 2012 Start kl. : 16.00 Slut kl. : 16. Økonomiudvalget BESLUTNINGSPROTOKOL Møde nr. : 18/2012 Sted : Rådhuset i Grenaa Dato : 11. december 2012 Start kl. : 16.00 Slut kl. : 16.15 Medlemmer Jan Petersen (A) (Formand) Jytte Schmidt (F) Torben

Læs mere

Mål- og budgetopfølgning efter 1. kvartal - beslutning

Mål- og budgetopfølgning efter 1. kvartal - beslutning Mål- og budgetopfølgning efter 1. kvartal - beslutning Beslutningstema På baggrund af administrationens oplæg skal det besluttes, at godkende mål- og budgetopfølgningen for første kvartal 2014. Kompetence

Læs mere

Udvalget Læring & Trivsel for Børn og Unge

Udvalget Læring & Trivsel for Børn og Unge Udvalget Læring & Trivsel for Børn og Unge - Oktober Holbæk Kommune årsresultat Ved budgetrevision 4 er forventningen til årets samlede resultat et overskud på 58,9 mio. kr. Det er flere faktorer, der

Læs mere

Udvalget for Klima og Miljø

Udvalget for Klima og Miljø Udvalget for Klima og Miljø - Oktober Holbæk Kommune årsresultat Ved revision 4 er forventningen til årets samlede resultat et overskud på 58,9 mio. kr. Det er flere faktorer, der skaber forventningerne

Læs mere

Halvårsregnskab 2014 Dok.nr.: 1693 Sagsid.: 14/17602 Initialer: ps Åben sag

Halvårsregnskab 2014 Dok.nr.: 1693 Sagsid.: 14/17602 Initialer: ps Åben sag Halvårsregnskab 2014 Dok.nr.: 1693 Sagsid.: 14/17602 Initialer: ps Åben sag Indledning Folketinget vedtog den 26. februar 2011 en ændring af Lov om kommunernes styrelse. Ændringen indebærer, at kommunerne

Læs mere

Budget Hvordan forventes regnskab 2018 at holde i forhold til budgettet?

Budget Hvordan forventes regnskab 2018 at holde i forhold til budgettet? Budget - Hvordan forventes regnskab at holde i forhold til budgettet? Grøn for at budgettet holder med uændret adfærd Gul for faresignaler Budgettet holder, men påkrævet ændret adfærd Rød for at budgettet

Læs mere

Beslutningstema På baggrund af 1. politiske budgetopfølgning skal det besluttes, om budgetopfølgningen kan godkendes.

Beslutningstema På baggrund af 1. politiske budgetopfølgning skal det besluttes, om budgetopfølgningen kan godkendes. Samlet politisk budgetopfølgning Overskrift Første politiske budgetopfølgning - beslutning Beslutningstema På baggrund af 1. politiske budgetopfølgning skal det besluttes, om budgetopfølgningen kan godkendes.

Læs mere

Budget Hvordan forventes regnskab 2017 at holde i forhold til budgettet?

Budget Hvordan forventes regnskab 2017 at holde i forhold til budgettet? Budget - Hvordan forventes regnskab at holde i forhold til budgettet? Grøn for at budgettet holder, med uændret adfærd Gul for faresignaler Budgettet holder, men påkrævet Rød for at budgettet ikke holder,

Læs mere

Udvalget Kultur, Fritid og Fællesskab

Udvalget Kultur, Fritid og Fællesskab Udvalget Kultur, Fritid og Fællesskab - Oktober Holbæk Kommune årsresultat Ved budgetrevision 4 er forventningen til årets samlede resultat et overskud på 58,9 mio. kr. Det er flere faktorer, der skaber

Læs mere

Økonomirapport pr. 31. marts 2019 for Børne-, Fritids- og Undervisningsudvalget.

Økonomirapport pr. 31. marts 2019 for Børne-, Fritids- og Undervisningsudvalget. Økonomirapport pr. 31. marts 2019 for Børne-, Fritids- og Undervisningsudvalget. Drift På baggrund af prognoseberegningen ved økonomirapport 1 for perioden 1. januar 31. marts 2019 forventes regnskabet

Læs mere

Bilag og tabeller. Bilag til den tværgående økonomiske månedsrapportering

Bilag og tabeller. Bilag til den tværgående økonomiske månedsrapportering Bilag og tabeller Bilag til den tværgående økonomiske månedsrapportering Marts 2015 Forventet regnskab 2015 Tabel 1 OPRINDELIGT BUDGET 2015 KORRIGERET BUDGET* FORVENTET REGNSKAB Forventede afvigelser INDTÆGTER

Læs mere

2.1. Serviceudgifter Forventningerne til udgifterne under servicerammen er vist i nedenstående tabel. 2. FR Korr. B 2014

2.1. Serviceudgifter Forventningerne til udgifterne under servicerammen er vist i nedenstående tabel. 2. FR Korr. B 2014 Bilag 1a. Udvalgsgennemgang samt specifikation af 2. FR Dette bilag indeholder en mere detaljeret gennemgang af det forventede regnskab på det skattefinansierede område. For det brugerfinansierede område

Læs mere

Referat Kommunalbestyrelsen torsdag den 12. september 2013

Referat Kommunalbestyrelsen torsdag den 12. september 2013 Referat torsdag den 12. september 2013 Kl. 18:00 i Rådssalen, Allerslev Afbud: Gitte Geertsen (F) Laila Torp Madsen (V) Indholdsfortegnelse 1. KB - Spørgetid...1 2. KB - Godkendelse af dagsorden...3 3.

Læs mere

Dagsorden Udvalget for Kultur & Fritid onsdag den 8. oktober 2014. Kl. 18:00 i Mødelokale 1, Allerslev

Dagsorden Udvalget for Kultur & Fritid onsdag den 8. oktober 2014. Kl. 18:00 i Mødelokale 1, Allerslev Dagsorden onsdag den 8. oktober 2014 Kl. 18:00 i Mødelokale 1, Allerslev Indholdsfortegnelse 1. KF - Godkendelse af dagsorden...1 2. KF - Orientering - Oktober 2014...2 3. KF - Ansøgning om fritagelse

Læs mere

Halvårsregnskab 2013 bemærkninger

Halvårsregnskab 2013 bemærkninger Halvårsregnskab 2013 bemærkninger I dette notat gives jævnfør reglerne om aflæggelse af halvårsregnskab bemærkninger til væsentlige afvigelser mellem oprindeligt budget 2013 og det forventede regnskab

Læs mere

Halvårsregnskab 2017 August 2017

Halvårsregnskab 2017 August 2017 Halvårs August Indledning Hermed aflægges Hjørring Kommunes halvårs for. Indholdsfortegnelse Afsnit Side Regnskabsopgørelse og analyse 2 Regnskabsoversigt og bemærkninger på sektorniveau 4 Kommuneoplysninger

Læs mere

Referat Folkeoplysningsudvalget torsdag den 29. marts 2012

Referat Folkeoplysningsudvalget torsdag den 29. marts 2012 Referat torsdag den 29. marts 2012 Kl. 18:00 i Mødelokale 2, Allerslev Indholdsfortegnelse 1. FOU - Godkendelse af dagsorden... 1 2. FOU - Ansøgning om godkendelse som frivillig folkeoplysende forening

Læs mere

Økonomi- og Erhvervsudvalget Budgetopfølgning pr. 30. september 2015

Økonomi- og Erhvervsudvalget Budgetopfølgning pr. 30. september 2015 Økonomi- og Erhvervsudvalget Budgetopfølgning pr. 30. september 1 2 Direktørerklæring for Økonomi- og Erhvervsudvalgets område På baggrund af en opfølgning af økonomien pr. 30. september forventes der

Læs mere

Økonomivurdering 1. kvartal 2019 for Børne- og Familie-udvalget

Økonomivurdering 1. kvartal 2019 for Børne- og Familie-udvalget Økonomivurdering 1. kvartal 2019 for Børne- og Familie-udvalget Resume Sektor Område Bemærkning Børn og unge med Specialiseret børne- og særlige behov ungeområde Merforbrug jævnfør disponeringen. Dagtilbud

Læs mere

Åben. ERHVERVS- OG BESKÆFTIGELSESUDVALGET Dagsorden med vedtagelser. Mødested. Microsoft, Frydenlunds Allé 6, 2950 Vedbæk

Åben. ERHVERVS- OG BESKÆFTIGELSESUDVALGET Dagsorden med vedtagelser. Mødested. Microsoft, Frydenlunds Allé 6, 2950 Vedbæk Dagsorden med vedtagelser Åben Mødested Microsoft, Frydenlunds Allé 6, 2950 Vedbæk Mødedato Onsdag den 6. april 2011 Mødetidspunkt Kl. 13.15 Bemærkninger Medlemmer Fra forvaltningen BEMÆRK ændret mødested

Læs mere

Til Frederikssund Kommune. En kort introduktion til Fishing Zealand. Baggrund:

Til Frederikssund Kommune. En kort introduktion til Fishing Zealand. Baggrund: Til Frederikssund Kommune En kort introduktion til Fishing Zealand. Baggrund: Rapporten Samfundsøkonomisk betydning af lystfiskeri i Danmark, Fødevareministeriet 2010 understreger, at lystfiskerne genererer

Læs mere

Retningslinjer for overførsel 2013 frem. Drift

Retningslinjer for overførsel 2013 frem. Drift Retningslinjer for overførsel 2013 frem Drift Da byrådet traf beslutningen om overførsel af uforbrugte driftsmidler til budget 2014, blev det samtidig besluttet; at reglerne skulle evalueres. Regelgrundlaget

Læs mere

Budgetrevision Samlet vurdering. Budgetrevision 2. Forventning til regnskab 2019

Budgetrevision Samlet vurdering. Budgetrevision 2. Forventning til regnskab 2019 Budgetrevision 2 Forventning til regnskab 2019 1 Samlet resultat... 3 Samlet vurdering i forhold til korrigeret budget... 3 Likviditet... 4 Kort vurdering... 4 Holder det korrigerede driftsbudget?... 6

Læs mere

Budget Hvordan forventes regnskab 2018 at holde i forhold til budgettet?

Budget Hvordan forventes regnskab 2018 at holde i forhold til budgettet? Budget - Hvordan forventes regnskab at holde i forhold til budgettet? Grøn for at budgettet holder med uændret adfærd Gul for faresignaler Budgettet holder, men påkrævet ændret adfærd Rød for at budgettet

Læs mere