Fra Ægte opsparing, Økonomi og Miljø 2012

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Fra Ægte opsparing, Økonomi og Miljø 2012"

Transkript

1 424 Samlet set er der meget, der taler for, at skatteforholdene i Nordsøen bør ændres for at give en mere rimelig fordeling af de ekstraordinære indtjeningsmuligheder, som udnyttelsen af samfundets naturressourcer giver. Der bør således tilfalde staten en større andel af ressourcerenten, end det er tilfældet med de gældende skatteregler. Samtidig bør det overvejes, om ordningen kan justeres i retning af at give en mindre forvridende beskatning af aktiviteterne i Nordsøen. Fra Ægte opsparing, Økonomi og Miljø 2012

2 Modelbrug og virkelighed Af Jesper Jespersen 1 Makroøkonomiske modelberegninger benyttes i stigende grad som begrundelse for den nødvendige økonomiske politik. Det gælder både ved de årlige finanslovsfor-handlinger og for den stribe af strukturreformer, der er gennemført siden Denne udvikling stiller ekstra krav til modelgrundlaget videnskabelige troværdig-hed. I artiklen diskuteres, hvorledes videnskabsteoretisk begrundede forbehold ved anvendelsen af økonomiske modeller med fordel kunne inddrages i den økonomisk politiske rådgivning. De gode gamle dage Det Økonomiske Råds 2 rapporter og brugen af makroøkonomiske modeller har siden begyndelsen af 1970erne været uadskillelige. Når Dansk Økonomi skulle skrives var det fast praksis, at konjunkturafsnit og specialkapitler havde et solidt underlag af modelberegninger. Jeg har mine tidligste modelerfaringer fra arbejdet med at gøre ADAM operationel i Danmarks Statistik tilbage i 1972/1973; men det var især årene i Det Økonomiske Råds sekretariat, der gav mig indsigt i den praktiske brug (og mulige misbrug) af økonomiske modeller. En indsigt, som jeg efterfølgende har haft stor nytte af i min undervisning og forskning. Heldigvis havde vi dengang vismændene navnlig Anders Ølgaard og Hans Zeuthen til konstant at holde modelresultaterne op mod virkeligheden. SMEC blev primært benyttet som en slags udvidet kugleramme, 1 Professor ved Roskilde Universitet. Fuldmægtig i Det Økonomiske Råds sekretariat, og I det følgende vil jeg ikke sondre skarpt mellem Formandskabet for DØR ( vismændene ) og sekretariatet for DØR. I den periode jeg var ansat som fuldmægtig, var der internt en flydende grænse i arbejdsdelingen mellem vismændene og sekretariatets medarbejdere.

3 426 bestemt ikke som en krystalkugle. Der blev kontinuerligt taget forbehold, når resultater fra SMEC skulle overføres til Dansk Økonomi. Betydningen af de restriktive forudsætninger, som sådanne regnestykker hviler på, blev grundigt diskuteret. Ikke mindst måtte der kvalitativt tages stilling til alle de væsentlige forhold, der ikke var indeholdt i SMEC, navnlig vedrørende udbudssiden og den markedsmæssige tilpasning. Benyttede en yngre fuldmægtig sig af flosklen alt andet lige, så bredte der sig et mildt overbærende smil omkring vismandsbordet. De økonometriske regnemodeller øvede allerede dengang en særlig fascination på modelbyggerne. Der var en tendens til, at modelbyggere og model kunne komme til at udgøre én helhed. Modellen afspejler den vision, som modelbyggerne har, hvorved modelresultaterne meget naturligt for modelbyggerne fremstår som den fagligt set mest kvalificerede fremstilling af den økonomiske virkelighed. Rent psykologisk kan der derfor ske det, at modelbyggernes vision og modellen begynder at smelte sammen, hvorved den virkelige virkelighed kommer til at spille en mere tilbagetrukken rolle; for modellen er jo det bedste bud på virkeligheden. Netop i de situationer gjorde vismændenes kritiske spørgsmål en afgørende forskel; for her fik model og virkelighed aldrig lov til at blive forvekslet. Og slet ikke når resultaterne skulle præsenteres og forklares ved de halvårlige rådsmøder og efterfølgende for offentligheden. Den naturvidenskabelige metode dominerer Det er således ikke de økonomiske modeller isoleret set, men brugen af dem, der kan udgøre et kritisk punkt. Der er en konstant risiko for, at model og virkelighed forveksles. Sker det, bliver modellen den prisme, hvor igennem den økonomiske virkelighed anskues, og den politiske rådgivning begrundes. Prismen kan herved forlede rådgiverne til at tro, at det er den sande samfundsøkonomiske struktur, som lægges til grund for analysen. Det fører også let til, at kritik af prismen preller af på modelbrugerne, for det er jo den i deres øjne bedst fagligt funderede modelstruktur, der er til rådighed. Vil deltagerne i diskussionen ikke acceptere brugen af denne prisme, så giver de afkald på at deltage i debatten om den økonomiske politik på det samme kvalificerede grundlag og har dermed sat sig selv ud på sidelinjen.

4 Hermed ikke sagt at den benyttede prisme ikke kan indgår i modeldebatten i forskellige slibninger, alt efter om det er beskæftigelsen, offentlige finanser eller energiforsyningen, der er på dagsordenen. I nogle tilfælde må der ligefrem foretages en ny slibning. Det står derimod ikke på dagsordenen, om modellen nu også er den rigtige overordnede ramme at lægge til grund for den økonomisk politiske rådgivning. De dominerende fagøkonomiske miljøer har igennem de 40 år, hvor modellerne er blevet benyttet i stigende grad udviklet en form for naturvidenskabelig fascination. Den ultimative ambition for de fleste makroøkonomer er blevet at få samfundsøkonomien sat på formler, så fremtiden kan forudsiges med en vis sikkerhed. Newtons planetmodel spøger i kulissen. Når modelarbejdet er kommet godt i gang i det samfundsøkonomiske laboratorium, så overtages let mange af de naturvidenskabelige metoder og idealer; for de fremstår mere eksakte og dermed videnskabelige. Denne ambition synes at gå på tværs af det afgørende forhold, at samfundsvidenskab ifølge sagens natur må have mennesker og deres reflekterede adfærd som genstandsfelt. Mennesker kan i modsætning til planeterne ændre bane i tide og i utide. De er ikke underlagt konstante bevægelseslove. 427 modelbrug og virkelighed Men sandt er det, at matematikken og det, der kan måles i kroner og ører, er kommet til at spille en stadigt større rolle ved udformningen af de økonomiske modeller. Kommer man tilfældigt ind i et auditorium, hvor der netop har været holdt en makroøkonomisk forelæsning, vil man finde en tavle (i det omfang den har været benyttet) fyldt med græske bogstaver. Hvorvidt det har været undervisning i fysik, kemi eller økonomi vil det være svært at afgøre; for her vil arbejdsløshed være reduceret til et alfa, inflation til beta osv. Matematik kan være et fortrinligt analyseredskab ikke mindst, hvis det er stabile regulariteter som for eksempel planetbaner eller amortiseringsprofilen for en 30-års obligation, der skal beskrives. Det er med matematik som med fransk, disse sprog skal benyttes, der hvor det er relevant og dernæst, hvor de kan forstås. Det er således ikke brugen af matematik, der er til diskussion; men den videnskabsteoretisk set korrekte brug af matematik, der konstant bør gøres til genstand for overvejelse.

5 428 Denne videnskabsteoretiske diskussion er for så vidt ikke ny. Det var et af omdrejningspunkterne i 1930ernes økonomiske debatter, som desværre stort set er gået i glemmebogen. Diskussionen mellem Keynes og Tinbergen om kriterierne for at bygge makroøkonometriske modeller burde stadig være standardpensum på ethvert økonomistudium. Her advarede Keynes netop mod en for ukritisk brug af formaliserede makromodeller og mod forestillingen om, at de data-genererende faktorer dvs. den (makro)økonomiske adfærd tilnærmelsesvis har samme konstans som planetbaner. Economics is a science of thinking in terms of models joined to the art of choosing models which are relevant to the contemporary world. It is compelled to be this, because, unlike the natural science, the material to which it is applied is, in too many respects, not homogeneous through time (CWK, XIV, p.296/97) Konjunkturmodellerne Efter 40 års erfaring med økonometriske modeller, hvad har vi så lært? Svaret afhænger naturligvis af de øjne der ser. Den danske modeltradition har det meste af tiden fulgt ret tæt i kølvandet på de internationale udviklingstendenser. De første danske modeller var konjunkturmodellerne SMEC og ADAM. De var designet over en makroøkonomisk skabelon, der havde sit afsæt i en simpel indkomstdannelsesmodel (á la 45 -modellen). Det var nationalregnskabstallene, som udgjorde det datamæssige grundlag. Det uomgængelige krav var, at koefficienterne i makroadfærdsrelationerne skulle være statistisk signifikante. Det vil sige, at modellen var teoretisk og empirisk forankret efter nogle på forhånd fastlagte kriterier. 3 Fordelen ved at bruge disse modeller var helt åbenbart, at de for den årlige finanslovsforhandling centrale balanceproblemer kunne analyseres under ét: betalingsbalance, arbejdsløshed og offentligt budgetsaldo. Rådgivning vedrørende balancen mellem offentlige indtægter og udgifter kunne suppleres med en mere nuanceret vurdering af de øvrige makro- 3 Glimrende dokumenteret i Andersen (1975)

6 økonomiske ubalancer, ikke mindst arbejdsløshed og betalingsbalance. Det var dengang et stort analytisk fremskridt, at væsentlige dele af samfundsøkonomien kunne analyseres under ét. Disse overvejende efterspørgselsdrevne modeller havde (og har) deres styrke som konjunkturmodeller med ét måske to års analytisk sigte. De fungerer godt som et pædagogisk værktøj til at disciplinere diskussionen om finanslov og samfundsøkonomisk økonomisk balance på kort sigt. Et overskud på de offentlige finanser var ikke en selvfølgelig adgangsbillet til at bruge flere penge, hvis der var mangel på arbejdskraft eller et gabende hul på betalingsbalancen. 429 modelbrug og virkelighed Men modelbyggerne skulle have erkendt, at de første modeller kun omfattede en del af den samfundsøkonomiske tilpasning. Allerede i 1970erne stod det klart, at pris-/lønudviklingen ikke tilnærmelsesvist havde den stabilitet og regularitet, som Keynes stillede som en nødvendig forudsætning i sin diskussion med Tinbergen. Troen på en stabil Phillipskurve viste sig at være overdreven. I efterkrigstiden var koefficienterne i Phillipskurven i stigende grad blevet ustabile. Der knyttede sig allerede dengang et særligt modelteknisk problem til Phillipskurvens hyperbolske udformning. Den meget lave arbejdsløshed i begyndelsen af 1970erne 1-2 pct. af arbejdsstyrken gjorde at selv mindre fejlskøn på BNP og dermed beskæftigelsen kunne føre til en arbejdsløshed, der modelmæssigt svingede omkring nul, hvilket indebar, at der ofte ikke i praksis kunne findes en løsning til modellens samlede ligningssystem. Det var den første alvorlige påmindelse om afstanden mellem model og virkelighed ikke mindst når virkeligheden bevæger sig uden for det hidtidige historiske erfaringsmateriale. I 1970erne var det først en ekstraordinær lav arbejdsløshed, der blev efterfulgt af en periode med et sammenfald af stigende arbejdsløshed og voksende inflation, den såkaldte stagflationsperiode, der skabte problemer. Det kunne de eksisterende modeller ikke forklare. Det var ikke kun et dansk problem; det var et forløb, der udspandt sig i stort set alle de vestlige lande, og derved blev en universal udfordring til samfundsøkonomer og modelbyggerne. Dette tidlige intermezzo, hvor de økonometriske modeller viste sig uegnede til at beskrive hele makroøkonomien under ét, burde have givet an-

7 430 ledning til en viden-skabsteoretisk refleksion á la diskussionen mellem Keynes og Tinbergen. Er det overhovedet muligt at opstille én samlet makroøkonomisk model, der kan beskrive den samfundsøkonomiske udvikling på kort og længere sigt? Hvor går grænsen for den økonomiske videnskab i forståelsen af den fremtidige udvikling, og hvor går grænsen for anvendelsen af matematisk formulerede samfundsøkonomiske model-ler? Svaret på disse spørgsmål bør gives i lyset af, at samfundsøkonomi er menne-skeskabt, foranderlig og kontekstafhængig hvilket indebærer, at fremtiden ikke kan kendes, da den ikke er prædetermineret, jf. bl.a. Popper (1996). Generelle ligevægtsmodeller Sammenbruddet af Phillipskurven og dermed den manglende teoretiske forståelse af samspillet mellem mængder og priser selv på kort sigt skabte opbrud i det makroøkonomiske miljø. Her står Lucas og Sargents artikel fra 1978 After Keynesian Macroeconomics i artikelsamlingen After the Phillips Curve centralt. Deres kritik af de dominerende makroøkonometriske modeller havde to centrale elementer: at de hidtidige makromodeller manglede en række markedsmæssige feedback-mekanismer begrundet i mikroøkonomisk adfærd og markedsmæssig tilpasning at aktørernes forventningsdannelse havde været modelleret alt for bagudskuende Denne kritik førte til en saltomortale inden for økonomisk teori og efterfølgende modelbygning. Ikke med hensyn til matematisk formulerede modellers begrænsning; men derimod i valget af modelstruktur og dermed af samfundsøkonomisk vision. Modellens tyngdepunkt blev flyttet fra kortsigtet mængdemæssig tilpasning til langsigtet markedsøkonomisk ligevægt. I det omfang at tilpasningen til en ny ligevægt overhovedet blev analyseret, bestod den i en antagelse om træghed i pris- og løntilpasningen og i informationsformidlingen, primært på arbejdsmarkedet.

8 Makroøkonomerne så det primært som deres opgave at finde ind til den stabile (uforanderlige) kerne i samfundsøkonomien. I mangel af empirisk fundament blev det i stedet antaget, at stabiliteten kunne findes i de enkelte aktørers personlige præferencer og den teknologisk bestemte produktionsstruktur parret med antagelsen om individuel nytte- og profitmaksimering markedssystemets iboende ligevægtsorienterede egenskaber. Modelmæssigt konstrueret som en generel ligevægtsmodel. Disse to aksiomer for makroøkonomisk teori førte til udviklingen af anvendte generelle ligevægtsmodeller med følgende på forhånd fastlagte krav, der skulle være opfyldt: 431 modelbrug og virkelighed Et konsistent mikroøkonomisk grundlag, hvor de makroøkonomiske adfærdsrelationer bygges over en skabelon, der kaldes en repræsentativ (mikro)agent, og som er kendetegnet ved individuel optimering og med fuldt kendskab til den modelmæssige fremtid (rationelle forventninger). Et selvregulerende markedsøkonomisk system, hvor det udelukkende er trægheder i tilpasningen af priser og lønninger (på kort sigt), der stiller sig hindrende for tilpasning til bl.a. fuld (strukturel) beskæftigelse. Uanset at disse modeller benævnes anvendte generelle ligevægtsmodeller, så er de i deres videnskabsteoretiske udgangspunkt at ligne med en laboratoriemodel. Det er en opstilling, hvori det a priori er antaget, at det makroøkonomiske system er selvregulerende. Denne antagelse udgør kernen i den anvendte opstilling. En antagelse, der ikke bygger på empiriske undersøgelser, men på et aksiom. Dette aksioms centrale placering bringer atter diskussionen fra 1930erne i erindring. Dengang var det Keynes, der i opposition til den dominerende neoklassiske ligevægtsmodel stillede spørgsmålet: hvor ved vi fra, at et markedssystem er selvregulerende? : On the one side are those who believe that the existing economic system is, in the long run, a self-adjusting system, though with creaks and groans and jerks and interrupted by time lags, outside interference and

9 432 mistakes... On the other side of the gulf are those that reject the idea that the existing economic system is, in any significant sense, self-adjusting. The strength of the self-adjusting school depends on it having behind it almost the whole body of organised economic thinking of the last hundred years, (CWK XIII, p.485). Karakteristikken af udviklingen i den makroøkonomiske modelbygning som en saltomortale er derfor næppe nogen overdrivelse, idet tyngdepunktet gik fra den åbne konjunkturmodel til den prædeterminerede generelle ligevægtsmodel. Konjunkturmodellen havde sine åbenbare begrænsninger ikke mindst, fordi de markedsmæssige feedback-mekanismer og de mikroøkonomiske læreprocesser var stort set fraværende. Den generelle ligevægtsmodels begrænsning ligger i dens stærke tro på det markedsøkonomiske systems selvregulerende egenskaber i kombination med antagelsen om mikroøkonomisk rationalitet og perfekt information. Modelbrug på mellemlang sigt Jeg har ovenfor beskrevet de to yderpositioner inden for modelmiljøerne: på den ene side den kortsigtede efterspørgselsorienterede konjunkturmodel og på den anden side den aksiomatisk begrundede generelle ligevægtsmodel, der benyttes til bl.a. analyser af strukturreformer. I de danske modelmiljøer er det forholdsvis ukontroversielt at benytte de eksisterende konjunkturmodeller ved vurderingen af finanspolitikken med hensyn til fortegnet for påvirkningen af beskæftigelse og betalingsbalance et til to år ud i fremtiden. Men det vil være betænkeligt at hævde, at den samlede effekt af finanspolitikken kan vurderes med nogen større grad af præcision. Derimod kan konjunkturmodellerne give en indikation af, hvilke finanspolitiske instrumenter, der har størst effekt pr. krone. Herom synes der også stort set at være enighed. Der hvor den teoretiske uenighed melder sig med størst styrke i modelmiljøerne, ikke kun det danske, er ved sammenkoblingen af det korte og det længere sigt. Hvordan sikres den modelmæssige konsistens mellem konjunktur- og strukturmodellerne? Konjunkturmodeller er baseret på empirisk estimerede adfærdsrelationer og ingen forhåndsanta-

10 gelse om markedsmæssig selvregulering. Strukturmodellerne er derimod idealmodeller formet over en skabelon, der antager automatisk generel ligevægt og som benytter adfærdsrelationer baseret på mikroøkonomisk adfærdsteori understøttet af kalibrerede parameterværdier. Det videnskabsteoretiske grundlag er således vidt forskelligt, hvilket efterlader det spørgsmål om disse to modeltraditioner kan forenes på et konsistent grundlag? Tilbage fra 1970erne ligger stadig erindringen om, at det kan være vildledende at benytte konjunkturmodellerne ved fremskrivninger af den økonomiske udvikling, der rækker mere end 1-2 år ud i fremtiden. Her vil fraværet af markedsmæssige feedback-mekanismer få modellen til at fejlbeskrive økonomiens udviklingsspor. I et længere tidsmæssigt perspektiv kan der ikke ses bort fra påvirkningen af lønudviklingen og de deraf afledte konsekvenser for efterspørgslens effekt på nettoeksport, privat forbrug, investeringer og offentlige budgetter. Men som nævnt er erfaringen fra de danske modelmiljøer, at løndannelsen i et historisk perspektiv har været meget ustabil. Det har ikke været muligt at fastlægge en tilnærmelsesvist stabil Phillipskurve. Hertil kommer en næsten lige så usikkert bestemt pris-/omkostningselasticitet i nettoeksporten og fravær af fordelingseffekter i hhv. forbrugs- og investeringsfunktionerne, jf. ADAM Erfaringerne med arbejdet med ADAM konkluderes således: 433 modelbrug og virkelighed Det er lønligningen, som skaber overgangen fra en kortsigtsmodel med konjunkturarbejdsløshed til en langsigtsmodel med ligevægtsarbejdsløshed, og lønligningens koefficienter er afgørende for, hvor hurtigt overgangen finder sted (ibid: p. 239) hvis lønnen ikke reagerer på konjunkturen, ville forøgelsen af den offentlige efterspørgsel have en permanent effekt på beskæftigelsen (ibid: p.203) Disse konklusioner vedrørende konjunkturmodellens mere langsigtede egenskaber er ligesom beregninger med den generelle ligevægtsmodel at ligne med labora-torieforsøg, ikke mindst fordi løndannelsen er så usikkert bestemt. Det er derfor heller ikke overraskende, at der i hhv. ADAM- og SMEC-laboratorierne nås ret så forskellige resultater med hensyn til den langsigtede tilpasning til ligevægt, når modellerne udsættes for forskellige policy-eksperimenter:

11 434 beskæftigelseseffekten krydser nul efter 10 år i SMEC og efter 17 år i ADAM (ibid: p. 245). Dette resultat kan tolkes således, at beskæftigelseseffekten af en ændring i den efterspørgselsorienterede økonomiske politik vil være udtømt efter hhv. 10 og 17 år i laboratoriet. Men det er afgørende at forstå, at disse konjunkturmodeller stadig helt overvejende er drevet af efterspørgslen. Ligevægtsarbejdsløsheden er bestemt af udviklingen i nettoefterspørgslen fra udlandet. Det er erhvervslivets forbedrede konkurrenceevne (forholdet mellem det udenlandske prisniveau og det indenlandske omkostningsniveau), der skaber dynamikken og tilpasningen i modellen. Disse (i min optik alt for) lange fremskrivninger med konjunkturmodellen kan derfor som nævnt i bedste fald karakteriseres som laboratorieforsøg, der netop gennemføres under forudsætning af alt andet lige også i udlandet! Strukturanalyser: det lange sigt 4 De oprindelige erfaringer med konjunkturmodellerne, når de i rå form benyttedes til konkrete analyser af udviklingen i dansk økonomi, var naturligvis, at de løb af sporet. Det var erfaringen fra 1970erne. Når ADAM-modellen i dag benyttes til lange fremskrivninger, bliver den på forhånd givet pæne egenskaber, så den ikke løber af sporet. De pæne egenskaber er udformet således, at ADAM bevæger sig i retning af en generel ligevægt om end i et sindigt tempo. Udviklingen siden 2007 har i særlig grad bekræftet, at det også for ADAM er svært at spå især om fremtiden. Som en konsekvens af de mange teoretiske indvendinger mod brugen af konjunkturmodeller til analyser af det lange sigt, har analysemodellerne undergået en videnskabsteoretisk saltomortale. Strukturen i de generelle ligevægtsmodeller, der benyttes stort set all over the world og også i Danmark, er teoretisk begrundede; men kun i beskedent omfang empirisk begrundet. Disse modeller kan give analytiske svar på, hvilken hypotetisk effekt ændringer i den økonomiske struktur kan have, givet 4 Dette afsnit bygger delvist på Jespersen (2012) med titlen Hvad ved vi egentlig om det lange sigt?.

12 antagelsen om generel ligevægt og under forudsætning af alt andet lige. Som diskuteret bl.a. i Jespersen (2007) kræver tolkningen af resultaterne fra disse labora-torie-modeller ekstra omhu, inden de omsættes til konkrete policy-anbefalinger. Benyttes resultaterne for ukritisk, betyder det i praksis, at virkeligheden forveksles med modellen, hvorved modelfejlene via den økonomiske politik overføres til virkeligheden. Det lærebogsteoretiske indhold i disse generelle ligevægtsmodeller, som bl.a. ligger til grund for DREAM-modellen og mange lignende modeller er dog ganske simpel. En af de grundlæggende antagelser er aksiomet om den fulde og ofte perfekte markedsmæssige tilpasning bl.a. på arbejdsmarkedet. Der er med andre ord altid fuld beskæftigelse i form af, at arbejdsløsheden har det anslåede strukturelle niveau, som Finansministeriet formulerer det. 5 I laboratoriemodellen er efterspørgslen efter arbejdskraft bestemt af profitmaksimerende virksomheder med fuld forudseenhed de antages at kende afsætningen i fremtiden (rationelle forventninger). Efterspørgslen efter arbejdskraft i den private sektor er udelukkende bestemt af produktionsteknologien og reallønnen. Udbuddet af arbejdskraft er bestemt af demografien og af dén repræsentative agents præferencestruktur, der ligger bag agentens nyttemaksimering i sit frie valg mellem disponibel løn og værdien af (og muligheden for at opnå) arbejdsmarkedsrelaterede sociale ydelser. 435 modelbrug og virkelighed Da det (endnu) ikke har været muligt empirisk at nå til en entydig konklusion vedr. koefficienternes størrelse (og i visse tilfælde end ikke fortegn) for disse to centrale arbejdsmarkedsrelationer i en dansk kontekst, 6 er der ved laboratorieforsøg åbnet for noget, der minder om anybody s guess baseret på udenlandske studier. Disse gæt på størrelsen af og fortegnet for koefficienterne bliver dog af helt afgørende betydning for de beregningsmæssige resultater, når der er antaget fuld markedsmæssig tilpasning. I så fald er resultatet bestemt af, hvor meget og hvordan hhv. efter-spørgselskurven (produktivitet) og udbudskurven (skat og sociale ydelser) antages at ændres, som en konsekvens af en specifik økonomisk politik. I den generelle ligevægtsmodel er det som nævnt antaget at gæl- 5 I 2020-fremskrivning forudsættes konjunkturerne normaliseret frem mod 2015, hvorefter beskæftigelsen svarer til det anslåede strukturelle niveau (Finansministeriet, 2011, s. 164). 6 Jeg er fuldt opmærksom på, at der heller ikke er enighed om denne empiriske konklusion; men alene den betydelige usikkerhed, som kendetegner alle empiriske resultater (i kombination med den politiske bevågenhed, som netop denne relation har påkaldt sig), bør mane til forsigtighed.

13 436 de, at øget udbud af arbejdskraft skaber sin egen (endogene) efterspørgsel efter arbejdskraft, når f.eks. skat eller sociale ydelser ændres. 7 Der er som nævnt ikke enighed i de danske modelmiljøer, om det er rimeligt at antage generel ligevægt, og om udbuddet af arbejdskraft overhovedet på makroniveau påvirkes af ændrede regler for skat og sociale ydelser. Alene det forhold, at hverken Kærgård (1992) eller ADAM (2012) 8 finder signifikante koefficienter knyttet til disse variable, burde mane til forsigtighed med hensyn til at overføre resultaterne fra laboratoriet til konkrete politikanbefalinger. I disse to empiriske studier findes derimod en signifikant sammenhæng mellem udviklingen i konjunkturen (kort sigt) og udbuddet af arbejdskraft. I det omfang dette resultat inddrages i modelarbejdet, ville det indebære, at det korte sigt og det lange sigt ikke kan holdes analytisk adskilt. Kan det korte og det lange sigt holdes analytisk adskilt? I den generelle ligevægtsmodel kommer jobbene som nævnt på langt sigt af sig selv; men dette resultat er svært at applikere på virkeligheden ikke mindst, hvis det lange sigt er påvirket af det korte sigt på grund af en ustabil Phillipskurve eller hysteresis effekter på bl.a. arbejdsmarkedet. Når f.eks. Finansministeriet (2011) skal knytte en forbindelse fra strukturreformer på arbejdsmarkedet til udviklingen i beskæftigelsen, så inddrages supplerende en række faktorer, der kan understøtte efterspørgslen efter arbejdskraft i hvert fald på kort sigt. Det henstår dog i kilden som uvist, om det korte sigt kun er de fire år, som det angives, at konjunkturgenopretningen tager ( ), eller der er behov for en permanent efterspørgselsunderstøttende politik. Der nævnes i hvert fald 5 efterspørgselsfaktorer, der kan bidrage til en øget beskæftigelse i forbindelse med tilbagetrækningsreformen: 7 Denne simple model for arbejdsmarkedet findes f.eks. gengivet i Mankiw (2009), figure 6-3, s I ADAM (2012) konkluderes afsnittet om produktionsfaktorudbud således, arbejdsudbud afhænger af demografien og i mindre grad også af konjunkturbevægelser, idet antallet af aktiverede og uddannelsessøgende uden for arbejdsstyrken falder, når arbejdsløsheden falder, (p. 120).

14 Øge de finanspolitiske handlemuligheder med henblik på at udbygge den offentlige service på centrale områder som fx sundhed og uddannelse Styrke konkurrenceevnen (ikke nærmere angivet hvordan) Mindske opsparingskvoten, dvs. øge det private forbrug Øge de private investeringer Øge troværdigheden om de offentlige finanser, hvilket kan betyde en lavere rente, Finansministeriet (2011, s. 162). Det afgørende i denne sammenhæng er, at også Finansministeriet har betænkeligheder ved at lade strukturreformer stå alene. Der kommer ikke nogen øget beskæftigelse, med mindre det kan påvises, hvorledes efterspørgslen efter arbejdskraft forøges mindst i samme tempo som udbuddet, og i perioden hvor konjunkturgenopretningen finder sted, skal efterspørgslen løbe forud. Gennemførelsen af en sådan analyse vil kræve en sammenkobling af konjunktur- og strukturmodellerne, som endnu ikke er blevet praktiseret på et videnskabsteoretisk konsistent grundlag. Det vil formentlig implicere, at både forudsætningen om generel ligevægt og automatisk marketclearing opgives. Disse to forudsætninger stiller sig hindrende for etablering af en realistisk model, idet disse forudsætninger ikke er forankret i solid empirisk analyse. 437 modelbrug og virkelighed Modelarbejdet i fremtiden Tillad mig at slutte dette bidrag til DØRs 50 års jubilæumsskrift med en stor anerkendelse for det modelarbejde, som der hidtil er blevet udført og ikke mindst den pionerindsats, der blev ydet tilbage i 1970erne med at promovere modelarbejdet. Men selv om 40 år er gået siden de første modeller så dagens lys, så er dette arbejde på ingen måde bragt til en afslutning. Det er navnlig sammenkoblingen af konjunktur- og strukturmodeller, der er haltet bagefter. Konjunkturmodellerne har ifølge deres tilblivelse en kort tidshorisont. Strukturmodellerne forsøger at indfange nogle af de langsigtede udviklingstendenser; men er endnu præget af at være deciderede laboratorie-modeller, hvilket gør det vanskeligt at applikere resultaterne til virkeligheden. Den modelmæssige udfordring i fremtiden må derfor ligge i arbejdet med at etablere en videnskabsteoretisk konsistent sammenkobling af det

15 438 korte og det længere sigt efterspørgsel, udbud og markedsmæssig tilpasning. Dette arbejde bør kombineres med et efter min vurdering mere ydmygt forhold til, hvilke aspekter af de sam-fundsøkonomiske strukturer, der overhovedet kan sættes på matematiske formler. Der er således nok at tage fat på både for DØR (og os andre) i de kommende mange år; for den fulde modelmæssige forståelse af endsige beskrivelse af den samfunds-økonomiske udvikling ligger ikke lige om hjørnet.

16 Litteratur 439 ADAM (2012): ADAM en model af dansk økonomi. D. Knudsen (red.), Danmarks Statistik. Andersen, E. (1975): En model for Danmark , Akademisk Forlag. Andersen, E. (1990): Modeludviklingen i Danmark, artikel 3 i J. Jespersen s (red.) Model og Virkelighed, DJØFs forlag, Andersen, T.M. (2000): Makroteori, i C. Hjorth-Andersen s (red.) Udviklingslinjer i økonomisk teori, DJØFs Forlag. CWK ( ): Collected Writings of John Maynard Keynes, bind I-XXX, Cambridge University Press. Finansministeriet (2011): Reformpakken 2020 Kontant sikring af Danmarks velfærd, Finansministeriet, makropolitisk center Jespersen, J. (2007): Makroøkonomisk metodologi i et samfundsvidenskabeligt perspektiv, DJØFs Forlag. Jespersen, J. (2012): Hvad ved vi egentlig om det lange sigt? bidrag til festskrift til N. Kærgård (redigeret af P. Andersen, I. Henriksen m.fl.), DJØFs Forlag. Kærgård, N. (1991): Økonomisk vækst en økonometrisk analyse af Danmark , DJØFs Forlag. Lucas, R.E. Jr og T.J. Sargent (1978): After Keynesian Macroeconomics, in After the Phillips Curve: Persistence of High Inflation and High Unemployment, Boston, Mass.: Federal Reserve Bank of Boston. Mankiw, G. (2009): Macroeconomics, 7th ed., New York: Worth Publishers. Popper, K.R. (1996): Historicismens elendighed, Samlerens Bog. modelbrug og virkelighed

Økonomi eller Virkelighed? Hvorfor tager økonomerne så ofte fejl

Økonomi eller Virkelighed? Hvorfor tager økonomerne så ofte fejl Økonomi eller Virkelighed? Hvorfor tager økonomerne så ofte fejl Akademiet for unge talenter 18. september 2017 Professor Jesper Jespersen Jesperj@ruc.dk Oversigt: nogle holdepunkter Samfundsøkonomi er

Læs mere

Keynes og Piketty: Vækst og fordeling i det 21. århundrede. Jesper Jespersen Roskilde Universitet jesperj@ruc.dk

Keynes og Piketty: Vækst og fordeling i det 21. århundrede. Jesper Jespersen Roskilde Universitet jesperj@ruc.dk Keynes og Piketty: Vækst og fordeling i det 21. århundrede Jesper Jespersen Roskilde Universitet jesperj@ruc.dk Introduktion til makroøkonomisk uenighed 1. (Makro)økonomi er ikke en eksakt videnskab 2.

Læs mere

ØKONOMISKE PRINCIPPER B

ØKONOMISKE PRINCIPPER B ØKONOMISKE PRINCIPPER B Forelæsning til studiepraktik baseret på Mankiw kap. 3: National Income: Where It Comes From and Where It Goes Jesper Linaa De Økonomiske Råd / Københavns Universitet Oktober 2016

Læs mere

DREAM's fremskrivning af balancer på arbejdsmarkedet

DREAM's fremskrivning af balancer på arbejdsmarkedet DREAM's fremskrivning af balancer på arbejdsmarkedet Den fremadrettede udvikling i arbejdsudbud/beskæftigelse udstikker sammen med produktivitetsudviklingen, rammerne for den økonomiske vækst og velstand.

Læs mere

Realitet eller teori? - Samfundsøkonomisk uenighed

Realitet eller teori? - Samfundsøkonomisk uenighed Af Jesper Jespersen Realitet eller teori? - Samfundsøkonomisk uenighed (Intro) ØKONOMI. Lavere løn, nedskæring i velfærd og lavere skattetryk. Dette er mange økonomers standard formular på at imødekomme

Læs mere

Notat. Makroøkonomiske virkninger af planlagte infrastrukturinvesteringer. Bjarne Madsen, professor, Dr.Scient, cand.eocon.

Notat. Makroøkonomiske virkninger af planlagte infrastrukturinvesteringer. Bjarne Madsen, professor, Dr.Scient, cand.eocon. Notat Makroøkonomiske virkninger af planlagte infrastrukturinvesteringer Bjarne Madsen, professor, Dr.Scient, cand.eocon. Center for al- og Turismeforskning August 2013 1 Baggrund og formål I de kommende

Læs mere

Pejlemærker for dansk økonomi, juni 2017

Pejlemærker for dansk økonomi, juni 2017 Pejlemærker for dansk økonomi, juni 2017 - De gode tendenser fortsætter, opsvinget tager til Den 15. juni 2017 Sagsnr. S-2011-319 Dok.nr. D-2017-9705 bv/mab Det tegner til, at opsvinget i verdensøkonomien

Læs mere

Pejlemærker for dansk økonomi, december 2017

Pejlemærker for dansk økonomi, december 2017 Pejlemærker for dansk økonomi, december 2017 - Fri af krisen - opsvinget tegner til at være robust Den 21. december 2017 Sagsnr. S-2011-319 Dok.nr. D-2017-20930 bv/mab Det tegner til, at opsvinget i verdensøkonomien

Læs mere

Yderligere strukturreformer, som øger arbejdsudbuddet, vil også for fremtiden kunne bidrage til den økonomiske vækst.

Yderligere strukturreformer, som øger arbejdsudbuddet, vil også for fremtiden kunne bidrage til den økonomiske vækst. Det har været en central succeskriterium for den økonomiske strukturpolitik i Danmark at øge arbejdsudbuddet, bl.a. med skatte-, arbejdsmarkeds- og velfærdsreformer. Målsætningen med øget arbejdsudbud

Læs mere

Økonomiske beregninger

Økonomiske beregninger Økonomiske beregninger Betydningen for politiske beslutninger Finanspolitisk netværk den 28. november 2016 Kontorchef Morten Holm De Økonomiske Råds sekretariat Dagsorden 1. Hvorfor regner vi ikke dynamiske

Læs mere

Makroøkonomisk metodologi

Makroøkonomisk metodologi Makroøkonomisk metodologi This page intentionally left blank Jesper Jespersen Makroøkonomisk metodologi i et samfundsvidenskabeligt perspektiv Jurist- og Økonomforbundets Forlag 2007 Makroøkonomisk metodologi

Læs mere

Effekterne af en produktivitetsstigning i den offentlige sektor med et konstant serviceniveau 1

Effekterne af en produktivitetsstigning i den offentlige sektor med et konstant serviceniveau 1 Effekterne af en produktivitetsstigning i den offentlige sektor med et konstant serviceniveau 1 26. september 2013 1. Indledning Følgende notat beskriver resultaterne af marginaleksperimenter til DREAM-modellen,

Læs mere

Pejlemærker december 2018

Pejlemærker december 2018 Udlandet Gunstig udvikling i verdensøkonomien. Usikkerheden tager til BNP-Vækst Udsigt til moderat vækst i BNP Beskæftigelse 60.000 nye jobs, og stor efterspørgsel på højt kvalificeret arbejdskraft Arbejdsløshed

Læs mere

De makroøkonomiske konsekvenser af en forventet folkepensionsperiode på 14,5 år 1

De makroøkonomiske konsekvenser af en forventet folkepensionsperiode på 14,5 år 1 De makroøkonomiske konsekvenser af en forventet folkepensionsperiode på 14,5 år 1 22. februar 2016 1 Indledning Eksperimentet omtalt nedenfor klarlægger de samfundsøkonomiske konsekvenser af på sigt at

Læs mere

HJEMMEOPGAVE 1 Makro 1, 2. årsprøve, foråret 2007 Peter Birch Sørensen (Opgave stillet i uge 9 med aflevering i uge 12)

HJEMMEOPGAVE 1 Makro 1, 2. årsprøve, foråret 2007 Peter Birch Sørensen (Opgave stillet i uge 9 med aflevering i uge 12) HJEMMEOPGAVE 1 Makro 1, 2. årsprøve, foråret 2007 Peter Birch Sørensen (Opgave stillet i uge 9 med aflevering i uge 12) Opgave 1. Vurdér og begrund, hvorvidt følgende udsagn er korrekte: 1.1. En provenuneutral

Læs mere

Jesper Jespersen Henrik R. Jensen. Introduktion til. Makro. økonomi 2. UDGAVE. Jurist- og Økonomforbundets Forlag

Jesper Jespersen Henrik R. Jensen. Introduktion til. Makro. økonomi 2. UDGAVE. Jurist- og Økonomforbundets Forlag Jesper Jespersen Henrik R. Jensen Introduktion til Makro økonomi 2. UDGAVE Jurist- og Økonomforbundets Forlag Introduktion til Makroøkonomi Jesper Jespersen Henrik R. Jensen Introduktion til Makroøkonomi

Læs mere

Regler for offentlige underskud og overholdbarhed. Morten Holm Kontorchef Det Økonomiske Råds sekretariat (DØRs)

Regler for offentlige underskud og overholdbarhed. Morten Holm Kontorchef Det Økonomiske Råds sekretariat (DØRs) Regler for offentlige underskud og overholdbarhed Morten Holm Kontorchef Det Økonomiske Råds sekretariat (DØRs) Dagsorden Regler for offentlige underskud - Hvorfor har man regler for offentlige underskud?

Læs mere

Bilag Journalnummer Kontor 1 400.C.2-0 EU-sekr. 8. september 2005

Bilag Journalnummer Kontor 1 400.C.2-0 EU-sekr. 8. september 2005 Erhvervsudvalget (2. samling) ERU alm. del - Bilag 255 Offentligt Medlemmerne af Folketingets Europaudvalg og deres stedfortrædere Bilag Journalnummer Kontor 1 400.C.2-0 EU-sekr. 8. september 2005 Til

Læs mere

Dansk Metals skriftlige kommentarer til vismandsrapport, efterår 2016

Dansk Metals skriftlige kommentarer til vismandsrapport, efterår 2016 T Dansk Metals skriftlige kommentarer til vismandsrapport, efterår 2016 Dansk Metal vil gerne kvittere for formandskabets seneste rapport, hvori vigtige temaer som investeringer og ulighed tages op. Vi

Læs mere

ØKONOMISKE PRINCIPPER II

ØKONOMISKE PRINCIPPER II ØKONOMISKE PRINCIPPER II 1. årsprøve, 2. semester Forelæsning 12 Pensum: Mankiw & Taylor kapitel 33 Claus Thustrup Kreiner www.econ.ku.dk/ctk/principperii Recap: Økonomien på langt sigt Kapitel 25: Vækst

Læs mere

Multiple Choice-test. Ved forkerte svar gå til lærebogens afsnit 1.2. Ved forkerte svar gå til lærebogens afsnit 1.2

Multiple Choice-test. Ved forkerte svar gå til lærebogens afsnit 1.2. Ved forkerte svar gå til lærebogens afsnit 1.2 Multiple Choice-test Til hvert kapitel er en MC-test, der består af 4 under-tests. Hver af disse under-tests består af 4 udsagn, som du skal tage stilling til, om er korrekte. Der kan godt være flere korrekte

Læs mere

ÅRSAG OG VIRKNING I ØKONOMIEN

ÅRSAG OG VIRKNING I ØKONOMIEN ÅRSAG OG VIRKNING I ØKONOMIEN OM NOBELPRISMODTAGERNE I ØKONOMI 2011 Thomas J. Sargent og Christopher A. Sims Præsentation på Statens Naturhistoriske Museum Nobelkavalkade 2012 d. 25/1 2012 ved Professor

Læs mere

50 år med Kvartalsoversigten

50 år med Kvartalsoversigten 107 50 år med Kvartalsoversigten Kim Abildgren, Økonomisk Afdeling INDLEDNING OG SAMMENFATNING Nationalbankens Kvartalsoversigt er et centralt instrument for Nationalbankens kommunikation af penge- og

Læs mere

Sammenligning af SMEC, ADAM og MONA - renteeksperiment

Sammenligning af SMEC, ADAM og MONA - renteeksperiment Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir Jacob Nørregård Rasmussen 2. september 212 Dan Knudsen Sammenligning af SMEC, ADAM og MONA - renteeksperiment Resumé: Papiret sammenholder effekten af en renteforøgelse

Læs mere

MAKROØKONOMI PENSUM. N. Gregory Mankiw: Macroeconomics, 5. udg. Worth Publishers, New York, årsprøve, 2. semester

MAKROØKONOMI PENSUM. N. Gregory Mankiw: Macroeconomics, 5. udg. Worth Publishers, New York, årsprøve, 2. semester MAKROØKONOMI 1. årsprøve, 2. semester PENSUM N. Gregory Mankiw: Macroeconomics, 5. udg. Worth Publishers, New York, 2003. Forelæsning 1 Pensum: Mankiw kapitel 1 & 2 + Hansen afsnit 1 & 2 C. Thustrup Hansen:

Læs mere

fundament for AGL Charlotte Bruun 28. marts, 2007 Lektor Institut for Økonomi, Politik og Forvaltning Aalborg Universitet

fundament for AGL Charlotte Bruun 28. marts, 2007 Lektor Institut for Økonomi, Politik og Forvaltning Aalborg Universitet Lektor Institut for Økonomi, Politik og Forvaltning Aalborg Universitet empiriske AGL 28. marts, 2007 empiriske empiriske Makroøkonometriske AGL kalibrering dynamiske AGL Den offentlige sektor AGL empiriske

Læs mere

Pejlemærker for dansk økonomi, juni 2018

Pejlemærker for dansk økonomi, juni 2018 Pejlemærker for dansk økonomi, juni 2018 - Opsvinget er i gang pæn lønudvikling de kommende år Den 12. juni 2018 Sagsnr. S-2011-319 Dok.nr. D-2018-14513 bv/mab Der er tydelige tegn på, at opsvinget nu

Læs mere

Analyse af forskelle mellem ADAM og SMECs rentemultiplikator

Analyse af forskelle mellem ADAM og SMECs rentemultiplikator i:\maj-2\adam-smec-sb.doc Af Steen Bocian 29. maj 2 Analyse af forskelle mellem ADAM og SMECs rentemultiplikator I den seneste vismandsrapport beregner vismændene, at en rentestigning på ½ pct.point vil

Læs mere

Indledning. Tekniske forudsætninger for beregningerne. 23. januar 2014

Indledning. Tekniske forudsætninger for beregningerne. 23. januar 2014 Vurdering af krav til arbejdsstyrke og arbejdstid, hvis Danmark hhv. skal være lige så rigt som Sverige eller blot være blandt de 10 rigeste lande i OECD 1 i 2030 23. januar 2014 Indledning Nærværende

Læs mere

De økonomiske konsekvenser af højt uddannet merindvandring til den offentlige sektor 1.

De økonomiske konsekvenser af højt uddannet merindvandring til den offentlige sektor 1. De økonomiske konsekvenser af højt uddannet merindvandring til den offentlige sektor 1. November 4, 2015 Indledning. Notatet opsummerer resultaterne af et marginaleksperiment udført til DREAM modellen.

Læs mere

Jesper Jespersen. Jurist- og Økonomforbundets Forlag

Jesper Jespersen. Jurist- og Økonomforbundets Forlag Jesper Jespersen Jurist- og Økonomforbundets Forlag Bogen er en lærebog i miljøøkonomi, der giver en ikke-teknisk fremstilling af de væsentligste miljøøkonomiske problemstillinger. Ved hjælp af simple

Læs mere

MAKRO 1. 2. årsprøve, forår 2007. Forelæsning 2. Mankiw kapitel 3. Peter Birch Sørensen. www.econ.ku.dk/okopbs/courses.htm

MAKRO 1. 2. årsprøve, forår 2007. Forelæsning 2. Mankiw kapitel 3. Peter Birch Sørensen. www.econ.ku.dk/okopbs/courses.htm MAKRO 1 2. årsprøve, forår 2007 Forelæsning 2 Mankiw kapitel 3 Peter Birch Sørensen www.econ.ku.dk/okopbs/courses.htm DEN GRUNDLÆGGENDE KLASSISKE MODEL: REPETITION Langsigtsmodel for en lukket økonomi.

Læs mere

Fra kapitlet Naturforvaltning og biologisk mangfoldighed, Dansk Økonomi, efterår 2000

Fra kapitlet Naturforvaltning og biologisk mangfoldighed, Dansk Økonomi, efterår 2000 272 Der er begrænsede midler til naturforvaltning, og derfor foretages der prioriteringer. Spørgsmålet er derfor ikke, om natur og biologisk mangfoldighed (biodiversitet) bør og kan prioriteres i forhold

Læs mere

Anvendte generelle ligevægtsmodeller en oversigt

Anvendte generelle ligevægtsmodeller en oversigt Anvendte generelle ligevægtsmodeller en oversigt AGL-modeller afviger på en række afgørende felter fra makroøkonometriske modeller. Det gælder de basale antagelser bag modellerne, måden hvorpå modellerne

Læs mere

Pressemeddelelse. Vismandsrapport om konjunktursituationen, finanspolitisk holdbarhed og tilbagetrækning

Pressemeddelelse. Vismandsrapport om konjunktursituationen, finanspolitisk holdbarhed og tilbagetrækning Pressemeddelelse Klausuleret til tirsdag den 28. maj 2013 kl. 12 Vismandsrapport om konjunktursituationen, finanspolitisk holdbarhed og tilbagetrækning Vismændenes oplæg til mødet i Det Økonomiske Råd

Læs mere

Ralph Bøge Jensen 20. december 2010. Lønligningen. Resumé:

Ralph Bøge Jensen 20. december 2010. Lønligningen. Resumé: Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Ralph Bøge Jensen 20. december 2010 Lønligningen Resumé: Dette papir skal ses som et supplement til den nye Dec09- ADAM dokumentation, hvor nogle af de beregninger,

Læs mere

ØKONOMISKE PRINCIPPER I

ØKONOMISKE PRINCIPPER I ØKONOMISKE PRINCIPPER I 1. årsprøve, 1. semester Introduktionsforelæsning Claus Thustrup Kreiner www.econ.ku.dk/ctk/principperi Hvad er økonomi? Formålet med økonomi/statsvidenskab/polit studiet er IKKE

Læs mere

Temperaturen på arbejdsmarkedet

Temperaturen på arbejdsmarkedet Temperaturen på arbejdsmarkedet Vejlederkonference 2018 De Regionale Arbejdsmarkedsråd (Sjælland, Hovedstaden Bornholm) Jesper Linaa Indhold Mest om konjunktur, men også om struktur Indledningsvist en

Læs mere

Arbejdsudbuddets betydning for fortrængningstiden i ADAM

Arbejdsudbuddets betydning for fortrængningstiden i ADAM Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Laurits Rømer Hjorth 6. august 15 Arbejdsudbuddets betydning for fortrængningstiden i ADAM Resumé: I dette papir vises fortrængningstiden for to typer af stød

Læs mere

Prioritering af sundhed presser den øvrige velfærd

Prioritering af sundhed presser den øvrige velfærd Prioritering af sundhed presser den øvrige velfærd Af Jens Sand Kirk, JSKI@kl.dk Direkte: Side 1 af 10 Formålet med analysen er at undersøge, hvordan det offentlige forbrug er blevet prioriteret fordelt

Læs mere

Indledning Virksomhederne Husholdningerne Den oentlige sektor Lukning Et udbudsstød. DREAM Workshop. April 25, 2012

Indledning Virksomhederne Husholdningerne Den oentlige sektor Lukning Et udbudsstød. DREAM Workshop. April 25, 2012 DREAM Workshop April 25, 2012 DREAM består af 4 modeller Befolkningsfremskrivning Uddannelsesfremskrivning Socio-økonomisk fremskrivning (befolkningsregnskab) Makromodel Dette foredrag handler om makromodellen

Læs mere

Post-keynesiansk vækstteori og den metodologiske forankring.

Post-keynesiansk vækstteori og den metodologiske forankring. Jesper Jespersen Jesperj@ruc.dk 14. maj 2007 Post-keynesiansk vækstteori og den metodologiske forankring. Gæsteforelæsning, Københavns Universitet, auditorium A Tirsdag, den 15. maj 2007, kl. 10.15-12.00

Læs mere

Hector Estrup, Jesper Jespersen & Peter Nielsen. DEN ØKONOMISKE TEORIS HISTORIE en introduktion 2.UDGAVE. Jurist- og Økonomforbundets Forlag

Hector Estrup, Jesper Jespersen & Peter Nielsen. DEN ØKONOMISKE TEORIS HISTORIE en introduktion 2.UDGAVE. Jurist- og Økonomforbundets Forlag 2.UDGAVE Hector Estrup, Jesper Jespersen & Peter Nielsen DEN ØKONOMISKE TEORIS HISTORIE en introduktion Jurist- og Økonomforbundets Forlag Økonomiens Konger Redaktion: Professor Jesper Jespersen, Roskilde

Læs mere

Store uddannelsesmæssige udfordringer for den private beskæftigelse

Store uddannelsesmæssige udfordringer for den private beskæftigelse Store uddannelsesmæssige udfordringer for den private beskæftigelse Med den ventede private beskæftigelsesudvikling frem mod 2020 og de historiske strukturelle tendenser vil efterspørgslen efter ufaglærte

Læs mere

Beregninger til Arbejdsmarkedsrapport 2013. - Balanceregelfor den offentlige saldo 1

Beregninger til Arbejdsmarkedsrapport 2013. - Balanceregelfor den offentlige saldo 1 Beregninger til Arbejdsmarkedsrapport 2013. - Balanceregelfor den offentlige saldo 1 31-10-2013 Indledning Dansk Arbejdsgiverforening (DA) har i forbindelse med deres arbejdsmarkedsrapport 2013, fået lavet

Læs mere

Ændringer i strukturelle niveauer og gaps, Konjunkturvurdering og Offentlige finanser, - en prognoseopdatering, februar 2017.

Ændringer i strukturelle niveauer og gaps, Konjunkturvurdering og Offentlige finanser, - en prognoseopdatering, februar 2017. d. 15.2.217 Ændringer i strukturelle niveauer og gaps, Konjunkturvurdering og Offentlige finanser, - en prognoseopdatering, februar 217. 1 Indledning Notatet beskriver ændringerne af strukturelle niveauer

Læs mere

Hjemmeopgavesæt 1, løsningsskitse

Hjemmeopgavesæt 1, løsningsskitse Hjemmeopgavesæt 1, løsningsskitse Teacher 26. oktober 2008 OPGAVE 1 1. Den samlede efterspørgsel, Z findes ved: Z = C + I + G = 40 + 0.8(Y 150 0.25Y ) + 80 + 400 = 0.6Y + 400 Ligevægtsindkomsten bliver:

Læs mere

De samfundsøkonomiske mål

De samfundsøkonomiske mål De samfundsøkonomiske mål Økonomiske vækst Fuld beskæftigelse Overskud i handlen med udlandet Stabile priser (lav inflation) Ligevægt på de offentlige finanser Rimelige sociale forhold for alle Hensyn

Læs mere

Uddybende beregninger til Produktivitetskommissionen

Uddybende beregninger til Produktivitetskommissionen David Tønners Uddybende beregninger til Produktivitetskommissionen I forlængelse af mødet i Produktivitetskommissionen og i anledning af e-mail fra Produktivitetskommissionen med ønske om ekstra analyser

Læs mere

Fastkurspolitikkens betydning

Fastkurspolitikkens betydning Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Dan Knudsen Arbejdspapir* 1. oktober 28 Fastkurspolitikkens betydning Resumé: Vi illustrerer, at den langsigtede effekt på løn og aktivitet i ADAM er uafhængig af hældningen

Læs mere

Finanspolitik og stabilisering Det økonomiske Råds 50 års jubilæum. Christen Sørensen 7. december 2012

Finanspolitik og stabilisering Det økonomiske Råds 50 års jubilæum. Christen Sørensen 7. december 2012 Finanspolitik og stabilisering Det økonomiske Råds 50 års jubilæum Christen Sørensen 7. december 2012 Brandes citat fra forelæsninger på Københavns Universitet i 1870 om Hovedstrømninger i Europæisk Litteratur

Læs mere

Danmark. Flere årsager til faldende bankudlån. Makrokommentar 31. juli 2013

Danmark. Flere årsager til faldende bankudlån. Makrokommentar 31. juli 2013 Makrokommentar 31. juli 213 Danmark Flere årsager til faldende bankudlån Bankernes udlån er faldet markant siden krisens udbrud. Denne analyse viser, at faldet kan tilskrives både bankernes strammere kreditpolitik

Læs mere

Individer er ikke selv ansvarlige for deres livsstilssygdomme

Individer er ikke selv ansvarlige for deres livsstilssygdomme Individer er ikke selv ansvarlige for deres livsstilssygdomme Baggrunden Både i akademisk litteratur og i offentligheden bliver spørgsmål om eget ansvar for sundhed stadig mere diskuteret. I takt med,

Læs mere

MAKRO 1. 2. årsprøve, forår 2007. Forelæsning 5. Pensum: Mankiw kapitel 5. Peter Birch Sørensen. www.econ.ku.dk/okopbs/courses.htm

MAKRO 1. 2. årsprøve, forår 2007. Forelæsning 5. Pensum: Mankiw kapitel 5. Peter Birch Sørensen. www.econ.ku.dk/okopbs/courses.htm MAKRO 1 2. årsprøve, forår 2007 Forelæsning 5 Pensum: Mankiw kapitel 5 Peter Birch Sørensen www.econ.ku.dk/okopbs/courses.htm DEN ÅBNE ØKONOMI LUKKET vs. ÅBEN ØKONOMI: Handel: Eksport og import af varer

Læs mere

MAKROøkonomi. Kapitel 12 - Stabiliseringspolitik på langt sigt. Vejledende besvarelse. Opgave 1

MAKROøkonomi. Kapitel 12 - Stabiliseringspolitik på langt sigt. Vejledende besvarelse. Opgave 1 MAKROøkonomi Kapitel 12 - Stabiliseringspolitik på langt sigt Vejledende besvarelse Opgave 1 Antag en lille åben økonomi med faste valutakurser og frie kapitalbevægelser. Landet har oparbejdet et pænt

Læs mere

MAKRO 1 DEN ÅBNE ØKONOMI. LUKKET vs. ÅBEN ØKONOMI: Handel: Eksport og import af varer og tjenesteydelser. 2. årsprøve

MAKRO 1 DEN ÅBNE ØKONOMI. LUKKET vs. ÅBEN ØKONOMI: Handel: Eksport og import af varer og tjenesteydelser. 2. årsprøve DEN ÅBNE ØKONOMI MAKRO 1 2. årsprøve Forelæsning 6 Pensum: Mankiw kapitel 5 Hans Jørgen Whitta-Jacobsen econ.ku.dk/okojacob/makro-1-e06/makro LUKKET vs. ÅBEN ØKONOMI: Handel: Eksport og import af varer

Læs mere

MAKRO 2 STRUKTUREL LEDIGHED. Arbejdsløshed = Kompetitivt (løntagende) overudbud af arbejdskraft. Hvorfor falder (real-) lønningerne ikke bare?

MAKRO 2 STRUKTUREL LEDIGHED. Arbejdsløshed = Kompetitivt (løntagende) overudbud af arbejdskraft. Hvorfor falder (real-) lønningerne ikke bare? STRUKTUREL LEDIGHED MAKRO 2 2. årsprøve Forelæsning 10 Kapitel 13 Hans Jørgen Whitta-Jacobsen econ.ku.dk/okojacob/makro-2-f09/makro Arbejdsløshed = Kompetitivt (løntagende) overudbud af arbejdskraft. Hvorfor

Læs mere

DANMARKS NATIONALBANK NATURLIG REAL RENTE OG LANGVARIG STAGNATION. Jesper Pedersen, Økonomisk Afdeling, Økonomisk Forskning

DANMARKS NATIONALBANK NATURLIG REAL RENTE OG LANGVARIG STAGNATION. Jesper Pedersen, Økonomisk Afdeling, Økonomisk Forskning DANMARKS NATIONALBANK NATURLIG REAL RENTE OG LANGVARIG STAGNATION Jesper Pedersen, Økonomisk Afdeling, Økonomisk Forskning Overblik Hvad er langvarig stagnation/ secular stagnation? Tæt sammenhæng med

Læs mere

ØKONOMISKE PRINCIPPER I

ØKONOMISKE PRINCIPPER I ØKONOMISKE PRINCIPPER I 1. årsprøve, 1. semester Introduktionsforelæsning Claus Thustrup Kreiner www.econ.ku.dk/ctk/principperi Hvad er økonomi? Formålet med økonomi/statsvidenskab/polit studiet er IKKE

Læs mere

De økonomiske konsekvenser af lavere tilgang til førtidspensionsordningen 1

De økonomiske konsekvenser af lavere tilgang til førtidspensionsordningen 1 De økonomiske konsekvenser af lavere tilgang til førtidspensionsordningen 1 28. oktober 2016 Indledning Notatet opsummerer resultaterne af to marginaleksperimenter udført på den makroøkonomiske model DREAM.

Læs mere

Akademiet for talentfulde unge

Akademiet for talentfulde unge Akademiet for talentfulde unge Cand. Scient. Stud, detrullende UNIVERSITET HVEM ER JEG?, 26 år Startede på Matematik-Økonomi på Aarhus Universitet i 2010 Vil undervise jer i Hvem skal betale for din uddannelse?

Læs mere

Aftagende vækst i de kommende år

Aftagende vækst i de kommende år Udlandet Udviklingen præges af usikkerhed Vækst Udsigt til en langsommere vækst i de kommende år Beskæftigelse Der vil blive skabt ca. 40.000 nye jobs frem mod 2021 Arbejdsløshed Arbejdsløsheden falder

Læs mere

Prognose for mangel på ingeniører og scient.er. Fremskrivning af udbud og efterspørgsel efter ingeniører og scient.

Prognose for mangel på ingeniører og scient.er. Fremskrivning af udbud og efterspørgsel efter ingeniører og scient. Prognose for mangel på ingeniører og scient.er Fremskrivning af udbud og efterspørgsel efter ingeniører og scient.er frem mod 2020 August 2011 2 Prognose for mangel på ingeniører og scient.er Resume Ingeniørforeningen

Læs mere

Danmark er dårligt rustet til en ny krise

Danmark er dårligt rustet til en ny krise Kirstine Flarup Tofthøj og Peter N. H. Vaporakis kift@di.dk, 3377 4649 MAJ 2019 Danmark er dårligt rustet til en ny krise Da finanskrisen brød ud i 2008, blev økonomien understøttet af et stort rentefald

Læs mere

Finanspolitisk holdbarhed Konkrete tal og grafer må ikke refereres offentligt før d. 26. maj

Finanspolitisk holdbarhed Konkrete tal og grafer må ikke refereres offentligt før d. 26. maj Finanspolitisk holdbarhed Konkrete tal og grafer må ikke refereres offentligt før d. 26. maj John Smidt De Økonomiske Råds sekretariat www.dors.dk Finanspolitisk konference, Færøerne 18. maj 2015 Agenda

Læs mere

Finansudvalget FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 256 Offentligt

Finansudvalget FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 256 Offentligt Finansudvalget 2015-16 FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 256 Offentligt Folketingets Finansudvalg Christiansborg Svar på Finansudvalgets spørgsmål nr. 256 af 19. april 2016 stillet efter ønske fra

Læs mere

Kalibrering og dannelse af et grundforløb for DREAM

Kalibrering og dannelse af et grundforløb for DREAM Kalibrering og dannelse af et grundforløb for DREAM Martin Aarøe Christensen DREAM-Workshop 25. april 2012 Introduktion Kalibrering Konjunkturrensning og strukturelle niveauer i modellen Modellering af

Læs mere

Betydningen af konjunktur og regelændringer for udviklingen i sygedagpengemodtagere

Betydningen af konjunktur og regelændringer for udviklingen i sygedagpengemodtagere DET ØKONOMISKE RÅD S E K R E T A R I A T E T d. 20. maj 2005 SG Betydningen af konjunktur og regelændringer for udviklingen i sygedagpengemodtagere Baggrundsnotat vedr. Dansk Økonomi, forår 2005, kapitel

Læs mere

Budgetlovens nye vagthund

Budgetlovens nye vagthund Budgetlovens nye vagthund Oplæg i Finanspolitisk Netværk 3. juni 2015 Direktør John Smidt i De Økonomiske Råds sekretariat www.dors.dk Agenda 1. De finanspolitiske rammer Lidt om baggrund, herunder den

Læs mere

December Scenarier for velstandseffekten af udviklingen i Nordsøen. Udarbejdet af DAMVAD Analytics

December Scenarier for velstandseffekten af udviklingen i Nordsøen. Udarbejdet af DAMVAD Analytics December 2016 Scenarier for velstandseffekten af udviklingen i Nordsøen Udarbejdet af DAMVAD Analytics For information on obtaining additional copies, permission to reprint or translate this work, and

Læs mere

Vedrørende renteeksperimenter i ADAM

Vedrørende renteeksperimenter i ADAM Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Grane H. Høegh, Tony M. Kristensen og Dan Knudsen 12. september 2012 Vedrørende renteeksperimenter i ADAM Resumé: Når man foretager et rentestød er det vigtigt

Læs mere

Øvelse 13 - Rente og inflation

Øvelse 13 - Rente og inflation Øvelse 13 - Rente og inflation Tobias Markeprand 1. december 2008 Opgave 14.4 Beregn realrenten ved hhv den nøjagtige formel og den approksimative formel for hvert af de følgende tilfælde a) i = 6% og

Læs mere

MAKROøkonomi. Kapitel 9 - Varemarkedet og finanspolitikken. Opgaver. Opgave 1. Forklar følgende figurer fra bogen:

MAKROøkonomi. Kapitel 9 - Varemarkedet og finanspolitikken. Opgaver. Opgave 1. Forklar følgende figurer fra bogen: MAKROøkonomi Kapitel 9 - Varemarkedet og finanspolitikken Opgaver Opgave 1 Forklar følgende figurer fra bogen: 1 Opgave 2 1. Forklar begreberne den marginale forbrugskvote og den gennemsnitlige forbrugskvote

Læs mere

Dansk Valutakurspolitik lørdag den 21. marts 2009

Dansk Valutakurspolitik lørdag den 21. marts 2009 Dansk Valutakurspolitik lørdag den 21. marts 2009 jesperj@ruc.dk Jesper Jespersen Professor, dr.scient.adm. Roskilde Universitet Den faste fastkurspolitik, 1982-? Danmark har i hele efterkrigstiden ført

Læs mere

Samfundsøkonomiske konsekvenser af øget arbejdstid for offentligt ansatte med fuld lønkompensation 1

Samfundsøkonomiske konsekvenser af øget arbejdstid for offentligt ansatte med fuld lønkompensation 1 Samfundsøkonomiske konsekvenser af øget arbejdstid for offentligt ansatte med fuld lønkompensation 1 2. november 2017 Indledning Dette notat beskriver de samfundsøkonomiske konsekvenser af øget arbejdstid

Læs mere

ØKONOMISKE PRINCIPPER B

ØKONOMISKE PRINCIPPER B ØKONOMISKE PRINCIPPER B Forelæsning til studiepraktik baseret på Mankiw kap. 3: National Income: Where It Comes From and Where It Goes Kamilla Holmgaard, Jesper Linaa De Økonomiske Råd / Københavns Universitet

Læs mere

Vurdering af krav til arbejdsstyrke og arbejdstid, hvis Danmark i år 2020 skal være det 10. rigeste land i verden eller i OECD 1

Vurdering af krav til arbejdsstyrke og arbejdstid, hvis Danmark i år 2020 skal være det 10. rigeste land i verden eller i OECD 1 Vurdering af krav til arbejdsstyrke og arbejdstid, hvis Danmark i år 2020 skal være det 10. rigeste land i verden eller i OECD 1 29. november 2011 Indledning Nærværende notat redegør for de krav, der skal

Læs mere

Grønt lys til det aktuelle opsving

Grønt lys til det aktuelle opsving November 2017 Grønt lys til det aktuelle opsving Opsvinget i dansk økonomi er taget til i styrke, og der ventes en vækst på og lidt over 2 pct. de næste år. Der er også udsigt til, at beskæftigelse fortsætter

Læs mere

Det lange lys på den økonomiske politik. Torben M. Andersen Institut for Økonomi Aarhus Universitet

Det lange lys på den økonomiske politik. Torben M. Andersen Institut for Økonomi Aarhus Universitet Det lange lys på den økonomiske politik Torben M. Andersen Institut for Økonomi Aarhus Universitet Storm P -Har Herren tabt noget? -Tjah øh min portnøgle! -Har de tabt den her? -Næh der var henne i den

Læs mere

MAKRO årsprøve. Forelæsning 1, forår Mankiw kapitel 1, 2 samt starten af kapitel 3. Peter Birch Sørensen

MAKRO årsprøve. Forelæsning 1, forår Mankiw kapitel 1, 2 samt starten af kapitel 3. Peter Birch Sørensen MAKRO 1 2. årsprøve Forelæsning 1, forår 2007 Mankiw kapitel 1, 2 samt starten af kapitel 3 Peter Birch Sørensen Kursushjemmeside: www.econ.ku.dk/pbs/courses.htm PENSUM og PLAN PENSUM N. Gregory Mankiw:

Læs mere

Kommentar til lovforslag om udgiftslofter

Kommentar til lovforslag om udgiftslofter d. 22.10.2014 Kommentar til lovforslag om udgiftslofter Formandsskabets bemærkninger til lovforslagene indgår i Dansk Økonomi, efterår 2014. Dette notat opsummerer disse bemærkninger. Finansministeren

Læs mere

Derfor medfører øget arbejdsudbud Øget beskæftigelse. Af Mads Lundby Hansen

Derfor medfører øget arbejdsudbud Øget beskæftigelse. Af Mads Lundby Hansen Derfor medfører øget arbejdsudbud Øget beskæftigelse Af Mads Lundby Hansen 1 Velkommen til CEPOS TANK&TÆNK Denne publikation er en del af CEPOS TANK&TÆNK. CEPOS TANK&TÆNK henvender sig til elever og lærere

Læs mere

Konjunktur teori 1: Regulariteter og den statiske makromodel Ugeseddel 3: Økonomi 1, forår 2004 Matematik-Økonomi

Konjunktur teori 1: Regulariteter og den statiske makromodel Ugeseddel 3: Økonomi 1, forår 2004 Matematik-Økonomi Konjunktur teori 1: Regulariteter og den statiske makromodel Ugeseddel 3: Økonomi 1, forår 2004 Matematik-Økonomi Carl-Johan Dalgaard Københavns Universitets Økonomiske Institut Webside for økonomi 1:

Læs mere

Keynesiansk Konjunkturteori. Carl-Johan Dalgaard Økonomisk Institut Københavns Universitet

Keynesiansk Konjunkturteori. Carl-Johan Dalgaard Økonomisk Institut Københavns Universitet Keynesiansk Konjunkturteori Carl-Johan Dalgaard Økonomisk Institut Københavns Universitet 1 Agenda Hvordan adskiller keynesiansk makroteori sig fra konjunkturmodellen drøftet i kapitel 7? Konstruktion

Læs mere

Velkommen til ØkIntro!

Velkommen til ØkIntro! Velkommen til ØkIntro! 15. November 2004-28. Januar 2005 Lars Peter Østerdal Mail: lars.p.osterdal@econ.ku.dk Tlf: 35 32 35 61 Kontor: Økonomisk Institut, Nørregade 7A, 1. sal. www.econ.ku.dk/lpo Kursushjemmeside:

Læs mere

Regeringens 2020-plan er dumpet

Regeringens 2020-plan er dumpet En artikel fra KRITISK DEBAT Regeringens 2020-plan er dumpet Skrevet af: Jesper Jespersen Offentliggjort: 15. juni 2011 Eksamenstid I juni måned går de studerende til eksamen. Jeg har nu i fire dage i

Læs mere

Stokastiske stød til ADAMs adfærdsrelationer

Stokastiske stød til ADAMs adfærdsrelationer Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir Jacob Nørregård Rasmussen 29. september 2011 Stokastiske stød til ADAMs adfærdsrelationer Resumé: I dette papir aftrendes visse af de store makrovariable og

Læs mere

Effekter af FoU-ekstrafradrag (130 pct.)

Effekter af FoU-ekstrafradrag (130 pct.) Effekter af FoU-ekstrafradrag (130 pct.) 21. marts 2017 Hovedresultater Faktaboks Analysens hovedresultater Model 130/130 Økonomisk aktivitet. Permanent BNP-effekt på 0,6 pct., svarende til 12,3 mia. i

Læs mere

Med uændret optag kan efterspørgslen dermed ikke forventes at stige tilstrækkelig hurtigt til at matche det hurtigt voksende udbud.

Med uændret optag kan efterspørgslen dermed ikke forventes at stige tilstrækkelig hurtigt til at matche det hurtigt voksende udbud. Notat Danske Fysioterapeuter Til: HB Fysioterapeuters arbejdsmarked 2015-2025 Dato: 6. august 2015 Dette notat præsenterer fremskrivninger af fysioterapeuters arbejdsmarked i de kommende 10 år. Fremskrivningerne

Læs mere

DØR efterårsrapport 2015

DØR efterårsrapport 2015 DØR efterårsrapport 2015 7. oktober 2015 Finansministeriets skriftlige indlæg Kapitel I Konjunkturvurdering og aktuel økonomisk politik Finanspolitik Finansministeriet deler DØR s overordnede vurdering

Læs mere

Finansudvalget FIU alm. del Bilag 48 Offentligt

Finansudvalget FIU alm. del Bilag 48 Offentligt Finansudvalget 2012-13 FIU alm. del Bilag 48 Offentligt Finansudvalget Den økonomiske konsulent Til: Dato: Udvalgets medlemmer 7. december 2012 OECD s seneste økonomiske landerapport samt overblik over

Læs mere

Finanspolitisk styring i Danmark

Finanspolitisk styring i Danmark Finanspolitisk styring i Danmark Finansudvalget den 8. september 2016 Overvismand Michael Svarer Dagsorden Hvorfor er et finanspolitisk rammeværk ønskværdigt? Budgetlovens grænser og værnsregler Udgiftslofter

Læs mere

Forøgelse af ugentlig arbejdstid i den offentlige sektor 1

Forøgelse af ugentlig arbejdstid i den offentlige sektor 1 Forøgelse af ugentlig arbejdstid i den offentlige sektor 1 15. november 2011 Indledning I nærværende notat belyses effekten af et marginaleksperiment omhandlende forøgelse af arbejdstiden i den offentlige

Læs mere

FORVENTET KONVERGENSPROGRAM: 20 MIA. KR. I HOLDBARHEDSPROBLEM

FORVENTET KONVERGENSPROGRAM: 20 MIA. KR. I HOLDBARHEDSPROBLEM Af Chefanalytiker Anders Borup Christensen Direkte telefon 9767 9. februar 1 FORVENTET KONVERGENSPROGRAM: MIA. KR. I HOLDBARHEDSPROBLEM Finansministeriet er i gang med et grundigt kasseeftersyn og offentliggør

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold Termin hvori undervisningen afsluttes: maj-juni 2012 ZBC-

Læs mere

Flygtninge sætter de offentlige finanser under pres

Flygtninge sætter de offentlige finanser under pres Formandskabet PRESSEMEDDELELSE Forårets rapport fra Det Økonomiske Råd formandskab indeholder følgende emner: Kapitel I indeholder en fremskrivning af dansk økonomi til 2025 samt kommentarer til forskellige

Læs mere

i en voksende økonomi

i en voksende økonomi Den offentlige sektor i en voksende økonomi Peter Stephensen DREAM Arbejdspapir 2012:3 December 2012 Abstract I papiret opstilles en simpel generel ligevægtsmodel, hvor den offentlige sektor beskrives

Læs mere

Notat. Lave oliepriser reducerer det finanspolitiske råderum i 2020

Notat. Lave oliepriser reducerer det finanspolitiske råderum i 2020 Notat Lave oliepriser reducerer det finanspolitiske råderum i Den danske stats forventede indtægter fra aktiviteter i Nordsøen påvirkes i høj grad af olieprisudviklingen. Når olieprisen falder, rammer

Læs mere

Økonomiske forecasts og fremskrivninger

Økonomiske forecasts og fremskrivninger Økonomiske forecasts og fremskrivninger Hvad kan økonomer egentlig? Henrik Jensen Økonomisk Institut Københavns Universitet DPØ, 1. december, 2009 Dagens situation Finansernes fald Ikke alle økonomer så

Læs mere

Den danske økonomi i fremtiden

Den danske økonomi i fremtiden Den danske økonomi i fremtiden AT-synopsis til sommereksamen 2008 X-købing Gymnasium Historie og samfundsfag Indledning og problemformulering Ifølge det økonomiske råd vil den danske økonomi i fremtiden

Læs mere