INDTÆGT. Ikast Svømmecenter og wellness Center sparer årligt kr.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "INDTÆGT. Ikast Svømmecenter og wellness Center sparer årligt 40.000 kr."

Transkript

1 Værløse Svømmehal sparer årligt kr. Genbrug af varme i ventilation afkast. RECOOL systemet dækker 38% af varmeforbruget. Herved spares stor del af bygningens varmeforbrug, da den befugtede varme erstatter indkøb af nyt varme. Holstebro Badeland sparer årligt kr. RECOOL varmepumpen med en varmeeffekt på op til 125 kw, bidrager til store besparelser på varmeregningen. Holstebro Badeland sparer på indkøb af fjernvarme. Ikast Svømmecenter og wellness Center sparer årligt kr. En RECOOL varmepumpe afkøler restvarme i ventilationsanlæggets afkast, og genbruger varme til opvarmning svømmebassin. Bygningens samlede energiforbrug reduceres. Co 2 udledningen er reduceret væsentlig ved den reducerede energiindkøb. Skive badeland sparer årligt kr. En RECOOL varmepumpe afkøler restvarme i ventilationsanlæggets afkast, og genbruger varme til opvarmning af bassiner. Derved spares indkøb af varme. Reduktion af bygningens energiforbrug og Co 2 udledningen. DGI-huset i Vejle sparer årligt kr. En RECOOL varmepumpe optager overskudsvarme i ventilationsafkast, og afsætter varmen til bassin opvarmning. Co 2 udledningen er reduceret med 33% / 15 ton pr. år.

2 Vald. Birn a/s sparer årligt 1 mill. kr. En RECOOL varmepumpe forsynes med spildvarme som sendes til køletårne. Varmepumpen udnytter en del af varmen, som hæves i temperatur og overføres til centralvarme systemet. Derved spares der på gasforbrug til kedler, og belastning på køletårne reduceres. Co 2 udledningen er reduceret med 11% / 587 ton pr. år. Statens Serum Institut sparer årligt kr. RECOOL varmepumpe tager varme fra kølesystem til server og overføre til bygningsopvarmning. Derved spares el til kølemaskiner, og der spares varmekøb til bygningen. Co 2 udledningen er reduceret med 68%. 3 Stjernet spare årligt kr. En RECOOL varmepumpe henter spildvarme fra køleanlæggets kondensatorkreds. Varme afsættes i det eksisterende varmesystem, i stedet for at køle det væk. Herved spares på drift af fordampningskondensator, og varmen fortrænger gasforbrug fra kedelanlæg. Den producerede varme halverer prisen i forhold til varme fra gaskedlen. Co 2 udledningen er reduceret med 43% / 156 ton pr. år. Færch Plast A/S sparer årligt kr. Projekt 1: RECOOL varmepumperne erstatter varmebehovet på eksisterende gaskedel. Der spares på omkostning til bortkøling af varme i grundvandskølesystem. Projekt 2: RECOOL maskine køler på kølekreds samtidig, med der produceres varme til varmesystem. Herved spares gasforbrug på eksisterende kedler og elforbrug på kølesystemet. Naturligt kølemiddel i maskinen giver en miljøvenlig og fremtidssikker løsning. Elefantriste (Holstebro) sparer årligt kr. En RECOOL varmepumpe forsyner ventilationsanlæggets varmeflader med varme. Varmen er produceret ved at afkøle proces vand på Færch kølekreds. Co 2 udledningen er reduceret med 49% / 66 ton pr. år.

3 Sundolitt sparer årligt kr. Sundolitt i Billund har dampkedel, som forsyner rumvarmesystemet med varme via pladeveksler. Dels pga. kedelvirkningsgrad og stor procentvis varmetab i dampkedel uden for driftstiden, kan varmepumperne dække størstedelen af stilstandsbehovet. Co 2 udledningen er reduceret med 157 ton pr. år. Jensen s Foods sparer årligt kr. RECOOL varmepumpe system udnytter overskudsvarme fra køleanlæg til produktion af varm vand. Varmen erstatter dyrt indkøbt varme fra oliekedel. Miljøbelastningen reduceres med 71% i Co 2 udledningen / 156 tons pr. år. Stibo sparer årligt kr. En RECOOL varmepumpe køler direkte på kølevandskredsen til serverrum. Herved spares på drift af serverkøler og varmen genbruges til rumopvarmning. Co 2 udledningen på varmeforbrug er reduceret med 64% / 61 ton pr. år. Primo Plast genbruger varme og sparer årligt kr. Projekt 1: RECOOL kølemaskine med varmegenvinding. Ved vinterdrift overføres varmen til bygningen varmesystem. Ved sommerdrift blæses varmen ud i det fri, som på nuværende system. Derved spares på forbrug af gas til rumvarme. Projekt 2: En RECOOL kølemaskine afkøler procesvand, og sender varme til opvarmning af bygningerne eller til kølere på taget udenfor varmesæsonen. Anlægget fjerner del af behovet for naturgas til rumopvarmning. I periode udenfor produktion kan varmen laves på afkøling af lille grundvandsmængde. CS Gruppen sparer årligt kr. Overskudsvarme fra kølekompressor bruges til opvarmning af administration, værksted, truckrum og strålevarme ved 2 arbejdsstationer på rampe. Varme føres primært til administration, og resten afsættes i rampe område. Den genbrugte varme erstatter gas. CO 2 udledning reduceret med 58 ton.

4 Brande Røgvarer sparer årligt kr. Med RECOOL løsning spares på indkøb af varme ved at bruge overskudsvarme fra køleproces. Der monteres kølemaskine og tørkøler til køling af glykol brine. RECOOL system er tilsluttet eksisterende anlæg, til genvinding af varme ved 60 C o. Overskudsvarmen fra køleproces, som kan afsættes, sendes til buffer med 60 C o, og resten går til tørkøler på normal vis. Bavarian Nordic sparer årligt kr. Med RECOOL løsning spares på indkøb af varme ved at bruge overskudsvarme fra køleproces. Til køling af centrale kølevandsystem monteres varmepumpe, som afleverer overskudsvarmen til varmesystemet. Herved spares størstedelen af gasforbruget til varmesystemet, og der spares elforbrug på kølemaskiner. LEGO System A/S sparer årligt kr. Med RECOOL løsning spares på indkøb af varme ved at bruge overskudsvarme fra køleproces. Afkøling af fugtig afkastluft efter eksisterende væskekoblede vekslere, giver varme som bruges til slutopvarmning af luft ved befugtning. Derved spares på indkøb af varme og bygningen samlede energiforbrug reduceres væsentlig. Sydjyllands postcenter sparer årligt kr. Med RECOOL anlæg spares på indkøb af varme ved at bruge overskudsvarme fra serverkøleanlæg. Der spares også drift timer på det eksisterende køleanlæg. CO 2 udledning reducers.

5 Cocio Chokolademælk A/S sparer årligt kr. Med RECOOL løsning spares på indkøb af varme ved at bruge overskudsvarme fra køleproces. Hobro Mejeri sparer årligt kr. Hobro Mejeri genbruger varme til varmvandsproduktion. Varmen hentes fra ammoniakkøleanlæggets kondensator. Varmen overføres til eksisterende varmesystem, og anvendes til brugsvand og bygningsvarm, med RECOOL løsning. Co 2 udledningen er reduceret med 60%. Esbjerg Mejeri sparer årligt kr. Esbjerg Mejeri genbruger spildvarme fra processen, til forvarmning af rumvarme, brugsvand og proces. Forvarmningen reducerer behovet for varme til systemerne som kommer fra mejeriets gasfyrede dampkedel. Derved reduceres gasindkøb og Co 2 udledningen. Det samlede system består af en række varmevekslere, som er styret fra centralplaceret kontroltavle. Systemet genbruger KwH Mammen Mejeri sparer årligt kr. Energivand system aflaster brug af køling og opvarmning i det tidsrum, hvor der ikke kan veksles direkte mellem valle og mælk. Det giver besparelse på el og varme forbrug. Samtidig fjernes spidslast på køling og varmesystem i samme tidsrum. Sparet investering i opgradering af køleeffekt.

6 Slots- og Ejendomsstyrelsen sparer årligt kr. Varmeoverskud i varmerum bortkøles med RECOOL varmepumpe som tilsluttes returledningen i varmekreds. Derved genbruges varmen til rumvarme og fortrænger indkøbt fjernvarme. Mariagerfjord kommune sparer årligt kr. En RECOOL varmepumpe køler direkte på kølevandskredsen til serverrum. Herved spares på drift af serverkøler og varmen genbruges til rumopvarmning. Co 2 udledningen på varmeforbrug er reduceret med 44% / 6 ton pr. år. Hjørring Kommune sparer årligt kr. Hjørring kommune har direkte køl på serverrum med split-køleanlæg. Kølingen sker via RECOOL varmepumpe, som er tilsluttet varmeflade i ventilation. Derved erstatter spildvarmen indkøb af fjernvarme. Ringkøbing-Skjern Kommune sparer årligt kr. Ringkøbing-Skjern Kommune har frikøl på serverrum. Ved at lade kølingen delvis ske via RECOOL varmepumpe, som er tilsluttet centralvarmesystem, kan varme genbruges til rumopvarmning og erstatte indkøbt fjernvarme. Brønderslev kommune sparer årligt kr. Varme fra servere sendes til varmesystemet i den gamle del, via RECOOL genvinding. Herved spares udgift til serverkøling og udgift til indkøb af fjernvarme. Bygningen samlede energiforbrug reduceres væsentlig med stor økonomisk og miljømæssig gevinst. CO 2 udledningen reduceret med 66% (8 ton/år)

7 Silkeborg kommune sparer årligt kr. Silkeborg kommune har køl på serverrum, hvilket udgør en årlig udgift til bortskaffelse af den energi man har købt til servere. Ved at genbruge den varme kølemaskinerne afgiver, spares der på indkøb af fjernvarme. Der spares et stører beløb på fjernvarme end serverkølemaskinerne bruger, så et årlig udgift bliver vendt til et årlig indtægt. Co 2 udledningen er reduceret med 31 tons. Midtjyllands Kristne Friskole sparer årligt kr. Server køleanlæg udstyres med varmeveksler, som afsætter varmen fra kølemaskinen til varmesystemet i den del af året der er opvarmningsbehov. Derved spares indkøb af fjernvarme og Co 2 udledning reducers. Incuba sparer årligt kr. Med RECOOL løsning spares på indkøb af varme, ved at bruge overskudsvarme fra severkøleanlæg. RECOOL maskinen er tilkoblet det eksisterende kølesystem. CO 2 udledning er reduceret med 90% pr. år. Forsvarets Bygnings- og Etablissementstjeneste (FBE) i Hjørring, sparer årligt kr. Serverum udstyres med køleunit beregnet til serverum. Køleunit forsynes med kold vand fra RECOOL, som over fører varme til bygningen om vinteren. Derved spares indkøb af fjernvarme som forrenter investeringen og giver reduktion i CO 2 udledningen med 12 ton pr. år. Hedensted Kommune sparer årligt kr. Med RECOOL løsning spares på indkøb af varme ved at bruge overskudsvarme fra serverkøleanlæg. RECOOL køler serverrum og afsætter varme til bygningens varmesystem, det giver stor besparelse på indkøb af varme og elforbrug til serverkøling. Ved sommerdrift afsættes varme til højeffektiv og støjsvag tørkøler.systemet bliver derved et nyt komplet kølesystem, der udmærker sig med bedre virkningsgrad og ingen støj fra kølemaskiner.

8 Rolskilde Handelsskole sparer årligt kr. Med RECOOL løsning spares på indkøb af varme ved at bruge overskudsvarme fra severkøleanlæg. RECOOL unit genbruger varme fra servere, og overfører varmen til bygningen eksisterende varmesystem. Herved spares indkøb af fjernvarme og el til server kølesystem. Systemet reducerer skolens samlede energiforbrug, og begrænser dermed CO 2 udledningen. Folketinget sparer hvert år kr. på indkøb af energi. Projekt 1: RECOOL system fører varme fra serverrum tilbage til ventilation indlæsning i bygning. Derved udnyttes den varme som blæses ud i det fri, og giver en reduktion i indkøb af fjernvarme. Besparelsen giver en høj forrentning af investeringen og CO 2 udledningen er reduceret med 35%, svarende til 24 tons/år, på den varme der genbruges. Projekt 2: Serverum udstyres med køleunit beregnet til serverum. Køleunit forsynes med kold vand fra RECOOL, som over fører varme til bygningen om vinteren og til tørkøler om sommeren. Derved spares indkøb af fjernvarme som forrenter investeringen og giver reduktion i CO 2 udledningen. VIA University sparer årligt kr. En RECOOL varmepumpe afkøler kølevand til serverum og overfører varmen til varmesystemet. Derved spares der på indkøb af varme, og der spares el til drift af køleanlæg. Århus universitet sparer årligt kr. RECOOL system køler serverrum med koldvandskreds til køleflade placeret i serverrum. Varmen afsættes i vinterhalvåret til bygningens varmesystem og erstatter fjernvarmeforbrug. CO 2 udledningen er reduceret med 16 ton/år, svarende til 67%. Statsbiblioteket i Århus sparer årligt kr. Montage af komplet RECOOL system giver stor besparelse på energiforbrug. Varme fra køling af servere føres til bygningens varmesystem i varmesæsonen. Om sommer kører RECOOL maskine som optimal kølemaskine med afkast af varme til udeluft. Maskinen benytter naturlig kølemiddel som miljøvenlig og fremtidssikker løsning.

9 C M Y CM MY CY CMY K lm-unibake.pdf :38:15 Lad din energiudgift blive til en Cronborg Varmepumper Opvarmning af 6 lejligheder med udeluft varmepumpe. Til erstatning af ældre oliefyr, monteres 2 stk. luft-til-vand varmepumper. Udgifter til varme reduceres da varmepumperne producerer varmen til lavere pris end oliefyret. Co 2 udledningen reduceres med 45% / 9 ton pr. år. Vesthimmerlands Kommune sparer årligt kr. Børnehaven i Strandby udvides, og eksisterende kedelanlæg erstattes med jordvarmeanlæg. Prisen på varmen fra jordvarmeanlægget er 0,37 kr./kwh. Co 2 udledningen er reduceret med 40%. Ejerforeningen Fjordparken sparer årligt kr. Jordvarmeanlægget består af tre varmepumper. To kilometer varmeslanger graves ned i ejendommens have. Co 2 -besparelse pr. år 42% 10,7 ton pr. år. Lantmännen Unibake Denmark sparer årligt kr. Udeluft/vand varmepumpe erstatter de eksisterende oliekaloriferefyr som kører med dårlig virkningsgrad. Varmepumpen leverer 45 grader varm vand til to kaloriferer placeret i hver sin hal. Co 2 udledningen er reduceret med 45% / 10,5 ton pr. år. Opsund ungdomsskole sparer årligt kr. Opsund ungdomsskole har oliekedel til opvarmning af lokaler via radiatorer, gulvvarme og ventilation. En luft /vand varmepumpe overtager en stor del af varmeforsyningen ved 45 grader fremløb. Co 2 udledningen er reduceret med 40% / 17 ton pr. år. Maskinfabrik sparer årligt kr. En maskinfabrik, der tidligere kun brugte gasfyr til rumopvarmning, bruger nu også en luft/vand varmepumpe. Den erstatter meget af gasforbruget og har bragt varmeudgiften ned. Prisen på varmen er nu 0,35 kr./kwh. Co 2 udledningen er reduceret med 42% / 94 ton pr. år.

10 Cronborg Varmepumper Assens Kommune sparer årligt kr. På Salbrovad Skole og Brahesholmskole. Med Cronborg luft/vand varmepumpe løsning spares på indkøb af fossil brændsel. Kopenhagen Fur Forsøg sparer årligt kr. Med Cronborg luft/vand varmepumpe løsning spares der på indkøb af el til serverrum, ved at bruge en varmepumpe som erstatning for el til ventillationsvarmeflader. Saint- Gobain Distribution Danmark sparer årligt kr. på opvarmning af højlager i Randers. CO 2 udledning af reduceret med 56 ton/år, svarende til 40%, i forhold til opvarmning med gas. Varmepumpen dækker 81% af varmeforbruget. Der opstilles en varmepumpe som dækker største delen af varmeforbruget på kwh pr. år. Som supplering sidder gaskedel til spidslast forbrug. Spidslastkedlen giver øget fremløbstemepratur ved stigende bygnings varmebehov hvilket bevirker varmekilder kan dimensioneres som standard 70/40 anlæg.

11 RECOOL til fjernvarme Tasso A/S leverer overskudsvarme til Fjernvarme fyn 2 MW RECOOL veksler sender overskudsvarme fra smelteovnes kølekreds, til fjernvarme. Morsø Forsyning leverer overskudsvarme til Dueholm Fjernvarme RECOOL varmepumper 150 KW, afkøler drikkevand i vandtårn og sender overskudsvarmen til fjernvarme. Horsens Vand leverer overskudsvarme til Horsens Fjernvarme RECOOL varmepumpe 120 KW, afkøler spildevand og pælevarme lager og sender overskudsvarmen til fjernvarme. Jaynet sparer årligt kr RECOOL varmepumpe laver grundlast køling til serverkølesystem og varmen afsættes til fjernvarme. Det giver besparelse på køleanlæg og indtægt på varmesalg. Systemet leverer kwh som dermed bliver nyttiggjort.

12 Lad din energiudgift blive til en Her findes vores RECOOL anlæg Vores RECOOL anlæg er placeret over hele landet og vi har lavet løsninger for både kommuner, virksomheder og staten. Kortet herunder viser den geografiske placeringer af vores løsninger - hver krone repræsenterer en eller flere opstillede løsninger. Et udplu k AU af vores k under AARHUS UNIVERSITET

El-drevne varmepumper, Muligheder og begrænsninger

El-drevne varmepumper, Muligheder og begrænsninger El-drevne varmepumper, Muligheder og begrænsninger IDA Energi, Århus d. 26/2-2014 Bjarke Paaske Center for køle- og varmepumpeteknik Mekaniske varmepumper (el) Politiske mål Danmark og udfasning af oliefyr,

Læs mere

Cronborg ApS Offenbachsvej 321 7500 Holstebro Denmark Tel. +45 4026 9550 For BD CVR nr. : 31859948 Att:

Cronborg ApS Offenbachsvej 321 7500 Holstebro Denmark Tel. +45 4026 9550 For BD CVR nr. : 31859948 Att: Cronborg ApS Offenbachsvej 321 75 Holstebro Denmark Tel. +45 426 955 For BD CVR nr. : 31859948 Att: www.cronborg.dk E-mail: info@cronborg.dk Eksempel Dato indsendt: -1- Dato: tilbud 27-5-13 11:25:54 Vor

Læs mere

Varmepumpe - med tilskud

Varmepumpe - med tilskud Varmepumpe - med tilskud Foto: Istock-Photo For rigtig mange boligejere kan det godt betale sig at skifte opvarmningsform. Med en varmepumpe kan du barbare op mod 20.000 kr. af din varmeregning om året.

Læs mere

Grontmij Grundvandskøling

Grontmij Grundvandskøling Copyright 2012 2014 Grontmij A/S CVR 48233511 Grontmij Grundvandskøling Fordele, udfordringer og økonomi 1 Pia Rasmussen Energiingeniør og projektleder Københavns Lufthavn Ajour / CoolEnergy 27. november

Læs mere

Grundvandskøling. Fordele, udfordringer og økonomi. Pia Rasmussen Energiingeniør og projektleder. Ajour / CoolEnergy 27. november 2014 CVR 48233511

Grundvandskøling. Fordele, udfordringer og økonomi. Pia Rasmussen Energiingeniør og projektleder. Ajour / CoolEnergy 27. november 2014 CVR 48233511 Copyright Copyright 2012 Grontmij Grontmij A/S A/S CVR 48233511 Grundvandskøling Fordele, udfordringer og økonomi 1 Pia Rasmussen Energiingeniør og projektleder Ajour / CoolEnergy 27. november 2014 Agenda

Læs mere

EN UDGIFT BLEV TIL EN INDTÆGT, DA HEDENSTED KOMMUNE VALGTE CRONBORGS RECOOL-TEKNOLOGI

EN UDGIFT BLEV TIL EN INDTÆGT, DA HEDENSTED KOMMUNE VALGTE CRONBORGS RECOOL-TEKNOLOGI BUSINESS 2 CASE VARMEPUMPER EN UDGIFT BLEV TIL EN INDTÆGT, DA HEDENSTED KOMMUNE VALGTE CRONBORGS RECOOL-TEKNOLOGI GRØNNE INDKØB Funktionsudbud åbner for mere innovative løsninger end de traditionelle udbud.

Læs mere

Hybrid varmepumpesystem. Hvorfor Vaillant? For at spare på energien med den intelligente hybrid varmepumpe. geotherm VWL 35/4 S geotherm VWS 36/4

Hybrid varmepumpesystem. Hvorfor Vaillant? For at spare på energien med den intelligente hybrid varmepumpe. geotherm VWL 35/4 S geotherm VWS 36/4 Hybrid varmepumpesystem Hvorfor Vaillant? For at spare på energien med den intelligente hybrid varmepumpe geotherm VWL 35/4 S geotherm VWS 36/4 Hybrid varmepumpesystem - den til din Vaillant gaskedel Bevidsthed

Læs mere

PROJEKTFORSLAG FJERNKØLING TIL CARLBERG BYEN

PROJEKTFORSLAG FJERNKØLING TIL CARLBERG BYEN Til Frederiksberg Kommune Dokumenttype Projektforslag Dato Maj 2014 PROJEKTFORSLAG FJERNKØLING TIL CARLBERG BYEN - EN ANSØGNING OM UDVIDELSE AF FJERNKØLINGS- AKTIVITETEN Indhold 1. Baggrund 1 2. Fjernkøling

Læs mere

Energirapport. Indsatskatalog for energioptimering hos AB Jensen Maskinfabrik A/S. Udarbejdet af: Karsten M. Jacobsen

Energirapport. Indsatskatalog for energioptimering hos AB Jensen Maskinfabrik A/S. Udarbejdet af: Karsten M. Jacobsen Energirapport Indsatskatalog for energioptimering hos AB Jensen Maskinfabrik A/S Udarbejdet af: Karsten M. Jacobsen AB Jensen Maskinfabrik A/S 1. Indledning Projektet DS ESCO Energieffektivisering i små

Læs mere

Opgave: Køl: Klima: Spørgsmål: Januar 2010 Køl: Klima

Opgave: Køl: Klima: Spørgsmål: Januar 2010 Køl: Klima Opgave: Spørgsmål: Juni 2008 Ingen klimaopgave 1.4: Beregn den nødvendige slagvolumen for hver kompressor, angivet i m3/min. 1.5: Bestem trykgastemperaturen for LT og HT, og redegør for hvilke parametre

Læs mere

God Energirådgivning Modul M5 : Varmepumper

God Energirådgivning Modul M5 : Varmepumper God Energirådgivning Modul M5 : Varmepumper Svend Pedersen Center for Køle- og Varmepumpeteknik God energirådgivning - Varmepumper 1 Indhold Hvilke typer varmepumper findes der I hvilke situationer er

Læs mere

- Varmepumper & varmegenvinding - RØGGASKØLING & VARMEGENVINDING HTHP T N VARMEPUMPER & KØL VARMEPUMPER & KØL THERMO N VA VARMEPUMPER & KØL

- Varmepumper & varmegenvinding - RØGGASKØLING & VARMEGENVINDING HTHP T N VARMEPUMPER & KØL VARMEPUMPER & KØL THERMO N VA VARMEPUMPER & KØL - I NORDEN - THERMO NOV - Varmepumper & varmegenvind RØGGASKØLING & VARMEGENVINDING HTHP T N THERMONOVA 1 THERMO NO VA RØGGASKØLING THERMO N VA FJERNVARME VARMEGENVINDING - I NORDEN - 2 3 4 5 6 7 E IN

Læs mere

Projektforslag. i h t. Bekendtgørelse om godkendelse af projekter for kollektive varmeforsyningsanlæg (BEK nr. 1295 af 13. december 2005) omhandlende

Projektforslag. i h t. Bekendtgørelse om godkendelse af projekter for kollektive varmeforsyningsanlæg (BEK nr. 1295 af 13. december 2005) omhandlende Projektforslag i h t. Bekendtgørelse om godkendelse af projekter for kollektive varmeforsyningsanlæg (BEK nr. 1295 af 13. december 2005) omhandlende Rørledning og varmeakkumulator for udnyttelse af overskudsvarme

Læs mere

DS ESCO Energieffektivisering i små og mellemstore virksomheder

DS ESCO Energieffektivisering i små og mellemstore virksomheder DS ESCO Energieffektivisering i små og mellemstore virksomheder Udarbejdet af: Kasper Hingebjerg og Morten Torp Hendricks Industries 1. Indledning Projektet DS ESCO Energieffektivisering i små og mellemstore

Læs mere

VAND-VAND VARMEPUMPE

VAND-VAND VARMEPUMPE - I NORDEN - THERMO NOV - Varmepumper & varmegenvind VARMEGENVINDING & RØGGASKØLING VAND-VAND VARMEPUMPE 85 C TIL HØJ KILDETEMPERATUR T N THERMONOVA 1 2 KØLING AF THERMO NO VA 3 RØGGAS THERMO N VA 4 MASKINER

Læs mere

Ta hånd om varmeforbruget - spar 55%

Ta hånd om varmeforbruget - spar 55% MAKING MODERN LIVING POSSIBLE Ta hånd om varmeforbruget - spar 55% Investeringen i en Danfoss varmepumpe er typisk tilbagebetalt på kun 4-8 år Fordele ved at købe en jordvarmepumpe: Dækker dit totale varmebehov

Læs mere

Ventilation. Ventilation kan etableres på to forskellige måder:

Ventilation. Ventilation kan etableres på to forskellige måder: Rum, som benyttes af personer, skal ventileres så tilfredsstillende komfort og hygiejniske forhold opnås. Ventilationen bevirker, at fugt og forurening (partikler, CO 2, lugt mm.) fjernes fra opholdsrummene

Læs mere

NOTAT. 1. Baggrund for notat. 2. Rumopvarmning

NOTAT. 1. Baggrund for notat. 2. Rumopvarmning NOTAT Projekt Stevns Rådhus Kunde Stevns kommune Notat nr. 1 Dato 2017-10-02 Til Flemming Andersen, Stevns kommune Fra Rune Meier Sørensen, Projektleder Rambøll Kopi til - 1. Baggrund for notat Udfordringer

Læs mere

Varmepumpe på Kalundborg Centralrenseanlæg KCR. Projektleder: Finn Bertelsen

Varmepumpe på Kalundborg Centralrenseanlæg KCR. Projektleder: Finn Bertelsen Varmepumpe på Kalundborg Centralrenseanlæg KCR Projektleder: Finn Bertelsen Om Kalundborg Forsyning Kalundborg Varmeforsyning: Har ca. 5.000 varmekunder Køber årligt 250.000 MWh varme Kalundborg Renseanlæg:

Læs mere

BR15 høringsudkast. Tekniske installationer. Niels Hørby, EnergiTjenesten

BR15 høringsudkast. Tekniske installationer. Niels Hørby, EnergiTjenesten BR15 høringsudkast Tekniske installationer Niels Hørby, EnergiTjenesten Komponentkrav Kapitel 8 Ventilationsanlæg Olie-, gas- og biobrændselskedler Varmepumper (luft-luft varmepumper, luft-vand varmepumper

Læs mere

Innovativ energianvendelse i Skive Kommune

Innovativ energianvendelse i Skive Kommune Innovativ energianvendelse i Skive Kommune Solvarme i Skive Kommune Implementeringen af et solvarmeanlæg i en kommunal bygning Skive Ny Rådhus Bibliotek Michael Petersen, Maskinmester Enegibesparende Foranstaltninger,

Læs mere

Ref.: VP XX Varmepumper / Elvarme suppleres med én luft/luft varmpumpe der opfylder kravene i BR10 Standardhus for elopvarmede huse

Ref.: VP XX Varmepumper / Elvarme suppleres med én luft/luft varmpumpe der opfylder kravene i BR10 Standardhus for elopvarmede huse Beslutning 6 Rev 1 Luft til luft varmepumpe 60 % af rumvarmebehov. NB: Der er tilføjet en værdi for kondenserende kedler dermed bliver bemærkningen under kedler Denne værdi gælder ikke kondenserende kedler

Læs mere

Baggrundsnotat: "- Grøn omstilling i den individuelle opvarmning

Baggrundsnotat: - Grøn omstilling i den individuelle opvarmning Baggrundsnotat: "- Grøn omstilling i den individuelle opvarmning En kombiløsning bestående af en varmepumpe og en gaskedel, en såkaldt hybridvarmepumpe, er en individuel opvarmningsform, der kombinerer

Læs mere

Varmepumper i fjernvarmen - virker det?

Varmepumper i fjernvarmen - virker det? Varmepumper i fjernvarmen - virker det? Erfaringer fra 10 MW VP-anlæg på Kalundborg Centralrenseanlæg Finn Bertelsen, Projektleder Kalundborg Forsyning 03-09-2018 1 Svar på spørgsmål Virker det? svar:

Læs mere

Gasdrevne varmepumper og split anlæg (hybrid) Samspil mellem fossil og alternativ energi. af Brian Nielsen Robert Bosch A/S

Gasdrevne varmepumper og split anlæg (hybrid) Samspil mellem fossil og alternativ energi. af Brian Nielsen Robert Bosch A/S DGF Gastekniske Dage 2011 Gasdrevne varmepumper og split anlæg (hybrid) Samspil mellem fossil og alternativ energi af Brian Nielsen Robert Bosch A/S 1 DGF Gastekniske Dage 2011 Markedet ønsker grønne og

Læs mere

Ingen penge op af lommen Nu kan du få billig og klimavenlig fjernvarme baseret på overskudsvarme fra CPKelco

Ingen penge op af lommen Nu kan du få billig og klimavenlig fjernvarme baseret på overskudsvarme fra CPKelco Ingen penge op af lommen Nu kan du få billig og klimavenlig fjernvarme baseret på overskudsvarme fra CPKelco Læs mere her og få svar på, hvordan du kan sikre dig selv og dine naboer både billigere og grønnere

Læs mere

Halver din varmeregning Skift oliefyret ud med en varmepumpe! Energi Fyn hjælper dig på vej

Halver din varmeregning Skift oliefyret ud med en varmepumpe! Energi Fyn hjælper dig på vej Bliv uafhængig af stigende oliepriser og gør samtidig noget godt for miljøet. Energi Fyn hjælper dig på vej Halver din varmeregning Skift oliefyret ud med en varmepumpe! 1 Energi Fyn har varmepumpeeksperter

Læs mere

Installationer - besparelsesmuligheder

Installationer - besparelsesmuligheder Installationer - besparelsesmuligheder Nuværende energiløsninger Udskiftning af oliekedel Udskiftning af gaskedel Konvertering til fjernvarme Konvertering til jordvarmeanlæg Konvertering til luft-vandvarmepumpe

Læs mere

God Energirådgivning Modul M5 : Varmepumper

God Energirådgivning Modul M5 : Varmepumper God Energirådgivning Modul M5 : Varmepumper Svend Pedersen Center for Køle- og Varmepumpeteknik God energirådgivning - Varmepumper 1 Splitunits udedel Installation af udedel Står den rigtigt Er der god

Læs mere

Hvordan sættes data ind i Be06 for varmepumper?

Hvordan sættes data ind i Be06 for varmepumper? Hvordan sættes data ind i Be06 for varmepumper? Center for Køle- og Varmepumpeteknik Teknologisk Institut Version 3 - revideret marts 2009 VIGTIG NOTE: Teknologisk Institut påtager sig ikke ansvaret for

Læs mere

Spar på energien med den intelligente hybrid jord- eller luft/vand-varmepumpe

Spar på energien med den intelligente hybrid jord- eller luft/vand-varmepumpe Væghængt hybrid varmepumpe Spar på energien med den intelligente hybrid jord- eller luft/vand-varmepumpe geotherm Hybrid varmepumpesystem - den effektive partner til din Vaillant gaskedel Energibesparende

Læs mere

CO2-neutrale sygehuse med ATES

CO2-neutrale sygehuse med ATES CO2-neutrale sygehuse med ATES Civilingeniør Stig Niemi Sørensen www.enopsol.dk Indledning Det er i dag muligt at producere helt fossil- og CO 2-fri køling og opvarmning til de danske sygehuse og vel at

Læs mere

DGF Gastekniske Dage 2014 Præsentation af Hybrid teknologi til små og store anlæg

DGF Gastekniske Dage 2014 Præsentation af Hybrid teknologi til små og store anlæg DGF Gastekniske Dage 2014 Præsentation af Hybrid teknologi til små og store anlæg Af: Brian Nielsen PRM Robert Bosch A/S 1 Hybridteknologi HYBRID betyder sammensmeltning af 2 eller flere teknologier Mest

Læs mere

Markedsfør dig med Danfoss

Markedsfør dig med Danfoss Markedsfør dig med Danfoss Her finder du forskelligt markedsføringsmateriale om Danfoss varmepumper (generelt). Sådan gør du! Send filen til din avis eller reklamebureau Angiv hvilken annonce eller hand-out

Læs mere

VE til proces Fjernvarme

VE til proces Fjernvarme VE til proces Fjernvarme Temadag: VE til proces Teknologisk Institut, Århus: 27/11-13, Tåstrup: 03/12-13 Bas Pijnenburg Fjernvarme til rumopvarmning og varmt brugsvand både til private forbruger og erhvervsvirksomheder

Læs mere

Varmepumper i kombination med biomassekedler. Bjarke Paaske Rejseholdet for store varmepumper Center for forsyning blp@ens.dk Tlf.

Varmepumper i kombination med biomassekedler. Bjarke Paaske Rejseholdet for store varmepumper Center for forsyning blp@ens.dk Tlf. Varmepumper i kombination med biomassekedler Bjarke Paaske Rejseholdet for store varmepumper Center for forsyning blp@ens.dk Tlf.: 2572 7295 Rejsehold for store varmepumper Jørgen Risom Daglig leder Tidligere

Læs mere

Interessemøde vedr. Energilaug Andkær/Sellerup

Interessemøde vedr. Energilaug Andkær/Sellerup Andkær og Sellerup 2 Dagsorden Interessemøde vedr. Energilaug Andkær/Sellerup Kort præsentation af deltagerne Beboerne TREFOR INSERO Software (DSE Airport Solutions) EnergiSpiren Vejle Kommune Green Tech

Læs mere

ET MINI-KRAFTVARMEANLÆG

ET MINI-KRAFTVARMEANLÆG SÅDAN FUNGERER ET MINI-KRAFTVARMEANLÆG Et mini-kraftvarmeanlæg består af en gasmotor, som driver en generator, der producerer elektricitet. Kølevandet fra motoren og generatoren bruges til opvarmning.

Læs mere

DET ØSTJYSKE BYBÅND. Overskudsvarme 17. sep. 2014

DET ØSTJYSKE BYBÅND. Overskudsvarme 17. sep. 2014 DET ØSTJYSKE BYBÅND Overskudsvarme 17. sep. 2014 INDUSTRIENS ENERGIFORBRUG [TJ] (Danmarks Statistik Kun virksomheder med mere end 20 ansatte) OVERSKUDSVARMERAPPORTEN Overskudsvarme, der kan nyttiggøres

Læs mere

Energirapport. Indsatskatalog for energioptimering hos Egelykke Jensen Maskinfabrik. Udarbejdet af: Morten Torp

Energirapport. Indsatskatalog for energioptimering hos Egelykke Jensen Maskinfabrik. Udarbejdet af: Morten Torp Energirapport Indsatskatalog for energioptimering hos Egelykke Jensen Maskinfabrik Udarbejdet af: Morten Torp 1 Egelykke Jensen Maskinfabrik 1. Indledning Projektet DS ESCO Energieffektivisering i små

Læs mere

LAVE VARMEUDGIFTER MED WELLMORE LUFT/VAND VARMEPUMPER

LAVE VARMEUDGIFTER MED WELLMORE LUFT/VAND VARMEPUMPER LAVE VARMEUDGIFTER MED WELLMORE LUFT/VAND VARMEPUMPER UDE LUFTEN INDE- HOLDER ALTID VARME OG VARMEN KAN UDNYTTES MED VARMEPUMPE Luften omkring os indeholder energi fra solen dette er også tilfældet selv

Læs mere

Hvad har vi lært? del 2:

Hvad har vi lært? del 2: Hvad har vi lært? del 2: Tekniske forhold og erfaringer Varmepumper i forhold til biomasse Fleksibelt elforbrug Kombinationer med solfangere Køling af returvand Fjernvarmetemperaturenes betydning Specialkonsulent

Læs mere

Varmepumper. Varmepumper. fremtidens miljøvenlige varmekilde

Varmepumper. Varmepumper. fremtidens miljøvenlige varmekilde Varmepumper Varmepumper fremtidens miljøvenlige varmekilde 2 Udnyt den gratis energi i naturen Moderne, højeffektive varmepumper er fremtidens miljøvenlige varmekilde i boligen. Med et minimalt forbrug

Læs mere

Grundvandskøling. Svend Erik Mikkelsen. Seniorspecialist COWI A/S. sem@cowi.dk

Grundvandskøling. Svend Erik Mikkelsen. Seniorspecialist COWI A/S. sem@cowi.dk Grundvandskøling Svend Erik Mikkelsen Seniorspecialist COWI A/S sem@cowi.dk 1 Princip 2 Udvidelse af begrebet grundvandskøling Fakta Kildetemperatur på konstant ca. 10 grader C året rundt Kan bruges direkte

Læs mere

Projektleder Anders Christiansen,

Projektleder Anders Christiansen, Intelligent køling til Hjørring Rådhus En varmepumpe leverer køling af serverrum og varme til Hjørring Rådhus. Aircold har leveret løsningen, som er energieffektiv, har løst et stort støjproblem og sikret

Læs mere

Energirapport. Indsatskatalog for energioptimering hos N.H. Stål. Udarbejdet af: Karsten M. Jacobsen

Energirapport. Indsatskatalog for energioptimering hos N.H. Stål. Udarbejdet af: Karsten M. Jacobsen Energirapport Indsatskatalog for energioptimering hos N.H. Stål Udarbejdet af: Karsten M. Jacobsen 1 N.H. Stål 1. Indledning Projektet DS ESCO Energieffektivisering i små og mellemstore virksomheder er

Læs mere

Præsenteret af Søren Andersen, GeoDrilling

Præsenteret af Søren Andersen, GeoDrilling Præsenteret af Søren Andersen, GeoDrilling Termisk Smart Grid Et system med individuel OG kollektiv forsyning Baseret på kendt teknologi: varmepumper og geotermisk energi Individuelle varmepumper i bygningerne,

Læs mere

Hybridvarmepumper Gastekniske dage 2017

Hybridvarmepumper Gastekniske dage 2017 Hybridvarmepumper Gastekniske dage 2017 v/vagn Holk Lauridsen Videncenter for Energibesparelser i bygninger Emner de næste 30 minutter.. Kort om VEB.. Baggrunden og formål med udvikling af hybridvarmepumper

Læs mere

Beholderstørrelse. 60 liter 110 liter 160 liter 200 liter

Beholderstørrelse. 60 liter 110 liter 160 liter 200 liter Energiløsning UDGIVET JUNI 2011 - REVIDERET DECEMBER 2014 Udskiftning af varmtvandsbeholder Der kan opnås en energibesparelse ved at udskifte en ældre varmtvandsbeholder til en ny. Hvis varmtvandsbeholderen

Læs mere

Har du styr på energiafgifterne i detailhandlen?

Har du styr på energiafgifterne i detailhandlen? Har du styr på energiafgifterne i detailhandlen? I Danmark opkræves et stadigt stigende provenue til statskassen i form af afgifter. Der pålægges afgifter på miljø- og energiforbrug ligesom en lang række

Læs mere

Energimærke. Lavt forbrug. Årlig besparelse i energienheder. 1 Isolering af rør i udhuse. 9.2 MWh Fjernvarme 2480 kr. 3645 kr. 1.

Energimærke. Lavt forbrug. Årlig besparelse i energienheder. 1 Isolering af rør i udhuse. 9.2 MWh Fjernvarme 2480 kr. 3645 kr. 1. SIDE 1 AF 6 Energimærkning for følgende ejendom: Adresse: Postnr./by: Oplyst varmeforbrug Lærkevej 35A 8882 Fårvang BBR-nr.: 740-003998 Energikonsulent: Jørgen Christensen Programversion: EK-Pro, Be06

Læs mere

Varmepumper til industri og fjernvarme

Varmepumper til industri og fjernvarme compheat Varmepumper til industri og fjernvarme Grøn strøm giver lavere varmepriser Generel information compheat compheat dækker over en stor platform med varmepumper til mange forskellige formål og Advansor

Læs mere

DTU CAMPUS Service RAMBØLL. DTU Varmepumpe rev

DTU CAMPUS Service RAMBØLL. DTU Varmepumpe rev 1 Energi og omkostninger 2018 2019 2020 2021 2022 2037 2 Projekt, samproduktion af varme og køl 3 Alle beløb er ekskl. moms. 4 Reference med tørkøler 5 Samlet køleeffektbehov 2,5% stigning p.a. MW køl

Læs mere

SPAR PÅ ENERGIEN I DIN BYGNING - status og forbedringer

SPAR PÅ ENERGIEN I DIN BYGNING - status og forbedringer SPAR PÅ ENERGIEN I DIN BYGNING - status og forbedringer Energimærkningsrapport Bakkedraget 59B 4000 Roskilde Bygningens energimærke: Gyldig fra 21. januar 2016 Til den 21. januar 2026. Energimærkningsnummer

Læs mere

BBR-nr.: 740-003550 Energimærkning nr.: 200020254 Gyldigt 5 år fra: 11-09-2009 Energikonsulent: Mads Mikael Nielsen Firma: OBH Ingeniørservice A/S

BBR-nr.: 740-003550 Energimærkning nr.: 200020254 Gyldigt 5 år fra: 11-09-2009 Energikonsulent: Mads Mikael Nielsen Firma: OBH Ingeniørservice A/S SIDE 1 AF 6 Energimærkning for følgende ejendom: Adresse: Høghgårdsvej 9A Postnr./by: 8641 Sorring BBR-nr.: 740-003550 Energimærkningen oplyser om ejendommens energiforbrug, mulighederne for at opnå besparelser,

Læs mere

Varmepumper tendenser og udvikling. Svend V. Pedersen, Energi sektionen for køle og varmepumpeteknik

Varmepumper tendenser og udvikling. Svend V. Pedersen, Energi sektionen for køle og varmepumpeteknik Varmepumper tendenser og udvikling Svend V. Pedersen, Energi sektionen for køle og varmepumpeteknik Indhold Situation i EU og Danmark, politiske mål. Politiske mål EU Politiske mål Danmark og udfasning

Læs mere

Fremtidens boligopvarmning. Afdelingsleder John Tang

Fremtidens boligopvarmning. Afdelingsleder John Tang Fremtidens boligopvarmning Afdelingsleder John Tang Hvor meget fjernvarme? Nu 1,6 mio. husstande koblet på fjernvarme svarende til 63 % af boliger På sigt ca. 75 % - dvs. ca. 2 mio. husstande i byområder

Læs mere

Jordvarme. - endnu lavere energiforbrug

Jordvarme. - endnu lavere energiforbrug Jordvarme - endnu lavere energiforbrug Vælg en unik varmepumpe Mulighed for tilslutning af solfanger Mulighed for tilslutning af energifanger Varmt vand Gulvvarme / radiator Jordslanger Varmepumpe med,

Læs mere

Program for ny varmekilde

Program for ny varmekilde Program for ny varmekilde Hvilke muligheder er der for at udskifte olie- og naturgasfyr Hvordan er processen i udskiftningen af varmeanlæg Tilskudsmuligheder Hvor finder jeg hjælp i processen Uvildigt

Læs mere

DE FØRSTE STORE VARMEPUMPER I SYNERGI MED FJERNKØLING DANSK FJERNVARME, 29-09-2015 ANDERS DYRELUND, MARKEDSCHEF

DE FØRSTE STORE VARMEPUMPER I SYNERGI MED FJERNKØLING DANSK FJERNVARME, 29-09-2015 ANDERS DYRELUND, MARKEDSCHEF DE FØRSTE STORE VARMEPUMPER I SYNERGI MED FJERNKØLING DANSK FJERNVARME, 29-09-2015 ANDERS DYRELUND, MARKEDSCHEF 1 AGENDA OVERSKUDSVARME? INTEGRATION MED DET DANSKE ENERGISYSTEM KØLEPLAN DANMARK FJERNKØLINGENS

Læs mere

Varmepumper nye værdier. Dokumentation standardværdikatalog

Varmepumper nye værdier. Dokumentation standardværdikatalog Varmepumper nye værdier. Dokumentation katalog 01.01.2017 Ref.: VP 54 Varmepumper / Konvertering fra biomasse til varmepumpe der opfylder kravene i BR15 Standardhus for varmepumpeopvarmede huse ved konvertering

Læs mere

Nationale aktiviteter, der bygger bro mellem gaskedler og grøn vindstrøm (Hybridanlæg)

Nationale aktiviteter, der bygger bro mellem gaskedler og grøn vindstrøm (Hybridanlæg) Nationale aktiviteter, der bygger bro mellem gaskedler og grøn vindstrøm (Hybridanlæg) Gastekniske Dage 2015, Billund Svend Pedersen, Teknologisk Institut Baggrund Et ud af i alt 4 VE orienterede projekter

Læs mere

Grønne afgifter. Indholdsforbtegnelse:

Grønne afgifter. Indholdsforbtegnelse: Grønne afgifter Indholdsforbtegnelse: Grønne afgifter... 2 Struktur... 2 Refusion af afgifter... 3 Måling af elvarme... 4 Overskudsvarme... 4 Afgiftsbelægning af genbrugsvarme... 4 Regler for afgiftsbelægning...

Læs mere

Energieffektivitet produktion 2010 TJ

Energieffektivitet produktion 2010 TJ Energieffektivitet produktion 2010 TJ Brændselsforbrug Energiproduktion Kilde: Energistyrelsens statistik 2010 Kilde: Energistyrelsens statistik 2010 Kilde: Energistyrelsens statistik 2010 Kilde: Energistyrelsens

Læs mere

Efterisolering af rør, ventiler m.m. i forbindelse med varmekilde. Fordele. Lavere CO 2 -udledning

Efterisolering af rør, ventiler m.m. i forbindelse med varmekilde. Fordele. Lavere CO 2 -udledning Energiløsning UDGIVET SEPTEMBER 2010 REVIDERET DECEMBER 2014 Efterisolering af rør, ventiler m.m. i forbindelse med varmekilde Omkring husets varmekilde befinder der sig ofte en række delvist isolerede

Læs mere

Muligheder i et nyt varmeanlæg

Muligheder i et nyt varmeanlæg Program Hvilke muligheder er der for et nyt varmeanlæg? Hvordan er processen i udskiftningen af varmeanlæg? Tilskudsmuligheder Hvor finder jeg hjælp i processen? Muligheder i et nyt varmeanlæg Fjernvarme

Læs mere

Energirapport. Indsatskatalog for energioptimering hos Lillnord. Udarbejdet af: Morten Torp

Energirapport. Indsatskatalog for energioptimering hos Lillnord. Udarbejdet af: Morten Torp Energirapport Indsatskatalog for energioptimering hos Lillnord Udarbejdet af: Morten Torp 1 Lillnord 1. Indledning Projektet DS ESCO Energieffektivisering i små og mellemstore virksomheder er udviklet

Læs mere

Naturlig varme. Luft/vand-varmepumper

Naturlig varme. Luft/vand-varmepumper Naturlig varme Luft/vand-varmepumper Værn om vores natur Vi kan alle gøre en indsats for at sikre at vores natur kan overleveres i god form til de kommende generationer. Hvis vi stadig skal kunne bo i

Læs mere

Klimakommune-regnskab for Ringsted Kommune. CO2-opgørelse 2010 og handlingsplan 2011. Indledning

Klimakommune-regnskab for Ringsted Kommune. CO2-opgørelse 2010 og handlingsplan 2011. Indledning Klimakommune-regnskab for Ringsted Kommune CO2-opgørelse og handlingsplan 2011 Indledning 1 Ringsted Kommune underskrev aftale med Danmarks Naturfredningsforening om at blive klimakommune den 16. marts.

Læs mere

Køle-, fryse- og klimaanlæg til industrien

Køle-, fryse- og klimaanlæg til industrien Køle-, fryse- og klimaanlæg til industrien Stabil og energirigtig køling baseret på -køling til gavn for industrien ens termodynamiske egenskaber gør gasarten ideel til processer, hvor der er behov for

Læs mere

20 FACTORIES IN 9 COUNTRIES

20 FACTORIES IN 9 COUNTRIES Global Energy Saving Program FACTORIES IN 9 COUNTRIES Ames Loves Park Arkandelphia Monterrey Freeport Silkeborg Kolding Gråsten Nordborg Flensburg Neumünster Reyrieux Grodzisk Wroclaw Povazska Trata Wuqing

Læs mere

Teknik i to passivhuse

Teknik i to passivhuse Teknik i to passivhuse Kontorer i Århus, København, Sønderborg, Oslo og Vietnam Esbensen A/S 30 år med lavenergi Integreret Energi Design Energi- og miljøvenligt byggeri VVS- og ventilationsanlæg Elektriske

Læs mere

Modul 5: Varmepumper

Modul 5: Varmepumper Modul 5: Hvilke typer varmepumper findes der, hvornår er de oplagte og samspil med andre energikilder...2 Samspil med varmefordelingsanlæg...5 Samspil med det omgivende energisystem...6 Hvad kræver varmepumpen

Læs mere

Beslutning 10. Kondenserende kedler beslutning 10 i henhold til oplæg fra EOF

Beslutning 10. Kondenserende kedler beslutning 10 i henhold til oplæg fra EOF Beslutning 10 kedler beslutning 10 i henhold til oplæg fra EOF Gas 24 Gaskedler / Udskiftning af gaskedel Standardhus for gasopvarmede huse Generelle forudsætninger vedr. gaskedler Forudsætninger for den

Læs mere

Nilan bringer det gode klima inden for Deres fire vægge

Nilan bringer det gode klima inden for Deres fire vægge MARKEDSFØRENDE BOLIGVENTILATION MED VARMEGENVINDING Nilan bringer det gode klima inden for Deres fire vægge indeklima med trivsel teknologi der begejstrer Følgerne af dårligt indeklima kan ikke længere

Læs mere

Energimærke. Lavt forbrug. Årlig besparelse i energienheder. 1 Isolering af varmerør. 0.9 MWh Fjernvarme 260 kr. 1150 kr. 4.4 år

Energimærke. Lavt forbrug. Årlig besparelse i energienheder. 1 Isolering af varmerør. 0.9 MWh Fjernvarme 260 kr. 1150 kr. 4.4 år SIDE 1 AF 6 Energimærkning for følgende ejendom: Adresse: Lærkevej 32 Postnr./by: 8882 Fårvang BBR-nr.: 740-003636 Energikonsulent: Mads Mikael Nielsen Programversion: EK-Pro, Be06 version 4 Firma: OBH

Læs mere

Oplæg til udbygning og effektivisering af Uggelhuse-Langkastrup Kraftvarmeværk Amba.

Oplæg til udbygning og effektivisering af Uggelhuse-Langkastrup Kraftvarmeværk Amba. Oplæg til udbygning og effektivisering af Uggelhuse-Langkastrup Kraftvarmeværk Amba. Indhold Fremtidens central forsynede varmesystem må og skal vægte:... 3 Systemer for energitransport... 3 Dampfjernvarme...

Læs mere

Fremtidens varmeforsyning i Høje-Taastrup Kommune. Marie-Louise Lemgart, Klimakonsulent Teknik- og Miljøcenter, Høje-Taastrup Kommune

Fremtidens varmeforsyning i Høje-Taastrup Kommune. Marie-Louise Lemgart, Klimakonsulent Teknik- og Miljøcenter, Høje-Taastrup Kommune Fremtidens varmeforsyning i Høje-Taastrup Kommune Marie-Louise Lemgart, Klimakonsulent Teknik- og Miljøcenter, Høje-Taastrup Kommune Organisering Milepæle i HTKs varmeforsyning Politisk forankring Koordinere

Læs mere

Notat. Sag Slots og Ejendomsstyrelsen Projektnr.. 102347. Projekt ENERGISCREENING hos Kirkeministeriet Dato 2010-04-28

Notat. Sag Slots og Ejendomsstyrelsen Projektnr.. 102347. Projekt ENERGISCREENING hos Kirkeministeriet Dato 2010-04-28 Notat Sag Slots og Ejendomsstyrelsen Projektnr.. 102347 Projekt ENERGISCREENING hos Kirkeministeriet Dato 2010-04-28 Emne Serverrum og køl Initialer PVHA/pvha Fordeling: bsp@ses.dk prni@km.dk tli@km.dk

Læs mere

Spar penge på køling - uden kølemidler

Spar penge på køling - uden kølemidler Spar penge på køling - uden kølemidler En artikel om et beregningseksempel, hvor et sorptivt køleanlæg, DesiCool fra Munters A/S, sammenlignes med et traditionelt kompressorkølet ventilationssystem. Af

Læs mere

DS ESCO Energieffektivisering i små og mellemstore virksomheder

DS ESCO Energieffektivisering i små og mellemstore virksomheder DS ESCO Energieffektivisering i små og mellemstore virksomheder Udarbejdet af: Kasper Hingebjerg K.P.Komponenter 1. Indledning Projektet DS ESCO Energieffektivisering i små og mellemstore virksomheder

Læs mere

Udskiftning af køletårn og anvendelse af overskudvarme

Udskiftning af køletårn og anvendelse af overskudvarme Udskiftning af køletårn og anvendelse af overskudvarme Daniel Lessmann Titelblad Titel: Analyse af kølesystem Er der driftsbesparelser ved at udskifte eksisterende køletårn med andet kølesystem og anvende

Læs mere

Spar mange penge på din varmeregning med en LUFT-TIL-VAND VARMEPUMPE EN KOMPLET VARMELØSNING

Spar mange penge på din varmeregning med en LUFT-TIL-VAND VARMEPUMPE EN KOMPLET VARMELØSNING Spar mange penge på din varmeregning med en -TIL-VAND VARMEPUMPE EN KOMPLET VARMELØSNING SPAR PÅ VARMEUDGIFTERNE Med en luft-til-vand varmepumpe fra Nordisk Energirenovering har du mulighed for at reducere

Læs mere

SPAR PÅ ENERGIEN I DIN BYGNING - status og forbedringer

SPAR PÅ ENERGIEN I DIN BYGNING - status og forbedringer SPAR PÅ ENERGIEN I DIN BYGNING - status og forbedringer Energimærkningsrapport Brobæklunden 101-147 Brobæklunden 101 5260 Odense S Bygningens energimærke: Gyldig fra 12. oktober 2012 Til den 12. oktober

Læs mere

Energirapport. Indsatskatalog for energioptimering hos KSM Kragelund ApS. Udarbejdet af: Karsten M. Jacobsen

Energirapport. Indsatskatalog for energioptimering hos KSM Kragelund ApS. Udarbejdet af: Karsten M. Jacobsen Energirapport Indsatskatalog for energioptimering hos KSM Kragelund ApS. Udarbejdet af: Karsten M. Jacobsen KSM Kragelund ApS. 1. Indledning Projektet DS ESCO Energieffektivisering i små og mellemstore

Læs mere

Dansk Varmepumpe. Gyllekøling. Få bedre, økonomi og dyrevelfærd og skån miljøet

Dansk Varmepumpe. Gyllekøling. Få bedre, økonomi og dyrevelfærd og skån miljøet Dansk Varmepumpe Industri A/S Gyllekøling Få bedre, økonomi og dyrevelfærd og skån miljøet Fordele, udbytte og miljø Overhold de lovmæssige miljøkrav omkring ammoniakfordampning, og få en økonomisk gevinst

Læs mere

Appendix 10 Offentlige bygninger og industri

Appendix 10 Offentlige bygninger og industri DREAM Phase 1 Appendix to main report Appendix 10 Offentlige bygninger og industri (in Danish) ForskEL projekt nr. 10744 Project partners: 4 WP1b: Offentlige bygninger og industri Indhold 1. Offentlige

Læs mere

Euro Therm A/S ERFA-gruppe onsdag den 16. november 2011,

Euro Therm A/S ERFA-gruppe onsdag den 16. november 2011, Euro Therm A/S ERFA-gruppe onsdag den 16. november 2011, Erfaringer med absorptionsvarmepumper og absorptionskøleanlæg, teknologi og produktprogram v/lars Toft Hansen, SEG A/S lars.toft@segenergy.dk www.segenergy.dk

Læs mere

Beholderstørrelse. 60 liter 110 liter 160 liter 200 liter

Beholderstørrelse. 60 liter 110 liter 160 liter 200 liter Energiløsning UDGIVET JUNI 2011 Udskiftning af varmtvandsbeholder Der kan opnås en energibesparelse ved at udskifte en ældre varmtvandsbeholder til en ny. Hvis varmtvandsbeholderen er isoleret med mindre

Læs mere

Vejledning til oprettelse af varmepumper i EK-Pro

Vejledning til oprettelse af varmepumper i EK-Pro Vejledning til oprettelse af varmepumper i EK-Pro Indhold Case 1 - Oliekedel konverteres til jordvarme eller luft/vand-varmepumpe... 3 1. Forsyning... 3 2. Kedel... 3 3. Dimensionering... 4 4. Vælg varmepumpe...

Læs mere

Varmepumpe på Kalundborg Centralrenseanlæg KCR. Projektleder: Finn Bertelsen

Varmepumpe på Kalundborg Centralrenseanlæg KCR. Projektleder: Finn Bertelsen Varmepumpe på Kalundborg Centralrenseanlæg KCR Projektleder: Finn Bertelsen Om Kalundborg Forsyning Kalundborg Forsyning: Leverer driftspersonale til både Renseanlæg og Varmeforsyning Står for al kundehåndtering

Læs mere

OPTIMERING AF GASMOTORANLÆG

OPTIMERING AF GASMOTORANLÆG OPTIMERING AF GASMOTORANLÆG Flemming Ulbjerg Chefkonsulent 1207 -Energi& Fjernvarme, Vest M +45 51 61 58 87 chtf@ramboll.dk 1 SET FØR? Deterset før. - Næsten. Bjerringbro. Langå Skagen Evt. andre? Forskellen

Læs mere

Titel Beskrivelse dato. måned år

Titel Beskrivelse dato. måned år Titel Beskrivelse dato. måned år Hvad er maskiner og processer Trykluftsanlæg Køleanlæg Vakuum Produktionsmaskiner Transportbånd, siloer og materialehåndtering Vakuum Trykluft - anvendelser Det mest in-effektive

Læs mere

Værktøj til økonomisk og miljømæssig analyse FJERNKØL 2.0. Beregningsværktøj for planlæggere og rådgivere udarbejdet med tilskud fra ELFORSK

Værktøj til økonomisk og miljømæssig analyse FJERNKØL 2.0. Beregningsværktøj for planlæggere og rådgivere udarbejdet med tilskud fra ELFORSK Værktøj til økonomisk og miljømæssig analyse Beregningsværktøj for planlæggere og rådgivere udarbejdet med tilskud fra ELFORSK Svend Erik Mikkelsen, COWI A/S 1 Agenda Hvad kan værktøjet? Hvordan virker

Læs mere

Be06-beregninger af et parcelhus energiforbrug

Be06-beregninger af et parcelhus energiforbrug Be06-beregninger af et parcelhus energiforbrug Center for Køle- og Varmepumpeteknologi, Teknologisk Institut har besluttet at gennemføre sammenlignende beregninger af energiforbruget for et parcelhus ved

Læs mere

De angivne tilbagebetalingstider er beregnet som simpel tilbagebetalingstid, uden hensyn til renteudgifter og andre låneomkostninger.

De angivne tilbagebetalingstider er beregnet som simpel tilbagebetalingstid, uden hensyn til renteudgifter og andre låneomkostninger. SIDE 1 AF 8 Adresse: Østergade 96 Postnr./by: 4340 Tølløse BBR-nr.: 316-027477-001 Energikonsulent: Søren Pedersen Energimærkningen oplyser om ejendommens energiforbrug, mulighederne for at opnå besparelser,

Læs mere

Best Green. Dato 8. oktober 2019 BL Fremtidens varmeforsyning

Best Green. Dato 8. oktober 2019 BL Fremtidens varmeforsyning Best Green Dato 8. oktober 2019 BL Fremtidens varmeforsyning Best Green Solid, dansk varmeleverandør Kontor Udvalgte installationer Volume ~ 12 GWh kapacitet Installationer ~ 300 Stiftelse 2015 Ejerskab

Læs mere

IDAs Klimaplan 2050. Fjernkøling

IDAs Klimaplan 2050. Fjernkøling fagligt notat Fjernkøling Vidensbehov om fjernkølingsteknologien til IDA`s klimaplan. Ved H. Bach Christensen, IDA energi 1 1. Systemperspektiv for teknologien. Beskrivelse af teknologien. Definitorisk

Læs mere

7. Tekniske installationer

7. Tekniske installationer 7. Tekniske installationer Selvom de tekniske installationer ikke er byggefagets fagområde, bør man have et vist kendskab til dem for at kunne informere kunden om de mest rentable energibesparelser. Kunden

Læs mere

OPTIMERING AF VARMEKILDEN

OPTIMERING AF VARMEKILDEN OPTIMERING AF VARMEKILDEN VARMEPUMPE En varmepumpe har en køleside og en varmeside: Centralvarme Overskudsreturløb varme fra proces Centralvarme Køling retur Fremløb til proces VARMEPUMPE En varmepumpe

Læs mere