De fynske Pilgrimsveje Odense Fåborg/Bøjden

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "De fynske Pilgrimsveje Odense Fåborg/Bøjden"

Transkript

1 De fynske Pilgrimsveje Odense Fåborg/Bøjden (Tilkoblingsvej: Fynshav-Sønderborg-Padborg/Hærvejen) Baggrund Foreningen af Danske Santiagopilgrimme har de senere år arbejdet på at beskrive pilgrimsveje i Danmark. I 2007 blev Helsingør Ringsted-Gedser/Rødby (De sjællandske Pilgrimsveje) beskrevet og i 2008 blev Frederikshavn Aalborg Viborg (De jyske Pilgrimsveje) beskrevet. Begge pilgrimsvejes ruteføring og beskrivelser findes på foreningens hjemmeside, som også har links til beskrivelse af Hærvejen. I forbindelse med at foreningen Danske Santiagopilgrimme har 10 års jubilæum i 2009 har bestyrelsen vedtaget, at i 2009 skal der fortages beskrivelser af pilgrimsveje over bl.a. Fyn og Syddanmark - så der gennem Danmark er forskellige forbindelsesveje (De danske Pilgrimsveje) mellem de øvrige lande i Norden og Nordtyskland. Bestyrelsen har også sørget for at der i 2009 mellem Ringsted og Korsør beskrives en tilkoblingsvej til De fynske Pilgrimsveje (se foreningens hjemmeside). Nuværende beskrivelser (1. udgave) En bredt sammensat arbejdsgruppe (VisitOdense, Odense Kommunes byplansafdeling, foreningen Fynske Pilgrimme, medlemmer af foreningen Danske Santiagopilgrimme, middelalderforsker, IT-interesserede) har i 2009 udarbejdet nærværende vejføringer af De fynske Pilgrimsveje og tilkoblingsveje med dertil hørende overordnede beskrivelse: 1) Nyborg Odense, 2) Odense Middelfart med tilkoblingsvej over Kolding til Hærvejen ved Vejen og 3) Odense - Fåborg/Bøjden med tilkoblingsvej over Fynshav/Sønderborg/ Gendarmerstien til Hærvejen ved Padborg. De 3 veje med beskrivelser er fremlagt på foreningens hjemmeside. Videreudvikling med bl.a. en mere detaljeret historisk, natur- og turistmæssig beskrivelse vil foregå i forbindelse med et kommende udviklingsprojekt. Udviklingsperspektiv Sideløbende med beskrivelserne af De fynske Pilgrimsveje har der været drøftelser mellem de implicerede kommuners borgmestre om videreudvikling af vejene, således at en mere detaljeret og evt. justeret vejføring og beskrivelse heraf kan blive gennemført i samarbejde med kommunerne bl.a. vedrørende skiltning, informationsfoldere, guider, indkøbs - og overnatningsmuligheder m.m. I foreningen af Danske Santiaogopilgrimme er vi glade for, at der er vist kommunalt interesse, og i efteråret 2009 vil forskellige instanser kommuner, turist- og erhvervsorganisationer, projektudviklere, repræsentant for vores forening m.fl. danne en styregruppe med henblik på at udarbejde en ansøgning primo 2010 om udviklingsmidler fra Region Syddanmark, EU, fonde m.m. Hvis interesserede ønsker yderligere informationer er man velkommen til at rette henvendelse til Jens Chr. Agger, mailadr: jca@projektcare.dk Odense, okt. 2009

2 Generelle oplysninger 1) Pilgrimsvejen Odense Domkirke Bøjden er 65 km og Fynshav Padborg/Hærvejen er 54 km. Odense Domkirke Allested 16 km Allested Korinth 20 km Korinth Fåborg 14 km Fåborg Bøjden 15 km Fynshav Sønderborg 19 km Sønderborg Egernsund 15 km Egernsund Padborg/Hærvejen 20 km 2) Overnatningsmuligheder På nuværende tidspunkt (efterår 2009) er det ikke lykkedes at finde flere overnatningsmuligheder på strækningen end de nævnte Billede 1 Skt. Knuds Kirke og H.C. Andersen Have (Eventyrhaven) Skt. Knuds Kirke er Odenses Domkirke og ligger i til knytning til H.C. Andersen Have/Eventyrhaven. Den nuværende kirke blev indviet i 1499, og ligger tæt på den gamle trækirke Sankt Albani Kirke, hvor Knud den Hellige blev myrdet i Kirken er 63 m høj og dermed en af Odenses højeste bygningsværker, og den har en smuk altertavle af Claus Berg, som ud over Lubeck havde værksted i Odense.

3 Skt. Knuds Kloster og munkene der boede her fra ca. år 1100 har igennem ca. 400 år været en del af Odenses liv. Den åbne plads syd for domkirken har en gang været en lukket klosterhave med søjlegange rundt om langs de dengang omgivende bygninger. Området øst og syd for domkirken Skt. Knuds Kirke - bl.a. den nuværende H.C. Andersen Have - har fra begyndelsen nok været munkenes have med frugt og grøntsager. Munkene fik fisk fra Odense å. I 1941 vedtog Odense byråd en omfattende plan om ændringer af området ved Rådhuset og Domkirken. Bl.a. blev der etableret en offentlig park i Odense Centrum H.C. Andersen-Haven (Eventyrhaven).. Pilgrimstræ I forbindelse med foreningen Danske Santiagopilgrimmes 10 års jubilæum nov blev der i H.C.Andersenhaven/Eventyrhaven i samarbejde med Odense Kommune plantet et pilgrimstræ (ægte kastanie) og nedlagt en sten med inskription. Pilgrimsvejen fører forbi træ og sten som det fremgår af kort 10A. Odenses seværdigheder Det vil blive for omfattende på dette sted at beskrive en del af Odenses seværdigheder og henvisninger til overnatningsmuligheder. I stedet henvises til visitodense (turistbureau) på tlf og samt Billede 2 Fra Odense Domkirke følger pilgrimsvejen den smuk bugtede Odense Å forbi Zoologisk Have, Fruens Bøge, Hunderup Skov, Den fynske Landsby til Dalum Kirke og Dalum Kloster.

4 Dalum Kirke I 800 år har Dalum klosterkirke i fornem romansk arkitektur - ligget med sine røde mure på skråningen tæt ved Odense Å. Det var Benediktiner-nonnerne, der omkring slutningen af 1100-tallet flyttede fra klostret på Nonnebakken i Odense til Dalum. Efter reformationstiden forfaldt klostret, og kirken gik en ødelæggende periode i møde. I 1646 omtales den som meget forfalden, og de velhavende kirker i stiftet får kongebrev om at yde 3 rigsdaler til istandsættelse. Ved den store restaurering, som kgl. Bygningsinspektør Knud Lehn Petersen gennemførte i , blev kirken ført tilbage til sin oprindelige skikkelse, idet den søndre korsarm blev genopført. Gravsten over skolemanden Christen Kold. Dalum Kloster (lige over for Dalum Kirke) Dalum Kloster er et gammelt benediktinernonnekloster, det nævnes første gang i Klosteret kaldtes Christiansdal fra 1682 til 1906, men blev atter kaldt Dalum Kloster fra Hovedbygningen er opført i 1658 og ombygget af flere gange og senest i Billede 3 (ingen tilføjelser)

5 Billede 4 Pilgrimsvejen følger fortsat Odense Ådalen i den skønne natur Billede 5 I en strækning på ca 10 km fra Odense Domkirke til Ådalsskolen på Brogårdsvej har pilgrimsvejen fulgt Odense Å-stien for herefter at tage retning mod syd. Billede 6 Fangel Kirke Skib og kor opført omk i rå marksten. Tårn og våbenhus tilbygget i 1400-tallet i teglsten. Samtidig har kirken fået indbygget hvælv og dele af korvæggen ommuret. På korets østgavl ses en flersidet pille - rester af et messespir fra 1400-tallet. Selve spiret forsvundet i midten af 1600-tallet. Til venstre for indgangsdør i våbenhuset ligger en tilhugget sten kaldet "Hestestenen eller Ridestenen". Den siges at være brugt når kirkeejeren skulle op på sin hest. Den har også været brugt ved kirkestævne, når degnen skulle oplæse officielle bekendtgørelser. Fangel Bystævne Landsbyen Fangel er i dag en kombination af parcelhuse, bøndergårde og husmandssteder. Byen har et bystævne fra 1800-tallet Billede 7 (ingen tilføjelser) Billede 8 (ingen tilføjelser) Billede 9 Oprindeligt var Vejle og Allested to byer, men de er med tiden vokset sammen. Byen er opdelt i to sogne med hver sin kirke. Vejle Kirke er en sengotisk kirke og i Allested gotiske kirke har man en gotisk altertavle fra ca 1475 med Jesu Korsfæstelse. Der er indkøbsmuligheder i byen.

6 Billede 10 (ingen tilføjelser) Billede 11 Hillerslev Kirke Kirken er en gammel romansk kirke med sengotiske alterstager og kalkmalerier, hvor du ser udtryk fra datidens religiøsitet: Skt Margareta med dragen og Skt. Apollonia med tandtangen. Overnatning: Bed and Breakfast, Assensvej 169, Hillerslev. Tlf (tæt ved kirken) Billede 12 Her kommer pilgrimsvejen ind på en nedlagt jernbanestrækning, som skal være kombineret cykelog vandresti. I Hågerup findes der en ødekirke. Brahetrolleborg Slot, kirke og park Et fantastisk smukt område, som er et besøg værd. Cisterciensermunkene anlagde i 1200-tallet deres kirke og viede den til Jomfru Maria. Klostret hed i sin tid Holme Kloster, nu Brahetrolleborg Slot, er bygget sammen med kirken. Kirken var i romansk tid planlagt til at skulle være ét kæmpe bygningsværk. I 1800 tallet blev kirken ombygget til den nuværende form, og stedet gemmer på mange oplevelser og f.eks. særprægede gravsten. Udover kirken og slottet og det omgivende vådområde, har godset en rhododendronpark, som er åben for offentligheden.

7 Billede 13 Korinth og Arreskov Sø Kort efter Brahetrolleborg kommer du til Korinth og Arreskov Sø. Søen der er Fyns største er på over 3 kvadratkilometer, den er forholdsvis lavvandet, med en gennemsnitsdybde på bare 1,9 meter. Der er rundt langs kanten en forholdsvis smal rørbræmme, som langt de fleste steder går direkte over i sumpskov, men enkelte steder er der græsningsenge helt ud til søkanten.vest for søen er der en del tørvegrave, der indeholder mange spændende planter, fugle og insekter. Den største del af søen ejes af Arreskov Gods der ligger ved søens nordøstlige side. Søens vandspejl er gennem tiderne sænket med over 3 meter, hvorfor søen i stenalderen var over 6 kvadratkilometer stor, så de flade områder vest for søen er gammel søbund. I Korinth følger pilgrimsruten cykelrute 79 et stykke af vejen vestpå til stien går ind i skoven og krydser Ny Stenderupvej. Overnatning: Bed and Breakfast, Reventlowsvej 3, Korinth. Tlf Billede 14 Ved golfbanen kommer pilgrimsvejen ind på den afmærkede Øhavstien, og gennem Svanninge Bakker og Stensgård skov følger du Øhavsstiens afmærkning. Svanninge Bakker Svanninge Bakker er dannet i slutningen af den sidste istid for omkring år siden. Bakkerne er presset op af gletschere, der skød frem gennem Østersøen og trængte op gennem bælterne. I de tusinder af år, der er gået siden isen trak sig bort, har smeltevand og nedbør præget landskabet. l dag kan man opleve stejle skrænter og dybe kløfter i Svanninge Bakker. Fra de højeste punkter i bakkerne har du en pragtfuld natur til alle sider og ikke mindst udsigten til Det sydfynske Øhav. Billede 15 Straks du har passeret Nyborgvej (kort 14) skal du være opmærksom på at Øhavstien deler sig i 2 ved Solbjergvej. Pilgrimsruten følger Øhavsstien til fører til Fåborg gennem det kuperede terræn og smukke område ved Sundet.

8 Fåborgs seværdigheder Byen indeholder mange seværdigheder og naturskønne områder, som måske har din interesse. På dette sted vil vi nøjes med at henvise til Faaborg Turistbureau Banegårdspladsen 2, 5600 Faaborg. Tel Overnatning: Danhostel Fåborg Vandrehjem, Grønnegade 71-73, Fåborg. Tlf Billede 16 Horne Kirke Horne Kirke er Fyns eneste rundkirke, bygget i 1100-tallet. Den er bygget i kampesten og kalk, og som landets andre rundkirker er den bygget med et dobbelt formål: Dels at tjene til Guds ære og dels at tjene forsvars-formål. En nyere opfattelse af rundkirkens oprindelige funktion er, at den blev bygget som et privatkapel af Kong Valdemar til brug for samlinger og ritualer i hans ridderorden. Lokale kræfter arbejder på at skabe en fond, som skal medvirke til at skabe et videnscenter om bl.a. Kong Valdemar og datidens aktiviteter. Overnatning: Bed and Breakfast, Søren Lundsvej 20, Horne, 5600 Fåborg. Tlf (tæt ved kirken) Bøjden Camping, Bøjden Landevej 12, 5600 Faaborg. Tel Færgerute Bøjden Fynshav For de pilgrimme som ønsker at fortsætte på Als og i Sønderjylland er der mulighed for at indhente oplysninger om færgeruten Bøjden Fynshav hos: Alstrafikken, Færgevej 64, Fynshav, 6440 Augustenborg. Pladsreservation: Telefon: eller Online: Sejltid: 50 minutter Mødetid: Senest 15 minutter før afgang

9 Tilkoblingsvej: Fynshav Sønderborg Padborg/Hærvejen er 54 km På nuværende tidspunkt foreligger der ikke en beskrivelse for denne del af pilgrimsvejen. Vedrørende seværdigheder, overnatningsmuligheder m.m. henvises til Ferieregion Sønderborg/Visit Sønderborg Rådhustorv 7, 6400 Sønderborg. Tlf ,

De fynske Pilgrimsveje Odense Middelfart

De fynske Pilgrimsveje Odense Middelfart De fynske Pilgrimsveje Odense Middelfart (Tilkoblingsvej: Middelfart- Kolding - Vejen/Hærvejen) Baggrund Foreningen af Danske Santiagopilgrimme har de senere år arbejdet på at beskrive pilgrimsveje i Danmark.

Læs mere

De fynske Pilgrimsveje. Nyborg Odense

De fynske Pilgrimsveje. Nyborg Odense De fynske Pilgrimsveje Nyborg Odense Baggrund Foreningen af Danske Santiagopilgrimme har de senere år arbejdet på at beskrive pilgrimsveje i Danmark. I 2007 blev Helsingør Ringsted-Gedser/Rødby (De sjællandske

Læs mere

Foreningen af Danske Santiagopilgrimme. Den danske pilgrimsrute Midtfyn. Lærkedal - Bøjden 2-5

Foreningen af Danske Santiagopilgrimme. Den danske pilgrimsrute Midtfyn. Lærkedal - Bøjden 2-5 Den danske pilgrimsrute Midtfyn Lærkedal - Bøjden 2-5 Afstande: Lærkedal Fåborg 25 km Fåborg Bøjden 12 km Fynshav - Sønderborg 18 km Faaborg Ruterne er kortlagt på såvel Waymarkedtrails som Friluftsrådets

Læs mere

Foreningen af Danske Santiagopilgrimme. Den danske Pilgrimsrute Østfyn. Davinde - Odense 2-6. Afstande: Davinde - Odense 21 km.

Foreningen af Danske Santiagopilgrimme. Den danske Pilgrimsrute Østfyn. Davinde - Odense 2-6. Afstande: Davinde - Odense 21 km. Den danske Pilgrimsrute Østfyn Davinde - Odense 2-6 Afstande: Davinde - Odense 21 km. Odense Domkirke Ruterne er kortlagt på såvel Waymarkedtrails som Friluftsrådets Ud i naturen. Søg Den danske Pilgrimsrute

Læs mere

Afstande: Santiagopilgrimme. Foreningen af Danske. Den danske Pilgrimsrute Vestsjælland 1-2 Roskilde - Ringsted. Roskilde havn

Afstande: Santiagopilgrimme. Foreningen af Danske. Den danske Pilgrimsrute Vestsjælland 1-2 Roskilde - Ringsted. Roskilde havn Den danske Pilgrimsrute Vestsjælland 1-2 Roskilde - Ringsted Ruterne er ved at blive kortlagt til GPS, smartphones og tablets. Disse kort vil efterhånden kunne hentes på nettet. Søg Den danske Pilgrimsrute

Læs mere

Afstande: Santiagopilgrimme. Foreningen af Danske. Den danske Pilgrimsrute Nordsjælland 1-4 Helsingør - Esrum. Teglstrup Hegn

Afstande: Santiagopilgrimme. Foreningen af Danske. Den danske Pilgrimsrute Nordsjælland 1-4 Helsingør - Esrum. Teglstrup Hegn Den danske Pilgrimsrute Nordsjælland 1-4 Helsingør - Esrum Ruterne er ved at blive kortlagt til GPS, smartphones og tablets. Disse kort vil efterhånden kunne hentes på nettet. Søg Den danske Pilgrimsrute

Læs mere

Afstand: Santiagopilgrimme. Foreningen af Danske. Den danske Pilgrimsrute Nordsjælland 2-4 Esrum Hillerød. Esrum Kloster. Esrum Hillerød 18 km

Afstand: Santiagopilgrimme. Foreningen af Danske. Den danske Pilgrimsrute Nordsjælland 2-4 Esrum Hillerød. Esrum Kloster. Esrum Hillerød 18 km Den danske Pilgrimsrute Nordsjælland 2-4 Esrum Hillerød Ruterne er ved at blive kortlagt til GPS, smartphones og tablets. Disse kort vil efterhånden kunne hentes på nettet. Søg Den danske Pilgrimsrute

Læs mere

Afstande: Santiagopilgrimme. Foreningen af Danske. Den danske Pilgrimsrute Vestsjælland 2-2 Ringsted - Korsør. Kong Slags dysse

Afstande: Santiagopilgrimme. Foreningen af Danske. Den danske Pilgrimsrute Vestsjælland 2-2 Ringsted - Korsør. Kong Slags dysse Den danske Pilgrimsrute Vestsjælland 2-2 Ringsted - Korsør Ruterne er ved at blive kortlagt til GPS, smartphones og tablets. Disse kort vil efterhånden kunne hentes på nettet. Søg Den danske Pilgrimsrute

Læs mere

Afstande: Santiagopilgrimme. Foreningen af Danske. Den danske Pilgrimsrute Nordsjælland 3-4 Hillerød-Ballerup. Frederiksborg slot

Afstande: Santiagopilgrimme. Foreningen af Danske. Den danske Pilgrimsrute Nordsjælland 3-4 Hillerød-Ballerup. Frederiksborg slot Den danske Pilgrimsrute Nordsjælland 3-4 Hillerød-Ballerup Ruterne er ved at blive kortlagt til GPS, smartphones og tablets. Disse kort vil efterhånden kunne hentes på nettet. Søg Den danske Pilgrimsrute

Læs mere

1. Etape. Helsingør Hillerød 34 km. Helsingør Esrum 20 km. Esrum Nødebo 8 km. Nødebo Hillerød 6 km. Parti fra Esrum Sø Side 1. Side 2. / 1 km.

1. Etape. Helsingør Hillerød 34 km. Helsingør Esrum 20 km. Esrum Nødebo 8 km. Nødebo Hillerød 6 km. Parti fra Esrum Sø Side 1. Side 2. / 1 km. 1. Etape Helsingør Hillerød 34 km. Helsingør Esrum 20 km. Esrum Nødebo 8 km. Nødebo Hillerød 6 km. / 1 km. / Parti fra Esrum Sø Side 1 Side 2 Side 3 Side 4 Side 5 Side 6 Side 7 Side 8 Fra Helsingør Station

Læs mere

Afstande: Santiagopilgrimme. Foreningen af Danske. Den danske Pilgrimsrute Nordsjælland 4-4 Ballerup - Roskilde. Ballerup kirke

Afstande: Santiagopilgrimme. Foreningen af Danske. Den danske Pilgrimsrute Nordsjælland 4-4 Ballerup - Roskilde. Ballerup kirke Den danske Pilgrimsrute Nordsjælland 4-4 Ballerup - Roskilde Ruterne er ved at blive kortlagt til GPS, smartphones og tablets. Disse kort vil efterhånden kunne hentes på nettet. Søg Den danske Pilgrimsrute

Læs mere

Foreningen af Danske Santiagopilgrimme. Den danske Pilgrimsrute Midtjylland. Nr. Snede - Kollemorten 6-8. Afstand: Nørhoved - Kollemorten, 18 km

Foreningen af Danske Santiagopilgrimme. Den danske Pilgrimsrute Midtjylland. Nr. Snede - Kollemorten 6-8. Afstand: Nørhoved - Kollemorten, 18 km Den danske Pilgrimsrute Midtjylland Nr. Snede - Kollemorten 6-8 Afstand: Nørhoved - Kollemorten, 18 km Smuk himmel - husk at kig op Ruterne er kortlagt på såvel Waymarkedtrails som Friluftsrådets Ud i

Læs mere

Foreningen af Danske Santiagopilgrimme. Den danske Pilgrimsrute Østfyn. Nyborg - Davinde 1 6. Afstande: Nyborg - Davinde: 24 km Davinde - Odense 21 km

Foreningen af Danske Santiagopilgrimme. Den danske Pilgrimsrute Østfyn. Nyborg - Davinde 1 6. Afstande: Nyborg - Davinde: 24 km Davinde - Odense 21 km Den danske Pilgrimsrute Østfyn Nyborg - Davinde 1 6 Afstande: Nyborg - Davinde: 24 km Davinde - Odense 21 km Nyborg Slot Ruterne er kortlagt på såvel Waymarkedtrails som Friluftsrådets Ud i naturen. Søg

Læs mere

Natur - H.C. Andersen Haven

Natur - H.C. Andersen Haven Natur - H.C. Andersen Haven Park med ådal og bymæssigt præg Eventyrhaven er på 2,8 ha (28.000 kvm) og hovedindtrykket af en stille og frodig park er bevaret fra parkens tidligste år. En stor kvalitet ved

Læs mere

Foreningen af Danske Santiagopilgrimme. Den danske Pilgrimsrute Nordjylland, vest. Nr. Lyngby - Saltum, 2-7

Foreningen af Danske Santiagopilgrimme. Den danske Pilgrimsrute Nordjylland, vest. Nr. Lyngby - Saltum, 2-7 Den danske Pilgrimsrute Nordjylland, vest Nr. Lyngby - Saltum, 2-7 Afstande: Nr. Lyngby - Saltum, 16 km Saltum - Tranum strand, 21 km Slette strand Ruterne er kortlagt på såvel Waymarkedtrails som Friluftsrådets

Læs mere

Foreningen af Danske Santiagopilgrimme. Den danske Pilgrimsrute Nordjylland, vest. Hirtshals - Nr. Lyngby, 1-7

Foreningen af Danske Santiagopilgrimme. Den danske Pilgrimsrute Nordjylland, vest. Hirtshals - Nr. Lyngby, 1-7 Den danske Pilgrimsrute Nordjylland, vest Hirtshals - Nr. Lyngby, 1-7 Afstande: Hirtshals - Nr. Lyngby, 23 km Nr. Lyngby - Saltum, 16 km Saltum - Tranum strand, 21 km Tranum strand - Løgstør, 31 km Løgstør

Læs mere

Englændertræf i det smukke Nordsjælland

Englændertræf i det smukke Nordsjælland Englændertræf i det smukke Nordsjælland Sådan lød overskriften på invitationen til årets fælles træf med Rootes klubben, og vi kan kun give arrangørerne ret. Nordsjælland er smuk (ikke at forklejne andre

Læs mere

Den gamle pilgrimsvej Via Jutlandia Fladstrand/Frederikshavn Aalborg

Den gamle pilgrimsvej Via Jutlandia Fladstrand/Frederikshavn Aalborg Den gamle pilgrimsvej Via Jutlandia Fladstrand/Frederikshavn Aalborg Pilgrimme fra Norden, dvs. Island, Norge og Sverige sejlede til Danmark for at komme på de europæiske vandreveje til de store pilgrimsmål.

Læs mere

Kirkegårdsdiget ved Veggerby Kirke, hvorfra der er en vid udsigt over det bakkede landskab ved Binderup Å. Velkommen til landsbyerne VEGGERBY

Kirkegårdsdiget ved Veggerby Kirke, hvorfra der er en vid udsigt over det bakkede landskab ved Binderup Å. Velkommen til landsbyerne VEGGERBY Kirkegårdsdiget ved Veggerby Kirke, hvorfra der er en vid udsigt over det bakkede landskab ved Binderup Å. Velkommen til landsbyerne VEGGERBY Med den ensomt beliggende kirke Himmerland er så rig på prægtige

Læs mere

Etape 5. Ringsted Næstved. 36 km. Ringsted - Herlufmagle 22,5 km. Herlufmagle Næstved 14,1 km. Side 61 Side 62. Herlufsholm i 1800 tallet

Etape 5. Ringsted Næstved. 36 km. Ringsted - Herlufmagle 22,5 km. Herlufmagle Næstved 14,1 km. Side 61 Side 62. Herlufsholm i 1800 tallet Etape 5 Ringsted Næstved 36 km. Ringsted - Herlufmagle 22,5 km. Herlufmagle Næstved 14,1 km. Herlufsholm i 1800 tallet Side 61 Side 62 Side 63 Side 64 Side 65 Side 66 Side 67 Side 68 Side 69 Side 70 Når

Læs mere

Velkommen til Hotel Odense, som ligger lige ved siden af Odense Congress Center!

Velkommen til Hotel Odense, som ligger lige ved siden af Odense Congress Center! Hotel Odense Velkommen til Hotel Odense, som ligger lige ved siden af Odense Congress Center! Introduktion På Hotel Odense er komfort og afslapning i centrum. Her kan I tage et afbræk fra hverdagen, nyde

Læs mere

Velkommen til landsbyerne FRÆER. Guldfund, Bette Berlin og Fræer Purker

Velkommen til landsbyerne FRÆER. Guldfund, Bette Berlin og Fræer Purker Fræer Kirke. Velkommen til landsbyerne FRÆER Guldfund, Bette Berlin og Fræer Purker To kilo af det pureste guld! Det var fundet, der kom til syne på Fræer Mark en dag tilbage i 1869. Det bestod af fem

Læs mere

AlsFynBroen. - binder Syddanmark sammen

AlsFynBroen. - binder Syddanmark sammen AlsFynBroen - binder Syddanmark sammen AlsFynBroen er et projekt med et enormt potentiale Hvorfor? Fordi det modsat næsten alle andre infrastrukturprojekter ikke kun handler om at opgradere en eksisterende

Læs mere

Voldstedet, hvor Kærstrup lå, ses som en skovplantet forhøjning. I baggrunden ses den højtliggende Bregninge Kirke.

Voldstedet, hvor Kærstrup lå, ses som en skovplantet forhøjning. I baggrunden ses den højtliggende Bregninge Kirke. kulturmiljø - beskrivelse og fotos 2011 Hovedbygningens facade ud mod det store gårdrum. Voldstedet, hvor Kærstrup lå, ses som en skovplantet forhøjning. I baggrunden ses den højtliggende Bregninge Kirke.

Læs mere

Foreningen af Danske Santiagopilgrimme. Den danske Pilgrimsrute Nordjylland, vest. Løgstør - Aars, 5-7

Foreningen af Danske Santiagopilgrimme. Den danske Pilgrimsrute Nordjylland, vest. Løgstør - Aars, 5-7 Den danske Pilgrimsrute Nordjylland, vest Løgstør - Aars, 5-7 Afstande: Løgstør - Aars, 26 km Aars - Skringstrup, 29 km Skringstrup - Viborg, 19 km. Limfjorden Ruterne er kortlagt på såvel Waymarkedtrails

Læs mere

Bornholm - lejrskolebogen. Troels Gollander. Møllen Multimedie

Bornholm - lejrskolebogen. Troels Gollander. Møllen Multimedie Bornholm - lejrskolebogen Troels Gollander Møllen Multimedie INDHOLD Østersøens Perle 4 Klipperne 6 De første bornholmere 8 Krig og frihedskamp 10 Erhverv 12 Hammershus 14 Rundkirkerne 16 Bornholms byer

Læs mere

Arrangør: Assens PI Dansk Politiidrætsforbund. Willemoesløbet. 13. oktober 2016

Arrangør: Assens PI Dansk Politiidrætsforbund. Willemoesløbet. 13. oktober 2016 Arrangør: Assens PI Dansk Politiidrætsforbund Willemoesløbet 13. oktober 2016 Velkommen til Willemoesløbet 2016 Willemoesløbet 2016 er efter alt at dømme det sidste eller næstsidste åbne idrætsarrangement

Læs mere

Langeland -atlas over byer, bygninger og miljøer

Langeland -atlas over byer, bygninger og miljøer Identifikation Kategori Bebyggelsesmønstre, landskabstyper og lokale udviklingstræk (2) Lokalitet Landområdet Registreringsdato forår 2002 Registrator JEJ/RM Arkiv nr. Løbenr. 17 1 Sammenfatning Magleby

Læs mere

Tekst og Foto: Karen Margrethe Nielsen

Tekst og Foto: Karen Margrethe Nielsen Tekst og Foto: Karen Margrethe Nielsen Træerne kan ses på hjemmesiden dn.dk/evighed - klik på Danmarkskortet og zoom ind på kortet, så de enkelte træer kan klikkes frem. Træer i naturområdet Gjæven Gjæven

Læs mere

Velkommen til landsbyerne GAMMEL SKØRPING. Helligkorskilde, Majstang og Butikken

Velkommen til landsbyerne GAMMEL SKØRPING. Helligkorskilde, Majstang og Butikken Der er så kønt i Gammel Skørping. Velkommen til landsbyerne GAMMEL SKØRPING Helligkorskilde, Majstang og Butikken Gammel Skørping er en landsby, der har måttet gå så grueligt meget igennem. Gennem langt

Læs mere

Odense Rådhus ligger på Flakhaven. Flak betyder faktisk flad = den flade have.

Odense Rådhus ligger på Flakhaven. Flak betyder faktisk flad = den flade have. Odense Rådhus ligger på Flakhaven. Flak betyder faktisk flad = den flade have. Rådhuset er bygget i 1881-1883. Men der har været rådhus på pladsen i 400 år. Bag facaden er den nye tilbygning fra 1950 erne

Læs mere

Foreningen af Danske Santiagopilgrimme. Den danske Pilgrimsrute Nordjylland, vest. Aars - Skringstrup, 6-7

Foreningen af Danske Santiagopilgrimme. Den danske Pilgrimsrute Nordjylland, vest. Aars - Skringstrup, 6-7 Den danske Pilgrimsrute Nordjylland, vest Aars - Skringstrup, 6-7 Afstande: Aars - Skringstrup, 29 km Skringstrup - Viborg, 19 km. Ruterne er kortlagt på såvel Waymarkedtrails som Friluftsrådets Ud i naturen.

Læs mere

Istidslandskabet - Egebjerg Bakker og omegn Elev ark geografi 7.-9. klasse

Istidslandskabet - Egebjerg Bakker og omegn Elev ark geografi 7.-9. klasse Når man står oppe i Egebjerg Mølle mere end 100m over havet og kigger mod syd og syd-vest kan man se hvordan landskabet bølger og bugter sig. Det falder og stiger, men mest går det nedad og til sidst forsvinder

Læs mere

Hornslet kirke. Forklaringen er, at kirken har været kirke for Rosenkrantzerne på Rosenholm, i århundreder en af landets rigeste slægter.

Hornslet kirke. Forklaringen er, at kirken har været kirke for Rosenkrantzerne på Rosenholm, i århundreder en af landets rigeste slægter. Hornslet kirke Hornslet kirke er en usædvanlig stor kirke, der er usædvanlig pragtfuldt udstyret. Kirkeskibet er langstrakt og tydeligvis udvidet i flere omgange, og inventaret er en sand rigdom af epitafier,

Læs mere

Afstand: Nørrelide - Ølgård Randbøl, 28 km

Afstand: Nørrelide - Ølgård Randbøl, 28 km Den danske Pilgrimsrute Midtjylland Jelling - Randbøl, 8-8 Afstand: Nørrelide - Ølgård Randbøl, 28 km Bindeballe købmandsgaard Ruterne er kortlagt på såvel Waymarkedtrails som Friluftsrådets Ud i naturen.

Læs mere

Afstand: Santiagopilgrimme. Foreningen af Danske. Den danske Pilgrimsrute Nordjylland, Øst Aars - Skringstrup, 6-7. Aars - Skringstrup, 29 km

Afstand: Santiagopilgrimme. Foreningen af Danske. Den danske Pilgrimsrute Nordjylland, Øst Aars - Skringstrup, 6-7. Aars - Skringstrup, 29 km Den danske Pilgrimsrute Nordjylland, Øst Aars - Skringstrup, 6-7 Ruterne er ved at blive kortlagt til GPS, smartphones og tablets. Disse kort vil efterhånden kunne hentes på nettet. Søg Den danske Pilgrimsrute

Læs mere

Sindal Gl. Kirke. - en beskrivelse

Sindal Gl. Kirke. - en beskrivelse Sindal Gl. Kirke - en beskrivelse 1 2 Sindal Gamle Kirke Sindal Gamle Kirke ligger på en bakketop i den østlige udkant af Slotved Skov. Kirkebygningen Kirkens ældste dele stammer fra Valdemarstiden, dvs.

Læs mere

ODENSE. Helhedsplan for Klingenberg-området

ODENSE. Helhedsplan for Klingenberg-området ODENSE Helhedsplan for Klingenberg-området Klingenberg-områdets historie Skt. Albani Kirke Skt. Albani Kirke, hvor Knud den Hellige blev dræbt i 1086, lå øst for den nuværende domkirke. Kong Knud havde

Læs mere

Landsbyer i Faaborg-Midtfyn Kommune

Landsbyer i Faaborg-Midtfyn Kommune Landsbyer i Faaborg-Midtfyn Kommune 72 byer og landsbyer at tage vare på Faaborg-Midtfyn Kommune er Fyns største rent geografisk. 51.735 indbyggere ca. 75 % af dem bor i kommunens mindre byer og landsbyer

Læs mere

Arrangør: PI Aarhus. Grundlovstriatlon. den 5. juni 2014. Dansk Politiidrætsforbund

Arrangør: PI Aarhus. Grundlovstriatlon. den 5. juni 2014. Dansk Politiidrætsforbund Arrangør: PI Aarhus Grundlovstriatlon den 5. juni 2014 Dansk Politiidrætsforbund Kære Triatleter Det er en stor fornøjelse for mig, at byde jer velkommen til det første triatlon-stævne i PI Aarhus regi.

Læs mere

Cykeltur ved Tissø. Godslandskabet. Naturpark Åmosen

Cykeltur ved Tissø. Godslandskabet. Naturpark Åmosen Cykeltur ved Tissø Godslandskabet Naturpark Åmosen 12. aug. 2013 Ruterne er ikke afmærkede. De er forslag til, hvordan du kan bruge cyklen til at komme omkring og lære landskabet og dets kulturhistorie

Læs mere

Foreningen af Danske Santiagopilgrimme. Den danske Pilgrimsrute Midtjylland. Kollemorten-Jelling, 7-8. Afstand: Kollemorten-Jelling 18 km

Foreningen af Danske Santiagopilgrimme. Den danske Pilgrimsrute Midtjylland. Kollemorten-Jelling, 7-8. Afstand: Kollemorten-Jelling 18 km Den danske Pilgrimsrute Midtjylland Kollemorten-Jelling, 7-8 Afstand: Kollemorten-Jelling 18 km Jelling stenen Ruterne er kortlagt på såvel Waymarkedtrails som Friluftsrådets Ud i naturen. Søg Den danske

Læs mere

Information. ca.14. Rådhus Torvet 2. 3600 Frederikssund Tlf. 47 36 63 00 www.frederikssund-kom.dk

Information. ca.14. Rådhus Torvet 2. 3600 Frederikssund Tlf. 47 36 63 00 www.frederikssund-kom.dk Frederikssund Naturpleje På skrænterne er Due-skabiose og Knoldet Mjødurt ved at blive udkonkurreret af buske som Slåen og Rynket Rose. Gennem en veltilrettelagt naturpleje, hvor dominerende arter holdes

Læs mere

www.longelsekirke.dk Mindeplade for de ukendte druknede 46. Opsat i 2012.

www.longelsekirke.dk Mindeplade for de ukendte druknede 46. Opsat i 2012. Longelse kirke Kirken, som er højt placeret med udsigt til Langelandsbæltet og Lolland, er en middelalderkirke, med romansk skib og sengotisk lanhuskor. Våbenhus i syd, sakristi i nord og tårn i vest.

Læs mere

Oplev Brøndby fra en ny vinkel BLÅ KLØVERSTI

Oplev Brøndby fra en ny vinkel BLÅ KLØVERSTI Oplev Brøndby fra en ny vinkel BLÅ KLØVERSTI Den blå kløversti 5,5 km Kort beskrivelse af den blå kløversti Fra Brøndbyøster Torv, går man ad Brøndbyøster Boulevard forbi politiskolen, ned til Park Alle

Læs mere

Kirker i Horsens og omegn

Kirker i Horsens og omegn Kirker i Horsens og omegn Vor Frelsers Kirke Vor Frelsers Kirke fra ca. 1225 er byens ældste. Den var oprindeligt et kongeligt ejet kapel, kaldet Skt. Jacobs kapel. Dette kapel blev besøgt af mange rejsende,

Læs mere

Rinkenæs Wassersleben/ Flensborg 5-5. Afstande: Rinkenæs - Wassersleben 21 km

Rinkenæs Wassersleben/ Flensborg 5-5. Afstande: Rinkenæs - Wassersleben 21 km Den danske Pilgrimsrute Sydjylland Rinkenæs Wassersleben/ Flensborg 5-5 Afstande: Rinkenæs - Wassersleben 21 km Flensborg Fjord Ruterne er kortlagt på såvel Waymarkedtrails som Friluftsrådets Ud i naturen.

Læs mere

OLDTIDSMINDER. i Korsør Kommune

OLDTIDSMINDER. i Korsør Kommune OLDTIDSMINDER i Korsør Kommune 2 Kommer man til Korsør østfra kan man mellem banen og motorvejen efter Svenstrup på marken se en markant langdysse og en runddysse, som desværre ikke er tilgængelig. Men

Læs mere

Etape 7 Alternativ A. Vordingborg Gedser. 68,2 km. Vordingborg Nykøbing 42,7 km. Nykøbing Gedser 25,5 km, Side 95. Side 94

Etape 7 Alternativ A. Vordingborg Gedser. 68,2 km. Vordingborg Nykøbing 42,7 km. Nykøbing Gedser 25,5 km, Side 95. Side 94 Etape 7 Alternativ A Vordingborg Gedser 68,2 km. Vordingborg Nykøbing 42,7 km. Nykøbing Gedser 25,5 km, Side 94 Side 95 Side 96 Side 97 Side 98 Side 99 Side 100 Side 101 Side 102 Side 103 Side 104 Side

Læs mere

Tekstlæsning: Jesus sagde: Og se, jeg er med jer alle dage indtil verdens ende. Amen

Tekstlæsning: Jesus sagde: Og se, jeg er med jer alle dage indtil verdens ende. Amen 1 749 - I østen stiger solen op 419 - O Gud hør min bøn 70 - Du kom til vor runde jord 478 - vi kommer til din kirke, Gud 721 - Frydeligt med jubelkor Tekstlæsning: Jesus sagde: Og se, jeg er med jer alle

Læs mere

Møn før 1657 10. Mølleporten i Stege

Møn før 1657 10. Mølleporten i Stege Om Møns indbyggertal Mølleporten i Stege Omkring 1650 var indbyggertallet på Møn ca. 5500. Der var på det tidspunkt 546 gårde, 254 huse og 10 ikke-landmænd (præster, degne og ridefogder). De største landsbyer

Læs mere

Gotland - Middelalder og eksotiske landskaber

Gotland - Middelalder og eksotiske landskaber Gotland - Middelalder og eksotiske landskaber Afrejse: Hjemkomst: Varighed: Afrejse fra (Bus): Pris fra: 8.695,- Højdepunkter Visby - som trukket ud af Middelalderen Lokalguide på Gotland De naturskabte

Læs mere

Afstand: Santiagopilgrimme. Foreningen af Danske. Den danske Pilgrimsrute Nordjylland, Øst Aars - Skringstrup, 7-7. Skringstrup -Viborg, 19 km

Afstand: Santiagopilgrimme. Foreningen af Danske. Den danske Pilgrimsrute Nordjylland, Øst Aars - Skringstrup, 7-7. Skringstrup -Viborg, 19 km Den danske Pilgrimsrute Nordjylland, Øst Aars - Skringstrup, 7-7 Ruterne er ved at blive kortlagt til GPS, smartphones og tablets. Disse kort vil efterhånden kunne hentes på nettet. Søg Den danske Pilgrimsrute

Læs mere

Den Danske Pilgrimsrute Sydsjælland 2 2

Den Danske Pilgrimsrute Sydsjælland 2 2 Den Danske Pilgrimsrute Sydsjælland 2 2 Strækning: Næstved Vordingborg, 34 km Kort over ruten kan hentes på http:hiking.waymarkedtrails.org/da Afstande: Næstved > Lundby 18 km. Lundby > Vordingborg 16

Læs mere

Teglværksstien. Vandrerute ved Iller Strand

Teglværksstien. Vandrerute ved Iller Strand Teglværksstien Vandrerute ved Iller Strand Broager Vig Cathrinesminde Teglværk WC P Iller Teglværk Matzens Teglværk Trekroner Hans Petersens Teglgaard Sandgraven Iller P Brunsnæs Teglværksstien ved Iller

Læs mere

Ophold PÅ HOTEL KOLDINGFJORD I AFSLAPPENDE OMGIVELSER. Let at finde, svært at forlade

Ophold PÅ HOTEL KOLDINGFJORD I AFSLAPPENDE OMGIVELSER. Let at finde, svært at forlade Ophold PÅ HOTEL KOLDINGFJORD I AFSLAPPENDE OMGIVELSER Let at finde, svært at forlade Smuk BELIGGENHED IMPONERENDE ARKITEKTUR Hotel Koldingfjord ligger midt i den smukkeste natur omkranset af 25 ha fredskov

Læs mere

Sønderjyllandsturen 19., 20. og 21 juni 2019

Sønderjyllandsturen 19., 20. og 21 juni 2019 Sønderjyllandsturen 19., 20. og 21 juni 2019 Der var tilmeldt 5 vespa til turen, men desværre måtte 2 melde fra på grund af sygdom. Maria og jeg mødtes på Damhustorvet i København fredag morgen kl 8:00.

Læs mere

Natura 2000 handleplan - gennemførelse

Natura 2000 handleplan - gennemførelse Natura 2000 handleplan - gennemførelse type: Fagområde De kommunale Natura 2000-handleplaner skal gennemføres i perioden 2013 2015. Kommunen er ansvarlig for at handleplanerne gennemføres. Det drejer sig

Læs mere

Kløverstier Brøndbyøster

Kløverstier Brøndbyøster Kløverstier Brøndbyøster Blå rute Forår Brøndby kommune Naturbeskrivelse Når kulden slipper sit tag, og dagene bliver længere, springer skoven ud. Foråret er en skøn tid, hvor dyrene kommer ud af deres

Læs mere

Faaborg Kommune. Horne Sommerland.

Faaborg Kommune. Horne Sommerland. Faaborg Kommune Horne Sommerland. 1 Horne Sommerland Udvidelsesområdet ligger i Faaborg Kommune på den sydlige side af halvøen Horne Land umiddelbart bag ved det nuværende Horne Sommerland. Horne Sommerland

Læs mere

Randbøldal vist og fortalt i gamle postkort (anden del)

Randbøldal vist og fortalt i gamle postkort (anden del) Randbøldal vist og fortalt i gamle postkort (anden del) Tekster N.M. Schaiffel-Nielsen Postkortene N.M. Schaiffel-Nielsens arkiv Postkortene er primært fremstillet af gårdejer, køb- og kromand Søren L.

Læs mere

Foreningen af Danske Santiagopilgrimme. Den danske Pilgrimsrute Nordjylland, vest. Skringstrup - Viborg, 7-7. Afstande: Skringstrup - Viborg, 19 km

Foreningen af Danske Santiagopilgrimme. Den danske Pilgrimsrute Nordjylland, vest. Skringstrup - Viborg, 7-7. Afstande: Skringstrup - Viborg, 19 km Den danske Pilgrimsrute Nordjylland, vest Skringstrup - Viborg, 7-7 Afstande: Skringstrup - Viborg, 19 km Ruterne er kortlagt på såvel Waymarkedtrails som Friluftsrådets Ud i naturen. Søg Den danske Pilgrimsrute

Læs mere

Kløverstier Brøndbyøster

Kløverstier Brøndbyøster Kløverstier Brøndbyøster Blå rute Efterår Brøndby kommune Naturbeskrivelse I løbet af efteråret skifter skoven karakter. Grønne blade skifter farve og gule, orange, røde og brune nuancer giver et fantastisk

Læs mere

Har du lyst til at tage på tur og se noget flot? Så er Hindsgavl-halvøen måske noget for dig.

Har du lyst til at tage på tur og se noget flot? Så er Hindsgavl-halvøen måske noget for dig. Hindsgavl-halvøen Har du lyst til at tage på tur og se noget flot? Så er Hindsgavl-halvøen måske noget for dig. Hindsgavl-halvøen ligger lige uden for Middelfart. Det er et dejligt sted med mange muligheder.

Læs mere

Augsburg og Ulm. af Mads Vej-Hansen

Augsburg og Ulm. af Mads Vej-Hansen Augsburg og Ulm Efteråret 2009 af Mads Vej-Hansen I starten af oktober 2009 var vi på en forlænget weekend i Augsburg og Ulm. Vi rejste med toget fra Danmark torsdag morgen og var hjemme igen søndag aften.

Læs mere

Viborg kommune. Status

Viborg kommune. Status Viborg kommune Status Kommunen har i dag ca. 28 km hærvejscykelrute (inkl. strækningen nord for byen) og ca. 25 km vandrerute fra Domkirken og syd på til den går ind i Silkeborg kommune i Havredal Plantage

Læs mere

For deltaljer vedrørende beskrivelse og vurdering af området henvises til Amtets Landskabskarakterbeskrivelse og -vurdering af området.

For deltaljer vedrørende beskrivelse og vurdering af området henvises til Amtets Landskabskarakterbeskrivelse og -vurdering af området. LANDSKABSKARAKTEROMRÅDE NR. 38 VEJLE-EGESKOV MORÆNEFLADE Vejle-Egeskov Moræneflade strækker sig på tværs af kommunens centrale dele fra Kværndrup i sydøst, op forbi Ringe og til Vejle og Nørre Lyndelse

Læs mere

Etape 7 Alternativ B. Vordingborg Rødby Havn. 69,1 km.

Etape 7 Alternativ B. Vordingborg Rødby Havn. 69,1 km. Etape 7 Alternativ B Vordingborg Rødby Havn 69,1 km. Vordingborg Guldborg 25,0 km. Guldborg Sakskøbing 11,8 km. Sakskøbing Maribo 11,7 km. Maribo Rødby Havn 20,6 km. Fra kirken går vi ned ad trappen på

Læs mere

EFTERÅR 2019 HISTORIENS HUS ARKIV OG BIBLIOTEK KLOSTERBAKKEN 2

EFTERÅR 2019 HISTORIENS HUS ARKIV OG BIBLIOTEK KLOSTERBAKKEN 2 EFTERÅR 2019 HISTORIENS HUS ARKIV OG BIBLIOTEK KLOSTERBAKKEN 2 Skt. Knuds Kloster (Historiens Hus) fylder rundt. Den 15. november 2019 er det 100 år siden, at klosteret blev genopført efter en næsten altødelæggende

Læs mere

Hillerød - Ballerup 35 Km.

Hillerød - Ballerup 35 Km. Vandrehjemmet ligger på Lejrskolevej 4 Prisen for overnatning er fra 150,00 kr. pr. nat Der kan købes morgenmad for 48,00 kr. og der kan lejes sengelinned. Der er togforbindelse fra Hillerød til Helsingør,

Læs mere

For detaljer vedrørende beskrivelse og vurdering af området henvises til Amtets Landskabskarakterbeskrivelse og -vurdering af området.

For detaljer vedrørende beskrivelse og vurdering af området henvises til Amtets Landskabskarakterbeskrivelse og -vurdering af området. LANDSKABSKARAKTEROMRÅDE NR. 22 SALLINGE DØDIS- OG ÅSLANDSKAB Sallinge dødis- og åslandskab ligger i den vestlige del af Faaborg- Midtfyn Kommune. Området strækker sig fra kommunens vestlige grænse ved

Læs mere

Helligåndskirken, Flensborg, Bjørn Nørgaards nye kirkeudsmykning fra 2013. K i r k e s t a f e t H a d e r s l e v S t i f t

Helligåndskirken, Flensborg, Bjørn Nørgaards nye kirkeudsmykning fra 2013. K i r k e s t a f e t H a d e r s l e v S t i f t Helligåndskirken, Flensborg, Bjørn Nørgaards nye kirkeudsmykning fra 2013 K i r k e s t a f e t H a d e r s l e v S t i f t 18 x Åben Kirke i Haderslev Stift & Flensborg fra april september 2014 Med kirkestafet

Læs mere

Roskilde Østsjællands smukkeste Jule by 2014

Roskilde Østsjællands smukkeste Jule by 2014 Roskilde Østsjællands smukkeste Jule by 2014 Baggrund for idéoplæg. Vi har, i vores forslag, arbejdet ud fra at, holde fast i den historiske tråd om den smukke gamle by med Danernes kongesæde og Vikingernes

Læs mere

Ophold. på hotel koldingfjord i afslappende omgivelser

Ophold. på hotel koldingfjord i afslappende omgivelser Ophold på hotel koldingfjord i afslappende omgivelser Smuk beliggenhed Imponerende arkitektur Hotel Koldingfjord ligger midt i den smukkeste natur omkranset af 25 ha fredskov og direkte ned til Kolding

Læs mere

Vandretur. Løkken - Den historiske midtby. Rundtur på ca. 2,7 km

Vandretur. Løkken - Den historiske midtby. Rundtur på ca. 2,7 km 6 og 8: Løkken Miniby Minihusene er opført på det arbejdende værksted i Vendelbogade (). Husene er opført af rigtige små mursten og teglsten i målestok :0. Minibyen viser Løkkenhuse omkring år 900. (8)

Læs mere

Allerslev Kirke. Allerslev Kirke er opført omkring år 1100. Tårnet er fra 1400-tallet

Allerslev Kirke. Allerslev Kirke er opført omkring år 1100. Tårnet er fra 1400-tallet Allerslev Kirke Allerslev Kirke er opført omkring år 1100. Tårnet er fra 1400-tallet Opførelse Kirkeskibet er nederst bygget af groft tilhuggede grønsandskalksten fra Køge Å, nær Lellinge. Der er så bygget

Læs mere

Planlægning. Plan og Erhvervsudvikling December 2013. November 2011. Tillæg nr. 4

Planlægning. Plan og Erhvervsudvikling December 2013. November 2011. Tillæg nr. 4 Plan og Erhvervsudvikling December 2013 Planlægning November 2011 Tillæg nr. 4 Til Kommuneplan 2013 Oplevelsesstier i det åbne land Dette afsnit indeholder de vigtigste eksisterende stier i kommunen af

Læs mere

Hærvejene i Nordjylland

Hærvejene i Nordjylland Hærvejene i Nordjylland Projektets aktiviteter - analyser Kendskabsanalyse bl.a. : 86,3% af danskerne kender Hærvejen 56,7% forbinder Hærvejen med Viborg, 30,5% med Jelling 73,3% forbinder Hærvejen med

Læs mere

DET SKER I FAABORG-MIDTFYN I UGE 27 PÅ UDVALGTE DAGE

DET SKER I FAABORG-MIDTFYN I UGE 27 PÅ UDVALGTE DAGE DET SKER I FAABORG-MIDTFYN I UGE 27 PÅ UDVALGTE DAGE Mandag: Sejlads med Meta Sejl rundt i Sydfynske Øhav med skonnerten Meta. Øtur kl. 10-14 rundt om Bjørnø til Korshavn. Solnedgangstur kl. 19-21 på Faaborg

Læs mere

Hotel Reinstorf ligger lige ved Lüneburger Heide og den gamle hansestad Lüneburg.

Hotel Reinstorf ligger lige ved Lüneburger Heide og den gamle hansestad Lüneburg. Hotel Reinstorf Hotel Reinstorf ligger lige ved og den gamle hansestad Lüneburg. Introduktion har en unik charme og I forelsker jer straks i det fantastiske landskab. Hotel Reinstorf ligger i den lille

Læs mere

Moskva - Sergejev Posad - Ekaterinburg - Irkutsk - Listvijanka - Bajkalsøen -Ulan Bator Beijing

Moskva - Sergejev Posad - Ekaterinburg - Irkutsk - Listvijanka - Bajkalsøen -Ulan Bator Beijing Trans Mongolske Rute 2010 Moskva - Sergejev Posad - Ekaterinburg - Irkutsk - Listvijanka - Bajkalsøen -Ulan Bator Beijing 18 dage / 17 nætter Gruppe tur/ min 10 personer Denne rute er en anden type transsibiriske

Læs mere

Perfekt beliggenhed i Jylland tæt ved mange spændende seværdigheder. Zleep Hotel Kolding. Introduktion. Hotellet tilbyder

Perfekt beliggenhed i Jylland tæt ved mange spændende seværdigheder. Zleep Hotel Kolding. Introduktion. Hotellet tilbyder Zleep Hotel Kolding Introduktion Tag på ferie på Zleep Hotel Kolding og bo centralt i Danmark. Hotellet er lyst og hyggeligt indrettet, og ligger centralt i Kolding. Oplev designbyen Kolding eller tag

Læs mere

Langeland -atlas over byer, bygninger og miljøer

Langeland -atlas over byer, bygninger og miljøer Identifikation Kommunenr. 481 Kommune Sydlangeland Kategori 2 Bebyggelsesmønstre, landskabstyper og lokale udviklingstræk Lokalitet Kystområdet Emne Landvinding Registreringsdato forår 2002 Registrator

Læs mere

Skoleprojektet i sin helhed Problemformulering 2011

Skoleprojektet i sin helhed Problemformulering 2011 Skoleprojektet i sin helhed Problemformulering 2011 Problemformulering: Hvilke årsager er der til, at Skt. Klemens har udviklet sig fra en lille landsby til en villaby, og hvordan kan Skt. Klemens fortsat

Læs mere

Over Ø og Land A Ferry tale vandring i Det Sydfynske Øhav

Over Ø og Land A Ferry tale vandring i Det Sydfynske Øhav Over Ø og Land A Ferry tale vandring i Det Sydfynske Øhav Øhop med vandring 5 Øer og 4 færger. Det Sydfynske Øhav er et af verdens største oversvømmede istidslandskaber... og er under fortsat forandring

Læs mere

Flyttemønstre og boligmarkedet

Flyttemønstre og boligmarkedet og boligmarkedet Dette tema beskriver befolkningsudvikling i Faaborg-Midtfyn Kommune. Befolkningsudvikling er vigtigt viden for kommunen, da befolkningstallet udgør grundlaget for en væsentlig del af kommunens

Læs mere

Vejledning: Identifikation af kunstige vandløb ved hjælp af historiske kort

Vejledning: Identifikation af kunstige vandløb ved hjælp af historiske kort Vejledning: Identifikation af kunstige vandløb ved hjælp af historiske kort De ældste matrikelkort og Videnskabernes Selskabs kort kan hjælpe dig med at finde de kunstige vandløb. Udkast til vandområdeplanerne

Læs mere

Kolding Miniby. I Geografisk Have Åben 1. maj -1. oktober kl. 10-18

Kolding Miniby. I Geografisk Have Åben 1. maj -1. oktober kl. 10-18 Kolding Miniby I Geografisk Have Åben 1. maj -1. oktober kl. 10-18 Christian 4 Vej 23 6000 Kolding Tlf.: 75 54 08 21 6 5 7 4 2 3 1 1: Sct. Jørgens Hospital 2: Crome & Goldschmidt 3: Sct. Nicolaj Kirke

Læs mere

Kong Valdemars Jagtslot

Kong Valdemars Jagtslot Kong Valdemars Jagtslot Det lille middelaldervoldsted Kong Valdemars Jagtslot ligger i engen langs den tidligere mere vandrige Stensby Møllebæk, som gennem Malling Kløft udmunder i Storstrømmen. Det smukke

Læs mere

oplev Koldinghus Mødet MelleM nyt og gammelt

oplev Koldinghus Mødet MelleM nyt og gammelt oplev Koldinghus Mødet mellem nyt og gammelt Kæmpetårnet Kirkesalen Riddersalen Bibliotekssalen Christian 3.s Kapel Ruinsalen Facade med moderne træbeklædning Det nye trappetårn INDGANG Kæmpetårnet De

Læs mere

Blomstrende landsby, Bøjden gruppen

Blomstrende landsby, Bøjden gruppen Blomstrende landsby, Bøjden gruppen Rapport/konklusion fra gruppemøder, sommeren 2012. Førstehåndsindtryk Fra Siversbjerg : Flot udsigt! En fin og fartdæmpende chikane af den lange, lige, landevej. Derefter

Læs mere

MIDDELALDEREN PÅ 9 LEKTIONER

MIDDELALDEREN PÅ 9 LEKTIONER MIDDELALDEREN PÅ 9 LEKTIONER Lektion Indhold Mine noter 1. lektion Aktiviteter, som sigter på, at klarlægge elevernes forhåndsopfattelse af middelalderen. Forslag under I gang med forløbet. Drøftelse af

Læs mere

Sammen med kortudsnittene er ruten beskrevet i ord. Du kan bruge denne roadbook som supplement til din GPS når du skal finde vej rundt om søen.

Sammen med kortudsnittene er ruten beskrevet i ord. Du kan bruge denne roadbook som supplement til din GPS når du skal finde vej rundt om søen. Roadbook Montane Lakeland 50 DK Julsø Rundt 2014 I denne roadbook kan du se den officielle rute til Julsø Rundt 2014. Ruten kan også downloades fra http://ultratrail.dk/julsoerundt/ruten/ Sammen med kortudsnittene

Læs mere

Fremtidig facade mod landskab - Nord. Fremtidig facade mod gård - Syd

Fremtidig facade mod landskab - Nord. Fremtidig facade mod gård - Syd Fremtidig facade mod landskab - Nord Fremtidig facade mod gård - Syd Selleberg i fremtiden En strategi for den levende herregård Herregården er i dag overtaget af Selleberg Ejendomsselskab ApS. Det er

Læs mere

HelNÆS BUGT. Af Anders Høgh Post

HelNÆS BUGT. Af Anders Høgh Post venlig og smuk bugt ved Sydfyn HelNÆS BUGT Den store bugt inde bag Helnæs med den hyggelige faldsled Havn og flere ankerpladser giver et dejligt pusterum fra sommertrængslen lige udenfor i det sydfynske

Læs mere

MEDDELELSE NR

MEDDELELSE NR Dato: 10. oktober 2019 Til DVS medlemmer MEDDELELSE NR. 2019-6 Vejhistorisk tur den 20. - 21. september 2019 Dette års vejhistoriske ekskursion gik til Hærvejen på strækningen mellem Vejle og Viborg samt

Læs mere

Når I skal vurdere hvilke ture I skal vælge, så tænk over at lejren ligger i 1200 meter over havet.

Når I skal vurdere hvilke ture I skal vælge, så tænk over at lejren ligger i 1200 meter over havet. Hermed har I turkataloget. Når I skal vurdere hvilke ture I skal vælge, så tænk over at lejren ligger i 1200 meter over havet. Den enkelte kreds kan opdele sig i flere turhold - blot at der er en ansvarlig

Læs mere

STUDIETUR TIL SYDFYN OG ØERNE EFTERÅRET 2006 NINA, ELISABETH, JENS CHRISTIAN, THOMAS, DENNIS, JYTTE, GERD OG ANNE METTE

STUDIETUR TIL SYDFYN OG ØERNE EFTERÅRET 2006 NINA, ELISABETH, JENS CHRISTIAN, THOMAS, DENNIS, JYTTE, GERD OG ANNE METTE STUDIETUR TIL SYDFYN OG ØERNE EFTERÅRET 2006 NINA, ELISABETH, JENS CHRISTIAN, THOMAS, DENNIS, JYTTE, GERD OG ANNE METTE Faldsled vandrerhjem Søndag d. 7 oktober: Vi kørte fra Limfjordsskolen kl. 12.15.

Læs mere

Byskitser Kommuneplan , hæfte 2

Byskitser Kommuneplan , hæfte 2 Byskitser Kommuneplan 2013-2025, hæfte 2 Vedtaget af Viborg Byråd den 22. maj 2013 BILLEDE placeres her Om plansystemet Dette hæfte om byskitser er en del af Kommuneplan 2013 2025 for Viborg Kommune. I

Læs mere