H ver eneste dag informeres vi om

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "H ver eneste dag informeres vi om"

Transkript

1 130 Danmark - et sted i verden H ver eneste dag informeres vi om begivenheder, der foregår uden for Danmarks grænser. Når vi tænder for tv eller radio eller åbner en avis, bombarderes vi med nyheder fra den store verden: naturkatastrofer i Sydamerika, sammenbrud på det østasiatiske finansmarked, politiske beslutninger i Frankrig og Rusland. Vi registrerer disse begivenheder, men tror måske ikke, at de kommer os ved. Her går det jo meget godt, tænker vi og lægger trygt avisen fra os. Men så enkelt er det ikke. Alt, hvad der sker i verden, kommer faktisk til at påvirke vores hverdag i Danmark på en eller anden måde. En naturkatastrofe i Sydamerika kan fx betyde, at kaffehøsten slår fejl i de sydamerikanske lande. Udover at få katastrofale følger for kaffebønderne kan en mislykket kaffehøst betyde, at priserne på kaffe i Danmark stiger. Økonomisk sammenbrud på det østasiatiske finansmarked kan betyde, at danske arbejdspladser nedlægges på de virksomheder, der producerer eksportvarer til østasiatiske lande. Og de politiske beslutninger i Frankrig og Rusland får betydning for, hvilke emner der sættes på den politiske dagsorden i Danmark. Internationale forhold er altså en vigtig del af vores hverdag i Danmark. Som et lille land har vi altid været vant til at samarbejde med andre lande. Igennem hele vores historie har Europa, og især de øvrige nordiske lande, været med til at påvirke vores kultur og politiske tænkning. Den fattige bonde tørrer kaffebønner på jorden. For ham og familien er det en katastrofe og et spørgsmål om liv eller død, hvis høsten slår fejl. I Danmark vil nyheden om den fejlslagne høst handle om, at nu stiger kaffepriserne i Danmark pga. kaffemangel. Når den danske kornhøst slår fejl pga. tørke, får det til gengæld stor pressedækning, fordi det nære er interessant. Men den dårlige høst er ikke nødvendigvis en økonomisk katastrofe for dansk landbrug - og slet ikke et spørgsmål om liv eller død.

2 131 Samarbejdet mellem de nordiske lande eksisterer stadig i Nordisk Råd, som mødes for at diskutere de nordiske interesser. Men siden Danmark i 1972 blev medlem af EF (i dag EU) har det europæiske samarbejde fået større og større betydning. Hvilke verdensbegivenheder lægger du mest mærke til? Gør det en forskel i din interesse, om tingene foregår i eller uden for Europa? Hvorfor har samarbejdet i Nordisk Råd mindre betydning end samarbejdet i EU? EU s historie Baggrunden for at danne EU var, at Frankrig og Tyskland ofte havde været i krig med hinanden, senest i Anden Verdenskrig. Det ønskede man at undgå fremover, og derfor blev der indgået en række aftaler om et fælles marked. Ved at afskaffe told og andre afgifter på de varer, som landene handlede med indbyrdes, gjorde man landene til handelspartnere. Det tætte samarbejde skulle forhindre krige i fremtiden. De lande, som indledte et samarbejde, var Frankrig, Tyskland, Holland, Belgien, Luxembourg og Italien. Disse lande blev også kaldt De 6. Hvilke lande er medlem af EU i dag? Det europæiske fællesmarked I 1952 begyndte De 6 et samarbejde om kul-, stål- og jernproduktionen. Samarbejdet blev kaldt for Kul- og Stålunionen.Meget hurtigt blev De 6 enige om, at det fælles marked skulle gælde for alle varer. Dette førte til, at landene i 1957 underskrev Rom-traktaten. Aftalen indeholdt flere langsigtede mål for det fælles samarbejde og medførte, at man i 1958 dannede EF (Det Europæiske Fællesmarked). EU s historie i årstal 1952: Kul- og Stålunionen dannes af De Seks: Frankrig, Vesttyskland, Holland, Belgien, Luxembourg og Italien. 1957: Rom-traktaten underskrives. Kulog Stålunionen bliver til EF (Det Europæiske Fællesmarked). 1973: Danmark, Storbritannien og Irland bliver medlemmer af EF. 1981: Grækenland bliver medlem 1986: Spanien og Portugal bliver medlemmer. 1986: Vejledende folkeafstemning i Danmark om tiltrædelsen af EF-pakken. Afstemningen bliver et ja. 1992: Folkeafstemning i Danmark om Maastricht-traktaten. Det bliver et nej. 1993: Folkeafstemning i Danmark om Edinburgh-aftalen. Det bliver et ja. 1995: Sverige, Finland og Østrig bliver medlemmer. 1998: Folkeafstemning om Amsterdamtraktaten. Det bliver et ja. 2003: Nice-traktaten. Skulle gøre EU klar til den store udvidelse. 2004: Cypern, Estland, Letland, Litauen, Malta, Polen, Slovakiet, Slovenien, Tjekkiet og Ungarn bliver medlemmer. 2004: Seneste afstemning til Europaparlamentet. Der er valg hvert 5. år. 2007: Bulgarien og Rumænien bliver medlemmer.

3 132 Mange lande vil gerne være medlemmer af EU, men ikke alle kan accepteres. Hvad mener du om det? Hvad vil det sige at være europæer? I juni 1992 sagde Socialistisk Folkeparti (SF) og et lille flertal nej til Maastricht-traktaten, der skulle udvide det europæiske samarbejde. Et år senere kunne SF stemme ja til en ny traktat, hvor Danmark af de andre medlemsstater i EU fik lov til at stå uden for en del af samarbejdet, bl.a. forsvarspolitikken og samarbejdet der skulle gennemføre en fælles valuta. Selv om kun seks lande var med i samarbejdet fra starten, havde EF stor betydning for den europæiske handel. Derfor ville andre europæiske lande også gerne være med, bl.a. Irland og Storbritannien. På det tidspunkt var Storbritannien Danmarks vigtigste eksportland. Derfor var Danmark også interesseret i at søge om optagelse i EF, og i 1973 blev de tre lande medlemmer. EF bliver til EU I løbet af 1980 erne blev samarbejdet i EF tættere, og flere europæiske lande søgte om optagelse og blev medlemmer. I 1991 blev medlemslandene enige om, at samarbejdet skulle ændres. Rom-traktaten skulle afløses af en ny traktat. Med den nye traktat, Maastricht-traktaten, blev EF til EU (Den Europæiske Union). Det nye navn skulle afspejle den forandring, som samarbejdet havde gennemgået. Før havde samarbejdet været koncentreret om handel inden for et fælles marked. Nu blev formålet at skabe en egentlig union mellem landene. I praksis betød det et tæt samarbejde om lovgivning på flere og flere områder. Maastricht-traktaten kom til folkeafstemning i Danmark i juni 1992 og blev forkastet med et ganske lille flertal. Dette kom bag på mange danske politikere, fordi et flertal af dem ønskede, at Danmark skulle tilslutte sig traktaten. Forskellen på ja- og nejstemmer var dog så lille, at politikerne gik i gang med at forhandle en ny aftale. Den blev kaldt Edinburgh-aftalen og gik ud på, at Danmark tilsluttede sig Maastricht-traktaten, men med fire forbehold, dvs. at Danmark skulle stå uden for samarbejdet på bestemte områder. Det drejede sig om: fælles mønt fælles forsvar fælles retssamarbejde unionsborgerskab. Edinburgh-aftalen blev vedtaget ved en folkeafstemning i maj 1993, og hermed var Danmarks medlemskab af EU en realitet.

4 133 INSTITUTIONERNES ROLLE I EU Det Europæiske Råd Mindst 4 årlige EU-topmøder for de 27 stats- og regeringschefer samt udenrigsministrene Kommissionen 27 kommissærer Kommissionens formand vælges i fællesskab af de 27 medlemslande. Hvert land indstiller sammen med kommissionsformanden sin(e) kommissærer. Europaparlamentet godkender Kommissionen som en helhed. Fremsætter forslag Ministerrådet Kaldes også Rådet Sammensat af fagministrene fra de 27 medlemslande fx miljøministrene, når EU s miljøpolitik skal fastlægges Beslutter Europaparlamentet 785 medlemmer indtil juli Herefter 750 medlemmer. Valgt ved direkte valg i de 27 medlemslande hvert 5. år Høres eller har medbestemmelse Kan også afsætte Kommissionen Domstolen 27 dommere en fra hvert medlemsland Dømmer brud på Traktaten Revisionen Kontrollerer den økonomiske forvaltning i EU I Danmark er statsmagten delt mellem tre: Folketinget, regeringen og domstolene. I EU er magten også delt mellem forskellige institutioner, men ikke på samme måde. Den seneste traktatændring er vedtagelsen af Nice-traktaten, der trådte i kraft i Hvorfor hedder det mon Rom-traktaten, Maastricht-traktaten og Edinburgh-aftalen? På hvilke områder, mener du, at det er en god ide at arbejde tættere sammen i EU? På hvilke områder er det ikke en god ide? EU s opbygning EU består af en række institutioner, som tager sig af de forskellige politiske opgaver. Den politiske magt i EU er delt ligesom i det politiske system i Danmark. Nogle af de politiske institutioner i EU kan sammenlignes med de danske. Kommissionen har samme funktion som regeringen har i Danmark, mens Ministerrådet fungerer som en slags folketing. Andre institutioner i EU, fx Parlamentet, kender vi ikke fra det politiske system i Danmark.

5 134 Kommissionen EU styres ligesom Danmark af en regering. I EU kaldes regeringen for Kommissionen. Den består af 27 kommissærer, 1 fra hvert land. Kommissærerne er udpeget af regeringen i deres hjemland for en periode på fem år. Men selv om en kommissær repræsenterer et medlemsland, er kommissærens opgave at varetage samtlige EU-landes interesser. I det daglige fungerer Kommissionen som en regering. Hver kommissær er en slags minister inden for et bestemt fagområde. Kommissionen er den eneste institution i EU, der kan tage initiativ til at stille lovforslag. De skal forelægges Ministerrådet. VIDSTE DU Du har ret til at klage til EU-kommissionen, hvis du mener, at EU-retten er blevet overtrådt. Det er gratis at klage. Du kan godt skrive din klage på dansk og få svar på dansk. Det går dog hurtigere, hvis du vælger at klage på fransk eller engelsk, for så går der ikke tid med oversættelsen. I Kommissionen er der ansat omkring embedsmænd. Mange af dem arbejder med at oversætte alle officielle papirer til de mange sprog, som bruges i EU også dansk. For at blive det, skal lovforslagene være støttet af et flertal af Kommissionens medlemmer. Derfor handler kommissærernes arbejde især om at diskutere de forskellige lovforslag. Kommissionen udarbejder også EU s budget i samarbejde med Parlamentet. Desuden skal den holde øje med, at EUlandene overholder EU s regler og love. Gør de ikke det, er det Kommissionens opgave at indbringe sagen for Domstolen. Ministerrådet Ministerrådet er EU s besluttende organ. På mange måder har dette råd samme funktion som Folketinget i Danmark. Ministerrådet vedtager nemlig lovene i EU. Alle danske ministre er automatisk medlemmer af Ministerrådet. Det samme gælder for de øvrige EU-landes ministre. Ministrene fungerer som fagmedlemmer. Når der skal vedtages en lov om fiskeri i Ministerrådet, mødes medlemslandenes fiskeriministre. Er der tale om en lov om børnearbejde, mødes landenes arbejdsministre osv. Formandsposten i Ministerrådet går på omgang mellem de forskellige medlemslande. Hvert land har formandsposten et halvt år ad gangen. Mindst fire gange årligt mødes alle EUlandenes regeringschefer til såkaldte topmøder i Ministerrådet. Det kaldes Det Europæiske Råd. Det er en slags overbygning af Ministerrådet, fordi de overordnede beslutninger for samarbejdet i EU træffes her.

6 135 Parlamentet Parlamentet er en EU-institution, som vi ikke kan sammenligne med noget tilsvarende i det danske politiske system. Parlamentets medlemmer fungerer først og fremmest som rådgivere ved udarbejdelsen af lovforslag. Inden Kommissionen fremlægger et lovforslag for Ministerrådet, skal det til høring i Parlamentet. Det er dog Kommissionens og Ministerrådets egen afgørelse, om de vil rette sig efter rådene eller ej. Parlamentet har også en kontrolfunktion. Det skal holde øje med Kommissionen og Ministerrådet. Faktisk kan Parlamentet afsætte den samlede Kommission - ikke den enkelte kommissær - og Parlamentet kan indbringe Ministerrådet for Domstolen. Parlamentets medlemmer vælges af borgerne i de forskellige medlemslande. Indtil juli 2009 er der 785 (heraf 14 danske) medlemmer i Parlamentet. Derefter vil der være 750 medlemmer, heraf 13 danske. Parlamentsmedlemmerne sidder fordelt efter deres politiske tilhørsforhold, fx sidder alle medlemslandenes socialdemokrater samlet og arbejder for deres fælles politiske interesser i EU. Domstolen Domstolen består af en dommer fra hvert medlemsland. Domstolens opgave er at dømme i sager, der hører ind under EUlovgivningen. Den skal også fortolke de juridiske bestemmelser i de forskellige traktater. Hvis EU-domstolen dømmer et land for at have overtrådt EU s lovgivning, kan domstolen idømme landet en bøde. EU-lovgivningen gælder for alle medlemslandene. Et EU-land kan ikke vedtage love, der er i strid med EU-lovgivningen. Hvis det sker, kan sagen bringes for Domstolen. I Danmark er magten tredelt. Hvordan ser det ud i EU? Foruden kommissærerne er der ansat ca i Kommissionen. Over halvdelen af disse arbejder med at oversætte officielle papirer til de forskellige europæiske sprog. Nogle taler om, at man i stedet for skulle vælge ét sprog som arbejdssprog. Hvad mener du om det? Hvilket sprog skulle det i så fald være? Formandsposten i Ministerrådet skifter mellem medlemslandene hvert halve år. Hvilke fordele kan der være ved at have formandsskabet? Ligesom ved et folketingsvalg kan alle over 18 år stille op som kandidat til en plads i Parlamentet. Hvilken uddannelse/ baggrund, synes du, at et medlem af Parlamentet skal have? Hvilke problemer kan det give, at Danmark har pligt til at følge EU s lovgivning. EU s rolle nu og i fremtiden Samarbejdet i EU har udviklet sig til at blive mere og mere omfattende og forpligtende. Det, der startede som en handelsaftale, har udviklet sig til at være et politisk og økonomisk samarbejde, der på mange måder griber ind i EU-borgernes hverdag. Alligevel opfatter mange det politiske beslutningsorgan i EU som noget fjernt og uvedkommende. Det er måske derfor, stemmeprocenten til EU-parlamentsvalg er meget lavere end ved valg til de nationale parlamenter. Forholdene i EU debatteres jævnligt i medlemslandene, og der er mange forskellige meninger om, hvordan det europæiske samarbejde skal udvikle sig i fremtiden. I Danmark mener nogle, at det europæiske samarbejde er blevet for vidtgående. De ser helst, at Danmark melder sig ud af EU. EU-modstanderne mener bl.a, at der

7 136 EU S 3 SØJLER Søjle 1: Overnationalt samarbejde (EU udformer lovene. De skal gælde i alle EU-lande) Søjle 2: Mellemstatsligt samarbejde (Medlemslandene forsøger at finde fælles løsninger, men udformer selv lovene) Søjle 3: Mellemstatsligt samarbejde (Medlemslandene forsøger at finde fælles løsninger, men udformer selv lovene) Den første søjle indeholder det traditionelle EU-samarbejde. Det drejer sig om økonomi, miljø, arbejdsmarked, handelspolitik, landbrug og fiskeri. I anden søjle findes samarbejdet om fælles udenrigs- og sikkerhedspolitik. Beslutninger, der træffes her, skal godkendes af de enkelte medlemslandes regeringer. I den tredje søjle findes samarbejdet på det retslige og politimæssige områder. Det kan fx være grænsekontrol, asyl for politiske flygtninge eller narkotikabekæmpelse. EU-samarbejdet begyndte som et handelssamarbejde, der med tiden er blevet udvidet til et samarbejde om rets-, miljø-, udenrigs- og arbejdsmarkedspolitik. Emnerne er fordelt på 3 søjler, der hver især forpligter medlemslandene. mangler demokrati i EU. De siger, at der ikke er den nødvendige debat mellem borgerne og beslutningstagerne. Med tiden vil dette betyde, at borgerne mister interessen for de politiske beslutninger. Dermed får EU endnu mere magt. Et andet synspunkt er, at det tætte europæiske samarbejde skal fortsætte: Jo flere man er sammen, jo stærkere står man. Samarbejdet i EU binder medlemslandene tæt sammen og forhindrer derfor krige mellem landene. Men der er generel enighed om, at mange problemer, fx miljøspørgsmål, kun kan løses mellem flere lande. (se kursusdel 10: Miljøpolitik) Hvilken betydning har det, at valgdeltagelsen ved EU-parlamentsvalg er lav? Hvad kan man gøre for at få flere danskere til at interessere sig for EU-politik? Hvilke politiske partier er for eller imod Danmarks medlemskab af EU? Er du selv for eller imod EU? Begrund dit svar. Internationale organisationer Danmark er også medlem af en række andre fællesskaber. De kaldes for internationale organisationer. Organisationerne er opbygget forskelligt og tager sig af meget forskellige problemer i verden. Nogle af organisationerne kalder man

8 137 for Non Governmental Organizations (NGO). De er startet som nationale interesseorganisationer, der senere har udviklet sig til at være internationale organisationer. Mange af disse NGO er er efterhånden blevet så store, at de har fået politisk indflydelse. Organisationerne kæmper ofte for bedre forhold for verdensbefolkningen eller hensyn til miljøet, fx Amnesty International og Greenpeace. Der findes også organisationer, som er startet af politikere fra flere lande. Disse organisationer arbejder for det meste for nogle mål, der er i landenes fælles interesse, fx fred i verden eller stabil økonomisk udvikling. Et eksempel på en sådan organisation er FN. Hvem skal, efter din mening, bestemme normerne for samarbejdet i verden? FN Mange af de internationale organisationer er dannet efter Anden Verdenskrigs afslutning i Krigen, som havde krævet ca. 30 mio. ofre, overbeviste mange politikere om, at man måtte gøre noget for at sikre verdensfreden fremover. Det blev udgangspunktet for dannelsen af FN, De Forenede Nationer. Da FN blev stiftet, forestillede politikerne sig, at organisationen skulle være verdens fredsvogter. FN skulle sørge for, at verdens lande ikke førte krig. FN skulle nemlig få landenes politikere til at finde fredelige løsninger på konflikter. På den måde havde FN en fredsbevarende opgave. FN har sin egen hær med frivillige soldater fra medlemslandene. Disse soldater kan udsendes til områder med konflikter, hvor deres opgave er at opretholde freden. Næsten alle verdens lande er medlemmer af FN. De har alle underskrevet aftalerne om at styrke verdensfreden. Alligevel er det ikke lykkedes for organisationen at leve op til sit formål, for siden 1945 har der været krige og konflikter mange steder i verden. I de senere år har FN s rolle derfor ændret sig. I stedet for at have en fredsbevarende rolle, har FN i flere tilfælde grebet direkte ind i en konflikt med det formål at tvinge parterne til fred. Det har betydet, at FNsoldaterne, der før skulle vogte freden, nu kan komme i kamp, fordi de skal gribe ind mellem kæmpende lande eller befolkningsgrupper. Man kan diskutere, om denne udvikling af FN s rolle er et skridt i den rigtige retning. For kan man skabe fred med våben? Hvilke konflikter er FN for øjeblikket involveret i? Hvad mener du om, at danske FN-soldater kan risikere at omkomme i en krig, som Danmark ikke er direkte involveret i? Menneskerettighederne Udover at bevare og skabe fred i verden har FN en anden stor opgave. Organisationen skal kontrollere, om menneskerettighederne overholdes. Meget hurtigt efter FN s oprettelse blev medlemslandene enige om, at det var nødvendigt at vedtage aftaler om rettigheder, der skulle beskytte verdens befolkning. Dette førte til FN s Menneskerettighedserklæring og blev vedtaget af FN i Erklæringen indeholdt en række bestemmelser, som skulle sikre verdens borgere. Formålet med erklæringen var at give alle mulighed for at leve i tryghed uden at blive udsat for overgreb. Men medlemslandene var ikke forpligtet til at overholde aftalen. Derfor var det nødvendigt at samle bestemmelserne i en konvention. En konvention er nemlig stærkere

9 138 end en erklæring, fordi den binder et land til at overholde en aftale. Det tog lang tid for FN at skabe en konvention, som landene kunne blive enige om. Medlemslandene havde nemlig meget forskellige meninger om, hvad menneskerettigheder egentlig var. Nogle mente, at retten til mad og husly var vigtigere end ytrings- og religionsfrihed. Andre mente lige det modsatte. Derfor besluttede man at opdele rettighederne i to konventioner: 1) Sociale, økonomiske og kulturelle rettigheder (fx retten til mad, tøj, lægehjælp og undervisning). 2) Borgerlige og politiske rettigheder (fx ytringsfrihed, politisk frihed og religionsfrihed). De to konventioner blev underskrevet af 35 lande i 1976, heriblandt Danmark. I dag er konventionerne underskrevet af mange flere lande. I Danmark tænker vi især på de politiske og borgerlige rettigheder, når vi taler om menneskerettigheder. Måske fordi de sociale, økonomiske og kulturelle rettigheder er noget, vi tager for givet i et rigt land som Danmark. Men i andre lande, hvor fattigdommen er stor, er det sandsynligvis anderledes. Her har befolkningen først og fremmest behov for mad og lægehjælp, før de begynder at gøre sig tanker om politisk frihed. Derfor er det vigtigt, at FN arbejder på at sikre begge konventioner. Menneskerettigheder er en alvorlig sag, som har stor betydning for mange. FN holder kontrol med, at rettighederne bliver Sikkerhedsrådet har hovedansvaret for fred og sikkerhed i verden og træffer bl.a. beslutningerne om at udsende fredsbevarende styrker. Rådet består af 15 medlemslande. Frankrig, Kina, Rusland, Storbritannien og USA sidder altid i rådet, mens de andre pladser går på skift mellem de øvrige medlemslande. Hvis blot et af de faste medlemmer nedlægger veto, kan Sikkerhedsrådet ikke træffe en beslutning. USA betaler 25% af FN s budget, hvilket betyder, at USA får stor indflydelse på, hvad FN kan og skal foretage sig. Desværre har USA igennem flere år nægtet at betale hele sit kontingent. Der betyder, at FN mangler penge og derfor ikke kan udføre alle sine opgaver.

10 139 overholdt. Det er også FN s opgave at tage sig af klager fra enkeltpersoner eller befolkningsgrupper, der bliver krænket. Alligevel overtrædes menneskerettighederne desværre hele tiden. Hvilke rettigheder, synes du, at alle mennesker bør have? Overholder Danmark menneskerettighederne? For det meste løses konflikter ved, at landene forhandler sig frem til en fredelig løsning, som begge parter kan acceptere. Men nogle gange udvikler uenigheden sig, så det ene land bruger fysisk magt for at få sin vilje. Hvordan behandles krigs- og konfliktstof i medierne? Hvilke lande optræder som stormagter? Magtforhold i verden Det har stor betydning for et land at være selvstændigt og være i stand til at handle frit. Det gælder både for små og store lande, men handlefriheden er ikke lige stor for alle. Da Tyskland gik over Danmarks grænse den 9. april 1940, var der tale om en stormagts besættelse af en småstat. En stormagt er et land, som bestemmer meget i verden, mens en småstat er et land, der ikke spiller den store rolle på verdensplan. Stormagterne kan ofte handle imod småstaternes ønsker, fordi de har mere magt i kraft af deres størrelse. Magt kan defineres som det at kunne få andre til at handle på en måde, som de ikke ønsker. Magt kan have forskellige former, fx er der tale om fysisk magt, hvis en person benytter sig af vold eller trusler om vold. I denne sammenhæng har magt en meget negativ klang. Men magt kan også skyldes, at personen har høj status og vækker beundring hos andre. Så er der tale om ikke-fysisk magt. Sådan er det også med landene i verden. Nogle lande kan få andre til at handle på en bestemt måde ved at bruge fysisk eller ikke-fysisk magt. Der kan være mange forskellige grunde til, at et land vælger at bruge magt over for et andet land, men ofte handler det om, at landene er uenige om et bestemt problem. Fred i verden Når et land griber til våben, er det alvorligt, fordi krig betyder ødelæggelser og tab af menneskeliv. Derfor er krig ikke en god måde at løse indbyrdes uenigheder på. Forestillingen om en verden uden krige er en smuk tanke. Men mange mener også, at denne forestilling er meget urealistisk, fordi der stadig er krig og ufred så mange steder i verden. Vores vigtigste våben i kampen for fred i verden er ansvar, samarbejde og forståelse. Alle lande må tage ansvar for verdens problemer og forsøge at løse dem i fællesskab. På længere sigt vil dette arbejde forhåbentlig medføre, at vi får en større forståelse for hinanden og vores forskellige ønsker og drømme for fremtiden. Én drøm er alle verdens borgere dog fælles om, nemlig drømmen om fred i verden. Spørgsmålet er så blot, om du vil være med til at tage din del af ansvaret, eller om du vil være den, der slukker for fjernsynet og tænker: Verden - hvad kommer den mig ved? Som medlem af FN spiller Danmark en vigtig rolle, når konflikter rundt omkring i verden skal løses. Hvorfor kan vi ikke bare være ligeglade og passe os selv? Hvad kan det enkelte menneske gøre for at være med til at skabe fred i verden?

EU s medlemslande Lande udenfor EU

EU s medlemslande Lande udenfor EU EU s medlemslande Lande udenfor EU Fig. 22.1 EU s medlemslande. År 1951 1957 1968 1973 1979 1981 1986 1986 1991 1992 1993 1995 1997 1999 2000 2001 2002 2004 2005 2007 2008 2008 2009 2010 Begivenhed Det

Læs mere

Den Europæiske Union. Historien bag EU Piotr Michalak Mahsun Kizilkaya

Den Europæiske Union. Historien bag EU Piotr Michalak Mahsun Kizilkaya Den Europæiske Union Historien bag EU Piotr Michalak Mahsun Kizilkaya INDHOLDSFORTEGNELSE: Baggrunden for EU.side 1 Hvad er EU? Kul og stålunionen EF EU Institutioner.side 2-3 Kommissionen Parlamentet

Læs mere

EU - et indblik i hvad EU er. Oplæg og dilemmaspil af Europabevægelsens repræsentanter Den 20. marts 2014

EU - et indblik i hvad EU er. Oplæg og dilemmaspil af Europabevægelsens repræsentanter Den 20. marts 2014 EU - et indblik i hvad EU er Oplæg og dilemmaspil af Europabevægelsens repræsentanter Den 20. marts 2014 Dagens program 10:40-10:45 Velkomst 10:45-11:15 Oplæg om EU 11:15-11:25 Introduktion til dilemmaspil

Læs mere

EU (Ikke færdigt) af Joachim Ohrt Fehler, 2015. Download denne og mere på www.joachim.fehler.dk

EU (Ikke færdigt) af Joachim Ohrt Fehler, 2015. Download denne og mere på www.joachim.fehler.dk EU (Ikke færdigt) af Joachim Ohrt Fehler, 2015. Download denne og mere på www.joachim.fehler.dk Københavner kriterierne: Optagelseskriterier for at kunne blive medlem af EU. Det politiske kriterium Landet

Læs mere

Hvad er Den Europæiske Union?

Hvad er Den Europæiske Union? Hvad er Den Europæiske Union? Den er europæisk fordi den ligger i Europa Den er en union fordi den forener lande og folk Lad os se nærmere på: Hvad har europæerne tilfælles? Hvordan opstod EU? Hvad laver

Læs mere

Skiftedag i EU. EU - en kort introduktion til skiftedagen

Skiftedag i EU. EU - en kort introduktion til skiftedagen Skiftedag i EU EU - en kort introduktion til skiftedagen Et fælles europæisk energimarked, fælles europæiske løsninger på klimaudfordringer, fælles europæiske retningslinjer for statsstøtte, der skal forhindre

Læs mere

Foreløbig rapport om fordelingen af medlemmer i Europa- Parlamentet

Foreløbig rapport om fordelingen af medlemmer i Europa- Parlamentet Europaudvalget EU-note - E 78 Offentligt Folketinget Europaudvalget Christiansborg, den 12. september 2007 Folketingets repræsentant ved EU Til udvalgets medlemmer og stedfortrædere Foreløbig rapport om

Læs mere

EU KORT &GODT. EP-valg i 2019, brexit, nye medlemslande?, Danmark i EU, institutionerne... Bliv klogere her!

EU KORT &GODT. EP-valg i 2019, brexit, nye medlemslande?, Danmark i EU, institutionerne... Bliv klogere her! EU KORT &GODT EP-valg i 2019, brexit, nye medlemslande?, Danmark i EU, institutionerne... Bliv klogere her! EP-VALG 2019 Søndag den 26. maj 2019 er der valg til Europa-Parlamentet, men vidste du, at vi

Læs mere

KLIMA OG ØKONOMI DELER EUROPA I NORD OG SYD

KLIMA OG ØKONOMI DELER EUROPA I NORD OG SYD KLIMA OG ØKONOMI DELER EUROPA I NORD OG SYD Kontakt: Ph.d.-studerende, Karsten Tingleff Vestergaard +45 26 70 52 25 ktv@thinkeuropa.dk RESUME: Markante geografiske skillelinjer gennemløber EU, når det

Læs mere

SPØRGSMÅL OG SVAR. Overordnet om retsforbeholdet og tilvalgsordningen

SPØRGSMÅL OG SVAR. Overordnet om retsforbeholdet og tilvalgsordningen SPØRGSMÅL OG SVAR Overordnet om retsforbeholdet og tilvalgsordningen Hvorfor har Danmark et retsforbehold? Baggrunden for det danske retsforbehold er den danske folkeafstemning om den såkaldte Maastricht-Traktat

Læs mere

Den europæiske union

Den europæiske union Den europæiske union I de næste uger skal du arbejde med din synopsis om den europæiske union. Mere konkret spørgsmålet om unionens historie og dens formål. Der er tre hovedspørgsmål. Besvarelsen af dem

Læs mere

Retsudvalget REU Alm.del Bilag 16 Offentligt

Retsudvalget REU Alm.del Bilag 16 Offentligt Retsudvalget 2017-18 REU Alm.del Bilag 16 Offentligt LOVSEKRETARIATET FAKTAARK OM EUROPARÅDET MV. TIL REU HØRING 11. OKTOBER 2017 1. Baggrund Dette dokument er udarbejdet til brug for Retsudvalgets høring

Læs mere

Den Europæiske Union (EU) Historisk udvikling EFTA

Den Europæiske Union (EU) Historisk udvikling EFTA Den Europæiske Union (EU) Historisk udvikling I dag er der i alt 27 lande medlem af EU, men i 1957 da EU blev skiftet, startede det med at der var seks medlems lande, Vesttyskland, Frankrig, Italien, Nederlandene,

Læs mere

PGI 2. Det Europæiske Råd Bruxelles, den 19. juni 2018 (OR. en) EUCO 7/1/18 REV 1

PGI 2. Det Europæiske Råd Bruxelles, den 19. juni 2018 (OR. en) EUCO 7/1/18 REV 1 Det Europæiske Råd Bruxelles, den 19. juni 2018 (OR. en) Interinstitutionel sag: 2017/0900 (NLE) 2013/0900 (NLE) EUCO 7/1/18 REV 1 INST 92 POLGEN 23 CO EUR 8 RETSAKTER Vedr.: DET EUROPÆISKE RÅDS AFGØRELSE

Læs mere

Europa. Rapport om Den europæriske union Kathrine Kaihøj Sørensen

Europa. Rapport om Den europæriske union Kathrine Kaihøj Sørensen Europa Rapport om Den europæriske union Kathrine Kaihøj Sørensen Indholdsfortegnelse Forord Starten Traktaterne 5 1. Traktaten om oprettelse af Det Europæiske Kul- og Stålfællesskab (1952) 6 2. Romtraktaten

Læs mere

Europaudvalget. EU-note - E 6 Offentligt

Europaudvalget. EU-note - E 6 Offentligt Europaudvalget EU-note - E 6 Offentligt Europaudvalget EU-konsulenten Til: Dato: Udvalgets medlemmer og stedfortrædere 17. oktober 2007 En ny Ioannina-afgørelse Man har på det seneste i de europæiske medier

Læs mere

I. Traktat om en forfatning for Europa. Europæiske Union 2. Protokol om anvendelse af nærhedsprincippet og proportionalitetsprincippet

I. Traktat om en forfatning for Europa. Europæiske Union 2. Protokol om anvendelse af nærhedsprincippet og proportionalitetsprincippet Slutakten opregner bindende protokoller og ikke-bindende erklæringer Forfatningen Protokoller Nationale parlamenters rolle Nærhedsprincippet Domstolen Centralbanken Investeringsbanken Fastlæggelse af hjemsted

Læs mere

DIG og EU! Europa-Kommissionens politik for børns rettigheder Hvad drejer det sig om, og hvad kan du gøre?

DIG og EU! Europa-Kommissionens politik for børns rettigheder Hvad drejer det sig om, og hvad kan du gøre? DIG og EU! Europa-Kommissionens politik for børns rettigheder Hvad drejer det sig om, og hvad kan du gøre? Plan arbejder på verdensplan for at opnå varige forbedringer for børn, der lever under fattige

Læs mere

Den europæiske union

Den europæiske union Den europæiske union I de næste uger skal du arbejde med din synopsis om den europæiske union. Mere konkret spørgsmålet om unionens historie og dens formål. Der er tre hovedspørgsmål. Besvarelsen af dem

Læs mere

Retsforbeholdet forværrer danske familiers retssikkerhed

Retsforbeholdet forværrer danske familiers retssikkerhed BRIEF Retsforbeholdet forværrer danske familiers retssikkerhed Kontakt: Analytiker, Eva Maria Gram +45 26 14 36 38 emg@thinkeuropa.dk RESUME Mere end 1000 danskere gifter sig hvert år med en borger fra

Læs mere

KONGERIGET BELGIEN, REPUBLIKKEN BULGARIEN, DEN TJEKKISKE REPUBLIK, KONGERIGET DANMARK, FORBUNDSREPUBLIKKEN TYSKLAND, REPUBLIKKEN ESTLAND, IRLAND,

KONGERIGET BELGIEN, REPUBLIKKEN BULGARIEN, DEN TJEKKISKE REPUBLIK, KONGERIGET DANMARK, FORBUNDSREPUBLIKKEN TYSKLAND, REPUBLIKKEN ESTLAND, IRLAND, PROTOKOL OM ÆNDRING AF PROTOKOLLEN OM OVERGANGSBESTEMMELSER, DER ER KNYTTET SOM BILAG TIL TRAKTATEN OM DEN EUROPÆISKE UNION, TIL TRAKTATEN OM DEN EUROPÆISKE UNIONS FUNKTIONSMÅDE OG TIL TRAKTATEN OM OPRETTELSE

Læs mere

Europaudvalget 2010 KOM (2010) 0227 Offentligt

Europaudvalget 2010 KOM (2010) 0227 Offentligt Europaudvalget 2010 KOM (2010) 0227 Offentligt EUROPA-KOMMISSIONEN Bruxelles, den 12.5.2010 KOM(2010)227 endelig 2010/0126 (NLE) Forslag til RÅDETS FORORDNING (EU) Nr. /2010 om ændring af forordning (EF)

Læs mere

HØRING OM GRÆNSEOVERSKRIDENDE FLYTNING AF REGISTRERINGSSTED FOR SELSKABER - høring gennemført af GD MARKT

HØRING OM GRÆNSEOVERSKRIDENDE FLYTNING AF REGISTRERINGSSTED FOR SELSKABER - høring gennemført af GD MARKT HØRING OM GRÆNSEOVERSKRIDENDE FLYTNING AF REGISTRERINGSSTED FOR SELSKABER - høring gennemført af GD MARKT Indledning Indledende bemærkninger: Dette dokument er udarbejdet af Generaldirektoratet for det

Læs mere

Hvordan fungerer EU? Det giver vi dig svar på i denne profilavis! Fællesskabsmetoden derfor fungerer EU

Hvordan fungerer EU? Det giver vi dig svar på i denne profilavis! Fællesskabsmetoden derfor fungerer EU 02 PROFILAVIS NR 07 EU Sådan fungerer det www.europa-kommissionen.dk Klassesæt kan rekvireres ved at kontakte Europa-Kommissionen på tlf. 3314 4140 eller pr. e-mail: eu@europa-kommissionen.dk Hvordan fungerer

Læs mere

Figur 1.2: EU s 27 medlemslande og de fire europæiske hovedstæder

Figur 1.2: EU s 27 medlemslande og de fire europæiske hovedstæder Figur 1.2: EU s 27 medlemslande og de fire europæiske hovedstæder Island Finland Norge Sverige Rusland Estland Irland Storbritannien Nederlandene Belgien Bruxelles Danmark Luxembourg Schweiz Tyskland Strasbourg

Læs mere

Indre/ ydre sikkerhed i EU og borgernes rettigheder. Rettigheder er ifølge teorien:

Indre/ ydre sikkerhed i EU og borgernes rettigheder. Rettigheder er ifølge teorien: Indre/ ydre sikkerhed i EU og borgernes rettigheder Rettigheder er ifølge teorien: 1) Civile rettigheder = fri bevægelighed, retten til privatliv, religionsfrihed og frihed fra tortur. 2) Politiske rettigheder

Læs mere

Hermed følger til delegationerne dokument - COM(2017) 242 final BILAG 1.

Hermed følger til delegationerne dokument - COM(2017) 242 final BILAG 1. Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 18. maj 2017 (OR. en) 9438/17 ADD 1 MAP 12 FØLGESKRIVELSE fra: modtaget: 17. maj 2017 til: Jordi AYET PUIGARNAU, direktør, på vegne af generalsekretæren for

Læs mere

Frankiske Rige 700-800. Frankrig, Tyskland og Norditalien. Kejser som leder Støttes af katolske kirke

Frankiske Rige 700-800. Frankrig, Tyskland og Norditalien. Kejser som leder Støttes af katolske kirke Kalmar-unionen 1397-1523 Nordiske lande samlet under én hersker Margrete, der ønsker en stærk centralmagt: fælles konge, fælles udenrigspolitik og holde fred. Jugoslavien 1918-1995 Sovjetunionen 1917-1991

Læs mere

TIL VALG OM RETS- OG POLITISAMARBEJDE

TIL VALG OM RETS- OG POLITISAMARBEJDE TIL VALG OM RETS- OG POLITISAMARBEJDE Den 3. december 2015 skal danskerne stemme om, hvorvidt det nuværende retsforbehold skal omdannes til en tilvalgsordning. INFORMATION OM FOLKEAFSTEMNINGEN OM RETSFORBEHOLDET

Læs mere

Hvis demokratiet skal begrænses

Hvis demokratiet skal begrænses Jens-Peter Bonde Hvis demokratiet skal begrænses Før afstemningen Gyldendal Indhold Forord 11 Kapitel 1: En rigtig EU-grundlov 15 Lad os få en ærlig snak om fremtiden 1.6. Vi skal ikke stemme i mange,

Læs mere

EUROPARÅDET MENNESKERETTIGHEDERNES VOGTER ET OVERBLIK

EUROPARÅDET MENNESKERETTIGHEDERNES VOGTER ET OVERBLIK EUROPARÅDET MENNESKERETTIGHEDERNES VOGTER ET OVERBLIK Ikke-medlem af Europarådet (Hviderusland) MEDLEMSSTATER HOVEDSÆDE OG KONTORER BUDGET Albanien, Andorra, Armenien, Aserbajdsjan, Belgien, Bosnien-Herzegovina,

Læs mere

Bruxelles, den 14. maj 2012 (OR. en) KONFERENCEN MELLEM REPRÆSENTANTERNE FOR MEDLEMSSTATERNES REGERINGER CIG 1/12

Bruxelles, den 14. maj 2012 (OR. en) KONFERENCEN MELLEM REPRÆSENTANTERNE FOR MEDLEMSSTATERNES REGERINGER CIG 1/12 1796 der Beilagen XXIV. GP - Staatsvertrag - 04 Protokoll in dänischer Sprachfassung (Normativer Teil) 1 von 10 KONFERENCEN MELLEM REPRÆSENTANTERNE FOR MEDLEMSSTATERNES REGERINGER Bruxelles, den 14. maj

Læs mere

VALG TIL EUROPA-PARLAMENTET 2009

VALG TIL EUROPA-PARLAMENTET 2009 Generaldirektoratet for Kommunikation ENHEDEN FOR STATISTIK 15/09/2008 VALG TIL EUROPA-PARLAMENTET 2009 Eurobarometer, Standard (EB 69) Foråret 2008 Første bruttoresultater: Europæisk gennemsnit og overordnede

Læs mere

Forslag til RÅDETS FORORDNING

Forslag til RÅDETS FORORDNING EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 7.7.2014 COM(2014) 448 final 2014/0207 (NLE) Forslag til RÅDETS FORORDNING om tilpasning af Rådets forordning (EF) nr. 1340/2008 af 8. december 2008 om handel med visse

Læs mere

Indvandring, asylpolitik mv. i EU

Indvandring, asylpolitik mv. i EU Indvandring, asylpolitik mv. i EU Tema: Om etableringen af rettigheder for EU s borgere samtidig med, at grænserne mellem EU s lande gradvis forsvinder. Oversigt 1. Rettigheder er ifølge teorien 2. Hvor

Læs mere

995 der Beilagen XXIV. GP - Staatsvertrag - 04 Änderungsprotokoll in dänischer Sprache-DA (Normativer Teil) 1 von 8

995 der Beilagen XXIV. GP - Staatsvertrag - 04 Änderungsprotokoll in dänischer Sprache-DA (Normativer Teil) 1 von 8 995 der Beilagen XXIV. GP - Staatsvertrag - 04 Änderungsprotokoll in dänischer Sprache-DA (Normativer Teil) 1 von 8 PROTOKOL OM ÆNDRING AF PROTOKOLLEN OM OVERGANGSBESTEMMELSER, DER ER KNYTTET SOM BILAG

Læs mere

Danskernes suverænitetsopfattelser. Tænketanken EUROPA, maj 2017

Danskernes suverænitetsopfattelser. Tænketanken EUROPA, maj 2017 Danskernes suverænitetsopfattelser Tænketanken EUROPA, maj 2017 BASE: 2056 EU KØN ALLE KVINDER MÆND Høj grad blive 36 32 40 64 62 Nogen grad blive 28 30 26 66 Nogen grad forlade 15 15 14 27 25 Høj grad

Læs mere

FORELØBIG DAGSORDEN DE FASTE REPRÆSENTANTERS KOMITÉ (2. afdeling) Europabygningen, Bruxelles 3. og 4. juli 2019 (10.00, 9.00)

FORELØBIG DAGSORDEN DE FASTE REPRÆSENTANTERS KOMITÉ (2. afdeling) Europabygningen, Bruxelles 3. og 4. juli 2019 (10.00, 9.00) Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 1. juli 2019 (OR. en) 10824/19 OJ CRP2 25 FORELØBIG GSORDEN DE FASTE REPRÆSENTANTERS KOMITÉ (2. Europabygningen, Bruxelles 3. og 4. juli 2019 (10.00, 9.00)

Læs mere

Lovlig indrejse og ophold i Danmark. Tanja Nordbirk Fuldmægtig i Udlændingestyrelsen

Lovlig indrejse og ophold i Danmark. Tanja Nordbirk Fuldmægtig i Udlændingestyrelsen Lovlig indrejse og ophold i Danmark Tanja Nordbirk Fuldmægtig i Udlændingestyrelsen Overblik Besøg (korttidsophold): Visum Visumfri EU-borgere (under 3 måneder) Opholdstilladelse: Arbejde Studie Au pair

Læs mere

Hermed følger til delegationerne Kommissionens dokument - D023442/01.

Hermed følger til delegationerne Kommissionens dokument - D023442/01. RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION Bruxelles, den 8. november 2012 (09.11) (OR. en) 15867/12 ENV 838 ENER 444 IND 186 COMPET 672 MI 700 ECOFIN 920 TRANS 381 FØLGESKRIVELSE fra: Europa-Kommissionen modtaget:

Læs mere

SLUTAKT. (Bruxelles, den 8. oktober 2002)

SLUTAKT. (Bruxelles, den 8. oktober 2002) SLUTAKT FOR DEN DIPLOMATISKE KONFERENCE OM PROTOKOLLEN OM DET EUROPÆISKE FÆLLESSKABS TILTRÆDELSE AF DEN INTERNATIONALE EUROCONTROL KONVENTION AF 13. DECEMBER 1960 VEDRØRENDE SAMARBEJDE OM LUFTFARTENS SIKKERHED

Læs mere

flygtninge & migranter

flygtninge & migranter Fakta om flygtninge & migranter i Danmark Indhold Forord................................................ 3 Hvor kommer flygtninge og migranter fra?...4 Hvor mange hjælper Danmark sammenlignet med andre

Læs mere

DET EUROPÆISKE RÅD OG RÅDET I EN NØDDESKAL

DET EUROPÆISKE RÅD OG RÅDET I EN NØDDESKAL DET EUROPÆISKE RÅD OG RÅDET I EN NØDDESKAL DET EUROPÆISKE RÅD EU S STRATEGISKE INSTITUTION Det Europæiske Råd er drivkraften bag Den Europæiske Union. Det fastlægger dens retningslinjer og dens politiske

Læs mere

Udenrigspolitik i 1990'erne. Kosovo (copy 1) Den kolde krigs afslutning. Fakta. De venlige nabolande. Borgerkrigen i Jugoslavien 1991-1995

Udenrigspolitik i 1990'erne. Kosovo (copy 1) Den kolde krigs afslutning. Fakta. De venlige nabolande. Borgerkrigen i Jugoslavien 1991-1995 Historiefaget.dk: Udenrigspolitik i 1990'erne Udenrigspolitik i 1990'erne Kosovo (copy 1) Den danske udenrigspolitik blev mere aktiv efter den kolde krig. Danmarks nabolande blev med ét venlige i stedet

Læs mere

EUROPA-PARLAMENTET. Udvalget om Konstitutionelle Anliggender ARBEJDSDOKUMENT

EUROPA-PARLAMENTET. Udvalget om Konstitutionelle Anliggender ARBEJDSDOKUMENT EUROPA-PARLAMENTET 2004 2009 Udvalget om Konstitutionelle Anliggender 16.10.2007 ARBEJDSDOKUMENT om ændring af forretningsordenens artikel 29 - Dannelse af politiske grupper Udvalget om Konstitutionelle

Læs mere

Generelle oplysninger om respondenten

Generelle oplysninger om respondenten Offentlig høring om Refit-evalueringen af EU's lovgivning om plantebeskyttelsesmidler og pesticidrester Felter med en * skal udfyldes. Generelle oplysninger om respondenten Bemærk: Denne spørgeundersøgelse

Læs mere

Offentlig høring om en mulig revision af forordning (EF) nr. 764/2008 om gensidig anerkendelse

Offentlig høring om en mulig revision af forordning (EF) nr. 764/2008 om gensidig anerkendelse Offentlig høring om en mulig revision af forordning (EF) nr. 764/2008 om gensidig anerkendelse Felter med en skal udfyldes. Navn E-mailadresse Indledning 1 Hvis en virksomhed lovligt sælger et produkt

Læs mere

KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER. Forslag til RÅDETS FORORDNING

KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER. Forslag til RÅDETS FORORDNING KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER Bruxelles, den 12.12.2007 KOM(2007) 802 endelig 2007/0281 (CNS) Forslag til RÅDETS FORORDNING om ændring af forordning (EF) nr. 1234/2007 om en fælles markedsordning

Læs mere

EU Hvad Nu! - Fakta, Quiz, Spørgsmål og Afstemning INDHOLD FORORD. eu.webdialog.dk

EU Hvad Nu! - Fakta, Quiz, Spørgsmål og Afstemning INDHOLD FORORD. eu.webdialog.dk 1 EU Hvad Nu! - Fakta, Quiz, Spørgsmål og Afstemning INDHOLD - Forord - Historie - Arbejdsopgaver - Økonomi - Medlemslande - Demokrati - Quiz - Spørgsmål og Afstemning FORORD EU er gået i Stand by og holder

Læs mere

Denne gang stemmer jeg for europæisk demokrati

Denne gang stemmer jeg for europæisk demokrati Denne gang stemmer jeg for europæisk demokrati Thomas Jørgensen, Europa-Parlamentets kontor i Danmark 29. januar 2019 Europa-Parlamentets kontor i Danmark 2 Tendenser for valgdeltagelse ved EU-valg 65

Læs mere

KONFERENCEN MELLEM REPRÆSENTANTERNE FOR MEDLEMSSTATERNES REGERINGER. Bruxelles, den 14. maj 2012 (OR. en) CIG 1/12

KONFERENCEN MELLEM REPRÆSENTANTERNE FOR MEDLEMSSTATERNES REGERINGER. Bruxelles, den 14. maj 2012 (OR. en) CIG 1/12 KONFERENCEN MELLEM REPRÆSENTANTERNE FOR MEDLEMSSTATERNES REGERINGER Bruxelles, den 14. maj 2012 (OR. en) CIG 1/12 Vedr.: Protokol om den irske befolknings betænkeligheder med hensyn til Lissabontraktaten

Læs mere

MEDDELELSE FRA KOMMISSIONEN

MEDDELELSE FRA KOMMISSIONEN EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den XXX [ ](2013) XXX draft MEDDELELSE FRA KOMMISSIONEN Anvendelsen af artikel 260 i traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde ajourføring af oplysninger, der anvendes

Læs mere

Danmark i verden i velfærdsstaten. foto. FN medlemskab. Den kolde krig. vidste. Vidste du, at... Danmarks rolle i den kolde krig. fakta.

Danmark i verden i velfærdsstaten. foto. FN medlemskab. Den kolde krig. vidste. Vidste du, at... Danmarks rolle i den kolde krig. fakta. Historiefaget.dk: Danmark i verden i velfærdsstaten Danmark i verden i velfærdsstaten foto Perioden efter 2. verdenskrig var præget af fjendskabet mellem USA og Sovjetunionen. For Danmarks vedkommende

Læs mere

Debat om de fire forbehold

Debat om de fire forbehold Historiefaget.dk: Debat om de fire forbehold Debat om de fire forbehold Rollespil hvor modstandere og tilhængere af Danmarks fire EUforbehold diskuterer fordele og ulemper ved dansk EU-medlemskab uden

Læs mere

MEDDELELSE FRA KOMMISSIONEN

MEDDELELSE FRA KOMMISSIONEN EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 21.11.2013 C(2013) 8101 final MEDDELELSE FRA KOMMISSIONEN om ajourføring af oplysninger, der anvendes til beregning af de faste beløb og de tvangsbøder, som Kommissionen

Læs mere

Analyse 3. april 2014

Analyse 3. april 2014 3. april 2014 Indeksering af børnepenge i forhold til leveomkostningerne i barnets opholdsland Af Kristian Thor Jakobsen På baggrund af en forespørgsel fra Jyllandsposten er der i dette notat regnet på

Læs mere

Forslag til folketingsbeslutning om afholdelse af vejledende folkeafstemning i forbindelse med fremtidige udvidelser af EU

Forslag til folketingsbeslutning om afholdelse af vejledende folkeafstemning i forbindelse med fremtidige udvidelser af EU Beslutningsforslag nr. B 30 Folketinget 2009-10 Fremsat den 29. oktober 2009 af Pia Adelsteen (DF), Kristian Thulesen Dahl (DF), Martin Henriksen (DF), Pia Kjærsgaard (DF), Tina Petersen (DF) og Peter

Læs mere

Analyse 19. marts 2014

Analyse 19. marts 2014 19. marts 2014 Børnepenge til personer, hvor børnene ikke opholder sig i Danmark Af Kristian Thor Jakobsen I dette notat ses nærmere på omfanget af udbetalte børnepenge til statsborgere fra andre EU/EØS-lande

Læs mere

OFFENTLIGT HØRINGSDOKUMENT. Dobbeltbeskatningsaftaler og det indre marked: Eksempler på dobbeltbeskatning

OFFENTLIGT HØRINGSDOKUMENT. Dobbeltbeskatningsaftaler og det indre marked: Eksempler på dobbeltbeskatning OFFENTLIGT HØRINGSDOKUMENT Dobbeltbeskatningsaftaler og det indre marked: Eksempler på dobbeltbeskatning Identifikation af interessenten - privatpersoner Efternavn: Fornavn: 1. Tillader du, at dit bidrag

Læs mere

Et åbent Europa skal styrke europæisk industri

Et åbent Europa skal styrke europæisk industri Januar 2014 Et åbent Europa skal styrke europæisk industri AF chefkonsulent Andreas Brunsgaard, anbu@di.dk Industrien står for 57 pct. af europæisk eksport og for to tredjedele af investeringer i forskning

Læs mere

Politisk dannelse og engagement - Hvad optager børn og unge i et globaliseret demokrati. Jonas Lieberkind Lektor, Ph.d.

Politisk dannelse og engagement - Hvad optager børn og unge i et globaliseret demokrati. Jonas Lieberkind Lektor, Ph.d. Politisk dannelse og engagement - Hvad optager børn og unge i et globaliseret demokrati Jonas Lieberkind Lektor, Ph.d. lieberkind@edu.au.dk Dannelse at skabe og forme de unge generationer At skabe og forme

Læs mere

EUROPA-PARLAMENTET: VALGPROCEDURER

EUROPA-PARLAMENTET: VALGPROCEDURER EUROPA-PARLAMENTET: VALGPROCEDURER Procedurerne for valg til Europa-Parlamentet er reguleret både ved europæisk lovgivning, der fastlægger fælles regler for alle medlemsstaterne, og ved særlige nationale

Læs mere

Alternativ rapport DEMOKRATIERNES EUROPA. Et samarbejde der bygger på de nationale demokratier

Alternativ rapport DEMOKRATIERNES EUROPA. Et samarbejde der bygger på de nationale demokratier Alternativ rapport Et samarbejde der bygger på de nationale demokratier DEMOKRATIERNES EUROPA Konventets opgave er ikke løst EU ikke tættere på borgerne Ingen klar kompetencefordeling...... og domstolen

Læs mere

Et netværk til hjælp for arbejdstagere, der krydser grænser

Et netværk til hjælp for arbejdstagere, der krydser grænser Et netværk til hjælp for arbejdstagere, der krydser grænser Beskæftigelse & Den Europæiske Socialfond Beskæftigelse sociale anliggender Europa-Kommissionen 1 Eures et netværk til hjælp for arbejdstagere,

Læs mere

Europaudvalget EUU Alm.del EU Note 7 Offentligt

Europaudvalget EUU Alm.del EU Note 7 Offentligt Europaudvalget 2015-16 EUU Alm.del EU Note 7 Offentligt Europaudvalget og Retsudvalget EU-konsulenten EU-note Til: Dato: Udvalgenes medlemmer 5. november 2015 Suverænitet, tilvalgsordning og folkeafstemninger

Læs mere

Vedlagt følger til delegationerne et dokument om ovennævnte spørgsmål, som RIA-Rådet nåede til enighed om den 20. juli 2015.

Vedlagt følger til delegationerne et dokument om ovennævnte spørgsmål, som RIA-Rådet nåede til enighed om den 20. juli 2015. Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 22. juli 2015 (OR. en) 11130/15 ASIM 62 RELEX 633 NOTE fra: til: Generalsekretariatet for Rådet delegationerne Tidl. dok. nr.: 10830/2/15 REV 2 ASIM 52 RELEX

Læs mere

Enkeltmandsselskaber med begrænset ansvar

Enkeltmandsselskaber med begrænset ansvar Enkeltmandsselskaber med begrænset ansvar Europa-Kommissionens høring, GD MARKT Indledende bemærkning: Dette spørgeskema er udarbejdet af Generaldirektorat for Det Indre Marked og Tjenesteydelser for at

Læs mere

Europaudvalget 2012-13 EUU Alm.del EU Note 26 Offentligt

Europaudvalget 2012-13 EUU Alm.del EU Note 26 Offentligt Europaudvalget 2012-13 EUU Alm.del EU Note 26 Offentligt Europaudvalget og Finansudvalget EU-konsulenten EU-note Til: Dato: Udvalgets medlemmer og stedfortrædere 8. februar 2015 Styrket koordination i

Læs mere

Status på EU s tænkepause

Status på EU s tænkepause Europaudvalget Info-note - I 54 Offentligt Folketinget Europaudvalget Christiansborg, den 6. juni 2006 Europaudvalgets sekretariat Til udvalgets medlemmer og stedfortrædere Status på EU s tænkepause Forfatningstraktaten

Læs mere

1. Kommissionen sendte den 28. juli 2017 Rådet forslag til ændringsbudget (FÆB) nr. 5 til det almindelige budget for 2017.

1. Kommissionen sendte den 28. juli 2017 Rådet forslag til ændringsbudget (FÆB) nr. 5 til det almindelige budget for 2017. Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 29. september 207 (OR. en) 2439/7 FIN 562 PE-L 37 I/A-PUNKTSNOTE fra: til: Komm. dok. nr.: Vedr.: Budgetudvalget De Faste Repræsentanters Komité/Rådet 560/7

Læs mere

MEDDELELSE FRA KOMMISSIONEN

MEDDELELSE FRA KOMMISSIONEN EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 17.9.2014 C(2014) 6767 final MEDDELELSE FRA KOMMISSIONEN om ajourføring af de oplysninger, der anvendes til beregning af de faste beløb og de tvangsbøder, som Kommissionen

Læs mere

EUROPA-PARLAMENTETS VEJ TIL #EP19dk

EUROPA-PARLAMENTETS VEJ TIL #EP19dk EUROPA-PARLAMENTETS VEJ TIL #EP19dk Anne Mette Vestergaard, Europa-Parlamentets kontor i Danmark Den næste time 1. Udfordringen 2. EU-valg 2019 3. Kampagnen 4. Q&A Eurobarometer 2018 Valgets temaer

Læs mere

Retsudvalget 2014-15 (2. samling) REU Alm.del Bilag 55 Offentligt

Retsudvalget 2014-15 (2. samling) REU Alm.del Bilag 55 Offentligt Retsudvalget 2014-15 (2. samling) REU Alm.del Bilag 55 Offentligt Europaudvalget og Retsudvalget EU- konsulenten EU-note Til: Dato: Udvalgenes medlemmer 4. september 2015 Suverænitet, tilvalgsordning og

Læs mere

Udvalget for Videnskab og Teknologi Folketinget Christiansborg 1240 København K

Udvalget for Videnskab og Teknologi Folketinget Christiansborg 1240 København K Ministeren for videnskab, teknologi og udvikling Udvalget for Videnskab og Teknologi Folketinget Christiansborg 1240 København K Hermed fremsendes svar på spørgsmål nr. 109, 110, 111, 112, 113, 114, 115

Læs mere

ZA6284. Flash Eurobarometer 413 (Companies Engaged in Online Activities) Country Questionnaire Denmark

ZA6284. Flash Eurobarometer 413 (Companies Engaged in Online Activities) Country Questionnaire Denmark ZA8 Flash Eurobarometer (Companies Engaged in Online Activities) Country Questionnaire Denmark FL - Companies engaged in online activities DK A Sælger jeres virksomhed via nettet og/eller benytter automatiseret

Læs mere

7. Internationale tabeller

7. Internationale tabeller 7. Internationale tabeller 3 - Internationale tabeller Tabel 7. Skovareal fordelt efter træart Skovareal i alt Løvtræ Nåletræ Blandet skov 000 ha Albanien 030 607 46 78 Belgien 646 3 73 5 Bosnien-Hercegovina

Læs mere

FORHANDLINGERNE OM BULGARIENS OG RUMÆNIENS TILTRÆDELSE AF DEN EUROPÆISKE UNION

FORHANDLINGERNE OM BULGARIENS OG RUMÆNIENS TILTRÆDELSE AF DEN EUROPÆISKE UNION FORHANDLINGERNE OM BULGARIENS OG RUMÆNIENS TILTRÆDELSE AF DEN EUROPÆISKE UNION Bruxelles, den 31. marts 2005 (OR. en) AA 23/2/05 REV 2 TILTRÆDELSESTRAKTAT: SLUTAKT UDKAST TIL RETSAKTER OG ANDRE INSTRUMENTER

Læs mere

KONSOLIDEREDE UDGAVER AF

KONSOLIDEREDE UDGAVER AF 7.6.2016 Den Europæiske Unions Tidende C 202/1 KONSOLIDEREDE UDGAVER AF TRAKTATEN OM DEN EUROPÆISKE UNION OG TRAKTATEN OM DEN EUROPÆISKE UNIONS FUNKTIONSMÅDE (2016/C 202/01) 7.6.2016 Den Europæiske Unions

Læs mere

Retsudvalget REU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 1023 Offentligt

Retsudvalget REU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 1023 Offentligt Retsudvalget 2016-17 REU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 1023 Offentligt Folketinget Retsudvalget Christiansborg 1240 København K Dato: 26. oktober 2017 Kontor: Statsrets- og Menneskeretskontoret Sagsbeh:

Læs mere

Studie til opfølgning på valget til Europa-Parlamentet 2014 VALGET TIL EUROPA-PARLAMENTET 2014

Studie til opfølgning på valget til Europa-Parlamentet 2014 VALGET TIL EUROPA-PARLAMENTET 2014 Directorate-General for Communication PUBLIC OPINION MONITORING UNIT Brussels, October 2014 Studie til opfølgning på valget til Europa-Parlamentet 2014 VALGET TIL EUROPA-PARLAMENTET 2014 SAMMENFATTENDE

Læs mere

Økonomisk analyse. Landbruget spiller en vigtig rolle i fremtidens EU

Økonomisk analyse. Landbruget spiller en vigtig rolle i fremtidens EU Økonomisk analyse 19. maj 2014 Axelborg, Axeltorv 3 1609 København V T +45 3339 4000 F +45 3339 4141 E info@lf.dk W www.lf.dk Landbruget spiller en vigtig rolle i fremtidens EU Europa-Kommissionen foretager

Læs mere

MEDDELELSE FRA KOMMISSIONEN

MEDDELELSE FRA KOMMISSIONEN EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 9.8.2016 C(2016) 5091 final MEDDELELSE FRA KOMMISSIONEN om ajourføring af oplysninger, der anvendes til beregning af de faste beløb og de tvangsbøder, som Kommissionen

Læs mere

Retsudvalget 2014-15 (2. samling) REU Alm.del Bilag 65 Offentligt

Retsudvalget 2014-15 (2. samling) REU Alm.del Bilag 65 Offentligt Retsudvalget 2014-15 (2. samling) REU Alm.del Bilag 65 Offentligt Europaudvalget, Retsudvalget og Udlændinge-, Integrations- og Boligudvalget EU- konsulenten EU-note Til: Dato: Udvalgenes medlemmer 16.

Læs mere

Offentlig høring om en mulig revision af forordning (EF) nr. 764/2008 om gensidig anerkendelse

Offentlig høring om en mulig revision af forordning (EF) nr. 764/2008 om gensidig anerkendelse Offentlig høring om en mulig revision af forordning (EF) nr. 764/2008 om gensidig anerkendelse Felter med en skal udfyldes. Navn E-mailadresse Indledning 1 Hvis en virksomhed lovligt sælger et produkt

Læs mere

Europaudvalget 2006 KOM (2006) 0488 Offentligt

Europaudvalget 2006 KOM (2006) 0488 Offentligt Europaudvalget 2006 KOM (2006) 0488 Offentligt KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER Bruxelles, den 5.9.2006 KOM(2006) 488 endelig Forslag til RÅDETS FORORDNING om visse restriktive foranstaltninger

Læs mere

11129/19 1 ECOMP.1. Rådet for Den Europæiske Union. Bruxelles, den 19. juli 2019 (OR. en) 11129/19 PV CONS 41 ECOFIN 702

11129/19 1 ECOMP.1. Rådet for Den Europæiske Union. Bruxelles, den 19. juli 2019 (OR. en) 11129/19 PV CONS 41 ECOFIN 702 Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 19. juli 2019 (OR. en) 11129/19 PV CONS 41 ECOFIN 702 UDKAST TIL PROTOKOL RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION (økonomi og finans) 9. juli 2019 11129/19 1 INDHOLD

Læs mere

INTERNATIONALE BØRNEBORTFØRELSER

INTERNATIONALE BØRNEBORTFØRELSER INTERNATIONALE BØRNEBORTFØRELSER OM HAAGERKONVENTIONEN - REGLER OG PROCEDURER NÅR ET BARN BLIVER BRAGT UD AF DANMARK AF DEN ENE FORÆLDER UDEN DEN ANDEN FORÆLDERS SAMTYKKE Denne folder I denne folder kan

Læs mere

HØRING OM BEKÆMPELSE AF FORSKELSBEHANDLING

HØRING OM BEKÆMPELSE AF FORSKELSBEHANDLING HØRING OM BEKÆMPELSE AF FORSKELSBEHANDLING 12/07/2007-31/08/2007 Deltagelse Angiv hvilket EU/EØS-land virksomheden ligger i DA - Danmark 66 (12.9%) PL - Polen 60 (11.7%) DE - Tyskland 59 (11.5%) NL - Nederlandene

Læs mere

Borgere udenfor Grønland har under midlertidigt ophold her i landet ret til sygehjælp efter følgende regler:

Borgere udenfor Grønland har under midlertidigt ophold her i landet ret til sygehjælp efter følgende regler: Peqqissutsimut Naalakkersuisoqarfik Departementet for Sundhed Borgere udenfor Grønland har under midlertidigt ophold her i landet ret til sygehjælp efter følgende regler: Ved midlertidigt ophold forstås

Læs mere

Danmark og EU i Europa

Danmark og EU i Europa Mels Ersbøll og Jens Bostrup A 338939 Danmark og EU i Europa Gyldendal Indhold Forord 9 I. Danmark i den Europæiske Union 2S. maj - hvad stemmer vi om? Af Niels Ersbøll 13 Enten - eller 13 Spørg først

Læs mere

(Ikke-lovgivningsmæssige retsakter) FORORDNINGER

(Ikke-lovgivningsmæssige retsakter) FORORDNINGER 22.2.2019 L 51 I/1 II (Ikke-lovgivningsmæssige retsakter) FORORDNINGER KOMMISSIONENS FORORDNING (EU) 2019/316 af 21. februar 2019 om ændring af forordning (EU) nr. 1408/2013 om anvendelse af artikel 107

Læs mere

PRESSEMEDDELELSE EUROPA-KOMMISSIONEN. Bruxelles, den 19. marts 2013

PRESSEMEDDELELSE EUROPA-KOMMISSIONEN. Bruxelles, den 19. marts 2013 EUROPA-KOMMISSIONEN PRESSEMEDDELELSE Bruxelles, den 19. marts 2013 Trafiksikkerhed EU rapporterer om det laveste antal trafikdræbte nogensinde og tager de første skridt til en strategi, som skal reducere

Læs mere

GRÆKENLAND. ROLLEKORT: Premierminister Alexis Tsipras ANDEL AF DET SAMLEDE BEFOLKNINGSTAL I DE 10 LANDE I SPILLET

GRÆKENLAND. ROLLEKORT: Premierminister Alexis Tsipras ANDEL AF DET SAMLEDE BEFOLKNINGSTAL I DE 10 LANDE I SPILLET ROLLEKORT: Premierminister Alexis Tsipras Jeg er 43 år og blev premierminister i Grækenland i 2015. Jeg er formand for det venstreorienterede parti Syriza, som fik 36 procent af stemmerne og 149 ud af

Læs mere

Forslag til RÅDETS AFGØRELSE

Forslag til RÅDETS AFGØRELSE EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 8.12.2014 COM(2014) 721 final 2014/0345 (NLE) Forslag til RÅDETS AFGØRELSE om bemyndigelse af Østrig og Polen til at ratificere eller tiltræde Budapestkonventionen om

Læs mere

Bilag 1 TILMELDINGSFORMULARER. Kategori 1: Sikre produkter solgt på internettet. Kvalifikationsspøgsmål

Bilag 1 TILMELDINGSFORMULARER. Kategori 1: Sikre produkter solgt på internettet. Kvalifikationsspøgsmål Bilag 1 TILMELDINGSFORMULARER Kategori 1: Sikre produkter solgt på internettet Kvalifikationsspøgsmål 1. Jeg bekræfter, at min virksomhed er en forretningsenhed med industriel eller kommerciel karakter

Læs mere

Folketinget Retsudvalget Christiansborg 1240 København K DK Danmark

Folketinget Retsudvalget Christiansborg 1240 København K DK Danmark Retsudvalget 2018-19 REU Alm.del - endeligt svar på spørgsmål 225 Offentligt Folketinget Retsudvalget Christiansborg 1240 København K DK Danmark Dato: 19. december 2018 Kontor: Stats- og Menneskeretskontoret

Læs mere

ESTLAND. ROLLEKORT: Premierminister Jüri Ratas ANDEL AF DET SAMLEDE BEFOLKNINGSTAL I DE 10 LANDE I SPILLET

ESTLAND. ROLLEKORT: Premierminister Jüri Ratas ANDEL AF DET SAMLEDE BEFOLKNINGSTAL I DE 10 LANDE I SPILLET ROLLEKORT: Premierminister Jüri Ratas Jeg er 39 år, har læst jura og økonomi og jeg har været premierminister siden 2016. Selvom arbejdsløshed har været et stort problem i Estland efter finanskrisen, så

Læs mere

Udbetalte børnepenge til statsborgere fra andre EU/EØS-lande

Udbetalte børnepenge til statsborgere fra andre EU/EØS-lande 9. juli 213 Udbetalte børnepenge til statsborgere fra andre EU/EØS-lande Af Esben Anton Schultz I dette notat ses nærmere på omfanget af udbetalte børnepenge til statsborgere fra andre EU/EØS-lande. Desuden

Læs mere

MEDDELELSE FRA KOMMISSIONEN TIL RÅDET

MEDDELELSE FRA KOMMISSIONEN TIL RÅDET EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 25.10.2017 COM(2017) 622 final MEDDELELSE FRA KOMMISSIONEN TIL RÅDET Den Europæiske Udviklingsfond (): Prognoser over forpligtelser, betalinger og bidrag fra medlemsstaterne

Læs mere

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 17. marts 2016 (OR. en)

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 17. marts 2016 (OR. en) Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 17. marts 2016 (OR. en) Interinstitutionel sag: 2014/0013 (NLE) 15436/15 AGRI 684 AGRIORG 101 LOVGIVNINGSMÆSSIGE RETSAKTER OG ANDRE INSTRUMENTER Vedr.: RÅDETS

Læs mere