Amtsrådsforeningens fælles arkitekturprincipper

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Amtsrådsforeningens fælles arkitekturprincipper"

Transkript

1 Integration og sammenhæng imellem systemer, data, services og kliniske processer: Amtsrådsforeningens fælles arkitekturprincipper for EPJ Esben Dalsgaard Cand. Scient. Datalogi og matematik IT-leder, Psykiatri- og Sundhedsområdet, Ribe Amt

2 Ingeniøren Amterne udvikler elektroniske patientjournaler ud fra fælles retningslinjer, som er amatøragtige, ignorerer internationale tiltag og ikke sikrer den vigtige udveksling af patientdata.

3 Ingeniøren Amterne udvikler elektroniske patientjournaler ud fra fælles retningslinjer, som er amatøragtige, ignorerer internationale tiltag og ikke sikrer den vigtige udveksling af patientdata. Menes der hermed, at de fælles arkitekturprincipper er amatøragtige som overordnede arkitekturprincipper for EPJ? eller menes der, at principperne er amatøragtige som kravspecifikation til udvikling af EPJ? (og er de tænkt som sådanne?)

4 Ingeniøren Amterne udvikler elektroniske patientjournaler ud fra fælles retningslinjer, som er amatøragtige, ignorerer internationale tiltag og ikke sikrer den vigtige udveksling af patientdata. Er arbejdet med de fælles arkitekturprincipper tænkt som et teoretisk studium af internationale løsninger?

5 Ingeniøren Amterne udvikler elektroniske patientjournaler ud fra fælles retningslinjer, som er amatøragtige, ignorerer internationale tiltag og ikke sikrer den vigtige udveksling af patientdata. Har arbejdet med de fælles arkitekturprincipper til formål at sikre mulighed for udveksling af patientdata?

6 Sygehus ITsystemer Patient Borger Internet SEI Patologisystem Sundhed.dk (Sundhedsportalen) Centrale kataloger bruger Organisation index F-LPR Centrale systemer og registre PEM Læge EPJ X Sundhedsdatanettet Sygeplejerske EPJ Y Kommunalt omsorgssystem NIP / Klin. DB / Privat prakt. Speciallæge Privat prakt. Alm. læge Hjemmehjælp / hjemmesgp.

7 Formål ifølge kommissorium IT-arkitekturgruppen skal understøtte processen med at stille fælles IT-arkitekturkrav til EPJ-løsninger med henblik på at modne markedet og muliggøre øget genbrug af løsninger og delløsninger.

8 Arkitekturniveauer ifølge VTU Det overordnede niveau Samarbejdsniveauet Det lokale niveau (Jf. hvidbogen for offentlig arkitektur)

9 Arkitekturniveauer ifølge hvidbogen Det overordnede niveau Samarbejdsniveauet Videnskabsministeriets Arkitekturprogram Det lokale niveau

10 Arkitekturniveauer ifølge hvidbogen Det overordnede niveau Samarbejdsniveauet Det lokale niveau Fælles arkitekturprincipper For EPJ

11 Arkitekturniveauer ifølge hvidbogen Det overordnede niveau Samarbejdsniveauet Det lokale niveau Kravspecifikation og udbud

12 Arkitekturniveauer ifølge hvidbogen Det overordnede niveau Samarbejdsniveauet Det lokale niveau Det er vigtigt at arbejdet på højere niveauer konkretiseres af lavere niveauer og at der gives feedback til de højere niveauer.

13 Arkitekturniveauer ifølge hvidbogen Det overordnede niveau Samarbejdsniveauet Det lokale niveau Der skal ske en inddragelse af Videnskabsministeriets arbejde, herunder hvidbogen om IT-arkitektur, samt arbejdet i IT arkitekturkomitéen, XML-komitéen og domænekomitéen for sundhedsvæsenet.

14 Arkitekturniveauer ifølge hvidbogen Det overordnede niveau Samarbejdsniveauet Det lokale niveau Gruppens arbejde skal resultere i en liste af fælles arkitekturkrav til EPJ, som de enkelte amter kan bruge i deres interne arbejde.

15 Arkitekturniveauer ifølge hvidbogen Det overordnede niveau Samarbejdsniveauet Det lokale niveau Gruppens arbejde skal resultere i en liste af fælles arkitekturkrav til EPJ, som de enkelte amter kan bruge i deres interne arbejde. men der er altså ikke tale om en kravspecifikation m.h.p. udbud.

16 Arkitekturniveauer ifølge hvidbogen Det overordnede niveau Samarbejdsniveauet Det lokale niveau Kravene skal være baseret på en systematisk evaluering af eksisterende IT-arkitekturer og behov.

17 Arbejdet har haft til hensigt at opsamle erfaringer Der er derfor behov for en systematisk evaluering af de IT-arkitekturer, der er under opbygning i amterne, med henblik på at vurdere ligheder og forskelle samt fordele og ulemper mellem de enkelte løsninger til brug for den videre udvikling.

18 Det overordnede niveau Hvidbogen indeholder anbefalinger om en serviceorienteret arkitektur baseret på principper om: Interoperabilitet Sikkerhed Åbenhed Fleksibilitet Skalerbarhed

19 Internationale tiltag Det må være ITST/VTU s ansvar at sikre at det nationale arkitekturarbejde passer ind i internationale standarder og best practice. Ligeledes må det være Sundhedsstyrelsens ansvar at sikre at nationale standarder for elektroniske patientjournaler (G-EPJ) kan passes ind i en international ramme / internationale standarder.

20 Samarbejdsniveauet Amternes Fælles EPJ-strategi Fælles kravspecifikationer Fælles rammeudbud (medicinmodul) Fælles arkitekturprincipper Sundhedsstyrelsens initiativer GEPKA-projekterne (konkret afprøvning af G-EPJ) Sundhedsfaglig terminologi (Sundterm) MedCom,, Sundhed.dk,, Initiativ 7

21 Del-konklusion Udarbejdelsen af de fælles arkitekturprincipper udgør en mindre del af det samlede nationale arbejde, som EPJ-udviklingen baserer sig på. Den kritik der er fremme i pressen nu begår en logisk forkert slutning ved at kritisere EPJ-udviklingen ud fra et mere afgrænset (og begyndende) arbejde med fælles arkitekturprincipper.

22 Arkitekturvinkler Strategi Funktionalitet Information Modul Udførende Værktøjer og teknikker Forretning Teknik Information Alle væsentlige retninger indenfor modellering og dokumentation af software arkitektur benytter sig af (architectural views)[1] [1] Hohmann, L.: Beyond Software Architecture: Creating and Sustaining Winning Solutions, Addison-Wesley 2003.

23 Interoperabilitet Kravene om overholdelse af specifikationer fra sundhed.dk (I.1), MedComs standarder (I.2), G-EPJ s XML-syntax (I.3) samt informatiske basiskrav til kliniske kvalitetsdatabaser (I.4) giver implicit, at services skal baseres på OIO-XML (er en konkretisering heraf).

24 Sikkerhed S.10: Autentifikation skal kunne baseres på digitalt certifikat. EPJ systemet skal være forberedt til at autentifikation af brugere sker op mod en ekstern service. S.9: Det er et krav, at den anvendte sikkerhedsmodel i det tilbudte modul er kompatibel med sikkerhedsmodellen, der ligger til grund for sundhed.dk.

25 Åbenhed Å.5: Systemet skal være i overensstemmelse med den aktuelle version af G-EPJ. I den forbindelse skal leverandøren beskrive, hvorledes systemets datamodel implementerer G-EPJ. Endvidere sættes nogle krav om synlighed i forhold til brug af Infostrukturdatabasen (Å.8) og Referenceprofilen (Å.9 og Å.10).

26 Fleksibilitet F.1: Det samlede EPJ-system skal være modulopbygget. F.2: Systemet skal være forberedt til, at der indenfor samme EPJ-løsning kan anvendes moduler og komponenter fra flere leverandører. F.3: Systemets moduler skal passes ind i en flerlagsarkitektur, hvor datalag/datatilgangslogik, forretningslogiklag og præsentationslogiklag er adskilt. Der kan være flere lag end de nævnte.

27 Fleksibilitet F.6: Datatilgangslogik skal være placeret i datalaget og dermed være separeret fra forretningslogikken. F.4 Systemets moduler skal være komponentbaserede. Relevant funktionalitet i hvert modul skal udstilles som services, så den kan bruges fra øvrige moduler. F.5: Ny funktionalitet, moduler og fødesystemer skal kunne indføres uden væsentlige ændringer i eksisterende systemer og eksisterende integrationer.

28 Portabilitet P.1: Af hensyn til flytbarheden må systemets serverside komponenter ikke udnytte specifikke egenskaber ved en bestemt leverandørs applikationsserverprodukt og databaseserverprodukt (herunder optimeringer, som ikke kan forudsættes af andre produkter indenfor samme type (Java/.Net)).

29 Hvilken betydning har de fælles krav? Er kravene tilstrækkeligt konkrete? - i forhold til at modne markedet? - i forhold til at genbruge EPJ del-løsninger? - i forhold til at anskaffe EPJ-løsninger?

30 Arkitekturvinkler Strategi Funktionalitet Modul Udførende Værktøjer og teknikker Forretning Teknik Information Der er arbejdet på et overordnet niveau.

31 Hvilken betydning har de fælles krav? Er kravene tilstrækkeligt konkrete? - i forhold til at modne markedet? - i forhold til at genbruge EPJ del-løsninger? - i forhold til at anskaffe EPJ-løsninger? Ja, delvist

32 Del-konklusion Kravene er med til at pege på en bestemt type EPJløsninger: - skal være den kliniske afdelings informationssystem - skal være et tværfagligt værktøj - data skal kunne genbruges i forskellige sammenhænge - løsningerne skal passes ind i en landsdækkende infrastruktur (og kunne udveksle patientinformation) - der skal være få bindinger til driftsmiljø - modulært opbyggede løsninger - mulighed for at sammensætte løsninger fra flere leverandører

33 Hvilken betydning har de fælles krav? Er kravene tilstrækkeligt konkrete? - i forhold til at modne markedet? - i forhold til at genbruge EPJ del-løsninger? - i forhold til at anskaffe EPJ-løsninger? Nej, men en forudsætning

34 Hvilken betydning har de fælles krav? Det giver ingen mening at snakke om snitflader mellem moduler og komponenter, hvis ikke man ikke arbejder med modulære, komponentbaserede løsninger. Det giver ingen mening at snakke om snitfladen til et medicinmodul eller en integrationsplatform, hvis der ikke er enighed om at en EPJ-løsning skal indeholde sådanne, eller der ikke er enighed om hvad disse skal indeholde og hvad der ligger udenfor.

35 Del-konklusion De fælles krav som præsenteres i rapporten har ikke en detaljeringsgrad, der sikrer, at del-løsninger let kan genbruges mellem forskellige EPJ-systemer, men disse (mere overordnede krav) er en forudsætning for at kunne blive enige om mere specifikke / præcise krav (f.eks. til snitflader).

36 Hvilken betydning har de fælles krav? Er kravene tilstrækkeligt konkrete? - i forhold til at modne markedet? - i forhold til at genbruge EPJ del-løsninger? - i forhold til at anskaffe EPJ-løsninger? Nej, men

37 Del-konklusion Der er sket en samling af materiale fra forskellige sygehusejere, der kan bruges i arbejdet på det lokale niveau (høj detaljerings / konkretiseringsgrad). Se appendix på: EPJStrategi/Appendiks_til_fælles_arkitekturprincipper_for_+EPJ.htm

38 Appendiks Lovmæssige krav (Fyns Amt) Svartidskrav og performance (H:S og Kbh. Amt) GUI- og hjælpestandarder (H:S og rammeudbud) Beskrivelse af konsulentydelser vedr. arkitektur og int. (Fyns Amt) Skabelon til dokumentation af infrastruktur (rammeudbud) Standard for systemdokumentation (Frederiksborg Amt) Komponentspecifikationer (H:S) Kvalitetsattributter (opsamling, Ribe Amt) Eksempel på referencearkitektur (H:S, Kbh. Amt) Eksempel på organisation vedr. IT-arkitektur (H:S)

39 Del-konklusion Rapportens appendiks samler materiale, der kan benyttes i arbejdet på lokalt plan. Materialet i appendiks udmærker sig ved at være meget konkret. Derimod er der (i modsætning til rapportens krav) ikke nødvendigvis tale om en konsensus blandt sygehusejerne. Materialet kan benyttes som inspiration (men kan dermed også medvirke til at der fremover kan skabes konsensus).

40 Afslutning Den i pressen fremførte kritik rammer forbi EPJ arkitekturarbejdet. Arkitekturrapporten markerer derfor en vigtig og nødvendig start på en proces, der leder til større grad af standardisering og dermed til genbrug af delløsninger.

EPJ og amternes fælles arkitekturarbejde (baggrund og perspektiv). IT-Leder Esben Dalsgaard, Ribe Amt

EPJ og amternes fælles arkitekturarbejde (baggrund og perspektiv). IT-Leder Esben Dalsgaard, Ribe Amt EPJ og amternes fælles arkitekturarbejde (baggrund og perspektiv). IT-Leder Esben Dalsgaard, Ribe Amt e-mail: eda@ribeamt.dk Arkitekturniveauer ifølge hvidbogen Det overordnede niveau Samarbejdsniveauet

Læs mere

Interoperabilitet - hvor dybt

Interoperabilitet - hvor dybt Interoperabilitet - hvor dybt stikker det? Hvilken arkitektur er nødvendig for at skabe interoperabititet på nationalt plan? Esben Dalsgaard Chef IT-arkitekt, Digital Sundhed Indledende betragtninger Den

Læs mere

Status på. standardisering. Knut Bernstein Morten Bruun-Rasmussen

Status på. standardisering. Knut Bernstein Morten Bruun-Rasmussen Status på standardisering Knut Bernstein Morten Bruun-Rasmussen Disposition Model-aktiviteten EPJ kommunikation og EPJ arkitektur Systemmodellerne (DOM, DHE) Kommunikationsmodellerne (SST, SUP) Anbefalinger

Læs mere

Skitse til Nationalt Patient Indeks (NPI) - en genvej til landsdækkende kommunikation på tværs? HBJ

Skitse til Nationalt Patient Indeks (NPI) - en genvej til landsdækkende kommunikation på tværs? HBJ Skitse til Nationalt Patient Indeks (NPI) - en genvej til landsdækkende kommunikation på tværs? 28-05-2007 HBJ Baggrund...2 Svensk National Patientoversigt...3 Dansk National Patient Indeks (NPI)...5 Forslag...7

Læs mere

Den fællesoffentlige digitale arkitektur Rammearkitektur (UDKAST) FDA-Talk 30. januar 2018

Den fællesoffentlige digitale arkitektur Rammearkitektur (UDKAST) FDA-Talk 30. januar 2018 1 Den fællesoffentlige digitale arkitektur Rammearkitektur (UDKAST) FDA-Talk 30. januar 2018 AGENDA RUNDT OM FDA RAMMEARKITEKTUR Strategi og styring Indhold og metode Anvendelse og værdi Status og næste

Læs mere

N O T A T. EPJ-historien...

N O T A T. EPJ-historien... N O T A T EPJ-historien... Med Handlingsplan for Elektronisk Patientjournal (HEP) i 1996 støttede Sundhedsministeriet med en pulje pilotprojekter på enkeltafdelinger/sygehuse i de daværende amter. Pilotprojekterne

Læs mere

Peter Thrane Enterprisearkitekt KL+KOMBIT. Den fælleskommunale Rammearkitektur - Inspiration

Peter Thrane Enterprisearkitekt KL+KOMBIT. Den fælleskommunale Rammearkitektur - Inspiration Peter Thrane Enterprisearkitekt KL+KOMBIT Den fælleskommunale Rammearkitektur - Inspiration REGIONERNE Selvstyre Egen økonomi Konkurrence = bedre priser Samarbejde Koordinering Udveksling SAMMENHÆNG

Læs mere

Den nationale IT-strategi for sundhedsvæsenet ARF/H:S/IM/SST Arne Kverneland 2005

Den nationale IT-strategi for sundhedsvæsenet ARF/H:S/IM/SST Arne Kverneland 2005 Den nationale IT-strategi for sundhedsvæsenet 2003-2007 ARF/H:S/IM/SST Arne Kverneland 2005 IT-strategien for sundhedsvæsenet 2003-2007 Bidrage direkte til forbedringer af samarbejde, kvalitet og service

Læs mere

Digitalisering på tværs. IT-arkitekturkonferencen 1.-2. april 2009 Stigende modenhed fælles løsninger

Digitalisering på tværs. IT-arkitekturkonferencen 1.-2. april 2009 Stigende modenhed fælles løsninger Digitalisering på tværs IT-arkitekturkonferencen 1.-2. april 2009 Stigende modenhed fælles løsninger Hvem er Digital Sundhed? Bestyrelsen nedsat efteråret 2006 3 statslige repræsentanter 2 regionale repræsentanter

Læs mere

Anbefalinger til EPJarkitektur Kvalitet i regionerne

Anbefalinger til EPJarkitektur Kvalitet i regionerne EPJ-projektet Anbefalinger til EPJarkitektur Kvalitet i regionerne Danske Regioner mener: - Danske Regioners arbejdsgruppe om IT-arkitektur Patienten som et aktiv den aktive patient Med etableringen af

Læs mere

DEN FÆLLESKOMMUNALE RAMMEARKITEKTUR

DEN FÆLLESKOMMUNALE RAMMEARKITEKTUR DEN FÆLLESKOMMUNALE RAMMEARKITEKTUR FDA2017 DEN FÆLLESKOMMUNALE RAMMEARKITEKTUR - FRA VISION TIL PRAKSIS FDA 2017 Agenda Digitaliseringsstrategien og kommunernes udfordringer Rammearkitekturen som et fælles

Læs mere

S E S S I O N C 1: Web-adgang til forskellige EPJ-systemer i de nye regioner - en migrationsstrategi?

S E S S I O N C 1: Web-adgang til forskellige EPJ-systemer i de nye regioner - en migrationsstrategi? 1af 24 S E S S I O N C 1: Web-adgang til forskellige EPJ-systemer i de nye regioner - en migrationsstrategi? EPJ-Observatoriets årskonference 26. oktober 2005 Jens Rahbek Nørgaard MedCom jrn@health-telematics.dk

Læs mere

Ledelse af it arkitektur, standarder og nationale projekter

Ledelse af it arkitektur, standarder og nationale projekter Ledelse af it arkitektur, standarder og nationale projekter Morten Bruun-Rasmussen mbr@mediq.dk 8. januar 2008 Nationale it-strategier (sundhed) Formål At etablere en fælles ramme for digitalisering af

Læs mere

Shared Care Service- I

Shared Care Service- I Business Unit or Product Name S CS Shared Care Service- I Integration Udfordringer og muligheder jbsvendsen@dk.ibm.com 07-03-07 2003 IBM Corporation Vision for Shared Care Service Integration Ambulatorier

Læs mere

Ribe Amts forslag til EPJ-arkitektur

Ribe Amts forslag til EPJ-arkitektur EPJ og integration: Ribe Amts forslag til EPJ-arkitektur Esben Dalsgaard IT-leder, Sundhedsområdet, Ribe Amt eda@ribeamt.dk Problemstillinger - set fra en datalogisk-arkitektonisk synsvinkel 2-delt arkitektur

Læs mere

Sammenhængende Digital Sundhed i Danmark. Direktør Otto Larsen otl@sst.dk www.sdsd.dk september 2007

Sammenhængende Digital Sundhed i Danmark. Direktør Otto Larsen otl@sst.dk www.sdsd.dk september 2007 Sammenhængende Digital Sundhed i Danmark Direktør Otto Larsen otl@sst.dk www.sdsd.dk september 2007 Organisation Dannet i Juni 2006 Aftale mellem regeringen, regionerne, kommunerne Bestyrelse 3:2:1 Budget

Læs mere

Den fælles offentlige sundhedsportal: sundhed.dk

Den fælles offentlige sundhedsportal: sundhed.dk Den fælles offentlige sundhedsportal: sundhed.dk Sundhedsportalen og EPJ Realiteter og visioner EPJ-observatoriets årsmøde Onsdag d. 29. oktober 2003 Side2 Realiteter - og konklusioner Der er ikke EPJ

Læs mere

Kom godt i gang. Indførelse af elektronisk kommunikation ved henvisning til kommunale sundheds- og forebyggelsestilbud

Kom godt i gang. Indførelse af elektronisk kommunikation ved henvisning til kommunale sundheds- og forebyggelsestilbud Kom godt i gang Indførelse af elektronisk kommunikation ved henvisning til kommunale sundheds- og forebyggelsestilbud 2 Få fuldt udbytte af de elektroniske muligheder Mange kommuner er i gang med at indføre

Læs mere

Har arketyper en plads i GEpj?

Har arketyper en plads i GEpj? Har arketyper en plads i GEpj? Gert Galster 2004 Dagens tekst GEpj - er der overhovedet et problem? Hvordan er GEpj lavet? Hvad er konsekvensen? Hvordan kan vi stabilisere GEpj? Hvad er arketypebaseret

Læs mere

Nationalt tværgående arkitektur på sundhedsområdet

Nationalt tværgående arkitektur på sundhedsområdet Nationalt tværgående arkitektur på sundhedsområdet Lars Østrup Leiding, Sundhedsdatastyrelsen, loel@sundhedsdata.dk 2. møde i netværk for metode og modellering, 28 November 2018 Indhold Rammeforståelsen

Læs mere

Er standardisering en forudsætning for at systemer kan tale sammen?

Er standardisering en forudsætning for at systemer kan tale sammen? HVORFOR STANDARDER? Er standardisering en forudsætning for at systemer kan tale sammen? Nej, men standardisering reducerer den kompleksitet, der er ved at integrere systemer væsentligt. Så i praksis vil

Læs mere

Kommentar til Amtsrådsforeningen / H:S rapporten om Fælles arkitekturprincipper for EPJ

Kommentar til Amtsrådsforeningen / H:S rapporten om Fælles arkitekturprincipper for EPJ FællesArkitektur.doc SL 05-10-31 Kommentar til Amtsrådsforeningen / H:S rapporten om Fælles arkitekturprincipper for EPJ Forfatter til kommentarerne: Søren Lauesen Forfatterne til rapporten (anonyme) har

Læs mere

Styregruppe for modernisering af MedCom infrastruktur (POC)

Styregruppe for modernisering af MedCom infrastruktur (POC) Styregruppe for modernisering af MedCom infrastruktur (POC) KOMMISSORIUM Basisinformation Titel Dato + version Styregruppe for modernisering af MedCom infrastruktur (POC) 21-09-2018 + version 1.0 (MedCom)

Læs mere

lty Projektledelse Notat Afprøvning af elektronisk medicinmodul [EMM]

lty Projektledelse Notat Afprøvning af elektronisk medicinmodul [EMM] Fyns Amt 17. marts 2003 Sygehus Fyn IT-afdelingen lty Projektledelse Notat Afprøvning af elektronisk medicinmodul [EMM] Indledning Kvalitetsudvalget har behandlet projektforslag fra medicineringsgruppen

Læs mere

Notat om Single sign-on for kliniske brugere af telemedicinsk sårvurdering i det nationale projekt for udbredelse af telemedicinsk sårvurdering

Notat om Single sign-on for kliniske brugere af telemedicinsk sårvurdering i det nationale projekt for udbredelse af telemedicinsk sårvurdering Notat om Single sign-on for kliniske brugere af telemedicinsk sårvurdering i det nationale projekt for udbredelse af telemedicinsk sårvurdering Baggrund I det nationale projekt for udbredelse af telemedicinsk

Læs mere

N O TAT. Udkast til: KL s politik på sags- og dokumentområdet. Anbefalinger i KL s politik på sags- og dokumentområdet

N O TAT. Udkast til: KL s politik på sags- og dokumentområdet. Anbefalinger i KL s politik på sags- og dokumentområdet N O TAT Udkast til: KL s politik på sags- og dokumentområdet Kommunernes politik på sags og dokumentområdet støtter kommunerne i at træffe de rigtige beslutninger om valg af it-løsninger til sags- og dokumenthåndtering,

Læs mere

Sundhed.dk. Den fælles offentlige sundhedsportal Side1

Sundhed.dk. Den fælles offentlige sundhedsportal Side1 Sundhed.dk Den fælles offentlige sundhedsportal Side1 Adgangsstyring i sundhed.dk kort og længere sigt Ronnie Eriksson, sundhed.dk EPJ-observatoriets årskonference, 28. oktober 2004 Side3 Emner 1. Principper

Læs mere

Velkommen til Kick-off for EPJ-projektet i Fyns Amt

Velkommen til Kick-off for EPJ-projektet i Fyns Amt i Fyns Amt Velkommen til Kick-off for EPJ-projektet i Fyns Amt v. Niels Mortensen, direktør Onsdag den 8. oktober 2003 Kl. 09:30 12:00 Program 09.30 Velkomst og formål med dagen. v. direktør Niels Mortensen

Læs mere

Affødte krav til SDN fra Arkitekturen. Ved Esben P. Graven, Digital sundhed (SDSD)

Affødte krav til SDN fra Arkitekturen. Ved Esben P. Graven, Digital sundhed (SDSD) Affødte krav til SDN fra Arkitekturen Ved Esben P. Graven, Digital sundhed (SDSD) Indledende betragtninger Infrastrukturen opbygges efter Digitaliserings Strategiens principper om trinvis- og behovsdrevet

Læs mere

Lægeforeningen 2008 Trondhjemsgade 9, 2100 København Ø Tlf.: 3544 8500 www.laeger.dk

Lægeforeningen 2008 Trondhjemsgade 9, 2100 København Ø Tlf.: 3544 8500 www.laeger.dk 1 Lægeforeningen 2008 Trondhjemsgade 9, 2100 København Ø Tlf.: 3544 8500 www.laeger.dk Fremtidens sundheds-it Lægeforeningens forslag Lægeforeningen 3 Det danske sundhedsvæsen har brug for it-systemer,

Læs mere

REFERENCEARKITEKTUR FOR OPSAMLING AF HELBREDSDATA HOS BORGEREN. Pia Jespersen Thor Schliemann

REFERENCEARKITEKTUR FOR OPSAMLING AF HELBREDSDATA HOS BORGEREN. Pia Jespersen Thor Schliemann REFERENCEARKITEKTUR FOR OPSAMLING AF HELBREDSDATA HOS BORGEREN Pia Jespersen Thor Schliemann OVERSIGT Noget om hvad en Referencearkitektur er Den konkrete Referencearkitektur for opsamling af helbredsdata

Læs mere

REFERENCEARKITEKTUR FOR OPSAMLING AF HELBREDSDATA HOS BORGEREN

REFERENCEARKITEKTUR FOR OPSAMLING AF HELBREDSDATA HOS BORGEREN REFERENCEARKITEKTUR FOR OPSAMLING AF HELBREDSDATA HOS BORGEREN 2. Oktober 2013 Thor Schliemann OVERSIGT Noget om hvad en Referencearkitektur er Den konkrete Referencearkitektur for opsamling af helbredsdata

Læs mere

Arne Kverneland 1

Arne Kverneland 1 291003 Arne Kverneland 1 Den nationale IT-strategi for sundhedsvæsenet 2003-2007 ARF/H:S/IM/SST Arne Kverneland 2003 To senarier i Danmark Effektiv understøttelse af patientbehandling 4 3 2 1? Optimistisk:

Læs mere

MedCom7 koordineringsgruppemøde. Tema Sundhed.dk Præciseret fokus

MedCom7 koordineringsgruppemøde. Tema Sundhed.dk Præciseret fokus Tema Sundhed.dk Præciseret fokus Overblik Hvad er sundhed.dk? Overordnet It-arkitektur Hvad er det præciserede fokus og hvad betyder det? It-løsninger Brugerinvolvering Indhold Processer og specialister

Læs mere

Den Digitale Landevej - Arkitekturprodukt

Den Digitale Landevej - Arkitekturprodukt Indhold 1 A5 Vision, mål og strategier... 2 1.1 Vision... 2 1.2 Mål... 3 1.3 Strategier... 4 1 Produkt Perspektiv Strategi Produkt A5 Vision, mål og strategier Dato 2016-09-27 Forfatter Version 0.9 Status

Læs mere

MedCom hvad har vi lært og hvad kan genbruges?

MedCom hvad har vi lært og hvad kan genbruges? MedCom hvad har vi lært og hvad kan genbruges? Primær sektoren hvad er nået? XML EPJ Kommunikations projektet MedComs SUP Projekt MedCom her går det godt 1768 almene praksis - 81% 365 spec.lægepraksis

Læs mere

God begrebs- og datamodellering i det offentlige 5 organisatoriske anbefalinger

God begrebs- og datamodellering i det offentlige 5 organisatoriske anbefalinger God begrebs- og datamodellering i det offentlige 5 organisatoriske anbefalinger August 2018 Introduktion Data har fået en afgørende betydning i udviklingen af den offentlige sektor og ses i stigende grad

Læs mere

Der gives i dag internetadgang for borgere, sygehuslæger og praksislæger til en række patientdata fra forskellige IT-systemer:

Der gives i dag internetadgang for borgere, sygehuslæger og praksislæger til en række patientdata fra forskellige IT-systemer: Notat til MedComs styregruppe 22-08-2010 Adgang til patientdata fra praksislæger: Projekt Praksisjournal Der gives i dag internetadgang for borgere, sygehuslæger og praksislæger til en række patientdata

Læs mere

SUP-specifikation, version 2.0. Bilag 14. SUP-Styregruppen. Ordliste (informativ) Udkast af 12. juni Udarbejdet for

SUP-specifikation, version 2.0. Bilag 14. SUP-Styregruppen. Ordliste (informativ) Udkast af 12. juni Udarbejdet for SUP-specifikation, version 2.0 Bilag 14 Ordliste (informativ) Udkast af 12. juni 2003 Udarbejdet for SUP-Styregruppen Uddrag af indholdet kan gengives med tydelig kildeangivelse Ordliste Anvendelsen af

Læs mere

Højere sikkerhed med brug af EPJ og Medicineringsrobot. Pa.wichmann.madsen@systematic.com

Højere sikkerhed med brug af EPJ og Medicineringsrobot. Pa.wichmann.madsen@systematic.com Højere sikkerhed med brug af EPJ og Medicineringsrobot Pa.wichmann.madsen@systematic.com Agenda Præsentation af Systematic Baggrund for indføring af medicinrobot og integration til Columna Præsentation

Læs mere

Standarder og referencearkitektur for tværsektoriel sundheds-it. Kommunernes digitaliseringsnetværk

Standarder og referencearkitektur for tværsektoriel sundheds-it. Kommunernes digitaliseringsnetværk Standarder og referencearkitektur for tværsektoriel sundheds-it Kommunernes digitaliseringsnetværk 24.11.2011 Forståelse af opgaven Sundhedsvæsnets forretningsmål ramme for National arkitektur og standarder

Læs mere

EPJ hvad skal der til. Arne Kverneland Sundhedsstyrelsen

EPJ hvad skal der til. Arne Kverneland Sundhedsstyrelsen EPJ hvad skal der til Arne Kverneland Sundhedsstyrelsen IT-strategiens skal Bidrage direkte til forbedringer af samarbejde, kvalitet og service i selve patientbehandlingen. Sikre en bedre kommunikation

Læs mere

MedCom og den nye IT strategi

MedCom og den nye IT strategi 23. maj 2007/Lars Hulbæk/HBJ MedCom og den nye IT strategi Notat om potentielle MedCom opgaver i lyset af rapporten Strategiske udviklingsveje for EPJ eksternt review af det hidtidige EPJ arbejde MedCom

Læs mere

Informationsmøde vedrørende Proof of concept for en integrationsplatform

Informationsmøde vedrørende Proof of concept for en integrationsplatform Informationsmøde vedrørende Proof of concept for en integrationsplatform Dagsorden 1. Velkomst 2. Selve Løsningen 3. Visionen 4. Datamodel 5. Milepæle og prøver 6. Open source 7. Praktisk information Selve

Læs mere

IT-ARKITEKTURPRINCIPPER 2018

IT-ARKITEKTURPRINCIPPER 2018 IT-ARKITEKTURPRINCIPPER 2018 5 It-arkitekturmål 5 Arkitekturprincipper Følg eller forklar Fælleskommunale arkitekturprincipper og -regler IT-ARKITEKTURMÅL Billigere it Sammenhængende it Mere robust og

Læs mere

National Referencearkitektur for Lokalisering og Emneidentifikation vedr. sundhedsområdet

National Referencearkitektur for Lokalisering og Emneidentifikation vedr. sundhedsområdet National Referencearkitektur for Lokalisering og Emneidentifikation vedr. sundhedsområdet esundhedsobservatoriet 12. Oktober 2016 v. Lars Østrup Leiding loel@sundhedsdata.dk Emner Baggrund Hvad er en referencearkitektur

Læs mere

Spørgeskema om kvalitet og akkreditering på de tværgående afdelinger i Ringkjøbing Amt

Spørgeskema om kvalitet og akkreditering på de tværgående afdelinger i Ringkjøbing Amt Ringkjøbing Amt Kvalitetsafdelingen for Sundhedsvæsenet Herning Sygehus 7400 Herning Tlf: 9927 6322 Email: kvalitet@ringamt.dk Spørgeskema om kvalitet og akkreditering på de tværgående afdelinger i Ringkjøbing

Læs mere

DANSK IT ARKITEKTUR CERTIFICERING

DANSK IT ARKITEKTUR CERTIFICERING DANSK IT ARKITEKTUR CERTIFICERING Practitioneruddannelsen System Arkitekt Practitioner Kompetencebeskrivelse Version 2018.02.08 DANSK IT www.dit.dk/ark Copyright All Rights Reserved DANSK IT ARKITEKTUR

Læs mere

KURSER INDENFOR SOA, WEB SERVICES OG SEMANTIC WEB

KURSER INDENFOR SOA, WEB SERVICES OG SEMANTIC WEB KURSER INDENFOR SOA, WEB SERVICES OG SEMANTIC WEB Det er Web Services, der rejser sig fra støvet efter Dot Com boblens brag. INTRODUKTION Dette dokument beskriver forslag til fire moduler, hvis formål

Læs mere

Inge Madsen, MI. Sundhedsinformatiker Skejby Sygehus Medlem af NIP forretningsudvalg Formand for NIP IT

Inge Madsen, MI. Sundhedsinformatiker Skejby Sygehus Medlem af NIP forretningsudvalg Formand for NIP IT Inge Madsen, MI. Sundhedsinformatiker Skejby Sygehus Medlem af NIP forretningsudvalg Formand for NIP IT Lidt om Det Nationale Indikator Projekt (NIP) 1 STATSMINISTEREN Regeringen vil sikre, at patienterne

Læs mere

Region Midtjylland. Orientering om review af EPJ-aktiviteter i Danmark. Bilag. til Regionsrådets møde den 20. juni Punkt nr.

Region Midtjylland. Orientering om review af EPJ-aktiviteter i Danmark. Bilag. til Regionsrådets møde den 20. juni Punkt nr. Region Midtjylland Orientering om review af EPJ-aktiviteter i Danmark Bilag til Regionsrådets møde den 20. juni 2007 Punkt nr. 20 Regionshuset Viborg Kvalitet og Sundhedsdata Skottenborg 26 Postboks 21

Læs mere

MedCom 11 -Telemedicin. Projektforslag MedCom 10 koordineringsmøde 10/ Jan Petersen, MedCom

MedCom 11 -Telemedicin. Projektforslag MedCom 10 koordineringsmøde 10/ Jan Petersen, MedCom MedCom 11 -Telemedicin Projektforslag MedCom 10 koordineringsmøde 10/5 2107 Jan Petersen, MedCom 2 MedCom 11 Telemedicin oversigt Telemedicinsk Landkortet løbende opdatering og engelsk udgave MaTis MedCom

Læs mere

It-arkitekturprincipper. Version 1.0, april 2009

It-arkitekturprincipper. Version 1.0, april 2009 It-arkitekturprincipper Version 1.0, april 2009 Fælles it-arkitekturprincipper Som offentlig it-chef, projektleder eller professionel, der arbejder med digitalisering, skal du træffe mange valg i en hektisk

Læs mere

En nordjysk vinkel på sundhedsfagligt indhold til EPJ - på vej mod realisering af de ønskede effekter

En nordjysk vinkel på sundhedsfagligt indhold til EPJ - på vej mod realisering af de ønskede effekter En nordjysk vinkel på sundhedsfagligt indhold til EPJ - på vej mod realisering af de ønskede effekter v/ konsulent Berit Fabricius E-sundhedsobservatoriets årskonference 2010 En nordjysk vinkel på sundhedsfagligt

Læs mere

System Arkitekt Practitioner

System Arkitekt Practitioner System Arkitekt Practitioner Kompetencebeskrivelsee DISAC Danish IT Society s Architectural Certification DANSK IT 2012 1 IT arkitekt Practitioner System Arkitekt Denne certificering repræsenterer det

Læs mere

MedCom s SUP-Projekt. Projekt Standardiseret

MedCom s SUP-Projekt. Projekt Standardiseret MedCom s SUP-Projekt Projekt Standardiseret Udtræk af Patientdata EPJ-observatoriet s årskonference 27. Oktober 2004 Session C2 SUP Agenda Baggrund Klinisk tværamtslig anvendelse Demonstration - offline

Læs mere

SOSI. (ServiceOrienteretrienteret SystemIntegration) Quick Tour 2.0

SOSI. (ServiceOrienteretrienteret SystemIntegration) Quick Tour 2.0 SOSI (ServiceOrienteretrienteret SystemIntegration) Quick Tour 2.0 Indhold Hvad og hvem er SOSI Visionen og Missionen Begreber, arkitektur og teknik Hvad er SOSI Projekt initieret og drevet af Ribe- og

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om it-understøttelsen af sygehusenes opgaver. November 2011

Notat til Statsrevisorerne om beretning om it-understøttelsen af sygehusenes opgaver. November 2011 Notat til Statsrevisorerne om beretning om it-understøttelsen af sygehusenes opgaver November 2011 RIGSREVISORS FORTSATTE NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Opfølgning i sagen om it-understøttelsen af sygehusenes

Læs mere

Klinisk ledelsesinformation og EPJ - Hvad kan klinisk ledelsesinformation bruges til?

Klinisk ledelsesinformation og EPJ - Hvad kan klinisk ledelsesinformation bruges til? Klinisk ledelsesinformation og EPJ - Hvad kan klinisk ledelsesinformation bruges til? Leif Panduro Jensen Ledende overlæge Gentofte Amtssygehus Klinisk ledelse i dag Klinisk ledelse er mindst lige så vigtig

Læs mere

Basisbidrag: De 3 ejere finansierer MedComs basisbidrag med hver 1/3. Finansieringsmodellen er aftalt i økonomiaftalerne.

Basisbidrag: De 3 ejere finansierer MedComs basisbidrag med hver 1/3. Finansieringsmodellen er aftalt i økonomiaftalerne. MEDCOM KORT FORTALT HVAD ER MEDCOM? 2 MedCom er bindeleddet i det samarbejdende sundhedsvæsen, idet vi udvikler og udbreder tværsektorielle digitale kommunikationsløsninger. Med andre ord er MedCom et

Læs mere

Sundhedsportalen og den nationale IT-arkitektur. EPJ-observatoriets årskonference november 2003

Sundhedsportalen og den nationale IT-arkitektur. EPJ-observatoriets årskonference november 2003 Sundhedsportalen og den nationale IT-arkitektur EPJ-observatoriets årskonference 28-29 november 2003 Side2 Fakta og fremtiden Information og tjenester samlet på tværs af organisationer og forvaltningsniveauer

Læs mere

FDA Retningslinjer for arkitekturdokumentation. Marts 2019

FDA Retningslinjer for arkitekturdokumentation. Marts 2019 FDA Retningslinjer for arkitekturdokumentation Marts 2019 Baggrund og ophæng 2 Principper & Regler STYRING STRATEGI JURA SIKKERHED OPGAVER INFORMATION APPLIKATION INFRASTRUKTUR Princip 1: Arkitektur styres

Læs mere

Fra udvikling til implementering Christian Nøhr Aalborg Universitet

Fra udvikling til implementering Christian Nøhr Aalborg Universitet EPJ-Observatoriets årskongres 2004 Fra udvikling til implementering Christian Nøhr Aalborg Universitet EDB-tællingen i 1970 Nøgletal 2004 2005 2006 2007 Brugere pr. arbejdsstation 2,1 (1,0 6,0) 1,7 (1,0

Læs mere

Fremdrift og fælles byggeblokke

Fremdrift og fælles byggeblokke INDSATSOMRÅDE 5 Fremdrift og fælles byggeblokke Forudsætningen for at udvikle et mere nært, sammenhængende og effektivt sundhedsvæsen er at sammentænke digitale løsninger og bygge en fælles digital infrastruktur,

Læs mere

ARKITEKTURSTYRING I INNOVATIONSPROJEKTER. 6. december 2018, Lars Vraa

ARKITEKTURSTYRING I INNOVATIONSPROJEKTER. 6. december 2018, Lars Vraa ARKITEKTURSTYRING I INNOVATIONSPROJEKTER 6. december 2018, Lars Vraa Agenda Baggrund, strategi 2018-2022 Forslag til arkitekturstyring i pilotprojekter (checkliste) Drøftelse og input proces og model Virkemidler

Læs mere

Arbejdet er afgrænset af de aftalte rammer for det samlede projekt:

Arbejdet er afgrænset af de aftalte rammer for det samlede projekt: NOTAT 2016.12.13 SDS MOWI/ABRA Version 1.0 Notat vedr. principper for telemedicin 1. Indledning Der er igennem de seneste år gennemført en række storskalaprojekter vedr. telemedicin. Især projektet TeleCare

Læs mere

Analysen giver et overblik over, hvor det tværsektorielle samarbejde kan it-understøttes med de allerede eksisterende standarder.

Analysen giver et overblik over, hvor det tværsektorielle samarbejde kan it-understøttes med de allerede eksisterende standarder. Projekt 1 Analyse af udbredelse af MedCom standarder (7.2.1.f) Målet med analyseprojektet er at skabe et overblik over anvendelsesgraden af MedCom-standarder samt at komme med input til en mulig udbredelse

Læs mere

SOA i Lægemiddelstyrelsen - fra spaghetti til lasagne. Mikael Bay Skilbreid, leder af facility management og it IBM Softwaredag 2006

SOA i Lægemiddelstyrelsen - fra spaghetti til lasagne. Mikael Bay Skilbreid, leder af facility management og it IBM Softwaredag 2006 SOA i Lægemiddelstyrelsen - fra spaghetti til lasagne Mikael Bay Skilbreid, leder af facility management og it IBM Softwaredag 2006 19. september 2006 Agenda Udfordringer overvejelser om SOA Visionen driver

Læs mere

Forebyggelse i almen praksis og på sygehus Forebyggelse på sygehus

Forebyggelse i almen praksis og på sygehus Forebyggelse på sygehus Forebyggelse i almen praksis og på sygehus Forebyggelse på sygehus Til lederne på sygehuset Indhold DU HAR SOM LEDER EN VIGTIG OPGAVE Hvem tager sig af hvad i forebyggelsesforløbet Lederens opgaver Lederens

Læs mere

Sundhedsaftalen Med forbehold for yderligere ændringer, opdatering af handleplan og politisk godkendelse HANDLEPLAN.

Sundhedsaftalen Med forbehold for yderligere ændringer, opdatering af handleplan og politisk godkendelse HANDLEPLAN. Med forbehold for yderligere ændringer, opdatering af handleplan og politisk godkendelse HANDLEPLAN for Sundheds-it og digitale arbejdsgange Handleplan for Sundheds-it og digitale arbejdsgange beskriver

Læs mere

EPJ på tværs af sektorer Elektronisk kommunikation på tværs af sektorerne nu sker det

EPJ på tværs af sektorer Elektronisk kommunikation på tværs af sektorerne nu sker det EPJ på tværs af sektorer Elektronisk kommunikation på tværs af sektorerne nu sker det EPJ-Observatoriets Årskonference Dorthe Skou Lassen FynCom/MedCom Sygehus kommune kommunikation MedComs kommune projekter

Læs mere

Kommissorium for spor 2: Teknik og It-infrastruktur

Kommissorium for spor 2: Teknik og It-infrastruktur Udbredelse af telemedicinsk hjemmemonitorering til borgere med KOL i perioden 2016-2019 Kommissorium for spor 2: Teknik og It-infrastruktur Version 02 Godkendt i programstyregruppen 17. juni 2016 Indhold

Læs mere

Arkitekturprincipper for Sundhedsområdet

Arkitekturprincipper for Sundhedsområdet Arkitekturprincipper for Sundhedsområdet - Ved anskaffelse af nye systemer Version 0.91 DIGITAL SUNDHED SAMMENHÆNGENDE DIGITAL SUNDHED I DANMARK Nationale principper ved anskaffelse af it-systemer At indføre

Læs mere

Løsningsforslaget er på et overordnet niveau beskrevet i dette notat, som forelægges porteføljestyregruppen d. 24. oktober 2016.

Løsningsforslaget er på et overordnet niveau beskrevet i dette notat, som forelægges porteføljestyregruppen d. 24. oktober 2016. Bilag 6 til pkt. 5 Ref.: MOWI/ABRA 14. oktober 2016 Notat vedr. model for lokal telemedicinsk infrastruktur Indledning På baggrund af drøftelser i porteføljestyregruppen for landsdækkende udbredelse af

Læs mere

og integration Knut Bernstein Morten Bruun-Rasmussen

og integration Knut Bernstein Morten Bruun-Rasmussen og integration Knut Bernstein Morten Bruun-Rasmussen Acknowledgement Følgende har stået til rådighed for diskussion af hvordan arketyper kunne anvendes under danske forhold, har leveret arketypeværktøjer

Læs mere

Status på EPJ. Indenrigs- og Sundhedsministeriet Finansministeriet Sundhedsstyrelsen Amtsrådsforeningen/Danske Regioner. Den 15.

Status på EPJ. Indenrigs- og Sundhedsministeriet Finansministeriet Sundhedsstyrelsen Amtsrådsforeningen/Danske Regioner. Den 15. Indenrigs- og Sundhedsministeriet Finansministeriet Sundhedsstyrelsen Amtsrådsforeningen/Danske Regioner Den 15. maj 2006 Status på EPJ I det følgende gives en faktuel status på den nuværende udvikling

Læs mere

Bilag 3. Teknisk løsningsbeskrivelse

Bilag 3. Teknisk løsningsbeskrivelse Bilag 3 Teknisk løsningsbeskrivelse Side 1 af 14 Indholdsfortegnelse 3 TEKNISK LØSNINGSBESKRIVELSE...3 3.1 Vejledning til udfyldelse af bilag...3 3.2 Vision for IT-arkitekturen...4 3.3 Generel arkitektur...5

Læs mere

MedComs internetstrategi EPJ-OBS årsmøde oktober 2003

MedComs internetstrategi EPJ-OBS årsmøde oktober 2003 MedComs internetstrategi EPJ-OBS årsmøde 27. 28. oktober 2003 Disposition Baggrund Infrastruktur projektet Hvordan kommer man på sundhedsdatanettet, og etablering af services Eksempel på service Næste

Læs mere

Erfaringer med standardplaner i kirurgien (gynækologien) Overlæge Richard Farlie Gynækologisk/Obstetrisk Afdeling Sygehusene i Ringkjøbing Amt

Erfaringer med standardplaner i kirurgien (gynækologien) Overlæge Richard Farlie Gynækologisk/Obstetrisk Afdeling Sygehusene i Ringkjøbing Amt Erfaringer med standardplaner i kirurgien (gynækologien) Overlæge Richard Farlie Gynækologisk/Obstetrisk Afdeling Sygehusene i Ringkjøbing Amt GEPKA projektet i Ringkjøbing Amt Tidsrum: Januar marts 2004

Læs mere

Standardisering af patientdata. Onsdag den 8. juni 2005

Standardisering af patientdata. Onsdag den 8. juni 2005 Standardisering af patientdata Onsdag den 8. juni 2005 ElektRA Den Elektroniske patientjournal i Ringkjøbing Amt G-EPJ baseret (version 1.8) 4. oktober 2004 Gynækologisk Afdeling 15. november 2004 Obstetrisk

Læs mere

Genbrug af data på tværs af it-systemer tankespind eller realistisk mulighed?

Genbrug af data på tværs af it-systemer tankespind eller realistisk mulighed? Genbrug af data på tværs af it-systemer tankespind eller realistisk mulighed? Det danske arketype proof-of-concept projekt Knut Bernstein kb@mediq.dk Ida Tvede E-sundhedsobservatoriet 2009 Udfordringen

Læs mere

Den ambulante Diabetes konsultation

Den ambulante Diabetes konsultation EBJ-observatoriets årskonference 11. Oktober 2007 Den ambulante Diabetes konsultation Specialeansvarlig overlæge, ph.d. Jørgen Hangaard medicinsk afdeling, SHF Den ambulante Diabetes konsultation FDDB,

Læs mere

Leverancebeskrivelse. KIH databasen. Fælles hjemmemonitoreringsdatabase med fælles snitflader og serviceplatform

Leverancebeskrivelse. KIH databasen. Fælles hjemmemonitoreringsdatabase med fælles snitflader og serviceplatform Leverancebeskrivelse KIH databasen Fælles hjemmemonitoreringsdatabase med fælles snitflader og serviceplatform Projekt: Klinisk Integreret Hjemmemonitorering Version: V0.3, 2012-06-15 Indholdsfortegnelse

Læs mere

Sammenhængende it på Sundhedsområdet

Sammenhængende it på Sundhedsområdet Devoteam Consulting A/S T u b o r g P a r k v e j 1 0 D K - 2 9 0 0 H e l l e r u p C o p e n h a g e n, D e n m a r k T e l + 4 5 3 9 4 5 0 7 0 0 F a x + 4 5 3 9 4 5 0 7 7 7 E - m a i l i n f o @ d e

Læs mere

TELEMEDICIN UDBREDELSE. Dialogforum for it-leverandører og konsulenthuse 2. Maj 2017 Center for Social og Sundhed, Konsulent Poul Erik Kristensen

TELEMEDICIN UDBREDELSE. Dialogforum for it-leverandører og konsulenthuse 2. Maj 2017 Center for Social og Sundhed, Konsulent Poul Erik Kristensen UDBREDELSE Dialogforum for it-leverandører og konsulenthuse 2. Maj 2017 Center for Social og Sundhed, Konsulent Poul Erik Kristensen Udbredelse til borgere med KOL en del af Økonomiaftalerne for 2016 Aftale

Læs mere

EPJ-Observatoriet. 10 års erfaringer med EPJ i daglig drift

EPJ-Observatoriet. 10 års erfaringer med EPJ i daglig drift 12.10.2007 EPJ-Observatoriet 10 års erfaringer med EPJ g i daglig drift Min baggrund Klinisk biokemiker Laboratorie-IT-systemer Thrombo-Base Ringkjøbing Amt EPJ-anskaffelse/udvikling ACURE - EPJ-udvikling

Læs mere

Har arketyper en plads i GEpj?

Har arketyper en plads i GEpj? Har arketyper en plads i GEpj? Gert Galster 2004 Præsentation Hvorfor er arketyper spændende? Projektets start og kronologiske historie Projektets teori og metoder Projektets erkendelsesmæssige historie

Læs mere

CAMSS vurdering af IEEE standarder

CAMSS vurdering af IEEE standarder CAMSS vurdering af IEEE 11073-standarder 1. Baggrund For at understøtte interoperabilitet mellem telemedicinske aktører er der behov for at fastlægge standarder, der kan sikre ensartet og standardiseret

Læs mere

4. møde i styregruppen for MedCom VI torsdag d. 27. november Ad Nationalt program for telemedicin og hjemmemonitorering

4. møde i styregruppen for MedCom VI torsdag d. 27. november Ad Nationalt program for telemedicin og hjemmemonitorering Indstillinger 17-11-2008 4. møde i styregruppen for MedCom VI torsdag d. 27. november 2008 Ad Nationalt program for telemedicin og hjemmemonitorering Status på arbejdet med det nationale program for telemedicin

Læs mere

Handleplan for Sundheds-it og digitale arbejdsgange

Handleplan for Sundheds-it og digitale arbejdsgange Handleplan for Sundheds-it og digitale arbejdsgange Handleplan for Sundheds-it og digitale arbejdsgange beskriver en lang række initiativer, som forventes gennemført eller påbegyndt i aftaleperioden for

Læs mere

Hvorfor er SFI pludseligt blevet centralt i EPJ udviklingen?

Hvorfor er SFI pludseligt blevet centralt i EPJ udviklingen? Hvorfor er SFI pludseligt blevet centralt i EPJ udviklingen? Morten Bruun-Rasmussen mbr@mediq.dk 1 SFI konference 8. juni 2005 MEDIQ 1. generations EPJ er Produktet Færdigudviklet (hyldevare) Anvendes

Læs mere

MedComs understøttelse af den kommende IT strategi på sundhedsområdet

MedComs understøttelse af den kommende IT strategi på sundhedsområdet MedComs understøttelse af den kommende IT strategi på sundhedsområdet Forslag om fremadrettet fokus på: Nationale fælles krav Teknisk infrastruktur Nationale portaler Klinisk infrastruktur Nationalt Patient

Læs mere

Erfaringer med landsdækkende kliniske kvalitetsdatabaser

Erfaringer med landsdækkende kliniske kvalitetsdatabaser Erfaringer med landsdækkende kliniske kvalitetsdatabaser Projektleder Lasse Nørgaard Nationalt kompetencecenter for landsdækkende kliniske kvalitetsdatabaser, region øst (KCØ) E-mail: ln25@bbh.hosp.dk

Læs mere

Procedurer for styring af softwarearkitektur og koordinering af udvikling

Procedurer for styring af softwarearkitektur og koordinering af udvikling LEVERANCE 2.3 Procedurer for styring af softwarearkitektur og koordinering af udvikling Procedurerne vil omfatte: Planlægning af udfasning af gamle versioner af OpenTele Planlægning af modning af kode

Læs mere

3. generation sundhedsaftaler kommuner 5 regioner 1 sundhedsaftale per region

3. generation sundhedsaftaler kommuner 5 regioner 1 sundhedsaftale per region 3. generation sundhedsaftaler 2015-2018 98 kommuner 5 regioner 1 sundhedsaftale per region Repræsentanter udpeget af regionsrådet, kommunekontaktråd (KKR), PLO i regionen Region Hovedstaden, sundhedsaftaler

Læs mere

OpenTele3 forprojekt

OpenTele3 forprojekt OpenTele3 forprojekt Proof of Concept og konkretisering Michael Christensen Koordinator for Softwaregruppen i 4S Chef Softwarearkitekt ved Health IT, Alexandra Instituttet Forprojekt: Overordnede mål Input

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om it-understøttelsen af sygehusenes opgaver. Marts 2010

Notat til Statsrevisorerne om beretning om it-understøttelsen af sygehusenes opgaver. Marts 2010 Notat til Statsrevisorerne om beretning om it-understøttelsen af sygehusenes opgaver Marts 2010 RIGSREVISORS FORTSATTE NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Opfølgning i sagen om it-understøttelsen af sygehusenes

Læs mere

Syddjurs en case: Udbud, arkitektur og praksis. Indkøb af en tværgående Sundhedsplatform. Tirsdag den 13. januar 2015

Syddjurs en case: Udbud, arkitektur og praksis. Indkøb af en tværgående Sundhedsplatform. Tirsdag den 13. januar 2015 Syddjurs en case: Udbud, arkitektur og praksis Indkøb af en tværgående Sundhedsplatform Tirsdag den 13. januar 2015 1 Veltek2015 Hvem er vi? Karina Kusk Godiksen Projektleder og projektmedarbejder Ingeniør

Læs mere

Fælles national diabetesdatabase

Fælles national diabetesdatabase Fælles national diabetesdatabase i en EPJ-tid Projektleder Lasse Nørgaard Nationalt kompetencecenter for landsdækkende kliniske kvalitetsdatabaser, region øst (KCØ) E-mail: ln25@bbh.hosp.dk EPJ-Observatoriets

Læs mere

de(t) kommende års sundheds-

de(t) kommende års sundheds- Forventninger til de(t) kommende års sundheds- it-udvikling ikli EPJ observatoriets årsmøde 2007 Projektchef Ivan Lund Pedersen, Sammenhængende digital sundhed i Danmark Hovedpunkter SDSD hvem er på holdet?

Læs mere