INDENFOR MURENE af Henri Nathansen

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "INDENFOR MURENE af Henri Nathansen"

Transkript

1 INDENFOR MURENE af Henri Nathansen Undervisningsmateriale

2 Kære Undervisere og elever Dette undervisningsmateriale handler om den store, danske teaterklassiker Indenfor Murene, som er skrevet af Henri Nathansen i Aalborg Teaters opsætning har premiere den 19. februar 2014, og med dette materiale foreslår vi forskellige indgange til teksten og forestillingen, og man kan bruge materialet både som forberedelse og som efterbearbejdelse. Når man spiller en 102 år gammel tekst, må man altid overveje, hvorvidt der skal gøres ændringer, og hvordan man gør en ældre historie nærværende for et nutidigt publikum, og det er også været en del af opgaven, når det gælder Indenfor Murene. Instruktør, Morten Kirkskov, har derfor bearbejdet manuskriptet, men har bevaret store dele af den oprindelige historie, sprogtone og den grundlæggende konflikt. Og det skyldes i høj grad, at Nathansen drama stadig er så levende og relevant, som det faktisk er tilfældet. Historien handler bl.a. om, hvordan jøder og danskere kan leve sammen i det samme samfund uden at blive fjender. Mere præcist undersøger teksten, hvad der sker, når en ung, jødisk pige og en yngre, dansk mand forelsker sig i hinanden og gerne vil giftes. Kan forældrene leve med det? Skal deres børn så døbes? Hvem skal betale for brylluppet? Hvad siger den unge piges brødre til det? Teksten svarer ikke endegyldigt på alle spørgsmål, men den indeholder nogle drømme om et bedre samfund. Vi håber, at dette materiale sammen med forestillingen kan inspirere til at tale videre om disse spørgsmål og deres mulige svar. Materialet er sammensat af dramaturg Kjersti Hustvedt og dramaturg Jens Christian Lauenstein Led og det kan frit downloades og kopieres. Vi står som altid til rådighed for yderligere dialog i forbindelse med forestillingerne, så I velkomne til at henvende jer til Aalborg Teater via enten mail: dramaturg@aalborg-teater. dk eller telefon Hvis det ønskes, er det naturligvis også muligt at få tilsendt hele manuskriptet, så man kan læse det og arbejde med det. God fornøjelse og læselyst! OBS: Vi gør opmærksom på, at materialet indeholder beskrivelser som afslører handlingen i forestillingen.

3 Kunstnerisk team: Instruktør... Morten Kirkskov Scenograf... Karin Betz Lysdesign... Clement Irbil Lyddesign... Aske Bergenhammer Hoeg Dramaturg... Jens Christian Lauenstein Led Medvirkende: ADOLF LEVIN, vekselerer... Henning Jensen SARA LEVIN, hans hustru... Marianne Høgsbro HUGO, deres søn, læge... Martin Bo Lindsten JACOB, deres søn, grosserer... Steffen Eriksen ESTHER, deres datter,... Amalie Dollerup DINA, Jacobs hustru... Lise Baastrup LILLE SARA, deres datter... Vigga T. Andersson / Emma Busk MEYER, prokurist hos Levin... Jakob Højlev Jørgensen JØRGEN HERMING, docent i kulturhistorie... Mads Rømer Brolin-Tani ETATSRÅD HERMING, hans far... Jørgen W. Larsen ETATSRÅDINDE HERMING, hans mor... Hanne Windfeld

4 Indhold Handlingsreferat Teaterhistoriske baggrunde Jøder i Danmark Teaterøvelser Skriveopgaver Eftersnak Handlingsreferat I Indenfor Murene møder vi den jødiske familie Levin. Deres yngste datter, Esther har i al hemmelighed forlovet sig med den unge Jørgen Herming. Hans far, Etatsråd Herming er en gammel fjende af Esthers far, Adolf Levin, og da forlovelsen bliver afsløret, bliver hele familien Levin voldsomt skuffede og vrede. Alligevel besøger Esthers forældre, Aldof og Sara Levin, Jørgens forældre, hr. og fru Herming for at prøve at tale sig til rette. Men det går galt, fordi Hermings allerede har overtalt Esther til at lade sig gifte i en kirke. Adolf og Sara Levin tager hjem igen og føler, at de har mistet en datter. Men Esther vælger sin familie fremfor sin elskede Jørgen, og det får Jørgen til straks at tage hen og besøge Levins og sige, at han er ligeglad med kirke og religion, og at han bare gerne vil have Esther uanset om hun er jøde eller kristen. Esther og hendes forældre er glade for Jørgens beslutning, og stykket ender lykkeligt, men alligevel åbent, da vi ikke får at vide, om det så lykkes Esther og Jørgen at leve lykkeligt sammen, selvom de kommer fra hver sin baggrund en kristen og en jødisk.

5 Teaterhistoriske baggrunde Henri Nathansen blev født i 1868, og han var selv jøde og voksede op i det jødiske miljø i København det samme miljø som han beskriver i Indenfor Murene. Han var meget inspireret af naturalismen og især af den norske dramatiker, Henrik Ibsen. Naturalismen er på teater kort fortalt den måde at spille teater på, som vi i dag nok opfatter som den rigtige eller den oprindelige måde. Men dengang naturalismen blev opfundet og vandt frem, fra ca. 1880, var den helt ny og for mange en meget provokerende form for teater. Dengang var det almindeligt, at skuespillerne aldrig vendte ryggen til publikum, for det blev opfattet som uhøfligt; man havde ikke rigtig scenografi, kun store sætstykker og bagtæpper, hvor der var malet rum på; man spillede ikke tekster, der foregik i tilskuernes egen nutid, men næsten altid ældre tekster; og man lod ikke som om publikum slet ikke var der skuespillerne talte ofte direkte til den enkelte tilskuer. Alt det ville naturalismen lave om på. Midlerne var på mange måder alt det, vi i dag forbinder med teater, nemlig: en ny, psykologisk spillestil, hvor skuespilleren skal leve sig helt ind i rollen og spiller den som om det var dem selv, der var rollen; en spillestil, hvor man helt lader som om tilskuerne slet ikke er der og gerne stiller sig med ryggen til dem; rigtige, detaljerede scenografier, så scenen ligner en rigtige stue, hvor man har fjernet den væg, der vender ud mod publikum (også kaldet den fjerede væg ); nye tekster, der foregår i forestillingens egen nutid og omhandler vigtige samfundsemner som fx kvinders ligestilling, den økonomiske fordeling af goderne i samfundet eller som i Indenfor Murene spørgsmålet om forskellige religioners ligestilling. Ibsen var som nævnt en af naturalismens mest kendte og fremtrædende forfattere, og Nathansen var meget fascineret af ham. I 1909 var Nathansen i Berlin for at se teater, for de tyske teatre var nemlig særligt berømte for deres naturalistiske iscenesættelser af bl.a. Ibsen. Han skriver fra Berlin til sin gode ven, Georg Brandes, som også var en stor fortaler for naturalismen:

6 Teaterhistoriske baggrunde Jeg har lært en Ting, som man altsaa ogsaa maa til Tyskland for at lære Respekt for Ibsen. Jeg har set Gengangere og En Folkefjende, og iaftes saa jeg Vildanden. Jeg synes ikke, der har levet nogen Dramatiker mellem Shakespeare og Ibsen ingen hvis truende Røst hæver sig højt over Dagens tankeløse Jag. Tænkte Mennesker overhovedet, før Ibsen kom? Ak ja, jeg ved det, de gør det ligesaalidt nu som før, men han har dog slaaet et Hul i Muren, hvorigennem den menneskelige Tanke kan gaa, hvis den da gider. Og det er altsaa det, jeg er saa naiv at tro paa, at den vil, fordi den ikke kan gaa tilbage. Det var netop idéen om at slå hul i muren og få folk til at tænke selv, der drev Nathansen og de øvrige naturalister. De ville gerne få tilskueren til at tænke og holde op med at handle i blinde. Bare fordi man har gjort bestemte ting og tænkt på en bestemt måde gennem mange generationer, behøver den måde at handle og tænke på, jo ikke at være rigtig. Måske var den rigtig en gang, men måske har verden ændret sig, og derfor må menneskene også ændre sig. Idéen med naturalistiske stykker som Indenfor Murene er at få tilskueren til at tænke på en ny måde. Indenfor Murene blev opført første gang på det Kongelige Teater i 1912, og det var Nathansen, der selv instruerede. Senere blev stykket igen meget berømt og elsket i Danmark, da Danmarks Radio i 1963 lavede en TV-teaterudgave af en ny opsætning fra det Kongelige Teater. I denne version spillede Poul Reumert Adolf Levin og Clara Pontoppidan spillede Sara Levin. Denne version er et godt eksempel på naturalistisk spillestil, sådan som den oprindelig var tænkt, og de to hovedrolleindehaveres spil står som nogen af de stærkeste præstationer, som dansk teater har kunnet frembringe. Man kan se hele versionen på DRs hjemmeside (se linket længere nede), og selvom det selvfølgelig kan virke gammeldags på os i dag, er det bestemt et besøg værd. Arbejdsspørgsmål Har du nogensinde oplevet noget kunst en sang, et fotografi, en film, en bog, et teaterstykke som fik dig til at tænke på en anden måde? Kan kunst bedre få os til at ændre holdning end fx en avisartikel eller et foredrag? Vælg en scene fra teksten, læs den sammen ved at fordele rollerne, se den gamle version på nettet og sammenhold med Aalborg Teaters version. Find ligheder og forskelle og diskuterer hvad forskellen betyder. Se TV-teaterversionen her:

7 Jødernes historie i Danmark Nathansen inviterer os med sit stykke med Indenfor Murene, bl.a. fordi han gerne ville vise de kristne danskere, hvordan jøder lever og tænker, for på den måde at skabe forståelse og interesse fremfor fordomme og fjendskab. Og fjendskab var der. Jørgen Herming skændes i 3. akt med sin far, og Jørgen siger bl.a.: og lokkede derfor med skattefordele og at de måtte klæde sig som de ville noget som ikke var normalt i Europa på den tid. Frem til midten af 1600-tallet havde der været forbud mod indvandring og bosættelse af jøder i Danmark. Christian den IVs ophævelse af dette forbud gjaldt i første omgang kun portugisiske sefardiske jøder de tyske jøder havde ingen adgang. JØRGEN: Pøbel, ja! Den simple og den fine. Den har sjoflet de mennesker, dukket dem, forfulgt dem den dag i dag i kraft af sit flertal. Er det underligt, at de er på vagt overfor os hader os måske? Er det ikke mere underligt, at vi hader dem? Hvad har de gjort os? Men hvordan var jøderne blevet forfulgt? Og hvor mange var de? Vi bringer her en oversigt over jøderne i Danmark. De første jøder Det har boet jøder i Danmark fra 1600-tallet, da de blev inviteret af Christian IV til at bosætte sig i Danmark. Kongen håbede, at det ville have en gunstig indvirkning på økonomien i landet, Til trods for at jøderne blev lovet bedre betingelser end mange andre steder i Europa, gjaldt der andre love og regler for dem end for den øvrige danske befolkning. Der fandtes love og regler som regulerede forholdet mellem jøder og kristne: Jødiske børn måtte for eksempel ikke gå i kristne skoler, og det var forbudt for kristne at tjene for en jøde. Der var også regler for, hvor de måtte bo, og hvordan de måtte tjene sine penge. Mange af disse familier var fattige og uuddannede. Antallet af jøder fortsætter at stiger op gennem og 1800 tallet. I 1780 var der under 50 jødiske familier i København, men i de følgende tyve år steg dette tal pga. indvandring til ca. 250 familier. I begyndelsen 1800-tallet er der cirka 4000 jøder i Danmark, fortrinsvis i København.

8 Jødernes historie i Danmark Jøderne etablerer sig Jøderne får løbende flere og flere rettigheder i samfundet. De opretter skolevæsen, synagoger og får ret til fast ejendom for så i 1814 at få fuld borgerret. Til trods for at jøderne efterhånden opnåede rettigheder på linje med den øvrige befolkning, betød det ikke, at de var fuldt ud accepteret. I 1813 efter den danske statsbankerot, der medførte arbejdsløshed for mange danskere kørte der i en periode en meget grov hetz mod jøderne i den danske presse. Den skyldtes for en stor del, at jøderne på grund af ovennævnte tiltag blev langt synligere og tog livligere del i samfundslivet, kombineret med den stærke nationalisme som dukkede op i denne periode. En nat i 1819 gik det over gevind. En ophidset folkemængde angreb jødiske hjem og forretninger både i København og i provinsbyer, og jøder måtte flygte over hals og hoved. Politiet fik dog kontrol over situationen efter relativt kort tid, og ingen jøder blev dræbt. I 1849 fik jøderne med Grundloven fastslået retten til fri udøvelse af deres egen religion. I 1883 indvier man den nye store synagoge i Krystalgade i København. Da Hitler kom til magten i 1933, fulgte endnu en indvandringsbølge af jøder til Danmark, denne gang især fra Tyskland. Den danske regering var ikke glad for indvandringen, og den blev hurtigt stoppet, idet det blev ganske svært for jøder at få opholdstilladelse. Da tyskerne besatte Danmark i 1940, skete der ingenting med jøderne, men den 29. august 1943 arresterede man 12 af de mest fremtrædende jøder i Danmark. Ca jøder flygtede til det neutrale Sverige mens ca. 500 deporteredes til fangelejre i Tjekkiet. Mange danskere hjalp jøder med at flygte til Sverige, men der var også danskere, der angav jøder til tyskerne. Jøder i Danmark i dag I dag er der cirka jøder i Danmark. Danske jøders religiøse centrum er uden tvivl København. Her findes flere synagoger, et jødisk plejehjem, vuggestue og begravelsesplads. Den største repræsentant for jødedommen i Danmark er Det Mosaiske Troessamfund, og overrabbineren er det religiøse overhoved. Man

9 Jødernes historie i Danmark regner med, at cirka 2400 jøder er medlem heraf. Det findes flere retninger indenfor jødedommen i Danmark: De ortodokse jøder ønsker at følge alle de religiøse love og skikke. Progressive jøder forener jødisk tradition og religiøs lov med en moderne hverdag, der lægger vægt på åbenhed, ligestilling mellem kønnene og innovativ fortolkning af en flere tusindårig jødisk historie. Messianske jøder tror på, at Jesus er den jødiske frelser Messias. De kalder sig ikke kristne, men messianske jøder. Den jødiske befolkning i Danmark er faldende. Man mener, at dette i nogen grad skyldes udvandring til Israel. Dog er det den gængse opfattelse, at det i lagt højere grad skyldes, at mange unge jøder gifter sig med ikke-jøder. Man overvejer, inden for Mosaisk trossamfund, at tillade medlemskab for ikke-jødiske ægtefæller til jøder. Dog er nogle bange for, at det specifikt jødiske så skal drukne i den danske kultur.

10 Jødernes historie i Danmark Jiddisch I Indenfor Murene tales der hebraisk, når maden skal velsignes, men der bruges også specielle ord rundt omkring ord, der minder lidt om tysk. Det er det særlige, jødiske sprog, jiddisch. Jiddisch findes i mange forskellige variationer og er sammensat af tysk, polsk, romansk, hebraisk og flere andre sprog. Overalt, hvor der har boet jøder, har de taget dele af det lokale sprog til sig, og det har farvet deres eget sprog. I Indenfor Murene bruges bl.a. følgende ord på jiddisch: Gut Schabbes, betyder god sabbat og i familien Levin siger de det til hinanden som hilsen, når de mødes en fredag aften, altså en sabbat, som er jødernes helligdag. Faul, siger Jakob om en aktie, hvis værdi han ikke tror på. Faul er fra tysk og betyder rådden. Det er altså en rådden aktie, mener Jakob. Sor che, betyder min kære, og det er især de to gamle Levin er, der bruger det til deres barnebarn. Naches, er en gave eller en lille skilling, som man giver til børn. Chaim, forkortet form af l chaim, som betyder til livet og er en jødisk skål. Ich soll wissen, tysk og betyder hvor skulle jeg vide det fra eller ja, jeg ved da heller ikke, hvad det skal sige Risches, bruges bl.a. af Adolf Levin om fx Etatråd Herming. Betyder egentligt ondskab i betydningen bevidst ondskab, og det blev næsten altid brugt i sammenhæng med situationer, hvor nogen udviste jødehad, altså antisemitisme. Bruges ikke mere. Arbejdsspørgsmål Undersøg, om det findes jøder i Aalborg hvor mange? Er de organiseret i en forening? Hvor længe har der været jøder i Aalborg?

11 Jødernes historie i Danmark I slutningen af 3. akt skændes Jørgen med sin far, Etatråd Herming. Hør bare her vælg en Jørgen og en Etatråd og læse det tre gange. JØRGEN: Det, jeg har lovet dig at mine børn engang skulle blive kristne, det skal de i alt fald aldrig blive JØRGEN: Alting bliver engang anderledes. ETATSRÅDEN: Det tror du? JØRGEN: Det tror jeg, ja! (ud) ETATSRÅDEN: Jøder, måske JØRGEN: Hverken jøder eller kristne. Mennesker skal de blive. Det skal jeg lære dem. (Han går hurtig mod udgangen) ETATSRÅDEN: Og du tror ikke, at det her i aften vil gentage sig hundreder og atter hundreder af gange? JØRGEN: Desværre, jo. ETATSRÅDEN: Men du mener, at menneskene engang bliver anderledes, end de altid har været? Fik Jørgen ret? Er menneskene i dag anderledes, eller er det fortsat meget svært at blive gift og holde sammen, hvis man kommer fra forskellige religiøse og/eller etniske baggrunde? Hvad kan du selv gøre for, at Jørgens drøm om at børn skal opdrages til at være mennesker og ikke kristne, jøder, danskere, udlændinge skal gå i opfyldelse? Hvor mange forskellige slags minoriteter findes der i jeres klasse? Brug alle tænkelige kategorier: religion, forældrenes oprindelse (udland? Jylland, Sjælland, Fyn?), seksuel orientering, ryger/ikke-ryger. Hvilke mindretal skaber konflikt? Hvorfor? Hvad kan man selv gøre for at begrænse konflikterne, hvis man tilhører et mindretal?

12 Teaterøvelser Feedback Alle sidder i en cirkel. En bold bliver kastet omkring, den som får bolden siger spontant sine associationer til forestillingsbesøget, et ord, en sætning, der findes ikke noget rigtigt eller forkert, gentagelser er tilladt. Ytringerne bliver ikke vurderet. Rundt i rummet Eleverne går omkring i rummet, rundt om forskellige sedler med begreber som ligger på gulvet (se vedlagte begrebssedler). Begreberne står i sammenhæng med stykket: Hadefuld, standhaftig, tålmodig, angrende, lykkelig, osv. Eleverne markerer med en blyant hvilke begreber som efter deres mening kendetegner, eller er vigtige for, forestillingen. Afslutningsvis stiller de sig ved det begreb som de selv synes er vigtigst og begrunder dette. Figurarbejde Den varme stol 1. Hver elev vælger en figur fra Indenfor Murene. En elev setter sig på en stol overfor resten af gruppen. Nu bliver alle mulige spørgsmål stillet til figuren. Den der sidder i stolen kan svare på spørgsmålene, men der kan også stille sig nogle spillere bagved stolen som hjælper til med at svare på spørgsmålene: Hvad er dit navn? Hvor gammel er du? Hvor bor du? Hvem bor du sammen med? Har du søskende? Har du et job? Hvad kan du godt lige ved dig selv? Hvad er dit største ønske? Hvad er du bange for? osv. Det gør ingenting at der gives modstridende oplysninger, alle kan være nyttige i at udvikle en figur-biografi. 2. Øvelsen gøres nu med figurer fra karakterernes omgangskreds, som ikke findes i stykket, for at få mere at vide: For eksempel kan Esthers veninder, Hugos patienter eller kolleger, jødiske venner af familien Levin eller andre fiktive personer i karakterernes omgangskreds svare på spørgsmål i historien. De har eventuelt kun fået brudstykker med sig af det som er sket og udvikler deres helt egen version. Refleksioner omkring figurerne: Hvilke relationer har de forskellige figurer til hinanden? Hvem har med hvem at gøre og på hvilken måde? Tegn et oversigtskort over figurerne. Hvilke figurer ville du sige har en dominerende position og hvem underkaster sig nogen andre? Er der nogen figurer, der skifter position undervejs? Kan du forstå, hvorfor figurerne gør, som de gør er du altid enig i, at de må gøre, som de gør, eller tænker du, at de kunne og måske burde have handler anderledes? Er der nogen figurer, du slet ikke kan forstå? Er der nogen af figurerne, du genkender fra dit eget liv?

13 Begrebssedler hadefuld standhaftig fordomsfuld tålmodig ulykkelig alkoholiseret forført ubønhørlig angrende lykkelig underkastet hidsig ængstelig forestående

14 Skriveopgaver Indenfor Murene 2 Indenfor Murene slutter på det sted med håb: Jørgen og Esther har fundet sammen og sluttet fred med Esthers forældre. Men hvordan fortsætter det? 1. Skriv en fortsættelse, hvor de lykkes Esther og Jørgen at blive sammen. Hvordan tager Jørgens familie det? Hvad gør de med deres børn skal de døbes eller omskæres, begge dele eller ingen af delene? Skriv det som en synopsis, dvs. et resume af det stykke, I kunne tænke jer at skrive. 2. Forestil jer, at Jørgens og Esthers ægteskab er det første ægteskab i Danmark mellem en jøde og en kristen. Skriv en avisartikel, der fortæller om brylluppet og de to familiers reaktioner. Eftersnak Hvad kunne du lide? Hvad kunne du mindre godt lide? Hvordan kunne du lide kostumerne? Hvordan kunne du lide scenografien? Hvilke associationer udløste den? Hvilken scene kan du især huske? Hvorfor? Hvad var det mest spændende øjeblik? Familie eller kærlighed? Hvad vælger du? Hvad tager du med fra stykket? Hvordan synes du stykket skulle slutte?

15 Skriveopgaver Indenfor Murene 2 Indenfor Murene slutter på det sted med håb: Jørgen og Esther har fundet sammen og sluttet fred med Esthers forældre. Men hvordan fortsætter det? 1. Skriv en fortsættelse, hvor de lykkes Esther og Jørgen at blive sammen. Hvordan tager Jørgens familie det? Hvad gør de med deres børn skal de døbes eller omskæres, begge dele eller ingen af delene? Skriv det som en synopsis, dvs. et resume af det stykke, I kunne tænke jer at skrive. 2. Forestil jer, at Jørgens og Esthers ægteskab er det første ægteskab i Danmark mellem en jøde og en kristen. Skriv en avisartikel, der fortæller om brylluppet og de to familiers reaktioner. Eftersnak Hvad kunne du lide? Hvad kunne du mindre godt lide? Hvordan kunne du lide kostumerne? Hvordan kunne du lide scenografien? Hvilke associationer udløste den? Hvilken scene kan du især huske? Hvorfor? Hvad var det mest spændende øjeblik? Familie eller kærlighed? Hvad vælger du? Hvad tager du med fra stykket? Hvordan synes du stykket skulle slutte?

16 Teatergængeren tips og tricks til nye og gamle teatergængere Teater er øjeblikkets kunst. Alt, hvad der foregår i teatersalen, sker kun én gang også selvom en forestilling har været øvet mange gange. Man ved aldrig, om hælen knækker af skuespillerindens sko, teknikken fejler, eller om skuespillerne må improvisere midt i det hele. På samme måde er publikum forskelligt hver aften, og de reagerer forskelligt på det, de ser på scenen. Alt kan ske i teatersalen, og netop det adskiller teatret fra biografen eller fjernsynet hjemme i stuen: Skuespilleren spiller sin rolle, samtidig med publikum er i rummet og reagerer på det, som sker på scenen. Derfor er det publikum, der skaber halvdelen af oplevelsen. Mange publikummer tror, at skuespillerne stort set ikke kan se og høre tilskuerne eller at de i hvert fald ikke lægger mærke til dem. Det er helt forkert, for skuespillerne fornemmer altid, hvordan stemningen er i salen, om der bliver snakket undervejs, hostet meget, etc. Her kommer et par tips og tricks til at få det bedste ud af teateroplevelsen for dig og dine medpublikummere: Efterlad overtøj og store tasker i garderoben så er der bedre plads på sæderne. Vent med at Like os på Facebook til efter forestillingen! Selvom telefonen er på lydløs, kan den godt forstyrre lydanlægget i teatersalen, så sluk din mobiltelefon. Helt. Kom i god tid og find din plads senest når klokken ringer. Dørene lukker præcist, og det er ikke sikkert, du får lov at komme ind efter, da det kan forstyrre skuespillerne og de andre publikummer. Følg godt med i handlingen. Prøv at se, hvor mange detaljer du kan få med og huske bagefter. Du kan evt. finde din specialitet : lys, scenografi, skuespillet, en bestemt skuespiller. Det gør det bare endnu sjovere at gå i teatret. Det virker altid forstyrrende for de andre publikummer og ikke mindst for skuespillerne, hvis tilskuere taler sammen under forestillingen. Også hvis de hvisker. Vent med at snakke, til forestillingen er forbi. Det er ikke tilladt at medbringe sodavand, kaffe osv. i teatersalen, men flaskevand er i orden. Slik må man gerne medbringe. Undgå dog at larme for meget med slikposen. Til gengæld er det mere end tilladt at grine, græde, blive overrasket eller forskrækket og ikke mindst klappe. Rigtig god fornøjelse!

Clavigo Undervisnings- materiale

Clavigo Undervisnings- materiale Clavigo Undervisnings- materiale Kære undervisere og elever! Dette undervisningsmateriale handler om Johann Wilhelm von Goethes klassiker Clavigo, der spiller på Aalborg Teater. Clavigo er, hvad Goethe

Læs mere

Transskription af interview Jette

Transskription af interview Jette 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 Transskription af interview Jette I= interviewer I2= anden interviewer P= pædagog Jette I: Vi vil egentlig gerne starte

Læs mere

Studie. Ægteskab & familie

Studie. Ægteskab & familie Studie 19 Ægteskab & familie 104 Åbent spørgsmål Lav en rangordning af de elementer, du tror, er nødvendige i et godt ægteskab, hvor 1 er det vigtigste og 5 det mindst vigtige. Kommunikation Personlig

Læs mere

2013> 2014. PREMIERE 19. februar 2014>STORE SCENE. Indenfor murene. af Henri Nathansen

2013> 2014. PREMIERE 19. februar 2014>STORE SCENE. Indenfor murene. af Henri Nathansen 2013> 2014 PREMIERE 19. februar 2014>STORE SCENE Indenfor murene af Henri Nathansen Indenfor murene af Henri Nathansen Instruktion og bearbejdelse: Morten Kirkskov Scenografi: Karin Betz Lysdesign: Clement

Læs mere

Denne dagbog tilhører Norah

Denne dagbog tilhører Norah Denne dagbog tilhører Norah Den lille bog, du står med i hænderne nu, er en dagbog fra en russisk pige. Hun hedder Norah og er 12 år gammel. Dagbogen handler om hende og hendes familie. De var russiske

Læs mere

HVOR KOMMER DU FRA? Historiefortælling. Et undervisningsforløb for 4.-6. klasser

HVOR KOMMER DU FRA? Historiefortælling. Et undervisningsforløb for 4.-6. klasser HVOR KOMMER DU FRA? Historiefortælling Et undervisningsforløb for 4.-6. klasser INTRODUKTION Alle har en historie at fortælle. Oftest giver en personlig historie os et billede af, hvem den fortællende

Læs mere

Dramaøvelser. -Workshop for lærere i forbindelse med Projekt Fata Morgana

Dramaøvelser. -Workshop for lærere i forbindelse med Projekt Fata Morgana Dramaøvelser -Workshop for lærere i forbindelse med Projekt Fata Morgana Af Henriette Rosenbeck, skuespiller og teaterlærer. Følgende er et forsøg på at beskrive en række øvelser og dialogprocesser til

Læs mere

Almægtige Gud åbn vore hjerter, så vi kan åbne os for hinanden i kærlighed og få en glædelig jul. AMEN

Almægtige Gud åbn vore hjerter, så vi kan åbne os for hinanden i kærlighed og få en glædelig jul. AMEN Juleaften 2014, Hurup Lukas 2, 1-14 Almægtige Gud åbn vore hjerter, så vi kan åbne os for hinanden i kærlighed og få en glædelig jul. AMEN De fleste af os her i Hurup kirke i eftermiddag har glædet os

Læs mere

Uddrag. 5. scene. Stykket foregår aftenen før Tors konfirmation. I lejligheden, hvor festen skal holdes, er man godt i gang med forberedelserne.

Uddrag. 5. scene. Stykket foregår aftenen før Tors konfirmation. I lejligheden, hvor festen skal holdes, er man godt i gang med forberedelserne. EBBE KLØVEDAL REICH Ebbe Kløvedal Reich har et langt forfatterskab bag sig. Som ung studerede han historie ved Københavns Universitet, og mange af hans romaner har da også et historisk indhold. Det gælder

Læs mere

Skolemateriale til Forestillingen om den Lykkelige Luder af Teater Fluks

Skolemateriale til Forestillingen om den Lykkelige Luder af Teater Fluks FORESTILLINGEN OM DEN LYKKELIGE LUDER Skolemateriale til Forestillingen om den Lykkelige Luder af Teater Fluks Kære lærer Tak fordi du har valgt at se Forestillingen om den Lykkelige Luder med dine elever.

Læs mere

Mellem Linjerne Udskrift af videosamtalerne

Mellem Linjerne Udskrift af videosamtalerne 1. Så sad jeg og lyttede, alt hvad jeg kunne Nå for søren! Man kan komme til Cuba for 6000 kr. Cæcilie: 6000? Cæcilie: Jeg var på Cuba i sommer, så betalte jeg 7000. Nå, jeg har faktisk også tænkt på at

Læs mere

Anonym mand. Jeg overlevede mit selvmordsforsøg og mødte Jesus

Anonym mand. Jeg overlevede mit selvmordsforsøg og mødte Jesus Anonym mand Jeg overlevede mit selvmordsforsøg og mødte Jesus Han er 22 år og kommer fra Afghanistan. På grund af sin historie har han valgt at være anonym. Danmark har været hans hjem siden 2011 131 En

Læs mere

Prædiken til søndag den 14. september 2014. Søndagen der hedder 13. søndag i trinitatistiden. Af sognepræst Kristine Stricker Hestbech

Prædiken til søndag den 14. september 2014. Søndagen der hedder 13. søndag i trinitatistiden. Af sognepræst Kristine Stricker Hestbech Prædiken til søndag den 14. september 2014. Søndagen der hedder 13. søndag i trinitatistiden. Af sognepræst Kristine Stricker Hestbech I Himmerige er der ikke noget centrum med de bedste pladser som var

Læs mere

Vi er her for at søge. Af Frederikke Larsen, Villa Venire A/S april 2011

Vi er her for at søge. Af Frederikke Larsen, Villa Venire A/S april 2011 Vi er her for at søge Af Frederikke Larsen, Villa Venire A/S april 2011 På sidste års kundeseminar spurgte jeg skuespiller Lars Mikkelsen, hvorfor tvivlen er en ressource og en drivkraft for ham. Han forklarede

Læs mere

Undervisningsmateriale - AGNES CECILIA

Undervisningsmateriale - AGNES CECILIA Undervisningsmateriale - AGNES CECILIA Iscenesættelse: Kamilla Bach Mortensen Manuskript: Kamilla Bach Mortensen og de medvirkende Medvirkende: Rebekka Owe og Christine Sønderris Instruktørassistent: Stine

Læs mere

DET DRAMATISKE MÅSKE:

DET DRAMATISKE MÅSKE: DET DRAMATISKE MÅSKE: Det dramatiske tema Til læreren Som vejledende tidsforbrug er dette tema sat til at fylde 3 moduler á to lektioner det kan dog afhænge af fordybelsesgraden ved de forskellige opgaver.

Læs mere

Vi er en familie -4. Stå sammen i sorg

Vi er en familie -4. Stå sammen i sorg Vi er en familie -4 Stå sammen i sorg Mål: Børn lærer, at det er godt at stå sammen, når tingene er svære. De opmuntres til at tage hensyn, vise omsorg for og til at trøste andre. De opmuntres også til

Læs mere

Forslag til rosende/anerkendende sætninger

Forslag til rosende/anerkendende sætninger 1. Jeg elsker dig for den, du er, ikke kun for det, du gør 2. Jeg elsker din form for humor, ingen får mig til at grine som dig 3. Du har sådan et godt hjerte 4. Jeg elsker at være sammen med dig! 5. Du

Læs mere

Men hvad, det gør deres lærer også! Bare de ikke drukner. Ha, ha. Hvem narrer hvem? De drak hurtigt på toilettet.

Men hvad, det gør deres lærer også! Bare de ikke drukner. Ha, ha. Hvem narrer hvem? De drak hurtigt på toilettet. Politi Fastelavnsfesten var en fest på skolen. Altså nul alkohol til elever og andre under 18. Forældre som var med de mindre elever kunne købe øl! De kunne også købe kaffe og alt det andet. Jens kunne

Læs mere

Denne dagbog tilhører Max

Denne dagbog tilhører Max Denne dagbog tilhører Max Den lille bog, du står med nu, tilhører en dreng. Han hedder Max og er 8 år gammel. Dagbogen handler om Max og hans familie. Max er flyttet tilbage til København med sin mor efter

Læs mere

Helle har dog også brugt sin vrede konstruktivt og er kommet

Helle har dog også brugt sin vrede konstruktivt og er kommet Jalousi Jalousi er en meget stærk følelse, som mange mennesker ikke ønsker at vedkende sig, men som alle andre følelser kan den være med til at give vækst, men den kan også være destruktiv, når den tager

Læs mere

Kort om forestillingen Om materialet Om Teater Fluks

Kort om forestillingen Om materialet Om Teater Fluks Tak fordi du har valgt at se og arbejde med forestillingen Flygtning Transportable med dine elever. Vi håber du får stor glæde af både forestillingen og dette materiale. Kort om forestillingen I forsøget

Læs mere

Den Talende Kamel. Den Talende Kamel. 2.a s storyline om Aladdin. Børnenes historier sammenskrevet til et teater-stykke: MB 2006

Den Talende Kamel. Den Talende Kamel. 2.a s storyline om Aladdin. Børnenes historier sammenskrevet til et teater-stykke: MB 2006 Den Talende Kamel MB 2006 2.a s storyline om Aladdin Børnenes historier sammenskrevet til et teater-stykke: Den Talende Kamel Den Talende Kamel Ørkenscene: Troldmand, 3 kameler: Ali og den bedrøvede og

Læs mere

Har du købt nok eller hvad? Det ved jeg ikke rigtig. Hvad synes du? Skal jeg købe mere? Er der nogen på øen, du ikke har købt noget til?

Har du købt nok eller hvad? Det ved jeg ikke rigtig. Hvad synes du? Skal jeg købe mere? Er der nogen på øen, du ikke har købt noget til? 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 Har du købt nok eller hvad? Det ved jeg ikke rigtig. Hvad synes du? Skal jeg købe mere? Er der nogen på øen, du ikke har købt noget til? - Ja, en.

Læs mere

Prøve i Dansk 2. Skriftlig del. Læseforståelse 2. November-december 2014. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 2: Opgave 3 Opgave 4 Opgave 5

Prøve i Dansk 2. Skriftlig del. Læseforståelse 2. November-december 2014. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 2: Opgave 3 Opgave 4 Opgave 5 Prøve i Dansk 2 November-december 2014 Skriftlig del Læseforståelse 2 Tekst- og opgavehæfte Delprøve 2: Opgave 3 Opgave 4 Opgave 5 Hjælpemidler: ingen Tid: 65 minutter Udfyldes af prøvedeltageren Navn

Læs mere

Antisemitisme stammer ikke fra Tyskland:

Antisemitisme stammer ikke fra Tyskland: ANTISEMITISME Antisemitisme betyder: Fordomme, modvilje og had mod jøder som gruppe. Nazisternes forsøg på at udrydde alle jøder i Europa under 2. Verdenskrig (Holocaust) er det mest ekstreme udtryk i

Læs mere

endegyldige billede af, hvad kristen tro er, er siger nogen svindende. Det skal jeg ikke gøre mig til dommer over.

endegyldige billede af, hvad kristen tro er, er siger nogen svindende. Det skal jeg ikke gøre mig til dommer over. Mariæ Bebudelsesdag, den 25. marts 2007. Frederiksborg slotskirke kl. 10. Tekster: Es. 7,10-14: Lukas 1,26-38. Salmer: 71 434-201-450-385/108-441 - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Læs mere

Lektiebogen. Samtaler med børn og voksne om lektielæsning

Lektiebogen. Samtaler med børn og voksne om lektielæsning Lektiebogen Samtaler med børn og voksne om lektielæsning Forord Herværende pjece er produceret med støtte fra Undervisningsministeriets tips- og lottomidler. Pjecen er blevet til via samtaler med børn,

Læs mere

2. Søn.e.h.3.k. d.16.1.11. Johs.2,1-11.

2. Søn.e.h.3.k. d.16.1.11. Johs.2,1-11. 2. Søn.e.h.3.k. d.16.1.11. Johs.2,1-11. 1 Juleaften hører vi om glæden for hele folket og så kan skeptikerne tilføje: - hvis man da ellers kan tro på nogle overtroiske hyrder. I fasten hører vi om Jesu

Læs mere

HVOR KOMMER DU FRA? Video og tekstcollage. Et undervisningsforløb for 4.-6. klasser

HVOR KOMMER DU FRA? Video og tekstcollage. Et undervisningsforløb for 4.-6. klasser HVOR KOMMER DU FRA? Video og tekstcollage Et undervisningsforløb for 4.-6. klasser INTRODUKTION Hvornår er man egentlig dansker? Når man ser dansk ud? Når man har dansk pas? Eller danske forældre? Er man

Læs mere

Er det virkelig så vigtigt? spurgte han lidt efter. Hvis ikke Paven får lov at bo hos os, flytter jeg ikke med, sagde hun. Der var en tør, men

Er det virkelig så vigtigt? spurgte han lidt efter. Hvis ikke Paven får lov at bo hos os, flytter jeg ikke med, sagde hun. Der var en tør, men Kapitel 1 Min mor bor ikke hos min far. Julie tænkte det, allerede før hun slog øjnene op. Det var det første, hun huskede, det første hun kom i tanker om. Alt andet hang sammen med dette ene hendes mor

Læs mere

Undervisningsmateriale

Undervisningsmateriale 360 Undervisningsmateriale Dansk / Drama / Samfundsfag / Billedkunst Elevernes eksemplar E n f o r e s t i l l i n g a f : N i l s P. M u n k, A n d e r s V a l e n t i n u s D a m o g L a r s D a m m

Læs mere

På en og samme tid drømmer man, og frygter, at man ikke kan indfri den andens drømme, eller for den sags skyld sine egne.

På en og samme tid drømmer man, og frygter, at man ikke kan indfri den andens drømme, eller for den sags skyld sine egne. Gudstjeneste i Skævinge & Lille Lyngby Kirke den 22. marts 2015 Kirkedag: Mariæ bebudelse/a Tekst: Luk 1,26-38 Salmer: SK: 106 * 441 * 71 * 72 * 80,1 * 9,7-10 LL: 106 * 71 * 72 * 80,1 * 9,7-10 Der findes

Læs mere

I efteråret spillede du med i en scene i som var in-yer-face teater, kan du forklare nogle forskelle på det og på det naturalistiske teater?

I efteråret spillede du med i en scene i som var in-yer-face teater, kan du forklare nogle forskelle på det og på det naturalistiske teater? 1 Eksamensspørgsmål til hold, uden navne. Tallene erstatter navne. A= De spørgsmål, der bliver stillet i forlængelse af port folio præsentation B= De spørgsmål, der går på resten af stoffet, her i forbindelse

Læs mere

Indhold i [ klammer ] er udeladt af redaktionen efter ønske fra Karin.

Indhold i [ klammer ] er udeladt af redaktionen efter ønske fra Karin. August 2006 - helt ind i hovedet på Karin Der er gået to måneder, siden Karin fik at vide, at hun er donorbarn. Det er august 2006, og hun sender denne mail til en veninde. Indhold i [ klammer ] er udeladt

Læs mere

Analyse af Skyggen. Dette eventyr er skrevet af H. C. Andersen, så derfor er det et kunsteventyr. Det er blevet skrevet i 1847.

Analyse af Skyggen. Dette eventyr er skrevet af H. C. Andersen, så derfor er det et kunsteventyr. Det er blevet skrevet i 1847. Analyse af Skyggen Man kan vel godt sige, at jeg har snydt lidt, men jeg har søgt på det, og der står, at Skyggen er et eventyr. Jeg har tænkt meget over det, og jeg er blevet lidt enig, men jeg er stadig

Læs mere

Jespers mareridt. Af Ben Furman. Oversat til dansk af Monica Borré

Jespers mareridt. Af Ben Furman. Oversat til dansk af Monica Borré Jespers mareridt Af Ben Furman Oversat til dansk af Monica Borré Jespers mareridt er en historie om en lille dreng som finder en løsning på sine tilbagevendende mareridt. Jesper overnatter hos hans bedstemor

Læs mere

En refleksionsøvelse om identitet og normer bl.a. med diskussion af en tegnefilm, der handler om at vokse op og være tro mod sig selv.

En refleksionsøvelse om identitet og normer bl.a. med diskussion af en tegnefilm, der handler om at vokse op og være tro mod sig selv. 1 At være sig selv Materielle Tid Alder A8 45 min 10-12 Nøgleord: Ligebehandling, LGBT, normer, skolemiljø Indhold En refleksionsøvelse om identitet og normer bl.a. med diskussion af en tegnefilm, der

Læs mere

TRANS FORMATOR I OKTOBER DECEMBER 2013

TRANS FORMATOR I OKTOBER DECEMBER 2013 Foto: Mathies Brinkmann Jespersen TRANS FORMATOR I OKTOBER DECEMBER 2013 Featuring Borgerscenen JERNBANEGADE 9-9000 AALBORG Foto: Mathies Brinkmann Jespersen TRANSFORMATOR ER AALBORG TEATERS EKSPERIMENTE-

Læs mere

OMVENDELSE Den samaritanske kvinde ved brønden Johannes evang. 4.5-26

OMVENDELSE Den samaritanske kvinde ved brønden Johannes evang. 4.5-26 2. s efter hellig tre konger 2014 ha. OMVENDELSE Den samaritanske kvinde ved brønden Johannes evang. 4.5-26 Jeg har altid syntes, at det var ærgerligt, at afslutningen, på mødet mellem den samaritanske

Læs mere

TAL MED EN VOKSEN. hvis din mor eller far tit kommer til at drikke for meget

TAL MED EN VOKSEN. hvis din mor eller far tit kommer til at drikke for meget TAL MED EN VOKSEN hvis din mor eller far tit kommer til at drikke for meget Historien om en helt Sanne er 14 år. Hun må klare mange ting selv. Hun må ofte selv stå op om morgenen og få sine søskende op

Læs mere

S: Mest for min egen. Jeg går i hvert fald i skole for min egen.

S: Mest for min egen. Jeg går i hvert fald i skole for min egen. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 Notater fra pilotinterview med Sofus 8. Klasse Introduktion af Eva.

Læs mere

Gemt barn. Tekst fra filmen: Flugten til Sverige #5 Tove Udsholt

Gemt barn. Tekst fra filmen: Flugten til Sverige #5 Tove Udsholt Følgende er en transskription af filmen,, som er produceret af DIIS, 2013. I filmen fortæller Tove Udsholt om sine oplevelser som gemt barn under Besættelsen. Flugten til Sverige #5 Tove Udsholt Mit navn

Læs mere

PIGEN GRÆDER KL. 12 I NAT

PIGEN GRÆDER KL. 12 I NAT PIGEN GRÆDER KL. 12 I NAT Et manuskript af 7.3, Helsinge Realskole 5. gennemskrivning, februar 2010 1 SC 1.ext. kvarterspladsen forår dag. THOMAS(13)kommer gående med armen rundt om foran vandrehjemmet.

Læs mere

Kære Aisha. Et rollespilsdigt om håb og svar For en spiller og en spilleder

Kære Aisha. Et rollespilsdigt om håb og svar For en spiller og en spilleder Kære Aisha Et rollespilsdigt om håb og svar For en spiller og en spilleder Introduktion I den senere tid hører vi af og til I medierne om et ungt, kompetent og elskeligt menneske, som får afvist sin ansøgning

Læs mere

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN 27.APRIL 2014 1.SEP VESTER AABY KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN 27.APRIL 2014 1.SEP VESTER AABY KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19 KONFIRMATIONSPRÆDIKEN 27.APRIL 2014 1.SEP VESTER AABY KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19 Søren satte sig op i sengen med et sæt. Den havde været der igen. Drømmen. Den drøm, han kendte så godt,

Læs mere

3. søndag efter trin. Luk 15,1-10. Der mangler en

3. søndag efter trin. Luk 15,1-10. Der mangler en 3. søndag efter trin. Luk 15,1-10. Der mangler en Egentlig et fint og smukt lille puslespil. Ikke sandt. Der er bare det ved det, at der mangler en brik. Sådan som vores tema lyder i dag: der mangler en.

Læs mere

Prædiken til 2. s. i fasten kl. 10.00 i Engesvang

Prædiken til 2. s. i fasten kl. 10.00 i Engesvang Prædiken til 2. s. i fasten kl. 10.00 i Engesvang 754 Se, nu stiger solen 448 - fyldt af glæde 412 - som vintergrene 158 - Kvindelil din tro er stor 192 v. 7 du som har dig selv mig givet 375 Alt står

Læs mere

meget godt at der ikke fandtes facebook eller internet på den tid. For så så disciplene netop med deres egne øjne, i stedet for at lede efter deres

meget godt at der ikke fandtes facebook eller internet på den tid. For så så disciplene netop med deres egne øjne, i stedet for at lede efter deres Sidste søndag efter Helligtrekonger Læsninger: 2. Mos 34, 27-35 2. Peter 1, 16-18 Matt 17, 1-9 Salmer: 749: I Østen stiger 448: Fyldt af glæde 674 v. 2 og 7 22: Gådefuld er du vor Gud 161: Med strålekrans

Læs mere

16.s.e.t. 20. sep. 2015. Høstgudstjeneste.

16.s.e.t. 20. sep. 2015. Høstgudstjeneste. 1 16.s.e.t. 20. sep. 2015. Høstgudstjeneste. Tekster: Job 3,11-22. Ef. 3,13-21. Luk. 7,11-17. Hvorfor? Det ord kender vi alle alt for godt. Livet er fyldt med gåder og situationer, hvor vi står tilbage

Læs mere

Bilag 2: Elevinterview 1 Informant: Elev 1 (E1) Interviewer: Louise (LO) Tid: 11:34

Bilag 2: Elevinterview 1 Informant: Elev 1 (E1) Interviewer: Louise (LO) Tid: 11:34 Bilag 2: Elevinterview 1 Informant: Elev 1 (E1) Interviewer: Louise (LO) Tid: 11:34 LO: Ja, men først vil vi gerne spørge om, du måske kunne beskrive en typisk hverdag her på skolen? E1: En typisk hverdag

Læs mere

0 SPOR: DREAMS OF A GOOD LIFE 00:00:00:00 00:00:00:08. 1 Frem for alt vil jeg bare 10:01:08:05 10:01:13:2 studere, så meget som muligt.

0 SPOR: DREAMS OF A GOOD LIFE 00:00:00:00 00:00:00:08. 1 Frem for alt vil jeg bare 10:01:08:05 10:01:13:2 studere, så meget som muligt. 0 SPOR: DREAMS OF A GOOD LIFE 00:00:00:00 00:00:00:08 1 Frem for alt vil jeg bare 10:01:08:05 10:01:13:2 studere, så meget som muligt. 2 Tjene penge og leve godt. Det var 10:01:14:00 10:01:20:0 min drøm.

Læs mere

Tro og etik. Omsorg. Årstid: Hele året

Tro og etik. Omsorg. Årstid: Hele året Tro og etik Omsorg Målgruppe: Spejder Årstid: Hele året Varighed: 4 trin + et engagement Omsorg - niveau 3 - trin for trin Omdrejningspunktet for mærket Omsorg er i høj grad sladder. Idéen med at beskæftige

Læs mere

tal med en voksen hvis du synes, at din mor eller far drikker for meget

tal med en voksen hvis du synes, at din mor eller far drikker for meget tal med en voksen hvis du synes, at din mor eller far drikker for meget Historien om en helt Sanne er 14 år. Hun må klare mange ting selv. Hun må ofte selv stå op om morgenen og få sine søskende op og

Læs mere

DEBATKORT om det gode værtskab

DEBATKORT om det gode værtskab 0 DEBATKORT om det gode værtskab 17308 Værtskab_Debatkort_PILOT.indd 1 21/03/2018 11.10 Hvad er debatkort? Debatkortene er et værktøj til at skabe dialog og refleksion. Udfordringerne på kortene er oplæg

Læs mere

SCRAPBOG KARAKTEROVERSIGT

SCRAPBOG KARAKTEROVERSIGT SCRAPBOG KARAKTEROVERSIGT OVERSIGT INTRO KARAKTERER... 2 MONA... 3 THOMAS... 4 GITTE... 5 KIMMI... 6 LIVA OG KURT... 7 TOVE, PATRICK, HELLE OG JENS PEDER... 8 Mor glæder sig til sin søns besøg! profil

Læs mere

KAN MAN ELSKE SIN FJENDE?

KAN MAN ELSKE SIN FJENDE? KAN MAN ELSKE SIN FJENDE? 1 2 Side 3 Indledning Side 4 Tema 1: Venner og fjender - vi er alle del af ét legeme Side 8 Tema 2: Magt - på godt og ondt Side 12 Tema 3: Brudte løfter - at miste håbet og tilliden

Læs mere

Hvis jeg flytter i en flaske

Hvis jeg flytter i en flaske Undervisningsmateriale til Hvis jeg flytter i en flaske Lavet af Christine Lund Jakobsen Målgruppe: (0.) 1.-2. klasse Introduktion I dette materiale kan du finde ideer til, hvordan der kan arbejdes med

Læs mere

Scenen er min! - Kompendium. Seniorkursus Vork efteråret 2013. Instruktører: Jonas Hundebøll, Sigrid Andersen og Rikke Tranberg Madsen

Scenen er min! - Kompendium. Seniorkursus Vork efteråret 2013. Instruktører: Jonas Hundebøll, Sigrid Andersen og Rikke Tranberg Madsen - Kompendium Scenen er min! Seniorkursus Vork efteråret 2013. Instruktører: Jonas Hundebøll, Sigrid Andersen og Rikke Tranberg Madsen I følgende dokument har vi skrevet de bedste, sjoveste og dårligste

Læs mere

Hilsenen kan udelades, eller præsten kan sige: Vor Herres Jesu Kristi nåde og Guds kærlighed og Helligåndens fællesskab være med jer alle!

Hilsenen kan udelades, eller præsten kan sige: Vor Herres Jesu Kristi nåde og Guds kærlighed og Helligåndens fællesskab være med jer alle! Vielse (bryllup) Autoriseret ved kgl. resolution af 12. juni 1992 Kirkelig vielse foretages af en præst i en kirke i nærværelse af mindst to vidner. Forud for vielsen kan der kimes eller ringes efter stedets

Læs mere

Syv veje til kærligheden

Syv veje til kærligheden Syv veje til kærligheden Pouline Middleton 1. udgave, 1. oplag 2014 Fiction Works Aps Omslagsfoto: Fotograf Steen Larsen ISBN 9788799662999 Alle rettigheder forbeholdes. Enhver form for kommerciel gengivelse

Læs mere

Kort sagt: succes med netdating.

Kort sagt: succes med netdating. Indledning I denne e- bog får du en guide til, hvordan du knækker netdating koden! Du finder alt hvad du skal bruge, for at komme igang med at møde søde piger på nettet. Få f.eks. besvaret følgende spørgsmål:

Læs mere

2013> 2014. PREMIERE 21. november 2013>borgerscenen. Romeo og Julie lever!

2013> 2014. PREMIERE 21. november 2013>borgerscenen. Romeo og Julie lever! 2013> 2014 PREMIERE 21. november 2013>borgerscenen Romeo og Julie lever! romeo og julie lever! Instruktion og bearbejdelse: Minna Johansson Scenografi: Johanne Eggert Lysdesign: Andrew Tristram Lyddesign:

Læs mere

Den Internationale lærernes dag

Den Internationale lærernes dag Den Internationale lærernes dag I dag er det en særlig dag. For den 5. oktober har flere foreninger rundt om i verden valgt at markere som Den internationale lærernes dag. Man ønsker på denne måde at markere

Læs mere

Åbningshistorie. kend kristus: Teenagere

Åbningshistorie. kend kristus: Teenagere Studie 1 Guds ord 9 Åbningshistorie Jeg stod bagerst i folkemængden i indkøbscentret og kiggede på trylleshowet. Men min opmærksomhed blev draget endnu mere mod den lille pige ved siden af mig end mod

Læs mere

kvinden fra Kanaan kan noget usædvanligt hun kan ydmyge sig det kan vi vist alle sammen

kvinden fra Kanaan kan noget usædvanligt hun kan ydmyge sig det kan vi vist alle sammen 1 Dette hellige evangelium skriver evangelisten Matthæus: Jesus gik bort derfra og drog til områderne ved Tyrus og Sidon. Og se, en kana'anæisk kvinde kom fra den samme egn og råbte:»forbarm dig over mig,

Læs mere

Min historie. Fra 12 år

Min historie. Fra 12 år Min historie Fra 12 år 3. Intro til læreren 4. Video og øvelse 1 Spring i tid og rum 7. Video og øvelse 2 Lav en dokumentar om livet på et asylcenter 10. Video og øvelse 3 Lav din egen livsfortælling Intro

Læs mere

Der var engang Et eventyr om et ungt pars lykke

Der var engang Et eventyr om et ungt pars lykke Der var engang Et eventyr om et ungt pars lykke Der var engang Ja, sådan starter et rigtigt eventyr. Det der følger er også et eventyr, som man ikke har kendt mage. Lad eventyret begynde: Der var engang

Læs mere

Min Historie. Denne bog tilhører. Ungdommens Uddannelsesvejledning Rådhusstrædet 6 7430 Ikast tlf.: 9960 4200 www.uuib.dk

Min Historie. Denne bog tilhører. Ungdommens Uddannelsesvejledning Rådhusstrædet 6 7430 Ikast tlf.: 9960 4200 www.uuib.dk Min Historie Denne bog tilhører Hvem er jeg? Din identitet har at gøre med den måde, du opfatter dig selv på hvem du selv synes, du er. Den er de kendetegn, der afgrænser netop dig fra alle andre. Du kan

Læs mere

1. søndag efter Trinitatis 2014, Hurup og Gettrup Lukas 12, 13-21

1. søndag efter Trinitatis 2014, Hurup og Gettrup Lukas 12, 13-21 1. søndag efter Trinitatis 2014, Hurup og Gettrup Lukas 12, 13-21 Lad verden ej med al sin magt os rokke fra vor dåbes pagt men giv at al vor længsel må til dig, til dag alene stå. AMEN Han var en samvittighedsfuld

Læs mere

Emne: De gode gamle dage

Emne: De gode gamle dage Afsnit 1 Et uægte barn Emne: De gode gamle dage Folk siger tit, at alt var bedre i gamle dage. Men det kan jo ikke passe. Selvfølgelig er der nogen ting, der er bedre i dag. Men verden er ikke den samme

Læs mere

U nd ervis n i ng sma teriale - elev

U nd ervis n i ng sma teriale - elev EUROpAMESTEREN U nd ervis n i ng sma teriale - elev Dansk, Samfundsfag, Drama, Billedkunst, Idræt Fra 10 år P roduce re t af Te at e r O i s a m a r b e jd e m e d Nør r e g a a r d s Te a t e r Medvi

Læs mere

I dag kan jeg ikke tage til Betlehem og komme tilbage igen. Problemet ligger på det politiske plan og ikke blandt almindelige mennesker.

I dag kan jeg ikke tage til Betlehem og komme tilbage igen. Problemet ligger på det politiske plan og ikke blandt almindelige mennesker. Orit I dag kan jeg ikke tage til Betlehem og komme tilbage igen. Problemet ligger på det politiske plan og ikke blandt almindelige mennesker. Orit er syvende generation af jøder, som bor i Israel. Hun

Læs mere

DET SOM INGEN VED UNDERVISNINGS- MATERIALE: FRA 5. 7. KLASSE. undervisningsmateriale ZeRUM v. Maria Holst Andersen.

DET SOM INGEN VED UNDERVISNINGS- MATERIALE: FRA 5. 7. KLASSE. undervisningsmateriale ZeRUM v. Maria Holst Andersen. Plakat: Marie Rosendahl Chemnitz UNDERVISNINGS- MATERIALE: FRA 5. 7. KLASSE 1 INTRODUKTION TIL LÆREREN Kære lærer, Dette undervisningsmateriale lægger op til aktiv stillingtagen til forestillingens temaer

Læs mere

Analyse af Eksil - af Jakob Ejersbo

Analyse af Eksil - af Jakob Ejersbo Analyse af Eksil - af Jakob Ejersbo Skrevet af Asta Sofia Resume Eksil er en ungdomsroman der handler om en ung pige, ved navnet Samantha. Man følger hende gennem fire år, fra hun er 15, tii hun er 18

Læs mere

Lindvig Osmundsen. Prædiken til 13.s.e.trinitatis 2015.docx 30-08-2015 side 1. Prædiken til 13.s.e.trinitatis 2015. Tekst: Luk. 10,23-37.

Lindvig Osmundsen. Prædiken til 13.s.e.trinitatis 2015.docx 30-08-2015 side 1. Prædiken til 13.s.e.trinitatis 2015. Tekst: Luk. 10,23-37. 30-08-2015 side 1 Prædiken til 13.s.e.trinitatis 2015. Tekst: Luk. 10,23-37. En kollega sagde engang noget, som jeg kom til at tænke på, da jeg skulle forberede prædikenen til i dag over den barmhjertige

Læs mere

Konfirmationer 2014. Salmer: 478, 29, 369 / 68, 192 v1,3,7, 70. Tekster: Ps.8 og Mt.18.21-35 ...

Konfirmationer 2014. Salmer: 478, 29, 369 / 68, 192 v1,3,7, 70. Tekster: Ps.8 og Mt.18.21-35 ... 1 Konfirmationer 2014.... Salmer: 478, 29, 369 / 68, 192 v1,3,7, 70. Tekster: Ps.8 og Mt.18.21-35 Gud, tak for, at du har vist os kærligheden, som det aller vigtigste i livet. Giv os troen og håbet og

Læs mere

Lindvig Enok Juul Osmundsen Prædiken til Julesøndag 2014.docx side 1. Prædiken til Julesøndag Prædiketekst.

Lindvig Enok Juul Osmundsen Prædiken til Julesøndag 2014.docx side 1. Prædiken til Julesøndag Prædiketekst. Prædiken til Julesøndag 2014.docx side 1 Prædiken til Julesøndag 2014. Prædiketekst. Lukas 2,25-40 Et øjeblik i historien. Der sad de på kirkebænken juleaften, hele familien, og bedstefar sad med sit yngste

Læs mere

Kristi liv. Det tror vi

Kristi liv. Det tror vi Studie 1 Guds ord 9 Åbne spørgsmål Har du nogensinde skullet sende en besked til en anden, hvor det ikke er lykkedes pga. en kommunikationsfejl? Hvordan føltes det? Del historien. Forestil dig, at du har

Læs mere

Hvordan underviser man børn i Salme 23

Hvordan underviser man børn i Salme 23 Hvordan underviser man børn i Salme 23 De fleste børn er rigtig gode til at lære udenad, og de kan sagtens lære hele Salme 23. Man kan f.eks. lære børnene Salme 23, mens man underviser om Davids liv. Det

Læs mere

Jeg er aldrig flov over min mor

Jeg er aldrig flov over min mor Jeg er aldrig flov over min mor Mennesker, der lever af at være humoristiske er ikke nødvendigvis særligt sjove derhjemme, men det er Lisbet Dahl, forsikrer hendes yngste søn Gustav. Især når hun slår

Læs mere

LÆSEVÆRKSTEDET. Special-pædagogisk forlag OPGAVER TIL. Lav en brainstorm med alle de ord, I kender, om arbejde og sikkerhed på arbejdet.

LÆSEVÆRKSTEDET. Special-pædagogisk forlag OPGAVER TIL. Lav en brainstorm med alle de ord, I kender, om arbejde og sikkerhed på arbejdet. OPGAVER TIL Livet går så hurtigt NAVN: OPGAVER SOM KAN LAVES I KLASSEN Før I læser romanen Lav en brainstorm med alle de ord, I kender, om arbejde og sikkerhed på arbejdet. Tal i grupper om jeres egne

Læs mere

Alle helgens dag I. Sct. Pauls kirke 3. november 2013 kl. 10.00. Salmer: 422/434/474/320//571/439/376/573 Uddelingssalme: se ovenfor: 571

Alle helgens dag I. Sct. Pauls kirke 3. november 2013 kl. 10.00. Salmer: 422/434/474/320//571/439/376/573 Uddelingssalme: se ovenfor: 571 1 Alle helgens dag I. Sct. Pauls kirke 3. november 2013 kl. 10.00. Salmer: 422/434/474/320//571/439/376/573 Uddelingssalme: se ovenfor: 571 Åbningshilsen + I Faderens og Sønnens og Helligåndens navn, amen.

Læs mere

DER ER BRUG FOR ALLE

DER ER BRUG FOR ALLE Undervisningsmateriale til Forumteater forestillingen: DER ER BRUG FOR ALLE Forberedelsesmateriale til lærere og sprogkursister Konsulentgruppen FORUMTEATRET Dette projekt er et samarbejde mellem: 1 DER

Læs mere

Min far og Vrede mand. Introduktion til undervisningsmaterialet. Min far og Vrede mand

Min far og Vrede mand. Introduktion til undervisningsmaterialet. Min far og Vrede mand Introduktion til undervisningsmaterialet Min far og Vrede mand 1 Undervisningsmateriale til Min Far og Vrede Mand Kære lærer. Dette undervisningsmateriale er tiltænkt til brug i danskundervisningen i indskolingen.

Læs mere

Prædiken til rytmisk gudstjeneste, Matt 18,23-35. Tema: Guds nåde

Prædiken til rytmisk gudstjeneste, Matt 18,23-35. Tema: Guds nåde 1 Grindsted Kirke Søndag d. 29. september 2013 kl. 16.00 Steen Frøjk Søvndal Prædiken til rytmisk gudstjeneste, Matt 18,23-35. Tema: Guds nåde 2 Liturgi Video Sl 23 PRÆLUDIUM: Amazing Grace på orgel Velkommen

Læs mere

(18) Lod og del. Om gåden og kærligheden

(18) Lod og del. Om gåden og kærligheden (18) Lod og del Om gåden og kærligheden TEKST: FØRSTE KORINTHERBREV 13 DER ER to ting, man ikke skal tale for meget om: glæde og kærlighed. At tale om dem kunne udvande øjeblikket. For når glæde og kærlighed

Læs mere

Flamenco og gitanoer

Flamenco og gitanoer Flamenco og gitanoer Undervisningsmateriale i forbindelse med Romeras Et flamencoeventyr Alle kan lære at danse flamenco også danske børn... Om Flamenco og gitanos I 14hundredetallet, da romaerne kom til

Læs mere

EN GUIDE Til dig, der skal holde oplæg med udgangspunkt i din egen historie

EN GUIDE Til dig, der skal holde oplæg med udgangspunkt i din egen historie EN GUIDE Til dig, der skal holde oplæg med udgangspunkt i din egen historie Kære oplægsholder Det, du sidder med i hånden, er en guide der vil hjælpe dig til at løfte din opgave som oplægsholder. Her finder

Læs mere

Du er klog som en bog, Sofie!

Du er klog som en bog, Sofie! Du er klog som en bog, Sofie! Denne bog handler om, hvordan det er at have problemer med opmærksomhed og med at koncentrere sig. Man kan godt have problemer med begge dele, men på forskellig måde. Bogen

Læs mere

Du er klog som en bog, Sofie!

Du er klog som en bog, Sofie! Du er klog som en bog, Sofie! Denne bog handler om, hvordan det er at have problemer med opmærksomhed og med at koncentrere sig. Man kan godt have problemer med begge dele, men på forskellig måde. Bogen

Læs mere

Live-rollespil Flugten fra Frankrig 1685

Live-rollespil Flugten fra Frankrig 1685 Live-rollespil Flugten fra Frankrig 1685 Temaer Huguenotternes hverdag i deres koloni. Troen og menighedens betydning for den enkelte. Forfølgelsen af huguenotterne efter Nantesediktets ophævelse 1685.

Læs mere

1:1 Teater. - Byg en historie, og se den få liv

1:1 Teater. - Byg en historie, og se den få liv 1:1 Teater - Byg en historie, og se den få liv Hvad er 1:1 TEATER? 1:1 Teater er et undervisnings- og teaterkoncept som sigter mod 5 hovedmål: - At fremme skriveglæden og lærelysten hos elever i folkeskolen.

Læs mere

Hør mig! Et manus af. 8.a, Henriette Hørlücks Skole. (7. Udkast)

Hør mig! Et manus af. 8.a, Henriette Hørlücks Skole. (7. Udkast) Hør mig! Et manus af 8.a, Henriette Hørlücks Skole (7. Udkast) SCENE 1. INT. I KØKKENET HOS DAG/MORGEN Louise (14) kommer svedende ind i køkkenet, tørrer sig om munden som om hun har kastet op. Hun sætter

Læs mere

Tiende Søndag efter Trinitatis

Tiende Søndag efter Trinitatis En prædiken af Kaj Munk Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg Universitet 1 Udgivet i 2015 Udgivet i 2015. Teksten må i denne form frit benyttes med angivelse af Kaj Munk Forskningscentret, Aalborg Universitet,

Læs mere

Statsminister Helle Thorning-Schmidts grundlovstale 5. juni 2015

Statsminister Helle Thorning-Schmidts grundlovstale 5. juni 2015 Statsminister Helle Thorning-Schmidts grundlovstale 5. juni 2015 (Det talte ord gælder) Kære alle sammen. I Danmark står vi last og brast om demokratiets kerneværdier. Vi siger klart og tydeligt nej til

Læs mere

Alt går over, det er bare et spørgsmål om tid af Maria Zeck-Hubers

Alt går over, det er bare et spørgsmål om tid af Maria Zeck-Hubers Alt går over, det er bare et spørgsmål om tid af Maria Zeck-Hubers Forlag1.dk Alt går over, det er bare et spørgsmål om tid 2007 Maria Zeck-Hubers Tekst: Maria Zeck-Hubers Produktion: BIOS www.forlag1.dk

Læs mere

Klovnen. Manuskript af 8.b, Lille Næstved skole

Klovnen. Manuskript af 8.b, Lille Næstved skole Klovnen Manuskript af 8.b, Lille Næstved skole 8. gennemskrivning, 20. september 2010 SC 1. INT. S VÆRELSE DAG (17) ligger på sin seng på ryggen og kigger op i loftet. Det banker på døren, men døren er

Læs mere

Jeg kender Jesus -3. Jesus kan alt

Jeg kender Jesus -3. Jesus kan alt Jeg kender Jesus -3 Jesus kan alt Mål: Målet er, at børnene ved, at Jesus kan alt. Jesus er Herre over enhver situation og kan gribe ind i enhver situation. Der er ikke noget, der er håbløst, når Jesus

Læs mere

Nyhedsbrev for børnemiljøet på Ejerslykkeskolen. Februar 2015

Nyhedsbrev for børnemiljøet på Ejerslykkeskolen. Februar 2015 Nyhedsbrev for børnemiljøet på Ejerslykkeskolen. Februar 2015 Fest for mellemtrinnet. Så er det blevet tiden for den årlige store begivenhed for eleverne i 4., 5. og 6. klasse. Der er fest! Torsdag d.

Læs mere