INDENFOR MURENE af Henri Nathansen

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "INDENFOR MURENE af Henri Nathansen"

Transkript

1 INDENFOR MURENE af Henri Nathansen Undervisningsmateriale

2 Kære Undervisere og elever Dette undervisningsmateriale handler om den store, danske teaterklassiker Indenfor Murene, som er skrevet af Henri Nathansen i Aalborg Teaters opsætning har premiere den 19. februar 2014, og med dette materiale foreslår vi forskellige indgange til teksten og forestillingen, og man kan bruge materialet både som forberedelse og som efterbearbejdelse. Når man spiller en 102 år gammel tekst, må man altid overveje, hvorvidt der skal gøres ændringer, og hvordan man gør en ældre historie nærværende for et nutidigt publikum, og det er også været en del af opgaven, når det gælder Indenfor Murene. Instruktør, Morten Kirkskov, har derfor bearbejdet manuskriptet, men har bevaret store dele af den oprindelige historie, sprogtone og den grundlæggende konflikt. Og det skyldes i høj grad, at Nathansen drama stadig er så levende og relevant, som det faktisk er tilfældet. Historien handler bl.a. om, hvordan jøder og danskere kan leve sammen i det samme samfund uden at blive fjender. Mere præcist undersøger teksten, hvad der sker, når en ung, jødisk pige og en yngre, dansk mand forelsker sig i hinanden og gerne vil giftes. Kan forældrene leve med det? Skal deres børn så døbes? Hvem skal betale for brylluppet? Hvad siger den unge piges brødre til det? Teksten svarer ikke endegyldigt på alle spørgsmål, men den indeholder nogle drømme om et bedre samfund. Vi håber, at dette materiale sammen med forestillingen kan inspirere til at tale videre om disse spørgsmål og deres mulige svar. Materialet er sammensat af dramaturg Kjersti Hustvedt og dramaturg Jens Christian Lauenstein Led og det kan frit downloades og kopieres. Vi står som altid til rådighed for yderligere dialog i forbindelse med forestillingerne, så I velkomne til at henvende jer til Aalborg Teater via enten mail: dk eller telefon Hvis det ønskes, er det naturligvis også muligt at få tilsendt hele manuskriptet, så man kan læse det og arbejde med det. God fornøjelse og læselyst! OBS: Vi gør opmærksom på, at materialet indeholder beskrivelser som afslører handlingen i forestillingen.

3 Kunstnerisk team: Instruktør... Morten Kirkskov Scenograf... Karin Betz Lysdesign... Clement Irbil Lyddesign... Aske Bergenhammer Hoeg Dramaturg... Jens Christian Lauenstein Led Medvirkende: ADOLF LEVIN, vekselerer... Henning Jensen SARA LEVIN, hans hustru... Marianne Høgsbro HUGO, deres søn, læge... Martin Bo Lindsten JACOB, deres søn, grosserer... Steffen Eriksen ESTHER, deres datter,... Amalie Dollerup DINA, Jacobs hustru... Lise Baastrup LILLE SARA, deres datter... Vigga T. Andersson / Emma Busk MEYER, prokurist hos Levin... Jakob Højlev Jørgensen JØRGEN HERMING, docent i kulturhistorie... Mads Rømer Brolin-Tani ETATSRÅD HERMING, hans far... Jørgen W. Larsen ETATSRÅDINDE HERMING, hans mor... Hanne Windfeld

4 Indhold Handlingsreferat Teaterhistoriske baggrunde Jøder i Danmark Teaterøvelser Skriveopgaver Eftersnak Handlingsreferat I Indenfor Murene møder vi den jødiske familie Levin. Deres yngste datter, Esther har i al hemmelighed forlovet sig med den unge Jørgen Herming. Hans far, Etatsråd Herming er en gammel fjende af Esthers far, Adolf Levin, og da forlovelsen bliver afsløret, bliver hele familien Levin voldsomt skuffede og vrede. Alligevel besøger Esthers forældre, Aldof og Sara Levin, Jørgens forældre, hr. og fru Herming for at prøve at tale sig til rette. Men det går galt, fordi Hermings allerede har overtalt Esther til at lade sig gifte i en kirke. Adolf og Sara Levin tager hjem igen og føler, at de har mistet en datter. Men Esther vælger sin familie fremfor sin elskede Jørgen, og det får Jørgen til straks at tage hen og besøge Levins og sige, at han er ligeglad med kirke og religion, og at han bare gerne vil have Esther uanset om hun er jøde eller kristen. Esther og hendes forældre er glade for Jørgens beslutning, og stykket ender lykkeligt, men alligevel åbent, da vi ikke får at vide, om det så lykkes Esther og Jørgen at leve lykkeligt sammen, selvom de kommer fra hver sin baggrund en kristen og en jødisk.

5 Teaterhistoriske baggrunde Henri Nathansen blev født i 1868, og han var selv jøde og voksede op i det jødiske miljø i København det samme miljø som han beskriver i Indenfor Murene. Han var meget inspireret af naturalismen og især af den norske dramatiker, Henrik Ibsen. Naturalismen er på teater kort fortalt den måde at spille teater på, som vi i dag nok opfatter som den rigtige eller den oprindelige måde. Men dengang naturalismen blev opfundet og vandt frem, fra ca. 1880, var den helt ny og for mange en meget provokerende form for teater. Dengang var det almindeligt, at skuespillerne aldrig vendte ryggen til publikum, for det blev opfattet som uhøfligt; man havde ikke rigtig scenografi, kun store sætstykker og bagtæpper, hvor der var malet rum på; man spillede ikke tekster, der foregik i tilskuernes egen nutid, men næsten altid ældre tekster; og man lod ikke som om publikum slet ikke var der skuespillerne talte ofte direkte til den enkelte tilskuer. Alt det ville naturalismen lave om på. Midlerne var på mange måder alt det, vi i dag forbinder med teater, nemlig: en ny, psykologisk spillestil, hvor skuespilleren skal leve sig helt ind i rollen og spiller den som om det var dem selv, der var rollen; en spillestil, hvor man helt lader som om tilskuerne slet ikke er der og gerne stiller sig med ryggen til dem; rigtige, detaljerede scenografier, så scenen ligner en rigtige stue, hvor man har fjernet den væg, der vender ud mod publikum (også kaldet den fjerede væg ); nye tekster, der foregår i forestillingens egen nutid og omhandler vigtige samfundsemner som fx kvinders ligestilling, den økonomiske fordeling af goderne i samfundet eller som i Indenfor Murene spørgsmålet om forskellige religioners ligestilling. Ibsen var som nævnt en af naturalismens mest kendte og fremtrædende forfattere, og Nathansen var meget fascineret af ham. I 1909 var Nathansen i Berlin for at se teater, for de tyske teatre var nemlig særligt berømte for deres naturalistiske iscenesættelser af bl.a. Ibsen. Han skriver fra Berlin til sin gode ven, Georg Brandes, som også var en stor fortaler for naturalismen:

6 Teaterhistoriske baggrunde Jeg har lært en Ting, som man altsaa ogsaa maa til Tyskland for at lære Respekt for Ibsen. Jeg har set Gengangere og En Folkefjende, og iaftes saa jeg Vildanden. Jeg synes ikke, der har levet nogen Dramatiker mellem Shakespeare og Ibsen ingen hvis truende Røst hæver sig højt over Dagens tankeløse Jag. Tænkte Mennesker overhovedet, før Ibsen kom? Ak ja, jeg ved det, de gør det ligesaalidt nu som før, men han har dog slaaet et Hul i Muren, hvorigennem den menneskelige Tanke kan gaa, hvis den da gider. Og det er altsaa det, jeg er saa naiv at tro paa, at den vil, fordi den ikke kan gaa tilbage. Det var netop idéen om at slå hul i muren og få folk til at tænke selv, der drev Nathansen og de øvrige naturalister. De ville gerne få tilskueren til at tænke og holde op med at handle i blinde. Bare fordi man har gjort bestemte ting og tænkt på en bestemt måde gennem mange generationer, behøver den måde at handle og tænke på, jo ikke at være rigtig. Måske var den rigtig en gang, men måske har verden ændret sig, og derfor må menneskene også ændre sig. Idéen med naturalistiske stykker som Indenfor Murene er at få tilskueren til at tænke på en ny måde. Indenfor Murene blev opført første gang på det Kongelige Teater i 1912, og det var Nathansen, der selv instruerede. Senere blev stykket igen meget berømt og elsket i Danmark, da Danmarks Radio i 1963 lavede en TV-teaterudgave af en ny opsætning fra det Kongelige Teater. I denne version spillede Poul Reumert Adolf Levin og Clara Pontoppidan spillede Sara Levin. Denne version er et godt eksempel på naturalistisk spillestil, sådan som den oprindelig var tænkt, og de to hovedrolleindehaveres spil står som nogen af de stærkeste præstationer, som dansk teater har kunnet frembringe. Man kan se hele versionen på DRs hjemmeside (se linket længere nede), og selvom det selvfølgelig kan virke gammeldags på os i dag, er det bestemt et besøg værd. Arbejdsspørgsmål Har du nogensinde oplevet noget kunst en sang, et fotografi, en film, en bog, et teaterstykke som fik dig til at tænke på en anden måde? Kan kunst bedre få os til at ændre holdning end fx en avisartikel eller et foredrag? Vælg en scene fra teksten, læs den sammen ved at fordele rollerne, se den gamle version på nettet og sammenhold med Aalborg Teaters version. Find ligheder og forskelle og diskuterer hvad forskellen betyder. Se TV-teaterversionen her:

7 Jødernes historie i Danmark Nathansen inviterer os med sit stykke med Indenfor Murene, bl.a. fordi han gerne ville vise de kristne danskere, hvordan jøder lever og tænker, for på den måde at skabe forståelse og interesse fremfor fordomme og fjendskab. Og fjendskab var der. Jørgen Herming skændes i 3. akt med sin far, og Jørgen siger bl.a.: og lokkede derfor med skattefordele og at de måtte klæde sig som de ville noget som ikke var normalt i Europa på den tid. Frem til midten af 1600-tallet havde der været forbud mod indvandring og bosættelse af jøder i Danmark. Christian den IVs ophævelse af dette forbud gjaldt i første omgang kun portugisiske sefardiske jøder de tyske jøder havde ingen adgang. JØRGEN: Pøbel, ja! Den simple og den fine. Den har sjoflet de mennesker, dukket dem, forfulgt dem den dag i dag i kraft af sit flertal. Er det underligt, at de er på vagt overfor os hader os måske? Er det ikke mere underligt, at vi hader dem? Hvad har de gjort os? Men hvordan var jøderne blevet forfulgt? Og hvor mange var de? Vi bringer her en oversigt over jøderne i Danmark. De første jøder Det har boet jøder i Danmark fra 1600-tallet, da de blev inviteret af Christian IV til at bosætte sig i Danmark. Kongen håbede, at det ville have en gunstig indvirkning på økonomien i landet, Til trods for at jøderne blev lovet bedre betingelser end mange andre steder i Europa, gjaldt der andre love og regler for dem end for den øvrige danske befolkning. Der fandtes love og regler som regulerede forholdet mellem jøder og kristne: Jødiske børn måtte for eksempel ikke gå i kristne skoler, og det var forbudt for kristne at tjene for en jøde. Der var også regler for, hvor de måtte bo, og hvordan de måtte tjene sine penge. Mange af disse familier var fattige og uuddannede. Antallet af jøder fortsætter at stiger op gennem og 1800 tallet. I 1780 var der under 50 jødiske familier i København, men i de følgende tyve år steg dette tal pga. indvandring til ca. 250 familier. I begyndelsen 1800-tallet er der cirka 4000 jøder i Danmark, fortrinsvis i København.

8 Jødernes historie i Danmark Jøderne etablerer sig Jøderne får løbende flere og flere rettigheder i samfundet. De opretter skolevæsen, synagoger og får ret til fast ejendom for så i 1814 at få fuld borgerret. Til trods for at jøderne efterhånden opnåede rettigheder på linje med den øvrige befolkning, betød det ikke, at de var fuldt ud accepteret. I 1813 efter den danske statsbankerot, der medførte arbejdsløshed for mange danskere kørte der i en periode en meget grov hetz mod jøderne i den danske presse. Den skyldtes for en stor del, at jøderne på grund af ovennævnte tiltag blev langt synligere og tog livligere del i samfundslivet, kombineret med den stærke nationalisme som dukkede op i denne periode. En nat i 1819 gik det over gevind. En ophidset folkemængde angreb jødiske hjem og forretninger både i København og i provinsbyer, og jøder måtte flygte over hals og hoved. Politiet fik dog kontrol over situationen efter relativt kort tid, og ingen jøder blev dræbt. I 1849 fik jøderne med Grundloven fastslået retten til fri udøvelse af deres egen religion. I 1883 indvier man den nye store synagoge i Krystalgade i København. Da Hitler kom til magten i 1933, fulgte endnu en indvandringsbølge af jøder til Danmark, denne gang især fra Tyskland. Den danske regering var ikke glad for indvandringen, og den blev hurtigt stoppet, idet det blev ganske svært for jøder at få opholdstilladelse. Da tyskerne besatte Danmark i 1940, skete der ingenting med jøderne, men den 29. august 1943 arresterede man 12 af de mest fremtrædende jøder i Danmark. Ca jøder flygtede til det neutrale Sverige mens ca. 500 deporteredes til fangelejre i Tjekkiet. Mange danskere hjalp jøder med at flygte til Sverige, men der var også danskere, der angav jøder til tyskerne. Jøder i Danmark i dag I dag er der cirka jøder i Danmark. Danske jøders religiøse centrum er uden tvivl København. Her findes flere synagoger, et jødisk plejehjem, vuggestue og begravelsesplads. Den største repræsentant for jødedommen i Danmark er Det Mosaiske Troessamfund, og overrabbineren er det religiøse overhoved. Man

9 Jødernes historie i Danmark regner med, at cirka 2400 jøder er medlem heraf. Det findes flere retninger indenfor jødedommen i Danmark: De ortodokse jøder ønsker at følge alle de religiøse love og skikke. Progressive jøder forener jødisk tradition og religiøs lov med en moderne hverdag, der lægger vægt på åbenhed, ligestilling mellem kønnene og innovativ fortolkning af en flere tusindårig jødisk historie. Messianske jøder tror på, at Jesus er den jødiske frelser Messias. De kalder sig ikke kristne, men messianske jøder. Den jødiske befolkning i Danmark er faldende. Man mener, at dette i nogen grad skyldes udvandring til Israel. Dog er det den gængse opfattelse, at det i lagt højere grad skyldes, at mange unge jøder gifter sig med ikke-jøder. Man overvejer, inden for Mosaisk trossamfund, at tillade medlemskab for ikke-jødiske ægtefæller til jøder. Dog er nogle bange for, at det specifikt jødiske så skal drukne i den danske kultur.

10 Jødernes historie i Danmark Jiddisch I Indenfor Murene tales der hebraisk, når maden skal velsignes, men der bruges også specielle ord rundt omkring ord, der minder lidt om tysk. Det er det særlige, jødiske sprog, jiddisch. Jiddisch findes i mange forskellige variationer og er sammensat af tysk, polsk, romansk, hebraisk og flere andre sprog. Overalt, hvor der har boet jøder, har de taget dele af det lokale sprog til sig, og det har farvet deres eget sprog. I Indenfor Murene bruges bl.a. følgende ord på jiddisch: Gut Schabbes, betyder god sabbat og i familien Levin siger de det til hinanden som hilsen, når de mødes en fredag aften, altså en sabbat, som er jødernes helligdag. Faul, siger Jakob om en aktie, hvis værdi han ikke tror på. Faul er fra tysk og betyder rådden. Det er altså en rådden aktie, mener Jakob. Sor che, betyder min kære, og det er især de to gamle Levin er, der bruger det til deres barnebarn. Naches, er en gave eller en lille skilling, som man giver til børn. Chaim, forkortet form af l chaim, som betyder til livet og er en jødisk skål. Ich soll wissen, tysk og betyder hvor skulle jeg vide det fra eller ja, jeg ved da heller ikke, hvad det skal sige Risches, bruges bl.a. af Adolf Levin om fx Etatråd Herming. Betyder egentligt ondskab i betydningen bevidst ondskab, og det blev næsten altid brugt i sammenhæng med situationer, hvor nogen udviste jødehad, altså antisemitisme. Bruges ikke mere. Arbejdsspørgsmål Undersøg, om det findes jøder i Aalborg hvor mange? Er de organiseret i en forening? Hvor længe har der været jøder i Aalborg?

11 Jødernes historie i Danmark I slutningen af 3. akt skændes Jørgen med sin far, Etatråd Herming. Hør bare her vælg en Jørgen og en Etatråd og læse det tre gange. JØRGEN: Det, jeg har lovet dig at mine børn engang skulle blive kristne, det skal de i alt fald aldrig blive JØRGEN: Alting bliver engang anderledes. ETATSRÅDEN: Det tror du? JØRGEN: Det tror jeg, ja! (ud) ETATSRÅDEN: Jøder, måske JØRGEN: Hverken jøder eller kristne. Mennesker skal de blive. Det skal jeg lære dem. (Han går hurtig mod udgangen) ETATSRÅDEN: Og du tror ikke, at det her i aften vil gentage sig hundreder og atter hundreder af gange? JØRGEN: Desværre, jo. ETATSRÅDEN: Men du mener, at menneskene engang bliver anderledes, end de altid har været? Fik Jørgen ret? Er menneskene i dag anderledes, eller er det fortsat meget svært at blive gift og holde sammen, hvis man kommer fra forskellige religiøse og/eller etniske baggrunde? Hvad kan du selv gøre for, at Jørgens drøm om at børn skal opdrages til at være mennesker og ikke kristne, jøder, danskere, udlændinge skal gå i opfyldelse? Hvor mange forskellige slags minoriteter findes der i jeres klasse? Brug alle tænkelige kategorier: religion, forældrenes oprindelse (udland? Jylland, Sjælland, Fyn?), seksuel orientering, ryger/ikke-ryger. Hvilke mindretal skaber konflikt? Hvorfor? Hvad kan man selv gøre for at begrænse konflikterne, hvis man tilhører et mindretal?

12 Teaterøvelser Feedback Alle sidder i en cirkel. En bold bliver kastet omkring, den som får bolden siger spontant sine associationer til forestillingsbesøget, et ord, en sætning, der findes ikke noget rigtigt eller forkert, gentagelser er tilladt. Ytringerne bliver ikke vurderet. Rundt i rummet Eleverne går omkring i rummet, rundt om forskellige sedler med begreber som ligger på gulvet (se vedlagte begrebssedler). Begreberne står i sammenhæng med stykket: Hadefuld, standhaftig, tålmodig, angrende, lykkelig, osv. Eleverne markerer med en blyant hvilke begreber som efter deres mening kendetegner, eller er vigtige for, forestillingen. Afslutningsvis stiller de sig ved det begreb som de selv synes er vigtigst og begrunder dette. Figurarbejde Den varme stol 1. Hver elev vælger en figur fra Indenfor Murene. En elev setter sig på en stol overfor resten af gruppen. Nu bliver alle mulige spørgsmål stillet til figuren. Den der sidder i stolen kan svare på spørgsmålene, men der kan også stille sig nogle spillere bagved stolen som hjælper til med at svare på spørgsmålene: Hvad er dit navn? Hvor gammel er du? Hvor bor du? Hvem bor du sammen med? Har du søskende? Har du et job? Hvad kan du godt lige ved dig selv? Hvad er dit største ønske? Hvad er du bange for? osv. Det gør ingenting at der gives modstridende oplysninger, alle kan være nyttige i at udvikle en figur-biografi. 2. Øvelsen gøres nu med figurer fra karakterernes omgangskreds, som ikke findes i stykket, for at få mere at vide: For eksempel kan Esthers veninder, Hugos patienter eller kolleger, jødiske venner af familien Levin eller andre fiktive personer i karakterernes omgangskreds svare på spørgsmål i historien. De har eventuelt kun fået brudstykker med sig af det som er sket og udvikler deres helt egen version. Refleksioner omkring figurerne: Hvilke relationer har de forskellige figurer til hinanden? Hvem har med hvem at gøre og på hvilken måde? Tegn et oversigtskort over figurerne. Hvilke figurer ville du sige har en dominerende position og hvem underkaster sig nogen andre? Er der nogen figurer, der skifter position undervejs? Kan du forstå, hvorfor figurerne gør, som de gør er du altid enig i, at de må gøre, som de gør, eller tænker du, at de kunne og måske burde have handler anderledes? Er der nogen figurer, du slet ikke kan forstå? Er der nogen af figurerne, du genkender fra dit eget liv?

13 Begrebssedler hadefuld standhaftig fordomsfuld tålmodig ulykkelig alkoholiseret forført ubønhørlig angrende lykkelig underkastet hidsig ængstelig forestående

14 Skriveopgaver Indenfor Murene 2 Indenfor Murene slutter på det sted med håb: Jørgen og Esther har fundet sammen og sluttet fred med Esthers forældre. Men hvordan fortsætter det? 1. Skriv en fortsættelse, hvor de lykkes Esther og Jørgen at blive sammen. Hvordan tager Jørgens familie det? Hvad gør de med deres børn skal de døbes eller omskæres, begge dele eller ingen af delene? Skriv det som en synopsis, dvs. et resume af det stykke, I kunne tænke jer at skrive. 2. Forestil jer, at Jørgens og Esthers ægteskab er det første ægteskab i Danmark mellem en jøde og en kristen. Skriv en avisartikel, der fortæller om brylluppet og de to familiers reaktioner. Eftersnak Hvad kunne du lide? Hvad kunne du mindre godt lide? Hvordan kunne du lide kostumerne? Hvordan kunne du lide scenografien? Hvilke associationer udløste den? Hvilken scene kan du især huske? Hvorfor? Hvad var det mest spændende øjeblik? Familie eller kærlighed? Hvad vælger du? Hvad tager du med fra stykket? Hvordan synes du stykket skulle slutte?

15 Skriveopgaver Indenfor Murene 2 Indenfor Murene slutter på det sted med håb: Jørgen og Esther har fundet sammen og sluttet fred med Esthers forældre. Men hvordan fortsætter det? 1. Skriv en fortsættelse, hvor de lykkes Esther og Jørgen at blive sammen. Hvordan tager Jørgens familie det? Hvad gør de med deres børn skal de døbes eller omskæres, begge dele eller ingen af delene? Skriv det som en synopsis, dvs. et resume af det stykke, I kunne tænke jer at skrive. 2. Forestil jer, at Jørgens og Esthers ægteskab er det første ægteskab i Danmark mellem en jøde og en kristen. Skriv en avisartikel, der fortæller om brylluppet og de to familiers reaktioner. Eftersnak Hvad kunne du lide? Hvad kunne du mindre godt lide? Hvordan kunne du lide kostumerne? Hvordan kunne du lide scenografien? Hvilke associationer udløste den? Hvilken scene kan du især huske? Hvorfor? Hvad var det mest spændende øjeblik? Familie eller kærlighed? Hvad vælger du? Hvad tager du med fra stykket? Hvordan synes du stykket skulle slutte?

16 Teatergængeren tips og tricks til nye og gamle teatergængere Teater er øjeblikkets kunst. Alt, hvad der foregår i teatersalen, sker kun én gang også selvom en forestilling har været øvet mange gange. Man ved aldrig, om hælen knækker af skuespillerindens sko, teknikken fejler, eller om skuespillerne må improvisere midt i det hele. På samme måde er publikum forskelligt hver aften, og de reagerer forskelligt på det, de ser på scenen. Alt kan ske i teatersalen, og netop det adskiller teatret fra biografen eller fjernsynet hjemme i stuen: Skuespilleren spiller sin rolle, samtidig med publikum er i rummet og reagerer på det, som sker på scenen. Derfor er det publikum, der skaber halvdelen af oplevelsen. Mange publikummer tror, at skuespillerne stort set ikke kan se og høre tilskuerne eller at de i hvert fald ikke lægger mærke til dem. Det er helt forkert, for skuespillerne fornemmer altid, hvordan stemningen er i salen, om der bliver snakket undervejs, hostet meget, etc. Her kommer et par tips og tricks til at få det bedste ud af teateroplevelsen for dig og dine medpublikummere: Efterlad overtøj og store tasker i garderoben så er der bedre plads på sæderne. Vent med at Like os på Facebook til efter forestillingen! Selvom telefonen er på lydløs, kan den godt forstyrre lydanlægget i teatersalen, så sluk din mobiltelefon. Helt. Kom i god tid og find din plads senest når klokken ringer. Dørene lukker præcist, og det er ikke sikkert, du får lov at komme ind efter, da det kan forstyrre skuespillerne og de andre publikummer. Følg godt med i handlingen. Prøv at se, hvor mange detaljer du kan få med og huske bagefter. Du kan evt. finde din specialitet : lys, scenografi, skuespillet, en bestemt skuespiller. Det gør det bare endnu sjovere at gå i teatret. Det virker altid forstyrrende for de andre publikummer og ikke mindst for skuespillerne, hvis tilskuere taler sammen under forestillingen. Også hvis de hvisker. Vent med at snakke, til forestillingen er forbi. Det er ikke tilladt at medbringe sodavand, kaffe osv. i teatersalen, men flaskevand er i orden. Slik må man gerne medbringe. Undgå dog at larme for meget med slikposen. Til gengæld er det mere end tilladt at grine, græde, blive overrasket eller forskrækket og ikke mindst klappe. Rigtig god fornøjelse!

2013> 2014. PREMIERE 19. februar 2014>STORE SCENE. Indenfor murene. af Henri Nathansen

2013> 2014. PREMIERE 19. februar 2014>STORE SCENE. Indenfor murene. af Henri Nathansen 2013> 2014 PREMIERE 19. februar 2014>STORE SCENE Indenfor murene af Henri Nathansen Indenfor murene af Henri Nathansen Instruktion og bearbejdelse: Morten Kirkskov Scenografi: Karin Betz Lysdesign: Clement

Læs mere

Denne dagbog tilhører Norah

Denne dagbog tilhører Norah Denne dagbog tilhører Norah Den lille bog, du står med i hænderne nu, er en dagbog fra en russisk pige. Hun hedder Norah og er 12 år gammel. Dagbogen handler om hende og hendes familie. De var russiske

Læs mere

Dramaøvelser. -Workshop for lærere i forbindelse med Projekt Fata Morgana

Dramaøvelser. -Workshop for lærere i forbindelse med Projekt Fata Morgana Dramaøvelser -Workshop for lærere i forbindelse med Projekt Fata Morgana Af Henriette Rosenbeck, skuespiller og teaterlærer. Følgende er et forsøg på at beskrive en række øvelser og dialogprocesser til

Læs mere

Det som ingen ser. Af Maria Gudiksen Knudsen

Det som ingen ser. Af Maria Gudiksen Knudsen Det som ingen ser Af Maria Gudiksen Knudsen Da Jonas havde hørt nogen af de rygter der gik om mig, slog han mig med en knytnæve i hovedet. Jeg kunne ikke fatte at det skete, at han slog mig for første

Læs mere

Vi er her for at søge. Af Frederikke Larsen, Villa Venire A/S april 2011

Vi er her for at søge. Af Frederikke Larsen, Villa Venire A/S april 2011 Vi er her for at søge Af Frederikke Larsen, Villa Venire A/S april 2011 På sidste års kundeseminar spurgte jeg skuespiller Lars Mikkelsen, hvorfor tvivlen er en ressource og en drivkraft for ham. Han forklarede

Læs mere

Prædiken til 2. pinsedag, Joh 3,16-21. 1. tekstrække

Prædiken til 2. pinsedag, Joh 3,16-21. 1. tekstrække 1 Grindsted Kirke. Mandag d. 20. maj 2013 kl. 10.00 Steen Frøjk Søvndal Prædiken til 2. pinsedag, Joh 3,16-21. 1. tekstrække Salmer DDS 291: Du, som går ud fra den levende Gud DDS 20: Jeg ser dit kunstværk,

Læs mere

Undervisningsplan for faget drama

Undervisningsplan for faget drama Formål for faget drama Formålet med undervisningen i drama er at udvikle elevernes lyst til og færdighed i at bruge drama som udtryksmiddel og fremme deres indsigt i og glæde ved teatrets særlige kommunikationsform.

Læs mere

2012> 2013 PREMIERE 6. SEPTEMBER 2012>STORE SCENE. Jeppe på bjerget

2012> 2013 PREMIERE 6. SEPTEMBER 2012>STORE SCENE. Jeppe på bjerget 2012> 2013 PREMIERE 6. SEPTEMBER 2012>STORE SCENE Jeppe på bjerget JEPPE PÅ BJERGET Bearbejdelse: Lise Sofie Houe Instruktør: Hans Henriksen Scenograf: Karin Betz Lysdesign: Ida Valsted Prag Lyddesign:

Læs mere

2012> 2013 PREMIERE 30. JANUAR 2013>STORE SCENE. Kirsebærhaven

2012> 2013 PREMIERE 30. JANUAR 2013>STORE SCENE. Kirsebærhaven 2012> 2013 PREMIERE 30. JANUAR 2013>STORE SCENE Kirsebærhaven KIRSEBÆR- HAVENaf ANTON TJEKHOV Oversættelse: Jens Christian Lauenstein Led efter tysk version af Angela Schanelec Bearbejdelse: Alexa Ther

Læs mere

SKOLEMATERIALE til teaterforestillingen Et Mærkeligt Skib

SKOLEMATERIALE til teaterforestillingen Et Mærkeligt Skib SKOLEMATERIALE til teaterforestillingen Et Mærkeligt Skib Dette skolemateriale er tænkt som et oplæg til at arbejde videre med forestillingen i fagene dansk, drama og billedkunst. Det består af nogle korte

Læs mere

Undervisningsmateriale - AGNES CECILIA

Undervisningsmateriale - AGNES CECILIA Undervisningsmateriale - AGNES CECILIA Iscenesættelse: Kamilla Bach Mortensen Manuskript: Kamilla Bach Mortensen og de medvirkende Medvirkende: Rebekka Owe og Christine Sønderris Instruktørassistent: Stine

Læs mere

Helle har dog også brugt sin vrede konstruktivt og er kommet

Helle har dog også brugt sin vrede konstruktivt og er kommet Jalousi Jalousi er en meget stærk følelse, som mange mennesker ikke ønsker at vedkende sig, men som alle andre følelser kan den være med til at give vækst, men den kan også være destruktiv, når den tager

Læs mere

Tro og ritualer i Folkekirken

Tro og ritualer i Folkekirken Tro og ritualer i Folkekirken 1) Kristendommen har været den største religion i Danmark i mere end tusind år. I løbet af de sidste 30 år er der sket en forandring med religion i det danske samfund, fordi

Læs mere

Marts 2005 8 A A S E O G P E R

Marts 2005 8 A A S E O G P E R Marts 2005 Netop i disse uger har vi travlt med at arrangere Ordet og Israels sommerstævne, som skal finde sted på Djurslands Efterskole, og tilmeldingerne løber ind i en lind strøm. Sidste år var der

Læs mere

Hvordan høre Gud tale?

Hvordan høre Gud tale? Hvordan høre Gud tale? Forord til læreren For flere år siden sad jeg sammen med en gruppe børn i 10-11 års alderen. Vi havde lige hørt en bibeltime, der handlede om at have et personligt forhold til Jesus.

Læs mere

Anonym mand. Jeg overlevede mit selvmordsforsøg og mødte Jesus

Anonym mand. Jeg overlevede mit selvmordsforsøg og mødte Jesus Anonym mand Jeg overlevede mit selvmordsforsøg og mødte Jesus Han er 22 år og kommer fra Afghanistan. På grund af sin historie har han valgt at være anonym. Danmark har været hans hjem siden 2011 131 En

Læs mere

GPS 27-31. Sådan kan det bruges. I hjemmet I klubben I kirken På ferien. Evangelisk Børnemission. Af Maj Højgaard m. fl. www.opdagnyt.

GPS 27-31. Sådan kan det bruges. I hjemmet I klubben I kirken På ferien. Evangelisk Børnemission. Af Maj Højgaard m. fl. www.opdagnyt. GPS 27-31 Sådan kan det bruges Af Maj Højgaard m. fl. Evangelisk Børnemission I hjemmet I klubben I kirken På ferien www.opdagnyt.dk GPS 27: Moses og Josva Nøglesætning: Gud har en plan for dit liv Bibelvers

Læs mere

10. søndag efter trinitatis. Luk 19,41-48. Alene Kristus er mit håb

10. søndag efter trinitatis. Luk 19,41-48. Alene Kristus er mit håb 10. søndag efter trinitatis. Luk 19,41-48. Alene Kristus er mit håb Det er sjældent Jesus græder. Bare to gange hører vi om det. Første gang var, da hans gode ven Lazarus er død. Og anden gang er her,

Læs mere

HVOR KOMMER DU FRA? Historiefortælling. Et undervisningsforløb for 4.-6. klasser

HVOR KOMMER DU FRA? Historiefortælling. Et undervisningsforløb for 4.-6. klasser HVOR KOMMER DU FRA? Historiefortælling Et undervisningsforløb for 4.-6. klasser INTRODUKTION Alle har en historie at fortælle. Oftest giver en personlig historie os et billede af, hvem den fortællende

Læs mere

Denne dagbog tilhører Max

Denne dagbog tilhører Max Denne dagbog tilhører Max Den lille bog, du står med nu, tilhører en dreng. Han hedder Max og er 8 år gammel. Dagbogen handler om Max og hans familie. Max er flyttet tilbage til København med sin mor efter

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Maj/juni 2014 Institution Vuc Lyngby Uddannelse Fag og niveau Hf/hfe Dramatik C Lærer(e) Anne David Koue (Birthe

Læs mere

Prædiken til rytmisk gudstjeneste, Matt 18,23-35. Tema: Guds nåde

Prædiken til rytmisk gudstjeneste, Matt 18,23-35. Tema: Guds nåde 1 Grindsted Kirke Søndag d. 29. september 2013 kl. 16.00 Steen Frøjk Søvndal Prædiken til rytmisk gudstjeneste, Matt 18,23-35. Tema: Guds nåde 2 Liturgi Video Sl 23 PRÆLUDIUM: Amazing Grace på orgel Velkommen

Læs mere

HVOR KOMMER DU FRA? Video og tekstcollage. Et undervisningsforløb for 4.-6. klasser

HVOR KOMMER DU FRA? Video og tekstcollage. Et undervisningsforløb for 4.-6. klasser HVOR KOMMER DU FRA? Video og tekstcollage Et undervisningsforløb for 4.-6. klasser INTRODUKTION Hvornår er man egentlig dansker? Når man ser dansk ud? Når man har dansk pas? Eller danske forældre? Er man

Læs mere

Sådan bliver du en god "ekstramor" "Sig fra" lyder et af ekspertens råd til, hvordan du nagiverer i din sammenbragte familie.

Sådan bliver du en god ekstramor Sig fra lyder et af ekspertens råd til, hvordan du nagiverer i din sammenbragte familie. Sådan bliver du en god "ekstramor" "Sig fra" lyder et af ekspertens råd til, hvordan du nagiverer i din sammenbragte familie. Af: Janne Førgaard, I lære som ekstramor At leve i en sammenbragt familie er

Læs mere

2014> 2015 PREMIERE 17. SEPTEMBER 2014>LILLE SCENE. spilleren. Af F. M. Dostojevskij

2014> 2015 PREMIERE 17. SEPTEMBER 2014>LILLE SCENE. spilleren. Af F. M. Dostojevskij 2014> 2015 PREMIERE 17. SEPTEMBER 2014>LILLE SCENE spilleren Af F. M. Dostojevskij Spilleren af F. M. Dostojevskij Oversætter: Ole Husted Jensen Dramatiseret af: Kjersti Hustvedt Instruktør: Viktor Tjerneld

Læs mere

MISANTROPEN. Undervisningsmateriale

MISANTROPEN. Undervisningsmateriale Kære Undervisere og elever Dette undervisningsmateriale handler om Aalborg Teaters opsætning af Molières klassiker fra 1666 Misantropen. Teksten er sprogligt krævende både for skuespillere og tilskuere

Læs mere

Den Talende Kamel. Den Talende Kamel. 2.a s storyline om Aladdin. Børnenes historier sammenskrevet til et teater-stykke: MB 2006

Den Talende Kamel. Den Talende Kamel. 2.a s storyline om Aladdin. Børnenes historier sammenskrevet til et teater-stykke: MB 2006 Den Talende Kamel MB 2006 2.a s storyline om Aladdin Børnenes historier sammenskrevet til et teater-stykke: Den Talende Kamel Den Talende Kamel Ørkenscene: Troldmand, 3 kameler: Ali og den bedrøvede og

Læs mere

Nyhedsbrev for børnemiljøet på Ejerslykkeskolen. Februar 2015

Nyhedsbrev for børnemiljøet på Ejerslykkeskolen. Februar 2015 Nyhedsbrev for børnemiljøet på Ejerslykkeskolen. Februar 2015 Fest for mellemtrinnet. Så er det blevet tiden for den årlige store begivenhed for eleverne i 4., 5. og 6. klasse. Der er fest! Torsdag d.

Læs mere

En refleksionsøvelse om identitet og normer bl.a. med diskussion af en tegnefilm, der handler om at vokse op og være tro mod sig selv.

En refleksionsøvelse om identitet og normer bl.a. med diskussion af en tegnefilm, der handler om at vokse op og være tro mod sig selv. 1 At være sig selv Materielle Tid Alder A8 45 min 10-12 Nøgleord: Ligebehandling, LGBT, normer, skolemiljø Indhold En refleksionsøvelse om identitet og normer bl.a. med diskussion af en tegnefilm, der

Læs mere

180 : Jeg er ikke vred mere

180 : Jeg er ikke vred mere 180 : Jeg er ikke vred mere I 180 grader møder vi mennesker, hvis liv har taget en voldsom drejning, men som er kommet styrket videre. Tabita Brøner er vokset op som Jehovas Vidne. Men som teenager mødte

Læs mere

Forslag til rosende/anerkendende sætninger

Forslag til rosende/anerkendende sætninger 1. Jeg elsker dig for den, du er, ikke kun for det, du gør 2. Jeg elsker din form for humor, ingen får mig til at grine som dig 3. Du har sådan et godt hjerte 4. Jeg elsker at være sammen med dig! 5. Du

Læs mere

Min Historie. Denne bog tilhører. Ungdommens Uddannelsesvejledning Rådhusstrædet 6 7430 Ikast tlf.: 9960 4200 www.uuib.dk

Min Historie. Denne bog tilhører. Ungdommens Uddannelsesvejledning Rådhusstrædet 6 7430 Ikast tlf.: 9960 4200 www.uuib.dk Min Historie Denne bog tilhører Hvem er jeg? Din identitet har at gøre med den måde, du opfatter dig selv på hvem du selv synes, du er. Den er de kendetegn, der afgrænser netop dig fra alle andre. Du kan

Læs mere

UNDERVISNINGSMATERIALE TIL FORESTILLINGEN DENGANG VI BLEV VÆK DET OLSKE ORKESTER

UNDERVISNINGSMATERIALE TIL FORESTILLINGEN DENGANG VI BLEV VÆK DET OLSKE ORKESTER UNDERVISNINGSMATERIALE TIL FORESTILLINGEN DENGANG VI BLEV VÆK DET OLSKE ORKESTER 1 INTRODUKTION: Dengang Vi Blev Væk er en fysisk og poetisk teaterforestilling der handler om at blive voksen før tid. Det

Læs mere

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN 27.APRIL 2014 1.SEP VESTER AABY KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN 27.APRIL 2014 1.SEP VESTER AABY KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19 KONFIRMATIONSPRÆDIKEN 27.APRIL 2014 1.SEP VESTER AABY KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19 Søren satte sig op i sengen med et sæt. Den havde været der igen. Drømmen. Den drøm, han kendte så godt,

Læs mere

Kong Herodes vil slå det lille Jesus-barn ihjel. Derfor flygter hans forældre med ham til 1) Ægypten X) Jordan 2) Nazaret

Kong Herodes vil slå det lille Jesus-barn ihjel. Derfor flygter hans forældre med ham til 1) Ægypten X) Jordan 2) Nazaret Tip rigtige om Menneskesønnen kapitel - Hvad er kristendommens symbol? ) slangen X) lyset ) korset Jesus bliver født i ) Jerusalem X) Betlehem ) Nazaret Kong Herodes vil slå det lille Jesus-barn ihjel.

Læs mere

Førstehjælp til det skrantende parforhold

Førstehjælp til det skrantende parforhold Førstehjælp til det skrantende parforhold Af: Lone Knuhtsen Når forholdet er ved at gå i hårdknude er der måske hjælp at hente i en weekend med parterapi. Man kan f.eks. blive sendt på besøg i partnerens

Læs mere

Palmesøndag med Børne- og Juniorkoret Jeg vil fortælle jer et eventyr Der var engang en ung konge, som regerede et lille land. Han boede på et slot

Palmesøndag med Børne- og Juniorkoret Jeg vil fortælle jer et eventyr Der var engang en ung konge, som regerede et lille land. Han boede på et slot Palmesøndag med Børne- og Juniorkoret Jeg vil fortælle jer et eventyr Der var engang en ung konge, som regerede et lille land. Han boede på et slot sammen med sine tjenere, men han havde ikke nogen kone.

Læs mere

1:1 Teater. - Byg en historie, og se den få liv

1:1 Teater. - Byg en historie, og se den få liv 1:1 Teater - Byg en historie, og se den få liv Hvad er 1:1 TEATER? 1:1 Teater er et undervisnings- og teaterkoncept som sigter mod 5 hovedmål: - At fremme skriveglæden og lærelysten hos elever i folkeskolen.

Læs mere

Forumspil om konflikter O M

Forumspil om konflikter O M Forumspil om konflikter T D A O M K E R I Indhold En øvelse, hvor eleverne via forumspil skal bearbejde forskellige konflikter. Forumspil er en velegnet metode til at lære i fællesskab. Som optakt til

Læs mere

SCRAPBOG KARAKTEROVERSIGT

SCRAPBOG KARAKTEROVERSIGT SCRAPBOG KARAKTEROVERSIGT OVERSIGT INTRO KARAKTERER... 2 MONA... 3 THOMAS... 4 GITTE... 5 KIMMI... 6 LIVA OG KURT... 7 TOVE, PATRICK, HELLE OG JENS PEDER... 8 Mor glæder sig til sin søns besøg! profil

Læs mere

Jeg bygger kirken -2

Jeg bygger kirken -2 Jeg kirken - Forkyndelse og mirakler Mål: Kirken forbindes tit med søndagsmøder, som består af sang, prædiken og bøn. Men kirken er meget mere end det.. Gennem denne undervisning prøver vi at forklare

Læs mere

Helligtrekongers søndag d.2.1.11. Matt.2,1-12.

Helligtrekongers søndag d.2.1.11. Matt.2,1-12. Helligtrekongers søndag d.2.1.11. Matt.2,1-12. 1 Man fortæller, at det eneste bygningsværk på, der kan ses fra månen er den kinesiske mur, der som en bugtet sytråd slynger sig rundt på jordens klode. En

Læs mere

Du og jeg, Gud. 1.søndag efter påske 2015. Konfirmation.

Du og jeg, Gud. 1.søndag efter påske 2015. Konfirmation. Du og jeg, Gud 1.søndag efter påske 2015. Konfirmation. Den grund, du har i dåben lagt, dit stærke ja til svage, bekræfter du, skal stå ved magt i dag og alle dage. Evangelieteksten til 1.søndag efter

Læs mere

Andagt Bording kirke 4. maj 2015.docx Side 1 af 5 05-05-2015

Andagt Bording kirke 4. maj 2015.docx Side 1 af 5 05-05-2015 Andagt Bording kirke 4. maj 2015.docx Side 1 af 5 Tale ved mindehøjtidelighed i Bording kirke d. 4. maj 2015 i anledning af 70 årsdagen for Danmarks befrielse. "Menneske, du har fået at vide, hvad der

Læs mere

Er det virkelig så vigtigt? spurgte han lidt efter. Hvis ikke Paven får lov at bo hos os, flytter jeg ikke med, sagde hun. Der var en tør, men

Er det virkelig så vigtigt? spurgte han lidt efter. Hvis ikke Paven får lov at bo hos os, flytter jeg ikke med, sagde hun. Der var en tør, men Kapitel 1 Min mor bor ikke hos min far. Julie tænkte det, allerede før hun slog øjnene op. Det var det første, hun huskede, det første hun kom i tanker om. Alt andet hang sammen med dette ene hendes mor

Læs mere

UGE 3: GUDS FOLK. Scene 1 Pagten Fortællingen bygger på 1Mos 11-18, 22, 26-50 & 2Mos 1 FORBEREDELSE FORTÆLLING & DIALOG

UGE 3: GUDS FOLK. Scene 1 Pagten Fortællingen bygger på 1Mos 11-18, 22, 26-50 & 2Mos 1 FORBEREDELSE FORTÆLLING & DIALOG UGE 3: GUDS FOLK FORBEREDELSE Det store billede Det er her vi skal hen hovedpunkterne som denne samling skal få til at stå tydeligt frem. Vores identitet som Guds familie. Gud valgte sit folk af ren og

Læs mere

Lektiebogen. Samtaler med børn og voksne om lektielæsning

Lektiebogen. Samtaler med børn og voksne om lektielæsning Lektiebogen Samtaler med børn og voksne om lektielæsning Forord Herværende pjece er produceret med støtte fra Undervisningsministeriets tips- og lottomidler. Pjecen er blevet til via samtaler med børn,

Læs mere

LEKTIE. Unge mand, rejs dig op! Parat til at undervise. Vi tjener Gud, når vi hjælper andre, som er kede af det.

LEKTIE. Unge mand, rejs dig op! Parat til at undervise. Vi tjener Gud, når vi hjælper andre, som er kede af det. LEKTIE År B 2. kvartal Lektie 5 Unge mand, rejs dig op! Ugens tekst og referencer: Luk 7,11-17. Den store Mester, kap. 32. Huskevers: Gud har besøgt sit folk. (Luk 7,16) Hovedformålet er, at børnene Ved,

Læs mere

Kasse Brand (arbejdstitel) Amalie M. Skovengaard & Julie Mørch Honoré D. 14/04/2010. 9. Gennemskrivning

Kasse Brand (arbejdstitel) Amalie M. Skovengaard & Julie Mørch Honoré D. 14/04/2010. 9. Gennemskrivning Kasse Brand (arbejdstitel) Af Amalie M. Skovengaard & Julie Mørch Honoré D. 14/04/2010 9. Gennemskrivning 1 EXT. HAVEN/HULLET. DAG 1 August 8 år står nede i et dybt hul og graver. Han gider tydeligvis

Læs mere

Vidste du at. Materielle Tid Alder B5 20 min 13-15. Nøgleord: Ligebehandling, LGBT, menneskerettigheder, normer, skolemiljø.

Vidste du at. Materielle Tid Alder B5 20 min 13-15. Nøgleord: Ligebehandling, LGBT, menneskerettigheder, normer, skolemiljø. 1 Vidste du at Materielle Tid Alder B5 20 min 13-15 Nøgleord: Ligebehandling, LGBT, menneskerettigheder, normer, skolemiljø Indhold En quiz, hvor eleverne præsenteres for ord og begreber omhandlende LGBT-personer,

Læs mere

EN KONGELIG AFFÆRE - ELEVARK

EN KONGELIG AFFÆRE - ELEVARK EN KONGELIG AFFÆRE - ELEVARK Foto: Jiri Hanzl Hvorfor skal vi se filmen? Formålet med at se filmen er, at I skal: Kunne beskrive genrekendetegn for historiske film og diskutere genrens udtryk Få kendskab

Læs mere

Svære følelser. Af Pia Melander Guilbert. Ellen Hillingsø om selvmedlidenhed: Smerten skal anerkendes

Svære følelser. Af Pia Melander Guilbert. Ellen Hillingsø om selvmedlidenhed: Smerten skal anerkendes Svære følelser Forbudte følelser findes ikke, siges det. Kun handlinger kan være forbudte. Alligevel er visse følelser mere vanskelige at håndtere end andre. Vi har bedt tre store skuespillere stille ind

Læs mere

MANIFEST 2083. Af Christian Lollike. sort-hvid.dk

MANIFEST 2083. Af Christian Lollike. sort-hvid.dk MANIFEST 2083 Af Christian Lollike sort-hvid.dk Manifest 2083 En forestilling om, hvordan Anders Behring Breivik ser sig selv Den stærkt debatterede forestilling MANIFEST 2083 er en monolog af Sort/Hvids

Læs mere

Juledag d.25.12.10. Luk.2,1-14.

Juledag d.25.12.10. Luk.2,1-14. Juledag d.25.12.10. Luk.2,1-14. 1 Julen var noget, der skete engang. Et barn blev født I Betlehem et menneske, der blev til fryd og fred for alle, selv for os, der lever i dag. Julen er en drøm. En drøm

Læs mere

Et skridt fremad. Materielle Time Alder C6 2x45 min 16-17. Nøgleord: Ligebehandling, identitet, LGBT, normer. Indhold

Et skridt fremad. Materielle Time Alder C6 2x45 min 16-17. Nøgleord: Ligebehandling, identitet, LGBT, normer. Indhold 1 Et skridt fremad Materielle Time Alder C6 2x45 min 16-17 Nøgleord: Ligebehandling, identitet, LGBT, normer Indhold En refleksionsøvelse, hvor eleverne skal forestille sig at være en anden person og derigennem

Læs mere

I landet med den store ordfabrik

I landet med den store ordfabrik I landet med den store ordfabrik Af Agnés de Lestrade og Valeria Docampo På dansk v/dal Michaelsen En meget poetisk billedbog, der sætter fokus på sprog og ord. Den får os til at tænke over alt det, der

Læs mere

Alle kan få brug for et råd

Alle kan få brug for et råd Alle kan få brug for et råd U-turns rådgivning er også åben for fædre, mødre, kærester, bonusforældre, søskende og andre mennesker, som er tæt på unge med rusmiddelproblemer, og som har behov for støtte.

Læs mere

Prøve i Dansk 2. Skriftlig del. Læseforståelse 2. November-december 2014. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 2: Opgave 3 Opgave 4 Opgave 5

Prøve i Dansk 2. Skriftlig del. Læseforståelse 2. November-december 2014. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 2: Opgave 3 Opgave 4 Opgave 5 Prøve i Dansk 2 November-december 2014 Skriftlig del Læseforståelse 2 Tekst- og opgavehæfte Delprøve 2: Opgave 3 Opgave 4 Opgave 5 Hjælpemidler: ingen Tid: 65 minutter Udfyldes af prøvedeltageren Navn

Læs mere

Scenen er min! - Kompendium. Seniorkursus Vork efteråret 2013. Instruktører: Jonas Hundebøll, Sigrid Andersen og Rikke Tranberg Madsen

Scenen er min! - Kompendium. Seniorkursus Vork efteråret 2013. Instruktører: Jonas Hundebøll, Sigrid Andersen og Rikke Tranberg Madsen - Kompendium Scenen er min! Seniorkursus Vork efteråret 2013. Instruktører: Jonas Hundebøll, Sigrid Andersen og Rikke Tranberg Madsen I følgende dokument har vi skrevet de bedste, sjoveste og dårligste

Læs mere

Retten til et liv før døden

Retten til et liv før døden Retten til et liv før døden Gudstjeneste ideer Mennesker verden rundt oplever at deres grundlæggende rettigheder fratages dem og dermed deres ret til et værdigt liv før døden. Ret til mad og vand, sundhed

Læs mere

Langt borte fra 1.-4. klasse

Langt borte fra 1.-4. klasse 1.-4. klasse Land Canada, 2003 Sprog Dansk tale Censur Ej fastsat af Medierådet Original titel From far Away Instruktion Shira Avni og Serene El-Haj Daoud Varighed 7 min. Niveau 1. - 4. kl. Fag Billedkunst,

Læs mere

Julesøndag I. Sct. Pauls kirke 28. december 2014 kl. 10.00. Salmer: 104/434/102/133//129/439/127/111

Julesøndag I. Sct. Pauls kirke 28. december 2014 kl. 10.00. Salmer: 104/434/102/133//129/439/127/111 1 Julesøndag I. Sct. Pauls kirke 28. december 2014 kl. 10.00. Salmer: 104/434/102/133//129/439/127/111 Åbningshilsen Denne søndag, Julesøndag, søndag i julen, årets sidste søndagsgudstjeneste konfirmerer

Læs mere

EN FOLKEFJENDE. Undervisningsmateriale

EN FOLKEFJENDE. Undervisningsmateriale Kære Undervisere og elever Dette undervisningsmateriale handler om Aalborg Teaters opsætning af Henrik Ibsens klassiker fra 1882 En Folkefjende. Materialet er sammensat af dramaturg Jens Christian Lauenstein

Læs mere

HØJMESSE FREDERIKSHOLM KIRKE

HØJMESSE FREDERIKSHOLM KIRKE HØJMESSE FREDERIKSHOLM KIRKE Søndag den 9/6-2013 kl. 11.00 2. søndag efter Trinitatis Tema: Lignelsen om det store festmåltid Præludium Evt. korsats (Carsten) Indgangsbøn (evt.) Velkomst 1. salme DDS 753

Læs mere

Den farefulde færd. Skrevet af Emil og Frederik

Den farefulde færd. Skrevet af Emil og Frederik Den farefulde færd Den 24. april 2014 øvede Rønnebæk skoles musicalhold på deres stykke den farefulde færd, som Therese Flensbak har skrevet, både manuskript og sange. Skuespillet handlede om tre dovne

Læs mere

Morten Musik Musik mest for børn Med Morten Mosgaard. Alle kan lave musik I kontakt med din egen musikalitet. Inspirationshæfte

Morten Musik Musik mest for børn Med Morten Mosgaard. Alle kan lave musik I kontakt med din egen musikalitet. Inspirationshæfte Alle kan lave musik I kontakt med din egen musikalitet Inspirationshæfte Morten Musik Musik mest for børn Med Morten Mosgaard www.mortenmusik.dk +45-28 40 66 95 morten@mortenmusik.dk Indhold Indledning...

Læs mere

Teaterworkshops 2012/2013

Teaterworkshops 2012/2013 Teaterworkshops 2012/2013 på Det Skrå Teater Det Skrå Teater er igen i år mere en glade for at kunne præsenterer årets teaterworkshop 2012/2013 i samarbejde med DATS (Landsforeningen for dramatisk virksomhed)

Læs mere

DU KAN HVAD DU VIL ELLER HVAD?

DU KAN HVAD DU VIL ELLER HVAD? DU KAN HVAD DU VIL ELLER HVAD? ET INTERAKTIVT TEATER HVOR DU ER MED TIL AT STYRE HANDLINGEN! Forberedelsesmateriale til lærere og erhvervsskoleelever på Handelsskoler Denne forestilling er et samarbejde

Læs mere

Hvad kan jeg blive? - nu med rewind knap

Hvad kan jeg blive? - nu med rewind knap Hvad kan jeg blive? - nu med rewind knap HVAD KAN JEG BLIVE? er en interaktions forestilling i 3 akter om valg af livsbane og uddannelse, som udforsker spændingsfeltet mellem virkelighed og drømme. Hvor

Læs mere

Rejsen til NU. Rejsen til NU. Fra 6 år UNDERVISNINGSMATERIALE. undervisningsmateriale fra ZeBU

Rejsen til NU. Rejsen til NU. Fra 6 år UNDERVISNINGSMATERIALE. undervisningsmateriale fra ZeBU 2013 Rejsen til NU Fra 6 år UNDERVISNINGSMATERIALE indholdsfortegnelse Introduktion til læreren... Om forestillingen... Workshops... 3 4 5 At åbne for kunstnerisk oplevelse... 6 Filosofisk samtale, til

Læs mere

Uddrag fra Peters dagbog. Morfars farmor og farfar, dine tipoldeforældre. Morfars forældre, dine oldeforældre

Uddrag fra Peters dagbog. Morfars farmor og farfar, dine tipoldeforældre. Morfars forældre, dine oldeforældre Uddrag fra Peters dagbog Morfars farmor og farfar, dine tipoldeforældre Morfars forældre, dine oldeforældre Morfars oldeforældre, dine tip,tipoldeforældre Christian Worm og Maren Thinggaard Morfars mormor

Læs mere

Evaluering af SSP dagen elev 1

Evaluering af SSP dagen elev 1 Evaluering af SSP dagen elev 1 1. Hvorfor hedder SSP dagen Det er sejt at sige nej Det gør det fordi at det er godt at sige nej til noget dumt fx: at ryge, at stjæle og andre dumme ting. 2. Hvad lærte

Læs mere

De 3 mest effektive spørgsmål, du kan stille dig selv. Hvis du vil leve dit liv og ikke andres.

De 3 mest effektive spørgsmål, du kan stille dig selv. Hvis du vil leve dit liv og ikke andres. En workbook dit kærlighedsliv vil elske. De 3 mest effektive spørgsmål, du kan stille dig selv. Hvis du vil leve dit liv og ikke andres. 1 Om Christiane Jeg hjælper mennesker med at overkomme frygt og

Læs mere

Tematekst + lærervejledning. Jødeforfølgelse i Danmark

Tematekst + lærervejledning. Jødeforfølgelse i Danmark Tematekst + lærervejledning. Jødeforfølgelse i Danmark Med den voksende jødeforfølgelse i 30 ernes Tyskland steg behovet for jødisk udvandring. De fleste lande, inklusiv Danmark, var dog ikke villige til

Læs mere

VærelZe 313 og Teaterskolen

VærelZe 313 og Teaterskolen syddjurs egnsteater VærelZe 313 og Teaterskolen sæson 2014/15 www.syddjursegnsteater.dk KÆRE UNGE I SYDDJURS KOMMUNE For femte år i træk byder vi velkommen til Ingen kedelige onsdage, på den sidste onsdag

Læs mere

Julie, Klemens faster

Julie, Klemens faster Julie, Klemens faster Julie er Klemens faster og er mellemleder i socialforvaltningen i Stormstrøms amt. Hun har meget lidt til overs for hendes familie, især Klemens forældrene og sørgede da også for

Læs mere

Kl. 08.00-09.00 Morgenmad Kl. 09.00-12.00 Undervisning & kaffepause. Kl. 12.00-13.00. Frokost og pause. Kl. 13.00-15.30.

Kl. 08.00-09.00 Morgenmad Kl. 09.00-12.00 Undervisning & kaffepause. Kl. 12.00-13.00. Frokost og pause. Kl. 13.00-15.30. Hold 1 Instruktion Christian Eiming Hold 2 DANS brug kroppens intelligens Lars Bjørn Hold 3 Skuespilteknik, mimik Ole Sørensen Hold 4 Teater/musical workshop Kristian Studsgaard Fredag d. 12. PROGRAM Søndag

Læs mere

Emne: De gode gamle dage

Emne: De gode gamle dage Afsnit 1 Et uægte barn Emne: De gode gamle dage Folk siger tit, at alt var bedre i gamle dage. Men det kan jo ikke passe. Selvfølgelig er der nogen ting, der er bedre i dag. Men verden er ikke den samme

Læs mere

NORDEN I BIO 2007 FILM: FÖRÄLDRAMÖTET (Sverige, 2003) DANSK TEXT

NORDEN I BIO 2007 FILM: FÖRÄLDRAMÖTET (Sverige, 2003) DANSK TEXT Sidan 1 av 12 NORDEN I BIO 2007 FILM: FÖRÄLDRAMÖTET (Sverige, 2003) DANSK TEXT 0 1 FORÆLDREMØDET 2 Man løser ikke problemerne ved at stikke af. Man må tale om det. 3 Selv om det kan være hårdt. 4 - Gør

Læs mere

men det var ikke helt så imponerende, som vi havde regnet med. Tegning og hygge i toget Et forvirrende billede, der ændrer sig, når man flytter

men det var ikke helt så imponerende, som vi havde regnet med. Tegning og hygge i toget Et forvirrende billede, der ændrer sig, når man flytter Mandag d. 1/10 Vi tog fra Løgstør med bussen kl. 9.00 mod Aalborg, hvor vi steg på toget. Vi skulle skifte i både Fredericia og Padborg, men det gik fint, og det lykkedes os at få alle tingene med hele

Læs mere

Af Freja Gry Børsting

Af Freja Gry Børsting Af Freja Gry Børsting Flygtningelejren i Jonstrup Af Freja Gry Børsting Furesø Museer 2015 Flygtningelejren i Jonstrup Forfatter: Freja Gry Børsting Illustration: Allan Christian Hansen Forfatteren og

Læs mere

2014-2015 FILMKLUBBEN FOR VOKSNE

2014-2015 FILMKLUBBEN FOR VOKSNE 2014-2015 FILMKLUBBEN FOR VOKSNE 5 Onsdage 5 Gode film BIO Huset byder velkommen til en ny filmsæson. Vi har igen udvalgt 5 gode film, som vi viser onsdag formiddage. Fra kl.09.45 serverer vi frisk kaffe/te

Læs mere

Kommunikation for Livet. Uddannelse til Fredskultur 3 eksempler. Her gives nogle eksempler på anvendelse af IVK i praksis (alle navne er ændrede):

Kommunikation for Livet. Uddannelse til Fredskultur 3 eksempler. Her gives nogle eksempler på anvendelse af IVK i praksis (alle navne er ændrede): Uddannelse til Fredskultur 3 eksempler Her gives nogle eksempler på anvendelse af IVK i praksis (alle navne er ændrede): Uddannelse til fredskultur Første eksempel Anna på 5 år kommer stormende ind til

Læs mere

Carmen Velkommen. Side 2. Kære Publikum

Carmen Velkommen. Side 2. Kære Publikum Carmen Velkommen KærePublikum VelkommentilendnuenmusicalpåFaaborgGymnasiumdenniendeaf slagseniskolenshistorie.somvanligtsamlerdenmasserafeleverfraalle klasserogårgange.rentfaktiskerderiårmusicaldeltagerefrahvereneste

Læs mere

Portrætter af beboere på Ebenezer-hjemmet

Portrætter af beboere på Ebenezer-hjemmet Portrætter af beboere på Ebenezer-hjemmet Helene og Knud Erik Erbs var i efteråret 2012 seniorvolontører på Ebenezer-hjemmet i Haifa i Israel i to måneder. gennem deres tid på hjemmet har de indsamlet

Læs mere

SFO BAKKESKOLEN [FORFATTERENS NAVN] 1

SFO BAKKESKOLEN [FORFATTERENS NAVN] 1 [FORFATTERENS NAVN] 1 Nyt fra SFO Bakkeskolen Personale: Vi siger tak for tiden her til Anita og Jesper, som har været studerende. Anita og Jesper ønskes stor fornøjelse med udfordringerne fremover. Vi

Læs mere

- stammebeskrivelser ET UNDERVISNINGSMATERIALE FRA

- stammebeskrivelser ET UNDERVISNINGSMATERIALE FRA - stammebeskrivelser ET UNDERVISNINGSMATERIALE FRA Hvid stamme MOTTO: Det er Solgudens vilje, at du skal gøre hvad jeg siger STIKORD: Præster, bestemmer, rige Da Solguden straffede menneskerne, troede

Læs mere

2014> 2015. PREMIERE 26. februar 2015. /Bull

2014> 2015. PREMIERE 26. februar 2015. /Bull 2014> 2015 PREMIERE 26. februar 2015 Lille scene Cock /Bull Cock/Bull Af Mike Bartlett Instruktør: Robert Chevara Scenograf: Nicolai Hart Oversættelse: Caroline Malling Lysdesigner: Clement Irbil Lyddesigner:

Læs mere

Side 1. Den rige søn. historien om frans af assisi.

Side 1. Den rige søn. historien om frans af assisi. Side 1 Den rige søn historien om frans af assisi Side 2 Personer: Frans Frans far Side 3 Den rige søn historien om frans af assisi 1 Æggene 4 2 Frans driller 6 3 Om natten 8 4 Penge 10 5 En tigger 12 6

Læs mere

Netavis. Introduktion af Netavis. Formand: Siv L..J. 8.B. Sekretær: Nikolaj F..H. 8.B

Netavis. Introduktion af Netavis. Formand: Siv L..J. 8.B. Sekretær: Nikolaj F..H. 8.B Introduktion af Netavis Netavis Vi, elevrådet, er gået sammen om at lave en avis. I avisen har vi tænkt os at skrive om, hvad der sker på skolen. Vi skriver om de arrangementer og aktiviteter, som foregår

Læs mere

VITELLO. Kim Fupz Aakesons. af Kenneth Jakobsen Bøye

VITELLO. Kim Fupz Aakesons. af Kenneth Jakobsen Bøye VITELLO Kim Fupz Aakesons Undervisningsmateriale af Kenneth Jakobsen Bøye Undervisningsforløbet til skuespillet Vitello. Mål: At børnene gennem både kreative, skriftlige og mundtlige opgaver får lyst til

Læs mere

2011> 2012 PREMIERE 18. NOVEMBER 2011>LILLE SCENE. Den gyldne drage. af Roland Schimmelpfennig

2011> 2012 PREMIERE 18. NOVEMBER 2011>LILLE SCENE. Den gyldne drage. af Roland Schimmelpfennig 2011> 2012 PREMIERE 18. NOVEMBER 2011>LILLE SCENE Den gyldne drage af Roland Schimmelpfennig DEN GYLDNE DRAGE af Roland Schimmelpfennig Instruktion: Thomas Bendixen Scenografi: Jonas Fly Filbert Oversættelse:

Læs mere

Ishøj Teaters tilbud om dramaundervisning i indskolingen

Ishøj Teaters tilbud om dramaundervisning i indskolingen Ishøj Teaters tilbud om dramaundervisning i indskolingen 3 workshops der handler om sociale kompetencer, empati, følelser og forskellige udtryksformer. Teatereventyr er en fortælleform der inddrager børnene

Læs mere

Lindvig Osmundsen. Prædiken til Kristi Himmelfartsdag 2015.docx 14-05-2015 side 1. Prædiken til Kristi Himmelfartsdag 2015. Tekst. Mark. 16,14-20.

Lindvig Osmundsen. Prædiken til Kristi Himmelfartsdag 2015.docx 14-05-2015 side 1. Prædiken til Kristi Himmelfartsdag 2015. Tekst. Mark. 16,14-20. 14-05-2015 side 1 Prædiken til Kristi Himmelfartsdag 2015. Tekst. Mark. 16,14-20. Det går ikke altid så galt som præsten prædiker! Sådan kan man sommetider høre det sagt med et glimt i øjet. Så kan præsten

Læs mere

Spilleregler: Find vej til bedre trivsel. Introduktion til redskabet:

Spilleregler: Find vej til bedre trivsel. Introduktion til redskabet: Introduktion til redskabet: er et redskab til at undersøge trivslen i en virksomhed. Det kan bruges i mindre virksomheder med under 20 ansatte og man behøver ikke hjælp udefra. Det kræver dog, en mødeleder

Læs mere

Bilag 2: Elevinterview 1 Informant: Elev 1 (E1) Interviewer: Louise (LO) Tid: 11:34

Bilag 2: Elevinterview 1 Informant: Elev 1 (E1) Interviewer: Louise (LO) Tid: 11:34 Bilag 2: Elevinterview 1 Informant: Elev 1 (E1) Interviewer: Louise (LO) Tid: 11:34 LO: Ja, men først vil vi gerne spørge om, du måske kunne beskrive en typisk hverdag her på skolen? E1: En typisk hverdag

Læs mere

Den Internationale lærernes dag

Den Internationale lærernes dag Den Internationale lærernes dag I dag er det en særlig dag. For den 5. oktober har flere foreninger rundt om i verden valgt at markere som Den internationale lærernes dag. Man ønsker på denne måde at markere

Læs mere

BREV - kilden Brev fra Godsforvalter Eggers på Orupgård til sogneråd i Skelby Gedesby.

BREV - kilden Brev fra Godsforvalter Eggers på Orupgård til sogneråd i Skelby Gedesby. BREV - kilden Brev fra Godsforvalter Eggers på Orupgård til sogneråd i Skelby Gedesby. Renskrevet 16 marts 1881. Til Sognerådsformand J. P. Adrian i Skelby Sogn Jeppe Veje i Skjelby har talt med mig om

Læs mere

EFTERFØDSELSREAKTIONER

EFTERFØDSELSREAKTIONER FOREBYGGELSE AF EFTERFØDSELSREAKTIONER GUIDELINES Af LISBETH VILLUMSEN Statistisk set løber mindst hver fjerde kvinde og hver syvende mand ind i reaktioner/depressioner i forbindelse med at få barn. Reaktionerne

Læs mere

»Du skal ikke se væk,«siger Pia.»Gå hen til ham.«

»Du skal ikke se væk,«siger Pia.»Gå hen til ham.« FEST Maja skal til fest. Det er på skolen. Hun ser sig i spejlet. Er hun ikke lidt for tyk? Maja drejer sig. Skal hun tage en skjorte på? Den skjuler maven. Maja tager en skjorte på. Så ser hun i spejlet

Læs mere