Observationer i Naturparken 2014

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Observationer i Naturparken 2014"

Transkript

1 SKET I 2014 Sammendrag af nyheder og arrangementer i Støtteforeningen for Tystrup-Bavelse Naturpark Observationer i Naturparken 2014 Send os oplysninger du vil have med i Observationer på data@naturpark-tystrupbavelse.dk 1.januar Godt Nytår. Der er mange gæs og sangsvaner i naturpark-området. Både Bramgæs, Sædgæs, Blisgæs og Grågæs. Sangsvaner, med næsten 400 fugle - mest omkring Bavelse sø. Canadagås ikke så mange. På trods af den milde vinter er der kommet mange gæs og svaner til overvintring. Husk at der er generalforsamling den 18.marts se under Kommende arrangementer. 29.januar Så er vinteren atter over os. Det har så bevirket at der kommet flere Havørne til området. Således 2-3 omkring Sorø, 8-10 ved Tystrup-Bavelse søerne (heraf en svensk og en finsk mærket fugl) samt 2-3 ved Holmegårds Mose. Ligeledes er en Kongeørn set i Holmegårds mose omkring Broksø de sidste dage af 2013 og starten af januar Havørn 2k-fugl (Tommy Jensen )

2 Der er mange gæs og svaner i området. Ca gæs (fleste Grågås og Bramgås), men også en del Sædgæs og især Blisgås. Kun få Canadagæs. Sangsvaner omkring 380, hvor af 2 af dem er halsbåndmærket i Letland. 10.februar Nu ser det ud til at vinteren er ved at slutte. Isen forsvandt fra Tystrup-Bavelse søerrne 8.februar - sidste år først i starten af april - og mange af de overvintrende gæs og Sangsvaner er ved at forlade området, og flyve til deres Skandinaviske og russiske yngleområdet. Mens de var har, blev der aflæst 2 Sangsvaner fra Letland, 1 Sædgås fr NØ-Finland (i øvrig 4. vinter den besøger området ved Gunderslevholm siden den blev ringmærket i andre Sædgæs fra Västerbotten i det svenske Lapland blev set - de var begge også i området i Vinteren 2013/2014 har budt på det største antal overvintrende Blisgæs nogensinde - op mod 500 fugle fra december til midten af februar. Også Bramgås har overvintret. Fra få Bramgæs hver de sidste 10 vintre, steg antallet til ca. 125 fugle i vinteren 2012/2013 og i denne vinter til godt 800. At antallet af Blisgæs og Bramgæs stiger i antal, skyldes muligvis klimaforandringer. Nu trækker de ikke til områderne i Holland og Nordfrankrig, men bliver på Sydsjælland, Lolland, Falster i det danske vadehav. Den milde vinter har heller ikke givet det store antal overvintrende Havørne, kun ca. 10 fremmede Havørne har gæstet området i kortere tid. En af disse var en næsten udfarvet fugl fra Sverige. 14.februar Nu ses både Stær, Sanglærke og Viber mange steder. Temperaturen kom op på over 10 grader i dagtimerne. Marts Mange Stormmåger og Hættemåger har kunnet ses ved søerne og på markerne rundt omkring. Blandt disse blev flere farvemærkede fugle set. Bl.a. Stormmåge mærket i Holland, Irland og Ungarn. Hættemåge mærket i Sydspanien og Sølvmåge fra Danmark, hvor den ene var mere end 20 år. Også Sorthovedet måge (mærket i Hamburg) og Kaspisk måge har gæstet naturparkområdet. Havørne yngler igen i år. Er efter al sandsynlighed påbegyndt rugning 9. eller 10. marts, så unge(r) kan forventes midt i april. HUSK FORNYELSE AF MEDLEMSKONTINGENT for perioden 1.april 2014 til 31.marts uforandret 100 kr for et år. April I midten af april og endda lidt før kom de første sommerfugle frem. Først Nældenstakvinge og Dagpåfugleøje. men også Sørgekåbe (Tadse) og (Nåby). De sidste dage i april kunne mange Citronsommerfugle ses, enkelte Nældesommerfugle kunne ses de sidste dage i april. Landsvalerne kom også forholdvis tidligt - 16.april - kort efter at Bøgen sprang ud. Nattergal også tidligt - 27.april og dagen før kunne Gøgen høres enkelte steder. Alt i alt en ret tidligt forår. Hvide storke er set trækkende nord over Gelsted, Nåby og Bavelse sø i starten april og en Sort Stork sås over skovene nær Lindebjerg og Plessenske overdrev.

3 Det ser ud til at Hasselmus har klaret vinteren fint og allerede i påsken blev der set Hasselmus i et par af de opsatte ynglekasser. Maj 3.maj ses den første sommerfugl af arten Almindelige blåfugl - vel tidligt for en blåfugl. 4.maj ses den første Hvepsevåger trækkende nord over Skelby. 9.maj. I dag for 12 år siden blev der fundet en død gammel Havørn i skoven syd for Tystrup sø. Ørnen var ikke en af de 2 fugle, der ynglede ved Tystrup sø for første gang i maj. I dag hørtes de første fløjtende Vagtler i området mellem Kagstrup og Valmosevejen (Nåby). Hører du Vagtler i naturpark-området vil vi gerne høre om det. Vagtel er ikke almindelig i området, men muligvis ofte overhørt. Høres ofte fløjtende fra kornmarker eller rapsmarker. Høres bedst tidligt om morgenen og frem til midt på formiddagen. Er næsten umulig at få at se. Der hvor Vagtler hørtes i dag er de hørt i alle forår/somre siden Rød glente ses nu flere steder og yngler formodentlig her og der. Hyppigst ses den omkring Lorop skov og skovområderne mod Slagelse, ved Kastrup Storskov, Næsbyholm Storskov, ved Glumsø-Herlufmagle-Gelsted og omkring Dyrehaven og Tvedevænge. Mulighed for 5-7 par. 4.juni Havørne-parret ved Tystrup-Bavelse sø har atter unger i reden. To måske tre unger er ved at vokse sig store (BHP). Rød glente med unger i rede også konstateret syd for Tystrup sø - men der kan muligvis være flere par i områderne omkring Tystrup-Bavelse søerne og Holmegårds mose. Flere fåtallige fuglearter er registreret under DOFs Atlas III projekt - bl,a, Drosselrørsanger, Korttået træløber (flere steder), Gulirisk, Lille flagspætte og Rødtoppet fuglekonge (flere steder). Juli Flere kuld af Isfugle er iagttaget - i Susåens øvre løb ved Næsbybro og ved Næsbyholm Storskov, ved Kællerød skov, i Susåens nedre løb ved Strids mølle, Skelby og Holløse mølle samt i Ravnstrup sø. Det ser ud til at den har haft i godt yngleår - flere steder 2 kuld. I dagene omkring 20. til 30. juli blev der iagttaget 3 ex. af sommerfuglearten Østlig Takvinge (mellem Slagelse og Sorø), Susåen ved Nåby og Skelby. Østlig takvinge - der minder meget om vores almindelige Nældens takvinge. Den er kommet indflyvende (trækkende) fra øst (Rusland og de Baltiske lande. Denne sommerfugleart er ikke tidligere registreret i Tystrup-Bavelse Naturpark.

4 Isfugl (Tommy Jensen, 2014) Starten af august Havørnens 3 unger begynder at flyve lidt rundt i området ved Hørhaven. Også Fiskeørn begynder at vise sig dagligt, dog uden at vi har konstateret ynglende Fiskeørn i området. August Hvidvinget korsnæb både gamle hanner og hunner og især ungfugle er set i flere skove i området først i Lorup skov, så i Dyrehaven og ugen efter i Broby Vesterskov. Der har ikke været meldinger om trækfugle, så måske stammer den fra den nyetablerede danske ynglebestand i Måske yngler den i nogle af vores meget store skovområder omkring Tystrup-Bavelse søerne? Hold øjne og ører godt åbne her i efteråret og vinteren. 28.august Sølvhejre ses ved Holmene ud for Hørhaven, Rovterne fisker i Tystrup sø. Et kuld hvinande-unger på 4 ses ved Holmene (ret store unger). Op mod Landsvaler ses komme til overnatning på Holmene ud for Hørhaven. Tre unge Lærkefalke forsøgte at fange svaler ved Hørhaven - det er da også det sværeste de kan øve sig på. 21.september Efterårets første Fjeldvåger ses i Holmegårds mose og ved Næsbyholm Storskov. 25.september Sølvhejren atter ved Holmene ved Hørhaven Den første fremmede 1.års fugl af Havørn ses trække over Tystrup sø. Mærket med farveringe fra Indre Sverige i Samme dag ca. 250 trækkende Musvåger.

5 Slutningen af september Melding fra DN Sorø s Hasselmus-gruppe siger at det har været et godt yngleår for den lille Syvsover Hasselmusen. Mindst 12 steder med yngel i de opsatte kasser og flere af parrene endda med 2 kuld. Hasselmussen er en stærkt truet art i hele Europa og er habitatsart i Danmark og skal have maximal beskyttelse i de få områder den yngler i Danmark. Der er konstateret 2 kuld nær Faxe, men udover dem findes den kun med en mindre bestand nær Roskilde og måske nær Vordingborg, få Sydfyn og et par steder i Jylland. 28.september Anne Hjelm ved Lorup skov meddeler, at hun har 7 Røde glenter kredsende og jagende over sine marker med får. Det kunne være trækfugle, men de var der stadigvæk weekenden efter. Samtidig besøgtes Næsbyholm-området og her kunne der ses 5 til Røde glenter jagende over stubmarker og enge langs Susåen mellem Næsby og Næsbyholm slot og nord Næsbyholm slot mod Næsbycenteret. Der er tilsyneladende mange røde glenter i området, og der har måske været flere par ynglefugle end vi har regnet med. Kender du til ynglepar af Rød glente her i 2014 eller før, så send os besked på adressen: data@naturpark-tystrup-bavelse.dk. Måske skal vi til at lede efter den første kollektive overnatningsplads her til vinter lige som den der findes i området sydlige del af Åmosen, hvor man i kunne se op til 70 røde glenter kommer til kollektiv overnatning i november-januar. 1.oktober til 6.oktober Store træk af Bramgæs i vestlig og nordvestlig retning over både Sorø, Tystrup sø og Herlufmagle. Skønsmæssigt i de 6 dage mindst oktober tillige efterårets første Blisgæs (150) over Susåen ved Nåby. 6.oktober Støtteforeningen afholdt ekstraordinær generalforsamling, hvor dagspunktet var navneskift til Støtteforeningen for Tystrup-Bavelse Naturpark. Det blev énstemmigt vedtaget af de fremmødte medlemmer (ca. 2/3 af medlemmerne). Se mere under Nyhedsbreve. 7.oktober Træk af traner i den kraftige østenvind bl.a. mere end 200 over Sorø, adskillige over Tamosen, 400 over Bavelse sø og Skelby og en større flok over Gelsted. Usædvanligt med så mange traner i oktober. Igennem hele oktober kunne der næsten daglig ses overtrækkende Bramgæs fra til dagligt - og småflokke er allerede begyndt at holde til forskellige steder omkring Tystrup-Bavelse søerne. 24.oktober Større flok af Pibesvaner trak vest over Skelby 63 i én flok og 3 småflokke på henholdsvis 7. 5 og 4 samme dag. 26.oktober ses de første Sangsvaner trækkende vest 42 i en flok men ingen er rapporterede som rastende ved Tystrup-Bavelse søerne.

6 29.oktober Det varme efterår har fået både guldsmede og sommerfugle til at flyve længere end normalt. Ved Skelby og Nåby sås både Efterårsmosaikguldsmed (3 i Skelby) og Admiral og Dagpåfugleøje (3 og 2 ved Nåby).

Observationer i Naturparken 2015

Observationer i Naturparken 2015 SKET I 2015 Sammendrag af nyheder og arrangementer i 2015. Støtteforeningen for Tystrup-Bavelse Naturpark Observationer i Naturparken 2015 Send os oplysninger du vil have med i Observationer på data@naturpark-tystrupbavelse.dk

Læs mere

Blisgås Anser albifrons

Blisgås Anser albifrons Blisgås Anser albifrons Blisgåsen er en af de gåse-arter der overvintrer i Naturpark Tystrup-Bavelse. For blot få vintre siden var denne art ret ualmindelig i naturparken om vinteren sås oftest med enkelte

Læs mere

Fuglene i Tarup/Davinde grusgrave 2015

Fuglene i Tarup/Davinde grusgrave 2015 Fuglene i Tarup/Davinde grusgrave 2015 Ynglesæsonen 2015 var præget af ret usædvanlig vejr, med kulde og megen regn i juni og juli. Hvilken påvirkning det har haft for ynglefuglene er ikke direkte blevet

Læs mere

Fuglene i Tarup/Davinde grusgrave 2013

Fuglene i Tarup/Davinde grusgrave 2013 Fuglene i Tarup/Davinde grusgrave 2013 Fuglene er optalt ved en lang række besøg igennem ynglesæsonen. Der er fokuseret på de arealer der ejes af Tarup/Davinde I/S, men der er også foretaget optællinger

Læs mere

Trækfugle ved Næsby Strand

Trækfugle ved Næsby Strand Trækfugle ved Næsby Strand Grønsisken Særligt om efteråret kan der være et fint fugletræk ved Næsby Strand. Det er oftest et træk mod vinden. Det vil sige, at jævn vind fra vestlige retninger giver det

Læs mere

Tur til Mecklenburg-Vorpommern Lørdag den 23.5 2015

Tur til Mecklenburg-Vorpommern Lørdag den 23.5 2015 Tur til Mecklenburg-Vorpommern Lørdag den 23.5 2015 Turdeltagere: Flemming Olsen, Gunnar Boelsmand Pedersen. Rene Christensen. Turbeskrivelse: Hovedformålet med turen var, at besøge nogle af de lokaliteter

Læs mere

Så er det tid til en samlet status over Boligbirding i DOF København 2015.

Så er det tid til en samlet status over Boligbirding i DOF København 2015. Boligbirding i DOF København, 2015 Så er det tid til en samlet status over Boligbirding i DOF København 2015. Perioden startede 1. januar og sluttede den 15. marts. Der var ingen regler for, hvordan en

Læs mere

Knopsvane. Knopsvane han i imponerepositur

Knopsvane. Knopsvane han i imponerepositur Knopsvane Knopsvane han i imponerepositur Videnskabeligt navn (Cygnus olor) Udbredelse: Knopsvanen er udbredt fra Irland i vest, gennem Vest og Mellemeuropa (indtil Alperne) til det vestlige Rusland, og

Læs mere

Fuglene i Tarup/Davinde grusgrave 2014

Fuglene i Tarup/Davinde grusgrave 2014 Fuglene i Tarup/Davinde grusgrave 2014 I lighed med de foregående år er det især vandfuglene og fuglearter der er tilknyttet grusgravssøerne der er optalt. I år er der i forbindelse med Dansk Ornitologisk

Læs mere

Fuglearter set i grusgravsområdet Tarup/Davinde fra 1982 til i dag.

Fuglearter set i grusgravsområdet Tarup/Davinde fra 1982 til i dag. Fuglearter set i grusgravsområdet Tarup/Davinde fra 1982 til i dag. Arterne er primært set indenfor Tarup/Davinde I/S s område. Listen bliver løbende opdateret Rødstrubet Lom Sjælden trækgæst: 1 6/10-14.

Læs mere

Fuglene i Tarup/Davinde grusgrave 2012

Fuglene i Tarup/Davinde grusgrave 2012 Fuglene i Tarup/Davinde grusgrave 2012 Fuglene er optalt ved en lang række besøg igennem ynglesæsonen. Der er fokuseret på de arealer der ejes af Tarup/Davinde I/S, men der er også foretaget optællinger

Læs mere

DOF Storstrøms tur til Nationalpark Müritz

DOF Storstrøms tur til Nationalpark Müritz DOF Storstrøms tur til Nationalpark Müritz 10. - 13.6 2019 Nationalpark Müritz ligger i den sydlige del af delstaten Mecklenburg-Vorpommern ca. 125 km. syd for Rostock. Nationalparken er en mosaik af søer,

Læs mere

Lars Heltborg Fugleobservationer 12-02-2013 Side 1

Lars Heltborg Fugleobservationer 12-02-2013 Side 1 Lars Heltborg Fugleobservationer 12-02-2013 Side 1 Fugleobservationer 2012 L Heltborg, 6091 Bjert. Dato Art Antal Sted Bemærk 24-02-12 Knopsvane Solkær enge Gråand Do Alm. skarv Do Krikand Do Grågæs Do

Læs mere

Smør- og Fedtmosen. Frank Desting Herlev år 2017

Smør- og Fedtmosen. Frank Desting Herlev år 2017 Herunder beskrivelser af specielt fuglelivet i Herlev lokalområde's fugle- og naturområder, nemlig Smør- og Fedtmosen, Sømosen og Kagsmosen, som alle delvis hører ind under Herlev Kommune. Med link til

Læs mere

GRIBSKOVOMRÅDET YNGLEFUGLE 2018

GRIBSKOVOMRÅDET YNGLEFUGLE 2018 GRIBSKOVOMRÅDET YNGLEFUGLE 18 Natura -område nr. 133 Af Per Ekberg, Caretakeransvarlig for Gribskov Figur 1 Rivaliserende sortspætter. Foto Per Ekberg Indholdsfortegnelse Gribskovområdet... 3 Indledning...

Læs mere

Fuglene i Tarup/Davinde grusgrave 2011

Fuglene i Tarup/Davinde grusgrave 2011 Fuglene i Tarup/Davinde grusgrave 2011 Fuglene er optalt ved en lang række besøg igennem ynglesæsonen. Der er fokuseret på de arealer der ejes af Tarup/Davinde I/S, men der er også foretaget optællinger

Læs mere

Espe: Natugle 1, Husskade 1, Grønirisk 10, Sumpmejse 2, Solsort 5, Gråkrage 6, Stor Flagspætte 1.

Espe: Natugle 1, Husskade 1, Grønirisk 10, Sumpmejse 2, Solsort 5, Gråkrage 6, Stor Flagspætte 1. 30. september Gransanger 1, Hvid Vipstjert 1, Gråkrage 15, Solsort 7, Grønirisk 5. 29. september Brobyværk (10:30): Grågås 500 SØ. Peder Blommegård 28. september Natugle 1, Husskade 1, Grønirisk 10, Sumpmejse

Læs mere

Månedens fugle oktober 2011: Gæs Anserinae

Månedens fugle oktober 2011: Gæs Anserinae Månedens fugle oktober 2011: Gæs Anserinae Tekst: Jens Boesen Foto: Jens Boesen og Per Huniche Jensen (Canadagås) Året rundt vrimler det med gæs ved Tissø og i Halleby Å-Åmose-området. Forår og sommer

Læs mere

Havørn 1 AD R, Brushane 2 R, Sortklire 2 R, Fjordterne 1 R, Landsvale 600 R. Erik Ehmsen

Havørn 1 AD R, Brushane 2 R, Sortklire 2 R, Fjordterne 1 R, Landsvale 600 R. Erik Ehmsen 30. juni Brændegård Sø (12:40-14:00): Toppet Lappedykker 10 R, Skarv 400 R, Fiskehejre 2 R, Knopsvane 12 R, Grågås 180 R, Gravand 8 AD R, Gravand 14 PUL R, Knarand 4 R, Krikand 3 R, Gråand 30 AD R, Gråand

Læs mere

Atlas III. Grønne Råd, den 23. april 2014. Oplæg til møde i Svendborgs. kortlægning af Danmarks fugles udbredelse

Atlas III. Grønne Råd, den 23. april 2014. Oplæg til møde i Svendborgs. kortlægning af Danmarks fugles udbredelse Atlas III - en kort fortælling om den tredje store kortlægning af Danmarks fugles udbredelse Oplæg til møde i Svendborgs Grønne Råd, den 23. april 2014 Niels Andersen Sådan arbejder DOF for fuglene Kort

Læs mere

FUGLE VED VÆNGE SØ 2014

FUGLE VED VÆNGE SØ 2014 FUGLE VED VÆNGE SØ 2014 Vænge Sø blev færdigretableret i løbet af 2013 og vandstanden i søen nåede det planlagte niveau omkring årsskiftet. Fuglene er blevet systematisk optalt gennem hele 2014 bortset

Læs mere

Scanbird Extremadura 26.4-3.5 2015

Scanbird Extremadura 26.4-3.5 2015 Scanbird Extremadura 26.4-3.5 2015 Fugle-, patterdyr- og orkidéliste Foto: Stor Hornugle i Storke-koloni 30/4-15 Fugleliste Alle registrerede arter er nævnt og selvfølgelig ikke set af alle i gruppen.

Læs mere

30. november. 29. november. 28. november. 27. november. 26. november. Snarup: Musvåge 2. Espe: Musvåge 1, Tårnfalk 1.

30. november. 29. november. 28. november. 27. november. 26. november. Snarup: Musvåge 2. Espe: Musvåge 1, Tårnfalk 1. 30. november Snarup: Musvåge 2. Musvåge 1, Tårnfalk 1. 29. november Sollerup / Arreskov Sø (14:10-16:00): Toppet Lappedykker 8 R, Skarv 2 R, Fiskehejre 4 R, Knopsvane 2 R, Taffeland 1 R, Troldand 70 R,

Læs mere

Referat af møde i Arbejdsgruppen Saksfjed - Hyllekrog onsdag den 7. september 2016

Referat af møde i Arbejdsgruppen Saksfjed - Hyllekrog onsdag den 7. september 2016 1 Referat af møde i Arbejdsgruppen Saksfjed - Hyllekrog onsdag den 7. september 2016 Til stede: Arne, Benny, Dines, Helle, Elon, Freddie, Birthe, Hans, Kirsten, Ingelise, Jan, Karin A., Karin B., Lars,

Læs mere

Duer og hønsefugle Agerhøne

Duer og hønsefugle Agerhøne Duer og hønsefugle Agerhøne Levesteder: Det åbne land Vingefang: 45-48 cm Længde: 28-32 cm Vægt: 350-450 g Maks. levealder: 5 år Kuldstørrelse: 10-20 æg Antal kuld: 1 Rugetid: 23-25 dage Ungetid: 90-100

Læs mere

Resumé af forårstrækket ved Hyllekrog 2012

Resumé af forårstrækket ved Hyllekrog 2012 Resumé af forårstrækket ved Hyllekrog 2012 View fra obspladsen ud mod Hyllekrog tangen, 13/4 2012 Tekst og fotos: Preben Berg Efter en periode med koldt vintervejr fra sidst i januar blev det modsat de

Læs mere

Artsoptegnelser fra turen til Brandenburg 25. april 28. april 2013

Artsoptegnelser fra turen til Brandenburg 25. april 28. april 2013 Artsoptegnelser fra turen til Brandenburg 25. april 28. april 2013 Torsdag den 25. april Sejltur fra Rønne til Neu Mukran kl. 8.00 11.30. Ederfugl 15 T, Sortand 9 T, Fløjlsand 1 T, Havlit 11 T + 30 R,

Læs mere

Indhold. Atlas III nyhedsbrev september Havørn kan registreres hele året i atlasbasen. Foto: Torben Andersen

Indhold. Atlas III nyhedsbrev september Havørn kan registreres hele året i atlasbasen. Foto: Torben Andersen 1 Indhold Det er stadig for tidligt at gå i atlasdvale!... 2 Det er nu atter tid til at bearbejde de 18 arter i kvadraterne!... 3 Andet møde i atlas-redaktionsgruppen... 4 Kort nyt... 5 Frister for indtastning

Læs mere

Rügen 2003 Arr. af DOF Sønderjylland og OAS.

Rügen 2003 Arr. af DOF Sønderjylland og OAS. Rügen 2003 Arr. af DOF Sønderjylland og OAS. Af Martin Jessen. I uge 42 skulle vi en tur til Rügen for at se på Traner. Turen var en kombineret DOF. og OAS. tur, og var en gentagelse af en privat tur i

Læs mere

Rastefugle på Tipperne 2013

Rastefugle på Tipperne 2013 Rastefugle på Tipperne 2013 Notat fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi Dato: 4. marts 2014 Ole Amstrup, Mogens Bak & Karsten Laursen Institut for Bioscience Rekvirent: Naturstyrelsen Antal sider:

Læs mere

Skåne turen 31 marts til 2. april 2017.

Skåne turen 31 marts til 2. april 2017. Skåne turen 31 marts til 2. april 2017. Traner ved Pulken, 7500 traner blev der talt aftenen forinden Tekst: Birgit Winther Foto: Leif Bisschop-Larsen Solen skinnede varmt, og vinden holdt sig væk, da

Læs mere

Fuglene i Tarup/Davinde grusgrave 2010

Fuglene i Tarup/Davinde grusgrave 2010 Fuglene i Tarup/Davinde grusgrave 2010 Fuglene er optalt ved en lang række besøg igennem ynglesæsonen. Der er fokuseret på de arealer der ejes af Tarup/Davinde I/S, men der er også foretaget optællinger

Læs mere

Nyhedsbrev fra DMU Afdeling for Kystzoneøkologi M I L J Ø M I N I S T E R I E T

Nyhedsbrev fra DMU Afdeling for Kystzoneøkologi M I L J Ø M I N I S T E R I E T Nyhedsbrev fra DMU Afdeling for Kystzoneøkologi M I L J Ø M I N I S T E R I E T 2 Overvågning af fugle på Vejlerne 2001 Henrik Haaning Nielsen & Palle Rasmussen Vejlerne ligger nord for Limfjorden i Thy.

Læs mere

Ynglefugle på Tipperne 2012

Ynglefugle på Tipperne 2012 Ynglefugle på Tipperne 2012 Notat fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi Dato: 4. oktober 2012 Ole Thorup Karsten Laursen Institut for Bioscience Rekvirent: Naturstyrelsen Antal sider: 7 Redaktør:

Læs mere

Oversigt over fuglearter til spillekort

Oversigt over fuglearter til spillekort Oversigt over fuglearter til spillekort 1. Drosselfugle - Smådrosler Rødhals Blåhals Husrødstjert Rødstjert Bynkefugl Sortstrubet bynkefugl Stenpikker - Egentlige drosler Ringdrossel Solsort Sjagger Sangdrossel

Læs mere

Resumé af forårstrækket ved Hyllekrog 2015

Resumé af forårstrækket ved Hyllekrog 2015 Resumé af forårstrækket ved Hyllekrog 2015 Tekst og fotos: Preben Berg Steppehøg 3K han Saksfjed Inddæmning 15. april 2015 Da det tidlige forår var ret mildt blev træksæsonen i år så småt indledt den 9/2,

Læs mere

Ynglende fugle ved Skenkelsø Sø Det nye vådområdes betydning for fuglelivet. Notat til Egedal Kommune fra Orbicon A/S

Ynglende fugle ved Skenkelsø Sø Det nye vådområdes betydning for fuglelivet. Notat til Egedal Kommune fra Orbicon A/S Det nye vådområdes betydning for fuglelivet Notat til Egedal Kommune fra Orbicon A/S Rekvirent Egedal Kommune v/rikke Storm-Ringström Rådgiver Orbicon A/S, Ringstedvej 20, DK 4000 Roskilde Projektnummer

Læs mere

Rød Glente på Fyn 2015 Af Per Rasmussen

Rød Glente på Fyn 2015 Af Per Rasmussen Rød Glente på Fyn 2015 Af Per Rasmussen Rød Glente er nok den flotteste rovfugl i den danske fauna, og tilmed en art i fremgang. Arten findes kun i Europa, og vi har derfor en ekstra forpligtigelse til

Læs mere

RAPPORT FRA GRÅKRAGERNES SENESTE TUR

RAPPORT FRA GRÅKRAGERNES SENESTE TUR RAPPORT FRA GRÅKRAGERNES SENESTE TUR Tirsdag d. 14. maj: Gråkragetur til Værnengene og Skjern Å. 15 deltagere vart kørt turen over til Værnengene denne flotte morgen og mødtes ved P-Pladsen ved krydset

Læs mere

30. juni. 28. Juni. 27. juni. Tarup Grusgrave: Sildemåge 22 AD R. Per Rasmussen. [dofbasen.dk] Espe: Blåvinget Pragtvandnymfe 1.

30. juni. 28. Juni. 27. juni. Tarup Grusgrave: Sildemåge 22 AD R. Per Rasmussen. [dofbasen.dk] Espe: Blåvinget Pragtvandnymfe 1. 30. juni Tarup Grusgrave: Sildemåge 22 AD R. Per Rasmussen. [dofbasen.dk] Blåvinget Pragtvandnymfe 1. 28. Juni Gøg 1, Tårnfalk 2, Musvåge 1, Ravn 1. Rød glente 1 R. Erik Ehmsen. [Snatur] Øster Hæsinge:

Læs mere

STORTRAPPETUR Berlin og Havelland 01. - 03.04 2011 René Christensen og Ole Friis Larsen Dansk Ornitologisk Forening DOF-Storstrøm

STORTRAPPETUR Berlin og Havelland 01. - 03.04 2011 René Christensen og Ole Friis Larsen Dansk Ornitologisk Forening DOF-Storstrøm STORTRAPPETUR Berlin og Havelland 01. - 03.04 2011 René Christensen og Ole Friis Larsen Dansk Ornitologisk Forening DOF-Storstrøm Indledning. Efter flere års tilløb lykkedes det endelig at få arrangeret

Læs mere

Gotland. Fugle og blomster 16/6-23/6 2015. Lilly Sørensen og Niels Bomholt. Närsholmen med blomstrende slangehoved

Gotland. Fugle og blomster 16/6-23/6 2015. Lilly Sørensen og Niels Bomholt. Närsholmen med blomstrende slangehoved Gotland Fugle og blomster 16/6-23/6 2015 Lilly Sørensen og Niels Bomholt Närsholmen med blomstrende slangehoved Gotland ligger lige midt i Østersøen, og er Sveriges største ø. Den har været svensk siden

Læs mere

Hasselmus 2017 statusrapport.

Hasselmus 2017 statusrapport. Hasselmus 2017 statusrapport. Undersøgelse af forekomst af Hasselmus i Horsebøg Skov, Nyrup Skov, Parnasvej 47, langs Rødengvej og 2 småskove ved Topshøj Skov samt bemærkninger om Hasselmusens udbredelse

Læs mere

Lærkefalken i Århus amt Historisk baggrund

Lærkefalken i Århus amt Historisk baggrund Lærkefalken i Århus amt Historisk baggrund Accipiter 1995-2 Af Jørgen Terp Laursen Indledning Igennem hele dette århundrede har Lærkefalken (Falco subbuteo) været en sjælden dansk ynglefugl, hvor der næppe

Læs mere

Sanglærke. Vibe. Stær

Sanglærke. Vibe. Stær Sanglærke Sanglærken noteres, når den høres synge første gang. Det sker helt sikkert i luften, for den stiger til vejrs under jublende og langvarig sang. Den er stadig en af vores almindeligste fugle i

Læs mere

Rapport om overvågning af fugle i Lille Vildmose, Tofte og Høstemark skove

Rapport om overvågning af fugle i Lille Vildmose, Tofte og Høstemark skove Rapport om overvågning af fugle i Lille Vildmose, Tofte og Høstemark skove 2012 Flemming Ahlmann Hans Christophersen Tscherning Clausen Anton Thøger Larsen Thorkild Lund Claus Rømer Forord Denne overvågningsrapport

Læs mere

Ynglende rovfugle i Sydvestsjælland 1986

Ynglende rovfugle i Sydvestsjælland 1986 87-004 Bestandsundersøgelse Ynglende rovfugle i Sydvestsjælland 1986 af Bent Møller Sørensen og Søren Klarskov Pedersen 1.1 Indledning I 1986 har vi foretaget undersøgelser af rovfuglenes yngleforekomst

Læs mere

Nyhedsbrev fra DMU Afdeling for Vildtbiologi og biodiversitet

Nyhedsbrev fra DMU Afdeling for Vildtbiologi og biodiversitet M I L J Ø M I N I S T E R I E T Nyhedsbrev fra DMU Afdeling for Vildtbiologi og biodiversitet Rastende fugle i Vejlerne 2002 Af Henrik Haaning Nielsen & Palle A. F. Rasmussen Vejlerne, som ligger nord

Læs mere

NYHEDSBREV FRA BLÅVAND FUGLESTATION No. 3

NYHEDSBREV FRA BLÅVAND FUGLESTATION No. 3 Blåvand Fuglestation Dansk Ornitologisk Forening Fyrvej 81 6857 Blåvand Den 20. september 2015 NYHEDSBREV FRA BLÅVAND FUGLESTATION No. 3 JULI - AUGUST 2015 Tekst og foto: Henrik Knudsen Så er det atter

Læs mere

Fuglene i Tofte Skov og Mose

Fuglene i Tofte Skov og Mose Fuglene i Tofte Skov og Mose 1958-2010 Af Tscherning Clausen I tiden efter Karl O. Pedersens aktive perioden indtil 1958 skyldes iagttagelserne den nye revirjæger i Tofte Skov, Peter Knudsen, og fra 1989

Læs mere

Billeddagbog. Tranetur 31. marts 1. april 2012 med. Naturhistorisk Forening for Nordsjælland. Traner og gravænder ved Pulken

Billeddagbog. Tranetur 31. marts 1. april 2012 med. Naturhistorisk Forening for Nordsjælland. Traner og gravænder ved Pulken Billeddagbog Traner og gravænder ved Pulken Tranetur 31. marts 1. april 2012 med Naturhistorisk Forening for Nordsjælland Milturt ved Forsakarbäcken Lørdag den 31. marts Turen startede fra Hillerød Station

Læs mere

Høring over udkast til naturplan for område nr. 163 (Del 1), Suså, Tystrup-Bavelse Sø, Slagmosen og Porsmose

Høring over udkast til naturplan for område nr. 163 (Del 1), Suså, Tystrup-Bavelse Sø, Slagmosen og Porsmose Til Naturstyrelsen 05.04.11 Høring over udkast til naturplan for område nr. 163 (Del 1), Suså, Tystrup-Bavelse Sø, Slagmosen og Porsmose Dansk Ornitologisk Forenings lokalafdeling Storstrøm har med stor

Læs mere

Opsamling på atlaslejrene i Thy, Søhøjlandet og Vendsyssel i Af Timme Nyegaard og Michael Fink Jørgensen

Opsamling på atlaslejrene i Thy, Søhøjlandet og Vendsyssel i Af Timme Nyegaard og Michael Fink Jørgensen Opsamling på atlaslejrene i Thy, Søhøjlandet og Vendsyssel i 2017 Af Timme Nyegaard og Michael Fink Jørgensen I 2017 blev der planlagt og gennemført hele 3 atlaslejre fra centralt hold. Formålet med lejrene

Læs mere

Lok. Nr. 26 Lokalitetsskema: Fælleskommunalt overvågningsprojekt i Roskilde Fjord 2014

Lok. Nr. 26 Lokalitetsskema: Fælleskommunalt overvågningsprojekt i Roskilde Fjord 2014 Lok. Nr. 26 Lokalitetsskema: Fælleskommunalt overvågningsprojekt i Roskilde Fjord 2014 Lokalitet: Selsø Sø Kommune: Frederikssund Besøgsdatoer: 14.05.2014 og 9.06.2014 Observatører: Erik Mandrup Jacobsen,

Læs mere

Resumé af forårstrækket ved Hyllekrog 2014

Resumé af forårstrækket ved Hyllekrog 2014 Resumé af forårstrækket ved Hyllekrog 2014 Tekst og fotos: Preben Berg Lille Korsnæb, Saksfjed Inddæmning 9. marts 2014 Da det blev tidligt forår i år, blev sæsonen allerede indledt den 10/2, hvilket endnu

Læs mere

Rapport om overvågning af fugle i Lille Vildmose, Tofte og Høstemark skove

Rapport om overvågning af fugle i Lille Vildmose, Tofte og Høstemark skove Rapport om overvågning af fugle i Lille Vildmose, Tofte og Høstemark skove 2011 Flemming Ahlmann Hans Christophersen Anton Thøger Larsen Claus Rømer Thorkild Lund Tscherning Clausen Forord Denne overvågningsrapport

Læs mere

BESTIL DIN KANOTUR I GOD TID

BESTIL DIN KANOTUR I GOD TID Kanotur på Susåen Gården Egholm er base for Broby Kanoudlejning. Danmarks smukkeste og Sjællands længste kanotur fra Vetterslev til Slusehuset i Næstved. BROBY KANOUDLEJNING Næstvedvej 79-4180 Sorø Telefonservice

Læs mere

Natura 2000 handleplaner

Natura 2000 handleplaner Natura 2000 handleplaner 2016-2021 159 Bagholt Mose Udpegningsgrundlag: Kransnålalge sø Brunvandet sø Hængesæk Skovbevokset tørvemose Elle- og askeskov Mygblomst Målsætning: At det lysåbne areal udvides

Læs mere

Resumé af forårstrækket ved Hyllekrog 2016

Resumé af forårstrækket ved Hyllekrog 2016 Resumé af forårstrækket ved Hyllekrog 2016 Tekst og fotos: Preben Berg Lille Skrigeørn 3K, Hyllekrog 14. maj 2016 Vintervejr var der ikke meget af i år, da frost, sne og is var indskrænket til perioden

Læs mere

Ynglefuglene på Tipperne 2015

Ynglefuglene på Tipperne 2015 Ynglefuglene på Tipperne 2015 Notat fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi Dato: 10. september 2015 Ole Thorup 1 & Karsten Laursen 2 1 Amphi Consult 2 Institut for Bioscience Rekvirent: Naturstyrelsen

Læs mere

Rapport om overvågning af fugle i Lille Vildmose, Tofte og Høstemark skove

Rapport om overvågning af fugle i Lille Vildmose, Tofte og Høstemark skove Rapport om overvågning af fugle i Lille Vildmose, Tofte og Høstemark skove 2010 Tscherning Clausen Hans Christophersen Anton Thøger Larsen Claus Rømer Thorkild Lund Flemming Ahlmann Forord Denne overvågningsrapport

Læs mere

Rügen. 18. 22. oktober 2002 (af Martin Jessen) Fredag d. 18. oktober. Dagens observationer:

Rügen. 18. 22. oktober 2002 (af Martin Jessen) Fredag d. 18. oktober. Dagens observationer: Rügen 18. 22. oktober 2002 (af Martin Jessen) Orla havde i længere tid snakket om at lave en efterårstur til Rügen, for at se på Traner. Han har tidligere besøgt øen, og ville gerne vise den frem for andre.

Læs mere

Vinterens fugle. Lav mad til vinterens fugle

Vinterens fugle. Lav mad til vinterens fugle Når frosten sætter ind, søger mange fugle fra skoven ind til byerne. De søger føde i byerne og flyver tilbage til skoven hver aften. Solsortene samles ofte i flokke i grantræer, hvor de finder sig et skjul

Læs mere

Ynglefugletællinger 2010

Ynglefugletællinger 2010 Ynglefugletællinger 2010 Borris Skydeterræn og Flyvestation Karup Ole Olesen og Egon Østergaard August 2010. Indhold Baggrund og fokusarter... 2 Optællinger... 3 Artsgennemgang... 5 Flyvestation Karup...

Læs mere

Turberetning fra TRANETUREN den 4.-6. april 2008. Af Ulla Brandt. Fotos: Finn Jensen

Turberetning fra TRANETUREN den 4.-6. april 2008. Af Ulla Brandt. Fotos: Finn Jensen Turberetning fra TRANETUREN den 4.-6. april 2008. Af Ulla Brandt Fotos: Finn Jensen FREDAG den 4. april var vi en flok på 36 personer, der satte kurs mod Sverige for at opleve bl.a. Tranerne ved Hornborgasjön.

Læs mere

RAPPORT FRA GRÅKRAGERNES SENESTE TUR

RAPPORT FRA GRÅKRAGERNES SENESTE TUR RAPPORT FRA GRÅKRAGERNES SENESTE TUR Mandag d. 17. juni: Gråkragetur til Kølsen-Skals Engsø. Bedre vejr til en tur kan man næppe ønske sig, og der var da også møde 30 deltagere frem denne dag, så parkeringspladsen

Læs mere

Rapport om overvågning af fugle i Lille Vildmose, Tofte og Høstemark skove

Rapport om overvågning af fugle i Lille Vildmose, Tofte og Høstemark skove Rapport om overvågning af fugle i Lille Vildmose, Tofte og Høstemark skove 2013 Flemming Ahlmann Palle A F Rasmussen Tscherning Clausen Anton Thøger Larsen Thorkild Lund Hans Christophersen Forord Lille

Læs mere

31. januar. 30. januar. Klik på billede for stor størrelse. Bukgård v. Egeskov: Blisgås 6 R, Grågås 225 R, Knopsvane 8 R, Sangsvane 36 R, Musvåge 1 R.

31. januar. 30. januar. Klik på billede for stor størrelse. Bukgård v. Egeskov: Blisgås 6 R, Grågås 225 R, Knopsvane 8 R, Sangsvane 36 R, Musvåge 1 R. 31. januar Silkehale Klik på billede for stor størrelse. 30. januar Bukgård v. Egeskov: Blisgås 6 R, Grågås 225 R, Knopsvane 8 R, Sangsvane 36 R, Musvåge 1 R. Sangsvane Klik på billede for stor størrelse.

Læs mere

Vandfugle i Utterslev Mose

Vandfugle i Utterslev Mose Vandfugle i Utterslev Mose NOVANA 2006 Rapport udarbejdet af CB Vand & Miljø, november 2006. Konsulenter: Carsten Bjørn & Morten Wiuf Indholdsfortegnelse INDLEDNING OG RESUMÉ...2 METODE...3 RESULTATER...4

Læs mere

Kongeørnen i Århus amt

Kongeørnen i Århus amt Kongeørnen i Århus amt Jørgen Terp Laursen INDLEDNING. Dansk Ornitologisk Forenings lokalafdeling i Århus amt har i en snes år foretaget årlige indsamlinger af fugleiagttagelser fra amtet. Materialet,

Læs mere

Ledningsdræbte svaner ved Dybsø Fjord Notater fra 11. februar -10. marts 2017

Ledningsdræbte svaner ved Dybsø Fjord Notater fra 11. februar -10. marts 2017 Ledningsdræbte svaner ved Dybsø Fjord Version 1 Af Bo Kayser Marts 2017 Indhold 1. INDLEDNING... 3 2. OPTÆLLINGSMETODE... 4 3. RESULTATER... 6 3.1 Indledning... 6 3.2 Artsgennemgang... 6 3.3 Resultatskemaer...

Læs mere

Resumé af forårstrækket ved Hyllekrog 2017

Resumé af forårstrækket ved Hyllekrog 2017 Resumé af forårstrækket ved Hyllekrog 2017 Af Preben Berg Ådselgrib, Vestlolland 5. juni 2017. Foto: Lars Paaby Endnu en mildere vinter af slagsen gjorde at første obsdag i år faldt allerede 2. februar,

Læs mere

NOVANA Overvågning af arter & Naturtyper

NOVANA Overvågning af arter & Naturtyper Institut for Bioscience AARHUS UNIVERSITET Naturovervågning hvorfor og hvordan? 2. Marts 2013 NOVANA Overvågning af arter & Naturtyper & Thomas Eske Holm Institut for Bioscience Aarhus Universitet Naturovervågning

Læs mere

NYHEDSBREV FRA BLÅVAND FUGLESTATION No. 5

NYHEDSBREV FRA BLÅVAND FUGLESTATION No. 5 Blåvand Fuglestation Dansk Ornitologisk Forening Fyrvej 81 6857 Blåvand Den 1. august 2016 NYHEDSBREV FRA BLÅVAND FUGLESTATION No. 5 MARTS - JUNI 2016 Af Henrik Knudsen og John Frikke Efter en lang pause

Læs mere

SPANIEN 31/3 16/4 2014

SPANIEN 31/3 16/4 2014 SPANIEN 31/3 16/4 2014 Forord Denne fugle-ferie blev gennemført som en ekstensiv fugle-tur, dvs. vi har ikke nødvendigvis noteret hver eneste fugl fra start til slut, men i stedet nydt fuglene og efterfølgende

Læs mere

0 Indhold. Titel: Intensiv 2-overvågning af ynglefugle. Dokumenttype: Teknisk anvisning. Version: 1.1

0 Indhold. Titel: Intensiv 2-overvågning af ynglefugle. Dokumenttype: Teknisk anvisning. Version: 1.1 Titel: Intensiv 2-overvågning af ynglefugle Dokumenttype: Teknisk anvisning Forfattere: Thomas Eske Holm & Bjarne Søgaard Aarhus Universitet TA. nr.: A179 Version: 1.1 Oprettet: 31.01.2017 Gyldig fra:

Læs mere

Dansk Land og Strandjagt

Dansk Land og Strandjagt Forslag til ændring af jagttider udarbejdet under hensyntagen til bæredygtighed og balance i den danske fauna I nedenstående skema vises de aktuelle jagttider, iht. Naturstyrelsen, i venstre kolonne. Ændringer

Læs mere

Rastende trækfugle på Tipperne og i Ringkøbing Fjord, 2015

Rastende trækfugle på Tipperne og i Ringkøbing Fjord, 2015 Rastende trækfugle på Tipperne og i Ringkøbing Fjord, 2015 Notat fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi Dato: 28. januar 2016 Ole Amstrup, Mogens Bak og Karsten Laursen Institut for Bioscience

Læs mere

SPANIEN 17/9 5/10 2013

SPANIEN 17/9 5/10 2013 SPANIEN 17/9 5/10 2013 Forord Denne fugle-ferie blev gennemført som en ekstensiv fugle-tur, dvs. vi har ikke nødvendigvis noteret hver eneste fugl fra start til slut, men i stedet nydt fuglene og efterfølgende

Læs mere

Tranerastepladser i Nordøst-Tyskland

Tranerastepladser i Nordøst-Tyskland Tranerastepladser i Nordøst-Tyskland Tekst og fotos af Dieter Maaszen Rastende Traner ved Zingst. Foto: Dieter Maaszen. I landsdelen Mecklenburg-Vorpommern mellem halvøen, Fischland, Darss, Zingst hen

Læs mere

Forslaget er udformet i forbindelse med kommunens lancering af debat til Helhedsplan for Gyrstinge- og Haraldsted Sø.

Forslaget er udformet i forbindelse med kommunens lancering af debat til Helhedsplan for Gyrstinge- og Haraldsted Sø. Emne: Forslag til Helhedsplan for Gyrstinge - og Haraldsted Sø Ringsted kommune teknik og miljøafd. Hermed fremsendes et bud på fremtidig helhedsplan for søerne. Ringsted 8.3. 2015. Forslaget er lokalt

Læs mere

Pedersen, L., E. Ehmsen & I. H. Sørensen (2014): Projekt Ørn Årsrapport 2013. Dansk Ornitologisk Forening

Pedersen, L., E. Ehmsen & I. H. Sørensen (2014): Projekt Ørn Årsrapport 2013. Dansk Ornitologisk Forening Pesen, L., E. Ehmsen & I. H. Sørensen (2014): Projekt Ørn Årsrapport 2013. Dansk Ornitolisk Forening Projekt Ørn Af redekoordinor Lene Smith Igen i år har parret fået tre unger på vingerne. Det er angiveligt

Læs mere

SMØR - OG FEDTMOSEN. Det samlede areal udgør 146,5 ha., hvoraf mosen udgør omtrent halvdelen.

SMØR - OG FEDTMOSEN. Det samlede areal udgør 146,5 ha., hvoraf mosen udgør omtrent halvdelen. SMØR - OG FEDTMOSEN Fugle - og planteliv En status Smør - og Fedtmosen som er beliggende i Herlev/Gladsaxe nord for København, er stærkt tilgroede moser med flere små tørvegrave, samt et tilstødende eng

Læs mere

Bjørnesafari. Finland

Bjørnesafari. Finland Bjørnesafari til Finland Juni 2008 med Politikken Plus Indledning I perioden 13. 17. juni 2008 var jeg så heldig at få lov at lede en naturrejse til Finland for Politiken Plus, arrangementsafdeling i et

Læs mere

NATUROVERVÅGNINGSRAPPORT NYORD ENGE 2004

NATUROVERVÅGNINGSRAPPORT NYORD ENGE 2004 NATUROVERVÅGNINGSRAPPORT NYORD ENGE 2004 for Storstrøms amt, Natur- og Plankontoret. Niels Peter Andreasen r~- 1. Tilsyn og optællinger: Nyord enge er besøgt regelmæssigt fra januar til oktober med hovedvægten

Læs mere

Ledningsdræbte svaner ved Dybsø Fjord. Notater fra februar 2017

Ledningsdræbte svaner ved Dybsø Fjord. Notater fra februar 2017 Ledningsdræbte svaner ved Dybsø Fjord Version 1 Af Bo Kayser Marts 2017 Indhold 1. INDLEDNING... 3 2. OPTÆLLINGSMETODE... 3 3. RESULTATER... 6 3.1 Indledning... 6 3.2 Artsgennemgang... 6 3.3 Resultatskemaer...

Læs mere

I perioden er der indkommet 16 høringssvar til Faxe Kommune (FK), Sorø Kommune (SK), Næstved Kommune (NK) og Ringsted Kommune (RK).

I perioden er der indkommet 16 høringssvar til Faxe Kommune (FK), Sorø Kommune (SK), Næstved Kommune (NK) og Ringsted Kommune (RK). Hvidbog for høringssvar til Forslag til Natura 2000-handleplan 2016 2021. Suså, Tystrup-Bavelse Sø, Slagmosen, Holmegårds Mose og Porsmosen. Natura 2000-område nr. 163 Faxe, Ringsted og Sorø Kommune har

Læs mere

Resumé af forårstrækket ved Hyllekrog 2019

Resumé af forårstrækket ved Hyllekrog 2019 Resumé af forårstrækket ved Hyllekrog 2019 Af Preben Berg Spætmejse, Saksfjed 6. april 2019. Foto: Preben Berg Vinteren blev usædvanlig mild, hvor de daglige maksimumstemperaturer igennem januar februar

Læs mere

RINGMÆRKET I 2015 SANGDROSSEL HAVESANGER LØVSANGER BOGFINKE 78 33

RINGMÆRKET I 2015 SANGDROSSEL HAVESANGER LØVSANGER BOGFINKE 78 33 Blåvand Fuglestation Dansk Ornitologisk Forening Fyrvej 81 6857 Blåvand Den 15. august 2015 NYHEDSBREV FRA BLÅVAND FUGLESTATION No. 2 MAJ JUNI 2015 Tekst og foto af Henrik Knudsen Så er det atter tid til

Læs mere

DOF-Travel tur til Polen og Berlin

DOF-Travel tur til Polen og Berlin DOF-Travel tur til Polen og Berlin 8-11. juni 2017 Dansk Ornitologisk Forening Stefan Stürup og Alex Rosendal FORORD Turen blev gennemført med 14 deltagere og to ledere i to minibusser. Fly til Berlin,

Læs mere

Havørneparret i Det Midtjyske Søhøjland Skrevet af Bo Ryge Sørensen. Publiceret 16. august 2015

Havørneparret i Det Midtjyske Søhøjland Skrevet af Bo Ryge Sørensen. Publiceret 16. august 2015 Havørneparret i Det Midtjyske Søhøjland Skrevet af Bo Ryge Sørensen. Publiceret 16. august 2015 For 6. år i træk er er en ny generation af havørne fløjet fra reden i Det Midtjyske Søhøjland. Gammel havørn

Læs mere

Vestlige Kreta 2.juli - 16.juli 2005

Vestlige Kreta 2.juli - 16.juli 2005 Vestlige Kreta 2.juli - 16.juli 2005 Af Per Rasmussen Turen til Kreta var ikke mit første besøg på øen, og som tidligere besøg var dette også lagt an på familieferie. Men som fuglekikker vil man jo gerne

Læs mere

NOTAT Vedrørende høringssvar til forslag til Natura 2000-plan for N163 Suså, Tystrup-Bavelse Sø, Slagmosen, Holmegårds Mose og Porsmose

NOTAT Vedrørende høringssvar til forslag til Natura 2000-plan for N163 Suså, Tystrup-Bavelse Sø, Slagmosen, Holmegårds Mose og Porsmose NOTAT Storstrøm J.nr. NST-422-01314 Ref. kirjo Februar 2016 NOTAT Vedrørende høringssvar til forslag til Natura 2000-plan 2016-2021 for N163 Suså, Tystrup-Bavelse Sø, Slagmosen, Holmegårds Mose og Porsmose

Læs mere

Er naturgenopretning af vådområder ny natur eller blot lappeløsninger på tabt natur for græssende vandfugle?

Er naturgenopretning af vådområder ny natur eller blot lappeløsninger på tabt natur for græssende vandfugle? Er naturgenopretning af vådområder ny natur eller blot lappeløsninger på tabt natur for græssende vandfugle? Preben Clausen, Thomas Eske Holm, Thomas Bregnballe, Hans Meltofte, Casper Fælled & Kevin Clausen

Læs mere

De store vingesus. - anvisninger på, hvordan vi kan fremme havørnebestanden i Danmark

De store vingesus. - anvisninger på, hvordan vi kan fremme havørnebestanden i Danmark De store vingesus - anvisninger på, hvordan vi kan fremme havørnebestanden i Danmark Flere havørne yngler i Danmark Havørnen er en majestætisk flyver. Som Europas største rovfugl og sidste led i fødekæden

Læs mere

Ynglefugle på Hirsholmene i 2008

Ynglefugle på Hirsholmene i 2008 Ynglefugle på Hirsholmene i 2008 Skov- og Naturstyrelsen, Vendsyssel Juni 2009 Af Bjarke Huus Jensen 1, Jens Gregersen 2, Kjeld Tommy Pedersen 3 & Thomas Bregnballe 4 1 Skov- og Naturstyrelsen, Vendsyssel,

Læs mere

Rapport om overvågning af fugle i Lille Vildmose, Tofte og Høstemark skove

Rapport om overvågning af fugle i Lille Vildmose, Tofte og Høstemark skove Rapport om overvågning af fugle i Lille Vildmose, Tofte og Høstemark skove 2014 Flemming Ahlmann Palle A F Rasmussen Tscherning Clausen Anton Thøger Larsen Thorkild Lund Hans Christophersen Forord Nærværende

Læs mere

Det nye fugleatlas - følg med online. Atlas III - Dansk Ornitologisk Forening

Det nye fugleatlas - følg med online. Atlas III - Dansk Ornitologisk Forening Det nye fugleatlas - følg med online Atlas III - Dansk Ornitologisk Forening Fugleatlasset registrerer alle ynglefugle i hele Danmark Det nye fugleatlas (Atlas III) er Dansk Ornitologisk Forenings (DOF)

Læs mere

FAKTA ARK. Én svale gør ingen sommer men den gør hvad den kan

FAKTA ARK. Én svale gør ingen sommer men den gør hvad den kan FAKTA ARK Én svale gør ingen sommer men den gør hvad den kan Lang og farlig rejse Svalerne er indbegrebet af den danske sommer og deres ankomst i april varsler sommerens komme. Før i tiden troede man,

Læs mere

Ynglende fugle ved Skenkelsø Sø 2013. Det nye vådområdes betydning for fuglelivet. Notat til Egedal Kommune fra Orbicon A/S

Ynglende fugle ved Skenkelsø Sø 2013. Det nye vådområdes betydning for fuglelivet. Notat til Egedal Kommune fra Orbicon A/S Det nye vådområdes betydning for fuglelivet Notat til Egedal Kommune fra Orbicon A/S Rekvirent Egedal Kommune v/rikke Storm-Ringström Rådgiver Orbicon A/S, Ringstedvej 20, DK 4000 Roskilde Projektnummer

Læs mere