Odense Kommune ny virkelighed bør være mere velfærd

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Odense Kommune ny virkelighed bør være mere velfærd"

Transkript

1 Enhedslisten - Odense Side 1 Budgetoplæg 2012 Budgetoplæg ved 1. behandling af Odense Kommunes budget for 2012 den 14. september Ved byrådsmedlemmerne Per Berga Rasmussen. Odense Byråd skal benytte budgetbehandlingen for 2012 til et markant afstandstagen til regeringens afvikling af det danske velfærdssamfund. Odense Kommune ny virkelighed bør være mere velfærd Kun gennem solidariske løsninger i fællesskab kan der sikres en bæredygtig udvikling i Odense Kommune. Indhold: Slip kommunerne fri. Regeringen og KL smadrer kommunens økonomi. Det 4 årige budgetforlig. Job i stedet for fyringer Fattigdom og ulighed. Kollektiv trafik. Personalepolitik. Nej til centralisering. Folkeskolen, en forudsætning for udvikling. Børnepasning. Kultur til alle. Byudvikling. Konkrete forslag. Finansiering. Frem mod 2. behandling.

2 Side 2 Budgetoplæg 2012 Slip kommunerne fri. Der er ingen tvivl om, at Odense Kommunes muligheder for at løse de stigende sociale problemer i kommunen afhænger af resultatet af valget i morgen. Skulle katastrofen ske, at VKO fortsætter, er der ingen tvivl om at fremtiden for Odense borgere bliver mindre velfærd. Der er heller ingen tvivl om at bliver det S, SF og Radikale der danner regering får Enhedslistens medlemmer af Folketinget en kæmpe opgave med at holde dem fast på en ny politik. Danmark har brug for en ny politik ikke kun en ny regering. Der er behov for, at kommunerne, herunder også Odense, får frihed til at løse de kommunale kerneopgaver, ud fra hvad flertallet i dette byråd prioriterer. Regeringen og KL smadrer kommunens økonomi. Denne budgetlægning foretages igen, mildt sagt med et bundet mandat, dels fra regeringen og dels igennem den årlige økonomiaftale mellem regeringen og KL Vi er igen bundet af: Servicerammen Skatteloft og sanktioner hvis vi ikke overholder rammerne. I Enhedslisten er vi af den opfattelse, at vi skal udfordre disse rammer. Det skal vi gøre for at presse regeringen til, efter valget i morgen, at stille kommunerne frit til at vedtage et socialt ansvarligt budget for Jeg vil hermed opfordre dette byråds tre medlemmer af KLs bestyrelse, Anker Boye, Jan Boye og Stine Villumsen til at få indkaldt KLs bestyrelse til et hastemøde, helst på fredag, for at KL tager kontakt til det nye folketing og regering med henblik på at få genforhandlet KL aftalen for Det 4 årige budgetforlig

3 Side 3 Budgetoplæg 2012 Mange af de nedskæringer/forringelser der i disse uger behandles i udvalg og forvaltninger, skyldes det 4 årige budgetforlig byrådets øvrige partier indgik ved sidste års budgetvedtagelse. Et forlig der betød nedskæringer for 720 mio. kr. i budgetperioden. Enhedslisten skal hermed opfordre de øvrige partier, i rød stue, til at frigøre sig fra dette forligt, der betyder markante forringelse på kommunens kærneydelser. I Enhedslisten har vi tillid til, at vi i morgen får et nyt flertal i folketinget der sætter den sociale dagsorden over skattelettelser og tilskud til det rige Danmark. Job i stedet for fyringer Det forslag til budget for 2012 som Økonomiudvalget i dag har fremsendt til 1. behandling er et budgetforslag der betyder afskedigelser - reduktioner af mange stillinger i Odense kommune. Ved sidste års budgetlægning vedtog alle byrådets øvrige partier at gennemføre reduktioner for 720 mio. kr. Dette budgetforslag indeholder yderligere besparelse for 529 mio.kr. over budgetperioden. Omregnes disse besparelse i stillinger svare det til ca. 600 stillinger. I budgetforslaget er de nye besparelser skjult gennem budgetanalyser. Ny virkelighed ny velfærd (Mindre velfærd) Administrationsområdet Sundhedsområdet Digitalisering Indkøb 125 mio. 73 mio. 175 mio 79 mio. 77 mio. Fælles for alle disse analyser er, at besparelserne er trukket ud af budgettet inden der er gennemført de nødvendige analyser. Resultatet er helt klart. Besparelsen skal gennemføres i den enkelte forvaltning uanset om analyserne dokumenterer det er muligt. Det er efter Enhedslistens opfattelse, mildt sagt uansvarligt. I Enhedslisten vil vi forlange, at inden der gennemføres personalereduktioner i Odense Kommune, at der foreligger en total beregning af den økonomiske konsekvens.

4 Side 4 Budgetoplæg 2012 Hvad betyder det for udgifterne til overførselsindkomster. Hvad betyder det i mistede skatteindtægt. Hvad betyder det for andre budgetområder. Fattigdom og ulighed. Også Odense Kommune har en stor opgave i at modvirke yderlige ulighed i vort samfund. Vi har som kommune bl.a. opgaven med at sikre at børn der vokser op i fattige familier får lige muligheder for uddannelse og fritidsliv. Vi ved at der i Danmark er børn der vokser op i fattige familier. Odense Kommune skal sikre fripladser i Daginstitutioner, SFO m.v. til de familier der ikke har økonomiske mulighed for at sikre deres børn plads i dagtilbuddene. Odense Kommune skal sikre at alle børn får mulighed for at deltage i fritisaktiviteter. Arbejdsløsheden. Ingen kan være i tvivl om, at Odense er ramt at stigende arbejdsløshed. Der er sat dato på hvornår den sidste skibsbygger på Lindø melder sig i arbejdsløshedskøen. Meget tyder på at der er et politisk flertal på Christiansborg, efter i morgen, hvor perioden for retten til dagpenge forlænges fra den urimelige afkortning til 2 års som folketingsflertallet har vedtaget i den såkaldte velfærdreform. Det er vigtigt at slå fast, at dagpenge er en retsydelse hvorimod bistandshjælp er en trangsydelse. Alle kender i dag forskellen på de to ydelser. Aktivering. Dette byråd har ved flere lejligheder debatteret aktivering. Der er for Enhedslisten ingen tvivl om, at det aktiveringscirkus vi i dag oplever, skal ophøre. Vi skal som samfund bruge de mange midler der anvendes til dette cirkus til i stedet at skabe varige forbedring på de kommunale kerneydelser og dermed varige job. Det vil sige indenfor børnepasning, folkeskole og ældreomsorg.

5 Side 5 Budgetoplæg 2012 Kollektiv trafik. Odense Kollektive trafikforsyning har i mange år lidt under nedskæringer. Den seneste nedskæring er, at nu forsvinder servicebusserne, som har været mange ældre menneskers eneste mulighed for at komme ud at handle, til lægen eller besøge familien. I Enhedslisten er vi af den opfattelse, at der skal satses på den kollektive trafik, det skal vi an hensyn til vort miljø, men også for at sikre alle borgere lige adgang til byens faciliteter. Letbanen. Enhedslisten er glad ved at det fortsat er lykkes at fastholde byrådsflertallet på at Odense skal have en letbane. Etableringen af letbanen vil betyde et stort skridt fremad for Odenses miljø, trafikafvikling og byudvikling. Personalepolitik. En forudsætning for at Odense Kommune kan lever tilfredsstillende serviceydelser overfor vores borgere, er at kommunen har et engageret og veluddannet personale. Det er derfor vigtigt at personaler har indflydelse på deres arbejde, at der lyttes til personalets synspunkter. Ved at inddrage personale i beslutningsprocessen sikre at beslutningerne er holdbare og bæredygtige. Enhedslisten takker for de mange bemærkninger vi har modtaget fra personalet til det fremlagte budgetforslag. Der er fremlagt tanker om at reducerer MED systemet til to i stedet for tre led. Dette forslag støtter Enhedslisten ikke. Der er vigtigt at der er tre led i opbygning af vort MED system. Lokaludvalg, Afdelingsudvalg og Hovedudvalg. Afdelingsudvalgene er vigtige for at sikre en aktiv medarbejderindflydelse på tværs i en afdeling. Mindre sygefravær.

6 Side 6 Budgetoplæg 2012 Der er ingen tvivl om, at vi alle ønsker at der i kommunen er så få sygedage som muligt. I Enhedslisten er vi af den opfattelse at sygefravær ikke kan undgås, og det skal ikke gøres til en forbrydelse at blive ramt af sygdom. Det er efter vores opfattelse ikke en holdbar beslutning, hvis dette byråd indarbejde store besparelser, på op til 175 mio. kr., med henvisning til at nedbringe den gennemsnitlige sygefravær fra 18 til 13 dage samt at indføre rygeforbud. I stedet for disse ikke dokumenterede besparelse, ville det være bedre at satse på et godt arbejdsmiljø, der ikke belaster vort personale psykisk og fysisk, således at den arbejdsbetingede sygefravær reduceres. Det er også vigtigt at slå fast, at langtidssygefravær vægter med 10,6 dage i statistikken, så fraværet ved kortere sygefravær er på kun 7,4 dage inkl. Lørdag/søndag. Enhedslisten kan ikke tilslutte sig, at der skal udbetales en økonomisk gevinst til de medarbejdere der ikke har sygefravær. Som bekendt er sygdom en hver mands herre. Det er dog fortsat utroligt at lørdag/søndag fortsat tælles med ved sygefravær. Nej til centralisering. Der er i budgetforslaget lagt op til at centraliserer en række servicefunktioner på bl.a. skolerne. I et kommunalt ejendomsselskab. Enhedslisten har modtaget en henvendelse fra bl.a. Skt. Klemenskolens skolebestyrelse, der klart tager afstand fra dette forslag. Enhedslisten er enige med skolebestyrelsen. En folkeskole er efter vores opfattelse en enhed, der dækker alle funktioner fra elever, lærere, pedeller, skoleledelse og skolebestyrelse. Ved at trække pedellerne ud af denne helhed vil pedellerne ikke fremover være under skolens ledelse og indgå i dette kollegiale fællesskab på skolen. Der er efter vores opfattelse ingen tvivl om, at pedellerne tilstedeværelse på skolerne har en stor pædagogisk betydning. Ansvaret for denne enkelte skoles drift, pædagogisk og praktisk, skal ligge ved skoleledelsen og skolebestyrelsen. Forslaget om centraliseringen er totalt tåbeligt, når vi ser på f.eks. driften ag Idrætsparken. I Idrætsparken er det tydeligt at se betydningen af at alle arbejde sammen på tværs af faggrupper og stillingsbetegnelser.

7 Side 7 Budgetoplæg 2012 Folkeskolen, en forudsætning for udvikling.. Der er ingen tvivl om, at de lokale folkeskole er grundpillen i mange lokalsamfund. Derfor er det dybt beklageligt at der er nedlagt lokale skoler, men det er glædeligt at det lykkedes at sikre skolerne i byens yderområder. Var skoler som f.eks. Skt. Klemensskolen blevet lukket, ville dette lokalsamfund have mistet en meget væsentligt sammmenhængskraft. Enhedslisten kan ikke godkende nye besparelser på folkeskolen i form af bl.a reduktion i undervisningstimetallet. Det er utroligt at der igen skal ske besparelser på folkeskolen, efter den store skolelukningsrunde. En god folkeskole er en forudsætning for at dette samfund kan sikres en positiv udvikling. Folkeskolen er grundlaget for den videre uddannelse i vort samfund. Svigter folkeskolen taber vi mange måske en hel generation på gulvet. Vejen frem er ikke flere elever i klasserne, hvilket betyder mindre undervisningstid pr. elev Modersmålsundervisning. Det er dokumenteret, at for at sikre tosprogede elever en god skolestart og et vellykket skoleforløb er det nødvendigt at sikre Dansk Som Andetsprog i indskolingen, det sikres bedst ved modersmålsundervisning i folkeskolen. Børnepasning. Enhedslisten er klar af den opfattelse, at vort daginstitutionstilbud er en af de vigtigste kærneydelser som Odense Kommune har som opgave. Daginstitutionstilbuddet sikre at en tryg opvækst for børnene, samt sikre at forældrene kan passe deres erhvervsarbejde og uddannelse. Enhedslisten kan ikke støtte at den ugentlige åbningstid i børnehusene reduceres fra 52 til 50 timer ugentligt.

8 Side 8 Budgetoplæg 2012 Kultur til alle. For Enhedslisten er det væsentligt at kommunen har kulturpolitik der bygger på folkelighed og ikke på mursten. Dermed mener vi at der skal sikre råderum til de mange folkelige kulturaktiviteter der vokser op fra befolkningens vækstlag. Det er nu sikret de små storby teater deres fortsatte tilstedeværelse i Odense. Vi har fået et nyt børneteater, som vi i Enhedslisten håber vil få godt fat i Odense. Der er været mange planer om aktiviteter på Kulturøen på havnen. Meget tyder nu på at det Nord Atlantiske Hus bliver etableret på øen. Vi mangler fortsat at sikre den alternative ungdomskultur, som holder til i Metkorn-bygningen, at få afklaret om de kan blive i bygningen eller der skal findes et nyt sted. I Bolbro, har et kombineret kultur-, socialt og fritidstilbud vist den store betydning dette projekt har haft. For nylig kunne Bolbro Brugerhus markerede sit 25 års jubilæum. Projektet har haft stor betydning i bydelen, hvor der bor mange enlige og hvor den økonomiske formåen ikke er særlig stor. Vi forstår godt, at brugerne af Bolbro Brugerhus ikke kan forstå, at de skal rammes af sparkniven, så brugerhuset i fremtiden mister sin daglige leder, der er en forudsætning for at et hus med så mange opgaver kan fungerer. Enhedslisten vil fremsætte et ændringsforslag til budgettet der sikre Bolbro Brugerhus. I Enhedslisten mener vi at kommunen må går ind og sikre at Mandecentret sikres den nødvendige økonomi, efter at centret har mistet tilskuddet fra SATS-pulje, således at centret kan fortsætte det meget værdigfulde arbejde som centret hidtil har gennemført. Byudvikling I Odense er der mange store byudviklingsprojekter. Nyt supersygehus, Lukning af Th.B. Thrigesgade, Letbane, Nyt teater og Musikhus, for nævne nogle af de markante.

9 Side 9 Budgetoplæg 2012 I Enhedslisten er vi af den opfattelse det er tiden, at der sker en prioritering af projekterne. Vi mener at kommunen må sikre de kommunale investeringer i infrastruktur der sikre at det nye supersygehus kan blive en realitet. Vi mener at Odense skal styrke sin kollektive trafik med en letbane. Vi mener at Odense bymidte skal genskabes gennem en lukning af Th.B.Thrigesgade. Til gengæld mener vi IKKE at der skal bygges nyt Teater og Musikhus. Dels mener vi ikke at der er et aktuelt behov for bygningen. Det er der med al tydelighed dokumenteret ved at de private investorer i projektet har trukket sig fra projektet. Vi mener at dette projekt skal ud af budgettet, og sendes på arkiv til evt. senere brug. Demokrati og borgerinddragelse. For Enhedslisten er det af afgørende betydning for udviklingen i Odense Kommune, at der er åbenhed om byrådets beslutningsgrundlag. Vi mener derfor at den form for budgetlægning der nu praktiseret er udtryk for lukkethed. Budgettet udmeldes som rammebudgetter til de enkelte udvalg/forvaltninger, med det resultat, at borgerne ikke ved vedtagelsen af budgettet ved 2. behandling, med sikkerhed ved hvordan budgettet får indflydelse på deres hverdag. Et konkret eksempel på dette er de vanskeligheder Børn- og Ungeudvalget har haft med at konkretiserer besparelserne som flertallet i dette byråd pålagde området ved sidste års budgetvedtagelse. Konkrete forslag. Enhedslisten har en række konkrete ændringsforslag til det fremlagte budget. bl.a. Ingen reduktion af åbningstiden i børnehusene Stop med besparelserne på folkeskolen. Sikring af Bolbro Brugerhus driftstilskud.

10 Side 10 Budgetoplæg 2012 Der sikres driftstilskud til Mandecentret. Musik- og Teaterhuset sendes på arkiv. Der oprettes ikke en central ejendomsenhed. Der sælges ikke ud af kommunens ejendomme. Finansiering. Der skal ikke være tvivl om, at finansieringen af dette års budget er en vanskelig sag. Kommunerne er blevet økonomisk fattigere gennem de seneste 10 års borgerlig udhuling af kommunernes økonomi. Havde regeringen og DF ikke nedsat skatten for de rigeste, og i stedet tilført kommunerne økonomien, havde vi i Odense Kommune haft ca. 100 mio. kr. årligt til at sikre kommunal service for. På trods af den økonomisk vanskelige situation kommune befinder sig i, kan Enhedslisten ikke støt at der sælges ud af vores udlejningsejendomme. Vi mener det er vigtigt at kommunen gennem en stor andel udlejningslejligheder kan være med virkende til at styre ejendomsmarkedet. Der ved kan vi undgå, at private spekulanter styre markedet, med urimelige huslejestigninger til følge. Vi mener også at kommenene skal være med til at løse den bolig sociale opgaver. På trods af dette vil Enhedslisten frem til 2. behandling fremlægge konkrete forslag til, finansiering af vore forslag. Vi vil bl.a. se på: Hæve dækningsafgiften i stedet for nedsættelser. Udfordrer regeringens skattestop. Fjerne en række af de støtteordninger til bl.a. erhvervslivet. Frem mod 2. behandling. Enhedslisten går til dette års budgetforhandlinger med det klare håb, at resultatet af morgendagens folketingsvalg sikre et socialt ansvarligt folketing der vi sikre kommunerne økonomi til at løse vore opgaver.

11 Side 11 Budgetoplæg 2012 Der skal ikke være tvivl om, at vi helst havde set at forhandlingerne om budget 2012 ikke som planlagt finder sted på fredag, men blev udsat til vi kende den nye regering og at KL havde haft fat i regeringen og genforhandlet kommuneaftalen. På trods af denne ønsketænkning kommer vi til forhandlingerne med det håb, at vi i rød stue i fællesskab kan skabe en ny udvikling i Odense Kommune.

Budgetoplæg ved 1. behandling af Odense Kommunes budget for 2014 den 18. september 2013

Budgetoplæg ved 1. behandling af Odense Kommunes budget for 2014 den 18. september 2013 Enhedslisten Odense Byrådsgruppen Per Berga Rasmussen Egilsvej 54, 5210 Odense NV. Tlf. 20 97 32 55 E-mail: pbra@odense.dk Budgetoplæg ved 1. behandling af Odense Kommunes budget for 2014 den 18. september

Læs mere

Budgetoplæg ved 1. behandling af Odense Kommunes budget for 2013 den 19. september 2012

Budgetoplæg ved 1. behandling af Odense Kommunes budget for 2013 den 19. september 2012 Enhedslisten Odense Byrådsgruppen Per Berga Rasmussen Egilsvej 54, 5210 Odense NV. Tlf. 20 97 32 55 E-mail: pbra@odense.dk Budgetoplæg ved 1. behandling af Odense Kommunes budget for 2013 den 19. september

Læs mere

Odense Kommune- en ny virkelighed. Skal være udvikling - ikke afvikling!

Odense Kommune- en ny virkelighed. Skal være udvikling - ikke afvikling! Enhedslisten Odense Budgetoplæg 2011 Side 1 Enhedslisten Odense Budgetoplæg ved 1. behandling af Odense Kommunes budget for 2011 den 15. september 2010. Ved byrådsmedlem Per Berga Rasmussen. Odense Byråd

Læs mere

Enhedslisten de rød-grønne i Århus byråd

Enhedslisten de rød-grønne i Århus byråd Enhedslisten de rød-grønne i Århus byråd Jette Jensen, jj@byr.aarhus.dk, 2613 4253 DET TALTE ORD TÆLLER! Enhedslistens tale ved 1. behandling af budget 2012 Så står vi igen-igen med et budgetforslag fra

Læs mere

To ud af tre danskere vil hellere have bedre offentlige velfærdsydelser end skattelettelser, viser ny undersøgelse. Foto: Kristian Djurhus, Scanpix

To ud af tre danskere vil hellere have bedre offentlige velfærdsydelser end skattelettelser, viser ny undersøgelse. Foto: Kristian Djurhus, Scanpix PRIORITERING Blå vælgere: Nej, pengene ligger ikke bedst i vores lommer Af Irene Manteufel Fredag den 9. juni 2017 To ud af tre danskere vil have velfærd fremfor skattelettelser. Selv blandt blå bloks

Læs mere

Budget Enhedslistens forslag til budget

Budget Enhedslistens forslag til budget Budget 2018-21 Enhedslistens forslag til budget 24. september 2017 Enhedslisten vil ikke være med til at skære mere ned på velfærden Budgetforliget blev i år uden Enhedslisten. Det borgerlige flertal lagde

Læs mere

BORGMESTEREN Den 27. september 2016 BUDGETFORSLAG BEHANDLING

BORGMESTEREN Den 27. september 2016 BUDGETFORSLAG BEHANDLING BORGMESTEREN Den 27. september 2016 BUDGETFORSLAG 2017 2. BEHANDLING Ved førstebehandlingen af kommunens budget var der et kassetræk på 14,6 mill. kr. Jeg nævnte ved den lejlighed, at der efterfølgende

Læs mere

Der er desværre andre og mere alvorlige grunde til, at 1. maj er noget særligt i år.

Der er desværre andre og mere alvorlige grunde til, at 1. maj er noget særligt i år. Frank Jensen, Socialdemokratiet 1. maj 2010: Fælles front for folkeskolen Kære venner, Det er en særlig oplevelse for mig at fejre den traditionsrige 1. maj i år. Som Københavns overborgmester. Sidste

Læs mere

Det fejlskøn betyder at vi i nu står overfor en stor sparerunde. For Radikale Venstre er det vigtigt at velfærden til borgerne berøres mindst muligt!

Det fejlskøn betyder at vi i nu står overfor en stor sparerunde. For Radikale Venstre er det vigtigt at velfærden til borgerne berøres mindst muligt! Budgettale Radikale Venstre i Aarhus 2018 Den opgave vi sidder med i dag ville vi helst være fri for. Men vi er selvfølgelig klar til at tage ansvar. Det er vores ansvar som politikere at skabe balance

Læs mere

Forelæggelse af forslag til flerårsbudget 2013 2016 (2. behandling)

Forelæggelse af forslag til flerårsbudget 2013 2016 (2. behandling) Side 1 Forelæggelse af forslag til flerårsbudget 2013 2016 (2. behandling) Indledende bemærkninger * Vi skal i dag endeligt vedtage budgettet for 2013. * I forhold til førstebehandlingen er der kun sket

Læs mere

2017 VENSTRE I AARHUS KOMMUNE

2017 VENSTRE I AARHUS KOMMUNE Budgettale Budgettale frem mod budgetforhandlingerne for 2018 September 2017 VENSTRE I AARHUS KOMMUNE Det talte ord er gældende Vækst i Aarhus og fremtidige investeringer Kommune - udspil til budget 2018

Læs mere

Frederikshavn Kommune - Budget 2014-2017 Budgetforlig indgået mellem

Frederikshavn Kommune - Budget 2014-2017 Budgetforlig indgået mellem - Budget 2014-2017 Budgetforlig indgået mellem Socialdemokraterne Socialistisk Folkeparti Jette Fabricius Toft Investeringstanken lever Vi ser fortsat investeringer som en vigtig basis for budgettet og

Læs mere

Økonomien er i bedring. Både på landsplan, i Business Region Aarhus og i Aarhus. Alt er godt må man forstå.

Økonomien er i bedring. Både på landsplan, i Business Region Aarhus og i Aarhus. Alt er godt må man forstå. - 1 - BUDGETTALE SF, 1. BEHANDLING B2018 [Indledning] Vi er på vej ud af krisen. Sådan lød det, da regeringen for nyligt fremlagde sit forslag til finansloven for 2018 og en minister lokkede sågar med

Læs mere

Budget-2016-talen v. Susanne Crawley Larsen (R)

Budget-2016-talen v. Susanne Crawley Larsen (R) 1 Budget-2016-talen v. Susanne Crawley Larsen (R) Indledning Det går godt i Odense. Vi kan glæde os over, at flotte arrangementer som Tinderbox og HCA-festivals har ryddet avisernes forsider med megen

Læs mere

Enhedslistens budgetforslag 2015-18

Enhedslistens budgetforslag 2015-18 Enhedslistens budgetforslag 2015-18 Enhedslisten deltager ikke i årets budgetforlig. Administrationens forslag indeholdt omfattende nedskæringer, men med budgetforliget fremrykker man nedskæringer for

Læs mere

Socialdemokraternes ordførertale Ved 1. behandling af budget 2013-2016

Socialdemokraternes ordførertale Ved 1. behandling af budget 2013-2016 Socialdemokraternes ordførertale Ved 1. behandling af budget 2013-2016 Ved Lotte Cederskjold, Politisk ordfører (S) (Det talte ord gælder) Indledning Aarhus er en dejlig by, og jeg er stolt af at være

Læs mere

Enhedslistens Budgettale ved 1. behandlingen af Budget 2017

Enhedslistens Budgettale ved 1. behandlingen af Budget 2017 Enhedslistens Budgettale ved 1. behandlingen af Budget 2017 Thyge Enevoldsen Et unødvendigt nedskæringsbudget Igen i år står vi desværre overfor et nedskæringsbudget, det er i hvert fald hvad flertallet

Læs mere

Omprioriteringsbidraget ville have betydet at vi ville miste 25 mio. i bloktilskud i mio. i bloktilskud i 2018 og så fremdeles.

Omprioriteringsbidraget ville have betydet at vi ville miste 25 mio. i bloktilskud i mio. i bloktilskud i 2018 og så fremdeles. Borgmester Jesper Würtzens tale den 10. oktober 2016 2. Anden behandling af årsbudget 2017 og overslagsårene 2018-2020 for Ballerup Kommune Og i dag skal vi så endeligt vedtage budgettet for 2017. Sidste

Læs mere

Jeg har glædet mig til i dag til kampdagen sammen med jer. Og der er meget på spil i år.

Jeg har glædet mig til i dag til kampdagen sammen med jer. Og der er meget på spil i år. 1. maj tale 2015 (Det talte ord gælder) Kære alle sammen Jeg har glædet mig til i dag til kampdagen sammen med jer. Og der er meget på spil i år. Men jeg vil gerne starte med at fortælle om mit besøg hos

Læs mere

Borgerdialog og MED-møde. Budgetproces 2016

Borgerdialog og MED-møde. Budgetproces 2016 Borgerdialog og MED-møde Budgetproces 2016 Frederikssund Kommune Budget 2016 Frederikssund Kommune skal til enhver tid drives så effektivt som muligt til glæde for alle borgere og virksomheder. Den aktuelle

Læs mere

Byrådet, Side 1

Byrådet, Side 1 Byrådet, 06-09-2016 Side 1 2. Åbent punkt - Beslutningssag - 1. behandling af budget 2017-2020 med tilhørende justering af de økonomiske pejlemærker - Sag nr. 16/4131 Sagsgang og sagstype Økonomiudvalget,

Læs mere

Tænk hvad man kan få for 700 millioner kr.

Tænk hvad man kan få for 700 millioner kr. Tænk hvad man kan få for 700 millioner kr. Budgettale for Det Konservative Folkeparti den 15. september 2010 Af Økonomi- og budgetordfører Lars Havelund En ny økonomisk virkelighed side 2 Førtidspension

Læs mere

Borgmesterens forelæggelsestale ved 1. behandlingen af Gentofte Kommunes budget for 2011 ( ) mandag den 13. september 2010.

Borgmesterens forelæggelsestale ved 1. behandlingen af Gentofte Kommunes budget for 2011 ( ) mandag den 13. september 2010. Borgmesterens forelæggelsestale ved 1. behandlingen af Gentofte Kommunes budget for 2011 (2012-2014) mandag den 13. september 2010. Vores budgetforslag bærer også i år tydeligt præg af den økonomiske krise,

Læs mere

[Indledning] Kære BR. I dag tager vi hul på forhandlingerne om budgettet for 2019.

[Indledning] Kære BR. I dag tager vi hul på forhandlingerne om budgettet for 2019. Overborgmesteren TALE TALE Tale til Anledning Sted Titel Overborgmesteren Første behandling af budgettet BR-salen Budgettale Dato 30. august 2018 Klokken 16.00 Taletid Bemærkning til arrangementet Disposition:

Læs mere

Årsplan for Københavnsbestyrelsen 2016-17

Årsplan for Københavnsbestyrelsen 2016-17 1 Årsplan for Københavnsbestyrelsen 2016-17 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 Indledning Enhedslisten- Københavns årsplan beskriver både tilbagevendende og nye arrangementer, som Københavnsbestyrelsen

Læs mere

Budgetforslag 2016ff. Fællesmøde mellem Seniorrådet, Handicaprådet og Social- og Sundhedsudvalget d. 11. august 2015 på Rødovregaard

Budgetforslag 2016ff. Fællesmøde mellem Seniorrådet, Handicaprådet og Social- og Sundhedsudvalget d. 11. august 2015 på Rødovregaard Budgetforslag 2016ff Fællesmøde mellem Seniorrådet, Handicaprådet og Social- og Sundhedsudvalget d. 11. august 2015 på Rødovregaard Budgetforslag 2016ff v. Socialdirektør Ole Pass Temaer Særlig situation

Læs mere

Kommunale og regionale budgetter 2009

Kommunale og regionale budgetter 2009 07-1617 LIBA/JKRO - 14.11.2008 Kontakt: Jens Krogstrup - jkro@ftf.dk - Tlf: 3336 8820 Kommunale og regionale budgetter 2009 Kommuner og regioner er underlagt meget stramme økonomiaftaler med regeringen

Læs mere

Beredskab: VLAK 2025-plan

Beredskab: VLAK 2025-plan 30. maj 2017 Beredskab: VLAK 2025-plan Dette notat opsummerer budskaber i forbindelse med lanceringen af VLAK-regeringens 2025-plan. Bilag 1 er en oversigt over elementerne i VLAK-regeringens 2025-plan.

Læs mere

Indstilling. Fælles ledelse for Elev og Hårup Skoler. Til Århus Byråd via Magistraten. Børn og Unge. Den 3. maj 2007 Århus Kommune

Indstilling. Fælles ledelse for Elev og Hårup Skoler. Til Århus Byråd via Magistraten. Børn og Unge. Den 3. maj 2007 Århus Kommune Indstilling Til Århus Byråd via Magistraten Børn og Unge Den 3. maj 2007 Århus Kommune Administrationsafdeling Børn og Unge 1. Resume Med vedtagelsen af budgettet for 2007, blev det besluttet at indføre

Læs mere

Til. Varde Kommune. Bytoften Varde

Til. Varde Kommune. Bytoften Varde Til Varde Kommune Bytoften 2 6800 Varde Høringssvar fra skolebestyrelsen og MED udvalget på Årre Skole på det konkrete strukturforslag udsendt af et flertal i Byrådet. En enig bestyrelse og MED udvalg

Læs mere

Budget spørgsmål og svar

Budget spørgsmål og svar 11. februar 2016 Budget 2017 - spørgsmål og svar Den økonomiske situation Hvorfor skal vi spare? Hvor meget skal vi spare? Hvordan ser vores økonomiske situation ud? Hvad betyder det, at vi skal finde

Læs mere

Til Kommunalbestyrelsen og forvaltningen i Dragør Kommune

Til Kommunalbestyrelsen og forvaltningen i Dragør Kommune 1 Til Kommunalbestyrelsen og forvaltningen i Dragør Kommune Kommentarer vedrørende budgetforslag for året 2012 og overslags årene 2013-2015 (høringssvar) Høringssvar afgivet af børn, personale (kun SFO)

Læs mere

Opsamlingsskemaer til debatten

Opsamlingsskemaer til debatten Opsamlingsskemaer til debatten Bæredygtige børnehuse - Folkeskolen og dagtilbud som tilvalg skoler og 1. runde: Lokalt forankret Kan vi få noget mere ro omkring eksistensen af vores folkeskoler Hvad er

Læs mere

[En by for alle] Jeg tror, at årets budget er det allerbedste budget, jeg har været med til at vedtage som overborgmester.

[En by for alle] Jeg tror, at årets budget er det allerbedste budget, jeg har været med til at vedtage som overborgmester. Overborgmesteren TALE (Det talte ord gælder) Tale til Overborgmesteren Anledning 2. behandling af budget 2016 Sted BR salen Dato 1. oktober 2014 Taletid Max 10 min. [En by for alle] Jeg tror, at årets

Læs mere

BORGMESTEREN Den 26. september 2017 BUDGETFORSLAG BEHANDLING

BORGMESTEREN Den 26. september 2017 BUDGETFORSLAG BEHANDLING BORGMESTEREN Den 26. september 2017 BUDGETFORSLAG 2018 2. BEHANDLING Ved førstebehandlingen af kommunens budget var der et kassetræk på 63,7 mill. kr. Jeg nævnte ved den lejlighed, at der efterfølgende

Læs mere

Budgettale Der er kun én ting, jeg synes ville være endnu mere trist og det er, hvis vi står i samme situation næste år.

Budgettale Der er kun én ting, jeg synes ville være endnu mere trist og det er, hvis vi står i samme situation næste år. 1 Budgettale 2014 Lige nu henter forældre i hele Odense deres børn. På gangene møder de andre forældre og frustrerede medarbejdere. Og de undrer sig. Hvorfor skal vi nu fyre på børnenes område igen? Det

Læs mere

Aftale om Genåbning af Budget 2010

Aftale om Genåbning af Budget 2010 Ringe, den 23. marts 2010 Aftale om Genåbning af Budget 2010 Indledning Faaborg-Midtfyn Kommune står, som mange af landets øvrige kommuner, over for store økonomiske udfordringer. Dette skyldes bl.a. den

Læs mere

Furesø Kommune Borgermøde om budget Onsdag d.12.juni 2013

Furesø Kommune Borgermøde om budget Onsdag d.12.juni 2013 Furesø Kommune Borgermøde om budget 2014-17 Onsdag d.12.juni 2013 Baggrundsspørgsmål Hvad er dit køn? 1. Kvinde 2. Mand 3. Ønsker ikke at svare Hvad er din alder? 1. 18 29 2. 30 39 3. 40 49 4. 50 59 5.

Læs mere

Budgetprocedure for budgetåret 2019 og overslagsårene

Budgetprocedure for budgetåret 2019 og overslagsårene Budgetprocedure for budgetåret 2019 og overslagsårene 2020 2022 Budgetproceduren 2019-2022 omfatter retningslinjer, tidsplan, principper og andre forudsætninger for den forestående budgetlægning. Dele

Læs mere

argumenter der skal få Aalborg Letbane på Finansloven igen Version 1. oktober 2015

argumenter der skal få Aalborg Letbane på Finansloven igen Version 1. oktober 2015 5 argumenter der skal få Aalborg Letbane på Finansloven igen Version 1. oktober 2015 1. Regeringen bryder en klar aftale om Aalborg Letbane noget lignende er aldrig før set i Danmark 2. Aalborg Letbane

Læs mere

På de følgende sider er beskrevet forskellige finansieringsmuligheder i et kommunalt budget.

På de følgende sider er beskrevet forskellige finansieringsmuligheder i et kommunalt budget. På de følgende sider er beskrevet forskellige finansieringsmuligheder i et kommunalt budget. Da de specifikke finansieringsforslag kan virke meget tekniske har vi for overskuelighedens skyld, sammenfattet

Læs mere

Budgetforlig i Brøndby Kommune. - Vi styrker velfærden! Budgetforlig indgået d. 22. oktober mellem:

Budgetforlig i Brøndby Kommune. - Vi styrker velfærden! Budgetforlig indgået d. 22. oktober mellem: Budgetforlig 2020-2023 i Brøndby Kommune - Vi styrker velfærden! Budgetforlig indgået d. 22. oktober mellem: A. Socialdemokratiet O. Dansk Folkeparti V. Venstre F. Socialistisk Folkeparti Ø. Enhedslisten

Læs mere

Furesø Kommune Borgermøde om budget Onsdag d.12. juni 2013

Furesø Kommune Borgermøde om budget Onsdag d.12. juni 2013 Furesø Kommune Borgermøde om budget 2014-17 Onsdag d.12. juni 2013 Prioriteringsdebat - program Lære hinanden at kende Præsentation af Vision Furesø Debat ved bordene om Vision Furesø og hvordan den skal

Læs mere

Kommunale budgetter blev en sejr for regeringen

Kommunale budgetter blev en sejr for regeringen En artikel fra KRITISK DEBAT Kommunale budgetter blev en sejr for regeringen Skrevet af: Per Clausen Offentliggjort: 02. november 2008 Budgetbehandlingen i kommuner og regioner skete på baggrund konflikterne

Læs mere

Administrativ drejebog. Budget 2010-13

Administrativ drejebog. Budget 2010-13 Administrativ drejebog Budget 2010-13 BUDGET 2010-13 PRINCIPPER OG KRITERIER 1) Vilkår og bærende principper 2) Kriterier for administrativt budgetoplæg GRUNDLAG FOR BUDGETLÆGNINGEN 3) Økonomisk politik

Læs mere

Statsminister Helle Thorning-Schmidts tale 1. maj 2015

Statsminister Helle Thorning-Schmidts tale 1. maj 2015 Statsminister Helle Thorning-Schmidts tale 1. maj 2015 (Det talte ord gælder talen er klausuleret indtil den påbegyndes) Kære alle sammen. Danmark er et særligt land. Vi har hinandens ryg. Solidaritet

Læs mere

Enhedslistens tale til 2. behandling af budget 2016. Side 1 af 8

Enhedslistens tale til 2. behandling af budget 2016. Side 1 af 8 Side 1 af 8 I år har der ingen forhandlinger været om budgettet og det er jo egentlig ærgerligt. Forhandlinger er jo steder man kan mødes og have konstruktive debatter og måske finde punkter man kan være

Læs mere

1. maj-tale 2011 Henrik Lippert formand for 3F Bygge- Jord- og Miljøarbejdernes Fagforening holdt 1. majtalen i fagforeningen

1. maj-tale 2011 Henrik Lippert formand for 3F Bygge- Jord- og Miljøarbejdernes Fagforening holdt 1. majtalen i fagforeningen 1 1. maj-tale 2011 Henrik Lippert formand for 3F Bygge- Jord- og Miljøarbejdernes Fagforening holdt 1. majtalen i fagforeningen Danmark er blevet gjort mere og mere skævt i de ti år, vi har haft den borgerlige

Læs mere

Stærke værdier sund økonomi

Stærke værdier sund økonomi Stærke værdier sund økonomi Kun med en sund økonomi kan vi bevare og udvikle vores værdier og et stærkt fællesskab. Der er to veje Du står inden længe overfor et skæbnevalg. Valget vil afgøre hvilke partier,

Læs mere

Kommissorium for budgetanalyse på folkeskoleområdet

Kommissorium for budgetanalyse på folkeskoleområdet Kommissorium for budgetanalyse på folkeskoleområdet I forbindelse med vedtagelsen af budgettet for 2016 og overslagsårene 2017-2019 blev det besluttet, at reducere budgettet til specialundervisning med

Læs mere

POLITISK ARBEJDSPLAN SF I RANDERS KOMMUNE 2011-2012

POLITISK ARBEJDSPLAN SF I RANDERS KOMMUNE 2011-2012 POLITISK ARBEJDSPLAN SF I RANDERS KOMMUNE 2011-2012 Kriserne raser! Fyresedler. Flere fattige. Familier, der går fra hus og hjem. Sådan mærker vi danskere sammen med resten af Verden den økonomiske krise.

Læs mere

[UDKAST 22. februar 2018] Overblik over budgetprocessen i 2018

[UDKAST 22. februar 2018] Overblik over budgetprocessen i 2018 [UDKAST 22. februar 2018] Overblik over budgetprocessen i 2018 Indhold Budgetprocessen i 2018... 3 Fase 1: Forberedelse og budgetprocedure... 4 Fase 2: Fagudvalgenes budgetproces Nye ønsker og forslag

Læs mere

Velfærd først - tryghed, tillid og en grøn fremtid. Oktober 2019

Velfærd først - tryghed, tillid og en grøn fremtid. Oktober 2019 Velfærd først - tryghed, tillid og en grøn fremtid Oktober 2019 Regeringens fokus: Gode tider skal gøres bedre for alle Vi vil som socialdemokratisk regering føre en fair og ansvarlig økonomisk politik.

Læs mere

VELFÆRD, RETTIGHEDER OG GODE ARBEJDSFORHOLD

VELFÆRD, RETTIGHEDER OG GODE ARBEJDSFORHOLD ENHEDSLISTENS VELFÆRDSPAKKE 1 VELFÆRD, RETTIGHEDER OG GODE ARBEJDSFORHOLD ENHEDSLISTENS VELFÆRDSPAKKE ENHEDSLISTENS VELFÆRDSPAKKE 2 INDHOLD 3 Forord Af Pernille Skipper, politisk ordfører 4 Enhedslistens

Læs mere

Til byrådets møde den 20/ behandling af Økonomiudvalgets budgetforslag

Til byrådets møde den 20/ behandling af Økonomiudvalgets budgetforslag Til byrådets møde den 20/9 2006 1. behandling af Økonomiudvalgets budgetforslag Jan Boye s tale ved 1. behandling af budgetforslag 2007 og budgetoverslagsårene 2008-2010 1. Indledning Det er første gang,

Læs mere

Forankring: Den Økonomiske Politik udarbejdes af Økonomiudvalget og Byrådet.

Forankring: Den Økonomiske Politik udarbejdes af Økonomiudvalget og Byrådet. NOTAT Dato Kultur- og Økonomiforvaltningen Økonomisk Afdeling Økonomiske Politik for Køge Kommune Køge Rådhus Torvet 1 4600 Køge Den Økonomiske Politik udarbejdes af Økonomiudvalget og vedtages af det

Læs mere

Referat Dato: :00:00 Udvalg: Økonomiudvalget

Referat Dato: :00:00 Udvalg: Økonomiudvalget Referat Dato: 27-06-2019 16:00:00 Udvalg: Økonomiudvalget 2018-2021 Sted: Mødelokale C 1/6 Indholdsfortegnelse Referat Indholdsfortegnelse Bemærkninger til dagsordenen Meddelelser Opfølgning på forventet

Læs mere

Endelig. Endelig er det lykkedes at få rød blok til at finde fælles fodslag og tage ansvar for den fælles velfærd.

Endelig. Endelig er det lykkedes at få rød blok til at finde fælles fodslag og tage ansvar for den fælles velfærd. Budgettale første udkast BSN 14.09.2016 Indledning: Yes. Yes. Yes. Endelig. Endelig er det lykkedes. Endelig er det lykkedes at bryde med de brede forlig, hvor blå blok har sørget for at begunstige erhvervslivet

Læs mere

BUDGETFORSLAG BEHANDLING

BUDGETFORSLAG BEHANDLING BORGMESTEREN Den 27.8.2019 BUDGETFORSLAG 2020-1. BEHANDLING Jeg vil gerne knytte et par ord til førstebehandlingen af budgettet for det kommende år med tilhørende budgetoverslagsår. Det er nu anden gang,

Læs mere

Nyt fra Christiansborg

Nyt fra Christiansborg H-Consulting, Bastrupvej 141, 4100 Ringsted, tlf. 5764 3100 Nyt fra Christiansborg April 2016 Grænsekontrol forlænges Regeringen har besluttet at forlænge den midlertidige grænsekontrol frem til 3. maj

Læs mere

Januar Budgetnotat 1: Budgetstrategi

Januar Budgetnotat 1: Budgetstrategi Januar 2019 Budgetnotat 1: Budgetstrategi 2020-27 0 Indholdsfortegnelse Budgetstrategi 2020-27 2 Fase 1: Forberedelse og idégenerering 3 Fase 2: Fagudvalgenes budgetproces 4 Fase 3: Borgmesterens budgetoplæg

Læs mere

TALEPAPIR DET TALTE ORD GÆLDER

TALEPAPIR DET TALTE ORD GÆLDER Undervisningsudvalget 2016-17 UNU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 94 Offentligt TALEPAPIR DET TALTE ORD GÆLDER Anledning Titel Målgruppe Arrangør Taletid Samråd i Undervisningsudvalget Svar på samrådsspørgsmål

Læs mere

BORGMESTEREN Den 29. september 2015 BUDGETFORSLAG 2016 2. BEHANDLING

BORGMESTEREN Den 29. september 2015 BUDGETFORSLAG 2016 2. BEHANDLING BORGMESTEREN Den 29. september 2015 BUDGETFORSLAG 2016 2. BEHANDLING I min tale til Kommunalbestyrelsens 1. behandling af budgettet var mit hovedbudskab, at det kunne blive vanskeligt, at nå frem til et

Læs mere

Byrådets temamøde om budget 2017 den 22. juni 2016

Byrådets temamøde om budget 2017 den 22. juni 2016 Byrådets temamøde om budget 2017 den 22. juni 2016 Partiernes spørgsmål og forslag Oplæg v/klaus Christiansen Forslag / spørgsmål fra partierne Parti Socialdemokratiet Det Konservative Folkeparti Socialistisk

Læs mere

Ændrede åbningstider og lukkedage i SFO

Ændrede åbningstider og lukkedage i SFO Ændrede åbningstider og lukkedage i SFO Dagtilbudsloven 1 stk. 2, 4 23 Formålet med loven er at 1 stk. at fremme børns og unges trivsel, udvikling og læring gennem dag-, fritids- og klubtilbud samt andre

Læs mere

Enhedslisten. Politisk ændringsforslag til budget 2014

Enhedslisten. Politisk ændringsforslag til budget 2014 1 Udvalg Bemærkninger til ændringsforslaget 2014 2015 2016 2017 1.000 kr. ØKU Udmeldelse af KL -6.753-6.753-6.753-6.753 ØKU Eksterne konsulenter - Brugen af eksterne konsulenter reducere -10.000-10.000-10.000-10.000

Læs mere

Debat om vores skoler og børnehuse. Hvilke løsninger kan sikre læring og trivsel for færre penge?

Debat om vores skoler og børnehuse. Hvilke løsninger kan sikre læring og trivsel for færre penge? Debat om vores skoler og børnehuse Hvilke løsninger kan sikre læring og trivsel for færre penge? Indholdsfortegnelse Indledning... 3 Folkeskolen og dagtilbud som tilvalg... 5 Børnehus og skole flytter

Læs mere

Budget Det centrale samarbejdsorgan den 26. april 2012 // Bjarne Winge, Økonomiforvaltningen

Budget Det centrale samarbejdsorgan den 26. april 2012 // Bjarne Winge, Økonomiforvaltningen Budget 2013 Det centrale samarbejdsorgan den 26. april 2012 // Bjarne Winge, Økonomiforvaltningen Økonomiske udfordringer - Reduktion i kommunernes bloktilskud - Udligning - Demografi - Efterslæb bygninger

Læs mere

BORGERMØDE VEDRØRENDE BUDGET 2018 ONSDAG DEN 13. SEPTEMBER 2017

BORGERMØDE VEDRØRENDE BUDGET 2018 ONSDAG DEN 13. SEPTEMBER 2017 BORGERMØDE VEDRØRENDE BUDGET 2018 ONSDAG DEN 13. SEPTEMBER 2017 Velkomst Morten Andersen SIDE 2 Program for dagen 18.00 Velkomst v. Borgmester Morten Andersen 18.05 Overblik over kommunens økonomi Hvad

Læs mere

[Invitere til bredt samarbejde] Kære partier i Borgerrepræsentationen. Nu starter forhandlingerne om budgettet for Og jeg glæder mig.

[Invitere til bredt samarbejde] Kære partier i Borgerrepræsentationen. Nu starter forhandlingerne om budgettet for Og jeg glæder mig. Overborgmesteren TALE (Det talte ord gælder) Tale til Overborgmesteren Anledning 1. behandling af budget 2016 Sted BR salen Dato 27. august 2014 Taletid Bemærkninger til arrangementet 10 min. Mikrofon,

Læs mere

Mål og Midler Dagtilbud

Mål og Midler Dagtilbud Fokusområder i 2015 Fokusområder er de faglige og økonomiske mål/indsatser, som der sættes særligt fokus på i budgetperioden. De udvælges ud fra politiske målsætninger, ny lovgivning eller aktuelle udfordringer.

Læs mere

NY VEJ FOR FREMTIDEN

NY VEJ FOR FREMTIDEN Budgetforslag 2016-2019 Venstre - Konservative - Dansk Folkeparti NY VEJ FOR FREMTIDEN Albertslund er en dejlig by, men er desværre i en alvorlig økonomisk situation. Partierne Dansk Folkeparti, Venstre

Læs mere

Generelle bemærkninger, budget

Generelle bemærkninger, budget 1. Generelt Ifølge Økonomi- og Indenrigsministeriet skal byrådet Inden den 15. oktober hvert år godkende et budget for det kommende år og tre overslagsår. Budgettet skal behandles to gange i byrådet med

Læs mere

Notater med besvarelse af spørgsmål rejst på Børne- og Ungeudvalgets møde den 06.06.2013 punkt 1:

Notater med besvarelse af spørgsmål rejst på Børne- og Ungeudvalgets møde den 06.06.2013 punkt 1: Notater med besvarelse af spørgsmål rejst på Børne- og Ungeudvalgets møde den 06.06.2013 punkt 1: Indhold: Kan anvendelsen af vikarer optimeres således, at der kan opnås en besparelse? Mulighed for bedre

Læs mere

BUDGET 2016-2019 - DRIFTSKORREKTION

BUDGET 2016-2019 - DRIFTSKORREKTION Rettelse af korrektion for faktiske elevtal 2014/15 22-06-2015 Indtastningsdato 09-04-2015 Korrektionsnr 6 Rettelse af korrektion for faktiske elevtal 2014/15. Reduceret med 2.500.000 kr. i 2015 2018.

Læs mere

1. BEHANDLING AF BUDGET

1. BEHANDLING AF BUDGET 1. BEHANDLING AF BUDGET 2018-2021 Benedikte Kiær, Borgmester i Helsingør Kommune Kære Alle, Jeg har set frem til i dag. For i dag tager vi for alvor fat på dette års budgetforhandlinger og det er altid

Læs mere

Tillykke med, at Roskilde har fået en plads for anstændighed. Tillykke med det enorme arbejde,

Tillykke med, at Roskilde har fået en plads for anstændighed. Tillykke med det enorme arbejde, Indvielsen af Anstændighedens Plads i Roskilde. Tale af Sara Glerup 16.04.16. Intro: Anstændigheden mangler plads Tillykke! Tillykke med, at Roskilde har fået en plads for anstændighed. Tillykke med det

Læs mere

Rummelighed og bæredygtighed i fællesskab. odense.enhedslisten.dk

Rummelighed og bæredygtighed i fællesskab. odense.enhedslisten.dk Rummelighed og bæredygtighed i fællesskab odense.enhedslisten.dk Enhedslisten går ikke på kompromis. Vi er ansvarlige over for de borgere, der har stemt på os. Derfor tør vi også godt stå uden for budgetforlig,

Læs mere

Indstillingsskrivelse til 1. behandling af budget

Indstillingsskrivelse til 1. behandling af budget Sagsnr.: 00.01.00-S00-85-14 Dato: 08-09-2014 Sagsbehandler: Annette Wendt Indstillingsskrivelse til 1. behandling af budget 2015-2018 Økonomiudvalget fremlægger forslag til Byrådets 1. behandling af budget

Læs mere

Januar Budgetnotat 1: Budgetstrategi

Januar Budgetnotat 1: Budgetstrategi Januar 2019 Budgetnotat 1: Budgetstrategi 2020-27 0 Indholdsfortegnelse Budgetstrategi 2020-27 2 Fase 1: Forberedelse og idégenerering 3 Fase 2: Fagudvalgenes budgetproces 4 Fase 3: Borgmesterens budgetoplæg

Læs mere

Ændringsforslag til økonomiudvalgets budgetforslag

Ændringsforslag til økonomiudvalgets budgetforslag Ændringsforslag til økonomiudvalgets budgetforslag 2018-2021 Dansk Folkeparti, Socialdemokratiet, Enhedslisten, Lokallisten, Radikale Venstre, Konservative og Venstre er enige om at fremlægge et samlet

Læs mere

Indkomne høringssvar i Borgmesterens Afdeling Nr. Afsender Adresse Modtaget 1 Handicaprådet Rådhuset, 8000 Aarhus C 17-01-2011 2 Ligestillingsudvalget Rådhuset, 8000 Aarhus C 17-01-2011 3 Dieter Delling

Læs mere

[28] Børn- og Ungeforvaltningen

[28] Børn- og Ungeforvaltningen [28] Børn- og Ungeforvaltningen I KORTE TRÆK Børn- og Ungeforvaltningens opgaver dækker børnepasning, kommunens skoler og skolefritidsordninger, fritidsaktiviteter, klubber og ungdomsskoler. Derudover

Læs mere

NOTAT. Økonomisk afdeling. Økonomisk Politik for Køge Kommune

NOTAT. Økonomisk afdeling. Økonomisk Politik for Køge Kommune NOTAT Fælles- og Kulturforvaltningen Dato Sagsnummer Dokumentnummer Økonomisk afdeling 18-06-2014 2014-7917 2014-73467 Økonomisk Politik for Køge Kommune Den Økonomiske Politik udarbejdes af Økonomiudvalget

Læs mere

Budgettale 2016 Dansk Folkeparti Århus

Budgettale 2016 Dansk Folkeparti Århus 1. Budgettale 2016 Dansk Folkeparti Århus Kære Byråd, kære Borgmester Jeg vil prøve at redegøre for hvad Dansk Folkeparti, mener om de budgetforhandlinger vi nu er startet på. At få udstukket et råderum

Læs mere

Kæmp for velfærd Stop nedskæringer

Kæmp for velfærd Stop nedskæringer Kæmp for velfærd Stop nedskæringer Stop privatiseringer, bekæmp social dumping, fasthold kædeansvar og nej til ulighed Stem på liste R Kommunisterne 2 Brug for kommunister i regionerne Den 21. november

Læs mere

Martin Damm, før Økonomiaftalen

Martin Damm, før Økonomiaftalen Det nytter at kæmpe #12Maj: 20.000 ansatte, borgere og politikere i 74 kommuner fik fjernet omprioriteringsbidraget og 2,2 milliarder kroner fra Økonomiaftalen mellem regeringen og KL Tænk hvis vi var

Læs mere

Borgmesterens tale ved budgettet 2. behandlingen den 29. september 2014

Borgmesterens tale ved budgettet 2. behandlingen den 29. september 2014 Borgmesterens tale ved budgettet 2. behandlingen den 29. september 2014 Vi skal nu formelt i gang med 2. behandlingen af budgettet for 2015-2018. Inden jeg åbner op for ordførerrunden, vil jeg gerne give

Læs mere

Velkommen til undersøgelse af kommunernes budgetlægningsproces

Velkommen til undersøgelse af kommunernes budgetlægningsproces Page 1 of 14 RSET-JFNJ-GY36 Velkommen til undersøgelse af kommunernes budgetlægningsproces Budgetlægningen er et centralt element i kommunernes økonomistyring. KREVI ønsker med denne undersøgelse at kortlægge

Læs mere

SF's budgettale ved 1. behandlingen af Budget 2013-2016

SF's budgettale ved 1. behandlingen af Budget 2013-2016 SF's budgettale ved 1. behandlingen af Budget 2013-2016 Ved Jan Ravn Christensen, formand for Økonomiudvalget Aarhus Kommune står igen overfor besparelser. Den økonomiske krise er fortsat over byen, landet

Læs mere

Høringssvar til Stevns Kommunes budget for 2018 på børneområdet

Høringssvar til Stevns Kommunes budget for 2018 på børneområdet Stevns kommune Dato: 7-6-2017 Deres ref.: 4660 Store Heddinge Vor ref.: Sagsbehandler: jqs / jrb Høringssvar til Stevns Kommunes budget for 2018 på børneområdet Hermed følger BUPL s høringssvar til Stevns

Læs mere

Beregninger på baggrund af indgået aftale - skolereform:

Beregninger på baggrund af indgået aftale - skolereform: Udgiftssiden - Almenområdet Flere undervisningstimer i almenundervisningen: Ifølge den indgåede aftale vil undervisningstimetallet blive udvidet med 14 lektioner mere om ugen i forhold til det nuværende

Læs mere

NY VEJ FOR FREMTIDEN

NY VEJ FOR FREMTIDEN Budgetforslag 2016-2019 Venstre - Konservative - Dansk Folkeparti NY VEJ FOR FREMTIDEN Albertslund er en dejlig by, men er desværre i en alvorlig økonomisk situation. Partierne Dansk Folkeparti, Venstre

Læs mere

REFERAT Ekstraordinært møde Udvalget for Børn og Unge Den 09. august 2007 kl i lokale 188

REFERAT Ekstraordinært møde Udvalget for Børn og Unge Den 09. august 2007 kl i lokale 188 REFERAT Ekstraordinært møde Udvalget for Børn og Unge Den 09. august 2007 kl. 08.00 13.00 i lokale 188 ÅBEN DEL 1. Meddelelser 2. Skolestrukturdebat 3. Budget 2008 4. Pressen 5. Eventuelt 1 Fraværende:

Læs mere

SØ SA Velfærdsstaten. Af: AA, NN KK JJ

SØ SA Velfærdsstaten. Af: AA, NN KK JJ SØ SA Velfærdsstaten Af: AA, NN KK JJ Indholdsfortegnelse Kildeliste... 1 Indledning... 2 Problemformulering... 2 Hvorfor har vi valgt omfordeling?... 2 Hovedspørgsmål... 2 Partiernes prioriteter... 2

Læs mere

Folkets skole: Faglighed, dannelse og frihed justeringer af folkeskolen til en mere åben og fleksibel skole

Folkets skole: Faglighed, dannelse og frihed justeringer af folkeskolen til en mere åben og fleksibel skole Folkets skole: Faglighed, dannelse og frihed justeringer af folkeskolen til en mere åben og fleksibel skole Undervisningsministeriet, februar 2019 Aftalen Bred aftale indgået den 30. januar 2019 mellem

Læs mere

(Det talte ord gælder) Tak for invitationen. Jeg har glædet mig til at være her i dag og fejre 1. maj med jer.

(Det talte ord gælder) Tak for invitationen. Jeg har glædet mig til at være her i dag og fejre 1. maj med jer. Den 1. maj 2005 PDMWDOH Y/2VHNUHW U)LQQ6 UHQVHQ (Det talte ord gælder) Tak for invitationen. Jeg har glædet mig til at være her i dag og fejre 1. maj med jer. I en tid hvor samfundet bliver mere og mere

Læs mere

Sagsnr. Dokumentnr. Mark Pelle Noppen. (Det talte ord gælder) Økonomiforvaltningen

Sagsnr. Dokumentnr. Mark Pelle Noppen. (Det talte ord gælder) Økonomiforvaltningen Økonomiforvaltningen 29-08-2017 Sagsnr. Dokumentnr. Mark Pelle Noppen (Det talte ord gælder) Overborgmesteren Tale til Anledning Sted Titel Overborgmesteren Første behandling af budgettet BR salen Budgettale

Læs mere

SF s Budgettale B2019

SF s Budgettale B2019 SF s Budgettale B2019 ---------- Det talte ord gælder ------------ Ved Jan Ravn Christensen, budgetordfører Indenrigsministeren turnerer land og rige rundt med at landets regering har sænket skatten med

Læs mere

Bilag 5 Generelle bemærkninger til budget Generelle bemærkninger til Budget Generelt

Bilag 5 Generelle bemærkninger til budget Generelle bemærkninger til Budget Generelt Bilag 5 Generelle bemærkninger til budget 2020 Generelle bemærkninger til Budget 2020 1. Generelt Ifølge Social- og Indenrigsministeriet skal byrådet inden den 15. oktober hvert år godkende et budget for

Læs mere