Odense Kommune- en ny virkelighed. Skal være udvikling - ikke afvikling!

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Odense Kommune- en ny virkelighed. Skal være udvikling - ikke afvikling!"

Transkript

1 Enhedslisten Odense Budgetoplæg 2011 Side 1 Enhedslisten Odense Budgetoplæg ved 1. behandling af Odense Kommunes budget for 2011 den 15. september Ved byrådsmedlem Per Berga Rasmussen. Odense Byråd skal benytte budgetbehandlingen for 2011 til et markant nej til regeringens afvikling af det danske velfærdssamfund. Odense Kommune- en ny virkelighed. Skal være udvikling - ikke afvikling! Kun gennem solidariske løsninger i fællesskab kan der sikres en bæredygtig udvikling i Odense Kommune. Indhold: Regeringen og KL smadrer kommunens økonomi. Beskæftigelse. Fattigdom og ulighed. Kollektiv trafik. Personalepolitik. Indlicitering. Folkeskolen, en grundpille i lokalsamfundet.. Børnepasning. Ældrepolitik på ældres vilkår. Kultur til alle. Struktur og styreform. Demokrati og borgerinddragelse. Konkrete forslag. Finansiering. Frem mod 2. behandling.

2 Enhedslisten Odense Budgetoplæg 2011 Side 2 Regeringen og KL smadrer kommunens økonomi. Hvis der er noget, der ikke har været bæredygtigt i de seneste år i Danmark, er det den økonomiske planlægning. Regeringen og Dansk Folkeparti har, med støtte af næste alle øvrige partier i Folketinget, sat det offentlige Danmark i stå. Der er indgået det ene forlig efter det andet der markant har forringet kommunernes økonomiske mulighed for at løse de velfærdsopgaver der er pålagt kommunerne. Det er dybt beklageligt, at det nye flertal i KLs bestyrelse, bestående af S og SF, har godkendt dette års kommuneaftale. Dette års aftale er den dårligste for kommunerne og dermed for de basale velfærdsområder i Danmark. Aftalen er så ringe at mindst 26 kommuner påtænker at sætte skatten op. Odense Kommune bør være den næste kommune der tager konsekvensen af KL aftalen og sætter skatten op. Konsekvenserne fremgår klart af det fremlagte budgetforslag, hvor der er lagt op til samlet nedskæringer den næste 4 år på 1,2 mia.kr. Odense Byråd SKAL ved budgetlægningen for 2011 sikre at der IKKE ske forringelser for: Udsatte grupper. Børns opvækstvilkår. Ødelægger den gode folkeskole og forringer vore ældres hverdag. Der skal ikke være nogen tvivl. Enhedslistens bud på budget 2011 er et ansvarligt budget, der gør op med kommuneaftalerne, og betyder, at Odense bliver endnu en kommune, der bryder skattestoppet i Mens de øvrige partier tænker tanker om hvordan besparelserne kan gennemføres, tør Enhedslisten godt at drømme. Vi drømmer om en kommune, der bliver sat fri fra regeringens snærende bånd. Vi drømmer om en kommune, der kan løfte de opgaver, borgerne har behov for. Den drøm kan kun blive til virkelighed hvis der gøres op med regeringens afvikling af den offentlige sektor.

3 Enhedslisten Odense Budgetoplæg 2011 Side 3 Beskæftigelse Der er ingen tvivl om at Odense Kommune er hårdt ramt af arbejdsløshed og vi ved at der bliver værre endnu, i takt med at massefyringerne på Lindø gennemføres og bl.a. Wittenborg lukker. Denne udvikling vil fortsætte med fuld kraft, hvis budgetforslaget forslag om nedskæringer for over 1 mia. kr. de næste 4 år gennemføres. Det vil fjerne forsørgelsesgrundlaget for endnu flere odenseanske familier. Enhedslisten mener ikke at situationen løses gennem meningsløse nedskæringer. Men Odense Byråd kan aktivt være med til at afhjælpe de værste følger af krisen, ved at sætte flere hænder i gang med meningsfyldt arbejde. Der er rige muligheder for flere hænder i ældreplejen. Flere lærer i folkeskolen i stedet for afskedigelser. Mere voksenkontakt i daginstitutionerne. Der er også rige muligheder ved at fremme beskæftigelsen gennem miljø- og klimainvesteringer. Odense Kommune skal gå forrest i kampen for et bedre klima ved at oprette grønne jobs, der skal bruges til at lave energirigtige renoveringer af vore bygninger og hjælpe til med at Odense Kommune kan få et mere bæredygtigt energiforbrug, bl.a. ved at opsætte solfangere og energisparende foranstaltninger. Enhedslisten ønsker et stop for formålsløst tvangsaktivering. Vi vil IKKE lave heksejagten på syge og arbejdsløse. Næsten 400 unge har gennemført grunduddannelsen, men har ingen praktikplads. Kort sagt, bruge de offentlige midler til aktive hænder i stedet for passiv overførselsindkomst og meningsløse beskæftigelsesprojekter. Det er direkte skadeligt for beskæftigelsen, at budgetforslaget lægger op til udskydelse af anlægsprojekter. Hvis der er en branche der kan skabet ny vækst, så er bygge- og anlægsbranchen.

4 Enhedslisten Odense Budgetoplæg 2011 Side 4 Fattigdom og ulighed. Det har længe været kendt, at fattigdommen og uligheden stiger i Danmark, også i Odense. Den fattigdomsundersøgelse, som Enhedslisten fik sat i gang, viste tydeligt, at vi har store problemer med fattigdom. Enhver, der færdes i byen, har jo set hvordan hjemløse, misbrugere og andre socialt udsatte præger i gadebilledet. Varmestuer og herberg fortæller om et stigende antal henvendelser. En social indsats overfor de mest udsatte skal gå på to ben. Der skal langt mere forebyggelse til, og de bagvedliggende problemer skal løses. Der skal gribes fat i årsagerne til den stigende fattigdom, det stigende antal misbrugere og gadehjemløse. Kommunen skal arbejde for, at forholdene de mest ressourcesvage borgere bliver bedre, og de dermed også får en mulighed for at komme ud af fattigdom.

5 Enhedslisten Odense Budgetoplæg 2011 Side 5 Kollektiv trafik. Den kollektive trafik er på randen af det totale sammenbrud. Odense Byråd skal sikre, at byen er dækket af den kollektive trafik, så alle har lige mulighed for at kommer rundt. Odense Kommune må stille klare krav til regionen om at linienettet fastholdes og udbygges og ikke afvikles. I dag er der store huller i betjeningen med det resultat at den kollektive trafik er ubrugelig for mange mennesker. Omlægningen af servicebusserne, hvor de ikke længere kørte til centrum, var en katastrofe. Omlægningen betød at mange ældre og gangbesværede ikke længere kunne komme til bymidten og passagertallet raslede ned. Det skal der rettes op på. Billetpriserne skal nedsættes permanent, så det også bliver økonomisk attraktivt at vælge bussen frem for bilen. Odense skal fortsætte med at prioriterer den kollektive trafik før privatbilismen. Det kan gøres ved at det blive uattraktivt at tage bilen ind til bymidten. Her er lukning af Th. B. Thrigesgade et godt tiltag. Det skal være dyrt og uhensigtsmæssigt at lede efter parkeringspladser i bymidten. Bymidten skal være for mennesker og ikke for biler. Den kollektive trafik er mere end busser. Det gælder også banen. Odense kommune skal sætte et kraftigt pres på staten for udbygningen af banenettet på Fyn. Vi skal, som Enhedslisten har påpeget i årevis, have genåbnet Langeskov og Ullerslev station. Der skal etableres det 3. spor, ikke på motorvejen, men på banelegemet over Fyn. Odense skal også lægge pres på regeringen så de påtager sig et medansvar for etablering af letbane i Odense. Retablering af letbanen vil betyde et markant fremskridt for den kollektive trafik.

6 Enhedslisten Odense Budgetoplæg 2011 Side 6 Personalepolitik. Når vi i Enhedslisten gennemgår personalets bemærkninger til budgetforslag, er der et forhold der er gennemgående. En stor bekymring for, om det er muligt at varetage arbejdsopgaverne på en professionel og menneskeværdig måde med de personaleressourcer, der er indeholdt i budgetforslaget. Medarbejdersiden i hovedudvalget udtaler bl.a. Vi efterlyser åbenhed og ærlighed i forbindelse med de voldsomme besparelser, som Budget 2011 lægger op til. Det er et politisk ansvar at sikre, at der er sammenhæng og balance mellem arbejdsopgaver og ressourcer. Det er ligeledes et politisk ansvar at fortælle borgerne i Odense, hvor og hvor meget kvalitetsforringelserne vil ramme dem. Dette ansvar skal ikke overlades til den enkelte medarbejder, som skal møde borgerne i sit daglige arbejde. Vi efterlyser et budgetmateriale, som klart beskriver konsekvenserne - både for kvaliteten og for antallet af medarbejdere, så der ikke opereres med skjulte besparelser, som vil betyde øget arbejdspres og stor utryghed. Enhedslisten deler personalets bekymringer. Med det budgetforslag der nu behandles, hvor der også i 2011 er indarbejdet besparelser i moderne sprogbrug effektiviseringer er der virkelig grund til bekymring. Odense kommune skal udvikle en personalepolitik, hvor der er frihed til at tilrettelægge arbejdet på en menneskeværdig måde. Odense kommune skal være en attraktiv arbejdsplads, hvor der i tillid til de ansatte, hvor de ansatte har mulighed for at udvikle og uddanne sig, hvor der er mulighed for at sikre en god borgerrettet service. Der skal ryddes op i antallet af akademikere, konsulenter og ledere, og i stedet ansættes flere varme hænder på de borgerrettede områder.

7 Enhedslisten Odense Budgetoplæg 2011 Side 7 Indlicitering. For at skabe sammenhæng mellem serviceydelser og personalepolitikken er Enhedslisten af den opfattelse, at der nu skal gøres op med de mange privatiseringer/udlicitering. Enhedslisten har konstant påpeget det uheldig i, at der ikke er sammenhæng mellem politisk ansvar og opgavens løsning. Odense Kommune har hverken mandskab eller materiel til løsning af vores vedligeholdelsesopgaver på veje, stier og grønne områder. Vi mener der igen skal etableres en grøn afdeling i Odense Kommune. Det er nødvendigt, at der bliver kigget grundigt på de områder, hvor Odense Kommune køber ydelser fra private virksomheder. I de tilfælde, hvor kommunen selv kan udføre opgaven, uden at det påvirker kvaliteten, SKAL opgaven hjemtages. Vi skal se på, om der er andre områder kan oprettes kommunale virksomheder, der kan udfører opgaver til gavn for borgerne. Hvor kommunen får udført opgaver af andre, skal der stiller klare sociale krav til disse virksomheder, så vi sikre at de påtager sig deres del af det sociale ansvar som er pålagt kommunen. Vi ønsker også en grundig analyse af hele indkøbsområdet. Mange institutioner oplever, at de fælles indkøbsaftaler har betydet højere priser, øget administration, samtidig med at økonomien til indkøb bliver stadig ringere.

8 Enhedslisten Odense Budgetoplæg 2011 Side 8 Folkeskolen, en grundpille i lokalsamfundet.. Skolelukninger, opsplitning i børneskoler, ungeskoler og specialskoler, har kastet alle Odenses skoler ud en usikker fremtid. Fremtidens skole Ved første øjekast lignede det en vision, men ved nærmere eftersyn viste den sig at være en sparplan med skolelukninger i en fin indpakning. De varslede besparelser på budgettet, som siger 70 millioner om året hvert år slukker lyset for fremtiden skole. Fremtidens skole bygger på politiske bestillingsarbejde fra regeringen og KL. Det gælder Rejseholdets 360 graders eftersyn og KLs nysyn på Folkeskolen. Enhedslisten vil kæmpe for den lokale skole også i yderkanten af Odense Kommune enhedsskolen fra 0-9 klasse klassen som det vigtigste fælles ramme for undervisningen. specialundervisning som en del af normalskolen genindførelse af modersmålsundervisning plads til udvikling og forsøg på de enkelte skoler og netværk på tværs af skolerne. mere efteruddannelse af lærerne flere penge på Folkeskolen i fremtiden. Pedellerne skal blive på skolernes sammen med pengene til indvendig vedligeholdelse. Ved at udbygge folkeskolen ud fra disse principper, vil Odenses folkeskole kunne blive så attraktiv, at antallet af elever der søger privatskoler vil falde dramatisk, hvorved elevtallet i folkeskolen fastholdes. For Enhedslisten er det vigtigt at udbygge den rummelige folkeskole hvor der er plads til alle i enhedsskolen. Vedtagelsen af det rådmanden kalder Fremtidens Skole er nu udsat til2011. Skal der være troværdighed omkring denne beslutning, skal Byrådet ved 2. behandling af budgettet tilføre folkeskolen de midler der mangler for at videreføre Odenses folkeskoler på det nuværende niveau.

9 Enhedslisten Odense Budgetoplæg 2011 Side 9 Børnepasning. Enhedslisten vil forsat arbejde for at udbygge pasningsområdet, hvor vi mener at udbygningen skal foretages primært for de mindste, vuggestuebørnene, hvorved brugen af dagpleje reduceres. Vi mener, at det bør ske igennem børnehuse, der rummer barnet indtil der skal i folkeskole. Derved undgås uheldige skift mellem vuggestue/dagpleje og børnehave. Vi følger med spænding projektet på Ejbyskolen om en fælles indgang fra børnehave til folkeskole. Et projekt vi håber ikke bliver smadret af en nedlæggelse af Ejbyskolen. Som Enhedslisten påpegede ved sidste års budgetlægning, er der stadig et stort behov for udbygning af dagpasningen i det indre Odense. Der må findes hurtige og varige løsninger i bymidten, således at forældrene undgår unødig bilkørsel med børn til og fra institution. Budgetforslag får store konsekvenser for børn og unge. Ifølge budgetforslaget skal Børn- og Ungeudvalget sparer: I alt: 76,326 mio. i ,699 mio. i 2013 og 167,717 mio. i ,742 mio. kr. Enhedslisten spørger hvordan? Hvem rammer det?

10 Enhedslisten Odense Budgetoplæg 2011 Side 10 Ældrepolitik på ældres vilkår. Et stort problem er stadig det stigende pres vore medarbejdere oplever både i hjemmeplejen og på plejecentrene. Der er simpelthen ikke tid til at være der for de ældre. Der store problem er aften, weekend og nat. Odense kommune bør have en Tilgængeligheds-konsulent så vi sikre at alle fremtidige anlægsarbejder og byggerier er tilgængelige for handicappede. Hjælpen til vore svageste ældre SKAL blive bedre, og der klares kun med flere varme hænder. Budgetforslaget går hård ud over vore ældre! Ifølge forslaget skal der spares følgende: I alt: mio. i mio. i 2013 og mio. i mio. I Enhedslisten er vi af den klare opfattelse, at disse besparelser er ugennemførlige, hvis vi skal fastholde en rimelig respekt for vore ældre. Bliver det vedtage må vi erkende at Odense en ny virkelighed er en realitet.

11 Enhedslisten Odense Budgetoplæg 2011 Side 11 Kultur til alle. Odense må effektivt satse på vækstlagene i kulturlivet. Vi kan i dag se hvor stor betydning det har haft for musikken, at Kansas City blev etableret. Disse gode erfaringer skal overføres til andre områder. Vi mener at forslaget om Kunstbyen Odense er et spændende projekt, der bør nyde fremme. Det vil uden tvivl sætte gang i billedkunsten i Odense. Kommunen skal også støtte op om de nye utraditionelle kunstarter, som er under konstant udvikling. Kulturen skal blomstre fra neden, og vi ønsker derfor at al snak om prestigeprojekter på Byens Ø skal afblæses og i stedet skal vi skabe et eksperimentarium for alle de mange kunstnere og kunsthåndværkere, der ikke har kommunalt betalte lokaler til rådighed. Alle planer om et Musik- og Teaterhus skal gå samme vej som Vandkulturhuset. Teatre. Odense skal have et bredt udbud af lokale teatre. Vi skal ikke mindst have et børneteater. Børneteatret er en meget væsentlig forudsætning af at kommende generationen får en naturlig indgang til teaterlivet som voksne. Ungdomskultur. Det er vigtigt at kulturtilbudene til de unge fastholdes og udbygges. I dag kan vi se værdien af, at kommunen har etableret Kansas City, Ungdomshuset og tilbuddene på havnen. Disse tilbud skal sikre en basisøkonomi, således at de ikke er afhængige af projektbevillinger. Breddeidrætten skal styrkes. Byrådet har modtaget en række henvendelser fra byens idrætsliv om at få forbedret deres muligheder for at dyrke breddeidrætten. En satsning på breddeidrætten er helt i overensstemmelse med kommunens sundhedspolitik. Vi har bl.a. fået henvendelser fra cykling, tennis Odense stadion for alle. Det var en katastrofe da byrådsflertallet i sin tid indgik en 30 års forpagtningsaftale med OB A/S for Odense Fodboldstadion. Problemerne for FC Fyn taler sit tydelige sprog. Hvis det stod til Enhedslisten blev forpagtningsaftalen opsagt omgående, så Odense Stadion igen ville blive opvisningsstadion for hele Odense.

12 Enhedslisten Odense Budgetoplæg 2011 Side 12 Demokrati og borgerinddragelse Alt for mange beslutninger bliver truffet alt for langt væk fra de borgere, som beslutningerne berører. I Enhedslisten tror vi på, at man løfter bedst i flok, og vi vil derfor gerne øge borgerne indflydelse på de politiske beslutninger og dermed styrke demokratiet. Det er ikke nok, at man afholder høringer og borgermøder, man skal også lytte til de signaler, der kommer fra borgerne. Og endnu vigtigere: Man skal give borgerne indflydelse på de beslutninger, der vedrører deres egen hverdag. Inddragelse af alle personalegrupper og deres fagforeninger i at udvikle fremtidens velfærdssamfund. I de senere år har der været meget fokus på borgerinddragelse. Nu mener vi at det er tid til også at tale om brugerindflydelse. Det er helt forkert, når man vælger at nedlægge Bruger- og pårørenderådene på plejecentrene. Tvært imod skulle man give bruger- pårørenderådende langt mere indflydelse på plejecentrenes hverdag. Det samme gælder for f.eks. skolebestyrelserne og forældrebestyrelserne i daginstitutionerne. Derfor ønsker vi en undersøgelse af brugerinddragelse i Odense Kommune samt en analyse af mulighederne for at udvide brugerindflydelsen. For at sikre alle borgere en uvildig indgang til Odense Kommunen, stiller vi igen forslag om at Odense Kommune får en Borgerrådgiver. Vedkommende komme også kaldes en borgerombudsmand.

13 Enhedslisten Odense Budgetoplæg 2011 Side 13 Enhedslistens konkrete forslag. Enhedslisten går til forhandling om budget 2011 med følgende konkrete forslag: Folkeskolens skal tilføres midler så skolelukninger kan undgås.. Modersmål undervisning for de børn som ønsker det. Oprettelse af en pulje til grønne jobs Nedsættelse af billetprisen for bybussen til 10 kr. Kultur-eksperimentarium på Byens Ø Mere tid til omsorg i ældreplejen Odense skal have en borgerombusmand. Finansiering: Enhedslisten foreslår følgende finansiering af budget Odense hæver skatterne i lighed med en række andre kommuner. Dækningsafgiften sættes op til 10 o/oo Personskatten hæves, f.eks. til niveauet inden kommunesammenlægningen. Der sker en effektiv slankning af informations- og kommunikationsafdelingen i Borgmesterforvaltningen. Der gennemføres en effektiv opbremsning af brugen af eksterne konsulenter. Effektive energiinvesteringer vil give en besparelse på energiforbruget Drop alle planer om et Musik og Teaterhus Frem mod 2. behandling. Enhedslisten ser frem til at det nye flertal i byrådet og i KLs bestyrelse får en kraftig afsmittende virkning på resultatet af de kommende budgetforhandlinger Bl.a. på den baggrund ser Enhedslisten frem til forhandlingerne om budget 2011.

Odense Kommune ny virkelighed bør være mere velfærd

Odense Kommune ny virkelighed bør være mere velfærd Enhedslisten - Odense Side 1 Budgetoplæg 2012 Budgetoplæg ved 1. behandling af Odense Kommunes budget for 2012 den 14. september 2011. Ved byrådsmedlemmerne Per Berga Rasmussen. Odense Byråd skal benytte

Læs mere

Budgetoplæg ved 1. behandling af Odense Kommunes budget for 2014 den 18. september 2013

Budgetoplæg ved 1. behandling af Odense Kommunes budget for 2014 den 18. september 2013 Enhedslisten Odense Byrådsgruppen Per Berga Rasmussen Egilsvej 54, 5210 Odense NV. Tlf. 20 97 32 55 E-mail: pbra@odense.dk Budgetoplæg ved 1. behandling af Odense Kommunes budget for 2014 den 18. september

Læs mere

B. POLITISKE ÆNDRINGSFORSLAG TIL BUDGET 2010

B. POLITISKE ÆNDRINGSFORSLAG TIL BUDGET 2010 BEMÆRKNINGER TIL ÆNDRINGSFOR OVER DRIFT: CAFVO 1. ØKU Rytmisk forening Der etableres en Rytmisk forening med det formål at tilvejebringe større arrangementer Merudgift 400.000 2.600.000 0 0 CAFVO 2. ØKU

Læs mere

Enhedslistens Budgettale ved 1. behandlingen af Budget 2017

Enhedslistens Budgettale ved 1. behandlingen af Budget 2017 Enhedslistens Budgettale ved 1. behandlingen af Budget 2017 Thyge Enevoldsen Et unødvendigt nedskæringsbudget Igen i år står vi desværre overfor et nedskæringsbudget, det er i hvert fald hvad flertallet

Læs mere

Tænk hvad man kan få for 700 millioner kr.

Tænk hvad man kan få for 700 millioner kr. Tænk hvad man kan få for 700 millioner kr. Budgettale for Det Konservative Folkeparti den 15. september 2010 Af Økonomi- og budgetordfører Lars Havelund En ny økonomisk virkelighed side 2 Førtidspension

Læs mere

Enhedslisten de rød-grønne i Århus byråd

Enhedslisten de rød-grønne i Århus byråd Enhedslisten de rød-grønne i Århus byråd Jette Jensen, jj@byr.aarhus.dk, 2613 4253 DET TALTE ORD TÆLLER! Enhedslistens tale ved 1. behandling af budget 2012 Så står vi igen-igen med et budgetforslag fra

Læs mere

Budgetoplæg ved 1. behandling af Odense Kommunes budget for 2013 den 19. september 2012

Budgetoplæg ved 1. behandling af Odense Kommunes budget for 2013 den 19. september 2012 Enhedslisten Odense Byrådsgruppen Per Berga Rasmussen Egilsvej 54, 5210 Odense NV. Tlf. 20 97 32 55 E-mail: pbra@odense.dk Budgetoplæg ved 1. behandling af Odense Kommunes budget for 2013 den 19. september

Læs mere

Økonomien er i bedring. Både på landsplan, i Business Region Aarhus og i Aarhus. Alt er godt må man forstå.

Økonomien er i bedring. Både på landsplan, i Business Region Aarhus og i Aarhus. Alt er godt må man forstå. - 1 - BUDGETTALE SF, 1. BEHANDLING B2018 [Indledning] Vi er på vej ud af krisen. Sådan lød det, da regeringen for nyligt fremlagde sit forslag til finansloven for 2018 og en minister lokkede sågar med

Læs mere

Budget Enhedslistens forslag til budget

Budget Enhedslistens forslag til budget Budget 2018-21 Enhedslistens forslag til budget 24. september 2017 Enhedslisten vil ikke være med til at skære mere ned på velfærden Budgetforliget blev i år uden Enhedslisten. Det borgerlige flertal lagde

Læs mere

Budget-2016-talen v. Susanne Crawley Larsen (R)

Budget-2016-talen v. Susanne Crawley Larsen (R) 1 Budget-2016-talen v. Susanne Crawley Larsen (R) Indledning Det går godt i Odense. Vi kan glæde os over, at flotte arrangementer som Tinderbox og HCA-festivals har ryddet avisernes forsider med megen

Læs mere

For en rød by i en grøn kommune. med sundhed for alle. Stem på Enhedslisten. aarhus.enhedslisten.dk

For en rød by i en grøn kommune. med sundhed for alle. Stem på Enhedslisten. aarhus.enhedslisten.dk For en rød by i en grøn kommune med sundhed for alle Stem på Enhedslisten aarhus.enhedslisten.dk Enhedslisten for en rød by i en grøn kommune med sundhed for alle En stemme på Enhedslisten ved kommunalvalget

Læs mere

SF S FINANSLOVS UDSPIL 2018

SF S FINANSLOVS UDSPIL 2018 SF S FINANSLOVS UDSPIL 2018 VELFÆRD OG GRØN OMSTILLING FREMFOR SKATTELETTELSER 2 ORDFØRER/KONTAKT: VELFÆRD OG GRØN OMSTILLING FREMFOR SKATTELETTELSER SF viser her, hvordan finansloven kunne se ud, hvis

Læs mere

Furesø Kommune Borgermøde om budget Onsdag d.12. juni 2013

Furesø Kommune Borgermøde om budget Onsdag d.12. juni 2013 Furesø Kommune Borgermøde om budget 2014-17 Onsdag d.12. juni 2013 Prioriteringsdebat - program Lære hinanden at kende Præsentation af Vision Furesø Debat ved bordene om Vision Furesø og hvordan den skal

Læs mere

Furesø Kommune Borgermøde om budget Onsdag d.12.juni 2013

Furesø Kommune Borgermøde om budget Onsdag d.12.juni 2013 Furesø Kommune Borgermøde om budget 2014-17 Onsdag d.12.juni 2013 Baggrundsspørgsmål Hvad er dit køn? 1. Kvinde 2. Mand 3. Ønsker ikke at svare Hvad er din alder? 1. 18 29 2. 30 39 3. 40 49 4. 50 59 5.

Læs mere

Borgmesterens budgettale ved Byrådets 1. behandling af budget 2017

Borgmesterens budgettale ved Byrådets 1. behandling af budget 2017 Borgmesterens budgettale ved Byrådets 1. behandling af budget 2017 Den 2. september havde jeg fornøjelsen af at hilse på Nikolaj Mazur, som netop er flyttet til Odense for at læse til fysioterapeut. Nikolaj

Læs mere

Velkommen til denne 1. behandling af mit forslag til budget for 2020 til 2023.

Velkommen til denne 1. behandling af mit forslag til budget for 2020 til 2023. TALE TIL BYRÅDSMØDE DEN 4. SEPTEMBER 2019 Velkommen til denne 1. behandling af mit forslag til budget for 2020 til 2023. Det er jo som det plejer næsten. Jeg præsenterer mit budgetforslag her på byrådets

Læs mere

Investeringer

Investeringer Investeringer I alt En god start på livet - børnehaver og vuggestuer Højst 3 børn i vuggestuen eller 6 børn i børnehaven pr. voksen Stop stordriften - en leder og forældrebestyrelse for hver institution

Læs mere

SOLIDARITET OG FORANDRINGER

SOLIDARITET OG FORANDRINGER SOLIDARITET OG FORANDRINGER Foto: Peter S. Jensen DEMOKRATI For Enhedslisten betyder demokrati ikke blot, at vi hvert 4. år har mulighed for at sætte vores kryds ved den politiker, vi ønsker skal repræsentere

Læs mere

Også klubtilbuddet skal gøres om. At bruge så mange penge for den lille besparelse er helt forkert. Det stiller heller ikke vores børn lige i byen.

Også klubtilbuddet skal gøres om. At bruge så mange penge for den lille besparelse er helt forkert. Det stiller heller ikke vores børn lige i byen. At skulle sidde og lave budget, har i denne omgang ikke været nogen let opgave. Tal blev sendt ud, og der var ikke balance i to af overslagsårene, som der bør være. Der var tal, der desværre var lagt forkert

Læs mere

Radikale Venstres budgettale vedrørende budgettet for 2015-2018

Radikale Venstres budgettale vedrørende budgettet for 2015-2018 Radikale Venstres budgettale vedrørende budgettet for 2015-2018 I en række år har det været en vanskelig opgave at lægge budget her i Aarhus. For vi har hvert år skullet finde store besparelser. Sidste

Læs mere

VISION 2030 BYRÅDETS VORES BORGERE VORES VIRKSOMHEDER VORES FRIVILLIGE OG FORENINGER VORES BÆREDYGTIGE FREMTID

VISION 2030 BYRÅDETS VORES BORGERE VORES VIRKSOMHEDER VORES FRIVILLIGE OG FORENINGER VORES BÆREDYGTIGE FREMTID BYRÅDETS VISION 2030 VORES BORGERE VORES VIRKSOMHEDER VORES FRIVILLIGE OG FORENINGER VORES BÆREDYGTIGE FREMTID Vækst med vilje - vi skaber fremtiden og det gode liv sammen VISION 2030 I Faxe Kommune har

Læs mere

Socialdemokraternes ordførertale Ved 1. behandling af budget 2013-2016

Socialdemokraternes ordførertale Ved 1. behandling af budget 2013-2016 Socialdemokraternes ordførertale Ved 1. behandling af budget 2013-2016 Ved Lotte Cederskjold, Politisk ordfører (S) (Det talte ord gælder) Indledning Aarhus er en dejlig by, og jeg er stolt af at være

Læs mere

ÆNDRINGSFORSLAG TIL BUDGETFORSLAG FOR 2017 OG BUDGETOVERSLAG FOR

ÆNDRINGSFORSLAG TIL BUDGETFORSLAG FOR 2017 OG BUDGETOVERSLAG FOR ÆNDRINGSFORSLAG TIL BUDGETFORSLAG FOR 2017 OG BUDGETOVERSLAG FOR 2018-2020 Fremsat af : Enhedslisten & Radikale Venstre Ved beløbsændringer i forhold til budgetforslaget angiver + merudgift / mindreindtægt

Læs mere

Nyborg Kommune. - Fra udkant til naturligt centrum i Danmark

Nyborg Kommune. - Fra udkant til naturligt centrum i Danmark Nyborg Kommune - Fra udkant til naturligt centrum i Danmark Fælles oplæg til Kommunalvalg 2013 Udfordringer og muligheder Vi borgere i Nyborg kommune er stolte og glade for at bo her. Det er der også al

Læs mere

Budgetordførertale 2017 Mette Annelie Rasmussen, Radikale Venstre 31. august (Det talte ord gælder)

Budgetordførertale 2017 Mette Annelie Rasmussen, Radikale Venstre 31. august (Det talte ord gælder) Budgetordførertale 2017 Mette Annelie Rasmussen, Radikale Venstre 31. august 2017 (Det talte ord gælder) Kære kollegaer, kære københavnere, kære medarbejdere - så skal vi igen i gang med budgetforhandlingerne

Læs mere

SF s tale til budget 2018 Af Brian Dybro, politisk ordfører for SF i Odense Byråd

SF s tale til budget 2018 Af Brian Dybro, politisk ordfører for SF i Odense Byråd 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 SF s tale til budget 2018 Af Brian Dybro, politisk ordfører for SF i Odense

Læs mere

SF s Budgettale B2019

SF s Budgettale B2019 SF s Budgettale B2019 ---------- Det talte ord gælder ------------ Ved Jan Ravn Christensen, budgetordfører Indenrigsministeren turnerer land og rige rundt med at landets regering har sænket skatten med

Læs mere

Endelig. Endelig er det lykkedes at få rød blok til at finde fælles fodslag og tage ansvar for den fælles velfærd.

Endelig. Endelig er det lykkedes at få rød blok til at finde fælles fodslag og tage ansvar for den fælles velfærd. Budgettale første udkast BSN 14.09.2016 Indledning: Yes. Yes. Yes. Endelig. Endelig er det lykkedes. Endelig er det lykkedes at bryde med de brede forlig, hvor blå blok har sørget for at begunstige erhvervslivet

Læs mere

BYEN TIL VANDET. Politisk målsætning. Langsigtet planlægning og byudvikling er en vigtig forudsætning for klog og målrettet vækst.

BYEN TIL VANDET. Politisk målsætning. Langsigtet planlægning og byudvikling er en vigtig forudsætning for klog og målrettet vækst. VI TØR GÅ NYE VEJE Vi vil muligheder for alle - alle skal med, og alle kan bidrage Vi vil vækst og udvikling - et attraktivt sted at bo, arbejde og drive virksomhed BYEN TIL VANDET Langsigtet planlægning

Læs mere

SF's budgettale ved 1. behandlingen af Budget 2013-2016

SF's budgettale ved 1. behandlingen af Budget 2013-2016 SF's budgettale ved 1. behandlingen af Budget 2013-2016 Ved Jan Ravn Christensen, formand for Økonomiudvalget Aarhus Kommune står igen overfor besparelser. Den økonomiske krise er fortsat over byen, landet

Læs mere

Ny velfærd på Børne- og Ungeområdet

Ny velfærd på Børne- og Ungeområdet Ny velfærd på Børne- og Ungeområdet Byrådet har ultimo 2011 taget hul på drøftelserne af de aktuelle velfærdsudfordringer, og hvordan vi håndterer dem her i Køge. Afsættet er blevet den fælles overordnede

Læs mere

Der er desværre andre og mere alvorlige grunde til, at 1. maj er noget særligt i år.

Der er desværre andre og mere alvorlige grunde til, at 1. maj er noget særligt i år. Frank Jensen, Socialdemokratiet 1. maj 2010: Fælles front for folkeskolen Kære venner, Det er en særlig oplevelse for mig at fejre den traditionsrige 1. maj i år. Som Københavns overborgmester. Sidste

Læs mere

Ordførertale til forhandlingen om statsministerens redegørelse 6. oktober 2011 af politisk ordfører Magnus Heunicke (S) (Det talte ord gælder)

Ordførertale til forhandlingen om statsministerens redegørelse 6. oktober 2011 af politisk ordfører Magnus Heunicke (S) (Det talte ord gælder) Ordførertale til forhandlingen om statsministerens redegørelse 6. oktober 2011 af politisk ordfører Magnus Heunicke (S) (Det talte ord gælder) De stod der, danskerne. I lange køer fra morgen til aften.

Læs mere

Forelæggelse af forslag til flerårsbudget 2013 2016 (2. behandling)

Forelæggelse af forslag til flerårsbudget 2013 2016 (2. behandling) Side 1 Forelæggelse af forslag til flerårsbudget 2013 2016 (2. behandling) Indledende bemærkninger * Vi skal i dag endeligt vedtage budgettet for 2013. * I forhold til førstebehandlingen er der kun sket

Læs mere

Susan Hedlund (S) politisk ordførertale 1. september 2016

Susan Hedlund (S) politisk ordførertale 1. september 2016 Susan Hedlund (S) politisk ordførertale 1. september 2016 (Det talte ord gælder) Vi hører det hele tiden København er en fantastisk by, københavnerne er et lykkeligt folkefærd, det går godt i København.

Læs mere

Politisk struktur og ansvarsfordeling

Politisk struktur og ansvarsfordeling November 2014 Politisk struktur og ansvarsfordeling Niels Espes Vej 8 8722 Hedensted T: 79755000 Indhold Når forandringen blev sat i gang... 3 Det politiske fokus... 3 De politiske udvalg... 4 De stående

Læs mere

VI KAN LANGT MERE - SAMMEN

VI KAN LANGT MERE - SAMMEN VALGKATALOG 2018 2021 SOCIALDEMOKRATIET I KOLDING KOMMUNE Socialdemokratiet i Kolding Kommune tror på dig som medborger og på os alle som fællesskab. Vi er overbevist om, at vi kan langt mere sammen, end

Læs mere

Hvidovre rød og grøn. Stem på Enhedslisten. hvidovre.enhedslisten.dk

Hvidovre rød og grøn. Stem på Enhedslisten. hvidovre.enhedslisten.dk Hvidovre rød og grøn Stem på Enhedslisten hvidovre.enhedslisten.dk Enhedslisten det vil vi Enhedslistens politik er at fremme fællesskaber og lighed på alle områder i kommunen. Vi tror på, at det skaber

Læs mere

Bilag 3 Transskription af interview med Kenneth

Bilag 3 Transskription af interview med Kenneth Bilag 3 Transskription af interview med Kenneth M: Vi skriver om børnecheckens betydning for børnefamilier, og hvordan det vil påvirke de almindelige børnefamilier, hvis man indtægtsgraduerer den her børnecheck.

Læs mere

Første prioritet Jeg vil forsøge, på vegne af den socialdemokratiske gruppe at supplere den glimrende tale Peter netop har holdt.

Første prioritet Jeg vil forsøge, på vegne af den socialdemokratiske gruppe at supplere den glimrende tale Peter netop har holdt. Det er altid en fornøjelse Det er altid en fornøjelse, men også lidt en udfordring at skulle tale lige efter Borgmesteren. Vi er jo begge Socialdemokrater. Tro mig, jeg ville ikke ønske det anderledes,

Læs mere

2017 VENSTRE I AARHUS KOMMUNE

2017 VENSTRE I AARHUS KOMMUNE Budgettale Budgettale frem mod budgetforhandlingerne for 2018 September 2017 VENSTRE I AARHUS KOMMUNE Det talte ord er gældende Vækst i Aarhus og fremtidige investeringer Kommune - udspil til budget 2018

Læs mere

Kæmp for velfærd Stop nedskæringer

Kæmp for velfærd Stop nedskæringer Kæmp for velfærd Stop nedskæringer Stop privatiseringer, bekæmp social dumping, fasthold kædeansvar og nej til ulighed Stem på liste R Kommunisterne 2 Brug for kommunister i regionerne Den 21. november

Læs mere

Debatmateriale til Furesø Kommunes borgermøde om budget

Debatmateriale til Furesø Kommunes borgermøde om budget Debatmateriale til Furesø Kommunes borgermøde om budget 2014-17 Dette oplæg giver information og inspiration til det borgermøde, som Furesø Kommune har inviteret til den 12. juni 2013. På borgermødet præsenteres

Læs mere

Venstres budgetforslag 2018

Venstres budgetforslag 2018 Venstre i Odense Byrådsgruppen Venstres budgetforslag 2018 (20.09.2017) 1. Indledning I lighed med sidste år fremsætter Venstre et budgetforslag, der prioriterer velfærd for børn, unge, ældre og handicappede

Læs mere

Årsplan for Københavnsbestyrelsen 2016-17

Årsplan for Københavnsbestyrelsen 2016-17 1 Årsplan for Københavnsbestyrelsen 2016-17 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 Indledning Enhedslisten- Københavns årsplan beskriver både tilbagevendende og nye arrangementer, som Københavnsbestyrelsen

Læs mere

Stærke værdier sund økonomi

Stærke værdier sund økonomi Stærke værdier sund økonomi Kun med en sund økonomi kan vi bevare og udvikle vores værdier og et stærkt fællesskab. Der er to veje Du står inden længe overfor et skæbnevalg. Valget vil afgøre hvilke partier,

Læs mere

I fagbevægelsen tror vi ikke på noget for noget. I fagbevægelsen gør vi hver dag noget for nogen. *******

I fagbevægelsen tror vi ikke på noget for noget. I fagbevægelsen gør vi hver dag noget for nogen. ******* 1. maj 2011 / LO-formand Harald Børsting Lokale arrangementer DET TALTE ORD GÆLDER Det siges ofte, at hvis man vil nå ind til marven i den danske arbejderbevægelse, så skal man synge vores sange. Sangene

Læs mere

Politik for de mindste Radikalt småbørnsudspil

Politik for de mindste Radikalt småbørnsudspil Politik for de mindste Radikalt småbørnsudspil 0 Indholdsfortegnelse Indledning... 1 Visionen... 1 Mål... 1 Tal... 1 Organisering... 2 Graviditeten... 2 Spædbarnet... 2 Det lille barn... 3 Børnehavebarnet...

Læs mere

1. maj 2016 Rasmus Horn Langhoff 1. maj er en kampdag. En protest- og en festdag. Da dagen blev valgt i 1889 var det for at markere arbejdernes kamp

1. maj 2016 Rasmus Horn Langhoff 1. maj er en kampdag. En protest- og en festdag. Da dagen blev valgt i 1889 var det for at markere arbejdernes kamp 1. maj 2016 Rasmus Horn Langhoff 1. maj er en kampdag. En protest- og en festdag. Da dagen blev valgt i 1889 var det for at markere arbejdernes kamp for en 8 timers arbejdsdag. I 30 år fortsatte kampen

Læs mere

POLITISK ARBEJDSPLAN SF I RANDERS KOMMUNE 2011-2012

POLITISK ARBEJDSPLAN SF I RANDERS KOMMUNE 2011-2012 POLITISK ARBEJDSPLAN SF I RANDERS KOMMUNE 2011-2012 Kriserne raser! Fyresedler. Flere fattige. Familier, der går fra hus og hjem. Sådan mærker vi danskere sammen med resten af Verden den økonomiske krise.

Læs mere

VELFÆRD, RETTIGHEDER OG GODE ARBEJDSFORHOLD

VELFÆRD, RETTIGHEDER OG GODE ARBEJDSFORHOLD ENHEDSLISTENS VELFÆRDSPAKKE 1 VELFÆRD, RETTIGHEDER OG GODE ARBEJDSFORHOLD ENHEDSLISTENS VELFÆRDSPAKKE ENHEDSLISTENS VELFÆRDSPAKKE 2 INDHOLD 3 Forord Af Pernille Skipper, politisk ordfører 4 Enhedslistens

Læs mere

Ifølge Indenrigsministeriets hjemmeside er udgifterne Lejre steget med 19,9 % siden 2007

Ifølge Indenrigsministeriets hjemmeside er udgifterne Lejre steget med 19,9 % siden 2007 Der er langt fra Lejre til Grækenland Men både politikere i Grækenland og Lejre kan godt lide at bruge penge og så lade de andre betale. I bund og grund er det jo det vi politikere gør. Vi kræver ind,

Læs mere

Vi bygger fremtidens Skive Kommune

Vi bygger fremtidens Skive Kommune Vi bygger fremtidens Skive Kommune Socialdemokraterne vil, at der sættes gang i Skive Kommune igen. Vores vision er et helt Skive hvor der er plads til alle og brug for alle. Vi er 48.000 borgere med en

Læs mere

Budgetforlig i Brøndby Kommune. - Vi styrker velfærden! Budgetforlig indgået d. 22. oktober mellem:

Budgetforlig i Brøndby Kommune. - Vi styrker velfærden! Budgetforlig indgået d. 22. oktober mellem: Budgetforlig 2020-2023 i Brøndby Kommune - Vi styrker velfærden! Budgetforlig indgået d. 22. oktober mellem: A. Socialdemokratiet O. Dansk Folkeparti V. Venstre F. Socialistisk Folkeparti Ø. Enhedslisten

Læs mere

Du kan gøre en forskel

Du kan gøre en forskel Kommunaludvalget 2011-12 KOU alm. del Bilag 118 Offentligt Myter og fakta om kommunalpolitik Du kan gøre en forskel Kommunalvalg Den 19. november 2013 er der valg til kommunalbestyrelserne i Danmarks 98

Læs mere

Det fejlskøn betyder at vi i nu står overfor en stor sparerunde. For Radikale Venstre er det vigtigt at velfærden til borgerne berøres mindst muligt!

Det fejlskøn betyder at vi i nu står overfor en stor sparerunde. For Radikale Venstre er det vigtigt at velfærden til borgerne berøres mindst muligt! Budgettale Radikale Venstre i Aarhus 2018 Den opgave vi sidder med i dag ville vi helst være fri for. Men vi er selvfølgelig klar til at tage ansvar. Det er vores ansvar som politikere at skabe balance

Læs mere

Enhedslisten. Politisk ændringsforslag til budget 2014

Enhedslisten. Politisk ændringsforslag til budget 2014 1 Udvalg Bemærkninger til ændringsforslaget 2014 2015 2016 2017 1.000 kr. ØKU Udmeldelse af KL -6.753-6.753-6.753-6.753 ØKU Eksterne konsulenter - Brugen af eksterne konsulenter reducere -10.000-10.000-10.000-10.000

Læs mere

For fire år siden, der sad jeg deroppe i tilskuerlogen til førstebehandlingen af det, der blev til budget 2014.

For fire år siden, der sad jeg deroppe i tilskuerlogen til førstebehandlingen af det, der blev til budget 2014. Tale til 1. behandlingen af budgettet Indledning: For fire år siden, der sad jeg deroppe i tilskuerlogen til førstebehandlingen af det, der blev til budget 2014. For fire år siden vedtog alle andre partier

Læs mere

1. BEHANDLING AF BUDGET

1. BEHANDLING AF BUDGET 1. BEHANDLING AF BUDGET 2018-2021 Benedikte Kiær, Borgmester i Helsingør Kommune Kære Alle, Jeg har set frem til i dag. For i dag tager vi for alvor fat på dette års budgetforhandlinger og det er altid

Læs mere

Enhedslistens budgetforslag 2015-18

Enhedslistens budgetforslag 2015-18 Enhedslistens budgetforslag 2015-18 Enhedslisten deltager ikke i årets budgetforlig. Administrationens forslag indeholdt omfattende nedskæringer, men med budgetforliget fremrykker man nedskæringer for

Læs mere

Nærvær, fællesskab og engagement Vi sætter gang i en ny bevægelse

Nærvær, fællesskab og engagement Vi sætter gang i en ny bevægelse Nærvær, fællesskab og engagement Vi sætter gang i en ny bevægelse Vi er 16 mennesker på Lokallistens kandidatliste, og vi er en skøn blanding af mænd og kvinder med forskellig baggrund: Selvstændige, kommunalt

Læs mere

[Invitere til bredt samarbejde] Kære partier i Borgerrepræsentationen. Nu starter forhandlingerne om budgettet for Og jeg glæder mig.

[Invitere til bredt samarbejde] Kære partier i Borgerrepræsentationen. Nu starter forhandlingerne om budgettet for Og jeg glæder mig. Overborgmesteren TALE (Det talte ord gælder) Tale til Overborgmesteren Anledning 1. behandling af budget 2016 Sted BR salen Dato 27. august 2014 Taletid Bemærkninger til arrangementet 10 min. Mikrofon,

Læs mere

Borgermøde Rådhushallen 20. september 2010

Borgermøde Rådhushallen 20. september 2010 Borgermøde Rådhushallen 20. september 2010 1 Skolernes kapacitet Skoleområdet får tildelt midler pr. elev, uanset om der er mange eller få i klasselokalet Hvis vi bevarer det samme høje antal klasser som

Læs mere

Socialudvalgets grundlag for det socialpolitiske arbejde

Socialudvalgets grundlag for det socialpolitiske arbejde Socialudvalgets grundlag for det socialpolitiske arbejde 2014-2017 Den socialpolitiske indsats i København retter sig mod de borgere, der måtte have brug for en særlig indsats. Det er de socialt udsatte

Læs mere

med kulturskoler og billedkunstneriske grundkurser.

med kulturskoler og billedkunstneriske grundkurser. 2009/1 BSF 27 (Gældende) Udskriftsdato: 29. september 2016 Ministerium: Folketinget Journalnummer: Fremsat den 23. oktober 2009 af Mogens Jensen (S), Pernille Frahm (SF), Johs. Poulsen (RV) og Per Clausen

Læs mere

Børnene først - Radikale principper for fremtidens folkeskole

Børnene først - Radikale principper for fremtidens folkeskole Børnene først - Radikale principper for fremtidens folkeskole I Radikale Venstre vil vi have en skole, hvor vores børn trives og udvikler sig. En skole der klæder vores børn på menneskeligt, socialt og

Læs mere

Venstres budgettale ved 1. behandlingen af Odense Kommunes budget for 2014

Venstres budgettale ved 1. behandlingen af Odense Kommunes budget for 2014 Venstres budgettale ved 1. behandlingen af Odense Kommunes budget for 2014 Odense er udfordret. I de gode gamle dage var Odense Danmarks industriby nummer 1. Der var gang i den i Odense i 40 erne, 50 erne

Læs mere

Borgerpanelet Budget 2007

Borgerpanelet Budget 2007 Borgerpanelet Budget 2007 September 2006 Borgerpanelet en supplerende dialogmulighed Siden 2004 tilbud til voksne i kommunen I dag 326 medlemmer meget gerne flere Budget 2007 Sundhedsfremme og forebyggelse

Læs mere

2018 UDDANNELSES POLITIK

2018 UDDANNELSES POLITIK 2018 UDDANNELSES POLITIK Vores børn, deres skolegang og fremtid ligger til enhver tid os alle på sinde. Det er af største betydning, at vi lykkes med at ruste vores børn til fremtiden og til at begå sig

Læs mere

Indledningsvis vil Socialdemokraterne gerne bekræfte den indgåede aftale, dog med en lille anmærkning som jeg vil vende tilbage til.

Indledningsvis vil Socialdemokraterne gerne bekræfte den indgåede aftale, dog med en lille anmærkning som jeg vil vende tilbage til. Indledningsvis vil Socialdemokraterne gerne bekræfte den indgåede aftale, dog med en lille anmærkning som jeg vil vende tilbage til. Vi vil også gerne gentage vores tilfredshed med en fælles aftale med

Læs mere

1. maj tale 2018 ved Stenløse Kulturhus (Ib Sørensen)

1. maj tale 2018 ved Stenløse Kulturhus (Ib Sørensen) 1 1. maj tale 2018 ved Stenløse Kulturhus (Ib Sørensen) Mon ikke der er mange 1. maj talere, som jeg selv, der har set en ekstra gang på deres tale efter Store Bededags ferien og ikke mindst efter lørdag

Læs mere

SFs budgettale v. 2. behandling 10. oktober 2012 for budgettet 2013 og de 3 overslagsår

SFs budgettale v. 2. behandling 10. oktober 2012 for budgettet 2013 og de 3 overslagsår SFs budgettale v. 2. behandling 10. oktober 2012 for budgettet 2013 og de 3 overslagsår Vi har igen i år indgået et bredt budgetforlig. Det samlede resultat er økonomisk i balance vi respekterer aftalen

Læs mere

Rundspørge om kommunernes og regionernes økonomi 2010 og 2011

Rundspørge om kommunernes og regionernes økonomi 2010 og 2011 FOA Kampagne og Analyse 7. maj 2010 Rundspørge om kommunernes og regionernes økonomi 2010 og 2011 Norstat Danmark har for FOA gennemført en rundspørge blandt 74 borgmestre. Det vil sige, at 76 procent

Læs mere

Ved skolebestyrelsesformand Finn Juel Larsen

Ved skolebestyrelsesformand Finn Juel Larsen Ved skolebestyrelsesformand Finn Juel Larsen Desiderius Erasmus Vi voksne, er her for børnenes skyld!!! Folkeskolen skal udfordre alle elever, så de bliver så dygtige, de kan Folkeskolen skal mindske

Læs mere

Budgetforslag fra SF-Aalborg 2017.

Budgetforslag fra SF-Aalborg 2017. Budgetforslag fra SF-Aalborg 2017. Hermed fremlægges ændringsforslag til budget for 2017 SF ønsker med disse ændringsforslag at vise at der er mulighed for et mere socialt afbalanceret og grønt budget

Læs mere

John Harpøth Borgmesterkandidat for DF i Holbæk Kommune

John Harpøth Borgmesterkandidat for DF i Holbæk Kommune John Harpøth Borgmesterkandidat for DF i Holbæk Kommune I de mange år jeg har beskæftiget mig med politik, har mit arbejde været præget af: Ærlighed Åbenhed Dialog Du kan læse mere om mit politiske virke

Læs mere

Tale ved Teknologirådets konference om Balancen mellem arbejdsliv og andet liv. Fællessalen, Christiansborg d. 5.4.2005

Tale ved Teknologirådets konference om Balancen mellem arbejdsliv og andet liv. Fællessalen, Christiansborg d. 5.4.2005 Tale ved Teknologirådets konference om Balancen mellem arbejdsliv og andet liv. Fællessalen, Christiansborg d. 5.4.2005 Hvordan der kan skabes bedre balance mellem arbejdsliv og andet liv er og bør altid

Læs mere

1. maj-tale 2011 Henrik Lippert formand for 3F Bygge- Jord- og Miljøarbejdernes Fagforening holdt 1. majtalen i fagforeningen

1. maj-tale 2011 Henrik Lippert formand for 3F Bygge- Jord- og Miljøarbejdernes Fagforening holdt 1. majtalen i fagforeningen 1 1. maj-tale 2011 Henrik Lippert formand for 3F Bygge- Jord- og Miljøarbejdernes Fagforening holdt 1. majtalen i fagforeningen Danmark er blevet gjort mere og mere skævt i de ti år, vi har haft den borgerlige

Læs mere

Kommunale og regionale budgetter 2009

Kommunale og regionale budgetter 2009 07-1617 LIBA/JKRO - 14.11.2008 Kontakt: Jens Krogstrup - jkro@ftf.dk - Tlf: 3336 8820 Kommunale og regionale budgetter 2009 Kommuner og regioner er underlagt meget stramme økonomiaftaler med regeringen

Læs mere

VISION. Ringsted - midt i mulighederne

VISION. Ringsted - midt i mulighederne VISION Ringsted - midt i mulighederne VISION Ringsted - midt i mulighederne Ringsted - nærhed, medansvar, medbestemmelse og mangfoldighed I Ringsted er vi midt i et fællesskab, hvor vi løfter i flok, udvikler

Læs mere

Budgettale Der er kun én ting, jeg synes ville være endnu mere trist og det er, hvis vi står i samme situation næste år.

Budgettale Der er kun én ting, jeg synes ville være endnu mere trist og det er, hvis vi står i samme situation næste år. 1 Budgettale 2014 Lige nu henter forældre i hele Odense deres børn. På gangene møder de andre forældre og frustrerede medarbejdere. Og de undrer sig. Hvorfor skal vi nu fyre på børnenes område igen? Det

Læs mere

Ældrepolitik for Norddjurs Kommune

Ældrepolitik for Norddjurs Kommune ÆLDREPOLITIK Ældrepolitik for Norddjurs Kommune 2017-2021 INDHOLDSFORTEGNELSE Forord 3 Menneskesyn og kerneværdier 4 Det gode ældreliv er at kunne selv 6 Det gode ældreliv er at bestemme selv 8 Det gode

Læs mere

[Indledning] Kære BR. I dag tager vi hul på forhandlingerne om budgettet for 2019.

[Indledning] Kære BR. I dag tager vi hul på forhandlingerne om budgettet for 2019. Overborgmesteren TALE TALE Tale til Anledning Sted Titel Overborgmesteren Første behandling af budgettet BR-salen Budgettale Dato 30. august 2018 Klokken 16.00 Taletid Bemærkning til arrangementet Disposition:

Læs mere

Kraner, stilladser, buldozere. Et byggeboom af historiske dimensioner finder sted netop nu.

Kraner, stilladser, buldozere. Et byggeboom af historiske dimensioner finder sted netop nu. Vores by er under forandring. Rammerne for en moderne, attraktiv, europæisk by bliver lagt i disse år. Vi ser det, når vi går gennem byen: Kraner, stilladser, buldozere. Et byggeboom af historiske dimensioner

Læs mere

Regionsrådets 2. behandling af budget Budgettale. v/ Anders Kühnau, politisk ordfører for Socialdemokraterne

Regionsrådets 2. behandling af budget Budgettale. v/ Anders Kühnau, politisk ordfører for Socialdemokraterne Regionsrådets 2. behandling af budget 2011 Budgettale v/ Anders Kühnau, politisk ordfører for Socialdemokraterne Vi tager lige nu hul på 2. behandlingen af budget 2011. Reelt set er det imidlertid næsten

Læs mere

Visionen for LO Hovedstaden

Visionen for LO Hovedstaden Politisk program 2014 2018 Visionen for LO Hovedstaden Tryghed velfærd demokrati udvikling miljø Vi vil maksimal politisk indflydelse, med fællesskabet i fokus. Vi vil i et stærkt fællesskab skabe resultater

Læs mere

Radikale Venstre s budgetforslag for Næstved Kommune 2018

Radikale Venstre s budgetforslag for Næstved Kommune 2018 Radikale Venstre s budgetforslag for Næstved Kommune 2018 STOP for 1 %-besparelser fra 2018 på velfærdsområderne De automatiske besparelser på alle velfærdsområder stoppes. I stedet igangsættes en kvalitativ/reel

Læs mere

Afstemningsliste for budget 2015 til Ændringsforslag fra Byrådets grupper -

Afstemningsliste for budget 2015 til Ændringsforslag fra Byrådets grupper - Afstemningsliste for budget 2015 til 2018 - Ændringsforslag fra Byrådets grupper - BEMÆRK: Ændringsforslag som skal til afstemning i sammenhæng, er i teksten til ændringsforslaget beskrevet ved en kantet

Læs mere

DIT VALG I HEDENSTED

DIT VALG I HEDENSTED DIT VALG I HEDENSTED ENHEDSLISTEN ER KLAR TIL BYRÅDET I Enhedslisten er vi stolte af vores lokale kandidater, der vil arbejde for, at byrådet træffer bæredygtige beslutninger. Vi vil gøre en forskel på

Læs mere

To ud af tre danskere vil hellere have bedre offentlige velfærdsydelser end skattelettelser, viser ny undersøgelse. Foto: Kristian Djurhus, Scanpix

To ud af tre danskere vil hellere have bedre offentlige velfærdsydelser end skattelettelser, viser ny undersøgelse. Foto: Kristian Djurhus, Scanpix PRIORITERING Blå vælgere: Nej, pengene ligger ikke bedst i vores lommer Af Irene Manteufel Fredag den 9. juni 2017 To ud af tre danskere vil have velfærd fremfor skattelettelser. Selv blandt blå bloks

Læs mere

GAMEMASTER Gamemasterens første opgave er at inddele deltagerne i forskellige partier. Det kan med fordel gøres dagen før der spillet.

GAMEMASTER Gamemasterens første opgave er at inddele deltagerne i forskellige partier. Det kan med fordel gøres dagen før der spillet. NEDSKÆRING Varighed: 6 lektioner Klassetrin: 8.- gymnasiale uddannelser Kan med fordel spilles på tværs af klasser SYNOPSIS er et rollespil, hvor spillerne udgør et byråd. Kommunens budget er overskredet,

Læs mere

FÆLLES OM ET LEVENDE HERLEV. Foto: Didde Jacobsen

FÆLLES OM ET LEVENDE HERLEV. Foto: Didde Jacobsen FÆLLES OM ET LEVENDE HERLEV Foto: Didde Jacobsen KOMMUNE BETYDER FÆLLESSKAB! Herlevs fremtid er også dit valg. Enhedslisten vil arbejde for åbenhed og borgerinddragelse. Vores politik tager udgangspunkt

Læs mere

Frie Børnehaver og Fritidshjem. En selvejende skole. En tredje vej.. marts 2011

Frie Børnehaver og Fritidshjem. En selvejende skole. En tredje vej.. marts 2011 1 Frie Børnehaver og Fritidshjem En selvejende skole En tredje vej.. marts 2011 2 Baggrund Folkeskolen er kommet under pres, fordi flere ressourcestærke familier fravælger den og foretrækker de privatdrevne

Læs mere

Klimajob nu! Sæt gang i arbejdet for et bæredygtigt Danmark!

Klimajob nu! Sæt gang i arbejdet for et bæredygtigt Danmark! Klimajob nu! Sæt gang i arbejdet for et bæredygtigt Danmark! Klimajob har vi råd til at lade være? Omkring 170.000 mennesker går nu reelt arbejdsløse her i landet, heriblandt mange, som er sendt ud i meningsløs»aktivering«.

Læs mere

Men vi er her først og fremmest for at fortsætte ad den vej, som kongressen udstak i 2009.

Men vi er her først og fremmest for at fortsætte ad den vej, som kongressen udstak i 2009. 1 Formand Bente Sorgenfreys mundtlige beretning: Vi tjener kassen - statskassen. Vi er samlet for at gøre en forskel. FTF s repræsentantskabsmøde 11. maj 2011 OBS: Det talte ord gælder. Naturligvis skal

Læs mere

Grundlovstale 5. juni 2010.

Grundlovstale 5. juni 2010. Grundlovstale 5. juni 2010. Når vi i dag fejrer grundlovsdag, hylder vi ikke blot demokratiet og den demokratiske styreform. Vi minder også os selv og hinanden om de frihedsrettigheder og grundlæggende

Læs mere

Kommunale budgetter blev en sejr for regeringen

Kommunale budgetter blev en sejr for regeringen En artikel fra KRITISK DEBAT Kommunale budgetter blev en sejr for regeringen Skrevet af: Per Clausen Offentliggjort: 02. november 2008 Budgetbehandlingen i kommuner og regioner skete på baggrund konflikterne

Læs mere

Strategi for samarbejdet mellem Sociale Forhold og Beskæftigelse og civilsamfundet VÆR MED. bliv frivillig i Sociale Forhold og Beskæftigelse

Strategi for samarbejdet mellem Sociale Forhold og Beskæftigelse og civilsamfundet VÆR MED. bliv frivillig i Sociale Forhold og Beskæftigelse Strategi for samarbejdet mellem Sociale Forhold og Beskæftigelse og civilsamfundet VÆR MED bliv frivillig i Sociale Forhold og Beskæftigelse strategi Aktivt medborgerskab er en grundpille i et velfungerende

Læs mere

Vedtaget 12. juni 2017 af Kommuneforeningen. Nye ideer langsigtede løsninger

Vedtaget 12. juni 2017 af Kommuneforeningen. Nye ideer langsigtede løsninger Vedtaget 12. juni 2017 af Kommuneforeningen. Frederikshavn Kommune skal være kendt som et sted, hvor nye ideer tages imod med åbne arme. Hvor kommunen er medspiller for borgere, erhvervsliv og civilsamfund.

Læs mere

Kære forældre, skolekreds, støtteforening, samt personale på Mammen Friskole og nu også fribørnehave/frivuggestue Tak for sidst, ellers skulle jeg

Kære forældre, skolekreds, støtteforening, samt personale på Mammen Friskole og nu også fribørnehave/frivuggestue Tak for sidst, ellers skulle jeg Kære forældre, skolekreds, støtteforening, samt personale på Mammen Friskole og nu også fribørnehave/frivuggestue Tak for sidst, ellers skulle jeg starte med at sige tusind tak for året 2012, hvor vi kan

Læs mere