Uddannelsesprogram for ansættelse i tidlig hoveduddannelse i oto-rhino-laryngologi ved Øre-næse-halsafdelingen, Holstebro Sygehus.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Uddannelsesprogram for ansættelse i tidlig hoveduddannelse i oto-rhino-laryngologi ved Øre-næse-halsafdelingen, Holstebro Sygehus."

Transkript

1 Uddannelsesprram for ansættelse i tidlig hoveduddannelse i oto-rhino-laryngoli ved Øre-næse-halsafdelingen, Holstebro Sygehus.

2 Uddannelsesprram for tidlig hoveduddannelse i oto-rhino-laryngoli ved Øre-Næse-Hals Afdelingen, Holstebro sygehus 1. Indledning 1.1. Beskrivelse afgrænsning af specialet. Specialet omfatter forebyggelse, diagnostik, behandling kontrol af kirurgiske medicinske sygdomme samt traumer i øre-næse-bihuler, mundhule, spytkirtler, svælg, strube, bronkier, spiserør halsens bløddele, inklusive glandula thyreoideas kirurgiske sygdomme samt ansigtstraumatoli. Indenfor samtlige områder foregår desuden såvel eksperimentel som klinisk forskning. De væsentligste sygdomsgrupper er: Akutte kroniske infektioner samt allergisk betingede sygdomme i øre-, næse- halsområdet samt komplikationer til disse lidelser. Neuroliske lidelser i hoved-halsområdet med speciel vægt på kranienerver, herunder især høre- balancenerver. Benigne maligne tumorer i hoved-halsområdet. Lidelser, der kræver endoskopisk diagnostik behandling i larynx, trachea, bronkier oesophagus. Medfødte lidelser akutte traumer i hoved- halsområdet. ioli er et ekspertområde indenfor oto-rhino-laryngoli. I hvert amt findes der en høreklinik. Øre-, næse- halsspecialet er generelt karakteriseret ved at omfatte en lang række kliniske subspecialer at have en bred berøringsflade samarbejde med en række andre kliniske afdelinger: Onkolisk Afdeling (Radiumstationen), neuroafdelingerne (Neuromedicinsk Neurokirurgisk Afdeling), lungeafdelingerne (Lungemedicinsk Thoraxkirurgisk Afdeling), Kæbekirurgisk Afdeling, Øjenafdelingen, Medicinsk Endokrinolisk Afdeling, Børneafdelingen samt Tale- Høreinstituttet. 2. Organisatorisk status for øre-næse-halsspecialet, Ringkøbing amt. Der er èn øre-næse-halsafdeling høreklinik på Holstebro sygehus. Øreafdelingen er en basisafdeling indenfor specialet (funktionsbærende enhed) for amtets ca indbyggere. Det er næsten udelukkende patienter med maligne sygdomme, der efter primær diagnostik visiteres videre til behandling på Universitetssygehuse langt størstedelen af disse til Århus. Afdelingen dækker alle områder indenfor specialet med undtagelse af svære ansigtsfrakturer kirurgisk behandling af thyreoideasygdomme. Der er 6 praktiserende øre-næse-halslæger i Ringkøbing amt, (Holstebro 2, Herning 3 Ringkøbing 1). Den lægelige normering på øre-næse-halsafdelingen høreklinikken er 1 ledende overlæge, 4 overlæger med vagtforpligtelse, 1 afdelingslæge, 2 1. reservelæge stillinger (senuddannelse), 1 reservelægestilling (tidlig uddannelse) 1

3 introduktionsreservelæge. Uddannelsesopgaven af yngre læger planlægges altså udvidet til 4 stillinger. Uddannelsesopgaven forvaltes sammen med den uddannelsesansvarlige overlæge. Afdelingensledelsen består af den ledende overlæge en oversygeplejerske. Øreafdelingen består af en operationsgang, ambulatorium, høreklinik sengeafsnit fordelt på forskellige afsnit på sygehuset. Sengeafsnittet har i øjeblikket 13 otoli-senge. Ambulatoriet har 4150 patienter årligt, operationsafdelingen har 1648 planlagte operationer årligt høreklinikken har 5454 planlagte patienter årligt. Afdelingen modtager 1900 patienter til indlæggelse årligt, heraf ca. ¼ akutte pt. Vi modtager ca. 75% af patienter fra praktiserende specillæger, resten af patienterne henvises fra almen praksis, tandlæger amtets øvrige sygehuse afdelinger. Holstebro Sygehus har følgende specialer: Intern medicin med grenspecialerne kardioli, hæmatoli, gastroenteroli, endokrinoli, lungemedicin nefroli, kirurgi med gastroenteroli, uroli, onkoli, ortopædkirurgi, anæstesioli, obstetrik, klinisk biokemi, klinisk fysioli nuklearmedicin, klinisk immunoli, neuroli, diagnostisk radioli, reumatoli, neuroli, oftalmoli, patoli, psykiatri, tand-mund- kæbekirurgi amtstandpleje. 3. Introduktion til afdelingen. Velkomstbrev m. bilag fremsendes 1 måned før ansættelse. Bilag: Introduktion til sygehuset Introduktion til afdelingen Dato for 1. vagt Seneste arbejds/vagtskema. Navn på klinisk vejleder uddannelsesansvarlig overlæge Den første tirsdag i hver måned er der hele dagen fælles introduktion for al nyansat personale på Holstebro sygehus. Der orienteres bl.a. om sygehusets personalepolitik forskningspolitik. I løbet af de første dage afholdes første evalueringssamtale med foreløbig fastlæggelse af reservelægens faglige niveau ønsker orientering om afdelingens forventninger til reservelægen. Den første dag udleveres nøgler til afdelingen. Der orienteres om afdelingens vagtværelse, som er til rådighed for de læger, som ikke har bolig i nærheden af sygehuset. Der udfærdiges vagtskema, gældende ca. 3-4 mdr. frem. 4. Uddannelsens enkelte elementer 4.1 Den tidlige hoveduddannelses formål. Ansættelsen, som har en varighed på 1 ½ år, er første del af et uddannelsesblok i otorhino-laryngoli i Nordregionen med følgende sammensætning: Tidlig hoveduddannelse: 18 måneder på Øre-Næse-Halsafdelingen, Holstebro Centralsygehus.

4 ioli: 6 måneder på iolisk Afdeling, Sygehus Viborg. 6 måneders speciallægepraksisophold v/.. Sen hoveduddannelse: 18 måneder på Øre-Næse-Halsafdelingen, Aalborg Sygehus Den uddannelsessøgende læge skal i løbet af samlet 48 måneders ansættelse opnå alle de i målbeskrivelsen angivne kompetencer, som giver et bredt, basalt, teoretisk klinisk erfaringsgrundlag. I nedenstående liste er nævnt de kompetencer, der skal opnås i løbet af hoveduddannelsen med angivelse af, hvilke af disse der forventes opnået under den aktuelle ansættelse benævnt 1-1 til. Det forudsættes, at de kompetencer, som er anført i målbeskrivelsen vedrørende introduktionsstilling allerede er opnået Uddannelsens formål. Uddannelsen tilrettelægges i henhold til fagets målbeskrivelse indstilling fra Nordregionens uddannelsesudvalg. Den uddannelsessøgende læge skal indenfor 18 mdr.s. ansættelse opnå de i målbeskrivelsen angivne kompetencer, som giver et bredt, basalt, teoretisk erfaringsgrundlag. Den uddannelsesansvarlige overlæge på den afdeling, hvor hoveduddannelsen påbegyndes, udpeges til mentor, som overordnet er rådgiver ansvarlig for hele uddannelsens forløb. Desuden udpeges der en klinisk vejleder for den uddannelsessøgende læge. Den kliniske vejleder har ansvar for at introducere den uddannelsessøgende i afdelingen samt i forbindelse med introduktionssamtalen at tilrettelægge det generelle uddannelsesprram sammen med den uddannelsessøgende. Vejlederen har sammen med den uddannelsessøgende læge ansvar for, at samtalesystemet bestående af introduktionssamtale, flere justeringssamtaler samt slutevalueringssamtale, bliver gennemført. De forskellige samtalers indhold fremgår af samtaleskemaerne, som skal udfyldes. I uddannelsen anvendes de læringsstrategier, læringsrammer evalueringsstrategier, som er angivet i målbeskrivelsen. Såfremt der er angivet flere alternative strategier eller rammer, er der frihed til at anvende den strategi, som i den aktuelle situation findes bedst Klinisk arbejde. Det daglige kliniske arbejde vil bestå af indføring deltagelse i afdelingens basale funktioner. Den kliniske (bedside) undervisning vil foregå hovedsageligt i dagarbejdstiden, men så i vagttiden, hvor de fleste akutte patienter bliver indlagt. I dagarbejdstiden vil den uddannelsessøgende læge aktivt deltage i øre-næsehalsanamneseoptagelse klinisk undersøgelse i forbindelse med forundersøgelse/journalskrivning. Han/hun vil så deltage i selvstændigt udføre klinisk kontrol af opererede patienter, gå stuegang samt blive introduceret i udføre en række almindeligt forekommende diagnostiske terapeutiske procedurer. Selve arbejdstilrettelæggelsen er vedtaget i fællesskab af afdelingens fastansatte speciallæger. Afdelingen har et prram for arbejdstilrettelæggelsen, hvori reservelægen er indpasset. Hver morgen kl afholdes røntgenkonf. kl afholdes lægekonf., hvor den foregående vagt gennemgåes operationsptt. til næste dag prioriteres.

5 Hver dag kl afholdes en konf., hvor læger, plejepersonale samt operationspersonale deltager - man gennemser journaler til næste dag diskuterer evt. problemer fra stuegang samt akutte patienter Teoretisk viden Den teoretiske viden skal minimum være på niveau med specialets officielle læreb (øre-næse-mund- halssygdomme, Otto Jepsen K.A. Thomsen, Munksgaards forlag) kendskab til større anerkendte værker indenfor oto-rhino-laryngoli hoved, hals kirurgi. Den uddannelsessøgende læge har endvidere adgang til en række internationale fagbøger indenfor specialets forskellige ekspertområder samt en række internationale tidsskrifter. Ovenstående materiale forefindes på afdelingens bibliotek. Den uddannelsessøgende læge har således mulighed for at udvide sin teoretiske viden indenfor specialet ved selvstudium samt ved deltagelse i afdelingens daglige konferencer, hvor konkrete problemstillinger vedrørende de indlagte patienter bliver gennemgået. Der afholdes sædvanligvis et aftenmøde årligt for afdelingens læger de speciallæger, der visiterer patienter til afdelingen. Der er med undtagelse af ferieperioder, staffmeetings den første onsdag i måneden kl kl for sygehusets læger. De øvrige onsdage er der sædvanligvis intern undervisning i afdl. fra kl til kl Underviserne er ofte en af afdelingens læger, det tilstræbes, at de uddannelsessøgende læger selv prøver at undervise ved disse morgenmøder. Der er netadgang på afdelingen. 4.5 Fokuseret ophold. I den tidlige hoveduddannelse indgår et fokuseret ophold af en måneds varighed på kæbekirurgisk afdeling, Viborg Sygehus med henblik på at opnå kompetence i behandling af ansigtsfrakturer mundhulelidelser. 4.6 Administrativ uddannelse. Den uddannelsessøgende skal være fuldt orienteret om vagttilrettelæggelse have kendskab til samarbejde med offentlige myndigheder, som fx. politi, embedslæger sociale myndigheder, herunder udfyldelse af attester erklæringer til forsikringsselskaber. Der skal gives instruktion i afdelingens regler for samarbejde med myndigheder presse., samt introduceret i ledelse administrative arbejdsgange. 4.7 Forskning. Der kan være mulighed for deltagelse i mindre forskningsopgaver. 4.8 Undervisning. Der er gode muligheder for, at de uddannelsessøgende kan deltage i kurser etc. Der vil så godt som altid blive givet tjenestefrihed som regel så økonomisk hjælp til rejse kursusafgift. Det forventes, at lægen deltager i de tværfaglige kurser som måtte tilbydes. Som ovenfor nævnt tilstræbes det, at de uddannelsessøgende læger selv prøver at undervise ved en af afdelingens interne undervisningsseancer onsdag morgen. 4.9 Holdning etik.

6 Den uddannelsessøgende skal tilegne sig forståelse af fagets etiske aspekter udvikle en etisk forsvarlig holdning til patienterne deres behandling. Den uddannelsessøgende skal vejledes i patientinformation, både mundtligt skriftligt, vedrørende planlagte undersøgelser deres konsekvenser, påtænkt behandling risiko ved denne samt prnose. Den uddannelsessøgende skal vejledes i holdning overfor pårørende omgang med patienter med terminale lidelser ioli: I den funktionsbærende enhed indgår så den audioliske funktion.

7 4.1 Beskrivelse af de kompetencer, som forventes opnået under hoveduddannelsen på Øre- Næse-Hals-afdelingen, Holstebro Centralsygehus Seneste tidspunkt for opnåelse af den enkelte kompetence er angivet i sidste kolonne.. angiver audiolisk afdeling, 1 tidlig hoveduddannelse, praksisophold 2 angiver sen hoveduddannelse. Sidste tal angiver det halvår, i hvilket kompetencen senest skal være erhvervet. Mål Konkretisering af mål Lærings-strategi Evaluerings-strategi Senest opnået Efter endt hoveduddannelse skal lægen kunne: Medicinsk ekspert: Optage en specialiseret otorhino-laryngolisk journal tilrettelægge et udredningsprram Optage fyldestgørende anamnese for en patient med lidelse i ører, næse/bihuler, mund/spytkirtel, pharynx/larynx, thyreoidea/ydre hals, efter ansigtstraume, esofagus/lunge. Foretage Tone/taleaudiometri Impedansundersøgelse Vestibulærundersøgelse Rhinoendoskopi Sinoskopi Priktest Sondering af spytkirtler Lymfeknudebiopsi/ekstirpation Rigid tracheo-bronkoskopi Fleksibel tracheobronkoskopi inkl. BAL Rigid esofagoskopi Fleksibel esofagoskopi

8 Neuro-otolisk undersøgelse iram Impedansundersøgelse Vestibulærundersøgelse Elektrofysioliske undersøgelser i audiolien Otoakustiske emissioner Radioliske undersøgelser Cytoliske undersøgelser Histoliske undersøgelser Seroliske undersøgelser Nuklearmedicinske undersøgelser Priktest Mikrobioliske undersøgelser it 1-1 Diagnosticere behandle inflammation infektion af 1ydre øre øregang. Redegøre for diagnostik behandling af larynxtraumer, herunder fremmedlegemer Diagnosticere akut behandle angioneurotisk ødem i mundhule, svælg strube. Diagnosticere konservativt behandle sialolithiasis Diagnosticere behandle inflammatoriske infektiøse tilstande i larynx trachea. Udrede perifer facialis parese redegøre for behandlingen Redegøre for diagnostik af foramen jugularis syndrom Diagnosticere bløddelsskader på hoved hals samt varetage behandling af de ukomplicerede læsioner. Udrede stemmebåndspareser Redegøre for diagnostik behandling af kongenitte tilstande akvisitte deformiteter i larynx Foretage tracheostomi Selvstudie Praktisk kursus Selvstudie

9 Diagnosticere kongenitte akvisitte deformiteter i ydre øre øregang, redegøre for behandlingen. Behandle aures alatae Diagnosticere traumatiske trommehinde- mellemøretilstande herunder otoliquorrhoe Diagnosticere behandle vestibulært udløst svimmelhed Diagnosticere behandle traumer af ydre næse, septum cavum nasi herunder fremmedlegemer Konservativt behandle kronisk/recidiverende rhinit sinuit, samt redegøre for den kirurgiske behandling Diagnosticere komplikationer til akutte kroniske infektioner inflammationer i cavum nasi sinus paranasales Redegøre for diagnostik behandling af komplikationer til infektioner i pharynx Diagnosticere behandle benigne larynxtumorer Diagnosticere maligne tumorer i larynx Diagnosticere redegøre for behandling af kongenit patoli på halsen. Redegør for diagnostik af torti collis Diagnosticere behandle simple zygomafrakturer Diagnosticere redegøre for behandlingen af alle øvrige ansigtsfrakturer Reponere næsefrakturer Incidere septumhæmatom Selvstudie Selvstudie Selvstudie Foretage mikrolaryngoskopi Selvstudium it

10 Diagnosticere de almindeligste perceptive høretab redegøre for behandlingen Diagnosticere blandet konduktivt perceptivt høretab redegøre for behandlingen Udrede tinnitus angiv mulig behandling Iværksætte relevant udredningsprram ved mistanke om tumorer i den cerebello-pontine vinkel Vejlede om forskellige hørehjælpemidler. Vejlede om behandlingen med kombination af operation høreapparat Selvstudie Varetagelse af praktisk arbejde

11 Diagnosticere behandle akutte inflammatoriske lidelser infektiøse tilstande i trommehinde mellemøre Diagnosticere konservativt behandle kroniske mellemøreinfektioner inflammationer. Diagnosticere infektiøse inflammatoriske lidelser i cavum nasi sinus paranasales herunder allergiske lidelser Behandle akutte infektiøse inflammatoriske tilstande i cavum nasi sinus paranasales Behandle simpel nasalpolypose Diagnosticere behandle infektiøse tilstande i mundslimhinden tungen Diagnosticere behandle akut kronisk infektion/inflammation i pharynx Diagnosticere behandle infektiøse sygdomme i glandulae salivariae Oprense kaviteter Foretage kæbehulepunktur -tubulation Praktisk kursus Godkendt kursus Evulsio polypi Bedside Vurdere slimhindeforandringer iværksætte behandling Udrede patienter med smerter i ansigt hals Selvstudium

12 Diagnosticere redegøre for behandling af komplikationer til akut mellemøreinfektion Diagnosticere redegøre for behandling af kolesteatomsygdom Diagnosticere årsager til konduktivt høretab redegøre for behandlingen Diagnosticere akut behandle odontene abscesser. Diagnosticere behandle læsioner herunder fremmedlegemer i pharynx Diagnosticere redegøre for behandling af søvnapnø snorken Diagnosticere trakeale lidelser Redegøre for diagnostik behandling af aspiration af fremmedlegeme Redegøre for diagnostik af maligne lungelidelser, tumorer i mediastinum herunder sarkoidose Diagnosticere årsager til dysphagi Udrede de almindeligste stemmelidelser Redegøre for behandling af Zenker s divertikel de almindeligste årsager til dysphagi Diagnosticere akut behandle ætsninger fremmedlegemer i esofagus Redegøre for høreforbedrende operationer, forskellige høreapparater, rådgive herom Foretage incision drænage Vurdere en søvnregistrering udfra denne anvise behandling eller videre udredning Praktisk kursus Foretage rigid bronchoskopi Praktisk kursus Foretage fiberbronchoskopi mediastinoskopi Foretage fiber- rigid esofagoskopi Praktisk kursus Selvstudie Praktisk kursus Bedside

13 Diagnosticere behandle øvrige infektioner i bløddele på hoved hals Behandle simple hudrelaterede tumorer på hoved hals Diagnosticere tumorer i glandula thyreoidea Redegøre for den kirurgiske behandling af thyreoidea lidelser Diagnosticere tumorer i omkring ydre øre i øregang Fjerne mindre, velafgrænsede tumorer i omkring ydre øre Diagnosticere behandle traumatiske affektioner af ydre øre øregang herunder fremmedlegeme obturerende cerumen Diagnosticere tumorer i cavum nasi Suturere større skader af ydre øre Behandle othæmatom Praktisk kursus Bedside Redegøre for diagnostik af tumorer i sinus paranasales Redegøre for diagnostik af kongenit patoli i rhinopharynx Diagnosticere tumorer i pharynx Selvstudie Bedside Bedside Diagnosticere kongenitte akvisitte ydre næse septumdeformiteter Udrede choanal atresi angiv behandling Beskrive patolien Rejse mistanken foretage undersøgelse herfor Selvstudie Behandle ukomplicerede septumdeviationer Foretage septumplastik Lbsoptegnelse Redegøre for diagnostik af Selvstudie haemangiomer lymfangiomer i cavum oris Diagnosticere behandle andre benigne tumorer i mundslimhinden tungen Diagnosticere maligne tumorer i mundslimhinden Lbsoptegnelse tungen Kirurgisk behandling af sialolithiasis i ductus glandula submandibularis samt ductus parotideus

14 Redegøre for diagnostik af sarkoidose autoimmune sygdomme i glandulae salivariae Diagnosticere tumorer i glandulae salivariae Redegøre for behandling af tumorer i glandulae salivariae Redegøre for komplikationer til kirurgi på glandulae salivariae Diagnosticere redegøre for behandling af benigne maligne tumorer på hoved hals Behandle lateral median halscyste Redegøre for principper for smertebehandling palliation Redegøre for diagnostik af glomustumor Redegør for diagnostik af de hyppigste medfødte kraniofaciale misdannelser Redegøre for diagnostik behandling af nekrotiserende fascieitis sv.t. hoved hals Smertebehandling postoperativt, til terminale patienter Indikationer for palliativ strålebehandling Indikationer for nasastriske sonder PEG sonder Angive symptomer fund der giver mistanke om glomustumor Selvstudie Selvstudie Selvstudie Praktisk kursus Varetagelse af praktisk arbejde Selvstudie Selvstudium Bedside

15 Kommunikator: Etablere kontakt kommunikere i en form, præget af tillid, empati, situationsbevidsthed situationsfornemmelse - i forhold til patienter (herunder specielt børn), pårørende, kolleger, andet sundhedspersonale øvrige samarbejdspartnere. Etablere håndtere samtaler i situationer med alvorlige diagnostiske prnostiske forhold samt krisesituationer. Integrere samtale teknikker det personlige nærvær i kommunikationssituationen Afdække krav forventninger til kommunikationen Etablere en mundtlig kontrakt med patienten - en kontrakt som synliggør forventninger behandlingsplan Disponere styre en samtale i forhold til tid formål Tilpasse kommunikationsformen ved tilstande, hvor kommunikationen er vanskelig på grund af lidelser der involverer patientens kommunikationsformåen (f. eks. hørenedsættelse, følger efter sygdomme i larynx), anden etnisk-kulturel baggrund, uhelbredeligt syge patienter eller andre årsager Udarbejdelse af skriftligt materiale (f.eks. patientvejledninger, eller procedurer til instruktionsb) Feedback fra patienter kolleger Varetagelse af praktisk arbejde Feedback fra patienter kolleger it Bedømmelse af opgave it Formidle mundtlig skriftlig viden til patient pårørende om diagnose, mulige behandlingsforløb, risici, prnose, således at pt. kan foretage valg af behandling Informere befolkning, medier beslutningstagere om sundhedsrelevante emner Udarbejde skriftligt materiale evt. i form af vejledning til befolkningsgrupper. Feedback fra patienter kolleger Selv studie it 2-3 Samarbejder: Medinddrage sundhedsmedarbejdere, som deltager i patientbehandlingen, så de kender deres opgaver, videregiver enslydende information til patienter pårørende. Varetagelse af praktisk arbejde Leder/administrator:

16 Påtage sig ledelsesfunktion Tage ansvar for tværfagligt samarbejde, varetage arbejdstilrettelæggelse, udnytte prioritere ressourcer i samarbejdet mellem primær sekundærsektoren samt i forhold til patientvaretagelse, uddannelse, forskning eksterne aktiviteter, motivere arrangere samarbejdskonstellationer, administrere egne ressourcer egen tid. Tværfagligt kursus Praktisk analyseopgave omkring costbenefit 2-3 Sundhedsfremmer: Rådgive om, hvorledes sundheden kan fremmes hos den enkelte patient, i patientpopulationer i samfundet. Redegøre for høreomsorgens organisering, de hørepædagiske muligheder, høretekniske hjælpemidler sociale foranstaltninger, således at hørehæmmede patienter kan rådgives visiteres hensigtsmæssigt. Opdage reagere på forhold, hvor rådgivning oplysning er påkrævet Identificere de samfundsmæssige kulturelle subjektive betingelser som har betydning for individet gruppens aktuelle livs- sygdomssituation Varetagelse af praktisk arbejde Akademiker: Varetage uddannelsesfunktionen overfor kolleger, andre faggrupper patienter. Udvælge hensigtsmæssige læringsstrategier, identificere uddannelse udviklingsbehov samt aktivt udnytte situationer i hverdagen til uddannelse Tilrettelægge udføre en videnskabelig opgave præsenteret som førsteforfatterskab i artikel eller kasuistik, eller poster eller foredrag i videnskabeligt selskab ved symposium eller på kongres. Deltage i undervisningen af andre uddannelsessøgende, vejledning af patienter pårørende Varetagelse af praktisk arbejde Forskningstræning smodul Bortfaldet

17 Professionel: Præstere kvalitet i behandlingen med integritet, ærlighed empati. Udvise passende personlige mellemmenneskelig professionel adfærd samt praktisere faget i etisk overensstemmelse med forpligtigelserne som læge Påtage sig ansvar for egen optræden i det daglige arbejde Udføre etisk analyse af klinisk problem Motivere valg fra etiske betragtninger Kommunikere etiske overvejelser til sundhedspersonale, patienter pårørende Selvstudier

Uddannelsesprogram for ansættelse i sen hoveduddannelse i oto-rhino-laryngologi ved Øre-næse-halsafdelingen, Sygehus Viborg.

Uddannelsesprogram for ansættelse i sen hoveduddannelse i oto-rhino-laryngologi ved Øre-næse-halsafdelingen, Sygehus Viborg. Uddannelsesprram for ansættelse i sen hoveduddannelse i oto-rhino-laryngoli ved Øre-næse-halsafdelingen, Sygehus Viborg. Uddannelsesprram for ansættelse i sen hoveduddannelse i oto-rhino-laryngoli ved

Læs mere

Uddannelsesprogram for ansættelse i tidlig hoveduddannelse i oto-rhino-laryngologi ved Øre-næse-halsafdelingen, Regionshospitalet Holstebro

Uddannelsesprogram for ansættelse i tidlig hoveduddannelse i oto-rhino-laryngologi ved Øre-næse-halsafdelingen, Regionshospitalet Holstebro Uddannelsesprogram for ansættelse i tidlig hoveduddannelse i oto-rhino-laryngologi ved Øre-næse-halsafdelingen, Regionshospitalet Holstebro 12-01-2010 1 Uddannelsesprogram for tidlig hoveduddannelse i

Læs mere

Uddannelsesprogram for ansættelse i tidlig hoveduddannelse i oto-rhino-laryngologi ved Øre-Næse-Hals Kirurgisk Afdeling, Nordjyllands Amt

Uddannelsesprogram for ansættelse i tidlig hoveduddannelse i oto-rhino-laryngologi ved Øre-Næse-Hals Kirurgisk Afdeling, Nordjyllands Amt Uddannelsesprram for ansættelse i tidlig hoveduddannelse i oto-rhino-laryngoli ved Øre-Næse-Hals Kirurgisk Afdeling, Nordjyllands Amt 28. januar 2004 Uddannelsesprram for tidlig hoveduddannelse i oto-rhino-laryngoli

Læs mere

Uddannelsesprogram for ansættelse i introduktionsstilling i oto-rhino-laryngologi ved Øre-næse-halsafdelingen, Regionshospitalet Holstebro

Uddannelsesprogram for ansættelse i introduktionsstilling i oto-rhino-laryngologi ved Øre-næse-halsafdelingen, Regionshospitalet Holstebro Uddannelsesprogram for ansættelse i introduktionsstilling i oto-rhino-laryngologi ved Øre-næse-halsafdelingen, Regionshospitalet Holstebro 12-01-2010 1 Uddannelsesprogram for introduktionsstilling i oto-rhino-laryngologi

Læs mere

Uddannelsesprogram for ansættelse i audiologi som reservelæge ved Øre-næse-halsafdelingen, Sygehus Viborg.

Uddannelsesprogram for ansættelse i audiologi som reservelæge ved Øre-næse-halsafdelingen, Sygehus Viborg. Uddannelsesprram for ansættelse i audioli som reservelæge ved Øre-næse-halsafdelingen, Sygehus Viborg. 1 2. januar 2004 Uddannelsesprram for ansættelse i audioli som reservelæge ved Øre-næse-halsafdelingen,

Læs mere

Uddannelsesprogram for ansættelse i audiologi ved Øre-Næse-Hals ved Øre-næse-halsafdelingen, Århus Universitetshospital, Århus Sygehus.

Uddannelsesprogram for ansættelse i audiologi ved Øre-Næse-Hals ved Øre-næse-halsafdelingen, Århus Universitetshospital, Århus Sygehus. Uddannelsesprram for ansættelse i audioli ved Øre-Næse-Hals ved Øre-næse-halsafdelingen, Århus Universitetshospital, Århus Sygehus. Den 8. marts 2004 Uddannelsesprram for ansættelse i audioli som reservelæge

Læs mere

Uddannelsesprogram for ansættelse i introduktionsstilling i oto-rhino-laryngologi ved Øre-næse-halsafdelingen, Holstebro Sygehus.

Uddannelsesprogram for ansættelse i introduktionsstilling i oto-rhino-laryngologi ved Øre-næse-halsafdelingen, Holstebro Sygehus. Uddannelsesprogram for ansættelse i introduktionsstilling i oto-rhino-laryngologi ved Øre-næse-halsafdelingen, Holstebro Sygehus. Uddannelsesprogram for introduktionsstilling i oto-rhino-laryngologi ved

Læs mere

Uddannelsesprogram for ansættelse i introduktiosstilling i oto-rhino-laryngologi ved Øre-næse-halsafdelingen, Sygehus Viborg.

Uddannelsesprogram for ansættelse i introduktiosstilling i oto-rhino-laryngologi ved Øre-næse-halsafdelingen, Sygehus Viborg. Uddannelsesprogram for ansættelse i introduktiosstilling i oto-rhino-laryngologi ved Øre-næse-halsafdelingen, Sygehus Viborg. 3. januar 004. Indledning: Uddannelsesprogram for introduktionsstilling i oto-rhino-laryngologi

Læs mere

Uddannelsesprogram for hoveduddannelsen i oto-rhino-laryngologi. Sønderborg Odense Sønderborg

Uddannelsesprogram for hoveduddannelsen i oto-rhino-laryngologi. Sønderborg Odense Sønderborg Uddannelsesprram for hoveduddannelsen i oto-rhino-laryngoli Sønderborg Odense Sønderborg 1. INDLEDNING 1.1. eskrivelse afgrænsning af specialet. Specialet omfatter forebyggelse, diagnostik, behandling

Læs mere

Uddannelsesprogram for ansættelse i Hoveduddannelse i oto-rhino-laryngologi ved Øre-næse-halsafdelingen, Aarhus universitetshospital.

Uddannelsesprogram for ansættelse i Hoveduddannelse i oto-rhino-laryngologi ved Øre-næse-halsafdelingen, Aarhus universitetshospital. Uddannelsesprram for ansættelse i Hoveduddannelse i oto-rhino-laryngoli ved Øre-næse-halsafdelingen, Aarhus universitetshospital. 1 Uddannelsesprram for hoveduddannelsesstilling I oto-rhinolaryngoli ved

Læs mere

Uddannelsesprogram for ansættelse i introduktionsstilling i oto-rhino-laryngologi ved Øre-Næse-Hals Kirurgisk Afdeling, Nordjyllands Amt

Uddannelsesprogram for ansættelse i introduktionsstilling i oto-rhino-laryngologi ved Øre-Næse-Hals Kirurgisk Afdeling, Nordjyllands Amt Uddannelsesprogram for ansættelse i introduktionsstilling i oto-rhino-laryngologi ved Øre-Næse-Hals Kirurgisk Afdeling, Nordjyllands Amt 4. januar 004 Uddannelsesprogram for introduktionsstilling i oto-rhino-laryngologi

Læs mere

Uddannelsesprogram for ansættelse i sen hoveduddannelse i oto-rhino-laryngologi ved Øre-næse-halsafdelingen, Holstebro Sygehus.

Uddannelsesprogram for ansættelse i sen hoveduddannelse i oto-rhino-laryngologi ved Øre-næse-halsafdelingen, Holstebro Sygehus. Uddannelsesprram for ansættelse i sen hoveduddannelse i oto-rhino-laryngoli ved Øre-næse-halsafdelingen, Holstebro Sygehus. Uddannelsesprram for sen hoveduddannelse i oto-rhino-laryngoli ved Øre-Næse-Halsafdelingen,

Læs mere

Uddannelsesprogram for hoveduddannelsen i oto-rhino-laryngologi Vejle Odense - Vejle. 1. Indledning. 1.1. Beskrivelse og afgrænsning af specialet.

Uddannelsesprogram for hoveduddannelsen i oto-rhino-laryngologi Vejle Odense - Vejle. 1. Indledning. 1.1. Beskrivelse og afgrænsning af specialet. 1. Indledning Uddannelsesprram for hoveduddannelsen i oto-rhino-laryngoli Vejle Odense - Vejle 1.1. eskrivelse afgrænsning af specialet. Specialet omfatter forebyggelse, diagnostik, behandling kontrol

Læs mere

Oto-rhino-laryngologi

Oto-rhino-laryngologi Juli 2008 Oto-rhino-laryngologi Faget omfatter: Forebyggelse, diagnostik, behandling og kontrol af kirurgiske og medicinske sygdomme samt traumer i områderne: ører, næse, bihuler, mundhule, spytkirtler,

Læs mere

Målbeskrivelse for Speciallægeuddannelsen i Oto-Rhino-Laryngologi

Målbeskrivelse for Speciallægeuddannelsen i Oto-Rhino-Laryngologi Målbeskrivelse for Speciallægeuddannelsen i Oto-Rhino-Laryngologi Sundhedsstyrelsen Dansk Selskab for Otolaryngologi Hoved og Halskirurgi Januar 2004 1 Indholdsfortegnelse 1. Indledning...4 1.1. Beskrivelse

Læs mere

Målbeskrivelse for speciallægeuddannelsen i Oto-Rhino-Laryngologi

Målbeskrivelse for speciallægeuddannelsen i Oto-Rhino-Laryngologi Målbeskrivelse for speciallægeuddannelsen i Oto-Rhino-Laryngologi Sundhedsstyrelsen Dansk Selskab for Otolaryngologi Hoved og Halskirurgi December 2007 Målbeskrivelse for speciallægeuddannelsen i Oto-Rhino-Laryngologi

Læs mere

Eksempel på planlægning af et uddannelsesforløb i turnus, kirurgidelen.

Eksempel på planlægning af et uddannelsesforløb i turnus, kirurgidelen. Sundhedsstyrelsen 5. kontor, Knut Aspegren 2004-02-24 Eksempel på planlægning af et uddannelsesforløb i turnus, kirurgidelen. Forløbsplanen definerer rækkefølgen af evaluering af opnåede kompetencer. Dersom

Læs mere

Uddannelsesprogram for introduktionsstilling i oto-rhino-laryngologi ved Øre-Næse-Halsafdfdelingen, Vejle Sygehus.

Uddannelsesprogram for introduktionsstilling i oto-rhino-laryngologi ved Øre-Næse-Halsafdfdelingen, Vejle Sygehus. . Indledning Uddannelsesprogram for introduktionsstilling i oto-rhino-laryngologi ved Øre-Næse-Halsafdfdelingen, Vejle Sygehus... Beskrivelse og afgrænsning af specialet. Specialet omfatter forebyggelse,

Læs mere

Kittellommebog. Den oto-rhino-laryngologiske speciallægeuddannelse (2015) Introduktionsuddannelse

Kittellommebog. Den oto-rhino-laryngologiske speciallægeuddannelse (2015) Introduktionsuddannelse Kittellommebog Den oto-rhino-laryngologiske speciallægeuddannelse (2015) Introduktionsuddannelse Navn: Indledning: Denne kittellommebog for læger i introduktionsstilling i oto-rhino-laryngologi er udarbejdet

Læs mere

Introduktion til Medicinsk/Pædiatrisk afdeling, D.I.H.

Introduktion til Medicinsk/Pædiatrisk afdeling, D.I.H. Introduktion til Medicinsk/Pædiatrisk afdeling, D.I.H. Indledning Dronning Ingrids Hospital tjener som lokalsygehus for distriktet Nuuk og som landsdækkende sygehus for de øvrige distrikter. Optageområdet

Læs mere

Portefølje for introduktionsuddannelsen i Urologi

Portefølje for introduktionsuddannelsen i Urologi Portefølje for introduktionsuddannelsen i Urologi Indholdsfortegnelse Logbog...3 Den medicinske ekspert...5 Kliniske problemstillinger...5 Kirurgiske færdigheder og procedurer...6 Kommunikator...8 Samarbejder...9

Læs mere

ALMEN PÆDIATRI. Denne opdeling af faget har tenderet til at splitte faget op i områder der kan knytte sig til de tilsvarende voksenspecialer.

ALMEN PÆDIATRI. Denne opdeling af faget har tenderet til at splitte faget op i områder der kan knytte sig til de tilsvarende voksenspecialer. ALMEN PÆDIATRI Afgrænsning og beskrivelse. Udvalgsrapport. Udvalget vedrørende almen pædiatri blev nedsat som ad hoc udvalg ved generalforsamlingen 2002 og som permanent udvalg I 2003. Udvalgets kommissorium

Læs mere

Uddannelsesprogram for introduktionsstilling i dermatologi i Region Nord

Uddannelsesprogram for introduktionsstilling i dermatologi i Region Nord 1 Uddannelsesprogram for introduktionsstilling i dermatologi i Region Nord 1. Indledning Det dermato-venerologiske speciale varetager forebyggelse, diagnostik, behandling og forskning inden for hudsygdomme

Læs mere

Uddannelsesprogram for turnuslæger i kirurgi Klinik Herning

Uddannelsesprogram for turnuslæger i kirurgi Klinik Herning Uddannelsesprram for turnuslæger i kirurgi Klinik Herning Turnuslæge: Vejleder: Ansættelsesperiode: Maj 2004 1. Indledning. Turnus skal anspore motivere lægen til at påtage sig de forpligtigelser, der

Læs mere

Uddannelsesprogram for klinisk basisuddannelse i psykiatri i Region Sjælland

Uddannelsesprogram for klinisk basisuddannelse i psykiatri i Region Sjælland Uddannelsesprogram for klinisk basisuddannelse i psykiatri i Region Sjælland Rammer Uddannelsens varighed er 6 måneder. Psykiatrien sammenkobles med enten 6 måneders medicin eller 6 måneders kirurgi eller

Læs mere

Logbog for introduktionsstilling Plastikkirurgisk afdeling OUH

Logbog for introduktionsstilling Plastikkirurgisk afdeling OUH Logbog for introduktionsstilling Plastikkirurgisk afdeling OUH Udarbejdet på baggrund af målbeskrivelsen for plastikkirurg Dansk Selskab for Plastik- og Rekonstruktionskirurgi Sundhedsstyrelsen Oktober

Læs mere

Ekstrem vækstbetinget kæbeanomali (580 procedurer/år) - Diagnostik og kombineret ortodontisk-kirurgisk behandling af ekstrem

Ekstrem vækstbetinget kæbeanomali (580 procedurer/år) - Diagnostik og kombineret ortodontisk-kirurgisk behandling af ekstrem TIL REGION MIDTJYLLAND BILAG TIL GENERELT GODKENDELSESBREV Ansøgning om varetagelse af specialfunktioner i tand-, mund-, og kæbekirurgi Hermed følger s afgørelse vedr. ansøgning om varetagelse af specialfunktioner

Læs mere

Uddannelsesprogram for introduktionsuddannelse på Hjerte-Lungekirurgisk Afdeling T, Aalborg Sygehus Syd. Udarbejdet af

Uddannelsesprogram for introduktionsuddannelse på Hjerte-Lungekirurgisk Afdeling T, Aalborg Sygehus Syd. Udarbejdet af Uddannelsesprogram for introduktionsuddannelse på Hjerte-Lungekirurgisk Afdeling T, Aalborg Sygehus Syd Udarbejdet af Jørn A. Sollid Uddannelsesansvarlig overlæge Aalborg, Januar 2004 1. Indledning...2

Læs mere

PRAKTISK TJEKLISTE INTRODUKTIONSUDDANNELSEN, KLINISK ONKOLOGI

PRAKTISK TJEKLISTE INTRODUKTIONSUDDANNELSEN, KLINISK ONKOLOGI PRAKTISK TJEKLISTE INTRODUKTIONSUDDANNELSEN, KLINISK ONKOLOGI Kompetencemål STUEGANG 1. Danne sig overblik over stuegangen og prioritere opgaverne i samarbejde med stuegangsteamet (forstuegang) 3. Lave

Læs mere

KARRIEREVEJ TIL NEUROLOGI. Anne-Mette Hejl Postgraduat lektor i neurologi Overlæge på Rigshospitalet, phd. Anne-mette.hejl@regionh.

KARRIEREVEJ TIL NEUROLOGI. Anne-Mette Hejl Postgraduat lektor i neurologi Overlæge på Rigshospitalet, phd. Anne-mette.hejl@regionh. KARRIEREVEJ TIL NEUROLOGI Anne-Mette Hejl Postgraduat lektor i neurologi Overlæge på Rigshospitalet, phd. Anne-mette.hejl@regionh.dk Lidt om neurologi Ca. 300 neurologer i Danmark De fleste på sygehuse,

Læs mere

Bedømmelse af lægefaglige kompetencer for ansøger til stilling som speciallæge i Region Midtjylland

Bedømmelse af lægefaglige kompetencer for ansøger til stilling som speciallæge i Region Midtjylland Bedømmelse af lægefaglige kompetencer for ansøger til stilling som speciallæge i Region Midtjylland (ansøger bedes udfylde alle felter på nær rubrikker forbeholdt den lægefaglige bedømmelse) Stillingen

Læs mere

Røntgen afdelingen, Næstved Sygehus

Røntgen afdelingen, Næstved Sygehus Uddannelsesprogram for Introduktionsstilling i Diagnostisk Radiologi Ved Røntgen afdelingen, Næstved Sygehus Sygehus Syd Region Sjælland 2012 Uddannelsesprogrammet er udfærdiget i samarbejde med Uddannelsesrådet

Læs mere

Plastikkirurgi. Faglig profil plastikkirurgi

Plastikkirurgi. Faglig profil plastikkirurgi Plastikkirurgi Det plastikkirurgiske speciale dækker meget bredt og er, ud over ansvaret for behandling af specifikke tilstande og sygdomme, karakteriseret ved anvendelse og udvikling af særlige kirurgiske

Læs mere

Faglig profil for ansøgere til H-stilling i specialet psykiatri

Faglig profil for ansøgere til H-stilling i specialet psykiatri Faglig profil for ansøgere til H-stilling i specialet psykiatri Danske Regioner har bedt de videnskabelige selskaber om at udarbejde en faglig profil, der fremover skal anvendes som vurderingsgrundlag

Læs mere

Bilag 1a: Kompetenceskema på introduktionsuddannelsen Specialpsykologuddannelse i psykiatri BLOK 1: ÅBENT SENGEAFSNIT

Bilag 1a: Kompetenceskema på introduktionsuddannelsen Specialpsykologuddannelse i psykiatri BLOK 1: ÅBENT SENGEAFSNIT Psykologisk ekspert BLOK 1: ÅBENT SENGEAFSNIT 1.1.1 Kunne anvende viden om diagnostiske systemer, state/trait akse I/II mm. Kunne anvende viden om ICD og DSM Kunne redegøre for interview-metoder, der anvendes

Læs mere

Den faglige profil danner grundlag for indholdet i den strukturerede ansættelsessamtale.

Den faglige profil danner grundlag for indholdet i den strukturerede ansættelsessamtale. Faglig profil for Akutmedicin Definition af akutmedicin Akutmedicineren forestår den initielle modtagelse og behandling af patienter, der potentielt har en tidkritisk lidelse, uanset aldersgruppe. Det

Læs mere

Målbeskrivelse for Fase IV uddannelsen i Håndkirurgi. Indledning/baggrund. 1) Medicinsk ekspert

Målbeskrivelse for Fase IV uddannelsen i Håndkirurgi. Indledning/baggrund. 1) Medicinsk ekspert Målbeskrivelse for Fase IV uddannelsen i Håndkirurgi Indledning/baggrund Det håndkirurgiske fagområde varetager diagnostik, behandling og forskning indenfor sygdomme på hånden, i håndleddet samt på underarmen.

Læs mere

Faglig profil Arbejdsmedicin

Faglig profil Arbejdsmedicin Faglig profil Arbejdsmedicin Generelt om specialet Specialet arbejdsmedicin er orienteret mod sygdommes årsager og forebyggelse Hovedvægten ligger på det arbejdsmedicinske område, men omfatter tillige

Læs mere

Faglig profil for specialet klinisk biokemi

Faglig profil for specialet klinisk biokemi Faglig profil for specialet klinisk biokemi Roskilde den 20. juni 2008 Nedenstående kompetencer vægtes positivt Prioriterede områder i specialet Akademiker Interesse og evne for forskning Medicinsk ekspert

Læs mere

Uddannelsesprogram for turnuslæger i ortopædkirurgi Klinik Herning

Uddannelsesprogram for turnuslæger i ortopædkirurgi Klinik Herning Sygehusene i Ringkjøbing Amt Uddannelsesprogram for turnuslæger i ortopædkirurgi Klinik Herning Turnuslæge: Vejleder: Ansættelsesperiode: Maj 2004 Ringkjøbing Amt 1. Indledning. I henhold til målbeskrivelse

Læs mere

Klinisk fysiologi og nuklearmedicin

Klinisk fysiologi og nuklearmedicin Klinisk fysiologi og nuklearmedicin Klinisk fysiologi og nuklearmedicin er et tværfagligt speciale, som bygger på indgående kendskab til fysiologi og patofysiologi, måleteknik, metodevurdering, strålebiologi

Læs mere

(Ansøger bedes udfylde alle felter på nær rubrikker forbeholdt den lægefaglige bedømmelse)

(Ansøger bedes udfylde alle felter på nær rubrikker forbeholdt den lægefaglige bedømmelse) Koncern HR Sundhedsr Skema til brug ved bedømmelse af lægefaglige kompetencer (overlægebedømmelse) for ansøger til stilling som overlæge eller ledende overlæge i Region Syddanmark (Ansøger bedes udfylde

Læs mere

Personlig uddannelsesplan

Personlig uddannelsesplan Udannelseselement: Ansættelsesperiode: Speciale: Afdeling: Vejleder: Personlig uddannelsesplan Baggrund, erfaring- beskrivelse af hidtidige uddannelse Udfyldes inden introduktionssamtalen 1. Medicinsk

Læs mere

Inspektorrapport. Temaer. Holstebro, Hospitalsenheden Vest Besøgsdato Særdeles god. Utilstrækkelig Behov for. Tilstrækkelig.

Inspektorrapport. Temaer. Holstebro, Hospitalsenheden Vest Besøgsdato Særdeles god. Utilstrækkelig Behov for. Tilstrækkelig. Score Utilstrækkelig Behov for forbedringer Tilstrækkelig Særdeles god Inspektorrapport SST-id INSPBES-00002226 Afdelingsnavn Neurologisk Afdeling Hospitalsnavn Holstebro, Hospitalsenheden Vest Besøgsdato

Læs mere

Kirurgisk uddannelsesprogram. for hoveduddannelse i almen medicin. kirurgisk afdeling Køge Roskilde

Kirurgisk uddannelsesprogram. for hoveduddannelse i almen medicin. kirurgisk afdeling Køge Roskilde Kirurgisk uddannelsesprogram for hoveduddannelse i almen medicin kirurgisk afdeling Køge Roskilde Forord. Den kirurgiske del af uddannelsen i Almen Medicin skal sikre opfyldelsen af den tilhørende del

Læs mere

!!" #"$ # '# %' ( '# %% ++,#- -$ +# -$ " "".' "# # '( #.. #/##/" 0!!'.

!! #$ # '# %' ( '# %% ++,#- -$ +# -$  .' # # '( #.. #/##/ 0!!'. 1 2 !!" #"$ # %#"&!' '# %' %' ##" &( ) *"#'' ( '# %% ++,#- -$ +# -$ " "".' "# # '( #.. #/##/" 0!!'. #('# " &-$."1.!"#!" 3 ! (..".'" #2.! "#$ % &# ' " ("(#% #$ " ("(#$ % #$ 4 %" " & " $#'## " #'" #.! "

Læs mere

Uddannelsesprogram for introduktionsuddannelsen på anæstesiologisk afdeling Slagelse- sygehus

Uddannelsesprogram for introduktionsuddannelsen på anæstesiologisk afdeling Slagelse- sygehus Uddannelsesprogram for introduktionsuddannelsen på anæstesiologisk afdeling Slagelse- sygehus Indholdsfortegnelse: Indledning Præsentation af uddannelsesforløbet Beskrivelse af afdelingen Præsentation

Læs mere

Inspektorrapport. Temaer. Besøgsdato Særdeles god. Utilstrækkelig Behov for. Tilstrækkelig. forbedringer. Score X X X

Inspektorrapport. Temaer. Besøgsdato Særdeles god. Utilstrækkelig Behov for. Tilstrækkelig. forbedringer. Score X X X Score Utilstrækkelig Behov for forbedringer Tilstrækkelig Særdeles god Inspektorrapport SST-id INSPBES-00002306 Afdelingsnavn Øjenafdelingen Hospitalsnavn Roskilde Sygehus Besøgsdato 13-05-2015 Temaer

Læs mere

Oftalmologi Specialet Faglig profil

Oftalmologi Specialet Faglig profil Oftalmologi Specialet Uddannelsen til speciallæge i øjensygdomme sker på hospitalsafdelinger og i øjenlægepraksis og kombinerer medicinske og kirurgiske krav og færdigheder indenfor specialet. Dertil kommer

Læs mere

Uddannelsesprogram for introduktionsstilling på parenkymkirurgisk afdeling Silkeborg Centralssygehus, Århus Amt.

Uddannelsesprogram for introduktionsstilling på parenkymkirurgisk afdeling Silkeborg Centralssygehus, Århus Amt. Uddannelsesprram for introduktionsstilling på parenkymkirurgisk afdeling Silkeborg Centralssygehus, Århus Amt. 1 Præsentation af Parenkymkirurgisk afdeling Silkeborg Centralsygehus Afdelingens organisation:

Læs mere

KBU Kompetencevurderingsskemaer

KBU Kompetencevurderingsskemaer KBU Kompetencevurderingsskemaer Kort brugsvejledning: Kompetencevurderingsskemaerne på de følgende sider relaterer sig til de 16 kompetencer som skal opnås i KBU uddannelsen jf. målbeskrivelsen fra 2016.

Læs mere

Uddannelsesprogram for turnuslæger i ortopædkirurgi Klinik Holstebro

Uddannelsesprogram for turnuslæger i ortopædkirurgi Klinik Holstebro Sygehusene i Ringkjøbing Amt Uddannelsesprogram for turnuslæger i ortopædkirurgi Klinik Holstebro Turnuslæge: Vejleder: Ansættelsesperiode: Maj 2004 Ringkjøbing Amt 1. Indledning. I henhold til målbeskrivelse

Læs mere

Lægefaglig indstilling for introduktions- og hoveduddannelsesforløb i Børne- og Ungdomspsykiatri.

Lægefaglig indstilling for introduktions- og hoveduddannelsesforløb i Børne- og Ungdomspsykiatri. Det Regionale Videreuddannelsesråd 23.12.2003 Region Nord Lægefaglig indstilling for introduktions- og hoveduddannelsesforløb i Børne- og Ungdomspsykiatri. Den lægefaglige indstilling for børne- og ungdomspsykiatri

Læs mere

De kompetencer der indlæres på kurser er ikke medtaget på checklisten, da godkendelse sker via underskrift i kursushæftet.

De kompetencer der indlæres på kurser er ikke medtaget på checklisten, da godkendelse sker via underskrift i kursushæftet. Bilag 3 Checkliste for hoveduddannelsen i psykiatri DPS s videreuddannelsesudvalg har den 5. januar 2004 gennemgået målbeskrivelsen for hoveduddannelsen og skal hermed foreslå følgende til de nye uddannelsesprogrammer.

Læs mere

$'( "" ) * "" +,% ""!! -+ - .""/ 0 - 2!- 0 3 4 ."&"5 6""3 -! 6""7- 6""8! 9": ;"8! -! 1 <":, 4 > ( % / 4 "3 &

$'(  ) *  +,% !! -+ - ./ 0 - 2!- 0 3 4 .&5 63 -! 67- 68! 9: ;8! -! 1 <:, 4 > ( % / 4 3 & "$$% & $' "" ) * "") "" +,% "" -+ -."'.""/ 0 -.""1.""2 2-0 3 4."".""0 +."&"5 ""3 - ""7- "" 9": ;" - 1

Læs mere

Specialebeskrivelse og faglig profil for Anæstesiologi

Specialebeskrivelse og faglig profil for Anæstesiologi Specialebeskrivelse og faglig profil for Anæstesiologi Til brug ved ansøgning om hoveduddannelse i specialet DASAIM 2012 D A S A I M Specialebeskrivelse for anæstesiologi Anæstesiologi omfatter anæstesi,

Læs mere

Den faglige profil danner grundlag for indholdet i den strukturerede ansættelsessamtale.

Den faglige profil danner grundlag for indholdet i den strukturerede ansættelsessamtale. Faglig profil for Akutmedicin Definition af akutmedicin Akutmedicineren forestår den initielle modtagelse og behandling af patienter, der potentielt har en tidkritisk lidelse, uanset aldersgruppe eller

Læs mere

Den kirurgiske profil hvordan får f. r vi det til at fungere. Randi Beier-Holgersen Postgraduat klinisk lektor, Region øst

Den kirurgiske profil hvordan får f. r vi det til at fungere. Randi Beier-Holgersen Postgraduat klinisk lektor, Region øst Den kirurgiske profil hvordan får f r vi det til at fungere Randi Beier-Holgersen Postgraduat klinisk lektor, Region øst Program Hvad er den kirurgiske profil Kort summen med sidemand/gruppe (15 min) Forslag

Læs mere

Lægefaglig indstilling for den fremtidige speciallægeuddannelse i specialet Plastikkirurgi, Region Nord

Lægefaglig indstilling for den fremtidige speciallægeuddannelse i specialet Plastikkirurgi, Region Nord Lægefaglig indstilling for den fremtidige speciallægeuddannelse i specialet Plastikkirurgi, Region Nord Beskrivelse af specialet Plastikkirurgi er et nyt som selvstændigt speciale, jf. Sundhedsstyrelsens

Læs mere

Inspektorrapport. Temaer. Besøgsdato Særdeles god. Utilstrækkelig Behov for. Tilstrækkelig. forbedringer. Score

Inspektorrapport. Temaer. Besøgsdato Særdeles god. Utilstrækkelig Behov for. Tilstrækkelig. forbedringer. Score Score Utilstrækkelig Behov for forbedringer Tilstrækkelig Særdeles god Inspektorrapport SST-id INSPBES-00002323 Afdelingsnavn Akutafdelingen Hospitalsnavn Slagelse Sygehus Besøgsdato 19-01-2015 Temaer

Læs mere

Introduktionsuddannelsen Børne- og ungdomspsykiatrisk center Glostrup

Introduktionsuddannelsen Børne- og ungdomspsykiatrisk center Glostrup Introduktionsuddannelsen Børne- og ungdomspsykiatrisk center Glostrup Blok 1: Dag-/døgnafsnit for større børn Psykologisk ekspert 1.1.1 Kunne anvende viden om den normale og afvigende psykiske udvikling

Læs mere

Faglige bedømmelseskriterier: Hoveduddannelsen ortopædkirurgi, version 22. oktober 2008

Faglige bedømmelseskriterier: Hoveduddannelsen ortopædkirurgi, version 22. oktober 2008 Faglige bedømmelseskriterier til hoveduddannelsesstillingen Ortopædkirurgi Godkendt af Danske Regioner Den 29. oktober 2008 Indledning På baggrund af et ønske om at forkorte uddannelsestiden før hoveduddannelsen

Læs mere

Målbeskrivelse for. Introduktionsuddannelsen I de Intern Medicinske Specialer

Målbeskrivelse for. Introduktionsuddannelsen I de Intern Medicinske Specialer Målbeskrivelse for Introduktionsuddannelsen I de Intern Medicinske Specialer 1 Sundhedsstyrelsen Dansk Selskab for Intern Medicin Juli 2013Målbeskrivelse for speciallægeuddannelsen i Intern Medicin Redaktion

Læs mere

Uddannelsesprogram for den fælles introduktionsuddannelse i kirurgi

Uddannelsesprogram for den fælles introduktionsuddannelse i kirurgi Uddannelsesprram for den fælles introduktionsuddannelse i kirurgi Kirurgisk Afdeling Ringkjøbing Amt Kirurgisk Klinik Herning Sygehus Revideret 01.02.2004 1 1. Indledning Specialet kirurgi omfatter undersøgelse,

Læs mere

Praktikstedsbeskrivelse

Praktikstedsbeskrivelse Praktikstedsbeskrivelse for social- og sundhedsassistentelever på øre - næse - hals afdeling 263 Sydvestjysk Sygehus Esbjerg Finsensgade 35 6700 Esbjerg Afd. 263: 7918 2781 Indholdsfortegnelse 1. Præsentation

Læs mere

Specialeansøgning til Sundhedsstyrelsens specialeplan Speciale: Intern medicin: geriatri

Specialeansøgning til Sundhedsstyrelsens specialeplan Speciale: Intern medicin: geriatri Specialeansøgning til Sundhedsstyrelsens specialeplan Speciale: Intern medicin: geriatri Region/privat udbyder: Region Midtjylland Dato: 11. januar 2016 Der henvises til Sundhedsstyrelsens publikation

Læs mere

Du skal i besvarelsen tage udgangspunkt i de mål og kompetencer, der er beskrevet i uddannelsesprogrammet for det pågældende uddannelseselement.

Du skal i besvarelsen tage udgangspunkt i de mål og kompetencer, der er beskrevet i uddannelsesprogrammet for det pågældende uddannelseselement. SPØRGESKEMA EVALUER.DK Du skal nu foretage en evaluering af det uddannelsessted, hvor du netop har afsluttet eller er ved at afslutte et uddannelseselement. Besvarelsen tager ca. 10-15 min. Vigtig tilbagemelding

Læs mere

LOGBOG. For praktik og undervisning i klinikophold akut-kronisk kurset. Stud.med. Studienummer. Sygehus. Afdeling

LOGBOG. For praktik og undervisning i klinikophold akut-kronisk kurset. Stud.med. Studienummer. Sygehus. Afdeling LOGBOG For praktik og undervisning i klinikophold akut-kronisk kurset Stud.med. Studienummer Sygehus Afdeling Kære studerende Klinik på hospitalsafdeling og almen praksis Alle studerende skal i klinikophold

Læs mere

Inspektorrapport. Temaer. Medicinsk-gastroenterologisk afdeling. Besøgsdato 11-09-2013. Særdeles god. Utilstrækkelig Behov for.

Inspektorrapport. Temaer. Medicinsk-gastroenterologisk afdeling. Besøgsdato 11-09-2013. Særdeles god. Utilstrækkelig Behov for. Score Utilstrækkelig Behov for forbedringer Tilstrækkelig Særdeles god Inspektorrapport SST-id INSPBES-00002174 Afdelingsnavn Medicinsk-gastroenterologisk afdeling Hospitalsnavn Aalborg Sygehus Besøgsdato

Læs mere

KURSUSPLAN FOR TIDLIG

KURSUSPLAN FOR TIDLIG KURSUSPLAN FOR TIDLIG KLINIKOPHOLD PÅ MEDICINSK AFDELING SYGEHUS THY-MORS 7. JANUAR - 24. JANUAR 2013 Regionshuset Niels Bohrs Vej 30 9220 Aalborg Ø Information vedrørende tidlig klinikophold: Medicinsk

Læs mere

Uddannelsesprogram for ansættelse i introduktionsstilling i oto-rhino-laryngologi ved Øre-næse-halsafdelingen, Århus Universitetshospital.

Uddannelsesprogram for ansættelse i introduktionsstilling i oto-rhino-laryngologi ved Øre-næse-halsafdelingen, Århus Universitetshospital. Uddannelsesprogram for ansættelse i introduktionsstilling i oto-rhino-laryngologi ved Øre-næse-halsafdelingen, Århus Universitetshospital. 1 2 Uddannelsesprogram for introduktionsstilling I oto-rhino-laryngologi

Læs mere

Inspektorrapport. Temaer. Besøgsdato Særdeles god. Utilstrækkelig Behov for. Tilstrækkelig. forbedringer. Score X X X

Inspektorrapport. Temaer. Besøgsdato Særdeles god. Utilstrækkelig Behov for. Tilstrækkelig. forbedringer. Score X X X Score Utilstrækkelig Behov for forbedringer Tilstrækkelig Særdeles god Inspektorrapport SST-id INSPBES-00002300 Afdelingsnavn Karkirurgisk afdeling Hospitalsnavn Slagelse Sygehuse Besøgsdato 03-06-2015

Læs mere

Uddannelsesprogram/Logbog

Uddannelsesprogram/Logbog Uddannelsesprogram/Logbog for læger i blokstilling til almen medicin på kirurgisk afdeling, Nykøbing Falster Sygehus. 2009 1 Indledning: Funktionen på kirurgisk afdeling omfatter et præoperativt, operativt

Læs mere

$ % $'!!%( Århus Universitetshospital, Skejby varetager desuden enkelte højtspecialiserede funktioner, se afsnit 4.

$ % $'!!%( Århus Universitetshospital, Skejby varetager desuden enkelte højtspecialiserede funktioner, se afsnit 4. !""# $ % $!&% Der vil fortsat kun være én afdeling i Region Midtjylland, som varetager såvel højtspecialiserede funktioner som regions- og hovedfunktioner inden for plastikkirurgien. Afdelingen er placeret

Læs mere

Karkirurgisk Afd. T, OUH

Karkirurgisk Afd. T, OUH Karkirurgisk Afd. T, OUH Beskrivelse af faget. Karkirurgi omfatter ebyggelse, undersøgelse, behandling og kontrol af patienter med sygdomme i blodkar uden hjernen og hjertet. Det drejer sig overvejende

Læs mere

Generel uddannelsesplan for introduktionsuddannelse i kirurgi. v. Kirurgisk Afdeling, Sygehus Thy-Mors

Generel uddannelsesplan for introduktionsuddannelse i kirurgi. v. Kirurgisk Afdeling, Sygehus Thy-Mors Generel uddannelsesplan for introduktionsuddannelse i kirurgi v. Kirurgisk Afdeling, Sygehus Thy-Mors Oversigt 1) Før ansættelsen 2) Introduktion til afdelingen 3) Uddannelsens elementer i henhold til

Læs mere

Uddannelsesprogram for den fælles introduktionsuddannelse i kirurgi. Kirurgisk Klinik Holstebro Sygehus. Revideret 01.02.2004

Uddannelsesprogram for den fælles introduktionsuddannelse i kirurgi. Kirurgisk Klinik Holstebro Sygehus. Revideret 01.02.2004 Uddannelsesprram for den fælles introduktionsuddannelse i kirurgi Kirurgisk Klinik Holstebro Sygehus Revideret 01.02.2004 1 1. Indledning Specialet kirurgi omfatter undersøgelse, behandling kontrol af

Læs mere

Introduktionsstilling i almen medicin. i praksis: i Region:

Introduktionsstilling i almen medicin. i praksis: i Region: Uddannelsesprogram for Introduktionsstilling i almen medicin i praksis: i Region: 1 Indholdsfortegnelse 1. Indledning side 3 2. Præsentation af uddannelsesforløbet og ansættelsesstedet side 4 3. Præsentation

Læs mere

Inspektorrapport. Temaer. Besøgsdato Særdeles god. Utilstrækkelig Behov for. Tilstrækkelig. forbedringer. Score X X X

Inspektorrapport. Temaer. Besøgsdato Særdeles god. Utilstrækkelig Behov for. Tilstrækkelig. forbedringer. Score X X X Score Utilstrækkelig Behov for forbedringer Tilstrækkelig Særdeles god Inspektorrapport SST-id INSPBES-00000482 Afdelingsnavn Radiologisk afdeling Hospitalsnavn Regionshospitalet Silkeborg Besøgsdato 28-11-2013

Læs mere

FUNKTIONSBESKRIVELSE UDDANNELSESANSVARLIGE OVERLÆGER Regionshospitalet Viborg

FUNKTIONSBESKRIVELSE UDDANNELSESANSVARLIGE OVERLÆGER Regionshospitalet Viborg FUNKTIONSBESKRIVELSE UDDANNELSESANSVARLIGE OVERLÆGER Regionshospitalet Viborg Den uddannelsesansvarlige overlæge udpeges af afdelings- eller sygehusledelsen blandt afdelingens overlæger eller ansættes

Læs mere

Behov for forbedringer. Introduktionen har begrænset værdi. Har begrænset værdi for uddannelsessøgende. læger. Ikke alle har personlige. gange.

Behov for forbedringer. Introduktionen har begrænset værdi. Har begrænset værdi for uddannelsessøgende. læger. Ikke alle har personlige. gange. Inspektorrapport Inspektorernes vurdering af temaer Den skematiske rapport skal uddybes under konklusionen. Afkryds et felt i hver række Sygehus Afdeling Dato for besøg Viborg Neurologisk afdeling 19.01.2012

Læs mere

Uddannelsesplan, vejledersamtale, karrierevejledning

Uddannelsesplan, vejledersamtale, karrierevejledning Uddannelsesplan, vejledersamtale, karrierevejledning Bente Sørensen Temadag for uddannelse OUH 2014 Hvorfor skal der laves uddannelsesplan? Den pregraduate uddannelse er afkortet Turnus (18 måneder) er

Læs mere

Beskrivelse af kompetenceophold og fokuserede ophold i akutmedicinsk hoveduddannelse i Region Midtjylland

Beskrivelse af kompetenceophold og fokuserede ophold i akutmedicinsk hoveduddannelse i Region Midtjylland Beskrivelse af kompetenceophold og fokuserede ophold i akutmedicinsk hoveduddannelse i Region Midtjylland Ansættelse 60 måneder 21 mdr RH 6 mdr intern medicin RH - 15 mdr UH 18 mdr RH Fokuserede ophold

Læs mere

Børne- og ungdomspsykiatri.

Børne- og ungdomspsykiatri. Børne- og ungdomspsykiatri. Børne- og ungdomspsykiatri er det lægelige speciale, der varetager undersøgelse og behandling af psykiske sygdomme og udviklingsforstyrrelser hos børn og unge. I udn af denne

Læs mere

Uddannelsesprogram for introduktionsuddannelsen i neurokirurgi ved Videncenter for Rygsygdomme Glostrup Hospital

Uddannelsesprogram for introduktionsuddannelsen i neurokirurgi ved Videncenter for Rygsygdomme Glostrup Hospital Uddannelsesprogram for introduktionsuddannelsen i neurokirurgi ved Videncenter for Rygsygdomme Glostrup Hospital Revideret forår 2012 Indholdsfortegnelse: Formål.side 3 Subspecialet rygkirurgi...side 3

Læs mere

Sygeplejefaglige kompetencer Akutafdelingen, Hospitalsenheden Vest (HEV)

Sygeplejefaglige kompetencer Akutafdelingen, Hospitalsenheden Vest (HEV) Sygeplejefaglige kompetencer Akutafdelingen, (HEV) Denne skrivelse omfatter et bud på de kompetencer der skal være til stede fremover hos sygeplejersker i Akutafdelinger i Regionen. Det overordnede mål

Læs mere

Journal nr.: E-mail: mette.orup@ouh.regionsyddanmark.dk Dato: August 2012 Telefon: 6541 2719

Journal nr.: E-mail: mette.orup@ouh.regionsyddanmark.dk Dato: August 2012 Telefon: 6541 2719 Afdeling: Hudafdeling I og Allergicentret Udarbejdet af: Journal nr.: E-mail: mette.orup@ouh.regionsyddanmark.dk Dato: August 2012 Telefon: 6541 2719 Uddannelsesprogram for praktikanttjeneste 1. INDLEDNING

Læs mere

Inspektorrapport. Temaer. Besøgsdato Særdeles god. Utilstrækkelig Behov for. Tilstrækkelig. forbedringer. Score X X X

Inspektorrapport. Temaer. Besøgsdato Særdeles god. Utilstrækkelig Behov for. Tilstrækkelig. forbedringer. Score X X X Score Utilstrækkelig Behov for forbedringer Tilstrækkelig Særdeles god Inspektorrapport SST-id INSPBES-00001825 Afdelingsnavn Endokrinologisk afd. M Hospitalsnavn Odense Universitetshospital Besøgsdato

Læs mere

Kittellommebog. Den oto-rhino-laryngologiske speciallægeuddannelse (2015) Hoveduddannelse

Kittellommebog. Den oto-rhino-laryngologiske speciallægeuddannelse (2015) Hoveduddannelse Kittellommebog Den oto-rhino-laryngologiske speciallægeuddannelse (2015) Hoveduddannelse Navn: Indledning: Denne kittellommebog for læger i hoveduddannelsesstilling i oto-rhinolaryngologi er udarbejdet

Læs mere

Inspektorrapport. Temaer. Besøgsdato Særdeles god. Utilstrækkelig Behov for. Tilstrækkelig. forbedringer. Score X X X

Inspektorrapport. Temaer. Besøgsdato Særdeles god. Utilstrækkelig Behov for. Tilstrækkelig. forbedringer. Score X X X Score Utilstrækkelig Behov for forbedringer Tilstrækkelig Særdeles god Inspektorrapport SST-id INSPBES-00002250 Afdelingsnavn Lungemedicinsk afdeling J Hospitalsnavn Odense Universitetshospital Besøgsdato

Læs mere

Behov for forbedringer. Introduktionen har begrænset værdi. Har begrænset værdi for uddannelsessøgende. læger. Ikke alle har personlige. gange.

Behov for forbedringer. Introduktionen har begrænset værdi. Har begrænset værdi for uddannelsessøgende. læger. Ikke alle har personlige. gange. Inspektorrapport Inspektorernes vurdering af temaer Den skematiske rapport skal uddybes under konklusionen. Afkryds et felt i hver række Sygehus Afdeling Dato for besøg Sygehus Sydsjælland, Slagelse Anæstesiologisk

Læs mere

Den faglige profil i Gynækologi og Obstetrik

Den faglige profil i Gynækologi og Obstetrik Den faglige profil i Gynækologi og Obstetrik Gynækologi og obstetrik er et meget alsidigt speciale med en bred grunduddannelse og mulighed for senere efteruddannelse indenfor bl.a. områderne reproduktiv

Læs mere

Vejledning - Inspektorrapport

Vejledning - Inspektorrapport Vejledning - Inspektorrapport Dette er en skabelon til en inspektorrapport. Rapporten indgår som et integreret element i Inspektorordningen. Formålet med rapporten er at indsamle og beskrive centrale elementer

Læs mere

Inspektorrapport. Temaer. Besøgsdato Særdeles god. Utilstrækkelig Behov for. Tilstrækkelig. forbedringer. Score X X X

Inspektorrapport. Temaer. Besøgsdato Særdeles god. Utilstrækkelig Behov for. Tilstrækkelig. forbedringer. Score X X X Score Utilstrækkelig Behov for forbedringer Tilstrækkelig Særdeles god Inspektorrapport SST-id INSPBES-00002299 Afdelingsnavn Medicinsk afdeling Hospitalsnavn Svendborg Hospital Besøgsdato 15-09-2015 Temaer

Læs mere

BESKRIVELSE AF KLINISK UNDERVISNINGSSTED

BESKRIVELSE AF KLINISK UNDERVISNINGSSTED BILAG 1 BESKRIVELSE AF KLINISK UNDERVISNINGSSTED Klinisk undervisningssted Adresse Telefon til afdeling 263: 79 18 27 84 Telefon til uddannelses og udviklingssygeplejerske 78 18 35 37 Øre Næse Hals ambulatorium

Læs mere

Udkast til Paradigme for sammensætning af hoveduddannelsesforløb

Udkast til Paradigme for sammensætning af hoveduddannelsesforløb Udkast til Paradigme for sammensætning af hoveduddannelsesforløb i den lægelige videreuddannelse Det Regionale Råd for Lægers Videreuddannelse i Region Syddanmark december 2012 Indholdsfortegnelse: Indledning...

Læs mere

Fagområdebeskrivelse. Fagområde Fagområdets officielle betegnelse. Trombose og Hæmostase

Fagområdebeskrivelse. Fagområde Fagområdets officielle betegnelse. Trombose og Hæmostase Fagområde Fagområdets officielle betegnelse Trombose og Hæmostase Baggrund Det kliniske fagområde beskrives bredt, dels historisk dels funktionsmæssigt med vægt på områdets udgangspunkt, udvikling og aktuelle

Læs mere

Introduktionsprogram for Anæstesiafdelingen Køge sygehus

Introduktionsprogram for Anæstesiafdelingen Køge sygehus Introduktionsprogram for Anæstesiafdelingen Køge sygehus Januar 2008 Indholdsfortegnelse: Indledning Præsentation af uddannelsesforløbet Beskrivelse af afdelingen Præsentation af kompetenceudvikling Læringsstrategi

Læs mere

Faglig profil for ansøgere til hoveduddannelsesforløb i dermato-venerologi

Faglig profil for ansøgere til hoveduddannelsesforløb i dermato-venerologi DANSK DERMATOLOGISK SELSKAB September 2008 Faglig profil for ansøgere til hoveduddannelsesforløb i dermato-venerologi Det dermato-venerologiske speciale varetager forebyggelse, diagnostik, behandling og

Læs mere

Uddannelsesprogram Den kliniske basisuddannelse i almen praksis Januar 2018

Uddannelsesprogram Den kliniske basisuddannelse i almen praksis Januar 2018 Uddannelsesprogram Den kliniske basisuddannelse i almen praksis Januar 2018 Uddybende beskrivelse af formålet med KBU samt de øvrige punkter kan søges her: https://www.sst.dk/da/uddannelse/kbu/bekendtgoerelser-og-vejledninger

Læs mere