BØ RNE- OG KULTURCHEFFORENINGEN

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "BØ RNE- OG KULTURCHEFFORENINGEN"

Transkript

1 December 2002 Blad 291 Rekordå rsmø de Lettet og veloplagt minister Undervisningsministeren roser BKF s ledelsesudspil BKF ø nsker en samlet bø rnepolitik 250 medlemmer og gæ ster deltog i BKF s å rsmø de på Munkebjerg d november. Hø jdepunktet på å rsmø det var Undervisningsministerens tale torsdag eftermiddag. Samme dag som hun havde få et folkeskoleforliget på plads om morgenen. Det var en lettet og veloplagt minister der talte ved å rsmø det. Hun talte over de 4 sø jler i forliget: Styrket faglighed, helhed og sammenhæ ng, fleksibilitet i skolen og rummelighed. Du kan læ se hele ministerens tale på Ulla Tø rnæ s benyttede også sin tale ved å rsmø det til at rose BKF`s ledelsesudspil. Hun sagde bl.a.: jeg er fuldstæ ndig enig med BKF i, at æ ndringer på skoleområ det kræ ver nye ledelsesvæ rdier, som udvikler sig lokalt i overensstemmelse med styreformen. Undervisningsministeren tilkendegav også, at der var behov for stø rre institutionsenheder og for fæ lles ledelse af flere skoler og af skoler og daginstitutioner. Et af de temaer der blev berø rt i formandens beretning på BKF`s generalforsamling var ø nsket om, at regeringen spiller ud med en samlet bø rnepolitik. Blandt de ø vrige temaer berø rtes folkeskoleforliget, kvalitet i dagtilbud, fæ lles indgang til læ rer- og pæ dagoguddannelsen m.v. Du kan læ se mere herom på blad 293 eller læ se hele talen på På hjemmesiden kan du også finde billeder og rapportager fra å rsmø det. I forlæ ngelse af generalforsamlingen har BKF skrevet til Statsministeren og understreget behovet for, at Regeringen formulerer en samlet bø rnepolitik. Folkeskoleforlig med et par tidsler Også i kredsen af bø rne- og kulturchefer er der lettelse over folkeskoleforliget. Men forliget indeholder også et par tidsler. Og så er der nogle nye forhandlinger om ø konomi, der skal overstå s mellem Regeringen og KL fø r vi endelig kan vurdere forliget. Læ s herom på blad 293. Det fremgik iø vrigt af debatten af formandens beretning på BKF-generalforsamlingen, at Bø rne- og kulturcheferne gerne havde set langt mere fleksibilitet i forliget. Blandt andet på områ der som ledelse, ledelses- og skolestruktur. Nyt bestyrelsesmedlem På generalforsamlingen blev Peter Hjulmand Nielsen, Sø nderhald Kommune erstattet i bestyrelsen af Jens Vibe Michelsen, Hinnerup Kommune. Vi siger tak til Peter for en flot indsats og velkommen til Jens.

2 December 2002 Blad 292 BKF skriver til ministre om indsatsen for så rbare bø rn BKF tager godt imod vejledningsudspil Behov for kvalitetsudvikling af bø rnesagerne Ungdomsskolen På foreningens å rsmø de drø ftedes helheden og sammenhæ ngen i indsatsen for så rbare bø rn og unge. Foreningen understregede behovet for at Socialministeriet og Undervisningsministeriet samordnede deres indsats. Du kan læ se uddrag af foreningens henvendelse til Socialministeren og Undervisningsministeren på blad nr BKF er generelt tilfreds med indholdet i og intentionerne bag det nye udspil om vejledningscentre. Men der også en ræ kke problemfelter. Det skriver vi om på blad nr I BKF-nyt fra oktober (blad 282) skrev vi om Socialforskningsinstituttets undersø gelse vedr bø rnesager. Den uddelte kritik af kommunernes forebyggende indsats og opfø lgningen på bø rnesagerne. Nu fø lger KL op med en handlingsplan. Du kan læ se herom på blad nr Som det er medlemmerne bekendt har Ungdomsskolen i å r fejret sin 60 å rs fø dselsdag i BKF har ved flere lejligheder understreget behovet for, at Ungdomsskolen lø bende fornyr sig så vel i organisationsform som i indhold. På BKF`s å rsmø de fremhæ vede foreningen behovet for, at den enkelte kommune formulerede en ungdomspolitik/ungdomsskolepolitik. Vi understregede også behovet for, at den enkelte kommune fik stø rre frihed til selv at bestemme sin organisations- og ledelsesform på Ungdomsskoleområ det. På en konference i ungdomsskoleregi d. 28. november fremhæ vede BKF endvidere, at Ungdomsskolen fortsat skal have fokus på de ressourcesvage unge i det samlede kommunale kultur og uddannelsesbillede. Dimensionering af pæ dagoguddannelsen 2003 Dimensioneringstallene for pæ dagoguddannelsen i 2003 foreligger nu. Det fremgå r at 3 praktikpladsudvalg har nedsat dimensioneringen, hvilket betyder en begræ nsning af optaget med 3,5 % i Kvalitet kan modvirke den sociale arv Kunstrå d Samarbejde om rekruttering og fastholdelse af lærere SFI har for BUPL udarbejdet et arbejdsnotat, der bl.a. konkluderer at dagtilbud med et hø jt kvalitativt indhold kan medvirke til at bryde den sociale arv. Læ s herom på blad 299. På blad nr. 300 kan du læ se BKF`s synspunkter vedr. oprettelse af et nationalt kunstrå d. DLF afholdt d. 6. marts 2002 en konference om fastholdelse og rekrutterring af læ rere i folkeskolen. Læ s herom på blad 300.

3 December 2002 Blad 293 Behov for en bø rnepolitik BKF ø nsker sig også et ministerium, der samler aktiviteterne for bø rn og unge - som svenskerne just har gjort det. Et skridt i den rigtige retning kunne væ re, at Regeringen fastlæ gger en samlet bø rn- og ungepolitik, der giver rammer og væ rdier for de forskellige ministeriers arbej- de med bø rn og unge og sikrer, at de ministerier, der arbejder med dagtilbud, uddannelse og kultur samtæ nker deres initiativer. I dag virker det næ sten som om, at ministerierne sæ tter en æ re i, at deres tiltag på bø rnog ungeområ det har forskellige profiler og benæ vnelser. Det giver grund til æ rgrelse i kommunerne." Denne besked blev sendt afsted fra Per B. Christensen på BKF`s å rsmø de. BKF har fulgt meldingen op med et brev til Statsminister Anders Fogh Rasmussen. Fælles indgangså r for lærere og pædagoger På generalforsamlingen foreslog BKF også, at læ rer- og pæ dagoguddannelsen æ ndres. Ifø lge BKF skal læ rer- og pæ dagoguddannelserne afspejle de faglige og pæ dagogiske udfordringer, der stilles på bø rneområ det. Det gæ lder ikke mindst behovet for at styrke samarbejdet mellem læ rere og pæ dagoger. Læ rer- og pæ dagoguddannelsen skal have et fæ lles basiså r eller et fæ l- les semester under uddannelsen. Dannelsen af de nye Centre for Videregå ende Uddannelser kan helt sikkert bidrage hertil. De kommende læ rere og pæ dagogers faglighed skal kunne rumme de forskellige tilrettelæ ggelsesformer, der er nø dvendige for at give differentierede tilbud til bø rnene. Vi bø r endelig vurdere, om vi i lighed med Sverige skal forlade enhedslæ reruddannelsen" og etablere en modulopbygget læ reruddannelse, med en indbygget specialisering, der rettes mod henholdsvis fø rskole-, skole- og ungdomsuddannelserne. Alt dette vil vi vurdere og drø fte næ rmere, nå r evalueringerne af begge uddannelser er gennemfø rt. Så rbare bø rn og unge Folkeskoleforlig bedre end frygtet Et af hovedtemaerne i formandens beretning var de stigende udgifter til så rbare bø rn og unge. Per B. Christensen sagde, at der var behov for en stæ rkere kvalitets- og ø konomistyring af hele dette områ de. Han sagde endvidere, at der var behov for nye uddannelsestilbud til den gruppe af unge, der i dag ikke gennemfø rer en kompetencegivende ungdomsuddannelse. Det skal væ re kortere uddannelsesforlø b, med andre pæ dagogiske og faglige tilgange, med tæ t sammenhæ ng mellem teori og praktik og med megen systematik. Det vil også væ re et centralt bidrag i bestræ belserne på at ø ge det danske uddannelsesniveau. BKF har givet en forelø big vurdering af det folkeskoleforlig, der blev indgå et d. 14. november.

4 December 2002 Blad 294 Det er på den ene side godt: - at forliget er blevet bredere politisk funderet - at der gives kommunerne mulighed for ø get fleksibilitet på en ræ kke områ der. Vi have ø nsket os yderligere af den slags - at der læ gges op til en styrket brobygning mellem dagtilbud og skole og mellem skole og ungdomsuddannelser - at de centrale parter er enige om, at understø tte initiativer i folkeskolen, der kan styrke rummeligheden og bryde den sociale arv - at de bindende må l baserer sig på de klare delmå l og ikke på de å rsmå l, der blev meldt ud i sidste uge - at bestemmelserne om pæ dagogisk holddannelse præ ciseres. Problemfelter Men der er også en ræ kke problemfelter i aftalen om folkeskolen. Hvordan vil ministeriet fø lge op på forliget? BKF forudsæ tter, at Undervisningsministeriet læ gger op til en dialogbaseret evaluering og ikke en egentlig kontrol af den enkelte kommune eller skole! Hertil kommer, at bindende må l vil ø ge udgiftspresset på folkesko- len. Allerede fordi de vejledende timetal nu bliver gjort til mini- mumstimetal. Det bliver samtidig en stor udfordring at sikre, at det ø gede fokus på faglighed rummes i folkeskolens ordinæ re aktivite- ter og ikke fø rer til en stigning i udgifterne til specialundervisning. Det kræ ver en god dialog mellem skolefolk, KL og ministerium. I skrivende stund forhandler KL og ministerierne ø konomi, som opfø lgning på forliget. Fø rst nå r dette resultat foreligger kan BKF vurdere konsekvenserne af forliget for de kommunale skolevæ sner. Ministerhenvendelser om så rbare bø rn BKF har skrevet til Undervisningsministeren og Socialministeren om behovet for helhed og sammenhæ ng i de centrale udmeldinger om så r- bare bø rn. Det fremgå r bl.a. af brevene: Kommunerne i Danmark stå r aktuelt over for en stor udfordring i at få antallet af bø rn og unge, der henvises til sæ rlige foranstaltninger til at falde. Det er bekymrende, at antallet af henvisninger til så vel sociale foranstaltninger som til specialundervisning tilsyneladende bliver ved med at stige. Det er bekymrende i forhold til ø konomien, og det er bekymrende i forhold til de menneskelige aspekter i, at så mange bø rn og unge ikke kan indgå i normalmiljø et og væ re en del af fæ llesskabet.

5 December 2002 Blad 295 Begrebet rummelig er som konsekvens af ovennæ vnte forhold sat på den kommunale dagsorden. Spø rgsmå let, der stilles er, hvad skal der til for at knæ kke kurverne, så flere bø rn og unge kan forblive i normalmil- jø et? Det er et spø rgsmå l, der ikke findes noget enkelt svar på. Der skal en ræ kke æ ndringer bå de pæ dagogiske og holdningsmæ ssigt for at få mø n- stret vendt. I den forbindelse skal BKF appellere til, at der fra så vel Socialministeren som Undervisningsministeren gives den fornø dne fæ lles stø tte. Se på det samlede områ de for 0-18 å rige Det er nø dvendigt, at se på det samlede bø rne- og ungeområ de fra 0 18 å r for at få belyst, hvad der kan væ re forskellige indsatsområ der på de forskellige alderstrin og i de vigtige overgange fra et system til et andet. Det er nø dvendigt med en tvæ rfaglig indsats, så ressourcerne kan samles og koncentreres om de sæ rligt udsatte bø rn og unge. På Undervisningsministeriets hjemmeside ligger udkast til "Vejledning om folkeskolens indsats overfor elever, hvis udvikling kræ ver sæ rlig hensyntagen eller stø tte". Det kan undre, at der i udkast til vejledningen ikke er næ vnt nø dvendigheden af indsatsen for bø rn med sæ rlige vanskeligheder fra 0 5 å rs alderen. Tilsyneladende har der ikke væ ret repræ sentanter fra Socialministeriet med i arbejdet, da det sociale områ de og samspillet til undervisningen ikke indgå r i det foreliggende udkast, der i ø vrigt rummer mange gode og relevante betragtninger om rummelighed. Fra Socialministeriets side oplyses det, at der arbejdes med et udkast til vejledning om så rbare bø rn og unge, BKF forudsæ tter at Undervisningsministeriet deltager i dette vigtige arbejde. Socialministerens udspil om, at bryde den sociale arv og Undervisningsministerens udspil om, at flere bø rn skal læ re mere er vigtige udmeldinger, som passer med det arbejde kommunerne er i gang med på forskellig må de. Kom med fælles udmeldinger Men udmeldingernes væ rdi og slagkraft vil væ re endog meget stor, hvis det gives i fæ llesskab og indsatsen opleves som en sammenhæ ngende og fæ lles udmelding til kommunerne. Arbejdet med at mindske antallet af udsatte og så rbare bø rn og unge kan ikke klares af en bestemt faggruppe ej heller af et enkelt ministerium. Det kræ ver tæ t samarbejde på alle niveauer på daginstitutioner, skoler, klubber, i kommunerne og de forskellige forvaltninger og på centralt hold mellem de forskellige ministerier.

6 December 2002 Blad 296 Der skal væ re sammenhæ ng i indsatsen fø r det kan lykkes. I den senere tid har flere undersø gelser sat spø rgsmå lstegn ved kvaliteten i kommunernes hå ndtering af indsatsen for de så rbare bø rn og unge og deres familier. BKF er å bne overfor vejledningscentrene BKF har taget godt imod udkast til lovforslaget om vejledningscentre. Lovforslaget er da også på en ræ kke områ der i overensstemmelse med BKF`s vejledningsoplæ g fra BKF finder det rigtigt: - At kommunerne få r det samlede ansvar for vejledningsindsatsen for unge i "Ungdommens Uddannelsesvejledning". - At der herigennem skabes stø rre helhed og sammenhæ ng i vejledledningsindsatsen. - At der fortsat sikres folkeskolerne ressourcer til gennemfø relsesvejledning og UEA-undervisning. - At der overfø res ressourcer fra skolernes og uddannelsesinstitutionernes vejledningsindsats til de nye fæ lleskommunale centre. - At der gennem etableringen af centrene gives mulighed for at ø ge kvaliteten af vejledningsindsatsen. - At kommunerne skal opstille må l og handleplaner for vejledningsindsatsen, der tager udgangspunkt i overordnede nationale må l. - At vejledningsindsatsen i hø jere grad må lrettes mod de unge, der har svæ rt ved at træ ffe et uddannelsesvalg og at der udvikles nye vejledningsmetoder mod denne må lgruppe. - At der læ gges op til en fæ lles vejlederuddannelse. - At styrke den opsø gende virksomhed overfor de unge, der dropper ud af uddannelsessystemet. Problemstillinger Men foreningen peger i sit hø ringssvar også på en ræ kke problemområ - der i udkastet til lovforslag 1. Det er vigtigt at kommunerne få r god tid og ressourcer til at udvikle og danne de nye vejledningscentre. Der er så ledes behov for at samordne og differentiere de kommunale må l for indsatsen og til at etablere et konstruktivt samarbejde mellem kommuner, skoler, uddannelsesinstitutioner og arbejdsmarkedets parter. Herudover vil der formentlig væ re en ræ kke personalemæ ssige og ø konomiske konsekvenser af den vejledningsmæ ssige om- læ

7 December 2002 Blad 297 gning, som kommunerne skal have mulighed for at fø re ud i livet. Ledelseskonflikt lurer 2. Der er i lovgivningen indbygget en ræ kke potentielle ledelses- mæ ssige konflikter, f.eks. gennem at ledelsen af skolevejled- ningen er placeret i de nye centre, samtidig med at selve skolevejledningen fortsat udfoldes i folkeskolen. 3. Det er vigtigt at de nye vejledningscentre ikke udvikler sig til en unø dig bureaukratisk og organisatorisk overbygning, men at vejledningscentrene i praksis udfø rer en handlingsorienteret og kvalificeret vejledningsindsats overfor de unge og indgå r i et dynamisk samspil med AF, kommuner og uddannelsesinstitutioner. 4. I bemæ rkningerne til lovforslaget bø r det præ ciseres, hvordan ø konomien til de nye centre tilvejebringes dels som overfø rsler fra staten og amterne til kommunerne og dels som bidrag fra de deltagende kommuner. Hvorfor dette hastvæ rk 5. Det kan undre, at Undervisningsministeriet ikke har ventet med at udsende lovudkastet til man har indhø stet de fø rste erfaringer med "Kvalitet i Ungdomsvejledning" og anvendelsen af uddannelsesbø ger i uddannelsessystemet. I en tid, hvor ministeriet læ g- ger så megen væ gt på evaluering og dokumentation overfor kommuner, skoler og uddannelsesinstitutioner kan det undre, at man ikke selv ø nsker at indhø ste de relevante erfaringer fra udviklingsarbejder fø r man fremsæ tter ny lovgivning. BKF forventer, at ministeriet vil tage afsæ t i disse erfaringer i forbindelse med udarbejdelse af bekendtgø relser, vejledninger og handlingsplaner. 6. BKF forventer, at Undervisningsministeriet koordinerer vejledningsinitiativerne for unge og voksne med Beskæ ftigelsesministeriet, så ledes at kommunerne ikke efterfø lgende oplever koordineringsvanskeligheder på dette områ de i forhold til Arbejdsformidlingen og de Regionale Arbejdsmarkedsrå d. 7. For at styrke den fortsatte kvalitetsudvikling af vejledningsindsatsen på efterskoler og frie skoler bø r disse skoler også væ re omfattet af lovforslaget. Finansieringen af disse skolers deltagelse bø r næ rmere præ ciseres. BKF ø nsker rummelighed i ungdomsuddannelserne Bø rne- og Kulturchefforeningen har også foreslå et, at Uddannelsesstyrelsen tager initiativ til et udredningsarbejde om rummelighed i ungdomsuddannelserne. Kommunerne arbejder i disse å r med spø rgsmå let om rummelighed i skolen og på det kommunale arbejdsmarked. Det er dog ligeså tiltræ ngt, at ungdomsuddannelserne ser på deres rummelighed og deres evne til at fastholde unge i et uddannelsesforlø b. Spø rgsmå l om læ rerholdninger og metodeudvikling er vigtige elementer i et så

8 December 2002 Blad 298 dant udredningsarbejde. Rummelige ungdomsuddannelser er en af flere forudsæ tninger for at flere unge gennemfø rer en kompetencegi- vende ungdomsuddannelse og uddannelsesniveauet i Danmark ø ges. Sagsfremstilling Socialforskningsinstituttet (SFI) har for nylig på peget, at det kun i ca. halvdelen af de undersø gte sager kan på vises, at der er foretaget den lovpligtige 38-undersø gelse (en indledende undersø gelse af barnets og familiens problemer, ressourcer og ø vrige forhold - omtalt i BKF-nyt oktober). Tilsvarende har en anden ny SFI-undersø gelse på peget, at der mangler ensartethed og systematik i kommunernes skø n i anbringelsessagerne. KL s undersø gelser af visitationspraksis på bå de det sociale områ de og på specialundervisningsområ det viser, at der er endog meget store forskelle i valg af tilbud og lø sninger. En endnu ikke offentliggjort undersø gelse af kommunernes hå ndtering af de unge kriminelle stiller også spø rgsmå lstegn ved den kommunale sagsbehandling, herunder sæ rligt den lovpligtige hurtige indsats. Loven skal holdes Behov for ledelsesmæssig fokus BKF skal i lighed med KL understrege, at kommunerne skal overholde lovens bogstav og intentioner, også på dette felt. Man kan ikke ig- norere lovens krav til formalia, fordi man ikke har tid, rå d eller bare synes lovens krav er uhensigtsmæ ssige. Ligeledes må forskellene i kommunernes valg af lø sninger ikke blive så store, at de giver beret- tiget anledning til usikkerhed om borgernes retssikkerhed. KL har i en redegø relse til Bø rne- og Kulturudvalget lagt væ gt på en kvalitetsudvikling af områ det. Det er KL`s vurdering, at der bl.a. på den baggrund er behov for en politisk og ledelsesmæ ssig drø ftelse af, hvordan kvaliteten i den kommunale sagsbehandling på områ det kan lø ftes. Heri bø r indgå elementer som: Klare politiske må l for områ det, fastlagt af kommunalbestyrelsen. Konkrete faglige må l og rammer for sagsbehandlingen, fastlagt af forvaltningschefen. Sammenhæ ng mellem opgavemæ ngden og sagsbehandlerressourcen. Monofaglig vidensdeling mellem sagsbehandlerne. Tvæ rfaglig vidensdeling mellem sagsbehandleren og relevante ressourcepersoner omkring barnet og familien (pæ dagoger, læ rere, sundhedsplejerske, familie mv.). Sagsbehandlerens viden om kvalitet i indsatsen overfor så rbare bø rn og unge, herunder indgå ende og rutineret kendskab til lovkravene og viden om, hvilke metoder der rent faktisk hjæ lper de udsatte bø rn til

9 SFI-undersø gelse om dagtilbud December 2002 Blad 299 et bedre liv. Kontinuitet i sagsbehandlingen. Mange kommuner oplever stor udskiftning i sagsbehandlergruppen og har svæ rt ved at rekruttere socialrå dgivere. Stort arbejdspres for den enkelte socialrå dgiver angives som en af grundene hertil. Socialforskningsinstituttet har for BUPL undersø gt, hvad der findes af internationale og danske forskningsresultater, om hvad dagpasning betyder for bø rn. SFI s redegø relse hæ fter sig ved det paradoks, at der, på trods af at 90% af de 3-5 å rige i Danmark gå r i en eller anden form for dagpasning, eksisterer meget få danske undersø gelser på områ det. Så ledes er der aldrig gennemfø rt en repræ sentativ undersø gelse som grundigt og over tid kan dokumentere, hvilken betydning forskelle i dagpasningens tilrettelæ ggelse og kvalitet har for bø rn. Hovedområ der i undersø gelsen Redegø relsen beskæ ftiger sig blandt andet med fø lgende hoved- spø rgsmå l: - Hvilken rolle spiller foræ ldrene og deres trivsel for barnets trivsel? - I hvilken udstræ kning har dagpasningssystemet en forebyggende og stø ttende funktion for udsatte bø rn? - Hvilken betydning har dagpasningens kvalitet for barnets udvikling på kortere og læ ngere sigt? De udenlandske og danske undersø gelser der findes, peger i mange retninger. Dog gå r en ræ kke konklusioner igen, og redegø relsen kon- kluderer på den baggrund blandt andet fø lgende på ovennæ vnte ho- vedspø rgsmå l: Dagtilbud kan bryde den sociale arv - at sikker tilknytning til foræ ldre ø ger barnets muligheder for at profitere af dagpasning, og at opvæ kstvilkå rene i familien er helt afgø rende for barnets udviklingsmuligheder - og af stø rre betydning end dagpasningen i sig selv - at daginstitutioner kan have en positiv og kompenserende effekt på udsatte bø rn og give dem kompetencer, de ikke kunne få hjem- me, mens dagpasning af en ringe kvalitet kan forstæ rke en nega- tiv social arv - at typen af dagpasningstilbuddet ikke spiller så stor en rolle, hvorimod en ræ kke forhold vedrø rende kvaliteten af pasningstilbuddet har stor betydning. Pasning med f.eks. velkvalificeret personale og god normering i fø rskolealderen kan styrke kompetencer, der kan give bø rnene et lø ft i skolen og også på lang sigt

10 December 2002 Blad 300 slå igennem f.eks. med hensyn til uddannelsesvalg, selvforsø rgelsesgrad mv. Omvendt spiller lav kvalitet i form af då rlige normeringer, store bø rnegrupper, lidt plads og ringe pæ dagogisk kompetence hos personalet negativt ind på bø rnenes udviklingsmuligheder. Kunstrå d KL peger i forbindelse med redegø relsen på, at den ikke forholder sig til kvalitet i forhold til det eksisterende serviceniveau i Danmark. Danmark ligger sammen med de ø vrige nordiske lande hø jst i verden hvad angå r ressourceforbrug og normeringer mv., ligesom Danmark er blandt de lande, hvor dæ kningsgraden er hø jst. Der er ikke på bag- grund af undersø gelsen grund til at mene, at der skulle væ re proble- mer med kvaliteten i dansk dagpasning. Du kan læ se mere om under- sø gelsen på Kulturministeriet har sendt et forslag om oprettelse af et kunstrå d til hø ring. BKF skriver i hø ringssvaret, at vi kan tilslutte os forslagets intentioner om at skabe dynamik mellem kunstarterne, sikre en kvalitativt bedre behandling af ansø gninger til projekter samt, ikke mindre væ sentligt, tilfø re flere midler til kunstnerisk aktivitet frem for til administrative udgifter. Ligeså finder BKF det betryggende at arbejdsdeling mellem minister og sagkyndige medlemmer af de faglige rå d fastholdes og at armslæ ngdeprincippet ikke anfæ gtes. Plads til bø rnekulturen Samarbejde om rekruttering og fastholdelse af lærere Til fremme af bø rnekulturen finder BKF det af afgø rende betydning, at der er fundet en erstatning for det nedlagte Kulturrå det for Bø rn. Med oprettelsen af det koordinerende samarbejde mellem Biblioteksstyrelsen, Kulturarvsstyrelsen, Det Danske Filminstitut og Kunstrå det er der forhå bentligt skabt en instans, der sammen med Bø rnekulturens Task Force kan lø fte den arv, som Kulturrå det for Bø rn har efterladt sig. Du kan læ se hø ringssvaret på DLF afholdt d. 6 marts 2002 en konference om fastholdelse og rekrutteting af læ rere i folkeskolen. På konferencen deltog bl.a. repræ sentanter fra Undervisningsministeriet, KL, seminarierektorerne, DLF og BKF. Som opfø lgning på konferencen blev der d. 26. november afholdt et opfø lgende mø de med samme deltagerkreds. Fra BKF deltog amtskredsformand Flemming Elikofer og bestyrelsesmedlem Klaus Nø rskov. Formå let med mø det var at drø fte mulighederne for at indlede et samarbejde mellem ovennæ vnte om rekruttering og fastholdelse af læ rere i folkeskolen. I mø det var der stor enighed om det væ sentlige i at samarbejde om denne opgave. Det blev derfor aftalt, at nedsæ tte en arbejds-

11 December 2002 Blad 301 gruppe (med en repræ sentant fra UVM, KL, rektorerne, DLF og BKF), som skal se på et fæ lles initiativ omkring: 1. Læ rerstuderenes overgang fra seminariet til læ rerjobbet i folkeskolen 2. Generelt at styrke interessen for læ reruddannelsen (så vel den traditionelle læ reruddannelse, som meritlæ reruddannelsen). Endvidere blev det aftalt, at DLF, KL og BKF skal samarbejde om fæ llesinitiativ omkring betydningen af: 1. ledelsesopgaven ift. fastholdelse af læ rere (så vel de yngre, som seniorerne) 2. den kollegiale inkludering af nye læ rerkollegaer. Arbejdsgruppen resultater på regnes at blive drø ftet primo 2003.

Forord... 2. Indledning... 4. Undersøgelsens design og metode... 4. Danske virksomheders arbejde med APV... 5

Forord... 2. Indledning... 4. Undersøgelsens design og metode... 4. Danske virksomheders arbejde med APV... 5 Indholdsfortegnelse Forord... 2 Indledning... 4 Undersøgelsens design og metode... 4 Danske virksomheders arbejde med APV... 5 Danske virksomheders ressourceforbrug ved APV... 8 Danske virksomhedernes

Læs mere

INFORMATIONSMØ DE VEDR. MULIGHED FOR KYSTSIKRING/SANDFODRING PÅ STRÆ KNINGEN NORD FOR NØ RLEV TIL SYD FOR LØ NSTRUP

INFORMATIONSMØ DE VEDR. MULIGHED FOR KYSTSIKRING/SANDFODRING PÅ STRÆ KNINGEN NORD FOR NØ RLEV TIL SYD FOR LØ NSTRUP VELKOMMEN INFORMATIONSMØ DE VEDR. MULIGHED FOR KYSTSIKRING/SANDFODRING PÅ STRÆ KNINGEN NORD FOR NØ RLEV TIL SYD FOR LØ NSTRUP DAGSORDEN 1. Velkomst og kort introduktion til mø det ved medlemmer af arbejdsgruppen,

Læs mere

LO s formand Hans Jensen. Tale ved LO s konference om globalisering. Odense d. 31. jan. 2005

LO s formand Hans Jensen. Tale ved LO s konference om globalisering. Odense d. 31. jan. 2005 LO s formand Hans Jensen Tale ved LO s konference om globalisering Odense d. 31. jan. 2005 --------------------------------------------------------------------- I valgkampe går det alt for ofte sådan,

Læs mere

Hłringssvar ang. omorganisering af stłtteomr det 0-5 r.

Hłringssvar ang. omorganisering af stłtteomr det 0-5 r. Hłringssvar ang. omorganisering af stłtteomr det 0-5 r. Vi synes, det er en god ide med differentieret tilbud til błrn med s rlige behov, b de i.f.t. det enkelte barns behov, familiens łnsker samt i.f.t.

Læs mere

1. Sammenfatning af hłringssvar vedr. forslag til ny klubstruktur

1. Sammenfatning af hłringssvar vedr. forslag til ny klubstruktur 1. Sammenfatning af hłringssvar vedr. forslag til ny klubstruktur Forslaget til den ny juniorklub- og ungdomsklubstruktur har v ret sendt i hłring hos de berłrte institutioner i perioden fra 16. marts

Læs mere

Nye samarbejdsformer og oprettelse af nye stillinger på børneområdet

Nye samarbejdsformer og oprettelse af nye stillinger på børneområdet Nye samarbejdsformer og oprettelse af nye stillinger på børneområdet - v/ Børne- og Kulturdirektør Per B. Christensen på Dagplejens landskonference 2005, d. 26. April/28. April. 2 3 Dagplejen 2005 Et dagtilbud

Læs mere

LO«s notat om anvendelse af arbejdsevnekriteriet

LO«s notat om anvendelse af arbejdsevnekriteriet September 2000 LO«s notat om anvendelse af arbejdsevnekriteriet Indholdsfortegnelse Forord... 2 Indledning... 3 LO«s forslag til konkrete initiativer... 5 Model til anvendelse af arbejdsevnekriteriet...

Læs mere

BØRNE- OG SKOLEUDVALGET BEVILLINGSRAMME Bevillingsramme Pædagogisk psykologisk rådgivning viser følgende for regnskabsåret

BØRNE- OG SKOLEUDVALGET BEVILLINGSRAMME Bevillingsramme Pædagogisk psykologisk rådgivning viser følgende for regnskabsåret Bevillingsramme 30.33 Pædagogisk psykologisk rådgivning Ansvarligt udvalg Børne- og Skoleudvalget Sammendrag Bevillingsramme 30.33 Pædagogisk psykologisk rådgivning viser følgende for regnskabsåret : Det

Læs mere

Godkendelse af handlevejledning vedr. bekymrende fravær

Godkendelse af handlevejledning vedr. bekymrende fravær Punkt 5. Godkendelse af handlevejledning vedr. bekymrende fravær 2017-016624 Skoleforvaltningen indstiller, at Skoleudvalget godkender, at handlevejledning godkendes og implementeres at PPR s drop-out

Læs mere

Rapport fra arbejdsgruppen vedr. Netv rksanbringelser:

Rapport fra arbejdsgruppen vedr. Netv rksanbringelser: Rapport fra arbejdsgruppen vedr. Netv rksanbringelser: Udarbejdet af: Peter Br gge Birgitte R. Lydolf Annette B rnholdt Dorte Broberg Lone Munksgaard Sylvia Mortensen Eva Kloster 1 Indledning: P baggrund

Læs mere

Lad mig starte med at sige lidt om vores 1. maj tradition.

Lad mig starte med at sige lidt om vores 1. maj tradition. 1. maj tale ved LO-sekretær Marie-Louise Knuppert (Det talte ord gælder) 1. maj traditionen! Lad mig starte med at sige lidt om vores 1. maj tradition. Jeg har tit fået spørgsmålet, det har i sikkert også:

Læs mere

Referat Hovedudvalget Arbejdsmiljø og MED

Referat Hovedudvalget Arbejdsmiljø og MED Referat Hovedudvalget Arbejdsmiljø og MED Hjørring Kommune 12. juni 2019 Side 1. Mødedato: 12. juni 2019 Mødet påbegyndt: kl. 14:30 Mødet afsluttet: kl. 15:60 Mødested: Lokale 469 Fraværende: David Nordstrøm,

Læs mere

Bilag 1 - Indsatsområder for dagtilbudsområdet

Bilag 1 - Indsatsområder for dagtilbudsområdet Bilag 1 - Indsatsområder for dagtilbudsområdet 2018-2020 Indledning Dagtilbud i Ringsted Kommune bygger både et lovmæssigt og værdimæssigt grundlag. Det betyder konkret, at den pædagogiske praksis sker

Læs mere

Skabelon og vejledning til udfærdigelse af handlingsplan

Skabelon og vejledning til udfærdigelse af handlingsplan Skabelon og vejledning til udfærdigelse af handlingsplan Når skolen bliver opmærksom på mobning eller lignende er den forpligtet til at udarbejde en handlingsplan for den konkrete situation. Dansk Center

Læs mere

Afskedigelsesnævnets forretningsorden

Afskedigelsesnævnets forretningsorden Afskedigelsesnævnets forretningsorden Forretningsorden med ændringer pr. 1. marts 2006 for det i henhold til 4, stk. 3, i Hovedaftalen af 1973 med senere ændringer nedsatte permanente nævn, Afskedigelsesnævnet.

Læs mere

%HP UNQLQJHUWLOORYIRUVODJHW $OPLQGHOLJHEHP UNQLQJHU

%HP UNQLQJHUWLOORYIRUVODJHW $OPLQGHOLJHEHP UNQLQJHU %HP UNQLQJHUWLOORYIRUVODJHW $OPLQGHOLJHEHP UNQLQJHU /RYIRUVODJHWVLQGKROG Formålet med den foreslåede lovændring er at overføre dele af Kirkeministeriets kompetence inden for lov om begravelse og ligbrænding

Læs mere

Sikkerhedsorganisation og arbejdsmiljø på små virksomheder

Sikkerhedsorganisation og arbejdsmiljø på små virksomheder Sikkerhedsorganisation og arbejdsmiljø på små virksomheder Øje på arbejdsmiljøet, maj 2002 Udgivet af Landsorganisationen i Danmark Rosenørns Allè 12 1634 København V E-mail: lo@lo.dk Tlf.: 3524 6000 Fax:

Læs mere

Kvalitetsstandard for dagtilbud om beskyttet besk ftigelse for ikke udviklingsh mmede borgere

Kvalitetsstandard for dagtilbud om beskyttet besk ftigelse for ikke udviklingsh mmede borgere Kvalitetsstandard for dagtilbud om beskyttet besk ftigelse for ikke udviklingsh mmede borgere Socialafdelingen, Randers kommune 2012 Kvalitetsstandard for dagtilbud(beskyttet besk ftigelse) for borgere,

Læs mere

Resultatlønskontrakt for perioden 1. august 2017 til den 31. juli 2018

Resultatlønskontrakt for perioden 1. august 2017 til den 31. juli 2018 Resultatlønskontrakt for perioden 1. august 2017 til den 31. juli 2018 Kontraktens parter og gyldighedsperiode Resultatlønskontrakten er udarbejdet med baggrund i bemyndigelse fra Ministeriet for Børn

Læs mere

Notat. Udviklingen i AC og HK ansatte 2008-2011. 27. juni 2011. Personale og HR. Baggrund

Notat. Udviklingen i AC og HK ansatte 2008-2011. 27. juni 2011. Personale og HR. Baggrund Notat Forvaltning: Personale og HR Dato: J.nr.: Br.nr.: 27. juni 2011 Udf rdiget af: Bjarne Vejrup Vedrłrende: Udviklingen i HK og AC ansatte 2008-2011 Notatet sendes/sendt til: Direktionen og Kresten

Læs mere

Notat. 26. april 2011. Błrn, Skole og Kultur

Notat. 26. april 2011. Błrn, Skole og Kultur Notat Forvaltning: Błrn, Skole og Kultur Dato: J.nr.: Br.nr.: 26. april 2011 Udf rdiget af: Bitten Laursen Vedrłrende: Uddannelsesstrategi for 5 kommuner Notatet sendes/sendt til: Arbejdsgruppen Uddannelsesstrategi

Læs mere

Befordring af skoleelever Regler og principper. Administrativ vejledning

Befordring af skoleelever Regler og principper. Administrativ vejledning Befordring af skoleelever Regler og principper Administrativ vejledning 15. august 017 Indhold 1. Indledning.... Betingelser... 3.Begrebet hjemmets nærhed... 4 4. Opsummering... 4 1 1. Indledning 1.1.Formålet

Læs mere

Masterplan for Kvalitet og Læringsmiljøer i Fremtidens Dagtilbud i Halsnæs Kommune. Børn unge og læring

Masterplan for Kvalitet og Læringsmiljøer i Fremtidens Dagtilbud i Halsnæs Kommune. Børn unge og læring Masterplan for Kvalitet og Læringsmiljøer i Fremtidens Dagtilbud i Halsnæs Kommune Børn unge og læring 2014 Indholdsfortegnelse Kapitel 1 Mål og formål med Masterplan for kvalitet og læringsmiljøer i Fremtidens

Læs mere

BØRNE- OG KULTURCHEFFORENINGEN

BØRNE- OG KULTURCHEFFORENINGEN August 2003 Blad 367 Undervisningsministerens Sorø-møde Temaet for Undervisningsministerens Sorø-møde var som bekendt Klædt på til vækst og velfærd. Mødet fokuserede først og fremmest på de nye CVU-uddannelser

Læs mere

Monitorering af tvang i psykiatrien

Monitorering af tvang i psykiatrien Monitorering af tvang i psykiatrien OPGØRELSE FOR PERIODEN 1. JULI 2016 30. JUNI 2017 2017 Monitorering af tvang i psykiatrien Sundhedsstyrelsen, 2017. Publikationen kan frit refereres med tydelig kildeangivelse.

Læs mere

Uanmeldt tilsyn Trindvold

Uanmeldt tilsyn Trindvold 6. januar 2009 J.nr. 09/1594 Uanmeldt tilsyn 2009 Trindvold Uanmeldt tilsyn foretaget den 6. januar 2009. Tilsynsførende: Mette Zierau Kudsk (socialfaglig konsulent) og Hege Margrethe Ekberg (AC-medarbejder).

Læs mere

6WUDWHJLIRU HIIHNWLYRSJDYHYDUHWDJHOVH Sn.LUNHPLQLVWHULHWVPLQLVWHURPUnGH

6WUDWHJLIRU HIIHNWLYRSJDYHYDUHWDJHOVH Sn.LUNHPLQLVWHULHWVPLQLVWHURPUnGH .LUNHPLQLVWHULHW Frederiksholms Kanal 21, Postboks 2123, DK 1015 København K Tlf.: 33 92 33 90 Fax: 33 92 39 13 e-post: km@km.dk 6WUDWHJLIRU HIIHNWLYRSJDYHYDUHWDJHOVH Sn.LUNHPLQLVWHULHWVPLQLVWHURPUnGH

Læs mere

Høringssvar til nyt boligområde ved Tingagervej, forslag til tillæg nr. 26 til Kommuneplan 2013 og lokalplan nr. 1136

Høringssvar til nyt boligområde ved Tingagervej, forslag til tillæg nr. 26 til Kommuneplan 2013 og lokalplan nr. 1136 1. Grundejerforeningen Tingager, Mejdal Bestyrelsesmedlem Mads Vistisen Høringssvar til nyt boligområde ved Tingagervej, forslag til tillæg nr. 26 til Kommuneplan 2013 og lokalplan nr. 1136 Det er med

Læs mere

Dagsorden til møde i Kultur-, Unge- og Fritidsudvalget

Dagsorden til møde i Kultur-, Unge- og Fritidsudvalget GENTOFTE KOMMUNE Dagsorden til møde i Kultur-, Unge- og Fritidsudvalget Mødetidspunkt 08-11-2017 17:05 Mødeafholdelse Hellerupvej 22 Indholdsfortegnelse Kultur-, Unge- og Fritidsudvalget 08-11-2017 17:05

Læs mere

Nøgletal til resultatdokumentation

Nøgletal til resultatdokumentation Nøgletal til resultatdokumentation Vejledningsmateriale til opgørelse og anvendelse Netværksinddragende metoder Indholdsfortegnelse Introduktion til nøgletal... 3 Om nøgletallene... 3 Metodiske overvejelser...

Læs mere

Omstilling og arbejdsmiljø i den offentlige sektor. En caseanalyse

Omstilling og arbejdsmiljø i den offentlige sektor. En caseanalyse Omstilling og arbejdsmiljø i den offentlige sektor. En caseanalyse Øje på arbejdsmiljøet, maj 2002 Udgivet af Landsorganisationen i Danmark Rosenørns Alle 12 1634 København V E-mail: lo@lo.dk Tlf.: 3524

Læs mere

Rigsrevisionens notat om beretning om statens brug af konsulenter

Rigsrevisionens notat om beretning om statens brug af konsulenter Rigsrevisionens notat om beretning om statens brug af konsulenter August 2017 FORTSAT NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Opfølgning i sagen om statens brug af konsulenter (beretning nr. 20/2013) 7. august 2017

Læs mere

Medlemmernes forhold til foreningen

Medlemmernes forhold til foreningen VEDTÆ GTER FOR Navn, hjemsted og formål Foreningens navn er Grundejerforeningen Møgelkæ r, og hjemstedet er Viborg Kommune under Retten i Viborg, der er foreningens væ rneting. Foreningens formål er at

Læs mere

Frederiksværk Kommune

Frederiksværk Kommune Tillæg I til Lokalplan 04.5 For Frederiksværk Amtsgymnasium Marts 2006 Frederiksværk Kommune Tillæg 1 til lokalplan 04.5 Frederiksværk Kommune Rådhuset Rådhuspladsen 1 3300 Frederiksværk Tlf. 47 78 40

Læs mere

Havndal Skole AFTALE JUNI 2010

Havndal Skole AFTALE JUNI 2010 Havndal Skole AFTALE 2010 2012 10. JUNI 2010 1 1. Form l med aftalen Randers Byr d har besluttet, at der fra 1. januar 2007 skal indg s aftaler med alle arbejdspladser i Randers Kommune. De overordnede

Læs mere

7. Ideer til udvikling af idrætsfaciliteterne på Bornholm

7. Ideer til udvikling af idrætsfaciliteterne på Bornholm 7. Ideer til udvikling af idrætsfaciliteterne på Bornholm På baggrund af de fire undersøgelser og andre relevante undersøgelser skal vi her i det sidste afsnit give forslag til, hvordan idrætsfaciliteterne

Læs mere

FÆLLESSKAB GIVER MULIGHEDER EKSTRAORDINÆR KONGRES 2003 FORSLAG TIL KONGRESVEDTAGELSE: LO S LEDELSES- OG BESLUTNINGSSTRUKTUR

FÆLLESSKAB GIVER MULIGHEDER EKSTRAORDINÆR KONGRES 2003 FORSLAG TIL KONGRESVEDTAGELSE: LO S LEDELSES- OG BESLUTNINGSSTRUKTUR FÆLLESSKAB GIVER MULIGHEDER EKSTRAORDINÆR KONGRES 0 FORSLAG TIL KONGRESVEDTAGELSE: LO S LEDELSES- OG BESLUTNINGSSTRUKTUR LO S EKSTRAORDINÆRE KONGRES 0 / FORSLAG TIL KONGRESVEDTAGELSE Forslag til kongresvedtagelse:

Læs mere

Miljł og Teknik vi skaber fysiske rammer for livskvalitet til gavn for alle

Miljł og Teknik vi skaber fysiske rammer for livskvalitet til gavn for alle Miljł og Teknik vi skaber fysiske rammer for livskvalitet til gavn for alle Vi er kendt for Vi t nker nyt og skaber holdbare lłsninger. Vi holder, hvad vi lover. Vi er nemme at komme i kontakt med, vi

Læs mere

Pulje til forebyggelse og håndtering af mobning

Pulje til forebyggelse og håndtering af mobning Vejledning om Pulje til forebyggelse og håndtering af mobning Ansøgningsfrist: 16. november 2017, kl. 12.00 Indhold 1. Generel information om puljen... 3 1.1. Puljens baggrund og formål... 3 1.2. Hvem

Læs mere

Uddannelsesstyrelsen att.: Fuldmægtig Troels Breindal H.C. Andersens Boulevard 43 1553 København V 15. november 2002 J.nr.: 001.

Uddannelsesstyrelsen att.: Fuldmægtig Troels Breindal H.C. Andersens Boulevard 43 1553 København V 15. november 2002 J.nr.: 001. Uddannelsesstyrelsen att.: Fuldmægtig Troels Breindal H.C. Andersens Boulevard 43 1553 København V 15. november 2002 J.nr.: 001.1 CHS/HJE 9HGU UHQGHIRUVODJWLOORYRPYHMOHGQLQJRPYDOJDIXGGDQQHOVHRJHUKYHUYVDPW

Læs mere

Barnets Reform indeb rer b de lov ndringer og en r kke initiativer, som skal udvikle indsatsen bedre gennem styrket fokus p resultater.

Barnets Reform indeb rer b de lov ndringer og en r kke initiativer, som skal udvikle indsatsen bedre gennem styrket fokus p resultater. Notat Forvaltning: Błrn og skole Dato: J.nr.: Br.nr.: 21. juli 2010 Udf rdiget af: Sonja Młgelsvang Vedrłrende: Barnets Reform Notatet sendes/sendt til: Barnets Reform Juni 2010 vedtog Folketinget Lov

Læs mere

REFERAT for møde i det koordinerende lederforum (udvidet gruppe)

REFERAT for møde i det koordinerende lederforum (udvidet gruppe) REFERAT for møde i det koordinerende lederforum (udvidet gruppe) Placering: Tønder Rådhus, lokale 108 Videolink: 9560070010@vrsyd.dk Dato og tid: Mandag d. 26. november 2018 kl. 08.00 09.30 Deltagere:

Læs mere

KOMMISSIONENS FORORDNING (EU)

KOMMISSIONENS FORORDNING (EU) L 55/4 KOMMISSIONENS FORORDNING (EU) 2016/293 af 1. marts 2016 om ændring af Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 850/2004 om persistente organiske miljøgifte for så vidt angår bilag I (EØS-relevant

Læs mere

Rammeaftale for det regionale spillested Sønderborghus for perioden

Rammeaftale for det regionale spillested Sønderborghus for perioden RAMMEAFTALE Rammeaftale for det regionale spillested Sønderborghus for perioden 2017-2020 1. Aftalens formål og grundlag Denne 4-årige rammeaftale er indgået mellem Statens Kunstfonds Projektstøtteudvalg

Læs mere

Ankestyrelsens brev til Læsø Kommune. Kommunalbestyrelsens beslutning den 25. juni 2018

Ankestyrelsens brev til Læsø Kommune. Kommunalbestyrelsens beslutning den 25. juni 2018 Ankestyrelsens brev til Læsø Kommune Kommunalbestyrelsens beslutning den 25. juni 2018 15. maj 2019 A (borgmester i Læsø Kommune og medlem af bestyrelsen i Færgeselskabet Læsø K/S), B (medlem af kommunalbestyrelsen

Læs mere

/DQGVVNDWWHUHWWHQV %UXJHUWLOIUHGVKHGVXQGHUV JHOVH 1RYHPEHU

/DQGVVNDWWHUHWWHQV %UXJHUWLOIUHGVKHGVXQGHUV JHOVH 1RYHPEHU /DQGVVNDWWHUHWWHQV %UXJHUWLOIUHGVKHGVXQGHUV JHOVH 1RYHPEHU,QGKROGVIRUWHJQHOVH 1. Baggrunden for undersøgelsen 2. Hovedindtrykket af undersøgelsen 3. Tidligere undersøgelser 4. Deltagerne i undersøgelsen

Læs mere

VEDTÆGTER. Vedtægter af 19. september 2014 for Danske Professionshøjskoler, CVR-nr

VEDTÆGTER. Vedtægter af 19. september 2014 for Danske Professionshøjskoler, CVR-nr Ref.: SHJ shj@uc-dk.dk +45 33 38 22 00 09. oktober 2014 Vedtægter af 19. september 2014 for Danske Professionshøjskoler, CVR-nr. 30 98 39 04 VEDTÆGTER 1. NAVN OG HJEMSTED 1.1 Foreningens navn er "Danske

Læs mere

Rummelige miljøgodkendelser. Lovgivningsmæssige hindringer?

Rummelige miljøgodkendelser. Lovgivningsmæssige hindringer? Rummelige miljøgodkendelser Lovgivningsmæssige hindringer? Baggrund Retsgrundlaget Rummelighed hindringer eller muligheder? INDSÆT FOOTER: >VIS >SIDEHOVED & SIDEFOD >APPLICÉR PÅ ALLE, STORE BOGSTAVER SIDE

Læs mere

MIDTVEJSRAPPORT Projekt Peer-støtte i Region Hovedstaden PIXI-UDGAVE

MIDTVEJSRAPPORT Projekt Peer-støtte i Region Hovedstaden PIXI-UDGAVE MIDTVEJSRAPPORT Projekt Peer-støtte i Region Hovedstaden PIXI-UDGAVE 2017 1. INDLEDNING Denne Pixi-udgave indeholder en kort beskrivelse af de nyeste erfaringer med ansættelse af peer-støttemedarbejdere

Læs mere

Begræ nset garanti for Samsung SSD For alle Samsung SSD'er

Begræ nset garanti for Samsung SSD For alle Samsung SSD'er Begræ nset garanti for Samsung SSD For alle Samsung SSD'er Version 1.0. Gæ ldende fra: [dato]. Tak, fordi du har købt et SAMSUNG Solid State Drive ("Produktet"). SAMSUNG væ rdsæ tter dit køb og tilstræ

Læs mere

Fritids-, Kultur- og Bosætningsudvalget

Fritids-, Kultur- og Bosætningsudvalget Fritids-, Kultur- og Bosætningsudvalget Aktiviteterne på Fritids-, Kultur- og Bosætningsudvalgets område er alle omfattet af Vision 2020, der viser vejen for, hvordan kommunens fritids- og kulturliv skal

Læs mere

Figur 1: Nettodriftsudgifter til folkeskolen (den almindelige del) pr. elev - budget 2009

Figur 1: Nettodriftsudgifter til folkeskolen (den almindelige del) pr. elev - budget 2009 Bilagsfigurer Skoleomr det Figur 1: Nettodriftsudgifter til folkeskolen (den almindelige del) pr. elev - budget 2009 (6) (7) 0 10000 20000 30000 40000 50000 60000 70000 Note: Opgłrelserne for 7-byerne

Læs mere

Indholdsfortegnelse...1. Køn og ungdomsuddannelserne...2 Problemer med statistikken på området...2 Hovedpointerne...3

Indholdsfortegnelse...1. Køn og ungdomsuddannelserne...2 Problemer med statistikken på området...2 Hovedpointerne...3 Den.11.juni 2003. QRJXQJGRPVXGGDQQHOVHUQH,QGKROGVIRUWHJQHOVH Indholdsfortegnelse...1 Køn og ungdomsuddannelserne...2 Problemer med statistikken på området...2 Hovedpointerne...3 Generelt om uddannelsesniveauet...4

Læs mere

Status over udmøntning af integrationspolitikken i Odense Kommune

Status over udmøntning af integrationspolitikken i Odense Kommune Resume af Status over udmøntning af integrationspolitikken i Odense Kommune Det aktive medborgerskab 2007 Tema: Sammenhængen mellem Beskæftigelse og Sundhed 1 - Udmøntningen af integrationspolitikken 2007

Læs mere

Der skelnes overordnet set mellem flere former for gadeplansarbejde:

Der skelnes overordnet set mellem flere former for gadeplansarbejde: KØBENHAVNS KOMMUNE Socialforvaltningen Mål- og Rammekontoret for Børn og Familier NOTAT Et samarbejde på gadeplan mellem BUF og SOF Baggrund I budgetaftaleteksten for 2013 indgår følgende: Parterne er

Læs mere

Udkast til revideret Vedtægt for Mandøforeningen. Ændringer i forhold til gældende vedtægter er anført i understreget kursiv tekst

Udkast til revideret Vedtægt for Mandøforeningen. Ændringer i forhold til gældende vedtægter er anført i understreget kursiv tekst Udkast til revideret Vedtægt for Mandøforeningen. Ændringer i forhold til gældende vedtægter er anført i understreget kursiv tekst Nedennævnte vedtægt erstatter Love for Mandøforeningen underskrevet 28.7.

Læs mere

Reklamepolitik. Randers Kommune Byr ds- og direktionssekretariatet Vedtaget i september 2007 og revideret i august 2009.

Reklamepolitik. Randers Kommune Byr ds- og direktionssekretariatet Vedtaget i september 2007 og revideret i august 2009. Reklamepolitik Randers Kommune Byr ds- og direktionssekretariatet Vedtaget i september 2007 og revideret i august 2009. Reklamepolitik Indledningsvist redegłres for de muligheder og begr nsninger loven

Læs mere

NATURFAGLIG STRATEGI FOR RANDERS KOMMUNE

NATURFAGLIG STRATEGI FOR RANDERS KOMMUNE NATURFAGLIG STRATEGI FOR RANDERS KOMMUNE Randers er en Science-Kommune Kommunen har til hensigt at styrke interessen for naturvidenskab hos błrn og unge ved at: styrke samarbejdet mellem de interne ressourcer

Læs mere

Kvalitetsrapport 2013

Kvalitetsrapport 2013 Kvalitetsrapport 2013 for Kirkebjerg Skole KØBENHAVNS KOMMUNE Børne- og Ungdomsforvaltningen 2013 Indhold Indledning... 3 Nye pejlemærker og udvikling af kvalitetsrapporten... 3 Indholdet i Kvalitetsrapport

Læs mere

Kortlægning af betalingsfrister i erhvervslivet

Kortlægning af betalingsfrister i erhvervslivet Dorte Gram Nybroe, chef for SMV & Iværksætteri dgny@di.dk, 3377 3769 APRIL 19 Kortlægning af betalingsfrister i erhvervslivet Denne kortlægning har til formål at belyse, hvordan betalingsfrister udfolder

Læs mere

FRA OMSORG TIL RESSOURCER

FRA OMSORG TIL RESSOURCER FRA OMSORG TIL RESSOURCER JANNE HEDEGAARD HANSEN LEKTOR, PH.D. DPU, ÅRHUS FORHOLDET MELLEM POLITIK OG PÆDAGOGIK Socialpæ dagogisk arbejde er underlagt politisk formulerede mål - lovgivning Socia lpæ da

Læs mere

NYHEDSBREV. August 2007 Blad 702

NYHEDSBREV. August 2007 Blad 702 August 2007 Blad 702 Velkommen tilbage BKF-nyts redaktion byder kolleger og samarbejdspartnere velkommen tilbage til jobbet. Mange spændende opgaver ligger og venter på os. Budget 2008, den fortsatte implementering

Læs mere

Psykiatriplan for Randers Kommune. - Med fokus p fremtidens udfordringer og ny viden. Strategigrundlag

Psykiatriplan for Randers Kommune. - Med fokus p fremtidens udfordringer og ny viden. Strategigrundlag Psykiatriplan for Randers Kommune - Med fokus p fremtidens udfordringer og ny viden Strategigrundlag 1 1 Mission for Psykiatriomr det Missionen beskriver, hvorfor socialpsykiatrien er sat i verden. Missionen

Læs mere

Referat af skolebestyrelsesmøde

Referat af skolebestyrelsesmøde Referat af skolebestyrelsesmøde Tirsdag d. 16. august 2016 kl. 17-20. Forældrerepræsentanter: Charlotte Koch Hess, CKH Heidi Lindegaard, HL Lotte Bruun Oslev Jensen, LBO Kim Dabelstein Løwe, KDL Martin

Læs mere

1. Baggrund. 2. Indsatser 2.1. TOPI

1. Baggrund. 2. Indsatser 2.1. TOPI Indhold 1. Baggrund... 2 2. Indsatser... 2 2.1. TOPI... 2 2.2. Elevtrivsel... 4 2.3. Faglig progression i dansk... 9 2.4. Faglig progression i matematik... 10 3. Status for fokusområder 2016... 12 3.1.

Læs mere

Notat. Kvalitetsprocedure for forsøg med helhedsorienteret bygge- og anlægstilsyn. Indhold

Notat. Kvalitetsprocedure for forsøg med helhedsorienteret bygge- og anlægstilsyn. Indhold Notat Metoder og virkemidler Postboks 1228 0900 København C Tlf. 70 12 12 88 Fax 70 12 12 89 at@at.dk www.at.dk Kvalitetsprocedure for forsøg med helhedsorienteret bygge- og anlægstilsyn Indhold Formål...

Læs mere

Notat. Udviklingen i hjemmeplejen.

Notat. Udviklingen i hjemmeplejen. SOCIAL OG SUNDHED Dato: 2. oktober 2015 Tlf. dir.: 4477 3495 Fax. dir.: 4477 2711 E-mail: Pension@balk.dk Kontakt: Pernille Hvilsted Udviklingen i hjemmeplejen. Notat Hjemmeplejen gennemførte 1. februar

Læs mere

Forslag til kommissorium vedr. oprettelse af et kommunalt tilbud vedr. vederlagsfri fysioterapi.

Forslag til kommissorium vedr. oprettelse af et kommunalt tilbud vedr. vederlagsfri fysioterapi. Notat Forvaltning: Sundhed og ldre Dato: J.nr.: Br.nr.: 18. oktober 2010 Udf rdiget af: Lene Jensen Vedrłrende: Vederlagsfri fysioterapi - udkast til kommissorium Notatet sendes/sendt til: Udvalget for

Læs mere

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 23. oktober 2017 (OR. en)

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 23. oktober 2017 (OR. en) Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 23. oktober 2017 (OR. en) Interinstitutionel sag: 2017/0267 (NLE) 13535/17 UD 238 CID 5 TRANS 425 FORSLAG fra: modtaget: 20. oktober 2017 til: Komm. dok. nr.:

Læs mere

Arbejdsplan 2010, 22. januar 2010

Arbejdsplan 2010, 22. januar 2010 Arbejdsplan, 22. januar arbejdsgruppe 1A: Nordiske Byregioner A. Opfølgning af EU s Østersøstrategi I november 2009 afholdt arbejdsgruppen en konference om de to nye Østersøstrategi-dokumenter: - the Long

Læs mere

Uddannelsesplan 1. praktikniveau. Vestermarkskolen Odder

Uddannelsesplan 1. praktikniveau. Vestermarkskolen Odder Uddannelsesplan 1. praktikniveau Vestermarkskolen Odder Sidst redigeret september 2015 Dokumentnr.: 727-2014-108798 side 1 Uddannelsesplan 1. niveau Vestermarkskolen - Odder Kultur og særkende: Odder Kommune

Læs mere

Hovedbestyrelsens indstilling til forslag til kongresvedtagelse om principper for behandling af grænsekonflikter mellem LO s medlemsforbund

Hovedbestyrelsens indstilling til forslag til kongresvedtagelse om principper for behandling af grænsekonflikter mellem LO s medlemsforbund Fællesskab giver muligheder Ekstraordinær kongres 2003 Hovedbestyrelsens indstilling til forslag til kongresvedtagelse om principper for behandling af grænsekonflikter mellem LO s medlemsforbund Den 7.

Læs mere

NÅR DYRENE KOMMER PÅ TVÆRS

NÅR DYRENE KOMMER PÅ TVÆRS NÅR DYRENE KOMMER PÅ TVÆRS Ole Roland Therkildsen & Peter Sunde Institut for Bioscience, AU O versigt Baggrund Problemstillinger Hvilke a rter, hvor og hvornå r? Betydning for besta ndene? Afvæ rgefora

Læs mere

Underretningsskabelon udkast 19-1-2011. Adresse. For ldrene er orienteret om underretningen (s t kryds)

Underretningsskabelon udkast 19-1-2011. Adresse. For ldrene er orienteret om underretningen (s t kryds) Underretningsskabelon udkast 19-1-2011 Barnets navn Personnummer Adresse Mor/far/for ldremyndighed Personnummer For ldrene er orienteret om underretningen (s t kryds) Hvad har foranlediget underretningen?

Læs mere

Błrnehaven Tagrenden. aftale 2009 2010 12.09 2008

Błrnehaven Tagrenden. aftale 2009 2010 12.09 2008 Błrnehaven Tagrenden aftale 2009 2010 12.09 2008 1 1. Form l med aftalen: Randers Byr d har besluttet, at der fra 1. januar 2007 skal indg s aftaler med alle arbejdspladser i Randers Kommune. De overordnede

Læs mere

Børnehaven Smørhullet

Børnehaven Smørhullet Børnehaven Smørhullet aftale 2009 2010 12.09.2008 1 2 1. Form l med aftalen: Randers Byr d har besluttet, at der fra 1. januar 2007 skal indg s aftaler med alle arbejdspladser i Randers Kommune. De overordnede

Læs mere

Værdier for samarbejdet med pårørende - Sundhed og Omsorg

Værdier for samarbejdet med pårørende - Sundhed og Omsorg Værdier for samarbejdet med pårørende - Sundhed og Omsorg Indledning Et godt socialt netværk kan både give støtte, omsorg og bidrage med praktisk hjælp i hverdagen. Derfor spiller pårørende ofte en betydningsfuld

Læs mere

BØRNE- OG KULTURCHEFFORENINGEN

BØRNE- OG KULTURCHEFFORENINGEN Februar 2003 Blad 316 Kære medlem og samarbejdspartner I dette nummer af BKF-nyt kan du bl.a. læse om: Gang i KID-II Folkeskoleforliget igen igen Handle og betalingskommune på socialområdet Vejledning

Læs mere

0 OGUXS.RPPXQH V *U QQH,QGN EVSROLWLN

0 OGUXS.RPPXQH V *U QQH,QGN EVSROLWLN 0 OGUXS.RPPXQH V *U QQH,QGN EVSROLWLN %LODJ$ *U Q+DQGOLQJVSODQ IRUSHULRGHQ MDQXDUWLOGHFHPEHU Møldrup Kommunes første Grønne Handlingsplan har to overordnede mål : $WVLNUHDWGHQ*U QQH,QGN EVSROLWLNEOLYHUNHQGWKHU

Læs mere

KASSE- OG REGNSKABSREGULATIV Bilag 3.4. Ledelsestilsyn

KASSE- OG REGNSKABSREGULATIV Bilag 3.4. Ledelsestilsyn 1 Indledning 1.1 Budgetansvar I punkt 3.4 i Kasse- og regnskabsregulativ er de budgetansvarlige tillagt ansvaret for, at der tilrettelægges et tilstrækkeligt ledelsestilsyn med udmøntningen og administrationen

Læs mere

DET DANSKE MIRAKEL HVAD KAN VI LÆRE? Oplæg til Forskningspolitisk seminar 3. november 2014

DET DANSKE MIRAKEL HVAD KAN VI LÆRE? Oplæg til Forskningspolitisk seminar 3. november 2014 DET DANSKE MIRAKEL HVAD KAN VI LÆRE? Oplæg til Forskningspolitisk seminar 3. november 2014 Kaare Aagaard Seniorforsker Dansk Center for Forskningsanalyse Aa rhus Universitet DISPOSITION Det danske mirakel

Læs mere

7DOHSDSLUWLOVDPUnG L)RONHWLQJHWV$UEHMGVPDUNHGVXGYDOJGHQMXQL

7DOHSDSLUWLOVDPUnG L)RONHWLQJHWV$UEHMGVPDUNHGVXGYDOJGHQMXQL 7DOHSDSLUWLOVDPUnG L)RONHWLQJHWV$UEHMGVPDUNHGVXGYDOJGHQMXQL 6DPUnGVVS UJVPnO$% "Ministeren bedes redegøre for, hvilke begrundelser der er for, at sognepræst Peter Fergo er rykket op til højeste lønramme,

Læs mere

(UKYHUYV NRQRPL)RUnU &KU+MRUWK$QGHUVHQ

(UKYHUYV NRQRPL)RUnU &KU+MRUWK$QGHUVHQ (UKYHUYV NRQRPL)RUnU &KU+MRUWK$QGHUVHQ (QQRWHRPOLQH USURJUDPPHULQJ Lineær programmering, eller LP-modeller, som de ofte kaldes, var en metode, der blev udviklet i 50'erne og 60'erne. I Danmark var især

Læs mere

Nyhedsbrev. EU- & Konkurrenceret. 3. januar Fængselsstraf i kartelsager ny konkurrencelov vedtaget

Nyhedsbrev. EU- & Konkurrenceret. 3. januar Fængselsstraf i kartelsager ny konkurrencelov vedtaget 3. januar 2013 Nyhedsbrev Fængselsstraf i kartelsager ny konkurrencelov vedtaget Folketinget har den 19. december 2012 vedtaget en ny konkurrencelov, som indfører mulighed for fængselstraf i kartelsager

Læs mere

Fussingł-Egnens Vuggestue og Błrnehave etablering af udeomr der:

Fussingł-Egnens Vuggestue og Błrnehave etablering af udeomr der: Projekttitel: Fussingł-Egnens Vuggestue og Błrnehave etablering af udeomr der: Oplysning om ansłger Fussingł-Egnens Vuggestue og Błrnehave er beliggende i forbindelse med Fussingł-Egnens Friskole i Słnderb

Læs mere

FRIVILLIGHEDSRÅDET I BALLERUP KOMMUNE

FRIVILLIGHEDSRÅDET I BALLERUP KOMMUNE Frivillighedsrådet September 2018 FRIVILLIGHEDSRÅDET I BALLERUP KOMMUNE ARBEJDSPLAN FOR PERIODEN 2018-2021 Indsatsområder, mål og handlinger Kommissorium for Frivillighedsrådet - Formål og opgaver Kommissorium:

Læs mere

Viborg Kommunes Borgmester ikke mente at de udfaldstruede var Kommunens problem. Man kan jo stille sig det spørgsmål, om borgmesteren ikke også er ans

Viborg Kommunes Borgmester ikke mente at de udfaldstruede var Kommunens problem. Man kan jo stille sig det spørgsmål, om borgmesteren ikke også er ans 2012 var et år der også stod i krisens tegn. Den førte politik der gav danskerne skattelettelser, og den udefra kommende økonomiske stagnation, viste sit sande jeg i den offentlige sektor, der bygger på

Læs mere

Tirsdalens Børnehave. aftale

Tirsdalens Børnehave. aftale Tirsdalens Børnehave aftale 2009 2010 12.09.2008 1 2 1. Form l med aftalen: Randers Byr d har besluttet, at der fra 1. januar 2007 skal indg s aftaler med alle arbejdspladser i Randers Kommune. De overordnede

Læs mere

/514)52.#0 (14?8.+0)-1.'X 1)$?40'*#8'

/514)52.#0 (14?8.+0)-1.'X 1)$?40'*#8' /514)52.#0 (14?8.+0)-1.'X 1)$?40'*#8' g&'.6514)'4*#.8514) +.$47) µ*lyvrujhqrug 'HQVRUJVRPLNNHWDOHU KYLVNHUWLOGHWRYHUEHE\UGHGHKMHUWH RJE\GHUGHWEU\GHVDPPHQµ $GUHVVHUIRUKM OSHRUJDQLVDWLRQHU ) UVNROH 7Y UIDJOLJWWHDP

Læs mere

Generelle oplysninger

Generelle oplysninger Ansøgningsskema for puljen 14.69.01.10 Etablering af kommunalt forankrede koordinerende sikkerhedskonsulenter. Ansøgningsskemaet findes på ministeriets hjemmeside http://uim.dk/puljer/. Skemaet skal sammen

Læs mere

Tilbud til borgere med type 2 diabetes i Randers Kommune

Tilbud til borgere med type 2 diabetes i Randers Kommune Tilbud til borgere med type 2 diabetes i Randers Kommune Udarbejdet af Inger Kruse Andersen 18. januar 2010 1 1. Indledning Type 2-diabetes er en kronisk sygdom, hvor kroppens evne til at oms tte sukkerstof

Læs mere

Kommuneplan 13 og nye muligheder i landdistrikterne

Kommuneplan 13 og nye muligheder i landdistrikterne Kommuneplan 13 og nye muligheder i landdistrikterne Kontorchef Sanne Kjær - Naturstyrelsen Planlovsdage 2013 Kommuneplan 2013 Kommuneplan 2013 godt i gang 25 planer i høring/behandlet Behandling afsluttet

Læs mere

Kvalitetsstandard for hjælpemidler og forbrugsgoder.

Kvalitetsstandard for hjælpemidler og forbrugsgoder. Kvalitetsstandard for hjælpemidler og forbrugsgoder. Lovgrundlag: Ydelser inden for hjælpemidler og Behov hos borgeren: Formålet med hjælpemidler og 112 og 113 i Lov om Social Service (LSS). Ved hjælpemidler

Læs mere

Persondatapolitik for Handelsfagskolen 4. juni 2019

Persondatapolitik for Handelsfagskolen 4. juni 2019 Persondatapolitik for Handelsfagskolen 4. juni 2019 Handelsfagskolen Rådhusgade 56-58 Postboks 181 DK-8300 Odder Telefon 8654 1700 handelsfagskolen.dk kontakt@handelsfagskolen.dk Introduktion For at kunne

Læs mere

Ordstyrer/Facilitator: Jakob Flarup Mikkelsen. Fraværende: Pia, Else, Heidi,

Ordstyrer/Facilitator: Jakob Flarup Mikkelsen. Fraværende: Pia, Else, Heidi, Mødetype: Skolebestyrelsesmøde Dato og sted: 24/11 kl. 18.00 21.00 i mødelokalet ved kontoret (m. forplejning) Ordstyrer/Facilitator: Jakob Flarup Mikkelsen Referent: Susanne Damsgaard-Larsen (viceskoleleder)

Læs mere

Notat. 3. august Social & Arbejdsmarked. 1. Indledning.

Notat. 3. august Social & Arbejdsmarked. 1. Indledning. Notat Forvaltning: Social & Arbejdsmarked Dato: J.nr.: Br.nr.: 3. august 2010 Udf Vedrłrende: rdiget af: Anne-Mette Harbo Andersen ndring af lov om retssikkerhed og administration p det sociale omr de

Læs mere

Forslag til vedtægtsændringer

Forslag til vedtægtsændringer Forslag til vedtægtsændringer OS2s nuværende organisering tager sit udgangspunkt i generalforsamlingsbeslutning d. 19. maj 2015. På generalforsamlingen 2016 blev resultatet af denne beslutning præsenteret

Læs mere

Ungdommens Uddannelsesvejledning Randers (UUR)

Ungdommens Uddannelsesvejledning Randers (UUR) Ungdommens Uddannelsesvejledning Randers (UUR) AFTALE 2010 2012 10. JUNI 2010 1. Form l med aftalen Randers Byr d har besluttet, at der fra 1. januar 2007 skal indg s aftaler med alle arbejdspladser i

Læs mere

Forslag til vedtægtsændringer på Landsmødet 2008

Forslag til vedtægtsændringer på Landsmødet 2008 Forslag til vedtægtsændringer på Landsmødet 2008 A. Forslag om nedlæggelse af afdelingsbegrebet (bortset fra ungdomsafdelingen) 1. 2 affattes således: 2. Landsforeningens formål er at arbejde for bøssers,

Læs mere

Tilsynsrapport Bostedet Marienborgvej Randers Kommune 2009 Anmeldt tilsyn

Tilsynsrapport Bostedet Marienborgvej Randers Kommune 2009 Anmeldt tilsyn Tilsynsrapport Bostedet Marienborgvej Randers Kommune 2009 Anmeldt tilsyn Indholdsfortegnelse 1. Form l med tilsynet 2 2. Tilsynsrapportens opbygning 2 3. Metode 2 Tilsynets varsling 3 4. Generel bem rkning

Læs mere