Flere emissionstyper i EMMA

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Flere emissionstyper i EMMA"

Transkript

1 Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Dorte Grinderslev 18. maj 2001 Line Brinch-Nielsen Flere emissionstyper i EMMA 5HVXPp 3DSLUHWGRNXPHQWHUHULQGGUDJHOVHQDIIOHUHHPLVVLRQVW\SHUL(00$,QGWLOQXKDU (00$NXQQHEHUHJQHHPLVVLRQHUDI&2 Ã 62 RJ12 [Ã 1XPHGWDJHVHPLVVLRQHUDI \GHUOLJHUHI OJHQGHIHPW\SHU&21+ Ã 1 2&+ RJ1092&VnOHGHVDWDOOHRWWH HPLVVLRQVW\SHUL'DQPDUNV6WDWLVWLNV1$0($V\VWHPHUPHGL(00$ 'HUEHUHJQHVGHVXGHQDJJUHJHUHGHPnOIRUKHQKROGVYLVGULYKXVJDVVHURJIRUVXULQJ KLGU UHQGHIUDHQHUJLIRUEUXJ DGR18501.WPD Nøgleord: EMMA, emissioner, emissionskoefficienter, GWP, PAE 0RGHOJUXSSHSDSLUHUHULQWHUQHDUEHMGVSDSLUHU'HNRQNOXVLRQHUGHUGUDJHVLSDSLUHUQHHULNNHHQGHOLJHRJ NDQ Y UH QGUHW LQGHQ RSVWLOOLQJHQ DI Q\H PRGHOYHUVLRQHU'HW KHQVWLOOHV GHUIRU DW GHU NXQ FLWHUHV IUD PRGHOJUXSSHSDSLUHUQHHIWHUDIWDOHPHG'DQPDUNV6WDWLVWLN

2 2,QGOHGQLQJ Den nuværende EMMA-version indeholder tre emissionstyper: CO 2 (kuldioxid), SO 2 (svovldioxid), og NO x (kvælstofoxider) fordelt på EMMAs fire direkte emiterende energityper W (transportenergi), I (flydende brændsel), V (fast brændsel) og J (gas) for 25 erhverv samt husholdninger. Idet det igangværende EMMA-projekt stiler mod at udvide antallet af energirelaterede emissionstyper i EMMA dokumenteres her (i afsnit 3), hvorledes de nødvendige emissionskoefficienter konstrueres. I Danmarks Statistiks NAMEAsystem findes data i perioden 1990 til 1999 for emissioner af i alt otte typer: CO (kulilte), NH 3 (ammoniak), N 2 0 (lattergas), CH 4 (metan), NMVOC (flygtige ikkemetan indeholdende forbindelser) samt de tre førstnævnte emissionstyper fordelt på henholdsvis de 130 NR-erhverv og 5 forbrugsgrupper og henholdsvis de 40 energityper i Danmarks Statistiks energibalancer. Der redegøres for nomenklaturen i emissionsdelmodellen i afsnit 2. Desuden ser vi i afsnit 4 på forskellige emissionsaggregater, og endelig indeholder afsnit 5 nogle yderligere overvejelser i forbindelse med emissionsdelmodellen i EMMA. 1RPHQNODWXU I den nuværende EMMA-version er nomenklaturen for henholdsvis emissioner og -koefficienter T NÃLÃM og E NÃLÃM, hvor N FVQ er emissionstype, L WIVJE er energitype og M er husholdninger og de forskellige erhverv. Med yderligere fem emissionstyper vil det imidlertidig nok skabe en del forvirring, hvis den nuværende nomenklatur bibeholdes - blot med tilføjelse af fem ekstra bogstaver i N, (i øvrigt starter to af de nye typer ligeledes med F og tre med Q). I stedet foreslås følgende nomenklatur: Vi indfører klassebetegnelsen 1 for emissioner og emissionskoefficienter, (1 er sidste bogstav i HPLVVLRQ og er endnu ikke brugt som klassebetegnelse i ADAM eller EMMA, jf. henholdsvis bilag 3 i ADAM-bogen og DGR ). Emissioner betegnes herefter T1 NÃLÃM og emissionskoefficienter EQ NÃLÃM. De otte emissionsarter navngives med henholdsvis de nuværende betegnelser for CO 2 (F), SO 2 (V) og NO x (Q) og det første bogstav i de danske navne for de øvrige typer som opskrevet i tabel 1. Dermed er indeks for emissioner og emissionskoefficienter givet ved type N FVQNDOPI, energitype L WIVJE og erhverv M (henholdsvis husholdninger, F). Fx er EQFIQP og T1FIQP henholdsvis emisisonskoefficient og emission af CO 2 ved brug af flydende brændsel i QP-erhvervet; disse hed før EFIQP og TFIQP. 1 Dorte Grinderslev & Martin Rasmussen (1999): EMMA for Dummies.

3 3 7DEHO (PLVVLRQVW\SHU Type Dansk navn Betegnelse CO 2 kuldioxid F SO 2 svovldioxid V NO x kvælstofoxider Q CO kulilte N NH 3 ammoniak D N 2 O lattergas O CH 4 metan P NMVOC flygtige ikke-metanholdige forbindelser I.RQVWUXNWLRQDIHPLVVLRQVNRHIILFLHQWHU Først aggregeres energi- og emissionsmatricerne til EMMA s erhverv og energityper, hvorefter emissionskoefficienterne beregnes ud fra definitionen: (PLVVLRQVNRHIILFLHQW (PLVVLRQ(QHUJLIRUEUXJ hvor energiforbrugene er i TJ (= Joule) og emissionerne i tons (med undtagelse af CO 2, der er i 1000 tons). Med EMMA-nomenklatur: EQ NÃLÃM T1 NÃLÃM T- LÃM. For at sikre nogle emissionskoefficienter, der er i en passende størrelsesorden, multipliceres - foruden CO 2 - emissionskoefficienterne for NH 3, N 2 O og CH 4 med 1000, således at disse tre emissionskoefficienter angives i kg/tj. I bilaget, der kan fås ved henvendelse til Modelgruppen, er samlet grafer for hvert af de 25 EMMA-erhverv og for husholdninger (et pr. side) over de konstruerede emissionskoefficienter for hver af de otte typer. I de tilfælde, hvor et erhverv i et enkelt år i den betragtede periode LNNH benytter en af energityperne (og dermed ikke har tilknyttede emissioner), vælger vi at sætte emissionskoefficienterne til den gennemsnitlige værdi. For mange af erhvervene gælder, at mange af koefficienterne er voldsomt fluktuerende over tid, hvilket kan undre. Det er en generel vedtagelse, at der ikke beregnes CO 2 -emissioner fra afbrænding af biobrændsel (E), og indtil videre har det i EMMA-sammenhæng været vedtaget heller ikke at medregne SO 2 - og NO x -emissioner fra biobrændsel. Den gængse praksis er i midlertidig, at der beregnes emissioner ved afbrænding af biomateriale; på nær for CO 2, idet biomaterialet udvikler CO 2 også uden egentlig afbrændning - men ikke de øvrige emissionstyper. Derfor medtages emissioner af de øvrige typer hidrørende fra biobrændsel fremover i EMMA.

4 4 I EMMA er emissionskoefficienterne eksogene variabler, og emissionerne beregnes, efter energiforbrugene er bestemt, ved at multiplicere med den relevante emissionskoefficient, dvs. T1 NÃLÃM EQ T- LÃM. (PLVVLRQVLQGHNV I EMMA beregnes en række aggregater af emissionerne, fx de samlede CO 2 - emissioner fra samtlige energityper aggregeret over erhverv og husholdninger, T1F]GN. Derudover indføres nu følgende to emissionsindeks for henholdsvis drivhusgasser og forsuringsgasser, dog kun vedrørende energirelaterede emissioner, jf. Enviromental Satellite Models for ADAM. 2 Et mål for de samlede drivhusgasser opgjort i CO 2 -ækvivalenter er GWP (Global Warming Potential), hvor emissionerne måles i ton (nb. i modellen opgøres CO 2 - emissioner i 1000 ton): *:3 = &2 + & = T1F]GN + T1P]GN + T1O]GN CO 2 -emissionerne udgør langt den største del af GWP, mens CH 4 - og N 2 O- emissionerne kun udgør henholdsvis ca. 1% og 2%. Derfor vil det ikke være af stor betydning at medtage CH 4 - og N 2 O-emissioner i EMMA. Desuden beregnes et forsuringsindeks, 3$(, (Potential Acidification Equivalents), opgjort i syreækvivalenter, hvor emissionerne måles i ton: 3$( = 62 / [ / / 17 = T1V]GN / 64 + T1Q]GN / 46 + T1D]GN / 17 Emissionerne fra NO x og SO 2 udgør næsten hele den energi-relaterede del af PAE med henholdsvis ca. 80% og 20%, derfor vil det heller ikke være af stor betydning at medtage NH 3 -emissioner i EMMA. I figur 1 er vist den historiske udvikling ( ) i disse to mål sammenholdt med udviklingen i BNP og det samlede energiforbrug i Danmark. Det ses, at trods stigende BNP og samlet energiforbrug er GWP omtrent konstant (og følger CO 2 - emissionen), og PAE udviser en faldende tendens. 2 Rapport fra Danmarks Statistik, Risø, SJFI, og DMU, 2001.

5 5 )LJXU (PLVVLRQVLQGHNV 1990=1 1990= GWP PAE CO2 BNP Energi YULJHRYHUYHMHOVHU,PSOHPHQWHULQJ Set i lyset af, at de fem emissionstyper (udover de nuværende CO 2, SO 2 og NO x ) udgør en meget lille del af de emissionsindeks, der typisk betragtes, GWP og PAE, finder vi det ikke relevant at medtage en disaggregeret bestemmelse af alle disse i EMMA.,NNHHQHUJLUHODWHUHGHHPLVVLRQHU For nemt i EMMA at kunne beregne de samlede emissioner af de beskrevne otte typer, kan indføres en eksogen variabel for de samlede ikke-energirelaterede emissioner, T1 NÃ SOXV, der kan medtages i de totale emissionsaggregater. Dette kræver dog data fra anden kilde end emissionsmatricerne. (PLVVLRQHUKLGU UHQGHIUDWUDQVSRUW I EMMA beregnes emissionerne hidrørende fra transport dels fra de enkelte erhverv og husholdningers forbrug af transportbrændsel og dels fra transporterhvervenes energiforbrug. I mange andre sammenhænge ses i stedet på transport samlet og ikke opdelt på henholdsvis køb af transportydelser fra de egentlige transporterhverv og egen-transport i erhverv og husholdninger. Derfor kunne det overvejes at lave en dummy-konstruktion, hvor der kan vælges mellem den nuværende emissionsberegning eller en eksogen indlæggelse af de samlede transport-relaterede emissioner fra en anden transport fremskrivning, fx med variabler T1 N WUDQ.

6 6 (PLVVLRQHUIUDQHHUKYHUYHW Med hensyn til emissioner hidrørende fra forsyningssektoren, QH, er der to særlige forhold, der behandles nedenfor. 'LUHNWHHPLVVLRQHUIUDEU QGVHOVIRUEUXJLQH I den nuværende modelversion anvendes nogle steder to sæt af emissioner fra QHerhvervet. Dels benyttes emissionskoefficienter for erhvervet som helhed dannet ud fra energi- og emissionsmatricerne fra Danmarks Statistik, EFVQ!IVJ!QH, og dels benyttes et sæt emissionskoefficienter oprindeligt beregnet af Risø, EFVQ!IVJ!QH. For CO 2 benyttes Risø-emissionskoefficienterne til at beregne forskellige delaggregater af emissioner fra el- og fjernvarmeproduktion, mens DS-koefficienterne benyttes til at danne aggregater (magen til de øvrige erhverv) og anvendes til beregning af de samlede CO 2 -emissioner i Danmark. For SO 2 og NO x benyttes kun Risø-koefficienterne, der ganges på energiforbruget i modellens tre forskellige typer af værker (fjernvarmeværker, centrale og decentrale kraft-varme-værker). For de centrale værker er udledningen styret af kvoter, der antages overholdt, WVRPD[ og WQR[PD[. Modellens aggregater dannes ud fra disse. Fordelen ved Risø-emissionskoefficienterne er, at de tager højde for produktionsforskelle på centrale værker og øvrige værker herunder kvoter, men problemet er, at de ikke er blevet opdateret (og blot holdt konstante) i flere år. Den store fordel ved DS-koefficienterne er, at opdateringen foretages ligesom for de øvrige erhverv. Dog skal det bemærkes, at i den branchegruppering, energiforbrug og emissioner er opgjort på, NR130, er QH opdelt i de tre erhverv el-, gas- og fjernvarmeforsyning, så det ville være muligt i stedet at konstruere emissionskoefficienter opdelt på denne måde. (PLVVLRQVNRHIILFLHQWHUNQ\WWHWGLUHNWHWLOIRUEUXJDIHORJIMHUQYDUPH Fra bruger-side er der blevet efterlyst en mulighed for at knytte emissionskoefficienter direkte til forbruget af el, H, og fjernvarme, K. I EMMA er emissionerne knyttet til brændselsforbruget ved el- og fjernvarmeproduktionen. Forsyningssektoren i den nuværende modelversion, EMMA 2000, er modelleret meget simpelt, jf. MAR08300, 3 og har som hovedformål at bestemme en elpris, der påvirker efterspørgslen efter el og fjernvarme i erhverv og husholdninger. I fremskrivninger og multiplikatoreksperimenter vælges det i midlertidig ofte at slå forsyningssektoren fra og benytte en eksogent givet elpris. Dette foreslås løst ved, at der indlægges eksogent givne marginale emissionskoefficienter for el og fjernvarme, mens en dummy-konstruktion sikrer, at emissioner hidhørende fra forsyningssektoren kun medregnes én gang. 3 Martin Rasmussen (2000): En forenklet forsyningssektor til EMMA.

Mere om emissioner i EMMA

Mere om emissioner i EMMA Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* ABD 1. oktober 23 Mere om emissioner i EMMA Resumé: Dette papir ligger i forlængelse af DGR1851. Papiret dokumenterer indførelsen af 5 nye emissionstyper i

Læs mere

Og endnu mere om elpris

Og endnu mere om elpris Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Erik Bjørsted. november Gitte Terp Henriksen Dorte Grinderslev Og endnu mere om elpris 5HVXPp 3DSLUHW DIWHVWHU HOSULVHQ S[QH 'HW YLVHU VLJ DW HOSULVHQ KDU

Læs mere

Husholdningernes el-efterspørgsel i EMMA estimeret betinget på apparatbestanden

Husholdningernes el-efterspørgsel i EMMA estimeret betinget på apparatbestanden Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Dorte Grinderslev 11. november 22 Husholdningernes el-efterspørgsel i EMMA estimeret betinget på apparatbestanden HVXPp +LGWLO KDU GHW VDPOHGH SULYDWH IRUEUXJ

Læs mere

Skitser til en EMMA-version baseret på variabler i 1995-priser

Skitser til en EMMA-version baseret på variabler i 1995-priser Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Dorte Grinderslev 25. maj 2000 Martin Rasmussen Skitser til en EMMA-version baseret på variabler i 1995-priser 5HVXPp,SDSLUHGLVNXHUHVKYRUGDQ(00$PRGHOOHQNDQEUXJHVPHGQDLRQDOUHJQVNDEH

Læs mere

Forbrug og rente. Danmarks Statistik. Henrik Olesen 29. august 2000 Michael Andersen N. Arne Dam

Forbrug og rente. Danmarks Statistik. Henrik Olesen 29. august 2000 Michael Andersen N. Arne Dam Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Henrik Olesen 29. august 2000 Michael Andersen N. Arne Dam Forbrug og rente 5HVXPp Papiret skitserer nogle forskellige metoder, som medfører, at renten vil

Læs mere

Boliger fordelt på ejere, lejere og andet

Boliger fordelt på ejere, lejere og andet Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Niels Arne Dam 14. marts 2001 Boliger fordelt på ejere, lejere og andet 5HVXPp 3DSLUHW GRNXPHQWHUHU HQ Q\ WLGVVHULH bhe VRP EHVNULYHU DQGHOHQ DI VDPWOLJH UHJXO

Læs mere

Miljødeklaration 2017 for fjernvarme i Hovedstadsområdet

Miljødeklaration 2017 for fjernvarme i Hovedstadsområdet Miljødeklaration 2017 for fjernvarme i Hovedstadsområdet Udarbejdet af Fjernvarme Miljønetværk Hovedstaden, april 2018 Miljødeklaration 2017 for fjernvarme i Hovedstadsområdet Miljødeklarationen for fjernvarme

Læs mere

Reestimation af bilkøbsrelationen med ny specifikation af inflations-forventningerne og trenden i væksten i BNP

Reestimation af bilkøbsrelationen med ny specifikation af inflations-forventningerne og trenden i væksten i BNP Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Rasmus Holm Madsen 1. september 21 Reestimation af bilkøbsrelationen med ny specifikation af inflations-forventningerne og trenden i væksten i BNP 5HVXPp,

Læs mere

Reestimation af lagerinvesteringsrelationerne

Reestimation af lagerinvesteringsrelationerne Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Jacob Nielsen 2. august 21 Dorte Grinderslev Reestimation af lagerinvesteringsrelationerne 5HVXPp, SDSLUHW UHHVWLPHUHV ODJHULQYHVWHULQJVUHODWLRQHUQH WLO EUXJ

Læs mere

Standardmultiplikatorer i EMMA

Standardmultiplikatorer i EMMA Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Anne Lund Bender 21. september 26 Standardmultiplikatorer i EMMA Resumé: Papiret dokumenterer en række standardmultiplikatorer for EMMA version 26. Multiplikatorerne

Læs mere

Forsøg med alternative renter i SKN-relationen

Forsøg med alternative renter i SKN-relationen Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Rasmus Holm Madsen 20. november 2002 Forsøg med alternative renter i SKN-relationen 5HVXPp,GHIRUHO ELJHnUHUGHUVWRUHSRVLWLYHUHVLGXDOHULSKNUHODWLRQHQ(Q PXOLJ

Læs mere

Erhvervenes faktorefterspørgsel i ADAM. Indlæg til det 25. Symposium i Anvendt Statistik

Erhvervenes faktorefterspørgsel i ADAM. Indlæg til det 25. Symposium i Anvendt Statistik Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Dorte Grinderslev. november Erhvervenes faktorefterspørgsel i ADAM. Indlæg til det 5. Symposium i Anvendt Statistik 5HVXPp 'HWWHSDSLUHUHWLQGO JSn6\PSRVLXPL$QYHQGW6WDWLVWLNMDQXDU

Læs mere

Introduktion til EMMA

Introduktion til EMMA Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Dorte Grinderslev 24.06.97 Thomas Thomsen Introduktion til EMMA Resumé: Dette papir er en kort introduktion til EMMA, Energi- og emissionsmodeller til ADAM.

Læs mere

Erhvervsfordelte kapital- og investeringstal - reviderede NR-tal og hvad deraf følger

Erhvervsfordelte kapital- og investeringstal - reviderede NR-tal og hvad deraf følger Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Dorte Grinderslev 29. maj 21 Erhvervsfordelte kapital- og investeringstal - reviderede NR-tal og hvad deraf følger 5HVXPp 3DSLUHW GRNXPHQWHUHU NRQVWUXNWLRQHQ

Læs mere

Miljødeklaration 2014 for fjernvarme i Hovedstadsområdet

Miljødeklaration 2014 for fjernvarme i Hovedstadsområdet Miljødeklaration 2014 for fjernvarme i Hovedstadsområdet Udarbejdet af Fjernvarme Miljønetværk Hovedstaden, april 2015 Miljødeklaration 2014 for fjernvarme i Hovedstadsområdet Miljødeklarationen for fjernvarme

Læs mere

Budgetrestriktionen i transportdelmodellen - eller manglen på samme

Budgetrestriktionen i transportdelmodellen - eller manglen på samme Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir Dorte Grinderslev 9 september 00 Rasmus Holm Madsen Budgetrestriktionen i transportdelmodellen - eller manglen på samme 5HVXPp,VLGVWH MHEOLNEOHYGHWDIVO UHWDWEXGJHWUHVWULNWLRQHQLWUDQVSRUWGHOPRGHOOHQIJ

Læs mere

Justeringer i pensionsdata og pensionsmodellen

Justeringer i pensionsdata og pensionsmodellen Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Morten Werner 1. september Justeringer i pensionsdata og pensionsmodellen HVXPp 'HWKDUY UHWSnSHJHWDWGHUHUHWSDUXKHQVLJWVP VVLJKHGHULSHQVLRQVPRGHOOHQ 'HOVWLOSDVVHUXGEHWDOLQJHUQHVLJIRUODQJVRPWLHNVSHULPHQWHUKYRULQGEHWDOLQJHUQH

Læs mere

Miljødeklaration 2015 for fjernvarme i Hovedstadsområdet

Miljødeklaration 2015 for fjernvarme i Hovedstadsområdet Miljødeklaration 2015 for fjernvarme i Hovedstadsområdet Udarbejdet af Fjernvarme Miljønetværk Hovedstaden, april 2016 Miljødeklaration 2015 for fjernvarme i Hovedstadsområdet Miljødeklarationen for fjernvarme

Læs mere

Forsøg med Törnqvist-prisindeks som alternativ prisdeflator i energiligningerne

Forsøg med Törnqvist-prisindeks som alternativ prisdeflator i energiligningerne Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Line BrinchNielsen 18. december 21 Forsøg med Törnqvistprisindeks som alternativ prisdeflator i energiligningerne HVXPp,GHQXY UHQGHHQHUJLOLJQLQJHULQGJnU%),GHIODWRUHQS\I'HWKDUGHVY

Læs mere

Sektorpris og faktorefterspørgsel i QH-erhvervet

Sektorpris og faktorefterspørgsel i QH-erhvervet Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Erik Bjørsted 22. august 21 Dorte Grinderslev Asger Olsen Sektorpris og faktorefterspørgsel i QH-erhvervet 5HVXPp 3DSLUHWHUHWVNLWVHSDSLUVRPSU VHQWHUHUIRUVNHOOLJHIRUVODJWLOPRGHOOHULQJHQDI

Læs mere

Miljødeklaration 2016 for fjernvarme i Hovedstadsområdet

Miljødeklaration 2016 for fjernvarme i Hovedstadsområdet Miljødeklaration 2016 for fjernvarme i Hovedstadsområdet Udarbejdet af Fjernvarme Miljønetværk Hovedstaden, april 2017 Miljødeklaration 2016 for fjernvarme i Hovedstadsområdet Miljødeklarationen for fjernvarme

Læs mere

6XEVWLWXWLRQPHOOHPHORJ YULJHQHUJLLGDQVNHHUKYHUY

6XEVWLWXWLRQPHOOHPHORJ YULJHQHUJLLGDQVNHHUKYHUY 6XEVWLWXWLRQPHOOHPHORJ YULJHQHUJLLGDQVNHHUKYHUY Dorte Grinderslev (Danmarks Statistik, Økonomiske modeller),qgohgqlqj Til den makroøkonomiske model ADAM er udviklet et modelsystem af energi- og emissionsmodeller

Læs mere

Miljømodel i SAM-K og LINE

Miljømodel i SAM-K og LINE Miljømodel i SAM-K og LINE Brugergruppemøde Brugergruppemøde, Irena Stefaniak / CRT / d. 11 januar 2018 PROGRAM I. DATA kilde II. Metode: produktion og lokalt privat forbrug III. 2by2by2 princippet IV.

Læs mere

Oversigt over priselasticiteter i EMMA99

Oversigt over priselasticiteter i EMMA99 Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Simon Kjær Poulsen 10. november 1999 Oversigt over priselasticiteter i EMMA99 Resumé: I papiret gives et overblik over de tidligere opnåede resultater i forbindelsen

Læs mere

Økonomiske, miljø- og energimæssige beregninger i henhold til projektbekendtgørelsen - Tagensvej

Økonomiske, miljø- og energimæssige beregninger i henhold til projektbekendtgørelsen - Tagensvej )&-)*) Bilag 1 til: Ændring af fjernvarmenettet - Tagensvej 7. maj 2007 /HAC Økonomiske, miljø- og energimæssige beregninger i henhold til projektbekendtgørelsen - Tagensvej I henhold til bekendtgørelsen

Læs mere

Reestimation af lagerligninger til Okt16

Reestimation af lagerligninger til Okt16 Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* UFR 5. april 217 Reestimation af lagerligninger til Okt16 Resumé: Reestimation af lagerligninger til Okt16 er gennemført uden ændringer af estimationsmetode.

Læs mere

Nye energirelationer til ADAM, februar 2002

Nye energirelationer til ADAM, februar 2002 Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Line BrinchNielsen 23. maj 22 Dorte Grinderslev Nye energirelationer til ADAM, februar 22 HVXPp 'HQXY UHQGHHQHUJLOLJQLQJHULQGHKROGHUSULVGHIODWRUHQS\IPHQGHWKDUYLVWVLJDW

Læs mere

Energi 2. juni Emission af drivhusgasser Emission af drivhusgasser fra energiforbrug

Energi 2. juni Emission af drivhusgasser Emission af drivhusgasser fra energiforbrug Energi 2. juni 2016 Emission af drivhusgasser 2014 Opgørelser over emissionen af drivhusgasser anvendes bl.a. til at følge udviklingen i forhold til Grønlands internationale mål for reduktion af drivhusgasudledninger.

Læs mere

Sammenligning mellem fjernvarmeprisen baseret på hhv. brændselsprisforudsætningerne 2017 og 2018

Sammenligning mellem fjernvarmeprisen baseret på hhv. brændselsprisforudsætningerne 2017 og 2018 2-11-218 Sammenligning mellem fjernvarmeprisen baseret på hhv. brændselsprisforudsætningerne 217 og 218 Ea Energianalyse har i november 218 opdateret de samfundsøkonomiske fjernvarmepriser for hovedstadsområdet

Læs mere

Fremskrivninger incl. en styrket energibesparelsesindsats som følge af aftalen af 10. juni 2005.

Fremskrivninger incl. en styrket energibesparelsesindsats som følge af aftalen af 10. juni 2005. Teknisk dokumentationsnotat. Energistyrelsen, 21. juni 2005. Fremskrivninger incl. en styrket energibesparelsesindsats som følge af aftalen af 10. juni 2005. 1. Indledning I Regeringens Energistrategi

Læs mere

Notat. TEKNIK OG MILJØ Center for Miljø og Energi Aarhus Kommune. Punkt 5 til Teknisk Udvalgs møde Mandag den 12. december 2016

Notat. TEKNIK OG MILJØ Center for Miljø og Energi Aarhus Kommune. Punkt 5 til Teknisk Udvalgs møde Mandag den 12. december 2016 Notat Side 1 af 6 Til Teknisk Udvalg Til Orientering Kopi til CO2 kortlægning 2015 for Aarhus som samfund TEKNIK OG MILJØ Center for Miljø og Energi Aarhus Kommune Sammenfatning Der er foretaget en CO2

Læs mere

Faktorefterspørgsel i H, K og R-erhvervene

Faktorefterspørgsel i H, K og R-erhvervene Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Dorte Grinderslev 1. oktober 21 Faktorefterspørgsel i H, K og R-erhvervene 5HVXPp 3DSLUHWRSVXPPHUHUEHVWHPPHOVHQDIIDNWRUHIWHUVS UJVHOLGHWUHV UOLJHHUKYHUYH RRJKGRJLNNHE\JQLQJHULKHUKYHUYHWKYLONHWMRHUEROLJHUQHRJGHUUHGHJ

Læs mere

Nye ligninger til husholdningernes varmeforbrug varmebalance

Nye ligninger til husholdningernes varmeforbrug varmebalance Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Kenneth Karlsson 18. november 2002 Nye ligninger til husholdningernes varmeforbrug varmebalance Resumé: Dette papir beskriver teori og idéer bag nye ligninger

Læs mere

2. Drivhusgasser og drivhuseffekt

2. Drivhusgasser og drivhuseffekt 2. Drivhusgasser og drivhuseffekt Af Peter Bondo Christensen og Lone Als Egebo Drivhuseffekt Når Solens kortbølgede stråler går gennem atmosfæren, rammer de Jorden og varmer dens overflade op. Så bliver

Læs mere

Arbejdsmarkedspolitiske foranstaltninger, registreret ledighed og lønrelationen i ADAM

Arbejdsmarkedspolitiske foranstaltninger, registreret ledighed og lønrelationen i ADAM Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Morten Werner 23. januar 2002 Arbejdsmarkedspolitiske foranstaltninger, registreret ledighed og lønrelationen i ADAM 5HVXPp $'$0VO QUHODWLRQRYHUYXUGHUHUO QXGYLNOLQJHQVLGVW

Læs mere

De langsigtede sektorprisers afhængighed af faktorblokkens trendvækstrater i foreløbige år

De langsigtede sektorprisers afhængighed af faktorblokkens trendvækstrater i foreløbige år Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Dorte Grinderslev 22. maj 2001 Line Brinch-Nielsen De langsigtede ers afhængighed af faktorblokkens trendvækstrater i foreløbige år 5HVXPp, SDSLUHW LOOXVWUHUHV

Læs mere

Reestimation af husholdningernes energiefterspørgsel

Reestimation af husholdningernes energiefterspørgsel Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Morten Werner 19.04.1999 Reestimation af husholdningernes energiefterspørgsel Resumé: I papiret præsenteres en reestimation af husholdningernes energiefterspørgsel

Læs mere

Friholdelsesbrøk og realrenteafgift

Friholdelsesbrøk og realrenteafgift Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Rasmus Holm Madsen 9. august 2001 Tony Maarsleth Kristensen Friholdelsesbrøk og realrenteafgift 5HVXPp,GHWWHSDSLUXQGHUV JHVPXOLJKHGHQIRUDWPHGWDJHHQIULKROGHOVHVEU

Læs mere

2. Drivhusgasser og drivhuseffekt

2. Drivhusgasser og drivhuseffekt 2. Drivhusgasser og drivhuseffekt Af Peter Bondo Christensen og Lone Als Egebo Drivhuseffekt Når Solens kortbølgede stråler går gennem atmosfæren, rammer de Jorden og varmer dens overflade op. Så bliver

Læs mere

Miljødeklaration 2017 for fjernvarme i Hovedstadsområdet

Miljødeklaration 2017 for fjernvarme i Hovedstadsområdet Miljødeklaration 2017 for fjernvarme i Hovedstadsområdet Udarbejdet af Fjernvarme Miljønetværk Hovedstaden, april 2018 Miljødeklaration 2017 for fjernvarme i Hovedstadsområdet Miljødeklarationen for fjernvarme

Læs mere

Husholdningernes el- og varmeefterspørgsel i EMMA, skitser

Husholdningernes el- og varmeefterspørgsel i EMMA, skitser Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Dorte Grinderslev 22. juli 2002 Kenneth Karlsson Husholdningernes el- og varmeefterspørgsel i EMMA, skitser 3DSLUHWVIRUPnOHUWRGHOW 5HVXPp )RUGHWI UVWHRSVXPPHUHVGHQXY

Læs mere

Lynettefællesskabet Miljø og Udvikling. Notat. Vedrørende: Lynettefællesskabet CO 2 -regnskab 2012 Dato: 15. juli Kopi til: TK.

Lynettefællesskabet Miljø og Udvikling. Notat. Vedrørende: Lynettefællesskabet CO 2 -regnskab 2012 Dato: 15. juli Kopi til: TK. Lynettefællesskabet Miljø og Udvikling Notat Vedrørende: Lynettefællesskabet CO 2 -regnskab 212 Dato: 15. juli 213 Fra: KR, CT Kopi til: TK Indledning Lynettefællesskabet har opstillet et mål for reduktionen

Læs mere

Forskellige estimationsresultater for fordeling af energiforbrug i EMMA, eksempel nm

Forskellige estimationsresultater for fordeling af energiforbrug i EMMA, eksempel nm Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Dorte Grinderslev 11. februar 1999 Forskellige estimationsresultater for fordeling af energiforbrug i EMMA, eksempel nm Resumé: Efter forskellige forsøg på

Læs mere

ADAM og EMMA. Danmarks Statistik. Dorte Grinderslev Thomas Thomsen. Resumé:

ADAM og EMMA. Danmarks Statistik. Dorte Grinderslev Thomas Thomsen. Resumé: Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Dorte Grinderslev 09.07.97 Thomas Thomsen ADAM og EMMA Resumé: Endelig skete det: ADAM mødte EMMA. ADAM havde allerede adskillige for- og eftermodeller, men

Læs mere

Egedal Kommune. Kortlægning af drivhusgasser i Egedal Kommune. Resume

Egedal Kommune. Kortlægning af drivhusgasser i Egedal Kommune. Resume Egedal Kommune Kortlægning af drivhusgasser i Egedal Kommune Resume 19. februar 2009 Egedal Kommune Kortlægning af drivhusgasser i Egedal Kommune Resume 19. februar 2009 Ref 8719033B CO2 kortlægning(01)

Læs mere

Er Danmark på rette vej en opfølgning på IDAs klimaplan

Er Danmark på rette vej en opfølgning på IDAs klimaplan Er Danmark på rette vej en opfølgning på IDAs klimaplan November 2011 Opfølgning på IDAs klimaplan I 2009 udarbejdede IDA en plan over, hvordan Danmark i 2050 kan have reduceret sin udledning af drivhusgasser

Læs mere

Klimakommissionens eksperimenter i det nye forbrugssystem.

Klimakommissionens eksperimenter i det nye forbrugssystem. Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir Andreas Østergaard Iversen. november Klimakommissionens eksperimenter i det nye forbrugssystem. Resumé: Dette papir sammenligner resultaterne fra ARP (DLU forbrugssystem)

Læs mere

Opdateret fremskrivning af drivhusgasudledninger i 2020, august 2013

Opdateret fremskrivning af drivhusgasudledninger i 2020, august 2013 N O T AT 13. august 2013 Ref. mis/abl Klima og energiøkonomi Opdateret fremskrivning af drivhusgasudledninger i 2020, august 2013 Siden den seneste basisfremskrivning fra efteråret 2012, BF2012, er der

Læs mere

Sammenligning af tal for investeringer og afskrivninger i ADAM og NR.

Sammenligning af tal for investeringer og afskrivninger i ADAM og NR. Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Lena Larsen 7. november 1996 Sammenligning af tal for investeringer og afskrivninger i ADAM og NR. Resumé: Papiret præsenterer grafer, der sammenligner bruttoinvesteringerne

Læs mere

Reformulering af lagerrelationen

Reformulering af lagerrelationen Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir Jacob Nørregård Rasmussen 27. april 2009 Reformulering af lagerrelationen Resumé: Vi omformulerer lagerrelationen, hvor et skøn på lagerbeholdningen indgår.

Læs mere

Røggaskondensering på Fjernvarme Fyn Affaldsenergi

Røggaskondensering på Fjernvarme Fyn Affaldsenergi Røggaskondensering på Fjernvarme Fyn Affaldsenergi A/S. Projektforslag i henhold til lov om varmeforsyning 6. januar 2016 Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 3 2. Sammenfatning... 3 3. Projektorganisation...

Læs mere

CO2-opgørelse for Ærø Kommune 2011

CO2-opgørelse for Ærø Kommune 2011 CO2-opgørelse for Ærø Kommune 2011 Ærø CO 2 -opgørelse 2011 Juni 2012 Udarbejdet af: Ærø Energi- og Miljøkontor Vestergade 70 5970 Ærøskøbing Udarbejdet for: Ærø Kommune Teknik og Miljø Statene 2 5970

Læs mere

CO2-opgørelse for Ærø Kommune 2010

CO2-opgørelse for Ærø Kommune 2010 CO2-opgørelse for Ærø Kommune 2010 Ærø CO2-opgørelse 2010 April 2011 Udarbejdet af: Ærø Energi- og Miljøkontor Vestergade 70 5970 Ærøskøbing Udarbejdet for: Ærø Kommune Teknik og Miljø Statene 2 5970 Ærøskøbing

Læs mere

CO2-opgørelse for Ærø Kommune 2012

CO2-opgørelse for Ærø Kommune 2012 CO2-opgørelse for Ærø Kommune 2012 CO 2 -opgørelse for Ærø Kommune 2012 Maj 2013 Udarbejdet af: Ærø Energi- og Miljøkontor Vestergade 70 5970 Ærøskøbing Udarbejdet for: Ærø Kommune Teknik og Miljø Statene

Læs mere

Personer i arbejdsmarkedsordninger (II)

Personer i arbejdsmarkedsordninger (II) Danmarks Statistik MODELGRUPPEN *Arbejdspapir Sofie Andersen 13. september 13 Personer i arbejdsmarkedsordninger (II) Resumé: Formuleringen af personer i arbejdsmarkedsordninger ændres for at stabilisere

Læs mere

CO2-opgørelse for Ærø Kommune 2008

CO2-opgørelse for Ærø Kommune 2008 CO2-opgørelse for Ærø Kommune 2008 Ærø CO2-opgørelse 2008 April 2010 Udarbejdet af: Ærø Energi- og Miljøkontor Vestergade 70 5970 Ærøskøbing Udarbejdet for: Ærø Kommune Teknik og Miljø Statene 2 5970 Ærøskøbing

Læs mere

Klima-, Energi- og Bygningsudvalget 2011-12 KEB alm. del Bilag 336 Offentligt

Klima-, Energi- og Bygningsudvalget 2011-12 KEB alm. del Bilag 336 Offentligt Klima-, Energi- og Bygningsudvalget 2011-12 KEB alm. del Bilag 336 Offentligt Til Klima-, Energi- og Bygningsudvalget Den økonomiske konsulent Til: Dato: Udvalgets medlemmer og stedfortrædere 3. august

Læs mere

Post Danmark, emissionsberegninger og miljøvaredeklaration

Post Danmark, emissionsberegninger og miljøvaredeklaration Post Danmark, emissionsberegninger og miljøvaredeklaration v. Søren Boas, Post Danmark Ninkie Bendtsen og Mads Holm-Petersen, COWI Baggrund og formål Hver dag transporterer Post Danmark over 4 millioner

Læs mere

Er Danmark på rette vej? - en opfølgning på IDAs Klimaplan Status 2012

Er Danmark på rette vej? - en opfølgning på IDAs Klimaplan Status 2012 Er Danmark på rette vej? - en opfølgning på IDAs Klimaplan 2050 Status 2012 November 2012 Opfølgning på IDAs klimaplan I 2009 udarbejdede IDA en plan over, hvordan Danmark i 2050 kan have reduceret sin

Læs mere

2014 monitoreringsrapport

2014 monitoreringsrapport 2014 monitoreringsrapport Sønderborg-områdets samlede udvikling i energiforbrug og CO2-udledning for perioden 2007-2014 1. Konklusion & forudsætninger I 2014 er Sønderborg-områdets CO 2-udledningen reduceret

Læs mere

EMMA-eksperimenter med Gekko

EMMA-eksperimenter med Gekko NOTAT 9. maj 2011 J.nr. Ref. cmvl EMMA-eksperimenter med Gekko Indhold 1 Indledning... 1 2 Introduktion til Gekko... 2 2.1 Kommandoer i Gekko... 2 2.2 Kommandofiler... 5 3 Variabelnavne... 6 4 Eksempler...

Læs mere

Gravitationsmodeller for udenrigshandlen - indledende manøvre

Gravitationsmodeller for udenrigshandlen - indledende manøvre Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Andreas Andersen Tony Maarsleth Kristensen Arbejdspapir* 14. september 2001 Gravitationsmodeller for udenrigshandlen - indledende manøvre 5HVXPp,GHWWHSDSLUNRPPHUYLNRUWLQGSnPRWLYDWLRQHQWLODWDUEHMGHRJJnLG\EGHQPHG

Læs mere

Data for banker og sparekassers rentestrømme

Data for banker og sparekassers rentestrømme Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir Henrik Christian Olesen 3. december 1997* Data for banker og sparekassers rentestrømme Resumé: Papiret diskuterer opdateringen af banker og sparekassers rentestrømme,

Læs mere

Miljødeklarationer 2008 for el leveret i Øst- og Vestdanmark

Miljødeklarationer 2008 for el leveret i Øst- og Vestdanmark Til Miljødeklarationer 2008 for el leveret i Øst- og Vestdanmark 26. februar 2009 CGS/CGS Status for 2008 Nogle af de væsentligste begivenheder, der har haft betydning for miljøpåvirkningen fra elforbruget

Læs mere

Indførelse af eksogen variabel i byrhh-relationen

Indførelse af eksogen variabel i byrhh-relationen Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Nikolaj Mose Hansen 9. oktober 2015 Indførelse af eksogen variabel i byrhh-relationen Resumé: Dette papir dokumenterer indførelsen af eksogen variabel i relationen

Læs mere

Emne: Tillægsnotat genberegning af samfundsøkonomi efter energistyrelsens samfundsøkonomiske forudsætninger oktober 2018 Udarb.

Emne: Tillægsnotat genberegning af samfundsøkonomi efter energistyrelsens samfundsøkonomiske forudsætninger oktober 2018 Udarb. TILLÆGSNOTAT Projektforslag - Varmepumpe i Ravnkilde november 2018 Tina Hartun Nielsen Midtjylland Mobil +45 2222 5196 thn@planenergi.dk Sag: Projektforslag Varmepumpe i Ravnkilde Emne: Tillægsnotat genberegning

Læs mere

CO2-opgørelse Svendborg Kommune 2011 2012

CO2-opgørelse Svendborg Kommune 2011 2012 CO2-opgørelse Svendborg Kommune 2011 2012 CO2-opgørelse for Svendborg Kommune 2011-2012 November 2013 Udarbejdet af: Ærø Energi- og Miljøkontor Vestergade 70 5970 Ærøskøbing Udarbejdet for: Svendborg Kommune

Læs mere

Revisors erklæring med begrænset sikkerhed om miljødeklarationen 2017

Revisors erklæring med begrænset sikkerhed om miljødeklarationen 2017 Revisors erklæring med begrænset sikkerhed om miljødeklarationen 2017 Til Energinets interessenter Vi har udført en erklæringsopgave med begrænset sikkerhed om Energinets miljødeklaration 2017. Et tværfagligt

Læs mere

Sammenligning af estimerede koefficienter i makroforbruget med beregnede strukturelle koefficienter

Sammenligning af estimerede koefficienter i makroforbruget med beregnede strukturelle koefficienter Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Henrik Olesen 20. juli 2000 Sammenligning af estimerede koefficienter i makroforbruget med beregnede strukturelle koefficienter Resumé: Papiret sammenligner

Læs mere

Reestimation af ligningerne for transporterhvervenes energianvendelse i EMMA

Reestimation af ligningerne for transporterhvervenes energianvendelse i EMMA Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Lars Brømsøe Termansen 1. marts 1999 Reestimation af ligningerne for transporterhvervenes energianvendelse i EMMA Resumé: I dette papir beskrives kort datakonstruktionen

Læs mere

Energiregnskaber. Energi BAGGRUND OG ANALYSE FRA REGION SYDDANMARK. Energiforbrug Drivhusgasser Global Warming Potential Vedvarende energi

Energiregnskaber. Energi BAGGRUND OG ANALYSE FRA REGION SYDDANMARK. Energiforbrug Drivhusgasser Global Warming Potential Vedvarende energi Energiregnskaber BAGGRUND OG ANALYSE FRA REGION SYDDANMARK fakta Energi Energiforbrug Drivhusgasser Global Warming Potential Vedvarende energi Faktisk Energiforbrug FORORD Indhold De globale klimaforandringer

Læs mere

Energiregnskaber. Energi BAGGRUND OG ANALYSE FRA REGION SYDDANMARK. Energiforbrug Drivhusgasser Global Warming Potential Vedvarende energi

Energiregnskaber. Energi BAGGRUND OG ANALYSE FRA REGION SYDDANMARK. Energiforbrug Drivhusgasser Global Warming Potential Vedvarende energi Energiregnskaber BAGGRUND OG ANALYSE FRA REGION SYDDANMARK fakta Energi Energiforbrug Drivhusgasser Global Warming Potential Vedvarende energi Faktisk Energiforbrug Forord Indhold De globale klimaforandringer

Læs mere

Baggrundsrapport A: Modelsetup

Baggrundsrapport A: Modelsetup Baggrundsrapport A: Modelsetup Fremskrivningen bygger på en række overordnede økonomiske forudsætninger vedrørende erhvervenes produktion, privatforbrug, brændselspriser m.m. og en række teknologispecifikke

Læs mere

Udviklingen i miljødeklaration for fjernvarme Tillægsnotat til Miljødeklaration for fjernvarme i Hovedstadsområdet 2017

Udviklingen i miljødeklaration for fjernvarme Tillægsnotat til Miljødeklaration for fjernvarme i Hovedstadsområdet 2017 Udviklingen i miljødeklaration for fjernvarme 1990-2017 Tillægsnotat til Miljødeklaration for fjernvarme i Hovedstadsområdet 2017 Udarbejdet af Fjernvarme Miljønetværk Hovedstaden, juni 2018 Indhold 1.

Læs mere

KAPITEL III ENERGIFREMSKRIVNING

KAPITEL III ENERGIFREMSKRIVNING KAPITEL III ENERGIFREMSKRIVNING III.1 Indledning Svag stigning i energiforbrug og konstant drivhusgasudledning fra ikke-kvotesektor Det danske energiforbrug er steget knap 15 pct. siden 1990. Produktionen

Læs mere

Forholdet mellem kapitalværdi og kapitalmængde I

Forholdet mellem kapitalværdi og kapitalmængde I Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Tony Maarsleth Kristensen 22. september 1997 Forholdet mellem kapitalværdi og kapitalmængde I Resumé: Forholdet mellem kapitalværdi og kapitalmængde indgår

Læs mere

Reestimation af importpriser på energi til ADAM Oktober 2016

Reestimation af importpriser på energi til ADAM Oktober 2016 Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Nikolaj M. D. Hansen 10. januar 2017 Reestimation af importpriser på energi til ADAM Oktober 2016 Resumé: Dette papir dokumenterer en reestimation af importpriserne

Læs mere

Fastlæggelse af energidata til brug i CO 2 -opgørelser

Fastlæggelse af energidata til brug i CO 2 -opgørelser Fastlæggelse af energidata til brug i CO 2 -opgørelser Thomas Astrup (DTU Miljø) Ole Dall (SDU) Henrik Wenzel (SDU) 1. oktober 2011 1 Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 3 2. Væsentlige forudsætninger...

Læs mere

Frederikssund Kommune Udledning af drivhusgasser 2014

Frederikssund Kommune Udledning af drivhusgasser 2014 Kortlægning af udledningen af drivhusgasser i Frederikssund Kommune Udledning af drivhusgasser 2014 Regin Gaarsmand & Tyge Kjær Institut for Mennesker og Teknologi, Roskilde Universitet Den 17. april 2016,

Læs mere

Udviklingen i miljødeklaration for fjernvarme Tillægsnotat til Miljødeklaration for fjernvarme i Hovedstadsområdet 2015

Udviklingen i miljødeklaration for fjernvarme Tillægsnotat til Miljødeklaration for fjernvarme i Hovedstadsområdet 2015 Udviklingen i miljødeklaration for fjernvarme 1990-2015 Tillægsnotat til Miljødeklaration for fjernvarme i Hovedstadsområdet 2015 Udarbejdet af Fjernvarme Miljønetværk Hovedstaden, april 2016 Indhold 1.

Læs mere

Klimaplan del 1 - Resumé

Klimaplan del 1 - Resumé Klimaplan del 1 - Resumé Kortlægning af drivhusgasser fra Næstved Kommune 2007 Klimaplan del 1 - Resumé Kortlægning af drivhusgasser fra Næstved Kommune 2007 Udarbejdet af: Rambøll Danmark A/S Teknikerbyen

Læs mere

Er Danmark på rette vej? - en opfølgning på IDAs Klimaplan 2050. Status 2013

Er Danmark på rette vej? - en opfølgning på IDAs Klimaplan 2050. Status 2013 Er Danmark på rette vej? - en opfølgning på IDAs Klimaplan 2050 Status 2013 November 2013 Opfølgning på IDAs Klimaplan 2050 I 2009 udarbejdede IDA en plan over, hvordan Danmark i 2050 kan have reduceret

Læs mere

Energi- og klimaregnskab 2012 - Kortlægning af Glostrup Kommunes CO 2 - udledning som virksomhed og som geografisk område

Energi- og klimaregnskab 2012 - Kortlægning af Glostrup Kommunes CO 2 - udledning som virksomhed og som geografisk område Energi- og klimaregnskab 2012 - Kortlægning af Glostrup Kommunes CO 2 - udledning som virksomhed og som geografisk område November 2013 Indhold 01 INDLEDNING... 2 02 RESULTATER 2012... 2 2.1 Den samlede

Læs mere

Om grundforløbets indflydelse på ADAMs multiplikatoregenskaber i modelversionerne oktober 1991 og marts 1995

Om grundforløbets indflydelse på ADAMs multiplikatoregenskaber i modelversionerne oktober 1991 og marts 1995 Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Tony Maarsleth Kristensen 7..96 Om grundforløbets indflydelse på ADAMs multiplikatoregenskaber i modelversionerne oktober 99 og marts 99 Resumé: ADAMs multiplikatorer

Læs mere

CO 2 -opgørelse For Greve Kommune som virksomhed Udgave 1, maj 2010

CO 2 -opgørelse For Greve Kommune som virksomhed Udgave 1, maj 2010 CO 2 -opgørelse 2008 For Greve Kommune som virksomhed Indhold 1 Indledning... 3 2 CO 2-opgørelse 2008... 4 2.1 CO 2-udledning... 4 2.2 Elforbrug... 6 2.3 Varmeforbrug... 7 2.4 Transport... 8 3 Datagrundlag

Læs mere

eklarationfor fjernvarme1990-201 14

eklarationfor fjernvarme1990-201 14 Udviklingen enimiljødeklaration eklarationfor fjernvarme1990-201 14 Tilægsnotattil MiljødeklarationforfjernvarmeiHovedstadsområdet ovedstadsområdet2014 Udarbejdet af Fjernvarme Miljønetværk Hovedstaden,

Læs mere

Sammenstilling af resultater. Samfundsøkonomiske beregninger. 1 Nye samfundsøkonomiske forudsætninger

Sammenstilling af resultater. Samfundsøkonomiske beregninger. 1 Nye samfundsøkonomiske forudsætninger SKANDERBORG-HØRNING FJERNVARME A.M.B.A Fjernvarmeforsyning af Blegind, Nørregårds Allé og nye boligområder i Hørning ADRESSE COWI A/S Jens Chr. Skous Vej 9 8000 Aarhus C TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56

Læs mere

Kommunens grønne regnskab 2012

Kommunens grønne regnskab 2012 Kommunens grønne regnskab 212 CO 2- udledningen falder! Ny lavenergi daginstitution på Virginiavej. Foto: Christian Lilliendahl 1 Grønt regnskab for Frederiksberg Kommune 212 Det grønne regnskab viser

Læs mere

CO 2 opgørelse 2015 for Svendborg Kommune (geografisk niveau)

CO 2 opgørelse 2015 for Svendborg Kommune (geografisk niveau) CO 2 opgørelse 215 for Svendborg Kommune (geografisk niveau) Indhold Indledning...1 Værktøjet har betastatus...1 Samlet CO2 udledning...2 Andel af vedvarende energi (VE)...2 Energi...3 Transport...4 Landbrug...6

Læs mere

Reestimation af importpriser på energi

Reestimation af importpriser på energi Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Uffe Bjerregård Friis 3. februar 16 Nikolaj Mose Hansen Reestimation af importpriser på energi Resumé: Dette papir dokumenterer en reestimation af importpriserne

Læs mere

BALLERUP KOMMUNE INDHOLD. 1 Introduktion. 1 Introduktion 1

BALLERUP KOMMUNE INDHOLD. 1 Introduktion. 1 Introduktion 1 ENERGI PÅ TVÆRS BALLERUP KOMMUNE ENERGIREGNSKAB ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2 Kongens Lyngby TLF +45 56000 FAX +45 56409999 WWW cowi.dk INDHOLD 1 Introduktion 1 2 Energiregnskab 2 2.1 3 2.2 Elbalance

Læs mere

Opdatering af Ha og Hdag

Opdatering af Ha og Hdag Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Sofie Andersen 22. august 2013 Opdatering af Ha og Hdag Resumé: Ha og Hdag opdateres med en 37 timers arbejdsuge og de nyeste helligdage Soa22813 Nøgleord:

Læs mere

Miljødeklaration 2018 for fjernvarme i Hovedstadsområdet

Miljødeklaration 2018 for fjernvarme i Hovedstadsområdet Miljødeklaration 2018 for fjernvarme i Hovedstadsområdet Udarbejdet af Fjernvarme Miljønetværk Hovedstaden, april 2019 Miljødeklaration 2018 for fjernvarme i Hovedstadsområdet Miljødeklarationen for fjernvarme

Læs mere

Ny serie for ejendomsskatter på husholdninger

Ny serie for ejendomsskatter på husholdninger Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Ralph Bøge Jensen 30. januar 2013 Ny serie for ejendomsskatter på husholdninger Resumé: I denne note fremlægges et forslag til hvordan en ny serie for ejendomsskatter

Læs mere

Reformulering af Lagerrelationen

Reformulering af Lagerrelationen Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir Martin Vesterbæk Mortensen 24. september 21 Reformulering af Lagerrelationen Resumé: Vi omformulerer lagerrelationen, hvor der indgår et skøn på lagerbeholdningen.

Læs mere

Data for energi- og materialeforbrug til ADAM

Data for energi- og materialeforbrug til ADAM Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* John Smidt 26. april 1994 Data for energi- og materialeforbrug til ADAM Resumé: Papiret indeholder først og fremmest en gennemgangen af, hvorledes energien

Læs mere

Beregning af makroøkonomiske effekter af energiprisændring

Beregning af makroøkonomiske effekter af energiprisændring Dorte Grinderslev (DØRS) Beregning af makroøkonomiske effekter af energiprisændring Baggrundsnotat til kapitel I Omkostninger ved støtte til vedvarende energi i Økonomi og Miljø 214 1 Indledning Notatet

Læs mere

Note om fremadrettede forventninger i ADAMs løndannelse

Note om fremadrettede forventninger i ADAMs løndannelse Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir Peter Agger Troelsen 17. juni 2015 Note om fremadrettede forventninger i ADAMs løndannelse Resumé: Vi modellerer ADAM med fremadrettede forventninger i løndannelsen,

Læs mere

Energiregnskaber for kommuner i Region Midtjylland. Jørgen Olesen

Energiregnskaber for kommuner i Region Midtjylland. Jørgen Olesen Energiregnskaber for kommuner i Region Midtjylland Jørgen Olesen Dagsorden Udfordringer for energiforsyningen Hvorfor udarbejde kommunale energiregnskaber? Hvilke data bygger regnskaberne på? Hvor nøjagtige

Læs mere

Reestimation af sektorprisrelationerne, april 2000

Reestimation af sektorprisrelationerne, april 2000 Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Erik Bjørsted 13.03.00 Reestimation af sektorprisrelationerne, april 2000 Resumé: Papiret præsenterer reestimationen af sektorprisrelationerne til ADAM, april

Læs mere