Først ved bekendtgørelse af 7. februar 1910 blev systemet med beskikkelser lagt i faste rammer. Denne bekendtgørelse er revideret flere gange.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Først ved bekendtgørelse af 7. februar 1910 blev systemet med beskikkelser lagt i faste rammer. Denne bekendtgørelse er revideret flere gange."

Transkript

1 Translatørvæsenet vejledning om bekræftelser og legaliseringer Translatørbegrebet Det danske translatørvæsens historie går helt tilbage til 1635, hvor Kong Christian IV bestemte, at alle toldsedler, der blev indleveret til toldboden i Helsingør af fremmede skibe, skulle affattes på dansk. Til dette formål befalede kongen, at der skulle forordnes en række kvalificerede beedigede personer, som kunne oversætte disse toldsedler fra forskellige sprog. Det er imidlertid først hundrede år senere, i 1734, at man første gang kan se betegnelsen Translateur i Hof- og Statskaldenderen. Translatørvæsenet i Helsingør bestod, indtil sundtolden blev ophævet ved traktat i Mellem 1863 og 1910 blev translatørbevillinger udstedt af Indenrigsministeriet "efter bedste skøn" eller på grundlag af en prøve aflagt ved Københavns Sprogkonservatorium eller attest fra en universitetsprofessor eller en translatør. Først ved bekendtgørelse af 7. februar 1910 blev systemet med beskikkelser lagt i faste rammer. Denne bekendtgørelse er revideret flere gange. Den 8. juni 1966 fik Danmark verdens første translatørlov. Denne lov, hvor den seneste version fremgår af lovbekendtgørelse nr. 181 af 25. marts 1988, fastlægger grundlaget for translatørernes virke, bl.a. reglerne for beskikkelse, translatørers rettigheder og pligter og straffebestemmelser.

2 Bekendtgørelse af lov om translatører og tolke Herved bekendtgøres lov nr. 213 af 8. juni 1966 om translatører og tolke med de ændringer, der følger af lov nr. 851 af 23. december Kapitel I Beskikkelse som translatør og tolk 1. Translatører og tolke beskikkes af Erhvervs- og Selskabsstyrelsen. Stk. 2. Ret til at få beskikkelse som translatør og tolk har enhver person, der 1) har dansk indfødsret, 2) har bopæl her i landet, 3) er fyldt 25 år, 4) ikke er umyndiggjort, under lavværgemål eller har sit bo under konkursbehandling og 5) har bestået en særlig eksamen, jf. 3. Stk. 3. Beskikkelse kan nægtes under de i borgerlig straffelovs 78, stk. 2, nævnte omstændigheder. Endvidere kan beskikkelse nægtes, såfremt den pågældende i stilling eller erhverv har udvist en sådan adfærd, at der er grund til at antage, at han ikke vil drive virksomhed som translatør og tolk på forsvarlig måde. Stk. 4. Erhvervs- og Selskabsstyrelsen kan undtage fra betingelsen i stk. 2, nr. 1. så fald kan beskikkelsen begrænses og betinges. 2. For beskikkelse som translatør og tolk betales en af Erhvervs- og Selskabsstyrelsen fastsat afgift. Stk. 2. Forinden beskikkelsen udleveres, skal den pågældende underskrive en højtidelig forsikring om, at han med omhu og nøjagtighed vil udføre de hverv, der betros ham, og samvittighedsfuldt opfylde sine pligter som translatør og tolk. 3. Erhvervs- og Selskabsstyrelsen fastsætter de nærmere bestemmelser om den i 1, stk. 2, nr. 5, omhandlede eksamen, herunder betingelserne for at indstille sig til eksamen, eksamenskravene, eksamens afholdelse, bedømmelsen m.v. I andre sprog end engelsk, fransk, spansk og tysk kan Erhvervs- og Selskabsstyrelsen lade eksamen aflægge for særlige, med henblik herpå nedsatte udvalg. Er det ikke muligt at nedsætte et sådant udvalg, kan Erhvervs- og Selskabsstyrelsen i stedet forlange, at vedkommende på anden måde godtgør sine kundskaber såvel i dansk som i vedkommende fremmede sprog. Stk. 2. Til bistand for Erhvervs- og Selskabsstyrelsen ved administrationen af loven, herunder af bestemmelserne i henhold til stk. 1, nedsætter Erhvervs- og Selskabsstyrelsen en kommission (Translatørkommissionen).

3 4. Beskikkelse som translatør og tolk bortfalder, når vedkommende dør. Det samme gælder, hvis han ophører med at opfylde betingelserne i 1, stk. 2, nr. 1, 2 og 4, medmindre Erhvervs- og Selskabsstyrelsen tillader, at beskikkelsen opretholdes. Stk. 2. Er en beskikkelse som translatør og tolk bortfaldet efter stk. 1 eller frakendt efter borgerlig straffelovs 79, skal den straks tilbageleveres Erhvervs- og Selskabsstyrelsen. Stk. 3. Ophører grunden til en beskikkelses bortfald at bestå, eller udløber eller ophæves frakendelsen af en beskikkelse, skal beskikkelsen efter begæring og uden betaling af afgift på ny sættes i kraft og udleveres den pågældende. Kapitel II Translatørers rettigheder og pligter 5. Kun personer, der har beskikkelse som translatør og tolk, må benytte betegnelsen»translatør«. Andre må heller ikke benytte danske eller udenlandske betegnelser, der er egnet til forveksling hermed. 6. Translatører og tolke skal udføre de dem betroede hverv med omhu og nøjagtighed og med den hurtighed, som hvervets beskaffenhed tillader. Stk. 2. Før et kontorsted etableres, skal der indgives anmeldelse herom til Erhvervs- og Selskabsstyrelsen. 7. Erhvervs- og Selskabsstyrelsen kan fastsætte nærmere regler for translatørers og tolkes virksomhed og herunder bestemme, at visse erhverv og stillinger ikke kan forenes med hvervet som translatør og tolk. 7 a. Industriministeren kan fastsætte regler om klageadgangen for afgørelser, der træffes af Erhvervs- og Selskabsstyrelsen og af Translatørkommissionen, herunder at afgørelserne ikke kan indbringes for højere administrativ myndighed. Kapitel III Straffe- og ikrafttrædelsesbestemmelser m. v. 8. Overtrædelse af bestemmelserne i 4, stk. 2, 5 og 6 straffes med bøde, medmindre strengere straf er forskyldt efter den øvrige lovgivning. Stk. 2. I forskrifter, der gives af Erhvervs- og Selskabsstyrelsen i medfør af loven, kan der fastsættes straf af bøde for overtrædelse af bestemmelser i forskrifterne. Stk. 3. Borgerlig straffelovs 144, og finder tilsvarende anvendelse på translatører og tolke. 9. Denne lov træder i kraft den 1. januar Stk. 2. Samtidig ophæves i næringslov nr. 138 af 28. april Loven gælder ikke for Færøerne og Grønland, men kan ved kgl. anordning sættes i kraft for Grønland med de afvigelser, som landsdelens særlige forhold tilsiger. Lov nr. 851 af 23. december 1987 indeholder følgende ikrafttrædelsesbestemmelse: Loven træder i kraft den 1. januar 1988.

4 Nils Wilhjelm Industriministeriet, den 25. marts 1988 / J. Hammer Hansen Translatørloven er efterfølgende ændret ved : 1 Lov nr. 936 af 27. december 1991 om ændring af forskellige lovbestemmelser om erhvervsudøvelse på grundlag af autorisation mv. (Udstedelse og fratagelse af autorisationer m.v.) - se side 8 2 Bekendtgørelse nr. 810 af 12. september 1994 om fravigelse af indfødsretsog bopælskrav ved meddelelse af visse beskikkelser m.v. - se side 7 3 Lov nr. 386 af 22. maj 1996 om ændring af forskellige lovbestemmelser om umyndighed m.v. Denne lov fastlægger i 16: I lov om translatører og tolke, jf. lovbekendtgørelse nr. 181 af 25. marts 1988, som ændret ved lov nr. 936 af 27. december 1991, foretages følgende ændring: 1. 1, stk. 2, nr. 4, affattes således: "4) ikke er umyndig, under værgemål efter værgemålslovens 5 eller under samværgemål efter værgemålslovens 7 eller har sit bo under konkursbehandling og".

5 Translatørens titel og pligter I henhold til Lov om translatører og tolke får man beskikkelse som translatør og tolk. Titlen har gennemgået nogle ændringer gennem tiderne. Oprindelig var titlen "edsvoren translatør og tolk", som senere blev til "kgl. aut. translatør og tolk". Denne blev i næringsloven af 28. april 1931 erstattet af "statsautoriseret translatør og tolk". I translatørloven af 8. juni 1966 blev "statsautoriseret" slettet ud fra den betragtning, at en translatør pr. definition er statsautoriseret i medfør af sin beskikkelse. Translatører har dog stadig lov til at anvende betegnelsen statsautoriseret eller dertil svarende udtryk på fremmedsprog for at gøre det klart, at de er i besiddelse af en særlig offentlig autorisation eller beskikkelse, hvilket navnlig er af betydning, når deres arbejde skal benyttes i udlandet. Translatørtitlen er en beskyttet titel. Det vil sige, at den person, der har beskikkelse som translatør og tolk, har eneret til at benytte denne erhvervsmæssige betegnelse. En translatør har ikke pligt til at påtage sig en oversættelse: Men de opgaver, en translatør påtager sig, skal ifølge translatørlovens 6 stk. 1 udføres "med omhu og nøjagtighed og med den hurtighed, som hvervets beskaffenhed tillader". Translatøren kan straffes i henhold til straffelovens 157, såfremt han "gør sig skyldig i grov eller oftere gentagen forsømmelse eller skødesløshed i tjenestens eller hvervets udførelse eller i overholdelsen af de pligter, som tjenesten eller hvervet medfører". Ud over ansvar for forseelser og forsømmelser er der pålagt translatøren tavshedspligt, idet straffelovens 152 hjemler straf for den, som "uberettiget videregiver eller udnytter fortrolige oplysninger, hvortil den pågældende [...] har fået kendskab". Dette betyder, at translatøren ikke må videregive fortrolige oplysninger om sit arbejde til andre end kunden selv. Da betegnelsen "translatør" kun må benyttes af personer, der har beskikkelse som translatør og tolk, må translatørvirksomhed ikke drives i selskabsform (dvs. som A/S eller ApS), men udelukkende i en virksomhedsform med personlig hæftelse (f.eks. enkeltmandsvirksomhed eller interessentskab). Det forhindrer imidlertid ikke translatører i at oprette anpartsselskaber eller aktieselskaber, så længe de blot sørger for, at "translatør" ikke indgår i selskabets navn og formål.

6 Beskikkelse som translatør og tolk Translatører og tolke beskikkes af Erhvervs- og Selskabsstyrelsen. I medfør af 1 i lov om translatører og tolke kan beskikkelse som translatør og tolk opnås af enhver person, der: 1. har dansk indfødsret, 2. har bopæl her i landet, 3. er fyldt 25 år, 4. ikke er umyndig, under lavværgemål efter værgemålslovens 5 eller under samværgemål efter værgemålslovens 7 eller har sit bo under konkursbehandling og 5. har bestået en særlig eksamen. Kravet om dansk indfødsret og bopæl her i landet er ikke længere gældende for EU- og E0S-borgere i henhold til Erhvervs- og Selskabsstyrelsens bekendtgørelse nr. 810 af 12. september 1994 om fravigelse af indfødsrets- og bopælskrav ved meddelelse af visse beskikkelser m.v. "En særlig eksamen" er nærmere defineret i bekendtgørelse nr. 29 af 17. januar 1992 om eksamenskrav for beskikkelse som translatør og tolk. Denne bekendtgørelse har følgende ordlyd: "Bekendtgørelse om eksamenskrav for beskikkelse som translatør og tolk I medfør af 3, stk. 1, jf. 1, stk. 2, nr. 5 i lov om translatører og tolke, jf. lovbekendtgørelse nr. 181 af 25. marts 1988, fastsættes: 1. Eksamenskrav for beskikkelse som translatør og tolk er følgende: 1) erhvervssproglig kandidateksamen (2 sprog - cand.ling.merc.) aflagt ved en handelshøjskole for så vidt angår det sprog, hvori der er aflagt eksamen som hovedsprog, 2) erhvervssproglig oversætter- og tolkeeksamen (1 sprog - cand. interpret.) aflagt ved en handelshøjskole, eller 3) translatøreksamen aflagt ved en handelshøjskole efter de herom af Undervisnings- og Forskningsministeriet fastsatte regler. 2. Er det ikke muligt for handelshøjskolerne at afholde eksamen i det sprog, som vedkommende ønsker beskikkelse i, og vedkommende på anden fyldestgørende måde godtgør sine kundskaber i sproget, kan Erhvervs- og Selskabsstyrelsen efter forudgående forhandlinger med Undervisnings- og Forskningsministeriet undtage fra bestemmelserne i Erhvervs- og Selskabsstyrelsen kan endvidere beskikke en person, når det godtgøres, at vedkommende i udlandet har fået en uddannelse, der findes at kunne ligestilles med een af de i 1, stk. 1, nr. 1-3 nævnte, og vedkommende i øvrigt opfylder betingelserne herfor. Stk. 2. Beskikkelsen kan gøres betinget af, at ansøgeren gennemgår en prøvetid eller aflægger en egnethedsprøve, hvis form og indhold fastsættes af styrelsen.

7 4. Bekendtgørelsen træder i kraft den 1. februar Samtidig ophæves bekendtgørelse nr. 267 af 16. maj 1973 om eksamenskrav for beskikkelse som translatør og tolk. Erhvervs- og Selskabsstyrelsen, den 17. januar 1992 Ole Bløndal / Niels Anker Ring" Der er endnu ikke udarbejdet en ny bekendtgørelse, som omfatter den nuværende kandidatuddannelse i henhold til Undervisningsministeriets bekendtgørelse nr. 677 af 20. august 1993 om de erhvervssproglige uddannelser. Ifølge denne bekendtgørelses 12, stk. 2, giver den erhvervssproglige kandidatuddannelse i fremmedsprog ret til beskikkelse som translatør og tolk. Den erhvervssproglige kandidatuddannelse inden for hhv. datalingvistik og sproglig informatik (kommunikation) giver derimod ikke ret til beskikkelse. Ved lov nr. 936 af 27. december 1991 om ændring af forskellige lovbestemmelser om erhvervsudøvelse på grundlag af autorisation m.v. (Udstedelse og fratagelse af autorisationer m.v.) blev der foretaget nogle ændringer af translatørloven, således at beskikkelse kan nægtes, såfremt en ansøger har betydelig forfalden gæld til det offentlige, hvorved forstås beløb i størrelsesordenen kr. og derover. Samtidig blev det bestemt, at en beskikkelse kan tilbagekaldes, såfremt indehaveren har betydelig forfalden gæld til det offentlige, hvorved forstås beløb i størrelsesordenen kr. eller derover. I henhold til translatørloven bortfalder beskikkelsen, når vedkommende dør eller ophører med at opfylde betingelserne i lovens 1, stk. 2 (bl.a. kravet om dansk indfødsret - det vil i dag sige statsborgerskab i et EU- eller EØS-land). Endelig kan beskikkelsen frakendes efter borgerlig straffelovs 79. Hvis en beskikkelse er bortfaldet, tilbagekaldt eller frakendt, skal den straks tilbageleveres til Erhvervs- og Selskabsstyrelsen. I den forbindelse skal det dog nævnes, at der ikke er mulighed for at deponere sin beskikkelse. Erhvervs- og Selskabstyrelsen har ved brev af 11. marts 1996 til Erhvervssprogligt Forbund oplyst, at der i henhold til lov om translatører og tolke ikke er praksis for deponering af beskikkelse, "blandt andet fordi der ikke ses at være et aktuelt behov herfor, da der ikke i loven er krav om sikkerhedsstillelse eller lignende, der kan begrunde et deponeringskrav". Hvordan ansøger man om beskikkelse? En ansøgning om beskikkelse som translatør og tolk skal indgives til: Erhvervs- og Selskabsstyrelsen Kampmannsgade København V Tlf.:

8 Man skal først rekvirere en særlig ansøgningsformular fra styrelsen (Bilag A). Formularen indeholder bl.a. en erklæring, der lyder som følger: "Undertegnede erklærer herved på ære og samvittighed, at jeg, når beskikkelse som translatør og tolk meddeles mig, med omhu og nøjagtighed vil udføre de hverv, der betros mig, og at jeg samvittighedsfuldt vil opfylde mine pligter som translatør og tolk i følgende sprog: Undertegnede giver, under henvisning til 29 i forvaltningsloven (lov nr. 571 af 19. december 1985), samtykke til, at politimyndigheden på Erhvervs- og Selskabsstyrelsens anmodning sender straffeattest udstedt med hjemmel i 43, nr. 2 i Justitsministeriets forskrifter for det centrale kriminalregister og afgiver en udtalelse om, hvorvidt der ville være noget til hinder for, at De beskikkes som translatør og tolk." Samtidig skriver man under på, at man ikke er umyndig, under lavværgemål eller samværgemål eller har sit bo under konkursbehandling. Ansøgningen returneres til Erhvervs- og Selskabsstyrelsen og skal ledsages af kopi af fødsels-, dåbs- eller navneattest, kopi af eksamensbevis (cand.ling.merc.) samt en restanceattest, hvor ansøgerens bopælskommune anfører eventuelle restancer over for det offentlige. Siden den 1. januar 1997 har det været gebyrfrit at opnå beskikkelse. Beskikkelsens ordlyd er som følger (Bilag B): "ERHVERVS- OG SELSKABSSTYRELSEN meddeler herved i medfør af 1 i lov om translatører og tolke, jvf. lovbekendtgørelse nr. 181 af 25. marts 1988 BESKIKKELSE SOM TRANSLATØR OG TOLK i det sprog for der er født den Den pågældende er undergivet de til enhver tid fastsatte forskrifter angående virksomheden som translatør og tolk. Beskikkelsen bortfalder, såfremt den pågældende ophører med at opfylde betingelserne for at kunne få beskikkelse som translatør og tolk. Ved den pågældendes død, eller hvis beskikkelsen i øvrigt er bortfaldet eller frakendt, skal beskikkelsen straks tilbageleveres Erhvervs- og Selskabsstyrelsen. Erhverv- og Selskabsstyrelsen, den..."

9 Translatørstempel Translatører har ret til at føre krone i stemplet. Ifølge gammel praksis anvendes et ovalt stempel, segl, oblat eller signet med en krone i midten. I den øverste del af stemplet ses ordene INTERPRES REGIUS JURATUS for mandlige translatører og INTERPRES REGIA JURATA for kvindelige translatører. I den nederste del er anført translatørens navn. Kongekronen må kun bruges som en del af stemplet på brevpapir, kuverter, segl, oblater m.v. Det er et privilegium at have Hofmarskallatets tilladelse til at benytte kongekronen, og man bør derfor undgå at bruge stemplet til andet end translatørrelevant arbejde, det vil primært sige i forbindelse med bekræftede oversættelser. Stemplet er personligt og kan derfor ikke anvendes som fælles bomærke eller i andet markedsføringsregi af et translatørfirma med flere indehavere, uden at translatørernes navne er anført. En undtagelse herfra er Translatørforeningen, som har registreret stemplet som foreningens logo og derfor har eneret til at benytte det med fællesbetegnelsen INTERPRETES REGII JURATI. Stemplet kan bestilles hos større stempelforhandlere, f.eks. Nydan Stempler A/S Skalbakken 17, 2720 Vanløse, tlf , og Editor, Strandparken 31, 8000 Århus C, tlf , Stemplet fås i flere farver, hvor sort eller rød er de mest gængse. Oblater (røde gummierede papirmærker med kongekrone og translatørens navn) kan bestilles hos Odense Seglmærke A/S, Cikorievej 22a, 5220 Odense SØ, tlf ,

10 Bekræftelse af oversættelser En bekræftet oversættelse er en oversættelse, hvor translatøren med sit stempel, sin underskrift og en påtegning står inde for, at oversættelsen er en fuldstændig og nøjagtig gengivelse af kildeteksten. Bekræftede oversættelser bruges som regel i forbindelse med dokumenter, der skal fremlægges i retssager, ved indgåelse af ægteskab i udlandet, ved ansøgning om optagelse på udenlandske uddannelsesinstitutioner og i andre officielle sammenhænge. De dokumenter, der oftest skal bekræftes, er dåbsattester, navneattester, bopælsattester, testamenter, vielsesattester, skilsmissebevillinger og skilsmissedomme, straffeattester, eksamensbeviser samt dokumenter til brug for domstolene (processkrifter). Retsplejelovens 149, stk. 2, lyder som følger: "Dokumenter, der er affattede i fremmede sprog, skal ledsages af en oversættelse, der, når retten eller modparten forlanger det, skal bekræftes af en translatør. Oversættelse kan dog frafaldes, når begge parter er enige derom, og retten tiltror sig fornødent kendskab til det fremmede sprog". Af denne bestemmelse fremgår det, at oversættelser kun kan bekræftes af translatører. Det er i dag næsten fast praksis, at oversættelser, der skal fremlægges i retten, kræves bekræftet, og da det kun er translatører, der kan foretage denne bekræftelse, lader man som regel også translatøren udføre selve oversættelsen. Dette monopol på bekræftelser gælder uindskrænket for oversættelser til dansk. Ved oversættelser til fremmede sprog påtager visse ambassader sig at bekræfte oversættelsen, eller de forlanger ligefrem, at oversættelsen skal bekræftes eller legaliseres af ambassaden for at være gyldig i det pågældende land. Visse dokumenter skal altid være originaler eller må ikke være for gamle. For eksempel kræver Kirkeministeriet, at en fødsels- eller dåbsattest skal være nyudstedt for at være gyldig til brug for oversættelser, det vil sige ikke må være over tre måneder gammel. En sådan attest rekvireres fra kirkekontoret det sted, hvor man er døbt. Kirkekontoret kontrollerer rekvirentens adkomst og sender derefter attesten til Kirkeministeriet til legalisering. Kirkekontoret skal over for Kirkeministeriet gøre opmærksom på, at dåbsattesten skal bruges til en oversættelse, og angive, hvilket sprog der er tale om. Ministeriet vil derefter legalisere på dansk, engelsk, fransk, spansk eller tysk. Flere dokumenter, herunder dåbsattester, findes nu på flere sprog. Det vil ofte være en god ide at bede kunden undersøge, om modtageren af en bekræftet oversættelse vil acceptere en almindelig kopi, eller om der forlanges en original eller en kopi med verifikationspåtegning.

11 En bekræftet oversættelse består af 3 dele: 1 oversættelsen 2 det originale dokument (eller en fotokopi, under forudsætning af at translatøren har set originalen - eventuelt påført institutionens stempel og underskrift) 3 translatørens bekræftelsespåtegning. Bekræftelsespåtegningen skal være underskrevet med blåt (eller i alle tilfælde en anden farve end sort). Erhvervs- og Selskabsstyrelsen understreger netop, at det ikke er hensigtsmæssigt at underskrive med sorte penne, da man ikke umiddelbart kan se, om det drejer sig om en kopi eller original. Bekræftelsespåtegningen kan have følgende ordlyd: På oversættelser til dansk Undertegnede statsautoriserede translatør og tolk, XX, bekræfter herved, at foranstående oversættelse er en fuldstændig og nøjagtig gengivelse af vedhæftede original (eller: fotokopi/bekræftede genpart) i det... sprog. [Sted og dato] [Underskrift og stempel eller segl] På oversættelser til engelsk I, the undersigned XX, authorized translator and interpreter of the English language, hereby certify the preceding text to be a true and faithful translation of the attached original (eller: photocopy) in the Danish language. In Witness Whereof I have hereunto set my hand and affixed my Seal of Office this... day of [Underskrift og stempel eller segl] På oversættelser til fransk Pour traduction certifiee conforme et veritable, faite par moi le soussigne, Interprete et Traducteur jure å Copenhague, sur ('original (eller: la (photo)copie) en danois (ci-attache(e) eller: å moi presente(e) par... et å lui remis(e), apres parafe, å [Sted], a [Dato] [Underskrift og stempel eller segl] På oversættelser til italiensk Si certifica che il testo che precede è la traduzione esatta e fedele dell'allegato documento redatto in lingua danese. [Sted og dato] [Underskrift og stempel eller segl] Traduttore/traduttrice autorizzato/a d'italiano På oversættelser til spansk Certifico que lo que antecede es traduccion fiel y exacta del documento en original redactado en idioma danss al cual estå adjuntada. [Sted], a... de... de traductor/a jurado/a de la lengua espanola [Underskrift og stempel eller segl]

12 På oversættelser til tysk Die genaue Ubereinstimmung der vorstehenden Ubersetzung mit der beigehefteten Urkunde in dånischer Sprache beglaubige ich hiermit. [Sted og dato] [Underskrift og stempel eller segl] Bekræftelsespåtegningen kan enten sættes på et særskilt ark papir eller umiddelbart efter oversættelsen. Af praktiske hensyn er det ofte mest hensigtsmæssigt at lave påtegningen separat, da der så er mest mulig plads til eventuelle legaliseringsstempler (en påtegning og tre legaliseringer fylder mindst en A4-side). Hvis bekræftelsespåtegningen er adskilt fra oversættelsen, kan det anbefales at præcisere i påtegningen, hvilket dokument der er oversat, i stedet for blot at skrive "vedhæftede original/fotokopi". Oversættelsen, originalteksten og bekræftelsespåtegningen hæftes sammen med hæfteklammer eller nitter og monteres med dokumentryg. Rækkefølgen kan translatøren selv bestemme, men den gængse praksis er at placere oversættelsen forrest, da det er den, der skal bruges. Desuden er det mest hensigtsmæssigt, hvis bekræftelsen er placeret bagest af hensyn til legaliseringsmyndighederne. For at beskytte dokumentet kan man vælge at sætte en forside på med "Oversættelse", "Translation" eller lignende. Det er vigtigt, at andre ikke har mulighed for at foretage rettelser i dokumentet, for eksempel ved at fjerne eller indsætte tekstafsnit. Det er umuligt at sikre sig 100% mod "indgreb" i dokumentet, men translatøren kan tage forskellige midler i anvendelse for at vanskeliggøre dette mest muligt. Et af midlerne er at bruge dokumentgarn, hvis ender samles på den sidste side med oblat eller laksegl. Et andet er at sætte et antal stempler hen over dokumentryggen på for- og bagsiden. Nogle translatører vælger at sætte et stempel på hver enkelt side af oversættelsen påført initialer. Da man skriver under på, at oversættelsen er en fuldstændig og nøjagtig gengivelse af kildeteksten, er det vigtigt, at translatøren oversætter alt i kildeteksten, inklusive eventuelle stempler, underskrifter og håndskrevne noter (f.eks. angivet i firkantede parenteser). Hvis en kunde af en eller anden grund kun ønsker dele af originalen oversat, bør de oversatte passager markeres tydeligt i originalen, f.eks. ved at indramme de dele, der danner grundlag for den bekræftede oversættelse. Samtidig bør man for en sikkerheds skyld nævne i bekræftelsespåtegningen, at der kun er tale om en ekstraktoversættelse. Såfremt der forekommer indlysende fejl eller rettelser i kildeteksten, bør der ligeledes gøres en anmærkning herom i bekræftelsespåtegningen. En anden mulighed er at anføre en bemærkning om fejlen som fodnote i oversættelsen. Translatøren kan kun bekræfte en oversættelse mellem dansk og det sprog, den pågældende er translatør i, og kan med andre ord ikke bekræfte en oversættelse mellem to fremmedsprog. Et dokument, der f.eks. skal oversættes fra engelsk til tysk, skal derfor først oversættes til dansk af en translatør i engelsk og derefter fra dansk til tysk af en translatør i tysk. Den engelske translatørs bekræftelsespåtegning skal medtages i den tyske translatørs oversættelse. Hvis der i originalteksten optræder en tekstpassage på et 3. sprog, skriver man teksten uændret ind i oversættelsen, medmindre det er afgørende for kunden at få

13 passagen oversat. Hvis dette er tilfældet, kræves ovenstående fremgangsmåde, hvor en translatør i det pågældende 3. sprog inddrages.

14 Legalisering af bekræftede oversættelser En bekræftet oversættelse skal ofte legaliseres, specielt hvis den skal bruges i udlandet. En legalisering er en myndigheds bekræftelse af translatørens (eller en anden myndigheds) underskrift og - såfremt det drejer sig om en translatør - en bekræftelse af, at undertegnede er translatør i det pågældende sprog. Det er vigtigt at understrege, at legaliseringen ikke er en kontrol af selve oversættelsen. Den står translatøren inde for over for tredjemand. Siden 1. januar 2007 har de fleste dokumenter kunnet nøjes med en enkelt legalisering (apostille) hos Udenrigsministeriet. Det er altså ikke længere nødvendigt at få f.eks. en borgerlig vielsesattest legaliseret af Indenrigsministeriet eller et eksamensbevis legaliseret af Undervisningsministeriet inden legalisering i Udenrigsministeriet. Den gængse procedure for legalisering af translatøroversættelser er: 1. Udenrigsministeriet Legaliseringen Asiatisk Plads 2 B 1448 København K Tlf legalisering@um.dk Mandag til fredag , torsdag også Gebyr: 175,00 kr. pr. legalisering. Det er vigtigt at læse hele vejledningen på Udenrigsministeriets hjemmeside: 2. Ambassaden eller konsulatet for det land, hvor oversættelsen skal bruges Når Udenrigsministeriet har sat sit stempel på dokumentet, skal ministeriets påtegning ofte legaliseres på en ambassade eller et konsulat. De fleste ambassader og konsulater forlanger et gebyr for denne legalisering. Gebyrets størrelse afhænger normalt af valutakurserne. Hvis man fremsender dokumentet pr. post, bør man derfor kontakte ambassaden eller konsulatet i forvejen for at få oplyst det aktuelle gebyr. Nogle ambassader og konsulater kræver personlig henvendelse, hvorimod andre foretrækker, at dokumentet indleveres pr. post. For en del lande må man i visse tilfælde påregne et par dages ekspeditionstid, f.eks. Spanien, ligesom visse lande ikke er repræsenteret i Danmark, men derimod i Sverige eller Tyskland. Det er altid en god idé at ringe til konsultatet på forhånd for at blive orienteret om særlige procedurer vedrørende gebyr, valuta, betalingsmåde o.lign. Dokumenter, som har fået en apostillepåtegning i Udenrigsministeriet, og som skal bruges i et af de lande, der har tiltrådt Apostillekonventionen, behøver ikke en legalisering på det pågældende lands ambassade i København. Læs mere om dette på:

ANSØGNING om optagelse i Erhvervs- og Byggestyrelsens ejendomsmæglerregister og dermed ret til at benytte betegnelsen ejendomsmægler

ANSØGNING om optagelse i Erhvervs- og Byggestyrelsens ejendomsmæglerregister og dermed ret til at benytte betegnelsen ejendomsmægler ANSØGNING om optagelse i Erhvervs- og Byggestyrelsens ejendomsmæglerregister og dermed ret til at benytte betegnelsen ejendomsmægler Til Erhvervs- og Byggestyrelsen Dahlerups Pakhus Langelinie Allé 17

Læs mere

Bekendtgørelse af lov om vagtvirksomhed

Bekendtgørelse af lov om vagtvirksomhed Bekendtgørelse af lov om vagtvirksomhed Herved bekendtgøres lov nr. 266 af 22. maj 1986 om vagtvirksomhed med de ændringer, der følger af 2 i lov nr. 936 af 27. december 1991, 2 i lov nr. 386 af 20. maj

Læs mere

Bekendtgørelse af lov om vagtvirksomhed

Bekendtgørelse af lov om vagtvirksomhed LBK nr 227 af 03/03/2010 (Historisk) Udskriftsdato: 19. januar 2017 Ministerium: Justitsministeriet Journalnummer: Justitsmin., j.nr. 2009-114-0148 Senere ændringer til forskriften LOV nr 718 af 25/06/2010

Læs mere

Lov om inkassovirksomhed

Lov om inkassovirksomhed Lov om inkassovirksomhed Kapitel 1 Lovens anvendelsesområde 1. Loven gælder for inkassovirksomhed, jf. dog stk. 2 og 3. Stk. 2. Med undtagelse af 9-11, 12, stk. 1-3, 13 og 29 gælder loven ikke for inkassovirksomhed,

Læs mere

Lovtidende A 2011 Udgivet den 14. januar 2011

Lovtidende A 2011 Udgivet den 14. januar 2011 Lovtidende A 2011 Udgivet den 14. januar 2011 11. januar 2011. Nr. 22. Anordning om ikrafttræden for Færøerne af lov om pantebrevsselskaber VI MARGRETHE DEN ANDEN, af Guds Nåde Danmarks Dronning, gør vitterligt:

Læs mere

Udkast. Anordning om ikrafttræden for Færøerne af lov om psykologer m.v.

Udkast. Anordning om ikrafttræden for Færøerne af lov om psykologer m.v. Social-, Børne- og Integrationsministeriet Jura og International J.nr. 2013-3122 Beb 6. januar 2014 Udkast Anordning om ikrafttræden for Færøerne af lov om psykologer m.v. VI MARGRETHE DEN ANDEN, af Guds

Læs mere

Tillæg A Tillæg til ansøgning om tilladelse til at udbyde væddemål og onlinekasino.

Tillæg A Tillæg til ansøgning om tilladelse til at udbyde væddemål og onlinekasino. 1/9 Tillæg A Tillæg til ansøgning om tilladelse til at udbyde væddemål og onlinekasino. Personlig erklæring (se vejledningen) Angiv i hvilken anledning, du udfylder erklæringen: enkeltperson (enkeltmandsfirma)

Læs mere

Anordning om ikrafttræden for Færøerne af lov om psykologer m.v.

Anordning om ikrafttræden for Færøerne af lov om psykologer m.v. ANG nr 1083 af 08/10/2014 (Gældende) Udskriftsdato: 8. januar 2017 Ministerium: Social- og Indenrigsministeriet Journalnummer: Ministeriet for Børn, Ligestilling, Integration og Sociale Forhold, j.nr.

Læs mere

Bekendtgørelse af anordning om ikrafttræden for Færøerne af lov om psykologer m.v.

Bekendtgørelse af anordning om ikrafttræden for Færøerne af lov om psykologer m.v. Givið út 29. september 2017 4. september 2017. Nr. 1060. Bekendtgørelse af anordning om ikrafttræden for Færøerne af lov om psykologer m.v. Herved bekendtgøres anordning nr. 1083 af 8. oktober 2014 om

Læs mere

Kapitel 1 Anvendelsesområde

Kapitel 1 Anvendelsesområde Bekendtgørelse for Færøerne om EU- og EØS-statsborgeres adgang til udøvelse af virksomhed som psykolog samt til anerkendelse af erhvervsmæssige kvalifikationer I medfør af 19 i lov om psykologer m.v. som

Læs mere

Bekendtgørelse om registrering af ejendomsmæglere mv., der er etableret i et EU-land, i et EØS-land eller i Schweiz 1)

Bekendtgørelse om registrering af ejendomsmæglere mv., der er etableret i et EU-land, i et EØS-land eller i Schweiz 1) BEK nr 1307 af 23/11/2007 (Historisk) Udskriftsdato: 9. oktober 2016 Ministerium: Erhvervs- og Vækstministeriet Journalnummer: Økonomi- og Erhvervsmin., Erhvervs- og Byggestyrelsen, j.nr. 07/08749 Senere

Læs mere

Bekendtgørelse af lov om dansk indfødsret 1), som ændret ved lov nr. 311 af 5. maj 2004.

Bekendtgørelse af lov om dansk indfødsret 1), som ændret ved lov nr. 311 af 5. maj 2004. Nr. 113 20. februar 2003 Bekendtgørelse af lov om dansk indfødsret 1), som ændret ved lov nr. 311 af 5. maj 2004. Herved bekendtgøres lov om dansk indfødsret, jf. lovbekendtgørelse nr. 28 af 15. januar

Læs mere

Bekendtgørelse af lov om psykologer m.v.

Bekendtgørelse af lov om psykologer m.v. LBK nr 52 af 24/01/2018 (Gældende) Udskriftsdato: 28. marts 2019 Ministerium: Børne- og Socialministeriet Journalnummer: Børne- og Socialmin., j.nr. 2018-570 Senere ændringer til forskriften Ingen Bekendtgørelse

Læs mere

Meddelelse om behandling af ansøgninger om optagelse af herboende EU-borgere på valglisten til Europa-Parlamentsvalget søndag den 25.

Meddelelse om behandling af ansøgninger om optagelse af herboende EU-borgere på valglisten til Europa-Parlamentsvalget søndag den 25. Til alle kommunalbestyrelser 8 bilag Slotsholmsgade 10-12 1216 København K Telefon 72 28 24 00 Fax 72 28 24 01 valg@oim.dk valg.oim.dk Sagsnr. 2014-13150 Doknr. 205243 Dato 25-02-2014 Meddelelse om behandling

Læs mere

Bekendtgørelse af lov om psykologer m.v.

Bekendtgørelse af lov om psykologer m.v. LBK nr 924 af 17/06/2017 Udskriftsdato: 4. april 2019 Ministerium: Børne- og Socialministeriet Journalnummer: Børne- og Socialmin., j.nr. 2016-1465 Senere ændringer til forskriften LOV nr 1544 af 19/12/2017

Læs mere

Lov om administration af Det Europæiske Økonomiske Fællesskabs forordninger om indførelse af europæiske

Lov om administration af Det Europæiske Økonomiske Fællesskabs forordninger om indførelse af europæiske Danmark 5. april 1989 Lov om administration af Det Europæiske Økonomiske Fællesskabs forordninger om indførelse af europæiske økonomiske firmagrupper VI MARGRETHE DEN ANDEN, af Guds Nåde Danmarks Dronning,

Læs mere

Bekendtgørelse af lov om handel med brugte genstande samt pantelånervirksomhed

Bekendtgørelse af lov om handel med brugte genstande samt pantelånervirksomhed LBK nr 216 af 17/02/2014 (Historisk) Udskriftsdato: 21. juni 2016 Ministerium: Justitsministeriet Journalnummer: Justitsmin., j.nr. 2012-1111-0006 Senere ændringer til forskriften LOV nr 736 af 25/06/2014

Læs mere

Bekendtgørelse om udøvelse af erhverv inden for gas-, vand- og afløbsområdet på baggrund af udenlandske erhvervsmæssige kvalifikationer 1)

Bekendtgørelse om udøvelse af erhverv inden for gas-, vand- og afløbsområdet på baggrund af udenlandske erhvervsmæssige kvalifikationer 1) BEK nr 1201 af 17/10/2007 (Historisk) Udskriftsdato: 11. januar 2017 Ministerium: Erhvervs- og Vækstministeriet Journalnummer: Økonomi- og Erhvervsmin., Sikkerhedsstyrelsen, j.nr. 644-21-00004 Senere ændringer

Læs mere

Bekendtgørelse af lov om dansk indfødsret 1) som senest ændret ved lov nr. 366 af 6. juni 2002

Bekendtgørelse af lov om dansk indfødsret 1) som senest ændret ved lov nr. 366 af 6. juni 2002 Nr. 28 15. januar 1999 Bekendtgørelse af lov om dansk indfødsret 1) som senest ændret ved lov nr. 366 af 6. juni 2002 Herved bekendtgøres lov om dansk indfødsret, jf. lovbekendtgørelse nr. 757 af 14. september

Læs mere

BEK nr 1406 af 04/12/2017 (Gældende) Udskriftsdato: 11. april Senere ændringer til forskriften Ingen

BEK nr 1406 af 04/12/2017 (Gældende) Udskriftsdato: 11. april Senere ændringer til forskriften Ingen BEK nr 1406 af 04/12/2017 (Gældende) Udskriftsdato: 11. april 2019 Ministerium: Beskæftigelsesministeriet Journalnummer: Beskæftigelsesmin., Arbejdstilsynet, j.nr. 20165000572 Senere ændringer til forskriften

Læs mere

Tillæg A Tillæg til ansøgning om tilladelse til at udbyde væddemål og onlinekasino.

Tillæg A Tillæg til ansøgning om tilladelse til at udbyde væddemål og onlinekasino. 1/8 Tillæg A Tillæg til ansøgning om tilladelse til at udbyde væddemål og onlinekasino. Personlig erklæring (se vejledningen til erklæringen) Den personlige erklæring skal indsendes til Spillemyndigheden,

Læs mere

Anordning om ikrafttræden for Færøerne af forskellige love om ændring af adoptionsloven

Anordning om ikrafttræden for Færøerne af forskellige love om ændring af adoptionsloven Social- og Indenrigsministeriet J.nr. 2015-6248 30. august 2016 Anordning om ikrafttræden for Færøerne af forskellige love om ændring af adoptionsloven VI MARGRETHE DEN ANDEN, af Guds Nåde Danmarks Dronning,

Læs mere

Lov om ændring af udlændingeloven og retsafgiftsloven

Lov om ændring af udlændingeloven og retsafgiftsloven LOV nr 487 af 12/06/2009 (Historisk) Udskriftsdato: 25. januar 2017 Ministerium: Udlændinge-, Integrations- og Boligministeriet Journalnummer: Ministeriet for Flygtninge, Indvandrere og Integration, j.nr.

Læs mere

Anordning om ikrafttræden for Færøerne af lov om adoption. VI MARGRETHE DEN ANDEN, af Guds Nåde Danmarks Dronning, gør vitterligt:

Anordning om ikrafttræden for Færøerne af lov om adoption. VI MARGRETHE DEN ANDEN, af Guds Nåde Danmarks Dronning, gør vitterligt: Anordning nr. af. Anordning om ikrafttræden for Færøerne af lov om adoption VI MARGRETHE DEN ANDEN, af Guds Nåde Danmarks Dronning, gør vitterligt: I medfør af 41 i lov om adoption, jf. lovbekendtgørelse

Læs mere

Ansøgning om anerkendelse af udenlandske erhvervsmæssige kvalifikationer

Ansøgning om anerkendelse af udenlandske erhvervsmæssige kvalifikationer Ansøgning om anerkendelse af udenlandske erhvervsmæssige kvalifikationer som psykolog Hjælp til at udfylde blanketten: Se vejledningen på side 6. Husk at skrive tydeligt og brug latinske bogstaver (ABCD

Læs mere

1) er myndig og ikke er under værgemål efter værgemålslovens 5 eller under samværgemål efter værgemålslovens

1) er myndig og ikke er under værgemål efter værgemålslovens 5 eller under samværgemål efter værgemålslovens BEK nr 63 af 18/01/2016 (Gældende) Udskriftsdato: 7. juli 2016 Ministerium: Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet Journalnummer: Energi-, Forsynings- og Klimamin., Geodatastyrelsen, j.nr. KMS-301-00035

Læs mere

Bekendtgørelse for Grønland om adoption

Bekendtgørelse for Grønland om adoption BEK nr 456 af 28/04/2010 (Gældende) Udskriftsdato: 17. januar 2017 Ministerium: Social- og Indenrigsministeriet Journalnummer: Justitsmin., Familiestyrelsen, j.nr. 2008-600-00003 Senere ændringer til forskriften

Læs mere

Bekendtgørelse af lov om sikkerhed ved bestemte idrætsbegivenheder

Bekendtgørelse af lov om sikkerhed ved bestemte idrætsbegivenheder LBK nr 1216 af 27/10/2015 (Gældende) Udskriftsdato: 27. marts 2019 Ministerium: Justitsministeriet Journalnummer: Justitsmin., j.nr. 2015-1924-0329 Senere ændringer til forskriften LOV nr 1721 af 27/12/2018

Læs mere

Ansøgning om løsning fra dansk statsborgerskab

Ansøgning om løsning fra dansk statsborgerskab Ansøgning om løsning fra dansk statsborgerskab Ansøgningen indgives til Udlændinge- og Integrationsministeriet Hvem kan søge om løsning fra dansk statsborgerskab? Hvem skal ansøgningen indgives til? Enhver

Læs mere

Ansøgning. Ansøgning for bestyrer og personale (se vejledningen) Spillemyndigheden Englandsgade 25, 6. sal 5000 Odense C. Stilling

Ansøgning. Ansøgning for bestyrer og personale (se vejledningen) Spillemyndigheden Englandsgade 25, 6. sal 5000 Odense C. Stilling 1/5 Spillemyndigheden Englandsgade 25, 6. sal 5000 Odense C Ansøgning Ansøgning for bestyrer og personale (se vejledningen) Ansøgningen skal udfyldes af personer, der ønsker at blive godkendt som bestyrer

Læs mere

Børnelov. Kapitel 1 Registrering af faderskab i forbindelse med fødslen

Børnelov. Kapitel 1 Registrering af faderskab i forbindelse med fødslen Børnelov VI MARGRETHE DEN ANDEN, af Guds Nåde Danmarks Dronning, gør vitterligt: Folketinget har vedtaget og Vi ved Vort samtykke stadfæstet følgende lov: Kapitel 1 Registrering af faderskab i forbindelse

Læs mere

Anordning om ikrafttræden for Færøerne af lov om forældremyndighed og samvær 1)

Anordning om ikrafttræden for Færøerne af lov om forældremyndighed og samvær 1) Nr. 228 15. marts 2007 Anordning om ikrafttræden for Færøerne af lov om forældremyndighed og samvær 1) Kapitel 1 Forældremyndighed Kapitel 2 Samvær m. v. Kapitel 3 Arbejdsaftaler Kapitel 4 Midlertidige

Læs mere

UDKAST. Kapitel 3 Anerkendelse af erhvervsmæssige kvalifikationer

UDKAST. Kapitel 3 Anerkendelse af erhvervsmæssige kvalifikationer Bekendtgørelse om anerkendelse af erhvervsmæssige kvalifikationer erhvervet i udlandet vedrørende udøvelse af erhverv i forbindelse med offshore olie- og gasaktiviteter m.v. 1 I medfør af 4 a, 50, stk.

Læs mere

Løgtingslóg nr. 120 frá 21. mai 1993 um løggildar grannskoðarar / om autoriserede revisorer.

Løgtingslóg nr. 120 frá 21. mai 1993 um løggildar grannskoðarar / om autoriserede revisorer. Løgtingslóg nr. 120 frá 21. mai 1993 um løggildar grannskoðarar / om autoriserede revisorer. 1. kapitel. Kapitel II Autoriserede revisorers rettigheder og pligter Kapitel III Disciplinærnævn og Revisiornævn

Læs mere

I medfør af 14 a, stk. 4, i lov om valg af danske medlemmer til Europa-Parlamentet, jf. lovbekendtgørelse nr. 126 af 11. februar 2013, fastsættes:

I medfør af 14 a, stk. 4, i lov om valg af danske medlemmer til Europa-Parlamentet, jf. lovbekendtgørelse nr. 126 af 11. februar 2013, fastsættes: BEK nr 89 af 23/01/2014 (Gældende) Udskriftsdato: 21. januar 2017 Ministerium: Social- og Indenrigsministeriet Journalnummer: Økonomi- og Indenrigsmin., j.nr. 2013-11866 Senere ændringer til forskriften

Læs mere

Bekendtgørelse om forældremyndighed, barnets bopæl og samvær m.v.

Bekendtgørelse om forældremyndighed, barnets bopæl og samvær m.v. Bekendtgørelse om forældremyndighed, barnets bopæl og samvær m.v. I medfør af 42 og 45, stk. 3, i forældreansvarsloven, jf. lovbekendtgørelse nr. 1085 af 7. oktober 2014, som ændret ved 1 i lov nr. 270

Læs mere

Lov om ændring af retsplejeloven og lov om fuldbyrdelse af straf m.v.

Lov om ændring af retsplejeloven og lov om fuldbyrdelse af straf m.v. LOV nr 1540 af 18/12/2018 (Gældende) Udskriftsdato: 10. april 2019 Ministerium: Justitsministeriet Journalnummer: Justitsmin., j.nr. 2018-4000-0098 Senere ændringer til forskriften Ingen Lov om ændring

Læs mere

FO/FA3. Ansøgers udl.nr. (udlændingenummer) Udl.nr./Person ID. Forbeholdt myndighederne Modtaget dato Modtaget af (navn) Myndighed (stempel)

FO/FA3. Ansøgers udl.nr. (udlændingenummer) Udl.nr./Person ID. Forbeholdt myndighederne Modtaget dato Modtaget af (navn) Myndighed (stempel) Forbeholdt myndighederne Modtaget dato Modtaget af (navn) Myndighed (stempel) Ansøgers udl.nr. (udlændingenummer) Udl.nr./Person ID HUSK OGSÅ AT UDFYLDE DEN SIDSTE SIDE I DETTE SKEMA FO/FA3_da_110814 Ansøgning

Læs mere

Bekendtgørelse af lov om dansk indfødsret

Bekendtgørelse af lov om dansk indfødsret LBK nr 1029 af 10/07/2018 (Gældende) Udskriftsdato: 8. april 2019 Ministerium: Udlændinge- og Integrationsministeriet Journalnummer: Udlændinge- og Integrationsmin., j.nr. 2016-15219 Senere ændringer til

Læs mere

Lov om ændring af lov om psykologer m.v.

Lov om ændring af lov om psykologer m.v. LOV nr 190 af 27/02/2017 Udskriftsdato: 14. august 2019 Ministerium: Børne- og Socialministeriet Journalnummer: Børne- og Socialmin., j.nr. 2016-1465 Senere ændringer til forskriften LBK nr 924 af 17/06/2017

Læs mere

Bekendtgørelse om forældremyndighed, barnets bopæl og samvær m.v.

Bekendtgørelse om forældremyndighed, barnets bopæl og samvær m.v. BEK nr 707 af 18/06/2013 (Historisk) Udskriftsdato: 19. februar 2017 Ministerium: Social- og Indenrigsministeriet Journalnummer: Social- og Integrationsmin., j.nr. 2013-2131 Senere ændringer til forskriften

Læs mere

HUSK OGSÅ AT UDFYLDE DEN SIDSTE SIDE AF DETTE SKEMA Udl.nr./Person ID Modtaget dato Modtaget af (stempel og navn)

HUSK OGSÅ AT UDFYLDE DEN SIDSTE SIDE AF DETTE SKEMA Udl.nr./Person ID Modtaget dato Modtaget af (stempel og navn) FÆRFÆR/S G3 Forbeholdt myndighederne HUSK OGSÅ AT UDFYLDE DEN SIDSTE SIDE AF DETTE SKEMA Udl.nr./Person ID Modtaget dato Modtaget af (stempel og navn) GL/SG2_da_150814 Ansøgning om opholdstilladelse i

Læs mere

2017 Udgivet den 23. maj maj Nr VI MARGRETHE DEN ANDEN, af Guds Nåde Danmarks Dronning, gør vitterligt:

2017 Udgivet den 23. maj maj Nr VI MARGRETHE DEN ANDEN, af Guds Nåde Danmarks Dronning, gør vitterligt: Lovtidende A 2017 Udgivet den 23. maj 2017 22. maj 2017. Nr. 496. Anordning om ikrafttræden for Færøerne af lov om ændring af lov om psykologer m.v. VI MARGRETHE DEN ANDEN, af Guds Nåde Danmarks Dronning,

Læs mere

Bekendtgørelse om godkendelse af kørelærere 1)

Bekendtgørelse om godkendelse af kørelærere 1) BEK nr 1563 af 20/12/2007 (Historisk) Udskriftsdato: 7. juli 2015 Ministerium: Justitsministeriet Journalnummer: Justitsmin., j.nr. 2006-802-0039 Senere ændringer til forskriften BEK nr 957 af 26/09/2012

Læs mere

Bekendtgørelse om navne

Bekendtgørelse om navne Bekendtgørelse om navne I medfør af 2, stk. 2, 4, stk. 4 og 5, 5, stk. 3, 7, stk. 3, 8, stk. 4, 11, stk. 3, 13, stk. 3, 16, stk. 4, 20, 21, stk. 2, 25 a, stk. 4, og 30, stk. 4, i navneloven, jf. lovbekendtgørelse

Læs mere

Bekendtgørelse om forældremyndighed, barnets bopæl og samvær m.v.

Bekendtgørelse om forældremyndighed, barnets bopæl og samvær m.v. Bekendtgørelse om forældremyndighed, barnets bopæl og samvær m.v. I medfør af 42 og 45, stk. 3, i forældreansvarsloven, jf. lovbekendtgørelse nr. 1256820 af 723. december november 20175 som ændret ved

Læs mere

Bekendtgørelse af lov om Politiets Efterretningstjeneste (PET)

Bekendtgørelse af lov om Politiets Efterretningstjeneste (PET) LBK nr 231 af 07/03/2017 (Gældende) Udskriftsdato: 27. juni 2019 Ministerium: Justitsministeriet Journalnummer: Justitsmin., j.nr. 2017-1924-0600 Senere ændringer til forskriften LOV nr 503 af 23/05/2018

Læs mere

Velfærdsministeriet Kommunaljura J.nr marts 2009

Velfærdsministeriet Kommunaljura J.nr marts 2009 Velfærdsministeriet Kommunaljura J.nr. 2009-6156 6. marts 2009 Meddelelse om behandling af ansøgninger om optagelse af herboende EU-borgere på valglisten til Europa-Parlamentsvalget søndag den 7. juni

Læs mere

Bekendtgørelse af lov om forbrugerklager (forbrugerklageloven)

Bekendtgørelse af lov om forbrugerklager (forbrugerklageloven) LBK nr 1095 af 08/09/2010 Udskriftsdato: 7. maj 2019 Ministerium: Erhvervsministeriet Journalnummer: Økonomi- og Erhvervsmin., Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, j.nr.08/07485 Senere ændringer til forskriften

Læs mere

Udkast til bekendtgørelse om forældremyndighed, barnets bopæl og samvær m.v.

Udkast til bekendtgørelse om forældremyndighed, barnets bopæl og samvær m.v. Ministeriet for Børn, Ligestilling, Integration og Sociale Forhold Familieret J.nr. 2014-5752 krkk 8. oktober 2014 Udkast til bekendtgørelse om forældremyndighed, barnets bopæl og samvær m.v. I medfør

Læs mere

Bekendtgørelse om navne

Bekendtgørelse om navne Bekendtgørelse om navne I medfør af 2, stk. 2, 4, stk. 4 og 5, 5, stk. 3, 7, stk. 3, 8, stk. 4, 11, stk. 3, 13, stk. 3, 16, stk. 4, 20, 21, stk. 2, 25 a, stk. 4, og 30, stk. 4, i lov nr. 524 af 24. juni

Læs mere

Kapitel 1. Ansøgning om beskikkelse som landinspektør

Kapitel 1. Ansøgning om beskikkelse som landinspektør Bekendtgørelse om beskikkelse som landinspektør, om anmeldelsespligt ved midlertidig udførelse af tjenesteydelser og om praktiserende landinspektørers oplysningspligter 1 I medfør af 1, stk. 5, 1, stk.

Læs mere

Bekendtgørelse om anerkendelse af erhvervsmæssige kvalifikationer erhvervet i udlandet 1)

Bekendtgørelse om anerkendelse af erhvervsmæssige kvalifikationer erhvervet i udlandet 1) BEK nr 151 af 25/02/2016 (Gældende) Udskriftsdato: 7. oktober 2016 Ministerium: Beskæftigelsesministeriet Journalnummer: Beskæftigelsesmin., Arbejdstilsynet, j.nr. 20155000093 Senere ændringer til forskriften

Læs mere

Meddelelse fra CPR-kontoret om registrering af forældremyndighed og separation i CPR

Meddelelse fra CPR-kontoret om registrering af forældremyndighed og separation i CPR IT og CPR Finsensvej 15 2000 Frederiksberg Telefon 72 28 24 00 cpr@cpr.dk www.cpr.dk Sagsnr. 2014-11645 Doknr. 134536 Dato 01-06-2015 Meddelelse fra CPR-kontoret om registrering af forældremyndighed og

Læs mere

Kapitel 1. Anvendelsesområde

Kapitel 1. Anvendelsesområde Bekendtgørelse om udøvelse af erhverv som fagligt ansvarlig inden for gas-, vandog afløbsområdet på baggrund af udenlandske erhvervsmæssige kvalifikationer 1 I medfør af 15, nr. 3, og 36, stk. 2, i lov

Læs mere

Meddelelser fra CPR-kontoret om registrering af forældremyndighed og separation i CPR

Meddelelser fra CPR-kontoret om registrering af forældremyndighed og separation i CPR Meddelelser fra CPR-kontoret om registrering af forældremyndighed og separation i CPR Registrering af separation og forældremyndighed i CPR begyndte den 27. maj 2004. Registrering af separation og forældremyndighed

Læs mere

Ansøgningsskema FO2_da_031016

Ansøgningsskema FO2_da_031016 Ansøgningsskema FO2_da_031016 Ansøgning om opholdstilladelse på Færøerne som medfølgende familiemedlem Hvad kan dette skema bruges til? Du kan bruge dette skema til at ansøge om opholdstilladelse på Færøerne,

Læs mere

Bliver du truet med at miste din autorisation?

Bliver du truet med at miste din autorisation? Bliver du truet med at miste din autorisation? I Social- og sundhedssektoren får vi rigtig mange henvendelser, der handler om, at ledere truer med at fratage social- og sundhedsassistenternes autorisation,

Læs mere

Bekendtgørelse af lov om international fuldbyrdelse af forældremyndighedsafgørelser m.v. (internationale børnebortførelser)

Bekendtgørelse af lov om international fuldbyrdelse af forældremyndighedsafgørelser m.v. (internationale børnebortførelser) LBK nr 375 af 06/04/2010 (Gældende) Udskriftsdato: 17. januar 2017 Ministerium: Social- og Indenrigsministeriet Journalnummer: Justitsmin., Familiestyrelsen j.nr. 2009-7000-00005 Senere ændringer til forskriften

Læs mere

Bekendtgørelse for Færøerne om EU- og EØS-statsborgeres adgang til udøvelse af virksomhed som autoriseret sundhedsperson

Bekendtgørelse for Færøerne om EU- og EØS-statsborgeres adgang til udøvelse af virksomhed som autoriseret sundhedsperson BEK nr 599 af 10/06/2014 (Gældende) Udskriftsdato: 17. marts 2017 Ministerium: Sundheds- og Ældreministeriet Journalnummer: Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse, j.nr. 0909636 Senere ændringer til forskriften

Læs mere

Bekendtgørelse om uddannelse af personer, der udfører boringer på land 1)

Bekendtgørelse om uddannelse af personer, der udfører boringer på land 1) BEK nr 915 af 27/06/2016 (Gældende) Udskriftsdato: 26. februar 2017 Ministerium: Miljø- og Fødevareministeriet Journalnummer: Miljø- og Fødevaremin., Naturstyrelsen, j.nr. 010-00222 Senere ændringer til

Læs mere

Bekendtgørelse for Færøerne om godkendelse som adoptant

Bekendtgørelse for Færøerne om godkendelse som adoptant Givið út 29. mai 2015 18. maj 2015. Nr. 673. Bekendtgørelse for Færøerne om godkendelse som adoptant I medfør af 25 i adoptionsloven, som sat i kraft for Færøerne ved anordning nr. 1169 af 25. november

Læs mere

Bekendtgørelse af lov om Politiets Efterretningstjeneste (PET)

Bekendtgørelse af lov om Politiets Efterretningstjeneste (PET) LBK nr 1600 af 19/12/2014 Udskriftsdato: 27. juni 2019 Ministerium: Justitsministeriet Journalnummer: Justitsmin., j.nr. 2014-1924-0222 Senere ændringer til forskriften LOV nr 1881 af 29/12/2015 LOV nr

Læs mere

Meddelelse fra CPR-kontoret om registrering af forældremyndighed og separation i CPR

Meddelelse fra CPR-kontoret om registrering af forældremyndighed og separation i CPR IT og CPR Slotsholmsgade 10 1216 København K Telefon 72 26 97 35 cpr@cpr.dk www.cpr.dk Sagsnr. 2019-584 Doknr. 85659 Dato 29-03-2019 Meddelelse fra CPR-kontoret om registrering af forældremyndighed og

Læs mere

Forretningsorden. For. Kommunalbestyrelsen. i Lejre Kommune

Forretningsorden. For. Kommunalbestyrelsen. i Lejre Kommune Forretningsorden For Kommunalbestyrelsen i Lejre Kommune Kommunalbestyrelsens møder. 1. Kommunalbestyrelsens møder er offentlige. Kommunalbestyrelsen kan dog bestemme, at enkelte sager behandles for lukkede

Læs mere

Lov om kontrol med arbejder af ædle metaller m.v. (* 1)

Lov om kontrol med arbejder af ædle metaller m.v. (* 1) LOV nr 308 af 17/05/1995 Gældende Offentliggørelsesdato: 18-05-1995 Økonomi- og Erhvervsministeriet www.retsinformation.dk LOV nr 1051 af 11/12/1996 Yderligere dokumenter: Alle bekendtgørelser m.v. og

Læs mere

Forretningsorden for Haderslev Byråd

Forretningsorden for Haderslev Byråd Forretningsorden for Haderslev Byråd (Gældende fra den 1. januar 2018) Indholdsfortegnelse Byrådets møder... 2 Udsendelse af dagsorden og sagernes fremlæggelse... 2 Beslutningsdygtighed, mødeledelse og

Læs mere

N O T A T. Danmarks tiltrædelse af apostillekonventionen

N O T A T. Danmarks tiltrædelse af apostillekonventionen Retsudvalget REU alm. del - Bilag 42 Offentligt Justitsministeriet Lovafdelingen Dato: 6. oktober 2006 Kontor: Procesretskontoret Sagsnr.: 2005-748/5-0004 Dok.: MDT40464 N O T A T om Danmarks tiltrædelse

Læs mere

Vejledning om behandling af sager om repræsentanter for uledsagede mindreårige udlændinge

Vejledning om behandling af sager om repræsentanter for uledsagede mindreårige udlændinge Vejledning om behandling af sager om repræsentanter for uledsagede mindreårige udlændinge Indholdsfortegnelse 1. Indledning 2. Mindreårige udlændinge der er omfattet af ordningen 2.1. Personlige repræsentanter

Læs mere

GL2_da_ Ansøgning om opholdstilladelse i Grønland som medfølgende familiemedlem

GL2_da_ Ansøgning om opholdstilladelse i Grønland som medfølgende familiemedlem Ansøgningsskema GL2_da_031016 Ansøgning om opholdstilladelse i Grønland som medfølgende familiemedlem Hvad kan dette skema bruges til? Du kan bruge dette skema til at ansøge om opholdstilladelse i Grønland,

Læs mere

Bekendtgørelse for Færøerne om godkendelse som adoptant

Bekendtgørelse for Færøerne om godkendelse som adoptant Givið út 21. desember 2016 12. december 2016. Nr. 1607. Bekendtgørelse for Færøerne om godkendelse som adoptant I medfør af 25 i lov om adoption, som sat i kraft for Færøerne ved anordning nr. 1169 af

Læs mere

Stk.1 1 / 5. 1 Loven indeholder bestemmelser, der gennemfører dele af Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2005/36/EF af 7.

Stk.1 1 / 5. 1 Loven indeholder bestemmelser, der gennemfører dele af Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2005/36/EF af 7. Kommuneinformation NIS 9. July 00 Lov om ændring af lov om miljøbeskyttelse og forskellige andre love (Implementering af servicedirektivet og I lov om miljøbeskyttelse, jf. lovbekendtgørelse nr. 757 af.

Læs mere

Ansøgning om løsning fra dansk statsborgerskab

Ansøgning om løsning fra dansk statsborgerskab Ansøgning om løsning fra dansk statsborgerskab Ansøgningen indgives til Udlændinge- og Integrationsministeriet Hvem kan søge om løsning fra dansk statsborgerskab? Hvem skal ansøgningen indgives til? Enhver

Læs mere

20 ledige taxitilladelser

20 ledige taxitilladelser AARHUS KOMMUNE. TAXINÆVNET 20 ledige taxitilladelser I Aarhus Kommune er ca. 20 taxitilladelser ledige. 10 af tilladelserne uddeles nu, mens resten uddeles efterhånden som de bliver ledige. Tilladelserne

Læs mere

Ansøgning om godkendelse som adoptant

Ansøgning om godkendelse som adoptant Dato for modtagelse hos Rigsombudsmanden (stempel): Ansøgning om godkendelse som adoptant Mandens fulde navn: Kvindens fulde navn: P-tal: Statsborgerskab: Adresse: P-tal: Statsborgerskab: Adresse: Kommune:

Læs mere

Bekendtgørelse af lov om skibsmåling

Bekendtgørelse af lov om skibsmåling LBK nr 71 af 17/01/2014 (Gældende) Udskriftsdato: 4. januar 2017 Ministerium: Erhvervs- og Vækstministeriet Journalnummer: Erhvervs- og Vækstmin., Søfartsstyrelsen, j.nr. 2013017462 Senere ændringer til

Læs mere

ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf. 41 72 71 45 * Ekspeditionstid 9-16 * www.erhvervsankenaevnet.

ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf. 41 72 71 45 * Ekspeditionstid 9-16 * www.erhvervsankenaevnet. ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf. 41 72 71 45 * Ekspeditionstid 9-16 * www.erhvervsankenaevnet.dk Kendelse af 26. september 2012 (J.nr. 2011-0025012). Afslag

Læs mere

Lov om international fuldbyrdelse af forældremyndighedsafgørelser m.v. (internationale børnebortførelser)

Lov om international fuldbyrdelse af forældremyndighedsafgørelser m.v. (internationale børnebortførelser) Lov om international fuldbyrdelse af forældremyndighedsafgørelser m.v. (internationale børnebortførelser) LOV nr 793 af 27/11/1990 (Gældende) Lov om international fuldbyrdelse af forældremyndighedsafgørelser

Læs mere

Erklæring om erhvervelse af dansk indfødsret for nordiske statsborgere mellem 18 og 23 år

Erklæring om erhvervelse af dansk indfødsret for nordiske statsborgere mellem 18 og 23 år 262-0 Erklæring om erhvervelse af dansk indfødsret for nordiske statsborgere mellem 18 og 23 år I henhold til 3, stk. 2 i lov om dansk indfødsret, jf. bekendtgørelse nr. 422 af 7. juni 2004 af lov om dansk

Læs mere

FO/FA7. Ansøgers udl.nr. (udlændingenummer)/person ID Udl.nr./Person ID. Forbeholdt myndighederne Modtaget dato Modtaget af (navn) Myndighed (stempel)

FO/FA7. Ansøgers udl.nr. (udlændingenummer)/person ID Udl.nr./Person ID. Forbeholdt myndighederne Modtaget dato Modtaget af (navn) Myndighed (stempel) Forbeholdt myndighederne Modtaget dato Modtaget af (navn) Myndighed (stempel) Ansøgers udl.nr. (udlændingenummer)/person ID Udl.nr./Person ID HUSK OGSÅ AT UDFYLDE DEN SIDSTE SIDE I DETTE SKEMA FO/FA7_da_110814

Læs mere

Ansøgning om bevis for dansk indfødsret/ ansøgning om bevarelse af dansk indfødsret

Ansøgning om bevis for dansk indfødsret/ ansøgning om bevarelse af dansk indfødsret Ansøgning om bevis for dansk indfødsret/ ansøgning om bevarelse af dansk indfødsret Ansøgningen indgives til Justitsministeriet (hvis De bor i Danmark) eller nærmeste danske repræsentation (hvis De bor

Læs mere

Forældreansvarslov. 1) den separerede mand ifølge anerkendelse eller dom anses som barnets far eller

Forældreansvarslov. 1) den separerede mand ifølge anerkendelse eller dom anses som barnets far eller Forældreansvarslov Kapitel 1 Indledende bestemmelser 1. Børn og unge under 18 år er under forældremyndighed, medmindre de har indgået ægteskab. 2. Forældremyndighedens indehaver skal drage omsorg for barnet

Læs mere

Bekendtgørelse om revisorers, translatører og tolkes samt dispachørers udøvelse af tjenesteydelser i et andet land end etableringslandet 1)

Bekendtgørelse om revisorers, translatører og tolkes samt dispachørers udøvelse af tjenesteydelser i et andet land end etableringslandet 1) BEK nr 667 af 26/06/2008 (Historisk) Udskriftsdato: 1. februar 2017 Ministerium: Erhvervs- og Vækstministeriet Journalnummer: Økonomi- og Erhvervsmin., Erhvervs- og Selskabsstyrelsen, j.nr. 2006-0005516

Læs mere

Hvilken driftsform drives repræsentantens virksomhed under? Har repræsentanten forfalden gæld til offentlige myndigheder?

Hvilken driftsform drives repræsentantens virksomhed under? Har repræsentanten forfalden gæld til offentlige myndigheder? 1/5 Spillemyndigheden Havneholmen 25, 7. sal 1561 København V Tillæg C Repræsentant godkendelse Erklæring fra repræsentant, hvis repræsentanten er et selskab (se vejledningen) Ansøger/ tilladelsesindehaver

Læs mere

For tildeling af anerkendelse kræves, at mindst 2/3 af udvalget går ind for tildelingen.

For tildeling af anerkendelse kræves, at mindst 2/3 af udvalget går ind for tildelingen. Bilag 3 ANERKENDELSESORDNING FOR STATIKERE Ingeniørforeningen i Danmarks regler om anerkendelsesordning for statikere. 1 Anerkendelse Anerkendelse tildeles ved beslutning af det i 2 nævnte anerkendelsesudvalg.

Læs mere

Erklæring om generhvervelse af dansk indfødsret for tidligere danske statsborgere bosat i Danmark

Erklæring om generhvervelse af dansk indfødsret for tidligere danske statsborgere bosat i Danmark 262-2 Erklæring om generhvervelse af dansk indfødsret for tidligere danske statsborgere bosat i Danmark I henhold til 4 i lov om dansk indfødsret, jf. bekendtgørelse nr. 422 af 7. juni 2004 af lov om dansk

Læs mere

Anordning om ikrafttræden for Færøerne af lov om ligsyn, obduktion og transplantation m.v 1)

Anordning om ikrafttræden for Færøerne af lov om ligsyn, obduktion og transplantation m.v 1) Nr. 268 20. april 2001 Anordning om ikrafttræden for Færøerne af lov om ligsyn, obduktion og transplantation m.v 1) Kapitel l Dødens konstatering Kapitel 2 Ligsyn mv Kapitel 3 Obduktion Kapitel 4 Transplantation

Læs mere

Bekendtgørelse om erhvervsmæssig befordring af personer i køretøjer, som de pågældende råder over

Bekendtgørelse om erhvervsmæssig befordring af personer i køretøjer, som de pågældende råder over BEK nr 967 af 12/10/2009 (Gældende) Udskriftsdato: 23. januar 2017 Ministerium: Transport- og Bygningsministeriet Journalnummer: Transportmin., Færdselsstyrelsen, j.nr. FS220-000018 Senere ændringer til

Læs mere

Bekendtgørelse for Færøerne om adoption 1)

Bekendtgørelse for Færøerne om adoption 1) Nr. 287 26. marts 2007 Bekendtgørelse for Færøerne om adoption 1) Kapitel 1 Anvendelsesområde mv. Kapitel 2 Ansøgning om adoption Kapitel 3 Adoptions sagens behandling Kapitel 4 Samtykke fra forældre eller

Læs mere

Bekendtgørelse om godkendelse af kørelærere

Bekendtgørelse om godkendelse af kørelærere Civilafdelingen Bekendtgørelse om godkendelse af kørelærere Dato: 25. november 2014 Kontor: Færdselskontoret Sagsbeh: Marianne Møller Halkjær Sagsnr.: 2014-802-0067 Dok.: 1347437 I medfør af 56 a, 66,

Læs mere

Bekendtgørelse om Finanstilsynets certificering af statsautoriserede revisorer 1

Bekendtgørelse om Finanstilsynets certificering af statsautoriserede revisorer 1 Finanstilsynet 16. februar 2015 J.nr. 50218-0007 /lcc Bekendtgørelse om Finanstilsynets certificering af statsautoriserede revisorer 1 I medfør af 199, stk. 13, og 373, stk. 4, i lov om finansiel virksomhed,

Læs mere

Bekendtgørelse af lov om godkendelse og syn af køretøjer

Bekendtgørelse af lov om godkendelse og syn af køretøjer LBK nr 959 af 24/09/2012 (Gældende) Udskriftsdato: 22. december 2017 Ministerium: Transport-, Bygnings- og Boligministeriet Journalnummer: Transportmin., j.nr. 2010-273 Senere ændringer til forskriften

Læs mere

Ansøgning om godkendelse som adoptant

Ansøgning om godkendelse som adoptant Dato for modtagelse hos Rigsombudsmanden (stempel): Ansøgning om godkendelse som adoptant Mandens fulde navn: Kvindens fulde navn: P-tal: Indfødsret: Adresse: P-tal: Indfødsret: Adresse: Kommune: Telefon

Læs mere

Bekendtgørelse om bistandsværger

Bekendtgørelse om bistandsværger BEK nr 947 af 24/09/2009 (Gældende) Udskriftsdato: 28. september 2016 Ministerium: Justitsministeriet Journalnummer: Justitsmin., j.nr. 2008-220-0088 Senere ændringer til forskriften Ingen Bekendtgørelse

Læs mere

Bekendtgørelse om udenlandske investeringsinstitutters markedsføring

Bekendtgørelse om udenlandske investeringsinstitutters markedsføring Bekendtgørelse om udenlandske investeringsinstitutters markedsføring i Danmark1) I medfør af 18, stk. 2, 19, stk. 3 og 221, stk. 3, i lovbekendtgørelse nr. 935 af 17. september 2012 om investeringsforeninger

Læs mere

Forretningsorden for Aabenraa Byråd

Forretningsorden for Aabenraa Byråd Forretningsorden for Aabenraa Byråd Fra 1. maj 2014 Indholdsfortegnelse Byrådets møder... 1 Udsendelse af dagsorden og sagernes fremlæggelse... 1 Beslutningsdygtighed, mødeledelse og sagernes forelæggelse...

Læs mere

Kapitel 6 Lovudkast med bemærkninger 1. Lovudkast

Kapitel 6 Lovudkast med bemærkninger 1. Lovudkast Kapitel 6 Lovudkast med bemærkninger 1. Lovudkast Forslag til Lov om ændring af retsplejeloven m.v. (Midlertidige afgørelser om forbud og påbud) Justitsministeriet 1 I lov om rettens pleje, jf. lovbekendtgørelse

Læs mere

Anordning om ikrafttræden for Grønland af dele af lodsloven

Anordning om ikrafttræden for Grønland af dele af lodsloven Anordning om ikrafttræden for Grønland af dele af lodsloven VI MARGRETHE DEN ANDEN, af Guds Nåde Danmarks Dronning, gør vitterligt: I medfør af 40, stk. 2, i lodsloven, lov nr. 567 af 9. juni 2006, som

Læs mere

1.Sager, hvis afgørelse forudsætter en bedømmelse af personlige forhold. 3.Overslag og tilbud vedrørende bygningsarbejder og leverancer.

1.Sager, hvis afgørelse forudsætter en bedømmelse af personlige forhold. 3.Overslag og tilbud vedrørende bygningsarbejder og leverancer. Forretningsorden for Fredericia kommunalbestyrelse Bilag 2 til cirk. nr. 129 af 27. juni 1969 Kommunalbestyrelsens møder 1. Kommunalbestyrelsens møder er offentlige. Kommunalbestyrelsen kan dog bestemme,

Læs mere

FORRETNINGSORDEN. for Thisted Kommunalbestyrelse

FORRETNINGSORDEN. for Thisted Kommunalbestyrelse FORRETNINGSORDEN for Thisted Kommunalbestyrelse Marts 2015 Dok. 1896067 2 Indholdsfortegnelse Side Kommunalbestyrelsens møder ------------------------------------------------------------ 4 Udsendelse af

Læs mere