Udkast til DAKOFAs handlingsplan for 2013/2014

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Udkast til DAKOFAs handlingsplan for 2013/2014"

Transkript

1 15. juli 2013 Udkast til DAKOFAs handlingsplan for 2013/ Indledning DAKOFA har en organisationsstrategi for , som nærværende årlige handlingsplan skal ses i lyset af. Det overordnede endemål for organisationsstrategien er at danne et kompetencecenter for hele den danske affaldssektors ressourceforvaltning. Strategien opstiller følende overordnede mål for DAKOFA: At være det samlende kompetencecenter for hele affaldssektoren At udvikle medlemmernes kompetencer som ressourceforvaltere i markedet At facilitere den nødvendige innovation i affaldssektoren At synliggøre affaldssektorens kompetencer nationalt såvel som internationalt At stille den viden, der genereres i forbindelse med kompetenceopbygningen, til rådighed for omverdenen som helhed til sikring af velfunderede beslutningsgrundlag i såvel den private som den offentlige sektor. Strategien er tidsmæssigt delt i to faser med tilhørende to delmål: Strategimål 1: Yderligere udvikling af det etablerede kompetencecenter Strategimål 2: Kompetencecenteret for hele den danske affaldssektors ressourceforvaltning Strategien i sin fulde længe indeholder en lang række delmål under de to perioder (se hele strategien her). Nærværende handlingsplan skal særligt ses i lyset af strategidelmålet for om, at videreudvikle det etablerede kompetencecenter. Som vanligt har DAKOFA indhentet input til handlingsplanen gennem forårsmødet i Teknisk Råd den, som blev afholdt den 14. marts 2013, hvor fokus for mødet var grøn vækst i affaldssektoren. Dette møde ledte til formulering af en række ønsker til det kommende handlingsprogram inden for dette fokusområde. Den 22. april 2013 afholdt DAKOFA sit årlige møde for alle DAKOFAs netværk, som på baggrund af sekretariatets tour-de-force i alt nyt fra krystalkuglen, diskuterede og formulerede deres ønsker til handlingsplanen. Nogle af netværksdeltagernes input er dog allerede en del af den nuværende strategi, og vil derfor ikke kunne genfindes i nærværende udkast til den årlige handlingsplan. Som altid skal DAKOFAs handlingsplan ikke læses som en udtømmende plan for DAKOFAs aktiviteter i , da alle faste aktiviteter, som f.eks. det budgetterede antal konferencer, seminarer, facilitering af netværk, vedligeholdelse af hjemmeside og udsendelse af nyhedsbreve osv. ikke fremgår af handlingsplanen, men forudsættes afholdt inden for de faglige fokusområder, som handlingsplanen indeholder, og som er en del af sekretariatets naturlige drift.

2 Udover de faglige fokusområder indeholder handlingsplanen ligeledes tiltag fra EU, som vil blive overvåget og indgå i den faglige planlægning. Endelig er der ligeledes en række organisatoriske fokusområder, som dog kun skal ses som supplement til DAKOFAs strategi Udkast til handlingsplan for Nærværende udkast til handlingsplan indeholder derfor forslag til faglige fokusområder, et overblik over EU-tiltag, som vil blive overvåget i perioden, samt et forslag til en række supplerende organisatoriske fokusområder. Udover at være baseret på de nævnte input fra Teknisk Råd og fra det årlige møde for alle DAKOFAs netværk, tager planen ligeledes udgangspunkt i de eksisterende handlingsplaner for de enkelte netværk samt aktuelle og kommende politiske tiltag, som forventes at have en væsentlig betydning for affaldssektorens viden- og kompetenceudviklingsbehov i Aktuelle og kommende politiske tiltag Følgende eksisterende og kommende politiske udspil anses for vigtige for affaldssektorens rammebetingelser og udviklingsbehov: Regeringens vækstplan; herunder vækstplanen for vand-, bio- og miljøteknologi Ressourcestrategi del 1 og 2 Modernisering af affaldssektoren Regeringens energi- og klimaplan Faglige fokusområder for DAKOFA Nedenfor er de faglige fokusområder struktureret under overordnede hovedtemaer. Vækst og grøn omstilling: Nye vækst- og forretningsmuligheder; herunder puljer til innovation og teknologiudvikling Innovation i sektoren Førerpositioner inden for affaldssektoren i bl.a. EU Eksport af dansk affaldsteknologi Markedets vilkår/behov for sekundære råvarer Nye samarbejder på tværs af sektorer og nye samarbejdsformer; herunder muligheder for OPS Det kommende nationale initiativ for industriel symbiose Modernisering af affaldssektoren (den ventede fase 2. af affaldsreformen) Affaldssektoren som en del af den kommende state-of-green tours for udenlandske gæster til Danmark. Ressourceeffektivitet/ressourcestrategi : Rammevilkår for en ressourceeffektiv sektor (barrierer for ressourceeffektivitet) Styringsinstrumenter; herunder f.eks. skatter/afgifter, ressourcepræmier, pantordninger, udvidet producentansvar osv. Øget affaldsforebyggelse og genanvendelse; herunder målemetoder og operationelle værktøjer Indsamlings-, sorterings- og genkendelsesteknologier

3 Sortering og indsamling af bioaffald og de tørre fraktioner fra husholdningerne Forbehandlingsteknologier og kvalitet i genanvendelsen Næringsstofkredsløb (fosfor og kvælstof) Genanvendelse af bygge- og anlægsaffald Kommende bekendtgørelse om selektiv nedrivning Genanvendelse og behandling af shredderaffald Genanvendelse af sjældne jordarter og kritiske metaller i elektrisk og elektronisk affald Standardisering og/eller certificering af sekundære produkter Kommunernes rolle som ressourceforvaltere/råvareleverandører; herunder fokus på tilsyn/kontrol Videndeling i hele ressourceværdikæden Indikatorer for ressourceeffektivitet Fokus på materialekredsløb og affaldsstrømmene Borgernes adfærd i relation til indretning af fremtidens affaldssystemer Forebyggelse og forberedelse med henblik på genbrug (ressourcestrategi del 2) Finansiering af affaldsforebyggelse. Miljøbeskyttelse, herunder beskyttelse af jord og grundvand samt håndtering af farligt affald: Regelsæt i relation til jord og grundvand Sammenhæng mellem kriterier/grænseværdier i bekendtgørelser Den igangværende revision af deponeringsbekendtgørelsen Forventet nye regler for håndtering af lettere forurenet jord Forventet revision af genanvendelsesbekendtgørelsen Lovforståelse og opfølgning på nye regler om anmeldepligt Miljøscreening og kortlægning af byggeri og anlæg forud for renovering og nedrivning Kortlægning af strømme af bygge- og anlægsaffald Miljøkvalitet ved genanvendelse og nyttiggørelse Spredning af farlige stoffer Kortlægning af strømme af farligt affald i Danmark og tilgængelige behandlingsteknologier Innovationsbehov i relation til behandling af farligt affald Resultater fra den tværministerielle arbejdsgruppe, som ser på konsekvenser af indførelsen af afgift på deponering af farligt affald Udfordringer i forbindelse med affaldsregisteret og indberetning til affaldsdatasystemet Evt. særlige udfordringer med nanoaffald. Energi og klima: Nye beslutningsstøtteværktøjer til kvalificering af beslutninger om materialegenanvendelse kontra energiudnyttelse CO2 kvotesystemets udvikling og mekanismer Metoder til bestemmelse af CO2-emissioner Afgifter på forbrænding; herunder afgifter på forbrænding af farligt affald Affaldets rolle i klima-/energiplanen og fremtidens energisystem Biogasudviklingen og synergieffekten til landbruget Alternative drivmidler til bl.a. indsamlingskøretøjer Restprodukter fra energinyttiggørelse

4 2.3. Kommende EU-tiltag, som vil blive overvåget i Ressourcekøreplanens mål og fokusområder: Endelig vedtagelse og tiltag fra 7. miljøhandlingsprogram: Et godt liv i en ressourcebegrænset verden Tiltag, der sikrer adgang til kritiske ressourcer og forhindrer illegal eksport Nedbringelse af affaldsmængderne pr. indbygger i absolutte tal i 2020 Nye og øgede genanvendelsesmål (mod en cirkulær økonomi) og revision af målsætningerne i affaldsdirektivet Markedet for sekundære råstoffer Bestemmelse af genanvendelige materialer med henblik på at minimere energiudnyttelsen af disse materialer (mod nul restaffald / zero waste ) Nul deponering af genanvendelige og kompostérbare materialer Forvaltning af næringsstof kredsløb (kvælstof og fosfor) Kommende plaststrategi for at opnåelse af en bedre behandling 50 % reduktion af madspild kommende initiativ om en bæredygtig fødevaresektor Styringsinstrumenter ved opbygning af et indre marked for grønne produkter og organisationer (mærkninger og certificeringer) Kommende End-of-Waste kriterier (sætter også trends for indsamling og behandling af affald) Etableringen af EU- Innovationspartnerskaber (sjældne råstoffer). Øvrige EU-tiltag: Revision af R1-formlen i affaldsdirektivet med en ny klimafaktor Revision af deponeringsdirektivets målsætninger Revision af emballagedirektivets målsætninger Nye EU-regler for klassificering af farligt affald Revision af affaldsdirektivet Implementering (i Danmark): Industrial Emission Directive (IED) kræver udarbejdelsen af BREF for affaldsbehandling og for affaldsforbrænding. Miljøstyrelsen har etableret et partnerskab for affaldsbehandling med henblik på at beskrive BAT inden for affaldsbehandling i Danmark. Implementeringen af det nye reviderede WEEE-direktiv, gældende fra 15. februar Organisatoriske fokusområder (ikke allerede omfattet af DAKOFAs strategi ) Dialog med aktører fra de øvrige led i ressource-værdikæderne ( kompetencecenter for ressourcesektoren ) Nye fora og netværk med fokus på ressourcekredsløb Kommunikation med henblik på samarbejde mellem aktørerne Samarbejdsdrevet innovation i affaldssektoren (skabe nye samarbejdsformer) Samarbejde med diverse brancheorganisationer for producenter Løsningsfokusering ved bl.a. at undersøge og synliggøre barrierer og problemstillinger.

5 Indhente internationale erfaringer Samle facts og stille dem til rådighed for medlemmer og pressen Medvirke til højere lødighed og faglighed i affalds- og ressourcedebatten i medierne Skabe debat på hjemmesiden Konsekvensfokuseret nyhedsformidling.

Udkast til DAKOFAs handlingsplan for 2012/2013, som godkendt på DAKOFAs bestyrelsesseminar 30. maj 2012

Udkast til DAKOFAs handlingsplan for 2012/2013, som godkendt på DAKOFAs bestyrelsesseminar 30. maj 2012 DAKOFAs generalforsamling 2012 Dagsordenens pkt. 4 Udkast til DAKOFAs handlingsplan for 2012/2013, som godkendt på DAKOFAs bestyrelsesseminar 30. maj 2012 Handlingsplanen udgør 1.skridt i realiseringen

Læs mere

Ressource- og Livscyklusperspektivet - nye rammebetingelser - nyt netværk. v/kirsten Henriksen

Ressource- og Livscyklusperspektivet - nye rammebetingelser - nyt netværk. v/kirsten Henriksen Ressource- og Livscyklusperspektivet - nye rammebetingelser - nyt netværk v/kirsten Henriksen Møde i DAKOFAs netværksgruppe vedr. Livscyklus- og ressourceforvaltning den 11. april 2011 Disposition Et hurtigt

Læs mere

DAKOFAs handlingsplan gældende fra 1/ til 31/8 2020

DAKOFAs handlingsplan gældende fra 1/ til 31/8 2020 DAKOFAs handlingsplan gældende fra 1/9 2019 til 31/8 2020 DAKOFAs handlingsplan 2019-20 skal ses i lyset af DAKOFAs organisationsstrategi Affaldets nye veje 2017-21. DAKOFAs overordnede mål er at være

Læs mere

Netværket for bygge- og anlægsaffald

Netværket for bygge- og anlægsaffald Netværket for bygge- og anlægsaffald Arbejdsprogram 2015-2017 Idégrundlag og formål Bygge- og anlægsaffald (B&A- affald) betragtes som en ressource. Ressourcerne skal i hele værdikæden håndteres således,

Læs mere

ressourcestrategi DAKOFA-konference 4. november 2014 Ressourcestrategien - Danmark uden affald: Hvorfor er elektronikaffald i fokus?

ressourcestrategi DAKOFA-konference 4. november 2014 Ressourcestrategien - Danmark uden affald: Hvorfor er elektronikaffald i fokus? Den danske ressourcestrategi DAKOFA-konference 4. november 2014 Hvad vil jeg fortælle om? Ressourcestrategien - Danmark uden affald: Hvorfor er elektronikaffald i fokus? Forventede effekter og initiativer

Læs mere

Ressourcestrategi med. fokus på organisk affald. v/linda Bagge, Miljøstyrelsen

Ressourcestrategi med. fokus på organisk affald. v/linda Bagge, Miljøstyrelsen Ressourcestrategi med fokus på organisk affald v/linda Bagge, Miljøstyrelsen Køreplan for et ressourceeffektivt EU fra 2011 - Vision frem til 2050 I 2020 bliver affald forvaltet som en ressource. Affaldet

Læs mere

DAKOFA ÅRSBERETNING

DAKOFA ÅRSBERETNING Dansk Kompetencecenter for Affald og Ressourcer Vesterbrogade 149, Bygning 8, 4. sal DK-1620 København V Tlf.: 13. 32 juni 96 90 2016 22 Email: dakofa@dakofa.dk www.dakofa.dk DAKOFA ÅRSBERETNING 2017-2018

Læs mere

Den nationale affaldsplan Hvor langt er vi og hvor skal vi hen?

Den nationale affaldsplan Hvor langt er vi og hvor skal vi hen? Den nationale affaldsplan Hvor langt er vi og hvor skal vi hen? Mette Marie Nielsen & Alan Sørensen Miljøstyrelsen De 4 tog - Input til ny affaldsplan Advisory board for CØ EU s CØpakke Evaluering af RS1

Læs mere

Ressourcestrategi og affaldsstrømme

Ressourcestrategi og affaldsstrømme Ressourcestrategi og affaldsstrømme Seminar on Automation in Waste Handling systems May 13th, 2013 Inge Werther, DAKOFA Ressourceeffektivitet affaldet som ressource Miljøminister Ida Auken 2 kriser, der

Læs mere

Aktuelle affaldspolitiske udmeldinger fra EU

Aktuelle affaldspolitiske udmeldinger fra EU Aktuelle affaldspolitiske udmeldinger fra EU - Affaldsteknologiske innovations behov v/annette Mejia Braunstein, DAKOFA Møde i DAKOFAs netværksgruppe vedr. affaldsteknologisk innovation 24. marts 2011

Læs mere

Beskrivelse af DAKOFAs handlingsplan gældende fra 1/ til 31/8 2016

Beskrivelse af DAKOFAs handlingsplan gældende fra 1/ til 31/8 2016 DAKOFA 26. august 2015 Beskrivelse af DAKOFAs handlingsplan gældende fra 1/9 2015 til 31/8 2016 DAKOFA har en organisationsstrategi for 2012-16, som nærværende årlige handlingsplan skal ses i lyset af.

Læs mere

Organisk affald udnytter vi ressourcen godt nok?

Organisk affald udnytter vi ressourcen godt nok? Organisk affald udnytter vi ressourcen godt nok? Vicedirektør Claus Torp MILJØSTYRELSEN DAKOFA konference 4. april 2011 Disposition for oplæg Dagsordnen i EU Affaldsforebyggelse og madspild Organisk affald/bioaffald:

Læs mere

Strategi Affaldets nye veje!

Strategi Affaldets nye veje! Strategi 2017-2021 - Affaldets nye veje! Dansk Kompetencecenter for Affald og Ressourcer Formålet med DAKOFA: At være det samlende kompetencecenter for affalds- og ressourcesektoren For at nå målet vil

Læs mere

DAKOFAs handlingsplan gældende fra 1/ til 31/8 2019

DAKOFAs handlingsplan gældende fra 1/ til 31/8 2019 DAKOFAs handlingsplan gældende fra 1/9 2018 til 31/8 2019 DAKOFAs handlingsplan 2018-19 skal ses i lyset af DAKOFA s organisationsstrategi Affaldets nye veje 2017-21. DAKOFAs overordnede mål er at være

Læs mere

GÅRSDAGENS AFFALDSSEKTOR ER MORGENDAGENS RÅSTOFPRODUCENTER

GÅRSDAGENS AFFALDSSEKTOR ER MORGENDAGENS RÅSTOFPRODUCENTER GÅRSDAGENS AFFALDSSEKTOR ER MORGENDAGENS RÅSTOFPRODUCENTER Jette Bjerre Hansen, DAKOFA Dansk Betonforenings møde d. 8. november 2017 Anvendelse af genbrugsbeton DAKOFA Dansk Kompetencecenter for Affald

Læs mere

Ressourcestrategi for. drivere, mulige mål og initiativer

Ressourcestrategi for. drivere, mulige mål og initiativer Ressourcestrategi for affaldshåndtering 2013-18/24: 18/24: drivere, mulige mål og initiativer v/morten Carlsbæk, Miljøstyrelsen Den tørre del af husholdningsaffaldet DAKOFA konference 5. februar 2013 Er

Læs mere

Udnyttelse af ressourcerne i det organiske affald

Udnyttelse af ressourcerne i det organiske affald Udnyttelse af ressourcerne i det organiske affald v/suzanne Arup Veltzé, DAKOFA Konference Fossil frit Thy den 21. juni 2012 Disposition Ressourceeffektivt Europa Ressourceeffektivitet og organisk affald

Læs mere

Det overordnede mål med udspillet er at minimere miljøbelastningen fra affald samtidig med at udbuddet af vigtige ressourcer øges.

Det overordnede mål med udspillet er at minimere miljøbelastningen fra affald samtidig med at udbuddet af vigtige ressourcer øges. De nye købmænd Aktørerne i affaldssektoren er fremtidens nye ressourcekøbmænd. Blandt varerne på hylderne er fosfor, kulstof og sjældne metaller, som findes i affaldet. Den fagre nye ressourceforretning

Læs mere

Vejen frem for cirkulær økonomi i bygge- og anlægssektoren

Vejen frem for cirkulær økonomi i bygge- og anlægssektoren Vejen frem for cirkulær økonomi i bygge- og anlægssektoren Building Green 2016 Kontorchef Camilla Bjerre Søndergaard Globalt Mål 9: Industri, innovation og infrastruktur Mål 11: Bæredygtige byer og samfund

Læs mere

Det fremtidige affaldssystem - ressourcernes rundkørsel. Annette Mejia Braunstein, DAKOFA. Temadag, Brancheforeningen for Biogas, 8.

Det fremtidige affaldssystem - ressourcernes rundkørsel. Annette Mejia Braunstein, DAKOFA. Temadag, Brancheforeningen for Biogas, 8. Det fremtidige affaldssystem - ressourcernes rundkørsel Annette Mejia Braunstein, DAKOFA Temadag, Brancheforeningen for Biogas, 8. marts 2011 Disposition Markedsgørelsen i EU og i Danmark Affaldet i et

Læs mere

Hvor går Ressourcestrategien hen? Linda Bagge, Miljøstyrelsen

Hvor går Ressourcestrategien hen? Linda Bagge, Miljøstyrelsen Hvor går Ressourcestrategien hen? Linda Bagge, Miljøstyrelsen Organisk affald Omfatter: - affald fra husholdninger - affald fra servicesektoren (restauranter, supermarkeder, dagligvarebutikker mv.) - restprodukter

Læs mere

UDKAST: DAKOFAs handlingsplan gældende fra 1/ til 31/8 2018

UDKAST: DAKOFAs handlingsplan gældende fra 1/ til 31/8 2018 UDKAST: DAKOFAs handlingsplan gældende fra 1/9 2017 til 31/8 2018 DAKOFA har netop i 2016 vedtaget en ny organisationsstrategi Affaldets nye veje 2017-21. DAKOFAs årlige handlingsplan 2017-18 skal derfor

Læs mere

Reglerne om bygge- og anlægsaffald i det kommunale system

Reglerne om bygge- og anlægsaffald i det kommunale system Reglerne om bygge- og anlægsaffald i det kommunale system Temadag om bygge- og anlægsaffald på genbrugspladser Funktionsleder Niels Bukholt Oversigt Baggrunden for reglerne Reglerne om sortering af byggeaffald

Læs mere

Danmark uden affald. Genanvend mere forbrænd mindre

Danmark uden affald. Genanvend mere forbrænd mindre Danmark uden affald Genanvend mere forbrænd mindre Disposition Indsatser og mål/effekter Genanvendelse af organisk dagrenovation Genanvendelse af plast Statslige initiativer og projekter EU Meddelelse

Læs mere

Høring om organiseringen af affaldssektoren Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget

Høring om organiseringen af affaldssektoren Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget 2018-19 EFK Alm.del Bilag 27 Offentligt 11. oktober 2018 Høring om organiseringen af affaldssektoren Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget 3 CENTRALE POINTER FOR CIRKULÆR

Læs mere

Hvordan anskuer Miljøstyrelsen området. Christian Vind, Kontorchef Jord og Affald, Miljøstyrelsen

Hvordan anskuer Miljøstyrelsen området. Christian Vind, Kontorchef Jord og Affald, Miljøstyrelsen Hvordan anskuer Miljøstyrelsen området Christian Vind, Kontorchef Jord og Affald, Miljøstyrelsen Indhold 1. Indledning 2. Miljøministeriets rammer og sigtelinjer 3. Regulering og andet nært forestående

Læs mere

Netværk for byggeog anlægsaffald

Netværk for byggeog anlægsaffald Netværk for byggeog anlægsaffald 19. marts 2014 Ressourcekredsløbet Byggeri/anlæg Byggematerialer Screening/kortl ægning Afsætning og transport Miljøsanering Behandling og forarbejdning Transport Sortering

Læs mere

Inden endelig vedtagelse skal planen i offentlig høring i 8 uger. Kommunalbestyrelsen skal vedtage affaldsplanen senest den 1. oktober 2014.

Inden endelig vedtagelse skal planen i offentlig høring i 8 uger. Kommunalbestyrelsen skal vedtage affaldsplanen senest den 1. oktober 2014. Bilag 1 Rebild Kommunes Affaldsplan 2014-24: udkast til målsætninger og handlingsplaner Affaldsplanen skal udarbejdes i henhold til reglerne i affaldsbekendtgørelsen. Affaldsplanen skal bestå af 3 dele:

Læs mere

Håndtering af madaffald muligheder og udfordringer

Håndtering af madaffald muligheder og udfordringer Håndtering af madaffald muligheder og udfordringer Konference Fossil frie Thy d. 29. november 2012 Inge Werther, DAKOFA Dagens program Affald som ressource Organisk dagrenovation i Danmark Fremtidens energisystem

Læs mere

Næste skridt DANMARK UDEN AFFALD SIDE 1

Næste skridt DANMARK UDEN AFFALD SIDE 1 Næste skridt 1 2 DANMARK UDEN AFFALD SIDE 1 Fra affald til ressource Statsministeren: Vi skal i endnu højere grad tænke på affald som en ressource, der skal bruges. Ikke et problem, der skal fjernes. Miljøministeren

Læs mere

Udvidet producentansvar på emballage

Udvidet producentansvar på emballage Udvidet producentansvar på emballage 2. maj 2019 Lea Kholghi Frederiksen lefre@mfvm.dk EU s cirkulære økonomi-pakke Som en del af EU s handlingsplan for cirkulær økonomi er 6 direktiver revideret: Affaldsdirektivet

Læs mere

Cirkulær økonomi - Advisory Board og EU forhandlinger. Camilla Bjerre Søndergaard/Nis Christensen Miljøstyrelsen

Cirkulær økonomi - Advisory Board og EU forhandlinger. Camilla Bjerre Søndergaard/Nis Christensen Miljøstyrelsen Cirkulær økonomi - Advisory Board og EU forhandlinger Camilla Bjerre Søndergaard/Nis Christensen Miljøstyrelsen Flemmings film https://www.youtube.com/watch?v=fxsij91-zim Vi skal recirkulere materialer

Læs mere

Danmark uden affald. Genanvend mere forbrænd mindre

Danmark uden affald. Genanvend mere forbrænd mindre Danmark uden affald Genanvend mere forbrænd mindre Indsatsområder Mere genanvendelse af materialer fra husholdninger og servicesektor Mere genanvendelse af materialer fra elektronikaffald og shredderaffald

Læs mere

Udvidet producentansvar på emballage

Udvidet producentansvar på emballage Udvidet producentansvar på emballage DAKOFA 27. Februar 2019 Anne Harborg Nielsen & Lea Kholghi Frederiksen EU s cirkulære økonomi-pakke Som en del af EU s handlingsplan for cirkulær økonomi er 6 direktiver

Læs mere

Ressourcestrategien og planen: Opfølgning og sammenhæng med EU-kommissionens udspil 2. juli om cirkulær økonomi og nye genanvendelsesmål

Ressourcestrategien og planen: Opfølgning og sammenhæng med EU-kommissionens udspil 2. juli om cirkulær økonomi og nye genanvendelsesmål Ressourcestrategien og planen: Opfølgning og sammenhæng med EU-kommissionens udspil 2. juli om cirkulær økonomi og nye genanvendelsesmål v/ Morten Carlsbæk, DAKOFA Netværket for Affald, energi og klima

Læs mere

CIRKULÆR ØKONOMI I BYGGERIET

CIRKULÆR ØKONOMI I BYGGERIET CIRKULÆR ØKONOMI I BYGGERIET INITIATIVER OG REGLER. Med fokus på bygge- og anlægsaffaldet JETTE BJERRE HANSEN August 24, 2018 BLOX Bygge- og anlægsaffald EU-kommissionens indsats - De nye affaldsdirektiver

Læs mere

Formålet med DAKOFA: At være det samlende kompetencecenter for affalds- og ressourcesektoren

Formålet med DAKOFA: At være det samlende kompetencecenter for affalds- og ressourcesektoren Beskrivelse af DAKOFAs handlingsplan gældende fra 1/9 2016 til 31/8 2017 DAKOFA er netop ved at afslutte organisationsstrategien for 2012-16, som halvdelen af nærværende årlige handlingsplan skal ses i

Læs mere

Affaldsreformens fase 2 skal give mere miljø og teknologiudvikling i affaldssektoren

Affaldsreformens fase 2 skal give mere miljø og teknologiudvikling i affaldssektoren Miljøudvalget 2011-12 MIU alm. del Bilag 340 Offentligt 7. oktober 2010 hjo/j.nr. 02.01.0011-12 Affaldsreformens fase 2 skal give mere miljø og teknologiudvikling i affaldssektoren Der har længe været

Læs mere

Kilder og affaldshåndtering ved fjorden Thomas Budde Christensen Lektor, Roskilde Universitet

Kilder og affaldshåndtering ved fjorden Thomas Budde Christensen Lektor, Roskilde Universitet Kilder og affaldshåndtering ved fjorden Thomas Budde Christensen Lektor, Roskilde Universitet Affaldsforbrænding Kort over affaldsforbrændingsanlæg 29 affaldsforbrændings-anlæg i Danmark. Kapaciteten varier

Læs mere

DAKOFAs handlingsplan for 2011/2012 som vedtaget på DAKOFAs generalforsamling d. 15. september 2011

DAKOFAs handlingsplan for 2011/2012 som vedtaget på DAKOFAs generalforsamling d. 15. september 2011 DAKOFAs handlingsplan for 2011/2012 som vedtaget på DAKOFAs generalforsamling d. 15. september 2011 DAKOFA har siden 2007 gennemgået en forandringsproces, hvor kompetenceudvikling er sat i centrum for

Læs mere

Bygge- og anlægsaffald i det kommunale system

Bygge- og anlægsaffald i det kommunale system Bygge- og anlægsaffald i det kommunale system Dansk Affaldsforening, Affaldsdage 11.11.2016 Funktionsleder Niels Bukholt Stort fokus på bygge- og anlægssektoren Ellen McArthur fundation 0,8-1,1 mia. kr.

Læs mere

Notat. Muligheder for skærpelse af genanvendelsesmål og sammenligning med regeringens ressourcestrategi

Notat. Muligheder for skærpelse af genanvendelsesmål og sammenligning med regeringens ressourcestrategi Notat Muligheder for skærpelse af genanvendelsesmål og sammenligning med regeringens ressourcestrategi 14. oktober 2013 Dok.nr.: 2013/0000200-95 1. Muligheder for skærpelse af genanvendelsesmål Genanvendelsesmål

Læs mere

Danmark uden affald. Genanvend mere. forbrænd mindre

Danmark uden affald. Genanvend mere. forbrænd mindre Danmark uden affald Genanvend mere forbrænd mindre Indsatsområder Mere genanvendelse af materialer fra husholdninger og servicesektor Mere genanvendelse af materialer fra elektronikaffald og shredderaffald

Læs mere

Barrierer ved genbrug og genanvendelse af byggevarer

Barrierer ved genbrug og genanvendelse af byggevarer Barrierer ved genbrug og genanvendelse af byggevarer Lone Mortensen, SBi DAKOFA konference 26. april 2016 Bygge- & anlægsaffald, kvalitet i genbrug og genanvendelse Agenda Om projektet Udfordringer Affaldsmængder

Læs mere

Visioner for den nationale affaldsplan 2013-2024

Visioner for den nationale affaldsplan 2013-2024 Resumé: Visioner for den nationale affaldsplan 2013-2024 Affaldssektorens bud på fire milepæle og fire fokusområder på vej mod en 2050-vision Affaldssektoren 2050 = Ressourcesektoren 09.11.11 Sektorens

Læs mere

Får vi bedre kvalitet i genanvendelsen og får vi mere genanvendelse af bygge- og anlægsaffaldet v/jens Arre Nord, RGS90

Får vi bedre kvalitet i genanvendelsen og får vi mere genanvendelse af bygge- og anlægsaffaldet v/jens Arre Nord, RGS90 Dansk Affaldsforening Affaldsdagene 2013 Får vi bedre kvalitet i genanvendelsen og får vi mere genanvendelse af bygge- og anlægsaffaldet v/jens Arre Nord, RGS90 Spare på ressourcerne Anvendelsen af bygge-

Læs mere

Affaldsplan Udkast til høring af affaldsplan UNMK

Affaldsplan Udkast til høring af affaldsplan UNMK Affaldsplan 2015-2024 Udkast til høring af affaldsplan UNMK 17.2.2015 Affaldsplan 2015-2024 Affaldsbekendtgørelsen fastsætter, at kommunerne skal udarbejde en affaldsplan for håndtering af affald. Planperioden

Læs mere

Europaudvalget 2014 KOM (2014) 0397 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2014 KOM (2014) 0397 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2014 KOM (2014) 0397 Bilag 1 Offentligt NOTAT J.nr. 001-11550 Ref. Jesju/jebls Den 5. september 2014 GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Kommissionens forslag til Europa-Parlamentets

Læs mere

Briefing VækstHimmerland

Briefing VækstHimmerland Briefing VækstHimmerland Den 1. marts 2017 Netværk for Bæredygtig Erhvervsudvikling Norddanmark - grøn omstilling som en nordjysk vækstmotor Netværk for Bæredygtig Erhvervsudvikling NordDanmark NBE s FORMÅL

Læs mere

Genanvendelse af bygge- og anlægsaffald - muligheder og barrierer

Genanvendelse af bygge- og anlægsaffald - muligheder og barrierer Genanvendelse af bygge- og anlægsaffald - muligheder og barrierer v/ Jette Bjerre Hansen Forurenede byggematerialer og restprodukter - nyttiggørelse ATV Jord og Grundvand d. 10. oktober 2012 Genanvendelse

Læs mere

DAKOFAs handlingsplan for 2010/2011 som vedtaget på DAKOFAs Generalforsamling

DAKOFAs handlingsplan for 2010/2011 som vedtaget på DAKOFAs Generalforsamling DAKOFAs handlingsplan for 2010/2011 som vedtaget på DAKOFAs Generalforsamling 23.09.10 Handlingsplanen skal bidrage dels til DAKOFAs organisationsstrategi for at gøre DAKOFA til et kompetencecenter for

Læs mere

Der skal bedre styr på byggeaffald. v/anke Oberender, centerleder, VHGB 6. december 2017, Vejforum

Der skal bedre styr på byggeaffald. v/anke Oberender, centerleder, VHGB 6. december 2017, Vejforum Der skal bedre styr på byggeaffald v/anke Oberender, centerleder, VHGB 6. december 2017, Vejforum Baggrund for etablering af VHGB Øget markedsfokus på bæredygtigt byggeri Øget politisk fokus på cirkulær

Læs mere

Overordnede rammer og politisk fokus for plastgenanvendelse Temamøde om plast, ARGO

Overordnede rammer og politisk fokus for plastgenanvendelse Temamøde om plast, ARGO 29. august Overordnede rammer og politisk fokus for plastgenanvendelse Temamøde om plast, ARGO Affaldsforebyggelse og genbrug Flere drivere for plastpolitikken Den kommunale affaldssektor forfølger de

Læs mere

Byggeaffald som ressource Byggelovsdage November 2018, København, VHGB projektleder Maria Ekblad 20. November 2018, Kolding, VHGB

Byggeaffald som ressource Byggelovsdage November 2018, København, VHGB projektleder Maria Ekblad 20. November 2018, Kolding, VHGB Byggeaffald som ressource Byggelovsdage 2018 8. November 2018, København, VHGB projektleder Maria Ekblad 20. November 2018, Kolding, VHGB centerleder, Anke Oberender > 4.000.000 tons byggeaffald per år

Læs mere

Notat. Udkast til høringssvar til Danmark uden affald, Ressourceplan for affaldshåndtering 2013-2018, høringsudkast, november 2013

Notat. Udkast til høringssvar til Danmark uden affald, Ressourceplan for affaldshåndtering 2013-2018, høringsudkast, november 2013 Notat Udkast til høringssvar til Danmark uden affald, Ressourceplan for affaldshåndtering 2013-2018, høringsudkast, november 2013 8. januar 2014 Dok.nr.: 2013/0024904-3 Indledningsvist skal Frederiksberg

Læs mere

Affald og ressourcer - Christian Ege, sekretariatsleder Det Økologiske Råd HTX-Slagelse 13. marts 2014

Affald og ressourcer - Christian Ege, sekretariatsleder Det Økologiske Råd HTX-Slagelse 13. marts 2014 Affald og ressourcer - Christian Ege, sekretariatsleder Det Økologiske Råd HTX-Slagelse 13. marts 2014 Hvad er affald? Hvad er ressourcer? Affald er det der ikke har økonomisk værdi Affald er det vi ikke

Læs mere

Ressourcestrategi - Genanvendelse af dagrenovation kan betale sig

Ressourcestrategi - Genanvendelse af dagrenovation kan betale sig Ressourcestrategi - Genanvendelse af dagrenovation kan betale sig Jette Skaarup Justesen Miljøstyrelsen Ressourcestrategien kommer! Strategi for affaldshåndtering den vil komme i høring. Vi har en god

Læs mere

Udkast TÅRNBY KOMMUNE AFFALDS- OG RESSOURCEPLAN 2014-2018 ØGET GENANVENDELSE MINDRE I OVNEN. Hovedplan

Udkast TÅRNBY KOMMUNE AFFALDS- OG RESSOURCEPLAN 2014-2018 ØGET GENANVENDELSE MINDRE I OVNEN. Hovedplan TÅRNBY KOMMUNE AFFALDS- OG RESSOURCEPLAN 2014-2018 ØGET GENANVENDELSE MINDRE I OVNEN Hovedplan 1 INDLEDNING... 2 2 MÅL... 3 2.1 Kommunens overordnede målsætninger... 4 INDHOLDS- FORTEGNELSE Affalds- og

Læs mere

DAGSORDEN Velkomst og kort om Teknologisk Institut med fokus på aktiviteter omkring genanvendelse af beton v/ Dorthe Mathiesen, TI

DAGSORDEN Velkomst og kort om Teknologisk Institut med fokus på aktiviteter omkring genanvendelse af beton v/ Dorthe Mathiesen, TI DAGSORDEN 13.00-13.15 Velkomst og kort om Teknologisk Institut med fokus på aktiviteter omkring genanvendelse af beton v/ Dorthe Mathiesen, TI 13.15 13.50 Road map for benbrugsbeton Præsentation af et

Læs mere

Danmark uden affald II. Strategi for affaldsforebyggelse

Danmark uden affald II. Strategi for affaldsforebyggelse Danmark uden affald II Strategi for affaldsforebyggelse 1 2 DANMARK UDEN AFFALD II 2 Affaldshierarkiet Waste Prevention Preparing for Re-use Recycling Recovery Disposal DANMARK UDEN AFFALD II 3 Baggrund

Læs mere

Godkendelse af status og tidsplan for Affaldsplan 2020

Godkendelse af status og tidsplan for Affaldsplan 2020 Punkt 2. Godkendelse af status og tidsplan for Affaldsplan 2020 2019-024287 Miljø- og Energiforvaltningen indstiller, at godkender som foreløbigt plangrundlag Status på Aalborg uden Affald Forslag til

Læs mere

Drøftelse af lokale perspektiver på ressourcestrategien

Drøftelse af lokale perspektiver på ressourcestrategien Teknik og Miljø Veje og Grønne Områder Sagsnr. 204045 Brevid. 1932920 Ref. ANSE Dir. tlf. 46 31 37 88 Anettesej@roskilde.dk Drøftelse af lokale perspektiver på ressourcestrategien 12. august 2014 Den endelig

Læs mere

Om relevant regulering ved håndtering af bygge- og anlægsaffald

Om relevant regulering ved håndtering af bygge- og anlægsaffald Om relevant regulering ved håndtering af bygge- og anlægsaffald Fælles netværksmøde Dakofas netværk for affalds jura og bygge- og anlægsaffald 7. Marts 2013 Kontorchef Dorte Balle Hermansen, Jord & Affald,

Læs mere

Bæredygtig organisering af affaldsbehandlingen

Bæredygtig organisering af affaldsbehandlingen Affaldsdage 2012 22. maj. 13 Bæredygtig organisering af affaldsbehandlingen Lars DI Disposition Frem mod bæredygtig vækst Fra affald til ressource Affaldssektorens organisering 2 Oplevet værdi i en foranderlig

Læs mere

Årskonference 2019 AALBORG september NYE TIDER FOR AFFALDSSEKTOREN! HVAD GØR VI?

Årskonference 2019 AALBORG september NYE TIDER FOR AFFALDSSEKTOREN! HVAD GØR VI? Årskonference 2019 AALBORG 19.-20. september NYE TIDER FOR AFFALDSSEKTOREN! HVAD GØR VI? Danmark skal trække i arbejdstøjet, hvis EU-målene skal nås. Der skal ske en markant stigning i genbrug og genanvendelse,

Læs mere

Når selektiv nedrivning og ressourcekortlægning bidrager til høj kvalitet i ressourceudnyttelsen

Når selektiv nedrivning og ressourcekortlægning bidrager til høj kvalitet i ressourceudnyttelsen Når selektiv nedrivning og ressourcekortlægning bidrager til høj kvalitet i ressourceudnyttelsen Cirkulært Kvalitetsbyggeri Aruwa Bendsen Cirkulær Økonomi & Affald Miljøstyrelsen Stort fokus på bygge og

Læs mere

Høringssvar fra KL om meddelelse om cirkulær økonomi og direktiv om revision af målsætninger mv. i diverse affaldsdirektiver

Høringssvar fra KL om meddelelse om cirkulær økonomi og direktiv om revision af målsætninger mv. i diverse affaldsdirektiver Høringssvar fra KL om meddelelse om cirkulær økonomi og direktiv om revision af målsætninger mv. i diverse affaldsdirektiver KL har modtaget meddelelse om cirkulær økonomi og forslag til direktiv om ændring

Læs mere

Danmark uden affald II

Danmark uden affald II Danmark uden affald II Strategi for affaldsforebyggelse 1 2 DANMARK UDEN AFFALD II 2 1 Affaldshierarkiet Waste Prevention Preparing for Re-use Recycling Recovery Disposal DANMARK UDEN AFFALD II 3 Baggrund

Læs mere

Silkeborg Forsyning a/s Tietgenvej 3 8600 Silkeborg Telefon: 8920 6400 mail@silkeborgforsyning.dk www.silkeborgforsyning.dk

Silkeborg Forsyning a/s Tietgenvej 3 8600 Silkeborg Telefon: 8920 6400 mail@silkeborgforsyning.dk www.silkeborgforsyning.dk Silkeborg Forsyning a/s Tietgenvej 3 8600 Silkeborg Telefon: 8920 6400 mail@silkeborgforsyning.dk www.silkeborgforsyning.dk !!"#$ Silkeborg Forsyning a/s Tietgenvej 3 8600 Silkeborg Telefon: 8920 6400

Læs mere

Ressourceplanen - overvejelser i det fremadrettede arbejde

Ressourceplanen - overvejelser i det fremadrettede arbejde Ressourceplanen - overvejelser i det fremadrettede arbejde Christian Ege, sekretariatsleder Det Økologiske Råd Erhv.panelet f. Grøn Omstilling, 21. januar 2014 Ressourceplanen er et fremskridt! Ressourceplanen

Læs mere

DAKOFAs handlingsplan for 2008/2009, som vedtaget på generalforsamlingen den 25. september 2008 i Vejle

DAKOFAs handlingsplan for 2008/2009, som vedtaget på generalforsamlingen den 25. september 2008 i Vejle DAKOFAs handlingsplan for 2008/2009, som vedtaget på generalforsamlingen den 25. september 2008 i Vejle Handlingsplanen er som de foregående år opdelt i en faglig og en organisatorisk plan, og det forudsættes,

Læs mere

VHGB - Håndtering og genanvendelse af affald nu og i fremtiden v/anke Oberender, centerleder, VHGB 20. juni 2018, IDA, København

VHGB - Håndtering og genanvendelse af affald nu og i fremtiden v/anke Oberender, centerleder, VHGB 20. juni 2018, IDA, København VHGB - Håndtering og genanvendelse af affald nu og i fremtiden v/anke Oberender, centerleder, VHGB 20. juni 2018, IDA, København Program Hvorfor står bygge- og anlægsaffald så højt på den politiske dagsorden?

Læs mere

Byggeri i verdensklasse bæredygtigt nybyg og renovering 6. oktober 2016, Green Tech Center Vejle

Byggeri i verdensklasse bæredygtigt nybyg og renovering 6. oktober 2016, Green Tech Center Vejle Byggeri i verdensklasse bæredygtigt nybyg og renovering 6. oktober 2016, Green Tech Center Vejle Hvordan skal cirkulær økonomi tænkes ind i et byggeri? v/anke Oberender, Centerleder for Videncenter for

Læs mere

Effektvurdering hvad opnår vi ved øget genanvendelse?

Effektvurdering hvad opnår vi ved øget genanvendelse? Effektvurdering hvad opnår vi ved øget genanvendelse? Arbejdsgruppen bag Task Forcens formål er at Arbejde for at de politiske ønsker om 50% genanvendelse af de tørre fraktioner og det organiske affald

Læs mere

NOTAT Den 10. maj 2010 BJO/ MOG

NOTAT Den 10. maj 2010 BJO/ MOG NOTAT Den 10. maj 2010 BJO/ MOG BESTYRELSESSEMINAR KOLLEKOLLE, VÆRLØSE ONSDAG DEN 19. MAJ 2010 Emne 1: Vestforbrænding og ressourceforvaltning Vestforbrænding forstår ressourceforvaltning som en dokumenteret

Læs mere

Region Hovedstaden Center for Regional Udvikling Cirkulære projekter i Region Hovedstaden

Region Hovedstaden Center for Regional Udvikling Cirkulære projekter i Region Hovedstaden Center for Regional Udvikling Cirkulære projekter i Region Hovedstaden Pernille Kernel Cirkulær økonomi og bæredygtig omstilling 1 Center for Regional Udvikling Regionernes rolle i en cirkulær omstilling

Læs mere

Strategisk samarbejde for genanvendelse af elektronikaffald

Strategisk samarbejde for genanvendelse af elektronikaffald Strategisk samarbejde for genanvendelse af elektronikaffald 24. April 2014 Jette Bjerre Hansen Dagens program 13.00 Velkomst v/anne Nielsen, Miljøstyrelsen 13.10 Det strategiske samarbejde for genanvendelse

Læs mere

Bedre anvendelse af ressourcer og affaldsforebyggelse i byggeriet Konference om cirkulær asfalt, 23. januar 2019, København Anke Oberender,

Bedre anvendelse af ressourcer og affaldsforebyggelse i byggeriet Konference om cirkulær asfalt, 23. januar 2019, København Anke Oberender, Bedre anvendelse af ressourcer og affaldsforebyggelse i byggeriet Konference om cirkulær asfalt, 23. januar 2019, København Anke Oberender, centerleder, VCØB EU affaldsdirektiv: senest i 2020, at forberedelse

Læs mere

Fra affald til ressourcer

Fra affald til ressourcer Fra affald til ressourcer Oplæg til et nyt affaldssystem bedre sortering Mindre CO2 Ren energi bæredygtig Omlægning Affald er en del af løsningen i omstillingen til et bæredygtigt samfund. Kommunerne i

Læs mere

Forslag til DAKOFAs handlingsplan for 2009/2010

Forslag til DAKOFAs handlingsplan for 2009/2010 17.08.09 SAV/- Forslag til DAKOFAs handlingsplan for 2009/2010 Dette forslag til handlingsplan for DAKOFA 2009-10 er godkendt af DAKOFAs bestyrelse på bestyrelsens seminar i Nyborg 14.-15. maj 2009, og

Læs mere

BILAG. til. Europa-Parlamentet og Rådets direktiv

BILAG. til. Europa-Parlamentet og Rådets direktiv EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 2.7.2014 COM(2014) 397 final ANNEX 1 BILAG til Europa-Parlamentet og Rådets direktiv om ændring af direktiv 2008/98/EF om affald, 94/62/EF om emballage og emballageaffald,

Læs mere

Resume af En effektiv affaldssektor anbefalinger fra arbejdsgruppen om organisering af affaldssektoren

Resume af En effektiv affaldssektor anbefalinger fra arbejdsgruppen om organisering af affaldssektoren MILJØstyrelsen 14. december 2004 Jord & Affald CFM; MHY Resume af En effektiv affaldssektor anbefalinger fra arbejdsgruppen om organisering af affaldssektoren Baggrunden for arbejdsgruppen gennemgås kort

Læs mere

Anmeldelse og klassificering af bygge- og anlægsaffald

Anmeldelse og klassificering af bygge- og anlægsaffald Anmeldelse og klassificering af bygge- og anlægsaffald DAKOFA 5. OG 6. FEBRUAR 2018 KURSUS OM HÅNDTERING AF BYGGE- OG ANLÆGSAFFALD www.kk.dk/byggeaffald Historisk udvikling, fokus Tidspunkt, mængder Tidspunkt,

Læs mere

Mindre plastik - mere genbrug og genanvendelse

Mindre plastik - mere genbrug og genanvendelse Miljø- og Fødevareudvalget 2018-19 MOF Alm.del - Bilag 262 Offentligt KOMMENTAR TIL PLASTIKHANDLINGSPLAN Mindre plastik - mere genbrug og genanvendelse Dansk Affaldsforening vil gerne kvittere for den

Læs mere

Det Nationale Bioøkonomipanels EU-katalog

Det Nationale Bioøkonomipanels EU-katalog Det Nationale Bioøkonomipanels EU-katalog Hvilke EU-processer bør danske aktører have særligt fokus på for at fremme udviklingen af bioøkonomien i Danmark Danmarks nationale bioøkonomipanel har på deres

Læs mere

AFFALDSPLAN

AFFALDSPLAN AFFALDSPLAN 2019-2024 Affaldsplan for Læsø Kommune 2019-2024: Alle kommuner i Danmark skal udarbejde og vedtage en plan for, hvordan affald i kommunen skal håndteres. De kommunale planer for håndtering

Læs mere

Støttemuligheder til erhvervsudvikling inden for genanvendelse

Støttemuligheder til erhvervsudvikling inden for genanvendelse Til: Fra: Bestyrelsen Administrationen Dato: 9. marts 2015 Støttemuligheder til erhvervsudvikling inden for genanvendelse På bestyrelsesmøde den 10. december 2014 udtrykte bestyrelsen ønske om at få oplyst

Læs mere

Fra affald til ressourcer

Fra affald til ressourcer Fra affald til ressourcer Oplæg til et nyt affaldssystem Mere energi Mindre CO2 Sund økonomi Affald som ressource bæredygtig Omlægning Affald er en del af løsningen i omstillingen til et bæredygtigt samfund.

Læs mere

REVISION AF BREF FOR AFFALDSFORBRÆNDING MILJØSTYRELSENS PARTNERSKAB

REVISION AF BREF FOR AFFALDSFORBRÆNDING MILJØSTYRELSENS PARTNERSKAB REVISION AF BREF FOR AFFALDSFORBRÆNDING MILJØSTYRELSENS PARTNERSKAB HVAD ER BREF? BAT: Best Available Techniques (bedste tilgængelige teknikker) BREF: BAT-Reference document EIPPCB: European Integrated

Læs mere

SDSD CLEAN. Innovating Green Solutions

SDSD CLEAN. Innovating Green Solutions SDSD CLEAN Innovating Green Solutions AGENDA 1. Hvem er CLEAN? 2. Hvad laver vi? 3. Hvordan arbejder vi? 2 STÆRKESTE CLEANTECH KLYNGE I DANMARK CLEAN er resultatet af en fusion mellem Lean Energy Cluster

Læs mere

KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESAFGØRELSE. af

KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESAFGØRELSE. af EUROPA-KOMMISSIONEN Bruxelles, den 18.4.2012 C(2012) 2384 final KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESAFGØRELSE af 18.4.2012 om fastlæggelse af et spørgeskema til medlemsstaternes rapporter om gennemførelsen af

Læs mere

AFFALDSSTRATEGI December 2003

AFFALDSSTRATEGI December 2003 AFFALDSSTRATEGI December 2003 Forsvarsministeriets Affaldsstrategi FORORD Vi lever i et miljøbevidst samfund i en tid, hvor der konstant arbejdes for en bæredygtig udvikling. Fokus er rettet mod alle dele

Læs mere

MUDP 2014 Tilskud til fremme af miljøeffektiv teknologi

MUDP 2014 Tilskud til fremme af miljøeffektiv teknologi MUDP 2014 Tilskud til fremme af miljøeffektiv teknologi Strategisk samarbejde for indsamling af elektronikaffald 24. april 2014 Miljøstyrelsen, Anne Nielsen MUDP 2014 Programmets overordnede målsætning

Læs mere

STATUS PÅ INITIATIVER I AFFALDSPLAN 2009-2012 KORTLÆGNING & PROGNOSE. Albertslund Kommune Nordmarks Allé 2620 Albertslund BILAG 4

STATUS PÅ INITIATIVER I AFFALDSPLAN 2009-2012 KORTLÆGNING & PROGNOSE. Albertslund Kommune Nordmarks Allé 2620 Albertslund BILAG 4 KORTLÆGNING & PROGNOSE Albertslund Kommune Nordmarks Allé 2620 Albertslund BILAG 4 STATUS PÅ INITIATIVER I AFFALDSPLAN 2009-2012 www.albertslund.dk albertslund@albertslund.dk T 43 68 68 68 F 43 68 69 28

Læs mere

Miljøvurdering af forslag til Affaldsplan 2014 2024 for Frederikshavn Kommune

Miljøvurdering af forslag til Affaldsplan 2014 2024 for Frederikshavn Kommune Miljøvurdering af forslag til Affaldsplan 2014 2024 for Frederikshavn Kommune Lov om miljøvurdering Lov om miljøvurdering af planer og programmer har til formål at fremme en bæredygtig udvikling ved at

Læs mere

FRA AFFALD TIL RESSOURCER OPLÆG TIL ET NYT AFFALDSSYSTEM

FRA AFFALD TIL RESSOURCER OPLÆG TIL ET NYT AFFALDSSYSTEM FRA AFFALD TIL RESSOURCER OPLÆG TIL ET NYT AFFALDSSYSTEM MERE ENERGI MINDRE CO2 SUND ØKONOMI BÆREDYGTIG OMLÆGNING Affald er en del af løsningen i omstillingen til et bæredygtigt samfund. Kommunerne i Syd-

Læs mere

Miljøscreening og - kortlægning

Miljøscreening og - kortlægning Miljø og - kortlægning Netværk for Bygge- og anlægsaffald 27. august 2013 13.00-13.05 Velkomst v/jette Bjerre Hansen, DAKOFA 13.05-13.20 Kommentarer til opsummering nr. 1- krav til kortlægning v/jette

Læs mere

Miljøstyrelsen er flyttet flytter love og regler med? Genanvend Biomasse 2019 Charlotte Moosdorf

Miljøstyrelsen er flyttet flytter love og regler med? Genanvend Biomasse 2019 Charlotte Moosdorf Miljøstyrelsen er flyttet flytter love og regler med? Genanvend Biomasse 2019 Charlotte Moosdorf Disposition Miljøstyrelsen er flyttet næsten også fysisk De cirkulære bekendtgørelser Affaldsplan/EU-direktiver

Læs mere

Marianne Moth Miljøstyrelsen. Ny organisering af affaldssektoren Politisk udspil

Marianne Moth Miljøstyrelsen. Ny organisering af affaldssektoren Politisk udspil Marianne Moth Miljøstyrelsen Ny organisering af affaldssektoren Politisk udspil Historie Anbefalinger fra bredt sammensat arbejdsgruppe, december 2004 Baggrundsrapporter om forskellige emner findes på

Læs mere

Affaldsplanlægningens retlige hierarki

Affaldsplanlægningens retlige hierarki Affaldsplanlægningens retlige hierarki Specialistadvokat (L) Jacob Brandt 2 Disposition Hvoraf udspringer det retlige grundlag for lægningen, herunder navnlig i lyset af - affaldsdirektivet - miljøbeskyttelsesloven

Læs mere