MAKING MODERN LIVING POSSIBLE. Danfoss Historisk Forening & Arkiv

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "MAKING MODERN LIVING POSSIBLE. Danfoss Historisk Forening & Arkiv"

Transkript

1 MAKING MODERN LIVING POSSIBLE Danfoss Historisk Forening & Arkiv Årsskrift 2007

2

3 Kære læser! I Årsskrift 2007 (1. årgang) for Danfoss Historisk Arkiv kan du læse om Arkivet og de forskellige opgaver, det beskæftiger sig med. Den helt store opgave er at registrere, arkivere og genfinde historisk materiale fra og om Danfoss. Et kæmpe arbejde, der udføres for at bevare Danfoss historie og udvikling for eftertiden. Arbejdet i Danfoss Historisk Arkiv varetages med stor entusiasme og dygtighed af vore største eksperter på dette område, en kreds af Danfoss veteraner. Deres arbejde er med til at synliggøre Danfoss og virksomhedens historie på bedste måde. Samtidig er det også et arbejde, der giver veteranerne anledning til både interne og eksterne samarbejdsrelationer. Danfoss Historisk Arkiv er med sit arbejde således til gavn og glæde for både virksomheden og samfundet, og derfor følger vi det også med stor interesse i familien, ligesom vi også er meget taknemmelige for, at de vil bruge en væsentlig del af deres fritid til opgaven. God fornøjelse med læsningen. Peter M. Clausen

4 Historisk Forening & Arkiv er kommet godt fra start Af Peter J. Mortensen, formand for Danfoss Historisk Forening Gennem mange år har nuværende og tidligere Danfoss medarbejdere samlet og registreret dokumenter i det tidligere Danfoss Museum. Efter etableringen af Danfoss Universe er dette materiale overdraget til Danfoss Historisk Arkiv (DHA), som placeret i kælderen under fabriksbygningen E1 i Danfoss Nordborg nu har eksisteret i ca. fem år. Til at varetage driften af arkivet er der stiftet en forening Danfoss Historisk Forening (DHF), hvis medlemmer består af Danfoss veteraner. Det har vist sig formålstjenligt at kunne udnytte den viden og baggrund, som disse tidligere medarbejdere med lang tids erfaring fra virksomheden er i besiddelse af. DHF har 40 medlemmer, der arbejder i små grupper, hver med sit fagspeciale. Af hensyn til de nuværende fysiske rammer kan foreningen dårligt huse flere end ca. 40 medlemmer. Til arkivet er knyttet en deltidssekretær. Det er Helle Larsen, som ud over arkivarbejdet er fagkonsulent og bibliotekar i Danfoss Teknologicenter. Arkivet skal bidrage til at fastholde og uddybe historien om Danfoss og om grundlæggeren og hans familie. Arkivet skal endvidere afspejle virksomhedens indflydelse på og samspil med omgivelserne. Hovedopgaverne er dels at registrere det materiale, som findes og som løbende tilgår arkivet, så det kan genfindes, og dels at udbrede og stimulere kendskabet til arkivet og dets ydelser. For et par år siden fik arkivet fra Danfoss Universe overdraget Danfoss produktsamling. Den opbevares nu under betryggende og tørre forhold. En virksomhed med næsten 75 år på bagen har mange effekter, som historisk set er værdifulde, så der ligger et stort arbejde i at indsamle, sortere og registrere disse arkivalier. Der er allerede løst mange opgaver, og flere er under bearbejdelse.

5 Som eksempler på nogle af de mange opgaver, DHF og DHA er involveret i kan nævnes: Sammen med Danfoss Kommunikationsafdeling er alle arkiverede film (ca. 800 stk.), både Danfoss og familien Clausens, blevet digitaliserede. Via et konstruktivt samarbejde med Danfoss Universe har vi medvirket til at arrangere en produktudstilling i»hønsehuset«, som nu kaldes Den Gamle Fabrik. Her er der blevet trukket på den store ekspertise, som foreningens medlemmer er i besiddelse af. Ligeledes har vi udnyttet netværket af tidligere og nuværende Danfoss medarbejdere. Ved åbningen af udstillingen den 20. februar 2007 lød der anerkendende ord til DHF og DHA fra Anette Clausen og Charlotte Sahl-Madsen, bestyrelsesformand og adm. direktør i Danfoss Universe, og tak for den store indsats i forbindelse med dette arbejde. Hvis Mads Clausen og Brdr. Müller i 1932 havde et sammen om fremstilling af ekspansionsventiler, havde vi nok ikke nu 75 år efter haft deres brevveksling gemt i arkivet. Efterhånden vokser den elektroniske andel af opbevaringsværdige dokumenter, og hvis der ikke gøres en ihærdig indsats nu, vil en stor del af disse ret hurtigt gå tabt. Derfor forsøger vi på forskellige måder at finde løsninger på varig arkivering af elektroniske data. Vi har opstillet en foreløbig liste over det, vi mener vil være bevaringsværdigt. Vi er i denne forbindelse i færd med at formulere en Danfoss politik for arkivering. På DHF s initiativ og medvirken er der indledt et større projekt, som går ud på at skrive en bog om Danfoss Kompressorforretning. Projektet forventes afsluttet i løbet af Der er involveret en snes tidligere og nuværende kompressormedarbejdere som skribenter. I personalebladet Danfoss Avisen er der indledt en serie med temaet»gamle Danfoss«. Her er det meningen, at vi regelmæssigt vil bringe små anekdotiske beretninger ledsaget af et tilhørende billede. For at udbrede kendskabet til Danfoss historie samarbejder vi med eksterne virksomheder og videncentre. F.eks. har vi for nylig assisteret en ph.d.-studerende fra Københavns Universitet med et projekt om dansk industrihistorie. Ligeledes har Arkivet stillet diverse historisk materiale til rådighed for historieprojektet»virtuelt Museum«en internet-præsentation af regionen Syddanmarks og Slesvig- Holstens historie i perioden Strategi Ud fra den viden og erfaring foreningen har høstet gennem fem års arkivarbejde, er der udarbejdet en Danfoss strategi for arkivering. I betragtning af at vi ikke kan dokumentere alt, hvad der er foregået vi kan kun ridse i overfladen må vi satse på arkivering af de vigtigste forhold, samt fortsat udbrede kendskabet til Arkivet og udnytte det store netværk, som foreningens medlemmer er en del af.

6 Små historier fra Arkivets gemmer Søjlen ved hovedporten i Elsmark blev rejst i forbindelse med Danfoss 25-års jubilæum i rutebilen venter, og lyskurven er ved at skifte fra grønt til rødt. Men som mange andre har søjlen sin særlige historie. Den var oprindeligt firmaets jubilæumsvartegn. I 1958 blev den rejst her i udkanten af Danfoss på det tidspunkt var Lunden-området endnu en åben mark og en stiliseret globus med forgyldte tal fortalte forbipasserende, at her var der 25-års jubilæum. I årets slutning blev tallene fjernet, og et Danfoss navnetræk i neon blev monteret på toppen af søjlen, der i dag markerer centrum for hele det store Danfoss areal. Vi har bladret og»klippet«lidt i nogle af arkivets mange dokumenter og tidsskrifter og bringer her nogle små historier fra tiden før, mobiltelefon, internet og pc blev hvermandseje. Søjlen ved fortovskanten Tusinder af mennesker passerer i løbet af året den høje betonsøjle ved hovedporten i Elsmark. Enkelte kan måske lejlighedsvis undre sig over dens placering og udseende. For de fleste er den blot en selvfølgelighed og står kun i vejen, hvis I mange år var søjlens nederste del massiv, men trafikken omkring porten tog til, og for at skabe bedre oversigtsforhold blev midterpartiet senere fjernet. (Ventilen nr. 7 nov. 1971) Fra kugleramme til edb Selvom begrebet edb kun har eksisteret i et kort åremål, har disse tre bogstaver allerede optaget utrolig megen spalteplads i aviserne, og der er ingen tegn i sol og måne på, at det skal blive mindre i fremtiden, selvom der vel ikke hver dag står en ny kildeskattereform for døren.

7 Nogle hævder, at edb står for»et Dagligt Besvær«,»Endnu Dårligere Behandling«eller»En Dag Bagefter«. En datachef, der havde hørt disse udtryk lidt vel ofte, prøver at overbevise kunderne om, at det står for»elsk Din Bruger«. Den trivielle kendsgerning er, at edb står for»elektronisk Data Behandling«, hvilket indebærer, at datamaskinen uendelig hurtigt kan fordøje store datamængder og logisk manipulere med disse på en i forvejen af mennesker beskrevet måde. (Ventilen nr. 2 maj 1971) Hvorfor Langesø? Det tætbebyggede område ved indkørslen til Nordborg hedder Langesø naturligvis! Men ved nærmere eftertanke, er det da så naturligt? Områdets gamle stednavn er Søby, på den anden side af landevejen ligger Søby Kro, og en række enfamiliehuse i bydelens østlige ende benævnes stadig som Søbyhuse. Hvorfor hedder det så Langesø? Denne kun 16 år gamle by fik oprindeligt navnet Søby, men allerede to år efter, at det første spadestik var taget, blev der udskrevet en konkurrence om et nyt bynavn. Begrundelsen var, at de mange Søby er i Danmark kunne give postale forvekslinger. Konkurrencen fik stor tilslutning. Der indkom ikke færre end 250 forslag fortrinsvis fra Danfoss medarbejdere. Langesø i fugleperspektiv. Til venstre for landevejen og delvis skjult af træer ses den tidligere Søby Kro. Danfoss og Mads Clausen kunne genkendes i en stor del af de foreslåede navne. Havnbjerg sogneråd fandt imidlertid Langesø bedst, og vinderen, reklameassistent Th. Thomsen, fik en præmie på 500 kr. for ideen. (Ventilen nr. 6 aug. 1972) Møntet på efterslægten I murværket på Elsmarkfabrikkens vestlige gavl er indmuret en granitsten med Danfoss navnetrækket og årstallet 1951 året for opførelsen af denne første, murede fabrikshal. Men stenen fortæller mere om Danfoss. Den er hul, og indeni ligger en kapsel med grundstensdokument, gangbare mønter og nogle eksempler fra vores produktion en type 50 og en TVJ ekspansionsventil.

8 Grundstensnedlæggelsen fandt sted en lørdag midt på sommeren. Samtlige medarbejdere, der dengang talte mand, overværede højtideligheden med den traditionelle indmuring af tre sten, mange taler og hurraråb. Bygningen udgjorde kun 1/10 af det nuværende (i 1971) bygningskompleks. Nye sektioner kom til i de efterfølgende år, og vi skal helt forbi jubilæumsåret 1958, før området er færdigbygget. Også administrationsbygningen har sin grundsten. Den findes ved hovedindgangen til A2. Vi har således i tide sikret os, at Danfoss kendes langt ind i efterslægten. (Ventilen nr. 5 juni 1972) Sognets største skatteyder»det kan ikk være rigtigt. Du må ha skrevet et nul for meget, Mads«, sagde sognerådsformanden i Havnbjerg på Als til Mads Clausen, da denne i 1934 opgav sin skattepligtige indkomst til kr. Det kunne ikke passe, at en 29-årig var sognets største skatteyder. På det tidspunkt havde den forhenværende maskinlærling og nybagt teknikumingeniør netop begyndt fabrikationen af ventiler og termostater hjemme på fødegården. Tyve år senere havde kommunekontoret i Nordborg lært at regne med større tal. Da var Danfoss på vej til at blive Danmarks største virksomhed i en enkelt mands eje. I 1954 var arbejdsstyrken på mand, og fabrikken eksporterede til 47 lande. I 1959 var der ansatte, der dels boede i de huse, fabrikken havde bygget eller havde været med til at finansiere, dels kom til arbejdet med en af de 20 rutebiler, der sørgede for transport over hele Als. Skærpet kontrol med trafikken Fra og med mandag den 20. okt vil kontrollen med ind- og udkørende trafik blive skærpet. Denne kontrol omfatter: Danfoss egne køretøjer uden for normal arbejdstid Portneren skal forvisse sig om, at chaufføren er berettiget til at køre med vognen, samt at han ikke medfører materiale, som han ikke har enten pakseddel, fragtbrev, bon eller anden form for bilag på. Ekstern og intern transport skal i forvejen skriftligt underrette porten om transporter, der er planlagt udført uden for normal arbejdstid. Meddelelsen skal indeholde oplysning om chaufførens navn, vognens nummer og opgavens art.

9 Den skærpede transportkontrol betød, at portneren også skulle inspicere bagagerummet i de ansattes biler, hvis disse ikke var forsynet med indkørselstilladelse. Ansattes vogne Hvis disse ikke er forsynet med indkørselstilladelse, og de skal benyttes til afhentning eller levering af værktøjer, maskiner eller lignende, skal portneren ved inspektion af vognnen (også bagagerum) sikre sig, at det opgivne ærinde (og ikke andet) opfyldes. Fremmede lastvogne Portneren skal, når fremmede lastvogne forlader fabriksområdet, sikre sig, at der ikke medføres Danfoss varer og/eller materialer, som vognmanden ikke har fået til opgave at transportere. Den opgavestillende afdeling skal i forvejen underrette porten om transporten. Der føres i porten journal over kontrollerede vogne. (Intern meddelelse sendt til samtlige afdelingschefer). Om navnet Danfoss Den 14. september 1940 fik firmaet Dansk Køleautomatik- og Apparat- Fabrik ved Mads Clausen, Fabrikation, Elsmark pr. Nordborg, registreret varemærket Danfoss for en række varer, og registreringen er siden holdt vedlige. Den 6. marts 1948 registreredes for samme firma varemærkerne Anfoss, Onfoss, Infoss, Afoss og Efoss, og i tiden fra den 13. samme måned har virksomheden, der da førte firmanavnet Danfoss ved Mads Clausen, samme sted, senere fået registreret varemærket Foss og nogle andre varemærker med endelsen foss. (Udskrift af dombogen for Vestre Landsret). Navnet Danfoss blev allerede i 1933 brugt som produktnavn, og med virkning fra den 1. januar 1946 skiftede Dansk Køleautomatik- og Apparat- Fabrik navn til Danfoss.

10 Blomfoss historien om en mejetærsker Af Hans Chr. Schmidt Sidst i 40 erne begyndte iværksætteren og opfinderen Jørgen Blom at bygge mejetærskere på sin gård i Majbøllykke på Als. Da han i 1957 var klar til at lade mejetærskeren gå i produktion, indbyder han Mads Clausen, Danfoss, til at overvære en demonstration af den. Efter demonstrationen benytter Jørgen Blom lejligheden til at fortælle Mads Clausen om sin oprindelige plan, hvor traktoren indgik som hovedelement, og den kunne således bruges hele året. Mads Clausen får forevist tegningerne over en selvkørende mejetærsker, hvor undervogn og motor kan bruges hele året, når skærebordet og tærskeværket ved hjælp af hydraulik kobles fra. Mads Clausen blev så begejstret for ideen, at han tilbød hjælp og finansiering til fremstilling af denne universalmaskine, og produktionen blev nu flyttet til lejede lokaler på Sønderborg Ladegård. I 1959 blev Dybbøl Langbro med tilhørende jordareal købt af Sønderborg Kommune, og efter ombygning til større lokaler begyndte en mindre serieproduktion. Der blev ansat flere funktionærer til at tage sig af konstruktion, markedsføring, salg og økonomi, og mejetærskerfabrikken fik navnet Blomfoss. I årene blev der produceret, testet og solgt Blomfoss traktortrukne og selvkørende mejetærskere. I alt blev der solgt ca. 40 mejetærskere. I høsten 1962 afprøvede vi to Charlyn Orbitrol styreenheder på selvkørende mejetærskere. Ingeniør Arne Enemark, Danfoss, havde hentet disse Orbitrol styreenheder i USA for at finde emner til nye Danfoss produkter. På det årlige budgetmøde efter høsten 1962 med Mads Clausen og styregruppen var spørgsmålet, om man skulle producere mejetærskere eller gå ind i hydraulikproduktion. Der skulle fremstilles og sælges mindst 500 mejetærskere om året for at opnå en rentabel produktion. Alternativet var et samarbejde med Charlyn om produktion af Orbitrol styreenheder og Orbit motorer. Mads Clausen (t.v.) og Jørgen Blom ses her stående på Blomfoss mejetærskeren ved indvielsen af fabrikken på Dybbøl Langbro. Til højre ses Sønderborgs daværende borgmester Anders Andersen.

11 En stor del af markedet for Orbitrol styrenheder og Orbit motorer var de mejetærskerfabrikker, som Blomfoss konkurrerede med. Derfor forventede man ikke at kunne få dem som kunder, når man selv producerede mejetærskere. Den selvkørende mejetærsker ses her på høstarbejde i 1960, hvor navnet Blomfoss endnu ikke var vedtaget. Resultatet af mødet blev derfor indledningen til Danfoss Hydraulik, og mejetærskerfabrikken Blomfoss lukkede. Den blev solgt med den klausul, at køber skulle udføre service i garantiperioden på de mejetærskere, der til dato var solgt. I dag kan alle se, at det var den rette beslutning, når man ser på udviklingen for Danfoss Hydraulik. Blomfoss mejetærskere fotograferet på pladsen bag fabrikken dagen før, de blev præsenteret for pressen.

12 Produktarkivet en del af Historisk Arkiv Af John Hallenslev I 2006 overtog Danfoss Historisk Arkiv virksomhedens store samling af produkter og diverse maskiner samt en stor samling af edb-udstyr fra de gode gamle dage. Herunder bl.a. Danfoss første hulkortmaskine med hulkort og den første server. Alt dette opbevares nu under tørre og sikre forhold i kælderen under E4 og E1. En arbejdsgruppe med et godt produktkendskab og god faglig uddannelse, bestående af seks Danfoss veteraner, har siden overtagelsen af de mange historiske effekter brugt adskillige timer på at få styr på tingene; det tog f.eks. fire måneder at pakke ud og sætte på plads. Arbejdsgruppen er nu gået i gang med at registrere de mange produkter samt de første kontormøbler, som blev fremstillet på det gamle snedkerværksted i Nordborg. Det hele bliver fotograferet, og alle effekter får et nummer, som så senere bliver lagt ind i Arkivets database, hvor man så kan genfinde de enkelte dele med en lille historie og et foto. Produktudstilling i Danfoss Universe I efteråret 2006 kom der en henvendelse fra Danfoss Universe, der gerne ville have Produktarkivet til at bidrage med produkter til en udstilling i Den Gamle Fabrik i oplevelsesparken. En stor opgave, der skulle løses inden for en afgrænset tidsperiode. Vi sagde ja til denne spændende opgave og indledte det forberedende arbejde med kolleger fra parken. Resultatet blev en udstilling med fokus på produktlinjerne Kompressorer, Radiatortermostater og Frekvensomformere samt de første maskiner til bælgfremstilling. Det er så hensigten, at der med jævne mellemrum sker en udskiftning, så andre produktlinjer også bliver synlige. Denne udstillingsmodel betyder også, at Produktarkivet løbende er involveret i denne aktivitet. Men Arkivet har også planer om at udstille produkter og forskellige effekter andre steder både i Danfoss og uden for virksomheden. Når de udstillede produkter kommer tilbage til Arkivet, bliver de registreret, pakket ind og opbevaret på reoler, og de er herefter klar til senere brug.

13 Den første produktudstilling i Den Gamle Fabrik i Danfoss Universe er blevet til i et samarbejde mellem Danfoss Historisk Arkiv og Danfoss Universe. Udstillingen, der åbnede i februar i år, viser bl.a. produkter fra produktlinjerne Kompressorer, Radiatortermostater, og Frekvensomformere.

14 Kært barn har mange navne... Stor kreativitet, lune og sund humor har alle dage kendetegnet arbejdspladsen Danfoss. Også med hensyn til navne, hvor den hastigt voksende kreds af medarbejdere tidligt gjorde det svært at holde styr på, hvem der var hvem. Men det var der råd for, som det fremgår af nedennævnte eksempler, og Arkivet hører gerne fra læsere, der kender andre sjove eksempler på»kaldenavne«hos Danfoss. Officielt navn»kaldenavn«baggrunden for kaldenavnet Karl Mathiesen Kalle Banan Gik altid i en foroverbøjet stilling som en banan Chr. Jacobsen En to tre Jacobsen Hans interne tlf. nr. var 123 Jørgen Sørensen Ejvind Melchior Mathias Mathiasen Harry Nielsen Ole H. Block Hundslev Millionfiskeren Gas Mathias Harry Stensikker A5 Flere med samme navn. Derfor fik han navn efter byen Hundslev, hvor han boede Som fritidsfisker fortalte han gerne om de mange fisk, han fangede Gik rundt i produktionen med gasflasker på en trækvogn Anvendte ofte udtrykket»stensikker«, når han skulle forklare noget Han var ikke ret stor. Derfor navnet som en halv A4-blok, nemlig A5 Viggo Jessen Viggo Karklud Han stod for fejning og rengøring Frederik Hansen Fidde Maikro Ejer af og krovært på den tidligere Maikro Peter Petersen K.V. Petersen Chr. Christensen Løn Peter eller Vik Peter Knald Peter Kedde Krumtap Tidligere leder af Lønkontoret samt Velfærds og Interessekontoret Brugte meget udtrykket»vi skal have mere knald på«han var kontormand i produktionsområdet for krumtapper til kompressorer Frede Jensen Offenbach Var i en periode ansat i Danfoss Offenbach Willy Sørensen Pap Sørensen Var konstruktør af papemballage A.K. Jensen London Jensen Var i en periode ansat i Danfoss London

15 Hvert kvartal inviteres medlemmerne af Danfoss Historisk Forening til et informationsarrangement. Formålet er dels at orientere medlemmerne om Foreningens og Arkivets mange aktiviteter, dels at give arbejdsgrupperne mulighed for at fortælle om deres arbejde. I arrangementet kan også indgå anden generel information om Danfoss. Således omfattede medlemsmødet den 1. november et besøg hos High-Pressure Systems (Nessie Vandhydraulik), der har til huse i D25 (bygningen hvor Als Motor tidligere holdt til).

16 Danfoss Historisk Arkiv Hvis du har noget materiale om eller med relation til Danfoss, som du mener har interesse for Arkivet, så hører vi meget gerne fra dig. Nogle nøgletal fra Arkivet Danfoss Historisk Arkiv er placeret i kælderen under fabriksbygningen E1 i Nordborg. Adressen er E1K-N30. Materialerne kunne f.eks. være gamle fotos, dokumenter eller produkter. Herudover er der også nogle helt specielle ting, som vi mangler i Arkivet og derfor benytter denne lejlighed til at efterlyse. Det drejer sig om følgende effekter: Kompressor type 112 (den med vippe cylinder). Type 112 blev produceret i perioden år Inter News. Vi mangler følgende nr.: 1961, nr , nov./dec. 1965, maj/sept. og nov./dec. U-matic båndafspiller. Arkivet disponerer for tiden over ca. 700 m 2. Heraf anvendes ca. 600 m 2 til arkivering, depoter og fjernlagre. I alt ca »hylde-meter«er fyldt med diverse materiale. Det findes i Arkivet Danfoss Historisk Arkiv indeholder bl.a.: Komplet produktsamling Originaler til diverse Danfoss film Diverse dias, fotos og videoer Pokaler fra firmaets sportsklubber Personaleblade Danfoss Journalen Telefonbøger Organisationsplaner A-håndbøger Brochurer Prislister Produkttegninger Bygningstegninger Danfoss Kalendere Avisudklip Kontorinventar Edb-udstyr Helle Larsen varetager sekretariatet for Danfoss Historisk Forening & Arkiv. Henvendelse til Arkivet kan ske på følgende måder: Danfoss Historisk Arkiv, E1K-N30, tlf , dha@danfoss.com Sekretariatet v/helle Larsen, tlf , hela@danfoss.com Danfoss A/S CF C 10/11 LT

Ejendommen er genopbygget i 1858 efter brand. Inden branden var der også kro.

Ejendommen er genopbygget i 1858 efter brand. Inden branden var der også kro. Ejendommen er genopbygget i 1858 efter brand. Inden branden var der også kro. Damgade 14. Boel Nr.44 (Gl. 21 ). Nr. 27 På præstekort hus 41 Viet den 22. okt. 1831 Johan Henrik Schmidt * 28. aug 1797, søn

Læs mere

Projekt FS22 og FS31

Projekt FS22 og FS31 Projekt FS22 og FS31 Restaurering af to sporvogne fra Frederiksberg SPORVEJSMUSEET SKJOLDENÆSHOLM Frederiksberg-vognenes historie Frederiksberg Sporvejs- og Elektricitets Aktieselskab, FSEA, var det første

Læs mere

Skulpturen på Havnepladsen

Skulpturen på Havnepladsen Skulpturen på Havnepladsen Det startede ca. marts 1991, hvor Broager Kommune havde planer om at opføre noget kunst på Havnepladsen i Egernsund. Borgerforeningen tog affære, og et udvalg - sammen med en

Læs mere

BREV - kilden Brev fra Godsforvalter Eggers på Orupgård til sogneråd i Skelby Gedesby.

BREV - kilden Brev fra Godsforvalter Eggers på Orupgård til sogneråd i Skelby Gedesby. BREV - kilden Brev fra Godsforvalter Eggers på Orupgård til sogneråd i Skelby Gedesby. Renskrevet 16 marts 1881. Til Sognerådsformand J. P. Adrian i Skelby Sogn Jeppe Veje i Skjelby har talt med mig om

Læs mere

Nyborg Jernstøberi. Af Rikke Kristensen

Nyborg Jernstøberi. Af Rikke Kristensen Nyborg Jernstøberi Af Rikke Kristensen Lidt om jernstøbningens historie I Europa er jernstøbning kendt fra midten af 1400-tallet, hvor man støder på støbejernsplader anvendt som foring i ildstederne. Senere

Læs mere

Siden sidst Onsdag den 16. januar Fredag den 18 januar Tirsdag den 23 april Lørdag den 1-juni

Siden sidst Onsdag den 16. januar Fredag den 18 januar Tirsdag den 23 april Lørdag den 1-juni 2013-2 Siden sidst Onsdag den 16. januar var der foredrag på Ferritslev Friskole. Sognepræst ved Brahetrolleborg, Øster Hæsinge og Krarup Kirker, Ole Buhl Hansen, fortalte om,hvordan vi ved hjælp af humoren

Læs mere

TIL. ARBEJDSOPGAVER UDARBEJDET AF: Charlotte Sørensen lærer v. Morten Børup Skolen, Skanderborg DANMARK I DEN KOLDE KRIG

TIL. ARBEJDSOPGAVER UDARBEJDET AF: Charlotte Sørensen lærer v. Morten Børup Skolen, Skanderborg DANMARK I DEN KOLDE KRIG TIL ELEV E N DANMARK I DEN KOLDE KRIG ARBEJDSOPGAVER UDARBEJDET AF: Charlotte Sørensen lærer v. Morten Børup Skolen, Skanderborg 1 ELEVARK 1 INTRODUKTION Du skal arbejde med emnet Danmark i den kolde krig

Læs mere

EFTERÅR 2010 HISTORIENS HUS ARKIV OG BIBLIOTEK KLOSTERBAKKEN 2

EFTERÅR 2010 HISTORIENS HUS ARKIV OG BIBLIOTEK KLOSTERBAKKEN 2 EFTERÅR 2010 HISTORIENS HUS ARKIV OG BIBLIOTEK KLOSTERBAKKEN 2 Historiens Hus står bag en række arrangementer i efteråret 2010. Nærmere oplysninger om de enkelte arrangementer vil løbende blive vist på

Læs mere

Pkt. 2: Aflæggelse af beretning. Lokalhistorisk Forening for Nordborgområdet. Formandens beretning Generalforsamling 26.2.2014

Pkt. 2: Aflæggelse af beretning. Lokalhistorisk Forening for Nordborgområdet. Formandens beretning Generalforsamling 26.2.2014 Pkt. 2: Aflæggelse af beretning Lokalhistorisk Forening for Nordborgområdet Formandens beretning Generalforsamling 26.2.2014 Bestyrelsen Generalforsamling 26.2.2014 Valg til bestyrelsen Navn På valg Bestyrelsen

Læs mere

Nymark-familien. 1: Bolig på Fruergården 2: Teglværket 3: Bolig fra 1899

Nymark-familien. 1: Bolig på Fruergården 2: Teglværket 3: Bolig fra 1899 Nymark-familien. Stamfaderen til Nymarks-familien var Thomas Jensen, som blev født d.12.12.1844 i Testrup. Hans far var Jens Thomsen, ejede af stor gård i Testrup og Testrup Teglværk. Han var en fremskridtsmand

Læs mere

Maleri af Hostrupvej nr. 1, fra 1915, af August Fischer.

Maleri af Hostrupvej nr. 1, fra 1915, af August Fischer. Maleri af Hostrupvej nr. 1, fra 1915, af August Fischer. Johannes August Fischer (1854-1921) var elev af P.S. Krøyer og bror til Paul Fischer. Johannes August Fischer kendes på sine arkitekturprægede motiver,

Læs mere

1/5 dels fæsteboel nr. 42 Nørrelykkevej 2. På præstekort er det hus nr. 3

1/5 dels fæsteboel nr. 42 Nørrelykkevej 2. På præstekort er det hus nr. 3 1/5 dels fæsteboel nr. 42 Nørrelykkevej 2 På præstekort er det hus nr. 3 Viet den 27. apr. 1776 Laurits Lauritsen * 1745, søn af Laurits og Anne Peters. Maren Christensdatter * aug. 1748, datter af Christen

Læs mere

Prøve i Dansk 2. Skriftlig del. Læseforståelse 2. November-december 2014. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 2: Opgave 3 Opgave 4 Opgave 5

Prøve i Dansk 2. Skriftlig del. Læseforståelse 2. November-december 2014. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 2: Opgave 3 Opgave 4 Opgave 5 Prøve i Dansk 2 November-december 2014 Skriftlig del Læseforståelse 2 Tekst- og opgavehæfte Delprøve 2: Opgave 3 Opgave 4 Opgave 5 Hjælpemidler: ingen Tid: 65 minutter Udfyldes af prøvedeltageren Navn

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 7. marts 2012

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 7. marts 2012 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 7. marts 2012 Sag 230/2009 (1. afdeling) Jumbo Stillads A/S (advokat Lars Karnøe) mod Materielhuset A/S (advokat Thomas Vang Christensen) I tidligere instans er afsagt

Læs mere

Afsløring af to Snaptun-sten lørdag den 24. oktober 2015

Afsløring af to Snaptun-sten lørdag den 24. oktober 2015 Afsløring af to Snaptun-sten lørdag den 24. oktober 2015 70 mennesker fra Snaptun var mødt frem til afsløringen af to Snaptun-sten. En står på Snaptunvej ved byskiltet og en står på Tønballevej ligeledes

Læs mere

Årsberetning 2013 Frederikshavn Stadsarkiv

Årsberetning 2013 Frederikshavn Stadsarkiv Årsberetning 2013 Frederikshavn Stadsarkiv Side 1 af 7 Samlinger Indledning Den store indsamling af institutioner og skolearkiver i hele Frederikshavn kommune i 2012, har givet Stadsarkivet mulighed for

Læs mere

Formandens beretning 2012

Formandens beretning 2012 Formandens beretning 2012 Der var ved sidste års begyndelse store planer for en nyindretning af arkivlokalerne på 1. salen i Bregninge, og ommøbleringen var faktisk påbegyndt med flytningen af nogle store

Læs mere

Generalforsamling torsdag den 22. februar 2018 kl

Generalforsamling torsdag den 22. februar 2018 kl Generalforsamling torsdag den 22. februar 2018 kl. 19.00 Pkt. 2: Aflæggelse af beretning Lokalhistorisk Forening for Nordborgområdet Formandens beretning Generalforsamling 22.2.2018 Pkt. Valg til bestyrelse

Læs mere

Åbent referat for 17, stk.4 Lokalhistorisk Udvalg

Åbent referat for 17, stk.4 Lokalhistorisk Udvalg Åbent referat for 17, stk.4 Mødedato 20.06.2013 Tid 17:00 Sted NæstvedArkiverne, Rådmandshaven 20, læsesalen Medlemmer Ole Pilegaard Hansen Jørgen Andersen Lindy Nymark Christensen Søren Drost Broegaard

Læs mere

Kontakt: Poul Pedersen tlf. 30307276 eller Ole Mortensen tlf. 86467609. Åbningstider: Tirsdag 19.00-21.00 og torsdag 15.00-17.00

Kontakt: Poul Pedersen tlf. 30307276 eller Ole Mortensen tlf. 86467609. Åbningstider: Tirsdag 19.00-21.00 og torsdag 15.00-17.00 Kulturhuset, Bredgade 4, Langå Postadresse: Poul Pedersen, Parkvej 11, 8870, Langå Museets hjemmeside --http://museumilangaa.dk Mail til: pouloglilli@gmail.com eller ole.theo@museum.dk Kontakt: Poul Pedersen

Læs mere

STORM P. TEKST OG TEGNING

STORM P. TEKST OG TEGNING TEKST OG TEGNING STORM SOM FORFATTER OG TEGNESERIETEGNER Ikke alle ved, at Storm P. var forfatter. Allerede i 1901 fik han udgivet en kriminalroman med titlen Nattens København En Roman om Forbrydelse

Læs mere

Beretning til Lokalhistorisk forening for Brøndby Strands 10. generalforsamling

Beretning til Lokalhistorisk forening for Brøndby Strands 10. generalforsamling 1 Beretning til Lokalhistorisk forening for Brøndby Strands 10. generalforsamling Da dette er Lokalhistorisk forenings 10. generalforsamling vil beretningen blive anderledes end tidligere års beretninger.

Læs mere

Jeg kunne godt gentage hvad jeg har sagt de sidste par år, men det bliver sgu så kedeligt. Og i ved alle at underholdninger er dyrt, konkurrencen er

Jeg kunne godt gentage hvad jeg har sagt de sidste par år, men det bliver sgu så kedeligt. Og i ved alle at underholdninger er dyrt, konkurrencen er 5 Jeg kunne godt gentage hvad jeg har sagt de sidste par år, men det bliver sgu så kedeligt. Og i ved alle at underholdninger er dyrt, konkurrencen er hård og alt det andet intetsigende plader 6 At kalde

Læs mere

Formandens sidste beretning

Formandens sidste beretning LEDER Da kunstmuseet i Tønder for ca. 8 år siden fik stiftet sin venneforening fik den betegnelsen Sønderjyllands Kunstmuseums Venner. Senere måtte foreningen, som følge af den store museumsfusion Museum

Læs mere

UDSKRIFT AF HJEMME IGEN! BIOLOG-FAMILIEN HAMZIC. For 15 år siden boede jeg med min familie i Herzegovina i byen Trebinje.

UDSKRIFT AF HJEMME IGEN! BIOLOG-FAMILIEN HAMZIC. For 15 år siden boede jeg med min familie i Herzegovina i byen Trebinje. UDSKRIFT AF HJEMME IGEN! BIOLOG-FAMILIEN HAMZIC For 15 år siden boede jeg med min familie i Herzegovina i byen Trebinje. Det er tæt på Adriaterhavet nær Dubrovnik. Jeg har en kone og to drenge, som var

Læs mere

KOM UD OG LÆR! - om Landboreformerne. Forløb 14 HISTORIE 4-6 klasse

KOM UD OG LÆR! - om Landboreformerne. Forløb 14 HISTORIE 4-6 klasse KOM UD OG LÆR! - om Landboreformerne Forløb 14 HISTORIE 4-6 klasse Landboreformerne fik stor betydning for landet og landsbyerne. Fra landsbyens tætte fællesskab flyttede nogle af gårdene ud på markerne.

Læs mere

Stenløse Lokalarkiv Årsberetning og Status for 2007

Stenløse Lokalarkiv Årsberetning og Status for 2007 Stenløse Lokalarkiv Årsberetning og Status for 2007 Stenløse Lokalhistoriske Arkiv blev 1. januar 2007 overført til Egedal Arkiver og Museum efter at være drevet af Stenløse Historiske Forening i 39 år.

Læs mere

Denne dagbog tilhører Max

Denne dagbog tilhører Max Denne dagbog tilhører Max Den lille bog, du står med nu, tilhører en dreng. Han hedder Max og er 8 år gammel. Dagbogen handler om Max og hans familie. Max er flyttet tilbage til København med sin mor efter

Læs mere

90 år er ingen alder Af: John Ekebjærg Jakobsen, formand for 1920-klubben Kbh.

90 år er ingen alder Af: John Ekebjærg Jakobsen, formand for 1920-klubben Kbh. 90 år er ingen alder Af: John Ekebjærg Jakobsen, formand for 1920-klubben Kbh. Som det jo fremgår af vores kære gamle klubs navn -Stilladsarbejdernes Brancheklub af 1920 - så har klubben 90 års jubilæum

Læs mere

Stilren enkelhed og herlig hygge i Haderslev

Stilren enkelhed og herlig hygge i Haderslev Stilren enkelhed og herlig hygge i Haderslev Salon Lindedal Deluxe i Haderslev har været åben i to måneder, og allerede nu har man et godt kundegrundlag. Bag salonen står Janne Lei og Charlotte Bork Kristensen,

Læs mere

Reportage sponsorer. DM4 Vejle.

Reportage sponsorer. DM4 Vejle. Reportage sponsorer. DM4 Vejle. Vejret viste sig fra sin pæneste side ved DM4 i Vejle, den første weekend i August. Banen i Vejle har et godt layout og er en fornøjelse at køre på. Desværre har de ingen

Læs mere

De lokale arkiver og autografmuseet i Vildbjerg

De lokale arkiver og autografmuseet i Vildbjerg Den Gule Bygning De lokale arkiver og autografmuseet i Vildbjerg Oversigt: Autografmuseet og de lokalhistoriske arkiver Timring, Skibbild-Nøvling og Vildbjerg fungerer som selvstændige arkiver med hver

Læs mere

Historiebrug. Hvad er historiebrug? Noget, vi gør hele tiden. Politisk historiebrug. Reklamer, underholdning og traditioner

Historiebrug. Hvad er historiebrug? Noget, vi gør hele tiden. Politisk historiebrug. Reklamer, underholdning og traditioner Historiebrug Historie er mange ting, og historien er til stede overalt omkring os. Historie er noget, vi alle bruger på en række forskellige måder. Det kaldes "historiebrug". Hvad er historiebrug? Når

Læs mere

Der er arrangeret 2 barkede skovfolk til at lave figurer ud af 2 fældede træer i anlægget.

Der er arrangeret 2 barkede skovfolk til at lave figurer ud af 2 fældede træer i anlægget. 2014 Skulpturer i anlægget Der er arrangeret 2 barkede skovfolk til at lave figurer ud af 2 fældede træer i anlægget. Indvielse af tunnelen i Fredskoven Så holder vi årets 2 indvielse. Det er denne gang

Læs mere

Arrangementer/aktiviteter 2015.

Arrangementer/aktiviteter 2015. Arrangementer/aktiviteter 2015. Generalforsamling og foredrag om flygtningene i Grove-Gedhuslejrene efter 2. verdenskrig Torsdag den 26. marts afholder Lokalhistorisk Forening sin årlige generalforsamling

Læs mere

Arbejdermuseet. Opgave projekt om industrialiseringen. Praktik i andre skoleformer Eva Björk

Arbejdermuseet. Opgave projekt om industrialiseringen. Praktik i andre skoleformer Eva Björk Arbejdermuseet Opgave projekt om industrialiseringen Praktik i andre skoleformer Eva Björk Løn og ligestilling Nedenunder finder du en tavle over hvad en kvinde, mand og barn tjente i gennemsnittet i timen.

Læs mere

No. 1½ 2009. Medlemsblad for Damptromleklubben. Kom til officiel præsentation af Vølund Senior i Esbjerg lørdag den 23. maj 2009, kl.

No. 1½ 2009. Medlemsblad for Damptromleklubben. Kom til officiel præsentation af Vølund Senior i Esbjerg lørdag den 23. maj 2009, kl. No. 1½ 2009 Medlemsblad for Damptromleklubben Kom til officiel præsentation af Vølund Senior i Esbjerg lørdag den 23. maj 2009, kl. 12 00 Damptromleklubben Bent Delfs "Truelskærgård" Næsbygade 2, Næsby-Orø

Læs mere

Den store tyv og nogle andre

Den store tyv og nogle andre Den store tyv og nogle andre Kamilla vidste godt, hvordan tyve så ud. De var snavsede og havde skæg og var uhyggelige og mystiske, det sagde alle, der havde forstand på sådan noget. Kamilla havde hørt,

Læs mere

Kulturhuset, Bredgade Langå. Postadresse: Poul Pedersen, Parkvej 11, 8870, Langå. Museets hjemmeside --

Kulturhuset, Bredgade Langå. Postadresse: Poul Pedersen, Parkvej 11, 8870, Langå. Museets hjemmeside -- Kulturhuset, Bredgade Langå Postadresse: Poul Pedersen, Parkvej 11, 8870, Langå Museets hjemmeside --http://museumilangaa.dk Mail til: pouloglilli@gmail.com eller milskov@outlook.dk Kontakt: Poul Pedersen

Læs mere

Frederikshavn Stadsarkiv

Frederikshavn Stadsarkiv Frederikshavn Stadsarkiv Årsberetning 2010 Årsberetning, Frederikshavn Stadsarkiv 2010 2010 har været præget af konsolidering og udbredelse af kendskabet til arkivet. Det har været året, hvor kendskabet

Læs mere

Tina French Nielsen. Nibe Dyrskue, 5. juni Kære Alle. Hjerteligt velkommen til Dyrskuet 2013.

Tina French Nielsen. Nibe Dyrskue, 5. juni Kære Alle. Hjerteligt velkommen til Dyrskuet 2013. Tina French Nielsen Nibe Dyrskue, 5. juni 2013 Kære Alle Hjerteligt velkommen til Dyrskuet 2013. Og TAK fordi, jeg endnu engang har fået lov at bidrage her til opstarten af årets dyrskue. Her i søndags,

Læs mere

Mido vil være VVS montør

Mido vil være VVS montør Mido vil være VVS montør Af Hanne Brøndum Mido har været i Danmark i snart tre år. Han lærte dansk på Lærdansk i Odense, og han bestod danskuddannelse 2 i december 2012. I januar 2013 begyndte han på Syddansk

Læs mere

Guide til din computer

Guide til din computer Guide til din computer Computerens anatomi forklaret på et nemt niveau Produkt fremstillet af Nicolas Corydon Petersen, & fra Roskilde Tekniske Gymnasium, kommunikation & IT, år 2014 klasse 1.2 12-03-2014.

Læs mere

Anmeldelse. Musee des Blindees i Saumur. Indledning. Museet. Besøgt af Søren Juul

Anmeldelse. Musee des Blindees i Saumur. Indledning. Museet. Besøgt af Søren Juul Anmeldelse Musee des Blindees i Saumur Besøgt af Søren Juul Indledning Efter et nogle dage i Normandiet i sommeren 2005, gik turen mod Paris via Saumur. Det gav mig selvfølgelig en undskyldning til at

Læs mere

Kalender 2019 er opdateret

Kalender 2019 er opdateret Kalender 2019 er opdateret Kalender 2019 er nu opdateret Et motorcykelkørekort med spor til Sachsen For godt 10 år siden valgte jeg at tage et kørekort til motorcykel. I den forbindelse stod det mig hurtigt

Læs mere

Velkommen til årets første:

Velkommen til årets første: Velkommen til årets første: "Man har kalendere og ure for at kunne måle tiden, men det siger ikke én ret meget, for enhver ved, at en enkelt time kan forekomme en at være en evighed, mens den andre gange

Læs mere

Referat Generalforsamling i Gammel Garder, 15. marts 2014, i Forsamlingshuset ved Holbæk Svømmehal

Referat Generalforsamling i Gammel Garder, 15. marts 2014, i Forsamlingshuset ved Holbæk Svømmehal Referat Generalforsamling i Gammel Garder, 15. marts 2014, i Forsamlingshuset ved Holbæk Svømmehal 1. valg af dirigent Johnny Gybel blev valgt som dirigent med applaus og kunne efterfølgende bekræfte at

Læs mere

På jagt efter historiske problemstillinger i. Den Fynske Landsby og 9. årgang

På jagt efter historiske problemstillinger i. Den Fynske Landsby og 9. årgang På jagt efter historiske problemstillinger i Den Fynske Landsby 7.-8. og 9. årgang Velkommen Velkommen til Den Fynske Landsby. Den Fynske Landsby ser ud som mange landsbyer så ud på Fyn i 1800-tallet.

Læs mere

Nørrelykkevej 16. På præstekort hus nr. 7. ½ boel 70 I 1772 Vikjærsmark (det gamle boel 16)

Nørrelykkevej 16. På præstekort hus nr. 7. ½ boel 70 I 1772 Vikjærsmark (det gamle boel 16) Nørrelykkevej 16 På præstekort hus nr. 7 ½ boel 70 I 1772 Vikjærsmark (det gamle boel 16) Viet den 3. jul. 1784. Nicolai Johansen Schmidt * ca. 1739. Maren Petersdatter * ca. 1761. Deres søn. 1. Jørgen

Læs mere

Danfoss Historisk Arkiv og Forening Årsskrift 2010 www.danfoss.com

Danfoss Historisk Arkiv og Forening Årsskrift 2010 www.danfoss.com MAKING MODERN LIVING POSSIBLE Danfoss Historisk Arkiv og Forening Årsskrift 2010 www.danfoss.com Side 2 Indholdsfortegnelse Farvel til kælderen beretning fra DHF... side 4 To sider af samme sag... side

Læs mere

John Harmsen.dk. Få det optimale ud af messer og udstillinger. ArbejdsglædeMinisteriet.dk. SalgsTræner.dk

John Harmsen.dk. Få det optimale ud af messer og udstillinger. ArbejdsglædeMinisteriet.dk. SalgsTræner.dk John Harmsen.dk SalgsTræner.dk -.dk Få det optimale ud af messer og udstillinger 5 sikre til en dårlig, kedelig og laaang messe 1. Du er erfaren. Du kan se på lang afstand at en kunde ikke er interessant

Læs mere

Referat af ordinær generalforsamling torsdag den 22. marts 2012

Referat af ordinær generalforsamling torsdag den 22. marts 2012 Referat af ordinær generalforsamling torsdag den 22. marts 2012 Dagens program: Formanden bød velkommen til de fremmødte. En særlig velkomst til overlæge Peter Kramp, der holdt dagens foredrag samt til

Læs mere

Hjørnegården gennem 100 år.

Hjørnegården gennem 100 år. Hjørnegården gennem 100 år. I 1894 købte Jacob Rasmussen, husmandssøn fra Munkebo, Hjørnegården for penge tjent som kreaturhandler. Hans hustru var Gertrud Marie Andersen, gårdmandsdatter fra Martofte.

Læs mere

Erhverv og industri Trævarefabrikken i Hinnerup Træskofabrik

Erhverv og industri Trævarefabrikken i Hinnerup Træskofabrik Erhverv og industri Trævarefabrikken i Hinnerup Træskofabrik Det store område, hvor nu Handelsgården m.m. ligger, har fra 1860erne til slutningen af 1960erne været byens industriområde. På grunden ved

Læs mere

Krigen 1864 FØR JEG LÆSER BOGEN. Fakta om bogen. Fotos Tegninger Kort Tabeller Grafer Tidslinjer Skemaer Tekstbokse. Andet: Titel.

Krigen 1864 FØR JEG LÆSER BOGEN. Fakta om bogen. Fotos Tegninger Kort Tabeller Grafer Tidslinjer Skemaer Tekstbokse. Andet: Titel. A FØR JEG LÆSER BOGEN Fakta om bogen Titel Forfatter Hvornår er bogen udgivet? På hvilken side findes Indholdsfortegnelse? Stikordsregister? Bøger og www? Hvor mange kapitler er der i bogen? Hvad forestiller

Læs mere

4. generation fører forretningen videre

4. generation fører forretningen videre 1981 2011 4. generation fører forretningen videre 1 Splinterny rustvogn VEJEN: Møbelhandler Søren Fischer Viig, som også driver Fischers Begravelsesforretning i Vejen og P. Brøggers Begravelsesforretning

Læs mere

Kina i dag. Kina i dag

Kina i dag. Kina i dag Kina i dag Kina i dag I Kina bor der cirka 1,3 milliard indbyggere. 300 millioner af dem er lige så rige eller meget rigere end folk i Danmark. 1 milliard kinesere er fattige. Der er stor forskel på, hvordan

Læs mere

Billeder af opslag i Arkivalier Online brugt i Legacy

Billeder af opslag i Arkivalier Online brugt i Legacy Billeder af opslag i Arkivalier Online brugt i Legacy Indhold Hvor skal billederne ligge?...1 Legacy...2 Kirkebogskilder...3 Fødsel...3 Hvad skal du bruge det til?...7 Fylder det meget på computeren?...7

Læs mere

HAVEHISTORISK SELSKAB

HAVEHISTORISK SELSKAB Beretning fra Havehistorisk Selskabs udflugt til Sydsjælland lørdag 6. juni 2015. Programmet for udflugten indeholdt - ud over oplysninger om planter og haver - også plads til supplement af vores kulturhistorisk

Læs mere

Motortræf og 150 års fødselsdag

Motortræf og 150 års fødselsdag Motortræf og 150 års fødselsdag Af Jørgen Kjær Medarbejderne på Dansk Motor- og Maskinsamling på Norddjursland har travlt de skal have gjort klar til forårets store motortræf lørdag den 26. april, og samtidig

Læs mere

Den digitale skoletjeneste Glud Museum. Lærervejledning. Historie (primært) Dansk (sekundært)

Den digitale skoletjeneste Glud Museum. Lærervejledning. Historie (primært) Dansk (sekundært) Den digitale skoletjeneste Glud Museum Lærervejledning Målgruppe: Fag: Fælles mål: Undervisningsmateriale: Materialet omhandler: 6. klasse Historie (primært) Dansk (sekundært) Forløbet er tilrettelagt

Læs mere

1543 Står Jes Mau i Holm som skatteyder med en ydelse af 6, mark. hans karl til 1. mark og 8. sk. og hans pige til 12. sk.

1543 Står Jes Mau i Holm som skatteyder med en ydelse af 6, mark. hans karl til 1. mark og 8. sk. og hans pige til 12. sk. Møllegade 82 boel 58 1543 Står Jes Mau i Holm som skatteyder med en ydelse af 6, mark. hans karl til 1. mark og 8. sk. og hans pige til 12. sk. 1590 Står der i opgørelse over Nordborg præstegårds jorde

Læs mere

Kender jeg Ole Lund Kirkegaard?

Kender jeg Ole Lund Kirkegaard? Før jeg læser bogen Kender jeg Ole Lund Kirkegaard? Se på side 20. Her er billeder af 4 bøger. Nina Sahl Ole Lund Kirkegaard Gyldendal 1. Hvad hedder de 4 bøger? 1 2 3 4 2. Hvis du kender bøgerne, så tegn

Læs mere

Møllegade 76 Boel 55. Viet den 29. okt Enkemand Laurits (Vester) Jensen. Med pigen. Kirsten Nielsdatter * ca

Møllegade 76 Boel 55. Viet den 29. okt Enkemand Laurits (Vester) Jensen. Med pigen. Kirsten Nielsdatter * ca Møllegade 76 Boel 55 Viet den 24. jan. 1706. Jens Rasmussen * 1679 i Holm Botil Christens * ca. 1677 Deres børn Jens døde feb. 1760. 1. Rasmus Jensen * maj. 1706, gift den 3. nov. 1740 med Ellen Thomasdatter

Læs mere

Orientering fra DM-Markedsnyt

Orientering fra DM-Markedsnyt Nyhedsbrev nr. 4 december 2017 Orientering fra DM-Markedsnyt Emner: Nyregistrerede traktorer Pjece fra Miljøstyrelsen om sprøjtesyn Ploeger overtager TerraGator i Europa Traktor salget hos naboerne i Norge

Læs mere

Madlejrskole giver nyt liv til historiske huse i Tøndermarsken

Madlejrskole giver nyt liv til historiske huse i Tøndermarsken Madlejrskole giver nyt liv til historiske huse i Tøndermarsken Den fredede marskgård, der fremover skal danne ramme om en madlejrskole for elever fra hele landet, er opført i 1823 og var for år tilbage

Læs mere

Dommens dag. www.katbladet.dk. Skal Taxa 4x35 have det dyreste? Automatik i aften. Danmarks mest læste taxiblad. KAT-Bladet nr.1. 2011. 28.årg.

Dommens dag. www.katbladet.dk. Skal Taxa 4x35 have det dyreste? Automatik i aften. Danmarks mest læste taxiblad. KAT-Bladet nr.1. 2011. 28.årg. Danmarks mest læste taxiblad. KAT-Bladet nr.1. 2011. 28.årg. Dommens dag. Skal Taxa 4x35 have det dyreste? Taxa vs. Taxinævnet! x Automatik i aften www.katbladet.dk Side 1 Dommens dag. I den af Taxa 4x35

Læs mere

Karakteropslag dato:

Karakteropslag dato: Opgaven udleveres til følgende EKA er: EKA 421152E002 og 4210720001 Hovedområde: BSS /Jura Prøvens navn: Civilproces Opgavetype: Alm. opgave Antal sider i opgavesættet (inkl. forsiden): 5 Eksamensdato:

Læs mere

Lidt om Bjergby Lokalforening.

Lidt om Bjergby Lokalforening. Lidt om Bjergby Lokalforening. Billeder og tekst af Erik Skjoldager Pr. 1. maj 1962 blev jeg ansat som foderstofuddeler i Bjergby Lokal-forening og Hovbak Gødningsforetning, der indtil da havde været en

Læs mere

Generalforsamling i Cyklistforbundets Aalborg-afdeling

Generalforsamling i Cyklistforbundets Aalborg-afdeling Generalforsamling i Cyklistforbundets Aalborg-afdeling 3. maj 2014 Referat Der var ca. 10 deltagere til generalforsamlingen, incl. bestyrelse og Cyklistforbundets direktør. Valg af ordstyrer og referent

Læs mere

Generalforsamling onsdag den 24. februar 2016 kl

Generalforsamling onsdag den 24. februar 2016 kl Generalforsamling onsdag den 24. februar 2016 kl. 19.00 Pkt. 2: Aflæggelse af beretning Lokalhistorisk Forening for Nordborgområdet Formandens beretning Generalforsamling 24.2.2016 Pkt. 6. Valg til bestyrelse

Læs mere

Fortæl verden om JERES fejring af STORE SMAGEDAG Pressekit

Fortæl verden om JERES fejring af STORE SMAGEDAG Pressekit Fortæl verden om JERES fejring af STORE SMAGEDAG Pressekit 1 PRESSETIPS Jeres køkken skal da i pressen! Lækker veltillavet mad, glade inspirerede medarbejdere og tilfredse mætte kunder er værd at fortælle

Læs mere

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN VESTER AABY 2012 SØNDAG DEN 15.APRIL KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN VESTER AABY 2012 SØNDAG DEN 15.APRIL KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2 KONFIRMATIONSPRÆDIKEN VESTER AABY 2012 SØNDAG DEN 15.APRIL KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2 Det måtte ikke være for let. For så lignede det ikke virkeligheden.

Læs mere

PowerPoint Præsentation

PowerPoint Præsentation Tavlhøjcenteret PowerPoint Præsentation Brugen af de simple funktioner i PowerPoint 2007 Præsentation i forbindelse med slægtsforskning Opret en præsentation med dias tekster Oprettelse af animationer

Læs mere

Opgave 1. Arbejdsmarkedet Brainstorm. Det danske arbejdsmarked. 1. Skriv stikord om det danske arbejdsmarked. 2. Sammenlign jeres stikord i grupper.

Opgave 1. Arbejdsmarkedet Brainstorm. Det danske arbejdsmarked. 1. Skriv stikord om det danske arbejdsmarked. 2. Sammenlign jeres stikord i grupper. Opgave 1 Arbejdsmarkedet Brainstorm 1. Skriv stikord om det danske arbejdsmarked 2. Sammenlign jeres stikord i grupper. Det danske arbejdsmarked 1 Opgave 2 Arbejdsmarkedet Arbejdsmarkedet i Danmark og

Læs mere

8. DECEMBER. Anna Krogh

8. DECEMBER. Anna Krogh 8. DECEMBER Anna Krogh Niels Chr. og mig trasker hjemad ad den gamle landevej til Hillerslev. Den er blind nu, efter at den nye vej blev lavet, så her kan vi lege uden at være bange for biler. Det er jeg

Læs mere

VEJRUP NÆRKØB Æ` DØGNER

VEJRUP NÆRKØB Æ` DØGNER VEJRUP NÆRKØB Æ` DØGNER OMBYGGET 2006 VEJRUP SOGNEARKIV PRÆSENTERER Lidt om æ`døgner i Vejrup - - som her i 2006 har gennemgået en omfattende restaurering af butikken. Der blev for trangt og besværligt

Læs mere

Selvevaluering Bifrost 2016 Matematik 2. klasse

Selvevaluering Bifrost 2016 Matematik 2. klasse Undervisningsplan 1 Faglige mål 2 Indholdsfortegnelse 3 To eksempler på en lukket opgave den samme opgave løst af to forskellige børn 4 5 To eksempel på en åben opgave den samme opgave løst af to forskellige

Læs mere

Undervisningsmaterialet er udviklet af Luna Christensen & Niels Erling. Med kyndig vejledning fra Mirjam Dyrgaard Hansen

Undervisningsmaterialet er udviklet af Luna Christensen & Niels Erling. Med kyndig vejledning fra Mirjam Dyrgaard Hansen Undervisningsmaterialet er udviklet af Luna Christensen & Niels Erling Med kyndig vejledning fra Mirjam Dyrgaard Hansen Layout & Tegninger: Kenneth Nytoft & Terese Skovhus www.teaterbloom.dk Dette materiale

Læs mere

Sagen er behandlet efter reglerne om småsager. Dommen indeholder ikke en fuldstændig sagsfremstilling.

Sagen er behandlet efter reglerne om småsager. Dommen indeholder ikke en fuldstændig sagsfremstilling. Udskrift af dombogen BOLIGRETTENS DOM Afsagt den 16. maj 2012 i sag nr. BS 40S-5836/2011: Egon Per Sørensen mod Skanska Øresund A/S Denne sag, der er anlagt den 24. oktober 2011, vedrører navnlig spørgsmålet

Læs mere

Find vej i Birkerød By del 1

Find vej i Birkerød By del 1 Find vej i Birkerød By del 1 Find vej i Birkerød By - er en anderledes tur i Birkerød. Kortet er fremstillet efter standarden for et orienteringskort i byområde. Posterne er vist med en cirkel og et nummer

Læs mere

men det var ikke helt så imponerende, som vi havde regnet med. Tegning og hygge i toget Et forvirrende billede, der ændrer sig, når man flytter

men det var ikke helt så imponerende, som vi havde regnet med. Tegning og hygge i toget Et forvirrende billede, der ændrer sig, når man flytter Mandag d. 1/10 Vi tog fra Løgstør med bussen kl. 9.00 mod Aalborg, hvor vi steg på toget. Vi skulle skifte i både Fredericia og Padborg, men det gik fint, og det lykkedes os at få alle tingene med hele

Læs mere

KOMPETENT KOMMUNIKATION

KOMPETENT KOMMUNIKATION KOMPETENT KOMMUNIKATION Kræves det, at eleverne kommunikerer deres egne idéer vedrørende et koncept eller et emne? Skal kommunikationen understøttes med beviser og være designet med tanke på et bestemt

Læs mere

Beringsminde-Nyt www.beringsminde.dk

Beringsminde-Nyt www.beringsminde.dk Beringsminde-Nyt www.beringsminde.dk 36. årgang nr. 3 December 2012 Vinterudgave Referat fra generalforsamlingen er at finde på foreningens hjemmeside www.beringsminde.dk. Det bli r måske hurtigt en kold

Læs mere

ML generalforsamling 7. februar Nyt fra sekretariatet

ML generalforsamling 7. februar Nyt fra sekretariatet ML generalforsamling 7. februar 2013 Nyt fra sekretariatet Vi var på 2 Vi var på 5.586 besøgte første E&H i Herning 130 udstillere og 5.586 fagfolk mødtes på den nye arbejdende fagmesse, Entreprenør &

Læs mere

Vejle Bibliotek. Bibliotekshistorisk Arkiv Registrant

Vejle Bibliotek. Bibliotekshistorisk Arkiv Registrant Vejle Bibliotek Bibliotekshistorisk Arkiv 1895-1999 Registrant Marts 2016 Forord Arkivalierne: Vejle Biblioteks beholdning af papirer, der fortæller om bibliotekets historie, har i mange år været gemt

Læs mere

År 1965. Slagter Aage Christensen i Als i Sydøsthimmerland fik for nu en del år siden fat i en gammel sønderslået violin på en bondegård i Hedegårde

År 1965. Slagter Aage Christensen i Als i Sydøsthimmerland fik for nu en del år siden fat i en gammel sønderslået violin på en bondegård i Hedegårde År 1965. Slagter Aage Christensen i Als i Sydøsthimmerland fik for nu en del år siden fat i en gammel sønderslået violin på en bondegård i Hedegårde i Als nordsogn. Denne violin blev siden samlet, og viste

Læs mere

Håndtering af lokale hjemmesider (pr )

Håndtering af lokale hjemmesider (pr ) Håndtering af lokale hjemmesider (pr. 21.12.2016) Forsiden Side 1 A. Skift øverste store foto Side 1 B. Kredsens / afdelingens navn i øverste foto Side 1 C. Kommende Åbne haver Side 2 D. Kommende Arrangementer

Læs mere

SMÅNYT. Kalenderen. 36. ÅRGANG NR. 3 Oktober 2014. Registrering I anden halvdel af 2014 mødes vi følgende aftener kl.19.

SMÅNYT. Kalenderen. 36. ÅRGANG NR. 3 Oktober 2014. Registrering I anden halvdel af 2014 mødes vi følgende aftener kl.19. Adresselabels 12 Kalenderen ISSN 1602 9577 1 Den 26. oktober kl. 13.30 Tur til Københavns Rådhus Sted: Foran Københavns Rådhus (Rådhuspladsen) Den 13. november kl. 19.30 Foredrag om Rakkerne Ved Mette

Læs mere

Skolelederens beretning 2015. For få minutter ankom jeg med toget fra KBH. En skøn uge med 40 herlige unge mennesker.

Skolelederens beretning 2015. For få minutter ankom jeg med toget fra KBH. En skøn uge med 40 herlige unge mennesker. Skolelederens beretning 2015 For få minutter ankom jeg med toget fra KBH. En skøn uge med 40 herlige unge mennesker. Jeg har været af sted på utallige lejrskoler i både udland og KBH. Hver eneste gang

Læs mere

Referat Generalforsamling i Gammel Garder, 16. marts 2013, på Holbæk Vandrehjem

Referat Generalforsamling i Gammel Garder, 16. marts 2013, på Holbæk Vandrehjem Referat Generalforsamling i Gammel Garder, 16. marts 2013, på Holbæk Vandrehjem 1. valg af dirigent Johnny Gybel blev valgt som dirigent med applaus og kunne efterfølgende bekræfte at Generalforsamlingen

Læs mere

Villa Højbo Fredensvej 3

Villa Højbo Fredensvej 3 Villa Højbo Fredensvej 3 Bygningsarkivet fortæller, at Frk. Henriette Søkjer i 1904 fik tilladelse til at opføre det hus, som vi på alle væsentlige punkter stadig kan se i dag. En ydre forskel var de oprindelige

Læs mere

MANNEKLUBBEN. GENERALFORSAMLING ONSDAG DEN 31. OKTOBER 2018 (beretningen af formand Finn Kørvel)

MANNEKLUBBEN. GENERALFORSAMLING ONSDAG DEN 31. OKTOBER 2018 (beretningen af formand Finn Kørvel) MANNEKLUBBEN GENERALFORSAMLING ONSDAG DEN 31. OKTOBER 2018 (beretningen af formand Finn Kørvel) VELKOMST: Velkommen til Manneklubbens generalforsamlingen. Klubben består i dag af 81 medlemmer. VI MINDES

Læs mere

KOM UD OG LÆR! - om Andelstidens landsby. Forløb 16 NAT/TEK HISTORIE 4-6 klasse

KOM UD OG LÆR! - om Andelstidens landsby. Forløb 16 NAT/TEK HISTORIE 4-6 klasse KOM UD OG LÆR! - om Andelstidens landsby Forløb 16 NAT/TEK HISTORIE 4-6 klasse Andelstiden (ca. 1860-1950) er landsbyernes storhedstid. En spændende tid med nye åndelige strømninger og ny teknik. Fæstebønderne

Læs mere

Tak til: Peter Møller for din uundværdlige støtte og hjælp. Rikke Vestergaard Petersen for kritik og råd.

Tak til: Peter Møller for din uundværdlige støtte og hjælp. Rikke Vestergaard Petersen for kritik og råd. Molly Den Magiske Ko Copyright Lene Møller 2012 Illustrationer: Lene Møller Forlag: Books On Demand GmbH, København, Danmark Trykt hos: Books On Demand GmbH, Norderstedt, Tyskland Bogen er sat med Georgia.

Læs mere

fremtiden starter her... Brug af billeder, citater og navne i din markedsføring

fremtiden starter her... Brug af billeder, citater og navne i din markedsføring fremtiden starter her... Brug af billeder, citater og navne i din markedsføring Indhold 02 Billeder og ophavsrettigheder 03 Motivet på billedet retten til eget billede 04 Retten til eget navn og kendetegn

Læs mere

Selvevaluering Bifrost 2016 Matematik 0. klasse

Selvevaluering Bifrost 2016 Matematik 0. klasse Undervisningsplan 1 Faglige mål 2 Indholdsfortegnelse 3 To eksempler på en lukket opgave den samme opgave løst af to forskellige børn 4 5 To eksempler på en åben opgave den samme opgave løst af to forskellige

Læs mere

Elevforudsætninger I forløbet indgår aktiviteter, der forudsætter, at eleverne kan læse enkle ord og kan samarbejde i grupper om en fælles opgave.

Elevforudsætninger I forløbet indgår aktiviteter, der forudsætter, at eleverne kan læse enkle ord og kan samarbejde i grupper om en fælles opgave. Undersøgelse af de voksnes job Uddannelse og job; eksemplarisk forløb 0-3.klasse Faktaboks Kompetenceområde: Fra uddannelse til job Kompetencemål: Eleven kan beskrive forskellige uddannelser og job Færdigheds-

Læs mere

Vadehavet, handlen og Vikingetidens Ribe

Vadehavet, handlen og Vikingetidens Ribe Danmarks ældste by Ved at se på de ting, som arkæologer har fundet, ved man at Ribe er Danmarks ældste by. Den markedsplads som byen er bygget op om, er fra omkring år 710. Frem til slutningen af 700-tallet

Læs mere

Titel: Blæsten har så travlt i dag. Tema: Rim og remser Fag: Dansk Målgruppe: Indskoling

Titel: Blæsten har så travlt i dag. Tema: Rim og remser Fag: Dansk Målgruppe: Indskoling Titel: Tema: Rim og remser Fag: Dansk Målgruppe: Indskoling Søren Eppler har i denne musikvideo sat musik til Halfdan Rasmussens tekst: BLÆSTEN HAR SÅ TRAVLT I DAG I musikvideoen følger vi en dreng gennem

Læs mere