Rente og risiko. Nationalbankdirektør Jens Thomsen INDLEDNING OG SAMMENFATNING

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Rente og risiko. Nationalbankdirektør Jens Thomsen INDLEDNING OG SAMMENFATNING"

Transkript

1 3 Rente og risiko Nationalbankdirektør Jens Thomsen INDLEDNING OG SAMMENFATNING Obligationer opfattes traditionelt som et finansielt aktiv med lav risiko. Det gælder i særlig grad i Danmark, hvor langt hovedparten af de udstedte obligationer er guldrandede. Den øgede udbredelse af og adgang til handel med obligationer udstedt af virksomheder og stater med lav kreditværdighed, øger imidlertid kravene til investorernes evne til på forhånd at kunne vurdere den risiko, man påtager sig ved købet af en sådan obligation. Der er risici forbundet med alle typer af investeringer i finansielle aktiver. Nogle risici er åbenbare. Fx er en præmieobligation et finansielt aktiv med en stor sandsynlighed for ikke at få noget afkast. Men køberne af præmieobligationer brokker sig alligevel ikke, når de ikke vinder; risikoen er åbenbar og derfor kendt på forhånd. Andre typer af risici er komplekse og meget sværere at gennemskue, og det kan være svært for investorer at beregne eller vurdere, hvilken kompensation, der modsvarer de risici, der er forbundet med et bestemt finansielt produkt. Fx var en del af de argentinske statsobligationer, som Argentina i 200 opgav at overholde deres forpligtelser på, ejet af italienske husholdninger. Mange af disse havde formentligt ikke erkendt, at den overrente de fik i forhold til italienske statsobligationer afspejlede en betydelig risiko. Hertil kommer, at det særligt for statsobligationer kan være svært at afgøre den egentlige risiko for, at en stat ikke overholder sine forpligtelser, da der trods alt ikke er ret mange eksempler på lande med manglende betalingsevne eller -vilje. Når misligholdelse af offentlig gæld forekommer, kan følgerne til gengæld være vidtrækkende og langstrakte, og det er ofte store udeståender, der rammes. Som et andet eksempel kan nævnes PurusCo A/S' køb af ISS A/S. Da PurusCo afgav købstilbuddet faldt kursen på ISS' erhvervsobligationer kraftigt på få timer, jf. figur. Baggrunden er, at PurusCos køb gennemføres som et såkaldt "leveraged buy out", hvor finansieringen af købet sker ved gældsudstedelse i det selskab, der overtages. I kølvandet på handelens gennemførelse nedgraderede Standard & Poor's ISS' obligationer i lyset af gældsforøgelsen i selskabet. Denne og andre hændelser

2 32 KURSUDVIKLINGEN PÅ OBLIGATIONER UDSTEDT AF ISS A/S Figur Kurs PurusCo annoncerer købstilbud 29/3. Lånefinansieret køb af aktier PurusCo annoncerer 3/5 at overtagelsen gennemføres S&P downgrade fra BBB+ til B+ negative ISS Global 4,75 pct. 200 ISS Global 4,5 pct. 204 Kilde: S&P og Bloomberg. illustrerer, at investering i finansielle aktiver, herunder også obligationsinvesteringer, kan indebære ganske betydelige risici, som investorerne skal forholde sig til. En anden type risiko relaterer sig til obligationer udstedt i "lokale" valutaer, som fx tyrkiske lire. Her vil risikoen ikke kun være knyttet til udstederens betalingsevne, men også til valutakursen. Udsving i valutakursen er en afgørende risiko for udenlandske investorers afkast. Figur 2 viser udviklingen i tyrkiske lire over for euro. Den store devaluering af liren i 200 medførte, at fx en fast rentebetaling i tyrkiske lire kun var ca. /3 værd i euro i 2003 sammenlignet med Den øgede interesse for obligationer med højere rente kan også tilskrives det meget lave nominelle renteniveau i Europa og USA, jf. figur 3. Realt har renten tidligere været lavere, men det skyldtes ofte situationer med store uventede udsving i inflationen. Artiklen giver nogle eksempler på kreditricisi, dvs. risikoen for at obligationsudstederen ikke overholder sine forpligtelser. Det konkluderes, at kreditrisiko kan være svær at gennemskue, og hvis en modpart ikke kan betale til tiden, kan det være en langvarig og kompliceret affære at udrede, hvor mange penge der eventuelt kan blive udbetalt til obligationsejerne. Kursreaktionen på PurusCos købstilbud forstærkedes af, at allerede udstedte ISS-obligationer ikke ville få prioritet over den nyudstedte gæld.

3 33 TYRKISK VALUTAKURS Figur 2 Tyrkisk lire pr. euro 2,0,8,6,4,2,0 0,8 0,6 0,4 0,2 0, Tyrkisk lire over for euro Anm.: Før 999 er anvendt valutakursen over for ECU. Kilde: EcoWin. NOMINEL OG REAL RENTE I TYSKLAND Figur 3 Pct årig rente Realrente Anm.: Realrenten er 0-årig rente minus den årlige forbrugerprisinflation. Kilde: EcoWin.

4 34 OBLIGATIONER MED KREDITRISIKO Generelt indebærer obligationskøb risici, der knytter sig til en lang række faktorer. De traditionelle og mest velbelyste risici knytter sig til, hvor følsom prisen på en obligation er over for ændringer i renten. Hertil kommer risici, der vedrører forhold specifikke for de enkelte obligationstyper, fx konverteringsrisiko, kreditrisiko og likviditetsrisiko. Obligationer udstedt af virksomheder eller stater, hvor der er en vis risiko for, at udstederen ikke overholder sine forpligtelser, bærer en højere rente end renten på tilsvarende obligationer med meget høj kreditværdighed, fx statsobligationer fra Danmark eller USA. Forskellen mellem renten på obligationer med en vis kreditrisiko og en sikker statsobligation med ekstremt lille kreditrisiko kaldes kreditspændet. Kreditspændets størrelse afhænger af to forhold. For det første af det forventede tab på en obligation. Denne forventning afspejler dels, hvor kreditværdig obligationsudstederen vurderes at være, dvs. sandsynligheden for insolvens, dels hvor stor en andel af tilgodehavendet, der forventes at kunne udredes i tilfælde af misligholdelse (recovery rate). For det andet afhænger kreditspændet af kreditrisikopræmien, der er investors kompensation for at have påtaget sig kreditrisikoen. Investorer vil typisk ønske at få kompensation for mere end det forventede tab, når de investerer i en risikabel obligation. Ratingbureauer (fx Moody's, Fitch og S&P) kreditvurderer alle større obligationsudstedere og tildeler dem karakterer efter kreditværdighed. 2 Kreditspændet på amerikanske virksomhedsobligationer med forskellige kreditvurderinger er vist i figur 4. Det fremgår næppe overraskende at jo dårligere kreditværdighed, og dermed jo større sandsynlighed for tab, des større kreditspænd. Desuden ses, at kreditspændet er mere volatilt des lavere kreditvurdering, men at de overordnede bevægelser i spændene er relativt ens uanset vurdering. Billedet i Europa er stort set det samme, men markedet for obligationer med kreditrisiko og brugen af ratings er af nyere dato i Europa i forhold til USA. 2 Artiklen berører kreditrisiko nærmere. Konverteringsrisiko knytter sig til konverterbare obligationer, fx visse danske realkreditobligationer, og betegner risikoen for at låntager vælger at førtidsindfri obligationen til på forhånd fastlagte betingelser, fx indfrielse til pari. Likviditetsrisiko betegner risikoen for, at kursen på finansielle aktiver med lille handelsvolumen (lav likviditet) fluktuerer mere end tilsvarende aktiver med stort handelsvolumen. Konverterings- og likviditetsrisiko bliver ikke berørt nærmere i denne artikel. Brugen af ratings er nærmere beskrevet af Kristian Sparre Andersen og Anders Matzen, Anvendelsen af kreditvurderingsbureauers ratings på de europæiske kapitalmarkeder, Danmarks Nationalbank, Kvartalsoversigt, 3. kvartal 998.

5 35 KREDITSPÆND I USA Figur 4 Basispoint AAA AA A BBB BB B CCC Anm.: AAA, AA osv. angiver kreditspændet for obligationer med forskellig kreditvurdering. AAA angiver således spændet for en meget kreditværdig obligationsudbyder, mens CCC modsat angiver kreditspændet for en udbyder med lille kreditværdighed. Kilde: Citigroup. I figur 5 er vist kreditspænd for statsobligationer fra emerging markets økonomier med forskellige ratings. Også her ses, at obligationer med KREDITSPÆND EMERGING MARKETS Figur 5 Basispoint BBB+ EM BB EM B EM CCC+ EM Kilde: J.P. Morgan.

6 36 lavere rating har højere kreditspænd. Udviklingen i spændene for emerging markets følger ikke spændene på virksomhedsobligationer. Krisen med udspring i Mexico i 995 ("Tequila-krisen"), samt den Russiske gældskrise i 998 ses tydeligt i figuren som perioder med kraftigt udvidede kreditspænd. Udsvinget i 995 findes ikke i samme grad for virksomhedsobligationer i USA, jf. figur 4 og 5. Det fremgår tydeligt af figurerne, hvorfor investering i lavtratede obligationer anses for at indebære en betydelig risiko, idet kurserne på disse er meget volatile. Udsvingene i indeksene undervurderer endda risikoen, da de er for given rating. De enkelte obligationer vil skifte rating, hvis bureauerne vurderer, at kreditværdigheden ændres. En op- eller nedgradering fra ratingbureauerne vil typisk give en kursreaktion på de involverede obligationsserier, og denne volalitet er delvist skjult i figurerne. At denne risiko er reel, og at det er store udeståender, der kan rammes, viser fx nedgraderingen i maj af obligationer udstedt af General Motors og Ford, jf. boks. Hvis en given rating indebærer en bestemt sandsynlighed for insolvens, er det påfaldende, hvor meget kreditspændene svinger over tid. Det udtrykker, at prisen på risiko, dvs. risikopræmien, er meget volatil. Der er desuden en tendens til, at udsvingene i kreditspændene følger konjunkturudviklingen, således at risikopræmier er lavere under høj- NEDGRADERING AF GENERAL MOTORS OG FORD Boks På baggrund af dårlige regnskaber nedgraderede Standard & Poor's i maj 2005 General Motors og Ford til en vurdering under "investment grade" (se fodnote side 39). General Motors og Ford er blandt de største udbydere af virksomhedsobligationer, og de to virksomheders udestående på ca. 320 mia.dollars udgør godt 0 pct. af det samlede udestående af virksomhedsobligationer i USA. Nedgraderingen kom ikke som den store overraskelse i markedet, og kreditspændet på General Motors' og Fords obligationer havde i månederne inden nedgraderingen udvidet sig støt. Desuden fastholdte Moody's og Fitch umiddelbart "investment grade" på Fords' obligationer, og Moody's også på General Motors', således at obligationerne stadig optrådte som "investment grade" i nogle markedsindeks. Disse forhold medvirkede til en trods alt relativt rolig tilpasning i kurserne. Ford blev nedgraderet af Fitch i juli, og i august nedgraderede Moody's både General Motors og Ford. Alle tre ratingbureauer har således over sommeren nedgraderet General Motors og Ford fra "investment grade" til "speculative grade". Forløbet er et eksempel på, at ejerne af virksomhedsobligationer løber en risiko for større kurskorrektioner, når opfattelsen af virksomhedernes indtjeningsevne ændres. I General Motors og Fords tilfælde er den berørte mængde obligationer desuden af så betydelig størrelse, at ændringer i ratings potentielt kan have konsekvenser for det samlede erhvervsobligationsmarked. Det er ikke mindst tilfældet, hvis store mængder obligationer går fra "investment grade" til "speculative grade", idet visse amerikanske institutionelle investorer kun kan have "investment grade" obligationer.

7 37 LANDE MED MISLIGHOLDT OFFENTLIG GÆLD Tabel År Land Beløb (mio.dollar) 998 Pakistan Rusland Ukraine Venezuela Ecuador Peru Ukraine Argentina Moldavien 45 Anm.: Der er kun medtaget lande, der i perioden var rated af Moody's. Beløb er baseret på dollarkursen på hændelsestidspunktet. Kilde: Moody's. konjunktur. Det er et almindeligt accepteret og teoretisk velfunderet synspunkt, at risikovilligheden er større, når konjunkturerne er gode. Pointen er, at det er meget svært at udlede kreditrisikoen fra kreditspændene, fordi prisen på risiko er meget volatil. Desuden vil spændene også afspejle risiko for ændringer i rating. Selv om fx en nedgradering ikke nødvendigvis medfører tab som følge af misligholdelse, udgør kurspåvirkningen fra ændret rating en risiko i sig selv. Som det også fremgår af figur kommer ændringer i ratings dog ofte som en reaktion på andre nyheder, og er derfor ofte forventet af markedsdeltagerne. STATSOBLIGATIONER Ved investering i statsobligationer rammes investor af, at det som regel er svært at vurdere den egentlige kreditrisiko. Langt de fleste lande har aldrig misligholdt statsobligationer. Dertil kommer, at det i tilfælde af misligholdelse af statsobligationer er svært at inddrive udeståendet. Det er i bedste fald kompliceret for kreditorer at gøre udlæg i et lands værdier. I IMF-regi har man arbejdet på at skabe mere gennemskuelige regler for private kreditorers medvirken i suveræne staters gældsomlægning. jf. boks 2. Endelig er bevægelserne i kreditspændene på statsobligationer mere diskretionære, da udstedelserne er store, og markedsdeltagerne formentligt er mere usikre på kvaliteten af de enkelte landes udstedelser. En liste over lande, som har misligholdt statsobligationer i perioden , findes i tabel. Det er påfaldende, at alle kredithændelserne forekom i perioden Det illustrerer den begrænsede historik Afsnittet omhandler kun misligholdelse af forpligtelser på statsobligationer. Staters misligholdelse af andre typer gæld, fx bankgæld, forekommer oftere end misligholdelse af statsobligationer. En række lande med lav kreditværdighed i Sydamerika, Afrika, Asien og Østeuropa har først fået adgang til internationale kapitalmarkeder i løbet af de seneste årtier.

8 38 PRIVATE KREDITORERS MEDVIRKEN I GÆLDSOMLÆGNINGER Boks 2 På baggrund af de økonomiske kriser, der i perioden ramte en række lande i Latinamerika og Asien samt Rusland og Tyrkiet, har man internationalt arbejdet for at lette gældsomlægninger og forsøgt i højere grad at inddrage private kreditorer. I efteråret 200 foreslog IMF at oprette et lovfæstet grundlag med henblik på at skabe mere gennemskuelige regler for private kreditorers medvirken i suveræne staters gældsomlægning, en såkaldt Sovereign Debt Restructuring Mechanism, SDRM. Målet var at få bedre muligheder for at lægge pres på private långivere til at medvirke i kriseløsninger ved at skabe klarere procedurer for, hvorledes grupper af kreditorer kunne optræde samlet og indgå aftaler om gældsomlægning med debitorlandet. Herudover ville man undgå, at private kreditorer sænkede deres kreditvurderingsstandarder i forventning om, at lande i betalingsbalancekrise ville modtage meget store lån fra fx IMF. Der har ikke kunnet opnås enighed om et sådant lovfæstet grundlag, men sideløbende har man internationalt tilstræbt en større udbredelse af kontraktformer, der kan lette gældsomlægninger. Særligt for obligationslån er det vigtigt at skabe mulighed for, at obligationsindehaverne kan optræde samlet. Ved brug af særlige klausuler kaldet Collective Action Clauses (CACs) kan et flertal af obligationsindehaverne forpligte alle obligationsindehavere til at acceptere ændringer i de lånebetingelser, som oprindelig gjaldt for lånet. Der er sket væsentlige fremskridt, og i dag inkluderer såvel EU-landene som en række emerging market-lande CACs i obligationskontrakterne ved udstedelser under fremmed jurisdiktion. Således indeholdt 92 pct. af værdien af nyudstedte emerging market statsobligationer CACs i I EU arbejdes der med at finde yderligere kontraktlige muligheder, der kan understøtte velfungerende gældsomlægninger. Ligeledes har man arbejdet med at etablere et kodeks for god adfærd i forbindelse med gældsomlægningsforhandlinger. Kodekset skal sikre faste rammer for forhandlinger om gældsomlægninger med private kreditorer, herunder hvordan de implicerede parter bør opføre sig, således at både kreditor- og debitorinteresser tages i betragtning. Arbejdet er mundet ud i "Principles for Stable Capital Flows and Fair Debt Restructuring", som blev færdiggjort af obligationsudstedende emerging market lande i samarbejde med den private sektor og generelt støttet af G20 i efteråret Det er for tidligt at vurdere, om retningslinjerne vil få den tilsigtede effekt. 2 Jf. Ole Hollensen, Nye mekanismer for omlægning af kriseramte landes offentlige gæld, Danmarks Nationalbank, Kvartalsoversigt, 2. kvartal IMF Global Financial Stability Report, April 2005, boks 2.5. og dermed vanskelighederne i at vurdere kreditrisiko for forskellige lande. Argentinas betalingsstandsning Det komplekse risikomønster kan illustreres ved at betragte den beløbsmæssigt største kredithændelse i historien, nemlig Argentinas betalingsstandsning i 200. Ratingbureauerne har i den tid Argentina har haft rating (siden 986) altid vurderet, at der var en vis sandsynlighed for, at Argentina ville mis-

9 39 RENTEFORSKEL PÅ AMERIKANSKE OG ARGENTINSKE STATSOBLIGATIONER Figur 6 Basispoint EMBI+ Argentina spænd Kilde: J.P. Morgan. ligholde udstedte obligationer. Fx har Moody's altid vurderet Argentinas obligationer til Ba eller dårligere, dvs. "speculative grade". Siden 997 har ratingbureauerne gradvist nedgraderet Argentinas gæld, med kraftigt udvidede rentespænd til sikre statsobligationer til følge, jf. figur 6. 2 Selv med disse ratings var det formentligt svært for investorer i tiden op til Argentinas betalingsstandsning at vurdere sandsynligheden for, at det ville ske. Mange andre land end Argentina, fx nabolandet Brasilien, har en lav kreditvurdering af Moody's uden dog at have misligholdt den offentlige gæld. Det illustrerer, hvordan et beskedent datamateriale vanskeliggør kvantificering af risikoen for misligholdelse. Argentina afstod fra at betale rente og afdrag den 3. januar Det stod klart allerede i efteråret 200, at Argentina formentligt ikke ville overholde sine forpligtelser, og som følge deraf faldt kursen på argentinske statsobligationer kraftigt, jf. figur 6. Én måned efter misligholdelsen handledes argentinske statsobligationer til kurser, der implicit betød, at nutidsværdien af obligationerne var ca. 30 pct. af den nominelle værdi. Ejere af argentinske statsobligationer 2 Moody's karakterer er Aaa, Aa, A, Baa, Ba, B, Caa, Ca, C, hvor Aaa gives til mest kreditværdige stater, og C er umiddelbar misligholdelse. Generelt gives de fire første karakterer til kreditværdige stater og disse karakterer kaldes ofte "investment grade". Ba og nedefter kaldes "speculative grade" (eller det mindre flatterende "junk-bonds"), idet der med disse karakterer signaleres en vis sandsynlighed for misligholdelse. Der er endnu ingen lande, der på et tidspunkt har været "investment grade" ved Moody's, som har misligholdt offentlig gæld. Baggrunden for Argentinas problemer er beskrevet af Jens Thomsen, Flere årsager til Argentinas krise, Udenrigs, nr. 3, 2002.

10 40 kunne med andre ord i foråret 2002 slippe af med obligationerne ved at acceptere et tab på ca. 70 pct. Denne pris afspejler indirekte, hvad markedsdeltagerne på det tidspunkt forventede, de ville kunne få ud af at beholde obligationerne og afvente forhandlinger mellem Argentina og kreditorerne om omlægning af gælden. En sådan proces er ofte en uhyre kompliceret og langvarig juridisk affære. Først i juni 2005 var en gældsomlægning gennemført, og omlægningen medførte en nedskrivning af kreditorernes fordringer med ca. 75 pct. ifølge IMF. Det kraftige fald i kreditspændet i figur 6 afspejler denne omlægning. Indsnævringen må siges at være bemærkelsesværdig i lyset af Argentinas blakkede kredithistorie, men afspejler bl.a., at Argentinas samlede gæld og især udlandsgælden falder betragteligt med omlægningen, hvilket alt andet lige gør det lettere for Argentina at servicere gælden i fremtiden. Desuden har den Argentinske regering med forskellige lovgivningsmæssige tiltag gjort det sværere (dyrere) at misligholde offentlig gæld i fremtiden. Sagen er dog langt fra afsluttet for Argentina, idet en del af kreditorerne ikke accepterer omlægningen og forsøger at inddrive en større del af gælden via søgsmål. KONKLUSION Rentespænd afspejler risiko og kompensation for risiko. Der er ingen "free lunch" i og med, at ethvert forventet merafkast i forhold til en risikofri rente ledsages af risiko. Med den øgede tilgang af obligationer udstedt af virksomheder og lande med lav kreditværdighed øges kravene til investorernes evne til at analysere og vurdere risiciene ved obligationsinvesteringer. Kreditspænd er meget volatile og afspejler ikke mindst, at prisen på risiko varierer kraftigt over tid. Det gør det mere kompliceret for de enkelte investorer at bruge kreditspændene på de enkelte obligationsserier til præcist at vurdere den underliggende kreditrisiko. Dertil kommer usikkerheden omkring op- og nedgraderinger fra ratingbureauerne. I tilfælde af misligholdelse af gæld, er det ofte en langvarig og kompliceret affære at udrede eller omlægge gælden. Det viser eksemplet med Argentinas misligholdelse af forpligtelserne på statsobligationer i 200. Det skal dog noteres, at det kraftigt indsnævrede spænd ikke er et udtryk for store stigninger i obligationskurserne, men er et udtryk for, at de misligholdte obligationer er erstattet af obligationerne bag de nye lån. De nye obligationer har af Moody's fået ratingen B.

Emerging Markets Debt eller High Yield?

Emerging Markets Debt eller High Yield? Emerging Markets Debt eller High Yield? Af Peter Rixen Portfolio Manager peter.rixen@skandia.dk Aktiver fra Emerging Markets har i mange år stået øverst på investorernes favoritliste, men har i de senere

Læs mere

Hvad er en obligation?

Hvad er en obligation? Hvad er en obligation? Obligationer er relevante for dig, der ønsker en forholdsvis pålidelig investering med et relativt sikkert og stabilt afkast. En obligation er i princippet et lån til den, der udsteder

Læs mere

Value Bonds 2018 Udbyttebetalende

Value Bonds 2018 Udbyttebetalende Value Bonds 2018 Udbyttebetalende - En afdeling med aftagende risiko indtil 2018 Januar 2015 Valuevejen.dk Value Bonds 2 Ι Sparinvest Rating og sikkerhed med eksempler på virksomhed og land Investment

Læs mere

Anvendelsen af kreditvurderingsbureauers ratings på de europæiske kapitalmarkeder

Anvendelsen af kreditvurderingsbureauers ratings på de europæiske kapitalmarkeder 36 Anvendelsen af kreditvurderingsbureauers ratings på de europæiske kapitalmarkeder v/kristian Sparre Andersen og Anders Matzen, Kapitalmarkedsafdelingen Introduktion Professionelle kreditvurderinger

Læs mere

Kommuninvest Kort Valuta 2008

Kommuninvest Kort Valuta 2008 Kommuninvest Kort Valuta 2008 Obligationen arrangeres af Nordea og udstedes af svenske Kommuninvest. Udstedelseskursen er 100. Obligationen har tegningsperiode fra 24. september til 12. oktober 2007. Investering

Læs mere

Markedskommentar april: Stigende vækst- og inflationsforventninger i Europa!

Markedskommentar april: Stigende vækst- og inflationsforventninger i Europa! Nyhedsbrev Kbh. 5. maj. 2015 Markedskommentar april: Stigende vækst- og inflationsforventninger i Europa! Efter 14 mdr. med stigninger kunne vi i april notere mindre fald på 0,4 % - 0,6 %. Den øgede optimisme

Læs mere

Rente og udbytte af Danmarks udlandsgæld

Rente og udbytte af Danmarks udlandsgæld 23 Rente og udbytte af Danmarks udlandsgæld Frank Øland Hansen og Lill Thanning Hansen, Statistisk Afdeling INDLEDNING I 998 var den gennemsnitlige nettoforrentning af Danmarks udlandsgæld 8,7 pct. Dette

Læs mere

LÆGERNES PENSIONSBANKS BASISINFORMATION OM VÆRDIPAPIRER - IKKE KOMPLEKSE PRODUKTER

LÆGERNES PENSIONSBANKS BASISINFORMATION OM VÆRDIPAPIRER - IKKE KOMPLEKSE PRODUKTER LÆGERNES PENSIONSBANKS BASISINFORMATION OM VÆRDIPAPIRER - IKKE KOMPLEKSE PRODUKTER Indledning Lægernes Pensionsbank tilbyder handel med alle børsnoterede danske aktier, investeringsbeviser og obligationer

Læs mere

Investeringsforeningen. Jyske Invest Virksomhedsobligationer. En vigtig komponent. hvis dine investeringer skal op i gear.

Investeringsforeningen. Jyske Invest Virksomhedsobligationer. En vigtig komponent. hvis dine investeringer skal op i gear. Investeringsforeningen Jyske Invest Virksomhedsobligationer En vigtig komponent hvis dine investeringer skal op i gear Investeringsforeningen Jyske Invest Virksomhedsobligationer Det internationale marked

Læs mere

Markedsdynamik ved lave renter

Markedsdynamik ved lave renter 69 Markedsdynamik ved lave renter Louise Mogensen, Kapitalmarkedsafdelingen INDLEDNING I perioder med lave obligationsrenter, fx i efteråret 2001, forekommer der selvforstærkende effekter i rentebevægelserne.

Læs mere

Nykredit Markets investeringsanalyser er udarbejdet i overensstemmelse med anbefalingerne fra Den Danske Børsmæglerforening.

Nykredit Markets investeringsanalyser er udarbejdet i overensstemmelse med anbefalingerne fra Den Danske Børsmæglerforening. DISCLOSURE Dette materiale er udarbejdet af Nykredit Markets, der er en del af Nykredit Bank A/S. Nykredit Bank A/S er et dansk aktieselskab, der er under tilsyn af Finanstilsynet. Nykredit Markets investeringsanalyser

Læs mere

Markedskommentar maj: Rentechok og græske forhandlinger!

Markedskommentar maj: Rentechok og græske forhandlinger! Nyhedsbrev Kbh. 3. jun. 2015 Markedskommentar maj: Rentechok og græske forhandlinger! Maj blev en måned med udsving, men det samlede resultat blev begrænset til afkast på mellem -0,2 % og + 0,4 %. Fokus

Læs mere

Vedtægter for. Investeringsforeningen Danske Invest

Vedtægter for. Investeringsforeningen Danske Invest Vedtægter for Investeringsforeningen Danske Invest 4. juni 2013 - 2 - Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse... 2 Navn og hjemsted... 5 Formål... 5 Medlemmer... 5 Afdelinger... 6 1. Certifikatudstedende

Læs mere

Markedskommentar august: Regnskaber, virksomhedskøb og stimuli overvinder geopolitisk risiko

Markedskommentar august: Regnskaber, virksomhedskøb og stimuli overvinder geopolitisk risiko Nyhedsbrev Kbh. 1.sep 2014 Markedskommentar august: Regnskaber, virksomhedskøb og stimuli overvinder geopolitisk risiko August måned blev en særdeles god måned for både aktier og obligationer med afkast

Læs mere

Hovedpunkter for statsgældspolitikken

Hovedpunkter for statsgældspolitikken 7 Hovedpunkter for statsgældspolitikken Det danske statspapirmarked var velfungerende i 212. Efterspørgslen efter danske statspapirer var høj, og renterne var historisk lave. Det afspejlede Danmarks AAA-kreditvurdering,

Læs mere

Markedskommentar juni: Centralbankerne dikterer stadig markedets udvikling

Markedskommentar juni: Centralbankerne dikterer stadig markedets udvikling Nyhedsbrev Kbh. 4. juli 2014 Markedskommentar juni: Centralbankerne dikterer stadig markedets udvikling Juni måned blev igen en god måned for både aktier og obligationer med afkast på 0,4 % - 0,8 % i vores

Læs mere

Valutareserven og styring af risiko under krisen

Valutareserven og styring af risiko under krisen Valutareserven og styring af risiko under krisen Præsentation til Den Danske Finansanalytikerforening 25. april 2012 Søren Schrøder, Kapitalmarkedsafdelingen Agenda Udviklingen i valutareserven Resultatet

Læs mere

Bilag Kommunens Finansielle Strategi og Risikopolitik (FSR-politik) udsat i mødet den 17. september.

Bilag Kommunens Finansielle Strategi og Risikopolitik (FSR-politik) udsat i mødet den 17. september. Bilag Kommunens Finansielle Strategi og Risikopolitik (FSR-politik) udsat i mødet den 17. september. Økonomiafdelingen indstiller, at økonomi- og indenrigsministerens brev tages til efterretning og at

Læs mere

Beskrivelse af værdipapirer

Beskrivelse af værdipapirer Beskrivelse af værdipapirer Indledning I Frørup Andelskasse kan du som udgangspunkt frit vælge, hvordan du vil investere dine penge. En begrænsning er dog gældende lovregler om investering af pensionsopsparing.

Læs mere

23. september 2013 Emerging markets i økonomisk omstilling. Af Jeppe Christiansen Adm. direktør for Maj Invest

23. september 2013 Emerging markets i økonomisk omstilling. Af Jeppe Christiansen Adm. direktør for Maj Invest 23. september 2013 Emerging markets i økonomisk omstilling Af Jeppe Christiansen Adm. direktør for Maj Invest En lang række emerging markets-lande har været i finansielt stormvejr de sidste tre måneder.

Læs mere

Credit flash - investering

Credit flash - investering 25. august 2008 25. august 2008 Credit flash - investering investeringsanalyse Roskilde Bank overtages af Nationalbanken og Det Private Beredska edskab Af senioranalytiker Jeanette Bjørnlund, jbj@nykredit.dk,

Læs mere

Valutaindekseret obligation

Valutaindekseret obligation Valutaindekseret obligation Højrente Valuta 2006/2008 - valutainvestering med hovedstolsgaranti Nye økonomier nye muligheder Internationale investorer har de seneste år vist stor interesse for investering

Læs mere

Sydinvest HøjrenteLande Valuta

Sydinvest HøjrenteLande Valuta Sydinvest HøjrenteLande Valuta Investering i obligationer i lokal valuta Investering i obligationer fra højrentelande I de senere år har investorer verden over i stigende grad investeret i obligationer

Læs mere

Jutlander Bank s beskrivelse af værdipapirer

Jutlander Bank s beskrivelse af værdipapirer Jutlander Bank s beskrivelse af værdipapirer Indledning I banken kan du som udgangspunkt frit vælge, hvordan du vil investere dine penge. En begrænsning er dog f.eks. gældende lovregler om pensionsmidlernes

Læs mere

R E T N I N G S L I N J E R F O R D A N S K E B A N K S A D M I N I S T R A T I O N A F P U L J E I N V E S T

R E T N I N G S L I N J E R F O R D A N S K E B A N K S A D M I N I S T R A T I O N A F P U L J E I N V E S T R E T N I N G S L I N J E R F O R D A N S K E B A N K S A D M I N I S T R A T I O N A F P U L J E I N V E S T Gælder fra den 1. juli 2016 1. Generelt Vi investerer efter vores eget skøn i aktiver (værdipapirer

Læs mere

MÅNEDSRAPPORT MARTS 2017 FALCON FLEX

MÅNEDSRAPPORT MARTS 2017 FALCON FLEX PORTEFØLJEN I DEN FORGANGNE MÅNED Efter to måneder med stigninger satte porteføljen for Falcon Flex sig en smule i marts og endte med et minus på 0,8%. Eksponeringen mod emerging markets lande, der hidtil

Læs mere

Markedskommentar august: Black August vækstnedgang i Kina giver aktienedtur

Markedskommentar august: Black August vækstnedgang i Kina giver aktienedtur Nyhedsbrev Kbh. 3. sep. 2015 Markedskommentar august: Black August vækstnedgang i Kina giver aktienedtur Uro i Kina sætte sine blodrøde spor i aktiemarkederne i august måned. Vi oplevede de største aktiefald

Læs mere

Aktiekonto. En tryg investering der følger Dow Jones Euro Stoxx 50

Aktiekonto. En tryg investering der følger Dow Jones Euro Stoxx 50 Aktiekonto En tryg investering der følger Dow Jones Euro Stoxx 50 En tryg investering der følger Dow Jones Euro Stoxx 50 Føroya Banki udbyder nu FØROYA BANKI AKTIEKONTO, hvor afkastet af det beløb, som

Læs mere

Pr. 30.06.2014. Jyske Invest. Afdelingsoverblik

Pr. 30.06.2014. Jyske Invest. Afdelingsoverblik Pr. 30.06.2014 Afdelingsoverblik 1 Forvent en forskel er på mange måder en anderledes investeringspartner. Vi går gerne vores egne veje for at optimere investorernes afkast. Vores vision er at levere investeringsløsninger,

Læs mere

Informationsmøde Investeringsforeningen Maj Invest

Informationsmøde Investeringsforeningen Maj Invest Informationsmøde Investeringsforeningen Maj Invest Jeppe Christiansen CEO September 2014 Agenda 1. Siden sidst 2. The big picture 3. Investeringsstrategi 2 Siden sidst 3 Maj Invest-investeringsmøder Investering

Læs mere

Markedskommentar juni: Græsk krise tager fokus!

Markedskommentar juni: Græsk krise tager fokus! Nyhedsbrev Kbh. 3. jul. 2015 Markedskommentar juni: Græsk krise tager fokus! Juni blev en måned, hvor den græske krise tog al fokus fra et Europa på vej mod opsving. Usikkerheden gav aktiekursfald. Der

Læs mere

Introduktion Lange rentespænd over for

Introduktion Lange rentespænd over for Introduktion Lange rentespænd over for Tyskland I årene op til introduktionen af euroen blev rentespændene mellem statsobligationer fra landene i euroområdet stort set elimineret. Indsnævringen af rentespændene

Læs mere

Private Banking Portefølje. et nyt perspektiv på dine investeringer

Private Banking Portefølje. et nyt perspektiv på dine investeringer Private Banking Portefølje et nyt perspektiv på dine investeringer Det er ikke et spørgsmål om enten aktier eller obligationer. Den bedste portefølje er som regel en blanding. 2 2 Private Banking Portefølje

Læs mere

Markedskommentar marts: Centralbankerne skaber mere ro på markederne!

Markedskommentar marts: Centralbankerne skaber mere ro på markederne! Nyhedsbrev Kbh. 5. apr. 2016 Markedskommentar marts: Centralbankerne skaber mere ro på markederne! Marts blev en mere rolig måned på aktiemarkederne godt hjulpet på vej af lempelige centralbankerne. Faldende

Læs mere

Hedgeforeningen HP. Danske Obligationer. Investeringsrådgiver. HP Fondsmæglerselskab A/S Kronprinsessegade 18, 1. sal DK-1306 København K

Hedgeforeningen HP. Danske Obligationer. Investeringsrådgiver. HP Fondsmæglerselskab A/S Kronprinsessegade 18, 1. sal DK-1306 København K HP Hedge maj 2010 I maj måned, den mest volatile å-t-d, gav HP Hedge et afkast på 1,40%. Samlet set betyder det indtil videre et afkast på 10,71% i år. Benchmark for afdelingen er CIBOR 12 + 5%, som det

Læs mere

RØD CERTIFICERING - BILAG

RØD CERTIFICERING - BILAG RØD CERTIFICERING - BILAG STRUKTUREREDE OBLIGATIONER FINANSSEKTORENS UDDANNELSESCENTER STRUKTUREREDE OBLIGATIONER Strukturerede obligationer som det næstbedste alternativ. GEVINST Næstbedst ved FALD AKTIV

Læs mere

Investeringsforeningen Danske Invest Bilag til dagsordenens pkt april 2016

Investeringsforeningen Danske Invest Bilag til dagsordenens pkt april 2016 20. april 2016 De af bestyrelsen fremsatte forslag indebærer nedenstående ændringer af vedtægterne. De berørte formuleringer er markeret med kursiv. Ad dagsordenens pkt. 5.1: Bond Income Akkumulerende

Læs mere

Big Picture 1. kvartal 2015

Big Picture 1. kvartal 2015 Big Picture 1. kvartal 2015 Jeppe Christiansen CEO Februar 2015 The big picture 2 Økonomiske temaer 2015 Er USA i et økonomisk opsving? Er Europa igen i 0-vækst? Er aktierne for dyre? Vil renterne forblive

Læs mere

Credit flash. Nationalbanken. Dato 11. juli 2008 11. juli 2008

Credit flash. Nationalbanken. Dato 11. juli 2008 11. juli 2008 Dato 11. juli 2008 11. juli 2008 Credit flash flash - investeringsanalyse Roskilde Bank modtager hjælp fra Nationalbanken Af Head of Credit Research, Ole Trøst Nissen, otn@nykredit.dk, 4455 1866 Roskilde

Læs mere

Thomas Enevoldsen og Ole Bøgemark, Kapitalmarkedsafdelingen

Thomas Enevoldsen og Ole Bøgemark, Kapitalmarkedsafdelingen 49 Ratings i 2002 Thomas Enevoldsen og Ole Bøgemark, Kapitalmarkedsafdelingen INDLEDNING OG SAMMENFATNING Mange udenlandske storbanker fik i 2002 nedjusteret deres ratings af kreditvurderingsbureauerne.

Læs mere

Sparinvest Emerging Markets Corporate Value Bonds. En afdeling, der kombinerer value-investering med virksomhedsobligationer i de nye markeder

Sparinvest Emerging Markets Corporate Value Bonds. En afdeling, der kombinerer value-investering med virksomhedsobligationer i de nye markeder Sparinvest Emerging Markets Corporate Value Bonds En afdeling, der kombinerer value-investering med virksomhedsobligationer i de nye markeder Investeringsunivers for Sparinvest Emerging Markets Corporate

Læs mere

Markedskommentar juli: Græsk aftale og råvarer fald

Markedskommentar juli: Græsk aftale og råvarer fald Nyhedsbrev Kbh. 3. aug. 2015 Markedskommentar juli: Græsk aftale og råvarer fald I Juli måned fik den græske regering endelig indgået en aftale med Trojkaen (IMF, ECB og EU). Den økonomiske afmatning i

Læs mere

Ekspertforudsigelser af renter og valutakurser

Ekspertforudsigelser af renter og valutakurser 87 Ekspertforudsigelser af renter og valutakurser Jacob Stæhr Mose, Handelsafdelingen INDLEDNING OG SAMMENFATNING Det er relevant for både pengepolitiske og investeringsmæssige beslutninger at have et

Læs mere

Big Picture 3. kvartal 2015

Big Picture 3. kvartal 2015 Big Picture 3. kvartal 2015 Jeppe Christiansen CEO September 2015 The big picture 2 Økonomiske temaer Er USA i et økonomisk opsving? Vil Europa fortsætte sin fremgang? Vil finanskrisen i Kina blive global?

Læs mere

Liste over acceptable låntyper Gældende for Energinet.dk

Liste over acceptable låntyper Gældende for Energinet.dk Juni 2012 Liste over acceptable låntyper Gældende for Energinet.dk Listen omfatter de finansielle transaktioner, Energinet.dk (virksomheden) kan benytte i relation til låntagning, herunder lån og afledte

Læs mere

Valutaindekseret Obligation

Valutaindekseret Obligation Valutaindekseret Obligation Tyrkiske Lira II 2006/2009 - valutainvestering med hovedstolsgaranti Tyrkiet i forandring Tyrkiet har i de senere år gennemgået en omfattende forandring, med sigte på en genopretning

Læs mere

Global krise. Verdensøkonomien styrer mod Double Dip. Makrokommentar 9. august 2011. Relaterede publikationer: Investering

Global krise. Verdensøkonomien styrer mod Double Dip. Makrokommentar 9. august 2011. Relaterede publikationer: Investering Makrokommentar 9. august 2011 Global krise Relaterede publikationer: Investering Verdensøkonomien styrer mod Double Dip Kreditvurderingsinstituttet S&P nedsatte fredag aften dansk tid USA s langsigtede

Læs mere

side 1 Markedsforventninger 2014 - præsentation på Investeringsforeningen PFA Invest generalforsamling 22. april 2014

side 1 Markedsforventninger 2014 - præsentation på Investeringsforeningen PFA Invest generalforsamling 22. april 2014 side 1 Markedsforventninger 2014 - præsentation på Investeringsforeningen PFA Invest generalforsamling 22. april 2014 PFA KAPITALFORVALTNING - INVESTERINGSSTRATEGI Henrik Henriksen, Chef for Investeringsstrategi

Læs mere

Credit flash. Nationalbanken styrker likviditeten i de danske pengeinstitutter. 9. maj 2008. 9. maj 2008

Credit flash. Nationalbanken styrker likviditeten i de danske pengeinstitutter. 9. maj 2008. 9. maj 2008 9. maj 2008 9. maj 2008 Credit flash flash - investeringsanalyse Nationalbanken styrker likviditeten i de danske pengeinstitutter Af senioranalytiker Jeanette Bjørnlund, jbj@nykredit.dk, 4455 1123 Midlertidig

Læs mere

Europaudvalget 2008 KOM (2008) 0704 Bilag 2 Offentligt

Europaudvalget 2008 KOM (2008) 0704 Bilag 2 Offentligt Europaudvalget 2008 KOM (2008) 0704 Bilag 2 Offentligt GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 5. december 2008 Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets forordning om kreditvurderingsbureauer. KOM(2008)704

Læs mere

RETNINGSLINJER FOR BANKENS ADMINISTRATION AF PULJEINVEST

RETNINGSLINJER FOR BANKENS ADMINISTRATION AF PULJEINVEST RETNINGSLINJER FOR BANKENS ADMINISTRATION AF PULJEINVEST Gælder fra den 1. november 2014 Danske Bank A/S. CVR-nr. 61 12 62 28 - København 1. Generelt Banken investerer efter eget skøn i aktiver (værdipapirer

Læs mere

Valutaindekseret obligation

Valutaindekseret obligation Valutaindekseret obligation Bedst-af-3 VALUTA - valutainvestering med hovedstolsgaranti Garantiobligationen Bedst-af-3 VALUTA 2007/2009 er en ny valutaindekseret obligation, hvor afkastet relateres til

Læs mere

Vedtægter for. Investeringsforeningen Danske Invest Select

Vedtægter for. Investeringsforeningen Danske Invest Select Vedtægter for Investeringsforeningen Danske Invest Select 4. juni 2013 - 2 - Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse... 2 Navn og hjemsted... 4 Formål... 4 Medlemmer... 4 Afdelinger... 5 Aktier:... 5 AlmenBolig

Læs mere

TEGNINGSPROSPEKT FOR. afdelingerne Pensionspleje - Dæmpet, Pensionspleje - Stabil, Pensionspleje - Balanceret og Pensionspleje - Vækst

TEGNINGSPROSPEKT FOR. afdelingerne Pensionspleje - Dæmpet, Pensionspleje - Stabil, Pensionspleje - Balanceret og Pensionspleje - Vækst TEGNINGSPROSPEKT TEGNINGSPROSPEKT FOR afdelingerne Pensionspleje - Dæmpet, Pensionspleje - Stabil, Pensionspleje - Balanceret og Pensionspleje - Vækst Investeringsforeningen Jyske Invest Ansvar for prospekt

Læs mere

Danmarks Nationalbank. Statsgældspolitikken. Strategi 2. halvår 2012. Offentliggjort 21. juni 2012

Danmarks Nationalbank. Statsgældspolitikken. Strategi 2. halvår 2012. Offentliggjort 21. juni 2012 Danmarks Nationalbank Statsgældspolitikken Strategi 2. halvår 2012 2012 Offentliggjort 21. juni 2012 2 Hovedpunkter, 2. halvår 2012 Efterspørgslen efter danske statspapirer var høj i 1. halvår 2012. Det

Læs mere

Jyske Invest Favorit Obligationer håndplukkede obligationer med vinderpotentiale. Udgået materiale

Jyske Invest Favorit Obligationer håndplukkede obligationer med vinderpotentiale. Udgået materiale Jyske Invest Favorit Obligationer håndplukkede obligationer med vinderpotentiale 2 Jyske Invest favorit obligationer De bedste af 200.000 obligationer i én portefølje Obligationer i porteføljen sikrer

Læs mere

Indstilling. Fremtidig ramme for placering af overskudslikviditet. 1. Resume. 2. Beslutningspunkt. Til Aarhus Byråd via Magistraten Sundhed og Omsorg

Indstilling. Fremtidig ramme for placering af overskudslikviditet. 1. Resume. 2. Beslutningspunkt. Til Aarhus Byråd via Magistraten Sundhed og Omsorg Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Sundhed og Omsorg Den 13. februar 2014 Fremtidig ramme for placering af overskudslikviditet 1. Resume Aarhus Kommune Borgmesterens Afdeling I forlængelse af

Læs mere

PULJEAFKAST FOR 2014 UDVIKLINGEN I 2014 2 UDDYBENDE KOMMENTARER TIL DE ENKELTE PULJER 3 BESKATNING AF PENSIONSAFKAST 4

PULJEAFKAST FOR 2014 UDVIKLINGEN I 2014 2 UDDYBENDE KOMMENTARER TIL DE ENKELTE PULJER 3 BESKATNING AF PENSIONSAFKAST 4 PULJEAFKAST FOR 2014 23.01.2015 Udviklingen i 2014 2014 blev et år med positive afkast på både aktier og obligationer. Globale aktier gav et afkast målt i danske kroner på 18,4 pct. anført af stigninger

Læs mere

Nyhedsbrev. Bank og finansiering

Nyhedsbrev. Bank og finansiering Nyhedsbrev Bank og finansiering 16.08.2017 HVAD ER POTENTIALET FOR DIREKTE LÅN SOM ALTERNATIV FINANSIERINGSKILDE? 16.8.2017 Direkte lån fra institutionelle investorer har vundet indpas i visse dele af

Læs mere

Sparekassen for Nr. Nebel og Omegns generelle beskrivelse af værdipapirer

Sparekassen for Nr. Nebel og Omegns generelle beskrivelse af værdipapirer Sparekassen for Nr. Nebel og Omegns generelle beskrivelse af værdipapirer Indledning I sparekassen kan du som udgangspunkt frit vælge, hvordan du vil investere dine penge. En begrænsning er dog f.eks.

Læs mere

Hedgeforeningen HP. Danske Obligationer. Investeringsrådgiver. HP Fondsmæglerselskab A/S Kronprinsessegade 18, 1. sal DK-1306 København K

Hedgeforeningen HP. Danske Obligationer. Investeringsrådgiver. HP Fondsmæglerselskab A/S Kronprinsessegade 18, 1. sal DK-1306 København K Status for HP Hedge ultimo juli 2011 I juli opnåede afdelingen et afkast på 0,35% og har dermed givet et afkast i 2011 på 3,73%. Kilde: Egen produktion At afdelingen har haft positivt afkast i en måned

Læs mere

Credit flash - investering

Credit flash - investering 28. august 2008 28. august 2008 Credit flash - investering investeringsanalyse Kalvebod Serie I og II Af senioranalytiker Jeanette Bjørnlund, jbj@nykredit.dk, 4455 1123 Delvis førtidsindfrielse indfrielse

Læs mere

Generel beskrivelse værdipapirer

Generel beskrivelse værdipapirer Generel beskrivelse af værdipapirer Højevej 18 Astrup 6900 Skjern Tlf. 9648 7000 Fax 9648 7019 Bank reg. nr. 5958 CVR-nr. 2176 9916 www.faan.dk Indholdsfortegnelse Side 1. Indledning 3 2. Obligationer

Læs mere

Vedtægter for Investeringsforeningen Danske Invest Select

Vedtægter for Investeringsforeningen Danske Invest Select Vedtægter for Investeringsforeningen Danske Invest Select 24. april 2017 (I) - 2 - Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse... 2 Navn og hjemsted... 4 Formål... 4 Medlemmer... 4 Afdelinger... 4 Aktier KL...

Læs mere

Årets investeringsforening 2017

Årets investeringsforening 2017 Bilag 1 Årets investeringsforening Nykredit Invest blev i december af Jyllands-Posten og Dansk Aktie Analyse kåret som Årets investeringsforening 2017 Dette var andet år i træk og 4. gang på 5 år 02.05.2018

Læs mere

Hedgeforeningen Sydinvest, afdeling Virksomhedslån

Hedgeforeningen Sydinvest, afdeling Virksomhedslån Hedgeforeningen Sydinvest, afdeling Virksomhedslån Ny attraktiv investeringsmulighed for danske investorer Hedgeforeningen Sydinvest kan som den første i Danmark tilbyde sine medlemmer adgang til markedet

Læs mere

Inkonverterbare lån til andelsboligforeninger

Inkonverterbare lån til andelsboligforeninger 135 Inkonverterbare lån til andelsboligforeninger Ib Hansen og Hans Henrik Knudsen, Handelsafdelingen INDLEDNING OG SAMMENFATNING Den danske realkreditmodel bygger på fleksibilitet og gennemsigtighed.

Læs mere

LEMPELIG PENGEPOLITIK EN MEDVIRKENDE ÅRSAG TIL FINANSKRISEN

LEMPELIG PENGEPOLITIK EN MEDVIRKENDE ÅRSAG TIL FINANSKRISEN LEMPELIG PENGEPOLITIK EN MEDVIRKENDE ÅRSAG TIL FINANSKRISEN Den nuværende finanskrise skal i høj grad tilskrives en meget lempelig pengepolitik i USA og til dels eurolandene, hvor renteniveau har ligget

Læs mere

Danmarks Nationalbank. Statsgældspolitikken. Strategi 2008, 18. december 2007

Danmarks Nationalbank. Statsgældspolitikken. Strategi 2008, 18. december 2007 2008 Danmarks Nationalbank Statsgældspolitikken Strategi 2008, 18. december 2007 2 Statsgældspolitikken i de kommende år I lyset af den faldende statsgæld har statsgældspolitikken i de seneste år været

Læs mere

Investor Brief. Makroøkonomi og allokering 3. kvartal 2015

Investor Brief. Makroøkonomi og allokering 3. kvartal 2015 3. KVARTAL JULI 2015 Makroøkonomi og allokering 3. kvartal 2015 Udsigt til global væ kst og positive afkastmuligheder. Græ kenland vil fortsat skabe usikkerhed. Udsigt til amerikansk renteforhøjelse Europæ

Læs mere

Bornholms Regionskommune

Bornholms Regionskommune Return on Knowledge Bornholms Regionskommune Danske Capital - porteføljeforvaltning Tirsdag d. 26.08.2014 Afkast siden 2008 2 Status for porteføljen i år Status pr. 31.07.2014 Afkast 3,16% 4.745.572 kr.

Læs mere

Konverteringer af 30-årige realkreditobligationer

Konverteringer af 30-årige realkreditobligationer 59 Konverteringer af 3-årige realkreditobligationer gennem de sidste 1 år Ulrik Knudsen, Handelsafdelingen INDLEDNING OG SAMMENFATNING Det generelle rentefald siden begyndelsen af 199'erne har sammen med

Læs mere

Det peger op for renten

Det peger op for renten Det peger op for renten Renterekorderne lever på lånt tid. Siden finanskrisen har den europæiske centralbank, ECB, holdt de europæiske renter, herunder danske boligrenter, rekordlave. Formålet har været

Læs mere

Information om finansielle instrumenter og risiko

Information om finansielle instrumenter og risiko 1 Aktier regulerede markeder Aktiemarkederne bliver påvirket af, hvordan det går med økonomien globalt og lokalt. Hvis der er økonomisk vækst, vil virksomhedernes indtjeninger vokse, og investorerne vil

Læs mere

Markedskommentar marts: Markedet overvinder Krim-krise og lavere vækst i Kina

Markedskommentar marts: Markedet overvinder Krim-krise og lavere vækst i Kina Nyhedsbrev Kbh. 1. april 2014 Markedskommentar marts: Markedet overvinder Krim-krise og lavere vækst i Kina Marts blev en omskiftelig måned med en god udgang. Krisen i Ukraine gik hårdt ud over specielt

Læs mere

Produkter i Alm. Brand Bank

Produkter i Alm. Brand Bank Alm Brand Bank Produkter i Alm. Brand Bank De nye regler om investorbeskyttelse træder i kraft d. 1. november 2007. Ifølge disse er Alm. Brand Bank forpligtet til at informere vore kunder om de risici,

Læs mere

LISTE OVER ACCEPTABLE LÅNTYPER

LISTE OVER ACCEPTABLE LÅNTYPER LISTE OVER ACCEPTABLE LÅNTYPER Gældende for Energinet.dk August 2014 Listen omfatter de finansielle transaktioner, Energinet.dk (virksomheden) kan benytte i relation til låntagning, herunder lån og afledte

Læs mere

Hvor: D = forventet udbytte. k = afkastkrav. G = Vækstrate i udbytte

Hvor: D = forventet udbytte. k = afkastkrav. G = Vækstrate i udbytte Dec 64 Dec 66 Dec 68 Dec 70 Dec 72 Dec 74 Dec 76 Dec 78 Dec 80 Dec 82 Dec 84 Dec 86 Dec 88 Dec 90 Dec 92 Dec 94 Dec 96 Dec 98 Dec 00 Dec 02 Dec 04 Dec 06 Dec 08 Dec 10 Dec 12 Dec 14 Er obligationer fortsat

Læs mere

Danske realkreditobligationer under den finansielle uro

Danske realkreditobligationer under den finansielle uro Kvartalsoversigt - 3. kvartal 29 51 Danske realkreditobligationer under den finansielle uro Carsten Andersen, Handelsafdelingen og Claus Johansen, Kapitalmarkedsafdelingen INDLEDNING OG SAMMENFATNING I

Læs mere

Vedtægter for Investeringsforeningen Danske Invest Select

Vedtægter for Investeringsforeningen Danske Invest Select Vedtægter for Investeringsforeningen Danske Invest Select 24. april 2017 (II) - 2 - Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse... 2 Navn og hjemsted... 4 Formål... 4 Medlemmer... 4 Afdelinger... 4 Aktier

Læs mere

Vedtægter for Investeringsforeningen Danske Invest Select

Vedtægter for Investeringsforeningen Danske Invest Select Vedtægter for Investeringsforeningen Danske Invest Select 20. april 2016 (ii) - 2 - Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse... 2 Navn og hjemsted... 4 Formål... 4 Medlemmer... 4 Afdelinger... 4 Aktier

Læs mere

Notat. Sparede renteudgifter ved nedbragt offentlig gæld og holdbar finanspolitik. 5. januar 2018

Notat. Sparede renteudgifter ved nedbragt offentlig gæld og holdbar finanspolitik. 5. januar 2018 Notat. januar 218 Sparede renteudgifter ved nedbragt offentlig gæld og holdbar finanspolitik Sammenfatning Danmark er det EU-land, der har præsteret den største reduktion i ØMU-gælden siden 199. Det skønnes,

Læs mere

Udkast til vejledning til bekendtgørelse om risikomærkning af investeringsprodukter

Udkast til vejledning til bekendtgørelse om risikomærkning af investeringsprodukter Udkast til vejledning til bekendtgørelse om risikomærkning af investeringsprodukter Indledning Bekendtgørelsen er udstedt med hjemmel i 43, stk. 3, og 373, stk. 4, i lov om finansiel virksomhed, jf. lovbekendtgørelse

Læs mere

ANALYSE. Kapitalforvaltning i Danmark

ANALYSE. Kapitalforvaltning i Danmark Kapitalforvaltning i Danmark 2016 KAPITALFORVALTNING I DANMARK 2016 FORORD Kapitalforvaltning er en ofte overset klynge i dansk erhvervsliv. I 2016 har den samlede formue, der kapitalforvaltes i Danmark,

Læs mere

OM RISIKO. Kender du muligheder og risici ved investering?

OM RISIKO. Kender du muligheder og risici ved investering? OM RISIKO Kender du muligheder og risici ved investering? Hvad sker der, når du investerer? Formålet med investeringer er at opnå et positivt afkast. Hvis du har forventning om et højt afkast, skal du

Læs mere

Udsigterne for 2015. Generalforsamling i SEBinvest april 2015

Udsigterne for 2015. Generalforsamling i SEBinvest april 2015 Udsigterne for 2015 Generalforsamling i SEBinvest april 2015 Indhold Konklusion Basis scenarie Baggrund Lidt banaliteter 0-rente miljø Hvad siger det noget om? Konsekvens 2015 Basis scenarie Risici 08-04-2015

Læs mere

Dette dokument er et dokumentationsredskab, og institutionerne påtager sig intet ansvar herfor

Dette dokument er et dokumentationsredskab, og institutionerne påtager sig intet ansvar herfor 2012O0018 DA 09.11.2012 001.001 1 Dette dokument er et dokumentationsredskab, og institutionerne påtager sig intet ansvar herfor B DEN EUROPÆISKE CENTRALBANKS RETNINGSLINJE af 2. august 2012 om yderligere

Læs mere

Finansrapport. pr. 31. juli 2014

Finansrapport. pr. 31. juli 2014 pr. 31. juli ØKONOMI Assens Kommune 30. august 1 Resume I henhold til kommunens finansielle strategi skal der hvert kvartal gives en afrapportering vedrørende kommunens finansielle forhold på både aktiv

Læs mere

Vedtægter for Investeringsforeningen Danske Invest Select

Vedtægter for Investeringsforeningen Danske Invest Select Vedtægter for Investeringsforeningen Danske Invest Select 13. juni 2019 - 2 - Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse... 2 Navn og hjemsted... 4 Formål... 4 Medlemmer... 4 Afdelinger... 4 AlmenBolig Korte

Læs mere

Afrapportering om udviklingen på det finansielle område i 2012

Afrapportering om udviklingen på det finansielle område i 2012 ØKONOMI, PERSONALE OG BORGERSERVICE Dato: 28. april 2013 NOTAT Sagsbehandler: Niels F.K. Madsen Afrapportering om udviklingen på det finansielle område i 2012 Indledning Økonomi- og Erhvervsudvalget skal

Læs mere

Credit flash. Kalvebod og Roskilde Bank. steringsanalyse. 30. juli 2008. 30. juli 2008

Credit flash. Kalvebod og Roskilde Bank. steringsanalyse. 30. juli 2008. 30. juli 2008 30. juli 2008 30. juli 2008 Credit flash flash - investering steringsanalyse Kalvebod og Roskilde Bank Af Senioranalytiker Jeanette Bjørnlund, jbj@nykredit.dk, 4455 1123 Roskilde Banks kapitalbeviser indgår

Læs mere

R E T N I N G S L I N J E R F O R D A N S K E B A N K S A D M I N I S T R A T I O N A F P U L J E I N V E S T

R E T N I N G S L I N J E R F O R D A N S K E B A N K S A D M I N I S T R A T I O N A F P U L J E I N V E S T R E T N I N G S L I N J E R F O R D A N S K E B A N K S A D M I N I S T R A T I O N A F P U L J E I N V E S T Gælder fra den 1. juli 2018 Danske Bank A/S. CVR-nr. 61 12 62 28 - København 1. Generelt Vi

Læs mere

Bilag Journalnummer Kontor 1 400.C.2-0 EU-sekr. 8. september 2005

Bilag Journalnummer Kontor 1 400.C.2-0 EU-sekr. 8. september 2005 Erhvervsudvalget (2. samling) ERU alm. del - Bilag 255 Offentligt Medlemmerne af Folketingets Europaudvalg og deres stedfortrædere Bilag Journalnummer Kontor 1 400.C.2-0 EU-sekr. 8. september 2005 Til

Læs mere

Fokus High Yield obligationer

Fokus High Yield obligationer 12. maj 2015 Fokus High Yield obligationer Af Peter Rixen Senior Porteføljemanager peter.rixen@skandia.dk Renten på danske statsobligationer er negativ helt ud til løbetider på fem år og selv hvis man

Læs mere

MÅNEDSRAPPORT AUGUST 2016 FALCON FLEX

MÅNEDSRAPPORT AUGUST 2016 FALCON FLEX PORTEFØLJEN I DEN FORGANGNE MÅNED De globale aktiemarkeder fortsatte i august den svagt stigende tendens fra juli. Primo måneden blev der skabt en allokering mod emerging markets ved at reducere i obligationseksponeringen

Læs mere

Credit flash. flash - investeringsana. Kalvebod Serie I. Kalvebod Serie I. analyse. 29. september september 2008

Credit flash. flash - investeringsana. Kalvebod Serie I. Kalvebod Serie I. analyse. 29. september september 2008 29. september 2008 29. september 2008 Credit flash flash - investeringsana analyse Kalvebod Serie I Af senioranalytiker, Jeanette Bjørnlund, jbj@nykredit.dk, 4455 1123 Bonusbanken sammenlægges med Vestjysk

Læs mere

Faxe Kommune Kvartalsrapport januar 2014 Nordea Markets, Derivatives Marketing Corporate & Public Sector

Faxe Kommune Kvartalsrapport januar 2014 Nordea Markets, Derivatives Marketing Corporate & Public Sector Faxe Kommune Kvartalsrapport januar 214 Nordea Markets, Derivatives Marketing Corporate & Public Sector Sammenfatning (se side 3 for en uddybning) Faxe Kommune har en passende fordeling mellem fast og

Læs mere

OG FREMTID DIREKTØR DORRIT VANGLO LØNMODTAGERNES DYRTIDSFOND

OG FREMTID DIREKTØR DORRIT VANGLO LØNMODTAGERNES DYRTIDSFOND LDS RESULTATER OG FREMTID DIREKTØR DORRIT VANGLO LØNMODTAGERNES DYRTIDSFOND FULDTIDSKONTO I LD VÆLGER 110.000 100.000 90.000 80.000 70.000 60.000 50.000 40.000 30.000 20.000 10.000 0 1980 1985 1990 1995

Læs mere

Renteprognose: Vi forventer at:

Renteprognose: Vi forventer at: Renteprognose: Vi forventer at: den danske og tyske 10-årige rente vil falde lidt tilbage ovenpå den seneste markante rentestigning, men at vi om et år fra nu har højere renter end i dag. første rentestigning

Læs mere