Man vil ofte komme ud for, at man skal måle eller skønne længder i terrænet ved hjælp af kortet. (Vejlængder, skudafstande osv.).

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Man vil ofte komme ud for, at man skal måle eller skønne længder i terrænet ved hjælp af kortet. (Vejlængder, skudafstande osv.)."

Transkript

1 Afstand og retning Man vil ofte komme ud for, at man skal måle eller skønne længder i terrænet ved hjælp af kortet. (Vejlængder, skudafstande osv.). Man vil også komme ud for, at man skal måle eller bedømme længder i terrænet, der skal overføres til kortet. (Tilbagelagte strækninger, afstand til noget observeret osv.). Afstande a. Afstand kan bestemmes eller fastsættes på et kort. Det kan gøres på følgende måder: - Man kan måle med en millimetermålestok eller ved hjælp af omsætningsmålestokken, der findes forneden i kortrammen. - Man kan skønne afstande med støtte af kvadratnettets 1 km kvadrater. Måler man med en millimetermålestok den afstand man søger, må man omregne måleresultatet til det virkelige mål. Her er det vigtigt, at man husker den regel, vi brugte i kapitel 1. 1 mm på kortet er lige så mange meter i terrænet, som der er tusinder i målforholdet.

2 Eksemplet herunder er et udsnit af et 2 cm kort, der er opfotograferet. Afstanden fra BALLE til ØLUFGÅRD er målt til 57 mm, og kortets målforhold er 1: Afstanden i terrænet bliver 57 mm x 50 = 2850 m. Bruger man omsætningsmålestokken, får man terrænafstanden direkte uden omregning.

3 Man afsætter afstanden mellem de to punkter på en papirkant, der er lagt til punkterne, som vist på figuren nedenunder. Herefter flytter man papiret til omsætningsmålestokken og anbringer det som vist på figuren herunder. Afstanden aflæses i dette tilfælde til 1500 m. Ved måling af en brudt eller krum linie, f.eks. en vejstrækning, deles denne op i rette småstykker. Småstykkerne måles i forlængelse af hinanden og afmærkes på papirets kant. Den samlede vejstrækning måles på omsætningsmålestokken.

4 Afsætning af afstande på kortet vil normalt ske ved, at man fra et udgangspunkt afsætter afstanden i en bestemt retning ved hjælp af en linealkant, kortmålskant, let blyantlinie eller lignende. Udmålingen kan foretages ved hjælp af en millimetermålestok eller via omsætningsmålestokken. b. I terrænet kan afstande bestemmes ved: Bedømmelse. Afskridtning. Måling. Bedømmelse kan foretages ved, at man anvender 100 m som måleenhed - samt gennem øvelse kender grundafstandene 200, 300, 400 og 500 m. Metoder der kan anvendes er: Man spørger sig selv: "Hvad er det korteste, der kan være? Og derefter: Hvad er det længste, der kan være?". De to resultater lægges sammen og divideres med to. Strækningen til målet deles i stykker á 100 m, og antallet af stykker tælles sammen Strækningen deles i to lige store stykker. Længden af det nærmeste stykke bedømmes, og resultatet ganges med to. Denne fremgangsmåde anvendes ved bedømmelse af afstande ud over 500 m. Målet iagttages, og man siger til sig selv: "Hvor stort ser det ud til at være, og hvilke enkeltheder kan skelnes?". Denne metode kræver lang tids forudgående øvelse i at iagttage, hvilke enkeltheder der kan skelnes af målet på forskellige afstande. Afstanden sammenlignes med en kendt afstand i nærheden af målet.

5 Er man sammen med en eller flere, kan man tit opnå en nøjagtigere bedømmelse ved at lade alle, uafhængigt af hinanden, bedømme afstanden ved hjælp af førnævnte metoder. Man lægger herefter de enkelte resultater sammen og dividerer med antallet af bedømmere. Man skal huske, at man er tilbøjelig til at bedømme afstande til små og ubetydelige mål for lange, og modsat til store og tydelige mål. Er man ophidset og bange, bedømmer man oftest for kort. Afskridtning kan være en meget nøjagtig metode til at bestemme afstande. Forudsætningen for nøjagtigheden er, at man kender sin skridtlængde i al slags føre, i løb som i gang. Den normale skridtlængde er 80 cm, men det er nødvendigt, at den enkelte bestemmer sin egen skridtlængde. Dette kan man eventuelt gøre på en landevej afmærket med 100 m-sten. Skridtlængden udregnes ved: 100 m a Antal skridt. Eksempel: Person A bruger 130 skridt på 100 m. 100 = 77 cm skridtlængde. 130

6 Efter afskridtning af en strækning skal man omsætte det samlede skridttal til meter. Det gør man ved at multiplicere skridttallet med skridtlængden, som vist i følgende eksempel: 768 skridt Skridtlængde 85 cm 768 skridt x 85 cm = 653 m. Det er lettere at tælle dobbeltskridt end enkeltskridt. Kontrollen med de talte dobbeltskridt kan gennemføres ved f.eks. at slå en streg på et stykke papir for hver 100 dobbeltskridt. Det er en dårlig metode at stole på sin hukommelse.

7 Måling af korte afstande kan ske med et målebånd. Skal der måles ud over korte afstande, kræves der særligt udstyr. Retninger a. Retningen fra et sted til et andet kan angives på følgende måder: Ved udpegning, f.eks. "Lige for", "Skråt til højre". Metoden bruges i forbindelse med udpegning af terrængenstande og mål. Ved verdenshjørnerne, f.eks. "Vest for...", "Nordøst for...". Metoden bruges, når retningen kun afgives omtrentligt. Ved at angive vinklen i forhold til en udgangsretning. Udgangsretningen kan være retningen til en terrængenstand og vinklen kan, når retningen skal bruges i forbindelse med udpegning, angives i fingerbredder. F.eks. "Lige for, rød gård. Tre fingerbredder til højre...". Skal retningen være mere præcis, angives vinklen i grader eller streger. b. Streger og vinkler anvendes til at angive retninger således: Streger (TS, engelsk MILS). Der er 6400 TS på hele cirklen. Retninger angives altid med fire cifre f.eks TS, 0080 TS. Grader (º). Der er 360º gammelgrader på hele cirklen. Retninger angives med tre cifre f.eks. 125º, 080º. (På nogle civile kompasser er cirklen inddelt i 400º (nygrader)). Nygrader vil ikke blive behandlet yderligere.

8 Der går ca. 18 TS på 1º (6400:360). Omregning sker ved at multiplicere eller dividere med 18. F.eks. 030º = 30 x 18 TS = 0540 TS. Med fingrene kan man måle ca. vinkler i terrænet således: c. En retningsvinkel med nordretningen kaldes retningens nordvinkel. Sammenhængen mellem verdenshjørnerne og nordvinkler i grader ses på figuren herunder:

9 Nord kan være retningen 1) Til den geografiske nordpol (sand nord). 2) Til den magnetiske nordpol (magnetisk nord). 3) Af koordinatnettets syd-nordgående linier (netnord). Man har altså tre forskellige slags nordvinkler: Sand nordvinkel: Vinklen fra sand nord til en retning. Magnetisk nordvinkel: Vinklen fra magnetisk nord til en retning. Netnord: Vinklen fra koordinatnord (netnord) til en retning. (GN = Grid North. Grid = net).

10 På hærkortet er det praktisk at benytte koordinat-nord-vinkler. Bruger man i terrænet kompas til at måle og udstikke retninger, er det naturligt at bruge magnetisk nord som udgangsretning, idet kompasnålen stiller sig ind i denne retning. Det er altså her praktisk at bruge magnetiske nordvinkler. Det er ikke praktisk i forbindelse med hærkortene at bruge sande nordvinkler, da disses udgangsretning, sand nord (meridianerne), ikke er tegnet på kortplanen. I 2 cm kortets margen findes et diagram med oplysning om vinklen mellem magnetisk nord og koordinatnord (netnord). Vinklen mellem magnetisk nord og koordinatnord skal bruges, når man skal omregne koordinat-nordvinkler og omvendt. Diagrammet giver også oplysning om misvisningen, dvs. vinklen mellem sand nord og magnetisk nord. Denne oplysning har man som nævnt normalt ikke brug for. Derimod skal oplysningen om misvisningens årlige variation bruges til at korrigere den angivne vinkel mellem magnetisk nord og koordinat-nord. Diagrammet er vist på figuren nedenfor: Netnord (Koordinatnord) Grid north - Gitter-Nord Sand nord (Nord målt ift. jordens rotation og rotationsakse). True north - Geographisch-Nord Magnetisk nord (Kompasnord). Magnetic north - Magnetisch-Nord

11 Zone 33 kort F52 Frederiksværk Af kortmargen kan fremgå følgende. Diagrammet viser kun retningernes relative beliggenhed. Vinkelværdi er for kortets midte. Vinkelværdier NETNORD-MAGNETISK NORD TILTAGER (2010) årligt 6 = 2 TS (i zone 33). Dette medfører at misvisningen i 2012 på F52 Frederiksværk (ZONE 33) er 90 TS + ( ) x 2 TS = 90 TS + 4 TS = 94 TS. Da misvisningen er østlig, idet MAGNETISK NORD er til højre (østlig) for NETNORD, lægger man misvisningen til en retning der er taget ved hjælp af et kompas, når denne lægges ind på et kort. Ved vestlig misvisning er det modsatte gældende. Bemærk at på kortblad B63 VARDE er MAGNETISK NORD til højre (østlig) for NETNORD. Mere om dette i kapitel 8 (Side 81).

12 Verdenshjørner bestemt uden kompas a. Man kan fastlægge verdenshjørnerne ved iagttagelse af sol, måne, stjerner samt visse forhold i terrænet. Denne iagttagelse kan gøres så nøjagtigt, at det ofte vil være tilstrækkeligt til brug ved orientering og vejfinding. b. Sol og klokkeslæt Med en nøjagtighed, der som regel vil være tilstrækkelig, kan man regne med, at solen på de anførte klokkeslæt står i de angivne retninger. Strengt taget gælder reglerne for sol og klokkeslæt kun i de østlige egne af landet. I den vestlige del står solen i de pågældende retninger ca. en halv time senere. NB! (Ved sommertid skal man trække en time fra). c. Sol og urskive

13 En nøjagtiger bestemmelse kan fås ved følgende fremgangsmåde: Uret skal holdes vandret og drejes, så den lille viser peger mod solen. Den lille viser går urskiven rundt to gange i døgnet. Den lille viser vil følgelig altid være dobbelt så langt fra 12, som solen er fra SYD. Syd må følgelig findes halvvejs mellem den lille viser og 12. Derfor halverer vi denne vinkel ved at lægge en blyant på urskiven. Blyanten viser da nord-retningen. Af figurerne herunder ses, at i de små timer (kl er nord til den side, hvor skiven har de små tal ( ). I de store timer (kl ) er nord til den side, hvor urskiven har de store tal ( ).

14 d. Månen får sit lys fra solen. Ved at iagttage, hvor meget af den belyste del af månekuglen man kan se, kan man nogenlunde bestemme retningen til den sol, man ikke kan se. Ved nymåne, vender den halvdel af månen, der er belyst af solen, bort fra én. Tager man front mod månen, vil man altså også have front mod solen. Ved fuldmåne, vil man have front mod solen, hvis man stiller sig med ryggen mod månen. Ved tiltagende måne, er den højre del af månen belyst. Tager man front mod månen og gør højre om, vil man have front mod solen. Ved aftagende måne, er den venstre del af månen belyst. Tager man front mod månen og gør venstre om, vil man have front mod solen.

15 e. Vore landsbykirker er som regel bygget i retning VEST- ØST, og langt den overvejende del af dem har klokketårnet mod vest. Myretuer vil som regel findes på den varmeste - den sydlige - side af træer.

16 Mos forekommer oftest på skyggesiden - nordsiden - af træer og sten. På grund af den fremherskende vind, vil fritstående træer oftest hælde mod ØST. Dette er mest udpræget nær vestvendte kyster.

17 f. Nordstjernen (Polarstjernen) er den klareste stjerne i stjernebilledet Lille Bjørn. Den står kun 1º fra himmelens nordpol. Nedfælder man sigtelinien til Lille Bjørn fra jordoverfladen, får man derfor en meget nøjagtig geografisk (sand) nordretning. Som vist herunder, finder man Nordstjernen ved hjælp af stjernebilledet Karlsvognen (Store Bjørn), ved at trække en linie gennem de to stjerner, der danner bagsmækken på Karlsvognen. Forlænges afstanden mellem de to stjerner (bagsmækken) ca. 5 gange, skulle man gerne have fundet Nordstjernen.

18 g. Hvis man befinder sig et eller andet sted, hvor der er bebyggelse, vil man næsten altid kunne få øje på parabolantenner, der er monteret på/ved husene. Størsteparten af disse peger med tallerkenåbningen mod syd, og afvigelsen i forhold til syd, er kun højst 2 grader, hvis de er monteret korrekt, så det kan være en god hjælp, som er nem at huske. Korrekt monteret peger de fleste paraboler mod syd.

19 Orientering Ved orientering skal her forstås, at man skaffer sig svar på følgende spørgsmål: Hvor er NORD? Hvordan skal jeg holde kortet, for at det kan være orienteret, dvs. vende rigtigt i forhold til verdenshjørnerne? Hvad er det for terrængenstande, jeg ser omkring mig? - Hvor er de på kortet? Hvor er jeg på kortet? Orientering af kortet Når man færdes i terrænet med et kort, er det ofte hensigtsmæssigt og i nogle tilfælde nødvendigt at holde det, så det "vender rigtigt" - at NORD på kortet vender mod NORD i terrænet. En grov orientering af kortet kan tit være tilstrækkelig. Man bestemmer den omtrentlige NORD-retning og drejer kortet, så overkanten vender i den retning. Kompashuset drejes, så "N" (=0) kommer så meget VEST eller ØST for aflæsningsmærket, som afvigelsen mellem netnord og kompasnord er i følge kapitel 5, pkt. c og kapitel 8.

20 Kompasset anbringes på kortet med forenden (spejlet) vendt mod kortets overkant og således, at en af de langsgående streger på kompasbunden dækker en af referencenettets SYDNORD-gående linier. Idet kompasset fastholdes i denne stilling drejes kort med kompas, indtil kompasnålen "spiller" over pilen i bunden af kompashuset. Kortet er nu orienteret. Har man ikke kompas, kan man, forudsat man ved, hvor på kortet man befinder sig, orientere dette ret nøjagtigt ved at sigte langs en linie, enten en terrænlinie der er vist på kortet, f.eks. en vej, eller retningen til en tydelig terrængenstand. Man lægger da en lineal, en blyant el.lign. i linien, holder kortet vandret i øjenhøjde og sigter over linealkanten langs terrænlinien eller mod terrængenstanden. Når man bruger denne metode, skal man passe på, at kortet ikke bliver drejet en halv omgang (180º).

21 Egen standplads Har man selv ved kortets hjælp fundet frem til det sted man befinder sig, ved man også, hvor på kortet man befinder sig. Men har en anden haft ansvaret for vejfinding til stedet - er man f.eks. blevet transporteret med motorkøretøj - og har vedkommende ikke udpeget stedet på ens kort, må man selv straks fastslå stedets plads på kortet. Man må da begynde med at orientere kortet og studere terrænet omkring sig. Man iagttager især karakteristiske terrængenstande og terrænformer og prøver at finde dem på kortet. Kortlæsning Man forstår følgende ved "at læse et kort": Man "kortfæster" - stedfæster på kortet - terrængenstande, terrænformer osv. Man "terrænfæster" - finder nogle terrængenstande eller terrænformer, der er vist på kortet. Inden man med nogen sikkerhed kan udføre kortlæsning, må man orientere kortet og kortfæste sin standplads. Det kan ofte være hensigtsmæssigt derefter at fastlægge nogle holdepunkter i terrænet - nogle tydelige, let kendelige terrængenstande, som man med sikkerhed kan kortfæste. Skal mindre tydelige terrængenstande m.m. kortfæstes eller terrænfæstes, kan dette ske med støtte af disse holdepunkter - ligger det pågældende til højre for eller til venstre for holdepunktet, og ligger det længere borte eller nærmere end dette. Er det nødvendigt at måle eller udstikke retninger med større nøjagtighed, må man enten bruge kompas eller måle vinklen fra retningen til et af de fastlagte holdepunkter. Det kan gøres med stregmål eller streginddelt kikkert, eventuelt med hånd- og fingerbredder.

22 Terrænets form Kortet er et fladt billede af terrænet. Terrænets former - bakker, dale og skråninger m.v. - kan ikke anskueliggøres som terrængenstande, der kan gengives ved hjælp af signaturer. De midler, der bruges til at fremstille højdeforhold - normalt koter og kurver - må sammenholdes og tolkes, for at man kan danne sig et billede af terrænet. Højdeforhold a. En kote er et steds højde over eller dybde under middelvandstanden i havet ("Nul-højden"). Koter angives normalt ved en koteprik, der viser det sted, hvortil højden er målt, og et kotetal, der angiver højden. Lavninger vises med et brunt kryds. På landjorden bruges brune stående taltegn til at vise højden i meter over "Nul-højde". I havet angives vanddybden med blå taltegn. b. En kote viser kun, hvor højt terrænet ligger det pågældende sted. Koten viser ikke, om terrænet ligger lavere eller højere end det omgivende terræn. Vil man have et indtryk af, hvor terrænet er højtliggende eller lavtliggende, er man nødsaget til at sammenholde alle koter inden for et område.

23 Højdekurveangivelse Kote og kotetal Vanddybde Lavning Højdekurver a. Højdeforskel På de enkelte korttyper vises højdekurver med en bestemt, konstant højdeforskel (undertiden benævnt "ækvidistance" eller "kurveinterval"). b. Bakker og lavninger, skråninger og fladt terræn. På figuren herunder ser du fra SYD en ø med regelmæssige terrænformer.

24 Den vestlige del af øen er et bakkeparti bestående af to kegleformede bakker, hvoraf den vestligste er meget stejl ud mod havet. Sænkningen ("passet") mellem to sådanne tætliggende bakker kaldes en "saddel" og hele bakkepartiet en "saddelbakke". Den østlige del af øen er flad. Her findes en lille bakke og en lavning. Nu lader vi vandet stige i "spring" på 5 m. For hvert "spring" maler vi en kraftig stribe i kystlinien. Når vandet har taget det andet "spring" og altså er steget 10 m, ser det således ud: Den flade del af øen er nu under vand. Her rager kun toppen af den lille bakke op som en holm. Af det vestlige bakkeparti rager endnu en betydelig del over vandet. Vandet stiger videre. Efter endnu to spring, i alt 20 m stigning, ser det således ud:

25 Nu rager kun de to højeste bakketoppe op som små øer. Ved det næste "spring" vil den laveste og efter endnu et "spring" også den højeste bakketop forsvinde under vandet. Så lader vi igen vandet falde til den oprindelige vandstand. I den lille lavning nær øens østlige ende er vandet steget og faldet som udenfor, idet jorden her er meget sandet. Nu ser øen således ud med de indtegnede "kystlinier": Tegnes et kort over øen, vil det se således ud, idet aftegningen af "Kystlinierne" er højdekurver med 5 m højdeforskel: For at kunne holde rede på kurverne er der anført tre koter.

26 Ved at studere dette kurvebillede kan vi lære følgende: Hvor terrænet skråner stejlt ligger kurverne tæt (ved øens vestende). Hvor skråningen er mindre stejl (ved den højeste bakke) er der længere mellem kurverne, og hvor terrænet er fladt og næsten vandret (øens østlige del) er der meget langt mellem kurverne. Små bakker og lavninger (på øens flade del) kan vise sig som enkelte "ringkurver". For at kende forskel på bakke og lavning sættes kryds i lavningen. Større bakker viser sig som et antal "ringkurver" inde i hinanden. Lad os nu tage en "spadseretur" på langs ad øen fra ØST mod VEST. Vi starter ved kysten (0 m-kurven), går opad og krydser 5 m-kurven. Denne skiller mellem terræn, der ligger lavere end 5 m og terræn der ligger højere end 5 m over havet. Vi er altså nu i over 5 m højde. Så træffer vi en ringkurve. Hvad er det for en? Der er et kryds inden for den, følgelig er der her en lavning. Vi må altså være begyndt at gå nedad igen, og det må da være 5 m- kurven vi krydser for nedadgående til lavningens bund, hvorefter vi atter krydser den for opadgående og igen befinder os mere end 5 m over havet. Så møder vi igen en lille ringkurve. Her er intet kryds (eller andet der tyder på lavning, f.eks. vand). Kurven må derfor "tegne" en bakke. Det er følgelig 10 m-kurven vi krydser under stadig opadgående til bakkens top, hvorefter vi igen krydser 10 m-kurven, denne gang for nedadgående. At vi nu befinder os lavere end 10 m men højere end 5 m over havet bekræftes af kote 8 m. Så krydser vi igen en kurve. Er det 5 m- eller 10 m-kurven? - Vi finder kote 17 m. Den fortæller, at vi er på vej opad, og at vi nu krydser først 10 m- og derefter 15 m-kurven. Vi er nu inde i et system af ringkurver. Intet tyder på, at der her er en lavning. Altså krydser vi på den videre tur først 20 m- og derefter 25 m-kurven.

27 Vi kan se, at vi på den videre vej igen vil krydse disse kurver for nedadgående. Vi passerer altså her bakkens top, som vi skønner ligger i ca. 28 m højde. På vej op ad den bakke krydser vi 15 m- og 20 m-kurven, som vi kan se løber uden om de to ringkurver foran os. Disse må altså "tegne" en bakke. Dette bekræftes af kote 24 inden for den inderste af ringkurverne. På vej op ad denne bakke krydser vi 15 m- og 20 m-kurven og kommer til bakkens top. Derefter "kurer" vi stejlt nedad gennem 20 m-, 15 m-, 10 m- og 5 m-kurven og ender i havet. Af denne tur lærer vi bl.a., at når man to gange efter hinanden krydser en kurve af samme højde, skifter terrænet hældning - fra opad til nedad eller fra nedad til opad. På turens første del krydsede vi 5 m-kurven tre gange efter hinanden. Mellem de to første gik vi først opad og derefter imod lavningen. I denne gik vi først nedad og derefter opad. Ved bakketoppene krydsede vi topkurven to gange efter hinanden, først på vej opad, derefter på vej nedad. I sadlen mellem de to store bakker krydsede vi 15 m-kurven to gange efter hinanden, først på vej nedad, derefter på vej opad. Når man på kortet skal granske kurvebilledet nøje, vil det ofte være nødvendigt at "tælle kurver" ved at foretage en sådan tænkt spadseretur. c. Kotetallene Ved landets opmåling måles højderne til et stort antal punkter. Disse meget tæt liggende koter bruges ved indtegning af højdekurverne. På det kort, der trykkes, er de fleste af disse koter udeladt. På kortet er kun medtaget sådanne koter, som sammen med kurverne kan gøre det muligt at "læse" terrænets form. Det er næsten umuligt at fjerne den gamle overtro der siger, at en angiven kote altid betyder en bakketop. Der vil ganske vist ofte være anført kote på en bakketop. Men der er mange, og undertiden højere bakketoppe, hvor der ikke er angivet kote. De fleste

28 af koterne står andre steder end på bakketoppe - f.eks. på "flad mark", på skråninger og i dalbunde. Forholdet kan være som på det foranstående "kort" over øen. Her er kun anført kote på den ene af bakketoppene. De andres højde må man bedømme ud fra kurverne. På fig. 1 er der vist, hvorledes kortet på fig. 2 vil se ud, hvis vi fjerner alt undtagen højdekurver, koter og kotetal. Ved anvendelse af denne metode, bliver det muligt at "læse" terrænets form. Figur 1 Figur 2

H.8130 Orientering og kortlære

H.8130 Orientering og kortlære hjemmeværnsskolen H.8130 Orientering og kortlære Lærebog HVS 8130-008-24 FEB 2003 2. udgave Hvis du opdager fejl eller mangler i dette hæfte: Hjemmeværnsskolen Skolesektionen Nymindegablejren 6830 Nr.

Læs mere

Fig. 1 Fig. 2. Det tegnede korts større overskuelighed skyldes følgende:

Fig. 1 Fig. 2. Det tegnede korts større overskuelighed skyldes følgende: Landkort Et kort er et billede, der er tegnet bl.a. på baggrund af et luftfotografi. Ethvert sted på kortet er tænkt set lige fra oven. Derfor er kortet i praksis "målrigtigt" - længder og vinkler måler

Læs mere

Orientering. Vi ses i skoven. Begynderinstruktion. sundt sjovt sejt - 16. sundt sjovt sejt - 1

Orientering. Vi ses i skoven. Begynderinstruktion. sundt sjovt sejt - 16. sundt sjovt sejt - 1 Vi ses i skoven sundt sjovt sejt - 16 Orientering sundt sjovt sejt - 1 Begynderinstruktion Indhold Indhold 2 Kortet 4 Målestok 4 Signaturer 5 Højdekurver 6 Nord er altid opad 7 Kompasset 8 Afstande 8 Skridttælling

Læs mere

Introduktion. 1 Kort & Kompas. Søren P. Petersen, DVL Lyngby

Introduktion. 1 Kort & Kompas. Søren P. Petersen, DVL Lyngby Introduktion Søren P. Petersen DVL Lyngby 1 Søren P. Petersen, DVL Lyngby Program 11.00 Velkommen 11.30 Verdenshjørnerne 11.45 set - introduktion 12.00 Frokost 12.30 Pejling - introduktion 12:45 Øvelse

Læs mere

Orientering. www.1hag.dk. Indholdsfortegnelse

Orientering. www.1hag.dk. Indholdsfortegnelse Orientering At finde den hurtigste, korteste eller nemmeste vejhar du brug for, både som spejder og i hverdagen. Orientering betyder oprindeligt at vende mod den opgående sol eller østen. Altså at få klarhed

Læs mere

Seniorspejder: Stifindere

Seniorspejder: Stifindere Seniorspejder: Stifindere Formål Dette mærke er for dem der vil blive vaskeægte ruteræve. Tanken med mærket er at spejderne får praktisk erfaring med orientering. De skulle gerne blive ægte ruteræve med

Læs mere

Find pkt. 26 (den sorte prik i midten af cirklen med tallet "26")

Find pkt. 26 (den sorte prik i midten af cirklen med tallet 26) Kortreference Når man skal angive et steds beliggenhed ved hjælp af hærkort, bruger man en kortreference. Den anvendes, når man skriftligt eller mundtligt skal give meddelelse om "noget" i terrænet - en

Læs mere

INSTRUKTØRVEJLEDNING

INSTRUKTØRVEJLEDNING INSTRUKTØRVEJLEDNING Brug af Feltkompas M/71 UUA Udarbejdet af Uddannelses Udviklings Afdelingen I samarbejde med Forsvarets Gymnastikskole Information til instruktøren Gennemsnitstid: a. Program: ca 60

Læs mere

1. Jordkloden 1.1. Inddelinger og betegnelser

1. Jordkloden 1.1. Inddelinger og betegnelser 1. Jordkloden 1.1 Inddelinger og betegnelser 1! Bredde Grad! [ ]! =! 10.000 / 90! =! 111 km 1! Bredde Minut! [ ]! =! 111 / 60! =! 1,850 km * 1! Bredde Sekund! [ ]! =! 1850 / 60! =! 31 m 1! Sømil *!!! =!

Læs mere

PROGRAM Navnelære i terræn

PROGRAM Navnelære i terræn PROGRAM 33 Navnelære i terræn UUA Udarbejdet af Uddannelses Udviklings Afdelingen I samarbejde med Hærens Kampskole Mål Mål Efter gennemgang af dette program skal du, i en sluttest på 30 spørgsmål, uden

Læs mere

orientering Lær at finde vej

orientering Lær at finde vej orientering Lær at finde vej Fotos: Jan Hauerslev/Kurt Jørgensen Hvad er orientering? Orientering handler om at finde vej mellem et antal punkter - kaldet poster - ved hjælp af et kort. I den traditionelle

Læs mere

Indhold... 2 Orientering generelt... 3 Kort og korttype... 4. Målestoksforhold...4 Misvisning...6 Signaturer...7 Usikre Signaturer...

Indhold... 2 Orientering generelt... 3 Kort og korttype... 4. Målestoksforhold...4 Misvisning...6 Signaturer...7 Usikre Signaturer... Indhold Indhold... 2 Orientering generelt... 3 Kort og korttype... 4 Målestoksforhold...4 Misvisning...6 Signaturer...7 Usikre Signaturer...7 Kompasset...10 Orientering uden kompas...11 Om natten... 11

Læs mere

1,50. Kortkigger. (**r> -7-\ G: /F.) \qryy; I; t' +e.',3.. '@2.

1,50. Kortkigger. (**r> -7-\ G: /F.) \qryy; I; t' +e.',3.. '@2. 77 t renn ER AKTrwrE.rsBoG Kortkigger Korttyper Du kan fa almindelige kort ved at bestille dem i en boghandel. Til brug ved orienteringslob, kan du Iegge kortene i en plastlomme og tegne uden pa lommen,

Læs mere

fortsætte høj retning mellem mindre over større

fortsætte høj retning mellem mindre over større cirka (ca) omtrent overslag fortsætte stoppe gentage gentage det samme igen mønster glat ru kantet høj lav bakke lav høj regel formel lov retning højre nedad finde rundt rod orden nøjagtig præcis cirka

Læs mere

Smutter: Stifindere. Formål. Forudsætninger for grønsmutterne. Forudsætninger for lederne. Om trinene Trin 1. Trin 2. Trin 3. Udfordring.

Smutter: Stifindere. Formål. Forudsætninger for grønsmutterne. Forudsætninger for lederne. Om trinene Trin 1. Trin 2. Trin 3. Udfordring. Smutter: Stifindere Formål Det handler om at finde vej, så man slipper for at fare vild. Det gør man ved at styrke sin iagttagelsesevne, at lægge mærke til hvor man er, hvor man har været og få styr på

Læs mere

Mastektomi (Øvelsesprogram)

Mastektomi (Øvelsesprogram) Mastektomi (Øvelsesprogram) Information Efter operationen og senere under en eventuel strålebehandling kan vævet blive uelastisk og stramt. For at modvirke dette, er det vigtigt at du arbejder med forskydelighedsbehandling.

Læs mere

PTV. 01. Lavthængende grene Ride under lavthængende grene uden at rive dem ned. Holde den først valgte gangart. Højde over manken: 20 cm.

PTV. 01. Lavthængende grene Ride under lavthængende grene uden at rive dem ned. Holde den først valgte gangart. Højde over manken: 20 cm. 01. Lavthængende grene Ride under lavthængende grene uden at rive dem ned. Holde den først valgte gangart. T00 T0 T1 T2 T3 T4 Højde over manken: 30 cm. Højde over manken: 30 cm. Højde over manken: 25 cm.

Læs mere

RENTES REGNING SIMULATION LANDMÅLING MÅLSCORE I HÅNDBO . K R I S T I A N S E N KUGLE G Y L D E N D A L

RENTES REGNING SIMULATION LANDMÅLING MÅLSCORE I HÅNDBO . K R I S T I A N S E N KUGLE G Y L D E N D A L SIMULATION 4 2 RENTES REGNING F I NMED N H REGNEARK. K R I S T I A N S E N KUGLE 5 LANDMÅLING 3 MÅLSCORE I HÅNDBO G Y L D E N D A L Faglige mål: Anvende simple geometriske modeller og løse simple geometriske

Læs mere

Månen Der er fuldmåne den Der er nymåne den 29. april og den 28. maj, og et par dage senere kan man iagttage en tiltagende Måne om aftenen

Månen Der er fuldmåne den Der er nymåne den 29. april og den 28. maj, og et par dage senere kan man iagttage en tiltagende Måne om aftenen Hvad kan man se netop nu i Galileoscopet i maj 2014? Månen Der er fuldmåne den 14.05.14. Der er nymåne den 29. april og den 28. maj, og et par dage senere kan man iagttage en tiltagende Måne om aftenen

Læs mere

4. Korttegning 4.1. Opmålerens vigtigste hjælpemidler er et målebord, en kikkertlineal og et antal lange trælægter med påmalet centimeterinddeling.

4. Korttegning 4.1. Opmålerens vigtigste hjælpemidler er et målebord, en kikkertlineal og et antal lange trælægter med påmalet centimeterinddeling. 4.1 Kort Opmåling De koordinerede punkter indenfor et afgrænset område, d.v.s. trigonometriske stationer, indmålte kirkespir, møller o.s.v. konstrueres på grundlag af deres koordinater ind på et stykke

Læs mere

STRUER KOMMUNE AUGUST 2007 VEJLEDNING OM PLACERING AF BYGGERI I KUPERET TERRÆN TILKNYTTET LOKALPLAN NR. 283 FOR ET BOLIGOMRÅDE SYD FOR DRØWTEN

STRUER KOMMUNE AUGUST 2007 VEJLEDNING OM PLACERING AF BYGGERI I KUPERET TERRÆN TILKNYTTET LOKALPLAN NR. 283 FOR ET BOLIGOMRÅDE SYD FOR DRØWTEN STRUER KOMMUNE AUGUST 2007 VEJLEDNING OM PLACERING AF BYGGERI I KUPERET TERRÆN TILKNYTTET LOKALPLAN NR. 283 FOR ET BOLIGOMRÅDE SYD FOR DRØWTEN INDHOLD INDHOLD 1 INDLEDNING 5 2 LOKALPLANENS BESTEMMELSER

Læs mere

Konstruktion af SEGMENTBUE I MURVÆRK.

Konstruktion af SEGMENTBUE I MURVÆRK. Konstruktion af SEGMENTBUE I MURVÆRK. Murerviden.dk - 1 - RE Forudsætninger. Segmentbuens endepunkt i overkant sten Stander Overkant segmentbue i lejefuge Vederlag Pilhøjde Det er nødvendigt at kende visse

Læs mere

Matematiske hjælpemidler. Koordinater. 2.1 De mange bredder.

Matematiske hjælpemidler. Koordinater. 2.1 De mange bredder. 2. Matematiske hjælpemidler. Koordinater. 2.1 De mange bredder. 2.1 I Figur 1.1 i kapitel 1 er der vist et ideelt Kartesiske eller Euklidiske koordinatsystem, med koordinater ( X, Y, Z) = ( X 1, X 2, X

Læs mere

Teori og øvelsesvejledninger til geografi C LAB-kursus

Teori og øvelsesvejledninger til geografi C LAB-kursus Teori og øvelsesvejledninger til geografi C LAB-kursus Indhold Teori - klima- og plantebælter... 2 Klimazoner og plantebælter... 2 Hydrotermfigurer... 4 Vejledning Klimamålinger... 7 Teori jordbund...

Læs mere

Du skal lave en tegning af bordet set lige på fra alle sider (fra langsiden, den korte side, fra oven og fra neden - 4 tegninger i alt).

Du skal lave en tegning af bordet set lige på fra alle sider (fra langsiden, den korte side, fra oven og fra neden - 4 tegninger i alt). Mit bord. Tegn det bord, du sidder ved. Du skal lave en tegning af bordet set lige på fra alle sider (fra langsiden, den korte side, fra oven og fra neden - 4 tegninger i alt). Tegningerne skal laves på

Læs mere

PROGRAM Orientering om dagen

PROGRAM Orientering om dagen PROGRAM 27 Orientering om dagen UUA Udarbejdet af Uddannelses Udviklings Afdelingen I samarbejde med Forsvarets Gymnastikskole Mål Efter gennemgang af dette program skal du, i den efterfølgende sluttest

Læs mere

TREC PTV Forhindringsbeskrivelser

TREC PTV Forhindringsbeskrivelser TREC PTV Forhindringsbeskrivelser 04.2018 1. Lavthængende grene 2. Bakketop 3. Ride ottetalsfigur med en hånd 4. Føre nedspring 5. Ride nedspring 6. Føre opspring 7. Ride opspring 8. Føre gennem smal passage

Læs mere

Kom-i-gang vejledning opmålingsprogram

Kom-i-gang vejledning opmålingsprogram Kom-i-gang vejledning opmålingsprogram Billedprislisten Udarbejdet af EG Byg & Installation den 12. marts 2010 Opdateret den 18. februar 2011 Indholdsfortegnelse 1 Gulve... 3 1.1 Opmåling af gulvflade...

Læs mere

PTV. Valg af gangart: T00 T15: Galop Trav Tølt (T00 T5) Skridt. T20 T40: Galop Trav

PTV. Valg af gangart: T00 T15: Galop Trav Tølt (T00 T5) Skridt. T20 T40: Galop Trav 01. Lavthængende grene (ride) Ride under lavthængende grene uden at rive dem ned. Holde den først valgte gangart. Klasse Højde over manken uden sikkerhedsvest Højde over manken med sikkerhedsvest T00 T5

Læs mere

REGNSKOVENS PLANTER KÆMPERNE

REGNSKOVENS PLANTER KÆMPERNE REGNSKOVENS PLANTER KÆMPERNE Regnskovens træer, overliggerne, kan blive op til 80 meter høje. Altså højere end både Rundetårn og tårnet i København ZOO! Men hvor høje bliver træerne i Danmark egentlig?

Læs mere

Kapitel 2 Tal og variable

Kapitel 2 Tal og variable Tal og variable Uden tal ingen matematik - matematik handler om tal og anvendelse af tal. Matematik beskæftiger sig ikke udelukkende med konkrete problemer fra andre fag, og de konkrete tal fra andre fagområder

Læs mere

Målebord. Målebord instrumentbeskrivelse og virkemåde

Målebord. Målebord instrumentbeskrivelse og virkemåde Målebord Målebordet består af en bordplade og et trebenet stativ. Tilbehør : en gaffel med lodsnor, en passer, hvidt papir (A3), en diopterlineal, en libelle (vaterpas) og evt. et kompas. Opstilling af

Læs mere

Navigation langs kysten. Af Benjamin Kristensen, redaktør, www.duelighed.dk

Navigation langs kysten. Af Benjamin Kristensen, redaktør, www.duelighed.dk Navigation langs kysten. Af Benjamin Kristensen, redaktør, www.duelighed.dk Der bør altid være et brugbart kompas, et søkort og et håndlod ombord på båden. Hvis du beslutter dig for at sejle mere end 1

Læs mere

Boxsekstant (kopi) instrumentbeskrivelse og virkemåde

Boxsekstant (kopi) instrumentbeskrivelse og virkemåde Boxsekstant (kopi) instrumentbeskrivelse og virkemåde Sekstantens dele Figur 1. Boxsekstanten med låget skruet på som håndtag. Figur 2 Boxsekstanten anbragt i sin trækasse i lukket tilstand. Boxsekstanten

Læs mere

Hjulkors og skibenes sejlretninger på helleristningsfelterne

Hjulkors og skibenes sejlretninger på helleristningsfelterne Hjulkors og skibenes sejlretninger på helleristningsfelterne Hvis man har stået og kigget ned på de mærkværdige helleristning-hjulkors, som de ses på specielt Lille Strandbygård, har man måske bare forestillet

Læs mere

Dette ur har en genopladelig celle, der oplades ved at urskiven udsættes for lys. Udsæt urskiven for direkte sollys jævnligt for at oplade uret.

Dette ur har en genopladelig celle, der oplades ved at urskiven udsættes for lys. Udsæt urskiven for direkte sollys jævnligt for at oplade uret. BRUGSANVISNING J280 Før du bruger dette ur Om kompasset Dette ur fungerer ikke som et anerkendt kompas instrument som er godkendt efter gældende standarder. Brug kun den viste kompasretning som en vejledning.

Læs mere

Vesterskoven A-baner Camp Silkeborg 2012. Der er kurvekort til mellemsvær og svære baner og almindeligt kort til let bane.

Vesterskoven A-baner Camp Silkeborg 2012. Der er kurvekort til mellemsvær og svære baner og almindeligt kort til let bane. Vesterskoven A-baner Camp Silkeborg 2012 Der er kurvekort til mellemsvær og svære baner og almindeligt kort til let bane. Jeg har skrevet gode råd til vejvalg og hvad der kan være relevant at overveje

Læs mere

!!!!!!!!!! Mandag 7.marts Kære 4B

!!!!!!!!!! Mandag 7.marts Kære 4B !!!!!!!!!! Mandag 7.marts 2016 Kære 4 Jeg har desværre fået influenza, men her er en hilsen med opgaver specielt til jer. Gør dig umage. Der er også svære opgaver imellem. Husk at gøre dig umage. Skriv

Læs mere

Rapporter og opgaver - geografi C LAB-kursus

Rapporter og opgaver - geografi C LAB-kursus Rapporter og opgaver - geografi C LAB-kursus Rapporter Jordbundsrapport (jordbundsprofil og laboratorieforsøg) Klimarapport (Det globale klima - hydrotermfigurer og klimamålinger) Opgaver Stenbestemmelse

Læs mere

Navigation 4 2012 Aftenens program Repetere Længde, bredde Kurs i søkortet, Korriger for strøm og afdrift Måling af distancer/sømil Opgave korriger

Navigation 4 2012 Aftenens program Repetere Længde, bredde Kurs i søkortet, Korriger for strøm og afdrift Måling af distancer/sømil Opgave korriger 2012 Aftenens program Repetere Længde, bredde Kurs i søkortet, Korriger for strøm og afdrift Måling af distancer/sømil Opgave korriger strøm og afdrift. Kompas, misvisning (ej diviation) Kaffe Distance,

Læs mere

Præsentation: Geografi handler om lokalisering og rumlig udbredelse. Det betyder, at stedsbestemmelse og kortlægning er centralt for geografifaget.

Præsentation: Geografi handler om lokalisering og rumlig udbredelse. Det betyder, at stedsbestemmelse og kortlægning er centralt for geografifaget. Jorden set fra oven Niveau: 7. klasse Varighed: 8 lektioner Præsentation: Geografi handler om lokalisering og rumlig udbredelse. Det betyder, at stedsbestemmelse og kortlægning er centralt for geografifaget.

Læs mere

koordinatsystemer og skemaer

koordinatsystemer og skemaer brikkerne til regning & matematik koordinatsystemer og skemaer basis preben bernitt brikkerne til regning & matematik Koordinatsystemer og skemaer, basis 1. Udgave som E-bog 2003 by bernitt-matematik.dk

Læs mere

VEJLEDNING OM PLACERING AF BYGGERI I KUPERET TERRÆN

VEJLEDNING OM PLACERING AF BYGGERI I KUPERET TERRÆN VEJLEDNING OM PLACERING AF BYGGERI I KUPERET TERRÆN Indholdsfortegnelse Lokalplaneksempler...7 Baggrunden for bestemmelserne...9 Bebyggelsens udformning...10 Bolig med forskudte etager...11 Indledning

Læs mere

Rapport fra arkæologisk undersøgelse af dige på Horne kirkegård d. 14. august 2012

Rapport fra arkæologisk undersøgelse af dige på Horne kirkegård d. 14. august 2012 Rapport fra arkæologisk undersøgelse af dige på Horne kirkegård d. 14. august 2012 Horn Kirke, Øster Horne hrd., Ribe amt. Stednr. 19.08.03 Rapport ved museumsinspektør Stine A. Højbjerg, november 2012.

Læs mere

Boxsekstant (Francis Barker) instrumentbeskrivelse og virkemåde

Boxsekstant (Francis Barker) instrumentbeskrivelse og virkemåde Boxsekstant (Francis Barker) instrumentbeskrivelse og virkemåde Sekstantens dele Figur 1. Boxsekstanten i sit læderetui. Figur 2 Boxsekstanten med etuioverdelen knappet af. Boxsekstanten eller lommesekstanten

Læs mere

Storcirkelsejlads. Nogle definitioner. Sejlads langs breddeparallel

Storcirkelsejlads. Nogle definitioner. Sejlads langs breddeparallel Storcirkelsejlads Denne note er et udvidet tillæg til kapitlet om sfærisk geometri i TRIPs atematik højniveau 1, ved Erik Vestergaard. Nogle definitioner I dette afsnit skal vi se på forskellige aspekter

Læs mere

Daviskvadrant instrumentbeskrivelse og virkemåde

Daviskvadrant instrumentbeskrivelse og virkemåde Daviskvadrant instrumentbeskrivelse og virkemåde Geomat har to lidt forskellige daviskvadranter til udlån. Den ene daviskvadrant er bygget af Søren Mølstrøm i Århus efter målene på en original daviskvadrant,

Læs mere

TYCHO BRAHE OG SOLSYSTEMET

TYCHO BRAHE OG SOLSYSTEMET TYCHO BRAHE OG SOLSYSTEMET TIL UNDERVISEREN Dette undervisningsmateriale tager udgangspunkt i programserien Store Danske Videnskabsfolk og specifikt udsendelsen om Tycho Brahe. Skiftet fra det geocentriske

Læs mere

Lille Georgs julekalender december. Hvor mange løbere kan der opstilles på et skakbræt uden at de truer hinanden?

Lille Georgs julekalender december. Hvor mange løbere kan der opstilles på et skakbræt uden at de truer hinanden? 1. december Hvor mange løbere kan der opstilles på et skakbræt uden at de truer hinanden? 2. december Hvilket ord er et tal? SNE DIS VIN MIX MEL En mystisk kileskrift er tydet! 3. december betyder 243,

Læs mere

Studieretningsopgave

Studieretningsopgave Virum Gymnasium Studieretningsopgave Harmoniske svingninger i matematik og fysik Vejledere: Christian Holst Hansen (matematik) og Bodil Dam Heiselberg (fysik) 30-01-2014 Indholdsfortegnelse Indledning...

Læs mere

Teodolit vejledning. Denne gradskala på teodolitten aflæses som 78( 24,5'

Teodolit vejledning. Denne gradskala på teodolitten aflæses som 78( 24,5' Teodolit vejledning En teodolit er beregnet til at måle vinkler med, både horisontalt (Hz) og vertikalt (V). Vinklerne aflæses gennem det lille mikroskop ved siden af kikkertens okular (øjelinse, oculus

Læs mere

Balance. Kast med begge hænder. Klask hænder. Frøhop. Konkurrence. Konkurrence

Balance. Kast med begge hænder. Klask hænder. Frøhop. Konkurrence. Konkurrence Kast med begge hænder Balance Stå på ét ben. Placer modsatte fod på indersiden af knæet. Se, hvem der kan stå i længst tid. Lav en bedst af tre. Stå med parallelle fødder. Kast en bold op ad en mur skiftevis

Læs mere

Lineære sammenhænge. Udgave 2. 2009 Karsten Juul

Lineære sammenhænge. Udgave 2. 2009 Karsten Juul Lineære sammenhænge Udgave 2 y = 0,5x 2,5 2009 Karsten Juul Dette hæfte er en fortsættelse af hæftet "Variabelsammenhænge, 2. udgave 2009". Indhold 1. Lineære sammenhænge, ligning og graf... 1 2. Lineær

Læs mere

Nivelleringsinstrument 8926 Betjeningsvejledning

Nivelleringsinstrument 8926 Betjeningsvejledning Nivelleringsinstrument 8926 Betjeningsvejledning - 1 - BESKRIVELSE (FIG. 1) 1. Bundplade 2. Vandret cirkel /gon-skala 3. Vandret cirkel referencemærke / gonskala-aflæsning 4. Kompensatorlås 5. Fokuseringsskruer

Læs mere

Udskrevet fra: www.vildmarkshaandbogen.dk en webbaseret håndbog i friluftsliv. Navigation

Udskrevet fra: www.vildmarkshaandbogen.dk en webbaseret håndbog i friluftsliv. Navigation Side 1/33 Navigation Observation is still the keynote to succesful navigation today although this is sometimes obscured by our increasing tendency to rely on gadgets or the recorded expirience of other

Læs mere

Opgave 1 - Grønlands størrelse

Opgave 1 - Grønlands størrelse Kort har jeg printet fra nettet. Her er links: Kort 1: https://www.google.gl/maps/@69.604809,-42.1736914,3z Kort 2: http://en.wikipedia.org/wiki/greenland#mediaviewer/file:greenland_ice_sheet_amsl_thickness_mapen.png

Læs mere

Ændring i den relative vandstand påvirker både natur og mennesker ved kysten. Foto: Anne Mette K. Jørgensen.

Ændring i den relative vandstand påvirker både natur og mennesker ved kysten. Foto: Anne Mette K. Jørgensen. Ændring i den relative vandstand påvirker både natur og mennesker ved kysten. Foto: Anne Mette K. Jørgensen. Vandstanden ved de danske kyster Den relative vandstand beskriver havoverfladens højde i forhold

Læs mere

OMFANG LANDSKABSANALYSE STRATEGI FOR TILPASNING AF LANDSKAB STRATEGI FOR TILPASNING AF BYGNING EKSEMPLER PÅ TILPASNING

OMFANG LANDSKABSANALYSE STRATEGI FOR TILPASNING AF LANDSKAB STRATEGI FOR TILPASNING AF BYGNING EKSEMPLER PÅ TILPASNING OMFANG LANDSKABSANALYSE STRATEGI FOR TILPASNING AF LANDSKAB STRATEGI FOR TILPASNING AF BYGNING EKSEMPLER PÅ TILPASNING Udvidelse af Endrup Transformerstation Udarbejdet for Energinet.dk Landskabsrådgiver:

Læs mere

RFK klubmesterskab 2014. FEJL:

RFK klubmesterskab 2014. FEJL: RFK klubmesterskab 2014. Her følger flyveprogrammet for årets klubmesterskab i Radioflyveklubben, Frederikssund. Flyveprogrammet skal gennemflyves 3 gange og de 2 bedste runder tæller i slutresultatet.

Læs mere

Eksponentielle sammenhænge

Eksponentielle sammenhænge Eksponentielle sammenhænge Udgave 009 Karsten Juul Dette hæfte er en fortsættelse af hæftet "Lineære sammenhænge, udgave 009" Indhold 1 Eksponentielle sammenhænge, ligning og graf 1 Procent 7 3 Hvad fortæller

Læs mere

Vejledning til brug af Skanderborg Kommunes 3D-model

Vejledning til brug af Skanderborg Kommunes 3D-model Vejledning til brug af Skanderborg Kommunes 3D-model I Skanderborg Kommune har vi vores egen 3D bymodel. Modellen er ikke et nøjagtigt billede af virkeligheden. Den er en tilnærmelse, baseret på en række

Læs mere

F3A Nordic N13 Program og manøvrebeskrivelser

F3A Nordic N13 Program og manøvrebeskrivelser F3A Nordic N13 Program og manøvrebeskrivelser Nordic program fra år 2012 Beskrivelse af manøvrerne for R/C kunstflyvning Alle manøvrer starter i samme højde og på samme linje, medmindre andet er beskrevet.

Læs mere

Hvad kan man se netop nu i Galileoscopet i februar 2011?

Hvad kan man se netop nu i Galileoscopet i februar 2011? Hvad kan man se netop nu i Galileoscopet i februar 2011? Jupiter Planeten Jupiter vil i februar 2011 være fremme først på aftenen. Midt i februar går Jupiter ned i Vest kl.20. I Galileoscopet vil man ved

Læs mere

Optiske eksperimenter med lysboks

Optiske eksperimenter med lysboks Optiske eksperimenter med lysboks Optik er den del af fysikken, der handler om lys- eller synsfænomener Lysboksen er forsynet med en speciel pære, som sender lyset ud gennem lysboksens front. Ved hjælp

Læs mere

GS1Trade Sync: Måleregler for salgsklar og ikke-salgsklar emballage

GS1Trade Sync: Måleregler for salgsklar og ikke-salgsklar emballage GS1Trade Sync: Måleregler for salgsklar og ikke-salgsklar emballage www.gs1.dk/gs1tradesync Indholdsfortegnelse 1 Om dette dokument... 3 2 Salgsklar emballage... 3 2.1 Fastsættelse af højde, bredde og

Læs mere

Læringsplan for Lovpligtig uddannelse, modul 1 (HHV, FHV) Orienteringslære. Udarbejdet af: AG LPU Dato og år:

Læringsplan for Lovpligtig uddannelse, modul 1 (HHV, FHV) Orienteringslære. Udarbejdet af: AG LPU Dato og år: Læringsplan for Lovpligtig uddannelse, modul 1 (HHV, FHV) Orienteringslære Udarbejdet af: AG LPU Dato og år: 01-10-2016 Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse... 2 Beskrivelse af faget: Orienteringslære...

Læs mere

Månen Der er fuldmåne den 15.02.14. Der er nymåne den 30. januar, og et par dage senere kan man iagttage en tiltagende Måne om aftenen

Månen Der er fuldmåne den 15.02.14. Der er nymåne den 30. januar, og et par dage senere kan man iagttage en tiltagende Måne om aftenen Hvad kan man se netop nu i Galileoscopet i februar 2014? Månen Der er fuldmåne den 15.02.14. Der er nymåne den 30. januar, og et par dage senere kan man iagttage en tiltagende Måne om aftenen På Månens

Læs mere

Københavns Universitet. Opmålingsrapport - Amager, Nordfyn og Odense Pedersen, Jørn Bjarke Torp; Kroon, Aart. Publication date: 2010

Københavns Universitet. Opmålingsrapport - Amager, Nordfyn og Odense Pedersen, Jørn Bjarke Torp; Kroon, Aart. Publication date: 2010 university of copenhagen Københavns Universitet Opmålingsrapport - Amager, Nordfyn og Odense Pedersen, Jørn Bjarke Torp; Kroon, Aart Publication date: 2010 Document Version Peer-review version Citation

Læs mere

Miljø Beskrivelse af opgaverne i Miljø Navn Udførelse Formål Fejl, som tæller

Miljø Beskrivelse af opgaverne i Miljø Navn Udførelse Formål Fejl, som tæller Miljø Beskrivelse af opgaverne i Miljø Navn Udførelse Formål Fejl, som tæller M 1- Mønstring i trav Hesteføreren tager opstilling foran dommerne med sin hest og præsenterer den med navn, alder og race.

Læs mere

Miljø. Navn Udførelse Formål Fejl, som tæller. At vise, at hesten vil stå stille og villigt følge føreren i skridt og trav

Miljø. Navn Udførelse Formål Fejl, som tæller. At vise, at hesten vil stå stille og villigt følge føreren i skridt og trav Miljø Navn Udførelse Formål Fejl, som tæller M 1- Mønstring i trav Hesteføreren tager opstilling foran dommerne med sin hest og præsenterer den med navn, alder og race. Hesten mønstres i skridt til den

Læs mere

SUUNTO MATCHBOX COMPASSES

SUUNTO MATCHBOX COMPASSES UUTO MATCHOX COMPA RUGRVJLDIG DA. Kompassets anatomi. ålen med rød ende, som peger mod den magnetiske nordpol. Kant med retningsskala, der kan bruges som vinkelmåler 3. Roterende kapsel til at indstille

Læs mere

Bacheloruddannelsen 1. år E15

Bacheloruddannelsen 1. år E15 Bacheloruddannelsen 1. år E15 2 v/jan Fugl 3 Projektionstegning Projek tion -en, -er (lat.pro jectio, til pro jicere-, kaste frem, af pro frem + jacere kaste; jf. Projekt, projektil, projektion) afbildning

Læs mere

Kapitel 3 Lineære sammenhænge

Kapitel 3 Lineære sammenhænge Matematik C (må anvendes på Ørestad Gymnasium) Lineære sammenhænge Det sker tit, at man har flere variable, der beskriver en situation, og at der en sammenhæng mellem de variable. Enhver formel er faktisk

Læs mere

Aktiviteter med. Tænk dig om. Æsken indeholder 20 dobbeltsidede kort med forskellige opstillinger / opgaver.

Aktiviteter med. Tænk dig om. Æsken indeholder 20 dobbeltsidede kort med forskellige opstillinger / opgaver. Aktiviteter med Tænk dig om Æsken indeholder 20 dobbeltsidede kort med forskellige opstillinger / opgaver. De 20 plastklodser er fordelt på 2 lilla terninger 2 grønne terninger med lilla prikker 2 orange

Læs mere

Projekt 5.9. Geometriske fraktaler og fraktale dimensioner

Projekt 5.9. Geometriske fraktaler og fraktale dimensioner Projekt 5.9. Geometriske fraktaler og fraktale dimensioner Indhold 1. Fraktaler og vækstmodeller... 2 2. Kløverøen... 2 3. Fraktal dimension... 4 3.1 Skridtlængdemetoden... 4 3.2 Netmaskemetoden... 7 3.3

Læs mere

Månen Der er fuldmåne den Der er nymåne den 1. januar, og et par dage senere kan man iagttage en tiltagende Måne om aftenen

Månen Der er fuldmåne den Der er nymåne den 1. januar, og et par dage senere kan man iagttage en tiltagende Måne om aftenen Hvad kan man se netop nu i Galileoscopet i januar 2014? Månen Der er fuldmåne den 16.01.14. Der er nymåne den 1. januar, og et par dage senere kan man iagttage en tiltagende Måne om aftenen På Månens dagside

Læs mere

BILAG 2: VISUALISERINGER VED HØJBJERG, TANGE Å, VINDMØLLER VED VINDUM, KORREBORG BÆK OG NØRREÅDALEN, SAMT VISUALISERINGER AF MASTEALTERNATIVER

BILAG 2: VISUALISERINGER VED HØJBJERG, TANGE Å, VINDMØLLER VED VINDUM, KORREBORG BÆK OG NØRREÅDALEN, SAMT VISUALISERINGER AF MASTEALTERNATIVER BILAG 2: VISUALISERINGER VED HØJBJERG, TANGE Å, VINDMØLLER VED VINDUM, KORREBORG BÆK OG NØRREÅDALEN, SAMT VISUALISERINGER AF MASTEALTERNATIVER Visualisering 44 Højbjerg Vest for Tange Sø ved herregården

Læs mere

Oprids over grundforløbet i matematik

Oprids over grundforløbet i matematik Oprids over grundforløbet i matematik Dette oprids er tænkt som en meget kort gennemgang af de vigtigste hovedpointer vi har gennemgået i grundforløbet i matematik. Det er en kombination af at repetere

Læs mere

Sekstant (plastik) instrumentbeskrivelse og virkemåde

Sekstant (plastik) instrumentbeskrivelse og virkemåde Sekstant (plastik) instrumentbeskrivelse og virkemåde Sekstantens dele Sekstantens enkeltdele. Sekstanten med blændglassene slået til side. Blændglassene skal slås til, hvis man sigter mod solen. Version:

Læs mere

Tegneregler. Tegningsforståelse. Streger og deres anvendelse. Fig. 1

Tegneregler. Tegningsforståelse. Streger og deres anvendelse. Fig. 1 Tegningsforståelse Indledning Der findes flere forskellige måder at tegne på, f.eks. perspektivtegning, konstruktionstegning, frihåndstegning osv. Afhængig af hvad tegningen skal bruges til, vælges den

Læs mere

Abstract. Det under søgte område er markeret med pink streg.

Abstract. Det under søgte område er markeret med pink streg. VSM 10409 Kærvej 3, Viborg sogn, Nørlyng herred, Viborg amt 130815-247 Rapport for prøvegravning forud for etablering af jordvarme på Kærvej 3, Viborg. Udført af Katrine Vestergaard for Viborg Museum i

Læs mere

Løsninger til udvalgte opgaver i opgavehæftet

Løsninger til udvalgte opgaver i opgavehæftet V3. Marstal solvarmeanlæg a) Den samlede effekt, som solfangeren tilføres er Solskinstiden omregnet til sekunder er Den tilførte energi er så: Kun af denne er nyttiggjort, så den nyttiggjorte energi udgør

Læs mere

Oversigt. funktioner og koordinatsystemer

Oversigt. funktioner og koordinatsystemer Et koordinatsystem er et diagramsystem, der har to akser, en vandret akse og en lodret akse - den vandrette kaldes x-aksen, og den lodrette kaldes y-aksen. (2,4) (5,6) (8,6) Et punkt skrives altid som

Læs mere

a og b. Den magnetiske kraftlov Og måling af B ved hjælp af Tangensboussole

a og b. Den magnetiske kraftlov Og måling af B ved hjælp af Tangensboussole 3.1.2. a og b Den magnetiske kraftlov Og måling af B ved hjælp af Tangensboussole Udført d. 15.04.08 Deltagere Kåre Stokvad Hansen Max Berg Michael Ole Olsen 1 Formål: Formålet med øvelsen er at måle/beregne

Læs mere

Navigation 4. Repetion bredde, længde, sømil 56 05,4 N 12 27,5 E

Navigation 4. Repetion bredde, længde, sømil 56 05,4 N 12 27,5 E Aftenens program Bøger, materialer Repetere Længde, bredde Kurs i søkortet, måling af distancer/sømil Korriger for strøm og afdrift Kompas, misvisning (ej diviation) Kaffe Distance, fart tid. Opgaver,

Læs mere

Variabel- sammenhænge

Variabel- sammenhænge Variabel- sammenhænge 2008 Karsten Juul Dette hæfte kan bruges som start på undervisningen i variabelsammenhænge for st og hf. Indhold 1. Hvordan viser en tabel sammenhængen mellem to variable?... 1 2.

Læs mere

Projektopgave 1. Navn: Jonas Pedersen Klasse: 3.4 Skole: Roskilde Tekniske Gymnasium Dato: 5/ Vejleder: Jørn Christian Bendtsen Fag: Matematik

Projektopgave 1. Navn: Jonas Pedersen Klasse: 3.4 Skole: Roskilde Tekniske Gymnasium Dato: 5/ Vejleder: Jørn Christian Bendtsen Fag: Matematik Projektopgave 1 Navn: Jonas Pedersen Klasse:.4 Skole: Roskilde Tekniske Gymnasium Dato: 5/9-011 Vejleder: Jørn Christian Bendtsen Fag: Matematik Indledning Jeg har i denne opgave fået følgende opstilling.

Læs mere

Grundejerforeningen Ølsted Nordstrand

Grundejerforeningen Ølsted Nordstrand Grundejerforeningen Ølsted Nordstrand April 2017 ØLSTED NORDSTRAND Ideer til renovering af stranden UDKAST PROJEKT Ølsted Nordstrand, Renovering af strand Ideer til renovering af stranden Grundejerforeningen

Læs mere

Årsplan for 0. klasse matematik Herborg Friskole

Årsplan for 0. klasse matematik Herborg Friskole Uge Emne Læringsmål Aktiviteter og materialer Evaluering af forløb Øvrige oplysninger 32 1.-8.kl. overnatning torsdag-fredag 33-34 35-36 37-40 Velkommen i skole. Sociale spilleregler og sammenhold i klassen.

Læs mere

En harmonisk bølge tilbagekastes i modfase fra en fast afslutning.

En harmonisk bølge tilbagekastes i modfase fra en fast afslutning. Page 1 of 5 Kapitel 3: Resonans Øvelse: En spiralfjeder holdes udspændt. Sendes en bugt på fjeder hen langs spiral-fjederen (blå linie på figur 3.1), så vil den når den rammer hånden som holder fjederen,

Læs mere

Roskilde Fjord - Overgange i naturfag

Roskilde Fjord - Overgange i naturfag Metadata GPS - koordinater Skrives i decimalgrader (N: 55.647989, Ø: 12.107369) Lokalitet: (Fx: Vigen strandpark - nordlige ende) Dato (ÅÅÅÅ-MM-DD) Tidspunkt (TT:MM) Vejrdata/-observationer: lufttemp -

Læs mere

Den skjulte nøgle. Før man spiller første gang, sættes de 12 stickers tilfældigt på de to terninger.

Den skjulte nøgle. Før man spiller første gang, sættes de 12 stickers tilfældigt på de to terninger. Den skjulte nøgle 3-6 spillere i alderen 5-99 Spilletid: 15-20 minutter Igennem tiden har det søde lille spøgelse Leopold hjemsøgt The Thousand Treasures Castle og kender alle dens kringelkroge og gemmesteder.

Læs mere

Skak, backgammon & dam

Skak, backgammon & dam Skak, backgammon & dam da Spillevejledning Varenummer: 349 582 Made exclusively for: Tchibo GmbH, Überseering 18, 22297 Hamburg, Germany www.tchibo.dk Tchibo GmbH D-22290 Hamburg 92630AB6X6VII 2017-07

Læs mere

Galten civile Hundeførerforening Gældende fra 01.01.2001

Galten civile Hundeførerforening Gældende fra 01.01.2001 KONKURRENCEPROGRAM FOR K-KLASSEN Øvelser: Lineføring 10x2 Stå 10x1 Sid 10x1 Dæk 10x1 Spring 10x2 Fremadsendelse m. indkald 10x1 --------------------------------------------------- I alt 80 Point. Galten

Læs mere

SSOG Scandinavian School of Gemology

SSOG Scandinavian School of Gemology SSOG Scandinavian School of Gemology Lektion 7: Dobbeltbrydning, Optisk egenskaber & Optiske indikatorer Et refraktometer Du husker fra lektionerne om optiske egenskaber, at lysstråler bremser, bøjer og

Læs mere

Dynamik. 1. Kræfter i ligevægt. Overvejelser over kræfter i ligevægt er meget vigtige i den moderne fysik.

Dynamik. 1. Kræfter i ligevægt. Overvejelser over kræfter i ligevægt er meget vigtige i den moderne fysik. M4 Dynamik 1. Kræfter i ligevægt Overvejelser over kræfter i ligevægt er meget vigtige i den moderne fysik. Fx har nøglen til forståelsen af hvad der foregår i det indre af en stjerne været betragtninger

Læs mere

I lærervejledningen har vi formuleret læringsmål, som i det følgende er omsat til en række tegn på læring:

I lærervejledningen har vi formuleret læringsmål, som i det følgende er omsat til en række tegn på læring: Læringsmål Kompetenceområdet Geometri og måling i forenklede Fælles Mål omfatter fire færdigheds- og vidensområder. I evalueringen til. kap. Måling ser vi på et af områderne, som omhandler elevens opnåelse

Læs mere

i tredje brøkstreg efter lukket tiendedele primtal time

i tredje brøkstreg efter lukket tiendedele primtal time ægte 1 i tredje 3 i anden rumfang år 12 måle kalender lagt sammen resultat streg adskille led adskilt udtrk minus (-) overslag afrunde præcis skøn efter bagved foran placering kvart fjerdedel lagkage rationale

Læs mere

Det første kapitel / hvorledes målestaven skal laves og tilvirkes.

Det første kapitel / hvorledes målestaven skal laves og tilvirkes. Petrus Apianus beskrivelse af jakobsstaven 1533 af Ivan Tafteberg Jakobsen Oversættelse i uddrag fra Petrus Apianus: Instrument Buch durch Petrum Apianum erst von new beschriben. Ingolstadii, 1533. [Findes

Læs mere

[ E-KATALOG ] POWERPAUSER

[ E-KATALOG ] POWERPAUSER [ E-KATALOG ] POWERPAUSER Powerpauser er ideer til den gode pause. Den gode pause hjælper med at genoprette den mentale energi, som har betydning for, at eleverne kan holde koncentrationen. Med disse powerpauser

Læs mere