Arbejdsrettens dom af 25. marts 2010

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Arbejdsrettens dom af 25. marts 2010"

Transkript

1 Arbejdsrettens dom af 25. marts 2010 i sag nr. A : Landsorganisationen i Danmark for HK/Privat mod Dansk Arbejdsgiverforening for Dansk Erhverv Arbejdsgiver for CSC Danmark A/S Biintervenient: FTF for PROSA for PROSA CSC Dommere: Peter Andersen, Oluf Engell, Børge Elgaard, Carsten Holm, Lene Pagter Kristensen (retsformand og næstformand), Poul Monggaard, Poul Søgaard (næstformand), Niels Waage(næstformand) og Nicolai Westergaard. Tvisten i sagen angår, om en koncernaftale, som CSC Danmark A/S den 12. maj 2005 indgik med PROSA, favoriserer PROSA på en måde, som er organisationsfjendtlig over for HK/Privat og i strid med forudsætningerne bag de kollektive overenskomster, som er indgået mellem CSC Danmark og HK/Privat, herunder overenskomster, som p.t. er hvilende, fordi HK/Privat ikke opfylder overenskomsternes 50 % s regel. Parterne er endvidere uenige om, hvorvidt Dansk Erhverv Arbejdsgiver er delagtig i det påståede brud, og om der foreligger bodspådragende adfærd fra de indklagedes side. Påstande Klager, Landsorganisationen i Danmark (LO) for HK/Privat (HK), har nedlagt følgende påstande: 1. CSC Danmark A/S har brudt de gældende overenskomster mellem parterne.

2 2 2. CSC Danmark A/S tilpligtes at ophøre hermed. 3. CSC Danmark A/S tilpligtes til HK/Privat at betale en efter Arbejdsrettens skøn fastsat bod. 4. Dansk Erhverv Arbejdsgiver er delagtig i det begåede brud og tilpligtes at betale en efter Arbejdsrettens skøn fastsat organisationsbod til HK/Privat. Indklagede, Dansk Arbejdsgiverforening (DA) for Dansk Erhverv Arbejdsgiver (Dansk Erhverv) selv og for CSC Danmark A/S, har påstået frifindelse. Sagsfremstilling CSC-koncernen (Computer Sciences Corporation) er et verdensomspændende foretagende med hovedsæde i Californien, USA. Koncernens danske del er samlet i CSC Danmark A/S, som i dag er moderselskab for bl.a. CSC Consulting Group A/S, CSC Integrator A/S (nu ophørt), CSC Scandihealth A/S og CSC Airline Solutions A/S. CSC-koncernen beskæftiger i Danmark ca medarbejdere, hvoraf ca (65-70 %) er edb-teknikere. Af disse er ca medlemmer af PROSA. CSC-koncernen opkøbte i 1990 erne den indtil da offentligt drevne virksomhed Datacentralen. Edbteknikerne i Datacentralen havde siden 1970 erne været omfattet af områdeoverenskomster med PROSA, og disse overenskomster blev efter købet videreført af CSC Danmark A/S, som på dette tidspunkt udgjorde virksomheden i Danmark. CSC Danmark A/S og PROSA indgik den 30. marts 1998 som led i fornyelsen af overenskomsterne for perioden en koncernaftale med virkning fra den 1. december Aftalen fandt anvendelse på CSC-koncernen i Danmark og havde til formål at regulere overenskomstforholdene, hvis der oprettedes nye virksomheder i koncernen og/eller flyttes medarbejdere mellem bestående virksomheder. Med virkning fra den 1. april 1998 blev CSC Danmark A/S optaget som medlem i Dansk Handel & Service (DHS), i dag Dansk Erhverv. CSC Danmark A/S blev herved bundet af landsoverenskomsten mellem DHS og HK. Efter landsoverenskomsten, som stammer tilbage fra 1948, er HK s krav på oprettelse af overenskomst betinget af, at HK på tidspunktet for kravets fremsættelse som medlemmer har mindst 50 % af de beskæftigede inden for det område, som overenskomsten tilsigter at omfatte. Landsoverenskomsten blev i 1997 opsplittet i områdeoverenskomster, og 50 %-reglen er medtaget i samtlige områdeoverenskomster. CSC Consulting Group A/S blev stiftet af CSC Danmark A/S i 2001 under navnet Newcom A/S og indgik i juli 2001 overenskomst med HK København. Af et protokollat til denne overenskomst fremgår følgende:

3 3 Måtte NEWCOM A/S ejer ved en fagretlig afgørelse blive pålagt at anerkende, at en anden faglig organisation på trods af overenskomst af 3. juli 2001 mellem NEWCOM A/S og HK har adgang til at konflikte til støtte for krav om paralleloverenskomst for medlemmer ansat i NEWCOM A/S, vil HK ikke kunne påberåbe sig en overenskomstindgåelse med en sådan organisation som brud på overenskomsten eller som organisationsfjendtlig adfærd overfor HK. CSC Consulting Group A/S blev medlem af DHS den 1. oktober Overenskomsten gældende for CSC Consulting Group A/S udløb den 31. marts 2005 og skulle derefter genforhandles. I et protokollat af 24. marts 2006 vedrørende omskrivningsforhandlingerne mellem CSC Consulting Group A/S og HK København hedder det bl.a.: Parterne er enige om, at underskrivelsen af det foreliggende færdig forhandlede aftalegrundlag af 1. februar 2006 inkl. protokollat udskydes til underskrivelse senest pr. 1. september Parterne er enige om, at HK/Privat i den mellemliggende periode frem til 1. september 2006 kan tilkendegive, hvorvidt HK/Privat på lønmodtagerside ønsker at være ene forhandlingsberettiget organisationspart eller om HK/Privat tillige ønsker at udvide lønmodtagersiden til at omfatte PROSA. Såfremt HK/Privat ikke senest 1. september 2006 har underskrevet det foreliggende forhandlede aftalegrundlag, er parterne enige om, at der med virkning pr. 1. september 2006 automatisk er sket omskrivning til Landsoverenskomsten for kontor og lager mellem Dansk Handel & Service og HK/Privat med det dækningsområde, som er gældende for kontor og lageroverenskomsten. Overenskomsten er med virkning fra 1. september 2006 blevet omskrevet til kontor- og lageroverenskomsten med HK med en række yderligere individuelle vilkår. CSC Integrator A/S blev indmeldt i DHS den 1. juli Selskabet blev på det tidspunkt omfattet af Kontor- og Lageroverenskomsten mellem DHS og HK. Selskabet ophørte i 2007 og blev i den forbindelse udmeldt af arbejdsgiverorganisationen. CSC Scandihealth A/S blev indmeldt i DHS den 1. oktober Selskabet var på det tidspunkt omfattet af en virksomhedsoverenskomst med HK. Denne overenskomst blev med virkning fra den 1. april 2007 omskrevet til IT-overenskomsten mellem Dansk Erhverv og HK. I CSC Airline Solutions A/S er de gældende overenskomster indgået med LFF (Lufthavnsfunktionærerne) og PROSA. Efter en fusion mellem LFF og HK/Privat forhandles p.t. om en omskrivning af overenskomsterne.

4 4 Efter at der i 2003 var indgået en aftale mellem TDC og CSC Consulting Group A/S om outsourcing af IT-opgaver, overtog CSC-koncernen et større antal IT-medarbejdere fra TDC. Der opstod i den forbindelse tvist mellem koncernen og PROSA om de overtagne medarbejderes overenskomstdækning, idet PROSA gjorde gældende, at man fra CSC-koncernen spekulerede i at placere overtagne medarbejdere fra TDC i CSC Consulting Group A/S i et forsøg på at undgå, at disse medarbejdere blev omfattet af PROSA-overenskomsterne, som økonomisk var dyrere end den minimallønsoverenkomst, som CSC Consulting Group A/S havde indgået med HK. LO indbragte i 2006 tvisten for Arbejdsretten, og ved Arbejdsrettens dom af 23. april 2009 i sagerne A og A blev CSC Airlines Solutions A/S bl.a. pålagt at betale en bod på kr. for at have handlet overenskomststridigt over for PROSA/SAS ved at have beskæftiget en række PROSA-medlemmer, som var ansat i CSC Consulting Group A/S under HK s overenskomst, uden at betale dem den løn mv., som de havde krav på efter PROSA-overenskomsten, som omfattede medlemmer ansat i CSC Airlines Solutions A/S med nærmere angivne stillingsbetegnelser. Tvisten vedrørende de tidligere TDC-medarbejderes overenskomstdækning var medvirkende til, at PROSA under forhandlingerne med CSC Danmark A/S om fornyelse af overenskomsterne for stillede krav om, at koncernaftalen blev revideret. I et Afsluttende mødereferat fra overenskomstforhandlingerne, som er dateret 13. maj 2005, hedder det vedrørende parternes enighed om koncernaftalen bl.a.: Parterne er enige om, at der på aftalebasis er etableret et system, der sikrer, at CSCkoncernen i Danmark ikke har noget økonomisk incitament i forbindelse med nyansættelser af medarbejdere, herunder i forbindelse med insourcing, til at placere dem i det ene eller det andet selskab i koncernen. Der er ligeledes enighed om, at der samtidig indgås aftaler om, at selskaberne CSC Scandihealth A/S og CSC Airline Solution A/S holdes uden for en sådan generel aftale, uden at hovedformålet angivet i stk. 1 tilsidesættes. I den indgåede koncernaftale, som er underskrevet af CSC Danmark A/S og PROSA den 20. juni 2006, men som efter det oplyste var færdigforhandlet i maj 2005, hedder det bl.a.: Nærværende koncernaftale mellem på den ene side CSC Danmark A/S og på den anden side PROSA/CSC-DK og PROSA/CSC-GIS (foreningerne) supplerer de mellem parterne indgåede overenskomster og tilsigter at fastlægge anvendelsesområdet for parternes overenskomster og regulere situationer, hvor nye medarbejdere tiltræder CSC-koncernen og hvor medarbejdere, midlertidigt eller permanent, overføres internt i koncernen mellem selvstændige juridiske enheder. Denne aftale gælder arbejdsfunktioner/arbejdsopgaver, som er eller ville være omfattet af PROSA-overenskomsternes afgrænsning af fagligt dækningsområde, jf. disse overenskomsters 1.

5 5 Koncernaftalen finder kun anvendelse for medarbejdere ansat i selskaber, der er beliggende i Danmark. Koncernaftalen dækker ikke selskaberne CSC Scandihealth A/S og CSC Airline Solutions A/S, jf. dog 3. Formål Der er mellem parterne enighed om i fællesskab at arbejde for at sikre de bedste og mest fremtidssikrede vilkår for CSC som koncern, blandt andet ved at tilstræbe at tilvejebringe sammenlignelige ansættelsesvilkår for ansatte i CSC-koncernen, og om muligt på sigt, inden for de arbejdsretlige regler, principper og grundsætninger, at arbejde hen imod et ensartet overenskomstgrundlag for alle ansatte i koncernen. Nærværende koncernaftale indgås i forbindelse med overenskomstforhandlingerne i 2004 og tager specifikt sigte mod at at at at sikre medarbejderne fri mobilitet mellem CSC-koncernens selskaber, afklare identificerede væsentlige problemstillinger omkring internal work orders mellem koncernens danske selskaber, tilvejebringe en afklaring af PROSA-overenskomsternes faglige dækningsområde for nye medarbejdere, der tiltræder koncernen, uanset om dette sker ved traditionel ansættelse, insourcinger/outsourcinger, etablering af køb af nye selskaber og øvrige juridiske enheder, forenkle og rationalisere administrationen af ansættelses- og arbejdsvilkår ved at nedbringe antallet af forskellige regelsæt og overenskomstmæssige aftaler. 1. PROSA-OVERENSKOMSTERNES DÆKNINGSOMRÅDE Stk. 1. Overenskomster formelt indgået mellem CSC Danmark A/S og PROSA-foreningerne finder anvendelse også for selskaber, hvor der ikke allerede eksisterer en fungerende overenskomst med en anden faglig organisation. Ved indgåelsen af nærværende koncernaftale tiltræder CSC-koncernen således herved på vegne af øvrige eksisterende selskaber og kommende nye selskaber i koncernen, der ikke er bundet af en overenskomst med en anden faglig organisation, PROSA-overenskomsterne. Stk. 2. CSC-koncernen forpligter sig endvidere ved nærværende aftale til ikke fremtidig i sine selskaber at indgå nye overenskomster med andre organisationer inden for PROSAoverenskomsternes faglige område. I den udstrækning en faglig organisation i medfør af almindelige arbejdsretlige principper lovligt kan forfølge et overenskomstkrav med kollektive kampskridt er CSC-koncernen berettiget til at indgå overenskomst med den pågældende faglige organisation. Stk. 3. CSC-koncernen er forpligtet til at placere nye opgaver, der falder inden for PROSAoverenskomsternes faglige dækningsområde, i et selskab, der reguleres af en PROSA-

6 6 overenskomst, i det omfang det ikke strider mod almindelige arbejdsretlige grundsætninger og principper. Forpligtelsen gælder dog ikke nye opgaver, der naturligt knytter sig til opgaver udført for eksisterende kunder og som hidtil er blevet betjent af et selskab i koncernen, der ikke er omfattet af en PROSA-overenskomst eller nye opgaver, der er en naturlig forlængelse af eksisterende forretningsområder i selskaber, der ikke er omfattet af en PROSAoverenskomst. Stk. 4. For medarbejdere beskæftiget i selskaber, der ikke er reguleret af en PROSA-overenskomst, men som udfører arbejde inden for PROSA-overenskomsternes faglige område, er CSCkoncernen forpligtet til at sikre, at de ikke stilles ringere med hensyn til løn- og øvrige ansættelsesvilkår, end hvad der følger af den relevante PROSA-overenskomst, jf. overgangsordningen i 5. Denne forpligtelse gælder dog kun i den udstrækning øvrige faglige organisationers rettigheder ikke herved krænkes. 2. KONCERNORGANISATORISKE ÆNDRINGER Stk. 1. I forbindelse med CSC-koncernens overvejelser om etablering eller erhvervelse af nye selskaber m.v. er det aftalt, at CSC-koncernen skal inddrage foreningerne, når det er besluttet at etablere/erhverve selskabet, med henblik på en afklaring af PROSA-overenskomsternes betydning for det nye selskab. Er det nye selskab ikke allerede dækket af en fungerende overenskomst, finder 1, stk. 1, anvendelse. Hvis CSC-koncernen juridisk er afskåret fra direkte at tiltræde PROSA-overenskomsterne i et nyerhvervet selskab, finder bestemmelserne i 1, stk. 2, 3 og 4, anvendelse. CSC-koncernen er således i sådanne tilfælde berettiget til at tiltræde eksisterende overenskomster, såfremt udbudsbetingelser el.lign. betinger en fortsættelse af eksisterende overenskomster. Afklaringen mellem parterne tager i denne situation sigte på at sikre, at eksisterende medarbejdere i det selskab, der påtænkes overtaget, og som allerede før overtagelsen beskæftigede sig med arbejdsfunktioner, der omfattes af PROSA-overenskomsternes faglige område, ikke stilles ringere med hensyn til løn- og øvrige ansættelsesvilkår, end hvad der følger af den relevante PROSA-overenskomst. Drøftelserne i denne henseende foregår under fuld fortrolighed. Stk. 2. Som hovedregel er CSC-koncernen, i forbindelse med overtagelse af et eksisterende selskab uden for koncernen eller en aktivitet uden for koncernen, der falder inden for PROSA s faglige dækningsområde, og som er omfattet af virksomhedsoverdragelsesloven, forpligtet til at afgive frigørelsesmeddelelse i henhold til denne lovs 4a for så vidt angår eventuelle eksisterende overenskomster i det overtagne selskab. Dette gælder dog ikke i den udstrækning en faglig organisation i medfør af almindelige arbejdsretlige principper lovligt kan, og efter CSC-koncernens vurdering også faktisk vil, forfølge frasigelsen efterfølgende med krav om overenskomst og kollektive kampskridt.

7 7 Stk. 3. Såfremt der i forbindelse med CSC-koncernens overtagelse af et nyt selskab aftales en tilbageføringsklausul, hvorved CSC-koncernen som erhverver af det pågældende selskab er berettiget til under nærmere betingelser at tilbageføre selskabet til den oprindelige ejer gælder følgende. Hvis medarbejdere i det pågældende selskab, der beskæftiger sig med opgaver, der falder inden for PROSA-overenskomsternes faglige område, og som i tilfælde af selskabets tilbageførsel skal medfølge, omfattes disse ikke af PROSA-overenskomsterne eller bestemmelsen i 1, stk. 1 og 4, så længe den aftalte tilbageføringsklausul er gældende, dog maksimum 2 år fra CSC-koncernens faktiske overtagelse af det pågældende selskab. 3. SÆRSKILT F.S.V.A. SELSKABERNE SCANDIHEALTH A/S OG CSC AIRLINE SOLUTIONS A/S Stk. 1. Nærværende aftale finder ikke anvendelse på CSC Scandihealth A/S og CSC Airline Solutions A/S medmindre andet fremgår eksplicit af den pågældende bestemmelse, jf. nedenfor. Stk. 2. I overensstemmelse med stk. 1 betragtes CSC Scandihealth A/S i forhold til drift, aktiviteter og udlån/overførsel af medarbejdere som et helt selvstændigt selskab. Selskabet kan i overensstemmelse hermed også drives på almindelige forretningsmæssige vilkår og vedligeholde og udvide sine aktiviteter indenfor sundhedssektoren og sit hidtidige forretningsområde. Stk. 3. Ved ikke-permanente opgaver kan CSC frit udlåne medarbejdere til CSC Scandihealth A/S så længe overenskomstdækningen af disses ansættelsesforhold ikke ændres. Stk. 4. Med undtagelse af denne bestemmelse og 4 finder nærværende aftale ikke anvendelse på CSC Airline Solutions A/S. 5. OVERGANGSREGLER Stk. 1. I situationer, hvor medarbejdere, der ikke hidtil har været omfattet af PROSAoverenskomsterne, i kraft af nærværende koncernaftale bliver omfattet af PROSAoverenskomsterne eller hvis ansættelsesforhold for så vidt angår løn og øvrige ansættelsesforhold som minimum skal følge en af PROSA-overenskomsterne, og for medarbejdergrupper, der tiltræder koncernen som led i erhvervelse af nye selskaber eller dele heraf, blandt andet i forbindelse med insourcinger/outsourcinger, finder følgende overgangsregler anvendelse.

8 8 PROSA og CSC aftaler så tidligt som muligt, hvorledes en overgangsordning mest hensigtsmæssigt kan effektueres. I overgangsordningen sigtes der efter, at der over en 4-årig periode sker en gradvis udligning af forskelle i løn og ansættelsesvilkår for de insourcede/overdragne medarbejdere sammenholdt med de ansatte i CSC Danmark A/S. Hvis omkostningsstigningen overstiger det maksimum, der er fastsat i stk. 2, 3 og 4, kan CSC kræve en længere overgangsordning. Stk. 2. De i stk. 1 nævnte reguleringer finder anvendelse, medmindre de medfører en stigning af timefortjenesten for den enkelte medarbejder omfattet af overgangsordningen på mere end 5% pr. år (udover den i PROSA-overenskomsterne aftalte lønstigninger for det pågældende område) eller udligningen vil medføre en stigning på mere end 1,5% af CSC-koncernens samlede lønsum. Stk. 3. Hvis de i stk. 2 fastsatte grænser overskrides, optages forhandlinger mellem koncernen og PROSA-foreningerne om tilpasning af overgangsordningen, dog således at den samlede stigning på timefortjenesten efter nærværende overgangsordning mindst skal udgøre 3 % pr. år for den enkelte medarbejder udover, hvad der i øvrigt er aftalt af generelle reguleringer i PROSA-overenskomsterne. 6. IKRAFTTRÆDEN M.V. Stk. 1. Nærværende aftale træder i kraft den 1. april 2005 og finder anvendelse på dispositioner, der er eller bliver udført efter dette tidspunkt. Stk. 2. Koncernaftale af d. 30. marts 1998 mellem parterne ophører samtidig med nærværende aftales ikrafttræden, men finder dog anvendelse på dispositioner foretaget inden dette tidspunkt. Stk. 3. PROSA-foreningerne afskærer sig ved nærværende koncernaftale ikke fra at kræve overenskomst i koncernens enkelte selskaber i overensstemmelse med almindelige arbejdsretlige grundsætninger og iværksætte berettigede sanktioner til støtte herfor. Nærværende koncernaftale kan i øvrigt ikke føre til forringelse af retstilstanden for PROSA og deres medlemmer. Stk. 5. Koncernaftalen bortfalder uden yderligere varsel pr. 1. oktober HK anmodede ved brev af 14. juli 2005 DHS om et organisationsmøde vedrørende koncernaftalen, som blev afholdt den 23. august 2005 og efter suspension blev videreført den 29. november I referatet herfra hedder det bl.a.:

9 9 På mødet drøftedes den mellem virksomheden og PROSA indgåede koncernaftale. I første omgang blev organisationsmødet suspenderet, jf. referat af 23. august HK har efterfølgende meddelt, at forbundet ønsker den på mødet konstaterede uenighed protokolleret: Forbundet er af den opfattelse, at indgåelsen af koncernaftalen udgør en organisationsfjendtlig handling, jf. Hovedaftalens 1. Derudover er forbundet af den opfattelse, at der er tale om overenskomstbrud med organisationsansvar i forhold til CSC Consulting Group A/S s overenskomst med HK. Arbejdsgiversiden er af den opfattelse, at koncernaftalen er forretningsmæssigt velbegrundet og at koncernaftalen netop er indgået med respekt af de overenskomstmæssige forpligtelser i forhold til HK. Enighed kunne ikke opnås Sagen blev herefter forhandlet på et fællesmøde den 25. januar I referatet herfra hedder det bl.a.: Arbejdstagersiden er af den opfattelse at virksomheden ved at indgå koncernaftalen begår brud på Hovedaftalens 1, idet koncernaftalen i formål og indhold giver en systematisk fortrinsstilling til den uden for LO stående lønmodtagerpart PROSA i relation til information, forhandlingsret, opnåelse/bevarelse af overenskomst samt placering af opgaver. Endvidere lægger koncernaftalen hindringer i vejen for, at medarbejderne i koncernen organiserer sig inden for LO s rammer. Dermed har såvel Dansk Handel & Service som CSC Danmark A/S handlet organisationsfjendtligt over for både arbejdstagerside og LO. Endvidere er arbejdstagersiden af den opfattelse, at der foreligger brud på de to HK overenskomster, der gælder for CSC Consulting Group A/S og CSC Integrator A/S, idet koncernaftalen f.eks. i 1, stk. 4, jf. 5 giver PROSA afgørende indflydelse på løn- og øvrige ansættelsesvilkår for medarbejdere i de to datterselskaber. Som følge heraf har PROSA allerede i juni 2005 afholdt orienteringsmøder om koncernaftalen for medarbejdere i de to virksomheder. Derudover er koncernaftalens fortrinsstilling for PROSA en tilsidesættelse af forudsætningerne for 50%-reglen i Landsoverenskomstens 20, idet incitamentet for medarbejderne til at organisere sig i forbundet fjernes. Derved foreligger brud på Landsoverenskomsten mellem forbundet og Dansk Handel & Service. Der foreligger efter arbejdstagersidens opfattelse tillige organisationsansvar, idet Dansk Handel & Service har medvirket i forhandlingerne om koncernaftalen uden på tilstrækkelig loyal måde at varetage sin overenskomstrelation til arbejdstagersiden i Landsoverenskomsten.

10 10 Fra arbejdsgiverside afviste man, at der var grundlag for den rejste klage, ligesom man afviste at der var grundlag for at gøre organisationsansvar gældende. Der blev herefter den 10. maj 2006 indgivet klageskrift i sagen. I Landsoverenskomsten for kontor og lager ( ) mellem DHS og HK fremgår 50 %-reglen af 20, som bl.a. er sålydende: 20 OPRETTELSE AF OVERENSKOMST 1. Betingelser a. HK kan kun slutte overenskomst med medlemmer af Dansk Handel & Service gennem Dansk Handel & Service. b. Det er en betingelse, at HK på tidspunktet for kravets fremsættelse som medlemmer har mindst 50 pct. af de beskæftigede inden for det område, overenskomsten tilsigter at omfatte. Dansk Handel & Service vil ikke kræve 50 pct.-reglen opfyldt i tilfælde, hvor en virksomhed selv ønsker overenskomst oprettet for medarbejderne, og såfremt det i øvrigt i det konkrete tilfælde findes rimeligt, at en overenskomst indgås. c. d.... e. Selv om foranstående vilkår for oprettelse af overenskomst ikke er opfyldt, er HK forhandlingsberettiget for sine medlemmer over for virksomheder, der disponerer i strid med væsentlige principper i overenskomsten eller andre lignende uoverensstemmelser, f.eks. ved at aflønne under denne overenskomst, samt hvor der foreligger problemer vedrørende lovgivning om ansættelses- og arbejdsforhold. Forhandlingerne kan, hvis en af parterne ønsker det, føres videre til forhandling under parternes medvirken. HK s formand, Karin Retvig, har i marts 2006 indhentet en udtalelse om forståelsen af 50 %-reglen fra direktør i DI Knud Erik Linius, som tidligere har været direktør i HTS og forud herfor var leder af overenskomstafdelingen i DA. I udtalelsen, der er dateret 17. marts 2006 og som efter det oplyste ikke er indhentet til brug for den foreliggende sag hedder det: På given foranledning skal jeg i det følgende redegøre for den opfattelse, der fra arbejdsgiverside har været lagt til grund i relation til forståelse af udvalgte dele af de gensidige forpligtelser, der gælder mellem overenskomstparterne i Landsoverenskomsten mellem tidligere DA/BKA (DH&S) og HK. De grundlæggende principper er ikke ændret i forbindelse med Landsoverenskomstens opsplitning.

11 11 Jeg har ikke i denne forbindelse foretaget nogen dyberegående historisk analyse, og der tages derfor forbehold for eventuel upræcis gengivelse af detaljer, hvorimod hovedopfattelsen står fast. Landsoverenskomsten adskiller sig fra de fleste andre kollektive overenskomster på DA/LOområdet ved, at der siden dens tilblivelse i 1948 har eksisteret en særlig tiltrædelsesbestemmelse. Den såkaldte 50% regel. Det forhold ændrer imidlertid ikke ved, at overenskomsten også giver forpligtelser for parterne i de tilfælde, hvor en formel tiltrædelse ikke er sket. HK er således forpligtet til kun at kunne rejse overenskomstkrav gennem de underskrivende arbejdsgiverforeninger, og HK kan ikke lovligt søge at fremtvinge en overenskomsttiltrædelse f.eks. ved konflikt. Arbejdsgiversiden er på den anden side forpligtet til at foretage tiltrædelse til overenskomsten, såfremt de formelle krav hertil er opfyldt. Hertil kommer en særlig bestemmelse, jf. 19, stk. 1e (overenskomsten mellem HTS-A og HK Privat og HK Handel), hvorefter forbundet, selv om overenskomsten ikke er tiltrådt, er forhandlingsberettiget for sine medlemmer, såfremt virksomheder disponerer i strid med væsentlige principper i overenskomsten m.v. Hele denne konstruktion hviler på, at man fra arbejdsgiverside har anerkendt HK som overenskomstpart for det faglige gyldighedsområde, som Landsoverenskomsten omfatter, mod at Hk anerkender at skulle opfylde visse formelle betingelser for at kunne gøre krav på, at den enkelte medlemsvirksomhed tiltræder overenskomsten. Fra arbejdsgiverside var dette ikke begrundet i et ønske om, at andre faglige organisationer skulle have adgang til at overenskomstdække området, men derimod i en almindelig ulyst til at overenskomstdække funktionærgruppen. Og da slet ikke, hvis antallet af organiserede medarbejdere ikke var på et vist niveau. Man kan altså lidt populært sagt konstatere, at parterne i en eller anden udstrækning er forpligtet af overenskomsten også i de tilfælde, hvor den ikke formelt er tiltrådt. Overenskomstområdet er efter min bedste opfattelse konsekvent blevet forvaltet ud fra disse principper. På arbejdsgiverside har man utvivlsomt også betragtet Landsoverenskomstens særlige konstruktion som bl.a. indeholdende et værn mod at blive bragt i en situation med dobbelt overenskomstdækning for samme arbejde, og man har derfor accepteret HK s uomtvistede ret til at opnå tiltrædelse af overenskomsten, når de formelle betingelser er opfyldt. Noget sådant ville man selvsagt ikke acceptere, hvis konsekvensen heraf havde været en accept af, at andre forbund skulle være berettiget til at kræve overenskomst inden for overenskomstens gyldighedsområde.

12 12 Disse sidste bemærkninger er naturligvis et forsøg på et kvalificeret gæt på, hvad parternes forudsætninger i sin tid var. De understøttes dog af, at man fra arbejdsgiverside mig bekendt konsekvent har handlet i overensstemmelse med denne opfattelse. I den tid, jeg i DA har haft ansvaret for overenskomstområdet, har der således været en række henvendelser fra PROSA med krav/ønske om overenskomstindgåelse for deres medlemmer. I den udstrækning, henvendelserne overhovedet er besvaret, er det sket med en afvisning under henvisning til, at området var dækket af Landsoverenskomsten. På tilsvarende måde har der været henvendelser fra det daværende Erhvervssprogligt Forbund. Efter drøftelser mellem DA og Forbundet har dette anerkendt arbejdsgiversidens synspunkt, og forbundets ønsker er frafaldet. Som det fremgår af ovenstående, vil det efter min opfattelse være i strid med den hidtidige forståelse mellem parterne, såfremt man fra arbejdsgiverside skulle acceptere konkurrerende overenskomster (parter) på Landsoverenskomstens område, så længe den har den eksisterende udformning. For god ordens skyld skal det blot anføres, at der naturligvis eksisterer en særlig situation, såfremt en nyoptaget virksomhed i forvejen er bundet af en overenskomst med et andet forbund. I den udstrækning, der har været sådanne tilfælde, er de efter min viden løst konkret. Endelig skal blot henvises til den særlige situation, der kan opstå i relation til HTS-A/HK Privat, HK Handel overenskomstens 20, stk. 1a, men den situation har man jo netop valgt at tage højde for i overenskomsten. Dansk Erhverv er ikke enig i, at der i ordlyden af den bestående landsoverenskomst er belæg for den forståelse, som er kommet til udtryk i Knud Erik Linius udtalelse. Forklaringer Karen Retvig har forklaret bl.a., at hun er formand for HK/Privat. Hun har været ansvarlig for overenskomstforhandlingerne siden 1993, og hun har deltaget heri siden I HK/Privat er der ca medlemmer. HK har en særlig afdeling for edb og data, som har ca medlemmer, og HK har indgået en selvstændig landsoverenskomst med Dansk Erhverv, som dækker IT-området. CSC Danmark A/S er den næststørste virksomhed i Dansk Erhverv, og koncernen er også en vigtig samarbejdspartner for HK. Efter sin indmeldelse i 1998 i DHS (nu Dansk Erhverv) begyndte CSC Danmark A/S at ekspandere voldsomt, herunder ved opkøb af virksomheder, som havde overenskomst med HK. PROSA stod oprindeligt meget stærkt hos CSC Danmark, men efter tilkøbene fik HK stor interesse i at komme ind med overenskomster. Det er imidlertid blevet sværere og sværere for HK at komme igennem og få en ordentlig dialog med CSC-koncernen, og efter koncernaftalen er dialogen blevet endnu vanskeligere. PROSA har hele tiden været

13 13 toneangivende i CSC s overenskomstgrundlag, og sådan forholder det sig stadig, selv om Landsoverenskomsten med HK bliver gældende ved virksomhedernes indmeldelse i Dansk Erhverv. Der er ikke andre organisationer end HK, som i deres overenskomstgrundlag har en 50 %-regel, hvorefter krav på overenskomst er betinget af, at organisationen organiserer mindst 50 % af de ansatte. Reglen er lige siden 1948 blevet forvaltet på den måde, som fremgår af Knud Erik Linius udtalelse af 17. marts Linius har i mange år forvaltet Landsoverenskomsten og været ansvarlig for DHS overenskomstforhandlinger, og han er den, som har det bedste kendskab til, hvordan 50 %-reglen skal forstås. Hun sikrede sig derfor en udtalelse fra ham herom, mens han endnu var i DHS, da hun havde brug herfor med henblik på at sikre en ensartet anvendelse af reglen fra de forskellige brancheorganisationers side. Hun har ikke orienteret Dansk Erhverv om, at hun indhentede udtalelsen, da den ikke blev indhentet i anledning af en konkret sag. Hun er forundret over, at Dansk Erhverv i dag ikke er enig i den måde, som Linius fortolker 50 % reglen på. Hun har imidlertid oplevet mange gange, at Linius på DHS vegne har afvist krav om overenskomstindgåelse fra andre organisationer, herunder også fra PROSA, med henvisning til, at et område var dækket af Landsoverenskomsten, også selv om 50 %-reglen ikke var opfyldt. Det er hendes opfattelse, at en arbejdsgiver, som indmelder sig i Dansk Erhverv, herefter er afskåret fra at indgå overenskomst med en anden lønmodtagerorganisation, også selv om 50 %-reglen ikke er opfyldt. Dette følger af, at det er HK, som har forhandlingsretten i medfør af 20, stk. 1, litra e, i Landsoverenskomsten for HK kan således godt forhandle, men er afskåret fra at kræve en overenskomst, når 50 %-reglen ikke er opfyldt. Det er også dette, Linius har anført i sin udtalelse. Kim Bonde Nielsen har forklaret bl.a., at han har været ansat i HK i sammenlagt 18 år de sidste 8 år inden for IT-området. Han har haft med CSC-koncernen at gøre siden i forbindelse med koncernens ekspandering. Han har også beskæftiget sig med andre af de store IT-virksomheder, f.eks. IBM, og i forhold til disse adskiller CSC-koncernen sig ved at have overenskomster med PROSA. Den protokol af 3. juli 2001, som er knyttet til overenskomsten indgået mellem Newcom A/S (i dag CSC Consulting Group A/S) og HK, blev vedtaget efter ønske fra arbejdsgiverside, idet arbejdsgiversiden var bekymret over den meget brede formulering af overenskomstens områdebestemmelse. Protokollen tog sigte på at løse situationen, hvis der kom et krav om overenskomstdækning fra f.eks. en organisation, som organiserede akademikere. Koncernaftalen fra 2005 har formindsket HKs indflydelse i CSC-koncernen til næsten nul. Det siges godt nok i aftalen, at den respekterer andre overenskomster, men alligevel undtages kun to CSC-

14 14 selskaber fra aftalen. Det fremgår endvidere af aftalen, at det er formålet at arbejde hen mod et ensartet overenskomstgrundlag for alle ansatte i koncernen og at nedbringe antallet af forskellige regelsæt og overenskomstmæssige aftaler. Uanset hensigtserklæringen om at ville respektere eksisterende aftaler er dette ikke sket i praksis, hvor HK ikke er blevet inddraget ved den praktiske tilrettelæggelse af en lang række projekter. F.eks. blev det såkaldte CIRIUS-projekt om afklaring af udeståender og overenskomstfornyelser kørt uden at inddrage repræsentanter for HK. Det er lykkedes for HK at få valgt en tillidsrepræsentant i Århus, men samtlige dennes initiativer er blevet affærdiget. HK får hele tiden af koncernens ledelse at vide, at det er PROSA, der lægger lønniveauet, og koncernen bruger generelt PROSA-dokumenter ved udarbejdelsen af nye ansættelseskontrakter, selv om det er nævnt, at ansættelseskontrakter kan indgås efter HKoverenskomsten. Både direkte og indirekte er HK således konstant løbet ind i forhindringer, og efter koncernaftalens indgåelse er det blevet helt umuligt. Da HK ikke har kunnet få en overenskomst, har HK alene en håndfuld medlemmer i CSC Danmark, selv om HK dækker en stor del af virksomhedens område. Lene Court-Payen har forklaret bl.a., at hun er områdedirektør i Dansk Erhverv og har været ansat i det daværende Dansk Handel & Service siden 1990 erne. CSC Danmark, som i hvert fald hører til blandt de fem største virksomheder hos Dansk Erhverv, havde oprindeligt en koncernaftale med PROSA fra 1998, som regulerede overenskomsttilhørsforholdene ved flytning af medarbejdere rundt i koncernen. Aftalen var bl.a. baseret på, hvor mange der blev flyttet. Da CSC Danmark begyndte at insource IT-afdelinger fra store danske virksomheder, blev PROSA meget bekymret for, at koncernen skulle spekulere i at ansætte overtagne medarbejdere i selskaber, som ikke havde overenskomst med PROSA, med henblik på at spare lønomkostninger. Dette blev derfor et meget vigtigt tema for overenskomstforhandlingerne i foråret Forhandlingerne foregik over mange måneder de var endda i forligsinstitutionen, men blev sendt hjem, da forlig var umuligt. Det var således ikke muligt at indgå overenskomst, uden at PROSA fik sikkerhed for, at CSC Danmark ikke havde et økonomisk incitament til at spekulere i særlige selskabsdannelser. Herefter blev parterne enige om, at koncernaftalen måtte fornys og udgøre en slags minimumsramme, idet andre overenskomster selvfølgelig skulle overholdes. PROSA s advokat, Louis Beck Nielsen, kom med et oplæg til en ny koncernaftale, som parterne herefter forhandlede ud fra. CSC Danmark anmodede i den forbindelse DHS om at bistå sig med henblik på at sikre, at andre organisationer og overenskomster blev respekteret, hvilket var vigtigt, da CSC Danmark jo insourcede opgaver. Den færdigforhandlede udgave af koncernaftalen mellem CSC Danmark og PROSA er dateret 12. maj 2005 og udgør aftalegrundlaget sammen med det afsluttende mødereferat af 13. maj 2005, hvor alle de elementer, som man var blevet enige om, er listet op. Det er helt sædvanligt, at det samlede overenskomstgrundlag først underskrives af parterne på et senere tidspunkt, når alle konciperingsproblemer mv. er faldet på plads.

15 15 Sideløbende med forhandlingerne mellem CSC Danmark og PROSA om koncernaftalen deltog DHS også i forhandlinger mellem CSC Consulting Group og HK om omskrivning af overenskomsten fra HK, som under forhandlingerne var repræsenteret ved Kim Bonde Nielsen, protesterede ikke imod, at forhandlingerne blev udsat til efter koncernaftalens indgåelse. HK blev orienteret om koncernaftalen på et møde, og hun kan huske, at det kom bag på hende, at HK allerede på mødet kendte til koncernaftalen. HK fremkom ikke under omskrivningsforhandlingerne med nogen indsigelser imod den indgåede koncernaftale. Sten Rasmussen har forklaret, at han er administrerende direktør i CSC Consulting Group A/S og tilhører koncernens ledelse. CSC-koncernens formål med koncernaftalen var at få så meget fleksibilitet som muligt. Koncernen arbejder hele tiden på at få så få juridiske enheder som muligt og vil gerne have mulighed for at kunne flytte aktiviteter rundt mellem disse. CSC-koncernen har ingen interesse i at holde nogen ude hverken HK, PROSA eller Dansk Magisterforening. Koncernen ønsker alene at drive sin forretning så fleksibelt som muligt. Det er hans opfattelse, at PROSA s formål med koncernaftalen var at sikre en minimumsstandard samt at sikre egen overenskomstdækning. Foreholdt, at han i Arbejdsrettens dom af 23. april 2009 i sagerne A og A er citeret for at have udtalt, at koncernaftalen fra 2005 blev til for at forsøge at inddæmme HK, vil han ikke bestride, at han kan have udtalt sig sådan. Det er dog ikke en udtalelse, som han kan genkende, og i givet fald må han have haft PROSA i tankerne. PROSA kunne have en interesse i at inddæmme HK, men CSC Danmark havde ingen interesse heri. Parternes argumentation Klager har gjort gældende, at det klart fremgår af den forklaring, som blev afgivet af direktør Sten Rasmussen i den tidligere arbejdsretssag, at formålet med koncernaftalen fra 2005 var at inddæmme HK. Der foreligger således en ren tilståelsessag med hensyn til, at Hovedaftalens 1 er overtrådt, idet det dermed er erkendt, at der foreligger en organisationsfjendtlig handling rettet mod HK begrundet i organisationstilhørsforhold og ikke i faglige motiver. Hovedorganisationerne og deres medlemmer er efter hovedaftalens 1 forpligtet til hverken direkte eller indirekte at lægge hindringer i vejen for, at arbejdsgivere og arbejdstagere organiserer sig inden for hovedorganisationernes organisatoriske rammer, og koncernaftalen er netop en sådan hindring rettet mod HK. Det fremgår således helt generelt af koncernaftalen, at CSC Danmark har forpligtet sig til at anvende PROSA-overenskomster i alle de tilfælde, hvor det overhovedet er muligt, og der er som følge af koncernaftalens formålsbestemmelse ikke gjort plads til nogen form for organisering med

16 16 HK, uanset det ville være nærliggende med HK-overenskomster på flere områder inden for CSCkoncernen. Når det bl.a. fremgår af formålsbestemmelsen, at parterne er enige om at arbejde hen imod et ensartet overenskomstgrundlag for alle ansatte i koncernen, og at koncernaftalen specifikt tager sigte på at nedbringe antallet af forskellige regelsæt og overenskomstmæssige aftaler, er der tale om en sådan hindring af HK s organisering, at det klart er i strid med Hovedaftalen. Det er i den forbindelse utvivlsomt, at PROSAs og HK s faglige områder er sammenfaldende, og at HK også for IT-medarbejdere er storebroderen i forhold til PROSA og derfor burde indgå overenskomster med CSC-koncernen. Ud over formålsbestemmelsen har klager særligt anfægtet koncernaftalens 1, stk. 1-4, 2, stk. 1-3, 5, stk. 1, 2. afsnit samt 5, stk. 3. Bl.a. koncernaftalens 1, stk. 3, er et systematisk og gennemarbejdet forsøg på at hindre HK s organisering i hele CSC-organisationen, herunder de selskaber, der oprindeligt henhørte under HK. Med koncernaftalens indgåelse har CSC Danmark endvidere handlet i strid med Landsoverenskomstens forudsætninger. Når der gælder flere overenskomster for samme arbejde, skal arbejdsgiveren tage hensyn til begge organisationer og kan ikke lægge alle æggene alene i den ene organisations kurv. Det fremgår således af retspraksis (AT og AT ), at man i tilfælde af konkurrerende overenskomster ikke må udkonkurrere en af overenskomsterne. CSC Danmark kan ikke både være forpligtet af bestemmelserne i Landsoverenskomsten og samtidig indgå en overenskomst, som gør det muligt systematisk at udnytte, at 50 % reglen ikke er opfyldt, med henblik på at overføre områder til PROSA. Noget sådant vil bl.a. fjerne incitamentet for medarbejderne til at organisere sig i HK. Dette må have været åbenbart for Dansk Erhverv, som derfor ved sin medvirken er delagtig i overenskomstbruddet. Koncernaftalen blev først underskrevet efter, at klageskriftet var blevet indgivet til Arbejdsretten, og der foreligger derfor ingen undskyldende omstændigheder for det begåede overenskomstbrud, som i forhold til CSC Danmark må udløse en bod i størrelsesorden 2 millioner kr. også henset til, at der er tale om en meget stor virksomhed. I forhold til Dansk Erhverv må der fastsættes en bod af tilsvarende størrelse, da Dansk Erhverv har fejlrådgivet en af organisationens største virksomheder på trods af, at Dansk Erhverv var fuldt ud bekendt med CSC Danmarks overenskomstmæssige forpligtelser over for HK. Indklagede har gjort gældende, at det er klagers bevisbyrde at godtgøre, at koncernaftalen skulle krænke hovedaftalens 1, eller at den skulle være indgået i strid med Landsoverenskomstens forudsætninger. Klager har imidlertid ikke løftet sin bevisbyrde i nogen af disse to henseender. Sagen er karakteriseret ved, at CSC Danmark i mange år har haft overenskomster med PROSA og også tidligere har indgået en koncernaftale med denne organisation, at det ikke er selve indgåelsen

17 17 af koncernaftalen, der påstås at være organisationsfjendtlig, og at sagen involverer lønmodtagerorganisationer, som er i fri konkurrence. Det, der fremgår af Hovedaftalens 1, er, at man ikke må hindre nogen i at organisere sig. Det er imidlertid ikke usædvanligt, at to overenskomstparter har interesse i at skabe større klarhed, hvilket ikke er organisationsfjendtligt. Klagers landsoverenskomst indeholder ikke en eneretsbestemmelse for HK og er end ikke sat i kraft. Koncernaftalen udelukker ikke HK fra at varetage sine medlemmers interesser, ligesom den ikke forhindrer, at HK når betingelserne herfor er til stede kan rejse krav om overenskomst med CSC Danmark eller med selskaber i koncernen, der er eller måtte blive medlemmer af Dansk Erhverv. Det fremgår tydeligt af koncernaftalens formålsbestemmelse, at aftalen ikke er organisationsfjendtlig, idet det direkte er anført, at aftalen ikke dækker CSC Scandihealth og CSC Airlines Solutions. Koncernaftalen gælder endvidere kun i de tilfælde, hvor der ikke er indgået aftaler med andre organisationer, og PROSA har ikke fået eneret til at indgå nye overenskomster, da det af aftalens 1, stk. 2, 2. pkt., klart fremgår, at CSC-koncernen er berettiget til at indgå overenskomst med andre faglige organisationer, som i medfør af almindelige arbejdsretlige principper lovligt kan forfølge et overenskomstkrav. Ifølge foreningsfrihedsloven er der intet ulovligt i en aftalt eneret til at overenskomstdække arbejdet, medmindre der reelt er tale om en eksklusivtilstand, hvilket ikke er tilfældet. En vis favorisering af PROSA-foreningerne er således ikke i strid med Hovedaftalen. Det fremgår imidlertid af f.eks. koncernaftalens 1, stk. 4, at der end ikke er tale om en favorisering af PROSA-foreningerne, men derimod om en forpligtelse for CSCkoncernen, hvorefter medarbejderne inden for PROSAs område ikke lønmæssigt må stilles dårligere end efter PROSAs overenskomster. Det er endvidere i flere bestemmelser herunder i 1, stk. 3, og 2, stk. 2 fremhævet, at almindelige arbejdsretlige grundsætninger og principper skal overholdes, og at eksisterende rettigheder skal respekteres. Det bestrides, at Sten Rasmussens forklaring i den tidligere arbejdsretssag kan udlægges, som klager gør det, idet CSC-koncernen ikke har haft nogen interesse i at holde HK ude. Klagers anbringende om, at koncernaftalen skulle være i strid med Landsoverenskomstens forudsætninger, bygger på en forudsætning om, at klager skulle have en særret til at forhandle overenskomst. Det har imidlertid formodningen imod sig, at der skulle være tilsagt klager en sådan særret, og en sådan fremgår heller ikke af Landsoverenskomsten. Landsoverenskomstens 20, stk. 1, litra e, giver ikke HK nogen eneforhandlingsret, og der er ingen holdepunkter for at antage, at landsoverenskomstens 50 %-regel skal forstås på den måde, som Knud Erik Linius gør sig til talsmand for i sin udtalelse af 17. marts Denne udtalelse er blevet til efter henvendelse fra HK og uden inddragelse af overenskomstmodparten, og udtalelsen kan derfor ikke tillægges nogen betydning. HK var i øvrigt bekendt med denne udtalelse, da HK den 24. marts 2006 underskrev protokollatet vedrørende omskrivningsforhandlingerne mellem CSC Consulting Group og HK.

18 18 Havde HK været eneforhandlingsberettiget allerede i medfør af Landsoverenskomsten, så havde dette protokollat været unødvendigt. Da indklagede har bestridt klagers fortolkning af Landsoverenskomsten, må klager endvidere i givet fald indbringe spørgsmålet for en faglig voldgift. Biintervenienten har procederet til støtte for de indklagedes frifindelsespåstand og har i den forbindelse bl.a. henvist til, at en imødekommelse af HK s standpunkt under sagen i givet fald markant vil ændre den almindelige arbejdsretlige grundsætning om organisationers adgang til materielt at kræve overenskomst for sine medlemmer og beskytte de områder, som de i årtier har haft overenskomstdækket, mod omgåelsesforsøg baseret på selskabsretlige dispositioner. CSC Danmark har traditionelt haft overenskomster med PROSA, og HK-problematikken kom til i forbindelse med outsourcingerne, herunder da TDC s IT-afdeling blev placeret i selskabet CSC Consulting Group, hvilket blev mødt med undren, da dette selskab hidtil havde beskæftiget helt andre medarbejdere med billigere overenskomster. Placeringen var således en overraskelse for både HK og PROSA. Henset til, at de 180 nye medarbejdere skulle beskæftige sig med opgaver, der var usædvanlige for CSC Consulting Group, var der klart tale om en omgåelse, og PROSA anlagde i 2003 en sag herom ved Arbejdsretten. Parterne talte sig imidlertid til rette, og ved de efterfølgende overenskomstforhandlinger blev koncernaftalen indgået med henblik på at sikre, at der ikke måtte være et økonomisk incitament til at placere en medarbejder i et selskab frem for et andet. Det var ikke noget parameter under forhandlingerne, at HK skulle inddæmmes, og HK var slet ikke på dagsordenen, men der blev selvfølgelig taget skyldigt hensyn til dem, som allerede havde overenskomster med CSC-koncernen. Arbejdsrettens begrundelse og resultat Bevisbyrden for, at der foreligger en overtrædelse af Hovedaftalens 1 og en tilsidesættelse af forudsætningerne bag Landsoverenskomsten indgået mellem Dansk Erhverv og HK, påhviler klager. Arbejdsretten kan i den forbindelse ikke tage stilling til de spørgsmål vedrørende fortolkning af Landsoverenskomsten, som er rejst under sagen, idet de i givet fald må finde deres løsning ved fagretlig behandling, herunder eventuelt ved faglig voldgift. Det lægges efter bevisførelsen til grund, at PROSA traditionelt har organiseret hovedparten af CSCkoncernens edb-teknikere, og at den anfægtede koncernaftale blev indgået efter krav herom fra PROSA som et led i fornyelsen af overenskomsterne med PROSA for Hovedformålet var i den forbindelse at undgå, at CSC-koncernen skulle kunne have et økonomisk incitament til at placere medarbejdere i et bestemt af koncernens selskaber. Aftalen fandt som udgangspunkt ikke anvendelse på selskaberne CSC Scandihealth A/S og SCS Airline Solutions A/S eller i tilfælde, hvor der var indgået aftale med andre organisationer, og der var i aftalen taget forbehold for, at almindelige arbejdsretlige grundsætninger og principper skulle respekteres. Det er ikke godtgjort, at dette ikke også har været tilfældet, og det er heller ikke godtgjort, at koncernaftalen har gjort indgreb i HKs overenskomstmæssige rettigheder hverken i forhold til de af CSC-koncernens

19 19 datterselskaber, som HK i forvejen havde overenskomst med, eller i forhold til HKs rettigheder i henhold til Landsoverenskomsten. Da det herefter ikke findes godtgjort, at CSC Danmark har overtrådt Hovedaftalens 1 eller har handlet i strid med forudsætningerne bag Landsoverenskomsten indgået mellem Dansk Erhverv og HK, tager Arbejdsretten de indklagedes frifindelsespåstand til følge. Thi kendes for ret: Dansk Arbejdsgiverforening for Dansk Erhverv Arbejdsgiver selv og for CSC Danmark A/S frifindes. I sagsomkostninger for Arbejdsretten skal Landsorganisationen i Danmark for HK/Privat inden 14 dage efter afsigelsen af denne dom betale kr. til Arbejdsretten. Lene Pagter Kristensen

Kendelse af 20. oktober 2014 i faglig voldgift FV : CO-industri på egne vegne og for HK/Privat (advokat Nicolai Westergaard)

Kendelse af 20. oktober 2014 i faglig voldgift FV : CO-industri på egne vegne og for HK/Privat (advokat Nicolai Westergaard) Kendelse af 20. oktober 2014 i faglig voldgift FV 2013.0199: CO-industri på egne vegne og for HK/Privat (advokat Nicolai Westergaard) mod DI overenskomst I ved DI for SEAS-NVE Amba (advokat Thomas Nielsen)

Læs mere

StK-afskrift. HOVEDAFTALE MELLEM FINANSMINISTERIET OG STATSANSATTES KARTEL, Overenskomstsektionen. Denne hovedaftale har bindende virkning for

StK-afskrift. HOVEDAFTALE MELLEM FINANSMINISTERIET OG STATSANSATTES KARTEL, Overenskomstsektionen. Denne hovedaftale har bindende virkning for STATSANSATTES KARTEL 4666.26 Sekretariatet 20. juni 1991 StK-afskrift HOVEDAFTALE MELLEM FINANSMINISTERIET OG STATSANSATTES KARTEL, Overenskomstsektionen. Hovedaftalens område Denne hovedaftale har bindende

Læs mere

Årsberetning 2014. (Uddrag)

Årsberetning 2014. (Uddrag) Årsberetning 2014 (Uddrag) 6.3 Kompetencespørgsmål Arbejdsrettens og de faglige voldgiftsretters kompetence er fastlagt i henholdsvis 9 11 og 21-22 i lov nr. 106 af 26. februar 2008, der som oven for nævnt

Læs mere

OPMANDSKENDELSE. Faglig Voldgift (FV ) Finansforbundet. (advokat Mette Hjøllund Schousboe) mod. Finanssektorens Arbejdsgiverforening.

OPMANDSKENDELSE. Faglig Voldgift (FV ) Finansforbundet. (advokat Mette Hjøllund Schousboe) mod. Finanssektorens Arbejdsgiverforening. OPMANDSKENDELSE i Faglig Voldgift (FV 2015.0066) Finansforbundet (advokat Mette Hjøllund Schousboe) mod Finanssektorens Arbejdsgiverforening for Skandinavisk Data Center A/S (advokat Merete Preisler) Afsagt

Læs mere

Udskrift af Arbejdsrettens dom af 14. juni 2012

Udskrift af Arbejdsrettens dom af 14. juni 2012 Udskrift af Arbejdsrettens dom af 14. juni 2012 I sag nr.: AR2011.0749 Dansk Arbejdsgiverforening for Dansk Erhverv Arbejdsgiver for Elgiganten A/S (advokat Linda Nordstrøm Nissen) mod Landsorganisationen

Læs mere

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 19. november faglig voldgiftssag (FV ): 3F Transportgruppen. for. Havnegruppen

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 19. november faglig voldgiftssag (FV ): 3F Transportgruppen. for. Havnegruppen PROTOKOLLAT med tilkendegivelse af 19. november 2013 i faglig voldgiftssag (FV2013-0129): 3F Transportgruppen for Havnegruppen (advokat Evelyn Jørgensen) mod APM Terminals Cargo Service A/S (advokat Marianne

Læs mere

Kendelse af 7. februar 2013 i faglig voldgift FV : Serviceforbundet for A (advokat Jørgen G. Jacobsen) mod

Kendelse af 7. februar 2013 i faglig voldgift FV : Serviceforbundet for A (advokat Jørgen G. Jacobsen) mod Kendelse af 7. februar 2013 i faglig voldgift FV 2012-0112: Serviceforbundet for A (advokat Jørgen G. Jacobsen) mod Dansk Erhverv for Profil Optik Butikker A/S (advokat Katrin Seirup) Uoverensstemmelsen

Læs mere

eijilli Hovedaftale mellem Finansministeriet og Lærernes Centralorganisation og C010 - Centralorganisationen af 2010 (LC/C010-hovedaftalen)

eijilli Hovedaftale mellem Finansministeriet og Lærernes Centralorganisation og C010 - Centralorganisationen af 2010 (LC/C010-hovedaftalen) eijilli PERSONALESTYRELSEN FINANSMINISTERIET Cirkulære om Hovedaftale mellem Finansministeriet og Lærernes Centralorganisation og C010 - Centralorganisationen af 2010 (LC/C010-hovedaftalen) 2011 Cirkulære

Læs mere

HOVEDAFTALE mellem Post Danmark A/S og AC-organisationerne

HOVEDAFTALE mellem Post Danmark A/S og AC-organisationerne HOVEDAFTALE mellem Post Danmark A/S og AC-organisationerne Denne hovedaftale er indgået mellem Post Danmark A/S og de AC-organisationer, der ved underskrift har tilsluttet sig hovedaftalen. Ved parterne

Læs mere

N O T A T om overenskomsters status i følgende situationer:

N O T A T om overenskomsters status i følgende situationer: Page 1 of 5 DANSK METAL Tele Afdeling 12 tele12.dk LIND & CADOVIUS Afdeling 12 kommentar: Notat af advokat Nicolai Westergaard af 27. maj 1999. Notatet er anerkendt af Dansk Industri i forbindelse med

Læs mere

HOVEDAFTALE. mellem. Denne hovedaftale er indgået med bindende virkning for:

HOVEDAFTALE. mellem. Denne hovedaftale er indgået med bindende virkning for: Side 1 HOVEDAFTALE mellem Amtsrådsforeningen og bundet af Offentligt Ansatte, Specialarbejderforbundet i Danmark og Kvindeligt Arbejderforbund i Danmark vedrørende overenskomstansatte medarbejdere Denne

Læs mere

Dommere: Peter Andersen, Jens Peter Bostrup, Børge Elgaard, Oluf Engell, Benny Rosberg, Laurids Rønn og Niels Waage (retsformand).

Dommere: Peter Andersen, Jens Peter Bostrup, Børge Elgaard, Oluf Engell, Benny Rosberg, Laurids Rønn og Niels Waage (retsformand). Udskrift af Arbejdsrettens dom af 12. maj 2009 i sag nr. A2008.117: Landsorganisationen i Danmark (advokat Kirstine Emborg Büneman) for HK Privat mod Dansk Arbejdsgiverforening for Dansk Industri for Smurfit

Læs mere

5.1. Cirkulære om HOVEDAFTALE MELLEM FINANSMINISTERIET OG LÆRERNES CENTRALORGANISATION/ OVERENSKOMSTANSATTES CENTRALORGANISATION

5.1. Cirkulære om HOVEDAFTALE MELLEM FINANSMINISTERIET OG LÆRERNES CENTRALORGANISATION/ OVERENSKOMSTANSATTES CENTRALORGANISATION 1994 Cirkulære om HOVEDAFTALE MELLEM FINANSMINISTERIET OG LÆRERNES CENTRALORGANISATION/ OVERENSKOMSTANSATTES CENTRALORGANISATION INDHOLD Side CIRKULÆRE Generelle bemærkninger...1 Bemærkninger til hovedaftalens

Læs mere

Cirkulære om Hovedaftale mellem Finansministeriet og Foreningen Det Kgl. Operakor

Cirkulære om Hovedaftale mellem Finansministeriet og Foreningen Det Kgl. Operakor Cirkulære om Hovedaftale mellem Finansministeriet og Foreningen Det Kgl. Operakor 1995 INDHOLD Side CIRKULÆRE Generelle bemærkninger...1 Bemærkninger til hovedaftalens enkelte bestemmelser...1 Til 2. Ledelsesretten...1

Læs mere

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 25. oktober faglig voldgiftssag (FV ): 3F Fagligt Fælles Forbund,

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 25. oktober faglig voldgiftssag (FV ): 3F Fagligt Fælles Forbund, PROTOKOLLAT med tilkendegivelse af 25. oktober 2016 i faglig voldgiftssag (FV2016-0012): 3F Fagligt Fælles Forbund, Privat Service, Hotel og Restauration og Serviceforbundet (advokat Mads Bendix Skelbæk-Knudsen)

Læs mere

Protokollat i faglig voldgift. Fagligt Fælles Forbund (advokat Evelyn Jørgensen) mod DI for Responce A/S (advokat Jette Bøgely)

Protokollat i faglig voldgift. Fagligt Fælles Forbund (advokat Evelyn Jørgensen) mod DI for Responce A/S (advokat Jette Bøgely) Protokollat i faglig voldgift Fagligt Fælles Forbund (advokat Evelyn Jørgensen) mod DI for Responce A/S (advokat Jette Bøgely) (vedrørende fortolkningsproblemer i parternes aftalegrundlag) Den 7. november

Læs mere

Opmandskendelse. Faglig Voldgift. Fødevareforbundet NNF. mod. Brugsforeningsbevægelsens Arbejdsgiverorganisation

Opmandskendelse. Faglig Voldgift. Fødevareforbundet NNF. mod. Brugsforeningsbevægelsens Arbejdsgiverorganisation 1 Opmandskendelse i Faglig Voldgift (FV2010.0192) Fødevareforbundet NNF (advokatfuldmægtig Kim Brandt Jensen) mod Brugsforeningsbevægelsens Arbejdsgiverorganisation (advokat Christian K. Clasen) afsagt

Læs mere

Frasigelse af kollektive overenskomster

Frasigelse af kollektive overenskomster NOTAT Frasigelse af kollektive overenskomster Dette notat handler om frasigelse af de kollektive rettigheder og pligter i forhold til overdragerens kollektive overenskomster i forbindelse med en virksomhedsoverdragelse.

Læs mere

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 7. oktober faglig voldgift: HK/Privat mod Malerforbundet i Danmark

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 7. oktober faglig voldgift: HK/Privat mod Malerforbundet i Danmark PROTOKOLLAT med tilkendegivelse af 7. oktober 2008 i faglig voldgift: HK/Privat mod Malerforbundet i Danmark Sagen forhandledes den 7. oktober 2008. Den faglige voldgiftsret bestod af Gerda Christensen

Læs mere

H O V E D A F T A L E. mellem Regionernes Lønnings- og Takstnævn og. Denne hovedaftale er afsluttet med bindende virkning for:

H O V E D A F T A L E. mellem Regionernes Lønnings- og Takstnævn og. Denne hovedaftale er afsluttet med bindende virkning for: Side 1 H O V E D A F T A L E mellem Regionernes Lønnings- og Takstnævn og Foreningen af Danske Lægestuderende. Denne hovedaftale er afsluttet med bindende virkning for: 1. a. Regionernes Lønnings- og Takstnævn.

Læs mere

P R O T O K O L L A T

P R O T O K O L L A T P R O T O K O L L A T i Faglig voldgiftsag (FV 2007.208): HK Danmark (advokat Peter Nisbeth) mod DI (advokat Henrik Uldal) G:\Faglig Voldgift Kendelser\PROTOKOLLAT FV 2007 208 HK mod HTS.doc 2 INDLEDNING

Læs mere

PROTOKOLLAT FAGLIG VOLDGIFTSSAG: HK/Privat. for. (advokat Karen-Margrethe Schebye) mod. Grafisk Arbejdsgiverforening. for. Sangill Grafisk I/S.

PROTOKOLLAT FAGLIG VOLDGIFTSSAG: HK/Privat. for. (advokat Karen-Margrethe Schebye) mod. Grafisk Arbejdsgiverforening. for. Sangill Grafisk I/S. PROTOKOLLAT i FAGLIG VOLDGIFTSSAG: HK/Privat for A (advokat Karen-Margrethe Schebye) mod Grafisk Arbejdsgiverforening for Sangill Grafisk I/S. (advokat Peter Balle) 1. Sagens baggrund. --------- Mellem

Læs mere

forudsætter, at der er iværksat frigørende konflikt, eller at der indgås ny overenskomst mellem parterne.

forudsætter, at der er iværksat frigørende konflikt, eller at der indgås ny overenskomst mellem parterne. Arbejdsrettens dom af 4. juli 2012 i sag nr.: AR 2011.0808 Stokholm Transport A/S (advokat Lars Cort Hansen) mod Landsorganisationen i Danmark for Fagligt Fælles Forbund (advokat Evelyn Jørgensen) Dommer:

Læs mere

N O TAT. Frasigelse af kollektive overenskomster

N O TAT. Frasigelse af kollektive overenskomster N O TAT Frasigelse af kollektive overenskomster Dette notat handler om frasigelse af de kollektive rettigheder og pligter i forhold til overdragerens kollektive overenskomster i forbindelse med en virksomhedsoverdragelse.

Læs mere

Arbejdsrettens dom af 20. oktober 2011

Arbejdsrettens dom af 20. oktober 2011 Arbejdsrettens dom af 20. oktober 2011 i sag nr. AR2011.0282: Landsorganisationen i Danmark (LO) for FOA Fag og Arbejde (FOA) (advokat Peter Nisbeth) mod KL (advokat Jørgen Vinding) Dommere: Peter Andersen,

Læs mere

Udskrift af Arbejdsrettens dom af 24. maj 2006

Udskrift af Arbejdsrettens dom af 24. maj 2006 Udskrift af Arbejdsrettens dom af 24. maj 2006 i sag nr. A2006.237: Zebra A/S (advokat Kirsten Maxen) mod Landsorganisationen i Danmark for HK/Privat og Fagligt Fælles Forbund (advokat Lars Gulmann) Dommer:

Læs mere

Udskrift af Arbejdsrettens dom af 10. april i sag nr. A :

Udskrift af Arbejdsrettens dom af 10. april i sag nr. A : Udskrift af Arbejdsrettens dom af 10. april 2008 i sag nr. A2005.364: Dansk Arbejdsgiverening Dansk Industri Metropak A/S Rundageren 4 2640 Hedehusene (advokat Tine B. Skyum) mod Landsorganisationen i

Læs mere

Opmandskendelse i faglig voldgift (FV2012.0055):

Opmandskendelse i faglig voldgift (FV2012.0055): Opmandskendelse i faglig voldgift (FV2012.0055): Lager, Post og Servicearbejdernes Forbund (advokat Henrik Karl Nielsen) mod Fagligt Fælles Forbund (advokat Nicolai Westergaard) Voldgiftsretten Voldgiftsretten

Læs mere

KENDELSE afsagt tirsdag den 29. marts 2016

KENDELSE afsagt tirsdag den 29. marts 2016 KENDELSE afsagt tirsdag den 29. marts 2016 i faglig voldgiftssag 2014.0128 CO-industri (advokat Jesper Kragh-Stetting) mod DI Overenskomst I ved DI (advokat Annette Fæster Petersen) Tvisten Sagen angår

Læs mere

32.17.2 Side 1 REGIONERNES LØNNINGS- OG TAKSTNÆVN

32.17.2 Side 1 REGIONERNES LØNNINGS- OG TAKSTNÆVN Side 1 REGIONERNES LØNNINGS- OG TAKSTNÆVN FARMAKONOMFORENINGEN ERGOTERAPEUTFORENINGEN DANSKE FYSIOTERAPEUTER JORDEMODERFORENINGEN DANSKE BIOANALYTIKERE DANSK SYGEPLEJERÅD KOST & ERNÆRINGSFORBUNDET DANSK

Læs mere

Tilkendegivelse af 12. april 2018 i faglig voldgift FV : CO-industri for HK/Privat. (procedør: advokat Jesper Herrmann) mod

Tilkendegivelse af 12. april 2018 i faglig voldgift FV : CO-industri for HK/Privat. (procedør: advokat Jesper Herrmann) mod Tilkendegivelse af 12. april 2018 i faglig voldgift FV 2017.0125: CO-industri for HK/Privat (procedør: advokat Jesper Herrmann) mod DI Overenskomst I v/di for IBM Danmark ApS (procedør: advokat Thomas

Læs mere

Tilkendegivelse og forlig af 24. november 2017 i faglig voldgiftssag FV : Dansk Magisterforening som mandatar for A (advokat Frederik Brocks)

Tilkendegivelse og forlig af 24. november 2017 i faglig voldgiftssag FV : Dansk Magisterforening som mandatar for A (advokat Frederik Brocks) Tilkendegivelse og forlig af 24. november 2017 i faglig voldgiftssag FV2017.0088: Dansk Magisterforening som mandatar for A (advokat Frederik Brocks) mod Moderniseringsstyrelsen for Institution B (Kammeradvokaten

Læs mere

TILKENDEGIVELSE. Faglig voldgiftssag FV Landsorganisationen i Danmark for Fagligt Fælles Forbund (Ulrik Mayland) mod

TILKENDEGIVELSE. Faglig voldgiftssag FV Landsorganisationen i Danmark for Fagligt Fælles Forbund (Ulrik Mayland) mod TILKENDEGIVELSE i Faglig voldgiftssag FV 2018.0112 Landsorganisationen i Danmark for Fagligt Fælles Forbund (Ulrik Mayland) mod Dansk Byggeri for Jydsk Tagteknik (Thorsten Wilstrup) 1.Tvisten Sagen angår

Læs mere

Fødevareforbundet NNF mod DI

Fødevareforbundet NNF mod DI OPMANDSKENDELSE i FAGLIG VOLDGIFT Fødevareforbundet NNF mod DI Mellem klageren, Fødevareforbundet NNF, og indklagede, DI, er der opstået uoverensstemmelse om, hvorvidt betaling for delvis fravær, egen

Læs mere

Hovedaftale mellem Finansministeriet og Studenterundervisernes Landsforbund og Foreningen af Danske Lægestuderende

Hovedaftale mellem Finansministeriet og Studenterundervisernes Landsforbund og Foreningen af Danske Lægestuderende Cirkulære om Hovedaftale mellem Finansministeriet og Studenterundervisernes Landsforbund og Foreningen af Danske Lægestuderende 2007 Cirkulære af 17. august 2007 Perst. nr. 070-07 PKAT nr. J.nr. 07-333/74-1

Læs mere

Hovedaftale mellem ATKINS DANMARK A/S. AC-organisationerne

Hovedaftale mellem ATKINS DANMARK A/S. AC-organisationerne Hovedaftale mellem ATKINS DANMARK A/S og AC-organisationerne Dækningsområde Denne hovedaftale har bindende virkning for 1.AC-organisationerne. Hvorved forstås: a. en organisation, der er medlem af AC og

Læs mere

af 1973 med ændringer pr. 1. marts 1981, 1. marts 1987 og 1. januar 1993.

af 1973 med ændringer pr. 1. marts 1981, 1. marts 1987 og 1. januar 1993. Hovedaftalen af 1973 med ændringer pr. 1. marts 1981, 1. marts 1987 og 1. januar 1993. 1 Da det er ønskeligt, at spørgsmål om løn- og arbejdsvilkår løses gennem afslutning af kollektive overenskomster,

Læs mere

Arbejdsrettens dom af 23. juni 2011

Arbejdsrettens dom af 23. juni 2011 Arbejdsrettens dom af 23. juni 2011 I sag nr. AR2011.0365: Dansk Arbejdsgiverforening for Dansk Erhverv Arbejdsgiver for CSC Danmark A/S (advokat Helge Werner) mod FTF for PROSA for PROSA CSC-DK og PROSA

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 23. august 2011

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 23. august 2011 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 23. august 2011 Sag 224/2010 (1. afdeling) A (advokat Christian Riewe) mod Rederiforeningen af 2010 (tidligere Rederiforeningen for mindre Skibe) som mandatar for Esvagt

Læs mere

Indklagede har principalt påstået afvisning, subsidiært påstået frifindelse.

Indklagede har principalt påstået afvisning, subsidiært påstået frifindelse. Opmandskendelse i faglig voldgiftssag FV2013.0124 afsagt den 21. maj 2014 Prosa Forbundet af IT-professionelle for Prosa/CSC-DK og Prosa CSC/GIS-Klubben (advokat Jakob Bjerre) mod CSC Danmark A/S (advokat

Læs mere

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 13. marts faglig voldgiftssag (FV ): Fagligt Fælles Forbund. (advokat Evelyn Jørgensen) mod

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 13. marts faglig voldgiftssag (FV ): Fagligt Fælles Forbund. (advokat Evelyn Jørgensen) mod PROTOKOLLAT med tilkendegivelse af 13. marts 2018 i faglig voldgiftssag (FV2016.0124): Fagligt Fælles Forbund (advokat Evelyn Jørgensen) mod DI Overenskomst I for Arriva Danmark A/S (advokat Sussi Skovgaard-Holm)

Læs mere

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 29. september faglig voldgiftssag (FV ): CO-industri. for. (advokat Jesper Kragh-Stetting) mod

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 29. september faglig voldgiftssag (FV ): CO-industri. for. (advokat Jesper Kragh-Stetting) mod PROTOKOLLAT med tilkendegivelse af 29. september 2016 i faglig voldgiftssag (FV2016.0003): CO-industri for HK (advokat Jesper Kragh-Stetting) mod DI Overenskomst I for JKS A/S (advokat Birgitte Dember)

Læs mere

Tilkendegivelse af 22. juni 2017 i faglig voldgift FV : CO-industri for 3F Industrigruppen og Dansk Metal

Tilkendegivelse af 22. juni 2017 i faglig voldgift FV : CO-industri for 3F Industrigruppen og Dansk Metal Tilkendegivelse af 22. juni 2017 i faglig voldgift FV 2016.0193: CO-industri for 3F Industrigruppen og Dansk Metal (procedør: advokat Jesper Kragh-Stetting) mod DI Overenskomst I v/di for Martin Professional

Læs mere

OPMANDSKENDELSE i faglig voldgift ( ) CO-industri for Dansk Metal for A, B, C og D (advokat Jesper Kragh-Stetting) mod

OPMANDSKENDELSE i faglig voldgift ( ) CO-industri for Dansk Metal for A, B, C og D (advokat Jesper Kragh-Stetting) mod OPMANDSKENDELSE i faglig voldgift (2011.0058) CO-industri for Dansk Metal for A, B, C og D (advokat Jesper Kragh-Stetting) mod DI Overenskomst I v/ DI for Styropack A/S (advokat Karsten Almosetoft) afsagt

Læs mere

Opmandskendelse i faglig voldgift (FV2012.0096):

Opmandskendelse i faglig voldgift (FV2012.0096): Opmandskendelse i faglig voldgift (FV2012.0096): HK/Privat (advokat Martin Juul Christensen) mod Praktiserende Lægers Arbejdsgiverforening (advokat Morten Ulrich) Voldgiftsretten Voldgiftsretten er nedsat

Læs mere

Opmandskendelse i Faglig Voldgift (FV ) HK/Privat for A (advokat Jesper Schäfer Munk) mod

Opmandskendelse i Faglig Voldgift (FV ) HK/Privat for A (advokat Jesper Schäfer Munk) mod Opmandskendelse i Faglig Voldgift (FV 2016.0197) HK/Privat for A (advokat Jesper Schäfer Munk) mod Grakom Arbejdsgivere for A/S Holbæk Eksprestrykkeri (binavn PrinfoHolbæk-Hedehusene-Køge a/s) (advokat

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 24. maj 2012

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 24. maj 2012 HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 24. maj 2012 Sag 217/2011 FTF som mandatar for Dansk Musiker Forbund som mandatar for A (advokat Pernille Backhausen) mod HORESTA Arbejdsgiver som mandatar for B

Læs mere

Udskrift af Arbejdsrettens dom af 26. maj 2008

Udskrift af Arbejdsrettens dom af 26. maj 2008 Udskrift af Arbejdsrettens dom af 26. maj 2008 i sag nr. A2007.183: Landsorganisationen i Danmark for Dansk El-Forbund (advokat Ane K. Lorentzen) mod Dansk Arbejdsgiverforening for TEKNIQ Installatørernes

Læs mere

Protokollat af 28. juni 2011. faglig voldgift

Protokollat af 28. juni 2011. faglig voldgift Protokollat af 28. juni 2011 i faglig voldgift PROSA, Forbundet af IT-Professionelle for PROSA/CSC-DK og PROSA/CSC-GIS (advokat Louis Beck Nielsen) mod Dansk Erhverv Arbejdsgiver for CSC Danmark A/S (advokat

Læs mere

Arbejdsrettens dom af 23. oktober 2014

Arbejdsrettens dom af 23. oktober 2014 Arbejdsrettens dom af 23. oktober 2014 I sag nr.: AR2013.0724 Dansk Arbejdsgiverening DI Overenskomst I ved DI Carlsberg Danmark A/S (advokat Helge Werner) mod Landsorganisationen i Danmark Fagligt Fælles

Læs mere

HOVEDAFTALE. mellem. Tele Danmark A/S og LFLS. Tele Danmark A/S

HOVEDAFTALE. mellem. Tele Danmark A/S og LFLS. Tele Danmark A/S 17. oktober 1994 HOVEDAFTALE mellem Tele Danmark A/S og LFLS Denne hovedaftale er indgået mellem Tele Danmark A/S på vegne af Tele Danmark A/S selv, KTAS, Jydsk Telefon A/S, TELECOM A/S, Fyns Telefon A/S,

Læs mere

Hovedaftale mellem SALA og LO Aftale af 1974 med ændringer pr.1. marts 1982 og 1. marts 1991

Hovedaftale mellem SALA og LO Aftale af 1974 med ændringer pr.1. marts 1982 og 1. marts 1991 Hovedaftale mellem SALA og LO Aftale af 1974 med ændringer pr.1. marts 1982 og 1. marts 1991 1. Da det er ønskeligt, at spørgsmål om løn- og arbejdsvilkår løses gennem afslutning af kollektive overenskomster,

Læs mere

Udskrift af Arbejdsrettens dom af 16. januar 2014

Udskrift af Arbejdsrettens dom af 16. januar 2014 Udskrift af Arbejdsrettens dom af 16. januar 2014 Sag nr.: AR2013.0305 Lærernes Centralorganisation mod KL Dommere: Jørn Kristian Jensen, Carl Erik Johansen, Torkild Justesen, Erik Jylling, Erik Kjærgaard,

Læs mere

Ligebehandlingsnævnets afgørelse om alder - afskedigelse - kompetence - fagretlig - ej medhold

Ligebehandlingsnævnets afgørelse om alder - afskedigelse - kompetence - fagretlig - ej medhold KEN nr 9543 af 08/05/2013 (Gældende) Udskriftsdato: 4. april 2019 Ministerium: Journalnummer: 7100565-12 Økonomi- og Indenrigsministeriet Senere ændringer til afgørelsen Ingen Ligebehandlingsnævnets afgørelse

Læs mere

Kendelse af 2. november 2015

Kendelse af 2. november 2015 Kendelse af 2. november 2015 i faglig voldgift nr. FV 2015.0097 Kristelig Fagforening (advokat Henning Friis Overgaard) mod Kristelig Arbejdsgiverforening (advokat Bjørn Carlsen) 2 Tvisten Sagen angår

Læs mere

Opmandskendelse i Faglig Voldgift

Opmandskendelse i Faglig Voldgift Opmandskendelse i Faglig Voldgift Finansforbundet (advokat Lars Dahl Gulmann) mod Finanssektorens Arbejdsgiverforening på egne vegne og for Comwell Klarskovgaard A/S (advokat Merete Preisler) afsagt den

Læs mere

Tilkendegivelse af 16. januar 2019 i faglig voldgift FV : CO-industri for HK/Privat. (procedør: advokat Lidia Bay) mod

Tilkendegivelse af 16. januar 2019 i faglig voldgift FV : CO-industri for HK/Privat. (procedør: advokat Lidia Bay) mod Tilkendegivelse af 16. januar 2019 i faglig voldgift FV 2018.0095: CO-industri for HK/Privat (procedør: advokat Lidia Bay) mod DI Overenskomst I v/di for Tivoli A/S (procedør: advokat Annette Fæster Petersen)

Læs mere

94.41 O.11 27/2012 Side 1. Hovedaftale mellem KL og Dansk Formands Forening

94.41 O.11 27/2012 Side 1. Hovedaftale mellem KL og Dansk Formands Forening Side 1 Hovedaftale mellem KL og Dansk Formands Forening Side 2 Indholdsfortegnelse... Side Kapitel 1. Hvem er omfattet... 3 1. Hvem er omfattet... 3 Kapitel 2. Parternes formål... 3 2. Samarbejde og organisationsfrihed...

Læs mere

Side 1. Hovedaftale for deltidsbeskæftiget, honoraraflønnede brandpersonale mellem KL og Landsklubben For Deltidsansatte Brandfolk

Side 1. Hovedaftale for deltidsbeskæftiget, honoraraflønnede brandpersonale mellem KL og Landsklubben For Deltidsansatte Brandfolk Side 1 Hovedaftale for deltidsbeskæftiget, honoraraflønnede brandpersonale mellem KL og Landsklubben For Deltidsansatte Brandfolk Side 2 Indholdsfortegnelse Side Kapitel 1. Hvem er omfattet... 3 1. Hvem

Læs mere

Nyhedsbrev. Ansættelses- og arbejdsret

Nyhedsbrev. Ansættelses- og arbejdsret Nyhedsbrev Ansættelses- og arbejdsret LØNMODTAGER HAVDE IKKE KRAV PÅ UDBETALING AF FEM IKKE-AFHOLDTE FERIEFRIDAGE FRA LØNMODTAGERNES GARANTIFOND En medarbejder kan ikke kræve ikke-afholdte feriefridage

Læs mere

Uoverensstemmelsen angår, om der i Maleroverenskomstens 10, stk. 2, er fornøden hjemmel for fagretlig behandling af arbejdsmiljøspørgsmål.

Uoverensstemmelsen angår, om der i Maleroverenskomstens 10, stk. 2, er fornøden hjemmel for fagretlig behandling af arbejdsmiljøspørgsmål. Tilkendegivelse i faglig voldgiftssag FV2016.0084 Malerforbundet i Danmark (advokat Dennis Schnell-Lauritzen) mod Danske Malermestre for Peter Maler A/S (afdelingschef Heinrich Søndengaard Nielsen) Uoverensstemmelsen

Læs mere

Arbejdsrettens dom af 16. september 2008

Arbejdsrettens dom af 16. september 2008 Arbejdsrettens dom af 16. september 2008 i sag nr. A2005.220: Landsorganisationen i Danmark for Forbundet Træ-Industri-Byg i Danmark (adv. Steven Vallik) mod Helge Rasmussen & Søn v/ Peter Rasmussen Anders

Læs mere

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 24. maj 2011 i faglig voldgift: PROFOT mod CSC Danmark A/S

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 24. maj 2011 i faglig voldgift: PROFOT mod CSC Danmark A/S PROTOKOLLAT med tilkendegivelse af 24. maj 2011 i faglig voldgift: PROFOT mod CSC Danmark A/S Tvisten Tvisten angår fortolkningen af Protokollat nr. 14 Vikarregler til PROFOT overenskomst 2004. Påstande

Læs mere

Hovedaftale mellem KL og Lærernes Centralorganisation (LC) /2011 Side 1

Hovedaftale mellem KL og Lærernes Centralorganisation (LC) /2011 Side 1 Hovedaftale mellem KL og Lærernes Centralorganisation (LC) Side 1 Indholdsfortegnelse Side Side 2 Kapitel 1. Hvem er omfattet 3 5 1. Hvem er omfattet 3 Kapitel 2. Parternes formål 3 2. Samarbejde og organisationsfrihed

Læs mere

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 13. september faglig voldgiftssag (FV ): Fagligt Fælles Forbund

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 13. september faglig voldgiftssag (FV ): Fagligt Fælles Forbund PROTOKOLLAT med tilkendegivelse af 13. september 2018 i faglig voldgiftssag (FV2018.0042): Fagligt Fælles Forbund (forhandlingssekretær Hans Daugaard) mod DI Overenskomst I for Magnus Olesen A/S (advokat

Læs mere

Udskrift af Arbejdsrettens retsbog

Udskrift af Arbejdsrettens retsbog Udskrift af Arbejdsrettens retsbog Den 13. januar 2014 holdt Arbejdsretten møde i Arbejdsmarkedets Hus, Sankt Annæ Plads 5, 1250 København K i Sag nr. AR2012.0051: Landsorganisationen i Danmark for Fagligt

Læs mere

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 1. april 2014. faglig voldgiftssag (FV2013-0161): CO-industri. for. (juridisk konsulent Jesper Kragh-Stetting) mod

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 1. april 2014. faglig voldgiftssag (FV2013-0161): CO-industri. for. (juridisk konsulent Jesper Kragh-Stetting) mod PROTOKOLLAT med tilkendegivelse af 1. april 2014 i faglig voldgiftssag (FV2013-0161): CO-industri for A (juridisk konsulent Jesper Kragh-Stetting) mod DI Overenskomst I for Nordisk Wavin A/S (advokat Morten

Læs mere

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 27. maj 2014. faglig voldgiftssag (FV2013-0148): Fagligt fælles forbund, Transportgruppen

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 27. maj 2014. faglig voldgiftssag (FV2013-0148): Fagligt fælles forbund, Transportgruppen PROTOKOLLAT med tilkendegivelse af 27. maj 2014 i faglig voldgiftssag (FV2013-0148): Fagligt fælles forbund, Transportgruppen (advokat Evelyn Jørgensen) mod Dansk Erhverv Arbejdsgiver for Dansk Supermarked

Læs mere

K E N D E L S E F A G L I G V O LD G I F T: Teknisk Landsforbund. mod. Praktiserende Landinspektørers Forening

K E N D E L S E F A G L I G V O LD G I F T: Teknisk Landsforbund. mod. Praktiserende Landinspektørers Forening K E N D E L S E i F A G L I G V O LD G I F T: Teknisk Landsforbund mod Praktiserende Landinspektørers Forening Denne faglige voldgift vedrører spørgsmålet om, hvorvidt indklagede, Praktiserende Landinspektørers

Læs mere

Side 1 HOVEDAFTALE MELLEM REGIONERNES LØNNINGS- OG TAKSTNÆVN OG SOCIALPÆDAGOGERNES LANDSFORBUND

Side 1 HOVEDAFTALE MELLEM REGIONERNES LØNNINGS- OG TAKSTNÆVN OG SOCIALPÆDAGOGERNES LANDSFORBUND Side 1 REGIONERNES LØNNINGS- OG TAKSTNÆVN SOCIALPÆDAGOGERNNES LANDSFORBUND HOVEDAFTALE MELLEM REGIONERNES LØNNINGS- OG TAKSTNÆVN OG SOCIALPÆDAGOGERNES LANDSFORBUND Side 2 Side 3 INDHOLDSFORTEGNELSE KAPITEL

Læs mere

Protokollat af retsmøde 9. april 2018 i faglig voldgift FV : Lærernes Centralorganisation for A (advokat Steen Hellmann) mod

Protokollat af retsmøde 9. april 2018 i faglig voldgift FV : Lærernes Centralorganisation for A (advokat Steen Hellmann) mod Protokollat af retsmøde 9. april 2018 i faglig voldgift FV 2017.0161: Lærernes Centralorganisation for A (advokat Steen Hellmann) mod Finansministeriet, Moderniseringsstyrelsen for Institution B (Kammeradvokaten

Læs mere

REGIONERNES LØNNINGS- OG TAKSTNÆVN

REGIONERNES LØNNINGS- OG TAKSTNÆVN REGIONERNES LØNNINGS- OG TAKSTNÆVN c/o Danske Regioner Dampfærgevej 22, Postbox 2593, 2100 København Ø Tlf. 35 29 81 00 RLTN 27-01-2009 OK-Nyt Løn nr. 002-09 Sag.nr.: 07/2174 Voldgiftssagen vedrørende

Læs mere

Opmandskendelse. i faglig voldgiftssag 2015.0021. Blik- og Rørarbejderforbundet (advokat Kim Bøg Brandt) mod. TEKNIQ for.

Opmandskendelse. i faglig voldgiftssag 2015.0021. Blik- og Rørarbejderforbundet (advokat Kim Bøg Brandt) mod. TEKNIQ for. Opmandskendelse i faglig voldgiftssag 2015.0021 Blik- og Rørarbejderforbundet (advokat Kim Bøg Brandt) mod TEKNIQ for Enco A/S VVS (advokat Susanne Oldenburg) Afsagt den 25. juni 2015. Tvisten drejer sig

Læs mere

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 22. januar faglig voldgiftssag (FV ): HK Privat og PROSA. (advokat Jeppe Wahl-Brink) mod

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 22. januar faglig voldgiftssag (FV ): HK Privat og PROSA. (advokat Jeppe Wahl-Brink) mod PROTOKOLLAT med tilkendegivelse af 22. januar 2019 i faglig voldgiftssag (FV2018.0052): HK Privat og PROSA (advokat Jeppe Wahl-Brink) mod Dansk Erhverv Arbejdsgiver for Tech Mahindra filial af Tech Mahindra

Læs mere

PROTOKOLLAT med tilkendegivelse i faglig voldgift (2012.0026) HK/Privat for A og B. mod. 3F Esbjerg 3F Varde-Billund og 3F Vejle

PROTOKOLLAT med tilkendegivelse i faglig voldgift (2012.0026) HK/Privat for A og B. mod. 3F Esbjerg 3F Varde-Billund og 3F Vejle PROTOKOLLAT med tilkendegivelse i faglig voldgift (2012.0026) HK/Privat for A og B mod 3F Esbjerg 3F Varde-Billund og 3F Vejle Tvisten Tvisten angår spørgsmålet, om opsigelsen af A og B var sagligt begrundet

Læs mere

AFSKRIFT. H O V E D A F T A L E mellem Amtsrådsforeningen og Dansk Funktionærforbund vedrørende ikke-tjenestemandsansatte fotografer.

AFSKRIFT. H O V E D A F T A L E mellem Amtsrådsforeningen og Dansk Funktionærforbund vedrørende ikke-tjenestemandsansatte fotografer. Side 1 AFSKRIFT H O V E D A F T A L E mellem Amtsrådsforeningen og Dansk Funktionærforbund vedrørende ikke-tjenestemandsansatte fotografer. ------------------- Denne hovedaftale er afsluttet mellem Amtsrådsforeningen

Læs mere

Opmandskendelse i faglig voldgift (FV )

Opmandskendelse i faglig voldgift (FV ) Opmandskendelse i faglig voldgift (FV 2016.0198) Fagligt Fælles Forbund (3F) (advokat Ulrik Mayland) mod Glarmesterlauget i Danmark for Schlæger A/S Skovlunde Byvej 18 2740 Skovlunde (konsulent Poul Henrik

Læs mere

Protokollat med tilkendegivelse af 17. marts 2010 i faglig voldgift FV2010.0046: Bygge-, Jord- og Miljøarbejdernes Fagforening (advokat Ulrik Mayland)

Protokollat med tilkendegivelse af 17. marts 2010 i faglig voldgift FV2010.0046: Bygge-, Jord- og Miljøarbejdernes Fagforening (advokat Ulrik Mayland) Protokollat med tilkendegivelse af 17. marts 2010 i faglig voldgift FV2010.0046: Bygge-, Jord- og Miljøarbejdernes Fagforening (advokat Ulrik Mayland) mod Dansk Byggeri for W. Lynggaard Petersen A/S (afdelingschef

Læs mere

Kendelse. 9. februar 2009. faglig voldgift: Dansk Metal. (advokat Stephan Agger) mod. DI Overenskomst II v/di. (Den Særlige Arbejdsgiverforening) for

Kendelse. 9. februar 2009. faglig voldgift: Dansk Metal. (advokat Stephan Agger) mod. DI Overenskomst II v/di. (Den Særlige Arbejdsgiverforening) for Kendelse af 9. februar 2009 i faglig voldgift: Dansk Metal (advokat Stephan Agger) mod DI Overenskomst II v/di (Den Særlige Arbejdsgiverforening) for Falck Danmark A/S (advokat Eva Skov Jensen) Denne sag

Læs mere

Udskrift af Arbejdsrettens dom af 13. juni 2014

Udskrift af Arbejdsrettens dom af 13. juni 2014 Udskrift af Arbejdsrettens dom af 13. juni 2014 I sag nr. AR2013.0151: Dansk Arbejdsgiverforening for Dansk Byggeri for Lind & Risør A/S (advokat Helge Werner) mod Landsorganisationen i Danmark for Blik-

Læs mere

Udskrift af Arbejdsrettens retsbog

Udskrift af Arbejdsrettens retsbog Udskrift af Arbejdsrettens retsbog Den 19. juni 2018 holdt Arbejdsretten møde i Arbejdsmarkedets Hus, Sankt Annæ Plads 5, 1250 København K, i Sag nr.: AR2017.0801 Landsorganisationen i Danmark for FOA

Læs mere

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 27. februar faglig voldgiftssag (FV ): Fagligt Fælles Forbund. (advokat Evelyn Jørgensen) mod

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 27. februar faglig voldgiftssag (FV ): Fagligt Fælles Forbund. (advokat Evelyn Jørgensen) mod PROTOKOLLAT med tilkendegivelse af 27. februar 2018 i faglig voldgiftssag (FV2016.0049): Fagligt Fælles Forbund (advokat Evelyn Jørgensen) mod DI Overenskomst I for Arriva Danmark A/S (advokat Sussi Skovgaard-Holm)

Læs mere

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 12. maj 2015. faglig voldgiftssag (FV2014.0181): Dansk Journalistforbund. for

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 12. maj 2015. faglig voldgiftssag (FV2014.0181): Dansk Journalistforbund. for PROTOKOLLAT med tilkendegivelse af 12. maj 2015 i faglig voldgiftssag (FV2014.0181): Dansk Journalistforbund for Børsens Redaktionelle Medarbejderforening (advokat Liselotte Lindberg Olsen) mod Børsen

Læs mere

TILKENDEGIVELSE meddelt torsdag den 22. september i faglig voldgiftssag ( )

TILKENDEGIVELSE meddelt torsdag den 22. september i faglig voldgiftssag ( ) TILKENDEGIVELSE meddelt torsdag den 22. september 2016 i faglig voldgiftssag 2015.0194 (2015.0201) Fagligt Fælles Forbund (advokat Dennis Schnell-Lauritzen) mod Dansk Erhverv Arbejdsgiver for Back Up Vikar

Læs mere

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 19. januar faglig voldgiftssag FV : CO-industri for 3F Industrigruppen for et antal medlemmer.

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 19. januar faglig voldgiftssag FV : CO-industri for 3F Industrigruppen for et antal medlemmer. PROTOKOLLAT med tilkendegivelse af 19. januar 2011 i faglig voldgiftssag FV2010.0092: CO-industri 3F Industrigruppen et antal medlemmer mod DI Overenskomst I Royal Unibrew A/S -------------------------------------

Læs mere

H O V E D A F T A L E

H O V E D A F T A L E 1 H O V E D A F T A L E Mellem Divisionsforeningen Vestagervej 17 2900 Hellerup (herefter benævnt DF) og Spillerforeningen Pilestræde 35, 2., 1112 København K. (herefter benævnt SPF) ( i det følgende benævnt

Læs mere

Hovedaftale. mellem. Hovedstadens Sygehusfællesskab. Det Kommunale Kartel/Statsansattes Kartel

Hovedaftale. mellem. Hovedstadens Sygehusfællesskab. Det Kommunale Kartel/Statsansattes Kartel Hovedaftale mellem Hovedstadens Sygehusfællesskab og Det Kommunale Kartel/Statsansattes Kartel Indholdsfortegnelse Bemærkninger til Hovedaftale mellem Hovedstadens Sygehusfællesskab og Det Kommunale Kartel/Statsansattes

Læs mere

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 25. oktober faglig voldgiftssag (FV ): 3F Transportgruppen. (advokat Evelyn Jørgensen) mod

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 25. oktober faglig voldgiftssag (FV ): 3F Transportgruppen. (advokat Evelyn Jørgensen) mod PROTOKOLLAT med tilkendegivelse af 25. oktober 2018 i faglig voldgiftssag (FV2018.0061): 3F Transportgruppen (advokat Evelyn Jørgensen) mod Dansk Erhverv Arbejdsgiver for Hjem-Is A/S (advokat Lars Overgaard)

Læs mere

Udskrift af Arbejdsrettens dom af 30. maj 2017

Udskrift af Arbejdsrettens dom af 30. maj 2017 Udskrift af Arbejdsrettens dom af 30. maj 2017 I sag nr.: AR2016.0083 Landsorganisationen i Danmark for Fagligt Fælles Forbund (Advokat Pernille Leidersdorff-Ernst) mod Dansk Arbejdsgiverforening for Danske

Læs mere

Hovedaftale. af 20. juni 1991. mellem. Finansministeriet. Statsansattes Kartel. med StK-kommentarer. august 1993

Hovedaftale. af 20. juni 1991. mellem. Finansministeriet. Statsansattes Kartel. med StK-kommentarer. august 1993 Hovedaftale af 20. juni 1991 mellem Finansministeriet og Statsansattes Kartel med StK-kommentarer august 1993 2 INDHOLDSFORTEGNELSE FORORD... 4 HOVEDAFTALE... 6 Hovedaftalens område... 6 1. Samarbejde

Læs mere

O P M A N D S K E N D E L S E

O P M A N D S K E N D E L S E O P M A N D S K E N D E L S E af 3. november 2011 i faglig voldgiftssag FV 2011.0120: Fødevareforbundet NNF (advokat Martin Juul Christensen) mod Jutland Meat A/S (advokat Anders Worsøe) - 2 - INDLEDNING

Læs mere

OPMANDSKENDELSE i Faglig voldgift (FV2014.0003) Dansk Frisør & Kosmetiker Forbund (advokat Jacob Goldschmidt) mod

OPMANDSKENDELSE i Faglig voldgift (FV2014.0003) Dansk Frisør & Kosmetiker Forbund (advokat Jacob Goldschmidt) mod OPMANDSKENDELSE i Faglig voldgift (FV2014.0003) Dansk Frisør & Kosmetiker Forbund (advokat Jacob Goldschmidt) mod HORESTA (Arbejdsgiver) på vegne af Danmarks organisation for selvstændige frisører og kosmetikere

Læs mere

Virksomhedsoverdragelseslovens 1, stk. 1 og 2 har følgende ordlyd:

Virksomhedsoverdragelseslovens 1, stk. 1 og 2 har følgende ordlyd: N O TAT Virksomhedsoverdragelse ved tilbagetagelse af opgaver Dette notat redegør for virksomhedsoverdragelseslovens anvendelse ved den offentlige ordregivers hjemtagelse/tilbagetagelse af opgaver, der

Læs mere

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 1. marts faglig voldgiftssag (FV ): Dansk Metal. (advokat Peter Nisbeth, LO) mod

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 1. marts faglig voldgiftssag (FV ): Dansk Metal. (advokat Peter Nisbeth, LO) mod PROTOKOLLAT med tilkendegivelse af 1. marts 2017 i faglig voldgiftssag (FV2016-0196): Dansk Metal (advokat Peter Nisbeth, LO) mod Regionernes Lønnings- og Takstnævn for Region Syddanmark (advokat Morten

Læs mere

Kendelse af 12. december 2016 i faglig voldgiftssag FV : Dansk El-Forbund (advokat Cecilia Ricard) mod

Kendelse af 12. december 2016 i faglig voldgiftssag FV : Dansk El-Forbund (advokat Cecilia Ricard) mod Kendelse af 12. december 2016 i faglig voldgiftssag FV2016.0045: Dansk El-Forbund (advokat Cecilia Ricard) mod TEKNIQ for Wicotec Kirkebjerg A/S (underdirektør Thorkild Bang) 2 1. Uoverensstemmelsen Sagen

Læs mere

Klager har påstået frifindelse for indklagedes selvstændige påstand.

Klager har påstået frifindelse for indklagedes selvstændige påstand. Tilkendegivelse i faglig voldgiftssag FV2014.0062 Malerforbundet i Danmark (advokat Nicolai Westergaard) mod Danske Malermestre (afdelingschef Heinrich Søndengaard Nielsen) Uoverensstemmelsen angår, om

Læs mere

PROTOKOLLAT med tilkendegivelse i faglig voldgift (2013.0047) CO-industri for 3F-Industrigruppen Dansk Metal og Dansk El-Forbund.

PROTOKOLLAT med tilkendegivelse i faglig voldgift (2013.0047) CO-industri for 3F-Industrigruppen Dansk Metal og Dansk El-Forbund. PROTOKOLLAT med tilkendegivelse i faglig voldgift (2013.0047) CO-industri for 3F-Industrigruppen Dansk Metal og Dansk El-Forbund mod DI Overenskomst I v/di for Beauvais Foods A/S Tvisten Tvisten angår

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 27. august 2013

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 27. august 2013 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 27. august 2013 Sag 351/2011 (2. afdeling) A (advokat Per Frydenreim Møller, beskikket) mod DI som mandatar for TDC A/S (advokat Morten Eisensee) I tidligere instanser

Læs mere

Kendelse af 13. januar 2015 i faglig voldgift FV2014.0143: 3F København (faglig sekretær Henrik Forchhammer) mod

Kendelse af 13. januar 2015 i faglig voldgift FV2014.0143: 3F København (faglig sekretær Henrik Forchhammer) mod Kendelse af 13. januar 2015 i faglig voldgift FV2014.0143: 3F København (faglig sekretær Henrik Forchhammer) mod Danske Mediers Arbejdsgiverforening, DMA for Post & Medier ApS (advokat Katja Holbech Mårtensen)

Læs mere