Natur- og miljøprojektordninger v/ Kristina Larsen Center for Projekttilskud Koldkærgaard den 27. juni 2012

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Natur- og miljøprojektordninger v/ Kristina Larsen Center for Projekttilskud Koldkærgaard den 27. juni 2012"

Transkript

1 Natur- og miljøprojektordninger v/ Kristina Larsen Center for Projekttilskud Koldkærgaard den 27. juni 2012

2 Natur- og miljøprojektordninger Natur- og miljøprojekter Landskabs- og biotopforbedrende beplantninger Natura 2000-projekter om rydning af tilgroede arealer og om forberedelse til afgræsning Natura 2000-projekter om etablering af naturlige vandstandsforhold Private vådområder Friluftsfaciliteter i tilknytning til fortidsminder og fredede arealer

3 Lovgrundlag Natur- og miljøprojekter: Bekendtgørelse nr. 930 om tilskud til natur og miljøprojekter samt ændringsbekendtgørelse nr. 317 af 29/03/2012 Landskabs- og biotopforbedrende beplantninger: Bekendtgørelse nr. 118 om tilskud til landskabs- og biotopforbedrende beplantninger Natura 2000-projekter: Bekendtgørelse nr. 177 af 28/02/2012 om tilskud til Natura 2000-projekter om rydning af tilgroede arealer og om forberedelse til afgræsning Bekendtgørelse nr. 175 af 28/02/2012 om tilskud til Natura 2000-projekter om etablering af naturlige vandstandsforhold Vådområder: Bekendtgørelse nr. 952 om tilskud til private virksomheder m.fl. til vådområdeprojekter Friluftsfaciliteter: Bekendtgørelse nr. 843 om tilskud til friluftsfaciliteter i tilknytning til fortidsminder og fredede arealer

4 Natur- og miljøprojekter Formål At bevare og fremme den biologiske mangfoldighed ved at skabe gode levevilkår for vilde dyr og planter, at bevare og fremme miljø-, natur-, kultur- og landskabsværdier, at fremme rekreative værdier og offentlig adgang til områder af høj naturværdi, at etablere forbindelseslinier mellem naturlige biotoper og øge antallet af småbiotoper og at fremme velfærd for græssende husdyr, som indgår i naturpleje.

5 Hvem kan søge? Private lodsejere og virksomheder, offentlige virksomheder, fonde, foreninger, organisationer, offentlige institutioner og kommunale fællesskaber. Tilskud til udarbejdelse af en naturplan for en jordbrugsbedrift kan kun gives til den, der som ejer eller forpagter driver jordbrugsbedriften. Ansøgninger fra offentlige institutioner, offentlige virksomheder og kommunale fællesskaber prioriteres efter andre ansøgninger.

6 Projekttyper Planlægning af natur- og miljøprojekter Udarbejdelse af naturplaner Etablering af vegetationsstriber Særlige levesteder for dyrearter Græsningsprojekter Beskyttelse, etablering og genopretning af natur og miljø Jordfordeling

7 Planlægning af natur- og miljøprojekter Planlægningen skal kunne danne grundlag for iværksættelse af projekter om ikke-produktionsfremmende investeringer: Særlige levesteder for dyrearter Græsningsprojekter Beskyttelse, etablering og genopretning af natur og miljø Planlægningen skal omfatte større geografisk sammenhængende områder.

8 Naturplaner Tilskud til udarbejdelse af en naturplan på jordbrugsbedrifter på mindst 10 ha. Naturplanens indhold: En beskrivelse af jordbrugsbedriftens areal og produktion. En beskrivelse med tilhørende kort af udpegninger og registreringer, beskyttelseslinier og fortidsminder. En beskrivelse af og forslag til beskyttelse af de eksisterende naturtyper. Forslag til genopretning og etablering af tiltag til gavn for naturen. En prioriteret liste over forslagene til tiltag på bedriften. En erklæring fra rådgiveren, der har udarbejdet naturplanen, om at rådgiveren kan stå inde for det faglige niveau i naturplanen. Evt. supplerende elementer.

9 Vegetationsstriber Etableres på landbrugs- eller naturarealer. Mindst 2 og højst 8 meter brede. Tilsås ved etableringen med en frøblanding med mindst tre forskellige plantearter. Placeres samme sted i tidsrummet fra projektets påbegyndelse og til udløb af perioden, hvor projektet skal opretholdes (5 år efter afslutning). Kan udgøres af en insektvold.

10 Særlige levesteder for dyrearter Etableres på landbrugs- eller naturarealer. Søer m2 Stendiger Projekterne kan omfatte investeringer til fremme af offentlighedens adgang op til og inden for projektområderne.

11 Græsningsprojekter Etableres på landbrugs- eller naturarealer. Projekter, der kan sikre afgræsning af plejekrævende græs- og naturarealer. Projekter skal medvirke til beskyttelse og forbedring af natur- og biotopforhold. Projektet kan omfatte investeringer til fremme af offentlighedens adgang op til og inden for projektområdet.

12 Beskyttelse, etablering og genopretning af natur og miljø Ikke produktionsfremmende investeringer, der vedrører beskyttelse, etablering og genopretning af natur og miljø, og som ikke er omfattet af en anden projekttype. Etableres på landbrugs- eller naturarealer. Projekterne skal medvirke til at gennemføre (en eller flere): Miljø- og Naturplan Danmark 2020 Vandrammedirektivet NATURA 2000-direktiverne Projekterne kan omfatte investeringer til fremme af offentlighedens adgang op til og inden for projektområderne.

13 Jordfordeling I forbindelse med gennemførelse af en af følgende projekttyper kan der søges om tilskud til jordfordeling. Jordfordelingen skal gennemføres i medfør af jordfordelingsloven: Særlige levesteder for dyrearter. Græsningsprojekter. Beskyttelse, etablering og genopretning af natur og miljø.

14 Tilskudsberettigede projektudgifter Planlægningsprojekter Information og offentlighed Service- og tjenesteydelser (konsulentbistand) Løn til tilsagnshavers personale der er beskæftiget med projektet Materialer Projektrapportering

15 Tilskudsberettigede projektudgifter Ikke produktionsfremmende investeringer Investeringer i materiel og anlægsarbejder. Hegn, fangfolde, læfaciliteter, drikkevandsforsyning, fodringsfaciliteter mm. Etablering af offentlig adgang, parkeringsområde, informationsstandere. Rydning og restaurering forud for pleje. Indirekte udgifter ved brug af egne maskiner. Leje af udstyr med købsmulighed. Løn til tilsagnshavers personale der er beskæftiget med projektet. Konsulentbistand. Projektrapportering.

16 Ikke tilskudsberettigede projektudgifter Udgifter der er afholdt inden tilsagnshavers underskrivelse af tilsagnet. Aktiviteter som tilsagnshaver er forpligtet til at gennemføre efter anden lovgivning. Udgifter hvortil der ydes offentlig støtte eller støtte efter anden lovgivning. Finansierings- og pengeinstitutomkostninger. Moms medmindre denne endeligt bæres af tilsagnshaver. Forskning og teknologisk udvikling. Udgifter til køb, leje og leasing af brugt udstyr og materiel. Eget arbejde.

17 Tilskuddets størrelse Op til 100 % af de tilskudsberettigede udgifter. Tilskud til naturplaner ydes med op til 50 % af de tilskudsberettigede udgifter - dog maksimalt kr. per tilsagnshaver.

18 Prioritering Ansøgningerne bedømmes af et til formålet nedsat rådgivende udvalg med repræsentanter fra 1. Dansk Ornitologisk Forening 2. Kyst, Land og Fjord 3. Danmarks Naturfredningsforening 4. Danmarks Jægerforbund 5. Landdistrikternes Fællesråd 6. Plantning & Landskab, Landsforeningen 7. Landbrug og Fødevarer 8. Dansk Skovforening 9. De Danske Skovdyrkerforeninger 10.Danmarks Kulturarvs Forening 11.Binævnet 12.Miljøministeriet 13.Fødevareministeriet Det rådgivende udvalg foretager en prioriteret indstilling på grundlag af en vurdering af i hvor høj grad projektet opfylder ordningens formål, en vurdering af projektets samlede udgifter, om projektet er indstillet til tilsagn af en lokal aktionsgruppe samt ud fra eventuelle eksterne, faglige vurderinger.

19 Rådgivende udvalgs prioritering: Det vægtes højt at projekterne har: Høj mulighed for at kunne gennemføres Høj andel af konkrete fysiske anlægsinvesteringer Flere projektdeltagere Et alment formål En konkret indstilling fra LAG Eksterne faglige vurderinger Langsigtet eller permanent karakter Giver meget natur og miljø for pengene Det vægtes at projekterne har: Et helhedsorienteret og flersidigt indhold Høj synlighed i landskabet Lokal interesse og forankring God faglig dokumentation Det vægtes mindre at projekterne har: Høj andel af teoretisk metodeudvikling Høj andel af konsulentudgifter

20 Projekttype Antal Mio. kr. Antal Mio. kr. ansøg. tilsagn Planlægning 19 3,9 15 2,3 Udarbejdelse af 14 0,3 14 0,2 naturplaner Etablering af 5 0,1 4 0,04 vegetationsstriber Særlige levesteder 32 3,6 21 1,0 for dyrearter Græsningsprojekter 86 16,0 52 7,2 Beskyttelse, 49 10,4 27 3,0 etablering og genopretning Jordfordeling 1 0,3 1 0,2 I alt , ,9 Status Natur- og miljøprojekter 2011

21 Ændringer i 2012 til natur- og miljøprojekter Bestemmelser om den særlige pulje til regioner og kommuner Eget arbejde er ikke længere tilskudsberettiget Udgifter til løn til ansatte skal nu dokumenteres med faktura eller tilsvarende dokumentation - i form af lønsedler og udtræk af et lønningssystem. Nye krav om oplysning og opbevaring af dokumentation for overholdelse af EUs udbudsregler og tilbudslovens regler.

22 Ansøgningerne Ansøgningerne skal indeholde: Ansøgningsskema Kort (projektets beliggenhed og placering af investeringer) Udspecificeret budget (evt. tilbud)

23 Landskabs- og biotopforbedrende beplantninger Formål at bevare og fremme den biologiske mangfoldighed ved at skabe gode levevilkår for dyr og planter at bevare og fremme miljø- natur-, kultur- og landskabsværdier og de rekreative værdier, at etablere forbindelseslinier i landskabet og at øge andelen af småbiotoper

24 Hvem kan søge? Ejere og forpagtere af landbrugs- og naturarealer. Foreninger og sammenslutninger, der gennemfører projekter beliggende på landbrugs- og naturarealer med mindst 7 ejere eller forpagtere. Tilsagn om tilskud kan ikke omfatte projekter beliggende på arealer der er ejet af offentlige institutioner, offentlige virksomheder eller kommunale fællesskaber.

25 Betingelser for tilskud Hegn af sammenhængende beplantninger med 1-7 planterækker Småbeplantninger på mindre end 0,5 ha Beplantningerne anlægges med 75 pct. løvfældende træer Beplantningerne anlægges med plantearter hjemmehørende i Danmark samt dansk nærområde Beplantningerne anlægges med plantemateriale med nærmere krav til plantekvalitet Planterne skal leveres af godkendt planteleverandør Beplantningerne placeres minimum 15 m fra en anden ejendoms have eller beboelsesbygninger.

26 Tilskudsberettigede projektudgifter Undersøgelser, der er nødvendige for projektets gennemførelse. Projektering. Rydning af gamle beplantninger, jordbearbejdning, planter/frø og plantning/såning. Efterplantning og renholdelse indtil projektets afslutning. Indirekte udgifter ved brug af egne maskiner. Løn til tilsagnshavers personale, herunder løn til tilsagnshavers eget arbejde. Leje af udstyr, der er direkte relateret til projektet. Konsulentbistand. Projektrapportering.

27 Ikke tilskudsberettigede projektudgifter Udgifter der er afholdt inden tilsagnshavers underskrivelse af tilsagnet. Aktiviteter som tilsagnshaver eller en ejer eller forpagter er forpligtet til at gennemføre efter anden lovgivning. Udgifter hvortil der ydes offentlig støtte eller støtte efter anden lovgivning. Finansierings- og pengeinstitutomkostninger. Moms medmindre denne endeligt bæres af tilsagnshaver. Forskning og teknologisk udvikling. Udgifter til køb, leje og leasing af brugt udstyr og materiel.

28 Tilskuddets størrelse Tilskud kan ydes med op til 40 % af de tilskudsberettigede udgifter, dog 60 % af de tilskudsberettigede udgifter for beplantninger med en kombination af flere af følgende supplerende betingelser: 1. Økologisk drift. 2. Udyrket stribe jord. 3. Insektvold. 4. Åbninger i beplantningen. 5. Dansk nærområde. 6. Trampesti. 7. Seks meter bred sprøjte- og gødningsfri bræmme pct. bivenlige planter. 9. Bivenlig udyrket stribe jord. 10.Bivenlig insektvold. 11.Forbedring af levesteder for hasselmus

29 Prioritering Det vægter positivt i prioriteringen at: Projekter har høj andel af brede hegn på 4-7 rækker eller høj andel af småbiotoper, Projekter har høj andel af hegn eller småbiotoper med supplerende betingelser Projekter hovedsageligt er beliggende i åbent land. Herudover prioriteres projekter, hvor beplantningen udgør, indgår i eller understøtter en sammenhæng eller en samlet plan for ejendommen, bedriften eller området. I prioriteringen indgår der ligeledes en vurdering af, hvorledes projektet bidrager til øget biologisk mangfoldighed samt understøtter kultur- og naturlandskabet i projektområdet.

30 Individuelle projekter Ansøgninger 2012 Maj 2012: 118 ansøgninger (5,5 mio. kr.) / x tilsagn (2,8 mio. kr.) Lidt historie 2007: 425 ansøgninger (12,5 mio. kr.) / 39 tilsagn (2,0 mio. kr.) 2008: 154 ansøgninger (4,5 mio. kr.) / 70 tilsagn (3,0 mio. kr.) 2009: 106 ansøgninger (3,7 mio. kr.) / 70 tilsagn (3,0 mio. kr.) 2010: 110 ansøgninger (3,9 mio. kr.) / 86 tilsagn (3,3 mio. kr.) 2011: 302 ansøgninger (10,3 mio. kr.) / 52 tilsagn (3,1 mio. kr.)

31 Natura 2000-projekter Formål: Sikre eller forbedre bevaringsstatus for naturtyper og arter i særligt udpegede Natura områder Midler: 94,2 mio. kr. pr. år i , fordelt med 51 mio. kr. til anlæg og 43,2 mio. kr. til kompensation. I alt 471 mio. kr.

32 Natura 2000-projekter Rydning af tilgroede arealer Forberedelse til afgræsning Etablering og fastholdelse af naturlige vandstandsforhold (hydrologi)

33 Hvilke arealer er udpeget? Rydning af tilgroede arealer: ha Forberedelse til afgræsning: ha Hydrologi: ha

34 Hvem kan søge? Private lodsejere og virksomheder, offentlige virksomheder, fonde, foreninger, organisationer, offentlige institutioner og kommunale fællesskaber.

35 Rydning af tilgroede arealer Særligt udpegede Natura 2000-arealer Prioritering Tilskudsprocent: 100 % Krav om 2 bindende tilbud på mindst 90 % af omkostninger Aktiviteter Rydningsvejledning

36 Rydning af tilgroede arealer Særligt udpegede Natura 2000-arealer (min. 50 % af arealet) ha der gælder dog at: Mindst 50 % af arealet skal være omfattet af udpegningen Må ikke omfatte heder, højmoser, indlandsklitter, avneknippemoser, hængesæk eller skov Arealet må ikke indgå i et projekt om rydning under indsatsområdet Life+ Nature Ikke være omfattet af forpligtigelse til rydning af træer og buske (Driftsloven)

37 Rydning af tilgroede arealer Prioritering i rydningsklasser Indenfor hovedgrupperne prioriteres private arealer før offentlige arealer. Dernæst efter størrelse. Hoved grupp e Rydni ngskla sse Artsklass e Tilgroning sklasse Bemærkning og 2 2 Vigtig med hurtig indsats og billig at rydde Vigtig med hurtig indsats, men dyrere at rydde og 5 2 Hurtig indsats mindre afgørende og billig at rydde Hurtig indsats mindre afgørende og dyrere at rydde 5 Tidligere modtaget støtte efter denne bekendtgørelse Tabel 1

38 Rydning af tilgroede arealer Tilskudsprocent: 100 % Krav om 2 bindende tilbud på mindst 90 % af omkostninger Omkostningseffektivitet!

39 Rydning af tilgroede arealer Aktiviteter Rydning af træer og buske Fjernelse af ryddet materiale

40 Naturstyrelsens vejledning om rydning Naturstyrelsen har udarbejdet følgende vejledning om gennemførelse af rydning i Natura områder. Naturtype Omfang af rydning Overdrev Der efterlades højst en arealdækning af træer og buske på 10 %. (6120 tørt kalksandsoverdrev) Rydningen udføres skånsomt overfor naturen, ved at der efterlades (6210 kalkoverdrev) grupper eller enkeltindivider af forskellige arter af danske buske og træer (6230 surt overdrev) til gavn for fugle, insekter og mindre pattedyr. Eng Der efterlades højest en arealdækning af træer og buske på 1 %. (6410 tidvis våd eng) Strandeng (1330 strandeng) (1340 indlandssalteng) Kærmose (7150 tørvelavning) (7220 kildevæld) (7230 rigkær) Klit (2130 grå/grøn klit) (2190 klitlavning) Enekrat (5130 Enekrat) Rydningen udføres skånsomt overfor naturen, ved at der efterlades individer af forskellige arter af danske buske og træer til gavn for fugle, insekter og mindre pattedyr. Der efterlades mellem 10 % og 50 % arealdækning af vedplanter fordelt på de tilstedeværende slags buske, således at arealet fortsat er præget af ene. Der tilstræbes en balance mellem enebærbuske og andre buske som f.eks. tjørn, roser, hassel og hyld, så det ikke bliver rent enebærkrat eller domineret af nogen anden art. For delarealer som er registreret som enekrat, foretages rydningen kun som fjernelse af træarter og udtynding og/eller formindskelse af buskdækket, idet kratarealerne fortsat skal have kratkarakter og rumme de tilstedeværende slags buske efter rydningen. Rydningen udføres skånsomt overfor naturen, ved at der efterlades individer af forskellige arter af danske buske og træer til gavn for fugle, insekter og småvildt.

41 Forberedelse til afgræsning Særligt udpegede Natura 2000-arealer Prioritering Tilskudsprocent: 100 % Krav om 2 bindende tilbud på mindst 90 % af omkostninger Aktiviteter

42 Forberedelse til afgræsning Særligt udpegede Natura 2000-arealer ha der gælder dog at: Mindst 50 % af arealet skal være omfattet af udpegningen Må ikke omfatte heder, højmoser, indlandsklitter, avneknippemoser, hængesæk eller skov Arealet må ikke indgå i et projekt om rydning under indsatsområdet Life+ Nature

43 Forberedelse til afgræsning Prioritering Private arealer prioriteres før offentligt ejede arealer. Dernæst efter størrelse.

44 Forberedelse til afgræsning Tilskudsprocent: 100 % Krav om 2 bindende tilbud på mindst 90 % af omkostninger Omkostningseffektivitet!

45 Forberedelse til afgræsning Aktiviteter Etablering af hegn Drikkevandsforsyning Fangfolde Elforsyning

46 Etablering af naturlige vandstandsforhold Særligt udpegede Natura 2000-arealer

47 Hvem kan søge? Private virksomheder Private lodsejere Fonde Foreninger Organisationer

48 Forundersøgelse Ansøgning I: Forundersøgelse Tilskud til - tekniske forundersøgelser - undersøgelse af lodsejernes tilslutning Formålet er at afklare om et projekt kan gennemføres. Titel 48

49 Realisering Ansøgning II: Realisering Tilsagn til anlæg Reservation af ramme til Fastholdelse af naturlige vandstandsforhold Formål er at gennemføre projektet. Titel 49

50 Formål Vådområder Reducere udvaskningen af kvælstof med ton ud af vandplanernes reduktionskrav på ton Aktører Kommunerne, reduktionskrav 950 ton N (84%) Private, reduktionskrav 180 ton N (16%) Vandoplandsstyregruppe (VOS) Tilsagn om tilskud til private vådområder er koordineret med VOS

51 Eksempler på vådområder Afbrydelse af dræn og lukning af grøfter, så der genskabes våde enge. Hævning af vandløbsbund/gensnoning af vandløb, så der genskabes naturlige oversvømmelsessituationer. Nedlæggelse af pumpelag, så tidligere tiders søer eller kystnære områder genskabes.

52 Hvem kan søge? Private virksomheder Private lodsejere Fonde Foreninger Organisationer

53 Private vådområder Anlæg af vådområder Fastholdelse af vådområder Årligt tilskud i 20 år afhængig af tidligere anvendelse

54 Kriterier Beliggende i vandopland udpeget til vådområdeindsats Reducere kvælstofudledning med mindst 100 kg N/ha/år Reducere fosforudledning Positiv effekt på det vilde plante- og dyreliv Naturlig hydrologi Ingen merudvaskning af okker

55 Tilskudsberettigede udgifter Undersøgelser, der er nødvendige for projektets gennemførelse Projektering, herunder konsulentbistand Anlægsarbejde, herunder entreprenørydelser Udgifter ved brug af egne maskiner Løn til tilsagnshavers personale, der er beskæftiget med projektet Løn til eget arbejde Udgifter til leje af udstyr Projektrapportering Tinglysning

56 Ikke tilskudsberettigede projektudgifter Udgifter der er afholdt inden tilsagnshavers underskrivelse af tilsagnet. Aktiviteter som tilsagnshaver er forpligtet til at gennemføre efter anden lovgivning. Udgifter hvortil der ydes offentlig støtte eller støtte efter anden lovgivning. Finansierings- og pengeinstitutomkostninger. Moms medmindre denne endeligt bæres af tilsagnshaver. Udgifter til forskning og teknologisk udvikling. Udgifter til køb, leje og leasing af brugt udstyr og brugt materiel. Udgifter vedrørende anlægsarbejder på skovarealer og arealer omfattet af fredskovspligt.

57 Tilskuddet størrelse Tilskud kan ydes med op til 100 % af de samlede tilskudsberettigede udgifter. Projekter med et budget på mere end kr. pr. ha sendes til udtalelse i Naturstyrelsen.

58 Fastholdelse af vådområde På den ene side: Acceptere vådområdeprojektet Acceptere tinglyst deklaration med rådighedsindskrænkninger Årlig indberetning på Fællesskema På den anden side: Årligt tilskud i 20 år, afhængig af tidligere anvendelse kr./ha for omdriftsarealer kr./ha for permanente græsarealer 300 kr./ha for naturarealer Titel 58

59 Friluftsfaciliteter i tilknytning til fortidsminder og fredede arealer Formål: Give offentligheden adgang til flere og bedre naturoplevelser ved at etablere faciliteter til gavn for friluftslivet i projektområder, hvor offentligheden får mulighed for at opleve fortidsminder og fredede arealer Økonomisk ramme - 4 mio. kr. pr. år

60 Friluftsfaciliteter i tilknytning til fortidsminder og fredede arealer Fortidsminder Kap. 8a i museumsloven Fredede arealer Kap. 6 i naturbeskyttelsesloven Projektareal på landbrugs- og naturarealer Ikke arealer med skov eller i skov, herunder brandbælter

61 Friluftsfaciliteter i tilknytning til fortidsminder og fredede arealer Tilskud til anskaffelse eller udskiftning af Borde Bænke Toiletter Parkeringsområde Mindre stier Skiltning Standere med information Fugletårne Og lignende

62 Friluftsfaciliteter i tilknytning til fortidsminder og fredede arealer Administrationsmodel Ansøgning indsendes til Naturstyrelsen Naturstyrelsen vurderer og indstiller til NaturErhvervstyrelsen NaturErhvervstyrelsen meddeler tilsagn

63 Status Tilsagn Beløb (i alt) ,7 mio. kr ,2 mio. kr (1. maj) 2012 (1. november) ca. 10 ansøgninger?

64

Natur- og miljøprojektordninger v/ Kristina Larsen og Kresten K. Skrumsager FødevareErhverv Søften den 6. juni 2011

Natur- og miljøprojektordninger v/ Kristina Larsen og Kresten K. Skrumsager FødevareErhverv Søften den 6. juni 2011 Natur- og miljøprojektordninger v/ Kristina Larsen og Kresten K. Skrumsager FødevareErhverv Søften den 6. juni 2011 Natur- og miljøprojektordninger Natur- og miljøprojekter Landskabs- og biotopforbedrende

Læs mere

Ansøgning om tilskud til natur- og miljøprojekter

Ansøgning om tilskud til natur- og miljøprojekter Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri FødevareErhverv Ansøgning om tilskud til natur- og miljøprojekter Jf. bekendtgørelse nr. 930 af 16. juli 2010 om tilskud til natur- og miljøprojekter Det

Læs mere

NATUR I LANDSKABET. Info. Præsentation. Thomas Møller Skov- og naturkonsulent. Skov- og landskabsingeniør 1983

NATUR I LANDSKABET. Info. Præsentation. Thomas Møller Skov- og naturkonsulent. Skov- og landskabsingeniør 1983 NATUR I LANDSKABET Velkomst v/brian Hemmingsen, formand for Teknikog Miljøudvalget Introduktion til aftens program Natur- og miljøprojekter Pause Landskabs- og biotopforbedrende beplantninger Skovrejsning

Læs mere

Havmølle Å Natur- og miljøprojekt. 13. september 2011 Anne Schelde Damgaard, Orbicon

Havmølle Å Natur- og miljøprojekt. 13. september 2011 Anne Schelde Damgaard, Orbicon Havmølle Å Natur- og miljøprojekt 13. september Anne Schelde Damgaard, Orbicon asda@orbicon.dk Havmølle Å Natur- og Miljøprojekt Projekttyper Tilskudsmuligheder Økonomisk eksempel Næste skridt Anne Schelde

Læs mere

Bekendtgørelse om tilskud til Natura 2000-projekter om rydning af tilgroede arealer og om forberedelse til afgræsning 1

Bekendtgørelse om tilskud til Natura 2000-projekter om rydning af tilgroede arealer og om forberedelse til afgræsning 1 Bekendtgørelse om tilskud til Natura 2000-projekter om rydning af tilgroede arealer og om forberedelse til afgræsning 1 I medfør af 2, stk. 1 og 2, 4, stk. 2, 6, stk. 1 og 2, 9, stk. 4, og 11, stk. 1,

Læs mere

Bekendtgørelse om tilskud til Natura 2000-projekter om rydning af tilgroede arealer og om forberedelse til afgræsning 1)

Bekendtgørelse om tilskud til Natura 2000-projekter om rydning af tilgroede arealer og om forberedelse til afgræsning 1) BEK nr 520 af 24/04/2015 (Historisk) Udskriftsdato: 15. juli 2017 Ministerium: Miljø- og Fødevareministeriet Journalnummer: Fødevaremin., NaturErhvervstyrelsen, j.nr. 15-8156-000009 Senere ændringer til

Læs mere

Bekendtgørelse om tilskud til natur- og miljøprojekter

Bekendtgørelse om tilskud til natur- og miljøprojekter BEK nr 930 af 16/07/2010 Udskriftsdato: 19. april 2019 Ministerium: Miljø- og Fødevareministeriet Journalnummer: Fødevaremin., FødevareErhverv, j.nr. 3690-10-36 Senere ændringer til forskriften BEK nr

Læs mere

Hegn og Rydning 2019 tilskud til forberedelse af afgræsning i Natura Christina Kærsgaard, Natur- og projektkonsulent, 21.

Hegn og Rydning 2019 tilskud til forberedelse af afgræsning i Natura Christina Kærsgaard, Natur- og projektkonsulent, 21. Hegn og Rydning 2019 tilskud til forberedelse af afgræsning i Natura 2000 Christina Kærsgaard, Natur- og projektkonsulent, 21. marts 2019 Tilskud til forberedelse af afgræsning Formål og status for ordning

Læs mere

Bekendtgørelse om tilskud til Natura 2000-projekter om rydning af tilgroede arealer og om forberedelse til afgræsning

Bekendtgørelse om tilskud til Natura 2000-projekter om rydning af tilgroede arealer og om forberedelse til afgræsning BEK nr 177 af 28/02/2012 (Historisk) Udskriftsdato: 5. januar 2017 Ministerium: Miljø- og Fødevareministeriet Journalnummer: Fødevaremin., NaturErhvervstyrelsen, j.nr. 2012-0074871 Senere ændringer til

Læs mere

Ringkøbing-Skjern kommune opretter pulje til naturpleje på Natura 2000-arealer - Tilskud til forberedelse til afgræsning

Ringkøbing-Skjern kommune opretter pulje til naturpleje på Natura 2000-arealer - Tilskud til forberedelse til afgræsning Ringkøbing-Skjern kommune opretter pulje til naturpleje på Natura 2000-arealer - Tilskud til forberedelse til afgræsning Naturens Rige rummer en række særlige naturarealer, og kommunen ønsker at give en

Læs mere

Vejledning om tilskud til natur- og miljøprojekter

Vejledning om tilskud til natur- og miljøprojekter Vejledning om tilskud til natur- og miljøprojekter Maj 2011 Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri FødevareErhverv Kolofon Vejledning om tilskud til natur- og miljøprojekter Udarbejdet af: Ministeriet

Læs mere

Naturpleje i Natura 2000

Naturpleje i Natura 2000 Naturpleje i Natura 2000 Tilskudsmuligheder 2011 1 Indhold En målrettet indsats for naturen i Danmarks Natura 2000-områder... 3 Tilskudsmuligheder 2011... 4 Praktisk information... 5 Tilskud til Pleje

Læs mere

Sådan udfylder du ansøgningsskemaet om tilskud til Landskabs- og biotopforbedrende beplantninger

Sådan udfylder du ansøgningsskemaet om tilskud til Landskabs- og biotopforbedrende beplantninger Sådan udfylder du ansøgningsskemaet om tilskud til Landskabs- og biotopforbedrende beplantninger ANSØGER a) Ansøger Udfyld felterne. Oplysningerne danner grundlag for fastsættelse af, hvem der er tilsagnshaver.

Læs mere

Ansøgning om tilskud til Landskabs- og biotopforbedrende beplantninger 2014

Ansøgning om tilskud til Landskabs- og biotopforbedrende beplantninger 2014 Ansøgning om tilskud til Landskabs- og biotopforbedrende beplantninger 2014 A. Ansøger CVR- / CPR-nr. Navn og adresse E-mail: Journalnummer (udfyldes ikke) B. Kontaktperson Er ansøger også kontaktperson

Læs mere

Naturpleje i Natura 2000

Naturpleje i Natura 2000 Naturpleje i Natura 2000 Tilskudsmuligheder 2014 1 En målrettet indsats for den lysåbne natur i Natura 2000-områderne Denne pjece giver overblik over mulighederne for at søge tilskud til naturvenlig drift

Læs mere

Naturpleje i Natura 2000

Naturpleje i Natura 2000 www.naturstyrelsen.dk www.lf.dk Den Europæiske Landbrugsfond for Udvikling af Landdistrikterne 1 Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Naturpleje i Natura 2000 NaturErhvervstyrelsen Nyropsgade

Læs mere

Tilskudsordninger til finansiering af vandløbsrestaurering Informationsmøder for kommuner 2012 Louise Ilum Sørensen NaturErhvervstyrelsen, Tønder

Tilskudsordninger til finansiering af vandløbsrestaurering Informationsmøder for kommuner 2012 Louise Ilum Sørensen NaturErhvervstyrelsen, Tønder Tilskudsordninger til finansiering af vandløbsrestaurering Informationsmøder for kommuner 2012 Louise Ilum Sørensen NaturErhvervstyrelsen, Tønder Fiskeriudviklingsprogram tilsagnsmodel Ansøgning I: Forundersøgelse

Læs mere

Vejledning om tilsagn til natur- og miljøprojekter

Vejledning om tilsagn til natur- og miljøprojekter Vejledning om tilsagn til natur- og miljøprojekter Maj 2013 Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri NaturErhvervstyrelsen Kolofon Tilsagnsvejledning Vejledning om tilsagn til natur- og miljøprojekter

Læs mere

Bekendtgørelse om tilskud til græsningsprojekter på bedrifter med randzoner 1)

Bekendtgørelse om tilskud til græsningsprojekter på bedrifter med randzoner 1) BEK nr 519 af 24/04/2015 (Gældende) Udskriftsdato: 5. maj 2015 Ministerium: Fødevareministeriet Journalnummer: Fødevaremin., NaturErhvervstyrelsen, j.nr. 15-8156-000011 Senere ændringer til forskriften

Læs mere

Vejledning. Projekttilskud til bevaringsarbejdet med gamle danske husdyrarter og racer. Tilskudsåret 2014

Vejledning. Projekttilskud til bevaringsarbejdet med gamle danske husdyrarter og racer. Tilskudsåret 2014 Vejledning Projekttilskud til bevaringsarbejdet med gamle danske husdyrarter og racer Tilskudsåret 2014 Projekttilskud til bevaringsarbejdet med gamle danske husdyrarter og racer Denne vejledning er udarbejdet

Læs mere

Høring over udkast til bekendtgørelse om tilskud til landskabs- og biotopforbedrende beplantninger

Høring over udkast til bekendtgørelse om tilskud til landskabs- og biotopforbedrende beplantninger Til høringsparterne på vedlagt liste Sagsnr.:15-8157-000027 Dato: 20. januar 2015 BENTHO/KRL Høring over udkast til bekendtgørelse om tilskud til landskabs- og biotopforbedrende beplantninger Hermed sender

Læs mere

Bekendtgørelse om tilskud til Natura 2000-projekter om etablering af naturlige vandstandsforhold

Bekendtgørelse om tilskud til Natura 2000-projekter om etablering af naturlige vandstandsforhold (Gældende) Udskriftsdato: 17. november 2014 Ministerium: Fødevareministeriet Journalnummer: Fødevaremin., NaturErhvervstyrelsen, j.nr. 14-8160-000001 Senere ændringer til forskriften Ingen Bekendtgørelse

Læs mere

Beplantninger. Læ- og småkulturer Plantninger for vildtet. Natur- og vildtudsætning.

Beplantninger. Læ- og småkulturer Plantninger for vildtet. Natur- og vildtudsætning. Beplantninger Læ- og småkulturer Plantninger for vildtet. Natur- og vildtudsætning. Marker med læhegn Marker uden læhegn Det ideelle landbrug for vildtet Stort antal markafgrøder gerne 6 forskellige! (også

Læs mere

Tilskud til naturpleje og friluftsliv 2016

Tilskud til naturpleje og friluftsliv 2016 Tilskud til naturpleje og friluftsliv 2016 Vejledning og ansøgningsskema Har du en god idé? I 2016 er det igen muligt af få tilskud til naturpleje, naturgenopretning og friluftsprojekter i Hedensted Kommune.

Læs mere

Ansøgning om tilskud til natur- og miljøprojekter

Ansøgning om tilskud til natur- og miljøprojekter Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri FødevareErhverv Ansøgning om tilskud til natur- og miljøprojekter jf. bekendtgørelse nr. 78 af 13. februar 2008 om tilskud til natur- og miljøprojekter Det

Læs mere

Bekendtgørelse om tilskud til Natura 2000-projekter om etablering af naturlige vandstandsforhold 1)

Bekendtgørelse om tilskud til Natura 2000-projekter om etablering af naturlige vandstandsforhold 1) BEK nr 518 af 24/04/2015 (Gældende) Udskriftsdato: 4. maj 2015 Ministerium: Fødevareministeriet Journalnummer: Fødevaremin., NaturErhvervstyrelsen, j.nr. 15-8160-000001 Senere ændringer til forskriften

Læs mere

Nye penge til skovrejsning

Nye penge til skovrejsning Nye penge til skovrejsning S-SF-R regeringen og støttepartiet Enhedslisten er enige om, at der skal rejses mere skov, herunder bynær skov, og at EU's landdistriktsmidler i højere grad skal målrettes mod

Læs mere

Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri

Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri NaturErhvervstyrelsen Miljøministeriet Naturstyrelsen REALISERING Ansøgning om tilskud til kommunalt Vådområdeprojekt Oktober 2013 jf. Miljøministeriets bekendtgørelse

Læs mere

De nye natur- og miljøordninger - mål og indhold

De nye natur- og miljøordninger - mål og indhold De nye natur- og miljøordninger - mål og indhold DIAPLAN møde Koldkærgård den 11. juni 2012 Landskonsulent Heidi Buur Holbeck Videncentret for Landbrug Hvorfor interessere sig for støtteordningerne? Vigtigste

Læs mere

Støttemuligheder i Natura 2000 områder i 2011 Status og videre proces

Støttemuligheder i Natura 2000 områder i 2011 Status og videre proces Støttemuligheder i Natura 2000 områder i 2011 Status og videre proces Natura2000 processen, hvor langt er den? De statslige naturplaner er i høring Dernæst skal de tilrettes før de er endelige Senere i

Læs mere

Naturpleje i Natura 2000

Naturpleje i Natura 2000 Naturpleje i Natura 2000 Tilskudsmuligheder 2016 1 En målrettet indsats for den lysåbne natur i Natura 2000-områderne Denne pjece giver overblik over mulighederne for at søge tilskud til naturvenlig drift

Læs mere

Tilskudsordning til naturgenopretning, naturpleje. og stiprojekter i Vejle Kommune i 2015. Vejledning til ansøgning

Tilskudsordning til naturgenopretning, naturpleje. og stiprojekter i Vejle Kommune i 2015. Vejledning til ansøgning Tilskudsordning til naturgenopretning, naturpleje og stiprojekter i Vejle Kommune i 2015 Vejledning til ansøgning Vejle Kommune afsætter igen i 2015 en pulje, hvor private, organisationer og interessegrupper

Læs mere

UDKAST TIL. Bekendtgørelse om tilskud til Natura 2000-projekter om rydning af tilgroede arealer og forberedelse til afgræsning 1)

UDKAST TIL. Bekendtgørelse om tilskud til Natura 2000-projekter om rydning af tilgroede arealer og forberedelse til afgræsning 1) UDKAST TIL Bekendtgørelse om tilskud til Natura 2000-projekter om rydning af tilgroede arealer og forberedelse til afgræsning 1) I medfør af 2, stk. 1 og 2, 4, stk. 2, 6, stk. 1 og 2, og 9, stk. 4, i Lov

Læs mere

BEK nr 953 af 06/07/2017 (Gældende) Udskriftsdato: 27. februar Tilsagn om tilskud kan søges af alle med et CVR-nummer eller CPR-nummer.

BEK nr 953 af 06/07/2017 (Gældende) Udskriftsdato: 27. februar Tilsagn om tilskud kan søges af alle med et CVR-nummer eller CPR-nummer. BEK nr 953 af 06/07/2017 (Gældende) Udskriftsdato: 27. februar 2019 Ministerium: Miljø- og Fødevareministeriet Journalnummer: Miljø- og Fødevaremin., Landbrugs- og Fiskeristyrelsen, j.nr.17-23310-000002

Læs mere

Naturpleje i Natura 2000

Naturpleje i Natura 2000 www.naturstyrelsen.dk www.lf.dk Den Europæiske Landbrugsfond for Udvikling af Landdistrikterne Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Naturpleje i Natura 2000 NaturErhvervstyrelsen Nyropsgade 30

Læs mere

Bekendtgørelse om tilskud til kommunale vådområdeprojekter

Bekendtgørelse om tilskud til kommunale vådområdeprojekter BEK nr 951 af 30/07/2010 (Historisk) Udskriftsdato: 18. januar 2017 Ministerium: Miljø- og Fødevareministeriet Journalnummer: Fødevaremin., FødevareErhverv, j.nr. 3601-10-112 Senere ændringer til forskriften

Læs mere

Vejledning om tilskud til landskabs- og biotopforbedrende beplantninger

Vejledning om tilskud til landskabs- og biotopforbedrende beplantninger Vejledning om tilskud til landskabs- og biotopforbedrende beplantninger Marts 2012 Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri NaturErhvervstyrelsen Kolofon Vejledning om tilskud til landskabs- og biotopforbedrende

Læs mere

ARTSFORVALTNING OG STØTTEORDNINGER

ARTSFORVALTNING OG STØTTEORDNINGER ARTSFORVALTNING OG STØTTEORDNINGER Tematisk studie om artsforvaltning og støtteordninger, 2014 Udarbejdet af Heidi Buur Holbeck og Camilla Husted Vestergaard Videncentret for Landbrug P/S 1 / 35 Artsforvaltning

Læs mere

Bekendtgørelse om kriterier for vurdering af kommunale vådområdeprojekter

Bekendtgørelse om kriterier for vurdering af kommunale vådområdeprojekter BEK nr 109 af 30/01/2015 (Historisk) Udskriftsdato: 22. januar 2017 Ministerium: Miljø- og Fødevareministeriet Journalnummer: Miljømin., Naturstyrelsen, j.nr. NST-4200-00037 Senere ændringer til forskriften

Læs mere

Bekendtgørelse om projekttilskud til bevaringsarbejdet med gamle danske husdyrarter- og racer samt plantegenetiske ressourcer

Bekendtgørelse om projekttilskud til bevaringsarbejdet med gamle danske husdyrarter- og racer samt plantegenetiske ressourcer BEK nr 893 af 17/07/2014 Udskriftsdato: 17. juni 2019 Ministerium: Miljø- og Fødevareministeriet Journalnummer: Fødevaremin., NaturErhvervstyrelsen, j.nr. 14-32640-000012 Senere ændringer til forskriften

Læs mere

Tilsagn om tilskud til Natura 2000-projekt om rydning af tilgroede arealer og om forberedelse til afgræsning, j.nr.

Tilsagn om tilskud til Natura 2000-projekt om rydning af tilgroede arealer og om forberedelse til afgræsning, j.nr. Danmarks Naturfond Hennetved Kågårdsvej 12 5900 Rudkøbing Brev dato: 26-06-2014 J.nr.: 32308-14-L-0787 Center for Projekttilskud Sagsbehandler.: Dennis Munch E-mail: projekttilskud@naturerhverv.dk Tilsagn

Læs mere

Natura 2000 implementering i Danmark. Niels Peter Nørring, Direktør Miljø og Energi, Landbrug & Fødevarer

Natura 2000 implementering i Danmark. Niels Peter Nørring, Direktør Miljø og Energi, Landbrug & Fødevarer Natura 2000 implementering i Danmark Niels Peter Nørring, Direktør Miljø og Energi, Landbrug & Fødevarer Målsætning Vil gerne bidrage til opnåelse af gunstig bevaringsstatus for arter og naturtyper i Natura

Læs mere

LBB ansøgningsskema Hjælpetekster

LBB ansøgningsskema Hjælpetekster LBB ansøgningsskema 2015 Hjælpetekster Generelt PROJEKT a)projekttitel Du skal give dit projekt et navn. Du vælger selv navnet på dit projekt. Projektnavnet vil blive brugt i vores henvendelser til dig

Læs mere

2. planperiode. Natura 2000-handleplan Risum Enge Selde Vig. Natura 2000-område nr Habitatområde H 221.

2. planperiode. Natura 2000-handleplan Risum Enge Selde Vig. Natura 2000-område nr Habitatområde H 221. 1 2. planperiode Natura 2000-handleplan 2016 2021 Risum Enge Selde Vig Udkast til høring Natura 2000-område nr. 221 Habitatområde H 221 2 Titel: Natura 2000-handleplan 2016-2021 Risum Enge Selde Vig Natura

Læs mere

2. planperiode. Natura 2000-handleplan Risum Enge Selde Vig. Natura 2000-område nr Habitatområde H 221

2. planperiode. Natura 2000-handleplan Risum Enge Selde Vig. Natura 2000-område nr Habitatområde H 221 2. planperiode Natura 2000-handleplan 2016 2021 Risum Enge Selde Vig Natura 2000-område nr. 221 Habitatområde H 221 1 Titel: Natura 2000-handleplan 2016-2021 Risum Enge Selde Vig Natura 2000-område nr.

Læs mere

Natura 2000-handleplan Kås Hoved. Natura 2000-område nr. 31. Habitatområde H

Natura 2000-handleplan Kås Hoved. Natura 2000-område nr. 31. Habitatområde H Natura 2000-handleplan 2016 2021 Kås Hoved Natura 2000-område nr. 31 Habitatområde H31 Kolofon Natura 2000-handleplan 2016-2021. Kaas Hoved Natura 2000- områder nr. 31, Habitatområde H31. Titel: Natura

Læs mere

Vejledning til ansøgning om tilskud til friluftsfaciliteter i tilknytning til fortidsminder

Vejledning til ansøgning om tilskud til friluftsfaciliteter i tilknytning til fortidsminder Vejledning til ansøgning om tilskud til friluftsfaciliteter i tilknytning til fortidsminder og fredede arealer Marts 2011 Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri NaturErhvervstyrelsen Miljøministeriet,

Læs mere

VEJLEDNING TIL ANSØGNING. Tilskud til naturgenopretning, naturpleje og stiprojekter

VEJLEDNING TIL ANSØGNING. Tilskud til naturgenopretning, naturpleje og stiprojekter VEJLEDNING TIL ANSØGNING Tilskud til naturgenopretning, naturpleje og stiprojekter Fredericia Kommune afsætter årligt en pulje, hvorfra private, organisationer og interessegrupper kan søge om tilskud til

Læs mere

Høring over udkast til bekendtgørelse om tilskud til Natura 2000-projekter om rydning af tilgroede arealer og om forberedelse til afgræsning

Høring over udkast til bekendtgørelse om tilskud til Natura 2000-projekter om rydning af tilgroede arealer og om forberedelse til afgræsning Til høringsparterne på vedlagt liste Sagsnr.: 16-8156-000001 Dato: 13. april 2016 BENTHO/TIJU Høring over udkast til bekendtgørelse om tilskud til Natura 2000-projekter om rydning af tilgroede arealer

Læs mere

Vejledning om tilsagn til Natura 2000- projekter om rydning af tilgroede arealer og om forberedelse til afgræsning

Vejledning om tilsagn til Natura 2000- projekter om rydning af tilgroede arealer og om forberedelse til afgræsning Vejledning om tilsagn til Natura 2000- projekter om rydning af tilgroede arealer og om forberedelse til afgræsning Januar 2014 Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri NaturErhvervstyrelsen Kolofon

Læs mere

Natur- og miljøprojekter

Natur- og miljøprojekter Natur- og miljøprojekter Formålet med ordningen er at yde tilskud til ikke-produktionsfremmende investeringer i forbindelse med gennemførelse af natur- og miljøprojekter. Om tilskuddet Hvem kan søge? Ordningen

Læs mere

Bekendtgørelse om tilskud til kommunale kvælstof- og fosforvådområdeprojekter 1)

Bekendtgørelse om tilskud til kommunale kvælstof- og fosforvådområdeprojekter 1) BEK nr 107 af 02/02/2015 (Gældende) Udskriftsdato: 22. februar 2015 Ministerium: Fødevareministeriet Journalnummer: Fødevaremin., NaturErhvervstyrelsen, j.nr. 14-8150-000024 Senere ændringer til forskriften

Læs mere

Naturpleje og genopretning i samarbejde mellem landmand og kommune. Af Bo Levesen, Vejle Kommune På Økologikongres 2013

Naturpleje og genopretning i samarbejde mellem landmand og kommune. Af Bo Levesen, Vejle Kommune På Økologikongres 2013 Naturpleje og genopretning i samarbejde mellem landmand og kommune Af Bo Levesen, Vejle Kommune På Økologikongres 2013 Det store mål: En mere varieret og mangfoldig natur! Udfordringer: Vig3gste overordnede

Læs mere

Tilskudsordning til private natur- og friluftsprojekter. - ansøgningsfrist den 25. april 2014

Tilskudsordning til private natur- og friluftsprojekter. - ansøgningsfrist den 25. april 2014 Tilskudsordning til private natur- og friluftsprojekter - ansøgningsfrist den 25. april 2014 Vejledning til ansøgning om tilskud til private naturprojekter i Middelfart Kommune 2014 Søg tilskud til et

Læs mere

Dagsordenpunkt. Natur- og Miljøprojekt Karstoft Å - afslutning af forundersøgelser

Dagsordenpunkt. Natur- og Miljøprojekt Karstoft Å - afslutning af forundersøgelser Dagsordenpunkt Natur- og Miljøprojekt Karstoft Å - afslutning af forundersøgelser Åben - 2009/00313 Beslutning Godkender indstillingen. Indstilling Direktøren for Teknisk Område indstiller, at sagen tages

Læs mere

Bekendtgørelse om tilskud til kommunale projekter vedrørende vandløbsrestaurering 1

Bekendtgørelse om tilskud til kommunale projekter vedrørende vandløbsrestaurering 1 Bekendtgørelse om tilskud til kommunale projekter vedrørende vandløbsrestaurering 1 I medfør af 2, stk. 1-3, 4, stk. 2, 6, stk. 1 og 2, og 9, stk. 4, i lov nr. 1361 af 16. december 2014 om Hav- og Fiskerifonden

Læs mere

Tilsagn om tilskud til Natura 2000-projekt om rydning af tilgroede arealer og om forberedelse til afgræsning, j.nr.

Tilsagn om tilskud til Natura 2000-projekt om rydning af tilgroede arealer og om forberedelse til afgræsning, j.nr. Varde Kommune Bytoften 2 6800 Varde Brev dato: 12-06-2013 J.nr.: 32308-F-13-00029 Center for Projekttilskud Sagsbehandler.: Jette Matzen Nielsen E-mail: projekttilskud@naturerhverv.dk Tilsagn om tilskud

Læs mere

Projektforløb Aktiviteter og projektkonsulentens timeforbrug 03.06.2015 Kontakt til lodsejerne individuelt. 3,5

Projektforløb Aktiviteter og projektkonsulentens timeforbrug 03.06.2015 Kontakt til lodsejerne individuelt. 3,5 Afrapportering Projekt Brødkær Naturpleje NaturErhvervstyrelsen J. nr. 32313-G-12-00733 Administrativ forløb 19.11.2012 Tilsagn fra NaturErhverv. Tilskudsberettigede udgifter kr. 336.240,00. NaturErhverv

Læs mere

Tilskudsordning til private natur- og friluftsprojekter. Ansøgningsfrist den 22. april 2016

Tilskudsordning til private natur- og friluftsprojekter. Ansøgningsfrist den 22. april 2016 Tilskudsordning til private natur- og friluftsprojekter Ansøgningsfrist den 22. april 2016 Vejledning til ansøgning om tilskud til private natur og friluftsprojekter i Middelfart Kommune 2016 Søg tilskud

Læs mere

Tre læringspunkter til kommende projektejer

Tre læringspunkter til kommende projektejer N-Vådområdeprojekt ved Odder Med kommunen som projektejer v/ Christian Petersen, Atkins/Odder Kommune P-vådområdeprojekt ved Silkeborg Fra en rådgivers vinkel v/ Rasmus Bang, Atkins Tre læringspunkter

Læs mere

Naturpleje Jammerbugt Kommune udfører naturpleje i samarbejde med ejere af naturområder. Kreaturer, får, heste og geder græsser mange steder efter,

Naturpleje Jammerbugt Kommune udfører naturpleje i samarbejde med ejere af naturområder. Kreaturer, får, heste og geder græsser mange steder efter, Naturpleje Jammerbugt Kommune udfører naturpleje i samarbejde med ejere af naturområder. Kreaturer, får, heste og geder græsser mange steder efter, at der er modtaget tilskud til rydning og hegning. De

Læs mere

Strategier for drift og udvikling af natur i Vejle Kommune

Strategier for drift og udvikling af natur i Vejle Kommune Oplæg på kursus for fåreavlere den 30. oktober 2015 i Ribe. Strategier for drift og udvikling af natur i Vejle Kommune Af Bo Levesen, Vejle Kommune Overordnet strategi for naturpleje og naturudvikling

Læs mere

Bekendtgørelse om tilskud til kommunale projekter vedrørende vandløbsrestaurering 1)

Bekendtgørelse om tilskud til kommunale projekter vedrørende vandløbsrestaurering 1) BEK nr 364 af 31/03/2015 (Gældende) Udskriftsdato: 11. april 2015 Ministerium: Fødevareministeriet Journalnummer: Fødevaremin., NaturErhvervstyrelsen, j.nr. 15-8610-000001 Senere ændringer til forskriften

Læs mere

Hjelm Hede, Flyndersø og Stubbergård Sø

Hjelm Hede, Flyndersø og Stubbergård Sø Natura 2000-handleplan 2016 2021 2. planperiode Udkast til politisk 1. behandling Hjelm Hede, Flyndersø og Stubbergård Sø Natura 2000-område nr. 41 Habitatområde H41 Fuglebeskyttelsesområde F29 Kolofon

Læs mere

Forslag til. Natura 2000-handleplan Vadehavet Alslev Ådal. Natura 2000-område nr. 89 Habitatområde H239

Forslag til. Natura 2000-handleplan Vadehavet Alslev Ådal. Natura 2000-område nr. 89 Habitatområde H239 Forslag til Natura 2000-handleplan 2016 2021 Vadehavet Alslev Ådal Natura 2000-område nr. 89 Habitatområde H239 Titel: Forslag til Natura 2000-handleplan 2016-2021 Vadehavet Alslev Ådal Natura 2000-område

Læs mere

Natur- og Stipuljen 2019

Natur- og Stipuljen 2019 Vejledning til ansøgning Natur- og Stipuljen 2019 Støtteordning til naturgenopretning, naturpleje og friluftslivsprojekter i Vejle Kommune Nu kan du igen søge om støtte til at genoprette og pleje naturen

Læs mere

Vand- og naturplaner. Status forår Terkel Broe Christensen Mogens Lind Jørgensen

Vand- og naturplaner. Status forår Terkel Broe Christensen Mogens Lind Jørgensen Vand- og naturplaner Status forår 2010 Terkel Broe Christensen Mogens Lind Jørgensen Udkast til planerne Forhøring 14. januar - 11 marts 2010 Planerne kan hentes på Miljøministeriets hjemmeside: http://www2.blst.dk/publikationer/vandplanforslag/1_15_

Læs mere

Natur- og Stipuljen 2017

Natur- og Stipuljen 2017 Natur- og Stipuljen 2017 Støtteordning til naturgenopretning, naturpleje og friluftslivsprojekter i Vejle Kommune Vejledning til ansøgning Vejle Kommune afsætter igen i 2017 en pulje, hvor private, organisationer

Læs mere

Tilskudsordninger til finansiering af vandløbsrestaurering Informationsmøder for kommuner 2015 Mette Klintebjerg Fuglsang og Louise Ilum Sørensen

Tilskudsordninger til finansiering af vandløbsrestaurering Informationsmøder for kommuner 2015 Mette Klintebjerg Fuglsang og Louise Ilum Sørensen Tilskudsordninger til finansiering af vandløbsrestaurering Informationsmøder for kommuner 2015 Mette Klintebjerg Fuglsang og Louise Ilum Sørensen NaturErhvervstyrelsen, Tønder Fiskeriudviklingsprogram

Læs mere

Vejledning om tilsagn til landskabs- og biotopforbedrende beplantninger

Vejledning om tilsagn til landskabs- og biotopforbedrende beplantninger Vejledning om tilsagn til landskabs- og biotopforbedrende beplantninger August 2013 Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri NaturErhvervstyrelsen Kolofon Tilsagnsvejledning Vejledning om tilsagn

Læs mere

Naturpleje Jammerbugt Kommune udfører naturpleje i samarbejde med ejere af naturområder. Kreaturer, får, heste og geder græsser mange steder efter,

Naturpleje Jammerbugt Kommune udfører naturpleje i samarbejde med ejere af naturområder. Kreaturer, får, heste og geder græsser mange steder efter, Naturpleje Jammerbugt Kommune udfører naturpleje i samarbejde med ejere af naturområder. Kreaturer, får, heste og geder græsser mange steder efter, at der er modtaget tilskud til rydning og hegning. De

Læs mere

Natur- og landbrugskommissionens anbefalinger hvad er deres skæbne? Mette Marcker Christiansen, Naturstyrelsen

Natur- og landbrugskommissionens anbefalinger hvad er deres skæbne? Mette Marcker Christiansen, Naturstyrelsen Natur- og landbrugskommissionens anbefalinger hvad er deres skæbne? Mette Marcker Christiansen, Naturstyrelsen 2012-11-01 Naturplan Danmark SIDE 1 Natur- og landbrugskommissionen Rapport april 2013 44

Læs mere

Tilskudsmuligheder og regler. Naturrådgiver Anne Robenhagen Ravnshøj arr@jlbr.dk tlf: 76602392

Tilskudsmuligheder og regler. Naturrådgiver Anne Robenhagen Ravnshøj arr@jlbr.dk tlf: 76602392 Tilskudsmuligheder og regler Naturrådgiver Anne Robenhagen Ravnshøj arr@jlbr.dk tlf: 76602392 Emner Kort om Grundbetaling og græs Rekreative arealer Pleje af græs og naturarealer Regler HNV-værdi valg

Læs mere

Bekendtgørelse om tilskud til Natura 2000-projekter om etablering af naturlige vandstandsforhold 1)

Bekendtgørelse om tilskud til Natura 2000-projekter om etablering af naturlige vandstandsforhold 1) BEK nr 526 af 24/05/2016 (Gældende) Udskriftsdato: 26. februar 2017 Ministerium: Miljø- og Fødevareministeriet Journalnummer: Miljø- og Fødevaremin., NaturErhvervstyrelsen, j.nr. 16-8156-000002 Senere

Læs mere

Bekendtgørelse om tilskud til etablering af særlige levesteder for bilag IVarter 1)

Bekendtgørelse om tilskud til etablering af særlige levesteder for bilag IVarter 1) BEK nr 1208 af 27/10/2015 (Gældende) Udskriftsdato: 18. januar 2017 Ministerium: Miljø- og Fødevareministeriet Journalnummer: Miljø- og Fødevaremin., NaturErhvervstyrelsen, j.nr. 15-8161-000001 Senere

Læs mere

Sådan udfylder du ansøgningsskemaet om tilskud til Særlige levesteder for bilag IV-arter

Sådan udfylder du ansøgningsskemaet om tilskud til Særlige levesteder for bilag IV-arter Sådan udfylder du ansøgningsskemaet om tilskud til Særlige levesteder for bilag IV-arter ANSØGER A. Ansøger Oplysningerne danner grundlag for fastsættelse af, hvem der er tilsagnshaver. Det er dig som

Læs mere

Vådområdeprojekt Jegstrup Bæk Teknisk/biologisk forundersøgelse v/ Martin Andersen, Atkins. (6 juni 2019)

Vådområdeprojekt Jegstrup Bæk Teknisk/biologisk forundersøgelse v/ Martin Andersen, Atkins. (6 juni 2019) Vådområdeprojekt Jegstrup Bæk Teknisk/biologisk forundersøgelse v/ Martin Andersen, Atkins (6 juni 2019) Formål med kvælstofvådområder At genskabe naturlige hydrologiske forhold for derved at mindske kvælstofudledningen

Læs mere

Ansøgning om tilsagn til Natura 2000-projekter om. rydning af tilgroede arealer og om forberedelse til afgræsning

Ansøgning om tilsagn til Natura 2000-projekter om. rydning af tilgroede arealer og om forberedelse til afgræsning Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri NaturErhvervstyrelsen Ansøgning om tilsagn til Natura 2000-projekter om rydning af tilgroede arealer og om forberedelse til afgræsning Jf. bekendtgørelse

Læs mere

Natura 2000-handleplan Vallø Dyrehave. Natura 2000-område nr Habitatområde H198

Natura 2000-handleplan Vallø Dyrehave. Natura 2000-område nr Habitatområde H198 Natura 2000-handleplan 2016 2021 Vallø Dyrehave Natura 2000-område nr. 152 Habitatområde H198 Titel: Natura 2000-handleplan 2016 2021, Vallø Dyrehave Natura 2000-område nr. 152. Habitatområde H198 Udgiver:

Læs mere

Natura 2000-handleplan Stadil Fjord og Vest Stadil Fjord. Natura 2000-område nr. 66. Habitatområde H59 Fuglebeskyttelsesområde F41

Natura 2000-handleplan Stadil Fjord og Vest Stadil Fjord. Natura 2000-område nr. 66. Habitatområde H59 Fuglebeskyttelsesområde F41 Natura 2000-handleplan 2016 2021 Stadil Fjord og Vest Stadil Fjord Natura 2000-område nr. 66 Habitatområde H59 Fuglebeskyttelsesområde F41 Titel: Natura 2000-handleplan 2016-2021. Stadil Fjord og Vest

Læs mere

Hvordan passer vi på naturen i Vejle.

Hvordan passer vi på naturen i Vejle. Hvordan passer vi på naturen i Vejle. Gør stor natur større Den 15. november 2018 Bo Levesen Vejle Kommune Fakta om natur i Vejle Kommune. Natura2000: 5800 ha Fredede områder: 4500 ha Beskyttet natur:

Læs mere

Forslag til: Natura 2000-handleplan Kystskrænterne ved Arnager Bugt. Natura 2000-område nr. 187 Habitatområde H163

Forslag til: Natura 2000-handleplan Kystskrænterne ved Arnager Bugt. Natura 2000-område nr. 187 Habitatområde H163 Forslag til: Natura 2000-handleplan 2016 2021 Kystskrænterne ved Arnager Bugt Natura 2000-område nr. 187 Habitatområde H163 Titel: Forslag til Natura 2000-handleplan for Kystskrænterne ved Arnager Bugt

Læs mere

Høringssvarnotat vedr. ekstern høring af bekendtgørelse om tilskud til landskabs- og biotopforbedrende beplantninger

Høringssvarnotat vedr. ekstern høring af bekendtgørelse om tilskud til landskabs- og biotopforbedrende beplantninger Sagsnummer: 15-8157-000027 Dato: 24. februar 2016 Høringssvarnotat vedr. ekstern høring af bekendtgørelse om tilskud til landskabs- og biotopforbedrende beplantninger Bemærkninger Opfølgning 1. Danmarks

Læs mere

Bekendtgørelse om tilskud til naturprojekter på kulstofrige lavbundsjorder 1

Bekendtgørelse om tilskud til naturprojekter på kulstofrige lavbundsjorder 1 Bekendtgørelse om tilskud til naturprojekter på kulstofrige lavbundsjorder 1 I medfør af 2, stk. 1 og 2, 6, stk. 1, og 2, 9, stk. 4, og 11, stk. 1, i lov nr. 1360 af 16. december 2014 om Landdistriktsfonden

Læs mere

Forslag til: Natura 2000-handleplan Randkløve Skår. Natura 2000-område nr. 213 Habitatområde H213

Forslag til: Natura 2000-handleplan Randkløve Skår. Natura 2000-område nr. 213 Habitatområde H213 Forslag til: Natura 2000-handleplan 2016 2021 Randkløve Skår Natura 2000-område nr. 213 Habitatområde H213 Titel: Forslag til Natura 2000-handleplan 2016-2021 for Randkløve Skår Udgiver: Bornholms Regionskommune

Læs mere

Natura 2000 handleplaner

Natura 2000 handleplaner Natura 2000 handleplaner 2016-2021 159 Bagholt Mose Udpegningsgrundlag: Kransnålalge sø Brunvandet sø Hængesæk Skovbevokset tørvemose Elle- og askeskov Mygblomst Målsætning: At det lysåbne areal udvides

Læs mere

Natura 2000-handleplan Lønborg Hede. Natura 2000-område nr. 73. Habitatområde H196

Natura 2000-handleplan Lønborg Hede. Natura 2000-område nr. 73. Habitatområde H196 Natura 2000-handleplan 2016 2021 Lønborg Hede Natura 2000-område nr. 73 Habitatområde H196 Titel: Natura 2000-handleplan 2016-2021, Lønborg Hede Udgiver: Ringkøbing-Skjern Kommune År: 2017 Forsidefoto:

Læs mere

Sagsnr P

Sagsnr P Projektgruppen for vådområdeprojektet Natur og Miljø Frederikssund Kommune Torvet 2 3600 Frederikssund Dato 18. juli 2017 Sagsnr. 01.05.08-P25-5-17 BY OG LANDSKAB Dispensation fra naturbeskyttelseslovens

Læs mere

Natura Handleplan. Hejede Overdrev, Valborup Skov og Valsølille Sø. Natura 2000-område nr. 146 Habitatområde H129

Natura Handleplan. Hejede Overdrev, Valborup Skov og Valsølille Sø. Natura 2000-område nr. 146 Habitatområde H129 Natura 2000 - Handleplan Hejede Overdrev, Valborup Skov og Valsølille Sø Natura 2000-område nr. 146 Habitatområde H129 Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse...2 Baggrund...3 Sammendrag af den statslige

Læs mere

KL Miljøministeriet 27. november 2009

KL Miljøministeriet 27. november 2009 KL Miljøministeriet 27. november 2009 Aftale om styringsmodeller for udmøntningen af vådområde- og ådalsindsatsen og om den øvrige indsats på vand- og naturområdet På baggrund af drøftelser mellem Miljøministeriet

Læs mere

Vand- og naturplaner. Status forår Terkel Broe Christensen Mogens Lind Jørgensen

Vand- og naturplaner. Status forår Terkel Broe Christensen Mogens Lind Jørgensen Vand- og naturplaner Status forår 2010 Terkel Broe Christensen Mogens Lind Jørgensen Udkast til planerne Planerne kan hentes på Miljøministeriets hjemmeside : http://www2.blst.dk/publikationer/vandplanforslag/1_15_

Læs mere

Seks Natura 2000-områder i Svendborg Kommune

Seks Natura 2000-områder i Svendborg Kommune Seks Natura 2000-områder i Svendborg Kommune N116: Det centrale Storebælt og Vresen* N118: Søer ved Tårup og Klintholm Svendborg og Nyborg N120: Skove og søer syd for Brahetrolleborg Svendborg og FaaborgMidtfyn

Læs mere

Natura 2000-handleplan Lønborg Hede. Natura 2000-område nr. 73. Habitatområde H196

Natura 2000-handleplan Lønborg Hede. Natura 2000-område nr. 73. Habitatområde H196 Natura 2000-handleplan 2016 2021 Lønborg Hede Natura 2000-område nr. 73 Habitatområde H196 Titel: Natura 2000-handleplan 2016-2021, Lønborg Hede Udgiver: Ringkøbing-Skjern Kommune År: 2016 Forsidefoto:

Læs mere

Natura 2000-handleplan Kås Hoved. Natura 2000-område nr. 31. Habitatområde H31

Natura 2000-handleplan Kås Hoved. Natura 2000-område nr. 31. Habitatområde H31 Natura 2000-handleplan 2016 2021 Kås Hoved Natura 2000-område nr. 31 Habitatområde H31 Kolofon Natura 2000-handleplan 2016-2021. Kaas Hoved Natura 2000- områder nr. 31, Habitatområde H31. Titel: Natura

Læs mere

Tilskud til Naturpleje

Tilskud til Naturpleje Tilskud til Naturpleje Projekttilskud til naturpleje, maj 2014 Rydning: 38 ansøgninger, 327,33 ha, 5.969.861,69 kr. Hegning: 264 ansøgninger, 5.775,97 ha, 35.882.264,15 kr. I alt 290 ansøgninger på rydning

Læs mere

Natura 2000-handleplan Vadehavet Alslev Ådal

Natura 2000-handleplan Vadehavet Alslev Ådal Natura 2000-handleplan 2016 2021 Vadehavet Alslev Ådal Natura 2000-område nr. 89 Habitatområde H239 Titel: Natura 2000-handleplan 2016-2021 Vadehavet Alslev Ådal Natura 2000-område nr. 89 Habitatområde

Læs mere

Udkast til Natura 2000-handleplan

Udkast til Natura 2000-handleplan Udkast til Natura 2000-handleplan 2016 2021 Yding Skov og Ejer Skov Natura 2000-område nr. 54 Habitatområde H50 Titel: Natura 2000-handleplan 2016 2021 Yding Skov og Ejer Skov Natura 2000-område nr. 54

Læs mere

Udkast til Natura 2000-handleplan Bjerre Skov og Haslund Skov. Natura 2000-område nr Habitatområde H229

Udkast til Natura 2000-handleplan Bjerre Skov og Haslund Skov. Natura 2000-område nr Habitatområde H229 Udkast til Natura 2000-handleplan 2016 2021 Bjerre Skov og Haslund Skov Natura 2000-område nr. 229 Habitatområde H229 1 Titel: Udkast til Natura 2000-handleplan 2016-2021 Bjerre Skov og Haslund Skov Udgiver:

Læs mere

Negativt skovrejsningsområde og skovrejsning Det ansøgte areal er i kommuneplan udpeget til skovrejsning uønsket.

Negativt skovrejsningsområde og skovrejsning Det ansøgte areal er i kommuneplan udpeget til skovrejsning uønsket. Tilladelse til skovrejsning i negativ område Dato: 26-08-2019 Billund Kommune har modtaget en ansøgning om skovrejsning på matr. nr. 5eø Vorbasse by, Vorbasse. Projektområdet er 24 ha hvoraf 3,7 ha tilplantes.

Læs mere

Natura 2000-handleplan Borris Hede. Natura 2000-område nr. 67. Habitatområde H60 Fuglebeskyttelsesområde F37

Natura 2000-handleplan Borris Hede. Natura 2000-område nr. 67. Habitatområde H60 Fuglebeskyttelsesområde F37 Natura 2000-handleplan 2016 2021 Borris Hede Natura 2000-område nr. 67 Habitatområde H60 Fuglebeskyttelsesområde F37 Titel: Natura 2000-handleplan, Borris Hede Udgiver: Ringkøbing-Skjern Kommune og Herning

Læs mere