Svend Danielsen. Fælles forældremyndighed

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Svend Danielsen. Fælles forældremyndighed"

Transkript

1 Svend Danielsen Fælles forældremyndighed

2 Fælles forældremyndighed Af landsdommer, adj. professor, dr. jur. Svend Danielsen, Danmark Fælles forældremyndighed som en mulighed efter separation eller skilsmisse samt for ugifte forældre har udviklet sig meget det seneste årti. Der er gennemført nye love bla. herom i Danmark i 1995 og i Island i 1992 samt ganske omfattende lovrevisioner i Norge i 1997 og i Sverige i Reformovervejelserne fortsætter i alle landene. Blandt emnerne i centrum har været, om alle ugifte forældre automatisk skal have fælles forældremyndighed, om der skal være mulighed for at påtvinge fælles forældremyndighed mod den enes protest, og om myndighederne skal have adgang til at bestemme deleordninger, hvor børnene bor nogenlunde lige meget hos begge forældre. Disse spørgsmål søges belyst i det følgende med en gennemgang af nordiske overvejelser og argumenter. Svend Danielsen er født i 1934 og blev cand. jur. i Siden 1981 har han været landsdommer i Østre Landsret blev han dr. jur. og i 1997 adj. professor ved Københavns Universitet. Han har ledet lovforberedende udvalg om bl.a. forældremyndighed, værgemål og ægteskabsret, ligesom han har skrevet en række kommentarudgaver, herunder om disse love. Forældremyndighed er det familieretlige emne, som har været mest i fokus i de nordiske lande det seneste årti. Der er anvendt mange forældreindlæg, foreningsinitiativer, avissider og politiske kræfter herpå. Reglerne har inden for de senere år været genstand for udvalgsarbejder i Danmark og Sverige med betænkninger i 1994 og 1995 som resultat, 1 ligesom det norske Barne- og familiedepartementet i 1995 offentliggjorde et høringsnotat med forslag til ændringer i barnelovens kap I alle landene har disse overvejelser ført til lovgivning. Der er kommet en ny børnelov i Island i 1992 med ændringer i 1993 og 1995 og i Danmark en selvstændig lov om forældremyndighed og samvær i 1995, ligesom der er gennemført ganske omfattende lovændringer i Norge i 1997 og i Sverige i Den finske lov er fra Reformovervejelserne fortsætter. I Danmark har Børnelovsudvalget i en betænkning fra slutningen af forslået ændringer om ugifte forældre, og lovforslag herom er under udarbejdelse, se nedenfor under pkt Norge har spørgsmålet om delt bopæl været overvejet i en betænkning om barnefordelingssager, som er afgivet i slutningen af 1998, 4 og de ugifte sam- 1 «Fælles forældremyndighed, samværsvanskeligheder, børnesagkyndig rådgivning» (Bet. nr. 1279/94) og «Vårdnad, boende, umgänge» (SOU 1995:97). 2 Ot. prp. nr. 56( ). 3 Bet. nr. 1350/97. 4 NOU 1998: 17.

3 294 Svend Danielsen boende forældres forhold behandles i udvalget om samboerskab, se herom nedenfor under pkt. 6.3 og 2.2. I Sverige har Justitiedepartementet i juni 1998 udarbejdet en promemoria om et forsat arbejde med bl.a. reglerne om forældremyndigheden for ugifte forældre, se nedenfor under pkt. 2.2, ligesom der er stillet en systematisk og sproglig gennemgang af föräldrabalkens kap. 6 i udsigt, 5 og der er udpeget en sagkyndig til at overveje de nævnte spørgsmål. De emner, der på det seneste har optaget sindene mest, er, om alle ugifte forældre automatisk skal have fælles forældremyndighed, om der skal være mulighed for at påtvinge fælles forældremyndighed mod den enes protest, og om myndighederne skal have adgang til at bestemme deleordninger, hvor børnene bor nogenlunde lige meget hos begge forældre. Disse spørgsmål søges belyst i det følgende med en gennemgang af nordiske overvejelser og argumenter. Til slut stilles spørgsmål som oplæg til en debat, se nedenfor under pkt Indholdet af forældremyndigheden Betydningen og rækkevidden af, at forældre har fælles forældremyndighed, belyses bedst ved at se på indholdet. Indehaverne skal ifølge den danske forældremyndighedslov 2, stk. 1, drage omsorg for barnet og kan træffe afgørelse om dets personlige forhold ud fra barnets interesse og behov. Nogenlunde tilsvarende bestemmelser, men med mere omfattende beskrivelser, findes i de andre nordiske landes lovgivning, se således den islandske børnelov 29, stk. 3 4, den norske barnelov 30, stk. 1-2, samt den svenske fbräldrabalken kap. 6, 2, stk. 2. Blandt beslutningerne, der kan træffes, kan nævnes valg af skoletype og uddannelse, navnevalg, ind- eller udmeldelse af trossamfund, beslutning om dåb og konfirmation, samtykke til medicinsk behandling og indgreb, anmodning om udstedelse afpas samt flytning inden- og udenlands. 6 Pligterne og beslutningsadgangen får et særligt perspektiv, hvis forældremyndighedsindehaverne ikke bor sammen. Den danske holdning er, uden at det er fastlagt i loven, at i denne situation må beslutninger af mere dagligdags karakter træffes af den, der har barnet boende. Om mere væsentlige spørgsmål eller ved foranstaltninger af mere indgribende karakter må forældrene tale sammen og se at blive enige. 7 Der har ikke været danske drøftelser om en udvidelse eller præcisering af lovreglen eller om en fastlæggelse af retsstillingen, hvis forældrene ikke bor sammen. I Sverige var holdningen i forarbejderne til lovændringen i 1998, at der ikke bør indføres nogen udtrykkelig regel om, at den vårdnadshaver, barnet bor sammen med, kan træffe beslutninger om spørgsmål, som gælder den daglige omsorg 5 Prop. 1997/98:7 s Innst.O. nr. 100 ( ) s Danielsen: Forældremyndighedslovskommentaren, 1997, s. 65.

4 Fælles forældremyndighed 295 for barnet. Det kom heller ikke på tale i loven at præcisere, hvad der hører under denne omsorg. Bestemmelsesretten beror ifølge sagens natur på, hvorledes forældrene har tilrettelagt udøvelsen af vårdnaden. Det var ikke kommet frem, at der i praksis skulle være opstået sådanne konflikter mellem forældre, at der fandtes behov for en lovregel. I lovforslaget og i promemorian fra juni 1998 åbnes dog op for, at det kommende reformarbejde om ugifte forældre, se herom nedenfor under pkt. 2.2, kan give anledning til at disse spørgsmål tages op på ny. I denne sammenhæng kan det også overvejes, om beslutningsadgangen for den af forældrene, barnet bor hos, bør udvides. 8 I Norge blev det i 1997 søgt afklaret, hvilke afgørelser der følger af foreldreansvaret, hvilke beslutninger der under felles foreldreansvar kan træffes af den af forældrene, barnet bor fast sammen med, og hvilken afgørelsesmyndighed der følger af at være sammen med barnet under udøvelse af samvær. 9 En ny 35 b har overskriften: Afgørelser, som kan træffes af den, barnet bor fast sammen med. Her slås fast, at har forældrene felles foreldreansvar, men barnet bor fast med kun den ene, kan den anden ikke modsætte sig, at den, barnet bor hos, træffer afgørelser, som gælder væsentlige sider af omsorgen for barnet, f.eks. om barnet skal være i børnehave, hvor i landet barnet skal bo og andre større spørgsmål om dagliglivet. Ifølge en ny 43 a kan enhver af forældrene ved felles foreldreansvar tage barnet med på kortere udlandsophold. Reglen suppleres af en anden ny regel i 44, stk. 2, om samværsforældres retsstilling, hvorefter barnet har krav på omsorg og omtanke fra den, som er sammen med barnet, og hvorefter denne kan træffe afgørelser, som gælder omsorgen for barnet under samværet. 2. Ugifte forældre Udgangspunktet for vurderingen af ugifte forældres forhold er de statistiske oplysninger, hvorefter omkring halvdelen af alle børn nu fødes af ugifte mødre. I Danmark var det i 1996 knap 46,3 % Island er det 60,6 %." I Norge var det 47,6 % i Sverige er andelen 54 %. 13 Størstedelen af de ugifte mødre lever sammen med barnets fader. Det antages imidlertid i Sverige, at 5-6 % af alle børn fødes af en reelt enlig moder. 14 I Danmark drejede det sig i 1996 om ca 3500 af de børn, der fødtes af en ugift moder, eller om godt 5 % Norge har måske 8 % af de børn, der fødes, 8 Prop. 1997/98:7 s og 1997/98:LU 12 s Høringsnotat 1995 s og Ot. prp. nr. 56 ( ) s. 39^0. 10 Børnelovsudvalgets betænkning (nr. 1350/97) s Statistik i Island - Rapport Lucy Smith og Peter Lødrup: Barn og foreldre, 5. utg. 1998, s Prop. 1997/98:7 s Saldeen: Barn och föräldrar, 1997, s Børnelovsudvalgets betænkning (nr. 1250/97) s. 34 og 66.

5 296 Svend Danielsen forældre som hverken er gifte eller samboende. 16 Omkring 10 % af de islandske børn antages at blive født af en enlig moder. 2.1 Aftaler om fælles forældremyndighed Indtil for en snes år siden var fælles forældremyndighed noget, der kun fandtes i ægteskaber. Var moderen ugift, havde hun altid og ubetinget forældremyndigheden alene. Faderen havde ingen mulighed for at få andel i beslutningsbeføjelserne. De gældende lovgivninger har åbnet op for, at ugifte forældre kan have fælles forældremyndighed. I alle landene er det gennemført ved at give adgang til at aftale dette fællesskab. Tendensen er gået i retning af stadigt mere forenklede aftaleprocedurer. I Danmark krævedes oprindeligt, at aftalen godkendtes af statsamtet. Det skulle ske, medmindre aftalen stred mod, hvad der var bedst for barnet ændredes ordningen, så aftalen nu blot skal anmeldes til statsamtet, jf. forældremyndighedslovens Samtidig har man søgt gennem administrative forskrifter at gøre en anmeldelse så enkel som muligt, herunder ved i høj grad at kæde aftalen sammen med den faderskabsanerkendelse, der som omtalt nedenfor under pkt. 2.2 fortsat er nødvendig. Bor forældrene sammen, udleveres der nu en formular til anmeldelse af fælles forældremyndighed samtidig med blanketten om faderskab, medens den i andre tilfælde først udleveres, når faderskabet ligger fast, se forældremyndighedsbekendtgørelsen 2. Bestræbelserne for på denne måde at forenkle aftaleprocessen har båret frugt. Forældremyndighedsudvalget konstaterer, at i 1993 og dermed før de nye regler indgik % af de ugifte forældre aftale om fælles forældremyndighed ved barnets fødsel. 18 Børnelovsudvalget antager, at formentlig godt af de godt nye ugifte samlevende forældrepar, d.v.s. mere end 90 %, i 1996 indgik en sådan aftale om deres børn. 19 På linje hermed er det i Norge anført, at man ved at give bedre information og indføre en enklere fremgangsmåde vil opnå, at langt flere fædre i fremtiden får felles foreldreansvar. Dette kan gøres ved at udvide blanketten for faderskabsanerkendelse til at indeholde en rubrik for foreldreansvar, så der bliver én blanket i stedet for to. Forældrene må da eksplisit tage stilling til spørgsmålet, om de skal have felles foreldreansvar. 20 I Sverige anmelder samboende ugifte forældre gemensam vårdnad for 90 % af børnene i forbindelse med faderskabsbekræftelsen. Bor forældrene ikke sammen, 16 Innst.O. nr. 100 ( ) s Bet. 1279/93 s Bet. 1279/94 s. 52 og Bet. 1350/97 s Ot. prp. nr. 56 ( ) s. 22 og 41 samt Innst.O. nr. 100 ( ) s. 21.

6 Fælles forældremyndighed 297 eller er der rejst tvivl om faderskabet, anmeldes gemensam vårdnad for 45 % af børnene Automatisk fælles forældremyndighed En vigtig nordisk politisk diskussion går i dag på, om den legale eller automatiske fælles forældremyndighed, gifte forældre har, skal udvides til at omfatte de ugifte forældre Samboende Det danske forældremyndighedsudvalg var meget positiv over for, at reelt samboende forældre med en vis stabilitet i forholdet far fælles forældremyndighed fra barnets fødsel automatisk og uden aftale, når det bliver teknisk muligt. 22 På tilsvarende måde er det i Sverige tilkendegivet, at fælles forældremyndighed turde være en lige så naturlig løsning for ugifte samboende forældre som for gifte. 23 På den anden side har det hidtil været den overvejende opfattelse, at forældre, som ikke ved barnets fødsel har så tætte relationer, at de bor fast sammen, ikke bør omfattes af en regel om automatisk fælles forældremyndighed Danmark fremhæves, at de ikke har noget faktisk fællesskab, der kan danne grundlag for lovregulering. Forældrene behøver ikke at have haft nogen reel kontakt eller et nærmere bekendtskab. Fædre, der ønsker andel i forældremyndigheden uden at bo sammen med moderen, er antagelig et mindretal. En automatik vil være processkabende, idet enlige mødre må gennem en forhandling med faderen eller en retssag for at få den fælles forældremyndighed ophævet. En generel regel vil også omfatte børn, der er resultat af en voldtægt eller en anden sædelighedsforbrydelse. 25 I Norge anføres, at gruppen er meget sammensat. Der kan være forældre, som har et forhold, men som ikke bor sammen, og der kan være tilfælde, hvor barnet er resultatet af en flygtig forbindelse, så moderen og faderen knapt kender hinanden. 26 Det konstateres, at der vides lidt om disse mødre og deres kontakt med barnefaderen. 27 I Sverige nævntes i forarbejderne til 1998-ændringerne, at forholdene for ugifte forældre, som ikke bor sammen, kan være forskellige. Der kan ikke bortses fra, at disse forældre ikke altid har sådanne relationer, at det er selvfølgeligt, at de kan samarbejde på en måde, som er nødvendig for at gemensam vårdnad kan fungere. For disse forældre savnes forudsætningerne, som fordres, for at fællesskabet skal indtræde automatisk. Der kan ikke bortses fra, at der 21 Socialstyrelsens rapport: «Faderskap och underhåll 1995», Socialtjänst 1996:2, s Bet. 1279/94 s , navnlig s M997/98:LU12s SOU 1995:97 s Bet. 1247/94 s Høringsnotat 1995 s Innst.O. nr. 100 ( ) s. 22.

7 298 Svend Danielsen er tilfælde, hvor den ene af forældrene er uegnet. Der findes også andre situationer, hvor en automatisk gemensam vårdnad ikke vil være forenelig med, hvad der er bedst for barnet. Forældrenes konflikt kan være så alvorlig og dyb, at de ikke formår at tale med hinanden og at samarbejde. Automatisk gemensam vårdnad kan lede til, at moderen ikke medvirker til, at faderskabet bliver fastslået. 28 Endelig kan der ikke bortses fra, at faderen kan være gift med en anden. Hvis disse hidtidige tanker fastholdes, er spørgsmålet, om gruppen af samboende forældre umiddelbart lader sig afgrænse objektivt. I Island er det afgørende for, om der er fælles forældremyndighed efter loven, at forældrene er samboende efter registrering i et såkaldt fællesregister eller ifølge andet utvetydigt bevismateriale, jf. børnelovens 30, stk. 1, jf. 2, stk. 3. Hverken i Danmark, Norge eller Sverige er en løsning, hvor folkeregistertilmeldingen lægges til grund, fundet anvendelig, fordi en del reelt samboende ud fra en række forskelligartede motiver og hensyn formelt vælger at have hver sin adresse. 29 Overvejelser om andre muligheder for at få fastslået, om forældrene bor sammen, er både i Danmark og Norge foretaget i tilslutning til et revisionsarbejde om faderskabsreglerne. Dette skyldes, at det, hvis moderen er ugift, er nødvendigt for myndighederne at få fastslået, hvem der er barnets fader. Spørgsmålene hænger sammen, udtrykt af det danske forældremyndighedsudvalg med bemærkningen: «Uden faderskab, ingen forældremyndighed». 30 Tanken om en «samlivs pater est» har været fremme. Også her stødes på vanskeligheden, at forældrenes relationer ikke er officielt registreret. Derfor er forslagene gået i retning af en ordning, hvor forældrene underskriver en erklæring om, at de er samboende, hvorefter samboeren anses som fader. En sådan egenerklæring skulle erstatte faderskabsanerkendelsen. 31 Det danske børnelovsudvalg har i en delbetænkning fra slutningen af 1997 udarbejdet forslag til en «samlivs pater est». Ifølge børnelovsudkastet 2 er den mand, moderen lever sammen med, fader til et barn, der fødes af en ugift kvinde, hvis parterne skriftligt erklærer, at de lever sammen, at det er deres fælles barn, og at de sammen vil varetage omsorgen og ansvaret for barnet. Registrering af faderskabet finder sted i forbindelse med anmeldelsen af fødslen. Foreligger en sådan erklæring under faderskabssagen, skal der ifølge et forslag fra udvalget til ændring af forældremyndighedslovens 5 være fælles forældremyndighed. 32 Lovforslaget på grundlag af betænkningen er under udarbejdelse i Justitsministeriet. I det norske lovforslag, som førte til ændringerne i 1997, toges som følge af reaktionerne på departementets høringsnotat afstand fra det hensigts- 28 SOU 1995:97 s , Prop. 1997/98:7 s og 1997/98:LU 12 s Bet. 1279/94 s. 79 og SOU 1995:97 s. 78. < Bet. 1279/94 s Høringsnotat 1995 s. 15 og Bet. 1350/97 s , 185, 198 og

8 Fælles forældremyndighed 299 mæssige i at anvende en samboerklæring om faderskab, 33 og en regel herom blev ikke gennemført. Den norske stortingskomités flertal har ikke opgivet de ugifte samboende, idet det har peget på, at der er nedsat et udvalg, som skal se på lovregler, rettigheder og pligter i forbindelse med samboerskab. Det er naturligt, at man vender tilbage til spørgsmålet, når dette udvalg er kommet med sin indstilling. 34 I den islandske børnelov 2, stk. 2, findes en slags «samlivs pater est». Hvis en ugift moder og en mand, som erklærer, at han er fader til barnet, lever sammen, når barnet fødes, er manden automatisk fader. Forældrene skal være samboende i henhold til registrering eller ifølge andet utvetydigt bevismateriale Ikke samboende De nyeste svenske signaler under det fortsatte revisionsarbejde, 35 er, at også de ikke samboende ugifte forældre må inddrages i overvejelserne om automatisk gemensam vårdnad. I promemorian fra juni 1998 med direktiver til den sagkyndige, som skal overveje lovændringer, anføres bl.a., at et barn har behov for begge sine forældre, også selv om de ikke bor sammen, og at begge har et ansvar for barnet, selv om de bor hver for sig. Dette taler mod generelt at gøre forskel på børn, hvis forældre er sammenboende, og dem, hvis forældre ikke er det. Også den omstændighed, at forældre ofte betragter sig som en familie, selv om de bor hver for sig, taler mod en særbehandling af de samboende. Derfor bør overvejelserne i første række gå på en reform, som skal omfatte ugifte forældre, uanset om de bor sammen eller ej. Da forholdene for ikke samboende forældre mange gange adskiller sig fra dem, som råder for samboende, kan det dog være nødvendigt at give vårdnadsbestemmelser en fleksibel udformning. Hvis gemensam vårdnad ikke er bedst for barnet, kan denne opløses efter de almindelige regler i föräldrabalkens kap. 6 eller gennem aftale. Der kan også være tilfælde, hvor faderen ikke vil have del i vårdnaden, og han kan da anlægge sag om, at den skal betros moderen alene. Videre nævnes, at der næppe kan anføres afgørende grunde for, at det skulle påvirke vårdnaden, at barnet er avlet ved en tilfældig forbindelse. Noget andet er, at en ordning, hvorefter forældrene i princippet altid skal have gemensam vårdnad i disse og andre tilfælde kan lede til praktiske vanskeligheder, f.eks. hvis faderen bor i udlandet, eller hvis forældrene umuligt kan samarbejde i spørgsmål angående barnet. Den gemensamme vårdnad kan da bringes til ophør efter de almindelige regler. I promemorian skitseres forskellige lovgivningsalternativer i hovedtræk. En mulighed er, at moderen har vårdnaden alene, indtil faderskabet er fastslået, hvorefter den skal være fælles, hvis ikke retten bestemmer, at den ene af forældrene skal have vårdnaden alene. Et andet alternativ er, at vårdnaden bliver fælles, når der er gået tre måneder, efter at faderskabet er fast- 53 Høringsnotat 1995 s samt Ot. prp. nr. 56 ( ) s og 41. " Innst.O. nr. 100 ( ) s SOU 1995:97 s , Prop. 1997/98:7 s. 53 og 1997/98:LU 12 s. 33.

9 300 Svend Danielsen slået, hvis ingen af forældrene anmelder, at han eller hun modsætter sig gemensam vårdnad, og hvis ikke retten har besluttet, at den ene af forældrene skal have den alene. Endelig nævnes, at der kunne gøres visse undtagelser fra en regel om automatisk gemensam vårdnad, f.eks. hvis barnet er avlet ved voldtægt. 3. Separation og skilsmisse Barnets og forældrenes retsstilling efter separation og skilsmisse har også været i fokus under nyere forældremyndighedsrevisioner. Det har haft betydning for overvejelserne, at skilsmissetallet er steget meget. I Danmark er det konstateret, at omkring en tredjedel af alle børn vil opleve, at en af forældrene forlader hjemmet, før de selv flytter hjemmefra. 36 De tilsvarende svenske tal er 37 %. I Norge er det dokumenteret, at hver femte 16-årig har oplevet, at forældrene er gået fra hinanden. Hver tiende 4-årig har oplevet det samme. Stigningen er på henholdsvis 40 og 60 % siden Det er beregnet, at 40 % af børn, født i 1992, vil opleve, at forældrene vælger at gå fra hinanden. 37 Endnu et forhold er der grund til at understrege. Tvister om forældremyndighed er sjældne. Kun i ca 3 % af de danske separations- og skilsmissesager var der i 1993 en sådan uenighed om forældremyndigheden, at det var nødvendigt at fa en dom i byretten for at afgøre tvisten. Ældre svenske undersøgelser viser noget lignende. Tilsvarende antages det i Finland, at ca 4 % af alle skilsmissesager medfører alvorlige tvister om vårdnaden Aftaler om fælles forældremyndighed Udviklingen på skilsmisseområdet det sidste par årtier har været, at den fælles forældremyndighed, gifte forældre har automatisk, under visse betingelser kan fortsætte efter ægteskabets sammenbrud. I alle de nordiske lande kan forældrene i forbindelse med separation eller skilsmisse aftale fælles forældremyndighed, en mulighed de ikke tidligere havde. Danske tal fra 1993 viste, at godt 55 % af forældrene indgik sådanne aftaler. 39 Ifølge islandske tal aftalte omkring 30 % af forældrene fælles forældremyndighed i Norske mæglere anslår skønsmæssigt, at 94 % af forældrene aftaler felles foreldreansvar. 41 I Sverige var antallet af aftaler om gemensam vårdnad i % Bet. 1279/94 s med note Innst.O. nr. 100 ( ) s. 28. Se tillige NOU 1998: 17 s Bet. 1279/94 s. 41 med note Bet. 1279/94 s Statistik i Island - Rapport 1997 samt oplysninger fra Justitsministeriet. 41 NOU 1998: 17 s Bet. 1279/94 s og 1997/98:LU 12 s. 154.

10 Fælles forældremyndighed Automatisk fortsættelse I Danmark bestemmes i forældremyndighedslovens 7, stk. 1, at ved separation og skilsmisse skal der tages stilling til forældremyndigheden, medmindre der tidligere er truffet aftale eller afgørelse herom. Statsamter og domstole skal ex officio behandle spørgsmålet og fremtvinge en stillingtagen, også selv om ingen af forældrene anmoder herom. Det er fundet hensigtsmæssigt, at spørgsmålet bringes frem og afklares under sagen. Det er værdifuldt, at forældrene i skilsmissesituationen ikke skubber børneproblemerne til side til fordel for deres egne, men tvinges til at drøfte og planlægge også børnenes fremtid. Ellers er der risiko for, at dette vigtige spørgsmål ikke får den fremtrædende plads i forhandlingerne, det fortjener. Af ordensmæssige grunde er det tillige hensigtsmæssigt, at der i et separations- eller skilsmissedokument er en omtale af, hvorledes der skal forholdes med børnene. Udvalget, der overvejede spørgsmålet, konkluderede, at en eventuel ændring af retsstillingen burde afvente mulige generelle overvejelser om skilsmissesagsbehandlingen. 43 Retsstillingen i Island er den samme, jf. børnelovens 32, stk. 2. Ifølge den finske lov 12 er spørgsmålet om vårdnad uafhængig af en skilsmisse. Retten kan derfor ikke træffe nogen afgørelse herom under skilsmissesagen, medmindre en eller begge forældre anmoder herom. I den norske lov 34, stk. 2, 2. pkt. bestemmes, at forældrene fortsat har felles foreldreansvar, dersom der ikke bliver truffet nogen aftale eller retlig afgørelse om spørgsmålet. Forældrene kan således holde spørgsmålet uden for skilsmissesagen. Hvor ofte dette sker vides ikke. I tilfælde af skilsmisse fortsætter gemensam vårdnad også i Sverige, medmindre en af parterne anmoder om dens opløsning. Dommeren skal dog ifølge föräldrabalken kap. 6, 3, stk. 2, også efter den seneste ændring minde parterne om, at vårdnaden fortsat er gemensam. 44 Endvidere kan retten ifølge 5, stk. 3, 3. pkt., ex officio træffe beslutning om, at den ene af forældrene skal have vårdnaden, hvis gemensam vårdnad er åbenbart uforeneligt med, hvad der er bedst for barnet. 45 Retten skal derfor være opmærksom på problemet, og spørgsmålet må ikke lades uomtalt i dommen. 4. Tvistløsningsmuligheder under fælles forældremyndighed 4.1 Generelle overvejelser Da fortsat fælles forældremyndighed efter ægteskabets sammenbrud blev en mulighed i de nordiske lande valgtes forskellige konstruktioner. 4; Bet. 1279/94 s Prop. 1996/97:7 s Bet. 1279/94 s

11 302 Svend Danielsen I Danmark, Island og Sverige var indstillingen oprindelig, at forældrene skulle være enige om alle fælles spørgsmål. De skulle ikke tilbydes myndighedernes bistand til løsning af enkelttvister. Kunne de ikke enes, var den eneste mulighed for konfliktløsning at bringe den fælles forældremyndighed til ophør. I den danske lov 8 er det udtrykt derhen, at lever forældrene ikke sammen, eller agter en af dem at ophæve samlivet, kan hver af dem kræve, at fællesskabet ophører. Om den nyeste danske og svenske udvikling se nedenfor under pkt I Norge har der, siden børnelovene blev gennemført i 1981, været mulighed for under bevarelse af den fælles forældremyndighed at fa myndighederne til at afgøre tvister om bopæl og samvær, se nedenfor under pkt Allerede da var det opfattelsen, at lovens udgangspunkt skulle være felles foreldreansvar også efter separation og skilsmisse, 46 og at det vil være den bedste løsning i et flertal af tilfælde. Derigennem kan man i nogen grad få stridsspørgsmål bort. Det bliver lettere at acceptere, at barnet bor hos den anden. 47 I Finland er grundsynet ligeledes at bevare og om nødvendigt etablere gemensam vårdnad så langt som muligt. Ifølge loven fra 1983 er der de samme muligheder for tvistafgørelser om bolig og samvær som i Norge, men der er adgang til at løse også andre uenighedsspørgsmål, se nedenfor under pkt Finske domstole har mere fleksible muligheder end de andre landes. Vårdnaden kan således gives til andre end barnets forældre. Domstolene har f.eks. i særlige tilfælde givet vårdnaden til faderen og morforældrene samt besluttet, at barnet skal bo hos morforældrene. Tvistløsningstilbuddene og adgangen til at påtvinge fælles forældremyndighed, se herom nedenfor under pkt. 5, hænger nøje sammen. I Danmark er anført, at indførelse af en tvangsmulighed kræver, at myndighederne skal kunne tilbyde at løse i hvert fald de vigtigste af de underliggende tvister, som er årsagen til den manglende enighed. Dermed må tvangen kombineres med noget, der i det mindste svarer til den norske ordning. 48 Også i det seneste svenske lovforslag anføres, at beslutter domstolen gemensam vårdnad mod den enes vilje, kan en afgørelse om bopæl eller umgänge blive aktuel. 49 Omvendt anføres, at adgangen til at træffe bopælsafgørelser vil berede vejen for en øget anvendelse af gemensam vårdnad og yderligere vil markere dette som hovedreglen. 50 I Danmark er grundholdningen, hvorefter forudsætningen for fælles forældremyndighed er, at forældrene kan samarbejde, fastholdt. Forældremyndighedsudvalget, som afgav betænkning i 1994, fastslog, at indførelse af en ordning om fælles forældremyndighed, som ikke begge forældre ønsker, kræver grundlæggende ændringer i lovens opbygning og myndighedernes rolle. Domstolene måtte 46 Ot. prp. nr 56 ( ) s Lucy Smith og Peter Lødrup: Barn og foreldre, 5. utg., 1998, s Bet. 1279/94 s Se i samme retning SOU 1995:79 s Prop. 1997/98:7 s SOU 1995:79 s. 89.

12 Fælles forældremyndighed 303 medvirke anderledes aktivt og detaljeret end i dag, hvor holdningen er, at barnets personlige forhold er noget, det offentlige i videst muligt omfang skal holde sig udenfor. En dom om fælles forældremyndighed mod den enes vilje kunne ikke begrænses til en alment holdt konklusion herom. Der måtte i det mindste i dommen være nogenlunde præcise forskrifter om, hvor længe barnet skulle opholde sig hos hver af forældrene, herunder i ferier og højtider. I tilslutning hertil kunne det komme på tale med bestemmelser, f.eks. om hvor barnet skulle gå i skole og om andre vigtigere spørgsmål, samt om hvorledes beslutninger herom kunne træffes i fremtiden. Med en vid adgang til tvistløsning ville der blive større muligheder for samfundsstyrede livsmønstre med en slags offentligt forældreskab som resultat. Det kunne blive dommere, der kom til at fastlægge et barns fremtid. Dybest set er det et spørgsmål om, hvad det offentlige skal administrere på dette område, og hvilke opgaver forældremyndighedsindehaverne selv skal løse. Udvalget fandt det unaturligt på forældremyndighedsområdet at presse noget igennem mod den ene af forældrenes klare ønske. Tvang er et dårligt udgangspunkt for det fællesskab om børnenes fremtid, der er forudsætningen for og meningen med ordningen om fælles forældremyndighed. Hvad der er bedst for barnet, er det altoverskyggende. Det kan næppe opnås ved at gennemtvinge et samarbejde. Samfundet kan gennem rådgivning forsøge at hjælpe forældrene til at arbejde sammen, men ikke tvinge dem hertil. Fælles forældremyndighed kan ikke virke efter hensigten uden samarbejdsvilje og -evne hos begge og en åbenhed over for at indgå kompromisser. Lovgivning er ikke et egnet middel til at dæmpe eksisterende modsætninger mellem forældrene og at skabe et samarbejdsklima, som ikke er til stede på forhånd og ikke kan tilvejebringes ved frivillige midler. Vejen til mere indflydelse og orientering gik efter udvalgets opfattelse over andre lovmæssige konstruktioner, nemlig en styrkelse af retsstillingen for den af forældrene, der ikke har del i forældremyndigheden. Udvalget fandt således, at grundholdningen i den gældende ordning med fælles forældremyndighed som et frivilligt alternativ for motiverede forældre burde bevares. Skulle der gennemføres ændringer i de grundlæggende elementer i den danske forældremyndighedskonstruktion, burde det ske på grundlag af større viden om børnenes og forældrenes forhold i brudte familier Bopæls- og samværsafgørelser De vigtigste tvister, der kan opstå mellem forældre, som ikke bor sammen, angår sikkert, hos hvem af dem børnene skal bo fast, og hvilken kontakt barnet skal have med den anden af forældrene. I Finland, Norge og Sverige er der adgang til at få myndighedernes afgørelse om bopæl og samvær, uden at det har betydning for den fælles forældremyndighed. I Norge sidestillede man fra starten i 1981 i barnelovens 34, stk. 3, afgørelser om foreldreansvar og om, hvor barnet skulle 51 Bet. 1247/94 s

13 304 Svend Danielsen bo fast, uden at denne konstruktion synes at have givet anledning til særlige overvejelser udover de ovenfor under pkt. 4.1 nævnte om lovens udgangspunkt. I Finland indførtes adgangen til bopæls- og samværsafgørelser i 1983, se ligeledes ovenfor under pkt I Sverige er muligheden for boende- og umgangeafgørelser under bevarelse af gemensam vårdnad indført ved lovændringen i I Danmark gennemførtes ved loven af en mulighed for, at den af forældrene, der ikke har barnet boende, kan fa en afgørelse om samvær, uden at det var nødvendigt forinden at bringe den fælles forældremyndighed til ophør. Udvalget fandt, at selv om grundsynet fortsat var, at fælles forældremyndighed er et tilbud til forældre, som mener, at de kan blive enige i hvert fald på tilnærmelsesvis samme måde, som da de boede sammen, se ovenfor under pkt. 4.1, kan der i dag være grund til at anlægge en pragmatisk og praktisk synsvinkel på samværsområdet. En uenighed om samværet har ikke samme fundamentale karakter som bopælstvister. Ønsker en af forældrene offentlig bistand til at få fastslået omfanget af barnets besøg, forudsætter dette også, at vedkommende er enig i, at barnet skal bo hos den anden. Hertil kommer, at en samværsresolution kan være en ventil, der løser nogle af de konflikter, som kan opstå under fælles forældremyndighed. Det skaber mere faste rammer for børns besøg og klare retningslinjer, noget der også kan være nødvendigt som legitimation over for en ny samlever. 52 En statistisk redegørelse for perioden 15. maj-31. oktober 1997 viste, at 21 % af samværsansøgningerne fremkom i tilfælde, hvor der var fælles forældremyndighed. 53 I Island er der ikke adgang til at få myndighedernes afgørelse om bopæl og samvær uden at bringe den fælles forældremyndighed til ophør. 4.3 Brev- og telefonkontakt I Finland har domstolene siden 1994 kunnet træffe beslutning om anden kontakt end direkte samvær. I den danske lov indførtes i 1996 en regel, 18, om, at statsamtet i særlige tilfælde kan træffe bestemmelse om anden kontakt med barnet end samvær, i form af telefonsamtaler, brevveksling og lignende. Bestemmelsen kan også påberåbes under fælles forældreansvar af den, der ikke har barnet boende. I Sverige overvejedes en tilsvarende regel i det seneste lovforslag med negativt resultat. Det anførtes, at man ikke kan se bort fra, at alt for detaljerede forskrifter kan mindske forældrenes samarbejdsvilje. 54 Riksdagens lagutskott forudsætter, at regeringen følger udviklingen i de nordiske lande, som har en sådan regulering, og hvis det viser sig formålstjenligt overvejer forslag til en lovregulering Bet. 1279/94 s Danielsen: Tillæg 1997 til Forældremyndighedslovskommentaren s Prop. 1997/98:7 s /98:LU 12 s. 45.

14 Fælles forældremyndighed Andre tvister Det finske tvistløsningstilbud under fælles forældremyndighed er ikke begrænset til bopæls- og samværsafgørelser, omtalt ovenfor under pkt Hvis forældrene ikke kan blive enige om et spørgsmål, som skal afklares, kan domstolene bestemme, at beslutningen skal træffes af den ene af forældrene alene. Det kan f eks. dreje sig om skolevalg eller pasningsordninger. Det danske udvalg ridsede problemstillingen omkring tvistløsningsmulighederne lidt hårdt op i betænkningen fra Det anføres, at det kunne komme på tale, at en af forældrene kunne anlægge sag for at få afgjort, om barnet skulle i privatskole eller i gymnasiet. På samme måde kunne det blive med religiøse spørgsmål. Uenighed om lægebehandling kunne også forekomme. Lidt på overdrevet kunne der blive diskussion om barnets fritidsaktiviteter, f.eks. medlemsskab af en fodboldklub eller musikundervisning. Med en vid adgang til tvistløsning ville der blive større muligheder for samfundsstyrede livsmønstre med en slags offentligt forældreskab som resultat. Det kunne blive dommere, som kom til at fastlægge et barns fremtid. Dybest set er det et spørgsmål, hvad det offentlige skal administrere på dette personlige, private område, og hvilke opgaver forældremyndighedsindehaverne selv skal løse. 56 I de seneste svenske lovforarbejder drøftes en mulighed for at give domstolene adgang til at træffe beslutning om en opdeling af vårdnadsopgaverne mellem forældrene. Løsningen blev afvist, bl.a. fordi den ikke ville være i overensstemmelse med ønsket om, at forældrene så langt som muligt skal komme overens om spørgsmål vedrørende barnet Påtvungen fælles forældremyndighed Spørgsmålet om, hvorvidt myndighederne skal kunne bestemme fælles forældremyndighed, selv om forældrene ikke er enige herom, kan fremkomme i forskellige situationer. Normalt bliver det rejst, efter at der har været fælles forældremyndighed i en periode, uden at forældrene har boet sammen, idet den ene nu anmoder om at få bragt fællesskabet til ophør, medens den anden af forældrene ønsker det bevaret. Helt udelukkes kan det ikke, at ønsket om fælles forældremyndighed fremkommer fra en, der ikke har del i forældremyndigheden. I så fald vil det opstå under en sag, hvor denne principalt, alternativt eller subsidiært nedlægger påstand om overførelse af forældremyndigheden til sig. Et tredje tænkt tilfælde, er, at den af forældrene, der har forældremyndigheden, ønsker, at den anden også skal have del i ansvaret, men denne nægter at være med til opgaven. I så fald kan fælles forældremyndighed næppe siges at være til barnets bedste. 56 Bet. 1279/94 s. 70. "Prop. 1997/98:7 s. 51.

15 306 Svend Danielsen Normalt vil det antagelig ikke være aktuelt at pålægge foreldreansvar til en, som ikke ønsker det. 58 I Norge blev det i forarbejderne til barneloven af 1981 nævnt, at felles foreldreansvar undtagelsesvis kan fastsættes mod den ene af forældrenes ønske, men ikke mod begges. Som et eksempel nævntes, at barnet var på børnehjem. 59 Forarbejderne er fulgt op i lagmannsrettspraksis, hvorimod der så vidt vides ikke har foreligget nogen høyesterettssag, hvor spørgsmålet har været sat på spidsen. Praksis er senest beskrevet i 1998, idet det anføres, at der er afsagt flere lagmannsrettsdomme, hvor der er fastsat felles foreldreansvar mod den enes protest, men der er kun henvisning til tre trykte afgørelser fra 1980'erne med dette resultat samt to, den seneste fra 1993, med det modsatte. Det konkluderes, at felles foreldreansvar, bør være reglen, medmindre der foreligger særlige grunde til, at den ene bør have ansvaret alene. 60 Der findes så vidt vides ikke oplysninger om, hvor ofte problemet har foreligget i praksis, samt hvilket resultat dommerne er nået til og med hvilken begrundelse. I det norske lovforslag fra 1996 anføres uddybende om myndighedernes muligheder, at forældrene under alle omstændigheder må forholde sig til den kendsgerning, at de har et fællesbarn, og at de må kunne samarbejde også i fremtiden på grund af barnet. De må have kontakt, f.eks. om samvær og bidrag. Der er ikke grund til at tro, at afgørelser, som falder ind under foreldreansvaret, er arena for større konflikter, end når det gælder samværsordninger, og det er kun i de helt ekstreme konfliktsituationer, det vurderes, at samvær skal nægtes, fordi forældrene ikke kan forholde sig til hinanden på en fornuftig måde. Departementet mener som følge heraf, at det ikke er rimeligt, at den ene af forældrene kan få foreldreansvaret alene, blot fordi vedkommende ønsker, at den anden ikke skal have del i det. Imidlertid kan modviljen være så stor, at det er formålsløst at fortsætte med felles foreldreansvar. Domstolen må tage udgangspunkt i, hvad der vil være det bedste for barnet. Hvis der ikke er forhold hos den, som ønsker del i foreldreansvaret, der gør denne uegnet, mener departementet, at han eller hun normalt bør få medhold i kravet. Også hvis forældrene aldrig har boet sammen, bør der foreligge tungtvejende grunde for at nægte felles foreldreansvar. At barnet som regel ikke har den samme nærhed i forholdet til vedkommende, gør imidlertid, at vurderingen bliver mere åben. Generelt bør det lægges til grund, at det for de fleste børn vil være et gode, at begge forældre indehaver foreldreansvaret, men at det er åbenbart, at der findes undtagelser forarbejderne til den seneste norske lovændring anføres, at det ikke er fundet hensigtsmæssigt at lovfæste adgangen til at påtvinge felles foreldreansvar med en nærmere opremsning af kriterierne, som skal tillægges vægt Ot. prp. nr. 56 ( ) s innst.o. nr. 30 ( ) s Lucy Smith og Peter Lødrup: Barn og foreldre, 5. utg., 1998, s Ot. prp. nr. 56 ( ) s Ot. prp. nr. 56 ( ) s

16 Fælles forældremyndighed 307 I Finland skal forældremyndighedsspørgsmålet afgøres i overensstemmelse med, hvad der er bedst for barnet. Dette indebærer, at domstolen kan beslutte fælles forældremyndighed, selv om der er modstand fra den enes side. I Sverige indførtes ved lovændringen i 1998 samme retsstilling som i Norge og Finland. Föräldrabalken kap. 6, 5, stk. 1-2, fastslår, at er barnet under vårdnad af begge forældre eller en af dem, og vil nogen have ændring heri, skal retten, efter hvad der er bedst for barnet, bestemme, at vårdnaden skal være gemensam, eller betro vårdnaden til den ene af dem. Retten kan ikke beslutte gemensam vårdnad, hvis begge forældre modsætter sig det. I forarbejderne beskrives afvejningen derhen, at det ikke vil være bedst for barnet at bestemme gemensam vårdnad, hvis den ene er uegnet som indehaver. Det kan også være tilfældet, hvis konflikten er svær eller dyb, f.eks. hvis en af forældrene har mishandlet den anden eller begået forbrydelser mod den anden. Forældrenes modstand mod gemensam vårdnad må ikke negligeres. Denne modstand kan bero på et ønske om at beskytte barnet. Hvis der er risiko for, at barnet vil få det dårligt, skal domstolen givetvis tage hensyn hertil. 63 I lovforslaget tilføjes, at det kan være, at konflikten er så svær og dyb, at det er umuligt for dem at samarbejde om spørgsmål vedrørende barnet. Ofte er det da bedst for barnet, at den ene af forældrene bliver eneindehaver Deleordninger 6.1 Aftaler og deres forudsætninger Deleordninger har som juridisk begreb knapt vundet indpas i lovgivningen. De indebærer, at børnene skal bo nogenlunde lige meget hos forældrene, eller med andre ord at barnet bor fast hos dem begge. Forældres aftalefrihed omfatter i nogle af de nordiske lande også adgangen til at indgå på deleordninger og det, uanset om de har fælles forældremyndighed eller ej. Aftalerne indebærer normalt, at barnet skal bo en uge hos den ene af forældrene, den næste hos den anden, eller at det skal være i fjortendagsperioder. Andre muligheder foreligger også, f.eks. at barnet skal være en halv uge hvert sted eller flytte hver dag. I den norske lov 35 a, stk. 2, er det nu lovfæstet, at forældrene kan aftale, at barnet skal bo fast sammen med dem begge, selv om de ikke bor sammen. I modsætning hertil bestemmes i den islandske børnelov 33, stk. 1, at en aftale om fælles forældremyndighed skal indebære, hvor barnet skal have fast, registreret bopæl og dermed, hvem af forældrene barnet som regel bor fast hos. Heller ikke i Finland kan forældre aftale, at barnet skal bo lige meget hos dem begge, idet det antages, at en sådan aftale strider mod, hvad der er bedst for barnet SOU 1995:97 s Prop. 1997/98:7 s NOU 1998: 17 s. 78.

17 308 Svend Danielsen Der er ikke sikre oplysninger om, hvor mange ikke samlevende forældre, der har indgået deleaftaler. I Danmark tyder upræcise stikprøveundersøgelser på, at det drejer sig om under 10 %, måske snarere om4-5 %. 66 I Norge er det oplyst, at det drejer sig om omkring 5 %. 67 Tallene afhænger af, hvorledes deleordninger defineres. Der foreligger enkelte børnesagkyndige vurderinger af deleordninger, men så vidt vides ikke egentlige undersøgelser. Den danske børnekommissionen fastslog i 1980, at ved den lige deling oplever barnet et kontinuerligt hverdagsforløb uden voldsomme brud og uden at føle sig svigtet af den ene af forældrene. 68 Den danske psykolog Morten Nissen har sammenfattende anført, at forudsætningerne for, at deleordninger kan virke, er, at forældrene har et godt forhold til hinanden, herunder at de er på talefod og kan indgå aftaler omkring barnet. Derudover må forældrene bo rimeligt tæt ved hinanden, så barnet kan bevare kammeraterne, og kammeraterne på den anden side ved, hvor børnene er. Det er bedst for børnene med fleksible ordninger. 69 En norsk psykolog, Kirsten R. Haaland, konkluderer, at delte omsorgsordninger ikke er nogen let løsning. Forældrene må til stadighed samarbejde i hverdagen og helst bo nær hinanden. De må respektere og acceptere hinanden som forældre, og de må ikke være rigide og fastlåste, men justere ordningen, efterhånden som børnenes behov ændrer sig. 70 En anden norsk psykolog, Odd Arne Tjersland, har også omtalt delt omsorg, 71 med referancer til udenlandsk forskning. Det er ikke påvist, at delt omsorg fører til gode resultater, men undersøgelserne viser et sammenfald af delt omsorg og tilfredsstillende samarbejde om barnet. Undersøgelserne viser kun lidt om, hvilke betingelser der bør være til stede, for at delte omsorgsordninger kan virke godt. Det fremhæves, at forældrene må være enige og selv vælge ordningen, for at den skal kunne fungere. Familier, som har fået pålagt sådanne ordninger gennem retlige afgørelser, er langt mindre tilfredse, end de som selv har valgt dem. Ordningerne er noget, som kun passer for ganske få. Det påpeges, at delt omsorg kan være direkte uheldig for børn, hvis forældrene fortsat har et konfliktfyldt forhold. Konklusionen er, at delt omsorg er noget, begge forældre må vælge for at få det til at fungere. Hvis delt omsorg pålægges forældrene af andre, eller hvis det fremtvinges af en af dem, kan dette få meget negative følger for barnet. 72 Psykolog Terje Galtung har i den norske betænkning om barnefordelingssaker udarbejdet et bilag: «Delt bosted» med en redegørelse for udenlandske undersøgelser. Konklusionen er, at forskningen ikke kan give noget entydigt svar på, hvil- 66 Danielsen: Forældremyndighedslovskommentaren, 1997, s og bet. 1279/94 s NOU 1998: 17 s. 18 og Ot. prp. nr. 56 ( ) s Bet. (nr. 918/81) s Morten Nissen: Fælles forældremyndighed, illusion eller løsning, 1993, s Familien etter skilsmissen, 1992, s. 72 og Høringsnotat 1995 s Samlivsbrudd og foreldreskap, Høringsnotat 1995 s. 58.

18 Fælles forældremyndighed 309 ken bopælsform, der er den bedste for børn. Både deleordninger og en fast bopæl synes at kunne fungere godt for mange børn og familier. Delt bopæl kræver gensidig respekt, hyppig kontakt, fleksibilitet og godt samarbejde mellem forældrene. Alvorlige og vedvarende konflikter mellem forældrene kan bevirke, at de ikke i tilstrækkelig grad samarbejder til bedste for barnet. Delt bopæl og hyppigt samvær synes i sådanne tilfælde at være forbundet med problemer for familien. Der er forskellige erfaringer med hensyn til, i hvilken grad fjendtligheder aftager med årene. En periode på 1-5 år med langsom nedtrapning i forældrenes stridigheder må anses som lang tid i et barns liv. Det synes ikke tilrådeligt at anbefale tvungen delt bopæl for familier, hvor konflikterne er store, og forældrene ikke selv eller ved hjælp af mægling er kommet frem til en aftale om en deleordning. 73 I en oplysningspjece, udgivet af den svenske socialstyrelse i 1991, anføres, at i visse tilfælde kan det fungere godt for barnet at bo skiftevis hos forældrene. For de små børn, d.v.s. spædbørn og børnehavebørn, er det dog fundet vigtigt at have et hjem som fast punkt i tilværelsen, idet stadige skift mellem forældrenes bopæl vil være alt for stressende og dermed skadelige for deres udvikling. De mindste børn har behov for den tryghed, der ligger i en stabil, regelmæssig og forudsigelig hverdag. De yngre skolebørn, som hyppigt har en stærk selvstændighedsfølelse, kan derimod være tilbøjelige til at se fordele ved at bo skiftevis hos forældrene. Derimod vil de ældste børn, teenagere, ofte finde det alt for besværligt at flytte frem og tilbage med deres ting og sager. De vælger i højere grad ud fra egne interesser og vil være tilbøjelige til at foretrække en fast bopæl hos den ene af forældrene. Den hverdagskontakt med begge forældre, som barnet opnår ved at bo skiftevis hos hver af dem, mindsker risikoen for, at forbindelsen med den ene af forældrene efterhånden udtyndes, men den stadige skiften og de tilbagevendende opbrud kan være ganske belastende for barnet. Ikke mindst for de lidt større børn kan det være svært til stadighed at skulle forandre de nærmeste omgivelser med kammerater og andre sociale kontakter. At lade barnet bo på skift hos forældrene forudsætter, at disse bor nær hinanden. Desuden kræver deleordninger, at forældrenes indbyrdes kontakt er god, og at de respekterer hinanden som forældre. Det er vigtigt, at forældrene ikke vælger en deleordning, blot fordi de ikke kan enes om, hvor barnet skal bo. Det tilfredsstiller måske forældrenes behov, men er ikke godt for barnet. En deleordning, der ikke opfylder disse krav, kan tillige indebære en risiko for, at barnet lærer at spille forældrene ud mod hinanden, og for, at begge forældre undgår at tage de nødvendige konflikter med barnet Myndighedsmedvirken Den nyeste politiske og praktiske udvikling har været et pres fra forældregrupper 73 NOU1998: 17 s Gemensam Vårdnad, Socialstyrelsen, 1991, gengivet i bet. 1247/949 s

19 310 Svend Danielsen og i konkrete sager for at fa myndighedernes medvirken til at gennemtvinge deleordninger. I enkeltsager er det navnlig sket, hvis en frivillig deleordning ikke kan fortsætte på grund af modstand fra den ene af forældrene Deleordninger som samværsafgørelser Det danske civilretsdirektorat har fået ombudsmandens tilslutning til, at der ikke er hjemmel i lovreglerne om samvær til at fastsætte egentlige deleordninger. Ombudsmanden henviste i sin afgørelse til, at der ved den individuelle bedømmelse af spørgsmålet om samværets omfang lægges betydelig vægt på, at der tidligere har været en deleordning. Han noterede sig, at myndighederne i nogle tilfælde efter en konkret vurdering havde fastsat samvær med op til fem overnatninger over en to-ugers periode. 75 I det norske lovforslag fra 1996 er det s anført, at der i dag ikke er formelle skranker mod at pålægge samvær op mod halvdelen af tiden, men det er lidet sandsynligt, at dette gøres i nogen udstrækning. Det vil være vanskeligt at udforme nogen absolut grænse for, hvor meget samvær der kan pålægges Påtvungen deleordning under bopæls tvist Kun i Norge synes der at have været dyberegående overvejelser om deleordninger som lovens udgangspunkt og om indførelse af adgang for myndighederne til at træffe afgørelser herom. I forarbejderne til lovændringen i 1997 anføres, at mange forældre er i konflikt efter et samlivsbrud. De mangler som følge af dette forudsætningerne for at praktisere en delt omsorgsordning, uden at konflikten også rammer barnet. Det er lidet hensigtsmæssigt med en hovedregel, som kun kan forventes at fungere i et mindretal af tilfælde. Mange af argumenterne for, at delt bopæl vil være en god løsning, er i første række begrundet i hensynet til forældrene. Der må imidlertid tages hensyn til, at børn ikke er en ensartet gruppe. Enkelte børn er robuste og kan godt forholde sig til at bo to steder. Andre har et stor behov for tryghed og kan blive stressede og utrygge af ikke at bo fast et sted. At barnet bor fast to steder kan føre til, at det mangler tilknytning og tilhørighed noget sted. Også den praktiske gennemførelse med hyppige flytninger, at holde orden på, hvilke ting der er hvert sted o.s.v, kan virke opslidende. I høringsnotatet var konklusionen, at delt bopæl forudsætter så stor grad af samarbejde mellem forældrene, at det ikke kan pålægges. 77 I lovforslaget anførte departementet, at en ordning med delt bopæl som lovens udgangspunkt ikke vil tjene barnets interesser. 78 Flertallet i det norske storting var 75 Danielsen: Tillæg 1997 til Forældremyndighedslovskommentaren s Ot. prp. nr. 56 ( ) s Høringsnotat 1995 s Ot. prp. nr. 56 ( ) s. 59.

20 Fælles forældremyndighed 311 i 1997 ligeledes af den opfattelse, at delt bopæl kan passe for forældre, som samarbejder godt. Men desværre er det sådan, at mange forældre er i konflikt efter et samlivsbrud og mangler forudsætninger for at kunne praktisere en sådan ordning, uden at konflikterne rammer barnet. En hovedregel, som tager mest hensyn til fordelingsretfærdigheden mellem forældrene og dermed svækker hensynet til barnets bedste, vil være uheldig. 79 Det er blevet anført, at det tidligere i norsk ret var noget tvivlsomt, om der var adgang for domstole og fylkesmænd til at træffe afgørelse om en deleordning. 80 Spørgsmålet blev afklaret ved lovændringen i 1997 gennem 35 a, stk. 2, 2. pkt., hvorefter domstolene i tvistsituationer må vælge en af forældrene. I Familie-, kultur- og administrasjonskomiteen i Stortinget fremsatte et mindretal under behandlingen af ændringerne i barneloven i 1997 et ændringsforslag gående ud på, at er forældrene uenige, kan retten eller fylkesmannen afgøre, at barnet skal have en fast bopæl, eller at barnet skal bo fast sammen med begge forældre. 81 Resultatet af de norske overvejelser blev, at barnefordelingsprocesudvalget fik til opgave at vurdere, om domstolene skal kunne pålægge delt bopæl for barnet, d.v.s. at forældrene deler den daglige omsorg, så barnet har fast bopæl hos dem begge. 82 Udvalgets flertal har i betænkningen i december 1998 ikke fundet grundlag for at foreslå ændring af gældende ret på dette punkt. Der henvises til, at forældrene under en sådan ordning må være enige for at kunne træffe væsentlige afgørelser om barnet. Der må lægges afgørende vægt på, at forældre far hjælp til at nå frem til en aftale. Lykkes dette ikke, er der grund til at antage, at delt bopæl ikke vil kunne fungere til barnets bedste. En adgang til at påtvinge en deleordning vil med stor sandsynlighed føre til flere retssager og tvister mellem forældrene. Med adgang til at bestemme udvidet samvær er der mindre behov for en sådan adgang af hensyn til barnets kontakt med begge forældre. 83 To af udvalgets medlemmer ønsker at ændre gældende ret og foreslår en snæver adgang til at bestemme delt bopæl i særlige tilfælde. Mindretallet henviser bl.a. til, at det er vanskeligt at se nogen grund til, at udvidet samvær med brøkerne 40/60 kan bestemmes mod den enes vilje, men ikke delt bopæl. Der henvises også til den svenske retsstilling, omtalt nedenfor. Med en snæver undtagelsesregel vil der ikke blive flere tvister. I mange sager, som afgøres ved dom, har forældrene både evne og ønsker om at lægge forholdene til rette, så barnet får det bedst muligt. Som et eksempel på anvendelse af en adgang til at påtvinge delt bopæl, nævner disse udvalgsmedlemmer, at den ene af forældre nu ønsker en sådan ordning bragt til ophør, efter at den har været praktiseret til alles tilfreds- 79 Innst.O. nr. 100 ( ) s Lucy Smith og Peter Lødrup: Foreldre og barn, 5. utg., 1998, s Innst.O. nr. 100 ( ) s Innst.O. nr. 100 ( ) s. 24. w NOU 1998: 17 s. 84.

Forældreansvarslov. 1) den separerede mand ifølge anerkendelse eller dom anses som barnets far eller

Forældreansvarslov. 1) den separerede mand ifølge anerkendelse eller dom anses som barnets far eller Forældreansvarslov Kapitel 1 Indledende bestemmelser 1. Børn og unge under 18 år er under forældremyndighed, medmindre de har indgået ægteskab. 2. Forældremyndighedens indehaver skal drage omsorg for barnet

Læs mere

Anordning om ikrafttræden for Færøerne af lov om forældremyndighed og samvær 1)

Anordning om ikrafttræden for Færøerne af lov om forældremyndighed og samvær 1) Nr. 228 15. marts 2007 Anordning om ikrafttræden for Færøerne af lov om forældremyndighed og samvær 1) Kapitel 1 Forældremyndighed Kapitel 2 Samvær m. v. Kapitel 3 Arbejdsaftaler Kapitel 4 Midlertidige

Læs mere

Meddelelser fra CPR-kontoret om registrering af forældremyndighed og separation i CPR

Meddelelser fra CPR-kontoret om registrering af forældremyndighed og separation i CPR Meddelelser fra CPR-kontoret om registrering af forældremyndighed og separation i CPR Registrering af separation og forældremyndighed i CPR begyndte den 27. maj 2004. Registrering af separation og forældremyndighed

Læs mere

Meddelelse fra CPR-kontoret om registrering af forældremyndighed og separation i CPR

Meddelelse fra CPR-kontoret om registrering af forældremyndighed og separation i CPR IT og CPR Finsensvej 15 2000 Frederiksberg Telefon 72 28 24 00 cpr@cpr.dk www.cpr.dk Sagsnr. 2014-11645 Doknr. 134536 Dato 01-06-2015 Meddelelse fra CPR-kontoret om registrering af forældremyndighed og

Læs mere

Meddelelse fra CPR-kontoret om registrering af forældremyndighed og separation i CPR

Meddelelse fra CPR-kontoret om registrering af forældremyndighed og separation i CPR IT og CPR Slotsholmsgade 10 1216 København K Telefon 72 26 97 35 cpr@cpr.dk www.cpr.dk Sagsnr. 2019-584 Doknr. 85659 Dato 29-03-2019 Meddelelse fra CPR-kontoret om registrering af forældremyndighed og

Læs mere

Vejledning om forældreansvar, forældremyndighed og samværsret

Vejledning om forældreansvar, forældremyndighed og samværsret KØBENHAVNS KOMMUNE Børne- og Ungdomsforvaltningen Løn og Personale NOTAT 16-10-2012 Vejledning om forældreansvar, forældremyndighed og samværsret Forældreansvarsloven Forældreansvarsloven trådte i kraft

Læs mere

KOMMISSORIUM for udvalget om forældremyndighed og samvær

KOMMISSORIUM for udvalget om forældremyndighed og samvær MINISTERIET FOR FAMILIE- OG FORBRUGERANLIGGENDER FAMILIESTYRELSEN KOMMISSORIUM for udvalget om forældremyndighed og samvær Den 9. marts 2005 J.nr. 04-5014-00045 1. Baggrunden for nedsættelsen af udvalget

Læs mere

Orienteringsbrev nr. 2019/2 om bopælsregistrering af børn i CPR

Orienteringsbrev nr. 2019/2 om bopælsregistrering af børn i CPR Til samtlige kommuner IT og CPR Slotsholmsgade 10 1216 København K Telefon 72 26 97 35 cpr@cpr.dk www.cpr.dk Sagsnr. 2019-1299 Doknr. 85054 Dato 27-03-2019 Orienteringsbrev nr. 2019/2 om bopælsregistrering

Læs mere

UDKAST. Anordning om ikrafttræden for Grønland af forældreansvarsloven. VI MARGRETHE DEN ANDEN, af Guds Nåde Danmarks Dronning, gør vitterligt:

UDKAST. Anordning om ikrafttræden for Grønland af forældreansvarsloven. VI MARGRETHE DEN ANDEN, af Guds Nåde Danmarks Dronning, gør vitterligt: Social-, Børne- og Integrationsministeriet Familieret J.nr. 2012-5209 / lth 11. november 2013 UDKAST Anordning om ikrafttræden for Grønland af forældreansvarsloven VI MARGRETHE DEN ANDEN, af Guds Nåde

Læs mere

Bekendtgørelse om forældremyndighed, barnets bopæl og samvær m.v.

Bekendtgørelse om forældremyndighed, barnets bopæl og samvær m.v. Bekendtgørelse om forældremyndighed, barnets bopæl og samvær m.v. I medfør af 42 og 45, stk. 3, i forældreansvarsloven, jf. lovbekendtgørelse nr. 1085 af 7. oktober 2014, som ændret ved 1 i lov nr. 270

Læs mere

Meddelelser fra CPR-kontoret. om registrering af forældremyndighed og separation i CPR

Meddelelser fra CPR-kontoret. om registrering af forældremyndighed og separation i CPR Meddelelser fra CPR-kontoret om registrering af forældremyndighed og separation i CPR Registrering af separation og forældremyndighed i CPR begyndte den 27. maj 2004. Registrering af separation og forældrem

Læs mere

Bekendtgørelse om forældremyndighed, barnets bopæl og samvær m.v.

Bekendtgørelse om forældremyndighed, barnets bopæl og samvær m.v. Bekendtgørelse om forældremyndighed, barnets bopæl og samvær m.v. I medfør af 42 og 45, stk. 3, i forældreansvarsloven, jf. lovbekendtgørelse nr. 1256820 af 723. december november 20175 som ændret ved

Læs mere

Børnelov. Kapitel 1 Registrering af faderskab i forbindelse med fødslen

Børnelov. Kapitel 1 Registrering af faderskab i forbindelse med fødslen Børnelov VI MARGRETHE DEN ANDEN, af Guds Nåde Danmarks Dronning, gør vitterligt: Folketinget har vedtaget og Vi ved Vort samtykke stadfæstet følgende lov: Kapitel 1 Registrering af faderskab i forbindelse

Læs mere

Januar 2000 Dansk Kvindesamfunds kommentarer til Nordisk Råds sag A 1208/nord om Børns Retsstilling

Januar 2000 Dansk Kvindesamfunds kommentarer til Nordisk Råds sag A 1208/nord om Børns Retsstilling Januar 2000 Dansk Kvindesamfunds kommentarer til Nordisk Råds sag A 1208/nord om Børns Retsstilling Børns retsstilling og ret til begge forældre 1. Der er efter Dansk Kvindesamfunds opfattelse ved at ske

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 12. december 2014

HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 12. december 2014 HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 12. december 2014 Sag 137/2014 A (advokat Lone Falkenberg) mod B (selv) I tidligere instanser er afsagt kendelse af Fogedretten i Roskilde den 10. april 2014 og af

Læs mere

Fylgiskjal 3. Notat. Ikrafttrædelse af lovændringer af lov om dansk indfødsret på Færøerne

Fylgiskjal 3. Notat. Ikrafttrædelse af lovændringer af lov om dansk indfødsret på Færøerne Fylgiskjal 3 Notat Ikrafttrædelse af lovændringer af lov om dansk indfødsret på Færøerne Ved lov nr. 729 af 25. juni 2014 om ændring af lov om dansk indfødsret (Erhvervelse af dansk indfødsret ved fødslen)

Læs mere

Notat om tilvalg af Rom III-forordningen

Notat om tilvalg af Rom III-forordningen Notat om tilvalg af Rom III-forordningen 1. Indledning Rådets forordning (EU) nr. 1259/2010 af 20. december 2010 om indførelse af et forstærket samarbejde om lovvalgsreglerne i forbindelse med skilsmisse

Læs mere

Resume af anordning om ikrafttræden for Grønland af forældreansvarsloven

Resume af anordning om ikrafttræden for Grønland af forældreansvarsloven Grønlandsudvalget 2013-14 GRU Alm.del Bilag 17 Offentligt Social-, Børne- og Integrationsministeriet Familieret J.nr. 2012-5209 / lth 11. november 2013 UDKAST Resume af anordning om ikrafttræden for Grønland

Læs mere

Etablering af Familieretshusene den 1. april 2019

Etablering af Familieretshusene den 1. april 2019 Etablering af Familieretshusene den 1. april 2019 Den 1. april 2019 træder en ny lovændring (nr.1702 af 27.december 2018) i kraft om Familieretshuset, der grundlæggende ændrer det familieretlige system.

Læs mere

Nedenfor følger en gennemgang af sagen og en redegørelse for statsforvaltningens opfattelse af sagen.

Nedenfor følger en gennemgang af sagen og en redegørelse for statsforvaltningens opfattelse af sagen. xxxxx xxxxx Du har ved brev af 17. juli 2007 rettet henvendelse til Statsforvaltningen Nordjylland i forbindelse med, at AA Kommune har udmeldt dine børn fra børnehave, og at BB Kommune har accepteret

Læs mere

Problematikker og FAQ vedr. Forældreansvarsloven

Problematikker og FAQ vedr. Forældreansvarsloven Baggrund Fælles forældremyndighed Det overordnede formål med indførelse af Forældreansvarsloven i januar 2007 var barnets bedste, og udgangspunktet blev herefter, at alle forældre skulle have fælles forældremyndighed

Læs mere

HØRINGSSVAR VEDR. LOV OM ÆNDRING AF LOV OM FORÆLDREMYNDIGHED OG SAMVÆR M.FL. (UDMØNTNING AF KOMMUNALREFORMEN PÅ DET FAMILIERETLIGE OMRÅDE)

HØRINGSSVAR VEDR. LOV OM ÆNDRING AF LOV OM FORÆLDREMYNDIGHED OG SAMVÆR M.FL. (UDMØNTNING AF KOMMUNALREFORMEN PÅ DET FAMILIERETLIGE OMRÅDE) Side 1 af 5 Ministeriet for Familie- og Forbrugeranliggender Familiestyrelsen Æbeløgade 1 2100 København Ø Att. Stine Marum Børnerådet 6. januar 2005 HØRINGSSVAR VEDR. LOV OM ÆNDRING AF LOV OM FORÆLDREMYNDIGHED

Læs mere

Anordning om ikrafttræden for Grønland af forældreansvarsloven

Anordning om ikrafttræden for Grønland af forældreansvarsloven Social- og Indenrigsministeriet Kontor for Familieret J.nr. 2015-6196 / lth 8. februar 2016 UDKAST Anordning om ikrafttræden for Grønland af forældreansvarsloven VI MARGRETHE DEN ANDEN, af Guds Nåde Danmarks

Læs mere

Bekendtgørelse af forældreansvarsloven

Bekendtgørelse af forældreansvarsloven LBK nr 1073 af 20/11/2012 (Historisk) Udskriftsdato: 10. januar 2017 Ministerium: Social- og Indenrigsministeriet Journalnummer: Social- og Integrationsmin., j. nr. 2012-7816 Senere ændringer til forskriften

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af børneloven, lov om adoption, retsplejeloven og forskellige andre love. Til lovforslag nr. L 207 Folketinget 2012-13

Forslag. Lov om ændring af børneloven, lov om adoption, retsplejeloven og forskellige andre love. Til lovforslag nr. L 207 Folketinget 2012-13 Til lovforslag nr. L 207 Folketinget 2012-13 Vedtaget af Folketinget ved 3. behandling den 4. juni 2013 Forslag til Lov om ændring af børneloven, lov om adoption, retsplejeloven og forskellige andre love

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt mandag den 24. juli 2017

HØJESTERETS KENDELSE afsagt mandag den 24. juli 2017 HØJESTERETS KENDELSE afsagt mandag den 24. juli 2017 Sag 110/2017 A (advokat Charlotte Castenschiold, beskikket) mod B I tidligere instanser er afsagt kendelser af Retten i Svendborg den 14. november 2016

Læs mere

Forslag. Lov om forældreansvar

Forslag. Lov om forældreansvar Retsudvalget REU alm. del - Bilag 202 Offentligt Fremsat den {FREMSAT} af Ministeren for familie- og forbrugeranliggender Forslag til Lov om forældreansvar Kapitel 1 Indledende bestemmelser 1. Børn og

Læs mere

Retsmægling. Af advokat (L) Bodil Christiansen og advokat (H), cand. merc. (R) Tommy V. Christiansen. www.v.dk

Retsmægling. Af advokat (L) Bodil Christiansen og advokat (H), cand. merc. (R) Tommy V. Christiansen. www.v.dk - 1 Retsmægling Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Folketinget har med en lovændring fra februar 2008 vedtaget en landsdækkende ordning om retsmægling ved domstolene. Der er næppe tvivl om,

Læs mere

Far og barn. Advokat Sys Rovsing, Danmark

Far og barn. Advokat Sys Rovsing, Danmark Far og barn Advokat Sys Rovsing, Danmark Kriteriet "Barnets bedste" har længe været et grundlæggende hensyn i danske love om forældremyndighed og samvær. Men hvad er barnets bedste? Dette er en individuel

Læs mere

Bekendtgørelse af lov om international fuldbyrdelse af forældremyndighedsafgørelser m.v. (internationale børnebortførelser)

Bekendtgørelse af lov om international fuldbyrdelse af forældremyndighedsafgørelser m.v. (internationale børnebortførelser) LBK nr 375 af 06/04/2010 (Gældende) Udskriftsdato: 17. januar 2017 Ministerium: Social- og Indenrigsministeriet Journalnummer: Justitsmin., Familiestyrelsen j.nr. 2009-7000-00005 Senere ændringer til forskriften

Læs mere

Vejledning om behandling af sager om repræsentanter for uledsagede mindreårige udlændinge

Vejledning om behandling af sager om repræsentanter for uledsagede mindreårige udlændinge Vejledning om behandling af sager om repræsentanter for uledsagede mindreårige udlændinge Indholdsfortegnelse 1. Indledning 2. Mindreårige udlændinge der er omfattet af ordningen 2.1. Personlige repræsentanter

Læs mere

F O R S L A G. til. Anordning om ikrafttræden for Færøerne af lov om forældremyndighed og samvær

F O R S L A G. til. Anordning om ikrafttræden for Færøerne af lov om forældremyndighed og samvær MINISTERIET FOR FAMILIE- OG FORBRUGERANLIGGENDER FAMILIESTYRELSEN Den 3. febru ar 2006 J.nr.: 03-5019-00003 F O R S L A G til Anordning om ikrafttræden for Færøerne af lov om forældremyndighed og samvær

Læs mere

Børneloven. med kommentarer

Børneloven. med kommentarer Børneloven med kommentarer This page intentionally left blank Lone Birgitte Christensen & Jonna Waage Børneloven med kommentarer Jurist- og Økonomforbundets Forlag 2006 Børneloven med kommentarer 1. udgave,

Læs mere

INDHOLDSFORTEGNELSE. Forord...9. Lidt historie...11

INDHOLDSFORTEGNELSE. Forord...9. Lidt historie...11 ISBN 87-7887-415-7 INDHOLDSFORTEGNELSE Forord...9 Lidt historie...11 Kommende ændringer m.v....20 Ændringer som følge af strukturreformen pr. 1.1.2007...20 Kommissorium for udvalget om forældremyndighed

Læs mere

Det Etiske Råds høringssvar angående forslag til lov om ændring. af børneloven og forskellige andre love (Medmoderskab mv.)

Det Etiske Råds høringssvar angående forslag til lov om ændring. af børneloven og forskellige andre love (Medmoderskab mv.) NOTAT 12. marts 2013 J.nr.: 1301003 Dok. nr.: 1171103 HKJ.DKETIK s høringssvar angående forslag til lov om ændring af børneloven og forskellige andre love (Medmoderskab mv.) har modtaget et udkast til

Læs mere

Viggo Bækgaard, Vamdrupvej 10E, 2610 Rødovre mail: vb@boernogsamvaer.dk tlf. 40 83 19 20

Viggo Bækgaard, Vamdrupvej 10E, 2610 Rødovre mail: vb@boernogsamvaer.dk tlf. 40 83 19 20 Viggo Bækgaard, Vamdrupvej 10E, 2610 Rødovre mail: vb@boernogsamvaer.dk tlf. 40 83 19 20 Social og Indenrigsministeriet Holmens Kanal 22 1060 København K Rødovre, den 13. august 2015 pr. mail familieret@sm.dk

Læs mere

2.4.6.1. Forældremyndighed efter en forælders dødsfald

2.4.6.1. Forældremyndighed efter en forælders dødsfald Vejledning om forældremyndighed og barnets bopæl Indholdsfortegnelse 1. Indledning 2. Forældremyndighed 2.1. Etablering af fælles forældremyndighed 2.1.1. Fælles forældremyndighed efter 6, 7 eller 7 a

Læs mere

UDKAST. Disse love sættes i kraft for Grønland med de ændringer, som de grønlandske forhold tilsiger.

UDKAST. Disse love sættes i kraft for Grønland med de ændringer, som de grønlandske forhold tilsiger. Social-, Børne- og Integrationsministeriet Familieret 2012-5209 / lth 15. november 2013 UDKAST Resumé af anordning om ikrafttræden for Grønland af lov om international fuldbyrdelse af forældremyndighedsafgørelser

Læs mere

Forslag til Forældreansvarslov 2012

Forslag til Forældreansvarslov 2012 Forslag til Forældreansvarslov 2012 VI MARGRETHE DEN ANDEN, af Guds Nåde Danmarks Dronning, gør vitterligt: Folketinget har vedtaget og Vi ved Vort samtykke stadfæstet følgende lov: Kapitel 1 Indledende

Læs mere

STATISTIK OM FORÆLDREANSVARSLOVENS EFFEKT I DE SAGER, DER BEHANDLES I STATSFORVALTNNGERNE

STATISTIK OM FORÆLDREANSVARSLOVENS EFFEKT I DE SAGER, DER BEHANDLES I STATSFORVALTNNGERNE 2011 STATISTIK OM FORÆLDREANSVARSLOVENS EFFEKT I DE SAGER, DER BEHANDLES I STATSFORVALTNNGERNE OPLYSNINGER INDSAMLET I PERIODEN 1. FEBRUAR 2010 TIL 31. JANUAR 2011 INDHOLD 1. BAGGRUND 3 2. KORT OM STATISTIKKEN

Læs mere

Opholdstilladelse til gæstearbejders barn

Opholdstilladelse til gæstearbejders barn Opholdstilladelse til gæstearbejders barn Anmodet justitsministeriet om at tage en sag om opholdstilladelse til et barn af en herboende pakistansk gæstearbejder op til fornyet overvejelse, selv om barnets

Læs mere

Cola -liv, arveret og arveafgift

Cola -liv, arveret og arveafgift - 1 Cola -liv, arveret og arveafgift Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Cola -liv coupels living apart rejser flere juridiske spørgsmål. Ét blandt mange spørgsmål er, hvordan parret er stillet

Læs mere

Social- og indenrigsminister Karen Ellemanns talepapir

Social- og indenrigsminister Karen Ellemanns talepapir Europaudvalget 2015-16 EUU Alm.del Bilag 134 Offentligt Social- og indenrigsminister Karen Ellemanns talepapir Det talte ord gælder Anledning Besvarelse af Europaudvalgets samrådsspørgsmål C om Bruxelles

Læs mere

fælles forældremyndighed samværsvanskeligheder børnesagkyndig rådgivning

fælles forældremyndighed samværsvanskeligheder børnesagkyndig rådgivning fælles forældremyndighed samværsvanskeligheder børnesagkyndig rådgivning betænkning afgivet af justitsministeriets forældremyndighedsudvalg! betænkning nr. 1279 københavn 1994 Købes hos boghandleren eller

Læs mere

Lov om international fuldbyrdelse af forældremyndighedsafgørelser m.v. (internationale børnebortførelser)

Lov om international fuldbyrdelse af forældremyndighedsafgørelser m.v. (internationale børnebortførelser) Lov om international fuldbyrdelse af forældremyndighedsafgørelser m.v. (internationale børnebortførelser) LOV nr 793 af 27/11/1990 (Gældende) Lov om international fuldbyrdelse af forældremyndighedsafgørelser

Læs mere

Vejledning til regler for god videnskabelig praksis

Vejledning til regler for god videnskabelig praksis Vejledning til regler for god videnskabelig praksis Af Universitetsloven 2 stk. 2, fremgår det, at universitetet har forskningsfrihed og skal værne om denne og om videnskabsetik. Københavns Universitets

Læs mere

Bekendtgørelse af forældreansvarsloven

Bekendtgørelse af forældreansvarsloven LBK nr 1417 af 01/12/2017 (Gældende) UdskriŌsdato: 3. januar 2018 Ministerium: Børne- og Socialministeriet Journalnummer: Børne- og Socialmin., j.nr. 2017-6370 Senere ændringer Ɵl forskriōen Ingen Bekendtgørelse

Læs mere

Forslag. Lov om forældreansvar

Forslag. Lov om forældreansvar Fremsat den {FREMSAT} af Ministeren for familie- og forbrugeranliggender Forslag til Lov om forældreansvar Bemærkninger til lovforslaget Almindelige bemærkninger Indholdsfortegnelse Side 1. Indledning...

Læs mere

KOMMENTERET HØRINGSNOTAT OVER

KOMMENTERET HØRINGSNOTAT OVER Børne- og Socialministeriet Enhed Familier Sagsbehandler Merethe Johansen Sagsnr. 2016-3635 Doknr. 407471 Dato 13-10-2016 (Revideret den 30-11- 2016 fsva. ministeriets navn) KOMMENTERET HØRINGSNOTAT OVER

Læs mere

Bekendtgørelse for Færøerne om forældremyndighed og samvær m.v 1)

Bekendtgørelse for Færøerne om forældremyndighed og samvær m.v 1) Nr. 229 15. marts 2007 Bekendtgørelse for Færøerne om forældremyndighed og samvær m.v 1) Kapitel 1 Forældremyndighed Kapitel 2 Børnesagkyndig rådgivning og konfliktmægling Kapitel 3 Kompetence m.v. Kapitel

Læs mere

Bekendtgørelse om forældremyndighed, barnets bopæl og samvær m.v.

Bekendtgørelse om forældremyndighed, barnets bopæl og samvær m.v. BEK nr 707 af 18/06/2013 (Historisk) Udskriftsdato: 19. februar 2017 Ministerium: Social- og Indenrigsministeriet Journalnummer: Social- og Integrationsmin., j.nr. 2013-2131 Senere ændringer til forskriften

Læs mere

Revision af forældreansvarsloven

Revision af forældreansvarsloven Socialudvalget 2011-12 SOU alm. del Bilag 253 Offentligt Revision af forældreansvarsloven Teknisk gennemgang af forslag til lov om ændring af forældreansvarsloven, retsplejeloven og lov om Det Centrale

Læs mere

KOMMISSORIUM for Retsvirkningslovsudvalget

KOMMISSORIUM for Retsvirkningslovsudvalget Lovafdelingen Dato: 3. september 2009 Kontor: Lovteknikkontoret Sagsnr.: 2009-793-0052 Dok.: LVM40539 KOMMISSORIUM for Retsvirkningslovsudvalget 1. Den familieretlige lovgivning bygger på Familieretskommissionens

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 5. februar 2015

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 5. februar 2015 HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 5. februar 2015 Sag 150/2014 A kærer værgebeskikkelse vedrørende B (advokat Uno Ternstrøm, beskikket for A) (advokat Dorthe Østerby, beskikket for B) I tidligere

Læs mere

Vejledning om registrering af faderskab og medmoderskab i forbindelse med anmeldelse af barnets fødsel

Vejledning om registrering af faderskab og medmoderskab i forbindelse med anmeldelse af barnets fødsel Social-, Børne- og Integrationsministeriet Familieret 2013-4392 bgn 18. november 2013 Udkast til Vejledning om registrering af faderskab og medmoderskab i forbindelse med anmeldelse af barnets fødsel (Til

Læs mere

Resume af anordning om ikrafttræden for Grønland af forældreansvarsloven

Resume af anordning om ikrafttræden for Grønland af forældreansvarsloven Grønlandsudvalget 2015-16 L 35 Bilag 1 Offentligt Social- og Indenrigsministeriet Kontor for Familier J.nr. 2015-6196 / lth 29. september 2015 UDKAST Resume af anordning om ikrafttræden for Grønland af

Læs mere

Udkast til bekendtgørelse om forældremyndighed, barnets bopæl og samvær m.v.

Udkast til bekendtgørelse om forældremyndighed, barnets bopæl og samvær m.v. Ministeriet for Børn, Ligestilling, Integration og Sociale Forhold Familieret J.nr. 2014-5752 krkk 8. oktober 2014 Udkast til bekendtgørelse om forældremyndighed, barnets bopæl og samvær m.v. I medfør

Læs mere

Bekendtgørelse af lov om dansk indfødsret

Bekendtgørelse af lov om dansk indfødsret LBK nr 1029 af 10/07/2018 (Gældende) Udskriftsdato: 8. april 2019 Ministerium: Udlændinge- og Integrationsministeriet Journalnummer: Udlændinge- og Integrationsmin., j.nr. 2016-15219 Senere ændringer til

Læs mere

Skatteproces henvisning af principiel sag fra byret til landsret, jf. retsplejelovens 226, stk. 1 bevisvurderinger - SKM

Skatteproces henvisning af principiel sag fra byret til landsret, jf. retsplejelovens 226, stk. 1 bevisvurderinger - SKM - 1 Skatteproces henvisning af principiel sag fra byret til landsret, jf. retsplejelovens 226, stk. 1 bevisvurderinger - SKM2013.469.BR Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Københavns Byret fandt

Læs mere

Samlevendes køb af lejlighed, hvor den ene står som ejer mens den anden er medhæftende for gælden

Samlevendes køb af lejlighed, hvor den ene står som ejer mens den anden er medhæftende for gælden - 1 Samlevendes køb af lejlighed, hvor den ene står som ejer mens den anden er medhæftende for gælden Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Jeg er samlevende med en pige, som planlægger at købe

Læs mere

Hvordan deles vi om barnet med barnets bedste for øje?

Hvordan deles vi om barnet med barnets bedste for øje? Hvordan deles vi om barnet med barnets bedste for øje? AF CHARLOTTE HØJGAARD JESSEN FOR TEAMWORK FAMILY APS Skilsmissen har en pris. Den koster i forhold til, hvor meget vi kan være sammen med vores barn.

Læs mere

SEPTEMBER 2016 ÉT SYSTEM FOR SKILSMISSE FAMILIER

SEPTEMBER 2016 ÉT SYSTEM FOR SKILSMISSE FAMILIER SEPTEMBER 2016 ÉT SYSTEM FOR SKILSMISSE FAMILIER Min vision er, at skilte familier kun skal møde ét system. Her skal der være regler, der er til at forstå. Vi kan ikke acceptere, at samme sag skal behandles

Læs mere

Bekendtgørelse af forældreansvarsloven

Bekendtgørelse af forældreansvarsloven LBK nr 1820 af 23/12/2015 (Gældende) Udskriftsdato: 29. maj 2016 Ministerium: Social- og Indenrigsministeriet Journalnummer: Social- og Indenrigsmin., j.nr. 2015-8224 Senere ændringer til forskriften LOV

Læs mere

Det DR ikke viste om Lisbeth og hendes tre børn

Det DR ikke viste om Lisbeth og hendes tre børn 19. apr. 2016 - kl. 17:02 Det DR ikke viste om Lisbeth og hendes tre børn Flygter mødre fra Danmark på grund af manglende overholdelse af menneskerettighederne, spørger Vivian Jørgensen, der var advokat

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 11. december 2015

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 11. december 2015 HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 11. december 2015 Sag 197/2014 Advokat Anne Almose Røpke kærer Vestre Landsrets afgørelse om acontosalær i sagen: Jens Nielsen mod Finansiel Stabilitet A/S. I tidligere

Læs mere

Samrådsspørgsmål L 125, A:

Samrådsspørgsmål L 125, A: Skatteudvalget L 125 - Bilag 53 Offentligt Side 1 af 12 Talepunkter til besvarelse af samrådsspørgsmål L 125, A, B, C vedrørende overgangsreglerne for Frankrig/Spanien i Skatteudvalget den 1. april 2009

Læs mere

Bekendtgørelse af lov om dansk indfødsret 1), som ændret ved lov nr. 311 af 5. maj 2004.

Bekendtgørelse af lov om dansk indfødsret 1), som ændret ved lov nr. 311 af 5. maj 2004. Nr. 113 20. februar 2003 Bekendtgørelse af lov om dansk indfødsret 1), som ændret ved lov nr. 311 af 5. maj 2004. Herved bekendtgøres lov om dansk indfødsret, jf. lovbekendtgørelse nr. 28 af 15. januar

Læs mere

Med barnet i centrum. Med barnet i centrum

Med barnet i centrum. Med barnet i centrum Med barnet i centrum Pjece om forældremyndighed, barnets bopæl, samvær, barnets rettigheder, børnesagkyndig rådgivning, konfliktmægling og parrådgivning Med barnet i centrum Pjece om forældremyndighed,

Læs mere

Retsudvalget L Svar på Spørgsmål 35 Offentligt

Retsudvalget L Svar på Spørgsmål 35 Offentligt Retsudvalget L 133 - Svar på Spørgsmål 35 Offentligt Familiestyrelsen familiestyrelsen@famstyr.dk JERO@famstyr.dk Dato: 18. april 2007 Kontor: IT- og CPR-kontoret J.nr.: 2007-090/17-173 Sagsbeh.: GK Ved

Læs mere

IDEAL. Vores forestillinger

IDEAL. Vores forestillinger Fælles forældremyndighed Af Helene Flendt Et ofte misforstået Et ofte misforstået IDEAL FOTOS: BILLEDHUSET Det er blevet moderne at have fælles forældremyndighed som ugift og ikke mindst som fraskilt.

Læs mere

Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik UUI alm. del - Bilag 226 Offentligt

Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik UUI alm. del - Bilag 226 Offentligt Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik UUI alm. del - Bilag 226 Offentligt NOTAT Dato: 2. juli 2007 Kontor: Erhvervs- og Familiesammenføringskontoret J.nr.: 2007/4199-844 Sagsbeh.: NHL Notat om

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 19. august 2013

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 19. august 2013 HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 19. august 2013 Sag 33/2013 Alm. Brand Forsikring A/S (advokat Michael Steen Wiisbye) mod A (advokat Keld Norup) I tidligere instanser er afsagt kendelse af Københavns

Læs mere

Retsudvalget REU alm. del - Svar på Spørgsmål 225 Offentligt. Rigsadvokaten Frederiksholms Kanal København K

Retsudvalget REU alm. del - Svar på Spørgsmål 225 Offentligt. Rigsadvokaten Frederiksholms Kanal København K Retsudvalget REU alm. del - Svar på Spørgsmål 225 Offentligt Rigsadvokaten Frederiksholms Kanal 16 1220 København K Lovafdelingen Dato: Kontor: Strafferetskontoret Sagsbeh: Carsten Madsen Sagsnr.: 2006-730-0435

Læs mere

Børnetilskudslovens 19

Børnetilskudslovens 19 Børnetilskudslovens 19 Ikke fundet grundlag for at kritisere, at et amtsankenævn havde lagt en udtalelse fra statsamtet om muligheden for at pålægge en - da afdød - forsørger bidragspligt til grund for

Læs mere

Folketinget Retsudvalget Christiansborg 1240 København K

Folketinget Retsudvalget Christiansborg 1240 København K Retsudvalget 2009-10 REU alm. del Svar på Spørgsmål 987 Offentligt Folketinget Retsudvalget Christiansborg 1240 København K Lovafdelingen Dato: 10. maj 2010 Kontor: Lovteknikkontoret Sagsnr.: 2010-792-1310

Læs mere

Udlændings lovlige ophold her i landet

Udlændings lovlige ophold her i landet Udlændings lovlige ophold her i landet En udlænding, der - efter at være blevet meddelt en udrejsefrist - var blevet løsladt til sin bopæl efter fristens udløb, havde efterfølgende indgivet ansøgning om

Læs mere

Lovtidende A. 2014 Udgivet den 10. oktober 2014. Bekendtgørelse af børneloven. 7. oktober 2014. Nr. 1097.

Lovtidende A. 2014 Udgivet den 10. oktober 2014. Bekendtgørelse af børneloven. 7. oktober 2014. Nr. 1097. Lovtidende A 2014 Udgivet den 10. oktober 2014 7. oktober 2014. Nr. 1097. Bekendtgørelse af børneloven Herved bekendtgøres børneloven, jf. lovbekendtgørelse nr. 18 af 10. januar 2014, med de ændringer,

Læs mere

Udkast til Vejledning om statsforvaltningens behandling af sager om faderskab og medmoderskab

Udkast til Vejledning om statsforvaltningens behandling af sager om faderskab og medmoderskab Ministeriet for Børn, Ligestilling, Integration og Sociale Forhold Familieret J.nr. 2014-1420 bgn 24. marts 2014 Udkast til Vejledning om statsforvaltningens behandling af sager om faderskab og medmoderskab

Læs mere

Folketingets ombudsmands kompetence over for flygtningenævnet

Folketingets ombudsmands kompetence over for flygtningenævnet Folketingets ombudsmands kompetence over for flygtningenævnet Udtalt over for flygtningenævnet, at der efter min opfattelse ikke var tilstrækkelige holdepunkter for at antage, at det ved gennemførelsen

Læs mere

Aktindsigt i lovsag. Ekstrahering af oplysninger om udenlandsk ret. 30. juni 2009

Aktindsigt i lovsag. Ekstrahering af oplysninger om udenlandsk ret. 30. juni 2009 2009 1-2 Aktindsigt i lovsag Ekstrahering af oplysninger om udenlandsk ret Et forbund bad Beskæftigelsesministeriet om aktindsigt i to lovsager og tilhørende aktlister. Begge sager drejede sig om ændring

Læs mere

Et statsamts og justitsministeriets behandling af en sag om nedsættelse (bortfald) af et hustrubidrag gav på nogle punkter anledning til kritik.

Et statsamts og justitsministeriets behandling af en sag om nedsættelse (bortfald) af et hustrubidrag gav på nogle punkter anledning til kritik. Statsamts behandling af sag om bortfald af hustrubidrag Et statsamts og justitsministeriets behandling af en sag om nedsættelse (bortfald) af et hustrubidrag gav på nogle punkter anledning til kritik.

Læs mere

Af advokat (L) Bodil Christiansen og advokat (H), cand. merc. (R) Tommy V. Christiansen.

Af advokat (L) Bodil Christiansen og advokat (H), cand. merc. (R) Tommy V. Christiansen. 1 Omkostningsgodtgørelse sagkyndig udtalelse om hvorvidt påklage af 1. instans-afgørelse til Landsskatteretten skulle ske - ingen adgang til omkostningsgodtgørelse SKM2008.669LSR Af advokat (L) og advokat

Læs mere

forældremyndighed og samværsret afgivet af en arbejdsgruppe under justitsministeriet

forældremyndighed og samværsret afgivet af en arbejdsgruppe under justitsministeriet forældremyndighed og samværsret afgivet af en arbejdsgruppe under justitsministeriet betænkning nr. 985 københavn 1983 ISBN 87-503-4666-0 Ju 00-160-bet. B. Stougaard Jensen. København Indhold Indledning.

Læs mere

Politisk aftale mellem regeringen, Venstre og Konservative om en ny offentlighedslov

Politisk aftale mellem regeringen, Venstre og Konservative om en ny offentlighedslov Politisk aftale mellem regeringen, Venstre og Konservative om en ny offentlighedslov 1. Regeringen, Venstre og Konservative (herefter benævnt aftaleparterne) har indgået aftale om en ny offentlighedslov.

Læs mere

Forslag til folketingsbeslutning om anerkendelse af forældrepar af samme køn. Bemærkninger til beslutningsforslaget

Forslag til folketingsbeslutning om anerkendelse af forældrepar af samme køn. Bemærkninger til beslutningsforslaget ENTEN Forslag til folketingsbeslutning om anerkendelse af forældrepar af samme køn Folketinget opfordrer regeringen til at fremsætte lovforslag, som giver et lesbisk par, der har fået barn ved kunstig

Læs mere

UDKAST. Loven træder i kraft den 15. juni 2012. Loven gælder ikke for Færøerne og Grønland. Socialudvalget 2011-12 SOU alm. del Bilag 148 Offentligt

UDKAST. Loven træder i kraft den 15. juni 2012. Loven gælder ikke for Færøerne og Grønland. Socialudvalget 2011-12 SOU alm. del Bilag 148 Offentligt Socialudvalget 2011-12 SOU alm. del Bilag 148 Offentligt UDKAST Forslag til Lov om ændring af lov om medlemskab af folkekirken, kirkelig betjening og sognebåndsløsning (Præsters ret til at undlade at vie

Læs mere

Ombudsmanden mente endvidere, at reglerne burde have været kundgjort i Lovtidende.

Ombudsmanden mente endvidere, at reglerne burde have været kundgjort i Lovtidende. 2012-6 Regler om dokumenter, der ikke underskrives, skal fastsættes i bekendtgørelsesform Med hjemmel i skatteforvaltningsloven havde Skatteministeriet i en bekendtgørelse fastsat regler om digital kommunikation

Læs mere

Erklæring om erhvervelse af dansk indfødsret for nordiske statsborgere mellem 18 og 23 år

Erklæring om erhvervelse af dansk indfødsret for nordiske statsborgere mellem 18 og 23 år 262-0 Erklæring om erhvervelse af dansk indfødsret for nordiske statsborgere mellem 18 og 23 år I henhold til 3, stk. 2 i lov om dansk indfødsret, jf. bekendtgørelse nr. 422 af 7. juni 2004 af lov om dansk

Læs mere

Afgørelse truffet af: Afgørelsesdato: Uds. dato: Nummer: J.nr. Ankestyrelsen 15-08-2012 30-11-2012 184-12 4300031-12

Afgørelse truffet af: Afgørelsesdato: Uds. dato: Nummer: J.nr. Ankestyrelsen 15-08-2012 30-11-2012 184-12 4300031-12 Afgørelse truffet af: Afgørelsesdato: Uds. dato: Nummer: J.nr. Ankestyrelsen 15-08-2012 30-11-2012 184-12 4300031-12 Status: Gældende Principafgørelse gratis advokatbistand - udgifter - samvær under anbringelse

Læs mere

SF vil have moderniseret de nuværende regler vedrørende forældremyndighed og samvær

SF vil have moderniseret de nuværende regler vedrørende forældremyndighed og samvær Børnenes ret til begge forældre skal være udgangspunktet SF vil have moderniseret de nuværende regler vedrørende forældremyndighed og samvær I moderne tid har skilsmisser, afbrudt samliv og graviditeter

Læs mere

Med barnet i centrum. Rigsombudsmanden på Færøerne

Med barnet i centrum. Rigsombudsmanden på Færøerne Rigsombudsmanden på Færøerne Med barnet i centrum Pjece om forældremyndighed, barnets bopæl, samvær, barnets rettigheder, børnesagkyndig rådgivning og konfliktmægling 1 MED BARNET I CENTRUM Indhold Indledning....1

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 24. november 2015

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 24. november 2015 Lukkede døre HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 24. november 2015 Sag 58/2015 (1. afdeling) A (advokat Lene Astrup Treffer) mod B (advokat Dorthe Østerby, beskikket) I tidligere instanser er afsagt dom

Læs mere

Forord. Anita Plesner Björk

Forord. Anita Plesner Björk Forord Forord Forord I 2013 fandt der 18.858 skilsmisser sted i Danmark. I 2014 var tallet steget til 19.387. Det er det højeste antal skilsmisser, der nogensinde har været i Danmark på et år. Tallet er

Læs mere

Kontakt til børn, der er anbragt uden for hjemmet

Kontakt til børn, der er anbragt uden for hjemmet Kontakt til børn, der er anbragt uden for hjemmet Henstillet til socialministeren i overvejelser om en eventuel ændring af bistandslovens regler om døgnpleje at inddrage nogle spørgsmål vedrørende de gældende

Læs mere

Spørgsmål om partstatus i anbringelsessag for far uden del i forældremyndigheden

Spørgsmål om partstatus i anbringelsessag for far uden del i forældremyndigheden 14-5. Forvaltningsret 113.1 2513.9. Spørgsmål om partstatus i anbringelsessag for far uden del i forældremyndigheden En kommune traf afgørelse om frivillig anbringelse af et barn. Anbringelsen skete efter

Læs mere

Delvist afslag på aktindsigt i to interne dokumenter hos Skatteministeriet. Ekstrahering

Delvist afslag på aktindsigt i to interne dokumenter hos Skatteministeriet. Ekstrahering Myndighed: Folketingets Ombudsmand Underskriftsdato: 26. oktober 2015 Udskriftsdato: 25. december 2018 (Gældende) Delvist afslag på aktindsigt i to interne dokumenter hos Skatteministeriet. Ekstrahering

Læs mere

Med barnet i centrum. Faderskab

Med barnet i centrum. Faderskab Med barnet i centrum Pjece om forældremyndighed, barnets bopæl, samvær, barnets rettigheder, børnesagkyndig rådgivning, konfliktmægling og parrådgivning Faderskab Denne pjece er udarbejdet af Statsforvaltningen

Læs mere

Kriminalitet og alder

Kriminalitet og alder JUSTITSMINISTERIETS FORSKNINGSKONTOR SEPTEMBER 2014 Kriminalitet og alder Udviklingen i strafferetlige afgørelser 2004-2013 Dette notat angår udviklingen i den registrerede kriminalitet i de seneste ti

Læs mere

Vejledning. 1 Indledning Den 25. maj 2011 trådte den nye telelov 1 i kraft.

Vejledning. 1 Indledning Den 25. maj 2011 trådte den nye telelov 1 i kraft. Vejledning Februar 2012 Vejledning om tilsyn, rimelige anmodninger og alternativ tvistbillæggelse i forhold til den sektorspecifikke konkurrenceregulering på teleområdet 1 Indledning Den 25. maj 2011 trådte

Læs mere

Parcelhusreglen og skilsmisser

Parcelhusreglen og skilsmisser - 1 Parcelhusreglen og skilsmisser Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Parcelhuse og ejerlejligheder kan sælges skattefrit, når ejeren eller hans husstand har beboet boligen. Loven siger dog

Læs mere