Bornholms Regionskommune. Plan for krisestaben 2013

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Bornholms Regionskommune. Plan for krisestaben 2013"

Transkript

1 Bornholms Regionskommune Plan for krisestaben 2013 November 2013

2 Indledning Formål Plan for krisestaben skal kunne anvendes som et praktisk og funktionelt værktøj til at opretholde den daglige drift og det aftalte serviceniveau over for borgerne i en ekstraordinær situation. Det kan fx være en større ulykke eller katastrofe, som måske berører flere stabe og afdelinger og som kræver ekstra ressourcer. Planen redegør for, hvordan Bornholms Regionskommune kan omstille det daglige beredskab til at håndtere mere omfattende hændelser. Det gælder i situationer, hvor et vist varsel er sandsynligt, fx isvintre, orkaner, epidemier, forstyrrelser af forsyningssikkerheden, fødevaremangel og i værste tilfælde - krigshandlinger. Plan for krisestaben beskriver, hvordan den overordnede krisestyring foregår, og hvordan vi iværksætter det afhjælpende beredskab, når de almindelige ressourcer og rutiner ikke længere slår til. Gyldighedsområde for Plan for krisestaben Planen gælder for hele Bornholms Regionskommune, herunder alle kommunes stabe, afdelinger, virksomheder og decentrale enheder. Planens opbygning Den er bygget op over de fem kerneopgaver i krisestyringen: 1. Aktivering og drift af krisestaben 2. Håndtering af informationer om krisen 3. Koordinering af handlinger og ressourcer 4. Krisekommunikation 5. Operativ indsats Planen bygger på Bornholms Regionskommunes almindelige organisation (basisorganisationen) suppleret med etablering af en krisestab og evt. tilhørende støttefunktioner. Krisestaben er omdrejningspunktet for Bornholms Regionskommunes samlede krisestyring. Krisestaben ledes, organiseres og bemandes efter den konkrete krise. Afhængigt af den konkrete krise bliver en række opgaver løst i basisorganisationen uanset det etablerede beredskabsniveau. Plan for krisestaben bygger på sektoransvars-princippet. Princippet indebærer, at de stabe eller afdelinger, der har ansvaret for en funktion i det daglige, også har ansvaret i ulykker og krisesituationer. Berørte enheder skal - også uden for arbejdstid - efter behov smidigt kunne bemandes og efter behov styrkes med ressourcer fra andre enheder. I en krisesituation tilrettelægges arbejdet i de berørte enheder i overensstemmelse med enhedernes egne instrukser m.v. Planen bygger endvidere på, at information og kommunikation er en forudsætning for effektiv krisestyring. Et højt informations- og kommunikationsniveau er krævende - både for afsender og for modtager. Planen bygger derfor på, at mest mulig information og kommunikation udarbejdes og foregår skriftligt, og at krise-stabsmøderne ikke anvendes til orienteringer, men til koordination og beslutning. Et nøgledokument er Det samlede situationsbillede, som indeholder alle overordnede informationer, som er relevante for krisestaben.

3 Krisestabens aktionsplan Situation/hændelse Håndtering af alle former for krisestyring og krisekommunikation ved store og voldsomme ulykker, katastrofer, vejrsituationer, begivenheder etc. Vi definerer en krise som en alvorlig hændelse, der påvirker borgernes sikkerhed og kommunens miljø, produktion, ydelser og/eller omdømme. Kriser er også karakteriseret ved at forstyrre (dele af) kommunens daglige drift i anselig grad. Krisestaben er Bornholms Regionskommunes øverste aktionsorgan ved den/de første indsatser. Den håndterer således krisestyringen og krisekommunikationen, indtil situationen er kommet under tilpas kontrol, hvorefter et sekundært kriseberedskab overtager, fx i stabseller afdelingsregi. Det er krisestaben, der beslutter, hvem den sender opgaven med den fortsatte håndtering af krisen videre til. Handlinger 1. Alarmering sker til Bornholms Brandvæsen v. beredskabschefen 2. Beredskabschefen alarmerer som udgangspunkt borgmesteren/direktionen. 3. Borgmester/direktion kalder krisestaben til samling i henhold til den interne kriseguide 4. Krisestaben møder hurtigst muligt og senest indenfor 1 time i Bornholms Regionskommunes særlige rum til krisestyring, pt. er det borgmesterens kontor og mødelokale. 5. Krisestaben får overblik over, hvad der er sket - og hvad opgaven er. 6. Krisestaben vurderer, hvad konsekvenserne af hændelsen er - og de mulige løsninger og handlinger. 7. Krisestaben aftaler og koordinerer, hvilke handlinger Bornholms Regionskommune konkret sætter i værk. 8. Krisestaben undersøger, hvordan det forventes, at hændelsen udvikler sig. 9. Krisestaben informerer til og kommunikerer med medarbejderne om, hvad der er sket, hvordan det håndteres, hvordan de skal forholde sig og hvorfor. 10. Krisestaben informerer til og kommunikerer med pressen om løbende krisekommunikation, herunder hvad der er sket - og hvordan det håndteres.

4 1. Aktivering og drift af krisestaben 1.1. Målet med aktivering og drift af Bornholms Regionskommunes krisestab Målet med aktivering og drift af Bornholms Regionskommunes krisestab er at sikre en effektiv ramme for løsningen af opgaver i forbindelse med en krise samtidig med at den daglige drift kan opretholdes Krav til krisestaben Bornholms Regionskommunes krisestab skal kunne etableres umiddelbart. Krisestaben (inklusiv eventuelle støttefunktioner) skal kunne fungere i fuldt etableret beredskab senest en time efter, at det er besluttet at aktivere den. Krisestaben skal desuden kunne drives på dette niveau i minimum tre døgn Modtagelse af varsler, alarmer m.v. Varsler, alarmer m.v. modtages enten af basisorganisationen eller af Bornholms Brandvæsen (uden for normal arbejdstid). De typiske varsler, alarmer m.v. består af: vejrvarsler trusselsvurderinger vedrørende sikkerhedsmæssige trusler aktivering af den lokale beredskabsstab (LBS) og/eller den nationale operative stab(nost) varsler og alarmer fra internationale organisationer informationer fra medierne 1.4. Beslutning om aktivering af krisestab Hvis der opstår en hændelse, som basisorganisationen i Bornholms Regionskommune ikke kan håndtere effektivt, skal én af kommunens beredskabsniveauer iværksættes. Beredskabschefen skal underrettes ved modtagelsen af et varsel, hvorefter beredskabschefen fastsætter beredskabsniveauet, jfr. nedenstående model, og indkalder krisestaben i.h.t. beredskabsniveau. Beredskabschefen indkalder også Politisk & administrativt Sekretariat i forhold til de opgaver der ligger i klargøring af krisestabens lokaler m.m. på rådhuset.

5 1.5. Sammensætning af krisestaben De normale ledelses- og samarbejdsrelationer bevares i videst mulig omfang. I krisestaben indgår normalt: Borgmesteren (krisestabschef) Direktionen Beredskabschefen Derudover kan der - efter konkret vurdering - indkaldes ad hoc medlemmer fra kommunes øvrige enheder. Alle enheder i organisationen skal derfor i deres egne beredskaber planlægge for at kunne indgå i krisestaben. Beredskabschefen fungerer som kriseledelsens koordinator. Krisestaben forbliver etableret indtil borgmester, direktion eller disses stedfortrædere giver meddelelse om at nedlægge krisestaben. Krisestaben etableres også såfremt Beredskabsstyrelsen iværksætter beredskabsforøgelser. Beredskabschefen kan i særlige tilfælde sætte dele af beredskabsplanen i kraft, ligesom stabs- og afdelingschefer m.fl. kan iværksætte egne delplaner Indledende opgaver vedrørende aktivering af krisestaben Politisk & administrativt Sekretariat varetager de praktiske opgaver i forbindelse med

6 aktivering af krise-staben. De indledende opgaver omfatter: Varsling/indkaldelse af relevante medlemmer og støttefunktioner Relevante medlemmer og støttefunktioner varsles/indkaldes via telefon, sms og e-post. Politisk & administrativt Sekretariat eller Bornholms Brandvæsen skal føre en liste, hvor det fremgår, hvilke personer man har været i kontakt med, og hvornår de møder frem i krisestaben. En indkaldelse til stabsmøde skal indeholde oplysninger om deltagere, tid, sted og dagsorden. Klargøring af stabsrummet Krisestaben anvender udpeget mødelokale på Ullasvej 23 i Rønne. Orientering af fremmødte/medlemmer i krisestaben Der udarbejdes en kort orientering om situationen samt hvilke konkrete initiativer, der er besluttet, fx afholdelse af stabsmøde. Indholdet i opslaget aftales med den eller de chefer, der har besluttet, at Bornholms Regionskommunes krisestab skal aktiveres. Opstart af log samt overvågning af telefon og e-post Krisestabens log startes og overvågningen af hovedtelefonnummer og hoved-epostadresse post@brk.dk forstærkes, når der er truffet beslutning om at aktivere krisestaben. Loggen føres af Politisk & administrativt Sekretariat eller Bornholms Brandvæsen, indtil opgaven kan overdrages til krisestabes logfører. Generel orientering af Bornholms Regionskommunes medarbejdere Bornholms Regionskommunes medarbejdere orienteres via e-post og intranet om situationen, herunder hvilket niveau krisestaben er aktiveret på. Det skal fremgå af orienteringen, at alle enheder og medarbejdere er forpligtet til at støtte krisestaben (inklusiv støttefunktionerne), hvis der er behov for det Gennemførelse af 1. stabsmøde På første stabsmøde træffes beslutning om en række forhold i forbindelse med den konkrete krise. Mødet ledes normalt af borgmesteren, og gennemføres ud fra dagsorden for første stabsmøde. Bilag: Dagsordener for møder i krisestaben Normalt afholdes der krisestabsmøder hver tredje time (F.eks. kl. 9, 12, 15, osv.) medmindre andet aftales. Bidrag til Bornholms Regionskommunes samlede situationsbillede skal afleveres på xxx@brk.dk senest én time inden næste krise-stabsmøde. Bilag: Det samlede situationsbillede 1.8. Gennemførelse af efterfølgende stabsmøder Deltagere til efterfølgende stabsmøder fastlægges af kriseledelsen. Mødet ledes normalt af krisestabsschefen (normalt borgmesteren) og gennemføres ud fra dagsorden for stabsmøder. Bilag: Dagsordener for møder i krisestaben 1.9. Krisestabens støttefunktioner Krisestaben kan efter behov få støtte fra nedenstående funktioner. Det er Politisk & administrativt Sekretariat, som har det overordnede ansvar for støttefunktionen. Den har ansvaret for den nærmere planlægning, herunder ansvaret for at de forskellige funktioner løbende kan bemandes med kvalificerede medarbejdere, når krisestaben er aktiveret også uden for normal arbejdstid.

7 1.10. Sekretariatsbistand Politisk & administrativt Sekretariat har det overordnede ansvar for at yde sekretariatsbistand til krisestaben, herunder især at medvirke til at sikre, at alle væsentlige informationer og beslutninger bliver dokumenteret og journaliseret. Sekretariatsfunktionerne omfatter logførere, sekretærer og referenter Udarbejdelse af kommunes situationsbillede Politisk & administrativt Sekretariat har det overordnede ansvar for at udarbejde kommunens situationsbillede. De nærmere procedurer vedrørende håndtering af informationer om krisen fremgår af kapitel Kommunes krisekommunikation Politisk & administrativt Sekretariat har det overordnede ansvar for Bornholms Regionskommunes informationer til og kommunikation med borgere og medier om krisen, for overvågningen af mediernes dækning af situationen m.v. De nærmere forhold vedrørende kommunens krisekommunikation fremgår af kapitel Logistik (forplejning, hvilefaciliteter og kørsel m.v.) Politisk & administrativt Sekretariat har det overordnede ansvar for Bornholms Regionskommunes interne logistik til krisestaben (forplejning, hvilefaciliteter, kørsel m.v.) IT Politisk & administrativt Sekretariat har det overordnede ansvar for, at krisestabens IT fungerer og for at yde øjeblikkelig støtte, hvis der opstår IT-relaterede problemer GIS Teknik- og Miljø har det overordnede ansvar for at betjene kommunes geografiske informationssystem (GIS) i krisestaben Betjening af de sikrede kommunikationsmidler Politisk & administrativt Sekretariat har det overordnede ansvar for at betjene kommunes sikrede kommunikationsmidler og veje, samt at både modtagne og afsendte klassificerede informationer bliver journaliseret efter gældende bestemmelser Udsendelse af forbindelsesmedarbejdere Bornholms Regionskommune er forpligtet til efter anmodning, at udsende forbindelsesmedarbejdere i forbindelse med aktivering af følgende tværgående stabe m.v.: Den Lokale Beredskabsstab (LBS) Politiets koordinerende Stab (KST) Politisk & administrativt Sekretariat har det overordnede ansvar for udsendelse af forbindelsesmedarbejdere, samt at udsendelsen sker i henhold til gældende procedurer for aktivering af de nævnte stabe. Forbindelsesmedarbejdere skal: Fungere som et personligt forbindelsesled mellem Bornholms Regionskommunes krisestab og den modtagende stab. Bidrage til smidig informationsudveksling og den gensidige forståelse af de valgte mål, strategier og tiltag. Fungere som faglig støtte for den modtagende stab.

8 1.18. Afløsning af krisestabsmedlemmerne Hvis krisestaben 10 timer efter aktiveringen vurderer, at krisen vil fortsætte, skal der inden for 12 timer gennemføres afløsning af krisestabsmedlemmerne, herunder støttefunktionerne. Logistikfunktionen, dvs. Politisk & administrativt Sekretariat, i krisestaben indkalder afløserne og fører en liste, hvor det fremgår, hvilke personer man har været i kontakt med, og hvornår de kan møde frem i krisestaben. Afløsningen foregår ved overlapning og personlig overlevering umiddelbart efter et krisestabsmøde Bornholms Regionskommunes alternative mødested (2nd site) Såfremt krisestaben ikke kan anvende Bornholms Regionskommunes normale lokaler og faciliteter samles krisestaben i mødelokalerne i Landemærket, Rønne Rådhus. 2. Håndtering af information om krisen 2.1. Målet med håndtering af informationer Målet med håndtering af informationer om krisen er at sikre, at krisestaben til stadighed har et overblik over den samlede situation. Informationerne indgår i grundlaget for at træffe beslutninger og sker for at varetage en effektiv krisekommunikation Krav til håndteringen af informationer 1. udgave af kommunes situationsbillede skal foreligge inden for en time efter aktiveringen af krisestaben. Kommunes opdaterede situationsbillede bør udarbejdes og fordeles til krisestabens medlemmer senest 15 minutter før planlagte møder i krisestaben. Alle relevante informationer og beslutninger vedrørende krisen skal løbende og hurtigst muligt registreres i krisestabens log Tilgang af informationer om krisen Under krisen vil krisestaben modtage informationer fra forskellige kilder, herunder: Bornholms Regionskommunes foresatte enhed Bornholms Regionskommunes decentrale enheder Bornholms Regionskommunes basisorganisation Nationale og internationale samarbejdspartnere Tværgående stabe (direkte eller via egne forbindelsesmedarbejdere) Nationale og internationale medier Befolkningen Informationer udefra vil typisk tilgå Bornholms Regionskommune via: Telefon (hovednummer, enhedernes numre, personlige numre) E-post (hovedpostkasse, enhedernes postkasser, personlige e-postadresser) Videokonference Sikrede kommunikationssystemer SINE Fax 2.4. Forstærket overvågning I forbindelse med første stabsmøde træffer krisestaben beslutning om hvilke telefonnumre, e-postadresser og andre kommunikationssystemer, der skal indføres forstærket overvågning af.

9 2.5. Iværksættelse af medieovervågning Politisk & administrativt Sekretariat skal hurtigst muligt efter aktiveringen af krisestaben iværksætte systematisk overvågning af udvalgte medier (tv, radio/netradio og hjemmesider), se kapitel Iværksættelse af rapportering fra decentrale enheder m.fl. Krisestaben kan iværksætte en rapporteringsordning for løbende at have overblik over situationen ved kommunens decentrale enheder m.fl. Når rapporteringsordning er sat i værk, skal de decentrale enheder hver tredje time, og senest 1 time før næste planlagte stabsmøde, sende krisestaben en ajourført situationsrapport på xxx@brk.dk 2.7. Hastemeldinger fra decentrale enheder m.fl. (SITREP) Bornholms Regionskommunes decentrale enheder, forbindelsesmedarbejdere m.fl. har mulighed for at sende en hastemelding til krisestaben, hvis der er indtruffen begivenhed, som ikke kan afvente regelmæssig rapportering Videresendelse af informationer til stabsrummet Under krisen skal alle relevante informationer umiddelbart sendes videre til stabs-rummet. Det skal ske uanset, hvor og hvordan informationerne modtages. For at undgå information overload er det særdeles væsentligt, at afsenderen vurderer, hvilke informationer der er relevante i forhold til den aktuelle krisestyring, inden de videresendes til krisestaben. E-post videresendes til xxx@brk.dk. Telefoner omstilles til stabsrummets hovednummer. Telefonbeskeder overdrages til krisestabschefen. Informationer fra sikrede kommunikationssystemer skrives ud og overdrages til krisestabschefen Dokumentation af informationer, beslutninger m.v. Væsentlige informationer og beslutninger skal fastholdes på skrift, så der er enighed om, og klarhed over, hvad der er oplyst til og besluttet af krisestaben. Det er krisestabsschefens ansvar at sikre en korrekt, effektiv og rettidig dokumentation af alle væsentlige informationer, møder, beslutninger m.v. Politisk & administrativt Sekretariat yder sekretariatsbistand til krisestabsschefen. Det indebærer bl.a.: Krisestabens logførere skal løbende og hurtigst muligt registrere alle ind- og udgående krisestyringsrelevante informationer samt krisestabens beslutninger i kommunes log. Det skal tydeligt fremgå af loggen, om informationer er bekræftede eller ubekræftede. Krisestabens referent skal skrive aktionspunkter og beslutninger ned under krisestabsmøderne, så de kan fordeles til relevante interne og eksterne parter ved mødernes afslutning. Krisestabschefen godkender materialet inden fordeling Vurdering af informationer om krisen Krisestaben skal - i videst muligt omfang - systematisk vurdere alle relevante informationer om krisen, så der skabes grundlag for effektiv koordination af handlinger og ressourcer (internt og eksternt) samt rettidig og målrettet krisekommunikation. I forbindelse med vurderingen skal krisestaben i særlig grad være opmærksom på informationer, som indikerer ændringer i den erkendte situation eller den forventede udvikling, herunder: Ændringer, som kan påvirke allerede iværksatte tiltag. Ændringer, som kan skabe behov for nye tiltag.

10 Informationer, som indikerer behov for øjeblikkelige tiltag fra kommunes side afleveres direkte til krisestabschefen. Øvrige informationer sendes til støttefunktionen, som udarbejder kommunens samlede situationsbillede, så disse informationer kan indgå i den samlede situationsbeskrivelse Opstilling af kommunens samlede situationsbillede Politisk & administrativt Sekretariat har det overordnede ansvar for støttefunktionen, som skal opstille og ajourføre kommunens samlede situationsbillede. Da opgaven er omfattende, skal denne funktion som minimum bemandes med to medarbejdere. Støttefunktionen skal ved udarbejdelsen af det samlede situationsbillede være opmærksom på følgende: Det samlede situationsbillede skal tage udgangspunkt i de informationer, som Bornholms Regionskommune har modtaget fra interne og eksterne kilder. Det samlede situationsbillede skal udarbejdes så kortfattet som muligt (1-2 sider), fokusere på den konkrete krise og være umiddelbart forståeligt, også for samarbejdsparter. Beskrivelserne af situationen skal i videst muligt omfang suppleres med kort (geodata) og andre relevante former for illustrationer. Informationerne sammenfattes og præsenteres i skabelonen for kommunens samlede situationsbillede. Ændringer i forhold til tidligere situationsbillede skal tydeligt fremgå. Det skal af hensyn til krisekommunikationen tydeligt fremgå hvilke dele af situationsbilledet, der ikke må offentliggøres. Klassificerede informationer må ikke fremgå af det samlede situationsbillede. Kommunens samlede situationsbillede skal opdateres forud for alle planlagte møder i krisestaben (hver 3. time), eller hvis der indtræffer væsentlige ændringer i situationen. De øvrige funktioner i krisestaben, kommunens basisorganisation, decentrale enheder m.fl. kan anmodes om at levere specifikke bidrag til de enkelte punkter i situationsbilledet. Bidrag skal afleveres på xxx@brk.dk senest en time inden næste planlagte krisestabs-møde. Kommunens samlede situationsbillede fordeles til krisestabsmedlemmerne senest 15 minutter før næste planlagte møde i krisestaben. Kommunes samlede situationsbillede fordeles efter krisestabschefens godkendelse både internt og eksternt umiddelbart efter krisestabsmødet. Bilag: Det samlede situationsbillede 3. Koordinering af handlinger og ressourcer 3.1. Målet med koordinering af handlinger og ressourcer Målet med krisestabens koordinering af handlinger og ressourcer er at opnå den bedst mulige udnyttelse af kommunens kapaciteter, så konsekvenserne af krisen kan begrænses og situationen kan normaliseres hurtigst muligt Krav til koordinationen af handlinger og ressourcer Ved anmodninger om bistand fra kommunens decentrale enheder eller eksterne aktører skal krisestaben hurtigst muligt og i videst muligt omfang søge at imødekomme behovet. Det skal ske ved enten ved at omdisponere egne ledige ressourcer eller ved at videreformidle anmodningen til andre aktører. Krisestaben skal hurtigst muligt ved ændringer i den erkendte situation eller den forventede udvikling opstille alternative forslag og træffe beslutning om handlinger og ressourceanvendelse.

11 3.3. Typiske samarbejdspartnere under kriser Bornholms Regionskommune vil under kriser typisk samarbejde med en række forskellige aktører. Konkrete samarbejdspartnere identificeres på første stabsmøde Forholdsregler vedrørende handlinger og ressourceanvendelse Kommunens decentrale enheder kan iværksætte handlinger og disponere over egne ressourcer, indtil krisestaben beslutter andet. Krisestabschefen har bemyndigelse til at centralisere beslutninger vedrørende handlinger og ressourceanvendelse Overblik over Bornholms Regionskommunes ressourcer Krisestaben skal løbende have et overblik over kommunens disponerede og ikke-aktiverede ressourcer, herunder de kritiske ressourcer. Staben skal også have overblik over, hvilke ressourcer der kan frigøres eller omdisponeres uden at svække den samlede indsats. Det er Politisk & administrativt Sekretariat, der på vegne af krisestaben varetager opgaven med udgangspunkt i indrapporteringer fra kommunens decentrale enheder. Opgaven opdeles i følgende kategorier: Aktuelle ressourcer (mandskab/materiel) til umiddelbar indsættelse Disponerede ressourcer (mandskab/materiel) Ikke-aktiverede ressourcer (reserve) (mandskab/materiel) Ressourcer, der i situationen betragtes som kritiske, skal være markeret tydeligt på den samlede oversigt Modtagelse af anmodninger om Bornholms Regionskommunes bistand Anmodninger om kommunens bistand kan komme enten fra kommunens decentrale enheder eller fra eksterne aktører. Alle anmodninger skal hurtigst muligt efter modtagelse afleveres direkte til krisestabschefen, som tager stilling til den videre behandling, herunder om der er behov for øjeblikkelige tiltag Ændringer i situationen Informationer om krisen, herunder det samlede situationsbillede, kan pege på, at den erkendte situation eller den forventede udvikling har ændret sig. Det kan skyldes, at der er indtruffet nye hændelser, at samarbejdspartnere har iværksæt nye tiltag m.v. Informationer, som indikerer behov for øjeblikkelige tiltag fra kommunens side, afleveres direkte til krisestabschefen Opstilling af forslag vedrørende handlinger og ressourceanvendelse Krisestaben skal ved anmodninger om Bornholms Regionskommunes bistand eller ved ændringer i situationen opstille og drøfte nye forslag vedrørende handlinger og ressourceanvendelse. Krisestabschefen beslutter, hvilke enheder der skal bidrage til at udarbejde nye forslag vedrørende handlinger og ressourceanvendelse Beslutninger vedrørende handlinger og ressourceanvendelse Krisestaben har kompetence til at træffe beslutninger vedrørende Bornholms Regionskommunes handlinger og ressourceanvendelse. Visse tiltag kan dog først iværksættes efter, at Bornholms Regionskommune har indhentet politisk godkendelse.

12 Krisestaben beslutter med udgangspunkt i en drøftelse af de opstillede forslag, hvilke tiltag kommunen skal sætte i værk. Forslagene drøftes som udgangspunkt på krisestabsmøderne. Hvis der er akut behov for at iværksætte tiltag, orienterer krisestabschefen krise-staben på næste ordinære stabsmøde. Alle beslutninger indføres i krisestabens log. Krisestaben udarbejder i nødvendigt omfang skriftlige ordrer til kommunes basisorganisation og de decentrale enheder Opfølgning på iværksatte tiltag Krisestaben skal løbende følge op på gennemførelsen af de iværksatte tiltag. Status for de enkelte tiltag skal fremgå af krisestabens log ( afventer, iværksat, gennemført, annulleret ).

13 4. Krisekommunikation 4.1. Målet med krisekommunikation Målet med krisekommunikationen er at få direkte berørte/truede befolkningsgrupper til at tage ansvar for deres egen sikkerhed på en hensigtsmæssig måde. Målet er også at imødekomme behovet for dialog med og informationer til pårørende, befolkningen, medierne, Bornholms Regionskommunes ansatte m.fl. Kommunikationsarbejdet skal for at nå disse mål være en integreret del af krise-styringen Krav til krisekommunikationen Kommunikationsarbejdet skal tage afsæt i modtagernes situation og være baseret på løbende analyser af mediebilledet, målgrupperne og det aktuelle situationsbillede. Kommunikationen skal ske gennem både dialog, envejs- og tovejskommunikation, masseinformation og elektroniske selvbetjeningsløsninger. Varsler og andre handlingsanvisende budskaber til direkte berørte/truede befolkningsgrupper skal være troværdige og målrettede. Derfor skal krisestaben kommunikere: åbent og ud fra en reel vurdering af risici og usikkerhedsmomenter rettidigt, let forståeligt og via flere og af hinanden uafhængige kommunikationskanaler. Kommunikationsarbejdet skal tilrettelægges så: Befolkningen og eksterne medier har nem adgang til at komme i dialog med Bornholms Regionskommune Pårørende, befolkningen, medierne, kommunens ansatte m.fl. tidligt og lø-bende bliver orienteret om situationen samt om kommunes handlinger, vurderinger og anbefalinger Fejl i eksterne mediers dækning af hændelsen bliver korrigeret Foreløbig pressestrategi Medierne vil i forbindelse med kriser traditionen tro hurtigt henvende sig for at få udtalelser fra Bornholms Regionskommune. Der skal derfor hurtigt fastlægges og godkendes en første pressestrategi, som distribueres til alle dele af organisationen. Det skal ske for at skabe en kontrolleret og ensartet kommunikation. Strategien bør som minimum omfatte følgende: Hvem udtaler sig på Bornholms Regionskommunes vegne? (talsmandshierarki). Fastlæggelse af budskaber. Hvem og hvordan løses de forskellige kommunikationsopgaver? Tidsplan for hhv. intern og ekstern kommunikation. Målrettet medieliste. Eventuelle ændringer af faste procedurer for håndtering af henvendelser fra pressen Første orientering til medierne Straks efter at den foreløbige pressestrategi er fastlagt og godkendt af stabsledelsen, kan der udsendes en kort orientering til udvalgte eksterne medier. Orienteringen sendes som en e-post til redaktionerne og bør som minimum indeholde: En kort orientering om hændelsen og Bornholms Regionskommunes involvering i håndteringen. Oplysninger om Bornholms Regionskommunes talsmand, og hvordan pressen kan komme i kontakt med Bornholms Regionskommune.

14 Tidspunkt for, hvornår Bornholms Regionskommune forventer at kunne offentliggøre yderligere information Første nyhed på hjemmesiden, kriseinfo.dk og intranet Beredskabschefen sørger for at offentliggøre en kort nyhed på Bornholms Regionskommunes hjemmeside og intranet og evt. også på kriseinfo.dk. Det skal hurtigst muligt ske for at synliggøre over for offentligheden og medarbejdere, at Bornholms Regionskommune er i færd med at håndtere konsekvenserne af den indtrufne hændelse. Nyheden skal som minimum indeholde følgende informationer: En kort orientering om hændelsen og Bornholms Regionskommunes involvering i håndteringen. En foreløbig vurdering af konsekvenserne. Informationer om, hvad Bornholms Regionskommune konkret gør. Hvor der løbende bliver informeret om hændelse og dens udvikling. Faktaark om Bornholms Regionskommunes beredskab. Den godkendes af krisestabschefen inden offentliggørelse.

15 Bilag 1 Dagsordener for møder i krisestaben Dagsordener for møder i krisestaben Dagsorden for første krisestabsmøde 1. Deltagere og referent 2. Situationen 3. Opgaven 4. Udpegning af krisestabschef (typisk borgmesteren) og presseansvarlig (typisk kommunikationschefen) 5. Fastlæggelse af organisation (daglig organisation, skeletbemanding af krisestaben eller fuld bemanding af krisestaben) 6. Bemanding af krisestaben (afgivelser og omfordeling) 7. Identifikation af relevante samarbejdspartnere 8. Særlige procedurer (modtagelse og fordeling af informationer, iværksættelse af rapportering fra decentrale enheder m.fl., økonomi, herunder bemyndigelser) 9. Status vedrørende tværgående stabe og andre krisestyringsfora 10. Krisekommunikation orientering af borgere, pressen og andre eksterne interessenter 11. Orientering af Bornholms Regionskommunes medarbejdere 12. Erfaringsopsamling 13. Eventuelt 14. Opsummering af væsentlige beslutninger 15. Næste møde Dagsorden for efterfølgende møder i krisestaben Status og opdatering 1. Opdatering siden fordeling af seneste samlede situationsbillede 2. Nøgleopgaver Koordination og beslutning 3. Opgaven 4. Krisekommunikation Andet 5. Punkter til erfaringsopsamling 6. Eventuelt 7. Opsummering af væsentlige beslutninger 8. Næste møde

16 Bilag 2 Det samlede situationsbillede Kommunens samlede situationsbillede Udfærdigelsestidspunkt:..dag den... 20xx kl.. Godkendt af: 1. Situationen (kort beskrivelse): 2. Hvad er der sket (faktuelle oplysninger om situationen) Omkomne: Tilskadekomne: Berørte: Materielle skader: 3. Hvor er hændelsen/-erne sket 4. Trusselsvurdering (fastsættes og vurderes af efterretningstjenesterne) 5. Det generelle beredskabsniveau (jf. National Beredskabsplan) Dagligt beredskab / let forhøjet beredskab / forhøjet beredskab / markant forhøjet beredskab / fuldt etableret beredskab 6. Kommunens beredskabsniveau 7. Kommunens beredskabsforanstaltninger og tiltag 8. Kommunens ressourceanvendelse: Aktuelle ressourcer (personale og materiel) klar til umiddelbar indsættelse: Disponerede ressourcer (personale og materiel) indsat hvor: Reserver (personel og materiel) klargøringstid: 9. Hvordan kan situationen udvikle sig (vurdering): 10. Mediebilledet og krisekommunikation: 11. Kort og illustrationer

Bilag 9. Plan for krisekommunikation i Roskilde Kommune

Bilag 9. Plan for krisekommunikation i Roskilde Kommune Plan for krisekommunikation i Roskilde Kommune Krav til krisekommunikationen Kommunikationsarbejdet skal tage afsæt i modtagernes situation og baseres på løbende analyser af mediebilledet, målgrupper og

Læs mere

Delindsatsplan Kommunikation. Senest ajourført: [dec 2009 af Rene Bech] Senest afprøvet: [dato + navn]

Delindsatsplan Kommunikation. Senest ajourført: [dec 2009 af Rene Bech] Senest afprøvet: [dato + navn] Delindsatsplan Kommunikation Senest ajourført: [dec 2009 af Rene Bech] Senest afprøvet: [dato + navn] 1 Indholdsfortegnelse 1. Krisekommunikation...3 1.1. Målet med krisekommunikation...3 1.1.1. Krav til

Læs mere

Solrød Kommunes generelle beredskabsplan

Solrød Kommunes generelle beredskabsplan Solrød Kommunes generelle beredskabsplan 2019-2022 Indhold Indledning 4 Formålet med Solrød Kommunes generelle beredskabsplan 4 Planens centrale præmisser 4 Solrød Kommunes krisestyringsorganisation 5

Læs mere

Billund Kommune. Plan for fortsat drift (GENEREL BEREDSKABSPLAN) Udarbejdet september Senest ajourført:. Senest afprøvet:

Billund Kommune. Plan for fortsat drift (GENEREL BEREDSKABSPLAN) Udarbejdet september Senest ajourført:. Senest afprøvet: Billund Kommune Plan for fortsat drift (GENEREL BEREDSKABSPLAN) Udarbejdet september 2013 Senest ajourført:. Senest afprøvet: *Der er bibeholdt fagudtryk og forkortelser fra beredskabet i denne plan idet

Læs mere

Håndtering af varsler og alarmer

Håndtering af varsler og alarmer Instruks nr. 1 Håndtering af varsler og alarmer Opgave: Iværksættelse af informationer til relevante chefer og nøglepersoner hurtigst muligt efter at varslet / alarmen er modtaget. Modtagelsen af et varsel

Læs mere

Generel. Generel. Generel beredskabsplan 2016 Esbjerg, Varde og Fanø kommuner

Generel. Generel. Generel beredskabsplan 2016 Esbjerg, Varde og Fanø kommuner Generel Generel Generel beredskabsplan 2016 Esbjerg, Varde og Fanø kommuner 1 Indhold Indledning... 4 Formål... 4 Planens gyldighedsområde... 4 Beredskabsplanens centrale præmisser... 4 Generelle bestemmelser

Læs mere

Alarmering af kommunens nøglepersoner

Alarmering af kommunens nøglepersoner Plan nr. 1 Alarmering af kommunens nøglepersoner Indledning Indsatsplanen indeholder retningslinjer for alarmering af kommunens nøglepersonel i situationer hvor kommunens normale drift er truet, og i akutte

Læs mere

Overordnet Beredskabsplan Hedensted Kommune. Godkendt af Byrådet 30. Januar 2019

Overordnet Beredskabsplan Hedensted Kommune. Godkendt af Byrådet 30. Januar 2019 Overordnet Beredskabsplan 2019-2022 Hedensted Kommune Godkendt af Byrådet 30. Januar 2019 02. Januar 2019 Indhold Forord... 3 Indledning.... 4 Formål.... 4 Ansvarsfordeling.... 6 1.Aktivering og drift...

Læs mere

Svendborg Kommunes GENERELLE BEREDSKABSPLAN

Svendborg Kommunes GENERELLE BEREDSKABSPLAN Side : 1 / 40 Svendborg Kommunes GENERELLE BEREDSKABSPLAN Senest ajourført: 17. september 2013 Senest afprøvet: 4. september 2013 Side : 2 / 40 Indholdsfortegnelse Indledning... 4 Formålet med Svendborg

Læs mere

Beredskabsplan og plan for fortsat drift af Billund kommune. December 2017.

Beredskabsplan og plan for fortsat drift af Billund kommune. December 2017. Beredskabsplan og plan for fortsat drift af Billund kommune December 2017. Indledning Formålet Billund Kommunes generelle beredskabsplan Beredskabsplanen skal sikre en effektiv varetagelse af Billund Kommunes

Læs mere

Gennemgang af den generelle beredskabsplan

Gennemgang af den generelle beredskabsplan Gennemgang af den generelle beredskabsplan Planens titel: Beredskabsplan 2013 - Plan for fortsat drift for Varde Kommune Dato for gennemgang: 3. april 2013 Planens dato: 1. februar 2013 BRS sagsnr. 2010/015302

Læs mere

Gennemgang af den generelle beredskabsplan

Gennemgang af den generelle beredskabsplan Gennemgang af den generelle beredskabsplan Planens titel: Generel Beredskabsplan 2016 Esbjerg, Varde og Fanø Kommuner. Dato for gennemgang: 7. april 2016 Planens dato: 2016 BRS sagsnr. 2016/039668 Anledning

Læs mere

Gennemgang af den generelle beredskabsplan

Gennemgang af den generelle beredskabsplan Gennemgang af den generelle beredskabsplan Planens titel: Holbæk kommunes generelle beredskabsplan, Plan for fortsat drift. UDKAST Dato for gennemgang: 051113 Planens dato: 23. oktober 2013 BRS sagsnr.

Læs mere

Roskilde Kommune. Generel Beredskabsplan Plan for fortsat drift

Roskilde Kommune. Generel Beredskabsplan Plan for fortsat drift Generel Beredskabsplan Plan for fortsat drift 2017-2020 Udkast 6.10.2017 1 INDLEDNING OG FORMÅL... 3 2 LOVGRUNDLAG... FEJL! BOGMÆRKE ER IKKE DEFINERET.4 2.1 BEREDSKABSPLANLÆGNING... FEJL! BOGMÆRKE ER IKKE

Læs mere

Plan for Fortsat Drift

Plan for Fortsat Drift Plan for Fortsat Drift Den Generelle Del 2018 2021 Revideret senest den 14. november 2017 Forord... 3 Indledning... 4 Formål...4 Generelle bestemmelser for kommunens samlede beredskab...6 Ajourføring og

Læs mere

Ældre- og Handicapforvaltningens Beredskabsplan

Ældre- og Handicapforvaltningens Beredskabsplan Ældre- og Handicapforvaltningens Beredskabsplan Indhold 1. Om Ældre- og Handicapforvaltningens Beredskabsplan... 3 1.1 Formål med Ældre- og Handicapforvaltningens Beredskabsplan... 3 1.2 Beredskabsplanens

Læs mere

BEREDSKABSPLAN. teknik & miljø INFORMATION FRA STEVNS KOMMUNE

BEREDSKABSPLAN. teknik & miljø INFORMATION FRA STEVNS KOMMUNE INFORMATION FRA STEVNS KOMMUNE BEREDSKABSPLAN 2019 STEVNS KOMMUNE 2019-21 Beredskabsplanen skal sikre en effektiv varetagelse af Stevns Kommunes ansvar og opgaver med at yde en forsvarlig og robust indsats

Læs mere

BILAG 2 PLAN FOR DET CIVILE BEREDSKAB

BILAG 2 PLAN FOR DET CIVILE BEREDSKAB BILAG 2 PLAN FOR DET CIVILE BEREDSKAB Høringsversion Juli 2015 Indhold 1 Indledning...3 2 Opgaver...3 3 Ledelse og organisation af Region Sjællands krisestab...3 4 Aktivering og drift af krisestaben...4

Læs mere

Plan for Aktivering og Drift af Krisestaben - Silkeborg Kommune

Plan for Aktivering og Drift af Krisestaben - Silkeborg Kommune Plan for Aktivering og Drift af Krisestaben - Silkeborg 2014-2017 Silkeborg Brand og Redning Indhold Indledning... 2 1. Alarmering... 2 2. Aktivering af krisestab... 2 3. Krisestabens sammensætning...

Læs mere

Gennemgang af den generelle beredskabsplan

Gennemgang af den generelle beredskabsplan Gennemgang af den generelle beredskabsplan Planens titel: Plan for fortsat drift - Skanderborg Kommune Dato for gennemgang: 17. maj 2013 Planens dato: 9. april 2013 BRS sagsnr. 2010/015296 Anledning til

Læs mere

````````` ````````` Beredskabsplan for Frederikshavn Kommune. Vi skaber tryghed også gennem rådgivning

````````` ````````` Beredskabsplan for Frederikshavn Kommune. Vi skaber tryghed også gennem rådgivning ````````` Vi skaber tryghed også gennem rådgivning ````````` Beredskabsplan for Frederikshavn Kommune Generel del - januar 2014 Forord Velkommen til Beredskabsplan for Frederikshavn kommune Frederikshavn

Læs mere

Beredskabsplan for sikker drift af Randers Kommune

Beredskabsplan for sikker drift af Randers Kommune Beredskabsplan for sikker drift af Randers Kommune Generel beredskabsplan Godkendt den xx.xx.201x Rev.: Nov13 1 Indholdsfortegnelse Indledning... 3 Formål... 4 Beredskabsplanens centrale præmisser... 4

Læs mere

Beredskabstesten Vurdering af niveauet for en organisations samlede beredskabsplan Revideret 2009

Beredskabstesten Vurdering af niveauet for en organisations samlede beredskabsplan Revideret 2009 Vurdering af niveauet for en organisations samlede beredskabsplan Revideret 2009 Introduktion Introduktion Hvad er Beredskabstesten Beredskabstesten er en metode til at få et indtryk af organisationens

Læs mere

Holbæk Kommunes generelle Beredskabsplan. Plan for fortsat drift

Holbæk Kommunes generelle Beredskabsplan. Plan for fortsat drift Holbæk Kommunes generelle Beredskabsplan Plan for fortsat drift August 2015 Indholdsfortegnelse 1 Indledning 3 1.1 Formål 3 1.2 Opgaver 3 1.3 Ansvar 3 1.4 Planens gyldighedsområde 3 1.5 Planens centrale

Læs mere

Svendborg Kommunes GENERELLE BEREDSKABSPLAN

Svendborg Kommunes GENERELLE BEREDSKABSPLAN Acadre 08/35037 1/ Svendborg Kommunes GENERELLE Senest ajourført 18. oktober 2009 Senest afprøvet 14. maj 2009 Acadre 08/35037 2/ Indholdsfortegnelse Indledning... 8 Formålet med Svendborg Kommunes generelle

Læs mere

Udarbejdet af: Beredskabscenter Aalborg. Thomas Boss Gade Aalborg. Telefon: Fax:

Udarbejdet af: Beredskabscenter Aalborg. Thomas Boss Gade Aalborg. Telefon: Fax: Udarbejdet af: Beredskabscenter Aalborg Thomas Boss Gade 6 9000 Aalborg Telefon: 70 11 55 11 Fax: 70 11 55 12 E-mail: beredskab@aalborg.dk www.aalborgkommune.dk/beredskab Citat og eftertryk tilladt ved

Læs mere

Gennemgang af den generelle beredskabsplan

Gennemgang af den generelle beredskabsplan Gennemgang af den generelle beredskabsplan Planens titel: Plan for fortsat drift i Rebild Kommune Dato for gennemgang: 12. november 2013 Planens dato: 1. juli 2013 BRS sagsnr. 2010/017490 Anledning til

Læs mere

TØNDER KOMMUNE GENEREL BEREDSKABSPLAN

TØNDER KOMMUNE GENEREL BEREDSKABSPLAN TØNDER KOMMUNE GENEREL BEREDSKABSPLAN Senest ajourført: 22/10 2013 af Kenneth Achner Senest afprøvet: 25/4 2012 Indholdsfortegnelse Forord... 4 1. Aktivering og drift af Tønder Kommunes krisestab... 7

Læs mere

INDRETNING AF KRISESTYRINGSRUM

INDRETNING AF KRISESTYRINGSRUM INSTRUKS FOR INDRETNING AF KRISESTYRINGSRUM INDRETNING AF KRISESTYRINGSRUM Indretning af krisestyringsrum Udarbejdet 30.oktober 2017 At sikre tilgængelighed af nødvendigt udstyr for iværksættelse af hurtig

Læs mere

Bornholms Regionskommune. Generel beredskabsplan 2013

Bornholms Regionskommune. Generel beredskabsplan 2013 Bornholms Regionskommune Generel beredskabsplan 2013 November 2013 1 Indholdsfortegnelse 0.0 Indledning 0.1 Formål 0.2 Ansvar for beredskabsplanlægning 0.3 Planens opbygning 0.4 Beredskabssamarbejde 0.5

Læs mere

Krisekommunikation. Bilag 4.1 til beredskabsplan

Krisekommunikation. Bilag 4.1 til beredskabsplan Krisekommunikation Bilag 4.1 til beredskabsplan 1 Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse... 2 1. Indledning... 3 2. Målet med krisekommunikation... 3 3. Organisering... 3 3.1 Krisestabens

Læs mere

Generel Beredskabsplan. Samlet plan for kommunens indsats ved kriser og ulykker

Generel Beredskabsplan. Samlet plan for kommunens indsats ved kriser og ulykker Generel Beredskabsplan Samlet plan for kommunens indsats ved kriser og ulykker Beredskabsplanen er udarbejdet af Frederikssund Kommunes administration i efteråret 2014 og godkendt i Byrådet i vinteren

Læs mere

Region Nordjyllands. Generelle beredskabsplan. Senest ajourført: april 2013, Senest afprøvet: [dato + navn]

Region Nordjyllands. Generelle beredskabsplan. Senest ajourført: april 2013, Senest afprøvet: [dato + navn] Region Nordjyllands Generelle beredskabsplan Senest ajourført: april 2013, Af Kontoret for Bygninger og Anlæg Senest afprøvet: [dato + navn] Indholdsfortegnelse Indledning... 4 Formålet med Region Nordjyllands

Læs mere

Roskilde Brandvæsen. Roskilde Kommune Generelle. Beredskabsplan Plan for fortsat drift 2013

Roskilde Brandvæsen. Roskilde Kommune Generelle. Beredskabsplan Plan for fortsat drift 2013 Roskilde Kommune Generelle Beredskabsplan Plan for fortsat drift 2013 Revideret d. 1 AUGUST 2013 1 INDLEDNING OG FORMÅL... 3 2 LOVGRUNDLAG... 4 2.1 BEREDSKABSPLANLÆGNING... 4 2.2 BESKYTTELSESRUM OG SIKRINGSRUM...

Læs mere

Plan for fortsat drift

Plan for fortsat drift Plan for fortsat drift Indsatsplan for strandrensning Planen beskriver, hvorledes indsatsen ved kystnær olieforurening koordineres. 25-9-2017 Indhold Indledning... 2 Plangrundlag... 2 Krisestyringsorganisationen...

Læs mere

Click here to enter text. Dokument: Neutr al titel «ed ocaddressci vilcode» Aalborg Kommunes Plan for fortsat drift

Click here to enter text. Dokument: Neutr al titel «ed ocaddressci vilcode» Aalborg Kommunes Plan for fortsat drift Click here to enter text. Dokument: Neutr al titel «ed ocaddressci vilcode» Aalborg Kommunes Plan for fortsat drift 2018-21 Godkendt i Aalborg Byråd xx. xx 2018 Punkt xx Kolofon: Miljø- og Energiforvaltningen

Læs mere

Generel Beredskabsplan. Samlet plan for kommunens indsats ved kriser og ulykker

Generel Beredskabsplan. Samlet plan for kommunens indsats ved kriser og ulykker Generel Beredskabsplan Samlet plan for kommunens indsats ved kriser og ulykker Beredskabsplanen er udarbejdet af Frederikssund Kommunes administration i efteråret 2014 og godkendt i Byrådet d. 28. januar

Læs mere

Placering af materiel til opfyldelse af anvisninger Implementeringsplan

Placering af materiel til opfyldelse af anvisninger Implementeringsplan Beredskabsplan [Bilags-/referencenr.] ACTION CARD FOR KOMMUNIKATIONSANSVARLIG Version: 1 af 11-09-2017 Godkendt af: Assens Byråd dec.2017 ACTION CARD FOR KOMMUNIKATIONSANSVARLIG Kommunikationsansvarlig

Læs mere

Gennemgang af den generelle beredskabsplan

Gennemgang af den generelle beredskabsplan Gennemgang af den generelle beredskabsplan Planens titel: Viborg Kommunes Beredskabshandleplan Dato for gennemgang: 23. september 2014 Planens dato: 21. maj 2014 BRS sagsnr. 2014/033669 Anledning til planens

Læs mere

Plan for Beredskab og Fortsat Drift. Skanderborg Kommune

Plan for Beredskab og Fortsat Drift. Skanderborg Kommune Plan for Beredskab og Fortsat Drift Skanderborg Kommune September 2018 Indhold Indledning...3 Ansvarsfordeling... 4 Østjyllands Brandvæsen: Koordinering og rådgivning... 4 Byrådet og direktionen: Plan

Læs mere

Bornholms Regionskommune. Generel beredskabsplan 2018

Bornholms Regionskommune. Generel beredskabsplan 2018 Bornholms Regionskommune Generel beredskabsplan 2018 Maj 2018 1 Indholdsfortegnelse 0.0 Indledning 0.1 Formål 0.2 Ansvar for beredskabsplanlægning 0.3 Beredskabssamarbejde 0.4 Regionskommunens daglige

Læs mere

Beredskabsplanlægning går med andre ord ud på at skabe robuste organisationer.

Beredskabsplanlægning går med andre ord ud på at skabe robuste organisationer. Beredskabsplanen 1 DANVA, 13. + 14. marts 2012, Peter Nordahn Forberedt på krisen 2 Beredskabsplanlægning handler om at forberede sig på de hændelser, der ikke kan klares ved hjælp af almindelige ressourcer

Læs mere

Vejen Kommune Beredskabsplan Niveau I

Vejen Kommune Beredskabsplan Niveau I Vejen Kommune Beredskabsplan Niveau I Godkendt af byrådet den 10. maj 2011 Niveau I-beredskabsplan for Vejen Kommune Maj 2011 Indholdsfortegnelse 1. INDLEDNING... 2 1.1 Formål... 2 1.2 Sammenhæng mellem

Læs mere

UDKAST Holbæk Kommunes generelle Beredskabsplan

UDKAST Holbæk Kommunes generelle Beredskabsplan 10. december 2013 UDKAST Holbæk Kommunes generelle Beredskabsplan Plan for fortsat drift Indholdsfortegnelse 1 Indledning 3 1.1 Formål 3 1.2 Opgaver 3 1.3 Ansvar 3 1.4 Planens gyldighedsområde 3 1.5 Planens

Læs mere

BEREDSKABSPLAN 2018 FOR THISTED KOMMUNE

BEREDSKABSPLAN 2018 FOR THISTED KOMMUNE BEREDSKABSPLAN 2018 FOR THISTED KOMMUNE Senest ajourført: Oktober 2018 Søren Funder Larsen Senest afprøvet: SIDE 2 af 22 Indholdsfortegnelse 0. Forord.......3 0.1 Den kommunale beredskabsplanlægning 4

Læs mere

Beredskabets rolle ved drikkevandsforureninger

Beredskabets rolle ved drikkevandsforureninger Beredskabets rolle ved drikkevandsforureninger Det nye landkort for beredskaber fra 2016 En kommune ét beredskab Beredskabet er en del af forvaltningen typisk i teknik og miljø Beredskabskommission med

Læs mere

PLAN FOR REGION SJÆLLANDS KRISESTYRINGS- ORGANISATION

PLAN FOR REGION SJÆLLANDS KRISESTYRINGS- ORGANISATION BILAG 2 PLAN FOR REGION SJÆLLANDS KRISESTYRINGS- ORGANISATION December 2015 Indhold 1 Indledning 3 SIDE 2 Opgaver 3 3 Ledelse og organisation af Region Sjællands krisestab 3 4 Aktivering og drift af den

Læs mere

Odense Kommune. Beredskabsplan. Odense Kommune

Odense Kommune. Beredskabsplan. Odense Kommune Odense Kommune Beredskabsplan Odense Kommune 11-10-2012 Odense Kommune Internbrug Side 1 af 13 Indholdsfortegnelse Forord... 3 1. Information om beredskabsplanen... 3 1.1 Formål... 3 1.2 Beredskabsplanens

Læs mere

Generel Beredskabsplan for Hørsholm Kommune 2014-2017

Generel Beredskabsplan for Hørsholm Kommune 2014-2017 Generel Beredskabsplan for Hørsholm Kommune 2014-2017 1 Forord Denne beredskabsplan er udarbejdet efter Beredskabsstyrelsens vejledning om beredskabsplanlægning samt de særlige forhold i Hørsholm Kommune.

Læs mere

Direktionssekretariatet. Beredskabsplan Generel del. Norddjurs Kommune 2013

Direktionssekretariatet. Beredskabsplan Generel del. Norddjurs Kommune 2013 Direktionssekretariatet Beredskabsplan Generel del Norddjurs Kommune 2013 Sidst opdateret den: 17-12-2013 Indholdsfortegnelse 1 Indledning... 1 1.1 Forord og formål... 1 1.2 Planens opbygning... 1 1.3

Læs mere

Beredskabsplan Halsnæs Kommune 2017

Beredskabsplan Halsnæs Kommune 2017 Beredskabsplan Halsnæs Kommune 2017 Indholdsfortegnelse Formålet med Halsnæs Kommunes generelle beredskabsplan...5 Planens gyldighedsområde...5 Planens centrale præmisser...5 Planens ajourføring og afprøvning...6

Læs mere

Delplan for SOCIALOMRÅDET I JOB & VELFÆRD

Delplan for SOCIALOMRÅDET I JOB & VELFÆRD Delplan for SOCIALOMRÅDET I JOB & VELFÆRD Delplan for Handicap Afdelingens kritiske ydelser Tage vare på borgeres og medarbejderes sikkerhed, når de bruger, bor på, arbejder på eller besøger vores tilbud.

Læs mere

Beredskabspolitik for Viborg Kommune

Beredskabspolitik for Viborg Kommune Beredskabspolitik for Viborg Kommune Sidst opdateret [21.5.2014] Version 2 Beredskabspolitik Indledning Viborg Kommune ønsker, at sikre borgernes og virksomhedernes tryghed i såvel hverdagen som i krisesituationer.

Læs mere

BEREDSKABSPLAN FOR GRØNLAND. Godkendt: Den 25. juni 2010 af Naalakkersuisut. Senest ajourført: Den 24.10.14 af Beredskabskommissionens Sekretariat

BEREDSKABSPLAN FOR GRØNLAND. Godkendt: Den 25. juni 2010 af Naalakkersuisut. Senest ajourført: Den 24.10.14 af Beredskabskommissionens Sekretariat BEREDSKABSPLAN FOR GRØNLAND Godkendt: Den 25. juni 2010 af Naalakkersuisut Senest ajourført: Den 24.10.14 af Beredskabskommissionens Sekretariat Senest afprøvet: 29. januar 2014 1 Indhold OM BEREDSKABSPLAN

Læs mere

Politik for Fortsat Drift Silkeborg Kommune

Politik for Fortsat Drift Silkeborg Kommune Politik for Fortsat Drift Silkeborg Kommune 2014-2017 Direktionen Indledning Silkeborg Kommune har ansvaret for at drive en række kritiske funktioner med direkte påvirkning af borgere og virksomheder.

Læs mere

file:///d:/migration%20server/work/ t / t /17926bd2-e43...

file:///d:/migration%20server/work/ t / t /17926bd2-e43... file:///d:/migration%20server/work/20131205t095616.302/20131205t095616.646/17926bd2-e43... Page 1 of 2 05-12-2013 From: K.F.B. Bøtker Sent: 12-11-2013 12:39:36 To: Jesper Sejersen Subject: SV: Plan for

Læs mere

Furesø Kommune, Beredskabsplan niveau 1. Sidst opdateret: Januar 2018

Furesø Kommune, Beredskabsplan niveau 1. Sidst opdateret: Januar 2018 Furesø Kommune, Beredskabsplan niveau 1 Sidst opdateret: Januar 2018 Indledning Planens centrale præmisser Beredskabsarbejdet i Furesø kommune i alle sektorer og på alle niveauer, bygger på fire overordnede

Læs mere

Beredskabspolitik. for Ballerup Kommune. Beredskabspolitik for Ballerup Kommune

Beredskabspolitik. for Ballerup Kommune. Beredskabspolitik for Ballerup Kommune Beredskabspolitik for Ballerup Kommune. Beredskabspolitikkens formål er at beskrive kommunens overordnede retningslinjer for, hvordan beredskabsopgaver skal løses. Derudover skal beredskabspolitikken bidrage

Læs mere

Beredskabspolitik for Dahmlos Security [OFF] Gyldig fra d INDLEDNING TILTAG FOR AT OPFYLDE POLITIKKENS FORMÅL...

Beredskabspolitik for Dahmlos Security [OFF] Gyldig fra d INDLEDNING TILTAG FOR AT OPFYLDE POLITIKKENS FORMÅL... BEREDSKABSPOLITIK Gyldig fra d. 01-12-2017 Indhold 1 INDLEDNING... 2 1.1 FORMÅLET MED BEREDSKABSPOLITIKKEN... 2 1.2 GYLDIGHEDSOMRÅDE... 2 1.3 VÆRDIGRUNDLAG OG PRINCIPPER... 2 2 TILTAG FOR AT OPFYLDE POLITIKKENS

Læs mere

Plan for fortsat drift

Plan for fortsat drift Plan for fortsat drift Hvidovre Kommunes Beredskabsplan Planen beskriver, hvorledes det daglige beredskab kan omstilles til at kunne håndtere mere omfattende hændelser i situationer, hvor et vist varsel

Læs mere

Varde Kommune. Beredskabspolitik. for Varde Kommune

Varde Kommune. Beredskabspolitik. for Varde Kommune Varde Kommune Beredskabspolitik for Varde Kommune 2014-2017 Sag 13-14365 Dok 115363-13 01.10.2013 sufa/vapl Indholdsfortegnelse 1. Indledning 1.1. Formålet med beredskabspolitikken...2 1.2. Værdigrundlaget

Læs mere

NÆSTVED KOMMUNE GENERELLE BEREDSKABSPLAN. Senest ajourført: Senest afprøvet:

NÆSTVED KOMMUNE GENERELLE BEREDSKABSPLAN. Senest ajourført: Senest afprøvet: Sagsnr.: 2009-3912 Dato: 07-10-2009 Dokumentnr.: 2009-244589 Sagsbehandler: Flemming Nygaard- Jørgensen NÆSTVED KOMMUNE GENERELLE BEREDSKABSPLAN Senest ajourført: Senest afprøvet: Side 1 af 7 Indholdsfortegnelse

Læs mere

Click here to enter text. Dokument: Neutr al titel «ed ocaddressci vilcode» Aalborg Kommunes Beredskabspolitik

Click here to enter text. Dokument: Neutr al titel «ed ocaddressci vilcode» Aalborg Kommunes Beredskabspolitik Click here to enter text. Dokument: Neutr al titel «ed ocaddressci vilcode» Aalborg Kommunes Beredskabspolitik Godkendt i Aalborg Byråd 26. november 2018 Punkt 12. Kolofon: Miljø- og Energiforvaltningen

Læs mere

Plan for fortsat drift Generel del

Plan for fortsat drift Generel del Plan for fortsat drift 2018-2021 Generel del December 2017 Indholdsfortegnelse 1 Aktivering og drift af krisestab 4 1.1 Modtagelse af varsler og alarmer mv. 4 1.1.1 Hændelsen bliver identificeret ved direkte

Læs mere

UDKAST til Beredskabspolitik for Frederiksberg Kommune

UDKAST til Beredskabspolitik for Frederiksberg Kommune Indledning Frederiksberg Kommune har ansvaret for at planlægge og drive en række samfundsvigtige opgaver både i hverdagen, og når uforudsete, større hændelser truer den fortsatte drift. Beredskabspolitikken

Læs mere

Beredskabsplanen skal ses i sammenhæng med Sundhedsberedskabsplan , der er vedtaget i kommunalbestyrelsen

Beredskabsplanen skal ses i sammenhæng med Sundhedsberedskabsplan , der er vedtaget i kommunalbestyrelsen 1 Lovgrundlag: Den generelle beredskabsplan og plan for fortsat sikker drift er udarbejde i 2017-18 i Sekretariatet i et samarbejde med afdelinger fra de øvrige forvaltninger. Planen erstatter Beredskabsplan13

Læs mere

Aarhus Kommune Plan for Beredskab og Fortsat Drift Aarhus Kommune Plan for Beredskab og Fortsat Drift

Aarhus Kommune Plan for Beredskab og Fortsat Drift Aarhus Kommune Plan for Beredskab og Fortsat Drift Aarhus Kommune Plan for Beredskab og Fortsat Drift 1 Indhold Indledning... 3 Ansvarsfordeling... 4 Østjyllands Brandvæsen: Koordinering og rådgivning... 4 Byrådet og Direktørgruppen: Plan for Beredskab

Læs mere

1. Aktivering af kriseledelse 8. 2. Information om krisen 12. 3. Koordinering af handlinger 14. 4. Krisekommunikation 16

1. Aktivering af kriseledelse 8. 2. Information om krisen 12. 3. Koordinering af handlinger 14. 4. Krisekommunikation 16 Beredskabsplan 2013 Indhold Indledning 3 Læsevejledning 4 Proces 5 Tidsplan 5 Om beredskabsplanen 2013 6 Beredskabsplanens centrale principper 6 Planens ajourføring og afprøvning 7 1. Aktivering af kriseledelse

Læs mere

Politik for Fortsat Drift Holstebro, Skive, Lemvig og Struer kommuner

Politik for Fortsat Drift Holstebro, Skive, Lemvig og Struer kommuner Politik for Fortsat Drift Holstebro, Skive, Lemvig og 2019-2021 Indledning Holstebro, Skive, Lemvig og har ansvaret for at drive en række samfundsvigtige og kritiske funktioner med direkte påvirkning for

Læs mere

Beredskabspolitik Kommunerne Hovedstadens Beredskab

Beredskabspolitik Kommunerne Hovedstadens Beredskab Godkendt af Hovedstadens Beredskabs Bestyrelse 13. januar 2016 Bilag 1 Beredskabspolitik Kommunerne i Hovedstadens Beredskab 1 Indhold Indledning... 2 Beredskabspolitikken... 3 Ledelse... 3 Planlægningsgrundlag...

Læs mere

Beredskabsplan for Holstebro Kommune

Beredskabsplan for Holstebro Kommune Beredskabsplan for Holstebro Kommune Ajourført september 2017 Indholdsfortegnelse 1. INDLEDNING...2 1.1 Formål...2 1.2 Sammenhæng mellem niveau I, II og III-beredskabsplaner...2 1.3 Opbygning...2 1.4 Afprøvning

Læs mere

Bilag 3 BEREDSKABSPOLITIK. Kommunerne i Hovestadens Beredskab

Bilag 3 BEREDSKABSPOLITIK. Kommunerne i Hovestadens Beredskab Bilag 3 BEREDSKABSPOLITIK Kommunerne i Hovestadens Beredskab Indhold Indledning... 2 Beredskabspolitikken... 3 Ledelse... 4 Planlægningsgrundlag... 5 Forebyggelse... 5 Uddannelse... 6 Øvelser... 6 Evalueringer...

Læs mere

Sundhedsberedskabsplan

Sundhedsberedskabsplan Sundhedsberedskabsplan Politisk godkendt: Senest ajourført: 10. oktober 2013 af Karen Skønager og Kenneth Achner Senest afprøvet: Indholdsfortegnelse 0. Forord... 4 Formålet med Tønder Kommunes sundhedsberedskabsplan...

Læs mere

BEREDSKABSPLAN FOR RINGSTED KOMMUNE April 2018

BEREDSKABSPLAN FOR RINGSTED KOMMUNE April 2018 BEREDSKABSPLAN FOR RINGSTED KOMMUNE Side 1 af 14 Indhold BEREDSKABSPLAN FOR RINGSTED KOMMUNE...3 Ulykker og katastrofer...3 Naturhændelser og epidemier...3 Beredskabsloven og byrådet...3 KRISESTABEN -

Læs mere

For at opfylde sit formål som et praktisk redskab, skal en beredskabsplan være:

For at opfylde sit formål som et praktisk redskab, skal en beredskabsplan være: 8Beredskabsplaner Organisationer med ansvar for kritiske funktioner skal råde over en beredskabsplan. Formålet er at give ledelse og medarbejdere et praktisk redskab, som de kan bruge, når ekstraordinære

Læs mere

Tværgående evaluering af krisestyringsøvelse 2009 (KRISØV 2009)

Tværgående evaluering af krisestyringsøvelse 2009 (KRISØV 2009) Tværgående evaluering af krisestyringsøvelse 2009 (KRISØV 2009) Beredskabsstyrelsen Tværgående evaluering af krisestyringsøvelse 2009 - KRISØV 2009 Udgivet af: Beredskabsstyrelsen Datavej 16 3460 Birkerød

Læs mere

NOTAT. Beredskabspolitik for Køge Kommune. Indledning:

NOTAT. Beredskabspolitik for Køge Kommune. Indledning: NOTAT Dato Teknik- og Miljøforvaltningen TMF-Sekretariat og byggesager Beredskabspolitik for Køge Kommune Indledning: Køge Rådhus Torvet 1 4600 Køge www.koege.dk Tlf. 56 67 67 67 Køge Kommune har en ambition

Læs mere

Faxe Kommune Beredskabsplan

Faxe Kommune Beredskabsplan Faxe Kommune Beredskabsplan Indholdsfortegnelse Forord... 2 1. Information om Bredeskabsplan... 2 1.1 Formål.... 2 1.2 Planens opbygning... 2 1.3 Planen i relation til eksterne planer... 3 2. Beredskabsniveauer

Læs mere

Beredskabsplan for fortsat drift for Rebild kommune

Beredskabsplan for fortsat drift for Rebild kommune Beredskabsplan for fortsat drift for Rebild kommune Generel del Indholdsfortegnelse Forord... 4 1 Aktivering og drift af krisestab... 5 1.1 Modtagelse af varsler og alarmer mv.... 5 1.1.1 Hændelsen bliver

Læs mere

Beredskabsplan 2009 er udarbejdet af Jammerbugt Kommune og vedtaget af kommunalbestyrelsen den Jammerbugt Kommune Toftevej Aabybro

Beredskabsplan 2009 er udarbejdet af Jammerbugt Kommune og vedtaget af kommunalbestyrelsen den Jammerbugt Kommune Toftevej Aabybro Beredskabsplan 2009 Indhold Indledning 3 Læsevejledning 4 Proces 5 Tidsplan 5 Om beredskabsplanen 2009 6 Beredskabsplanens centrale principper 6 Planens ajourføring og afprøvning 7 1. Aktivering af kriseledelse

Læs mere

POLITIK FOR FORTSAT DRIFT

POLITIK FOR FORTSAT DRIFT Version 11.01.2017 POLITIK FOR FORTSAT DRIFT for Randers, Favrskov, Norddjurs og Syddjurs Kommuner Baggrund for politikken Når alvorlige hændelser som hackerangreb, større forsyningssvigt, forulykket skolebus,

Læs mere

Niveau I-beredskabsplan for Vejen Kommune

Niveau I-beredskabsplan for Vejen Kommune Niveau I-beredskabsplan for Vejen Kommune September 2017 Indholdsfortegnelse 1. INDLEDNING... 2 1.1 Formål... 2 1.2 Sammenhæng mellem niveau I, II og III-beredskabsplaner... 2 1.3 Opbygning... 2 1.4 Afprøvning

Læs mere

INDLEDNING INDLEDNING INDHOLD

INDLEDNING INDLEDNING INDHOLD SSP AKUTBEREDSKAB AKUTBEREDSKAB SSP INDLEDNING INDLEDNING INDHOLD København rammes med mellemrum af akutte og voldsomme hændelser, der påvirker unge og nærområder markant. Hændelserne kan være; opgør mellem

Læs mere

Rigspolitiet 1. februar 2007 Forsvarskommandoen Beredskabsstyrelsen Hjemmeværnskommandoen

Rigspolitiet 1. februar 2007 Forsvarskommandoen Beredskabsstyrelsen Hjemmeværnskommandoen Rigspolitiet 1. februar 2007 Forsvarskommandoen Beredskabsstyrelsen Hjemmeværnskommandoen Vejledning om det lokale og regionale beredskabssamarbejde i forbindelse med større ulykker og katastrofer m.v.

Læs mere

Beredskabspolitik. Københavns Kommune

Beredskabspolitik. Københavns Kommune Beredskabspolitik 1 Indhold Indledning... 2 Beredskabspolitikken... 3 Ledelse.... 3 Planlægningsgrundlag... 4 Forebyggelse... 4 Uddannelse... 4 Øvelser... 4 Evalueringer... 5 Beredskabsplaner... 5 Bilag:

Læs mere

Lejre Kommunes generelle beredskabsplan Sidst opdateret

Lejre Kommunes generelle beredskabsplan Sidst opdateret Lejre Kommunes generelle beredskabsplan Sidst opdateret 04.01.2019 Niveau 1 Plan Beredskabspolitik NIVEAU I -planer Beredskabsplaner for hele kommunen NIVEAU II planer Delplaner for centrene NIVEAU III

Læs mere

Side 1 af 18

Side 1 af 18 14-02-2013 Side 1 af 18 Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse 2 Forord 3 1 Aktivering og drift af krisestab 4 1.1 Modtagelse af varsler og alarmer mv. 4 1.1.1 Hændelsen bliver identificeret ved direkte

Læs mere

Beredskabsplan. for Stormflodsberedskabet i. Faaborg-Midtfyn Kommune 2012

Beredskabsplan. for Stormflodsberedskabet i. Faaborg-Midtfyn Kommune 2012 Beredskabsplan for Stormflodsberedskabet i Faaborg-Midtfyn Kommune 2012 Stormflodsberedskab i Faaborg- Midtfyn Kommune Afsnit : Side : 1 Dato : 08-01-2014 FORORD Denne beredskabsplan er udarbejdet med

Læs mere

Beredskabsarbejdet i naturgassektoren og på energiområdet i øvrigt. (Supplement til Nødplan for det danske gastransmissionssystem 2012/13)

Beredskabsarbejdet i naturgassektoren og på energiområdet i øvrigt. (Supplement til Nødplan for det danske gastransmissionssystem 2012/13) Beredskabsarbejdet i naturgassektoren og på energiområdet i øvrigt (Supplement til Nødplan for det danske gastransmissionssystem 2012/13) Energistyrelsen - 30. november 2012 2 1. Baggrund. Artikel 4 i

Læs mere

Faxe Kommune Beredskabsplan

Faxe Kommune Beredskabsplan Indholdsfortegnelse Forord...2 1. Information om...2 1.1 Formål...2 1.2 Planens opbygning...2 1.3 Planen i relation til eksterne planer...4 2. Beredskabsniveauer og krisestaben...5 2.1 Beredskabsniveauer...5

Læs mere

Hjørring Kommunes -Plan for fortsat driftgenerelle

Hjørring Kommunes -Plan for fortsat driftgenerelle Hjørring Kommunes -Plan for fortsat driftgenerelle del Indholdsfortegnelse Indledning 2 FORMÅLET MED HJØRRING KOMMUNES PLAN FOR FORTSAT DRIFT 2 FORUDSÆTNINGER 2 HJØRRING KOMMUNES KRISESTYRINGSORGANISATION

Læs mere

Kommunikations- politik. December 2017

Kommunikations- politik. December 2017 Kommunikations- politik December 2017 Indhold En kommunikationspolitik for alle Fem principper for god kommunikation Målgrupper Kommunikationskanaler Det daglige kommunikationsansvar Ekstern kommunikation

Læs mere

Plan for Fortsat Drift Holstebro, Skive, Lemvig og Struer kommuner

Plan for Fortsat Drift Holstebro, Skive, Lemvig og Struer kommuner Plan for Fortsat Drift Holstebro, Skive, Lemvig og Struer 2019-2021 Indhold Indledning... 2 1. Information om Plan for Fortsat Drift... 2 1.1 Formål... 2 1.2 Opbygning af Plan for Fortsat Drift... 2 1.3

Læs mere

Beredskabsplan for Aarhus HF og VUC ved brud på datasikkerheden

Beredskabsplan for Aarhus HF og VUC ved brud på datasikkerheden Beredskabsplan for Aarhus HF og VUC ved brud på datasikkerheden 1. Indledning 1.1 Denne beredskabsplan ( Beredskabsplan ) for Aarhus HF og VUC fastsætter de nærmere retningslinjer og interne procedurer

Læs mere

Hedensted Kommune 2013

Hedensted Kommune 2013 Beredskabsplan for Hedensted Kommune 2013 Sidst revideret den 18.09.2013 Side 1 af 21 Forord... 4 Beredskabsplanens opbygning... 5 1. Indledning... 6 1.1. Formål... 6 1.2. Opgaver... 6 1.3. Ansvar... 6

Læs mere

Beredskabsplan. Bilag nr. 11. Generel del Lokalberedskabsstab ved Østjyllands politi

Beredskabsplan. Bilag nr. 11. Generel del Lokalberedskabsstab ved Østjyllands politi Vejledning om samarbejde i forbindelse med oprettelse af lokalberedskabsstab under i forbindelse med større ulykker og katastrofer. 1. Indledning Plan for Beredskabsstab i kreds er en rammeplan, der skal

Læs mere

1. Formål og arbejdsdeling vedr. modtagelse,

1. Formål og arbejdsdeling vedr. modtagelse, Indsatsplan vedr. modtagelse, indkvartering og forplejning under delplan for Center for Ejendomme maj 2018 1. Formål og arbejdsdeling vedr. modtagelse, indkvartering og forplejning I forbindelse med større

Læs mere

Beredskabsplan for Kolding HF & VUC

Beredskabsplan for Kolding HF & VUC Beredskabsplan for Kolding HF & VUC ved brud på datasikkerheden Indledning Denne beredskabsplan for Kolding HF & VUC fastsætter de nærmere retningslinjer og interne procedurer for Kolding HF & VUC' håndtering

Læs mere

Beredskabskommissionen

Beredskabskommissionen Referat Beredskabskommissionen 6.0.00 kl. 5:00 Aabybro Rådhus, lokale 83 Jammerbugt Kommune Beredskabskommissionen 6.0.00 Punkter på åbent møde:. Valg af næstformand. Orientering af beredskabschef i møde

Læs mere

Politik for Fortsat Drift Silkeborg og Viborg kommuner. Gyldig fra 1. januar 2018

Politik for Fortsat Drift Silkeborg og Viborg kommuner. Gyldig fra 1. januar 2018 Politik for Fortsat Drift Silkeborg og Viborg kommuner Gyldig fra 1. januar 2018 Indledning Silkeborg og Viborg kommuner har ansvaret for at drive en række samfundsvigtige og kritiske funktioner med direkte

Læs mere