Skoleå ret uger på Østerskov. I billeder og tekst. 42 uger på Østerskov. August 2013: En frisk og forventningsfuld Årgang 8.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Skoleå ret 2013-14. 42 uger på Østerskov. I billeder og tekst. 42 uger på Østerskov. August 2013: En frisk og forventningsfuld Årgang 8."

Transkript

1 Skoleå ret uger på Østerskov 42 uger på Østerskov I billeder og tekst Version 1.0 August 2013: En frisk og forventningsfuld Årgang og sådan blev den så, Årgang 8. Taget lige før Den Grønne Mil 27. juni 2014.

2 Uge 33 Introugen 42 uger på Østerskov august 2013 Eleverne ankom søndag d. 11. august. I de første dage blev byen, skolen og medarbejderne introduceret. Der blev afstemt forventninger til skoleåret og instrueret i hvordan der gøres rent på skolen og andre rutiner. Elevernes bliver rystet eleverne sammen med lege og spil. Klassikeren RISK ledte op til et gigantisk spil på verdenskortet i Klejtrup. Onsdag-fredag blev der spillet rollespil i rammen af jernalderlandsbyen Hvolris. Det er en venlig kappestrid om valget af en ny konge af Fladlandet. Kongevalg i Fladlandet. Med ramme i Hvolris jernalderlandsby.

3 Uge 34 Opdågelsesrejsende PR, MO, IS, HZ, MH August 2013 Årets første læringsrollespil var 5 forskellige novellespil, måske bedre genkendt fra folkeskolen som faglærerdage. Her kunne faglæreren lade eleverne udforske et fag gennem en dags spil og faglæreren kunne få en fornemmelse af interessen og evnerne for faget hos eleverne. Morten B. udforskede korttegning med en matematisk vinkel, hvor nye og uudforskede kontinenter, og specielt deres kystlinje, skulle dokumenteres og bringes til hjemlandet. Pernille sendte en gruppe nordpolsforskere ud for at afsøge søvejene omkring polen. Her var der rig lejlighed til at forstå jorden magnetiske forhold og også et forberedende besøg på en pol, der i dag er under forandring - til brug for senere undervisningsforløb. Helle var vært for Explorers Club i London, hvor verdensfarere kunne fortælle om deres bedrifter mere eller mindre i overensstemmelse med virkeligheden Iris tog en gruppe på vandring i Alperne hvor de bl.a. fandt liget af den 5000 år gamle Ötzi, og der skulle jodles og synges tyske sange under vandreturen. Martin åbnede naturens hemmeligheder på et togt for at finde nyt land at bebo. Viden om planter og dyr var essentielt for at kunne bosætte sig effektivt. På opdagelse i stil med Darwins rejse med Beagle

4 Uge 35 Filmselskåbet 42 uger på Østerskov JH, MB, JA, IH august 2013 Østerskov i uge 35 har været den helt store filmkulisse. Det er føget om ørerne med rappe replikker, modige stuntmen og flotte effekter. De forskellige filmselskaber har arbejdet hårdt på at skabe årets store filmværker i dysten om den eftertragtede Oscar. Lige nu afsløres det, hvem der er nominerede og vindere i fem kategorier. Stemningen er mættet i bygningen. Hvilket filmværk vil løbe med de eftertragtede priser? og bringe film og skuespillere (næsten) varig hæder og ære og penge. Fagligt har filmproduktionen rummet mange fag. I dansk har Ivajlo og Jeppe analyseret og øvet den filmiske fortælleform. Der er blevet produceret pitches, manuskript og storyboard til filmene og været diskuteret budskab, roller og dialog. Mads har i matematik, historie og samfundsfag givet selskaberne modspil og benspænd på filmbudgetterne og diskuteret samfundsindflydelse på film og filmens indflydelse på samfundet. Der er kigget på rolletyper knyttet til forskellige tider og verdenssyn. Jakob har i fysik arbejdet med de special effects, der skulle bruges til filmene, og også stået for introduktion til hvordan man klipper en film. Ved prisuddelingen i afslutningen af ugen var der dyst om at være den mest feterede.

5 Uge 36 Seriål Killer 42 uger på Østerskov HZ, MH, PR, MO september 2013 En seriemorder er løs. Første opgave frisk ude af FBI akademiet viser sig at være en seriemorder, der arbejder efter et fast, men umiddelbart uigennemskueligt mønster. Kan agenterne knække koden før morderen finder det næste offer? Hvorfor peger sporene ind i politistyrken? Hos Helle i engelsk blev der læst baggrundsinformation om idoldyrkning og narcissisme i forbindelse med et at de mystiske mord. Martin gav agenterne et grundkursus i den menneskelige krop forud for deres arbejde i kriminalteknisk afdeling. Han præsenterede dem også for Ted Bundys sagsmappe (på engelsk) i forbindelse med mønstergenkendelse af seriemorder adfærd. Hos Morten skulle der regnes på dødstidspunkt ud fra larver i den myrdede. I en anden sag skulle der beregnes på skudhulsmønster og vinkler for at få mere præcis viden om morderen. Hos Pernille skulle der terpes syrer og baser, da et offer var blevet fundet delvist opløst i sit badekar. Det var nødvendigt med præcis viden om ph-værdi for at kunne finde brugbare spor i sagen. Torsdag nat havde seriemorderen iscenesat sine sidste mord så snedigt, at morderens identitet kom som en ubehagelig overraskelse for agenterne. Lad os sige så meget, at gruppen aldrig mere vil være den samme... Ingen slipper fra FBIs hårde drenge, m/k.

6 Uge 37 Det store Ræs 42 uger på Østerskov IH, MB, JA, JH september 2013 De dystende gentlemen og kvinder er sikkert tilbage i deres hyggelige klubber i London for at prale af deres bedrifter. Men forud gik en uge med store udfordringer i den tumultagtige verden inspireret af Jules Verne og med den engelske genrebetegnelse Steampunk. Hos Mads i orienteringsfagene blev der i en af de noget fremmelige klubber i London diskuteret noget foredragsholderen kaldte Menneskerettigheder. En noget kun moderne ide! Geografi var i funktion ved rejsen kloden rundt og kortkundskab blev trænet da luftballonerne faldt ned i den asiatiske jungle. Hos Ivajlo blev der diskuteret kristendom og grupperne blev nødt til at skrive hjem efter flere penge. Den mest indtrængende appel gav bedst. Han ledte også de rejsende ind midt i komunardopstanden i Paris, hvor grammatisk kunnen og viden om kunst kunne føre den kvikke eventyrer sikkert ud med nogle af Louvres kunstperler. Det foregik dog gennem røgslør og angreb af den omgivende regeringshær. Jakob involverede de pengehungrende grupper i en arbejdsopgave med fossile brændstoffer for en rigmand i Rusland. Han skulle overbevises med brug af reaktionsskemaer og grundviden om brændværdier. Jeppe udfordrede de rejsende med nogle ord, som adelige burde kende og burde kunne gøre rede for. Han gav dem også mulighed for at genere de andre grupper med smædeviser efter traditionel model. Fredag var matematikken i højsædet, hvor grupperne meget uheldigt var landet ned midt i Custers Last Stand og skulle med deres hurtige hoveder udregne en flugt fra den ellers sikre død. Til slut var børsen i New York muligheden for at skaffe de sidste penge til rejsen tilbage til London. Men en børs er jo noget lumsk noget... Den europæiske adel klar til at dyste om at komme hurtigst rundt om kloden. Torsdag var en stor gruppe elever af sted som figuranter til en beredskabsøvelse. Lørdag var der Saga, første spilgang i skoleåret.

7 Uge 38 Asylet HZ, MH, PR, MO september 2013 Skolen har i en uge været omdannet til et asyl for borgere med alternative virkeligheder. Forløbet bar den engelske titel The Asylum og skiftede eleverne rundt i løbet af ugen mellem rollen som indlagt og rollen som behandler. Undervejs var der terapiforløb for de indlagte og instruktion for de ansatte. Hos Helle skulle man analysere moderne malerier og engelske digte, hvor øvelsen var at finde frem til den virkelighed, kunstneren havde som udgangspunkt for sin kunst. Hos Pernille blev de ansatte informeret om el-lære i forbindelse med brugen af elektrochok. Man skulle jo nødig ende med en kortslutning under en patientbehandling! Martin gennemgik den menneskelige hjerne og forestod terapiøvelse med at finde engelske ord gemt i danske aviser. De kunne så bruges til at skrive et budskab til de andre i terapien. Han introducerede også en tekst af den engelske forfatter H.P. Lovecraft, der må siges at operere med sin helt egen alternative tilgang til virkeligheden. Morten var repræsentant for doktor Fentons berømte talterapi, hvor man bl.a. skulle analysere mulighederne i sit navn matematisk og forsøge at beskrive rumlige forhold uden brug af matematisk sprogbrug. Der var problemer med værelsesnumrene, som skulle kigges efter med forskellige matematiske værktøjer, og de indlagte blev bedt om at tegne, hvordan matematik så ud inde i hovedet. Der var selvfølgelig et plot i historien og det forløstes fredag med en overraskende virkelighed... Er vi blot et forvrænget spejlbillede i en syg mands hoved?

8 Uge 39 Vi pløjed og så ed MB, JH, JA, IH september 2013 Den fædrene gård var udgangspunktet for denne uges tour de force gennem dansk landbrugs historie. Fra jernalder med en krum pind og skovafbrænding til moderne tids høstmaskiner og staldanlæg. Eleverne var inddelt efter hvor de geografisk boede og fik tildelt et stykke jord, der var påvirket af landsdel og geografi. Men det største påvirkning kom dog fra elevernes eget arbejde med opgaver, der gav muligheden for investering i sit brug. Sjældent er der blevet jublet så meget over anskaffelsen af le eller af en Massey-Ferguson traktor årgang 1951 (året de blev udstyret med dieselmotor). Var hænderne ikke flittige kunne man ende med at arbejde for de andre gårde som landarbejdere fra det tidligere Østeuropa. Var der til gengæld flid kunne gården gå igennem generationer og ende med at være den største i sin landsdel. Onsdag var der udflugt til Gl. Estrup, Dansk Landbrugsmuseum, hvor dagen var alt for kort til de mange indtryk. I dansk udfordrede Ivajlo og Jeppe eleverne med folkesagn og folkeviser; danske maleres, digteres og forfatteres udtryk om landet og landbefolkningen; og moderne reklamer for landbrugsprodukter. I fysik var emnet gødning og svedjebrug hos Jakob og vikarer, og Mads gav som spillets leder ved de store borde med landsdelene eleverne en introduktion til jordbundsforhold, teknologi og drift af landbrug mm. Nr. 354 i Folkehøjskolens Sangbog. Vi pløjed og vi så de - vor sæd i sorten jord.... Søndag d. 29. august var der Efterskolernes Dag. Rammen var en filmproduktion på Eastwood Studios.

9 Uge 40 Robinsonåde 42 uger på Østerskov IS, MH, MP, ES, VE Et nyt eksperimentalfly, hvis smarte computer skulle kunne dirigere over Nordpolen fra Köln til New York, forulykker i Barentshavet ved en ubeboet ø. Herfra starter den store overlevelseskamp, hvor grupperne fra First Class, Business Class og de to økonomiklasser ender med at kæmpe om de sparsomme ressourcer. Da mange undervisere var ude af huset, var der kaldt vikarer ind: Mikkel Ploug, Vibe Esdahl-Schou og Daniel Bliss. Tak for hjælpen til de tre! Forløbet havde Iris som forløbsleder og Martin var med mandag. I Tysk hos Iris skulle der skrives dagbog, synges for at holde humøret oppe, og øves ugedage, da ingen computere hjalp med at holde styr på tiden. I anden omgang skulle der skrives flaskepost med nødråb. Mikkel benyttede metoder fra Cooperative Learning for at finde de mest brugbare matematiske redskaber i overlevelseskampen på øen og senere skulle der måles op på øen og laves en løftekran i arbejdet med redningstømmerflåden. Vibe introducerede forfatteren Daniel Defoe (Robinson Crusoe) og lærte i den forbindelse eleverne notatteknik. Da de et par dage efter kom igen i hendes workshop skulle de på grundlag af deres egne noter forsøge at rekonstruere essensen i den tekst, de havde lavet notater til(!) Daniel og Martin tog de forulykkede med ud for at finde fødeemner i naturen, og der blev læst fra bogen Lord of the Flies. En Robinsonade er når mennesker bliver isoleret fra det omgivende samfund. Mellem workshops var der konkurrence om overlevelse i den nærliggende Ormeskov, og vinderne kunne onsdag undslippe på en tømmerflåde. Resten måtte blive på øen i kamp om overlevelse med de andre grupper. First Class skulle selvfølgelig ikke sove under presenninger. De havde et penthouse i trækronen.

10 Uge 41 Besættelsen åf Dånmårk IH, JA, JH, MB oktober 2013 Til alt held tippede det fra samarbejde og kollaboration over til modstand mod besættelsen så Danmark i 1945 blev befriet af Montgommery. Det var tæt på. Meget flæsk og velvilje gik til den tyske krigsindsats, men store modstandslommer på Fyn og i det nordlige Jylland overbeviste England om danskernes velvilje. I dansk hos Jeppe og Ivajlo blev der analyseret på tegneserien Danmark Besat. De repræsenterede i spillet hhv. den tyske besættelsesmagt og Frihedsrådet og kunne derfor give hver sit perspektiv på analysen Jakob hjalp fra Radiofabrikken Bella med bygningen af illegale radioer så modstandsgrupperne kunne høre Radio London. At han også leverede materialer til den tyske kommunikationsindustri var en anden sag... Mads udfordrede eleverne med opgaver om propaganda, kildekritik, holdningen til Tyskland før og efter krigen, de globale alliancer i perioden, og tabstal for den store krig. Mads var repræsentant for det dansk landbrug, der leverede mangt og meget spiseligt til østfronten (og til eleverne i form af chokolade til dem, der ville samarbejde med besættelsesmagten). Systemet var opbygget således, at faglig indsats gav muligheder for at elevernes roller kunne udfolde sig og påvirke situationen i Danmark under besættelsen for og imod besættelsesmagten. Ind imellem blev historiske begivenheder præsenteret, der kunne påvirke stemningen og mulighederne. Luftalamen efter bombningen af Shellhuset er afblæst og de forskellige i beskyttelsesrummet prøver at finde ud af, hvad der var sket. Uge 42 er efterårsferie. Der blev afviklet efterskolens tilbud om rollespilskurset Fantasmos.

11 Uge 43 Invåsion frå Rummet MO, MH, PR, IS oktober 2013 En UFO er landet i baghaven i den lille søvnige by Fort Wayne i Nevada. Det har givet anledning til en del aktivitet ikke mindst fordi alle elektriske apparater pludselig stoppede med at virke, inklusive biler. Den eneste kommunikation med omverdenen giver det indtryk, at et stort væsen fra det ydre rum er på vej mod byen. De driftige borgere går i gang med analyse af situationen og en nødlandet UFO, mens mystiske begivenheder i byen gør befolkningen lidt ekstra sære. Fredag udkæmpes kampen med det skræmmende rumvæsen. Med fælles hjælp bliver det heldigvis (?) nedkæmpet. Lidt mystisk er efterspillet dog. Der var flere overlevende, der med et sigende blik til hinanden skiltes for at rejse forskellige steder ud i verden for at udbrede... noget... Hos Sheriffen (MH) blev der diskuteret ret til at bære våben, indgivet anmeldelser, gennemgået byens kriseplan, lavet grammatik, og læst en novelle om hvordan rumvæsner ville se på os kødvæsner. På engelsk, selvfølgelig. Ude bagved i Ruths (PR) tømmerhandel er et lille laboratorium. Fra det nødlandede rumskib blev der analyseret nogle væsker og stoffer (flammefarver, syre/baser og salte) og nogle mystiske stænger (radioaktivitet). I dineren var der mange diskussioner om situationen. Analyse af information ledte til modeller over virkeligheden, der igen ledte til mulighed for at lave et forsvar af byen. MO ledte fra analyse til model i matematikkens klare sprog. Hos Borgmesteren (IS) hørte man om det lokale Amishfolk, der talte en afart tysk, og diskuterede det at være et religiøst menneske. Der blev læst om det at bo i et lille, isoleret samfund, samt andre tyske tekster. Alle mulige og umulige våben er konstrueret til at modgå invasionen fra rummet. Her fx en smørkanon..(?)

12 Uge 44 Vålget JH, DB, JA, IH 28. oktober- 1. november 2013 Danmark har fået ny regering. En koalition af Socialdemokratiet, Socialistisk Folkeparti og Dansk Folkeparti har med en Socialdemokratisk statsminister netop været hos dronningen for at præsentere sin nye regering. I undervisningsforløbet Valget, fik eleverne hver en rolle som en dansk politiker omtrent efter deres egne holdninger gennem en test på nettet. Herefter gik det slag i slag med cases, diskussioner og debatter, hvor partierne forsøgte at påvirke vælgergrupperne i deres retning. I dansk hos Ivajlo var den fjerde statsmagt, medierne, i fokus. Han havde også bidraget med cases om sukkerafgift, ADHD medicinering og skat. Ligeledes i dansk, hos Jeppe, handlede det om argumentationsteknik, fremtræden og etik. Cases var uddannelse til udenlandske statsborgere, lømmelpakken, imam-uddannelse i Danmark, og Greenpeaceaktivister i Rusland. Jakob holdt spillet sammen og stod for vælgerudviklingen i løbet af ugen. Eleverne forårsagede med deres arbejde og argumenter forskellige vælgergrupper, og i slutningen af ugen bestemte det mandattallet der kunne forhandles regering ud fra. Han leverede cases med CO2, Uranudvinding i Grønland, vandmiljø og illegal indvandring i EU. Mads havde pga. barsel Daniel inde som vikar i orienteringsfagene. Her handlede det om befolkningsudvikling, samfundsøkonomi og finanskrise. Stort fokus på demografi i cases. Den nybagte regering ledet af Socialdemokratiet med de to regeringspartnere Socialistisk folkeparti og Dansk Folkeparti. Her fra regeringens møde med en nysgerrig presse på Christiansborg Slotsplads.

13 Uge 45 Studietur til Pråg Alle november 2013 Mægtige troldmænd fra magtfulde klaner havde gjort hinanden møde i Prag i kampen om de artefakter, der kunne sikre verdensherredømmet. Troldmændene lignede til forveksling en flok danske teenageturister, men det var også formålet med den snedige forklædning! En lille uge i Prag med magiske dueller, mystiske væsner og kampen om magten endte i fordragelighed mellem klanerne. De kunne sågar være i samme busser på vejen hjem til Danmark Eleverne fandt formularer (bygget på spillet Magic) på deres rundgang i Prag. Dem kunne de brug i kampen mod andre klaner for at erobre artefakter. De kunne så kombineres til et ritual, der kunne give verdensherredømme. Så vidt vides lykkedes det ikke for nogen at overtage magten. Godt for det! Hemmelige loger var inviteret til det mystiske Prag. Uskyldige ser de ud, men det er kun blændværk!

14 Uge 46 Apokålypse DK MO, MH, PR, IS november 2013 I en dyster fremtid er den atomare vinter ved at fortage sig og de overlevende begynder at kravle ud af deres underjordiske eksil. Der er gået mange år på en diæt af kryb, kræ, rødder og svampe, men nu skal verden tages i besiddelse igen. Konkret i form af det postapokalyptiske Aalborg. Undervisningen bestod i grundkurser i at overleve i en ødelagt verden. Deltog de overlevende flittigt, fik de mulighed for at opbygge, afsøge og erobre den noget triste verden. Samtidig markerede deltagerne på et stort kort, hvor de fysisk havde slået sig ned i ruinerne af fremtids-aalborg og omegn. Hos Morten, som også var spilleder, øvede man sig i matematik, hvor det gjaldt om at overleve overfor angribere. Udstyret med våben i form af funktioner øvede eleverne sig to og to i at indsætte variable. Havde man valgt de klogeste funktioner, ville man komme bedst fra duellen. Martin afsøgte emner fra biologiens verden: kroppens ernæringsmæssige grundbehov og anatomi. Han gennemgik også helt relevant forurening af miljøet og hvordan det påvirker os Iris præsenterede tekster om gadebørn (på tysk) for at angive stemningen i ruinerne og give en relevant tråd til vores rigtige nutid. Og var man skarp på tysk grammatik vankede der god høst af livsnødvendige sager. Pernille varetog emnet energi. Her skulle alle muligheder afsøges for at få gang i maskineriet i den ødelagte verden. Desuden supplerede hun matematikken med nogle reduktionsøvelser, der som i tysk gav mulighed for at høste nyttige ressourcer for at overleve. Store smil fra de overlevende: de har fundet en uforstyrret container med masser af brugbart... skrammel.

15 Uge 47 Agendå og brobygning MB, JH, JA, IH november 2013 COP 19 er overstået i Østerskov regi. Atomkraft ser ud til at blive verdens redning, vel at mærke, hvis man køber Russisk naturgas... Ugen var primært rettet mod klasses stoffet i samfundsfag, historie, geografi, matematik og dansk, da 10. klasse var ude af huset til brobygning i ungdomsuddannelserne. Eleverne skiftede mellem roller som interesseorganisationer, der gav oplæg om deres mærkesager, og ministre for verdens vigtige aktører, der skulle forhandle en traktat om vores klodes fremtid. Ugen kørte parallelt med den virkelige COP 19 i Warsawa. Mads B. og Ivajlo præsenterede en lang række emner indenfor energi, produktion, politik og miljø, som organisationerne så skulle bearbejde og fremlægge. Afhængigt af fremlæggelsens kvalitet fik deres synspunkt en vægt i den politiske beslutningsproces. Der blev også vist fra En ubekvem sandhed og gennemgået hvordan man læser grafer og tabeller. På listen over emner med tilhørerne undervisningsmateriale var: atomkraft, vindenergi, biobrændsel, fossile brændstoffer biodiversitet, skove, vandmiljø, fiskeri, bæredygtighed, naturbeskyttelse, økologi minedrift, levestandard, elbiler, fødevarer, og jobs. En meget aktiv gruppe journalister etablerede en blog. Se den her: Verdens magthavere (9. kl.) er samlet til COP 19 konference. Jordklodens velbefindende er på dagsordenen.

16 Uge 48 Den store krig PR, MH, MO, IS november 2013 Ugen har været et oplevelseslandskab om Den Store Krig, Første Verdenskrig. Afbrudt af historiske opdateringer og begivenheder fra de 5 år, har eleverne været i rolle som de strategiske beslutningstager, familierne bag fronten, kemikere på klorgasfabrikkerne, piloter over fronten, ledere af de tidligere engelske kolonier og selvfølgelig: de hårdt prøvede fodtusser i de sønderbombede skyttegrave. Pernille, der også ledte spillet, kombinerede matematik og fysik/kemi omkring det strategiske kort, hvor der blev regnet på bombardementer og udviklet klorgas. I tysk hos Iris blev der skrevet breve til og fra fronten. Afhængigt af ordlyden af brevene rykkede det på moralen, der igen påvirkede det strategiske bræt i hovedkvarteret. På samme måde i engelsk hos Martin blev der skrevet breve. Der blev også læst noveller fra de tidligere engelske kolonier. Elevernes læse- og skrivearbejde påvirkede ligeledes fronten, når tropper fra Australien og Canada forstærkede de trængte allierede tropper. Morten lod eleverne designe deres fly ved hjælpe af forskellige typer ligninger og i manøvrerne over fronten blev der trænet 3D rumfornemmelse, vinkler og Pythagoras. Observationer fra flyene påvirkede det strategiske kort. Versailles traktaten er udarbejdet. Det besejrede Tyskland må finde sig i sejrherrernes krav, som dog skal overveje hvordan et presset Tyskland vil rejse sig: med ønsket om samarbejde eller med kravet om hævn? Der var i hvert fald en østrigsk korporal, der blev meget vred over den hårde fredsslutning... Intet nyt fra Vestfronten. Men en masse at lære

17 Uge 49 Dungeoncråwl/OSO-opgåve IH, JH, JA, HK december 2013 Lord Ivalion Darkstar blev smidt ud af sit komplicerede net af gange og rum under jorden og besejret på heroisk måde af brave eventyrere. Hans fælder og monstre har måttet vige for snuhed og sværdarm og de store skatte er nu transporteret til nærmeste kro, hvor de under stor ståhej bliver delt. De hårde kampe tog også en hel uge med energisk arbejde og heroisk indsats. 10. klasse skrev Obligatorisk Selvvalgt Opgave med udgangspunkt i deres brobygning og uddannelsesønske. Hver gang et delelement blev godkendt kunne de byde ind på handlingen i spillet med deres heltepoint og tilbyde deres deltagelse i questen. Det gav både en struktur og motivation på arbejdet og et friskt afbrud på skrivearbejdet. 9. klasse havde samme muligheder, men først efter at være udfordret af den store talmagiker Kanstrup, netop tilbage fra sin egen quest som nybagt fader, og af den kendte alkymist Holm, der havde opstillet sit alkymisttelt lige nedenfor skiltet med Her begynder en Dungeon. Eleverne øvede sig i at aflure atomernes og molekylernes magiske kræfter hos Jakob Holm og arbejdede med at afkode en magisk formularbog for dens matematiske hemmeligheder (Højskolesangbogen) hos Henrik Kanstrup. De tapre eventyrere har fundet et mystisk æbletræ. Spise eller ikke spise, det er spørgsmålet.

18 Uge 50 Såmuråi MO, MH, PR, IS + IH, MB december 2013 Japan sidst i 1500-tallet. Et opbrud i magt, dyder og kultur er på vej og krigsherrer kæmper om magten i et feudalt Japan. Eleverne i rollen som historiske aktører fra magtfulde klaner. Hver har sine egne mål, karma, og kan gennem flittig fordybelse (faglige opgaver) få sig vigtige handlemuligheder, ressourcer og viden. I fysik/kemi hos Pernille løses der opgaver med øvelser i det periodiske system. Hos Iris handler det om det komplicerede japanske teselskab. Det foregår på et rituelt sprog (tysk). En vigtig opgave ved teselskabet var at nærme sig sin udkårne. Derfor er der også mulighed for at komponere digte på det rituelle (tyske) sprog. For de mere handlingsorienterede var der mulighed for at sammenligne katana sværdet med det tyske langsværd i en læsetekst. Iris mener at langsværdet vinder på kvalitet Katanaen slår snorlige slag gennem luften. Derfor var øvelsen hos Morten i matematik at mestre lige linjer og se hvor de bogstavelig talt skærer hinanden. Der var også god matematik i at forsøge at overskue og mestre spillets kampregler, hvis man havde ambitioner som krigsherre. Da en stor del af de overordnede rammer sættes af borgerkrigen tager Martin i engelsk afsæt i Sun Tzu: on the Art of War. Opgaver og overvejelser over indholdet af de kloge tanker udtænkt af Sun Tzu for 2500 år siden i Kina. Der blev løbende i plenum fremvist elementer af elevernes handlinger og forklaret historiske begivenheder. Som afslutning blev Japans (faktuelle ) middelalderhistorie gennemgået. Ved det kejserlige teselskab udvikler intrigerne sig. To kristne munke beder nederst for deres liv.

19 Uge 51 Helte Søges 42 uger på Østerskov HK, JH, IH, MB december 2013 Kampen om pladsen som overgud er endt i smuk lyrik om de mytiske monstre, store helte og episke kampe, der blev udkæmpet under den venlige kappestrid om tilbedere og magt på Olympen. Nu kan guderne læne sig tilbage og indtage ambrosia og nektar og nyde gudelivet igen. De skal bare passe på, at de ikke bliver glemt til fordel for andre guder... Det antikke Grækenland havde mange store videnskabsmænd. En af dem var Arkimedes og græske helte bør vide noget om hvordan verden virker, så Arkimedes Lov undergik en grundig test under ledelse af Jakob og Jeppe. Stenen fra Magnesia blev også grundigt undersøgt. Skulle man til søs kunne stenen måske hjælpe til at helten ikke begik en Odysseus. Ivajlo præsenterede det græske teater og forestod også den aktive workshop, hvor guderne skulle rime og digte så uheld og monstre kunne regne ned over de andre guders tilhængere. Jo mere episk og digterisk korrekt jo stærkere. Matematik hos Henrik handlede om talteori og episke tal. Man skulle også selv styre sin indkøbsliste over heltegrej, der skulle med på heltetogterne. Endelig var det en fordel at kunne spejle og projicere, hvis man skulle sikre sig et ordentligt helteikon i de græske friser. Mads B så på statsfilosofi fra det gamle Grækenland og fremførte som Oraklet i Delfi et drømmesyn om situationen i Grækenland i det vi kalder i dag, hvor staten ikke har det alt for godt. Olympens guder og gudinder diskuterer situationen i det gamle Grækenland. Højlydt og med tordenkiler.

20 Uge 2 Flower Power Punk JA, PR, IS, ML januar 2014 Flower Power Punk i den forløbne uge var en tour de force i ungdomsbegrebets og skolevæsnets historie. Fra 50 erne, hvor ungdommen varede 1 dag, nemlig konfirmationsdagen, frem til 90 erne, hvor man selv begyndte at bestemme hvornår man var ung. Samtidig var det en vandring i sidste halvdel af 1900-tallets historie og en indsigt i skolesystemet gennem de 50 år. Hver dag i ugen havde sit årti og eleverne gjorde deres bedste for at klæde sig i tidens tanke. Hos forløbsleder Jeppe i dansk blev der med kæft, trit og retning læst Guldhornene. Herefter læsning fra Det Forsømte Forår, over protestsange fra 70 erne, afsluttende med Punken, BZerne og Jagtvej. Hos Iris i tysk ledte sang og musik ligeledes gennem de 5 årtier. Samtidig var det relevant at se på Tysklands historie fra delt til samlet igen. Gæstelærer i matematik, overlærer Madsen, udsatte eleverne for regning uden lommeregner, 70 ernes mængdelære, Moores lov om udvikling af computerkraft, og et besøg på en meget populær hurtig-mads restaurant, hvor der skulle regnes på GDA af kalorier, mættet fedt og fibre. Hvert årti blev startet med et lille situationsspil om hvordan det var at være ung derhjemme i årtiets standardfamilie. Hos Pernille i fysik overtog de to praktikanter Elisabeth og Lasse undervisningen og koncentrerede sig om den skygge, der hvilede over de fem årtier: atombomben, og den energikilde, den gav mulighed for. Hver dag havde et specielt indslag. Mandag var drengene til session, mens pigerne hørte om husførelse. Tirsdag var der demonstration mod Vietnamkrigen. Onsdag handlede det om skak og den kolde hjernekrig. Torsdag var hele dagen i dansens tegn, og fredag blev der quizzet om det halve århundrede. En tur fra 50 ernes pæne skjorter, over hippiebevægelsen, diskodansen, og til 90 ernes mere oprørsk klædte (og hårfarvede) unge. I baggrunden samme tur: fra Morten Korchs bondegårdsidyl, muren mellem øst og vest, og til nyere tids betonmure lige klar til god oprørsk graffiti!

21 Uge 3 Spionjågt JH, MB, HK, MH januar 2014 Berlin Verden er ved at blive dannet på ny efter en ødelæggende verdenskrig. Berlin er brændpunktet og symbolet på den nye måde at dele verden op på. Eleverne var repræsentanter for de mange grupper, nationer og supermagter, der søgte indflydelse på efterkrigstiden. Efterretningsarbejde, politisk og militært overblik, mestring af propaganda. Alt sammen dagligdag for de stridende parter. Hos Martin i engelsk blev der set oplysnings- og propaganda film fra tiden og læst tekster om den kolde krig, atombomben, McCarthy og missilkrisen på Cuba. Henrik i matematik satte agenterne på arbejde med at aflytte telefonkommunikation i Berlin, og det krævede et tæt kendskab til cosinus og sinus for at komme til at virke. Samtidig var der tid i felten, hvor de rigtige træer skulle udvælges til snigskyttevirksomhed. Det kunne gøres med en pind og viden om trekanters ligedannethed. Forløbsleder Jakob ledte ind i lyd- og lysbølgernes verden i arbejdet med at lave større og mindre typer aflytningsudstyr. I nogle af opgaverne så man agenter med bind for øjnene forsøge at finde vej på gangene... Mads involverede parterne i et strategispil om tiden efter anden verdenskrig, hvor de tog stilling til supermagternes politik i verdens brændpunkter. Enhver handling skulle begrundes i fremlæggelse for de andre efter at emnet var undersøgt i det historiske materiale. Spillet, der blev benyttet som udgangspunkt, har den højeste rating for samtlige brætspil blandt brætspillere kloden rundt, rated på deres hjemmeside! Solid indsats med de faglige opgaver gav agenterne fordele i deres arbejde og indflydelse på den tumulte efterkrigsverden. Hvem vandt? Tjahh... det fortælles, at Sovjet to gange måtte ty til atomvåben i et af spillene. Så svaret må jo være: ingen! En helt almindelig fredag ved Checkpoint Charly, Berlin 1949.

22 Uge 4 Antifåschistischer Schutzwåll IS, JA, PR, IH januar 2014 En augustnat i 1961 blev det besatte Tyskland delt af mur og pigtråd. Østtyskland skulle beskyttes mod fascismen fra vest og ville forblive beskyttet indtil muren faldt i Eleverne blev i en uge boende på den østlige side af muren. Nogle var i partiapparatet, nogle i beskyttelsestropperne, men en hel del var blot almindelige borgere, der udførte deres daglige arbejde og kunne stige i anseelse hos partiet. Eller falde. Eller stak hinanden. Eller stak af... Muren faldt fredag - under tyskernes taktfaste råb om at være et folk. Under forvirringen åbnede to vagter desværre ild, og der var dræbte og sårede. Udover det faglige arbejde, der ledte til en bedre og bedre partibog, var der også plads til gæstebesøg af en seminarieklasse, et mini-eksperiment ala Stanford Prison Experiment og en udflugt til gymnasiets musical. Lasse bestyrede finansministeriet, og her var der brug for beregninger af alt fra skat, over pakning af varer til broderfolket i øst, til hjælp med husholdningsbudgetter i det glorværdige demokratiske Østtyskland. Iris stod for opbygning af folkemoralen i republikken. Det skete med tyske tekster og sange. Jeppe i kulturministeriet stod for at vurdere litteratur, der er tilkommet fra vesten, og inspirere til hymner der kunne prise republikken. Elisabeth havde i energiministeriet brug for viden om mulighederne for atomkraftværker til brug for sværindustrien og elforsyning af hjemmene. Ivajlo hjalp interesserede med at flygte til vesten, men det var farligt at prøve at løse hans opgaver. Samtidig ledte han eleverne ind i en lille udgave af Stanford Prison Experiment, hvor det at være vogtere og vogtet gav en uventet psykologisk udvikling imellem de deltagende. Det blev der så reflekteret over. Ophedet diskussion mellem borgere og vagtpersonale ved Berlinmuren 9. november 1989.

23 Uge 5 Roåd to the White House MH, JH, MB, HK januar 2014 Den nyvalgte republikanske præsident lovede i sin takketale i nat større amerikansk militær tilstedeværelse i Mellemøsten som støtte til Israels demokrati, meget stramme strafferammer for illegal abort, og den såkaldte diskretionsakt for homoseksuelle. Før talen markerede afslutningen på en lang og hård valgkamp, havde kandidaterne og deres spindoktorer rejst rundt i de amerikanske stater og forholdt sig til de vigtigste emner for den almene amerikanske borger. Var man ikke lige til stede i en stat, var der mulighed for valgreklamer i medierne. Pengene til det blev indsamlet blandt ivrige tilhængere i Guds eget land. Fagligt var ugen bredt ud over mange fag. Hovedparten af debatterne var på engelsk og emnerne om abort, dødstraf, forsvaret, våbenkontrol, indvandring, energi, arbejdsmarkedspolitik, og sundhed bragte mange andre fag i spil. Gik man flittigt ind i opgaverne om emnerne, tjente man flere penge som kunne bruges på valgkampen, og fik man de vælger-rigtige synspunkter ud i debatterne, var der stemmer at score i de vigtige nøglestater i den indædte kamp om det højeste embede i USA. De første dage gjaldt det partiernes egne kandidater, der kæmpede om nomineringen på partikonventerne. De sidste to dage var det de to nominerede kandidater og deres vicepræsidentkandidater, der kæmpede fra stat til stat, stemme til stemme. Martin, Mads, Lis og Henrik forestod de mange emner og diskussioner med fagene engelsk, samfundsfag og matematik som de mest fremherskende. Lis gav kursus i at lave plakater og andet valgmateriale. Jakob H var ikke med i forløbet. Han er hos hustru og barn efter at familien har fået en lille datter i sidste uge. Tillykke med det! En takketale med markante politiske budskaber. Et lidt nervøst grin fra tilskuerne.

24 Uge 6 De 10 Kongeriger JA, PR, IS, IH februar 2014 Og de levede lykkeligt til dagens ende. Eller noget i den retning... Det store eventyr i uge 6 sluttede med at Dronning Rødhætte d. 4 ringede med sin magiske klokke og blev dronning over de 9 eventyrriger. Meget forudsigeligt, siger du? Hos Jeppe, der også var forløbsleder, var der eventyranalyse for at forstå den omgivende eventyrverden, og digteskrivning for at opmuntre den melankolske konge, så 9 kongeriger igen kunne leve lykkeligt. Der var også langt an til retssag mod Askepot, der var anklaget for blandt andet organiseret kriminalitet ved at få skovens dyr til at hente hende guld og ædelsten! Iris i tysk bad eleverne lave eventyr med Puppet Pals - en app til Iphone. Der blev læst Frau Holle, Hänsel und Gretel, der alte Grossvater og et eventyrligt digt af Christina Stürmer. Die Bremer Stadtmusikanten blev opført af grupperne (det er noget med en hane på en kat på en hund på et æsel...). Endelig var eleverne på speeddating i eventyrland Hos Ivajlo skulle eleverne afkode eventyret Prins Ivan med Props funktioner. Hvis det lykkedes kunne de komme ind i den russiske heks Bab Yagas hus. Der skulle også skrives et eventyr på tid, der indeholdt tilfældigt udvalgte elementer fra Props funktioner, der er elementer, der indgår i eventyr. Lasse og Elizabeth havde overtaget Pernilles undervisning og de lavede et forløb bestående af fagene Matematik, Kristendom og Billedkunst. Her skulle geometrisk interessante figurer indgå i konstruktionen af land-art og i tegningen af et helligt symbol for religionen i elevernes eventyrverden. Askepot, Rødhætte, Snehvide, troldene, den hovmodige kejser, alferne, Snedronningens folk, dværgene. 8 eventyrlige kongeriger på besøg i det 10. kongerige vores lidt kedelige verden. Torneroses kongerige sov stadig.

25 Uge 8 Kåpere og Købmænd JH, MB, HK, MH februar 2014 Asiatisk Kompagni betalte for rytterstatuen af Frederik d. V på Amalienborg Slotsplads. Både i virkeligheden og i ugens spil på Østerskov. Og omkostningerne blev i begge tilfælde enorme. Men hvad gør det, når man kan lægge navn til en statue, som kongefamilien og Københavns borgerskab vil se dagligt på deres gåture? Eleverne repræsenterede i den forgangne uge store danske handelshuse i den florissante periode hvor de oplevede en kæmpe opblomstring for dansk handel. England havde et godt øje til de nogen gange lidt for smarte danske handelshuse og angreb uden resultat Reden i 1801, men kom igen i 1807 og tog flåden. I 1814 var vi til rotterne og måtte se rigsfællesskabet med Norge forsvinde. Men det var sjovt så længe det varede! Der blev i ugen handlet eksotiske varer og sejlet på de store have - simuleret med vind, vand og selvbyggede modeller af handelsskibe. Der blev kæmpet søslag på Reden, mod sørøvere, og med kaperskibe mod briten. Der blev satset på børsen om hvilke varer, der ville være i efterspørgsel, og navigeret imellem toldgrænser. Hos Jakob H, der også var forløbsleder, blev der set på mange af de praktiske aspekter ved sejlskibe. Hvordan vind opstår, kraftpåvirkning fra vind og bølger, balancepunkter, vægt i vand mm. Jakob administrerede også Børsen med hjælp fra tidligere elever, der havde valgt at bruge deres vinterferie på skolen for at hjælpe. Mads B bandt dagene sammen på fællesforsamling med dansk historie i perioden og førte i sine timer eleverne igennem et handelsspil med nationale handelsbarrierer og særinteresser. Henrik forestod søslag. Specielt det store Slag på Reden fik linealer og vinkelmålere ud på den store, blå, dug, der fyldte det meste af Freja Sal. Martin havde biologi i denne uge og så på planterne, der blev importeret til Danmark, specielt kaffeplanten. Han forestod også handelsvareauktionerne, hvor der blev handlet med alt, selv opium og slaver. Nu kunne det jo ligne guldfiskebassinet i atriumgården. Forkert! Det er selvfølgelig Stillehavet og det lille skib i midten er på vej til Kina. Hvis vind og vejr ellers vil det...

26 Uge 9 Cliffhånger 42 uger på Østerskov MO, JA, PR, IS februar 2014 En Cliffhanger er hvor helten hænge på det yderste af fingerspidserne mens skurken med den tilfangetagne heltinde i baggrunden, praler om sin onde plan. Ugen gik med at arbejde med begreber indenfor film og TV og øve modellerne i praksis. Hos Iris i tysk blev der researchet locations jordkloden rundt. Magiske Maya templer, rå schweiziske bjerge, katakomberne under Paris, blandt stenfigurer på Påskeøerne, mystiske byer i Tyrkiet og templer i Peru. Alt sammen spændende steder for en god historie og alt sammen på tysk. Jeppe gennemgik en masse af verdens religioner, da de ofte optræder i plottet for en god cliffhanger. Jeppe havde til lejligheden udviklet et bilkort spil med mange forskellige kendte og ukendte religioner. Da kristne myter er dem, der optræder ofte, blev der gennemgået flere tekster fra det nye og gamle testamente. Morten, der også var forløbsleder, ønskede at få indarbejdet, benyttet og italesat statistik og sandsynlighed i filmsproget. Det skulle indarbejdes i plottet. Morten havde også lavet et spil om Kong Salomons miner, hvor sandsynlighed kom i spil i alt fra at bevæge sig gennem minerne til om man undslap med skatte. Pernille forklarede om kulstof-14 metoden og skelletter, da arkæologi og knogler ofte optræder som en del af plottet i en cliffhanger. Halveringstid blev illustreret med en hulens masse terninger. Som afslutning på skoledagen blev et plotpunkt gennemspillet (med klimaks fredag). Eleverne var henholdsvis helte og skurke, og mens det drejede sig for heltene at vinde med humor, held og dygtighed, kunne klare situationen og selvfølgelig redde heltinden drejede det sig for skurkegruppen om at få holdt sine skurketaler, fremstå godt som håndlanger, når man uvilkårligt skulle sættes ud af spillet, og om at opfinde de mest snedige opfindelser som den gale professor. Fire forskellige plots blev gennemspillet. Heltene vandt (heldigvis?) Helte og skurke overfor hinanden. Instruktøren forsøger at få det hele forenet. Forestil jer baggrunden som en dyb kløft, et brændende fly, eller en gal professors laboratorium.

27 Uge 10 Korstogene (Deus Vult) MH, JH, MB, HK marts 2014 Meget var på spil i Det Hellige Land i tiden for de mange korstog. Eleverne fik roller som de forskellige interessenter i området fra det første til det femte korstog og udkæmpede kampe på ord og sværd for at sikre sig de hellige byer, størst af dem dog Jerusalem. Martin styrede slagets gang ved brættet, hvor der blev sat kristne tropper i land, konverteret hedninge (fra begge sider), bygget borge, og indtaget støttepunkter. Og bedt til Gud, Jahve og Allah. Hos Jakob blev der kigget på den spændende teknologi, araberne kunne lære os vesterlændinge i pauserne mellem slagene: destillering af alkohol. Ligeledes blev smykkesmedene fra Damaskus afluret deres teknik for galvanisering. Henrik oplærte i kunsten at bygge borge og kirker. Det kræver en arkitekt med fornemmelse for tal og rum, at skidtet ikke falder sammen efter det første det bedste katapultangreb. Mads gav baggrunden for området med indføring i den historiske Israel-problematik, detaljeret viden om klima og vand i området, historien om Islams indflydelse på styre og kultur, og demografien for Levanten. For at sejre strategisk skulle den ene part besidde Jerusalem og mindst et andet støttepunkt i området. Da det femte kristne korstog havde oversvømmet Kairo, og flere kristne fraktioner stod i Jerusalem, var det klart, at den kristne side havde vundet overtaget. Men nu kan den anden side jo vente tålmodigt på at tørst og ørken vender slagets gang... Deus Vult: Gud vil det. Pave Urban d. II satte med det første korstog gang i et blodigt magtspil om Det Hellige Land og Jerusalem. Verden er også i dag påvirket af den konflikt, der tog sin start i 1095.

28 Uge 11 Spåce Operå 42 uger på Østerskov MO, JA, IH, IS Marts 2014 I en fjern, fjern galakse, langt, langt væk, trives det overdrevne i bedste velgående. I ugen blev der bygget ovenpå tankegangen fra Cliffhanger og eleverne dykkede ned i den en fortælling med store armbevægelser. Hvor det at have en episk skæbne kan være vigtigere end at overleve. Forløbsleder Morten har selv skrevet baggrundshistorien og satte intrigerne i spil i en fremtidskulisse i en meget fjern fremtid. Eleverne bød ind og rollespillede med fernistyk overflade og stærkt farvelag ovenpå. Plotpoint optjent i den faglige undervisning blev investeret i seje scener i rollespilsdelen og var der ikke fokus på sin egen helt, kunne man låne en biperson at udfolde sig med. Hos Iris i tysk blev der læst om rumkaptajn Harlock, øvet ordbogsopslag (tidsfordriv på lange rumrejser) og terpet gode sætninger, når man skulle imponere den smukke heltinde (i det tilfælde, at hun kun forstod tysk). Hos Jeppe og Ivajlo læste hovedværk med eleverne i dansk. Det var enten Se Dagens Lys eller Imitator. Dem, der allerede havde læst dem, fik det privilegium at få adgang til baggrundsromanen for spillet, En Borksaga, af den lokale kultforfatter Morten Brøsted. Morten selv kastede eleverne ud i digtmatematik, formelgymnastik (igen tidsfordriv på de lange rumrejser...), trekants(drama?) og øvelser i Mortens matematiske detektivmetode. Indhold: 40% episke helte, 10% skønne heltinder, 20% grumme skurke og 30% er til fals. Tilsat E- fremtidsdimser, E-rumskibe og E-rumpest. Fibre og vitaminer? Nogle gange lidt for groft, men masser af vitaminer for hjernen!

29 Uge 12 Middelålder 42 uger på Østerskov MB, JH, HK, MH marts 2014 I Gæve Svende og Golde Krager repræsenterede eleverne hver sin historiske adelsslægt og forsøgte at få slægten til at overleve og måske endda stige i magt og velstand i fra omkring år 1200 til reformationen. Der blev bygget borge, givet til kirken, giftet døtre bort, sendt i korstog, hostet byldepest, handlet sild, formet glasmosaikker, og sunget middelalderviser. I Henriks matematik blev der beregnet på det vigtige borgbyggeri. En slægt uden en borg, er som en teenager uden en computer: Unaturligt. Der skulle også designes kirkevinduer, og det kunne programmet Geogebra hjælpe med. Det var helt naturligt at se på de gamle rummål og fredag ventede en prøveopgave fra en tidligere afgangsprøve om det store bygningsværk i Rom: Peterskirken. Forløbsleder Mads introducerede gamle kilder og redskaber til kildekritik i Historie. Det kulminerede med mordgåder i det danske kongehus udfoldet i nogle af de ældste kilder i Danmarkshistorien. Samfundsfag var også med da der blev læst om det gamle håndfæstningsbegreb. I Fysik og Kemi hos Jakob blev der arbejdet med krystaller og kigget på lys for at kunne designe de smukkeste mosaikker til de kirker, adelsslægterne byggede i deres len. Martin præsenterede engelske tekster om Kong Arthur, Jean D Arc og det middelalderlige ridderkodeks. Han fandt også tid til biologi, hvor det var oplagt at kigge på hvad pesten var for noget *host, host*. Giv kongens, hvad kongens er. Guds, hvad Guds er. Og lidt til kirken. Her kigges der på tegninger over et nyetableret munkekloster på Fyn. I baggrunden er bønderne lidt utilfredse med beskatningen. Ikke unormalt.

30 Uge 13 Kåmpen om Metropolitån IH, PR, MO, IS marts 2014 Storbyen Metropolitan står overfor de udfordringer en storby nu står overfor: kriminalitet, forurening, energimangel, problemer med infrastrukturen osv. Men til forskel for andre mere kendte storbyer, så dukker der her pludselig mennesker op med mere end naturlige evner og blander sig. Spillerne kunne i ugen påvirke byens virkelighed gennem at lave tegneserier. Det, der skete i tegneserien, blev virkeligt. Ydermere muterede nogle elever sig til superevner og skulle så vælge, hvad de ville bruge dem til - på godt og ondt. Ved ugens afslutning havde superskurken Hjerne bemægtiget sig magten i byen via nanobotter i fødevarer, men han blev slået af pinden af Poeten, der rappede virkelighed og vandt rapduellen. Ind fra højre (venstre?) kom Kaptajn Kommunisme, der vist ikke havde noget særlig mission og tog med sin hær tilbage til Rusland. Nu lever Metropolitan igen frit og er tilbage til sine traditionelle problemer. I tysk hos Iris blev der læst tegneserie om de fantastiske fire (tysktalende) superhelte og set på forureningsproblematikken i Metropolitan. I engelsk var Martin med en enkelt dag med 10 skridt til superevner. Forløbsleder Ivajlo i dansk stod for at inspirere til tegneserieproduktionen og koble alle historierne sammen. Hele Glaskisten (som for nyligt er indrettet til elevstue) har været tildækket med elevernes tegneserier. Matematik hos Morten var Metropolitans statistiske afdeling, der holdt styr på forurening, kriminalitet og velfærd ved hjælp af programmet boxplot. Man skulle også i rollen som superskurken Mystiske Mega forholde sig matematisk til skurkelivet. Skurketilholdsteder indretter ikke bare sig selv. Den stod på fysikrapport i fysik/kemi hos Pernille. Det handlede den kost, der giver energi og byggesten til selv den sejeste superheltekrop. Det er måske ikke sikkert man vil vide, hvad der er i sin favorit fast-food?! Trak man en perle til sin gen-streng i en bestemt farve, fik man superevner. Her tre kappeklædte mutanter med et lidt diskriminerende udsagn!

31 Uge 14 Mellemøsten Det Aråbiske Forå r MB, JH, HK, HZ 31. marts-4. April 2014 Borgerkrig er kaos. Sådan var også tanken at spillet skulle være i denne uge: eleverne skulle mærke den brutale borgerkrig i Syrien, lære dens mange aktører at kende, men også prøve at navigere mellem umærkelige fronter og prøve at få et overblik i det uigennemskuelige mediebillede, der toner frem af en sådan konflikt udenfor krigens fronter. Der er vist ikke skolelever i Danmark med samme store indsigt i brændpunktet Syrien, som eleverne på Østerskov efter denne uge! Krig er grusom og det kan virke sært at ville gennemspille dens gru, men indsigten er stærkere, når man står i det på en måde, så man ikke kommer til skade. Forløbsleder Mads fik rigelig lejlighed til at fremstille det seneste tilfælde i Det Arabiske Forår. Eleverne skulle lære den grusomme borgerkrig at kende, siderne og argumenterne. Her var samfundsfag og geografi generelt i spil man også kildekritik i historie. For at finansiere en krig, skal man have penge. Henrik kiggede i matematik på lån og forrentning af lån. Derefter på indkøb af våben til indsatsen. Engelsk hos Helle var om de forskellige fraktioner i borgerkrigen. Hun kiggede på Sharialovgivningen. Hun hjalp også eleverne med at komme igennem de mange materialer på engelsk, der blev benyttet i spillet. Jakob i fysik/kemi arbejdede med strøm, induktion, højspænding og transformation. En kort pause i kamphandlingerne giver mulighed for fællesbillede af borgerkrigens deltagere. Fra venstre mod højre: Frit Syrien, Assad og hans følge, Det Muslimske Forbund, og verdenspressen. Der var vist også en kurder?!

32 Uge 15 Luksusliner 42 uger på Østerskov JA, IH, PR, MO april 2014 En stor luksusliner står ind mod Hamborg for at vise Tyskland frem for sine passagerer. Under sejladsen udspiller der sig hver dag både intriger og dagligliv på skibet. Det specielle er, at hver dag gentager sig men på en lidt anden måde end dagen før. Eleverne har skiftet mellem at være passsagerer og forskellige dele af skibets mandskab og skulle udspille med udgangspunkt i triviallitteratur hhv. gyserlitteratur et spil, de selv havde designet, i hver af fire skoledage. Den sidste af ugens skoledage stod praktikanter Tobias og Benjamin, og internee Elisabeth, for et skibbrud. Jeppe dækkede genren triviallitteratur i dansk og hjalp eleverne med at designe en romanbladsintrige, der kunne udspille sig i første klasses saloner i rollespilsdelen om eftermiddagen. Ivajlo dækkede genren gyser i dansk og hjalp eleverne med at designe et gyserplot med udgangspunkt i maskinrummet på skibet. Han introducerede den amerikanske forfatter H.P. Lovecraft og gennemgik hvordan man designer og spiller godt rollespil. Iris forberedte mandskabet på at vise rundt i de vigtigste tyske byer og sikrede at den danske besætning havde en forståelig omgangstone med de tyske passagerer. Pernille stod for broen og derfor den tekniske forståelse af generatoren ombord og kompasset. Induktion og magnetisme i fysik/kemi. Første klasses passagerer slapper af i de bløde sofaer. Endnu...

Ugebrev. Nr. 27, skoleåret 2013-14. 22. marts 2014

Ugebrev. Nr. 27, skoleåret 2013-14. 22. marts 2014 Ugebrev Nr. 27, skoleåret 2013-14. 22. marts 2014 Gæve Svende og Golde Krager er titlen på Middelalderforløbet i uge 12. Her repræsenterede eleverne hver sin historiske adelsslægt og forsøgte at få slægten

Læs mere

Henrik forestod søslag. Specielt det store Slag på Reden fik linealer og vinkelmålere ud på den store, blå, dug, der fyldte det meste af Freja Sal.

Henrik forestod søslag. Specielt det store Slag på Reden fik linealer og vinkelmålere ud på den store, blå, dug, der fyldte det meste af Freja Sal. Ugebrev Nr. 23, skoleåret 2013-14. 22. februar 2014 Asiatisk Kompagni betalte for rytterstatuen af Frederik d. V på Amalienborg Slotsplads. Både i virkeligheden og i ugens spil på Østerskov. Og omkostningerne

Læs mere

Ugebrev. Nr. 5, skoleåret 2013-14. 14. september 2013

Ugebrev. Nr. 5, skoleåret 2013-14. 14. september 2013 Ugebrev Nr. 5, skoleåret 2013-14. 14. september 2013 De dystende gentlemen og kvinder er nu sikkert tilbage i deres hyggelige klubber i London for at prale af deres bedrifter. Men forud gik en uge med

Læs mere

For at finansiere en krig, skal man have penge. Henrik kiggede i matematik på lån og forrentning af lån. Derefter på indkøb af våben til indsatsen.

For at finansiere en krig, skal man have penge. Henrik kiggede i matematik på lån og forrentning af lån. Derefter på indkøb af våben til indsatsen. Ugebrev Nr. 29, skoleåret 2013-14. 6. april 2014 Borgerkrig er kaos. Sådan var også tanken at spillet skulle være i denne uge: eleverne skulle mærke den brutale borgerkrig i Syrien, lære dens mange aktører

Læs mere

Ugebrev. Nr. 22, skoleåret 2013-14. 15. februar 2014. Og de levede lykkeligt til dagens ende. Eller noget i den retning...

Ugebrev. Nr. 22, skoleåret 2013-14. 15. februar 2014. Og de levede lykkeligt til dagens ende. Eller noget i den retning... Ugebrev Nr. 22, skoleåret 2013-14. 15. februar 2014 Og de levede lykkeligt til dagens ende. Eller noget i den retning... Det store eventyr i uge 6 sluttede med at Dronning Rødhætte d. 4 ringede med sin

Læs mere

Onsdag var der udflugt til Gl. Estrup, Dansk Landbrugsmuseum, hvor dagen var alt for kort til de mange indtryk.

Onsdag var der udflugt til Gl. Estrup, Dansk Landbrugsmuseum, hvor dagen var alt for kort til de mange indtryk. Ugebrev Nr. 7, skoleåret 2013-14. 27. september 2013 Den fædrene gård var udgangspunktet for denne uges tour de force gennem dansk landbrugs historie. Fra jernalder med en krum pind og skovafbrænding til

Læs mere

Ugebrev. Nr. 6, skoleåret 2013-14. 21. september 2013

Ugebrev. Nr. 6, skoleåret 2013-14. 21. september 2013 Ugebrev Nr. 6, skoleåret 2013-14. 21. september 2013 Skolen har i en uge været omdannet til et asyl for borgere med alternative virkeligheder. Forløbet bar den engelske titel The Asylum og skiftede eleverne

Læs mere

Ugebrev. Nr. 25, skoleåret marts 2014

Ugebrev. Nr. 25, skoleåret marts 2014 Ugebrev Nr. 25, skoleåret 2013-14. 7. marts 2014 Meget var på spil i Det Hellige Land i tiden for de mange korstog. Eleverne fik roller som de forskellige interessenter i området fra det første til det

Læs mere

Hos Iris i tysk ledte sang og musik ligeledes gennem de 5 årtier. Samtidig var det relevant at se på Tysklands historie fra delt til samlet igen.

Hos Iris i tysk ledte sang og musik ligeledes gennem de 5 årtier. Samtidig var det relevant at se på Tysklands historie fra delt til samlet igen. Ugebrev Nr. 18, skoleåret 2013-14. 11. januar 2014 Flower Power Punk i den forløbne uge var en tour de force i ungdomsbegrebets historie. Fra 50 erne, hvor ungdommen varede 1 dag, nemlig konfirmationsdagen,

Læs mere

Ugebrev. Nr. 28, skoleåret 2013-14. 28. marts 2014

Ugebrev. Nr. 28, skoleåret 2013-14. 28. marts 2014 Ugebrev Nr. 28, skoleåret 2013-14. 28. marts 2014 Storbyen Metropolitan står overfor de udfordringer en storby nu står overfor: kriminalitet, forurening, energimangel, problemer med infrastrukturen osv.

Læs mere

Ugebrev. Nr. 17, skoleåret 2013-14. 22. december 2013

Ugebrev. Nr. 17, skoleåret 2013-14. 22. december 2013 Ugebrev Nr. 17, skoleåret 2013-14. 22. december 2013 Nu er der igen ro blandt de græske guder. Kampen om pladsen som overgud endte i en smuk lyrik om de mytiske monstre, store helte og episke kampe, der

Læs mere

Ugebrev. Nr. 30, skoleåret 2013-14. 11. april 2014

Ugebrev. Nr. 30, skoleåret 2013-14. 11. april 2014 Ugebrev Nr. 30, skoleåret 2013-14. 11. april 2014 En stor luksusliner står ind mod Hamborg for at vise Tyskland frem for sine passagerer. Under sejladsen udspiller der sig hver dag både intriger og dagligliv

Læs mere

Nr. 12, skoleåret 2013-14. 15. november 2013

Nr. 12, skoleåret 2013-14. 15. november 2013 Ugebrev Nr. 12, skoleåret 2013-14. 15. november 2013 I en dyster fremtid er den atomare vinter ved at fortage sig og de overlevende begynder at kravle ud af deres underjordiske eksil. Der er gået mange

Læs mere

Årets første læringsrollespil var 5 forskellige novellespil, måske bedre genkendt fra folkeskolen som faglærerdage.

Årets første læringsrollespil var 5 forskellige novellespil, måske bedre genkendt fra folkeskolen som faglærerdage. Ugebrev Nr. 2, skoleåret 2013-14. 26. august 2013 Årets første læringsrollespil var 5 forskellige novellespil, måske bedre genkendt fra folkeskolen som faglærerdage. Her kunne faglæreren lade eleverne

Læs mere

Ugebrev. Nr. 3, skoleåret 2013-14. 30. august 2013. Østerskov i denne uge har været den helt store filmkulisse.

Ugebrev. Nr. 3, skoleåret 2013-14. 30. august 2013. Østerskov i denne uge har været den helt store filmkulisse. Ugebrev Nr. 3, skoleåret 2013-14. 30. august 2013 Østerskov i denne uge har været den helt store filmkulisse. Det er føget om ørerne med rappe replikker, modige stuntmen og flotte effekter. De forskellige

Læs mere

Daniel og Martin tog de forulykkede med ud for at finde fødeemner i naturen, og der blev læst fra bogen Lord of the Flies.

Daniel og Martin tog de forulykkede med ud for at finde fødeemner i naturen, og der blev læst fra bogen Lord of the Flies. Ugebrev Nr. 8, skoleåret 2013-14. 6. oktober 2013 Et nyt eksperimentalfly, hvis smarte computer skulle kunne dirigere det over Nordpolen fra Köln til New York, forulykker i Barentshavet ved en ubeboet

Læs mere

Hos Helle i engelsk blev der læst baggrundsinformation om idoldyrkning og narcissisme i forbindelse med et at de mystiske mord.

Hos Helle i engelsk blev der læst baggrundsinformation om idoldyrkning og narcissisme i forbindelse med et at de mystiske mord. Ugebrev Nr. 4, skoleåret 2013-14. 7. september 2013 En seriemorder er løs. Første opgave frisk ude af FBI akademiet viser sig at være en seriemorder, der arbejder efter et fast, men uigennemskueligt mønster.

Læs mere

Ugebrev. Nr. 10, skoleåret 2013-14. 27. oktober 2013

Ugebrev. Nr. 10, skoleåret 2013-14. 27. oktober 2013 Ugebrev Nr. 10, skoleåret 2013-14. 27. oktober 2013 En UFO er landet i baghaven i den lille søvnige by Fort Wayne i Nevada. Det har givet anledning til en del aktivitet ikke mindst fordi alle elektriske

Læs mere

cf86df31519a/17/1536#/0

cf86df31519a/17/1536#/0 Ugebrev Nr. 1, skoleåret 2013-14. 16. august 2013 Så er vi i gang! Første uge har været spækket med aktiviteter. Efter indflytningen søndag var eleverne på rundtur i huset og mødte de ansatte på et orienteringsløb

Læs mere

Ugebrev. Pavevalget. Nr. 16, skoleåret 2014-15. 5. december 2014

Ugebrev. Pavevalget. Nr. 16, skoleåret 2014-15. 5. december 2014 Ugebrev Nr. 16, skoleåret 2014-15. 5. december 2014 Pavevalget Julen står for døren og travlheden melder sig mere end nogensinde i hverdagen. Dette er især tilfældet i Vatikanet, for paven er gået bort

Læs mere

Ugebrev. Besættelsen. Nr. 14, skoleåret 2014-15. dato 14. nov. 2014

Ugebrev. Besættelsen. Nr. 14, skoleåret 2014-15. dato 14. nov. 2014 Ugebrev Nr. 14, skoleåret 2014-15. dato 14. nov. 2014 Besættelsen I uge 46 bliver Danmark besat af Tyskerne på ØE, og eleverne få mulighed for at afgøre Danmarks efterkrigsskæbne i et ubekvemt spil, hvor

Læs mere

De allierede. De allierede i 1939. Tysk angrebskrig i Vest 1940 og Øst 1941. Vidste du, at.. Japansk angreb på USA og Østfronten

De allierede. De allierede i 1939. Tysk angrebskrig i Vest 1940 og Øst 1941. Vidste du, at.. Japansk angreb på USA og Østfronten Historiefaget.dk: De allierede De allierede De lande, som bekæmpede Tyskland og Japan under 2. verdenskrig, kaldes de allierede. De allierede i 1939 De allierede gik sammen, fordi Tyskland i september

Læs mere

Nr. 07, skoleåret 2014-15. 27. september 2014

Nr. 07, skoleåret 2014-15. 27. september 2014 Ugebrev Nr. 07, skoleåret 2014-15. 27. september 2014 Uge 39: Helgi Daner Spillebrættet eleverne manøvrerer på. Med trælle, som man får for sin indsats i timerne, udvides produktion og handel i byen, så

Læs mere

Fælles info. Nyhedsbrev SFO Fritterhøjen uge 8+9 2013

Fælles info. Nyhedsbrev SFO Fritterhøjen uge 8+9 2013 Fælles info Fastelavn. Vi holdt fastelavn mandag efter vinterferien. Vi flyttede det hertil fordi vi havde Danmarks Indsamling i uge 6, men til næste år flytter vi det tilbage, så det ligger tættere på

Læs mere

Ugebrev 24. Vinterferie Østerskov Akademiet. Luksusliner. Nr. 24, skoleåret 2014-15. dato 20. feb. 2015

Ugebrev 24. Vinterferie Østerskov Akademiet. Luksusliner. Nr. 24, skoleåret 2014-15. dato 20. feb. 2015 Ugebrev 24 Nr. 24, skoleåret 2014-15. dato 20. feb. 2015 Vinterferie Østerskov Akademiet Vi håber I alle har haft en dejlig vinterferie. Ca. 30 unge mennesker har i hvert fald. De tilbragte ferien til

Læs mere

Quiz-spørgsmål historiedysten 2016

Quiz-spørgsmål historiedysten 2016 3.-4. klasse: Christian 4. og kongerigets første koloni, Trankebar (40 spørgsmål) Barndom 1) Hvornår levede Christian 4.? Han lever endnu For 400 år siden* For 1500 år siden 2) Hvorfor havde Frederik 2.,

Læs mere

Jeppe og Helle gennemgår de formelle ting omkring prøverne og giver gode tips før det går løs.

Jeppe og Helle gennemgår de formelle ting omkring prøverne og giver gode tips før det går løs. Ugebrev Nr. 33, skoleåret 2013-14. 4. maj 2014 Uge 18 var helliget elevernes synopseskrivning forud for de mundtlige prøver i juni. Dansk, engelsk og tysk benytter sig af den prøveform, hvor eleverne ud

Læs mere

Nr. 1, skoleåret 2015-16. 6. august 2015

Nr. 1, skoleåret 2015-16. 6. august 2015 Ugebrev Nr. 1, skoleåret 2015-16. 6. august 2015 Accio Studentia! Vi gør klar til jubilæumsårgang 10. Her laver kommende andenårselever et rollespilsscenarie, der skal testes på vores rollespilslejr, Østerskov

Læs mere

Korstogene. Opfordring fra paven. Jerusalem erobres. Vidste du, at.. Mellemøsten samles. Tempelherrerne. Handel. Korstog til andre lande.

Korstogene. Opfordring fra paven. Jerusalem erobres. Vidste du, at.. Mellemøsten samles. Tempelherrerne. Handel. Korstog til andre lande. Historiefaget.dk: Korstogene Korstogene I 1099 erobrede kristne korsfarere Jerusalem fra muslimerne. De skabte et kongedømme, som varede i hele 200 år. Af Kurt Villads Jensen Opdateret 11. december 2013

Læs mere

Udefra kom pres og problemer, indefra uro og udfordringer. Men de skulle løftes i flok af det kompetente og debatterende senat.

Udefra kom pres og problemer, indefra uro og udfordringer. Men de skulle løftes i flok af det kompetente og debatterende senat. Ugebrev Nr. 34, skoleåret 2013-14. 16. maj 2014 Republikken Rom handler om perioden før kejserne overtog romerriget med Julius Cæsar som den første. Her var magten delt og styret af senatet, spillet af

Læs mere

Den kolde Krig FØR JEG LÆSER BOGEN. Fakta om bogen. Fotos Tegninger Kort Tabeller Grafer Tidslinjer Skemaer Tekstbokse. Andet: Titel.

Den kolde Krig FØR JEG LÆSER BOGEN. Fakta om bogen. Fotos Tegninger Kort Tabeller Grafer Tidslinjer Skemaer Tekstbokse. Andet: Titel. A FØR JEG LÆSER BOGEN Fakta om bogen Titel Forfatter Hvornår er bogen udgivet? På hvilken side findes Indholdsfortegnelse? Stikordsregister? Bøger og www? Hvor mange kapitler er der i bogen? Hvad forestiller

Læs mere

Doktortaske. Kan lægges i rejsemappen for at forhindre forsinkelser. Reducerer to rejsedages forsinkelse. Doktortaske

Doktortaske. Kan lægges i rejsemappen for at forhindre forsinkelser. Reducerer to rejsedages forsinkelse. Doktortaske for at forhindre r. for at forhindre r. for at forhindre r. for at forhindre r. for at forhindre r. for at forhindre r. for at forhindre r. for at forhindre r. for at forhindre r. Lord / Lady Spørgsmål:

Læs mere

Undervisningsmateriale til mellemtrinnet med digitalt værktøj: Puppet Pals eller Adobe Voice

Undervisningsmateriale til mellemtrinnet med digitalt værktøj: Puppet Pals eller Adobe Voice Undervisningsmateriale til mellemtrinnet med digitalt værktøj: Puppet Pals eller Adobe Voice Historie Færdighedsmål: Kildearbejde: Eleven kan med afsæt i enkle problemstillinger anvende kildekritiske begreber

Læs mere

Årsplan for projekt på 9.årgang

Årsplan for projekt på 9.årgang 1 Årsplan for projekt på 9.årgang - Den alternative Skole 2014/15 Årsprojektet på 9. årgang: Danmark i verden - Samfundsopbygning - Rettigheder og pligter i Danmark (ytringsfrihed, religionsfrihed, stemmeret,

Læs mere

Ugebrev. Kampen om Metropolitan. Nr. 17, skoleåret 2014-15. 13. december 2014

Ugebrev. Kampen om Metropolitan. Nr. 17, skoleåret 2014-15. 13. december 2014 Ugebrev Nr. 17, skoleåret 2014-15. 13. december 2014 Kampen om Metropolitan Borgerne er samlet for at fremføre deres planer for byen. Metropolitan før slaget for alvor er gået i gang På vej på heltetogt

Læs mere

10. klasse har haft stor fokus på tysk og fysik/kemi.

10. klasse har haft stor fokus på tysk og fysik/kemi. OB-NYT April 2014 Overblik Fra bog til film I uge 14 og 15 har hele overbygningen været i gang med forskellige projekter. 7. og 8. klasse har arbejdet sammen på kryds og tværs i begge uger. Den første

Læs mere

Utterslev skole Udskolingen. Fordybelsesuger. Fordybelseshold 2017

Utterslev skole Udskolingen. Fordybelsesuger. Fordybelseshold 2017 Utterslev skole Udskolingen Fordybelsesuger Fordybelseshold 2017 Hour of code Interesser du dig for matematik, spil og kodning? På vores hold skal I lære at programmere gennem Hour of code og programmet

Læs mere

MIT LIV SOM SOLDAT ET UNDERVISNINGSFORSLAG TIL FORLØB OM SOLDATERLIVET PÅ STEVNSFORT

MIT LIV SOM SOLDAT ET UNDERVISNINGSFORSLAG TIL FORLØB OM SOLDATERLIVET PÅ STEVNSFORT Koldkrigsmuseum Stevnsfort ligger ved Stevns Klint. I kan både kommer hertil via bus, cykel eller på gåben. Sidstnævnte er en smuk tur langs klinten fra Rødvig station. Se nærmere på hjemmesiden www.kalklandet.

Læs mere

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne.

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne. Rosen Lilly ved ikke hvor hun er. Hun har lukkede øjne det er helt mørkt. Hun kan dufte noget, noget sødt hvad er det tænker hun. Hun åbner sine øjne hun er helt ude af den. Det er roser det var hendes

Læs mere

Rollespil for konfirmander

Rollespil for konfirmander Rollespil for konfirmander Rollespillerne er gode til at presse konfirmanderne og sætte dem i nogle situationer, som vi ikke kan. Hvis vi som præster gjorde det samme, så ville det ikke virke. De er unge

Læs mere

DEN ULTIMATIVE GUIDEBOG SKREVET AF JULIA MARCH

DEN ULTIMATIVE GUIDEBOG SKREVET AF JULIA MARCH DEN ULTIMATIVE GUIDEBOG SKREVET AF JULIA MARCH INDHOLD Indledning 6 General #1 34 Ninjago City 8 Garmadons robot 36 Lord Garmadon 10 Master Wu 38 Hajhæren 12 De voksnes visdomsord 40 Ninjastyrken 14 Skæbnebåden

Læs mere

Undervisningsmateriale 5.-7. klasse. Drømmen om en overvirkelighed. Engang mente man, at drømme havde en. stor betydning. At der var et budskab at

Undervisningsmateriale 5.-7. klasse. Drømmen om en overvirkelighed. Engang mente man, at drømme havde en. stor betydning. At der var et budskab at Drømme i kunsten - surrealisme Hvilken betydning har drømme? Engang mente man, at drømme havde en Undervisningsmateriale 5.-7. klasse stor betydning. At der var et budskab at Drømmen om en overvirkelighed

Læs mere

Det er problemformuleringen, der skal styre dit arbejde. Den afgør, hvad det vil være relevant for dig at inddrage i opgaven.

Det er problemformuleringen, der skal styre dit arbejde. Den afgør, hvad det vil være relevant for dig at inddrage i opgaven. Problemformulering "Jeg vil skrive om 1. verdenskrig", foreslår du måske din faglige vejleder. Jo, tak. Men hvad? Indtil videre har du kun valgt emne. Og du må ikke bare "skrive et eller andet" om dit

Læs mere

Ugebrev. I huset. Mandag aften. Nr. 40, skoleåret 2014-15. dato 20. juni 2015. Man skal altid gøre tid til at dræbe zombier selv i prøvetiden.

Ugebrev. I huset. Mandag aften. Nr. 40, skoleåret 2014-15. dato 20. juni 2015. Man skal altid gøre tid til at dræbe zombier selv i prøvetiden. Ugebrev Nr. 40, skoleåret 2014-15. dato 20. juni 2015 I huset Man skal altid gøre tid til at dræbe zombier selv i prøvetiden. Mandag aften Karens far Poul, tidligere bestyrelsesmedlem, var forbi og dystede

Læs mere

ind i historien 4. k l a s s e

ind i historien 4. k l a s s e find ind i historien 4. k l a s s e Flyver Finds Idéboks 4. klasse Danmark bliver ét rige Sagn er gamle historier, der stammer fra vikingetiden. Snak med jeres lærer eller spørg på biblioteket efter disse

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 26. Emne: Eventyr HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 26 Emne: Eventyr side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 26. Emne: Eventyr HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 26 Emne: Eventyr side 1 Uge 26 Emne: Eventyr Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 26 Emne: Eventyr side 1 HIPPY HippHopp Uge26_eventyr.indd 1 06/07/10 11.43 Uge 26 l Eventyr Hopp er øm i hele kroppen, da hun

Læs mere

DANMARK I NATO. I får rig mulighed for at arbejde med genstande, idet fortet står som et monument over Danmarks aktive rolle i krigen.

DANMARK I NATO. I får rig mulighed for at arbejde med genstande, idet fortet står som et monument over Danmarks aktive rolle i krigen. Koldkrigsmuseum Stevnsfort ligger ved Stevns Klint. I kan både kommer hertil via bus, cykel eller på gåben. Sidstnævnte er en smuk tur langs klinten fra Rødvig station. Se nærmere på hjemmesiden www.kalklandet.

Læs mere

Kære medlem af Østerskov Efterskoles skolekreds

Kære medlem af Østerskov Efterskoles skolekreds Kære medlem af Østerskov Efterskoles skolekreds Østerskov Efterskole er allerede godt i gang med skoleåret 15-16. Sommerferien blev brugt til udvidelse af enkelte lokaler. Der blev afholdt Østercon og

Læs mere

Jeg ville udfordre eleverne med en opgave, som ikke umiddelbar var målbar; Hvor høj er skolens flagstang?.

Jeg ville udfordre eleverne med en opgave, som ikke umiddelbar var målbar; Hvor høj er skolens flagstang?. Hvor høj er skolens flagstang? Undersøgelsesbaseret matematik 8.a på Ankermedets Skole i Skagen Marts 2012 Klassen deltog for anden gang i Fibonacci Projektet, og der var afsat ca. 8 lektioner, fordelt

Læs mere

TIL. ARBEJDSOPGAVER UDARBEJDET AF: Charlotte Sørensen lærer v. Morten Børup Skolen, Skanderborg DANMARK I DEN KOLDE KRIG

TIL. ARBEJDSOPGAVER UDARBEJDET AF: Charlotte Sørensen lærer v. Morten Børup Skolen, Skanderborg DANMARK I DEN KOLDE KRIG TIL ELEV E N DANMARK I DEN KOLDE KRIG ARBEJDSOPGAVER UDARBEJDET AF: Charlotte Sørensen lærer v. Morten Børup Skolen, Skanderborg 1 ELEVARK 1 INTRODUKTION Du skal arbejde med emnet Danmark i den kolde krig

Læs mere

PORTRÆT AF EN KONGE. Fordi Christian 4. har betydet så meget for Koldinghus, kan du finde mange kongeportrætter af ham inde på slottet.

PORTRÆT AF EN KONGE. Fordi Christian 4. har betydet så meget for Koldinghus, kan du finde mange kongeportrætter af ham inde på slottet. CHRISTIAN DEN 4. PÅ KOLDINGHUS Når du kommer ind på det gamle kongeslot Koldinghus, vil du opdage, at der på slottets vægge hænger masser af malerier. Mange af dem er portrætter. Men hvad er portrætter

Læs mere

Årsplan og skema gr. 2

Årsplan og skema gr. 2 Årsplan og skema gr. 2 Skema 2015-16 Mandag CE/MJ/OR Tirsdag MJ/CE Onsdag Torsdag CE/OR Fredag OR/SL 9.00-9.55 Morgensang Engelsk Fællestime (IJ) Natur/Teknik Matematik Dansk Pause 10.20-11.00 Pause 11.10-11.50

Læs mere

Der var engang en kone i Israels land, der hed Saul. Dengang han blev valgt, havde hele folket stem på ham. Profeten Samuel havde fundet ham.

Der var engang en kone i Israels land, der hed Saul. Dengang han blev valgt, havde hele folket stem på ham. Profeten Samuel havde fundet ham. Der var engang en kone i Israels land, der hed Saul. Dengang han blev valgt, havde hele folket stem på ham. Profeten Samuel havde fundet ham. Det var sådan dengang i Israels land, at det at være konge

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 4. Emne: Superhelte og prinsesser HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 4 Emne: Superhelte og prinsesser side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 4. Emne: Superhelte og prinsesser HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 4 Emne: Superhelte og prinsesser side 1 Uge 4 Emne: Superhelte og prinsesser Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 4 Emne: Superhelte og prinsesser side 1 HIPPY HippHopp Uge4_Superhelte og prinsesser.indd 1 06/07/10 11.22 Uge

Læs mere

NYHEDSBREV TIL FORÆLDRE APRIL 2016

NYHEDSBREV TIL FORÆLDRE APRIL 2016 NYHEDSBREV TIL FORÆLDRE APRIL 2016 MusikTeaterProduktion Om et øjeblik åbner teater og musikeleverne døren for dette års store forestilling: Insektliv I år samarbejder teater- og musiklinjen på Brøruphus

Læs mere

HVOR KOMMER DU FRA? Video og tekstcollage. Et undervisningsforløb for 4.-6. klasser

HVOR KOMMER DU FRA? Video og tekstcollage. Et undervisningsforløb for 4.-6. klasser HVOR KOMMER DU FRA? Video og tekstcollage Et undervisningsforløb for 4.-6. klasser INTRODUKTION Hvornår er man egentlig dansker? Når man ser dansk ud? Når man har dansk pas? Eller danske forældre? Er man

Læs mere

Syv veje til kærligheden

Syv veje til kærligheden Syv veje til kærligheden Pouline Middleton 1. udgave, 1. oplag 2014 Fiction Works Aps Omslagsfoto: Fotograf Steen Larsen ISBN 9788799662999 Alle rettigheder forbeholdes. Enhver form for kommerciel gengivelse

Læs mere

Ideer, inspiration, kurser og materialer til undervisningen i kristendomsfaget

Ideer, inspiration, kurser og materialer til undervisningen i kristendomsfaget Ideer, inspiration, kurser og materialer til undervisningen i kristendomsfaget Formålet med Skole-Kirke-Samarbejdet er at udvikle materialer, metoder og ideer til undervisningen i kristendomskundskab i

Læs mere

Nr. Lyndelse friskole Tirsdag d. 1. april 2014. Endnu en skøn dag

Nr. Lyndelse friskole Tirsdag d. 1. april 2014. Endnu en skøn dag Endnu en skøn dag Der bliver lavet drager, dukker og teater på højt tryk. Alle børnene hygger sig sammen med deres venner. Vi har talt med to dejlige unger, Mikkel og Anna, fra 2 og 3 klasse. Mikkel og

Læs mere

Jeg kender Jesus -3. Jesus kan alt

Jeg kender Jesus -3. Jesus kan alt Jeg kender Jesus -3 Jesus kan alt Mål: Målet er, at børnene ved, at Jesus kan alt. Jesus er Herre over enhver situation og kan gribe ind i enhver situation. Der er ikke noget, der er håbløst, når Jesus

Læs mere

Kroppens begrænsninger - kunsten at flyve

Kroppens begrænsninger - kunsten at flyve Kroppens begrænsninger - kunsten at flyve Afgangsprojekt - Kroppen udtrykt i kunsten Mira & Andreas Art & performance Flakkebjerg Efterskole Problemstilling og indledning Eksperimentere med at flyve. Kunsten

Læs mere

Storytelling - et ledelsesværktøj til at skabe forandringer

Storytelling - et ledelsesværktøj til at skabe forandringer Storytelling - et ledelsesværktøj til at skabe forandringer Der var engang... Jeg husker ikke hans navn. Men jeg husker hans historie. Min lederkollega, som jeg arbejdede sammen med for en del år siden.

Læs mere

Ugebrev. Denne uges undervisning Vi pløjed og vi såed. Nr.33, skoleåret 2014-15. dato 21/4 2015

Ugebrev. Denne uges undervisning Vi pløjed og vi såed. Nr.33, skoleåret 2014-15. dato 21/4 2015 Ugebrev Nr.33, skoleåret 2014-15. dato 21/4 2015 Denne uges undervisning Vi pløjed og vi såed I denne uge spillede eleverne landboere fra romerskjernalder til nutiden. På et stort kort kæmpede de i starten

Læs mere

Med Pigegruppen i Sydafrika

Med Pigegruppen i Sydafrika Med Pigegruppen i Sydafrika Fire piger fortæller om turen Af Lene Byriel, journalist I efteråret 2006 rejste 8 unge piger og tre voksne medarbejdere på en 16 dages tur til Sydafrika. Danni, Michella, Tania

Læs mere

NATO S YDERSTE FORPOST MOD ØST

NATO S YDERSTE FORPOST MOD ØST Koldkrigsmuseum Stevnsfort ligger ved Stevns Klint. I kan både kommer hertil via bus, cykel eller på gåben. Sidstnævnte er en smuk tur langs klinten fra Rødvig station. Se nærmere på hjemmesiden www.kalklandet.

Læs mere

Temauge og karakterer

Temauge og karakterer Kildeskolenyt! Temauge og karakterer I starten af november måned afholdt vi en temauge, der i år handlede om klodens klima. Ugen var fyldt med så mange opdagelser, at der blev skrevet en særudgave af Kildeskolenyt

Læs mere

Guds engle -1. Fællessamling Dagens højdepunkt målrettet undervisning minutter

Guds engle -1. Fællessamling Dagens højdepunkt målrettet undervisning minutter Guds engle -1 Mål: At give børnene et bibelsk syn på engle. Læs bilaget Info igennem, så du kan besvare børnenes spørgsmål. Tekst: Lukas 1, 5-25 (Zakarias ser en engel). Visualisering: Pynt rummet med

Læs mere

Spørgsmålene kan tages som en fælles klassedebat eller i mindre grupper.

Spørgsmålene kan tages som en fælles klassedebat eller i mindre grupper. Intro Dette emne sætter fokus på: at være udenfor fællesskabet. kontra at være opmærksomme på hinanden. Formål Noget af det, som eleverne på mellemtrinnet er mest bange for, når de er i skole, er at blive

Læs mere

Fisk til alle tider! Fiskerliv i Skagen omkring 1850. Skagen By-og Egnsmuseum

Fisk til alle tider! Fiskerliv i Skagen omkring 1850. Skagen By-og Egnsmuseum Fisk til alle tider! Fiskerliv i Skagen omkring 1850 Skagen By-og Egnsmuseum 1 Skagen omkring 1850. Kender du Skagen? Du har sikkert hørt om Skagens gule murstenshuse. Går vi 150 år tilbage i tiden, så

Læs mere

Nyhedsbrev Fritidshjemmet Dronen februar 2016

Nyhedsbrev Fritidshjemmet Dronen februar 2016 Nyhedsbrev Fritidshjemmet Dronen februar 2016 www.ib3.kk.dk Gammeltoftgade 19, opg. 27, 1355 København K Tlf.: 33 13 61 41 # 4 E-mail: nicoju@dronen.kk.dk 3.klasse på SMK En flok studerende fra Ålborg

Læs mere

men det var ikke helt så imponerende, som vi havde regnet med. Tegning og hygge i toget Et forvirrende billede, der ændrer sig, når man flytter

men det var ikke helt så imponerende, som vi havde regnet med. Tegning og hygge i toget Et forvirrende billede, der ændrer sig, når man flytter Mandag d. 1/10 Vi tog fra Løgstør med bussen kl. 9.00 mod Aalborg, hvor vi steg på toget. Vi skulle skifte i både Fredericia og Padborg, men det gik fint, og det lykkedes os at få alle tingene med hele

Læs mere

Feens kys m u s i k k e n i s k o l e t j e n e s t e n

Feens kys m u s i k k e n i s k o l e t j e n e s t e n Feens kys m u s i k k e n i s k o l e t j e n e s t e n Feens kys I dette hæfte skal vi beskæftige os med et musikværk, der hedder Feens kys. Det bliver spillet af et stort symfoniorkester. Musikken er

Læs mere

Skrevet af Peter Gotthardt Illustreret af Bodil Bang Heinemeier

Skrevet af Peter Gotthardt Illustreret af Bodil Bang Heinemeier Skrevet af Peter Gotthardt Illustreret af Bodil Bang Heinemeier Morgengry kommer fra skypaladset i himlen. Men hun vil hellere tage på eventyr med sine to venner nede på jorden. Aben Kókoro kan godt lide

Læs mere

Ny skolegård efter påskeferien.

Ny skolegård efter påskeferien. FORDYBELSESUGE PÅ HELLIG KORS SKOLE 29. MATS 2. APRIL 2004 Ny skolegård efter påskeferien. Vi var ned i skolegården og der fortalte håndværkerne os at de bliver færdige om ti dage. De laver den nye skolegård

Læs mere

Årsplan for 8. klasse Skoleåret 2012/2013 efterår Fag: Historie

Årsplan for 8. klasse Skoleåret 2012/2013 efterår Fag: Historie Årsplan for 8. klasse Skoleåret 2012/2013 efterår Fag: Historie Ugeplan - dag Emne/tema/projekt Mål & Arbejdsformer Aug 33 Mandag start Kolonier og krig (Ind i historien s. 25-37) At blive klar over motiverne

Læs mere

fredagsbrevet Nr. 25 Bøvlingbjerg den Denne uge har vi fagdage/egenklassedage. Der arbejdes med mange emner/forløb.

fredagsbrevet Nr. 25 Bøvlingbjerg den Denne uge har vi fagdage/egenklassedage. Der arbejdes med mange emner/forløb. fredagsbrevet Nr. 25 Bøvlingbjerg den 22.02.19. Denne uge har vi fagdage/egenklassedage. Der arbejdes med mange emner/forløb. 1.kl. har også arbejdet koglefolket I efteråret hørte vi bogen, Koglefolket.

Læs mere

Lindvig Osmundsen Side 1 26-04-2015 Prædiken til 3.s.e.påske 2015, konfirmation..docx

Lindvig Osmundsen Side 1 26-04-2015 Prædiken til 3.s.e.påske 2015, konfirmation..docx Lindvig Osmundsen Side 1 26-04-2015 Prædiken til 3. s. e. påske 20. Konfirmation Bording kirke. Tekst: Johs. 14,1-11. En vej gennem livet. I dag er vi samlet til konfirmation, i glæde, forventning og med

Læs mere

Børnekirken Julen 2018

Børnekirken Julen 2018 Adventkalender til Børnekirken Julen 2018 1. søndag i advent: Børn på flugt! I dag må mange børn flygte på samme måde, som Jesusbarnet måtte flygte fra Herodes. Dette oplæg kan hjælpe børn til at forstå,

Læs mere

Blå linjes studietur til Tjekkiet 2013

Blå linjes studietur til Tjekkiet 2013 Blå linjes studietur til Tjekkiet 2013 Vi er nu i gang med at forberede os til forårets studietur til Tjekkiet. Turen starter fra Nysted Efterskole fredag d. 20/4 2013 med afgang fra skolen kl. 7:45, vi

Læs mere

Gode ideer til oplæsning. Ishøj Kommune 1

Gode ideer til oplæsning. Ishøj Kommune 1 Gode ideer til oplæsning Ishøj Kommune 1 Gode ideer til oplæsning: 0-3 årige Gør det kort Helt små børn kan kun koncentrere sig i kort tid. Når dit barn ikke gider mere, så stop. 5 minutter er lang tid

Læs mere

Sommerskole. Sommerskole i Kirkeladen. En verden udenfor. Fællesskab på den fede måde

Sommerskole. Sommerskole i Kirkeladen. En verden udenfor. Fællesskab på den fede måde Sommerskole En verden udenfor Fællesskab på den fede måde 2013 Sommerskole i Kirkeladen Kære sommerskoledeltagere. Efter en skøn uge i dejligt selskab, synes vi, at I skal vide, at det var skønt at være

Læs mere

Analyse af Skyggen. Dette eventyr er skrevet af H. C. Andersen, så derfor er det et kunsteventyr. Det er blevet skrevet i 1847.

Analyse af Skyggen. Dette eventyr er skrevet af H. C. Andersen, så derfor er det et kunsteventyr. Det er blevet skrevet i 1847. Analyse af Skyggen Man kan vel godt sige, at jeg har snydt lidt, men jeg har søgt på det, og der står, at Skyggen er et eventyr. Jeg har tænkt meget over det, og jeg er blevet lidt enig, men jeg er stadig

Læs mere

Forslag til rosende/anerkendende sætninger

Forslag til rosende/anerkendende sætninger 1. Jeg elsker dig for den, du er, ikke kun for det, du gør 2. Jeg elsker din form for humor, ingen får mig til at grine som dig 3. Du har sådan et godt hjerte 4. Jeg elsker at være sammen med dig! 5. Du

Læs mere

F-dag - 0.c på naturhistorisk museum

F-dag - 0.c på naturhistorisk museum Februar F-dag - 0.c på naturhistorisk museum På årets første fordybelsesdag skulle 0.c på Naturhistorisk museum. Vi startede dagen med at snakke og lave opgaver om danske og afrikanske dyr. Vi arbejdede

Læs mere

Nyhedsbrev SFO Fritterhøjen uge 5+6 2015

Nyhedsbrev SFO Fritterhøjen uge 5+6 2015 Vinterferie. Så er vi nået til uge 7 og skolen holder vinterferie og dermed holder SFO åbent hele dagen. Det har vi annonceret i de sidste par udgaver af Nyhedsbrevet. Vi skal bl.a. i BioHuset og se Min

Læs mere

Fra elev til student 2010

Fra elev til student 2010 Fra elev til student 2010 Optagelse Når du har afsluttet 9. eller 10. klasse, har du krav på at blive optaget i gymnasiet, hvis du l har udarbejdet en uddannelsesplan l har søgt om optagelse i umiddelbar

Læs mere

SVEND14 aktiviteter for børn i DAGTILBUD

SVEND14 aktiviteter for børn i DAGTILBUD SVEND14 aktiviteter for børn i DAGTILBUD Film-i-Kufferten // 4-6-årige Børn i dagtilbud får nu med Film i Kufferten mulighed for at lave små tegnefilm vha. webcam og ipad. Der er plads til to grupper á

Læs mere

Strandgården s Affalds-uge 2009

Strandgården s Affalds-uge 2009 Strandgården s Affalds-uge 2009 Sct. icolai Skoles SFO Strandgården Strandgården er en SFO under Sct. icolai Skole i Køge. Hos os er midtbyens børn efter skoletid, ca. 250 fra 5 til 13 år. Vi bor tæt ved

Læs mere

En november med tryk på!

En november med tryk på! Kildeskolenyt! En november med tryk på! Så gik november måned med en masse forskellige aktiviteter, som du kan læse om her i årets sidste nummer af Kildeskolenyt! December 2010 10. årgang nummer 10 Husk

Læs mere

Over de næste dage var der MANGE forskellige opgaver og én af dem, vi gerne vil fremhæve er vores sagnomspundne Speeddating.

Over de næste dage var der MANGE forskellige opgaver og én af dem, vi gerne vil fremhæve er vores sagnomspundne Speeddating. Ugebrev Nr. 01, skoleåret 2016-17. Dato: 12. august Introugen Så kom dagen, - denne gang en lørdag, hvor elever og personale på ØE kunne mødes alle sammen og påbegynde et nyt og spændende skoleår. Forældre

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 13. Emne: Min krop HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 13 Emne: Min krop side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 13. Emne: Min krop HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 13 Emne: Min krop side 1 Kursusmappe Uge 13 Emne: Min krop Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 13 Emne: Min krop side 1 HIPPY HippHopp Uge13_minkrop.indd 1 06/07/10 12.03 Uge 13 l Min krop Hipp og Hopp mødes stadig hver

Læs mere

En Vogterdreng. Af Freja Gry Børsting

En Vogterdreng. Af Freja Gry Børsting En Vogterdreng Af Freja Gry Børsting Furesø Museer 2016 1 En Vogterdreng Forfatter: Freja Gry Børsting Illustration: Allan Christian Hansen Forfatteren og Furesø Museer Trykkeri: XL Print Aps ISBN: 87-91140-27-7

Læs mere

INSPIRATION TIL UNDERVISERE UNGDOMMENS FOLKEMØDE 2018

INSPIRATION TIL UNDERVISERE UNGDOMMENS FOLKEMØDE 2018 INSPIRATION TIL UNDERVISERE UNGDOMMENS FOLKEMØDE 2018 1 KÆRE UNDERVISER Den 6.-8. september afholdes Ungdommens Folkemøde 2018 i Valbyparken i København, og du og dine elever er selvfølgelig inviteret

Læs mere

Eleverne digter videre på historien Historie, dansk og kristendomskundskab. Formuleret direkte til læreren

Eleverne digter videre på historien Historie, dansk og kristendomskundskab. Formuleret direkte til læreren Stemmer fra Hulbjerg Eleverne digter videre på historien Historie, dansk og kristendomskundskab. Formuleret direkte til læreren v/ Anette Wilhjelm Jahn Her er forslag til opgaver, der sætter fantasien

Læs mere

Frederik Knudsen til sin Kone Taarup, 18. Maj 1849.

Frederik Knudsen til sin Kone Taarup, 18. Maj 1849. Taarup, 18. Maj 1849. Kære elskede Kone! Dit Brev fra den 11. modtog jeg den 16., og det glæder mig at se, at I er ved Helsen. Jeg er Gud ske Lov også ved en god Helsen, og har det for tiden meget godt,

Læs mere

Lindvig Osmundsen. Prædiken til 2. søndag i Advent 2015 06-12-2015 side 1. Prædiken til 2.søndag i advent 2015. Tekst. Mattæus 25,1-13.

Lindvig Osmundsen. Prædiken til 2. søndag i Advent 2015 06-12-2015 side 1. Prædiken til 2.søndag i advent 2015. Tekst. Mattæus 25,1-13. 06-12-2015 side 1 Prædiken til 2.søndag i advent 2015. Tekst. Mattæus 25,1-13. Der er mange oplevelser i livet, og jo ældre man bliver, jo mere har man været med til. Også som præst har jeg fået lov til

Læs mere

www.cfufilmogtv.dk 6. Jeg fortryder intet Hitler var begejstret for Leni Riefenstahls film om nazismen.

www.cfufilmogtv.dk 6. Jeg fortryder intet Hitler var begejstret for Leni Riefenstahls film om nazismen. Leni Riefenstahl filminstruktøren Filmen indgår i en serie med 5 titler under overskriften Hitlers kvinder Udsendelse 2: Leni Riefenstahl - filminstruktøren ------------------------------------------------------------------

Læs mere

Sommerhilsen fra Solhverv Privatskole.

Sommerhilsen fra Solhverv Privatskole. Sommerhilsen fra Solhverv Privatskole. Kære alle med tilknytning til Solhverv Privatskole. Endnu et halvt år er gået, og vi nærmer os med hastige skridt en velfortjent sommerferie. Som sædvanlig er der

Læs mere

DET DRAMATISKE MÅSKE:

DET DRAMATISKE MÅSKE: DET DRAMATISKE MÅSKE: Det dramatiske tema Til læreren Som vejledende tidsforbrug er dette tema sat til at fylde 3 moduler á to lektioner det kan dog afhænge af fordybelsesgraden ved de forskellige opgaver.

Læs mere

Side 1. En farlig leg. historien om tristan og isolde.

Side 1. En farlig leg. historien om tristan og isolde. Side 1 En farlig leg historien om tristan og isolde Side 2 Personer: Tristan Isolde Isolde Kong Mark Side 3 En farlig leg historien om Tristan og isolde 1 En kamp på liv og død 4 2 Isolde den skønne 6

Læs mere