Vejledning om brug af assessor efter EU-forordning nr. 352/2009 om en fælles sikkerhedsmetode. risikoevaluering og -vurdering

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Vejledning om brug af assessor efter EU-forordning nr. 352/2009 om en fælles sikkerhedsmetode. risikoevaluering og -vurdering"

Transkript

1 Vejledning om brug af assessor efter EU-forordning nr. 352/2009 om en fælles sikkerhedsmetode til risikoevaluering og -vurdering Version 2.2 af 28. februar 2014 Side 1 (34)

2 Indledning EU-forordningen om en fælles sikkerhedsmetode til risikoevaluering og -vurdering (CSM-RA) bestemmer, at alle signifikante ændringer i jernbanesystemet skal vurderes af en assessor. Denne vejledning har til formål at forklare og uddybe forordningens krav til assessors opgave, kompetencer og uafhængighed. Forordningens krav til risikostyringsprocessen berøres, men er ikke emnet for denne vejledning, og behandles særskilt i andre vejledninger. Denne vejledning beskæftiger sig fortrinsvis med CSM-assessering i relation til signifikante ændringer i tekniske systemer (strukturelle delsystemer), dvs. ændringer, der kræver ibrugtagningstilladelse. Det skal dog bemærkes, at forordningens principper for assessering af ændringer i tekniske systemer er de samme som for driftsmæssige og organisatoriske ændringer, der også er omfattet af forordningen. Vejledningen kan derfor godt benyttes til assessering af driftsmæssige og organisatoriske ændringer, med undtagelse af de passager, der specifikt vedrører assessering i relation til ibrugtagningstilladelser. En ny udgave af CSM-RA (forordning EU 402/2013) er trådt i kraft, men skal først anvendes fra den 21. maj Hvor det er relevant, inddrager vejledningen den nye udgave af forordningen. Lidt om terminologi: Vejledningen omhandler assessering af tekniske systemer, hvortil der kræves ibrugtagningstilladelse, og skal derfor læses i sammenhæng med bekendtgørelserne om godkendelse af hhv. køretøjer og infrastruktur. Bekendtgørelserne benytter betegnelsen ansøger om en virksomhed, der skal foretage en signifikant ændring af et delsystem, der kræver ny ibrugtagningstilladelse, og som skal følge CSM-RA. Forordningen anvender betegnelsen forslagsstiller om den virksomhed, der skal foretage en signifikant ændring. Denne vejledning benytter CSM-RA s forslagsstiller. Side 2 (34)

3 Indholdsfortegnelse Kap. 1 CSM-assessment, Euronormer og EF-verifikation 1.1 CSM-RA og EN m.fl. 1.2 CSM-assessment og EF-verifikation Kap. 2 Assessors opgave 2.1 Har forslagsstiller fulgt risikostyringsprocessen? 2.2 Resultatet af risikostyringsprocessen 2.3 Udfærdigelse af sikkerhedsvurderingsrapport Sikkerhedsvurderingsrapportens indhold Foreløbig sikkerhedsvurderingsrapport Kap. 3 Assessors kompetencer 3.1 Tekniske og faglige kompetencer 3.2 Kendskab til grænseflader 3.3 Kendskab til risikovurdering 3.4 Udarbejdelse af sikkerhedsvurderingsrapporter 3.5 Assessor eller assessorteams? Kap. 4 Assessors uafhængighed 4.1 Uafhængighed af projektet 4.2 Organisatorisk uafhængighed 4.3 Økonomisk uafhængighed 4.4 Eksterne assessorer 4.5 Interne assessorer Faste assessorer/assessorafdelinger Udlån af interne assessorer Kap. 5 Udpegning og godkendelse af assessorer 5.1 Én gang for alle eller fra sag til sag? 5.2 Tilsyn med assessorer Bilag Side 3 (34)

4 1. CSM-assessering, Euronormer og EF-verifikation principper vs. metoder 1.1 EU-regelgrundlaget CSM-RA opstiller principperne for, hvordan forslagsstillere, dvs. jernbanevirksomheder, infrastrukturforvaltere og andre, der producerer eller håndterer jernbanekøretøjer og -infrastruktur skal håndtere ændringer i deres tekniske, driftsmæssige og organisatoriske systemer. Med principper forstås, at CSM-RA beskriver hvad forslagsstillere skal gøre, men ikke hvordan de skal gøre det. Eksempelvis kræver CSM-RA, at der ved ændringer foretages fareidentifikation som led i en risikovurdering, men hvilken metode der vælges til fareidentifikation bestemmes ikke af CSM-RA. Tilsvarende fastsætter CSM-RA ikke niveauet for risikoaccept (fx ALARP, GAMAB eller andre), men kræver alene, at virksomheden opstiller et sådant, og tager stilling til det i forbindelse med den påtænkte ændring. CSM-RA opstiller heller ikke krav til den proces, en ændring gennemløber på sin vej fra udtænkt idé til installation og drift. At CSM-RA alene opstiller de overordnede principper for sikkerhedsarbejdet betyder, at de fleste anerkendte metoder til sikring af jernbanesikkerheden vil kunne benyttes i samspil med CSM-RA. Her vil det så være CSM-assessorens opgave at kontrollere, at den benyttede metode opfylder principperne i CSM-RA, og (i så fald) at den er fulgt af forslagsstilleren. Benytter en jernbanevirksomhed eksempelvis euronormen EN (der opfylder CSM-RA) i forbindelse med udskiftning af radiosystemet i sine køretøjer, vil samspillet mellem euronormens V-model og CSM-RA se ud, som vist i figur 1 nedenfor (CSM-RA dækker boks 1, 2 og 3, som skal vurderes af assessor 1 ): 1 Assessors arbejde begynder ved ændringens start og frem til ændringen er implementeret. Når ændringen er klar til at sætte i drift, er assessors arbejde færdigt. Assessor skal således ikke tage stilling til jernbanesystemet, når det først er i drift (boks 4). Side 4 (34)

5 Figur 1 Side 5 (34)

6 Anvendelse af assessor efter CSM-RA erstatter således ikke de processer (bl.a. verifikation og validering), der finder sted mellem trinnene i EN s V-model. Men har jernbanevirksomheden valgt at benytte EN som sin risikostyringsmetode, skal assessor kontrollere, at euronormens V-model er fulgt som forudsat, herunder at den foreskrevne verifikation og validering har fundet sted. 1.2 CSM-assessering og EF-verifikation Efter Interoperabilitetsdirektivet skal en virksomhed, der ansøger om ibrugtagningstilladelse, dokumentere, at to forhold er opfyldt: 1) At relevante TSI-krav og andre europæiske krav (hvor projektet er omfattet af TSI er) samt evt. nationale krav er opfyldt. 2) At den foretagne ændring er sikkert integreret. Et bemyndiget organ (NoBo) verificerer, at TSI-krav er opfyldt 2, mens den sikre integration kontrolleres af assessor. NoBo udfærdiger en EFverifikationsattest, og assessor udfærdiger en sikkerhedsvurderingsrapport. TSI-krav vil typisk ikke dække samtlige sikkerhedsmæssige aspekter i et projekt. Dermed supplerer assessors vurdering EF-verifikationen. Hvor forhold er dækket af TSI, skal assessor således ikke inkludere disse i sin vurdering, men henvise til EF-verifikationsattesten udfærdiget af NoBo. Omvendt vil det i enkelte tilfælde i en TSI være specificeret, at CSM- RA skal benyttes til at håndtere et givent forhold. I sådanne tilfælde er det assessors opgave at vurdere, om forslagsstiller har fulgt forordningen. 2 Hvis der findes danske, tekniske krav til systemet, skal et såkaldt udpeget organ (De- Bo) verificere, at disse er opfyldt. En DeBo udfærdiger ligesom NoBo en rapport herom. NoBo og Debo-funktionen kan med fordel integreres i samme leverance. Side 6 (34)

7 2. Assessors opgave Assessors opgave er i CSM-RA s artikel 6 og 7 beskrevet således: - En uafhængig vurdering af, hvorvidt den i bilag I beskrevne risikostyringsproces anvendes korrekt, samt af resultaterne af denne anvendelse udføres af et organ, som skal opfylde de i bilag II anførte kriterier. Hvis assessor ikke allerede er udpeget i fællesskabslovgivningen eller i national lovgivning, udnævner forslagsstilleren sin egen assessor, der kan være en anden organisation eller en intern afdeling Og - Assessor forelægger forslagsstilleren en sikkerhedsvurderingsrapport Heraf følger, at assessor har følgende opgaver: 1) Bedømme om forslagsstiller følger den risikostyringsproces, der er beskrevet i CSM-RA s bilag 1. 2) Bedømme resultatet af anvendelsen af risikostyringsprocessen, dvs. bedømme om integrationen af den foretagne ændring er sikker. 3) Udfærdige en sikkerhedsvurderingsrapport, der indeholder assessors vurderinger. Rapporten benyttes som dokumentation for, at sikkerheden er i orden, og indgår i den obligatoriske dokumentation, i forbindelse med ansøgninger om ibrugtagningstilladelse. 2.1 Har forslagsstiller fulgt risikostyringsprocessen? Bilag 1 i CSM-RA beskriver principperne for risikovurdering og risikostyring. Heraf fremgår det bl.a., at forslagsstiller skal udforme en systemdefinition, en risikoanalyse (herunder fareidentifikation), en risikoevaluering, dvs. en vurdering af om de fundne risici er acceptable, samt påvise, at sikkerhedskravene er opfyldt og sikkerhedsforanstaltningerne iværksat. Det er assessors opgave at bedømme, om forslagsstiller har gjort dette tilfredsstillende. Det betyder dels, at assessor skal undersøge, om der fx er udformet systemdefinition, men også om systemdefinitionen er dækkende, dvs. om den overholder forordningens krav til systemdefinitioner. Side 7 (34)

8 Ved vurdering af en ændring bør assessor gå ind i, hvilke metoder der benyttes til håndtering af ændringen. Ikke for at kontrollere kvaliteten af virksomhedens sikkerhedsledelsessystem, men for at se om den i sikkerhedsledelsessystemet beskrevne procedure rent faktisk følges af virksomheden. Assessor kan i sit arbejde stille spørgsmål, tage stikprøver, foretage tests, afprøvninger, beregninger, inspektioner, audits osv. Assessor skal sikre sig, at forslagsstiller har: - udført en tilstrækkelig fareanalyse, - valgt passende risikoacceptkriterier, i relation til de identificerede farer, - foretaget en tilstrækkelig specifikation af sikkerhedsforanstaltninger og sikkerhedskrav, i relation til de valgte risikoacceptkriterier - og i tilstrækkelig grad har demonstreret, at den foretagne ændring opfylder sikkerhedskravene. Bemærk, at assessors vurderinger og konklusioner altid skal basere sig på dokumentation fra forslagsstillers side, aktiviteter assessor måtte have deltaget i (fx en workshop om fareidentifikation), stikprøver assessor måtte have foretaget, osv. 2.2 Resultatet af risikostyringsprocessen Assessors opgave er ikke (modsat NoBo s) en tjekliste-opgave. Kan assessor konstatere, at forslagsstiller, jf. eksemplet ovenfor, har udformet en systemdefinition efter CSM-RA s forskrifter, så har forslagsstiller bevist, at metoden er fulgt, men ikke dokumenteret resultatet. Er der eksempelvis udformet en systemdefinition, og indeholder den en beskrivelse af vekselvirkninger med andre systemer (som krævet i CSM-RA), så skal det vurderes, om forslagsstiller har beskrevet vekselvirkningerne med alle relevante systemer. Dette er assessors opgave, og skal gøres for hvert enkelt krav i forordningens bilag 1. På basis af denne vurdering bedømmer assessor, om forslagsstillers risikostyring efterlader et tilstrækkeligt sikkert resultat. Side 8 (34)

9 2.3 Udfærdigelse af sikkerhedsvurderingsrapport Assessor noterer sin bedømmelse (resultatet af sine vurderinger) i en sikkerhedsvurderingsrapport, som gives til forslagsstiller. Sikkerhedsvurderingsrapporten har til formål at dokumentere, om den ændring som forslagsstilleren har foretaget, følger retningslinjerne i CSM-RA og om resultatet (den gennemførte ændring) er et sikkert system. Assessors vurderinger bør ske i en fortløbende proces med forslagsstiller, forstået således at hvor assessor undervejs måtte vurdere, at et eller flere forhold ikke måtte opfylde kravene i CSM-RA, har forslagsstiller mulighed for at rette dette/disse, hvorefter assessor kan justere sin vurdering. Sikkerhedsvurderingsrapporten skal derfor afspejle assessors endelige bedømmelse. Da sikkerhedsvurderingsrapporten skal dokumentere, at det ændrede delsystem er sikkert integreret i det samlede jernbanesystem, forudsætter Trafikstyrelsens godkendelse, at sikkerhedsvurderingsrapporten ikke har nogen væsentlige udeståender. I det omfang, der måtte være uenighed mellem ansøger og assessor om et eller flere forhold, bør ansøger og assessor søge at opnå enighed, før sikkerhedsvurderingsrapporten færdiggøres og indleveres til Trafikstyrelsen. Kan enighed ikke opnås, og er der væsentlige udeståender, kan Trafikstyrelsens godkendelse (ibrugtagningstilladelse) ikke forventes. Efter CSM-RA kan en sikkerhedsrapport først udfærdiges, når forslagsstillerens ændring er gennemført, og det ændrede system er klar til at blive taget i brug, dvs. sat i drift. I nogle tilfælde, typisk ved visse ændringer af infrastruktur, udstedes ibrugtagningstilladelse ofte, før ændringen er helt gennemført. I sådanne tilfælde baseres ibrugtagningstilladelsen på en sikkerhedsvurderingsrapport, der udfærdiges før ibrugtagning. Mere herom under pkt nedenfor Sikkerhedsvurderingsrapportens indhold Sikkerhedsvurderingsrapporten bør indeholde følgende: 1) Navn på den eller de assessorer, der har deltaget i assesseringen af det ændrede system, herunder en angivelse af, hvem der er lead assessor på opgaven 2) Assessors arbejdsplan, dvs. en beskrivelse af hvad assessor har gjort og hvornår Side 9 (34)

10 3) Assessoropgavens scope, dvs. omfanget af assessors opgave; denne skal modsvare beskrivelsen af ændringen i virksomhedens systemdefinition, hvilket assessor bør være opmærksom på 4) Resultaterne af assesseringen, herunder navnlig: a) En detaljeret beskrivelse af de aktiviteter, som assessor har udført i forbindelse med assesseringen b) Assessors vurderinger af, om CSM-RA er fulgt af virksomheden samt assessors vurdering af betydningen heraf i forhold til jernbanesikkerheden 5) Den samlede konklusion på assesseringen, dvs. assessors vurdering af, om den foretagne ændring er sket efter CSM-RA s forskrifter og med et tilstrækkeligt sikkert resultat, jf. ændringens risikoacceptkriterium Sikkerhedsvurderingsrapport Ifølge CSM-RA udfærdiges en sikkerhedsvurderingsrapport, når en ændring er gennemført, dvs. når delsystemet er klar til at blive taget i brug. Imidlertid vil der ved nogle typer ændringer på infrastrukturområdet være behov for at opnå en ibrugtagningstilladelse et stykke tid før selve ibrugtagningen til drift, af hensyn til togtrafikken. Herved opstår behovet for en sikkerhedsvurderingsrapport, der kan udfærdiges forud for selve ibrugtagningen. Ændringen skal på dette tidspunkt være fuldt projekteret inden for alle fagområder, formaliseret kontrol skal være udført, og assessor skal have set og vurderet: 1) Dokumentation for projektering og udført kontrol 2) Planer for sikkerhedsaktiviteter og aktører for: a) udførelsesfasen b) ibrugtagning til drift c) (projekt)afslutning 3) Infrastrukturforvalterens procedurer for udførelse, afprøvning, ibrugtagning (ibrugtagning til drift) og håndtering af afvigelser. På denne baggrund udarbejder assessor sin sikkerhedsvurderingsrapport. Sikkerhedsvurderingsrapporten skal indeholde en vurdering af, Side 10 (34)

11 hvorvidt alle forventede sikkerhedsaktiviteter inden udførelsen af ændringen/ibrugtagningen til drift er håndteret på forsvarlig vis og er i overensstemmelse med projektets planer for sikkerhedsaktiviteter 3. Forud for assessors udarbejdelse af sikkerhedsvurderingsrapporten anbefales, at infrastrukturforvalteren indgår aftale med assessor om, hvordan gennemførelsen af de planlagte aktiviteter vil blive dokumenteret, og hvornår dokumentationen vil blive fremsendt til assessor. Der bør således ikke være sikkerhedskritiske udeståender i sikkerhedsvurderingsrapporten, og konklusionen heri må ikke være betinget af, at assessor vil modtage yderligere dokumentation forud for ibrugtagning til drift. Da sikkerhedsvurderingsrapporten udfærdiges før sikkerhedsaktiviteterne i udførelses- og driftsfasen er til ende, skal assessor - for at kunne udfærdige sikkerhedsvurderingsrapporten - vurdere planen for de sikkerhedsaktiviteter, der først vil finde sted under udførelsen af ændringen, ibrugtagningen til drift samt i driftsfasen. Det betyder bl.a., at de sikkerhedskrav som forslagsstiller måtte opstille til håndtering af risici i driftsfasen (fx krav til vedligehold), skal vurderes af assessor. Sikkerhedsvurderingsrapporten skal samtidig klart indikere, hvilken dokumentation der udestår (dvs. beviset for de gennemførte sikkerhedsaktiviteter i udførelses- og driftsfasen), og som skal danne grundlag for assessors udarbejdelse af to efterfølgende tillæg til sikkerhedsvurderingsrapporten. Er ovenstående grundlag ikke tilstede, bør assessor undlade at udfærdige sikkerhedsvurderingsrapporten. Sikkerhedsrapporten skal altid følges op af tillæg 1 of tillæg 2, der afslutter assessors dokumentation, når ændringen er (helt) gennemført. Assessors første tillæg til sikkerhedsvurderingsrapporten (tillæg 1) skal udfærdiges og fremsendes til Trafikstyrelsen inden for 4 uger efter ibrugtagning til drift. 3 Sådanne aktiviteter kan eksempelvis være: Afdækning af fejl og mangler ved test og udførelse af ændringen/ibrugtagning, opdatering af planer for udbedring af fejl- og mangellister, ibrugtagningsprotokollen, dokumentation for ændringer på betjeningstavler, dokumentation for gennemførelse af kontrol af sporanlæg (spændingsudligninger, UT profil, justeringsprotokol, svejsninger, ballastprofil, målevognsdiagram m.m.) og overdragelse til drift -dokumenter. Side 11 (34)

12 Tillæg 1 skal indeholde assessors vurdering af, om ibrugtagning til drift er sket sikkert, dvs. om samtlige aktiviteter forbundet hermed er håndteret forsvarligt. Formålet med tillæg 1 er, at assessor forholdsvist hurtigt udtaler sig entydigt om, hvorvidt ibrugtagning til drift er sket sikkert. Med henblik herpå anser Trafikstyrelsen det for vigtigt, at assessor har metodefrihed til at danne sig det fornødne overblik over relevante forhold. Afhængig af ændringens omfang og karakter kan en eller flere af følgende muligheder være hensigtsmæssige for assessor at anvende: 1) Dokumentgennemgang (eksempelvis dokumentation for kontrol af udførelsesfasen og selve ibrugtagningen, bestemte dokumenter fra fagtilsyn og/eller måleresultater samt grundlaget for ændringens ibrugtagning til drift) 2) Audit (eksempelvis af fagtilsyn, målinger og/eller afprøvninger/ibrugtagning (eksempelvis SAT)) Infrastrukturforvalteren vil med fordel allerede inden ibrugtagning kunne aftale den/de anvendte metoder med assessor, herunder hvilke dokumenter/resultater/audits assessor forventer at anvende som grundlag for sit tillæg 1. Tillæg 2 til sikkerhedsvurderingsrapporten skal udfærdiges og fremsendes til Trafikstyrelsen inden for 6 måneder efter ibrugtagningen til drift. Tillæg 2 skal indeholde assessors vurdering af de resterende sikkerhedsmæssige aktiviteter. Yderligere vejledning vedrørende assessors tillæg 2 findes i Trafikstyrelsens Vejledning om ibrugtagningstilladelse for delsystemer i jernbaneinfrastrukturen. Side 12 (34)

13 3. Assessors kompetencer Ifølge CSM-RA skal den eller de personer, der agerer assessor være i besiddelse af: - en god teknisk og faglig uddannelse - tilstrækkeligt kendskab til forskrifterne for den vurdering, det udfører, og tilstrækkelig erfaring med en sådan vurdering - den fornødne færdighed i at udarbejde de sikkerhedsvurderingsrapporter, som gengiver konklusionerne af den udførte vurdering. Det er vigtigt, at assessors kompetencer til stadighed er dækkende for den ændring, der skal assesseres, og den risikovurderingsproces ansøger har valgt at følge. Der skal derfor løbende i takt med bl.a. ændringer i systemdefinitionen og ved valg af risikoacceptprincip foretages evaluering af, om assessors kompetencer er dækkende og tilstrækkelige. 3.1 Tekniske og faglige kompetencer En god uddannelse skal læses som en passende teknisk og faglig kunnen til at kunne bedømme det eller de delsystemer, som en ændring foretages i 4. Assessor skal med andre ord have et godt kendskab til de fagområder, der er involveret i projektet. Et godt kendskab betyder ikke, at assessor nødvendigvis skal være ekspert inden for det eller de fagområder, han skal assessere. Men han skal kunne vurdere de udfordringer, en ændring måtte medføre for et givent system. Dette er nødvendigt for at kunne assessere forslagsstillers risikovurdering og -styring. Kravet om en passende uddannelse er relativt og skal ses i relation til det projekt, assessor benyttes til at vurdere. I mindre projekter vil kravene til assessors faglige kunnen således være betydeligt mindre end i større projekter. Om et projekt kan kategoriseres som mindre eller større afhænger i højere grad af et projekts kompleksitet end af dets omfang. En skinneudveksling på 50 km med identiske skinner kan fx være et mindre projekt end en spor- og perronombygning på en enkelt station. Det 4 Den engelske og franske version af CSM-RA benytter betegnelserne proper og adéquate, der begge kan oversættes med passende. Side 13 (34)

14 afhænger bl.a. af, hvor mange delsystemer der bliver berørt af projektet, og om der fx er store trafikale konsekvenser i forbindelse med ændringen. Tilsvarende vil kravene til assessor typisk være større, hvis der er tale om ny og uprøvet teknik, eller hvor projektet vurderes at have stor betydning for sikkerheden i jernbanesystemet. 3.2 Kendskab til grænseflader Håndteringen af grænseflader er essentiel, hver gang der foretages ændringer i jernbaneinfrastruktur eller -køretøjer. Eksempel: Uanset hvor sikkert et sporskifte er i sig selv, afhænger sikkerheden i infrastrukturen dels af, hvordan sporskiftet spiller sammen med sporet, sikringsanlæg, kørestrøm m.m., men også hvordan samspillet er med køretøjerne, der befarer infrastrukturen, og hvordan det betjenes og vedligeholdes. Skal assessor vurdere sikkerheden i et projekt, er det således ikke tilstrækkeligt, at han har kendskab til de forskellige delsystemer. Han må også kunne vurdere forslagsstillers håndtering af grænsefladerne mellem delsystemerne, mellem køretøj og infrastruktur, samt mellem tekniske og trafikale forhold. Med grænsefladen trafik-teknik forstås, at assessor skal kunne gennemskue sammenhængen mellem de trafikale regler og de tekniske systemer, herunder kunne vurdere trafikale konsekvenser ved ombygning, konsekvenser for personalet, osv. Kravet om kendskab til grænseflader skal lige som de generelle krav til assessors tekniske kompetencer ses i lyset af kompleksiteten i det projekt, assessor skal vurdere. 3.3 Kendskab til risikostyring CSM-RA kræver, at assessor skal have et godt kendskab til risikostyring som disciplin. Forordningen opstiller principper for risikostyring, som forslagsstiller skal overholde (fx fareidentifikation, valg af sikkerhedskrav til håndtering af farer osv.), og som assessor skal vurdere, om forslagsstiller har overholdt, men der fastlægges i CSM-RA ingen særskilt metode. Ansøger har således metodefrihed f.s.v.a. valg af risikostyringsmetode. Dog skal metoden opfylde principperne i CSM-RA. At forslagsstiller frit kan vælge risikostyringsmetode betyder, at assessor skal have kendskab til den risikostyringsmetode, som forslags- Side 14 (34)

15 stiller vælger, for at kunne bedømme, om forslagsstillers risikostyring følger den valgte metode. Vælger forslagsstiller fx at benytte EN , skal assessor således også have kendskab til denne metode. 3.4 Udarbejdelse af sikkerhedsvurderingsrapport Kravet om, at assessor har den fornødne færdighed til at kunne udarbejde sikkerhedsvurderingsrapporter om de ændringer, som forslagsstiller foretager, forudsætter i almindelighed, at assessor har praktisk erfaring med at beskrive sikkerhedsvurderinger i skrift (skribenterfaring). Har man ikke erfaring med at skrive sikkerhedsvurderingsrapporter, men i stedet fx erfaring med at udfærdige safety cases (jf. EN ), kan dette tjene som skribenterfaring. I mindre, forholdsvis ukomplicerede projekter vil det ofte kunne accepteres, at assessor ikke er en erfaren skribent. Her vil alternativet til den praktiske skriveerfaring være, at assessor gennem uddannelse eller arbejdserfaring har opnået et godt teoretisk kendskab eller praktisk erfaring med at arbejde med sikkerhedsvurderinger. De sikkerhedsvurderingsrapporter, assessor udfærdiger i forbindelse med de mindre projekter, kan bruges til at opnå den fornødne erfaring til brug for de større eller mere komplicerede projekter. 3.5 Assessor eller assessorteams? CSM-RA benytter både betegnelserne assessor og assessorpersonale i sin beskrivelse af krav til assessorer. I denne sammenhæng skal assessor forstås som den 3. part (dvs. organ), der har ansvar for at foretage en uvildig vurdering af sikkerhedsarbejdet i forbindelse med en ændring. Tilsvarende skal assessorpersonale forstås som den eller de personer, der agerer assessor. I forhold til CSM-RA s krav til assessors kompetencer er der således intet til hinder for, at disse er fordelt på flere personer, og det vil de i praksis ofte være. Dog skal der være én assessor, som er ansvarlig for den samlede bedømmelse (kaldet lead assessor ). Navnlig i større og/eller teknisk komplicerede projekter vil det typisk ikke være muligt at finde enkeltpersoner, der besidder det nødvendige kendskab til både de involverede delsystemer og risikovurdering. Side 15 (34)

16 Løsningen vil derfor være at operere med assessorteams i denne type sager, hvor teamet er sammensat af personer med relevante fagkompetencer, der supplerer hinanden. Behovet for faglige kompetencer inden for de enkelte delsystemer, som et projekt omhandler eller har grænseflader til, kan svinge fra projekt til projekt, som ovenfor beskrevet. Om det er mest hensigtsmæssigt at benytte enkeltpersoner eller teams som assessor, vurderes derfor fra sag til sag. Denne vurdering foretages af forslagsstiller. Bemærk, at Trafikstyrelsen alene godkender personer, der har ansvar for at løfte en assessoropgave, herunder assisterende assessorer. Lærlinge personer der ikke har ansvar for at udføre assessorarbejde, men er under oplæring som assessorer skal ikke godkendes. Kap. 4 Assessors uafhængighed Assessors funktion er at være en kompetent tredjepart, der er uvildig i forhold til det projekt, der skal vurderes. CSM-RA stiller følgende krav til assessors uafhængighed: Assessoren må hverken direkte eller som godkendte repræsentanter være involveret i projektering, fremstilling, konstruktion, markedsføring, drift eller vedligeholdelse af det system, der er taget op til vurdering. Dette udelukker ikke, at der kan udveksles tekniske oplysninger mellem dette organ og alle de deltagende aktører. Og Assessoren skal udføre vurderingen med den største faglige integritet og tekniske kompetence og være uafhængige af enhver form for pression eller incitament, navnlig af økonomisk art, som kunne øve indflydelse på deres vurdering eller resultaterne af deres vurdering, især fra personer eller grupper af personer, der har interesse i vurderingerne. Og Personalet, der bærer ansvaret for den uafhængige vurdering, skal sikres fuld uafhængighed. Aflønningen af hver enkelt ansat må hverken være afhængig af, hvor mange vurderinger den pågældende udfører, eller af vurderingens resultater. Side 16 (34)

17 4.1 Uafhængighed af projektet Kravet om uafhængighed skal læses som et forbud mod, at assessor deltager i eller på anden vis bidrager til et projekt, han skal vurdere. Det betyder, at assessor (og den virksomhed, assessor er ansat i) ikke må medvirke på nogen måde i projektet i forløbet fra idé/koncept til installation og idriftsættelse, hvis man samtidig ønsker at agere assessor. Assessor kan derfor ikke agere rådgiver for et projekt, idet assessor dermed kunne komme til at skulle vurdere noget, fx valg af sikkerhedskrav, som assessor selv (eller kollegaer) måtte have foreslået. Hermed ville assessor ikke længere være uvildig. At assessor skal være uafhængig af et projekt, han skal vurdere, forhindrer ikke, at han drøfter projektet med forslagsstiller. Dette er i sagens natur nødvendigt, når assessors opgave indledningsvis skal defineres. Tilsvarende skal assessor påpege overfor forslagsstiller, hvis han finder fejl og mangler, men må ikke rådgive om løsninger. Assessor må således godt påpege, at der i et projekt fx ikke er taget stilling til grænsefladen mellem sikringsanlæg og kørestrøm, men må ikke rådgive forslagsstiller om, hvordan denne grænseflade bør eller kan håndteres. På tilsvarende vis kan assessor almindeligvis ikke agere validator i projekter, han (eller kollegaer) er tilknyttet som assessor. Dette skyldes, at assessor derved kunne komme til at stå i en situation, hvor han skulle vurdere sin egen (eller en kollegas) validering, hvilket ville kompromittere assessors uafhængighed. Desuden anses validators arbejde for en del af forslagsstillers risikostyring (fx i EN ). Hvis assessor deltager heri, bliver assessor således en del af forslagsstillers risikostyring i stedet for en uafhængig bedømmer af risikostyringen. 4.2 Organisatorisk uafhængighed Ud over, at assessor ikke er deltager i projektet, forudsætter assessorens uafhængighed også, at assessor er organisatorisk uafhængig af projektet, og således ikke kan udsættes for pression i sin vurdering. For eksterne assessorer vil organisatorisk uafhængighed i reglen ikke være et problem. For interne assessorer derimod, forudsætter assessors uafhængighed, at assessor også organisatorisk er adskilt fra den projektorganisation eller afdeling, der har til opgave at projektere eller udføre projektet. Side 17 (34)

18 Det betyder, at den afdeling, der er projektets ejer ikke må have instruktionsbeføjelse over assessor (være assessors chef) eller have andre muligheder for at lægge pres på assessor eller påvirke vilkårene for assessors arbejde. 4.3 Økonomisk uafhængighed Assessor skal også være økonomisk uafhængig. Det betyder bl.a., at ligesom assessor ikke må være under instruktionsbeføjelse for et projekts ejer, må han heller ikke være aflønnet af denne (interne assessorer). Tilsvarende må en assessors aflønning ikke være afhængig af, hvor mange vurderinger der udføres, eller af om assessors vurderinger af projekter er positive eller negative. Herudover skal forslagsstiller sikre sig, at assessor har den fornødne adgang til at besigtige projektet, foretage tests m.m. samt midler hertil. 4.4 Eksterne assessorer Eksterne assessorer er normen efter CSM-RA. Disse skal opfylde samtlige krav til assessorer, herunder kompetencer og uafhængighed, som angivet ovenfor. Som ovenfor nævnt, må assessorer ikke rådgive i et projekt, de skal assessere og vice versa. Spørgsmålet om uafhængighed er derfor særligt væsentligt, i det der ofte er et sammenfald mellem de virksomheder, der tilbyder rådgivning og de, der tilbyder assessering. Bemærk, at der dog intet er til hinder for, at en ekstern assessor kan agere assessor og bemyndiget organ og/eller udpeget organ (NoBo og DeBo) samtidig (hvis assessor er udpeget som bemyndiget organ og/eller udpeget organ) i det samme projekt. 4.5 Interne assessorer CSM-RA giver mulighed for, at assessor kan være intern assessor, dvs. at assessor er en del af forslagsstillerens virksomhed og har til at opgave at foretage vurderinger af virksomhedens egne projekter. Kravene til interne assessorer, både kravene til kompetencer og uafhængighed, vil i reglen lettest kunne opfyldes i større virksomheder. Side 18 (34)

19 I større virksomheder vil det i reglen kunne lade sig gøre at etablere særskilte assessorafdelinger, der opfylder forordningens krav til både kompetencer og uafhængighed. Begge dele kan være en udfordring i mindre virksomheder, der typisk har et mindre antal medarbejdere med de nødvendige kompetencer, ligesom det kan være svært at etablere organisatorisk uafhængighed, da disse ofte vil være tæt involveret i projektering og/eller udførelse. Mindre virksomheder har således nogle særlige udfordringer, såfremt de ønsker at benytte sig af interne assessorer Faste assessorer/assessorafdelinger (interne assessorer) Uafhængigheden hos interne assessorer sikres bedst ved, at forslagsstiller opretter et fast team eller sågar en afdeling, der kan virke som assessorer i forhold til projekterne 5. Et internt team/afdeling skal opfylde alle CSM-RA s krav, herunder kravene til kompetencer og uafhængighed, som ovenfor beskrevet. Fordelen ved faste teams i en virksomhed i forhold til godkendelse som assessor er, at man typisk kun behøver at erklære teamets uafhængighed over for Trafikstyrelsen første gang, teamet anvendes Udlån af interne assessorer Hvis der i en virksomhed er de nødvendige faglige kompetencer, men disse ikke findes i tilstrækkeligt omfang (dvs. der er ikke folk nok med de rigtige kompetencer både til projektet og til assessorvurdering), er intern assessering ikke en mulighed. I stedet kan en virksomhed så bytte sig til en assessor fra en anden virksomhed, der måtte have medarbejdere med de rette kompetencer, jf. CSM-RA. Hvis fx infrastrukturforvalter A skal installere nyt sikringsanlæg, og selv skal bruge sine sikringseksperter til projektet, kan infrastrukturforvalter A indgå aftale med infrastrukturforvalter B om at låne infrastrukturforvalter B s sikringsekspert, som så kan indgå som den sikringstekniske kompetence i assessorteamet. Tilsvarende kan infra- 5 Interne assessorer kan også assessere ændringer inden for drift og organisation. 6 Forudsat, at teamets medlemmer ikke arbejder med virksomhedens projekter som andet end assessorer. Ved udskiftning i teamet, skal der godkendes på ny. Side 19 (34)

20 strukturforvalter B så låne eksperter fra infrastrukturforvalter A, når infrastrukturforvalter B har behov for assessering i sine projekter. Kap. 5 Udpegning og godkendelse af assessorer 5.1 Én gang for alle eller fra sag til sag? CSM-RA fastlægger følgende for udpegning af assessor: Hvis assessor ikke allerede er udpeget i fællesskabslovgivningen eller i national lovgivning, udnævner forslagsstilleren sin egen assessor, der kan være en anden organisation eller en intern afdeling. Udgangspunktet er således, at en forslagsstiller, der skal ansøge om ibrugtagningstilladelse, har frihed til at vælge den assessor, forslagsstiller ønsker. Dette gælder, medmindre der allerede findes EU- eller national (dansk) lovgivning, der bestemmer, hvem der kan agere assessor. Hermed forstås, at der i medfør af lovgivningen er udpeget en eller flere assessorer én gang for alle. I Danmark har Trafikstyrelsen indtil videre valgt at godkende assessor fra sag til sag, dvs. fra projekt til projekt. Godkendelse fra sag til sag betyder, at et team af assessorer godkendes til det enkelte projekt. Godkendelse sker ud fra kriterierne uafhængighed og faglighed m.v., dvs. kriterierne i CSM-RA, og procedurerne for godkendelse er nærmere beskrevet i bekendtgørelserne om godkendelse af rullende materiel (køretøjer) på jernbaneområdet og godkendelse af infrastruktur på jernbaneområdet. At en assessors faglighed godkendes, betyder at assessoren godkendes til at bedømme et bestemt fagområde, der indgår i projektet. Side 20 (34)

21 Det er således en forudsætning for godkendelsen, at det er den assessor, der er godkendt til fx geoteknik, der assesserer de geotekniske forhold i et projekt 7. For at lette sagsgangen, kan man som forslagsstiller med fordel oplyse Trafikstyrelsen, om den assessor man indstiller, tidligere har været anvendt i lignende projekter. I den nye udgave af CSM-RA 8 stilles der krav om, at assessorer skal enten akkrediteres eller anerkendes af en national myndighed. Trafikstyrelsen vil i den forbindelse ændre assessorgodkendelsesordningen i overensstemmelse med forordningen, og vil fastsætte nærmere regler for akkreditering og/eller anerkendelse af assessorer. 5.2 Tilsyn med assessorer Trafikstyrelsen vil i almindelighed lægge assessors vurderinger og konklusion til grund, for så vidt disse virker velfunderede. I forbindelse med, at Trafikstyrelsen tager stilling til, om der kan gives ibrugtagningstilladelse, vil styrelsen således ikke foretage en dybere granskning af baggrunden for vurderingerne i hver enkelt sikkerhedsvurderingsrapport. For at Trafikstyrelsen kan forlade sig på assessors sikkerhedsvurderingsrapport, fører styrelsen tilsyn med assessors arbejde. Formålet med tilsynet er at sikre, at assessors kompetencer til stadighed modsvarer projektet, således at assessorgodkendelsen kan opretholdes. Hvis ikke assessorgodkendelsen til stadighed er dækkende for projektet, vil det oftest medføre en betydelig forsinkelse af projektets godkendelse (ibrugtagningstilladelsen), i værste fald et afslag på ibrugtagningstilladelse. Af hensyn til projektrisikoen, vil Trafikstyrelsen derfor typisk føre tilsyn med assessor på et tidligt tidspunkt i projektet. Konkret informerer Trafikstyrelsen i forbindelse med assessorgodkendelsen forslagsstilleren om, at Trafikstyrelsen ønsker at føre tilsyn 7 Hvis det viser sig, at de faglige forhold (fx geotekniske forhold, jf. eksemplet ovenfor) er af helt beskeden og overskuelig karakter, kan der afviges fra dette udgangspunkt. Fagassessoren (her geoteknik-assessoren) bør altid inddrages i vurderingen af, om der kan afviges fra dette udgangspunkt. 8 Der som ovenfor nævnt skal benyttes fra den 21. maj Side 21 (34)

22 med assessors arbejde, og at forslagsstilleren bedes orientere Trafikstyrelsen, når forslagsstiller har identificeret de sikkerhedskrav, man ønsker at benytte i projektet. Herefter fremsendes Trafikstyrelsen spørgeskema til assessor til skriftlig besvarelse. Eventuelt følges spørgeskemaet op med et møde med assessor, hvis Trafikstyrelsen finder, at der er behov for det. Tilsyn kan forekomme flere gange i det enkelte projekt (fx i faseopdelte projekter), og kan omhandle forskellige emner. Side 22 (34)

23 BILAG I 1. GENERELLE PRINCIPPER FOR RISIKOSTYRINGSPROCESSEN 1.1. Generelle principper og forpligtelser Risikostyringsprocessen i denne forordning tager udgangspunkt i en definition af det vurderede system og omfatter følgende aktiviteter: a) risikovurderingsprocessen, hvori der foretages en identifikation af farerne, risiciene, de tilknyttede sikkerhedsforanstaltninger og de deraf følgende sikkerhedskrav, som det vurderede system skal opfylde b) påvisning af, at systemet opfylder de fastlagte sikkerhedskrav, og c) styring af alle identificerede farer og de tilknyttede sikkerhedsforanstaltninger. Denne risikostyringsproces er en iterativ proces, og den er afbildet i diagrammet i tillægget. Processen afsluttes, når det er påvist, at systemet opfylder alle sikkerhedskrav, der er nødvendige for at acceptere de risici, der er forbundet med de identificerede farer Denne iterative risikostyringsproces: a) skal omfatte egnede kvalitetssikringsaktiviteter og udføres af kompetente medarbejdere b) skal gøres til genstand for en uafhængig vurdering af en eller flere assessorer Forslagsstilleren med ansvar for den risikostyringsproces, der kræves ifølge denne forordning, udarbejder løbende et fareregister i henhold til afsnit De aktører, der allerede har indført risikovurderingsmetoder eller -værktøjer, kan fortsat anvende disse, såfremt de kan forenes med denne forordnings bestemmelser og på følgende betingelser: a) risikovurderingsmetoderne eller -værktøjerne beskrives i et sikkerhedsledelsessystem, der er accepteret af en national sikkerhedsmyndighed i henhold til artikel 10, stk. 2, litra a), eller artikel 11, stk. 1, litra a), i direktiv 2004/49/EF eller Side 23 (34)

24 b) risikovurderingsmetoderne eller -værktøjerne er påkrævet i henhold til TSI eller opfylder offentligt tilgængelige anerkendte standarder, der er specificeret i meddelte nationale forskrifter Medmindre andet fremgår af medlemsstaternes retsforskrifter vedrørende civilt erstatningsansvar, har forslagsstilleren ansvaret for risikovurderingsprocessen. Med de berørte aktørers samtykke træffer forslagsstilleren bl.a. afgørelse om, hvem der bærer ansvaret for at opfylde de sikkerhedskrav, der følger af risikovurderingen. Denne afgørelse skal afhænge af den type sikkerhedsforanstaltninger, som er valgt med henblik på at holde risiciene på et acceptabelt niveau. Opfyldelsen af sikkerhedskravene påvises i overensstemmelse med afsnit I risikostyringsprocessens første fase dokumenterer forslagsstilleren skriftligt de forskellige aktørers opgaver og risikostyringsaktiviteter. Forslagsstilleren koordinerer et tæt samarbejde mellem de forskellige berørte aktører i henhold til deres respektive opgaver med henblik på at håndtere farerne og de tilknyttede sikkerhedsforanstaltninger Det påhviler den uafhængige assessor at evaluere, om den i denne forordning beskrevne risikostyringsproces anvendes korrekt Styring af grænseflader For hver grænseflade af relevans for det vurderede system og med forbehold af grænsefladespecifikationer, der er defineret i relevante TSI, samarbejder de berørte jernbanesektoraktører om at identificere og i fællesskab håndtere farer og tilknyttede sikkerhedsforanstaltninger, der må tages fat på i disse grænseflader. Forslagsstilleren koordinerer styringen af fælles risici i grænsefladerne Når en aktør ved opfyldelsen af et sikkerhedskrav konstaterer et behov for en sikkerhedsforanstaltning, som aktøren ikke selv kan gennemføre, overdrager aktøren efter aftale med en anden aktør håndteringen af den pågældende fare til sidstnævnte med den i afsnit 4 beskrevne proces For så vidt angår det vurderede system er enhver aktør, der konstaterer, at en sikkerhedsforanstaltning ikke er i overensstemmelse, eller at den er utilstrækkelig, ansvarlig for at meddele dette til forslagsstilleren, der efterfølgende informerer den aktør, som gennemfører sikkerhedsforanstaltningen Den aktør, der gennemfører sikkerhedsforanstaltningen, informerer derefter alle berørte aktører om problemet enten inden for rammerne af det vurderede system eller såfremt aktøren har kend- Side 24 (34)

25 skab til dette inden for andre eksisterende systemer, hvor den samme sikkerhedsforanstaltning benyttes Opstår der uenighed mellem to eller flere aktører, påhviler det forslagsstilleren at finde en egnet løsning Kan en aktør ikke opfylde et krav i meddelte nationale forskrifter, søger forslagsstilleren rådgivning hos den relevante kompetente myndighed Uafhængigt af definitionen af det vurderede system bærer forslagsstilleren ansvaret for at sikre, at risikostyringen omfatter selve systemet og dettes integration i det samlede jernbanesystem. 2. BESKRIVELSE AF RISIKOVURDERINGSPROCESSEN 2.1. Generel beskrivelse Risikovurderingsprocessen er den overordnede iterative proces, som omfatter: a) systemdefinitionen b) risikoanalysen, herunder fareidentifikationen c) risikoevalueringen. Risikovurderingsprocessen skal indgå i et samspil med håndteringen af farer i overensstemmelse med afsnit Systemdefinitionen bør som minimum tage fat på følgende områder: a) en systemmålsætning, f.eks. det tilsigtede formål b) systemfunktioner og -elementer, når dette er relevant (herunder eksempelvis menneskelige, tekniske og operationelle elementer) c) systemafgrænsning, herunder vekselvirkninger med andre systemer d) fysiske (dvs. vekselvirkende systemer) og funktionelle (dvs. funktionelt input og output) grænseflader Side 25 (34)

26 e) systemmiljøet (f.eks. energi- og varmestrømme, stød, vibrationer, elektromagnetisk interferens, operationel anvendelse) f) eksisterende sikkerhedsforanstaltninger og, efter en iterativ proces, definition af de sikkerhedskrav, der er identificeret i forbindelse med risikovurderingsprocessen g) antagelser med henblik på at afgrænse risikovurderingen En fareidentifikation for det definerede system udføres i henhold til afsnit Et eller flere af de følgende risikoacceptprincipper benyttes ved evalueringen af, hvorvidt risikoen for det vurderede system er acceptabel: a) anvendelse af anerkendt praksis (afsnit 2.3) b) sammenligning med tilsvarende systemer (afsnit 2.4) c) eksplicit risikoestimering (afsnit 2.5). I overensstemmelse med det overordnede princip som omhandlet i punkt afstår assessor fra at pålægge forslagsstilleren at benytte et specifikt risikoacceptprincip Forslagsstilleren dokumenterer i risikoevalueringen, at det valgte risikoacceptprincip er anvendt hensigtsmæssigt. Forslagsstilleren kontrollerer desuden, at de valgte risikoacceptprincipper benyttes konsekvent Ved anvendelsen af disse risikoacceptprincipper udpeges mulige sikkerhedsforanstaltninger, der gør risikoen eller risiciene ved det vurderede system acceptabel. Blandt disse sikkerhedsforanstaltninger skal de, som udvælges med henblik på at begrænse risikoen eller risiciene, gøres til sikkerhedskrav, der skal opfyldes af systemet. Dokumentationen af, at disse sikkerhedskrav er opfyldt, foretages i overensstemmelse med afsnit Den iterative risikovurderingsproces kan anses for at være afsluttet, når det er dokumenteret, at alle sikkerhedskrav er opfyldt, og der ikke skal tages hensyn til yderligere farer, som med rimelighed kan forudses. Side 26 (34)

27 2.2. Fareidentifikation Forslagsstilleren identificerer på systematisk vis og med bistand fra et bredtfavnende hold af kompetente eksperter alle farer, der med rimelighed kan forudses for det samlede vurderede system, dettes funktioner, når dette er relevant, og dets grænseflader: Alle identificerede farer registreres i fareregistret i henhold til afsnit For at målrette risikovurderingsindsatsen mod de væsentligste risici skal farerne klassificeres i henhold til den estimerede risiko, de indebærer. På grundlag af en ekspertvurdering skal farer, der indebærer stort set acceptable risici, ikke analyseres yderligere, men registreres i fareregistret. Klassificeringen af disse skal begrundes således, at en assessor kan foretage en uafhængig vurdering Risici fra farer kan klassificeres som stort set acceptable ud fra det kriterium, at risikoen skal være så lille, at det ikke er rimeligt at gennemføre yderligere sikkerhedsforanstaltninger. Ekspertvurderingen skal tage i betragtning, at bidraget fra alle de stort set acceptable risici ikke må overstige en fastsat andel af den samlede risiko Sikkerhedsforanstaltninger kan udpeges i forbindelse med fareidentifikationen. De registreres i fareregistret i henhold til afsnit Fareidentifikationen udføres kun til det detailniveau, der er nødvendigt for at fastslå, at sikkerhedsforanstaltninger kan forventes at holde risiciene under kontrol i overensstemmelse med et af de risikoacceptprincipper, der er nævnt i punkt Der kan således være behov for en iterativ proces mellem risikoanalyse- og risikoevalueringsfasen, indtil der er opnået et tilstrækkeligt detailniveau med hensyn til fareidentifikationen Når en anerkendt praksis eller et referencesystem anvendes til at holde risikoen under kontrol, kan fareidentifikationen afgrænses til: a) en verifikation af relevansen af den anerkendte praksis eller af referencesystemet b) en identifikation af afvigelserne fra anerkendt praksis eller referencesystemet Anvendelse af anerkendt praksis og risikoevaluering Forslagsstilleren analyserer med støtte fra andre deltagende aktører og på grundlag af kravene i punkt 2.3.2, om en eller flere farer er tilstrækkeligt dækket ind med anvendelsen af en relevant anerkendt praksis. Side 27 (34)

28 Anerkendt praksis skal som minimum opfylde følgende krav. De skal: a) være almindeligt anerkendt i jernbanesektoren. Er dette ikke tilfældet, skal den anerkendte praksis begrundes, og assessor skal kunne acceptere dem b) have relevans for, at de pågældende farer i det vurderede system holdes under kontrol c) være offentligt tilgængelige for alle aktører, som ønsker at benytte dem Når der i direktiv 2008/57/EF stilles krav om opfyldelse af TSI, og den relevante TSI ikke pålægger den risikostyringsproces, der er fastlagt ved denne forordning, kan TSI betragtes som en anerkendt praksis med henblik på at holde farer under kontrol under den forudsætning, at kravet i litra c) i punkt er opfyldt Nationale forskrifter, der er meddelt i overensstemmelse med artikel 8 i direktiv 2004/49/EF, og artikel 17, stk. 3, i direktiv 2008/57/EF, kan betragtes som en anerkendt praksis under forudsætning af, at kravene i punkt er opfyldt Hvis en eller flere farer holdes under kontrol med en anerkendt praksis, som opfylder kravene i punkt 2.3.2, anses risiciene ved disse farer for at være acceptable. Dette indebærer følgende: a) der ikke er behov for at analysere disse risici yderligere b) anvendelsen af en anerkendt praksis skal registreres i fareregistret som sikkerhedskrav til de relevante farer I tilfælde af, at en alternativ fremgangsmåde ikke er i fuld overensstemmelse med en anerkendt praksis, skal forslagsstilleren påvise, at den alternative fremgangsmåde fører til mindst det samme sikkerhedsniveau Kan risikoen ved en særlig fare ikke bringes på et acceptabelt niveau ved anvendelse af en anerkendt praksis, skal der identificeres yderligere sikkerhedsforanstaltninger ved at anvende et af de to andre risikoacceptprincipper Når alle farer holdes under kontrol med en anerkendt praksis, kan risikostyringsprocessen afgrænses til: Side 28 (34)

29 a) fareidentifikation, jf. afsnit b) registrering af anvendelsen af en anerkendt praksis i fareregistret, jf. afsnit c) dokumentation af anvendelsen af risikostyringsprocessen, jf. afsnit 5 d) en uafhængig vurdering, jf. artikel Anvendelse af et referencesystem og risikoevaluering Forslagsstilleren analyserer med bistand fra andre deltagende aktører, om en eller flere farer er dækket ind ved et tilsvarende system, der kunne benyttes som et referencesystem Et referencesystem skal som minimum opfylde følgende krav: a) det skal allerede i praksis have vist sig at have et acceptabelt sikkerhedsniveau, og det skal fortsat kunne godkendes i den medlemsstat, hvor ændringen skal indføres b) dets funktioner og grænseflader svarer til det vurderede systems c) det anvendes under driftsbetingelser, der svarer til det vurderede systems d) det anvendes under miljøforhold, der svarer til det vurderede systems Opfylder et referencesystem kravene i punkt 2.4.2, gælder det for det vurderede system, at: a) de risici ved farer, der er dækket ind af referencesystemet, anses for at være acceptable b) sikkerhedskravene angående farerne, der er dækket ind af referencesystemet, kan udledes af sikkerhedsanalyser eller af en evaluering af sikkerhedsredegørelser for referencesystemet c) disse sikkerhedskrav skal registreres i fareregistret som sikkerhedskrav til de relevante farer Afviger det vurderede system fra referencesystemet, skal det i risikoevalueringen dokumenteres, at det vurderede system opnår mindst det samme sikkerhedsniveau som referencesystemet. De risici Side 29 (34)

30 ved farer, der er dækket ind af referencesystemet, anses i så tilfælde for at være acceptable Kan det ikke dokumenteres, at der opnås et sikkerhedsniveau svarende til referencesystemets, identificeres der yderligere sikkerhedsforanstaltninger for afvigelserne, idet et af de to øvrige risikoacceptprincipper anvendes Eksplicit risikoestimering og evaluering Når farerne ikke dækkes ind af et af de to risikoacceptprincipper, der er beskrevet i afsnit 2.3 og 2.4, påvises det, at risikoen for det vurderede system er acceptabel, med en eksplicit risikoestimering og -evaluering. Risici, der opstår som følge af disse farer, skal estimeres enten kvantitativt eller kvalitativt under hensyntagen til eksisterende sikkerhedsforanstaltninger Evalueringen af, hvorvidt de estimerede risici er acceptable, foretages ud fra risikoacceptkriterier, som enten udledes af eller bygger på retsforskrifter i enten fællesskabslovgivningen eller i meddelte nationale forskrifter. Afhængig af risikoacceptkriterierne kan evalueringen af, hvorvidt de estimerede risici er acceptable, foretages enten hver for sig for hver tilknyttet fare eller samlet for alle farer under ét, der tages i betragtning i den eksplicitte risikoestimering. Kan den estimerede risiko ikke accepteres, skal der identificeres og gennemføres yderligere sikkerhedsforanstaltninger for at begrænse risikoen til et acceptabelt niveau Når risikoen ved en fare eller en kombination af flere farer anses for at være acceptabel, registreres de identificerede sikkerhedsforanstaltninger i fareregistret Opstår farer som følge af svigt i tekniske systemer, der ikke er omfattet af anerkendt praksis eller anvendelsen af et referencesystem, finder det følgende risikoacceptkriterium anvendelse i forbindelse med udformningen af det tekniske system: For tekniske systemer, hvor en funktionsfejl har et troværdigt direkte potentiale for katastrofale følger, skal den tilknyttede risiko ikke begrænses yderligere, hvis den relative fejlhyppighed er mindre end eller lig 10-9 pr. driftstime Medmindre andet fremgår af proceduren i artikel 8 i direktiv 2004/49/EF, kan der på grundlag af en national forskrift opfordres til, at et strengere kriterium benyttes for at opretholde et nationalt sikkerhedsniveau. Drejer det sig imidlertid om supplerende tilladelser til ibrugtagning af køretøjer, finder procedurerne i artikel 23 og 25 i direktiv 2008/57/EF anvendelse. Side 30 (34)

31 Udvikles et teknisk system under anvendelse af kriteriet, jf. punkt 2.5.4, gælder princippet om gensidig anerkendelse efter denne forordnings artikel 7, stk. 4. Kan forslagsstilleren imidlertid dokumentere, at det nationale sikkerhedsniveau i anvendelsesmedlemsstaten kan opretholdes med en relativ fejlhyppighed, som er højere end 10-9 pr. driftstime, kan forslagsstilleren benytte dette kriterium i denne medlemsstat Den eksplicitte risikoestimering og -evaluering skal som minimum opfylde følgende krav: a) de metoder, der benyttes til eksplicit risikoestimering, skal på korrekt vis afspejle det vurderede system og dettes parametre (herunder alle driftstilstande) b) resultaterne skal være tilstrækkeligt nøjagtige til at danne et solidt beslutningsgrundlag, dvs. at mindre ændringer i inddatagrundlaget eller forudsætningerne ikke må medføre signifikante ændringer af kravene. 3. DOKUMENTATION AF OPFYLDELSEN AF SIKKERHEDS- KRAVENE 3.1. Forud for accepten af sikkerheden i forbindelse med ændringen dokumenteres opfyldelsen af sikkerhedskravene, der følger af risikovurderingsfasen, under forslagsstillerens tilsyn Denne dokumentation udføres af hver af de aktører, som bærer ansvaret for at opfylde sikkerhedskravene, således som det er besluttet i overensstemmelse med punkt Den fremgangsmåde, som er valgt med henblik på at dokumentere opfyldelse af sikkerhedskravene, og selve dokumentationen skal underkastes en assessors uafhængige vurdering Eventuelle mangler med hensyn til de sikkerhedsforanstaltninger, der forventes at skulle opfylde sikkerhedskravene, eller eventuelle farer, der opdages i forbindelse med dokumentationen af overensstemmelse med sikkerhedskravene, skal føre til, at forslagsstilleren på ny overvejer og evaluerer de tilknyttede risici i henhold til afsnit 2. De nye farer registreres i fareregistret i henhold til afsnit 4. Side 31 (34)

32 4. FAREHÅNDTERING 4.1. Farehåndteringsproces Et eller flere fareregistre skal udarbejdes eller ajourføres (hvis de allerede eksisterer) af forslagsstilleren i løbet af projekterings- og gennemførelsesfasen, og indtil ændringen er accepteret, eller indtil sikkerhedsvurderingsrapporten er forelagt. Fareregistret skal følge fremskridt angående kontrolovervågning af risici ved de identificerede farer. I henhold til punkt 2, litra g), i bilag III til direktiv 2004/49/EF skal fareregistret, når systemet er accepteret og sat i drift, efterfølgende ajourføres af jernbaneinfrastrukturforvalteren eller jernbanevirksomheden, som bærer ansvaret for driften af det system, der er taget op til vurdering, som en integreret del af dennes sikkerhedsledelsessystem Fareregistret skal indbefatte alle farer sammen med alle relaterede sikkerhedsforanstaltninger og antagelser vedrørende systemet, som er identificeret i forbindelse med risikovurderingsprocessen. Den skal navnlig indeholde en klar henvisning til oprindelsen og de udvalgte risikoacceptprincipper samt en klar udpegning af den eller de aktører, der er ansvarlige for at holde hver fare under kontrol Udveksling af oplysninger Alle farer og tilknyttede sikkerhedskrav, der ikke kan holdes under kontrol af en enkelt aktør, skal meddeles til andre relevante aktører for i fællesskab at finde en egnet løsning. De farer, der er registreret i fareregistret af den aktør, som overdrager dem, skal kun»holdes under kontrol«, når den anden aktør har foretaget evalueringen af de risici, som er tilknyttet disse farer, og alle berørte parter er enige om løsningen. 5. DOKUMENTATION FRA ANVENDELSEN AF RISIKOSTYRINGS- PROCESSEN 5.1. Forslagsstilleren dokumenterer den risikostyringsproces, der benyttes til at vurdere sikkerhedsniveauer og opfyldelsen af sikkerhedskrav, således at en assessor har adgang til den samlede nødvendige dokumentation for, at risikostyringsprocessen er anvendt korrekt. Assessoren opstiller sine konklusioner i en sikkerhedsvurderingsrapport Det dokument, som forslagsstilleren udarbejder efter punkt 5.1, skal som minimum indeholde: a) en beskrivelse af den organisation og de eksperter, der er udpeget til at udføre risikovurderingsprocessen b) resultaterne af risikovurderingens forskellige faser og en liste over alle de nødvendige sikkerhedskrav, som må opfyldes for at holde risikoen på et acceptabelt niveau. Side 32 (34)

33 Tillæg Risikostyringsprocessen og den uafhængige vurdering Side 33 (34)

Vejledning om brug af assessor efter EU-forordningen om en fælles sikkerhedsmetode til risikoevaluering og vurdering. Side 1 (28)

Vejledning om brug af assessor efter EU-forordningen om en fælles sikkerhedsmetode til risikoevaluering og vurdering. Side 1 (28) Vejledning om brug af assessor efter EU-forordningen om en fælles sikkerhedsmetode til risikoevaluering og vurdering Side 1 (28) Indledning EU-forordningen om en fælles sikkerhedsmetode til risikoevaluering

Læs mere

Øget selvforvaltning via sikkerhedsledelsessystemet

Øget selvforvaltning via sikkerhedsledelsessystemet Øget selvforvaltning via sikkerhedsledelsessystemet 1 Risikostyringsprocessen og den uafhængige vurdering 2 CSM RA Siger: Jf. CSM RA. Bilag 1. pkt. 1.1.2. Denne iterative risikostyringsproces: Skal omfatte

Læs mere

Signifikante ændringer? - husk assessor!

Signifikante ændringer? - husk assessor! Signifikante ændringer? - husk assessor! Dagens præsentation - Kort om signifikante ændringer - Sammenhængen mellem signifikante ændringer og assessor - Assessors opgaver - Krav til assessor efter forordningen

Læs mere

Lovtidende A Udgivet den 15. december Bekendtgørelse om ibrugtagningstilladelse for delsystemer i jernbaneinfrastrukturen

Lovtidende A Udgivet den 15. december Bekendtgørelse om ibrugtagningstilladelse for delsystemer i jernbaneinfrastrukturen Lovtidende A 2012 Udgivet den 15. december 2012 12. december 2012. Nr. 1187. Bekendtgørelse om ibrugtagningstilladelse for delsystemer i jernbaneinfrastrukturen I medfør af 21 h, stk. 1, 1. pkt., 21 k,

Læs mere

Bekendtgørelse om ibrugtagningstilladelse for delsystemer i jernbaneinfrastrukturen

Bekendtgørelse om ibrugtagningstilladelse for delsystemer i jernbaneinfrastrukturen Bekendtgørelse om ibrugtagningstilladelse for delsystemer i jernbaneinfrastrukturen I medfør af 21 h, stk. 1, 1. pkt., 21 k, stk. 5 og 6, 22, stk. 6, 24 c, stk. 2, og 26, stk. 1, 1. pkt., i lov om jernbane,

Læs mere

Bekendtgørelse om ibrugtagningstilladelse for delsystemer i jernbaneinfrastrukturen

Bekendtgørelse om ibrugtagningstilladelse for delsystemer i jernbaneinfrastrukturen BEK nr 661 af 08/05/2015 (Gældende) Udskriftsdato: 27. januar 2017 Ministerium: Transport- og Bygningsministeriet Journalnummer: Transportmin., Trafikstyrelsen, j.nr. TS10301-00025 Senere ændringer til

Læs mere

Fælles sikkerhedsmetode til risikoevaluering og -vurdering

Fælles sikkerhedsmetode til risikoevaluering og -vurdering Fælles sikkerhedsmetode til risikoevaluering og -vurdering Thierry BREYNE, Dragan JOVICIC Det Europæiske Jernbaneagentur - Sikkerhedsenhed Sektor for sikkerhedsvurdering Adresse 120 Rue Marc LEFRANCQ -

Læs mere

Grænseflader ved baneelektrificering Vejledning til hvornår CSM-RA processen skal anvendes

Grænseflader ved baneelektrificering Vejledning til hvornår CSM-RA processen skal anvendes Grænseflader ved baneelektrificering Vejledning til hvornår CSM-RA processen skal anvendes 22. november 2017 Det er politisk besluttet at elektrificere dele af jernbanen i Danmark. Trafik-, Byggeog Boligstyrelsen

Læs mere

KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU)

KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) L 185/6 KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) 2015/1136 af 13. juli 2015 om ændring af gennemførelsesforordning (EU) nr. 402/2013 om den fælles sikkerhedsmetode til risikoevaluering og -vurdering

Læs mere

Vejledning til ændret praksis for udstedelse af ibrugtagningstilladelse til infrastruktur efter bekendtgørelse nr af 12.

Vejledning til ændret praksis for udstedelse af ibrugtagningstilladelse til infrastruktur efter bekendtgørelse nr af 12. Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 www.trafikstyrelsen.dk Vejledning til ændret praksis for udstedelse af ibrugtagningstilladelse til infrastruktur efter bekendtgørelse nr. 1187

Læs mere

Bekendtgørelsen. Generelt om godkendelse af infrastruktur på jernbaneområdet. Lidt om Common Safety Methods - CSM

Bekendtgørelsen. Generelt om godkendelse af infrastruktur på jernbaneområdet. Lidt om Common Safety Methods - CSM Bekendtgørelsen Generelt om godkendelse af infrastruktur på jernbaneområdet Lidt om Common Safety Methods - CSM Sessionens indhold - Bekendtgørelsen - Generelt om godkendelse og sikkerhed -Lidt om CSM

Læs mere

Bekendtgørelse om godkendelse af assessorer og sagkyndige på jernbaneområdet 1

Bekendtgørelse om godkendelse af assessorer og sagkyndige på jernbaneområdet 1 Bekendtgørelse om godkendelse af assessorer og sagkyndige på jernbaneområdet 1 I medfør af 21 h, stk. 1, 21 k, stk. 5, og 26, stk. 1, 1. pkt., og stk. 2, i lov om jernbane, jf. lovbekendtgørelse nr. 1249

Læs mere

Bekendtgørelse om godkendelse af assessorer og sagkyndige i forbindelse med godkendelse af jernbaneinfrastruktur og køretøjer 1

Bekendtgørelse om godkendelse af assessorer og sagkyndige i forbindelse med godkendelse af jernbaneinfrastruktur og køretøjer 1 Bekendtgørelse om godkendelse af assessorer og sagkyndige i forbindelse med godkendelse af jernbaneinfrastruktur og køretøjer 1 I medfør af 56, 64, stk. 4, og 102 i jernbaneloven, lov nr. 686 af 27. maj

Læs mere

Den Europæiske Unions Tidende L 224/19

Den Europæiske Unions Tidende L 224/19 22.8.2013 Den Europæiske Unions Tidende L 224/19 Berigtigelse til Kommissionens gennemførelsesforordning (EU) nr. 402/2013 af 30. april 2013 om den fælles sikkerhedsmetode til risikoevaluering og vurdering

Læs mere

KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU)

KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) L 121/8 Den Europæiske Unions Tidende 3.5.2013 KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) Nr. 402/2013 af 30. april 2013 om den fælles sikkerhedsmetode til risikoevaluering og -vurdering og ophævelse

Læs mere

Bekendtgørelse om godkendelse af køretøjer på jernbaneområdet

Bekendtgørelse om godkendelse af køretøjer på jernbaneområdet Bekendtgørelse nr. 2013 Bekendtgørelse om godkendelse af køretøjer på jernbaneområdet I medfør af 21 h, stk. 1, 1. pkt., 21 k, stk. 5 og 6, 22, stk. 6, 24 c, stk. 2 og 26, stk. 1, 1. pkt. i lov om jernbane,

Læs mere

Bekendtgørelse om godkendelse af assessorer og sagkyndige i forbindelse med godkendelse af jernbaneinfrastruktur og køretøjer 1)

Bekendtgørelse om godkendelse af assessorer og sagkyndige i forbindelse med godkendelse af jernbaneinfrastruktur og køretøjer 1) BEK nr 543 af 24/05/2017 (Gældende) Udskriftsdato: 13. april 2019 Ministerium: Transport-, Bygnings- og Boligministeriet Journalnummer: Transport-, Bygnings- og Boligmin., Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen,

Læs mere

Bekendtgørelse om krav til akkreditering af assessorer på jernbaneområdet 1

Bekendtgørelse om krav til akkreditering af assessorer på jernbaneområdet 1 Bekendtgørelse om krav til akkreditering af assessorer på jernbaneområdet 1 I medfør af 56 og 102 i jernbaneloven, lov nr. 686 af 27. maj 2015, som ændret ved lov nr. 658 af 8. juni 2016, fastsættes efter

Læs mere

Bekendtgørelse om krav til akkreditering af assessorer på jernbaneområdet 1)

Bekendtgørelse om krav til akkreditering af assessorer på jernbaneområdet 1) BEK nr 542 af 24/05/2017 (Gældende) Udskriftsdato: 23. maj 2019 Ministerium: Transport-, Bygnings- og Boligministeriet Journalnummer: Transport-, Bygnings- og Boligmin., Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen,

Læs mere

Anlægsprojekter i infrastrukturen Nye krav på vej!

Anlægsprojekter i infrastrukturen Nye krav på vej! Anlægsprojekter i infrastrukturen Nye krav på vej! Introduktion til ny bekendtgørelse om ibrugtagning af infrastruktur Lise Aaen Kobberholm Bekendtgørelsens formål Bekendtgørelsen fastsætter procedurer

Læs mere

Bekendtgørelse om krav til akkreditering af assessorer på jernbaneområdet 1)

Bekendtgørelse om krav til akkreditering af assessorer på jernbaneområdet 1) BEK nr 359 af 08/04/2014 Udskriftsdato: 7. maj 2019 Ministerium: Transport-, Bygnings- og Boligministeriet Journalnummer: Transportmin., Trafikstyrelsen, j.nr. TS10000-00059 Senere ændringer til forskriften

Læs mere

CSM Risikoledelse Giver CSM værdi?

CSM Risikoledelse Giver CSM værdi? CSM Risikoledelse Giver CSM værdi? Trafik- og Byggestyrelsens Sikkerhedskonference 2015 Onsdag den 28. oktober 2015 kl. 13.45-15.00 Oplægsholdere Claus René Pedersson fra Banedanmark Lars Henrik Brockhoff

Læs mere

CSM-RA i Danmark. - Den Danske Banekonference 2016

CSM-RA i Danmark. - Den Danske Banekonference 2016 CSM-RA i Danmark - Den Danske Banekonference 2016 Dagsorden 1. Kort intro til Trafik- og Byggestyrelsen og Center for jernbane 2. Overordnede betragtninger om brugen af CSM-RA i Danmark, fordele og udfordringer,

Læs mere

Høring vedrørende udkast til bekendtgørelse om godkendelse af køretøjer på jernbaneområdet

Høring vedrørende udkast til bekendtgørelse om godkendelse af køretøjer på jernbaneområdet Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 Fax 7221 8888 info@trafikstyrelsen www.trafikstyrelsen.dk Høringsbrev Høring vedrørende udkast til bekendtgørelse om godkendelse af køretøjer på

Læs mere

VEJLEDNING. Kompetencekrav ved CSM assessment Rev

VEJLEDNING. Kompetencekrav ved CSM assessment Rev Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Tlf. 7221 8800 Fax 7262 6790 info@trafikstyrelsen.dk www.trafikstyrelsen.dk VEJLEDNING Vejledning Kompetencekrav ved CSM assessment Rev. 2014-05-15 En assessorvirksomhed

Læs mere

BILAG. til KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING

BILAG. til KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 4.4.2018 C(2018) 1866 final ANNEES 1 to 3 BILAG til KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING om praktiske bestemmelser for jernbanekøretøjsgodkendelses- og jernbanekøretøjssprocessen

Læs mere

Vejledning i signifikansvurdering. Vurdering af sikkerheden ved fornyelse og opgradering af jernbanesystemer

Vejledning i signifikansvurdering. Vurdering af sikkerheden ved fornyelse og opgradering af jernbanesystemer Vejledning i signifikansvurdering Vurdering af sikkerheden ved fornyelse og opgradering af jernbanesystemer 13. januar 2012 3 Vejledning i signifikansvurdering Indhold Indhold 1 Indledning 5 1.1 Indledning

Læs mere

Dette dokument er et dokumentationsredskab, og institutionerne påtager sig intet ansvar herfor

Dette dokument er et dokumentationsredskab, og institutionerne påtager sig intet ansvar herfor 2013R0402 DA 03.08.2015 001.001 1 Dette dokument er et dokumentationsredskab, og institutionerne påtager sig intet ansvar herfor B C1 KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) Nr. 402/2013 af 30. april

Læs mere

Vejledning om godkendelse af assessorer og sagkyndige Bekendtgørelse nr. 654 af 8. maj 2015

Vejledning om godkendelse af assessorer og sagkyndige Bekendtgørelse nr. 654 af 8. maj 2015 Vejledning om godkendelse af Bekendtgørelse nr. 654 af 8. maj 2015 10. august 2015 3 Vejledning om godkendelse af Indledning Indhold Indledning 4 Opbygning Andre bekendtgørelser og vejledninger 4 4 Bekendtgørelsens

Læs mere

Bekendtgørelse om godkendelse af køretøjer på jernbaneområdet

Bekendtgørelse om godkendelse af køretøjer på jernbaneområdet BEK nr 56 af 24/01/2013 (Historisk) Udskriftsdato: 2. januar 2017 Ministerium: Transport- og Bygningsministeriet Journalnummer: Transportmin., Trafikstyrelsen, j.nr. TS1051-00010 Senere ændringer til forskriften

Læs mere

Høring vedr. udkast til bekendtgørelse om ibrugtagningstilladelse for delsystemer i jernbaneinfrastrukturen

Høring vedr. udkast til bekendtgørelse om ibrugtagningstilladelse for delsystemer i jernbaneinfrastrukturen Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 Fax 7221 8888 info@trafikstyrelsen www.trafikstyrelsen.dk Høringsbrev Høring vedr. udkast til bekendtgørelse om ibrugtagningstilladelse for delsystemer

Læs mere

Høring vedr. udkast til bekendtgørelse om godkendelse af assessorer og sagkyndige på jernbaneområdet

Høring vedr. udkast til bekendtgørelse om godkendelse af assessorer og sagkyndige på jernbaneområdet Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 Fax 7221 8888 info@trafikstyrelsen www.trafikstyrelsen.dk Høringsbrev Høring vedr. udkast til bekendtgørelse om godkendelse af assessorer og sagkyndige

Læs mere

Bekendtgørelse om godkendelse af køretøjer på jernbaneområdet

Bekendtgørelse om godkendelse af køretøjer på jernbaneområdet BEK nr 653 af 08/05/2015 (Gældende) Udskriftsdato: 2. januar 2017 Ministerium: Transport- og Bygningsministeriet Journalnummer: Transportmin., Trafikstyrelsen, j.nr. TS10301-00026 Senere ændringer til

Læs mere

KOMMISSIONENS FORORDNING (EU)

KOMMISSIONENS FORORDNING (EU) L 320/8 Den Europæiske Unions Tidende 17.11.2012 KOMMISSIONENS FORORDNING (EU) Nr. 1078/2012 af 16. november 2012 om en fælles sikkerhedsmetode for overvågning, der skal anvendes af jernbanevirksomheder

Læs mere

Vejledning om godkendelse af assessorer Bekendtgørelse nr. 543 af 24. maj 2017

Vejledning om godkendelse af assessorer Bekendtgørelse nr. 543 af 24. maj 2017 Vejledning om godkendelse af assessorer Bekendtgørelse nr. 543 af 24. maj 2017 15. december 2017 2 Vejledning om godkendelse af assessorer Indhold Indledning 3 Opbygning 3 Andre bekendtgørelser og vejledninger

Læs mere

BILAG. til KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) /...

BILAG. til KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) /... EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 16.5.2019 C(2019) 3561 final ANNEX 3 BILAG til KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) /... om ændring af Kommissionens forordning (EU) nr. 321/2013, (EU) nr. 1299/2014,

Læs mere

EUROPA-KOMMISSIONEN GENERALDIREKTORATET FOR MOBILITET OG TRANSPORT

EUROPA-KOMMISSIONEN GENERALDIREKTORATET FOR MOBILITET OG TRANSPORT EUROPA-KOMMISSIONEN GENERALDIREKTORATET FOR MOBILITET OG TRANSPORT Bruxelles, den 10. juli 2018 Ophæver og erstatter meddelelsen af 27. februar 2018 MEDDELELSE TIL INTERESSENTER DET FORENEDE KONGERIGES

Læs mere

Bekendtgørelse om sikkerhedscertifikat til jernbanevirksomheder 1

Bekendtgørelse om sikkerhedscertifikat til jernbanevirksomheder 1 Bekendtgørelse om sikkerhedscertifikat til jernbanevirksomheder 1 I medfør af 21 h, stk. 1, 1. pkt., 21 u, stk. 8, og 24 c, stk. 24, og 26, stk. 1, 1.pkt., i lov om jernbane, jf. lovbekendtgørelse nr.

Læs mere

UDKAST. Bekendtgørelse om krav til bemyndigede organer på jernbaneområdet

UDKAST. Bekendtgørelse om krav til bemyndigede organer på jernbaneområdet UDKAST Bekendtgørelse om krav til bemyndigede organer på jernbaneområdet I medfør af 56 og 102 i jernbaneloven, lov nr. 686 af 27. maj 2015, fastsættes efter bemyndigelse i henhold til 4 i bekendtgørelse

Læs mere

KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) / af

KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) / af EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 12.2.2019 C(2019) 873 final KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) / af 12.2.2019 om skabelonerne for "EF"-erklæringer og attester for jernbaneinteroperabilitetskomponenter

Læs mere

Bilag til vejledning i udformning af systemdefinition

Bilag til vejledning i udformning af systemdefinition Bilag til vejledning i udformning af systemdefinition 23. september 2013 3 Bilag til vejledning i udformning af systemdefinition Forord Forord Dette Bilag til vejledning i udformning af systemdefinition

Læs mere

Vejledning i udformning af systemdefinition

Vejledning i udformning af systemdefinition Vejledning i udformning af systemdefinition Version 3 / 8. maj 2014 3 Indhold 1) Indledning 4 2) Hvad skal beskrives i en systemdefinition? 7 3) Hvordan bør en systemdefinition struktureres? 20 4) Kompetencer

Læs mere

Anvendelse af CENELEC standarden EN50126 i forbindelse med godkendelse af nye letbanetog

Anvendelse af CENELEC standarden EN50126 i forbindelse med godkendelse af nye letbanetog Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 Fax 7262 6790 info@tbst.dk tbst.dk Notat TS10503-00055 Anvendelse af CENELEC standarden EN50126 i forbindelse med godkendelse af nye letbanetog

Læs mere

Bilag til vejledning i udformning af systemdefinition

Bilag til vejledning i udformning af systemdefinition Bilag til vejledning i udformning af systemdefinition Version 2 af 24. oktober 2016 3 Bilag til vejledning i Forord og ændringshistorik Forord Dette Bilag til vejledning i er et supplement til Vejledning

Læs mere

TSI er for begyndere

TSI er for begyndere TSI er for begyndere Sikkerhedskonferencen 2015 Mari Ruuhi Trafik- og Byggestyrelsen Jan Schneider-Tilli Banedanmark En mini TSI-skole 1. Hvad er TSI er? 2. TSI ernes indhold 3. TSI ernes relevans for

Læs mere

Denn. Vejledning til veteranbanebekendtgørelsen. Tilsyn

Denn. Vejledning til veteranbanebekendtgørelsen. Tilsyn Denn Vejledning til kapitel 5 Tilsyn 13. januar 2012 {denne side er blank} 3 Vejledning til Forord Forord Generelt Bekendtgørelse nr. 1354 af 2. december 2010 om ikke erhvervsmæssig jernbanedrift () kan

Læs mere

Velkommen. Indsæt billede her 8,1 cm. højt x 16,3 cm. bredt. Nye regler for godkendelse af køretøjer

Velkommen. Indsæt billede her 8,1 cm. højt x 16,3 cm. bredt. Nye regler for godkendelse af køretøjer Velkommen Indsæt billede her 8,1 cm. højt x 16,3 cm. bredt Nye regler for godkendelse af køretøjer Vi er Katrine Frellsen Lars Mortensen Ahmed Lütfi Øzer Thomas Gram Rasmussen Sikkerhedskonferencen 27.

Læs mere

Høringsnotat om bekendtgørelse om godkendelse af assessorer og sagkyndige på jernbaneområdet

Høringsnotat om bekendtgørelse om godkendelse af assessorer og sagkyndige på jernbaneområdet Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 saos@trafikstyrelsen.dk www.trafikstyrelsen.dk SAOS Høringsnotat om bekendtgørelse om godkendelse af assessorer og sagkyndige på jernbaneområdet

Læs mere

Sikkerhedsledelse. AIS I Sikkerhedsledelse I 5. januar 2010 I version1.00 I 1 I

Sikkerhedsledelse. AIS I Sikkerhedsledelse I 5. januar 2010 I version1.00 I 1 I Sikkerhedsledelse AIS I Sikkerhedsledelse I 5. januar 2010 I version1.00 I 1 I 5 Bekendtgørelse om sikkerhedscertifikat til jernbanevirksomheder nr. 14 I medfør af 21 h, 21 u og24 stk. 4, i lov om jernbane,

Læs mere

Vejledning om godkendelse af infrastruktur på jernbaneområdet. Infrastrukturbekendtgørelsen

Vejledning om godkendelse af infrastruktur på jernbaneområdet. Infrastrukturbekendtgørelsen om godkendelse af infrastruktur på jernbaneområdet Infrastrukturbekendtgørelsen 1. juli 2010 2 om godkendelse af Trafikstyrelsens bekendtgørelse om godkendelse af infrastruktur på jernbaneområdet beskriver

Læs mere

(Beslutninger og resolutioner, henstillinger og udtalelser) HENSTILLINGER EUROPA-KOMMISSIONEN

(Beslutninger og resolutioner, henstillinger og udtalelser) HENSTILLINGER EUROPA-KOMMISSIONEN 19.7.2018 DA Den Europæiske Unions Tidende C 253/1 I (Beslutninger og resolutioner, henstillinger og udtalelser) HENSTILLINGER EUROPA-KOMMISSIONEN KOMMISSIONENS HENSTILLING af 18. juli 2018 om vejledning

Læs mere

DEN EUROPÆISKE CENTRALBANKS RETNINGSLINJE (EU)

DEN EUROPÆISKE CENTRALBANKS RETNINGSLINJE (EU) L 306/32 RETNINGSLINJER DEN EUROPÆISKE CENTRALBANKS RETNINGSLINJE (EU) 2016/1993 af 4. november 2016 om fastsættelse af principperne for koordinering af vurderingen i henhold til Europa-Parlamentets og

Læs mere

KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) / af

KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) / af EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 4.4.2018 C(2018) 1866 final KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) / af 4.4.2018 om praktiske bestemmelser for jernbanekøretøjsgodkendelses- og jernbanekøretøjstypegodkendelsesprocessen

Læs mere

FORORDNINGER. (EØS-relevant tekst)

FORORDNINGER. (EØS-relevant tekst) L 129/16 25.5.2018 FORORDNINGER KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) 2018/761 af 16. februar 2018 om fastsættelse af fælles sikkerhedsmetoder for nationale sikkerhedsmyndigheders tilsyn efter udstedelse

Læs mere

RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION. Bruxelles, den 28. oktober 2010 (29.10) (OR. en) 15582/10 TRANS 297

RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION. Bruxelles, den 28. oktober 2010 (29.10) (OR. en) 15582/10 TRANS 297 RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION Bruxelles, den 28. oktober 2010 (29.10) (OR. en) 15582/10 TRANS 297 FØLGESKRIVELSE fra: Europa-Kommissionen modtaget den: 25. oktober 2010 til: Generalsekretariatet for Rådet

Læs mere

TSI implementering og anvendelse. Indsæt billede her 8,1 cm. højt x 16,3 cm. bredt

TSI implementering og anvendelse. Indsæt billede her 8,1 cm. højt x 16,3 cm. bredt TSI implementering og anvendelse Indsæt billede her 8,1 cm. højt x 16,3 cm. bredt Hvad er TSI er? Navnet: Tekniske Specifikationer for Interoperabilitet Formål: Redskaber til harmonisering af de europæiske

Læs mere

Høringsnotat om bekendtgørelse om ibrugtagningstilladelse for delsystemer i jernbaneinfrastrukturen

Høringsnotat om bekendtgørelse om ibrugtagningstilladelse for delsystemer i jernbaneinfrastrukturen Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 saos@trafikstyrelsen.dk www.trafikstyrelsen.dk SAOS Høringsnotat om bekendtgørelse om ibrugtagningstilladelse for delsystemer i jernbaneinfrastrukturen

Læs mere

Jernbanen og EU-regler - status og vejen videre frem Sikkerhedskonferencen 31. oktober 2013

Jernbanen og EU-regler - status og vejen videre frem Sikkerhedskonferencen 31. oktober 2013 Jernbanen og EU-regler - status og vejen videre frem Sikkerhedskonferencen 31. oktober 2013 Jesper Rasmussen, vicedirektør Status: Jernbanesikkerheden er generelt høj i Danmark -Sikkerhedsrapport 2012

Læs mere

Sporfornyelse Aalborg - Frederikshavn

Sporfornyelse Aalborg - Frederikshavn Sporfornyelse Aalborg - Frederikshavn 12.11.2012 Erfaringer med godkendelse af infrastruktur Trafikstyrelsens sikkerhedskonference Af Anne Nielsen Hovedpunkter Projektet o Hvad o Hvor o Hvornår Godkendelses-processen

Læs mere

Velkommen til jernbane session nr. 4. Håndtering af systemer med software (SW)

Velkommen til jernbane session nr. 4. Håndtering af systemer med software (SW) Velkommen til jernbane session nr. 4 Håndtering af systemer med software (SW) Hvem er vi? Lars Mortensen Trafik- og Byggestyrelsen Center for Jernbane lmo@tbst.dk Torben Lundbeck Trafik- og Byggestyrelsen

Læs mere

Sikkerhedsledelsen SIKKERHEDSSPOLITIK FOR DSB. April Version 1.0

Sikkerhedsledelsen SIKKERHEDSSPOLITIK FOR DSB. April Version 1.0 Sikkerhedsledelsen SIKKERHEDSSPOLITIK FOR DSB April 2008 Version 1.0 Indhold 1. Indledning... 3 2. Mission... 3 3. Målsætning... 3 4. Dækningsområde og afgrænsning... 4 5. Ansvar og organisering... 4 6.

Læs mere

Det Europæiske Jernbaneagentur. Valenciennes, Frankrig

Det Europæiske Jernbaneagentur. Valenciennes, Frankrig Det Europæiske Jernbaneagentur Valenciennes, Frankrig Indkaldelse af ansøgninger til optagelse på liste over eksperter i Human Factors, der skal bistå det nationale undersøgelsesorgan i visse medlemsstater

Læs mere

CSM i praksis. Erfaringer med CSM Risikoledelse. 14.05.2014 Banedanmark og Rambøll

CSM i praksis. Erfaringer med CSM Risikoledelse. 14.05.2014 Banedanmark og Rambøll CSM i praksis Erfaringer med CSM Risikoledelse 14.05.2014 Banedanmark og Rambøll CSM i praksis Sessionens indhold Forordningen Fælles sikkerhedsmetode for risikoevaluering og vurdering (CSM RA) trådte

Læs mere

Undersøgelse af assessormarkedet i Danmark 2017

Undersøgelse af assessormarkedet i Danmark 2017 Undersøgelse af 2017 14. marts 2018 3 Undersøgelse af Indhold Indhold Kapitel I Om undersøgelsen af 5 Assessormarkedet i dag 5 Styrelsens tiltag ift. brugen af CSM-RA i godkendelsessager 5 Undersøgelsens

Læs mere

Banedanmarks samarbejde med assessorer

Banedanmarks samarbejde med assessorer Banedanmarks samarbejde med assessorer Trafik & byggestyrelsens sikkerhedskonference 2015 27.10.2015 1 Deltagere Lars Brockhoff TÜV SÜD Danmark Pia Messell Rambøll Carsten Rasmussen NIRAS Tom Møller Rasmussen

Læs mere

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU)

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) L 125/4 KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) 2019/758 af 31. januar 2019 om supplerende regler til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv (EU) 2015/849 for så vidt angår reguleringsmæssige tekniske

Læs mere

Anerkendelse af statikere

Anerkendelse af statikere Bilag 3 Anerkendelse af statikere A. Anerkendelse af statikere Ingeniørforeningen i Danmark (IDA) bemyndiges af Trafik- og ByggestyrelsenErhvervs- og Byggestyrelsen til at anerkende statikere inden for

Læs mere

BILAG 15 TIL KONTRAKT OM EPJ/PAS PROAKTIVE HANDLINGER

BILAG 15 TIL KONTRAKT OM EPJ/PAS PROAKTIVE HANDLINGER BILAG 15 TIL KONTRAKT OM EPJ/PAS PROAKTIVE HANDLINGER INSTRUKTION TIL BESVARELSE AF BILAGET: Teksten i dette afsnit er ikke en del af Kontrakten og vil blive fjernet ved kontraktindgåelse. Formål med bilag:

Læs mere

Lav din egen TSI vurdering

Lav din egen TSI vurdering Lav din egen TSI vurdering Sikkerhedskonference 2016 Peter Gundelach, Stabschef, Anlæg, Sikkerhed, Tilsyn og Myndighed, Banedanmark og Mari Ruuhi, Specialkonsulent, Trafik- og Byggestyrelsen Program 1.

Læs mere

Anerkendelse af statikere

Anerkendelse af statikere Bilag 3 Anerkendelse af statikere A. Anerkendelse af statikere Ingeniørforeningen i Danmark (IDA) bemyndiges af Trafik- og Byggestyrelsen til at anerkende statikere inden for følgende rammer: 1 Gyldighed

Læs mere

(Ikke-lovgivningsmæssige retsakter) FORORDNINGER

(Ikke-lovgivningsmæssige retsakter) FORORDNINGER 10.1.2019 L 8 I/1 II (Ikke-lovgivningsmæssige retsakter) FORORDNINGER EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING (EU) 2019/26 af 8. januar 2019 om supplering af EU-typegodkendelseslovgivningen for så vidt

Læs mere

EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV 98/27/EF af 19. maj 1998 om søgsmål med påstand om forbud på området beskyttelse af forbrugernes interesser

EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV 98/27/EF af 19. maj 1998 om søgsmål med påstand om forbud på området beskyttelse af forbrugernes interesser L 166/51 EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV 98/27/EF af 19. maj 1998 om søgsmål med påstand om forbud på området beskyttelse af forbrugernes interesser EUROPA-PARLAMENTET OG RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE

Læs mere

Udvalgte udfordringer og Nogle bud på løsninger. af Joakim Böcher. Erfaringer med CSM. Baseret på indlæg holdt

Udvalgte udfordringer og Nogle bud på løsninger. af Joakim Böcher. Erfaringer med CSM. Baseret på indlæg holdt Udvalgte udfordringer og Nogle bud på løsninger Erfaringer med CSM af Joakim Böcher Baseret på indlæg holdt 16.11.2016 i IDA Rail Hvem er han? Svagstrømsingeniør 1981 DSB Bane 1982 Principkontrol, Transmissionssystemer,

Læs mere

Databehandleraftale Bilag 8 til Contract regarding procurement of LMS INDHOLD

Databehandleraftale Bilag 8 til Contract regarding procurement of LMS INDHOLD INDHOLD INDHOLD... 1 1. Baggrund... 2 2. Definitioner... 2 3. Behandling af personoplysninger... 3 4. Behandlinger uden instruks... 3 5. Sikkerhedsforanstaltninger... 3 6. Underdatabehandling... 4 7. Overførsel

Læs mere

1. Indledning Datagrundlag Sikkerhedsmålets anvendelsesområde Opgørelse af sikkerhedsmålet... 4

1. Indledning Datagrundlag Sikkerhedsmålets anvendelsesområde Opgørelse af sikkerhedsmålet... 4 Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon +45 417 80208 Fax 7221 8888 lss@trafikstyrelsen.dk www.trafikstyrelsen.dk Sikkerhedsmål for letbaner i Danmark Indhold 1. Indledning... 2 2. Datagrundlag...

Læs mere

- der henviser til Rådets fælles holdning (8558/2/ C5-0296/2003) 1,

- der henviser til Rådets fælles holdning (8558/2/ C5-0296/2003) 1, P5_TA-PROV(2003)0456 Europæisk jernbaneagentur ***II Europa-Parlamentets lovgivningsmæssige beslutning om Rådets fælles holdning med henblik på vedtagelse af Europa-Parlamentets og Rådets forordning om

Læs mere

(Ikke-lovgivningsmæssige retsakter) FORORDNINGER

(Ikke-lovgivningsmæssige retsakter) FORORDNINGER 27.1.2010 Den Europæiske Unions Tidende L 23/1 II (Ikke-lovgivningsmæssige retsakter) FORORDNINGER KOMMISSIONENS FORORDNING (EU) Nr. 72/2010 af 26. januar 2010 om fastlæggelse af procedurer for gennemførelse

Læs mere

DANAKs strategi 2010-2014

DANAKs strategi 2010-2014 DANAKs strategi 2010-2014 DANAKs mission DANAK sikrer troværdig dokumentation gennem akkreditering. DANAKs vision DANAK vil udbrede markedets kendskab til akkreditering, og være en troværdig samarbejdspartner.

Læs mere

Session 7. Godkendelse af køretøjer. under 4. jernbanepakke. Draft

Session 7. Godkendelse af køretøjer. under 4. jernbanepakke.   Draft Session 7 Draft 270717 Godkendelse af køretøjer under 4. jernbanepakke Hvem er jeg? Lars Mortensen Trafik-, Bygge og Boligstyrelsen Center for Jernbane E-mail: lmo@tbst.dk Implementing act on vehicle authorisation

Læs mere

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU)

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) L 274/6 KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) 2018/1638 af 13. juli 2018 om supplerende regler til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2016/1011 for så vidt angår reguleringsmæssige tekniske

Læs mere

Velkommen til jernbanesession 11 Håndtering af SW ændringer. Forslagsstillers håndtering af systemer med software (SW) vejledning og praksis

Velkommen til jernbanesession 11 Håndtering af SW ændringer. Forslagsstillers håndtering af systemer med software (SW) vejledning og praksis Velkommen til jernbanesession 11 Håndtering af SW ændringer Forslagsstillers håndtering af systemer med software (SW) vejledning og praksis Hvem er vi? Lars Mortensen Trafik- og Byggestyrelsen Center for

Læs mere

KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU)

KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) 5.2.2015 L 29/3 KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) 2015/171 af 4. februar 2015 om visse aspekter af proceduren for udstedelse af licenser til jernbanevirksomheder (EØS-relevant tekst) EUROPA-KOMMISSIONEN

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om Jernbanetilsynet. April 2008

Notat til Statsrevisorerne om beretning om Jernbanetilsynet. April 2008 Notat til Statsrevisorerne om beretning om Jernbanetilsynet April 2008 RIGSREVISORS FORTSATTE NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Opfølgning i sagen om Jernbanetilsynet (beretning nr. 4/03) 31. marts 2008 RN

Læs mere

10/01/2012 ESMA/2011/188

10/01/2012 ESMA/2011/188 Retningslinjer og henstillinger Samarbejde, herunder delegation, mellem ESMA, de kompetente myndigheder og de kompetente sektormyndigheder i henhold til forordning (EU) nr. 513/2011 om kreditvurderingsbureauer

Læs mere

KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU)

KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) L 252/26 Den Europæiske Unions Tidende 19.9.2012 KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) Nr. 844/2012 af 18. september 2012 om fastsættelse af de fornødne bestemmelser til gennemførelse af fornyelsesproceduren

Læs mere

Rapport. Sikkerhedsrapport 2014 for Øresundsbro Konsortiet. Trafikstyrelsen Edvard Thomsens Vej København S

Rapport. Sikkerhedsrapport 2014 for Øresundsbro Konsortiet. Trafikstyrelsen Edvard Thomsens Vej København S Rapport Sikkerhedsrapport 2014 for Øresundsbro Konsortiet Til: Fra: cc: Trafikstyrelsen Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Øresundsbro Konsortiet Vester Søgade 10 1601 København V Transportstyrelsen,

Læs mere

KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESAFGØRELSE (EU) / af

KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESAFGØRELSE (EU) / af EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 29.7.2019 C(2019) 5807 final KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESAFGØRELSE (EU) / af 29.7.2019 om anerkendelse af, at Japans retlige og tilsynsmæssige rammer er ækvivalente

Læs mere

L 120/20 Den Europæiske Unions Tidende HENSTILLINGER KOMMISSIONEN

L 120/20 Den Europæiske Unions Tidende HENSTILLINGER KOMMISSIONEN L 120/20 Den Europæiske Unions Tidende 7.5.2008 HENSTILLINGER KOMMISSIONEN KOMMISSIONENS HENSTILLING af 6. maj 2008 om ekstern kvalitetssikring i forbindelse med lovpligtige revisorer og revisionsfirmaer,

Læs mere

(EØS-relevant tekst) Artikel 1. Bilaget til gennemførelsesforordning (EU) 2015/1998 ændres som angivet i bilaget til nærværende forordning.

(EØS-relevant tekst) Artikel 1. Bilaget til gennemførelsesforordning (EU) 2015/1998 ændres som angivet i bilaget til nærværende forordning. L 73/98 KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) 2019/413 af 14. marts 2019 om ændring af gennemførelsesforordning (EU) 2015/1998 for så vidt angår tredjelande, som følger sikkerhedsnormer, der er anerkendt

Læs mere

DEN EUROPÆISKE CENTRALBANKS AFGØRELSE (EU)

DEN EUROPÆISKE CENTRALBANKS AFGØRELSE (EU) 6.4.2018 L 90/105 AFGØRELSER DEN EUROPÆISKE CENTRALBANKS AFGØRELSE (EU) 2018/546 af 15. marts 2018 om delegation af beføjelser til at vedtage afgørelser om kapitalgrundlag (ECB/2018/10) STYRELSESRÅDET

Læs mere

UDKAST. til. Bekendtgørelse om infrastrukturforvalteres uafhængighed og uvildighed 1

UDKAST. til. Bekendtgørelse om infrastrukturforvalteres uafhængighed og uvildighed 1 UDKAST til Bekendtgørelse om infrastrukturforvalteres uafhængighed og uvildighed 1 I medfør af 102, stk. 1 og 117, stk. 1 i jernbanelov, lov nr. 686 af 27. maj 2015, fastsættes: Anvendelsesområde 1. Bekendtgørelsen

Læs mere

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 19. september 2017 (OR. en)

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 19. september 2017 (OR. en) Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 19. september 2017 (OR. en) Interinstitutionel sag: 2017/0182 (NLE) 11946/17 UD 195 CID 2 TRANS 349 LOVGIVNINGSMÆSSIGE RETSAKTER OG ANDRE INSTRUMENTER Vedr.:

Læs mere

EIOPA-17/ oktober 2017

EIOPA-17/ oktober 2017 EIOPA-17/651 4. oktober 2017 Retningslinjer i henhold til direktivet om forsikringsdistribution om forsikringsbaserede investeringsprodukter, der indebærer en struktur, som gør det vanskeligt for kunden

Læs mere

KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) / af

KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) / af EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 20.12.2017 C(2017) 8871 final KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) / af 20.12.2017 om administrative og videnskabelige krav til traditionelle fødevarer fra tredjelande,

Læs mere

6191/17 SDM/ks DGA SSCIS

6191/17 SDM/ks DGA SSCIS Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 14. marts 2017 (OR. en) 6191/17 CORLX 93 CSC 44 COEST 33 CFSP/PESC 131 JAI 106 LOVGIVNINGSMÆSSIGE RETSAKTER OG ANDRE INSTRUMENTER Vedr.: Aftale mellem Den

Læs mere

Tjekliste til databehandleraftaler

Tjekliste til databehandleraftaler Tjekliste til databehandleraftaler Bruun & Hjejle har i november 2017 udarbejdet denne tjekliste til brug for gennemgang af databehandleraftaler modtaget fra samarbejdspartnere. Tjeklistens pkt. 1 indeholder

Læs mere

Notat vedr. farligt gods

Notat vedr. farligt gods 8. maj 2003 Til: Medlemmerne i DGF Reinsurance Notat vedr. farligt gods Dette notat er sammenstykket af uddrag fra ADR-konventionen - udgave 1. juli 2001, med den hensigt at skabe et overordnet overblik

Læs mere

KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) / af

KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) / af EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 20.12.2017 C(2017) 8874 final KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) / af 20.12.2017 om administrative og videnskabelige krav til ansøgninger, jf. artikel 10 i

Læs mere

DEN EUROPÆISKE UNION

DEN EUROPÆISKE UNION DEN EUROPÆISKE UNION EUROPA-PARLAMENTET RÅDET Bruxelles, den 7. oktober 2008 (OR. en) 2006/0272 (COD) PE-CONS 3668/08 TRANS 250 CODEC 990 RETSAKTER OG ANDRE INSTRUMENTER Vedr.: EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS

Læs mere