Fraværende Kirsten Wisborg (KW), Gitte Viftrup (GV), Ulla Gjørling (UG), Martin Damgaard Larsen (MDL)

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Fraværende Kirsten Wisborg (KW), Gitte Viftrup (GV), Ulla Gjørling (UG), Martin Damgaard Larsen (MDL)"

Transkript

1 Møde den: 31. januar 2012 Sted: K102, Fuglesangs Allé 4 REFERAT Arbejdsgruppen til rekruttering af internationale studerende - halvdagsseminar Til stede Anders Frølund (AF), Lonni Klitgaard (LOKL), Steen Weisner (SW), Mette Glerup Thomsen (MGT), Lene Augusta Jørgensen (LAJ), Anne Dorte Wieben (ADW), Birgitte Højland (BIRH), Lotte Holm (LH), Annette Larsen (AL), Tanja Hansen (TH) Fraværende Kirsten Wisborg (KW), Gitte Viftrup (GV), Ulla Gjørling (UG), Martin Damgaard Larsen (MDL) Dagsorden Dato: 02. februar 2012 Ref: lokl Side 1/8 1. AU Unique Selling Points (USP) 2. Målgrupper 3. Lande 4. Opsamling og evt. AF orienterede om, at international rekruttering har bevågenhed fra universitetsledelsen, og at strategien for dette arbejde sker i tæt samspil med uddannelsesudvalget og det internationale udvalg herunder. LH og AL er nye medlemmer af gruppen fra AU Studieadministration, Adgang, og sidder med hhv. internationalt bachelor- og kandidatoptag. AL informerede om, at der er et online ansøgningssystem på trapperne til AUkandidatuddannelser. Unique Selling Points (USP) Med afsæt i Handlingsplan for international profilering og markedsføring (2010) diskuterede vi, hvorledes USP findes på hhv. lande-, by- og universitetsniveau, og at de altid vil skulle målrettes de specifikke målgrupper og konkurrencesituationen i de enkelte kommunikationssituationer. Vi diskuterede og blev enige om følgende USP for AU (og Aarhus og Danmark): Research University Graduate University Top 100 University herunder akkrediteringer og rankings Interdisciplinary University AU Campus herunder arkitektur Student Services herunder IC, danskkursus Aarhus Universitet Aarhus Universitet Fredrik Nielsens Vej Århus C Tlf.: lokl@adm.au.dk

2 Side 2/8 Forskningsspydspidser og VIP Studiemiljø Aarhus som studenterby Study Methods skandinaviske undervisningsformer, herunder uformel omgangsform ml. studerende og underviser De enkelte uddannelser og fagligheder Jobmuligheder herunder Karrierecenter, kontakt til erhvervsliv, karriereveje under og efter uddannelse Case Competitions Alle taler engelsk i Danmark Boligmuligheder i Aarhus Mange nationaliteter på campus du er ikke alene, selvom du kommer langvejs fra Diversitet i studenterpopulationen 60 % of MA degree programmes fully taught in English Focus on talent development Flexible PhD programmes with early recruitment Safe, green environment Graduate University, 52 % on MA or PhD level LAJ påpegede, at det er vigtigt, at kommunikationen til de kommende internationale studerende er symmetrisk, dvs. en-til-en i form af dialog. Det blev også påpeget, at det er vigtigt, at man i brugen af USP konkretiserer og udfolder dem i den specifikke kommunikationssituation, så det er helt klart for målgruppen, hvad vi mener i hvert enkelt tilfælde. Man kunne f.eks. overveje fokusgruppeinterviews med internationale studerende, der allerede læser på AU, for at afdække, hvad der for dem har været afgørende faktorer ifm deres valg af AU. LOK følger op. Kommentar hertil fra Ulla, IC: Det er en god ide at spørge de studerende. Dog er der det seneste år gennemført en række fokusgruppeinterview og lignende afdækninger i regi af IC, Studenterrådet og på individuelle fag. Det er vigtigt at høste erfaringerne herfra, før vi går ud og søsætter nye fokusgrupper. Selvom hver enkelt kommunikationssituation er unik og kræver omtanke, kunne man godt forestille sig, at der blev lavet en overordnet engelsksproget kernefortælling målrettet kommende internationale studerende bredt set med indhold af ovennævnte USP. LOK følger op.

3 Side 3/8 Målgrupper Inddeling i målgrupper er forudsætningen for alt vores arbejde og er ikke det samme som at udvælge lande. Man kan segmentere målgrupper ud fra forskellige kriterier som f.eks. Efter placering i uddannelsessystemets struktur Bachelorstuderende Kandidatstuderende Ph.d.-studerende Masterstuderende Efter relation til AU Nuværende bachelorstuderende Nuværende kandidatstuderende Nuværende exchange-studerende Nuværende summer school/university-studerende Partneruniversiteter Spouses (til fx internationale forskere/gæstelærere) Besøgende på internationale messer (hvor det giver mening) Alumnenetværk Erhvervspartnere (AU Viden) Efter geografi Potentielle studerende fra andre danske uni Potentielle studerende fra de nordiske lande Fra EU Uden for EU (mod betaling) Danske repræsentationer i udlandet Udlændinge allerede i DK Efter betalingspligt Potentielle studerende uden for EU Internationale netværk i Arhus og DK (oversøiske expats) Danske og internationale virksomheders HR-afdelinger (fx til Masteruddannelser) AF gjorde opmærksom på, at arbejdet med målgrupper er dynamisk og retter sig bl.a. efter, hvilke produkter AU har på hylden. Kommende bachelorstuderende er således ikke en primær målgruppe, da vi ikke udbyder særligt mange bacheloruddannelser på engelsk.

4 Side 4/8 Den primære målgruppe er således kandidat- og ph.d.-studerende og i mindre omfang bachelor- og masterstuderende. En afledt målgruppe er influenter til den primære målgruppe. Ideelt set bør AU udvikle en strategi for hver målgruppe listet ovenover, det vil vi arbejde på i foråret I den forbindelse var der følgende kommentarer bordet rundt: SW mener, at vi bør arbejde med dybe partnerskaber med universiteter, der rankingmæssigt er tæt på os, så vi tilbyder uddannelsesmuligheder til hinandens studerende. Scholarships som rekrutteringsværktøj: der var diskussion om, hvorvidt det er en god ide at promovere de forholdsvis få scholarships, AU er i besiddelse af, stærkt over for udvalgte målgrupper. Det giver ikke nødvendigvis flere kvalificerede studerende men kan generere en del positiv omtale. Det må afvejes i hver enkelt situation. Kommentar fra Ulla, IC: Det er ikke særligt populært, hverken hos VIP eller TAP, fordi det giver rigtigt mange ansøgere, som vi skal behandle professionelt. Den overordnede tilgang er, at vi hellere vil have de rigtige ansøgere end de mange. Lande AUs internationaliseringsstrategi udstikker landeområder, vi bør satse på, og der foregår en del arbejde i IU-regi, som vi med fordel kan læne os op ad, når vi ser på, hvilke lande vi skal målrette vores aktiviteter imod. Fra AUs internationaliseringsstrategi: Europa, Nordamerika, Kina, områder under udvikling til at blive centrale vidensregioner, kunne være BRICS IU: Kina, Indien, USA, Tyskland, Polen Har haft en føler ude ift Brasilien (sammen med IC, AU) Emerging markets: Vietnam, Indonesien, Malaysia Følgende beskrivelser er dels baseret på IU-beskrivelser af de forskellige områder og på vores diskussioner på seminaret:

5 Side 5/8 Kina: Et stadigt stigende antal kinesere rejser hvert år til udlandet for at studere. I 2008 rejste ca unge fra Kina til udlandet for at studere, og Kina udgør derfor et meget stort potentielt marked for danske uddannelsesinstitutioner. For AU er Kina relevant ift kandidat-, ph.d.-studerende og MBA. De søger gode uddannelser i udlandet, da der ikke er nok studiepladser i Kina. Kina er også oplagt at satse på, da vi allerede kender landet (BSS), og da IU har en række støtteaktiviteter dér. BSS har en god agent, Study Adviser, og der er flere både danske og AU-initiativer i Kina som Top-talent og SDC. Konklusion: at forsætte nuværende aktiviteter og evt. arbejde målrettet på at gøre de nuværende kinesiske studerende og undervisere på AU til gode ambassadører for AU. LOK følger op Indien: En høj andel af den indiske befolkning taler engelsk, hvilket naturligvis er en fordel i forhold til de potentielle studerendes sprogkundskaber, men det betyder samtidig, at de indiske studerende er meget fokuserede på de engelsksprogede lande, når de skal vælge uddannelsesland. I dag er der relativt få indiske studerende i Danmark. I 2008/09 læste 239 indiske studerende en hel uddannelse i Danmark, og der var kun 27 indiske udvekslingsstuderende, men besøgstallene på tyder på en stor interesse fra indiske studerende for at læse i Danmark. For AU er Indien mest relevant ift MBA viser tidligere messeerfaringer(bss), da der er stor efterspørgsel efter udenlandske MBA-uddannelser fra især ingeniører. AU er i den sammenhæng billigere end England. I Indien fungerer det personlige møde med kommende studerende godt, og BSS har haft gode erfaringer med at annoncere personlige møder i lokale aviser. Konklusion: Vi bør satse på at få en god agent i Indien, ADW fra BSS arbejder på sagen. Tyskland: Tyskland er det største EU-land med ca. 83 mio. indbyggere, og der er en lang række handelsmæssige, kulturelle og politiske bånd mellem Tyskland og Danmark.

6 Side 6/8 Danske uddannelsesinstitutioner har gode erfaringer med tyske studerende, og der kan evt. også være interesse for dansksprogede uddannelser blandt tyske studerende. Desuden er mange tyske studerende interesserede i at få beskæftigelse i Danmark efter endt uddannelse, og tyskere er generelt meget fokuserede på jobsikkerhed. Frem til 2016, vil det samlede antal år, som en tysk skoleelev skal gå i skole for at opnå studentereksamen, blive reduceret fra 13 til 12 år. Reformen går under navnet G8, da den de fleste steder indebærer, at den tyske gymnasieskolens niende år skæres bort. Reformen vil - navnlig mellem 2011 og medføre en stor stigning i antallet af uddannelsessøgende, hvilket stiller de tyske uddannelsesinstitutioners kapacitetsproblemer på spidsen. Tyskland er interessant for alle typer af uddannelser på AU. AU (IC og BSS) samarbejder allerede med Border Concepts (Master and More-messerne), hvilket har fungeret meget tilfredsstillende. Andre former for samarbejder, evt. med de tyske universiteter i Coimbra-netværket er også en mulighed. Konklusion: Vi kunne overveje at indbyde Border Concepts til et møde, hvor vi kan diskutere forskellige former for samarbejde fremadrettet. LOK følger op. Polen: Med 38,5 mio. indbyggere og 15 % af befolkningen mellem år har Polen en af de største og yngste befolkninger i Europa. I 2007 gik 2,1 mio. polakker på en videregående uddannelse, hvilket gjorde Polen til det EU-land med fjerde flest videregående studerende. Samme år studerede knap polakker i udlandet. De studerende vælger ofte et europæisk land og gerne et naboland når de skal vælge studieland. I 2007 studerende 90 % af alle polakker indenfor EU/EØS, og 46 % i de umiddelbare nabolande Tyskland, Tjekkiet og Slovakiet. Undersøgelserne viser således, at der er gode muligheder og potentiale for at rekruttere højt kvalificerede studerende i Polen men at der er behov for at øge kendskabet til Danmark som studieland, og at de polske studerende, som kommer til Danmark, og i overvejende grad forlader Danmark igen med et positivt indtryk, kan være et middel til at øge kendskabet. Polen er interessant for alle typer af uddannelser på AU. Vi kom ikke nærmere ind på muligheder i Polen.

7 Side 7/8 Kommentar fra Ulla, IC: Vi har allerede nu relativt mange studerende fra Polen. Og især i forhold til vores udvekslingsaftaler store problemer, da vi ikke kan opnå balance på disse aftaler, da AU s egne ikke vil til Polen. USA: På graduate niveau er IUs målsætning at arbejde for at øge optaget af højt kvalificerede kandidat- og ph.d.-studerende fra USA gennem deltagelse på udvalgte uddannelsesmesser og ved konkrete rekrutteringsprojekter i samarbejde med det danske innovationscenter i Silicon Valley. For øjeblikket er kun rekruttering til ph.d.-niveau interessant, da nye regler ifm udbetaling af penge på vegne af de amerikanske låneprogrammer for bachelor- og kandidatstuderende har gjort det yderst besværligt for amerikanske studerende at være full-degree-studerende i Danmark. Det blev nævnt, at det ikke kan lade sig gøre at ramme målgruppen i USA bredt, men at vi i stedet bør satse på andre kanaler som personlige forbindelser, expats i Danmark, Innovation Center Sillicon Valley m.v. Konklusion: vi ser, hvad IU gør i USA og kobler os evt. på nogle af deres tiltag. Herudover ser vi på, hvad vi kan gøre ift de andre kanaler, f.eks. expats i DK. LOK følger op. Andre lande: England LH nævnte England som muligt rekrutteringsland, da der i forvejen er en stor international studenterpopulation, som er mobil, og AU kan konkurrere på prisen. Det kunne være interessant i forhold til vores kandidatuddannelser og evt. MBA. Afrika Vi var enige om, at afrikanere generelt ikke har råd til at betale tuition fee og således kun kan komme, hvis de får scholarship eller kommer under en form for støtteprogram som f.eks. Danida. De arabiske lande Det er værd at følge udviklingen i de nordafrikanske lande som Libyen og Egypten, og vi bør evt. også kigge på de arabiske emiratlande. Kommentar fra Ulla, IC: Et meget vanskeligt segment. Generelle problemer med de studerendes attitude og arbejdsindsats.

8 Side 8/8 De skandinaviske lande Vi har ikke tradition for at gøre noget særligt for at rekruttere studerende fra Norden, da vi er vant til, at de kommer af sig selv endda i hobetal til uddannelser som f.eks. medicin og psykologi. Men vi bør overveje at have en strategi for de nordiske lande ift andre AU-uddannelser. Vi kom ikke videre og berørte kun overfladisk nedennævnte lande: Vietnam Brasilien (Latinamerika i det hele taget) Rusland Indonesien Malaysia Opsamling og evt. De fire hovedområder sidder pt og laver strategier for deres område fremadrettet, herunder internationalisering, de forventes offentliggjorte ca. 1. marts Vi har derfor på dette seminar taget hul på en mulig strategi for den internationale rekruttering, som selvsagt skal sammenkøres med de respektive hovedområdestrategier og budgetudmeldingerne i øvrigt. Dette skriv har status af et dynamisk strategisk arbejdsdokument. Kommende punkter: AL foreslog, at vi fremadrettet bør se på, hvad AUs holdning er til webportaler, der lister uddannelsesinformation om Aarhus Universitet, da dette felt pt er broget og uden overordnet koordinering. /Lonni Klitgaard

US AAR H. Strategisk handlingsplan 2014. International rekruttering Arbejdsgruppen til rekruttering af internationale studerende.

US AAR H. Strategisk handlingsplan 2014. International rekruttering Arbejdsgruppen til rekruttering af internationale studerende. US AAR H Strategisk handlingsplan 2014 International rekruttering Arbejdsgruppen til rekruttering af internationale studerende Juni 2013 Handlingsplanen er udarbejdet af: Steen Weisner, AU Forskning og

Læs mere

Internationale studerende i Viborg Kommune 2014

Internationale studerende i Viborg Kommune 2014 Sagsnr. 14/142258 Sagsansvarlig: vpjacu Internationale studerende i Viborg Kommune 2014 Uddannelsesinstitutioner med internationale studerende Viborg Kommunes udviklingsstrategi beskriver indsatsområderne

Læs mere

Master i udlandet. University College Nordjylland

Master i udlandet. University College Nordjylland Master i udlandet University College Nordjylland Indhold 1. Indledning... 2 2. Begrebsafklaring og definitioner... 2 2.1 MA (Master of Arts) og MSc (Master of Science)... 2 2.2 MBA: Master of Business

Læs mere

Aalborg Universitets strategi og handlingsplan i forhold til konsekvenserne af den nye lov om ændring af universitetsloven

Aalborg Universitets strategi og handlingsplan i forhold til konsekvenserne af den nye lov om ændring af universitetsloven Til Bestyrelsen AALBORG UNIVERSITET Bestyrelsesmøde: 4-05 Pkt.: 6 Bilag: B Ledelsessekretariatet Fredrik Bajers Vej 5 Postboks 159 9100 Aalborg Tlf. 9635 9500 www.aau.dk Sagsbehandler Hanne Engelund Tlf.

Læs mere

INTERNATIONALE STUDERENDE I DANMARK UDDANNES SKÆVT

INTERNATIONALE STUDERENDE I DANMARK UDDANNES SKÆVT Maj 2016 INTERNATIONALE STUDERENDE I DANMARK UDDANNES SKÆVT AF CHEFKONSULENT SARAH GADE HANSEN, SGA@DI.DK OG STUD.SCIENT.OECON RIKKE RHODE NISSEN, RIRN@DI.DK Antallet af internationale studerende i Danmark

Læs mere

1. Indledning. 2. Begrebsafklaring og definitioner. 3. Hvilken masteruddannelse? 2.1 MA (Master of Arts) og MSc (Master of Science)

1. Indledning. 2. Begrebsafklaring og definitioner. 3. Hvilken masteruddannelse? 2.1 MA (Master of Arts) og MSc (Master of Science) Master i udlandet 1 Indhold 1. Indledning... 3 2. Begrebsafklaring og definitioner... 3 2.1 MA (Master of Arts) og MSc (Master of Science)... 3 2.2 MBA: Master of Business Administration... 3 3. Hvilken

Læs mere

Study Abroad and Exchange

Study Abroad and Exchange Study Abroad and Exchange Informationsmøde om udlandsophold for psykologi studerende 3. november 2015 International Koordinator Jette Raalskov International koordinator Aarhus BSS Tåsingegade 3, bygning

Læs mere

STATSKUNDSKAB INFORMATIONSMØDE OM UDLANDSOPHOLD I EFTERÅRET 2019 OG FORÅRET 2020

STATSKUNDSKAB INFORMATIONSMØDE OM UDLANDSOPHOLD I EFTERÅRET 2019 OG FORÅRET 2020 STATSKUNDSKAB INFORMATIONSMØDE OM UDLANDSOPHOLD I EFTERÅRET 019 OG FORÅRET 00 30. OKTOBER 018 INTERNATIONAL KOORDINATOR 30. OKTOBER 018 OM MIG Line Riggelsen International koordinator Aarhus BSS Tåsingegade

Læs mere

Uddannelsesstrategi for. Det Informationsvidenskabelige Akademi (IVA) Københavns Universitets Humanistiske Fakultet (KU-HUM)

Uddannelsesstrategi for. Det Informationsvidenskabelige Akademi (IVA) Københavns Universitets Humanistiske Fakultet (KU-HUM) D E T H U M A N I S T I S K E F A K U L T E T K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T E T Uddannelsesstrategi 2015-17 for Det Informationsvidenskabelige Akademi (IVA) Københavns Universitets Humanistiske

Læs mere

KORTLÆGNING AF INTERNATIONALISERING

KORTLÆGNING AF INTERNATIONALISERING INTERNATIONALISERINGSNETVÆRKETS KONFERENCE DEN 29. APRIL 2015 KORTLÆGNING AF INTERNATIONALISERING V. REKTOR LAUST JOEN JAKOBSEN 1 INTRO Formålet med kortlægningen er at understøtte realiseringen af 2020-målene

Læs mere

Study Abroad and Exchange

Study Abroad and Exchange Study Abroad and Exchange Informationsmøde om udlandsophold for psykologi studerende 6. november 2018 International Koordinator Jette Raalskov International koordinator Aarhus BSS Tåsingegade 3, bygning

Læs mere

AU indsatsområde: Skabe uddannelser og studiemiljø af høj kvalitet baseret på innovative læringsmiljøer

AU indsatsområde: Skabe uddannelser og studiemiljø af høj kvalitet baseret på innovative læringsmiljøer AU indsatsområde: Skabe uddannelser og studiemiljø af høj kvalitet baseret på innovative læringsmiljøer Strategiske AU s mål er ift. 2011 at opnå derfor have kvalitetssikring af uddannelser på opnå fuld

Læs mere

STATSKUNDSKAB INFORMATIONSMØDE OM UDLANDSOPHOLD I EFTERÅRET 2018 OG FORÅRET 2019

STATSKUNDSKAB INFORMATIONSMØDE OM UDLANDSOPHOLD I EFTERÅRET 2018 OG FORÅRET 2019 STATSKUNDSKAB INFORMATIONSMØDE OM UDLANDSOPHOLD I EFTERÅRET 018 OG FORÅRET 019 30. OKTOBER 017 INTERNATIONAL KOORDINATOR 30. OKTOBER 017 OM MIG Line Riggelsen International koordinator Aarhus BSS Tåsingegade

Læs mere

Aarhus School of Business Handelshøjskolen i Århus. Lasting Ideas

Aarhus School of Business Handelshøjskolen i Århus. Lasting Ideas Aarhus School of Business Handelshøjskolen i Århus Lasting Ideas Om Aarhus School of Business Aarhus School of Business er et af 12 universiteter i Danmark Aarhus School of Business er EQUIS akkrediteret,

Læs mere

Internationale ingeniørstuderende i hovedstaden

Internationale ingeniørstuderende i hovedstaden januar 2010 Internationale ingeniørstuderende i hovedstaden Resume Globaliseringen af de videregående uddannelser, stipendier til udlandsophold og en faglig tilskyndelse til at erhverve internationale

Læs mere

Study Abroad and Exchange

Study Abroad and Exchange Study Abroad and Exchange Informationsmøde om udlandsophold for psykologi studerende 26. oktober 2016 International Koordinator Jette Raalskov International koordinator Aarhus BSS Tåsingegade 3, bygning

Læs mere

Evaluering af Graduate programmer

Evaluering af Graduate programmer Evaluering af Graduate programmer November 2016 Indledning En virksomheds Graduate program er målrettet nyuddannede akademikere Mange større danske virksomheder og internationale virksomheder tilbyder

Læs mere

Foto: Colourbox STRATEGIEN I OVERSKRIFTER HVOR SKAL VI HEN? 2013-2020. Aarhus Universitet Health Institut for Folkesundhed

Foto: Colourbox STRATEGIEN I OVERSKRIFTER HVOR SKAL VI HEN? 2013-2020. Aarhus Universitet Health Institut for Folkesundhed Foto: Colourbox STRATEGIEN I OVERSKRIFTER HVOR SKAL VI HEN? 2013-2020 Aarhus Universitet Health Institut for Folkesundhed stra folk tegi esun dhed Strategien understøtter udviklingen her på instituttet,

Læs mere

Debatoplæg fra uddannelsesminister Morten Østergaard: Plads til talenterne

Debatoplæg fra uddannelsesminister Morten Østergaard: Plads til talenterne Debatoplæg fra uddannelsesminister Morten Østergaard: Plads til talenterne De videregående uddannelsesinstitutioner skal have strategisk fokus på at udvikle talenter på alle niveauer og i en langt bredere

Læs mere

PARTNERSKAB MED AU CAREER ARTS

PARTNERSKAB MED AU CAREER ARTS PARTNERSKAB MED AU CAREER ARTS AARHUS AU UNIVERSITET PARTNERSKAB MED AU CAREER ARTS 3 PARTNERSKABSAFTALE Kontakt til godt 13.000 studerende AU Career på Arts ved Aarhus Universitet har som mission at

Læs mere

Godkendelsesbrev. Aarhus Universitet. Afgørelse om godkendelse af nyt udbud

Godkendelsesbrev. Aarhus Universitet.   Afgørelse om godkendelse af nyt udbud Godkendelsesbrev Aarhus Universitet E-mail: au@au.dk Afgørelse om godkendelse af nyt udbud Uddannelses- og forskningsministeren har på baggrund af gennemført prækvalifikation af Aarhus Universitets (AU)

Læs mere

Aarhus Universitet Au@au.dk. Afgørelse om foreløbig godkendelse

Aarhus Universitet Au@au.dk. Afgørelse om foreløbig godkendelse Aarhus Universitet Au@au.dk Afgørelse om foreløbig godkendelse Ministeren for uddannelse og forskning har på baggrund af gennemført prækvalifikation af Aarhus Universitets ansøgning om godkendelse af et

Læs mere

Study Abroad and Exchange

Study Abroad and Exchange Study Abroad and Exchange Informationsmøde om udlandsophold for psykologi studerende 2. november 2017 International Koordinator Jette Raalskov International koordinator Aarhus BSS Tåsingegade 3, bygning

Læs mere

Study Abroad and Exchange

Study Abroad and Exchange Study Abroad and Exchange Informationsmøde om udlandsophold for jura studerende 9. november 2015 Mig Line Riggelsen International koordinator School of Business and Social Sciences Tåsingegade 3, bygning

Læs mere

Virksomhedsklubbens studielegat

Virksomhedsklubbens studielegat Virksomhedsklubbens studielegat Lisa Ibenfeldt Schultz Datalogisk Institut Dias 1 Formålet med virksomhedsklubben Formålet med virksomhedsklubben: at styrke kvaliteten i undervisningen i datalogi med viden

Læs mere

Professionshøjskolernes Rektorkollegium og Danske Erhvervsskoler. Code of Conduct. for. danske videregående uddannelsinstitutioner

Professionshøjskolernes Rektorkollegium og Danske Erhvervsskoler. Code of Conduct. for. danske videregående uddannelsinstitutioner Code of Conduct for danske videregående uddannelsinstitutioner i Undervisningsministeriets regi Dansk udgave 31.05.10 Code of Conduct Page 1 Indholdsfortegnelse 1. Definitioner... 3 2. Baggrund... 3 3.

Læs mere

Referat fra mødet i MBA-studienævnet Fredag den 13. april 2018 kl Bygning 2630 lokale 102

Referat fra mødet i MBA-studienævnet Fredag den 13. april 2018 kl Bygning 2630 lokale 102 Referat fra mødet i MBA-studienævnet Fredag den 13. april 2018 kl. 14.15-15.45 Bygning 2630 lokale 102 Referat Deltagere: Studienævnsformand Franziska Günzel-Jensen, studienævnsmedlemmer Philipp Schröder,

Læs mere

Aarhus Universitets Strategi

Aarhus Universitets Strategi Aarhus Universitets Strategi 2008-2012 Lauritz B. Holm-Nielsen 2 Mission, Vision og Værdier Aarhus Universitets mission er gennem forskning samt forskningsbaseret uddannelse, formidling og rådgivning at

Læs mere

Hvad er en bachelor?

Hvad er en bachelor? 8 hvad er en bachelor? Hvad er en bachelor? En universitetsuddannelse kan sammensættes på flere måder, men består typisk af to dele en bacheloruddannelse på tre år og en kandidatuddannelse på to år. Bacheloruddannelsen

Læs mere

DET INTERNATIONALE 11. SEMESTER

DET INTERNATIONALE 11. SEMESTER DET INTERNATIONALE 11. SEMESTER IINFORMATION & EN LILLE UNDERSØGELSE RASMUS THØGER CHRISTENSEN INTERNATIONAL STUDENTERSTUDIEVEJLEDER PÅ HEALTH, AU FORSKNING & TALENT 7. semester studerende UNI VERSITET

Læs mere

Aktuel udvikling i dansk turisme

Aktuel udvikling i dansk turisme Aktuel udvikling i dansk turisme Januar 2019 VisitDenmark, 2019 Viden & Analyse Udgivet af VisitDenmark Sidst opdateret: Marts 2019 Overnatningsstatistikken fra Danmarks Statistik dækker t.o.m.: Januar

Læs mere

Indsatsområde: Kvalitetssikring af ph.d.-uddannelserne på AU

Indsatsområde: Kvalitetssikring af ph.d.-uddannelserne på AU Indsatsområde: Kvalitetssikring af ph.d.-uddannelserne på AU AU s mål er at: - Medvirke til at sætte - Udvikle fælles - Tilbyde en ph.d.- - Udarbejde kvalitetssikringspolitik med den internationale kvalitetsstandarder

Læs mere

Afrikastudier - KAN Carsten Selch Jensen. Det Teologiske Fakultet. 27. september År: 2014 År: 2013 År: 2012 Bestand seneste tre år i perioden

Afrikastudier - KAN Carsten Selch Jensen. Det Teologiske Fakultet. 27. september År: 2014 År: 2013 År: 2012 Bestand seneste tre år i perioden DET TEOLOGISKE FAKULTET KØBENHAVNS UNIVERSITET UDDANNELSESEVALUERING KANDIDATUDDANNELSEN I AFRIKASTUDIER (revideret udgave) Uddannelsens navn Studieleder/Institutleder Fakultet Afrikastudier - KAN Carsten

Læs mere

Godkendelse af ny uddannelse

Godkendelse af ny uddannelse Afgørelsesbrev Danmarks Tekniske Universitet dtu@dtu.dk Godkendelse af ny uddannelse Uddannelses- og forskningsministeren har på baggrund af gennemført prækvalifikation af Danmarks Tekniske Universitets

Læs mere

Aktuel udvikling i dansk turisme Januar -september VisitDenmark, 2018 Viden & Analyse

Aktuel udvikling i dansk turisme Januar -september VisitDenmark, 2018 Viden & Analyse Aktuel udvikling i dansk turisme Januar -september 2018 VisitDenmark, 2018 Viden & Analyse Udgivet af VisitDenmark Sidst opdateret: november 2018 Overnatningsstatistikken fra Danmarks Statistik dækker

Læs mere

KKR Midtjyllands bemærkninger til udkast til Vækstplan 2016-2020

KKR Midtjyllands bemærkninger til udkast til Vækstplan 2016-2020 NOTAT KKR MIDTJYLLAND Den 16. september 2015 KKR Midtjyllands bemærkninger til udkast til Vækstplan 2016-2020 KKR Midtjylland har den 10. september 2015 drøftet første udkast til Vækstplan 2016-2020 Handlingsplan

Læs mere

Tabel 1: Internationale studerende på hele uddannelser, tidligere kulturministerielle. 2000 2001 2002 2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009 I alt

Tabel 1: Internationale studerende på hele uddannelser, tidligere kulturministerielle. 2000 2001 2002 2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009 I alt Sekretariatet Bilag: Udenlandske studerende på danske uddannelser Den 6. juni 2012 Dok.nr. bba/sel Tabel 1: Internationale studerende på hele uddannelser, tidligere kulturministerielle område 2000 2001

Læs mere

Bilag om international udvekslingsmobilitet på videregående uddannelser - Hvem tager ud, og hvem kommer ind 1

Bilag om international udvekslingsmobilitet på videregående uddannelser - Hvem tager ud, og hvem kommer ind 1 DANMARK I DEN GLOBALE ØKONOMI 22.11.2005 SEKRETARIATET FOR MINISTERUDVALGET Prins Jørgens Gård 11, 1218 København K Telefon 33 92 33 00 - Fax 33 11 16 65 Bilag om international udvekslingsmobilitet på

Læs mere

Bilag om det globale marked for uddannelse 1

Bilag om det globale marked for uddannelse 1 DANMARK I DEN GLOBALE ØKONOMI 22.11.2005 SEKRETARIATET FOR MINISTERUDVALGET Prins Jørgens Gård 11, 1218 København K Telefon 33 92 33 00 - Fax 33 11 16 65 Bilag om det globale marked for uddannelse 1 I.

Læs mere

Principper for studiestarten

Principper for studiestarten Principper for studiestarten 0. Formål Syddansk Universitet ønsker at integrere alle nye studerende på bedste vis i det faglige og sociale liv på deres nye studie. Alle studerende skal hjælpes til at blive

Læs mere

Aktuel udvikling i dansk turisme Januar -oktober VisitDenmark, 2018 Viden & Analyse

Aktuel udvikling i dansk turisme Januar -oktober VisitDenmark, 2018 Viden & Analyse Aktuel udvikling i dansk turisme Januar -oktober 2018 VisitDenmark, 2018 Viden & Analyse Udgivet af VisitDenmark Sidst opdateret: december 2018 Overnatningsstatistikken fra Danmarks Statistik dækker t.o.m.:

Læs mere

Disposition for præsentation

Disposition for præsentation Analyse af udbuddet og behovet for kompetenceudvikling inden for offshore energisektoren i Danmark, Norge, England og Tyskland Ved Jakob Stoumann, Chefanalytiker Oxford Research Oxford Research A/S Falkoner

Læs mere

Bilag. Region Midtjylland. Indstilling fra Vækstforum om bevilling til udmøntning af initiativet Fastholdelse af udenlandske studerende

Bilag. Region Midtjylland. Indstilling fra Vækstforum om bevilling til udmøntning af initiativet Fastholdelse af udenlandske studerende Region Midtjylland Indstilling fra Vækstforum om bevilling til udmøntning af initiativet Fastholdelse af udenlandske studerende Bilag til Regionsrådets møde den 17. december 2008 Punkt nr. 7 Fastholdelse

Læs mere

Evalueringsrapport vedr. studieophold i udlandet

Evalueringsrapport vedr. studieophold i udlandet Evalueringsrapport vedr. studieophold i udlandet Denne evalueringsrapport vil give Aalborg Universitet vigtig information om dit studieophold, som vil komme andre studerende til gode og sam 1. Personlige

Læs mere

US AARH. Generelle oplysninger. Studie på Aarhus Universitet: Psykologi. Navn på universitet i udlandet: University of Manitoba.

US AARH. Generelle oplysninger. Studie på Aarhus Universitet: Psykologi. Navn på universitet i udlandet: University of Manitoba. US AARH Generelle oplysninger Studie på Aarhus Universitet: Psykologi Navn på universitet i udlandet: University of Manitoba Land: Canada Periode: Fra: Til: Udvekslingsprogram: Oversøisk Hvorfor har du

Læs mere

Retningslinier for indhold på den online studyguide Sidst opdateret: 24. november 2011

Retningslinier for indhold på den online studyguide Sidst opdateret: 24. november 2011 Retningslinier for indhold på den online studyguide Sidst opdateret: 24. november 2011 Indhold Bachelorbeskrivelsen (Full Degree Undergraduate)... 3... 3... 3 Fagligt indhold... 3 Kombinations- & kandidatmuligheder...

Læs mere

Notat Rekrutteringsevaluering 2016

Notat Rekrutteringsevaluering 2016 Notat Rekrutteringsevaluering 2016 Indledning Rekrutteringsevalueringen for optag sommer 2016 blev udsendt d. 18. november til 66 responder på BA1 og 60 respondenter på KA1. Evalueringen blev lukket d.

Læs mere

Retningslinjer for udbud af danske videregående uddannelser til internationale studerende

Retningslinjer for udbud af danske videregående uddannelser til internationale studerende Retningslinjer for udbud af danske videregående uddannelser til internationale studerende 1. Definitioner 2. Generelt 3. Information i forbindelse med studievalg 4. Partnere og agenter 5. Adgangskrav 6.

Læs mere

US AARH. Generelle oplysninger. Studie på Aarhus Universitet: Statskundskab. Navn på universitet i udlandet: University of Western Australia

US AARH. Generelle oplysninger. Studie på Aarhus Universitet: Statskundskab. Navn på universitet i udlandet: University of Western Australia US AARH Generelle oplysninger Studie på Aarhus Universitet: Statskundskab Navn på universitet i udlandet: University of Western Australia Land: Australien Periode: Fra: Januar 2013 Til: Juni 2013 Udvekslingsprogram:

Læs mere

Notat: Internationale studerende i Danmark

Notat: Internationale studerende i Danmark Notat: Internationale studerende i Danmark! Længe har der fra forskellige sider været et stigende fokus på internationale studerende i Danmark. Fra politisk hold har der været fokus på, at internationale

Læs mere

Aktuel udvikling i dansk turisme

Aktuel udvikling i dansk turisme Aktuel udvikling i dansk turisme Januar -december 2018 VisitDenmark, 2019 Viden & Analyse Udgivet af VisitDenmark Sidst opdateret: februar 2019 Overnatningsstatistikken fra Danmarks Statistik dækker t.o.m.:

Læs mere

Afgørelse om godkendelse af nyt udbud

Afgørelse om godkendelse af nyt udbud Afgørelsesbrev Syddansk Universitet sdu@sdu.dk Afgørelse om godkendelse af nyt udbud Uddannelses- og forskningsministeren har på baggrund af gennemført prækvalifikation af Syddansk Universitets (SDU) ansøgning

Læs mere

Rapport: Bevilling til videreudvikling og kvalitetssikring af Tri-Continental Degree in Business Studies

Rapport: Bevilling til videreudvikling og kvalitetssikring af Tri-Continental Degree in Business Studies Rapport: Bevilling til videreudvikling og kvalitetssikring af Tri-Continental Degree in Business Studies Projektnummer: 126283 Projektets titel: Udvikling af en Tri-Continental Degree in Marketing Copenhagen

Læs mere

Aktuel udvikling i dansk turisme Januar - august 2018

Aktuel udvikling i dansk turisme Januar - august 2018 Aktuel udvikling i dansk turisme Januar - august 2018 VisitDenmark, 2018 Viden & Analyse Udgivet af VisitDenmark Sidst opdateret: Oktober 2018 Overnatningsstatistikken fra Danmarks Statistik dækker t.o.m.:

Læs mere

Aktuel udvikling i dansk turisme

Aktuel udvikling i dansk turisme Aktuel udvikling i dansk turisme Status 2018 VisitDenmark, 2019 Viden & Analyse Udgivet af VisitDenmark Sidst opdateret: April 2019 Overnatningsstatistikken fra Danmarks Statistik dækker t.o.m.: December

Læs mere

Aktuel udvikling i dansk turisme Januar -november VisitDenmark, 2019 Viden & Analyse

Aktuel udvikling i dansk turisme Januar -november VisitDenmark, 2019 Viden & Analyse Aktuel udvikling i dansk turisme Januar -november 2018 VisitDenmark, 2019 Viden & Analyse Udgivet af VisitDenmark Sidst opdateret: januar 2019 Overnatningsstatistikken fra Danmarks Statistik dækker t.o.m.:

Læs mere

REFERAT. Dagsorden. Referat Godkendelse af dagsorden Dagsordenen blev godkendt med tilføjelse af et orienteringspunkt Valg 2016

REFERAT. Dagsorden. Referat Godkendelse af dagsorden Dagsordenen blev godkendt med tilføjelse af et orienteringspunkt Valg 2016 REFERAT Emne: Møde i Studienævn for Kandidatuddannelserne i Jordemodervidenskab, Ergoterapi og Klinisk sygepleje Dato og tidspunkt: Den 11. november 2015 kl. 8.00 11.00 Sted: WP17, 1. sal. Lokale 17.124

Læs mere

Aktionsforskningsgruppe i samarbejde mellem Taos Institute og MacMann Berg Invitation til at deltage i dagsordensættende og innovativ praksisudvikling

Aktionsforskningsgruppe i samarbejde mellem Taos Institute og MacMann Berg Invitation til at deltage i dagsordensættende og innovativ praksisudvikling Aktionsforskningsgruppe i samarbejde mellem Taos Institute og MacMann Berg Invitation til at deltage i dagsordensættende og innovativ praksisudvikling Ambitionen Det er MacMann Bergs vision at være dagsordensættende

Læs mere

Campus Odense. Miljøplanlægning. samfundsfag. 3-årig Bacheloruddannelse SAMFUNDSVIDENSKAB

Campus Odense. Miljøplanlægning. samfundsfag. 3-årig Bacheloruddannelse SAMFUNDSVIDENSKAB Campus Odense Miljøplanlægning samfundsfag 3-årig Bacheloruddannelse SAMFUNDSVIDENSKAB Et bredt samfundsengagement Samfundsfag er for dig, der har en bred interesse i politiske og samfundsmæssige problemstillinger

Læs mere

Aktuel udvikling i dansk turisme Januar - juni 2018

Aktuel udvikling i dansk turisme Januar - juni 2018 Aktuel udvikling i dansk turisme Januar - juni 2018 VisitDenmark, 2018 Viden & Analyse Udgivet af VisitDenmark Sidst opdateret: August 2018 Overnatningsstatistikken fra Danmarks Statistik dækker t.o.m.:

Læs mere

US AARH. Generelle oplysninger. Studie på Aarhus Universitet: Statskundskab

US AARH. Generelle oplysninger. Studie på Aarhus Universitet: Statskundskab US AARH Generelle oplysninger Studie på Aarhus Universitet: Statskundskab Navn på universitet i udlandet: Institut d Etudes de Politiques, Paris (Sciences Po, Paris) Land: Frankrig Periode: Fra: August

Læs mere

Godkendelse af ny uddannelse. Godkendelse af ny bacheloruddannelse i teknisk videnskab (kunstig intelligens og data) Afgørelsesbrev

Godkendelse af ny uddannelse. Godkendelse af ny bacheloruddannelse i teknisk videnskab (kunstig intelligens og data) Afgørelsesbrev Afgørelsesbrev Danmarks Tekniske Universitet dtu@dtu.dk Godkendelse af ny uddannelse Uddannelses- og forskningsministeren har på baggrund af gennemført prækvalifikation af Danmarks Tekniske Universitets

Læs mere

Katastrofe- og. Risikomanageruddannelsen på Metropol

Katastrofe- og. Risikomanageruddannelsen på Metropol på Metropol Lars Zwisler Katastrofe- og Side 1 Uddannelser tidligere og i dag Tidligere i DK Vi lavede uddannelser og brugte dem i DK og kun i DK og disse uddannelser var kendte og anerkendte. (eks. HD,

Læs mere

FREMTIDENS GIGANTER - hvordan skaber vi fremtidens store industrivirksomheder i Danmark?

FREMTIDENS GIGANTER - hvordan skaber vi fremtidens store industrivirksomheder i Danmark? FREMTIDENS GIGANTER - hvordan skaber vi fremtidens store industrivirksomheder i Danmark? Vice President, Chemicals, R&D, Martin Skov Skjøth-Rasmussen, Haldor Topsøe A/S 1 Hovedanbefalinger Til universiteterne

Læs mere

Aktuel udvikling i dansk turisme Januar 2018

Aktuel udvikling i dansk turisme Januar 2018 Aktuel udvikling i dansk turisme Januar 2018 VisitDenmark, 2018 Viden & Analyse Udgivet af VisitDenmark Sidst opdateret: Marts 2018 Overnatningsstatistikken fra Danmarks Statistik dækker t.o.m.: Januar

Læs mere

Education at a Glance 2017 Opsummering af OECD s Education at a Glance 2017 i et dansk perspektiv. September 2017

Education at a Glance 2017 Opsummering af OECD s Education at a Glance 2017 i et dansk perspektiv. September 2017 Education at a Glance 217 Opsummering af OECD s Education at a Glance 217 i et dansk perspektiv September 217 Indhold 1. Indledning 3 1.1 Baggrund 3 1.2 Gruppering af uddannelser og anvendte begreber 3

Læs mere

JURA INFORMATIONSMØDE OM UDLANDSOPHOLD I EFTERÅRET 2018 OG FORÅRET 2019

JURA INFORMATIONSMØDE OM UDLANDSOPHOLD I EFTERÅRET 2018 OG FORÅRET 2019 JURA INFORMATIONSMØDE OM UDLANDSOPHOLD I EFTERÅRET 018 OG FORÅRET 019. NOVEMBER 017 OM MIG Line Riggelsen International koordinator Aarhus BSS Tåsingegade 3, bygning 1443, lokale 134 8000 Aarhus C. Mail:

Læs mere

FINANSIERING AF STUDIEOPHOLD I UDLANDET

FINANSIERING AF STUDIEOPHOLD I UDLANDET FINANSIERING AF STUDIEOPHOLD I UDLANDET AU AARHUS UNIVERSITET 5. OKTOBER 2017 MULIGHEDER FOR FINANSIERING Aarhus Universitet, Internationalt Center Muligheder for stipendier på AU, fakultetsstipendier,

Læs mere

Aktuel udvikling i dansk turisme Januar - maj 2018

Aktuel udvikling i dansk turisme Januar - maj 2018 Aktuel udvikling i dansk turisme Januar - maj 2018 VisitDenmark, 2018 Viden & Analyse Udgivet af VisitDenmark Sidst opdateret: Juli 2018 Overnatningsstatistikken fra Danmarks Statistik dækker t.o.m.: Maj

Læs mere

To af de i alt fem kriterier i en institutionsakkreditering er centreret omkring kvalitetssikring i form af:

To af de i alt fem kriterier i en institutionsakkreditering er centreret omkring kvalitetssikring i form af: Oprettet: 140318 Senest rev.: 150126 J.nr.: 2010-027729 Kvalitetssikring systematisk Ref: KP/MeO Behandlet / godkendt af: rektoratet 150121 Kvalitetssikring på DJM Institutionsakkreditering og kvalitetssikring

Læs mere

Aktuel udvikling i dansk turisme

Aktuel udvikling i dansk turisme Aktuel udvikling i dansk turisme Januar - maj 2017 VisitDenmark, 2017 Viden & Analyse Udgivet af VisitDenmark Opdateret: juli 2017 Overnatningsstatistikken fra Danmarks Statistik dækker t.o.m.: maj 2017

Læs mere

Faktaark: Indholdsfortegnelse

Faktaark: Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse Fast track-ordningen Forslag om målretning af greencardordningen Forskerskatteordning lempes med 10.000 kr. pr. måned Initiativer om internationale grundskolepladser og flere udbud

Læs mere

Jurastudiet Nationalt eller Internationalt?

Jurastudiet Nationalt eller Internationalt? Study Abroad and Exchange Jurastudiet Nationalt eller Internationalt? Informationsmøde om udlandsophold 26. november 2013 Mig Signe Hove Jacobsen Study Abroad and Exchange, ansat siden januar 2012 Specialestuderende

Læs mere

Svar på spørgsmål 246 (Alm. del): I brev af 15. marts 2010 har udvalget stillet mig følgende spørgsmål:

Svar på spørgsmål 246 (Alm. del): I brev af 15. marts 2010 har udvalget stillet mig følgende spørgsmål: Uddannelsesudvalget 2009-10 UDU alm. del Svar på Spørgsmål 246 Offentligt Folketingets Uddannelsesudvalg Christiansborg Afdelingen for videregående uddannelser og internationalt samarbejde Frederiksholms

Læs mere

Runde 2: November 2014

Runde 2: November 2014 Runde 2: November 2014 INDHOLD Metode Forbrugeradfærd Mærkekendskab Mærkeevaluering Opsummering Målgruppestudie METODE Formål: At måle opfattelse og overvejelse af Cphbusiness, med hensigt på at kunne

Læs mere

STRATEGI FOR INTERNATIONALISERING AF UDDANNELSER PÅ ARTS

STRATEGI FOR INTERNATIONALISERING AF UDDANNELSER PÅ ARTS STRATEGI FOR INTERNATIONALISERING AF UDDANNELSER PÅ 2014-2020 Indledning Denne strategi skal betragtes som del af en samlet uddannelsesstrategi. I en samlet uddannelsesstrategi indgår naturligvis en hel

Læs mere

UDVIKLING AF UDDANNELSER GENNEM DIALOG MED AFTAGERNE

UDVIKLING AF UDDANNELSER GENNEM DIALOG MED AFTAGERNE 13. JUNI 20013 UDVIKLING AF UDDANNELSER GENNEM DIALOG MED AFTAGERNE BERIT EIKA, PRODIEKAN FOR UDDANNELSE, PROFESSOR, PH.D. HEALTH, AARHUS, DANMARK præsen TATION 1 BERIT EIKA 25 educational and research

Læs mere

Referat af 5. møde i UIU Afholdt den 31. oktober 2013, kl i lokale M

Referat af 5. møde i UIU Afholdt den 31. oktober 2013, kl i lokale M UIU Udvalget for Internationalisering af Uddannelser Det Samfundsvidenskabelige Fakultet Referat af 5. møde i UIU Afholdt den 31. oktober 2013, kl. 12-14 i lokale M Deltagere: Jan Guldager Jørgensen (formand),

Læs mere

Studerendes studie og jobsøgning

Studerendes studie og jobsøgning 2012 Studerendes studie og jobsøgning De er forkælede, drikker for meget, dyrker for lidt motion, teoretikere der ikke er gearet til erhvervslivet, karriereorienterede, innovative, økonomisk pressede,

Læs mere

Kommunikationspolitik

Kommunikationspolitik BORNHOLMS VÆKSTFORUM Ullasvej 23 3700 Rønne Tlf.: 5692 0000 Fax: 5692 0001 E-mail: regionaludvikling@brk.dk Kommunikationspolitik Bornholms Vækstforum Vedtaget den 4. april 2011 Indledning Vækstforum er

Læs mere

Afgørelsesbrev. Aalborg Universitet Godkendelse af ny uddannelse

Afgørelsesbrev. Aalborg Universitet Godkendelse af ny uddannelse Afgørelsesbrev Aalborg Universitet aau@aau.dk Godkendelse af ny uddannelse Uddannelses- og forskningsministeren har på baggrund af gennemført prækvalifikation af Aalborg Universitets (AAU) ansøgning om

Læs mere

Akkrediteringsrådet har givet afslag på akkreditering af kandidatuddannelse i European Studies ved Roskilde Universitetscenter.

Akkrediteringsrådet har givet afslag på akkreditering af kandidatuddannelse i European Studies ved Roskilde Universitetscenter. Akkrediteringsrådet har givet afslag på akkreditering af kandidatuddannelse i European Studies ved Roskilde Universitetscenter. Begrundelse for afslag Uddannelsens samfundsmæssige relevans Uddannelsen

Læs mere

International profil (værdier og politik)

International profil (værdier og politik) 4. KEA er en stærk spiller på det internationale uddannelses- og jobmarked Mål Aktiviteter Milepæle Ansvar internationalisering og Bologna processen Et direktionsmøde i det kommende år vil omhandle Ulla/Jette

Læs mere

Godkendelsesbrev. Danmarks Tekniske Universitet. Godkendelse af ny uddannelse

Godkendelsesbrev. Danmarks Tekniske Universitet.   Godkendelse af ny uddannelse Godkendelsesbrev Danmarks Tekniske Universitet E-mail: dtu@dtu.dk Godkendelse af ny uddannelse Uddannelses- og forskningsministeren har på baggrund af gennemført prækvalifikation af Danmarks Tekniske Universitets

Læs mere

AFTER ALLOCATION MEETING STATSKUNDSKAB

AFTER ALLOCATION MEETING STATSKUNDSKAB STATSKUNDSKAB PROGRAM FOR DEN NÆSTE TIME Udveksling - trin for trin Ansøgning til gæsteuniversitetet - Sprogtest, visum, forsikring, bolig, økonomi og andre praktiske hensyn Fag i udlandet - Forhåndsgodkendelse

Læs mere

Sprogpolitik for RUC

Sprogpolitik for RUC ROSKILDE UNIVERSITETSCENTER Rektoratet Notat Sprogpolitik for RUC DATO/REFERENCE JOURNALNUMMER 11. januar 2006/HTJ 2006-00-015/0001 I Roskilde Universitetscenters strategiplan for 2005-2010 fastslås det

Læs mere

Velkommen til statskundskab

Velkommen til statskundskab københavns universitet institut for statskundskab Velkommen til statskundskab 1 Velkommen til statskundskab 3 Bliv uddannet problemløser På Statskundskab i København bliver du uddannet til problemløser.

Læs mere

AARHUS UNIVERSITET. Fraværende: lektor Bente Martinsen (afbud), lektor Hanne Kronborg Foverskov (afbud) og studerende Ina Holden (afbud).

AARHUS UNIVERSITET. Fraværende: lektor Bente Martinsen (afbud), lektor Hanne Kronborg Foverskov (afbud) og studerende Ina Holden (afbud). Møde den: 22. april, 2014, kl. 14.15-16.15 Studienævn for Sygeplejevidenskab REFERAT Lokaler: Aarhus: Værkstedet, Sygepleje Emdrup: 1. sal indgang B8 Deltagere: Studieleder Kirsten Frederiksen, studerende

Læs mere

Befolkningsundersøgelse om globalisering 2009

Befolkningsundersøgelse om globalisering 2009 Befolkningsundersøgelse om globalisering 2009 Indledning På vegne af Dansk Erhverv har Capacent Epinion i marts 2009 gennemført en spørgeskemaundersøgelse om danskernes globaliseringsparathed. Emnet er

Læs mere

Hvad kan forklare danmarks eksport mønster?

Hvad kan forklare danmarks eksport mønster? Organisation for erhvervslivet Januar 2010 Hvad kan forklare danmarks eksport mønster? AF CHEFKONSULENT MORTEN GRANZAU NIELSEN, MOGR@DI.DK en nyudviklet eksportmodel fra DI kan forklare 90 pct. af Danmarks

Læs mere

Det juridiske Fagstudienævn 5. oktober 2015

Det juridiske Fagstudienævn 5. oktober 2015 Referat af 7. møde i Det juridiske Fagstudienævn Tid: 5. oktober 2015 kl 13.00-15.00 Sted: Bygning 1410, lokale 147 Til stede: Professor Per Andersen (studieleder og formand) Professor Torsten Iversen

Læs mere

Aarhus Universitet Godkendelse af ny uddannelse

Aarhus Universitet Godkendelse af ny uddannelse Aarhus Universitet au@au.dk Godkendelse af ny uddannelse Uddannelses- og forskningsministeren har på baggrund af gennemført prækvalifikation af Aarhus Universitets (AU) ansøgning om godkendelse af ny uddannelse

Læs mere

SAMFUNDSFAG, CENTRALFAG

SAMFUNDSFAG, CENTRALFAG SAMFUNDSVIDENSKAB SYDDANSK UNIVERSITET SAMFUNDSFAG, CENTRALFAG 3-årig Bacheloruddannelse Et bredt samfundsengagement Samfundsfag, centralfag er for dig, der har en bred interesse i politiske og samfundsmæssige

Læs mere

Indhold AARHUS UNIVERSITET. Notat. Kvalitetssikring af internationale ansøgere

Indhold AARHUS UNIVERSITET. Notat. Kvalitetssikring af internationale ansøgere Notat Kvalitetssikring af internationale ansøgere Ulla Bo Gjørling Indhold Baggrund 1 Kvalitetsvurdering af internationale ansøgere 2 Modellen i hovedtræk 3 Studienævnets rolle 4 Administrationens rolle

Læs mere

AARHUS UNIVERSITET. Medlemmerne af Fagstudienævnet ved Psykologi. Referat af møde i Fagstudienævnet ved Psykologi

AARHUS UNIVERSITET. Medlemmerne af Fagstudienævnet ved Psykologi. Referat af møde i Fagstudienævnet ved Psykologi AARHUS UNIVERSITET Medlemmerne af Fagstudienævnet ved Psykologi Referat af møde i Fagstudienævnet ved Psykologi Tid: Onsdag den 5. november 2014 kl. 10.15 Sted: Bygn. 1350, lokale 3014 Dagsorden: 1. Godkendelse

Læs mere

Strategi for rekruttering og udvikling af elever og praktikanter 2015-2018

Strategi for rekruttering og udvikling af elever og praktikanter 2015-2018 Strategi for rekruttering og udvikling af elever og praktikanter 2015-2018 10 1 Strategiens 5 indsatsområder I de kommende år vil store årgange forlade det kommunale arbejdsmarked, og kommunen vil på en

Læs mere

Aarhus i vækst - Internationalisering. Temadrøftelse, Magistraten, 2. maj 2016

Aarhus i vækst - Internationalisering. Temadrøftelse, Magistraten, 2. maj 2016 Aarhus i vækst - Internationalisering Temadrøftelse, Magistraten, 2. maj 2016 1 Program for temadrøftelsen Temaet Internationalisering har afsæt i drøftelserne i Internationaliseringsudvalget samt endvidere

Læs mere

Videregående uddannelser og regional udvikling

Videregående uddannelser og regional udvikling Udvalget for Landdistrikter og Øer 2015-16 (Omtryk - 09-11-2015 - Uddybende oversigt fra EVA) ULØ Alm.del Bilag 27 Offentligt Videregående uddannelser og regional udvikling 4. november 2015, Udvalget for

Læs mere

Brug Mannaz i dit journalistiske arbejde. Kildebrug De gode historier

Brug Mannaz i dit journalistiske arbejde. Kildebrug De gode historier Brug Mannaz i dit journalistiske arbejde Kildebrug De gode historier www.mannaz.com/presseservice Vi er en kilde til den nyeste viden inden for ledelse, projektledelse og personlig udvikling. Har du brug

Læs mere

VELKOMMEN. Tag af sted, det bliver en af de bedste oplevelser i dit liv! Pernille Hjort, EDU studerende

VELKOMMEN. Tag af sted, det bliver en af de bedste oplevelser i dit liv! Pernille Hjort, EDU studerende VELKOMMEN Tag af sted, det bliver en af de bedste oplevelser i dit liv! Pernille Hjort, EDU studerende En rejse på tusind mil, må begynde med et enkelt skridt Lao-tse, kinesisk filosof Alt taget i betragtning,

Læs mere