Pædagogisk læreplan

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Pædagogisk læreplan 2014-2016"

Transkript

1 Pædagogisk læreplan Møllehaven 0-2 årige Møllehaven Aalsrodevej Grenaa T:

2 Fra forvaltningen Fra januar 2014 og 3 måneder frem skal alle dagtilbud i Norddjurs Kommune udforme deres pædagogiske læreplaner i de nye redskaber her i INFOBA. Herefter fremlægges de for kommunalbestyrelsen i foråret De pædagogiske læreplaner skal indeholde en beskrivelse og vurdering af det arbejde, der foregår i institutionen i forhold til børnenes læreprocesser, men også i forhold til personalets læreprocesser. Om måden læring skal foregå på, står der i bekendtgørelsen: "Læring sker både gennem spontane oplevelser og leg, samt ved at den voksne skaber eller understøtter situationer, der giver børnene mulighed for fornyelse, fordybelse, forandring og erfaring." Det pædagogiske personale skal på baggrund af disse læreplaner "støtte, lede og udfordre børns læring, som børnene er medskabere af" Tanken bag det nye læreplansredskab i INFOBA er at sikre, at vi i kommunen lever op til kravet om dels at beskrive de pædagogiske læreplaner og dels at dokumentere arbejdet med læring på forskellige måder. Samtidig understøtter læreplanerne i INFOBA det pædagogiske personales refleksioner og overvejelser over den pædagogiske hverdagspraksis. Der er således fra forvaltningen en forventning om, at arbejdet med den pædagogiske læreplan bruges til at udvikle den pædagogiske praksis og det pædagogiske personales faglighed, samt til at finde en passende balance mellem udvikling og videreførelse af velfungerende praksis og faglighed. I forbindelse med udformningen af de pædagogiske læreplaner skal alle dagtilbud fra foråret 2014 således benytte analysesolen og SMTTE modellen i INFOBA. Brugen af analysesolen understøtter refleksionen og analysen således at det giver mulighed for at opdage nye dimensioner for hvert læreplanstema. SMTTE-modellen skal benyttes som fælles redskab til at arbejde systematisk og med begrundet faglighed, når der opstilles mål for de pædagogiske tiltag, samt når de pædagogiske tiltag planlægges og evalueres. Med andre ord sikrer SMTTE-modellen, at mål og pædagogiske tiltag konkretiseres og skærpes, således at de understøtter børnenes muligheder for læring mest muligt.

3 På baggrund af erfaringerne og anbefalingerne i forbindelse med dette års tilsynsbesøg skal det tydeligt fremgå af den pædagogiske læreplan, hvordan dagtilbuddet dokumenterer og følger op på, om den pædagogiske læringsproces leder frem imod de opstillede mål. Det er en god ide at dokumentere undervejs i forløbet. Det kan gøres på mange måder bl.a ved hjælp af billeddokumentationen i INFOBA, notater, skemaer, film, børneinterviews mv. I Norddjurs Kommune er der fortsat styrket fokus på det pædagogiske arbejde med børns sprog. Overordnet set er alle dagtilbud kommet godt i gang med gennemførelsen af sprogvurderingerne og har skabt en struktur herom. Det skal tydeligt fremgå i læreplanerne, hvordan man vil arbejde målrettet og systematisk fremadrettet med den pædagogiske sprogstimulering med henblik på at bidrage til at alle børn får bedre sproglige kompetencer. Ligeledes skal det indgå, hvordan det pædagogiske arbejder med it-og medier kan integreres i alle læreplanstemaer.

4 Forord fra område/distrikt Den røde tråd i Børneby Mølle I Børneby Mølle skaber vi sammenhæng og balance mellem de verdener (fritid, hjem, dagpleje, børnehave, sfo og skole), børnene møder både i starten af deres liv, til de forlader skolen samt på tværs afdelingerne imellem. Det enkelte barn oplever skift fra dagpleje til Møllehaven til skole som noget positivt og udviklende, samtidig med at medarbejderne opnår den viden om barnet, de har behov for i forhold til at kunne skabe optimale lærings- og inklusionsmiljøer, hvor barnet kan blive ved med at udvikle sig optimalt. Børnene skal opleve, at de nye voksne (pædagoger og lærer) allerede kender dem og ved, hvad barnet synes er spændende, og hvad der nogle gange er lidt svært. Alle overgange for det enkelte barn foregår i tæt samarbejde - og altid efter aftale med forældre. Der er personlig overlevering af børn med særlige behov. I skiftene er der fokus på at videregive information om, hvilke pædagogiske miljøer der er gode for barnets udvikling og læring, og hvordan der kan arbejdes videre med systematisk beskrivelse af barnet i dets lærings- og inklusionsmiljøer, der tages op ved forældresamtaler. Ved forældresamtalerne i forbindelse med skift fra en afdeling til en anden fokuseres der på miljøerne, og ikke barnet i sig selv. Medarbejderne har altid blik for den røde tråd, når der planlægges aktiviteter eller forløb med børnene f.eks. i sproglæring/læseundervisning. Et tværfagligt udvalg bestående af PPR og Børneby mølle ledelse benyttes, såfremt forældre eller medarbejdere skønner at andre relevante fagpersoner skal inddrages. Møllehavens struktur med åbent plan og aldersopdelte aktiviteter Princippet med åbent plan hvor børnene kan færdes frit i hele Møllehaven har til formål at understøtte børnenes læring og udvikling ved at matche deres behov, interesser og forskelligheder i strukturerede læringsmiljø.

5 Børnene får større mulighed for forskellige valg af aktiviteter i hverdagen og kan efter ønske være ude i længere tid af gangen. Der skabes mulighed for flere venskaber og udnyttelse af ressourcer på tværs af alder. Princippet med aldersopdelte aktiviteter har til formål, at danne stærke sociale læringsfællesskaber med jævnaldrende børn, som fortsættes videre i skolealderen. Principper for pædagogiske læreplaner I Børneby mølle udarbejdes der pædagogiske læreplaner for dagplejen, Møllehaven og Møllefritteren. Det overordnede princip er at give rum for leg, læring og udvikling med hensyntagen til børnegruppens sammensætning Målet for en alsidig personlig udvikling er social trivsel med stor grad af selvtillid, stærke legerelationer, selvhjulpethed og at kunne modtage kollektive beskeder. Sociale kompetencer hvor målet er et stærkt inklusionsmiljø, med gode kammeratskaber, fravær af mobning/krænkelser, læring i konflikthåndtering og plads til forskellighed. Alle 2 1/2, 3 årige, 5 årige og 0kl. børn sprogvurderes i perioden Læringen sker med fokus på tre områder: Sprog i dagligdagen, tematisk sprogarbejde og dialogisk læsning. Krop og bevægelse er i fokus med kropsbevidsthed, sund kost og livsstil, hygiejne, anatomilære og læring i fin- og grovmotorik. Læren om de forskellige årstider og dertil hørende vejrforskelle, miljøbevidsthed, dyr i nærmiljøet og naturen som spisekammer er mål i forhold til naturen og naturfænomener. Udeliv og indeliv er vigtige opholdsrum med forskellige aktiviteter. Kulturelle udtryksformer og værdier med fokus på kreativitet, traditioner, kulturbesøg og kreative aktiviteter. Hvert tema målrettes metoder og aktiviteter også til børn med særlige behov. Evaluering af de pædagogiske læreplaner Læreplanerne evalueres løbende. Mindst 2 gange om året laves iagttagelser i forhold til hver læreplanstema, om vi ser de tegn vi har forventet. 2 gange om året udvælges billeder der dokumentere de planlagte tiltag.

6 Bemærkning fra forældrebestyrelse Læreplanerne er præsenteret for forældrebesyrelsen 29. april 2014 Bemærkninger fra bestyrelsen: Det ser dejligt ud og bestyrelsen vil glæde sig til at følge det i praksis. Bestyrelsen vil gerne løbende involveres når der sker justeringer i forhold til nuværende. De tre indsatser: Sprog, IT og inklusion & tidlig indsats vil bestyrelsen gerne hjælpe med og har derfor særlig blik på dem. de 3 indsatser vil fremgå tydeligere i de enkelte rundkredses handle/læreplan og have særlig opmærksomhed i evalueringen månedligt for dagplejen og hvert halve år for Møllehaven.

7 De seks læreplanstemaer Alle dagtilbud skal lave en pædagogisk læreplan. Den pædagogiske læreplan skal være med til at sikre, at dagtilbuddet skaber et fysisk, psykisk og æstetisk børnemiljø, der fremmer børnenes trivsel, sundhed, udvikling og læring. I den pædagogiske læreplan skal dagtilbuddene opstille mål for børnenes læring inden for 6 temaer: 1. Alsidig personlig udvikling 2. Sociale kompetencer 3. Sproglig udvikling 4. Krop og bevægelse 5. Naturen og naturfænomener 6. Kulturelle udtryksformer og værdier Der skal udarbejdes en pædagogisk læreplan for børn i aldersgruppen 0-2 år og for børn i aldersgruppen fra 3 år til skolestart. Den pædagogiske læreplan skal som minimum evalueres hvert 2. år. I evalueringen skal det dokumenteres, om de valgte pædagogiske aktiviteter og metoder fører til de opstillede mål. Hvis der sker væsentlige ændringer inden for den 2-års periode, skal læreplanen revideres. Kommunalbestyrelsen skal hvert 2. år godkende den pædagogiske læreplan for dagtilbuddet.

8 SMTTE modellen I Norddjurs bruger alle dagtilbud den samme model, når der skal laves pædagogiske læreplaner. Denne model hedder SMTTE-modellen. De 5 bogstaver i SMTTE står for: Sammenhæng Mål Tegn Tiltag Evaluering Modellen bruges på alle 6 læreplanstemaer. Konkret beskriver man inden for hvert læreplanstema: Hvad er sammenhængen mellem dette læreplanstema og vores dagtilbud? Hvilke mål har vi for børnenes læring inden for læreplanstemaet? Hvilke tiltag vil vi sætte i gang for at nå målene? Hvilke tegn vil vi se på vejen mod målene? Hvordan vil vi evaluere, om vi har nået målene inden for dette læreplanstema? Svarene på disse spørgsmål udgør således den pædagogiske læreplan for dagtilbuddet.

9 Alsidig personlig udvikling Beskrivelse At arbejde med temaet "Alsidig personlig udvikling" er en fundamental del af den pædagogiske praksis. Man kan sige, at det er hele grundstammen i al pædagogisk arbejde med børn. Det handler om, at det pædagogiske personale kan have en anerkendende tilgang overfor barnet og have fokus på barnets identitet, selvstændighed og personlige kompetencer, udtryk og dannelse. Evaluering af sidste læreplan Er de opstillede mål opfyldt? Den læreplan for alsidig personlig udvikling, vi skal evaluere er lavet til Dagplejen, den svarer ikke rigtig til de mål vi har for vores 0 til 2 årige børn. Vi arbejder målrettet med børnenes alsidig udvikling, og bruger bl.a. puslesituationen til at tale med børnene og motiverer dem til at blive selvhjulpen (løfte hoved, rumpe og slev kravle op og ned af puslebordet) Tegn iagttaget i Minimøllen Udvikler egen vilje - bliver mere tryg i MiniMøllen. - Mere gå-på-mod og nysgerrighed - Udvikler renlighed Hvordan har de valgte pædagogiske metoder og aktiviteter bidraget til målopfyldelse? Vi har opnået at opfylde vores mål, ved at børnene har nogle gode og tydelige rollemodeller at spejle sig i, som er parate til at guide børnene på vej. Se billeder til dokumentation. Hvad skal I huske at tænke med ind i den kommende læreplan? Med anerkendelse at få børnene til at vokse med opgaverne de stilles Guide børnene til at blive mere selvhjulpen. Være gode rollemodeller som børnene kan spejle sig i, og derved udvikle nye færdigheder og kompetencer. Støtte børnene i at udviklet et godt selvværd og give børnene selvtillid til at tage imod de givende udfordringer.

10 Sammenhæng Målet for en alsidig personlig udvikling er social trivsel med stor grad af selvtillid, stærke legerelationer, selvhjulpethed og at kunne modtage kollektive beskeder. Mål Med anerkendelse at få børnene til at vokse med opgaverne de stilles Guide børnene til at blive mere selvhjulpen. Være gode rollemodeller som børnene kan spejle sig i, og derved udvikle nye færdigheder og kompetencer. Støtte børnene i at udviklet et godt selvværd og give børnene selvtillid til at tage imod de givende udfordringer. Tegn Børnene vokser med de opgaver vi siller dem Børnene bliver løbende mere selvhjulpne Børnene har et godt selvværd Tiltag Vi vil bruge bl.a. puslesituationen til at tale med børnene og motiverer dem til at blive selvhjulpen (løfte hoved, rumpe og slev kravle op og ned af puslebordet) Vi vil være gode og tydelige rollemodeller som børnene kan spejle sig i, og som er parate til at guide børnene på vej. Evaluering Tiltag og tegn evalueres 2 gange om året i forbindelse med forældremøde. 1. Iagttagelser ift. til de valgte tegn. 2. Foto på INFOBA for hver tiltag der er arbejdet med.infoba/ Dokumenation/ pædagogiske læreplaner

11 Sociale kompetencer Beskrivelse At arbejde med børnenes "sociale kompetencer", relationer og evne til at indgå og forholde sig til fællesskaber er også en fundamental del af det pædagogiske arbejde på lige fod med tema 1, som omhandler barnets alsidige personlige udvikling. At arbejde med sociale kompetencer handler om, at der kan skabes mulighed for, at børnene kan indgå kammeratskabsmæssige relationer, opbygge og fastholde lege samt udvikle deres indbyrdes samarbejde og relationer. Sammenhæng Sociale kompetencer hvor målet er et stærkt inklusionsmiljø, med gode kammeratskaber, fravær af mobning/krænkelser, læring i konflikthåndtering og plads til forskellighed. Evaluering af sidste læreplan Er de opstillede mål opfyldt? De små børn leger parallel leg, vi igangsætter voksenstyrede fællesaktiviteter, hvor børnene begynder at øve sig i at samarbejde og vente på tur. Iagttagelser i Minimøllen gode til at undskylde, når man har lavet noget man ved er galt - bekymrer sig om andre børn - rolleleg - giver de yngste legetøj, de kan lege med Hvordan har de valgte pædagogiske metoder og aktiviteter bidraget til målopfyldelse? I det daglige arbejde bruger vi meget at guide børnene i konflikter, vi hjælper børnene med at sige fra og læse de andre børn. Vi anerkender børnene, og giver plads til hvert enkelt barns forskellighed. Se billeder for dokumentation Hvad skal I huske at tænke med ind i den kommende læreplan? At børnene kontakter andre for ex at lege At vi hjælper børnene igang med at opbygge legerelationer og strategier for at

12 deltage i leg med de andre børn. At lære kunne sige fra og til. Mål At børnene kontakter andre for ex at lege At vi hjælper børnene igang med at opbygge legerelationer og strategier for at deltage i leg med de andre børn. At lære kunne sige fra og til. Tegn Gode til at undskylde, når man har lavet noget man ved er galt Bekymrer sig om andre børn Rolleleg Giver de yngste legetøj, de kan lege med Tiltag Vi giver fysisk og æstetisk rum til de børnes lege (parallel leg) Vi igangsætter voksenstyrede fællesaktiviteter, hvor børnene begynder at øve sig i at samarbejde og vente på tur. Vi guider børnene i konflikter, hvor vi hjælper børnene med at sige fra og læse de andre børn. Vi anerkender børnene, og giver plads til hvert enkelt barns forskellighed. Evaluering Tiltag og tegn evalueres 2 gange om året i forbindelse med forældremøde. 1. Iagttagelser ift. til de valgte tegn. 2. Foto på INFOBA for hver tiltag der er arbejdet med. INFOBA/ Dokumenation/ pædagogiske læreplaner

13 Sproglig udvikling Beskrivelse At arbejde med "sproglig udvikling" kan foregå på flere planer, da sproget både indeholder det verbale (tale)sprog, det kropslige sprog samt det kreative, skabende sprog hos barnet. I det pædagogiske arbejde kan det praktiseres ved, at der arbejdes med ord, brugen af kroppen som udtryksmiddel, billedsprog, dans, drama, historiefortælling og meget mere. Ligeledes kan der indgå de såkaldte 3-års sprogvurderinger (tests) i det pædagogiske arbejde Sammenhæng Alle 2 1/2 årige børn sprogvurderes i perioden med redskabet Tras. Læringen sker med fokus på tre områder: Sprog i dagligdagen, tematisk sprogarbejde og dialogisk læsning. Sprogstimulering er indsatsområde for alle dagtilbud i Norddjurs kommune. Evaluering af sidste læreplan Er de opstillede mål opfyldt? Den læreplan for sproglig udvikling, vi skal evaluere er lavet til Dagplejen, den svarer kun delvist til de mål vi har for vores 0 til 2 årige børn. De opstillede mål er opfyld. Iagttagelser i Minimøllen finder skriftsprog når vi er på tur. - laver skriblerier - øver sig i at lave sætninger - synger med på sangene Hvordan har de valgte pædagogiske metoder og aktiviteter bidraget til målopfyldelse? Vi bruger nogle få babytegn som understøtter børnenes sproglige udvikling. Vi er bevidste om bruge vores kropssprog som guidening til hvad vi vil fortælle børnene. Vi bruger fagte sange. Vi introducerer til skriftsprog ved at skrive navn på børnenes ting og hjælpe dem med skriblerier.

14 Vi anvender understøttende sprogstrategier og dialogisk læsning. Se billeder for dokumentation Hvad skal I huske at tænke med ind i den kommende læreplan? Tiltag: Ordkort Tras sprogvurderinger på 2 1/2 årige Skriftsprog i børnehøjde Særlig indsats for to-sprogede børn. Fokus på udvidelse af ordforråd. At vi har fokus på de understøttende sprogstrategier. At vi synger og laver fagte-sange og fagte-lege, lære børnene rim og remser. Mål Barnet opnår en sproglige udvikling gennem samtaler i hverdagen. Børn, som har brug for en fokuseret/særlig indsats ændres til at have brug for en generel/fokuseret indsats. Skriftsprog i børnehøjde indvirker positivt på barnets sproglige udvikling. Ordkort styrker barnets sproglige udvikling. Barnet styrker sin udviklingen i de dansksproglige kompetencer. Forældrene anvender understøttende sprogstrategier bevidst. Tegn Børnene finder skriftsprog når vi er på tur. Børnene laver skriblerier. Børnene øver sig i at lave sætninger. Børnene synger med på sangene. Tiltag Vi bruger nogle få babytegn som understøtter børnenes sproglige udvikling. Vi er bevidste om at bruge vores kropssprog som guidening til hvad vi vil fortælle børnene. Vi introducerer til skriftsprog ved at skrive navn på børnenes ting og hjælpe dem med skriblerier (skriftsprog i børnehøjde). Vi anvender understøttende sprogstrategier og dialogisk læsning. (udvidelse af ordforråd).

15 Vi udvælger bestemte ordkort for en periode af gangen. Vi laver Tras sprogvurderinger på alle 2 1/2 årige. Vi laver særlig indsats for to-sprogede børn. Vi synger og laver fagte-sange og fagte-lege, lære børnene rim og remser. Evaluering Tiltag og tegn evalueres 2 gange om året i forbindelse med forældremøde. 1. Iagttagelser ift. til de valgte tegn. 2. Foto på INFOBA for hver tiltag der er arbejdet med. INFOBA/ Dokumenation/ pædagogiske læreplaner

16 Krop og bevægelse Beskrivelse At arbejde med "krop og bevægelse" kan handle om, at der både er fokus på barnets forståelse samt brugen af kroppens muligheder, bevægelse, sundhed og meget mere. I det pædagogiske arbejde med børnene kan det praktiseres ved, at der laves rytmik, gymnastik, sanglege, boldlege samt besøges legepladser med grovmotoriske udfordringer. Der kan også være fokus på sund kost og sund levevis. Sammenhæng Krop og bevægelse er i fokus med kropsbevidsthed, sund kost og livsstil, hygiejne, anatomilære og læring i fin- og grovmotorik. Evaluering af sidste læreplan Er de opstillede mål opfyldt? Vi har opfyldt målene for krop og bevægelse. Iagttagelser i Minimøllen : - er med til sanglege - udfordrer dem selv kropslig - gode til at bevæge sig i terræn - bygger selv baner af skamler, for at møde kropslige udfordringer Hvordan har de valgte pædagogiske metoder og aktiviteter bidraget til målopfyldelse? Vi udvikler børnenes grovmotoriske udvikling, når vi går tur i skoven, leger på bakken på legepladsen, gynger, rutscher og går balance på kanten af sandkassen. I gymnastiksalen kan vi tilbyde børnene forskellige udfordrende aktiviteter, som bliver afstemt deres alder og niveau. Vi igangsætter kreative aktiviteter at udvikle børnenes finmotorik, det gør vi når vi maler, tegner, limer og laver perlebakker. I forbindelse med spisning, øver børnene pincetgreb og koordinering ved udpakning og håndtering af deres mad og drikke. I garderoben og på puslebordet, træner børnene med hjælp fra de voksne i at bliver selvhjulpne. Vi udfordrer børnene på deres nærmeste udviklingszone. Se foto til dokumentation.

17 Hvad skal I huske at tænke med ind i den kommende læreplan? Fokus på selvhjulpenhed, give tid og mulighed for at børnene selv klarer små daglige opgaver, hælder vand i koppen, trækker huen af, rækker frugten videre. Vi laver sanglege med børnene. Børnene skal slå en masse koldbøtter og kildes, så de kan mærke sig selv. Mål Børnenes kropsbevidsthed øges. Børnenes fin - og grovmotorik udvikles ift NUZO. Børnene skal gradvis blive selvhjupne - eget tøj og spisning. Tegn Børnene er med til sanglege. Børnene udfordrer dem selv kropslig. Børnene er gode til at bevæge sig i terræn. Børnene bygger selv baner af skamler, for at møde kropslige udfordringer. Børnene kan selv tage dele af deres eget tøj af og på. Børnene kan selv hæle vand i koppen og række frugten videre. Tiltag Vi går tur i skoven, leger på bakken på legepladsen, gynger, rutscher og går balance på kanten af sandkassen. I gymnastiksalen tilbyder vi børnene forskellige udfordrende aktiviteter, som bliver afstemt deres alder og niveau. Vi igangsætter kreative aktiviteter: maler, tegner, limer og laver perlebakker. I forbindelse med spisning, øver børnene pincetgreb og koordinering ved udpakning og håndtering af deres mad og drikke. I garderoben og på puslebordet, træner børnene med hjælp fra de voksne i at bliver selvhjulpne. Vi udfordrer børnene på deres nærmeste udviklingszone. Vi giver tid og mulighed for at børnene selv klarer små daglige opgaver, hælder vand i koppen, rækker frugten videre. Vi laver sanglege med børnene. Børnene skal slå en masse koldbøtter og kildes, så de kan mærke sig selv.

18 Evaluering Tiltag og tegn evalueres 2 gange om året i forbindelse med forældremøde. 1. Iagttagelser ift. til de valgte tegn. 2. Foto på INFOBA for hver tiltag der er arbejdet med. INFOBA/ Dokumenation/ pædagogiske læreplaner

19 Naturen og naturfænomener Beskrivelse At arbejde med "naturen og naturfænomener" kan handle om, at der kan gives børnene muligheder for at opleve naturen og årstider samt gives indblik i hvad, man kan foretage sig i naturen (opleve, udforske, eksperimentere m.m.). Der kan tages på ture i naturen (skov, mose, strand, havet, naturlegepladser m.m.), hvor børnene kan få oplevelser. Der kan også være fokus på smådyr (sommerfugle, mariehøner, snegle, orme m.m.), som børnene kan studere. Sammenhæng Læren om de forskellige årstider og dertil hørende vejrforskelle, miljøbevidsthed, dyr i nærmiljøet og naturen som spisekammer er mål i forhold til naturen og naturfænomener. Udeliv og indeliv er vigtige opholdsrum med forskellige aktiviteter. Evaluering af sidste læreplan Er de opstillede mål opfyldt? Vi har opfyldt målene for natur og naturfænomener. Iagttagelser i Minimøllen : - de hopper i vandpytterne, og kommenterer vejret, det sneer og regner - de finder adderpoppoper og leder efter dyr i skoven - børnene lytter efter fuglesang - de smager på naturen Hvordan har de valgte pædagogiske metoder og aktiviteter bidraget til målopfyldelse? Vi bruger naturen omkring Børnebyen meget, især vores lille skov, men også de forskellige områder omkring skolen. Vi følger børnenes interesser og det de synes er spændende at kigge på, rører ved og smage på. Vi bruger narrative fortællinger, som børnene er aktiv inddraget i. Bl.a. vores mus, mon den er i skoven i dag, oppe i træet eller under en gren. Hvad spiser musen, og hvad laver den mon? Vi bruger alle sanser, når vi udforsker naturen sammen med børnene, det er spændende at røre ved traktorsporet i mudret, eller bare gå i et dybt traktorspor,

20 uden at falde. Hvorfor dufter der så dejlig i skoven i dag. De yngste bliver inddrage ved at lade dem mærke eller smage på ting, de voksne rækker dem. Hvad skal I huske at tænke med ind i den kommende læreplan? Tage på cykelture lidt længere væk fra MiniMøllen,opleve naturen på tæt hold og og huske at følge børnenes interesse og nysgerrighed. Lave vejrudsigt ved at kigge ud af vinduet. Huske at mærke vinden på bare solbrune ben og smage selvplukkede jordbær. Mål Børnene bruger alle deres sanser i naturen. Børnene tilegner sig viden om naturen og naturfænomener. Børnenes har lyst til at udforske naturen. Tegn Børnene hopper i vandpytterne, og kommenterer vejret, det sneer og regner. Børnene finder adderpoppoper og leder efter dyr i skoven. Børnene lytter efter fuglesang. Børnene smager på naturen Tiltag Vi bruger naturen, den lille skov og forskellige områder omkring skolen. Vi følger børnenes interesser og det de synes er spændende at kigge på, rører ved og smage på. Vi bruger narrative fortællinger, som børnene aktiv inddrages i. Bl.a. vores mus, mon den er i skoven i dag, oppe i træet eller under en gren. Hvad spiser musen, og hvad laver den mon? Vi udforsker naturen, røre ved traktorsporet i mudret, ballancerer i et dybt traktorspor, dufter i skoven. De yngste bliver inddrage ved at de mærker eller smage på ting, vi rækker dem. Vi tager på cykelture og oplever naturen på tæt hold og husker at følge børnenes interesse og nysgerrighed. Vi laver vejrudsigten ved at kigge ud af vinduet. Vi husker at mærke vinden på bare solbrune ben og smage selvplukkede jordbær.

21 Evaluering Tiltag og tegn evalueres 2 gange om året i forbindelse med forældremøde. 1. Iagttagelser ift. til de valgte tegn. 2. Foto på INFOBA for hver tiltag der er arbejdet med. INFOBA/ Dokumenation/ pædagogiske læreplaner

22 Kulturelle udtryksformer og værdier Beskrivelse At arbejde med "kulturelle udtryksformer og værdier" handler om, at der kan gives børnene muligheder for at opleve kulturelle ting som for eksempel at se teater, se byens seværdigheder, se udstillinger, tage på museumsbesøg m.m. Man kan have fokus på børnenes æstetiske og kreative sider, som kan stimuleres via forskellige skabende aktiviteter. Ligeledes kan man præsentere børnene for IT (computer, Internet, spil m.m.), som også hører ind under temaet Sammenhæng Kulturelle udtryksformer og værdier med fokus på kreativitet, traditioner, kulturbesøg og kreative aktiviteter. Evaluering af sidste læreplan Er de opstillede mål opfyldt? Vi opfylder målene for kulturelle udtryksformer og værdier Iagttagelser i Minimøllen de maler masker til fastelavn - er på biblioteket og i biografen - spiser fastelavnsboller og slår katten af tønden - tegner og laver perlebakker Hvordan har de valgte pædagogiske metoder og aktiviteter bidraget til målopfyldelse? Vi fejrer de danske traditioner og inddrager børnene i forberedelserne, som tit indeholder et kreativt islæt. Vi kommer en gang om ugen på vores Bibliotek, hvor børnene deltager i dialogisk læsning og ser nogle små film. Vi deltager i Børnebyens ugentlige morgensamling, i temauger og andre fællesarrangementer. Børnene kommer med på ture ud af huset, bl.a. i Biografen. Foto til dokumentation Hvad skal I huske at tænke med ind i den kommende læreplan? Tiltag: Cykelture i nærområdet

23 At vuggestuebørnene er en del af Børneby Mølle, derfor skal det indtænkes at de kan være mere deltagende i fælles aktiviteter.(motiondag, biblioteket, musik med Mikkel) Lære børnene at udtrykke sig i forskellige materialer. Modellervoks, maling, karton. Mål Børnene kender de danske traditioner og hvad de indeholder. Børnene kender brugen af bibliotek og biograf. Børnene ved at de indgår i et større fællesskab. Børnene kender deres nærområde. Børnene udforsker og anvende forskellige materialer kreativt. Tegn Børnene er med til kreative forberedelser og deltager aktivt i arrangementer til jul, fastelavn og påske. Børnene er på biblioteket og i biografen. Børnene holder og er med til fødselsdage i Minimøllen. Børnene tegner og laver perlebakker. Tiltag Vi fejrer de danske traditioner og inddrager børnene i forberedelserne, som tit indeholder et kreativt islæt. Vi kommer en gang om ugen på vores Bibliotek, hvor børnene deltager i dialogisk læsning og ser nogle små film. Vi deltager i Børnebyens ugentlige morgensamling, i temauger og andre fællesarrangementer. (motiondag, musik). Børnene kommer med på ture ud af huset, bl.a. i Biografen. Vi tager på cykelture i nærområdet. Vi skaber læringsmiljøer hvor børnene kan udtrykke sig i forskellige materialer. Modellervoks, maling, karton. Evaluering Tiltag og tegn evalueres 2 gange om året i forbindelse med forældremøde.

24 1. Iagttagelser ift. til de valgte tegn. 2. Foto på INFOBA for hver tiltag der er arbejdet med. INFOBA/ Dokumenation/ pædagogiske læreplaner

Pædagogisk læreplan

Pædagogisk læreplan Pædagogisk læreplan 2016-2018 Minimøllen 0-2 årige Møllehaven Aalsrodevej 3 8500 Grenaa T: 89592740-29656071 http://www.moelleskolen.dk Fra forvaltningen Fra januar 2016 og 3 måneder frem skal alle dagtilbud

Læs mere

Barnets alsidige personlige udvikling - Toften

Barnets alsidige personlige udvikling - Toften Barnets alsidige personlige udvikling - Toften Sammenhæng Børns personlige udvikling sker i en omverden, der er åben og medlevende. Børn skal opleve sig som værdsatte individer i betydende fællesskaber.

Læs mere

Læreplan for Privatskolens vuggestue

Læreplan for Privatskolens vuggestue Læreplan for Privatskolens vuggestue Privatskolens læreplan beskriver institutionens pædagogik og indeholder læringsmål for de indskrevne børn. Der er ikke tale om en national læreplan, eller en læreplan

Læs mere

Læreplan Læreplanens lovmæssige baggrund

Læreplan Læreplanens lovmæssige baggrund Læreplanens lovmæssige baggrund Dagtilbudslovens 8 8. Der skal i alle dagtilbud udarbejdes en skriftlig pædagogisk læreplan for børn i aldersgruppen 0-2 år og børn i aldersgruppen fra 3 år til barnets

Læs mere

Pædagogisk læreplan Børnehuset Den Grønne Kile 2015 2016.

Pædagogisk læreplan Børnehuset Den Grønne Kile 2015 2016. Personlige kompetencer / alsidig personligheds udvikling børnenes udvikling og At give plads til at børnene udvikler sig som selvstændige, stærke og alsidige personer, der selv kan tage initiativ. At skabe

Læs mere

Vi vil i det følgende beskrive en række pædagogiske mål for vuggestuen, børnehaven og DUSSEN.

Vi vil i det følgende beskrive en række pædagogiske mål for vuggestuen, børnehaven og DUSSEN. Fælles mål for DUS og Læreplanerne er, at tydeliggøre og udvikle grundlaget for vores pædagogiske arbejde. Formålet med Fælles mål for DUS og Læreplaner for vuggestue og børnehave er, at tydeliggøre og

Læs mere

Barnets alsidige personlige udvikling Højen vuggestuen

Barnets alsidige personlige udvikling Højen vuggestuen Barnets alsidige personlige udvikling Højen vuggestuen Sammenhæng Børns personlige udvikling sker i en omverden, der er åben og medlevende. Børn skal opleve sig som værdsatte individer i betydende fællesskaber.

Læs mere

OVERORDNEDE RAMMER FOR ARBEJDET MED DE SEKS LÆREPLANSTEMAER

OVERORDNEDE RAMMER FOR ARBEJDET MED DE SEKS LÆREPLANSTEMAER OVERORDNEDE RAMMER FOR ARBEJDET MED DE SEKS LÆREPLANSTEMAER Overordnede læringsmål Inklusion i det omfang det enkelte barn kan magter det! Der arbejdes med læreplanstemaer på stuerne om fredagen. De 3

Læs mere

Vuggestuens lærerplaner

Vuggestuens lærerplaner Vuggestuens lærerplaner Barnets personlige og alsidige udvikling - at barnet får respekt for andre børn, og udvikler empati - at barnet er i god trivsel og udvikling - at barnet lærer, hvad der er rigtigt

Læs mere

Børn med særlige behov tilgodeses ved at der laves en individuel udviklingsprofil med tilhørende handleplan.

Børn med særlige behov tilgodeses ved at der laves en individuel udviklingsprofil med tilhørende handleplan. Personlig kompetence Børn skal have mulighed for: at udvikle sig som selvstændige, stærke og alsidige personligheder at tilegne sig sociale og kulturelle erfaringer at opleve sig som værdifulde deltagere

Læs mere

Læreplaner Børnehuset Regnbuen

Læreplaner Børnehuset Regnbuen Læring i Børnehuset Regnbuen. Læreplaner Børnehuset Regnbuen Læring er: Læring er når børn tilegner sig ny viden, nye kompetencer og erfaringer. Læring er når barnet øver sig i noget det har brug for,

Læs mere

Pædagogisk læreplan for Skovvejens børnehave

Pædagogisk læreplan for Skovvejens børnehave Kulturelle udtryksformer og værdier Personlige kompetence r/alsidig personlighedsudvikling Sociale kompetencer BARNET Krop og bevægelse Sprog Natur og naturfænomen 1 Personlige kompetencer/ alsidig personlighedsu

Læs mere

Pædagogisk læreplan for Harlev dagtilbud 2011 (bilag 2) Barnets alsidige personlige udvikling (strategi for læring og udvikling)

Pædagogisk læreplan for Harlev dagtilbud 2011 (bilag 2) Barnets alsidige personlige udvikling (strategi for læring og udvikling) Pædagogisk læreplan for Harlev dagtilbud 2011 (bilag 2) Barnets alsidige personlige udvikling (strategi for læring og udvikling) Sammenhæng: 0-6 Børn: har brug for en tryg base, hvorfra de tør gå nye veje

Læs mere

Evaluering af pædagogiske læreplaner

Evaluering af pædagogiske læreplaner Evaluering af pædagogiske læreplaner 2016-2017 Ifølge Dagtilbudslovens 8 skal der i alle dagtilbud udarbejdes en skriftlig pædagogisk læreplan og dertil skal arbejdet med lærerplanerne evalueres, jf. 9,

Læs mere

SCT. IBS SKOLES BØRNEHAVE

SCT. IBS SKOLES BØRNEHAVE SCT. IBS SKOLES BØRNEHAVE Børnehavens Formål Børnehaven bygger på det kristne livs- og menneskesyn. Det er institutionens mål at fremme børnenes forståelse for den personlige værdighed hos mennesket, og

Læs mere

Pædagogisk læreplan Børnehuset Den Grønne Kile

Pædagogisk læreplan Børnehuset Den Grønne Kile Kulturelle udtryksformer og værdier Personlige kompetence r/alsidig personlighedsudvikling Sociale kompetencer BARNET Krop og bevægelse Sprog Natur og naturfænomen 1 Personlige kompetencer/ alsidig personlighedsudvikling

Læs mere

Pædagogiske læreplaner for Eventyrhuset

Pædagogiske læreplaner for Eventyrhuset Pædagogiske læreplaner for Eventyrhuset Klosterparkvej 53-55 4400 Kalundborg Tema Sprog Indhold Verbal/nonverbal kommunikation Ordforråd Udtale Sange Begreber Kendskab til rim og remser Forståelse Vi ønsker

Læs mere

Barnets alsidige personlige udvikling Sociale kompetencer Sprog Krop og bevægelse Naturen og naturfænomener Kulturelle udtryksformer og værdier

Barnets alsidige personlige udvikling Sociale kompetencer Sprog Krop og bevægelse Naturen og naturfænomener Kulturelle udtryksformer og værdier Med pædagogiske læreplaner sætter vi ord på alle de ting, vi gør i hverdagen for at gøre vores børn så parate som overhovedet muligt til livet udenfor børnehaven. Vi tydelig gør overfor os selv hvilken

Læs mere

Virksomhedsplan Læreplan 2015/2016

Virksomhedsplan Læreplan 2015/2016 Virksomhedsplan Læreplan 2015/2016 1 Den Lille Vuggestue på landet Centalgårdsvej 121 9440 Aabybro Telefon: 22 53 58 29 Læreplan for Den lille Vuggestue på landet 2015/16 Den lille vuggestue er en privatejet

Læs mere

Læreplan for alsidige personlige udvikling

Læreplan for alsidige personlige udvikling Læreplan for alsidige personlige udvikling Status / sammenhæng Børnenes alsidige personlige udvikling er en dannelsesproces, hvor de afprøver og udvikler deres identitet, mens de øver sig i at forstå sig

Læs mere

Børnehaven Guldklumpens læreplaner

Børnehaven Guldklumpens læreplaner Børnehaven Guldklumpens læreplaner Revideret august 2014 1 Vores pædagogiske arbejde tager udgangspunkt i den anerkendende pædagogik : Anerkendelse består i, at den voksne ser og hører barnet på barnets

Læs mere

Beskrivelse af arbejdet med de 6 læreplanstemaer i vuggestuen Spurven.

Beskrivelse af arbejdet med de 6 læreplanstemaer i vuggestuen Spurven. Lærerplanernes udmøntning i Spurven Beskrivelse af arbejdet med de 6 læreplanstemaer i vuggestuen Spurven. I arbejdet med de 6 læreplanstemaer bruger vi status og udviklingsmaterialet som ramme for vores

Læs mere

Pædagogisk læreplan for vuggestuen

Pædagogisk læreplan for vuggestuen Pædagogisk læreplan for vuggestuen Personlige kompetencer - At udvikle og styrke sit selvvære. - At egne grænser respekteres. - At lære, at respektere andres grænser. - At udvikle og videreudvikle kompetencer.

Læs mere

PÆDAGOGISK LÆREPLAN DAGPLEJEN KUNDBY BØRNEHUS

PÆDAGOGISK LÆREPLAN DAGPLEJEN KUNDBY BØRNEHUS KUNDBY BØRNEHUS INTEGRERET DAGINSTITUTION TRØNNINGEVEJ 11 B-C, KUNDBY, 4520 SVINNINGE KONTOR 72 36 72 10 BØRNEHAVE 72 36 76 13 FRITTER 72 36 76 18 DAGPLEJEN 72 36 76 16 E-MAIL: KUNDBYBOERNEHUS@HOLB.DK

Læs mere

Pædagogisk læreplan Rollingen

Pædagogisk læreplan Rollingen Kulturelle udtryksformer og værdier Personlige kompetence r/alsidig personlighedsudvikling Sociale kompetencer BARNET Krop og bevægelse Sprog Natur og naturfænomen 1 Personlige kompetencer/ alsidig personlig

Læs mere

Pædagogiske lærerplaner: Personlig udvikling.

Pædagogiske lærerplaner: Personlig udvikling. Pædagogiske lærerplaner: Personlig udvikling. - At give barnet lyst og mod til at udforske og afprøve egne og sine omgivelsers grænser. - At barnet udfolder sig som en selvstændig, stærk og alsidig person,

Læs mere

PÆDAGOGISKE LÆREPLANER 2013 SCT. IB SKOLE`S BØRNEHAVE

PÆDAGOGISKE LÆREPLANER 2013 SCT. IB SKOLE`S BØRNEHAVE PÆDAGOGISKE LÆREPLANER 2013 SCT. IB SKOLE`S BØRNEHAVE 1. Barnets alsidige Personlige Udvikling 2. Sociale kompetencer 3. Sprog 4. Krop og bevægelse 5. Natur og Naturfænomener 6. Kulturelle udtryksformer

Læs mere

Børnehuset Himmelblå s læreplan

Børnehuset Himmelblå s læreplan Børnehuset Himmelblå s læreplan Læreplanen er udarbejdet med baggrund i dagtilbudsloven og Børnehuset Himmelblå s driftsoverenskomst med Herning kommune. En del af lovens formål er at skabe tilbud til

Læs mere

Pædagogisk læreplan

Pædagogisk læreplan Pædagogisk læreplan 2016-2018 Allingåbro Børnecenter 0-2 årige Allingåbro Børnecenter Plantagevej 11 8961 Allingåbro T: 89594353 http://www Fra forvaltningen Fra januar 2016 og 3 måneder frem skal alle

Læs mere

Definition af de 6 læreplanstemaer i børnehaven

Definition af de 6 læreplanstemaer i børnehaven Definition af de 6 læreplanstemaer i børnehaven 1. Personlige kompetencer Kolding Kommunes overordnede mål: ved at være lydhør og medlevende vil vi udvikle barnets personlige kompetencer, så det oplever

Læs mere

Læreplan for Privatskolens børnehave

Læreplan for Privatskolens børnehave Læreplan for Privatskolens børnehave Privatskolens læreplan beskriver institutionens pædagogik og indeholder læringsmål for de indskrevne børn. Der er ikke tale om en national læreplan, eller en læreplan

Læs mere

Pædagogiske læreplaner i vuggestuen

Pædagogiske læreplaner i vuggestuen Personlig alsidig udvikling Pædagogiske læreplaner i vuggestuen Når vi udvikler børnenes personlige alsidige kompetencer, giver vi dem evnen til at: Føle sig unik og værdifuld for fællesskabet Være fortrolige

Læs mere

Hvordan vi i dagligdagen arbejder med læreplanerne. Barnets alsidige og personlige udvikling.

Hvordan vi i dagligdagen arbejder med læreplanerne. Barnets alsidige og personlige udvikling. Læreplaner For børn fra 26 uger til 6 år. August 2017. De seks læreplanstemaer. 1. Alsidig personlig udvikling 2. Sociale kompetencer 3. Sproglig udvikling 4. Krop og bevægelse 5. Natur og naturfænomener

Læs mere

- Børnehaven. TEMA: Personlige kompetencer

- Børnehaven. TEMA: Personlige kompetencer Den pædagogiske læreplan. TEMA: Personlige kompetencer Dagtilbuddets navn: Børnehuset Kærnen - Børnehaven Det er værdifuldt at Der er plads til barnets egne initiativer. Barnet har mulighed for at tilegne

Læs mere

Mål for Pædagogiske Læreplaner i Børnehusene i Vissenbjerg

Mål for Pædagogiske Læreplaner i Børnehusene i Vissenbjerg Som der står beskrevet i Dagtilbudsloven, skal alle dagtilbud udarbejde en skriftlig pædagogisk læreplan for børn i aldersgruppen 0-2 år og fra 3 år til barnets skolestart. Den pædagogiske læreplan skal

Læs mere

Pædagogisk læreplan Børnehuset Tusindfryd

Pædagogisk læreplan Børnehuset Tusindfryd Kulturelle udtryksformer og værdier Personlige kompetence r/alsidig personlighedsudvikling Sociale kompetencer BARNET Krop og bevægelse Sprog Natur og naturfænomen 1 Personlige kompetencer/ alsidig personlighedsu

Læs mere

BARNETS SOCIALE KOMPETENCER

BARNETS SOCIALE KOMPETENCER BARNETS SOCIALE KOMPETENCER Hvad skal vi lære børnene At begå sig i en større / mindre gruppe og vise empati for hinanden. At kunne samarbejde. At kunne danne venskaber. At føle sig respekteret, og være

Læs mere

BØRNEHUSET VED SKELLET DE PÆDAGOGISKE LÆREPLANER Udarbejdet 2011

BØRNEHUSET VED SKELLET DE PÆDAGOGISKE LÆREPLANER Udarbejdet 2011 BØRNEHUSET VED SKELLET DE PÆDAGOGISKE LÆREPLANER Udarbejdet 2011 I børnehuset Ved skellet arbejder vi med den inkluderende tankegang, hvor hvert enkelt barn oplever at være en del af fællesskabet. Vi har

Læs mere

Pædagogisk Handleplan. - Børnehuset Kildeholm

Pædagogisk Handleplan. - Børnehuset Kildeholm Børnehuset Kildeholm Pædagogisk Handleplan - Børnehuset Kildeholm Pædagogisk handleplan Den pædagogiske handleplan er et evaluerings- og udviklingsredskab for ledelsen, personalet og bestyrelsen. Den pædagogiske

Læs mere

BORNHOLMS FRIE IDRÆTSSKOLES BØRNEHAVE 2017

BORNHOLMS FRIE IDRÆTSSKOLES BØRNEHAVE 2017 Pædagogiske læreplaner : BORNHOLMS FRIE IDRÆTSSKOLES BØRNEHAVE 2017 1. Barnets personlige kompetencer 2. Sociale kompetencer 3. Sprog 4. Krop og bevægelse 5. Natur og naturfænomener 6. Kulturelle udtryksformer

Læs mere

Læreplaner. Vores mål :

Læreplaner. Vores mål : Læreplaner Trivsel, læring og udvikling er tre centrale begreber for os i Børnehuset Trinbrættet. I den forbindelse ser vi læreplaner som et vigtigt redskab.vores grundsyn er, at hvis børn skal lære noget

Læs mere

Langsø Børnehave De pædagogiske læreplaner 2015-16.

Langsø Børnehave De pædagogiske læreplaner 2015-16. Langsø Børnehave De pædagogiske læreplaner 2015-16. Personalet vil sikre de bedste udviklingsmuligheder for børnene i Børnehuset, samt medvirke til at børn med særlige behov og deres familier, får optimale

Læs mere

Læreplaner 2013 Sydmors Børnehus

Læreplaner 2013 Sydmors Børnehus Læreplaner 2013 Sydmors Børnehus De 6 temaer er: 1. Barnets alsidige personlige udvikling 2. Sociale kompetencer 3. Sprog 4. Krop og Bevægelse 5. natur og Naturfænomener 6. Kulturelle udtryksformer og

Læs mere

Pædagogisk læreplan

Pædagogisk læreplan Pædagogisk læreplan 2016-2018 Allingåbro legestuegruppe 0-2 årige Allingåbro legestuegruppe Plantagevej 11 8961 Allingåbro http:// Fra forvaltningen Fra januar 2016 og 3 måneder frem skal alle dagtilbud

Læs mere

Fælles PUP læreplanstemaerne Børnehuset Spirebakken

Fælles PUP læreplanstemaerne Børnehuset Spirebakken Fælles PUP læreplanstemaerne Børnehuset Spirebakken Alsidig personlig udvikling Områdets fælles mål for udvikling af børnenes alsidige personlige udvikling er, At barnet oplever sejre og lærer, at håndtere

Læs mere

Forord. Indholdsfortegnelse

Forord. Indholdsfortegnelse Forord Folketinget vedtog i 2004 at alle dagtilbud fra 1. august 2004 skal udarbejde en pædagogisk læreplan. Den pædagogiske læreplan skal beskrive hvordan dagtilbuddet giver barnet rum for leg, læring

Læs mere

Delmål: Børn skal udfordres til sproglig kreativitet og til at udtrykke sig på mange forskellige måder.

Delmål: Børn skal udfordres til sproglig kreativitet og til at udtrykke sig på mange forskellige måder. Læreplaner Sproglig udvikling Børn skal kunne udvikle deres sprog i alle hverdagens aktiviteter. Børn skal udfordres til sproglig kreativitet og til at udtrykke sig på mange forskellige måder. børn skal

Læs mere

Pædagogiske læreplaner. Lerpytter Børnehave Lerpyttervej 25 7700 Thisted

Pædagogiske læreplaner. Lerpytter Børnehave Lerpyttervej 25 7700 Thisted Pædagogiske læreplaner Lerpytter Børnehave Lerpyttervej 25 7700 Thisted Vision I Lerpytter Børnehave ønsker vi at omgangstonen, pædagogikken og dagligdagen skal være præget af et kristent livssyn, hvor

Læs mere

Pædagogisk læreplan. Rønde Børnehus. Moesbakken 2A Anemonevej Rønde 8410 Rønde

Pædagogisk læreplan. Rønde Børnehus. Moesbakken 2A Anemonevej Rønde 8410 Rønde Pædagogisk læreplan Rønde Børnehus Moesbakken Vigen Moesbakken 2A Anemonevej 12 8410 Rønde 8410 Rønde 2017-2018 Velkommen til dagtilbuddet Rønde Børnehus, som består af Børnehuset Moesbakken og Børnehuset

Læs mere

Den pædagogiske læreplan

Den pædagogiske læreplan Den pædagogiske læreplan Trivsel Udvikling Ansvar Tillid Gode oplevelser Sociale relationer Engagement Rummelige voksne Sund kost Venner Godt vejr Omsorg Plads til alle Leg Anerkendelse Naturoplevelser

Læs mere

Pædagogisk læreplan. 0-2 år. Den integrerede institution Væksthuset Ny Studstrupvej 3c, 8541 Skødstrup

Pædagogisk læreplan. 0-2 år. Den integrerede institution Væksthuset Ny Studstrupvej 3c, 8541 Skødstrup Pædagogisk læreplan 0-2 år Afdeling: Den Integrerede Institution Væksthuset Ny Studstrupvej 3c 8541 Skødstrup I Væksthuset har vi hele barnets udvikling, leg og læring som mål. I læreplanen beskriver vi

Læs mere

dagplejen pædagogisk læreplan Natur og naturfænomener Kulturelle udtryksformer og værdier Alsidig personlig udvikling Sproglige Krop og bevægelse

dagplejen pædagogisk læreplan Natur og naturfænomener Kulturelle udtryksformer og værdier Alsidig personlig udvikling Sproglige Krop og bevægelse dagplejen pædagogisk læreplan elle udtryksformer og værdier og naturfænomener Alsidig personlig udvikling lige kompetencer e kompetencer oktober 2009 den pædagogiske læreplan Menneskesyn I dagplejen mener

Læs mere

Læreplan for Selmers Børnehus

Læreplan for Selmers Børnehus Læreplan for Selmers Børnehus Barnets alsidige personlige udvikling At barnet skal have sociale og kulturelle erfaringer. Leg. Konfliktløsnig. Tid til leg, skabe fysiske rum inde og ude, plads til ro og

Læs mere

Pædagogisk læreplan i Beder Dagtilbud.

Pædagogisk læreplan i Beder Dagtilbud. Pædagogisk læreplan i Beder Dagtilbud. Dagtilbudsloven kræver, at der for dagtilbud skal udarbejdes en samlet pædagogisk læreplan, der giver rum for leg, læring samt relevante aktiviteter og metoder. Loven

Læs mere

Pædagogiske lærerplaner for Børnehaven Løven.

Pædagogiske lærerplaner for Børnehaven Løven. Pædagogiske lærerplaner for Børnehaven Løven. Barnets alsidige personlige udvikling. Barnets skal have mulighed for at tilegne sig sociale og kulturelle erfaringer. Lære barnet respekt for sig selv og

Læs mere

Pædagogisk læreplan for Mariehønen

Pædagogisk læreplan for Mariehønen Pædagogisk læreplan for Mariehønen Der skal i alle dagtilbud, ifølge dagtilbudsloven, udarbejdes pædagogiske læreplaner. Læreplanerne skal indeholde mål for hvilke kompetencer og erfaringer den pædagogiske

Læs mere

Læreplaner. Dokumentation: Billeder Opvisninger

Læreplaner. Dokumentation: Billeder Opvisninger Læreplaner Alsidig personlighedsudvikling I børnehaven vil vi gerne børnene. Det giver sig til udtryk i indlevende og engagerede voksne, der har tid til den enkelte og dennes behov. Vi tror på børnene

Læs mere

Loven om de pædagogiske læreplaner blev vedtaget i Folketinget i Den foreskriver bl.a.:

Loven om de pædagogiske læreplaner blev vedtaget i Folketinget i Den foreskriver bl.a.: Pædagogiske læreplaner for Rødkilde Børnehus Loven om de pædagogiske læreplaner blev vedtaget i Folketinget i 2004. Den foreskriver bl.a.: Børn i dagtilbud skal have et børnemiljø, som fremmer trivsel,

Læs mere

Læreplan/udviklingsplan/kompetencehjulet

Læreplan/udviklingsplan/kompetencehjulet Med udgangspunkt i de seks temaer, som BUPL, FOA, KL har udarbejdet: 1) Barnets alsidige personlige udvikling (personlige kompetencer) 2) Sociale kompetencer 3) Sprog og kommunikation 4) Krop og bevægelse

Læs mere

Pædagogiske. Læreplaner. Vuggestuen Troldhøj Temaer: Barnets alsidige personlige udvikling. Læringsforståelse. Sociale kompetencer.

Pædagogiske. Læreplaner. Vuggestuen Troldhøj Temaer: Barnets alsidige personlige udvikling. Læringsforståelse. Sociale kompetencer. Pædagogiske Læreplaner. Vuggestuen Troldhøj 2016 Temaer: Læringsforståelse Barnets alsidige personlige udvikling Sociale kompetencer Sprog Krop og bevægelse Naturen og naturfænomener Kulturelle udtryksformer

Læs mere

Vejle Kommune (Private) Skov- & Idrætsinstitutionen Bøllen PÆDAGOGISK LÆREPLAN 0-2 ÅR. Hjernen&Hjertet

Vejle Kommune (Private) Skov- & Idrætsinstitutionen Bøllen PÆDAGOGISK LÆREPLAN 0-2 ÅR. Hjernen&Hjertet Vejle Kommune (Private) Skov- & Idrætsinstitutionen Bøllen PÆDAGOGISK LÆREPLAN 0-2 ÅR Hjernen&Hjertet Indholdsfortegnelse 1 INDLEDNING 3 1.1 Indledning 3 1.2 Værdier 3 1.3 Pædagogiske principper 3 1.4

Læs mere

7100 Vejle 7100 Vejle 75828955 75828955

7100 Vejle 7100 Vejle 75828955 75828955 Børnegården Uhrhøj Børnegården Uhrhøj Jellingvej 165 Gemmavej 1 a 7100 Vejle 7100 Vejle 75828955 75828955 Værdigrundlag: Børnegården Uhrhøj er en institution hvor det er godt for alle at være. At den enkelte

Læs mere

Pædagogisk læreplan 0-2 år

Pædagogisk læreplan 0-2 år Barnets alsidige personlige udvikling: Overordnet mål: Barnet skal vide sig set og anerkendt. Barnet oplever at møde nærværende voksne med engagement i dets læring, udvikling og liv. At barnet oplever

Læs mere

Pædagogisk læreplan Rollingen

Pædagogisk læreplan Rollingen Kulturelle udtryksformer og værdier Personlige kompetence r/alsidig personlighedsudvikling Sociale kompetencer BARNET Krop og bevægelse Sprog Natur og naturfænomen 1 TEMA LÆRINGSMÅL Hvad vil vi opnå ift.

Læs mere

Barnets personlige udvikling er et centralt element for dets trivsel og læring. Vi arbejder for at gøre børnene livsduelige.

Barnets personlige udvikling er et centralt element for dets trivsel og læring. Vi arbejder for at gøre børnene livsduelige. BARNETS ALSIDIGE PERSONLIGHEDSUDVIKLING Barnets personlige udvikling er et centralt element for dets trivsel og læring. Vi arbejder for at gøre børnene livsduelige. - udvikle sig til et selvstændigt menneske

Læs mere

LÆREPLANERNE HOS ÆLLINGERNE

LÆREPLANERNE HOS ÆLLINGERNE April 2015 Udarbejdet af: Stine, Marianne, Connie og Inger NYBORG KOMMUNE LÆREPLANERNE HOS ÆLLINGERNE Sproglig udvikling I forhold til vores børns alderstrin har vi fokus på at understøtte det enkelte

Læs mere

Fatkaoplysninger. Institutionens navn: Tovværkets Børnegård. Adresse: Grådybet 75, 6700 Esbjerg. Telefonnummer: 76 16 22 40

Fatkaoplysninger. Institutionens navn: Tovværkets Børnegård. Adresse: Grådybet 75, 6700 Esbjerg. Telefonnummer: 76 16 22 40 1 Indholdsfortegnelse Fatkaoplysninger... 3 Grundlæggende værdier... 4 Læringssyn pædagogisk tilgang... 5 Barnets alsidige personlige udvikling... 6 Barnets alsidige personlige udvikling... 7 Sociale kompetencer...

Læs mere

Evaluering af den pædagogiske læreplan Januar 2014

Evaluering af den pædagogiske læreplan Januar 2014 Afdeling: Krudtuglen Alsidig personlige udvikling Mål Mål for Barnet bliver selvhjulpent Barnet kan mærke egne grænser Barnet oplever sig selv som en vigtig del af en gruppe Barnet kan udtrykke egne behov

Læs mere

Temaer i de pædagogiske læreplaner

Temaer i de pædagogiske læreplaner Temaer i de pædagogiske læreplaner 1. Barnets alsidige personlige udvikling 2. Sociale kompetencer 3. Sprog 4. Krop og bevægelse 5. Natur og naturfænomener 6. Kulturelle udtryksformer og værdier Barnets

Læs mere

Jf. Dagtilbudsloven, afsnit II, kap. 2, 8.:

Jf. Dagtilbudsloven, afsnit II, kap. 2, 8.: Pædagogisk læreplan Jf. Dagtilbudsloven, afsnit II, kap. 2, 8.: https://www.retsinformation.dk/forms/r0710.aspx?id=158274#kap2 Der skal i alle dagtilbud udarbejdes en skriftlig pædagogisk læreplan for

Læs mere

Læreplan for D.I.I. Huset på Bakken Side 1

Læreplan for D.I.I. Huset på Bakken Side 1 Læreplan for Huset på Bakken 2013-2014 Tema Mål Metoder Handleplan Alsidig personlig Tage udgangspunkt i Sprogligt vil vi støtte udvikling At have indlevelse i andre barnets nærmeste børnene i at kunne

Læs mere

LÆREPLANER KALUNDBORG ASYL BØRNEHAVE

LÆREPLANER KALUNDBORG ASYL BØRNEHAVE LÆREPLANER KALUNDBORG ASYL BØRNEHAVE 2013 / 2014 1 LÆREPLANER 2013 / 2014 INDHOLDSFORTEGNELSE INDLEDNING... SIDE 5 SPROGLIGE KOMPETENCER... SIDE 6 SOCIALE KOMPETENCER... SIDE 8 PERSONLIG UDVIKLING... SIDE

Læs mere

Beklædning i gamle dage. De 6 læreplanstemaer:

Beklædning i gamle dage. De 6 læreplanstemaer: De 6 læreplanstemaer: Barnets alsidige personlige udvikling. Sociale kompetencer. Sprog. Krop og bevægelse. Natur og Naturfænomener. Kulturelle udtryksformer og værdier. Beklædning i gamle dage. Overordnede

Læs mere

2016/2017 MÅL, HANDLINGER OG PÆDAGOGISK BEGRUNDELSE FOR IMPLEMENTERING AF KERNEOMRÅDERNE

2016/2017 MÅL, HANDLINGER OG PÆDAGOGISK BEGRUNDELSE FOR IMPLEMENTERING AF KERNEOMRÅDERNE 2016/2017 MÅL, HANDLINGER OG PÆDAGOGISK BEGRUNDELSE FOR IMPLEMENTERING AF KERNEOMRÅDERNE Indholdsfortegnelse Indledning Pædagogikken i vuggestue og børnehave Mål Pædagogisk begrundelse Handlinger Dokumentation/evaluering

Læs mere

Evaluering af årshjul for Børnehaven Tangloppen 2014 2015.

Evaluering af årshjul for Børnehaven Tangloppen 2014 2015. 2014 2015. Årshjul 2014 2015: Årshjulet 2014 2015 er beskrevet i form af en skriftlig redegørelse, hvori målene er konkretiseret. Årshjulet findes på vores hjemmeside. Dokumentationen af arbejdet med de

Læs mere

Pædagogisk læreplan

Pædagogisk læreplan 2012-2014 Pædagogisk læreplan Idrætsdagtilbuddet Trige-Spørring 2012-2014 Indholdsfortegnelse Pædagogisk læreplan... 1 De 6 læreplanstemaer... 1 Tema: Alsidig personlige udvikling... 1 Tema: Sociale kompetencer...

Læs mere

Pædagogisk læreplan Hyllinge

Pædagogisk læreplan Hyllinge Kulturelle udtryksformer og værdier Personlige kompetence r/alsidig personlighedsudvikling Sociale kompetencer BARNET Krop og bevægelse Sprog Natur og naturfænomen 1 EMA Personlige kompetencer / alsidig

Læs mere

Barnets alsidige personlige udvikling

Barnets alsidige personlige udvikling Barnets alsidige personlige udvikling - Må opleve sig værdifuld og værdsat - Udvikler sig selvstændigt og initiativrigt - Kender sine forskellige følelser og kan udtrykke og afpasse dem efter situationen

Læs mere

værdier Pædagogisk læreplan Solsikken Kulturelle udtryksformer Sociale BARNET Sprog Krop og bevægelse Natur og naturfænomen Personlige

værdier Pædagogisk læreplan Solsikken Kulturelle udtryksformer Sociale BARNET Sprog Krop og bevægelse Natur og naturfænomen Personlige Kulturelle udtryksformer og værdier Personlige kompetence r/alsidig personlighedsudvikling Sociale BARNET Krop og bevægelse Sprog Natur og naturfænomen 1 Personlige / alsidig personlighedsu dvikling At

Læs mere

Signe s Signe dagpleje

Signe s Signe dagpleje Signe s dagpleje Signes dagpleje 2015 Kontakt oplysninger: Signe Jørgensen Holleskovvej 24 6683 Føvling Tlf.: 22 25 47 64 Signe Jørgensen Redigeret af Maria Moesgaard KÆRE FORÆLDRE. Velkommen indenfor

Læs mere

Mariannes dagpleje 2015 Kontakt oplysninger: Marianne Svendsen Paxvej Brørup Tlf.: Marianne Svendsen Redigeret af Maria Moesgaard

Mariannes dagpleje 2015 Kontakt oplysninger: Marianne Svendsen Paxvej Brørup Tlf.: Marianne Svendsen Redigeret af Maria Moesgaard Marianne s dagpleje Mariannes dagpleje 2015 Kontakt oplysninger: Marianne Svendsen Paxvej 49 6650 Brørup Tlf.: 21 68 99 09 Marianne Svendsen Redigeret af Maria Moesgaard KÆRE FORÆLDRE. Velkommen indenfor

Læs mere

At barnet føler sig tryg i institutionen. At barnet føler sig respekteret med de følelser, han/hun har

At barnet føler sig tryg i institutionen. At barnet føler sig respekteret med de følelser, han/hun har Lærerplaner Siden 2004 har der været et lovkrav om, at alle dagtilbud skal udarbejde pædagogiske læreplaner, som forholder sig til seks temaer: Barnets alsidige personlige udvikling Sociale kompetencer

Læs mere

Barndommen og livet skal handle om at skabe et godt børneliv og tilgodese det gode børneliv HER OG NU.

Barndommen og livet skal handle om at skabe et godt børneliv og tilgodese det gode børneliv HER OG NU. AT LEGE ER AT LÆRE Barndommen og livet skal handle om at skabe et godt børneliv og tilgodese det gode børneliv HER OG NU. Med udgangspunkt i Pandrup kommunes mål vedr. læreplaner, der skal tage højde for

Læs mere

Alsidige personlige kompetencer

Alsidige personlige kompetencer Alsidige personlige kompetencer Barnets alsidige personlige udvikling forudsætter en lydhør og medleven omverden, som på én gang vil barnet noget og samtidig anerkender og involverer sig i barnets engagementer

Læs mere

Sammenhæng. Mål 1. At barnet kan etablere venskaber. Tiltag

Sammenhæng. Mål 1. At barnet kan etablere venskaber. Tiltag Sociale kompetencer Vuggestue Barnets sociale kompetencer udvikles, når barnet oplever sig selv som betydningsfuldt for fællesskabet, kan samarbejde og indgå i fællesskaber. Oplevelse af tryghed og tillid

Læs mere

Pædagogisk læreplan. Børnehaven

Pædagogisk læreplan. Børnehaven Pædagogisk læreplan Børnehaven 0 LÆREPLAN LYKKEBO I Lykkebo har vi altid fokus på dette som en væsentlig del af kerneopgaven: Vi skal være til stede ved børnene og bruge vores tid der Den pædagogiske læreplan

Læs mere

Læreplan Dagplejen i Københavns Kommune 2015

Læreplan Dagplejen i Københavns Kommune 2015 Læreplan Dagplejen i Københavns Kommune 2015 LÆRING I 2004 blev loven om pædagogiske læreplaner indført. Loven skal sikre og inspirere til at dagplejen skaber rummelige læringsmiljøer med lydhørhed overfor

Læs mere