Vandkvalitet Kapitel 20, side 76

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Vandkvalitet Kapitel 20, side 76"

Transkript

1 Vandkvalitet Kapitel 20, side 76

2 Lovgivning Danmark er medlem af EU og skal følge EU s drikkevandsdirektiv, som er udmøntet i Bekendtgørelse om vandkvalitet og tilsyn med vandforsyningsanlæg. Her er der fastsat krav til vandkvaliteten og minimumskrav til de analyser, som skal foretages. Der er også fastsat krav om, at laboratorierne, som udfører prøvetagning og analyse, skal være akkrediterede, og laboratorierne skal leve op til kravene i Bekendtgørelse om kvalitetskrav til miljømålinger. Bekendtgørelserne og vejledningerne er udarbejdet i Naturstyrelsen under Miljøministeriet og bliver jævnligt revideret..

3 EU s drikkevandsdirektiv Drikkevandsdirektivet fra 1998 gælder kun et mindre antal parametre, fordi direktivet har indbygget subsidiaritetsprincippet. Det kan oversættes til mindste fællesnævner og betyder i praksis, at EU kun regulerer de parametre, som er et fælles problem i hele EU. Direktivet ændres løbende, og der kommer tilføjelser, der har betydning for drikkevand. Danmark implementerer direktivet i Drikkevandsbekendtgørelsen, hvor de parametre, som gør sig gældende for dansk drikkevand og drikkevandsforsyning, er taget med..

4 Drikkevandsbekendtgørelsen Bekendtgørelsen regulerer kun drikkevandskvaliteten Det vil sige, at den ikke omfatter kvaliteten af råvand. Grænseværdierne for drikkevand er i Danmark fastsat efter forsigtighedsprincippet, så det ikke nødvendigt at rense vandet. Sammenlignet er grænseværdier for forskellige stoffer i fødevarer, fastsat efter en sundhedsmæssig vurdering. I EU som helhed er grænseværdierne for drikkevand også fastsat ud fra sundhedsmæssige hensyn..

5 Drikkevandsbekendtgørelsen De angivne parametre i bekendtgørelsen er medtaget, fordi de kan medføre: Sundhedsmæssige effekter. Hygiejniske effekter. Æstetiske problemer. For stor opløsning af andre stoffer med sundhedsmæssig effekt eller tæring. Forureningsparametre (uønskede). Desuden er det fastlagt, hvor ofte de forskellige parametre som minimum skal analyseres, og hvor analysen skal udtages..

6 Tre vigtige vejledninger til drikkevandsbekendtgørelsen Vandkvalitet og tilsyn med vandforsyningsanlæg. Støtte og vejlede kommuner, laboratorier og vandværker Kommunernes tekniske tilsyn med vandforsyningsanlæg. Uddyber kommunens tilsynsopgave vedrørende vandkvalitet og den tekniske installation. Håndtering af overskridelser af de mikrob. drikkevandspar. Beskriver tilsynets opgave og forskellige reaktioner i forhold til den mikrobiologiske overskridelse. Hvis det vurderes, at vandet er sundhedsfarligt, så bør det koges, og der skal udstedes en Kogeanbefaling - ikke et kogepåbud..

7 Kvalitetskrav til miljømålinger Analyselaboratorierne er også underlagt krav til analysekvaliteten. Laboratorierne skal være akkrediterede, hvilket DANAK (Den Danske Akkrediteringsfond) fører tilsyn og kontrol med. Når der indføres nye stoffer i drikkevandsbekendtgørelsen, bliver der også stillet krav til analysekvaliteten af disse stoffer hos laboratorierne..

8 Kvalitetskrav til vandets kvalitet I Drikkevandsbekendtgørelsens er både maksimum- og minimumskrav fastlagt i forhold til en række parametre i drikkevandet. Der er også fastlagt krav forskellige steder i forsyningsanlægget eksempelvis ved afgang vandværk, indgang ejendom og forbrugers taphane. Det er vandværkets ansvar, at drikkevandet overholder kvalitetskravene, når det leveres til ejendommen (Indgang ejendom). Der er ikke kvalitetskrav til råvandet. Kvalitetskravene gælder først, når vandet pumpes ud til forbrugerne (afgang vandværk)..

9 Kvalitetskravene kan inddeles i fem kategorier Sundhedsmæssige effekter Stofferne har en kendt indvirkning på vores sundhed, som regel en negativ eller giftig effekt. Kvalitetskravene er fastlagt i forhold til en livslang indtagelse og ud fra laveste fællesnævner, så syge og svækkede mennesker altid skal kunne tåle at drikke vand. Derfor er kravene rimeligt konservative. Sundhedsskadelige stoffer kan for eksempel være tungmetaller såsom arsen, kemikalier såsom klorerede opløsningsmidler eller ioner såsom ammonium..

10 Eksempel fra analyserapport Sundhedsmæssige effekter

11 Kvalitetskravene kan inddeles i fem kategorier Hygiejniske effekter Coliforme bakterier (almindelige jordbakterier) og E.coli (fækale colibakterier) må ikke findes i drikkevandet, og der skal altid reageres på dette. Når der findes coliforme bakterier og E.coli i vandet, så er der typisk også en række andre bakterier og vira, som der normalt ikke måles for. Kimtal 22 C og 37 C er et udtryk for naturligt forekomne bakterier i drikkevandet. Bemærk at grænseværdierne for kimtal 22 C og 37 C er væsentligt lavere ved afgang vandværk end på ledningsnettet. Dette skyldes, at bakterier kan vokse undervejs ude på ledningsnettet eller evt. frigives fra biofilmen i forsyningsledningerne. Grænseværdierne fremgår altid af analyserapporten..

12 Eksempel fra analyserapport Hygiejniske effekter

13 Kvalitetskravene kan inddeles i fem kategorier Æstetiske problemer Bakterier kan udskille stoffer, som kan være ildelugtende specielt under vækstbetingelser uden ilt. Derfor skal der være minimum være 5 mg/l ilt ved indgang til ejendommen. Vandets kvalitet vurderes også ud fra farve, lugt, smag og turbiditet (uklarhed). Eksempelvis kan gulligt vand skyldes NVOC eller jern, sort eller olieagtigt vand kan skyldes mangan. Smagen påvirkes blandt andet af det totale indhold af natrium og klorid, men desinfektionsmidler kan også påvirke smagen..

14 Eksempel fra analyserapport Æstetiske problemer

15 Kvalitetskravene kan inddeles i fem kategorier Andre stoffer med sundhedsmæssig effekt/tæring ph-værdien er også en faktor. En lav ph (sur) påvirke installationer af kobber eller jern negativt. En høj ph (basisk) kan øge kalkudfældningen i forsyningsledningerne. Tommelfingerregel for ph Når ph stiger mere end 0,5 fra afgang værk til målinger på ledningsnettet, vil det medføre betydelige kalkudfældninger i forsyningsledningerne. Den vejledende minimumsværdi for bikarbonat er 100 mg/l. Bikarbonat balancen har en ph-stabiliserende effekt, men høje bikarbonat-, klorid- og sulfatindhold virker tærende på metaller..

16 Eksempel fra analyserapport Andre stoffer med sundhedsmæssig effekt/tæring

17 Kvalitetskravene kan inddeles i fem kategorier Organiske mikroforureninger Forureninger af grundvandet med pesticider og kemikalier skal undgås. Politisk er der fastsat grænseværdier for pesticider. De er i sin tid fastsat ud fra laboratoriernes analyseevne. Hvis det kunne måles, så var der for meget. Laboratoriernes målemetoder har udviklet sig, og i dag kan meget lave koncentrationer måles. Der er generelt lave grænseværdier for kemikalier i drikkevandet..

18 Eksempel fra analyserapport Organiske mikroforureninger

19 Naturligt forekommende parametre som der ikke vandbehandles for Calcium og Magnesium Til at beregne Hårdhed. Natrium og Klorid Vigtig, f.eks. ved kystnære boringer. Sulfat En stigning kan tyde på ændring i grundvandsmagasin med mulighed for flere opløste tungmetaller. Fluorid Vigtig i forhold til tandsundhed sammen med Calcium. Ved lave værdier flere karies tilfælde. Ved høje værdier ses tandskader! Kalium Bemærk grænseværdi på max. 10 mg/l. Få steder i landet overskrides denne..

20 Naturligt forekommende parametre som der ikke vandbehandles for Fosfor og Nitrat Stigning eller store mængder kan skyldes forurening. Ledningsevne Udtryk for total mængde salte. Afvigende måling kan tyde på forurening eller ændring i grundvandsmagasin. Måles alle analyser. Er proportional til Inddampningsrest. Grænseværdier er almindeligvis fastsat ud fra enten et sundhedsmæssigt perspektiv eller at vandets samlede indhold af stoffer ikke bliver for stort/lille..

21 Kontrol af vandets kvalitet Omfang, antal og hyppighed af kontrollen af vandets kvalitet er for hvert enkelt vandforsyningsanlæg fastlagt ud fra udpumpet vandmængde og kendskabet til mulige eller påviste forureningskilder i indvindingsoplandet. Omfanget til analyser er fordelt i analysepakker på henholdsvis boring, afgang værk og ledningsnet. Omfang og antal af analyser er minimumskrav. Hertil kommer eventuelle krav i forbindelse med indvindingstilladelser og tilladelser til videregående vandbehandling..

22 Analysepakker Analysepakke Boringskontrol Udvidet kontrol Normal kontrol Organiske mikroforureninger Begrænset kontrol Uorganiske sporstoffer Udtages Boringen Afgang vandværk Afgang vandværk Afgang vandværk Ledningsnettet Ledningsnettet Variation i indholdet alt efter specifikke forhold..

23 Analysepakker Boringskontrol Udtages på hver enkelt boring. Frekvensen varierer fra hvert 3. år til 5. år Omfatter som minimum alle naturligt forekommende parametre og pesticider. Boringskontrollen bruges til at overvåge ændringer af råvandskvaliteten i forhold til vandværkets dimensionering af vandbehandlingskapacitet og til en generel overvågning af grundvandet..

24 Analysepakker Normal kontrol Udtages på afgang vandværk. Frekvensen varierer fra hvert 2. år til 1 gang årligt (vandværker over 1,5 mio. m 3 har hyppigere frekvens). En normal kontrol er en sammensætning af driftskontrol eller tilstandskontrol, hvor vandværkets evne til at behandle vandet belyses. Desuden analyseres nogle forureningsparametre samt naturligvis de mikrobiologiske parametre..

25 Analysepakker Udvidet kontrol Udtages på afgang vandværk. Frekvensen varierer fra hvert 2. år til 1 gang om året. Den udvidede kontrol indeholder alle naturligt forekommende parametre inklusiv metan og svovlbrinte, hvis disse er påvist i boringskontrollen. Den udvidede kontrol omfatter også ændringer i sammensætningen af råvandet, vandbehandlingen og forureningsparametre samt naturligvis de mikrobiologiske parametre..

26 Analysepakker Organiske mikroforureninger Udtages på afgang vandværk (som regel sammen med enten en normal eller udvidet kontrol). Frekvensen varierer fra hvert 2. år til 2 gange årligt (vandværker over 1,5 mio. m 3 har hyppigere frekvens). Kontrollen omfatter som minimum et obligatorisk antal pesticider og nedbrydningsprodukter. Det er tilsynets opgave at fastlægge øvrige parametre i analyseprogrammet. Vandværkets lokalkendskab til indvindingsoplandet kan naturligvis også medvirke til at øge eller mindske omfanget af kontrollen for organiske mikroforureninger. Det er muligt at søge om nedsat hyppighed..

27 Analysepakker Begrænset kontrol Udtages på ledningsnettet (indgang til ejendom). Frekvensen varierer fra hvert 2. år for de mindste vandværker til mange om året for store vandværker. Kontrollen omfatter variable parametre blandt andet ph og ilt samt naturligvis de mikrobiologiske parametre. Men også nitrit ved forhøjet værdi af ammonium på afgang værk og aluminium. Hvis dette anvendes i vandbehandlingen. Det er muligt at søge om nedsat hyppighed..

28 Analysepakker Uorganiske sporstoffer Udtages på ledningsnettet ved indgang til ejendom. Kan udtages på afgang vandværk. Frekvensen varierer fra hvert 2. år til 1 gang årligt. Kontrollen omfatter som minimum arsen, bor, nikkel og kobolt og eventuelt strontium. Vandværker over m3 pr. år skal kontrollere for yderligere ni sporstoffer, herunder kviksølv. Det er muligt at søge om nedsat hyppighed. På nationalt plan kontrolleres for radioaktivitetsindikatorer. Disse skal inkluderes, hvis der er risiko for radioaktivitet - for eksempel på Bornholm..

29 Hvor ofte skal der analyseres? Det afhænger af vandforsyningens udpumpede/ distribuerede vandmængde hvor ofte der som minimum skal laves analyser. Hvis en vandforsyning har flere vandværker med fælles ledningsnet, fastlægges antallet og hyppigheden af kontroller efter den udpumpede vandmængde for det enkelte værk og på ledningsnettet efter den samlede distribuerede vandmængde. Der findes særlige analyseprogrammer til værker, der producerer under m 3, fordi de ikke er omfattet af analysehyppighederne i drikkevandsbekendtgørelsen..

30 Distribueret eller produceret vandmængde Hvor ofte skal der analyseres? På vandværket M3 pr. år Normal kontrol Udvidet kontrol Undersøgelser pr. år Kontrol med sporstoffer Kontrol med organiske mikroforureninger Boringskontrol /2 1) 1/2 1) 1/2 1) 1/2 1) 1/5 1) /2 1) 1/2 1) 1/2 1) 1/2 1) 1/5 1) /4 1) /4 1) /3 1) /3 1) /3 1) /3 1) /3 1)

31 Hvor ofte skal der analyseres? Distribueret eller produceret vandmængde I ledningsnettet Kontrolhyppighed Nedsat kontrolhyppighed M3 pr. år Undersøgelser pr. år Undersøgelser pr. år /2 1) 1/2 1)

32 Omfang hvornår - analysestyring Vandværkets analysestyring Analyse 5 år frem Kontrolprogram/Kvartal Begrænset kontrol Normal kontrol Udvidet kontrol Uorganiske sporstoffer Organiske mikroforureninger Boringskontrol Boring 1 - DGU nr. Boringskontrol Boring 2 - DGU nr. Boringskontrol Boring 3 - DGU nr. Boringskontrol Boring 4 - DGU nr. Ekstraordinære prøver

33 Andre undersøgelser Omfanget af analyser bør altid afspejle det enkelte vandværks driftstilstand og udfordringer. Vandværker med udfordringer i vandbehandlingen bør udføre flere analyser for eksempel driftskontroller, som ikke skal indberettes, så længe der ikke er overskridelser. Kystnære vandværker har muligvis behov for at følge ændringer i grundvandsmagasinet hyppigere end den regelmæssige boringskontrol. Der kan for eksempel være årstidsvariationer, som ikke bliver afspejlet i boringskontroller, som udtages hvert 4. år. Udvidet vandbehandling kræver typisk hyppigere kontrol. Kommunen kan kræve, at der foretages ekstra analyser..

34 Underretning og indberetning Analyselaboratorierne har pligt til at indberette til kommunerne gennem fællesdatabasen Jupiter. Desuden skal analyselaboratorierne underrette kommunen senest samme arbejdsdag, hvis de mikrobiologiske parametre på drikkevandet er overskredet. Det gælder, uanset om prøven er udtaget som del af den regelmæssige kontrol eller som en ekstra kontrol. Hvis vandværket udfører egenkontrol af de mikrobiologiske parametre og konstaterer en overskridelse af kvalitetskravene, skal kommunen også underrettes. Øvrige analyser skal ikke indberettes, men kommunen skal underrettes, hvis kvalitetskravene er overskredet uanset om det er ved egenkontrol eller hos analyselaboratorierne..

35 Utilfredsstillende vandkvalitet Påvisning af E. coli E.coli stammer fra fækalier og spildevand og må ikke være i vandet, da der kan være mange andre også sygdomsfremkaldende organismer tilstede. Overfladevand kan trænge ind gennem utætte rentvandstanke, bygningskonstruktion, boringer eller råvandsledninger. Ved ledningsbrud og dårlig hygiejne i forbindelse med reparationsarbejdet kan E.coli trænge ind. Når der er konstateret E.coli, udstedes der normalt kogeanbefaling. Når fejlen er lokaliseret og rettet, skal forureningen skylles ud eventuelt suppleret med desinfektion..

36 Utilfredsstillende vandkvalitet Påvisning af coliforme Coliforme baktier kan trænge ind i rentvandstank eller boringer via overfladevand. Defekte pakninger i udendørs rentvandstanke, gør det muligt for f.eks. snegle at trænge ind. Hvis der måles coliforme bakterier på 20 eller mere, udstedes der normalt kogeanbefaling. Når fejlen er lokaliseret og rettet, skal forureningen skylles ud eventuelt suppleret med desinfektion..

37 Utilfredsstillende vandkvalitet I vandværkets filtre findes naturligt en mængde forskellige bakterier, som sørger for at omsætte ammonium, nitrit, jern og mangan. Årsager til forhøjet kimtal kan være: Filtrene skylles kraftigt eller ofte. Utilstrækkelig beluftning af råvand med metan og svovlbrinte. Åbne filtre med dansemyg, som lægger æg i toppen af filtrene.. Forhøjet kimtal

38 Kogeanbefaling Kommunen beslutter sammen med embedslægen, om der skal udstedes en kogeanbefaling, og hvornår den igen skal ophæves. Vandværket bør dog straks udstede kogeanbefaling, hvis der konstateres markante overskridelser og ikke vente på kommunen og embedslægen. Hvis I på grund af sygdomstilfælde ønsker en nærmere kildesporing eller identifikation af E.coli og coliforme bakterier, kan de bestemmes ved DNAidentifikation. Analyselaboratoriet, kommunen eller embedslægen kan sørge for dette..

39 Utilfredsstillende vandkvalitet Forhøjede værdier af ammonium, nitrit, jern og mangan skyldes som regel: Kemiske parametre Utilstrækkelig iltning For høj gennemløbshastighed på filtrene For lidt overflade filtermateriale Kanaldannelse i filtre eller udtjente filtre. Forhøjet ammonium v. lukkede filtre skyldes defekt luftudladning hvorved dårligt returskyl. Metan og svovlbrinte fjernes ikke godt nok, hvis beluftningen er mangelfuld. Det kan skabe problemer i filtrene og give forhøjet kimtal og tillukning af filtrene..

40 Egenkontrol og overvågning Gennem systematisk egenkontrol, kan I overvåge vandkvaliteten. Egne test. Ekstra test af laboratoriet. On-line målinger. Grafer over en given parameters udvikling set over tid er et rigtig godt redskab til at følge og overvåge udviklingen. Data er tilgængelige på fællesdatabasen Jupiter også i kurveform..

41 Egenkontrol og overvågning Afgang vandværk Ledningsnet

42 Egenkontrol og overvågning HVAD GØR I MED RESULTATERNE??? Er det rigtigt? Hvor? Plejer? Nok eller for meget?

43 Egenkontrol og overvågning Brug analyserne!! 0,45 0,4 0,35 0,3 0,25 0,2 0,15 0,1 0, Jern ICP Nikkel

44 Egenkontrol og overvågning Jupiter På kan alle de obligatoriske vandanalyser for alle vandværker i hele landet søges frem. Vælg: Tjek din vandkvalitet Det er muligt, at får resultaterne for de enkelte parametre præsenteret i en graf, som man også kan linke til fra egen hjemmeside..

45 Tilsyn med det tekniske anlæg Kommunerne fører teknisk tilsyn med hvert vandværk for at sikre, at anlæggene er i forsvarlig stand. Kommunen beslutter, hvor ofte tilsynet skal finde sted. Typiske vil vandværker i god teknisk stand med styr på kvalitetssikringen få færre tekniske tilsyn end vandværker, der ikke performer så godt. Kommunens tilsyn omfatter hele vandsyningen fra opland, kildeplads, boring til ledningsnettet, og hele anlæggets indretning, funktion og vedligeholdelses- og renholdelsestilstand bliver gennemgået. Viser tilsynet, at der er fejl og mangler, som medfører risiko for forurening, kan kommunen påbyde, at fejl og mangler udbedres. Kommunen kan ikke kræve bestemte løsninger, men kan anbefale mulige løsninger..

46 Tilsyn med det tekniske anlæg Tilsynet skal også godkende placering/steder af prøvehaner, hvorfra der udtages prøver til den regelmæssige drikkevandskontrol. Det er dog sjældent, at det sker, og gennem årene er praksis blevet, at de samme prøvesteder bruges. Det anbefales dog, at I orienterer kommunen om, hvor I tager prøverne. Hvis kommunen ikke reagerer på henvendelsen, kan I betragte det som accept af de valgte prøvesteder..

47 Information til forbrugerne Mindst en gang om året skal vandværket informere forbrugerne om en række ting. Informationen kan ske på vandværkets hjemmeside eller husstandsomdeles i en trykt publikation og naturligvis også på den årlige generalforsamling. Flere og flere vandforsyninger oplyser også om deres beredskabsplan, ledningsbrud, lukning af vand, mulighed for SMS-service og meget andet på deres hjemmeside..

48 Information til forbrugerne Hvad skal der informeres om Vandværkets navn, adresse, telefonnummer, e-post, hjemmeside og kontaktpersoner, Generel information om indvindingsmængder, hvor vandet indvindes fra, hvordan vandet behandles og forsyningsområderne. Vandkvaliteten, herunder hvor mange analyser, der er foretaget, specielle analyser i forlængelse af tilladelser og resultaterne af analyserne. Oplysning om blandt andet vandets hårdhed, indhold af jern, mangan samt nitrat, nikkel eller fluorid. Hvis der har været overskridelser af grænseværdier, skal I også oplyse om det sammen med opfølgende analyseresultater..

49 Det gode prøvetagningssted og prøvehaner Kvaliteten af en vandprøve afhænger af kvaliteten det sted, hvor prøven tages. Vandprøver til den regelmæssige drikkevandskontrol er kun stikprøver og skal afspejle det ledningsførte vands kvalitet fra afgang vandværk frem til forbrugerens ejendom. Naturstyrelsens Referencelaboratorium har udarbejdet en prøvetagningsmanual, som sammenfatter alle de regler, standarder og vejledninger, som gælder for prøvetagning..

50 Prøvehane/prøvetagning Boringskontrol Boringskontrol bør ske på boringen. Flere vandværker har også haner på råvandsledningen inde på vandværket. Hvis den bruges, skal det med sikkerhed kunne siges, hvilken boring prøven er taget fra, hvis flere boringer benytter samme råvandsledning. Det kan også være problematisk at tage råvand på en lang råvandsledning på grund af muligheden for udfældninger så det frarådes. I bør altid være tilstede, når der tages prøver på boringer, for at sikre, at boringerne styres korrekt, og prøverne tages på den rigtige boring..

51 Prøvehane/prøvetagning Vandværket Prøvehaner på vandværket skal være tydeligt mærkede. Et velindrettet vandværk har mange prøvehaner.. Prøvehanen til afgang vandværk skal være placeret efter rentvandspumperne gerne direkte på manifold eller afgangsrør eller eventuelt på hydrofor. Der bør være gode afløbsforhold og plads omkring prøvehanen..

52 Prøvehane/prøvetagning Ledningsnettet Prøvehanen hos forbrugeren, skal være let tilgængelig. Prøvesteder på ledningsnettet bør fordeles over hele nettet. Køkkener i institutioner, plejehjem og fødevarevirksomheder er gode prøvetagningssteder og de er tilgængelige i almindelig arbejdstid. Samtidig er de vant til besøg fra fødevarekontrollen og har en god hygiejne og vandforbrug i løbet af dagen..

53 Prøvehane/prøvetagning En prøvehane bør ikke være et blandingsbatteri og bør ikke have fastmonterede slanger. Vandprøven til den regelmæssige drikkevandskontrol hos en forbruger bør tages på vegne af vandværket og skal afspejle det ledningsførte leverede vand og ikke forbrugerens installation. Derfor skal det være muligt at frakoble udstyr for eksempel tage perlator af vandhanen..

54 Prøvehane/prøvetagning Hanen skal flamberes og gennemskylles i minimum 5 minutter længere tid ved større installationer eller bygninger. I dag kan man få vandhaner uden pakninger, hvilket gør det nemmere at tage prøver på vandværket. Hvis det er muligt, skal hanen føres ind i røret, så prøven udtages fra midten af vandstrømmen. På den måde kan I undgå partikler og belægninger fra indersiden af røret, som kunne rive sig løs, når prøvehanen blev åbnet..

55 Prøvehane/prøvetagning Forhøjet kimtal og jern er to af de typiske problemer, som kan kobles sammen med prøvetagningen for eksempel fra installationen og utilstrækkelig gennemskylning, selvom alle procedurer for prøvetagningen er overholdt. Noget så simpelt som blæsevejr kan også påvirke analyseresultatet af prøverne, hvis for eksempel en landmand sprøjter sin mark ved siden af vandværket..

56 Prøvehaner Den gode og den mindre gode

57 Relativt høje temperaturer på ledningsnettet, specielt om sommeren kan også være et problem. En vandinstallation kan over en weekend nå at blive varm, hvis den ikke er i brug. Det vil betyde, at frisk tilstrømmende vand ved prøvetagningen bliver opvarmet.. Årstidsvariation

58 Hygiejne og fysiske forholdsregler Et vandværk er en fødevarevirksomhed, og derfor skal der naturligvis være et stort fokus på hygiejnen. Der findes ikke egentlig lovgivning for på hvilket niveau, hygiejnen i en vandforsyning skal være. Kvalitetssikringsbekendtgørelsen kræver et vist vidensniveau om drift og hygiejne i en vandforsyning.

59 Hygiejne og fysiske forholdsregler Et vandværk skal holdes rent og ryddeligt. Derfor skal for eksempel græsslåmaskinen med olie og brændstof ikke opbevares inde på vandværket. Flere og flere vandværker indfører hygiejnezoner og stiller krav til fodtøj, håndvask, afspritning af hænderne, inden folk færdes på vandværket..

60

61 Afsluttende spørgsmål eller kommentarer?

62 Uddannelsesforløb for den driftsansvarlige 1. Grundlæggende vandforsyning 2. Indvinding af drikkevand 3. Behandling og udpumpning af drikkevand 4. Distribution af drikkevand 5. Vandmålere og tilbagestrømningssikring 6. Vandkvalitet 7. Sygdomsfremkaldende bakterier, reaktion ved forurening og zoneinddeling 8. Gode hygiejneregler 9. Kvalitetssikring og risikovurdering

63 Tak for i aften og kom godt hjem

Kontrolplan 2018 til 2022 for Lille Næstved vandværk

Kontrolplan 2018 til 2022 for Lille Næstved vandværk Kontrolplan 2018 til 2022 for Lille Næstved vandværk Prøvetagningsplanen beskriver den regelmæssige kontrol med vandets kvalitet, som udføres i henhold til Miljøog Energiministeriets bekendtgørelse nr.

Læs mere

Bilag 1: Kontrolprogram for Visse Vandværk

Bilag 1: Kontrolprogram for Visse Vandværk Dok.nr.: 2018-025071-4 Revideret den 24-04-2018 Bilag 1: Kontrolprogram for Visse Vandværk Jupiter ID: 70206 Næste inspektion af rentvandstank: Ikke relevant Produceret/distribueret i 2017: 64.940/66.709

Læs mere

Skovsgaard Vandværk A.M.B.A. Kontrolprogram

Skovsgaard Vandværk A.M.B.A. Kontrolprogram Skovsgaard Vandværk A.M.B.A Kontrolprogram 2018-2022 Indhold GENERELLE MÅL...2 KONTROLPROGRAM...3 Analysepakker...3 Indberetningsforpligtigelse...3 Analysekalender...4 Analyseparametre som jf. risikovurderingen

Læs mere

Vand parameter beskrivelse

Vand parameter beskrivelse Vand parameter beskrivelse Farve Vandets farve har ikke i sig selv en sundhedsmæssig betydning, men har selvfølgelig en betydning for indtrykket af drikkevandets kvalitet - se også jern, mangan og NVOC.

Læs mere

Sandmosens Ny Vandværk amba. Kontrolprogram

Sandmosens Ny Vandværk amba. Kontrolprogram Sandmosens Ny Vandværk amba Kontrolprogram 2018-2022 Indhold GENERELLE MÅL...2 KONTROLPROGRAM...3 Analysepakker...3 Indberetningsforpligtigelse...3 Analysekalender...4 Analyseparametre som jf. risikovurderingen

Læs mere

Svinkløv Vandværk A.m.b.a. Kontrolprogram

Svinkløv Vandværk A.m.b.a. Kontrolprogram Svinkløv Vandværk A.m.b.a. Kontrolprogram 2018-2022 Indhold GENERELLE MÅL...2 KONTROLPROGRAM...3 Analysepakker...3 Indberetningsforpligtigelse...3 Analysekalender...4 Analyseparametre som jf. risikovurderingen

Læs mere

Randers Kommune. Orientering til ejere af private enkeltboringer og brønde om kommunens tilsyn med drikkevandskvaliteten

Randers Kommune. Orientering til ejere af private enkeltboringer og brønde om kommunens tilsyn med drikkevandskvaliteten Randers Kommune Orientering til ejere af private enkeltboringer og brønde om kommunens tilsyn med drikkevandskvaliteten Teknisk forvaltning vand og virksomheder Oktober 2001 Tilsyn Randers Kommune fører

Læs mere

Attrup Vandværk. Kontrolprogram

Attrup Vandværk. Kontrolprogram Attrup Vandværk Kontrolprogram 2018-2022 Indhold GENERELLE MÅL...3 KONTROLPROGRAM...4 Analysepakker...4 Indberetningsforpligtigelse...4 Analysekalender...5 Analyseadresser og kontaktinfo...5 Analysepakkeparametre...7

Læs mere

Kontrolprogram. Slyngborg Vandværk Kontrolprogrammet er udarbejdet med inspiration fra skabelon til kontrolprogram fra Danske Vandværker

Kontrolprogram. Slyngborg Vandværk Kontrolprogrammet er udarbejdet med inspiration fra skabelon til kontrolprogram fra Danske Vandværker Slyngborg Vandværk Kontrolprogram 2019-2024 Kontrolprogrammet er udarbejdet med inspiration fra skabelon til kontrolprogram fra Danske Vandværker [1] 1 Virksomhedsoplysninger... 3 2 Generelle mål... 3

Læs mere

Biersted Vandværk A.m.b.a. Kontrolprogram

Biersted Vandværk A.m.b.a. Kontrolprogram Biersted Vandværk A.m.b.a. Kontrolprogram 2018-2022 Indhold GENERELLE MÅL...3 KONTROLPROGRAM...4 Analysepakker...4 Indberetningsforpligtigelse...4 Analysekalender...5 Analyseparametre som jf. risikovurderingen

Læs mere

Kontrolprogram. Eriksborg Vandværk Kontrolprogrammet er udarbejdet med inspiration fra skabelon til kontrolprogram fra Danske Vandværker

Kontrolprogram. Eriksborg Vandværk Kontrolprogrammet er udarbejdet med inspiration fra skabelon til kontrolprogram fra Danske Vandværker Eriksborg Vandværk Kontrolprogram 2019-2024 Kontrolprogrammet er udarbejdet med inspiration fra skabelon til kontrolprogram fra Danske Vandværker [1] 1 Virksomhedsoplysninger... 3 2 Generelle mål... 3

Læs mere

Kousted Vandværk. Kontrolprogram Kontrolprogrammet er udarbejdet med inspiration fra skabelon til kontrolprogram fra Danske Vandværker [1]

Kousted Vandværk. Kontrolprogram Kontrolprogrammet er udarbejdet med inspiration fra skabelon til kontrolprogram fra Danske Vandværker [1] Kousted Vandværk Kontrolprogram 2019-2024 Kontrolprogrammet er udarbejdet med inspiration fra skabelon til kontrolprogram fra Danske Vandværker [1] 1 Virksomhedsoplysninger... 3 2 Generelle mål... 3 3

Læs mere

Kontrolprogram. Gjerlev Vandværk A.m.b.a

Kontrolprogram. Gjerlev Vandværk A.m.b.a Gjerlev Vandværk A.m.b.a. Kontrolprogram 2019-2024 Kontrolprogrammet er udarbejdet med inspiration fra skabelon til kontrolprogram fra Danske Vandværker [1] 1 Virksomhedsoplysninger... 3 2 Generelle mål...

Læs mere

Aabybro Vand A.m.b.a. Kærvejværket. Kontrolprogram

Aabybro Vand A.m.b.a. Kærvejværket. Kontrolprogram Aabybro Vand A.m.b.a. Kærvejværket Kontrolprogram 2018-2022 Indhold GENERELLE MÅL...3 KONTROLPROGRAM...4 Analysepakker...4 Indberetningsforpligtigelse...4 Analysekalender...5 Analyseadresser og kontaktinfo...6

Læs mere

Blokhus Vand A.m.b.a. Kontrolprogram

Blokhus Vand A.m.b.a. Kontrolprogram Blokhus Vand A.m.b.a. Kontrolprogram 2018-2022 Indhold GENERELLE MÅL...4 KONTROLPROGRAM...5 Analysepakker...5 Indberetningsforpligtigelse...5 Analysekalender...6 Analyseadresser og kontaktinfo...7 Analyseparametre

Læs mere

Kontrolprogram. Sødring - Udbyhøj Vandværk A.m.b.a

Kontrolprogram. Sødring - Udbyhøj Vandværk A.m.b.a Sødring - Udbyhøj Vandværk A.m.b.a. Kontrolprogram 2019-2024 Kontrolprogrammet er udarbejdet med inspiration fra skabelon til kontrolprogram fra Danske Vandværker [1] 1 Virksomhedsoplysninger... 3 2 Generelle

Læs mere

Torup Vandværk. Kontrolprogram Kontrolprogrammet er udarbejdet med inspiration fra skabelon til kontrolprogram fra Danske Vandværker [1]

Torup Vandværk. Kontrolprogram Kontrolprogrammet er udarbejdet med inspiration fra skabelon til kontrolprogram fra Danske Vandværker [1] Torup Vandværk Kontrolprogram 2018-2023 Kontrolprogrammet er udarbejdet med inspiration fra skabelon til kontrolprogram fra Danske Vandværker [1] 1 Virksomhedsoplysninger... 3 2 Generelle mål... 3 3 Kontrolprogram...

Læs mere

Vandkvalitet og kontrol

Vandkvalitet og kontrol Vandkvalitet og kontrol For at sikre forbrugerne drikkevand af god kvalitet føres der løbende kontrol med såvel kvaliteten af grundvandet i indvindingsboringer som af drikkevandet på vandværkerne og hos

Læs mere

Forenklet kontrol af drikkevand

Forenklet kontrol af drikkevand POSTBOKS 19 T: 96 84 84 84 WWW.STRUER.DK ØSTERGADE 11-15 F: 96 84 81 09 7600 STRUER E: STRUER@STRUER.DK Forenklet kontrol af drikkevand Hjælp til læsning af en analyserapport! Juni 2013 Forord De gældende

Læs mere

Gøttrup Klim Enges Vandværk. Kontrolprogram

Gøttrup Klim Enges Vandværk. Kontrolprogram Gøttrup Klim Enges Vandværk Kontrolprogram 2018-2022 Indhold GENERELLE MÅL...2 KONTROLPROGRAM...3 Analysepakker...3 Indberetningsforpligtigelse...3 Analysekalender...4 Analyseparametre som jf. risikovurderingen

Læs mere

Kontrolprogram. Hvidsten Vandværk A.m.b.a

Kontrolprogram. Hvidsten Vandværk A.m.b.a Hvidsten Vandværk A.m.b.a. Kontrolprogram 2018-2023 Kontrolprogrammet er udarbejdet med inspiration fra skabelon til kontrolprogram fra Danske Vandværker [1] 1 Virksomhedsoplysninger... 3 2 Generelle mål...

Læs mere

Østerby Vandværk Amba. Kontrolprogram

Østerby Vandværk Amba. Kontrolprogram Østerby Vandværk Amba Kontrolprogram 2018-2022 Indhold GENERELLE MÅL...2 KONTROLPROGRAM...3 Analysepakker...3 Indberetningsforpligtigelse...3 Analysekalender...4 Analyseparametre som jf. risikovurderingen

Læs mere

Forenklet kontrol af drikkevand

Forenklet kontrol af drikkevand Forenklet kontrol af drikkevand Hjælp til læsning af en analyserapport! September 2007 Forord De gældende bestemmelser om drikkevand skal sikre alle forbrugere drikkevand af god kvalitet, og der skal derfor

Læs mere

Vester Hjermitslev Vandværk A.m.b.a. Kontrolprogram

Vester Hjermitslev Vandværk A.m.b.a. Kontrolprogram Vester Hjermitslev Vandværk A.m.b.a. Kontrolprogram 2018-2022 Indhold GENERELLE MÅL...2 KONTROLPROGRAM...3 Analysepakker...3 Indberetningsforpligtigelse...3 Analysekalender...4 Analyseparametre som jf.

Læs mere

Arentsminde Vandværk a.m.b.a. Kontrolprogram

Arentsminde Vandværk a.m.b.a. Kontrolprogram Arentsminde Vandværk a.m.b.a. Kontrolprogram 2019-2022 - 1 - Indhold GENERELLE MÅL...3 KONTROLPROGRAM...4 Indberetningsforpligtigelse...4 Analysekalender...5 Analyseadresser og kontaktinfo...6 RISIKOVURDERING...7-2

Læs mere

Andelsselskabet Grønhøj Vandværk. Kontrolprogram

Andelsselskabet Grønhøj Vandværk. Kontrolprogram Andelsselskabet Grønhøj Vandværk Kontrolprogram 2018-2022 Indhold GENERELLE MÅL...2 KONTROLPROGRAM...3 Analysepakker...3 Indberetningsforpligtigelse...3 Analysekalender...4 Analyseparametre som jf. risikovurderingen

Læs mere

Drastrup Mark Vandværk Kontrolprogram

Drastrup Mark Vandværk Kontrolprogram Drastrup Mark Vandværk Kontrolprogram 2018-2023 Kontrolprogrammet er udarbejdet med inspiration fra skabelon til kontrolprogram fra Danske Vandværker [1] 1 Virksomhedsoplysninger... 3 2 Generelle mål...

Læs mere

Kontrolprogram. Sønderbæk Vandværk A.m.b.a

Kontrolprogram. Sønderbæk Vandværk A.m.b.a Sønderbæk Vandværk A.m.b.a. Kontrolprogram 2018-2023 Kontrolprogrammet er udarbejdet med inspiration fra skabelon til kontrolprogram fra Danske Vandværker [1] 1 Virksomhedsoplysninger... 3 2 Generelle

Læs mere

Sdr. Saltum Vandværk A.M.B.A. Kontrolprogram

Sdr. Saltum Vandværk A.M.B.A. Kontrolprogram Sdr. Saltum Vandværk A.M.B.A. Kontrolprogram 2019-2022 Indhold GENERELLE MÅL...3 KONTROLPROGRAM...4 Analysepakker...4 Indberetningsforpligtigelse...4 Analysekalender...5 Analyseadresser og kontaktinfo...6

Læs mere

Forslag til nyt kontrolprogram

Forslag til nyt kontrolprogram Natur og Vand Prinsens Alle 5 8800 Viborg joo@viborg.dk Vandværk med daglig Indvindingsmængde Mellem 100-1000 m3 Forslag til nyt kontrolprogram for mellemstore vandværker - gennemsnitligt produktion mellem

Læs mere

Kontrolprogram. Stolsbjerg Vandværk A.m.b.a

Kontrolprogram. Stolsbjerg Vandværk A.m.b.a Stolsbjerg Vandværk A.m.b.a. Kontrolprogram 2018-2023 Kontrolprogrammet er udarbejdet med inspiration fra skabelon til kontrolprogram fra Danske Vandværker [1] Indhold Indhold... 2 1 Virksomhedsoplysninger...

Læs mere

Ellidsbøl Vandværk A.m.b.a. Kontrolprogram

Ellidsbøl Vandværk A.m.b.a. Kontrolprogram Ellidsbøl Vandværk A.m.b.a. Kontrolprogram 2018-2022 Indhold VIRKSOMHEDSOPLYSNINGER...3 GENERELLE MÅL...3 KONTROLPROGRAM...4 Analysepakker...4 Indberetningsforpligtigelse...4 Analysekalender...5 Analyseadresser

Læs mere

Miljø og Teknik. Orientering til ejere af private brønde og boringer om kommunens tilsyn med drikkevandskvaliteten

Miljø og Teknik. Orientering til ejere af private brønde og boringer om kommunens tilsyn med drikkevandskvaliteten Miljø og Teknik Orientering til ejere af private brønde og boringer om kommunens tilsyn med drikkevandskvaliteten Miljø og Teknik Drikkevand August 2014 Tilsyn Miljø og Teknik fører tilsyn med drikkevandet

Læs mere

Kontrolprogram. Udbyneder Vandværk A.m.b.a

Kontrolprogram. Udbyneder Vandværk A.m.b.a Udbyneder Vandværk A.m.b.a. Kontrolprogram 2018-2023 Kontrolprogrammet er udarbejdet med inspiration fra skabelon til kontrolprogram fra Danske Vandværker [1] 1 Virksomhedsoplysninger... 3 2 Generelle

Læs mere

Væth Vandværk. Kontrolprogram Kontrolprogrammet er udarbejdet med inspiration fra skabelon til kontrolprogram fra Danske Vandværker [1]

Væth Vandværk. Kontrolprogram Kontrolprogrammet er udarbejdet med inspiration fra skabelon til kontrolprogram fra Danske Vandværker [1] Væth Vandværk Kontrolprogram 2019-2024 Kontrolprogrammet er udarbejdet med inspiration fra skabelon til kontrolprogram fra Danske Vandværker [1] 1 Virksomhedsoplysninger... 3 2 Generelle mål... 3 3 Kontrolprogram...

Læs mere

Virring Vandværk. Kontrolprogram Kontrolprogrammet er udarbejdet med inspiration fra skabelon til kontrolprogram fra Danske Vandværker [1]

Virring Vandværk. Kontrolprogram Kontrolprogrammet er udarbejdet med inspiration fra skabelon til kontrolprogram fra Danske Vandværker [1] Virring Vandværk Kontrolprogram 2018-2023 Kontrolprogrammet er udarbejdet med inspiration fra skabelon til kontrolprogram fra Danske Vandværker [1] 1 Virksomhedsoplysninger... 3 2 Generelle mål... 3 3

Læs mere

Aabybro Vand A.m.b.a. Vildmoseværket. Kontrolprogram

Aabybro Vand A.m.b.a. Vildmoseværket. Kontrolprogram Aabybro Vand A.m.b.a. Vildmoseværket Kontrolprogram 2018-2022 Indhold VIRKSOMHEDSOPLYSNINGER...4 GENERELLE MÅL...4 KONTROLPROGRAM...5 Analysepakker...5 Indberetningsforpligtigelse...5 Analysekalender...6

Læs mere

Nørhalne Vandværk A.m.b.a. Kontrolprogram

Nørhalne Vandværk A.m.b.a. Kontrolprogram Nørhalne Vandværk A.m.b.a. Kontrolprogram 2018-2022 Indhold GENERELLE MÅL...2 KONTROLPROGRAM...3 Analysepakker...3 Indberetningsforpligtigelse...3 Analysekalender...4 Analyseparametre som jf. risikovurderingen

Læs mere

Kontrolprogram. Albæk Vandværk A.m.b.a

Kontrolprogram. Albæk Vandværk A.m.b.a Albæk Vandværk A.m.b.a. Kontrolprogram 2018-2023 Kontrolprogrammet er udarbejdet med inspiration fra skabelon til kontrolprogram fra Danske Vandværker [1] 1 Virksomhedsoplysninger... 3 2 Generelle mål...

Læs mere

Vejledning nr. 307 11/2011 Gammelt nr. 105

Vejledning nr. 307 11/2011 Gammelt nr. 105 Vejledning nr. 307 11/2011 Gammelt nr. 105 Emne: Forbrugerinformation Ifølge 28 i bekendtgørelse nr. 1024 af 31. oktober 2011 om vandkvalitet og tilsyn med vandforsyningsanlæg skal vandværkerne stille

Læs mere

CENTER NATUR OG MILJØ

CENTER NATUR OG MILJØ 1 Håndhævelsesvejledning for opfølgning ved konstatering af utilfredsstillende drikkevandskvalitet for ikke-almene vandforsyningsanlæg (administrationsgrundlag). 1. Lovgivning Lovgrundlaget for drikkevandskvalitet

Læs mere

Kontrolprogram. Fløjstrup Vandværk A.M.B.A

Kontrolprogram. Fløjstrup Vandværk A.M.B.A Fløjstrup Vandværk A.M.B.A Kontrolprogram 2019-2024 Kontrolprogrammet er udarbejdet med inspiration fra skabelon til kontrolprogram fra Danske Vandværker [1] 1 Virksomhedsoplysninger... 3 2 Generelle mål...

Læs mere

Kastbjerg Vandværk I/S. Kontrolprogram

Kastbjerg Vandværk I/S. Kontrolprogram Kastbjerg Vandværk I/S. Kontrolprogram 2018-2023 [1] 1 Virksomhedsoplysninger... 3 2 Generelle mål... 3 3 Kontrolprogram... 4 3.1 Analysepakker... 4 3.2 Analysekalender... 4 3.3 Analyseadresser og kontaktinformation...

Læs mere

Bejstrup Vandværk. Kontrolprogram

Bejstrup Vandværk. Kontrolprogram Bejstrup Vandværk Kontrolprogram 2018-2022 Indhold BEJSTRUP VANDVÆRK TANDERUPGÅRDSVEJ 140 9690 FJERRITSLEV 3 GENERELLE MÅL...3 KONTROLPROGRAM...4 Analysepakker...4 Indberetningsforpligtigelse...4 Analysekalender...5

Læs mere

Antallet og omfanget af analyse for samtlige vandforsyninger i Skanderborg Kommune fastsættes ud fra den til enhver tid gældende lovgivning.

Antallet og omfanget af analyse for samtlige vandforsyninger i Skanderborg Kommune fastsættes ud fra den til enhver tid gældende lovgivning. Retningslinje 1: Kontrol af drikkevandskvalitet Antallet og omfanget af analyse for samtlige vandforsyninger i Skanderborg Kommune fastsættes ud fra den til enhver tid gældende lovgivning. Ikke-almene

Læs mere

Drikkevandskontrol Hvordan har vi grebet det an i Roskilde? Glennie Olsen Miljø & Byggesag, By, Kultur & Miljø

Drikkevandskontrol Hvordan har vi grebet det an i Roskilde? Glennie Olsen Miljø & Byggesag, By, Kultur & Miljø Drikkevandskontrol Hvordan har vi grebet det an i Roskilde? Glennie Olsen Miljø & Byggesag, By, Kultur & Miljø Disposition Step 1: Realistisk målsætning Step 2: involvering af vandværkerne Step 3: Udarbejdelse

Læs mere

Kontrolprogram. Sdr. Borup Vandværk I/S

Kontrolprogram. Sdr. Borup Vandværk I/S Sdr. Borup Vandværk I/S Kontrolprogram 2018-2023 Kontrolprogrammet er udarbejdet med inspiration fra skabelon til kontrolprogram fra Danske Vandværker [1] 1 Virksomhedsoplysninger... 3 2 Generelle mål...

Læs mere

Kontrolprogrammet er udarbejdet med inspiration fra skabelon til kontrolprogram fra Danske Vandværker

Kontrolprogrammet er udarbejdet med inspiration fra skabelon til kontrolprogram fra Danske Vandværker Vorup Vandværk A.m.b.a. Kontrolprogram 2018-2023 Kontrolprogrammet er udarbejdet med inspiration fra skabelon til kontrolprogram fra Danske Vandværker Sætninger med rød skrift er noget vandværkerne skal

Læs mere

Hyppighedsberegning Minimum Vandværkets egenkontrol

Hyppighedsberegning Minimum Vandværkets egenkontrol Stamoplysninger Anlæg: Asserbo By Vandværk Jupiter-ID: 83227 anlægsnummer: - beliggenhedsadresse: Elverdalen 3, 3300 Frederiksværk kontaktperson: Kim Snekkerup adresse: Elverdalen 3, 3300 Frederiksværk

Læs mere

Drikkevand fra DIN Forsyning i 2017

Drikkevand fra DIN Forsyning i 2017 Drikkevand fra DIN Forsyning i 2017 I Esbjerg Kommune er der i 2017 udpumpet og distribueret 7,0 mio. m 3 drikkevand til vores kunder. I Varde Kommune er der tilsvarende udpumpet 1,7 mio. m 3. Vandet indvindes

Læs mere

Annoncering på SK Forsynings hjemmeside i henhold til 28 i bekendtgørelsen om vandkvalitet og tilsyn med vandforsyningsanlæg

Annoncering på SK Forsynings hjemmeside i henhold til 28 i bekendtgørelsen om vandkvalitet og tilsyn med vandforsyningsanlæg Annoncering på SK Forsynings hjemmeside i henhold til 28 i bekendtgørelsen om vandkvalitet og tilsyn med vandforsyningsanlæg Vandforsyningsselskaber skal i medfør af 28 i Bekendtgørelse 1024 af 31-10-2011

Læs mere

Drikkevand fra DIN Forsyning i 2018

Drikkevand fra DIN Forsyning i 2018 Drikkevand fra DIN Forsyning i 2018 DIN Forsyning har i 2018 udpumpet og distribueret 8,7 mio. m 3 drikkevand til vores kunder. Vandet indvindes fra 12 kildepladser og behandles på 10 vandværker. To af

Læs mere

Vandforsyningsplanlægning

Vandforsyningsplanlægning Forvaltningsforskrift nr. 17 Vandforsyningsplanlægning Revideret september 2011/23. oktober 2013 Retningslinjer for sagsbehandling på vandforsyningsområdet og tilsyn med vandkvalitet m.v. FORSYNINGS VIRKSOMHEDERNE

Læs mere

Kontrolprogram. Råsted Centralvandværk A.m.b.a

Kontrolprogram. Råsted Centralvandværk A.m.b.a Råsted Centralvandværk A.m.b.a. Kontrolprogram 2018-2023 Kontrolprogrammet er udarbejdet med inspiration fra skabelon til kontrolprogram fra Danske Vandværker [1] 1 Virksomhedsoplysninger... 3 2 Generelle

Læs mere

Kontrolprogram Stårup Vandværk

Kontrolprogram Stårup Vandværk ANDELSSELS STÅRUP VANDVÆRK Annebjerg Stræde 19 Stårup 4500 Nykøbing Sj 12. april 2019 _ Kontrolprogram Stårup Vandværk 2019-2024 Odsherred Kommune træffer her afgørelse om kontrolprogrammet til Stårup

Læs mere

Kontrolprogram. Langå Vandværk A.m.b.a

Kontrolprogram. Langå Vandværk A.m.b.a Langå Vandværk A.m.b.a. Kontrolprogram 2018-2023 Kontrolprogrammet er udarbejdet med inspiration fra skabelon til kontrolprogram fra Danske Vandværker [1] 1 Virksomhedsoplysninger... 3 2 Generelle mål...

Læs mere

Håndhævelsesvejledning for opfølgning ved konstatering af utilfredsstillende drikkevandskvalitet for vandforsyningsanlæg < 3.000 m 3 /år.

Håndhævelsesvejledning for opfølgning ved konstatering af utilfredsstillende drikkevandskvalitet for vandforsyningsanlæg < 3.000 m 3 /år. 1 Håndhævelsesvejledning for opfølgning ved konstatering af utilfredsstillende drikkevandskvalitet for vandforsyningsanlæg < 3.000 m 3 /år. 1. Lovgivning Lovgrundlaget for drikkevandskvalitet på enkeltanlæg:

Læs mere

Annoncering på SK Forsynings hjemmeside i henhold til 29 i bekendtgørelsen om vandkvalitet og tilsyn med vandforsyningsanlæg

Annoncering på SK Forsynings hjemmeside i henhold til 29 i bekendtgørelsen om vandkvalitet og tilsyn med vandforsyningsanlæg Annoncering på SK Forsynings hjemmeside i henhold til 29 i bekendtgørelsen om vandkvalitet og tilsyn med vandforsyningsanlæg Vandforsyningsselskaber skal i medfør af 29 i Bekendtgørelse 1584 af 10-12-2015

Læs mere

Kontrolprogram. Stevnstrup Vandværk A.m.b.a

Kontrolprogram. Stevnstrup Vandværk A.m.b.a Stevnstrup Vandværk A.m.b.a. Kontrolprogram 2019-2024 Kontrolprogrammet er udarbejdet med inspiration fra skabelon til kontrolprogram fra Danske Vandværker [1] 1 Virksomhedsoplysninger... 3 2 Generelle

Læs mere

Teknisk hygiejnisk tilsyn på Bøsserup Vandværk

Teknisk hygiejnisk tilsyn på Bøsserup Vandværk Bøsserup Vandværk A M B A Formand Rudy Ploug formanden@bosserupvv.dk Den 22. april 2014 Teknisk hygiejnisk tilsyn på Bøsserup Vandværk Odsherred Kommune har den 13. januar 2014 foretaget varslet tilsyn

Læs mere

Kontrolprogram Ryegaard Vandværk

Kontrolprogram Ryegaard Vandværk Kontrolprogram Ryegaard Vandværk 208-2022 Ryegaard Vandværk Jupiter nr. 04220 Produceret m³ 207: 5.063 Produceret m³ pr. dag: 4 Prøvested Analysepakke 208 209 2020 202 2022 Taphane hos forbruger Gruppe

Læs mere

Kontrolprogram. Dalbyneder Vandværk A.m.b.a

Kontrolprogram. Dalbyneder Vandværk A.m.b.a Dalbyneder Vandværk A.m.b.a. Kontrolprogram 2019-2024 Kontrolprogrammet er udarbejdet med inspiration fra skabelon til kontrolprogram fra Danske Vandværker [1] 1 Virksomhedsoplysninger... 3 2 Generelle

Læs mere

Forslag til Kontrolprogram

Forslag til Kontrolprogram Asferg Vandværk A.m.b.a. Forslag til Kontrolprogram 2018-2023 Kontrolprogrammet er udarbejdet med inspiration fra skabelon til kontrolprogram fra Danske Vandværker 1 Virksomhedsoplysninger... 2 2 Generelle

Læs mere

Besøg. Fredensborgværket

Besøg. Fredensborgværket Besøg Fredensborgværket Indhold Historien om Fredensborgværket 3 Data på vandværket 4 Vandets kredsløb 6 Fra grundvand til drikkevand 8 Kontrol af dit drikkevand 11 Historien om Fredensborgværket Fredensborgværket

Læs mere

Hvad betyder? Sådan læser Du en vandanalyse: Direkte undersøgelse:

Hvad betyder? Sådan læser Du en vandanalyse: Direkte undersøgelse: Hvad betyder? Sådan læser Du en vandanalyse: Direkte undersøgelse: Temperatur ved prøvetagning: For høj temperatur på drikkevandet påvirker smagsindtrykket og kan give risiko for bakterievækst. Der er

Læs mere

Prøveplan 2014-2018 Røstofte vandværk Hermed fremsendes Prøveplan, udarbejdet af Vordingborg Kommune, Land og Miljø.

Prøveplan 2014-2018 Røstofte vandværk Hermed fremsendes Prøveplan, udarbejdet af Vordingborg Kommune, Land og Miljø. Røstofte vandværk v. Hans Henrik Sorgenfrey Mail: hanshs@privat.dk Valdemarsgade 43 Postboks 200 4760 Vordingborg Tlf. 55 36 36 36 www.vordingborg.dk Sagsnr.: 13/1017 Dokumentnr.: 5224/14 Prøveplan 2014-2018

Læs mere

Vinstrup Vandværk. Kontrolprogram Kontrolprogrammet er udarbejdet med inspiration fra skabelon til kontrolprogram fra Danske Vandværker [1]

Vinstrup Vandværk. Kontrolprogram Kontrolprogrammet er udarbejdet med inspiration fra skabelon til kontrolprogram fra Danske Vandværker [1] Vinstrup Vandværk Kontrolprogram 2019-2024 Kontrolprogrammet er udarbejdet med inspiration fra skabelon til kontrolprogram fra Danske Vandværker [1] 1 Virksomhedsoplysninger... 3 2 Generelle mål... 3 3

Læs mere

Analysefrekvens Sidste års udpumpning i gennemsnit har været over 100 m3/døgn:

Analysefrekvens Sidste års udpumpning i gennemsnit har været over 100 m3/døgn: Til Bøsøre Vandværk Kultur, Erhverv og Udvikling Natur og Miljø Svendborgvej 135 5762 Vester Skerninge Fax. +4562228810 jakob.norby@svendborg.dk www.svendborg.dk Kontrolprogram 1 for Bøsøre Vandværk 2018-23

Læs mere

Bestyrelsens beretning 2017

Bestyrelsens beretning 2017 Bestyrelsens beretning 2017 Vandkvalitet Vi har både godt og rigeligt vand fra vores boringer i Store Fuglede, ved Svallerup Strand og i Bjerge. Der blev i 2017 konstateret forekomst af desphenylchloridazon

Læs mere

Kontrolprogram. Dalbyover Vandværk Kontrolprogrammet er udarbejdet med inspiration fra skabelon til kontrolprogram fra Danske Vandværker

Kontrolprogram. Dalbyover Vandværk Kontrolprogrammet er udarbejdet med inspiration fra skabelon til kontrolprogram fra Danske Vandværker Dalbyover Vandværk Kontrolprogram 2019-2024 Kontrolprogrammet er udarbejdet med inspiration fra skabelon til kontrolprogram fra Danske Vandværker [1] 1 Virksomhedsoplysninger... 3 2 Generelle mål... 3

Læs mere

Begrænset kontrol 1 gang pr. år Alle stoffer i bilag 3 2. Normal kontrol 1 gang hvert 2. år Alle stoffer i bilag 4 2

Begrænset kontrol 1 gang pr. år Alle stoffer i bilag 3 2. Normal kontrol 1 gang hvert 2. år Alle stoffer i bilag 4 2 STÆRMOSE VANDVÆRK Grevegården 15 5690 Tommerup 9. februar 2016 Sags id: 16/1878 Kontrolprogram for Stærmose Vandværk (cvr. nr. 68795419) I henhold til vandforsyningslovens 1 65 og tilhørende bekendtgørelse

Læs mere

Kontrolprogram Ellekærgård Vandværk

Kontrolprogram Ellekærgård Vandværk Kontrolprogram 208-2022 Jupiter nr. 04684 Produceret m³ 207: 4.336 Produceret m³ pr. dag: 39 Prøvested Analysepakke 208 208 209 209 Taphane hos forbruger Gruppe A maj-juni Sept-nov maj-juni Sept-nov Taphane

Læs mere

Bekendtgørelse nr af 31. oktober 2011 om vandkvalitet og tilsyn med vandforsyningsanlæg 1) UDKAST. til

Bekendtgørelse nr af 31. oktober 2011 om vandkvalitet og tilsyn med vandforsyningsanlæg 1) UDKAST. til Bekendtgørelse nr. 1024 af 31. oktober 2011 om vandkvalitet og tilsyn med vandforsyningsanlæg 1) med senere ændringer UDKAST til Bekendtgørelse om vandkvalitet og tilsyn med vandforsyningsanlæg 1) I medfør

Læs mere

Kontrolprogrammer og vandværkstilsyn. Kontrolprogrammer Vandforsyningsplan Vandværkstilsyn generelt Hvad gennemgås ved et vandværkstilsyn Tilsynsbrev

Kontrolprogrammer og vandværkstilsyn. Kontrolprogrammer Vandforsyningsplan Vandværkstilsyn generelt Hvad gennemgås ved et vandværkstilsyn Tilsynsbrev Kontrolprogrammer og vandværkstilsyn Kontrolprogrammer Vandforsyningsplan Vandværkstilsyn generelt Hvad gennemgås ved et vandværkstilsyn Tilsynsbrev Kontrolprogrammer Styret af indvundet mængde grundvand.

Læs mere

Notat. Notat: Vandanalyser oversigt over prøvepakker

Notat. Notat: Vandanalyser oversigt over prøvepakker Notat Dato: 10.10.2013 Sagsnr.: 1851-199908 Dok. nr.: 2013-324665 Direkte telefon: 9931 9467 Initialer: MSH Aalborg Forsyning Administration Stigsborg Brygge 5 Postboks 222 9400 Nørresundby Notat: Vandanalyser

Læs mere

Frederikshavn Kommune. Vejledning til ejere af egen husholdningsboring

Frederikshavn Kommune. Vejledning til ejere af egen husholdningsboring Frederikshavn Kommune Vejledning til ejere af egen husholdningsboring 27. august 2019 Indholdsfortegnelse 1. Hvilke parametre bør analyseres i min boring?... 2 2. Hvad er de vejledende grænseværdier?...

Læs mere

Afgørelse om kontrolprogram

Afgørelse om kontrolprogram VIG LYNG VANDVÆRK Ærtemosevej 2 4560 Vig 15. februar 2019 _ Afgørelse om kontrolprogram Vig Lyng Vandværk Kontrolprogram for Vig Lyng Vandværk 2019-2023 Odsherred Kommune træffer her afgørelse om kontrolprogrammet

Læs mere

QSE System. Titel: DIN Forsynings prøvetagnings- og analysepolitik

QSE System. Titel: DIN Forsynings prøvetagnings- og analysepolitik Gældende for: DIN Dokumentansvarlig: PHM / RANIE Version: 1 Side 1 af 5 Formål: Beskrive DIN Forsynings prøvetagnings- og Ansvar: Hydrogeolog Peter H. Madsen, prøvetager Randi Nielsen Fremgangsmåde: Hvorfor

Læs mere

Bestyrelsens beretning 2018

Bestyrelsens beretning 2018 Bestyrelsens beretning 2018 Vandkvalitet Vi har både godt og rigeligt vand fra vores boringer i Store Fuglede, ved Svallerup Strand og i Bjerge. Alle kvalitetskrav til drikkevandet har i 2018 været opfyldt.

Læs mere

NOTAT. Kontrol af kvaliteten af drikkevand i enkeltindvindinger

NOTAT. Kontrol af kvaliteten af drikkevand i enkeltindvindinger NOTAT Klimatilpasning, vandsektor og grundvand J.nr. NST-401-00204 Ref. LMU Den 21. september 2012 Kontrol af kvaliteten af drikkevand i enkeltindvindinger 1. Ejerens ansvar Ejeren af en brønd eller boring,

Læs mere

Kalundborg Kommune kan til enhver tid ændre afgørelsen, hvis vandanalyser eller andre forhold kan begrunde det.

Kalundborg Kommune kan til enhver tid ændre afgørelsen, hvis vandanalyser eller andre forhold kan begrunde det. Returadresse:, FØLLENSLEV VANDVÆRK Havnsøvej 21 4591 Føllenslev Afgørelse om kontrolprogram for Føllenslev Vandværk DATO 1. maj 2018 SAGSNR. 326-2017-47274 Kontrolprogrammet er gældende for perioden 2018-2022,

Læs mere

RIGHT SOLUTIONS RIGHT PARTNER

RIGHT SOLUTIONS RIGHT PARTNER Prøvested: Bremerholmen 21, Udtaget: 23.03.2015 kl. 14:31:00 Prøvetype: Drikkevand - Begrænset kontrol Kunde:,, Prøvenr.: 31756/15 Parameter Resultat Enhed Metode Grænseværdi Indgang ejendom FELTMÅLINGER:

Læs mere

Kilde: Civilingeniør Annelise Petersen, R. Dons' Vandanalytiske Laboratorium

Kilde: Civilingeniør Annelise Petersen, R. Dons' Vandanalytiske Laboratorium Kilde: Civilingeniør Annelise Petersen, R. Dons' Vandanalytiske Laboratorium Drikkevandets hovedbestanddele Farvetal Et højt farvetal er udtryk for, at vandet ikke er farveløst, men mere eller mindre gulligt.

Læs mere

Vestermarkens Vandværk A.m.b.a. Kontrolprogram

Vestermarkens Vandværk A.m.b.a. Kontrolprogram Vestermarkens Vandværk A.m.b.a. Kontrolprogram 2018-2022 Indhold VIRKSOMHEDSOPLYSNINGER... 3 GENERELLE MÅL... 3 KONTROLPROGRAM... 4 Analysepakker... 4 Indberetningsforpligtigelse... 4 Analysekalender...

Læs mere

Kontrolprogram. Dronningborg Vandværk f.m.b.a

Kontrolprogram. Dronningborg Vandværk f.m.b.a Dronningborg Vandværk f.m.b.a. Kontrolprogram 2018-2023 Kontrolprogrammet er udarbejdet med inspiration fra skabelon til kontrolprogram fra Danske Vandværker [1] 1 Virksomhedsoplysninger... 3 2 Generelle

Læs mere

Bestyrelsens beretning 2014

Bestyrelsens beretning 2014 Bestyrelsens beretning 2014 Vandkvalitet Vi har både godt og rigeligt vand fra vores boringer i St. Fuglede og ved Svallerup Strand. Der har i 2014 ikke været konstateret pesticider i vores drikkevand.

Læs mere

Skræm Vandværk. Kontrolprogram

Skræm Vandværk. Kontrolprogram Skræm Vandværk Kontrolprogram 2018-2022 Indhold GENERELLE MÅL...2 KONTROLPROGRAM...3 Analysepakker...3 Indberetningsforpligtigelse...3 Analysekalender...4 Analyseparametre som jf. risikovurderingen indstilles

Læs mere

Temaaften i SDV I sa I ma m rbejde me m d Van Va d n r d å r d å e d t e 1

Temaaften i SDV I sa I ma m rbejde me m d Van Va d n r d å r d å e d t e 1 Temaaften i SDV 21.08.18 I samarbejde med Vandrådet 1 Program Værktøjer til at opnå et godt fagligt samarbejde i bestyrelsen og grundlaget for lokalt samarbejde - mest mulig indflydelse på vandværkets

Læs mere

(05) BORINGSKONTROL. Smidstrup Vandværk Hågendrupvej 2 B 3250 Gilleleje DIREKTE UNDERSØGELSE

(05) BORINGSKONTROL. Smidstrup Vandværk Hågendrupvej 2 B 3250 Gilleleje DIREKTE UNDERSØGELSE Hågendrupvej 2 B 3250 Gilleleje Analyserapport nr. 20180406/004 Blad 1 af 4 Kopi til: Jupiter (GEUS) Rapporten må kun gengives i uddrag, hvis laboratoriet har godkendt uddraget. Resultatet gælder udelukkende

Læs mere

VANDANALYSER. Håndbog 4. Program. 1. Indledning, formål og baggrund. Indledning, formål og baggrund. Grænseværdier. Grænseværdier

VANDANALYSER. Håndbog 4. Program. 1. Indledning, formål og baggrund. Indledning, formål og baggrund. Grænseværdier. Grænseværdier VANDANALYSER Håndbog 4 Før pausen Pause Efter pausen Program 1. Indledning, formål og baggrund 2. Hvilke stoffer skal der analyseres for? 3. Analysepakkerne 4. Hvor ofte skal der analyseres? 5. Hvor skal

Læs mere

Kvalitetskrav til drikkevand Fysiske og kemiske parametre Eurofins

Kvalitetskrav til drikkevand Fysiske og kemiske parametre Eurofins Kvalitetskrav til drikkevand Fysiske og kemiske parametre Eurofins Lugt og smag Organoleptisk undersøgelse, hvor det vurderes om vandet er fri for lugt og smager normalt Temperatur Det bør tilstræbes,

Læs mere

Afgørelse om kontrolprogram for Bording Vandværk

Afgørelse om kontrolprogram for Bording Vandværk Bording Vandværk Sportsvej 6 744 Bording 3. oktober 208 Afgørelse om kontrolprogram for Bording Vandværk 208-2022 Ikast-Brande Kommune træffer hermed jf. vandforsyningsloven 60 og 7, stk. 3 i drikkevandsbekendtgørelsen

Læs mere

Arentsminde Fordelingsvandværk Kontrolprogram

Arentsminde Fordelingsvandværk Kontrolprogram Arentsminde Fordelingsvandværk Kontrolprogram 2018-2022 Indhold GENERELLE MÅL...3 KONTROLPROGRAM...4 Analysepakker...4 Indberetningsforpligtigelse...4 Analysekalender...5-2 - Arentsminde Fordelingsvandværk

Læs mere

Kontrolprogram. IS Mellerup Vandværk Kontrolprogrammet er udarbejdet med inspiration fra skabelon til kontrolprogram fra Danske Vandværker

Kontrolprogram. IS Mellerup Vandværk Kontrolprogrammet er udarbejdet med inspiration fra skabelon til kontrolprogram fra Danske Vandværker IS Mellerup Vandværk Kontrolprogram 2018-2023 Kontrolprogrammet er udarbejdet med inspiration fra skabelon til kontrolprogram fra Danske Vandværker [1] 1 Virksomhedsoplysninger... 3 2 Generelle mål...

Læs mere

Møllehøj vandværk A.m.b.a. Kontrolprogram

Møllehøj vandværk A.m.b.a. Kontrolprogram Møllehøj vandværk A.m.b.a. Kontrolprogram 2018-2022 Virksomhedsoplysninger Møllehøj Vandværk A.m.b.a. Egernvænget 7 4070 Kr. Hyllinge Telefon: 25686596 Hjemmeside: www.moellehoejvandvaerk.dk E-mail: formand.vand@gmail.com

Læs mere

Kontrolprogram. Kristrup Vandværk A.m.b.a

Kontrolprogram. Kristrup Vandværk A.m.b.a Kristrup Vandværk A.m.b.a. Kontrolprogram 2018-2023 Kontrolprogrammet er udarbejdet med inspiration fra skabelon til kontrolprogram fra Danske Vandværker [1] 1 Virksomhedsoplysninger... 3 2 Generelle mål...

Læs mere

Drikkevandets hovedbestanddele

Drikkevandets hovedbestanddele Drikkevandets hovedbestanddele Farvetal Et højt farvetal er udtryk for, at vandet ikke er farveløst,men mere eller mindre gulligt. Denne gulfarvning skyldessom regel et højt indhold af organisk stof (humus)

Læs mere

Kvalitetskrav til drikkevand

Kvalitetskrav til drikkevand - 1 - Forbrugerne stiller krav til kvaliteten af drikkevandet. Og krav til information fra vandværker/vandforsyninger. Kravene til information i forhold til forbrugerne skærpes yderligere. Den ny drikkevandsbekendtgørelse,

Læs mere

Implementering af nye Bilag II og III i drikkevandsdirektivet ny drikkevandsbkg. Martin Skriver Funktionsleder

Implementering af nye Bilag II og III i drikkevandsdirektivet ny drikkevandsbkg. Martin Skriver Funktionsleder Implementering af nye Bilag II og III i drikkevandsdirektivet ny drikkevandsbkg. [ Martin Skriver Funktionsleder Nyt EU-direktiv om ændring af Bilag II og II i DVD EU-regler om kontrol af drikkevand i

Læs mere