pårørendepolitik f o r b o r g e r e d e r h a r e t h a n d i c a p

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "pårørendepolitik f o r b o r g e r e d e r h a r e t h a n d i c a p"

Transkript

1 pårørendepolitik f o r b o r g e r e d e r h a r e t h a n d i c a p

2 1. INDLEDNING 3 indfl ydelse 4 politikkens rammer 4 2. DE STYRENDE PERSPEKTIVER OG VÆRDIER 6 indfl ydelse, inddragelse og information 6 rettigheder 6 Værdier i indsatsen 7 etisk kodeks 8 3. DEN INDIVIDUELLE INDSATS 9 Handicapcenter københavn 9 Socialforvaltningens hjemmepleje 11 Botilbud DE ENKELTE TILBUD I SOCIALFORVALTNINGEN 13 Centerråd 13 pårørenderåd 14 Bestyrelser 14 tilfredshedsundersøgelser INDSATSEN I KØBENHAVNS KOMMUNE 16 Handicapråd 16 Ældreråd 16 Bruger- og pårørendeorganisationer 17 Ad hoc-grupper 17

3 3 1. Indledning dette er Socialforvaltningens politik for, hvordan vi gerne vil samarbejde med pårørende til borgere, der har et handicap. Borgere med handicap omfatter mennesker, der har en langvarig fysisk, psykisk, intellektuel eller sensorisk funktionsnedsættelse, som kan hindre dem i fuldt og effektivt at deltage i samfundslivet på lige fod med andre 1, og som derfor har behov for støtte og/eller vejledning i Socialforvaltningen. Udgangspunktet for politikken er dialog og samarbejde. Formålet med pårørendepolitikken er at skabe større kvalitet i den indsats, vi yder i Socialforvaltningen. pårørendepolitikken danner sammen med brugerpolitikken et grundlag for indsatsen over for borgere, der har et handicap. pårørende kan være brugerens ægtefælle, samlevende, forældre, bedsteforældre, børn, børnebørn og søskende, eller de personer, som brugeren selv ønsker skal være særlig godt informeret og inddraget i forhold til hans eller hendes situation. politikken her vedrører pårørende til børn, unge og voksne 2, der har et handicap, og som benytter de sociale tilbud i Socialforvaltningen. For børn og unge gælder, at den eller de, der har forældremyndigheden, er omfattet af brugerpolitikken. det samme gør sig gældende for værger for voksne, for så vidt angår forhold, der er omfattet af værgemålet. når vi i pårørendepolitikken refererer til brugeren, henviser vi til den borger, der har et handicap. pårørendepolitikken bygger på principper om, at de pårørende skal informeres, og når det er relevant - inddrages i forbindelse med den sociale indsats. information og inddragelse vil altid ske under hensyntagen til brugerens ret til selvbestemmelse. det er dog centralt, at pårørende i mange tilfælde har særlig viden om brugeren, og at den pårørende meget ofte er en central person og en vigtig ressource i brugerens tilværelse. pårørendepolitikken tager afsæt i Verdenserklæringen om menneskerettigheder, Fn-konventionen om handicappedes rettigheder, Fn s standardregler om lige muligheder for handicappede, national lovgivning, københavn 1 Fn s konvention om rettigheder for personer med handicap. 2 Børn er personer under 15 år, unge er de årige, og voksne er fra 18 år og opefter.

4 4 Kommunes handicappolitik, Københavns Kommunes børne- og ungepolitik og Københavns Kommunes værdigrundlag med de fire kerneværdier respekt, ligeværd, dialog og tillid. og foreninger. Københavns Kommune har en generel forpligtigelse til at samarbejde med disse jf. servicelovens 18. Indflydelse på det fælles er ikke betinget af brugerens samtykke. Indflydelse De pårørendes mulighed for at få indflydelse på handicaptilbudene og på kommunens hjælp til brugeren bygger både på lovgivningsmæssige rettigheder og på nogle grundlæggende værdier. Der skelnes mellem to former for indflydelse: 1) Indflydelse på brugerens situation. Her er tale om indflydelse i forhold til den konkrete sagsbehandling, udarbejdelsen af handleplaner mv. Her skal brugeren altid give sit samtykke, og medarbejderne skal løbende være i dialog med brugerne om, hvorvidt de pårørende skal inddrages og i hvilket omfang. 2) Indflydelse på det fælles. Her er der tale om indflydelse på et organisatorisk niveau i form af handicapråd, centerråd, pårørenderåd, pårørendeorganisationer, frivillige organisationer mv. Det kan handle om indflydelse på det enkelte tilbud eller på generelle forhold for borgere, der har et handicap. Endvidere kan der søges indflydelse gennem engagement i frivillige sociale organisationer Politikkens rammer Information, inddragelse og indflydelse er omdrejningspunkter i pårørendepolitikken. Vi vil i Socialforvaltningen blive ved med at udvikle måder, som gør indflydelse og inddragelse muligt, både når det gælder den individuelle indsats, og når det handler om det fælles. Det er dog helt centralt, at den enkelte brugers selvbestemmelse respekteres. Det er vigtigt at være opmærksom på, at der kan opstå dilemmaer mellem brugerens ret til selvbestemmelse og de pårørendes behov for information. Pårørendepolitikken er under direkte indflydelse af overordnede værdier og perspektiver på området og centreres omkring fire niveauer. Perspektiver og værdier sætter rammerne for den samlede indsats på handicapområdet. Det handler om grundlæggende rettigheder fastsat ved lov og værdier i indsatsen. Perspektiverne og værdierne har betydning for den indflydelse, man kan søge, både når det gælder den enkelte brugers situation og det fælles.

5 5 Den individuelle indsats vedrører det direkte møde mellem pårørende og medarbejdere i Københavns Kommune, herunder mulighederne for indflydelse i forhold til brugerens sag. De enkelte tilbud i Socialforvaltningen handler om de mere formelle fora i tilbudene. Her er der mulighed for at søge indflydelse på de enkelte tilbuds indhold og tilrettelæggelse. Indsatsen i Københavns Kommune vedrører den overordnede planlægning på området. Vi tilrettelægger indsatsen ud fra lovgivningen og ud fra kommunens overordnede værdier på området og ud fra de behov, som borgerne i kommunen har. I næste kapitel uddyber vi de fire niveauer.

6 6 2. De styrende perspektiver og værdier I dette kapitel beskriver vi de overordnede rammer for samarbejdet med de pårørende. Her tager vi afsæt i de lovgivningsmæssige og sociale rettigheder, der giver de pårørende forskellige muligheder for indflydelse, inddragelse og information. Dernæst beskriver vi de værdier og det etiske kodeks, der er centralt i vores indsats over for borgere med et handicap. Indflydelse, inddragelse og information Rammerne for de pårørendes mulighed for indflydelse, inddragelse og information er fastsat i lovgivningen. Brugerens ret til selvbestemmelse er en grundlæggende rettighed. De pårørendes mulighed for at få information og blive inddraget i forhold til borgerens sag er underordnet brugerens ret til selvbestemmelse. Medarbejdere i Københavns Kommune er omfattet af tavshedspligt (jf. forvaltningslovens 27). Det betyder, at oplysninger om brugerens private forhold kun kan videregives til eksempelvis pårørende, hvis brugeren er indforstået hermed. Der er enkelte undtagelser. Hvis en bruger fx er til fare for sig selv eller andre, eller hvis videregivelsen er et nødvendigt led i sagens behandling, kan tavshedspligten tilsidesættes (jf. forvaltningslovens 28 stk. 2). I praksis vil det dog oftest være andre myndigheder, der informeres i de tilfælde, hvor tavshedspligten tilsidesættes. Det betyder, at medarbejderne ikke kan videregive personlige oplysninger uden et samtykke fra brugeren. Dog vil pårørende altid kunne få overordnede og generelle oplysninger, fx om hvilke tilbud, der findes til personer med en bestemt problemstilling, information om, hvornår medarbejderne normalt vil kontakte politiet, eller om procedurer ved indlæggelse på hospital. Rettigheder Københavns Kommune arbejder på handicapområdet ud fra nogle grundlæggende sociale rettigheder, der er gældende for alle borgere i København. Den enkelte betragtes som et menneske med sociale behov, som har brug for at indgå i konstruktive sociale relationer. Vi anser derfor personer i brugerens netværk som en vigtig ressource.

7 7 Medarbejderne skal arbejde aktivt på at inddrage de pårørende, så de kan indgå i konstruktive sociale netværk for brugeren. Det er brugeren selv, der afgør, hvem i det sociale netværk den pågældende ønsker at inddrage. Brugerens ønsker kan dog ændre sig undervejs, og medarbejderne skal derfor løbende indgå i dialog med brugeren om, hvorvidt de pårørende skal inddrages og i hvilket omfang. Den pårørende er en central kilde til information og spiller en vigtig rolle i forhold til at sikre en helhedsorienteret indsats. Den pårørende kan sidde med vigtige brikker til at forstå brugerens livssituation, som kan være afgørende i forhold til at planlægge den rigtige, fremadrettede indsats. Derfor betragter vi i Socialforvaltningen pårørende som værdifulde samarbejdspartnere, der kan være en støtte for brugerne i hverdagen. Værdier i indsatsen Pårørendepolitikken følger Københavns Kommunes værdigrundlag. Her er kerneværdierne i mødet med brugerne respekt, ligeværd, dialog og tillid. Værdierne afspejles i vores tilbud og kommer bl.a. også til udtryk i Københavns Kommunes handicappolitik, hvor målsætningerne er: At borgere med handicap sikres samme rettigheder og vilkår som andre ved i videst muligt omfang at kunne tage vare på sit eget liv, at have valgmuligheder og indflydelse på kommunens serviceydelser samt at have mulighed for at leve et godt, sundt og indholdsrigt liv på egne præmisser med nødvendig støtte. At styrke samarbejde mellem bruger, pårørende og medarbejdere for at sikre brugerne af Københavns Kommunes bo- og dagtilbud for mennesker med handicap størst mulig inddragelse og medbestemmelse i forhold, som har betydning i deres hverdag. På handicapområdet foregår der løbende drøftelser af hvilke værdier, der skal være omdrejningspunktet for den socialfaglige indsats. På en temadag med deltagelse af brugere, pårørende og medarbejdere blev alle parter enige om tre centrale værdier for den direkte relation mellem bruger, pårørende og medarbejder: åbenhed, respekt og ansvarlighed. Åbenhed er at have en løbende dialog mellem bruger, pårørende og medarbejder. at samarbejde - også når der er uenighed. at sikre brugerne adgang til relevante oplysninger og at dele succeser og udfordringer. Respekt er at opfatte det enkelte menneske som enestående med ret til at bestemme over sit liv og sit helbred. at vise tillid i samarbejdet mellem bruger, pårørende og medarbejder. at alle parter har mulighed for at udtrykke sine holdninger og synspunkter, selv om man har forskellige værdier og forskellige ting at tilbyde. at udvise omsorg og støtte, selv når man er uenig.

8 8 at praktisere åbenhed, dialog og samarbejde i indfrielsen af fælles mål. Ansvarlighed er at alle tager et personligt ansvar for at nå den bedste løsning. at medarbejderne lever op til rollen som professionelle og er til stede, når brugere og pårørende har behov for hjælp, støtte og omsorg. at man åbent og respektfuldt står ved sine handlinger og konsekvenserne af dem. i Socialforvaltningen vil vi gerne have, at vores indsats karakteriseres af de tre værdier. derfor stiller vi nogle krav, som gennemgås i de følgende afsnit. Etisk kodeks Medarbejderne har som nævnt en omsorgspligt og kan i det daglige arbejde havne i en række dilemmaer. For at være rustet til at håndtere disse dilemmaer, har Socialforvaltningen udarbejdet et etisk kodeks. det skal ses som en fælles handlingsramme for alle ansatte i Socialforvaltningens bo- og dagtilbud for borgere, der har et handicap. Det etiske kodeks skal inspirere og vække til eftertanke samt give alternative handlemuligheder i forhold til de etiske problemstillinger, der melder sig i mødet med borgeren (etiks kodeks). de grundlæggende principper er: respekt for selvbestemmelse Hensyn til fysisk og psykisk integritet Agtelse for værdighed omsorg for det sårbare liv OPSAMLING Vi bygger indsatsen over for borgere, der har et handicap, på den sociale lovgivning og på værdierne respekt, faglighed, tillid, ansvarlighed og åbenhed. etisk kodeks er et redskab for medarbejderne, når de står over for etiske problemstillinger i mødet med borgere med et handicap. pårørende ses som en ressource. indfl ydelse, inddragelse og information er centrale begreber i samarbejdet med de pårørende.

9 9 3. Den individuelle indsats i dette kapitel beskriver vi de pårørendes mulighed for at blive inddraget og få information om den sagsbehandling og den indsats, der iværksættes for borgeren. den første kontakt med Socialforvaltningen fi nder som oftest sted i handicapcentret eller i Hjemmeplejevisitationen. Handicapcenter København i Handicapcenter københavn behandles ansøgninger og spørgsmål om hjælp i forhold til den sociale lovgivning. de pårørende vil ofte være involveret, når der etableres kontakt til handicapcentret. Målet er, at brugerne oplever de grundlæggende rettigheder som en reel mulighed, og at de indsatser, som sættes i gang, opleves som nødvendige og relevante. det er afgørende, at brugeren oplever en helhedsorienteret indsats, og at brugeren har mulighed for at få indfl ydelse på den indsats, som sættes i gang. Handicapcentret koordinerer med relevante samarbejdsparter og sikrer, at brugeren inddrages. indsatsen skal målrettes, og det forudsætter en løbende dialog mellem bruger og medarbejdere på handicapcentret. pårørende inddrages i det omfang, brugeren ønsker det. Gennem handicapcentret kan borgere, der har et handicap, søge en bred vifte af tilbud: Vejledning og rådgivning Hjælpemidler ledsagerordning Afholdelse af merudgifter tabt arbejdsfortjeneste til forældre til børn med handicap dagtilbud Botilbud A fl a s t ning døgnanbringelse Handicaphjælperordning Repræsentation Alle har mulighed for at lade sig repræsentere af andre (forvaltningslovens 8). repræsentationen kan ske i form af en bisidder og/eller en partsrepræsentant. Brugeren udpeger selv vedkommende. en bisidder er en person, som deltager i mødet som en støtte. en bisidder lytter, tager noter og giver råd, men har ikke taleret eller selvstændige funktioner i forhold til den myndighed, der holdes møde med.

10 10 En partsrepræsentant påtager sig - på samme måde som en advokat - at føre sagen. Det betyder, at det er partsrepræsentanten, der skal høres i sagen, og som modtager afgørelsen. Det er muligt at lade sig repræsentere under hele sagen eller under en del af den, fx ved et enkelt møde. Handicapcentret kan dog forlange, at brugeren også selv medvirker, når dette er af betydning for sagens afgørelse. Indsatsen for børn og unge Børn og unge, der har et handicap, skal sikres samme muligheder som jævnaldrende (servicelovens 19). Socialforvaltningen har en generel forpligtigelse til at tilbyde gratis familieorienteret rådgivning til alle familier og skal derudover tilbyde undersøgelse og behandling af bl.a. børn og unge med handicap (servicelovens 11). Der er mulighed for at iværksætte forskellige støtteforanstaltninger, som spænder fra praktisk eller pædagogisk støtte til aflastnings- og døgnophold (servicelovens 52). Når der skal iværksættes særlig støtte til barnet eller den unge, har handicapcentret en forpligtigelse til at overveje, hvordan familie og netværk kan inddrages systematisk (servicelovens 47). Sagsbehandleren i handicapcentret skal også inddrage barnet eller den unge og dennes synspunkter, når der skal ydes særlig støtte. Inden en støtteforanstaltning iværksættes, skal der være en samtale med barnet eller den unge (jf. servicelovens 48). Unge skal give samtykke, inden der kan iværksættes en støtteforanstaltning. Handleplaner Inden der igangsættes foranstaltninger efter servicelovens 52, 58 og 76, skal handicapcentret udarbejde en handleplan (jf. servicelovens 140). Handleplanen skal angive varigheden og formålet med indsatsen, og opstille mål og delmål i forhold til barnets eller den unges: udvikling og adfærd familieforhold skoleforhold sundhedsforhold fritid og venskaber Andre forhold kan inkluderes, hvis de skønnes relevante. I særlige tilfælde kan handleplanen også omfatte støtteordninger over for barnets eller den unges familie. Hvis barnet eller den unge skal anbringes uden for hjemmet, skal forældrene endvidere tilbydes en særskilt plan for støtten (jf. servicelovens 140 stk. 8). Handleplanerne skal løbende følges op, og handicapcentret har en koordinerende funktion i forhold til at sikre samarbejde med relevante parter.

11 11 Indsatsen for voksne Handleplaner For borgere, der har et handicap, vil der ofte være mange professionelle involveret, og det er derfor afgørende, at der sker en løbende koordinering. I henhold til servicelovens 141 stk. 2 skal brugeren tilbydes en handleplan, når der ydes hjælp efter servicelovens bestemmelser for voksne. Det er sagsbehandleren i handicapcentret, som er ansvarlig for udarbejdelsen af den sociale handleplan. Handleplanen er et redskab, der skal skabe sammenhæng i den indsats, der sættes i gang. Handleplanerne medvirker også til øget brugerinddragelse. Socialforvaltningens hjemmepleje Socialforvaltningen hjemmepleje yder personlig og praktisk hjælp til borgere i aldersgruppen år, som har betydelige fysiske eller psykiske handicap, som kan være medfødte eller pludseligt opstået. Hvis en borger har brug for hjælp, går ansøgningen gennem Socialforvaltningens Hjemmeplejevisitation. Henvendelsen kan komme fra borgeren selv, pårørende, praktiserende læge, sygehuse eller fra Socialforvaltningens kommunale leverandørvirksomhed. Borgeren får besøg af en visitator, der vurderer borgerens funktionsniveau, hvorvidt borgeren kan få hjemmehjælp, samt hvilke hjemmehjælpsydelser borgeren er berettiget til. Efterfølgende afgør visitatoren, hvilken hjælp der kan gives, og afgørelsen sendes til borgeren vedlagt en klagevejledning.

12 12 Botilbud Socialforvaltningen har en række botilbud til børn, unge og voksne, hvor de pårørende kan inddrages i det omfang, brugeren ønsker det. Botilbud til børn og unge der foregår et løbende samarbejde omkring det enkelte barn eller den enkelte unge mellem ledelse og medarbejdere og forældremyndighedsindehaveren. omfanget af kontakten og informationen til forældrene drøftes og tilrettelægges på faste kontakt- og behandlingsmøder. pårørende kan inddrages i møderne, hvis barnet eller den unge og forældremyndighedsindehaveren giver samtykke. derudover afholdes der fl ere steder pårørendearrangementer. Botilbud til voksne på kommunens bocentre og bosteder arbejdes der med pædagogiske handleplaner, der danner rammen for det daglige arbejde med beboeren. de pædagogiske handleplaner udarbejdes så vidt muligt i tæt samarbejde med beboeren og omhandler bl.a. kontakten med de pårørende. i nogle tilfælde vil det være naturligt at inddrage pårørende i de samtaler, der ligger til grund for udarbejdelsen. Samarbejdet med pårørende foregår også ved de samtaler om beboerens situation, som botilbuddene skal indbyde beboeren og pårørende til - under forudsætning af, at beboeren giver sit samtykke til det. Flere steder afholdes der endvidere særlige arrangementer, hvor beboerne kan invitere de pårørende. OPSAMLING de pårørende er ofte involveret, når der etableres kontakt til Socialforvaltningens tilbud. de pårørende betragtes som en ressource og inddrages under forudsætning af, at brugeren giver samtykke til det.

13 13 4. De enkelte tilbud i Socialforvaltningen i dette kapitel beskriver vi muligheden for at få indfl y- delse og information i de konkrete tilbud i københavns kommune. de pårørende kan have behov for viden om, hvilke muligheder der eksisterer på handicapområdet. og de kan have brug for råd og vejledning om procedurer og regler. derfor skal Handicapcenter københavn afholde pårørendearrangementer, hvor der informeres om generelle procedurer og tilbud i Socialforvaltningen, eller hvor der er drøftelser af og information om et specifi kt emne. rammerne for indfl ydelse i de enkelte centre skal klart defi neres og nedskrives. det er i den forbindelse afgørende, at der også er åbenhed i forhold til de områder, hvor der ikke er mulighed for indfl ydelse. åbenhed er en forudsætning for dialog og diskussion. pårørende skal sikres adgang til relevant information, og alle tilbud i Socialforvaltningen skal derfor udarbejde en informationsmappe, hvor pårørende kan søge information om stedets værdigrundlag og generelle procedurer på stedet, rettigheder mv. Centerråd Socialforvaltningens tilbud til børn, unge og voksne borgere med handicap er organiseret i en række centre. på hvert af disse centre skal der etableres et centerråd. Centerrådet i Handicapcenter københavn er nedsat som led i københavns kommunes bestræbelser på at udbygge brugerinddragelsen i handica pindsatsen. Centerrådet har i alt 11 medlemmer samt 10 suppleanter/ stedfortrædere. Fra handicapcentret deltager handicapcenterchefen og fi re medarbejderrepræsentanter, mens danske Handicaporganisationer (dh) udpeger 6 repræsentanter. der udpeges 5 suppleanter, der kan indtræde ved et dh-medlems forfald til centerrådsmøder eller ved varigt forfald i valgperioden, samt 4 stedfortrædere for handicapcentrets medlemmer. Formålet er at sikre brugerne en rådgivende rolle i forhold til Handicapcentrets daglige såvel som fremadrettede virke og således styrke en løbende dialog mellem brugere og handicapcenter. de øvrige centerråd skal bestå af beboere, pårørende, medarbejdere og ledere. Formålet med centerrådene er at skabe et hørings- og dialogforum, hvor medarbejdere, brugere og pårørende har mulighed for at blive oriente-

14 14 ret, hørt og drøfte spørgsmål vedrørende centret. Samtidig kan centerrådene bruges til at drøfte den overordnede udvikling i kommunens indsats i bo- og dagtilbud eller andre emner af generel interesse. Pårørenderåd Der skal nedsættes pårørenderåd på de enkelte botilbud, hvis mindst to pårørende ønsker det. Den enkelte pårørende skal have brugerens samtykke for at stille op til pårørenderådet. Pårørenderådene kan bl.a. bruges til værdimæssige og etiske drøftelser, men også andre emner, der har betydning for brugernes hverdag, kan tages op. Samtidig kan pårørenderådene høres eller orienteres om generelle forhold vedrørende tilbuddets drift og udvikling, fx driftsbudget, større fysiske ændringer, omfanget af magtanvendelser, tilsynsrapporter mv. Pårørenderådene skal være med til at sikre, at alle brugeres interesser tilgodeses. Pårørenderådene må ikke drøfte forhold eller oplysninger vedrørende den enkelte bruger, og de temaer, som drøftes i pårørenderådet, må ikke krænke brugerens selvbestemmelse. I pårørenderådene skal der altid være en medarbejder repræsenteret, som skal sikre, at indholdet af møderne er i overensstemmelse med retningslinierne. Bestyrelser På dag- og botilbudsområdet findes en række selvejende institutioner, der har indgået samarbejdsaftale eller driftsoverenskomst med Københavns Kommune. Flere steder er brugere og pårørende engageret i stedernes bestyrelser. Det giver mulighed for indflydelse på driften af tilbudet i henhold til bestyrelsens vedtægter. Tilfredshedsundersøgelser Vi ønsker i Socialforvaltningen løbende at forbedre kvaliteten af vores tilbud. Derfor skal alle centre udarbejde hhv. bruger- og pårørendetilfredshedsundersøgelser. Tilfredshedsundersøgelserne belyser brugernes og de pårørendes tilfredshed med kvaliteten af ydelserne, og resultaterne vil ligge til grund for centrets videre udviklingsarbejde. Tilfredshedsundersøgelserne gennemføres på en sådan måde, at brugere og pårørende i videst muligt omfang får mulighed for at deltage.

15 15 OPSAMLING der er et formaliseret samarbejde med de pårørende i centerrådene. på de enkelte botilbud skal der derudover nedsættes pårørenderåd, hvis mindst to pårørende ønsker det. den enkelte pårørende skal dog have brugerens samtykke for at stille op til pårørenderådet. For at imødekomme de pårørendes behov for information afholdes der pårørendearrangementer i regi af Handicapcenter københavn. derudover skal alle tilbud udarbejde en informationsmappe. Alle centre udarbejder bruger- og pårørendetilfredshedsundersøgelser.

16 16 5. Indsatsen i Københavns Kommune I dette kapitel beskriver vi, hvordan pårørende kan få indflydelse på den samlede indsats i Københavns Kommune. Københavns Kommune er forpligtet til at sikre brugere mulighed for indflydelse på, hvordan vi tilrettelægger og udnytter tilbudene (servicelovens 16 ff.). Det betyder, at der skal være en dialog med brugere og pårørende, herunder bruger- og pårørendeorganisationer, med henblik på at inddrage brugernes og de pårørendes viden og erfaringer. Formålet er at sikre den bedst mulige varetagelse af brugernes forskellige behov for behandling og social støtte i hverdagen. Socialforvaltningen ønsker løbende at videreudvikle rammerne for inddragelse af brugere og pårørende. Det er afgørende, at brugere og pårørende oplever en reel mulighed for indflydelse, og at der foregår en konstruktiv dialog. Det er ligeledes vigtigt at sikre, at vi har den bredest mulige repræsentation, når vi går i dialog med brugere og pårørende om den samlede indsats. nuværende og kommende brugere kan tilbydes den fornødne støtte, og at deres retssikkerhed tilgodeses. Der kan derfor være hensyn i forhold til den samlede indsats på området, som vægter højere end individuelle hensyn. Derfor er der også områder, hvor der ikke er mulighed for at få indflydelse. Handicapråd Københavns Kommune har i 2006 nedsat et handicapråd. Handicaprådet rådgiver Borgerrepræsentationen om alle handicappolitiske spørgsmål, ligesom Handicaprådet skal høres om initiativer, som har betydning for mennesker med handicap (jf. retssikkerhedslovens 37a). I København består Handicaprådet af 14 medlemmer. Paraplyorganisationen Danske Handicaporganisationer er repræsenteret i rådet med syv medlemmer, mens de øvrige syv medlemmer er repræsentanter for hvert af de syv politiske udvalg i Borgerrepræsentationen. Kommunen har det overordnede ansvar for at planlægge en samlet indsats inden for rammerne af loven, kapacitet, faglighed og økonomi. Det er afgørende, at både

17 17 Ældreråd Der er nedsat 12 ældreråd i Københavns Kommune (jf. retssikkerhedslovens 30 ff.). Kommunalbestyrelsen skal høre ældrerådene i alle de spørgsmål, der handler om forhold for borgere, der er fyldt 60 år. Ældrerådene rådgiver kommunalbestyrelsen. Det kan for eksempel være i spørgsmål om boliger, plejehjem, beskyttede boliger, hospitalsforhold og trafik- og miljøspørgsmål. Socialudvalget orienterer ældrerådene om status og udvikling på områder, der vedrører borgere over 60 år. Socialudvalget hører endvidere ældrerådene om nye forslag, der vedrører over 60-årige, herunder handicapområdet. Bruger- og pårørendeorganisationer Bruger- og pårørendeorganisationerne er centrale i forhold til både den nationale og den kommunale indsats. Organisationerne understøtter på hver sin måde rettigheder for borgere, der har et handicap. Organisationerne tilbyder forskellige arrangementer og netværk for borgere, der har et handicap, og for pårørende og medarbejdere. Pårørendeorganisationerne støtter også pårørende, bl.a. gennem netværk med andre i lignende situationer. Ved at engagere sig i bruger- og pårørendeorganisationer får den enkelte mulighed for at få indflydelse på det fælles. Bruger- og pårørendeorganisationerne er vigtige, uafhængige samarbejdspartnere for Københavns Kommune, som bidrager til at gøre opmærksom på aktuelle behov og problemstillinger. De kan tilføre en væsentlig dimension i forhold til nytænkning og helhedsorientering i indsatsen. Københavns Kommune støtter forskellige organisationer økonomisk. En gang om året uddeler vi de såkaldte 18-midler, der ydes til forskellige former for frivilligt socialt arbejde. Midlerne ydes som tilskud til fx. leje af lokaler, aktiviteter eller lignende. Ad hoc-grupper Der nedsættes allerede i dag forskellige former for arbejdsgrupper og følgegrupper, der bidrager til at udvikle indsatsen for borgere med handicap. Grupperne kan have forskellige karakter, alt efter om formålet er at evaluere eksisterende metoder eller at udvikle nye initiativer.

18 18 der skal skabes mulighed for øget brugerindfl ydelse og -inddragelse i diverse ad hoc-grupper på handicapområdet i Socialforvaltningen. Brugere skal have mulighed for at deltage fx i arbejdsgrupper, som har relevans for den enkelte. Vi skal derfor i højere grad nedsætte ad hoc-grupper, der kan evaluere tilbud, som er i gang, eller komme med forslag til nye initiativer. Hensigten med ad hoc-grupperne er at understøtte nye ideer og sætte større fokus på brugernes behov. For at skabe sammenhæng bør grupperne så vidt muligt nedsættes med udgangspunkt i og med tilknytning til handicaporganisationerne. OPSAMLING dialog med borgere med et handicap og deres pårørende medvirker til at sikre, at den samlede indsats i københavns kommune hele tiden udvikler sig. Handicapråd, ældreråd og bruger- og pårørendeorganisationer er derfor vigtige samarbejdsparter for Socialforvaltningen. Vi vil fremover i højere grad nedsætte ad hoc-grupper med borgere, der har et handicap, og deres pårørende.

19 19 Værgemål For børn og unge er forældremyndighedsindehaverne værger (værgemållovens 2). Forældremyndighedsindehaverne skal skabe de bedst mulige betingelser for barnet eller den unges udvikling og trivsel og kan træffe beslutning om pågældendes personlige forhold (forældreansvarslovens 2). For voksne kan der iværksættes værgemål, hvis den enkelte ikke er i stand til at varetage sine anliggender (værgemålslovens 5). En anmodning om iværksættelse af værgemål kan fremsættes af: Den pågældende selv Dennes ægtefælle, børn, forældre, søskende eller andre blandt de nærmeste Værgen eller en særlig værge Kommunalbestyrelsen Politimesteren (politidirektøren), jf. værgemålslovens 16 En værge skal varetage brugerens anliggender i relation til de områder, som er vedtaget i værgemålet. Det kan være i forhold til: Økonomiske forhold Personlige anliggender Hvis den enkelte bruger har behov for støtte til at administrere sin økonomi, kan der iværksættes samværgemål (værgemålslovens 7). Samværgemål betyder, at brugeren og værgen handler sammen. Ved et værgemål efter 5 og 7 er den enkelte bruger fortsat myndig. Det betyder, at værgemålet ikke er et indgreb i selvbestemmelsesretten. Hvis der er risiko for, at en bruger udsætter sine økonomiske forhold for fare eller bliver udnyttet økonomisk, kan vedkommende fratages sin handleevne (værgemålslovens 6). Hvis man fratages handleevnen, er man umyndiggjort og kan dermed ikke råde over sin egen økonomi.

20 KØBENHAVNS KOMMUNE Socialforvaltningen Januar 2010 Som illustrationer er brugt et værk af Christian Carlsen, som er elev på kunstskolen for voksne udviklingshæmmede (

Høringsudgave Pårørendepolitik for borgere, der har et handicap

Høringsudgave Pårørendepolitik for borgere, der har et handicap Socialforvaltningen NOTAT Høringsudgave Pårørendepolitik for borgere, der har et handicap 1. INDLEDNING... 2 1.1. INDFLYDELSE... 3 1.2. POLITIKKENS RAMMER... 4 2. DE STYRENDE PERSPEKTIVER OG VÆRDIER...

Læs mere

Københavns Kommunes pårørendepolitik. Området for borgere med sindslidelser

Københavns Kommunes pårørendepolitik. Området for borgere med sindslidelser Københavns Kommunes pårørendepolitik Området for borgere med sindslidelser HØRINGSUDGAVE AF 12. MARTS 2008 2 Indhold 1. Indledning 3 Indflydelse 3 Politikkens rammer 4 2. Det socialpsykiatriske perspektiv

Læs mere

Brugerpolitik f o r bor g e r e, der har e t handic a p

Brugerpolitik f o r bor g e r e, der har e t handic a p Brugerpolitik f o r bor g e r e, der har e t handic a p 1. indledning 3 Brugerindfl ydelse, brugerinddragelse og selvbestemmelse 4 Niveauer for brugerindfl ydelse og brugerinddragelse 5 2. DE styrende

Læs mere

Pårørendepolitik. For Borgere med sindslidelser

Pårørendepolitik. For Borgere med sindslidelser Pårørendepolitik For Borgere med sindslidelser 2 1. INDLEDNING 3 IN D F LY D E L S E 4 POLITIKKENS RAMMER 5 2. DE STYRENDE PERSPEKTIVER OG VÆRDIER 7 INDFLYDELSE, INDDRAGELSE OG INFORMATION 7 DE SOCIALE

Læs mere

Høringsudgave Brugerpolitik for borgere, der har et handicap

Høringsudgave Brugerpolitik for borgere, der har et handicap Socialforvaltningen NOTAT Høringsudgave Brugerpolitik for borgere, der har et handicap 1. INDLEDNING... 2 1.1. BRUGERINDFLYDELSE, BRUGERINDDRAGELSE OG SELVBESTEMMELSE... 3 1.2. NIVEAUER FOR BRUGERINDFLYDELSE

Læs mere

Brugerpolitik. for BoRgeRe MeD SINDSlIDelSeR

Brugerpolitik. for BoRgeRe MeD SINDSlIDelSeR Brugerpolitik for BoRgeRe MeD SINDSlIDelSeR 1. indledning 3 BRUGERINDFLYDELSE, BRUGERINDDRAGELSE OG SELVBESTEMMELSE 4 NIVEAUER FOR INDFLYDELSE OG INDDRAGELSE 5 2. de StyreNde perspektiver og værdier 6

Læs mere

Rammer for pårørendesamarbejde på handicap- og psykiatriområdet. Frederikshavn Kommune

Rammer for pårørendesamarbejde på handicap- og psykiatriområdet. Frederikshavn Kommune Rammer for pårørendesamarbejde på handicap- og psykiatriområdet i Frederikshavn Kommune Rammer for pårørendesamarbejde Handicap- og psykiatriområdet, Frederikshavn Kommune Indholdsfortegnelse 1. Indledning

Læs mere

September Rammer for pårørendesamarbejde på handicap- og psykiatriområdet i Frederikshavn Kommune. Center for Handicap og Psykiatri

September Rammer for pårørendesamarbejde på handicap- og psykiatriområdet i Frederikshavn Kommune. Center for Handicap og Psykiatri September 2014 Rammer for pårørendesamarbejde på handicap- og psykiatriområdet i Frederikshavn Kommune Center for Handicap og Psykiatri INDHOLDSFORTEGNELSE 1. Indledning 2. Værdigrundlag Hvem er pårørende?

Læs mere

Retningslinjer for brugerindflydelse

Retningslinjer for brugerindflydelse Retningslinjer for brugerindflydelse Retningslinjer for brugerindflydelse 1. Indledning Ringkøbing-Skjern Kommune har udarbejdet retningslinjer for brugerindflydelse inden for. Retningslinjerne er udformet

Læs mere

Værdigrundlag for Københavns Kommunes socialpsykiatriske bocentre/bosteder

Værdigrundlag for Københavns Kommunes socialpsykiatriske bocentre/bosteder Værdigrundlag for Københavns Kommunes socialpsykiatriske bocentre/bosteder Københavns Kommune Socialforvaltningen 2009 Formål Indsatsen for de borgere som har deres bolig på de socialpsykiatriske bocentre

Læs mere

At sikre at personer med handicap har adgang til idrætsfaciliteter, rekreative områder og turiststeder. FN-konventionen, artikel 30, 5 c

At sikre at personer med handicap har adgang til idrætsfaciliteter, rekreative områder og turiststeder. FN-konventionen, artikel 30, 5 c At sikre at personer med handicap har adgang til idrætsfaciliteter, rekreative områder og turiststeder. FN-konventionen, artikel 30, 5 c ligeværd og lige muligheder - ud fra egne præmisser HANDICAPPOLITIK

Læs mere

Retningslinier. for Brugere og Pårørendes Indflydelse og Inddragelse. I bo- og dagtilbud i Socialafdelingen. Social og Arbejdsmarked Socialafdelingen

Retningslinier. for Brugere og Pårørendes Indflydelse og Inddragelse. I bo- og dagtilbud i Socialafdelingen. Social og Arbejdsmarked Socialafdelingen Retningslinier for Brugere og Pårørendes Indflydelse og Inddragelse I bo- og dagtilbud i Socialafdelingen Social og Arbejdsmarked Socialafdelingen Hvorfor retningslinjer for brugere og pårørendes indflydelse

Læs mere

I Hedensted kommunes handicappolitik er de vigtigste værdier respekt, tilgængelighed og helhedsorienteret indsats.

I Hedensted kommunes handicappolitik er de vigtigste værdier respekt, tilgængelighed og helhedsorienteret indsats. Forslag til pårørendepolitik Handicapafdelingen Hedensted kommune Indledning Samarbejde mellem kommune og pårørende skal altid ske med respekt for den handicappede borgers ret til selvbestemmelse og med

Læs mere

Pårørendepolitik på det voksenspecialiserede område

Pårørendepolitik på det voksenspecialiserede område Pårørendepolitik på det voksenspecialiserede område Ishøj Kommune 1 Indhold Indledende ord...3 Hvorfor har Ishøj og Vallensbæk Kommuner en pårørendepolitik?...5 Hvem er denne politik rettet mod?...5 Hvor

Læs mere

Handicappolitik. Rudersdal Kommune 2012

Handicappolitik. Rudersdal Kommune 2012 Handicappolitik Rudersdal Kommune 2012 2 Indledning Forord Den foreliggende handicappolitik er udarbejdet i foråret 2012 og afløser Rudersdal Kommunes psykiatri- og handicappolitik fra 2008. I den nye

Læs mere

August Natur og Udvikling

August Natur og Udvikling Brugerinddragelse og indflydelse på voksenområdet August 2017 Natur og Udvikling Indledning Ifølge servicelovens 16 skal kommunalbestyrelsen sørge for at brugerne af tilbud efter serviceloven får mulighed

Læs mere

Overordnet politik for samarbejde med pårørende

Overordnet politik for samarbejde med pårørende Overordnet politik for samarbejde med pårørende Psykiatri og Handicap 2015 Udkast 5.02.2015 Indledning Overordnet politik for samarbejde med pårørende Denne politik er en overordnet politik for samarbejde

Læs mere

Kvalitetsstandard For Det selvejende botilbud Bofællesskabet Birthe Marie

Kvalitetsstandard For Det selvejende botilbud Bofællesskabet Birthe Marie Kvalitetsstandard For Det selvejende botilbud Bofællesskabet Birthe Marie 1 Indledning. Socialministeriets krav om udarbejdelse af kvalitetsstandard for botilbud egnet til ophold er hjemlet i 139 i lov

Læs mere

FOR BEBOERE I SOCIALPSYKIATRISKE BOTILBUD

FOR BEBOERE I SOCIALPSYKIATRISKE BOTILBUD FOR BEBOERE I SOCIALPSYKIATRISKE BOTILBUD 2 FORMÅL Beboere i de socialpsykiatriske botilbud har ret til at bestemme over sig selv, og personalet har kun undtagelsesvis mulighed for at gribe ind i denne

Læs mere

Retur til index. Handicappolitik

Retur til index. Handicappolitik 1 1 Handicappolitik 2 Index Forord... 3 Samarbejde med Ishøj Kommune... 4 målsætninger... 4 Samarbejde... 4 God service... 4 Tilgængelighed... 4 Børn... 4 Uddannelse... 5 Adgang til arbejde... 5 Fridtid,

Læs mere

Retningslinjer for Centerråd for bo- og dagtilbud for borgere med funktionsnedsættelser Under Socialforvaltningen i Københavns Kommune

Retningslinjer for Centerråd for bo- og dagtilbud for borgere med funktionsnedsættelser Under Socialforvaltningen i Københavns Kommune Retningslinjer for Centerråd for bo- og dagtilbud for borgere med funktionsnedsættelser Under Socialforvaltningen i Københavns Kommune Formålet med centerrådet er, at skabe et hørings- og dialogforum,

Læs mere

Rammer for brugerindflydelse og inddragelse, det specialiserede voksenområde

Rammer for brugerindflydelse og inddragelse, det specialiserede voksenområde Notat Sagsnr.: 2017/0003326 Dato: 1. marts 2017 Titel: Rammer for brugerindflydelse og inddragelse, det specialiserede voksenområde Sagsbehandler: Lise Møller Jensen Specialkonsulent Indledning Ifølge

Læs mere

POLITIK FOR BRUGERINDDRAGELSE FOR ÆLDRE, BØRN, BØRNEFAMILIER OG VOKSNE MED SÆRLIGE BEHOV

POLITIK FOR BRUGERINDDRAGELSE FOR ÆLDRE, BØRN, BØRNEFAMILIER OG VOKSNE MED SÆRLIGE BEHOV POLITIK FOR BRUGERINDDRAGELSE FOR ÆLDRE, BØRN, BØRNEFAMILIER OG VOKSNE MED SÆRLIGE BEHOV Vores vej // Politik for brugerinddragelse // Side 1 EN DEL AF VORES VEJ - SAMLEDE POLITIKKER I HELSINGØR KOMMUNE

Læs mere

OPLÆG FOR PÅRØRENDE

OPLÆG FOR PÅRØRENDE OPLÆG FOR PÅRØRENDE 27.09.2017 TITEL PROGRAM Pårørendesamarbejde og politik i Randers Kommune Overgangen fra ung til voksen Ansattes tavshedspligt Selvbestemmelsesretten Partsrepræsentant/Bisidder/Fuldmagt

Læs mere

Overordnede vedtægter for. bruger- og pårørenderåd. i Handicapområdet i Brønderslev Kommune

Overordnede vedtægter for. bruger- og pårørenderåd. i Handicapområdet i Brønderslev Kommune Lovgrundlaget for brugerinddragelse ifølge Lov om Social Service afsnit 3: 16. Kommunalbestyrelsen skal sørge for, at brugerne af tilbud efter denne lov får mulighed for at få indflydelse på tilrettelæggelsen

Læs mere

Forslag. Handicappolitik

Forslag. Handicappolitik Forslag Handicappolitik Handicappolitikken angiver Svendborg Kommunes overordnede vision og mål for indsatsen for børn, unge og voksne med funktionsnedsættelse. Politikken er en revision af den vedtagne

Læs mere

Forslag. Handicappolitik

Forslag. Handicappolitik Forslag Handicappolitik 1 Handicappolitikken angiver Svendborg Kommunes overordnede vision og mål for indsatsen for børn, unge og voksne med funktionsnedsættelse. Politikken er en revision af den vedtagne

Læs mere

Det er et faktum, at vejen til bedre tilgængelighed og mere rummelighed i høj grad handler om at nedbryde barrierer i det omgivende samfund.

Det er et faktum, at vejen til bedre tilgængelighed og mere rummelighed i høj grad handler om at nedbryde barrierer i det omgivende samfund. Forord Mennesker med handicap skal betragtes som ligeværdige borgere med samme ret som alle andre til at deltage aktivt i alle dele af samfundslivet. Sådan lyder det i FN konventionen om rettigheder for

Læs mere

Forord. Vejle Kommune, april Leif Skov Borgmester. Foto: Handicapkonferencen, februar Fotograf: Nils Rosenvold 3

Forord. Vejle Kommune, april Leif Skov Borgmester. Foto: Handicapkonferencen, februar Fotograf: Nils Rosenvold 3 Handicappolitik 2 Forord Vejle Kommunes handicappolitik bygger på og handler om værdier - om at sikre respekt, ligeværd og lige muligheder for alle. Det er Vejle Kommunes ønske, at alle væsentlige beslutninger

Læs mere

Handicappolitik. (udkast)

Handicappolitik. (udkast) Handicappolitik (udkast) Indholdsfortegnelse Indledning... 1 Handicappolitiske grundprincipper... 2 Kommunal opgaveløsning... 3 Boliger og tilgængelighed i fysiske omgivelser... 4 Børn og unge... 5 Uddannelse

Læs mere

HANDICAPPOLITIK. Den foreliggende handikappolitik er godkendt i foråret 2018 og afløser Hørsholms handikappolitik fra 2002.

HANDICAPPOLITIK. Den foreliggende handikappolitik er godkendt i foråret 2018 og afløser Hørsholms handikappolitik fra 2002. HANDICAPPOLITIK Indledning. Forord: Den foreliggende handikappolitik er godkendt i foråret 2018 og afløser Hørsholms handikappolitik fra 2002. Det er med den nye politik vigtigt at afspejle de intentioner,

Læs mere

Relationer. høringsudgave. rykker

Relationer. høringsudgave. rykker Relationer høringsudgave rykker Nogen er der for dig Du er der for nogen Et liv i samspil... I Aalborg Kommune står vi for en professionel indsats, og det indebærer helt oplagt tæt samarbejde om den situation,

Læs mere

Furesø Kommunes Handicappolitik Udkast

Furesø Kommunes Handicappolitik Udkast Handicappolitik 270208 Furesø Kommunes Handicappolitik Udkast - 1 - Forord Handicappolitikken er forankret politisk i Økonomiudvalget, godkendt af Byrådet, og politikken er dækkende for hele Furesø Kommune.

Læs mere

indhold Bruger- og pårørendepolitik

indhold Bruger- og pårørendepolitik Forord 3 Indledning 4 Brugernes indflydelse på eget liv 8 Samarbejde med pårørende 12 Fra politik til praksis 16 Inspirationskatalog 17 Hvis du vil vide mere 22 indhold Bruger- og pårørendepolitik Udgivet

Læs mere

Glostrup Kommunes Handicappolitik

Glostrup Kommunes Handicappolitik Glostrup Kommunes Handicappolitik 1 Indhold Forord 3 Indledning 4 Centrale udgangspunkter og principper 5 - Mestring og udfoldelse 5 - Borgerinddragelse 5 - FN Handicapkonvention 6 - Ligebehandling, Solidaritet,

Læs mere

PÅRØRENDEPOLITIK. for Hvidovre Kommune

PÅRØRENDEPOLITIK. for Hvidovre Kommune PÅRØRENDEPOLITIK for Hvidovre Kommune 2 Indhold Find rundt side 4 Indledning side 6 Borgeren i centrum side 7 Pårørende side 8 Personale side 9 Værdier og det gode samarbejde side 10 En fælles opgave side

Læs mere

Vedtægter for handicapråd i Hjørring Kommune

Vedtægter for handicapråd i Hjørring Kommune Vedtægter for handicapråd i Hjørring Kommune Hjørring Kommunes handicapråd 1 Handicaprådet i Hjørring Kommune er nedsat efter reglerne i Lov om Retssikkerhed og Administration på det Sociale Område 37

Læs mere

Handicappolitik. Et liv som alle andre

Handicappolitik. Et liv som alle andre Handicappolitik Et liv som alle andre Forord Mennesker med handicap skal betragtes som ligeværdige borgere med samme ret som alle andre til at deltage aktivt i alle dele af samfundslivet. Sådan lyder det

Læs mere

2008-2012. Det hele menneske. Handicappolitik. Gentofte Kommune

2008-2012. Det hele menneske. Handicappolitik. Gentofte Kommune 2008-2012 Det hele menneske Handicappolitik Gentofte Kommune Vision Gentofte Kommune ønsker at være en god kommune at bo og leve i for alle borgere, og handicappolitikken skal være det fælles grundlag,

Læs mere

PÅRØRENDEPOLITIK for Hvidovre Kommune

PÅRØRENDEPOLITIK for Hvidovre Kommune PÅRØRENDEPOLITIK for Hvidovre Kommune 2 Indhold Find rundt side 4 Indledning side 6 Borgeren i centrum side 7 Pårørende side 8 Personale side 9 Værdier og det gode samarbejde side 10 En fælles opgave side

Læs mere

Kalundborg kommune marts Handicappolitik

Kalundborg kommune marts Handicappolitik Kalundborg kommune marts 2009 Handicappolitik Grundlag og strategi: Kalundborg kommunes Handicappolitik opstiller en række prioriterede mål for udvalgte politikområder, hvilke tager udgangspunkt i FN s

Læs mere

OPLÆG FOR PÅRØRENDE

OPLÆG FOR PÅRØRENDE OPLÆG FOR PÅRØRENDE 7.11.2018 PROGRAM Pårørendesamarbejde i Randers Kommune Overgangen fra ung til voksen Ansattes tavshedspligt Selvbestemmelsesretten Partsrepræsentant/Bisidder/Fuldmagt Omsorgspligt

Læs mere

LYNGBY-TAARBÆK KOMMUNE Social- og Sundhedsforvaltningen Socialcenter Journalnr. : Dato... : Skrevet af : viga /3864

LYNGBY-TAARBÆK KOMMUNE Social- og Sundhedsforvaltningen Socialcenter Journalnr. : Dato... : Skrevet af : viga /3864 LYNGBY-TAARBÆK KOMMUNE Social- og Sundhedsforvaltningen Socialcenter Journalnr. : Dato... : 26.08.2009 Skrevet af : viga /3864 N O T A T om Kvalitetsstandard for Servicelovens 108 - botilbud Indledning

Læs mere

Den danske kvalitetsmodel Brugerinddragelsesområdet i Viborg Kommune

Den danske kvalitetsmodel Brugerinddragelsesområdet i Viborg Kommune Den danske kvalitetsmodel Brugerinddragelsesområdet i Viborg Kommune Dansk Kvalitetsmodel Kort om kvalitetsmodellen Dansk kvalitetsmodel på det sociale område udfoldes i et samarbejde mellem Danske Regioner

Læs mere

Første udkastversion 9. maj 2017 / ændringer fra DH rep. I rådet.

Første udkastversion 9. maj 2017 / ændringer fra DH rep. I rådet. Handicappolitik Glostrup Kommune 2017 Første udkastversion 9. maj 2017 / ændringer fra DH rep. I rådet. 1 Forord I Glostrup kommune har vi en vision om, at alle borgere skal have mulighed for at være en

Læs mere

Lokal politik for samarbejde med pårørende. Værkstederne ved Rude Skov 2015

Lokal politik for samarbejde med pårørende. Værkstederne ved Rude Skov 2015 Lokal politik for samarbejde med pårørende Værkstederne ved Rude Skov 2015 Indledning Lokal politik for samarbejde med pårørende Denne politik er en lokal politik for samarbejde med pårørende i Værkstederne

Læs mere

SAMARBEJDET MELLEM BORGERE, PÅRØRENDE

SAMARBEJDET MELLEM BORGERE, PÅRØRENDE Ønsker og rammer for SAMARBEJDET MELLEM BORGERE, PÅRØRENDE og Skanderborg Kommunes tilbud på ÆLDRE-, HANDICAP- OG SOCIALPSYKIATRIOMRÅDET 1 Forord Disse ønsker og rammer for samarbejdet retter sig mod borgere,

Læs mere

Indledning. FN s definition på et handicap

Indledning. FN s definition på et handicap Handicappolitik Glostrup Kommune 2017 Første udkastversion 9. maj 2017 1 Forord I Glostrup kommune har vi en vision om, at alle borgere skal have mulighed for at være en del af lokalsamfundet og fællesskabet.

Læs mere

BALLERUP KOMMUNES PSYKIATRIPOLITIK. Januar 2019

BALLERUP KOMMUNES PSYKIATRIPOLITIK. Januar 2019 BALLERUP KOMMUNES PSYKIATRIPOLITIK Januar 2019 1 INDLEDNING I 2018 besluttede kommunalbestyrelsen i Ballerup Kommune, at etablere et psykiatriråd. Psykiatrirådet fungerer som dialogforum mellem politikere,

Læs mere

Bruger-, patient- og pårørendepolitik Juni Bruger-, patient- og pårørendepolitik

Bruger-, patient- og pårørendepolitik Juni Bruger-, patient- og pårørendepolitik Bruger-, patient- og pårørendepolitik Juni 2008 Bruger-, patient- og pårørendepolitik Hvorfor en bruger-, patient- og pårørendepolitik? Inddragelse af brugere, patienter og pårørende er vigtig. Samarbejdet

Læs mere

Kvalitetsstandarder Hjørring Kommune Gældende fra xxx 2016

Kvalitetsstandarder Hjørring Kommune Gældende fra xxx 2016 Kvalitetsstandarder Hjørring Kommune 2016 Gældende fra xxx 2016 Indhold Kvalitetsstandard for personlig hjælp og pleje...2 Kvalitetsstandard for praktisk hjælp...5 Kvalitetsstandard for rehabilitering

Læs mere

Alle børn og unge har ret til et godt liv

Alle børn og unge har ret til et godt liv NOTAT Dato: 28. maj 2013 Sags nr.: 330-2012-6687 Vedr.: Høringsoplæg til ny børne- og ungepolitik Alle børn og unge har ret til et godt liv Indledning Vi ønsker, at alle vores børn og unge i Slagelse Kommune

Læs mere

Handicappolitik i Langeland Kommune. Handicappolitikken er vedtaget af kommunalbestyrelsen i Langland Kommune april 2009

Handicappolitik i Langeland Kommune. Handicappolitikken er vedtaget af kommunalbestyrelsen i Langland Kommune april 2009 Handicappolitik i Langeland Kommune Handicappolitikken er vedtaget af kommunalbestyrelsen i Langland Kommune april 2009 Indledning Langeland Kommunes handicappolitik skal dække alle forvaltningsområder,

Læs mere

Værdighedspolitik FORORD

Værdighedspolitik FORORD VÆRDIGHEDSPOLITIK Værdighedspolitik FORORD Hvad er et godt og værdigt ældreliv, og hvordan støtter borgere, foreningsliv, medarbejdere og politikere op om et sundt og aktivt ældreliv? I Esbjerg Kommune

Læs mere

Lokal politik for samarbejde med pårørende i Bofællesskabet Langebjerg

Lokal politik for samarbejde med pårørende i Bofællesskabet Langebjerg Lokal politik for samarbejde med pårørende i Bofællesskabet Langebjerg 2 Indledning Lokal politik for samarbejde med pårørende i Bofællesskabet Langebjerg Denne politik er en lokal politik for samarbejde

Læs mere

Brugerinddragelse og Medborgerskab I Voksenhandicap

Brugerinddragelse og Medborgerskab I Voksenhandicap I Voksenhandicap Indhold Indledning.... 4... 5 Værdierne... 5 Lokalt... 6 Definition af inddragelse... 6 Faktorer der har indflydelse på brugerinddragelsen... 7 Hvordan gør vi?... 8 Afdækning af den enkeltes

Læs mere

ABA foreningens landsmøde,

ABA foreningens landsmøde, Oplæg ved ABA foreningens landsmøde, d. 4. juni 2016 v/ socialfaglig konsulent Hanne Wennicke landsmød Dagens program Kort præsentation Hvem er DUKH Retssikkerhed Borgeres rettigheder og pligter Klagemuligheder

Læs mere

Værdighedspolitik. Indholdsfortegnelse

Værdighedspolitik. Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse Forord... 2 Derfor en værdighedspolitik... 2 Hvorfor værdighed... 2 Værdighed i Gribskov Kommune er:... 2 Visioner og hvordan de opnås... 4 Livskvalitet... 4 Selvbestemmelse... 4 Kvalitet,

Læs mere

Ældrepolitik for Norddjurs Kommune. ældreområdet

Ældrepolitik for Norddjurs Kommune. ældreområdet Ældrepolitik for Norddjurs Kommune ældreområdet Indledning Ældrepolitikken er fundamentet for arbejdet på ældreområdet. Den sætter rammerne for indsatsen på ældreområdet i Norddjurs Kommune og afspejler

Læs mere

Samsø Kommunes Handicappolitik. Samsø Kommune - vi gør det sammen

Samsø Kommunes Handicappolitik. Samsø Kommune - vi gør det sammen Samsø Kommune - vi gør det sammen 2017 Indholdsfortegnelse Indledning...1 Overordnet målsætning, principper og indsatsområder...1 Fokusområde 1: Borgeren i centrum...1 Fokusområde 2: Tilgængelighed...1

Læs mere

Politik for brugerindflydelse og pårørendesamarbejde

Politik for brugerindflydelse og pårørendesamarbejde Politik for brugerindflydelse og pårørendesamarbejde Det er med glæde, at vi nu kan præsentere Ballerup Kommunes politik for brugerindflydelse og pårørendesamarbejde. Politikken skal styrke brugernes indflydelse

Læs mere

FRIVILLIGHEDSRÅDET I BALLERUP KOMMUNE ARBEJDSPLAN FOR 2016 og 2017 Indsatsområder, mål og handlinger

FRIVILLIGHEDSRÅDET I BALLERUP KOMMUNE ARBEJDSPLAN FOR 2016 og 2017 Indsatsområder, mål og handlinger FRIVILLIGHEDSRÅDET I BALLERUP KOMMUNE ARBEJDSPLAN FOR 2016 og 2017 Indsatsområder, mål og handlinger Kommissorium for Frivillighedsrådet Formål og opgaver Kommissorium: Kommissorium gældende for Frivillighedsrådet

Læs mere

Retningslinjer for individuelle planer i Region Syddanmarks sociale tilbud

Retningslinjer for individuelle planer i Region Syddanmarks sociale tilbud Retningslinjer for individuelle planer i Region Syddanmarks sociale tilbud Juni 2009 Regional udmøntning af Danske Regioners kvalitetsstandard 1.3 om individuelle planer Indhold Hvorfor denne pjece? 4

Læs mere

Udkast - maj Politik for voksne med særlige behov

Udkast - maj Politik for voksne med særlige behov Udkast - maj 2013 Politik for voksne med særlige behov 2013 Vision Omsorgskommunen Ringsted Politik for voksne med særlige behov sætter rammen og afstikker retningen for indsatser og initiativer på området

Læs mere

Pårørendepolitik. Rammer for samarbejdet mellem borgere, pårørende og medarbejdere på sundhedsog omsorgsområdet i Esbjerg Kommune

Pårørendepolitik. Rammer for samarbejdet mellem borgere, pårørende og medarbejdere på sundhedsog omsorgsområdet i Esbjerg Kommune SUNDHEDSPOLITIKKEN 2015-2020 [ 1 ] Pårørendepolitik Rammer for samarbejdet mellem borgere, pårørende og medarbejdere på sundhedsog omsorgsområdet i Esbjerg Kommune [ 2 ] Forord Et fælles ansvar I Sundhed

Læs mere

Forsidebillede: Andreas Bro

Forsidebillede: Andreas Bro Forsidebillede: Andreas Bro Forord Værdighed er vigtig for alle mennesker i alle aldre. Denne politiks formål er at sætte rammer for, hvordan Egedal Kommune kan støtte sine borgere i at opnå eller fastholde

Læs mere

Handicappolitik for Fanø Kommune

Handicappolitik for Fanø Kommune Handicappolitik for Fanø Kommune 2014-2017 Vedtaget i Fanø Byråd den 15.12.2014 Handicappolitik for Fanø Kommune 2014-2017 Indholdsfortegnelse Forord... 3 Begrebsafklaring... 4 Formål / målgruppe... 4

Læs mere

Handicap politik [Indsæt billede]

Handicap politik [Indsæt billede] l Handicap politik [Indsæt billede] Godkendt af Byrådet den 25. februar 2013 1 Forord Fredensborg Kommune er en handicapvenlig kommune, der skaber gode vilkår for borgere med handicap, så den enkelte borger

Læs mere

HAR DIT BARN BRUG FOR HJÆLP

HAR DIT BARN BRUG FOR HJÆLP Borgercenter Børn og Unge har modtaget en henvendelse om bekymring for dit barn. HAR DIT BARN BRUG FOR HJÆLP? INFORMATION TIL FORÆLDREMYNDIGHEDSINDEHAVERE 1 Du er kommet i kontakt med Borgercenter Børn

Læs mere

Pårørendepolitik. for samarbejdet mellem borgere, pårørende og ansatte

Pårørendepolitik. for samarbejdet mellem borgere, pårørende og ansatte Pårørendepolitik for samarbejdet mellem borgere, pårørende og ansatte 2 Forord Pårørende betydningsfulde samarbejdspartnere Et godt socialt netværk kan både kan give støtte, omsorg og bidrage med praktisk

Læs mere

Handicappolitik

Handicappolitik Handicappolitik 2016-2020 1 Indhold Forord... 3 Baggrund for politikken... 4 Grundlag... 5 Målgruppe... 6 Visionen... 7 Temaer i politikken... 8 Handicappolitikken - fra politik til handling... 10 Hvor

Læs mere

Til forældre og borgere. Roskildemodellen. Tidlig og målrettet hjælp til børn med behov for særlig støtte og omsorg

Til forældre og borgere. Roskildemodellen. Tidlig og målrettet hjælp til børn med behov for særlig støtte og omsorg Til forældre og borgere Roskildemodellen Tidlig og målrettet hjælp til børn med behov for særlig støtte og omsorg Indhold Forord Forord side 2 Roskildemodellen stiller skarpt på børn og unge side 3 At

Læs mere

LEVs børneterapeuter. - en service til forældre med udviklingshæmmede børn i alderen 0 7 år

LEVs børneterapeuter. - en service til forældre med udviklingshæmmede børn i alderen 0 7 år LEVs børneterapeuter - en service til forældre med udviklingshæmmede børn i alderen 0 7 år Det er en skelsættende begivenhed at få et udviklingshæmmet barn. For mange forældre betyder det en voldsom ændring

Læs mere

Handleplan for børnehandicapområdet

Handleplan for børnehandicapområdet Dato: 13-04-2013 Handleplanen består af to delplaner: (11 tiltag) Handleplan 2: Styrkelse af arbejdsmiljøet (4 tiltag) De to handleplaner er dynamiske ift. inddragelse af viden, der vil indkomme i forbindelse

Læs mere

Det gode liv for alle. Sønderborg Kommunes handicappolitik

Det gode liv for alle. Sønderborg Kommunes handicappolitik Det gode liv for alle Sønderborg Kommunes handicappolitik Et godt liv for alle Det er en stor glæde at præsentere Sønderborg Kommunes handicappolitik. Den handler om at fremme det gode liv for alle. Bag

Læs mere

Indhold. 1. Hvad er en værge? 2. Hvornår kan der være behov for en værge? 3. Hvem kan få beskikket en værge

Indhold. 1. Hvad er en værge? 2. Hvornår kan der være behov for en værge? 3. Hvem kan få beskikket en værge Værgemål Indhold 1. Hvad er en værge 2. Hvornår kan der være behov for en værge? 3. Hvem kan få beskikket en værge? 4. Former for værgemål: 5. Hvem kan ansøge om iværksættelse af værgemål 6. Hvem træffer

Læs mere

Handicappolitik 2014-2018 Ishøj Kommune

Handicappolitik 2014-2018 Ishøj Kommune Handicappolitik 2014-2018 Ishøj Kommune 1 Når jeg tager af sted til rådhuset om morgenen, stopper jeg nogle gange op og tænker på, hvor meget i vores daglige liv, vi egentlig tager for givet. Ishøj Kommune

Læs mere

gladsaxe.dk Handicappolitik

gladsaxe.dk Handicappolitik gladsaxe.dk 2019-2022 Handicappolitik 1 Forord gruppen for Gladsaxes handicappolitik er meget bred. Hvor tilgængelighed og fysiske rammer er afgørende for nogen, har andre behov for støtte og træning gennem

Læs mere

Aktiv deltagelse og medansvar. Handicappolitik. for Ishøj Kommune. Ishøj Kommune. Aktiv deltagelse og medansvar

Aktiv deltagelse og medansvar. Handicappolitik. for Ishøj Kommune. Ishøj Kommune. Aktiv deltagelse og medansvar Handicappolitik for Ishøj Kommune Mennesket før handicappet Aktiv deltagelse og medansvar Ishøj Kommune 1 2 Aktiv deltagelse og medansvar Når jeg tager af sted til rådhuset om morgenen, stopper jeg nogle

Læs mere

Lov om social service (Serviceloven)

Lov om social service (Serviceloven) Relevante web-adresser Lov om social service: https://www.retsinformation.dk/forms/r0710.aspx?i d=158071 Socialstyrelsen: http://www.socialstyrelsen.dk/ Embedslægerne: http://sundhedsstyrelsen.dk/da/uddannelseautorisation/autorisation/autorisation-ogpligter/journalfoering-ogopbevaring/journalopbevaring/rekvirering-afjournaler/embedslaegerne-nordjylland

Læs mere

STANDARDER FOR SAGSBEHANDLINGEN I ARBEJDET MED BØRN OG UNGE MED SÆRLIGE BEHOV DRAGØR KOMMUNE

STANDARDER FOR SAGSBEHANDLINGEN I ARBEJDET MED BØRN OG UNGE MED SÆRLIGE BEHOV DRAGØR KOMMUNE STANDARDER FOR SAGSBEHANDLINGEN I ARBEJDET MED BØRN OG UNGE MED SÆRLIGE BEHOV DRAGØR KOMMUNE Bilag 1 til Børne- og Ungepolitikken 2016-2020 Indhold Indledning... 2 Målgruppe... 2 Indsatser i daginstitutionerne

Læs mere

Bilag 1. Status på Handleplan for børnehandicapområdet. Juni 2013

Bilag 1. Status på Handleplan for børnehandicapområdet. Juni 2013 Dato: 3.6-2013 Bilag 1. Status på. Juni 2013 Handleplanen består af to delplaner: (11 tiltag) Handleplan 2: Styrkelse af arbejdsmiljøet (4 tiltag) Side 1 af 8 1 Etablering af forældreråd For at sikre en

Læs mere

Vi er alle lige - -oplæg til arbejdet med en handicappolitik for Stevns kommune STEVNS KOMMUNES HANDICAPPOLITIK

Vi er alle lige - -oplæg til arbejdet med en handicappolitik for Stevns kommune STEVNS KOMMUNES HANDICAPPOLITIK Vi er alle lige - -oplæg til arbejdet med en handicappolitik for Stevns kommune STEVNS KOMMUNES HANDICAPPOLITIK Godkendt af Kommunalbestyrelsen d. 28. maj 2009 HVAD ER HANDICAP? Et handicap indebærer,

Læs mere

STANDARDER FOR ARBEJDET MED BØRN OG UNGE MED SÆRLIGE BEHOV DRAGØR KOMMUNE. Bilag 1 til Børne- og Ungepolitikken (udkast)

STANDARDER FOR ARBEJDET MED BØRN OG UNGE MED SÆRLIGE BEHOV DRAGØR KOMMUNE. Bilag 1 til Børne- og Ungepolitikken (udkast) STANDARDER FOR ARBEJDET MED BØRN OG UNGE MED SÆRLIGE BEHOV DRAGØR KOMMUNE Bilag 1 til Børne- og Ungepolitikken (udkast) Revideret 2016 Indhold Indledning...2 Målgruppe...2 Indsatser på dagtilbudsområdet...3

Læs mere

Udkast til ny handicappolitik

Udkast til ny handicappolitik Udkast til ny handicappolitik Forord Med den nye handicappolitik Lige muligheder i livet sætter vi endnu en ambitiøs kurs for handicapområdet i Rødovre. Handicapområdet er et fælles ansvar, som indebærer,

Læs mere

'REVE Handicappolitik Handicappolitik

'REVE Handicappolitik Handicappolitik Handicappolitik Et fælles udgangspunkt giver højere kvalitet, derfor har Greve Kommune en handicappolitik. Behovet for en politik blev ekstra aktuelt med kommunalreformen i 2007, hvor kommunerne overtog

Læs mere

Hvad er helhed i social sagsbehandling egentlig? A rsmøde for Myndighedspersoner 17. november 2014

Hvad er helhed i social sagsbehandling egentlig? A rsmøde for Myndighedspersoner 17. november 2014 Hvad er helhed i social sagsbehandling egentlig? A rsmøde for Myndighedspersoner 17. november 2014 Helhedsbetragtning Helhedsvurdering Helhedssyn Helhedsvisitation Hvad siger juraen? krav og udfordringer?

Læs mere

Pårørendesamarbejde. Uden og med værgemål. Kontaktforum for Handicap, Middelfart, den 9. juni 2016

Pårørendesamarbejde. Uden og med værgemål. Kontaktforum for Handicap, Middelfart, den 9. juni 2016 Pårørendesamarbejde Uden og med værgemål Kontaktforum for Handicap, Middelfart, den 9. juni 2016 1 v/ vicecenterleder Kirsten Agerskov Nielsen og jurist Trine Andersen Indhold Principper for pårørendesamarbejdet

Læs mere

HANDICAP- POLITIK 2019

HANDICAP- POLITIK 2019 HANDICAP- POLITIK 2019 FÆLLESSKAB OG LIGEVÆRD 2019 2 GENTOFTE KOMMUNES HANDICAPRÅD 2018-2021 FORORD Handicappolitik 2019 bygger videre på visionen fra kommunens tidligere handicappolitikker 2008-2012 og

Læs mere

Hvidovre Kommunes Ældrepolitik

Hvidovre Kommunes Ældrepolitik Udkast Hvidovre Kommunes Ældrepolitik 07-11-2013 Indhold Forord... 3 Politikkens indhold... 4 Et positivt menneskesyn... 5 Værdierne... 6 Indsatsområderne... 7 Tilblivelse og evaluering af ældrepolitikken...

Læs mere

Indhold. Vision for handicappolitikken Holdninger og værdier... 5 Handicappolitikkens målgruppe... 5 Holdninger og værdier...

Indhold. Vision for handicappolitikken Holdninger og værdier... 5 Handicappolitikkens målgruppe... 5 Holdninger og værdier... handicap politik Indhold Forord... 3 Vision for handicappolitikken... 4 Holdninger og værdier... 5 Handicappolitikkens målgruppe... 5 Holdninger og værdier... 5 Målsætninger... 7 Forord Kommunalbestyrelsen

Læs mere

ADVOKATFIRMAET SØLGAARD & KNUDSEN

ADVOKATFIRMAET SØLGAARD & KNUDSEN Tingvej 31 8543 Hornslet Tlf. 8699 4444 Fax 8699 6644 E-mail: adv@soelgaard-knudsen.dk VÆRGEMÅL Værgemål for børn og unge: For mindreårige er indehaveren af forældemyndigheden værge. Er der fælles forældremyndighed,

Læs mere

PÅRØRENDEAFTEN I LAVUK STJERNEN DEN 26. FEBRUAR 2014 SELVBESTEMMELSESRET OG OMSORG

PÅRØRENDEAFTEN I LAVUK STJERNEN DEN 26. FEBRUAR 2014 SELVBESTEMMELSESRET OG OMSORG PÅRØRENDEAFTEN I LAVUK STJERNEN DEN 26. FEBRUAR 2014 SELVBESTEMMELSESRET OG OMSORG SELVBESTEMMELSESRETTEN OG OMSORG Grundlæggende principper Intentionen i serviceloven Medborgerskab Selvbestemmelse / medbestemmelse

Læs mere

Forsidebillede: Andreas Bro

Forsidebillede: Andreas Bro Forsidebillede: Andreas Bro Forord Skrives af formand for Social- og Sundhedsudvalget Vicky Holst Rasmussen (A), når politikken er endelig godkendt. Indledning Alle kommuner har siden 2016 været forpligtet

Læs mere

Kvalitetsstandard, Lov om social Service 52 stk. 3, nr. 10

Kvalitetsstandard, Lov om social Service 52 stk. 3, nr. 10 Kvalitetsstandard, Lov om social Service 52 stk. 3, nr. 10 Udarbejdet af: Mette Wulf og Anne-Marie Storgaard Dato: Dato 20. oktober 2008 Sagsid.: Version nr.: 1 Fagsekretariatet Børne- og Unge Rådgivningen

Læs mere

1. Hvad er en værge? 2. Hvornår kan der være brug for en værge?

1. Hvad er en værge? 2. Hvornår kan der være brug for en værge? Værgemål Pjecen indeholder: 1. Hvad er en værge? 2. Hvornår kan der være brug for en værge? 3. Hvem kan få en værge? 4. Former for værgemål A. Personlige og/eller økonomiske forhold, værgemålslovens 5

Læs mere

Mål. for Handicap og Psykiatri. Social, Sundhed og Beskæftigelse

Mål. for Handicap og Psykiatri. Social, Sundhed og Beskæftigelse Mål for Handicap og Psykiatri Social, Sundhed og Beskæftigelse 2013 Indledning Formålet med at udarbejde mål for Handicap og Psykiatri er, at målene angiver retning for vores arbejde og giver mening til

Læs mere

Forslag til pårørendepolitik

Forslag til pårørendepolitik Voksen Handicap, Hedensted kommune Forslag til pårørendepolitik Indledning Samarbejde mellem kommune og pårørende skal altid ske med respekt for den handicappede borgers ret til selvbestemmelse og med

Læs mere

Politik for socialt udsatte i Odsherred Kommune

Politik for socialt udsatte i Odsherred Kommune Politik for socialt udsatte i Odsherred Kommune Hvorfor en politik for socialt udsatte? Socialt udsatte borgere udgør som gruppe et mindretal i landets kommuner. De kan derfor lettere blive overset, når

Læs mere