Indholdsfortegnelse - Bilag

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Indholdsfortegnelse - Bilag"

Transkript

1 Indholdsfortegnelse - Bilag Indholdsfortegnelse - Bilag Temadrøftelse: Flere unge i erhvervsuddannelse...2 Bilag 1: Debatoplæg KKR - flere unge i erhvervsuddannelse Temadrøftelse: Fremtidens kommunestyre KL tættere på kommunerne...13 Bilag 1: Fremtidens kommunestyre - endelig.pdf Beslutningssag: Dimensionering af uddannelsen til pædagog 2016/ Bilag 1: Indstilling til KKR dimensionering Beslutningssag: Flygtningefordeling 2016 opjustering...24 Bilag 1: Ændrede regionskvoter for Beslutningssag: Fælles retningslinjer for digital infrastruktur...30 Bilag 1: udkast til retningslinjer for digital infrastruktur.pdf Orienteringssag: Trafik og infrastruktur...57 Bilag 1: Sjælland baner vejen frem november Bilag 2: Invitation til trafikkonference i Region Sjælland 12 februar 2016.pdf...64 Bilag 3: Storstrømsbroen - Godkendt partnerskabsaftale...66

2 2.1 Temadrøftelse: Flere unge i erhvervsuddannelse

3 Bilag flere unge i erhvervsuddannelse Nærværende debatoplæg er struktureret i syv emner som alle omhandler, hvordan man fra kommunal side kan arbejde med eller påvirke til at få flere unge til at tage en erhvervsuddannelse efter 9. og 10. klasse. Beskrivelserne opridser de centrale udfordringer på det pågældende område samt forskellige forslag til løsninger. Det gøres ved først at give en kort gennemgang af baggrunden for emnet, herefter præsenteres den brændende platform for at arbejde med området netop nu, og endeligt beskrives roller og ansvar for arbejdet på området.

4 NOTAT Ad 1. Mere virksomhedsfokus i folkeskolen åben skole Baggrund og nøgletal Virksomhedsinddragelse i folkeskolen kan sætte uddannelsesvalget i klasse i perspektiv ved, at eleverne forstår, hvilket job der venter for enden af en given uddannelse. Det kan desuden understøtte læringen i folkeskolen, da det bidrager til en forståelse af, hvad man skal bruge fx matematik eller engelsk til. Med folkeskolereformen blev der lagt op til et større samarbejde mellem skolerne og det omgivende samfund under betegnelsen åben skole. De første evalueringer af folkeskolereformen har vist, at netop åben skole har været en stor omstilling for langt de fleste skoler, og der stadig er meget potentiale at indfri. Dato: 9. december 2015 Sags ID: SAG Dok. ID: KRWP@kl.dk Direkte: Weidekampsgade 10 Postboks København S Side 2 af 10 Hovedudfordring mere åben skole For at få flere unge i erhvervsuddannelse er det afgørende, at kendskabet til uddannelserne, og de jobmuligheder de giver, udbredes, så flere unge og forældre får interesse for erhvervsuddannelserne. Derfor skal det lokale erhvervsliv spille en mere aktiv rolle i folkeskolen, fx i den åbne skole og i de vejledningsmæssige aktiviteter. Roller og ansvar Kommunerne har det primære ansvar for at skabe mere virksomhedsfokus i folkeskolen. I lov om folkeskolen 7 fremgår det fx, at det obligatoriske timeløse emne Uddannelse og Job skal tilrettelægges i samarbejde med Ungdommens Uddannelsesvejledning.

5 NOTAT Ad 2. Erhvervsuddannelser i hele landet Baggrund og nøgletal En analyse fra KL s nyhedsbrev Momentum viser, at unge, der vælger en erhvervsuddannelse, har ca. halvanden gange så langt til uddannelsesstedet som unge, der vælger gymnasiet. Samtidig har analyser fra bl.a. Danske Regioner vist, at jo længere geografisk afstand elever har til uddannelsesinstitutionen, jo større er risikoen for frafald. Dato: 9. december 2015 Sags ID: SAG Dok. ID: KRWP@kl.dk Direkte: Weidekampsgade 10 Postboks København S Side 3 af 10 Mere fleksibel placering af undervisning og øget samspil i form af samlokalisering, campusdannelser, fælles fag mv. En af mulighederne for at sikre erhvervsuddannelse i hele landet er at udnytte mulighederne for fleksibilitet i udbuddet af undervisningen i erhvervsuddannelserne. Det kunne f.eks. være udbud af erhvervsuddannelsesfag på gymnasier, samlokalisering i campus er, fællesudbud af fag og mobile undervisere i stedet for at flytte de unge.

6 NOTAT Regeringen har emnet på dagordenen og vil med sit vækstudspil undersøge, hvordan større dele af de videregående uddannelser og erhvervsuddannelser kan gennemføres andre steder end på det geografiske udbudssted. Endnu et initiativ regeringen lægger op til i sit vækstudspil er, at der i 2016 skal ses på hvilke barrierer, der skal nedbrydes for, at uddannelsesinstitutioner kan indgå i campusdannelser. Udbud af erhvervsuddannelser Godkendelser af udbuddet af erhvervsuddannelser er et andet aspekt i forhold til at sikre erhvervsuddannelser i hele landet. Ministeriet for Børn, Undervisning og Ligestilling har i efteråret 2015 igangsat udbudsrunden for erhvervsuddannelser blandt uddannelsesinstitutionerne, som bestemmer, hvor de geografiske udbud af erhvervsuddannelser skal være placeret fra august Dato: 9. december 2015 Sags ID: SAG Dok. ID: KRWP@kl.dk Direkte: Weidekampsgade 10 Postboks København S Side 4 af 10 Hovedudfordring erhvervsuddannelser i hele Danmark Alt peger på, at det er afgørende med erhvervsuddannelse i hele Danmark og grundforløb tæt på de unge, hvis flere unge skal påbegynde og gennemføre en erhvervsuddannelse. Samtidig er erhvervsuddannelserne er pålagt en besparelse på 2 pct. i årene 2017 til 2019, hvilket evt. kan få nogle erhvervsskoler til at overveje lokaliseringen af deres uddannelser. Roller og ansvar Godkendelser af udbud af erhvervsuddannelser er et ansvar under Ministeriet for Børn, Undervisning og Ligestilling. Hverken KL eller kommunerne er høringspart, så den kommunale indflydelse skal gøre sig gældende via kommunale repræsentanter i erhvervsskolernes bestyrelser, i vækstfora, øvrige erhvervsnetværk, samt KKR og regionerne. Både staten, erhvervsskolerne og kommunerne har dog handlemuligheder i spørgsmålet om geografisk samlokalisering. Kommunerne bidrager fx til campussamarbejder med lokaler, koordinering mellem interessenter, ungemiljøer og vejledning. Alternative muligheder er at se på infrastrukturen for lokalområderne omkring erhvervsskolerne, fx offentlig transport, ungdomsboliger og ungemiljøer, hvor kommunerne har et medansvar.

7 NOTAT Ad 3. Udskoling og overgang fra klasse til ungdomsuddannelse (inkl. UU-vejledningen) Baggrund og nøgletal Erhvervsskolereformen trådte i kraft i august Nogle af de ting der specielt var fokus på, at reformen skulle rette op på, var et frafald på omkring 50 pct. i erhvervsuddannelsernes grundforløb. Undersøgelser forud for reformen viste, at årsagerne til dette blandt andet er, at hver femte elev ikke selv mente, at de var parate til at gennemføre en erhvervsuddannelse, samtidig med at 70 pct. af underviserne vurderede, at andelen af dårligt motiverede elever var stigende. Der er endnu ikke data der viser, hvorvidt reformen har ændret på frafaldet eller motivationen blandt de eleverne. Dato: 9. december 2015 Sags ID: SAG Dok. ID: KRWP@kl.dk Direkte: Weidekampsgade 10 Postboks København S Side 5 af 10 Forskningen i frafald peger endvidere på, at mange unge ikke er fuldt ud afklarede og oplyste omkring deres valg af uddannelse, så frafaldet er for nogle også udtryk for en valgproces og en søgeproces. Hovedudfordring behov for bedre vejledning og overgange til ungdomsuddannelser Øget viden blandt elever i udskolingen om, hvad en gymnasial uddannelse og en erhvervsuddannelse er, kan bidrage til, at de unge træffer deres uddannelsesvalg på et mere oplyst grundlag. Samtidig kan en mere glidende overgang til ungdomsuddannelserne, fx i form af linjer i udskolingen, forberede de unge på indholdet og det faglige niveau i en ungdomsuddannelse og dermed skabe en realistisk forventningsafstemning. Roller og ansvar Med reformen af folkeskolen blev valgfag i folkeskolen fremrykket til 7. klasse, og det blev muligt at tilrettelægge valgfag med lokalt tilpasset indhold. Derved er der øget muligheder for linjer i udskolingen, så unge, der eksempelvis trives bedst med en kombination af teoretiske og praktiske fag, har mulighed for en betoning af fag- og professionsorientrede læringsmiljøer, der retter sig mod en erhvervsuddannelse. Samarbejdet kan fx være omkring linjer og valgfag i udskolingen, som udvikles i et samarbejde mellem lærere. Fokus på området kan øges fx i fællesskab med Danske Erhvervsskoler og gennem formidling af de gode eksempler.

8 NOTAT Ad 4. Et særligt 10. klasse fokus, hvor man sikrer at 10. klasse bliver starten på en erhvervsuddannelse Baggrund og nøgletal 10. klasse er fortsat det første og største uddannelsesvalg for elever i folkeskolens 9. klasse. Omkring halvdelen af en 9. klasseårgang vælger 10. klasse og heraf halvdelen 10. klasse på en efterskole. 10. klasse er gennem de senere år blevet stadig mere rettet mod erhvervsuddannelserne. Det er bl.a. sket gennem indførelse af den såkaldte 20/20 ordning og EUD10. I begge 10. klasseordninger afholdes undervisningen delvist på en erhvervsskole. Der er gode erfaringer med at målrette 10. klasse mod erhvervsuddannelserne, og spørgsmålet er, hvordan dette kan udvikles yderligere. Dato: 9. december 2015 Sags ID: SAG Dok. ID: KRWP@kl.dk Direkte: Weidekampsgade 10 Postboks København S Side 6 af 10 Hovedudfordring 10. klasse som start på en erhvervsuddannelse 10. klasse er ifølge lov om folkeskolen primært tiltænkt elever i 9. klasse, som mangler yderligere faglig og personlig afklaring for at blive parat til at begynde på en ungdomsuddannelse. I praksis er 10. klasse dog stadig et bredt og alment tilbud for alle unge, både de uddannelsesparate og de ikke-uddannelsesparate. Samtidig vælger næsten lige så stor en andel af 10. klasseeleverne en gymnasial ungdomsuddannelse som eleverne i 9. klasse. Roller og ansvar En øget målretning af 10. klasse mod erhvervsuddannelse kan fx opnås gennem yderligere udbredelse af samarbejdet med erhvervsskolerne. Her er 20/20-ordningen og EUD10 oplagte muligheder, men andre former for samarbejde og udplacering af 10. klasseundervisning på erhvervsskolerne er også muligheder. Tilsynet med 10. klasse er kommunens ansvar og det samme gælder finansieringen.

9 NOTAT Ad 5. Sikre flere praktikpladser i den private sektor Baggrund og nøgletal For at kunne indfri målsætningen om at 30 pct. af klasserne skal vælge en erhvervsuddannelse i 2025 er det nødvendigt, at der er tilstrækkelige med praktikpladser. I reformen af erhvervsuddannelserne er anvendelsen af skolepraktik i de såkaldte praktikcentre blevet mere udbredt som erstatning for ordinære praktikpladser i erhvervsvirksomheder. Inklusiv aktiviteten i skolepraktikken er der for øjeblikket ikke stor mangel på praktikpladser. Dette billede kan dog ændre sig med målsætningerne om øget tilgang til erhvervsuddannelserne. Dato: 9. december 2015 Sags ID: SAG Dok. ID: KRWP@kl.dk Direkte: Weidekampsgade 10 Postboks København S Side 7 af 10 Uddannelsesaftaler, erhvervsuddannelser uden virksomhedspraktik samt skolepraktik (bestand) ultimo oktober 2014 og 2015: Elever med uddannelsesaftale Elever i uddannelser uden virksomhedspraktik Opgjort oktober 2014 Opgjort oktober 2015 Ændring % % Elever i skolepraktik % Elever i gang med et hovedforløb % Kilde: Styrelsen for It og Læring. Udtrækstidspunkt medio november Hovedudfordring flere praktikpladser i den private sektor Målet om, at 30 pct. af klasseeleverne i 2025 skal vælge en erhvervsuddannelse, betyder at det fremtidige behov for praktikpladser bliver betydeligt større, end i dag. Samtidig kan det diskuteres, om skolepraktikken er et tilstrækkeligt godt alternativ til de ordinære praktikpladser. Roller og ansvar Det er virksomhederne som suverænt beslutter, om de vil tilbyde praktikpladser eller ej. Erhvervsskolerne har det formelle ansvar for den praktikpladsopsøgende indsats, herunder formidling af praktikpladser mellem virksomheder og elever i en erhvervsuddannelse. Den bredere indsats for at sætte fokus på problemet ligger i en dialog mellem erhvervsskolerne, brancheforeninger, staten og kommunerne. Kommunerne har selv som arbejdsgivere mulighed for at oprette praktikpladser. Desuden kan kommunerne gå i dialog med underleverandører omkring mulighederne for at oprette praktikpladser som led i et offentligt

10 NOTAT udbud, herunder som sociale klausuler om uddannelses og praktikpladser. Dato: 9. december 2015 Sags ID: SAG Dok. ID: Direkte: Weidekampsgade 10 Postboks København S Side 8 af 10

11 NOTAT Ad 6. Kvaliteten af erhvervsuddannelserne og mulighederne for videre karriereveje Baggrund og nøgletal Med reformen af Erhvervsuddannelserne var et af emnerne fokus i undervisningens kvalitet. Helt konkret står der i den politiske aftaletekst følgende: Vi skal have flere og dygtigere erhvervsuddannede i Danmark. Kvaliteten i erhvervsuddannelserne skal derfor forbedres markant gennem mere og bedre undervisning. Det skal sikres gennem en flerstrenget indsats med afsæt i mere undervisningstid, et markant løft af lærernes kompetencer, en tydeligere kobling af skoleundervisningen og praktikuddannelsen samt mere varieret og differentieret undervisning, som tager udgangspunkt i den enkelte elevs behov og faglige interesser. Dato: 9. december 2015 Sags ID: SAG Dok. ID: KRWP@kl.dk Direkte: Weidekampsgade 10 Postboks København S Side 9 af 10 Ifølge en rundspørge foretaget af DI blandt deres medlemsvirksomheder melder hver tredje virksomhed, at de har problemer med at finde motiverede og kvalificerede lærlinge og elever. Udover at der er for få, der vælger en erhvervsuddannelse, så tyder denne rundspørge altså også på, at dem der gør, også skal være dygtigere. Hovedudfordring fastholde fokus på erhvervsskolernes ansvar for kvalitet undervisningen Erhvervsskolerne og arbejdsmarkedets parter har en tilbøjelighed til at pege på folkeskolen, UU-vejledningen og jobcentrene, når forklaringerne på frafald og svigtende kvalitet skal findes blandt erhvervsskole elever. Det er derfor vigtigt også holde fokus på de elementer i reformen af erhvervsuddannelserne, som ligger på erhvervsskolernes banehalvdel. Derfor handler punktet om opfølgning på nogle af de indholdsmæssige hensigter med reformen af erhvervsuddannelserne, som kommunerne skal være med til at holde fokus på i relation til erhvervsskolerne. Roller og ansvar Reformen handler om kvalitet og læring på erhvervsskolerne. Det kan være erhvervsskolelærernes kompetencer, forebyggelse og reduktion af frafald, og at virksomheder og skoler har en løbende dialog om de færdiguddannedes faglige kvalifikationer. Kommunerne skal blandt andet via deres repræsentanter i skolernes bestyrelse være med til at fastholde fokus på kvalitet og læring.

12 NOTAT Ad 7. Sikre bedre sammenhæng mellem ungdomsuddannelserne og de særlige tilbud til ikke-uddannelsesparate Baggrund Det fremgår af regeringsgrundlaget og statsministerens åbningstale, at regeringen foruden en reform af gymnasierne vil se på henholdsvis ungdomsuddannelserne under ét og de særlige uddannelsestilbud til de ikkeuddannelsesparate. Dato: 9. december 2015 Sags ID: SAG Dok. ID: Direkte: Weidekampsgade 10 Postboks København S Side 10 af 10 KL har tidligere foreslået et eftersyn af ungdomsuddannelserne under ét. Status er, at udvalget om ungdomsuddannelserne under ét endnu ikke er nedsat, idet sagen først skal op i regeringens økonomiudvalg, og der skal skrives et kommissorium. Hovedudfordring fordele ved ungdomsuddannelser under ét Der er en række koordinationsproblemer i ungdomsuddannelserne og blandt den brede gruppe af særlige uddannelsestilbud til de ikke-uddannelsesparate. De nye adgangskrav til erhvervsskolerne på 02 i dansk og matematik fra folkeskolens afgangsprøve har medført et fald i optaget på 10 pct. hvilket forventes, at give en tilsvarende stigning i antallet af ikkeuddannelsesparate. Derfor er de særlig tilbud til de ikke-uddannelsesparate en stor udfordring for kommunerens økonomi og har betydning for om de unge får en uddannelse. Roller og ansvar Reformen af erhvervsuddannelserne og reformen af folkeskolen spillede sammen, men der var også nogle elementer, som trak i hver sin retning. Der findes en lang række særlige uddannelsestilbud til de unge, som ikke er kvalificerede til at blive optaget på en ungdomsuddannelse. Disse tilbud har forskellig formel organisering og finansiering, men ofte er det svært at skelne målgrupperne fra hinanden. Kommunerne står ofte for vejledningen og visiteringen til disse tilbud.

13 2.2 Temadrøftelse: Fremtidens kommunestyre KL tættere på kommunerne

14 NOTAT Fremtidens kommunestyre Danmark har et stærkt repræsentativt lokaldemokrati. Sammenlignet med andre lande er den økonomiske og opgavemæssige decentralisering betydelig. Kommunalbestyrelsernes beslutninger har aldrig haft større betydning for udviklingen af velfærden i Danmark, og for landets vækst og udvikling. Borgernes tillid til kommunalpolitikerne er høj sammenlignet med lands- og regionsrådspolitikere. Kommunerne er forandringsmotoren i det danske velfærdssamfund og leverer hver dag en solid opgaveløsning til borgere og virksomheder. Alligevel sættes der løbende spørgsmålstegn ved betydningen af et velfungerende lokaldemokrati. Dato: 11. december 2015 Sags ID: SAG Dok. ID: Weidekampsgade 10 Postboks København S Side 1 af 8 KL og kommunerne har derfor en vigtig fælles opgave. Der er brug for at synliggøre og underbygge værdien af et stærkt repræsentativt lokaldemokrati, og der er brug for løbende at udvikle kommunestyret, så det kan håndtere fremtidens udfordringer. Der er brug for en modreaktion til de senere års centraliseringstendenser. Kommunerne må ikke trinvist blive reduceret til datterselskaber eller til implementeringsled i en statslig velfærdskoncern, hvor kommunerne i højere grad bliver et redskab for staten end for de borgere, der bor i lokalområderne. Det er der flere grunde til. Den decentrale model med et stærkt repræsentativt lokaldemokrati er potentiel mere effektivt, fordi kommunalbestyrelserne har et økonomisk og kvalitetsmæssigt ansvar direkte over for borgerne og kan skalere udgifterne efter lokale behov. Desuden kan det repræsentative lokaldemokrati sikre, at borgernes synspunkter, oplevelser og bekymringer tages med ind i de kommunalpolitiske beslutningsprocesser samtidig med, at det overordnede ansvar og blik for samfundsudviklingen og behovet for politiske prioriteringer på tværs fastholdes. Men forudsætningen for et effektivt lokaldemokrati er, at kommunalbestyrelserne har et reelt politisk råderum og kan prioritere og udvikle de borgernære opgaver i den offentlige sektor. Samtidig skal der være mulighed for lokal tilpasning, og for at tage hensyn til lokale mål og egne initiativer også når der kommer nye opgaver til som integration, sundhed, klimatilpasning og erhverv/vækst. Kommunestyret var anderledes for ti år siden og vil se anderledes ud om 5-10 år. Forandringer er et vilkår i den kommunale sektor, og kommunerne har altid være gode til at sætte retningen for udviklingen og få den realiseret. En række kræfter og udviklingstendenser presser og udfordrer kommunestyret i disse år. Det er vigtigt, at kommunestyret ikke tilfældigt tilpasser sig udviklingen, men at KL og kommunerne aktivt er med til at forme det gennem fælles sigtepunkter og mål for, hvor udviklingen skal hen.

15 NOTAT Nye vilkår for det politiske arbejde sætter en ny dagsorden En række forhold er med til at sætte en markant udviklingsdagsorden i kommunerne. Det er en dagsorden, som også indebærer nye vilkår for det politiske arbejde i kommunerne. Politikerrollen er under et stadigt forandringspres, og det er blevet mere komplekst at være kommunalpolitiker. Samtidig rejser der sig nye demokratiske spørgsmål som kalder på debat og afklaring. Det skal bl.a. ses i lyset af, at kommunestyrets rammebetingelser helt grundlæggende er i forandring. De centrale forandringstendenser er: Globalisering/information. Verden er blevet mindre. Informationer er blevet lettere tilgængelige og viden løber hurtigt. Store udfordringer krydser landegrænser fx flygtninge, vækst og klima. Borgernes bindinger til hjemstavnskommunen er blevet svagere. Urbanisering/mobilitet. Befolkningen og erhvervslivet samler sig. Der er større forskelle mellem land og by både i og mellem kommuner. Befolkningsforskydningerne udfordrer både til- og fraflytterkommuner. Økonomi. Kommunernes økonomi er under pres, og reform- og effektiviseringsdagsorden må forventes at være dominerende i de næste mange år. Teknologi. Stadig mere digitaliseres også velfærdsløsninger. Der er i befolkningen et stigende pres for, at mest muligt privat såvel som offentlig service kan håndteres let, digitalt og uafhængigt af tid og sted. Ønske om individualisering af ydelser. Dato: 11. december 2015 Sags ID: SAG Dok. ID: Weidekampsgade 10 Postboks København S Side 2 af 8 Forandringstendenserne har bl.a. igangsat en udvikling præget af: Centralisering og stordrift. Målsætningen om kommunerne som borgernes hovedindgang til det offentlige står ikke længere så stærkt, og der er pres fra central side for at samle driftsopgaver (fx beredskab) og myndighedsfunktioner (fx UDK). Aktivt medborgerskab og civilsamfund. Borgeren bliver i stadig større grad medproducent (fx rehabiliteringen på ældreområdet) og får medindflydelse i velfærdsopgaverne. Flere borgere tager medejerskab for at løfte udfordringer og udvikle fælleskabet i lokalområderne. Nye governancestrukturer. Stadig flere opgaver kræver et tæt samarbejde på tværs af kommuner eller mellem kommunen og aktører som sygehuset, uddannelsesinstitutioner, erhvervslivet m.v. Det kan handle om at finde fælles retning, om koordinering og egentlige driftssamarbejder. Dertil kommer, at strukturelle ændringer i den offentlige sektor er blevet en fast del af den politiske debat og dagsorden. Velfærdssamfundet var tidligere karakteriseret ved en relativ stabil struktur. I dag er strukturen mere flydende, og fordelingen og organiseringen af opgaver, samspillet mellem forskellige sektorer, og finansieringsformer drøftes og justeres løbende. Alt tyder på, at der også fremover vil være behov for omstillinger, reformer og økonomisk tilpasning af velfærdssamfundet. Det kommer bl.a. til udtryk ved: Løbende diskussioner om strukturer og rollefordelinger fx erhvervsfremme og sundhedsområdet. Indførelse af omprioriteringsbidrag og massivt effektiviseringspres på kommunerne. Løbende reformer af velfærd, strukturer og overenskomster. Reformerne følges helt til dørs, og der er et øget pres for dokumentation af resultater.

16 NOTAT At aftaler mellem KL og regeringen skal overholdes på decimaler (Budgetlov og sanktioner). Puljestyring og enkeltsagsstyring. Endeligt er der tegn på, at tolerancen i befolkningen, medierne og i Folketinget over for store forskelle i kernevelfærden er blevet mindre. Det er en ny præmis. Bag den udvikling ligger et ønske om et sammenhængende Danmark. Denne velfærdsharmonisering er et klart opmærksomhedspunkt for udviklingen af fremtidens kommunestyre. Dato: 11. december 2015 Sags ID: SAG Dok. ID: Weidekampsgade 10 Postboks København S Side 3 af 8 Samlet set er det alt sammen forhold, der sætter en betydelig forandringsdagsorden i kommunerne. Forudsætningen er, at udviklingen har en klar retning, og at der er en stærk sammenhængskraft kommunerne imellem, så kommunernes fælles interesser tilgodeses mest muligt. Kommunerne kan levere de nødvendige forandringer Kommunerne har i betydeligt omfang bidraget til at genoprette landets økonomi efter krisen, og kommunerne har levereret resultater i forhold til de reformer, som Folketinget har besluttet. Folkeskolereformen og reformerne på beskæftigelsesområdet er klare eksempler herpå. Det er kommunerne, der driver udviklingen af velfærden. Et godt eksempel er udviklingen af det nære sundhedsvæsen, hvor der i kommunerne etableres robuste tilbud lokalt til når de store og langt mere specialiserede superhuse står klar. Men det gælder også kommunernes indsats i forhold til vækst- og udviklingsdagsordenen, kultur- og turismepolitikken, ungeindsatsen, erhvervsudviklingen, udbredelsen af digitalisering og velfærdsteknologi, rehabiliteringen på ældreområdet, og omstillingen fra institutions- til netværksløsninger på det specialiserede socialområde. Kommunerne har siden kommunalreformen udviklet nye roller. Nogle af de klareste indikatorer på det er, at: Kommunerne i høj grad er det sted, borgere og virksomheder ser hen, når problemstillinger skal løses. Kommunerne er fleksible og formår at få samlet opgaverne op og få dem løst. Kommunerne i stadig højere grad løfter opgaver sammen med andre kommuner og aktører i og uden for kommunegrænserne fx virksomheder, sygehuse, uddannelsesinstitutioner, andre kommuner, praktiserende læger m.fl. Fx er det blevet en del af kommunernes opgaveløsning på børne- og ungeområdet at bidrage til, at der er et uddannelsessystem efter folkeskolen, der er gearet til opgaven både i forhold til indhold, geografisk placering og i forhold til de kompetencebehov, virksomhederne har. På ældreområdet er det blevet en del af opgaveløsningen at sikre tæt koordination og dialog mellem sygehus og ældreplejen i forbindelse med ind- og udskrivninger. Kommunerne påtager sig et meget stort ansvar med at understøtte og mobilisere sammenhængskraften i kommunen blandt borgere, virksomheder, foreningsliv og forretningslivet. Det gælder, når kommunen skal udvikles, og når der opstår lokale udfordringer fx hvis en større virksomhed lukker. Kommunerne løser ikke bare opgaver, men påtager sig også rollen som facilitator, der bringer forskellige aktører sammen for at finde løsninger og som bidrager til udviklingen i lokalområdet, til vækst m.v.

17 NOTAT Kommunerne har generelt igangsat en nytænkning af samspillet mellem kommune og borger. Borgerne bliver i langt højere grad en del af opgaveløsningen gennem samskabelse, de bidrager som frivillige på de store velfærdsområder, og flere borgere er med, når lokalområder skal udvikles. Her er kommunens rolle ofte at skabe rammerne for, at borgerne kan bidrage, når fællesskabet står over for nye udfordringer. Kommunestyret har klare styrker og i og med kommunerne har formået at skabe forandringer og levere resultater, spiller de en central rolle for samfundsudviklingen og for udviklingen af demokratiet. Den udvikling skal fortsætte. Dato: 11. december 2015 Sags ID: SAG Dok. ID: Weidekampsgade 10 Postboks København S Side 4 af 8 Den videre udvikling af kommunestyret I den videre udvikling af et stærkt kommunestyre kan følgende sigtepunkter fremhæves: Der er en stærk og tydelig kommunalpolitisk ledelse af den lokale velfærd og kommunen som lokalsamfund. Samspillet mellem borgerne og kommunen skal til stadighed udvikles Kommunerne skal også i fremtiden være forandringsmotoren i velfærdssamfundet. Kommunerne løfter nye opgaver alene såvel som i fælleskab når opgaverne bedst løses tæt på borgerne. Vækstpolitik er en kerneopgave i kommunalpolitikken på lige fod med velfærdspolitikken. Kommunerne er en del af et sammenhængende velfærdssamfund, og kommunernes viden og erfaringer indgår i arbejdet med kommende reformer. Der skal være en stærk og tydelig kommunalpolitisk ledelse af den lokale velfærd og kommunen som lokalsamfund Den politiske ledelsesopgave ændrer sig over tid og formes af de udfordringer, kommunen står over for, fx når der sker væsentlige ændringer i de økonomiske vilkår, i befolkningssammensætningen, erhvervsstrukturerne, de teknologiske muligheder osv. Kommunalbestyrelsen er ikke en bestyrelse men en politisk ledelse. Politik og drift adskilles derfor ikke skarpt og betyder, at kommunalpolitikere både er tæt på maskinrummet og oppe på kommandobroen. Maskinrummet giver indsigt og viden om institutioner og fagområder og om de styringsmæssige dilemmaer og diskussioner, mens arbejdet på kommandobroen handler om at formulere politikken, lægge strategi og sætte retningen og især med afsæt i viden fra maskinrummet og fra dialogen med borgerne. En væsentlig forudsætning for det kommunalpolitiske arbejde er et velfungerende samspil med forvaltningen. I en tid hvor kommunestyret skal tilpasses ændrede rammevilkår og arbejdsbetingelser, er det ekstra vigtigt, at de gensidige forventninger mellem politikere og forvaltning afklares. Udviklingen i politikerrollen og i den politiske ledelsesopgave kræver også opmærksomhed, ikke mindst fordi kompleksiteten er stigende, og fordi de ændrede rammevilkår sætter spørgsmålstegn ved, hvad det skal betyde for politikudviklingsprocesserne, politikimplementeringen og politikenes rolle heri.

18 NOTAT Samspillet mellem borgerne og kommunen skal til stadighed være i udvikling Samspillet mellem borgerne og kommunen er i konstant udvikling. Samskabelse, inddragelse af civilsamfundet som frivillige, og nye dialogprocesser som led i politikudviklingen er aktuelt blot nogle af overskrifterne. Det handler grundlæggende om, at borgerne skal kunne tage et medansvar, når de får lokale velfærdsydelser og i udviklingen af kommunen og dens lokalområder. Samspillet handler også om, borgerne kan følge med i kommunalbestyrelsens arbejde og have mulighed for at engagere sig. Borgerne skal kunne genkende de udfordringer, kommunen står over for og opleve, at der er sammenhæng mellem udfordringerne og de konkrete sager, kommunalbestyrelsen behandler. Kommunikationsformerne er i udvikling og bl.a. de sociale medier er kommet i spil for at understøtte denne udvikling. Dato: 11. december 2015 Sags ID: SAG Dok. ID: Weidekampsgade 10 Postboks København S Side 5 af 8 Kommunerne skal også i fremtiden være forandringsmotoren i velfærdssamfundet. Den grundlæggende omstilling af velfærdssamfundet udspringer langt hen ad vejen af behov, der opstår i den daglige opgaveløsning. Der er mange eksempler på reformer og omstillinger, der er spiret frem lokalt. Kommunernes generelle tilpasningsdygtighed, vilje og evne til at påtage sig nye opgaver og tage ny teknologi og nye arbejdsformer i anvendelse, har gjort kommunerne til forandringsmotoren i velfærdssamfundet. Kommunerne skal også fremadrettet være innovative og aktivt nytænke og inddrage lokale aktører i at finde nye løsninger. Det giver bedre velfærd, bedre lokalsamfund og større livskvalitet for borgerne. Derfor skal kommunerne fortsat arbejde proaktivt for at udvikle den lokale velfærd, sikre kvaliteten i kerneydelserne, effektivisere, prioritere og styre ressourcerne og lede borgerne gennem omstillinger. Kommunerne er parate til at løfte nye opgaver alene såvel som i fælleskab når opgaverne bedst løses tæt på borgerne. Beskæftigelsesopgaven, udviklingen af det nære sundhedsvæsen, flygtninge og integration og klimatilpasning er blevet nye kommunale kerneopgaver. Disse nyere opgaver er alle kendetegnet ved at være komplekse, specialiserede og ved at kræve betydelig tværfaglig koordinering. Derfor er det lige præcis kommunerne, der kan løfte disse områder, hvis borgere og virksomheder skal opleve helhed og sammenhæng på tværs af indsatser. Det er også kendetegnende for disse opgaver, at de kræver, at kommunen er åben og samarbejder med bl.a. virksomheder, sygehuse, uddannelsesinstitutioner og med andre kommuner. Samarbejdet kan antage vidt forskellige former, og der er ikke én samarbejdsstruktur, der kan bruges på alle områder. Det tværkommunale samarbejde er et udtryk for et løsningsorienteret og fleksibelt kommunestyre, der formår at gå nye veje for at løse velfærdsopgaverne bedst muligt. Et stærkt kommunestyre er afhængigt af, at kommunerne i fællesskab kan løfte nye specialiserede opgaver, og at kommunerne er åbne og synlige over for deres omverden og kan samle aktører i og uden for kommunen, når nye

19 NOTAT opgaver og udfordringer skal løftes også selvom udfordringerne kan være store, og stiller nye krav til den politiske ledelsesopgave, til forvaltningen og til kompetenceudviklingen i kommunerne. Vækstpolitik er en kerneopgave på lige fod med velfærdspolitik. Kommunerne har gennem de seneste fem år for alvor taget vækstdagsordenen til sig som et vigtigt politikområde på linje med velfærdspolitikken. Udviklingen er gået fra at stille erhvervsservice til rådighed for de lokale virksomheder til nu at forme en samlet og proaktiv vækstpolitik. Det kommer også til udtryk med de nye business regions. Gennem fælles satsninger inden for erhvervsstruktur, infrastruktur, uddannelse, kultur og turisme samarbejder kommuner om at gøre et geografisk område attraktivt for investorer, virksomheder og arbejdskraft. Dato: 11. december 2015 Sags ID: SAG Dok. ID: Weidekampsgade 10 Postboks København S Side 6 af 8 Den mere aktive kommunale rolle i vækstpolitikken betyder, at der er fokus på, hvordan den lokale velfærd bedst understøtter vækst og udvikling. Åbningstider i dagtilbud, skolestruktur, infrastruktur, udbuddet af kultur- og fritidstilbud danner fundamentet for, hvordan borgeren kan få hele sit liv til at hænge sammen. For nogle virksomheder er det afgørende, at deres medarbejdere har adgang til en international skole, mens andre er afhængige af sagsbehandlingstider, et specialiseret redningsberedskab eller lokalplaner, der giver særlige muligheder. Vækst- og udviklingsdagsordenen betyder også, at det er vigtigere end nogensinde, at kommunen har en klar identitet. Ikke alle kommuner kan gå samme vej. Men alle kommuner kan udnytte de forskellige muligheder, de hver især har for at udvikle sig. Det er ikke alene et spørgsmål om, hvorvidt man eksempelvis vil være en grøn kommune eller kulturkommune. Det handler om de grundlæggende til- og fravalg, om befolkningssammensætning, virksomhedsstruktur, fordelingspolitik mellem land og by, og om arbejdsdelingen i den omegn, kommunen er en del af. Kommunerne er en del af et sammenhængende velfærdssamfund, og kommunernes viden og erfaringer indgår i arbejdet med kommende reformer Det vil ofte være kommunerne, der i praksis erfarer det, når velfærdssamfundet indrettes uheldigt fx når der er uhensigtsmæssig lovgivning, dilemmaer mellem faglighed, borgernes synspunkter og de politiske udmeldinger eller tiltag på velfærdsområderne, der ikke virker. Det er kommunerne, der får problemer, hvis nationale mål i reformer er for rigide, og hvor der ikke er mulighed for at tilpasse til lokale forhold og i samspil med borgerne. Og det er ofte kommunerne, der først ser hvilke udviklingstendenser og ændringer i efterspørgselsmønstre, der tegner sig. Kommunernes viden og erfaringer skal derfor bringes ind i statens arbejde med lovgivningen og med reformer. Her har KL en vigtig rolle at spille. Det kræver, at KL er tæt på kommunerne og den kommunale opgaveløsning. Men det kræver også, at der er en forståelse i staten for, at man ikke nødvendigvis kan få den ønskede effekt af ny lovgivning hos borgerne, hvis implementeringen gennemføres fra centralt hold. Det handler således om forståelsen af roller og arbejdsdeling i den offentlige sektor og om betydningen af, at beslutninger og gennemførelse sker bedst, mest effektivt og demokratisk tæt på borgerne.

20 NOTAT Fælles udviklingsområder og nødvendige debatter KL s bestyrelse er optaget af udviklingen af kommunestyret og det repræsentative lokaldemokrati og af, hvordan KL og kommunerne sammen kan fortsætte udviklingen. I forbindelse med de seneste forhandlinger om kommunernes økonomi blev der formuleret syv principper for statens styring af kommunerne. Det bærende princip er mål- og rammestyring. KL og kommunerne skal gennem konkrete strategier og projekter og med afsæt i principperne arbejde på at kommunestyret bevæger sig i den rigtige retning. En række initiativer er allerede i gang, andre skal først drøftes, og en række temaer i relation til det lokale demokrati kalder på fælleskommunale drøftelser af den videre udvikling. Dato: 11. december 2015 Sags ID: SAG Dok. ID: Weidekampsgade 10 Postboks København S Side 7 af 8 Det aktuelle arbejde om den fortsatte digitalisering, styring og effektivisering i og på tværs af kommunerne, som KL og kommunerne sammen er i fuld gang med, er ét eksempel. Det sker bl.a. gennem to omfattende indsatser: Den fælleskommunale digitaliseringsstrategi og styrings- og effektiviseringsprogrammet. Begge indsatser har til formål at øge det lokale råderum, og skabe grundlag for at udvikle nye løsninger til borgerne fx gennem velfærdsteknologi og nye selvbetjeningsløsninger og gennem styrkede løsninger på tværs af forvaltningsområder. Samtidig skal projekterne afklare de barrierer i lovgivningen m.v., der måtte være, og som skal bringes ind i KL s dialog med regeringen og Folketinget. Data får stadig større betydning både i de politiske beslutningsprocesser lokalt og landspolitisk i drøftelserne af reformer og implementeringen af reformer, nye tiltag m.v. Data kan også være med til at gøre kommunernes resultater mere synlige og på den måde bidrage til at underbygge værdien af det repræsentative lokaldemokrati. KL og kommunerne skal derfor sammen påtage sig ansvaret for udviklingen af data og for at sikre en afklaring af, hvordan data og dokumentation bedst kan understøtte de politiske beslutninger og ledelsesopgaven i kommunerne. Kommunerne er en del af et samlet kommunestyre, hvor viden, nye initiativer, data og resultater deles, benchmarkes og bruges til at skabe bedre resultater lokalt. Et indsatsområde i de kommende år handler om at styrke vidensdelingen yderligere og mulighederne for at lære af hinanden på tværs. Dette skal også ses i lyset af, at der i alle kommuner er mange eksempler på nye veje i de lokale velfærdsløsninger og i samspillet med borgerne. Målet er ikke at blive ens men at bruge hinandens erfaringer. Tilsvarende synes der at være behov for at kommunerne i fællesskab styrker omstillingen til nye kompetencer på velfærdsområderne. Krav om fortsat effektivisering, reformimplementering, nye rammebetingelser (globalisering, urbanisering, ny teknologi og kommunikationsformer m.v.), øget kompleksitet i opgaverne, nye samspilsformer med borgerne og mindre stabile strukturer vil betyde en fortsat foranderlig opgaveløsning i den kommunale sektor. De kommunale organisationer vil derfor fortsat skulle udvikles, professionaliseres og tilpasses. En vigtig del af den kommunale ledelsesopgave og arbejdsgiveransvar vil i stigende grad handle om at sikre kompetenceudvikling

21 NOTAT af de chefer, ledere og medarbejdere, der understøtter, at opgaverne kan løftes under ændrede betingelser, strukturer og med andet indhold. Samtidig handler en del af omstillingen til nye vilkår om at styrke de muligheder og tilbud, hvor kommunalpolitikere og borgmestre kan arbejde med deres egen rolle og rolleafklaring og få viden om redskaber, processer og muligheder i det kommunalpolitiske arbejde. Endelig er der en række temaer i relation til udviklingen af det lokale demokrati, som KL s bestyrelse vil drøfte nærmere for at understøtte fælles afklaring og udviklingsretning. Det handler bl.a. om politikudviklingen og implementeringen af de politiske beslutninger, herunder: Politikerroller og rammer og vilkår for det politiske arbejde Processerne og involveringen af borgere og andre aktører Dato: 11. december 2015 Sags ID: SAG Dok. ID: Weidekampsgade 10 Postboks København S Side 8 af 8 Det handler også om at drøfte de demokratiske spørgsmål, der knytter sig til de forskellige governancestrukturer lokalt og på tværs af kommunegrænser. Det kan være drøftelser af, hvordan demokratiet og den demokratiske legitimitet sikres, når der samarbejdes i regi af KKR, i business regions, i den nye beredskabsstrukturer m.v. Nye strukturer og samarbejder skal ikke bare tilpasses de enkelte opgaver, men der skal sikres effektive og gennemsigtige organisationsformer med demokratisk legitimitet i kommunalbestyrelsen såvel som blandt borgerne. Endelig er samspillet mellem kommunalbestyrelsen og forvaltningen som tidligere nævnt et vigtigt fokusområde i den videre udvikling af kommunestyret. Et velfungerende godt samspil er en forudsætning for det politiske arbejde. Udgangspunktet er godt, men i en tid hvor kommunestyret er i forandring, bliver det vigtigt at drøfte hvordan normer og samspil udfordres, og hvad det skal betyde. Drøftelserne er allerede i gang bl.a. med afsæt i det kodeks for forvaltningens rådgivning og betjening af politikerne, der blev lanceret i efteråret 2015.

22 2.3 Beslutningssag: Dimensionering af uddannelsen til pædagog 2016/17

23 Center for Dagtilbud Til KKR Sjælland Solrød Kommune Solrød Center Solrød Strand Næstved Kommune Rådmandshaven Dato Sagsnr A CPR-nr. Sagsbehandler Bente Bækvad Jensen Indstilling til KKR om dimensionering 2016/2017 PPF- Sjælland indstiller hermed til KKR- Sjælland et samlet optag på 747 studiepladser på pædagoguddannelsen for optaget i studieåret 2016/2017. Efter sædvanlig praksis overbookes med 5% herudover således, at der tages højde for det meget tidlige frafald i uddannelsens start. I forhold til fordelingen på sommeroptag og vinteroptag indstilles at der optages: 55 % på Sommeroptag 45 % på Vinteroptag Til fordeling på de tre specialiseringsretninger indstilles følgende: Dagtilbud 42 % Skole/fritid 21 % Special- /socialområdet 37 % Venlig hilsen Carsten Rasmussen Borgmester Næstved kommune Side 1 af 1

24 2.4 Beslutningssag: Flygtningefordeling 2016 opjustering

25 Kommunernes Landsforening og Kommunekontaktrådene Ændrede regionskvoter for januar 2016 Udlændingestyrelsen Ved brev af 14. december 2015 udmeldte Udlændingestyrelsen, at landstallet for 2016 justeres til personer. Samtidig anmodede styrelsen kommunerne i hver region om at søge at indgå en aftale om ændrede regionskvoter for Styrelsens brev var vedlagt en oversigt over, hvordan styrelsen ville fastsætte regionskvoterne, hvis der ikke blev indgået en aftale om ændrede regionskvoter. Ved brev af 6. januar 2016 har KKR Hovedstaden på vegne af de fem kommunekontaktråd oplyst, at styrelsens fordeling af regionskvoterne er taget til efterretning. Ryesgade København Ø Tlf.: Sagsnummer 15/ Udlændingestyrelsen fastsætter på den baggrund de ændrede regionskvoter for 2016, jf. integrationslovens 7, stk. 4. Regionskvoterne for 2016 er herefter fastsat således: Sagsbehandler: drkj Region Antal Region Hovedstaden Region Sjælland Region Syddanmark Region Midtjylland Region Nordjylland Total (landstal) Ændrede kommunekvoter for 2016 Af integrationslovens 8, stk. 2, 1. pkt., følger det, at kommunalbestyrelserne i hver region skal søge at indgå en aftale om kommunekvoter, hvis regionskvoterne for det indeværende kalenderår ændres. Udlændingestyrelsen skal derfor anmode kommunalbestyrelserne i hver region om at søge at indgå en aftale om ændrede kommunekvoter for Side 1 af 5

26 Har kommunalbestyrelserne inden for en region ikke inden den 1. marts 2016 givet Udlændingestyrelsen meddelelse om en aftale om ændrede kommunekvoter for 2016, fastsætter styrelsen kvoterne, jf. integrationslovens 8, stk. 4. Styrelsen agter i den forbindelse at fastsætte kommunekvoterne således som anført i bilag A. Det bemærkes, at de fastsatte ændrede regionskvoter for 2016 og de beregnede ændrede kommunekvoter for 2016 er beregnet på baggrund af den nye beregningsmodel, der følger af den ved bekendtgørelse nr af 11. december 2015 ændrede affattelse af 11 i bekendtgørelse om boligplacering af flygtninge. Eventuelle spørgsmål til ovenstående kan rettes til undertegnede på telefon Med venlig hilsen Dorte Lohmann Kjærgaard Side 2 af 5

27 Bilag A Beregnede ændrede kommunekvoter: Region Hovedstaden 101 København Frederiksberg Ballerup Brøndby Dragør Gentofte Gladsaxe Glostrup Herlev Albertslund Hvidovre Høje-Taastrup Lyngby-Taarbæk Rødovre Ishøj Tårnby Vallensbæk Furesø Allerød Fredensborg Helsingør Hillerød Hørsholm Rudersdal Egedal Frederikssund Halsnæs Gribskov Bornholm 188 Region Hovedstaden i alt Region Sjælland 253 Greve Køge Roskilde Solrød Odsherred Holbæk Faxe Kalundborg Ringsted Slagelse Stevns 95 Side 3 af 5

28 340 Sorø Lejre Lolland Næstved Guldborgsund Vordingborg 205 Region Sjælland i alt Region Syddanmark 410 Middelfart Assens Faaborg-Midtfyn Kerteminde Nyborg Odense Svendborg Nordfyns Langeland Ærø Haderslev Billund Sønderborg Tønder Esbjerg Fanø Varde Vejen Aabenraa Fredericia Kolding Vejle 349 Region Syddanmark i alt Region Midtjylland 615 Horsens Herning Holstebro Lemvig Struer Syddjurs Norddjurs Favrskov Odder Randers 376 Side 4 af 5

29 740 Silkeborg Samsø Skanderborg Århus Ikast-Brande Ringkøbing-Skjern Hedensted Skive Viborg 384 Region Midtjylland i alt Region Nordjylland 773 Morsø Thisted Brønderslev Frederikshavn Vesthimmerland Læsø Rebild Mariagerfjord Jammerbugt Aalborg Hjørring 254 Region Nordjylland i alt Danmark i alt Side 5 af 5

30 2.5 Beslutningssag: Fælles retningslinjer for digital infrastruktur

31 Udkast til retningslinjer for digital infrastruktur Version feb Side 1

32 1. INDLEDNING 2. FORMÅL 3. LOVGIVNING 4. KOMMUNE- OG LOKALPLANER 5. SAGSBEHANDLING 6. MASTEPOLITIK 7. GRAVEPOLITIK 8. PRINCIPPER FOR LEJE AF KOMMUNALT ELLER REGIONALT EJEDE AREALER OG BYGNINGER BILAG 1: BILAG 2: INDHOLD I ANSØGNING OM TILLADELSE KONTAKTOPLYSNINGER TIL KOMMUNERNE i REGION SJÆLLAND Side 2

33 1. INDLEDNING Over borgere og virksomheder i Region Sjælland er hver dag, døgnet rundt afhængige af, at der er en stabil og tilstrækkelig mobil- og bredbåndsdækning i hele regionen - uanset om de bor eller arbejder i et by- eller landområde. Den digitale infrastruktur er helt afgørende og derfor har de 17 kommuner og Region Sjælland en fælles målsætning om, at der skal være adgang til: 100 Mbit/s download og 30 Mbit/s upload i 2020 til alle husstande og virksomheder. Mobildækning alle steder i Region Sjælland i I dag er der store dele af Region Sjælland, hvor der er langt til at nå denne målsætning. Derfor er de 17 kommuner i regionen og Region Sjælland gået sammen om at have fælles retningslinjer for den digitale infrastruktur. Målsætningen er, at gøre det enklere og lettere at få udbygget den digitale infrastruktur i Region Sjælland. De fælles retningslinjer omfatter: Mastepolitik Gravepolitik De fælles retningslinjer vil ikke løse alle udfordringer med at få mobil- og bredbåndsdækning i hele Region Sjælland, men det er et af redskaberne til at løse udfordringen. Der er kommuner i Region Sjælland, der allerede har vedtaget en mastepolitik. Det er blandt andet Lejre Kommune (2010) og Sorø Kommune (2014). De fælles retningslinjer for digital infrastruktur bygger dels videre på de to kommuners mastepolitikker og dels på Fælleskommunale retningslinjer for masteopstilling i Byregion Fyn Derudover er der også hentet inspiration fra Energistyrelsens skabelon for mastepolitik fra november Der er således allerede gjort en del erfaringer med at udarbejde mastepolitikker, også fælles mastepolitikker, der dækker flere kommuner. Det har ikke været målet at udvikle en ny mastepolitik og de fælles retningslinjer for de 17 kommuner i regionen bygger videre på de eksisterende retningslinjer. De allerede vedtagne mastepolitikker er også blevet til i en dialog med branchen og der er derfor en bred accept af indholdet i mastepolitikkerne. I forhold til lejevilkår som gælder både mobilt- og kablet bredbånd - tages udgangspunkt Erhvervsstyrelsens Vejledning om markedsleje ved udlejning af arealer til brug for digital infrastruktur revideret juni Den bygger på den såkaldte Ringstedmodel. Derudover er der i forhold til mobilmaster bygget videre på Byregion Fyns principper for masteleje. En del master står på privatejet jord og retningslinjerne berører ikke disse arealer. De 17 kommuner i regionen og Region Sjælland [måned og årstal] Side 3

34 2. FORMÅL De fælles retningslinjer skal være med til at give en ensartet standard for sagsbehandling i forbindelse med at etablere bedre mobil- og bredbåndsdækning i Region Sjælland og bidrage til at sænke barriererne for at udrulle den digitale infrastruktur. De fælles retningslinjer vil være med til at gøre det klart tidligt i processen hvilke krav de enkelte leverandører kan forvente i forbindelse med etablering af digital infrastruktur. Der er en række hensyn, der skal tages i forbindelse med udbygningen af den digitale infrastruktur. En smidig og tidlig dialog skal være med til at sikre en bedre mobil- og bredbåndsdækning i Region Sjælland. Med de fælles retningslinjer vil kommunerne gerne være med så tidligt i forløbet om, hvordan den digitale infrastruktur kan udbygges. Retningslinjerne indeholder: Mastepolitik Gravepolitik Beregningsmodeller for leje af kommunalt ejet jord Beskrivelse af ansøgningsproceduren i forbindelse med etablering af mobilmaster, teknikhuse mm. De fælles retningslinjer vil fungere som en overordnet ramme for sagsbehandlingen. Der kan dog være særlige lokale forhold som gør det nødvendigt at afvige fra retningslinjerne. [Faktaboks Telekommunikation og digital infrastruktur] Telekommunikation og digital infrastruktur Telekommunikation er en fælles betegnelse for al data- og talekommunikation via kabler og radiosignaler, så det dækker både trådløse og kablede forbindelser. Digital infrastruktur dækker over den tekniske infrastruktur som kabler, teknik huse, master mm. Side 4

35 3. LOVGIVNING Der er som udgangspunkt fem love, der berører nyetablering, ud- eller ombygning af master. Det er: Byggeloven Planloven Masteloven Naturbeskyttelsesloven Graveloven Andre love der kan have betydning for kommunernes sagsbehandling om etablering af master, teknikhuse og nedgravning af kabler er: Bygningsfredningsloven Museumsloven Lov om jagt og vildtforvaltning Lov om miljøvurdering af planer og programmer Råstofloven Skovloven Vandløbsloven Vejloven Side 5

36 4. KOMMUNE- OG LOKALPLANER Kommuneplan De fælles retningslinjer vil blive indarbejdet i de enkelte kommuners kommuneplan ved førstkommende revision. Lokalplaner Lokalplaner bør indeholde bestemmelser omkring som muliggør opstilling af master. Opstilling af en mast inden for et lokalplanlagt område skal være i overensstemmelse med lokalplanens bestemmelser. En evt. dispensation fra en lokalplan vil skulle søges samtidig med byggetilladelsen. Alle forslag til nye kommuneplaner og lokalplaner annonceres på plansystem.dk. Det er muligt at tilmelde sig en -liste så man bliver adviseret ved nye planforslag. Side 6

37 5. SAGSBEHANDLING Ansøgninger vedrørende master, antenner, teknikhuse og kabelbrønde samt ansøgning om gravetilladelser skal indsendes elektronisk til den relevante kommune, der behandler dem efter de fælles retningslinjer samt gældende lovgivning. Derefter gives de nødvendige tilladelser og eventuelle dispensationer. De enkelte kommuner i Region Sjælland vil tilstræbe, at sagsbehandlingen igangsættes hurtigt efter, at ansøgningen er modtaget, og at tidsforbruget mellem de enkelte delforløb i sagsbehandlingen minimeres. Sagsgangen er forskellig afhængig af zoneforhold: Nye master/teknikhuse i byområder og sommerhusområder kræver byggetilladelse. Nye master/teknikhuse i landzoner kræver både landzonetilladelse og byggetilladelse. Nye samt evt. fremtidige antenner på eksisterende master/konstruktioner skal anmeldes til kommunen. [Faktaboks] Indhold i ansøgning om tilladelse til opstilling af master I bilag 1 er kravene til indholdet i ansøgning om tilladelse til opstilling af master beskrevet. [Faktaboks] Kontaktoplysninger for kommunerne I bilag 2 er der en oversigt over kontaktoplysningerne i de relevante kommuner. Sagsbehandlingens varighed Som udgangspunkt vil et veldokumenteret ansøgningsmateriale være med til at give en kortere sagsbehandlingstid. Sagsbehandlingstiden vil variere og afhænge af, hvor kompleks sagen er, om der kræves høringer, andre tilladelser eller dispensation. Hvis sagen kræver politisk behandling kan det også have indflydelse på sagsbehandlingstiden. Ifølge loven skal kommunen foretage en partshøring af de naboejendomme, der ligger umiddelbart op til den berørte matrikel. Master vil ofte påvirke et større område end de umiddelbare naboer. Høringsfristen er to uger. Andre nærtliggende ejendomme orienteres også, hvis det vurderes, at de berøres i særlig grad. [Faktaboks] Tidlig kontakt til kommunen Ansøgere, der ønsker at opstille antennemaster opfordres til at tage kontakt til kommunen så tidligt som muligt med henblik på en afklaring af, hvor der er de bedste muligheder for at kunne opnå de nødvendige tilladelser. Kommunen vil i dialog med ansøger hjælpe med at finde den bedst egnede placering. Side 7

38 6. MASTEPOLITIK Det er en nødvendig forudsætning for at opnå god, stabil og tilstrækkelig mobildækning, at der opsættes mobilmaster med antenner, og at der etableres teknikhuse med teknisk udstyr. Teleselskaber har behov for løbende at udbygge mobilnettene for at opfylde behovet for mobildækning og sikre tilstrækkelig kapacitet i nettene. Samtidig skal der tages vide hensyn til landskabsværdier, herunder de kulturhistoriske værdier. Det er denne afvejning, der vil ligge til grund for kommunernes behandling af ansøgninger. Der er en række forhold, der skal afvejes, og der bør arbejdes for en balance mellem de krav der stilles til mobilmasternes udformning og ønsket om en god og tilstrækkelig mobildækning i hele regionen. Omfattende begrænsninger i arealanvendelsen og særlige krav til masterne kan fordyre opsætningen af master og kan resultere i dårligere eller ingen dækning. Nye master placeres ofte i bymæssig bebyggelse eller i tilknytning til eksisterende høje bygningselementer. Ved placering af master i det åbne land skal de landskabs- og kulturhistoriske værdier så vidt muligt beskyttes. Kommunernes primære målsætning er at sikre en politik og administration på masteområdet, der skaber de bedst mulige rammer for sikring af en god mobildækning for borgere og erhvervsliv. Samtidig har kommunerne en målsætning om i administrationen på området, i videst muligt omfang at beskytte de landskabs- og kulturhistoriske værdier. Master og teknikhuse i det åbne land I det åbne land er der en række areal- og beskyttelsesinteresser, der som udgangspunkt forhindrer opstilling af antennemaster. Derudover er der en lang række af areal- og beskyttelsesinteresser, som skal afvejes i forbindelse med vurderingen af placeringsmulighederne for antennemaster. Det vil i hvert enkelt tilfælde afhænge af en konkret vurdering. Fredskov, fredede områder, Natura 2000-områder, 3-natur og strand-, kirke- og fortidsmindebeskyttelseslinjer er områder, hvor antennemaster som udgangspunkt ikke kan opstilles. Kommuneplanerne rummer også udpegninger, hvor opstilling som udgangspunkt ikke kan ske fx inden for særlige værdifulde og bevaringsværdige landskaber, indsigtskiler omkring kirkerne og arealreservationer for infrastrukturanlæg. Derudover er der lovgivning og kommunale udpegninger, hvor opstilling af antennemaster forudsætter en konkret vurdering. Her kan opstilling kun ske, hvis der er et dokumenteret behov, hvis alternative placeringer er undersøgt og der ikke i området er eksisterende brugbare strukturer, der kan anvendes til at opnå en rimelig dækning. Der er blandt andet tale om sø- og åbeskyttelseslinjer, skovbyggelinjer, kystnærhedszoner, kommunale retningslinjer for landskabsbeskyttelse, større sammenhængende landskaber, geologi, kulturmiljø, lavbundsarealer og naturbeskyttelse. [Faktaboks] Information om areal- og beskyttelsesinteresser Areal- og beskyttelsesinteresserne kan ses på Danmarks Miljøportal Arealinformation eller på de enkelte kommuners hjemmesider. En kortlægning der viser areal- og beskyttelsesinteresserne i hver enkelt kommune vil være et øjebliksbillede. Areal- og beskyttelsesinteresserne kan ændre sig i forbindelse med ændringer af kommuneplanen eller hvis der kommer ny lovgivning. Side 8

39 Antenner på eksisterende bygninger i det åbne land Hvor det er muligt i det åbne land, kan antenneanlæg installeres på eksisterende høje bygninger og anlæg, såsom skorstene, siloer, vindmøller og højspændingsmaster. Placeres antennesystemer på sådanne bygningsanlæg kan de tilpasses bygningsanlæggets farve, så de virker mindre fremtrædende. Kommunen kan i særlige tilfælde stille krav om, at der skal foretages en visualisering af det ansøgte, så indvirkningen på omgivelserne belyses bedst muligt. Såvel krav om tilpasning af farver på antenner som krav om visualiseringer kan i konkrete tilfælde være hensigtsmæssige. Der er dog samtidig tale om krav, der vil medføre øgede omkostninger, og som derfor vil kunne udgøre en barriere for udbygningen. Vilkår efter masteloven Kommunerne kan efter reglerne i masteloven, knytte bestemte vilkår om fx størrelse til tilladelsen til at opføre en ny mast. Det vil typisk ske for at sikre, at masten fremtidssikres, så den kan bruges til fælles udnyttelse senere. Altså vil det efter en konkret vurdering og proportionalitetsafvejning i konkrete tilfælde kunne kræves, at masten skal bygges større end ansøgeren umiddelbart selv har brug for. Teleselskaberne koordinerer i branchesamarbejdet dimensioneringen af hver enkelt mast for at sikre mulighederne for fællesudnyttelse. Kommunerne kan også stille vilkår om, at der skal etableres afskærmende beplantning omkring en mast eller teknikbygning. Opstilles flere teknikbygninger kan der efter en konkret vurdering stilles krav om, at disse opstilles sammenhængende og tilpasses omgivelserne. I landzonen er det praksis, at landzonetilladelse til antennemaster gives på vilkår om, at Antennemaster afskærmes med beplantning omkring nederste mastedel og kabine Ejeren af antennemaster, sendeanlæg og teknikhuse nedtager disse senest 1 år efter endt brug til det formål, der er givet tilladelse til. Mastedatabasen Mastedatabasen giver en oversigt over nuværende og fremtidige antennepositioner. Mastedatabasen er etableret for at skabe synlighed om, hvor teleoperatørerne har eksisterende antennepositioner og i hvilke områder, de planlægger at bygge nye. Via mastedatabasen kan alle interesserede få oplysninger om: Hvor eksisterende antennepositioner er placeret, Det område, hvor der påtænkes placeret nye antennepositioner, Den tjenesteydelse og teknologi antennepositionen anvendes til, Hvem der ejer den enkelte antenneposition. Udformning og valg af mastetyper Den rigtige type mast, placeret med omtanke, tiltrækker sig ikke væsentlig opmærksomhed, og det er kommunernes mål i alle sager. Afgørelser om, hvilken mastetype, der kan opstilles hvor, er derfor altid en balance mellem ønsket om at sikre den bedst mulige dækning overalt i Region Sjælland og så hensynet til, at master visuelt træder mindst muligt frem i landskabet. Ud fra et teknisk perspektiv afhænger valg af mastetype af forskellige faktorer som forsyningssikkerhed, omgivelser og økonomi. Masten skal kunne bære de fornødne antenner, den skal indpasses i omgivelserne og være økonomisk attraktiv for mobilselskaberne. Side 9

40 Forskellige typer af master har forskellige fordele og ulemper i forhold til dækning, placering, omkostning ved opførelse osv. De forskellige valgmuligheder vil typisk være. Gittermast Rørmast/teleskoprørsmast (begrænset funktionalitet og teknisk anvendelse) Flagstangsmast (begrænset funktionel og teknisk anvendelse) Arkitektegnet mast, der er designet til at passe ind i omgivelserne (forbundet med markant højere omkostninger) Endelig kan antenner placeres på allerede eksisterende strukturer. Generelt foretrækker branchen at sætte gittermaster op, da det er den mastetype, der har den bedste funktionalitet. Samtidig giver gittermaster den bedste mulighed for, at flere selskaber kan anvende den. Særlige krav til udformningen af masten kan fordyre og i nogle tilfælde forhindre opsætningen, og kommunerne bør derfor have en dialog med ansøger om kravene, inden de stilles. Side 10

41 Retningslinjer for placering af antenner og master Generelle principper Udgangspunktet er, at antennesystemer placeres på eksisterende master eller eksisterende konstruktioner. Hvis eksisterende master ikke kan anvendes, kan udskiftning af master tillades. Som udgangspunkt gives der tilladelse til udskiftning af eksisterende master. Nye master bør kun tillades, hvis eksisterende master eller konstruktioner ikke kan anvendes, og en udskiftning af en eksisterende mast ikke kan løse dækningsudfordringen. Hvis det er muligt placeres nye master enten i bymæssig bebyggelse eller i tilknytning til eksisterende høje bygningselementer. Ved placering af master i det åbne land skal de landskabs- og kulturhistoriske værdier så vidt muligt beskyttes. Kommunernes primære målsætning er at sikre de bedst mulige rammer for at sikre en god mobildækning for borgere og erhvervsliv. Samtidig har kommunerne en målsætning om, i administrationen på området, i videst muligt omfang at beskytte de landskabs- og kulturhistoriske værdier. Ved fastsættelse af vilkår til en tilladelse skal kommunen sikre, at vilkårene er proportionale og rimelige. Retningslinjer 6.1 Antennesystemer skal søges opsat på eksisterende anlæg og konstruktioner som master, fritstående skorstene, vindmøller, bygninger på mere end to etager eller lignende. Hvis det ikke er muligt at finde en placering på eksisterende anlæg, kan der tillades opstillet en antennemast. 6.2 Master og antenner skal placeres hensigtsmæssigt i forhold til dækningsbehovet og således, at antallet af nødvendige master bliver begrænset mest muligt. 6.3 Eksisterende og nye master skal så vidt muligt kunne udnyttes af flere operatører og til flere sendesystemer, jf. mastelovens regler herom. 6.4 Nye antenner og master skal som udgangspunkt placeres i tilknytning til byerne eller i umiddelbar tilknytning til landsbyer eller tilsvarende bymæssig bebyggelse. 6.5 Antenner og master skal så vidt muligt passe ind i omgivelserne. Der kan i enkelte tilfælde, efter omstændighederne, være tale om at camouflere masten som eksempelvis en flagstang. Dette giver dog en ringere funktionalitet, er forbundet med højere omkostninger og giver ikke mulighed for, at flere selskaber kan anvende den samme mast. Særkrav om masters udformning kan derved udgøre en barriere for at sikre god dækning. 6.6 Antenner må som udgangspunkt ikke placeres inden for afgrænsningen af en lokalplan med bygningsbevarende bestemmelser eller bestemmelser om bevaringsværdigt miljø. Hvis det for at opnå en tilfredsstillende dækningsgrad, er nødvendigt at placere en antenne inden for bevaringsområdet, skal en antenne placeres, så den er mindst mulig synlig fra gadeplan. Antenner Side 11

42 kan tilpasses konstruktion og arkitektur ved det enkelte hus. Antennepositionen skal vurderes i forhold til husets bevaringsværdi. 6.7 Af hensyn til landskabet og naturen skal antallet af master i det åbne land begrænses. Sikring af dækning i det åbne land, vil dog kræve opstilling af master i det åbne land. 6.8 Master, antenner, tekniske bygningers visuelle påvirkning af omgivelserne skal så vidt muligt begrænses og de skal visuelt træde mindst muligt frem i landskabet. Der skal altid foretages en vurdering af mastens visuelle påvirkning. 6.9 Antennemaster må som udgangspunkt ikke opstilles inden for områderne: Fredskov og fredede områder (skovloven og naturbeskyttelsesloven) Internationale naturbeskyttelsesområder (Natura 2000) Beskyttet natur (naturbeskyttelsesloven) Strandbeskyttelseslinjer, Sø- og åbeskyttelseslinjer, Skovbyggelinjer, Kirkebyggelinjer og Fortidsmindebeskyttelseslinjer (naturbeskyttelsesloven) Beskyttede diger (museumsloven) Beskyttede, værdifulde / bevaringsværdige landskaber (planloven) Kirkeomgivelser, kirkeindsigtslinjer og zoner (planloven) Arealreservationer til infrastruktur (planloven) 6.10 Antennemaster kan på baggrund af en konkret vurdering opstilles inden for følgende områder, hvis der er et behov og hvis alternative placeringer er undersøgt, og der ikke ses at være andre brugbare strukturer i nærområdet til at sikre mobildækningen: Kystnærhedszoner (planloven) Beskyttelsesområder for geologi og kulturmiljøer (planloven) Øvrige kommunale retningslinjer for landskabsbeskyttelse (planloven) Større sammenhængende landskaber (planloven) Lavbundsarealer, potentielle vådområder (planloven) 6.11 Antennemaster må opstilles i det åbne land uden for områderne nævnt i retningslinjerne 6.9 og 6.10, hvis de generelle retningslinjer og øvrig lovgivning er overholdt Antennesystemer må som udgangspunkt ikke opsættes på bygninger og bebyggelser, der er registreret som værende bevaringsværdige i en lokalplan eller med bevaringskategori 1-4 i kommuneatlas eller kommuneplanen. a. Master, antenner og teknikhuse skal så vidt muligt etableres, så de harmonerer bedst muligt med omgivelserne. Valg af mastetype kan ske i samarbejde mellem kommune og ansøger med henblik på at vælge den mest hensigtsmæssige mastetype, farve osv. i forhold til funktion og omgivelser. Side 12

43 b. Tekniske installationer i forbindelse med antenneanlæg skal så vidt muligt indbygges i den eksisterende bebyggelse. Hvor dette ikke er muligt, skal teknikbygninger placeres og evt. udformes og omgives med beplantning, så de ikke virker dominerende i nærmiljøet. c. Antennemaster, sendeanlæg og teknikhuse skal være fjernet af ejeren af det tekniske udstyr senest 12 måneder efter, at de er taget ud af drift. Fjernelse af fundamenter aftales konkret med lodsejer. Side 13

44 7. GRAVEPOLITIK Gravearbejde er en stor del af udgiften i forbindelse med etablering af både mobil- og bredbåndsdækning. For kabelbaseret bredbånd tegner gravearbejdet sig ofte for % af de samlede omkostninger til etableringen af digital infrastruktur. Det kan således have en betydelig positiv effekt at reducere barrierer ved gravearbejdet således, at investeringerne til etablering af mobil- og bredbåndsdækningen rækker længst muligt, og dermed gavner flest mulige borgere og virksomheder i kommunerne. Størstedelen af gravearbejdet i kommunerne i dag, som vedrører bredbånd, er drevet af efterspørgsel fra borgere og virksomheder. I sådanne tilfælde kan der være tale om arbejde, der ofte blot tager få dage at udføre, og som ikke generer trafikafviklingen særligt meget. Det kan eksempelvis være, når borgere eller virksomheder skal tilsluttes en stikledning fra offentlig vej og ind til den private matrikel. Ved at lette på proceduren for graveansøgninger og -tilladelser, vil der kunne foretages en administrativ lettelse i både kommunerne og hos selskaberne, som etablerer bredbånd. Derudover kan en lettelse af proceduren for gravearbejde medføre reducerede omkostninger og ikke mindst medføre, at borgere og virksomheder kan blive koblet hurtigere på deres nye bredbåndsforbindelse. For at reducere kommunernes arbejde med tilladelser til gravearbejder og for at gøre det mere smidigt at udføre gravearbejde i forbindelse med nedgravning af kabler vil kommunerne arbejde med tilladelser, der er målrettet omfanget af gravearbejdet. Principper for gravearbejde Bagatelgrænse for graveansøgninger ved mindre gravearbejder. Kommunerne i Region Sjælland vil nu etablere en ensartet praksis for bagatelgrænse ved graveansøgninger, så der ved mindre gravearbejder fra offentlig vej og ind til private grund, alene skal foretages en anmeldelse af gravearbejdet og ikke en graveansøgning. Retningslinjer for en sådan praksis vil blive udarbejdet i samarbejde med branchen. Fleksibilitet ved mindre gravearbejde under 4 dages varighed For at gøre gravearbejdet mere fleksibelt arbejdes der med, at kommunerne kan give selskaberne en gravetilladelse, der kan udnyttes inden for et givet tidsrum. Der er tale om mindre gravearbejde af 2-4 dages varighed, som er over bagatelgrænsen for graveansøgninger. Gravearbejdet kræver en gravetilladelse, men for at gøre det mere smidigt for selskaberne gives der en periode på mindst 2 uger inden for hvilken gravearbejdet skal være gennemført. Gruppetilladelser ved gravearbejde i mindre geografiske områder Retningslinjer for en sådan praksis vil blive udarbejdet i samarbejde med branchen. Side 14

45 Kommunale anlægsarbejder Kommunerne og Region Sjælland vil i forbindelse med egne større sammenhængende gravearbejder (særligt veje, gadebelysning og kloakering) tage kontakt til relevante leverandører af både mobiltelefoni og bredbånd. Kontakt tages så tidligt i forløbet som muligt, så der reelt kan være en dialog om mulighederne for samgravning. Det kan eksempelvis være gravearbejde i forbindelse med etablering af bl.a. nye kloakker eller fjernvarme. Kommunen er, som andre ledningsejere, forpligtet til at sikre koordination ved egne arbejder, så der kan sikres samgravning. I praksis forventes ledningsregisteret LER at blive udbygget til at være platform for netop denne koordination. Kommunerne og ledningsejerne bør derfor, så tidligt som muligt, anmelde deres gravearbejder i LER. I forbindelse med, at kommuner selv gennemfører gravearbejde, kan det overvejes om der skal etableres tomrør særligt på lange strækninger eller i områder, hvor gravearbejde ellers er bekosteligt, hvilket det ofte er inde på brostenslagte gågader eller lignende. Inden kommunerne påtager sig en ekstra udgift til etablering af tomrør vil kommunerne indgå i dialog med selskaberne for at afklare, om der inden for en rimelig tidshorisont vil være behov for at anvende tomrørene. Selskaberne vil endvidere indgå i dialog med kommunerne om, hvordan tomrørene skal placeres og dimensioneres for efterfølgende at kunne anvendes. Kommunale krav til retablering Selskaberne skal efter endt gravearbejde retablere fortove, veje mm. til den kvalitet, der var før gravearbejdet blev gennemført. For at sikre, at der sker reetablering til den kvalitet, der var inden gravearbejdet blev igangsat, skal selskaberne inden gravning sørge for at fotodokumentere den kvalitet, der var inden gravearbejdet blev igangsat. Hvis kommunen eksempelvis ønsker en bedre og bredere asfaltering efter endt gravearbejde, udskiftning af fliser m.v. kan dette dog aftales nærmere med selskaberne. Det aftales på forhånd, hvad kommunen skal betale til selskabet, hvis der skal reetableres til en bedre kvalitet end der var før gravarbejdet. Kommunen kan stille krav om, at der anvendes samme type fliser, asfalt, kantsten m.m. som der var der inden gravearbejdet. Kommunen kan ikke stille krav om, at der til retableringen benyttes bestemte leverandører. Retablering skal som det også gælder for gravearbejdet ske efter DS 475 som er normen for at etablere ledningsanlæg i jord. Retablering af asfalt skal som udgangspunkt ske efter metoden færdig retablereret (M2), som både er billigst, og som også kun påvirker trafikafviklingen én gang. Ved M2 foretages retablering i én arbejdsgang. M2 anvendes til cykelstier og fortove. I veje skal der som udgangspunkt anvendes metoden M4 for at undgå sætninger. Ved M4 retableres i første omgang med GAB (bærelag) til overkant. Når det efter ca. ½ år har sat sig, skal der lægges asfalt på. Fælles servicemål for sagsbehandlingstid til gravetilladelser Kommunen skal have modtaget ansøgning om gravetilladelse senest 10 arbejdsdage inden gravearbejdet påbegyndes. Kommunerne bestræber sig på en sagsbehandlingstid på 10 arbejdsdage for gravetilladelser. Side 15

46 Retningslinjer for gravearbejde Retningslinjerne er et udtryk for, hvordan kommunerne vil arbejde med gravetilladelser for både at lette kommunernes arbejde og gøre det mere attraktivt for selskaber at etablere mobil- og bredbåndsdækning. Ansøgninger om gravetilladelser følger de enkelte kommuners regler. Der henvises til de enkelte kommuners hjemmesider med oplysninger om graveansøgninger. Mindre gravearbejde skal anmeldes Retningslinjer for en sådan praksis vil blive udarbejdet i samarbejde med branchen. Fleksible tidsperioder ved gravearbejde, der varer under 4 dage Kommunerne vil ved gravearbejde under 4 dages varighed angive en periode på mindst 2 uger inden for hvilke gravearbejdet skal være gennemført. Gravearbejdet kræver en gravetilladelse. Gruppetilladelser ved gravearbejde Retningslinjer for en sådan praksis vil blive udarbejdet i samarbejde med branchen. Kommunale anlægsarbejder samgravning og etablering af tomrør Kommunerne og Region Sjælland vil i forbindelse med egne større sammenhængende gravearbejder (særligt veje, gadebelysning og kloakering) tage kontakt til relevante leverandører af både mobiltelefoni og bredbånd. Kommunen tager kontakt så tidligt i forløbet som muligt med henblik på at opnå koordinering. Kommunerne bør så tidligt som muligt, anmelde deres gravearbejder i ledningsregistreret LER. Når kommuner selv planlægger at gennemføre gravearbejder, særligt på lange strækninger eller i områder, hvor gravearbejde ellers er bekosteligt, tages der kontakt til de relevante leverandørerne for at afklare om der inden for en rimelig tidshorisont vil være behov for at anvende tomrørene. Selskaberne vil endvidere indgå i dialog med kommunerne om, hvordan tomrørene skal placeres og dimensioneres for efterfølgende at kunne anvendes. Kommunale krav til retablering Selskaberne skal efter endt gravearbejde retablere fortove, veje mm. til den kvalitet, der var før gravearbejdet blev gennemført. For at sikre, at der sker reetablering til den kvalitet, der var inden gravearbejdet kan selskaberne inden gravning sørge for at fotodokumentere den kvalitet der var inden gravearbejdet blev igangsat. Kommunen kan stille krav om, at der anvendes samme type fliser, asfalt, kantsten m.m. som der var der inden gravearbejdet. Kommunen kan ikke stille krav om, at der til retableringen benyttes bestemte leverandører. Hvis kommunen eksempelvis ønsker en bedre og bredere asfaltering efter endt gravearbejde, udskiftning og bortskaffelse af fliser m.v. skal dette dog aftales nærmere med selskaberne. Det aftales på forhånd, hvad kommunen skal betale til selskabet, hvis der skal reetableres til en bedre kvalitet end der var før gravarbejdet. Retablering skal som det også gælder gravearbejdet ske efter DS 475 som er normen for etablering af ledningsanlæg i jord. Side 16

47 Retablering af asfalt skal som udgangspunkt ske efter metoden færdig retablereret (M2), som både er billigst, og som også kun påvirker trafikafviklingen én gang. M2 anvendes til cykelstier og fortove. Ved M2 foretages retablering i én arbejdsgang. I veje skal der som udgangspunkt anvendes metoden M4 for at undgå sætninger. Ved M4 retableres i første omgang med GAB (bærelag) til overkant. Når det efter ca. ½ år har sat sig, skal der lægges asfalt på. Fælles servicemål for sagsbehandlingstid til gravetilladelser Kommunen skal have modtaget ansøgning om gravetilladelse senest 10 arbejdsdage inden gravearbejdet påbegyndes. Kommunerne bestræber sig på en sagsbehandlingstid på 10 arbejdsdage for gravetilladelser. [FAKTABOKS] Kommunerne tager derudover udgangspunkt i Vejdirektoratets Standardvilkår. Ved ansøgninger om gravetilladelser anvender en del kommuner de digitale ansøgningsskemaer på virk.dk Side 17

48 8. PRINCIPPER FOR LEJE AF KOMMUNALT ELLER REGIONALT EJEDE AREALER OG BYGNINGER TIL DIGITAL INFRASTRUK- TUR Markedsværdi som udgangspunkt for leje Kommunerne i Region Sjælland og Region Sjælland er enige om, at indgåelse af lejeaftaler for offentligt ejede arealer og bygninger i forbindelse med opsætning af telemaster, antenner samt teknikhuse skal ske med udgangspunkt i markedsværdien af arealerne eller bygningerne. Det skal forstås sådan, at der i hvert tilfælde tages udgangspunkt i værdien af det udlejede areal, bygningen eller facilitet, hvis dette kan identificeres konkret eller der bør tages udgangspunkt i prisen for sammenlignelige arealer. For så vidt angår master, skal prisfastsættelsen ikke afhænge af, hvor mange teleselskaber, der anvender en mast, eller af hvor mange kunder masten kan forsyne, men alene afspejle det areal eller den bygning, der udlejes. Når selskaber skal opsætte antenneudstyr kan dette ske enten ved, at der opsættes en mast på et bart jordareal, eller ved at der opsættes antenner på eksisterende bygning. Det er således for disse to forskellige lejeforhold, der skal findes en model for fastsættelse af markedsværdien. Modellen for markedsleje skal også anvendes ved opstilling af teknikhuse eller andet udstyr, der er med til at forbedre mobil- og bredbåndsdækningen. Energistyrelsen har udarbejdet Vejledning om markedsleje ved udlejning af arealer til brug for digital infrastruktur. I denne vejledning bliver der opstillet tre ligestillede modeller, der kan anvendes til at fastsætte markedslejen. Markedslejen kan fastsættes ud fra: Den offentlige vurdering Professionelt fagligt skøn Sammenlignelige priser De tre metoder er beskrevet yderligere i vejledningen. Det anbefales, at der tages udgangspunkt i modellen baseret på den offentlige vurdering. Kommuner og region kan vælge at sætte lejen til nul kroner, hvis de efter en konkret vurdering skønner, at der alene kan opnås dækning ved at sætte lejen lavt eller til nul kroner. [Faktaboks; Energistyrelsens vejledning om markedsleje] Der henvises til Energistyrelsens information og vejledning om markedsleje: Side 18

49 Markedslejen for arealer til opsætning af master og teknikhuse Størrelsen af det udlejede areal aftales mellem parterne i lejeforholdet. Ved arealets fastlæggelse skal der tages højde for adgangsveje til det lejede og anvendelse af eventuel spildplads rundt om mast og udstyr. I forbindelse med prisfastsættelse af jordarealer til opstilling af master eller teknikhuse vil det være et sagligt kriterium at tage udgangspunkt i objektive forhold i forbindelse med fastsættelsen af værdien af det areal, der skal udlejes. Som udgangspunkt er alle ejendomme og jordstykker i Danmark vurderet af Skat. Derfor vil det mest hensigtsmæssige objektive grundlag for fastsættelsen af værdien af et areal være den offentlige vurdering af den pågældende matrikel, hvor arealet er beliggende. I de sjældne situationer, hvor et areal ikke er selvstændigt vurderet eksempelvis i forbindelse med ud- eller frastykning af arealer eller ved nyopståede arealer vil værdien blive fastsat som en gennemsnitsværdi af den offentlige vurdering af de nærmest omliggende arealer. Den årlige markedsleje kan beregnes på baggrund af værdifastsættelsen af arealet ud fra den offentlige vurdering Markedslejen fastsættes lokalt med udgangspunkt i vejledningen. Beløb til administration af lejeaftalen fastsættes lokalt Beregningseksempel fra vejledningen Nyetableringsomkostninger til fx projektering, ombygning og sagsbehandling afholdes af lejer efter nærmere aftale. De årlige driftsomkostninger beregnes som summen af a, b og c: a. Areal- og pladsleje: Antal m2 x årlig m2- lejepris (udregnet på grundlag af Skats vurderingspris) b. Drift og vedligehold: Samlet antal m2 x skønnede udgifter til drift og vedligehold pr. m2 c. Beløb til administration af lejeaftalen, der fastsættes lokalt Lejen reguleres som udgangspunkt med nettoprisindekset dog med maksimalt 2,5 %. Markedslejen for placering af antenner på bygninger Ved leje til opsætning af antenner til telekommunikationsformål på bygninger vil der typisk være tale om placering af mobilantenner på bygningens tag eller på siden af bygningen. Når telekommunikationsudstyr placeres på en bygning, er der typisk tale om faciliteter, som i meget begrænset omfang har andre erhvervsmæssige anvendelsesmuligheder. Det gælder eksempelvis for tagkonstruktioner, gavle eller siderne på fx skorstene og vandtårne. Da opsætning af antenner altid vil indebære, at der også skal anvendes arealer til placering af det tekniske udstyr, fastsættes lejen alene på baggrund af det areal, der anvendes til placering af udstyret og et passende areal uden om udstyret, som lejeren vil kunne disponere over. Herudover skal der ved arealets fastlæggelse tages højde for adgangsveje til det lejede og anvendelse af eventuel spildplads rundt om udstyret. Side 19

50 Lejen fastsættes på baggrund af dette areal uanset om udstyret placeres oven på bygningen, inden i bygningen eller i tilknytning til bygningen udendørs. Lejen fastsættes på baggrund af den gennemsnitlige kvadratmeterprise for erhvervslejemål (lager, kælderlokaler, produktionslokaler eller lignende) i kommunen. Kvadratmeterprisen fastsættes på baggrund af en vurdering foretaget af en til to ejendomsmæglere med lokalkendskab. Vurderingen foretages hvert 5. år. Den årlige markedsleje beregnes herefter således: Kvadratmeterprisen for erhvervslejemål x arealets størrelse Beløb til administration af lejeaftalen fastsættes lokalt Lejen dækker forrentning af værdien af det udlejede, drift og vedligeholdelse m.v. i det omfang, der ikke særskilt indgås særlige aftaler herom se nedenfor. Lejen reguleres som udgangspunkt med nettoprisindekset dog med maksimalt 2,5 %. Aftaler om vedligeholdelse af arealer adgangsvej m.v. Aftaler indgås med udgangspunkt i TI-standardaftale mellem operatør og tredjemand. Aftalerne kan ses på Teleindustriens hjemmeside Der er to standardaftaler. Det er TI-2013 Lejeaftale for antenneposition og TI-2013 Generelle vilkår antenneposition Generelle forhold vedrørende adgangsveje, ombygninger og vedligehold er beskrevet nærmere i 8 og 9 i de generelle vilkår i standardaftalen. I forbindelse med indgåelse af de konkrete lejeaftaler kan der være faktiske forhold og omstændigheder, der skal tages specifikt stilling til i aftalen. Dette kan eksempelvis være: Ny adgangsvej Er der behov for en ny adgangsvej for, at lejer kan få adgang til sin mast/teknik bygning, bør der indgås aftale om afholdelsen af udgiften hertil og om den løbende vedligeholdelse. Udgangspunktet bør i dette tilfælde være, at lejer afholder udgifter til anlæg og vedligeholdelse/drift. Eksisterende adgangsvej Fordeling af udgifter til vedligeholdelse/drift af vejen bør ske i forhold til fordelingen mellem udlejer og lejer af anvendelsen af vejen, således at der sker en fordeling af udgifterne efter principperne i lov om private fællesveje. Vedligeholdelse af det lejede areal Udgangspunktet for vedligeholdelse og renholdelse af et lejet areal er, at dette skal ske på samme niveau, som gælder for udlejers øvrige omliggende areal. Det er lejers ansvar, at arealet vedligeholdes og renholdes. Der kan indgås konkret aftale om, at udlejer skal foretage vedligeholdelsen af det lejede areal. Skal udlejer stå for vedligeholdelsen, kan denne kræve de faktiske udgifter hertil betalt af lejer. Vedligeholdelse af bygninger Side 20

51 Udgangspunktet for vedligeholdelse og renholdelse af et lejet areal i eller ved en bygning er, at dette skal ske på samme niveau, som gælder for udlejers øvrige del af bygningen og grunden. Det er lejers ansvar, at arealet vedligeholdes og renholdes. Der kan indgås konkret aftale om ansvaret for den indvendige vedligeholdelse og rengøring. Der kan indgås konkret aftale om, at udlejer skal foretage vedligeholdelsen af det lejede areal. Skal udlejer stå for vedligeholdelsen, kan denne kræve de faktiske udgifter hertil betalt af lejer. Vilkår ved ombygning, renovering og lignende Ved indgåelse af lejeaftalen kan der konkret aftales vilkår i forbindelse med udlejers behov for at kunne ombygge, renovere, nedrive m.v. den lejede bygning. Side 21

52 BILAG 1 INDHOLD I ANSØGNING OM TILLADELSE TIL OPSTILLING AF MASTER [Afsnittet bygger på Erhvervsstyrelsens oplæg til mastepolitik og Sorø Kommunes mastepolitik. Der er suppleret med input fra Byregion Fyn] Kommunerne opfordrer til, at selskaberne tager kontakt til den relevante kommune så tidligt som muligt i forløbet for at afklare, om det påtænkte kræver en bygge-, grave- eller landzonetilladelse, eller om det kræver en anmeldelse. Ansøgning sendes digitalt til den pågældende kommune. Ved at henvende sig tidligt i forløbet kan der indledes en dialog om, hvor en mast kan placeres bedst muligt ud fra en helhedsvurdering. I forbindelse med gravetilladelser vil det ved henvendelser meget tidligt i forløbet være muligt at se på eventuelle muligheder for samgravning. Indholdet i en ansøgning om byggetilladelse/anmeldelse er som minimum: 1. Ansøger a. Angivelse af, hvem der ansøger og på hvis vegne. b. Angivelse af, om flere ansøger i fællesskab. c. Angivelse af kontaktperson hos ansøger for evt. anmodning af supplerende oplysninger. d. Fuldmagt fra ejendommens ejer og teleselskab såfremt, det er en tredjepart (rådgiver), der ansøger. 2. Beskrivelse af mast og antenner samt tilhørende teknik a. Beskrivelse af areal, højder, farve og beklædning af maste-/antennetype, kabine/teknikskab, teknisk løsning mv. Hvis selskabet har udarbejdet opstalt, der viser master m. antenner eller antenners placering på skorsten/bygning vedlægges den til ansøgningen. Der kan i forbindelse med sagsbehandlingen være behov for en opstalt, som ansøgeren skal levere. b. Tegninger og skitser, der illustrerer mast/antenne samt kabine/teknikskab. I særlige tilfælde kan der stilles krav om visualisering. c. Beskrivelse af planlagte antennekonstruktioner, som påmonteres på et senere tidspunkt, såfremt planer for fremtidige antenner er kendt på ansøgningstidspunktet. d. I ganske særlige tilfælde vil der blive forlangt visualiseringer af mastens placering med antenner i forhold til omgivelserne set fra flere retninger og afstande. Det aftales med sagsbehandleren i den relevante kommune. 3. Formål med byggeriet a. Beskrivelse af baggrunden for ansøgningen (fx anmodning fra kommune, erhvervsliv eller borgere), herunder hvilke behov der forventes løst med den valgte model (fx manglende dækning, øget kapacitet). b. I særlige tilfælde kan der stilles krav om, dækningskort før og efter opstilling af ny mast. 4. Valg af placering og udstyr a. Angivelse af adresse og geo-koordinater for placering af masten. Side 22

53 b. Situationsplan, der viser mastens placering samt eksisterende bygninger på matriklen. Teknikkabiner skal indtegnes inkl. disses afstand til skel og vej. Desuden angives nordpil, indkørsel og eventuelle byggelinjer. c. Beskrivelse af, hvilke overvejelser der ligger til grund for valg af placering og hvorfor andre placeringer i givet fald er fravalgt (fx ny/eksisterende mast, skorstene, hustage, topografi, fredet område osv.) d. Beskrivelse af valg af type mast, antenne og teknikhus (fx gittermast, rørmast, flagstang, indfarvning, beplantning osv.), og hvorfor andre typer er fravalgt. 5. Fremtidige planer og andre operatører a. Angivelse af om andre operatører har planer om at anvende masten. b. Dokumentation for, om en mobilmast er dimensioneret til andre operatørers fremtidige brug samt begrundelse for, hvorfor ikke, hvis dette er tilfældet. 6. Dispensationer a. Der indsendes en samlet ansøgning med oplysning om nødvendige dispensationer (fx højdebegrænsninger, beskyttelseslinjer, fredningsbestemmelser osv.) 7. Alternative placeringer a. I den indledende dialog mellem kommune og ansøger drøftes mulige placeringer. Hvis den ansøgte placering ikke kan imødekommes drøftes alternative placeringer. 8. Dokumentation a. Ansøgningen skal indeholde relevant dokumentation (fx styrkeberegninger for mastetyper og fundament, datablad for teknikhuse og antenner, kort over området inkl. angivelse af afstande til skel og nabobeboelse. Der kan i særlige tilfælde være behov for visualisering af mastens placering. Hvis illustrationsmaterialet allerede findes vedlægges det ansøgningen. b. Ansøgningen skal forholde sig til de gældende lokalplaner for området. Side 23

54 BILAG 2 KONTAKTOPLYSNINGER TIL KOMMUNERNE Kommune Person Funktion Telefon Mail Faxe Morten Teglsbo Jensen Center for Teknik og Miljø master i landzone mortj@faxekommune.dk Greve Eyvind Malchow Møller Gravetilladelser eymm@faxekommune.dk Ib Østergård centerchef IT ibrab@faxekommune.dk Ken Thalund Vedrørende lejekontrakter: ktn@greve.dk Nyborg Specialkonsulent, Cand. Center for Byråd & Jur. Borgerservice Britta Dahlgaard Larsen Vedrørende gravetilladelser bdl@greve.dk Guldborgsund Lone Gjerulff Bak Henning T. Strøkjær Vej, Drift og Anlæg, Center for Teknik & Miljø Entreprenørenheden, Center for Teknik og Miljø IT-chef lgb@guldborgsund.dk Holbæk Kalundborg Ole Dittmer Henrik Hylgård Smidt Morten Marcher Hansen, eller Leder, GIS konsulent, Center for Teknik & Miljø Sagen behandles som en alm. Byggeansøgning/graveansøgning og vurderes i den sammenhæng også planmæssigt. Master i byzone, sommerhusområde henhs@holb.dk Køge Svetlana Bargheer Djanni Hansen Byggesagsbehandling af master med landzone tilladelse Grave tilladelser Side 24

55 Anders Mosbæk Nilsen Teamleder Plan b teknik og miljø tmf@koege.dk anders.m.nielsen@koege.dk Lejre Mikkel Solgård Boldsen Møller Peter Østerby Centerchef mibo@lejre.dk peos@lejre.dk Lolland Overassistent Grith Nymand Hansen, Udlejning af kommunale arealer/bygninger gnha@lolland.dk Park og Vej Gravetilladelser parkogvej@lolland.dk Næstved Odsherred Teamleder Byggeri og Ejendomme Rie Christiansen Michael Christoffersen Center for Strategi og Innovation Centerchef Marit Christiansen, Thure Jørgensen Poul Hvidberg Lone Holst Kristensen Flemming Andersen Stine Lund Nielsen Niels Ebbe Pedersen Jacob Hvid Nielsen Står for tilladelser bygge- og evt. landzonetilladelser til opstilling af master/opsætning af antenner richr@lolland.dk Policy udvikler misch@lolland.dk Chefkonsulent Leif Jacobsen (Med i styregruppen) Center for Plan og Erhverv Masteansøgninger - Center for Plan, Byg og Erhverv Gravetilladelser lejac@naestved.dk Sekretariats- og udviklingschef thuj@odsherred.dk Dialog med teleselskaber og øvrige interessenter Direktionskonsulent jahni@odsherred.dk Side 25

56 Ringsted Roskilde Slagelse Solrød Sorø Stevns Vordingborg Frank Nielsen land distrikterne Kim Berg Petersen Center for Sekretariat og Digitaliserings Center Erhvervsafdelingen Send info til erhvervsafdelingen Jan Lund Jensen Birgitte Blaabjerg Birgitte er sagsbe- Olsen handler på området. Landinspektør Tovholder på mobil og bredbåndsdæk- Bente Kjeldal ning, mastepolitik og Jensen behandling af ansøgninger om opsætning af master René Nielsen Gravetilladelser Planafdelingen Byggesagsafdelingen Flemming Olsen Teknik og Miljø Anja Valhøj Policy-arbejde Jesper Nielsen IT-chef Sara Pedersen Byggesagsbehandling og af byggeansøgninger Freddy Nielsen ved ansøgning om opførelse af master Afdeling for Land og Miljø Jan B. Hansen, Afdeling for Trafik, Park og Havne Mette Söderlund Landzonesagsbehandling af ansøgninger ved ansøgning om opførelse af master i landzone, som kræver landzonetilladelse Gravetilladelser Side 26

57 2.6 Orienteringssag: Trafik og infrastruktur

58 Et trafikudspil fra Region Sjælland samt kommunerne på Sjælland, Lolland og Falster Sjælland baner vejen frem Pendlerne på Sjælland kører længst for at komme på arbejde i Danmark. Samtidig har Sjælland udviklet sig til Østdanmarks store trafikkryds, hvor østvestlig trafik møder nord-sydgående trafikstrømme. Det har medført at Sjællands infrastruktur har nogle af landets mest belastede trafikstrækninger, hvor både lokal, regional, national og international trafik konkurrerer om pladsen. Med»Sjælland baner vejen frem«påpeger region og kommuner i Region Sjælland udfordringerne i trafikken og anviser løsningerne, når nye store vej- og jernbaneanlæg skal realiseres. November 2015 Sjælland baner vejen frem

59 Sjælland vil frem Sjællænderne pendler længst Infrastruktur med stor fremkommelighed og et velfungerende transportsystem er afgørende for udvikling og vækst i region og kommuner i Region Sjælland. Regionens borgere pendler længst af alle i Danmark for at komme på arbejde. Størstedelen pendler internt i regionen, men en betydelig del af arbejdsstyrken pendler dagligt mod københavnsområdet. Men også mange pendler tíl regionen, og tusindvis af studerende pendler dagligt til og ud af regionen. Sjælland er Østdanmarks store trafikkryds Trafikstrømmene mellem Øst- og Vestdanmark og mellem Skandinavien og det øvrige Nordeuropa krydser hinanden på Sjælland. Det medfører et stort pres på veje og jernbaner, og trafikmængderne på Sjælland er da også nogle af landets største. Eksempelvis er Køge Bugtmotorvejen Danmarks mest befærdede vej med over biler i døgnet. Det overordnede vejsystem i regionen tjener således både lokale, regionale, nationale og internationale formål. Vi er en del af Femern Bælt- og Øresundsregionen Med den nye tunnel under Femern Bælt og udnyttelsen af Øresundsbroen vil regionens borgere og virksomheder ud over København kunne nå store byer som Hamborg og Malmø inden for få timer. Det giver store muligheder for handel, beskæftigelse, uddannelse og oplevelser. Det er vigtigt, at veje og jernbaner er uden flaskehalse, og at det er let at komme frem til de helt store trafikknudepunkter som Københavns Lufthavn. Med nye store infrastrukturinvesteringer og meget hurtigere togforbindelser i STRINGkorridoren mellem Hamborg og Skåne bliver Danmark knyttet tættere sammen, og adgangen til andre storbyer som Oslo og Stockholm bliver anderledes tilgængelig. Det er imidlertid afgørende, at den overordnede regionale infrastruktur udvikles i samspil med de nationale og internationale forbedringer. Ellers fungerer det ikke. Grøn transport skal medvirke til at skabe grøn vækst Det skal sikres, at infrastrukturen i regionen og mod København giver de bedst mulige vilkår for borgernes anvendelse af den kollektive trafik. Det drejer sig også om sammenhængen mellem vej- og jernbaneinfrastruktur, herunder adgangen til stationer mm. Samtidig skal det sikres, at standarden i den skinnebårne kollektive trafik er moderne og effektiv. Infrastruktur og logistiske knudepunkter (terminaler for gods mm) i regionen skal understøtte muligheden for at flytte gods fra lastbil til tog. Grønne transportteknologier og drivmidler samt en effektiv udnyttelse af transportsystemerne skal fremmes og vilkårene for grøn transport skal udvikles både for person- og godstransport. Sjælland baner vejen frem

60 Tre korridorer og en tværforbindelse Fælles trafikoplæg fra kommunerne og Region Sjælland Det første fælles trafikoplæg kom i 2007, og var et indspil til den daværende Infrastrukturkommission. Efterfølgende er kommet flere fælles oplæg. De 17 kommuner og Region Sjælland har peget på de 3 vigtigste prioriteringer i behovet for investeringer i infrastruktur på Sjælland, og der er peget på en række vejprojekter, hvor ikke alle endnu er realiseret. Mobilitet Maksimalt 1 times rejsetid mellem regionen og hovedstaden. Knap personer pendler dagligt mod hovedstaden og knap mod Region Sjælland. Trafikale trængselsproblemer betyder dagligt et samfundsmæssigt tab som følge af forsinkelser på vej og bane. Derfor skal fremkommelighed i de tre sjællandske trafikkorridorer mod hovedstaden prioriteres højt. Det drejer sig om Nordvestkorridoren fra Kalundborg til København, Vestkorridoren fra Korsør til København og Sydkorridoren fra Rødby/Gedser til København. Sjælland mellem broerne Det internationale perspektiv for regionen. Sjælland udgør et naturligt internationalt og nationalt knudepunkt. Øresundsforbindelsen har vist sin betydning som grundlag for ny vækst og udvikling i Øresundsområdet. Femern Bælt forbindelsen kan få en lignende betydning for vækst og udvikling i ØstDanmark. Den Sjællandske Tværforbindelse En opgradering af vejforbindelsen mellem Kalundborg, Slagelse, Næstved til Sydmotorvejen er en fremtidssikring af udviklingsmuligheder langs vejen. Forbindelsen udgør et trafikalt hængsel til»det store H«og kan forbinde Storebæltsbroen med Femern Bælt-forbindelsen. Vejprojekter En række meget vigtige vejprojekter mangler stadig at blive implementeret fuldt ud. Kalundborg-Slagelse motor/motortrafikvej Ingen status Næstved-Rønnede motorvej VVM igangsat, finansiering til 1.etape Slagelse-Næstved motor/motortrafikvej Forundersøgelse fra Vejdirektoratet 2013 Kalundborg Holbæk motorvej Finansiering mangler til etape 3 Regstrup - Kalundborg Udvidelse af Holbækmotorvejen etape 2 mellem Roskilde Vest og Hornsherred afkørsel Ingen status Sjælland baner vejen frem

61 Væsentlige projekter med betydning for regionen Fremtidens væsentlige projekter En række store fremtidige infrastrukturprojekter kan eller vil få betydning for Region Sjælland. Nogle er besluttede, og nogle er under overvejelse. TIMEMODELLEN som forbinder større danske byer vil i de kommende år blive implementeret blandt andet via Togfonden. Dette forventes blandt andet at skulle ske via superlyntog med et mindre antal stop. Det er ikke fastlagt, hvor toget skal standse. Det er vigtigt, at superlyntoget også får et stop i Region Sjælland. Region Sjælland og kommunerne peger på et stop i Ringsted, hvor superlyntogsforbindelsen krydser baneforbindelsen til den sydlige del af regionen. FEMERN BÆLT forbindelsens kommende banebetjening er ikke fastlagt. Den kunne indeholde en meget hurtig forbindelse med få stop mellem København og Hamborg svarende til superlyntoget. Sker dette, er det også her vigtigt, at toget får et eller flere stop i Region Sjælland. Region Sjælland og kommunerne peger på stop i Næstved, Vordingborg og/eller Nykøbing Falster, hvorved mange i den sydlige del af regionen også vil få glæde af den hurtige forbindelse både mod København og mod Hamborg. Et stop i Ringsted vil ligeledes kunne være relevant, hvorved det vestlige Sjælland også bindes op på en hurtig forbindelse. dellen for jernbaneforbindelsen fra Sjælland via Fyn til Jylland, ligesom motorvejsforbindelserne visse steder forbedres. Men selv i forhold til disse forbedringer vil en Kattegatforbindelse nedbringe rejsetiden mellem Sjælland og Midt- og Nordjylland markant og øge kapaciteten på trafiknettet mellem Øst- og Vestdanmark. En fast Kattegatforbindelse vil kunne skabe et helt nyt Danmarksbillede. Når en fast Kattegat-forbindelse etableres: Kattegat-forbindelsen skal være en kombineret vej og jernbaneforbindelse bestående af motorvej og højhastighedsbane. Direkte motorvejstilslutning mellem Kattegat-forbindelsen og den sjællandske tværforbindelse Direkte tilslutning mellem Kattegat-forbindelsen og Skovvejen (rute 23 som motorvej) samt Nordvestbanen, som begge ligger i Nordvestkorridoren. Jernbanen mellem Kattegat-forbindelsen og København skal have standsningssteder ved de større byer i Nordvestkorridoren i Region Sjælland. EN FAST KATTEGATFORBINDELSE forventes at bestå af en motorvej og en højhastighedsjernbane som forbinder København og Århus. I de kommende år etableres Timemo- Sjælland baner vejen frem

62 Det vil vi! Nedbringelse af rejsetiden mod København, byens omegn og Københavns Lufthavn Udvikling af Femern Bælt korridoren Etablering af en fast forbindelse over Kattegat Stop i Region Sjælland på superlyntogsforbindelserne (øst-vest) og en eventuel hurtig forbindelse over Femern Bælt (nord-syd) På vejsiden er det f.eks. forbindelsesveje med gode tilkoblinger til det nuværende og kommende motorvejssystem på Sjælland. På banesiden er det f.eks. godsterminaler og stationer med adgang til en god banebetjening. Det kunne også være samdrift mellem de statslige og regionale baner med baneoverskridende trafikbetjening. Tilgængeligheden til stationerne er også vigtig blandt andet gennem Parker & Rejs faciliteter for biler og cykler. Sjælland baner vejen frem Kommunikation Færdiggørelse af motorvejen til Kalundborg (rute 23) Lokale og regionale trafikale hængsler til de 3 store trafikkorridorer på Sjælland Det er væsentligt, at der er fokus på de lokale og regionale trafikale hængsler til de 3 store trafikkorridorer på Sjælland. Det gælder både i forhold til den eksisterende og i forhold til den fremtidige infrastruktur - og det gælder for både vej og bane. Kun gennem at få etableret gode opkoblinger får man udnyttet de store infrastrukturanlæg fuldt ud og får udbredt fordelene ved anlæggene til hele Sjælland. Samtidigt er det et vigtigt led i de fælles bestræbelser på at skabe en konkurrencedygtig storbyregion Greater Copenhagen at mobilisere alle Sjællands muligheder og potentialer. Den Sjællandske Tværforbindelse er et godt eksempel Etablering af den sammenhængende Sjællandske Tværforbindelse Foto: Gert Ellegaard, Bo Malling, Jens Hasse KKU Sjælland vil i realiseringen af»sjælland baner vejen frem«især have sit fokus på:

63 Sjælland baner vejen frem Et trafikudspil fra Region Sjælland samt kommunerne på Sjælland, Lolland og Falster Knud Erik Hansen Faxe Kommune Mette Touborg Lejre Kommune Sten Knuth Slagelse Kommune Pernille Bechmann Greve Kommune Holger Rasmussen Lolland Kommune Niels Hörup Solrød Kommune John Brædder Guldborgsund Kommune Carsten Rasmussen Næstved Kommune Gert Jørgensen Sorø Kommune Søren Kjærsgaard Holbæk Kommune Thomas Adelskov Odsherred Kommune Mogens Haugaard Nielsen Stevns Kommune Martin Damm Kalundborg Kommune Henrik Hvidesten Ringsted Kommune Knud Larsen Vordingborg Kommune Flemming Christensen Køge Kommune Joy Mogensen Roskilde Kommune Jens Stenbæk Region Sjælland Trafikudspillet er udarbejdet af KKU Sjælland. KKU Sjælland omfatter Region Sjælland og kommunerne på Sjælland, Lolland og Falster. Sjælland baner vejen frem

Flere unge i erhvervsuddannelse

Flere unge i erhvervsuddannelse Flere unge i erhvervsuddannelse Nærværende debatoplæg er struktureret i syv emner som alle omhandler, hvordan man fra kommunal side kan arbejde med eller påvirke til at få flere unge til at tage en erhvervsuddannelse

Læs mere

Fremtidens kommunestyre

Fremtidens kommunestyre Fremtidens kommunestyre Danmark har et stærkt repræsentativt lokaldemokrati. Sammenlignet med andre lande er den økonomiske og opgavemæssige decentralisering betydelig. Kommunalbestyrelsernes beslutninger

Læs mere

Ved brev af 30. april 2019 meddelte Udlændingestyrelsen, at landstallet for 2020 blev fastsat til 600 personer.

Ved brev af 30. april 2019 meddelte Udlændingestyrelsen, at landstallet for 2020 blev fastsat til 600 personer. 3. Asylkontor Til Kommunernes Landsforening og Kommunekontaktrådene 29. september 2019 Kommunekvoter for 2020 Ved brev af 30. april 2019 meddelte Udlændingestyrelsen, at landstallet for 2020 blev fastsat

Læs mere

Ved brev af 30. marts 2014 til Kommunernes Landsforening og kommunekontaktrådene udmeldte Udlændingestyrelsen landstallet for 2015 til 4.000 personer.

Ved brev af 30. marts 2014 til Kommunernes Landsforening og kommunekontaktrådene udmeldte Udlændingestyrelsen landstallet for 2015 til 4.000 personer. 4. Asylkontor Kommunernes Landsforening og Kommunekontaktrådene Dato: 29. september 2014 Sagsnummer: 14/027760 Sagsbehandler: drkj Center for Asyl og Økonomi Kommunekvoter for 2015 Ved brev af 30. marts

Læs mere

Den 30. marts 2013 meddelte Udlændingestyrelsen, at landstallet for 2014, var 3000.

Den 30. marts 2013 meddelte Udlændingestyrelsen, at landstallet for 2014, var 3000. 2. Asylkontor db UDLÆNDINGESTYRELSEN Kommunernes Landsforening Kommune Kontaktrådene Dato: 12. december 2013 Sagsnummer: 13/013100 Sagsbehandler: pep Forhøjelse af landstallet for 2014 Det følger af Integrationslovens

Læs mere

Sådan kommer din boligskat til at se ud Det betyder regeringens boligskat-udspil fordelt på kommune

Sådan kommer din boligskat til at se ud Det betyder regeringens boligskat-udspil fordelt på kommune Sådan kommer din bolig til at se ud Det betyder regeringens bolig-udspil fordelt på kommune Kilde: Skatteministeriet Ejendomsværdi Albertslund Billigere hus 1800000 28400 30400 31200 30400 800 0 19900

Læs mere

Trivsel hos eleverne i folkeskolen, 2017

Trivsel hos eleverne i folkeskolen, 2017 Trivsel hos eleverne i folkeskolen, 2017 Bilag 1. Kommunefordelinger Tabel 1 Faglig trivsel, fordeling af trivselsscore, pct., opdelt på kommuner, 2017 1,0-2,0 2,01-3,0 3,01-4,0 4,01-5,0 Antal svar Aabenraa

Læs mere

Privatskoleudvikling på kommuneniveau

Privatskoleudvikling på kommuneniveau Privatskoleudvikling på kommuneniveau Indhold 1) Stigning/fald i andel privatskolebørn i perioden 2003-2013 2) Andel privatskoleelever 2003-2013 3) Fremskrivning, ud fra de sidste 10 års udvikling, til

Læs mere

Tal for din folkeskole - her præsenteres nyeste nøgletal på skoleområdet

Tal for din folkeskole - her præsenteres nyeste nøgletal på skoleområdet 1 - Borgmesterbrev om nyeste nøgletal på skoleområdet. Hører til journalnummer: 17.01.00-A00-31-16 Til borgmesteren Tal for din folkeskole - her præsenteres nyeste nøgletal på skoleområdet KL s bestyrelse

Læs mere

Gennemsnits antal åbningsdage inkl. åbningsdage på søgne- helligdage

Gennemsnits antal åbningsdage inkl. åbningsdage på søgne- helligdage Kommune nr. Kommune navn Vuggestue 2011 på 101 København 237,5 3,5 234,0 253 19,0 147 Frederiksberg 246,0 0,0 246,0 253 7,0 151 Ballerup 0,0 0,0 0,0 253-153 Brøndby 0,0 0,0 0,0 253-155 Dragør 243,0 0,0

Læs mere

Aktivitetsparate kontanthjælpsmodtagere. med 6-9 måneders anciennitet. samtaler eller mere. Alle personer Gens. antal samtaler.

Aktivitetsparate kontanthjælpsmodtagere. med 6-9 måneders anciennitet. samtaler eller mere. Alle personer Gens. antal samtaler. Andel med 5 eller Andel med 4 eller Andel med 3 eller Andel med 3 eller Andel med 3 eller Andel med 6 eller 6-9 måneders måneders Hele landet 14.257 51 % 5,5 3.243 61 % 2,9 2.045 60 % 3,0 2.802 60 % 3,0

Læs mere

Skatteudvalget SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 234 Offentligt (01)

Skatteudvalget SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 234 Offentligt (01) Skatteudvalget 2013-14 SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 234 Offentligt (01) 27. februar 2014 J.nr. 14-0341223 Til Folketinget Skatteudvalget Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 234af 31. januar 2014

Læs mere

Passivandel kontanthjælp

Passivandel kontanthjælp Kontanthjælp Passivandel kontanthjælp Jul 2018 Randers 208 13,6 Skanderborg 28 14,4 Silkeborg 120 14,9 Egedal 32 17,9 Favrskov 35 18,2 Holbæk 209 19,3 Hjørring 123 21,3 Aabenraa 149 22,4 Greve 58 22,6

Læs mere

Her er Danmarks dyreste og billigste kommuner

Her er Danmarks dyreste og billigste kommuner Her er Danmarks dyreste og billigste kommuner 22. januar 2019 Akutbolig.dk har undersøgt kvadratmeterpriserne på lejeboliger i landets 98 kommuner for at klarlægge landets dyreste og billigste kommuner

Læs mere

Bilag 2: Kommunespecifikke nøgletal. Overgange til ungdomsuddannelse

Bilag 2: Kommunespecifikke nøgletal. Overgange til ungdomsuddannelse Bilag 2: Kommunespecifikke nøgletal Overgange til ungdomsuddannelse Publikationen kan hentes på hjemmesiden for Økonomi- og Indenrigsministeriets Benchmarkingenhed: www.oimb.dk Henvendelse om publikationenkan

Læs mere

Finansudvalget FIU Alm.del supplerende svar på spørgsmål 69 Offentligt

Finansudvalget FIU Alm.del supplerende svar på spørgsmål 69 Offentligt Finansudvalget 2015-16 FIU Alm.del supplerende svar på spørgsmål 69 Offentligt Folketingets Finansudvalg Sagsnr. 2015-8636 Doknr. 307860 Dato 28-01-2016 Folketingets Finansudvalg har d. 10.11.2015 stillet

Læs mere

Nøgletallene viser for en stor dels vedkommende både niveau og udvikling.

Nøgletallene viser for en stor dels vedkommende både niveau og udvikling. KØBENHAVNS KOMMUNE Børne- og Ungdomsforvaltningen Center for Policy NOTAT Til Børne- og Ungdomsudvalget Nøgletal på skoleområdet KL s bestyrelse har besluttet, at KL skal udarbejde et nyt nøgletalskoncept

Læs mere

Skatteudvalget SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 174 Offentligt

Skatteudvalget SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 174 Offentligt Skatteudvalget 2014-15 SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 174 Offentligt 17. december 2014 J.nr. 14-4997490 Til Folketinget Skatteudvalget Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 174 af 18. november 2014

Læs mere

Region Kommune Tilskud 0l at Tilskud 0l Tilskud 0l Bliv kommunal dagplejerbemærkninger passe egne privat privat børn pasning 0-2 pasning 3-6

Region Kommune Tilskud 0l at Tilskud 0l Tilskud 0l Bliv kommunal dagplejerbemærkninger passe egne privat privat børn pasning 0-2 pasning 3-6 Hovedstaden Albertslund Kommune x x Hovedstaden Allerød Kommune x x Hovedstaden Ballerup Kommune x x Hovedstaden Bornholms Regions kommune x x Hovedstaden Brøndby Kommune x x Hovedstaden Dragør Kommune

Læs mere

I bilag B nedenfor er tallene, der ligger til grund for figuren i bilag A, vist. Bilag B viser således de samme antal og andele som bilag A.

I bilag B nedenfor er tallene, der ligger til grund for figuren i bilag A, vist. Bilag B viser således de samme antal og andele som bilag A. N O T A T 25. april 2017 Undtagelser fra 225-timersreglen januar 2017 J.nr 17/04682 I bilag A nedenfor er vist foreløbige kommunefordelte antal og andele i forhold til undtagne borgere i forbindelse med

Læs mere

Bilag 2: Kommunespecifikke nøgletal

Bilag 2: Kommunespecifikke nøgletal Bilag 2: Kommunespecifikke nøgletal Publikationen kan hentes på hjemmesiden for Økonomi- og Indenrigsministeriets Benchmarkingenhed: www.oimb.dk Henvendelse om publikationen kan ske til kontaktpersonen

Læs mere

N O T A T. Tal for undtagelser i forbindelse med 225- timersreglen- December måned

N O T A T. Tal for undtagelser i forbindelse med 225- timersreglen- December måned N O T A T 8. marts 2016 Tal for undtagelser i forbindelse med 225- timersreglen- December måned J.nr 16/03977 I bilag A nedenfor er vist foreløbige kommunefordelte antal og andele i forhold til undtagne

Læs mere

I bilag B nedenfor er tallene der ligger til grund for figuren i bilag A vist. Bilag B viser således de samme antal og andele som bilag A.

I bilag B nedenfor er tallene der ligger til grund for figuren i bilag A vist. Bilag B viser således de samme antal og andele som bilag A. N O T A T 8. marts 2016 Tal for undtagelser i forbindelse med 225- timersreglen- november måned J.nr 16/03977 I bilag A nedenfor er vist foreløbige kommunefordelte antal og andele i forhold til undtagne

Læs mere

Foreløbige tal for undtagelser i forbindelse med 225- timersreglen

Foreløbige tal for undtagelser i forbindelse med 225- timersreglen N O T A T 11. oktober 2016 Foreløbige tal for undtagelser i forbindelse med 225- timersreglen J.nr 16/03977 I bilag A nedenfor er vist foreløbige kommunefordelte antal og andele i forhold til undtagne

Læs mere

Statistik for anvendelsen af Netlydbog.dk December 2013

Statistik for anvendelsen af Netlydbog.dk December 2013 jan-12 37.383 35.261 72.644 34.843 107.487 30.807 138.294 33.777 172.071 38.463 210.534 46.034 256.568 40.037 296.605 40.271 336.876 42.827 379.703 40.985 420.688 38.372 459.060 47.809 43.807 91.616 45.563

Læs mere

Statistik for anvendelsen af Netlydbog.dk November 2013

Statistik for anvendelsen af Netlydbog.dk November 2013 jan-12 37.383 35.261 72.644 34.843 30.807 33.777 38.463 46.034 40.037 40.271 42.827 40.985 38.372 47.809 43.807 91.616 45.563 41.264 41.216 44.419 51.006 45.301 44.894 48.516 48.087 107.487 138.294 137.179

Læs mere

Store forskelle i konkurrenceudsættelse på tværs af landets kommuner

Store forskelle i konkurrenceudsættelse på tværs af landets kommuner ANALYSE Store forskelle i konkurrenceudsættelse på tværs af landets kommuner Graden af konkurrenceudsættelse stiger kun ganske langsomt, og der er store forskelle imellem kommuner, både overordnet set

Læs mere

Udbudspligt og mål for konkurrenceudsættelse

Udbudspligt og mål for konkurrenceudsættelse DI Den 23. november 2010 Udbudspligt og mål for konkurrenceudsættelse I oplægget til Vækstforums kommende møde om konkurrence er det bl.a. foreslået, at der indføres udbudspligt på udvalgte kommunale opgaver.

Læs mere

Hvor bor de grønneste borgere i Danmark i 2018?

Hvor bor de grønneste borgere i Danmark i 2018? Hvor bor de grønneste borgere i Danmark i 2018? Indhold Figur 1.0 - Opvarmning af danske boliger med varmepumpe 3 Figur 2.0 - Interesse for grøn energi 6 Figur 3.0 - Grønt Flag Grøn Skole 7 Figur 4.0 -

Læs mere

Statistik for anvendelsen af Netlydbog.dk September 2013

Statistik for anvendelsen af Netlydbog.dk September 2013 jan-12 37.383 35.261 72.644 34.843 30.807 33.777 38.463 46.034 40.037 40.271 42.827 40.985 38.372 47.809 43.807 45.563 41.264 41.216 44.419 51.006 45.301 44.894 107.487 91.616 138.294 137.179 172.071 178.443

Læs mere

Tabel 20 - Beskæftigelse 1 Beskæftigelse efter branche og arbejdsstedskommune

Tabel 20 - Beskæftigelse 1 Beskæftigelse efter branche og arbejdsstedskommune Tabel 20 - Beskæftigelse 1 03.11.00 Havfiskeri 101 København 13 12 9 12 10 9 9 147 Frederiksberg. 1... 1 1 155 Dragør 7 7 7 6 5 4 4 159 Gladsaxe 1...... 161 Glostrup. 1 1.... 163 Herlev 1...... 167 Hvidovre

Læs mere

Ydernumre (praktiserende læger) på FMK i kommunerne. Procentdel af samtlige ydernumre (praktiserende læger), som mangler FMK

Ydernumre (praktiserende læger) på FMK i kommunerne. Procentdel af samtlige ydernumre (praktiserende læger), som mangler FMK Ydernumre (praktiserende læger) på i kommunerne Procentdel af samtlige ydernumre (praktiserende læger), som mangler Kommune Ydere uden Aabenraa Kommune 0 20 Aalborg Kommune 0 56 Aarhus Kommune 0 114 Albertslund

Læs mere

Tilgang til førtidspension for målgruppen for NY CHANCE TIL ALLE

Tilgang til førtidspension for målgruppen for NY CHANCE TIL ALLE NOTAT 18. juni 2007 Tilgang til førtidspension for målgruppen for NY CHANCE TIL ALLE Formålet med NY CHANCE TIL ALLE er at hjælpe personer, der har modtaget passiv offentlig forsørgelse i lang tid, ind

Læs mere

Flere elever går i store klasser

Flere elever går i store klasser ANALYSENOTAT Flere elever går i store klasser November 2016 I det følgende analyseres udviklingen i antallet af elever i folkeskolens klasser på baggrund af tal fra Indenrigsministeriet og svar fra undervisningsministeren.

Læs mere

Statistik for anvendelsen af Netlydbog.dk August 2013

Statistik for anvendelsen af Netlydbog.dk August 2013 jan-12 37.383 35.261 72.644 34.843 30.807 33.777 38.463 46.034 40.037 40.271 42.827 40.985 38.372 47.809 43.807 45.563 41.264 41.216 44.419 51.006 45.301 107.487 91.616 138.294 137.179 172.071 178.443

Læs mere

Bilag 2: Kommunespecifikke nøgletal. Sygefravær blandt ansatte i kommunerne

Bilag 2: Kommunespecifikke nøgletal. Sygefravær blandt ansatte i kommunerne Bilag 2: Kommunespecifikke nøgletal Sygefravær blandt ansatte i kommunerne Publikationen kan hentes på hjemmesiden for Økonomi- og Indenrigsministeriets Benchmarkingenhed: www.oimb.dk Henvendelse om publikationen

Læs mere

Dimittendundersøgelse for XXXe. XXXuddannelsen i xxx

Dimittendundersøgelse for XXXe. XXXuddannelsen i xxx Dimittendundersøgelse for XXXe Kære XXX XXXuddannelsen i xxx Du dimitterede fra UCL XXXuddannelsen i mm.åååå, og vi henvender os til dig, fordi vi som et vigtigt led i fortsat udvikling af uddannelsen

Læs mere

Kommunernes placering på ranglisten for sygedagpengeområdet, 1. halvår halvår 2018

Kommunernes placering på ranglisten for sygedagpengeområdet, 1. halvår halvår 2018 Kommunernes placering på ranglisten for sygedagpengeområdet, 1. halvår 2018-2. halvår 2018 Kommune Placering Faktisk ydelsesomfang Forventet ydelsesomfang Forskel Ændring i kommunale besparelser Fuldtidspersoner

Læs mere

Statistik for anvendelsen af Netlydbog.dk Juli 2013

Statistik for anvendelsen af Netlydbog.dk Juli 2013 jan-12 mar- 12 mar- 13 37.383 37.383 35.261 72.644 34.843 30.807 33.777 38.463 46.034 40.037 40.271 42.827 40.985 38.372 47.809 47.809 43.807 45.563 41.264 41.216 44.419 51.006 107.487 91.616 138.294 137.179

Læs mere

Økonomi- og Indenrigsministeriets Kommunale Nøgletal

Økonomi- og Indenrigsministeriets Kommunale Nøgletal Økonomi- og Indenrigsministeriets Kommunale Nøgletal Kom.nr 2007 2008 2009 2010 2011 2012 Undervisningsudgifter (netto) pr. 7-16-årig 1 Langeland Kommune 482 70.751 76.934 84.097 97.876 91.227 91.743 2

Læs mere

Ydernumre (praktiserende læger) på FMK i kommunerne. Antal ydernumre som mangler FMK

Ydernumre (praktiserende læger) på FMK i kommunerne. Antal ydernumre som mangler FMK Ydernumre (praktiserende læger) på i kommunerne Antal ydernumre som mangler Kommune Ydere uden Aabenraa Kommune 11 21 Aalborg Kommune 7 62 Aarhus Kommune 21 121 Albertslund Kommune 1 12 Allerød Kommune

Læs mere

Indsatsen for langvarige kontanthjælpsmodtagere i målgruppen for Flere skal med

Indsatsen for langvarige kontanthjælpsmodtagere i målgruppen for Flere skal med Notat Indsatsen for langvarige kontanthjælpsmodtagere i målgruppen for Flere skal med 8-05-2017 J. Nr. Click here to enter text. VOA / APK KOMMUNEFORDELINGER Kommuneopdelte opgørelser af andel langvarige

Læs mere

Tema 1: Status for inklusion

Tema 1: Status for inklusion Segregeringsgrad Tema 1: Status for inklusion Udvikling i segregeringsgrad januar 2015 - Andelen af segregerede elever i specialklasse på almenskole Pct. Pct. -point Pct. Pct. -point Hele landet 4,7% Hele

Læs mere

Forventede udgifter til service og anlæg i 2015

Forventede udgifter til service og anlæg i 2015 Forventede udgifter til og anlæg i 2015 LCP og PL-rul) (1. indberetning) (2. indberetning) til i 2015 anlæg til anlæg i 2015 (1) (2) (3) (4) (5) (6) (7) 1.000 kr. 1.000 kr. 1.000 kr. 1.000 kr. 1.000 kr.

Læs mere

Social- og Indenrigsudvalget SOU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 440. Offentligt

Social- og Indenrigsudvalget SOU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 440. Offentligt Social- og Indenrigsudvalget 21-16 SOU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 44 Offentligt Sundheds- og Ældreudvalget 21-16 SUU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 676 Offentligt Holbergsgade 6 DK-17 København

Læs mere

Tillæg til Statistik over økologiske jordbrugsbedrifter 2018 Autorisation & produktion

Tillæg til Statistik over økologiske jordbrugsbedrifter 2018 Autorisation & produktion Tillæg til Statistik over økologiske jordbrugsbedrifter 2018 Autorisation & produktion Marts 2019 Redaktion: Landbrugsstyrelsen Tekst: Landbrugsstyrelsen Foto: COLOURBOX ISSN: 2246-2872 Tillæg til ISBN

Læs mere

Region Hovedstaden. Kommune

Region Hovedstaden. Kommune Dan Yu Wang April 2017 Region Hovedstaden Albertslund 12 14 13 6,1 7,3 7,1-3% 150 152 144 1,9 2,2 2,2-3% Allerød 6 6 7 3,2 3,6 4,6 27% 77 75 93 0,9 0,9 1,2 26% Ballerup 17 14 14 5,0 4,4 4,4-2% 123 92 88

Læs mere

Ærø Kommune. Lolland Kommune. Slagelse Kommune. Stevns Kommune. Halsnæs Kommune. Gribskov Kommune. Fanø Kommune. Assens Kommune.

Ærø Kommune. Lolland Kommune. Slagelse Kommune. Stevns Kommune. Halsnæs Kommune. Gribskov Kommune. Fanø Kommune. Assens Kommune. BILAG 8c År 2014 Drikkevand Spildevand I alt Ærø Kommune 3.003 6.753 9756 Lolland Kommune 3.268 5.484 8752 Slagelse Kommune 2.442 5.176 7617 Stevns Kommune 1.845 5.772 7617 Halsnæs Kommune 2.679 4.902

Læs mere

Notat. Arbejdspladser i kommunerne. Bo Panduro

Notat. Arbejdspladser i kommunerne. Bo Panduro Notat Arbejdspladser i kommunerne Bo Panduro Arbejdspladser i kommunerne VIVE og forfatteren, 2017 e-isbn: 978-87-93626-17-1 Layout: 1508 Projekt: 11351 VIVE Viden til Velfærd Det Nationale Forsknings-

Læs mere

Til Folketinget - Skatteudvalget

Til Folketinget - Skatteudvalget Skatteudvalget 2009-10 L 221 Svar på Spørgsmål 25 Offentligt J.nr. 2010-311-0047 Dato: 9. juni 2010 Til Folketinget - Skatteudvalget L 221 - Forslag til Lov om ændring af personskatteloven, ligningsloven

Læs mere

Beskæftigelsesudvalget BEU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 138 Offentligt

Beskæftigelsesudvalget BEU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 138 Offentligt Beskæftigelsesudvalget 2016-17 BEU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 138 Offentligt MINISTEREN Beskæftigelsesudvalget Folketinget Dato J. nr. 29. november 2016 Frederiksholms Kanal 27 F 1220 København

Læs mere

ANTAL OMSORGSTANDPLEJEPATIENTER PR. KOMMUNE OG REGION ABSOLUTTE TAL OG I PROCENT. Målt i forhold til Sundhedsstyrelsens anbefaling 2016

ANTAL OMSORGSTANDPLEJEPATIENTER PR. KOMMUNE OG REGION ABSOLUTTE TAL OG I PROCENT. Målt i forhold til Sundhedsstyrelsens anbefaling 2016 ANTAL OMSORGSTANDPLEJEPATIENTER PR. KOMMUNE OG REGION ABSOLUTTE TAL OG I PROCENT Målt i forhold til Sundhedsstyrelsens anbefaling 2016 Oversigt: antal omsorgstandplejepatienter pr. kommune og region, absolutte

Læs mere

Kommunernes placering på ranglisten for kontanthjælpsområdet, 1. halvår halvår 2018

Kommunernes placering på ranglisten for kontanthjælpsområdet, 1. halvår halvår 2018 Kommunernes placering på ranglisten for kontanthjælpsområdet, 1. halvår 2018-2. halvår 2018 Kommune Placering Faktisk ydelsesomfang Forventet ydelsesomfang Forskel Ændring i kommunale besparelser Fuldtidspersoner

Læs mere

Uddannelsesparathed hos eleverne i 8. klasse, 2017

Uddannelsesparathed hos eleverne i 8. klasse, 2017 Uddannelsesparathed hos eleverne i 8. klasse, 2017 Resumé Fordelingen af uddannelsesparate versus ikke-uddannelsesparate elever er i 2017 meget lig de foregående to år. Samlet set er 28 procent af de elever,

Læs mere

Lokaleportalen.dk. I disse kommuner vil de danske virksomheder bo!

Lokaleportalen.dk. I disse kommuner vil de danske virksomheder bo! Lokaleportalen.dk I disse kommuner vil de danske virksomheder bo! En årlig analyse foretaget af Lokaleportalen.dk, der undersøger hvilke kommuner de danske virksomheder finder mest attraktive som placering

Læs mere

Gennemsnits antal åbningsdage inkl. åbningsdage på søgne- helligdage. Åbningsdage på søgne- helligdage

Gennemsnits antal åbningsdage inkl. åbningsdage på søgne- helligdage. Åbningsdage på søgne- helligdage Kommune nr. Kommune navn Vuggestue 2008 101 København 243,6 2,5 241,1 251 9,9 147 Frederiksberg 248,0 0,0 248,0 251 3,0 151 Ballerup 0,0 0,0 0,0 251-153 Brøndby 0,0 0,0 0,0 251-155 Dragør 244,0 0,5 243,5

Læs mere

Analyse: Anvendelsen af Joblog 2015

Analyse: Anvendelsen af Joblog 2015 Analyse: Anvendelsen af Joblog 2015 I forbindelse med diskussionerne om placering af ansvaret for at håndhæve lediges rådighedsforpligtelse har a kassernes brancheorganisation AK Samvirke analyseret tallene

Læs mere

Notat 10. juli 2017 DPN/MSB / J-nr.: /

Notat 10. juli 2017 DPN/MSB / J-nr.: / Notat 10. juli 2017 DPN/MSB / J-nr.: 211808 / 2409759 Store ændringer i liggetiderne på boligmarkedet I store dele af landet var liggetiderne lavere i de første seks måneder af 2017 i forhold til sidste

Læs mere

Udviklingen i antallet af ansatte inden for administration og ledelse mv. i kommunerne i perioden

Udviklingen i antallet af ansatte inden for administration og ledelse mv. i kommunerne i perioden Udviklingen i antallet af ansatte inden for administration og ledelse mv. i kommunerne i perioden 2013-2016 Dato 6-10-2017 1. Indledning I dette notat vises i oversigtsform udviklingen i kommunerne i perioden

Læs mere

PLO Analyse Hver fjerde praktiserende læge er over 60 år

PLO Analyse Hver fjerde praktiserende læge er over 60 år PRAKTISERENDE LÆGERS ORGANISATION PLO Analyse Hver fjerde praktiserende læge er over 60 år Hovedbudskaber Antallet af praktiserende læger er faldet med næsten 300 læger siden 2007 Èn ud af fire læger er

Læs mere

Jeg kan derudover oplyse, at ledighedsydelsesmodtagere ikke er forpligtiget til at registrere, hvilke stillingsbetegnelser de søger job indenfor.

Jeg kan derudover oplyse, at ledighedsydelsesmodtagere ikke er forpligtiget til at registrere, hvilke stillingsbetegnelser de søger job indenfor. Beskæftigelsesudvalget 2018-19 BEU Alm.del - endeligt svar på spørgsmål 88 Offentligt Folketingets Beskæftigelsesudvalg lov@ft.dk Leif Lahn Jensen Leif.Jensen@ft.dk Beskæftigelsesministeriet Ved Stranden

Læs mere

Skatteudvalget SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 131 Offentligt

Skatteudvalget SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 131 Offentligt Skatteudvalget 2016-17 SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 131 Offentligt 3. januar 2017 J.nr. 16-1853094 Til Folketinget Skatteudvalget Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 131 af 12. december 2016

Læs mere

Beskæftigelsesudvalget L 113 endeligt svar på spørgsmål 38 Offentligt

Beskæftigelsesudvalget L 113 endeligt svar på spørgsmål 38 Offentligt Beskæftigelsesudvalget 2015-16 L 113 endeligt svar på spørgsmål 38 Offentligt Folketingets Beskæftigelsesudvalg udvalg@ft.dk Finn Sørensen (EL) Finn.S@ft.dk Beskæftigelsesministeriet Ved Stranden 8 1061

Læs mere

Fordeling af supportberettigede brugere til teknisk support i Aula. Fælles antal for dagtilbud og skole. Central service desk håndterer fejlmeldinger

Fordeling af supportberettigede brugere til teknisk support i Aula. Fælles antal for dagtilbud og skole. Central service desk håndterer fejlmeldinger NOTAT Fordeling af supportberettigede brugere til teknisk support i Aula Det er kommunerne selv, der skal stå for den primære support i forbindelse med Aula. I tilfælde af tekniske fejl kan man dog naturligvis

Læs mere

Statistik for anvendelsen af Netlydbog.dk December 2012

Statistik for anvendelsen af Netlydbog.dk December 2012 37.383 37.383 35.261 72.644 34.843 30.807 33.777 38.463 46.034 40.037 40.271 42.827 40.985 38.372 107.487 138.294 172.071 210.534 256.568 296.605 336.876 379.703 420.688 459.060 53.444 49.802 45.839 46.149

Læs mere

Personer registreret i RKI register med sager opdelt og rangeret efter bopælsregion

Personer registreret i RKI register med sager opdelt og rangeret efter bopælsregion 15 Personer i RKI register med sager opdelt og rangeret efter bopælsregion Danmark Juli 2014-5,21% Juli 2015-5,15% Juli 2016-4,95% Juli 2017-4,68% Juli 17 Sag-snit Snit beløb diffe- Kode Region ring ring

Læs mere

PLO Analyse 2/3 af landets læger har nu lukket for flere patienter

PLO Analyse 2/3 af landets læger har nu lukket for flere patienter PRAKTISERENDE LÆGERS ORGANISATION Dato 11. september 2017 PLO Analyse 2/3 af landets læger har nu lukket for flere patienter Hovedbudskaber: Det meste af Nordjylland, det sydlige Sjælland og Lolland-Falster,

Læs mere

Faktaark til RKI analyse

Faktaark til RKI analyse Faktaark til RKI analyse 1. Antal personer i RKI registret 2. Antal registrerede fordelt på regioner og kommuner 3. Top 10 over kommuner med hhv. flest og færrest registrerede 4. Antal registrerede fordelt

Læs mere

Tabel 1: Andel af nystartede elever i grundskolen, der er startet senere end indtræden af undervisningspligten, skoleår 2008/2009 og 2009/2010

Tabel 1: Andel af nystartede elever i grundskolen, der er startet senere end indtræden af undervisningspligten, skoleår 2008/2009 og 2009/2010 Undervisningsudvalget 2017-18 UNU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 361 Offentligt Departementet Afdelingen for Analyse, Grundskole og Internationale Forhold MIN: UNU alm. del - spm. 361 Frederiksholms

Læs mere

Befolkningsudviklingen i Danmark

Befolkningsudviklingen i Danmark Notat 20. juni 2019 Befolkningsudviklingen i Danmark 2010-2019 Resume: I dette notat ser vi på befolkningsudviklingen i Danmark fra 2010 til 2019 i et geografisk perspektiv. Vi kan på baggrund af notatet

Læs mere

Statistik for anvendelsen af Netlydbog.dk September 2012

Statistik for anvendelsen af Netlydbog.dk September 2012 37.383 37.383 35.261 34.843 30.807 33.777 38.463 46.034 40.037 40.271 72.644 107.487 138.294 172.071 210.534 256.568 296.605 336.876 53.444 49.802 45.839 46.149 47.913 52.807 59.176 56.703 63.216 127.691

Læs mere

Børne- og Undervisningsudvalget BUU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 82 Offentligt

Børne- og Undervisningsudvalget BUU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 82 Offentligt Børne- og Undervisningsudvalget 2015-16 BUU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 82 Offentligt Børne- og Undervisningsudvalget Christiansborg Økonomi- og Koncernafdelingen Frederiksholms Kanal 25 1220 København

Læs mere

Tilgang til førtidspension for målgruppen for NY CHANCE.TIL ALLE i indsatsens to år.

Tilgang til førtidspension for målgruppen for NY CHANCE.TIL ALLE i indsatsens to år. NOTAT September 2008 Tilgang til førtidspension for målgruppen for NY CHANCE.TIL ALLE i indsatsens to år. J.nr. 06-634-12 2. kontor/upe Formålet med NY CHANCE TIL ALLE er at hjælpe personer, der har modtaget

Læs mere

Bilag 2: Kommunespecifikke nøgletal. Unge uden uddannelse eller beskæftigelse

Bilag 2: Kommunespecifikke nøgletal. Unge uden uddannelse eller beskæftigelse Bilag 2: Kommunespecifikke nøgletal Unge uden uddannelse eller beskæftigelse Publikationen kan hentes på hjemmesiden for Økonomi- og Indenrigsministeriets Benchmarkingenhed: www.oimb.dk Henvendelse om

Læs mere

Personer registreret med betalingsanmærkninger i RKI register

Personer registreret med betalingsanmærkninger i RKI register Personer med betalingsanmærkninger i RKI register Betalingsanmærkninger Sag-snit pr. Snit beløb Snit beløb Analyse Personer Vækst Beløb totalt pr. sag Januar 2008* 462.565 185.084 4,37% 2,50 kr 7.301.684.757

Læs mere

Budgetår Hele kr priser

Budgetår Hele kr priser Social-udvalg Driftsønske Skema DRI Budgettering af Værdighedsmilliarden Forslag nr. 2 Budgetår Hele 1.000 kr. - 2017 priser 2017 2018 2019 2020 I alt 0 0 0 8.740 Indtægtsbudget vedr. Værdighedsmilliarden

Læs mere

Skatteudvalget L 102 endeligt svar på spørgsmål 3 Offentligt

Skatteudvalget L 102 endeligt svar på spørgsmål 3 Offentligt Skatteudvalget 2016-17 L 102 endeligt svar på spørgsmål 3 Offentligt 16. januar 2017 J.nr. 16-1389754 Til Folketinget Skatteudvalget Vedrørende L 102 - Forslag til Lov om ændring af lov om inddrivelse

Læs mere

Bilag 2: Kommunespecifikke nøgletal. Tilknytning til uddannelse eller beskæftigelse blandt unge med psykisk sygdom

Bilag 2: Kommunespecifikke nøgletal. Tilknytning til uddannelse eller beskæftigelse blandt unge med psykisk sygdom Bilag 2: Kommunespecifikke nøgletal Tilknytning til uddannelse eller beskæftigelse blandt unge med psykisk sygdom Publikationen kan hentes på hjemmesiden for Økonomi- og Indenrigsministeriets Benchmarkingenhed:

Læs mere

Jan Aug Dec Mar Okt Nov Apr Sep Feb 2017

Jan Aug Dec Mar Okt Nov Apr Sep Feb 2017 Jul 2015 Aug 2015 Sep 2015 Okt 2015 Nov 2015 Dec 2015 Jan 2016 Feb 2016 Mar 2016 Apr 2016 Maj 2016 Jun 2016 Jul 2016 Aug 2016 Sep 2016 Okt 2016 Nov 2016 Dec 2016 Jan 2017 Feb 2017 Mar 2017 Apr 2017 Maj

Læs mere

Klamydiaopgørelse for 2012

Klamydiaopgørelse for 2012 Klamydiaopgørelse for 2012 Opgørelserne over hvor mange klamydiatilfælde, der er fundet i hver kommune skal tolkes med forsigtighed og kan ikke sammenlignes fra kommune til kommune. Der kan nemlig være

Læs mere

Bilag til Profilmodel 2013 på kommuneniveau

Bilag til Profilmodel 2013 på kommuneniveau Bilag til Profilmodel 2013 på kommuneniveau Dette bilag indeholder to tabeller. Tabel 1 viser andelen af ungdomsårgang 2013, der forventes at opnå en ungdoms, mindst en, en videregående og en lang videregående

Læs mere

Bilag 2: Klyngeinddeling jobcentre

Bilag 2: Klyngeinddeling jobcentre Bilag 2: Klyngeinddeling jobcentre Tabel B1 Alle ydelsesgrupper Klynge I mere end 20 pct. over median Obs antal Præd antal Rang 360 Lolland 104,2 93,5 1 482 Langeland 92,4 89,3 2 400 Bornholm 82,6 83,7

Læs mere

Skatteudvalget SAU alm. del - Svar på Spørgsmål 232 Offentligt. Til Folketingets Skatteudvalg

Skatteudvalget SAU alm. del - Svar på Spørgsmål 232 Offentligt. Til Folketingets Skatteudvalg Skatteudvalget SAU alm. del - Svar på Spørgsmål 232 Offentligt jj.nr. 09-048258 Dato : 24.03.2009 Til Folketingets Skatteudvalg Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 232 af 25. februar 2009. (Alm. del).

Læs mere

Deskriptiv analyse: Udviklingen i antal overførselsmodtagere og ledige det seneste år fordelt på kommuner

Deskriptiv analyse: Udviklingen i antal overførselsmodtagere og ledige det seneste år fordelt på kommuner Analyseenheden Deskriptiv analyse: Udviklingen i antal overførselsmodtagere og ledige det seneste år fordelt på kommuner April 2019 Lønmodtagerbeskæftigelsen har aldrig været højere i Danmark, end den

Læs mere

Beskæftigelsesudvalget BEU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 33 Offentligt

Beskæftigelsesudvalget BEU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 33 Offentligt Beskæftigelsesudvalget 2016-17 BEU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 33 Offentligt Folketingets Beskæftigelsesudvalg lov@ft.dk Finn Sørensen Finn.S@ft.dk Beskæftigelsesministeriet Ved Stranden 8 1061

Læs mere

Udvikling i antal kontanthjælpsmodtagere mv. fra januar 2004 til november 2018

Udvikling i antal kontanthjælpsmodtagere mv. fra januar 2004 til november 2018 feb-4 okt-4 jun-5 feb-6 okt-6 jun-7 feb-8 okt-8 jun-9 feb-1 okt-1 jun-11 feb-12 okt-12 jun-13 feb-14 okt-14 jun-15 feb-16 okt-16 jun-17 feb-18 okt-18 F A K T A Udvikling i antal kontanthjælpsmodtagere

Læs mere

Børne- og Undervisningsudvalget BUU Alm.del Bilag 116 Offentligt

Børne- og Undervisningsudvalget BUU Alm.del Bilag 116 Offentligt Børne- og Undervisningsudvalget 2015-16 BUU Alm.del Bilag 116 Offentligt Børne- og Undervisningsudvalget Christiansborg Ministeriet for Børn, Undervisning og Ligestilling Ministeren Frederiksholms Kanal

Læs mere

ANALYSENOTAT Konkurrenceudsættelsen stagnerer

ANALYSENOTAT Konkurrenceudsættelsen stagnerer ANALYSENOTAT Konkurrenceudsættelsen stagnerer AF CHEFKONSULENT MALTHE MUNKØE OG MARKEDSCHEF JAKOB SCHARFF Nye tal omkring Indikator for Konkurrenceudsættelse (IKU) der måler hvor stor en del af de konkurrenceegnede

Læs mere

Statistik for anvendelsen af Netlydbog.dk Februar 2014

Statistik for anvendelsen af Netlydbog.dk Februar 2014 47.809 43.807 91.616 45.563 41.264 41.216 44.419 51.006 45.301 44.894 48.516 48.087 44.165 52.188 48.069 100.257 137.179 178.443 219.659 264.078 315.084 360.385 405.279 453.795 501.882 546.047 77.989 69.641

Læs mere

Andel af elever i den almindelige undervisning i folkeskolen, 2016/17

Andel af elever i den almindelige undervisning i folkeskolen, 2016/17 Inklusionsgrad Andel af elever i den almindelige undervisning i folkeskolen, 2016/17 Dette notat giver overblik over andelen af elever i den almindelige undervisning den såkaldte inklusionsgrad. 95,2 procent

Læs mere

Undervisningsudvalget UNU Alm.del Bilag 5 Offentligt

Undervisningsudvalget UNU Alm.del Bilag 5 Offentligt Undervisningsudvalget 2016-17 UNU Alm.del Bilag 5 Offentligt Økonomi- og Koncernafdeling Frederiksholms Kanal 25 1220 København K Tlf. 3392 5000 Fax 3392 5567 E-mail uvm@uvm.dk www.uvm.dk CVR nr. 20453044

Læs mere

Folketingets Social-, Indenrigs- og Børneudvalg

Folketingets Social-, Indenrigs- og Børneudvalg Social-, Indenrigs- og Børneudvalget 2018-19 SOU Alm.del - endeligt svar på spørgsmål 112 Offentligt Folketingets Social-, Indenrigs- og Børneudvalg Holmens Kanal 22 1060 København K Telefon 33 92 93 00

Læs mere

Andel af personer registreret med sager i RKI register

Andel af personer registreret med sager i RKI register 8,00% Andel af personer registreret med sager i RKI register Juli 2010 4,62% 6,48% 6,92% 6,71% 7,08% 6,90% 7,43% 7,19% 7,50% 7,49% 7,00% 6,00% Januar 2011 4,72% 4,80% 5,00% i RKI registret 0,47% 0,49%

Læs mere

Beskæftigelsesudvalget BEU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 612 Offentligt

Beskæftigelsesudvalget BEU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 612 Offentligt Beskæftigelsesudvalget 2015-16 BEU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 612 Offentligt Folketingets Beskæftigelsesudvalg lov@ft.dk Finn Sørensen (EL) Finn.S@ft.dk Beskæftigelsesministeriet Ved Stranden 8

Læs mere

Experians RKI-analyse. Januar 2015

Experians RKI-analyse. Januar 2015 Experians RKI-analyse Januar 2015 Personer registreret med betalingsanmærkninger i RKI register Betalingsanmærkninger Andel Sag-snit pr. Snit beløb Snit beløb Analyse Personer Vækst registreret person

Læs mere

Jan Maj Apr Dec Sep Nov Okt Mar Feb 2017

Jan Maj Apr Dec Sep Nov Okt Mar Feb 2017 Nøgletal for Joblog Af nedenstående figur 1 og tabel 1 fremgår dækningsgraden for Joblog blandt dagpengemodtagere, jobparate kontanthjælpsmodtagere og åbenlyst uddannelsesparate uddannelseshjælpsmodtagere.

Læs mere

Udvikling i antal kontanthjælpsmodtagere mv. fra januar 2004 til december 2018

Udvikling i antal kontanthjælpsmodtagere mv. fra januar 2004 til december 2018 jan-4 sep-4 maj-5 jan-6 sep-6 maj-7 jan-8 sep-8 maj-9 jan-1 sep-1 maj-11 jan-12 sep-12 maj-13 jan-14 sep-14 maj-15 jan-16 sep-16 maj-17 jan-18 sep-18 F A K T A Udvikling i antal kontanthjælpsmodtagere

Læs mere

Børne- og Undervisningsudvalget BUU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 122 Offentligt

Børne- og Undervisningsudvalget BUU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 122 Offentligt Børne- og Undervisningsudvalget 2016-17 BUU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 122 Offentligt Børne- og Undervisningsudvalget Christiansborg Økonomi- og Koncernafdelingen Frederiksholms Kanal 25 1220 København

Læs mere

Experians RKI-analyse. 1. halvår 2016

Experians RKI-analyse. 1. halvår 2016 Experians RKI-analyse 1. halvår 2016 Personer registreret med betalingsanmærkninger i RKI register Betalingsanmærkninger Andel Sag-snit pr. Snit beløb Snit beløb Analyse Personer Vækst registreret person

Læs mere

Befolkningsfremskrivning. Annika Klintefelt

Befolkningsfremskrivning. Annika Klintefelt Befolkningsfremskrivning Annika Klintefelt Disposition Eksempler på usikkerhed Fremskrivning 2016 2 3 At spå om fremtiden Hvor mange vil indvandre? Fødes? Dø? Udvandre? Køn, alder, herkomst Og fordeling

Læs mere