Tænk Penge udkommer fire gange årligt. Her kan du se de væsentligste artikler i vores 2009-udgivelser.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Tænk Penge udkommer fire gange årligt. Her kan du se de væsentligste artikler i vores 2009-udgivelser."

Transkript

1 Tænk Penge Forbrugerrådet begyndte udgivelsen af Tænk Penge i 2009, fordi vi mener, at der er brug for et uafhængigt magasin og netsted om økonomi for almindelige mennesker. Tænk Penge kæmper for gennemskuelighed, forståelighed og rimelighed på det finansielle marked, og Tænk Penge er altid på forbrugerens side. Blad og website er sat i verden for at formidle pengestof på en måde, så Forbrugeren får lettere ved at træffe de økonomiske valg, der er rigtige for hende og ham Tænk Penge udkommer fire gange årligt. Her kan du se de væsentligste artikler i vores 2009-udgivelser. Tænk Penge nr. 1 1 Nu kører bussen I denne artikel fortæller vi dig, hvad du skal vide, inden du flytter hjemmefra. Vores økonomiekspert giver dig et privatøkonomisk grundkursus og 13 gode råd. Samtidig fortæller en række unge om deres erfaringer med at flytte. Test-dig-selv, er du til guld eller gæld? Betragter du dig selv som rationel og sparsommelig? Tag testen og find ud af, hvor fornuftig du er, når det virkelig gælder. Danske Bank har kostet os en halv million Først fik Thorbjørn og Ulla bankens ja til at finansiere et boligkøb. Men da huset var købt, fik de nej. Nu ender sagen i retten. Prisen på lån er skjult I denne artikel ser vi kritisk på, om bankerne giver dig den bedste rådgivning, når du låner til ny ejerbolig et af dit livs største investeringer. Indeholder mystery shopping-test af fire store banker. Bankernes nye boliglån flopper Vi fortæller om realkredit og SDO-lån. Forskellen på at optage lån i bank og at optage lån i realkredit, samt om hvordan de to låneformer kan bruges i kombination.

2 Råvarerne bliver billigere, men vores mad er stadig dyr I 2007 blev det dyrere at producere mad og drikke. Det betaler vi stadig for, selv om prisen på korn og andre råvarer er faldet markant. Vi går bagom de høje madpriser og giver dig tip til, hvordan du kan spise sundt og billigt. En barnepige til aktierne er dyr Vores egen analyse viser, at omkostninger til banken er unødvendigt høje, når banken giver det i øvrigt gode råd, at sprede sin investeringsrisiko, konkret ved at købe investeringsforeningsbeviser. Det er muligt på egen hånd at købe 15 forskellige danske aktier og få en lige så god risikospredning, men til minimale omkostninger. Investeringsforeninger betaler nemlig en skjult og høj provision til banken. Anne lagde sit overforbrug på hylden I denne artikel kan du læse, hvordan 24-årige Anne genvandt kontrollen over sin økonomi og begyndte at afvikle sin gæld. Læs, hvordan du gør Anne kunsten efter. Og få inspiration til billige glæder i hverdagen. Finanskrisen er en myte Klumme af Anders Fogh Jensen, filosof. Om årsager og virkninger, og om en krise opstår i medierne og bliver en selvopfyldende profeti. 2 Tænk Penge nr. 2 Tjen penge i banken Bankerne vil ikke forhandle. Siger de. Men som kunde bør du prutte om prisen medmindre du absolut ønsker at blive snydt, mener eksperterne. Vi vil af med vores gæld På disse sider ridser vi op, hvad der sker, når man lægger sit boliglån om. Vi fortæller om risikoen ved flekslån og fordele og ulemper ved opkonvertering. Og så får du 10 gode råd til din egen boligøkonomi. Indeholder tillige værktøj, hvor man selv kan regne på, om en nedkonvertering giver overskud. Sæt pris på parforholdet Det er så yndigt at følges ad, men pengesager kan sætte idyllen under pres. Over disse sider viser vi jer, hvordan to par har indrettet sig økonomisk, og giver jer gode råd fra eksperter i både penge og kærlighed. Selskaber skjuler prisen på dit otium På disse sider giver vi dig råd til, hvordan du får mest muligt ud af din pension. Indeholder undersøgelse af bankers og pensionsselskabers priser for opsparing (omkostninger). Hæv pengene De rige får en fed skattefordel, de mindre rige lidt ekstra til ferien. Det kan godt betale sig at hæve din særlige pension, SP.

3 Test-dig-selv, fedtsyl eller flottenhejmer? Har du et ubekymret forhold til penge, eller skal hver mønt helst bruges mere end en gang? Tag testen, og find dig selv. Fidusfirma meldt til politiet Annonce i Søndagsavisen med tilbud om afkast på kroner om året, hvis man blot indbetaler kroner her og nu. Men hvis noget lyder for godt til at være sandt, så er det nok, fordi det er for godt til at være sandt. Hop aldrig på tilbud om lette penge. En bank er ikke bare en bank Oversigt over seks typer af banker, opdelt på egenskaber, mulighed for kundekontakt, risikovillighed på kundernes vegne og med eksempler på konkrete banker. Find den, der passer til dig. Hvad er værdien af smuk natur Klumme af Jesper Jespersen, professor i økonomi. At forholde sig til, at ikke alting kan og bør måles i kroner. Og om, at lykke ikke kun handler om større rigdom på penge. Tænk Penge nr. 3 3 Bankkunder tabte 800 millioner Beskrivelse af Jyske Banks skandaløse produkt Jyske Invest Hedge Markedsneutral Obligation, hvor kunderne tabte 80 % af formuen på en måned. Råd om at holde sig fra færdigretter på investeringsområdet. Køb hellere ægte råvarer: stats- og realkreditobligationer og aktier, hvis man er risikovillig. Køb flybilletter, 4 uger før du letter En måned før afrejsen er det optimale tidspunkt at købe din flybillet, hvis du vil binde dig mindst muligt, og alligevel have den bedste pris. Undersøgelse af prisen på flybilletter over tid. Begrænset til Europa. Undgå at boligdrømmen bliver et mareridt De engang så billige andelsboliger blev markant dyrere fra Nu falder prisen igen. Alligevel kan billige andele være dyre i længden. Forvirret? Over de næste sider viser vi dig vej gennem et uigennemskueligt andelsmarked og udstyrer dig med de nødvendige køberåd. Indeholder værktøj til en omtrentlig sammenligning af andelsboligpriser og kontantpriser for ejerboliger. Først tilbød Rene Holmgren sms-lån med en årlig rente på procent. Nu lover han kreditkort til dårlige betalere. Men det er et stort fupnummer, mener forbrugerne, som har betalt 950 kroner for et kreditkort, de aldrig har set.

4 Et barn koster kroner På disse sider får du overblik over, hvad du skal tænke på, når du får børn. Vi giver dig gode råd til din økonomi med spædbørn, skolebørn og teenagere. Indeholder gode råd om børneopsparing. Test-dig-selv, er du frisk? Er du en forsigtigper, eller griner du faren direkte op i ansigtet? Test dig selv, og se, om dine handlinger stemmer overens med dit selvbillede. Snøret af MasterCard Kreditkort er praktiske, men også farlige. På disse sider viser vi, hvor let man kan komme i økonomisk uføre med et MasterCard, og hvordan man kommer på rette kurs. Vi beskriver også fordele og ulemper ved MasterCard. Er du fugl eller orm? Klumme af Michael Møller, professor i økonomi. Inden du drager på eventyr på de finansielle markeder, så gør dig selv den tjeneste at overveje, om du er jæger eller bytte. 4 Tænk Penge nr. 4 Få ski til halv pris Undersøgelse af priser på skiferie. Herunder forskelle på priser på Alperne og Østeuropa, henholdsvis inden for og uden for sæson. Bankerne sælger tvivlsom pensionsfidus Lån til pension, og spar penge i skat, siger bankerne. Men den ide skal man betragte med meget kritiske øjne, mener en ekspert. Og pensionsselskaberne er enige. Indeholder tip for boligejere om at opspare i de samme obligationer, som ligger bag realkreditlånet. Et rigt og godt nytår På disse sider viser Tænk Penge vej til et bedre og billigere Vi har samlet 161 sparetips, som kan give lidt mere luft i din hverdag uden samtidig at tage luften ud af din livsglæde. Gæld vender den tunge ende nedad I årevis levede vi højt på at lånefinansiere vores forbrug. Nu skal regningen betales. Og den rammer hårdt blandt de fattigste danskere. Obligationer rimer på Mark Knopfler Vellykket investering kræver tre ting: En kok, gode råvarer og den rigtige opskrift. I Tænk Penges kogebog for investorer ser vi på alle tre dele. I første kapitel behandler vi en af råvarerne nemlig obligationer.

5 Bryllupper sprænger budgetter Udgifterne til et bryllup kan let løbe løbsk. På disse sider viser vi dig vejen til det bedst mulige bryllup uanset om du er til budget, standard eller luksus. Lise får råd til Brahms og Berlin På disse sider fortæller vi, hvordan du sikrer dig en god økonomi til den tredje alder. Du får tips til at fremtidssikre økonomien, når du er 30, 40 eller 50 år. Griskhedens triumf Klumme af Jan Lindhardt, teolog. I gamle dage førte gerrighed direkte til Helvede. I dag er det vejen til velstand og anseelse. Her er beretningen om dødssynden, som blev til en dyd. 5

spar penge Guide Skift bank og sider Sådan får du en bedre rente Sådan forhandler du med banken Maj 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.

spar penge Guide Skift bank og sider Sådan får du en bedre rente Sådan forhandler du med banken Maj 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b. Foto: Scanpix Guide Maj 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus 2 2 Skift bank og sider spar penge Sådan får du en bedre rente Sådan forhandler du med banken Spar penge INDHOLD I DETTE HÆFTE:

Læs mere

Tag et Danica Pensionstjek og få et klart svar

Tag et Danica Pensionstjek og få et klart svar FORUDSÆTNINGER BAG DANICA PENSIONSTJEK INDHOLD Indledning.... 1 Konceptet... 1 Tjek din pension én gang om året.... 2 Få den bedste anbefaling.... 2 Forventede udbetalinger og vores anbefalinger..........................................................

Læs mere

Tag dig nu sammen, skat

Tag dig nu sammen, skat Lisbeth Fruensgaard Tag dig nu sammen, skat bevar glæden og overskuddet, når din partner rammes af stress eller angst Go Bog Tag dig nu sammen, skat bevar glæden og overskuddet, når din partner rammes

Læs mere

Anbefalinger om aktieinvesteringer

Anbefalinger om aktieinvesteringer Anbefalinger om aktieinvesteringer Udarbejdet af: Tom Engsted, professor, Århus Universitet Bjarne Graven Larsen, fondsdirektør, ATP Michael Møller, professor, CBS 8 januar 2011 Denne rapport er udarbejdet

Læs mere

Hvad er en aktie? Hvad er en investeringsforening? Hvad sker der på Fondsbørsen? Hvem er Dansk Aktionærforening? Hvilke råd skal jeg følge?

Hvad er en aktie? Hvad er en investeringsforening? Hvad sker der på Fondsbørsen? Hvem er Dansk Aktionærforening? Hvilke råd skal jeg følge? Ny på aktiemarkedet? AktieSkole Hvad er en aktie? Hvad er en investeringsforening? Hvad sker der på Fondsbørsen? Hvem er Dansk Aktionærforening? Hvilke råd skal jeg følge? OM AKTIER Hvad er en aktie? En

Læs mere

NÅR DU INVESTERER SELV

NÅR DU INVESTERER SELV NÅR DU INVESTERER SELV Her kan du læse om de muligheder, du har i Lægernes Pensionsbank, og de overvejelser, du skal gøre dig, hvis du selv vil investere din opsparing. 115/04 14.05.2013 I Lægernes Pensionsbank

Læs mere

Hvordan får jeg penge til fartøjet?

Hvordan får jeg penge til fartøjet? Kapitel 3 side 35 Hvordan får jeg penge til fartøjet? Der skal bruges penge til at købe et fartøj. Og der skal bruges penge i det daglige - til driften. I det her afsnit skal vi se på, hvordan man kan

Læs mere

Skilsmisse -hvad så med økonomien?

Skilsmisse -hvad så med økonomien? Skilsmisse -hvad så med overblik bodeling budget økonomi ægtefællebidrag børnetilskud børnebidrag ansvar -økonomisk e-guide til dig der skal skilles Forfatter: Heidi Hamann, økonomisk rådgiver Skilsmisse

Læs mere

Fremtidens realkredit

Fremtidens realkredit Fremtidens realkredit - så sætter du lidt til side Tolagsbelåning ganske enkelt Dansk realkredit er noget helt specielt I mere end 200 år har danskerne kunnet låne penge på en ganske særlig måde. Muligheden

Læs mere

Formue. Safe. Sådan undgår Formuepleje tab. Følg den globale jagt på afkast. Fejrer 25 års jubilæum

Formue. Safe. Sådan undgår Formuepleje tab. Følg den globale jagt på afkast. Fejrer 25 års jubilæum Aktionærmagasin fra formueplejeselskaberne // 2. kvartal 2013 // 28. årgang Formue Sådan undgår Formuepleje tab Følg den globale jagt på afkast Safe Fejrer 25 års jubilæum Det var Claus Hommelhoff (foto)

Læs mere

Tænk dig om. Den voldsomme ulykke gav mig et nyt syn på trafikken: GF er tættere på dig Bedre forsikret ved ulykke. Red nakken Støt hovedet

Tænk dig om. Den voldsomme ulykke gav mig et nyt syn på trafikken: GF er tættere på dig Bedre forsikret ved ulykke. Red nakken Støt hovedet GF er tættere på dig Bedre forsikret ved ulykke FORÅR 2013 Red nakken Støt hovedet Den voldsomme ulykke gav mig et nyt syn på trafikken: Tænk dig om 10 MINUTTER med GF Forsikring 142 millioner på vej til

Læs mere

Viden om penge BUDGET OPSPARING LÅN

Viden om penge BUDGET OPSPARING LÅN Viden om penge BUDGET OPSPARING LÅN Viden om penge Forfattere: Jørgen Korsgaard, Jørgen Uhl Pedersen og Gert B. Nielsen Grafisk tilrettelægning: Bjørn Rasmussen Grafik Omslag: Finansrådet Fotos: Marianne

Læs mere

Når du har planer om en ny bolig

Når du har planer om en ny bolig Når du har planer om en ny bolig Når du har planer om en ny bolig At blive boligejer er en stor begivenhed i livet og derfor sjældent noget, man beslutter fra den ene dag til den anden. For hvad er der

Læs mere

Spørgsmål og svar om inddragelse af pårørende

Spørgsmål og svar om inddragelse af pårørende Spørgsmål og svar om inddragelse af pårørende I Hej Sundhedsvæsen har vi arbejdet på at understøtte, at de pårørende inddrages i større omfang, når et familiemedlem eller en nær ven indlægges på sygehus.

Læs mere

Styr på dine penge ÅOP SKAT LØN

Styr på dine penge ÅOP SKAT LØN Styr på dine penge ÅOP SKAT LØN Styr på dine penge Styr på dine Penge er udviklet til brug under Pengeugen. Formålet med Pengeugen er at lære eleverne i de ældste klasser om penge og privatøkonomi. Pengeugen

Læs mere

Philip Fisker og Emil Malthe Bæhr Christensen

Philip Fisker og Emil Malthe Bæhr Christensen Projektopgave - Mad Delemne - Madspild Vi har valgt delemnet madspild. Ifølge os er madspild et område, der ikke er belyst nok, selvom det er meget aktuelt i disse dage, hvor man snakker om klimaændringer

Læs mere

pension Magasinet der holder dig opdateret om din pension Pengene vokser ikke på træerne men med træerne Læs temaet om investeringerne der vokser

pension Magasinet der holder dig opdateret om din pension Pengene vokser ikke på træerne men med træerne Læs temaet om investeringerne der vokser pension Magasinet der holder dig opdateret om din pension Pengene vokser ikke på træerne men med træerne Læs temaet om investeringerne der vokser nr. 1 marts 2011 indhold Investeringen vokser 3 Genoprette

Læs mere

Tal med dit barn om skyggen - og bliv en familie med ekstraordinær frihed

Tal med dit barn om skyggen - og bliv en familie med ekstraordinær frihed Tal med dit barn om skyggen - og bliv en familie med ekstraordinær frihed Salg eller videre salg af denne publikation er ikke tilladt Tal med dit barn om skyggen - og bliv en familie med ekstraordinær

Læs mere

Bliv bedre til at investere

Bliv bedre til at investere liv bedre til at investere Hvad der er godt og skidt at sætte sparepenge i lige nu, giver børseksperten Lars Tvede et par bud på her. På flere områder ser han både store trusler og muligheder. Juni 2012

Læs mere

Sparer du nok op? Hvad får du og hvad får du brug for

Sparer du nok op? Hvad får du og hvad får du brug for pension Magasinet der holder dig opdateret om din pension tema Sparer du nok op? Hvad får du og hvad får du brug for nr. 1 forår 2012 indhold Opskriften på en god alderdom 3 Lav rente og højere skatter

Læs mere

ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER 12-17 ÅR. Når du ikke kan bo derhjemme OM AT VÆRE ANBRAGT

ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER 12-17 ÅR. Når du ikke kan bo derhjemme OM AT VÆRE ANBRAGT ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER 12-17 ÅR Når du ikke kan bo derhjemme OM AT VÆRE ANBRAGT 2 3 NÅR DU IKKE KAN BO DERHJEMME 6 JO ÆLDRE DU ER, JO FLERE RETTTIGHEDER 8 SAGSBEHANDLERE, PÆDAGOGER OG ANDRE VOKSNE 14

Læs mere

11 HVORDAN MESTRER VI TAB?

11 HVORDAN MESTRER VI TAB? 76 SORG - NÅR ÆGTEFÆLLEN DØR I DEL 1 I OM SORG 11 HVORDAN MESTRER VI TAB? Mestring handler om, hvordan vi håndterer de problemer og udfordringer, vi møder. I dette kapitel oversætter vi nogle gange mestring

Læs mere

Noget om lån. Lisbeth Lund-Hansen 2010. www.citykirken.dk

Noget om lån. Lisbeth Lund-Hansen 2010. www.citykirken.dk Noget om lån Der er mange forskellige priser på lån alt efter hvem du er, hvor meget du ejer, hvad pengene skal bruges til og hvem du låner af. Helt generelt afhænger prisen på et lån ofte af, hvor stor

Læs mere

Hvordan høre Gud tale?

Hvordan høre Gud tale? Hvordan høre Gud tale? Forord til læreren For flere år siden sad jeg sammen med en gruppe børn i 10-11 års alderen. Vi havde lige hørt en bibeltime, der handlede om at have et personligt forhold til Jesus.

Læs mere

Guide. Nu kan du få fast rente på 1% Det koster dit lån. sider. August 2014 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus. Foto: Scanpix/Iris

Guide. Nu kan du få fast rente på 1% Det koster dit lån. sider. August 2014 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus. Foto: Scanpix/Iris Foto: Scanpix/Iris Guide August 2014 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus 10 sider Nu kan du få fast rente på 1% Det koster dit lån Nu kan du få fast rente på 1% INDHOLD: Nu kan du få fast rente

Læs mere

ADVOKATERNE FOLDSCHACK OG FORCHHAMMER

ADVOKATERNE FOLDSCHACK OG FORCHHAMMER GÆLD, GÆLDSRÅDGIVNING OG GÆLDSSANERING FOR SOCIALT UDSATTE ADVOKATERNE FOLDSCHACK OG FORCHHAMMER GÆLD, GÆLDSRÅDGIVNING OG GÆLDSSANERING FOR SOCIALT UDSATTE Indhold 1. Forord... 5 2. Indledning... 6 3.

Læs mere

Guide. Skattelettelser - se om du slipper billigere. Forskudsopgørelse - det skal du tjekke. sider

Guide. Skattelettelser - se om du slipper billigere. Forskudsopgørelse - det skal du tjekke. sider Foto: Scanpix Guide November 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus 12 sider Skattelettelser - se om du slipper billigere Forskudsopgørelse - det skal du tjekke SKAT 2014 INDHOLD I DETTE HÆFTE:

Læs mere

Vid at de arbejder i dig og at du hele tiden kan gå tilbage til dem, når du har lyst.

Vid at de arbejder i dig og at du hele tiden kan gå tilbage til dem, når du har lyst. Kald 4: Hvad er dit behov lige nu. Nu er det tid til at ligge ønskerne lidt væk. Vid at de arbejder i dig og at du hele tiden kan gå tilbage til dem, når du har lyst. Men i dag skal vi tale om dit behov.

Læs mere

Hiv stikket ud og tag på drømmeferien

Hiv stikket ud og tag på drømmeferien Hiv stikket ud og tag på drømmeferien De fleste drømmer om at hive stikket ud et par måneder og komme væk fra hverdagens stress og jag, og for en typisk dansk familie kan det faktisk godt lade sig gøre

Læs mere

. Lav rente og høj grad af sikkerhed. FlexLån T er den oversete tredje vej for boligejere

. Lav rente og høj grad af sikkerhed. FlexLån T er den oversete tredje vej for boligejere 25.april 2015. Lav rente og høj grad af sikkerhed. FlexLån T er den oversete tredje vej for boligejere Lånevarianten FlexLån T er overset på realkreditmarkedet. Men med kombinationen af høj sikkerhed for

Læs mere