Kærgård, Daugbjerg - En landsby med tekstilproduktion fra yngre jernalder

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Kærgård, Daugbjerg - En landsby med tekstilproduktion fra yngre jernalder"

Transkript

1 Kærgård, Daugbjerg - En landsby med tekstilproduktion fra yngre jernalder Mette Klingenberg og Kamilla Fiedler Terkildsen Kulturhistorisk Rapport Viborg Museum 2012 Bygherrerapport nr. 63 Bygherre: Jørgen og Susanne Jensen ISBN

2 2 Indledning Omtrent 1 km nordvest for Daugbjerg Dås og lige syd for vejen, der fører fra Holstebro til Viborg, ligger i dag en gård. Stuehuset er over 100 år gammelt, og faktisk kan gården følges lige så langt tilbage, som vi har kort. Navnet Kærgård refererer til et eng/moseområde lige syd for gården, hvor der for måske ikke så længe siden har ligget et lille kær. Men gården har nok ligget her endnu længere måske i over 1000 år. I hvert fald viste det sig, da Landmand Jørgen Jensen i 2007 ville bygge plansilo og senere også andre landbrugsbygninger, at der havde boet mennesker på gården Kærgård, længe før Jørgen og Susanne. Der dukkede rester af huse, værkstedshytter og brønde op, og så myldrede også arkæologerne til. Over tre år fik vi lov at lave udgravninger forud for forskellige byggerier, og resultaterne er mange og spændende. Her vil nogle af de bedste fund blive præsenteret.

3 3 Plan over udgravningerne. Huse er grønne, brønde og vandhuller blå, grubehuse er orange, og hegn er røde. Mellem gården og det område, som vi gravede, lå der en lavning, inden terrænet igen steg mod nord og mod øst, og mens jernalderens huse lige som gården generelt lå på de høje, tørre arealer, fandt vi i lavningen og i kanten af engområdet mod syd det allermest spændende. Her var nemlig brønde fra jernalderen, og i brøndene var der bevaret genstande af træ, som ellers kun sjældent er bevaret fra den tid. Her var både husgeråd, dele fra vogne og hus, ja endda et stykke fra en ard (jernalderens plov). Sammen med pladsens mange grubehuse og øvrige konstruktioner har vi derfor fået et godt indblik i både produktion og de daglige genstande, som vi kun sjældent får et glimt af. Udgravningen Selve udgravningen forløb over lang tid. I 2007 gravede vi fra juni til november, i 2008 fra juli til september og i 2009 fra maj til oktober. Om det skyldes klimaforandringer vides ikke, men vi oplevede i den periode stort set alle facetter af det danske vejr. Vi startede i maj 2007 i hedebølge, der ikke kun gav udgraverne fornemmelsen af at arbejde i en ørken, men også betød regulære støvstorme. Det blev dog bedre, eller i hvert fald vådere sommeren 2007 var nemlig temmelig våd, så snart stod de lavere

4 4 dele af feltet under vand, og inden vi var færdige, havde vinteren sat ind, hvilket betød at vandet i brøndene var dækket af is, når vi kom om morgenen. Både i 2008 og 2009 oplevede vi nogle voldsomme regnskyl, der flere gange satte felterne under vand. Tørt og støvet Brønd under vand Koldt og frosset Regnvejr Det er her vi skal grave! Vandet viste tydeligt hvor brøndene var. Hvad fandt vi en jernalder landsby med spor efter klædeproduktion. Udgravningerne var trods vejret en stor succes, og fundene levede til fulde op til forhåbningerne om, hvad vi kunne forvente at få ud af pladsen. Fundene fortæller om dagligdagen på pladsen og måske også om de mere festlige lejligheder.

5 5 Stolpebyggede huse: Selvom der i alt blev udgravet hele eller dele af 17 stolpebyggede huse, er det formentlig kun kanten af landsbyen, vi har undersøgt. Således stiger terrænet både mod øst og mod nord, og der er ingen tvivl om, at der ligger flere huse her. Det viser også de prøvegravninger, vi har lavet. Mange af de huse, der er undersøgt, er mindre huse og må opfattes som udhuse eller værkstedshuse brugt i forbindelse med landbruget, som var pladsens primære erhverv, eller i tilknytning til aktiviteterne, der er foregået omkring brøndene. Men det vender vi tilbage til. Tre af husene er større huse, som formentlig er egentlige beboelseshuse med bolig i østenden og stald i vestenden, sådan som det var almindeligt i jernalderen. Hus 2-3. Et beboelseshus i 2 faser. Da det ene hus (stolpehullerne var markeret med sort) blev for dårligt, væltede man det og byggede et nyt (stolpehullerne er markeret med mørkegrøn). Det ser også ud til, at den ene gavl inden da er fornyet og rykket lidt ind. Hus 2-3 fra udgravningen i 2007 (udgravningens vestligste) er netop et klassisk langhus med plads til beboelse i den ene ende og stald i den anden. Man har formentlig boet i vestenden og haft stald i østenden. Da huset blev for dårligt, har man væltet det og bygget et nyt på stort set det samme sted. De to huse har haft henholdsvis ca. 100 m 2 og 135 m 2 under tag og har været mellem ca. 20 og 27 m lange og godt 5 m bredde. Jernalderens huse er bygget som det, man kalder tre-skibede langhuse med 2 rækker af tagbærende stolper inde i huset. Denne form for typehus har været i brug fra bronzealderen og op til middelalderen. Det vil sige i ca år. Selvom princippet med de sætvise tagbærende stolper er det samme i alle disse år, er der dog forskel på konstruktionen. Afstanden mellem stolperne, væggenes form og opbygning samt husenes længde og bredde ændrer sig med tiden. Det er muligt ud fra husenes konstruktion og de fund, der er gjort i stolpehullerne, at datere disse huse på Kærgård til ca e.kr. Den periode kaldes også ældre germansk jernalder.

6 6 Eksempel på hvordan et tre-skibet hus fra jernalderen kunne have set ud. Læg mærke til de kraftige tagbærende stolper inde i huset.. På grund af konstruktionen med jordgravede stolper og byggematerialerne i øvrigt havde et hus en begrænset levetid på år. Tegning Flemming Bau. Et andet af de store huse blev undersøgt i Det ligger længere mod nord. Huset er bredere (godt 6 m) og kun 17 m langt, men det har også ca. 100 m 2 under tag. Det er ikke sikkert, der har været stald i dette hus. Denne hustype dateres typisk til vikingetiden ( e. Kr.). Hus K45. Beboelseshus fra vikingetid.

7 7 Huset K45 i fladen omgivet af grubehuse. Især sydvæggen er tydelig. Set fra øst. Disse to huse viser således, at landsbyen ved Kærgård har ligget der i lang tid, men at den flyttede lidt rundt. I ældre germansk jernalder bor man helt ned til engområdet, hvor kvæget har græsset, og hvor man har hentet hø til vinterforrådet. Det er således også tæt på lavningen hvor man har kunnet grave sine brønde med mindst mulig arbejdsindsats, da man ikke behøvede at grave dybt inden der stod vand i brøndene. Herefter er man flyttet lidt mod nordøst op på det lidt højere terræn. Man har dog fortsat gravet sine brønde og bassiner i lavningen. Enkelte brønde ligger dog lidt væk fra lavningen, men disse er formentlig hurtigt opgivet, fordi de for let tørrede ud. Begge huse ligger desuden i kanten af udgravningen, og det er tydeligt, at bebyggelsen fortsætter ud over det undersøgte område.

8 8 Grubehuse Ud over de stolpebyggede huse blev der undersøgt 20 grubehuse. Det er små nedgravede værkstedshytter, som ofte ses på pladser fra yngre jernalder. Husene består af nedgravninger, I hver ende af et grubehus er sat en stolpe, der har båret taget. Nogle gange kan der i kanten ses stolpehuller fra væggene. Nedgravningerne i grubehusene er ovale eller firkantede med mere eller mindre runde hjørner. Rekonstruktionstegning af grubehus med en væv. Udgravning af et grubehus. Midt på husets gulv ses en sort stribe trækul der viser at der her har der været et ildsted De har ikke været brugt til beboelse, og kun i få af dem er der fundet ildsteder. I et enkelt eller to er der muligvis spor efter en væv (se side 26). I grubehusene er der bl.a. fundet tenvægte, små hvæssesten, en kniv, en jernnål og en bronzepinzet samt enkelte perler. Mange af disse genstande, tyder på, at man har arbejdet med tekstil enten af uld eller hør. Begge materialer har det bedst med let fugtige og ensartede temperaturer, og det er netop, hvad der er i et grubehus, hvor den omgivne jord holder både fugtighed og temperatur konstant.

9 9 Eksempler på genstande fra grubehusene: Øverst to tenvægte, en raverle og en glasperle. Herunder en hvæssesten og en bronzepinzet. Brønde Som nævnt er noget af det mest spændende de mange brønde og ikke mindst det, der er fundet i dem. I alt er der undersøgt 36 brønde og vandførende gruber på pladsen. Det er ikke umiddelbart muligt med sikkerhed at sige hvor mange, der er samtidige, men ligesom husene kan nogle dateres til ældre germansk jernalder, mens andre dateres til yngre germansk jernalder eller vikingetid, og pladsen spænder altså over perioden fra ca. år 400 til år 900 e. Kr., hvilket er et stykke ind i vikingetiden. Ud fra dendrokronologiske dateringer af træet tyder det dog på, at der især har været mange brønde i tidsrummet e. Kr., altså i den sidste del af pladsens brugstid. At brøndene har været vandførende, var vi slet ikke i tvivl om, for selv i dag, hvor vandstanden på grund af dræning må formodes at være lavere end i jernalderen, trak vandet op, så snart vi begyndte at grave i dem, hvilket man også vil kunne se på de billeder, der vises af de enkelte brønde. Det er vores held, at vandet fortsat har stået så højt, for det er derfor, der har været så gode bevaringsforhold i brøndene, at træ og andet organisk materiale er bevaret til i dag. Selvom kun den nederste del af brøndforingen var tilbage, har vi gjort mange gode fund, der viser noget om træhåndværk og dagligdag. Denne type genstande er normalt ikke bevaret på tørre pladser, og derfor har Kærgårdundersøgelsen bidraget med megen ny viden. Men vandet gjorde selvfølgelig udgravningen mere besværlig end normalt. Der måtte pumpes meget for at gøre det muligt at grave brøndene ud. Samtidig var det nødvendigt hele tiden at holde træet vådt, da det ellers ville smuldre efter de mange år i vand. Det var ikke lige nemt at få taget de pæne billeder i sådan en situation, og heller ikke altid nemt at tage de lange stykker tømmer op, da sandet sugede sig ind omkring dem og holdt dem fast.

10 10 Her må bygherre selv give en hånd med for at få en lang planke op. Der er mange forskellige slags brønde, gruber og bassiner. Brøndene har været brugt til at hente drikkevand og andet vand, man skulle bruge på pladsen. Gruberne har nok ofte været gravet ved et kortvarigt behov for vand eller for at opbevare noget fugtigt. Bassinerne har været brugt til at lægge noget ned i vand, der siden kunne hentes op igen. Især konstruktionen af brøndene varierede meget. En klassisk brøndtype er en såkaldt holk. En udhulet træstamme der er sat ned i et gravet hul, og hvor vandet kan stå, uden at sand trænger ind. Vi fandt to fine eksemplarer samt et tredje, hvor stammen var delt i flere stykker. Alle de tre stammer er af egetræ. De to holkbrønde.

11 11 En anden brøndtype er fletværksbrøndene, der minder lidt om holkene, men som i stedet for en udhulet stamme består af en brøndforing af grenflet. Også dem blev der fundet flere af under udgravningen. Eksempel på brønd af fletværk. Andre brønde var lavet af nedsatte rafter/stammer, som var flækket og nedsat i nedgravningskanten for at undgå, at brøndens sider skulle skride sammen. Flækkede rafter i brønd. Mange kunne sammenpasses to og to.

12 12 Atter andre bestod af spejlkløvede egeplanker. Brønd med foring af kløvede planker. På billedet ses også tydeligt, at det kun er det nederste af brøndforingen, der er bevaret. Andre brønde var mere komplicerede, og en enkelt skilte sig ud ved at have flere konstruktionsfaser med fletværk og større stolper. Brønd i flere faser med både grenflet og større planker.

13 13 Den største brønd var firkantet og syntes at bestå af et virvar af konstruktionsformer. De dendrokronologiske dateringer viser, at den formentlig er lavet i 888 e.kr., men at der også er brugt ældre tømmer i konstruktionen. Tømmeret viste da også tydelige tegn på genbrug. Stor firkantet brønd med trædestamme. Og så er der de brønde, som ikke er brønde, men snarere en form for bassiner, hvor man har kunnet lægge råmateriale ned inden videre forarbejdning. I et bassin længst mod syd lå i bunden af gruben to stammer på kryds. Deres funktion synes klar det har været trædestammer, så man kunne komme ned i gruben og hente noget op eller lægge noget ned.

14 14 Bassin med trædestammer i bunden. En anden grube havde et lag af nedlagte grene i bunden. Også her var der i kanten større stammer/grene, man kunne gå på. Grenlaget har betydet man kunne gå på bunden uden at træde den i stykker. Fletværk i bunden af grube/bassin efter at stammerne i kanten er taget op..

15 15 To brønde bar præg af, at der ofte havde været behov for at komme ned i dem der var nemlig nedsat stiger i de to brønde. Den ene stige havde kun et trin, men var til gengæld med to flot tildannede vanger. Det viste sig, at det var genbrug af to halve vognaksler. Stige af to vognaksler Den anden stige har bevaret resterne af tre trin, selvom de alle er knækket. Den ene vange her er også fint forarbejdet og med hul til et ekstra trin, mens den anden består af en simpel gren, som stadig har bark på. Hullerne i vangerne er ganske små, så det er ikke overraskende at trinene er knækket. Således er den forarbejdede vange nok ikke oprindeligt fra en stige, men måske et stykke genbrugt tømmer muligvis fra et møbel. Stige med tre trin.

16 16 Genbrug af træ viser ikke, at man har manglet træ på pladsen, men at man har haft et økonomisk forhold til brug af både resurser og arbejdskraft. Hvis man har kunnet spare tid ved at genbruge noget, der ikke længere kunne bruges til sit oprindelige formål, ja så gjorde man det. Det er vel det, der i dag kaldes jysk sparsommelighed, men i virkeligheden er det jo bare sund fornuft. Ud over selve brøndkonstruktionerne, hvis variation allerede viser forskellige dele af den håndværksmæssige kunnen, har de våde, ildtfattige forhold gjort, at andre genstande, der er faldet ned i brøndene i tidens løb, er bevaret. Fundene viser fundgrupper, vi tidligere kun har kendt i ringe omfang og samtidig viser de noget om den håndværksmæssige kunnen, der skulle til for at fremstille dem, så brøndene har været lidt af en guldgrube. Trægenstande er usædvanlige i jernaldersammenhæng her ses et par af de fundne genstande, som i dag er udstillet på museet. Ikke alle er lige nemme at bestemme funktionen af. Fra selve husholdningen er der f.eks. fundet en ske og dele af to træskåle. Der er i alle tilfælde tale om ting, der er gået i stykker, inden de kom i brønden, men skeen var fortsat funktionsdygtig, så mon ikke den er tabt i brønden. Ske med udskæring på skaftet.

17 17 Rester af to træskåle. Også to små køller er fundet i en af brøndene. Den ene har haft håndtag i begge ender og har således mindet om en kagerulle. Vi ved ikke, hvad de to køller har været brugt til, men der er ikke spor af voldsomt slid på dem, så vi mener ikke, de har været brugt til at slå på noget meget hårdt. De er fundet i en fletværksbrønd, så vi har diskuteret, om de har været brugt til at banke fletværket sammen med, men denne teori er tvivlsom på grund af det manglende slid. Desuden var der jo ingen grund til at efterlade dem i brønden. Det er derimod sandsynligt, at de har været anvendt i forbindelse med produktion af tekstil, men mere derom senere. To små køller fundet i samme brønd. Køllen til højre har haft håndtag i begge ender.

18 18 Som allerede nævnt blev der fundet dele af en vogn i forbindelse med den ene stige. Men der blev også flere andre steder fundet stykker af vognaksler og måske dele af siden fra en vogn. Ca 1,5 m langt stykke af vognaksel. Man kan fornemme, hvordan enden til højre er blankslidt af hjulet. Et muligt stykke af en vognside der er to brædder over hinanden, som er holdt fast af en tværgående pind. Der kan også være tale om et stykke af et møbel, der er genbrugt. Et ardskær fra en bueard (primitiv plov) var genbrugt til en brøndforing, og andre af stykkerne fra brøndforingen ser ud til at bestå af genbrugt hustømmer. Ardskær fra bueard.

19 19 Eksempler på genbrug af tømmer. Blandt redskaberne er også et formodet kornsold: En omtrent cirkulær træramme, ca. 70 cm i diameter og 3,5 cm høj. Oprindeligt har der været spændt en klæde ud på den, og med soldet har man så kastet kornet op i luften og ladet aks og agner flyve væk, mens man opfangede kornkernerne igen. Kornsold under udgravning.

20 20 De mest bemærkelsesværdige trægenstande er dog de to trælurer. Den første blev fundet i 2007 og var meget dårligt bevaret. Derfor opdagede vi slet ikke i, at vi havde fundet noget ekstraordinært, før konservatorerne fik fingre i den. Denne lur er lavet af piletræ og ca. 50 cm lang. Den er nærmest firkantet og især mundstykket er ekstraordinært velbevaret. Det har en surring af lindebast og et rhombeformet indblæsningshul med. Trælur fundet i Den anden lur blev fundet i 2009 og er af en helt anden type. Den er ca. 80 cm lang og op til 18 cm bred. Der er ikke bevaret noget af mundstykket, men enden er ligesom den første fint afskåret. Tre steder på luren ses spor af surringer, der har holdt luren sammen. Trælur fundet i 2009.

21 21 Trælurer er sjældne. Der kendes fire fra Herning området. De er fundet i brønde på to forskellige pladser. Et femte eksempel kendes fra våbenofferfundet ved Nydam. Om lurerne har været brugt ved krig, som fundet fra Nydam antyder, til at spille musik til hverdag og fest eller simpelthen til at kalde køerne og hyrdedrengene hjem ved aftentide ved vi ikke. Måske har lurer været hver mands eje i yngre jernalder, men vi arkæologer kun finder dem, når vi er MEGET heldige. Det sidste helt specielle fund, der skal nævnes, er flere stykker af fint forarbejdet reb, som blev fundet i den ene holk. Om det er rester af det reb, der blev brugt til at hejse vandspanden ned med, kan man kun gisne om, men det er da en mulighed. Desværre fandt vi ikke spanden. Reb med knuder.

22 22 Lerkarrene Både i brønde, huse og de øvrige anlæg blev der fundet dele af lerkar. Lerkar i forskellige udformning blev i jernalderen brugt både til opbevaring og tilberedning af mad, samt som drikke- og spiseservice. Det er bl.a. ud fra lerkarrene, vi kan sige noget om, hvor gammelt, det vi finder, er. Moden ændrede sig hurtigt på lerkarrene, og derfor røber form og udsmykning noget om dateringen. Skår fra ældre germansk jernalder ( e. Kr.). Således er de sortbrændte lerkar med ornamentik bestående af brede furer typiske for den periode, der kaldes ældre germansk jernalder, dvs e.kr. Fra omkring år 700 e. Kr. kendes de såkaldte halvkuglekar, temmelig grove kar, som ikke er ornamenterede, og hvor randen bøjer indad. Del af halvkuglekar.

23 23 Også karret med den fine stempelornamentik hører formentlig til i yngre germansk jernalder eller vikingetid. Denne type ornamentik er ikke almindelig, og karret må have skilt sig ud fra de mange uornamenterede kar. Et lerkar ser ud til at være dekoreret eller måske repareret med metalbånd. I hvert fald er der spor af metalbånd på skåret. Reparationer af lerkarrene synes at være foregået på stedet; især i et af grubehusene er der fundet mange skår med klinkehuller. Man borede huller i et revnet kar og bandt så siderne sammen. At mange skår med klinkehuller er fundet i ét grubehus tyder måske på, at der her har været et værksted med én, der var specialist i dette håndværk, men hvor det altså kiksede ind i mellem.

24 24 Skår med klinkehuller. To lerkarskår, der kan dateres til ældre germansk jernalder, må særligt bemærkes. De stammer fra smalle kar og ornamenteret med enten lodrette eller omløbende, brede furer. Der er formentlig tale om lerkopier af drikkeglas. Man importerede i denne periode glas fra Mellemeuropa, men det var en udpræget luksusvare, som langtfra alle havde råd til. Derfor fremstilledes der kopier af ler. Det har selvfølgelig krævet, at man kendte til den ægte vare for at kunne udføre kopien, men glas har vi ikke fundet spor af ved Kærgård. Det kommer måske, hvis vi finder landsbyens gravplads, som vi gjorde ved Kvorning i Skår fra lerkar udformet som kopier af glas.

25 25 Klædeproduktion Allerede mens vi gravede det første år, begyndte vi at have en fornemmelse af, at der var mange brønde på pladsen, og vi begyndte at snakke om, hvad de havde været brugt til. Med vådområdet lige syd for pladsen har kvæget selv kunne skaffe sig drikkevand det meste af året, så de måtte have været brugt til mere end bare husholdningens vandforsyning. Tanken faldt naturligt på hørproduktion, da det så ud som om, man kunne komme ned i brønde og gruber At udvinde taverne (de tråde, der kan spindes til garn, der siden kan væves) fra de stive hørstængler kræver en længere proces. Først skal hørren rødnes for at løsne taverne. Det vil sige, at man lægger bundter af hørstænglerne i vand, og der ligger de, til det yderste af stænglerne er rådnet. Herefter tages de op og ristes over sagte ild på aflange flade gruber med varme sten, hvorefter det kan bankes (brydes og skættes), så der til sidst kun er taverne tilbage, som så kan spindes og væves. Dette er en lang proces, og derfor var hørklæde formentlig en luksusvare i jernalderen, så oftest gik man klædt i uld. Men hør og spor af hørproduktion kendes allerede i bronzealderen og fra flere pladser fra yngre jernalder, så det er slet ikke urealistisk, at man har produceret hør ved Kærgård. Men vi fandt ingen hørstængler i udgravningen, så vi er henvist til indicier frem for beviser. Figur der viser de forskellige processer i bearbejdning af hør, hamp og nælde, samt redskaberne der skal bruges hertil. (Efter Karg og Andreasen 2011) Blandt de fund, der tyder på rødning, er de mange gruber og brønde, hvor trædestammer og stiger viser, at man har ønsket at kunne komme ned i gruberne. Det samme tyder et lag af grene på. I flere af brøndene var der desuden sten, der kan være brugt til at holde hørren nede med. Desuden er antallet af brønde og bassiner i sig selv en indikation på hørrødning.

26 26 A3134 med sten der kunne holde hør nede og trædestammer til at gå på. Der fandtes flere såkaldte brydegruber, og mange ildskørnede sten på pladsen antyder, at der har været flere. Desuden er der fundet rødbrændte lerlag oven i to brønde måske også det har været til tørringen. I den ene af brøndene er der fundet et forkullet frø fra hør, hvilket viser, at det har været hør i området. De to små trækøller kan være brugt til brydning (bankning) af hørren og desuden kan et par træhammerhoveder have haft samme funktion. Spinding og vævning forbindes ofte med grubehuse. I flere af de mange grubehuse er der som nævnt fundet tenvægte (s9), og der er andre steder på pladsen fundet enkelte vævevægte. Desuden må nævnes en mulig jernnål. I et enkelt grubehus er to stolpehuller desuden tolket som spor af en opretstående væv. Grubehus. De sorte stolper viser de tagbærende stolper, mens de grønne kan være spor efter en væv.

27 27 Vi har altså mange indicier på tekstilproduktion på pladsen, men kun et enkelt sikkert hørfund. Det skal understreges, at materialet kun er kursorisk gennemgået, og at yderligere analyser vil give mere sikre resultater. Men hertil kommer, at der i den kursoriske gennemgang er fundet spor af brændenælde i hele syv af brøndene. Nælde kan behandles på samme måde som hør og give ligeså fint klæde. Brændenælde vokser vildt, og på baggrund af de foreløbige resultater kan det således ikke fastslås, om det er blevet brugt til klæde og måske ligefrem dyrket på pladsen, eller blot er kommet tilfældigt i brøndene. De dendrokronologiske dateringer sammenholdt med dateringerne af lerkarrene tyder på, at de fleste af brøndene stammer fra perioden fra ca , så det er formodentlig især i den sidste del af pladsens brugstid, man har haft klædeproduktion. Kort med markering af datering og funktion af brøndene. Blå omkreds angiver datering til 175 e. Kr-550 e. Kr. (yngre romersk jernalder og ældre germansk jernalder) Pink omkreds angiver datering til e. Kr. (Yngre germansk jernalder og vikingetid). Rød stjerne angiver fund af nælde i brøndene, gul stjerne: fund af hør. Udaterede vandførende gruber er markeret med lyseblå. De mørkeblå er de naturlige vandhuller. Det vides ikke, om de stod åbne mens pladsen var i brug, men der er ikke gjort fund i dem.

28 28 Selvom kun en mindre del af selve bebyggelsen er gravet, synes strukturen på især den yngre del af pladsen alligevel at kunne fastlægges. Således er der et område med brønde mod sydøst (i de lavere område hvor grundvandet står højt). I tilknytning til dette område ligger et område med grubehuse og enkelte mindre værkstedshuse, og på den anden side at dette værkstedsområde, på det højere areal ligger så selve landsbyen. Det er lidt sværere at få et klart billede fra ældre germansk jernalder. Bebyggelse ældre germansk jernalder Kort med brøndområde og bebyggelse fra henholdsvis ældre germansk jernalder og yngre germansk jernalder/vikingetid. Her imellem er aktivitetsområde med småhuse, grubehuse og gruber. Det er nærliggende at forestille sig et produktionsområde, hvor plantefibre blev udvundet i de våde gruber og herefter spundet og vævet i vævehytterne/grubehusene. Rødningsprocessen har lugtet fælt, og derfor er det ikke mærkeligt, at husene ligger et stykke fra brøndene. Om klædet blev solgt på den nærmeste markedsplads (formentlig hvor Viborg ligger i dag) eller om man var særligt velklædt på denne plads, er selvfølgelig usikkert, men da linned fra hør og nælde formentlig var en luksusvare, er det dog en oplagt tanke, at det blev solgt.

29 29 Kærgård i et lokalt perspektiv Vi har med udgravningerne ved Kærgård fået et billede af, hvordan man levede i den sidste del af jernalderen omkring Daugbjerg. Men mange fund i området omkring Daugbjerg viser, at man har boet i området længe. Umiddelbart vest for gården er der ved en prøvegravning fundet tegn på, at man også har boet her i slutningen af bronzealderen eller i begyndelsen af jernalderen. Flere fund omkring Daugbjerg viser beboelse og gravpladser fra ældre jernalder (500 f.kr.-375 e.kr.). Det er altså bebyggelser, der er flyttet rundt i landskabet indtil man tilsyneladende blev rimeligt fastboende omkring Kærgård. Grav e.kr. Boplads 100 f.kr e.kr. Boplads e.kr. Boplads f. Kr. 2 udaterede bopladser Boplads yngre jernalder Boplads f. Kr. Møntfund middelalder Smykkefund Middelalder Boplads e. Kr Boplads f. Gravplads e.kr. Boplads ca f. Kr. Arkæologiske lokaliteter i området omkring Kærgård (markeret med rød cirkel). Sort: udateret (især gravhøje), rødt: stenalder, grøn: bronzealderen og blåt: jernalderen. Jernalderens lokaliteter er nærmere dateret på kortet. (Kort fra Fund og Fortidsminder/ Kort og Matrikelstyrelsen. Selve pladsen viser, hvordan gårdene har flyttet sig ganske lidt og i løbet af pladsens brugsperiode er rykket lidt længere mod nord op på det lidt højere terræn. Længere mod vest er der fundet et kors fra slutningen af vikingetid samt et seletøjsspænde fra middelalderen. Det antyder, at landsbyen langsomt rykkede mod vest, indtil den kom til at ligge, hvor Daugbjerg ligger i dag. Det må i hvert fald anses for sandsynligt, at den her undersøgte plads er forgængeren til det Daugbjerg, vi kender - måske sammen med den plads, der ligger ca. én km vest for Daugbjerg, som museet prøvegravede i 2009, og

30 30 som formodes at være omtrent samtidig med Kærgård-landsbyen. Om en enkelt gård blev liggende i gennem århundrederne, eller om Kærgård først flyttede derud som en del af udskiftningen i sidste halvdel af 1700-tallet, ved vi ikke. Men vi ved at området blev dyrket i middelalderen, da enkelte skår, som kan dateres til middelalderen, blev fundet i et gammelt dyrkningslag over sporene af bopladsen ved Kærgård. Daugbjerg kirke, som vi kender den i dag, er bygget i 1100-tallet, men før den har der sikkert stået en trækirke på stedet, så der er ikke gået lang tid fra bebyggelsen, der er udgravet ved Kærgård, var beboet, til landsbyen lå fast, hvor den ligger nu, og der blev bygget en kirke. Omtrent samtidig med at stenkirken blev bygget, begyndte formentligt arbejdet i kalkminerne, så måske menneskene i landsbyen i løbet af generationer gik fra at være tekstilproducenter til at bryde kalk. Daugbjerg Kirke fra

31 31 Kærgård i regionalt og nationalt perspektiv Kærgård-landsbyen er bare en af de pladser fra yngre jernalder som Viborg Museum har undersøgt inden for de sidste ca. 10 år. Der begynder efterhånden at danne sig nogle klare billede af bebyggelsen fra denne periode. Således er det et ofte tilbagevendende billede, at vi ser at landsbyen ligger ret fast fra omkring 400 e.kr. Den flytter kun lidt, og ofte ligger der mange faser af huse oven i hinanden. Pladserne strækker sig som her ofte ind i vikingetiden og ligger ofte tæt ved de senere middelalderkirker og dermed middelalderlandsbyer og har altså været forgængerne til disse. Landsbyer fra yngre jernalder og/eller vikingetid er markeret med mørkeblå firkant. Samtidig ligger de ofte knyttet til vejforløb, som kan føres langt tilbage. Det tyder altså på, at en del af den danske infrastruktur allerede var fastlagt i jernalderen. Transportvejene har været vigtige, fordi man i yngre jernalder og især i vikingetiden drev en del handel, hvor man købte varer fra fjerne egne og solgte sine egne produkter i Daugbjerg kunne det være klæde og senere kalk til mørtel samt selvfølgelig kvæg, som har udgjort en vigtig del af det primære erhverv. I forhold til produktionen af klæde på pladsen er der de senere år flere steder i landet fundet lignende pladser, og det er noget man er blevet mere opmærksom på i arkæologiske udgravninger. Pladsen her er med til at vise noget om den geografiske udbredelse af sådanne pladser. Samtidig er det interessant, at det kunne se ud til, at det her i højere grad va nælde, der blev forarbejdet og kun i mindre grad hør. Det er med til at nuancere vores billede af klædeproduktionen i jernalderen. Det er samtidig noget, man i fremtiden må være ekstra opmærksom på i forbindelse med udgravninger af sådanne pladser. Fordelen ved nælde frem for hør er, at nælde forekommer naturligt i Danmark og er meget nem at få til at gro og give lange stængler og dermed også lange taver, i modsætning til hør, som ikke trives så godt i Danmark og kun giver kortere stængler. Til gengæld har det været ubehageligt at arbejde med de brændende nælder, og man har ikke haft de olieholdige frø, som hør giver som bonusprodukt. Det bliver spændende, om man i de fremtidige analyser og fremtidige udgravninger kan sige mere om denne tekstilproduktion.

32 32 Relevant litteratur - Andreasen, Stina Troldtoft og Sabine Karg 2011: Retting pits for textile fibre plants at Danish prehistoric sites dated between 800 B.C. and A.D I.Vegetation History and Archaeobotany vol. 20, no. 6, ( S Jensen, Jørgen 2004: Danmarks Oldtid Yngre jernalder e. Kr. Tak til Jørgen og Susanne Jensen for det gode samarbejde i forbindelse med udgravningen. Diverse oplysninger: Viborg Museums j. nr.: VSM Lokalitet: Kærgård, Daugbjerg Sogn, herred og amt: Daugbjerg Sogn, Fjends Herred, Viborg Amt Fund og Fortidsminder: Kulturarvsstyrelsens j. nr.: /0021 Bygherre: Jørgen og Susanne Jensen, Gravgårdsvej 4, Daugbjerg Areal: Ca. 1,4 ha. Rendegravemaskine fra: Vestermarkens Maskinstation med Mikael Olesen som fører. Deltagere i udgravningen: Arkæolog Kamilla Fiedler Terkildsen (daglig Studentermedhjælper Julie Sloth Nielsen leder og beretningsansvarlig Udgravningsansvarlig),2007/2009 Studentermedhjælper Lærke Maria A. Funder (2007) Arkæolog Dorthe Kaldal Mikkelsen (Udgravningsansvarlig), (2007/2008/2009) Studentermedhjælper Rikke Maring (2008) (2007) Arkæolog Mette Klingenberg (Daglig leder og Studentermedhjælper Niels Skov Jessen (2009) beretningsansvarlig) (2007/2008/2009) Studentermedhjælper Martin Hamberg (2009) Arkæolog Marianne Greve Iversen (2007) Arbejdsmand Abdolkarim Torabinejad, Mazdak (2008) Arkæolog Mikkel Kieldsen (2007) Bachelor Anne Mette Poulsen (2009) Arbejdsmand Gorm Jensen Juul Olesen (2009) Bachelor Bente Grundvad Nielsen (2009) Arbejdsmand Roar Birkedahl Bang (2007) Bachelor Thomas Nielsen (2007) Arbejdsmand Daniel V. S. Poulsen (2007) Bachelor Karen Poulsen (2007) Amatørarkæolog Inger Juhl Pedersen (2007) Bachelor Maria Thiemke (2007) Amatørarkæolog Else Lauritsen (2007) Bachelor Morten L. Jensen (2007) Amatørarkæolog Henry Petersen (2007) Studentermedhjælper Sine Louise Engelund Amatørarkæolog Erik Lauridsen (2007) (2007) Amatørarkæolog Karen Nielsen (2009) Studentermedhjælper Mette Løvschal (2007) Amatørarkæolog Anne Lise (2009) Amatørarkæolog Christian Nielsen (2009) Kort: Kort og Matrikelstyrelsen/Luftfoto: KortCenter.dk Dokumentationsmaterialet bestående af beretning, tegninger, fund, fotos m.v. opbevares på Viborg Museum, Hjultorvet 4, 8800 Viborg. Undersøgelsen er betalt af bygherren, Kulturarvsstyrelsen og Viborg Museum

33 33 Om bygherrerapporter Når der er foretaget en arkæologisk udgravning, der er helt eller delvist finansieret af en privat eller offentlig bygherre, skal der udarbejdes en særskilt rapport til bygherren. Bygherrerapporten skal være almindeligt tilgængelig, præsentere udgravningens resultater og sætte dem i sammenhæng med det omgivende landskabs kulturhistorie. 1 Viborg Museum har besluttet at udgive museets bygherrerapporter i en fortløbende serie. Ældre numre kan købes for 20 kr. (medmindre andet er anført) ved henvendelse til museet. Liste over Viborg Museums bygherrerapporter 1. Båndruplund en boplads fra bronzealder og tidlig jernalder. Martin Mikkelsen Nordentoften, Skals en boplads fra sen yngre stenalder, bronzealder og tidlig jernalder. Martin Mikkelsen og Mikael H. Nielsen Brokbakken en samlingsplads fra bronzealder og en gravplads fra ældre jernalder. Martin Mikkelsen og Mikael H. Nielsen Lynderup SV et aktivitetsområde fra sen yngre stenalder og bronzealder. Martin Mikkelsen og Mikael H. Nielsen Teglværksvej en boplads fra ældre bronzealder. Martin Mikkelsen Klejtrup Syd en boplads fra sen yngre stenalder / tidlig ældre bronzealder. Marianne Høyem Andreasen Krogen, Aidt. gravplads fra romersk jernalder hus fra yngre jernalder, kirke fra tidlig middelalder, bebyggelse fra højmiddelalderen, Agersystemer fra middelalderen. Astrid Skou Hansen og Njal J. Geertz 8. Højvangen, Ørum. Kamilla Fiedler Terkildsen og Martin Mikkelsen. Under udarbejdelse. 9. Stenshede en gravhøj og andre fund fra yngre stenalder. Sanne Boddum og Martin Mikkelsen Ørum Sportsplads et aktivitetsområde fra ældre jernalder. Mikael H. Nielsen Sundstrup Øst en boplads fra yngre stenalder. Mikkel Kieldsen Ettrupvej, Fjelsø to aktivitetsområder fra bronzealder eller jernalder. Kamilla Fiedler Terkildsen Løvel Syd - bebyggelsesspor fra yngre bronzealder og ældre germansk jernalder. Malene R. Beck & Dorthe Kaldal Mikkelsen Skaldehøj og Arildsvej - to bopladser fra førromersk jernalder. Mikkel Kieldsen. Under udarbejdelse. 15. Liseborg- et forsvarsværk fra tidlig førromersk jernalder. Dorthe Kaldal Mikkelsen Lindum syd langhus fra middelalderen. Jesper Hjermind Søhuset, Viborg - på kanten af middelalderbyen. Marianne Greve Iversen Formyre SØ - hustomt og grave fra sen ældre bronzealder - fladmarksgravpladser fra tidlig jernalder. Martin Mikkelsen Tindbækvej 25 - Gravhøj fra enkeltgravskultur. Martin Mikkelsen og Mikkel Kieldsen Langmosegård - en boplads fra yngre bronzealder. Martin Mikkelsen Løgstrup SØ - en boplads fra yngre jernalder - aktivitetsspor fra yngre bronzealder. Sanne Boddum, Mikkel Kieldsen & Mikael H. Nielsen Viborg Vestermark - Bopladser fra bronzealderen. og Martin Mikkelsen. Under udarbejdelse. 23. Ridder Munks Vej - En gravplads m.m. fra stenalder, bronzealder og jernalder. Sanne Boddum og Martin Mikkelsen Rødding SV - bebyggelse fra yngre bronzealder og ældre førromersk jernalder. Mikkel Kieldsen Randrup Mølle et langhus med forsænket østende fra yngre stenalder. Sidsel Wåhlin og Martin Mikkelsen Spangsdal II og Gl. Asmild. Gårdsanlæg fra Middelalder og nyere tid. Mette Klingenberg og Lars Agersnap Larsen Bjerring Hede - en gravplads fra ældre jernalder - en boplads- og aktivitetsspor fra ældre jernalder. Asger V. Amundsen, Tobias Danborg Torfing og Martin Mikkelsen Liseborg Høje - boplads fra yngre bronzealder - begravelse i vognfading fra vikingetid. Elin Vanting & Dorthe Kaldal Mikkelsen Stenshede Syd - Gravhøj fra enkeltgravskultur - bopladser fra yngre bronzealder og ældre jernalder. Claus Sørensen og Martin Mikkelsen Hjortdalgård - en boplads fra ældre jernalder. Claus Frederik Sørensen og Dorthe Kaldal Mikkelsen Sønder Mose - en bebyggelse fra ældre bronzealder. Dorthe Kaldal Mikkelsen Rådmandshus bebyggelse fra yngre vikingetid og ældre middelalder på Viborg Vestermark. Mikkel Kieldsen Højlund Spangsdal I landsby fra yngre jernalder. Sanne Boddum Kulturarvsstyrelsen: Retningslinjer for udformning af rapport til bygherre/anlægsmyndighed

34 34. Rugballegård brandgrave og boplads fra førromersk jernalder. Martin Mikkelsen Kokær Høj bebyggelse fra jernalder. Mikkel Kieldsen Birgittelyst boplads og aktivitetsområde fra yngre bronzealder og førromersk jernalder samt vejforløb fra historisk tid. Jakob Westermann og Dorthe Kaldal Mikkelsen Ørum Industrivej boplads fra yngre bronzealder og førromersk jernalder. Elin Vanting Mølgård, Resen boplads fra førromersk jernalder. Martin Mikkelsen, Mikkel Kieldsen, Kamilla F. Terkildsen Iller en bebyggelse fra yngre jernalder. Dorthe Kaldal Mikkelsen Toftumvej, Mønsted. Jættestuetomt fra yngre stenalder samt boplads fra romersk jernalder. Kamilla Fiedler Terkildsen Hulbækvej 31 boplads og grave fra ældre jernalder. Martin Mikkelsen Hørup bebyggelsesspor fra ældre og yngre jernalder. Mikkel Kieldsen & Dorthe Kaldal Mikkelsen Tindbæk Hestehave en boplads fra yngre stenalder samt en boplads og en urnegrav fra yngre jernalder. Sanne Boddum Møllegård, Klejtrup boplads fra sen yngre stenalder og bronzealder. Sanne Boddum Neder Hallum, Ravnstrup bebyggelse og aktivitetsspor fra germansk jernalder og vikingetid. Mette Klingenberg Løgstrup Nord bebyggelse fra yngre stenalder til førromersk jernalder. Mikkel Kieldsen Haugårdvej 17 en bebyggelse fra yngre bronzealder. Lars Agersnap Larsen Ørndrup Vest aktivitetsspor fra yngre stenalder og bebyggelse fra yngre bronzealder og ældre jernalder. Sanne Boddum Skals Nord en bebyggelse fra yngre bronzealder og/eller tidlig førromersk jernalder. Lars Agersnap Larsen Hestdalvej, Viborg Vestermark bebyggelse fra yngre vikingetid og ældre middelalder. Mikkel Kieldsen Hjarbækvej en lille samlingsplads fra yngre bronzealder. Lars Agersnap Larsen Tapdrup Vest bebyggelse og aktivitetsområde fra ældre jernalder samt overpløjet gravhøj fra yngre stenalder. Mikkel Kieldsen Troelstrup bebyggelse fra ældre jernalder. Mikkel Kieldsen Duehøj Syd boplads og begravelser fra bronzealderen. Martin Mikkelsen Toftum boplads fra ældre jernalder. Kamilla Fiedler Terkildsen 56. Hvolris Skovbakke, Hvolris Jernalderlandsby. Martin Mikkelsen 57. Låstrup Bakken boplads fra yngre bronzealder. Bente Grundvad, Sidsel Wåhlin, Kamilla Fiedler Terkildsen og Martin Mikkelsen. 58. Kragsøgård - boplads fra yngre bronzealder. Martin Mikkelsen Liseborg Høje II - Små treskibede huse fra y. stenalder. Kamilla Fiedler Terkildsen og Martin Mikkelsen Korsbakken og Havhus - bebyggelse fra yngre romersk - ældre germansk jernalder Bente Grundvad Nielsen og Kamilla Fiedler Terkildsen Domdalsgård - gravplads fra ældre romersk jernalder, - landsby fra ældre og yngre germansk jernalder Bygdalgård bebyggelse fra yngre stenalder til slutningen af bronzealderen. Mikkel Kieldsen & Sidsel Wåhlin Kærgård, Daugbjerg. En landsby med tekstilproduktion fra yngre jernalder. Mette Klingenberg og Kamilla Fiedler Terkildsen Spangsdal II - boplads fra yngre bronzealder og/eller ældre jernaæder. Sanne Boddum

35 35 Gengivet med tilladelse fra tidsskriftet SKALK

Korsbakken - bebyggelse fra yngre romersk ældre germansk jernalder

Korsbakken - bebyggelse fra yngre romersk ældre germansk jernalder 1 Korsbakken - bebyggelse fra yngre romersk ældre germansk jernalder Bente Grundvad Nielsen og Kamilla Fiedler Terkildsen Kulturhistorisk Rapport Viborg Museum 2011 Bygherrerapport nr. 60 Bygherre: Viborg

Læs mere

Spangsdal II - boplads fra yngre bronzealder og/eller ældre jernalder

Spangsdal II - boplads fra yngre bronzealder og/eller ældre jernalder Spangsdal II - boplads fra yngre bronzealder og/eller ældre jernalder Sanne Boddum Viborg Museum 2012 Bygherrerapport 64 Bygherre: Viborg Kommune ISBN 978-87-92778-14-7 2 Indledning I forbindelse med byudvikling

Læs mere

Mølgård, Resen - boplads fra førromersk jernalder

Mølgård, Resen - boplads fra førromersk jernalder 1 Mølgård, Resen - boplads fra førromersk jernalder Martin Mikkelsen, Mikkel Kieldsen, Kamilla F. Terkildsen Viborg Stiftsmuseum 2009 Bygherrerapport nr. 38 Bygherre: Kristian Kjær ISBN 978-87-87272-80-3

Læs mere

Toftum - bebyggelse fra ældre jernalder

Toftum - bebyggelse fra ældre jernalder 1 Toftum - bebyggelse fra ældre jernalder Kamilla Fiedler Terkildsen Kulturhistorisk Rapport Viborg Stiftsmuseum 2011 Bygherrerapport nr. 55 Bygherre: René Lund ISBN 978-87-92778-05-5 2 Indledning Toftum

Læs mere

Kærgård, Daugbjerg - En landsby med tekstilproduktion fra yngre jernalder

Kærgård, Daugbjerg - En landsby med tekstilproduktion fra yngre jernalder Kærgård, Daugbjerg - En landsby med tekstilproduktion fra yngre jernalder Mette Klingenberg og Kamilla Fiedler Terkildsen Kulturhistorisk Rapport Viborg Museum 2012 Bygherrerapport nr. 63 Bygherre: Jørgen

Læs mere

Tindbæk Hestehave - en boplads fra yngre stenalder samt en boplads og en urnegrav fra yngre jernalder

Tindbæk Hestehave - en boplads fra yngre stenalder samt en boplads og en urnegrav fra yngre jernalder 1 Tindbæk Hestehave - en boplads fra yngre stenalder samt en boplads og en urnegrav fra yngre jernalder Sanne Boddum Viborg Stiftsmuseum 2010 Bygherrerapport nr. 43 Bygherre: Pipers Teglværker A/S, Hammershøj

Læs mere

Møllegård, Klejtrup - boplads fra sen yngre stenalder og bronzealder

Møllegård, Klejtrup - boplads fra sen yngre stenalder og bronzealder Møllegård, Klejtrup - boplads fra sen yngre stenalder og bronzealder Sanne Boddum Viborg Stiftsmuseum 2010 Bygherrerapport nr. 44 Bygherre: Jan Nielsen ISBN 978-87-87272-97-1 2 Indledning I området syd

Læs mere

Stanghedevej 13 -bebyggelse fra yngre jernalder

Stanghedevej 13 -bebyggelse fra yngre jernalder Stanghedevej 13 -bebyggelse fra yngre jernalder Mikkel Kieldsen Kulturhistorisk Rapport Viborg Museum 2015 Bygherrerapport nr. 81 Bygherre: Jens og Jacob Adler Jensen ISBN 978-87-92778-40-6 2 Indledning

Læs mere

Troelstrup - bebyggelse fra ældre jernalder

Troelstrup - bebyggelse fra ældre jernalder 1 Troelstrup - bebyggelse fra ældre jernalder Mikkel Kieldsen Kulturhistorisk Rapport Viborg Stiftsmuseum 2011 Bygherrerapport nr. 53 Bygherre: Viborg kommune ISBN 978-87-92778-03-1 2 Indledning Det berørte

Læs mere

Lindum Syd Langhus fra middelalderen

Lindum Syd Langhus fra middelalderen Lindum Syd Langhus fra middelalderen Jesper Hjermind De fremgravede spor efter et middelalderhus i Lindum diskuteres på kanten af udgravningen Viborg Stiftsmuseum 2006 Bygherrerapport nr. 16 Bygherre:

Læs mere

Aalestrup - To bebyggelser fra førromersk jernalder

Aalestrup - To bebyggelser fra førromersk jernalder Aalestrup - To bebyggelser fra førromersk jernalder Kamilla Fiedler Terkildsen Kulturhistorisk Rapport Viborg Museum 2012 Bygherrerapport nr. 70 Bygherre: Aalestrup Kommune ISBN 978-87-92778-21-5 1 Indledning

Læs mere

Asmild Mark SV bebyggelse fra bronzealderen

Asmild Mark SV bebyggelse fra bronzealderen Asmild Mark SV bebyggelse fra bronzealderen Casper Sørensen Kulturhistorisk Rapport Viborg Museum 2015 Bygherrerapport nr. 82 Bygherre: Viborg Kommune ISBN 978-87-92778-41-3 2 Indledning Viborg Museum

Læs mere

Ettrupvej - to aktivitetsområder fra bronzealder eller jernalder

Ettrupvej - to aktivitetsområder fra bronzealder eller jernalder 1 Ettrupvej - to aktivitetsområder fra bronzealder eller jernalder Kamilla Fiedler Terkildsen Viborg Stiftsmuseum 2006 Bygherrerapport nr. 12 Bygherre: Jens og Niels Møller Gram ISBN 978-87-87272-60-5

Læs mere

Liseborg Høje II Små treskibede huse fra y. stenalder?

Liseborg Høje II Små treskibede huse fra y. stenalder? 1 Liseborg Høje II Små treskibede huse fra y. stenalder? Kamilla Fiedler Terkildsen og Martin Mikkelsen Kulturhistorisk Rapport Viborg Museum 2011 Bygherrerapport nr. 59 Bygherre: Viborg kommune ISBN:

Læs mere

Hulbækvej 31 - bopladser og grave fra ældre jernalder

Hulbækvej 31 - bopladser og grave fra ældre jernalder Hulbækvej 31 - bopladser og grave fra ældre jernalder Martin Mikkelsen Viborg Stiftsmuseum 2009 Bygherrerapport nr. 41 Bygherre: Tage Knudsen ISBN 978-87-87272-86-5 2 Indledning. Tage Knudsen har en gård

Læs mere

Randrup Mølle - et langhus med forsænket østende fra yngre stenalder

Randrup Mølle - et langhus med forsænket østende fra yngre stenalder 1 Randrup Mølle - et langhus med forsænket østende fra yngre stenalder Sidsel Wåhlin og Martin Mikkelsen Viborg Stiftsmuseum 2008 Bygherrerapport nr. 25 Bygherre: Poul Justesen, Randrup Mølle 2 Indledning

Læs mere

Kragsøgård - boplads fra yngre bronzealder

Kragsøgård - boplads fra yngre bronzealder 1 Kragsøgård - boplads fra yngre bronzealder Martin Mikkelsen Kulturhistorisk rapport Viborg Museum 2011 Bygherrerapport nr. 58 Bygherre: Christian Nors ISBN 978-87-92778-09-3 2 Indledning Vælger vi i

Læs mere

Liseborg Høje - boplads fra yngre bronzealder - begravelse i vognfading fra vikingetid

Liseborg Høje - boplads fra yngre bronzealder - begravelse i vognfading fra vikingetid Liseborg Høje - boplads fra yngre bronzealder - begravelse i vognfading fra vikingetid Elin Vanting & Dorthe Kaldal Mikkelsen Viborg Stiftsmuseum 2009 Bygherrerapport nr. 28 Bygherre: Hector APS ISBN 978-87-87272-77-3

Læs mere

Krogen, Aidt Gravplads, huse, kirke, og agersystemer fra jernalder og middelalder.

Krogen, Aidt Gravplads, huse, kirke, og agersystemer fra jernalder og middelalder. Krogen, Aidt Gravplads, huse, kirke, og agersystemer fra jernalder og middelalder. Astrid Skou Hansen og Njal J. Geertz Kulturhistorisk Rapport Viborg Museum 2012 Bygherrerapport nr. 7 Bygherre: Hvorslev

Læs mere

Sønder Mose - en bebyggelse fra ældre bronzealder

Sønder Mose - en bebyggelse fra ældre bronzealder Sønder Mose - en bebyggelse fra ældre bronzealder Dorthe Kaldal Mikkelsen Viborg Stiftsmuseum 2009 Bygherrerapport nr. 31 Bygherre: John Staaling ISBN 978-87-87272-81-0 2 Indledning Lokaliteten ved Sønder

Læs mere

Hovedgaden 3a, Løgstrup - bebyggelse fra yngre jernalder - aktivitetsspor fra yngre bronzealder

Hovedgaden 3a, Løgstrup - bebyggelse fra yngre jernalder - aktivitetsspor fra yngre bronzealder Hovedgaden 3a, Løgstrup - bebyggelse fra yngre jernalder - aktivitetsspor fra yngre bronzealder Ida Westh Hansen Kulturhistorisk Rapport Viborg Museum 2016 Bygherrerapport nr. 87 Bygherre: O.J. Truck Holding

Læs mere

Vestre Skivevej, Kobberup Bebyggelse fra yngre jernalder

Vestre Skivevej, Kobberup Bebyggelse fra yngre jernalder Vestre Skivevej, Kobberup Bebyggelse fra yngre jernalder Ida Westh Hansen Kulturhistorisk Rapport Viborg Museum 2015 Bygherrerapport nr. 83 Bygherre: Ole Martinussen ISBN 978-87-92778-43-7 2 Indledning

Læs mere

Låstrupbakken - Bebyggelse fra yngre bronzealder/førromersk jernalder

Låstrupbakken - Bebyggelse fra yngre bronzealder/førromersk jernalder 1 Låstrupbakken - Bebyggelse fra yngre bronzealder/førromersk jernalder Bente Grundvad, Sidsel Wåhlin, Kamilla Fiedler Terkildsen og Martin Mikkelsen Viborg Stiftsmuseum 2011 Bygherrerapport nr. 57 Bygherre:

Læs mere

Mammen Søndervang - bebyggelse og aktivitetsområde fra yngre bronzealder

Mammen Søndervang - bebyggelse og aktivitetsområde fra yngre bronzealder Mammen Søndervang - bebyggelse og aktivitetsområde fra yngre bronzealder Mikkel Kieldsen og Martin Mikkelsen Kulturhistorisk Rapport Viborg Museum 2013 Bygherrerapport nr. 66 Bygherre: Bjerringbro Kommune

Læs mere

Hjortdalgård - en boplads fra ældre jernalder

Hjortdalgård - en boplads fra ældre jernalder Hjortdalgård - en boplads fra ældre jernalder Claus Frederik Sørensen og Dorthe Kaldal Mikkelsen Viborg Stiftsmuseum 2009 Bygherrerapport nr. 30 Bygherre: Betina og Torben Jensen ISBN 978-87-87272-73-5

Læs mere

Hulager - bebyggelse fra ældre bronzealder

Hulager - bebyggelse fra ældre bronzealder Hulager - bebyggelse fra ældre bronzealder Casper Sørensen Billede taget fra udgravningen. Viser K1, hvor landmålerstokkene er sat i de tagbærende stolpehuller. Landmålerstokkene til højre viser indgangen.

Læs mere

Kamilla Fiedler Terkildsen. Kulturhistorisk Rapport. Viborg Museum 2012 Bygherrerapport nr. 71. Bygherre: Møldrup Kommune ISBN 978-87-92778-22-2

Kamilla Fiedler Terkildsen. Kulturhistorisk Rapport. Viborg Museum 2012 Bygherrerapport nr. 71. Bygherre: Møldrup Kommune ISBN 978-87-92778-22-2 Rishøjen - bebyggelse fra yngre stenalder og bebyggelse og gravplads fra yngre bronzealder/ældre førromersk jernalder samt tre grave i én, måske fra yngre jernalder. Kamilla Fiedler Terkildsen Kulturhistorisk

Læs mere

Hørup - bebyggelsesspor fra ældre og yngre jernalder

Hørup - bebyggelsesspor fra ældre og yngre jernalder Hørup - bebyggelsesspor fra ældre og yngre jernalder Mikkel Kieldsen & Dorthe Kaldal Mikkelsen Viborg Stiftsmuseum 2009 Bygherrerapport nr. 42 Bygherre: Kjellerup Kommune ISBN 978-87-87272-87-2 2 Indledning

Læs mere

Neder Hallum Bebyggelse og aktivitetsspor fra germansk jernalder og vikingetid

Neder Hallum Bebyggelse og aktivitetsspor fra germansk jernalder og vikingetid 1 Neder Hallum Bebyggelse og aktivitetsspor fra germansk jernalder og vikingetid Mette Klingenberg og Martin Mikkelsen Viborg Stiftsmuseum 2010 Bygherrerapport nr. 45 Bygherre: Lars Rosgaard ISBN 978-87-87272-92-6

Læs mere

Linjearkæologi på et naturgasprojekt

Linjearkæologi på et naturgasprojekt Linjearkæologi på et naturgasprojekt Martin Mikkelsen Kulturhistorisk Rapport Viborg Museum 2014 Bygherrerapport nr. 76 Bygherre: Naturgas Midt-Nord I/S ISBN 978-87-92778-33-8 2 Indledning I 1980-1900

Læs mere

Rugballegård - brandgrave og boplads - fra ældre førromersk ( f. Kr.) jernalder

Rugballegård - brandgrave og boplads - fra ældre førromersk ( f. Kr.) jernalder 1 Rugballegård - brandgrave og boplads - fra ældre førromersk (550-300 f. Kr.) jernalder Martin Mikkelsen Viborg Stiftsmuseum 2009 Bygherrerapport nr. 34 Bygherre: Jens Bøgild, Rugballegård Hjorthede ISBN

Læs mere

Bygdalgård - bebyggelse fra yngre stenalder til slutningen af bronzealderen

Bygdalgård - bebyggelse fra yngre stenalder til slutningen af bronzealderen Bygdalgård - bebyggelse fra yngre stenalder til slutningen af bronzealderen Mikkel Kieldsen & Sidsel Wåhlin Kulturhistorisk Rapport Viborg Museum 2012 Bygherrerapport nr. 62 Bygherre: Bjarne Nielsen ISBN

Læs mere

Tapdrup Vest - bebyggelse og aktivitetsområde fra ældre jernalder samt overpløjet gravhøj fra yngre stenalder

Tapdrup Vest - bebyggelse og aktivitetsområde fra ældre jernalder samt overpløjet gravhøj fra yngre stenalder 1 Tapdrup Vest - bebyggelse og aktivitetsområde fra ældre jernalder samt overpløjet gravhøj fra yngre stenalder Mikkel Kieldsen Kulturhistorisk Rapport Viborg Stiftsmuseum 2011 Bygherrerapport nr. 52 Bygherre:

Læs mere

Højlund Spangsdal I - landsby fra yngre jernalder

Højlund Spangsdal I - landsby fra yngre jernalder Højlund Spangsdal I - landsby fra yngre jernalder Sanne Boddum & Sidsel Wåhlin Viborg Stiftsmuseum 2009 Bygherrerapport nr. 33 Bygherre: Poulsen Projekt & Invest ApS ISBN 978-87-87272-70-4 2 Indledning

Læs mere

Ørum Industrivej - boplads fra yngre bronzealder og førromersk jernalder

Ørum Industrivej - boplads fra yngre bronzealder og førromersk jernalder Ørum Industrivej - boplads fra yngre bronzealder og førromersk jernalder Elin Vanting Viborg Stiftsmuseum 2009 Bygherrerapport nr. 37 Bygherre: Viborg Kommune ISBN 978-87-87272-79-7 2 Indledning Indenfor

Læs mere

Nederhede - samlingspladser fra yngre stenalder

Nederhede - samlingspladser fra yngre stenalder Nederhede - samlingspladser fra yngre stenalder Kamilla Fiedler Terkildsen Kulturhistorisk Rapport Viborg Museum 2013 Bygherrerapport nr. 74 Bygherre: Pipers Teglværk ISBN 978-87-92778-29-1 1 Indledning

Læs mere

Vestergård Bebyggelse fra yngre bronzealder og førromersk jernalder

Vestergård Bebyggelse fra yngre bronzealder og førromersk jernalder Vestergård Bebyggelse fra yngre bronzealder og førromersk jernalder Ida Westh Hansen Kulturhistorisk Rapport Viborg Museum 2017 Bygherrerapport nr. 89 Bygherre: Flemming Kristian Nielsen ISBN 978-87-92778-54-3

Læs mere

Begravelser og kirkegårdshegn fra Sct. Mathias kirkegård i Viborg

Begravelser og kirkegårdshegn fra Sct. Mathias kirkegård i Viborg Begravelser og kirkegårdshegn fra Sct. Mathias kirkegård i Viborg Jesper Hjermind Kulturhistorisk Rapport Viborg Museum 2012 Bygherrerapport nr. 72 Bygherre: Energi Viborg Spildevand A/S ISBN 978-87-92778-24-6

Læs mere

Domdalsgård - gravplads fra ældre romersk jernalder - landsby fra ældre og yngre germansk jernalder

Domdalsgård - gravplads fra ældre romersk jernalder - landsby fra ældre og yngre germansk jernalder 1 Domdalsgård - gravplads fra ældre romersk jernalder - landsby fra ældre og yngre germansk jernalder Kamilla Fiedler Terkildsen og Sanne Boddum Kulturhistorisk Rapport Viborg Museum 2011 Bygherrerapport

Læs mere

Spangsdal II etape IV

Spangsdal II etape IV 1 Spangsdal II etape IV Flere faser af et gårdsanlæg i Gl. Asmild fra middelalder/renæssance frem til 1800-tallet Lars Agersnap Larsen Kulturhistorisk Rapport Viborg Museum 2014 Bygherrerapport nr. 78

Læs mere

Hjarbækvej - en lille samlingsplads fra yngre bronzealder

Hjarbækvej - en lille samlingsplads fra yngre bronzealder Hjarbækvej - en lille samlingsplads fra yngre bronzealder Lars Agersnap Larsen Kulturhistorisk Rapport Viborg Stiftsmuseum 2011 Bygherrerapport nr. 51 Bygherre: Energi Viborg Spildevand ISBN 978-87-87272-99-5

Læs mere

Vammen - bebyggelse fra vikingetid/tidlig middelalder

Vammen - bebyggelse fra vikingetid/tidlig middelalder Vammen - bebyggelse fra vikingetid/tidlig middelalder Lotte Bach Christensen Kulturhistorisk Rapport Viborg Museum 2014 Bygherrerapport nr. 77 Bygherre: Viborg Kommune ISBN 978-87-92778-35-2 2 Indledning

Læs mere

Selli Ager, Aidt En urnegrav med ringgrøft fra sen førromersk jernalder samt en gravplads fra ældre vikingetid.

Selli Ager, Aidt En urnegrav med ringgrøft fra sen førromersk jernalder samt en gravplads fra ældre vikingetid. Selli Ager, Aidt En urnegrav med ringgrøft fra sen førromersk jernalder samt en gravplads fra ældre vikingetid. Marianne Greve Iversen, Martin Mikkelsen og Astrid Skou Hansen Kulturhistorisk rapport Viborg

Læs mere

Liseborg. - et forsvarsværk fra tidlig førromersk jernalder. Dorthe Kaldal Mikkelsen. Viborg Stiftsmuseum 2009 Bygherrerapport nr.

Liseborg. - et forsvarsværk fra tidlig førromersk jernalder. Dorthe Kaldal Mikkelsen. Viborg Stiftsmuseum 2009 Bygherrerapport nr. Liseborg - et forsvarsværk fra tidlig førromersk jernalder Dorthe Kaldal Mikkelsen Viborg Stiftsmuseum 2009 Bygherrerapport nr. 15 Bygherre: E. Meldgaard Sørensen ISBN 978-87-87272-83-4 2 Liseborg ligger

Læs mere

Stenshede Syd Gravhøj fra enkeltgravskultur Bopladser fra yngre bronzealder og ældre jernalder

Stenshede Syd Gravhøj fra enkeltgravskultur Bopladser fra yngre bronzealder og ældre jernalder Stenshede Syd Gravhøj fra enkeltgravskultur Bopladser fra yngre bronzealder og ældre jernalder Claus Frederik Sørensen og Martin Mikkelsen Viborg Stiftsmuseum 2009 Bygherrerapport nr. 29 Bygherre: Viborg

Læs mere

Kokær Høj - Bebyggelse fra jernalder

Kokær Høj - Bebyggelse fra jernalder Kokær Høj - Bebyggelse fra jernalder Mikkel Kieldsen Viborg Stiftsmuseum 2009 Bygherrerapport nr. 35 Bygherre: Dennis A. Eriksen & Brian Sønderby ISBN 978-87-87272-78-0 2 Indledning. At Tapdrup har en

Læs mere

Ørum Sportsplads, Ørum - et aktivitetsområde fra ældre jernalder -

Ørum Sportsplads, Ørum - et aktivitetsområde fra ældre jernalder - 1 Ørum Sportsplads, Ørum - et aktivitetsområde fra ældre jernalder - Mikael Holdgaard Nielsen Udgravningsfelt med gruber og stolpehuller under den afrømmede muld. (Foto: MHN). Viborg Stiftsmuseum Bygherrerapport

Læs mere

Toftumvej, Mønsted - jættestuetomt fra yngre stenalder, samt boplads fra romersk jernalder

Toftumvej, Mønsted - jættestuetomt fra yngre stenalder, samt boplads fra romersk jernalder 1 Toftumvej, Mønsted - jættestuetomt fra yngre stenalder, samt boplads fra romersk jernalder Kamilla Fiedler Terkildsen Viborg Stiftsmuseum 2009 Bygherrerapport nr. 40 Bygherre: Rene Lund ISBN 978-87-87272-85-8

Læs mere

Sanne Boddum og Martin Mikkelsen. Kulturhistorisk rapport. Viborg Stiftsmuseum 2010 Bygherrerapport nr. 48. Bygherre: B&C Grusgrav ApS

Sanne Boddum og Martin Mikkelsen. Kulturhistorisk rapport. Viborg Stiftsmuseum 2010 Bygherrerapport nr. 48. Bygherre: B&C Grusgrav ApS 1 Ørndrup Vest - aktivitetsspor fra yngre stenalder - bebyggelse fra yngre bronzealder og ældre jernalder - grøftanlæg fra yngre jernalder eller historisk tid Sanne Boddum og Martin Mikkelsen Kulturhistorisk

Læs mere

Stenshede. en gravhøj og andre fund fra yngre stenalder. Sanne Boddum og Martin Mikkelsen

Stenshede. en gravhøj og andre fund fra yngre stenalder. Sanne Boddum og Martin Mikkelsen 1 Stenshede en gravhøj og andre fund fra yngre stenalder Sanne Boddum og Martin Mikkelsen 5 cm Skår til to lerkar samt en del af en flintflække fundet i grube K7. Bygherre: Bjerringbro Kommune Viborg Stiftsmuseum

Læs mere

Spangsbjerg en landsby fra yngre jernalder

Spangsbjerg en landsby fra yngre jernalder Spangsbjerg en landsby fra yngre jernalder Astrid Skou Hansen Kulturhistorisk Rapport Viborg Museum 2014 Bygherrerapport nr. 75 Bygherre: Jesper og Lisbeth Thybo og Energi Viborg ISBN 978-87-92778-32-1

Læs mere

Løgstrup Nord - bebyggelse fra yngre stenalder til førromersk jernalder

Løgstrup Nord - bebyggelse fra yngre stenalder til førromersk jernalder Løgstrup Nord - bebyggelse fra yngre stenalder til førromersk jernalder Mikkel Kieldsen Viborg Stiftsmuseum 2010 Bygherrerapport nr. 46 Bygherrer: Jens Jørgen N. Nielsen og Viborg Kommune ISBN 978-87-87272-89-6

Læs mere

Rødding SV - bebyggelse fra bronzealder og ældre førromersk jernalder

Rødding SV - bebyggelse fra bronzealder og ældre førromersk jernalder 1 Rødding SV - bebyggelse fra bronzealder og ældre førromersk jernalder Mikkel Kieldsen Viborg Stiftsmuseum 2009 Bygherrerapport nr. 24 Bygherre: Viborg Kommune ISBN 978-87-87272-74-2 2 Indledning. I forbindelse

Læs mere

Vesthimmerlands Museum

Vesthimmerlands Museum Vesthimmerlands Museum Bygherrerapport for VMÅ 2549 Kornum Østergård To hustomter fra jernalderen Bygherrerapport for VMÅ 2549 Kornum Østergård Indholdsfortegnelse 1. Indledning...3 2. Landskabet...3 3.

Læs mere

Birgittelyst Syd - boplads og aktivitetsområde fra yngre bronzealder og førromersk jernalder samt vejforløb fra historisk tid

Birgittelyst Syd - boplads og aktivitetsområde fra yngre bronzealder og førromersk jernalder samt vejforløb fra historisk tid Birgittelyst Syd - boplads og aktivitetsområde fra yngre bronzealder og førromersk jernalder samt vejforløb fra historisk tid Jakob Westermann og Dorthe Kaldal Mikkelsen Viborg Stiftsmuseum 2009 Bygherrerapport

Læs mere

Højvangen, Ørum - bebyggelser fra førromersk jernalder og ældre romersk jernalder.

Højvangen, Ørum - bebyggelser fra førromersk jernalder og ældre romersk jernalder. Højvangen, Ørum - bebyggelser fra førromersk jernalder og ældre romersk jernalder. Martin Mikkelsen og Kamilla Fiedler Terkildsen Mortersten og stenlægninger til husene XI og XII i gulv- og undergrundsniveau.

Læs mere

Haugårdvej 17 - en bebyggelse fra yngre bronzealder

Haugårdvej 17 - en bebyggelse fra yngre bronzealder Haugårdvej 17 - en bebyggelse fra yngre bronzealder Lars Agersnap Larsen Viborg Stiftsmuseum 2010 Bygherrerapport nr. 47 Bygherre: Karsten Højgård ISBN 978-87-87272-88-9 2 Indledning Lokaliteten Haugårdvej

Læs mere

Abildal En boplads fra sen yngre stenalder, samt brandgrave fra yngre bronzealder

Abildal En boplads fra sen yngre stenalder, samt brandgrave fra yngre bronzealder Abildal En boplads fra sen yngre stenalder, samt brandgrave fra yngre bronzealder Lars Agersnap Larsen Kulturhistorisk Rapport Viborg Museum 2012 Bygherrerapport nr. 65 Bygherre: Hersom Bjerregrav Idrætsforening

Læs mere

Rådmandshus - bebyggelse fra yngre vikingetid og ældre middelalder på Viborg Vestermark

Rådmandshus - bebyggelse fra yngre vikingetid og ældre middelalder på Viborg Vestermark Rådmandshus - bebyggelse fra yngre vikingetid og ældre middelalder på Viborg Vestermark Mikkel Kieldsen Viborg Stiftsmuseum 2009 Bygherrerapport nr. 32 Bygherre: Viborg Kommune ISBN 978-87-87272-75-9 2

Læs mere

Kulturhistorisk rapport

Kulturhistorisk rapport NORDJYLLANDS HISTORISKE MUSEUM Kulturhistorisk rapport Bæveren II, Støvring Boplads med langhuse fra enkeltgravskultur, senneolitikum, ældre og yngre bronzealder, samt ældre førromersk jernalder J.nr.

Læs mere

SBM983 Kildebjerg Etape II Bygherrerapport

SBM983 Kildebjerg Etape II Bygherrerapport SBM983 Kildebjerg Etape II Bygherrerapport Dover sogn, Hjemslev Herred, tidl. Skanderborg Amt. Stednummer: 16.02.03. sb. nr. 263 Ved en arkæologisk undersøgelse af et ca. 400 meter langt vejtracé og en

Læs mere

Hestdalvej - bebyggelse fra yngre vikingetid og ældre middelalder på Viborg Vestermark

Hestdalvej - bebyggelse fra yngre vikingetid og ældre middelalder på Viborg Vestermark 1 Hestdalvej - bebyggelse fra yngre vikingetid og ældre middelalder på Viborg Vestermark Mikkel Kieldsen Kulturhistorisk Rapport Viborg Stiftsmuseum 2011 Bygherrerapport nr. 50 Bygherre: Viborg Kommune

Læs mere

Nordentoften, Skals - en boplads fra sen yngre stenalder, bronzealder og tidlig jernalder

Nordentoften, Skals - en boplads fra sen yngre stenalder, bronzealder og tidlig jernalder 1 Nordentoften, Skals - en boplads fra sen yngre stenalder, bronzealder og tidlig jernalder Martin Mikkelsen og Mikael H. Nielsen Viborg Stiftsmuseum Bygherrerapport nr. 2 Bygherre: Møldrup Kommune 2 Indledning.

Læs mere

Bygherrerapport SOM 407 --- Skovsbovej N I

Bygherrerapport SOM 407 --- Skovsbovej N I Bygherrerapport SOM 407 --- Skovsbovej N I Svendborg sogn, Sunds herred, tidligere Svendborg amt sted.nr. 090513-124. KUAS jr.nr. 2010-7.24.02/SOM-0006 Forfatter: Anne Garhøj Rosenberg, museumsinspektør

Læs mere

Skals Nord - bebyggelse fra yngre bronzealder og/eller tidlig førromersk jernalder

Skals Nord - bebyggelse fra yngre bronzealder og/eller tidlig førromersk jernalder Skals Nord - bebyggelse fra yngre bronzealder og/eller tidlig førromersk jernalder Lars Agersnap Larsen Viborg Stiftsmuseum 2010 Bygherrerapport nr. 49 Bygherre: Viborg Kommune ISBN 978-87-87272-95-7 2

Læs mere

Brokbakken - en samlingsplads? fra bronzealder og - en gravplads fra ældre jernalder

Brokbakken - en samlingsplads? fra bronzealder og - en gravplads fra ældre jernalder 1 Brokbakken - en samlingsplads? fra bronzealder og - en gravplads fra ældre jernalder Martin Mikkelsen og Mikael H. Nielsen Viborg Stiftsmuseum Bygherrerapport nr. 3 Bygherre: Bjerringbro Kommune ISBN

Læs mere

Kulturhistorisk rapport for MLF01195 elkabel Tjennemarke-Søllested

Kulturhistorisk rapport for MLF01195 elkabel Tjennemarke-Søllested Kulturhistorisk rapport for MLF01195 elkabel Tjennemarke-Søllested Rapporten er skrevet af Stine Jæger Hoff Museets j.nr.: MLF01195 KUAS j.nr.: 2014-7.24.02/MLF-0005 Stednavn: Kabel Tjennemarke-Søllested

Læs mere

Oversigtskort. Oversigtskort over lokalområdet. Området for undersøgelsen er markeret med gult, mens de blå prikker viser overpløjede gravhøje

Oversigtskort. Oversigtskort over lokalområdet. Området for undersøgelsen er markeret med gult, mens de blå prikker viser overpløjede gravhøje Bygherrerapport Udgravning af gruber fra yngre bronzealder, en hustomt fra tidlig førromersk jernalder samt en udateret højtomt. Sagsinfo SMS 1054 Spøttrup Mark Stednr. 13.10.07 Rødding sogn Rødding herred

Læs mere

SBM 786 Præstehaven, Hylke Bygherrerapport

SBM 786 Præstehaven, Hylke Bygherrerapport SBM 786 Præstehaven, Hylke Bygherrerapport Hylke sogn, Voer Herred, Skanderborg amt. Stednr. 16.05.03, sb.nr. 81 Ved udgravningen af Præstehaven blev der i alt registreret 192 anlæg, dvs stolpehuller,

Læs mere

Skive Museum. Bygherrerapport SMS 972 A Sæbyvej Harre herred, Viborg amt Sted nr. 13.02.05

Skive Museum. Bygherrerapport SMS 972 A Sæbyvej Harre herred, Viborg amt Sted nr. 13.02.05 Skive Museum Bygherrerapport SMS 972 A Sæbyvej Harre herred, Viborg amt Sted nr. 13.02.05 Peter Birkedahl * 2007 1. Indledning Skive Museum har i januar 2007 foretaget udgravning af et bopladsområde fra

Læs mere

Duehøj Syd - boplads og begravelser fra bronzealderen

Duehøj Syd - boplads og begravelser fra bronzealderen 1 Duehøj Syd - boplads og begravelser fra bronzealderen Martin Mikkelsen Viborg Stiftsmuseum 2011 Kulturhistorisk rapport nr. 54 Bygherre: Gert Vester, Batum ISBN 978-87-92778-02-4 2 Indledning. Gert Vester

Læs mere

Vesthimmerlands Museum Bygherrerapport for VMÅ 2603 Svenstrup 8

Vesthimmerlands Museum Bygherrerapport for VMÅ 2603 Svenstrup 8 Vesthimmerlands Museum Bygherrerapport for VMÅ 2603 Svenstrup 8 Aars sogn, Aars Herred, Aalborg Amt Stednr. 12.08.14, Sb. nr. Bygherrerapport for VMÅ 2603 Svenstrup 8 Indholdsfortegnelse 1. Indledning

Læs mere

Vesthimmerlands Museum

Vesthimmerlands Museum Vesthimmerlands Museum Bygherrerapport for VMÅ 2466 Øster Ørbæk Hustomt fra ældre bronzealder Bygherrerapport for VMÅ 2466 Øster Ørbæk Indholdsfortegnelse 1. Indledning...3 2. Landskabet og kulturhistorien...3

Læs mere

Sct. Ibs Gade 41 i Viborg

Sct. Ibs Gade 41 i Viborg 1 Sct. Ibs Gade 41 i Viborg - en stenkælder Rikke Isler Kulturhistorisk Rapport Viborg Museum 2016 Bygherrerapport nr. 85 Bygherre: Bach Gruppen A/S ISBN 978-87-92778-47-5 2 Indledning Viborg var i middelalderen

Læs mere

VSM Gemmegård, Rødding Sogn, Nørlyng Herred, Viborg Amt

VSM Gemmegård, Rødding Sogn, Nørlyng Herred, Viborg Amt VSM 09278 Gemmegård, Rødding Sogn, Nørlyng Herred, Viborg Amt 130812-212 Kulturstyrelsens j.nr.: Rapport for prøvegravning forud for byggeri. Udført af Ida Westh Hansen for Viborg Museum i 2015. Indholdsfortegnelse

Læs mere

HAM 4665 Elholm 3, Ulkebøl sogn, Als Sønder herred, Sønderborg amt. St. nr. 230210-477

HAM 4665 Elholm 3, Ulkebøl sogn, Als Sønder herred, Sønderborg amt. St. nr. 230210-477 HAM 4665 Elholm 3, Ulkebøl sogn, Als Sønder herred, Sønderborg amt. St. nr. 230210-477 1 Indholdsfortegnelse Resumé... 3 Undersøgelsens resultat... 3 Perspektivering... 4 Oversigtstegning Tidstavle med

Læs mere

Teglværksvej, Bygum - en boplads fra ældre bronzealder

Teglværksvej, Bygum - en boplads fra ældre bronzealder 1 Teglværksvej, Bygum - en boplads fra ældre bronzealder Martin Mikkelsen Viborg Stiftsmuseum Bygherrerapport nr. 5 Bygherrer: Lise-Lotte og John Nielsen 2 Indledning. I og lige omkring Aalestrup er registreret

Læs mere

Kulturhistorisk rapport

Kulturhistorisk rapport NORDJYLLANDS HISTORISKE MUSEUM Kulturhistorisk rapport Gunderup syd for Mariager Velbevaret hustomt fra overgangen mellem bronze- og jernalder. J.nr. ÅHM 6495 December 2015 Ved Arkæolog Karen Povlsen Telefon:

Læs mere

Kulturhistorisk rapport

Kulturhistorisk rapport NORDJYLLANDS HISTORISKE MUSEUM Kulturhistorisk rapport Udgravning ved Sdr. Tranders IV J.nr. ÅHM 6785 Telefon: 99 31 74 00 E-mail: historiskmuseum@aalborg.dk Udgravning maj/juni 2017 Rapport udfærdiget

Læs mere

Kopi af 4cm kort 1215 IV SV/NV(med grøfter indtegnet med rødt)

Kopi af 4cm kort 1215 IV SV/NV(med grøfter indtegnet med rødt) VSM 09707, Tastum Plantage, Kopperup sogn, Fjends herred, Viborg amt 130107-309 SNS 1071, Tastum Hede, Dommerby sogn, Fjends herred, Viborg amt 130102-99 KUAS j.nr.: 2010-7.24.02/VSM-0004 Rapport for overvågning

Læs mere

HBV 1212 Mannehøjgård

HBV 1212 Mannehøjgård HBV 1212 Mannehøjgård Bygherrerapport for den arkæologiske undersøgelse HBV 1212 Mannehøjgård, matr.nr. 9m, Askov By, Malt sogn, Malt herred, Ribe amt Udarbejdet af Steffen Terp Laursen for Museet på Sønderskov

Læs mere

SMS 992A Hejlskovvej Ørslevkloster sogn, Fjends herred, Viborg amt

SMS 992A Hejlskovvej Ørslevkloster sogn, Fjends herred, Viborg amt Skive Museum, ark. afd. Bygherrerapport SMS 992A Hejlskovvej Ørslevkloster sogn, Fjends herred, Viborg amt Kurt Glintborg Overgaard * 2007 Indledning I sensommeren 2007 skulle tre bakketoppe planeres.

Læs mere

Kulturhistorisk rapport for arkæologisk undersøgelse ved Gludbjerg

Kulturhistorisk rapport for arkæologisk undersøgelse ved Gludbjerg Kulturhistorisk rapport for arkæologisk undersøgelse ved Gludbjerg Journalnr.: SIM 37/2010 Sted og sb. nr.: 130301-157 KUAS j.nr.: 2009-7.24.02/SIM-0009 Sted: Gludbjerg, Øster Bording Matr. nr.: 1av Ejerlav:

Læs mere

Kulturhistorisk rapport

Kulturhistorisk rapport NORDJYLLANDS HISTORISKE MUSEUM Kulturhistorisk rapport Jomfruen, Skalborg [INDSÆT BILLED J.nr. ÅHM 6383 Udgravning sommer 2016 Rapport udfærdiget af museumsinspektør Lone Andersen Telefon: 99 31 74 00

Læs mere

Kulturhistorisk rapport

Kulturhistorisk rapport NORDJYLLANDS HISTORISKE MUSEUM Kulturhistorisk rapport Frejlevgaard, Frejlev Boplads med langhuse fra ældre jernalder og stenbygget grav fra romersk jernalder. J.nr. ÅHM 6120 Februar 2014 Ved Museumsinspektør

Læs mere

Ausumgaard. Treskibede langhuse og aktivitetsspor. Bebyggelse fra yngre romersk jernalder. Kulturhistorisk Rapport.

Ausumgaard. Treskibede langhuse og aktivitetsspor. Bebyggelse fra yngre romersk jernalder. Kulturhistorisk Rapport. Ausumgaard Treskibede langhuse og aktivitetsspor. Bebyggelse fra yngre romersk jernalder Mette Klingenberg Kulturhistorisk Rapport Holstebro Museum 2013 Bygherre: Ausumgaard I/S Indledning Det udgravede

Læs mere

VHM Ny Krogen. Bebyggelsesspor fra overgangen stenalder/bronzealder og bebyggelsesspor fra jernalderen.

VHM Ny Krogen. Bebyggelsesspor fra overgangen stenalder/bronzealder og bebyggelsesspor fra jernalderen. VHM 00380 Ny Krogen Bebyggelsesspor fra overgangen stenalder/bronzealder og bebyggelsesspor fra jernalderen. Albæk Sogn, Frederikshavn Kommune, Fund og Fortidsminder 100201-288 Baggrundskort Kort og Matrikelstyrelsen.

Læs mere

Gullev-Bøgeskov. Bopladsfund fra stenalder, bronzealder og jernalder.

Gullev-Bøgeskov. Bopladsfund fra stenalder, bronzealder og jernalder. Gullev-Bøgeskov. Bopladsfund fra stenalder, bronzealder og jernalder. Martin Mikkelsen Kulturhistorisk Rapport Viborg Museum 2015 Bygherrerapport nr. 84 Bygherre: N1 A/S ISBN 978-87-92778-44-4 2 Indledning

Læs mere

ASR 1755 Sprækvej 8, Vester Vedsted

ASR 1755 Sprækvej 8, Vester Vedsted Den ASR 1755 Sprækvej 8, Vester Vedsted - en lille del af en bebyggelse fra omkring Kristi fødsel, samt et hus fra 1000-1100-årene. Af Claus Feveile Den antikvariske Samling Bygherrerapport Indledning

Læs mere

Kulturhistorisk rapport

Kulturhistorisk rapport NORDJYLLANDS HISTORISKE MUSEUM Kulturhistorisk rapport Kollerup Klitvej Boplads med treskibede langhuse fra førromersk jernalder J.nr. ÅHM 5672 Juni 2015 Ved arkæolog Marie Vang Posselt Telefon: 99 31

Læs mere

Oversigtskort. Lokalitetens placering. Kilde: Kulturarvstyrelsen, DKConline. Plantegning. Plantegning over samtlige grave

Oversigtskort. Lokalitetens placering. Kilde: Kulturarvstyrelsen, DKConline. Plantegning. Plantegning over samtlige grave Bygherrerapport Viumgård I Udgravning af bopladsspor fra yngre stenalder og yngre bronzealder samt gravplads fra yngre germansk jernalder ved Viumgård I. Sagsinfo SMS 1016A Viumgård 1 Stednr. 13.02.05-65.

Læs mere

Kulturhistorisk rapport

Kulturhistorisk rapport NORDJYLLANDS HISTORISKE MUSEUM Kulturhistorisk rapport Flødalsminde, Svenstrup Boplads med langhuse fra ældre jernalder samt fem grave fra ældre romersk jernalder. J.nr. ÅHM 6055 Maj 2013 Telefon: 99 31

Læs mere

VSM 10021, Mønsted sogn, Fjends herred, Viborg amt

VSM 10021, Mønsted sogn, Fjends herred, Viborg amt VSM 002, Mønsted sogn, Fjends herred, Viborg amt Kulturstyrelsens j.nr.: 203-7.24.02/VSM-0003 300-43(areal) 54 (lok) Rapport for prøvegravning forud for byggemodning Udført af Astrid Skou Hansen og Kamilla

Læs mere

VHM Præstegårdens Lod

VHM Præstegårdens Lod VHM 00623 Præstegårdens Lod En stenalderlokalitet med en tuegrav fra enkelgravskulturen (2800-2351 f.kr.) samt aktivitetsområde med gruber og kogestensgruber. Vrå sogn Fund og Fortidsminder 100118-57 VHM00623_F052.

Læs mere

Ridder Munks Vej En gravplads m.m. fra stenalder, bronzealder og jernalder

Ridder Munks Vej En gravplads m.m. fra stenalder, bronzealder og jernalder Ridder Munks Vej En gravplads m.m. fra stenalder, bronzealder og jernalder Sanne Boddum Martin Mikkelsen Gravurne K200 i forgrunden og bag denne muldafrømning. Viborg Stiftsmuseum 2007 Bygherrerapport

Læs mere

Kvorning 9a - boplads fra yngre bronzealder - gravplads og bebyggelse fra yngre romersk jernalder

Kvorning 9a - boplads fra yngre bronzealder - gravplads og bebyggelse fra yngre romersk jernalder Kvorning 9a - boplads fra yngre bronzealder - gravplads og bebyggelse fra yngre romersk jernalder Sanne Boddum Kulturhistorisk Rapport Viborg Museum 2012 Bygherrerapport nr. 67 Bygherre: Lundgaard Teglværk

Læs mere

Rapport for arkæologisk prøvegravning ved Udlejregård. Ølstykke sogn, Ølstykke herred, Frederiksborg amt, stednr matr.nr.

Rapport for arkæologisk prøvegravning ved Udlejregård. Ølstykke sogn, Ølstykke herred, Frederiksborg amt, stednr matr.nr. Rapport for arkæologisk prøvegravning ved Udlejregård. Ølstykke sogn, Ølstykke herred, Frederiksborg amt, stednr.01.06.07. matr.nr. MFG 356/05 Af: cand. mag. Mette Palm Hemmingsen og mag. Art Palle Ø.

Læs mere

Asmild Klostervej. Bebyggelse fra yngre bronzealder og ældre middelalder samt aktivitetsspor fra tidlig yngre stenalder. Lars Agersnap Larsen

Asmild Klostervej. Bebyggelse fra yngre bronzealder og ældre middelalder samt aktivitetsspor fra tidlig yngre stenalder. Lars Agersnap Larsen Asmild Klostervej Bebyggelse fra yngre bronzealder og ældre middelalder samt aktivitetsspor fra tidlig yngre stenalder Lars Agersnap Larsen Kulturhistorisk Rapport Viborg Museum 2013 Bygherrerapport nr.

Læs mere

Kulturhistorisk rapport

Kulturhistorisk rapport NORDJYLLANDS HISTORISKE MUSEUM Kulturhistorisk rapport Klostergaarde, Pandrup Gravhøj med rester af højfyld og randstenskæde J.nr. ÅHM 6263 August 2014 Ved Arkæolog Karen Povlsen Telefon: 99 31 74 00 E-mail:

Læs mere

Oversigtskort. Lokalitetens placering. Kilde: Kulturarvstyrelsen, DKC online. Langhus. Langhus fra sen yngre romersk/ældre germansk jernalder.

Oversigtskort. Lokalitetens placering. Kilde: Kulturarvstyrelsen, DKC online. Langhus. Langhus fra sen yngre romersk/ældre germansk jernalder. Bygherrerapport Viumvej I Udgravning af bopladsspor fra yngre stenalder, yngre bronzealder og ældre/yngre jernalder ved Viumvej I Sagsinfo SMS 1022A Viumvej I Stednr. 13.02.05 69 Hjerk sogn Harre herred

Læs mere