23. Kognitiv model til socialisering

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "23. Kognitiv model til socialisering"

Transkript

1 23. Kognitiv model til socialisering Krop Tanker Følelser Adfærd Når patienten præsenterer sine problemer, sættes de forskellige oplysninger ind under krop, tanker, følelser eller adfærd, således at der dannes en forbindelse. Se side i Kognitiv terapi i lægepraksis.

2 24. Funktionel analyse Situation (som du oplever kritisk): Hvad, hvor, hvem? Tanker Hvad går gennem hovedet på dig? Hvor overbevist er du om, at det er sandt (0-100)? Følelser Hvad føler du? Følelsens styrke (0-10) Adfærd, reaktion Præcist hvad gør du? Konsekvenser Hvad er konsekvensen af din handling? Skemaet til at foretage en funktionel analyse kan udfyldes af læge og patient i konsultationen. Når lægen har instrueret patienten i, hvilke oplysninger skemaet skal indeholde, kan patienten få skemaet med hjem og udfylde det i kritiske situationer, som en hjemmeopgave til næste gang.

3 25. Identifikation af problemer Vejledning til skemaet Identifikation af problemer Skemaet kan anvendes til assessment og løbende vurdering af effekten af behandlingen. Det består af 79 spørgsmål, som medvirker til en basislinje, når et kognitivt terapeutisk forløb indledes. Patienten tager stilling ved at sætte et kryds ved alle de spørgsmål, som han eller hun selv vurderer som problemer, der skal løses. Når patienten har udfyldt skemaet, laver lægen og patienten sammen en prioritering af behandlingsmålene. Hvert spørgsmål indeholder i sig selv et behandlingsmål. Planen kan fx være: 1. At holde op med at tænke på alt det, der gør mig bange 2. At være mindre bange for at blive smittet 3. At holde op med at tage for mange piller I dette tilfælde har patienten brug for at anvende angstreducerende teknikker og instrueres fx i at anvende beroligende vejrtrækning (bilag 21) og Copingrecept for angst (bilag 20). Hyppigheden og graden af angst registreres og følges under terapien. Skemaet indgår i et samlet behandlingsforløb, og det er lægen, der tilrettelægger behandlingsplanen og designer hjemmeopgaverne sammen med patienten. Maj 2002 Irene Oestrich

4 Identifikation af problemer Navn Dato Formålet med, at du udfylder dette skema, er at finde ud af, hvad du ønsker at ændre i psykoterapi. Af og til kan en enkelt adfærd betyde mere, end man tror, i forhold til hvordan man har det. Læs følgende udsagn grundigt. Sæt dit kryds ved alle de punkter, hvor du synes, du kunne have gavn af at ændre noget: 1. Holde op med at ryge for meget. 2. Holde op med at drikke for meget. 3. Holde op med at spise for meget. 4. Kontrollere min trang til at føle mig tiltrukket af personer af mit eget køn. 5. Kontrollere min trang til at føle mig tiltrukket af personer af det modsatte køn. 6. Kunne tåle at være nervøs uden at få det helt forfærdeligt. 7. Holde op med at tænke på alt det, der gør mig deprimeret. 8. Holde op med at tænke på alt det, der gør mig bange. 9. Være mindre bange i større forsamlinger. 10. Være mindre bange for højder. 11. Holde op med hele tiden at bekymre mig om mit helbred. 12. Være mindre bange for at flyve. 13. Holde op med at stamme. 14. Holde op med at vaske mine hænder så ofte. 15. Holde op med at gøre rent og rette på tingene hele tiden. 16. Holde op med at bide negle. 17. Gøre mere ud af mit udseende.

5 18. Holde op med at bekymre mig om mit udseende. 19. Være mindre bange for lukkede rum/områder. 20. Være mindre bange for åbne pladser og for at gå ud i det hele taget. 21. Være mindre bange for smerte. 22. Være mindre bange for blod. 23. Være mindre bange for at blive smittet (bakterier/virus). 24. Være mindre bange for mørke. 25. Være mindre bange for visse dyr ( ). 26. Være mindre bange for at være alene. 27. Holde op med at tælle mine hjerteslag. 28. Holde op med at tænke på det samme hele tiden (..). 29. Holde op med at høre stemmer. 30. Holde op med at forestille mig, at folk er imod mig eller ude efter mig. 31. Holde op med at se mærkelig ting og sager. 32. Holde op med at tisse i sengen om natten. 33. Holde op med at tage for meget medicin. 34. Holde op med at tage for mange piller. 35. Holde op med at bruge narkotika. 36. Holde op med at få så hyppigt hovedpine. 37. Kontrollere min lyst til at spille. 38. Kunne sove bedre om natten. 39. Kunne kontrollere min trang til at blotte mig. 40. Kontrollere mine lyster til at gå i det modsatte køns tøj. 41. Kunne kontrollere seksuel tiltrækning til andre menneskers tøj og ting. 42. Kunne kontrollere seksuel tiltrækning og følelser over for børn. 43. Kunne kontrollere min trang til at skade andre. 44. Kontrollere min lyst til at stjæle.

6 45. Holde op med at dagdrømme så meget. 46. Holde op med at lyve. 47. Kunne kontrollere min trang til at skade mig selv. 48. Kontrollere min vrede. 49. Kontrollere min trang til at skrige eller slå andre, når jeg er ophidset. 50. Passe bedre på mine penge, så jeg har råd til det, jeg virkelig behøver. 51. Kontrollere min lyst til at snakke med alle mennesker. 52. Holde op med at skændes og skabe konflikter med andre. 53. Føle mig mere sikker, når jeg er sammen med andre. 54. Få mere selvtillid. 55. Være mindre glemsom. 56. Holde op med at tænke på at begå selvmord. 57. Kunne kontrollere min trang til at sætte ild til ting. 58. Kunne beholde et arbejde. 59. Holde op med altid at sige imod og svare igen. 60. Blive mere sikker i mit arbejde. 61. Holde op med at undgå ting, der skal gøres. 62. Tolerere at nogen kigger på mig, når jeg arbejder. 63. Være mindre angst for seksuelle tanker og tilskyndelser. 64. Være mindre bange for seksuel kontakt. 65. Være mindre bange for samleje. 66. Holde op med at blive så ophidset, når andre kritiserer mig. 67. Kunne tage en beslutning, når det er nødvendigt. 68. Føle mig afslappet og veltilpas, når jeg er i selskab med andre. 69. Få et bedre selvværd. 70. Blive bedre til at løse problemer. 71. Have færre negative tanker.

7 72. Kunne håndtere mine følelser bedre. 73. Kunne forstå andre mennesker bedre. 74. Holde op med at se så pessimistisk på alting. 75. Være mindre angst for 76. Føle mindre skyld når 77. Kontrollere min lyst til at. 78. At forandre 79. At blive bedre til

8 26. Interviewskema for sociale færdigheder Vejledning i at anvende Interviewskemaet for sociale færdigheder Skemaet kan anvendes til assessment og løbende vurdering af behandlingen. Dette spørgeskema bruges til at lave en basislinie for sociale færdigheder. Patienten udfylder skemaet som hjemmeopgave (eller i lægens konsultation). Man kan anvende skemaet i moduler, dvs. at man anvender skemaets enkelte dele hver for sig, eller man kan anvende hele skemaet på én gang. De områder, hvor patienten scorer 1 eller 2, opstilles som mål for træning af færdighederne. Bemærk, at patienten i første omgang kan placere sig med en scoring på 3 eller 4, men når han eller hun begynder at lægge mærke til de forskellige situationer (der foregår exposure), hvor færdigheden anvendes, kan han eller hun opdage, at der alligevel er problemer. Ingen scoringer er stationære, da humøret også kan influere på vurderingen. Jo dårligere patienten er, jo mere urealistisk kan en subjektiv vurdering være. Det kan være nødvendigt at checke i et adfærdseksperiment, om færdigheden eksisterer. En færdighed kan godt eksistere uden at være i aktiv anvendelse, og målet kan være aktivering af færdigheden i adfærdseksperimenter og hjemmeopgaver. Det er en god ide, at lægen udarbejder en profil (fx i Excel), som viser, hvor der er problemer, og hvor der ikke er problemer. I anvendelsen af skemaet opereres der med 3 områder: Rødt område, hvis patienten på det samlede skema scorer points. Her er der i høj grad brug for træning i de færdigheder, der scores 1 eller 2.

9 Gult område, hvis patienten i det samlede skema scorer points. Her er der brug for træning i de færdigheder, der scores 1 eller 2. Grønt område, hvis patienten i det samlede skema scorer points. Her er der tale om et sundt intakt repertoire, men der kan være enkelte områder, hvor patienten scorer 1 eller 2, der har brug for træning eller aktivering. Maj 2002 Irene Oestrich

10 Interviewskema for sociale færdigheder Navn: Dato: Cpr.nr. Dette spørgeskema består af en række spørgsmål. Læs venligst spørgsmålene et ad gangen og sæt et kryds under ét af tallene i højre side. Vælg det tal, der lige nu passer bedst til, hvordan du har det med den nævnte færdighed. 1. aldrig god til at bruge denne færdighed 2. sjældent god til at bruge denne færdighed 3. ofte god til at bruge denne færdighed 4. altid god til at bruge denne færdighed 1. del: Nonverbale færdigheder Hvor god er du til at: Anvende nonverbale kommunikationsfærdigheder Bruge din øjenkontakt Bevare en god øjenkontakt med den du taler med, ikke stirre og ikke vige. 2. Bruge dine ansigstsudtryk Vise tilpassede ansigtsudtryk, når du taler, vise følelser, smile og afspejle indholdet i samtalen. 3. Bruge gestikulation og bevægelse Understrege din tale ved at bruge passende gestikulation og bevæge kroppen. 4. Bruge din kropsholdning Være afslappet i din krop, men rank og oprejst, når du sidder og står.

11 Bruge hovedbevægelser Tilpasse dine hovedbevægelser til samtalens indhold, nikke og ryste på hovedet for at vise enighed og uenighed. 6. Bruge din stemmestyrke Finde et behageligt toneleje, ikke for højt og ikke for lavt, variere styrken og passe på, at din tale ikke bliver for monoton. 2. del: Verbale færdigheder Hvor god er du til at: Anvende verbale kommunikationsfærdigheder Starte en samtale Indlede samtalen. Tale med nogen om almindelige ting for derefter at gå over til mere vigtige emner. 8. Holde samtalen i gang Stille åbne spørgsmål, der åbner kommunikationen. Sørge for at komme ind på det emne, det drejer sig om, og holde samtalen i gang ved at vise interesse og gensidighed. 9. Lytte til andre Være opmærksom over for andre, når de taler, prøve at forstå dem og vise dem din interesse. Vise i din reaktion, at du har forstået uden at afbryde. 10. Slutte en samtale Lade den anden vide, at du skal gå, og slutte samtalen på en passende måde. Ikke lade dig opholde, når der ikke er mere at sige, eller du skal være et andet sted. 11. Være selvafslørende Afgive passende personlig information, beskrive personlige oplevelser eller episoder fra dit liv. Sige, hvad du mener, og mene, hvad du siger. 12. Bruge din tale Tale flydende med sammenhængende sætninger. Bruge "jeg" og være specifik, kortfattet og fokusere på det, du gerne vil sige.

12 3. del: Emotionelle færdigheder Hvor god er du til at: Anvende emotionelle færdigheder Identificere egne følelser Mærke efter i kroppen og identificere dine kropssignaler. Vide, hvad du føler i hvilke situationer, og erkende disse følelser. 14. Identificere andres følelser Observere andres reaktioner og tune dig ind på, hvad de føler. Undersøge dine formodninger ved at identificere dem og checke, om det er korrekt. 15. Give udtryk for positive følelser Lade nogen vide, hvor meget du sætter pris på ham eller hende eller vedkommendes adfærd, evner og lignende. 16. Reagere på andres følelser Forsøge at forstå, hvad den anden føler, vise det og melde tilbage, at du forstår det.prioritere den andens følelser frem for dine egne og lære ikke at forveksle dem. 17. Rose og opmuntre Meddele nogen, at der er noget, du kan lide ved hans eller hendes måde at være på. 18. Udtrykke taknemmelighed Lade den anden vide, at du er glad for et eller andet, som vedkommende har gjort for dig, og at du sætter pris på det. 19. Vise sårede følelser Give udtryk for, at du er såret, vred eller ked af det, og præcisere, hvad det er, der har såret dig. 20. Vise glæde Udtrykke din glæde nonverbalt som verbalt, dele den med andre og præcisere, hvad det er, du glæder dig over. 21. Vise angst Udtrykke din angst eller bekymring åbent og ærligt og beskrive, hvad det er, der gør dig bange eller bekymret.

13 Vise væmmelse Udtrykke din væmmelse og ubehag åbent og ærligt og beskrive, hvad det er, du ikke bryder dig om. 23. Vise overraskelse Udtrykke overraskelse åbent og ærligt og identificere, hvad det var, der overraskede dig 24. Vise at du er ked af det Vise at du er ked af det, græde, når det er nødvendigt, og sætte ord på følelsen, hvis du kan. 25. Vise vrede Vise din vrede på en direkte, åben og ærlig måde uden at overdrive og uden at miste kontrollen. Passe på ikke at anklage, bebrejde eller drage forhastede konklusioner, når du er mest ophidset. Hvor god er du til at: Hamle op med følelsesmæssige situationer Give udtryk for negative følelser Vise passende følelser i forskellige situationer, også når følelserne er negative, og du er ret ophidset. 27. Reagere på kritik Forholde dig åbent over for kritik og se, om der kan været noget om det. Acceptere det, når der er noget om kritikken, og afvise, når det ikke passer. 28. Forholde dig til andres sårede følelser Aflæse den andens følelser og lytte til hans eller hendes beskrivelse af, hvad vedkommende føler, og hvad der har forårsaget disse følelser. Forklare dine intentioner åbent og ærligt uden at undskylde og bortforklare. 29. Give udtryk for vrede Gøre det klart, hvad du er vred over, og hvad der skal til, for at problemet kan løses.

14 Reagere på vrede Identificere den andens vrede, udtømme årsagerne til vreden uden at påtage dig nogen skyld og uden at love for meget. 31. Komme ovenpå efter en skuffelse Erkende dine følelser og acceptere situationen, så du kan komme videre. Vide, at du ikke kan få alle dine ønsker opfyldt til enhver tid. 32. Hamle op med fiasko Finde ud af, hvad der gik galt, og hvad du kan gøre ved det, så du undgår at lave samme fejltagelse igen. Vide, at det ikke er alt, der kan blive en succes, og at der er mange andre forklaringer, end at du ikke gjorde det godt nok. 33. Interagere følelsesmæssigt Tune ind på andres følelser, identificere dem, checke dem og handle derefter. 34. Reparere følelsesmæssige skader Tage ansvar for egne handlinger og følelser og konsekvenserne for andre. Forstå, hvis dine reaktioner kan have en utilsigtet eller uhensigtsmæssig betydning. 35. Vise medfølelse Forstå andres følelser, og hvorfor de har dem, tage del i deres oplevelse, god og dårlig, og vise din forståelse og sympati. 36. Hjælpe andre Være opmærksom på, når andre har brug for hjælp, og træde til, når det er nødvendigt. 37. Hamle op med følelser Vide, hvonår du skal udtrykke dine følelser, og hvornår du ikke skal.

15 4. del: Selvbeskyttende færdigheder Hvor god er du til at: Anvende selvbeskyttende færdigheder Forberede dig på en belastende samtale Tænke over, hvordan du vil gribe den an, og forberede dig på de vanskeligheder, der kan opstå. 39. Sige fra Sørge for at bruge din ret til at sige nej, uden at blive uvenner eller have dårlig samvittighed. 40. Overtale nogen Overbevise den anden om, at dine ideer er bedre, og få ham eller hende til at prøve dine forslag, så I sammen kan se, hvad der er bedst. 41. Forhandle Præsentere dit standpunkt. Nå til enighed, når dine synspunkter afviger fra andres, og gå på kompromis, når det er nødvendigt. 42. Vise selvtillid Vide, hvad du vil, bevare roen og arbejde for din egen bedste interesse, også i belastende situationer. Undgå underdanig eller aggressiv adfærd. 43. Komme ud af en situation Være opmærksom på, når du har brug for at undvige og vise i såvel ord som handling, at du vil ud af situationen. 44. Forblive i en situation, selv om den er vanskelig Vise din viljestyrke og holde fast i dit mål, også når en situation ikke umiddelbart lykkes. 45. Holde fast på personlige rettigheder Erkende dine rettigheder og holde på dem, især når nogen stiller urimelige krav eller forsøger at lægge pres på dig. 46. Bede om det, du har brug for Finde ud af, hvad du virkelig ønsker og oprigtigt give udtryk for dit ønske over for den anden.

16 Stille krav Udtrykke klart, hvad du kræver og ønsker, samt gentage kravet, når det er nødvendigt. 48. Identificere egne behov Vide, når din motivation er styret af bestemte behov og hvilke behov, det drejer sig om, samt hvilket mere overordnet mål, du har brug for at følge. 49. Identificere andres behov Være opmærksom på andres behov og forstå deres reaktioner i forhold til, hvad der motiverer dem. 50. Reagere på overtalelsesforsøg Nøje overveje en andens forslag og beslutte, hvad der vil være bedst for dig på længere sigt. Erkende, når du ikke ønsker at blive overtalt, og sige fra. 51. Slappe af Mærke, når du er anspændt og ophidset og lære at slappe af og tage den med ro. 52. Drage omsorg for dig selv Sørge for at have helende og positive aktiviteter i din dagligdag og erkende, når du forsømmer dig selv fysisk, psykisk eller socialt. 53. Ændre negative tanker til positive Sørge for, at de negative tanker ændres, så du kan se på situationen med mere håb og mod. 54. Identificere destruktive tanker Vide, når du har en automatisk negativ tanke, der underminerer dine handlinger og ødelægger situationen for dig. 55. Identificere andres destruktive handlinger Være opmærksom på, når andre forsøger at styre eller manipulere på en destruktiv måde, og holde dig til dine egne kontruktive mål.

17 5. del: Problemløsningsfærdigheder Hvor god er du til at: Anvende problemløsningsfærdigheder Samle information Vide, hvad du har brug for, og bede andre om de oplysninger, du mangler. Kommunikere og stille spørgsmål. 57. Koncentrere dig om en opgave Planlægge opgaven, bestemme tid og sted og blive ved opgaven, indtil den er færdig. 58. Vurdere egne evner Undersøge, hvor kompetent du er på et bestemt område, hvad du magter, og hvad du ikke magter. 59. Prioritere problemer Tage tingene i den rigtige rækkefølge. Når du har mange ting, du skal nå, beslutte, hvad der er vigtigst, og koncentrere dig om det først. 60. Tage beslutninger Undersøge mulighederne og vælge mellem flere muligheder. Beslutte dig for dét, der bedst tjener dine interesser. 61. Tage ansvar Være ansvarlig for de ting, du kan gøre noget ved, eller som du har påtaget dig ansvar for. Afgøre om dine handlinger er årsag til bestemte begivenheder eller har utilsigtede konsekvenser, og hvis du har skabt problemer, også tage ansvaret for at løse dem. 62. Hamle op med uenighed Registrere, hvis du er uenig med omgivelserne, lytte til den andens synspunkt. Fastholde dit eget synspunkt, når det er det bedste, eller ændre din indstilling, hvis du får gode grunde til det. Acceptere uenigheden uden absolut at ville lave den andens synspunkter om. 63. Løse konflikter Registrere, når der er tale om alvorlige uoverensstemmelser. Tage ansvar for din del af problemet og finde en konstruktiv løsning uden at undertrykke andre eller dig selv.

18 Vise viljestyrke Når der er noget, du har besluttet dig til, være trofast over for din beslutning og holde fast i din beslutning, også når det ikke er så let at gennemføre det. 65. Vise tillid Finde grunde til at stole på den anden, snarere end grunde til ikke at stole på den anden. Vise din tillid på en åben og ærlig måde og tage det lige så åbent op, hvis du begynder at tvivle. 66. Hamle op med afslag Være forberedt på såvel et "ja" som et "nej" og møde et afslag med ro, holde fast i dine mål og prøve igen eventuelt på en anden måde eller et andet sted. 67. Sætte dig et mål Beslutte, hvad dit mål er, og vide, hvad du helst vil. Være realistisk i din vurdering af, om dine personlige mål er inden for mulighedernes grænse. 68. Følge en instruktion Modtage instruktioner, spørge, såfremt der er uklarhed, og udføre opgaven efter de retningslinier, du har fået. 69. Forholde dig til modsigelser Lægge mærke til, når nogen siger ét og gør noget andet. Undgå at blive forvirret og holde dig til dit eget standpunkt. 6. del: Intime færdigheder Hvor god er du til at: Klare intimitet og balancere mellem tilnærmelse og undvigelse Modtage ros Glæde dig, når nogen siger noget pænt, roser eller komplimenterer dig. Vise, at du værdsætter den ros, du får, og at du tager den til dig. 71. Flirte Vise din interesse for den anden på en tilpasset måde.

19 Modtage opmuntring Være åben, når andre opmuntrer dig og viser, at de tror på dig, og modtage opmuntringen med glæde. 73. Vise begejstring og holde energiniveauet oppe Udtrykke din begejstring og fokusere på det, der giver dig energi og lyst til at gøre noget. 74. Vise interesse Være opmærksom på, hvad andre siger og gør, kommentere det, stille spørgsmål og vise din oprigtige interesse på en åben og ærlig måde. 75. Holde aktivitetsniveauet oppe Rent faktisk gøre det, du siger, du vil gøre, og samle motivation og energi. 76. Nærme dig Tage initiativet til at etablere en kontakt og tage det første skridt eller fastholde en invitation på en indbydende måde. 77. Intimitet Være indstillet på at gå ind i et dybere og mere intimt forhold og finde ud af, hvad det kræver i forholdet mellem jer. Stadig udvikle dig sammen med din partner og holde spændingen ved lige. 78. Kende og holde grænser Vise solide grænser i forholdet til andre, ikke love mere, end du kan holde, og sørge for, at andre ikke overskrider dine grænser.

20 27. Patientens egen registrering af kritiske situationer Navn: Dato: Situation Hvad skete der? Tid og sted? Hvem, hvad, hvor? Tanke Hvad tænkte du, lige da det skete? Følelse Hvad følte du, da du tænkte på den måde? Kropslig reaktion Mærkede du noget i kroppen? (Uro, anspændthed, smerte eller andet?) Hvad?

21 28. Omstrukturering af negative tanker Navn: Dato: Tanken Hvad går gennem hovedet på dig? Følelsen Hvad føler du? Styrke 0-10 Overbevisning Hvor overbevist er du om, at det er sandt? 0-100% Alternativ tanke Hvad kan du sige til dig selv, som er bedre? Har følelsen ændret sig? Hvor stærk er den nu? Styrke 0-10

Social færdigheds test.

Social færdigheds test. Social færdigheds test. Spørgeskemaet består af en række spørgsmål som du kan se nedenfor. Læs dem og besvar dem et af gangen ved at give dig en karakter mellem 0 og 10, hvor 0 = Passer slet ikke 10 =

Læs mere

Selvværd og modstandskraft medicin mod depression? Depressionsforeningen, 4.4.2011 Klinikchef, cand.psych. Lennart Holm, Cektos

Selvværd og modstandskraft medicin mod depression? Depressionsforeningen, 4.4.2011 Klinikchef, cand.psych. Lennart Holm, Cektos Selvværd og modstandskraft medicin mod depression? Depressionsforeningen, 4.4.2011 Klinikchef, cand.psych. Lennart Holm, Cektos Sagt om selvværd og færdigheder Man kan hvad man vil hvis man kan. Klaus

Læs mere

appendix Hvad er der i kassen?

appendix Hvad er der i kassen? appendix a Hvad er der i kassen? 121 Jeg går meget op i, hvad der er godt, og hvad der ikke er. Jeg er den første til at træde til og hjælpe andre. Jeg kan godt lide at stå i spidsen for andre. Jeg kan

Læs mere

Emotionel modtagelighedsanalyse

Emotionel modtagelighedsanalyse Emotionel modtagelighedsanalyse Denne analyse skal hjælpe dig til en erkendelse af din følelsesmæssige modtagelighed. Igennem dine egne svar, får du en indsigt i din modtagelighed for følelser - der er

Læs mere

PAform 14201/ Copyright ProKomm, 1997, All rights reserved

PAform 14201/ Copyright ProKomm, 1997, All rights reserved Adfærd side 1 Point 1..tror ikke, at du har forstand på det du laver..vil gerne løse mine opgaver i fællesskab med andre..skal nok hjælpe til - selv om jeg næsten ikke har tid..synes der gerne må ske noget

Læs mere

Pårørende - reaktioner og gode råd

Pårørende - reaktioner og gode råd Pårørende - reaktioner og gode råd Når et menneske får kræft, rammes hele familien. Sygdommen påvirker ofte familiens liv, både praktisk og følelsesmæssigt. Det er hårdt for alle parter, også for de pårørende.

Læs mere

Bedre Balance testen:

Bedre Balance testen: Bedre Balance testen: Sæt kryds på skalaen, hvor du umiddelbart tænker at det hører hjemme. prøv ikke at tænke så meget over hvad der står bare vælg det, der falder dig ind. Intet er rigtigt eller forkert

Læs mere

Trin for Trin. Læseplan Bh./Bh.klasse. Empati. Trin for Trin

Trin for Trin. Læseplan Bh./Bh.klasse. Empati. Trin for Trin Læseplan Bh./Bh.klasse Empati Hvad er Følelser Flere følelser Samme eller forskellig Følelser ændrer sig Hvis så Ikke nu måske senere Uheld Hvad er retfærdigt Jeg bliver når Lytte Vise omsorg Mål Børnene

Læs mere

Sådan styrker du samarbejdet med lægen. - og får bedre behandling og livskvalitet

Sådan styrker du samarbejdet med lægen. - og får bedre behandling og livskvalitet Sådan styrker du samarbejdet med lægen - og får bedre behandling og livskvalitet Det handler om indsigt og kontrol I dette hæfte finder du vejledning og konkrete værktøjer til, hvordan du styrker samarbejdet

Læs mere

10 tegn på at dit selvværd trænger til et boost

10 tegn på at dit selvværd trænger til et boost 10 tegn på at dit selvværd trænger til et boost # 1: Hvis andre giver dig kritik, bliver du virkelig ked af det, og tænker at du ikke kan finde ud af noget som helst! # 2: Hvis du er i et parforhold, er

Læs mere

Emotionel intelligensanalyse

Emotionel intelligensanalyse Emotionel intelligensanalyse Denne analyse er designet til at hjælpe dig med at få en større indsigt i de evner og færdigheder, du har indenfor Daniel Colemans definitioner af de 5 områder af emotionel

Læs mere

VEJLE den 6. november 2014

VEJLE den 6. november 2014 VEJLE den 6. november 2014 Irene Oestrich, Psykolog., Ph.D. Adj. professor SKOLEN FOR EVIDENSBASERET PSYKOTERAPI REGION HOVEDSTADENS PSYKIATRI 1 retten til at blive elsket uden at skulle gøre noget for

Læs mere

13-18 ÅR FORÆLDRE ALDERSSVARENDE STØTTE. med et pårørende barn

13-18 ÅR FORÆLDRE ALDERSSVARENDE STØTTE. med et pårørende barn 13-18 ÅR ALDERSSVARENDE STØTTE infotil FORÆLDRE med et pårørende barn Forældre til et pårørende barn - Alderssvarende støtte Kære forælder Når man selv eller ens partner er alvorligt syg, melder en række

Læs mere

I det følgende har du allerede nu, mulighed for at afprøve nogle af de værktøjer, vi kommer til at arbejde med i terapien.

I det følgende har du allerede nu, mulighed for at afprøve nogle af de værktøjer, vi kommer til at arbejde med i terapien. Stress Hvad kan jeg selv gøre? I det følgende har du allerede nu, mulighed for at afprøve nogle af de værktøjer, vi kommer til at arbejde med i terapien. Omstrukturering af fejlfortolkninger. 1) Træn din

Læs mere

Noter til selvbeskyttende adfærd.

Noter til selvbeskyttende adfærd. 1 Noter til selvbeskyttende adfærd. (af Irene Oestrich) SELVTILLID. Selvtillid handler om at kommunikere klart og uden misforståelser. Hvis du nogensinde er kommet ud af en situation med en følelse af

Læs mere

Tema Læring: Bevidsthed om egen reaktion et undervisningsforløb

Tema Læring: Bevidsthed om egen reaktion et undervisningsforløb Tema Læring: Bevidsthed om egen reaktion et undervisningsforløb Formål Formålet med forløbet er at sætte fokus på de unges identitet og selvværd. Mål: Målet med forløbet er, at eleverne skal blive bevidste

Læs mere

12. At beskrive et problem specifikt og præcist

12. At beskrive et problem specifikt og præcist 12. At beskrive et problem specifikt og præcist A) Vær specifik, når du beskriver problemet. Hvem var til stede? Hvad skete der nøjagtigt? Hvor var du? Hvornår skete det? Hvordan forløb det? ikke fokusere

Læs mere

Kommunikation for Livet. Uddannelse til Fredskultur 3 eksempler. Her gives nogle eksempler på anvendelse af IVK i praksis (alle navne er ændrede):

Kommunikation for Livet. Uddannelse til Fredskultur 3 eksempler. Her gives nogle eksempler på anvendelse af IVK i praksis (alle navne er ændrede): Uddannelse til Fredskultur 3 eksempler Her gives nogle eksempler på anvendelse af IVK i praksis (alle navne er ændrede): Uddannelse til fredskultur Første eksempel Anna på 5 år kommer stormende ind til

Læs mere

6-12 ÅR. info. FORÆLDRE med et pårørende barn ALDERSSVARENDE STØTTE TIL

6-12 ÅR. info. FORÆLDRE med et pårørende barn ALDERSSVARENDE STØTTE TIL ALDERSSVARENDE STØTTE 6-12 ÅR info TIL FORÆLDRE med et pårørende barn Forældre til et pårørende barn - Alderssvarende støtte Kære forælder Når man selv eller ens partner er alvorligt syg, melder en række

Læs mere

Undgår du også tandlægen?

Undgår du også tandlægen? STYRK munden Undgår du også tandlægen? HJÆLPER DIG! Få det bedre med at gå til tandlæge Tandlægeskræk er en folkelig betegnelse for det at være nervøs eller bange for at gå til tandlæge. Men tandlægeskræk

Læs mere

Opfølgningsspørgeskema

Opfølgningsspørgeskema BRS-460 Opfølgningsspørgeskema for undersøgelsen Livskvalitet og Brystkræft Arbejdsmedicinsk Klinik Regionshospitalet Herning Gl. Landevej 61 7400 Herning BR-FUC GENERELT HELBRED OG VELBEFINDENDE SIDE

Læs mere

Marte Meo metoden anvendt i en pårørendegruppe til demente.

Marte Meo metoden anvendt i en pårørendegruppe til demente. Marte Meo metoden anvendt i en pårørendegruppe til demente. På et møde for pårørende blev der stillet følgende spørgsmål: Når vi besøger vores nære på plejehjemmet, er det for at glæde dem og se hvordan

Læs mere

The Work. Eksempel Han lytter ikke til mig Hun respekterer mig ikke Han ødelægger mit liv

The Work. Eksempel Han lytter ikke til mig Hun respekterer mig ikke Han ødelægger mit liv The Work Når vi er ude af balance, tror vi ofte at det skyldes noget udefra kommende. Vi tænker: Det er fordi jeg har for travlt på mit arbejde, er stresset, fordi mit forhold knaser. Vi finder forklaringer,

Læs mere

1. december 2011 v. Britt Riber

1. december 2011 v. Britt Riber 1. december 2011 v. Britt Riber Dagens program Opfølgning på psykologikonferencerne Hensigtsmæssig interaktion med ængstelige patienter Psykologikonferencerne Øvelse: Tal sammen to og to. Vælg en fra en

Læs mere

SIPP-118. Spørgeskema om Personlighed. Navn: Dato: Alder:

SIPP-118. Spørgeskema om Personlighed. Navn: Dato: Alder: SIPP-118 Spørgeskema om Personlighed Navn: Dato: Alder: Bemærk Spørgeskemaet angår de sidste 3 måneder. Det er din egen opfattelse, der gælder, ikke andres. Det er vigtigt at læse spørgsmålene grundigt,

Læs mere

Information til unge om depression

Information til unge om depression Information til unge om depression Sygdommen, behandling og forebyggelse Psykiatri og Social psykinfomidt.dk Indhold 03 Hvad er depression? 03 Hvad er tegnene på depression? 05 Hvorfor får nogle unge depression?

Læs mere

Familierådgivning Supervision og Samtaleterapi. ADHD Nordsjælland. Jan Have Odgaard Gl. Byvej 51, 5792 Årslev Tel: 66134121 Mob: 21495822

Familierådgivning Supervision og Samtaleterapi. ADHD Nordsjælland. Jan Have Odgaard Gl. Byvej 51, 5792 Årslev Tel: 66134121 Mob: 21495822 ADHD Nordsjælland Verdensmesterskab i at få andre op at køre haves. Kaos haves. Orden søges. At leve godt med ADHD og andre. Resultatet afhænger af: Kender ikke sit handicap og ved ikke hvad der skal til

Læs mere

SELVVÆRD, SELVVÆRD OG MENNESKEVÆRD SEPTEMBER 2015 STOLPEGÅRDEN

SELVVÆRD, SELVVÆRD OG MENNESKEVÆRD SEPTEMBER 2015 STOLPEGÅRDEN SELVVÆRD, SELVVÆRD OG MENNESKEVÆRD SEPTEMBER 2015 STOLPEGÅRDEN, Psykolog., Ph.D., Adj. professor SKOLEN FOR EVIDENSBASERET PSYKOTERAPI REGION HOVEDSTADENS PSYKIATRI Selvtillid og selvværd Personlig styrke

Læs mere

Kommunikation. Kommunikation

Kommunikation. Kommunikation Kommunikation Kommunikation I denne artikel (6 sider) kan du læse om 3 kommunikationsråd, åbenhed, tydelighed og grænsesætning, der er gode at have i tankerne i samværet med andre mennesker i mange forskellige

Læs mere

280412_Brochure 23/01/08 16:41 Side 1. Feedback DANMARK. Kursusafdelingen

280412_Brochure 23/01/08 16:41 Side 1. Feedback DANMARK. Kursusafdelingen 280412_Brochure 23/01/08 16:41 Side 1 Feedback DANMARK Kursusafdelingen 280412_Brochure 23/01/08 16:41 Side 2 Feedback - hvordan, hvad, hvornår? Feedback kan defineres som konstruktiv kritik. Ingen kan

Læs mere

SCL - 90 -R. Navn: Eksempel på afkrydsning. Vejledning:

SCL - 90 -R. Navn: Eksempel på afkrydsning. Vejledning: SCL - 9 -R Navn: Vejledning: I skemaet er der anført en række problemer og gener, som man undertiden kan have. Læs punkterne igennem ét ad gangen og sæt derefter et kryds ved det tal, der bedst beskriver

Læs mere

Analysen er din, og skal kun bruges til, at du kan tænke over, hvordan du oplever dig selv som leder.

Analysen er din, og skal kun bruges til, at du kan tænke over, hvordan du oplever dig selv som leder. Ledelsesstilanalyse Dette er en analyse af den måde du leder på, med fokus på at lede mennesker. Det er vigtigt for din selvindsigt, at du er så ærlig som overhovedet mulig overfor dig selv når du svarer.

Læs mere

Tal om løn med din medarbejder EN GUIDE TIL LØNSAMTALER FOR DIG SOM ER LEDER I STATEN

Tal om løn med din medarbejder EN GUIDE TIL LØNSAMTALER FOR DIG SOM ER LEDER I STATEN Tal om løn med din medarbejder EN GUIDE TIL LØNSAMTALER FOR DIG SOM ER LEDER I STATEN Dialog om løn betaler sig At udmønte individuel løn handler ikke kun om at fordele kroner og øre. Du skal også skabe

Læs mere

0 SPOR: DREAMS OF A GOOD LIFE 00:00:00:00 00:00:00:08. 1 Frem for alt vil jeg bare 10:01:08:05 10:01:13:2 studere, så meget som muligt.

0 SPOR: DREAMS OF A GOOD LIFE 00:00:00:00 00:00:00:08. 1 Frem for alt vil jeg bare 10:01:08:05 10:01:13:2 studere, så meget som muligt. 0 SPOR: DREAMS OF A GOOD LIFE 00:00:00:00 00:00:00:08 1 Frem for alt vil jeg bare 10:01:08:05 10:01:13:2 studere, så meget som muligt. 2 Tjene penge og leve godt. Det var 10:01:14:00 10:01:20:0 min drøm.

Læs mere

DEN SOCIALE LÆSEPLAN TILST SKOLE

DEN SOCIALE LÆSEPLAN TILST SKOLE DEN SOCIALE LÆSEPLAN TILST SKOLE LÆSEPLAN FOR INDSKOLINGEN OG SFO VÆRDIORD OVERORDNET MÅL DET BETYDER Empati Problemteri ng/ løsning Kommunikations evne Selvkontrol Samarbejdsevne At forstå og forudse

Læs mere

Identifikation af højrisikosituationer

Identifikation af højrisikosituationer Recke & Hesse 2003 Kapitel 4 Identifikation af højrisikosituationer I dette kapitel skal vi beskæftige os med kortlægningen af de personlige højrisikosituationer. Som vi tidligere har beskrevet, opfatter

Læs mere

PAS PÅ DIG SELV. Hvad er selvomsorg?

PAS PÅ DIG SELV. Hvad er selvomsorg? PAS PÅ DIG SELV Uddannelse i selvomsorg og kollegial omsorg for Bydelsmødre Wattar Gruppen Kognitivt Psykologcenter Center for Socialt Ansvar Hvad er selvomsorg? Når du er god ved dine tanker: så stiller

Læs mere

Lev med dine følelser og forebyg psykiske problemer

Lev med dine følelser og forebyg psykiske problemer Lev med dine følelser og forebyg psykiske problemer Psykolog Casper Aaen Lev med dine følelser Svært ved at håndtere følelser Man viser glæde, selvom man er trist Man overbevise sig selv om at man ikke

Læs mere

Coach dig selv til topresultater

Coach dig selv til topresultater Trin 3 Coach dig selv til topresultater Hvilken dag vælger du? Ville det ikke være skønt hvis du hver morgen sprang ud af sengen og tænkte: Yes, i dag bliver den fedeste dag. Nu sidder du måske og tænker,

Læs mere

Når selvtilliden er lav, har man en tendens til at give op på forhånd, eller man bebrejder sig selv, hvis man ikke klarer opgaven eller situationen.

Når selvtilliden er lav, har man en tendens til at give op på forhånd, eller man bebrejder sig selv, hvis man ikke klarer opgaven eller situationen. Selvtillid og selvværd Selvværd og selvtillid I denne artikel (4 sider) kan du læse om selvværd og selvtillid. Du kan også læse om assertion, der kan oversættes med sund selvhævdelse, og du kan læse om

Læs mere

Beck Depressions Test - ( søg: BDI = Beck Depression Inventory). Hvilket af disse 4 x 21 udsagn beskriver bedst, det som du føler?

Beck Depressions Test - ( søg: BDI = Beck Depression Inventory). Hvilket af disse 4 x 21 udsagn beskriver bedst, det som du føler? Beck Depressions Test - ( søg: BDI = Beck Depression Inventory). Hvilket af disse 4 x 21 udsagn beskriver bedst, det som du føler? På den følgende liste skal du finde de emotionelle sætninger og udsagn,

Læs mere

Forældreguide til Zippys Venner

Forældreguide til Zippys Venner Forældreguide til Indledning Selvom undervisningsmaterialet bruges i skolerne af særligt uddannede lærere, er forældrestøtte og -opbakning yderst vigtig. Denne forældreguide til forklarer principperne

Læs mere

Beck Depression Inventory (BDI)

Beck Depression Inventory (BDI) Psykiatrisk Forskningsenhed Hillerød Beck Depression Inventory (BDI) På følgende liste skal De i hver gruppe fra 1 til 21 finde det udsagn, der passer bedst til Deres tilstand for øjeblikket og sætte kryds

Læs mere

Måden du tænker på baner vejen for din personlige vækst

Måden du tænker på baner vejen for din personlige vækst SELVVÆRD & MENTAL MODSTANDSKRAFT Den 27. september, Jakobskirken, Roskilde Irene Oestrich, Psykolog., Ph.D., Adj. professor SKOLEN FOR EVIDENSBASERET PSYKOTERAPI REGION HOVEDSTADENS PSYKIATRI Måden du

Læs mere

Fokus på det der virker

Fokus på det der virker Fokus på det der virker ICDP i praksis Online version på www.thisted.dk/dagpleje Forord: Gode relationer er altafgørende for et barns trivsel. Det er i det gode samvær barnet udvikler sig det er her vi

Læs mere

23-05-2016. Livets knubs set i et psykologisk perspektiv. De svære følelser. De brugbare tanker. Opbygning af robusthed. Spørgsmål fra salen..

23-05-2016. Livets knubs set i et psykologisk perspektiv. De svære følelser. De brugbare tanker. Opbygning af robusthed. Spørgsmål fra salen.. Irene Oestrich, Chefpsykolog., Ph.D. PSYKIATRISK CENTER FREDERIKSBERG HOSPITAL REGION HOVEDSTADENS PSYKIATRI Livets knubs set i et psykologisk perspektiv De svære følelser De brugbare tanker Opbygning

Læs mere

Spørgsmål og svar om inddragelse af pårørende

Spørgsmål og svar om inddragelse af pårørende Spørgsmål og svar om inddragelse af pårørende I Hej Sundhedsvæsen har vi arbejdet på at understøtte, at de pårørende inddrages i større omfang, når et familiemedlem eller en nær ven indlægges på sygehus.

Læs mere

Medfølende brevskrivning Noter til terapeuten

Medfølende brevskrivning Noter til terapeuten Medfølende brevskrivning Noter til terapeuten Idéen bag medfølende brevskrivning er at hjælpe depressive mennesker med at engagere sig i deres problemer på en empatisk og omsorgsfuld måde. Vi ønsker at

Læs mere

IUniversitätsklinikum I

IUniversitätsklinikum I IUniversitätsklinikum I Hamburg-Eppendorf I Spørgeskema vedrørende patientens sundhedstilstand (SF-36) I dette spørgeskema drejer det sig om din vurdering af din egen sundhedstilstand. Skemaet gør det

Læs mere

PRAGMATISK PROFIL på dagligdags kommunikations færdigheder hos voksne. Resumé ark. Sammenfattet form af de vigtigste temaer

PRAGMATISK PROFIL på dagligdags kommunikations færdigheder hos voksne. Resumé ark. Sammenfattet form af de vigtigste temaer Resumé ark Sammenfattet form af de vigtigste temaer Persondata ark. Klient Efternavn: Fornavn(e): Køn: Fødselsdag: Interview-dato: Hjemmeadresse: Tlf: Interviewet person (hvis det er en anden) Efternavn:

Læs mere

PERSONLIG SALGSTRÆNING En anderledes uddannelse til ledige, der tager udgangspunkt i den enkelte. Dag 5 af 6; 08:30 15:30

PERSONLIG SALGSTRÆNING En anderledes uddannelse til ledige, der tager udgangspunkt i den enkelte. Dag 5 af 6; 08:30 15:30 PERSONLIG SALGSTRÆNING En anderledes uddannelse til ledige, der tager udgangspunkt i den enkelte. Dag 5 af 6; 08:30 15:30 DAGENS PROGRAM 08:30 09:30 Opsamling 09:30 09:45 Pause 09:45 10:45 Brik Å Teori:

Læs mere

Pause fra mor. Kære Henny

Pause fra mor. Kære Henny Pause fra mor Kære Henny Jeg er kørt fuldstændig fast og ved ikke, hvad jeg skal gøre. Jeg er har to voksne børn, en søn og en datter. Min søn, som er den ældste, har jeg et helt ukompliceret forhold til.

Læs mere

Psykologiske og terapeutiske erfaringer fra klinikken. Oplæg ved Psykolog Birgitte Lieberkind

Psykologiske og terapeutiske erfaringer fra klinikken. Oplæg ved Psykolog Birgitte Lieberkind Psykologiske og terapeutiske erfaringer fra klinikken. Oplæg ved Psykolog Birgitte Lieberkind Birgitte Lieberkind. Jeg er psykolog og arbejder i København, hvor jeg har min egen klinik/ praksis. Jeg har

Læs mere

Kærligt talt. Forlaget Go'Bog. 5 trin til indre ro og kærlige relationer gennem bevidst brug af dit sprog. Af Lisbet Hjort

Kærligt talt. Forlaget Go'Bog. 5 trin til indre ro og kærlige relationer gennem bevidst brug af dit sprog. Af Lisbet Hjort Kærligt talt 5 trin til indre ro og kærlige relationer gennem bevidst brug af dit sprog Af Lisbet Hjort Forlaget Go'Bog Kærligt talt-konceptet Kærligt talt-metoden går ud på at få et liv med indre ro og

Læs mere

KURSUS FOR NYE EFTERSKOLELÆRERE NOVEMBER, 2015. Mandag d. 9. november

KURSUS FOR NYE EFTERSKOLELÆRERE NOVEMBER, 2015. Mandag d. 9. november KURSUS FOR NYE EFTERSKOLELÆRERE NOVEMBER, 2015 Mandag d. 9. november Arbinger Den Anerkendende Tilgang Narrative Samtaler Praktiske råd PERSPEKTIVET Hverdagen på din egen efterskole 90 95% af eleverne

Læs mere

Konstruktiv Kritik tale & oplæg

Konstruktiv Kritik tale & oplæg Andres mundtlige kommunikation Når du skal lære at kommunikere mundtligt, er det vigtigt, at du åbner øjne og ører for andres mundtlige kommunikation. Du skal opbygge et forrådskammer fyldt med gode citater,

Læs mere

N r. 3 4. Få det bedre med at gå til tandlæge

N r. 3 4. Få det bedre med at gå til tandlæge N r. 3 4 Få det bedre med at gå til tandlæge Få det bedre med at gå til tandlæge Tandlægeskræk er en folkelig betegnelse for det at være nervøs eller bange for at gå til tandlæge. Men tandlægeskræk er

Læs mere

Vis respekt for hinandens grundlæggende behov og forskelle. Tag begge ansvar for relationen, såvel som for opståede konflikter

Vis respekt for hinandens grundlæggende behov og forskelle. Tag begge ansvar for relationen, såvel som for opståede konflikter Par Hvad kan vi selv gøre? I det følgende er givet en række eksempler og retningslinjer for, hvad I selv kan gøre for at forebygge typiske problematikker i jeres parforhold. Blot det, at efterleve nogen

Læs mere

Når det gør ondt indeni

Når det gør ondt indeni Når det gør ondt indeni Temahæfte til udviklingshæmmede, pårørende og støttepersoner Sindslidelse Socialt Udviklingscenter SUS & Videnscenter for Psykiatri og Udviklingshæmning 1 Sygdom Når det gør ondt

Læs mere

Eksempler på alternative leveregler

Eksempler på alternative leveregler Eksempler på alternative leveregler 1. Jeg skal være afholdt af alle. NEJ, det kan ikke lade sig gøre! Jeg ville foretrække at det var sådan, men det er ikke realistisk for nogen. Jeg kan jo heller ikke

Læs mere

1. Min kones små sedler med kærlighedsytringer giver mig en rar fornemmelse Jeg elsker, når min kone giver mig et knus

1. Min kones små sedler med kærlighedsytringer giver mig en rar fornemmelse Jeg elsker, når min kone giver mig et knus profil for ægtemænd 1. Min kones små sedler med kærlighedsytringer giver mig en rar fornemmelse Jeg elsker, når min kone giver mig et knus 2. Jeg kan godt lide at være alene med min kone Jeg føler mig

Læs mere

FAMILIEFORMULERING. Mor Situation: Far. Barnets navn. Beskriver det familiemiljø, barnet lever i, herunder vedligeholdende og beskyttende faktorer.

FAMILIEFORMULERING. Mor Situation: Far. Barnets navn. Beskriver det familiemiljø, barnet lever i, herunder vedligeholdende og beskyttende faktorer. FAMILIEFORMULERING Beskriver det familiemiljø, barnet lever i, herunder vedligeholdende og beskyttende faktorer. Mor Situation: Far Tanker Vigtige livsomstændigheder Vigtige livsomstændigheder Tanker Følelser

Læs mere

13-18 ÅR STØTTE. info FORÆLDRE ALDERSSVARENDE TIL. med et pårørende barn

13-18 ÅR STØTTE. info FORÆLDRE ALDERSSVARENDE TIL. med et pårørende barn 13-18 ÅR STØTTE ALDERSSVARENDE info TIL FORÆLDRE med et pårørende barn 13-18 ÅR Kære forælder Når man selv eller ens partner er alvorligt syg, melder en række spørgsmål sig, både om ens eget liv og livssituation

Læs mere

Tværfaglig indsats med faglig styrke! Basisteamuddannelsen Børne og Unge Rådgivningen

Tværfaglig indsats med faglig styrke! Basisteamuddannelsen Børne og Unge Rådgivningen Tværfaglig indsats med faglig styrke! Basisteamuddannelsen Børne og Unge Rådgivningen Case til punktet kl. 13.45: Det tværfaglige arbejde øves på baggrund af en fælles case, som fremlægges af ledelsen

Læs mere

Guide: Er din kæreste den rigtige for dig?

Guide: Er din kæreste den rigtige for dig? Guide: Er din kæreste den rigtige for dig? Sådan finder du ud af om din nye kæreste er den rigtige for dig. Mon han synes jeg er dejlig? Ringer han ikke snart? Hvad vil familien synes om ham? 5. november

Læs mere

Hvordan er dit selvværd?

Hvordan er dit selvværd? 1. kapitel Hvordan er dit selvværd? Hvad handler kapitlet om? Dette kapitel handler om, hvad selvværd er. Det handler om forskellen på selvværd og selvtillid og om, at dét at være god til tennis eller

Læs mere

Kognitiv miljøterapi

Kognitiv miljøterapi Kognitiv miljøterapi Bente Borg, sygeplejerske, MCN, Klinisk kvalitetskoordinator bente.borg@regionh.dk Marina Nielsen, sygeplejerske, MCN, klinisk oversygeplejerske marina.nielsen@regionh.dk Psykiatrisk

Læs mere

Værdier for Solsikken/Dyrefryd.

Værdier for Solsikken/Dyrefryd. Bilag til Virksomhedsplanen Værdier for Solsikken/Dyrefryd. Vores mission er: - at passe godt på børnene - at udvikle og lære børnene - at være i dialog med forældrene om børnene - at yde et positivt samarbejde

Læs mere

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne.

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne. Rosen Lilly ved ikke hvor hun er. Hun har lukkede øjne det er helt mørkt. Hun kan dufte noget, noget sødt hvad er det tænker hun. Hun åbner sine øjne hun er helt ude af den. Det er roser det var hendes

Læs mere

Vi vil bede dig om at besvare spørgsmålene et ad gangen, med udgangspunkt i din umiddelbare reaktion på det der spørges om.

Vi vil bede dig om at besvare spørgsmålene et ad gangen, med udgangspunkt i din umiddelbare reaktion på det der spørges om. Vi vil gerne takke dig for at du deltager i denne undersøgelse. Den gennemføres af Center for Tests og Eksperimental Socialpsykologi (CETES) i samarbejde med Stressklinikken, ved Aalborg Universitet. Vi

Læs mere

Veje til at mestre langvarige smerter

Veje til at mestre langvarige smerter Veje til at mestre langvarige smerter Til dig, der har smerter På de kommende sider kan du finde enkle og gode råd til hvordan du kan arbejde på at mestre dit liv med smerter og forbedre din livskvalitet.

Læs mere

Tema Samarbejde: Konflikt og konfliktløsning

Tema Samarbejde: Konflikt og konfliktløsning Tema Samarbejde: Konflikt og konfliktløsning Formålet med temaet er at give eleverne en forståelse for, hvad en konflikt er, og hvordan de kan løse den. Med temaet vil vi opnå, at konflikter ikke bare

Læs mere

BPQ. Borderline Personality Questionnaire. Institut for PersonlighedsTeori og Psykopatologi og Psykiatrisk Forskningsenhed, Region Sjælland

BPQ. Borderline Personality Questionnaire. Institut for PersonlighedsTeori og Psykopatologi og Psykiatrisk Forskningsenhed, Region Sjælland Borderline Personality Questionnaire Institut for PersonlighedsTeori og Psykopatologi og Psykiatrisk Forskningsenhed, Region Sjælland Borderline Personality Questionnaire Amir Poreh Med hovedforfatteren

Læs mere

Angst. Er en følelse

Angst. Er en følelse Angst Er en følelse 350.000 danskere lider af angst Indenfor 12 mdr. Livstid Panikangst 2,6% 4,5% Agorafobi 3,1% 6,1% Enkelfobi 11,1% 14,4% Socialfobi 7,9% 13,7% Generaliseret angst 1,9% 4,5% OCD 0,7%

Læs mere

Det Fælles Bedste. Sådan holder du din egen samtalemiddag

Det Fælles Bedste. Sådan holder du din egen samtalemiddag Det Fælles Bedste Sådan holder du din egen samtalemiddag Kære vært, tak fordi du vil tage del i Det Fælles Bedste ved at være vært for en samtalemiddag om et af de emner, der ligger dig på sinde. En samtalemiddag

Læs mere

Risikerer jeg at brænde ud TEST

Risikerer jeg at brænde ud TEST Risikerer jeg at brænde ud TEST Alfa- kvinder Lergravsvej 52, 4. tv. 2300 København S 2 Er du i risikogruppen for at brænde ud? Tag selvtesten og find ud af, om du bare har travlt eller om du faktisk l

Læs mere

Calgary-Cambridge Guide

Calgary-Cambridge Guide Indlede samtalen Forberedelse 1. Lægge den forrige opgave væk 2. Fokusere opmærksomheden på og forberede sig til denne konsultation Skabe initial kontakt 3. Hilse på patienten; sikre sig patientens navn

Læs mere

Forældre Loungen Maj 2015

Forældre Loungen Maj 2015 Forældre Loungen Maj 2015 FRA FORLØBET SÅDAN HOLDER DU OP MED AT SKÆLDE UD Dag 1 handler om Hvorfor skæld ud er ødelæggende for vores børn Vores børn hører ikke altid de ord, vi siger, de hører budskaberne

Læs mere

Bliv verdens bedste kommunikator

Bliv verdens bedste kommunikator Bliv verdens bedste kommunikator Vane 1: Kend dig selv 2 3 Begrænsende overbevisninger Jeg lærer det aldrig Jeg er en dårlig kommunikator og sådan er det bare Folk lytter ikke, når jeg siger noget Jeg

Læs mere

Trivselsplan Bedsted Skole 2012 1

Trivselsplan Bedsted Skole 2012 1 Trivselsplan 1 Trivselsplan Bedsted Skole er en skole, der lægger vægt på: Ansvar, omsorg og respekt Vi arbejder for: At der er plads til alle, og vi passer godt på hinanden. Hvor alle lærer at lytte til

Læs mere

Reager assertivt på kritik

Reager assertivt på kritik Reager assertivt på kritik Lotte Ingerslev, Psykoterapeut, M.A. Angst-Strategier.dk Hvordan reagerer du normalt på kritik? Jeg bliver forvirret og målløs. Jeg bliver defensiv. Jeg fjoller og laver sjov

Læs mere

Livskvalitet efter undersøgelse eller behandling af hjertesygdom

Livskvalitet efter undersøgelse eller behandling af hjertesygdom COP-2847 Livskvalitet efter undersøgelse eller behandling af hjertesygdom Afslutningsskema regionmidtjylland Slut HELBRED OG TRIVSEL SIDE 1 VEJLEDNING: Disse spørgsmål handler om din opfattelse af dit

Læs mere

21 Ting, du Bliver Du Markant Bedre Til i Dit Job Ved At Blive Certificeret Shadow Facilitator.

21 Ting, du Bliver Du Markant Bedre Til i Dit Job Ved At Blive Certificeret Shadow Facilitator. PERNILLE MELSTEDS SHADOW FACILITATOR TRAINING. 21 Ting, du Bliver Du Markant Bedre Til i Dit Job Ved At Blive Certificeret Shadow Facilitator. Hvad får du (og dem, du arbejder med) ud af, at du deltager

Læs mere

Selvtillid refererer til vores fornemmelse og tro på, at vi kan gøre noget succesfuldt.

Selvtillid refererer til vores fornemmelse og tro på, at vi kan gøre noget succesfuldt. Lavt selvværd Er du meget selvkritisk, og bekymrer du dig konstant for alt det, der kan gå galt? Er du bange for at fejle og blive afvist, og føler du dig inderst inde usikker på, om du er god nok? - Måske

Læs mere

Tag med i biffen... Kognitiv terapi og tanker... Sunde tanker 08-05-2014

Tag med i biffen... Kognitiv terapi og tanker... Sunde tanker 08-05-2014 Sunde tanker Det værste er ikke, når det sker, men tanken om det, der skal ske. Når det bygger sig op... 7. maj 2014 Når det er sket, så bliver jeg lettet. Niels Baden, psykolog Citat fra klient i fobibehandling,

Læs mere

Hvorfor overhovedet KAT? 20-01-2013. Program. KOGNITIV ADFÆRDSTERAPI i almen praksis. Den kognitive model. Psykiske lidelser.

Hvorfor overhovedet KAT? 20-01-2013. Program. KOGNITIV ADFÆRDSTERAPI i almen praksis. Den kognitive model. Psykiske lidelser. Program Teori Demonstrationer KOGNITIV ADFÆRDSTERAPI i almen praksis Temadag for Hoved- og Introduktionsuddannelseslæger, 28. januar 2013. 08.30-09.45 Den kognitive model - Grundbegreber 09.45-10.00 Pause

Læs mere

Mini guides til eksamen

Mini guides til eksamen Mini guides til eksamen Indhold PRÆSENTATIONSTEKNIK FORBEREDELSE NERVØSITET KONCENTRATION MINDSET KOMMUNIKATION 5 6 Præsentationsteknik Husk følgende 7 gode råd om Præsentationsteknik under eksamen: Fødder:

Læs mere

Nr. 3 September 2013 25. årgang

Nr. 3 September 2013 25. årgang KØBENHAVNS KOMMUNEKREDS Nr. 3 September 2013 25. årgang I dette nummer bl.a.: Portræt af en frivillig samtale med Sven Aage Knudsen Formidling af følelser uden ord Videnskabelig skabt legeplads til børn

Læs mere

TEMA: SKÆNDERIET. Elevmateriale TEMA: SKÆNDERIET ELEVMATERIALE

TEMA: SKÆNDERIET. Elevmateriale TEMA: SKÆNDERIET ELEVMATERIALE TEMA: SKÆNDERIET Elevmateriale TIL FEST MED EKSKÆRESTEN Instruktioner til B I skal om lidt lave et lille rollespil, hvor I to og to skal spille et kærestepar. A er blevet inviteret til en fest, hvor A

Læs mere

Rollespil Projektsamarbejde Instruktioner til mødeleder

Rollespil Projektsamarbejde Instruktioner til mødeleder Instruktioner til mødeleder Introduktion Med dette rollespil træner I det lærte i lektionen Hjælp en kollega i konflikt. Der skal medvirke to personer, der skal spille henholdsvis Christian og Bente, hvor

Læs mere

At give og modtage konstruktiv feedback

At give og modtage konstruktiv feedback At give og modtage konstruktiv feedback 07.05.06 Hvor svært kan det være? Ret svært åbenbart. Det lyder nemt, men en sikker topscorer i arbejdsklimaundersøgelser er en udbredt oplevelse af, at man ikke

Læs mere

Test af handlemåde i en konfliktsituation Inspireret af Kilmann s test

Test af handlemåde i en konfliktsituation Inspireret af Kilmann s test Test af handlemåde i en konfliktsituation Inspireret af Kilmann s test Introduktion Denne test er inspireret af Kilmann s test, som er designet til at fastlægge vores handlemåder i konfliktsituationer

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 3. Emne: Min krop HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 3 Emne: Min krop side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 3. Emne: Min krop HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 3 Emne: Min krop side 1 Kursusmappe Uge 3 Emne: Min krop Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 3 Emne: Min krop side 1 HIPPY HippHopp Uge3_minkrop.indd 1 06/07/10 11.21 Uge 3 l Min krop Det er begyndt at regne, og Hipp og

Læs mere

Udsagn til konflikt trappen. Konflikt 1:

Udsagn til konflikt trappen. Konflikt 1: Udsagn til konflikt trappen. Konflikt 1: Beskrivelse: Intern konflikt i patruljen. Simple og klare udsagn som skal placeres på konflikttrappen. Slutter med påvirkning af konflikten udefra hvor TL er et

Læs mere

Psykisk arbejdsmiljø og Konfliktforebyggelse

Psykisk arbejdsmiljø og Konfliktforebyggelse Psykisk arbejdsmiljø og Konfliktforebyggelse Årsmøde 15.3.2016 - Dansk Svømmeteknisk Forbund Oplæg ved Erhvervspsykolog Anja Dahl Pedersen Hvad er psykisk arbejdsmiljø? Forhold på arbejdspladsen: Som påvirker

Læs mere

Kærlighed og selvbeskyttelse

Kærlighed og selvbeskyttelse At lægge afstand til virkeligheden Kærlighed og selvbeskyttelse Eget indre Andre mennesker Realiteterne i sin egen aktuelle livssituation 1 Jens på vej i skolen Selvbeskyttelsesstrategier mod det indefra

Læs mere

beslutning p l a n f o r s a m ta l e o m 4.1 for samtale om beslutning, og der fastsættes afbryde råd givningen.

beslutning p l a n f o r s a m ta l e o m 4.1 for samtale om beslutning, og der fastsættes afbryde råd givningen. p l a n f o r s a m ta l e o m 4.1 beslutning Denne plan for samtalen vil være relevant, når rådgiver og klient i fællesskab vurderer, at motivationen og kendskabet til egen rygning skal styrkes, før der

Læs mere

Kapitel 1: Begyndelsen

Kapitel 1: Begyndelsen Kapitel 1: Begyndelsen Da jeg var 21 år blev jeg syg. Jeg havde feber, var træt og tarmene fungerede ikke rigtigt. Jeg blev indlagt et par uger efter, og fik fjernet blindtarmen, men feberen og følelsen

Læs mere

Den kollegiale omsorgssamtale

Den kollegiale omsorgssamtale Af Birgitte Wärn Den kollegiale omsorgssamtale - hvordan tager man en samtale med en stressramt kollega? Jeg vidste jo egentlig godt, at han havde det skidt jeg vidste bare ikke, hvad jeg skulle gøre eller

Læs mere

OM ENSOMHED. Mangelfulde sociale relationer

OM ENSOMHED. Mangelfulde sociale relationer OM ENSOMHED Mellem 5 og 10 procent af danske unge mellem 13 og 25 år føler sig ensomme hver dag - og det kan have alvorlige konsekvenser for dem. Deres ensomhed har mange ansigter og kan være svær at genkende,

Læs mere