VIRKSOMHEDSPLAN

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "VIRKSOMHEDSPLAN"

Transkript

1 VIRKSOMHEDSPLAN Langeland Bibliotek

2 INDHOLD 2 Indledning side 3 Hvorfor virksomhedsplan? side 4 Hvem er vi? side 5 Hvorfor kerneopgave? side 6-7 Bibliotekets kerneopgave side 8 Bibliotekets pejlemærker side 9 Pejlemærke 1: Nyt fokus på børn og unge side 10 Pejlemærke 2: Flygtning, asylområdet og nye beboere side 11 Pejlemærke 3: Opsøgende arbejde og samarbejde på tværs side 12 Pejlemærke 4: Biblioteket som demokratisk mødested side 13

3 INDLEDNING 3 Velkommen til Langeland Biblioteks virksomhedsplan Verden forandrer sig, og det gør bibliotekerne også. Den forrige virksomhedsplan var bygget op om fire nøglebegreber: identitet, relationer, tilgængelighed og læring. Disse fire begreber er stadig aktuelle og ligger som baggrund for vores kerneopgave, som vi har arbejdet med i løbet af året. Det er en selvfølge altid at forholde sig til kerneopgaven, men det er ekstra aktuelt i tider med begrænsede midler. Også derfor har hele Langeland Kommune kerneopgaven på programmet. I de følgende afsnit fortæller vi om bibliotekets virksomhed, om kerneopgaven og de indsatsområder, vi har valgt ud. Vi kan ikke gøre alt på en gang og bruger derfor virksomhedsplanen som strategi for de kommende 1½ års arbejde. Da verden er i evig forandring, når vi noget af det, nyt kommer til, og i tilbageblik vil vi se, at vi nåede noget, at andet ikke lykkedes, og at noget tredje og fjerde dukkede op og blev mere relevant. Alt dette kan følges løbende samt i årsberetningerne. Kursen sættes af vores virksomhedsplan.

4 HVORFOR VIRKSOMHEDSPLAN? 4 Vores virksomhedsplan er Langeland Biblioteks bud på, hvilken retning vi skal gå i. Langeland Biblioteks virksomhedsplan er et administrativt dokument, som leder og medarbejdere har skabt i fællesskab med hovedtemaet: bibliotekets kerneopgave. På strategimøder og personalemøder er der blevet tænkt og nedfældet tanker, ideer og konkrete forslag. Ved inddragelse af alle i processen sikrer vi både kendskab, og især ejerskab, til indholdet og de strategier og handleplaner, virksomhedsplanen indeholder. Resultatet er denne strategiplan for de næste to år. Opbygningen skal vise et billede af, hvad biblioteket skal kunne nu og i fremtiden. Fokus på kerneopgaven sætter også gang i tankerne om, hvad folkebibliotekets opgave er i et samfund under konstant udvikling, med en rivende teknologisk udvikling, der sætter de traditionelle biblioteksopgaver under pres og udfordrer bibliotekets rolle. Denne virksomhedsplan har tre søjler: Kerneopgaven, nøglebegreberne og biblioteksloven. Alt sammen set i forhold til de ressourcer og opgaver, Langeland Kommune har givet.

5 HVEM ER VI? 5 Langeland Bibliotek består af et hovedbibliotek i Rudkøbing og en bogbil, der betjener i alt 8 stop. Heraf det ene på Strynø hver tredje uge. Hovedbiblioteket har betjent åbningstid i 21 timer, og ikke mindst åbent for brug fra 7-22 hver dag. Bogbilen har godt 11 timers åbent. Udover denne traditionelle betjening i åbningstiden: producerer vi lydavis til svagtseende har vi en Bogen-kommer-service til dem, der ikke kan komme på biblioteket selv kan man booke en bibliotekar til f.eks. it-hjælp står vi for udstillinger, arrangementer, Børnekulturfestival, børnehavebiblioteker og meget andet. indgår vi i mange samarbejder, partnerskaber og relationer i det lokale, regionale og nationale. Ansvaret for og ledelsen af Folkeoplysningsområdet, arkiverne og kulturområdet blev i 2015 flyttet til biblioteket. I 2017 skiftes søge- og udlånssystemet til et stort fælles bibliotekssystem, Cicero. Dette vil naturligvis påvirke driften i en længere periode. På de følgende sider beskriver vi kerneopgaven samt de indsatser, som vi med udgangspunkt i kerneopgaven vil arbejde med i de kommende år.

6 HVORFOR KERNEOPGAVE? Hvis vi ikke ved, hvad vores kerneopgave er i et samfund i stadig forandring kan vi hverken fortælle andre om den eller arbejde aktivt med at udvikle os med den som ledestjerne. Slots- og Kulturstyrelsen, vores statslige organ, arbejder for tiden med fem kerneopgaver til folkebibliotekerne: Folkebibliotekerne skal: 6 Hvad er kerneopgave? Hvem er vi her for - hvad, hvordan og hvorfor gør vi det? Har vi det godt eller gør vi det godt - for hvem og hvorfor?? gøre information og viden tilgængelig fremme læring fremme litteratur og læsning fremme kulturelle aktiviteter facilitere debat og møder mellem mennesker Kerneopgaven = den værdi, vi skaber sammen med borgerne Kilde: Anders Seneca, for fatter til bogen Kend din kerneopgave Disse indsatser forholder vi os til, og vi følger løbende med i den landsdækkende debat. Vi har været på forkant eller i det mindste synkrone med de landsdækkende drøftelser, da vi allerede i efteråret begyndte drøftelserne om kerneopgaven i vores lokale bibliotek.

7 HVORFOR KERNEOPGAVE? 7 Tidligere bestræbte vi os på at fortælle borgerne, hvad de kunne og skulle bruge biblioteket til. Det er stadigvæk en vigtig forpligtelse: alle skal vide, hvad de i en given situation eller livsafsnit kan bruge biblioteket til. Det betyder ikke, at man hele livet igennem skal bruge biblioteket regelmæssigt. Men vi arbejder til stadighed med at blive nyttige og kendte i vores lokalsamfund: hvordan kan vi bidrage til at gøre Langeland Kommune til et godt og udviklende sted for alle: børn, voksne, ældre, studerende, pensionister, dem udenfor arbejdsmarkedet, flygtninge, gæster og mange andre. Den nye vin på gamle flasker er, at vi skal tænke bredere og længere ud, samtidig med at vi finder kernen. Og her kommer vi ikke udenom lovens bogstav. Folkebibliotekets hovedformål er forankret i folkeoplysningens tanke og i demokratiets tjeneste. Bibliotekslovens paragraf 1 om folkebibliotekets formål er udgangspunkt for vores arbejde: Folkebibliotekernes formål er at fremme oplysning, uddannelse og kulturel aktivitet. Formålsparagraffen rummer vores mission, bibliotekets grund til at være her. Det er vores egen opgave at definere indholdet i missionen ved at pege kerneområder ud og ved at give bud på, hvor biblioteket er nu og i fremtiden. I den lokale såvel som i den nationale og i sidste ende globale virkelighed. Men uden at inddrage borgerne og være opsøgende uden at kigge længere end til egne mure og uden at bruge vores faglighed i almenvellets tjeneste giver folkebibliotekerne i 2016 og fremover ingen mening.

8 BIBLIOTEKETS KERNEOPGAVE 8 I vores søgen efter bibliotekets kerneopgave finder vi ordet fremme i lovens tekst så centralt, at fremme bliver det stående udtryk for, at vi vil være endnu mere aktive og opsøgende end før. Derfor har vi i vores definition af kerneopgaven lagt tryk på udtrykket. Og der ud fra definerer vi Langeland Biblioteks kerneopgave sådan: Langeland Bibliotek skal fremme oplysning, uddannelse og kulturel aktivitet igennem hele livet og herigennem medvirke til det gode liv på Langeland. Denne rummelige formulering skal konkretiseres, ligesom den skal ses i sammenhæng med de fire nøglebegreber: Identitet Biblioteket er der altid for dig. Her kan du få input og inspiration til den stadige identitetsdannelse og kulturelle dannelse, vi alle gennemgår gennem livet. Relationer Biblioteket er offentligt, åbent, frit og uformelt i både det fysiske og det virtuelle rum. Personale og brugere spiller sammen og giver og tager i en udvidende og udviklende proces, der aldrig ender. Rummet udforskes og udfordres af forandringer og forventninger i mødet mellem mennesker, medier og kultur. Tilgængelighed Biblioteket indbyder alle til deltagelse på lige vilkår via det fysiske rum, via de mobile tilbud, via de digitale muligheder, via bibliotekets ud-af-husetvirksomhed. Biblioteket er tilgængeligt 24 timer i døgnet med forskellige grader af service og forskellige former for tilbud. Vi er nærværende og til stede for borgerne i den tid, vi er i biblioteksrummet. Læring Vi vil forholde os til, hvilken rolle vi spiller i borgernes livslange identitetsdannelse, vi vil indgå i kendte og nye relationer med personer og samarbejdspartnere i større stil end tidligere, vi vil fremstå tilgængelige og give adgang til endnu mere end nu (især på nettet), og vi vil være et naturligt center for læring og kultur for og i alle aldre.

9 BIBLIOTEKETS PEJLEMÆRKER 9 Disse udsagn passes ind i forskellig grad i kerneopgaven, og ud fra den brede og flotte formulering har vi derfor sat følgende fire pejlemærker op: Nyt fokus på børn og unge Læs mere på side 10 Flygtninge, asylsøgere og nye beboere Læs mere på side 11 Opsøgende arbejde og samarbejde på tværs. Læs mere på side 12 Biblioteket som demokratisk mødested og åbent debatforum Læs mere på side 13

10 BIBLIOTEKETS PEJLEMÆRKER, 1 10 Nyt fokus på børn og unge Vi oplever, at børn og unge benytter os i stigende grad i hele biblioteket. Det skyldes både det selvbetjente bibliotek, hvor børn og unge kan opholde sig i lang tid og være sammen i frie forhold. Men også at vi i 2015 lavede en målrettet indsats på skolerne med biblioteksorienteringer i såvel Rudkøbing som i bogbilen. Samtidig benytter en ny gruppe sig af, at biblioteket er et godt sted at være, nemlig de unge. Mange biblioteker sukker efter, at de unge skal bruge dem. Derfor har vi iværksat et samarbejdsprojekt med Team Ungs: Gaderåd Langeland. De unge skal være med til at finde den gode løsning, så vi tilgodeser såvel de unges behov som de øvrige biblioteksbrugeres interesser. Det passer fint ind i det forhold, at vi fremover skal tænke borgerne ind i vore planer. Derfor får de indflydelse på indretning af børnebiblioteket. Her indgår vi i relationer med brugerne i Team Ungs bestyrelse, så vi får den rigtige kontakt og får de rigtige løsninger, samtidig med at vi kommer i dialog. Børnebiblioteket indenfor nøglebegreberne identitet, relationer, tilgængelighed og læring - og kerneopgaven vil vi arbejde med: Indretning: Plads til alle, både dem, der vil have et roligt ophold på biblioteket og dem, der er mere aktive Unge: samarbejdsprojekt, der inddrager de unge i opgaver og indretning Opsøgende : Fortælle om bibliotekets tilbud. Kontakt til dagpleje, vuggestue, børnehaver, biblioteksorientering til skolerne Fremstød : på hjemmesiden (om børnebiblioteket og alt det gode, vi kan), for materialer som f.eks. sprogkisterne

11 BIBLIOTEKETS PEJLEMÆRKER, 2 11 Flygtninge, asylområdet og nye beboere Ifølge en ny undersøgelse, som Danmarks Biblioteksforening har lavet, svarer hele 70% af indvandrere og efterkommere af indvandrere i Danmark, at biblioteket har hjulpet mig personligt til at gennemføre skole eller uddannelse. Det stemmer overens med vore hidtidige erfaringer. Langeland Bibliotek har mange og lange erfaringer med området. Allerede i 90 erne havde vi glæde af Holmegård, som dengang primært rummede flygtninge fra den jugoslaviske borgerkrig, hvoraf en del er velintegrerede i det langelandske samfund den dag i dag. Dengang havde især filialen i Bagenkop mange brugere. I nutiden er der mange flygtninge og asylsøgere over hele øen, og vi hjælper alle uden undtagelse. Det er en stor opgave, som vi gerne indgår i. Vi melder gerne alle ind, så de kan få et lånerkort. Imidlertid kunne vi gøre meget mere, og det vil vi sætte i værk i de kommende år. Vi kan også gøre mere for tilflyttere og gæster, end vi gør for nuværende, gerne i samarbejde med kommune og Turist- og Erhvervsforeningen Flygtninge, asylområdet og nye beboere indenfor nøglebegreberne identitet, relationer, tilgængelighed og læring - og kerneopgaven vil vi arbejde med: Samarbejde med jobcenter Øge antallet af biblioteksorienteringer for voksne Samarbejde med lærere og ansatte på Center Holmegaards afdelinger Opsøge øvrige samarbejdspartnere, frivillige, kunstnere, andre Tilgængeliggøre de nødvendige materialer og fortælle om de mange muligheder på nettet: PressReader, Verdensbiblioteket osv. Nye beboere, tilflyttere, gæster afsøge muligheder med kommune og Turist- og Erhvervsforening

12 BIBLIOTEKETS PEJLEMÆRKER, 3 12 Opsøgende arbejde og samarbejde på tværs med personer, foreninger og andre grupperinger I 2015 blev ledelsen af Kultur- og folkeoplysningsområdet flyttet til biblioteket sammen med ansvaret for arkiver på Langeland. I 2016 flyttede Nynne Printz, kultur- og folkeoplysningsmedarbejder, rent fysisk fra Rådhuset til biblioteket på Østerport. Dette har øget vores bevidsthed om foreninger og givet os alle nyt kendskab til området, og det giver fornyet anledning til både at udnytte synergien og til at tænke nye tanker. Vi har også i sidste virksomhedsplan sat fokus på at komme ud af huset, så det vil vi øge og sætte mere gang i fremover. Opsøgende/samarbejde indenfor nøglebegreberne identitet, relationer, tilgængelighed og læring - og kerneopgaven vil vi arbejde med: Inddrage Borgerhuset og de grupper, der kommer der Søge mere samarbejde med Frivilligcentret Have fokus på kommunale samarbejdspartnere i øvrigt såsom f.eks. Musikskolen Samarbejde med VUC - biblioteksorienteringer Aftenskoler Foreninger/borgerinitiativer Kulturelle aktiviteter, Kulturregion Fyn m.fl. Bruge Bogbilen på nye måder

13 BIBLIOTEKETS PEJLEMÆRKER, 4 13 Biblioteket som demokratisk mødested og åbent debatforum Da Politikens fotoreportage med Langeland i negativt fokus som udkantskommune i 2015 ramte Langeland og hele Danmark, blev det et realitetscheck. Både for Politiken, der måtte revidere sin opfattelse af Langeland som et sted helt uden ressourcer og så tæt på bunden, som det er muligt. Men også af vores egenopfattelse. Stod den mål med realiteterne, hvorfor var det så let at køre nederlagsretorikken af netop på os. For biblioteket blev det anledning til, at vi fik afprøvet det store debatmøde, den folkelige protest af, og det fik os igen til at tænke på, at biblioteket er det ultimative demokratiske rum, hvor alle kan komme, og hvor alle skal respektere den andens synspunkt. Da biblioteket samtidig er stedet, hvor al viden og information er tilgængelig frit, lige og gratis, vil vi i de kommende år gøre meget mere ud af den demokratiske funktion. Biblioteket som demokratisk mødested og debatforum indenfor nøglebegreberne identitet, relationer, tilgængelighed og læring - og kerneopgaven vil vi arbejde med: Flere debatskabende arrangementer Fokus på debat- og demokratimaterialer Samarbejde med foreninger og meningsdannere

14 14 Langeland Bibliotek Østerport Rudkøbing Tlf mail:

VIRKSOMHEDSPLAN FOR LANGELAND BIBLIOTEK

VIRKSOMHEDSPLAN FOR LANGELAND BIBLIOTEK VIRKSOMHEDSPLAN FOR LANGELAND BIBLIOTEK 2014-15 IDENTITET, RELATIONER, TILGÆNGELIGHED OG LÆRING Indledning En virksomhedsplan er virksomhedens bud pa, hvad retning den skal ga i. Langeland Biblioteks virksomhedsplan

Læs mere

LANGELAND BIBLIOTEKS VIRKSOMHEDSPLAN

LANGELAND BIBLIOTEKS VIRKSOMHEDSPLAN LANGELAND BIBLIOTEKS VIRKSOMHEDSPLAN 2018 2019 1 VIRKSOMHEDSPLAN 2018 2019 INDHOLD Indledning side 2 Folkebibliotekernes formål side 3 Digitalisering side 4 Læselyst side 5 Kulturpolitik side 6 Sæsonskifte

Læs mere

Sorø Kommune. Strategi for Sorø Bibliotek Nationale udviklingstendenser

Sorø Kommune. Strategi for Sorø Bibliotek Nationale udviklingstendenser Sorø Kommune Strategi for Sorø Bibliotek 2016-2019 2019 Sorø Bibliotek er et traditionelt folkebibliotek med to afdelinger beliggende i historiske bygninger i henholdsvis Sorø Bymidte og Dianalund. Begge

Læs mere

Man taler ofte overordnet om biblioteket og dets funktioner ud fra fire rum :

Man taler ofte overordnet om biblioteket og dets funktioner ud fra fire rum : Roskilde Bibliotekerne / Bibliotekspolitik I Roskilde Kommune er bibliotekerne en vigtig del af lokalsamfundet. Via sine aktiviteter og tilbud til borgerne understøtter bibliotekerne kommunens vision om,

Læs mere

Danmarks Biblioteksforening. UDKAST Strategi

Danmarks Biblioteksforening. UDKAST Strategi Danmarks Biblioteksforening UDKAST Strategi 2011-2015 København, 18. maj 2009 Strategi for Danmarks Biblioteksforening 2011 Danmarks Biblioteksforening har udarbejdet første udkast til strategi gældende

Læs mere

Hørsholm Bibliotek i Kulturhus Trommen

Hørsholm Bibliotek i Kulturhus Trommen Hørsholm Bibliotek i Kulturhus Trommen Åbningstider: Alle dage kl. 8 22. Betjening man. fre. fra kl. 11-18 og lørdag 10-14 Folkebibliotekernes formål og virksomhed 1. Folkebibliotekernes formål er at fremme

Læs mere

BIBLIOTEKSPOLITIK. Varde kommunes. BIBLIOTEKSPOLITIKKEN opstiller mål for 2012 til 2016 og indgår i Varde Kommunes aftalestyring af biblioteket.

BIBLIOTEKSPOLITIK. Varde kommunes. BIBLIOTEKSPOLITIKKEN opstiller mål for 2012 til 2016 og indgår i Varde Kommunes aftalestyring af biblioteket. Varde kommunes BIBLIOTEKSPOLITIK BIBLIOTEKSPOLITIKKEN opstiller mål for 2012 til 2016 og indgår i Varde Kommunes aftalestyring af biblioteket. Rådhusstræde 2 6800 Varde Tlf. 7522 1088 www.vardebib.dk Forord

Læs mere

Aabenraa Kommunes. Bibliotekspolitik. Biblioteket i videnssamfundet

Aabenraa Kommunes. Bibliotekspolitik. Biblioteket i videnssamfundet Aabenraa Kommunes Bibliotekspolitik Biblioteket i videnssamfundet Biblioteket gennemløber i disse år den største forandring i 50 år. Det gælder rammevilkår, indholdselementer, faglige kompetencer og service.

Læs mere

Handlingsplan for

Handlingsplan for Handlingsplan for 2016-2017 H andlingsplanen tager udgangspunkt i bibliotekspolitikkens værdigrundlag og de fire værdier; identitet, relationer, tilgængelighed og læring. Det handler om at omsætte disse

Læs mere

BY, LAND OG KULTUR KVALITETSAFTALE 2012-2013

BY, LAND OG KULTUR KVALITETSAFTALE 2012-2013 BY, LAND OG KULTUR KVALITETSAFTALE 2012-2013 Kvalitetsaftale 2012-2013 Indholdsfortegnelse AssensBibliotekerne - Kvalitetsaftale 2012-2013 1. Indledning......................................................................................2

Læs mere

BIBLIOTEKSPOLITIK FOR STRUER KOMMUNE

BIBLIOTEKSPOLITIK FOR STRUER KOMMUNE BIBLIOTEKSPOLITIK FOR STRUER KOMMUNE 1 INDLEDNING Bibliotekspolitikken er udarbejdet under hensyntagen til lovgivning, nationale biblioteksstrategier, Struer Kommunens værdier, kulturpolitik og kulturstrategier.

Læs mere

Strategiske fokusområder

Strategiske fokusområder 5 Strategiske fokusområder Stemannsgade 2. 8900 Randers C. Tlf.: 8710 6800. www.randersbib.dk. hovedbiblioteket@randersbib.dk Strategiske fokusområder og handleplan 2018 Randers Bibliotek bestræber sig

Læs mere

Udvalget for kultur 2009. Bibliotekspolitik Slagelse Bibliotekerne

Udvalget for kultur 2009. Bibliotekspolitik Slagelse Bibliotekerne Udvalget for kultur 2009 Bibliotekspolitik Slagelse Bibliotekerne Indhold 1. Mission............................................................ side 2 2. Vision for Slagelse Bibliotekerne....................................

Læs mere

Bibliotekspolitik for Vejle Bibliotekerne. Ni udsagn

Bibliotekspolitik for Vejle Bibliotekerne. Ni udsagn Bibliotekspolitik for Vejle Bibliotekerne Ni udsagn Indholdsfortegnelse Forord s. 2 1. Vejle Bibliotekerne er lokale kulturcentre s. 5 2. Vejle Bibliotekerne støtter kulturel mangfoldighed gennem vores

Læs mere

Handlingsplan for 2015-2017

Handlingsplan for 2015-2017 Handlingsplan for 2015-2017 H andlingsplanen tager udgangspunkt i bibliotekspolitikkens værdigrundlag. Det handler om at omsætte disse til hverdag og kunne se værdierne leve sig ud i hverdagen på Brønderslev

Læs mere

Arbejdsgruppen. Startet foråret 2011 7 biblioteker fra regionen med (samme) udfordrende geografi Inspirerende udviklende - netværksskabende

Arbejdsgruppen. Startet foråret 2011 7 biblioteker fra regionen med (samme) udfordrende geografi Inspirerende udviklende - netværksskabende Arbejdsgruppen Startet foråret 2011 7 biblioteker fra regionen med (samme) udfordrende geografi Inspirerende udviklende - netværksskabende Fleksible biblioteker - lokalsamfundets aktive arena Hvordan kan

Læs mere

ODENSE BIBLIOTEKERNE. DELSTRATEGI Digitalisering

ODENSE BIBLIOTEKERNE. DELSTRATEGI Digitalisering ODENSE BIBLIOTEKERNE DELSTRATEGI Digitalisering 2016-2020 Odense Kommune By- og Kulturforvaltningen Fritid og Biblioteker Odense Bibliotekerne Østre Stationsvej 15 5000 Odense C Telefon + 45 66 13 13 72

Læs mere

Udkast til politik for Biblioteker & Borgerservice 2016-2020

Udkast til politik for Biblioteker & Borgerservice 2016-2020 Udkast til politik for Biblioteker & Borgerservice 2016-2020 Forord Formålet med en politik for Biblioteker & Borgerservice er at sætte retning på udviklingen af biblioteks- og borgerserviceområdet til

Læs mere

Horsens Kommunes biblioteksstrategi. Det fællesskabende bibliotek med borgeren i centrum

Horsens Kommunes biblioteksstrategi. Det fællesskabende bibliotek med borgeren i centrum Horsens Kommunes biblioteksstrategi Det fællesskabende bibliotek med borgeren i centrum Indledning Det moderne folkebibliotek navigerer i et komplekst og digitaliseret samfund. Det er under konstant udvikling

Læs mere

Indhold. Forord 3 Indledning 4 Vision 5 Udfordringer 6 Ambitioner 7. Målsætninger 9. Fra vision til handling 14-15

Indhold. Forord 3 Indledning 4 Vision 5 Udfordringer 6 Ambitioner 7. Målsætninger 9. Fra vision til handling 14-15 Børnekultur politik Indhold Forord 3 Indledning 4 Vision 5 Udfordringer 6 Ambitioner 7 Kulturgarantien 7 Kulturfærge Frederikshavn 8 Synlig Børnekultur 8 Målsætninger 9 Kultur- og Fritidsudvalget 9 Børneinstitutioner,

Læs mere

Det moderne bibliotek. Bibliotekschefsforeningens årsmøde 2014 Stephan Kleinschmidt Formand for Kulturel og Regional Udvikling

Det moderne bibliotek. Bibliotekschefsforeningens årsmøde 2014 Stephan Kleinschmidt Formand for Kulturel og Regional Udvikling Det moderne bibliotek Bibliotekschefsforeningens årsmøde 2014 Stephan Kleinschmidt Formand for Kulturel og Regional Udvikling Sønderborg har brug for en vækstmotor Fakta Sønderborg kommune 76.793 indb.

Læs mere

Udkast. til. udviklingsplan Holbæk Bibliotek

Udkast. til. udviklingsplan Holbæk Bibliotek Udkast til udviklingsplan 2015-2020 Holbæk Bibliotek But libraries are about freedom. Freedom to read, freedom of ideas, freedom of communication (Neil Gaiman: Why our future depends on libraries, reading

Læs mere

Budget 2013 Faktaboks 2013

Budget 2013 Faktaboks 2013 Randers Bibliotek er åbent og digitalt vidensskabende og fællesskabende. Sådan hedder det i aftalen med Randers Byråd for 2013-2014, og ligeså i den gældende bibliotekspolitik. Overskrifterne skal ses

Læs mere

Kultur & Fritid. Holbæk Bibliotek Udviklingsplan 2016 Særlige opgaver og forslag til konkrete mål KULTUR & FRITID

Kultur & Fritid. Holbæk Bibliotek Udviklingsplan 2016 Særlige opgaver og forslag til konkrete mål KULTUR & FRITID Kultur & Fritid Holbæk Bibliotek Udviklingsplan 2016 Særlige opgaver og forslag til konkrete mål KULTUR & FRITID Udviklingsplan 2016 Indledning Slots- og kulturstyrelsen har bl.a. på baggrund af tre konferencer

Læs mere

Brugerundervisning "Lær mere om it"

Brugerundervisning Lær mere om it Brugerundervisning "Lær mere om it" Fremme af borgernes fri og lige adgang til it og digital selvbetjening, herunder Borger.dk. Landsdækkende indsats gennem "Lær mere om it", som de kommunale biblioteker

Læs mere

2010-13. Bibliotekspolitik for Randers Kommune

2010-13. Bibliotekspolitik for Randers Kommune 2010-13 Bibliotekspolitik for Randers Kommune BIBLIOTEKSPOLITIK FOR RANDERS KOMMUNE BIBLIOTEKET ER EN MENNESKERET v. formand for kultur- og fritidsudvalget Ellen Petersen De danske folkebiblioteker spiller

Læs mere

Brugerundervisning Lær mere om it

Brugerundervisning Lær mere om it Brugerundervisning Lær mere om it Sikring af borgerens fri og lige adgang til it og digital selvbetjening. Landsdækkende indsats gennem Lær mere om it, som de kommunale biblioteker har forpligtet sig til

Læs mere

Bibliotekspolitik Brønderslev Bibliotek

Bibliotekspolitik Brønderslev Bibliotek Bibliotekspolitik Brønderslev Bibliotek Forord B rønderslev Bibliotek en del af livet gennem hele livet. Vi arbejder med at se og udvikle Biblioteket som en livstråd, hvor den enkelte borger gennem hele

Læs mere

Biblioteksstrategi Køge Kommune 2015

Biblioteksstrategi Køge Kommune 2015 Biblioteksstrategi Køge Kommune 2015 Indhold Vi mødes på biblioteket Biblioteket - den mest besøgte kulturinstitution Vision Livskraft fra 0-100 Biblioteksstrategi Køge Kommune Biblioteket styrker medborgerskab

Læs mere

Bibliotekspolitik 2014-2017

Bibliotekspolitik 2014-2017 Bibliotekspolitik 2014-2017 Forord Den 17. juni 2013 vedtog byrådet den nye bibliotekspolitik for årene 2014-2017. Politikken er som noget nyt blevet formuleret i samarbejde med borgerne i Esbjerg Kommune,

Læs mere

Resultatberetning 2014

Resultatberetning 2014 Resultatberetning 2014 HORSENS KOMMUNES BIBLIOTEKER En dejlig sommeraften med AOF koret i Tobaksgården Forsidefoto: Et kig ind i det nye bibliotek i Gedved På Krimimessen overrækker forfatteren Jens Henrik

Læs mere

DANMARKS BIBLIOTEKSFORENING VARTOV, FARVERGADE 27 D, 2 SAL 1463 KØBENHAVN K TLF.: Danmarks Biblioteksforening

DANMARKS BIBLIOTEKSFORENING VARTOV, FARVERGADE 27 D, 2 SAL 1463 KØBENHAVN K TLF.: Danmarks Biblioteksforening DANMARKS BIBLIOTEKSFORENING VARTOV, FARVERGADE 27 D, 2 SAL 1463 KØBENHAVN K TLF.: 33 25 09 35 WWW.DB.DK db@db.dk 2 Danmarks Biblioteksforening INDHOLD 4 VISION 5 INDSATSOMRÅDER 2017 & UDVALGSARBEJDSOMRÅDER

Læs mere

Fremtidens biblioteksstrategi. Jonna Holmgaard Larsen chefkonsulent

Fremtidens biblioteksstrategi. Jonna Holmgaard Larsen chefkonsulent Fremtidens biblioteksstrategi Jonna Holmgaard Larsen chefkonsulent Zombier eller biblioteksudviklere? - Bibliotekarer er zombier om 15 år: kassedamer, postbude og bibliotekarer er et uddøende folkefærd...

Læs mere

STRATEGI MISSION VÆRDIER VISION INDSATSOMRÅDER

STRATEGI MISSION VÆRDIER VISION INDSATSOMRÅDER STRATEGI 2011-2015 MISSION VÆRDIER VISION INDSATSOMRÅDER STRATEGI FOR DANMARKS BIBLIOTEKSFORENING 2011-2015 FRA DB er en konsensusorganisation, der skaber indflydelse ved at udsende meldinger om, hvordan

Læs mere

Bibliotekspolitik. for Nyborg Kommune

Bibliotekspolitik. for Nyborg Kommune Bibliotekspolitik for Nyborg Kommune Bibliotekets mission Nyborg Bibliotek er en dynamisk og sprudlende kulturinstitution, der spiller en afgørende rolle i forhold til at gøre kommunen mentalt, kulturelt

Læs mere

Projektarbejde på Det nordjyske Landsbibliotek. Oplæg på Statsbibliotekets temadag Fundraising i bibliotekssektoren den 30. maj 2006.

Projektarbejde på Det nordjyske Landsbibliotek. Oplæg på Statsbibliotekets temadag Fundraising i bibliotekssektoren den 30. maj 2006. Projektarbejde på Det nordjyske Landsbibliotek Oplæg på Statsbibliotekets temadag Fundraising i bibliotekssektoren den 30. maj 2006. Introduktion Aktuelle projekter på NJL Hvad er et aktuelt og relevant

Læs mere

STRATEGI > fo r Ve jle l Bibliote Bibliot ke k rne 2011 2014 <

STRATEGI > fo r Ve jle l Bibliote Bibliot ke k rne 2011 2014 < STRATEGI > for Vejle Bibliotekerne 2011 2014< VISIONEN for Vejle Bibliotekerne DIGITALT OMRÅDE OPLEVELSER, INSPIRATION OG LÆRING VISION PROFESSIONEL UDVIKLING Visionen angiver retningen, vi skal gå, i

Læs mere

DANMARKS BIBLIOTEKSFORENING VARTOV, FARVERGADE 27 D, 2 SAL 1463 KØBENHAVN K TLF.: Danmarks Biblioteksforening

DANMARKS BIBLIOTEKSFORENING VARTOV, FARVERGADE 27 D, 2 SAL 1463 KØBENHAVN K TLF.: Danmarks Biblioteksforening DANMARKS BIBLIOTEKSFORENING VARTOV, FARVERGADE 27 D, 2 SAL 1463 KØBENHAVN K TLF.: 33 25 09 35 WWW.DB.DK db@db.dk 2 Danmarks Biblioteksforening INDHOLD 4 VISION 5 INDSATSOMRÅDER 2017 & UDVALGSARBEJDSOMRÅDER

Læs mere

Styrk borgerne. Præsentation af høringsmateriale til Ældrerådet. Den 17. april 2015. // Randi Lehmann Møller

Styrk borgerne. Præsentation af høringsmateriale til Ældrerådet. Den 17. april 2015. // Randi Lehmann Møller Styrk borgerne Den 17. april 2015 Præsentation af høringsmateriale til Ældrerådet // Randi Lehmann Møller Hvad vil vi fortælle om Kort opsummering af Styrk Borgerne Præsentation af de tiltag vi især gerne

Læs mere

Highlights fra Københavns Bibliotekers digitale strategi

Highlights fra Københavns Bibliotekers digitale strategi Highlights fra Københavns Bibliotekers digitale strategi Den 4. november 2014 Jakob Heide Petersen // Københavns Biblioteker Indhold Indledning bibliotekets opgave og fokus Biblioteksstrategi i København

Læs mere

FREDERICIA BIBLIOTEK VIRK SOM HEDS PLAN

FREDERICIA BIBLIOTEK VIRK SOM HEDS PLAN FREDERICIA BIBLIOTEK VIRK SOM HEDS PLAN 2018 FOR FREDERICIA BIBLIOTEK ER den 4-årige udviklingsstrategi Spor stadig en god retningsgiver og et brugbart arbejdsgrundlag. I løbet af året skal en revision

Læs mere

Strategiske indsatsområder

Strategiske indsatsområder 5 Strategiske indsatsområder Stemannsgade 2. 8900 Randers C. Tlf.: 8710 6800. www.randersbib.dk. hovedbiblioteket@randersbib.dk Strategiske indsatser og handleplan 2017 Slots- og Kulturstyrelsen tog i

Læs mere

Godkendelse af kommissorium for Samarbejde mellem folkebibliotekerne og Pædagogisk Læringscenter på skolerne

Godkendelse af kommissorium for Samarbejde mellem folkebibliotekerne og Pædagogisk Læringscenter på skolerne Punkt 8. Godkendelse af kommissorium for Samarbejde mellem folkebibliotekerne og Pædagogisk Læringscenter på skolerne 2015-058535 Skoleforvaltningen og Sundheds- og Kulturforvaltningen indstiller, at Skoleudvalget

Læs mere

Dragør Bibliotekerne. Resultataftale

Dragør Bibliotekerne. Resultataftale Dragør Bibliotekerne Resultataftale 2014-2015 Organisationsudvikling Dragør Bibliotekerne Bibliotekernes kerneområder og -opgaver har ændret sig over tid. Der stilles nye krav til kompetencer, roller,

Læs mere

RE-PUBLISHED 2018-strategi

RE-PUBLISHED 2018-strategi E-PUBLISHED RE- RE-PUBLIS RE-P Silkeborg Bibliotekerne Strategi 2018 Silkeborg Bibliotekernes 2018-strategi handler om, det vi VIL som lokalt folkebibliotek. De handlingsplaner, vi sammen skaber og udvikler

Læs mere

Samarbejdsaftale mellem Rådet for Etniske Minoriteter og Styrelsen for Bibliotek og Medier

Samarbejdsaftale mellem Rådet for Etniske Minoriteter og Styrelsen for Bibliotek og Medier Samarbejdsaftale mellem Rådet for Etniske Minoriteter og Styrelsen for Bibliotek og Medier Juni 2008 Indledning Denne aftale er et katalog over samarbejdsmuligheder mellem Rådet for Etniske Minoriteter,

Læs mere

13. Kultur- og Fritidsudvalget

13. Kultur- og Fritidsudvalget 13. Kultur- og Fritidsudvalget ------------ overslag ---------- Udvalget for Kultur og Fritid 91.922 92.524 93.406 94.598 93.967 93.883 Kulturel virksomhed 38.136 35.350 39.136 40.250 39.666 39.582 Bibliotek

Læs mere

Resultataftale 2016 og resultatberetning 2015

Resultataftale 2016 og resultatberetning 2015 Resultataftale 2016 og resultatberetning 2015 HORSENS KOMMUNES BIBLIOTEKER Bibliotekets stand ved Højskoledagen for ældre Forsidefoto: Carl nielsens fødseldag fejres med elever fra Musikskolen Horsens

Læs mere

Møde- og temaplan for Kultur- og Fritidsudvalgets arbejde med en ny biblioteksstruktur og -strategi.

Møde- og temaplan for Kultur- og Fritidsudvalgets arbejde med en ny biblioteksstruktur og -strategi. Møde- og temaplan for Kultur- og Fritidsudvalgets arbejde med en ny biblioteksstruktur og -strategi. Formålet med arbejdet er at udvikle og forny Rudersdals biblioteker, så de også i fremtiden er et attraktivt

Læs mere

Indledning. Folkeoplysningslovens område. Center for Kultur og Idræt 7. juni Forslag til folkeoplysningspolitik- efter høring:

Indledning. Folkeoplysningslovens område. Center for Kultur og Idræt 7. juni Forslag til folkeoplysningspolitik- efter høring: Center for Kultur og Idræt 7. juni 2012 Forslag til folkeoplysningspolitik- efter høring: Indledning Foreningslivet og oplysningsforbundenes tilbud er en vigtig del af borgernes mulighed for et aktivt

Læs mere

Smørum Bibliotek Flodvej Smørum Tlf.: Ølstykke Bibliotek Østervej 1a 3650 Ølstykke Tlf.:

Smørum Bibliotek Flodvej Smørum Tlf.: Ølstykke Bibliotek Østervej 1a 3650 Ølstykke Tlf.: Flodvej 68 2765 Smørum Tlf.: 72597700 Østervej 1a 3650 Ølstykke Tlf.: 72597750 Mandag til torsdag 7-21 Fredag 7-19 Lørdag og Søndag 7-17 Med personale: Mandag 13-20 Tirsdag til fredag 13-17 Lørdag 10-14

Læs mere

Nu åbner. Egebjerg Demokratek. Med indvielse. Onsdag den 1. december 2010 kl. 16.00 17.30

Nu åbner. Egebjerg Demokratek. Med indvielse. Onsdag den 1. december 2010 kl. 16.00 17.30 Nu åbner Egebjerg Demokratek Med indvielse Onsdag den 1. december 2010 kl. 16.00 17.30 Har du lyst til at låne bøger? Vil du debattere lokale forhold? Vil du debattere kommunale forhold? Vil du læse aviser?

Læs mere

PEJLEMÆRKER OG INDSATSER

PEJLEMÆRKER OG INDSATSER PEJLEMÆRKER OG INDSATSER Bibliotekets resultater 2017 Her er 10 ting, som du måske ikke ved om biblioteket? Alt dette skete i 2017 1. Besøgstallet steg med 9%, svarende til ca. 30.000 flere besøg end i

Læs mere

Biblioteket som demokratisk væksthus. Alle mennesker skal have mulighed for at deltage i samfundsudviklingen og aktivt at påvirke den.

Biblioteket som demokratisk væksthus. Alle mennesker skal have mulighed for at deltage i samfundsudviklingen og aktivt at påvirke den. Biblioteket som demokratisk væksthus Alle mennesker skal have mulighed for at deltage i samfundsudviklingen og aktivt at påvirke den. Bibliotekernes rolle i forhold til det kommer fx til udtryk i bibliotekspolitikken

Læs mere

Aftale mellem Byrådet og Randers Bibliotek

Aftale mellem Byrådet og Randers Bibliotek Aftale mellem Byrådet og Randers Bibliotek 2013-2014 Indhold 1. Formål med aftalen 2. Politiske visioner og krav 3. Randers Bibliotek Hvem er vi? 4. Mål i aftalen 5. Opfølgning på mål 6. Økonomi 7. Gensidige

Læs mere

Aalborg Bibliotekerne 2011 - i en forandringstid

Aalborg Bibliotekerne 2011 - i en forandringstid Aalborg Bibliotekerne 2011 - i en forandringstid Aalborg Bibliotekerne Skaber det bedst mulige bibliotekstilbud inden for de politisk fastlagte prioriteringer og budgetrammer. Vision - vi vil: Udvikle

Læs mere

Velkommen til Get Moving 2010. Hånd i hånd med vores brugere

Velkommen til Get Moving 2010. Hånd i hånd med vores brugere Velkommen til Get Moving 2010 Hånd i hånd med vores brugere Regional udviklingsdag for bibliotekerne i Region Nordjylland Hvorfor? - Den brændende platform Samfundet uden for bibliotekerne Vidensamfundets

Læs mere

Kontakt. Vi glæder os til at høre fra dig

Kontakt. Vi glæder os til at høre fra dig Kontakt Hvis du ønsker at booke et eller flere af tilbuddene i denne folder, eller hvis du har forslag, spørgsmål eller andre kommentarer, kan du rette henvendelse til de forskellige biblioteker. Hedensted

Læs mere

University College Sjællands Biblioteker. Udviklingsplan 2011 2013 for bibliotekerne i UCSJ

University College Sjællands Biblioteker. Udviklingsplan 2011 2013 for bibliotekerne i UCSJ University College Sjællands Biblioteker Udviklingsplan 2011 2013 for bibliotekerne i UCSJ 1 UCSJ Bibliotekernes formålsparagraf: Bibliotekernes primære formål er at betjene studerende, kursister og medarbejdere

Læs mere

STRATEGIEN SILKEBORG BIBLIOTEKERNE 2022

STRATEGIEN SILKEBORG BIBLIOTEKERNE 2022 STRATEGIEN SILKEBORG BIBLIOTEKERNE 2022 STRATEGIEN 2022 Silkeborg Bibliotekerne består af hovedbiblioteket i Silkeborg og lokalbibliotekerne i Kjellerup, Gjern og Them, samt Silkeborg Arkiv. Silkeborg

Læs mere

Handlingsplan for 2012/13/14. Åbne Biblioteker. Tidsplan d. 30.10.12. Udgangspunkt i Folkebibliotekerne i vidensamfundet s 5 anbefalinger

Handlingsplan for 2012/13/14. Åbne Biblioteker. Tidsplan d. 30.10.12. Udgangspunkt i Folkebibliotekerne i vidensamfundet s 5 anbefalinger Handlingsplan for 2012/13/14 Udgangspunkt i Folkebibliotekerne i vidensamfundet s 5 anbefalinger Åbne Biblioteker Hvad: Etablering af selvbetjent bibliotek i Gudme i 2012. Tid: 2012 personale i Gudme,

Læs mere

BIBLIOTEKS- POLITIK FOR VEJLE BIBLIOTEKERNE

BIBLIOTEKS- POLITIK FOR VEJLE BIBLIOTEKERNE 2017 BIBLIOTEKS- POLITIK FOR VEJLE BIBLIOTEKERNE IND HOLD POLITIK Vejle Bibliotekerne Vækst i menneskers liv... side 3 Oplevelser og mødesteder... side 5 Demokrati... side 6 Kan vi hjælpe?... side 7 Relationer

Læs mere

Rapporten er bestilt og finansieret af Slots og Kulturstyrelsen og er en rapport over de årige s brug af og tilfredshed med, de danske

Rapporten er bestilt og finansieret af Slots og Kulturstyrelsen og er en rapport over de årige s brug af og tilfredshed med, de danske Rapporten er bestilt og finansieret af Slots og Kulturstyrelsen og er en rapport over de 16-99 årige s brug af og tilfredshed med, de danske folkebiblioteker Er det ikke mere interessant at kigge på

Læs mere

Biblioteket er dødt længe. Statsbibliotekets kontaktdag 20. maj 2010

Biblioteket er dødt længe. Statsbibliotekets kontaktdag 20. maj 2010 Biblioteket er dødt længe leve biblioteket! Statsbibliotekets kontaktdag 20. maj 2010 Og det er? Mogens Vestergaard Formand for Bibliotekschefforeningen (2009- ) Bibliotekschef i Roskilde (2002- ) Medlem

Læs mere

Fritids- og kulturpolitik for Solrød Kommune

Fritids- og kulturpolitik for Solrød Kommune SOLRØD KOMMUNE - BYRÅDET Fritids- og kulturpolitik for Solrød Kommune I Solrød Kommune er der kultur- og fritidstilbud til alle borgere overalt i kommunen. I fritids- og kulturlivet vokser vi fra barnsben

Læs mere

Palles Gavebod på KøgeBibliotekerne 2014

Palles Gavebod på KøgeBibliotekerne 2014 Palles Gavebod på KøgeBibliotekerne 2014 Et tilbageblik på PallesGavebod som indsatsområde. Hvorfor lykkedes projektet? Hvad har vi kunnet fastholde? Efteråret 2010: Hvordan gør vi Palles Gavebod til en

Læs mere

Vedtaget af repræsentantskabsmøde oktober 2013 VIRKSOMHEDSPLAN 2014

Vedtaget af repræsentantskabsmøde oktober 2013 VIRKSOMHEDSPLAN 2014 Vedtaget af repræsentantskabsmøde oktober 2013 VIRKSOMHEDSPLAN 2014 INDHOLD 3 MISSION VÆRDIER VISION 4 INDSATSOMRÅDER ÅRETS GANG PROJEKTER 5 INDSATSOMRÅDER 2014 BIBLIOTEKET indgangen til det digitale samfund

Læs mere

Intern evaluering af projekt Verdensbiblioteket - det digitale i det lokale

Intern evaluering af projekt Verdensbiblioteket - det digitale i det lokale Intern evaluering af projekt Verdensbiblioteket - det digitale i det lokale Med udgangspunkt i Verdensbiblioteket har projektet udviklet og afprøvet forskellige formidlingskoncepter ved hjælp af metoden

Læs mere

2 Danmarks Biblioteksforening

2 Danmarks Biblioteksforening 2 Danmarks Biblioteksforening VIRKSOMHEDSPLAN INDHOLD 4 VISION MISSION VÆRDIER 5 ARBEJDSGANGE 6 INDSATSOMRÅDER 2015 UDVALGSARBEJDSOMRÅDER LÆRING DIGITALISERING BIBLIOTEKSRUMMET 7 HANDLEPLANER 8 ÅRETS GANG

Læs mere

på, at vi kan komme meget længere, og at betydelig flere skoler og skolefolk vil kunne finde inspiration, viden og nye mødesteder ved at være med.

på, at vi kan komme meget længere, og at betydelig flere skoler og skolefolk vil kunne finde inspiration, viden og nye mødesteder ved at være med. Formandens mundtlige beretning Lilleskolernes Sammenslutnings repræsentantskab Fredag den 8. marts, 2019 På Roskilde Lille Skole ----- Lilleskolernes Sammenslutning er et fællesskab. Et fællesskab for

Læs mere

Bibliotek. Politik for Herning Kommune

Bibliotek. Politik for Herning Kommune Bibliotek Politik for Herning Kommune Indhold Forord af Johs. Poulsen, Formand for Kultur- og Fritidsudvalget 5 Bibliotekspolitik - vision 7 1 - Styrke borgernes mulighed for læring 9 2 - Understøtte borgernes

Læs mere

Folkebiblioteket i folkeskolen Nedslag i gode eksempler..

Folkebiblioteket i folkeskolen Nedslag i gode eksempler.. Et vist pres? Folkebiblioteket i folkeskolen Nedslag i gode eksempler.. Danmarks Biblioteksforening har igangsat et projekt for at afdække alle de muligheder, der opstår når skole og biblioteker bruger

Læs mere

Langeland Bibliotek. Virksomhedsplan 2012-13

Langeland Bibliotek. Virksomhedsplan 2012-13 Langeland Bibliotek Virksomhedsplan 2012-13 Indholdsfortegnelse: Indledning og velkomst s. 3 Biblioteksloven s. 4 Langeland Bibliotek hvem er vi? s. 5 Indsatsområder: Åbne Biblioteker s. 6 Inspiration

Læs mere

2010: Proceskonsulentudd. fra Copenhagen Coaching Center

2010: Proceskonsulentudd. fra Copenhagen Coaching Center Om mig 2000: Bibliotekar DB. 2007: IntegrationsBibliotekar ved KøgeBibliotekerne 2010: Proceskonsulentudd. fra Copenhagen Coaching Center 2015: Cand.scient.bibl. Speciale: Dansk kulturpolitik og kulturinstitutioners

Læs mere

FREMTIDENS BIBLIOTEK. - borgerens ønsker

FREMTIDENS BIBLIOTEK. - borgerens ønsker FREMTIDENS BIBLIOTEK - borgerens ønsker Indholdsfortegnelse Forord Side 3 Overblik Side 4 Skab fremtidens bibliotek nu Side 5 Hvem besøger bibliotekerne? Side 6 Hvorfor går danskerne på biblioteket? Side

Læs mere

Københavns Bibliotekers kerneopgave er at skabe ivrige læsere, kritiske kulturforbrugere og engagerede borgere.

Københavns Bibliotekers kerneopgave er at skabe ivrige læsere, kritiske kulturforbrugere og engagerede borgere. KØBENHAVNS KOMMUNE Kultur- og Fritidsforvaltningen Biblioteksudvikling og Hovedbiblioteket NOTAT 16. januar 2019 Kerneopgave, mål, fokusområder, indsatser og greb i en ny biblioteksplan Københavns Bibliotekers

Læs mere

At alle bidrager til fællesskabet inden for rammerne af de fælles politikker, retningslinjer og beslutninger.

At alle bidrager til fællesskabet inden for rammerne af de fælles politikker, retningslinjer og beslutninger. Kontrakt 2015-16 Biblioteket Støvring, Skørping, Terndrup, Nørager og Bogbus Indledning Kontraktstyring er valgt som det samlede styringsprincip for alle institutioner, centre og afdelinger i Rebild Kommune.

Læs mere

Den Pædagogiske Læreplan i Hjørring Kommune

Den Pædagogiske Læreplan i Hjørring Kommune Den Pædagogiske Læreplan i Hjørring Kommune Forord: Dette materiale er sammen med Strategi for Pædagogisk Praksis grundlaget for det pædagogiske arbejde i Hjørring kommunes dagtilbud. Det omfatter formål,

Læs mere

FOLKEOPLYSNINGSPOLITIK

FOLKEOPLYSNINGSPOLITIK FOLKEOPLYSNINGSPOLITIK for Glostrup Kommune 2012-2016 Center for Kultur og Idræt Glostrup Kommune FORORD Rammerne for denne Folkeoplysningspolitik er folkeoplysningsloven og det aktive medborgerskab. Folkeoplysningspolitikken

Læs mere

Dialogmøde mellem Kultur- og Lokalsamfundsudvalget og Faaborg-Midtfyn Bibliotekerne

Dialogmøde mellem Kultur- og Lokalsamfundsudvalget og Faaborg-Midtfyn Bibliotekerne Dialogmøde mellem Kultur- og Lokalsamfundsudvalget og Faaborg-Midtfyn Bibliotekerne 21.6.2017 1 Fakta om FMB: 1.1 Biblioteksloven Kommunal opgave ingen statsfinanciering Formål: Oplysning, uddannelse og

Læs mere

Kultur for alle. Kulturpolitik for Glostrup Kommune

Kultur for alle. Kulturpolitik for Glostrup Kommune Kultur for alle Kulturpolitik for Glostrup Kommune Et rigt lokalt kulturliv er: mangfoldighed fælleskab identitetsdannende frivillighed læring udfoldelse leg inddragelse tradition kreativitet oplevelser

Læs mere

KaareLBK. Interessentanalyse. - de væsentligste konklusioner. København 07.03.13

KaareLBK. Interessentanalyse. - de væsentligste konklusioner. København 07.03.13 Interessentanalyse - de væsentligste konklusioner København 07.03.13 Interessentsondering Der er gennemført en mindre interessentsondering for at blive klogere på, hvilke fremtidsscenarier, som Tænketanken

Læs mere

PEJLEMÆRKER FOR FREMTIDENS BIBLIOTEK

PEJLEMÆRKER FOR FREMTIDENS BIBLIOTEK Fælles strategidag for biblioteksmedarbejdere, Munkebjerg Hotel, d. 6. september 2016 PEJLEMÆRKER FOR FREMTIDENS BIBLIOTEK Tine Vind, enhedschef for biblioteker, Slots- og Kulturstyrelsen Foto: Ferie Camp

Læs mere

Biblioteket. På dagsordnen

Biblioteket. På dagsordnen Biblioteket På dagsordnen Biblioteket Bliver bibliotekerne ramt hårdt af konjunktursvingninger? stedet hvor du bliver et helt menneske Interesseorganisationens skal vise - resultater på lang sigt - og

Læs mere

Reduktionskatalog for Hjørring Bibliotekerne

Reduktionskatalog for Hjørring Bibliotekerne Reduktionskatalog for Hjørring Bibliotekerne Biblioteksvirksomhed er et lovbundet område og har til formål at fremme oplysning, uddannelse og kulturel aktivitet. Hjørring Bibliotekerne har biblioteker

Læs mere

Tilbud fra AssensBibliotekerne til skolerne i Assens Kommune 2016/17

Tilbud fra AssensBibliotekerne til skolerne i Assens Kommune 2016/17 Tilbud fra AssensBibliotekerne til skolerne i Assens Kommune 2016/17 VELKOMMEN Formålsbeskrivelse for samarbejdet mellem skoler og folkebiblioteket i Assens Kommune Sammen vil vi: motivere og understøtte

Læs mere

Rudersdal Bibliotekerne Kassationspraksis

Rudersdal Bibliotekerne Kassationspraksis Rudersdal Bibliotekerne Kassationspraksis Kultur- og Fritidsudvalget den 13. januar 2016 Rudersdal Bibliotekerne - Kassationspraksis Materialerne på Hovedbiblioteket i Birkerød og lokalbibliotekerne i

Læs mere

Læring og læselyst. Tilbud fra Bibliotek & Borgerservice til dig og dine elever i efteråret 2015. Vi ses på jeres skole eller på biblioteket!

Læring og læselyst. Tilbud fra Bibliotek & Borgerservice til dig og dine elever i efteråret 2015. Vi ses på jeres skole eller på biblioteket! Læring og læselyst Tilbud fra Bibliotek & Borgerservice til dig og dine elever i efteråret 2015. Vi ses på jeres skole eller på biblioteket! Kære lærer! Vi vil gerne bidrage til dine elevers læselyst og

Læs mere

- forslag til revision af borgerinddragelsespolitikken. Borgerinddragelsespolitik

- forslag til revision af borgerinddragelsespolitikken. Borgerinddragelsespolitik - forslag til revision af borgerinddragelsespolitikken Borgerinddragelsespolitik Indhold Forord Forord............................................................ 2 Borgerinddragelse i dag...........................................3

Læs mere

En kreativ kommune med aktive byrum ude og inde. Borgerne stiller større krav til de fysiske rammer, herunder mobile og fleksible institutioner

En kreativ kommune med aktive byrum ude og inde. Borgerne stiller større krav til de fysiske rammer, herunder mobile og fleksible institutioner GLADSAXE KOMMUNE Kultur og Fritid Bilag 2: og hovedpointer fra arbejdsgrupper NOTAT Dato: 4. juni 2012 Af: Helena Jørgensen En kreativ kommune med aktive byrum ude og inde Borgerne stiller større krav

Læs mere

Tak til de fremmødte og til Nørrebro Bibliotek for, at man vil lægge nogle gode og hyggelige rammer for vores pressemøde.

Tak til de fremmødte og til Nørrebro Bibliotek for, at man vil lægge nogle gode og hyggelige rammer for vores pressemøde. TALEPAPIR Dato: 8. november 2006 Kontor: Integrationskontoret J.nr.: Sagsbeh.: MBK Fil-navn: biblioteksindsats-9- nov-talepunkter- Integrationsministerens tale ved fælles lancering/pressemøde for kulturministeren

Læs mere

Vedtaget af Viborg Byråd den 25. april Borgerinddragelsespolitik

Vedtaget af Viborg Byråd den 25. april Borgerinddragelsespolitik Vedtaget af Viborg Byråd den 25. april 2012 Borgerinddragelsespolitik Indhold Forord Forord.... 2 Borgerinddragelse i dag...........................................3 Målsætninger.... 4 Indsatsområde -

Læs mere

Strategiplan Administration og Service

Strategiplan Administration og Service Strategiplan 2019-2022 Administration og Service Udgiver: Miljø- og Energiforvaltningen Administration og Service Udgivelse: 31.05.2018 Sagsnr.: 2018-012993 Dok.nr.: 2018-012993-9 Tekst: Strategiplanlægning

Læs mere

DBC Strategi 2017. DBC har nye udfordringer i de kommende år

DBC Strategi 2017. DBC har nye udfordringer i de kommende år DBC Strategi 2017 DBC har nye udfordringer i de kommende år Digital transition er stadig det grundvilkår, der bestemmer DBC s strategi. Også i de kommende år. Med alt hvad det indebærer med teknologi,

Læs mere

Randers Bibliotek AFTALE 2015 2016 NOVEMBER 2014

Randers Bibliotek AFTALE 2015 2016 NOVEMBER 2014 Randers Bibliotek AFTALE 2015 2016 NOVEMBER 2014 1 1. Indledning Randers Byråd har besluttet, at der fra 1. januar 2007 skal indgås aftaler med alle arbejdspladser i Randers Kommune. De overordnede mål

Læs mere

Folkeoplysningspolitik

Folkeoplysningspolitik Kultur Glostrup Kommune Center for Kultur og Borgerkontakt Godkendt af Glostrup Kommunalbestyrelse den 16.08.2017 Folkeoplysningspolitik Indledning Foreningslivet og oplysningsforbundenes tilbud er en

Læs mere

SAMMEN. skaber vi kulturen, som giver fællesskab og identitet i hverdagen

SAMMEN. skaber vi kulturen, som giver fællesskab og identitet i hverdagen SAMMEN skaber vi kulturen, som giver fællesskab og identitet i hverdagen Kultur og Fritidspolitik 2015-2018 Indledning Vision Politikkens omdrejningspunkt tager afsæt i Egedal Kommunes vision om: Hverdag

Læs mere

Folkebibliotekerne organisering og udviklingstendenser. Introduktion til nyansatte i folkebiblioteksektoren/vest 25. februar 2014

Folkebibliotekerne organisering og udviklingstendenser. Introduktion til nyansatte i folkebiblioteksektoren/vest 25. februar 2014 Folkebibliotekerne organisering og udviklingstendenser Introduktion til nyansatte i folkebiblioteksektoren/vest 25. februar 2014 Fredericia Bibliotek - et mellemstort provinsbibliotek Dagsorden O Lovgrundlag

Læs mere

EN PROGRESSIV STORBYHØJSKOLE I DIALOG MED KØBENHAVN, NORDEN OG VERDEN

EN PROGRESSIV STORBYHØJSKOLE I DIALOG MED KØBENHAVN, NORDEN OG VERDEN VORES VISION DET VI DRØMMER OM AT OPNÅ VISION EN PROGRESSIV STORBYHØJSKOLE I DIALOG MED KØBENHAVN, NORDEN OG VERDEN > at være et førende ud- og dannelsessted for unge fra hele Norden > at fremme den interkulturelle

Læs mere

VÆRDIGRUNDLAG FOR. Multimediehuset

VÆRDIGRUNDLAG FOR. Multimediehuset VÆRDIGRUNDLAG FOR Multimediehuset Århus Kommune Borgerservice og Biblioteker Værdigrundlag for Multimediehuset Århus Kommune Borgerservice og Biblioteker Udarbejdet i samarbejde med NIRAS Konsulenterne

Læs mere