SPOT PÅ SPILLERAGENTER

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "SPOT PÅ SPILLERAGENTER"

Transkript

1 SPOT PÅ SPILLERAGENTER Af Martin Bager & Lean Bach - bragt i Spillernyt, marts 2011 Agenter fylder mere og mere på den danske håndboldscene på godt og ondt. Martin Bager og Lean Bach er suppleanter i Håndbold Spiller Foreningens bestyrelse, og her giver de to håndboldspillere et indspark til debatten om de nye aktører på håndboldscenen. Har håndboldspillere overhovedet brug for en agent, hvad kan agenterne bidrage med og hvordan skal du forholde dig til eventuelle tvister med spilleragenter? Lad suppleanternes initiativ til at sætte sig til tasterne være en opfordring til alle spillere om at deltage i debatten. Gennem årene er der sket en udvikling i dansk elitehåndbold fra amatørtilstande med 2-3 ugentlige træninger for lidt kørepenge, til i dag hvor nogle spillere er fuldtidsprofessionelle med flotte lønninger. Samtidig er der kommet en ny spiller på banen, nemlig agenten. Vi har sådan set gennem mange år haft kendskab til disse agenter. For år siden hørte man om dem i forbindelse med danske landsholdsspillere, der blev kontaktet af udenlandske agenter. Pengene var små i Danmark, og drømmen om at kunne leve af sin hobby i udlandet var pludselig en reel mulighed. For nogle år siden begyndte danske agenter at blomstre op rundt omkring i den danske håndboldverden. Nogle havde deres afsæt i fodboldverden, hvor de havde gjort deres erfaringer, andre var tidligere tophåndboldspillere, som så det som deres kald at hjælpe andre spillere videre i deres karriere. Nogle agenter var tidligere trænere eller ledere, og qua deres coaching- og lederegenskaber skulle de nu rådgive danske spillere. Vores egen forening, Håndbold Spiller Foreningen, indsatte også en agent, som dog efter en periode blev nedlagt igen.

2 Spillere i klemme Som tiden er gået med disse agenters ageren på markedet, er diverse sager havnet på skrivebordet hos Håndbold Spiller Foreningen. Tvister mellem agenter og spillere, som er raget uklar, er desværre hverdagskost på kontoret. Agenter, som ikke har styr på reglerne og er uvidende om alt fra skat, forsikring og feriepenge, ringer og søger hjælp til deres arbejde. I et forsøg på at komme sagerne til livs har Dansk Håndbold Forbund indført en såkaldt agentlicens. Desværre må vi i Håndbold Spiller Foreningen erkende, at det ikke har haft nogen betydelig effekt på antallet af tvister. Licens-eksamen kan man bestå uden større faglighed, og prøven kan slet ikke sammenlignes med det faglige niveau, der kræves, hvis man kigger over i fodboldens verden. Disse indlæg skal ikke forstås som en skræmmekampagne imod agenter. Håndbold er på mange måder et uland på den forretningsmæssige del, og mange agenter er nye i branchen. I sidste ende er det spilleren selv, der frit kan vælge, hvorvidt han eller hun ønsker at bruge en agent. Som spillernes fagforening vil vi blot komme med nogle input til overvejelserne omkring brugen af agenter. Brug dit eget netværk Netværkskurser og netværksmøder. Netværk er et kodeord i erhvervslivet, og måske kan du også som håndboldspiller få gavn af at bruge dine venner eller deres venner, når du for eksempel skal skifte klub. Det har Lean Bach gjort med succes. Som tredje års senior havde jeg lyst til at prøve mig selv af rent håndboldmæssigt. Jeg var på kontrakt i Bjerringbro, havde fået spilletid i ligaen og havde lyst til mere. Klubben var blevet slået sammen med Silkeborg-Voel og hed nu Bjerringbro-Silkeborg-Voel (BSV). Med sammenlægningen kom der også mere økonomi med i spillet, træningerne blev placeret tidligere på dagen, og jeg havde ikke længere mulighed for at kombinere det med min uddannelse inden for finanssektoren. Jeg tog kontakt til en tidligere holdkammerat, som havde kontakt til flere klubber på Sjælland. Det resulterede i, at jeg blev ringet op af Elite 3000 Helsingør, som gerne ville høre mere om mine planer, og efterfølgende skrev klubben kontrakt med mig for halvandet år. Det hele lykkedes, fordi jeg tog kontakt til min tidligere holdkammerat.

3 Udlandet trak For et års tid siden følte jeg, det var på tide at komme til udlandet. Jeg talte med min kæreste om, hvordan vi bedst kunne tilrettelægge det i forhold til hendes studier. Personligt var jeg godt på vej til Spanien eller Schweiz, men er man i et forhold, har man også accepteret at gå på kompromis, og på grund af min kærestes studier, besluttede vi os for at tage til Norge. Igen tog jeg kontakt til tidligere holdkammerater, denne gang tre af slagsen, og jeg henvendte mig også til en tidligere træner. Jeg forklarede dem min situation og bad dem forhøre sig i deres klubber og netværk i øvrigt, om der var nogle norske klubber, der kunne være interesseret. Inden for kort tid var jeg i dialog med tre klubber, som var interesserede. Jeg takkede ja til at komme på prøvetræning hos to af klubberne, hvilket resulterede i en toårig kontrakt med Fyllingen Bergen Håndball. Nu nærmer afslutningen på sæsonen sig, og jeg har desværre fundet ud af, at det kun bliver til det ene år i Bergen. Min kærestes studie er blevet ændret, og jeg har valgt at komme tilbage til Århus for at være sammen med hende. Hvor jeg skal spille næste sæson er endnu ikke på plads, men mon ikke det ordner sig med hjælp fra mit netværk! Typisk Tvist Mange spillere kontakter Håndbold Spiller Foreningen, når de har problemer med spilleragenter. I de fleste tilfælde føler spilleren sig bondefanget af sin agent i forbindelse med, at parterne har lavet en aftale om, at agenten skal finde en klub til spilleren. Månederne går, og agenten kommer ikke med nogen klub. Ingen tilbud. Pludselig får spilleren en opringning fra en interesseret klub, der kommer med det perfekte tilbud. Spilleren er fyr og flamme og vil mægtigt gerne acceptere tilbuddet. Men hvad med agenten? Spilleren har forpligtet sig til at betale typisk 5 procent til sin agent, uden at vide hvorvidt han eller hun har arbejdet for at finde en klub. Selvom agenten måske hævder at have rejst land og rige rundt og brugt mange timer på sagen, har man som spiller ikke en chance for at følge med i arbejdsprocessen. Klare aftaler Næste problem er, at agenten egentlig ikke har hjulpet med selve forhandlingen af kontrakten. Klubben er kommet med et tilbud, du som spiller finder tilfredsstillende, så heller ikke her, har der været brug for agentens arbejde.

4 I de fleste agentaftaler står der, at han eller hun skal hjælpe med eventuelle problemer eller konflikter, der skulle opstå mellem spiller og klub. Men det er Håndbold Spiller Foreningens erfaring, at langt de fleste agenter ikke har den fornødne kapacitet til at håndtere sådanne konflikter. Her er det værd at nævne, at Håndbold Spiller Foreningen står til rådighed for alle medlemmer i forbindelse med eventuelle konflikter. Hvis du indgår en aftale med en agent, er det vigtigt at sørge for at få lavet en klar aftale om, at der kun falder betaling til agenten, såfremt han eller hun rent faktisk finder en klub til dig. Hvis en klub kontakter dig, kan du eventuelt bede om dokumentation for, at du er blevet kontaktet. Gør derfra op med dig selv, om agenten skal forhandle kontrakten for dig. Hvornår har du som spiller brug for en agent - og hvornår har du ikke? Klubberne har flere penge og er blevet mere professionelle, og selv helt unge spillere får i dag tilbudt kontrakter og løn for at spille håndbold. En ung spiller kan for eksempel få tilbudt en kontrakt på kr. årligt af sin barndomsklub for at blive og spille på klubbens seniorhold. Nogle unge spillere konkluderer måske, at en kontrakt og løn kræver en spilleragent, der kan varetage hans eller hendes interesser. Men det er ikke nødvendigvis en agent, man har brug for. I de fleste tilfælde kan man som ung spiller nøjes med at bruge sine forældre til at varetage sine interesser, eller man kan få en god ven eller erfaren holdkammerat til at læse sin kontrakt igennem. Typisk er der ikke meget plads til forhandling fra klubbens side ved den allerførste kontrakt, uanset om det er den unge spiller selv, som sidder på den anden side af bordet, eller det er forældre eller en agent. Spilleragenter med erfaring fra dansk håndbold kan bidrage med et netværk, som du måske ikke selv har som ung spiller, men derudover kan du få hjælp til det praktiske omkring kontrakten hos Håndbold Spiller Foreningen. Du kan altid sende din kontrakt til gennemlæsning, hvis du er usikker på indholdet. Flere kunder i butikken Det er helt forståeligt, hvis du som spiller ikke har lyst til at sidde med ved bordet, når en ny kontrakt skal forhandles. Det er ikke altid rart at skulle skamrose sig selv kr. op, men hvis en spilleragent kan presse lønnen 5 procent op, er pengene allerede tabt ved betalingen af de 5 procent agentens honorar typisk ligger på, og som før nævnt levner klubberne som regel ikke meget plads til forhandling. Hvis du som ung dansk spiller, eller for den sags skyld rutineret ligaspiller, er interessant nok for en dansk klub, så skal tilbuddet nok komme. Den danske håndboldverden er relativt lille, rygterne går hurtigt, og mon ikke de fleste kender en, som kender en, som lige kunne snakke med den lokale træner om muligheden for en plads på holdet?

5 Hvis du alligevel går med tanken om at få tilknyttet en agent, er det værd at tage med i overvejelserne, at agenter arbejder for andre spillere end dig, også spillere på samme position som dig, og det rejser en række spørgsmål: Er det optimalt, at den samme danske agent har de fire største keepere i verden i sin stald? Lukker det egentlig ikke mulighederne lidt? For hvem er det lige, han tilbyder først, når en klub kontakter agenten for at høre, hvem han har på hylderne? Overvej en ekstra gang Som tidligere nævnt, kan det være en god ide at benytte en agent, hvis det er med agentens netværk for øje, specielt hvis der er tale om et udenlandsophold, hvor ingen i udlandet har hørt om dig. Hvis det i bund og grund drejer sig om, at du blot ikke kan lide at sidde på den anden side af bordet ved en lønforhandling, kan du lave en aftale om, at det udelukkende er forhandlingen, agenten står for. Så undgår du at være i agentens stald de næste fire år. Som spillere bør vi tænke os godt om, inden vi skriver under på nogen form for repræsentationsaftale med rådgivere og agenter. Håndbold Spiller Foreningen er til for at hjælpe spilleren, og vi ser det som vores opgave at sørge for, at ingen af vores medlemmer bruger penge på dårlig rådgivning hos personer, der kalder sig agenter og karriererådgivere, men som, når det kommer til stykket, blot er til stede, når kontrakten er indgået og honoraret betalt.

Tag dig nu sammen, skat

Tag dig nu sammen, skat Lisbeth Fruensgaard Tag dig nu sammen, skat bevar glæden og overskuddet, når din partner rammes af stress eller angst Go Bog Tag dig nu sammen, skat bevar glæden og overskuddet, når din partner rammes

Læs mere

Spørgsmål og svar om inddragelse af pårørende

Spørgsmål og svar om inddragelse af pårørende Spørgsmål og svar om inddragelse af pårørende I Hej Sundhedsvæsen har vi arbejdet på at understøtte, at de pårørende inddrages i større omfang, når et familiemedlem eller en nær ven indlægges på sygehus.

Læs mere

"Mød dig selv"-metoden

Mød dig selv-metoden "Mød dig selv"-metoden af Bjarne W. Andresen En lille plante løfter en tung sten for at kunne udfolde sig til sit fulde potentiale. Egå Engsø forår 2014. Bjarne W. Andresen 1. udgave. Aarhus, april 2015

Læs mere

og for at have den menneskelige relation i mit arbejde

og for at have den menneskelige relation i mit arbejde Hvorfor ville I gerne være lærer? Det startede med min egen, da jeg ville være lærer. Jeg kom nok fra en familie der ikke var så struktureret, så havde jeg en lærer, som var meget god til at holde den

Læs mere

Hvordan høre Gud tale?

Hvordan høre Gud tale? Hvordan høre Gud tale? Forord til læreren For flere år siden sad jeg sammen med en gruppe børn i 10-11 års alderen. Vi havde lige hørt en bibeltime, der handlede om at have et personligt forhold til Jesus.

Læs mere

Bilag 2. Transkribtion af interview med Jens Kofoed, trykker på Eks-Skolens Trykkeri. d. 14.05.2013

Bilag 2. Transkribtion af interview med Jens Kofoed, trykker på Eks-Skolens Trykkeri. d. 14.05.2013 Bilag 2 Transkribtion af interview med Jens Kofoed, trykker på Eks-Skolens Trykkeri. d. 14.05.2013 R (respondent) = Jens Kofoed I (interviewer) = Mikkel Andersen I2 (interviewer 2) = Simon Schonenberg.

Læs mere

Når man bor i en anden familie

Når man bor i en anden familie Når man bor i en anden familie Tanker og gode råd fra unge, der selv har været i pleje Center for Familiepleje Udgivet med støtte fra Denne bog er udarbejdet af en gruppe unge, som er eller har været i

Læs mere

Det har du ret til! til børn og unge 13-17 år, som skal anbringes er eller har været anbragt

Det har du ret til! til børn og unge 13-17 år, som skal anbringes er eller har været anbragt Det har du ret til! til børn og unge 13-17 år, som skal anbringes er eller har været anbragt Pjecen handler om dig! Du har fået denne pjece, fordi du ikke skal bo hjemme hos dine forældre i en periode.

Læs mere

SÅDAN HAR DU EN STØTTENDE SAMTALE. Psykiatrifondens guide til samtaler med børn og unge. Psykiatrifondens guide til samtaler med børn og unge

SÅDAN HAR DU EN STØTTENDE SAMTALE. Psykiatrifondens guide til samtaler med børn og unge. Psykiatrifondens guide til samtaler med børn og unge Psykiatrifondens guide til samtaler med børn og unge SÅDAN HAR DU EN STØTTENDE SAMTALE Psykiatrifondens guide til samtaler med børn og unge PSYKIATRIFONDEN.DK 2 Psykiatrifonden 2014 DEN STØTTENDE SAMTALE

Læs mere

Jeg blev ikke skilt af at være arbejdsløs. Jeg blev skilt, fordi vi ikke formåede at håndtere min arbejdsløshed

Jeg blev ikke skilt af at være arbejdsløs. Jeg blev skilt, fordi vi ikke formåede at håndtere min arbejdsløshed KAPITEL 5 MÆND OG KVINDER ER FORSKELLIGE OGSÅ SOM JOBJÆGERE Jeg blev ikke skilt af at være arbejdsløs. Jeg blev skilt, fordi vi ikke formåede at håndtere min arbejdsløshed sammen, som par. Citat fra mand

Læs mere

Alle unge har ret til et liv uden pres og trusler

Alle unge har ret til et liv uden pres og trusler Etnisk ung 1 Alle unge har ret til et liv uden pres og trusler Fortællinger om familiekonflikter fra unge med minoritetsbaggrund 2 Alle unge har ret til et liv uden pres og trusler Etnisk Ung Etnisk Ung

Læs mere

At være to om det - også når det gælder abort

At være to om det - også når det gælder abort At være to om det - også når det gælder abort Arbejdsopgave Tidsforbrug Cirka 1-2 timer Forberedelse Kopiering af artiklen At være to om det også når det gælder abort eller deling af denne pdf. Eleverne

Læs mere

Foden indenfor. job i mindre og mellemstore virksomheder

Foden indenfor. job i mindre og mellemstore virksomheder Foden indenfor job i mindre og mellemstore virksomheder Foden indenfor job i mindre og mellemstore virksomheder 2012 Mike Wenøe og Jacob Høedt Larsen Grafisk tilrettelæggelse, Louise Maj Hansen ISBN: 978-87-92918-00-0

Læs mere

ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER 12-17 ÅR. Når du ikke kan bo derhjemme OM AT VÆRE ANBRAGT

ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER 12-17 ÅR. Når du ikke kan bo derhjemme OM AT VÆRE ANBRAGT ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER 12-17 ÅR Når du ikke kan bo derhjemme OM AT VÆRE ANBRAGT 2 3 NÅR DU IKKE KAN BO DERHJEMME 6 JO ÆLDRE DU ER, JO FLERE RETTTIGHEDER 8 SAGSBEHANDLERE, PÆDAGOGER OG ANDRE VOKSNE 14

Læs mere

Slip kontrollen lad brugerne styre

Slip kontrollen lad brugerne styre selvbyg Slip kontrollen lad brugerne styre I MotivationsHuset i Esbjerg er det brugerne, som styrer deres egen behandling. Det gør de ved at anvende Byggeklodsmodellen, der er en enkel måde at sikre brugerindflydelse

Læs mere

Fokus på velvære og værdi samt håndteringen af hverdagen. Redskab til skabelse af struktur og velvære i hverdagen

Fokus på velvære og værdi samt håndteringen af hverdagen. Redskab til skabelse af struktur og velvære i hverdagen Redskab til skabelse af struktur og velvære i hverdagen Jeg har på baggrund af flere opfordringer valgt at lave denne lidt mere hands on udgave af de redskaber jeg har brugt til at skabe struktur og velvære

Læs mere

Hvordan gør de professionelle?

Hvordan gør de professionelle? Hvordan gør de professionelle? ( Oversat af Ivan Larsen, Samsø Dart Club, Marts 2010 fra How the Pros do it af: Ken Berman 1999 ) Der er to aspekter i det at blive en god dartspiller, det er præcision

Læs mere

Evaluering af projekt Pitstop

Evaluering af projekt Pitstop Evaluering af projekt Pitstop Et toårigt, tværfagligt samarbejdsprojekt mellem Charlotteskolen og Fritids- og Ungdomsklubben 5 eren, med det formål at undgå eksklusion af elever fra skolen ved hjælp af

Læs mere

Jeppe Vig Find TV-vært og skuespiller

Jeppe Vig Find TV-vært og skuespiller Jeppe Vig Find TV-vært og skuespiller Kendt fra bl.a. Lille Nørd og andre tv-programmer til børn og unge. Jeg træffer Jeppe på mobilen tirsdag aften, efter jeg er hjemvendt fra et andet vellykket interview

Læs mere

Fleksibel barselsorlov. Til forældre

Fleksibel barselsorlov. Til forældre Fleksibel barselsorlov Til forældre ministrenes forord 3 Kære forældre Når et barn kommer til verden, er det på alle måder vigtigt, at barnet får en god start på livet. Og ligeså vigtigt er det, at I

Læs mere

vanskelige samtale trivselssamtale

vanskelige samtale trivselssamtale omsorgssamtale den nødvendige samtale den den svære samtale vanskelige samtale trivselssamtale Til ledere og personaleansvarlige Når samtaler med medarbejderne er svære Viden og værktøjer til at gøre de

Læs mere

Kommunernes hjælp til voksne med ADHD

Kommunernes hjælp til voksne med ADHD Kommunernes hjælp til voksne med ADHD Center for Ligebehandling af Handicappede Januar 2006 Kolofon Titel: Kommunernes hjælp til voksne med ADHD Forfatter: Center for Ligebehandling af Handicappede/Kira

Læs mere

UNG PÅ VEJ I FÅG. Kogebog til et succesfuldt vejledningsforløb ved Ungdommens Uddannelsesvejledning Nordvestsjælland

UNG PÅ VEJ I FÅG. Kogebog til et succesfuldt vejledningsforløb ved Ungdommens Uddannelsesvejledning Nordvestsjælland UNG PÅ VEJ I FÅG Kogebog til et succesfuldt vejledningsforløb ved Når man fokuserer på mål og kompetencer, er det ligesom første stolpe i at finde ud af, hvad man er god til. Det kan man ikke lære af sig

Læs mere

Et skridt i den rigtige retning betyder jo ikke, at man stopper

Et skridt i den rigtige retning betyder jo ikke, at man stopper Et skridt i den rigtige retning betyder jo ikke, at man stopper Interview med Michael Ziegler, chefforhandler for KL, til bogen Lærernes kampe kampen for skolen Interviewer: Hanne Birgitte Jørgensen Hvad

Læs mere

DE PRØVER AT GØRE DET SÅ NORMALT SOM MULIGT ET INDBLIK I 113 ANBRAGTE BØRN OG UNGES LIV

DE PRØVER AT GØRE DET SÅ NORMALT SOM MULIGT ET INDBLIK I 113 ANBRAGTE BØRN OG UNGES LIV DE PRØVER AT GØRE DET SÅ NORMALT SOM MULIGT ET INDBLIK I 113 ANBRAGTE BØRN OG UNGES LIV 2 FORORD 4 INDDRAGELSE, MEDBESTEMMELSE OG RETTIGHEDER 8 SAGSBEHANDLERE OG TILSYN 14 PÆDAGOGER OG INSTITUTIONER 20

Læs mere

Jeg gjorde det du kan også! - NETVÆRKSRÅDSLAGNING FOR HJEMLØSE

Jeg gjorde det du kan også! - NETVÆRKSRÅDSLAGNING FOR HJEMLØSE Jeg gjorde det du kan også! - NETVÆRKSRÅDSLAGNING FOR HJEMLØSE 1 Jeg gjorde det du kan også! Netværksrådslagning for hjemløse Socialt Udviklingscenter SUS og KFUM s Sociale Arbejde i Danmark, 2006 Tekst:

Læs mere

FRITIDSJOB FOR FREMTIDEN

FRITIDSJOB FOR FREMTIDEN FRITIDSJOB FOR FREMTIDEN EN UNDERSØGELSE AF EFFEKTEN AF TIDLIGE ERHVERVSERFARINGER PÅ UDDANNELSE, BESKÆFTIGELSE OG KRIMINALITET BLANDT UNGE FORENINGEN NYDANSKER SANKT PEDERS STRÆDE 28C, 4. SAL 1453 KØBENHAVN

Læs mere

Jeg har bare lyst til at sove, til smerten er væk

Jeg har bare lyst til at sove, til smerten er væk 1 Jeg har bare lyst til at sove, til smerten er væk 21-årig mand, mor død af blodprop for tre uger siden Denne pjece er skrevet til dig, der er teenager eller i 20 erne, og som har mistet din far eller

Læs mere

Mødre Døtre. kvinder i to kulturer. Vær aktiv Brug de mange muligheder! Døtre i dialog Det var ligesom at have to job. Det er vigtigt at tale sammen

Mødre Døtre. kvinder i to kulturer. Vær aktiv Brug de mange muligheder! Døtre i dialog Det var ligesom at have to job. Det er vigtigt at tale sammen & kvinder i to kulturer Mødre Døtre Vær aktiv Brug de mange muligheder! Døtre i dialog Det var ligesom at have to job Rollemodel på fuldtid Det er vigtigt at tale sammen Vejen til viden Biblioteket blev

Læs mere