Aborren er en almindelig fisk i søer, åer, vandløb og moser. Den lever dog

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Aborren er en almindelig fisk i søer, åer, vandløb og moser. Den lever dog"

Transkript

1 Aborre Latinsk navn: Perca fluviatilis Engelsk navn: European perch Orden: Pigfinnefisk Familie: Aborre Aborren er en almindelig fisk i søer, åer, vandløb og moser. Den lever dog også i brakvand nær kysten. Aborren er en stimefisk, der ses hele året. Den opholder sig for det meste ved bunden, men jager også på åbent vand. Aborren kendes let på den høje ryg, de 4-7 sorte striber på siderne samt de orangerøde finner. Fisken er normalt sortgrøn på ryggen og lysere ned mod bugen. Aborren har pigge ved rygfinnerne og gællelågene. Skællene er grove. Aborrens føde består af skaller, løjer og andre fisk, fiskeyngel, snegle, krebsdyr, insekter, larver og orme. Aborrer sluger deres bytte helt. Levesteder: Sø og vandløb, Kyst og hav Længde: cm Vægt: Normalt g (men kan veje helt op til 4 kg) Æg: Gyder: April Levealder: 8-10 år, max 22 år Aborren bliver kønsmoden alt efter mængden af føde i vandet. Under gode levevilkår sker det i løbet af 2-5 år, men er der kamp om føden, kan der gå seks år før fisken er kønsmoden. Størrelsen og vægten varierer også meget alt efter mængden af føde i vandet.

2 Elritse Latinsk navn: Phoxinus phoxinus Engelsk navn: Common minnow Orden: Karpefisk Familie: Karpefisk Elritser er almindelige danske karpefisk. De lever i bække, åer og vandløb med klart og strømmende vand. Fiskene kan også trives i brakvand. Elritser færdes ofte i mindre stimer nær bunden mellem sten og vandplanter, hvor de søger efter føde. Om vinteren søger småstimerne ud på dybere vand. Elritsen er en slank fisk med en rund snude. Rygfinnen sidder langt tilbage på ryggen. Fisken har en mørkegrøn ryg samt blanke, grønne sider med mørkere markeringer. Bugen er lys eller gullig. I gydetiden bliver hannens bug og bugfinner dog røde, og hannen får vorter på hovedet. Elritser lever af insekter, larver og krebsdyr, som de fanger mellem vandplanter. Levesteder: Sø og vandløb Længde: Op til 12 cm Vægt:? Æg: Gyder: Maj-juli Max levealder: Ca. 10 år Elritsen kan være en trussel for ørreden i visse vandløb, da elritsen og ørreden lever af de samme smådyr. Derudover kan elritser æde ørredrogn og true ørredbestanden.

3 Gedde Latinsk navn: Esox lucius Engelsk navn: Pike Orden: Gedder Familie: Gedder Gedden er almindelig udbredt i hele Danmark. Den lever i ferskvandsøer og vandløb samt i brakvand og i havvand med et meget lavt saltindhold. Gedder foretrækker klart vand, da de jager med synet. Hannerne bliver kønsmodne som 2-3 årige, hunnerne som 3-5 årige. Gedden kan kendes på den meget aflange krop samt det store gab besat med spidse tænder. Geddens hovede er fladtrykt og bredt. Gedder er ofte sorte på ryggen, grønne på siderne med gule pletter og lyse på bugen. Geddens farve varierer efter omgivelserne. Rygfinnen sidder langt tilbage på ryggen. Store, voksne gedder lever af andre større fisk, padder samt unger af vandfugle. Mindre gedder lever af fiskeyngel, insekter og plankton. Levesteder: Sø og vandløb, Kyst og hav Længde: cm Vægt: 8-35 kg Æg: Op til Gyder: Marts-maj på lavt vand Max levealder: 30 år Gedden jager ved at stå ganske stille mellem planter og vente på, at et byttedyr kommer forbi. Af andre store fisk kan geddens bytte være brasener, aborrer, skaller og andre gedder. Geddens eneste fjende blandt andre fisk er dens artsfæller.

4 Brasen Latinsk navn: Abramis brama Engelsk navn: Carp bream Orden: Karpefisk Familie: Karpefisk Brasener trives bedst i større søer, vandløb og åer med blød bund. Brasen kan også forekomme i brakvand langs kyster og fjorde. Brasener er stimefisk, der ofte lever nær bunden. I gydetiden trækker stimerne ind på lavt vand i ferske søer og vandløb. Om vinteren hviler de store stimer sig direkte på bunden på dybt vand, der ikke fryser til is. Brasen er en højrygget og fladtrykt karpefisk. Den er gylden eller bronzefarvet med et mørkegrønt skær på ryggen og hovedet. Finnerne er helt sorte. I gydetiden får hannen nogle gråhvide vorter på hovedet. Brasen æder plankton samt forskellige bundlevende dyr. Ungerne æder plankton. Levesteder: Sø og vandløb Længde: Op til 80 cm. Vægt: Op til 9 kg. Æg: Gyder: Maj-juni Max levealder: Ca. 20 år Brasen kan lave sin mund om til et rør, som kan bruges til at suge mudder op med. Orme, larver, snegle, insekter og muslinger sorteres dernæst fra. Da brasener ikke har tænder i selve munden, knuses føden nede i svælget.

5 Grundling Latinsk navn: Gobio gobio Engelsk navn: Gudgeon Orden: Karpefisk Familie: Karpefisk Grundlingen er mest udbredt på Sjælland og i Midt- og Østjylland. Fisken lever i langsomt strømmende og rene vandløb, i søer nær ved søbredden samt i brakvand. Grundlingen lever ofte i små stimer på meget lavt vand. Grundlingen har en lang og slank krop. Den er sølvfarvet, men noget mørkere på ryggen. På de blanke, sølvfarvede sider er der mørke skjolder samt en tydelig sidelinje. Man kan desuden kende grundlingen på de to skægtråde, der sidder i hver sin mundvig. I gydetiden får hannen vorter på hovedet. Grundlinger lever af forskellige bundlevende dyr som insektlarver og små krebsdyr samt halvrådne plantedele. Levesteder: Sø og vandløb Længde: Ca cm Vægt: Op til 200 g Æg: 3000 Gyder: Maj-juni Levealder: Ca. 6 år Grundlingen gyder om sommeren på lavt vand mellem sten og planter. Efter ca dage klækkes æggene, og de nye fisk slutter sig til de ældre artsfæller, som lever nær bunden.

6 Havørred Latinsk navn: Salmo trutta Engelsk navn: Sea trout Orden: Laks Familie: Laks Havørreden er en udpræget vandrefisk. Det er den mest almindelige og udbredte form af ørreder i Danmark (se ørred). Havørreden vandrer ud i havet, hvor den lever, men den vender tilbage til ferske vandløb og åer i gydetiden. Havørreder er sølvblanke med mørk ryg, men når de foretager gydevandringer ind i vandløb, bliver de meget mørkere. Desuden har havørreden sorte eller rødlige pletter på hele kroppen. Ørreder er generelt slanke, torpedofromede fisk med plump halefinne og en lille fedtfinne. Havørreden er normalt den største af de danske ørreder. Havørreder lever af små krebsdyr, som rejer og tanglopper, samt forskellige småfisk. Levesteder: Sø og vandløb, Kyst og hav Længde: Op til 140 cm Vægt: Op til 18 kg Æg:? Gyder:? Levealder: Normalt ca. 4-6 år, max år Ørreder er på grund af nogle specielle kirtler i stand til at regulere saltmængden i kroppen. Dette er grunden til, at nogle ørreder lever i ferskvand og andre i saltvand. Det er også denne særlige tilpas-ningsevne, der gør det muligt for havørreden at foretage gydevandringer ind i vandløb.

7 Nipigget hundestejle Latinsk navn: Pungitius pungitius Engelsk navn: Ninespine stickleback Orden: Hundestejle Familie: Hundestejle Nipigget hundestejle er en almindelig fisk i Danmark. Den lever langs kyster samt i brakvand, søer, moser, grøfter og vandløb. Hundestejler gyder dog i ferskvand. Hannen forsvarer sit territorium og reden i yngletiden. Den nipiggede hundestejle kan have 7-12 pigge på ryggen, men normalt har den 9 samt 2 pigge på bugen. Hundestejlen er slank og sølvskinnende med en brun eller grøn ryg samt sorte striber på siderne. Bugen er lys. I yngletiden bliver hannens bug og strube dog mørkere og brystfinnerne rødlige. Den nipiggede hundestejler æder forskellige smådyr som dafnier, tanglopper, krebsdyr, vandinsekter og fiskeyngel. Levesteder: Sø og vandløb, Kyst og hav Længde: Normalt 5-7 cm Vægt:? Æg: Gyder: April Max levealder: 5 år Hundestejler har ikke skæl ligesom mange andre fisk. I stedet har både den trepiggede hundestejle og den nipiggede hundestejle benplader, der delvist dækker kroppen. Copyright 2016 Naturporten, udgivet af StoneCom ApS Forfatter: jørgen Steen Illustration: Kirsten Hjørne

8 Trepigget hundestejle Latinsk navn: Gasterosteus aculeatus Engelsk navn: Ninespine stickleback Orden: Hundestejle Familie: Hundestejle Den trepiggede hundestejle findes i hele Danmark i alle typer af søer, vandhuller, vandløb og damme samt i brakvand og i havet langs kysten. Hundestejlerne er stimefisk, der ofte færdes i store antal langs bredden på lavt vand. I yngletiden er hannerne meget territoriale og beskytter deres yngel. Den trepiggede hundestejle har fået sit navn på grund af de tre pigge, den har på ryggen. Den bageste af piggene er meget lille. Derudover har fisken også en pig på bugen. Hundestejlen er grønlig med en sølvskinnende bug. Hannens bug bliver rød i yngletiden. Hundestejler lever af forskellige smådyr som dafnier, vandinsekter, fiskerogn og krebsdyr. Levesteder: Sø og vandløb, Kyst og hav Længde (i ferskvand): Op til 8 cm Længde (i saltvand): Op til 11 cm Vægt: g Æg: Gyder: Marts-juni Kønsmoden efter ca. 1 år Max levealder: 3-4 år Hos den trepiggede hundestejle bygger hannen en rede, som han lokker op til flere hunner ind i. Her lægger hunnerne deres æg, som så befrugtes af hannen. Hannen forsvarer agressivt reden mod andre kønsmodne hanner. Æggene klækkes efter 4-27 dage.

9 Karpe Latinsk navn: Cyprinus carpio Engelsk navn: Common carp Orden: Karpefisk Familie: Karpefisk Karpen lever vildt i danske søer, enten som udsatte fisk eller som undslupne fisk fra dambrug. De vildtlevende karper holder til i lunt vand og gerne hvor der er blød bund og mange vandplanter. Karper er kraftige fisk med en lang rygfinne og fire skægtråde. Der findes karper helt uden skæl og med mørkebrune og grønne farver, samt karper med få meget store skæl. Andre karper er gyldne med en mørk ryg, som er helt dækket af skæl. Karper har ikke tænder, men de kan skyde munden ud som et rør og suge mudder og smådyr ind i svælget, hvor føden filtreres fra. Karpen knuser sin føde med benplader i svælget. Levesteder: Sø og vandløb Længde: Op til 100 cm Vægt: Op til 20 kg Æg: Gyder: I varme somre Max levealder:? Vilde karper kan ikke gyde og formere sig med mindre vandtemperaturen når op på ca grader. Det er ikke altid tilfældet om sommeren i danske søer. Om vinteren går karperne i dvale på søbunden.

10 Karusse Latinsk navn: Carassius carassius Engelsk navn: Common carp Orden: Karpefisk Familie: Karpefisk Karussen er almindelig fisk i danske søer og damme. Den lever og trives fint i forurenede, tilgroede, sumpede og iltfattige vande. Om vinteren går karusserne i dvale enten på bunden eller nede i mudderet. I Danmark findes der både damkarusser og søkarusser, hvilket skyldes fiskens tilpasning til levestedet. Karusser er dækket af skæl. De har mørke eller sortgrønne rygge, gyldne eller messinggrønne sider og en gullig bug. Søformen er desuden større end damformen. Karusser finder sin føde på bunden. n består af forskellige plantedele og smådyr som insektlarver, krebsdyr, snegle, orme, muslinger og dyreplankton. Levesteder: Sø og vandløb Længde (søform): Op til 50 cm Længde (damform): Ca cm Vægt (søform): Op til 2,5 kg Vægt (damform): Ca. 200 g Æg: Gyder: Maj-juni Max levealder:? Karussen kan, foruden sin farve og størrelse, også tilpasse sin kropsform til levestedet. Søkarusser, der lever i større søer, har en meget høj ryg, som gør den svær at sluge for fx en gedde. Damkarussen har ikke en nær så høj en ryg. Copyright 2016 Naturporten, udgivet af StoneCom ApS Forfatter: jørgen Steen Illustration: Kirsten Hjørne

11 Laks Latinsk navn: Salmo salar Engelsk navn: Salmon Orden: Laks Familie: Laks Laksen er almindeligt udbredt i Danmark, hvor den bl.a. forekommer naturligt i en del jyske åer og i Østersøen. Laksen er en vandrefisk, der vokser op i vandløb, åer og floder for senere i livet at vandre ud i havet. Efter flere år vender laksen tilbage til sit vandløb for at gyde. Laksen er en slank, torpedoformet fisk med smal halerod, kraftig halefinne og en lille fedtfinne bagest på ryggen. I havet har laksen en mørk ryg og er ellers sølvblank med spredte sorte pletter. I vandløbet, hvor laksene bliver gydemodne, er de mørkere og mere rødlige. Hannen udvikler en krog på underkæben. Laks lever i havet af krebsdyr og forskellige fisk. De tager ikke føde til sig i ferskvand. Levesteder: Sø og vandløb, Kyst og hav Længde: Op til 150 cm Vægt: Ca. 20 kg, men op til 40 kg Æg: Op til ca Gyder: September-januar Max levealder: Ca år Vandringerne fra havet ind i vandløb og floder kan være meget krævende for laksene. De foretager høje spring for at komme forbi vandfald og andre forhindringer. Da laksene ikke tager føde til sig på de lange vandringer, dør en del laks efter at have gydet.

12 Løje Latinsk navn: Alburnus alburnus Engelsk navn: Bleak Orden: Karpefisk Familie: Karpefisk Løjen er en almindelig fisk i danske søer og rolige vandløb med svag strøm. Løjerne lever i store stimer nær overfladen. De foretrækker klart vand. Løjen gyder på lavt vand mellem sten og planter. Løjen er en lille, slank og sølvblank karpefisk. Den har en opadrettet mund med underbid samt store øjne. Løjens ryg er mørk med et grønligt skær, mens finnerne er farveløse eller grønlige. Løjer lever af smådyr, som de kan finde ved overfladen. Det kan bl.a. være vandinsekter, insektlarver, vandlopper og dafnier. Om vinteren lever løjerne på dybt vand med nedsat stofskifte og fødeoptagelse. Ynglen æder plankton. Levesteder: Sø og vandløb Længde: Op til cm Vægt:? Æg: 1500 Gyder: Maj-juli Max levealder: ca. 8 år Løjen har mange fjender. Både i vandet i form af andre større fisk som fx aborrer, men også i form af fugle som måger og terner.

13 Ørred Latinsk navn: Salmo trutta Engelsk navn: Brown trout Orden: Laks Familie: Laks Ørreden er almindeligt udbredt i danske åer, vandløb, bække, søer og i havet. Vandet skal være forholdsvis køligt og rent. I Danmark forekommer ørreden i tre underformer, som har forskellige levesteder. De gyder dog alle i bække eller vandløb med grusbund. Ørreder er slanke og torpedoformede laksefisk med en kraftig, plump hale. Derudover har ørreder en lille fedtfinne foran halefinnen. Fisken har spidse tænder. Ørredens farve varierer alt efter levested, og kan være sølvblank, bronzefarvet eller gul med sorte eller røde pletter. Ryggen er mørk. Ørreder lever af plankton, insekter, krebsdyr, orme, fisk, padder og små pattedyr. Levesteder: Sø og vandløb, Kyst og hav Længde: Op til ca cm, bækørreder sjældent over 50 cm Vægt: Op til 18 kg Æg:? Gyder:? Max levealder: normalt ca. 4-6 år, maks år Søørreden lever ofte på dybt vand i søer, hvor den jager fiskestimer. Bækørreden lever i vandløb og små bække og trives bedst i læ for strøm mellem grene, sten og planter. Havørreden er en vandrefisk, der lever i havet og gyder i ferskvand (se havørred).

14 Regnbueørred Latinsk navn: Oncorhynchus mykiss Engelsk navn: Rainbow trout Orden: Laks Familie: Laks Regnbueørreden findes i Danmark især som dambrugsfisk, men flere fisk har også spredt eller forvildet sig til vandløb, åer, søer og til havet. I naturen lever regnbueørrederne helst langs kysten i tang, på lavt vand eller i rolige vandløb med mange planter. Regnbueørreden er en slank, kraftig og torpedoformet fisk med et lille hoved. Fisken er skinnende med små, sorte pletter på krop og halefinne. Bugen er lys, hvorimod ryggen er mørkegrøn. På siderene har regnbueørreden desuden et rødviolet bånd. Regnbueørreder lever af små krebsdyr som tanglopper og rejer samt småfisk, insekter og deres larver. Levesteder: Sø og vandløb, Kyst og hav Længde: Op til 90 cm Vægt: Op til 10 kg. Æg:? Gyder: Efterår-vinter, men de kan dog ikke formere sig i Danmark. Max levealder:? Naturligt vildtlevende regnbueørreder er vandrefisk, der lever og æder i havet, men gyder i ferskvand.

15 Rimte Latinsk navn: Leuciscus idus Engelsk navn: Ide Orden: Karpefisk Familie: Karpefisk Antallet af rimter i Danmark er gået tilbage de seneste år. De bestande af rimter, vi har, lever i vandløb med svag strøm og i søer med klart og rent vand. Rimten kan desuden overleve i brakvand og findes derfor i kyster og i store dele af Østersøen. Rimter lever i stimer og går i dvale om vinteren på dybt vand. Rimter er karpefisk med karakteristiske store, gule øjne. Derudover har de blanke sider med et grønt skær. Ryggen er ofte noget mørkere. Finnerne på undersiden af rimten er røde. Rimten lever af småfisk, insekter, insektlarver, snegle, orme, fiskeyngel, små krebsdyr og muslinger. Rimter har ingen tænder, men knuser i stedet føden nede i svælget. Levesteder: Sø og vandløb, Kyst og hav Længde: Op til cm Vægt: op til 3 kg Æg: Op til Gyder: Marts-maj Max levealder:? Rimter er vandrefisk, der trækker op i vandløb for at gyde om foråret. Rimten kan ligesom laksen vandre over 100 km i strømvand og tilmed springe over forhindringer for at nå frem til gydepladserne. På gydepladserne svømmer rimterne rundt i overfladen, hvor de plasker og larmer.

16 Rudskalle Latinsk navn: Scardinius erythrophthalmus Engelsk navn: Ide Orden: Karpefisk Familie: Karpefisk Rudskallen er udbredt i det meste af Danmark i åer, søer, damme og brakvandsfjorde. Rudskaller lever normalt i småstimer, også gerne sammen med andre karpefisk. De holder sig ved overfladen nær planter og bevoksning. Om vinteren trækker fiskene ud på dybere vand, hvor de opholder sig passivt på bunden. Rudskallen har en høj ryg og en sammentrykt krop. Siderne er lyse eller gyldne og dækket af store skæl. Finnerne er rødlige, ligesom øjnene. I gydetiden får hannen små hvide vorter på hovedet. Rudskallens føde består af fiskerogn, blade fra vandplanter, alger, snegle, krebsdyr og insekter. Om vinteren spiser rudskallen ikke. Levesteder: Sø og vandløb Længde: Ca cm Vægt: Op til 3 kg Æg: Op til Gyder: Maj-juni Max levealder:? Rudskaller gyder på lavt vand nær bredden. Æggene klæbes fast til vandplanter eller sten. Efter 3-10 dage klækker æggene. Ungerne fødes med blommesæk, som de lever af de første par dage. Herefter begynder de at søge føde.

17 Sandart Latinsk navn: Sander lucioperca Engelsk navn: Zander Orden: Pigfinnefisk Familie: Aborre Sandarten er oprindelig ikke en naturlig vildtlevende fisk i Danmark, men den er blevet udsat. Sandarter lever helst i store, næringsrige søer samt i brakvand, fjorde, åer og ved kyster. Forekommer i store dele af Østersøen. Store sandarter opholder sig i frie vandmasser, hvor de bruger sanserne til at finde føde i det mørke og uklare vand. De mindre fisk holder ofte sammen i småstimer. Sandarter er lange, slanke fisk med store øjne og store gribetænder i undermunden. Fisken er grønlig med mørk ryg og lys bug. Sandarten kan desuden kendes på piggene i rygfinnen. Sandarten lever af forskellige småfisk som skaller, aborrer og løjer. Ynglen lever det første år af dyreplankton og andre smådyr. Levesteder: Sø og vandløb, Kyst og hav Længde: Normalt cm, men op til 130 cm Vægt: Ca kg Æg: Ca Gyder: April-juni Max levealder: 23 år Sandarter gyder på ret lavt vand på sandbund, som fiskene laver fordybninger i, så æggene kan lægges der. Både hannen og hunnen vogter over æggene, indtil de klækkes efter ca. 1 uge. Sandarter kan af og til foretage længere gydevandringer om foråret.

18 Snæbel Latinsk navn: Coregonus oxyrinchus Engelsk navn: European sprat Orden: Laks Familie: Laks Snæblen er en meget sjælden fisk, der lever i Vadehavet og trækker op i de større jyske vandløb om efteråret for at gyde. Snæblen foretrækker vandløb med langsomt strømmende vand og vandplanter. Fiskene lever og jager normalt i stimer i de frie vandmasser. Snæblen kan især kendes på deres lange, spidse og mørke snude. Ellers er fisken sølvskinnende med store skæl og en sideline. Fiskens ryg er høj og munden er ret lille med overbid. Derudover har snæblen en lille fedtfinne bagest på kroppen. Snæbler lever af dyreplankton og smådyr som insekter, insektlarver, snegle, muslinger og krebsdyr. Fisken filtrerer føden fra vandet med et gællegitter, der sidder i svælget. Levesteder: Kyst og hav Længde: Op til 50 cm Vægt: Op til ca. 4 kg Æg: Op til Gyder: November-december Bliver kønsmoden efter 3-4 år Max levealder: 10 år Snæblen er en meget truet og sjælden fiskeart, der har sit sidste naturlige levested i Danmark. Den er totaltfredet, og Danmark har et særligt ansvar for at sikre snæblens overlevelse og bevarelse. Snæblen er den eneste totaltfredede fisk i Danmark.

19 Stalling Latinsk navn: Thymallus thymallus Engelsk navn: Grayling Orden: Laks Familie: Laks Stallingen lever i en del jyske åer og vandløb med koldt og iltrigt vand. De foretrækker god strøm og dybe huller i bunden af vandløbet. Fiskene lever ofte i stimer ved bunden, hvor de søger efter føde. Stallingen kan dog også ses på lavt vand, eller på jagt efter føde i vandoverfladen. Stallingen er en metalgrå laksefisk med et rødligt eller blåt skær. Ryggen er mørkere end siderne. Derudover er stallingen langstrakt med et spidst hoved, en lille mund og en høj, lang rygfinne. Mellem ryg- og halefinnen har stallingen en lille fedtfinne. Stallinger lever af insekter og deres larver samt krebsdyr, orme, fiskeyngel og småfisk. Levesteder: Sø og vandløb Længde: Normalt ikke over 45 cm, sjældent op til 70 cm. Vægt: Normalt op til 1 kg, sjældent op til 3,5 kg. Æg: Op til 8000 Gyder: Marts-maj Max levealder:? Stalling kaldes på latin Thymallus, fordi en friskfanget stalling kan lugte af timian. Stallingen er fredet i Danmark frem til 2014, da den vildtlevende bestand er gået voldsomt tilbage de sidste år.

20 Suder Latinsk navn: Tinca tinca Engelsk navn: Tench Orden: Karpefisk Familie: Karpefisk Suderen er almindelig udbredt i størstedelen af landet, hvor den lever i lune søer, moser, damme og rolige åløb med blød bund og mange vandplanter. Sudere lever nær bunden i småstimer. Om vinteren går suderen i dvale på bunden, hvor der er dybt vand. Den æder næsten intet i vintertiden. Sudere er brune eller mørkegrønne med et gyldent skær. De har meget små skæl, en høj ryg, røde øjne og to, små skægtråde. Suderen kan desuden kendes på den brede halerod, de runde finner samt dens ikke-kløftede hale. Sudere lever af forskellige bundlevende dyr som insektlarver, orme, snegle, muslinger og halvrådne plantedele. Levesteder: Sø og vandløb Længde: Op til 60 cm Vægt: 1-5 kg Æg: Op til Gyder: Maj-juni Max levealder:? Sudere finder føde på den bløde bund ved hjælp af sine meget følsomme små skægtråde. Når de leder efter føde, har de hele hovedet nede i mudderet. Smådyr filtreres fra og knuses nede i svælget, da sudere ikke har tænder.

21 Ål Latinsk navn: Anguilla anguilla Engelsk navn: Eel Orden: Ålefisk Familie: Ål Ålen er truet, men udbredt i hele Danmark, hvor den forekommer i søer, vandløb, floder, kyster og andre fjordområder. Ålen er også udsat i en del vandhuller og damme for at øge bestanden. Ålen trives bedst i lunt vand og holder sig oftest ved bredden eller kysten, nær bunden. Ålen er er med sin slangeagtige krop nem at genkende. Derudover har ålen én lang finne på ryggen og meget små brystfinner. Oversiden er mørk, hvorimod farven på undersiden varierer fra gul til sølvblank alt efter alder og levested. Ålelarverne er glasklare og ca. 65 mm. lange. Ål lever af krebsdyr, orme, snegle, muslinger, insekter og deres larver samt småfisk, frøer og ådsler. Ål jager om natten. Levesteder: Sø og vandløb, Kyst og hav Længde (han): Op til ca cm Længde (hun): Op til 120 cm Vægt: Op til ca. 3,5 kg Æg:? Gyder:? Max levealder: år Ål er vandrefisk, der yngler i Sargossohavet. Herfra flyder ålelarverne tilbage til kysterne og trækker som glasål op i vandløb. Her bliver de til gulål. Efter 6-15 år vandrer de voksne blankål (sølvblank bug) tilbage til havet for at yngle. Nogle når aldrig ud til havet for at gyde, og de forbliver gulål.

Føde Helleflynderen lever af andre store fisk som fx torsk, rødfisk, kuller og sild samt krebsdyr og blæksprutter.

Føde Helleflynderen lever af andre store fisk som fx torsk, rødfisk, kuller og sild samt krebsdyr og blæksprutter. Helleflynder Latinsk navn: Hippoglossus hippoglossus Engelsk navn: Atlantic halibut Klasse: Orden: Højrevendte fladfisk Familie: Rødspættefamilien Helleflynderen findes i de danske farvande indtil den

Læs mere

Billednøgle til FISK I SØEN. Foto: Marcus Krag

Billednøgle til FISK I SØEN. Foto: Marcus Krag Billednøgle til FISK I SØEN Foto: Marcus Krag s tat e n s n at u r h i s to r i s k e m u s e u m kø b e n h av n s u n i v e r s i t e t FISK I SØEN er en lettilgængelig billednøgle til de fiskearter,

Læs mere

Den almindelige delfin lever især i tropiske og subtropiske havområder, men

Den almindelige delfin lever især i tropiske og subtropiske havområder, men Almindelig delfin Latinsk navn: Delphinus delphis Engelsk navn: Common dolphin Den almindelige delfin lever især i tropiske og subtropiske havområder, men nogle strejfende delfiner eller småflokke følger

Læs mere

Lille vandsalamander Kendetegn Levevis

Lille vandsalamander Kendetegn Levevis Lille vandsalamander Som for alle andre padder i Danmark er bestanden af lille vandsalamander gået meget tilbage de sidste 50 år. Dog er den lille vandsalamander blandt de almindeligste af Danmarks nuværende

Læs mere

Naturgenopretning i Gudenåen. - Standpladser til laks og havørreder ved Ulstrup i Favrskov Kommune -

Naturgenopretning i Gudenåen. - Standpladser til laks og havørreder ved Ulstrup i Favrskov Kommune - Naturgenopretning i Gudenåen - Standpladser til laks og havørreder ved Ulstrup i Favrskov Kommune - Naturgenopretning i Gudenåen - Standpladser til laks og havørreder ved Ulstrup i Favrskov Kommune 2011,

Læs mere

Den almindelige delfin lever især i tropiske og subtropiske havområder, men

Den almindelige delfin lever især i tropiske og subtropiske havområder, men Almindelig delfin Latinsk navn: Delphinus delphis Engelsk navn: Common dolphin Klasse: Pattedyr Orden: Hvaler Familie: Delfiner Den almindelige delfin lever især i tropiske og subtropiske havområder, men

Læs mere

Almindelig spidsmus er slet ikke en mus. Den tilhører gruppen af pattedyr,

Almindelig spidsmus er slet ikke en mus. Den tilhører gruppen af pattedyr, Almindelig spidsmus Latinsk navn: Sorex araneus Engelsk navn: Common shrew Orden: Insektædere Familie: Spidsmus Almindelig spidsmus er slet ikke en mus. Den tilhører gruppen af pattedyr, der kaldes insektædere

Læs mere

Fiskeundersøgelser i Gjern Å 17.-18. nov. 2014

Fiskeundersøgelser i Gjern Å 17.-18. nov. 2014 Fiskeundersøgelser i Gjern Å 7.-8. nov. 04 Danmarks Center for Vildlaks (DCV) udførte d. 8-9. november fiskeundersøgelser i Gjern Å på en ca. km lang strækning fra hovedvej 6 (Århusvej) til Gjern Ås udløb

Læs mere

Danske Fisk. Bars. Bruskhoved

Danske Fisk. Bars. Bruskhoved Bars Barsen har sin hovedudbredelse i Middelhavet, men den fanges undertiden i Nordsøen. Rovfisk, der ofte færdes i stimer. Føden består mest af andre fisk. Den kan opnå en størrelse på 75 cm. Bruskhoved

Læs mere

naturhistorisk museum - århus

naturhistorisk museum - århus EMNE Vandets dyreliv - fisk H310 SVÆRHEDSGRAD HVOR LØSES OPGAVEN? PRODUKTION OG COPYRIGHT TEGNINGER Middel (4. - 6. klasse) 1. sal og Danmarkshallens afsnit om Havet Margit Sørensen og Henrik Sell, Naturhistorisk

Læs mere

Fisk ARTSHÅNDBOG TIL SAFARI PÅ DET LAVE VAND

Fisk ARTSHÅNDBOG TIL SAFARI PÅ DET LAVE VAND ARTSHÅNDBOG TIL SAFARI PÅ DET LAVE VAND Fisk Tangsnarre er en langstrakt og meget specialiseret hundestejle. Den har 14-16 bagudrettede rygpigge, og findes gerne i ålegræs. Hannernes brystfinner er store

Læs mere

Om tilpasning hos fisk

Om tilpasning hos fisk Om tilpasning hos fisk Opgaver til akvarierne. For en fisk i havet handler det om at æde og at undgå at blive ædt. Dette kan den opnå på to måder: 1. Fisken kan være god til at svømme: Den kan jage og

Læs mere

Status. for Atlas over danske ferskvandsfisk

Status. for Atlas over danske ferskvandsfisk Status for Atlas over danske ferskvandsfisk Zoologisk Museum og Danmarks Fiskeriundersøgelser Forår 2007 Indhold Indledning. Side 2 Bæklampret.. Side 4 Flodlampret.. Side 5 Havlampret... Side 6 Ål.. Side

Læs mere

Føde Den voksne blodrøde hedelibel lever af flyvende insekter, mens nymfen æder vandinsekter, larver og krebsdyr.

Føde Den voksne blodrøde hedelibel lever af flyvende insekter, mens nymfen æder vandinsekter, larver og krebsdyr. Blodrød hedelibel Latinsk navn: Sympetrum sanguineum Engelsk navn: Ruddy Darter Klasse: Insekter Orden: Guldsmede Familie: Libeller Blodrød hedelibel er almindeligt udbredt over hele landet. Den lever

Læs mere

TJEK DIN VIDEN! Klasse: Decimal-nummer: 56.1 ODDER. 1. Hvor kan du læse om odderens unger? Side:

TJEK DIN VIDEN! Klasse: Decimal-nummer: 56.1 ODDER. 1. Hvor kan du læse om odderens unger? Side: TJEK DIN VIDEN! Opgaver til Navn: Dyr i sø og å 2 Klasse: Decimal-nummer: 56.1 Dato: ODDER Indhold 1. Hvor kan du læse om odderens unger? Side: Gå tæt på teksten 2. Odderen er et patte-dyr. Hvorfor? 3.

Læs mere

Gråand (Anas platyrhynchos) & krikand (Anas crecca)

Gråand (Anas platyrhynchos) & krikand (Anas crecca) Gråand (Anas platyrhynchos) & krikand (Anas crecca) Gråænder - Foto: Thomas Iversen Feltkendetegn (Gråand) Gråanden er Danmarks mest almindelige and, og den ses over hele Danmark, hvor der er vand. Den

Læs mere

Bestemmelsesnøgle til danske padder og krybdyr

Bestemmelsesnøgle til danske padder og krybdyr Bestemmelsesnøgle til danske padder og krybdyr Hans Viborg Kristensen, Naturhistorisk Museum april 2016 Der findes 15 paddearter og 5 krybdyrarter, der er almindeligt forekommende i Danmark. Denne nøgle

Læs mere

NIVEAU 1 AQUA Sø- og Naturcenter, Silkeborg

NIVEAU 1 AQUA Sø- og Naturcenter, Silkeborg DEN EUROPÆISKE BÆVER NIVEAU 1 AQUA Sø- og Naturcenter, Silkeborg Den europæiske bæver HISTORIE For 3000 år siden levede der bævere mange steder i Danmark. Men bæverne blev jaget af mennesket. Kødet smagte

Læs mere

Duer og hønsefugle Agerhøne

Duer og hønsefugle Agerhøne Duer og hønsefugle Agerhøne Levesteder: Det åbne land Vingefang: 45-48 cm Længde: 28-32 cm Vægt: 350-450 g Maks. levealder: 5 år Kuldstørrelse: 10-20 æg Antal kuld: 1 Rugetid: 23-25 dage Ungetid: 90-100

Læs mere

AFRIKANSK OKSEFRØ PADDE

AFRIKANSK OKSEFRØ PADDE AFRIKANSK OKSEFRØ Vidste du at oksefrøen har fået sit navn efter sit brøl? Ja, den brøler som en okse når den føler sig truet. Hannen kan veje mere end 8 skolemælk! Nåh ja, udover at brøle når den føler

Læs mere

Knopsvane. Knopsvane han i imponerepositur

Knopsvane. Knopsvane han i imponerepositur Knopsvane Knopsvane han i imponerepositur Videnskabeligt navn (Cygnus olor) Udbredelse: Knopsvanen er udbredt fra Irland i vest, gennem Vest og Mellemeuropa (indtil Alperne) til det vestlige Rusland, og

Læs mere

Århus, Viborg og Vejle Amtskommune Gudenåkomiteen Rapport nr. 6

Århus, Viborg og Vejle Amtskommune Gudenåkomiteen Rapport nr. 6 Århus, Viborg og Vejle Amtskommune Gudenåkomiteen Rapport nr. 6 VANDLØB OG FISK I GUDENÅENS VANDSYSTEM FRA UDSPRINGET TIL MOSSØ VANDLØB OG FISK I GUDENÅENS VANDSYSTEM FRA UDSPRINGET TIL MOSSØ GudenåkomitGen.

Læs mere

Fiskebestanden i Frederiksborg Slotssø

Fiskebestanden i Frederiksborg Slotssø Fiskebestanden i Frederiksborg Slotssø August 2005 Notat udarbejdet af CB Vand & Miljø, september 2005. Konsulent: Carsten Bjørn Indholdsfortegnelse RESUMÉ...2 MATERIALER OG METODER...3 RESULTATER...5

Læs mere

Sprogspil ud i naturen

Sprogspil ud i naturen S P R O G S P I L - U D I N A T U R E N 10891 DK Sprogspil ud i naturen Anbefalet alder: 4 år + Udviklingsmuligheder: Udfordre barnets naturlige nysgerrighed. Observere og beskrive de forskellige miljøer.

Læs mere

VELKOMMEN TIL. Danmarks Jægerforbund, Hadsund

VELKOMMEN TIL. Danmarks Jægerforbund, Hadsund VELKOMMEN TIL Jagttegn 2011 Danmarks Jægerforbund, Hadsund Øvrige fugle 1. Lommer 2. Lappedykkere 3. Årefodede 4. Storkefugle 5. Mågefugle 6. Terner 7. Alkefugle 8. Vandhøns 9. Vadefugle 10. Hønsefugle

Læs mere

Fiskeundersøgelser i Idom Å 27. nov. 1. dec. 2014

Fiskeundersøgelser i Idom Å 27. nov. 1. dec. 2014 Fiskeundersøgelser i Idom Å 7. nov.. dec. 04 Holstebro Kommune Fiskeundersøgelser i idom Å 04, af Kim Iversen, Danmarks Center for Vildlaks Vandløbsrådgivning for: Holstebro Kommune Foto: Danmarks Center

Læs mere

Quiz og byt Spættet Sæl

Quiz og byt Spættet Sæl Quiz og byt Spættet Sæl Formål: En aktivitet som er god til at træne elevernes ordforråd, viden og færdigheder. Metoden er her eksemplificeret med Spættet Sæl, men kan bruges med alle andre arter. Antal

Læs mere

Stallingen en spændende laksefisk

Stallingen en spændende laksefisk Stallingen en spændende laksefisk Jan Nielsen, biolog/cand. scient Fiskeplejekonsulent Mobiltlf. 21 68 56 43 Mail: janie@aqua.dtu.dk Vor es rådgivning: http://www.fiskepleje.dk/raadgivning.aspx Hvad er

Læs mere

Notat vedrørende fiskebestanden i Vesterled Sø

Notat vedrørende fiskebestanden i Vesterled Sø Notat vedrørende fiskebestanden i Vesterled Sø September 2004 Notat udarbejdet af Fiskeøkologisk Laboratorium august 2004 Konsulent : Helle Jerl Jensen Baggrund Vesterled Sø er en ca. 2 ha stor sø beliggende

Læs mere

Dansk fugleedderkop. Føde Fugleedderkoppen. tusindben, biller og andre smådyr og insekter.

Dansk fugleedderkop. Føde Fugleedderkoppen. tusindben, biller og andre smådyr og insekter. Dansk fugleedderkop Latinsk navn: Atypus affinis Engelsk navn: Purse-web Spider Klasse: Spindlere Orden: Edderkopper Familie: Fugleedderkopper Dansk fugleedderkop er sjælden og findes kun få steder i Danmark.

Læs mere

Betænkning til udkast vedrørende periodevis fredning i området omkring Møn og Præstø.

Betænkning til udkast vedrørende periodevis fredning i området omkring Møn og Præstø. Betænkning til udkast vedrørende periodevis fredning i området omkring Møn og Præstø. Det er helt fint man vil fokusere på at fikse arterne i havet omkring Danmark skal bestå. Der er dog et stort problem

Læs mere

Århus, Viborg og Vejle Amtskommune Gudenåkomiteen Rapport nr. 10

Århus, Viborg og Vejle Amtskommune Gudenåkomiteen Rapport nr. 10 Århus, Viborg og Vejle Amtskommune Gudenåkomiteen Rapport nr. 1 VANDLØB OG FISK I DE MINDRE TILLØB TIL GUDENÅEN MELLEM TANGE OG RANDERS VANDLØB OG FISK I DE MINDRE TILLØB TIL GUDENÅEN MELLEM TANGE OG RANDERS

Læs mere

FISKERI MED GARN OG RUSER

FISKERI MED GARN OG RUSER BESØG PÅ ØRESUNDSMILJØSKOLEN FISKERI MED GARN OG RUSER M3 2017 DIT NAVN: 1 På tur til Øresundsmiljøskolen - Fiskeri med garn og ruser Vi skal på besøg på Øresundsmiljøskolen. Øresundsmiljøskolen ligger

Læs mere

Kendetegn for vildt Rovdyr

Kendetegn for vildt Rovdyr Kendetegn for vildt Rovdyr Rovdyr: Ulv, ræv, grævling, mårhund, vaskebjørn, skovmår, husmår, ilder, mink, lækat, odder, spættet sæl, gråsæl Ulve Fredet Ræv Sorte ører Normalt rødbrun Hvide aftegninger

Læs mere

Fisk i forskellige typer vandløb fysiske forhold og fiskeindex

Fisk i forskellige typer vandløb fysiske forhold og fiskeindex Fisk i forskellige typer vandløb fysiske forhold og fiskeindex Jan Nielsen, DTU Aqua, Silkeborg Fiskebestandene har været undersøgt i 100 år Elektrofiskeri har været anvendt siden 1950 erne DTU Aqua forsker

Læs mere

Natur og Miljø Teknik og Miljø Århus Kommune. Stor vandsalamander. Foto: Nicholas Bell. Padder i Århus Kommune

Natur og Miljø Teknik og Miljø Århus Kommune. Stor vandsalamander. Foto: Nicholas Bell. Padder i Århus Kommune Natur og Miljø Teknik og Miljø Århus Kommune 2008 Stor vandsalamander. Foto: Nicholas Bell Padder i Århus Kommune 1 Naturen i Århus Kommune - Padder Århus Kommune ønsker at de naturmæssige værdier og den

Læs mere

Supplerende materiale i serien Natur og Museum, som kan købes på museet eller online på www.nathistshop.dk

Supplerende materiale i serien Natur og Museum, som kan købes på museet eller online på www.nathistshop.dk EMNE SVÆRHEDSGRAD HVOR LØSES OPGAVEN? Fugle Form og funktion Middel (4.- 6. klasse) Danmarkshallen og Den Globale Baghave Seneste opdateret 08.06.2015 Lærervejledning Hjemme på skolen: I forbindelse med

Læs mere

Notat 16. august 2017 J-nr.: / Stort set hele befolkningen har kendskab til eller i det mindste hørt om håndværkerfradraget.

Notat 16. august 2017 J-nr.: / Stort set hele befolkningen har kendskab til eller i det mindste hørt om håndværkerfradraget. Notat 16. august 2017 J-nr.: 87093 / 2417288 Stort set hele befolkningen har kendskab til eller i det mindste hørt om håndværkerfradraget. 35 procent af de adspurgte har anvendt fradraget tidligere. Håndværkerfradraget

Læs mere

Drikkestedets indretning

Drikkestedets indretning FarmTest nr. 47 2010 Drikkestedets indretning - til ungdyr KVÆG Drikkestedets indretning til ungdyr Indhold Indledning... 3 Stort vandspejl... 3 Undgå at placere vandkarret for højt... 4 Sørg for en ordentlig

Læs mere

Gabrijela Rajovic Biologi Fugle Måløv skole, Kim Salkvist

Gabrijela Rajovic Biologi Fugle Måløv skole, Kim Salkvist 1 2 Natuglens liv Vi skulle hver for sig vælge en fugl, vi gerne vil skrive om. Dermed har jeg valgt at skrive om en natugle. Jeg finder dem meget interessante og vil gerne vide noget mere om dem, og da

Læs mere

Århus, Viborg og Vejle Amtskommune Gudenåkomiteen Rapport nr. 12

Århus, Viborg og Vejle Amtskommune Gudenåkomiteen Rapport nr. 12 Århus, Viborg og Vejle Amtskommune Gudenåkomiteen Rapport nr. 12 VANDLØB OG FiSK I NØRREÅENS VANDSYSTEI\I VANDLØB OG FISK I NØRREÅENS VANDSYSTEM Gudenåkomiteen. Rapport nr. 12. Rapport udarbejdet af Jan

Læs mere

Vadehavet. Navn: Klasse:

Vadehavet. Navn: Klasse: Vadehavet Navn: Klasse: Vadehavet Vadehavet er Danmarks største, fladeste og vådeste nationalpark. Det strækker sig fra Danmarks vestligste punkt, Blåvandshuk, og hele vejen ned til den tyske grænse. Vadehavet

Læs mere

Hvorfor er brakvandet så vigtigt?

Hvorfor er brakvandet så vigtigt? Hvorfor er brakvandet så vigtigt? Hvad er problemet?! Bestandene kan blive slået ud i situationer med stor indtrængen af saltvand! De er udsatte for overfiskeri af garn og ruseredskaber! Anden predation

Læs mere

Vinterens fugle. Lav mad til vinterens fugle

Vinterens fugle. Lav mad til vinterens fugle Når frosten sætter ind, søger mange fugle fra skoven ind til byerne. De søger føde i byerne og flyver tilbage til skoven hver aften. Solsortene samles ofte i flokke i grantræer, hvor de finder sig et skjul

Læs mere

Havens fisk. Benny B. Larsen F. Ingemann Hansen. Vælg de rigtige fisk til havedammen. Pas fiskene rigtigt, så de lever i mange år

Havens fisk. Benny B. Larsen F. Ingemann Hansen. Vælg de rigtige fisk til havedammen. Pas fiskene rigtigt, så de lever i mange år Pas fiskene rigtigt, så de lever i mange år Her præsenteres de mest almindelige bassinfisk og nogle af de mere specielle arter, så der skulle være mulighed for at finde passende fisk til alle bassin størrelser.

Læs mere

Godt at vide: Godt at vide:

Godt at vide: Godt at vide: giraf elefant giraf 1. Giraffen er verdens højeste landlevende dyr. 2. En voksen hangiraf måler cirka 5 meter og vejer cirka 1.100 kg. 3. Giraffer er drøvtyggere og lever på den afrikanske savanne. 4.

Læs mere

Almindelig tangnål findes på lavt vand i hele Danmark, især i de indre

Almindelig tangnål findes på lavt vand i hele Danmark, især i de indre Almindelig tangnål Latinsk navn: Labrus bimaculatus Engelsk navn: Deep snouted pipefish Orden: Nålefinnede fisk Familie: Nålefisk Almindelig tangnål findes på lavt vand i hele Danmark, især i de indre

Læs mere

Fjernelse af livmoderen

Fjernelse af livmoderen Forundersøgelse er et større indgreb, der kræver nøje overvejelse, derfor er det nødvendigt at foretage en forundersøgelse før operationen. Ved forundersøgelsen orienteres om metoden, og det aftales, om

Læs mere

TØRF LUEF ISKERI I ÅEN. Bo Frier og Thomas Weiergang, Sportsfiskerforbund har igennem de sidste 5 år raffineret et ekstremt spændende

TØRF LUEF ISKERI I ÅEN. Bo Frier og Thomas Weiergang, Sportsfiskerforbund har igennem de sidste 5 år raffineret et ekstremt spændende TØRF LUEF ISKERI I ÅEN Bo Frier og Thomas Weiergang, begge dygtige og innovative instruktører i Danmarks Sportsfiskerforbund har igennem de sidste 5 år raffineret et ekstremt spændende tørfluefiskeri efter

Læs mere

Har du set markfirbenet her på Fodsporet? Nej? Det har vi heller ikke!

Har du set markfirbenet her på Fodsporet? Nej? Det har vi heller ikke! Har du set markfirbenet her på Fodsporet? Nej? Det har vi heller ikke! Billede 1: Markfirben Kilde: Colourbox For Danmarks største øgle, markfirbenet, udgør de solbeskinnede skråninger langs Fodsporet

Læs mere

F. FISKERIUDB1TTET. C. J. Rasmussen FRIVANDSFISKERIET

F. FISKERIUDB1TTET. C. J. Rasmussen FRIVANDSFISKERIET F. FISKERIUDB1TTET af C. J. Rasmussen FRIVANDSFISKERIET I de af Fiskeridirektoratet aarligt udgivne Fiskeriberetninger gives der bl. a. Oplysninger om Fangsten fra saa godt som alle større Brugsfiskerier

Læs mere

Gode råd om at drikke mindre Fakta om alkohol

Gode råd om at drikke mindre Fakta om alkohol Gode råd om at drikke mindre Fakta om alkohol Så meget er en genstand 1 pilsner (33 cl) 1 glas vin (12 cl) 1 glas hedvin (8 cl) 1 glas spiritus (4 cl) 1 guldøl indeholder ca. 1 ¼ genstand 1 stærkere øl

Læs mere

Blåmuslingen. Muslingelarver I modsætning til mennesker og andre pattedyr starter muslingen ikke sit liv som et foster inde i moderens krop.

Blåmuslingen. Muslingelarver I modsætning til mennesker og andre pattedyr starter muslingen ikke sit liv som et foster inde i moderens krop. Blåmuslingen Under jeres besøg på Bølgemarken vil I stifte bekendtskab med én af havnens mest talrige indbyggere: blåmuslingen som der findes millioner af alene i Københavns Havn. I vil lære den at kende

Læs mere

Almindelig spidsmus er slet ikke en mus. Den tilhører gruppen af pattedyr,

Almindelig spidsmus er slet ikke en mus. Den tilhører gruppen af pattedyr, Almindelig spidsmus Latinsk navn: Sorex araneus Engelsk navn: Common shrew Klasse: Pattedyr Orden: Insektædere Familie: Spidsmus Almindelig spidsmus er slet ikke en mus. Den tilhører gruppen af pattedyr,

Læs mere

Naturplejeprojekt for dyr og levesteder i det åbne land ved Boserup i Roskilde Kommune NaturErhvervstyrelsen: j.nr. 32313-L-13-200M-0088

Naturplejeprojekt for dyr og levesteder i det åbne land ved Boserup i Roskilde Kommune NaturErhvervstyrelsen: j.nr. 32313-L-13-200M-0088 NaturErhvervstyrelsen: j.nr. 32313-L-13-200M-0088 Formål: Med dette naturplejeprojekt har Roskilde Kommune i samarbejde med NaturErhvervstyrelsen, Den Europæiske Union og lokale lodsejere skabt en række

Læs mere

DAGPÅFUGLEØJE INSEKT. blade - og så spreder den sine vinger ud og skræmmer rovdyret med sine øjne.

DAGPÅFUGLEØJE INSEKT. blade - og så spreder den sine vinger ud og skræmmer rovdyret med sine øjne. DAGPÅFUGLEØJE Måske har du set en dagpåfugleøje før, den er nemlig ret nem at kende med sine flotte farver og de store cirkler på vingerne. Hvis der er fare på færde gnider den sine vinger mod hinanden,

Læs mere

Fiske-uro Hækleopskrift Side 1 af 6 Materiale Nål: Til denne opskrift er nål 3.00 mm anvendt. Garnforbrug: Bomuldsgarn 8/4. Mængden af garn er opgivet ud fra nøgler af 50 g/160 m. Der er brugt: ½ nøgle

Læs mere

TJEK DIN VIDEN! Klasse: Decimal-nummer: 56.1 BÆVER. 1. Hvor kan du læse om bæverens hule? Side:

TJEK DIN VIDEN! Klasse: Decimal-nummer: 56.1 BÆVER. 1. Hvor kan du læse om bæverens hule? Side: TJEK DIN VIDEN! Opgaver til Navn: Dyr i sø og å 3 Klasse: Decimal-nummer: 56.1 Dato: BÆVER Indhold 1. Hvor kan du læse om bæverens hule? Side: Gå tæt på teksten 2. Hvor mange bævere slap man ud i den danske

Læs mere

Nakskov Fjorddage. Nakskov Fjorddage - et væld af spændende aktiviteter! Se programmet på midtersiderne. 6-7 September 2003

Nakskov Fjorddage. Nakskov Fjorddage - et væld af spændende aktiviteter! Se programmet på midtersiderne. 6-7 September 2003 6-7 September 2003 Nakskov Fjorddage Kunsthåndværkermarked - Billedudstilling - Røgede sild Pileflet - Amtets Miljøskib - Kanaljesejlads - Kanonbådskrigen Gratis Sildebord - Musik og Sang - Vandreture

Læs mere

Folkeskolens afgangsprøve December 2005 Biologi Facitliste

Folkeskolens afgangsprøve December 2005 Biologi Facitliste Folkeskolens afgangsprøve December 2005 Biologi Facitliste 1/22 Opgave 1 / 21 (Opgaven tæller 5 %) En sø vil hele tiden udvikle og forandre sig. Her er 5 tegninger af en sø på 5 forskellige udviklingstrin.

Læs mere

Faunapassageløsninger. - en opfølgning på Faunapassageudvalgets arbejde

Faunapassageløsninger. - en opfølgning på Faunapassageudvalgets arbejde NOTAT Til Miljøstyrelsen Vedr. Faunapassageløsninger Fra Jan Nielsen, Kim Aarestrup og Anders Koed DTU Aqua, Sektion for Ferskvandsfiskeri og -økologi 26.marts 2010 J.nr.: 10/01760 Faunapassageløsninger

Læs mere

FISKENS FØDE De fleste fisk er kødædere, og deres føde består af fire grupper af dyr:

FISKENS FØDE De fleste fisk er kødædere, og deres føde består af fire grupper af dyr: 39 Fisk er en del af havets økosystem - For en fisker er det den mest interessante del. Fisk kan se meget forskellige ud og have forskellig levevis. Nogle er aktive om natten - andre om dagen. Nogle lever

Læs mere

fisk ved kyst og hav

fisk ved kyst og hav t o te fisk ved kyst og hav................................................ - skriv om fisk Aborre Almindelig tangnål Almindelig ulk Blåstak Brisling Fjæsing Gedde Grå knurhane Havkarusse Havkat Havlampret

Læs mere

BLADSKÆRERMYRER INSEKT

BLADSKÆRERMYRER INSEKT BLADSKÆRERMYRER Bladskærermyren lever i store kolonier på cirka 10 millioner myrer næsten dobbelt så mange, som der er mennesker i Danmark. Deres hule kan være helt op til 6 meter dyb, så dyb at en giraf

Læs mere

Brakvandssøer: struktur og funktion

Brakvandssøer: struktur og funktion Brakvandssøer: struktur og funktion Hvad er en brakvandssø? Sø, der modtager fortyndet havvand (i modsætning til saltsøer, hvor salte opkoncentreres ved fordampning). Danske eksempler: Vejlerne, Saltbæk

Læs mere

Kløverstier Brøndbyøster

Kløverstier Brøndbyøster Kløverstier Brøndbyøster Rød rute Sommer Brøndby kommune Naturbeskrivelse Sommeren er årets varme tid. Insekterne summer, blomstrene blomstrer og solen varmer. Vestvolden For enden af Brøndby Nord Vej

Læs mere

Dobbeltbekkasinen er en trækfugl, der ankommer til Danmark i marts og

Dobbeltbekkasinen er en trækfugl, der ankommer til Danmark i marts og Dobbeltbekkasin Latinsk navn: Bucephala clangula Engelsk navn: Common goldeneye Klasse: Fugle Orden: Mågevadefugle Familie: Sneppefugle Dobbeltbekkasinen er en trækfugl, der ankommer til Danmark i marts

Læs mere

NOTAT TIL ÅRHUS AMT. Fiskemonitering i Stilling-Solbjerg Sø 2006

NOTAT TIL ÅRHUS AMT. Fiskemonitering i Stilling-Solbjerg Sø 2006 NOTAT TIL ÅRHUS AMT Fiskemonitering i Stilling-Solbjerg Sø 26 Å R H U S A M T Fiskemonitering i Stilling-Solbjerg Sø 26 UDARBEJDET FOR Århus Amt Natur og Miljø Lyseng Alle 1 Tlf. 89 44 66 66 Rekvirent:

Læs mere

Naturhistorisk Museum. Mads Valeur Sørensen og Charlotte Clausen, Naturhistorisk Museum

Naturhistorisk Museum. Mads Valeur Sørensen og Charlotte Clausen, Naturhistorisk Museum EMNE SVÆRHEDSGRAD HVOR LØSES OPGAVEN? PRODUKTION OG COPYRIGHT TEGNINGER Fugle i Danmark - ved vandet Let (0. - 3. klasse) 1. sal Mads Valeur Sørensen og Ida Marie Jensen Naturhistorisk Museum Mads Valeur

Læs mere

DISSEKER ET DYR. 1. Disseker en blåmusling. Øvelsen består af to dele. Teori. Disseker en blåmusling Disseker en sild

DISSEKER ET DYR. 1. Disseker en blåmusling. Øvelsen består af to dele. Teori. Disseker en blåmusling Disseker en sild DISSEKER ET DYR Øvelsen består af to dele Disseker en blåmusling Disseker en sild 1. Disseker en blåmusling Teori Blåmuslinger lever af planktonalger og andre mikroskopiske organismer, som de filtrerer

Læs mere

Vejledning til indsamling af edna. DNA & liv

Vejledning til indsamling af edna. DNA & liv Vejledning til indsamling af edna DNA & liv 2 Indsamling af edna til DNA & liv Miljø-DNA, også kaldet edna (environmental DNA) kan indsamles fra en sø eller et vandhul i Danmark, hvor padder og fisk lever

Læs mere

Grøn mosaikguldsmed. Latinsk navn: Aeshna viridis

Grøn mosaikguldsmed. Latinsk navn: Aeshna viridis Parringshjul Foto af Erland Nielsen Grøn mosaikguldsmed Latinsk navn: Aeshna viridis I Gribskov Kommune er vi så heldige at have nogle af de områder, hvor man stadig kan finde de beskyttede guldsmede,

Læs mere

Dansk Fiskeindeks For Vandløb - DFFV To typer - fordele og ulemper. Jan Nielsen, DTU Aqua, Silkeborg

Dansk Fiskeindeks For Vandløb - DFFV To typer - fordele og ulemper. Jan Nielsen, DTU Aqua, Silkeborg Dansk Fiskeindeks For Vandløb - DFFV To typer - fordele og ulemper Jan Nielsen, DTU Aqua, Silkeborg 3 miljømål for økologisk tilstand i vandløb i vandområdeplanerne for 2015-2021 Smådyr Fisk Vandplanter

Læs mere

Stine og Jens på opdagelse ved Roskilde Fjord

Stine og Jens på opdagelse ved Roskilde Fjord Stine og Jens på opdagelse ved Roskilde Fjord Perfekt, tænker Stine, da hun kigger ud af vinduet. Solen står højt på himmelen, og der er en let vind. En herlig forårsdag, der ikke kunne være bedre til

Læs mere

Undervisningsvejledning

Undervisningsvejledning Undervisningsvejledning Kanon Natur Fisk Indhold 2 Lidt mere om bogen 2 Om Danmarks Naturkanon 3 Formål og Fælles Mål 5 Læs mere om fisk 6 Fisk, fiskeri og mennesker 6 Standardudstyr og specialværktøj

Læs mere

Gul/blå ara. Beskrivelse:

Gul/blå ara. Beskrivelse: Gul/blå ara Den gul/blå ara er en af de største papegøjearter udover hyacint araen, panden er grøn, brystet er gult, og resten af fuglen er blå. Ansigtet er hvidt, med streger omkring øjnene, iris er grålig.

Læs mere

Titel: Kanon Natur Fisk Udgivet af: Danmarks Naturfredningsforening august 2012 Tekst: Thomas Neumann og Ole Laursen Redaktion: Ole Laursen

Titel: Kanon Natur Fisk Udgivet af: Danmarks Naturfredningsforening august 2012 Tekst: Thomas Neumann og Ole Laursen Redaktion: Ole Laursen o Kan n natur Fisk Titel: Kanon Natur Fisk Udgivet af: Danmarks Naturfredningsforening august 2012 Tekst: Thomas Neumann og Ole Laursen Redaktion: Ole Laursen Tegninger: Knud Andersen. Fisk af Susanne

Læs mere

Kløverstier Brøndbyøster

Kløverstier Brøndbyøster Kløverstier Brøndbyøster Rød rute Efterår Brøndby kommune Naturbeskrivelse Når de kolde nætter sætter ind, og dagene bliver kortere, begynder dyr og planter på at indstille sig vinterens komme. Træernes

Læs mere

Indtjeningen vil relativt let kunne fordobles hvis en række tiltag gennemføres:

Indtjeningen vil relativt let kunne fordobles hvis en række tiltag gennemføres: Fisk og fiskeri i Randers Fjord Potentialet er vurderet højt, og der er en meget høj diversitet i fiskearter, bl.a. pga. den konstant skiftende ændring i saltindholdet. Mange af fiskearterne er populære

Læs mere

BIOTOPUNDERSØGELSE. Som du kan se på figuren nedenfor, er nogle kyster meget udsatte for bølgepåvirkning, mens andre kyster er mere beskyttede.

BIOTOPUNDERSØGELSE. Som du kan se på figuren nedenfor, er nogle kyster meget udsatte for bølgepåvirkning, mens andre kyster er mere beskyttede. BIOTOPUNDERSØGELSE Teori Det lave vand, som strækker sig fra strandkanten og ud til 1,5 meters dybde, byder på nogle omskiftelige levevilkår, og det skyldes først og fremmest vandets bevægelser. Den inderste

Læs mere

Humlebi. AKTIVITETER Byg et fint lille humlebibo af pinde og mos. Find en blomst som I kan give til humlebien. Humlebien kan suge nektar fra blomsten.

Humlebi. AKTIVITETER Byg et fint lille humlebibo af pinde og mos. Find en blomst som I kan give til humlebien. Humlebien kan suge nektar fra blomsten. Sneglen Sneglene bor i skoven. De kan lide at gemme sig under blade og træstykker. Hvis det har regnet kommer de frem. Snegle er hermafroditter, dvs. at de både er han og hun i samme krop. Gå på jagt efter

Læs mere

Tårnfalken. Maja Schjølin Afleveres 30/03 2007

Tårnfalken. Maja Schjølin Afleveres 30/03 2007 Tårnfalken Jeg har valgt at skrive om tårnfalken, fordi det er en spændende fugl, som både lever vildt og kan opdrættes til jagtbrug. 1 Falkearter: Falken er en rovfugl som findes i mange forskellige arter.

Læs mere

GRØNT REGNSKAB 2014 TEMARAPPORT NATURINDSATSEN

GRØNT REGNSKAB 2014 TEMARAPPORT NATURINDSATSEN GRØNT 2. Vandløb og søer Udviklingsmål Der udarbejdes en vandløbsplan, som skal indeholde en prioriteret liste over projekter, der skaber synergi med bl.a. Vand- og Natura 2000-planerne. Mindst 25 km vandløb

Læs mere

AQUA Sø- og Naturcenter, Silkeborg

AQUA Sø- og Naturcenter, Silkeborg DEN EUROPÆISKE ODDER AQUA Sø- og Naturcenter, Silkeborg Den europæiske odder Odderens udseende I Danmark er odderen det største rovdyr, der lever ved vandet. En han-odder vejer mellem 10 og 12 kg. Den

Læs mere

209 KR KLUBBOGEN VEJL. PRIS 300 KR. WEILBACHS BOGKLUB. MEDLEMSBLAD Nr. 48 april 2015

209 KR KLUBBOGEN VEJL. PRIS 300 KR. WEILBACHS BOGKLUB. MEDLEMSBLAD Nr. 48 april 2015 MEDLEMSBLAD Nr. 48 april 2015 WEILBACHS BOGKLUB KLUBBOGEN 288 SIDER, INDBUNDET BOG, SPÆKKET MED 360 SMUKKE FOTOGRAFIER OG MED FINE BESKRIVELSER TOLDBODGADE 35 1253 KØBENHAVN K. Tlf. 4023 8620 KUNDESERVICE@SEJLERKLUBBEN.DK

Læs mere

Fiskebestanden i Gurre Sø

Fiskebestanden i Gurre Sø Fiskebestanden i Gurre Sø August 26 Notat udarbejdet af CB Vand & Miljø, september 26. Konsulenter: Carsten Bjørn & Morten Wiuf Indholdsfortegnelse RESUMÉ... 2 METODER... 3 RESULTATER... 5 DE ENKELTE ARTER...

Læs mere

En ordentlig mundfuld

En ordentlig mundfuld En ordentlig mundfuld Her har du undervisning du selv udfører med dine elever i vores udstilling på Den Blå Planet, hvor fokus er på bestemte morfologiske træk. Du får eleverne til at observere fiskene

Læs mere

Bogen er udgivet med støtte fra Aage V. Jensens Fonde og tips- og lottomidler til friluftslivet.

Bogen er udgivet med støtte fra Aage V. Jensens Fonde og tips- og lottomidler til friluftslivet. Udgivet Maj 2011 Danmarks Naturfredningsforening & AQUA Sø- og Naturcenter Titel Vandtjek undersøgelser, eventyr og opdagelsesrejser ved vandhullet Redaktør Ole Laursen Tekster Ole Laursen, Thomas Neumann

Læs mere

Lære om kendetegn for vildt Dykænder

Lære om kendetegn for vildt Dykænder Lære om kendetegn for vildt Dykænder Dykænder Rødhovedet and, taffeland, troldand, hvinand, bjergand, havlit, edderfugl, sortand, fløjlsand, amerikansk skarveand Dykænder Letter med tilløb mod vinden Tilpasset

Læs mere

ABC i vandløbsrestaurering

ABC i vandløbsrestaurering ABC i vandløbsrestaurering Naturlige vandløbsprojekter skaber naturlige forhold for fisk, dyr og planter Jan Nielsen Fiskeplejekonsulent, DTU Aqua Vandløbene er naturens blodårer Genskab naturlige forhold

Læs mere

mosen. Den sjældne sydlige nattergal har visseår også optrådt på disse kanter.

mosen. Den sjældne sydlige nattergal har visseår også optrådt på disse kanter. sjældne og fredede snylteplante stor gyvelkvæler, helt uden klorofyl og fotosyntese, ses nu og da. Især på arealerne nord for Tueholm Sø ses en smuk og afvekslende flora. En rig natur... Området omkring

Læs mere

Begrundelser for fastsættelse af Bæredygtige Begrænsninger

Begrundelser for fastsættelse af Bæredygtige Begrænsninger Begrundelser for fastsættelse af Bæredygtige Begrænsninger Gedde - Esox lucius Vi har valgt at fastsætte mindstemålet til 60 cm for at sikre, at selv de hurtigtvoksende geddebestande, som et absolut minimum

Læs mere

Krible Krable bog til børnehavebørn. (Barnets navn) Krible Krable Bog

Krible Krable bog til børnehavebørn. (Barnets navn) Krible Krable Bog RNATURVEJLEDE Krible Krable bog til børnehavebørn (Barnets navn) Krible Krable Bog Bidragsydere til materialet Tekst: Charlotte Buchhave, pædagogisk udviklingskonsulent, Randers kommune Helle-Marie Taastrøm,

Læs mere

FISK I UNGFISKESLUSEN

FISK I UNGFISKESLUSEN W A T E R F R A M E R Å D G I V N I N G S F I R M A I V A N D M I L J Ø R Y E S G A D E 9 A 8 6 8 0 R Y W W W. W A T E R F R A M E. D K FISK I UNGFISKESLUSEN TANGE, FORÅR 2007 NOTAT JUNI 2007 BAGGRUND

Læs mere

Lokalafdeling. Viborg. Nyhedsbrev. Her kommer et nyhedsbrev til jer, efter general forsamlingen har vi nu konstitueret os følgende:

Lokalafdeling. Viborg. Nyhedsbrev. Her kommer et nyhedsbrev til jer, efter general forsamlingen har vi nu konstitueret os følgende: Lokalafdeling Viborg Nyhedsbrev Her kommer et nyhedsbrev til jer, efter general forsamlingen har vi nu konstitueret os følgende: Formand: Jacob Vestergaard ansvarlig for nørkleklub og vius Næstformand:

Læs mere

Fiskeriet og fangsten af havørreder i Nørrestrand ved Horsens.

Fiskeriet og fangsten af havørreder i Nørrestrand ved Horsens. Fiskeriet og fangsten af havørreder i Nørrestrand ved Horsens. - Et samarbejdsprojekt om udviklingen af et bæredygtigt fiskeri. Af Stuart James Curran og Jan Nielsen Vejle Amt 2002 Udgiver Vejle Amt, Forvaltningen

Læs mere

Udlån af minkfælder. Københavns Statsskovdistrikt. Juni 2005 J.nr. Kø 2001-3444 Ref. JPB

Udlån af minkfælder. Københavns Statsskovdistrikt. Juni 2005 J.nr. Kø 2001-3444 Ref. JPB Juni 2005 J.nr. Kø 2001-3444 Ref. JPB Udlån af minkfælder Minken som indvandrer Minken har sit naturlige udbredelsesområde i Nordamerika, heraf navnet amerikansk mink. Den blev importeret til Danmark og

Læs mere

Fredericia Kommune, Natur og Miljø Gothersgade 20 7000 Fredericia Tlf. 7210 7000 E-mail:kommunen@fredericia.dk www.fredericia.dk

Fredericia Kommune, Natur og Miljø Gothersgade 20 7000 Fredericia Tlf. 7210 7000 E-mail:kommunen@fredericia.dk www.fredericia.dk Vejrmosegårds Strand Ansvarlig myndighed Fysiske forhold Beliggenhed/farvand Strandens udstrækning, beskrivelse og faciliteter Fredericia Kommune, Natur og Miljø Gothersgade 20 7000 Fredericia Tlf. 7210

Læs mere

Blå Flag program 2012. Ud i det blå i Sønderborg Kommune

Blå Flag program 2012. Ud i det blå i Sønderborg Kommune Blå Flag program 2012 Ud i det blå i Sønderborg Kommune Juni Juli August Sø 1 Strandkunst On 1 Fjordsafari AKTIVITETSKALENDER Ma 2 Aktiv Sommer To 2 Fjordsafari Ti 3 Aktiv Sommer/Fjordsafari Fr 3 Skibsbygger

Læs mere

Svømme position i floden

Svømme position i floden RAFTING SIKKERHED Svømme position i floden Svømme position i floden er som følgende: Lig dig på ryggen ansigtet skal være ned strøms ben og fødder op (tæerne skal være over vandet foran dig). Forsøg aldrig

Læs mere