Kort nr. 1. Stands ulykken

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Kort nr. 1. Stands ulykken"

Transkript

1 Kort nr. 1 Stands ulykken 1. Hvad vil det sige at standse ulykken (definitionen)? At hindre at ulykken udvikler sig, og dermed at de tilskadekomne ikke kommer mere til skade, samt at der ikke er flere, der kommer til skade (Overblik og sikring). 2. Nævn mindst 5 eksempler på "Stands Ulykken". F.eks.: Sluk for strøm, sluk for værktøj der har lavet skade (f.eks. en sav), sluk en ildebrand, træk en druknet op af vandet, opsæt advarselstrekant, afspærre for trafik, tænd en bils havariblink, nødflytning. (Der er mange flere muligheder) 3. Er det tilladt for en almindelig førstehjælper at lave trafikregulering (politiets arbejde)? 4. Hvis du bruger din egen pulverslukker i forbindelse med et færdselsuheld, hvor en bil brænder, hvem skal så betale for genopfyldning? 5. Hvor langt fra uheldsstedet skal en advarselstrekant opsættes? 6. Hvor (hvordan) slukker du for strømmen, når en person har fået elektrisk stød (230 V)? Ja, den såkaldte "nødretsregel" i straffeloven tillader civile personer at gøre det, der er nødvendigt, uanset hvilke regler, der normalt gælder. Henvend dig til politiet på stedet, og oplys dit navn og adresse, samt at du har brugt din ildslukker. Anmeld det så til dit eget forsikringsselskab, og du får erstatning. Du mister ikke bonus, og skal ikke betale selvrisiko. 50 meter på almindelig vej, 100 meter på motorvej. Sluk det nærmeste sted, gerne ved at trække ledningen ud af stikkontakten. Brug ikke tid på at finde en hovedafbryder.

2 Kort nr. 2 Hjerte-lunge-redning, 1. Hvornår giver du basal genoplivning? Når personen er bevidstløs og ikke har normal vejrtrækning. 2. Er det i orden, hvis du knækker den livløses ribben, når du giver brystkompressioner til en voksen? 3. Hvor hurtigt skal du trykke, når du giver brystkompressioner (rytme)? 4. Hvordan er forholdet mellem indblæsning og brystkompressioner? 5. Hvor hårdt (dybt) skal du trykke, når du giver hjertemassage? 6. Har det nogen effekt at give brystkompressioner uden også at give indblæsninger? Absolut ja. Giver du brystkompressioner til en ældre person, kan det næsten ikke undgås, at et eller flere ribben knækker. Med en hastighed svarende til mindst 100 tryk pr. minut (højst 120). Det betyder, at en serie på 30 tryk vil tage sekunder. 30:2. Det vil sige, at der gives 30 brystkompressioner og 2 indblæsninger. Der er meget forskel på de personer, der skal have hjertemassage. Man kan derfor ikke sige, at der skal trykkes med en bestemt vægt. På voksne trykkes mindst 5 cm ned (højst 6 cm). Mærker du modstand, har du trykket for hårdt. Ja, du forlænger den periode, hvori en person kan genoplives, selv om du kun giver brystkompressioner. Men det optimale resultat opnås, hvis du også giver indblæsninger.

3 Kort nr. 3 Hjerte-lunge-redning, anatomi 1. Hvorledes finder du trykstedet på en voksen. Trykstedet er midt på brystet. Det svarer til nederste halvdel af brystbenet. (Tryk ikke ovenpå det bløde område under brystbenet). 2. Hvilken skade kan du lave på den livløse, selv om du udfører hjerte-lunge-redning korrekt. 3. Hvilken skade kan du lave på den livløse, hvis du trykker for langt nede på/under brystbenet, eller hvis du udøver et skævt tryk på brystbenet. Du kan knække ribben. Det efterlader imidlertid ikke en livsfarlig skade. Du kan lave en skade på ribbenene, som kan gnave hul på lungen, og du kan skade leveren og milten. Hvis du trykker alt for hårdt, kan du også beskadige selve hjertemuskulaturen. 4. Hvor er hjertet placeret? Underkanten af hjertet ligger lige over bunden af brystbenet. Hjertet fylder ca. lige så meget som din knyttede hånd. 5. Hvor er leveren placeret? 6. Hvor er milten placeret? Herover leverens placering Til højre: Milten sidder i venstre side under mellemgulvet.

4 Kort nr Hvordan er håndstilling/-placering, når du giver hjertemassage til et barn på 3 år? 2. Hvordan er forholdet mellem indblæsning og tryk, når barnet er 5 år? 3. Hvor hurtigt skal du trykke, når du giver hjertemassage til et spædbarn? 4. Hvordan anbringer du et barn på 2 år, der skal have hjerte-lunge-redning? 5. Hvornår alarmerer du, når du er alene med et barn, der ikke er ved bevidsthed, og ikke trækker vejret normalt? 6. Du står med et barn, som mangler normal vejrtrækning. Du er i tvivl om, hvorvidt barnet er 0-1 år eller mellem 1 år og puberteten. Hvad gør du? Hjerte-lunge-redning, børn Trykstedet på børn fra 1 år til puberteten er nederste tredjedel af brystbenet. 30:2. Det vil sige, at der gives 30 brystkompressioner og derefter 2 indblæsninger. Med en hastighed svarende til mindst 100 tryk pr. minut (højest 120). Det betyder, at en serie på 30 tryk vil tage sekunder. På ryggen på et bord eller på gulvet. Du alarmerer efter at have givet hjerte-lunge-redning i ét minut (når du er alene). Når der er tvivl, skal d som udgangspunkt gå ud fra, at barnet er under 1 år, men det vigtigste er, at du giver effektiv hjertemassage, kombineret med kunstigt åndedræt. Tryk til en dybde, svarende til 1/3 af brystkassens dybde, brug 2 fingre eller en hånd, afhængig af, hvad der virker bedst. Beredskabsforbundet 2103

5 Kort nr. 5 Hjerte-lunge-redning 1. Hvordan konstateres, om en person er bevidstløs? Tal til ham og rusk i ham. Reagerer han ikke, er han bevidstløs 2. Hvordan konstaterer du, om en person trækker vejret? 3. Når du yder førstehjælp til en bevidstløs, som ikke trækker vejret normalt. Hvornår skal der så alarmeres? Skab frie luftveje (A), og udfør håndgrebet "Se - føl - lyt" (B). De ser om brystkassen hæver sig, du føler, om han puster på dig, og du lytter efter hans åndedræt. Alarmer, når du har konstateret, at den tilskadekomne er bevidstløs (tal og rusk), og ikke trækker vejret normalt (Se-føl-lyt) altså inden du giver hjertemassage. Forinden skal du råbe om hjælp, hvis du er alene, og konstaterer, at den tilskadekomne ikke trække vejret (tal og rusk) 4. Hvad gør du med en person, som er bevidstløs, men som trækker vejret? 5. En bevidstløs person med vejrtrækning ligger i staabilt sideleje. Ved kontrol opdager du, at han ikke længere trækker vejret normalt. Hvad gør du? 6. En person har haft åndedrætsstop, og du har givet ham hjerte-lunge-redning. Han er nu kommet til bevidsthed. Hvad gør du så? Lægger ham i stabilt sideleje, og kontrollerer jævnligt, at han stadig trækker vejret. Vender ham om på ryggen, skaber frie luftveje, undersøger om han har normal vejrtrækning, og påbegynder hjerte-lunge-redning, hvis han ikke har normal vejrtrækning. Han skal stadig med ambulance til skadestue. Der er sandsynligvis en alvorlig årsag til hans tilstand, og du kan have lavet skade ved hjertemassagen. Skadestukontrol er nødvendig.

6 Kort nr. 6 Hjerte- kar sygdomme 1 1. En mand på ca. 50 år klager over pludselig opstået smerte i brystet, som stråler ud i venstre arm. Han føler sig skidt tilpas, har åndenød, er bleg, sveder, og er meget nervøs. Hvad gør du? 2. En mand har smerte i brystet, som stråler ud i venstre arm. Han er ved bevidsthed, og du har tilkaldt en ambulance. Hvilken førstehjælp vil du give? 3. Ved blodprop i hjertet: Behøver smerten altid stråle ud i venstre arm? 4. En mand med symptomer på blodprop i hjertet besvimer. Hvad gør du? 5. I relation til hjerte- og karsygdomme taler man om risikofaktorer. Nævn mindst 4 risikofaktorer: 6. Har mænd og kvinder samme symptomer på blodprop i hjertet? Du skal ringe efter en ambulance, for manden udviser typiske symptomer på at have en blodprop i hjertet. Hold ham i ro, sæt ham i en behagelig stol, og giv psykisk førstehjælp ved at tale med ham. Nej, det er mest almindeligt, at smerten stråler ud i venstre arm, men den kan også stråle ud i højre arm, i halsen til underkæben, og ned i maven. Undertiden er der blot tale om en "snurren" eller at "armen sover", og i nogle tilfælde mærker man slet ikke smerte, der stråler ud fra brystet. Du har formentlig tilkaldt en ambulance, da du opdagede symptomerne på blodprop i hjertet. Når han besvimer skal du lægge ham på ryggen og påbegynde hjertelunge-redning. Primære er: 1) Rygning 2) Forhøjet blodtryk 3) Forhøjet kolesteroltal. Sekundære er: 1) Stress 2) Overvægt 3) Sukkersyge 4) Manglende motion Nej. I spørgsmål 1 beskrives de typiske symptomer på blodprop i hjertet for mænd. Kvinder mangler ofte smerten, men har de øvrige symptomer (Åndenød, bleghed, koldsved og svimmelhed).

7 Kort nr. 7 Hjerte- kar sygdomme 2 1. Må man give hjertepatienter medicin, som er ordineret af en læge til netop den person? 2. En 55 årig føler gennem mange timer trykken for brystet (ikke egentlig smerte), og hans venstre arm "sover". Kan det være symptom på en blodprop i hjertet? 3. Hvordan er det med smerter i ryggen, når en person har blodprop i hjertet? 4. Hvor mange procent overlever et hjertestop uden for sygehus? 5. Hvor mange procent overlever et akut hjertestop, mens de er indlagt på sygehus? Ja, i situationer, hvor man hjælper en hjertepatient med at tage patientens egen medicin, og gør det efter patientens anvisninger, er det tilladt. Ja, absolut. Blodpropper kan være store og små, og symptomerne kan være mere eller mindre markante. Trykken og snurren som beskrevet i spørgsmålet er ofte symptom på en mindre blodprop i hjertet. Når smerten i brystet er kraftig og er på grund af en blodprop i hjertet, så er der også altid smerter i ryggen/lænden. Tallet er jf. en analyse af Dansk hjertestopregister i %, svarende til 350 personer. Det er muligt at redde 50%, svarende til ca personer. Omkring 90 % overlever, hvis de forinden er indlagt på et sygehus. Det viser vigtigheden af, at folk bliver indlagt på sygehus, når de har symptomer på blodprop i hjertet. 6. Hvad er symptomerne på blodprop i hjertet? Man taler ofte om alarmsymptomer. Alarmsymptomer er pludselig opstået kraftig smerte i bryst og ryg, udstråling af smerter, typisk i venstre arm, samt svækket bevidsthed. Desuden er der bleghed, koldsved og åndenød, ligesom den syge ofte er angst og forvirret. Kvinder har samme symptomer, men mangler ofte smerten.

8 Kort nr Hvad er førstehjælpen til en, der har fået noget i halsen, og ikke kan få vejret? 2. Er der nogen risiko ved at anvende bugkompressioner? Hvis ja, hvad er så risikoen? 3. Du har givet bugkompressioner med held. Den, der havde haft blokering af luftvejene har det nu godt igen. Er der noget særligt, du skal gøre? 4. Hjælper det (er det muligt) at give kunstigt åndedræt, når en person er besvimet, fordi luftvejen er spærret? 5. Hvis du ikke kan give kunstigt åndedræt pga. et fremmedlegeme i halsen, hjælper det så at give hjertemassage? 6. Hvad er førstehjælpen til spædbarn, der har fået et fremmedlegeme i halsen, og ikke kan få vejret? Blokering af luftvejene Først skal du give 5 slag i ryggen. Hvis det ikke hjælper, skal du give 5 bugkompressioner. Besvimer personen skal du alarmere og give hjerte-lunge-redning. Hvis du trykker for højt oppe under brystbenet, kan du trykke sværdbenet ned mod leveren, som kan blive beskadiget. Desuden kan du skade tarmsystemet. Lægekontrol er derfor nødvendig efter at du ahr givet bugkompressioner. Ja, når du har givet bugkompressioner, skal den person, du har anvendt metoden på, altid til skadestuen til kontrol også selv om personen har det godt igen. Nogle gange vil luftvejen være spærret, så der ikke kan gives kunstigt åndedræt, men når personen besvimer, afslappes muskulaturen, hvilket måske muliggør kunstigt åndedræt. Desuden skabes ved kunstigt åndedræt et overtryk i de øvre luftveje, som måske kan presse luften uden om fremmedlegemet. Ja, selv om der ikke kan gives kunstigt åndedræt, vil hjertemassage betyde, at den periode, hvori personen kan genoplives, bliver forlænget. Læg barnet på din arm, og giv 5 klask i ryggen. Vend barnet om p ryggen, og giv 5 brystkompressioner. Fortsæt, til fremmedlegemet kommer ud, eller barnet besvimer. Besvimer barnet, så alarmer og giv basal genoplivning.

9 Kort nr Ved slag mod hovedet kan der opstå 3 forskellige skader, hvilke? Slag mod hovedet Hjernerystelse, kraniebrud og blødning mellem kranium og hjernehinde 2. Nævn mindst 4 symptomer på hjernerystelse? Hovedpine, svimmelhed, kvalme, opkastning, bevidstløshed, kortvarigt hukommelsestab. 3. Hvornår skal man søge læge efter at have slået hovedet? Hvis personen har været bevidstløs. Hvis den tilskadekomne bliver søvnig eller ukontaktbar. Hvis den tilskadekomne efter bedring igen får det dårligere. 4. Hvad er symptomerne på kraniebrud? De samme som ved hjernerystelse, idet et slag, der medfører brud på kraniet, også ofte giver hjernerystelse. Desuden evt. en let blødning fra næsen eller det ene øre eller blodudtrædning omkring øjnene. 5. Hvad er førstehjælpen til en person, der har slået hovedet, og måske har pådraget sig hjernerystelse, kraniebrud eller en blødning mellem kranium og hjernehinde? 6. Hvor hurtigt indtræder symptomerne ved blødning mellem kranium og hjernehinde? Hold vedkommende i ro, skærm ham mod direkte lys, læg ham med hovedet højt, hjerte-lunge-redning ved bevidstløshed, hospital/skadestue for kontrol. Der går som regel nogle timer, ofte 2-6 timer, men der kan gå endnu længere tid. Derfor er det vigtigt at holde en person under observation, når han har slået hovedet.

10 Kort nr Hvad er førstehjælpen til en person, der ved et uheld har drukket noget giftigt? 2. Er der noget, som førstehjælperen skal huske vedr. det giftstof, en forgiftet har indtaget? 3. Når en forgiftet findes livløs, hvad er så førstehjælpen? 4. Kan der være tilfælde af forgiftning, hvor man ikke må give kunstigt åndedræt? 5. Hvis du af en eller anden grund ikke kan give indblæsning (forgiftningsfare, blod og snavs, smitterisiko), kan det så hjælpe at give brystkompressioner? 6. På et offentligt toilet finder du en person som er halvvejs bevidstløs, og tydeligvis har det meget skidt. Ved siden af ham finder du en kanyle. Hvad er førstehjælpen til ham? Forgiftning Hvis den forgiftede er ved bevidsthed og kan synke uden problemer, gives et glas vand eller mælk at drikke. Der skal ikke fremkaldes opkastning. Er du i tvivl: Kontakt giftlinjen på tlf Ved tekniske gifte: Brug engangshandsker, rør ikke opkast. Ved andre gifte: Emballagen skal med på hospitalet, sådan at lægen kan se, hvilket giftstof, der er anvendt. Basal genoplivning, herunder kontrol af bevidsthedstilstand, evt. alarmering, frie luftveje, o.s.v. Der er ikke et entydigt svar, men hvis den forgiftede lugter stærkt fra munden af giftstoffet, og hvis du mener, der er risiko for, at du selv bliver forgiftet, så vil ingen bebrejde dig, hvis du undlader kunstigt åndedræt. Ja, du forlænger den periode, hvori den forgiftede kan genoplives, selv om du kun giver brystkompressioner. Men det optimale resultat opnås, hvis du også giver indblæsninger. Alarmer, og medens du venter på ambulancen, så snak med ham. Gør alt hvad du kan for at holde ham vågen, f.eks. ved at ruske i ham. Hvis bevidstløs, Basal genoplivning.

11 Kort nr Hvad er det, der i førstehjælpen betegnes som et brandsår? Forbrændinger Et brandsår er en skade, som er forårsaget af varmepåvirkning. Det er uden betydning, om det er sket ved skoldning (væske), ved flammepåvirkning eller ved berøring af varme genstande. 2. Hvad er en 1. grads forbrænding? En 1. grads forbrænding er den letteste grad af forbrænding. Den er karakteriseret ved, at huden er rød og øm. 3. Hvad er førstehjælpen til brandsår? Skyld straks med koldt vand. Først derefter kan man gøre forskellige ting, f.eks. temperere vandet til den ideelle temperatur, fjerne tøj, lægge den forbrændte ned o.s.v. 4. Er førstehjælpen til brandsår den samme, uanset forbrændingens årsag og udbredelse? Ja, førstehjælpen er altid at skylde med koldt vand. 5. Hvornår bør man søge læge pga. et brandsår? Når der er tale om en 3. grads forbrænding, der ikke er helt bagatelagtig. Når en 2. grads forbrænding er større end ca. en håndflade. Når forbrændingen er over et led eller i ansigtet 6. Hvad er den ideelle temperatur på det vand, du skyller med? Vandet skal føles behageligt køligt, hvilket normalt vil sige grader.

12 Kort nr. 12 Shock 1. Hvad kan forårsage shock? Store blodtab fra ydre eller indre blødninger (f.eks. pulsåreblødninger, blødning fra organer, knoglebrud), forbrændinger, hjertesygdomme og allergiske reaktioner. 2. Shock har en "hovedvirkning", som altid er den samme, uanset årsagen til shocket. Hvilken? 3. I førstehjælp taler man normalt om blødningsshock. Er der andre former for shock, der har samme virkning? 4. Hvad er årsagen til, at en forbrænding kan give shock? 5. Hvad er symptomerne på shock? Nævn mindst Hvad er førstehjælpen til shock? Nævn mindst 3 ting, du skal gøre Blodtrykket falder, og kroppens celler (hjernen) bliver ikke tilstrækkeligt forsynet med ilt. Ja, blødningsshock udgør kun ca. 1/3 af alle shock. Hjerte- og kar sygdomme, visse infektioner og allergiske reaktioner kan også give shock. En forbrænding ødelægger huden, og den forbrændte lider et væsketab. Selv om der ikke er tale om blod, virker det nogenlunde på samme måde som blødning. Bleghed, koldsved, tørstig, hurtig overfladisk vejrtrækning, uklar, senere bevidstløs. 1. Stands blødninger 2. Læg den tilskadekomne ned 3. Støtte beskadigede områder. 4. Beskyt ham mod vejrliget (såvel varme som kulde). 5. Giv psykisk førstehjælp.

13 Kort nr Hvad skal du undersøge, inden du ringer 1-1-2? 2. Hvad koster det at ringe fra en telefonboks? 3. Er der forskel på at ringe fra en mobiltelefon og fra en fastnettelefon (evt. hvilke)? 4. Når du er på en motorvej, hvordan finder du så ud af, hvor den nærmeste nødtelefon er? Alarmering Det er vigtigt, at du har et overblik over situationen, inden du ringer. Du skal for eksempel vide, hvor du er, hvor mange der er kommet til skade, om der overhovedet er behov for en ambulance, om der er fastklemte, om der er tale om hjertestop o.s.v. Ingenting. Når du taster vil telefonen give dig forbindelse til alarmcentralen, selv om du ikke putter penge i. Når du ringer fra en fastnettelefon, vil alarmoperatøren kunne se, hvilken adresse, du ringer fra. Ringer du fra en mobiltelefon, vil alarmoperatøren kun vide, hvilket område, du befinder dig i. På kantpælene er en lille blå pil, der peger mod den nærmeste nødtelefon. 5. Hvad skal du sige, når du ringer 1-1-2? Hvor, hvad, hvor mange, hvorfra. Det er vigtigt, at du giver tid til, at alarmoperatøren får alle oplysninger. Start med at sige dit navn, og fortæl, hvad der er sket. Besvar så alle spørgsmål, og læg først røret, når alarmoperatøren tilkendegiver, at han har fået alle oplysninger. 6. Hvis du ringer fra en mobiltelefon, kan man så på alarmcentralen se, hvor du befinder dig? Ja! Alarmoperatøren kan på et digitalt kort kunne se en markering af det område, hvori du befinder dig, men ikke den nøjagtige adresse. Beredskabsforbundet 203

14 Kort nr Nævn 3 ting, der hører hjemme i den almindelige husholdning, og som er ætsende. 2. Hvad er førstehjælpen, når en person har indtaget noget ætsende? Ætsninger, indvendige Vaskepulver til opvaskemaskine, afløbsrens, afkalkningsmiddel, toiletrens, eddikesyre, salmiak spiritus, kaustisk soda og meget andet. Der skal gives rigeligt at drikke, og der må ikke fremkaldes opkastning. 3. Hvorfor må man ikke fremkalde opkastning? Det ætsende stof har skadet slimhinder i hals og svælg én gang. Kaster man op, ætser stoffet en gang til, og gør skaden større. Så er det bedre, at stoffet bliver i mavesækken. 4. Er det forbudt at anbringe ætsende husholdningsartikler i skabe, hvor børn kan nå dem? 5. Giver mineralske olieprodukter (benzin, terpentin, lampeolie m.v.) ætsninger ved indtagelse. 6. Er der noget bestemt, man skal drikke ved indvendige ætsninger. Nej, der er ikke en lov, der forbyder det, men sund fornuft siger, at ætsende og giftige stoffer skal anbringes uden for børns rækkevidde. Nej, men de har en generende effekt på slimhinderne, som får dem til at hæve på samme måde som ved ætsning. Nogle få dråber i lungerne vil forårsage en uforholdsmæssig stor (evt. livsfarlig) skade på lungevævet. Nej, det vigtigste er at drikke, sådan at det ætsende middel i maven fortyndes. Der kan bruges mælk, vand, saftevand eller hvad man måtte ønske. Sodavand er ikke godt p.gr.a. kulsyren, og alkohol er naturligvis forbudt som i al anden førstehjælp.

15 Kort nr Nævn mindst 3 måder, hvorpå man kan pådrage sig udvendige ætsninger. 2. Kan man se forskel på, om ætsningen skyldes en syre eller en base? Ætsninger, udvendige Mulighederne er utallige, men kan være stænk af syre, uheld ved brug af kaustisk soda, brand og ulykker, hvor ætsende stoffer løber du, uheld med ødelagt emballage m.m.m. Ja, ætsning med base efterlader en gele-agtig hud, mens ætsning med en syre efterlader en tilsyneladende tør "skorpet" hud (ser forbrændt ud). 3. Hvad er førstehjælpen ved udvendig ætsning? Skyl med rigelige mængder vand. Da syren kan sidde i tøj, er det vigtigt at fjerne tøj med syrerester. 4. Hvordan skyller med et øje, når der er stænket syre i det? Skyl fra næseroden og udad. Hold øjet åbent, og skyl til det ikke svier mere. Det føles mindst ubehageligt, hvis vandet er tempereret. 5. Kan en ætsning fremkalde shock? Ja, en ætsning ødelægger huden på samme måde som en forbrænding, hvilket kan medføre et stort væsketab, der jo netop kan medføre shock. 6. Hvornår bør man søge læge pga. en ætsning? Som ved brandsår, altså ved ætsning, der er større end en håndflade, over led eller i ansigtet. Desuden altid, hvis der er sket ætsning i øjet.

16 Kort nr Hvor tæt må du gå på en højspændingsledning, der er faldet ned, og ligger på jorden? 2. En person har fået elektrisk stød fra en støvsugerledning. Hvor (hvordan) slukker du for strømmen? Sikkerhedsafstanden er 20 meter. Du må ikke gå tættere på, før du er helt sikker på, at strømmen er afbrudt, heller ikke selv om der ligger en tilskadekommen mindre end 20 m. fra den nedfaldne ledning. Sluk det nærmeste sted, normalt ved at trække ledningen ud af stikket. Det vil som regel sige stikkontakten. El 3. Kan et elektrisk stød give skade på hjertet? Ja, når strømmen har passeret hjertet ses undertiden skader på hjertet. 4. Kan et elektrisk stød give forbrænding? Ja, et elektrisk stød kan give brandsår. Elektriske stød fra højspænding (400 V og mere) giver som regel forbrænding. 5. Skal en person, der har fået elektrisk stød, på skadestuen (evt. hvornår)? 6. Hvad er førstehjælpen til en person, der har fået elektrisk stød? Hvis der efter det elektriske stød konstateres en eller anden form for eftervirkning (følelsesløshed, snurren, mærker i huden, bevidsthedspåvirkning el. lign.), skal den tilskadekomne på sygehuset til kontrol for skader på bl.a. kroppens organer. Stands ulykken ved at slukke for strømmen. Hvis personen er livløs, gives basal genoplivning. Hvis personen er ved bevidsthed, gives almindelig førstehjælp.

17 Kort nr Du skal anmelde en ulykke på en landevej. Kan du bruge tallene på kantpælene til at stedfæste ulykkesstedet? 2. Hvem skal du give psykisk førstehjælp til ved en ulykke? 3. Nævn mindst 3 handlinger, som er psykisk førstehjælp. 4. Hvad er symptomerne på brud på ryg og nakke? 5. Er knoglebrud livsfarlige? fortæl evt. hvorfor. 6. Ved blødning hæves det blødende sted. Hvorfor det? Blandet vedr. livreddende førstehjælp Ja, på alle rutenummererede veje står vejens entydige identifikationsnummer under kilometerangivelsen. Vejnummer og KM-angivelse kan af alarmcentralen bruges til entydig bestemmelse af et sted. Tilskadekomne Tilskuere og andre hjælpere Førstehjælperen selv Skabe ro Optræde myndigt/korrekt Vise omsorg Lytte Bruge tid Være i øjenhøjde Være nærværende Udover synlig skade, er symptomerne smerte (i nakke og hoved) og følelsesløshed. Knoglebrud er i sig selv kun sjældent livsfarlige, men knoglebrud kan medføre blødninger, som er livsfarlige, f.eks. i bækken og lår. Når det blødende sted hæves, sænkes blodtrykket, og blødning aftager meget væsentligt. At hæve det blødende sted er derfor noget helt grundlæggende, når en blødning skal standses.

18 Kort nr Hvordan ser du, at der er tale om en pulsåreblødning? 2. Hvad er førstehjælpen til en person med pulsåreblødning? 3. Kan du stoppe en pulsåreblødning ved at lægge en forbinding? 4. Kan man have en indvendig pulsåreblødning, sådan at der ikke er synlig blødning? Voldsomme blødninger Blødningen er kraftigt sprøjtende, og den sprøjter stødvis i takt med, at hjertet slår. Husk først at standse ulykken, stik så din tommelfinger i såret, læg den blødende ned, og løft det blødende sted. Normalt ja, hvis du anvender en trykforbinding, og hvis pulsåreblødningen er fra midt på overarmen og nedefter eller fra knæet og nedefter. Ja! For eksempel er blødninger fra beskadigede indre organer ofte blødning fra en pulsåre. 5. Kan en blødning fra en vene være livsfarlig? Ja, venerne transporterer lige så meget blod som pulsårer, så skade på store vener kan være livsfarligt. Men veneblødninger er lettere at standse. 6. Hvordan standser en førstehjælper blødning fra en vene? En stram forbinding vil stoppe blødningen, hvis man samtidig lægger den tilskadekomne ned og løfter det blødende sted.

19 Kort nr. 19 Katastrofer og store ulykker 1. Hvordan lyder sirenesignalet: Gå inden døre? Sirenesignalet består af en tone, der gentages 4 gange. Hver tone stiger hurtigt, og falder langsomt igen. Det tager i alt 45 sekunder. 2. Hvad skal du gøre, hvis sirenesignalet Gå inden døre lyder? 3. Hvordan ved du, at faren er forbi, efter at sirenesignalet Gå inden døre er anvendt? 4. Der er en vigtig regel i førstehjælpen, som du ikke skal følge, hvis der er tale om en stor ulykke eller en katastrofe. Hvilken? 5. Hvordan alarmerer du, hvis der er sket en katastrofe? 6. På en bustur i Østrig kører den bus, du er i, sammen med en anden bus. Der er mindst 30 tilskadekomne og dræbte. Du har kun fået skrammer, hvad gør du? Gå indendørs, luk døre, vinduer og ventilationsanlæg. Tænd for radioen og lyt til Danmarks Radio. Gå inden døre afvarsles med et sirenesignal, bestående af en konstant tone af 45 sekunders varighed. Desuden bringes meddelelse om, at faren er forbi, i Danmarks Radio. Du skal ikke følge førstehjælpens 4 hovedpunkter under en stor ulykke. I stedet skal du først sikre dig, at der er alarmeret. Derefter skal du udvælge dig et begrænset område eller nogle tilskadekomne, som du tager dig af. Resten må du overlade til andre. Helt som ved enhver anden ulykke. Du skal blot være opmærksom på, at det ikke er sikkert, at f.eks. mobiltelefon eller fastnet-telefoner virker. Du skal først sikre dig, at der er alarmeret. Da du formentlig ikke kender alarmeringsproceduren i Østrig, skal du kontakte chaufføren, bussens personale eller østrigere på stedet. Find derefter nogle tilskadekomne, som du kan koncentrere dig om at hjælpe, og lad andre klare resten.

20 Kort nr Hvad gør du, hvis du har mistanke om, at en tilskadekommen har brud på halsen? 2. Efter en fald-ulykke har du mistanke om, at den tilskadekomne, som er bevidstløs, har brud på halsen, Hvad gør du? 3. Hvad er førstehjælpen til en person, som har fået skåret en finger af? 4. En afreven legemsdel skal køles, mens den bringes til skadestue. Hvorfor det? 5. En person har slået en tand ud. Hvad er førstehjælpen? 6. Når en udslået tand er sat på plads, og groet fast igen, kan der så opstå skader på tanden senere, eller er den så god som ny? Særlige skader Støt hans hoved i neutralstilling. En tilskadekommen skal som hovedregel forblive i findestillingen. Du kan dog blive nødt til at flytte på personen af andre årsager. Prøv at fastholde hovedet i neutralstilling under nødflytningen. Uanset risikoen for brud på halsen skal du lægge den bevidstløse i stabilt sideleje. Du bliver nødt til at prioritere, hvad der er mest farligt, og det er vigtigt, at bevidstløse bliver lagt i sideleje. Stop blødningen, og sørg for, at fingeren kommer med på skadestuen. Fingeren skal opbevares i en plastpose, der lukkes og lægges i endnu en plastpose, hvori der også skal være koldt vand, gerne med isterninger. Cellerne i levende væv bliver ødelagt, når de ikke får ilt. Hvis cellerne køles, bruger de mindre ilt, og overlever længere. Personen skal til tandlæge eller på skadestuen, og tanden skal med. Det er vigtigt, at tanden ikke får lov til at tørre ud. Læg den i et glas med isotonisk saltvand eller mælk, eller lad personen holde tanden i munden. Det er normalt, at en tand skal rodbehandles efter nogle år, hvis den har været slået ud. Men ellers har tanden samme holdbarhed som tænder, der ikke har været slået ud.

21 Kort nr Hvad sker der, hvis legemstemperaturen stiger til omkring 41 grader? Varmepåvirkning Hjernecellernes funktion hæmmes, og der kan indtræde bevidstløshed og krampe. Tilstanden er livsfarlig. 2. Hvordan opstår hedeslag? Hedeslag opstår anstrengelsesudløst (f.eks. ved hårdt arbejde i fugtigt, varmt vejr), ved at kroppens temperaturregulering svigter, eller ved forbrændinger. 3. Hvordan forebygges hedeslag på en rejse, hvor du opholder dig i varmt og tørt klima? Drik rigeligt og ophold dig ikke for længe i varmen. Vær meget opmærksom på koppens signaler (utilpashed, tørst, svimmelhed) 4. Hvad er symptomerne på hedeslag? Høj legemstemperatur, tiltagende utilpashed, svimmelhed og hovedpine Huden bliver blussende rød, varm og tør, eller rød, kold og svedende. Svindende bevidsthed, forvirring, besvimelse og evt. kramper. 5. Hvad er førstehjælpen ved hedeslag, hvis personen er ved bevidsthed? 6. Hvad er førstehjælpen ved hedeslag, hvis personen er bevidstløs? Bring den tilskadekomne i skygge og helst ind i kølige omgivelser. Klæd ham af og afkøl ved. F.eks. at lægge et lagen eller håndklæde over hans krop, og holde det vådt. Giv koldt at drikke. Basal genoplivning, herunder tilkald af hjælp. Flyt til køligt sted og køl som angivet under spørgsmål 5.

22 Kort nr Hvad sker der, hvis legemstemperaturen er væsentlig under det normale (37 grader) og yderligere falder? 2. Hvilke symptomer vil du kunne konstatere, når kuldesyge er ved at indtræde? 3. Hvilken virkning vil en kuldepåvirkning have, hvis man falder i vandet? 4. Hvad forsøger kroppen at gøre, for at modvirke varmetabet? 5. Hvad er førstehjælpen til en kuldeskadet ved bevidsthed? 6. Hvad er førstehjælpen til en kuldeskadet der er bevidstløs? Kuldepåvirkninger Først kommer der kulderystelser, senere kan der optræde bevidstløshed og hvis legemstemperaturen falder yderligere, vil hjertefunktionen blive påvirket, og der kan opstå hjertestop. Du vil være træt og omtåget, især vil du føle træthed i benene, og du vil føle en uimodståelig trang til at lægge dig og hvile. Det medfører at temperaturen falder yderligere og du falder i søvn for derefter at besvime. I koldt vand sker afkølingen hurtigt. Først kulderystelser, men de vil forsvinde og personen ligger slapt hen i vandet, kan ikke styre arme og ben, mister orienteringsevnen, besvimer og dør. Kroppen forsøger at holde den indre temperatur omkring hjertet oppe over faregrænsen, ved at kredsløbet til arme og ben aflukkes. Hvis nedkølingen fortsætter, vil den tilskadekomne blive bevidstløs. Bringes ind i uopvarmet rum og pakkes ind i uopvarmede tæpper, hvor arme og ben er isoleret fra hinanden. Giv varmt at drikke, aldrig alkohol. Basal genoplivning.

23 Kort nr. 23 Brud 1. Hvad er symptomerne på et knoglebrud? Smerter, hævelse, blødning og løshed. Der kan opstå afkortning eller formforandring af brudstedet, og der kan være begrænset bevægelsesmulighed. 2. Hvad er et åbent brud? Man taler om et åbent brud, når huden er ødelagt over brudstedet. Der er risiko for infektion. 3. Hvad er et lukket brud? Et brud, hvor der ikke er gået hul på huden over brudstedet - også selv om der er formforandring og misfarvning af huden. 4. En mand taber en finerplade ned over sin fod. Lilletåen og tåen ved siden af smerter, hæver og er tydeligt blåfarvet. Hvad er der sandsynligvis sket, og hvad er førstehjælpen? De to tæer er formentlig brækket. Manden skal på skadestuen. Indtil du kan køre med ham, er førstehjælpen at lægge ham ned, og hæve foden. Derved mindsker du blødning og smerte. 5. Hvad er førstehjælpen til et brud på armen? Lad den tilskadekomne sidde. Bliver han bleg, læg ham ned. Læg evt. armklæde. Ved åbent brud, dæk såret med et sterilt kompres, men læg ikke forbinding om, det gør ondt og kan skade. 6. Hvad er førstehjælpen til et brud i benene? Shockforebyggelse, læg den tilskadekomne ned og støt brudstedet med sammenrullet tæppe eller tøj.

24 Kort nr. 24 Ledskred og brud 1. Hvad er et ledskred? En knogle trækkes ud af leddet, og forskydes, sådan at knoglen bliver fastlåst i en position udenfor leddet. 2. Hvad er symptomerne på et ledskred? Hævelser, smerter, formforandring, leddet er låst, og der er kraftige smerter. 3. Hvad er førstehjælpen til et ledskred? Støt den legemsdel, der er skredet med armslynge, sammenrullet tæppe eller tøj. Kør derefter personen til skadestuen. Prøv ikke selv at sætte leddet på plads. 4. Hvad kan årsagen til et brud på halshvirvlerne være? Enhver kraftig påvirkning af hovedet. F. eks. En bilulykke med påkørsel bagfra. Bilen kastes fremad, stoleryggen presser kroppen fremad, men hovedet følger ikke med (nakkestøtte er forkert indstillet). 5. Hvad er symptomerne på et brud på halshvirvlerne? Smerter i halsen ved mindste bevægelse og hovedpine. Der er løshed i halsen. Hvis det er slemt, kan personen være følelsesløs/lam under brudstedet. 6. Hvad er førstehjælpen til et brud på halshvirvlerne? Flyt ikke den tilskadekomne, men støt hovedet i neutralstilling. Hvis personen er bevidstløs, så giv basal genoplivning.

25 Kort nr. 25 Hængning, kvælning og strangulering 1. Hvad er forskellen på hængning og strangulering? Hængning er et brud på halshvirvlerne, mens strangulering er omsnøring, som aflukker halspulsårerne og dermed hindrer ilttilførsel til hjernen. I praksis er der ikke altid forskel, for ved selvmordsforsøg lykkes det ikke altid at lave brud på halshvirvlerne. 2. Du finder en person, som har forsøgt at begå selvmord, og hænger i et reb. Hvad gør du? Stands ulykken ved at skære ham ned og fjerne rebet. Giv derefter basal genoplivning. 3. Hvad er kvælning? Kvælning er spærring af luftvejene, og opstår ved bl.a. fremmedlegemer i halsen. 4. Nogle børn leger i en grusgrav, da der sker et grusskred, og det ene barn bliver begravet. I graver, og får på et tidspunkt barnets hoved frit, men resten af kroppen er begravet. Hvad gør du? 5. På en arbejdsplads finder du en bevidstløs person, hængende i et halstørklæde, der har den ene ende inde i en maskine (strangulering), hvad er førstehjælpen? 6. Du finder en livløs person med et reb om halsen (du er sikker på at der er begået en forbrydelse), hvad gør du under hensyn til at der er tale om en forbrydelse? Undersøg om barnet trækker vejret, og hvis ikke, så giv kunstigt åndedræt. Du må ikke vente på, at resten af barnets krop bliver gravet fri. Stands ulykken ved at fjerne stoffet (skære det over). Giv derefter basal genoplivning. Stands ulykken ved at fjerne rebet. Giv derefter basal genoplivning. Du skal ikke umiddelbart tage hensyn til, at der er begået en forbrydelse, men straks yde den nødvendige livreddende førstehjælp. Vær dog opmærksom på, at spor efter forbrydelsen så vidt muligt skal bevares.

26 Kort nr. 26 Skade i bughulen 1 1. Nævn mindst 3 organer i bughulen. Lever, milt, nyrer, mavesæk, livmoder (binyrer, bugspytkirtel og æggestokke er kirtler) 2. Ved en ulykke med læsion af underlivet kan der være livsfare. Hvad er det, der gør skaden livsfarlig? 3. Hvad er symptomerne på en indvendig blødning i bughulen? 4. Kan man lave skade på indre organer, når man yder førstehjælp? 5. En person har ved en ulykke fået en skade i underlivet, og du kan se tarmene, som er ved at falde ud. Han er bevidstløs. Hvad gør du? 6. En person har ved en ulykke fået en skade i underlivet, og du kan se tarmene, som er ved at falde ud. Han er ved bevidsthed og har store smerter. Hvad gør du? Umiddelbart er blodtabet den største øjeblikkelige risiko. Blodtabet kan så et menneske ihjel på minutter. Opstår der kun organsvigt, går der dage, inden personen dør. Symptomerne er shock og smerter. Shocket forårsages af den store blødning. Ja, hvis man giver hjertemassage, og trykker for langt nede på (under) brystbenet, kan man knække sværdbenet, og trykke det ned i leveren. Samme skade kan man lave ved at anvende bugkompressioner, og trykke for højt oppe. Du skal give basal genoplivning. Hvis han trækker vejret skal han lægges i aflåst sideleje, uanset risikoen for tarmfremfald. Læg ham i aflastende rygleje. Ved shocksymptomer: forebyg mod shock. Forsøg ikke at lægge tarmene på plads.

27 Kort nr. 27 Skade i bughulen 2 1. Kan sygdom forårsage blødning og smerter i bughulen? 2. En tilskadekommen ligger på siden, og du kan se hans tarme, som ser ud til at være ved at falde ud. Hvad gør du ved tarmene? 3. Må du give noget at drikke til en, der ved en ulykke har pådraget sig en skade i underlivet? Ja, og der er mange muligheder, f.eks. mavesår, abort, Graviditet udenfor livmoderen og kræft. Du må ikke prøve at lægge tarmene på plads igen, for du risikerer at skabe infektion og lave mere skade. Læg evt. et stykke stof under. Nej, du må ikke give noget at drikke, for den tilskadekomne skal måske opereres, og så må han ikke have spist eller drukket. 4. Må du give smertestillende medicin til en person, der ved en ulykke har pådraget sig en skade i underlivet, og har mange smerter? Nej, du må hverken give noget at drikke eller smertestillende midler, når der er risiko for, at personen har pådraget sig skade på bughulens organer. 5. Hvad er de skøre organer? Lever, nyrer og milt. De kaldes skøre, fordi de let går i stykker med kraftig blødning til følge. 6. En person får pludselig kraftige smerter i underlivet (sygdom). Hvad er førstehjælpen? Anbring personen i aflastende rygleje, tilkald en ambulance. Hvis personen bliver bevidstløs, så giv basal genoplivning.

28 Kort nr. 28 Muskellæsion 1. Hvad er førstehjælpen til et trælår? RICE princippet kan anvendes til trælår. (Rest/ro, Ice/køling, Compression/kompression og Evaluation/højtlejring). 2. Hvad er en fibersprængning? En muskel består af en masse muskelfibre. Hvis en eller flere af dem knækker (typisk ved overbelastning), optræder der smerte og blødning inde i muskelvævet. 3. Hvad er førstehjælpen til en fibersprængning? Der er reelt ingen førstehjælp. Men belastning af musklen øger smerten, og det gavner ikke. 4. Hvad er symptomerne på, at en muskel har taget skade efter et slag? 5. Efter en ulykke er der opstået et stort blødende sår på underarmen, og du er sikker på, at en betydelig del af musklen er beskadiget. Hvad er førstehjælpen? 6. En person har skåret sig i armen med en kniv. Du er i tvivl om, hvorvidt musklen er skadet, eller det kun er huden. Hvad førstehjælp skal du give? En eller flere af flg: Ømhed/smerte, hævelse, misfarvning. Førstehjælpen til så stort et sår handler om blodstandsning, hvorefter lægen på skadestuen klarer resten. Læg personen ned, løft det blødende sted, og læg et sårdække over (Beskytter mod infektion og virker som psykisk førstehjælp, idet blodet skjules). Sårets størrelse afgør, hvilken førstehjælp, du skal give. Hvis såret er mindre end 5 mm dybt, og ikke gaber eller bløder voldsomt, så kan du klare dig med et plaster/en forbinding. Ellers må du dække såret med en forbinding og tage til skadestuen.

29 Kort nr. 29 Forstuvninger 1. Hvilke led kan man forstuve? I princippet kan man forstuve alle led, men forstuvning i ankelled, håndled, fingerled og knæ er de mest almindelige. 2. Kan man arbejde en forstuvning væk? Nej, en forstuvning skal have ro, så forstuvningen kan heles i fred og ro. 3. Hvad hjælper det at lægge en stram forbinding? Dels hindres blødningen i vævet, og dermed noget af hævelsen, dels støttes leddet, sådan at smerten lindres og belastningen formindskes. 4. Hvad hjælper det at køle det forstuvede led? Blødningen i vævet standses og smerten lindres. 5. Hvad er forskellen på at anvende en kølepose og en pose frosne ærter til kølingen? Køleposen bliver ikke så kold, at den kan fryse vævet, men der kan gå hul på den, og indholdet er ofte ætsende. En pose dybfrosne ærter eller lignende kan fryse vævet, medmindre du er omhyggelig med at lægge forbinding eller stof mellem hud og ærtepose. 6. Hvad står RICE for? Behandlingen af en forstuvning. R = Rest (ro), I = Ice (køling), C = Compression (konmpression eller stram forbinding), E = Evaluation (højtlejring).

30 Kort nr. 30 Næse- og tandblødning 1. Er en næseblødning farlig? En næseblødning ikke i sig selv farlig, men den er generende. 2. Må du stoppe gaze i næsen for at stoppe en næseblødning? Nej, det bruges ikke længere i førstehjælp. 3. Hvordan standser du en næseblødning? Puds næsen forsigtigt. Sæt dig på en stol med hovedet bøjet let fremover, og klem sammen om næseborene med 2 fingre. Klem i ca. 10 minutter. Er blødningen ikke ophørt, fortsættes i endnu 10 minutter. 4. Hvad gør du, hvis en næseblødning ikke er stoppet efter at du har klemt sammen om næseborene i 2 gange 10 minutter? 5. Du har slået en tand løs. Den sidder løst og bløder en del, men der ser ikke ud til at være fare for, at den falder ud. Hvad vil du gøre? 6. Du har været til tandlægen og har fået trukket en tand ud. Nogle timer efter får du bidt i noget hårdt, og der starter en blødning, som nu har blødt i en times tid. Hvad gør du? Så bør du søge læge. Du kan evt. prøve en tredje gang, men når næseblødningen ikke stopper efter så lang tid, så kommer du til at have lægehjælp. Tanden kan gro fast igen, men du skal kontakte en tandlæge for at sikre, at skaden bliver behandlet rigtigt. Om aftenen og i weekends kan en vagttandlæge træffes. Se Når blødningen ikke stopper efter sig selv og efter relativt kort tid, skal du have lidt hjælp. Kontakt tandlægen eller tandlægevagten.

31 Kort nr En person har fået noget snavs i øjet. Må du vende øjenlåget for at rense øjet med en vatpind? Småskader Ja, men metoden virker ubehagelig på nogen, og bør derfor bruges med omtanke og der er jo andre metoder. 2. Kan du skylle snavs ud af et øje med vand? Ja, der findes et specielt øjenskylleglas til formålet, men du kan også bruge et snapseglas. Fyld glasset halvt med vand i legemstemperatur, sæt glasset for øjet, åbn øjet, og læg hovedet tilbage nogle gange. 3. Hvad gør du, hvis du ved et uheld har stukket en fiskekrog i en finger? 4. Du har klemt din ene negl, så den er blå og smerter. Hvad gør du? 5. Du har slået din ene negl, så den er revet halvvejs af. Hvad gør du? 6. Hvad gør du normalt, når du bliver stukket af en bi eller af en hveps? En fiskekrog har en modhage, som betyder, at du ikke kan trække krogen ud af fingeren. Tag derfor på skadestuen for at få krogen fjernet. Normalt må du bare vente til smerten går over og til der vokser en ny negl ud. Du kan fjerne en del af smerten ved at lave et lille hul i neglen med. F.eks. en neglefil, sådan at blodet under neglen kan komme ud. Hvis neglen er revet halvvejs af, kommer du til at tage på skadestuen, hvor hele neglen bliver fjernet. Det vil være rigeligt barsk at fjerne neglen selv. Fjern brodden med en nål, og smør med en lokalbedøvende creme.

32 Kort nr. 01/sygdomme 1. Nævn mindst 3 sygdomme, der giver smerter i bughulen. 2. Skal du tilkalde ambulance, hvis en syg får stærke smerter i bughulen? 3. Hvordan lejrer du en person, der har stærke smerter i bughulen? 4. Nævn 2 sygdomme, der giver vejrtrækningsproblemer/åndenød. 5. Hvordan bør en person med vejrtrækningsproblemer anbringes? 6. Skal du tilkalde ambulance til en person, der har vejrtrækningsproblemer? Sygdomme, generelt 1. Tarmslyng. 2. Galdesten. 3. Nyresten. 4. Blindtarmsbetændelse. 5. Kræft. 6. Mavesår. Hvis smerten er stærk og vedvarende, og hvis du ikke kender årsagen, så skal du søge læge. Kun hvis smerten er opstået pludseligt, og er meget stærk, skal du tilkalde ambulance. Aflastende rygleje. D.v.s. understøt hoved og overkrop, og bøj benene, sådan at den syge sidder i sammenbøjet stilling. 1. Astma 2. Blodprop i hjertet 3. Bronkitis 4. Blodprop i lunger Syge med vejrtrækningsproblemer vil ofte have det bedst, hvis de sidder foroverbøjet med hævede arme. Hvis du kender årsagen til vejrtrækningsproblemerne og ved, at de ikke er farlige, kan du undlade at tilkalde ambulance. I andre tilfælde skal du tilkalde ambulance.

33 Kort nr. 02/sygdomme 1. Nævn mindst 2 sygdomme, der kan give stærke blødninger. 2. Nævn mindst 2 sygdomme, der kan give kramper. 3. Nævn mindst 3 sygdomme, der medfører bevidstløshed. 4. En person er bevidstløs pga. sygdom. Skal du tilkalde ambulance? 5. Du finder en person, der har smerter i maven, er bleg og koldsvedende, men ved bevidsthed. Hvad kan han fejle? 6. Du finder en person, der har smerter i maven, er bleg og koldsvedende, men ved bevidsthed. Hvordan skal han lejres? 1. Mavesår 2. Kræft 3. Afbrudt graviditet Sygdomme, generelt 1. Epilepsi 2. Meningitis 3. Feberkrampe 4. Sygdomme i nervesystem 5. Febersygdomme generelt. 1. Epilepsi. 2. Blodprop i hjertet. 3. Feberkrampe. 4. Hjerneblødning. Som hovedregel skal du tilkalde ambulance, hvis en syg er bevidstløs. Du kan undlade at tilkalde ambulance, hvis bevidstløsheden er kortvarig, og du ved, at sygdommen medfører kortvarig ufarlig bevidstløshed. Mulighederne er mange, men pga. shocksymptomerne er det formentlig en indre blødning, f.eks. 1) Mavesår, 2) Kræft, 3) Abort. Lejring ved smerte er aflastende rygleje, og ved shock lejring med hovedet lavt. Der må prioriteres shockforebyggelse er vigtigst. Derfor lægges han med hovedet lavt. Hvis dette kan kombineres med aflastende rygleje, er det godt, ellers lægges han blot med hovedet lavt.

34 Kort nr. 03/sygdomme Sygdomme, anatomi 1. Nævn mindst 4 organer i bughulen 1. Milt 2. Lever 3. Nyrer 4. Bugspytkirtel 5. Tarmene 6. Livmoder 7. Mavesæk 2. Hvad er leverens funktion? Leveren har en vigtigt funktion i kroppens stofskifte, den medvirker til at nedbryde føden, uskadeliggør giftstoffer, oplagrer næringsstoffer, og opbygger en række vigtige stoffer i kroppen. 3. Hvad er bugspytkirtlens funktion? Bugspytkirtlen medvirker til at nedbryde føden i tarmkanalen. Den danner hormoner og insulin, som nedbryder sukker, og danner bugspyt, som nedbryder føden til enkle næringsstoffer, som kan optages i tarmsystemet. 4. Hvad består urinvejene af? Nyre, urinleder, blære og urinrør 5. Nævn de enkelte dele af fordøjelsessystemet! Mund (med tænder og spyt), spiserør, mave, 12-finger tarm, tyndtarm, tyktarm og endetarm. 6. Udpeg blindtarmens placering! Blindtarmen

35 Kort nr. 04/sygdomme Sygdomme, anatomi 1. Hvad er nyrernes funktion? Nyrerne filtrerer blodet, og udskiller affaldsstoffer fra blodet til urinen. 2. Hvor sidder milten? Milten sidder i øverst i bughulens venstre side på indersiden af ribbenene., lige under ribben 3. Hvad er tyndtarmens funktion? Tyndtarmen er den del af mave-tarm kanalen, hvor næringsstofferne optages fra føden. 4. Der er 2 kropshuler, hvad hedder de? Brysthule og bughule 5. Nævn 2 organer i brysthulen Hjerte og lunger 6. Hvor stor er hjernen (vægt)? Hjernen vejer fra ca gram til ca gram, bl.a. afhængig af, om der er tale om mand eller kvinde.

36 Kort nr. 05/sygdomme Sygdomme, blindtarmsbetændelse og mavesår 1. Hvad er blindtarmsbetændelse? Blindtarmen er et lille vedhæng ved overgangen mellem tyktarmen og tyndtarmen. Blindtarmsbetændelse er en infektion i blindtarmen. 2. Hvad er symptomerne på blindtarmsbetændelse? Pludseligt opstående smerte i maven, oftest omkring navlen, evt. kvalme, opkast og let feber 3. Hvad gør du, hvis du får mistanke om, at en person har blindtarmsbetændelse? Du bør bringe den syge til læge. 4. Hvad er galdesten? Galdesten er små eller store sten, der dannes i galdeblæren, og sætter sig fast i galdevejene. 5. Hvad er symptomerne på galdesten? Kraftige, ret pludseligt opståede smerter under højre ribbenskant, ofte kvalme og undertiden gulsot, affarvning af afføring og mørkfarvning af urin. 6. Kan der opstå komplikationer, evt. hvilke? Der kan opstå komplikationer som infektioner i galdeblære, galdegange og bugspytkirtel.

37 Kort nr. 06/sygdomme Sygdomme, nyresten og tarmstop 1. Hvad er nyresten? Nyresten er små eller lidt større sten, som dannes i nyrebækkenet, og som kan sætte sig fast i urinlederne. 2. Hvad er symptomerne på nyresten? Voldsomme smerter, der starter i siden eller ryggen lige under nederste ribben, og siden flytter sig om på forsiden og ned mod skridtet. Desuden kvalme, undertiden lidt blod i urinen, og hyppig vandladningstrang. 3. Når man først en gang har haft nyresten, er der så øget risiko for at få det igen? Ja, han man haft et anfald af nyresten, så vil man have øget risiko for endnu et tilfælde af nyresten senere i livet. 4. Hvad er tarmstop? Tarmstop er en tilstand, hvor passagen gennem mavetarm kanalen er spærret. 5. Er tarmstop det samme som tarmslyng? Nej. Tarmstop er enhver form for spærring af mavetarm-kanalen. Tarmslyng er en tilstand, hvor et tarmafsnit roteres om sig selv, og derved skaber et tarmstop. 6. Hvad er symptomerne på tarmstop? Stærke smerter, der kommer i ture, opkastninger, der kan være afføringslignende, udspilning af mave og tarme, stop af afføring og stop af afgang af luft fra tarmene.

38 Kort nr. 07/sygdomme Sygdomme, mavesår 1. Hvad er et mavesår? Mavesår er et sår indvendig i mavesækken eller 12- finger tarmen 2. Ved mavesår kan opstå 2 komplikationer, som er livsfarlige, hvilke? 1. Perforeret mavesår 2. Blødende mavesår. 3. Sidder et mavesår altid indvendigt i mavesækken? Nej, mavesåret kan både være i selve mavesækken og i den første del af tolvfingertarmen. 4. En person kaster blod op i store mængder, og klager over mavesmerter. Hvad gør du? 5. Nævn mindst 3 symptomer på mavesår. 6. Nævn mindst 3 symptomer på mavesår, der har udviklet sig til at være farligt. Der er formentlig tale om et kraftigt blødende mavesår. Tilkald en ambulance. Mens du venter skal den syge lejres, så han har det bedst muligt. Bliver han bevidstløs: Stabilt sideleje og shockforebyggelse. 1. Smerter i øvre maveregion 2. Sviende eller brændende fornemmelse i øvre maveregion 3. Halsbrand 4. Sure opstød 5. Kvalme eller opkastninger 6. Nedsat appetit. 1. Pludselige svære mavesmerter 2. Sort eller tjæreagtig afføring 3. Blodig afføring 4. Kvalme eller opkast med blod i opkast 5. Kaffegrumsagtig opkast 6. Blodmangel.

En mand på hotellet har fået et fremmedlegeme i halsen, han kan ikke tale.

En mand på hotellet har fået et fremmedlegeme i halsen, han kan ikke tale. En mand på hotellet har fået et fremmedlegeme i halsen, han kan ikke tale. A: Fjerner fremmedlegemet med to fingre, ringer 112 og starter Hjerte-Lunge-Redning. B: Giver 5 hårde slag mod ryggen og giver

Læs mere

Babyførstehjælp. Stands ulykken Livreddende førstehjælp Alarmering, ring Almindelig førstehjælp

Babyførstehjælp. Stands ulykken Livreddende førstehjælp Alarmering, ring Almindelig førstehjælp Babyførstehjælp Stands ulykken Livreddende førstehjælp Alarmering, ring 1-1-2 Almindelig førstehjælp Forebyg ulykker med børn Børn på pusleborde Forebyg inden ulykken sker. Lad aldrig baby ligge på et

Læs mere

Grundkursus i førstehjælp

Grundkursus i førstehjælp Bestemmelser for funktionsbestemte uddannelser i redningsberedskabet 5. del, afsnit 6, side 1 Grundkursus i førstehjælp Formål Formålet med uddannelsen er, at deltagerne tilegner sig teoretisk forståelse

Læs mere

Livreddende førstehjælp Modul a 3 timer Instruktørvejledning

Livreddende førstehjælp Modul a 3 timer Instruktørvejledning Instruktøren: Skal selv udarbejde sin egen lektionsplan med en detaljeret planlægning af de enkelte emner, der bør være så aktiverende for kursisten som muligt, der skal lægges vægt på praktiske opgaver

Læs mere

FØRSTEHJÆLP SKRIFTLIG PRØVE B

FØRSTEHJÆLP SKRIFTLIG PRØVE B Tid til rådighed: Reference: 20 minutter. Førstehjælpsbog anbefalet af Dansk Førstehjælpsråd Besvarelsen skal ske selvstændigt. Hvert spørgsmål indeholder en kort beskrivelse af en problemstilling, samt

Læs mere

SITUATIONSØVELSE 1. Figurantinstruks: Du ligger bevidstløs på vejen med halstørklædet stramt om halsen. Handlingsskema for observatør: Instruks:

SITUATIONSØVELSE 1. Figurantinstruks: Du ligger bevidstløs på vejen med halstørklædet stramt om halsen. Handlingsskema for observatør: Instruks: Situationsøvelser SITUATIONSØVELSE 1 På en trafikeret vej får cyklisten foran dig halstørklædet ind i baghjulet. Han vælter og ligger på vejen, tilsyneladende livløs. Du ligger bevidstløs på vejen med

Læs mere

Den bedst mulige adfærd vil altid være afhængig af sund fornuft og godt sømandsskab.

Den bedst mulige adfærd vil altid være afhængig af sund fornuft og godt sømandsskab. 1 Førstehjælp til søs er på mange måder anderledes end på land: Vigtigt at sikre båden inden der gives førstehjælp Pladsforholdende er trange Ofte afhængigt af vejret Førstehjælp er grundlæggende den samme

Læs mere

Allroundkursus i førstehjælp august 2010

Allroundkursus i førstehjælp august 2010 Allroundkursus i førstehjælp august 2010 Haldum-Hinnerupskolen Førstehjælp instruktørfirma EBrejnegaard www.brejnegaard.com EBrejnegaard, CVR: 32215351 Hammelvej 25, 8370 Hadsten, Tlf: 29 46 83 90 info@brejnegaard.com

Læs mere

FØRSTEHJÆLP SKRIFTLIG PRØVE A

FØRSTEHJÆLP SKRIFTLIG PRØVE A Tid til rådighed: 20 minutter. Reference: Førstehjælpsbog anbefalet af Dansk Førstehjælpsråd Besvarelsen skal ske selvstændigt. Hvert spørgsmål indeholder en kort beskrivelse af en problemstilling, samt

Læs mere

Færdselsrelateret førstehjælp Modul a 4 timer Instruktørvejledning

Færdselsrelateret førstehjælp Modul a 4 timer Instruktørvejledning Instruktøren: Skal selv udarbejde sin egen lektionsplan med en detaljeret planlægning af de enkelte emner, der bør være så aktiverende for kursisten som muligt, der skal lægges vægt på praktiske opgaver

Læs mere

Situationsøvelse 1. Instruktion til gruppelederen: Bed den tilskadekomne om at lægge sig som vist på tegningen og lad førstehjælperen gå i gang. Vend!

Situationsøvelse 1. Instruktion til gruppelederen: Bed den tilskadekomne om at lægge sig som vist på tegningen og lad førstehjælperen gå i gang. Vend! Situationsøvelse 1. Du og en ven er ved at hænge en lampe op i stuen. Pludselig falder din ven om og ligger på gulvet med den elektriske ledning i hånden. Instruktion til gruppelederen: Bed den tilskadekomne

Læs mere

Tommy Sørensen www.lillearden.dk/firstaid/ Elevøvelser

Tommy Sørensen www.lillearden.dk/firstaid/ Elevøvelser Elevøvelser Læringsforløb Eleverne opdeles i hold af tre (fire) personer. En er skadet En er førstehjælper En er vejleder Når en opgave er løst, så skiftes roller, således alle er førstehjælper etc. Opgavesættet

Læs mere

af 5 10-12-2005 10:37

af 5 10-12-2005 10:37 Førstehjælp At-meddelelse nr. 4.04.19 Oktober 1995 Erstatter: December 1991 Baggrund Bekendtgørelse om byggepladsers og lignende arbejdssteders indretning. Bekendtgørelse om faste arbejdssteders indretning.

Læs mere

Fremmedlegeme i øjet Førstehjælp til fremmedlegemer i øjet

Fremmedlegeme i øjet Førstehjælp til fremmedlegemer i øjet Fremmedlegeme i øjet Førstehjælp til fremmedlegemer i øjet Øjet skylles med vand, der har kropstemperatur. Brug et specielt øjenskylleglas og isotonisk saltvand. - eller brug bare et snapseglas og postevand.

Læs mere

KURSUS I FØRSTEHJÆLP

KURSUS I FØRSTEHJÆLP SØREN BRANDT KURSUS I FØRSTEHJÆLP FØRSTEHJÆLP FOR BØRN DE KÆRE BØRN 2010 n HUMLEMARKEN 10, ST. MF. 3060 ESPERGÆRDE TLF. 20 76 41 90 E MAIL: SOREN@FORSTEHJAELP.EU KURSUS I FØRSTEHJÆLP 2 FØRSTEHJÆLP FOR

Læs mere

En trafikulykke (øvelse)

En trafikulykke (øvelse) En trafikulykke (øvelse) Naja står på ski i vejkanten, da hun pludselig ser en hund komme løbende. Hun trækker lidt ud på vejen for ikke at køre ind i hunden. Arqalo og Bendo kommer kørende på snescooter.

Læs mere

Førstehjælp. Indledning:

Førstehjælp. Indledning: Førstehjælp Indledning: I det følgende vil vi primært beskæftige os, med emnerne førstehjælp i forbindelse med elektrisk stød og/eller forbrænding, da det er de væsentligst forekomne skader i forbindelse

Læs mere

Tilmelding sker via www.efteruddannelse.dk for AMU-uddannelserne. For de øvrige kurser sker tilmeldingen via skolens hjemmeside www.sosufyn.

Tilmelding sker via www.efteruddannelse.dk for AMU-uddannelserne. For de øvrige kurser sker tilmeldingen via skolens hjemmeside www.sosufyn. Social- og Sundhedsskolen Fyn Efter- og videreuddannelse Vestre Stationsvej 8-10 5000 Odense C Telefon 63 10 27 00 E-mail kursus@sosufyn.dk www.sosufyn.dk Frste hjælp Uddannelser i førstehjælp Vi vil med

Læs mere

Førstehjælp ved kulilteforgiftning

Førstehjælp ved kulilteforgiftning Førstehjælp ved kulilteforgiftning Kulilte udvikles blandt andet ved ildebrand, udstødningsgasser fra motorer og ved dårlig forbrænding i anlæg, der forbrænder for eksempel gas, olie eller træ. Kulilten

Læs mere

FØRSTEHJÆLP SKRIFTLIG PRØVE 1

FØRSTEHJÆLP SKRIFTLIG PRØVE 1 Tid til rådighed: Reference: 20 minutter. Førstehjælpsbog godkendt af Dansk Førstehjælpsråd Besvarelsen skal ske selvstændigt. Hvert spørgsmål indeholder en kort beskrivelse af en problemstilling, samt

Læs mere

Praktisk opgave Opgave nr. 1

Praktisk opgave Opgave nr. 1 Opgave nr. 1 Bevidstløshed Skab sikkerhed/stabilt sideleje Den tilskadekomne er bevidstløs med normal vejrtrækning under hele øvelsen. Han reagerer derfor ikke, når der tales og ruskes eller senere. Figuranten

Læs mere

Livreddende førstehjælp. Uddannelsesplan

Livreddende førstehjælp. Uddannelsesplan Uddannelsesplan Side 1 af 7 Uddannelsesplan Formål Formålet er at bibringe deltageren den viden, de færdigheder og de holdninger der sætter dem i stand til at kunne yde livreddende førstehjælp ved ulykker.

Læs mere

Før du går til lægen

Før du går til lægen 1 Før du går til lægen Det er en god idé at tænke over, hvad du vil sige og spørge om, før du går til lægen. Det er en god idé at skrive de vigtigste ting ned på et stykke papir. Det er god idé at øve

Læs mere

Automatisk ekstern defibrillator. Elevøvelser. Tommy Sørensen

Automatisk ekstern defibrillator. Elevøvelser. Tommy Sørensen Automatisk ekstern defibrillator Elevøvelser Læringsforløb Eleverne opdeles i hold af tre (fire) personer. En er skadet En er førstehjælper En er vejleder Når en opgave er løst, så skiftes roller, således

Læs mere

Førstehjælp ved sygdomme Uddannelsesplan

Førstehjælp ved sygdomme Uddannelsesplan Uddannelsesplan Side 1 af 8 Uddannelsesplan Formål Formålet er at bibringe deltageren den viden, de færdigheder og de holdninger der sætter dem i stand til at kunne yde almindelig førstehjælp ved alvorlige

Læs mere

Hypotermi. Hypotermiens faser. Kilde: Fiskeriets Arbejdsmiljøråd

Hypotermi. Hypotermiens faser. Kilde: Fiskeriets Arbejdsmiljøråd Hypotermi Under minutter så hurtigt synker mange skibe. Med så kort varsel skal du på forhånd vide, hvad du skal gøre i en nødsituation. Her følger nogle gode råd om, hvordan du holder varmen, hvis du

Læs mere

Rutinering i livreddende førstehjælp C Uddannelsesplan

Rutinering i livreddende førstehjælp C Uddannelsesplan Uddannelsesplan Side 1 af 6 Uddannelsesplan Formål Formålet er at bibringe deltageren den viden, de færdigheder og de holdninger der sætter dem i stand til at kunne yde livreddende førstehjælp ved ulykker,

Læs mere

Vedligeholdelse i førstehjælp Uddannelsesplan

Vedligeholdelse i førstehjælp Uddannelsesplan Uddannelsesplan Side 1 af 7 Uddannelsesplan Formål Formålet er at genopfriske og ajourføre den viden, de færdigheder og de holdninger hos deltagerne, der sætter dem i stand til fortsat at kunne yde Hjerte-Lunge-Redning

Læs mere

Praktisk opgave Opgave nr. 1

Praktisk opgave Opgave nr. 1 Opgave nr. 1 Bevidstløshed Stands ulykken/stabilt sideleje Den tilskadekomne er bevidstløs med normal vejrtrækning under hele øvelsen. Han reagerer derfor ikke, når der tales og ruskes eller senere. Figuranten

Læs mere

Førstehjælp ved tilskadekomst. Uddannelsesplan

Førstehjælp ved tilskadekomst. Uddannelsesplan på manuelt niveau Håndtering af tilskadekomne og førstehjælp Side 1 Uddannelsesplan Side 1 af 8, maj 2009 på manuelt niveau Håndtering af tilskadekomne og førstehjælp Side 2 Uddannelsesplan Formål Formålet

Læs mere

FØRSTEHJÆLP. Hvad vi kan gøre her og nu, når uheldet er ude. Rødding Dyrehospital, Fagdyrlæge Gunnar Gram

FØRSTEHJÆLP. Hvad vi kan gøre her og nu, når uheldet er ude. Rødding Dyrehospital, Fagdyrlæge Gunnar Gram Hvad vi kan gøre her og nu, når uheldet er ude. Shock Kredsløbssvigt, dvs. ikke nok blod og dermed ilt ud i kroppens væv herunder hjernen. Hvis reaktionen ikke stoppes, skades nyrer, lever, hjerte og lunger,

Læs mere

FØRSTEHJÆLP. Kursuskatalog 2016

FØRSTEHJÆLP. Kursuskatalog 2016 FØRSTEHJÆLP Kursuskatalog 2016 INDHOLD BASISUDDANNELSER Førstehjælp ved hjertestop 4 timer Kurset henvender sig til alle der har et ønske om at kunne bistå i tilfælde af et hjertestop. TILVALG TIL BASISUDDANNELSER

Læs mere

Eksamenslektioner - førstehjælpsinstruktør Emne: 1

Eksamenslektioner - førstehjælpsinstruktør Emne: 1 Hjerte-lunge-redning til voksne (fra modulet Hjerte-Lunge-Redning, lektion 1) Emne: 1 Lektionen gennemføres som teoriundervisning og dels som demonstration/indledende indøvning. Mundtlig feedback igennem

Læs mere

Guide til farer i sommerlandet Med denne guide er du altid forberedt på de mest almindelige farer, du kan støde på udendørs.

Guide til farer i sommerlandet Med denne guide er du altid forberedt på de mest almindelige farer, du kan støde på udendørs. Guide til farer i sommerlandet Med denne guide er du altid forberedt på de mest almindelige farer, du kan støde på udendørs. Forfatter: Thomas Egesborg Pedersen, førstehjælpsfaglig konsulent fra Dansk

Læs mere

Notater om førstehjælp Til dagplejen, institutioner og skoler

Notater om førstehjælp Til dagplejen, institutioner og skoler Førstehjælp_Gent_kom_12s 30/01/02 11:16 Side 1 1. Stands blødningen ved at løfte det sårede sted højt. 2. Rens såret med vand og sæbe. 1. Vask såret med sæbe og vand, fjern grus og småsten. 2. Undgå helst

Læs mere

Førstehjælp til søs. Ømhed direkte og indirekte, løshed, hævelse og blåmisfarvning

Førstehjælp til søs. Ømhed direkte og indirekte, løshed, hævelse og blåmisfarvning Indholdsfortegnelse Formål...1 Førstehjælpskassen...1 Skadebehandling...1 Sårbehandling...2 Brandsår...3 Ætsninger...3 Solskoldning...3 Søsyge...4 Hjernerystelse...4 Afkøling...4 Genoplivning ved hjertestop...4

Læs mere

Førstehjælp. - på SOSU-Syd

Førstehjælp. - på SOSU-Syd Førstehjælp - på SOSU-Syd Undervisning i førstehjælp Førstehjælpsmodulerne er udarbejdet af Dansk Førstehjælpsråd i samarbejde med bl.a. Beredskabsstyrelsen, Falck og Røde Kors. Maximum deltagerantal på

Læs mere

Skab sikkerhed/stabilt sideleje

Skab sikkerhed/stabilt sideleje Opgave nr. Skab sikkerhed/stabilt sideleje Instrukser: Gruppeleder: Du skal give nedenstående instruks til figuranten, og du skal sikre dig, at figuranten lægger sig som vist på tegningen. Orienter førstehjælperen

Læs mere

Kursuskatalog Førstehjælpskurser 2012-2013

Kursuskatalog Førstehjælpskurser 2012-2013 Kursuskatalog skurser 2012-2013 under arktiske forhold Formål: Mål: Indhold: Formålet med kursus er at give deltagerne teoretisk kendskab og praktisk viden og kunnen i førstehjælp. Ved kursets afslutning

Læs mere

Bevidstløse. Hjertestop voksne og børn. Slag mod hovedet. Forbrændinger. Forgiftninger. Feberkramper. Falsk strubehoste. Meningitis.

Bevidstløse. Hjertestop voksne og børn. Slag mod hovedet. Forbrændinger. Forgiftninger. Feberkramper. Falsk strubehoste. Meningitis. Bevidstløse Hjertestop voksne og børn Slag mod hovedet Forbrændinger Forgiftninger Feberkramper Falsk strubehoste Meningitis 1. Sikkerhed 2. Vurder 3. Tilkald hjælp 4. Førstehjælp Bevidsthed Luftvej /

Læs mere

Førstehjælp ved tilskadekomst Modul a 3 timer Instruktørvejledning

Førstehjælp ved tilskadekomst Modul a 3 timer Instruktørvejledning Instruktøren: Skal selv udarbejde sin egen lektionsplan med en detaljeret planlægning af de enkelte emner, der bør være så aktiverende for kursisten som muligt, der skal lægges vægt på praktiske opgaver

Læs mere

Sådan indberetter du arbejdsulykker

Sådan indberetter du arbejdsulykker Vejledning til indberetning af arbejdsulykker 12. juni 2019 Sådan indberetter du arbejdsulykker 144213 Denne vejledning henvender sig til brugere, der skal indberette Arbejdsulykker til Ulykkesstatistikken.

Læs mere

Disse områder beskrives :

Disse områder beskrives : Disse retningslinjer er lavet for at sikre, at I ved, hvordan I skal forholde jer, når et barn har brug for hjælp i forhold til sygdom eller tilskadekomst. Hvis et barn kommer til skade eller bliver syg

Læs mere

Kursuskatalog Førstehjælpskurser

Kursuskatalog Førstehjælpskurser Kursuskatalog skurser 2015 1 Modulopbygning af vores førstehjælpskurser Kurserne er opbygget af moduler á 4 timers varighed. Kalaallit Røde Korsiat udbyder de nye kompetencegivende uddannelses niveauer

Læs mere

Vejle 12. november Præhospital udbygning fra amter til region

Vejle 12. november Præhospital udbygning fra amter til region Vejle 12. november 2009 Præhospital udbygning fra amter til region Det Præhospitale område Den alarmering, disponering af ressourcer, kommunikation, behandling, visitation og transport der foregår fra

Læs mere

Vedligeholdelse i førstehjælp og hjertestarter. Uddannelsesplan. Side 1 af 9

Vedligeholdelse i førstehjælp og hjertestarter. Uddannelsesplan. Side 1 af 9 Uddannelsesplan Side 1 af 9 Uddannelsesplan Formål Formålet er at genopfriske og ajourføre den viden, de færdigheder og de holdninger hos deltagerne, der sætter dem i stand til fortsat at kunne yde Hjerte

Læs mere

ACTION CARDS. Beredskabsplaner Dagtilbud. Daginstitutionen Kløvermarken

ACTION CARDS. Beredskabsplaner Dagtilbud. Daginstitutionen Kløvermarken ACTION CARDS Beredskabsplaner Dagtilbud Daginstitutionen Kløvermarken Akut opstået ulykker Stands ulykken Ring 1-1-2 Yd relevant førstehjælp Tilkald yderligere hjælp fra kollega/institutionen Kontakt nærmeste

Læs mere

Færdselsrelateret førstehjælp Uddannelsesplan

Færdselsrelateret førstehjælp Uddannelsesplan Uddannelsesplan Side 1 af 7 Uddannelsesplan Formål Formålet er at bibringe deltageren den viden, de færdigheder og de holdninger der sætter dem i stand til at kunne yde livreddende førstehjælp ved trafik-

Læs mere

Skader som følge af alkoholindtag

Skader som følge af alkoholindtag Skader som følge af alkoholindtag Skader som følge af alhoholindtag Når du indtager alkohol kan der ske forskellige skader i din krop. Skader som følge af alkoholindtag Tilstand Opsamling af resultater

Læs mere

Halsbrand og sur mave

Halsbrand og sur mave Halsbrand og sur mave Halsbrand, sur mave og mavesår Mange har prøvet at have halsbrand eller sure opstød, for eksempel i forbindelse med indtagelse af alkohol eller fedtrige måltider. Andre kender til

Læs mere

Til pårørende. De sidste døgn... Vælg billede. Vælg farve. 'Svalerne' af Robert Lund-Jensen

Til pårørende. De sidste døgn... Vælg billede. Vælg farve. 'Svalerne' af Robert Lund-Jensen Til pårørende De sidste døgn... Vælg billede Vælg farve 'Svalerne' af Robert Lund-Jensen Når døden nærmer sig En hjælp til at kunne være til stede I denne pjece vil vi gerne fortælle jer pårørende om,

Læs mere

Førstehjælp. Basisuddannelse

Førstehjælp. Basisuddannelse Kursuskatalog 2016 Førstehjælp Basisuddannelse Uddannelsesplan for Førstehjælp ved hjertestop Varighed: 4 timer (240 minutter) Velkomst og præsentation Præsentation af uddannelsens rammer, undervisningsform

Læs mere

Halsbrand og sur mave

Halsbrand og sur mave Halsbrand og sur mave HALSBRAND, SUR MAVE OG MAVESÅR Mange har prøvet at have halsbrand eller sure opstød, for eksempel i forbindelse med indtagelse af alkohol eller store måltider. Andre kender til mavesmerter,

Læs mere

Gastroskopi. Undersøgelse af spiserør, mavesæk og tolvfingertarm.

Gastroskopi. Undersøgelse af spiserør, mavesæk og tolvfingertarm. Gastroskopi Undersøgelse af spiserør, mavesæk og tolvfingertarm. Gastroskopi Du bedes møde til undersøgelse af: a. spiserør, b. mavesæk c. tolvfingertarm Du bedes møde den... /... / 20... kl... Informeret

Læs mere

Hjerte-Lunge-Redning. Tlf. (+298) 23 58 00 Teldupost: tbs@tbs.fo. Uddannelsesplan. Formål: Mål: Indhold: Tid: Særlige bestemmelser: Instruktører:

Hjerte-Lunge-Redning. Tlf. (+298) 23 58 00 Teldupost: tbs@tbs.fo. Uddannelsesplan. Formål: Mål: Indhold: Tid: Særlige bestemmelser: Instruktører: 1 Hjerte-Lunge-Redning Uddannelsesplan Formål: Formålet er at bibringe deltageren den viden, de færdigheder og de holdninger der sætter dem i stand til at kunne foretage genoplivning af en livløs person

Læs mere

BEREDSKAB JAMMERBUGT. Kursuskatalog

BEREDSKAB JAMMERBUGT. Kursuskatalog Kursuskatalog BEREDSKAB JAMMERBUGT Side 2 Indhold Førstehjælp, lavt niveau... 5 Førstehjælp, mellem niveau... 7 Førstehjælp til børn... 9 Hjerte-Lunge-Redning (HLR)...11 Livreddende førstehjælp... 13 Førstehjælp

Læs mere

1. Sikkerhed. 2. Vurder. 3. Tilkald hjælp. 4. Førstehjælp. Konsulent112

1. Sikkerhed. 2. Vurder. 3. Tilkald hjælp. 4. Førstehjælp. Konsulent112 1. Sikkerhed 2. Vurder 3. Tilkald hjælp 4. Førstehjælp Sikkerhed for dig selv og andre Sluk motor, havariblink, advarselstrekant, vest, træk i sikkerhed, el, giftige stoffer, temperatur, skarpe genstande.

Læs mere

lær at give førstehjælp og gør en forskel et ULF projekt støttet af TrygFonden

lær at give førstehjælp og gør en forskel et ULF projekt støttet af TrygFonden lær at give førstehjælp og gør en forskel et ULF projekt støttet af TrygFonden KOLOFON UDGIVER: ULF - Udviklingshæmmedes Landsforbund 2016 ULF PROJEKTLEDELSE: Joan Riis TEKST: Joan Riis FOTO: Rikke Hass

Læs mere

Førstehjælp og trafik. Førstehjælps instruktør & cykelpædagog Jesper Juel Larsen Espergærde skole SFO Mørdrup

Førstehjælp og trafik. Førstehjælps instruktør & cykelpædagog Jesper Juel Larsen Espergærde skole SFO Mørdrup Førstehjælp og trafik Førstehjælps instruktør & cykelpædagog Jesper Juel Larsen Espergærde skole SFO Mørdrup Jjl38@helsingor.dk Overskrifter førstehjælp og trafik Statistik Sanser og trafik Udstyr til

Læs mere

HLR-AED kursus. Hjertelungeredning med automatisk ekstern defibrillering

HLR-AED kursus. Hjertelungeredning med automatisk ekstern defibrillering HLR-AED kursus Hjertelungeredning med automatisk ekstern defibrillering Kursusmål Efter dette kursus vil du være i stand til at demonstrere hvordan du: Undersøger en bevidstløs person Giver hjertemassage

Læs mere

Sådan indberetter du arbejdsulykker

Sådan indberetter du arbejdsulykker Sådan indberetter du arbejdsulykker Denne guide henvender sig til brugere, der skal indberette Arbejdsulykker. For at vi kan anvende indberettede data i statistikken er det afgørende at de er korrekte

Læs mere

Information og træningsprogram til hjertepatienter

Information og træningsprogram til hjertepatienter Patientinformation Information og træningsprogram til hjertepatienter Velkommen til Vejle Sygehus Fysioterapien 1 2 Rev. okt. 2010 Information om fysisk aktivitet Sundhedsstyrelsen anbefaler, at alle voksne

Læs mere

Astmamedicin til astmatisk bronkitis småbørn

Astmamedicin til astmatisk bronkitis småbørn Astmamedicin til astmatisk bronkitis småbørn Hurtigt virkende anfaldsmedicin Medicinen hedder fortrinsvis: Airomir eller Ventoline, Anfaldsmedicin indeholder B-2 agonist. Musklerne slapper af, så luftvejene

Læs mere

SPØRGESKEMA TIL KOSTVEJLEDNING. Dato:

SPØRGESKEMA TIL KOSTVEJLEDNING. Dato: SPØRGESKEMA TIL KOSTVEJLEDNING Dato: Navn: Fødselsdato: Alder: Stilling: Mobil: Adresse: Postnummer og by: Email: Arbejdstider: Egen læge: Seneste kontakt: Vægt: Højde: Blodtryk: Hvilken problemstilling

Læs mere

Uddannelsesplan. Medborgerførstehjælp. Varighed 420 minutter. Maj 2015. Dansk Førstehjælpsråds medlemsorganisationer: Samarbejdsorganisationer:

Uddannelsesplan. Medborgerførstehjælp. Varighed 420 minutter. Maj 2015. Dansk Førstehjælpsråds medlemsorganisationer: Samarbejdsorganisationer: Uddannelsesplan Varighed 420 minutter Maj 2015 Særtillæg - Medborger - 1,5 time Førstehjælp ved ulykker - 1,5 tiimer Førstehjælp ved hjertestop - 4 timer Basisuddannelser Tilvalgsuddannelser FUNKTIONS-

Læs mere

Caspershus. Til den, der står over for at skulle miste en nærtstående.

Caspershus. Til den, der står over for at skulle miste en nærtstående. Caspershus Til den, der står over for at skulle miste en nærtstående. Ud over informationen i denne folder, står vi naturligvis altid til rådighed med støtte, råd og vejledning. Det er meget individuelt,

Læs mere

F Ø R S T E H J Æ L P S - K U R S E R 2013

F Ø R S T E H J Æ L P S - K U R S E R 2013 HOVEDSTADSREGIONENS UDDANNELSESFORUM Vester Voldgade 100, 1. 1552 København V Tlf. 7940 4900 www.dgi.dk/huf Maj 2013 F Ø R S T E H J Æ L P S - K U R S E R 2013 GENEREL INFORMATION OM KURSERNE Hovedstadsregionens

Læs mere

Iliaca-Femoral Bypass

Iliaca-Femoral Bypass Til patienter og pårørende Iliaca-Femoral Bypass Operation på bækkenpulsåren Vælg billede Vælg farve Karkirurgisk Afdeling Hovedpulsåren løber fra hjertet og ned i bughulen, hvor den forsyner de indre

Læs mere

1. udgave. 1. oplag. 2010. Foto: NN. Produktion: Datagraf. Bestillingsnr.: 1179

1. udgave. 1. oplag. 2010. Foto: NN. Produktion: Datagraf. Bestillingsnr.: 1179 1. udgave. 1. oplag. 2010. Foto: NN. Produktion: Datagraf. Bestillingsnr.: 1179 BRYSTSMERTER (ANGINA PECTORIS) OG BLODPROP I HJERTET Kend symptomerne og reagér hurtigt HVAD ER ANGINA PECTORIS? Angina pectoris

Læs mere

Instruktions Manual (UN-2000M)

Instruktions Manual (UN-2000M) Instruktions Manual (UN-2000M) Dobbelt virkende thumper Massage Apparat (UN-2000M) Brugsanvisninger - Sæt stikket i stikkontakten.. Brug knappen til at vælge intensiteten af massagen (Fig.1) Sæt knappen

Læs mere

ACTION CARDS. Beredskabsplaner Dagtilbud. Daginstitutionen Tuen

ACTION CARDS. Beredskabsplaner Dagtilbud. Daginstitutionen Tuen ACTION CARDS Beredskabsplaner Dagtilbud Daginstitutionen Tuen Akut opstået ulykker Stands ulykken Ring 1-1-2 Yd relevant førstehjælp Tilkald yderligere hjælp fra kollega/institutionen Kontakt nærmeste

Læs mere

din guide til hurtigt resultat vigtigt! læs her før du træner Svedgaranti og ømme lå og baller Birgitte NymaNN

din guide til hurtigt resultat vigtigt! læs her før du træner Svedgaranti og ømme lå og baller Birgitte NymaNN din guide til hurtigt resultat vigtigt! læs her før du træner Svedgaranti og ømme lå r og baller Tillykke med dit nye træningsprogram på dvd EFFEKT puls er en del af EFFEKT programmet. Øvelserne er funktionelle

Læs mere

Øvelser til kvinder med smerter i underlivet

Øvelser til kvinder med smerter i underlivet Underlivssmerter opleves af et stort antal kvinder. Der kan være flere årsager, men ofte vil musklerne være involverede. Muskelspændinger kan opstå i såvel underlivet som i nakke- og skulderregionen. De

Læs mere

Gynækologisk - Obstetrisk Afdeling. Øvelser for gravide. Patientinformation. www.koldingsygehus.dk

Gynækologisk - Obstetrisk Afdeling. Øvelser for gravide. Patientinformation. www.koldingsygehus.dk Gynækologisk - Obstetrisk Afdeling Øvelser for gravide Patientinformation www.koldingsygehus.dk Bevægeøvelser for ryg og lænd Mange kvinder får problemer med lænde- og bækkensmerter i graviditeten. Det

Læs mere

Behandling af Crohn s sygdom med lægemidlet Methotrexat

Behandling af Crohn s sygdom med lægemidlet Methotrexat Hillerød Hospital Kirurgisk Afdeling Behandling af Crohn s sygdom med lægemidlet Methotrexat Patientinformation April 2011 Forfatter: Gastro-medicinsk ambulatorium Hillerød Hospital Kirurgisk Afdeling

Læs mere

Hvilke problemer kan opstå, hvis det trykkede hoved ikke løsnes helt op? En introduktion til Osteopati for spædbørn og større børn

Hvilke problemer kan opstå, hvis det trykkede hoved ikke løsnes helt op? En introduktion til Osteopati for spædbørn og større børn En introduktion til Osteopati for spædbørn og større børn Det er en almindelig opfattelse at spædbørn og børn ikke bør have nogen strukturel stress eller spænding i sin krop, fordi de er så unge. Virkeligheden

Læs mere

DILALA studiet Spørgeskema 3: Besvares 12 måneder efte den akutte operation. Studieløbenummer. Dags dato åå mm-dd. Dit studieløbenummer

DILALA studiet Spørgeskema 3: Besvares 12 måneder efte den akutte operation. Studieløbenummer. Dags dato åå mm-dd. Dit studieløbenummer DILALA studiet Spørgeskema 3: Besvares 12 måneder efte den akutte operation Dags dato åå mm-dd Dit studieløbenummer Dine initialer : Din alder: år Er du mand kvinde EuroQol Angiv ved at sætte kryds i een

Læs mere

Gode råd, når du færdes på havnen

Gode råd, når du færdes på havnen Gode råd, når du færdes på havnen Medbring ven og redningsvest TrygFonden Kystlivredning tilbyder alle havne gratis redningskranse, og hver sommer besøger vores LivredderPatrulje havne over hele landet

Læs mere

U T K N. Stole gymnastik

U T K N. Stole gymnastik S IN U TR T K N IO Stole gymnastik S I D E 2 S T O L E G Y M N A S T I K Opvarmning 1 Sæt dig godt til rette med ret ryg, men afslappet. Armene hænger ned langs siden. Lænden hviler på ryglænet Åndedræt

Læs mere

Rutinering i livreddende førstehjælp B

Rutinering i livreddende førstehjælp B 1 Uddannelsesplan Formål: Formålet er at bibringe deltageren den viden, de færdigheder og de holdninger der sætter dem i stand til at kunne yde livreddende førstehjælp ved ulykker, der medfører nedsat

Læs mere

Refluks 1. Patientvejledning

Refluks 1. Patientvejledning 1 Hvad er refluks?, også kaldet halsbrand eller kronisk syreopløb, opstår, når mavesækkens kraftige saltsyre løber op i spiserøret. Nederst i spiserøret sidder en lukkemuskel, som normalt hindrer mavesyren

Læs mere

Optræning. Af bækkenbunden. Regionshospitalet Silkeborg. Center for Planlagt Kirurgi Fysioterapien

Optræning. Af bækkenbunden. Regionshospitalet Silkeborg. Center for Planlagt Kirurgi Fysioterapien Optræning Af bækkenbunden Regionshospitalet Silkeborg Center for Planlagt Kirurgi Fysioterapien Indhold Bækkenbunden...3 Bughulen...4 Venepumpeøvelser...5 Træning af bækkenbunden...7 Knibeøvelser...9 Lette

Læs mere

Din sikkerhed - kort fortalt

Din sikkerhed - kort fortalt Din sikkerhed - kort fortalt Guidelines til receptionen på Tagensvej 86 Denne bog indeholder de vigtigste punkter fra Metropols beredskabsplan, til dig i receptionen Indledning Denne guide er lavet til

Læs mere

Torben Blankholm KAN DU FØRSTEHJÆLP? Elevhæfte. Førstehjælp for børn 10-12 år

Torben Blankholm KAN DU FØRSTEHJÆLP? Elevhæfte. Førstehjælp for børn 10-12 år Torben Blankholm KAN DU FØRSTEHJÆLP? Elevhæfte Førstehjælp for børn 10-12 år Indhold Der er sket en ulykke!... 3 Opskriften på førstehjælp... 5 1. Skab sikkerhed... 6 2. Vurder personen... 8 3. Tilkald

Læs mere

Sådan træner du, når du er blevet opereret i hjertet og har fået skåret brystbenet op

Sådan træner du, når du er blevet opereret i hjertet og har fået skåret brystbenet op Sådan træner du, når du er blevet opereret i hjertet og har fået skåret brystbenet op Du er blevet opereret i hjertet og har fået dit brystben skåret op. Det betyder, at din vejrtrækning er påvirket efter

Læs mere

Skader på luftveje og vejrtrækning

Skader på luftveje og vejrtrækning Skader på luftveje og vejrtrækning Åndedrættet anatomi Øvre luftvejr: Læber og næsebor Mund- og næsehule Svælg Strubelåg Nedre luftveje: Strube Stemmelæberne Luftrør Hovedbronkier Den største del af luftvejene

Læs mere

ENERGIPLASTER (Energy Enhancer)

ENERGIPLASTER (Energy Enhancer) ENERGIPLASTER (Energy Enhancer) Anbring et sæt energiplastre på kroppen på et af de anviste steder. Placer altid det hvide plaster på højre side af kroppen, og det brune plaster på venstre side af kroppen.

Læs mere

INDLÆGSSEDDEL: INFORMATION TIL BRUGEREN

INDLÆGSSEDDEL: INFORMATION TIL BRUGEREN INDLÆGSSEDDEL: INFORMATION TIL BRUGEREN Discotrine, 5 mg/24 timer, 10 mg/24 timer, 15 mg/24 timer, depotplaster Glyceryltrinitrat Læs denne indlægsseddel grundigt, inden du begynder at bruge medicinen.

Læs mere

Færdselsrelateret førstehjælp

Færdselsrelateret førstehjælp Færdselsrelateret førstehjælp Førstehjælpens 4 hovedpunkter 1. Skab sikkerhed 2. Vurdér personen 3. Tilkald hjælp 4. Giv førstehjælp Energi og skader HVORFOR ER SKADEN OFTE SÅ STOR VED FÆRDSELSRELATEREDE

Læs mere

Fagplan for. Førstehjælp

Fagplan for. Førstehjælp Titel lang: Førstehjælp Titel kort: FØHJ Fagplan for Førstehjælp A. Mål: Ved uddannelsens afslutning skal soldaten kunne standse en ulykke, give livreddende førstehjælp, alarmere telefonisk, give almindelig

Læs mere

Navn: Dato: Egen læge: Hvilke(t) problemområde(r) ønsker du hjælp til at få klarhed over og forbedre?

Navn: Dato: Egen læge: Hvilke(t) problemområde(r) ønsker du hjælp til at få klarhed over og forbedre? Spørgeskema til individuel kostvejledning, hvor du bedes besvare spørgsmålene så godt du kan. Giv dig god tid og tilføj gerne yderligere forhold, du synes kan være relevante. På den sidste side skal du

Læs mere

Sundhedsdansk Kroppen

Sundhedsdansk Kroppen ORDLISTE Hvad betyder ordet? Ordet på dansk Oversæt til eget sprog - forklar Sundhedsdansk Kroppen Her kan du lære danske ord om kroppen. Du kan også øve dig i at tale om kroppen. NYE ORD Kroppens dele

Læs mere

Åreknuder i spiserøret

Åreknuder i spiserøret Hillerød Hospital Kirurgisk afdeling Åreknuder i spiserøret Patient og pårørendeinformation Patientinformation Maj 2011 Forfatter: Afdelingslæge Gustav From Kirurgisk Afdeling Hillerød Hospital Kirurgisk

Læs mere

Behandling af myelomatose med Revlimid og Dexamethason

Behandling af myelomatose med Revlimid og Dexamethason Behandling af myelomatose med Revlimid og Dexamethason Vi anbefaler dig medicinsk behandling af din kræftsygdom og håber, at denne pjece kan være en hjælp til at få et overblik over behandlingen. Pjecen

Læs mere

Kroppen. Sundhedsdansk. NYE ORD Kroppens dele. Her kan du lære danske ord om kroppen. Du kan også øve dig i at tale om kroppen.

Kroppen. Sundhedsdansk. NYE ORD Kroppens dele. Her kan du lære danske ord om kroppen. Du kan også øve dig i at tale om kroppen. Sundhedsdansk Kroppen Her kan du lære danske ord om kroppen. Du kan også øve dig i at tale om kroppen. NYE ORD Kroppens dele Skriv det rigtige ord på linjerne. hår øje øjenbryn mund hals næse knæ tå arm

Læs mere

Efter fjernelse af en tand

Efter fjernelse af en tand N r. 3 2 Efter fjernelse af en tand Hvad kan man spise? Får man eftersmerter? Hvad gør man, hvis kinden hæver? Læs mere om, hvad du kan forvente, når du har fået en tand trukket ud Efter fjernelse af en

Læs mere

Patientvejledning. Træningsprogram ved smerter i underlivet

Patientvejledning. Træningsprogram ved smerter i underlivet Patientvejledning Træningsprogram ved smerter i underlivet Smerter og spændinger i underlivet er et stort problem for mange kvinder. Det kan der være mange årsager til, og det er vigtigt at få klarlagt

Læs mere

KULDEPÅVIRKNINGER FORFRYSNINGER

KULDEPÅVIRKNINGER FORFRYSNINGER KULDEPÅVIRKNINGER FORFRYSNINGER Tilkald hjælp: Ring 1-1-2 Berolig den tilskadekomne Bring den tilskadekomne i læ Fjern eventuelt vådt tøj Pak personen ind i tæpper Hvis personen er ved bevidsthed: Giv

Læs mere

Lev længe. Lev godt.

Lev længe. Lev godt. PLACERINGSBESKRIVELSE Lev længe. Lev godt. Forbedret Energi Smertelindring Bedre søvn Anti Aging Vægttab ----------------------------------------- Virker via kroppens infrarøde system --------------------------------

Læs mere

Førstehjælp. Er den hjælp man kan give en hund på stedet, med de midler man har til rådighed. Først må man vurdere skaderne og hundens tilstand dvs.

Førstehjælp. Er den hjælp man kan give en hund på stedet, med de midler man har til rådighed. Først må man vurdere skaderne og hundens tilstand dvs. Førstehjælp Er den hjælp man kan give en hund på stedet, med de midler man har til rådighed. Først må man vurdere skaderne og hundens tilstand dvs. Lokaliser skaden. Optræd roligt og besindigt, undgå at

Læs mere