Rigsrevisionens notat om beretning om elektroniske patientjournaler på sygehusene

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Rigsrevisionens notat om beretning om elektroniske patientjournaler på sygehusene"

Transkript

1 Rigsrevisionens notat om beretning om elektroniske patientjournaler på sygehusene Februar 2017

2 FORTSAT NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Opfølgning i sagen om elektroniske patientjournaler på sygehusene (beretning nr. 4/2010) 13. februar 2017 RN 402/17 1. Rigsrevisionen følger i dette notat op på sagen om elektroniske patientjournaler (epj) på sygehusene, som blev indledt med en beretning i Vi har tidligere behandlet sagen i notat til Statsrevisorerne af 28. juli 2011, af 8. maj 2013 og af 4. november Sagsforløb for en større undersøgelse Beretning KONKLUSION Rigsrevisionen har fulgt målet om ét epj-system i hver region og regionernes anvendelse af epj. Der er fra 2015 ét konsolideret epj-system i alle regioner. Det finder Rigsrevisionen tilfredsstillende. Der er en tydelig positiv udvikling i anvendelsen af epj, ligesom der har været indsatser for at forbedre både anvendelse af epj og det indikatorsæt, der skal sikre en retvisende måling. Den nationale bestyrelse for sundheds-it, hvor Sundheds- og Ældreministeriet og regionerne deltager, adresserer de udfordringer, der er med epj. Rigsrevisionen finder arbejdet tilfredsstillende og vurderer, at sagen kan afsluttes. Rigsrevisionen baserer konklusionen på følgende: Syddanmark har i november 2015 konsolideret ét fælles epj-system for hele regionen. Ministerredegørelse 18, stk. 4-notat Fortsat notat Sagen afsluttes Du kan læse mere om forløbet og de enkelte step på Der er samlet set en positiv udvikling i regionernes opfyldelse af de 5 indikatorer for anvendelse af epj i forhold til sidste opfølgning. Rigsrevisionen følger særskilt problemerne med at udvikle og implementere det Fælles Medicinkort og har senest i notat af 1. november 2016 (RN 1507/16) orienteret Statsrevisorerne herom. erne har taget initiativer til at forbedre målopfyldelsen på de enkelte indikatorer, og Sundheds- og Ældreministeriet følger gennem den nationale bestyrelse for sundheds-it udviklingen i regionernes brug af epj og beder løbende regionerne redegøre for eventuelle udfordringer. Den nationale bestyrelse for sundheds-it har revideret indikatorsættet for at få digitaliseringen af de kliniske arbejdsgange bedre belyst.

3 2 I. Baggrund 2. Rigsrevisionen afgav i februar 2011 en beretning om elektroniske patientjournaler på sygehusene. Beretningen handlede om indførelsen og anvendelsen af epj på de danske sygehuse. Formålet med beretningen var at give en status på, hvor langt regionerne var kommet med at indføre epj på sygehusene, og at vurdere, om Sundheds- og Ældreministeriet (det daværende Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse) bidrog til at fremme udviklingen og udbredelsen af epj. Beretningen viste, at regionerne var langt fra at have indført epj, da det kun var på få sygehuse, at den papirbaserede patientjournal var erstattet med epj. Desuden viste beretningen, at der var behov for en stærkere national styring på området. Rigsrevisionen anbefalede, at ministeriet bidrog til en koordineret og omkostningseffektiv udvikling på det regionale område. BOKS 1. ELEKTRONISK PATIENTJOURNAL (EPJ) PAS er patientadministrative systemer, der understøtter det kliniske arbejde med status for patientens aktuelle tilknytning til sygehuset og information om tidligere indlæggelser mv. Begrebet epj spænder fra at sætte strøm til den traditionelle papirjournal til mere avancerede udgaver, hvor epj også skal understøtte kvalitetsudvikling, klinisk forskning, ledelse og planlægning. Et epj-system består typisk af 5 moduler: PAS-modul (stamoplysninger) notatmodul medicinmodul bookingmodul rekvisitions-/svarmodul. 3. Da Statsrevisorerne behandlede beretningen bemærkede de, at alle sygehuse havde epj i en vis udstrækning, men at kun 2 ud af i alt 31 sygehuse havde erstattet papirjournalen med epj. Statsrevisorerne bemærkede, at regionerne fortsat havde væsentlige teknologiske og organisatoriske udfordringer i forhold til at indføre epj, og at der var behov for mere ambitiøse mål for overgangen til papirløse arbejdsgange. Statsrevisorerne beklagede, at den enestående mulighed for et forpligtende samarbejde om epj på tværs af regioner ikke var blevet udnyttet i tilstrækkelig grad. Sammenhængende Digital Sundhed i Danmark blev etableret i 2007 med bl.a. det formål at fremme udviklingen og udbredelsen af epj på landsplan med udgangspunkt i omkostningseffektivitet og i fælles standarder og principper. Statsrevisorerne kritiserede, at målsætningerne om at fremme omkostningseffektive epjløsninger som var nationalt koordinerede ikke var omsat til konkrete initiativer, da man nedlagde Sammenhængende Digital Sundhed i Danmark i Statsrevisorerne fandt, at der var behov for en stærkere og mere forpligtende styring, koordination og prioritering på sundheds-it-området. Statsrevisorerne pegede i den forbindelse på etableringen af den nye styrelse for National Sundheds-it under det daværende Indenrigs- og Sundhedsministeriet og på ernes Sundheds-it Organisation som initiativer, der burde prioriteres højt.

4 3 4. På baggrund af beretningen og Statsrevisorernes bemærkninger har vi fulgt op på følgende punkter: Opfølgningspunkt Den nationale styring på sundheds-it-området, herunder om initiativer fra Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse og National Sundheds-it sikrer fremdrift. Den nationale styring omhandler koordinering og en fælles offentlig strategi for it-understøttelsen af sundhedsområdet, varetagelse af effektiv drift og udvikling af sundheds it-systemer under ministeriet samt fastsættelse af nationale standarder og initiativer til at fremme en sammenhængende arkitektur for it-anvendelsen i sundhedsvæsnet. Målet om ét epj-system i hver region. Den regionale styring på området, herunder regionernes initiativer til at sikre, at de digitale løsninger anvendes i det daglige arbejde på sygehusene. Status Afsluttet i forbindelse med notat til Statsrevisorerne af 4. november Behandles i dette notat. Behandles i dette notat. Et opfølgningspunkt afsluttes, når Statsrevisorerne på baggrund af indstilling fra Rigsrevisionen vurderer, at myndighedernes initiativer er tilfredsstillende. 5. Vi redegør i dette notat for resultaterne af opfølgningen på de punkter, der ikke tidligere er afsluttet. Hele sagen og dens dokumenter kan følges på og på II. ernes initiativer 6. Vi gennemgår i det følgende regionernes initiativer i forhold til de udestående opfølgningspunkter. 7. Rigsrevisionen har siden afgivelsen af notat til Statsrevisorerne af 4. november 2014 fulgt området gennem brevveksling med regionerne. Vi har afventet Syddanmarks endelige konsolidering af ét samlet epj-system og fulgt udviklingen i regionernes anvendelse af epj. Målet om ét epj-system i regionerne 8. Rigsrevisionens opfølgning på beretningen viste i november 2014, at 4 ud af 5 regioner havde ét samlet epj-system i hver region, men at Syddanmark først forventede at have konsolideret ét epj-system i november Rigsrevisionen har indhentet oplysninger fra Syddanmark om status på indførelse af ét epj-system. Syddanmark oplyser, at regionen har gennemført konsolideringen fra udgangen af november 2015 og nu har ét konsolideret epj-system for alle brugere i Syddanmark. 10. Rigsrevisionen finder det tilfredsstillende, at alle regioner nu har konsolideret ét samlet epj-system for hele regionen. Rigsrevisionen vurderer, at denne del af sagen kan afsluttes. alt følger regionerne brugen af epj i regi af ernes Sundheds-it. Nationalt foregår der en opfølgning i den nationale bestyrelse for sundheds-it, der har ligget i regi af NSI (National Sundheds-it). Fremadrettet kommer det til at ligge under Sundhedsdatastyrelsen. Både regionerne og Sundheds- og Ældreministeriet er repræsenteret i den Nationale Bestyrelse for Sundheds-it, der også består af medlemmer fra Digitaliseringsstyrelsen og kommunerne.

5 4 Anvendelse af epj Den nationale it-strategi er den fællesoffentlige strategi for digitalisering af sundhedsvæsenet og er vedtaget via økonomiforhandlinger mellem regeringen, regionerne og kommunerne. Opfølgningen på strategien foregår i den nationale bestyrelse for sundheds-it. Gennemførelsen af initiativet Fuld anvendelse af den kliniske it-arbejdsplads er forankret og styres i regi af -direktørkredsen for regionernes sundheds-it, som rapporterer status til den nationale bestyrelse for sundheds-it. Direktørkredsens opgave er at sætte de overordnede rammer for regionernes samarbejde om sundheds-it. 11. Rigsrevisionens opfølgning på beretningen viste i november 2014, at regionerne som et initiativ i den nationale it-strategi fra 2013 Fuld anvendelse af den kliniske it-arbejdsplads havde fastsat mål for anvendelsen af it-løsninger i det daglige arbejde, men at opfyldelsen af disse mål var mangelfuld. 12. Rigsrevisionen har indhentet oplysninger fra regionerne om status for anvendelse af epj i form af opfyldelse af indikatorer og mål for den kliniske arbejdsplads. Den kliniske it-arbejdsplads er personalets adgang til at se og arbejde med patientoplysninger, bestille undersøgelser og ordinere behandling, dokumentere indsatsen, dele informationer mv. erne har udarbejdet 9 indikatorer for anvendelsen af den kliniske itarbejdsplads. 5 indikatorer skal belyse de kliniske arbejdsgange knyttet til epj og består af forskellige informationer om patientens behandling, medicinering og rekvisitioner. 4 indikatorer er knyttet til den rettidige elektroniske kommunikation mellem sygehuse, kommuner og praksissektoren om den enkelte patient. 8 ud af de 9 indikatorer afspejler mål, der skulle være implementeret ved udgangen af 2014, mens en enkelt afstemning af det Fælles Medicinkort havde målopfyldelse ved udgangen af Tabel 1 viser, hvordan de 5 indikatorer for anvendelse af epj knytter sig til modulerne i et epj-system. Tabel 4. De 5 typiske moduler i et epj-system Indikator 1 PAS Indikator 2 Medicin Indikator 3 Rekvisition/svar Indikator 4 Booking Indikator 5 Notat Patient Administrativt System. Understøtter det kliniske arbejde med status for patientens aktuelle tilknytning til sygehuset og med information om tidligere indlæggelser mv. Anvendes til ordination, klargøring og dokumentation for, at patienten tager medicinen. Understøtter bestilling af undersøgelser mv. og formidling af resultater fra undersøgelser. Anvendes til planlægning af patientens tilstedeværelse af hensyn til den fysiske kapacitet. Anvendes i den kliniske proces til fx beskrivelse af lægens undersøgelse af patienten, hvad lægen overvejer og bestemmer samt plejeoplysninger. Kilde: Rigsrevisionen på baggrund af oplysninger fra Danske er. Danske er har oplyst, at der skal ske afrapportering på indikatorerne halvårligt. Dette notat bygger på oplysninger fra den seneste måling på indikatorerne, som omfatter 2. kvartal 2016, på nær indikator 2 (medicin), der er opgjort for juni ernes resultater for de 5 indikatorer, der handler om brugen af epj, bliver gennemgået i det efterfølgende.

6 5 Indikator 1 PAS 13. Indikatoren viser omfanget af elektronisk overført information ved overflytning af patienter mellem enheder. Der måles i indikatoren på: overflytning af patient til anden afdeling på samme sygehus overflytning af patient til andet sygehus i samme region overflytning af patient til anden region eller privathospital. Formålet med at overføre relevante henvisningsoplysninger elektronisk om en given patient er dels at videregive disse informationer om patienten, dels at overdrage behandlingsansvaret for patienten til modtageren. Derved får modtageren hjemmel til at tilgå patientens journal og dermed øvrige relevante journaloplysninger. Samtidig udnyttes resurserne bedre, fordi en unødvendig arbejdsgang med dobbeltregistrering undgås. Det er endvidere formålet at øge patientsikkerheden, ved at relevante henvisningsoplysninger direkte overføres elektronisk og tidstro. Konsekvensen af, at ikke al information om patienten sendes elektronisk, vil være, at patientens henvisningsoplysninger manuelt overføres i papirformat mellem afdelinger og sygehuse, eventuelt med unødig eller uhensigtsmæssig forsinkelse. Figur 1 viser andelen af overflytninger, som er sendt elektronisk i de 5 regioner. Målet var 95 % opfyldelse inden udgangen af Figur 1. Andel information, der er oversendt ved overflytning 100% Hovedstaden Sjælland Syddanmark Midtjylland Nordjylland 90% 80% 70% 60% 50% 40% 30% 20% 10% 0% afdelinger hospitaler Til andre regioner afdelinger hospitaler Til andre regioner afdelinger hospitaler Til andre regioner afdelinger hospitaler Til andre regioner afdelinger hospitaler Til andre regioner Kilde: Rigsrevisionen på baggrund af oplysninger fra den nationale bestyrelse for sundheds-it.

7 6 Det fremgår af figur 1, at Sjælland og Syddanmark i både 2014 og 2016 opfylder målet om 95 % opfyldelse i forhold til at sikre overførslen af elektronisk information ved overflytning af patientbehandlinger mellem de forskellige enheder. Nordjylland opfylder målet i forhold til at sikre overførslen af elektronisk information ved overflytning af patientbehandlinger mellem de forskellige enheder i 2016, mens regionen i 2014 opfyldte målet i forhold til at dele information mellem afdelinger på hospitalet og mellem hospitaler i regionen. Nordjylland kunne ikke i 2014 opgøre, hvor stor en andel information der overføres elektronisk ved overflytning fra hospitaler i regionen. Det fremgår videre, at Hovedstaden sendte information elektronisk til andre afdelinger på samme hospital i 68 % i 2016 af tilfældene mod 39 % i Der blev overført information elektronisk mellem hospitaler i regionen i 70 % af tilfældene i 2016 mod 36 % i Fra hospitaler i regionen til hospitaler i andre regioner og privathospitaler blev der overført information elektronisk i 37 % af tilfældene i 2016 mod 21 % i Endelig fremgår det, at Midtjylland både i 2014 og 2016 opfylder målet i forhold til at dele information mellem afdelinger på hospitalet og mellem hospitaler i regionen. I 2016 blev der i Midtjylland overført 57 % information elektronisk ved overflytning fra hospitaler i regionen til andre regioner og privathospitaler mod 41 % i Hovedstaden oplyser, at der er sket en positiv udvikling i opfyldelsen af indikatoren over tid, men at der fortsat er fokus på forbedringstiltag. Samtidig afventer regionen fuld implementering af den nye epj Sundhedsplatformen. Danske er oplyser, at Midtjyllands manglende opfyldelse primært skyldes, at privathospitaler ikke kan modtage oplysninger elektronisk. Midtjylland oplyser derudover, at regionen arbejder på at få etableret en løsning i forhold til at dele patientoplysninger med andre regioner. Udvekslingen er ikke endnu fuldt digitaliseret, og i de tilfælde hvor patientoplysninger ikke kan sendes fyldestgørende digitalt, sendes det hele på papir, så der ikke er en risiko for, at digitale oplysninger og oplysninger på papir ikke bliver sammenkoblet korrekt hos modtageren af informationen. Indikator 2 Medicin 15. Formålet med det Fælles Medicinkort er at mindske medicineringsfejlene og dermed øge patientsikkerheden, fordi det af et afstemt medicinkort fremgår, hvilken medicin patienten får. Uoverensstemmelser i patienters medicinlister opstår ofte ved overgang fra den ene sektor til den anden, fx fra hospital til hjemmeplejen. Manglende afstemning af medicinkort er dermed medvirkende til at øge risikoen for medicineringsfejl, hvilket kan have store konsekvenser for patienten. Figur 2 viser, om det Fælles Medicinkort er afstemt ved udskrivelse, dvs. om kortet er opdateret med den medicin, patienten får. Målet var 90 % opfyldelse i 2013.

8 7 Figur 2. Afstemte medicinkort ved udskrivelse 100% 90% 80% 70% 60% 50% 40% 30% 20% 10% 0% Hovedstaden Sjælland Syddanmark Midtjylland Nordjylland Kilde: Rigsrevisionen på baggrund af data fra den nationale bestyrelse for sundheds-it. Det fremgår af figur 2, at ingen regioner opfylder målet om, at 90 % af medicinkortene er afstemt ved udskrivelsen, men at der i alle regioner skete en positiv udvikling fra 2014 til Hovedstaden havde 62 % afstemte medicinkort i juni 2016 mod 50 % i Sjælland havde 83 % afstemte medicinkort i juni 2016 mod 74 % i Syddanmark kunne ikke opgøre andel afstemte medicinkort i 2014, men havde 64 % afstemte medicinkort i juni Midtjylland havde 80 % afstemte medicinkort i juni 2016 mod 32 % i Endelig fremgår det af figuren, at Nordjylland havde 88 % afstemte medicinkort i juni 2016 mod 63 % i Hovedstaden oplyser, at regionen er i gang med at opgradere det Fælles Medicinkort til en nyere version og derfor ikke har så stor en andel afstemte medicinkort som forventet. en har nedsat en fokusgruppe til at sikre det ledelsesmæssige fokus på korrekt brug af medicinkortet. Sjælland oplyser, at der i regionens målstyring er fokus på arbejdet med medicinafstemninger. Syddanmark oplyser, at regionen oplever en stigning i andelen af afstemte medicinkort grundet en fokuseret indsats på sygehusene. Nordjylland oplyser, at der fortsat er fokus på undervisning og ledelsesmæssig opfølgning. Indikator 3 Rekvisition/svar 17. De enkelte hospitalsafdelinger rekvirerer en række undersøgelser fra andre afdelinger vedrørende den enkelte patient. Prøvesvar skal bl.a. sendes elektronisk for at sikre, at læger, plejepersonale og patienter undgår ventetid i forhold til at få videresendt vigtige oplysninger. Indikator 3 måler, i hvor høj grad afdelingerne på hospitalerne rekvirerer og modtager svar elektronisk på diagnostik og prøver. Figur 3 viser regionernes nuværende målopfyldelse på rekvisition og svar på henholdsvis klinisk biokemi, billeddiagnostik og patologi, der er de afdelinger, der oftest udfører undersøgelser på patienter, som er indlagt på andre afdelinger. Målet var, at 95 % af alle rekvisitioner og svar på prøver er elektroniske ved udgangen af I biokemi tager man fx blodprøver. I billeddiagnostik tager man fx røntgen og laver skanninger. I patologi undersøger man for sygelige forandringer i væv og celler.

9 8 Figur 3. Rekvisition/svar 100% Hovedstaden Sjælland Syddanmark Midtjylland Nordjylland 90% 80% 70% 60% 50% 40% 30% 20% 10% 0% Biokemi Patologi Biokemi Billeddiagnostik Billeddiagnostik Patologi Biokemi Billeddiagnostik Patologi Biokemi Billeddiagnostik Patologi Biokemi Billeddiagnostik Patologi /2016 Kilde: Rigsrevisionen på baggrund af oplysninger fra den nationale bestyrelse for sundheds-it. Det fremgår af figur 3, at Sjælland, Syddanmark og Nordjylland opfylder målet om at modtage og sende prøvesvar elektronisk i både 2014 og Det fremgår videre, at Hovedstaden i både 2014 og 2015 opfylder målet med hensyn til svar fra biokemisk afdeling, mens regionens afdelinger i 2015 modtog og sendte 84 % prøvesvar elektronisk fra billeddiagnostik, hvilket er et fald i forhold til de 89 %, som de modtog og sendte elektronisk i I 2015 modtog og sendte Hovedstadens afdelinger 94 % prøvesvar elektronisk fra patologi mod 89 % i Hovedstaden har ikke tal for indikatoren for 2016, da der er implementeret en ny løsning i foråret Hovedstaden oplyser, at implementeringen af Sundhedsplatformen skal give et løft i samlingen af it-funktionaliteter og dermed en forbedring af patientjournalløsningen. Figur 3 viser endeligt, at Midtjylland i både 2014 og 2016 opfylder målet med hensyn til de biokemiske afdelinger, mens regionens afdelinger i 2016 modtog og sendte 53 % prøvesvar elektronisk fra billediagnostik mod 45 % i I 2016 modtog og sendte regionens afdelinger prøvesvar elektronisk fra patologi i 92 % af tilfældene mod 55 % i Hovedstaden oplyser, at der fortsat arbejdes på at etablere de nødvendige og hensigtsmæssige snitflader og konsolideringer imellem systemerne, med henblik på at sikre at prøvesvar modtages og sendes elektronisk. Midtjylland oplyser, at udfordringen ved kommunikation af røntgen er løst, da regionen er ved at tage en ny integration mellem epj og røntgeninformationssystemet i brug.

10 9 Indikator 4 Booking 19. Det blev aftalt i økonomiaftalen om regionernes økonomi for 2011, at 80 % af al kommunikation fra den offentlige sektor til borgerne skulle foregå digitalt i En væsentlig del af regionernes kommunikation til borgerne er indkaldelsesbreve til ambulante undersøgelser og til indlæggelser. Figur 4 viser regionernes målopfyldelse på elektroniske indkaldelsesbreve. Målet er, at 80 % af alle indkaldelsesbreve sendes elektronisk. Figur 4. Booking elektroniske indkaldelsesbreve 100% 90% 80% 70% 60% 50% 40% 30% 20% 10% 0% Hovedstaden Sjælland Syddanmark Midtjylland Nordjylland 2015 Kilde: Rigsrevisionen på baggrund af data fra den nationale bestyrelse for sundheds-it. Det fremgår af figur 4, at Syddanmark når målet om, at 80 % af indkaldelsesbrevene sendes digitalt. I Hovedstaden, Sjælland, Midtjylland og Nordjylland sendes henholdsvis 77 %, 72 %, 79 % og 72 % af indkaldelserne digitalt. Indikatoren blev ikke opgjort i 2014, da Digital Post først trådte i kraft i november erne har ikke tal for indikatoren for 2016, da det er aftalt, at indikatoren skal udgå. Sundheds- og Ældreministeriet oplyser, at indikatoren booking udgår, fordi den ikke vurderes at være strategisk relevant i dens nuværende udformning. I stedet skal der udarbejdes en ny indikator, der måler patienternes brug af digitale selvbetjeningsløsninger til booking af aftaler på de områder, det er muligt, fx ultralydsundersøgelser og blodprøvetagning. 20. Hovedstaden oplyser, at andelen af indkaldelsesbreve, der sendes digitalt, indgår i en samlet vurdering af forbedringstiltag for digitalisering af borgerhenvendelser. Nordjylland oplyser, at breve sendes digitalt, medmindre der er tale om patienter, der er undtaget Digital Post. Indikator 5 - Notat 21. En tidstro registrering er vigtig, for at behandlingen på optimal vis kan fortsætte i andre sektorer. Indikator 5 måler, om de behandlinger mv., som patienten har fået under indlæggelse, er færdigregistreret samme dag eller dagen efter, at patienten udskrives. Indikatoren afspejler derved, i hvor høj grad personalet registrerer patienternes procedurer løbende, og dermed om registreringen er tidstro. Figur 5 viser andelen af patienter, der er tidstro registreret ved udskrivelsen. Målet var 95 % opfyldelse inden udgangen af 2014.

11 10 Figur 5. Patienter, der er tidstro registreret 100% 90% 80% 70% 60% 50% 40% 30% 20% 10% 0% Hovedstaden Sjælland Syddanmark Midtjylland Nordjylland /2016 Kilde: Rigsrevisionen på baggrund af data fra den nationale bestyrelse for sundheds-it. Det fremgår af figur 5, at Sjælland som den eneste region i 2014 og 2016 når målet om, at 95 % af patienterne skal være tidstro registreret ved udskrivelsen. Det fremgår videre, at 74 % af patienterne i Hovedstaden var tidstro registreret ved udskrivelsen i 2015 mod 66 % i Hovedstaden har ikke data for indikatoren for Hovedstaden oplyser, at implementeringen af Sundhedsplatformen skal give et løft i samlingen af it-funktionaliteter og dermed en forbedring af patientjournalløsningen. I Syddanmark var 83 % af patienterne tidstro registreret ved udskrivelsen i 2016 mod 65 % i I Midtjylland var 90 % af patienterne registreret tidstro i 2014 og Endelig fremgår det af figuren, at 75 % af patienterne i Nordjylland var registreret tidstro i 2014 og Danske er oplyser, at regionerne i den nationale bestyrelse for sundheds-it flere gange har påpeget, at indikatoren ikke i tilstrækkelig grad viser, om registreringen er tidstro. Det har dog ikke været muligt at finde et alternativ. Opsamling 22. Det er Rigsrevisionens opfattelse, at de 5 indikatorer, der måler regionernes brug af epj, viser, at der samlet set er en tydelig positiv udvikling. erne har stadig et vist potentiale for forbedring særligt i forhold til tidstro registrering ved udskrivelsen (figur 5) og i forhold til at afstemme medicinkort ved udskrivelse (figur 2). Rigsrevisionen følger særskilt problemerne med at udvikle og implementere det Fælles Medicinkort og har senest i notat af 1. november 2016 (RN 1507/16) orienteret Statsrevisorerne herom. 23. Det kan have store konsekvenser for patienten, hvis oplysninger om behandling og helbredstilstand ikke er registreret og videregivet elektronisk, fordi det øger risikoen for fejlbehandling. Der er derfor behov for, at Sundheds- og Ældreministeriet fortsat har stort fokus på implementeringen og anvendelse af sundheds-it i regionerne. Sundheds- og Ældreministeriet følger regionernes anvendelse af epj i den nationale bestyrelse for sundheds-it. Ministeriet har oplyst, at den nationale bestyrelse for sundheds-it i oktober 2014 anmodede regionerne om en redegørelse for de tiltag, som regionerne ville igangsætte for at sikre, at de aftalte målsætninger om anvendelsen af epj kunne indfris. erne igangsatte på baggrund af redegørelsen en proces for undersøgelse af årsagerne til den manglende målopfyldelse i de enkelte regioner med det formål at kortlægge mulighederne for korrigerende handlinger.

12 Det fremgår af den regionale økonomiaftale for 2016, at der skal ske en tilpasning af indikatorsættet for udbredelse, anvendelse og effekt af sundheds-it, så det samlet set giver et strategisk relevant og retvisende billede af it-understøttelsen af centrale arbejdsgange og opgaver i sundhedsvæsenet. Det blev aftalt i den nationale bestyrelse for sundheds-it, at yderligere korrigerende handlinger i forhold til opfyldelsen af målsætninger om anvendelse af epj skulle afvente tilpasningen af indikatorsættet. Et revideret indikatorsæt blev godkendt af den nationale bestyrelse for sundheds-it i juni I det nye indikatorsæt udgår indikatoren rekvisition/svar for biokemi, da denne har haft fuld målopfyldelse længe, og indikatoren booking. Der er desuden vedtaget en ny samarbejdsmodel for det fremadrettede arbejde med indikatorer, der bl.a. præciserer roller og arbejdsdeling. 25. Rigsrevisionen finder det tilfredsstillende, at den nationale bestyrelse for sundheds-it, hvor Sundheds- og Ældreministeriet og regionernes deltager, adresserer de udfordringer, der er med epj, og iværksætter korrigerende handlinger. Rigsrevisionen vurderer derfor, at denne del af sagen kan afsluttes. Lone Strøm

Notat til Statsrevisorerne om beretning om elektroniske patientjournaler på sygehusene. November 2014

Notat til Statsrevisorerne om beretning om elektroniske patientjournaler på sygehusene. November 2014 Notat til Statsrevisorerne om beretning om elektroniske patientjournaler på sygehusene November 2014 FORTSAT NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Opfølgning i sagen om elektroniske patientjournaler på sygehusene

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om problemerne med at udvikle og implementere Fælles Medicinkort. Februar 2015

Notat til Statsrevisorerne om beretning om problemerne med at udvikle og implementere Fælles Medicinkort. Februar 2015 Notat til Statsrevisorerne om beretning om problemerne med at udvikle og implementere Fælles Medicinkort Februar 2015 18, STK. 4-NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Vedrører: Statsrevisorernes beretning nr. 24/2013

Læs mere

December Rigsrevisionens notat om beretning om. indsatsen over for patienter med hjerneskade

December Rigsrevisionens notat om beretning om. indsatsen over for patienter med hjerneskade December 2018 Rigsrevisionens notat om beretning om indsatsen over for patienter med hjerneskade Fortsat notat til Statsrevisorerne 1 Opfølgning i sagen om indsatsen over for patienter med hjerneskade

Læs mere

Rigsrevisionens notat om beretning om hospitalslægers bibeskæftigelse

Rigsrevisionens notat om beretning om hospitalslægers bibeskæftigelse Rigsrevisionens notat om beretning om hospitalslægers bibeskæftigelse April 2017 NOTAT TIL STATSREVISORERNE, JF. RIGSREVISORLOVENS 18, STK. 4 1 Vedrører: Statsrevisorernes beretning nr. 3/2016 om hospitalslægers

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om elektroniske patientjournaler på sygehusene. Maj 2013

Notat til Statsrevisorerne om beretning om elektroniske patientjournaler på sygehusene. Maj 2013 Notat til Statsrevisorerne om beretning om elektroniske patientjournaler på sygehusene Maj 2013 FORTSAT NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Opfølgning i sagen om elektroniske patientjournaler på sygehusene (beretning

Læs mere

Rigsrevisionens notat om beretning om brugervenlighed og brugerinddragelse. digitale løsninger

Rigsrevisionens notat om beretning om brugervenlighed og brugerinddragelse. digitale løsninger Rigsrevisionens notat om beretning om brugervenlighed og brugerinddragelse i offentlige digitale løsninger September 2016 FORTSAT NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Opfølgning i sagen om brugervenlighed og brugerinddragelse

Læs mere

Rigsrevisionens notat om beretning om regionernes præhospitale indsats

Rigsrevisionens notat om beretning om regionernes præhospitale indsats Rigsrevisionens notat om beretning om regionernes præhospitale indsats Juni 2016 FORTSAT NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Opfølgning i sagen om regionernes præhospitale indsats (beretning nr. 7/2013) 7. juni

Læs mere

November Rigsrevisionens notat om beretning om. besparelsespotentialet ved obligatorisk Digital Post på ca. 1 mia. kr.

November Rigsrevisionens notat om beretning om. besparelsespotentialet ved obligatorisk Digital Post på ca. 1 mia. kr. November 2018 Rigsrevisionens notat om beretning om besparelsespotentialet ved obligatorisk Digital Post på ca. 1 mia. kr. om året Fortsat notat til Statsrevisorerne 1 Opfølgning i sagen om besparelsespotentialet

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om kvalitetsindsatser på sygehusene. August 2012

Notat til Statsrevisorerne om beretning om kvalitetsindsatser på sygehusene. August 2012 Notat til Statsrevisorerne om beretning om kvalitetsindsatser på sygehusene August 2012 RIGSREVISORS NOTAT TIL STATSREVISORERNE I HENHOLD TIL RIGSREVISORLOVENS 18, STK. 4 1 Vedrører: Statsrevisorernes

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om hospitalernes brug af personaleresurser. September 2015

Notat til Statsrevisorerne om beretning om hospitalernes brug af personaleresurser. September 2015 Notat til Statsrevisorerne om beretning om hospitalernes brug af personaleresurser September 2015 18, STK. 4-NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Vedrører: Statsrevisorernes beretning nr. 10/2014 om hospitalernes

Læs mere

Marts Rigsrevisionens notat om beretning om. Patientombuddets arbejde med utilsigtede hændelser

Marts Rigsrevisionens notat om beretning om. Patientombuddets arbejde med utilsigtede hændelser Marts 2019 Rigsrevisionens notat om beretning om Patientombuddets arbejde med utilsigtede hændelser Fortsat notat til Statsrevisorerne 1 Opfølgning i sagen om Patientombuddets arbejde med utilsigtede hændelser

Læs mere

Maj Rigsrevisionens notat om beretning om. udredningsretten

Maj Rigsrevisionens notat om beretning om. udredningsretten Maj 2019 Rigsrevisionens notat om beretning om udredningsretten Notat til Statsrevisorerne, jf. rigsrevisorlovens 18, stk. 4 1 Vedrører: Statsrevisorernes beretning nr. 3/2018 om udredningsretten 11. april

Læs mere

November Rigsrevisionens notat om beretning om. hospitalslægers bibeskæftigelse

November Rigsrevisionens notat om beretning om. hospitalslægers bibeskæftigelse November 2018 Rigsrevisionens notat om beretning om hospitalslægers bibeskæftigelse Fortsat notat til Statsrevisorerne 1 Opfølgning i sagen om hospitalslægers bibeskæftigelse (beretning nr. 3/2016) 29.

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om mål, resultater og opfølgning på kræftbehandlingen. Februar 2015

Notat til Statsrevisorerne om beretning om mål, resultater og opfølgning på kræftbehandlingen. Februar 2015 Notat til Statsrevisorerne om beretning om mål, resultater og opfølgning på kræftbehandlingen Februar 2015 FORTSAT NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Opfølgning i sagen om mål, resultater og opfølgning på kræftbehandlingen

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om it-understøttelsen af sygehusenes opgaver. Marts 2010

Notat til Statsrevisorerne om beretning om it-understøttelsen af sygehusenes opgaver. Marts 2010 Notat til Statsrevisorerne om beretning om it-understøttelsen af sygehusenes opgaver Marts 2010 RIGSREVISORS FORTSATTE NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Opfølgning i sagen om it-understøttelsen af sygehusenes

Læs mere

Marts Rigsrevisionens notat om beretning om. Region Hovedstadens akuttelefon 1813

Marts Rigsrevisionens notat om beretning om. Region Hovedstadens akuttelefon 1813 Marts 2019 Rigsrevisionens notat om beretning om Region Hovedstadens akuttelefon 1813 Fortsat notat til Statsrevisorerne 1 Opfølgning i sagen om Region Hovedstadens akuttelefon 1813 (beretning nr. 17/2016)

Læs mere

Rigsrevisionens notat om beretning om forskningsmidler på hospitalerne

Rigsrevisionens notat om beretning om forskningsmidler på hospitalerne Rigsrevisionens notat om beretning om forskningsmidler på hospitalerne Januar 2017 FORTSAT NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Opfølgning i sagen om forskningsmidler på hospitalerne (beretning nr. 7/2014) 9.

Læs mere

September Rigsrevisionens notat om beretning om. forskelle i behandlingskvaliteten

September Rigsrevisionens notat om beretning om. forskelle i behandlingskvaliteten September 2019 Rigsrevisionens notat om beretning om forskelle i behandlingskvaliteten på sygehusene Notat til Statsrevisorerne, jf. rigsrevisorlovens 18, stk. 4 1 Vedrører: Statsrevisorernes beretning

Læs mere

Rigsrevisionens notat om beretning om samarbejdet mellem kommunerne og Udbetaling Danmark

Rigsrevisionens notat om beretning om samarbejdet mellem kommunerne og Udbetaling Danmark Rigsrevisionens notat om beretning om samarbejdet mellem kommunerne og Udbetaling Danmark April 2017 FORTSAT NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Opfølgning i sagen om samarbejdet mellem kommunerne og Udbetaling

Læs mere

Rigsrevisionens notat om beretning om forebyggelse af hospitalsinfektioner

Rigsrevisionens notat om beretning om forebyggelse af hospitalsinfektioner Rigsrevisionens notat om beretning om forebyggelse af hospitalsinfektioner April 2018 NOTAT TIL STATSREVISORERNE, JF. RIGSREVISORLOVENS 18, STK. 4 1 Vedrører: Statsrevisorernes beretning nr. 5/2017 om

Læs mere

Rigsrevisionens notat om beretning om fejludbetalinger af sociale ydelser

Rigsrevisionens notat om beretning om fejludbetalinger af sociale ydelser Rigsrevisionens notat om beretning om fejludbetalinger af sociale ydelser November 2016 FORTSAT NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Opfølgning i sagen om fejludbetalinger af sociale ydelser (beretning nr. 10/2013)

Læs mere

August Rigsrevisionens notat om beretning om. indsatsen for 95 %- målsætningen på ungdomsuddannelserne

August Rigsrevisionens notat om beretning om. indsatsen for 95 %- målsætningen på ungdomsuddannelserne August 2019 Rigsrevisionens notat om beretning om indsatsen for 95 %- målsætningen på ungdomsuddannelserne Fortsat notat til Statsrevisorerne 1 Opfølgning i sagen om indsatsen for 95 %-målsætningen på

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om mål, resultater og opfølgning på kræftbehandlingen. Oktober 2013

Notat til Statsrevisorerne om beretning om mål, resultater og opfølgning på kræftbehandlingen. Oktober 2013 Notat til Statsrevisorerne om beretning om mål, resultater og opfølgning på kræftbehandlingen Oktober 2013 FORTSAT NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Opfølgning i sagen om mål, resultater og opfølgning på kræftbehandlingen

Læs mere

Rigsrevisionens notat om beretning om indsatsen over for patienter med hjerneskade

Rigsrevisionens notat om beretning om indsatsen over for patienter med hjerneskade Rigsrevisionens notat om beretning om indsatsen over for patienter med hjerneskade April 2017 NOTAT TIL STATSREVISORERNE, JF. RIGSREVISORLOVENS 18, STK. 4 1 Vedrører: Statsrevisorernes beretning nr. 4/2016

Læs mere

Rigsrevisionens notat om beretning om problemerne med at udvikle og implementere Fælles Medicinkort

Rigsrevisionens notat om beretning om problemerne med at udvikle og implementere Fælles Medicinkort Rigsrevisionens notat om beretning om problemerne med at udvikle og implementere Fælles Medicinkort November 2016 FORTSAT NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Opfølgning i sagen om problemerne med at udvikle og

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om fejludbetalinger af sociale ydelser. Juni 2014

Notat til Statsrevisorerne om beretning om fejludbetalinger af sociale ydelser. Juni 2014 Notat til Statsrevisorerne om beretning om fejludbetalinger af sociale ydelser Juni 2014 18, STK. 4-NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Vedrører: Statsrevisorernes beretning nr. 10/2013 om fejludbetalinger af

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om it-understøttelsen af sygehusenes opgaver. November 2011

Notat til Statsrevisorerne om beretning om it-understøttelsen af sygehusenes opgaver. November 2011 Notat til Statsrevisorerne om beretning om it-understøttelsen af sygehusenes opgaver November 2011 RIGSREVISORS FORTSATTE NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Opfølgning i sagen om it-understøttelsen af sygehusenes

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om mål, resultater og opfølgning på kræftbehandlingen. August 2014

Notat til Statsrevisorerne om beretning om mål, resultater og opfølgning på kræftbehandlingen. August 2014 Notat til Statsrevisorerne om beretning om mål, resultater og opfølgning på kræftbehandlingen August 2014 FORTSAT NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Opfølgning i sagen om mål, resultater og opfølgning på kræftbehandlingen

Læs mere

April Rigsrevisionens notat om beretning om. samlingen af den statslige lønadministration i Finansministeriet

April Rigsrevisionens notat om beretning om. samlingen af den statslige lønadministration i Finansministeriet April 2019 Rigsrevisionens notat om beretning om samlingen af den statslige lønadministration i Finansministeriet Fortsat notat til Statsrevisorerne 1 Opfølgning i sagen om samlingen af den statslige lønadministration

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om sammenhængende patientforløb. Marts 2010

Notat til Statsrevisorerne om beretning om sammenhængende patientforløb. Marts 2010 Notat til Statsrevisorerne om beretning om sammenhængende patientforløb Marts 2010 RIGSREVISORS NOTAT TIL STATSREVISORERNE I HENHOLD TIL RIGSREVISORLOVENS 18, STK. 4 1 Vedrører: Statsrevisorernes beretning

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om forskningsmidler på hospitalerne. September 2015

Notat til Statsrevisorerne om beretning om forskningsmidler på hospitalerne. September 2015 Notat til Statsrevisorerne om beretning om forskningsmidler på hospitalerne September 2015 18, STK. 4-NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Vedrører: Statsrevisorernes beretning nr. 7/2014 om forskningsmidler på

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om sygehusenes økonomi i Marts 2013

Notat til Statsrevisorerne om beretning om sygehusenes økonomi i Marts 2013 Notat til Statsrevisorerne om beretning om sygehusenes økonomi i 2009 Marts 2013 RIGSREVISORS FORTSATTE NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Opfølgning i sagen om sygehusenes økonomi i 2009 (beretning nr. 2/2010)

Læs mere

Rigsrevisionens notat om beretning om sygehusbyggerier II

Rigsrevisionens notat om beretning om sygehusbyggerier II Rigsrevisionens notat om beretning om sygehusbyggerier II Februar 2017 FORTSAT NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Opfølgning i sagen om sygehusbyggerier II (beretning nr. 2/2013) 8. februar 2017 RN 1501/17 1.

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om indsatsen for at få sygemeldte tilbage i arbejde. Marts 2016

Notat til Statsrevisorerne om beretning om indsatsen for at få sygemeldte tilbage i arbejde. Marts 2016 Notat til Statsrevisorerne om beretning om indsatsen for at få sygemeldte tilbage i arbejde Marts 2016 FORTSAT NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Opfølgning i sagen om indsatsen for at få sygemeldte tilbage

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om brugerinddragelse og brugervenlighed i offentlige digitale løsninger. Februar 2014

Notat til Statsrevisorerne om beretning om brugerinddragelse og brugervenlighed i offentlige digitale løsninger. Februar 2014 Notat til Statsrevisorerne om beretning om brugerinddragelse og brugervenlighed i offentlige digitale løsninger Februar 2014 18, STK. 4-NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Vedrører: Statsrevisorernes beretning

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om sygehusbyggerier II. Marts 2014

Notat til Statsrevisorerne om beretning om sygehusbyggerier II. Marts 2014 Notat til Statsrevisorerne om beretning om sygehusbyggerier II Marts 2014 18, STK. 4-NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Vedrører: Statsrevisorernes beretning nr. 2/2013 om sygehusbyggerier II Ministeren for

Læs mere

Rigsrevisionens notat om beretning om fusionen af skatteforvaltningen

Rigsrevisionens notat om beretning om fusionen af skatteforvaltningen Rigsrevisionens notat om beretning om fusionen af skatteforvaltningen (II) November 2016 FORTSAT NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Opfølgning i sagen om fusionen af skatteforvaltningen (II) (beretning nr. 7/2011)

Læs mere

August 2012. Notat til Statsrevisorerne om beretning om indsatsen mod momskarruselsvindel

August 2012. Notat til Statsrevisorerne om beretning om indsatsen mod momskarruselsvindel Statsrevisorerne 2005-06 Beretning nr. 17 Rigsrevisors fortsatte notat af 13. august 2012 Offentligt Notat til Statsrevisorerne om beretning om indsatsen mod momskarruselsvindel August 2012 RIGSREVISORS

Læs mere

Rigsrevisionens notat om beretning om driften af rejsekortet

Rigsrevisionens notat om beretning om driften af rejsekortet Rigsrevisionens notat om beretning om driften af rejsekortet August 2017 FORTSAT NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Opfølgning i sagen om driften af rejsekortet (beretning nr. 11/2014) 1. august 2017 RN 701/17

Læs mere

Rigsrevisionens notat om beretning om effektiv udnyttelse af gymnasielærernes arbejdstid

Rigsrevisionens notat om beretning om effektiv udnyttelse af gymnasielærernes arbejdstid Rigsrevisionens notat om beretning om effektiv udnyttelse af gymnasielærernes arbejdstid November 2016 FORTSAT NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Opfølgning i sagen om effektiv udnyttelse af gymnasielærernes

Læs mere

Rigsrevisionens notat om beretning om SKATs systemmodernisering

Rigsrevisionens notat om beretning om SKATs systemmodernisering Rigsrevisionens notat om beretning om SKATs systemmodernisering Oktober 2017 FORTSAT NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Opfølgning i sagen om SKATs systemmodernisering (beretning nr. 5/2014) 3. oktober 2017

Læs mere

Oktober Rigsrevisionens notat om beretning om. lempelsen af revisionspligten

Oktober Rigsrevisionens notat om beretning om. lempelsen af revisionspligten Oktober 2019 Rigsrevisionens notat om beretning om lempelsen af revisionspligten Notat til Statsrevisorerne, jf. rigsrevisorlovens 18, stk. 4 1 Vedrører: Statsrevisorernes beretning nr. 17/2018 om lempelsen

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om Patientombuddets arbejde med utilsigtede hændelser. Februar 2016

Notat til Statsrevisorerne om beretning om Patientombuddets arbejde med utilsigtede hændelser. Februar 2016 Notat til Statsrevisorerne om beretning om Patientombuddets arbejde med utilsigtede hændelser Februar 2016 18, STK. 4-NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Vedrører: Statsrevisorernes beretning nr. 5/2015 om Patientombuddets

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om styring af aktivitet på sygehusene. December 2010

Notat til Statsrevisorerne om beretning om styring af aktivitet på sygehusene. December 2010 Notat til Statsrevisorerne om beretning om styring af aktivitet på sygehusene December 2010 RIGSREVISORS NOTAT TIL STATSREVISORERNE I HENHOLD TIL RIGSREVISORLOVENS 18, STK. 4 1 Vedrører: Statsrevisorernes

Læs mere

Rigsrevisionens notat om beretning om sagsbehandlingstider ved omstruktureringen af statsforvaltningerne

Rigsrevisionens notat om beretning om sagsbehandlingstider ved omstruktureringen af statsforvaltningerne Rigsrevisionens notat om beretning om sagsbehandlingstider ved omstruktureringen af statsforvaltningerne Februar 2017 FORTSAT NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Opfølgning i sagen om sagsbehandlingstider ved

Læs mere

Maj Rigsrevisionens notat om beretning om. TV 2-regionernes virksomhed

Maj Rigsrevisionens notat om beretning om. TV 2-regionernes virksomhed Maj 2019 Rigsrevisionens notat om beretning om TV 2-regionernes virksomhed Fortsat notat til Statsrevisorerne 1 Opfølgning i sagen om TV 2-regionernes virksomhed (beretning nr. 1/2016) 25. april 2019 RN

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om sagsbehandlingstider ved omstruktureringen af statsforvaltningerne. November 2014

Notat til Statsrevisorerne om beretning om sagsbehandlingstider ved omstruktureringen af statsforvaltningerne. November 2014 Notat til Statsrevisorerne om beretning om sagsbehandlingstider ved omstruktureringen af statsforvaltningerne November 2014 18, STK. 4-NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Vedrører: Statsrevisorernes beretning

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om styring af behandlingsindsatsen. September 2014

Notat til Statsrevisorerne om beretning om styring af behandlingsindsatsen. September 2014 Notat til Statsrevisorerne om beretning om styring af behandlingsindsatsen mod stofmisbrug September 2014 FORTSAT NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Opfølgning i sagen om styring af behandlingsindsatsen mod

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om det specialiserede socialområde. statens overførsler til kommuner og regioner i 2012.

Notat til Statsrevisorerne om beretning om det specialiserede socialområde. statens overførsler til kommuner og regioner i 2012. Notat til Statsrevisorerne om beretning om det specialiserede socialområde statens overførsler til kommuner og regioner i 2012 Maj 2014 18, STK. 4-NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Vedrører: Statsrevisorernes

Læs mere

Rigsrevisionens notat om beretning om hospitalernes brug af personaleresurser

Rigsrevisionens notat om beretning om hospitalernes brug af personaleresurser Rigsrevisionens notat om beretning om hospitalernes brug af personaleresurser Oktober 2018 FORTSAT NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Opfølgning i sagen om hospitalernes brug af personaleresurser (beretning

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om effekten af regelforenklingsindsatsen. Maj 2014

Notat til Statsrevisorerne om beretning om effekten af regelforenklingsindsatsen. Maj 2014 Notat til Statsrevisorerne om beretning om effekten af regelforenklingsindsatsen Maj 2014 FORTSAT NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Opfølgning i sagen om effekten af regelforenklingsindsatsen (beretning nr.

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om viden om effekter af de sociale indsatser. Juni 2013

Notat til Statsrevisorerne om beretning om viden om effekter af de sociale indsatser. Juni 2013 Notat til Statsrevisorerne om beretning om viden om effekter af de sociale indsatser Juni 2013 FORTSAT NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Opfølgning i sagen om viden om effekter af de sociale indsatser (beretning

Læs mere

Rigsrevisionens notat om beretning om. Bygningsstyrelsens anvendelse af totaløkonomi i statslige byggeprojekter

Rigsrevisionens notat om beretning om. Bygningsstyrelsens anvendelse af totaløkonomi i statslige byggeprojekter Rigsrevisionens notat om beretning om Bygningsstyrelsens anvendelse af totaløkonomi i statslige byggeprojekter Juni 2016 FORTSAT NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Opfølgning i sagen om Bygningsstyrelsens anvendelse

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om forvaltningen af eksterne lektorers og undervisningsassistenters. November 2015

Notat til Statsrevisorerne om beretning om forvaltningen af eksterne lektorers og undervisningsassistenters. November 2015 Notat til Statsrevisorerne om beretning om forvaltningen af eksterne lektorers og undervisningsassistenters ansættelsesforhold November 2015 FORTSAT NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Opfølgning i sagen om forvaltningen

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om effekten og kvaliteten af andre aktørers beskæftigelsesindsats. December 2013

Notat til Statsrevisorerne om beretning om effekten og kvaliteten af andre aktørers beskæftigelsesindsats. December 2013 Notat til Statsrevisorerne om beretning om effekten og kvaliteten af andre aktørers beskæftigelsesindsats December 2013 18, STK. 4-NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Vedrører: Statsrevisorernes beretning nr.

Læs mere

Rigsrevisionens notat om beretning om DSB s økonomi

Rigsrevisionens notat om beretning om DSB s økonomi Rigsrevisionens notat om beretning om DSB s økonomi Juni 2016 FORTSAT NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Opfølgning i sagen om DSB s økonomi (beretning nr. 15/2013) 1. juni 2016 RN 704/16 1. Rigsrevisionen følger

Læs mere

Rigsrevisionens notat om beretning om ministeriernes aktstykker om investeringsprojekter til Folketingets Finansudvalg

Rigsrevisionens notat om beretning om ministeriernes aktstykker om investeringsprojekter til Folketingets Finansudvalg Rigsrevisionens notat om beretning om ministeriernes aktstykker om investeringsprojekter til Folketingets Finansudvalg Februar 2018 FORTSAT NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Opfølgning i sagen om ministeriernes

Læs mere

December 2012. Notat til Statsrevisorerne om beretning om bilsyn efter liberaliseringen i 2005

December 2012. Notat til Statsrevisorerne om beretning om bilsyn efter liberaliseringen i 2005 Statsrevisorerne 2008-09 Beretning nr. 11 Rigsrevisors fortsatte notat nr. 3 af 19. november 2012 Offentligt Notat til Statsrevisorerne om beretning om bilsyn efter liberaliseringen i 2005 December 2012

Læs mere

Status for pejlemærkerne for sundheds-it i Region Hovedstaden

Status for pejlemærkerne for sundheds-it i Region Hovedstaden Status for pejlemærkerne for sundheds-it i Region Hovedstaden Niels Reichstein Larsen Chef for projektafdelingen og Enhed for Klinisk Kvalitet Koncern IT Region Hovedstaden en af Danmarks største koncerner

Læs mere

Rigsrevisionens notat om beretning om SKATs kontrolindsats over for små og mellemstore virksomheder

Rigsrevisionens notat om beretning om SKATs kontrolindsats over for små og mellemstore virksomheder Rigsrevisionens notat om beretning om SKATs kontrolindsats over for små og mellemstore virksomheder September 2018 FORTSAT NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Opfølgning i sagen om SKATs kontrolindsats over for

Læs mere

Psykiatrien i Region Nordjylland har taget Rigsrevisionens beretning om regionernes

Psykiatrien i Region Nordjylland har taget Rigsrevisionens beretning om regionernes Notat fra Psykiatrien i Region Nordjylland vedr. Beretning om regionernes styring af ambulant behandling af voksne patienter med psykiske lidelser Rigsrevisionen har siden i foråret 2015 gennemført undersøgelser

Læs mere

Februar Rigsrevisionens notat om beretning om. Forsvarsministeriets effektiviseringer

Februar Rigsrevisionens notat om beretning om. Forsvarsministeriets effektiviseringer Februar 2019 Rigsrevisionens notat om beretning om Forsvarsministeriets effektiviseringer Fortsat notat til Statsrevisorerne 1 Opfølgning i sagen om Forsvarsministeriets effektiviseringer (beretning nr.

Læs mere

Juni Rigsrevisionens notat om beretning om. rettidigheden i indsatsen over for kræftpatienter

Juni Rigsrevisionens notat om beretning om. rettidigheden i indsatsen over for kræftpatienter Juni 2019 Rigsrevisionens notat om beretning om rettidigheden i indsatsen over for kræftpatienter Notat til Statsrevisorerne, jf. rigsrevisorlovens 18, stk. 4 1 Vedrører: Statsrevisorernes beretning nr.

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om regionernes præhospitale indsats. Juni 2014

Notat til Statsrevisorerne om beretning om regionernes præhospitale indsats. Juni 2014 Notat til Statsrevisorerne om beretning om regionernes præhospitale indsats Juni 2014 18, STK. 4-NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Vedrører: Statsrevisorernes beretning nr. 7/2013 om regionernes præhospitale

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om Fødevareministeriets indsats mod husdyr-mrsa. Februar 2016

Notat til Statsrevisorerne om beretning om Fødevareministeriets indsats mod husdyr-mrsa. Februar 2016 Notat til Statsrevisorerne om beretning om Fødevareministeriets indsats mod husdyr-mrsa Februar 2016 18, STK. 4-NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Vedrører: Statsrevisorernes beretning nr. 2/2015 om Fødevareministeriets

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om indkøb af sygehusmedicin. November 2015

Notat til Statsrevisorerne om beretning om indkøb af sygehusmedicin. November 2015 Notat til Statsrevisorerne om beretning om indkøb af sygehusmedicin November 2015 FORTSAT NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Opfølgning i sagen om indkøb af sygehusmedicin (beretning nr. 13/2011) 21. oktober

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om voksnes adgang til psykiatrisk behandling. August 2012

Notat til Statsrevisorerne om beretning om voksnes adgang til psykiatrisk behandling. August 2012 Notat til Statsrevisorerne om beretning om voksnes adgang til psykiatrisk behandling August 2012 RIGSREVISORS FORTSATTE NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Opfølgning i sagen om voksnes adgang til psykiatrisk

Læs mere

December Rigsrevisionens notat om beretning om. Forsvarets forudsætninger for at løse sine opgaver

December Rigsrevisionens notat om beretning om. Forsvarets forudsætninger for at løse sine opgaver December 2018 Rigsrevisionens notat om beretning om Forsvarets forudsætninger for at løse sine opgaver Notat til Statsrevisorerne, jf. rigsrevisorlovens 18, stk. 4 1 Vedrører: Statsrevisorernes beretning

Læs mere

Marts Notat til Statsrevisorerne om statens overførsler til kommuner og regioner i 2011

Marts Notat til Statsrevisorerne om statens overførsler til kommuner og regioner i 2011 Notat til Statsrevisorerne om statens overførsler til kommuner og regioner i 2011 merudgiftsydelse og tabt arbejdsfortjeneste på det sociale område Marts 2013 RIGSREVISORS NOTAT TIL STATSREVISORERNE I

Læs mere

Rigsrevisionens notat om beretning om DRG-systemet

Rigsrevisionens notat om beretning om DRG-systemet Rigsrevisionens notat om beretning om DRG-systemet Oktober 2016 FORTSAT NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Opfølgning i sagen om DRG-systemet (beretning nr. 11/2010) 3. oktober 2016 RN 408/16 1. Rigsrevisionen

Læs mere

Rigsrevisionens notat om beretning om regionernes brug af konsulenter

Rigsrevisionens notat om beretning om regionernes brug af konsulenter Rigsrevisionens notat om beretning om regionernes brug af konsulenter November 2017 NOTAT TIL STATSREVISORERNE, JF. RIGSREVISORLOVENS 18, STK. 4 1 Vedrører: Statsrevisorernes beretning nr. 19/2016 om regionernes

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om indsatsen mod momskarruselsvindel. Juni 2013

Notat til Statsrevisorerne om beretning om indsatsen mod momskarruselsvindel. Juni 2013 Notat til Statsrevisorerne om beretning om indsatsen mod momskarruselsvindel Juni 2013 FORTSAT NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Opfølgning i sagen om indsatsen mod momskarruselsvindel (beretning nr. 17/05)

Læs mere

Rigsrevisionens notat om beretning om undervisning og aktivering af asylansøgere

Rigsrevisionens notat om beretning om undervisning og aktivering af asylansøgere Rigsrevisionens notat om beretning om undervisning og aktivering af asylansøgere December 2017 NOTAT TIL STATSREVISORERNE, JF. RIGSREVISORLOVENS 18, STK. 4 1 Vedrører: Statsrevisorernes beretning nr. 24/2016

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om DRG-systemet. Marts 2014

Notat til Statsrevisorerne om beretning om DRG-systemet. Marts 2014 Notat til Statsrevisorerne om beretning om DRG-systemet Marts 2014 FORTSAT NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Opfølgning i sagen om DRG-systemet (beretning nr. 11/2010) 4. marts 2014 RN 404/14 1. Rigsrevisionen

Læs mere

Rigsrevisionens notat om beretning om universiteternes stigende egenkapital

Rigsrevisionens notat om beretning om universiteternes stigende egenkapital Rigsrevisionens notat om beretning om universiteternes stigende egenkapital November 2016 FORTSAT NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Opfølgning i sagen om universiteternes stigende egenkapital (beretning nr.

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om indkøb af sygehusmedicin. April 2013

Notat til Statsrevisorerne om beretning om indkøb af sygehusmedicin. April 2013 Notat til Statsrevisorerne om beretning om indkøb af sygehusmedicin April 2013 RIGSREVISORS FORTSATTE NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Opfølgning i sagen om indkøb af sygehusmedicin (beretning nr.13/2011)

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om kvindekrisecentre. Maj 2014

Notat til Statsrevisorerne om beretning om kvindekrisecentre. Maj 2014 Notat til Statsrevisorerne om beretning om kvindekrisecentre Maj 2014 18, STK. 4-NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Vedrører: Statsrevisorernes beretning nr. 8/2013 om kvindekrisecentre Ministeren for børn,

Læs mere

Beretning til Statsrevisorerne om elektroniske patientjournaler på sygehusene. Februar 2011

Beretning til Statsrevisorerne om elektroniske patientjournaler på sygehusene. Februar 2011 Beretning til Statsrevisorerne om elektroniske patientjournaler på sygehusene Februar 2011 BERETNING OM ELEKTRONISKE PATIENTJOURNALER PÅ SYGEHUSENE Indholdsfortegnelse I. Introduktion og konklusion...

Læs mere

Rigsrevisionens notat om beretning om harmonisering af taksterne i den kollektive trafik

Rigsrevisionens notat om beretning om harmonisering af taksterne i den kollektive trafik Rigsrevisionens notat om beretning om harmonisering af taksterne i den kollektive trafik August 2018 FORTSAT NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Opfølgning i sagen om harmonisering af taksterne i den kollektive

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om a-kassernes rådighedsvurderinger. Maj 2012

Notat til Statsrevisorerne om beretning om a-kassernes rådighedsvurderinger. Maj 2012 Notat til Statsrevisorerne om beretning om a-kassernes rådighedsvurderinger Maj 2012 RIGSREVISORS FORTSATTE NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Opfølgning i sagen om a-kassernes rådighedsvurderinger (beretning

Læs mere

Juni Rigsrevisionens notat om beretning om. politiets håndtering af våben og ammunition

Juni Rigsrevisionens notat om beretning om. politiets håndtering af våben og ammunition Juni 2019 Rigsrevisionens notat om beretning om politiets håndtering af våben og ammunition Fortsat notat til Statsrevisorerne 1 Opfølgning i sagen om politiets håndtering af våben og ammunition (beretning

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om forvaltningen af statslige tilskud. August 2013

Notat til Statsrevisorerne om beretning om forvaltningen af statslige tilskud. August 2013 Notat til Statsrevisorerne om beretning om forvaltningen af statslige tilskud August 2013 18, STK. 4-NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Vedrører: Statsrevisorernes beretning nr. 6/2012 om forvaltningen af statslige

Læs mere

Rigsrevisionens notat om beretning om politiets henlæggelse af straffesager

Rigsrevisionens notat om beretning om politiets henlæggelse af straffesager Rigsrevisionens notat om beretning om politiets henlæggelse af straffesager Januar 2018 FORTSAT NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Opfølgning i sagen om politiets henlæggelse af straffesager (beretning nr. 15/2014)

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om Kriminalforsorgens vedligeholdelse af bygninger. Januar 2013

Notat til Statsrevisorerne om beretning om Kriminalforsorgens vedligeholdelse af bygninger. Januar 2013 Notat til Statsrevisorerne om beretning om Kriminalforsorgens vedligeholdelse af bygninger Januar 2013 RIGSREVISORS NOTAT TIL STATSREVISORERNE I HENHOLD TIL RIGSREVISORLOVENS 18, STK. 4 1 Vedrører: Statsrevisorernes

Læs mere

Rigsrevisionens notat om beretning om staten som selskabsejer

Rigsrevisionens notat om beretning om staten som selskabsejer Rigsrevisionens notat om beretning om staten som selskabsejer Oktober 2017 FORTSAT NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Opfølgning i sagen om staten som selskabsejer (beretning nr. 18/2014) 29. september 2017

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om SKATs indsatsstrategi (II) Januar 2016

Notat til Statsrevisorerne om beretning om SKATs indsatsstrategi (II) Januar 2016 Notat til Statsrevisorerne om beretning om SKATs indsatsstrategi (II) Januar 2016 FORTSAT NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Opfølgning i sagen om SKATs indsatsstrategi (II) (beretning nr. 13/2010) 7. januar

Læs mere

Redegørelse til Statsrevisorerne vedr. beretning 8/2011 om kvalitetsindsatser

Redegørelse til Statsrevisorerne vedr. beretning 8/2011 om kvalitetsindsatser Holbergsgade 6 DK-1057 København K Ministeren for sundhed og forebyggelse Statsrevisorerne Prins Jørgens Gård 2 Christiansborg DK-1240 København K T +45 7226 9000 F +45 7226 9001 M sum@sum.dk W sum.dk

Læs mere

Oktober Rigsrevisionens notat om beretning om. information og kompensation til togpassagerer ved forsinkelser og aflysninger

Oktober Rigsrevisionens notat om beretning om. information og kompensation til togpassagerer ved forsinkelser og aflysninger Oktober 2019 Rigsrevisionens notat om beretning om information og kompensation til togpassagerer ved forsinkelser og aflysninger Notat til Statsrevisorerne, jf. rigsrevisorlovens 18, stk. 4 1 Vedrører:

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om integrationsindsatsen. Oktober 2015

Notat til Statsrevisorerne om beretning om integrationsindsatsen. Oktober 2015 Notat til Statsrevisorerne om beretning om integrationsindsatsen Oktober 2015 18, STK. 4-NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Vedrører: Statsrevisorernes beretning nr. 8/2014 om integrationsindsatsen Undervisningsministerens

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om styring af statslige digitaliseringsprojekter. August 2015

Notat til Statsrevisorerne om beretning om styring af statslige digitaliseringsprojekter. August 2015 Notat til Statsrevisorerne om beretning om styring af statslige digitaliseringsprojekter August 2015 FORTSAT NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Opfølgning i sagen om styring af statslige digitaliseringsprojekter

Læs mere

Juni Rigsrevisionens notat om beretning om. forløbet for flygtninge med traumer

Juni Rigsrevisionens notat om beretning om. forløbet for flygtninge med traumer Juni 2019 Rigsrevisionens notat om beretning om forløbet for flygtninge med traumer Notat til Statsrevisorerne, jf. rigsrevisorlovens 18, stk. 4 1 Vedrører: Statsrevisorernes beretning nr. 6/2018 om forløbet

Læs mere

Rigsrevisionens notat om beretning om beskyttelse mod ransomwareangreb

Rigsrevisionens notat om beretning om beskyttelse mod ransomwareangreb Rigsrevisionens notat om beretning om beskyttelse mod ransomwareangreb Juni 2018 NOTAT TIL STATSREVISORERNE, JF. RIGSREVISORLOVENS 18, STK. 4 1 Vedrører: Statsrevisorernes beretning nr. 11/2017 om beskyttelse

Læs mere

April Notat til Statsrevisorerne om beretning om det digitale tinglysningsprojekt

April Notat til Statsrevisorerne om beretning om det digitale tinglysningsprojekt Statsrevisorerne 2009-10 Beretning nr. 14 Rigsrevisionens fortsatte notat nr. 2 af 7. april 2014 Offentligt Notat til Statsrevisorerne om beretning om det digitale tinglysningsprojekt April 2014 FORTSAT

Læs mere

brug af ny anlægsbudgettering

brug af ny anlægsbudgettering Oktober 2019 Rigsrevisionens notat om beretning om brug af ny anlægsbudgettering i projektet Den nye bane København-Ringsted Fortsat notat til Statsrevisorerne 1 Opfølgning i sagen om brug af ny anlægsbudgettering

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om SKATs fusion af inddrivelsesområdet. Februar 2015

Notat til Statsrevisorerne om beretning om SKATs fusion af inddrivelsesområdet. Februar 2015 Notat til Statsrevisorerne om beretning om SKATs fusion af inddrivelsesområdet Februar 2015 FORTSAT NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Opfølgning i sagen om SKATs fusion af inddrivelsesområdet (beretning nr.

Læs mere

Rigsrevisionens notat om beretning om indsatsen over for anbragte børn

Rigsrevisionens notat om beretning om indsatsen over for anbragte børn Rigsrevisionens notat om beretning om indsatsen over for anbragte børn December 2016 18, STK. 4-NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Vedrører: Statsrevisorernes beretning nr. 21/2015 om indsatsen over for anbragte

Læs mere

April Rigsrevisionens notat om beretning om. indkøb på videregående uddannelsesinstitutioner

April Rigsrevisionens notat om beretning om. indkøb på videregående uddannelsesinstitutioner April 2019 Rigsrevisionens notat om beretning om indkøb på videregående uddannelsesinstitutioner Fortsat notat til Statsrevisorerne 1 Opfølgning i sagen om indkøb på videregående uddannelsesinstitutioner

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om DONG Energy A/S. September 2015

Notat til Statsrevisorerne om beretning om DONG Energy A/S. September 2015 Notat til Statsrevisorerne om beretning om DONG Energy A/S September 2015 FORTSAT NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Opfølgning i sagen om DONG Energy A/S (beretning nr. 4/2012) 31. august 2015 RN 1103/15 1.

Læs mere

Rigsrevisionens notat om beretning om Region Midtjyllands styring af risici og reserver i 2 sygehusbyggerier

Rigsrevisionens notat om beretning om Region Midtjyllands styring af risici og reserver i 2 sygehusbyggerier Rigsrevisionens notat om beretning om Region Midtjyllands styring af risici og reserver i 2 sygehusbyggerier Juni 2017 NOTAT TIL STATSREVISORERNE, JF. RIGSREVISORLOVENS 18, STK. 4 1 Vedrører: Statsrevisorernes

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om statsamternes produktivitet og effektivitet. Oktober 2011

Notat til Statsrevisorerne om beretning om statsamternes produktivitet og effektivitet. Oktober 2011 Notat til Statsrevisorerne om beretning om statsamternes produktivitet og effektivitet Oktober 2011 RIGSREVISORS FORTSATTE NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Opfølgning i sagen om statsamternes produktivitet

Læs mere