Beretningen er som tidligere beretninger (senest beretningen fra marts 2013) afgivet i medfør af eksamensbekendtgørelsens 50, stk. 2, nr. 3.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Beretningen er som tidligere beretninger (senest beretningen fra marts 2013) afgivet i medfør af eksamensbekendtgørelsens 50, stk. 2, nr. 3."

Transkript

1 Februar 2014 Censorformandskabets beretning om virksomheden i Censorkorpset for statskundskabs- og samfundsfagsuddannelserne ved Københavns -, Aarhus og Syddansk Universitet for Indledning Beretningen er som tidligere beretninger (senest beretningen fra marts 2013) afgivet i medfør af eksamensbekendtgørelsens 50, stk. 2, nr. 3. Beretningen vedrører udover de generelle kommentarer - perioden fra vintereksamen 2012/13 til og med sommereksamen Censorformandskabets almindelige virksomhed Censorformandskabet har delt opgaver mellem sig således, at Carl-Johan Skovsgaard varetager de specifikke opgaver for Århus, og Jesper Maarbjerg varetager de specifikke opgaver for Københavns og Syddansk Universitet samt Copenhagen Business School. Censorkorpsets funktionsområde er i de senere år udvidet på den måde, at en række nye kandidat- og masteruddannelser skal benytte censorkorpset for statskundskab. For tiden benyttes censorkorpset til følgende uddannelser: Kandidatuddannelsen i Statskundskab - Cand. Scient.Pol. (KU, AU,SDU) Bacheloruddannelserne i Statskundskab BSc. (KU, AU SDU) Kandidatuddannelsen i Samfundsfag Cand.Soc. (KU,AU,SDU) Bacheloruddannelsen i samfundsfag BA / BSocSc (KU,AU,SDU) Den Fleksible Masteruddannelse i Offentlig Ledelse FMOL (AU, SDU) Masteruddannelsen i Public Governance MPG (CBS) Masteruddannelsen i Kvalitet og Ledelse i Social- og Sundhedssektoren MPQM (SDU, Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet) Masteruddannelsen i Evaluering MiE (SDU) Masteruddannelsen i Public Management MPM (SDU Master of Science in International Security and Law - MOISL (SDU) Master of Science in Comparative Public Policy and Welfare Systems MSc (SDU) Master of Science in Security Risk Management (fra sept. 2014) MSc (KU) Bachelor i Offentlig Politik og Økonomi (fra sept. 2014) BSc (ÅU)

2 Man finder fra formandskabets side, at det er spændende nye uddannelser der er tale om, og at det illustrerer statskundskabsfagenes brede relevans og anvendelsesmuligheder. Det kendetegnende ved masteruddannelserne er derudover bl.a., at de studerende i forvejen har en uddannelse og er i erhverv, hvilket indebærer en uddannelsessituation der er udfordrende på en anden måde end for bachelor- og kandidatuddannelsernes vedkommende. De tre sidstnævnte masteruddannelser er engelsksprogede kandidatuddannelser og baseret på en bacheloruddannelse i statskundskab. Den danske betegnelse for kandidatgraderne er Cand.Soc. D. 31. oktober afholdt formandskabet et møde med censorerne, hvoraf flere var nybeskikkede, hvor hovedemnet var en orientering om de ovenstående uddannelser. Mødet var velbesøgt og der var en stor interesse for de udviklinger statskundskabsuddannelserne har taget. Referat af mødet vedlægges som bilag Censorbeskikkelser Da censorkorpsets beskikkelsesperiode udløb med udgangen af august 2013, har formandskabet og institutternes studieledere været engageret i at sammensætte det censorkorps, der er beskikket for den næste 4-års periode. Netop de mange nye uddannelser der er kommet til har givet et behov for grundigere overvejelser om korpsets sammensætning og størrelse. Studielederne ved institutterne og CBS blev i februar 2013 anmodet om at komme med forslag til nye censorer, og alle forslag her efterfølgende være drøftet indgående med dem. Alligevel har der efterfølgende været behov for en række efterbeskikkelser, således at korpset nu består af 354 censorer mod tidligere 273. For at lette oversigten over de fag de enkelte censorer kan censurere i er censorlisten blevet fag- og uddannelsesopdelt, hvilket bl.a. skal sikre at også nybeskikkede censorer anvendes i højere grad. 4. Procedurer ved anvendelse af censorerne Med udgangspunkt i påståede erfaringer fra psykologuddannelsen rejstes i foråret 2013 en debat om hvorvidt eksaminer med eksterne censorer var betryggende i henseende til at give et retvisende billede af de studerendes kvalifikationer.

3 Udover at censorformandskabet ikke kan genkende problematikken hverken fra de modtagne censorrapporter, egne erfaringer eller fra andre informationer fra censorerne, så finder man dog anledning til en beskrivelse af procedurerne for anvendelsen af censorerne. Et af kritikpunkterne fra den person der startede debatten var, at det er universiteterne selv der vælger hvilke censorer de vil anvende til de konkrete eksaminer. I forbindelse med formandskabets drøftelse med studielederne blev det i foråret 2013 aftalt, at institutterne selv fra censorlisten kan udvælge de censorer de skal anvende ved eksaminerne. "Censorformandskabet har med Studielederne aftalt, at det ikke er nødvendigt at anmode om formandskabets godkendelse af hver enkelt censor til eksaminer og opgavebedømmelser. Dette indebærer at institutterne/uddannelserne selv kan beslutte, hvilke af de beskikkede censorer på censorlisten, der skal anvendes, idet det er en forudsætning, at det ikke er eksaminator/vejleder der træffer beslutningen, men at afgørelsen skal ligge hos en fagansvarlig eller lignende ved instituttet/uddannelsen. Anvendelse af censorer: Det er i den forbindelse vigtigt, at det sikres, at alle censorer anvendes indenfor en toårs-periode, og at der sikres en ligelig anvendelse af aftagercensorer og censorer med ansættelse på universiteterne. Der henvises her til 50 og 51 i eksamensbekendtgørelsen. Registreringsskema: I forbindelse med ovennævnte aftale ønsker censorformandskabet at modtage indberetninger vedrørende censoranvendelsen i en ny form: For hver enkelt uddannelse registreres i vedlagte skema, hvilket antal timer hver enkelt censor er honoreret for - fordelt på de forskellige prøveformer (bachelor- og kandidatuddannelserne i statskundskab/samfundsfag registreres dog fælles). Det bemærkes, at skemaet ønsket anvendt ved opgørelsen af vintereksamen , men at skemaet til brug for sommereksamen 2013 vil blive ændret, idet der vil ske ændringer i censorkorpset i forbindelse med den næste beskikkelsesperiode." Til brug for nærværende beretning har studielederne i vedlagte bilag 2 beskrevet procedurerne som anvendes ved deres institutter. Formandskabet finder de beskrevne procedurer helt tilfredsstillende. 5. Censorernes anvendelse De mange uddannelser hvor censorkorpset deltager i bedømmelserne har indebåret at det i nogle henseender har været vanskeligt at præsentere nogle helt sikre tal til belysning af

4 anvendelsesmønstrene, hvilket hænger sammen med institutternes lidt forskellige opgørelsesmateriale, men nedenfor kan dog vises nogle mønstre: Censorkorpset består dels af aftagercensorer og dels af universitetscensorer. Der tilstræbes en ligelig fordeling af censorerne anvendelse, men det kan kun sjældent opnås indenfor et enkelt år. Censorer Aftagercensorer Universitetscensorer I alt Beskikkede Anvendte De samlede censuropgaver fremgår af denne oversigt, hvor forskellighederne dels hænger sammen med institutternes/uddannelsernes størrelse, men også at det er forskellige opgavetyper og fag der er grundlaget for bedømmelserne. Samlet censoranven Skr. eks Mdtl. eks Hjemmeopg. Specialer delse - timeforbrug KU AAU SDU SDU Master AAU - FMOL CBS - MPG I alt Fordelingen i anvendelsen af censorerne i de forskellige institutter fremgår nedenfor. Censorernes KU AAU SDU MASTER SDU FMOL AAU CBS anvendelse Aftagercensorer Universitetscensorer I alt Især Masteruddannelserne er kendetegnet ved en dominerende anvendelse af aftagercensorer, men ellers er det indtrykket, at fagene i forskellig grad gør det muligt at anvende aftagercensorer. I det lys må fordelingen mellem de to kategorier af censorer siges at være tilfredsstillende.

5 Til belysning af hvorvidt censoropgaverne fordeles jævnt mellem censorerne kan nedenstående oversigt anvendes, hvoraf det bl.a. ses, at censorer der anvendes i et meget stort antal timer er relativt sjældne. Censorer med en lille anvendelse kan være handicappede af, at de kan være uvante med såvel eksamenssituationen som fagenes indhold. Disse problemer forebygges dog ved det informationsmateriale i form af bl.a. målbeskrivelserne der stilles til rådighed for censorerne. Antal censorer i forskellige Over 60 timeforbrugsintervaller KU Aftagercensorer Universitetscensorer AAU Aftagercensorer Universitetscensorer SDU Aftagercensorer Universitetscensorer SDU - Master Aftagercensorer Universitetscensorer AAU - FMOL Aftagercensorer Universitetscensorer CBS - MPG Aftagercensorer Universitetscensorer Censorernes rapporter De rapporter der afleveres af censorerne efter bedømmelserne er som hidtil helt overordentlig positive mht. eksamensforløbene. Især er rapporterne der udfærdiges efter bedømmelse af specialerne og bachelorprojekterne karakteriseret af positive kommentarer til bedømmelsesenigheden og den faglige dialog mellem censor og eksaminator. I en enkelt rapport beskrives forholdet mellem censor og eksaminator dog som helt utilfredsstillende. Efter det oplyste læser de fagansvarlige rapporterne før de efter eksamensterminernes afslutning sendes til formandskabet.

6 Censorerne benytter rapporterne forskelligt. Bl.a. kommenteres den praktiske håndtering af fremsendelsen af opgaver til bedømmelse, ønsket om at få tilsendt læseplaner og oversigt over pensum, overholdelse af aftaler om tidspunkter for bedømmelserne, honoreringen af censorarbejdet, hvor de tidsnormer der afregnes efter til de forskellige prøveformer ikke står i relation til det faktiske tidsforbrug. Af mere faglige bemærkninger fra censorerne skal peges på følgende: En censor fremhæver en uenighed i vurderingen af målbeskrivelsens anvendelse, hvilket har givet vanskeligheder ved karaktergivningen. MPG/CBS En anden censor peger på målbeskrivelsens betydning for eksaminationen, hvor det kan være vanskeligt at give points for emner der hverken indgår i pensum eller målbeskrivelsen. KU To censorer fremkommer med konkrete kommentarer til det anvendte pensum, som de foreslår ændret ligesom en tredje censor kritiserer pensum for at være for overfladisk.. KU En censor savner et metodisk overblik hos de studerende på FMOL og peger på manglen metode og tillige organisationsteori som fag der ikke er obligatoriske på uddannelsen. AU/SDU ECTS-points betydning kommenteres af to censorer, idet det dels kan give vanskeligheder, hvis der i samme fag afleveres besvarelser med forskellige ECTSværdier og dels kan være et problem at forskellige uddannelsessteder har forskellige kriterier for tillæggelsen ECTS-points. KU Det bemærkes af to censorer, at det forhold, at fodnoterne i en besvarelse ikke tæller med ved vurdering af besvarelsens omfang kan indebære at den studerende får flere ord til rådighed end normeret eller får sin besvarelse forkastet fordi den i uforholdsmæssig grad hviler på fodnoterne. Det foreslås derfor, dels at eksamensforsiden gøres endnu klarere, og dels at fodnoter og bilag medtages ved vurderingen af besvarelsernes omfang. KU En censor bemærker at eksaminator ikke var i stand til at overholde tidsfristen for bedømmelsen, og at han forekom mindre fortrolig med faget og bedømmelseskriterierne. IP/KU En anden censor beklager sig over en eksaminators manglende accept af, at eksaminator og censor kan vurdere præstationerne forskelligt, og betegner sine oplevelser som overordentligt utilfredsstillende. MOILS/SDU En censor refererer et eksempel på eksamenssnyd, hvor hun og eksaminator havde et helt tilfredsstillende samarbejde om afdækningen. Spec/KU Udeblivelser kommenteres også i forhold til den praktiske eksamensafvikling af mundtlige eksaminer, hvor det foreslås at de studerende bør være til stede en time før de skal til eksamen. KU Problemet med studerendes udeblivelse eller manglende ønske om at bestå en eksamen kommenteres af nogle censorer. Det foreslås af en censor, at mulighederne for reeksamination begrænses, da ønsket i nogle tilfælde alene synes at være et ønske om forlænget forberedelsestid. (KU)

7 En anden censor er forbløffet over et eksamensforløb med uhørt dårligt forberedte studerende og spørger om muligheden for reeksamination er blevet for let. SDU En censor peger på de studerendes manglende sproglige kompetencer og basal historisk viden, hvilket især kan vise sig problematisk, når en uddannelse gennemføres som engelsksproget. MOISL/SDU 7. Klager Set under et har der været en svag stigning i antallet af klager, og måske har man vænnet sig til det nye klagesystem, idet lidt færre bliver afvist end tidligere. Det skal dog bemærkes at der er nogle forskelligheder i de måder fakulteterne opgør klagerne på, idet der nogle steder sker en opgørelse på kalenderår og andre steder på de akademiske år, som jo er denne beretnings periode. Klager Indkomne Afviste Tilbud om ombedømmelse Karakter ændret Karakter stadfæstet Til ankenævn Stadfæstet Ombedømmelse ved ankenævn AU KU * ** 0 0 SDU Master *) 2 har ikke modt. tilbud **) 1 uafsluttet Tilbud om ny bedømmelse 8. Censorformandskabets vurdering Formandskabet finder, at samarbejdet med institutternes studieledere ved sammensætningen af det nye censorkorps og ved tilrettelæggelsen af den nye procedure for anvendelsen af censorer til de konkrete bedømmelsesopgaver har været meget tilfredsstillende. Censorformandskabet mener at censorrapporterne, det fortsat lave klageantal og det at censorkorpset anvendes til de nye uddannelser er positivt. Det har desværre ikke i år været muligt at få et klart billede af i hvilket omfang censorerne benyttes på tværs af institutterne, men det vil blive tilstræbt at få dette emne belyst i næste års beretning. Jesper Maarbjerg Carl-Johan Skovsgaard

8 Bilag 1 MØDEREFERAT 31. OKTOBER 2013 Forum Møde med censorkorpset for statskundskabsuddannelserne ved Københavns -, Aarhus - og Syddansk Universitet Møde afholdt: Torsdag den 31. oktober 2013 Sted: Institut for Statskundskab, Københavns Universitet, lokale Referent: Sine Dybdahl Madsen Til stede: Censorformandskabet og 51 censorer DAGSORDEN: 1. Velkommen Jesper Maarbjerg og Carl-Johan Skovsgaard, censorformandskabet

9 2. Studieledernes orientering om justeringer i statskundskabs- og samfundsfagsuddannelserne samt nye uddannelser undervejs ved Anders Wivel (studieleder, statskundskab og samfundsfag, KU), Gitte Sommer Harrits (studieleder, statskundskab og samfundsfag, AU) og Johannes Michelsen (studieleder, statskundskab, samfundsfag og masteruddannelser, SDU) 3. Orientering om nyere uddannelser, hvor censorkorpset anvendes Johannes Michelsen, SDU: Den fleksible Masteruddannelse i Offentlig Ledelse Cand.Soc.-uddannelsen i International Sikkerhed og Folkeret Masteruddannelsen i Public Management Cand.Soc-uddannelsen i Komparativ politik og Velfærdssystemer Karen Lund Petersen, KU: Kandidatuddannelsen i Security Risk Management Anne Reff Pedersen, CBS: Masteruddannelsen i Public Governance Orientering om digitale eksaminer Gitte Sommer Harrits, AU. 4. Eventuelt. REFERAT: Ad 1) Ad 2) Velkomst ved Jesper Maarbjerg og Carl-Johan Skovsgaard. Anders Wivel (studieleder, statskundskab og samfundsfag, KU), orienterede om uddannelsen i statskundskab (bilag 2) og om udviklingen af uddannelserne. Som

10 noget nyt vil der på KU fra 2014 være et separat optag på 2-fags bacheloruddannelsen i samfundsfag. Der er indført nye studieordninger på instituttets uddannelser i 2012), hvilket bl.a. betyder flere skriftlige eksaminer og mere skriftlighed i fagene i form af skriveøvelser i de forskellige fag, som skal bestås som forudsætning for at kunne gå til eksamen samt en tættere kobling af undervisning og eksamen på kandidatuddannelsen. Gitte Sommer Harrits (studieleder, statskundskab og samfundsfag, AU) orienterede også om forandringer på AU. AU har i år optaget 253 studerende på bacheloruddannelsen i Statskundskab, 30 studerende på Bacheloruddannelsen i Samfundsfag og 60 studerende på sidefagsuddannelsen. Fagene på statskundskabsuddannelsen er placeret lidt anderledes end uddannelsen på KU, men de to uddannelser ligner i store træk hinanden. Offentlig politik er et stort nyt fag på 5. semester med skriftlig opgave som eksamensform. Et nyt tiltag på AU er desuden et øget samarbejde med aftagerne for at give de studerende flere faglige kompetencer. Årligt deltager ca. 20 studerende i et forberedende kandidatseminar, og derefter kommer i praktik og laver en case-analyse hos en organisation, pt. Aarhus Kommune. Fra sommeren 2014 skal alle studerende på landets universiteter tilmeldes 30 ECTS på såvel bachelor- som kandidatuddannelsen. Vi ser ofte, at de studerende udskyder en eksamen for forberede sig bedre. Dette bliver svært i fremtiden. Johannes Michelsen (studieleder, statskundskab, samfundsfag og masteruddannelser, SDU) meddelte, at SDU optager studerende i Statskundskab og studerende i samfundsfag om året. Johannes Michelsen orienterede desuden, om at såvel KU, AU, SDU og CBS oplever, at nogle studerende vælger at aflevere "blankt" til både skriftlig og mundtlig eksamen. Ved mundtlig eksamen betyder det, at de til eksaminationen meddeler, at de ikke ønsker at gå op alligevel.. De studerendes formål er at få adgang til reeksamen. Konsekvensen er, at censor og eksaminator blot kan vente indtil den næste eksaminand skal op Ved almindelige udeblivelse afskæres de studerende fra adgang til reeksamen. Ad 3) Johannes Michelsen, SDU orienterede derefter om de nye uddannelser MPM, FMOL og MOISL på SDU (bilag 4). Anne Reff Pedersen, Studieleder for MPG og lektor, CBS, orienterede om MPG (bilag 5)

11 Karen Lund Petersen, Lektor, KU, orienterede om den nye kandidatuddannelse i Security Risk Management (bilag 6) Gitte Sommer Harrits orienterede til sidst om digitale eksaminer på AU (bilag 3). Digital aflevering gælder udelukkende skriftlige eksamensopgaver på AU, og det gælder lige nu ikke for 6-timers eller 3-timers eksaminer AU oplever, at fordelen ved digital aflevering for både studerende og bedømmere er hurtigere tilgængelighed samtidig med, at papirspild undgås. Endvidere giver den digitale aflevering mulighed for, at alle opgaver systematisk kontrolleres for plagiering. Karaktergivning foregår også online i et andet system, men om få år vil de to systemer kunne integreres, så der gives karakter samme sted som opgaverne læses. AU tilbyder derfor ikke print af disse skriftlige eksamensopgaver til censorer. Dette vil fremgå, når AU henvender sig til den enkelte censor med ønsket om deltagelse i censur. Det er dog vigtigt at bemærke, at AU fortsat udsender printede opgaver til mundtlige synopsiseksaminer og til 6- og 3- timers eksaminer. Ad 4) Eventuelt En censor ønskede at vide, om det er muligt at få adgang til de forskellige fags pensum. Pensum til de forskellige bachelorfag er tilgængeligt på universiteternes hjemmeside. Bedømmelsen af en eksamen skal ske i forhold til målbeskrivelsen for det enkelte fag. Målbeskrivelserne vedlægges det materiale, der tilgår censorerne, når de skal censurere. En anden censor ønskede at vide, hvilke retninger specialeskrivning går i. De studerende skriver både om aktuelle emner og klassiske, teoretiske emner. På AU oplever de bl.a. at specialer til tider følger de forskningsprojekter, der er i gang.

12 Bilag 2 Procedurer ved censoranvendelser KU: Ved bedømmelse af eksaminer på fag med ekstern censur (de fleste BA-fag, en række KA-fag) indhentes forslag til censorer fra fagkoordinatorerne. Ved specialebedømmelse indhentes forslag fra vejleder, hvorefter forslaget sendes til fagkoordinator til endelig udvælgelse og godkendelse. Hele det videnskabelige personale har adgang til den aktuelle liste over censorer med angivelse af de fagområder, hvor den pågældende censor kan påtage sig bedømmelser. Denne procedure sikrer, at de enkelte censorer har den nødvendige faglige kapacitet på det på gældende fagområde. For BA-fag med mange studerende foreslås en række censorer, mens der for KA-fag og specialer foreslås et par stykker. Er fagkoordinatorerne selv undervisere eller vejledere på det pågældende fag godkendes censorerne endeligt af studielederen. 10 procent af censorerne for hvert fag udskiftes ved hver eksamen for at sikre en bred anvendelse af censorer på de enkelte fag og uddannelsen som helhed. Vi har i forbindelse med indførelsen af den nye censorliste fra efteråret 2013 bestræbt os på at anvende en række af de nyudnævnte censorer for fra begyndelsen at integrere dem i censorarbejdet. Efter den ny aftale om lokal godkendelse af censorer har vi desuden igangsat en systematisk registrering af anvendelsen af censorer for at sikre, at anvendelsen af censorer bliver tilstrækkeligt varieret, herunder at der anvendes både aftager- og universitetscensorer. Hvis variationen ikke sikres spontant, kan der blive tale om enten at afvise forslag om meget anvendte censorer, eller henvendelse til undervisere / fagkoordinatorer med henstilling om at øge variationen i forslag til censorer. Censorkorpset for Statskundskab/Samfundsfag er et meget bredt sammensat censorkorps, der dækker mange forskellige uddannelser, og ikke alle censorer vil kunne anvendes ved alle uddannelser. Denne målsætning må således opfyldes for censorkorpset som helhed. Vi finder, at den gældende procedure sikrer fleksibilitet og faglig forankring og en systematisk variation i anvendelsen af censorer. Vi håber derfor, at vi kan fortsætte med denne procedure, men er selvfølgelig indstillet på at indgå i en dialog om, hvordan proceduren kan ændres, fx for at sikre opfyldelsen af de politiske målsætninger med censorinstitutionen.

13 ÅU: Ved bedømmelse af eksaminer med ekstern censur (nogle BA-fag, alle KA-fag og alle specialer) indhentes forslag til censorer fra underviserne, idet alle undervisere er i besiddelse af den aktuelle liste over censorer med angivelse af de fagområder, hvor den pågældende censor kan påtage sig bedømmelser. Denne procedure sikrer, at de enkelte censorer har den nødvendige faglige kapacitet på det på gældende fagområde. For BA-fag med mange studerende foreslås en række censorer, mens der for KA-fag og specialer foreslås et par stykker. Forslaget sendes herefter til studielederen, der godkender (eller afviser, eller korrigerer) forslaget, hvorefter der tages kontakt til de pågældende censorer. Efter den ny aftale om lokal godkendelse af censorer har vi desuden igangsat en systematisk registrering af anvendelsen af censorer for at sikre, at anvendelsen af censorer bliver tilstrækkeligt varieret, herunder at der anvendes både aftager- og universitetscensorer. Hvis variationen ikke sikres spontant, kan der blive tale om enten at afvise forslag om meget anvendte censorer, eller henvendelse til undervisere / fagkoordinatorer med henstilling om at øge variationen i forslag til censorer. Hvad angår sikringen af anvendelse af alle censorer vil vi herfra bemærke, to ting: Dels oplever vi censorer der hyppigt takker nej til opgaven, hvorfor det kan være svært at sikre deres inddragelse. Dels er censorkorpset for Statskundskab/Samfundsfag et meget bredt sammensat censorkorps, der dækker mange forskellige uddannelser, og ikke alle censorer vil kunne anvendes ved alle uddannelser. Denne målsætning må således opfyldes for censorkorpset som helhed. Vi er ret tilfredse med denne procedure, da den dels sikrer fleksibilitet og faglig forankring, dels sikrer en systematisk variation i anvendelsen af censorer. Vi håber derfor, at vi kan fortsætte med denne procedure, men er selvfølgelig indstillet på at indgå i en dialog om, hvordan proceduren kan ændres, fx for at sikre opfyldelsen af de politiske målsætninger med censorinstitutionen. SDU: 1. Uddannelser under Studienævn for Statskundskab: Studienævnet omfatter følgende uddannelser: bachelor- og kandidatuddannelser i statskundskab og samfundsfag, engelsksproget kandidatuddannelse i International Sikkerhed og Folkeret samt engelsksproget kandidatuddannelse i Komparativ Politik og Velfærdsstudier. Udpegning af censorer ved eksamen med ekstern censur. Ordningen er baseret på, at alle undervisere er tilknyttet én og kun én af følgende seks faggrupper: Offentlig politik og forvaltning, Government, Welfare, International Politik, Journalistik (forskning) samt Journalistik (håndværk). Arbejdet i hver faggruppe

14 koordineres af en VIP (fagkoordinator). Fagkoordinatoren skal altid godkende valg af censorer. Der er forskel på, hvordan censorer udvælges hhv. til eksaminer i hele fag og til bedømmelse af specialer, da det kræver særligt specialiseret fagkyndighed at udvælge relevante censorer til specialer. Procedure ved Ordinær/reeksamen i udbudte fag: I god tid forud for eksamen får eksamensplanlæggeren (ansat i fakultetets administration for dagstudierne) besked om, hvilke fagkoordinatorer, der er ansvarlige for at komme med censorforslag til hvert af de fag, der er underlagt ekstern censur. Fra de respektive fagkoordinatorer indhenter eksamensplanlæggeren herefter mindst tre censorforslag til hvert fag - til både ordinær eksamen og reeksamen. De modtagne forslag sendes til godkendelse hos studielederen. Procedure ved Speciale: Eksamensplanlæggeren indhenter mindst tre censorforslag fra vejleder/eksaminator, som samtidig med censorforslagene oplyser navnet på den fagkoordinator, der skal godkende forslagene. Herefter sender eksamensplanlæggeren censorforslagene til godkendelse hos fagkoordinator. Kan fagkoordinatoren godkende censorforslagene, kontakter eksamensplanlæggeren censor. Når en aftale er på plads, orienteres eksaminator samtidig med at specialet sendes til bedømmelse. Såfremt fagkoordinator er eksaminator på et speciale, er det studielederen, der skal godkende censorforslagene. 2. Master-uddannelser under Master-studienævnet ved SDU: Studienævnet omfatter følgende uddannelser i relation til censorformandskabet vedr. Statskundskab, Samfundsfag og Masteruddannelser ved SDU, AU, KU og CBS: Master of Public Management, Fleksibel Master i Offentlig Ledelse, Master i Offentlig Kvalitet og Ledelse samt Master i Evaluering. Der er fælles studienævn for alle SDU s masteruddannelser. Hver masteruddannelse har en VIP som studieleder. Studieledere og undervisere kommer fra flere forskellige institutter ved SDU. Derfor spiller den administrative koordination i SDU s fælles master-sekretariat en central rolle ved såvel eksamensplanlægning som censorudvælgelse. Hver masteruddannelse har en administrativ studiekoordinator, der står for det praktiske mht. censorudvælgelse på vegne af studielederen for den pågældende uddannelse. Studiekoordinatoren indkalder censorforslag fra underviserne af de enkelte fag/masterprojekter og udvælger censorer på vegne af studielederen for den pågældende uddannelse. Studiekoordinatoren påser i samarbejde med studielederen for den pågældende uddannelse, at der er variation i anvendelsen af censorer fra år til år.

Beretningen er som tidligere beretninger (senest beretningen fra marts 2012) afgivet i medfør af eksamensbekendtgørelsens 50, stk. 2, nr. 3.

Beretningen er som tidligere beretninger (senest beretningen fra marts 2012) afgivet i medfør af eksamensbekendtgørelsens 50, stk. 2, nr. 3. 1 Marts 2013 Censorformandskabets beretning om virksomheden for 2011 og 2012 ved institutterne for statskundskab i Århus, København og Odense samt de til censorkorpset knyttede masteruddannelser. 1. Indledning

Læs mere

Censorformandskabets beretning om virksomheden i Censorkorpset for statskundskabs- og samfundsfagsuddannelserne i

Censorformandskabets beretning om virksomheden i Censorkorpset for statskundskabs- og samfundsfagsuddannelserne i Marts 2015 Censorformandskabets beretning om virksomheden i Censorkorpset for statskundskabs- og samfundsfagsuddannelserne i 2013 2014. 1. Indledning Beretningen er som tidligere beretninger (senest beretningen

Læs mere

Censorformandskabets beretning om virksomheden i Censorkorpset for statskundskabs- og samfundsfagsuddannelserne i

Censorformandskabets beretning om virksomheden i Censorkorpset for statskundskabs- og samfundsfagsuddannelserne i Januar 2016 Censorformandskabets beretning om virksomheden i Censorkorpset for statskundskabs- og samfundsfagsuddannelserne i 2014 2015. 1. Indledning Beretningen er som tidligere beretninger (senest beretningen

Læs mere

ÅRSBERETNING FOR DET FÆLLES CENSORKORPS 2016

ÅRSBERETNING FOR DET FÆLLES CENSORKORPS 2016 ÅRSBERETNING FOR DET FÆLLES CENSORKORPS 2016 Side 1 af 6 Årsberetning Efter bekendtgørelse nr. 1526 af 16. december 2013 om eksamen og censur ved de videregående kunstneriske uddannelser med senere ændringer

Læs mere

DE ERHVERVSØKONOMISKE CENSORKORPS CENSORMØDE 2014-2015

DE ERHVERVSØKONOMISKE CENSORKORPS CENSORMØDE 2014-2015 CENSORMØDE 2014-2015 Præsentationsrunde PROGRAM Siden sidst, beskikkelser, formandskabsvalg, nye tiltag, nyt lovstof, censorskik, censor IT Dialog, forslag, spørgsmål og debat NY BESKIKKELSESPERIODE 2014-2018

Læs mere

Årsberetning for 2012/13 for Censorkorps i Matematik

Årsberetning for 2012/13 for Censorkorps i Matematik Årsberetning for 2012/13 for Censorkorps i Matematik Jon Johnsen 5. september 2014 Perioden Denne beretning for Censorkorps i matematik vedrører det akademiske år 2012/13, hvori korpset betjente 5 af landets

Læs mere

Evaluering af censorordningen. Tabelrapport

Evaluering af censorordningen. Tabelrapport Evaluering af censorordningen Tabelrapport Evaluering af censorordningen Tabelrapport Evaluering af censorordningen 2013 Danmarks Evalueringsinstitut Citat med kildeangivelse er tilladt Publikationen er

Læs mere

Årsberetning fra Censorformandskabet for de Samfundsfaglige, Økonomiske og Merkantile Diplomuddannelser 2014 2015

Årsberetning fra Censorformandskabet for de Samfundsfaglige, Økonomiske og Merkantile Diplomuddannelser 2014 2015 Årsberetning fra Censorformandskabet for de Samfundsfaglige, Økonomiske og Merkantile Diplomuddannelser 2014 2015 Indholdsfortegnelse Resume... 3 1. Censorkorpsets sammensætning... 4 2. Årets arbejde i

Læs mere

Titel: Beretning fra censorformandskabet for PBA i Optometri (2019)... 2 Første del Resume... 2

Titel: Beretning fra censorformandskabet for PBA i Optometri (2019)... 2 Første del Resume... 2 Indholdsfortegnelse Titel: Beretning fra censorformandskabet for PBA i Optometri (209)... 2 Første del... 2 Resume... 2. Censorkorpset sammensætning (jf. 23 og 29, stk. 2, 3. pkt.) herunder:... 2 2. Årets

Læs mere

Vejledning til ansøgere til beskikkelse som censor i statskundskab mv.

Vejledning til ansøgere til beskikkelse som censor i statskundskab mv. Vejledning til ansøgere til beskikkelse som censor i statskundskab mv. 22. marts 2017 Ved beskikkelse som censor i Statskundskab vil man kunne blive anmodet om at censurere ved en række uddannelser, der

Læs mere

Fælles censorberetning 2018 for økonomi. Censorformand Finn Lauritzen. Marts 2019

Fælles censorberetning 2018 for økonomi. Censorformand Finn Lauritzen. Marts 2019 Fælles censorberetning 2018 for økonomi Censorformand Finn Lauritzen 1. Indledning Det landsdækkende Censorkorps for økonomi dækker økonomuddannelserne for Københavns Universitet (KU), Aarhus Universitet

Læs mere

Sekretariatsbetjening af censorformandskaber og beskikkelse af censorer på SCIENCE.

Sekretariatsbetjening af censorformandskaber og beskikkelse af censorer på SCIENCE. S C I E N C E U D D A N N E L S E K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T ET Bilag 3: Sekretariatsbetjening af censorformandskaber og beskikkelse af censorer på SCIENCE. S A G S N O T A T 15. JULI 2014 Vedr.:

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Bilag et faktaark pr. uddannelse... 4

Indholdsfortegnelse. Bilag et faktaark pr. uddannelse... 4 Indholdsfortegnelse Beretning fra censorformandskabet for uddannelsesfamilien Økonomi og finans for 27-28... 2 Første del... 2 Resume... 2. Censorkorpset sammensætning herunder:... 2 2. Årets arbejde i

Læs mere

Titel: Beretning fra censorformandskabet for optometristuddannelsen 2014-15

Titel: Beretning fra censorformandskabet for optometristuddannelsen 2014-15 Indholdsfortegnelse Titel: Beretning fra censorformandskabet for optometristuddannelsen 24-5... 2 Første del... 2 Resume... 2. Censorkorpset sammensætning (jf. 22 og 28, stk. 2, 3. pkt.) herunder:... 2

Læs mere

Referat af møde i Censorformandskabet for Uddannelser i Folkesundhedsvidenskab den 23. oktober 2012

Referat af møde i Censorformandskabet for Uddannelser i Folkesundhedsvidenskab den 23. oktober 2012 Censorformandskabet for de Folkesundhedsvidenskabelige Uddannelser i Danmark Sundhedsvidenskabeligt Fakultetssekretariat Niels Bohrs Vej 9-10 6700 Esbjerg Tlf. 6550 1000 Fax 6550 4283 www.sdu.dk/health/censorfsv

Læs mere

1. del Fælles for Det Jordbrugsvidenskabelige, Det Veterinærvidenskabelige og Det Levnedsmiddelvidenskabelige Censorkorps.

1. del Fælles for Det Jordbrugsvidenskabelige, Det Veterinærvidenskabelige og Det Levnedsmiddelvidenskabelige Censorkorps. Beretning fra Det Jordbrugsvidenskabelige Censorkorps For perioden 1. januar 2012 til 31. december 2012 Det Jordbrugsvidenskabelige Censorkorps Docent dr. agro. Jens Dragsted (formand) Fuglebakkevej 34,

Læs mere

ÅRSBERETNING FOR DET FÆLLES CENSORKORPS 2017

ÅRSBERETNING FOR DET FÆLLES CENSORKORPS 2017 ÅRSBERETNING FOR DET FÆLLES CENSORKORPS 2017 Side 1 af 5 Årsberetning 2017 Indledning Efter bekendtgørelse nr. 1526 af 16. december 2013 om eksamen og censur ved de videregående kunstneriske uddannelser

Læs mere

Opsummering af censorevalueringen for eksamensterminen. Studieledelsens kommentarer til censortilbagemelding vinter samt sommer 2011

Opsummering af censorevalueringen for eksamensterminen. Studieledelsens kommentarer til censortilbagemelding vinter samt sommer 2011 DET JURIDISKE FAKULTET KØBENHAVNS UNIVERSITET SAGSNOTAT 07. SEPTEMBER 2011 Vedr.: Sagsbehandler: Opsummering af censorevalueringen for eksamensterminen sommer 2011 Den samlede svarprocent på censortilbagemeldingen

Læs mere

Forretningsgang for censorarbejde på KVU, AU samt PBA

Forretningsgang for censorarbejde på KVU, AU samt PBA Forretningsgang for censorarbejde på KVU, AU samt PBA Formål Denne forretningsgang har til formål at identificere og beskrive arbejdsprocesser i forbindelse med censur på de merkantile korte videregående

Læs mere

Årsberetning,

Årsberetning, 16. maj 2010 Årsberetning, 2009-2010 Censorformandskabet, Informationsvidenskab og Interaktive Medier (IIM.dk) I henhold til censorbekendtgørelsens 6 stk. 2 afgives hermed beretning fra censorformandskabet

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Anden del - Dokumentation og refleksion over det indsamlede materiale fra censorerne... 5 Bilag et faktaark pr. uddannelse...

Indholdsfortegnelse. Anden del - Dokumentation og refleksion over det indsamlede materiale fra censorerne... 5 Bilag et faktaark pr. uddannelse... Indholdsfortegnelse Titel: Beretning fra censorformandskabet for {uddannelse(r) + år}... 2 Første del... 2 Resume... 2. Censorkorpset sammensætning (jf. 22 og 28, stk. 2, 3. pkt.) herunder:... 2 2. Årets

Læs mere

Beretning fra Det Veterinærvidenskabelige Censorkorps for perioden 1. januar 2017 til 31. december 2017

Beretning fra Det Veterinærvidenskabelige Censorkorps for perioden 1. januar 2017 til 31. december 2017 Beretning fra Det Veterinærvidenskabelige Censorkorps for perioden 1. januar 2017 til 31. december 2017 Censorformandskab: Dyrlæge Lars Birch, Hammershøj dyrlæger (formand) Bakkevej 12, Hammershøj, 8830

Læs mere

Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, (mødelokale 402)

Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, (mødelokale 402) D E T S U N D H E D S V I D E N S K A B E L I G E F A K U L T E T K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T ET MØDEREFERAT 2. JUNI 2015 Forum Møde i Censorformandskabet FAKULTETSSERVICE AFDELINGEN FOR UDDANNELSE

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Bilag... 5 faktaark... 5

Indholdsfortegnelse. Bilag... 5 faktaark... 5 Indholdsfortegnelse Titel: Beretning fra censorformandskabet for Psykomotorikuddannelsenuddannelsen 6... Første del... Resume.... Censorkorpset sammensætning.... Årets arbejde i Censorformandskabet (jf.

Læs mere

Forord. Censorformandskabet. December 2015. Side 1 af 9

Forord. Censorformandskabet. December 2015. Side 1 af 9 Censorvejledning For censorer ved eksamen i Tværfaglige projekter, som bedømmes ved en mundtlig prøve på Bygningskonstruktør-, Byggetekniker- og Kort- og Landmålingsteknikeruddannelsen Censorformandskabet

Læs mere

Masteruddannelse. ved Det Teologiske Fakultet ved Københavns Universitet

Masteruddannelse. ved Det Teologiske Fakultet ved Københavns Universitet Masteruddannelse ved Det Teologiske Fakultet ved Københavns Universitet 2009-retningslinjer i henhold til Bekendtgørelse af 29. november 2013 Bekendtgørelse om fleksible forløb inden for videregående uddannelser

Læs mere

Beretning fra Det Jordbrugsvidenskabelige Censorkorps for perioden 1. januar til 31. december 2016

Beretning fra Det Jordbrugsvidenskabelige Censorkorps for perioden 1. januar til 31. december 2016 Beretning fra Det Jordbrugsvidenskabelige Censorkorps for perioden 1. januar til 31. december 2016 Censorformandskab Docent dr. agro. Jens Dragsted (formand) Fuglebakkevej 34, 2000 Frederiksberg dragsted@privat.tele.dk

Læs mere

Hyrdebrev om ekstern bedømmelse (censur) på bachelor- og kandidatuddannelser samt masteruddannelser og anden deltidsuddannelse efter universitetsloven

Hyrdebrev om ekstern bedømmelse (censur) på bachelor- og kandidatuddannelser samt masteruddannelser og anden deltidsuddannelse efter universitetsloven Notat Modtager(e) > Universiteter Kopi sendt til censorformandskaber og -sekretariater Hyrdebrev om ekstern bedømmelse (censur) på bachelor- og kandidatuddannelser samt masteruddannelser og anden deltidsuddannelse

Læs mere

Beretning for Censorkorpset for de Folkesundhedsvidenskabelige uddannelser i Danmark for perioden fra den 1. april 2010 til den 31. marts 2011.

Beretning for Censorkorpset for de Folkesundhedsvidenskabelige uddannelser i Danmark for perioden fra den 1. april 2010 til den 31. marts 2011. Beretning for Censorkorpset for de Folkesundhedsvidenskabelige uddannelser i Danmark for perioden fra den 1. april 2010 til den 31. marts 2011. Det nye censorkorps for de folkesundhedsvidenskabelige uddannelser

Læs mere

Censorformandskabet for Jura Årsberetning 2015 For perioden 1. april 2014 til den 31. marts 2015

Censorformandskabet for Jura Årsberetning 2015 For perioden 1. april 2014 til den 31. marts 2015 Censorformandskabet for Jura Årsberetning 2015 For perioden 1. april 2014 til den 31. marts 2015 1 Indhold 1. Indledning 2. Formandskabets sammensætning i beretningsåret 3. Antal studerende 4. Censorkorpset

Læs mere

Resultat af undervisningsevalueringen på økonomiuddannelsen på Det Samfundsvidenskabelige Fakultet. Foråret 2014

Resultat af undervisningsevalueringen på økonomiuddannelsen på Det Samfundsvidenskabelige Fakultet. Foråret 2014 Resultat af undervisningsevalueringen på økonomiuddannelsen på Det Samfundsvidenskabelige Fakultet Foråret 2014 1 Resultat af undervisningsevalueringen på økonomiuddannelsen på Det Samfundsvidenskabelige

Læs mere

Møde i Censorformandskabet FAKULTETSSEKRETARIATET, Lokale Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, Blegdamsvej 3B, 2200 København N

Møde i Censorformandskabet FAKULTETSSEKRETARIATET, Lokale Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, Blegdamsvej 3B, 2200 København N D E T S U N D H E D S V I D E N S K A B E L I G E F A K U L T E T K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T E T MØDEREFERAT 9. NOVEMBER 2009 Forum Møde i Censorformandskabet FAKULTETSSEKRETARIATET, Møde afholdt:

Læs mere

Censorformandskabet for Bioanalytikeruddannelsen September 2012

Censorformandskabet for Bioanalytikeruddannelsen September 2012 Årsberetning, 1. oktober 2011 30. september 2012 Censorformandskabet Censorformandskabets sammensætning, 1. august 2008 31. juli 2012 Sys Johnsen, Uddannelseskoordinator, Bioanalytikeruddannelsen i Region

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Anden del - Dokumentation og refleksion over det indsamlede materiale fra censorerne... 6 Bilag et faktaark pr. Uddannelse...

Indholdsfortegnelse. Anden del - Dokumentation og refleksion over det indsamlede materiale fra censorerne... 6 Bilag et faktaark pr. Uddannelse... Indholdsfortegnelse Titel: Beretning fra censorformandskabet for Produktion og design 27-28... 2 Første del... 2 Resume... 2. Censorkorpset sammensætning (jf. 23 og 29, stk. 2, 3. pkt.) herunder:... 4

Læs mere

Titel: Beretning fra censorformandskabet for PBA Innovation og entrepreneurship 2018

Titel: Beretning fra censorformandskabet for PBA Innovation og entrepreneurship 2018 Indholdsfortegnelse Titel: Beretning fra censorformandskabet for PBA Innovation og entrepreneurship 28... Første del... Resume.... Censorkorpset sammensætning (jf. 23 og 29, stk. 2, 3. pkt.) herunder:...

Læs mere

Beretning fra Det Veterinærvidenskabelige Censorkorps for perioden 1. januar 2015 til 31. december 2015

Beretning fra Det Veterinærvidenskabelige Censorkorps for perioden 1. januar 2015 til 31. december 2015 Beretning fra Det Veterinærvidenskabelige Censorkorps for perioden 1. januar 2015 til 31. december 2015 Censorformandskab: Dyrlæge Lars Birch, Hammershøj dyrlæger (formand) Bakkevej 12, Hammershøj, 8830

Læs mere

1. Velkomst Verner Møller bød velkommen, hvorefter mødedeltagerne præsenterede sig for hinanden.

1. Velkomst Verner Møller bød velkommen, hvorefter mødedeltagerne præsenterede sig for hinanden. Møde mellem studielederne på AAU, AU, KU og SDU og Censorformandskabet idræt Dato: Onsdag den 13. januar, kl. 12.00 14.00 Referat Sted: Syddansk Universitet, Mødelokale 5. Klik HER for lokalets placering

Læs mere

CENSORRAPPORT 2013-2014 Psykologi ved universiteterne

CENSORRAPPORT 2013-2014 Psykologi ved universiteterne CENSORRAPPORT 2013-2014 Psykologi ved universiteterne Aalborg Universitet Aarhus Universitet Syddansk Universitet Københavns Universitet Roskilde Universitetscenter Institut for Uddannelse og Pædagogik

Læs mere

Møde i Censorformandskabet. Møde afholdt: Onsdag den 6. november 2012 kl

Møde i Censorformandskabet. Møde afholdt: Onsdag den 6. november 2012 kl D E T S U N D H E D S V I D E N S K A B E L I G E F A K U L T E T K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T ET MØDEREFERAT 16. DECEMBER 2013 Forum Møde i Censorformandskabet FAKULTETSSERVICE Møde afholdt:

Læs mere

Til censorberetning 2017 fra tandplejeruddannelserne ved AU og KU og den kliniske tandteknikeruddannelse AU gældende for uddannelsesåret

Til censorberetning 2017 fra tandplejeruddannelserne ved AU og KU og den kliniske tandteknikeruddannelse AU gældende for uddannelsesåret Til censorberetning 2017 fra tandplejeruddannelserne ved AU og KU og den kliniske tandteknikeruddannelse AU gældende for uddannelsesåret 2017-18 Indholdsfortegnelse Titel: Beretning fra censorformandskabet

Læs mere

Årlig Beretning 2015/16 Censorkorpset for Datalogi

Årlig Beretning 2015/16 Censorkorpset for Datalogi Årlig Beretning 2015/16 Censorkorpset for Datalogi Kim Skak Larsen 31. marts 2016 Indledning I henhold til eksamensbekendtgørelsen skal der for et censorkorps afgives årlig beretning til universiteterne.

Læs mere

Censorformandskabet for Eksportingeniøruddannelsen, Ingeniørernes Lederuddannelse (ILU) og Ingeniøruddannelsernes særlige sprogmoduler

Censorformandskabet for Eksportingeniøruddannelsen, Ingeniørernes Lederuddannelse (ILU) og Ingeniøruddannelsernes særlige sprogmoduler Censorformandskabet for Eksportingeniøruddannelsen, Ingeniørernes Lederuddannelse (ILU) og Ingeniøruddannelsernes særlige sprogmoduler Årsrapport 2008/09 Dækkende perioden 1. september 2008 til 31. august

Læs mere

Procedure for selvevaluering og udvikling af Aalborg Universitets uddannelser

Procedure for selvevaluering og udvikling af Aalborg Universitets uddannelser Ledelsessekretariatet www.kvalitetssikring.aau.dk Juni 2014 Sagsnr.: 2012-412-00017 Procedure for selvevaluering og udvikling af Aalborg Universitets uddannelser Baggrund Procedure for selvevaluering og

Læs mere

Referat af møde i Studienævn for Jura den 12. maj 2015

Referat af møde i Studienævn for Jura den 12. maj 2015 Referat af møde i Studienævn for Jura den 12. maj 2015 Tilstedeværende: Lone Hansen (Studieleder), Hans Viggo Godsk Pedersen (Formand), Charlotte Langer Søndergaard (næstformand), Ayo Næsborg-Andersen,

Læs mere

Møde afholdt: Torsdag den 3. maj 2018 kl BLEGDAMSVEJ 3B. Mødelokale 5, Niels Jernes Vej 10, 9220 Aalborg Øst

Møde afholdt: Torsdag den 3. maj 2018 kl BLEGDAMSVEJ 3B. Mødelokale 5, Niels Jernes Vej 10, 9220 Aalborg Øst DET SUNDHEDSVIDENSKABELIGE FAKULTET KØBENHAVNS UNIVERSITET MØDEREFERAT 7. JULI 2018 Forum Møde i Censorformandskabet for lægeuddannelsen i Danmark FAKULTETSSERVICE AFDELINGEN FOR UDDANNELSE OG STUDERENDE

Læs mere

Notat om Master i ledelse af offentlige velfærdsinstitutioner

Notat om Master i ledelse af offentlige velfærdsinstitutioner Udvalget for Forskning, Innovation og Videregående Uddannelser 2012-13 FIV Alm.del Bilag 168 Offentligt Poul Erik Mouritzen Studieleder for masterstudierne Institut for statskundskab Syddansk Universitet

Læs mere

Censorformandskabet for Eksportingeniøruddannelsen, Ingeniørernes Lederuddannelse (ILU) og Ingeniøruddannelsernes særlige sprogmoduler

Censorformandskabet for Eksportingeniøruddannelsen, Ingeniørernes Lederuddannelse (ILU) og Ingeniøruddannelsernes særlige sprogmoduler Censorformandskabet for Eksportingeniøruddannelsen, Ingeniørernes Lederuddannelse (ILU) og Ingeniøruddannelsernes særlige sprogmoduler Årsrapport 2007/08 Dækkende perioden 1. april 2007 til 31. august

Læs mere

Faglig rammebeskrivelse for kandidatuddannelsen i kemi

Faglig rammebeskrivelse for kandidatuddannelsen i kemi Faglig rammebeskrivelse for kandidatuddannelsen i kemi Nærværende rammebeskrivelse er et fagbilag, knyttet til Studieordning for kandidatuddannelsen i kemi. Denne kan ses på Det Naturvidenskabelige Fakultets

Læs mere

Beretning fra censorformandskabet for. Diplomuddannelsen inden for det sundhedsfaglige fagområde 1.8.2013-31.7.2014. Resumé

Beretning fra censorformandskabet for. Diplomuddannelsen inden for det sundhedsfaglige fagområde 1.8.2013-31.7.2014. Resumé Beretning fra censorformandskabet for Diplomuddannelsen inden for det sundhedsfaglige fagområde 1.8.2013-31.7.2014 Resumé Censorformandskabet for Diplomuddannelsen inden for det sundhedsfaglige fagområde

Læs mere

Studieordning Den juridiske bacheloruddannelse JURA Aalborg Universitet

Studieordning Den juridiske bacheloruddannelse JURA Aalborg Universitet Studieordning Den juridiske bacheloruddannelse JURA Aalborg Universitet 2.- 6. semester Gældende fra september 2009 Redigeret december 2010 Redigeret august 2011 (eksamensform alment modul) Redigeret juni

Læs mere

Møde i Censorformandskabet FAKULTETSSEKRETARIATET, Møde afholdt: Mandag den 26. marts 2012 kl

Møde i Censorformandskabet FAKULTETSSEKRETARIATET, Møde afholdt: Mandag den 26. marts 2012 kl D E T S U N D H E D S V I D E N S K A B E L I G E F A K U L T E T K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T E T MØDEREFERAT 15.MAJ 2012 Forum Møde i Censorformandskabet FAKULTETSSEKRETARIATET, Møde afholdt:

Læs mere

Velkommen til censorkontaktmøde. Socialrådgiveruddannelsens censorkorps Lis Montes de Oca - formand

Velkommen til censorkontaktmøde. Socialrådgiveruddannelsens censorkorps Lis Montes de Oca - formand Velkommen til censorkontaktmøde 2018 Socialrådgiveruddannelsens censorkorps Lis Montes de Oca - formand Dagsorden 14:00-14:30 14:30-15:00 15:15-15:45 15:45-16:00 16:00 16:30 Velkomst og introduktion til

Læs mere

Møde i Censorformandskabet FAKULTETSSEKRETARIATET,

Møde i Censorformandskabet FAKULTETSSEKRETARIATET, D E T S U N D H E D S V I D E N S K A B E L I G E F A K U L T E T K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T E T MØDEREFERAT 10. JUNI 2009 Forum Møde i Censorformandskabet FAKULTETSSEKRETARIATET, Møde afholdt:

Læs mere

Studieordning for 1-ÅRIG SUPPLERINGSUDDANNELSE I M E D I E V I D E N S K A B. August 1997

Studieordning for 1-ÅRIG SUPPLERINGSUDDANNELSE I M E D I E V I D E N S K A B. August 1997 AARHUS UNIVERSITET Det Humanistiske Fakultet Studieordning for 1-ÅRIG SUPPLERINGSUDDANNELSE I M E D I E V I D E N S K A B August 1997 Senest revideret august 2007 2 KAPITEL 1: FORMÅL OG FAGLIG BESKRIVELSE

Læs mere

Formandskabet for censorkorpset for bygningsingeniøruddannelsen

Formandskabet for censorkorpset for bygningsingeniøruddannelsen September 2011 Formandskabet for censorkorpset for bygningsingeniøruddannelsen Censorberetning for bygningsingeniøruddannelsen 2010 Indledning Den følgende censorberetning omfatter uddannelsen til bygningsingeniør

Læs mere

Årlig Beretning 2017/18 Censorkorpset for Datalogi

Årlig Beretning 2017/18 Censorkorpset for Datalogi Årlig Beretning 2017/18 Censorkorpset for Datalogi Kim Skak Larsen 31. marts 2018 Indledning I henhold til eksamensbekendtgørelsen skal der for et censorkorps afgives årlig beretning til universiteterne.

Læs mere

Beretning fra censorformandskabet for Digital kommunikation og Multimedie

Beretning fra censorformandskabet for Digital kommunikation og Multimedie Beretning fra censorformandskabet for Digital kommunikation og Multimedie 27-8 Generelt Det overordnede billede, der kan tegnes for det akademiske år 27-8 er, at sammenlægningen af områderne AU Merkantil,

Læs mere

AFDELINGEN FOR UDDANNELSE OG

AFDELINGEN FOR UDDANNELSE OG D E T S U N D H E D S V I D E N S K A B E L I G E F A K U L T E T K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T ET MØDEREFERAT 23. NOVEMBER 2015 Forum Møde i Censorformandskabet for lægeuddannelsen i Danmark FAKULTETSSERVICE

Læs mere

Beretning fra Det Jordbrugsvidenskabelige Censorkorps for perioden 1. januar til 31. december 2017

Beretning fra Det Jordbrugsvidenskabelige Censorkorps for perioden 1. januar til 31. december 2017 Beretning fra Det Jordbrugsvidenskabelige Censorkorps for perioden 1. januar til 31. december 2017 Censorformandskab Docent dr. agro. Jens Dragsted (formand) Fuglebakkevej 34, 2000 Frederiksberg dragsted@privat.tele.dk

Læs mere

Årsberetning for Katastrofe - og Risikomanageruddannelsen

Årsberetning for Katastrofe - og Risikomanageruddannelsen Årsberetning for Katastrofe - og Risikomanageruddannelsen 205 Indholdsfortegnelse Titel: Beretning fra censorformandskabet for Katastrofe og Risikomanager uddannelsen 205... 3 Første del... 3 Resume...

Læs mere

Jordbrugsteknolog 205 Censorformandskabet på Jordbrugsteknolog Kenneth B. Lokind Censorkorpsets sammensætning - 22 Antal Evt. sidehenvisning i årsberetningen. Antal mænd i censorkorpset 80.2 Antal kvinder

Læs mere

Lokale 181, bygning 1610, Tandlægeskolen, Vennelyst Boulevard, Aarhus Universitet

Lokale 181, bygning 1610, Tandlægeskolen, Vennelyst Boulevard, Aarhus Universitet D E T S U N D H E D S V I D E N S K A B E L I G E F A K U L T E T K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T E T M Ø D E R E F E R A T 13. NOVEMBER 8 Forum: Møde i censorformandskabet Møde afholdt: Onsdag den.

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Bilag ét faktaark pr. uddannelse... 10

Indholdsfortegnelse. Bilag ét faktaark pr. uddannelse... 10 Indholdsfortegnelse Titel: Beretning fra censorformandskabet for Det Merkantile fagområde... 2 Første del... 3 Resume... 3. Censorkorpset sammensætning (jf. 23 og 29, stk. 2, 3. pkt.) herunder:... 5 2.

Læs mere

Studieordning for Bacheloruddannelsen i Jura BA

Studieordning for Bacheloruddannelsen i Jura BA SYDDANSK UNIVERSITET DET SAMFUNDSVIDENSKABELIGE FAKULTET Studieordning for Bacheloruddannelsen i Jura BA Denne studieordning er udarbejdet med hjemmel i Undervisningsministeriets bekendtgørelse nr. 698

Læs mere

Formandskabet for Produktion og Design

Formandskabet for Produktion og Design Formandskabet for Produktion og Design Censorformandskabet dækker følgende uddannelser: Autoteknolog Designteknolog E-designer Diplom i Design og Business PBA Design og Business PBA Smykker, Teknologi

Læs mere

Procedure for planlægning og afholdelse af eksamen

Procedure for planlægning og afholdelse af eksamen Procedure for planlægning og afholdelse af eksamen Procedureansvarlig sektion SKT (Skolechef, uddannelsesleder, studieadministrator) Formål Resume af proceduren Proceduren sikrer, at eksaminer planlægges

Læs mere

STUDIEORDNING FOR TYSK. Studieordning sept., 2015

STUDIEORDNING FOR TYSK. Studieordning sept., 2015 Vejledende gennemgang af STUDIEORDNING FOR TYSK Studieordning sept., 2015 1-faglig Kandidat 1 Indledning Denne folder er en vejledende gennemgang af studieordningen for den 1-faglige kandidatuddannelse

Læs mere

Ligeledes kan der være forskel på, hvor mange moduler den enkelte studerende har fået i musik inden eksamen.

Ligeledes kan der være forskel på, hvor mange moduler den enkelte studerende har fået i musik inden eksamen. Censormøde Odense 29.4.2014. Referat fra musik v. Erik Lyhne 30.4.2014 Nedenuden er vedhæftet ppt. oplæg for mødet. Jeg vil knytte disse kommentarer til specielt pkt. 3: Der var en stor debat om eksamensformer

Læs mere

Høringssvar til rapporten Censorinstitutionen under forandring. 1 Afsnit 2

Høringssvar til rapporten Censorinstitutionen under forandring. 1 Afsnit 2 Høringssvar til institutionen under forandring Nedenfor følger kommentarer til udvalgte afsnit i institutionen under forandring behøver justering 1 Afsnit 2 Side 6 anbefalinger 2 Afsnit 2/4 Side 6 og 14

Læs mere

Beretning fra Det Jordbrugsvidenskabelige Censorkorps for perioden 1. januar til 31. december 2014

Beretning fra Det Jordbrugsvidenskabelige Censorkorps for perioden 1. januar til 31. december 2014 Beretning fra Det Jordbrugsvidenskabelige Censorkorps for perioden 1. januar til 31. december 2014 Censorformandskab Docent dr. agro. Jens Dragsted (formand) Fuglebakkevej 34, 2000 Frederiksberg dragsted@privat.tele.dk

Læs mere

Aarhus Universitet Au@au.dk. Afgørelse om foreløbig godkendelse

Aarhus Universitet Au@au.dk. Afgørelse om foreløbig godkendelse Aarhus Universitet Au@au.dk Afgørelse om foreløbig godkendelse Ministeren for uddannelse og forskning har på baggrund af gennemført prækvalifikation af Aarhus Universitets ansøgning om godkendelse af et

Læs mere

Resultatet af undervisningsevalueringer på økonomiuddannelsen på Det samfundsvidenskabelige Fakultet, universitetsåret 2012 2013

Resultatet af undervisningsevalueringer på økonomiuddannelsen på Det samfundsvidenskabelige Fakultet, universitetsåret 2012 2013 Resultatet af undervisningsevalueringer på økonomiuddannelsen på Det samfundsvidenskabelige Fakultet, universitetsåret 2012 2013 Hermed præsenteres for fjerde gang resultaterne af undervisningsevalueringen

Læs mere

Censorformandskabet for: Velfærd Undervisning Sundhed. Første del Side 2. Resumé Side 2

Censorformandskabet for: Velfærd Undervisning Sundhed. Første del Side 2. Resumé Side 2 Indholdsfortegnelse Censorformandskabet for: Velfærd Undervisning Sundhed Første del Side 2 Resumé Side 2 1 Censorkorpsets sammensætning (Jf.Paragraf 22 og 28 stk.2.3 pkt.) Side 3 2. Årets arbejde i censorformandskabet

Læs mere

Til censorer i de to erhvervsøkonomiske censorkorps for hhv.

Til censorer i de to erhvervsøkonomiske censorkorps for hhv. Til censorer i de to erhvervsøkonomiske censorkorps for hhv. HD uddannelserne Bachelor-, Kandidat- og Masteruddannelserne Hermed vil vi gerne orientere om dels en række generelle forhold omkring censoropgaven,

Læs mere

Faglig rammebeskrivelse for kandidatuddannelsen i teknisk fysik

Faglig rammebeskrivelse for kandidatuddannelsen i teknisk fysik Faglig rammebeskrivelse for kandidatuddannelsen i teknisk fysik Nærværende rammebeskrivelse er et fagbilag, knyttet til Studieordning for kandidatuddannelsen i teknisk fysik. Denne kan ses på Det Naturvidenskabelige

Læs mere

Møde afholdt: Tirsdag den 2. maj 2017 kl BLEGDAMSVEJ 3B

Møde afholdt: Tirsdag den 2. maj 2017 kl BLEGDAMSVEJ 3B DET SUNDHEDSVIDENSKABELIGE FAKULTET KØBENHAVNS UNIVERSITET MØDEREFERAT 16. MAJ 2017 Forum Møde i Censorformandskabet for lægeuddannelsen i Danmark FAKULTETSSERVICE AFDELINGEN FOR UDDANNELSE OG STUDERENDE

Læs mere

Studieordning for 1-ÅRIG SUPPLERINGSUDDANNELSE I K I N A - S T U D I E R. September 1998

Studieordning for 1-ÅRIG SUPPLERINGSUDDANNELSE I K I N A - S T U D I E R. September 1998 AARHUS UNIVERSITET Det Humanistiske Fakultet Studieordning for 1-ÅRIG SUPPLERINGSUDDANNELSE I K I N A - S T U D I E R September 1998 Senest revideret maj 2007 Kapitel 1: Formål og faglig beskrivelse 1.

Læs mere

Studieordning for bacheloruddannelsen i religion, 2011

Studieordning for bacheloruddannelsen i religion, 2011 Rettelsesblad til Studieordning for bacheloruddannelsen i religion, 2011 Rettelsen vedrørende antal eksaminatorer samt nr. 1 og 8 træder i kraft pr. 1. september 2012 og gælder for alle studerende på alle

Læs mere

Faglig rammebeskrivelse for kandidatuddannelsen i medicinalkemi

Faglig rammebeskrivelse for kandidatuddannelsen i medicinalkemi Faglig rammebeskrivelse for kandidatuddannelsen i medicinalkemi Nærværende rammebeskrivelse er et fagbilag, knyttet til Studieordning for kandidatuddannelsen i medicinalkemi. Denne kan ses på Det Naturvidenskabelige

Læs mere

Evalueringsrapport for bachelor-, tilvalgs- og kandidatuddannelsen i psykologi, Efterår 2013/Forår 2014.

Evalueringsrapport for bachelor-, tilvalgs- og kandidatuddannelsen i psykologi, Efterår 2013/Forår 2014. INSTITUT FOR PSYKOLOGI KØBENHAVNS UNIVERSITET Evalueringsrapport for bachelor-, tilvalgs- og kandidatuddannelsen i psykologi, Efterår 2013/Forår 2014. 18. SEPTEMBER 2014 Psykologi har i efteråret 2013

Læs mere

Regler for kandidatspecialer ved Det Humanistiske Fakultet og Det Samfundsvidenskabelige Fakultet, Aalborg Universitet pr. 1. februar 2017.

Regler for kandidatspecialer ved Det Humanistiske Fakultet og Det Samfundsvidenskabelige Fakultet, Aalborg Universitet pr. 1. februar 2017. Fakultetskontoret på Humaniora og Samfundsvidenskab Fibigerstræde 5 Postboks 159 9100 Aalborg Sagsbehandler: Lisbeth Videbæk Thomsen Telefon: 9940 9602 Email: lvt@adm.aau.dk Dato: 29-06-2017 Sagsnr.: 2016-441-00002

Læs mere

På begge møder udfoldede der sig en livlig debat vedr. punkter fra dagsordenen som eks.:

På begge møder udfoldede der sig en livlig debat vedr. punkter fra dagsordenen som eks.: Referater fra censormøder i Århus og København foråret 2009. Deltagere i alt i de to censormøder: 27 censorer Århus den 27/1 2009. Deltagere i alt i 1. runde: 3 og 2.runde: 7 København den 24/2 2009. Deltagere

Læs mere

Eksamensplan sommer 10. BA-uddannelsen

Eksamensplan sommer 10. BA-uddannelsen Eksamensplan sommer 10 (Ret til ændringer forbeholdes) BA-uddannelsen Retningslinjer 1. Gyldigt studiekort skal medbringes til samtlige prøver. 2. Eksamenssted ved de oplyses på selvbetjeningen under Status

Læs mere

Studieordning for SUPPLERINGSFAG I ETIK DET HUMANISTISKE FAKULTET AARHUS UNIVERSITET

Studieordning for SUPPLERINGSFAG I ETIK DET HUMANISTISKE FAKULTET AARHUS UNIVERSITET Studieordning for SUPPLERINGSFAG I ETIK DET HUMANISTISKE FAKULTET AARHUS UNIVERSITET August 2005 Senest revideret marts 2007 Indhold Kapitel 1 Kapitel 2 Kapitel 3 Kapitel 4 Kapitel 5: Kapitel 6: Kapitel

Læs mere

Studievejledning for Bacheloruddannelsen i Statskundskab og Bacheloruddannelsen i Samfundsfag

Studievejledning for Bacheloruddannelsen i Statskundskab og Bacheloruddannelsen i Samfundsfag Studievejledning for Bacheloruddannelsen i Statskundskab og Bacheloruddannelsen i Samfundsfag September 2017 Studienævnet for Statskundskab og Samfundsfag Aarhus Universitet 2 INDHOLDSFORTEGNELSE STUDIEVEJLEDNING

Læs mere

Principper for talentudvikling af studerende

Principper for talentudvikling af studerende Principper for talentudvikling af studerende Indholdsfortegnelse 0. Formål... 2 1. Principper... 2 2. Kriterier for talentudvikling... 2 3. Talentprogrammer... 3 3.1 Kriterier for talentprogrammer... 3

Læs mere

Indledning Censorformandskaberne for Ingeniøruddannelserne har på baggrund af de reviderede eksamensbekendtgørelser:

Indledning Censorformandskaberne for Ingeniøruddannelserne har på baggrund af de reviderede eksamensbekendtgørelser: Rammer for gruppeeksamen Indledning har på baggrund af de reviderede eksamensbekendtgørelser: 1. BEK nr 714 af 27/06/2012 Bekendtgørelse om prøver og eksamen i erhvervsrettede videregående uddannelser

Læs mere

1. Godkendelse af dagsorden Dagsordenen blev godkendt. 2. Orientering fra Studienævnets formand

1. Godkendelse af dagsorden Dagsordenen blev godkendt. 2. Orientering fra Studienævnets formand Møde den: 10. juni, 2014, kl. 10.00-12.00 Studienævn for Sygeplejevidenskab REFERAT Lokaler: Aarhus: Værkstedet, Sygepleje Emdrup: 1. sal indgang B8 Deltagere: Studieleder Kirsten Frederiksen, lektor Bente

Læs mere

De overordnede bestemmelser for uddannelsen fremgår af Studieordning for Bacheloruddannelsen i Arabisk og Kommunikation (www.asb.dk/studinfo).

De overordnede bestemmelser for uddannelsen fremgår af Studieordning for Bacheloruddannelsen i Arabisk og Kommunikation (www.asb.dk/studinfo). STUDIEORDNING Revideret 14. maj 2009 STUDIEORDNING PR. 1. FEBRUAR 2008 FOR KOMMUNIKATIONSDELEN AF BACHERLORUDDANNELSEN I ARABISK OG KOMMUNIKATION VED HANDELSHØJSKOLEN, AARHUS UNIVERSITET OG DET TEOLOGISKE

Læs mere

Beretning fra Det Jordbrugsvidenskabelige Censorkorps for perioden 1. januar 2018 til 31 december 2017

Beretning fra Det Jordbrugsvidenskabelige Censorkorps for perioden 1. januar 2018 til 31 december 2017 1 Beretning fra Det Jordbrugsvidenskabelige Censorkorps for perioden 1. januar 2018 til 31 december 2017 Indhold Censorformandsskab... 1 Sammenfatning... 2 1 Censorbeskikkelse og censorkorpsets størrelse....

Læs mere

DIREKTIV FOR CENSORKORPS FOR FORSVARETS OFFICERSUDDANNELSER

DIREKTIV FOR CENSORKORPS FOR FORSVARETS OFFICERSUDDANNELSER August 2015 DIREKTIV FOR CENSORKORPS FOR FORSVARETS OFFICERSUDDANNELSER Ref.: a. Forsvarsministeriet, Bekendtgørelse om Forsvarets masteruddannelse i militære studier (nr. 1231 af 21. november 2014). b.

Læs mere

DET HUMANISTISKE FAKULTET :30 FAGBESKRIVELSE. Forandringskommunikation og ledelse i offentlige og private organisationer

DET HUMANISTISKE FAKULTET :30 FAGBESKRIVELSE. Forandringskommunikation og ledelse i offentlige og private organisationer DET HUMANISTISKE FAKULTET 12-01-2019 10:30 FAGBESKRIVELSE Forandringskommunikation og ledelse i offentlige og private organisationer Indholdsfortegnelse Fagnummer ECTS-point Fagtitel Antal undervisningstimer

Læs mere

Beretning for Censorkorpset for de Folkesundhedsvidenskabelige uddannelser i Danmark for perioden fra den 1. april 2013 til den 31. marts 2014.

Beretning for Censorkorpset for de Folkesundhedsvidenskabelige uddannelser i Danmark for perioden fra den 1. april 2013 til den 31. marts 2014. Beretning for Censorkorpset for de Folkesundhedsvidenskabelige uddannelser i Danmark for perioden fra den 1. april 2013 til den 31. marts 2014. Censorkorps for de folkesundhedsvidenskabelige uddannelser

Læs mere

Referat af møde nr. 9 i Det Juridiske Fagstudienævn 12. november 2014

Referat af møde nr. 9 i Det Juridiske Fagstudienævn 12. november 2014 Referat af møde nr. 9 i Det Juridiske Fagstudienævn 12. november 2014 Til stede: Fraværende: Desuden deltog: Studieleder Per Andersen (formand), Studieleder Hanne Søndergaard Birkmose, Torsten Iversen,

Læs mere

Beretning fra Det Jordbrugsvidenskabelige Censorkorps for perioden 1. januar 2013 til 31. december 2013

Beretning fra Det Jordbrugsvidenskabelige Censorkorps for perioden 1. januar 2013 til 31. december 2013 Beretning fra Det Jordbrugsvidenskabelige Censorkorps for perioden 1. januar 2013 til 31. december 2013 Censorformandskab Docent dr. agro. Jens Dragsted (formand) Fuglebakkevej 34, 2000 Frederiksberg dragsted@privat.tele.dk

Læs mere

Masteruddannelse. ved Det Teologiske Fakultet ved Københavns Universitet

Masteruddannelse. ved Det Teologiske Fakultet ved Københavns Universitet Masteruddannelse ved Det Teologiske Fakultet ved Københavns Universitet 2009-retningslinjer i henhold til Bekendtgørelse af 29. november 2013 Bekendtgørelse om fleksible forløb inden for videregående uddannelser

Læs mere

Studievejledning for Bacheloruddannelsen i Statskundskab og Bacheloruddannelsen i Samfundsfag

Studievejledning for Bacheloruddannelsen i Statskundskab og Bacheloruddannelsen i Samfundsfag Studievejledning for Bacheloruddannelsen i Statskundskab og Bacheloruddannelsen i Samfundsfag September 2009 Studienævnet for Statskundskab og Samfundsfag Aarhus Universitet 2 INDHOLDSFORTEGNELSE STUDIEVEJLEDNING

Læs mere

Studieordning for tilvalget på bachelorniveau i. Sprog og faglighed, 2015-ordningen

Studieordning for tilvalget på bachelorniveau i. Sprog og faglighed, 2015-ordningen Studieordning for tilvalget på bachelorniveau i Sprog og faglighed, 2015-ordningen Institut for Engelsk, Germansk og Romansk Det Humanistiske Fakultet Københavns Universitet Indhold Kapitel 1. Hjemmel,

Læs mere

Hyrdebrev om ekstern bedømmelse (censur) på professionsbacheloruddannelser, erhvervsakademiuddannelser, videregående uddannelse for voksne m.m.

Hyrdebrev om ekstern bedømmelse (censur) på professionsbacheloruddannelser, erhvervsakademiuddannelser, videregående uddannelse for voksne m.m. Notat Modtager(e) > Erhvervsakademier Professionshøjskoler Universiteter Danmarks Medie- og Journalisthøjskole Farmakonomskolen, Pharmakon Kopi sendt til censorformandskaber og -sekretariater Hyrdebrev

Læs mere