ATLANT BRIEF. NATO s 2-procentkrav og Danmarks forsvarsbudget. Professor Mikkel Vedby Rasmussen, Institut for Statskundskab, Københavns Universitet.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "ATLANT BRIEF. NATO s 2-procentkrav og Danmarks forsvarsbudget. Professor Mikkel Vedby Rasmussen, Institut for Statskundskab, Københavns Universitet."

Transkript

1 ATLANT BRIEF NATO s 2-procentkrav og Danmarks forsvarsbudget Professor Mikkel Vedby Rasmussen, Institut for Statskundskab, Københavns Universitet.

2 Anbefalinger Atlantsammenslutningen og Mikkel Vedby Rasmussen har følgende anbefalinger: Sikre en gradvis stigning i forsvarsbudgettet for at bevare en ansvarlig anvendelse af nye midler og under hensyn til, at den årlige stigningsrate af budgettet er et vigtigt diplomatisk redskab i kommunikationen af Danmarks forsvarsvilje. Investere i kapaciteter og teknologier, som øger forsvarets fleksibilitet. Udarbejde en materielplan for de kommende 10 år, som sikrer den fulde udnyttelse af eksisterende platforme, men samtidig ser på opbygning af nye kapaciteter i kraft af investering i nye teknologier. Fokusere på gradvist at øge materielinvesteringers andel af forsvarsbudgettet til så tæt på 20% af det samlede budget som muligt.

3 Baggrund Dette Atlant Brief beskriver baggrunden for NATO s målsætninger for forsvarsbudgetter, herunder tendenserne i de europæiske forsvarsbudgetter samt i det danske forsvarsbudget. Danmark er det eneste Østersøland, der ikke har øget sine forsvarsudgifter efter Det betyder et fornyet fokus på forsvarsbudgettets størrelse efter en lang periode, hvor det har været Forsvarets deltagelse i krigene i Irak, Afghanistan, Libyen og Syrien, der har været i centrum. Det har længe været et dansk argument, at output var mere interessant end input, når man diskuterede Forsvarets økonomi både i Bruxelles og København. Efterhånden som Danmark ikke længere bidrager til store internationale missioner, og de besparelser, som er gennemført på forsvarsområdet siden 2012 for alvor viser deres effekt, står det klart, at man ikke kan se output uafhængigt af input. Imidlertid er spørgsmålet om, hvad der bliver betalt til Forsvaret noget mere kompliceret, end man kunne få indtryk af i den offentlige debat - ligesom NATO s forventninger til det danske forsvarsbudget er mere nuancerede. Kilde: SIPRI (Stockholm International Peace Research Institute)

4 Baggrund 2%-målsætningen Danmark har sammen med de andre 27 medlemslande i NATO lovet at bringe udgifterne til Forsvaret op på 2% af BNP, samt at 20% af forsvarsbudgettet skal anvendes på investeringer i materiel. I dag når hverken Danmark eller 20 andre NATO-lande dette mål. Imidlertid var formålet med at vedtage Defense Investment Pledge på NATO-topmødet i Cardiff i 2014 ikke, at alle landene skulle nå op på 2% af BNP. NATO-medlemmerne lovede her at bevæge sig i den retning, men ikke at nå 2%. Hertil kan dog tilføjes løftet om at stoppe faldet i forsvarsudgifter i absolutte tal, hvilket Danmark kan få svært ved at leve op til. Med Tyskland i spidsen havde de europæiske medlemmer af NATO gjort det klart inden topmødet, at de anså det for umuligt at nå 2%. På den anden side var der almindelig enighed om, at det var nødvendigt at øge budgetterne. Nedskæringer efter finanskrisen har presset de europæiske forsvar og nedbragt antallet af ordrer til forsvarsindustrien, så både generaler og direktører lobbyede for øgede budgetter. På et tidspunkt, hvor Europa stadig ikke er kommet ud af den økonomiske krise, var det et argument, som havde vægt. Samtidig havde Ruslands intervention i Ukraine gjort nogle af de lande, som havde skåret mest i deres budgetter efter finanskrisen, mere sårbare særligt de baltiske lande og Polen, hvilket gjorde dem mere end villige til at sætte budgetterne op. Løsningen var typisk for alliancen: man var enig om ambitionen, men ikke om, hvad den konkret bestod i, eller hvordan den skulle føres ud i livet. Det afgørende for USA var, at man fortsat kunne henvise til, at der var et krav om, at NATO-landene skulle anvende 2%. Det var ikke mindst vigtigt for amerikanerne i deres kampagne over for den britiske regering om ikke at skære for meget på forsvaret. USA frygtede, at Storbritannien ville reducere sit forsvar i et omfang, hvor Storbritannien ikke længere kunne stå for europæiske operationer, sådan som man havde gjort i Afghanistan og i Libyen. Dette ville pålægge USA en endnu større byrde. Presset på de andre europæiske lande, herunder Danmark, var således i vidt omfang en afledt effekt af presset på Storbritannien.

5 Donald Trump og de 2% Hvor løsningen på spørgsmålet om, hvor meget europæerne burde bidrage til det fælles forsvar kunne løses på den traditionelle måde under præsident Obama, så er det imidlertid langt fra sikkert, at den samme løsning vil være god nok for præsident Trump. Amerikanske regeringer har hidtil set diskussionen med europæerne om budgetternes størrelse separat fra den fælles sikkerhedspolitik, men Donald Trump har under valgkampen givet udtryk for, at han betragter NATO-traktaten på samme måde som de lejekontrakter, han har med lejerne i sine bygninger europæernes løfte om at betale skal indfries, før de kan forvente, at USA vil indfri sit løfte om at hjælpe i overensstemmelse med Atlantpagten. I want to keep NATO, but I want them to pay, sagde Trump i 2016 ved et vælgermøde i Scranton, PA. "We re protecting countries that most of the people in this room have never even heard of". Trumps udmelding er i virkeligheden ikke radikalt forskellig fra, hvad en lang række amerikanske politikere og meningsdannere hidtil har sagt. Da Robert Gates blev pensioneret som forsvarsminister i 2011, benyttede han således lejligheden til at give europæerne en opsang, der kan lyde som indledningsmusikken til Trumps udtalelser: If current trends in the decline of European defense capabilities are not halted and reversed, future US political leaders - those for whom the Cold War was not the formative experience that it was for me - may not consider the return on America's investment in NATO worth the cost. Det afgørende ved Trumps udmelding er, at den både rummer en trussel om at trække USA s sikkerhedsgaranti tilbage og en større velvilje over for Rusland. Dermed siger han, at USA ikke har en egeninteresse i at forsvare de baltiske lande eller Polen mod Rusland, og således bliver truslen om ikke at hjælpe langt mere reel. På den måde bliver det paradoksalt nok også mere muligt for de europæiske lande at gøre en forskel. Hvis forsvarsbudgettet nu afgør amerikansk støtte, så kan man jo hæve budgettet og dermed have en større sandsynlighed for amerikansk støtte end man havde, da de sikkerhedspolitiske og budgetmæssige overvejelser var adskilte i Washington.

6 BNP eller kroner? Perioden efter afslutningen af den Kolde Krig er ikke blot karakteriseret ved, at der ikke har været en trussel om invasion af Danmark eller vores allierede - vi er også blevet markant rigere. Denne rigdom er ikke blevet investeret i Forsvaret, og derfor er Forsvarets andel af den nationale velstand blevet mindre. I 1990 brugte de fleste NATO-lande over 2% af BNP på forsvaret. Med afslutningen af den Kolde Krig bliver andelen af NATO-lande, som bruger under 2% dog stadig større, indtil det i 1998 er over halvdelen af landene, som bruger under 2%. Samtidig er det værd at bemærke, at det efter 1990 kun er USA, som bruger over 4% af BNP på forsvaret, og selv USA forlader topkategorien i Hvor NATO s stormagter brugte over 4% af BNP på forsvaret under den Kolde Krig, er de i dag alle rykket ned omkring 2% af BNP. Standarden for, hvor meget selv de største militærmagter i NATO bruger på forsvar, er således faldet markant. Spørger man, hvor mange penge NATO-landenes finansministerier sætter ind på forsvarsministeriernes konti, får man svar på, hvor mange kampvogne der kan købes, og hvor mange soldater man kan holde i felten. Det fortæller en mere kompliceret historie end tallene for andel af BNP. Den historie handler om, at USA har øget sit forsvarsbudget siden 1980 erne, mens europæerne og canadierne har holdt deres budgetter mere eller mindre på samme niveau. I USA har forsvarsudgifterne fulgt konjunkturerne. I 1984 brugte USA $501 mia., mens forsvarsbudgettet var på $577 mia. i I de mellemliggende år havde den amerikanske regering imidlertid skåret på budgettet i 1990 erne, hvor budgettet nåede et foreløbigt lavpunkt på $378 mia., mens USA i 2011 havde et forsvarsbudget på hele $711 mia. Mens krige og konjunkturer således har forandret det amerikanske forsvarsbudget markant, har de europæiske og canadiske budgetter været anderledes konstante. I 1984 brugte disse lande til sammen $310 mia. på forsvar, mens de i 2014 brugte $303 mia. Det tal dækker over, at de gamle medlemmer af NATO (altså de lande, som var medlem før 1999) skar deres budgetter fra $305 mia. i 1999 til $295 mia. i 2014.

7 Danmark Tager vi udgangspunkt i NATO s 2%-målsætning, halter det danske forsvar langt bagefter. Det danske forsvarsbudget er i dag halvt så stort som det burde være, hvis Danmark skulle leve op til 2%-målsætningen. Vælger vi i stedet at se på, hvor langt den danske forsvarsinvestering ligger fra andre NATO-landes investeringer, har Danmark aldrig været så tæt på at yde, hvad de andre gør, som i dag. I 1952 brugte NATO-landene i gennemsnit 6,6% af BNP på forsvaret, mens Danmark brugte 2,7% af BNP. I 2015 brugte NATO-landene i gennemsnit 1,5% af BNP på forsvaret, mens Danmark brugte 1,2%. Kilde: SIPRI

8 Danmark Figur 2 viser, at frem til 1991 (med undtagelse af 1986) lå det danske forsvarsbudget over 2% af BNP. I 41 år var det således muligt at investere 2 procent af samfundets velstand i Forsvaret, uafhængigt af de økonomiske konjunkturer. Der er derfor ikke historisk belæg for at sige, at det er umuligt at bruge 2% af BNP på Forsvaret i 1963 brugte Danmark fx 3%. Der er til gengæld historisk belæg for at sige, at tendensen siden 1950 erne har været, at forsvarsudgifternes andel af den nationale velfærdskage er blevet stadig mindre. Det er vigtigt at holde sig for øje, at Danmarks BP stiger i denne periode. Udviklingen viser således, at man ikke længere bruger den samme andel af samfundets velstand på Forsvaret. Det beløb, som Forsvaret modtager på finansloven, har imidlertid været overraskende konstant siden Som de andre europæiske lande og Canada har Danmarks forsvarsbudget været stabilt (omend med en nedadgående tendens) siden afslutningen af den Kolde Krig. Den store forskel mellem udviklingen af det amerikanske og det danske forsvarsbudget er, at hvor det amerikanske budget øges dramatisk i forbindelse med krigen mod terror og når over $700 mia. i 2011, så begynder det danske budget at falde fra Kilde: SIPRI og Forsvarsministeriet

9 Danmark Siden 1990 er det danske forsvarsbudget faldet med 21%. Det fald er dog først for alvor indtruffet siden 2012, hvor budgettet for første gang siden 1990 kommer under 25 mia. kr. De dramatiske omlægninger af Forsvaret i perioden er blevet finansieret ved at nedlægge mobiliseringsforsvaret. Den type enheder, særligt i hæren, som er blevet mest påvirket af denne omlægning vil med rette mene, at deres kapaciteter er blevet betydeligt beskåret, men de penge er blevet anvendt andre steder i Forsvaret. Her er således tale om effektivisering og omlægning af opgaver ikke besparelser. I perioden finder besparelser først sted fra 2012 og frem. *: Andre-udgifter inkluderer operationer og udgifter til vedligeholdelse, 'Research and Development'-udgifter og udgifter ikke allokeret i de ovenstående kategorier. Kilde: NATO Defense Expenditures

10 20%-målsætningen Selvom målsætningen om at betale 2% af BNP til Forsvaret fylder mest i den offentlige debat, så er den anden NATO-målsætning om at bruge 20% af forsvarsbudgettet på materiel i virkeligheden en langt bedre indikator for et forsvars ambitioner. Selvfølgelig afgør den første målsætning, hvor mange penge, der er at foretage investeringer for, hvorfor man også med rette fokuserer på 2%- målsætningen. Men en forøgelse af hele budgettet betyder ikke nødvendigvis, at pengene bruges på mere militær kapacitet. Hvis midlerne bruges på lønninger eller kaserner, får man ikke så meget kampkraft ud af dem, som hvis de bruges på fregatter eller kampvogne. Derfor er det for så vidt mere bekymrende, at Danmark kun bruger omkring 12% af forsvarsbudgettet på materiel, end at der ikke bruges mere end 1,2% af BNP på forsvar i alt. Til Danmarks fordel tæller dog: at Danmark generelt foretager bedre indkøb end mange andre lande, fordi der ikke er en national forsvarsindustri at tage hensyn til. at med en konstant investeringsrate har Forsvaret været i stand til at lave en materielplan, der sikrede rettidig udskiftning af materiel. Men det er netop udskiftning og erstatning af eksisterende materiel, der er råd til inden for denne budgetramme. I en tid med ødelæggende teknologiske udviklinger på det militærteknologiske område er kravene til materielinvesteringer blevet stadig større. Det var tydeligt i debatten om erstatningskampfly, hvor den mest teknologisk avancerede og dermed mest fremtidssikrede løsning kom med en helt anden regning end de fly, som skulle erstattes. Hvis erstatningsplatforme bliver dyrere og dyrere pr. styk, så risikerer man med et lille investeringsbudget blot at købe sig til et forsvar, som bliver mindre og mindre.

11 Nye investeringer I regeringsgrundlaget forpligter trekløverregeringen sig til at give Forsvaret et substantielt løft ved at tilføre flere midler til Forsvaret i den kommende aftale på forsvarsområdet, der dækker perioden efter Det skal føre til en styrkelse af Forsvaret, herunder Forsvarets robusthed og udholdenhed. Der er behov for fortsat at udvikle militære kapaciteter, der er fleksible og anvendelige på hele opgavespektret. Der er således grund til at forvente, at Forsvaret bliver tilført flere midler. Imidlertid vil regeringen skulle forhandle med de andre forligspartier om både budgettets fremtidige størrelse og anvendelse. For en mindretalsregering betyder det, at forsvarsministeren ikke kan regne med at få hverken alle sine ønsker for budgettet eller alle sine ønsker for Forsvarets fremtidige ordning gennemført. Der er derfor en risiko for, at en eventuel budgetforøgelse ikke bliver anvendt, hvor den vil have størst effekt. Kilde: Danmarks Statistik og Finansministeriet

12 Atlantsammenslutningen Atlantsammenslutningen blev oprettet i 1950 som følge af Danmarks nyerhvervede medlemskab af NATO, hvor neutralitet blev ændret til alliancesamarbejde. Denne nye udenrigspolitiske retning affødte et behov for at informere befolkningen om Danmarks nye internationale rolle, og resultatet blev oprettelsen af Atlantsammenslutningen. Som uafhængig folkeoplysningsorganisation har Atlantsammenslutningen således haft til opgave at oplyse danskerne om sikkerheds-, forsvars- og udenrigspolitik i mere end 60 år. Atlantsammenslutningen støttes af en årlig finanslovsbevilling via Udenrigsministeriet. Generalsekretær Lars Bangert Struwe er ansvarshavende redaktør på Atlant Brief. Atlantsammenslutningen Ryvangs Allé 1, bygn København Ø Tlf Mail: atlant@atlant.dk Læs mere på

Hvad skal vi med forsvaret? Peter Viggo Jakobsen Institut for Strategi Forsvarsakademiet Ifs-71@fak.dk

Hvad skal vi med forsvaret? Peter Viggo Jakobsen Institut for Strategi Forsvarsakademiet Ifs-71@fak.dk Hvad skal vi med forsvaret? Peter Viggo Jakobsen Institut for Strategi Forsvarsakademiet Ifs-71@fak.dk 1 Krig historiens skraldespand? Antal krige mellem stater siden 1945 Stadig færre mennesker dør som

Læs mere

1. De følgende spørgsmål handler om Danmarks udenrigsog sikkerhedspolitiske prioriteter.

1. De følgende spørgsmål handler om Danmarks udenrigsog sikkerhedspolitiske prioriteter. Page 1 of 12 Sikkerhedspolitisk Barometer: Center for Militære Studiers Survey 2015 Start din besvarelse ved at klikke på pilen til højre. 1. De følgende spørgsmål handler om Danmarks udenrigsog sikkerhedspolitiske

Læs mere

K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T E T C E N T E R F O R M I L I T Æ R E S T U D I E R

K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T E T C E N T E R F O R M I L I T Æ R E S T U D I E R K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T E T C E N T E R F O R M I L I T Æ R E S T U D I E R 10 9 8 7 5 2 Andet Finland Sverige Norge Holland Tyskland Frankrig Storbritannien USA 2017 2018 I meget lav

Læs mere

1. De følgende spørgsmål handler om Danmarks udenrigs og sikkerhedspolitiske prioriteter.

1. De følgende spørgsmål handler om Danmarks udenrigs og sikkerhedspolitiske prioriteter. Sikkerhedspolitisk Barometer: Center for Militære Studiers Survey 2016 Start din besvarelse ved at klikke på pilen til højre. 1. De følgende spørgsmål handler om Danmarks udenrigs og sikkerhedspolitiske

Læs mere

Sikkerhedspolitisk barometer: CMS Survey 2014

Sikkerhedspolitisk barometer: CMS Survey 2014 C E N T E R F O R M I L I T Æ R E S T U D I E R K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T E T Sikkerhedspolitisk barometer: CMS Survey 2014 Projektgruppe: Mikkel Vedby Rasmussen Kristian Søby Kristensen Henrik

Læs mere

NATO - 70 år som fredens garant. af Kirstine Ottesen, Niels-Ole Mannerup og ansvarshavende redaktør Lars Bangert Struwe

NATO - 70 år som fredens garant. af Kirstine Ottesen, Niels-Ole Mannerup og ansvarshavende redaktør Lars Bangert Struwe NATO - 70 år som fredens garant af Kirstine Ottesen, Niels-Ole Mannerup og ansvarshavende redaktør Lars Bangert Struwe NATO som fredens garant i 70 år NATO sikrer freden og har nu gjort det i 70 år. Alliancen

Læs mere

Perspektiver for dansk udenrigspolitik efter Fogh

Perspektiver for dansk udenrigspolitik efter Fogh Perspektiver for dansk udenrigspolitik efter Fogh Rasmus Brun Pedersen Lektor, PhD Institut for statskundskab & Institut for Erhvervskommunikation Aarhus Universitet Email: brun@ps.au.dk Udenrigspolitisk

Læs mere

Sikkerhedspolitisk barometer: CMS Survey 2015

Sikkerhedspolitisk barometer: CMS Survey 2015 C E N T E R F O R M I L I T Æ R E S T U D I E R K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T E T Sikkerhedspolitisk barometer: CMS Survey 2015 Projektgruppe: Kristian Søby Kristensen Henrik Ø. Breitenbauch Kristian

Læs mere

Hold nu op verden er ikke gået af lave efter Krim og flygtningebølgen!

Hold nu op verden er ikke gået af lave efter Krim og flygtningebølgen! Hold nu op verden er ikke gået af lave efter Krim og flygtningebølgen! Peter Viggo Jakobsen Forsvarsakademiet og Center for War Studies, Syddansk Universitet Ifs-12@fak.dk Sikkerhedspolitisk Seminar for

Læs mere

Frihedens pris: så lav som mulig NATO, Danmark og forsvarsbudgetterne

Frihedens pris: så lav som mulig NATO, Danmark og forsvarsbudgetterne Frihedens pris: så lav som mulig NATO, Danmark og forsvarsbudgetterne Jens Ringsmose & Christian Brøndum Frihedens pris: så lav som mulig NATO, Danmark og forsvarsbudgetterne Syddansk Universitetsforlag

Læs mere

Obama overdrager stærk økonomi til Trump

Obama overdrager stærk økonomi til Trump Allan Sørensen, chefanalytiker als@di.dk, 2990 6323 JANUAR 2017 Obama overdrager stærk økonomi til Trump Den 20. januar indsættes Trump som USA s 45. præsident. Amerikansk økonomi er blevet stærkt forbedret

Læs mere

Ruslands frygt - Syrienskrigere, der vender tilbage med terror

Ruslands frygt - Syrienskrigere, der vender tilbage med terror Atlant Brief Ruslands frygt - Syrienskrigere, der vender tilbage med terror Af Ida Alban Adler & ansvarshavende redaktør Lars Bangert Struwe Udgivet juni 2018 Introduktion Rusland har spillet en rolle

Læs mere

DANSK SØMAGT I ET STRATEGISK PERSPEKTIV

DANSK SØMAGT I ET STRATEGISK PERSPEKTIV DANSK SØMAGT I ET STRATEGISK PERSPEKTIV Af Kontreadmiral Nils Wang Artiklen er skrevet med afsæt i den tale, som forfatteren holdt ved åbningen af konferencen Seapower.dk., som Søe-Lieutenant-Selskabet

Læs mere

NYHEDSBREV JANUAR. Damarks største forsvars-, beredskabsog. sikkerhedspolitiske organisation

NYHEDSBREV JANUAR. Damarks største forsvars-, beredskabsog. sikkerhedspolitiske organisation NYHEDSBREV JANUAR Damarks største forsvars-, beredskabsog sikkerhedspolitiske organisation Det forestående forsvarsforlig, som skal gælde fra 2018 og frem, bliver utvivlsomt det vigtigste for Danmark i

Læs mere

Atlant Brief. Kritisk infrastruktur. Af Kirstine Ottesen, Ida Alban Adler & ansvarshavende redaktør Lars Bangert Struwe Udgivet d. 16.

Atlant Brief. Kritisk infrastruktur. Af Kirstine Ottesen, Ida Alban Adler & ansvarshavende redaktør Lars Bangert Struwe Udgivet d. 16. Atlant Brief Kritisk infrastruktur Af Kirstine Ottesen, Ida Alban Adler & ansvarshavende redaktør Lars Bangert Struwe Udgivet d. 16. maj 2018 Introduktion Trusselsbilledet mod Danmark har ændret sig. Vores

Læs mere

Temperaturen i dansk og international økonomi Oplæg ved Makroøkonom Søren Vestergaard Kristensen

Temperaturen i dansk og international økonomi Oplæg ved Makroøkonom Søren Vestergaard Kristensen 02-02-2017 1 Temperaturen i dansk og international økonomi Oplæg ved Makroøkonom Søren Vestergaard Kristensen 02-02-2017 2 Agenda Konjunkturerne i dansk økonomi EU og Brexit USA og Trump Finansiel uro

Læs mere

Tak for invitationen til at tale på denne konference. Det glæder mig at se det flotte fremmøde.

Tak for invitationen til at tale på denne konference. Det glæder mig at se det flotte fremmøde. Oplæg af forsvarsminister Søren Gade på Venstres antiterrorkonference Fredag d. 27. januar 2006 kl. 9.30-15.30 Fællessalen på Christiansborg Tak for invitationen til at tale på denne konference. Det glæder

Læs mere

Atlant Brief. Forsvarsforliget genåbnet - mulige prioriteringer. Af Lars Bangert Struwe

Atlant Brief. Forsvarsforliget genåbnet - mulige prioriteringer. Af Lars Bangert Struwe Atlant Brief Forsvarsforliget genåbnet - mulige prioriteringer Af Lars Bangert Struwe Februar 2019 Introduktion Forsvarsforliget blev genåbnet for at forøge forsvarsbudgettet og leve op til Wales-topmødets

Læs mere

Lige så lidt som en debat om Forsvaret fyldte i valgkampen, lige så meget har debatten fyldt efterfølgende.

Lige så lidt som en debat om Forsvaret fyldte i valgkampen, lige så meget har debatten fyldt efterfølgende. Af Peter M. Andersen, formand for Folk & Sikkerhed Lige så lidt som en debat om Forsvaret fyldte i valgkampen, lige så meget har debatten fyldt efterfølgende. Næppe var Folketinget gået på sommerferie,

Læs mere

Aktstykke nr. 37 Folketinget Forsvarsministeriet. Københavns, den 20. november 2018.

Aktstykke nr. 37 Folketinget Forsvarsministeriet. Københavns, den 20. november 2018. Aktstykke nr. 37 Folketinget 2018-19 37 Forsvarsministeriet. Københavns, den 20. november 2018. a. Forsvarsministeriet anmoder hermed om Finansudvalgets tilslutning til, at totaludgiften for projektet

Læs mere

Flyvevåbnets kampfly. - nu og i fremtiden

Flyvevåbnets kampfly. - nu og i fremtiden Flyvevåbnets kampfly - nu og i fremtiden Danmark skal have nyt kampfly for: fortsat at kunne udfylde rollen som luftens politi over Danmark og imødegå evt. terrortrusler. fortsat at råde over et højteknologisk

Læs mere

Tyrkiets økonomi er igen i bedring - kommer der nye kriser? Jesper Fischer-Nielsen Danske Analyse 18. november 2003

Tyrkiets økonomi er igen i bedring - kommer der nye kriser? Jesper Fischer-Nielsen Danske Analyse 18. november 2003 Tyrkiets økonomi er igen i bedring - kommer der nye kriser? Jesper Fischer-Nielsen Danske Analyse 18. november 23 Der er 3 store spørgsmål for udvikling de kommende år Er det igangværende opsvinget holdbart?

Læs mere

HOVEDLINJEN I FINANSLOVSFORSLAG 2018

HOVEDLINJEN I FINANSLOVSFORSLAG 2018 PD/AH/FAA 31. august 2017 Kontakt: elanha@ft.dk HOVEDLINJEN I FINANSLOVSFORSLAG 2018 Indledning Den borgerlige regering vil med sit finanslovsforslag for 2018 udhule velfærden, mens pengene skal bruges

Læs mere

Mangel på penge er roden til alt ondt, sagde George Bernhard Shaw, mens den amerikanske rigmand Paul Getty nøjedes med at konstatere, at Penge

Mangel på penge er roden til alt ondt, sagde George Bernhard Shaw, mens den amerikanske rigmand Paul Getty nøjedes med at konstatere, at Penge Som bekendt skiftede regeringsmagten hænder ved seneste folketingsvalg, hvilket betød overdragelse af landets ministerier til den nye regering. Især tre ministerier har Folk & Sikkerheds interesse, nemlig

Læs mere

Tale ifm arrangementet Policy Director for en dag, Kastellet, 5. marts 2012

Tale ifm arrangementet Policy Director for en dag, Kastellet, 5. marts 2012 1 Tale ifm arrangementet Policy Director for en dag, Kastellet, 5. marts 2012 Vi skaber vores egen skæbne Da jeg var dreng besøgte vi ofte mine bedsteforældre i deres hus i Stubberup på Lolland. Der havde

Læs mere

De lette krige og de hårde sejre

De lette krige og de hårde sejre DANSK INSTITUT FOR INTERNATIONALE STUDIER STRANDGADE 56 1401 København K 32 69 87 87 diis@diis.dk www.diis.dk DIIS Brief De lette krige og de hårde sejre Mikkel Vedby Rasmussen December 2004 Dette brief

Læs mere

På vej mod en europæisk forsvarsunion

På vej mod en europæisk forsvarsunion #EURoad2Sibiu På vej mod en europæisk forsvarsunion Maj 2019 PÅ VEJ MOD EN MERE FORENET, STÆRKERE OG MERE DEMOKRATISK UNION Hvad angår forsvarsområdet drejer det sig ikke om at opstille Den Europæiske

Læs mere

Tale på Dialogmøde i Domen Jeg er glad for, at vi i dag har freds- og konfliktforskere, venstrefløjspolitikere og fredsbevægelse i en

Tale på Dialogmøde i Domen Jeg er glad for, at vi i dag har freds- og konfliktforskere, venstrefløjspolitikere og fredsbevægelse i en Tale på Dialogmøde i Domen 21.9. 178 Jeg er glad for, at vi i dag har freds- og konfliktforskere, venstrefløjspolitikere og fredsbevægelse i en fælles dialog. Vi kan lære af hinanden, og sammen påvirke

Læs mere

EU, Danmark og det globale kapløb om viden

EU, Danmark og det globale kapløb om viden Organisation for erhvervslivet 14. april 29 EU, og det globale kapløb om viden AF CHEFKONSULENT CLAUS THOMSEN, CLT@DI.DK og KONSULENT TORSTEN ASBJØRN ANDERSEN, TNA@DI.DK Et konkurrencedygtigt kræver et

Læs mere

TRUMP, PUTIN OG TERROR FÅR DANSKERNE TIL AT ØNSKE MERE EU

TRUMP, PUTIN OG TERROR FÅR DANSKERNE TIL AT ØNSKE MERE EU TRUMP, PUTIN OG TERROR FÅR DANSKERNE TIL AT ØNSKE MERE EU Kontakt: Forskningschef, Catharina Sørensen +45 21 54 88 21 cas@thinkeuropa.dk RESUME En række globale usikkerheder som valget af Trump og hans

Læs mere

Intervention i Syrien

Intervention i Syrien Intervention i Syrien Hvorfor / Hvorfor ikke? 1 Struktur 1. Formål: I skal tage stilling til Syrien-problematikken 2. Baggrund 1. Historie samt Arabisk Forår 3. Hvorfor intervention? 4. Hvorfor ikke intervention?

Læs mere

LAV VÆKST KOSTER OS KR.

LAV VÆKST KOSTER OS KR. LAV VÆKST KOSTER OS 40.000 KR. HVER TIL FORBRUG AF ØKONOM JENS HJARSBECH, CAND. POLIT. RESUMÉ Væksten i dansk økonomi har siden krisen ligget et godt stykke under det historiske gennemsnit. Mens den årlige

Læs mere

Danmark og NATO. Kontorchef Joachim Finkielman Forsvarspolitisk Kontor

Danmark og NATO. Kontorchef Joachim Finkielman Forsvarspolitisk Kontor Danmark og NATO Kontorchef Joachim Finkielman Forsvarspolitisk Kontor Danmark og NATO NATO's ønsker til medlemslandenes. men er der reelt styrkemål det modsætningsforhold, og kapaciteter. som spørgsmålet

Læs mere

Udviklingen i forsvarsbudget og væbnede styrker i Kina og Rusland mellem 2000 og 2017

Udviklingen i forsvarsbudget og væbnede styrker i Kina og Rusland mellem 2000 og 2017 Forsvarsudvalget 217-18 FOU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 13 Offentligt 22. august 218 Dokumentnr.: 12613 Udviklingen i forsvarsbudget og væbnede styrker i Kina og Rusland mellem 2 og 217 forsvarsudgifter

Læs mere

Offentliggørelse af Forsvarskommissionens beretning 26. marts 2009

Offentliggørelse af Forsvarskommissionens beretning 26. marts 2009 Offentliggørelse af Forsvarskommissionens beretning 26. marts 2009 Grundlaget for kommissionens arbejde Kommissionens opgave: Bidrage til at forberede politisk aftale om forsvarets videre udvikling efter

Læs mere

Når storpolitik rammer bedriften

Når storpolitik rammer bedriften Når storpolitik rammer bedriften Peter Viggo Jakobsen Forsvarsakademiet og Center for War Studies, Syddansk Universitet Ifs-12@fak.dk Herning, 23. februar 2015 1 Nye markeder lokker 2 Nye markeder lokker

Læs mere

ÅBENHEDSORDNING Udgifter til tjenesterejser 2016 Statsministeriet

ÅBENHEDSORDNING Udgifter til tjenesterejser 2016 Statsministeriet December Møde i Det Europæiske Råd i Bruxelles den 14.-15. december 2016 Transport (fly)* 43.713 1.743 Andre tjenstligt begrundede udgifter 568 Besøg ved de danske F-16 bidrag i Tyrkiet og Irak den 10.-12.

Læs mere

Den udenrigspolitiske aktivisme: Hvorfor? Hvordan? Og hvad så?

Den udenrigspolitiske aktivisme: Hvorfor? Hvordan? Og hvad så? Den udenrigspolitiske aktivisme: Hvorfor? Hvordan? Og hvad så? Lektor, Jens Ringsmose Institut for Statskundskab Syddansk Universitet INSTITUT FOR STATSKUNDSKAB Plottet 1. Hvad er dansk udenrigspolitisk

Læs mere

Nulvækst skal kompensere for merforbrug i nul erne

Nulvækst skal kompensere for merforbrug i nul erne DI Analysepapir, januar 2012 Nulvækst skal kompensere for merforbrug i nul erne Af chefkonsulent Morten Granzau Nielsen, Mogr@di.dk Det offentlige forbrug udgør en i både historisk og international sammenhæng

Læs mere

Socialdemokratiets Forsvarspolitik

Socialdemokratiets Forsvarspolitik Socialdemokratiets Forsvarspolitik 5. september 2008 v/forsvarsordfører John Dyrby Paulsen (S) Agenda: 1. Tidsplan for forsvarsforhandlingerne 2. Er danske soldater gode? 3. Hvad gør S? 4. Holdningsundersøgelse

Læs mere

Danmarks offentlige investeringer ligger lavt internationalt

Danmarks offentlige investeringer ligger lavt internationalt Danmarks offentlige investeringer ligger lavt internationalt Ifølge OECDs tal ligger Danmarks offentlige investeringer lavt i forhold til sammenlignelige lande som Sverige, Norge, Finland og Holland. Danmark

Læs mere

De allierede. De allierede i 1939. Tysk angrebskrig i Vest 1940 og Øst 1941. Vidste du, at.. Japansk angreb på USA og Østfronten

De allierede. De allierede i 1939. Tysk angrebskrig i Vest 1940 og Øst 1941. Vidste du, at.. Japansk angreb på USA og Østfronten Historiefaget.dk: De allierede De allierede De lande, som bekæmpede Tyskland og Japan under 2. verdenskrig, kaldes de allierede. De allierede i 1939 De allierede gik sammen, fordi Tyskland i september

Læs mere

Oversigt over skriftlige opgaver i samfundsfag (studentereksamen) 2010-2015 med fokus på International Politik. 27. maj 2015 (ordinær)

Oversigt over skriftlige opgaver i samfundsfag (studentereksamen) 2010-2015 med fokus på International Politik. 27. maj 2015 (ordinær) Oversigt over skriftlige opgaver i samfundsfag (studentereksamen) 2010-2015 med fokus på International Politik Listen omfatter opgaver hvor fokus er på international politik, herunder dansk udenrigspolitik.

Læs mere

Workshop: EU og EU s rolle i verden

Workshop: EU og EU s rolle i verden Institut for Statskundskab Workshop: EU og EU s rolle i verden Anders Wivel, ph.d. Lektor, studieleder Institut for Statskundskab Københavns Universitet Dias 1 Anders Wivel Forsker i international politik,

Læs mere

Beredskab i en uforudsigelig verden

Beredskab i en uforudsigelig verden Beredskab i en uforudsigelig verden Fg. kontorchef Mads Ecklon Center for Samfundssikkerhed og Beredskab Helhedsorienteret beredskabsplanlægning Beredskabsplaner Evalueringer Planlægningsgrundlag Ledelse

Læs mere

REKORDHØJ OPBAKNING TIL DANSK EU-MEDLEMSKAB

REKORDHØJ OPBAKNING TIL DANSK EU-MEDLEMSKAB REKORDHØJ OPBAKNING TIL DANSK EU-MEDLEMSKAB Kontakt: Forskningschef, Catharina Sørensen +45 21 54 88 21 cas@thinkeuropa.dk RESUME Ifølge en ny måling fra Parlamentets Eurobarometer mener en rekordhøj andel

Læs mere

Som spørgsmål D og E er formuleret, vedrører de samme emne - beslutningsgrundlaget for Danmarks deltagelse i Irak-krigen og mine udtalelser derom.

Som spørgsmål D og E er formuleret, vedrører de samme emne - beslutningsgrundlaget for Danmarks deltagelse i Irak-krigen og mine udtalelser derom. Forsvarsudvalget 2014-15 (2. samling) FOU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 70 Offentligt Samråd D, E og F i Forsvarsudvalget 17. september 2015 Emne: Grundlaget for Irak-krigen og nedlæggelse af Irak-

Læs mere

Offentligt underskud de næste mange årtier

Offentligt underskud de næste mange årtier Organisation for erhvervslivet Maj 21 Offentligt underskud de næste mange årtier AF CHEFKONSULENT MORTEN GRANZAU NIELSEN, MOGR@DI.DK Dansk økonomi står netop nu over for store udfordringer med at komme

Læs mere

CEPOS Notat: Resumé. CEPOS Landgreven 3, København K

CEPOS Notat: Resumé. CEPOS Landgreven 3, København K Notat: Råderum på 37 mia. kr. frem til 2025 ifølge Finansministeriet 07-03-2017 Af cheføkonom Mads Lundby Hansen (21 23 79 52) og chefkonsulent Jørgen Sloth Bjerre Hansen Resumé Frem til 2025 er der ifølge

Læs mere

NATO S YDERSTE FORPOST MOD ØST

NATO S YDERSTE FORPOST MOD ØST Koldkrigsmuseum Stevnsfort ligger ved Stevns Klint. I kan både kommer hertil via bus, cykel eller på gåben. Sidstnævnte er en smuk tur langs klinten fra Rødvig station. Se nærmere på hjemmesiden www.kalklandet.

Læs mere

Erhvervslivets investeringer på niveau med starten af 80 erne

Erhvervslivets investeringer på niveau med starten af 80 erne Erhvervslivets investeringer på niveau med starten af erne Den økonomiske krise har været ekstremt hård ved erhvervslivets investeringer. Dermed er erhvervsinvesteringerne en af de væsentligste årsager

Læs mere

Europa mangler at genskabe 6,6 millioner job efter krisen

Europa mangler at genskabe 6,6 millioner job efter krisen BRIEF Europa mangler at genskabe 6,6 millioner job efter krisen Kontakt: Cheføkonom, Mikkel Høegh +45 21 54 87 97 mhg@thinkeuropa.dk RESUME Mens USA for nylig kunne fejre, at have indhentet de job, der

Læs mere

www.folkogsikkerhedbornholm.dk April 2017 BILLEDE KOLAGE OG KORT BAGGRUND HEROM - FRA DET SUCCEFULDE - DEBATMØDE I ÅKIRKEBYHALLEN FREDAG 21.4.2017. MED TEMAET.: Et Forsvar i ubalance og en Østersøbaggrund,

Læs mere

DANSKERNE FORBINDER EU MED ØKONOMISK VELSTAND

DANSKERNE FORBINDER EU MED ØKONOMISK VELSTAND DANSKERNE FORBINDER EU MED ØKONOMISK VELSTAND Kontakt: Projektmedarbejder, Kasper Skaaning +45 33 13 07 30 kontakt@thinkeuropa.dk RESUME Både økonomiske og kulturelle faktorer kan have betydning for folks

Læs mere

DET TALTE ORD GÆLDER

DET TALTE ORD GÆLDER Forsvarsministerens indlæg ved CMS seminar: En ny realisme principper for en aktiv forsvars- og sikkerhedspolitik den 8. marts 2013 For knap to måneder siden havde vi nogle meget hektiske timer og døgn

Læs mere

ULVE, FÅR OG VOGTERE 2

ULVE, FÅR OG VOGTERE 2 Bent Jensen ULVE, FÅR OG VOGTERE 2 DEN KOLDE KRIG I DANMARK 1945-1991 UNIVERSITÅTSBIBLIOTHEK KIEL - ZENTRALBIBLIOTHEK - Gyldendal Indhold 13. Danmarks militære forsvar - var det forsvarligt? 13 Tilbud

Læs mere

Den nationale forsvarsindustrielle strategi

Den nationale forsvarsindustrielle strategi 27. juni 2013 Arbejdsgruppen om en forsvarsindustriel strategi Den nationale forsvarsindustrielle strategi Indledning Truslerne mod Danmark kan opstå overalt i verden og er uforudsigelige og komplekse.

Læs mere

Analyse. Løber de absolut rigeste danskere med (meget) små skridt fra alle andre? 11. august 2015. Af Kristian Thor Jakobsen

Analyse. Løber de absolut rigeste danskere med (meget) små skridt fra alle andre? 11. august 2015. Af Kristian Thor Jakobsen Analyse 11. august 215 Løber de absolut rigeste danskere med (meget) små skridt fra alle andre? Af Kristian Thor Jakobsen I andre vestlige lande har personerne med de allerhøjeste indkomster over de seneste

Læs mere

Kriser og konflikter under den kolde krig

Kriser og konflikter under den kolde krig Historiefaget.dk: Kriser og konflikter under den kolde krig Kriser og konflikter under den kolde krig Under den kolde krig 1947-1991 var der flere alvorlige konflikter og kriser mellem supermagterne USA

Læs mere

Udenrigspolitik i 1990'erne. Kosovo (copy 1) Den kolde krigs afslutning. Fakta. De venlige nabolande. Borgerkrigen i Jugoslavien 1991-1995

Udenrigspolitik i 1990'erne. Kosovo (copy 1) Den kolde krigs afslutning. Fakta. De venlige nabolande. Borgerkrigen i Jugoslavien 1991-1995 Historiefaget.dk: Udenrigspolitik i 1990'erne Udenrigspolitik i 1990'erne Kosovo (copy 1) Den danske udenrigspolitik blev mere aktiv efter den kolde krig. Danmarks nabolande blev med ét venlige i stedet

Læs mere

Dagpengeaftale ligger på den flade hånd - UgebrevetA4.dk 20-10-2015 10:05:45

Dagpengeaftale ligger på den flade hånd - UgebrevetA4.dk 20-10-2015 10:05:45 HURTIG AFTALE Dagpengeaftale ligger på den flade hånd Af Michael Bræmer @MichaelBraemer Iver Houmark Andersen @IHoumark Tirsdag den 20. oktober 2015, 05:00 Del: Der er udsigt til hurtigt at kunne lande

Læs mere

Væksten i det gode liv

Væksten i det gode liv Væksten i det gode liv Nyt politisk redskab i Syddanmark 01 --- Det Gode Liv - INDEX 02 --- Det Gode Liv - INDEX Du får det, du måler Fra tid til anden gør vi op, hvad vi har at leve for. I familien, i

Læs mere

CEPOS Notat: CEPOS Landgreven 3, København K

CEPOS Notat: CEPOS Landgreven 3, København K 197 1974 1978 1982 1986 199 1994 1998 22 26 21 214 CEPOS Notat: Frygt for robotter er ubegrundet : Flere maskiner og automatisering er ledsaget af flere i job siden 1966 19-5-217 Af Mads Lundby Hansen

Læs mere

Før topmødet: NATO har ikke taget skridtet ind i den post-vestlige verden

Før topmødet: NATO har ikke taget skridtet ind i den post-vestlige verden 15. May, 2012 Før topmødet: NATO har ikke taget skridtet ind i den post-vestlige verden Der er ét altafgørende spørgsmål, NATO ikke tør stille sig selv: Har verden stadig brug for os? Hvis alliancen skal

Læs mere

Investeringerne har længe været for få Erhvervslivets materielinvesteringer, 2005-priser løbende værdier, årsvækst

Investeringerne har længe været for få Erhvervslivets materielinvesteringer, 2005-priser løbende værdier, årsvækst SIDE 23 Af økonomisk konsulent maria hove pedersen, mhd@di.dk Virksomhederne har gennem en årrække nedbragt værdien af kapitalen per produktionskrone ved kun at investere ganske lidt i nye maskiner og

Læs mere

Afghanistan - et land i krig

Afghanistan - et land i krig Historiefaget.dk: Afghanistan - et land i krig Afghanistan - et land i krig Danmark og andre NATO-lande har i dag tropper i Afghanistan. Den nuværende konflikt i Afghanistan, der startede i 2001, er dog

Læs mere

Formand for CO-industri og forbundsformand for Dansk Metal Claus Jensen Tale ved præsentationen af tænketanken EUROPA Mandag den 2.

Formand for CO-industri og forbundsformand for Dansk Metal Claus Jensen Tale ved præsentationen af tænketanken EUROPA Mandag den 2. 1 Formand for CO-industri og forbundsformand for Dansk Metal Claus Jensen Tale ved præsentationen af tænketanken EUROPA Mandag den 2. december 2013 Godmorgen, og også et velkommen til dette møde fra mig.

Læs mere

Store effekter af koordineret europæisk vækstpakke

Store effekter af koordineret europæisk vækstpakke Store effekter af koordineret europæisk vækstpakke Verdensøkonomien er i dyb recession, og udsigterne for næste år peger på vækstrater langt under de historiske gennemsnit. En fælles koordineret europæisk

Læs mere

DET ØKONOMISKE OG SOCIALE UDVALG (ØSU): DE OVERORDNEDE ØKONOMISKE RETNINGSLINJER. 24. februar 2003. Af Anita Vium - Direkte telefon: 33 55 77 24

DET ØKONOMISKE OG SOCIALE UDVALG (ØSU): DE OVERORDNEDE ØKONOMISKE RETNINGSLINJER. 24. februar 2003. Af Anita Vium - Direkte telefon: 33 55 77 24 24. februar 2003 Af Anita Vium - Direkte telefon: 33 55 77 24 DET ØKONOMISKE OG SOCIALE UDVALG (ØSU): Resumé: DE OVERORDNEDE ØKONOMISKE RETNINGSLINJER I en ny strømlining af de forskellige økonomiske processer

Læs mere

ENERGI- TEKNOLOGIEKSPORTEN 2013

ENERGI- TEKNOLOGIEKSPORTEN 2013 ENERGI- TEKNOLOGIEKSPORTEN I steg Danmarks eksport af energiteknologi til 67,6 mia. kr., hvilket er 10,8 pct. højere end året før. Eksporten af energiteknologi udgjorde dermed 10,8 pct. af den samlede

Læs mere

Lancering af Tænketanken EUROPA Danmarks første europapolitiske tænketank 2. december kl. 10:30. Karsten Dybvad. -- Det talte ord gælder --

Lancering af Tænketanken EUROPA Danmarks første europapolitiske tænketank 2. december kl. 10:30. Karsten Dybvad. -- Det talte ord gælder -- Lancering af Tænketanken EUROPA Danmarks første europapolitiske tænketank 2. december kl. 10:30 Karsten Dybvad -- Det talte ord gælder -- Tak for ordet, Claus. Tak for at slå fast, at det europæiske samarbejde

Læs mere

17. september Dahlerups Pakhus Langelinie Allé København Ø

17. september Dahlerups Pakhus Langelinie Allé København Ø 17. september 2018 Årlig status for industrisamarbejde med udenlandske leverandører til Forsvaret for 2017 samt for Industripartnerskabet for forsvarsrelateret eksport til USA 1. Resumé Udenlandske leverandører

Læs mere

KLIMAAFTALE? Premierminister Mãris Kučinskis HVAD ER EN. 1. session: Ekspertpanel Lobbyister og eksperter præsenterer deres pointer for politikerne

KLIMAAFTALE? Premierminister Mãris Kučinskis HVAD ER EN. 1. session: Ekspertpanel Lobbyister og eksperter præsenterer deres pointer for politikerne Premierminister Mãris Kučinskis Jeg er Letlands premierminister. Letland er klimavenligt, og vi er nået langt med den grønne omstilling på trods af, at vi har en relativt lille økonomi sammenlignet med

Læs mere

Aarhus Byråd onsdag den 9. september 2015. Sag 5 - Rammeaftale for 2016 for det sociale område

Aarhus Byråd onsdag den 9. september 2015. Sag 5 - Rammeaftale for 2016 for det sociale område Sag 5 - Rammeaftale for 2016 for det sociale område Og vi kan gå videre til næste, og det er rammeaftale for 2016 på det sociale område. Hvem ønsker ordet til den? Hüseyin Arac, Socialdemokraterne. Værsgo.

Læs mere

Analyse fra Cevea, 3. juni 2009

Analyse fra Cevea, 3. juni 2009 03.06.09 EP-valget skuffer vælgerne Side 1 af 5 Analyse fra Cevea, 3. juni 2009 Cevea Teglværksgade 27 2100 København Ø Tlf +45 31 64 11 22 kontakt@cevea.dk www.cevea.dk Skuffelse med stort S sådan dømmer

Læs mere

Atlant Brief. Ruslands pensionsreformer. Af Helena Iris & ansvarshavende redaktør Lars Bangert Struwe Udgivet d.

Atlant Brief. Ruslands pensionsreformer. Af Helena Iris & ansvarshavende redaktør Lars Bangert Struwe Udgivet d. Atlant Brief Ruslands pensionsreformer Af Helena Iris & ansvarshavende redaktør Lars Bangert Struwe Udgivet d. Introduktion I juni 2018 varslede Ruslands premierminister Dmitrij Medvedev ændringer af Ruslands

Læs mere

EUROBAROMETER 71 NATIONAL RAPPORT HOVEDKONKLUSIONER DANMARK. Undersøgelsen er bestilt og koordineret af Generaldirektoratet for Kommunikation.

EUROBAROMETER 71 NATIONAL RAPPORT HOVEDKONKLUSIONER DANMARK. Undersøgelsen er bestilt og koordineret af Generaldirektoratet for Kommunikation. Standard Eurobarometer Europa Kommissionen EUROBAROMETER 71 MENINGSMÅLING I EU SOMMER 2009 Standard Eurobarometer 71 / Sommer 2009 TNS Opinion & Social NATIONAL RAPPORT HOVEDKONKLUSIONER DANMARK Undersøgelsen

Læs mere

Prioritering af sundhed presser den øvrige velfærd

Prioritering af sundhed presser den øvrige velfærd Prioritering af sundhed presser den øvrige velfærd Af Jens Sand Kirk, JSKI@kl.dk Direkte: Side 1 af 10 Formålet med analysen er at undersøge, hvordan det offentlige forbrug er blevet prioriteret fordelt

Læs mere

Europæisk investeringspagt kan skabe 1,6 mio. job i EU

Europæisk investeringspagt kan skabe 1,6 mio. job i EU Europæisk investeringspagt kan skabe 1,6 mio. job i EU Efter flere år, hvor fokus udelukkende har været på besparelser i Europa, har dagsordenen i flere europæiske lande ændret sig, og det ser nu ud til,

Læs mere

Afghanistan - et land i krig

Afghanistan - et land i krig Historiefaget.dk: Afghanistan - et land i krig Afghanistan - et land i krig Danmark og andre NATO-lande har i dag tropper i Afghanistan. Denne konflikt i landet er dog ikke den første. Under den kolde

Læs mere

Regionalt barometer for Region Nordjylland, oktober 2013

Regionalt barometer for Region Nordjylland, oktober 2013 alt barometer for, oktober 2013 AF KONSULENT MALTHE MIKKEL MUNKØE CAND. SCIENT. POL., MA, MA Dansk økonomi blev ramt hårdt, da den økonomiske krise satte ind i 2008, og siden har danske økonomi oplevet

Læs mere

Emerging Markets Debt eller High Yield?

Emerging Markets Debt eller High Yield? Emerging Markets Debt eller High Yield? Af Peter Rixen Portfolio Manager peter.rixen@skandia.dk Aktiver fra Emerging Markets har i mange år stået øverst på investorernes favoritliste, men har i de senere

Læs mere

Velkommen til statskundskab

Velkommen til statskundskab københavns universitet institut for statskundskab Velkommen til statskundskab 1 Velkommen til statskundskab 3 Bliv uddannet problemløser På Statskundskab i København bliver du uddannet til problemløser.

Læs mere

NYT FRA NATIONALBANKEN

NYT FRA NATIONALBANKEN 1. KVARTAL 2016 NR. 1 NYT FRA NATIONALBANKEN DANSK VELSTANDSUDVIKLING HOLDER TRIT Dansk økonomi har siden krisen i 2008 faktisk præsteret en stigning i velstanden, der er lidt højere end i Sverige og på

Læs mere

Sikkerhedspolitisk barometer: CMS Survey 2017

Sikkerhedspolitisk barometer: CMS Survey 2017 C E N T E R F O R M I L I T Æ R E S T U D I E R K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T E T Sikkerhedspolitisk barometer: CMS Survey 2017 Projektgruppe: Kristian Søby Kristensen Henrik Ø. Breitenbauch Mikkel

Læs mere

En analyse af vilkår for dansk forsvarspolitik strategiske valg 2012

En analyse af vilkår for dansk forsvarspolitik strategiske valg 2012 En analyse af vilkår for dansk forsvarspolitik strategiske valg 2012 Denne analyse er en del af Center for Militære Studiers forskningsbaserede myndighedsbetjening af forsvarsforligskredsen. Formålet med

Læs mere

ANALYSENOTAT Hver femte ansat i udenlandsk ejet virksomhed

ANALYSENOTAT Hver femte ansat i udenlandsk ejet virksomhed ANALYSENOTAT Hver femte ansat i udenlandsk ejet virksomhed AF ØKONOM JENS HJARSBECH, CAND.POLIT, Udenlandske investeringer øger velstanden Udenlandsk ejede virksomheder er ifølge Produktivitetskommissionen

Læs mere

Arbejdsmarkedsdeltagelsen falder

Arbejdsmarkedsdeltagelsen falder Arbejdsmarkedsdeltagelsen falder AF CHEFØKONOM STEEN BOCIAN, CAND. POLIT. RESUMÉ Diskussionen om behovet og mulighederne for yderligere arbejdsmarkedsreformer fylder fortsat i debatten. Den tidligere regering

Læs mere

Manglende styring koster kommunerne to mia. kr.

Manglende styring koster kommunerne to mia. kr. Organisation for erhvervslivet November 2009 Manglende styring koster kommunerne to mia. kr. AF CHEFKONSULENT MORTEN GRANZAU NIELSEN, MOGR@DI.DK Manglende tilpasning af udgifterne til befolkningsudviklingen

Læs mere

Virksomheder: 2018 står i digitaliseringens tegn

Virksomheder: 2018 står i digitaliseringens tegn Michael Meineche, økonomisk konsulent mime@di.dk, 3377 3454 JANUAR 18 Virksomheder: 18 står i digitaliseringens tegn Hver anden virksomhed har planer om at investere i it til næste år. Både store og små

Læs mere

It s the final countdown.

It s the final countdown. It s the final countdown. Sådan sang Europe i midten af 80 erne. Det er jo i virkeligheden meget rammende for den situation vi står i nu. Brexit-forhandlingerne spidser i dén grad til. Nu ved jeg ikke

Læs mere

B: Kommer vi tilbage til.

B: Kommer vi tilbage til. 1 2 A: Kommer vi tilbage til. B: Kommer vi tilbage til. C: Er et dogme med rødder i 1864, 9. april og Irak Afghanistan traumet: Militære krav og professionalisme er derfor irrelevant og er blevet afviklet

Læs mere

Dyb krise i byggeriet ingen risiko for overophedning

Dyb krise i byggeriet ingen risiko for overophedning Dyb krise i byggeriet ingen risiko for overophedning Bygge- og anlægssektor befinder sig i en meget dyb krise. Byggeriets beskæftigelse er det seneste år faldet med hele 25. fuldtidspersoner, svarende

Læs mere

INVESTERINGSPLAN FOR VELFÆRDEN FREM MOD 2025

INVESTERINGSPLAN FOR VELFÆRDEN FREM MOD 2025 2 ORDFØRER/KONTAKT: PIA OLSEN DYHR Pia.Olsen.Dyhr@ft.dk Frem mod 2025 vil SF investere markant mere i velfærd. Således vil SF prioritere 47 milliarder kr. mere hvert eneste år i 2025. Især skal velfærden

Læs mere

ÅBENHEDSORDNING Officielle aktiviteter 2017 Forsvarsministeriet

ÅBENHEDSORDNING Officielle aktiviteter 2017 Forsvarsministeriet ÅBENHEDSORDNING Officielle aktiviteter 2017 Forsvarsministeriet / December 1. december Redegørelsesdebat om den Udenrigs- og sikkerhedspolitiske strategi 5. december 3. behandling af lovforslag L36 om

Læs mere

REKORDHØJ TILLID TIL EU BLANDT DANSKERNE

REKORDHØJ TILLID TIL EU BLANDT DANSKERNE REKORDHØJ TILLID TIL EU BLANDT DANSKERNE Kontakt: Kommunikationschef, Malte Kjems +45 23 39 56 57 mkj@thinkeuropa.dk RESUME: Danskernes tillid til EU har aldrig været stærkere. Det viser en sammenligning,

Læs mere

Atlant Brief. Forsvarsforliget et klart budskab? Af Anders Madsen & ansvarshavende redaktør Lars Bangert Struwe Udgivet d. 4.

Atlant Brief. Forsvarsforliget et klart budskab? Af Anders Madsen & ansvarshavende redaktør Lars Bangert Struwe Udgivet d. 4. Atlant Brief Forsvarsforliget et klart budskab? Af Anders Madsen & ansvarshavende redaktør Lars Bangert Struwe Udgivet d. 4. juni 2018 Indholdsfortegnelse 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14.

Læs mere

Glasnost og Perestrojka. Og sovjetunionens endeligt

Glasnost og Perestrojka. Og sovjetunionens endeligt Glasnost og Perestrojka Og sovjetunionens endeligt Gorbatjov vælges 1985: Michael Gorbatjov vælges til generalsekretær 1971: medlem af Centralkomitéen 1978: sovjetisk landbrugsminister 1980: Medlem af

Læs mere

Offshore og økonomi. Offshore Center Danmark. Danske Bank - Kredit Analyse Afdelingsdirektør Bertil From

Offshore og økonomi. Offshore Center Danmark. Danske Bank - Kredit Analyse Afdelingsdirektør Bertil From Offshore Center Danmark Danske Bank - Kredit Analyse Afdelingsdirektør Bertil From 1 Program Økonomi, olie og offshore Situationen på oliemarkedet Opsving i offshore-industrien Øvrige branchetrends Konklusion

Læs mere

Dansk velstand overhales af asien i løbet af 10 år

Dansk velstand overhales af asien i løbet af 10 år Organisation for erhvervslivet Februar 2010 Dansk velstand overhales af asien i løbet af 10 år AF CHEFKONSULENT MORTEN GRANZAU NIELSEN, MOGR@DI.DK var det 7. rigeste land i verden for 40 år siden. I dag

Læs mere