Vejledning i brug af lydstudiet 2011.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Vejledning i brug af lydstudiet 2011."

Transkript

1 1 Vejledning i brug af lydstudiet Indhold: Oversigts vejledning af projekt fra start til slut Lidt historie Oversigt over signal vej Fra Studiet ind i Mixeren Routing i Yamaha mixeren (hvilke ruter signalet skal tage) Lydkortet Monitorfunktionen i lydkortet Ind i Cubase... 8 Fra Cubase tilbage til Yamaha mixer (nedmixning) Niveau på Taper retur kanalerne: Stereo mikset fra Yamaha mikser til computeren Control Rums feltet hvad lytter jeg til? Auxiliary (AUX), effekter, monitor, mm. Yamaha mixeren Brug af effect sends i Cubase. Flere kanaler retur til Yamaha Mixer Send til Cubase effekt kanaler: Hvis du vil oprette flere effekt kanaler (FX channel) Fra 24 bits til 16 bits, (den sidste vej til en Audio CD) Brug af Krydsfeltet Brug af Midi Vejledning i brug af RS7000 i lydstudiet. (eller andet lignende midi grej) At sync e RS7000 til Cubases tempo En enkel metode, hvis du kun vil bruge en lyd (af gangen) fra en Korg Trinity Opstilling af mikrofon i lokale Hvis Roland lydmodulet i Racket gør knuder Brug af T.C. M5000 effekt maskinen Procedure for at gemme et program i RAM. memory Procedure for at gemme på diskette Læse programmer ind i RAMén fra diskette Mikrofoner Dynamisk mikrofon: Kondensator mikrofon: Gennemgang af de mikrofoner vi har til rådighed: Regler for brug af studiet Regler for studerendes brug af lydstudiet Ordens regler Den der har booket studietiden er bla. ansvarlig for : Procedure for opstart af Studiet.... Fejl! Bogmærke er ikke defineret. Ved live optagelser:... Fejl! Bogmærke er ikke defineret. Procedure for lukning af studie/control rum I Studiet (lok. 43) I Control-rummet. (lok.42) Tjeklisten... 30

2 Oversigts vejledning af projekt fra start til slut. 1. Tænd på væggen 2. Abn Mappen Cubase hjælpefiler lok Åbn projektet Cubase Nem start 24 bit 4. Under file, vælg save projekt to different folder. 5. Opret en mappe med dit navn på My Computer (Audio (Q:) på lokale 42 computeren, samt en mappe heri med titlen på dit projekt. Klik ok. 6. Tilslut mikrofoner i lok Skriv navnene på dine spor ind i Cubase (disse navne bliver brugt som navn på lydfilen). 8. Klik på den røde prik på de spor du vil optage på Vælg Screne memorie Nem start. (nr.1) 10. Tænd for phantom power og indstil gain (+oad), ch 1-8 på Yamaha mixer, 9-14 øverst i rack, på DBX i rack. 11. I Control rooms feltet, klik på ST (så du lytter til stereo bussen). 12. Start optagelse (* i det numeriske tastatur.) 13. Lyt til det du har optaget, tryk på alle mikrofon kanalernes on knapper. (så de slukkes, - så hører du nemlig ikke støj fra studiet). Du kan slette dine lydparts på normal vis. Når du er færdig kan du gå i Pool vinduet ( Ctrl+P ), højreklikke på trash og vælge empty trash. 14. Lav dit mix enten med Yamaha mikserens faciliteter, eller med dem i Cubase, evt. en kombination. 15. Indspil dit nedmiksede master stereo spor ved at sætte det spor i Cubase der hedder master til at optage. 16. Lyt til det indspillede master spor ved at trykke D2TR2 i Controlrums feltet til højre på mixeren ved n af ST knappen. (Se punkt 11). 17. Vil du brande en Audio CD i 16 bits, skal du tænde for Insert nr.8 på cubase master spor (Dither). Og under File vælge Export og Audio Mixdown. Skriv navnet på dit 16-bit mix. 18. Gem din cubase sang. (Save As.). 19. Åbn stifinder, find din projekt mappe og din 16-bit fil i Audio mappen. 20. Åbn nero, Vælg Audio CD, og træk din 16-bit fil over i Nero. Brand en Audio CD. 21. Brand evt. en RW-DVD med hele din projektmappe.

3 Lidt historie. Når man lancere et nyt produkt skal det være nemt at bruge den viden kunden har i forvejen. I tilfældet med Yamaha mikseren var denne viden knyttet til det traditionelle lydstudies opbygning fra ca til midten af 90 erne. 3 Vores Yamaha mikser indeholder begge de to miksere Tapereturkanalerne er små drejeknapper og Mikrofonkanalerne er traditionelle fadere. For med det samme at gøre det hele indviklet vil jeg pege på en lille knap der sidder over stereo out knappen som hedder flip. Når den lyser, har de to miksere byttet plads. Det bruges f.eks. når indspilningen er foretaget og man mixer det der kommer tilbage på tape retur, så er det jo rarest at kunne bruge faderne.

4 4 Oversigt over signal vej. Computeren udgør nu både vores flerspors båndoptager og den master båndoptager som vi mikser ned på. Det hele kan køres i Cubase. I de følgende kapitler gennemgår jeg signalvejen mere minutiøst. Fra Studiet ind i Mixeren. I det følgende kalder vi lokale 43 for Studiet. Og lokale 42 (hvormikseren står) for kontrolrummet. (forkortes; C-R) Det er nemlig mikserens terminologi. Kanal 1-8 på studiets (lok.43) s bagvæg er forbundet med mikserens mikrofon indgang 1-8. Kablet er forbundet med mikserens XLR-stik som hedder input A. Den lille trykomskifter skal være oppe for at mic. Signalet kommer ind i mikseren. Tjek: At den lille grønne lampe SIGNAL under gain knappen lyser når der er signal. Kanal 9-10 på studiets bagvæg og på væggen under ruden er forbundet til de seks af mikrofon forforstærkere øverst i racket til højre for mikseren, som så igen er forbundet med de 6 mono line indgange på mikseren kanal Indstil indgangs følsomheden (Gain) PAD og PHANTONPOWER på forforstærkeren. Og ikke på mikseren!!, da mikserens gain knapper på kanal 9-16 er indstillet (kalibreret) så peakmetret på meterbroen forvrænger præcist ved samme lydstyrke som forforstærkeren gør. Gain knapperne på mikseren skal stå i klokken ca. 9 position. Tjek: At den lille grønne lampe til højre for gain knappen lyser når der er signal.

5 5 Kanal (under ruden til kontrolrummet) er forbundet med DBX mikrofonforforstærkeren til højre for mikseren, signalet går så via krydsfeltet til DBX kompressoren som igen via krydsfeltet går til Yamaha mixerens line indgang 15 og 16. Det er muligt at sætte en mikrofon i studiet til mikrofonforforstærkeren via stik fastgjort oppe i højre hjørne af racket. Kanal (under ruden til kontrolrummet) er via krydsfeltet forbundet med den sidste af mikrofonforstærkerne i racket øverst. Denne er så forbundet til krydsfeltet til Yamaha mikserenes indgang line 17 og 18. Hvis de små grønne signal lamper lyser på CH 9-16 men du ikke har signal videre frem i mikseren kan det være fordi disse indgange er sat til at lytte til et digitalt signal fra Computeren. Tryk på Digital I/O (digital ind/ud) i Display Access oppe til venstre på mixeren. Indtil Input Signal Select kommer frem Microfon kanal 9-16 skal være sat til at lytte til de analoge indgange. Input Signal Select Brug Curseren nederst til højre på mikseren. Routing i Yamaha mixeren (hvilke ruter signalet skal tage). Når du har valgt det scene memorie på mikseren der hedder nem Start er alle de nedenstående parametre rigtigt indstillet (Måske med undtagelse af Gain knapperne 1-8 som er analoge).

6 6 1. Efter gain knappen og lysdioderne som ved grøn indikerer at der er signal, laves signalet om til digital lyd. Signalet passerer nu ON knapperne på hver kanal, som skal lyse. Man har mulighed for at benytte/tilføje (apply) div. EQ, Gates mm. Som findes for hver kanal, men lad være. Du kan ligeså godt udskyde behandlingen af lyden til den kommer tilbage fra computeren, med mindre du med det samme vil mikse f.eks tre tam mikrofoner ned til et spor. 2. Signalet passerer faderne som alle bør stå på 0 db (dvs. neutral). 3. Hvert forstærket mikrofon signal står nu klar inde i mixeren, men skal først have at vide hvor det skal hen. Tryk på ROUTING knappen (findes til venstre under CONFIGURATION), kør med cursoren til højre og venstre, den relevantre er den hvor der øverst i højre hjørne står mic. Hele den lodrette søjle under hver mic. Indgang repræsentere mulige steder at sende signalet hen, dette er en rutebilsstation hvor der er forskellige busser som mikrofon signalerne kan stige på. Når en firkant er gjort sort (kaldet; reverse vidio) vha. curseren er der trukket en forbindelse/løst en billet det pågældende sted hen. I det scene memorie du har valgt ( Nem start ) stiger hvert mikfofonsignal direkte på den direkte bus ( D ) videre til computerens kanal Når en mikrofonkanal har aktiveret Direct kan ingen andre signaler komme med in på denne kanal.

7 7 Hvis du aktiverer firkanten med S (stereo) betyder det at signalet ryger direkte ud i højtalerne (hvis altså ST.knappen lyser i Studio sektionen til højre.) Det har vi ikke brug for!!! Signalet ryger nu via lysleder kabel (slot 1 og 2 bag på mixeren) over til Hammerfall lydkortets indgang 1 og indgang 2 som hver især behandler 8 kanaler af gangen. Lydkortet. Computerens lydkort hedder Hammerfall. Mellem højtalerne står en grå kasse som hedder Hammerfall Digiface. Den er bindeledet mellem Mixeren og computeren. På forn sidder nogle lamper der lyser konstant grønt når computeren er i wordclock sync med Mikseren. Skulle de begynde at blike, er de noget galt mog man må gemme sit projekt og genstarte computeren. Som er wordclock slave af mikseren. I computerens proces linje ligger lydkortets mixer og åbn.) (.Højre klik Denne mixer rummer yderligere mulighed for at route på kryds og tværs, som jeg ikke vil komme ind på her. Det vigtigste er, at der er preset 3 som er valgt. Tjek: At lydkortets input giver udslag. Monitorfunktionen i lydkortet. Som du kan se af oversigten til højre sendes alt hvad der kommer ind i lydkortet ud af det tilsvarende output, uanset om du har åbnet cubase og hvad du ellers måtte foretage dig i cubase (Det der kommer ind på Channel 5 kommer også ud på Channel 5). Dette er valgt fordi cubas s egen monitor funktion har en lille forsinkelse. Cubase sender altså likke lyd ud der er ved at blive optget, kun det som afspilles. Den eneste ulempe er at du under afspilning af cubase signalet, f.eks for at tjekke hvad der er kommet i kassen, også hører snak og gevalt inde fra studiet, fordi mikrofonkanalerne stadig er åbne. Så du er nød til at gøre det til en vane at slukke på mikrofon kanalernes on knapper. (husk at tænde igen).

8 8 Ind i Cubase Cubase fordeler sig over to skærme. Til højre projekt vinduet som vi kender fra lokale 46. og til venstre Mixer skærmen: De tre mixere kan gemme sig bag hinanden men komme frem når man klikker på dem Mixer 1: Input Chanel Mixer Mixer 2: audio channel Mixer. Viser de kanaler som også vises i projekt vinduet Mixer 3: Midi mixer og outputmixer med stereo output, samt FX (effekt) kanalerne.. Input channel mixer. (på skærmen hedder den bare mixer) Input Fader: skal stå på 0.00 Mute Peak felt, der lyser rødt hvis signalet har være for kraftigt n du klikkede på dem sidst. Indikerer at det kraftigst indkomne signal n du klikkede på tallet sidst var -0.3 db. Viser at faderen står på 0.00 db (dvs. hverken skruer op eller ned. Signalet går nu videre til Audio Channel mixer. Det er dog først når der afspilles, at mixeren giver udslag, det skyldes at vi ikke lytter til det indkomne Signal via Cubase monitor funktion.

9 9 Audio channel mixer. Mute Solo R (Read) læser bla. Faderbevægelser som er indspillet med musen imens man har aktiveret W (write). e Viser status for kanalen (eq, insert (i) og effekt send (s) muligheder for bypas af eq mm. Monitor, skal være slået fra (som vist) Indikator for at kanalen er sat klar til optagelse. Channel navnet som er tastet ind i projektvinduet vises. Input Fader: skal stå på 0,00, hvis du vælger a lave dit mix på Yamaha pulten. Indikerer at det kraftigst afspillede signal n du klikkede på tallet sidst var -1.2 db. Viser at faderen står på 0.00 db (dvs. hverken skruer op eller ned. Signalet går nu videre gennem en Output channel mixer (MIXER 3) som jeg har valgt I ikke behøver se, da den bare ekspederer den enkelte kanal direkte videre til den tilsvarende kanal på Yamaha mixeren, (via lydkortsmixeren).

10 10 Fra Cubase tilbage til Yamaha mixer (nedmixning). Fra cubase busserne (masterbus + bus 2-8) går signalet via lydkortet gennem lysleder kabel tilbage til slot 1 og 2 og digitalt ind på TAPE RETURN kanal Tryk på routing i Mixerens venstre til billedet med Tape Return Routing kommer frem, her skal kun firkanterne med S være aktiverede. Dvs alle sporene kommer på Stereo Bussen og ryger dermed direkte ud i højtalerne (hvis altså ST. knappen lyser i Studio sektionen til højre). Tape retur kanal nr: Her har man mulighed for at mikse f.eks perc. Spor ned til et f.eks to spor ved at aktivere Yamaha mixerens busser, se mere herom på.????????????????????? Niveau på Taper retur kanalerne: Lydstyrken af det signal der kommer fra-/via computeren reguleres nu på de 16 små drejeknapper midt på Mixeren. De kan drejes hele vejen rundt så det absolutte niveau kan aflæses i det nederste felt på displayet. Men hvis du benytter en standart opstilling hvor alle faderne på mikrofon kanalerne alligevel skal stå på 0 db, kan du ligeså godt trykke på FLIP knappen. Når man trykker på FLIP knappen bytter man om på TAPE og MIC kanalerne så man bl.a. Kan styre niveauerne på aflytning af det der kommer fra computeren med faderne. OBS lad ikke din albue eller din hage hænge i vejen når faderne springer til den nye status. I indspilnings situationen anbefaler jeg, at man altid lytter på det signal der kommer tilbage fra optage mediet (computeren). Man kan så lave et godt lytte mix, ved at stille niveau, indføre EQ, effekt mm. Alle de signaler der nu er routed til Stereo. Dvs. alle de kanaler der har sat deres lyd på den bus der kører ud af stereoindgangen, samles nu ved den røde master knap hvor master signal niveauet kan skrues op og ned (bør egentlig altid så på 0 db, men hvis man har fået hisset sig for højt op med faderne for hver kanal så sangen peaker i stereo metret, kan det være nemmere at skrue ned for masteren, end at skulle have fat i hver enkelt fader på ny.).

11 11 Stereo mixet fra Yamaha mixer til computeren. Herfra går Steroe signalet ud af Yamaha mixerens Digitale Stereo Out udgang (Via SPDIF stikket som er et enkelt phono stik), og op i Hammerfall digiface boksens SPDIF indgang. Via lydkortets software får signalet ind på Cubase s Stereo in channel. I start projektet har jeg oprettet et spor med titlen Master Mix. Vælg Master mix kanalen (sådan at record enable er rød) sluk for Record enable på alle de andre spor så du ikke kommer til at slette/overskrive noget. Tjek niveauet af dit mix, i venstre skærms øverste venstre hjørne, er det for lavt så skru op på Yamaha mixerens tape retur fadere. Ønsker du nu at tjekke dit mix. Sætter du cubase til at afspille, og trykke i Yamaha Mixerens højre i CONTROL ROOM feltet på 2TRD2 (hvor der står Computer). Control Rums feltet hvad lytter jeg til? Det mixede stereo signal går følger to veje. a. dels ud af mixerens Digitale Stereo Out udgang. b. Dels op i det felt til højre på mixeren som hedder CONTROL ROOM. I CONTROL ROOM feltet bestemmer man hvilket signal man vil lytte på. Oftest vil man simpelthen lytte til Sereo mixet direkte (tryk ST.) Eller man ønsker at høre dhvad der kommer fra computerens SPDIF udgang f.eks. output fr Wavelab eller master Mix fra Cubase (tryk D2) Eller man ønsker at høre hvilket signal man udsætter musikerne i studiet for (tryk AUX 5-6). Lydstyrken i kontrolrummet bestemmes med en lille drejeknap under CONTROL ROOM feltet kaldet C-R level. Herfra går signalet ud af mixerens CONTROL ROOM out til forstærkeren som hænger på væggen ind til studiet. (Lad være med pille ved den). Højtaler signalet går nu til en omskifter box øverst i Racket. Hvor man kan skifte mellem at lytte til de små højtalere kaldet nærfelts monitorer (anbefales ved mixning), og at lytte til de store JBL højtalere på væggen. Hvor man kan spille højt og nyde resultatet. Auxiliary (AUX), effekter, monitor, mm. Yamaha mixeren. Auxiliary (betyder hjælpe) bruges kort sagt til at lave en række hjælpe mix, som kan bruges til at sende til medhør i f.eks studiet og til at sende til diverse effekter, rumklang mm. AUX 1 og AUX 2 sender til henholdsvis venstre og højre kanal på den eksterne rumklang TC 5000 som sidder i racket øverst (analogt). Retur fra denne effekt ryger via krydsfeltet i racket til stereo line kanal 19/20 på Yamahamikseren. For at stille send level for den enkelte kanal, tryk på AUX 1 knappen til venstre på mixeren, faderne går alle i bund. Skru nu på de kanaler du vil have (TC 5000) rum på vha. faderne (da AUX 1 og

12 12 AUX 2 som udgangspunkt i nem start scene memorie er koblet sammen PAIR behøver du ikke gentage det med AUX 2). Hvis du vil høre forskellige rumklange/effekter TC 5000 kan lave så tryk på PROGRAM og drej på program drejeknap. Når du ser en titel der tiltaler dig så tryk på DO. AUX 3 og AUX 4 bruges ikke nu men kan evt. benytte hvis man vil lave et ekstra monitormix til f.eks en sanger som indsynger med hovedtelefoner på i Control rummet mens bandet spille i studiet. AUX 3 og 4 udgangene finder du i krydsfeltet i krydsfeltet til højre i racket. Man kan også bruge AUX 3 og 4 til at sende en del af mixet i gennem den analoge kompressor via krydsfeltet. AUX 5 og AUX 6 udgangene er forbundet til det rød/grå kabel der hænger på endevæggen i studiet. Kablet kan sættes i kanal 15 og 16 på mixeren som står i studiet (lok43). Man kan så i controlrummet lave et mix af de sangere/instrumenter sm i en almindelig øve situation ville benytte mixeren i lokale 43 til forstærkning. (monitor mix). I en overdub (lagkage) situation kan kablet sættes til hovedtelefon forstærkeren ( behringer ) som er i stand til at trække 8 hovedtelefoner. Den findes i skabet i Control rummet. Talkback (tale fra controlrum til studie) sendes også på AUX 5 og AUX 6 det er muligt at indstille talkback styrken i øverste højre hjørne af mixeren. Monitormixet til lokale 42 laves på samme måde som beskrevet under AUX 1. Det er muligt for teknikeren at høre det mix han udsætter musikerne i studiet for, ved at trykke på AUX 5 og AUX 6 i CONTROL ROOM felter til højre på mixeren i stedet for det almindelig Stereo mix. Det generelle niveau kan bedst styres i selve studiet på Dynacord mixeren/hovedtelefon forstærkeren. Tjek at STUDIO LEVEL i mixerens øverste højre hjørne står i ca. kl.12. Man kan også afspille det færdige resultat for musikerne i studiet ved at trykke på ST (stereo) knappen i STUDIO feltet i mixerens højre. AUX 7 og AUX 8 sender til henholdsvis intern effekt 1 og intern effekt 2, Disse to effekter er indbygget i selve mixeren, gode processorer men ikke helt i samme klasse som TC Se i mixer brugsanvisningen 45 hvordan man kalder de forskellige effekter frem. Retur for de interne effekter foregår på to selvstændige kanaler EFF 1 RTN og EFF 2 RTN (return). Man har mulighed for at redigere i lyden som på alle de andre kanaler (EQ, Delay, etc.). Niveauet styres på de to små drejeknapper ved de ovennævnte kanaler. Det absolutte niveau aflæses i nederste højre hjørne af displayet. Mixning. Brug af effect sends i Cubase. Flere kanaler retur til Yamaha Mixer. Det er muligt at oprette otte ekstra forbindelser mellem Cubase og Yamaha Mikseren, Inde i Cubase programmet hedder disse stereo spor til Yama mic ch 9-10, til Yama mic ch osv. De går så fra lydkortetes tredje udgang til Yamaha Mikserens tredje digitale indgang (ADAT interface slot 3). Mikseren skal så have besked på at Mic ch 9-16 skal hente signal fra slot 3.

13 13 Disse ekstra forbindelser kan bruges til at modtage effekt retur fra Cubase, eller mikse flere kanaler ned i Stere mix. For at lytte til disse retur effekter skal du have sat Mic ch 9-16 på stereo bussen se.7 Når der skal indspilles på 16 spor (eller blot mere end 8 spor). Tryk på DIGITAL I/O (digital ind/ud) i Display Access oppe til venstre på mixeren. Indtil Input Signal Select kommer frem. Microfon kanal 9-16 skal være sat til at lytte til de analoge indgange. Når der skal mixes og gøres brug af Cubase mixerens effects sends. Tryk på DIGITAL I/O i Display Access oppe til venstre på mixeren. Indtil input Signal Select kommer frem. Microfon kanal 9-16 skal være sat til at lytte til kort 4 som sidder bag i Yamaha mixeren, som igen er forbundet med Den udgang i Cubase som hedder Til Yama mic ch 9-10 og Til Yama mic ch Send til Cubase effekt kanaler: I vores Dynacord miksere i sammenspilslokalerne har vi 2 effekt sends på hver kanal, kaldet AUX 1 og AUX 2. Og to effekt retur kanaler kaldet. FX 1 og FX 2 (dem med blå fader knapper). Output herfra går automatisk til Vores Master stereo out.

14 I Cubase bygger vi mere eller mindre selv vores mikser. Jeg har bygget den sådan at vi har en effekt retur kanal, du kan selv bygge flere. (Se næste ) I Mixer 2 på venstre skærm, klik på det lille + 2. Klik på Show Sends Klik i øverste felt for Send 1 ( s 1) 4. Vælg FX 1 (effekt 1). 5. Tænd for dit send (skal være blå) 6. Og skru op med musen 7. Se højre skærm nederst. I FX 1 sporet 8. Klik på det lille e. 9. Klik i det øverste sorte felt og vælg en effekt. 10. Tænd for effekten (øverste cirkel ). FX 1 kanalens output er sat til til yama mix ch 9-10 og kommer retur hertil forudsat at mic kanalen er sat til at lytte til slot 4. (se foregående ) Husk at route Mic Ch 9 og 10 til Stereo bussen på Yamaha Mikseren. Husk at panorere Ch 9 og 10 til højre og venstre. (for at få glæde af stereo effekter.). Hvis du vil oprette flere effekt kanaler (FX channel). 1. Klik på Project 2. Add track 3. FX Channel. 4. Vælg plugin, det kan dog senere ændres. 5. Klik på out i Track Inspektor og vælg til mic ch Yama

15 15 Fra 24 bits til 16 bits, (den sidste vej til en Audio CD). Hver sampel (og dem er der af i sekundet) består af fra bits, altså 1 taller og 0-er. Kaldes også wordlenth. Man kan tænke det lidt som hvor mange pixels et kamara har. Altså hvor finkornet lyden er. Yamaha mixerens Analog/digital konverter i indgangen skaber et 20bit signal. De forskellige kredsløb, EQ etc inden i arbejder i en højere opløsning, men udgangen over til computeren er også i 20 bit. Cubase er i det projekt du starter op sat til at arbejde i 24 bits. Derfor er den master du laver når du mixer også i 24 bits. Når man går fra en wordlenth på 24 bits til 16 bits, opstår der en lille forvrængning en svag støj. Tænk på det som afrundingsfejl, når signalet regnes om. Dette klares ved at tilføje en meget svag støj som hedder dither, Gør som følger. 22. Vil du brande en Audio CD i 16 bits, skal du tænde for Insert nr.8 på cubase master spor (Dither). Og under Vælg dit master spor Klik på Inserts. Tænd for det sidste ploughin UV22hr. Som tilføjer dither. (ovenover ligger en compressor du kan bruge til at finpudse dit lydbillede inden det skal spilles på ANR guld FM) Det er meget vigtigt at, det at tilføje Dither er det absolut sidste du gør ved lyden, inden du brander den ned på en CD, ingen fadere! ingen compressor!. Nu skal filen med denne insert ploughin (og evt. compressor) eksporteres. I Cubase øverste venstre hjørne under File vælger du Export og Audio Mixdown. Skriv navnet på dit 16-bit mix. Klik Export. Når du skal brande en cd åbner du Nero, vælger CD, lydcd og henter den fil du netop har eksporteret ind. Voila!

16 Til DBX Kompressor L Til DBX Kompressor R Til Mixer ch 15 Til Mixer ch 16 Til Mixer line ch 17 Til Mixer line ch 18 Til Mixer line ch 19 Til Mixer line ch 20 Til Mixer line ch 21 Til Mixer line ch 22 Til Mixer line ch 23 Til Mixer line ch 24 Fra DBX Mic preamp L Fra DBX Mic preamp R Fra DBX Kompressor L Fra DBX Kompressor R Fra Mic preamp 17 Fra Mic preamp 18 Fra TC M5000 effekt L Fra TC M5000 effekt R Fra Keyboard ASR10 L Fra Keyboard ASR10 R Fra Roland lydmodul 1L Fra Roland lydmodul 1R Fra Roland lydmodul 2L Fra Roland lydmodul 2L Fra Studie line L Fra Studie line R Fra Aux 3 ud Fra Aux 4 ud Fra Ekstra keyborad L Fra Ekstra keyborad R Fra Mixer Stereo Ud L Fra Mixer Stereo Ud R Vejledning i brug af lydstudiet 2011 Brug af Krydsfeltet. I Racket sidder et krydsfelt. Øverste række er forbundet til udgangene på forskellige maskiner, samt Mikrofon stik 17 og 18, og line ind fra lokale 43 (Aux 3 og 4 kommer fra Yamaha mixeren). Nederste række er forbundet til indgange på Kompressor og Yamaha mixerens (indgange fra 15 til 24). Krydsfeltet er normaliseret således at når der ikke er sat nogen stik i går signalet direkte fra den øverste række direkte til stikket nedenunder (som angivet med pilene). Dvs I de fleste tilfælde skal Krydsfeltet slet ikke bruges. 16 Brug af Midi. Vi har desværre ikke som i lokale 46 et Media 7 kort til rådighed. Så man kan ikke overføre en stor kompliceret midiopsætning direkte. Men vi har mange andre muligheder: Et rolandlydkort som sidder iracket. Det er ikke helt moderne man ar mange gode versioner af standart lyde. Dette lydkort har t porte og to stereo udgange, så det kan fungere som to lydkort. Div. Vest instrumenter som ligger i Cubase og som afspilles af selve computeren. (se???) Div. Keybords og mudoler som er på NM, Korg Trinity, Nordlead, Yamaha RS 7000, samt dine egne bamser. Dette sker via kablerne som hænger øverst på håndtaget til racket.(2 blå Balanceret jack og to midikabler). Computeren er via USB port forbundet til et Steinberg midiinterface også kaldet Midex8 med 8 udgange og 8 indgange, som sidder øverst i racket til højre. På interfacet kan du se en signal lysindikator for hver af de 8 ind og udgangene. Midi indgange: uanset hvilken midi indgang du sender et signal ind i, modtages det af cubase, - så det behøver du normalt ikke spekulere på.

17 Midi Udgange: Her kan du sende til flere forskellige apparater Vælg et midispor (miditrack) 17 I Cubase s track-inspektor (til venstre på højre skærm) kan du stille hvilket outpot et midispor skal afspilles til. Klik ud for Out Du kan vælge mellem disse outputs Diverse VST instrumenter, som måtte være aktiverede, (tryk F11) f.eks Halion sampleren Disse valg giver oversættelser af programnumre til instrumenterne når de vælges, kaldet midi patch, parentesen angiver hvilken udgang der sendes til (se nedenfor) Midex8 er navnet på det interface der sidder øverst i racket til højre (også kaldet Steinberg). Når der sendes til en bestemt Midex8 port blinker en tilsvarende indikator. Se mere om hver midex8 udgang nedenfor Disse 2 udgange sidder forrest på RME lydmodulet mellem højtalerne. Vejledning i brug af RS7000 i lydstudiet. (eller andet lignende midi grej) Det er tanken at du bruger de ekstra fire ledninger der hænger over øverste rackhåndtag. To blå jackkabler og to midi kabler. Cubase miditracket du vil arbejde med stilles i out til Midex 8 6. I krydfeltet i racket skal du forbinde de to outputs Fra ekstra Keyboard i øverste række med inputs på mixeren i nederste række, f.eks Til Mixer line ch 17/18. Eller du kan sende lyden til indgangen på vores DBX compressor der ligger lige ved n af. Alle apparater som har et midistik, sender en bestemt midikode hver gang du bevæger en knap. Cubase optager disse bevægelser på sammen måde som når du trykker en tangent ned og slipper den igen.

18 18 Nogle af knapperne er standart for alle midi apparater og Cubase kan derfor genkende informationen, i andre tilfælde optager cubase den bare. Når så sporet afspilles og sendes til dit apparat vil alle knapperne følge med de indspillede bevægelser. Dette kan du anvende til at finde et spædende midi apparat, skrue løs på knapperne til du har den rigtige lyd og så gennem indstillingerne i Cubase i stedet for at skulle læse en grim Japans manual. Samt til at auto matisere bevægelser i f.eks filtre og lignende. Alle apparater har dog enkelte parametre som ikke kan sendes og modtages midi. - Eksperimenter. (Indstilling af diverse filtre. Vælg midi channel i cubase. Indstil filtret mens du spiller. Filtret vil nu automatisk virke ind på den valgte kanal. Idet informationen går via midi forbindelse frem og tilbage til computeren.) 1. Vælg et miditrack i projekt vinduet på venstre skærm 2. Vælg RS7000 i out 3. Vælg en output kanal f.eks kanal Vælg et instrument på listen der lyder i retning af det du ønsker. Her er valgt drum kit 1 5. Indspil et track der der et par minutter langt, f.eks ved hjælp af Ensonique keyboardet til venstre. 6. Indstil miditracket nedenunder præcist på samme måde som overstående. 7. Sæt cubase til at afspille dit første midi track, imens du optager på sporet nedenunder, nu piller du ved de knapper du kunne tænke dig at ændre på, 8. når du er færdig og har en god grundlyd stopper du. Nu har du optaget et track på et par minutter som kun indeholder midi informationer om hvilke knapper du har indstillet hvordan. Er du ikke tilfreds, sletter du sporet og gentager processen. Egentlig bør du pille pil ved alle parametrene, bare et lille hurtigt pil, idet cubase kun husker ændringer. Din to minutter lange fil er lidt uhåndterlig og kan nemt gøres ganske kort:

19 19 Select (klik) på den lange part, og gå så op i hængemenuen, og klik dig frem til double tempo. Ved at klikke på den en 3-4 gange kan du få forløbet af dine indstillinger til kun at fylde f.eks 4 takter. - Klip de fire første fire takter af din indstillings part ud. Og flyt den op foran dine midiparts. Nu vil Cubase huske hvilket instrument du bruger og hvordan du har modificeret lyden, sådan at når du næste gang komme til dit projekt, og andre måske i mellemtiden har været i gang med at pille, kan du blot starte med at afspille fra takt 1., og så vil RS7000 ernn automatisk indstille sig ligesom sidst. Uden at du har været nødt til at læse en grim japansk manual. Automatisering. Ønsker du at filtre eller lignende controllere skal bevæge sig igennem din sang, kan du bruge det ekstra track indstillings -track til at optage disse bevægelser i. Hvordan bruger man de to fingertromme pads på RS7000?. Disse pads er velegnede til at indspille percussion spor med, idet de er anslags følsomme og nemmere at lave dynamisk fingertromning på, end et keyboard. Desværre har RS7000 kun to pads. Sæt dit cubase track til at sende på den lyd du vil bruge (indstil out til det apparat du vil bruge), det behøver ikke være en lyd fra RS7000, I så fald bør du skue ned for RS7000 eren.

20 20 Keyboardet trikker nu også direkte RS7000 nernns lyde, så det track skal være valgt herpå. Tryk og hold Track Select nederst i venstre hjørne mens du trykker på den hvide/grå tangent der svarer til den midikanal du sender på. Find nu den rigtige tangent der svarer til den lyd du vil have. Hvis du mangler oktaver så tryk på oct down eller oct up til venstre. Når du har fundet den rigtige tangent ; Tryk og hold Tap-knappen. Tryk og hold den pågældende tangent. Tryk på pad1 (eller pad2). den knap der hedder keyboard ude til venstre Skal lyse. At sync e RS7000 til Cubases tempo. Sådan at LFO filtre og delays mm. følger sangens tempo. På RS7000. Tryk på utility til der står MIDI SYNC i venste af displayet. (tryk evt EXIT for at gå baglæns). Drej nu på F1 knappen til der står MIDI i displayet, det betyder at den ikke holder noget tempo internt men får tempoet fra Cubase. I cubase: skal i Vælg transport i øverste rulle gardin Vælg setup Klik på send midi timecode. En enkel metode, hvis du kun vil bruge en lyd (af gangen) fra en Korg Trinity. Denne metode er nem samt giver dig den fordel at du kan udnytte de effekter der allerede ligger i trinity programmerne. Brug de ekstra fire ledninger der hænger over øverste rackhåndtag. To blå jackkabler og to midi kabler. Cubase miditracket du vil arbejde med stilles i out til Midex 8 6. I krydfeltet i racket skal du forbinde de to outputs Fra ekstra Keyboard i øverste række med inputs på mixeren i nederste række, f.eks Til Mixer line ch 17/18. Eller du kan sende lyden til indgangen på vores DBX compressor der ligger lige ved n af. I cubase sætter du out i dit miditrack til : Midex8 6 Sæt Channel til Any. (Det er ligegyldigt hvad du sætter Program og Bank til) På triniti keyboardet vælger du lyde som du plejer. F.eks trommelyde på Program play A008 Standart trommesæt. Opstilling af mikrofon i lokale 42. Hvis du vil bruge DBX forforstærkeren: På øverste højre håndtag på racket ender mikrofonkanal 15 og 16 fra studiet, de er forbundet med to kabler der går hen til DBX ens indgang one og two. Du kan skille denne forbindelse ad og sætte din mikrofon til her. Husk at genetablere forbindelsen til lokale 43 efter brug.

21 21 Hvis Roland lydmodulet i Racket gør knuder. Skal det initialiseres. Initialisation betyder stille tilbage til udgangspunktet. Det kan være nødvendig hvis et klogt hoved har pillet ved opsætningen. Efter en Initialisation virker lydmodulet simpelt hen som de lydkort der sidder i computerne i hold select knappen nede mens du trykker på F4 2. slip 3. tryk på F3.Displayet skriver ALL. (Dvs, den spørger om man vil slette alt eller om man kun vil initialisere tilbage til GM standart.) 4. Tryk på Enter. Brug af T.C. M5000 effekt maskinen TC-en har Digitale og analoge ind og udgange, Analogt er den forbundet således at AUX 1 og 2 går direkte til TC M5000 ind. Og Analog ud går via krydsfeltet til f.eks. line in ch.19/20 på Yamaha Mixeren hvor gain knappen skal stå i ca.9. Utility kan her oversættes til anvendelse. Eller hvordan man skal kommunikere med apparatet. Utility indstillingen påvirkes ikke af at du henter programmer frem. Indstillingen gemmes ikke med et program. Tryk på Utility knappen. På program knappen kan du nu vælge forskellige menuer. f.eks. I/O (in/out ), altså hvordan lyden skal komme ind og ud. MIDI midi kommunikation. og en del andre du ikke vil vide noget om. I/O På A-knappen kan du vælge f.eks D/D : Digital ind/ digital ud. Bruges når du bruger T.Cén som master redigering, comprimering etc. eller A/A&D Analog ind/analog og digitalt ud. Brugers når du bruger T.Cén som extern rumklang, altså kører analogt fra mixerens AUX 1 og 2 til T.Céns analoge indgang. og analogt tilbage til mixerens kanal 23/24. Hvis du i menuen I/O "bladre" en gang til højre med "Page" knappen kommer du til et hemmeligt sted hvor du kan vælge hvilken af de to Digitale indgange du vil benytte. Enten AES/EBU som er den mest professionelle (!?) Standarten kører med tre benet XLR stik. T.Cén har den bedste wordclock sync. med mixeren når den får signalet på denne måde. Indgangen er direkte forbundet med mixerens AES/EBU digital out. Benyt altid denne når du bruger T.Cén til

22 masterredigering. Eller S/PDIF som er forbundet til krydsfeltet. Standarten kører med phono stik. Du er nødt til at bruge S/PDIF hvis du vil fra computeren og ind i T.Cén. 22 Procedure for at skifte program: 1.Tryk på program knappen 2. Vælg ROM, RAM, eller FILE med A-knappen.(fabrikslydene ligge i ROM) 3. vælg program med program knappen. (program nummeret vil blinke). 4. Tryk på DO-knappen. (program nummeret vil stoppe med at blinke). Procedure for at ændre i et program: (Her er alt det sjove, - så det finder du nok selv ud af!?) Her skal dog lige nævnes et enkelt eksempel. 1. vælg det program du vil redigere (=editere). 2. tryk på edit. Nu kan du vælge mellem et antal r ved hjælp af "PAGE"-knapperne. Indholdet varierer alt efter hvilken type program du er inde i, f.eks Rumklang eller compressor. Er du i et rumklang program kan du f.eks ønske at ændre mixer mellem "Dry" (tørt direkte signal) og "Wet" (selve rummet). Det gøres på den første på Knap A som default (dvs som udgangspkt) står til 25% Wet, hvilket er for lidt når du bruger TC.en som eksternt rum på Mixeren. Procedure for at gemme et program i RAM. memory (RAM = Random acces memory. den del af et apperats hukommelse man selv kan bestemme indholdet af. I modsætning til ROM.) 1. tryk på program knappen 2. Drej A-knappen til der står "RAM". 3. Drej D-knappen til der står "STORE". 4. Vælg en ny beliggenhed til programmet ved at dreje programknappen. 5. Tryk på DO-kanppen, programmet er nu gemt i RAM. Procedure for at gemme på diskette. Formater disketten 1. Sæt en tom diskette i 2. Tryk "UTILITY" knappen, 3. vælg menuen "FILE" med program knappen 4. Drej A-Knappen til der står "Disk Format". 5. Tryk Do 6. Vælg 720 Kb eller 1.44 Mb med knap A (Se hvad der står uden på kassen med disketterne). 7. Tryk to gange på "DO"-knappen. Gemme alle programmerne i RAMén på diskette. Lidt teori: TCén er skam en fin maskine, og den har som et fint selskab en reseptionist. som tager imod og aflevere al post til direktionen. Reseptionisten kaldes i brugsanvisningen en "Buffer" (opsamler) og på displayet for "File". "Udgående" post skal først kopieres over i bufferen og navngives som preset derpå kopieres over på diskette. "Indkomende" post skal først kopieres fra diskette til bufferen (file) dernæst fra bufferen (file) til RAM. 1. Tryk på program knappen

23 2. tryk to gange på højre "PAGE" knap. Til der står "File New" 3. Tryk på "DO"- knappen. (bufferen er nu vågen og kla til at modtage post) 4. Drej A-knappen,til der står "Ram to File". 5. Tryk på "DO"- knappen.(nu er RAMéns indhold kopieret over i bufferen) 6. Drej A-knappen,til der står "Save Disk" 7. Tryk på "DO"- knappen. 8. Giv din Bank af programmer, ( som er i File bufferen) et navn. A-knap = Curser, B-knap = bogstaver, C-knap = tal, D-knap = symboler.) 9. Tryk på "DO"-,( Nu er Bufferens indhold kopieret over på disketten) 23 Læse programmer ind i RAMén fra diskette. 1.Tryk på program knappen 2.tryk to gange på højre "PAGE" knap. 3.Drej A-knappen,til du ser "Load Disk" 4. Tryk på "DO"- knappen. 5. Vælg den fil-bank du vil læse ind 6. Tryk på "DO"- knappen (filen er nu i Bufferen) 7. Drej A-knappen,til der står "File to Ram" 8. Tryk på "DO"- knappen ( Filen er nu inde i Ram-en) For at kommer hjem igen skal du huske at trykke to gange på venstre "Page" knap Tag en dyb indånding- sænk skuldrene Mikrofoner. Generelt : Dynamisk mikrofon: Teknik: Den dynamiske mikrofon er i princippet en metalplade der svinger over en spole, hvori der genereres en spænding. Omtrent samme princip som når en guitarstreng svinger over en pickup. Der er ingen elektronik i (kun en transformator) og da den, som nævnt, selv genererer strømmen, skal den ikke have strømforsyning fra mixeren. (ikke phantom Power). Egenskab: En på alle måder meget robust mikrofon. God til høje lydtryk tæt på, som regel retnings bestemt. Dvs. begrænset overhør. Giver en meget fyldig nærværende lyd. God til instrumenter som ikke kræver en meget luftigt diskant. Kondensator mikrofon: Teknik: Selve mikrofon kapslen består af to ultra lette metalplader med meget lille afstand. Tilsammen udgør de en kondensator hvis "kapacitet" varierer med svingningerne og dermed afstanden imellem pladerne. Denne kondensator kapsel indgår i et elektronisk kredsløb der omsætter kapasitets udsvingene til en elektrisk svingning som sendes i gennem en lille forforstærker. Man kan få kondensator mikrofoner i den billige ende som har et indbygget batteri. Men kondensator mikrofoner til studiebrug har alle brug for strømforsyning fra mixeren (phantom Power). Strømmen sendes fra mixeren via det sædvanlige mikrofon kabel, det med XLR stik i begge ender. (Kanal 9-16 får phantom Power fra mikrofon forforstærkerne i racket.). Egenskab: Kondensator mikrofonen er den fine dame i familien, og skal behandles derefter. Pga. den meget lette "plade" er den istand til at gengive en svag, meget lys og luftig diskant. Den er tilgengæld sart over for store lydtryk tæt på, da selve kapslen og især elektronikken inden i kan overstyre. Af denne grund har de fleste en kontakt der giver mulighed for at dæmpe på 10 til 14

24 db, hvis man vælger at bruge dem til trommer, hidsige sangere, saxofoner og lign. I standart opstillingerne er alle kondensator mikrofon sat til at dæmpe db. Kondensator mikrofoner behøver generelt ikke være så tæt på lydkilden som dynamiske mikrofoner. 24 Gennemgang af de mikrofoner vi har til rådighed: SHURE SM 58: Dynamisk. (4 stk. som hører til i lok rødt mærkede) En klassiker!! er mange rockstjerners absolut foretrukne sangmikrofon på en scene. Giver en meget nærværende lyd, med meget lidt overhør (incl., feedback) Lyden er "crispy" men den har ikke en specielt luftig diskant. Til studiebrug har den ulempe at den kan give for mange og kraftige "bump" For kraftige "p'er" når den holdes ideelt (nemlig tæt). Retningsbestemt. Jeg har brugt den til standart opstilling for tams, simpelt hen fordi den kan tåle et lille gok!. SHURE SM 57: Dynamisk (3 stk) En anden klassiker!! God allround mikrofon som SM 58. Den er en anelse mere linier i toppen end SM 58. Kan også bruges til sang, dog helst med vindhætte, (som vi p.t. ikke har). Den er ikke helt så robust som SM 58. Retningsbestemt. Er standart til Guitarforstærker, lilletromme, trompet Kan også bruges til Stortromme, tams, congas, saxer, mm. AKG D 112. Kondensator. (1 stk) ca. 5 db hævning af områderne 100 Hz og 3500 Khz. Kan tåle kraftige lydtryk, retningsbestemt, er god til at opfange dybe frekvenser. Stortromme mikrofon. Kan også anvendes til f.eks kontrabas, basforstærker. div.sang, blæs..

25 25 AKG 414 B-ULS. Kondensator (2 stk ældre model og 2 stk nyere) linier, men med en hævning af halvhøj diskant. (6-8 db hævning af 10 KHz) Meget luftig klar præcis lyd, kan blive for tyk i lyden til f.eks flygel. Man har mulighed for at vælge karakteristik mellem : 1. Cardioid (nyre), kun den blanke er aktiv,- kun lidt retningsbestemt. Bedst ved overdubs.pga. overhør. Bruges til:f.eks en sanger der står uroligt, to sangere om, en saxofon hvor lyden kommer ud alle steder. 2. Super dardioid, kun den blanke er aktiv men nu mere retningsbestemt. Bruges til: sanger. kan evt. bruges i live situationer, (Jazz ballader). 3. Omni-directional. det er i teorien ligegyldigt hvor lyden kommer fra det vil blive opfatte lige godt. Både en blanke og den sorte er aktiv. Er f.eks godt hvis flere sangere står i en cirkel rundt om den. Kan evt. stilles midt i et rum ved en akustisk optagelse med to mikrofoner. 4. Figure- eight. Både den blanke og den sorte er aktiv. Er f.eks. godt til to sangere,- en på hver. Kan også bruges ved overdubs når man ønsker at studiets rumvirkning med. (Ambiens), f.eks ved stryger og saxer. Man kan dæmpe følsomheden med henholdsvis 10 og 20 Db hvis den står tæt på kraftige lydkilder. Skrigene sangere, ditto saxer, evt. Man kan også skære de dybeste frekvenser væk. Hvis man vil eliminerer en dyb frekvens i overhør som overdøver det man egentlig vil optage med mikrofonen. Ellers bør man nøjes med at skære bund af i Mixet. Til vokal bør du bruge popfilter specielt hvis du synger tæt på. Popfiltret (AKG) skrues på stativet.. Neumann M 147 Tube. Kondensator (1.stk.) Linier dog ca. 4 db hævning af områderne 3-4 Khz og 10 Khz. Stormembran mikrofon med et rørforstærker trin som giver en påtrængende, nærværende lyd på f.eks vokal, idet et rør komprimerer og forvrænger en lille smule. Er knapt så brilliant i diskanten som Ovenstående ULS 414. Mikrofonen forbindes vha. et særligt kabel til en strømforsyning (sort kasse.). Retningsbestemt, cardioid (nyre) Man synger ind i den af mikrofonen der har det firkantede Neumann mærke. Man kan ikke indstille følsomheden og den kan ikke klare høje lydtryk tæt på, velegnet til vokal og træblæsere. Hvis lydtrykket er for højt skal afstanden øges. Til vokal bør du bruge pop -filter.

26 26 Sennheiser MD 441 N Dynamisk (2 stk). Super-nyre retningsbestemt. Hæver diskant over 3. khz en smule En dynamisk mikrofon af ældre dato, som kan være et spændende alternativ til Shure. Og sådan et også til de lidt ustyrlige konsatormikrofoner, til f.eks blæs, percussion etc. Pas på dem!. Drejeknappen skal stå sådan at M peger ind mod stikket. (M=Music, S=Spreche) AKG c 535 Kondensator (2 stk). cardioid (nyre) Retningsbestemt. Robust allround-mikrofon tænkt som et (AKG) alternativ til SM 58. Kan bruges som håndholdt sangmikrofon, f.eks. meget velegnet ved randregister dame vocal, pga den klare diskant. Er lidt mere hård i lyden end den store AKG 414, hvilket f.eks gør den velegnet til en kontant flygellyd. Den har tre fire indstillinger. (brug forsigtigt en lille skruetrækker eller evt. en nøgle til at skifte). O db linier. til optagelse af ret svage lydkilder (eller med stor afstand. 0 db bass cut filter skærer kraftigt i frekvenser under 100 Hz Som ovenfor men dæmper overhør fra bas, skramlen med mikrofonstativ, "bump"lyde etc. -14 db linier. Standart indstilling til div. f.eks flygel. -14 db bass roll off dæmper i en blød kurve frekvenser fra 500 Hz (mellemtone) og nedefter. God når der skal optages diskante ting f.eks Highhat triangel. (Elektronikken i mikrofonen kan bruge alle ressourcer på at (for)forstærke de relevante frekvenser.) AKG 300 B Kondensator (2 stk.) Meget linier. Allround instrument med naturlig lyd. Mikrofonen har fin diskant. God til det meste. Den har mulighed for at dæmpe lineært samt et bascut filter. Til standart brug bør mikrofonen stå på -10 db. Kan bruges til "overhead" (dvs. over hovedet på trommeslageren). I denne placering vil de lyde så godt at man ofte vil kunne få god luftig og naturlig lyd på hele trommesættet undtagen måske stortrommen. Hvis man skal have "tung" rocklyd på lilletromme og tammer kan man så nøjes med supplere lyden fra overhead mic,

27 27 med det man synes mangler. Meget ofte ender man med at bruge highhat lyden fra overheadmikrofonerne frem for den tykke lidt kunstige lyd fra mikrofonen tæt på highhatten.

28 Regler for brug af studiet. 28 Regler for studerendes brug af lydstudiet Indstillet af studienævnet og d godkendt af Rektor. 1. Bookning af studiet kan kun ske med henblik på at øve optagelse af hovedinstrument, specialfags instrument, fagene sammenspil eller arrangement. 2. Antallet af udefra kommende må ikke overstige antallet af studerende i hvert enkelt projekt. 3. Studiet kan kun bookes af en studerende som har gennemgået kursus i brug af studiet på niveau Man må ikke hyre en udefra kommende lydmand. Det er den der har booket studiet der er den ansvarlige teknikker. 5. Al brug af studiet skal bookes på studiekontoret. Man kan her låne en nøgle i det tidsrum studiet er i brug. Nøglen skal afleveres straks efter udløb af den bookede tid. Bookning kan tidligst ske to uger i forvejen. 6. Ordens og sikkerhedsregler som hænger på væggen i studiet skal overholdes. Grove brud på disse regler kan medføre at man udelukkes fra bookning af lydstudiet. 7. Studienævn III kan i særlige tilfælde dispensere fra ovennævnte regler. Ordens regler. 1. Rygning strengt forbudt. 2. udfyld altid Tjeklisterne inden du starter 3. Overhold procedure for opstart og lukning af lydstudiet. 4. læg aldrig noget på mixeren speciel ikke på faderne. 5. Hold mad og drikke langt væk fra mixer bordet, brug evt det bagerste bord i kontrolrummet til kaffen. Den der har booket studietiden er bla. ansvarlig for : 1. At alle reglerne bliver overholdt 2. at oprydning er færdig inden vægteren kommer 3. at nøglen bliver afleveret ved udløbet af den bookede tid. 4. at alt er på sin plads inden studiet forlades. Procedure for lukning af studie/control rum Ved arbejde om aftenen skal du huske at beregne tid til oprydning inden vægteren kommer. Dvs. du skal have ryddet lokale senest kl.24. I Studiet (lok. 43) 1. Pak mikrofoner sammen, sørg for at alle mikrofonerne undtagen SM 58 får deres holdere med i rullekommode skuffen. SM 58 mikrofonerne skal sættes på plads i lokale 43. Dvs. de rødt mærkede stativer skal have holder på, de blåt mærkede stativer skal ikke have holder på. 2. Rul ledninger sammen, kun blåt mærkede ledninger lægges i den blå kasse. 3. Stil stativer i rullebordet. 4. Kør rullebord, mikrofon og ledning kasser ind i kontrolrummet. (Hvis du skal optage med samme opstilling næste dag kan du undtagelsesvis lade opstillingen overnatte. Men alle kondensator mikrofoner skal under alle omstændigheder afmonteres og overnatte i kontrolrummet.) 5. følg almindelig oprydnings procedure for sammenspilslokalerne.

29 29 I Control-rummet. (lok.42) 1. Tjek at der ikke ligger noget i vindueskarmene der kan stoppe rullegardinet(ud mod vej og ind mod studie) 2. Kør rullegardinet helt ned (dvs. indtil motorene stopper af sig selv. se brugsvejledning på væggen uden for C-R rummet.). 3. Aflever nøglen i nøgle indkastet på kontoret.

30 Tjeklisten Inden du går i gang med at bruge studiet skal du udfylde en kaldet tjek- liste i den røde mappe der ligger midt mellem de små højtalere. Her skal du krydse af ud for hvert felt, hvorved du bekræfter at du har overtaget studiet i korrekt stand. Var noget i uorden skal du beskrive hvad det var, og så selv bringe det i orden inden du forlader studiet. Ca. en gang om ugen sammenholder jeg de bookninger studiekontoret har foretaget med de udfyldte sedler, for at se om alle har udfyldt. Er der angivet mangler på en seddel, sender jeg en skriftlig advarsel til den der forrige bruger Tjek-listen ser således ud.:... Navn:... Jeg har booket studiet i tidsrummet : dato:...fra Kl...til Kl... Jeg bekræfter at følgende var i orden da jeg startede: #1 Alt er på plads i skabet (dog ikke øverste og nederste hylde) som angivet, Alle mikrofoner med holder på. (sæt kryds hvis ja)... Angiv evt mangler #4 Resten af studiet blev overtaget i opryddet tilstand. (sæt kryds hvis ja)... Angiv evt mangler... Underskrift:....

Grundlæggende lydtekniker kursus

Grundlæggende lydtekniker kursus Hvad er lyd? Grundlæggende Lyd kan vi opfatte med ørerne. Lyd opstår ved at noget bringes til at svinge. Hvis man f.eks. knipser en guitarstreng, vil den svinge frem og tilbage. Slår man med en hammer

Læs mere

Vejledning i brug af lydstudiet, DJM afd. Aalborg (v.27) Side 1

Vejledning i brug af lydstudiet, DJM afd. Aalborg (v.27) Side 1 1 På en god dag,- er det så enkelt 1. Tæl op og udfyld tjeklisten (se side 21) 2. Stil mikrofoner op i studiet (det stik der hedder 3 på væggen, svarer til Audio track 3 osv. i din software.) 3. Tænd for

Læs mere

Vejledning i brug af lydstudiet, DJM afd. Aalborg (v.27) Side 1

Vejledning i brug af lydstudiet, DJM afd. Aalborg (v.27) Side 1 Vejledning i brug af lydstudiet, DJM afd. Aalborg (v.27) Side 1 På en god dag,- er det så enkelt 1. Tæl op og udfyld tjeklisten (se side 21) 2. Stil mikrofoner op i studiet (det stik der hedder 3 på væggen,

Læs mere

Podcast på TekX. Quick guide Sørg for at sætte mikrofoner i de stik, der skal bruges. Sæt GAIN til klokken 14

Podcast på TekX. Quick guide Sørg for at sætte mikrofoner i de stik, der skal bruges. Sæt GAIN til klokken 14 Podcast på TekX Quick guide Sørg for at sætte mikrofoner i de stik, der skal bruges. Sæt GAIN til klokken 14 o Tryk COMP-knappen ned Sæt alle blå drejeskiver til klokken 12 o Vær sikker på at AUX er skruet

Læs mere

Vejledning i brug af lydstudiet, DJM afd. Aalborg (2015 udkast v1) Side 1

Vejledning i brug af lydstudiet, DJM afd. Aalborg (2015 udkast v1) Side 1 Vejledning i brug af lydstudiet, DJM afd. Aalborg (2015 udkast v1) Side 1 På en god dag,- er det så enkelt 1. Tæl op og udfyld tjeklisten (se side 22) 2. Stil mikrofoner op i de relevante studier 3. Tænd

Læs mere

Quick Setup Guide SB168-ES og M7CL Dansk version

Quick Setup Guide SB168-ES og M7CL Dansk version Quick Setup Guide SB168-ES og M7CL Dansk version February, 2009 SB168-ES og M7CL Quick Setup Guide Beskrivelse af denne guide. Denne guide indeholder en hurtig og enkelt opsætning af M7CL med digital stagebox.

Læs mere

Vejledning til Baghusets lydanlæg

Vejledning til Baghusets lydanlæg Vejledning til Baghusets lydanlæg Denne vejledning er inddelt i følgende kapitler med farvekoder: 1. Forstærker og Afbrydere 2. Minimixeren 3. Monitorhøjtalere (Medhør) 4. Subwhoofer 5. PA-mixeren 6. Linedrivere

Læs mere

Hjælp, mine deltagere aflytter og øver sig til YouTube men i forkert toneart.

Hjælp, mine deltagere aflytter og øver sig til YouTube men i forkert toneart. Side 1 Gratis program til at transponere lydfil og gemme den, link og vejledning Ole Skou 2009 Hjælp, mine deltagere aflytter og øver sig til YouTube men i forkert toneart Gratis program til at transponere

Læs mere

MANUAL. DIGITAL DESIGN s AUDIO- RUM. God Fornøjelse. Før ibrugtagning af DD s Audio- rum SKAL man gøre sig bekendt med indholdet i denne manual!

MANUAL. DIGITAL DESIGN s AUDIO- RUM. God Fornøjelse. Før ibrugtagning af DD s Audio- rum SKAL man gøre sig bekendt med indholdet i denne manual! DIGITAL DESIGN s AUDIO- RUM MANUAL Før ibrugtagning af DD s Audio- rum SKAL man gøre sig bekendt med indholdet i denne manual! Hvis det på baggrund af ukyndig omgang med udstyret, viser sig at man ikke

Læs mere

Quick Setup Guide SB168-ES og LS9 Dansk version

Quick Setup Guide SB168-ES og LS9 Dansk version Quick Setup Guide SB168-ES og LS9 Dansk version February, 2009 SB168-ES og LS9 Quick Setup Guide Beskrivelse af denne guide. Denne guide indeholder en hurtig og enkelt opsætning af LS932 med SB168ES digital

Læs mere

Kom godt i gang. Audacity 1.3.x Windows Foreløbig version. Danmarks Medie- og Journalisthøjskole / Radioafdelingen

Kom godt i gang. Audacity 1.3.x Windows Foreløbig version. Danmarks Medie- og Journalisthøjskole / Radioafdelingen Kom godt i gang Audacity 1.3.x Windows Foreløbig version Danmarks Medie- og Journalisthøjskole / Radioafdelingen Revision september 2009 side 2 Indhold Indstillinger side 4 Værktøjer side 7 Åbne nyt projekt

Læs mere

Generelt om lyd...2. Lydformater... 2 Andre formater (der ikke gennemgås her)... 2. Audacity...3

Generelt om lyd...2. Lydformater... 2 Andre formater (der ikke gennemgås her)... 2. Audacity...3 Lyd: Tastevejledning Audacity og CDex Generelt om lyd...2 Lydformater... 2 Andre formater (der ikke gennemgås her)... 2 Audacity...3 Optag fra mikrofon... 4 Marker en del af optagelsen... 5 Slet en del

Læs mere

1. Detaljeret beskrivelse

1. Detaljeret beskrivelse Digital Diktafon Indhold 1. Detaljeret beskrivelse... 3 2. Specifikation... 4 3. Sæt batterier i... 4 4. Anvendelse... 6 4.1. Tænd/Sluk... 6 4.2. Optagelse... 6 4.4.1 Vælg optagelsestilstand... 6 4.4.2

Læs mere

Tips og Tricks 2. Indholdsfortegnelse. 1. De væsentligste features i Fantom-G s sequencer...2. 2. Brug af Sequenceren...3. 3. Audio Track demo...

Tips og Tricks 2. Indholdsfortegnelse. 1. De væsentligste features i Fantom-G s sequencer...2. 2. Brug af Sequenceren...3. 3. Audio Track demo... Tips og Tricks 2 Indholdsfortegnelse Side 1. De væsentligste features i Fantom-G s sequencer...2 2. Brug af Sequenceren...3 Optag Trommer, Bas og Keyboard Brug af Arpeggio og Chord Memory 3. Audio Track

Læs mere

Sådan laver du en animationsfilm

Sådan laver du en animationsfilm Sådan laver du en animationsfilm i Animtoon Først skal du åbne Animtoon. I start menuen trykker du på Film Værkstedetikonet, som er billedet af et ben der går, se figur 1. Figur 1: Film Værkstedetikonet.

Læs mere

MP3 player med DMX interface.

MP3 player med DMX interface. Jægergårdsgade 152/05A DK-8000 Aarhus C DENMARK WWW.WAHLBERG.DK MP3 player med DMX interface. Funktion: En avanceret Mp3spiller med forskellige styringsmuligheder, velegnet til brug i museer, teatre, udstillinger

Læs mere

Amplicomms. TV 2410 FM system til TV/radio Med indbygget mikrofon. Brugervejledning

Amplicomms. TV 2410 FM system til TV/radio Med indbygget mikrofon. Brugervejledning Amplicomms TV 2410 FM system til TV/radio Med indbygget mikrofon Brugervejledning Modtager: Sender: Til brug med høreapparater med telespole Modtager: 1. Mikrofonknap til rumaflytning 2. 3,5 mm Audio udgang

Læs mere

Quick guide til evolution wireless serie 100

Quick guide til evolution wireless serie 100 Quick guide til evolution wireless serie 100 Tillykke med dit nye evolution wireless sæt. Nedenfor finder du en Quick-guide, som sætter dig istand til at anvende dit evolution wireless sæt meget hurtigt.

Læs mere

Brugervejledning. ComX brugervejledning version 4.1

Brugervejledning. ComX brugervejledning version 4.1 Brugervejledning ComX brugervejledning version 4.1 1 INDHOLD PAKKENS INDHOLD Pakkens indhold side 2 Fjernbetjening side 2 Tilslutning af Settop-boksen side 3 Introduktion til Bredbånds-TV side 4 Tilslutning

Læs mere

Kursus i brug af Pinnacle Studio 9

Kursus i brug af Pinnacle Studio 9 Bent Sehested Odense Video Klub Side 20 Ved at markere en sekvens og med markøren peger på den blå linje i lydsporet, ændres markøren til en højttaler med en pil. I berøringspunktet opstår der en lille

Læs mere

EXIT-SOUND. Brugervejledning Exit-Sound talevarslingsanlæg Ver. 1.10

EXIT-SOUND.   Brugervejledning Exit-Sound talevarslingsanlæg Ver. 1.10 Brugervejledning Exit-Sound talevarslingsanlæg Ver. 1.10 1 Indhold: Forside... side 1 Indholdsfortegnelse... side 2 Rack konfiguration... side 3 Betjenings knapper på talevarslings Controller... side 3

Læs mere

Audacity. Arbejd med lyd computeren. Version: August 2012

Audacity. Arbejd med lyd computeren. Version: August 2012 Audacity Arbejd med lyd computeren Version: August 2012 Indholdsfortegnelse Audacity...4 Få fat i programmet...4 Brugerfladen...5 Optag fra mikrofon / line in / cd osv...5 Klip...6 Fade-in og fade-out...6

Læs mere

Amplicomms TV 2400 FM system til TV/radio. Med indbygget mikrofon. Brugervejledning

Amplicomms TV 2400 FM system til TV/radio. Med indbygget mikrofon. Brugervejledning Amplicomms TV 2400 FM system til TV/radio Med indbygget mikrofon Brugervejledning Modtager 1. Øretelefoner højre/venstre 2. Styrkekontrol 3. Indikator for tænd/sluk 4. Tænd/sluk rummikrofon 5. Tænd/sluk

Læs mere

PA system i studie 2. Indholdsfortegnelse: 1. GENEREL BESKRIVELSE 2. DETALJERET BESKRIVELSE 3. SIMPEL BRUG AF PA SYSTEMET BRUG AF PA SYSTEMET:...

PA system i studie 2. Indholdsfortegnelse: 1. GENEREL BESKRIVELSE 2. DETALJERET BESKRIVELSE 3. SIMPEL BRUG AF PA SYSTEMET BRUG AF PA SYSTEMET:... Teknologiprojektet Indholdsfortegnelse: 1. GENEREL BESKRIVELSE BESKRIVELSE AF PA SYSTEMET.... 2 BLOKDIAGRAM:... 2 2. DETALJERET BESKRIVELSE BESKRIVELSE AF PA SYSTEMET.... 3 HØJTTALERE:... 3 FORSTÆRKERE:...

Læs mere

Music hall AV 2.1 Dansk kvik guide. Findes i sort eller silver. Begge med kraftig børstet aluminiumsfront

Music hall AV 2.1 Dansk kvik guide. Findes i sort eller silver. Begge med kraftig børstet aluminiumsfront Music hall AV 2.1 Dansk kvik guide Findes i sort eller silver. Begge med kraftig børstet aluminiumsfront 1 Medier & introduktion: Tillykke med dit nye music hall anlæg. Med AV2.1 har du let adgang til

Læs mere

Orava Crater 4 brugsvejledning

Orava Crater 4 brugsvejledning Orava Crater 4 brugsvejledning Kære kunde Tak fordi du valgte at købe vores Crater 4 udendørs højtaler med Bluetooth og FM radio. For at sikre at enheden anvendes korrekt, så læs venligst brugsanvisningen

Læs mere

Orava Crater 4 brugsvejledning

Orava Crater 4 brugsvejledning Orava Crater 4 brugsvejledning Kære kunde Tak fordi du valgte at købe vores Crater 4 udendørs højtaler med Bluetooth og FM radio. For at sikre at enheden anvendes korrekt, så læs venligst brugsanvisningen

Læs mere

Geemarc BRUGERVEJLEDNING. Loop Hear LH600

Geemarc BRUGERVEJLEDNING. Loop Hear LH600 Geemarc DK BRUGERVEJLEDNING Loop Hear LH600 Introduktion Tillykke med din Geemarc LH600 teleslynge. Dette er en kvalitetsteleslynge designet til brug i dit hjem. Den er let at installere og passer ind

Læs mere

Arbejde med Regioner Lister, Playlists, og Cutlists i Sound Forge Pro

Arbejde med Regioner Lister, Playlists, og Cutlists i Sound Forge Pro Arbejde med Regioner Lister, Playlists, og Cutlists i Sound Forge Pro Gary Rebholz Du har sikkert allerede ved, at Sound Forge Pro software kan bruges til en imponerende række af audio opgaver. Alt fra

Læs mere

Vildtkamera DTC-530V.

Vildtkamera DTC-530V. Vildtkamera DTC-530V. Indhold fortegnelse......... 1 Kom godt i gang.........2 Information......... 2 Anvendelse......... 3 Fjernbetjening...... 3 Hukommelse kort......... 4 Quick Start...... 4 Isæt batterier.........

Læs mere

Oversigt over sikkerhedsinstruktioner

Oversigt over sikkerhedsinstruktioner Musik Sikkerhedsinstruktion Oversigt over sikkerhedsinstruktioner Udleveret: Emne: Alderskrav-år: Side: Generelt brug af el-håndværktøj 0011 Mixer kørekort nr. 1 xx 0087 Mixer kørekort nr. 2 xx 0088 Musik

Læs mere

LabQuest Manual Til indsættelse af hukommelseskort (SD-kort) til at forøge dataloggerens hukomelse

LabQuest Manual Til indsættelse af hukommelseskort (SD-kort) til at forøge dataloggerens hukomelse LabQuest Manual Til indsættelse af hukommelseskort (SD-kort) til at forøge dataloggerens hukomelse 4 indgange til analoge sensorer Tænd/sluk for maskinen (tryk et sekund) Trykfølsom skærm USB-port. Normal

Læs mere

Kom godt i gang med Fable-robotten

Kom godt i gang med Fable-robotten Kom godt i gang med Fable-robotten 1. Først skal du installere programmet på din computer. Gå ind på shaperobotics.com og under support vælger du download: Her vælger du, under PC App om du kører Windows

Læs mere

Fable Kom godt i gang

Fable Kom godt i gang Fable Kom godt i gang Opdateret: 26-03-2018 Indholdsfortegnelse 1. Først skal du installere programmet på din computer 3 2. Når programmet er installeret er du klar til at pakke robotten ud 4 3. Nu er

Læs mere

INSTALLATIONS GUIDE. Waoo TV-boks AirTies 7410X. Waoo leveres af dit lokale energiselskab

INSTALLATIONS GUIDE. Waoo TV-boks AirTies 7410X. Waoo leveres af dit lokale energiselskab INSTALLATIONS GUIDE Waoo TV-boks AirTies 7410X Waoo leveres af dit lokale energiselskab INDHOLD Velkommen...4 Medfølgende udstyr...6 AirTies 7410X...7 Installation...8 Start af TV-portal...12 Generelt

Læs mere

Hearing Products International BRUGERVEJLEDNING. Echo MegaLoop DAC

Hearing Products International BRUGERVEJLEDNING. Echo MegaLoop DAC Hearing Products International DK BRUGERVEJLEDNING Echo MegaLoop DAC Indhold Sikkerhedsinstrukser... 3 Oversigt over pakkens indhold... 4 Produktoversigt... 5 Figur 1... 5 Figur 2... 5 Figur 3... 6 Figur

Læs mere

wwwdk Digital lydredigering på computeren grundlæggende begreber

wwwdk Digital lydredigering på computeren grundlæggende begreber wwwdk Digital lydredigering på computeren grundlæggende begreber Indhold Digital lydredigering på computeren grundlæggende begreber... 1 Indhold... 2 Lyd er trykforandringer i luftens molekyler... 3 Frekvens,

Læs mere

INSTALLATIONS GUIDE. til Waoo TV-boks AirTies (7210 og 7310) FIBERBREDBÅND TV TELEFONI

INSTALLATIONS GUIDE. til Waoo TV-boks AirTies (7210 og 7310) FIBERBREDBÅND TV TELEFONI INSTALLATIONS GUIDE til Waoo TV-boks AirTies (7210 og 7310) FIBERBREDBÅND TV TELEFONI INDHOLD Velkommen...4 Medfølgende udstyr...6 AirTies (7210 og 7310)...7 Installation...8 Hentning af TV-portal...12

Læs mere

Lommeguide til online-afspilleren "PLEXTALK Linio Pocket"

Lommeguide til online-afspilleren PLEXTALK Linio Pocket Lommeguide til online-afspilleren "PLEXTALK Linio Pocket" 1 Indstil PLEXTALK Linio Pocket 1. Vend Linio Pocket om. Sørg for, at de to små fremspring vender opad. Tryk på den firkantede knap, som sidder

Læs mere

INSTALLATIONS GUIDE. til Waoo TV-boks AirTies (7210 og 7310) Waoo leveres af dit lokale energiselskab

INSTALLATIONS GUIDE. til Waoo TV-boks AirTies (7210 og 7310) Waoo leveres af dit lokale energiselskab INSTALLATIONS GUIDE til Waoo TV-boks AirTies (7210 og 7310) Waoo leveres af dit lokale energiselskab INDHOLD Velkommen...4 Medfølgende udstyr...6 AirTies (7210 og 7310)...7 Installation...8 Hentning af

Læs mere

Sennheiser DW 800 Guide. 1 Installation & Tilslutning

Sennheiser DW 800 Guide. 1 Installation & Tilslutning Sennheiser DW 800 Guide 1 Installation & Tilslutning DW 800 pakken indeholder følgende 2 Mobile enheder 1 Lade station 1 Mellemkabel 1 Strømforsyning 1 PC-kabel 1 Manual Tilslut mellemkablet til din DW

Læs mere

Sådan bruger du BK- 9 Performance List. Formatering af USB- Memory. "Performance List" er en liste over dine registreringer.

Sådan bruger du BK- 9 Performance List. Formatering af USB- Memory. Performance List er en liste over dine registreringer. Sådan bruger du BK- 9 Performance List "Performance List" er en liste over dine registreringer. Hver Performance hukommelse indeholder alle din opsætninger af keyboardet herunder også din rytmestillinger

Læs mere

midi2style - program for konvertering af MIDI-filer til YAMAHA PSR stylefiler

midi2style - program for konvertering af MIDI-filer til YAMAHA PSR stylefiler midi2style - program for konvertering af MIDI-filer til YAMAHA PSR stylefiler Kom i gang Version 5.0 2002-2013 Jørgen Sørensen Web site: http://www.jososoft.dk/yamaha/software/midi2style E-mail: js@jososoft.dk

Læs mere

ScanDis Diktafonen FSV-510 PLUS

ScanDis Diktafonen FSV-510 PLUS Kom nemt i gang med diktafonen Lampe; lyser ved optagelse Skærm [M]-knap: menu Nederst vises hvor meget hukommelse der er tilbage [Afspil/pause]-knap [Spole]-knap: frem/tilbage [Optag/stop]-knap: optagelse

Læs mere

Punktlektion: Lasercutter

Punktlektion: Lasercutter Punktlektion: Lasercutter Denne Punktlektion har til formål at guide dig igennem brugen af lasercutteren, fra start af maskinen og til færdig emne. Dette vil være delt ind i flere afsnit. Læs overskrifterne

Læs mere

Quickguide. Dansk quickguide til Nexus IP opsætning

Quickguide. Dansk quickguide til Nexus IP opsætning Quickguide Dansk quickguide til Nexus IP opsætning Contents NVR guide... 3 1.0 Optageren:... 3 1.1 Tilslutning... 3 1.2 Installation af harddisk:... 3 2.0 Først gang din optager bliver startet:... 4 3.0

Læs mere

Sennheiser BRUGERVEJLEDNING. Set 840

Sennheiser BRUGERVEJLEDNING. Set 840 Sennheiser DK BRUGERVEJLEDNING Set 840 Tillykke med dit nye trådløse Set 840 S fra Sennheiser Ved at følge nedenstående beskrivelse kommer du hurtigt i gang med at bruge dit nye trådløse TV sæt. Pak udstyret

Læs mere

Indstilling af niveauer: Referer eventuelt til illustrationen af frontpanalet på side 4. 1. Sæt LEAD, HARMONY, EFFECTS og INPUT knapperne

Indstilling af niveauer: Referer eventuelt til illustrationen af frontpanalet på side 4. 1. Sæt LEAD, HARMONY, EFFECTS og INPUT knapperne QUICKSTART For at du hurtigst muligt kommer igang med at bruge din nye VoicePrism, bør du læse denne Quick Guide, der forklarer de mest essentielle ting. Selve manualen er mere detaljeret, men vi er overbeviste

Læs mere

- en manual fra Skolekonsulenterne.dk. Versionsdato: August 2008

- en manual fra Skolekonsulenterne.dk. Versionsdato: August 2008 - en manual fra Skolekonsulenterne.dk Versionsdato: August 2008 Indholdsfortegnelse Generelt om manualer fra Skolekonsulenterne.dk...3 Audacity...4 Få fat i programmet...4 Brugerfladen...5 Optag fra mikrofon

Læs mere

Dansk version. Introduktion. Pakkens indhold. Tilslutninger. SC016 Sweex 7.1 eksternt USB lydkort

Dansk version. Introduktion. Pakkens indhold. Tilslutninger. SC016 Sweex 7.1 eksternt USB lydkort SC016 Sweex 7.1 eksternt USB lydkort Introduktion Udsæt ikke Sweex 7.1 eksternt USB lydkort for ekstreme temperaturer. Anbring ikke apparatet i direkte sollys eller i nærheden af varmekilder. Anvend ikke

Læs mere

EnVivo 4GB MP3 afspiller

EnVivo 4GB MP3 afspiller Brugervejledning EnVivo 4GB MP3 afspiller Med OLED skærm & Voice Recording Elektrisk og elektronisk udstyr (EEE) indeholder materialer, komponenter og stoffer, der kan være farlige og skadelige for menneskers

Læs mere

Hearing Products International BRUGERVEJLEDNING. Echo MegaLoop

Hearing Products International BRUGERVEJLEDNING. Echo MegaLoop Hearing Products International DK BRUGERVEJLEDNING Echo MegaLoop Indhold Sikkerhedsinstrukser... 3 Oversigt over pakkens indhold... 4 Produktoversigt... 5 Figur 1... 5 Figur 2... 5 Figur 3... 6 Figur 4...

Læs mere

Udbedring af fejlsituationer ved anvendelse af BridgeMate

Udbedring af fejlsituationer ved anvendelse af BridgeMate Udbedring af fejlsituationer ved anvendelse af BridgeMate Indhold: Kort om BridgeCentral og BridgeMate funktionen Resumé PC en går i dvale eller lukker ned under en session Serveren mister strøm Et bord

Læs mere

ViKoSys. Virksomheds Kontakt System

ViKoSys. Virksomheds Kontakt System ViKoSys Virksomheds Kontakt System 1 Hvad er det? Virksomheds Kontakt System er udviklet som et hjælpeværkstøj til iværksættere og andre virksomheder som gerne vil have et værktøj hvor de kan finde og

Læs mere

5.0 Velkommen til manualen for kanalen HTML-grab Introduktion til kanalen HTML-grab kanalside Hvad er et spot?

5.0 Velkommen til manualen for kanalen HTML-grab Introduktion til kanalen HTML-grab kanalside Hvad er et spot? 5.0 Velkommen til manualen for kanalen HTML-grab 1 5.1 Introduktion til kanalen 1 5.2 HTML-grab kanalside 1 5.2.1 Hvad er et spot? 2 5.2.2 Opret et nyt spot 2 5.2.3 Aktivt og inaktivt spot 3 5.2.4 Rediger

Læs mere

Manual. De vigtigste funktioner. Acoustic Amplifier. Acoustic Singer Live. Acoustic Singer Pro

Manual. De vigtigste funktioner. Acoustic Amplifier. Acoustic Singer Live. Acoustic Singer Pro Manual Acoustic Amplifier Acoustic Singer Live ACS-LIVE Acoustic Singer Pro ACS-PRO De vigtigste funktioner Acoustic Singer er en forstærker, der er designet til sanger/instrumentalisten, der dermed kan

Læs mere

AgroSoft A/S AgroSync

AgroSoft A/S AgroSync AgroSoft A/S AgroSync AgroSync er et AgroSoft A/S værktøj, der bliver brugt til filudveksling imellem WinSvin og PocketPigs. Fordele ved at bruge AgroSync: Brugeren bestemmer overførsels tidspunktet for

Læs mere

Brugermanual. 4GB MP3/ MP4 afspiller

Brugermanual. 4GB MP3/ MP4 afspiller Brugermanual 4GB MP3/ MP4 afspiller Mail: aldi@feiyue.dk 1 VIGTIGT! For optimal brugertilfredshed foreslår vi, at du bruger en pen eller negl, når du betjener skærmen. Mail: aldi@feiyue.dk 2 INDHOLD KNAP

Læs mere

Grundlæggende lydredigering Side 1. Hvis du ikke allerede har programmet så se bagerst i denne manualen.

Grundlæggende lydredigering Side 1. Hvis du ikke allerede har programmet så se bagerst i denne manualen. Grundlæggende lydredigering Side 1 Lyd redigering Hvis du ikke allerede har programmet så se bagerst i denne manualen. Denne vejledning er lavet med Audacity 1.3 beta, men de forskellige udgaver ligner

Læs mere

Hearing Products International BRUGERVEJLEDNING. Echo MegaLoop

Hearing Products International BRUGERVEJLEDNING. Echo MegaLoop Hearing Products International DK BRUGERVEJLEDNING Echo MegaLoop Indhold Sikkerhedsinstrukser... 3 Oversigt over pakkens indhold... 4 Produktoversigt... 5 Figur 1... 5 Figur 2... 5 Figur 3... 6 Figur 4...

Læs mere

Du har nu en genvej på dit skrivebord hen til den mappe hvor dine filer med bøgerne kommer til at ligge, den virkelige sti = c:\bøger.

Du har nu en genvej på dit skrivebord hen til den mappe hvor dine filer med bøgerne kommer til at ligge, den virkelige sti = c:\bøger. Download af bøger i MP3 format Side 1 af 6 Forudsætninger for at kunne benytte denne mulighed er: En computer med rimelig diskplads (hvert bog fylder små 200 MB). En god Internetforbindelse, for ikke at

Læs mere

For at være sikker på at niveauet er korrekt, skal det aflæses på et VU-meter. Media Composeren har indbygget to VU-metere.

For at være sikker på at niveauet er korrekt, skal det aflæses på et VU-meter. Media Composeren har indbygget to VU-metere. LYDJUSTERING 1 Se video på www.vj-dk.dk Når et indslag skal sendes på TV eller streames på nettet, er det vigtigt, at lydstyrken ligger på det rigtige niveau. Hvis lydstyrken ikke er korrekt justeret,

Læs mere

TP200 TP TUBE. Brugervejledning. HDsx. High Definition Sound Expansion

TP200 TP TUBE. Brugervejledning. HDsx. High Definition Sound Expansion TP200 Brugervejledning HDsx High Definition Sound Expansion TP TUBE Tilslutninger (( ( 230V Kassen indeholder: 1 x TP200 højttaler 1 x Netledning 230V (2m) 1 x Bordstand 1 x Brugervejledning AUX Alle lydkilder

Læs mere

Betjening af JustSee inspektions-tv 1. Control Box

Betjening af JustSee inspektions-tv 1. Control Box 1. Control Box 1 Status LED 14 Power kontrol 2 Menu op 15 Hovedtelefon 3 Menu ned 16 Video output 4 Menu venstre 17 Opladerstik 5 Menu højre 18 Sikring 6 Stop 19 Video 1 Video 2 7 Retur 20 Flyt op, ned,

Læs mere

Arbejd med lyd i Audacity

Arbejd med lyd i Audacity Arbejd med lyd i Audacity Mange undervisningsprogrammer gør det muligt at tilføje lyd til din produktion. Brugeren kan enten optage hendes eller hans egen stemme og/eller tilføje forskellige lydeffekter

Læs mere

NDHOLDSFORTEGNELSE VIGTIGT -------------------------------------------------------------------------- 2

NDHOLDSFORTEGNELSE VIGTIGT -------------------------------------------------------------------------- 2 NDHOLDSFORTEGNELSE VIGTIGT -------------------------------------------------------------------------- 2 FOR SIKKER OG BEDST VIRKEMÅDE -------------------- 2 BESKRIVELSE AF FUNKTIONER ----------------------

Læs mere

Afvikling af Bridge turnering. BridgeCentral og BridgeMate. Komponenter, opsætning, afvikling og afslutning af turnering.

Afvikling af Bridge turnering. BridgeCentral og BridgeMate. Komponenter, opsætning, afvikling og afslutning af turnering. Afvikling af Bridge turnering BridgeCentral og BridgeMate Komponenter, opsætning, afvikling og afslutning af turnering. Leif Thusholt 28-08-2010 INDEX A Angiv startscore 17 B BridgeCentral Formål 3 BridgeMate

Læs mere

Brugermanual. 2GB MP3 afspiller

Brugermanual. 2GB MP3 afspiller Brugermanual 2GB MP3 afspiller Indhold 1. Knappe funktioner og fremgagnsmåde... 4 2. Instruktioner... 4 2.1 Tænd og sluk... 4 2.2 Upload Music to the Player... 5 2.3 Afspil musik... 6 2.4 Normal or shuffle

Læs mere

LYDOPTAGELSE MED HMC 41.

LYDOPTAGELSE MED HMC 41. LYDOPTAGELSE MED HMC 41. HMC41-kameraet har to mulige lydsetup - enten med eller uden XLR-boks. XLR-boksen kan købes som ekstratilbehør HMC 41 uden XLR-boks HMC 41 med XLR-boks og mirkrofon Boksen monteres

Læs mere

Amplicomms Telefonsvarer AB900 med ekstra forstærkning

Amplicomms Telefonsvarer AB900 med ekstra forstærkning Amplicomms Telefonsvarer AB900 med ekstra forstærkning Brugervejledning 1. Display 2. Højttaler 3. Forøg lydstyrken 4. Forrige besked 5. Justér hastigheden 6. Optag 7. Tænd/sluk, stop afspilning 8. Reducér

Læs mere

Marker det ønskede klip Vælg Videoeffekter, Tryk Plug-in (stikkontakten), Farveeffekter, Farvekorrigering, OK

Marker det ønskede klip Vælg Videoeffekter, Tryk Plug-in (stikkontakten), Farveeffekter, Farvekorrigering, OK Bent Sehested Odense Video Klub Side 15 Manuel farvekorrigering. Tidligere (side 13) er der vist en indstilling, hvor du kunne lave en automatisk farvekorrektion. Der er også en mulighed for at gennemføre

Læs mere

Genvejstaster til Windows

Genvejstaster til Windows Genvejstaster til Windows Selvom musen er et praktisk redskab, er den langt fra altid den hurtigste måde at styre computeren på. Ofte vil det være meget hurtigere at bruge genvejstaster. Hvis du sidder

Læs mere

DMX styring med USB-interface

DMX styring med USB-interface DMX styring med USB-interface Introduktion...2 DMX bibliotek...3 Programmering af kanaler...7 Sådan skabes et show/en lyssekvens...11 Introduktion DMX LightPlayer er en avanceret men meget brugervenlig

Læs mere

Guide til indbygget PLC Teco 7300 CV frekvensomformere

Guide til indbygget PLC Teco 7300 CV frekvensomformere Guide til indbygget PLC Teco 7300 CV frekvensomformere Juni 2005 Indholdsfortegnelse. Interface...3 Installering af PC-program...3 Forbindelse til frekvensomformer...4 Gem parameteropsætning / PLC-program...7

Læs mere

Fable Kom godt i gang

Fable Kom godt i gang Fable Kom godt i gang Vers. 1.3.1 Opdateret: 29-08-2018 Indholdsfortegnelse 1. Installer programmet 3 2. Pak robotten ud 5 3. I gang med at programmere 6 4. Programmér Fable til at køre fra 90 til -90

Læs mere

Quick guide for lyd og lysanlæg i Aksen

Quick guide for lyd og lysanlæg i Aksen Quick guide for lyd og lysanlæg i Aksen Indholdsfortegnelse 1. Mixer anbragt på scenen... 3 1.1. Omskifter for trådløse mikrofoner... 3 1.2. Forbindelser mellem mixer og forstærker... 4 1.2.1. Multikabel-forbindelser

Læs mere

Sæt altid USB stikket i computeren, før du installerer softwaren. (Gælder ikke i XP) Tilslut USB adapteren til en ledig USB port på din computer

Sæt altid USB stikket i computeren, før du installerer softwaren. (Gælder ikke i XP) Tilslut USB adapteren til en ledig USB port på din computer TeamBoard Hurtig Start #1 Velkommen til TeamBoard! USB TeamBoard Hardware Installation Seriel TeamBoard Denne hurtig start guide indeholder de vigtigeste ting ang. brugen af TeamBoard. Bemærk: Sæt altid

Læs mere

DUNE HD 102 Indhold DUNE HD HDMI WIFI Modtageren Tændt Slukket USB port AV OUT

DUNE HD 102 Indhold DUNE HD HDMI WIFI Modtageren Tændt Slukket USB port AV OUT Indhold DUNE HD TV-102 modtagerboks Strømforsyning HDMI-kabel AV-kabel (anvendes, hvis dit TV ikke har HDMI men kun scart-indgang) IR-øje (anvendes, hvis fjernbetjeningen ikke kan se boksen) Fjernbetjening

Læs mere

AUTO-HIFI AUTORADIO MED CD AFSPILLER MED PLL FM/AM OG AFTAGELIG FRONT PANEL CD-482. Instruction manual

AUTO-HIFI AUTORADIO MED CD AFSPILLER MED PLL FM/AM OG AFTAGELIG FRONT PANEL CD-482. Instruction manual AUTO-HIFI R AUTORADIO MED CD AFSPILLER MED PLL FM/AM OG AFTAGELIG FRONT PANEL CD-8 Instruction manual DIGITAL AUDIO CD-8GD AUTORADIO MED CD AFSPILLER MED PLL FM/AM OG AFTAGELIG FRONT PANEL. BRUGSANVISNING

Læs mere

Digital stemmeoptager

Digital stemmeoptager Digital stemmeoptager I. Funktionsbeskrivelse 1. REC (optagerknap) 2. STOP (stop/tænd og sluk) 3. UP (spring frem) 4. DOWN (spring tilbage) 5. HOLD (låseknap) 6. VOL+ (lydstyrke op) 7. VOL (lydstyrke ned)

Læs mere

Micro Hi-Fi System. Brugervejledning ENV-1152

Micro Hi-Fi System. Brugervejledning ENV-1152 Micro Hi-Fi System Brugervejledning ENV-1152 Indhold Kom godt i gang... 2 Strømforsyning... 2 Antenne... 2 Højttaler ledningsforbindelse... 2 Brug af fjernbetjening... 2 Knapper... 3 Betjeningsvejledning...

Læs mere

Bluetooth Hovedtelefoner

Bluetooth Hovedtelefoner KW 18-1 Læs denne brugsanvisning omhyggeligt igennem før apparatet tages i brug. Fås i to forskellige farver: BT9026-SW (sort) I BT9026-RT (rød) Service: AS Marketing; Telemarken 3 A; DK-5600 Faaborg;

Læs mere

ELCANIC A/S. ENERGY METER Type ENG110. Version 3.00. Inkl. PC program: ENG110. Version 3.00. Betjeningsvejledning

ELCANIC A/S. ENERGY METER Type ENG110. Version 3.00. Inkl. PC program: ENG110. Version 3.00. Betjeningsvejledning ELCANIC A/S ENERGY METER Type ENG110 Version 3.00 Inkl. PC program: ENG110 Version 3.00 Betjeningsvejledning 1/11 Generelt: ELCANIC A/S ENERGY METER Type ENG110 er et microprocessor styret instrument til

Læs mere

Til et klassisk TV-setup er der typisk tre mulige mikrofoner - nemlig kameramikrofonen, en ekstern retningsbestemt mikrofon og en microport.

Til et klassisk TV-setup er der typisk tre mulige mikrofoner - nemlig kameramikrofonen, en ekstern retningsbestemt mikrofon og en microport. LYDOPTAGELSE Lyden er en ekstrem vigtig del af en film eller et TV-indslag og ofte afgørende for forståelsen af historien. Seerne kan delvist se bort fra dårlige billeder men er lyden dårlig, finder fingeren

Læs mere

BeoSound 3000. Vejledning

BeoSound 3000. Vejledning BeoSound 3000 1 Vejledning BeoSound 3000 Guide BeoSound 3000 Reference book Denne vejledning indeholder 3 Der findes to vejledninger, du kan læse for at lære dit Bang & Olufsen produkt at kende. Vejledning

Læs mere

Hearing Products International BRUGERVEJLEDNING. Echo MiniTech Pro

Hearing Products International BRUGERVEJLEDNING. Echo MiniTech Pro Hearing Products International DK BRUGERVEJLEDNING Echo MiniTech Pro Tillykke med din nye MiniTech Pro! MiniTech Pro er en lille brugervenlig personlig modtager med: Mikrofon til samtaleforstærkning Teleslynge

Læs mere

Kend din Easi-Speak optager

Kend din Easi-Speak optager Kend din Easi-Speak optager Easi-Speak Kontrol-symboler Optag og afspil for første gang Tænd for Easi-Speak ved at skubbe On-Off-knappen mod On indtil statuslampen blinker eller lyser vedvarende ORANGE.

Læs mere

Quick guide til Condes 8.

Quick guide til Condes 8. Quick guide til Condes 8. Quick guide til Condes 8.... 1 Starte Condes:... 2 Opret poster.... 6 Opdatere post detaljer:... 7 Finjustere postcirklen.... 8 Flytte postnummer... 9 Sætte poster sammen til

Læs mere

Side 1 af 10. Lydbreve. Indhold. Indhold...1 Forord...2 Lydoptager...2 Ændring af indtalt lyd...4 Sende dit lydbrev...8 Lyde i Worddokumenter...

Side 1 af 10. Lydbreve. Indhold. Indhold...1 Forord...2 Lydoptager...2 Ændring af indtalt lyd...4 Sende dit lydbrev...8 Lyde i Worddokumenter... Side 1 af 10 Indhold Indhold...1 Forord...2 Lydoptager...2 Ændring af indtalt lyd...4 Sende dit lydbrev...8 Lyde i Worddokumenter...8 Side 2 af 10 Forord Du har måske et barnebarn, der ikke har lært at

Læs mere

Brugermanual Model Raxtune Oxygen

Brugermanual Model Raxtune Oxygen VST DAB+yourCar v2 DAB bil-receiver og Kontrolsystem (DAB/DAB+) Brugermanual Model Raxtune Oxygen Professionel installation er påkrævet Indholdsfortegnelse 1. Introduktion 2. Hvordan systemet virker 3.

Læs mere

Server Manual v8.4. Manual v8.4. Brugermanual. Side 1. Copyright 2011 MJ Vision Support 70208212

Server Manual v8.4. Manual v8.4. Brugermanual. Side 1. Copyright 2011 MJ Vision Support 70208212 Manual v8.4 Brugermanual Side 1 Guide til styrepanelet Styrepanelet er meget simpelt bygget op. Forklaringen omkring diverse knapper mm., er givet herunder: Viser dato, klokken samt fri optageplads Viser

Læs mere

I denne manual kan du finde en hurtig introduktion til hvordan du:

I denne manual kan du finde en hurtig introduktion til hvordan du: VORES NORDSJÆLLAND HURTIGT I GANG MANUAL 01: Bruger HVAD INDEHOLDER DENNE MANUAL? I denne manual kan du finde en hurtig introduktion til hvordan du: 1. Finder Vores Nordsjælland hjemmesiden 2. Opretter

Læs mere

Velkommen til IT for let øvede

Velkommen til IT for let øvede Velkommen til IT for let øvede Kursus er hjælp til selvhjælp og I får mest ud af det, hvis I også derhjemme afsætter nogle timer til øvelser på jeres computer. Vi sørger for hjemmeopgaver!! Der er masser

Læs mere

INSTALLATIONS GUIDE. til Waoo TV-boks AirTies 7410X FIBERBREDBÅND TV TELEFONI

INSTALLATIONS GUIDE. til Waoo TV-boks AirTies 7410X FIBERBREDBÅND TV TELEFONI INSTALLATIONS GUIDE til Waoo TV-boks AirTies 7410X FIBERBREDBÅND TV TELEFONI INDHOLD Velkommen...4 Medfølgende udstyr...6 AirTies 7410X...7 Installation...8 Start af TV-portal...12 Generelt om brug af

Læs mere

Installationsguide. til Waoo! TV boks AirTies (7210 og 7310)

Installationsguide. til Waoo! TV boks AirTies (7210 og 7310) Installationsguide til Waoo! TV boks AirTies (7210 og 7310) Fiberbredbånd TV Telefoni Fiberbredbånd TV Telefoni 2 Indhold Velkommen...4 Medfølgende udstyr... 6 AirTies (7210 og 7310)...7 Installation...

Læs mere

BRUGERVEJLEDNING SIGNALFORSTÆRKER

BRUGERVEJLEDNING SIGNALFORSTÆRKER BRUGERVEJLEDNING SIGNALFORSTÆRKER Side 1 til signalforstærker Introduktion en fra LOCKON bruges til at forlænge og forstærke det trådløse signal fra centralenheden ud til de forskellige enheder som rumsensorer,

Læs mere

Brugermanual VST VOH-1200DV

Brugermanual VST VOH-1200DV Brugermanual VST VOH-1200DV IR-øje for fjernbetjening styrer forbindelsen mellem fjernbetjening og skærm Trådløse infrarøde hovedtelefoner styres af IR-sensor i skærmen. Når TV-funktion skal bruges, vælges

Læs mere

INSTALLATIONS GUIDE. til Waoo TV-boks AirTies 7410X FIBERBREDBÅND TV TELEFONI

INSTALLATIONS GUIDE. til Waoo TV-boks AirTies 7410X FIBERBREDBÅND TV TELEFONI INSTALLATIONS GUIDE til Waoo TV-boks AirTies 7410X FIBERBREDBÅND TV TELEFONI INDHOLD Velkommen...4 Medfølgende udstyr...6 AirTies 7410X...7 Installation...8 Start af TV-portal...12 Generelt om brug af

Læs mere

Ofte stillede spørgsmål til Smart Pianist

Ofte stillede spørgsmål til Smart Pianist Ofte stillede spørgsmål til Smart Pianist Her er en liste over ofte stillede spørgsmål og deres svar. Se brugervejledningen for at få detaljerede oplysninger om instrumentet og specifikke betjeningsinstruktioner.

Læs mere

Opslagsbog om computer. Af Erik Veidorf og Mike T. Krogh.

Opslagsbog om computer. Af Erik Veidorf og Mike T. Krogh. Opslagsbog om computer Af Erik Veidorf og Mike T. Krogh. Indhold: Side 1-------------------------------------------------------------------------------------------------------------CD-Rom/disk drev/ Side

Læs mere