Verdenshistorie på en weekend, fra USA. Af Helene Riisgaard Pedersen

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Verdenshistorie på en weekend, fra USA. Af Helene Riisgaard Pedersen"

Transkript

1 Verdenshistorie på en weekend, fra USA. Af Helene Riisgaard Pedersen I weekenden den 2. og 3. September, 2006 blev der skrevet verdenshistorie for Dansk/Svensk Gårdhund. Den første specialklub for racen udenfor Skandinavien er en realitet. Den hedder DSFCA (Danish/Swedish Farmdog Club of America), og klubben afholdt i forbindelse med en ARBAudstilling sin første nationale specialklub udstilling. Denne udstilling var ikke alene den første af slagsen i USA, men også den første af sin art nogensinde i hele verden, udenfor de Skandinaviske lande. For os her i USA var det en meget, meget stor begivenhed. Jeg har selv været meget dybt involveret i at få denne udstilling til at blive til virkelighed, og må sige, at i det øjeblik at den VAR virkelighed, og man stod midt i det hele, med gårdhunde allevegne omkring sig, da slog hjertet et ekstra slag, og man blev ganske blød i knæene. Med hilsen fra Maddy og jeg USA er et enormt land, og der er mange tusinde kilometer imellem de fleste gårdhundes bopæl. Dette til trods, er ejerne i meget aktiv og nær kontakt med hinanden, og har været i flere år, via en internetgruppe.

2 Nysgerrigheden for at sætte ansigter på de andre var stor, samtidig med at kærligheden til racen, samt interressen for racen og ønsket om at lære mere om fortolkning af racestandarden, prioriter og styrke/svagheder i ens egen hund er enorm, fordi man ønsker at udviklingen af racen skal ske bedst muligt, og mest tro imod hjemlandene. Mange her i landet har aldrig set andre gårdhunde end deres egen, og måske en enkelt mere, som er kommet forbi på besøg engang. Ejergruppen var moden til, at der skete noget, for at samle så mange som muligt på eet og samme sted, og lære noget. Lars Adeheimer, Sverige gav åbne kritiker ved ringside, og det var utroligt lærerigt. Lars Adeheimer, Sverige har gennem flere år tilbudt at dømme gårdhundene i USA, da han ofte er i landet i anden anledning og det ikke ville være særligt besværligt for ham at stille op. Derfor var det oplagt at invitere ham til at dømme gårdhunde, samt at afholde et seminar om racen. Det føltes vigtigt, at der kom en dommer fra Danmark eller Sverige, som vidste noget, og som havde noget at bringe i form af meget efterspurgt uddannelse. Og da invitationen blev sendt ud, skete miraklet...den ene tilmelding efter den anden løb ind, og som månederne gik, blev det tydeligt, at en ny rekord var undervejs. Over 1/3-del af den samlede population planlagde at komme, tidligere forsamlinger af Gårdhunde havde rekord med 14 stykker. Folk bookede fly-billetter for dem og deres hunde, forhørte sig om forberedelser til at rejse så langt med deres hund, ja endog var der flere, som ikke kunne komme selv, som arrangerede med andre, at de medbragte deres hund for dem, for at den kunne blive bedømt af en dommer med kendskab til racen, en der kom fra et af racens hjemlande. 25 Dansk/Svenske gårdhunde endte med at ankomme fra nær og især fjern, til en forstad til Denver i Colorado i løbet af Fredag den 1. September. Vi havde lavet en grupperabataftale med Radisson hotellet, som lå lige i nærheden af hvor udstillingen skulle finde sted. At tage sine hunde ud på en luftetur, var næsten som at være i Danmark, der var gårdhunde allevegne syntes man. Og bekendte mennesker som man allerede følte man var lidt i famile med, og som ville hilse på. Lutter glade ansigter som havde set frem til weekenden i mange måneder, og havde forberedt sig selv og deres hunde til i mange tilfælde den allerførste udstilling, de nogensinde havde deltaget i. Vores voksne hvalpe, kuldsøskende som ikke havde set hinanden siden de rejste hjemmefra, blev bragt sammen igen, familier som via havde kendt hinanden i årevis, traf hinanden for allerførste gang med knus og kram. Følelsen var familefølelse, varm, hyggelig og åh så vidunderlig.

3 Her mit absolut yndlingsbillede, 6 af vores Maddy s 10 hvalpe, som blev bragt sammen ved denne lejlighed, og hvis ejere fik taget dette billede til mig. Glæden og stoltheden i deres udtryk gør een så glad indeni, og fællesskabet knyttet her, er af den slags der varer hele livet. Ejerne i USA har et fantastisk sammenhold, det er meget svært at beskrive. Men prøv måske engang at sammenligne afstande i de Skandinaviske lande med størrelsen af USA, og så tilføj det stykke information, at på denne udstilling deltog der hunde fra følgende stater: Massachussets, Florida, Illinois, South Dakota, Nebraska, Wyoming, Utah, Californien og endda også Alaska. Det kan måske give en ide om hvor stærkt ønsket var om at deltage...selve prisen for at tilmelde en hund, var intet imod rejseomkostninger, enten det var feriedage til at køre i bil (og dermed benzin) i flere døgn både før for at komme frem, og efter for at komme hjem, eller det var flybilletter til at flyve i mange timer, samt overnatninger på hotel. Dertil skal lægges at nogle ankom med hele familien, andre havde måttet arrangere pasning af børn og andre dyr eller hunde, imens de var væk. At komme til en national hundeudstilling i USA er derfor noget der virkelig kræver flere måneders planlægning, og selvfølgelig var forventningerne også store, det skulle gerne være maset og indsatsen værd. Og det kan jeg melde, at det var det. Fra samtlige deltagere har det lydt, at de vil gøre det igen. Selve udstillingsdelen var kun lidt af selve oplevelsen, for imellem var vi sammen med hinanden til måltider og hygge, og der var rigtigt meget socialt samvær. Ringtræning fredag aften på hotellets parkeringsplads.

4 Fredag aften samledes de, som ikke før har udstillet, og vi havde en stor ringtræningsklasse, for at af-mystificere og tage brodden af nervøsiteten. Det lykkedes, og var der stadig nogle, som havde en lille sommerfugl i maven ved udstillingen lørdag, så hjalp dommeren på meget dygtig vis, til at få folk og hunde til at slappe af. Det var en meget postiv udstillingsoplevelse at udstille for en erfaren dommer, som var på stedet af egen fri vilje og lyst, og som gerne ville hjælpe til med til at give alle en god oplevelse. Der var bred enighed om, at dommeren var dygtig til at hjælpe alle, både mennesker og hunde, til at slappe af og ikke være spor nervøse Der var udstillinger af ARBA både lørdag og søndag, 2 udstillinger om dagen afholder de, og vores specialklubudstilling var lørdag eftermiddag. På det tidspunkt havde vi haft fælles morgenkaffe med brød til, fået tildelt et område til vores mange hunde og vores gear, og fået hundene placeret under afslappede forhold, 2, 3, 4 og 5 hunde sammen i mindre indhegninger, side om side. Vi slog simpelthen lejr.

5 Gårdhundelejren Der var ikke andre racer der var i så stort et antal som gårdhundene, alene det, at vores lille race dominerede hele udstillingen i antal, var en kæmpe stor oplevelse i sig selv. Da vi havde udstillet på den første morgenudstilling, fik vi afhentet fælles frokost, og vores dommer ankom og hilste på. Vi havde fremsat ønske om at lave en raceparade med alle hundene i ringen på een gang, dels for at markere hvor mange vi var, for at bestyrke vores sammenhold, og for bare een gang at have dem alle sammen i ringen på samme tid. Det var jo en enorm begivenhed, og aldrig havde vi haft så mange samlet på samme sted. Dommeren foreslog meget venligt at vi lavede vores parade inden bedømmelserne begyndte, for at give hundene oplevelsen at være i ringen, inden de skulle på. Det vandt gehør, og det var egentlig meget betænksomt at lade os gøre det på den måde, taget i betragtning af, at langt over halvdelen af hundene, samt deres ejere, aldrig før havde været i en udstillingsring, endsige troet, at de nogensinde ville prøve det, før de fik gårdhund. Jeg kan ikke beskrive oplevelsen af paraden, men jeg vil gerne prøve, for den betød utroligt meget, og er den, som fylder mest i erindringen om weekenden. Dengang jeg fik min første gårdhund var her ikke 15 gårdhunde i USA, og der blev højst udstillet 3-4 gårdhunde en gang årligt i USA. Siden har jeg lagt et meget stort stykke arbejde i, at bevare kontakten til nye, både USA-fødte og importerede hunde, og forsøgt at hjælpe til med, at de havde kontakt indbyrdes med hinanden, netop for en dag at kunne lave noget sammen, allesammen. Nu er her 69 gårdhunde, og tæller man det kuld med, som blev født i Californien den dag denne udstilling løb af stablen (denne meddelselse lørdag aften udløste klapsalver og stor fælles glæde), så er her 74. Jeg har tidligere oplevet en udstilling, hvor vi havde 14 gårdhunde samlet, og det var stort. Nu havde jeg i ugevis været søvnløs over praktiske forberedelser, over at være ansvarlig for at sørge for så mange mennesker og hunde i en hel weekend. Jeg havde arbejdet i 4 år på at hjælpe til at få en klub etableret i USA, samt i 3 år på at få en national udstilling styltet på benene, med alle de faldgruber undervejs, som hører med, når man forsøger sig med den slags for første gang.

6 Det er jo immervæk sådan, at man kan forberede ligeså meget man vil, og arrangere alt på bedste vis, men uanset hvad, så har man altså ikke et arrangement, før folk faktisk møder op og deltager. Raceparade af 25 Dansk/Svenske Gårdhunde i USA var en ubeskrivelig oplevelse, som os der var med, aldrig, aldrig glemmer. Hvad der lå forud for arrangementet i sig selv, og hvad der lå forud af forberedelser og planlægning fra hver enkelt af de deltagende, for at de kunne være der, er ganske utroligt, og ja, følelserne løb over med mange af os, og glædestårerne stod i øjnene på en. At se disse billeder bagefter, taget af venlige sjæle som stod undenfor og forevigede dette øjeblik, tager stadig pusten fra mig. Og jeg tror, at det var det, som tog pusten fra mig, og stadig gør...det faktum at folk gik gennem ild og vand og rent faktisk var tilstede med deres hunde. At gå ind i ringen, og slutte kredsen, og se rundt i hele ringen, ansigterne på de mange kendte mennesker, som man er kommet til at holde af, og de små brogede Gårdhunde fylde hele ringen rundt, ja indrømmet, det fik følelserne til at løbe over, og bragte altså glædestårer i øjenkrogene. Det var uventet og overrumplende, og man ønskede at bevare netop det øjeblik af tid og sted i een evighed indeni. Jeg tænkte, at NU havde jeg oplevet min største drøm, og kneb mig selv i armen, for at sikre at jeg virkelig var vågen. Det var helt fantastisk. SÅ langt væk hjemmefra, det smukkeste syn af dejlige hunde og herlige folk,

7 følelsen af et meget, meget stærkt fællesskab, og jeg tænkte at kunne de derhjemme dog bare se os nu, kunne dette øjeblik dog bare vare evigt. Mange andre blev overrumplet på samme måde, så stærk var virkningen. Og det lyder måske småskørt nu, man skal nok have været med igennem tykt og tyndt, for helt at kunne forholde sig. Men når der engang (mere snart, end man tror umiddelbart) er flere hundrede gårdhunde i USA, så kan man ikke forvente at dette fællesskab kan vedligeholdes på samme stærke og lille-gruppe familie-følelses måde. Derfor er jeg er altså overmåde taknemmelig for, at have haft den oplevelse, for os der var der i ringen sammen med hinanden og vores elskede små hunde den dag, vil altid bære den følelse indeni os, som noget vi delte, og som noget der var så specielt, at det aldrig kan gentages. En rigtig ener kan man vist roligt sige, og da man stod der sammen med alle de andre, da vidste man det, for man kan aldrig gentage en success, og der er kun een gang, som er den allerførste. 36 mennesker og 25 Dansk/Svenske Gårdhunde, vi var der! Og så begyndte den udstilling, som alle var kommet for. Lars Adeheimer gav åben kritik ved ringside, og tog i meget stærk betragtning, at her var en gruppe af mennesker, som stort set intet vidste. På dygtig vis formåede han at gøre en meget formel aktivitet, som en udstilling jo faktisk er, til en noget ualmindelig og rigtig hyggelig og rar oplevelse. Han kom ud over ringsiden, med dygtige forklaringer på sine observationer, både positive og negative, han fik hundene i ringen til at slappe af og vise sig på bedst mulige måde, og han fik folk til at le. Dommeren gav hver en hund detaljeret åben kritik ved ringside, og en lære-sulten skare lytter

8 Jeg er stadig ikke sikker på, om vi havde hyret en hundedommer eller en Svensk entertainer med en sjælden for racen (Svensk) humoristisk sans, men som hundedommer blev han lynhurtigt meget populær, for han var dygtig, der var rød tråd, visdom og mening i det der blev sagt, og fremfor alt, så lærte alle helt utroligt meget. Efter udstillingen blev der dømt gruppe og best in show af en anden (Amerikansk) dommer. Vi stod alle og heppede på vores Gårdhunde-BIR, og jublen ville næsten ingen ende tage, da Dansk/Svensk Gårdhund blev gruppe 1. Men det var intet imod tumulten og klapsalverne, da Dansk/Svensk Gårdhund blev Best In Show Reserve...ihh hvor var vi stolte...een for alle og alle for een, det var ligemeget hvem der vandt af vores hunde, bare det at en Gårdhund placerede så højt, det var alt maset værd for os allesammen at opleve. Endnu en tilføjelse til fællesfølselsen, helt sikkert. Bedst i racen udpeges, som senere stolt fremviser sin best in show reserve rosette Udstillingen var indendørs, og da vi ville komme tilbage næste dag og udstille igen, fik vi lov til at lade alting stå, fordi der ville blive låst af for natten. Hvor var det dog dejligt nemt, og hvor lignede Gårdhundelejren bare et tumult af hundekasser, indhegninger, vandskåle, legetøj, tasker, liner, nummerskilte osv. Og ovenover alting strålede... ja ikke moder sol, men klubbens logo, som for første gang var trykt i farver på et enormt banner, med klubbens formål i tekst.

9 DSFCA s logo trykt for første gang på et enormt banner, med klubbens formål i tekst. Vi var alle enige om, at det var det bedste af de mange mulige logoer, vi kunne have valgt. Også logoet bragte mange store og positive følelser at se i levende live, alene det at vælge og producere logoet, tog os mange måneder at nå til enighed om, og da det hang der henover vores lejr, var vi alle enige om, at det var det bedste logo vi kunne have valgt. Vi skyndte os fra udstillingshallen tilbage til motellet, hvor hunde blev luftet og fodret af, og derefter var det tid til at fodre menneskene af. Der var reserveret plads i en restaurant lige ved siden af hotellet, og vi samledes alle til middag og en velfortjent øl. Snakken gik livligt, Lars Adeheimer deltog, og han gav udtryk for meget stor tilfredshed med det han havde set på dagen. Det var opløftende at høre, at han synes at vi har en god base at arbejde på for racens fremtid. Vores middag var dejlig uformel, vi hyggede, snakkede, skålede og grinede. Alle var dødtrætte efter en lang dag, men ingen ville være den, der brød op først, og vi havde også planlagt et seminar, som skulle starte klokken 20. De fleste af os nåede kun lige at lyn-lufte vores hunde, inden vi samledes igen i et mødelokale på hotellet, og sad klar med kaffe, vand, papir og blyant. Der blev givet en meget detaljeret gennemgang af detaljerne i racestandarden, dels lidt fra det Svenske dommerkompendium, men jeg genkendte også flere billeder og ting fra det Danske. Derudover havde Lars Adeheimer tilføjet nogle flere billeder efter eget valg, som han også kommenterede på. Det var utroligt bekræftende, at høre standarden fortolket og gennemgået så tro imod det jeg har formået at rage til mig at lærdom fra Danmark gennem årene, og det var forfriskende at lære, og opleve at forstå, endnu mere. Det er meget tydeligt, at racenstandarden, så simpel som den forekommer at være, i sine mange små detaljer er et uhyre værk, som det nødvendigvis må tage mange ÅR at blive rigtig fortrolig med. Men der blev absolut taget hul på bylden for os i USA, og øjnene blev åbnet på vid gab. I sidste halvdel af de vel 2-3 timer vi havde seminar, var der spørgsmål og almindelig snak om gennemgangen, samt eksempler fra det virkelige liv,

10 naturligvis hovedsageligt baseret på Lars Adeheimers egne erfaringer som opdrætter af racen igennem næsten 20 år Det var et muntert og ikke kedeligt seminar, og til trods for at alle var trætte helt ind til knoglemarven, var der uhyre stor opmærksomhed og aktiv deltagelse fra de ca. 20 tilstedeværende...det var guldkorn for meget sulte tilhørere, som ønskede at lære og ønskede at forstå, og en helt ny verden åbnede sig op for de mange, som aldrig har haft nogen til at forklare dem, hvad racestandarden egentlig betyder. Siden den aften, er der vist ikke nogen af de, som var der, der helt har set på hunde på samme måde som før. Og det er spændende, for det giver gro-bund for flere øjne der ser, og jo flere øjne, der ser, des mere ser man tilsammen. Søndag startede igen tidligt. Vi havde dels de fleste gårdhunde tilmeldt til en ARBA udstilling med en Amerikansk dommer, og dels havde vi planlagt at lege med gårdhundene, små skøre og sjove konkurrencer, som intet havde med udstilling at gøre. Da udstillingen var slut, gav ARBA os lov til at anvende een af udstillingsringene til vores Farmdog fungames. Klar til skæg og ballade, afslappet stemning imens man kigger på fungames eller venter på at ens navn kaldes ind til deltagelse Og hvor var det dog godt, at vi gjorde dette. Linet op ved ringside var campingstolene, folk sad og så på eller ventede på at deres navn blev kaldt op, og stemningen var meget munter, meget afslappet, og en pjattet, nærmest som en påtaget barnlig konkurrence-stemning kom op i folk...hvem kunne tilkalde en andens hund hurtigst? Hvilken hund kunne gribe flest bolde i luften? Hvilket hold kunne hurtigst køre deres hunde igennem en slalombane i trillebør? Og hvem kunne få dommerpanelet (bestående af børnene) til at falde for det bedste hunde-trick?

11 Slalom i trillebør, konkurrencen var intens! Det vindende hold nederst til højre. Var der ikke team-ånd og sammenhold inden, ja så var der det i hvert fald da vi begyndte at lege...gode råd og tilråb, beskidte kneb og sammensværgelser, strikket sammen for at forstyrre eller snyde modstanderne, hastig ombytning af hunde der kunne mere eller mindre end andre. Osv.osv. Altsammen kun for sjov, og sjovt var det. Nogle muntre timer i muntert lag, og een stor familie, fra alle ender af verdenshjørnerne, af alle mulige forskellige fag, interresser, samfundslag og livsstile... alle med det til fælles, at de holder så uendeligt meget af deres lille hund, og de brænder for dens race.

12 Der er da ikke grænser for, hvad man kan få folk til! Og der er da ikke noget så hylende morsomt, som at løbe slalom med en bold på en ske, sin hund i snor, iført et grønt bastskørt og en tåbelig hat! Man kan sige, at geografisk og sociologisk set, er det usandsynligt at man kan bringe sådan en gruppe mennesker sammen, og få dem til at tilbringe en hel weekend i hinandens selskab...men at de samtidig alle som een kan tage hjem efter den weekend, og have haft en oplevelse for livet, som de ønsker at gentage med de samme mennesker, det er teoretisk set nærmest en umulighed. Dansk/Svensk Gårdhund i USA er kommet for at blive, og den er p.t. i de allerbedste hænder hos nogle meget, meget entusiastiske familier, som alle har det til fælles, at de uendeligt gerne vil give racen den bedste start, og dermed den bedste fremtid.

13 Jeg selv vil altid huske den weekend som een af de største oplevelser jeg nogensinde har haft, og jeg er glad for at have levet til at have den oplevelse. Spektret af følelser og fakta, som man gennemgik i løbet af de forskellige højdepunkter i weekenden, ja selv sent ud på aftenerne, da selskabet var reduceret til nogle få stykker på hotellets terrase, eller en endnu mindre gruppe med en håndpilsner på sengekanten i ens værelse, er i grunden så kompleks, at man stadig nu, flere uger efter, kommer til at grine ved at tænke på noget der var sjovt, pludselig husker noget nogen sagde, eller man bemærker sig noget man lærte, eller kommer i tanker om noget man skal huske at følge op på. Alle der deltog i weekenden i Colorado har meldt tilbage at de havde en uforglemmelig oplevelse, som var alt deres besvær for at komme værd, og at de vil gøre det om igen. Og det gør vi så, for vores næste nationale klubudstilling er fastsat til November næste år, hvor Ole Staunskjær kommer. Der er allerede nu et stort antal af tilsagn om deltagelse, folk lavede aftaler allerede i Colorodo om næste år, så snart de hørte om det, og endnu flere, som af forskellige årsager ikke kunne komme dennegang, har allerede nu sat tid af i kalenderen, fordi de er klar over at de gik glip af en kæmpe oplevelse, og i hvert fald vil være med næste gang, uanset hvad. Jeg glæder mig selv mindst ligeså meget som jeg gjorde op til dennegang, for jeg ved allerede nu, at også den weekend bliver en fantastisk oplevelse; hyggelig, rar, sjov og lærerig. Vi glæder os til at også Ole Staunskjær skal få den oplevelse sammen med os, for vi synes selvfølgelig selv, at vi allesammen tilsammen er ret godt selskab! Gruppebillede af folk og gårdhunde, Denver, Colorado, Tilsammen synes vi selv, at vi er ret godt selskab!

Forslag til rosende/anerkendende sætninger

Forslag til rosende/anerkendende sætninger 1. Jeg elsker dig for den, du er, ikke kun for det, du gør 2. Jeg elsker din form for humor, ingen får mig til at grine som dig 3. Du har sådan et godt hjerte 4. Jeg elsker at være sammen med dig! 5. Du

Læs mere

Sebastian og Skytsånden

Sebastian og Skytsånden 1 Sebastian og Skytsånden af Jan Erhardt Jensen Sebastian lå i sin seng - for han var ikke rask og havde slet ikke lyst til at lege. Mor var blevet hjemme fra arbejde, og hun havde siddet længe hos ham,

Læs mere

Indvandreren Ivan. Historien om et godt fællesskab

Indvandreren Ivan. Historien om et godt fællesskab Indvandreren Ivan Historien om et godt fællesskab Ih, hvor jeg føler mig underlig i denne her by!, tænkte jeg den første gang, jeg gik mig en tur i byen, da vi lige var ankommet. Mit hjemland, Argentina,

Læs mere

Kirke for Børn og UNGE Søndag 18. januar kl. 17.00. 787 du som har tændt millioner af stjerner

Kirke for Børn og UNGE Søndag 18. januar kl. 17.00. 787 du som har tændt millioner af stjerner 1 Kirke for Børn og UNGE Søndag 18. januar kl. 17.00 21 Du følger Herre, al min færd 420 Syng lovsang hele jorden 787 du som har tændt millioner af stjerner Da jeg kom i 6. klasse fik vi en ny dansklærer,

Læs mere

Tormod Trampeskjælver den danske viking i Afghanistan

Tormod Trampeskjælver den danske viking i Afghanistan Beretningen om Tormod Trampeskjælver den danske viking i Afghanistan 25. februar 2009-1. udgave Af Feltpræst Oral Shaw, ISAF 7 Tormod Trampeskjælver får en ny ven Det var tidlig morgen, og den danske viking

Læs mere

Prøve i Dansk 2. Skriftlig del. Læseforståelse 2. November-december 2014. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 2: Opgave 3 Opgave 4 Opgave 5

Prøve i Dansk 2. Skriftlig del. Læseforståelse 2. November-december 2014. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 2: Opgave 3 Opgave 4 Opgave 5 Prøve i Dansk 2 November-december 2014 Skriftlig del Læseforståelse 2 Tekst- og opgavehæfte Delprøve 2: Opgave 3 Opgave 4 Opgave 5 Hjælpemidler: ingen Tid: 65 minutter Udfyldes af prøvedeltageren Navn

Læs mere

Så skal der arbejdes...

Så skal der arbejdes... Så skal der arbejdes... Som mange ved har vi nogle dage om året, hvor der virkelig skal knokles! Det er frivilligt at komme, men som medlemmer vi deles om læsset.. Gad hvide hvad det næste projekt bliver?

Læs mere

Sct. Kjeld. Inden afsløringen:

Sct. Kjeld. Inden afsløringen: Sct. Kjeld Inden afsløringen: Når vi tænker på en ikon, så vil mange af os have et indre billede af, hvordan en ikon ser ud. Hvis vi kunne se disse billeder ville de være forskellige. Ud fra hvad vi tidligere

Læs mere

Professoren. - flytter ind! Baseret på virkelige hændelser. FORKORTET LÆSEPRØVE! Særlig tak til:

Professoren. - flytter ind! Baseret på virkelige hændelser. FORKORTET LÆSEPRØVE! Særlig tak til: 1 Professoren - flytter ind! 2015 af Kim Christensen Baseret på virkelige hændelser. FORKORTET LÆSEPRØVE! Særlig tak til: Shelley - for at bringe ideen på bane Professor - opdrætter - D. Materzok-Köppen

Læs mere

10 km løb i Koszalin 2009

10 km løb i Koszalin 2009 10 km løb i Koszalin 2009 Fredag den.22/5 kl.07. Mødte 9 forventningsfulde unge fra Høje Gladsaxe op på parkeringspladsen foran Høje Gladsaxe. Vi skulle til vores polske venskabsby Koszalin og deltage

Læs mere

Kære dimittender, kære 9. klasse Så nåede vi til jeres aller sidste dag på Th. Langs Skole. Vi står her i Lunden og mødes for sidste gang.

Kære dimittender, kære 9. klasse Så nåede vi til jeres aller sidste dag på Th. Langs Skole. Vi står her i Lunden og mødes for sidste gang. 1 Kære dimittender, kære 9. klasse Så nåede vi til jeres aller sidste dag på Th. Langs Skole. Vi står her i Lunden og mødes for sidste gang. Vi skal tage afsked med hinanden I skal sige farvel til hinanden.

Læs mere

Kiss er født d. 25. december 2015, en lille jule-prinsesse, og en smuk en af slagsen!

Kiss er født d. 25. december 2015, en lille jule-prinsesse, og en smuk en af slagsen! Gjerulff a Bonus for blitzen aka er født d. 25. december 2015, en lille jule-prinsesse, og en smuk en af slagsen! Brun tricolor mootled, lige som sin mor, men alligevel helt anden farve! Hun har en lækker

Læs mere

Deltagernes egne beretninger. Sport as a Tool for Development

Deltagernes egne beretninger. Sport as a Tool for Development Sport as a Tool for Development Deltagernes egne beretninger Læs tre inspirerende historier fra nogle af de unge, der har været i Ghana som idrætsvolontører. 2 Det har givet mig uendeligt meget, at deltage

Læs mere

Med Pigegruppen i Sydafrika

Med Pigegruppen i Sydafrika Med Pigegruppen i Sydafrika Fire piger fortæller om turen Af Lene Byriel, journalist I efteråret 2006 rejste 8 unge piger og tre voksne medarbejdere på en 16 dages tur til Sydafrika. Danni, Michella, Tania

Læs mere

Kirke for børn og unge afslutningsgudstjeneste for minikonfirmander og deres familier 22.06.14 kl. 17.00

Kirke for børn og unge afslutningsgudstjeneste for minikonfirmander og deres familier 22.06.14 kl. 17.00 1 Kirke for børn og unge afslutningsgudstjeneste for minikonfirmander og deres familier 22.06.14 kl. 17.00 Præludium 290 I al sin glans 46 Sorrig og glæde 70 Du kom til vor runde jord 42 I underværkers

Læs mere

Et liv med Turners Syndrom

Et liv med Turners Syndrom Et liv med Turners Syndrom Hvordan er det at leve med Turner Syndrom, og hvordan det var at få det at vide dengang diagnosen blev stillet. Måske kan andre nikke genkendende til flere af tingene, og andre

Læs mere

Jeg kender Jesus -1. Jesus kender mig

Jeg kender Jesus -1. Jesus kender mig Jeg kender Jesus -1 Jesus kender mig Mål: Børnene får at vide, at Jesus kender og elsker dem, uanset hvem de er, og han ved hvad de laver. Tekst: Mark. 2, 13-17 (Levi kaldes til discipel). Visualisering:

Læs mere

Surf symposium 2013. Kristian deltog ikke i dagens workshops, da hans tilstedeværelse anden steds var

Surf symposium 2013. Kristian deltog ikke i dagens workshops, da hans tilstedeværelse anden steds var Surf symposium 2013 Fredag den 18. oktober, drog to kajakroere fra HTN (Jacob Jensen & Kristian Balslev ) afsted mod Klitmøller. Med en vis portion spænding i maven, masser af grej i bagagerummet og to

Læs mere

BILLEDE 001 Elina, 16 år fra Rusland

BILLEDE 001 Elina, 16 år fra Rusland BILLEDE 001 Elina, 16 år fra Rusland Er det en veninde, som ikke er her mere? Jeg er meget ked af det, det er Nurzan, og hun skal tage af sted Vi har været sammen siden begyndelsen, også på det første

Læs mere

Det er svært at komme på ældste trin. Der er mange helt nye ord, fx provokation og oplevelsesfase.

Det er svært at komme på ældste trin. Der er mange helt nye ord, fx provokation og oplevelsesfase. Overgang fra mellemtrin til ældste trin samtale med 6. kl. Det er svært at komme på ældste trin. Der er mange helt nye ord, fx provokation og oplevelsesfase. Det er en meget anderledes arbejdsform, men

Læs mere

Kære 10. klasse, kære dimittender Det er tid til at tage afsked med skolen og med hinanden.

Kære 10. klasse, kære dimittender Det er tid til at tage afsked med skolen og med hinanden. 1 Kære 10. klasse, kære dimittender Det er tid til at tage afsked med skolen og med hinanden. Først vil jeg ønske jer til lykke med eksamen. Det er for de fleste en tid med blandede følelser. Det er dejligt

Læs mere

Min intention med denne ebog er, at vise dig hvordan du

Min intention med denne ebog er, at vise dig hvordan du Min intention med denne ebog er, at vise dig hvordan du får en bedre, mere støttende relation til dig selv. Faktisk vil jeg vise dig hvordan du bliver venner med dig selv, og især med den indre kritiske

Læs mere

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN SØNDAG DEN 1.MAJ 2011 AASTRUP KIRKE KL. 10.00 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN SØNDAG DEN 1.MAJ 2011 AASTRUP KIRKE KL. 10.00 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2 KONFIRMATIONSPRÆDIKEN SØNDAG DEN 1.MAJ 2011 AASTRUP KIRKE KL. 10.00 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2 Det knagede fælt i den gamle badebro. Skulle de ikke hellere lade være med at gå ud på den? Tanken

Læs mere

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne.

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne. Rosen Lilly ved ikke hvor hun er. Hun har lukkede øjne det er helt mørkt. Hun kan dufte noget, noget sødt hvad er det tænker hun. Hun åbner sine øjne hun er helt ude af den. Det er roser det var hendes

Læs mere

Mogo ZOOm foto kursus i Mogo Zoo 15-16. marts 2014

Mogo ZOOm foto kursus i Mogo Zoo 15-16. marts 2014 Mogo ZOOm foto kursus i Mogo Zoo 15-16. marts 2014 Kurset var min fødselsdags gave fra Tom sidste år. De har tidligere kun kørt begynder kursus, men jeg mente det ville være for nemt så jeg blev glædeligt

Læs mere

Om eleverne på Læringslokomotivet

Om eleverne på Læringslokomotivet Om eleverne på Læringslokomotivet LÆRINGS- LOKOMOTIVET Intensive læringsforløb Indhold Forord 5 Om at føle sig privilegeret... 6 Om at have faglige udfordringer... 8 Om at have personlige og sociale udfordringer...

Læs mere

Det er så sjovt på Sydbank SommerCamp

Det er så sjovt på Sydbank SommerCamp Hundredvis af hesteglade børn har i løbet af sommeren uploadet videoer og billeder til Sydbank SommerCamps hjemmeside i håbet om at vinde en plads på den eftertragtede ridelejr. 13 heldige vindere, som

Læs mere

komme ind i byen. Men vi fandt frem. Fandt en parkeringsplads, og indrettede os.

komme ind i byen. Men vi fandt frem. Fandt en parkeringsplads, og indrettede os. Hässleholm Maj 2006 En begivenhedsrig tid. Masser af arbejde. Hvis det bare var sådan, at den ene sag afløste den anden, så ville det jo være fint, men den ene sag ligger sig oven i den anden, så det giver

Læs mere

Er det virkelig så vigtigt? spurgte han lidt efter. Hvis ikke Paven får lov at bo hos os, flytter jeg ikke med, sagde hun. Der var en tør, men

Er det virkelig så vigtigt? spurgte han lidt efter. Hvis ikke Paven får lov at bo hos os, flytter jeg ikke med, sagde hun. Der var en tør, men Kapitel 1 Min mor bor ikke hos min far. Julie tænkte det, allerede før hun slog øjnene op. Det var det første, hun huskede, det første hun kom i tanker om. Alt andet hang sammen med dette ene hendes mor

Læs mere

Dansk Drentsche Patrijshond Klub

Dansk Drentsche Patrijshond Klub Dansk Drentsche Patrijshond Klub Nyhedsbrev Maj/Juni 2017 Kære medlemmer, der ligger jo en stor del af ens tid i at arbejde og nogle periode er mere travt end andre og derfor har vi besluttet at laver

Læs mere

Mellem Linjerne Udskrift af videosamtalerne

Mellem Linjerne Udskrift af videosamtalerne 1. Så sad jeg og lyttede, alt hvad jeg kunne Nå for søren! Man kan komme til Cuba for 6000 kr. Cæcilie: 6000? Cæcilie: Jeg var på Cuba i sommer, så betalte jeg 7000. Nå, jeg har faktisk også tænkt på at

Læs mere

Selvevaluering foretaget i juni 2014 af skoleåret 2013/14.

Selvevaluering foretaget i juni 2014 af skoleåret 2013/14. Selvevaluering foretaget i juni 2014 af skoleåret 2013/14. Her på skolen er vi meget interesserede i at tilbyde den bedst mulige undervisning, trivsel og service til vores elever og jer som forældre. Derfor

Læs mere

TAL MED EN VOKSEN. hvis din mor eller far tit kommer til at drikke for meget

TAL MED EN VOKSEN. hvis din mor eller far tit kommer til at drikke for meget TAL MED EN VOKSEN hvis din mor eller far tit kommer til at drikke for meget Historien om en helt Sanne er 14 år. Hun må klare mange ting selv. Hun må ofte selv stå op om morgenen og få sine søskende op

Læs mere

ErhvervsKvindeNyt Herning Januar 2013

ErhvervsKvindeNyt Herning Januar 2013 ErhvervsKvindeNyt Herning Januar 2013 ErhvervsKvinder Herning er kommet godt fra start i dette nye år. Hvad kan lokke friske og aktive kvinder ud i sne, frost, kulde og... fra en håndboldkamp? - Det kunne

Læs mere

To uger som udvekslingselev

To uger som udvekslingselev To uger som udvekslingselev Jeg havde aldrig nogensinde været i England. Jeg havde aldrig været udvekslingselev. Og jeg havde aldrig rejst uden min familie. Alle disse faktorer medførte, at jeg var usandsynlig

Læs mere

Skrevet af: Nicole 31oktober 2005. Surfer med far

Skrevet af: Nicole 31oktober 2005. Surfer med far Skrevet af: Nicole 31oktober 2005 Surfer med far Kan du huske, da du fortalte mig om din tur ved stranden? Jeg kunne godt lide at høre om din oplevelse og tænkte, at du måske gerne vil huske, hvad du fortalte

Læs mere

Jeg lå i min seng. Jeg kunne ikke sove. Jeg lå og vendte og drejede mig - vendte hovedpuden og vendte dynen.

Jeg lå i min seng. Jeg kunne ikke sove. Jeg lå og vendte og drejede mig - vendte hovedpuden og vendte dynen. 1. Søvnløs Jeg lå i min seng. Jeg kunne ikke sove. Jeg lå og vendte og drejede mig - vendte hovedpuden og vendte dynen. Jeg havde en mærkelig uro i mig - lidt kvalme og lidt ondt i maven. Det havde jeg

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 30. Emne: Venner HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 30 Emne: Venner side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 30. Emne: Venner HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 30 Emne: Venner side 1 Uge 30 Emne: Venner Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 30 Emne: Venner side 1 HIPPY HippHopp Uge30_venner.indd 1 06/07/10 11.45 Uge 30 l Venner Det er blevet sommer. Solen skinner,

Læs mere

Anonym mand. Jeg overlevede mit selvmordsforsøg og mødte Jesus

Anonym mand. Jeg overlevede mit selvmordsforsøg og mødte Jesus Anonym mand Jeg overlevede mit selvmordsforsøg og mødte Jesus Han er 22 år og kommer fra Afghanistan. På grund af sin historie har han valgt at være anonym. Danmark har været hans hjem siden 2011 131 En

Læs mere

1. Ta mig tilbage. Du er gået din vej Jeg kan ik leve uden dig men du har sat mig fri igen

1. Ta mig tilbage. Du er gået din vej Jeg kan ik leve uden dig men du har sat mig fri igen Steffan Lykke 1. Ta mig tilbage Du er gået din vej Jeg kan ik leve uden dig men du har sat mig fri igen Her er masser af plads I mit lille ydmyg palads men Her er koldt og trist uden dig Men hvor er du

Læs mere

Tøserunden 2014. Vi var cirka 14 Rimo-tilmeldte - men der var vist et par afbud. 3 toptunede Rimo er klar til afgang.

Tøserunden 2014. Vi var cirka 14 Rimo-tilmeldte - men der var vist et par afbud. 3 toptunede Rimo er klar til afgang. Tøserunden 2014. Mens nogle af ræserne er taget til Rügen Rund, andre til Italien ja, så er vi nogle stykker, der standhaftigt holder fast i at køre Tøserunden. Da jeg stod i startboksen spekulerede jeg

Læs mere

Mie Sidenius Brøner. Roskilde den 3. marts, 2015

Mie Sidenius Brøner. Roskilde den 3. marts, 2015 FAR- VEL! Roskilde den 3. marts, 2015 Kære dig. Når du læser dette, så forestiller jeg mig, at du enten har været eller er tæt på en døende eller på anden måde har tanker om, at livet ikke varer evigt.

Læs mere

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN VESTER AABY 2012 SØNDAG DEN 15.APRIL KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN VESTER AABY 2012 SØNDAG DEN 15.APRIL KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2 KONFIRMATIONSPRÆDIKEN VESTER AABY 2012 SØNDAG DEN 15.APRIL KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2 Det måtte ikke være for let. For så lignede det ikke virkeligheden.

Læs mere

Bilag 2: Interviewguide

Bilag 2: Interviewguide Bilag 2: Interviewguide Tema Læsning og læsevanskeligheder Specialundervisning og itrygsæk Selvtillid/selvfølelse Praksisfællesskaber Spørgsmål 1. Hvordan har du det med at læse og skrive? 2. Hvad kan

Læs mere

2. Søn.e.h.3.k. d.16.1.11. Johs.2,1-11.

2. Søn.e.h.3.k. d.16.1.11. Johs.2,1-11. 2. Søn.e.h.3.k. d.16.1.11. Johs.2,1-11. 1 Juleaften hører vi om glæden for hele folket og så kan skeptikerne tilføje: - hvis man da ellers kan tro på nogle overtroiske hyrder. I fasten hører vi om Jesu

Læs mere

tal med en voksen hvis du synes, at din mor eller far drikker for meget

tal med en voksen hvis du synes, at din mor eller far drikker for meget tal med en voksen hvis du synes, at din mor eller far drikker for meget Historien om en helt Sanne er 14 år. Hun må klare mange ting selv. Hun må ofte selv stå op om morgenen og få sine søskende op og

Læs mere

De var hjemme. De blev ved at sidde på stenene, hvad skulle de ellers gøre. De så den ene solnedgang efter den anden og var glade ved det.

De var hjemme. De blev ved at sidde på stenene, hvad skulle de ellers gøre. De så den ene solnedgang efter den anden og var glade ved det. De 2 sten. Engang for længe siden helt ude, hvor jorden ender, ved havet lå 2 store sten. De var så smukke, helt glatte af bølgerne, vindens og sandets slid. Runde og lækre. Når de var våde skinnede de,

Læs mere

Nr. 6: At involvere sine børn

Nr. 6: At involvere sine børn Nr. 6: At involvere sine børn Januar 2018: Der er før kommet hjælp fra børnene. Blandt andet stod en datter for at male køkkenet. Foto: Abelone Glahn Selvom vi var kommet bemærkelsesværdigt langt med saneringen

Læs mere

Når I konfirmander mødes i morgen til blå mandag, så forestiller jeg mig, at det er noget, mange af jer vil høre jer selv sige og spørge de andre om.

Når I konfirmander mødes i morgen til blå mandag, så forestiller jeg mig, at det er noget, mange af jer vil høre jer selv sige og spørge de andre om. 1 Prædiken til konfirmation 27. april kl. 11.00 749 I østen stiger solen op 17 Altmægtige og kære Gud (udvalgte vers) 70 Du kom til vor runde jord 439 O, du Guds lam 15 Op al den ting Hvor meget fik du?

Læs mere

Men lidt om de problematikker, vi vil møde i den nærmeste fremtid. Vi skal finde en løsning til hvordan hun kan komme frem og tilbage til skolen.

Men lidt om de problematikker, vi vil møde i den nærmeste fremtid. Vi skal finde en løsning til hvordan hun kan komme frem og tilbage til skolen. Fra: Rita Vinter Emne: Sarah Dato: 7. okt. 2014 kl. 21.59.33 CEST Til: Janni Lærke Clausen Hej Janni. Jeg vil lige fortælle lidt om Sarah, inden du møder

Læs mere

Interview med Maja 2011 Interviewet foregår i Familiehuset (FH)

Interview med Maja 2011 Interviewet foregår i Familiehuset (FH) 1 Interview med Maja 2011 Interviewet foregår i Familiehuset (FH) Hej Maja velkommen her til FH. Jeg vil gerne interviewe dig om dine egne oplevelser, det kan være du vil fortælle mig lidt om hvordan du

Læs mere

Nyhedsbrev April. Sjov og fart. Dus Mellervang. Dus Mellervang Frøstrupvej 4 9220 Aalborg Øst www.mellervangskolen.dk - 1 -

Nyhedsbrev April. Sjov og fart. Dus Mellervang. Dus Mellervang Frøstrupvej 4 9220 Aalborg Øst www.mellervangskolen.dk - 1 - Sjov og fart Dus Mellervang Frøstrupvej 4 9220 Aalborg Øst www.mellervangskolen.dk Nyhedsbrev April BEMÆRK DUS-avisen kan også ses på Mellervangskolens hjemmeside under DUS, hvor alle månedens billeder

Læs mere

Noter til ressourcen 'At håndtere uoverensstemmelser'

Noter til ressourcen 'At håndtere uoverensstemmelser' Noter til ressourcen 'At håndtere uoverensstemmelser' Uoverensstemmelser kan dreje sig om sagen og værdierne og / eller om personen. Det er vigtigt at være bevidst om forskellen! Uenighed om sagen Vi mennesker

Læs mere

Kære kompagnon. Tænk det allerede er 10 år siden!

Kære kompagnon. Tænk det allerede er 10 år siden! Kære kompagnon Jeg kan godt sige dig, at denne tale har jeg glædet mig til i lang tid - for det er jo hele 10 år siden jeg sidst havde en festlig mulighed for at holde tale for dig - nemlig da du blev

Læs mere

Jeg vil se Jesus -3. Levi ser Jesus

Jeg vil se Jesus -3. Levi ser Jesus Jeg vil se Jesus -3 Levi ser Jesus Mål: at skabe forventning til Jesus i børnene en forventning til et personligt møde med Jesus og forventning til at kende Jesus (mere). Vi ser på, hvordan Levi møder

Læs mere

Guds engle -1. Fællessamling Dagens højdepunkt målrettet undervisning minutter

Guds engle -1. Fællessamling Dagens højdepunkt målrettet undervisning minutter Guds engle -1 Mål: At give børnene et bibelsk syn på engle. Læs bilaget Info igennem, så du kan besvare børnenes spørgsmål. Tekst: Lukas 1, 5-25 (Zakarias ser en engel). Visualisering: Pynt rummet med

Læs mere

Uge 10. Emne: Venner. HippHopp. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 10 Emne: Venner side 1 HIPPY. Uge10_venner.indd 1 06/07/10 11.

Uge 10. Emne: Venner. HippHopp. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 10 Emne: Venner side 1 HIPPY. Uge10_venner.indd 1 06/07/10 11. Uge 10 Emne: Venner Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 10 Emne: Venner side 1 HIPPY HippHopp Uge10_venner.indd 1 06/07/10 11.26 Uge 10 l Venner Det er en dejlig frostklar vinterdag, og der er ikke

Læs mere

43 hundetosser samlet til flatcoated sommertræf

43 hundetosser samlet til flatcoated sommertræf 43 hundetosser samlet til flatcoated sommertræf Årets flatcoated sommertræf blev afholdt ved Jens Peter og Anette Larsen, i Arden. Tilslutningen var i år rigtig høj, og trods mindre lovende vejrudsigter

Læs mere

Tal med en voksen hvis du synes, at din mor eller far drikker for meget

Tal med en voksen hvis du synes, at din mor eller far drikker for meget Tal med en voksen hvis du synes, at din mor eller far drikker for meget 1 Historien om en helt Sanne er 14 år. Hun må klare mange ting selv. Hun må ofte selv stå op om morgenen og få sine søskende op og

Læs mere

Myrefranz Der var engang en Zoo med mange flotte dyr. Der var også nogle dyr, som gæsterne aldrig så. De var nemlig alt for små. Det var myrerne, og

Myrefranz Der var engang en Zoo med mange flotte dyr. Der var også nogle dyr, som gæsterne aldrig så. De var nemlig alt for små. Det var myrerne, og Myrefranz Der var engang en Zoo med mange flotte dyr. Der var også nogle dyr, som gæsterne aldrig så. De var nemlig alt for små. Det var myrerne, og de havde en stor myretue bagerst i Zoo. Nederst i myretuen

Læs mere

Tre måder at lyve på

Tre måder at lyve på Tre måder at lyve på Skrevet af Ghita Makowska Rasmussen Sted: Café Blomsten i Nyhavn Personer: Et forhold fra fortiden Tid: ns fødselsdag 1 Scene En mand ankommer på en café. Tjekker. Går igen. Kommer

Læs mere

Transskription af interview med Sofie den 12. november 2013

Transskription af interview med Sofie den 12. november 2013 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 Bilag I Transskription af interview med Sofie den 12. november 2013 Kursiv: Indikerer, der er lagt ekstra

Læs mere

Munkebo Kulturhus Pigegruppen

Munkebo Kulturhus Pigegruppen Munkebo Kulturhus Pigegruppen pigefrokost 2013 Hurra for en pigefrokost! Beslutningen om en Pigefrokost 2013 blev taget og en Invitation blev sendt ud Nytårsdag. Arrangementet skulle foregå d. 9. marts

Læs mere

Nej, øhm. Jamen, hvad var baggrunden egentlig for jeres eller for dit initiativ til at starte gruppen?

Nej, øhm. Jamen, hvad var baggrunden egentlig for jeres eller for dit initiativ til at starte gruppen? Transskription af interview med Emil 14/04/2016 Så skal jeg lige høre først, hvor gammel du er? Jeg er 25. 25, øh, og det er så basket du spiller? Dyrker du andre sportsgrene, sådan? Øh, altså, jeg går

Læs mere

Bilag nr. 9: Interview med Zara

Bilag nr. 9: Interview med Zara Bilag nr. 9: Interview med Zara Man kan høre raslen af papir. Randi og Katja fortæller Zara lidt om hvordan interviewet kommer til at foregå. I: Kan du huske, at vi lavede nogle tegninger i går? 5 Papirerne

Læs mere

Prædiken. 12.s.e.trin.A. 2015 Mark 7,31-37 Salmer: 403-309-160 413-424-11 Når vi hører sådan en øjenvidneskildring om en af Jesu underfulde

Prædiken. 12.s.e.trin.A. 2015 Mark 7,31-37 Salmer: 403-309-160 413-424-11 Når vi hører sådan en øjenvidneskildring om en af Jesu underfulde Prædiken. 12.s.e.trin.A. 2015 Mark 7,31-37 Salmer: 403-309-160 413-424-11 Når vi hører sådan en øjenvidneskildring om en af Jesu underfulde helbredelser og skal overveje, hvad betydning den har for os

Læs mere

Besked til alle vikinger I skal snart afsted

Besked til alle vikinger I skal snart afsted Besked til alle vikinger I skal snart afsted Nu er der kun et par uger til at du skal afsted på årets sommerlejr sammen med resten af kredsen og alle vennerne fra Husum som vi også var på sommerlejr med

Læs mere

Anita og Ruth var venner jeg siger var, fordi der skete så meget i deres forhold siden hen, så. Og det er bl.a. noget af det, som det her handler om.

Anita og Ruth var venner jeg siger var, fordi der skete så meget i deres forhold siden hen, så. Og det er bl.a. noget af det, som det her handler om. Historien om Anita og Ruth Anita og Ruth var venner jeg siger var, fordi der skete så meget i deres forhold siden hen, så. Og det er bl.a. noget af det, som det her handler om. Anita og Ruth. Da de var

Læs mere

Bonusmor: Et liv med dit barn og mit barn

Bonusmor: Et liv med dit barn og mit barn Bonusmor: Et liv med dit barn og mit barn Et liv med dit barn og mit barn er langtfra uden konflikter. Og tabuerne er svære at bryde Af Susanne Johansson, 30. september 2012 03 Bonusmor med skyld på 06

Læs mere

Kapitel 1. Noget om årets gang

Kapitel 1. Noget om årets gang Kapitel 1 Noget om årets gang 1 4. Mennesker og måneder VOXPOP Er der en måned, du særlig godt kan lide, eller er der en, du ikke bryder dig om? Nina Ja... Jeg kan rigtig godt lide september. Efterårsmånederne

Læs mere

Renée Helmig Toft Simonsen. Alle er gode til noget. Udgivet af ADHD-foreningen

Renée Helmig Toft Simonsen. Alle er gode til noget. Udgivet af ADHD-foreningen Renée Helmig Toft Simonsen Alle er gode til noget Udgivet af ADHD-foreningen I dag skal vi male et billede af os selv, siger Lene. Kasper styrter af sted. I farten støder han ind i Sille. Spasser, udbryder

Læs mere

Modul 3 Læsning, Opgave 1

Modul 3 Læsning, Opgave 1 Modul 3 Læsning, Opgave 1 Instruktion: Tid: Læs spørgsmålet. Find svaret i teksten. Skriv et kort svar. 5 minutter. 1. Hvad koster det for børn under 18 år? 2. Hvad hedder området, hvor man må spise sin

Læs mere

Jeg vil se Jesus -4. Den lamme mand ser Jesus

Jeg vil se Jesus -4. Den lamme mand ser Jesus Jeg vil se Jesus -4 Den lamme mand ser Jesus Mål: at skabe forventning til Jesus i børnene en forventning til et personligt møde med Jesus og forventning til at kende Jesus (mere). Vi ser på, hvordan den

Læs mere

Hver gang Johannes så en fugl, kiggede han efter, om det hele passede med den beskrivelse, der stod i hans fuglebog. Og når det passede, fik han

Hver gang Johannes så en fugl, kiggede han efter, om det hele passede med den beskrivelse, der stod i hans fuglebog. Og når det passede, fik han 1 Johannes elskede fugle. Han syntes, at det at kigge på fugle var noget af det dejligste, man kunne foretage sig i sit liv. Meget dejligere end at kigge på billeder, malerier eller at se fjernsyn. Hver

Læs mere

Du er klog som en bog, Sofie!

Du er klog som en bog, Sofie! Du er klog som en bog, Sofie! Denne bog handler om, hvordan det er at have problemer med opmærksomhed og med at koncentrere sig. Man kan godt have problemer med begge dele, men på forskellig måde. Bogen

Læs mere

Du er klog som en bog, Sofie!

Du er klog som en bog, Sofie! Du er klog som en bog, Sofie! Denne bog handler om, hvordan det er at have problemer med opmærksomhed og med at koncentrere sig. Man kan godt have problemer med begge dele, men på forskellig måde. Bogen

Læs mere

N: Jeg hedder Nina og jeg er 13 år gammel. Jeg har været frivillig et år.

N: Jeg hedder Nina og jeg er 13 år gammel. Jeg har været frivillig et år. Interview Fokusgruppe med instruktører i alderen - år 0 0 0 0 Introduktionsrunde: I: Vil I starte med at præsentere jer i forhold til hvad I hedder, hvor gamle I er og hvor lang tid I har været frivillige

Læs mere

På dansk ved Birgitta Gärtner. Alvilda

På dansk ved Birgitta Gärtner. Alvilda Mats Strandberg Sofia Falkenhem På dansk ved Birgitta Gärtner Alvilda 1 Jeg blev et monster på min niårs fødselsdag. Selvom jeg ikke rigtig forstod det, da det skete. Jeg hedder Frank Steen, og det skete

Læs mere

Rejsebrev fra udvekslingsophold

Rejsebrev fra udvekslingsophold Udveksling til (land): Thailand, Bangkok Udvekslingsperiode: D. 25.01.14 24.04.14 Navn: Malene Hjort Knudsen Email: 167839@viauc.dk & malenehjort@hotmail.com Tlf. nr. Evt. rejsekammerat: Line Axelsen &

Læs mere

Evangeliet er læst fra kortrappen: Luk 19,1-10

Evangeliet er læst fra kortrappen: Luk 19,1-10 1 7. søndag efter trinitatis I. Sct. Pauls kirke 19. juli 2015 kl. 10.00. Salmer: 30/434/436/302//3/439/722/471 Åbningshilsen + I Faderens og Sønnens og Helligåndens navn, amen. Vel mødt i kirke denne

Læs mere

Børnehave i Changzhou, Kina

Børnehave i Changzhou, Kina Nicolai Hjortnæs Madsen PS11315 Nicolaimadsen88@live.dk 3. Praktik 1. September 2014 23. Januar 2015 Institutionens navn: Soong Ching Ling International Kindergarten. Det er en børnehave med aldersgruppen

Læs mere

Den store tyv og nogle andre

Den store tyv og nogle andre Den store tyv og nogle andre Kamilla vidste godt, hvordan tyve så ud. De var snavsede og havde skæg og var uhyggelige og mystiske, det sagde alle, der havde forstand på sådan noget. Kamilla havde hørt,

Læs mere

Sommerferie 2012. Jeg vil gerne fortælle om vores sommerferie. Det var spændende i år, fordi vi skulle på ferie i vores nye Cabby 620.

Sommerferie 2012. Jeg vil gerne fortælle om vores sommerferie. Det var spændende i år, fordi vi skulle på ferie i vores nye Cabby 620. Sommerferie 2012. Jeg vil gerne fortælle om vores sommerferie. Det var spændende i år, fordi vi skulle på ferie i vores nye Cabby 620. Vi fik den midt i maj måned, og kunne lige nå en enkelt week-end på

Læs mere

Lektiebogen. Samtaler med børn og voksne om lektielæsning

Lektiebogen. Samtaler med børn og voksne om lektielæsning Lektiebogen Samtaler med børn og voksne om lektielæsning Forord Herværende pjece er produceret med støtte fra Undervisningsministeriets tips- og lottomidler. Pjecen er blevet til via samtaler med børn,

Læs mere

Hjemve. Din guide til, hvordan du kan hjælpe dit barn med at håndtere hjemve

Hjemve. Din guide til, hvordan du kan hjælpe dit barn med at håndtere hjemve FDF Ellevang-Risskov Tværmarksvej 20A 8240 Risskov FDF.dk/ellevang-risskov Hjemve Din guide til, hvordan du kan hjælpe dit barn med at håndtere hjemve Udarbejdet af Gitte Taasti på vegne af FDF Ellevang-Risskov

Læs mere

Om aftenen den samme dag, den første dag i ugen, mens disciplene holdt sig inde bag lukkede døre af frygt for jøderne, kom Jesus og stod midt iblandt

Om aftenen den samme dag, den første dag i ugen, mens disciplene holdt sig inde bag lukkede døre af frygt for jøderne, kom Jesus og stod midt iblandt Om aftenen den samme dag, den første dag i ugen, mens disciplene holdt sig inde bag lukkede døre af frygt for jøderne, kom Jesus og stod midt iblandt dem og sagde til dem:»fred være med jer!«da han havde

Læs mere

Det magiske spejl. - At elske sig selv og bygge selvværd. Børnemeditation af Mia Nørnberg Paaske

Det magiske spejl. - At elske sig selv og bygge selvværd. Børnemeditation af Mia Nørnberg Paaske Det magiske spejl - At elske sig selv og bygge selvværd Børnemeditation af Mia Nørnberg Paaske Læses inden start: Du skal nu til at guide dit barn gennem denne skønne meditation. Jeg vil her inden meditationen

Læs mere

Februar 2013 BESTYRELSEN PÅSKELEJR 2013 SOMMERENS HOLD

Februar 2013 BESTYRELSEN PÅSKELEJR 2013 SOMMERENS HOLD Februar 2013 BESTYRELSEN PÅSKELEJR 2013 SOMMERENS HOLD BESTYRELSEN FORMAND Birgitte Holm Petersen 39565841 NÆSTFORMAND Mikael Gajhede 30257403 KASSERER Torben Aagaard 32555612 SEKRETÆR Jan Mouritsen 31905161

Læs mere

Opdrætter præsentation BERGMANN S

Opdrætter præsentation BERGMANN S Hvem er vi? 1 Opdrætter præsentation BERGMANN S Vi er Rikke & Michael Bergmann, bosat på Fyn. Vi har i dag 5 hunde i vores husstand, hvoraf de 3 er Miniature Bull Terrier og 2 er Amerikansk Staffordshire

Læs mere

Tidligere elever fortæller:

Tidligere elever fortæller: Tidligere elever fortæller: Hej! Så skriver Anna Andersen igen. Nu er 2. g ved at være forbi. Mange mener, at 2. g er det hårdeste år på gymnasiet, men jeg synes det har været til at overkomme. Der har

Læs mere

Rapport fra udvekslingsophold

Rapport fra udvekslingsophold Udveksling til (land): Norge Navn: Lone Kristensen Rejsekammerat: Katrine Winkler Sørensen Rapport fra udvekslingsophold Hjem-institution: VIA University Collage, Sygeplejerskeuddannelsen Viborg Værts-institution/Universitet:

Læs mere

Rollespil Projektsamarbejde Instruktioner til mødeleder

Rollespil Projektsamarbejde Instruktioner til mødeleder Instruktioner til mødeleder Introduktion Med dette rollespil træner I det lærte i lektionen Hjælp en kollega i konflikt. Der skal medvirke to personer, der skal spille henholdsvis Christian og Bente, hvor

Læs mere

Bilag: Efterskolerejser i et dannelsesperspektiv. Spørgeskemaundersøgelse blandt alle elever på Ranum Efterskole

Bilag: Efterskolerejser i et dannelsesperspektiv. Spørgeskemaundersøgelse blandt alle elever på Ranum Efterskole Bilag: Efterskolerejser i et dannelsesperspektiv Spørgeskemaundersøgelse blandt alle elever på Ranum Efterskole Undersøgelse af elevernes forventninger og selvopfattelse forud for deres rejse. Hvor gammel

Læs mere

Jeg bygger kirken -5

Jeg bygger kirken -5 Jeg kirken - Udholdenhed og forfølgelse Mål: At være kristen er ikke bare nemt og dejligt. Det vil koste os alt. Mange gange vil vi føle en trang til at opgive, og tit oplever vi, at andre er imod os,

Læs mere

Lørdag d. 24 januar 2004. På skonnerten HÅBET i Helsingør.

Lørdag d. 24 januar 2004. På skonnerten HÅBET i Helsingør. INVITATION Kære sejler Vi vil gerne gentage succesen fra sidste år og invitere dig og din familie til det 2 Lotus møde, i rækken af de årlige møder der gerne skulle blive en hyggelig og udbytterig tradition

Læs mere

Personaleseminar 15.-16. november på Hotel Scandic, Silkeborg

Personaleseminar 15.-16. november på Hotel Scandic, Silkeborg Personaleseminar 15.-16. november på Hotel Scandic, Silkeborg Formøde: Konsulenterne Skjold Fink og Frans van der Woude, der stod for personaleseminaret, besøgte alle 3 BSS biblioteker henholdsvis fredag

Læs mere

Side 3.. Håret. historien om Samson.

Side 3.. Håret. historien om Samson. Side 3 Håret historien om Samson 1 Englen 4 2 En stærk dreng 6 3 Løven 8 4 Hæren 12 5 Porten 14 6 Samsons styrke 16 7 Dalila 18 8 Et nyt reb 20 9 Flet håret 22 10 Skær håret af 24 11 Samson bliver slave

Læs mere

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN SØNDAG DEN 7.APRIL AASTRUP KIRKE KL SEP. Tekster: Sl. 8, Joh. 20,19-31 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN SØNDAG DEN 7.APRIL AASTRUP KIRKE KL SEP. Tekster: Sl. 8, Joh. 20,19-31 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2 KONFIRMATIONSPRÆDIKEN SØNDAG DEN 7.APRIL AASTRUP KIRKE KL. 10.00 1.SEP. Tekster: Sl. 8, Joh. 20,19-31 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2 Thomas er væk! Peter var kommet styrtende ind i klassen og havde

Læs mere

Brian Bak, Lise Nielsen og jeg havde gennem flere år talt om at prøve at løbe 78 km i bjergene i Schweiz Swiss Alpine.

Brian Bak, Lise Nielsen og jeg havde gennem flere år talt om at prøve at løbe 78 km i bjergene i Schweiz Swiss Alpine. Swiss Alpine 2010. Brian Bak, Lise Nielsen og jeg havde gennem flere år talt om at prøve at løbe 78 km i bjergene i Schweiz Swiss Alpine. Brian er min kollega i IBM og Lise har jeg kendt gennem 20 år.

Læs mere

Analyse af Skyggen. Dette eventyr er skrevet af H. C. Andersen, så derfor er det et kunsteventyr. Det er blevet skrevet i 1847.

Analyse af Skyggen. Dette eventyr er skrevet af H. C. Andersen, så derfor er det et kunsteventyr. Det er blevet skrevet i 1847. Analyse af Skyggen Man kan vel godt sige, at jeg har snydt lidt, men jeg har søgt på det, og der står, at Skyggen er et eventyr. Jeg har tænkt meget over det, og jeg er blevet lidt enig, men jeg er stadig

Læs mere