Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget L 131 Bilag 1 Offentligt

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget L 131 Bilag 1 Offentligt"

Transkript

1 Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget L 131 Bilag 1 Offentligt NOTAT Høringsnotat vedrørende udkast til forslag til lov om maritim fysisk planlægning Resumé Forslaget blev sendt i høring den 25. november 2015 med høringsfrist den 23. december 2015 hos i alt 281 myndigheder, organisationer mv. Der er modtaget 51 høringssvar, hvoraf 28 indeholder bemærkninger. Høringsparternes væsentligste bemærkninger vedrører prioritering og interesseafvejning mellem sektorer og aktiviteter på havet ved udarbejdelse af havplanen, ønsker om tidlig inddragelse i planlægningsprocessen, de rekreative aktiviteters status samt klagebestemmelserne. Det er ikke sigtet, at der med lovforslaget skal foretages en endelig prioritering og interesseafvejning. Forslaget lægger i stedet op til, at erhvervsog vækstministeren ved Søfartsstyrelsen skal koordinere havplanlægningsprocessen og i samråd med øvrige ministerier udarbejde havplanen i form af en bekendtgørelse. I forbindelse med udarbejdelse af havplanen vil høringssvarene eventuelle interessekonflikter indgå. Synspunkterne om offentlighedens inddragelse og deltagelse i havplanlægningens forberedende fase har givet anledning til, at dette er tydeliggjort i forslaget. Endvidere er udkast til lovforslag justeret således, at den endelige bekendtgørelse, der udgør havplanen, udstedes af erhvervs- og vækstministeren og ikke kan delegeres til Søfartsstyrelsen. Fritidsforbundene har ønsket, at de rekreative aktiviteter inkluderes blandt de sektorer og interesser, som foreslås omfattet af havplanlægningen. Dette er imødekommet ved, at der med havplanen gives mulighed for at omfatte yderligere sektorer og interesser, fx fremme af bæredygtig turisme. Høringssvarenes bemærkninger om klagebestemmelserne har givet anledning til at præcisere, hvilke organisationer mv., der er klageberettigede efter diverse sektorlove. Herudover er der foretaget en række tilpasninger af redaktionel karakter. De væsentligste bemærkninger fra høringen gennemgås og kommenteres mere detaljeret neden for. Baggrund Lovforslaget implementerer Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2014/89/EU om rammerne for maritim fysisk planlægning i dansk ret.

2 2/14 Den nødvendige lovgivning skal være sat i kraft senest den 18. september Havplanen skal være vedtaget senest den 31. marts Formålet med havplanlægning er at fremme økonomisk vækst, udvikling af havarealer og udnyttelse af havressourcer på et bæredygtigt grundlag samt at forbedre miljøet. De sektorer og interesser, som foreslås omfattet af havplanlægningen, er: Energisektoren til søs (fx olie, gas og vind) Søtransport Fiskeri og akvakultur Indvinding af råstoffer på havet (indvinding af grus) Bevarelse, beskyttelse og forbedring af miljøet. Lovforslaget fastlægger rammerne for myndighedernes fremtidige tilladelser på de områder, som er omfattet af havplanen. 2. Generelle bemærkninger Høringen tegner overordnet et billede af, at høringsparterne er positive over for lovforslaget. Danmarks Rederiforening og Rederiforeningen af 2010 (herefter Rederiforeningerne) finder, at forslaget afspejler målet i direktivet om maritim fysisk planlægning om ikke at pålægge erhvervet og andre interessenter nye forpligtelser. Vindmølleindustrien og Krigers Flak Offshore Wind I/S støtter en holistisk tilgang til arealanvendelse på havet, da det kan føre til en større grad af investeringssikkerhed for de betydelige investeringer, som udbygning med havvind indebærer. Danske Havne støtter en langsigtet planlægning for Danmarks havområder gennem bæredygtig udvikling, hvor de sociale, miljømæssige, økonomiske og erhvervsmæssige interesser inddrages. Dansk Akvakultur finder det vigtigt at integrere udpegning af zoner på havet til akvakulturanlæg i den kommende havplan. Dansk Sejlunion udtrykker forståelse for, at der indføres en lov, som danner rammerne for, hvordan man i fremtiden kan anvende havet, og til hvilke formål havet udnyttes. Danmarks Idrætsforbund udtrykker tilfredshed med, at havplanlægningen skal basere sig på en analyse af muligheder for sameksistens og potentielle konfliktområder således, at det maritime rum kan rumme forskellige interesser. Danske Maritime hilser generelt lovforslaget velkomment, idet der lægges op til en ny helhedsorienteret havplanlægning for de danske havområder til gavn for vækst og udvikling inder for bl.a. de maritime erhverv.

3 3/14 HORESTA støtter tiltag, som bidrager til en helhedsorienteret havplanlægning for Danmarks havområder, der udvikles med respekt for det danske maritime område. Danske Regioner støtter lovforslagets intentioner, herunder at indvinding af råstoffer på havet bliver omfattet af den kommende havplanlægning. Danske Råstoffer hilser lovforslaget velkomment og ser maritim planlægning som et vigtigt middel til færre konflikter mellem sektorer og flere synergier og bæredygtig sameksistens mellem forskellige områder på havet. Danmarks Naturfredningsforening erklærer sig grundlæggende enig i behovet for prioriteret lokalisering af aktiviteter og anlæg til havs, men finder samtidig, at havnaturens integritet ville være bedre sikret, hvis den marine fysiske planlægning indgik i regi af havstrategidirektivet. Træskibs Sammenslutningen støtter en overordnet havplanlægning, som afvejer forskellige interesser, men finder det samtidig vanskeligt at få overblik over, om dette er tilgodeset med lovforslaget. Partnerskabet for Bølgekraft m.fl. ser positivt på havplanlægning med sigte på at støtte en bæredygtig udvikling og vækst i den maritime sektor og udtrykker glæde over, at der i lovforslaget er opmærksomhed på betydningen af energisektoren til søs. Organisationen Danske Museer anerkender, at der søges indført en helhedsorienteret havplanlægning, som skal understøtte sameksistens mellem de forskellige interesser og anvendelsesformer på havet og tage hensyn til samspillet mellem hav og land. Danmarks Sportsfiskerforbund bifalder en langsigtet og bæredygtig udnyttelse af havet, idet man dog samtidig giver udtryk for, at friluftsliv bør indtænkes som en del af den bæredygtige vækst, der planlægges for. Miljø- og Fødevareministeriet finder, at lovforslaget afspejler hovedformålet i det bagvedliggende direktiv 2014/89/EU om rammerne for en maritim fysisk planlægning om, at havplanlægningen både skal fremme en bæredygtigt økonomisk vækst og beskytte og forbedre miljøet. 3. Bemærkninger til de enkelte emner Høringssvarene er kommenteret med udgangspunkt i følgende opdeling: 3.1. Interessentinddragelse 3.2. Interesseafvejning 3.3. Samspil mellem vand og land 3.4. Rekreative aktiviteter 3.5. Klage 3.6. Internationalt samarbejde og administrative konsekvenser 3.7. Diverse 3.1. Interessentinddragelse

4 4/14 Rederiforeningerne, Teknologirådet, Vindmølleindustrien, Krigers Flak Offshore Wind I/S, Danske Havne, Danske Maritime, HORESTA, Danmarks Fritidssejler Union, Danske Råstoffer, Friluftsrådet, Danmarks Sportsfiskerforbund, Danmarks Naturfredningsforening, Partnerskabet for Bølgekraft, Dansk Industri, Olie Gas Danmark, Kommunernes Landsforening og Danske Regioner finder, at de påvirkede erhverv, interesser og offentligheden i øvrigt bør inddrages i havplanlægningsprocessen, udover hvad der følger af den afsluttende høring, der er lagt op til i lovforslaget, dvs. en inddragelsesproces, der ligger før den officielle høringsfase af et egentligt udkast til havplan. De pågældende høringsparter opfordrer samtidig til, at der etableres en struktur for en sådan tidlig og løbende dialog i havplanlægningsprocessen med sigte på at fastlægge de generelle og konkrete retningslinjer samt den interesseafvejning, der skal foretages for de sektorer, der planlægges for, belyse økonomiske fordele og ulemper samt sikre den nødvendige investeringssikkerhed for de berørte aktiviteter og erhverv. Der peges i den forbindelse på, at dette fx kan ske ved at oprette et særligt havplanlægningsforum eller gennem inddragelse af erhvervet, interessenter mv. i en styregruppe for den tværministerielle Koordinationsgruppe. En række af de pågældende høringsparter har endvidere tilkendegivet, at de gerne stiller med ressourcepersoner i nedsatte arbejdsgrupper eller lignende. Kommentar Det bemærkes, at lovforslaget tilsigter at sikre offentlig deltagelse i alle dele af beslutningsprocessen. Dette er også tilfældet i forbindelse med forberedelse af havplanen. Her vil berørte myndigheder, relevante erhvervs- og interesseorganisationer samt den berørte offentlighed få mulighed for at deltage aktivt i det forberedende arbejde, fremsætte udtalelser og give udtryk for synspunkter, som kan være relevante for beslutningerne, og som derfor kan og bør tages i betragtning. Inddragelse sker med henblik på at sikre bred offentlig tilslutning til de endelige rammer for havplanen. Som påpeget af en række høringsparter kan lovforslagets høringsbestemmelser - imod intentionen - give indtryk af, at offentligheden først vil blive inddraget i den formelle høringsfase. Det findes på denne baggrund relevant at foretage mindre justeringer af forslaget med sigte på at klargøre den - for beslutningstagerne helt nødvendige - offentlige deltagelse også i den forberedende fase. Det findes imidlertid ikke hensigtsmæssigt, at der i lovforslaget fastlægges en egentlig struktur for, hvordan inddragelse af offentligheden i den forberedende fase konkret bør tilrettelægges.

5 5/14 Det afgørende vurderes i denne henseende at være, at det sker på balanceret vis, herunder at de involverede statslige myndigheder etablerer en inkluderende proces, hvor det sikres at relevante synspunkter kommer frem på rette tidspunkt, men som samtidig er effektiv og operationelt håndterbar. En sådan proces kan fx indebære, at de involverede statslige myndigheder: - gennemfører interessentdialog og videndeling i offentlige fora, - etablerer et særligt havplanforum eller tilknytter de berørte interessenter til den ministerielle koordinationsgruppe, - afholder konferencer, seminarer og workshops i berørte dele af landet, - iværksætter offentlige høringer på både statsligt og kommunalt/regionalt niveau, herunder relevant inddragelse af Folketinget, samt - gennemfører dialog og samarbejde med udenlandske myndigheder og videninstitutioner. Ovenstående eksempler er ikke nødvendigvis udtømmende, ligesom alle muligheder ikke nødvendigvis tages i anvendelse. Endelig findes det i denne henseende relevant, at den foreslåede bestemmelse om mulig henlæggelse af ministerens beføjelse til at vedtage havplanen (udstede den nødvendige bekendtgørelse) til en underliggende myndighed udgår af forslaget med sigte på at sikre, at den endelige vedtagelse af havplanen og udstedelsen foretages af ministeren Interesseafvejning For så vidt angår bemærkninger i relation til rekreative aktiviteter mv. henvises til afsnit 3.4. nedenfor. Rederiforeningerne, Vindmølleindustrien, Danske Råstoffer og Olie Gas Danmark peger på, at havplanen bør tage allerede foretagne screeninger for udpegning af aktiviteter på havet. Det gælder bl.a. i forhold til havmølleplaceringer, herunder kystnære vindmølleparker, råstofindvinding på søterritoriet samt efterforsknings- og indvindingslicenser. Rederiforeningerne finder endvidere, at klimaforandringernes påvirkning af kystterritorierne øger behovet for at prioritere den fremtidige forsyning af råstoffer fra havet i forhold til råstoffer fra landjorden. Dansk Industri lægger vægt på, at havplanlægningen ikke medfører en sektoropdeling af havterritoriet, men sikrer en effektiv, multifunktionel udnyttelse og beskyttelse af havet, hvor der kun udlægges områder til enkeltaktiviteter, når det er strengt nødvendigt. Danske Råstoffer finder modsætningsvis, at der kun bør tillades andre aktiviteter i råstofindvindingsområder, hvis det kan sameksistere med råstofindvindingen. Danske Havne finder, at havplanlægningen ikke bør domineres af stærke sektorinteresser. Danske Havne finder derfor, at samspillet mellem udpe-

6 6/14 gede Natura 2000-områder og nuværende og planlagte havne og søfartsaktiviteter bør inddrages i havplanlægningen. Dansk Akvakultur, Danske Råstoffer, Danske Havne og Transport- og Bygningsministeriet finder, at det i lovteksten og/eller i bemærkningernes oplistning af eksempler specifikt bør omtales, at interesseområder såsom "bæredygtig økonomisk vækst, havne, oprensning og uddybning samt flytning af sedimenter til klappladser og spulefelter 1 vil være omfattet af forhold, som der i havplanlægningen skal tages hensyn til. Danske Maritime lægger vægt på, at havplanlægningen ikke lægger konkurrencemæssige begrænsninger på værfters og andre maritime virksomheders aktiviteter, herunder fjernelse af udtjente offshoreanlæg. Landbrug & Fødevarer finder, at der bør udlægges egnede områder til bl.a. etablering af udviklingsprojekter til fx muslingeproduktion eller stenrev, så der etableres de fornødne rammer for at opnå god tilstand. HORESTA finder det vigtigt, at havplanlægningen er med til at fremme økonomisk vækst, og at en udvikling og udnyttelse af havarealer og havressourcer sker på et bæredygtigt grundlag uden skade for miljø og natur. Danmarks Fritidssejler Union konstaterer, at vindmølleparker og havbrug allerede har medført en del hindringer i fritidssejlernes sædvanlige og naturlige sejlområder, hvilket har ført til omvejssejlads med deraf følgende merudgifter. Friluftsrådet opfordrer til at indføre en mere lokal inddeling af havregioner, hvor der er bedre mulighed for at tage hensyn til lokale forhold og interesser. Danmarks Naturfredningsforening peger på, at lovudkastets fravalg af direktivets målsætningsartikel under overskriften/kapitlet om "Formål og anvendelsesområde" fører til uklarhed. Organisationen Danske Museer savner en udtrykkelig henvisning til Europarådets konvention om beskyttelse af den arkæologiske arv (Maltakonventionen). Olie Gas Danmark finder, at havplanlægningen bør sikre fleksibilitet og transparens i forhold til investeringer i udbygninger af olie- og gasaktiviteter, som er en langstrakt proces. Kommentar Hovedparten af de fremførte synspunkter drejer sig om, hvilke prioriteringer og interesseafvejninger mellem berørte sektorer og aktiviteter, der bør foretages/foretrækkes. 1 Klappladser og spulefelter er havområder udlagt til deponering/bortskaffelse af havbundsmateriale, fx fra uddybning af havne.

7 7/14 Det bemærkes hertil, at lovforslaget ikke tilsigter at foretage sådanne afvejninger på nuværende tidspunkt. Det er alene lovforslagets hensigt at skabe rammerne for havplanlægningsprocessen samt fastlægge overordnede afvejningskriterier for den forudsatte, kommende havplanlægningsproces. Som et slutprodukt af havplanlægningsprocessen er det således efter lovforslaget hensigten, at havplanen udmøntes i en bekendtgørelse fastsat af erhvervs- og vækstministeren senest den 31. marts De i høringen fremsatte prioriteringssynspunkter vil på denne baggrund indgå i den forudsatte, kommende havplanlægningsproces, men der lægges ikke op til yderligere prioritering i lovforslaget. Det findes relevant at udbygge oplistning af eksempler mv. af forhold, som der i havplanlægningen skal tages hensyn til. Med hensyn til det af Danmarks Naturfredningsforening fremførte, findes det relevant at ændre den foreslåede overskrift i forslagets kapitel 3 til; "Målene med havplanlægning". Med hensyn til Organisationen Danske Museers ønske om en udtrykkelig henvisning til Maltakonventionen bemærkes, at Folketingets samtykke til en dansk ratifikation af konventionen blev indhentet i forbindelse med revision af museumsloven i Samspil mellem vand og land Danske Havne bemærker, at samspillet mellem hav og land er havnenes elementære formål og funktion, og at havnene derfor er berørt af alle de fem sektorer og interesser, som foreslås reguleret i havplanen. HORESTA giver udtryk for et ønske om, at der skabes mere sammenhæng mellem kyststrækningernes land og vand med sigte på at skabe nye tilbud for danske og udenlandske turister og befolkningen generelt, idet man samtidig ikke finder det hensigtsmæssigt, at rekreative tiltag ved kysten bremses, fordi det er to forskellige myndigheder, som skal behandle samme sag og give tilladelser. Danske Regioner anbefaler, at der i forbindelse med den kommende havplanlægning udarbejdes en national strategi for råstofindvinding, hvor indvindingen på land samtænkes med indvindingen på havet. Dansk Industri finder det vigtigt, at der sker en tæt koordinering med de aktiviteter på landterritoriet, som bruger eller er afhængige af havet og fremhæver i denne henseende havne, havråstofbrugere, turisme, friluftsliv, lystsejlads, aktiviteter fra kysten, f.eks. vind surfing, samt i øvrigt turismefaciliteter i kystzonen, som er afhængige af et visuelt tilgængeligt havområde. Kommentar Det er i lovforslagets bemærkninger allerede forudsat, at der i havplanlægningen skal tages hensyn til samspillet mellem hav og land. Med hensyn til den konkrete snitflade i relation til planloven er der med lovforsla-

8 8/14 gets, 2, stk. 2, nr. 2, lagt op til, at havplanen ikke skal gælde for kystfarvande, der er omfattet af fysisk planlægning efter planloven, for så vidt angår de interesser, der kan varetages efter planloven. Det er endvidere forudsat i lovforslagets bemærkninger, at det i forhold til eventuel uoverensstemmelse mellem kommunal planlægning og havplanlægningen for interesser, der ikke kan planlægges for efter planloven, tilsigtes, at havplanen udarbejdes i samarbejde med den eller de relevante kystkommuner og -regioner. I denne henseende henvises i øvrigt til det under pkt anførte om inddragelse af offentligheden i den forberedende fase. Som tidligere nævnt tilsigtes det med lovforslaget, at havplanen skal være bindende i forhold til offentlige myndigheders sektortilladelser og - planlægning. Der vurderes på den baggrund ikke at være risiko for, at initiativer, som både indbefatter land og vand, skulle blive bremset, selvom to eller evt. flere forskellige myndigheder skal behandle samme sag og give tilladelser. En egentlig national strategi for råstofindvinding vurderes at ligge uden for havplanlægningens formål Rekreative aktiviteter Dansk Sejlunion, Danmarks Idrætsforbund, Danmarks Fritidssejler Union, Friluftsrådet og Danmarks Sportsfiskerforbund finder, at fritidsaktiviteter, (sejler)turisme og den rekreative benyttelse af havområderne i øvrigt er af sådan en størrelse og værdi, at de burde indgå i selve planlægningen af den fremtidige brug af de danske havområder, dvs. at havplanlægning bliver obligatorisk i forhold til friluftsliv og rekreative interesser. Kommentar De erhvervssektorer, som der med lovforslaget tilsigtes reguleret med havplanen, er kendetegnet ved investeringer med en 20 eller 30 årig horisont. Dette gør sig i mindre grad gældende for rekreative aktiviteter og friluftsliv. Direktivet om maritim fysisk planlægning stiller ikke udtrykkeligt krav om, at der i havplanlægningen fastsættes regler/retningslinjer for rekreative aktiviteter og friluftsliv. Direktivet indeholder imidlertid en option, hvorefter der med havplanen kan forfølges andre mål, såsom fremme af bæredygtig turisme. I lyset af fritidsforbundenes samstemmende synspunkter i relation til de rekreative aktiviteters status i havplanen er det fundet relevant at medtage direktivets option i lovforslaget, således at det i forbindelse med havplanprocessen frem mod 2021 ikke vil være udelukket i havplanregi at foretage planlægning for disse områder helt eller delvist. En sådan option vil på bedre vis kunne sikre et effektivt og konstruktivt samarbejde i havplanlægningsprocessen og dermed begrænse eventuelle konflikter mellem forskellige interesser.

9 9/14 Lovforslaget går dermed ikke i sig selv videre end direktivet. Spørgsmålet om, hvorvidt den danske regulering eventuelt vil gå videre, end hvad der påkrævet efter direktivet, vil tidligst være relevant, i det omfang den foreslåede option eventuelt udnyttes, dvs. i forbindelse med udstedelse af bekendtgørelsen om havplanen. Det bemærkes endelig, at lovforslagets 6 om, at der ved havplanlægningen skal tages hensyn til interesser, som ikke reguleres af havplanen, forsat tilsigtes at finde anvendelse, dersom den foreslåede option ikke udnyttes eller evt. ikke udnyttes i forhold til alle dele af de rekreative aktiviteter Klage Dansk Akvakultur, Friluftsrådet, Danmarks Naturfredningsforening og Danmarks Sportsfiskerforbund har haft bemærkninger til de i lovforslaget indeholdte klagebestemmelser. Synspunkter har i det væsentlige vedrørt 1) ønsker fuld klageadgang/prøvelse af havplanen, 2) de rekreative interesseorganisationers klageberettigelse, i det omfang disse ikke reguleres direkte af havplanen, 3) delegation af klageadgangen efter loven og 4) at berørte ressortministre bør have en indsigelsesret, hvis erhvervs- og vækstministeren ikke i tilstrækkeligt omfang varetager de forpligtelser, der efter lovforslaget skal efterleves. Kommentar Det tilsigtes med lovforslaget, at havplanen etableres gennem egentlig regeludstedelse og ikke gennem en konkret forvaltningsafgørelse med almindelig administrativ rekurs. I lighed med hvad der gælder for anden generel statslig regulering - fx at det ikke er muligt at påklage landsplandirektiver, der af erhvervs- og vækstministeren udstedes som administrative forskrifter - lægges der heller ikke op til, at havplanen (bekendtgørelsen) kan påklages. Den foreslåede bestemmelse om delegation svarer til øvrige bestemmelser, som findes i flere andre love på en række ministerområder, herunder på miljøområdet. Det er hensigten at delegere visse af ministerens beføjelser til Søfartsstyrelsen, herunder det forberedende arbejde i forbindelse med havplanlægningen. Det fremgår af bemærkningerne til lovforslaget, at havplanen tilsigtes at blive godkendt af erhvervs- og vækstministeren i forbindelse med udstedelse af bekendtgørelse om havplanen. Som omtalt oven for under pkt er det fundet relevant, at den foreslåede bestemmelse om mulig henlæggelse af ministerens beføjelse til at vedtage havplanen udgår af forslaget. Med hensyn til de rekreative interesseorganisationers klagemuligheder

10 10/14 findes relevant, at det i lovforslagets bemærkninger præciseres, at kredsen af klageberettigede efter diverse sektorlove som hovedregel omfatter interesseorganisationer mv., som antages at have en væsentlig interesse i forslag, tilladelser og afgørelser, som flyder af de pågældende sektorlove. Det findes samtidig relevant i bemærkningerne at slå fast, at de foreslåede bestemmelser i forslagets 6, hvorefter der ved gennemførelsen af havplanen skal tages hensyn til sektorer og interesser, som ikke foreslås direkte omfattet af havplanlægningen efter 5, indebærer, at interesseorganisationer mv. på disse områder som udgangspunkt må formodes at være klageberettigede, såfremt de interesser, som de varetager, berøres væsentligt af forslag, tilladelser og afgørelser inden for de områder, som dækkes af havplanen Internationalt samarbejde og administrative konsekvenser Rederiforeningerne og Vindmølleindustrien peger på, at den regionale tilgang i lovforslaget er afgørende og opfordrer til at samarbejde på tværs af de pågældende havregioner med sigte på at tage højde for evt. tværnationale projekter og interesser. Rederiforeningerne, Danske Havne og Danske Maritime bemærker, at det først vil være i forbindelse med vedtagelsen af havplanen, at der vil kunne være eventuelle konsekvenser for erhvervslivet, idet man samtidig peger på, at de sektorlove, som bliver en del af havplanen, kan lægge andre byrder på erhvervslivet. Kommentar Med hensyn til synspunkterne om det internationale samarbejde findes det hensigtsmæssigt, at behovet for og omfanget af samarbejde og koordination i regi af de relevante internationale og regionale samarbejdsfora findes med landene omkring Danmark afklares og tilpasses de konkrete udfordringer, som opstår i forbindelse med havplanlægningen, og at det sker efter retningslinjer, som landene i havregionerne eventuelt måtte blive enige om. Med hensyn til synspunkterne om lovforslagets konsekvenser fremgår det af bemærkningerne, at forslaget ikke i sig selv har hverken positive eller negative konsekvenser for erhvervslivet. Der fremgår endvidere, at der er tale om en rammelov, og at det således først vil i forbindelse med vedtagelsen af havplanen, at der - om muligt - kan foretages et skøn over udgifter og besparelser for erhvervslivet. I denne henseende henvises i øvrigt til det under pkt anførte om inddragelse af offentligheden i den forberedende fase med sigte på bl.a. at sikre, at relevante synspunkter vedrørende havplanens økonomiske konsekvenser kommer frem på rette tidspunkt i processen Diverse Danske Havne og Danmarks Naturfredningsforening rejser spørgsmål om den foreslåede revision og ajourføring af havplanen hvert 10 år, idet der peges på, at andre havstrategier skal udarbejdes i etaper og revideres hvert 6. år.

11 11/14 Dansk Akvakultur finder, at et fremlagt forslag kun bør have retsvirkning i et år efter afslutningen af den offentlige høring. Dansk Akvakultur finder endvidere lovforslagets 15, hvorefter statslige myndigheder under visse omstændigheder kan vedtage en plan om eller meddele en tilladelse til anlæg eller arealanvendelse, der strider mod havplanen eller forslag til havplan eller ændringer af planen, overflødig under henvisning til, at erhvervs- og vækstministeren kan ændre havplanen med en høringsfrist på 8 uger. Danmarks Fritidssejler Union peger på, at lovforslagets bestemmelse om, at der principielt ikke må lægges hindringer i vejen for den frie sejlads også bør gælder for fritidssejlads. Danske Råstoffer peger på vigtigheden af, at havplanen ikke bliver et forsinkende element i de sagsbehandlingsforløb, der går forud for en råstoftilladelse samt at MSDI-data bliver let tilgængelige. Friluftsrådet finder, at det bør overvejes, hvorvidt MSDI-data samt areal-, natur- og miljødata på Miljøportalen bør være borgertilgængeligt og gratis. Olie Gas Danmark finder, at forståelsen/definitionen af begreberne "økosystembaseret tilgang" og "bæredygtig" bør beskrives nærmere, idet det samtidig foreslås at anvende terminologien "miljømæssigt forsvarligt" i stedet. Dansk Akvakultur, Landbrug & Fødevarer, Transport- og Bygningsministeriet, og Miljø- og Fødevareministeriet foreslår en række redaktionelle justeringer af lovforslagets bemærkninger, herunder opbygningen heraf samt i relation til beskrivelsen af gældende ret, jf. forslagets afsnit 2. Kommentar Med hensyn til den tidsmæssige udstrækning af havplanen følger det af artikel 6, stk. 3, i direktivet om maritim fysisk planlægning, at havplaner skal tages op til revision mindst hvert tiende år. Der er i lovforslaget lagt op til en tekstnær implementering heraf, idet der dog ikke er noget til hinder for, at det kan ske hyppigere, jf. den foreslåede bestemmelse om, at der i planperioden til enhver til kan foretages ændringer af havplanen. Hensigten med lovforslaget er, at havplanen gøres bindende for de statslige myndigheders sektorplanlægning og enkeltsagsadministration. Forslagets bestemmelse om foreløbige retsvirkninger i en 2-årig periode skal ses ud fra et ønske om at afbøde risikoen for en foregribelse af den endelige havplans indhold. Formålet med reglen er således at sikre, at navnlig offentlighedens inddragelse i planprocessen ikke gøres illusorisk. Spørgsmålet om, hvorvidt MSDI-data samt areal-, natur- og miljødata på Miljøportalen bør være gratis, ligger uden for lovforslagets formål.

12 12/14 Det er vurderingen, at begreberne "økosystembaseret tilgang" og "bæredygtig" er almenkendt som bærende elementer i både national dansk regulering, i internationale aftaler, i forskellige politikker, bl.a. EU s fælles fiskeripolitik, og i en række EU-miljødirektiver. De redaktionelle forslag fremsat af Dansk Akvakultur, Landbrug & Fødevarer Transport- og Bygningsministeriet og Miljø- og Fødevareministeriet, herunder om Danmarks deltagelse i internationale samarbejdsfora, findes i vidt omfang relevante og er indarbejdet i lovforslaget. 4. Oversigt over hørte organisationer, myndigheder m.v. Offentlige myndigheder mv. Beskæftigelsesministeriet, Datatilsynet, DanPilot, Energi-, Forsyningsog Klimaministeriet, Energiklagenævnet, Erhvervs- og Vækstministeriet, Erhvervsstyrelsen Team Effektiv Regulering, Finansministeriet, Forsvarsministeriet, Justitsministeriet, Kirkeministeriet, Kulturministeriet, Miljø- og Fødevareministeriet, Natur- og Miljøklagenævnet, Ministeriet for Børn, Undervisning og Ligestilling, Rigsadvokaten, Rigsrevisionen, Skatteministeriet, Social- og Indenrigsministeriet, Statsministeriet, Sundheds- og Ældreministeriet, Transport- og Bygningsministeriet, Uddannelses- og Forskningsministeriet og Udenrigsministeriet Regioner, kommuner, kommunale organisationer og fællesskaber Danske Regioner, HK-Kommunal Miljøudvalg og Kommunernes Landsforening Organisationer, foreninger mv 3F Fagligt Fælles Forbund, 3F Sømændene, 92-gruppen, Advokatrådet/Advokatsamfundet, Akademirådet, Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, Arbejdsgiverne, Arkitektforeningen, Asfaltindustrien, Bekæmpelsesmiddelrådets medlemmer, Benzinforhandlernes Fælles Repræsentation, Bilfærgernes Rederiforening, Biologiforbundet, BL Danmarks almene Boliger, Branchearbejdsmiljørådet Jord til Bord, Brancheforeningen for Biogas, Brancheforeningen for Decentral Kraftvarme, Brancheforeningen SPT, Branchen ForbrugerElektronik (BFE), Bryggeriforeningen, By & Havn, Byggeskadefonden, Byggesocietetet, Bygherreforeningen, Bygningskultur Danmark, Bæredygtigt Landbrug, Campingrådet, Center for Fiskeri, Centralorganisationen 2010, Centralorganisationen af industriansatte i Danmark (CO-industri), Centralorganisationernes Fællesudvalg (CFU), CO-industri, DAKOFA (Dansk Kompetencecenter for Affald), Danish Seafood Association, Danmarks Arbejdsgiverforening, Danmarks Cykel Union, Danmarks Farve- og Limindustri, Danmarks Fiskeriforening, Danmarks Fritidssejler Union, Danmarks Idrætsforbund, Danmarks Jægerforbund, Danmarks Naturfredningsforening, Danmarks Rederiforening, Danmarks Skibsmæglerforening, Danmarks Sportsfiskerforbund, Danmarks Statistik, Danmarks Vindmølleforening, Danmarks Vækstråd, Dansk Affaldsforening, Dansk Akvakultur, Dansk Amatørfiskerforening, Dansk Arkitektur Center, Dansk Blindesamfund, Dansk Botanisk Forening, Dansk Byggeri, Dansk Bygningsinspektørforening, Dansk Byplanlaboratorium, Dansk Camping Union, Dansk Cyklistforbund, Dansk Design Center, Dansk Detail, Dansk Ejendomsmæglerfor-

13 ening, Dansk Energi, Dansk Energi Brancheforening, Dansk Erhverv, Dansk ErhvervsFremme, Dansk Firmaidræt, Dansk Fjernvarme, Dansk Fritidsfiskerforbund, Dansk Gartneri, Dansk Industri, Dansk Journalistforbund, Dansk Kano og Kajak Forbund, Dansk Land- og Strandjagt, Dansk Landbrugsrådgivning (DLBR), Dansk Magisterforening, Dansk Metal, Dansk Miljøteknologi, Dansk Ornitologisk Forening, Dansk Pattedyrforening, Dansk Pelsdyravlerforening, Dansk Planteværn, Dansk Producentansvarssystem (DPA-system), Dansk Retspolitisk Forening, Dansk RIB Charterforening, Dansk Sejlunion, Dansk Skovforening, Dansk Solvarme Forening, Dansk Sportsdykker Forbund, Dansk Standard, Dansk Transport og Logistik, Dansk Træforening, Dansk Træinformation, Dansk Vand- og Spildevandsforening, Dansk Vandrelaug, Danske Advokater, Danske Anlægsgartnere, Danske Arkitektvirksomheder, Danske Boligadvokater, Danske Døves Landsforbund, Danske Falkejagtklub, Danske Handicaporganisationer, Danske Havne, Danske Kloakmestre, Danske Landskabsarkitekter, Danske Lodser, Danske Maritime, Danske Maskinstationer og Entreprenører, Danske Medier, Danske Museer (ODM), Danske Revisorer, Danske Råstoffer, Danske Speditører, Danske Svineproducenter, Danske Træindustrier, Danske Tursejlere, Danske Vandløb, DCA Nationalt Center for Fødevarer og Jordbrug, DCE Nationalt Center for Miljø og Energi, De Danske Skytteforeninger, De Samvirkende Købmænd, Den Danske dommerforening, Den Danske Dyrlægeforening, Den Danske Landinspektørforening, Den Danske Nationalkomité for Geologi, Det Centrale Handicapråd, Det Danske Fjerkræråd, Det Nationale Institut for Kommuners og Regioners Analyse og Forskning, KORA, Det Økologiske Råd, Det Økonomiske Råd, DI ITEK, DJØF, DOF, DONG Energy, Dykkerfirmaernes Brancheforening, Dyrenes Beskyttelse, Ejendomsforeningen Danmark, Elretur, Emballageindustrien, Energi- og Olieforum.dk, Erhvervslejernes Landsorganisation og Storkøbenhavns Erhvervslejer Forening, FAB Foreningen af byplanlæggere, Fag og Arbejde (FOA), Feriehusudlejernes Brancheforening, Ferskvandsfiskeriforeningen, Finansrådet, Finanssektorens Arbejdsgiverforening, Fiskeriets Arbejdsmiljøråd, Forbrugerrådet, Forbundet Arkitekter og Designere, Foreningen af Bioteknologiske Industrier i Danmark, Foreningen af Bæredygtige Byer og Bygninger, Foreningen af Danske Brøndborere, Foreningen af Danske Kraftvarmeværker, Foreningen af Danske Lystbådehavne (FLID), Foreningen af Danske Privathavne, Foreningen af Forlystelsesparker i Danmark, Foreningen af Fredningsnævnsformænd i Danmark og disses suppleanter, Foreningen af Lystbådehavne i Danmark, Foreningen af miljø-, plan- og naturmedarbejdere i det offentlige (EnviNa), Foreningen af Rådgivende Ingeniører, Foreningen af Statsforvaltningsjurister, Foreningen af Vandværker i Danmark, Foreningen Bevaringsværdige Bygninger, Foreningen Danske Olieberedskabslagre, Forsikring og Pension, Friluftsrådet, Fritidshusejernes Landsforening, FTVS Fællesrådet for tv-sendesamvirker i Danmark, Funktionærernes og Tjenestemændenes Fællesråd, Færgesekretariatet, GI Genvindings- Industrien, Godkendt Teknologisk Service GTS, Grakom, Greenpeace Danmark, Grønne Familier, HedeDanmark, Hedeselskabet, Herregårdsjægerne, HK Danmark / HK Handel, HOFOR, HORESTA, Høreforeningen, Håndværksrådet, Ingeniørforeningen IDA, Institut for menneskerettigheder, International Transport Danmark (ITD), Kalk- og Teglværks- 13/14

14 14/14 foreningen, Klagenævnet for Ejendomsformidling, Kolonihaveforbundet, Kommunalteknisk Chefforening, Konpa, Kyst, Land & Fjord, LandBo- Ungdom, Landbrug & Fødevarer, Landdistrikternes Fællesråd, Landsbyrådet, Landsforeningen af Danske Mælkeproducenter, Landsforeningen af Landsbysamfund, Landsforeningen Danske Fugleforeninger, Landsforeningen for Bygnings- og Landskabskultur, Landsforeningen for Gylleramte, Landsforeningen Levende Hav, Landsforeningen Praktisk Økologi, Lejernes Landsorganisation i Danmark, LO (Landsorganisationen i Danmark), Lægeforeningen, Lægemiddelindustriforeningen (LIF), Maskinmestrenes Forening, Mejeriforeningen, MORTALIN Brancheforeningen for kommunal skadedyrsbekæmpelse, Natur og Ungdom, NOAH, Nordisk konservatorforbund, Offentlige Ansattes Organisation, Olie Gas Danmark, Parcelhusejernes Landsforening, Plastindustrien, Praktiserende Landinspektørers Forening, Pressens Fællesindkøb, Radiotelegrafistforeningen af 1917, Rambøll Danmark, RealDania, Realkreditforeningen, Realkreditnævnet, Realkreditrådet, ReturBat, Rådet for Danske Campister, Rådet for Sikker Trafik, Rådet for Større Badesikkerhed, Sammenslutningen af Danske Småøer, Sammenslutningen af mindre Erhvervsfartøjer, Skovdyrkerforeningerne, Småskovsforeningen Danmark, Småøernes Færgeselskaber, Spildevandsteknisk Forening, Storkøbenhavns Erhvervslejer Forening, Sund & Bælt, Søfartens Arbejdsmiljøråd, Søfartens Ledere, Teknologirådet, Teknologisk Institut, Træskibssammenslutningen, Turisterhvervets Samarbejdsforum, Uniscrap, Verdens Skove, Verdensnaturfonden (WWF), Videnscenter for Husdyrgødningsog Biomasseteknologi, Vildtforvaltningsrådet, Vindmølleindustrien, Visit Denmark, Ældresagen, Økologisk Landsforening Følgende organisationer, myndigheder m.v. har haft bemærkninger til lovforslaget: Rederiforeningerne (Danmarks Rederiforening og Rederiforeningen af 2010), Teknologirådet, Vindmølleindustrien, Danske Havne, Krigers Flak Offshore Wind I/S, Dansk Akvakultur, Danmarks Idrætsforbund, Dansk Sejlunion, Danske Maritime, Landbrug & Fødevarer, HORESTA, Danske Regioner, Danmarks Fritidssejler Union, Danske Råstoffer, Friluftsrådet, Danmarks Naturfredningsforening, Træskibs Sammenslutningen, Partnerskabet for Bølgekraft (tillige på vegne af Bølgekraftforeningen og Danish Wave Energy Center), Organisationen Danske Museer, Danmarks Sportsfiskerforbund, Dansk Industri, Olie Gas Danmark, KOmmunernes Landsforening, Miljø- og Fødevareministeriet (ved Naturstyrelsen), Transport- og Bygningsministeriet

NOTAT. Høringsliste vedr. forslag til lov om maritim planlægning (havplanlov)

NOTAT. Høringsliste vedr. forslag til lov om maritim planlægning (havplanlov) NOTAT 25. november 2015 Sag: 2015027106 Høringsliste vedr. forslag til lov om maritim planlægning (havplanlov) Offentlige myndigheder mv. Beskæftigelsesministeriet Datatilsynet DanPilot Energi-, Forsynings-

Læs mere

Kommuner/kommunale organisationer Danske Regioner KL HK-Kommunal Miljøudvalg

Kommuner/kommunale organisationer Danske Regioner KL HK-Kommunal Miljøudvalg Offentlige myndigheder Beskæftigelsesministeriet Erhvervs- og Vækstministeriet Finansministeriet Forsvarsministeriet Justitsministeriet Kirkeministeriet Klima-, Energi- og Bygningsministeriet Kulturministeriet

Læs mere

Organisation & Jura J.nr. MST-109-00153 Ref. anlja Den 13. oktober 2015

Organisation & Jura J.nr. MST-109-00153 Ref. anlja Den 13. oktober 2015 Organisation & Jura J.nr. MST-109-00153 Ref. anlja Den 13. oktober 2015 Liste over høringsparter til ændring af bekendtgørelse om uddannelse af erhvervsmæssige brugere af plantebeskyttelsesmidler og af

Læs mere

Høringsliste vedr. høring af: Forslag til bekendtgørelse om Nationalpark Kongernes Nordsjælland. Ministerier

Høringsliste vedr. høring af: Forslag til bekendtgørelse om Nationalpark Kongernes Nordsjælland. Ministerier Høringsliste vedr. høring af: Forslag til bekendtgørelse om Nationalpark Kongernes Nordsjælland Ministerier Beskæftigelsesministeriet Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet Erhvervsministeriet Finansministeriet

Læs mere

Høringsliste. Erhverv Ref. ZOBAK Den 8. marts Eksterne. Advokatsamfundet. Akademirådet. Altox A/S. Asfaltindustrien

Høringsliste. Erhverv Ref. ZOBAK Den 8. marts Eksterne. Advokatsamfundet. Akademirådet. Altox A/S. Asfaltindustrien Eksterne Erhverv Ref. ZOBAK Den 8. marts 2019 Høringsliste Advokatsamfundet Akademirådet Altox A/S Asfaltindustrien Benzinforhandlernes Fælles Repræsentation Biologforbundet Bo Elling Branchearbejdsmiljørådet

Læs mere

Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2013-14 L 83 Bilag 1 Offentligt NOTAT. 22. november 2013. Høringsliste

Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2013-14 L 83 Bilag 1 Offentligt NOTAT. 22. november 2013. Høringsliste Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2013-14 L 83 Bilag 1 Offentligt NOTAT 22. november 2013 Høringsliste Advokatfirmaet Henning Moritzen Advokatsamfundet Akademiet for de Tekniske Videnskaber (ATV) Akademikerne

Læs mere

Jura J.nr.: MST Ref. KAVJE Den 24. november 2017 HØRINGSLISTE, UDKAST TIL NY DELEGATIONSBEKENDTGØRELSE FOR MILJØSTYRELSEN

Jura J.nr.: MST Ref. KAVJE Den 24. november 2017 HØRINGSLISTE, UDKAST TIL NY DELEGATIONSBEKENDTGØRELSE FOR MILJØSTYRELSEN Jura J.nr.: MST-109-00180 Ref. KAVJE Den 24. november 2017 HØRINGSLISTE, UDKAST TIL NY DELEGATIONSBEKENDTGØRELSE FOR MILJØSTYRELSEN Foreninger, organisationer m.v. 15. juni fonden 3F Fagligt Fælles Forbund

Læs mere

Aalborg Universitet Aarhus Universitet, Institut for Agroøkologi Apotekernes A/S Arbejdstilsynet Asfaltindustrien Astma-Allergi Danmark

Aalborg Universitet Aarhus Universitet, Institut for Agroøkologi Apotekernes A/S Arbejdstilsynet Asfaltindustrien Astma-Allergi Danmark Aalborg Universitet Aarhus Universitet, Institut for Agroøkologi Apotekernes A/S Arbejdstilsynet Asfaltindustrien Astma-Allergi Danmark Benzinforhandlernes Fælles Repræsentation Beredskabsstyrelsen Beskæftigelsesministeriet

Læs mere

Høringsliste Høring af 6 bekendtgørelser vedr. ny husdyrregulering

Høringsliste Høring af 6 bekendtgørelser vedr. ny husdyrregulering Maj 2017 J.nr. MST-1240-00710 Høringsliste Høring af 6 bekendtgørelser vedr. ny husdyrregulering Advokatsamfundet Akademiet for de Tekniske Videnskaber Akademirådet Alectia Altox A/S Aquacircle Arbejdstilsynet

Læs mere

Høringsliste ændring af vaskepladsbekendtgørelsen oktober 2018

Høringsliste ændring af vaskepladsbekendtgørelsen oktober 2018 Høringsliste ændring af vaskepladsbekendtgørelsen oktober 2018 3F Aalborg Universitet Aarhus Universitet, Institut for Agroøkologi Apotekernes A/S Arbejdstilsynet Asfaltindustrien Astma-Allergi Danmark

Læs mere

Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2013-14 L 82 Bilag 1 Offentligt. Vejlsøvej 29 8600 Silkeborg

Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2013-14 L 82 Bilag 1 Offentligt. Vejlsøvej 29 8600 Silkeborg Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2013-14 L 82 Bilag 1 Offentligt Høringsliste Forslag til ændring af lov om erhvervsfremme og forskellige andre love (ændringer på baggrund af evaluering af kommunalreformen,

Læs mere

Høringsparter vedr. høring af udkast til Vejledning i planlægning for forebyggelse af oversvømmelse og erosion den 13. juli 24.

Høringsparter vedr. høring af udkast til Vejledning i planlægning for forebyggelse af oversvømmelse og erosion den 13. juli 24. Høringsparter vedr. høring af udkast til Vejledning i planlægning for forebyggelse af oversvømmelse og erosion den 13. juli 24. august 2018 Danske Regioner Kommunernes Landsforening Alle kommuner (alfabetisk):

Læs mere

Brancheforeningen for Genanvendelse af Organiske Restprodukter til Jordbrugsformål

Brancheforeningen for Genanvendelse af Organiske Restprodukter til Jordbrugsformål 3F Aalborg Universitet Aarhus Universitet, Institut for Agroøkologi Apotekernes A/S Arbejdstilsynet Asfaltindustrien Astma-Allergi Danmark Benzinforhandlernes Fælles Repræsentation Beredskabsstyrelsen

Læs mere

Høringsliste udkast til vejledning om planlægning for omdannelseslandsbyer

Høringsliste udkast til vejledning om planlægning for omdannelseslandsbyer 20. december 2018 Sag nr.: 2018-15478 /mcn Høringsliste udkast til vejledning om planlægning for omdannelseslandsbyer Regioner, kommuner, kommunale organisationer og fællesskaber: Danske Regioner Kommunernes

Læs mere

Høringsliste 7. december 2015. Aalborg Universitet Aarhus Universitet Aarhus Universtitetshospital Advokatfirmaet Henning Moritzen

Høringsliste 7. december 2015. Aalborg Universitet Aarhus Universitet Aarhus Universtitetshospital Advokatfirmaet Henning Moritzen Høringsliste 7. december 2015. Aalborg Universitet Aarhus Universitet Aarhus Universtitetshospital Advokatfirmaet Henning Moritzen Advokatrådet/Advokatsamfundet Akademiet for de Tekniske Videnskaber Akademikernes

Læs mere

Lov om maritim fysisk planlægning 1)

Lov om maritim fysisk planlægning 1) LOV nr 615 af 08/06/2016 (Gældende) Udskriftsdato: 10. april 2019 Ministerium: Erhvervsministeriet Journalnummer: Erhvervs- og Vækstmin., Søfartsstyrelsen, j.nr. 2016000185 Senere ændringer til forskriften

Læs mere

Høringsliste ændringsforslag over lov om ændring af lov om planlægning, L121

Høringsliste ændringsforslag over lov om ændring af lov om planlægning, L121 Høringsliste ændringsforslag over lov om ændring af lov om planlægning, L121 Ministerier Beskæftigelsesministeriet Børne- og Socialministeriet Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet Finansministeriet

Læs mere

Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget ERU Alm.del Bilag 346 Offentligt

Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget ERU Alm.del Bilag 346 Offentligt Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2015-16 ERU Alm.del Bilag 346 Offentligt 2. august 2016 Sag nr.: 2016-6893 /louhom Høringsliste Bekendtgørelse om administration af planloven i forbindelse med internationale

Læs mere

Jord & Affald J.nr. MST-029-00256 Ref. cespa 12. september 2014

Jord & Affald J.nr. MST-029-00256 Ref. cespa 12. september 2014 Jord & Affald J.nr. MST-029-00256 Ref. cespa 12. september 2014 Høringsliste til udkast til Lov om ændring af lov om miljøbidrag og godtgørelse i forbindelse med ophugning og skrotning af biler og lov

Læs mere

Høringsliste forslag til modernisering af planloven

Høringsliste forslag til modernisering af planloven Høringsliste forslag til modernisering af planloven Ministerier Beskæftigelsesministeriet Ministeriet for børn, undervisning og ligestilling Energi-, forsynings- og klimaministeriet Finansministeriet Forsvarsministeriet

Læs mere

Høringsliste Husdyrgødningsbekendtgørelse og bekendtgørelse om kort over oplande til nitratfølsomme habitatnaturtyper i Natura 2000-områder

Høringsliste Husdyrgødningsbekendtgørelse og bekendtgørelse om kort over oplande til nitratfølsomme habitatnaturtyper i Natura 2000-områder Erhverv Ref. maesa Den 12. december 2016 Høringsliste Husdyrgødningsbekendtgørelse og bekendtgørelse om kort over oplande til nitratfølsomme habitatnaturtyper i Natura 2000-områder Advokatsamfundet Akademiet

Læs mere

Liste over hørte organisationer m.v.

Liste over hørte organisationer m.v. Liste over hørte organisationer m.v. 3F Advokatsamfundet Agri Nord Akademiet for de Tekniske Videnskaber Akademirådet Altox A/S Arbejderbevægelsens Erhvervsråd Asfaltindustrien AutoBranchen Danmark Benzinforhandlernes

Læs mere

Forslag. til. lov om ændring af lov om elforsyning. (Gebyrer for myndighedsbehandling)

Forslag. til. lov om ændring af lov om elforsyning. (Gebyrer for myndighedsbehandling) Forslag til lov om ændring af lov om elforsyning (Gebyrer for myndighedsbehandling) 1 I lov om elforsyning, jf. lovbekendtgørelse nr. 418 af 25. april 2016, som ændret bl.a. ved 1 nr. 30 i lov nr. 466

Læs mere

Høringsliste (Revideret bekendtgørelse om regulering af visse industrielle drivhusgasser)

Høringsliste (Revideret bekendtgørelse om regulering af visse industrielle drivhusgasser) Høringsliste (Revideret bekendtgørelse om regulering af visse industrielle drivhusgasser) Kemikalier J.nr. 2018-5703 Ref. NIHLA A Gramkow Advansor Ahlsell Air-Con Altox A/S Arbejdstilsynet Arla Foods Asfaltindustrien

Læs mere

Miljø- og Fødevareudvalget 2014-15 (2. samling) MOF Alm.del Bilag 60 Offentligt

Miljø- og Fødevareudvalget 2014-15 (2. samling) MOF Alm.del Bilag 60 Offentligt Miljø- og Fødevareudvalget 2014-15 (2. samling) MOF Alm.del Bilag 60 Offentligt 14. september 2015 J.nr. NST-100-00098 Høring over udkast til forslag til lov om miljøvurdering af planer og programmer og

Læs mere

DHI DLG Food DONG Energy A/S DTU Aqua Dagrofra Danmarks Cykle Union Danmarks Farve- og Limindustri Danmarks Fiskeindustri- og Eksportforening

DHI DLG Food DONG Energy A/S DTU Aqua Dagrofra Danmarks Cykle Union Danmarks Farve- og Limindustri Danmarks Fiskeindustri- og Eksportforening Høringsliste 3F Aabenraa Kommune Aalborg Kommune Aarhus Kommune Albertslund Kommune Allerød Kommune Altox A/S Arbejdstilsynet Asfaltindustrien Assens Kommune BASF A/S Ballerup Kommune Bayer A/S Benzinforhandlernes

Læs mere

Udkast til vindemøllebekendtgørelsen sendes i høring til følgende interessenter:

Udkast til vindemøllebekendtgørelsen sendes i høring til følgende interessenter: Eksport og Miljøteknologi J.nr. 2018-5949 Ref. JEM Den 12. juli 2018 Udkast til vindemøllebekendtgørelsen sendes i høring til følgende interessenter: Høringsparter 6. juli 2018 103 ApS Advokatfirmaet Henning

Læs mere

Høringsliste. Advokatrådet - Advokatsamfundet. Akademisk Arkitektforening. Altinex Oil Denmark A/S. Andelsboligforeningernes fælles repræsentation

Høringsliste. Advokatrådet - Advokatsamfundet. Akademisk Arkitektforening. Altinex Oil Denmark A/S. Andelsboligforeningernes fælles repræsentation Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 Fax 7262 6790 info@trafikstyrelsen.dk www.trafikstyrelsen.dk Notat Høringsliste Advokatrådet - Advokatsamfundet Akademisk Arkitektforening Altinex

Læs mere

Europaudvalget 2006 KOM (2006) 0275 Bilag 6 Offentligt

Europaudvalget 2006 KOM (2006) 0275 Bilag 6 Offentligt Europaudvalget 2006 KOM (2006) 0275 Bilag 6 Offentligt SUPPLERENDE NOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 20. april 2007 /nwj Kommissionens grønbog En fremtidig havpolitik for EU: En europæisk vision for

Læs mere

Bekendtgørelsen om kvalitetskrav til miljømålinger, udsendt d.d. i en separat høring, indeholder tilhørende krav til kvaliteten af miljømålinger.

Bekendtgørelsen om kvalitetskrav til miljømålinger, udsendt d.d. i en separat høring, indeholder tilhørende krav til kvaliteten af miljømålinger. Til høringsparterne på vedlagte høringsliste Klimatilpasning, vandsektor og grundvand J.nr. NST-405-00023 Ref. lmu/radko/ancdu Den 1. juli 2015 Høring af ændring af bekendtgørelse om vandkvalitet og tilsyn

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om vandforsyning m.v.

Forslag. Lov om ændring af lov om vandforsyning m.v. Lovforslag nr. L 101 Folketinget 2017-18 Fremsat den 15. november 2017 af miljø- og fødevareministeren (Esben Lunde Larsen) Forslag til Lov om ændring af lov om vandforsyning m.v. (Underretning om forhold

Læs mere

By- og Boligudvalget 2014-15 L 82 Bilag 1 Offentligt

By- og Boligudvalget 2014-15 L 82 Bilag 1 Offentligt By- og Boligudvalget 2014-15 L 82 Bilag 1 Offentligt NOTAT Dato: 8. oktober 2014 Kontor: Boliglov Sagsnr.: 2014-1615 Sagsbeh.: PML/NIH Dok id: 466043 Høringsnotat vedrørende Forslag til Lov om ændring

Læs mere

Høringsnotat. Gebyrbekendtgørelse på byggeområdet og ændring af bekendtgørelse om byggeskadeforsikring

Høringsnotat. Gebyrbekendtgørelse på byggeområdet og ændring af bekendtgørelse om byggeskadeforsikring Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 Fax 7262 6790 info@tbst.dk www.tbst.dk Høringsnotat Gebyrbekendtgørelse på byggeområdet og ændring af bekendtgørelse om byggeskadeforsikring Trafik-

Læs mere

Advokatrådet - Advokatsamfundet. Akademisk Arkitektforening. Altinex Oil Denmark A/S. Andelsboligforeningernes Fælles Repræsentation

Advokatrådet - Advokatsamfundet. Akademisk Arkitektforening. Altinex Oil Denmark A/S. Andelsboligforeningernes Fælles Repræsentation Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 Fax 7262 6790 info@trafikstyrelsen.dk www.trafikstyrelsen.dk Notat Advokatrådet - Advokatsamfundet Akademisk Arkitektforening Altinex Oil Denmark

Læs mere

Udkast til bekendtgørelse om obligatorisk efteruddannelse af godkendte revsiorer

Udkast til bekendtgørelse om obligatorisk efteruddannelse af godkendte revsiorer Høringsliste Udkast til bekendtgørelse om obligatorisk efteruddannelse af godkendte revsiorer Myndighed / Organisation Advokatsamfundet / advokatrådet Akademikernes Centralorganisation Arbejderbevægelsens

Læs mere

Forslag. Lovforslag nr. L 148 Folketinget Fremsat den 3. marts 2016 af miljø- og fødevareministeren (Esben Lunde Larsen) til

Forslag. Lovforslag nr. L 148 Folketinget Fremsat den 3. marts 2016 af miljø- og fødevareministeren (Esben Lunde Larsen) til Lovforslag nr. L 148 Folketinget 2015-16 Fremsat den 3. marts 2016 af miljø- og fødevareministeren (Esben Lunde Larsen) Forslag til Lov om ændring af lov om planlægning, lov om miljøgodkendelse m.v. af

Læs mere

Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget L 50 Bilag 1 Offentligt. 13. september / mjo-dep NOTAT

Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget L 50 Bilag 1 Offentligt. 13. september / mjo-dep NOTAT Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2018-19 L 50 Bilag 1 Offentligt NOTAT 13. september 2018 18/05147-2 mjo-dep Høringsnotat vedrørende udkast til forslag til lov om ændring af lov om Dansk Internationalt

Læs mere

Høringsparter, udkast til forslag til lov om ændring af lov om Det Centrale Virksomhedsregister (CVR-loven) og forskellige andre love

Høringsparter, udkast til forslag til lov om ændring af lov om Det Centrale Virksomhedsregister (CVR-loven) og forskellige andre love Høringsparter, udkast til forslag til lov om ændring af lov om Det Centrale Virksomhedsregister (CVR-loven) og forskellige andre love 3F Advokatrådet Akademikernes Centralorganisation Alkohol & Samfund

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om mæglings- og klageinstitutionen for ansvarlig virksomhedsadfærd

Forslag. Lov om ændring af lov om mæglings- og klageinstitutionen for ansvarlig virksomhedsadfærd 2015/1 LSF 39 (Gældende) Udskriftsdato: 8. april 2019 Ministerium: Erhvervs- og Vækstministeriet Journalnummer: Erhvervs- og Vækstmin., Erhvervsstyrelsen Fremsat den 29. oktober 2015 af erhvervs- og vækstministeren

Læs mere

2010/1 LSF 58 (Gældende) Udskriftsdato: 4. juli 2016. Fremsat den 17. november 2010 af miljøministeren (Karen Ellemann) Forslag.

2010/1 LSF 58 (Gældende) Udskriftsdato: 4. juli 2016. Fremsat den 17. november 2010 af miljøministeren (Karen Ellemann) Forslag. 2010/1 LSF 58 (Gældende) Udskriftsdato: 4. juli 2016 Ministerium: Miljøministeriet Journalnummer: Miljøministeriet, By- og Landskabsstyrelsen, j.nr. BLS-300-00031 Fremsat den 17. november 2010 af miljøministeren

Læs mere

Høringsliste Miljøministeriets udkast til Bekendtgørelse for miljøeffektiv teknologi Februar 2013

Høringsliste Miljøministeriets udkast til Bekendtgørelse for miljøeffektiv teknologi Februar 2013 Høringsliste Miljøministeriets udkast til Bekendtgørelse for miljøeffektiv teknologi Februar 2013 Ministerier og styrelser Beredskabsstyrelsen Beskæftigelsesministeriet Energistyrelsen Erhvervsstyrelsen

Læs mere

Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen har herudover modtaget høringssvar fra Dansk Byggeri og Landsforeningen for bygnings- og landskabskultur.

Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen har herudover modtaget høringssvar fra Dansk Byggeri og Landsforeningen for bygnings- og landskabskultur. Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 info@tbst.dk www.tbst.dk Høringsnotat Bekendtgørelse om udgiftsrammer til byfornyelse og kommunernes brug af indberetningssystemer Bekendtgørelse

Læs mere

NOTAT. Miljøteknologi J.nr. 001-10188 Ref. bomgo Den 30. juni 2014

NOTAT. Miljøteknologi J.nr. 001-10188 Ref. bomgo Den 30. juni 2014 NOTAT Miljøteknologi J.nr. 001-10188 Ref. bomgo Den 30. juni 2014 Liste over høringsparter for Miljøtilstandsrapporten og Natur og Miljøpolitisk Redegørelse Ministerier og styrelser Beredskabsstyrelsen

Læs mere

Høringsliste. Advokatrådet - Advokatsamfundet. Akademisk Arkitektforening. Altinex Oil Denmark A/S. Andelsboligforeningernes fælles repræsentation

Høringsliste. Advokatrådet - Advokatsamfundet. Akademisk Arkitektforening. Altinex Oil Denmark A/S. Andelsboligforeningernes fælles repræsentation Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 Fax 7262 6790 info@trafikstyrelsen.dk www.trafikstyrelsen.dk Notat Høringsliste Advokatrådet - Advokatsamfundet Akademisk Arkitektforening Altinex

Læs mere

HØRINGSLISTE 19. januar 2015

HØRINGSLISTE 19. januar 2015 HØRINGSLISTE 19. januar 2015 Høring over udkast til bekendtgørelse om nettilslutning af vindmøller og pristillæg for vindmølleproduceret elektricitet m.m. Aalborg Portland A/S Aalborg Universitet Advokatrådet

Læs mere

Høringsliste. Center for Forsyning Vand og Affald. Dato september 2019

Høringsliste. Center for Forsyning Vand og Affald. Dato september 2019 Høringsliste Center for Forsyning Vand og Affald Dato september 2019 3F Fagligt Fælles Forbund Advokatrådet/Advokatsamfundet Affald Plus Alle kommuner Alle regioner Andelsboligforeningernes Fællesrepræsentation

Læs mere

UDKAST 3. februar 2012

UDKAST 3. februar 2012 UDKAST 3. februar 2012 Forslag til Lov om ændring af lov om randzoner (Energiafgrøder og offentlig adgang) I lov nr. 591 af 14. juni 2011 om randzoner foretages følgende ændringer: 1 1. I 2, stk. 1, udgår»og

Læs mere

Følgende organisationer har meddelt, at de ingen bemærkninger har:

Følgende organisationer har meddelt, at de ingen bemærkninger har: Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 raha@tbst.dk www.tbst.dk Høringsnotat Bekendtgørelse om offentliggørelse af bygningsreglement 2015 (BR15) 1. Indledning Trafik- og Byggestyrelsen

Læs mere

NOTAT. 1. Indledning. 21. december 2016 Vores reference: Sag nr Maritim Regulering og Jura /Jesper Fanø-Fredeløkke

NOTAT. 1. Indledning. 21. december 2016 Vores reference: Sag nr Maritim Regulering og Jura /Jesper Fanø-Fredeløkke NOTAT 21. december 2016 Vores reference: Sag nr. 2016035739 Maritim Regulering og Jura /Jesper Fanø-Fredeløkke Høringsnotat vedr. udkast til bekendtgørelse om sikkerhed ved sejlads med fritidsfartøjer

Læs mere

miljocenter@fyn-trekant.dk

miljocenter@fyn-trekant.dk Ministerier og styrelser: Statsministeriet Udenrigsministeriet Beskæftigelsesministeriet Forsvarsministeriet Finansministeriet Indenrigs- og Sundhedsministeriet Justitsministeriet Ministeriet for Fødevarer,

Læs mere

2013/1 LSF 83 (Gældende) Udskriftsdato: 6. marts Forslag. til

2013/1 LSF 83 (Gældende) Udskriftsdato: 6. marts Forslag. til 2013/1 LSF 83 (Gældende) Udskriftsdato: 6. marts 2017 Ministerium: Erhvervs- og Vækstministeriet Journalnummer: Erhvervs- og Vækstmin. Erhvervsstyrelsen, j.nr. 2013-0035241 Fremsat den 27. november 2013

Læs mere

Følgende har angivet ikke at have bemærkninger: Dansk Arbejdsgiverforening.

Følgende har angivet ikke at have bemærkninger: Dansk Arbejdsgiverforening. Høringsnotat 4. juni 2014 Høring over udkast til Bekendtgørelse om Fonden for Velfærdsteknologi Udkast til ny bekendtgørelse om Fonden for Velfærdsteknologi og vejledning blev sendt i høring 11. marts

Læs mere

Skatteudvalget 2013-14 SAU Alm.del Bilag 256 Offentligt

Skatteudvalget 2013-14 SAU Alm.del Bilag 256 Offentligt Skatteudvalget 2013-14 SAU Alm.del Bilag 256 Offentligt Høringsliste Organisation mm. 3F 3F Privat Service, Hotel og Restauration Advokatsamfundet Aluminium Danmark Andelsboligforeningernes Fællesrepræsentation

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om kolonihaver

Forslag. Lov om ændring af lov om kolonihaver 2012/1 LSF 214 (Gældende) Udskriftsdato: 4. juli 2016 Ministerium: Miljøministeriet Journalnummer: Miljømin., Naturstyrelsen, j.nr. NST-101-00968 Fremsat den 25. april 2013 af miljøministeren (Ida Auken)

Læs mere

UDKAST 22. juni Forslag til

UDKAST 22. juni Forslag til UDKAST 22. juni 2012 Forslag til Lov om ændring af tilbudsloven og lov om kommuners udførelse af opgaver for andre offentlige myndigheder og kommuner og regioners deltagelse i selskaber (Lempelse af annonceringspligten

Læs mere

Folketinget By- og Boligudvalget Christiansborg 1240 København K

Folketinget By- og Boligudvalget Christiansborg 1240 København K Folketinget By- og Boligudvalget Christiansborg 1240 København K Dato: 21. maj 2014 Kontor: Formueretskontoret Sagsbeh: Annemette Ross Sagsnr.: 2013-0032-0567 Dok.: 1041322 Opfølgning på Folketingets By-

Læs mere

Forslag. Lovforslag nr. L 83 Folketinget Fremsat den 27. november 2013 af erhvervs- og vækstministeren (Henrik Sass Larsen) til

Forslag. Lovforslag nr. L 83 Folketinget Fremsat den 27. november 2013 af erhvervs- og vækstministeren (Henrik Sass Larsen) til Lovforslag nr. L 83 Folketinget 2013-14 Fremsat den 27. november 2013 af erhvervs- og vækstministeren (Henrik Sass Larsen) Forslag til Lov om ændring af lov om kommuners udførelse af opgaver for andre

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om miljøbeskyttelse

Forslag. Lov om ændring af lov om miljøbeskyttelse 2012/1 LSF 19 (Gældende) Udskriftsdato: 11. marts 2017 Ministerium: Miljøministeriet Journalnummer: Miljømin., Miljøstyrelsen, j.nr. MST-7770-00009 Fremsat den 4. oktober 2012 af miljøministeren (Ida Auken)

Læs mere

Følgende myndigheder og organisationer er hørt:

Følgende myndigheder og organisationer er hørt: Beskæftigelsesudvalget 2017-18 L 20 Bilag 1 Offentligt N O T A T 24. august 2017 Høringsnotat - Ændring af offshoresikkerhedsloven og lov om kontinentalsoklen (sikkerhedszoner og præcisering i forhold

Læs mere

Liste over høringsparter for høring vedr. forslag til lov om ændring af lov om fremme af energibesparelser i bygninger

Liste over høringsparter for høring vedr. forslag til lov om ændring af lov om fremme af energibesparelser i bygninger Høringsliste Liste over høringsparter for høring vedr. forslag til lov om ændring af lov om fremme af energibesparelser i bygninger 3F Fagligt Fællesforbund Akademisk Arkitektforening Aalborg Universitet

Læs mere

Høringsliste til ekstern høring af forslag til lov om ændring af lov om varmeforsyning og lov om planlægning

Høringsliste til ekstern høring af forslag til lov om ændring af lov om varmeforsyning og lov om planlægning Høringsliste til ekstern høring af forslag til lov om ændring af lov om varmeforsyning og lov om planlægning Kontor/afdeling Center for Forsyning Dato 17. september 2018 J nr. 2018-17017 /lobje/acm 3F

Læs mere

Høringsliste udkast til bekendtgørelse om Klagenævnet for Udbud 16. juni 2011

Høringsliste udkast til bekendtgørelse om Klagenævnet for Udbud 16. juni 2011 Høringsliste udkast til bekendtgørelse om Klagenævnet for Udbud 16. juni 2011 Advokatsamfundet Affald Danmark Akademikernes Centralorganisation Amager forbrænding I/S Arbejderbevægelsens Erhvervsråd Asfaltindustrien

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om kommunernes styrelse og regionsloven

Forslag. Lov om ændring af lov om kommunernes styrelse og regionsloven 2011/1 LSF 65 (Gældende) Udskriftsdato: 27. december 2016 Ministerium: Økonomi- og Indenrigsministeriet Journalnummer: Økonomi- og Indenrigsmin. Fremsat den 11. januar 2012 af økonomi- og indenrigsministeren

Læs mere

Høringsnotat. Udkast til lovforslag blev sendt i ekstern høring den 2. juli 2013. Høringsfristen for lovforslaget udløb den 13. september.

Høringsnotat. Udkast til lovforslag blev sendt i ekstern høring den 2. juli 2013. Høringsfristen for lovforslaget udløb den 13. september. Miljøudvalget 2013-14 L 62 Bilag 1 Offentligt NOTAT Jura J.nr. 020-00102 Ref. metbr Den 5. november 2013 Høringsnotat vedrørende Forslag til lov om ændring af lov om Natur- og Miljøklagenævnet og forskellige

Læs mere

at@at.dk brs@brs.dk ens@ens.dk jm@jm.dk um@um.dk

at@at.dk brs@brs.dk ens@ens.dk jm@jm.dk um@um.dk Offentlige myndigheder: Arbejdstilsynet Att: Liza Jensen Beredskabsstyrelsen Att. Ann Patricia Sparre Beskæftigelsesministeriet Energistyrelsen Att: Camilla Brovang Forsvarsministeriet GEUS Indenrigs-

Læs mere

Høringsliste. Side 1/5. Kontor/afdeling Center for forsyning. Dato 13. april 2016. J nr. 2016-2537 /NAL. Energistyrelsen

Høringsliste. Side 1/5. Kontor/afdeling Center for forsyning. Dato 13. april 2016. J nr. 2016-2537 /NAL. Energistyrelsen Høringsliste Kontor/afdeling Center for forsyning Dato 13. april 2016 J nr. 2016-2537 /NAL Aalborg Portland A/S Advokatrådet - Advokatsamfundet Akademiet for de Tekniske Videnskaber Akademisk Arkitektforening

Læs mere

Lov om ændring af lov om finansiel virksomhed

Lov om ændring af lov om finansiel virksomhed Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2014-15 (2. samling) ERU Alm.del Bilag 31 Offentligt Fremsat den {FREMSAT} af erhvervs- og vækstminister (Troels Lund Poulsen) Forslag til Lov om ændring af lov om

Læs mere

UDKAST Bekendtgørelse om Klagenævnet for Udbud

UDKAST Bekendtgørelse om Klagenævnet for Udbud UDKAST Bekendtgørelse om Klagenævnet for Udbud I medfør af 6, stk. 1, nr. 3, og 11, stk. 3, i lov nr. 492 af 12. maj 2010 om håndhævelse af udbudsreglerne m.v. og 10, stk. 2, i lov nr. 484 af 17. juni

Læs mere

1. Indledning Nordsøfonden og Nordsøenheden blev etableret i 2005 med henblik på at varetage statens deltagelse i kulbrintelicenser.

1. Indledning Nordsøfonden og Nordsøenheden blev etableret i 2005 med henblik på at varetage statens deltagelse i kulbrintelicenser. 26. marts 2014 Høringsnotat vedrørende forslag til lov om Nordsøenheden og Nordsøfonden 1. Indledning Nordsøfonden og Nordsøenheden blev etableret i 2005 med henblik på at varetage statens deltagelse i

Læs mere

Erhvervsudvalget L Bilag 1 Offentligt

Erhvervsudvalget L Bilag 1 Offentligt Erhvervsudvalget L 153 - Bilag 1 Offentligt 13.. januar 2007 /a Høringsnotat - Forslag til lov om ændring af lov om aktieselskaber m.v. (Grænseoverskridende fusion og grænseoverskridende spaltning) Et

Læs mere

2009/1 LSF 140 (Gældende) Udskriftsdato: 21. januar Fremsat den 25. februar 2010 af udenrigsministeren (Lene Espersen) Forslag.

2009/1 LSF 140 (Gældende) Udskriftsdato: 21. januar Fremsat den 25. februar 2010 af udenrigsministeren (Lene Espersen) Forslag. 2009/1 LSF 140 (Gældende) Udskriftsdato: 21. januar 2017 Ministerium: Udenrigsministeriet Journalnummer: Udenrigsministeriet, j.nr. 70.D.7.a.DAN Fremsat den 25. februar 2010 af udenrigsministeren (Lene

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om miljøbeskyttelse

Forslag. Lov om ændring af lov om miljøbeskyttelse 2012/1 LSF 20 (Gældende) Udskriftsdato: 5. januar 2017 Ministerium: Miljøministeriet Journalnummer: Miljømin., Naturstyrelsen, j.nr. NST-400-00061 Fremsat den 4. oktober 2012 af miljøministeren (Ida Auken)

Læs mere

Høringsliste. Alle kommuner Alle regioner. 3F Fagligt Fælles Forbund. Akademikernes Centralorganisation. ATV Akademiet for de Tekniske Videnskaber

Høringsliste. Alle kommuner Alle regioner. 3F Fagligt Fælles Forbund. Akademikernes Centralorganisation. ATV Akademiet for de Tekniske Videnskaber Høringsliste Kommuner og regioner: Alle kommuner Alle regioner Foreninger, organisationer mv.: 3F Fagligt Fælles Forbund 92-gruppen Advokatfirmaet Henning Moritzen Advokatrådet/Advokatsamfundet Affald

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om Offentlig Digital Post

Forslag. Lov om ændring af lov om Offentlig Digital Post Lovforslag nr. L 136 Folketinget 2015-16 Fremsat den 25. februar 2016 af finansministeren (Claus Hjort Frederiksen) Forslag til Lov om ændring af lov om Offentlig Digital Post (Bemyndigelse til at fastsætte

Læs mere

Høringsliste (ekstern)

Høringsliste (ekstern) Høringsliste (ekstern) Kontor/afdeling Center for energiressourcer Dato 12. december 2016 Aalborg Portland A/S Aalborg Stift - Katastrofeberedskab Advokatrådet Advokatsamfundet Altinex Oil Denmark A/S

Læs mere

Ministerier og styrelser

Ministerier og styrelser Ministerier og styrelser Beredskabsstyrelsen Beskæftigelsesministeriet Energistyrelsen Erhvervsstyrelsen Erhvervs- og Selskabsstyrelsen, Center for Kvalitet i Erhvervsregulering Finansministeriet Forbrugerrådet

Læs mere

Bilag til Miljøstyrelsens brev af 17. juli 2013 om høring af ny bekæmpelsesmiddelbekendtgørelse og ny stofbekendtgørelse

Bilag til Miljøstyrelsens brev af 17. juli 2013 om høring af ny bekæmpelsesmiddelbekendtgørelse og ny stofbekendtgørelse Bilag til Miljøstyrelsens brev af 17. juli 2013 om høring af ny bekæmpelsesmiddelbekendtgørelse og ny stofbekendtgørelse Advokatrådet Akademiet for de Tekniske Videnskaber Altox Andelsbolighavernes LO

Læs mere

Styrelsen har herudover modtaget høringssvar fra Erhvervsstyrelsens Team Effektiv Regulering (TER), Aalborg Lufthavn, Værnsfælles Forsvarskommando

Styrelsen har herudover modtaget høringssvar fra Erhvervsstyrelsens Team Effektiv Regulering (TER), Aalborg Lufthavn, Værnsfælles Forsvarskommando Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 info@tbst.dk www.tbst.dk Høringsnotat Ændring af BL 3-10, Bestemmelser om luftfartshindringer, hvor bilag 1 erstattes af et nyt bilag 1. Indledning

Læs mere

Høringsnotat. Notat om de indkomne høringssvar vedrørende forslag til lov om ændring af lov om byfornyelse og udvikling af byer

Høringsnotat. Notat om de indkomne høringssvar vedrørende forslag til lov om ændring af lov om byfornyelse og udvikling af byer Transport-, Bygnings- og Boligudvalget 2018-19 L 185 Bilag 1 Offentligt MINISTEREN Dato Høringsnotat 7. februar 2019 J. nr. Frederiksholms Kanal 27 F 1220 København K Notat om de indkomne høringssvar vedrørende

Læs mere

FORSVARSMINISTERIET Udkast af 30. november 2004 FORSLAG TIL LOV OM ÆNDRING AF BEREDSKABSLOVEN

FORSVARSMINISTERIET Udkast af 30. november 2004 FORSLAG TIL LOV OM ÆNDRING AF BEREDSKABSLOVEN FORSVARSMINISTERIET Udkast af 30. november 2004 FORSLAG TIL LOV OM ÆNDRING AF BEREDSKABSLOVEN (Konsekvensændringer i forbindelse med kommunalreformen) 1 I beredskabsloven, jf. lovbekendtgørelse nr. 137

Læs mere

2007/2 LSF 3 (Gældende) Udskriftsdato: 28. maj 2016. Fremsat den 28. november 2007 af miljøministeren (Troels Lund Poulsen) Forslag.

2007/2 LSF 3 (Gældende) Udskriftsdato: 28. maj 2016. Fremsat den 28. november 2007 af miljøministeren (Troels Lund Poulsen) Forslag. 2007/2 LSF 3 (Gældende) Udskriftsdato: 28. maj 2016 Ministerium: Miljøministeriet Journalnummer: Miljømin., Miljøstyrelsen, j.nr. MST-149-00019 Fremsat den 28. november 2007 af miljøministeren (Troels

Læs mere

Advokatrådet samfund@advocom.dk. Aalborg Portland grex@aalborg-portland.dk. Affald Danmark ad@affalddanmark.dk

Advokatrådet samfund@advocom.dk. Aalborg Portland grex@aalborg-portland.dk. Affald Danmark ad@affalddanmark.dk Advokatrådet samfund@advocom.dk Aalborg Portland grex@aalborg-portland.dk Affald Danmark ad@affalddanmark.dk Arbejderbevægelsens Erhvervsråd ae@aeraadet.dk Blik- og Rørarbejderforbundet forbundet@blikroer.dk

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om Dansk Internationalt Skibsregister

Forslag. Lov om ændring af lov om Dansk Internationalt Skibsregister 2008/1 LSF 83 (Gældende) Udskriftsdato: 6. januar 2017 Ministerium: Økonomi- og Erhvervsministeriet Journalnummer: Økonomi- og Erhvervsmjn., Søfartsstyrelsen, sag nr. 200807699 Fremsat den 3. december

Læs mere

Fremsat den xx. november 2014 af beskæftigelsesminister Mette Frederiksen. Forslag. til

Fremsat den xx. november 2014 af beskæftigelsesminister Mette Frederiksen. Forslag. til Fremsat den xx. november 2014 af beskæftigelsesminister Mette Frederiksen Forslag til Lov om ændring af lov om forbud mod forskelsbehandling på arbejdsmarkedet mv. 1 (Ophævelse af 70 års-grænse) I lov

Læs mere

Til interessenterne på vedhæftede liste

Til interessenterne på vedhæftede liste Til interessenterne på vedhæftede liste 18. marts 2014 Sag 2014-0037032 /grejen Høring over udkast til bekendtgørelse om indsendelse til og offentliggørelse af årsrapporter m.v. i Erhvervsstyrelsen samt

Læs mere

Høringsliste. Clean Clothes Campaign CO-Industri DAF Danmarks Automobilforhandler

Høringsliste. Clean Clothes Campaign CO-Industri DAF Danmarks Automobilforhandler Dato: 11. juli 2016 Sag: POL-14/06431-111 Sagsbehandler: /mcm Høringsliste 3F Fagligt Fælles Forbund Advokatsamfundet Akademikernes centralorganisation Alkohol og Samfund Amagerforbrænding AMGROS Arbejderbevægelsens

Læs mere

Høringsliste bekendtgørelse om regler for Forbrugerombudsmandens

Høringsliste bekendtgørelse om regler for Forbrugerombudsmandens Dato: 16. juni 2014 Sag: POL-14/03945-9 Sagsbehandler: /mcm Høringsliste bekendtgørelse om regler for Forbrugerombudsmandens virksomhed KONKURRENCE- OG 3F Fagligt Fælles Forbund Advokatnævnet Advokatrådet

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af sømandsloven (Afskaffelse af tilskud til lægeundersøgelse)

Forslag. Lov om ændring af sømandsloven (Afskaffelse af tilskud til lægeundersøgelse) Erhvervsudvalget (2. samling) ERU alm. del - Bilag 62 Offentligt Fremsat den {FREMSAT} af økonomi- og erhvervsministeren (Bendt Bendtsen) Forslag til Lov om ændring af sømandsloven (Afskaffelse af tilskud

Læs mere

Bekendtgørelse om Klagenævnet for Udbud

Bekendtgørelse om Klagenævnet for Udbud BEK nr 887 af 11/08/2011 (Gældende) Udskriftsdato: 11. januar 2017 Ministerium: Erhvervs- og Vækstministeriet Journalnummer: Økonomi- og Erhvervsmin., Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, j.nr. 4/0404-0200-0004

Læs mere

Høringsnotat vedrørende udkast til bekendtgørelse og vejledning om etablering af lokale naturråd

Høringsnotat vedrørende udkast til bekendtgørelse og vejledning om etablering af lokale naturråd 17. november 2017 Sag nr.: 2016-11442 /kjn Høringsnotat vedrørende udkast til bekendtgørelse og vejledning om etablering af lokale naturråd 1. Indledning Bekendtgørelse med tilhørende vejledning om etablering

Læs mere

Høringsnotat - Forslag til ændring af årsregnskabsloven (Redegørelse for samfundsansvar i større virksomheder)

Høringsnotat - Forslag til ændring af årsregnskabsloven (Redegørelse for samfundsansvar i større virksomheder) 7. oktober 2008 Høringsnotat - Forslag til ændring af årsregnskabsloven (Redegørelse for samfundsansvar i større virksomheder) Eksp.nr. /ksh-eogs 1. Indledning Udkast til lovforslag har været sendt i høring

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om kolonihaver

Forslag. Lov om ændring af lov om kolonihaver Lovforslag nr. L 214 Folketinget 2012-13 Fremsat den 25. april 2013 af miljøministeren (Ida Auken) Forslag til Lov om ændring af lov om kolonihaver (Udlejning af arealer til kolonihaveformål under markedsprisen

Læs mere

Notat. 28. juni 2018 J.nr Kontor: Miljø, energi og motor [MEM] Initialer: MNR. Høringsliste

Notat. 28. juni 2018 J.nr Kontor: Miljø, energi og motor [MEM] Initialer: MNR. Høringsliste Notat 28. juni 2018 J.nr. 2018-2759 Kontor: Miljø, energi og motor [MEM] Høringsliste Initialer: MNR Oversigt over myndigheder og organisationer m.v., der høres over udkast til forslag til lov om ændring

Læs mere

3M Danmark 92-gruppen Forum for bæredygtig udvikling

3M Danmark 92-gruppen Forum for bæredygtig udvikling Høringsliste vedrørende Bekendtgørelse om register over blandinger og varer, der indeholder eller frigiver nanomaterialer samt producenter og importørers indberetningspligt til registeret 3M Danmark 92-gruppen

Læs mere

Tværgående planlægning J.nr. NST-131-00184 Ref. biwen Den 10. oktober 2014. Brev til interessenter og myndigheder

Tværgående planlægning J.nr. NST-131-00184 Ref. biwen Den 10. oktober 2014. Brev til interessenter og myndigheder Brev til interessenter og myndigheder Tværgående planlægning J.nr. NST-131-00184 Ref. biwen Den 10. oktober 2014 Indkaldelse af ideer og forslag til etablering af landbaserede anlæg til Kriegers Flak Havmøllepark

Læs mere

Forslaget er sendt i høring den 7. juli 2010 med høringsfrist den 16. august til i alt 170 myndigheder, organisationer m.v.

Forslaget er sendt i høring den 7. juli 2010 med høringsfrist den 16. august til i alt 170 myndigheder, organisationer m.v. Boligudvalget 2010-11 L 40 Bilag 1 Offentligt Høringsnotat vedrørende L 40 Forslag til lov om ændring af lov om varmeforsyning, lov om vandforsyning m.v., lov om miljøbeskyttelse og lov om forurenet jord

Læs mere

Høringssvarene har ikke givet anledning til ændring af landsplandirektivets bestemmelser men til justering af landsplandirektivets bemærkninger.

Høringssvarene har ikke givet anledning til ændring af landsplandirektivets bestemmelser men til justering af landsplandirektivets bemærkninger. NOTAT 26. juni 2018 Høringsnotat vedrørende landsplandirektiv for overførsel af sommerhusområder til byzone med tilhørende miljørapport Indledning Udkast til landsplandirektiv om overførsel af sommerhusområder

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om Dansk Internationalt Skibsregister

Forslag. Lov om ændring af lov om Dansk Internationalt Skibsregister Lovforslag nr. L XX Folketinget 2008-09 Fremsat den {FREMSAT} 2008 af økonomi- og erhvervsministeren (Lene Espersen) Forslag til Lov om ændring af lov om Dansk Internationalt Skibsregister (Kollektive

Læs mere

Høringsnotat. Bekendtgørelse om brede landbrugskøretøjers kørsel til og fra dyrskuer efter reglerne for særtransport. 1.

Høringsnotat. Bekendtgørelse om brede landbrugskøretøjers kørsel til og fra dyrskuer efter reglerne for særtransport. 1. Sorsigvej 35 6760 Ribe Telefon: +45 7221 8899 Mail: info@fstyr.dk www.fstyr.dk Notat Sagsnr.: TS2060600-00013 Dato: 20-06-2018 Høringsnotat Bekendtgørelse om brede landbrugskøretøjers kørsel til og fra

Læs mere

Høringsnotat (Ikke-ministeriel) Høringsnotat vedrørende bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om energimærkning af bygninger

Høringsnotat (Ikke-ministeriel) Høringsnotat vedrørende bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om energimærkning af bygninger Høringsnotat (Ikke-ministeriel) Kontor/afdeling Center for Energiadministration Dato 17. maj 2018 J nr. 2018-7943 Høringsnotat vedrørende bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om energimærkning af

Læs mere