Håndtering af ES-information i SDS

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Håndtering af ES-information i SDS"

Transkript

1 Håndtering af ES-information i SDS FOCUS PÅ: REACH overensstemmelsescheck for håndtering af modtagne kemikalier og deres sikkerhedsdatablade med eksponeringsscenarier til virksomheden. Anbefalinger til kommunikation af sikkerhedsdatablade med eksponeringsscenarier ud i forsyningskæden.

2 Indledning Kemi & Life Science har udviklet denne pjece til sine medlemmer, andre kemikaliedistributører og industrielle anvendere af kemi. Denne pjece henvender sig til virksomhedernes REACH-ansvarlige, som har den grundlæggende viden om REACH og det at håndtere sikkerhedsdatablade og eksponeringsscenarier. Første del af pjecen giver anbefalinger til, Reach overensstemmelsescheck, herunder hvordan man som virksomhed håndterer de modtagne kemiske stoffer og deres sikkerhedsdatablade med eksponeringsscenarier for at checke, om man arbejder inden for de rammer, som scenarierne beskriver. Anbefalingerne kan bruges til at kontrollere, om egne aktiviteter er dækket af modtagne eksponeringsscenarier (herunder lastning/losning i bulk, ompakning, lagring m.m.) i sikkerhedsdatablade. Fra side 5 finder du anbefalinger til, hvordan man som virksomhed kan håndtere kommunikation af sikkerhedsdatablade med eksponeringsscenarier fra virksomheden og ud i forsyningskæden. For eksempel når samme kemiske stof købes fra flere forskellige producenter. Dette kan have stor betydning for kundernes mulighed for at håndtere kemiske stoffer sikkert og efter gældende regler. Pjecen er udviklet af Kemi & Life Science tekniske eksperter og i foreningens Kemiforum. Anbefalingerne er i overensstemmelse med ECHA-guidelines som anbefalet fremgangsmåde til at håndtere eksponeringsscenarier i sikkerhedsdatablade.

3 Håndtering af ES-information i SDS Kemi & Life 3 Reach overenstemmelseschek Sikkerhedsdatablade (SDS) med eksponeringsscenarier (ES) indeholder meget og ofte kompleks information. Det kan derfor være udfordrende at kontrollere, om egne anvendelser er dækket af de modtagne ES og dermed er i overensstemmelse med sikkerhedsforanstaltningerne, som leverandøren foreskriver. Ifølge nuværende erfaringer er langt hovedparten af eksponeringsscenarierne for industrielle anvendelser udarbejdet med støtte af værktøjet ECETOC-TRA *. Med det udgangspunkt og med en reference til drøftelser og anbefalinger fra ECHA s Stakeholder Exchange Network on Exposure Scenarios (ENES) 2. møde, kan der opstilles tre hovedpunkter A, B og C, som i tilknytning til en generel forberedelse, bidrager til at sikre, at anvendelserne er dækket. Generel forberedelse A) Modtagelse af udvidet SDS; identificer relevant(e) ES B) Check overensstemmelse for ydre miljø (industrielt) C) Check overensstemmelse for arbejdsmiljø/medarbejdere (industrielt) Den generelle forberedelse skab et overblik: 1. Tag udgangspunkt i det sæt af use descriptorer, som Fecc (den europæiske brancheforening for distributører), har defineret som relevante for distributører. Kortlæg egne anvendelser og arbejdsprocesser (PROC er) op imod dette sæt use descriptorer. 2. Skab overblik over egne anvendelsesforhold og risikostyrende foranstaltninger. 3. Identificer nøglepersoner, og træn internt personale, som skal gennemføre disse overensstemmelsescheck. 1 ECETOC-TRA: ECETOC Targeted Risk Assessment tool er et værktøj, som anvendes til estimering af eksponering for miljø og mennesker (arbejdsrelateret- privat eller som forbruger) samt vurdering af risiko ved anvendelse af kemiske stoffer.

4 4 Kemi & Life Håndtering af sikkerhedsdatablade og eksponeringsscenarier Efter modtagelse af sikkerhedsdatablade med eksponeringsscenarier: A. Identificer relevant(e) ES a. Udvælg i første række de ES, som dækker egne anvendelser, h.h.v. processer, baseret på oplysninger i ES-oversigtstabel og ES-titelsektioner. B. Check overensstemmelse for miljø b. Fokuser på, om mængderne overholdes, og om der findes effektive risikostyrende foranstaltninger for miljø som angivet i ES (jf. konklusioner fra ENES2). Der vil som udgangspunkt primært være grund til at læse videre og fokusere på øvrige parametre for eksponeringsvurderingen, hvis anvendte mængder er højere eller foranstaltninger er anderledes (mindre effektive), så skalering eller eventuel downstream brugervurdering kan komme på tale. Mængdeangivelser er knyttet til eksponering og har som sådan ikke betydning for oplagring i lukket emballage alene. C. Check overensstemmelse for medarbejdere c. Check for de enkelte arbejdsprocesser (PROC er), om følgende standard-krav elementer /begrænsninger er defineret og som minimum overholdes: i. Varighed af arbejdstid ii. iii. iv. Stofkoncentration/-form/-støv/-damptryk Udendørs -/Indendørs aktivitet & rumventilation Lokal udsug v. Personlige værnemidler. PROC erne rummer i sig selv en indikation på, hvor lukket/åben en proces er. Ofte kan for eksempel anvendelse af personlige værnemidler være koblet med et behov for medarbejderuddannelse. Afslutningsvis må overensstemmelsescheck dokumenteres. Kravelementerne kan eventuelt indarbejdes i arbejdspladsbrugsanvisninger. Hvis checket ikke umiddelbart viser overensstemmelse med modtagne ES, kan du gøre følgende: Skalere for at checke/vise at anvendelsesforholdene ligger inden for rammerne af ES, selvom de er lidt anderledes end beskrevet i ES. PROC hierarki kan i nogle tilfælde give mulighed for dækning af en PROC, som ikke eksplicit er nævnt i ES.

5 Håndtering af ES-information i SDS Kemi & Life 5 Leverandørdialog om afklaring og tilføjelse af manglende anvendelse/andre anvendelsesforhold eller risikostyrende foranstaltninger. Ændre egen proces/anvendelsesforhold/foranstaltninger så disse stemmer overens med ES. Lave egen kemikaliesikkerhedsvurdering for en manglende anvendelse/andre anvendelsesforhold og risikostyrende foranstaltninger. Undersøge om de(t) relevante stof(er) kan fås via alternativ leverandør. Substituere til et andet stof. Anbefalinger til kommunikation: Af sikkerhedsdatablade med eksponeringsscenarier ud i forsyningskæden og til kunderne, for eksempel når samme stof købes fra flere forskellige producenter. Kommunikationsopgaven fra distributørens leverandører til distributørens kunder kan varetages på flere måder: 1. Kopi af producentens udvidede sikkerhedsdatablad (ext-sds) sendes videre ud i forsyningskæden af distributøren. 2. Informationen i producentens ext-sds overføres af distributøren til distributørens IT-system. Distributøren sender producentens information, men overført til eget ext-sds format, videre ud i forsyningskæden. 3. Distributøren hjemkøber samme stof fra flere kilder (fra flere producenter = REACHregistranter). Distributøren vælger at konsolidere informationerne fra producenternes ext-sds til ét ext-sds, som distributøren opretter i sit IT-system og sender videre ud i forsyningskæden. Hvilke valg, der træffes, vil afhænge af de konkrete forhold Eksempelvis kan model 3 være relevant, hvis distributøren hjemkøber samme stof fra flere producenter og oplagrer stoffet i samme lagertank før aftapning. Hjemkøber distributøren et stof i lukket emballage fra flere producenter og anvender batchnummerstyring, kan model 1 eller 2 være relevant. Hjemkøber distributøren et stof fra én producent alene, kan model 1 eller 2 være relevant.

6 6 Kemi & Life Håndtering af ES-information i SDS Der kan også være tale om kundespecifik kommunikation, hvor den enkelte kunde ikke modtager producentens samlede information (SDS og alle vedhæftede ES), men kun SDS vedhæftet de udvalgte ES, som er relevante for kunden. Konsolidering af eksponeringsscenarier Ved konsolidering af ext-sds fra flere producenter af samme stof, kan distributøren sammenligne og matche informationerne fra hver producent og; a) Checke stof ID/ klassificering for at sikre, at det er samme stof med samme farebeskrivelse. Afklar med producenterne en eventuel forskel, og hvad det betyder for ES. Forløb og resultat dokumenteres. b) Checke om de dækkede anvendelser ( use ) i ES er ens. Hvis en producent leverer ES, som dækker en given, relevant anvendelse ( use ), mens en anden ikke har medtaget dette, kan den anden producent kontaktes for at afklare om udeladelse er gjort med vilje af valide årsager. Dette use kan medtages/udelades i den konsoliderede version afhængig af dialogens resultat. Forløb og resultat dokumenteres. c) Checke om anvendelsesforhold og risikostyrende foranstaltninger for hver anvendelse ( use ) er ens i ES. Hvis der er forskel, kan de mest velegnede sæt af anvendelsesforhold og risikostyrende foranstaltninger medtages i det konsoliderede ES, som udgangspunkt. Hvis de mest velegnede sæt af anvendelsesforhold og & risikostyrende foranstaltninger ikke samtidig er dem, som giver den laveste eksponering (er mest stringente) er det nødvendigt at; i. Checke, at de foretrukne anvendelsesforhold og risikostyrende foranstaltninger giver sikker anvendelse, selvom de er mindre stringente i forhold til, hvad en anden producent angiver. ii. Informere producenter om modtagelse af divergerende oplysninger for samme stof og anvendelse ( use ), med henblik på, at producenterne harmoniserer deres ES. iii. Sikre at check og leverandørdialog gennemføres af kompetent person. Forløb og resultat dokumenteres.

7 Håndtering af ES-information i SDS Kemi & Life 7 Nyttige kilder (NB! listen er ikke udtømmende): ECHA Guidance for downstream users 2013 version ECHA How downstream users can handle exposure scenarios Practical guide 13, Version 1, June Fecc Mapping of uses of the chemical distribution sector fecc/images/stories/downloads/she/2011/110817_uses%20as%20distributor.pdf Cefic, Ducc, Concawe, Fecc Messages to communicate in the supply chain on extended SDS for substances II, Final version 13 July Documents/IndustrySupport/Cefic%20communication%20on%20extSDS_ pdf Guidance on information requirements and chemical safety assessment Chapter R.12: Use descriptor system, version 2, March documents/10162/13632/information_requirements_r12_en.pdf Generelt om ECHA ENES netværk Om ECHA ENES2 konklusioner conclusion_day2_andreas.pdf

8 Projektgruppen bag pjecen Denne Pjece er udarbejdet til gavn for bl.a. Kemi & Life Science og deres medlemmer. Marianne Lyngsaae fra Brenntag Nordic har været projektleder for pjecen og har udviklet den i samarbejde med Kemi & Life Science tekniske eksperter i foreningens Kemiforum. Pjecerne kan fås ved at kontakte Kemi & Life Science eller hentes på vores hjemmeside

Håndtering af ES-information i SDS

Håndtering af ES-information i SDS Håndtering af ES-information i SDS REACH overensstemmelsescheck for håndtering af modtagne kemikalier og deres sikkerhedsdatablade til virksomheden. Anbefalinger til kommunikation af sikkerhedsdatablade

Læs mere

REACH Brug af eksponeringsscenarier

REACH Brug af eksponeringsscenarier Virksomhedsordningen 2011 REACH & CLP REACH Brug af eksponeringsscenarier Kommunernes Industrinetværk Odense 18. april 2012 Anne Rathmann Pedersen Miljø og Toksikologi, DHI arp@dhigroup.com Virksomhedsordningen

Læs mere

REACH Hvilke regler skal virksomhederne være opmærksomme på? Sidsel Dyekjær Miljøstyrelsens REACH helpdesk

REACH Hvilke regler skal virksomhederne være opmærksomme på? Sidsel Dyekjær Miljøstyrelsens REACH helpdesk REACH Hvilke regler skal virksomhederne være opmærksomme på? Sidsel Dyekjær Miljøstyrelsens REACH helpdesk Hvad indeholder REACH? Europa-Parlamentets og Rådets Forordning (EF) nr. 1907/2006 Registration

Læs mere

REACH Sådan bruger du et eksponeringsscenarie

REACH Sådan bruger du et eksponeringsscenarie REACH Sådan bruger du et eksponeringsscenarie Som slutbruger Bruger I rengøringsmidler, smøremidler, malinger eller andre kemiske stoffer eller blandinger på virksomheden? Hvis svaret er ja, er din virksomhed

Læs mere

Udarbejdelse af sikkerhedsdatablade

Udarbejdelse af sikkerhedsdatablade K O R T F A T T E T V E J L E D N I N G Udarbejdelse af sikkerhedsdatablade Dette dokument gennemgår kort hovedprincipperne og -forpligtelserne for udarbejdelse og levering af sikkerhedsdatablade i henhold

Læs mere

Hvad er REACH og hvem bliver berørt? Kontorchef Lea Frimann Hansen Miljøstyrelsen Kemikalier

Hvad er REACH og hvem bliver berørt? Kontorchef Lea Frimann Hansen Miljøstyrelsen Kemikalier Hvad er REACH og hvem bliver berørt? Kontorchef Lea Frimann Hansen Miljøstyrelsen Kemikalier EU kemikalielovgivning 1967-2005 Hvad er der galt? for få data om stoffers egenskaber (fysisk-kemiske, sundhed,

Læs mere

Del 3 Identificerede anvendelser Eksponeringsvurdering Risikokarakterisering Værktøjer og vejledning

Del 3 Identificerede anvendelser Eksponeringsvurdering Risikokarakterisering Værktøjer og vejledning Webinar for ledende registranter Kemikaliesikkerhedsvurdering (CSA) og kemikaliesikkerhedsrapport (CSR) - II Del 3 Identificerede anvendelser Eksponeringsvurdering Risikokarakterisering Værktøjer og vejledning

Læs mere

REACH Hvilke regler skal virksomhederne være opmærksomme på? Sidsel Dyekjær Miljøstyrelsens REACH helpdesk

REACH Hvilke regler skal virksomhederne være opmærksomme på? Sidsel Dyekjær Miljøstyrelsens REACH helpdesk REACH Hvilke regler skal virksomhederne være opmærksomme på? Sidsel Dyekjær Miljøstyrelsens REACH helpdesk Hvad indeholder REACH? Europa-Parlamentets og Rådets Forordning (EF) nr. 1907/2006 Registration

Læs mere

Udarbejdelse af sikkerhedsdatablade

Udarbejdelse af sikkerhedsdatablade KORTFATTET VEJLEDNING Udarbejdelse af sikkerhedsdatablade Dette dokument gennemgår kort hovedprincipperne og -forpligtelserne for udarbejdelse og levering af sikkerhedsdatablade i henhold til REACHforordningen

Læs mere

EU håndhævelsesprojektet REACH EN FORCE 2 Miljøstyrelsen og Arbejdstilsynet. v/ Ida Scharff Tilsynsførende i Markedsovervågningen Arbejdstilsynet

EU håndhævelsesprojektet REACH EN FORCE 2 Miljøstyrelsen og Arbejdstilsynet. v/ Ida Scharff Tilsynsførende i Markedsovervågningen Arbejdstilsynet EU håndhævelsesprojektet REACH EN FORCE 2 Miljøstyrelsen og Arbejdstilsynet v/ Ida Scharff Tilsynsførende i Markedsovervågningen Arbejdstilsynet Projektet gik et niveau længere ned i leverandør-kæden i

Læs mere

EU s kemikaliereform og den grafiske branche. ansvar, kommunikation og dokumentation

EU s kemikaliereform og den grafiske branche. ansvar, kommunikation og dokumentation REACH REACH REACH REACH REACH REACH REACH REACH REACH REACH REACH REACH REACH REACH REACH REACH REACH REACH REACH EU s kemikaliereform og den grafiske branche ansvar, kommunikation og dokumentation REACH

Læs mere

Downstream-brugere. Dette dokument gennemgår kort de forpligtelser, som downstreambrugere skal opfylde for at overholde REACH-forordningen

Downstream-brugere. Dette dokument gennemgår kort de forpligtelser, som downstreambrugere skal opfylde for at overholde REACH-forordningen KORTFATTET VEJLEDNING Downstream-brugere Dette dokument gennemgår kort de forpligtelser, som downstreambrugere skal opfylde for at overholde REACH-forordningen Version 1.0 December 2013 2 Kortfattet vejledning

Læs mere

Stoffenmanager og Nanosafer

Stoffenmanager og Nanosafer P r æ s e n t a t i Stoffenmanager og Nanosafer Eksempler på web-værktøjer til risikovurdering af kemikalier, pulvere og nanomaterialer Keld Alstrup Jensen & Marie Frederiksen kaj@nfa.dk & mef@nfa.dk Det

Læs mere

SPØRGESKEMA: REACH INTRODUKTION

SPØRGESKEMA: REACH INTRODUKTION SPØRGESKEMA: REACH INTRODUKTION Bemærk: Til nogle af spørgsmålene er der mere end et rigtigt svar. 1. Hvad betyder forkortelsen REACH? Fyld bogstaverne ud.! Registration (registrering)! Evaluation (vurdering)!

Læs mere

REACH Hvilke regler skal virksomhederne være opmærksomme på?

REACH Hvilke regler skal virksomhederne være opmærksomme på? REACH Hvilke regler skal virksomhederne være opmærksomme på? Sidsel Dyekjær Miljøstyrelsens REACH helpdesk Miljøforum Fyn 23. september 2013 Indholdsfortegnelse 1.Hvad er kemikalier? 2.Lidt historie 3.Hvilken

Læs mere

REACH og CLP. ved import fra ikke-eu-lande. Seminar Eigtveds Pakhus den 3. oktober 2012. Arbejdstilsynets oplæg v/ Ida Scharff

REACH og CLP. ved import fra ikke-eu-lande. Seminar Eigtveds Pakhus den 3. oktober 2012. Arbejdstilsynets oplæg v/ Ida Scharff REACH og CLP ved import fra ikke-eu-lande Seminar Eigtveds Pakhus den 3. oktober 2012 Arbejdstilsynets oplæg v/ Ida Scharff Importørens ansvar i forhold til Sikkerhedsdatablade og Eksponeringsscenarier

Læs mere

Status på CLP. Dialogmøde d. 30/4-2012. Trine Thorup Andersen

Status på CLP. Dialogmøde d. 30/4-2012. Trine Thorup Andersen Status på CLP Dialogmøde d. 30/4-2012 Trine Thorup Andersen Overblik overgangsperioden 2010-2015 Notificering til industrilisten 3. Januar 2011 + fortløbende for nye stoffer CLP i kraft Januar 2009 CLP

Læs mere

Eksponeringsscenarier

Eksponeringsscenarier CHYMEIA ApS Eksponeringsscenarier Et nyt element i kemikaliereglerne Workshop nr. 205, lokale 25 AM2016 7. november 2016 Seniorkonsulent: Claus Ankjærgaard Agenda 14.15 14.30 Teori 14.30 14.50 Praktisk

Læs mere

Grundprincipper i REACH

Grundprincipper i REACH HVAD ER ET STOF? Et grundstof og forbindelser heraf, naturligt eller industrielt fremstillet, defineret ved CAS-, EINECS- eller ELINCS nummer. EKSISTERENDE STOFFER/ INDFASNINGSSTOFFER er stoffer, som allerede

Læs mere

Grundprincipper i REACH

Grundprincipper i REACH Få mere information om REACH: Industriens help-desk www.reach-klarbesked.dk Miljøstyrelsens help-desk www.mst.dk/kemikalier/reach+ Helpdesk E-learning www.ereach.dhigroup.com Få mere information om Foreningens

Læs mere

1 Evaluering af modtagne eksponeringsscenarier

1 Evaluering af modtagne eksponeringsscenarier 1 Evaluering af modtagne eksponeringsscenarier Opgave 1) Du har evalueret på din virksomheds egen brug af et stof og fundet frem til følgende anvendelser. Find tilhørende PROC er: Aktivitet PROC Opbevaring

Læs mere

FREMTIDENS ARBEJDSMILJØ 2020. Kemikaliedag. 11. november Sonja Ploug Jensen, Arbejdstilsynet

FREMTIDENS ARBEJDSMILJØ 2020. Kemikaliedag. 11. november Sonja Ploug Jensen, Arbejdstilsynet Kemikaliedag 11. november Sonja Ploug Jensen, Arbejdstilsynet Arbejdstilsynet Den danske myndighed på arbejdsmiljøområdet Medvirker til et sikkert, sundt og udviklende arbejdsmiljø på virksomhederne ved

Læs mere

Chesar Koncept og oversigt

Chesar Koncept og oversigt Chesar Koncept og oversigt 26. marts 2010 Chesar - koncept og oversigt Chesars formål og anvendelsesområde Organisering af værktøjet seks grupper, funktioner Generelt workflow i Chesar Formål og anvendelsesområde

Læs mere

Denne case henvender sig til kommunale miljømedarbejdere, der arbejder med godkendelse af og tilsyn med virksomheder.

Denne case henvender sig til kommunale miljømedarbejdere, der arbejder med godkendelse af og tilsyn med virksomheder. Case med Kommunerne Denne case henvender sig til kommunale miljømedarbejdere, der arbejder med godkendelse af og tilsyn med virksomheder. Målet med casen er at illustrere følgende for de tilsynsførende

Læs mere

industriens hus 23. november 2016, kl til kl.16.30

industriens hus 23. november 2016, kl til kl.16.30 16 Kemi og arbejdsmiljø reach og kemikalielovgivningens betydning for arbejdsmiljøet industriens hus 23. november 2016, kl.09.00 til kl.16.30 For både virksomheder og medarbejdere har det stor betydning,

Læs mere

19. nov. 09. Formål med projektet og hvad vi har nået

19. nov. 09. Formål med projektet og hvad vi har nået Indledning 19. nov. 09 Formål med projektet og hvad vi har nået Formål Udarbejdelse af handlingsplan for de enkelte virksomheders implementering af EU s Kemikaliepolitik. Som sidegevinst : Identificere

Læs mere

Sikkerhedsdatablad. Udarbejdet: 28-04-2014 SDS version: 1.1

Sikkerhedsdatablad. Udarbejdet: 28-04-2014 SDS version: 1.1 Sikkerhedsdatablad Udarbejdet: 28042014 SDS version: 1.1 PUNKT 1: Identifikation af stoffet/blandingen og af selskabet/virksomheden 1.1. Produktidentifikator Prnr.: Handelsnavn: Dem. Vand Produkt nr.:

Læs mere

Sikkerhedsdatablad. Udarbejdet: SDS version: 1.2

Sikkerhedsdatablad. Udarbejdet: SDS version: 1.2 Sikkerhedsdatablad Udarbejdet: 02112016 SDS version: 1.2 PUNKT 1: Identifikation af stoffet/blandingen og af selskabet/virksomheden 1.1. Produktidentifikator Handelsnavn: Dem. Vand Produkt nr.: 1010.001/005/030

Læs mere

Cirkulær Kemi selvfølgelig

Cirkulær Kemi selvfølgelig Cirkulær Kemi selvfølgelig Som verdens største distributør af kemikalier, så har vi en umiddelbar tilgang og vigtig rolle i, at være innovative og gå i dialog med vores kunder omkring muligheder for ressource

Læs mere

Udarbejdet på baggrund af EU forordning 1907/2006 (REACH) Sikkerhedsdatablad. Udarbejdet: SDS version: 1.1

Udarbejdet på baggrund af EU forordning 1907/2006 (REACH) Sikkerhedsdatablad. Udarbejdet: SDS version: 1.1 Sikkerhedsdatablad Udarbejdet: 19122017 SDS version: 1.1 PUNKT 1: Identifikation af stoffet/blandingen og af selskabet/virksomheden 1.1. Produktidentifikator Handelsnavn: Demineraliseret vand Produktnr.:

Læs mere

Case 1 Kemi & Life Science projekt Cirkulær kemi, distributører og sporbarhed

Case 1 Kemi & Life Science projekt Cirkulær kemi, distributører og sporbarhed Case 1 Kemi & Life Science projekt Cirkulær kemi, distributører og sporbarhed Marianne Lyngsaae 1 November 2018 En lokal symbiose i Kalundborg A specialised form for partnership is an industrial symbiosis,

Læs mere

Fordele ved REACH. Dagens tekst. Hvad er nyt? i store træk. Hvad er nyt? Hvordan forbedrer REACH miljøet? Hvad skal virksomhederne fokusere på?

Fordele ved REACH. Dagens tekst. Hvad er nyt? i store træk. Hvad er nyt? Hvordan forbedrer REACH miljøet? Hvad skal virksomhederne fokusere på? Fordele ved REACH set fra miljøets synspunkt Torben Nørlem Miljøstyrelsen Kemikalier Dagens tekst Hvordan forbedrer REACH miljøet? Hvad skal virksomhederne fokusere på? Ikke: Radioaktive stoffer Alle stoffer

Læs mere

MalerMadsen skal nu vurdere, om deres sikkerhedsforanstaltninger ved arbejdet med acetone lever op til leverandørens anvisninger.

MalerMadsen skal nu vurdere, om deres sikkerhedsforanstaltninger ved arbejdet med acetone lever op til leverandørens anvisninger. 3. MalerMadsen - Acetone Virksomheden MalerMadsen fremstiller maling, og til den proces anvendes acetone. Ligeledes har de et lille værksted, hvor de maler med pensel og rulle. En dag modtager MalerMadsen

Læs mere

Leverandørdialog. R2 Group A/S. R2 Group A/S. Nøglen til at være REACH parat V. Jan Skov Nørby

Leverandørdialog. R2 Group A/S. R2 Group A/S. Nøglen til at være REACH parat V. Jan Skov Nørby Leverandørdialog Nøglen til at være REACH parat V. Jan Skov Nørby R2 Group A/S Slide 1 Leverandørdialog 30-01-2008 R2 Group A/S Handels- og distributions-virksomhed (80%) Produktion (20%) Foder og fødevarer

Læs mere

CSR - en del af vores DNA

CSR - en del af vores DNA CSR - en del af vores DNA Hvordan CSR er en naturlig del af Brenntag s DNA? Hvordan skaber CSR værdi for Brenntag, og hvordan ser vi CSR som en naturlig del af vores værdigrundlag inkl. Code of Conduct"?

Læs mere

Hvordan virker reguleringen

Hvordan virker reguleringen Hvordan virker reguleringen REACH og Arbejdstilsynets regler v. Bent Horn Andersen Kontorchef Arbejdstilsynet Forsyningskæden Brug EU EU EU Stof Råmateriale Produkt Slutbruger Producent SDS Leverandør

Læs mere

Guide - AlphaOmega. AlphaOmega Guide. Guide. AlphaOmega

Guide - AlphaOmega. AlphaOmega Guide. Guide. AlphaOmega - AlphaOmega AlphaOmega De vigtigste processer, når man udarbejder sikkerhedsdatablade og arbejdspladsbrugsanvisninger i AlphaOmega, er henholdsvis oprettelse af stoffer og oprettelse af råvarer/produkter.

Læs mere

REACH den nye EU-kemikalielovgivning. Lise Emmy Møller Projektmedarbejder Key2Green

REACH den nye EU-kemikalielovgivning. Lise Emmy Møller Projektmedarbejder Key2Green REACH den nye EU-kemikalielovgivning Lise Emmy Møller Projektmedarbejder Key2Green 1 EU kemikalielovgivning 1967-2003 Problem for få data om stoffers egenskaber for lidt viden om stoffers anvendelse myndigheder

Læs mere

CLP Forordningen. Trine Thorup Andersen, Miljøstyrelsen Medlemsmøde Kemi & Life Science d. 25. Februar 2014

CLP Forordningen. Trine Thorup Andersen, Miljøstyrelsen Medlemsmøde Kemi & Life Science d. 25. Februar 2014 CLP Forordningen Trine Thorup Andersen, Miljøstyrelsen Medlemsmøde Kemi & Life Science d. 25. Februar 2014 Disposition Implementering af CLP forordningen og 2015 deadline Ændrede regler for klassificering

Læs mere

Vi uddanner dig til fremtiden KURSUSPROGRAM Se hjemmesiden

Vi uddanner dig til fremtiden KURSUSPROGRAM Se hjemmesiden Vi uddanner dig til fremtiden KURSUSPROGRAM 2017 Se hjemmesiden www.altox.dk Følg os på : http://dk.linkedin.com/company/altox-a-s Miljø Arbejdsmiljø Kemikalier Altox a/s Tonsbakken 16-18 2740 Skovlunde

Læs mere

Præsentation 5: Trin til at undgå medarbejdereksponering for nanomateriale på arbejdspladen. www.nanodiode.eu

Præsentation 5: Trin til at undgå medarbejdereksponering for nanomateriale på arbejdspladen. www.nanodiode.eu Præsentation 5: Trin til at undgå medarbejdereksponering for nanomateriale på arbejdspladen www.nanodiode.eu Introduktion Arbejdsgivere er ansvarlige for beskyttelse af medarbejdernes sikkerhed og sundhed

Læs mere

SIKKERHEDSDATABLAD. PUNKT 1: Identifikation af stoffet/blandingen og af selskabet/virksomheden

SIKKERHEDSDATABLAD. PUNKT 1: Identifikation af stoffet/blandingen og af selskabet/virksomheden SIKKERHEDSDATABLAD PUNKT 1: Identifikation af stoffet/blandingen og af selskabet/virksomheden Identifikation af stoffet eller blandingen Produktnavn 50 mm MgSO4 Identifikation af selskab/virksomhed Life

Læs mere

Arbejdsmiljø i industrien. Styr på kemien med REACH Eksponeringsscenarier

Arbejdsmiljø i industrien. Styr på kemien med REACH Eksponeringsscenarier Arbejdsmiljø i industrien Styr på kemien med REACH Eksponeringsscenarier Denne publikation er finansieret af BFA Industri, der er arbejdsmarkedets parters - i industrien - fælles forum for arbejdsmiljø.

Læs mere

I både nationale love, såsom arbejdsmiljøloven, samt Det Europæiske Kemikalieagenturs REACH, finder du substitutionskrav.

I både nationale love, såsom arbejdsmiljøloven, samt Det Europæiske Kemikalieagenturs REACH, finder du substitutionskrav. SUBSTITUTION SÅDAN ERSTATTER DU FARLIGE KEMIKALIER ECOONLINE Indledning Substitution betyder udskiftning. Med andre ord, når man taler om substitution af kemikalier, handler det om at erstatte stoffer

Læs mere

Præsentation 4: Hvordan ved jeg, om der bruges nanomaterialer på min arbejdsplads? www.nanodiode.eu

Præsentation 4: Hvordan ved jeg, om der bruges nanomaterialer på min arbejdsplads? www.nanodiode.eu Præsentation 4: Hvordan ved jeg, om der bruges nanomaterialer på min arbejdsplads? www.nanodiode.eu EU-lovgivning om sundhed og sikkerhed på arbejdspladsen Vigtig europæisk lovgivning vedrørende beskyttelse

Læs mere

Sikkerhedsdatablad. Udarbejdet: SDS version: 1.0

Sikkerhedsdatablad. Udarbejdet: SDS version: 1.0 Sikkerhedsdatablad Udarbejdet: 02032015 SDS version: 1.0 PUNKT 1: Identifikation af stoffet/blandingen og af selskabet/virksomheden 1.1. Produktidentifikator Prnr.: Ikke anmeldelsespligtig Handelsnavn:

Læs mere

Velkommen til KEMIguiden - miljønetværkenes værktøj til kemikaliestyring

Velkommen til KEMIguiden - miljønetværkenes værktøj til kemikaliestyring Velkommen til KEMIguiden - miljønetværkenes værktøj til kemikaliestyring 1 Hvem ejer KEMIguiden? Key2Green har rettighederne over KEMIguiden Der er 8 netværk, der pt. er tilsluttet KEMIguiden Green Network

Læs mere

SIKKERHEDSDATABLAD i henhold til Forordning (EF) nr. 1907/2006

SIKKERHEDSDATABLAD i henhold til Forordning (EF) nr. 1907/2006 Revisionsdato 30.10.2015 Udgave 14.0 PUNKT 1. Identifikation af stoffet/blandingen og af selskabet/virksomheden 1.1 Produktidentifikator REACH Registreringsnummer Potassium Thioglycolate Solution About

Læs mere

SIKKERHEDSDATABLAD i henhold til Forordning (EF) nr. 1907/2006

SIKKERHEDSDATABLAD i henhold til Forordning (EF) nr. 1907/2006 Revisionsdato 12.09.2014 Udgave 8.0 PUNKT 1. Identifikation af stoffet/blandingen og af selskabet/virksomheden 1.1 Produktidentifikator REACH 01-2119475505-34-XXXX Registreringsnummer CAS-Nr. 592-41-6

Læs mere

Guide - AlphaOmega. AlphaOmega Guide. Guide. AlphaOmega

Guide - AlphaOmega. AlphaOmega Guide. Guide. AlphaOmega - De vigtigste processer, når man udarbejder sikkerhedsdatablade og arbejdspladsbrugsanvisninger i, er henholdsvis oprettelse af stoffer og oprettelse af råvarer/produkter. Derfor fokuserer denne praktiske

Læs mere

REACH i kommunen styr på kemikalierne

REACH i kommunen styr på kemikalierne REACH i kommunen styr på kemikalierne REACH står for: Registration (registrering); af de enkelte kemiske stoffer Evaluation (vurdering); af de kemiske stoffers egenskaber og effekter Authorisation (godkendelse);

Læs mere

FAQ SEA HEALTH & WELFAREs Kemikaliedatabase

FAQ SEA HEALTH & WELFAREs Kemikaliedatabase FAQ SEA HEALTH & WELFAREs Kemikaliedatabase 1. Seneste lovmæssige ændringer a. Fra den 1. juni 2017 vil kun den nye klassificering og mærkningsregler (CLP) være gældende. b. I henhold til CLP anvendes

Læs mere

STÆRKE MEDLEMSFORDELE, DER GAVNER FORRETNINGEN

STÆRKE MEDLEMSFORDELE, DER GAVNER FORRETNINGEN KEMI & LIFE SCIENCE + DANSK ERHVERV STÆRKE MEDLEMSFORDELE, DER GAVNER FORRETNINGEN en del af løsningen! INDHOLD ET VÆRDIFULDT PARTNERSKAB 3 MEDLEMSFORDELE MED FOKUS PÅ FORRETNINGEN 4 UNIKT BRANCHEFÆLLESSKAB

Læs mere

SPØRGESKEMA: REACH INTRODUKTION

SPØRGESKEMA: REACH INTRODUKTION SPØRGESKEMA: REACH INTRODUKTION Bemærk: Til nogle af spørgsmålene er der mere end et rigtigt svar. 1. Hvad betyder forkortelsen REACH? Fyld bogstaverne ud.! R! E! A! CH 2. Hvem er under REACH ansvarlig

Læs mere

Oprettelse og indsendelse af et dossier

Oprettelse og indsendelse af et dossier Oprettelse og indsendelse af et dossier Mike RASENBERG Registrering & IT-redskaber Webinar for ledende registranter Forretningsregler 22. april 2010 Arbejdsgang hovedpunkterne i registrering I 1 Den ledende

Læs mere

På værkstedet i Tilst ved Århus er der en større klargøringsafdeling, hvor der anvendes mange kemiske produkter.

På værkstedet i Tilst ved Århus er der en større klargøringsafdeling, hvor der anvendes mange kemiske produkter. Side 1 af 13 1. Ejner Hessel tjærefjerner med xylen Ejner Hessel er autoriseret forhandler af Mercedes-Benz, Renault og Smart samt Zorzi anhængere og PM-kraner. Ejner Hessel er Danmarks største bilforhandler

Læs mere

Demineraliseret vand

Demineraliseret vand Demineraliseret vand - Version 1 Side 1 af 5 SIKKERHEDSDATABLAD Demineraliseret vand Sikkerhedsdatabladet er i overensstemmelse med Kommissionens forordning (EU) 2015/830 af 28. maj 2015 om ændring af

Læs mere

Revisionsdato Udgave Relevante identificerede anvendelser for stoffet eller blandingen samt anvendelser, der frarådes

Revisionsdato Udgave Relevante identificerede anvendelser for stoffet eller blandingen samt anvendelser, der frarådes Revisionsdato 11.11.2016 Udgave 15.1 PUNKT 1. Identifikation af stoffet/blandingen og af selskabet/virksomheden 1.1 Produktidentifikator REACH 01-2119967408-25-XXXX Registreringsnummer CAS-Nr. 70356-09-1

Læs mere

Workshop om eksponeringsscenarier Praktisk tilnærmelse til vurdering af en blanding

Workshop om eksponeringsscenarier Praktisk tilnærmelse til vurdering af en blanding Workshop om eksponeringsscenarier Praktisk tilnærmelse til vurdering af en blanding Marianne Lyngsaae Oslo 1 Marts 2016 PRAKTISK TILNÆRMELSE TIL VURDERING AF EN BLANDING Agenda Hvem er Brenntag kort introduktion

Læs mere

Borup Komposit Imprægnering

Borup Komposit Imprægnering Borup Komposit Imprægnering - Version 1 Side 1 af 5 SIKKERHEDSDATABLAD Borup Komposit Imprægnering Sikkerhedsdatabladet er i overensstemmelse med Kommissionens forordning (EU) 2015/830 af 28. maj 2015

Læs mere

REACH og arbejdsmiljø

REACH og arbejdsmiljø REACH og arbejdsmiljø Henrik Søren Larsen MST Kemikalier REACH Registration, Evaluation and Auhorisation of Chemicals Beskytte mennesker og miljø Fremme konkurrenceevne og det indre marked Industrien skal

Læs mere

Krav og anbefalinger vedrørende udbud af rengøringsopgaver

Krav og anbefalinger vedrørende udbud af rengøringsopgaver Dansk standard DS/INSTA 810 1. udgave 2011-08-08 Krav og anbefalinger vedrørende udbud af rengøringsopgaver Requirements and recommendations for the provision of cleaning services DS/INSTA 810 København

Læs mere

SIKKERHEDSDATABLAD Eddikesyre 32 %

SIKKERHEDSDATABLAD Eddikesyre 32 % Eddikesyre 32 % Side 1 af 15 SIKKERHEDSDATABLAD Eddikesyre 32 % Sikkerhedsdatabladet er i overensstemmelse med Kommissionens forordning (EU) 2015/830 af 28. maj 2015 om ændring af Europa-Parlamentets og

Læs mere

REACH guide for plastvirksomheder

REACH guide for plastvirksomheder REACH guide for plastvirksomheder Hvordan kommer din virksomhed i gang med REACH? REACH berører producenter, importører og brugere af kemiske stoffer enten i ren form eller i kemiske produkter eller artikler.

Læs mere

SIKKERHEDSDATABLAD. Borup Kemi I/S - Bækgårdsvej Borup - Telefon Fax

SIKKERHEDSDATABLAD. Borup Kemi I/S - Bækgårdsvej Borup - Telefon Fax SIKKERHEDSDATABLAD PUNKT 1: Identifikation af stoffet/blandingen og af selskabet/virksomheden 1.1. Produktidentifikator Handelsnavn Produkt nr. REACH registreringsnummer Andre produktidentifikatorer PRnr:

Læs mere

Sikkerhedsdatablad. Udarbejdet: SDS version: Produktidentifikator Pr-nr.:

Sikkerhedsdatablad. Udarbejdet: SDS version: Produktidentifikator Pr-nr.: Sikkerhedsdatablad Udarbejdet: 24072014 SDS version: 1.2 PUNKT 1: Identifikation af stoffet/blandingen og af selskabet/virksomheden 1.1. Produktidentifikator Prnr.: 2331584 Handelsnavn: Vaseline Olie Produkt

Læs mere

Sikkerhedsdatablad. Udarbejdet: SDS version: 1.2

Sikkerhedsdatablad. Udarbejdet: SDS version: 1.2 Sikkerhedsdatablad Udarbejdet: 26102016 SDS version: 1.2 PUNKT 1: Identifikation af stoffet/blandingen og af selskabet/virksomheden 1.1. Produktidentifikator Handelsnavn: Skumdæmper uden Silicone Produkt

Læs mere

SIKKERHEDSDATABLAD. I-VAX Impregnering utan parfym

SIKKERHEDSDATABLAD. I-VAX Impregnering utan parfym I-VAX Impregnering utan parfym Side 1 af 5 SIKKERHEDSDATABLAD I-VAX Impregnering utan parfym SDS i overensstemmelse med EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING (EF) Nr. 1907/2006 om registrering, vurdering

Læs mere

Sikkerhedsdatablad. Udarbejdet: SDS version: Produktidentifikator Pr-nr.:

Sikkerhedsdatablad. Udarbejdet: SDS version: Produktidentifikator Pr-nr.: Sikkerhedsdatablad Udarbejdet: 13102014 SDS version: 1.2 PUNKT 1: Identifikation af stoffet/blandingen og af selskabet/virksomheden 1.1. Produktidentifikator Prnr.: 2331584 Handelsnavn: Vaseline Olie Produkt

Læs mere

Styr på kemikalielovgivningen ved import til Danmark fra ikke-eu lande

Styr på kemikalielovgivningen ved import til Danmark fra ikke-eu lande ved import til Danmark fra ikke-eu lande Seminar Eigtveds Pakhus 3. oktober 2012 Anne Rathmann Pedersen arp@dhigroup.com Senior konsulent, Miljø og Toksikologi Agenda Import? REACH Importør? Kemikalielovgivningen

Læs mere

DFL lim- og fugemassesektion. 28. Oktober 2016 Munkebo Kro

DFL lim- og fugemassesektion. 28. Oktober 2016 Munkebo Kro DFL lim- og fugemassesektion 28. Oktober 2016 Munkebo Kro DFL-information Dagsorden 1. Compliance Policy and Rules 2. FEICA s årsmøde 2016 3. DFL s lobbysager lige nu 4. Hvad laver vi ellers I

Læs mere

Kan kemisk affald gøres cirkulært? En fortælling om perspektiver, barrierer og muligheder ved at bruge kemiske stoffer flere gange

Kan kemisk affald gøres cirkulært? En fortælling om perspektiver, barrierer og muligheder ved at bruge kemiske stoffer flere gange Kan kemisk affald gøres cirkulært? En fortælling om perspektiver, barrierer og muligheder ved at bruge kemiske stoffer flere gange Virksomheder der er med i GEAR - projektet PRIMÆR - VIRKSOMHEDER DISTRIBUTØRER

Læs mere

Vejledning om informationskrav og kemikaliesikkerhedsvurdering Eksponeringsscenariets format

Vejledning om informationskrav og kemikaliesikkerhedsvurdering Eksponeringsscenariets format Vejledning om informationskrav og kemikaliesikkerhedsvurdering Eksponeringsscenariets format i Del D : Opstilling eksponeringsscenarier i Del F : Kemikaliesikkerhedsrapportens format Version: 2.1 November

Læs mere

Borup Acetone - Version 2 Side 1 af 17 SIKKERHEDSDATABLAD. Borup Acetone

Borup Acetone - Version 2 Side 1 af 17 SIKKERHEDSDATABLAD. Borup Acetone Borup - Version 2 Side 1 af 17 SIKKERHEDSDATABLAD Borup Sikkerhedsdatabladet er i overensstemmelse med Kommissionens forordning (EU) 2015/830 af 28. maj 2015 om ændring af Europa-Parlamentets og Rådets

Læs mere

5. Regulering og lovgivning

5. Regulering og lovgivning 5. Regulering og lovgivning Sikkerhedsarbejdet på arbejdspladsen bør altid tage udgangspunkt i eksisterende lovgivning og vejledninger med hjemmel heri. Lovgivning relevant for nanopartikler findes på

Læs mere

REACH vejledning for SPT-virksomheder

REACH vejledning for SPT-virksomheder REACH vejledning for SPT-virksomheder Martine Reinhold Kildeby DHI Miljøprojekt Nr. 1251 2008 Miljøstyrelsen vil, når lejligheden gives, offentliggøre rapporter og indlæg vedrørende forsknings- og udviklingsprojekter

Læs mere

Sikkerhedsdatablade fremover. MST dialogmøde 11. oktober 2010 Helle M. Andersen hma@dhigroup.com

Sikkerhedsdatablade fremover. MST dialogmøde 11. oktober 2010 Helle M. Andersen hma@dhigroup.com Sikkerhedsdatablade fremover MST dialogmøde 11. oktober 2010 Helle M. Andersen hma@dhigroup.com Det nye sikkerhedsdatablad Udvidet sikkerhedsdatablad 1. december 2010 31. maj 2018 REACH Annex II 1. december

Læs mere

Information til Clean Cares kunder, konsulenter og interne vedr. REACH og Clp.

Information til Clean Cares kunder, konsulenter og interne vedr. REACH og Clp. Information til Clean Cares kunder, konsulenter og interne vedr. REACH og Clp. Den 28. november 2008 vedtog Europaparlamentet, efter mere end 15 års indledende arbejde i FN, direktiv nr. EU 1272/2008 omhandlende

Læs mere

Nye muligheder i den nye Kemikaliedatabase, den nye portal (på hjemmesiden) - og det opdaterede program Sikkerhed og Sundhed til Søs.

Nye muligheder i den nye Kemikaliedatabase, den nye portal (på hjemmesiden) - og det opdaterede program Sikkerhed og Sundhed til Søs. Nye muligheder i den nye Kemikaliedatabase, den nye portal (på hjemmesiden) - og det opdaterede program Sikkerhed og Sundhed til Søs. Anne Ries, Arbejdsmiljøkonsulent, M. Sc. Seahealth Denmark Hovedpunkter

Læs mere

Sikkerhedsdatablad. Udarbejdet: SDS version: 1.3

Sikkerhedsdatablad. Udarbejdet: SDS version: 1.3 Sikkerhedsdatablad Udarbejdet: 16-02-2018 SDS version: 1.3 PUNKT 1: Identifikation af stoffet/blandingen og af selskabet/virksomheden 1.1. Produktidentifikator Handelsnavn: Kølervæske BS60 Produkt nr.:

Læs mere

Borup Flise Rens - Version 1 Side 1 af 14 SIKKERHEDSDATABLAD. Borup Flise Rens

Borup Flise Rens - Version 1 Side 1 af 14 SIKKERHEDSDATABLAD. Borup Flise Rens Borup Flise Rens - Version 1 Side 1 af 14 SIKKERHEDSDATABLAD Borup Flise Rens Sikkerhedsdatabladet er i overensstemmelse med Kommissionens forordning (EU) 2015/830 af 28. maj 2015 om ændring af Europa-Parlamentets

Læs mere

SIKKERHEDSDATABLAD Plum Øjenskyller

SIKKERHEDSDATABLAD Plum Øjenskyller Plum Øjenskyller Side 1 af 3 SIKKERHEDSDATABLAD Plum Øjenskyller 1. Identifikation af stoffet/det kemiske produkt og af selskabet/virksomheden Udgivet dato 15.01.2009 Kemikaliets navn Plum Øjenskyller

Læs mere

Classification Labelling Packaging. Trine Thorup Andersen, Miljøstyrelsen Temamøde, Greenet. 30. oktober 2013

Classification Labelling Packaging. Trine Thorup Andersen, Miljøstyrelsen Temamøde, Greenet. 30. oktober 2013 Classification Labelling Packaging Trine Thorup Andersen, Miljøstyrelsen Temamøde, Greenet. 30. oktober 2013 CLP Forordningen: EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING (EF) Nr. 1272/2008 af 16. december

Læs mere

Vejledning for downstreambrugere

Vejledning for downstreambrugere Vejledning for downstreambrugere Januar 2008 Vejledning om gennemførelse af REACH JURIDISK MEDDELELSE Dette dokument indeholder en vejledning om forpligtelserne i REACH-forordningen og beskriver, hvordan

Læs mere

DetNet. Detergent Industry Network for CLP Classification

DetNet. Detergent Industry Network for CLP Classification DetNet En fælles tilgang til klassificering og mærkning af rengøringspodukter for branchen (med fokus på hud- og øjenpåvirkninger) An A.I.S.E. initiative CLP: your options for skin and eye classification

Læs mere

Sikkerhedsdatablad. Udarbejdet: SDS version: Produktidentifikator Pr-nr.:

Sikkerhedsdatablad. Udarbejdet: SDS version: Produktidentifikator Pr-nr.: Sikkerhedsdatablad Udarbejdet: 24072014 SDS version: 1.2 PUNKT 1: Identifikation af stoffet/blandingen og af selskabet/virksomheden 1.1. Produktidentifikator Prnr.: 2331090 Handelsnavn: Kølervæske BS60

Læs mere

Vurdering i Chesar 26. marts 2010

Vurdering i Chesar 26. marts 2010 Vurdering i Chesar 26. marts 2010 Chesar-funktioner 1. Håndtering af stoffer 2. Rapportering af anvendelser 3. Håndtering af vurdering 4. Opbygning af ES og generering af CSR 5. Generering af ES for esds

Læs mere

Supply Chain Netværk Design

Supply Chain Netværk Design Supply Chain Netværk Design Indsigt og forretningsværdi Den Danske Supply Chain Konference København den 8. juni 2016 Formålet med i dag Give en generel forståelse af hvad supply chain netværk design er

Læs mere

Vejledning for downstream-brugere

Vejledning for downstream-brugere VEJLEDNING Version 2.0 December 2013 Annankatu 18, P.O. Box 400, FI-00121 Helsinki, Finland Tel. +358 9 686180 Fax +358 9 68618210 echa.europa.eu 2 JURIDISK MEDDELELSE Dette dokument indeholder en vejledning

Læs mere

SIKKERHEDSDATABLAD. PUNKT 1: Identifikation af stoffet/blandingen og af selskabet/virksomheden Produktidentifikator Handelsnavn

SIKKERHEDSDATABLAD. PUNKT 1: Identifikation af stoffet/blandingen og af selskabet/virksomheden Produktidentifikator Handelsnavn SIKKERHEDSDATABLAD PUNKT 1: Identifikation af stoffet/blandingen og af selskabet/virksomheden 1.1. Produktidentifikator Handelsnavn Produkt nr. REACH registreringsnummer Andre produktidentifikatorer 1.2.

Læs mere

Miljø- og Fødevareudvalget 2015-16 MOF Alm.del Bilag 28 Offentligt

Miljø- og Fødevareudvalget 2015-16 MOF Alm.del Bilag 28 Offentligt Miljø- og Fødevareudvalget 2015-16 MOF Alm.del Bilag 28 Offentligt Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg Den 14. oktober 2015 Sagsnummer: 2015-7673./. Vedlagt fremsendes til udvalgets orientering notat

Læs mere

Informationspligten under. Informationspligten under REACH. Trine Ringkjær REACH. Juni 2018

Informationspligten under. Informationspligten under REACH. Trine Ringkjær REACH. Juni 2018 1 Trine Ringkjær Agenda Informationspligten hvad siger reglerne? Udfordringer og manglende efterlevelse Hvad kan virksomheder gøre? Hvorfor nu? 2 Informationspligten EU s kemikalieregulering,, artikel

Læs mere

Sådan forbereder du din registrering. Maj 2017

Sådan forbereder du din registrering. Maj 2017 1 (11) Sådan forbereder du din Indledning Registreringsprocessen tager - fra præen til den endelige fremsendelse af dit sdossier. Den krævede afhænger af lige præcis din situation, og du skal tage højde

Læs mere

SIKKERHEDSDATABLAD Eddikesyre 80 %

SIKKERHEDSDATABLAD Eddikesyre 80 % Eddikesyre 80 % Side 1 af 12 SIKKERHEDSDATABLAD Eddikesyre 80 % Sikkerhedsdatabladet er i overensstemmelse med Kommissionens forordning (EU) 2015/830 af 28. maj 2015 om ændring af Europa-Parlamentets og

Læs mere

Arbejde med epoxy og isocyanater - uddannelsesbehov og indsatser

Arbejde med epoxy og isocyanater - uddannelsesbehov og indsatser Arbejde med epoxy og isocyanater - uddannelsesbehov og indsatser 13 juni 2017 Indhold 1. Vores arbejdsmiljøindsats i forhold til arbejde med epoxy og isocyanater 2. Forslag til forbedring af den lovpligtige

Læs mere

KURSER PÅ MILJØ- OG KEMIKALIEOMRÅDET. Miljø REACH Sikkerhed Kemikalier

KURSER PÅ MILJØ- OG KEMIKALIEOMRÅDET. Miljø REACH Sikkerhed Kemikalier KURSER PÅ MILJØ- OG KEMIKALIEOMRÅDET Miljø REACH Sikkerhed Kemikalier KURSER INTRODUKTION TIL REACH REACH er navnet på EU s kemikalielovgivningspakke, der trådte i kraft i 2007. Alle kemikalier (fx maling

Læs mere

SIKKERHEDSDATABLAD i henhold til Forordning (EF) nr. 1907/2006

SIKKERHEDSDATABLAD i henhold til Forordning (EF) nr. 1907/2006 Revisionsdato 10.02.2015 Udgave 2.2 PUNKT 1. Identifikation af stoffet/blandingen og af selskabet/virksomheden 1.1 Produktidentifikator REACH 01-2119474684-27-XXXX Registreringsnummer CAS-Nr. 7446-20-0

Læs mere

SIKKERHEDSDATABLAD i henhold til EU-direktiv 1907/2006. Diamond White. Side 1 af Identifikation af stoffet/blandingen og selskabet/virksomheden:

SIKKERHEDSDATABLAD i henhold til EU-direktiv 1907/2006. Diamond White. Side 1 af Identifikation af stoffet/blandingen og selskabet/virksomheden: Udstedelsesdato: 24.11.2005 Revisionsdato: 28.07.2011 1. Identifikation af stoffet/blandingen og selskabet/virksomheden: Produktidentifikator: PR-nr.: - Relevante identificerede anvendelser for produktet

Læs mere

SIKKERHEDSDATABLAD Borup Bio Olie til Kædesav

SIKKERHEDSDATABLAD Borup Bio Olie til Kædesav Borup Bio Olie til Kædesav Side 1 af 6 SIKKERHEDSDATABLAD Borup Bio Olie til Kædesav SDS i overensstemmelse med EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING (EF) Nr. 1907/2006 om registrering, vurdering og

Læs mere

Maskinsikkerhed Risikovurdering Del 2: Praktisk vejledning og metodeeksempler

Maskinsikkerhed Risikovurdering Del 2: Praktisk vejledning og metodeeksempler DS-information DS/ISO/TR 14121-2 2. udgave 2012-07-04 Maskinsikkerhed Risikovurdering Del 2: Praktisk vejledning og metodeeksempler Safety of machinery Risk assessment Part 2: Practical guidance and examples

Læs mere