BE15/1 J. nr /77419 Bestyrelsesmøde

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "BE15/1 J. nr. 200204/77419 Bestyrelsesmøde"

Transkript

1 Centralkommunernes Transmissionsselskab REFERAT BE15/1 J. nr /77419 Emne Bestyrelsesmøde Mødedato 25. marts 2015 kl Sted CTR, Stæhr Johansens Vej 38, 2000 F. Deltagere Referent Afbud Allan Ahmad, suppleant for Morten Kabell Andreas Keil Rasmus Jarlov Ruben Kidde Lisbeth Winther Eva Nielsen Henrik Zimino Inga Thorup Madsen, CTR Jan Elleriis, CTR Charlotte Kruse, CTR Morten Kabell Jonas Bjørn Jensen Mødet blev ledet af næstformand Ruben Kidde. 1. GODKENDELSE OG UNDERSKRIFT AF REFERAT FRA BESTYRELSESMØDE DEN 3. DECEMBER 2014 BESLUTNING Der er foretaget en rettelse jf. fremsendt bemærkning fra Morten Kabell. Der var derudover ingen bemærkninger, og referatet blev godkendt og underskrevet. Referatet fra sidste bestyrelsesmøde, d. 3. december 2014 forelå til underskrift. Der var ingen bemærkninger.

2 RAMMEBEVILLING FOR ANLÆGSSAGER, REVISION AF PLANLÆGNINGSOVER- SLAG BESLUTNING Bestyrelsen godkendte en rammebevilling, som CTR s direktion kan arbejde indenfor, og som består af det reviderede planlægningsoverslag og den reviderede ramme for immaterielle anlægsaktiver. Materialet omfatter Indstilling Redegørelse Rammebevilling for anlægssager, revision af planlægningsoverslag Redegørelse Rammebevilling for immaterielle anlægsaktiver Siden oktober 2014 er der sket en række tilpasninger af eksisterende projekter på 2,1 mio. kr. konkretiseret nye projekter for 76 mio. kr., bl.a. vedr. o Køb af DONG Energys andel af GDA 36 mio. kr. o Opgradering KAC 33 mio. kr. afsluttet projekter til en værdi af 9,3 mio. kr., som er fjernet foretaget en reduktion af reserverne på 1 mio. kr. Efter behandling i CTR s teknikerudvalg og kontaktudvalg er der indstillet igangsætning af to projekter inden for rammen til en samlet omkostning på 12,8 mio. kr. Rammen for immaterielle aktiver udgør nu 179,5 mio. kr. Forøgelsen på 10,9 mio. kr. dækker over en række forskydninger - indikation af nye projekter for 89,5 mio. kr. opskrivning af budget for eksisterende projekter på 3,4 mio. kr. afslutning og aktivering af projekter for 82,0 mio. kr. Der var ingen bemærkninger, og Ruben Kidde konstaterede, at bestyrelsen tiltrådte indstillingen.

3 REGNSKABSPROGNOSE 1 FOR 2015 BESLUTNING Bestyrelsen godkendte regnskabsprognose 1 for 2015 Bestyrelsen tiltrådte endvidere, at der forelægges et forslag til at sænke puljeprisen pr. 1. juli 2015 på det kommende bestyrelsesmøde. Materialet omfatter Indstilling Redegørelse Kontaktudvalget har tiltrådt indstillingen og også tilsluttet sig en prisændring midt i året samt bedt om en vurdering af, om prisen kan holdes fast fra juli til juli. Ruben Kidde oplyste, at bestyrelsen dels skal tage stilling til regnskabsprognose og dels kan drøfte, om en sænkning af puljeprisen bør tages op på bestyrelsens møde i maj. Inga Thorup Madsen oplyste, at det uforudsete store overskud skaber en lidt problematisk situation med betydelig overskudslikviditet i netop denne periode med negative renteforhold. Administrationen har derfor spurgt 5 banker om en obligationsportefølje af kort varighed og med lav risiko. Kun Jyske Bank har givet et relevant tilbud, som vil blive realiseret. Køb af obligationer er delegeret til CTR s direktion inden for rammerne af den finansielle styringspolitik. Den kortsigtede obligationsportefølje vil blive forvaltet i sammenhæng med mulighed for træk på CTR s kassekredit. Henrik Zimino anbefalede, at CTR, for at stå stærkest muligt økonomisk, bør anvende overskud til konsolidering ved at afvikle gæld frem for at sænke varmeprisen. Dette førte til en drøftelse om retningslinjerne i hhv. varmeforsyningslov og kommunale regler, som ikke åbner for, at overskud kan anvendes på den måde. Et overskud i forhold til budget skal tilbage til varmeforbrugerne, og derfor skal det nævnte obligationskøb alene sikre imod tab på den midlertidige overskudslikviditet. En evt. økonomisk konsolidering vil skulle indgå i budgettet inden realisering og kan alene gennemføres som en ændring af afskrivningsperioden for en investering inden for de fastsatte rammer på mindst 5 og højst 30 år.

4 801 CTR har 25 års afskrivningsperiode på egne anlægsinvesteringer (ikke 30 år som nævnt på mødet) og enten den pågældende aftaleløbetid eller 10 år på de immaterielle. Afskrivningsperioden kan godt forkortes, men det skal være budgetlagt, før det må realiseres i varmeprisen. Lisbeth Winther nævnte, at bestyrelsen tidligere har drøftet muligheden for at kunne fremføre under-/overskud. De stabile priser er bedre end priser med stort udsving, så det vil være en fordel at kunne bruge likviditeten til investeringer, og hvis der er en mulighed for det, bør den udnyttes. Henrik Zimino spurgte desuden, hvornår den nævnte ny aftalestruktur for geotermianlægget bliver gennemført, og hvad ændringen består i. Inga Thorup Madsen oplyste, at en ny aftalestruktur for geotermianlægget er sat i kraft med varmeselskabernes overtagelse af DONG Energys andel af Hovedstadens Geotermiske Samarbejde. Da DONG Energy efter reglerne kunne og har indregnet et overskud fra geotermiaktiviteten (hvilket CTR også kunne og gjorde i en periode på 5 år svarende til CTR s oprindelige investering), så har der i den faste varmepris indgået et beløb til denne betaling, et såkaldt cash-call. Efter DONG Energys udtræden er denne cash-call fjernet fra den faste betaling. DONG Energy har fået en betaling for overdragelsen af sin andel af anlægget, og CTR s andel af denne betaling indgår i CTR s budget og regnskab som en afskrivning med et betydelig mindre årligt beløb end cash-callen. Vedrørende en evt. sænkning af varmeprisen i juli 2015 havde kontaktudvalget tilsluttet sig, at der lægges op til dette på det kommende møde og samtidig bedt om, at administrationen også præsenterer mulighed for og konsekvenser, hvis prisen holdes ens fra juli til juli i stedet for fra januar til januar. Eva Nielsen gav udtryk for, at varmeprisen ikke bør sænkes her og nu. Allan Ahmad sagde, at bestyrelsen gerne ser et oplæg på næste møde og spurgte, om der også forventes et overskud næste år, hvortil Inga Thorup Madsen svarede, at det ikke kan forudsiges, og at afvigelser kan gå begge veje.

5 802 Forslaget fra kontaktudvalget kan måske gøre prognosen mere sikker. Ruben Kidde konstaterede, at bestyrelsen tiltrådte indstillingen, og at administrationen udarbejder en indstilling om at sænke prisen og en redegørelse over mulige ændrede afskrivningsregler. 4. ORIENTERING OM AFTALER BESLUTNING Bestyrelsen tog orienteringen til efterretning. Materialet omfatter en skriftlig orientering om: CTR s verserende aftaleforhandlinger Bestyrelsen havde på sidste møde bedt om en miljøvurdering af HCVgrunden, forud for CTR s køb. Der er indhentet et tilbud på kr. og administrationen anser dette for et betydeligt beløb set i forhold til, hvilken afklaring, der opnås. Henrik Zimino spurgte angående oplysning øverst side 2 vedr. evt. forøget vekslerkapacitet imellem damp- og vandsystemet om, hvem der afholder omkostningerne, idet CTR ikke bør betale for dampkonvertering i København. Denne skete i sin tid på Frederiksberg for kommunens regning. Jan Elleriis oplyste, at sagen ikke handler om dampkonvertering, men om udnyttelse af den på HCV etablerede dampproduktionskapacitet. CTR har været med til at etablere nye spids- og reservelastkedler som dampkedler da der var en synergieffekt i forhold til anlægsinvesteringen Forsyningssikkerheden blev også bedre, fordi der altid kan veksles fra damp til vand. Når HCV7 går ud af drift, skal vekslerkapaciteten fra damp til vand forhøjes for at de resterende anlæg kan udnyttes. Der er tale om investeringer i forbindelse med drift af produktionsanlæg, som CTR får varme fra, så det kan ikke sidestilles med Frederiksbergs dampkonvertering af ledningsnettet. Bestyrelsen drøftede oplysningen om, at omkostningerne til forureningsundersøgelsen på HCV-grunden ville blive betydeligt større, end administrationen havde forventet, og mente generelt, at beløbets størrelse var acceptabelt set i forhold til eventuelle fremtidige forhold. Ruben Kidde konkluderede at bestyrelsen tager orienteringen til efterretning, og at administrationen iværksætter forureningsundersøgelsen.

6 ORIENTERING FRA CTR S DIREKTION BESLUTNING Bestyrelsen tog orienteringen til efterretning. Materialet omfatter en skriftlig orientering om: Udkast til ændring af varmeforsyningsloven Dispensation for prisloftet for affaldsvarme Genomlægning af CTR-ledning pga. Nordhavns-tunnel Klimaråd er nedsat Nyt lovforslag om økonomisk ordning for geotermisk energi har været i høring. Derudover forelægges CTR-Årsstatus for Inga Thorup Madsen nævnte, at Morten Kabell er inviteret til at deltage i borgmestertopmødet i regi af Energi på Tværs, og varslede, at forsyningsselskaberne på mødet vil blive anmodet om at medfinansiere de videre planlægningsaktiviteter. Lisbeth Winther nævnte, at den største forventning til Energi på Tværs er at få overblik over og samordnet, hvad der skal investeres i bl.a. i forsyningsselskaberne. Det går langsomt, men det er godt at have et fælles forum og en fælles forståelse for, hvad der skal ske hvor. Ruben Kidde konstaterede at bestyrelsen tog orienteringen til efterretning. 6. STRATEGISKE R BESLUTNING I sine drøftelser af hvilke interesser CTR s kommuner har i forhold til den endelige udformning af rammerne til effektivisering af fjernvarmesektoren fremhævede bestyrelsen at effektiviseringer, der sker til gavn for varmeprisen, er positivt, at benchmarking er udmærket, hvis man bruger den godt, og hvis den foretages ud fra ensartede analyser og har gennemsigtighed, at der skal være opmærksomhed på, om effektivisering ét sted har negative konsekvenser andetsteds at konsekvenserne ved en evt. ophævelse af hvile-i-sig-selvprincippet bør analyses nøjere, før der kan tages stilling til det, at der skal samarbejdes med øvrige aktører om at påvirke beslutningsprocesserne, og det er vigtigt at hjælpe med oplysninger, så kommuner og selskaber selv er med til at præge den fremtid, der kommer.

7 804 Vedr. fremdriften i CTR s opfyldelse af CO 2 -målsætningen besluttede bestyrelsen at fastholde målet med de hidtil anvendte begreber. Spørgsmålet om øvrige forhold, der bør adresseres politisk blev udskudt til senere drøftelse. Materialet omfatter Indstilling Effektivisering af fjernvarmesektoren CTR s arbejde med effektivisering og benchmarking Indlæg i effektiviseringsdebatten fra tænketanke Axcelfuture CTR s CO 2 -målsætning Udvikling i hovedstadsområdets varmesektor de seneste 5 år. Ruben Kidde nævnte, at bestyrelsen har aftalt at drøfte strategi på foreløbig 3 møder. Hovedspørgsmålet på dagens møde er bestyrelsens holdninger til mulige ændringer i de statslige rammer for at drive varmeforsyning. De ændringer, der drøftes i øjeblikket, har som mål at effektivisere sektoren. Det andet spørgsmål er fremdriften i CTR s opfyldelse af CO 2 -målsætningen, og derudover opfordres bestyrelsen til at drøfte, om der i øvrigt er forhold, der bør adresseres politisk fx sammen med andre kommunale fjernvarmeaktører. EFFEKTIVITET: Som en udløber af regeringens vækstpakke blev der igangsat et projekt med det formål at effektivisere fjernvarmesektoren. For nylig resulterede arbejdet i en rapport fra Copenhagen Economics (i det følgende CE), som vurderede, at det samlede effektiviseringspotentiale var 1,5 mia. kr., hvoraf ca. 30 mio. kr. henføres til transmission. Efter drøftelser med Dansk Fjernvarme er der indregnet ½ mia. kr. i regeringens vækstpakke som statsligt provenu ved en kommende effektivisering af fjernvarmeselskaber. Jan Elleriis præsenterede hovedpunkter fra CE s rapport om vurdering af barrierer og muligheder for at realisere fjervarmesektorens effektiviseringspotentiale, og refererede flg. barrierer: Manglende systematik i datagrundlag Varmepris i for ringe grad afhængig af ledelse Uensartet opgørelse af afskrivninger Ingen systematisk beregningsmetode Regnskabsprincip kan give forvridning mellem investering i nyt og optimering af eksisterende aktiver Strukturelle barrierer bremser en konsolidering.

8 805 De af CE s anbefalinger, der har særlig betydning for CTR er følgende: Indførelse af indtægtsrammer Baseres på benchmarking Som den kendes i vandsektoren og eldistribution Central reguleringsmodel Måles i et flerårigt perspektiv Klageadgang på baggrund af effektivitet Kun regulering af transportdelen, produktion holdes uden for Benchmark-model baseres på best-of-two (DEA og SFA) Tilladt indtægt nedjusteres årligt med et effektiviseringspotentiale Mulighed for indtjening (overskud) Loft for afkast WACC (risikovejet kapitalomkostning) Fokus på muligheder for samarbejder og konsolidering Bestyrelser med faglige kompetencer Bestyrelsen havde en fælles holdning til, at effektiviseringer, der sker til gavn for varmeprisen, er positivt, og at benchmarking er udmærket, hvis man bruger den godt. Det fordrer bl.a., at den skal foretages ud fra ensartede analyser og have gennemsigtighed. Der blev fremsat mange forskellige synspunkter og udover de i beslutningen refererede kan nævnes flg.: Benchmarking kan give sektoren en større manøvredygtighed. Godt med benchmarking, fordi det giver indsigt i, om der disponeres økonomisk fornuftigt, og man skal ikke være bange for tal, kun hvad de kan bruges til. Det er afgørende ikke at begå de samme fejl som i vandsektoren, og især vandsektorens prisloftmodel bør ikke gennemføres. Miljøaspektet som driver er vigtigere i varmesektoren end i vandsektoren. Det handler om et politisk valg, og der må gerne være forskellighed i kommunerne mht. både forbrugere og selskaber, så der også kan ageres forskelligt på kommende udfordringer. Styrken ved et 60 selskab er, at det er lokalt forankret. En professionel bestyrelse og en privatisering er ikke i sig selv lig med effektivitet. Det er vigtigt, hvad borgerne mener.

9 806 Det er afgørende, at forbrugerne får et valg. En ensretning passer ikke godt til de meget uensartede vilkår i sektoren, og det kan bekymre, om den vil skabe effektivitet eller tværtimod bureaukrati. At opnå større fleksibilitet vil afhænge af, hvilke forudsætninger, der lægges ind i modellen. Der kan sammenlignes med privatiseringsprocessen i affaldssektoren, som ikke har været positiv. CO 2 -MÅLSÆTNINGEN Inga Thorup Madsen refererede CTR s CO 2 -målsætning for 2025 med milepæle i 2015 og 2020, og nævnte, at milepælen for 2015 ikke kunne opfyldes. I 2015 skulle CO 2 -udledningen være halveret i forhold til Forklaringen på det er, at Amagerværkets blok 3 og Avedøreværkets blok 1 ikke er omstillet til biomasse som forudsat, og at den generelle forudsætning om andelen af plast i affald er forhøjet. Det forventes dog, at det ikke påvirker målsætningen for 2020, da CTR har indgået en principaftale om er ny biomassefyret anlæg til afløsning af Amagerværkets blok 3, og da aftale om omstilling af Avedøreværkets blok 1 er lige på trapperne. For at nå den endelige målsætning for 2025 er der imidlertid 2 væsentlige hurdler. Den ene er, om plast kommer ud af affald, og den anden at vi skal have en fornuftig måde at omstille vores spidslastcentraler på. En yderligere problemstilling er de drøftelser, der er i øjeblikket om biomasseanvendelsens CO 2 -neutralitet, og især dette kunne tale for, at målsætningen skulle ændres fra at sigte imod at blive CO 2 -neutral til i stedet at blive fossilfri. Fossilfri står for, at varmens skal produceres uden elementer af naturgas og kul. Dermed vil biomasseanvendelse være inden for målsætningen, uanset hvordan biomasse fremover defineres. På den anden side vil der så i 2025 ikke kunne anvendes fx naturgas eller affald med plastindhold, hvor den nuværende formulering åbner for, at kommunerne kan yde kompenserende CO 2 -besparelser for dette forbrug af fossilt baserede brændsler. Sagen blev drøftet med bl.a. følgende betragtninger: At de mål, CTR opstiller, bør kunne opfyldes ved hjælp af egen indsats og egne beslutninger. At der fortsat skal arbejdes på at påvirke producenternes valg af

10 807 brændsler. At økonomi og CO 2 -nedsættelse bør ses samlet, så det er sund fornuft og ikke kun ideologi. Der var enighed om at beholde den nuværende målsætning indtil videre. FORHOLD DER BØR ADDRESSERES POLITISK Punktet bliver udskudt til senere drøftelse. 7. FORTROLIGT MATERIALE KONKLUSION Bestyrelsen besluttede, at der ikke er fortrolige forhold i dette materiale. Der skal på hvert møde tages stilling til, om der er materiale, som af fortrolighedshensyn ikke skal lægges ud på hjemmesiden, hvilket ellers sker for bestyrelsesmaterialet af hensyn til åbenhed i forvaltningen. Der var ingen bemærkninger, og den fulde dagsorden og alle bilag offentliggøres. 8. EVENTUELT Allan Ahmad spurgte, om CTR har ressourcer, som kommunerne kan bruge til vidensdeling vedr. energiforsyning, hvortil Jan Elleriis oplyste, at CTR har mange besøgende delegationer fra udlandet, og at han og Inga Thorup Madsen af og til er oplægsholdere på møder og konferencer i udlandet, men at CTR ikke har ressourcer til mere målrettede aktiviteter. 9. NÆSTE MØDE KONKLUSION Næste ordinære møde er fastlagt til d. 20. maj 2015 kl hos CTR.

REFERAT Tue Hækkerup, (suppleant for Yildiz Akdogan) Inga Thorup Madsen, CTR

REFERAT Tue Hækkerup, (suppleant for Yildiz Akdogan) Inga Thorup Madsen, CTR Centralkommunernes Transmissionsselskab REFERAT 06-04-2016 BE16/1 J. nr. 200204/83557 Emne Bestyrelsesmøde Mødedato 31. marts 2016 kl. 08.00 Sted CTR, Stæhr Johansens Vej 38, 2000 F. Deltagere Morten Kabell

Læs mere

BE15/2 J. nr /79671 Bestyrelsesmøde. CTR s revision deltog i mødet til og med pkt. 2 med følgende

BE15/2 J. nr /79671 Bestyrelsesmøde. CTR s revision deltog i mødet til og med pkt. 2 med følgende Centralkommunernes Transmissionsselskab REFERAT 27-05-2015 BE15/2 J. nr. 200204/79671 Emne Bestyrelsesmøde Mødedato 20. maj 2015 kl. 08.00 Sted CTR, Stæhr Johansens Vej 38, 2000 F. Deltagere Morten Kabell

Læs mere

Morten Kabell oplyste, at Lisbeth Winther er udtrådt af CTR s bestyrelse pr. 26/ og bød velkommen til Karen Riis Kjølbye.

Morten Kabell oplyste, at Lisbeth Winther er udtrådt af CTR s bestyrelse pr. 26/ og bød velkommen til Karen Riis Kjølbye. Centralkommunernes Transmissionsselskab REFERAT 11-10-2016 BE2016/3 J. nr. 200204/86754 Emne Bestyrelsesmøde Mødedato 5. oktober 2016 kl. 08.00 Sted CTR, Stæhr Johansens Vej 38, 2000 F. Deltagere Referent

Læs mere

BE15/3 J. nr /80758 Bestyrelsesmøde

BE15/3 J. nr /80758 Bestyrelsesmøde Centralkommunernes Transmissionsselskab REFERAT 13-10-2015 BE15/3 J. nr. 200204/80758 Emne Bestyrelsesmøde Mødedato 6. oktober 2015 kl. 08.00 Sted CTR, Stæhr Johansens Vej 38, 2000 F. Deltagere Afbud Referent

Læs mere

REFERAT BE2016/4 J. nr / Bestyrelsesmøde. Emne. Mødedato 14. december 2016 kl

REFERAT BE2016/4 J. nr / Bestyrelsesmøde. Emne. Mødedato 14. december 2016 kl Centralkommunernes Transmissionsselskab REFERAT 21-12-2016 BE2016/4 J. nr. 200204/88193 Emne Bestyrelsesmøde Mødedato 14. december 2016 kl. 08.00 Sted CTR, Stæhr Johansens Vej 38, 2000 F. Deltagere Referent

Læs mere

BE14-4 J. nr. 200204/77254 Bestyrelsesmøde. Morten Kabell bød velkommen til Andreas Keil, som er indtrådt i bestyrelsen i stedet for Susan

BE14-4 J. nr. 200204/77254 Bestyrelsesmøde. Morten Kabell bød velkommen til Andreas Keil, som er indtrådt i bestyrelsen i stedet for Susan Centralkommunernes Transmissionsselskab REFERAT 16-12-2014 BE14-4 J. nr. 200204/77254 Emne Bestyrelsesmøde Mødedato 3. december 2014 kl. 08.30 Sted CTR, Stæhr Johansens Vej 38, 2000 F. Deltagere Referent

Læs mere

REFERAT BE2017/1 J. nr / Bestyrelsesmøde. Emne. Mødedato 29. marts 2017 kl Sted CTR, Stæhr Johansens Vej 38, 2000 F.

REFERAT BE2017/1 J. nr / Bestyrelsesmøde. Emne. Mødedato 29. marts 2017 kl Sted CTR, Stæhr Johansens Vej 38, 2000 F. Centralkommunernes Transmissionsselskab REFERAT 18-04-2017 BE2017/1 J. nr. 200204/90131 Emne Bestyrelsesmøde Mødedato 29. marts 2017 kl. 08.00 Sted CTR, Stæhr Johansens Vej 38, 2000 F. Deltagere Referent

Læs mere

Bestyrelsesmøde. Morten Kabell oplyste, at 2. behandlingen af samarbejdsaftale SVAF blev godkendt med 7 stemmer for og 1 stemme imod.

Bestyrelsesmøde. Morten Kabell oplyste, at 2. behandlingen af samarbejdsaftale SVAF blev godkendt med 7 stemmer for og 1 stemme imod. Centralkommunernes Transmissionsselskab REFERAT 10-10-2017 BE2017/3 J. nr. 200204/91973 Emne Bestyrelsesmøde Mødedato 4. oktober 2017 kl. 08.00 Sted CTR, Stæhr Johansens Vej 38, 2000 F. Deltagere Referent

Læs mere

REFERAT 03-10-2014 BE2014-3 J. nr. 200204/76187 Bestyrelsesmøde

REFERAT 03-10-2014 BE2014-3 J. nr. 200204/76187 Bestyrelsesmøde Centralkommunernes Transmissionsselskab REFERAT 03-10-2014 BE2014-3 J. nr. 200204/76187 Emne Bestyrelsesmøde Mødedato 1. oktober 2014 kl. 08.30 Sted CTR, Stæhr Johansens Vej 38, 2000 F. Deltagere Referent

Læs mere

BE2014/1 J. nr. 200204/72217 Bestyrelsesmøde. CTR, Stæhr Johansens Vej 38, 2000 Frederiksberg

BE2014/1 J. nr. 200204/72217 Bestyrelsesmøde. CTR, Stæhr Johansens Vej 38, 2000 Frederiksberg Centralkommunernes Transmissionsselskab REFERAT 01-04-2014 BE2014/1 J. nr. 200204/72217 Emne Bestyrelsesmøde Mødedato Dato kl. 27. marts 2014 Sted Deltagere Referent Afbud CTR, Stæhr Johansens Vej 38,

Læs mere

BE14-2 J. nr. 200204/74444 Bestyrelsesmøde. Der var afbud fra Morten Kabell, hvorfor næstformand Ruben Kidde ledede mødet.

BE14-2 J. nr. 200204/74444 Bestyrelsesmøde. Der var afbud fra Morten Kabell, hvorfor næstformand Ruben Kidde ledede mødet. Centralkommunernes Transmissionsselskab REFERAT 16-06-2014 BE14-2 J. nr. 200204/74444 Emne Bestyrelsesmøde Mødedato 28. maj 2014 kl. 08.30 Sted Deltagere CTR Allan Ahmad, suppleant for Morten Kabell Susan

Læs mere

BE18-3 J. nr /95689 Bestyrelsesmøde

BE18-3 J. nr /95689 Bestyrelsesmøde Centralkommunernes Transmissionsselskab REFERAT 09-10-2018 BE18-3 J. nr. 200204/95689 Emne Bestyrelsesmøde Mødedato 3. oktober 2018 kl. 08.00 Sted CTR, Stæhr Johansens Vej 38, 2000 F. Deltagere Referent

Læs mere

REFERAT 09-12-2013 BE13/4 J. nr. 200204/67059 Bestyrelsesmøde

REFERAT 09-12-2013 BE13/4 J. nr. 200204/67059 Bestyrelsesmøde Centralkommunernes Transmissionsselskab REFERAT 09-12-2013 BE13/4 J. nr. 200204/67059 Emne Bestyrelsesmøde Mødedato 4. december 2013 kl. 09.30 Sted Deltagere Referent Afbud Københavns Rådhus Ayfer Baykal

Læs mere

BE18-4 J. nr /96284 Emne. Bestyrelsesmøde

BE18-4 J. nr /96284 Emne. Bestyrelsesmøde Centralkommunernes Transmissionsselskab REFERAT 14-12-2018 BE18-4 J. nr. 200204/96284 Emne Bestyrelsesmøde Mødedato 5. december 2018 kl. 08.00 Sted CTR, Stæhr Johansens Vej 38, 2000 F. Deltagere Referent

Læs mere

E.ON Varme Danmark ApS Side 1 af 7 Bestyrelsen PROTOKOL 9. møde i bestyrelsen 17. september 2009, kl. 10.00-13.20

E.ON Varme Danmark ApS Side 1 af 7 Bestyrelsen PROTOKOL 9. møde i bestyrelsen 17. september 2009, kl. 10.00-13.20 E.ON Varme Danmark ApS Side 1 af 7 Sted: Tilstede: Øvrige deltagere: Afbud: Virksomhedens adresse Nørrelundvej 10, Herlev. Morten Skovgaard (næstformand, mødeleder), René Tuekær, Peter Hansen, Jan Blicher,

Læs mere

ENERGIFORSYNING DEN KORTE VERSION

ENERGIFORSYNING DEN KORTE VERSION ENERGIFORSYNING 23 DEN KORTE VERSION ENERGIFORSYNING 23 Fjernvarmen i Danmark Fjernvarmen leveres i dag af mere end 4 fjernvarmeselskaber. Fjernvarmen dækker 5 % af det samlede behov for opvarmning. 1,7

Læs mere

LYNGBY-TAARBÆK FORSYNING A/S Journalnr.: S2015-0306 Referat Dato: 18. juni 2015

LYNGBY-TAARBÆK FORSYNING A/S Journalnr.: S2015-0306 Referat Dato: 18. juni 2015 LYNGBY-TAARBÆK FORSYNING A/S Journalnr.: S2015-0306 Referat Dato: 18. juni 2015 Referent: Karen Pilt Mødenr.: 2/2015 Mødedato: Onsdag den 17. juni 2015, kl. 16.00 18.00 Mødested: Mølleåværkets mødelokale,

Læs mere

Bestyrelsesmøde. Ninna Hedeager Olsen

Bestyrelsesmøde. Ninna Hedeager Olsen Centralkommunernes Transmissionsselskab REFERAT 04-04-2018 BE2018/1 J. nr. 200204/94179 Emne Bestyrelsesmøde Mødedato 29. marts 2017 kl. 08.00 Sted CTR, Stæhr Johansens Vej 38, 2000 F. Deltagere Referent

Læs mere

BE19-1 J. nr /97428 Emne. Bestyrelsesmøde

BE19-1 J. nr /97428 Emne. Bestyrelsesmøde Centralkommunernes Transmissionsselskab REFERAT 04-04-2019 BE19-1 J. nr. 200204/97428 Emne Bestyrelsesmøde Mødedato 20. marts 2019 kl. 08.00 11.00 Sted CTR, Stæhr Johansens Vej 38, 2000 F. Deltagere Referent

Læs mere

P R O T O K O L. fra bestyrelsesmøde i SK Vand A/S. Onsdag, den 4. maj 2016 kl Slagelse Landevej 30, Korsør

P R O T O K O L. fra bestyrelsesmøde i SK Vand A/S. Onsdag, den 4. maj 2016 kl Slagelse Landevej 30, Korsør Side 1 af 6 P R O T O K O L fra bestyrelsesmøde i SK Vand A/S Onsdag, den 4. maj 2016 kl. 08.00 Slagelse Landevej 30, Korsør Bestyrelsen: Ole Drost (Formand), Bodil Knudsen (Næstformand), Anders Nielsen,

Læs mere

Movias likviditet har de senere år været styret ud fra nedenstående retningslinjer:

Movias likviditet har de senere år været styret ud fra nedenstående retningslinjer: Politisk dokument med resume Sagsnummer Bestyrelsen 12. september 2013 Mads Lund Larsen 07 Likviditetspolitik Indstilling: Administrationen indstiller, At målet for den gennemsnitlige likvidbeholdning

Læs mere

NY REGULERING I FJERNVARMESEKTOREN

NY REGULERING I FJERNVARMESEKTOREN GÅ HJEM MØDER NY REGULERING I FJERNVARMESEKTOREN Astrid Birnbaum, faglig chef Dansk Fjernvarme abi@danskfjernvarme.dk GÅ HJEM MØDER KOLDING, AALBORG OG RINGSTED Dagsorden Gennemgang af embedsværkets anbefaling:

Læs mere

Bestyrelsesmøde i Svendborg Kraftvarme A/S mandag den 28. september 2015 kl

Bestyrelsesmøde i Svendborg Kraftvarme A/S mandag den 28. september 2015 kl Bestyrelsesmøde i Svendborg Kraftvarme A/S mandag den 28. september 2015 kl. 14.00 Mødested: Svendborg Kraftvarme, Kantinen, Bodøvej 15, 5700 Svendborg Deltagere: Bestyrelsesformand: Bestyrelsesnæstformand:

Læs mere

Møde nr.: 2 Mødedato: 05. februar 2013 Mødevarighed: Fraværende: Mødested: Mødelokale 1 Hans Bang-Hansen (Deltog ikke i mødet.

Møde nr.: 2 Mødedato: 05. februar 2013 Mødevarighed: Fraværende: Mødested: Mødelokale 1 Hans Bang-Hansen (Deltog ikke i mødet. REFERAT Økonomiudvalg Møde nr.: 2 Mødedato: Mødevarighed: 14.00-15.20 Fraværende: Mødested: Mødelokale 1 Hans Bang-Hansen (Deltog ikke i mødet.) Indholdsfortegnelse: Åben dagsorden 1 ØK Anlægsinvesteringer

Læs mere

Favrskov Spildevand A/S

Favrskov Spildevand A/S Referat Mødedato Starttidspunkt 16:30 Mødested/mødelokale Afbud fra InSide, Dalvej 1, Hammel Thomas Storm INDHOLD Sagsnr. Side 11. - Budgetopfølgning pr. 31.8.2015 - ÅBENT 19 12. - Budget 2016 - ÅBENT

Læs mere

P R O T O K O L. fra bestyrelsesmøde i SK Spildevand A/S. Onsdag, den 4. maj 2016 kl Slagelse Landevej 30, Korsør

P R O T O K O L. fra bestyrelsesmøde i SK Spildevand A/S. Onsdag, den 4. maj 2016 kl Slagelse Landevej 30, Korsør Side 1 af 6 P R O T O K O L fra bestyrelsesmøde i SK Spildevand A/S Onsdag, den 4. maj 2016 kl. 08.00 Slagelse Landevej 30, Korsør Bestyrelsen: Ole Drost (Formand), Bodil Knudsen (Næstformand), Anders

Læs mere

Stifternes Kapitalforvaltnings sekretariat Dalgas Avenue 46, 8000 Aarhus C Tlf.: ,

Stifternes Kapitalforvaltnings sekretariat Dalgas Avenue 46, 8000 Aarhus C Tlf.: , Stifternes Kapitalforvaltnings sekretariat Dalgas Avenue 46, 8000 Aarhus C Tlf.: 86 14 51 00, e-mail: kmaar@km.dk Den 30. januar 2018 Dokument nr.: 13600/18 Sagsbeh.: BAB/jf Referat fra møde i Stifternes

Læs mere

MØLLEÅVÆRKET A/S Journalnr.: S Dato: 24. juni 2015 Referat Referent: Karen Pilt

MØLLEÅVÆRKET A/S Journalnr.: S Dato: 24. juni 2015 Referat Referent: Karen Pilt MØLLEÅVÆRKET A/S Journalnr.: S2015-0084 Dato: 24. juni 2015 Referat Referent: Karen Pilt Mødenr.: 2/2015 Mødedato: Tirsdag den 23. juni 2015, kl. 14.00 til 16.00 Mødested: Mølleåværkets mødelokale, Hjortekærbakken

Læs mere

Rapport fra bestyrelsesmøde i E.ON Varme Danmark ApS den 17. januar 2011 på Lautruppark hotel, Ballerup

Rapport fra bestyrelsesmøde i E.ON Varme Danmark ApS den 17. januar 2011 på Lautruppark hotel, Ballerup Rapport fra bestyrelsesmøde i E.ON Varme Danmark ApS den 17. januar 2011 på Lautruppark hotel, Ballerup Tilstede Tore Harritshøj (formand), Morten Skovgaard, Peter Nisbeth, Erling Hugger Jakobsen, Per

Læs mere

E.ON Varme Danmark ApS Side 1 af 6 Bestyrelsen PROTOKOL 11. møde i bestyrelsen 4. november 2009, kl. 14.00-15.20

E.ON Varme Danmark ApS Side 1 af 6 Bestyrelsen PROTOKOL 11. møde i bestyrelsen 4. november 2009, kl. 14.00-15.20 E.ON Varme Danmark ApS Side 1 af 6 4. november 2009, kl. 14.0015.20 Sted: Tilstede: Virksomhedens adresse Nørrelundvej 10, Herlev. Morten Skovgaard (næstformand, mødeleder), René Tuekær, Peter Hansen,

Læs mere

Præsentation af hovedpunkter fra Varmeplan Hovedstaden

Præsentation af hovedpunkter fra Varmeplan Hovedstaden Præsentation af hovedpunkter fra Varmeplan MIU møde 19.11.2009 Varmeplan Et sammenhængende analysearbejde En platform for en dialog om udviklingen mellem de enkelte aktører En del af grundlaget for varmeselskabernes

Læs mere

Gæster: Finn Thomassen (FT), E&Y deltog under behandlingen af pkt. 4.

Gæster: Finn Thomassen (FT), E&Y deltog under behandlingen af pkt. 4. Gribvand A/S Bestyrelse 16. april 2018 Referat af Bestyrelsesmøde d. 10. april 2018 Mødedato / sted: 10. april 2018 / Gribvand Spildevand A/S, Holtvej 18c kl. 15:00-16:00. Mødedeltagere: Bo Jul Nielsen

Læs mere

ENERGI VIBORG VAND A/S

ENERGI VIBORG VAND A/S Mødedo: Mødested: Industrivej 15 Mødenummer: 1 Fraværende: Allan Clifford Christensen, Peter Juhl SAG NR. SIDE 1. Bemyndigelser fra bestyrelsen til formand og direktion 3 2. Takster for drikkevand 2017

Læs mere

REVIDERET BUDGET 2019 SAMT OVERSLAG FOR ÅRENE 2020, 2021, 2022 og 2023

REVIDERET BUDGET 2019 SAMT OVERSLAG FOR ÅRENE 2020, 2021, 2022 og 2023 REVIDERET BUDGET 2019 SAMT OVERSLAG FOR ÅRENE 2020, 2021, 2022 og 2023 Vedtaget den 2018 Indholdsfortegnelse Generelle kommentarer... 3 Budgetbemærkninger... 4 Resultatoverblik samlet for VEKS... 5 Investeringsoverblik

Læs mere

P R O T O K O L. fra bestyrelsesmøde i SK Varme A/S. Onsdag, den 4. maj 2016 kl Slagelse Landevej 30, Korsør

P R O T O K O L. fra bestyrelsesmøde i SK Varme A/S. Onsdag, den 4. maj 2016 kl Slagelse Landevej 30, Korsør Side 1 af 7 P R O T O K O L fra bestyrelsesmøde i SK Varme A/S Onsdag, den 4. maj 2016 kl. 08.00 Slagelse Landevej 30, Korsør Bestyrelsen: Ole Drost (Formand), Bodil Knudsen (Næstformand), Anders Nielsen,

Læs mere

Referat af Bestyrelsesmøde. Sønderborg Forsyning i selskabet

Referat af Bestyrelsesmøde. Sønderborg Forsyning i selskabet Referat af Bestyrelsesmøde Sønderborg Forsyning i selskabet Sønderborg Forsyning Holding A/S Sønderborg Forsyningsservice A/S Sønderborg Vandforsyning A/S Sønderborg Spildevandsforsyning A/S Sønderborg

Læs mere

PROTOKOL. til bestyrelsesmøde i KARA/NOVEREN. Tirsdag d. 17. marts 2015 kl. 8.30. Administrationsbygningen, Håndværkervej 70, 4000 Roskilde

PROTOKOL. til bestyrelsesmøde i KARA/NOVEREN. Tirsdag d. 17. marts 2015 kl. 8.30. Administrationsbygningen, Håndværkervej 70, 4000 Roskilde PROTOKOL til bestyrelsesmøde i KARA/NOVEREN Tirsdag d. 17. marts 2015 kl. 8.30 Administrationsbygningen, Håndværkervej 70, 4000 Roskilde 1. Formanden orienterer 2. Formandskabet orienterer 3. Administrationen

Læs mere

PERSPEKTIVER OG BARRIERER FOR GEOTERMI I HOVEDSTADEN

PERSPEKTIVER OG BARRIERER FOR GEOTERMI I HOVEDSTADEN PERSPEKTIVER OG BARRIERER FOR GEOTERMI I HOVEDSTADEN GEOTHERM Følgegruppemøde 16. april 2018 Catarina Marcus-Møller, HOFOR cmmo@hofor.dk Tlf.: 27952760 www.hofor.dk AGENDA 1. Hovedstadens Geotermiske Samarbejde

Læs mere

2. årlige geotermikonference

2. årlige geotermikonference 2. årlige geotermikonference Christiansborg, København 19. februar 2018 Perspektiver for geotermi i hovedstadsområdet - hvilke barrierer er der? Lars Gullev Formand for HGS CEO, VEKS Agenda Hovedstadens

Læs mere

Bilag 5: Pjece - Dampbaseret fjernvarme afvikles. Pjecen er vedlagt.

Bilag 5: Pjece - Dampbaseret fjernvarme afvikles. Pjecen er vedlagt. Bilag 5: Pjece - Dampbaseret fjernvarme afvikles Pjecen er vedlagt. Dampbaseret fjernvarme afvikles Fjernvarmen fra den ombyggede blok på Amagerværket vil føre til en markant reduktion af CO 2 -udslippet,

Læs mere

Referat fra bestyrelsesmøde nr. 4-2012/13 Tid: Tirsdag den 21. august 2012 kl. 18 00-20 00 Sted: Central Åderupvej

Referat fra bestyrelsesmøde nr. 4-2012/13 Tid: Tirsdag den 21. august 2012 kl. 18 00-20 00 Sted: Central Åderupvej Referat fra bestyrelsesmøde nr. 4-2012/13 Tid: Tirsdag den 21. august 2012 kl. 18 00-20 00 Sted: Central Åderupvej Tilstede: Lindy Nymark Christensen, Kristoffer Petersen, Søren Hartmann Lars Fischer,

Læs mere

Referat af Bestyrelsesmøde. Sønderborg Forsyning i selskabet

Referat af Bestyrelsesmøde. Sønderborg Forsyning i selskabet Referat af Bestyrelsesmøde Sønderborg Forsyning i selskabet Sønderborg Forsyning Holding A/S Sønderborg Forsyningsservice A/S Sønderborg Vandforsyning A/S Sønderborg Spildevandsforsyning A/S Sønderborg

Læs mere

Referat For bestyrelsesmøde i Hjørring Vandselskab A/S

Referat For bestyrelsesmøde i Hjørring Vandselskab A/S 1 Referat For bestyrelsesmøde i Hjørring Vandselskab A/S Mødedato: d. 09-05-2017 Mødetid: 09:00 12:00 Mødested: Åstrupvej 9, Afbud: Fraværende: Referent: Ole Madsen Punkt 1. Godkendelse af årsrapport 2016

Læs mere

Bilag 2.1 Dagsorden.

Bilag 2.1 Dagsorden. Bilag 2.1 Dagsorden. Bestyrelsesmøde i Fredensborg Spildevand A/S, Fredensborg Vand A/S, Fredensborg Affald A/S og Fredensborg Forsyning A/S. Den 19. februar 2014, kl. 18:00 Mødested: Fredensborg Forsyning

Læs mere

ENERGIDAGSORDEN EFTERÅR 2016

ENERGIDAGSORDEN EFTERÅR 2016 ERFA HALM OG TRÆFLIS ENERGIDAGSORDEN EFTERÅR 2016 Kim Behnke Vicedirektør Dansk Fjernvarme kib@danskfjernvarme.dk 10. november 2016 DANSK FJERNVARME-FAKTA 50 kommunalt ejede forsyninger og selskaber, som

Læs mere

Referat: Bestyrelsesmøde d. 1. april 2014 Klokken 16.00 18.00 Furesø Egedal Forsyning A/S, Knud Bro Alle 1, 3660 Stenløse

Referat: Bestyrelsesmøde d. 1. april 2014 Klokken 16.00 18.00 Furesø Egedal Forsyning A/S, Knud Bro Alle 1, 3660 Stenløse Referat: Bestyrelsesmøde d. 1. april 2014 Klokken 16.00 18.00 Furesø Egedal Forsyning A/S, Knud Bro Alle 1, 3660 Stenløse Deltagere: Kim Røgen (KRØ) Bestyrelsesformand Susanne Mortensen (SMO) Bestyrelsesmedlem

Læs mere

ODSHERRED KOMMUNE Direktionen 23. marts 2010 EFFEKTIVISERINGSSTRATEGI FOR ODSHERRED KOMMUNE FOR Side 1

ODSHERRED KOMMUNE Direktionen 23. marts 2010 EFFEKTIVISERINGSSTRATEGI FOR ODSHERRED KOMMUNE FOR Side 1 EFFEKTIVISERINGSSTRATEGI FOR FOR 2010-2013 Side 1 EFFEKTIVISERINGSSTRATEGI FOR FOR 2010-2013 Indledning og formål Nulvækst i den offentlige økonomi, stadig større forventninger til den kommunale service

Læs mere

UDVIKLING ELLER AFVIKLING AF FORSYNINGSSEKTOREN

UDVIKLING ELLER AFVIKLING AF FORSYNINGSSEKTOREN FDKV UDVIKLING ELLER AFVIKLING AF FORSYNINGSSEKTOREN Kim Behnke Vicedirektør Dansk Fjernvarme kib@danskfjernvarme.dk 19. marts 2016 INDHOLD Den energipolitiske dagsorden De vigtigste sager lige nu Regulering

Læs mere

Spildevandscenter Avedøre I/S Bilag til bestyrelsesmøde 16. november 2012 (pkt.6)

Spildevandscenter Avedøre I/S Bilag til bestyrelsesmøde 16. november 2012 (pkt.6) Budget 2013-1 Side 1 af 5 1. INDLEDNING J.nr. ØK-0130-0019 2. november 2012 SH/JMP Det er tidligere besluttet at udsætte godkendelse af budget 2013-1 til november måned, da det var forventningen, at Forsyningssekretariatet

Læs mere

Baggrund, Formål og Organisation

Baggrund, Formål og Organisation Baggrund, Formål og Organisation Om projektet Varmeplan Dansk Design Center 9 juni 2008 Inga Thorup Madsen Disposition Lidt fjernvarmehistorie Status for fjernvarmesystemet i Hovedstadsområdet Om projektet

Læs mere

Produktionsskoleforeningen Bestyrelsesmøde den 26. oktober 2010 Nr. 7/2010 REFERAT BESTYRELSESMØDE D. 26. OKTOBER 2010 PÅ CHRISTIANSBORG, KØBENHAVN.

Produktionsskoleforeningen Bestyrelsesmøde den 26. oktober 2010 Nr. 7/2010 REFERAT BESTYRELSESMØDE D. 26. OKTOBER 2010 PÅ CHRISTIANSBORG, KØBENHAVN. REFERAT BESTYRELSESMØDE D. 26. OKTOBER 2010 PÅ CHRISTIANSBORG, KØBENHAVN. Mødedeltagere: Lennarts Damsbo-Andersen, Anne Knudsen, Fritze Tillisch, Martin Taarup, Gert Møller, Oluf Brandt, André Gremaud

Læs mere

AKTUELT NYT FRA DANSK FJERNVARME. John Tang

AKTUELT NYT FRA DANSK FJERNVARME. John Tang AKTUELT NYT FRA DANSK FJERNVARME John Tang ENERGIBESPARELSER Energispareaftale af 13. november 2012 Nye regler og retningslinier siden 2009-aftalen. Samlet besparelsesindsats 2013-14 +75% i forhold til

Læs mere

FJERNVARMEN KAN LØSE STOR DEL AF 70 PCT. MÅLET

FJERNVARMEN KAN LØSE STOR DEL AF 70 PCT. MÅLET Klima-, Energi- og Forsyningsudvalget 2018-19 (2. samling) KEF Alm.del - Bilag 83 Offentligt FJERNVARMEN KAN LØSE STOR DEL AF 70 PCT. MÅLET 100% CO 2 -NEUTRAL FJERNVARME I 2030 Kim Mortensen & Michael

Læs mere

STATUS FOR EFFEKTIVISERING AF FJERNVARMESEKTOREN. Astrid Birnbaum Faglig chef

STATUS FOR EFFEKTIVISERING AF FJERNVARMESEKTOREN. Astrid Birnbaum Faglig chef STATUS FOR EFFEKTIVISERING AF FJERNVARMESEKTOREN Astrid Birnbaum Faglig chef EFFEKTIVISERING I FJERNVARMESEKTOREN Maj 2015 kom regeringen (den forrige) med Vækstinitiativ 2015 Forsyningssektor skal effektivisere

Læs mere

Effektivisering af affaldssektoren. Ved Niels Bukholt, Funktionsleder, Miljøstyrelsen

Effektivisering af affaldssektoren. Ved Niels Bukholt, Funktionsleder, Miljøstyrelsen ndsættelse, på billedet det bagerst. Effektivisering af affaldssektoren Ved Niels Bukholt, Funktionsleder, Miljøstyrelsen Oversigt Baggrund Aktuel arbejdsgruppe Fremtidige rammer Dansk Fjernvarme - erfagruppe

Læs mere

Dagsorden For bestyrelsesmøde i Hjørring Vandselskab A/S

Dagsorden For bestyrelsesmøde i Hjørring Vandselskab A/S Dagsorden For bestyrelsesmøde i Hjørring Vandselskab A/S Mødedato: d. 22-09-2016 Mødetid: 09:00 12:00 Mødested: Åstrupvej 9, Afbud: Peter Duetoft, Per Møller, Fraværende: Referent: Niels Nielsen Punkt

Læs mere

Hvordan hjælper forsyningsstrategien på fjernvarmens grønne omstilling?

Hvordan hjælper forsyningsstrategien på fjernvarmens grønne omstilling? Hvordan hjælper forsyningsstrategien på fjernvarmens grønne omstilling? Temadag om varmepumper, 29. september 2016 v/ Marie Hindhede, kontorchef, Energistyrelsen Energistyrelsen 30. september 2016 Side

Læs mere

FOSSILFRI DANMARK KAN VI? VIL VI?

FOSSILFRI DANMARK KAN VI? VIL VI? AKTUEL ENERGIPOLITIK FOSSILFRI DANMARK KAN VI? VIL VI? Kim Mortensen direktør Dansk Fjernvarme kmo@danskfjernvarme.dk 9.. september 2015 FJERNVARMENS AKTUELLE STATUS Dansk Fjernvarmes positioner Nyt Energi-,

Læs mere

REVIDERET BUDGET 2018 FORELØBIG BUDGET 2019 SAMT OVERSLAG FOR ÅRENE 2020, 2021 og 2022

REVIDERET BUDGET 2018 FORELØBIG BUDGET 2019 SAMT OVERSLAG FOR ÅRENE 2020, 2021 og 2022 REVIDERET BUDGET 2018 FORELØBIG BUDGET 2019 SAMT OVERSLAG FOR ÅRENE 2020, 2021 og 2022 Vedtaget den 2018 Indholdsfortegnelse Generelle kommentarer... 3 Budgetbemærkninger... 4 Resultatoverblik samlet for

Læs mere

- Orientering og uddybning af forliget

- Orientering og uddybning af forliget En ny og forbedret regulering af den danske vandsektor - Orientering og uddybning af forliget Kontorchef Inger Bergmann, Naturstyrelsen, Miljø- og Fødevareministeriet Dagsorden 1. Baggrund for vandsektorforliget

Læs mere

Lynettefællesskabet I/S

Lynettefællesskabet I/S Bilag til pkt. 5 Lynettefællesskabet I/S 18. september 2009 Vandsektorlovens konsekvenser for Lynettefællesskabet 1. Baggrund Et bredt politisk flertal i Folketinget vedtog den 28. maj 2009 Lov om vandsektorens

Læs mere

Referat. til Økonomiudvalget

Referat. til Økonomiudvalget Referat til Økonomiudvalget Mødedato: Mandag den 3. februar 2014 Mødetidspunkt: 9:30-11:00 Mødested: Deltagere: Borgmesterens mødelokale Johnny Søtrup, Henrik Vallø, Henning Ravn, Jakob Lose, Anders Kronborg,

Læs mere

Bestyrelsen tager orienteringen om Movias likviditetsstyring til efterretning.

Bestyrelsen tager orienteringen om Movias likviditetsstyring til efterretning. Politisk dokument med resume Sagsnummer Bestyrelsen 8. december 2011 Henrik Visborg Thune 15 Movias likviditetsstyring Indstilling: Det indstilles, at Bestyrelsen tager orienteringen om Movias likviditetsstyring

Læs mere

REFERAT BE19-2 J. nr /97630 Emne. Bestyrelsesmøde

REFERAT BE19-2 J. nr /97630 Emne. Bestyrelsesmøde Centralkommunernes Transmissionsselskab REFERAT 18-06-2019 BE19-2 J. nr. 200204/97630 Emne Bestyrelsesmøde Mødedato 29. maj 2019 kl. 08.00 09.30 Sted CTR, Stæhr Johansens Vej 38, 2000 F. Deltagere Karina

Læs mere

FJERNVARMESELSKABERNES STRATEGISKE UDFORDRINGER

FJERNVARMESELSKABERNES STRATEGISKE UDFORDRINGER REGIONALMØDER 2016 FJERNVARMESELSKABERNES STRATEGISKE UDFORDRINGER Uffe Bro Formand Dansk Fjernvarme Marts 2016 Kim Behnke Vicedirektør Dansk Fjernvarme kib@danskfjernvarme.dk INDHOLD Fjernvarmens strategiske

Læs mere

LYNGBY-TAARBÆK FORSYNING A/S

LYNGBY-TAARBÆK FORSYNING A/S LYNGBY-TAARBÆK FORSYNING A/S Journalnr.: Dato: 12. april 2011 Referent: Marianne T. Bak Mødenr.: 12 Mødedato: Tirsdag den 12. april 2011, kl. 16.00 18.00 Mødested: Mødelokalet, Lyngbygårdsvej 2, 2800 Kgs.

Læs mere

Referat. Løgstør Fjernvarmes bestyrelsesmøde nr. 01/2013 Den 26. februar 2013 kl. 17.00. 21. februar 2013

Referat. Løgstør Fjernvarmes bestyrelsesmøde nr. 01/2013 Den 26. februar 2013 kl. 17.00. 21. februar 2013 Referat Løgstør Fjernvarmes bestyrelsesmøde nr. 01/2013 Den 26. februar 2013 kl. 17.00 21. februar 2013 Sted: Løgstør Fjernvarme Herefter spisning på Hotel du Nord. Deltagere: Formand Uffe Bro, bestyrelsesmedlemmerne:

Læs mere

Referat af Bestyrelsesmøde. Sønderborg Forsyning i selskabet

Referat af Bestyrelsesmøde. Sønderborg Forsyning i selskabet Referat af Bestyrelsesmøde Sønderborg Forsyning i selskabet Sønderborg Forsyning Holding A/S Mandag den 22. marts 2010 kl. 14.00-16.00 Deltagere: Peter Hansen, Jan Callesen, Erik Lauritzen, Ole Stisen,

Læs mere

E.ON Varme Danmark ApS Side 1 af 7 Bestyrelsen PROTOKOL 10. møde i bestyrelsen 27. oktober 2009, kl. 15.00-16.20

E.ON Varme Danmark ApS Side 1 af 7 Bestyrelsen PROTOKOL 10. møde i bestyrelsen 27. oktober 2009, kl. 15.00-16.20 E.ON Varme Danmark ApS Side 1 af 7 Sted: Virksomhedens adresse Nørrelundvej 10, Herlev. Tilstede: Morten Skovgaard (næstformand, mødeleder), René Tuekær (fra 15.10), Peter Hansen (indtil 15.50), Jan Blicher,

Læs mere

Lynge Skovgaard og Mai Hartz (Deloitte) deltog under behandling af pkt

Lynge Skovgaard og Mai Hartz (Deloitte) deltog under behandling af pkt Gribvand A/S Bestyrelse 7. maj 2014 Referat af Bestyrelsesmøde d. 29. april 2014 Mødedato / sted: 11. februar 2014 / Gribvand A/S, Holtvej 18c kl. 12:00 14:00 Mødedeltagere: Jannich Petersen (JP) Flemming

Læs mere

Takstændringer pr. 1. januar 2015 for varmeområdet under AffaldVarme Aarhus.

Takstændringer pr. 1. januar 2015 for varmeområdet under AffaldVarme Aarhus. Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Teknik og Miljø Dato 12. november 2014, varmeområdet under AffaldVarme Aarhus. 1. Resume Indstillingen vedrører takstændringer pr. 1. januar 2015 under

Læs mere

FREMTIDIG REGULERING AF DECENTRALE KRAFTVARMEVÆRKER

FREMTIDIG REGULERING AF DECENTRALE KRAFTVARMEVÆRKER ERFA-MØDE OM KRAFTVARME OG VARMEPUMPER FREMTIDIG REGULERING AF DECENTRALE KRAFTVARMEVÆRKER 29. maj 2018 BAGGRUND Ib Larsen udvalget: Moderniseret reg. i fjernvarmesektoren (okt. 2015) Politisk stemmeaftale

Læs mere

Varmeplan Hovedstaden 3

Varmeplan Hovedstaden 3 Varmeplan 3 Hovedkonklusioner og resultater fra 2035- og perspektiv-scenarier 7. oktober 2014 Nina Holmboe, projektleder Formål med projektet Omstillingen til VE under hensyntagen til økonomi og forsyningssikkerhed

Læs mere

Workshop 2, Varmeplan. Hovedstaden

Workshop 2, Varmeplan. Hovedstaden Workshop 2, Varmeplan 26. Januar 2009 Præsentation af foreløbige resultater Projektets baggrund Global fokus på klimaspørgsmålet. Klimatopmøde i København efteråret 2009 Europa i 2020: 20% CO2 reduktion,

Læs mere

B E S T Y R E L S E S P R O T O K O L

B E S T Y R E L S E S P R O T O K O L B E S T Y R E L S E S P R O T O K O L Bestyrelsesmøde nr. 6 18. juni 2015 Kl. 16.00 19.00 Campus Helsingør, Rasmus Knudsens Vej 9, 3000 Helsingør Rundvisning fra kl. 15.15 16.00 Spisning fra kl. 19.00

Læs mere

BUSINESS CASE: BARRIERER FOR UDBYGNING MED FJERNVARME. Beskrivelse af begrænsningerne for udbygning i det storkøbenhavnske fjernvarmenet

BUSINESS CASE: BARRIERER FOR UDBYGNING MED FJERNVARME. Beskrivelse af begrænsningerne for udbygning i det storkøbenhavnske fjernvarmenet BUSINESS CASE: BARRIERER FOR UDBYGNING MED FJERNVARME Beskrivelse af begrænsningerne for udbygning i det storkøbenhavnske fjernvarmenet I Energi på Tværs samarbejder 33 kommuner, 10 forsyningsselskaber

Læs mere

Fremtidens smarte fjernvarme

Fremtidens smarte fjernvarme Fremtidens smarte fjernvarme Omstilling til fossilfri varmeproduktion Aalborg Kommunes strategi for fossilfri varmeproduktion Rådmand Lasse P. N. Olsen, Miljø- og Energiforvaltningen, E-mail: lo-byraad@aalborg.dk

Læs mere

Referat af møde i VUF s bestyrelse mandag den 10. december kl

Referat af møde i VUF s bestyrelse mandag den 10. december kl Referat af møde i VUF s bestyrelse mandag den 10. december kl. 8.00-10.00 Til stede: Thøger Johnsen, formand Vagn Bech, næstformand udpeget af Dansk Industri Andreas Kvist Bacher, medlem udpeget af Danske

Læs mere

Mødedato / sted: 11. april 2019 / Gribvand Spildevand A/S, Holtvej 18c, Græsted, kl. 17:00 18:00.

Mødedato / sted: 11. april 2019 / Gribvand Spildevand A/S, Holtvej 18c, Græsted, kl. 17:00 18:00. Gribvand A/S Bestyrelse 17. april 2019 Referat af Bestyrelsesmøde d. 11. april 2019 Mødedato / sted: 11. april 2019 / Gribvand Spildevand A/S, Holtvej 18c, Græsted, kl. 17:00 18:00. Mødedeltagere: Jannich

Læs mere

Der var fremmødt 16 andelshavere, plus bestyrelsen, revisor samt medarbejdere fra værket.

Der var fremmødt 16 andelshavere, plus bestyrelsen, revisor samt medarbejdere fra værket. Brande Fjernvarme amba Referat af den ordinære generalforsamling 2012. Tirsdag, den 25. september 2012 kl. 19.30 på Hotel Dalgas. Der var fremmødt 16 andelshavere, plus bestyrelsen, revisor samt medarbejdere

Læs mere

Nyt stort fjernvarmesystem i Køge

Nyt stort fjernvarmesystem i Køge Nyt stort fjernvarmesystem i Køge TRANSFORM konference den 21. november 2012 Lars Gullev Direktør, VEKS Fjernvarme i Hovedstaden VEKS Interessentskab Interessentskab mellem mellem 12 12 kommuner kommuner

Læs mere

Hedensted Fjernvarme a.m.b.a. over Energitilsynets afgørelse af 6. juli 2006 undersøgelse af Hedensted Fjernvarme a.m.b.a. budgetter og regnskaber

Hedensted Fjernvarme a.m.b.a. over Energitilsynets afgørelse af 6. juli 2006 undersøgelse af Hedensted Fjernvarme a.m.b.a. budgetter og regnskaber (Varmeforsyning) Hedensted Fjernvarme a.m.b.a. over Energitilsynets afgørelse af 6. juli 2006 undersøgelse af Hedensted Fjernvarme a.m.b.a. budgetter og regnskaber Nævnsformand, dommer Poul K. Egan Fhv.

Læs mere

Referat Den 31. oktober 2013. Brøndby, den 4. november 2013. Brøndbyernes Andelsboligforening

Referat Den 31. oktober 2013. Brøndby, den 4. november 2013. Brøndbyernes Andelsboligforening Brøndby, den 4. november 2013 Referat Den 31. oktober 2013 Brøndbyernes Andelsboligforening Mødeart: Hovedbestyrelsesmøde nr. 74 Mødested: FA09, Stationsparken 24, 2600 Glostrup Mødetid: kl. 18.00 Deltagere:

Læs mere

VARMEPLAN. DANMARK2010 vejen til en CO 2. -neutral varmesektor

VARMEPLAN. DANMARK2010 vejen til en CO 2. -neutral varmesektor VARMEPLAN DANMARK2010 vejen til en CO 2 -neutral varmesektor CO 2 -udslippet fra opvarmningssektoren kan halveres inden 2020, og opvarmningssektoren kan blive stort set CO 2 -neutral allerede omkring 2030

Læs mere

Faxe kommunes økonomiske politik

Faxe kommunes økonomiske politik Formål: Faxe kommunes økonomiske politik 2013-2020 18. februar Faxe kommunes økonomiske politik har til formål at fastsætte de overordnede rammer for kommunens langsigtede økonomiske udvikling og for den

Læs mere

7. Godkendelse af budget 2017 og overslagsår

7. Godkendelse af budget 2017 og overslagsår 7. Godkendelse af budget 2017 og overslagsår Bestyrelsen godkendte på bestyrelsesmødet den 17. august 2016 forslag til budget 2017 og overslagsår med forbehold for efterfølgende regulering blandt andet

Læs mere

Kampen om biomasse og affald til forbrænding

Kampen om biomasse og affald til forbrænding til forbrænding Kommunernes Landsforening Politisk Forum den 14. april Forsyningsdirektør Astrid Birnbaum Københavns Energi 1 Hvad laver Københavns Energi? Vand Afløb Bygas Fjernvarme Fjernkøling Vind

Læs mere

LYNGBY-TAARBÆK FORSYNING A/S

LYNGBY-TAARBÆK FORSYNING A/S LYNGBY-TAARBÆK FORSYNING A/S Journalnr.: Dato: 22. september 2011 Referent: Marianne T. Bak Mødenr.: 15 Mødedato: Torsdag den 22. september 2011, kl. 16.00 18.00 Mødested: Mødelokalet på Mølleåværket,

Læs mere

Godkendt udkast til Referat af bestyrelsesmøde

Godkendt udkast til Referat af bestyrelsesmøde Til bestyrelsen for VUC&hf Nordjylland Vesterbro 14, st. th. 9000 Aalborg Tlf. 99 300 100 vuc@vucnordjylland.dk www.vucnordjylland.dk Den 15. december 2015 Godkendt udkast til Referat af bestyrelsesmøde

Læs mere

Referat af Bestyrelsesmøde. Sønderborg Forsyning i selskaberne:

Referat af Bestyrelsesmøde. Sønderborg Forsyning i selskaberne: Referat af Bestyrelsesmøde Sønderborg Forsyning i selskaberne: Sønderborg Forsyning Holding A/S Sønderborg Vandforsyning A/S Sønderborg Spildevandsforsyning A/S Sønderborg Affald A/S Nordborg Kraftvarme

Læs mere

Bilag 8. Hovedpunkter i ejeraftalen fra 2012 og de to tillægsaftaler

Bilag 8. Hovedpunkter i ejeraftalen fra 2012 og de to tillægsaftaler KØBENHAVNS KOMMUNE Teknik- og Miljøforvaltningen Byens Udvikling NOTAT 15. maj 2018 Bilag 8. Hovedpunkter i ejeraftalen fra 2012 og de to tillægsaftaler Sagsnr. 2018-0130766 I følgende skema fremgår de

Læs mere

Nyt fra Energistyrelsen. Tina Alander Lindfors

Nyt fra Energistyrelsen. Tina Alander Lindfors Nyt fra Energistyrelsen Tina Alander Lindfors Side 1 Indhold Varmeforsyningsloven kommuners hjemmel Ny projektbekendtgørelse Store varmepumper Energistyrelsens rejsehold Moderniseret regulering i fjernvarmesektoren

Læs mere

PRISLOFT EKSKL. AFGIFTSÆNDRINGER På baggrund af de indkomne anmeldelser er prisloftet ekskl. afgiftsændringer beregnet til 89,3 kr./gj.

PRISLOFT EKSKL. AFGIFTSÆNDRINGER På baggrund af de indkomne anmeldelser er prisloftet ekskl. afgiftsændringer beregnet til 89,3 kr./gj. UDMELDING AF VARMTVANDSPRISLOFT FOR AFFALDSFOR- BRÆNDINGSANLÆG 15. oktober 2015 Varme 15/08156 TBHO I medfør af 5, stk. 3, i bekendtgørelse nr. 1213 af 17. december 2012 om fastsættelse af prislofter og

Læs mere

FREMTIDENS GRØNNE KRAFTVÆRKER - BIOMASSENS ROLLE. Energipolitisk Konference oktober 2018 Jane Egebjerg Andersen Forsyningsdirektør, HOFOR

FREMTIDENS GRØNNE KRAFTVÆRKER - BIOMASSENS ROLLE. Energipolitisk Konference oktober 2018 Jane Egebjerg Andersen Forsyningsdirektør, HOFOR FREMTIDENS GRØNNE KRAFTVÆRKER - BIOMASSENS ROLLE Energipolitisk Konference 2018 4. oktober 2018 Jane Egebjerg Andersen Forsyningsdirektør, HOFOR HOFOR Danmarks største forsyningsvirksomhed inden for vores

Læs mere

El- og fjernvarmeforsyningens fremtidige CO 2 - emission

El- og fjernvarmeforsyningens fremtidige CO 2 - emission 08-05-2012 jw/al El- og fjernvarmeforsyningens fremtidige CO 2 - emission Københavns Energi gennemfører i en række sammenhænge samfundsøkonomiske og miljømæssige vurderinger af forskellige forsyningsalternativer.

Læs mere

Mødedato / sted: 26. februar 2013 / Gribvand Spildevand A/S, Holtvej 18C kl. 16:00-19:00

Mødedato / sted: 26. februar 2013 / Gribvand Spildevand A/S, Holtvej 18C kl. 16:00-19:00 Gribvand Spildevand A/S Bestyrelse 6. marts 2013 Referat af Bestyrelsesmøde d. 26. februar 2013 Mødedato / sted: 26. februar 2013 / Gribvand Spildevand A/S, Holtvej 18C kl. 16:00-19:00 Mødedeltagere: Flemming

Læs mere

Referat fra bestyrelsesmøde nr /2017. Dagsorden. Punkt 1: Referat fra seneste møde.

Referat fra bestyrelsesmøde nr /2017. Dagsorden. Punkt 1: Referat fra seneste møde. Referat fra bestyrelsesmøde nr. 6. 2016/2017 Dato 20. juni 2017. Kl 15:00 på varmeværkets kontor. Bestyrelsen var mødt fuldtallig. Dagsorden. 1. Referat fra seneste møde. 2. Meddelelser og orientering.

Læs mere

P R O T O K O L. fra bestyrelsesmøde i SK Vand A/S. Onsdag, den 6. maj 2015 kl Varmeværket, Assensvej 1, Slagelse

P R O T O K O L. fra bestyrelsesmøde i SK Vand A/S. Onsdag, den 6. maj 2015 kl Varmeværket, Assensvej 1, Slagelse Side 1 af 7 P R O T O K O L fra bestyrelsesmøde i SK Vand A/S Onsdag, den 6. maj 2015 kl. 08.00 Varmeværket, Assensvej 1, Slagelse Bestyrelsen: Ole Drost (Formand), Bodil Knudsen (Næstformand), Anders

Læs mere

ENERGI VIBORG KRAFTVARME A/S

ENERGI VIBORG KRAFTVARME A/S Mødedo: Mødested: Industrivej 15 Mødenummer: 3 Fraværende: SAG NR. SIDE 9. Ændring af vedtægter og forretningsorden. 22 10. Erklæring vedr. Energi Viborgs forsikringsdækning 2016 23 11. Konkurrencefølsom

Læs mere

På baggrund af sekretariatets udkast til afgørelse og de modtagne høringssvar, skal sekretariatet meddele følgende:

På baggrund af sekretariatets udkast til afgørelse og de modtagne høringssvar, skal sekretariatet meddele følgende: [INDSÆT MODTAGERE] Sendt pr. e-mail til [e-mailadresser] 14. oktober 2016 Varme 16/xxxxx TBHO AFGØRELSE UDMELDING AF VARMTVANDSPRISLOFT FOR [AF- FALDSFORBRÆNDINGSANLÆG] FOR ÅR 2017 I medfør af 4, stk.

Læs mere