BEDRE PSYKIATRI. landsforeningen for pårørende. bedrepsykiatri.dk

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "BEDRE PSYKIATRI. landsforeningen for pårørende. bedrepsykiatri.dk"

Transkript

1 1 børn og unge med psykiske problemer - en guide til forældrene BEDRE PSYKIATRI landsforeningen for pårørende bedrepsykiatri.dk

2 2 Indhold Forord 1. del Forældre med børn og unge med psykiske problemer 2. del Værktøjskassen til at passe på dig selv 3. del Værktøjskassen til at være sammen med dit barn 4. del Nyttige links børn og unge med psykiske Problemer - en guide til forældrene September 2011 BEDRE PSYKIATRI landsforeningen for pårørende Livjægergade København Ø Tlf.: Mail: info@bedrepsykiatri.dk Redaktion Sanne Roesen (ansv.h), Jeanette Frank Andersen, Hanne Bøttger, Jens Peter D. E. Jensen, Hanne Lykke, Arly Eskildsen Design Studio Painted / Kristina Tang Tryk Islev Tryk

3 3 forældreudsagn: Vi forældre råber også på hjælp. Det her hjælper i en meget svær hverdag, at der er nogle der lytter til os. Er dit barn psykisk syg?... så pas godt på dig selv! Dette hæfte henvender sig til dig, der er mor eller far til et barn med psykiske problemer. Du er muligvis rystet og i vildrede eller måske savner du nogle at spørge om, hvordan du skal forholde dig i den nye situation. Hvad stiller man op med sig selv, når man føler sig som den eneste i hele verden, der er udsat for så megen kaos, krise, belastning, sorg eller forvirring? Hvordan skal jeg forholde mig? Hvor kan jeg søge hjælp? Og hvad kan jeg selv gøre? BEDRE PSYKIATRI vil med dette hæfte gerne komme nogle af dine spørgsmål i møde. Hæftet er udarbejdet på baggrund af BEDRE PSYKIATRI s projekt: Netværksdannelse for forældre til psykisk syge børn og unge og tager udgangspunkt i de mange forskellige erfaringer og udfordringer, som forældrene i netværksgrupperne har bragt på banen. Vi håber, at vi kan give dig mulighed for at få information og inspiration til at få hverdagen til at hænge bedre sammen for dig og dit barns skyld. Fokus er først og fremmest rettet mod dig som barnets ressourceperson, da vi ved, at det er af stor betydning for dit barn, at du holder dig så robust som muligt både psykisk og fysisk. Anden del er en værktøjskasse, hvor du kan læse om, hvad du kan gøre for at holde dig i så god mental og fysisk form som muligt. Tredje del er en værktøjskasse til at navigere i hverdagen med et psykisk sygt barn. Fjerde del er en række links. Som forældre kender du dit barn bedst. De råd og den vejledning, der er foreslået her i hæftet, er ment som inspiration og ikke som de vise sten. Brug det, du synes lyder fornuftigt og overkommeligt og lad resten være det det er nemlig gode råd i et hæfte! Det kan også være forskelligt, hvornår du har brug for de forskellige anvisninger, så gem hæftet og brug det efter behov. Vi håber, at du kan finde inspiration og information, der kan hjælpe dig og din familie på vej. BEDRE PSYKIATRI landsforeningen for pårørende I den første del af hæftet har vi opridset nogle områder, som det vil være godt at være opmærksom på som forældre til et psykisk syg barn.

4 4 1. del Forældre til børn og unge med psykiske problemer PAS PÅ DIG SELV Vi vil gerne understrege, at det vigtigste i forhold til at være den støtte, som dit barn har brug for, er at være det menneske, som du er. Acceptér at der indimellem ryger finker af panden og dine reaktioner ikke altid lige matcher det, som der er foreslået her i hæftet. Det er helt naturligt. Med dig og din familie som primære støttepersoner for jeres barn skal du passe rigtig godt på dig selv. Se med venlighed på dig selv og dine reaktioner. Altså kort og godt: Tilgiv dig selv, når du reagerer impulsivt og måske uhensigtsmæssigt både i forhold til barnet og andre af dine nære relationer. forældreudsagn: Det har været positivt at få at vide, at det er vigtigt at man gør noget godt for sig selv og passer på sig selv, da man er barnets vigtigste støtte. SMÅ SKRIDT Tag små skridt ad gangen og øv dig i at tackle situationen hen ad vejen. Når du som forældre oplever, at dit barn uanset barnets alder får psykiske vanskeligheder, kan det være både skræmmende og overvældende. Pludselig skal du forholde dig til barnet på en ny måde, og du bliver måske for første gang introduceret til psykisk sygdom og et behandlingssystem, som til tider kan være vanskeligt at navigere i. Nogle forældre oplever at komme i en situation, hvor tidligere erfaringer og handlemuligheder ikke rækker eller virker og må derfor til at eksperimentere med nye handlemønstre. TÅLMODIGHED En klog har sagt det sådan her: Skal det gå hurtigt skal det gå langsomt! Du kan ikke forcere processen for dit barn. Hold i stedet øje med de små fremskridt og giv dem positiv opmærksomhed i stedet for at fokusere på alt det, der går langsomt eller ikke virker.

5 5 SORG Nogle forældre føler en stor sorg, når deres barn er blevet psykisk syg. Det kan være svært som travl familie pludselig at skulle rumme et medlem med psykiske vanskeligheder. Tabet af illusionen om den ideelle familie kan være en stor mundfuld at sluge. Måske føler du sorg uden at kunne sætte ord på det. At acceptere og anerkende at blive ramt på nogle dybe følelsesmæssige punkter er vigtige elementer, som hjælper dig til at blive i stand til at forholde sig til jeres situation. Sorgen skal have plads og tid, så du kan genfinde kræfter til de udfordringer i hverdagen, som psykisk sygdom i familien giver. FORSKELLIGE REAKTIONER Det er vigtigt at huske, at der ikke findes rigtige og forkerte reaktioner som forældre til et psykisk syg barn. Vi tackler alle udfordringer forskelligt og reagerer også forskelligt. Nogle forældre vil måske opleve lettelse, fordi de efter flere års kamp finder forståelse og forklaring på barnets situation og reaktion. Andre reagerer måske med chok, benægtelse, tvivl, frustration, vrede eller frygt for omverdenens dom. En krise er altså en normal reaktion på en unormal tilstand. KAOS Nogle føler sig alene i et kaos med uro, angst og afmagtsfølelser og med voldsomme følelsesmæssige rutsjeture. Du kan måske indimellem føle, at du er ved at miste grebet i det normale liv, som du kender. Det er helt naturligt, og du skal nok blive dig selv igen.

6 6 SKYLDSFØLELSE Nogle oplever en følelse af skyld: Hvorfor har vi ikke reageret noget før, så havde det måske ikke udviklet sig så slemt. Det er nok fordi, vi blev skilt. Jeg har haft for travlt på arbejdet. Andre kan også føle sig ansvarlige for barnets problemer, hvis der for eksempel har været en periode i deres liv med stress eller andre personlige problemer. Du kan blive i tvivl, om du nu også har gjort alt, hvad du kunne. Se med venlighed på dig selv. Havde du vidst, hvad du ved nu, havde du måske handlet på en anden måde. Men ingen kan se ind i fremtiden, og du gjorde det, som synes bedst med den viden, du havde til rådighed på det tidspunkt! PARFORHOLDET Det kan være en stor udfordring for parforholdet, når ens barn viser tegn på at have psykiske problemer. Nogle kvinder oplever, at deres mænd ikke deltager i løsningen af de problemer, der opstår, når barnet viser tegn på psykisk sygdom. Modsvarende oplever nogle mænd, at deres kvinder bliver for overbeskyttende overfor barnet. Men måske kan I lære noget af hinanden ved at snakke om det, I oplever og dermed give hinanden plads. Jo mere åben man er om, hvordan man har det, jo lettere er det for partneren at forstå reaktionerne og dermed støtte op om de behov, der måtte være. Husk at sætte tid af til at pleje parforholdet. Jo mere I er positivt opmærksomme på hinanden, jo lettere vil I kunne tackle de udfordringer, der kommer.

7 7 SKILSMISSE Hvis der er uenighed om, hvordan barnet skal tackles, eller hvilken behandling man skal følge, kan det indimellem være svært at se sin partner som medspiller. Hvis man ikke gør en stor indsats for at forstå hinanden, kan det opleves som om, at man pludselig er modspillere. forældreudsagn: Dejligt med accept af, at det er svært at være pårørende, og accept af at forsøge at få det godt igen. Der er flere undersøgelser, der peger på, at der er en øget risiko for at parforholdet går i stykker, når der opstår psykisk sygdom i familien. Måske bliver man skilt, før det bliver kendt, at der er psykiske problemer i familien. Andre bliver måske skilt, når det hele i familien bliver vendt på hovedet. ENLIGE FORÆLDRE Er man enlig forældre, kan det måske være svært at håndtere et barn med psykiske vanskeligheder. Hvis du er alene om at få hverdagen til at hænge sammen, er det særlig vigtigt, at du rækker ud i dit netværk og beder om hjælp og eventuelt aflastning. Husk også at den forældre, der ikke bor sammen med barnet til dagligt, er en vigtig ressource og støtte især for barnet! SAMMENBRAGTE FAMILIER Måske er der kommet nye partnere, og det kan være en stor udfordring at få en sammenbragt familie til at fungere, når der er børn med særlige behov. Tal sammen. Deltag i netværksgrupper med familier i samme situation. Det handler om at komme igennem krisen med så få skrammer som muligt.

8 8 SØSKENDE Hvordan forklarer man sine øvrige børn i familien, at der nogen gange gøres forskel på dem og den psykisk sårbare søster eller bror? Erfaringer fra netværksgrupperne viser, at det indimellem kan hjælpe at lave nogle særlige oplevelser for og med de raske søskende. Der kan godt opstå søskendejalousi alligevel, hvor den raske søskende kan være sur på sin syge søster eller bror. Det hjælper at tale om følelser, og at alle har ret til at have alle slags følelser. Når børn bliver mødt og forstået i deres følelser, tager det som regel brodden af udbruddet. De raske søskende har brug for at få viden om, hvad det er for en sygdom, behandling og udfordringer. Informationen skal blot være tilpasset alder og modenhed. Det er også en god idé at tale om forskellighed. Vi er alle forskellige, og det kan være spændende at få øje på normaliteten i forskelligheden. Hjælp børnene med at udvide horisonten for, hvad der er normalt. På den måde medvirker man til at nedbryde tabuisering af psykisk sygdom. Hold fast i, at I er en familie, der også laver almindelige familieting. TEENAGERE Når børn med psykisk sygdom kommer i puberteten, kan det ofte være en svær balancegang for forældrene at se, hvad der er normal teenage-adfærd, og hvad der er symptomer på psykisk sygdom. De fleste ved godt, at med en teenager i huset kan det veksle mellem fornuft og modenhed til pludselig barnlighed og urimelige krav. Hos mange unge med psykiske problemer kan der være store udsving, og ind imellem kan adfærden være helt uden sammenhæng med den unges alder. I denne dilemmafyldte periode er det af stor betydning, at I som forældre sætter jer godt ind i, hvilke symptomer og adfærd der er knyttet til netop jeres unges sygdom/diagnose, så I kan støtte og fastholde en positiv udvikling. Det er ofte, når den unge føler sig presset til mere end ressourcerne rækker til, at der viser sig store følelser og adfærdsmæssige vanskeligheder. For forældre kan det føles som en kraftanstrengelse at vise omsorg og støtte, når man mødes med vrede og afvisning. Forsøg alligevel når stormen raser at agere som tydelige fyrtårne, som de unge kan navigere efter. Når den unge bliver mødt med kærlighed, forståelse og fasthed, vil han/hun lettere finde en vej ud af vanskelighederne. Snak gerne med den unge om, hvordan man kan blive bevidst om, hvilke signaler og symptomer der viser sig, når man føler sig presset eller stresset, og find sammen redskaber, så den unge kan passe bedre på sig selv.

9 9 BEDSTEFORÆLDRE Bedsteforældre kan også blive følelsesmæssigt ramt, når barnebarnet bliver psykisk syg. Det gælder både over for barnebarnets vanskeligheder og dets forældres udfordringer. Jo mere information og imødekommenhed du kan mobilisere til bedsteforældrene, jo bedre rustede er de til at støtte og aflaste dig som forældre. VENNER OG FAMILIE Hvordan reagerer venner og familie på, at I nu er en familie med et psykisk syg barn? Vil de kunne forstå og støtte op om de særlige udfordringer, som jeres barn har, eller vil I møde fordomme og anklager om dårligt forældreskab og uopdragne børn? Åbenhed er et nøgleord. Jo mere information, der er omkring diagnose, behandling og adfærd, jo lettere er det at forstå jeres nye situation, og hvilke udfordringer I som familie står overfor. forældreudsagn: Fra at have følelsen af at man er alene om alle tanker og bekymringer til at opdage, at der er ligesindede, er noget af det bedste, der er sket. Bare det at have et sted, hvor man kan sige lige, hvad man tænker og føler uden at skulle bekymre sig om, hvad andre tænker, er bare en lettelse. Tak for hjælpen!

10 10 2. del Værktøjskassen til at passe på dig selv KRISE OG SORG Alle mennesker oplever flere kriser i løbet et liv. Det er et menneskeligt vilkår. Det, at ens barn er blevet psykisk syg, kan være en stor krise. For at komme så godt og styrket som muligt gennem krisen, kan viden om kriseforløb være på nyttig. Et typisk kriseforløb består ofte af følgende faser: 1. De første par dage kan man for eksempel opleve chok og benægtelse. Det her sker ikke. De tager fejl. Det bliver snart godt igen. Man kan også opleve forskellige fysiske reaktioner, som for eksempel mavesmerter, kvalme, hjertebanken og søvnproblemer. Nogle har måske en fornemmelse af, at de går rundt i en boble eller intet husker af, hvad der er sket eller bliver sagt. 2. Derefter kan man blive ganske overvældet af følelser. Frustration, afmagt og fortvivlelse kan bølge gennem kroppen fuldstændig ukontrolleret. Vrede, sorg og bekymring kan komme til udtryk ved spørgsmål som: Hvorfor lige vores barn? Han var jo sådan en glad dreng, måske ser vi ham aldrig glad igen? Hvad nu med uddannelse og arbejde? Følelserne og spørgsmålene er med til at forsøge at skabe mening i en situation, der ikke umiddelbart giver mening. Da det er en proces, der kræver rigtig meget af dig, kan det være godt at tage imod al den hjælp, som du kan få fra den øvrige familie og venner. Det kan for eksempel være hjælp af praktisk karakter som for eksempel rengøring og indkøb. Accepter, at det er, som det er, lige nu også selv om reaktionerne er uvante. 3. Efterhånden som du har tilladt følelserne at flyde frit, vil du sandsynligvis forholde dig mere konstruktivt og løsningsfokuseret til situationen. Du begynder måske at se nye muligheder for at skabe en god hverdag, selv med de udfordringer psykisk sygdom i familien giver. 4. Der er ingen facitliste, men de fleste vil opleve, at man med tiden får mere og mere styr på følelserne. På et tidspunkt vil du formodentlig opleve, at du har det fint med den nye tilværelse. Og du er måske endda blevet stærkere og klogere på visse punkter, fordi værdier og livssyn via krisen har fået et grundigt eftersyn.

11 11 forældreudsagn: Det har været et meget vigtigt frirum for mig, hvor jeg får energi til at fortsætte med at støtte mine børn. HVAD MED FORÆLDRENES ØNSKER OG BEHOV? Professionelle relationer kommer og går, forældre består. Nogle forældre kan opleve sig som den eneste kontinuitet i deres børns liv. De bliver på mange måder det psykisk syge barns holdepunkt i en til tider kaotisk og uforudsigelig hverdag. Alle mennesker har forskellige behov, der skal tilgodeses for, at vi føler os som hele og velfungerende mennesker. Det ligger i den menneskelige natur, at vi trives bedst og er mest robuste, når vi får dækket vores grundlæggende behov. Som forældre til et psykisk syg barn, kan det være svært at holde fast i sig selv, da man ofte bliver udfordret netop på de personlige grænser og behov. Og netop derfor er det vigtigt, at du tager ansvar for dig selv og din personlige integritet for at kunne være den faste støtte, som dit syge barn har så hårdt brug for. Barnet har brug for, at du har overskud til at løse de udfordringer, der ind imellem kommer. Jo mere overskud du har, jo bedre er dine evner til at løse problemer, jo bedre vil du være til at tackle konflikter, og jo bedre vil du være til at finde kreative alternativer i en ellers fastlåst situation. Dermed får du større udholdenhed, og energien kører ikke helt i bund. FLYT FOKUS At have kontakt til sine egne følelser og behov kræver nærvær. Derfor kan det være vigtigt, at du og din familie vælger at flytte fokus fra det syge barn for en stund, over på jer selv. Mange forældre synes, at de svigter barnet, hvis de vender fokus mod sig selv. En måde at flytte fokus kan være at lade andre tage sig af dit barn, mens du selv går en tur i byen eller blot tager en time på sofaen. Det er også ok at være optaget af sit arbejde og i travlheden glemme at tænke på barnet uden at få dårlig samvittighed.

12 12 SIG TIL OG FRA Generelt er den store udfordring for mange mennesker at sige fra. De fleste oplever, at det er meget lettere at sige ja til stort set alt, hvad omverdenen beder om. En måde at undgå at presse sig for meget er at sætte grænser, når opgaverne bliver for store, eller det er småt med energien også selv om det kan være en stor og skræmmende øvelse for mange. Det gælder både i familien, på arbejde og i andre sammenhænge. Men da du er i en sårbar proces, er det vigtigt at lære det. Giv dig den tid, der er brug for til at træffe de rigtige beslutninger. Det er ikke alt, der behøver en øjeblikkelig handling eller beslutning det er ok at sige: Det kan jeg ikke lige tage stilling til nu, jeg vender tilbage lidt senere. FRYGTEN FOR AT HANDLE Når et barn bliver ramt af psykisk sygdom, kan man som forældre blive bange og føle, at man mister kontrollen med sig selv og situationen. Frygt er den følelse, der oftest holder os tilbage fra at handle. Frygten for, hvad der kan ske, er meget stressende og begrænsende. Når du oplever, at frygten styrer dine handlinger, og du for eksempel ikke tør stille krav eller sige fra til dit psykisk syge barn, kan det være en god idé at spørge sig selv, om det, du er bange for, er en realistisk fare. Måske er du bange for at forlade hjemmet af frygt for, hvad der kan ske imens, at du er væk, eller måske har du svært ved at sende dit barn i institution, fordi du frygter, at der ikke er andre end familien selv, der kan tackle barnets behov. Da hjernen kan have svært ved at kende forskel på, om det er noget, der er opdigtet eller virkeligt, sætter den for en sikkerheds skyld gang i hele alarmberedskabet ved enhver tænkt fare. Derfor kan spørgsmålet, om det er en reel fare, være godt at stille. Det kan være, at du har svært ved at sætte grænser for den psykisk syge, fordi du ønsker at undgå konflikter, men måske er det netop grænser, der gør situationen mere konstruktiv på den lange bane. I skal måske på et tidspunkt træffe alvorlige beslutninger omkring jeres barns behandling. Det kan for eksempel være, om det vil være bedst for barnet at tage imod et tilbud om døgnbehandling. I dette tilfælde kan det måske være svært at overskue konsekvenserne af en sådan beslutning. Det kan opleves som en falliterklæring, at I måske ikke kan give jeres barn de optimale betingelser for bedring. Og endnu mere, at følelsen af, at du ikke slår til som forældre, ligger lige for. I den situation er det vigtigt at tænke på barnets behov og sætte egne behov på stand by.

13 13 forældreudsagn: Et rigtig godt forløb, og jeg ville ønske, at alle med psykisk sårbare børn får samme muligheder. HVAD ER DET VÆRSTE, DER KAN SKE? Det er selvfølgelig meget vigtigt at tage den nødvendige tid, der er brug for til sådan en alvorlig beslutning. Det kan også være en hjælp at stille følgende spørgsmål: 1. Hvad er det værste, der kan ske ved at træffe beslutningen nu? For eksempel kan det værste være en følelse af, at man er dårlige forældre ved at sende barnet hjemmefra. 2. Hvad er det værste, der kan ske ved at træffe beslutningen senere? For eksempel at barnet ikke får startet i god tid med den rigtige behandling, som er afgørende for fremskridt og fremtid. Det betyder selvfølgelig, at du stadig skal tage hensyn og vise omsorg her og nu men også, at du skal tænke på fremtiden og resultater på længere sigt. Nogle gange kan du godt have fornemmelsen af at træde på bremsen og speederen på samme tid. Motoren kører på højtryk, uden at du kommer ud af stedet, og du kan have brug for støtte og værktøjer til at komme videre. Det kan eksempelvis være deltagelse i en netværksgruppe med andre, der har de samme udfordringer som dig. Husk på: At du som forældre til enhver tid gør det bedste, du kan med de ressourcer og den viden, du har til rådighed. Kort sagt: Du gør det faktisk meget godt! Tilgiv dig selv for ikke altid at kunne leve op til idealerne.

14 14 ACCEPTER JERES MULIGHEDER En måde at bearbejde belastende tanker på kan være at følge tre afklarende trin: 1. Hvad er vores muligheder for selv at løse dette problem? Se realistisk på jeres muligheder og gør det, der skal og kan gøres! Skal der tages kontakt til diverse myndigheder? Skal der laves om på rutiner i hjemmet? Hvis der ikke er nogen muligheder for selv at gøre noget, så spørg: 2. Hvem kan vi søge hjælp hos for at få løst vores problem? Overvej hvilke muligheder I har for at få hjælp af andre og bed så om hjælpen. Skal vi bede om aflastning? Rengøringshjælp? Nedsat arbejdstid? Hvis I har afsøgt alle muligheder og er der stadig ikke nogen muligheder for at få løst problemet, er det på tide at acceptere at: 3. Det er, som det er lige nu og så snart der viser sig en løsning, handler vi. Og husk at: Mod er ikke fravær af frygt, men mod er evnen til at håndtere frygten, når den viser sig. forældreudsagn: Et pusterum fra ens syge barn, hvor fokus er lagt på forældrenes tanker omkring det at have et sygt barn. TÆNK POSITIVT Hvordan kan vi styre vores følelser, så de ikke står i vejen? Følelser bliver ofte sat i gang af tanker, og øver man sig i at tænke på en anden måde, kan man være med til ændre sin følelsesmæssige tilstand. Derfor har tankerne stor betydning for, hvordan du håndterer kriser. Se tankerne efter i sømmene. Er der andre muligheder end de automatiske tanker, og er der nogen, der kunne ændres til at være mere hensigtsmæssige? På samme måde gælder det for kroppen, som i mange tilfælde vil reagere med stress, når det personlige krisesystem er i alarmberedskab. Tænker du panik ved den mindste ændring, belaster du også nemt kroppen. Alt i alt kan negative tanker spænde ben for positiv fremgang, så hold godt øje med tankerne! Sig til dig selv: Jeg gør, hvad jeg kan og tager et skridt ad gangen. Måske forandrer situationen sig om lidt. På den måde bevarer du lettere roen og overblikket. Tag et par dybe åndedrag, det beroliger et oprørt sind. Det kan lyde nemt, men det kræver faktisk både opmærksomhed, øvelse og tid at få vendt sit tankemønster. Start med små ændringer og tag små skridt, så vil du opleve, at det bliver lettere og lettere.

15 15 TAG STYRING OVER STRESSEN At være forældre til et barn med psykiske problemer kan være voldsomt stressende. Måske har du selv følelsen af at være i psykisk alarmberedskab hele tiden, og at du langsomt, men sikkert mister overblikket og evnen til at løse problemer. For at kunne holde stressen fra dørene, bør du lære at kende dine personlige stresssignaler. Måske er du mere ramt af hovedpine eller træthed, end du plejer. Måske bliver du hurtigere vred og irritabel eller slået ud af små forhindringer. Tristhed og deprimerende tanker kan pludselig fylde hele din verden. Ofte er det omgivelserne, der gør opmærksom på forandringer i din adfærd. Læg mærke til om der er særlige omstændigheder, der stresser dig. Hvis det er tilfældet, så søg hjælp og støtte til at ændre omstændighederne. Måske har du brug for støtte til at holde møde med sagsbehandler eller psykiater, eller også kan det være hjælp til helt basale ting som rengøring eller indkøb. SPIS SUNDT Når du skal klare de udfordringer, der følger i belastende tider, er det ekstra vigtigt, at kroppen får næring og væske nok til at modstå de fysiske og psykiske udfordringer. Selv om madlavning måske er det sidste, man tænker på, når man har mange ting om ørene, er det alligevel en god idé at være opmærksom på at få noget ordentligt og nærende at spise. Også psykisk sårbare børn har ekstra brug for en ernæringsrigtig og sund kost. Både psykisk og fysisk robusthed er vigtig for at stå imod de krævende udfordringer, som opstår i kølvandet på psykisk sygdom. Hele familien har gavn af, at måltiderne er sunde og nærende. Måske en plakat med kostpyramiden eller noget lækkert mad, der hænges på køleskabet kan minde jer om, at maden er vigtig. Hav fokus på sanserne, mens I spiser. Sluk for tv, radio og computer. Se på maden, smag på maden, læg mærke til hvordan det føles i munden. Kort sagt: Spis, når I spiser!

16 16 BEVÆG JER Kroppen arbejder på højtryk, når psyken er belastet, og den bedste måde at få stressen ud af kroppen på er ved at bevæge sig og gerne hver dag, hvis det er muligt. Kan du lokke resten af familien med, vil det gavne både humør og relationer. Det behøver ikke være anstrengende, blot pulsen kommer lidt op. Aktiviteter som at gå, småløbe, cykle eller svømme kan være godt for både krop og psyke. forældreudsagn: Jeg er blevet meget bedre til at tackle svære situationer, bedre til at bevare roen, og til at godtage mine reaktioner og sige til mig selv: Det er ok at have det sådan, det skal nok gå. SØVN Når tankerne kører rundt i hovedet med fokus på problemer og bekymringer, oplever mange, at det kan være rigtig svært at sove. Når kroppen og sindet er spidsbelastet, er otte timers søvn ikke for meget for de fleste. Ro, regelmæssighed og renlighed er ikke blot gamle husråd. De er faktisk også nyttige i forhold til at have gode sovevaner. Foretag dig rolige ting en time inden sengetid for at forberede dig på søvnen. Gå i seng på nogenlunde samme tidspunkt hver aften. Hold så meget orden som muligt i soveværelset og lad for eksempel være med at have arbejdsrelaterede opgaver liggende på natbordet, som forstyrrer. Mange har gavn af at skrive de bekymrende tanker ned på papir inden sengetid. De tømmer på den måde hovedet for tanker, og det aflaster hjernen, at tankerne står på papir og eventuelt kan tages op igen næste dag. Det skal bare skrives ned, som det kommer uden at tage hensyn til, om det giver mening eller er stavet rigtigt. Ud af hovedet måske skal det samme skrives flere gange, før der er ro. Og måske skal skriveprocessen gentages, hvis man vågner i løbet af natten. STRUKTUR I HVERDAGEN At få overblik i hverdagen er også med til at nedsætte stressniveauet. Når der er mange ting, der er uvisse omkring dit barns situation og familiens fremtidige liv, er det godt at have struktur i hverdagen. Eksempelvis mad- og aktivitetsplaner, som er realistiske, vil helt sikkert lette presset. Måske vil det give overblik at lave et tidsbudget. Et døgn består af 24 timer, hverken mere eller mindre. Er der for mange aktiviteter ud af huset i forhold til ledige timer, og er der taget hensyn til, at der også skal være elastik mellem aktiviteterne? Når der er psykisk sygdom i familien, tager nogle ting længere tid, end de plejer. Eksempelvis kan det tage længere tid at komme ud af døren, hvis man først skal motivere sit barn til at komme af sted, og måske lykkes det ikke hver gang. Så kan en plan B være nødvendigt at have i baghånden. Hvem kan passe barnet, imens resten af familien tager af sted? Undgå at skulle opfinde en løsning, når det hele står på glødende pæle.

17 17 forældreudsagn: Det har været rigtig godt at mødes med andre i samme situation. SKRIV NED Lad være med at bruge hjernen som opslagstavle og huskeliste. Skriv hellere det du skal huske ind i din kalender. Det aflaster den i forvejen belastede hjerne at gøremålene står på papiret. I det hele taget er det en rigtig god idé at skrive dagbog. Både for at få tankerne ud af hovedet og som mulighed for at rekonstruere forløbet, hvis det skulle blive nødvendigt. Man får derved lettere øje på fremskridt, når man kan bladre lidt frem og tilbage i notaterne. Vær god ved dig selv Husk at gøre ting, som du godt kan lide. På den måde lades sindet op til at tackle næste udfordring. Intet er for småt: Avislæsning, solbadning, modeljernbanebygning, håndarbejde, blomsterbinding, se tv, frimærker osv. Blot du slipper de bekymrede tanker en stund. Mange oplever, at de glemmer vigtige detaljer i forløbet, fordi de er så opslugt af at stramme sig an.

18 18 Pauser Når det hele bimler og bamler om ørene på dig, kan det være svært at finde ro til at få sorteret i tanker og oplevelser. Alligevel er det en god idé at være opmærksom på at holde mentale pauser flere gange i løbet af dagen. En måde at få ro i hovedet på er at vende sit fokus mod åndedrættet. Læg mærke til om åndedrættet flyder frit og ubesværet. Tag et par dybe åndedrag og læg mærke til de fysiske fornemmelser, der følger åndedrættet. Vær opmærksom på temperaturen ved næsen, der skifter en lille smule ved indånding og udånding. Måske kan brystkassen mærkes, når den hæver og sænker sig i takt med åndedrættet. Et par minutter et par gange om dagen vil give mentale pauser nok til at føle større overskud. Hvis der er megen uro omkring dig, så find det roligste sted at holde pausen. HOLD AF HVERDAGEN For at bevare overskud og overblik er det vigtigt, at du får det hele lidt på afstand ind i mellem. Hold så vidt muligt fast i din normale hverdag med arbejde og sociale forbindelser. Også selvom det er på nedsat tid. Så din verden også indeholder andet end psykisk sygdom. ÅBENHED BETALER SIG Selv om det kan være svært at være åben og betro sig til andre, viser alle erfaringer, at det betaler sig at være åben om psykisk sygdom. Ikke mindst hjælper det de pårørende, familien og den syge, og samtidig nedbryder det også de mange fordomme og stigmatiseringen i samfundet. FIND SAMMEN MED ANDRE Søg støtte og vejledning i netværksgrupper med andre pårørende. Den hyppigste tilbagemelding er: Hvor er det dejligt at mødes med nogen, der fuldt og helt forstår, hvad det vil sige at være pårørende. 97 % af deltagerne i BEDRE PSYKIATRI s netværksgrupper for forældre med børn og unge med psykiske vanskeligheder giver udtryk for, at det har betydet rigtigt meget at mødes med ligestillede. BEDRE PSYKIATRI har lokalafdelinger over hele landet gå blot ind på hjemmesiden og søg i dit lokalområde. forældreudsagn: Dejligt at kunne dele det, der er svært!

19 19 3. del Værktøjskassen til at være sammen med dit barn! Det er ikke ligegyldigt, hvordan du kommunikerer med dit barn. Det kan for eksempel være hensigtmæssigt, at du tænker over, hvordan du formulerer dig. Hvorfor er du så sur, vred, stille i dag...? Hvis du spørger på den måde, fokuserer du på årsagen, og det kan være med til at vedligeholde og fastholde negativ opfattelse af den situation, der udløste reaktionen. Hvorfor kan virke let afkrævende og til tider anklagende, men det kan også være en måde at få overblik over situationen, og det er meget hensigtsmæssigt at følge op med: Hvordan kan jeg hjælpe dig...? Hvad kan vi gøre? Hvem kan hjælpe? Hvornår tror du, det vil være bedst? Hvordan er med til at fokusere på måden, hvorpå problemet kan løses og sætter gang i en fremadrettet ændring af situationen. Hvad er med til at fokusere på det, der skal til for at forandre situationen. Hvem er med til at fokusere på de personer, der kan være med til at forandre situationen. Hvornår er med til dels at fokusere på tidspunktet for, hvornår indsatsen er optimal, dels for at kunne beskrive en situation, der medfører en bestemt tilstand. Hvornår får du det sådan?

20 20 Kropssprog Det er lige så vigtigt at være opmærksom på kropssprog, tonefald og mimik. Vær opmærksom på, at det, du siger og viser, er samstemmende. Hvordan man ser ud, når man taler, har stor betydning for den måde, som barnet opfatter det sagte på. Især er børn følsomme i forhold til at aflæse kropssprog og ansigtsudtryk. Spørg derfor gerne ind til, om barnet har forstået, hvad der er blevet sagt, så mistolkninger og misforståelser så vidt muligt undgås. LYT FOR AT FORSTÅ Start med at holde mund. Du kan ikke både tale og lytte effektivt samtidig. Naturen gav os en mund og to ører. Hvorfor? Fordi vi skal lytte dobbelt så meget, som vi taler. Engager dig og giv barnet rum og plads til at tale også selv om barnet ikke udtrykker sig korrekt. Vis empati og anerkendelse. Sæt barnet i centrum og hold egne behov udenfor. Tilskynd barnet til refleksion, handling og læring. Vis først og fremmest med kropssproget, at du virkelig ønsker at høre, hvad barnet har at sige. Smil, nik, når du er enig og stil spørgsmål om det, du ikke forstår. Fjern de udefrakommende ting, der kan distrahere. Sluk for radio, computer eller andet, der kan tiltrække sig opmærksomhed. Pas på dine egne følelser. Husk at ethvert menneske skaber sit eget billede af verden. Vær så rolig og afbalanceret som muligt. Vrede og surhed kan få os til at gå glip af vigtige informationer. Forestil dig, hvordan du selv ville reagere på det, der bliver sagt og måden, det bliver sagt på. Vær hurtig til at udtrykke enighed og modsat langsom med at udtrykke kritik og uenighed. Stil spørgsmål. På den måde viser du interesse og undgår eventuelle misforståelser. Vær tålmodig. Nogle børn har sværere ved at udtrykke sig end andre. Skab den rette trygge og rolige atmosfære, og giv barnet den nødvendige tid til at udtrykke sig.

21 21 HAV RESPEKT Vær ærlig og respektfuld. Pas på med at bagatellisere barnets oplevelser og symptomer. Husk: Enhver er specialist på sine egne oplevelser. Vælg kampene med omhu. Tænk altid: Er dette vigtigt i den store sammenhæng? Er det vigtigt, at puderne står lige i sofaen, eller er det vigtigere, at barnet har haft en hyggestund med historielæsning i sofaen. forældreudsagn: Jeg har lært meget af de andre i gruppen. Jeg har også selv bidraget med mange ting. Det giver en god følelse. MINDRE BIDDER Den bedste støtte, som du som forældre kan give, er at begrænse antallet af valg og sætte klare rammer for, hvad der skal ske. Nogle børn med psykiske problemer kan have svært ved at overskue helt almindelige hverdags begivenheder. For små børn kan for eksempel en tur på legepladsen være helt overvældende, hvis de skal forholde sig til alle legeredskaberne på en gang. Del besøget op i flere omgange, så det den ene dag er et mindre område af legepladsen, der skal besøges, og resten gemmes til en anden dag. Nogle større børn og unges udfordring kan for eksempel være, at det er svært at holde orden på værelset, eller når der skal laves lektier. Hjælp dem med at skabe overblik ved at dele opgaverne op i små overskuelige enheder, som er med til at give en følelse af overblik og af at kunne håndtere opgaverne. For eksempel: Sæt først på plads i vindueskarmen, så kigger vi på resten senere. Eller: Tag en bog op af tasken ad gangen og se, om der er noget, der skal gøres. Tag en hylde ad gangen osv. Sænk forventningerne midlertidigt, når barnet er sårbart. Tænk også over, at for mange valg og tilbud kan være stressende for barnet. Brug din sunde fornuft og erfaringer om, hvad dit barn plejer at kunne lide. For eksempel kan en tur i forlystelsesparken, som hele familien har glædet sig til, ende i kaos, hvis barnet skal tage stilling til alt for mange tilbud og muligheder. Eller alt for mange valgmuligheder omkring spisebordet kan få

22 22 INDHENT VIDEN Jo mere du ved om dit barns sygdom, jo bedre kan du forstå, hvad der er sygdomsadfærd, og hvad der er almindelig adfærd i forhold til barnets alder. Det løser ikke alle problemer, men kan gøre det lettere at navigere i hverdagen. Hvis et barn eksempelvis viser voldsom vrede og frustration, kan det være godt at lade være med at tage angrebet personligt, men i stedet forholde sig roligt og tale barnet ned igen. Et par dybe åndedrag og det gamle råd om at tælle til ti kan for det meste hjælpe til, at du selv får samling på dine egne følelser og kan reagere mere velovervejet. BEVAR HÅBET Som forældre til et barn med psykiske problemer kan det være svært at se positivt på fremtiden. Det er vigtigt at slå fast, at selvom barnet har en psykisk lidelse, er det ofte muligt at komme sig helt eller delvist og have både livskvalitet og livsglæde. Mange lever et godt og meningsfuldt liv, selv om der er psykiske vanskeligheder i accept af de vilkår der følger med. Optimisme og et positivt livssyn kan påvirke helbredelsen ganske betydeligt. Og du kan som forælder gøre meget for dit barn. Hvis du kan mobilisere håb og optimisme og give udtryk for det, vil det have en afsmittende virkning på dit barn og resten af familien. Det kan godt være, at der lige nu er langt mellem solstrålehistorierne i familien, og det hele ser lidt sort ud, men det eneste konstante er forandring, og alting ændrer sig hele tiden. Det kan være af stor betydning at deltage i arrangementer eller netværksgrupper med ligestillede for på den måde at få sat din egen situation og fremskridtene lidt i relief og få inspiration og støtte til at klare de svære ting. NETVÆRK HJÆLP TIL SELVHJÆLP! Landsforeningen BEDRE PSYKIATRI har lokalafdelinger over hele landet, og de fleste lokalafdelinger har pårørendegrupper. Fælles for alle grupperne er, at det er forløsende at mødes med andre, der står eller har stået i samme situation som en selv. I grupperne er der plads til, at alle kan få fortalt om deres udfordringer, og alle kan føle tillid til også at udtrykke de svære problematikker. Erfaringerne fra netværksgrupperne i BEDRE PSYKIATRIs projekt for forældre med psykisk syge børn og unge viser eksempelvis, at nogle forældre fortæller, at de ville ønske at deres barn ikke boede hjemme, eller oplever en stor vrede rettet mod det syge barn. Det er alt sammen helt i orden at sige i gruppen, for vi ved alle, at sådan kan verden godt se ud ind imellem, og at det ikke er et udtryk for, at vi mener det bogstaveligt. forældreudsagn: Dejligt at få følelsen af at være normal at ens følelser er normale.

23 23 4. del nyttige links BEDRE PSYKIATRI landsforeningen for pårørende Psykiatrifonden SIND Det Sociale Netværk Angstforeningen Borderlineforeningen Depressionsforeningen Landsforeningen Autisme Landsforeningen ADHD Landsforeningen mod spiseforstyrrelser og selvskade PS Landsforeningen Pårørende til spiseforstyrrede OCD-Foreningen Social Jura Sundhedsportal Netpsykiater

24 24 Vi hjælper dig, så du kan hjælpe dine BEDRE PSYKIATRI er en forening for pårørende til psykisk syge. Foreningen er et tilbud til alle, der kender en, der har psykiske problemer. Det kan være som forældre, børn, anden familie, naboer, venner, kollegaer. BEDRE PSYKIATRI landsforeningen for pårørende bedrepsykiatri.dk Vi arbejder for bedre forhold for og behandling af mennesker med psykiske sygdomme. øget inddragelse af og bedre vilkår for pårørende. øget kendskab til og forståelse af psykiske sygdomme. Vores lokalafdelinger tilbyder bl.a. samtalegrupper for pårørende, offentlige informations- og oplysningsmøder, samt relevante arrangementer for pårørende. Få mere at vide BEDRE PSYKIATRI gennemfører i projektet Netværk og støtte til familier med børn og unge med psykiske vanskeligheder. Du kan læse mere om landsforeningens arbejde, holdninger og aktiviteter på www. bedrepsykiatri.dk Livjægergade København Ø Tlf.: Mail: info@bedrepsykiatri.dk

13-18 ÅR FORÆLDRE ALDERSSVARENDE STØTTE. med et pårørende barn

13-18 ÅR FORÆLDRE ALDERSSVARENDE STØTTE. med et pårørende barn 13-18 ÅR ALDERSSVARENDE STØTTE infotil FORÆLDRE med et pårørende barn Forældre til et pårørende barn - Alderssvarende støtte Kære forælder Når man selv eller ens partner er alvorligt syg, melder en række

Læs mere

13-18 ÅR STØTTE. info FORÆLDRE ALDERSSVARENDE TIL. med et pårørende barn

13-18 ÅR STØTTE. info FORÆLDRE ALDERSSVARENDE TIL. med et pårørende barn 13-18 ÅR STØTTE ALDERSSVARENDE info TIL FORÆLDRE med et pårørende barn 13-18 ÅR Kære forælder Når man selv eller ens partner er alvorligt syg, melder en række spørgsmål sig, både om ens eget liv og livssituation

Læs mere

6-12 ÅR. info. FORÆLDRE med et pårørende barn ALDERSSVARENDE STØTTE TIL

6-12 ÅR. info. FORÆLDRE med et pårørende barn ALDERSSVARENDE STØTTE TIL ALDERSSVARENDE STØTTE 6-12 ÅR info TIL FORÆLDRE med et pårørende barn Forældre til et pårørende barn - Alderssvarende støtte Kære forælder Når man selv eller ens partner er alvorligt syg, melder en række

Læs mere

6 grunde til at du skal tænke på dig selv

6 grunde til at du skal tænke på dig selv 6 grunde til at du skal tænke på dig selv Grund nr. 1 Ellers risikerer du at blive fysisk syg, få stress, blive udbrændt, deprimeret, komme til at lide af søvnløshed og miste sociale relationer Undersøgelser

Læs mere

Når du og dit barn har været udsat for noget alvorligt. Godt at vide som forælder eller pårørende i den første tid

Når du og dit barn har været udsat for noget alvorligt. Godt at vide som forælder eller pårørende i den første tid Når du og dit barn har været udsat for noget alvorligt Godt at vide som forælder eller pårørende i den første tid Denne booklet er udviklet af Tværfagligt Videnscenter for Patientstøtte som en del af projektet

Læs mere

Pårørende - reaktioner og gode råd

Pårørende - reaktioner og gode råd Pårørende - reaktioner og gode råd Når et menneske får kræft, rammes hele familien. Sygdommen påvirker ofte familiens liv, både praktisk og følelsesmæssigt. Det er hårdt for alle parter, også for de pårørende.

Læs mere

Når du eller din partner er alvorligt syg: Sådan kan du støtte dit barn

Når du eller din partner er alvorligt syg: Sådan kan du støtte dit barn ner er Når du eller din partner er alvorligt syg: Sådan kan du støtte dit barn Når en forælder bliver alvorligt syg, bliver hele familien påvirket. Dette gælder også børnene, som i perioder kan have brug

Læs mere

Velkommen! Bogen her vil snakke om, hvad der er galt. Altså, hvis voksne har det meget skidt, uden man kan forstå hvorfor.

Velkommen! Bogen her vil snakke om, hvad der er galt. Altså, hvis voksne har det meget skidt, uden man kan forstå hvorfor. Velkommen! Bogen her vil snakke om, hvad der er galt. Altså, hvis voksne har det meget skidt, uden man kan forstå hvorfor. Alle mennesker har alle slags humør! Men nogen gange bliver humøret alt for dårligt

Læs mere

Lev med dine følelser og forebyg psykiske problemer

Lev med dine følelser og forebyg psykiske problemer Lev med dine følelser og forebyg psykiske problemer Psykolog Casper Aaen Lev med dine følelser Svært ved at håndtere følelser Man viser glæde, selvom man er trist Man overbevise sig selv om at man ikke

Læs mere

BEDRE PSYKIATRI. Netværksgrupper for forældre til psykisk syge børn og unge. Projekt Netværksdannelse BEDRE PSYKIATRI

BEDRE PSYKIATRI. Netværksgrupper for forældre til psykisk syge børn og unge. Projekt Netværksdannelse BEDRE PSYKIATRI Projekt Netværksdannelse Netværksgrupper for forældre til psykisk syge børn og unge Hvem er jeg? Jeanette Frank Andersen Eksistentiel samtaleterapeut Uddannet meditationslærer og mensendiecklærer Har arbejdet

Læs mere

Pårørende. Livet tæt på psykisk sygdom

Pårørende. Livet tæt på psykisk sygdom Pårørende Livet tæt på psykisk sygdom Livet som pårørende Det er afgørende, hvordan du som pårørende støtter op om den syge og tager del i det svære forløb, det er, at komme ud af svær krise eller psykisk

Læs mere

Forslag til rosende/anerkendende sætninger

Forslag til rosende/anerkendende sætninger 1. Jeg elsker dig for den, du er, ikke kun for det, du gør 2. Jeg elsker din form for humor, ingen får mig til at grine som dig 3. Du har sådan et godt hjerte 4. Jeg elsker at være sammen med dig! 5. Du

Læs mere

Sorg. Jeg håndterer min sorg i små bidder. Aarhus Universitetshospital

Sorg. Jeg håndterer min sorg i små bidder. Aarhus Universitetshospital Jeg håndterer min sorg i små bidder. I denne folder vil vi i Det Palliative Team i Aarhus gerne informere dig, om de reaktioner du kan opleve i forbindelse med at have mistet din pårørende. Her beskriver

Læs mere

Nyborg Strand 13. november 2012 Workshop - kl. 10.45-12.15. Stress hos unge. Charlotte Diamant psykolog og underviser PsykiatriFonden Børn og Unge

Nyborg Strand 13. november 2012 Workshop - kl. 10.45-12.15. Stress hos unge. Charlotte Diamant psykolog og underviser PsykiatriFonden Børn og Unge Nyborg Strand 13. november 2012 Workshop - kl. 10.45-12.15 om Stress hos unge Charlotte Diamant psykolog og underviser PsykiatriFonden Børn og Unge PsykiatriFonden Børn og Unge Unge og stress Stressniveau

Læs mere

Guide: Få en god jul i skilsmissefamilien

Guide: Få en god jul i skilsmissefamilien Guide: Få en god jul i skilsmissefamilien Sådan får du som skilsmisseramt den bedste jul med eller uden dine børn. Denne guide er lavet i samarbejde med www.skilsmisseraad.dk Danmarks største online samling

Læs mere

Guide: Sådan lytter du med hjertet

Guide: Sådan lytter du med hjertet Guide: Sådan lytter du med hjertet Når du i dine kærlighedsrelationer er I stand til at lytte med dit hjerte, opnår du som oftest at kunne bevare det intense og mest dyrebare i et forhold. Når du lytter

Læs mere

Hvem passer på, at du trives, når du ikke er hjemme? Ved Psykolog Bente Høngsmark Seahealth Denmark

Hvem passer på, at du trives, når du ikke er hjemme? Ved Psykolog Bente Høngsmark Seahealth Denmark Hvem passer på, at du trives, når du ikke er hjemme? Ved Psykolog Bente Høngsmark Seahealth Denmark Mennesket er et socialt væsen Hvad indebærer det? At vi alle har et grundlæggende behov for at opleve

Læs mere

Guide: Sådan kommer I videre efter krisen i parforholdet

Guide: Sådan kommer I videre efter krisen i parforholdet Guide: Sådan kommer I videre efter krisen i parforholdet Mange parforhold drukner i en travl hverdag og ender i krise. Det er dog muligt at håndtere kriserne, så du lærer noget af dem og kommer videre,

Læs mere

Erfaringer fra en gruppe børn med skilte forældre Vinteren 2008-09

Erfaringer fra en gruppe børn med skilte forældre Vinteren 2008-09 Erfaringer fra en gruppe børn med skilte forældre Vinteren 2008-09 Af cand pæd psych Lisbeth Lenchler-Hübertz og familierådgiver Lene Bagger Vi har gennem mange års arbejde mødt rigtig mange skilsmissebørn,

Læs mere

STRESS. En guide til stresshåndtering

STRESS. En guide til stresshåndtering STRESS En guide til stresshåndtering Kend dine signaler Vær opmærksom på følgende symptomer: Anspændthed Søvn Har du problemer med at slappe af? Er du irritabel? Er du anspændt? Er du mere træt end du

Læs mere

Fokus på det der virker

Fokus på det der virker Fokus på det der virker ICDP i praksis Online version på www.thisted.dk/dagpleje Forord: Gode relationer er altafgørende for et barns trivsel. Det er i det gode samvær barnet udvikler sig det er her vi

Læs mere

Hvordan hjælper vi os selv og hinanden efter chokerende oplevelser

Hvordan hjælper vi os selv og hinanden efter chokerende oplevelser Hvordan hjælper vi os selv og hinanden efter chokerende oplevelser Udgivet af www.trekanten.dk Udarbejdet af cand. psych. Tom Malling og cand. psych. Lise Myhre Lildholdt København 2009 Pjecen kan downloades

Læs mere

0-2 ÅR ALDERSSVARENDE STØTTE. FORÆLDRE med et pårørende barn

0-2 ÅR ALDERSSVARENDE STØTTE. FORÆLDRE med et pårørende barn 0-2 ÅR ALDERSSVARENDE STØTTE infotil FORÆLDRE med et pårørende barn Forældre til et pårørende barn - Alderssvarende støtte 0-2 ÅR Kære forælder Når man selv eller ens partner er alvorligt syg, melder en

Læs mere

Bilag 2. Interviewer: Hvilke etiske overvejelser gør I jer, inden I påbegynder livshistoriearbejdet?

Bilag 2. Interviewer: Hvilke etiske overvejelser gør I jer, inden I påbegynder livshistoriearbejdet? Bilag 2 Interviewer: Hvilke etiske overvejelser gør I jer, inden I påbegynder livshistoriearbejdet? Christina Mortensen: Der er rigtig mange måder at arbejde med livshistorie på, for vi har jo den del

Læs mere

Pårørendeundersøgelse. November 2018

Pårørendeundersøgelse. November 2018 Pårørendeundersøgelse November 2018 Undersøgelse blandt pårørende Gennemført af Userneeds 505 respondenter Repræsentativ ift. køn og alder Spørgsmålet Føler du, at rollen som nær pårørende til en person

Læs mere

Guide til mindfulness

Guide til mindfulness Guide til mindfulness Mindfulness er en gammel buddistisk teknik, der blandt andet kan være en hjælp til at styre stress og leve i nuet. Af Elena Radef. Januar 2012 03 Mindfulness er bevidst nærvær 04

Læs mere

Information til unge om depression

Information til unge om depression Information til unge om depression Sygdommen, behandling og forebyggelse Psykiatri og Social psykinfomidt.dk Indhold 03 Hvad er depression? 03 Hvad er tegnene på depression? 05 Hvorfor får nogle unge depression?

Læs mere

Indhold. 10 Indledning 12 Indholdet i bogen kort fortalt. 50 Balancen i forskellige perioder af vores

Indhold. 10 Indledning 12 Indholdet i bogen kort fortalt. 50 Balancen i forskellige perioder af vores Indhold 10 Indledning 12 Indholdet i bogen kort fortalt 14 Balance balancegang 15 Din balance 19 Den gode balance i par -og familielivet 20 Der er forskellige slags stress i vores liv 21 Nogle af par-

Læs mere

SAMMENBRAGTE FAMILIER

SAMMENBRAGTE FAMILIER SAMMENBRAGTE FAMILIER POLITIKENS HUS 3. FEBRUAR 2014 V/ CHARLOTTE DIAMANT Psykiatrifonden PROGRAM FOR I AFTEN FORÆLDREEVNENS 7 FUNKTIONER At have realistiske forventninger til, hvad barnet kan klare.

Læs mere

Syv veje til kærligheden

Syv veje til kærligheden Syv veje til kærligheden Pouline Middleton 1. udgave, 1. oplag 2014 Fiction Works Aps Omslagsfoto: Fotograf Steen Larsen ISBN 9788799662999 Alle rettigheder forbeholdes. Enhver form for kommerciel gengivelse

Læs mere

PÅRøRENDE GUIDE. Hjælp til dig, der er pårørende til et menneske med psykisk sygdom BEDRE PSYKIATRI. landsforeningen for pårørende

PÅRøRENDE GUIDE. Hjælp til dig, der er pårørende til et menneske med psykisk sygdom BEDRE PSYKIATRI. landsforeningen for pårørende PÅRøRENDE GUIDE Hjælp til dig, der er pårørende til et menneske med psykisk sygdom BEDRE PSYKIATRI landsforeningen for pårørende Udgivet af BEDRE PSYKIATRI Landsforeningen for pårørende Læderstræde 34,4,

Læs mere

Når mor eller far har en rygmarvsskade

Når mor eller far har en rygmarvsskade Når mor eller far har en rygmarvsskade 2 når mor eller far har en rygmarvsskade Til mor og far Denne brochure er til børn mellem 6 og 10 år, som har en forælder med en rygmarvsskade. Kan dit barn læse,

Læs mere

Hvordan hjælper vi hinanden og os selv efter chokerende oplevelser

Hvordan hjælper vi hinanden og os selv efter chokerende oplevelser Hvordan hjælper vi hinanden og os selv efter chokerende oplevelser Udgivet af Psykologcentret Trekanten 1998 Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse...2 VORES REAKTIONER EFTER EN CHOKERENDE OPLEVELSE...3...3

Læs mere

Efter indlæggelse på Intensiv afdeling

Efter indlæggelse på Intensiv afdeling Efter indlæggelse på Intensiv afdeling Indledning Denne pjece er til dig, som har været indlagt på intensiv afdeling, og dine pårørende. Du har været indlagt på Intensiv afdeling, fordi du har været kritisk

Læs mere

Når et barn et eller ungt menneske bliver ramt af OCD, påvirker det naturligvis hele familien.

Når et barn et eller ungt menneske bliver ramt af OCD, påvirker det naturligvis hele familien. Når et barn et eller ungt menneske bliver ramt af OCD, påvirker det naturligvis hele familien. Uanset om OCD en kommer snigende eller sætter mere pludseligt ind, giver barnets symptomer ofte anledning

Læs mere

Guide. den dårlige. kommunikation. Sådan vender du. i dit parforhold. sider. Derfor forsvinder kommunikationen Løsninger: Sådan kommunikerer I bedre

Guide. den dårlige. kommunikation. Sådan vender du. i dit parforhold. sider. Derfor forsvinder kommunikationen Løsninger: Sådan kommunikerer I bedre Foto: Iris Guide Februar 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus Sådan vender du den dårlige 12 kommunikation sider i dit parforhold Derfor forsvinder kommunikationen Løsninger: Sådan kommunikerer

Læs mere

Tjekliste: Sådan bruger du dine følelser til at hele din krop

Tjekliste: Sådan bruger du dine følelser til at hele din krop Tjekliste: Sådan bruger du dine følelser til at hele din krop Der er en mening med sygdom. Når du forstår den mening, ved du, at din krop er her for at hjælpe dig. Jeg er terapeut og hjælper dig med at

Læs mere

Børneneuropsykolog Pia Stendevad. Søskende til børn med epilepsi

Børneneuropsykolog Pia Stendevad. Søskende til børn med epilepsi Børneneuropsykolog Pia Stendevad Søskende til børn med epilepsi 1 Emner Information Samtale Følelser Opmærksomhed Aflastning 2 At håndtere sygdom Stille Talende Usynlig Hjælper Flygter Nedtoner osv. 3

Læs mere

FORBYGGENDE INDSATSER ANGST OG DEPRESSION. Underviser: Wilma Walther-Hansen, Psykiatrifondens børne-unge projekt

FORBYGGENDE INDSATSER ANGST OG DEPRESSION. Underviser: Wilma Walther-Hansen, Psykiatrifondens børne-unge projekt FORBYGGENDE INDSATSER ANGST OG DEPRESSION Underviser: Wilma Walther-Hansen, Psykiatrifondens børne-unge projekt Tanker Handling Følelser Krop Rask/syg kontinuum Rask Mistrivsel Psykiske problemer Syg Hvad

Læs mere

PIXIGUIDEN 5 metoder til hvordan du undgår, at dit barn får en NEDSMELTNING

PIXIGUIDEN 5 metoder til hvordan du undgår, at dit barn får en NEDSMELTNING PIXIGUIDEN 5 metoder til hvordan du undgår, at dit barn får en NEDSMELTNING 5 metoder til hvordan du undgår, at dit barn får en nedsmeltning Jeg har været dér, hvor du er og ved, hvordan det føles, når

Læs mere

Kapitel 1: Begyndelsen

Kapitel 1: Begyndelsen Kapitel 1: Begyndelsen Da jeg var 21 år blev jeg syg. Jeg havde feber, var træt og tarmene fungerede ikke rigtigt. Jeg blev indlagt et par uger efter, og fik fjernet blindtarmen, men feberen og følelsen

Læs mere

Født for tidligt? Pjece til pårørende og venner

Født for tidligt? Pjece til pårørende og venner Født for tidligt? Pjece til pårørende og venner Indhold Forord....................................... s. 3 Forældrenes reaktion......................... s. 4 Hvordan skal man forberede sig?..............

Læs mere

Netværksdannelse for forældre til psykisk syge børn og unge

Netværksdannelse for forældre til psykisk syge børn og unge Netværksdannelse for forældre til psykisk syge børn og unge rådgivning, hjælp og støtte for familier til børn og unge med psykiske vanskeligheder Et 4-årigt projekt i Landforeningen BEDRE PSYKIATRI i perioden

Læs mere

Emotionel intelligensanalyse

Emotionel intelligensanalyse Emotionel intelligensanalyse Denne analyse er designet til at hjælpe dig med at få en større indsigt i de evner og færdigheder, du har indenfor Daniel Colemans definitioner af de 5 områder af emotionel

Læs mere

Ordforklaringer. Afslutte: Se Tre trin i at lave noget sammen eller hænge ud sammen.

Ordforklaringer. Afslutte: Se Tre trin i at lave noget sammen eller hænge ud sammen. Ordforklaringer Afslutte: Se Tre trin i at lave noget sammen eller hænge ud sammen. At stå af: Nogle gange bliver vores hjerner trætte, og så formår vi ikke at tænke med øjnene og være opmærksomme. Så

Læs mere

Når livet slår en kolbøtte

Når livet slår en kolbøtte Når livet slår en kolbøtte - at være en familie med et barn med særlige behov Af Kurt Rasmussen Januar 2014 Når der sker noget med én i en familie, påvirker det alle i familien. Men hvordan man bliver

Læs mere

Når mor eller far har piskesmæld. når mor eller far har piskesmæld

Når mor eller far har piskesmæld. når mor eller far har piskesmæld Når mor eller far har piskesmæld når mor eller far har piskesmæld 2 når mor eller far har piskesmæld Til mor og far Denne brochure er til børn mellem 6 og 10 år, som har en forælder med piskesmæld. Kan

Læs mere

ARTIKEL. Ti Gode Råd til Forældreskabet efter Skilsmissen Af Psykoterapeut Christina Copty

ARTIKEL. Ti Gode Råd til Forældreskabet efter Skilsmissen Af Psykoterapeut Christina Copty ARTIKEL Ti Gode Råd til Forældreskabet efter Skilsmissen Af Psykoterapeut Christina Copty Christina Copty Terapi mail@christinacopty.dk telefon 31662993 N ogle mennesker fordømmer ægtepar, der vælger skilsmisse,

Læs mere

Kommunikation for Livet. Uddannelse til Fredskultur 3 eksempler. Her gives nogle eksempler på anvendelse af IVK i praksis (alle navne er ændrede):

Kommunikation for Livet. Uddannelse til Fredskultur 3 eksempler. Her gives nogle eksempler på anvendelse af IVK i praksis (alle navne er ændrede): Uddannelse til Fredskultur 3 eksempler Her gives nogle eksempler på anvendelse af IVK i praksis (alle navne er ændrede): Uddannelse til fredskultur Første eksempel Anna på 5 år kommer stormende ind til

Læs mere

visualisering & Mentale redskaber ved kræftsygdom 2 effektive øvelser

visualisering & Mentale redskaber ved kræftsygdom 2 effektive øvelser visualisering & LIVS K VALI T E T Mentale redskaber ved kræftsygdom 2 effektive øvelser p r o f e s s o r, c a n d. p syc h., d r. m e d. B o bb y Z a c h a r i a e Ro s i n a n te PSYKE OG KRÆFT Der er

Læs mere

Noter til forældre, som har mistet et barn

Noter til forældre, som har mistet et barn Noter til forældre, som har mistet et barn En vejledning til forældre, som har mistet et barn Udgivet af Forældreforeningen VI HAR MISTET ET BARN At miste et barn er noget af det sværeste, man kan blive

Læs mere

AT LEVE MED MULTIPEL SKLEROSE TRÆTHED TRÆTHED

AT LEVE MED MULTIPEL SKLEROSE TRÆTHED TRÆTHED AT LEVE MED MULTIPEL SKLEROSE 1 endda mene, at du ikke anstrenger dig nok. Det kan give problemer i forhold til familie, venner og din arbejdsgiver. I denne folder kan du læse om årsagerne til træthed

Læs mere

Omsorgskassen. omsorg for alle. - Hjælp til samtaler med børn

Omsorgskassen. omsorg for alle. - Hjælp til samtaler med børn Omsorgskassen omsorg for alle - Hjælp til samtaler med børn Forord ved Linda Bramsen Nogle gange rammes familier af tragedier som død eller alvorlig sygdom hos enten søskende eller forældre. Oftere bliver

Læs mere

Sådan styrker du samarbejdet med lægen. - og får bedre behandling og livskvalitet

Sådan styrker du samarbejdet med lægen. - og får bedre behandling og livskvalitet Sådan styrker du samarbejdet med lægen - og får bedre behandling og livskvalitet Det handler om indsigt og kontrol I dette hæfte finder du vejledning og konkrete værktøjer til, hvordan du styrker samarbejdet

Læs mere

NÅR TRIVSEL ER EN UDFORDRING. Når barnet ændrer adfærd

NÅR TRIVSEL ER EN UDFORDRING. Når barnet ændrer adfærd NÅR TRIVSEL ER EN UDFORDRING Når barnet ændrer adfærd Barnet med børnegigt 2 de basale behov Et barn med helt grundlæggende behov, ligesom andre børn. Ubetinget kærlighed og omsorg Blive set og anerkendt

Læs mere

Gode råd om hvordan man kommer af med stress

Gode råd om hvordan man kommer af med stress Gode råd om hvordan man kommer af med stress Først skal du erkende, at du har et problem, at du ikke har det godt og ikke kan gøre det, du gerne vil, og som du plejer at gøre. Din familie, venner og veninder

Læs mere

Til søskende. Hvad er Prader-Willi Syndrom? Vidste du? Landsforeningen for Prader-Willi Syndrom. Hvorfor hedder det Prader-Willi Syndrom?

Til søskende. Hvad er Prader-Willi Syndrom? Vidste du? Landsforeningen for Prader-Willi Syndrom. Hvorfor hedder det Prader-Willi Syndrom? Landsforeningen for Prader-Willi Syndrom Til søskende Hvad er Prader-Willi Syndrom? Vidste du? Der findes tusindvis af syndromer, som påvirker folk på mange forskellige måder. Nogle bliver man De, der

Læs mere

RARRT De 5 vigtigste trin til at gøre dit barn robust

RARRT De 5 vigtigste trin til at gøre dit barn robust AT De 5 vigtigste trin til at gøre dit barn robust Når det handler om at lykkes i livet, peger mange undersøgelser i samme retning: obuste børn, der har selvkontrol, er vedholdende og fokuserede, klarer

Læs mere

Når dit barn ikke kommer i skole

Når dit barn ikke kommer i skole Når dit barn ikke kommer i skole - anbefalinger fra "Projekt Tilbage Til Skole" Esbjerg Vælg farve Vælg billede Børne- og Ungdomspsykiatri Sydjylland Esbjerg Hvorfor er skolegang vigtig? Det at gå i skole

Læs mere

Guide. skilsmisse. Plej parforholdet på ferien. og undgå. sider. Sådan bygger I parforholdet op igen

Guide. skilsmisse. Plej parforholdet på ferien. og undgå. sider. Sådan bygger I parforholdet op igen Sådan bygger I parforholdet op igen Foto: Scanpix/Iris Guide Juni 2014 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus Plej parforholdet på ferien 12 sider og undgå skilsmisse Plej parforholdet på ferien

Læs mere

AT VÆRE PÅRØRENDE - Lær at leve med kronisk sygdom. Hysse B. Forchhammer Glostrup Hospital

AT VÆRE PÅRØRENDE - Lær at leve med kronisk sygdom. Hysse B. Forchhammer Glostrup Hospital AT VÆRE PÅRØRENDE - Lær at leve med kronisk sygdom Hysse B. Forchhammer Glostrup Hospital Gennem de seneste årtier er: opfattelser af kronisk sygdom forandret vores forventninger til behandling og til

Læs mere

En bombe i familien. Interview med Elene Fleischer, Ph.d. og formand for Nefos

En bombe i familien. Interview med Elene Fleischer, Ph.d. og formand for Nefos En bombe i familien Interview med Elene Fleischer, Ph.d. og formand for Nefos En ung, der laver et selvmordsforsøg, kan kalkulere med Det skal se ud, som om jeg dør, men jeg vil ikke dø. Men de tanker

Læs mere

Sådan bliver du en god "ekstramor" "Sig fra" lyder et af ekspertens råd til, hvordan du nagiverer i din sammenbragte familie.

Sådan bliver du en god ekstramor Sig fra lyder et af ekspertens råd til, hvordan du nagiverer i din sammenbragte familie. Sådan bliver du en god "ekstramor" "Sig fra" lyder et af ekspertens råd til, hvordan du nagiverer i din sammenbragte familie. Af: Janne Førgaard, I lære som ekstramor At leve i en sammenbragt familie er

Læs mere

Stresshåndteringsværktøjer fokus på psyken

Stresshåndteringsværktøjer fokus på psyken Stresshåndteringsværktøjer fokus på psyken Krop og psyke hænger sammen, så du kan ikke lære at leve uden stress uden at fokusere og ændre på både det fysiske og psykiske element. I dette afsnit sætter

Læs mere

Sådan bevarer du kraften i dit parforhold

Sådan bevarer du kraften i dit parforhold Sådan bevarer du kraften i dit parforhold Hvad enten du er eller har været i parforhold i kortere eller længere tid, kan du her søge gode råd om, hvordan du får et bedre eller bevarer dit parforhold. Vores

Læs mere

Opfølgningsspørgeskema

Opfølgningsspørgeskema BRS-460 Opfølgningsspørgeskema for undersøgelsen Livskvalitet og Brystkræft Arbejdsmedicinsk Klinik Regionshospitalet Herning Gl. Landevej 61 7400 Herning BR-FUC GENERELT HELBRED OG VELBEFINDENDE SIDE

Læs mere

Guide: Er din kæreste den rigtige for dig?

Guide: Er din kæreste den rigtige for dig? Guide: Er din kæreste den rigtige for dig? Sådan finder du ud af om din nye kæreste er den rigtige for dig. Mon han synes jeg er dejlig? Ringer han ikke snart? Hvad vil familien synes om ham? 5. november

Læs mere

Eksempler på alternative leveregler

Eksempler på alternative leveregler Eksempler på alternative leveregler 1. Jeg skal være afholdt af alle. NEJ, det kan ikke lade sig gøre! Jeg ville foretrække at det var sådan, men det er ikke realistisk for nogen. Jeg kan jo heller ikke

Læs mere

SELVHJÆLP. Informationer til dig, der har været udsat for en voldsom oplevelse - og til dine pårørende.

SELVHJÆLP. Informationer til dig, der har været udsat for en voldsom oplevelse - og til dine pårørende. PSYKISK SELVHJÆLP Informationer til dig, der har været udsat for en voldsom oplevelse - og til dine pårørende. NORMALE, ALMINDELIGE MÅDER AT REAGERE PÅ EFTER EN VOLDSOM OPLEVELSE. Hvis du ikke kender til

Læs mere

Konflikter og konflikttrapper

Konflikter og konflikttrapper Konflikter og konflikttrapper Konflikter er både udgangspunkt for forandring og for problemer i hverdagen. Derfor er det godt at kende lidt til de mekanismer, der kan hjælpe os til at få grundstenene i

Læs mere

Del 02. Del 01. Forord. Tips og gode råd fra andre søskende. Indledning. Søskende fortæller om at have en bror eller søster med

Del 02. Del 01. Forord. Tips og gode råd fra andre søskende. Indledning. Søskende fortæller om at have en bror eller søster med ADHD og søskende Forord 02 Indledning 05 Del 01 Godt at vide for forældre og andre voksne 06 Del 02 Godt at vide for dig, der har en bror eller søster med ADHD 14 Søskende fortæller om at have en bror

Læs mere

LUK OP FOR KÆRLIGHED - Med 5 spirituelle vaner der styrker og løfter dig

LUK OP FOR KÆRLIGHED - Med 5 spirituelle vaner der styrker og løfter dig LUK OP FOR KÆRLIGHED - Med 5 spirituelle vaner der styrker og løfter dig Når du ønsker forandring i dit liv, må du nødvendigvis gøre noget andet end du plejer. Måske du ønsker mere ro, måske du ønsker

Læs mere

Analysen er din, og skal kun bruges til, at du kan tænke over, hvordan du oplever dig selv som leder.

Analysen er din, og skal kun bruges til, at du kan tænke over, hvordan du oplever dig selv som leder. Ledelsesstilanalyse Dette er en analyse af den måde du leder på, med fokus på at lede mennesker. Det er vigtigt for din selvindsigt, at du er så ærlig som overhovedet mulig overfor dig selv når du svarer.

Læs mere

Hvis belastningerne overstiger ressourcerne Kigger på: Selve bealstningen Reaktionen på belastningen Samspillet mellem belastningen og reaktionen

Hvis belastningerne overstiger ressourcerne Kigger på: Selve bealstningen Reaktionen på belastningen Samspillet mellem belastningen og reaktionen Hvis belastningerne overstiger ressourcerne Kigger på: Selve bealstningen Reaktionen på belastningen Samspillet mellem belastningen og reaktionen Stress er: en tilstand af spænding, som opstår, når hændelser

Læs mere

Guide. hvordan du kommer videre. Læs her. sider. Se dit liv i et nyt perspektiv Sådan får du det godt med dig selv

Guide. hvordan du kommer videre. Læs her. sider. Se dit liv i et nyt perspektiv Sådan får du det godt med dig selv Guide MARTS 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus Læs her 12 hvordan du kommer videre sider Se dit liv i et nyt perspektiv Sådan får du det godt med dig selv GUIDE INDHOLD I DETTE HÆFTE: Side

Læs mere

Chris MacDonald: Husk, dit barn skal sove

Chris MacDonald: Husk, dit barn skal sove Chris MacDonald: Husk, dit barn skal sove Søvn er lige så vigtig som mad og bevægelse, og dit barn skal have rigeligt af den Af Chris MacDonald, oktober 2012 03 Husk, dit barn har et stort søvnbehov 06

Læs mere

Netværksgrupper, mindfulness og mande-cafe

Netværksgrupper, mindfulness og mande-cafe Kristian Buhr Velkommen til Bedre Psykiatri Aarhus tilbud på Netværksgrupper, mindfulness og mande-cafe Med denne pjece vil vi oplyse om, hvilke tilbud vi har til pårørende til personer med en psykisk

Læs mere

Efterfødselsreaktion kan jeg få det? Til kvinden: www.libero.dk

Efterfødselsreaktion kan jeg få det? Til kvinden: www.libero.dk Til kvinden: kan jeg få det? Hvad er en efterfødselsreaktion? Hvordan føles det? Hvad kan du gøre? Hvordan føles det? Hvad kan jeg gøre? Vigtigt at huske på Tag imod hjælp. Bed om hjælp. www.libero.dk

Læs mere

Råd til håndteringen af stress.

Råd til håndteringen af stress. Råd til håndteringen af stress. Af cand. Psych. Tue Isaksen I forhold til stress skal du overveje mange aspekter. Stress er ikke kun et spørgsmål om krav/forventninger kontra ressourcer, men i højere grad

Læs mere

tal med en voksen hvis du synes, at din mor eller far drikker for meget

tal med en voksen hvis du synes, at din mor eller far drikker for meget tal med en voksen hvis du synes, at din mor eller far drikker for meget Historien om en helt Sanne er 14 år. Hun må klare mange ting selv. Hun må ofte selv stå op om morgenen og få sine søskende op og

Læs mere

Kærligt talt. Forlaget Go'Bog. 5 trin til indre ro og kærlige relationer gennem bevidst brug af dit sprog. Af Lisbet Hjort

Kærligt talt. Forlaget Go'Bog. 5 trin til indre ro og kærlige relationer gennem bevidst brug af dit sprog. Af Lisbet Hjort Kærligt talt 5 trin til indre ro og kærlige relationer gennem bevidst brug af dit sprog Af Lisbet Hjort Forlaget Go'Bog Kærligt talt-konceptet Kærligt talt-metoden går ud på at få et liv med indre ro og

Læs mere

Når det gør ondt indeni

Når det gør ondt indeni Når det gør ondt indeni Temahæfte til udviklingshæmmede, pårørende og støttepersoner Sindslidelse Socialt Udviklingscenter SUS & Videnscenter for Psykiatri og Udviklingshæmning 1 Sygdom Når det gør ondt

Læs mere

TAL MED EN VOKSEN. hvis din mor eller far tit kommer til at drikke for meget

TAL MED EN VOKSEN. hvis din mor eller far tit kommer til at drikke for meget TAL MED EN VOKSEN hvis din mor eller far tit kommer til at drikke for meget Historien om en helt Sanne er 14 år. Hun må klare mange ting selv. Hun må ofte selv stå op om morgenen og få sine søskende op

Læs mere

Hvad er stress? Er du stresset? Stress er ikke en sygdom, men en tilstand. Eller har du travlt?

Hvad er stress? Er du stresset? Stress er ikke en sygdom, men en tilstand. Eller har du travlt? Stress Stress Hvad er stress? Hvordan opstår stress? Symptomer og reaktioner på stress Hvordan kan vi håndtere og forebygge stress? Stress af (selvstændig læringsfil) 1 Hvad er stress? Stress er ikke en

Læs mere

Råd og redskaber til skolen

Råd og redskaber til skolen Råd og redskaber til skolen v/ Anna Furbo Rewitz Udviklingskonsulent i ADHD-foreningen og projektleder på KiK ADHD-foreningens konference Kolding d. 4/9 2015 Temablokkens indhold De tre overordnede råd

Læs mere

Børnepanel Styrket Indsats november 2016

Børnepanel Styrket Indsats november 2016 Børnepanel Styrket Indsats november 2016 Indhold Introduktion og læsevejledning... 1 Samarbejde mellem skole og døgntilbud... 2 Inklusion i fællesskaber udenfor systemet... 2 Relationsarbejdet mellem barn

Læs mere

Spørgsmål og svar om inddragelse af pårørende

Spørgsmål og svar om inddragelse af pårørende Spørgsmål og svar om inddragelse af pårørende I Hej Sundhedsvæsen har vi arbejdet på at understøtte, at de pårørende inddrages i større omfang, når et familiemedlem eller en nær ven indlægges på sygehus.

Læs mere

Min mor eller far har ondt

Min mor eller far har ondt Min mor eller far har ondt En pjece til børn af smerteramte Når mor eller far har ondt Dette hæfte er til dig, der har en mor eller far, som har ondt i kroppen og har haft det i lang tid. Det kan være,

Læs mere

Fødselsreaktioner. Vores sårbarhed som nybagte forældre er forskellige

Fødselsreaktioner. Vores sårbarhed som nybagte forældre er forskellige Fødselsreaktioner Vores sårbarhed som nybagte forældre er forskellige Hvad er en fødselsreaktion * Efter en fødsel gennemlever mange forældre både en psykisk og legemlig forandring. * Stiller store krav

Læs mere

Den gode overgang. fra dagpleje/vuggestue til børnehave. Brønderslev Kommune Version

Den gode overgang. fra dagpleje/vuggestue til børnehave. Brønderslev Kommune Version Den gode overgang fra dagpleje/vuggestue til børnehave Brønderslev Kommune 2018 Version 150218 Kære forældre Tiden er nu kommet til, at jeres barn snart skal starte i børnehave. Starten i børnehave er

Læs mere

SÅDAN HAR DU EN STØTTENDE SAMTALE. Psykiatrifondens guide til samtaler med børn og unge. Psykiatrifondens guide til samtaler med børn og unge

SÅDAN HAR DU EN STØTTENDE SAMTALE. Psykiatrifondens guide til samtaler med børn og unge. Psykiatrifondens guide til samtaler med børn og unge Psykiatrifondens guide til samtaler med børn og unge SÅDAN HAR DU EN STØTTENDE SAMTALE Psykiatrifondens guide til samtaler med børn og unge PSYKIATRIFONDEN.DK 2 Psykiatrifonden 2014 DEN STØTTENDE SAMTALE

Læs mere

Forestil dig, at du kommer hjem fra en lang weekend i byen i ubeskriveligt dårligt humør. Din krop er i oprør efter to dage på ecstasy, kokain og

Forestil dig, at du kommer hjem fra en lang weekend i byen i ubeskriveligt dårligt humør. Din krop er i oprør efter to dage på ecstasy, kokain og Plads til Rosa Slåskampe, raserianfald og dårlig samvittighed. Luften var tung mellem Rosa og hendes mor, indtil Rosa fortalte, at hun tog hårde stoffer. Nu har både mor og datter fået hjælp og tung luft

Læs mere

ADHD og piger. Lena Svendsen og Josefine Heidner

ADHD og piger. Lena Svendsen og Josefine Heidner ADHD og piger Lena Svendsen og Josefine Heidner Hvad betyder ADHD ADHD er en international diagnosebetegnelse A står for Attention / opmærksomhed D står for Deficit / underskud H står for Hyperactive /

Læs mere

Det er derfor vigtigt, at du som forælder er i stand til at rumme barnets reaktioner uanset hvor lettet eller ked af det, du selv er.

Det er derfor vigtigt, at du som forælder er i stand til at rumme barnets reaktioner uanset hvor lettet eller ked af det, du selv er. Børn og skilsmisse Uddrag fra Børns vilkår Bruddet Som forældre skal I fortælle barnet om skilsmissen sammen. Det er bedst, hvis I kan fortælle barnet om skilsmissen sammen. Barnet har brug for at høre,

Læs mere

Svært ved at holde fokus?

Svært ved at holde fokus? Svært ved at holde fokus? - om stress og kognitive vanskeligheder Arbejdsmedicin Herning Hospitalsenheden Vest Introduktion Ved længerevarende stress oplever mange koncentrationsbesvær, svigtende hukommelse

Læs mere

Er du sygemeldt på grund af stress?

Er du sygemeldt på grund af stress? Er du sygemeldt på grund af stress? her er nogle råd om, hvad du kan gøre Vi samarbejder med PsykiatriFonden Denne pjece er blevet til i samarbejde med PsykiatriFonden. I pjecen finder du nogle råd om,

Læs mere

Med Hjerte og Hjerne. Det gode går lige ned i barnet. - oplæg af Birgitte Dahl

Med Hjerte og Hjerne. Det gode går lige ned i barnet. - oplæg af Birgitte Dahl Med Hjerte og Hjerne Det gode går lige ned i barnet. - oplæg af Birgitte Dahl indhold Med hjerte og hjerte Forældreproblematikker og -læreprocesser Samarbejdet med fagfolk Fremtid Spørgsmål og debat Birgitte

Læs mere

Vil du vide mere? Få støtte og hjælp mens du har kræft en folder om forberedelse til samtalerne om dine behov KRÆFTFORLØB

Vil du vide mere? Få støtte og hjælp mens du har kræft en folder om forberedelse til samtalerne om dine behov KRÆFTFORLØB Vil du vide mere? Du kan se Kræftens Bekæmpelses tilbud på www.cancer.dk. På www.sundhed.dk kan du læse om tilbud i din kommune og på sygehusene. På www.regionsyddanmark.dk/patientvejledning kan du læse

Læs mere

SNAK MED DIT BARN OM PSYKISKE PROBLEMER

SNAK MED DIT BARN OM PSYKISKE PROBLEMER SNAK MED DIT BARN OM PSYKISKE PROBLEMER VIDEN OG GODE RÅD TIL FORÆLDRE Man kan gøre sig mange tanker, når man rammes af psykiske problemer - især når man har børn: Hvordan taler jeg med mit barn om psykiske

Læs mere